Засідання 7

Опубліковано 13. 05. 2019

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

                  

                                                                                      13 травня 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, прошу заходити в зал, займати робочі місця. Колеги, розпочинаємо Погоджувальну раду.

Хочу нагадати, що вчора українці традиційно із більшістю народів світу відзначили День матері. І символічно, що цього року День матері співпав у християн східного обряду з церковним днем вшанування жіноцтва – Неділею жінок-мироносиць. У цю неділю ми, українці, вшановуємо всіх жінок. І особливо хочу привітати тих жінок і матерів, чиї діти сьогодні на передовій щоденно захищають українську державу. З Днем матері, шановні матері! Вітаємо вас!

Це, до речі, згадаю вам, була моя перша законодавча ініціатива. 1991 року у Львівський обласній раді я запропонував ввести День матері тоді як  наймолодший депутат Львівської обласної ради від Народного Руху України. (Оплески)

Хочу також сказати, що робляться неймовірні спроби антиукраїнськими силами для скасування Закону про функціонування української мови, який ми разом прийняли попереднього пленарного тижня. Зокрема була, на мою думку, рейдерська спроба через суд заблокувати підписання закону. Я хочу відзначити, що широкий громадський резонанс не дозволив тому сценарію здійснитись: про заблокування через суд підписання Закону про мову. Але, тим не менше, я переконаний, нам треба невідкладно, чимшвидше відхилити постанови, які блокують підписання закону, для того щоб я міг підписати як Голова Верховної Ради Закон про функціонування української мови.

Тому я звертаюсь до регламентного комітету з проханням і зверненням невідкладно розглянути усі постанови, які надійшли до Апарату Верховної Ради України і до регламентного комітету, щоб ми завтра невідкладно змогли відхилити усі ці постанови і відповідно мати можливість підписати цей історичний закон.

І кілька слів про порядок денний на цей тиждень. Я хочу нагадати, що ми завершили розгляд закону з блоку паливно-енергетичного комплексу і ми маємо розпочати завтрашній день, завершуючи розгляд цього закону.  

 

КУПРІЙ В.М. (Без мікрофону) Пане Парубій, мені здається, не тим питанням займаєтесь. Наш український народ очікує питання інавгурації Президента. (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Віталій, будь ласка, сядьте.

 

КУПРІЙ В.М. (Без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. І на наступний…  (Шум у залі)

Пане Віталій, сядьте, будь ласка! Сядьте, будь ласка.

 

КУПРІЙ В.М. (Без мікрофону) Який паливно-енергетичний комплекс? Інавгурація Президента – номер один питання.

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, колеги, є намагання зірвати засідання Верховної Ради України. Але я думаю, що… (Шум у залі)  Такі спроби робилися, але ці спроби не мали успіху, бо Верховна Рада працює і працювати буде ефективно.

 

КУПРІЙ В.М. (Без мікрофону) Де ж вона працює?

 

САВЧЕНКО Н.В. (Без мікрофону) Шановні колеги, я вважаю, що зараз першочерговим запитанням для людства стоїть те, чи легітимний у нас Президент і коли у нас врешті-решт буде Президент, який говорив би з українським народом.

Пане Парубію, я розумію упередження і перестрахи народних депутатів, що 19-е число – це День репресованих. Я знаю їх долю, на відміну від своїх колег - народних депутатів. Я репресована двічі: в Росії і в Україні. Я вважаю, що чим довше ми будемо відтягувати інавгурацію Президента Зеленського, тим довше будуть сидіти в репресіях політв'язні в Росії, кримські татари репресовані, полонені, військовополонені на Донбасі. Ви розумієте чудово, що не піде обмін при старому Президенті Порошенку. Я вважаю, що першочергово потрібно розглянути питання про інавгурацію 19-го, максимум  20-го.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Дякую за вашу розмову.

 

САВЧЕНКО Н.В. (Без мікрофону) Я прошу, будь ласка, це почути.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, ми почули. Можете покинути Погоджувальну раду.

Отже, колеги, я продовжую Погоджувальну раду.

 

КУПРІЙ В.М. (Без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. І я хочу наголосити на тому, що ці, на жаль, люди, які очолюють так зване міжфракційне об'єднання в підтримку Зеленського, сьогодні дискредитують український парламент, сьогодні дискредитують і самого Зеленського, сьогодні дискредитують усі державні інституції. І мені просто прикро і соромно, що люди із званням народного депутата так себе ведуть на Погоджувальній раді. (Шум у залі)

Будь ласка, ви завершили. Сядьте, будь ласка! І ми продовжуємо наше засідання.

Отже, колеги, продовжуємо засідання. І я хочу продовжити свою думку. Я переконаний, що після першого ж закону, і я хочу це попередити, я буду пропонувати поставити постанови про мову, відхилення тих постанов.  А потім продовжити розгляд питань ПЕКу. Тільки я вас прошу, це має бути не більше чотирьох питань, бо ми просто більше не встигнемо в той день розглянути.

Наступний блок, який пропонується, - це блок питань місцевого самоврядування. Це ми неодноразово піднімали. І ми маємо між собою ще раз сьогодні обмінятись думками, чи ми маємо достатню кількість голосів, щоб ми могли цей блок пройти гідно. І, пане Сергій, теж кілька питань. Подивіться, яка їх послідовність. І, колеги, я переконаний, ми повинні проголосувати постанови про проведення виборів в місцевих громадах. Це наш обов'язок, який вже багато місяців ми не можемо виконати. І у мене є величезне прохання до всіх: підтримати в блоці місцевого самоврядування проведення дочасних виборів у місцевих громадах.

І заключний блок, який планується на вівторок, - це блок питань про освіту. Якщо ми не встигнемо розглянути його у вівторок, він автоматично перейде на четвер. Так, і цей блок теж надзвичайно важливий, і я прошу вас його підготувати, і дати послідовність таку, як комітет вважає за необхідне.

І, колеги, на четвер я буду до всіх звертатися з великим проханням підтримати таки блок питань реформи парламенту. Попередній раз сигнальне голосування дало нам негативний результат. Я дуже сподіваюся, що цього разу ми зможемо голоси змобілізувати, зможемо сконсолідуватись навколо питань реформи парламенту.

І також, колеги, у нас накопилась велика кількість ратифікацій. Нам буде дуже важливо, щоб ми ключові ратифікації змогли розглянути. І я буду теж пропонувати цей блок на четвер.

Окрім того, колеги, цього тижня ми маємо розглянути Постанову про призначення інавгурації. Станом на сьогодні зареєстровано чотири постанови…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. П'ять.

 

ПАРУБІЙ А.В. П’ять. Одна з них відкликана в суботу. І я вважаю, це буде теж одне з ключових рішень цього тижня під час пленарного засідання  Верховної Ради України. Дякую вам.

І сьогодні (прошу тільки нагадати) ми починаємо від найбільшої фракції – "Блоку Петра Порошенка". Артур Герасимов, будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, шановні українці! Перш за все, я хочу приєднатися до поздоровлень українським матерям через День матері, який відбувся минулої неділі.

Також хочу нагадати, що цього тижня, я підтримую Голову  Верховної Ради, парламент визначить дату інавгурації новообраного Президента України. Процес передачі влади повинен відбуватися відповідно до вимог закону та з дотриманням ключових демократичних традицій.

Хотів би одразу сказати, що фракція партії "Блок Петра Порошенка" буде голосувати не за одну постанову. Відразу після рішення відповідного профільного комітету ми терміново збираємо фракцію і визначаємося з тим, за що будемо голосувати. Але хотів би наголосити, що Петро Порошенко готовий передати владу в будь-який момент та не заперечує жодної дати. І хотів би наголосити, що сьогодні це повна відповідальність українського парламенту, а не Президента України.

Також, шановні колеги, не можу оминути увагою нещодавнє звернення новообраного Президента Володимира Зеленського до Верховної Ради. Ви знаєте, в демократичних країнах є розділення гілок влади і є повага у відносинах між гілками влади. Це тільки в нашого північного сусіда кажуть, що парламент зобов'язаний, а що він не зобов'язаний робити. Тому такий стиль звернення запроваджує дуже небезпечну традицію, бо демократія, це, перш за все, процедура і повага, повага в тому числі і до  демократичних виборів.

Усі західні спостерігачі відзначили високий рівень організації, прозорості та чесності цьогорічних президентських виборів. І це повна заслуга діючого Президента Петра Порошенка. Він передає своєму наступнику країну незрівнянно сильнішою в порівнянні з тою, яку сам очолив в 2014 році. Українська армія стала однією з найсильніших на континенті, а замість пустої казни на рахунку майже 40 мільярдів гривень, тим більше, що провідні західні політики та експерти неодноразово відзначали, що за п'ять років президентства Порошенка було зроблено  більше,  ніж за весь попередній час незалежності.

Найбільш красномовний приклад – це відродження та фактично створення нової української армії. Нагадаю, на початку російського вторгнення український солдат не мав найнеобхіднішого: часто без зброї і боєприпасів, а інколи і без форми. Зараз на озброєнні наших захисників "джавеліни", безпілотники, прилади нічного бачення, захищені засоби зв'язку, ракети українського виробництва, спорядження та техніка. Військовослужбовці мають високу зарплату і гідне соціальне забезпечення. Все це в комплексі підвищило престиж військової професії та зробило українську армію однією з найсильніших на континенті.

Також саме завдяки зусиллям Президента Петра Порошенка весь цивілізований світ об'єднався для захисту територіальної цілісності і незалежності України. Економічні санкції, накладені нашими союзниками на Росію, вже завдали збитків агресору щонайменше на 173 мільярди доларів. Євросоюз став головним торговельним партнером України. Майже половина  вітчизняного експорту припадає на ринки країн Європи, це стало можливим завдяки Угоді про асоціацію.

Значно зміцнів рейтинг українського паспорту після введення безвізового режиму з ЄС, яким скористалися понад два з половиною мільйона українців. Наша держава тримає впевнений курс на членство в Євросоюз та НАТО, що закріплено з цього року в Конституції України.  Сьогодні головне завдання для нас усіх – продовжувати цю політику, щоб весь демократичний світ був впевнений: Україна не зверне з обраного шляху.

Щодо порядку денного на поточний тиждень. Передусім, фракція  партії "Блок Петра Порошенка" наполягає на розгляді постанов, що блокують…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я прошу в залі тишу! Надто шумно в залі.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. …підписання Закону про функціонування української мови як державної. Очевидно, що саме українська мова є надійним захистом в інформаційній війні, розв'язаній Росією. Фактично йдеться про зміцнення національної безпеки в період гібридних атак ворога.

Також ми повністю підтримуємо розгляд блоку питань ПЕК та питань реформи парламенту. Серед євроінтеграційних маємо підтримати вже цього тижня 8371 та 8372, вони регулюють норми використання цифрової ідентифікації у роботі податкової системи та митниці. Також просимо підтримати законопроекти 10228, 9406 та 10237 про врегулювання окремих питань у сфері житлово-комунальних послуг.

Окрім цього, просимо розглянути на цьому тижні законопроекти 10268 та 10226. Також окремо просимо на цьому тижні особливу увагу приділити питанням діджиталізації країни.

Дякуємо за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я прошу ще раз тишу в залі. Надто шумно для виступаючих.

Від фракції "Народного фронту" Максим Бурбак, будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, шановні колеги! "Народний фронт" зробив все від нього залежне, щоб президентські вибори були чесними. Вибори відбулися, голосування пройшло демократично, без ексцесів і порушень. Підтвердженням тому стала висока оцінка виборчого процесу з боку міжнародної спільноти.

Ми з повагою ставимося до вибору українського народу, ми поважаємо інститут Президента і хочемо, щоб новообраний Голова держави з повагою ставився до парламенту як вищого законодавчого органу нашої держави. Президент є Главою української держави. Його важливим завданням є формування і підтримка національного консенсусу, Президент слугує прикладом для всієї України, це дуже відповідальна місія.

У третю неділю травня Україна щороку вшановує жертв політичних репресій. 2019 року цей день випав на 19 травня, це важлива для України дата. Нагадаю, що більшовицький режим, спадкоємцями якого є сьогоднішня кремлівська влада і особисто Путін, репресував мільйони українців. Так, лише під час Великого терору 1937-1938 років в Україні засудили понад 197 тисяч осіб, з яких 122 тисячі було розстріляно. На Дніпропетровщині, до прикладу, були заарештовані десятки тисяч невинних громадян, серед них репресували 25 викладачів Криворізького гірничорудного інституту та перших керівників "Криворіжсталі". Лише за один день, 25 березня 1938 року, засудили аж сімох криворізьких викладачів, їх стратили через місяць. І так тривало кожен день.

За сталінізму з України виселили 2 мільйони 880 тисяч розкуркулених селян та членів їх сімей, депортували 200 тисяч представників кримськотатарського народу, не рахуючи представників інших народів. Сотні тисяч людей закатованих і засуджених за участь в ОУН-УПА. Жахом стали місця масових поховань: Биківня під Києвом, Дем'янів Лаз у Франківську, пісочний кар'єр під Полтавою, яр Монастирського саду в Житомирі, в'язниця на Лонцького у Львові, Центральне кладовище в Сумах, цвинтар на Підлісній у Вінниці, Соснівський парк у Черкасах та багато інших трагічних місць масових репресій українців. Ще були колективізація, Голодомор, переслідування священнослужителів, вчених, митців. Безневинно постраждали мільйони людей! Хтось страждав за погляди, а хтось за те, що просто був українцем.

У День пам'яті жертв політичних репресій Україна приспускає державні прапори. І всі політичні сили, які представлені в парламенті, 19 травня повинні вшанувати загиблих.

Ми бачили, як новообраний Президент Володимир Зеленський висловив свою повагу ветеранам Другої світової війни. Це хороший приклад національного єднання. Впевнені, він продовжить цю політику щодо історичної пам'яті. В день трауру 19 травня ми повинні схилити голову в скорботі і заявити, що ніколи не допустимо диктатури чи реваншу московських гегемоній.

Разом з тим вважаємо, що новий Президент Володимир Зеленський повинен прийняти присягу голови держави в урочистій атмосфері, для цього підійде й інший день.

Наступне - це ще одне важливе питання для утвердження нашої державності. Закликаємо Голову Верховної Ради Андрія Парубія якнайшвидше поставити постанови, які ми повинні провалити, і підписати Закон про засади державної мовної політики. Це один з ключових законопроектів, ухвалених цим скликанням Верховної Ради.

І насамкінець, 16 травня - Всесвітній день вишиванки. Нагадаю, що це свято заснували в 2007 році студенти Чернівецького національного університету. Вишиванка – одяг вільних людей, і вона об'єднує українців в усьому світі. Минулого року понад 60 країн підтримали День вишиванки. Я звертаюся до своїх колег, до народних депутатів, підтримати це свято, як традиційно вже протягом кількох років українські парламентарі одягаються у вишиванки. Я переконаний, що й українська діаспора у різних куточках світу  вшановуватиме вишиванку і Україну. Слава Україні!

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Думаю, ми традиційно, як і кожного року, в День вишиванки прийдемо в зал  Верховної Ради у вишиванках.

Олег Березюк, фракція "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК  О.Р. Вельмишановний  пане  Голово, шановні пані і панове! Непокаране зло повертається. А непокаране зло ще зовсім недавно було не покаране. П'ять років тому в Харкові в день, коли харків'яни звільнили своє приміщення ОДА від сепаратистів, на центральній площі був поставлений намет. Намет, який нагадував про це, намет, який став символом допомоги армії і символом поваги до українського воїна, який захищає українську  незалежність і  українську державу. Тоді мер Харкова і його прибічники не були покарані за сепаратизм і стали ще декілька тижнів тому VIP-агітаторами  за ще чинного Президента.

Що вчора сталося в Харкові? Вчора міська рада Харкова на чолі з міським головою запропонувала негайно знести цей намет, який є живим символом. Тисяча людей вийшла, харків'ян, щоб захистити свій символ і свою  волю. Це ми з цього починаємо чи закінчуємо зміни на користь людей і закликаємо до пам'яті? Непокаране зло повертається. А воно таки було непокаране.

Ми сьогодні говоримо про все, що завгодно, але тільки не про те, що обіцяв і Президент, ще чинний, і парламент. Чому сьогодні ні слова не  звучить в цій залі - закон  про недоторканність? Страшно віддати цю феодальну недоторканність? Дуже страшно тим, хто не покарав зло в 2014-му,  2013-му, 2015-му й інших роках, коли обіцяв. Цей закон має бути  внесений в парламент і  проголосований.

А що далі? А чому не говоримо про вибори до Верховної Ради за відкритими списками? Не хочеться? Хочеться провести вибори в будь-який термін, для того щоб залишити можливість пропхати своїх, олігархічну кліку в парламент і далі керувати державою? Це два найважливіших закони, які сьогодні мають бути розглянуті. І "по цимбалах", чи цей парламент буде достроково розпущений чи в термін. Це можна зробити!

"Самопоміч" каже вам всім: не бійтеся йти на дострокові вибори. Люди все одно виберуть того, кого вони вважають за потрібне.

І щодо інавгурації. А в чому проблема? Це нас обрали 72 відсотки? Президент новообраний обіцяв, отримав підтримку, і ми зобов'язані підтримати цю дату, яку він хоче. Швидше хоче – хай приступає до виконання своїх обов'язків і виконує свої обіцянки. Це його робота. А все решта – це від лукавого, шановні пані і панове.

Тому Закон України про скасування недоторканності, закон України про вибори на пропорційній основі з відкритими списками є запорукою того, що такого хаосу, як зараз, можливо, у майбутньому не буде. І це буде подарунок парламенту, цього парламенту, який багато зробив, майбутньому парламенту.

А таке враження, що хочеться все зберегти, як воно зараз є, оце болото, в якому "квакають" проолігархічні чи олігархічні сили. Люди збоку спостерігають. Вони створили нову форму електоральної революції, якої ще не було, бо хочуть спокою, хочуть стабільності, хочуть добробуту, хочуть вільної української суверенної держави, яка поважає людей.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Юлія Володимирівна Тимошенко,  будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня всім! Дорогі друзі, вже 20 днів пройшло з моменту оголошення нового Президента України. 20 днів! Вже і "Христос Воскрес", і Перемогу 9 травня відсвяткували, але люди не відчувають абсолютно ніяких рухів до тих змін, за які вони проголосували.

І ви знаєте, дивно виглядає дискусія навколо того: на тиждень раніше, чи на тиждень пізніше провести інавгурацію. Насправді, від цього нічого не зміниться. Саме отримання булави в руки країну не змінить і життя людей не змінить.

Наша команда визначилася, що ми будемо голосувати за будь-яку постанову: 19-го, 20-го, 28-го, 1-го, 2 червня – там, де буде консолідація парламенту і так само й погодження нового Президента. Але давайте ми просто рухатися далі. Добре, пройшла інавгурація, Президент набув владу, і немає значення: будуть чергові або позачергові вибори, якщо залишаться на посадах всі ті люди, які сьогодні на посадах. Ніяких змін ні на перший, ні на другий, ні на третій день після інавгурації не буде, от що треба просто сказати. Саме вручення булави нічого не змінить.

І саме тому я вважаю, що зараз нам потрібно вести головну дискусію про те, щоби незалежно від того, будуть позачергові вибори чи чергові, це все одно півроку на перезавантаження, нам потрібно розпочати дискусії про створення нової коаліції в парламенті і створення нового уряду України з абсолютно новою стратегією і тактикою управління країною. І я хочу вам сказати, що іншого виходу не буде. Будь-який інший варіант, він призведе до тотальної втрати часу, а саме головне – до продовження того хаосу, безладу, бідності, які є сьогодні в країні.

Тільки замисліться над тим, що найрекордніше повернення боргових запозичень припадає на цей рік. 9 мільярдів доларів треба країні повернути при тому, що міжнародні фінансові структури вже декларують зниження прогнозованих рівнів зростання ВВП. Тільки в травня місяці 74 мільярди гривень треба віддати зовнішніх запозичень. Ну, це просто для країни буде стрес. І якщо країна не буде керованою, і якщо країна залишиться в старій парадигмі розвитку, ми практично з вами втратимо не лише півроку.

Згадайте, що зараз розпочався бюджетний процес на 2020, наступний, рік. І якщо залишиться цей уряд, це буде означати, що ті абсолютно хибні рішення, які цей уряд приймав, не тільки на 2019 рік залишаться, а ще й бюджет вже зараз формується на наступний рік з тими ж самими трендами: на зменшення доходів людей, на зростання тарифів, на падіння економіки, на розвал фінансової системи. І тому я закликаю всіх лідерів парламентських фракцій і також команду нового Президента, і нового Президенте негайно перейти до спокійних, конструктивних дискусій щодо створення нової коаліції і, безумовно, створення нового уряду. Це є перше.

Друге. Дорогі друзі, я чую, що зараз Генеральний прокурор  заявив, що він готовий працювати з новою владою, новий, вірніше, старий Прем’єр-міністр і його міністри заявили, що вони готові працювати з новою владою. Ще трошечки - і Президент Порошенко заявить, що він також готовий співпрацювати, тільки трохи йому треба ще попрацювати на цій посаді.

Ви не розумієте, що зараз просто роздаються "любим друзям"  нагороди, посади, привілеї, гроші? Ви розумієте, що зараз порядок денний парламенту на цей тиждень наповнений неправильними рішеннями. Про ТСК, про імпічмент за будь-яких обставин, хто б не був обраний, мусить бути ця процедура, ми не розглядаємо, абсолютно принципово нову виборчу систему. Ми нічого не розглядаємо. Знову весь порядок денний начинений лобістськими законами, які хочуть протягнути в останні вже тижні перед зміною Президента країни. Це недопустимо. І тому так само люди чекають як змін в країні, так і відповідальності й Порошенка, і його кримінального оточення, і всіх, хто країну руйнував 5 років. І тому всі  ми усвідомлюємо…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …що швидко перезавантажити силові структури буде важко. І тому я раджу новому Президенту створити  національну комісію з розслідування кримінальних, корупційних злочинів старої влади і зробити це наддержавним органом, для того щоб залучити всі сили країни і негайно притягнути винних до відповідальності.

Наша команда готова до конструктивної співпраці і так само закликає всіх  інших.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Голова фракції "Опозиційний блок" Новинський Вадим Владиславович, будь ласка.

 

НОВИНСЬКИЙ В.В. Шановні колеги, дивлячись на запропонований порядок денний цього пленарного тижня, складається враження, ніби Верховна Рада живе у якомусь політичному вакуумі, не помічаючи тих процесів, які відбуваються в Україні. Я чудово розумію, наскільки важливим є розгляд питання про перейменування села Текуче на Текуча, але, може, варто задуматися над пріоритетністю питань?

4 травня відбулося засідання голів і представників фракцій Верховної Ради, на якому був присутній Президент Володимир Зеленський та члени його команди. Нагадаю, що мова йшла про необхідність встановлення дати інавгурації. У запропонованому нам переліку питань немає питання про дату інавгурації. Дана тема перетворюється на скандал або поганий анекдот. Країна ніяк не може вийти з виборчого процесу. Сторони – і переможець, і ті, що програли, – поводять себе вкрай нервово, дискредитуючи інститут президентства. Конституція передбачає, що дата інавгурації встановлюється Верховною Радою за погодженням з новообраним Президентом. Затягування з вирішенням дати приведення до присяги перетворює питання інавгурації з чисто технічного на політичне.

Водночас і новообраний Президент повинен пам'ятати про те, що Україна – парламентсько-президентська республіка, і не варто розпочинати своє президентство з ультиматумів та протистояння. Обидві сторони повинні продемонструвати розумний діалог в ім'я України. Рада має перейти до конструктиву в стосунках з новообраним Президентом і забезпечити нормальну роботу всіх владних інститутів, і не бути елементом у складній системі інтриг Петра Порошенка, який вже сьогодні закладає основу до тривалого протистояння зі своїм наступником і втягує в цю гру і нас з вами, і всю країну. Потрібно швидше пройти етап інавгурації, щоби мати змогу перейти до дійсно важливих питань, в першу чергу тих, які мають забезпечити наближення довгоочікуваного миру в Україні.

Цього тижня пропонується розгляд ряду законопроектів, поданий під гучною назвою "парламентська реформа". Але чи можна говорити про реформу парламенту без прийняття Закону про опозицію, на чому наша фракція тривалий час наполягала? Чи можна говорити про реформу парламенту, зберігаючи ганебну практику, за якою в нинішній Верховній Раді представники опозиції були позбавлені керівництва парламентськими комітетами?

Нам знову пропонують косметичний ремонт фасаду замість глибинного реформування. Ми втрачаємо дорогоцінний час на імітацію бурхливої законотворчої діяльності, коли народ чекає від нас реальних змін.

Наближаються парламентські вибори. У нас залишилося 4 сесійних тижні на те, щоби розглянути поправки і прийняти у другому читанні Виборчий кодекс, який дасть можливість сформувати принципово нову Верховну Раду без корупційної складової у вигляді мажоритарки на основі відкритих списків політичних партій. Саме такого закону чекають від нас виборці. Оце і буде реальним кроком на шляху до реформування і парламенту, і виборчої системи загалом. Але практика показує, що Верховна Рада у своїх діях керується страхом. Парламентарі бояться дострокового розпуску Ради, виборів на новій основі, втрати можливості формувати парламент за змішаною системою.

Нарешті вважаю, що саме цього тижня Рада повинна розглянути внесену нами Постанову про скасування результатів голосування по мовному закону. Ще раз кажу, Петро Порошенко, для якого питання мови було елементом передвиборчої кампанії, вибори програв, і у вас немає жодних підстав продовжувати бавитися у запропоновані ним небезпечні ігри. Будьте мудрими і не дайте запрацювати відверто дискримінаційному закону у мовній сфері, який не консолідує Україну, а запустить нові механізми протистояння.

Впевнений, що Рада повернеться до розгляду дійсно важливих питань і перетвориться на осередок стабільності і відповідальності на фоні відверто безвідповідального політиканства, що процвітає сьогодні в Україні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я коротко відреагую, пане Вадим. Власне, серед законів по реформі парламенту і є закон, який передбачає, щоб ніколи більше ні одна група і фракція в парламенті не могли лишитися без голів комітетів. Це і є закони про захист опозиції. Більше того, ми домовились на "Діалогах Моне", що ми запропонуємо в тому ж блоці реформи парламенту (і за пропозицією вашої фракції, власне) ведення дебатів з урядом в п'ятницю. І зараз цей законопроект Апаратом є розроблений. Я його запропоную усім фракціям на перегляд, щоб ми змогли його проговорити. І якщо буде загальна підтримка, його прийняти за основу. І якщо буде рішення комітету по ТСК, так само в цьому блоці буде законопроект про тимчасові слідчі комісії, що теж, на моє глибоке переконання, є прямим законом по захисту опозиції і контролюючих функцій парламенту. Дякую вам.

Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Шановні колеги, я вам хочу сказати, що сьогодні парламент має унікальне вікно можливостей після поразки Порошенка на президентських виборах і після звільнення парламенту від тиску Президента Порошенка, сьогодні парламент має унікальну можливість нарешті прийняти ті закони, які п'ять років блокувались. І до виборів, строкові вони будуть чи дострокові - це не має абсолютно ніякого значення, нарешті дати не отой спам тисячі законопроектів, які зареєстровані, і другорядні чи лобістські, які наповнюють кишені влади, розглядати, а нарешті розглянути ті закони,  заради яких українці обирали парламент в 2014 році.

Одразу після парламентських виборів в 2014 році ми з вами зареєстрували ряд ключових законів: Закон про процедуру імпічменту Президенту України, Закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, Закон про скасування депутатської недоторканності. Всі ці закони п'ять років пролежали в парламенті з однієї причини: тому що Президент Порошенко не давав можливості їх прийняти, тому що він боявся, що стане першим, хто буде відповідати по цих законах. Сьогодні ми маємо цю можливість,  нарешті, прийняти ці закони і дати людям справедливість, щоб люди знали, що кожен, незалежно від того, чи Президент, чи депутат, чи суддя, чи рядовий робітник, чи селянин, буде відповідальним перед законом.

Тому я закликаю Голову парламенту, всіх лідерів фракцій радикально змінити порядок денний цього парламентського тижня. Перше - це ключові закони, спрямовані на встановлення відповідальності перед громадянами, перед українцями Президента, депутатів і суддів.

Друге - це перегляд бюджету. Бюджет приймався в грудні минулого року, там закопані мільярдні схеми колишнього Президента і його оточення. Українцям розказують, що немає грошей на зарплати, на пенсії. Мільярдні схеми, щоб розкрасти і вивести в офшори – на  це в бюджеті гроші є. Тому ми наполягаємо на невідкладному перегляді бюджету, вичистить звідти всі корупційні схеми Порошенка і його оточення і вивільнені від корупції мільярди спрямувати на перегляд пенсій, на підвищення пенсій, підвищення заробітних плат, встановлення справедливої ціни на газ.

Поки ми з вами тут дискутуємо про політику, половина українців сидить без гарячої води. І їх обманюють і розказують, що це технологічне тестування мереж, а насправді причина відсутності гарячої води у кранах українців -  це рішення уряду, яким з 1 травня встановили обов'язок розрахунків підприємств теплокомуненерго з "Нафтогазом" не менше 90 відсотків, а в людей немає платить грошей, і тому відключають, не дають і газ.

І друге, ключове, – це підвищення цін на газ для підприємств теплокомуненерго до 11 тисяч 300 гривень за тисячу кубів газу. Людям кажуть: знизили на 30 копійок ціну газу, а підприємствам теплокомуненерго  підняли і встановили космічну ціну. Внаслідок цього українці не платять за газ, теплокомуненерго не платить за газ "Нафтогазу", "Нафтогаз" відключає опалення. От і вся причина, чому немає води.

Тому ми вимагаємо переглянути бюджет, встановити, щоб не більше 15 відсотків доходу сім'ї йшла оплата за комуналку, все, що вище, - за рахунок субсидій компенсація з бюджету. Підвищити зарплати, перерахувати, підвищити пенсії, щоб українці не віддавали останні свої гроші, щоб заплатити за комуналку.

Окремо хочу нагадати, що і колишній Президент Порошенко, і нова влада декларує, що вони хочуть прийняти Закон про ринок земель. Дерибан землі, продаж землі – це обезземелення українських селян. Я пропоную "забити осиновий кілок" у плани продажу української землі. Конституційний Суд України дав свій висновок і визнав конституційним проголосовані нами зміни до Конституцій про те, щоб визнати, що основою аграрного устрою України є фермерське господарство. Ми пропонуємо невідкладно розглянути ці зміни до Конституції і поставити хрест на будь-яких планах продажу української землі, щоб українська земля належала українським селянам, українським фермерам.

Крім того, ви загралися в своєму "болоті". Я хочу сказати, що відбувається в світі. Сьогодні йде наймасштабніша за останні 200 років торговельна війна між Сполученими Штатами і Китаєм. Це наш унікальний шанс, України, зайняти своє місце в глобальній економіці, адже очевидні "тектонічні" зміни, які відбудуться в світовій економіці в результаті цієї війни. Тільки радикальна зміна економічної політики, ставка на національне виробництво, на робочі місця для українців дасть можливість Україні отримати шанс на розвиток.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від групи "Партія "Відродження" Хомутиннік Віталій Юрійович, будь ласка.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дякую.

Шановні колеги, шановний пане Голово! Не можна всерйоз говорити про вирішення найголовніших питань в державі, не враховуючи позицію вже новообраного Президента саме з цих питань. Тому єдине питання, яке ми маємо якнайшвидше вирішити, і вже піднімали це питання всі фракції, – це  визначити дату інавгурації новообраного Президента.

Ми бачимо, що навколо цього робиться багато спекуляцій і тональність розмов як з однієї, так і з іншої сторони, є не зовсім прийнятною, так скажемо. Ми розуміємо, що це має відбутися якнайшвидше. І є декілька постанов, як ви сказали, п'ять постанов, починаючи з 19-го, закінчуючи 28-го чи 1-го. Наша фракція підтримає будь-яку з постанов, яка буде погоджена між новообраним Президентом та парламентом. Для цього саме Голова Верховної Ради має стати модератором спілкування з новообраним Президентом і зізвати ще раз зустріч з Президентом чи з командою для того, щоб визначити, яка саме дата буде прийнятна. І закрити це питання, рухатися далі.

Тому що, з одного боку, є звернення з ультиматумами; з іншого боку, є позиції, які фракції не до кінця висловлюють свої. Тому давайте це питання вирішимо сьогодні і завтра вже з ранкового засідання приймемо це рішення. Безумовно, якщо затягнути комітет на середу і голосувати за дату інавгурації в четвер, то всі решта дати "попливуть", тому що це організаційний процес. Тому завтра зранку цілком реально проголосувати. Узгодити ще сьогодні чи завтра, не принципово, цю дату  і закрити це питання.

І, знову ж таки, я хочу звернутися як до лідерів фракцій, так і до новообраного Президента та його команди, що не треба шукати з самих перших кроків якісь приводи для протистояння. Треба, наприклад, показати приклад взаємодії та побудови тих демократичних цінностей, за які сьогодні боролися всі кандидати, і закрити вже, перегорнути сторінку президентських виборів і почати працювати. І ні в якому разі не відкривати прямо з сьогоднішнього дня вже нову сторінку, але вже парламентських виборів, так, як це також лунає від багатьох політичних лідерів, які були лідерами президентської гонки.

Дякую за увагу. Сподіваюсь на розуміння.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від групи "Воля народу" Рибчинський Євген Юрійович, будь ласка.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Шановний пане Голово, шановні колеги, передусім хочу висловити вдячність за плідну роботу в Лозанні представникам усіх без винятку фракцій і груп в рамках "Діалогів Моне" і подякувати колишньому Президенту Європарламенту і нашому модератору пану Коксу. Ці "Діалоги" нам були дуже потрібні. І я маю надію, що в четвер ми, як і обіцяли, як і домовлялися, приймемо у цілому два законопроекти щодо реформування нашого парламенту. "Воля народу" буде голосувати однозначно "за".

Тепер щодо жваво розпіареної і тут звучної теми – дати інавгурації нового Президента. У вівторок буде поставлено на сигнальне голосування усі проекти постанов щодо складання присяги Володимиром Зеленським. Там фігурують самі різні дати: від 19 травня до 1 червня. Особисто я за будь-яку найближчу дату церемонії. Для мене це не є урочистістю, чи, як багато хто вважає, коронацією. Це звичайна процедура, після якої наступає шалена відповідальність і новообраний Президент починає відробляти борг перед суспільством. Так, нам треба проголосувати за консолідований проект - і дальше працюємо, адже вибори Президента – це не кінець світу, а лише початок нового етапу життя суспільства і держави.

 В кулуарах Ради та численних ЗМІ активно обговорюються різні сценарії нашої з вами перспективи, панове. Це стосується і дати виборів, і виборчої системи, і навіть повернення руками суддів Конституційного Суду і Конституції часів Януковича. І тут у мене виникає одне побоювання: чи не буде спроби реваншу? Чи не зверне країна з конституційного курсу на євроінтеграцію і на НАТО? Чи не зміниться наш зовнішньополітичний вектор?

В країні п'ять років точиться війна з країною-агресором. І реально одна політична помилка може коштувати державі не лише втрати території, а й, можливо, втрати самої державності, не дай Боже. Яка-ніяка економічна стабільність реально існує лише за рахунок міжнародної підтримки. І якщо незабаром ще додадуться проблеми з перерозподілом олігархічних сфер впливу, наш одвічний північний ворог може легко цим скористатися.

Тому маємо бути пильні і, тим більше, не вступати в конфронтацію з новим головою держави, якого підтримали рекордні 73 відсотки населення. Хоче розпустити парламент - заради Бога, хай розпускає, аби тільки у законний спосіб і аби тільки у новому парламенті його не очікували нові неприємні сюрпризи у вигляді недоторканного Медведчука і нової численної фракції зрадників-путінофілів. Тоді новий гарант точно кусатиме собі лікті.

На усіх трьох гілках влади сьогодні лежить історична відповідальність за долю України. І я сподіваюся, що ми разом з новим Президентом не схибимо. Проте саме парламент є найбільшим оберегом української демократії. У тотальному безвладді саме парламент у 2014 році зміг втримати українську державність і взяти відповідальність за європейське майбутнє України на себе. Тому давайте не перетворювати нашу роботу на фарс і передвиборчу кампанію і перед розглядом усіх інших важливих питань у вівторок пройдемо проекти постанов, що заважають Андрію Парубієві, Голові Верховної Ради, підписати Закон про державну мову. Я не хочу, щоб цей системний законопроект, якого так очікували усі носії української культури і державності, став жертвою брудної політичної боротьби. Я вірю, що цей державоутворюючий закон зцементує нашу українську націю.

Хотів би звернути вашу увагу ще на деякі питання, зокрема на блок питань з місцевого самоврядування. Не перший рік в Україні триває реформа децентралізації. Уявіть, в Україні на сьогодні існує майже 900 об'єднаних територіальних громад, а ми тільки зараз підходимо до базового і системного законопроекту, з якого і мали б розпочинати цю реформу. Мова йде про 8051 щодо засад адміністративно-територіального устрою України. Потрібно відкинути усі наші чвари і прийняти дану ініціативу за основу.

Дякую вам за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До слова запрошується Представник Президента України у Верховній Раді  Луценко Ірина Степанівна.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Андрій Володимирович, ви ж знаєте, що це незаконно, що є рішення…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Сергій, дякую.

Рішення суду (подана апеляція), воно не вступило в дію. І я хочу теж нагадати, що Конституційний Суд свого часу у роз’ясненні зазначив, що регламентувати роботу Верховної Ради України не мають права жодні суди.

 

ВЛАСЕНКО С.В. (Без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, але я говорю, на цьому наголошую: подана апеляція і рішення не є в дії. Подана, подана апеляція, да.

Будь ласка, Ірина Луценко.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, шановні виборці! Президент України, чинний Президент України, Порошенко готовий у визначений відповідно до статті 104 Конституції час, термін передати владу в межах своїх повноважень, але наголошує на наступному, що визначення дати інавгурації є компетенцією Верховної Ради України. Про це говорить частина друга статті 165 Регламенту Верховної Ради України – закон, яким передбачено, власне, повноваження Верховної Ради визначити дату інавгурації. Тому будь-які закиди про те, що хтось тримається за владу, хтось не збирається передавати повноваження, є повним абсурдом.

Я нагадаю суспільству і народу України, що Петро Порошенко є, був гарантом і забезпечив вільні і демократичні вибори в Україні, президентські вибори. Президент Порошенко перший визнав результати цих виборів і перший привітав новообраного Президента Зеленського. Але, незважаючи на те, що Верховна Рада ще визначається із датою інавгурації і чинний  Президент Порошенко вважає і закликає Верховну Раду, що це має бути спільне, компромісне і зважене рішення, дія чинної Верховної Ради продовжується.

Президент Порошенко є суб'єктом законодавчої ініціативи, а тому пропозиції на цей пленарний тиждень  від чинного  Президента Порошенка є наступні. Ми пропонуємо на цьому пленарному тижні обов'язково розглянути законопроект 8557, законопроект 2413а, ініційований  Президентом, спрямований на підвищення ефективності державної регуляторної політики як одного із ключових елементів посилення економіки. Законопроект 9460, внесений главою держави і направлений на врегулювання особливостей процедури публічних закупівель під час дії правового режиму воєнного стану.

Чинний Президент Порошенко наполягає на тому, що в комітеті має бути розглянуто і відновлено питання покарання за незаконне збагачення. Чинний Президент Порошенко нагадує, що ним було внесено зміни до Конституції щодо зняття депутатської недоторканності. І цей вже м'яч на полі Верховної Ради, відповідного профільного комітету, який має запропонувати Верховній Раді, як далі розглядати ці зміни до Конституції.

Наступне. Президент Порошенко як Верховний Головнокомандувач, виконуючи ще повноваження чинного Президента держави, своїми двома указами (від 7 травня і від 25 квітня 2019 року) ввів рішення РНБО про заходи щодо зміцнення обороноздатності країни. Чинний Президент нагадує парламенту, що ми знаходимося в стані війни, в стані агресії зі сторони Російської Федерації, а тому цим указом він пропонує удосконалити систему територіальної оборони, підвищення рівня військово-патріотичного виховання молоді, підготовку військового резерву Збройних Сил України та інших формувань в протидії інформаційній агресії проти України.

Крім того, пропонується Міністерству фінансів передбачити в бюджетній декларації на 2020-2022 роки видатки на забезпечення національної безпеки і оборони України в обсязі не менше 5 відсотків ВВП, а Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо забезпечення належного фінансування розвитку сектору безпеки і оборони відповідно до принципів і стандартів НАТО і ЄС.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від уряду Перший віце-прем'єр-міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі Кубів Степан Іванович. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Хочу нагадати, що у травні цього року Україна матиме велику дату - 1180 років українській державності, про це свідчать "Бертинські хроніки", які ми віднайшли у Франції. Державність – це наша історія, це наше коріння, це наша генетика, це наші цінності, які не мають початку і не мають кінця, як і українська мова і той закон, який повинен бути підтверджений і парламентом і підписаний Президентом.

У травні Держстат оприлюднить кілька важливих цифр, але хочу сказати, що прогноз Міністерства економічного розвитку – ріст ВВП першого кварталу 2,2 відсотка (в районі). А згадаймо, що говорили в січні і в грудні? Що перший квартал буде провальний.

Хочу сказати, що заробітна плата в Україні в доларовому еквіваленті складає 381 долар. Це рівень 2013 року, коли не було ні війни і не було анексії Криму, не було 5 відсотків видатків ВВП на армію і на безпеку. Слава Богу, ви бачите, який курс сьогодні, ви бачите, яка сьогодні інфляція, і не впливає.

Я хочу звернутися до депутатів: не робіть істерики для людей, тому що сьогодні уряд і парламент, і Президент є відповідальними. І хочу сказати, що за січень-квітень (це можна подивитись на сайті, краще заходьте на сайт Міністерства фінансів, де чітко видано наш фінансовий стан), січень-квітень – ми віддали 33,5 мільярда по боргах і по зобов'язаннях, в травні ми маємо віддати і віддамо, є кошти, 35,5 мільярда.

І хочу сказати, сьогодні ранком на ЄКР – майже 24 мільярди. Для чого сіяти паніку? І це в умовах посилення економічної, збройної, політичної агресії, це тоді, коли проти України цілком невиправдані обмеження постачання багатьох типів нафти і нафтопродуктів, санкції, агресивні дії.

Серед позитивних чинників, які посилюють економічне зростання, - масштабне будівництво доріг, шкіл, лікарень, об'єктів. І ще один потужний є рушій - це експорт. І завтра Держстат оприлюднить точні цифри, але я хочу озвучити цифри першого кварталу Міністерства економічного розвитку, що український експорт зросте, як мінімум, на 12,3 мільярда доларів. Це на 850 мільйонів доларів більше за аналогічний період минулого року. І тут формується додаткова вартість, і тут формується технологія й інновації. Європейський Союз, очевидно, залишиться ключовим торговельним партнером - 43 відсотки, номер один серед країн - торговельних партнерів є Польща.

Також бачимо, що економіка України відновлюється після глибокої кризи 2014 року. І хочу сказати, що в 2014 році 108 тисяч гривень було на Єдиному казначейському рахунку. Ми за місяць виплатили вчителям, лікарям, ми виконали всі зобов'язання. Для чого сьогодні гонити істерику в тій країні, в якій ми живемо? І ми маємо парламентсько-президентську і уряд - це єдині три гілки влади, які повинні сьогодні виконувати свої  зобов'язання.

Хочу запевнити, що уряд продовжує будувати і дороги і виплачувати зарплати, пенсії, стипендії. Піклуємося про соціально незахищені групи населення. Економіка зростала не лише в статистиці, треба, щоб гаманці українських родин були кращими. І тут повинна бути єдність, єдність і консенсус, і вірити в те, що ми єдині набагато сильніші, а не жити від виборів до виборів. Як політики ми повинні бути державниками, які сьогодні є відповідальними. І останні 5 років це підтвердили наші спільні дії,  перемоги.

Нещодавно в  Китаї, де я перебував відповідно з  делегацією, підписали інвестиційну угоду з Україною: 340 мільйонів доларів на будівництво мосту через Дніпро в місті Кременчук. Цей міст, який сьогодні є, колеги, 1872 року. І я хочу сказати, ми повністю управляємо ліквідністю і фінансами на  сьогоднішній день, і Міністерство фінансів, і уряд, і Прем'єр-міністр Гройсман.

Шановні колеги, дуже багато роботи, і на цю роботу ми разом з вами, і уряд, і Прем'єр-міністр Гройсман, і Президент, максимально продуктивно повинні використати час. Це законопроекти: 8051 – адміністративно-територіальний  устрій, 8369 – привабливість служби в місцевому самоврядуванні. І економічна сфера, яка є базовою сьогодні для нас, це   формування і підтримка міжнародних фінансових організацій, довіри коштів на внутрішньому ринку, який сьогодні відновлюється, це законопроект 9417. Прошу 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Це законопроект 9417 щодо протидії відмиванню коштів. В разі  розгляду податковим комітетом включити в розклад невідкладно в другому читанні 7473 – це авторизовані економічні  оператори – і 9532 – про спільний транзит;  6746 – пропозиції Президента щодо  захисту  економічної конкуренції.

Я хочу сказати, ми єдині сильні, і не треба сьогодні провокувати  наших людей, громадян.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже, переходимо до виступів голів комітетів. Нагадаю, сьогодні ми зліва розпочинаємо. І я надаю слово першому Андрієвському Дмитру Йосиповичу. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, надзвичайно актуальним залишається  розгляд законопроектів щодо підтримки  житлово-комунального господарства, підприємств комунального господарства,  підприємств тепло- та водопостачання.

На минулому тижні, на превеликий жаль, були непоодинокі приклади  відключення  водоканалів, в тому  числі, наприклад, у місті Первомайськ Миколаївської області, від електричної енергії. Частково  вирішити цю проблематику може запропонований 9406 – законопроект, який в редакції комітету враховує і пропозиції альтернативного законопроекту до 9406. Він є у порядку денному, але, на превеликий жаль, перспективи його розгляду дуже примарні.

Також треба вносити (і я бачу, що у порядку денному є це питання) законопроект 10228, який регулює роботу житлово-комунального господарства під час перехідного періоду на час введення в дію нового Закону про житлово-комунальні послуги.

Також я думаю, що буде доцільним розглянути і підтримати включення до порядку денного законопроектів 10227 та 10227-1. Це законопроекти, які визначають зміни до Закону про ринок електричної енергії та підтримують підприємства критичної інфраструктури, в першу чергу підприємства житлово-комунального господарства у Донецькій та Луганській області.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Власенко Сергій Володимирович, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

У п'ятницю рішенням суду були визнані протиправними дії Голови Верховної Ради із свавільного одноосібного надання ним на погоджувальних радах слова Представнику Президента України.

Знаєте, цікавий був суд. Спочатку представники Представника Президента і, на жаль, представники Верховної Ради, вони спочатку говорили, що вони взагалі не знають, чи виступає Представник Президента на Погоджувальній раді. Потім вони говорили, що вони не знають, Андрій Володимирович, чи ви надаєте їй слово. Потім вони сказали, що вони не переконані, що я – голова комітету і учасник Погоджувальної ради. А потім вони прийшли до конструктивної, на їх погляд, позиції і вони сказали, що право на виступ Представника Президента ґрунтується на її повноваженнях народного депутата. І це була їхня правова позиція в суді. Якщо так, то в кінець черги - там, де всі народні депутати, і по одній хвилині, і все, якщо виступаєте як народний депутат.

Тому от в цьому повинна полягати, знаєте, у виконанні таких судових рішень, не в розказках про те, що подана апеляція, яку ще подати не змогли, бо ще нема повного тексту рішення, а у виконанні таких судових рішень, які, очевидно, ґрунтуються на 73-й статті Регламенту, про що я говорив неодноразово під час засідань Погоджувальної ради. В цьому реформа парламенту, а не в апеляціях і не в касаціях, піднятих догори на абсолютно законні судові рішення.

Тому говорити про реформу парламенту тут не приходиться. До тих пір, поки ми не будемо самі виконувати діючий закон, все буде відбуватися так, як і буде відбуватися, які б інші нові закони ми не проголосували.

Що стосується порядку денного. Я щиро радий, що після двох років парламент поставив в порядок денний, в якусь більш-менш прохідну частину, Закон про службу в органах місцевого самоврядування. Я щиро радий, що стоїть Закон про адміністративно-територіальний устрій. Надважливі закони, які ми повинні були розглянути на початку реформи децентралізації, а не зараз, уже через два...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. ...а не через 2-3 роки після.

Тому я звертаюсь до представників, до керівників фракцій в першу чергу із проханням беззаперечно підтримати ці важливі закони в незалежності від того, до якої політичної сили ми належимо. А потім буде можливість під час підготовки до другого читання надати поправки, якщо когось щось не влаштовує. Хочу нагадати, що Закон про службу ми вже голосували, але Порошенко його заветував, заявляючи про те, що він захищає децентралізацію.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Сергій, я вам коротко відповім, не в такій тональності, як ви, не так емоційно, відповім просто: Закон про органи місцевого самоврядування стоїть на цей тиждень, бо цього тижня він має шанс або майже гарантію пройти. І якби я поставив його тоді, коли він не може пройти, він був би відхилений. Це була би...

 

ВЛАСЕНКО С.В. Я вашу позицію знаю.

 

ПАРУБІЙ А.В. Це була би погана послуга для місцевого самоврядування.

 

ВЛАСЕНКО С.В. (Без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Воно стоїть, як кожен закон, рівно тоді, коли воно має шанс пройти. Дякую вам.

Від Комітету з забезпечення правоохоронної діяльності Паламарчук Микола Петрович. Будь ласка.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Шановний пане Голово, шановні колеги, 20 березня комітет на своєму засіданні прийняв рішення звернутися до Голови Верховної Ради щодо невідкладного розгляду на засіданні Верховної Ради України проекту Постанови №1793/П, якою заблоковано підписання прийнятого 26 січня 2016 року закону, яким встановлено кримінальну відповідальність до 10 років позбавлення волі за порушення законодавства у військовій сфері, або вжити інших невідкладних заходів для підписання цього закону. Вже травень, у розкладі засідань проекту постанови немає. Відповіді від вас також немає.

Друге. Пропоную, щоб у вівторок ми розглянули законопроекти під реєстраційним номером 7165 та 7165-1 щодо удосконалення діяльності Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Ці законопроекти спрямовані на забезпечення інституційно незалежної Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, а також удосконалюють процедуру добору прокурорів. Прийняття цього закону сприяє незалежності органам прокуратури. Його підтримують наші європейські партнери.

Третє. Наполягаю, щоб у вівторок, нарешті, Верховна Рада розглянула у другому читанні проект закону під реєстраційний номером 5395-д, який  удосконалює роботу Державного бюро розслідувань та дасть змогу в  повному обсязі виконувати поставлені завдання перед Державним бюро розслідувань.

І останнє (інформаційно). В  комітеті працює робоча група за участю наших європейських колег щодо доопрацювання нового законопроекту про  повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Робочою групою напрацьована редакція нової статті про незаконне збагачення. Комітет надіслав нову редакцію статті про незаконне збагачення нашим європейським колегам на відповідність європейському законодавству. Чекаємо від них відомостей, після цього будемо приймати рішення на комітеті.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Микола Петрович.

Я вже говорив публічно і ще раз повторюю: усі постанови, які зупиняли підписання законів, будуть поставлені завтра, так само, як і ці постанови, які зупинили Закон про мову. Тобто я це наголошую публічно і ще вам кажу особисто: завтра постанова, яка блокує закон, який ви називали, розблокує  і відкриє шлях до підписання. Це для інформації.

Княжицький, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, сподіваюся, що, справді, буде змога підписати Закон про мову зараз, але хотів би висловитися від нашого комітету, звернутися до вас, шановний пане Андрію, в зв'язку з тим, що відбувається з нашою історичною пам'яттю. Ми бачимо страшні, жахливі тенденції того, що відбувається в Харкові, коли харківська міська влада хоче всупереч закону скасувати перейменування вулиці і забрати у вулиці ім'я генерала Григоренка.

Генерал Григоренко – це людина, яка фактично очолювала дисидентський рух в колишньому Радянському Союзі. Він був українцем, який був координатором Української Гельсінської групи (до речі, так само як і Московської Гельсінської групи), опікувався питанням захисту кримських татар. Якраз зараз, 18 травня, ми відзначатимемо День геноциду кримськотатарського народу - сумний день переселення, а 19-го числа, між іншим, будемо відзначати День жертв політичних репресій. І в мене прохання до вас, шановний пане Голово, бо всі ті постанови про інавгурацію, які стосуються 19-го числа, по-перше, вони не передбачають змін до календарного плану; по-друге, інавгурація може відбутися лише в тому разі, якщо ви узгодите з новообраним главою держави цю дату. А якщо не узгодите, то ви самі її призначаєте. Іншого способу немає. Не можна її призначати на 19-е число. На 20-е, на 17-е – на будь-яке. Чому? Тому що День жертв політичних репресій стосується життя мільйонів українців: не просто тих, які загинули в сталінських таборах, а й тих, які були переселені, тих, які були знищені в Західній Україні. Народні депутати будуть на могилах, народні депутати будуть в Биківні, в "Тюрмі на Лонцького", в Дем'яновому Лазі. І знущатися з пам'яті людей не можна.

Я дуже прошу вас пояснити це новообраному Президенту, я думаю, він вас зрозуміє. Будь-яка дата підходить, але не можна людям заборонити піти на могили тих, кого Сталін нещадно знищив. Тим більше турбує такий підхід, оскільки, можливо, хтось навмисно вводить в оману новообраного голову держави, пропонуючи йому цю провокаційну дату для того, щоб ще раз показати і зірвати це.

В цей день, між іншим…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. В цей день згідно закону на телебаченні має стояти свічка, заборонені будь-які розважальні програми, і чорна стрічка. Ми хочемо проводити інавгурацію, щоб чорна стрічка була на телебаченні? Очевидно, цього не можна робити.

І останнє хочу вас попросити. В мене понад 200 керівників музеїв попросили підписати постанову, яка стосується рекомендацій парламентських слухань щодо культурної спадщини. Вона дуже далеко стоїть. Може, ми зможемо це підняти? Бо для музейної спільноти України це надзвичайно важлива дата.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я чув від багатьох музейників це прохання. Давайте, можливо, запропонуємо навіть завтра його розглянути, якщо буде консолідація залу. І якщо я не помиляюсь, 18 травня – День музейника, і в нас до того дня буде важливо цю постанову прийняти. Я попрошу всі фракції на неї звернути увагу і підтримати її.

Стосовно інавгурації хочу нагадати, бо в Інтернеті і на телебаченні йдуть різні варіанти, як вона має призначатися. Дата інавгурації призначається рішенням Верховної Ради України. Лишень у випадку, якщо Верховна Рада України не підтримала жодної із запропонованих постанов, тоді Голова Верховної Ради України має такі повноваження самостійно призначити дату інавгурації. Але, слухаючи доповіді голів фракцій, коли кожна фракція сказала, що підтримує всі постанови, я думаю, в нас не буде проблем з тим, щоб Верховна Рада України змогла прийняти рішення, а не робити з цього питання інтригу. Я сподіваюся, що ми найближчим періодом, найближчим часом зможемо це рішення гуртом, разом прийняти. Дякую вам.

Тепер Іван Вінник від Комітету з питань безпеки.

 

ВІННИК І.Ю. Доброго ранку, шановні колеги! Хотів би поінформувати, що впродовж останніх 10 днів відбулася низка офіційних зустрічей між представниками Міністерства оборони України, Секретаріату Ради національної безпеки та оборони з відповідними партнерами з Сполучених Штатів Америки, зокрема в Пентагоні. На цих зустрічах неодноразово було наголошено на тому, що всі програми військової співпраці України зі Сполученими Штатами Америки будуть або призупинені або скасовані, якщо вони будуть в подальшому реалізовуватися через систему "Укроборонпрому".

В зв'язку з цим, колеги, мене дуже непокоїть той факт, що на минулому пленарному тижні ми не включили в порядок денний законопроект номер 10248, яким пропонується повністю реформувати систему управління в сфері безпеки та оборони, розорганізувати, ліквідувати концерн "Укроборонпром", створити відповідні два незалежних органи виконавчої влади – ЦОВВ – з  метою того, щоб ми могли координувати роботу оборонних підприємств, з іншого боку, напрацьовувати регуляторну політику в сфері оборонно-промислового комплексу.

Поряд з цим законопроектом пропонувалося суттєво знизити рівень секретності державного оборонного замовлення. Нагадаю, купа списів вже була зламана з приводу того, що нам треба знизити рівень секретності, але чомусь Верховна Рада це не підтримала. 176, нагадаю, голосів було всього-на-всього "за" роботу над цим проектом.

Хотів би нагадати, колеги, що на Комітеті нацбезпеки та оборони, на якому представлена більшість фракцій парламенту, цей законопроект отримав одностайну підтримку. Тому мене дуже непокоїть відсутність голосів. І тут треба позиції фракцій якось з'ясувати, чи вони підтримують, чи не підтримують, чи це кореспондується з зауваженнями комітету.

Деякі колеги казали, що ухвалення такого законопроекту не дозволить притягнути до відповідальності окремих посадових осіб, зокрема тих, які фігурують в розслідувані "Вihus.info". Ця абсолютно

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ВІННИК І.Ю. …аргументація не витримує ніякої критики. Кримінально-правові відносини, які регулюються геть іншими документами, геть не скасовуються. Всі винні мусять бути покарані. Водночас ми не можемо зупиняти співпрацю і нам треба реформувати сектор управління оборонними підприємствами.

Хотів би всіх закликати впродовж сьогоднішнього пленарного тижня, який зараз розпочався, включити цей законопроект в порядок денний, відправити в профільний комітет на доопрацювання. Якщо є якісь зауваження, існує процедура навіть трьох читань…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки народного депутата Олександра Домбровського. Прошу.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Доброго дня, шановні колеги! Ви знаєте, я вірю в те, що завтра український парламент прийме рішення відносно дати інавгурації Президента, і це абсолютно очевидно. Крім того, я переконаний в тому, що нам потрібно дуже серйозно, нинішньому складу українського парламенту, попрацювати над новим виборчим законодавством в незалежності від того, чи у нас планові, чи дострокові парламентські вибори будуть, тому що ми дуже багато говорили про цю проблему і, на жаль, дуже мало ми над нею працювали. Сподіваюся, що ми сконцентруємося, знайдемо час для того, щоб це питання проголосувати в парламентському залі.

         Я хочу підтримати позицію Голови Верховної Ради в тому, що ми повинні змінити, в доброму сенсі, правила гри і організацію роботи Верховної Ради для того, щоб новий склад Верховної Ради був набагато ефективніший, результативніший, ніж ті результати, які ми маємо на сьогоднішній день.

Але, разом з тим, хочу всім нам нагадати, що Україна сьогодні живе в реальних умовах і реальних викликах гібридної війни і економічної безпеки, енергетичної безпеки, і дуже правильно, що завтрашній день ми розпочинаємо з питань енергетичної безпеки. Я переконаний в тому, що законопроекти, які ми відносимо до законопроектів атомної енергетики, завтра, нарешті, будуть розглядатися. І у нас є шанси завтра їх всі проголосувати, тому що мова іде про питання ядерної безпеки, мова іде про систему контролю роботи атомних станцій. І це надзвичайно важливо.

Крім того, я хотів би сказати і подякувати за підтримку залу при голосуванні законопроекту 8449-д, який стосується нової моделі розвитку "зеленої" енергетики в Україні. Тому що ще раз хочу нагадати, що цей законопроект...

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка,  завершуйте.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Хочу ще раз нагадати, що цей законопроект вносить абсолютно нові інструменти для зниження ціни на "зелену" енергію. Хочу сказати, що ми її зменшуємо на 25 відсотків для сонця. Але, разом з тим, в процесі техніко-економічного опрацювання є норми, які стосуються 30 кіловат до кінця цього року. І я звертаюсь письмово до Голови Верховної Ради для того...

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин народного депутата Григорія Немирю.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані головуюча.

Комітет з прав людини просить внести до порядку денного цього пленарного тижня проект закону №8205 про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами. Цей законопроект був схвалений до першого читання комітетом ще минулого року, але вже багато місяців його немає в порядку денному. Чому це важливо?

Ми чули вже і сьогодні, і багато до сьогоднішнього дня, як на міжнародному рівні, так і в середині країни, як важливо захищати політичних в'язнів, людей -  громадян України, які незаконно утримуються на території Російської Федерації, а також в Криму і на Донбасі. Але поза цими громкими риторичними вправами ховається дуже прикрий факт, що до сьогодні ці люди не мають правового статусу в Україні в межах українського законодавства. Іншими словами, для держави Україна ці люди - громадяни України - де-юре не існують. Тому я наполегливо прошу внести законопроект 8205 до порядку денного цього пленарного тижня.

Також, продовжуючи тему риторичних вправ, коли за закликами до єдності ховається де-факто розкол країни, звернути увагу присутнього тут Першого віце-прем'єра Степана Івановича Кубіва на те, що його колега – міністр соціальної політики – офіційно в інтерв'ю BBC назвав громадян України, які не по своїй волі зараз опинилися на окупованій частині Донбасу, я цитую: "мразями", мерзотою – українською мовою.

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. До сих пір ані міністр соціальної політики Рева, ані уряд, ані Прем'єр-міністр не вжили ніяких заходів для того, щоб, по-перше, вибачитись. І по-друге, я не бачу, як така людина може продовжувати виконувати обов'язки міністра соціальної політики в уряді України, коли він вважає частину громадян України "мразями". І я вважаю, що це також проблема моральної відповідальності всього уряду.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

 Я запрошую до слова голову Комітету з питань промислової політики та підприємництва народного депутата Віктора Галасюка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановна пані головуюча, шановні колеги народні депутати! На завтра стоять дуже важливі промислові й інвестиційні законопроекти про індустріальні парки. Я прошу підняти їх в пріоритеті розгляду на першу частину дня. Вони підтримуються Федерацією роботодавців України, УСПП, Торгово-промисловою палатою. Вони є дуже важливими для місцевого самоврядування і тому підтримуються Асоціацією міст України. Це є законопроекти, які дозволять суттєво збільшити інвестиційну привабливість України і залучити масштабні інвестиції в реальний сектор економіки і наповнити економіку живими грошами, а не тими іноземними кредитами, які ми сьогодні бачимо. Це перше.

Друге. Я прошу згідно рішення Комітету промполітики і підприємництва першочергово розглянути пакет законопроектів на захист малого бізнесу: 5711, 6489, 7326 і 8277. Вони вирішують гострі проблеми, які сьогодні існують в сфері перевірки праці, усувають штучний і корупційний тиск на суб'єктів малого підприємства, який сьогодні, на жаль, склався.

Третє. Я пропоную розглянути пакетом державну космічну програму разом з законопроектом 10096 про демонополізацію і розвиток космічної діяльності. Це номери законопроектів: 9457 і 10096. Тому що зараз, я бачу, в розкладі стоїть законопроект 9219. Але 9457 є більш комплексним, крім того, він має позитивний висновок уряду. І обов'язково треба розглядати разом з космічною програмою.

І нарешті четверте - законопроект 7372 про особливості державної реєстрації всеукраїнських громадських об'єднань. Численні звернення…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд, дозвольте завершити.

 

ГАЛАСЮК В.В. …численні звернення і авторитетні організації, такі, як Асоціація платників податків України, звертаються щодо невирішених проблем у сфері реєстрації всеукраїнських громадських об'єднань.

Законопроект 7372 врегульовує, внормовує ці проблемні питання. Тому теж пропоную найближчим часом пріоритетизувати і поставити на розгляд парламенту.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Лапін Ігор Олександрович, будь ласка.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Користуючись нагодою, я хочу звернути увагу уряду на деякі моменти, які стосуються безпосередньо приватизації.

Ми в 2018 році фактично не виконали умови приватизації по надходженню до державного бюджету, ну, з об'єктивних причин. На сьогоднішній день у нас діє новий Закон про приватизацію. І в цьому контексті було заплановано в цей рік 17 мільярдів гривень надходження до державного бюджету. Але, тим не менше, ми бачимо, що велика приватизація зупинена рішеннями судів стосовно радників. І виходить так, що ми можемо зірвати ці надходження в цьому році.

Я звертаю увагу уряду на вжиття необхідних заходів. Можливо, це новий конкурс радників оголосити, тому що суди затягнуться на роки, і ми це прекрасно розуміємо.

Другий момент, на чому я хотів би звернути увагу представника уряду з приводу даної проблематики, це те,  якщо не помиляюся, що більше 32 об'єктів не передані суб'єктами управління до Фонду держмайна, зокрема Міністерство агрополітики, якщо я не помиляюся, 14 об'єктів не передало на управління Фонду держмайна. Тобто ми фактично на сьогоднішній день наступимо на ті граблі, на які наступаємо постійно. Потрібне вжиття заходів з боку уряду в цьому контексті.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Довбенко Михайло Володимирович.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую, пане Андрію.

З наступного тижня з 21 травня в Україну приїжджає місія МВФ працювати впродовж двох тижнів. У Меморандумі про співпрацю, який підписаний з ними, у нас є зафіксовано, що законопроект 2413а щодо консолідації функцій державного управління на фінансових ринках, він є як структурний маяк. Ми брали на себе зобов'язання його розглянути до 31 березня цього року. Так сталося, що ми не змогли. Але вже на цей пленарний тиждень в четвер цей законопроект зафіксований, я бачу, в прохідній частині. Хочеться попросити, Андрій Володимирович, щоб все-таки ми його не переносили, а поставили на голосування, тому що наші колеги з міжнародних фінансових інституцій вважають, що є достатньо голосів для того, щоб цей законопроект був підтриманий. Вони не розуміють, чому ми переносимо. І я думаю, що, напевно, вже в четвер нам треба буде поставити крапку. І я думаю, що це буде логічно.

І друге з приводу виступу пана Кубіва сьогодні. Я хочу сказати, що наш комітет розглянув законопроект 9417 і рекомендував для розгляду в першому читанні. Я думаю, що у четвер ми теж готові інформувати Верховну Раду підтримати його в першому читанні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, перш за все, хочу ще раз нагадати про вкрай важливе питання для нашої молоді, а саме надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво, реконструкцію та придбання житла, яке ми маємо вирішити, не дивлячись на різні політичні погляди, на різні амбіції.

Користуючись нагодою, в присутності Степана Івановича Кубіва, хочу вас попросити це питання як невідкладне внести на найближче засідання уряду. У нас є історична можливість сьогодні відновити молодіжне будівництво і показати всьому українському суспільству, що саме цей парламент, саме цей уряд може кваліфіковано працювати.

Шановний Андрій Володимирович, прохання нашого всього комітету: ряд невідкладних законопроектів на вівторок і четвер поставити, підкреслюю, в прохідну частину засідання  Верховної Ради України. Це дуже важливі урядові законопроекти, а саме: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення та виконання Україною Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, реєстраційний номер цього документу 9220, ой, 9290, перепрошую.  Урядовий проект Закону про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми", це 9523. І проекти про фізичну культуру та спорт, це законопроект № 9443 і…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. І проект Закону про внесення змін до Закону України "Про туризм" (щодо удосконалення державної політики у сфері туризму), 8317. Прошу їх, ще раз, поставити в прохідну частину у вівторок і четвер. Давайте їх уже винесемо по скороченій процедурі, розглянемо, і я впевнений, що вся зала проголосує за них.

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую  вам.

Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Андрій Володимирович, судячи із проекту розкладу засідань  Верховної Ради України на цей тиждень, у нас не буде тематичного розгляду питань з податкового блоку. Але хочу вкотре наголосити і хочу, щоб всі почули, що якщо ми з 2016 року в комітеті працювали спільно з фахівцями, з експертами податкової галузі, з колегами з Верховної Ради над новою концепцією, над текстом законопроекту, над обговоренням цього питання і просуненням його в суспільстві - це заміна податку на прибуток юридичних осіб податком на виведений капітал, то я прошу, щоби ми зараз обов'язково розглянули в першому читанні і надали можливість комітету доопрацьовувати його до другого читання. Адже, по-перше, приїжджає технічна місія на наступному тижні. У нас буде можливість говорити з ними щодо тих компенсаторів, на які вони наголошують. По-друге, у нас сплине термін і можливість розглядати цей законопроект після інавгурації вже нового Президента, тому що даний законопроект 8557 був поданий діючим Президентом Порошенком.

Але я хочу звернути увагу, що цей текст напрацьовувався спільно з усіма фахівцями три роки. Ті поїздки, той досвід, який нам вдавалося побачити, для того щоб переконатися, що в Україні саме такий податок треба вводити, він доказує тільки лише одне (зараз уже суспільством це доведено): всі бажають, для того щоб цей середній наш український бізнес справді з'явився і не уникав оподаткування, не шукав різних схем ухилення від оподаткування, нам треба надавати такі саме інструменти, як податок на виведений капітал. Тому я дуже прошу, незважаючи на важливість всіх законопроектів, я дуже це розумію, дайте можливість…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Дайте можливість колегам в залі визначитися: приймаємо ми його в першому читані чи ні. Дайте можливість працювати. Тому що я вас підтримую, колего, щодо законопроектів про індустріальні парки до другого читання, але зрозумійте: за цей час ми зрозуміли, що індустріальним парком має стати вся Україна. Дайте можливість таку широкому колу платників податків. Звісно, без погоджень, без того, що ми знайдемо компроміс, цей…     

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ніно Петрівно, я підтримую вашу позицію. Хоча я знаю, що можуть бути певні застереження уряду і МВФ. Тому ви зніміть ці застереження, проведіть з ними консультації, тим більше йдеться про перше читання.

І я хочу ще на одному наголосити, бо майже кожен голова комітету називає від трьох до семи законопроектів, які дуже важливі цього тижня. Ми всього в тиждень приймаємо до 20 законопроектів. І тому я прошу голів комітетів називати той один прерогативний, як щойно зробила Ніна Петрівна, назвати один прерогативний, тоді є більше шансів, щоб він був у порядку денному. Бо всі  пропозиції, які є, неможливо врахувати. Але Ніна Петрівна назвала один, і я думаю, що ми знайдемо змогу його розглянути цього пленарного тижня. Дякую дуже вам.

Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні українці, шановні колеги, хочу привітати всіх матерів України з Днем матері, всіх тих матерів, які народжують Україні синів і дочок, які продовжують наш український рід, які дають державі, найдорожче - людський капітал, людський потенціал, без якого держава, мова, віра, армія неможливі, без людей. Хочу низько вклонитися тим матерям, які віддали найдорожче нашій державі - своїх синів, їх сьогодні тисячі. Хочу вклонитися тим матерям, які виховують онкохворих дітей, дітей, хворих на рідкісні захворювання, і взагалі тих дітей, яким вони віддають все, що у них є. І хочу сказати, що наша держава недостатньо уваги приділяє материнству, недостатньо захищає жінок, щоб вони могли відчувати себе захищеними, щоб вони хотіли народжувати. І мова в даному випадку не лише про гроші, мова йде про повагу, мова йде про підтримку, мова йде про створення системи взаємопорозуміння.

Вчора відбулася хода вшанування матерів загиблих, вчора в Україні була створена унікальна ініціатива, і прапор пам'яті, на якому написані імена загиблих наших героїв, почав свій рух по Україні. Я хочу запросити всіх народних депутатів долучитися до цієї ініціативи.

Наступне - про охорону здоров'я. Зрозуміло, що вона не є пріоритетом для цього парламенту, на жаль. І Кабінет Міністрів на сьогоднішній день, на жаль, робить антилюдську реформу. 20 законів щоразу я подаю на Погоджувальній раді, і в тому числі Закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування, який має зробити лікування доступним для людей, він продовжує…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. 30 секунд.

І наостанок хочу звернути увагу всіх народних депутатів на звіт Рахункової палати щодо виконання міністерством програми "Доступні ліки". Міністерство звітує про те, що виписано 1 мільйон електронних рецептів, про те, що витрачено 1 мільярд державних коштів. Для чого, поясніть мені, якщо смертність не зменшується? Для чого і кому ми виписуємо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Данченко Олександр Іванович, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! Я дуже вдячний за те, що стоять на четвер наші цифрові закони, це є дуже важливим, тому що це розвиток нової економіки, це надходження до бюджету і боротьба з корупцією.

Звичайно, я звертаю увагу на те, що Верховна Рада зараз отримала величезний шанс для того, щоб провести і революційні закони, які від нас вимагають люди. Це зняття депутатської недоторканності, це реформа парламенту, звичайно. І потрібно все це підтримати.

Я хочу передати, Андрій Володимирович, вам і всьому парламенту подяку, я був у Сполучених Штатах, за Закон про основні засади кібербезпеки, тому що це надало змогу забезпечити прозорі вибори (і ми знаємо, що жодної проблеми не було), ще раз подякувати Держспецзв'язку, ще раз подякувати кіберполіції, ще раз подякувати людям з ЦВК, хто забезпечував кібербезпеку, це особисто і Комітет Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку.

Степан Іванович, я звертаю вашу увагу на необхідність прийняття плану розвитку широкосмугового доступу до Інтернету, тому що неприйняття цієї постанови вже призвело до того, що неправильно зараз розвивається той проект "Інтернет в школі". Я хотів би, щоб він був якось чи відмінений, чи… до прийняття цієї постанови, тому що в такому випадку децентралізація, вона є дуже поганою, тому що на цей проект, якщо він централізований, можна отримати спеціальні скидки ціни на території всієї України постачальників. Це буде втричі дешевше, ніж 1 мільярд, який забитий. Я дуже вас прошу звернути на це увагу.

І тепер місто Київ, Протасів Яр. Я звертаюсь до міністра внутрішніх справ Авакова, до мера нашого міста, тим більше, що…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Ну, там вирубується парк, там вирубуються дерева під якусь забудову. Це просто неможливо, тому що це зона рекреації, це зона спорту в Києві, і ми його знищуємо.

 Я звертаюся до свого колеги пана Артура Палатного. Давайте не допустимо цього, тому що Київ просто знищується. І зупиніть вирубку лісів! Цю компанію "Дайтон" потрібно перевірити. Київ потрібно захищати, Київ - для киян, Київ…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Попов Ігор Володимирович.

 

ПОПОВ І.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, прошу цього тижня підтримати включений до порядку денного на середу проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". Ми будемо пропонувати провести ці слухання 19 червня. На жаль, минулого року такі слухання не були проведені і це порушило процедуру. Впевнений, що  питань настільки багато, що їх обов'язково треба провести і обговорити ряд нагальних питань.

Скажімо, рамковим документом для антикорупційної діяльності є законопроект про антикорупційну стратегію на 2018-2020 роки. Його треба нарешті або ухвалити, або відхилити, як це пропонує комітет, тому що  половина цього терміну вже пройшла, а ми навіть стратегію не можемо затвердити.

Також можна обговорити удосконалення роботи НАБУ і САП. Минулого тижня ми в комітеті провели комітетські слухання за підсумками  роботи чотирьох років нових антикорупційних органів. І слухання ще раз підтвердили необхідність проведення зовнішнього аудиту. І роботу НАБУ так само, як і САП, як і НАЗК, треба оцінювати не за політичними  критеріями (хто до якого кандидата в президенти в Україні чи в США лояльний), а їх оцінювати треба виключно за критеріями ефективності та  незалежності.

 Новий механізм відповідальності за незаконне збагачення  розробляється, робоча група працює професійно і запропонує максимально ефективне  формулювання відповідної статті. Це, звичайно, предмет  відання іншого комітету, і колега про це вже відповідав, але, звичайно, це складова загальної системи боротьби з корупцією. І тому я впевнений, що ми повинні розглядати  її також у контексті всієї системи. Всі ці питання ми обговоримо на парламентських слуханнях і вже на цій сесії ми зможемо прийняти ряд важливих рішень щодо антикорупційної політики.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Ну, по-перше, дякую вам за позицію щодо 8321-д, це законопроект про фахову передвищу освіту. Андрій Володимирович, колеги, це не просто законопроект, це наш борг з 2014 року, коли ще та каденція прийняла Закон про вищу освіту. Андрій Володимирович, дуже важливий момент: ми залишили в правовому вакуумі цілу ланку освіти – це технікуми і коледжі, їх фактично де-юре нема. І тому ми повинні прийняти цей закон ще до закінчення каденції для того, щоб технікуми і коледжі не залежали від рішень парламенту, коли ми приймаємо рішення по бюджету та Бюджетному кодексу, бо їх фактично нема. Цей закон врегулює ці питання.

Наступне. Я прошу також звернути увагу, ми закінчуємо комітетом конструювання безпечного середовища в школах, навчальних закладах – це Закон про захист честі і гідності вчителя, для того щоб створити безпечні умови функціонування шкіл і навчальних закладів.

Також, Андрій Володимирович, я хочу нагадати, що ми 15 січня прийняли Постанову про присудження премій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних прикладних досліджень. І потрібно призначити на наступному пленарному тижні, бо зараз буде День науки, прийняти рішення щодо нагородження грамотами, як завжди, є така процедура. І це важливо зробити, тому що наші молоді вчені потребують уваги.  

І ще хочу сказати також про те, що ми внесли дуже важливий законопроект про мобінг – це створення безпечного середовища в компаніях, там, де є певні ризики негідної поведінки. І ми повинні формувати в нашому суспільстві відповідну толерантність. І тому я також прошу в нашому блоці внести і цей законопроект.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ви знаєте, я весь час з великою повагою до всіх законопроектів, які стосуються освітньої реформи. Вважаю, це одна з найбільш успішних наших реформ. І, разом з тим, хочу вам наголосити, що, можливо, і є потреба пришвидшити роботу над законопроектом щодо повної загальної середньої освіти (10204) і, можливо, швидше його розглянути, щоб ми його  невідкладно могли розглянути на сесії Верховної Ради України.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. (Без мікрофону) Андрій Володимирович, ми його тільки получили в комітет і ми зразу розпочнемо... Ви ж знаєте, за нами... Але в зал ми  повинні виходити з консолідованим рішенням...

 

ПАРУБІЙ А.В. Звичайно. Давайте рішення комітету - і будемо виходити в зал.

Будь ласка, Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА  М.М.  Дуже дякую, шановний головуючий.

Шановні колеги, до порядку денного, як завжди, внесені ратифікації. Але, Андрій Володимирович, якщо можна, можливо, ми виділимо все ж таки  хвилин 20 і три ратифікації, які вже ми ніяк не можемо ратифікувати – це це 0165 (Великобританія і уряд України),  0193 – те, що стосується по EURIMAGES, ми все ж таки ратифікуємо і дуже швидко пройдемо? Тому що, на жаль, в середу весь час у нас не виходить.

І також традиційно, я дякую, з дорожньої карти законодавчого забезпечення у нас на поточний тиждень включено 7 законопроектів. І я прошу підтримати їх розгляд.

І я ще хотіла би зазначити, що в середу Іванна Климпуш-Цинцадзе,  віце-прем'єр з питань євроатлантичної інтеграції, планує внести на уряд саме постанову про ухвалення змін і направлення на ратифікацію, що стосується зміни до внутрішньодержавних процедур оновленого Додатку 27 (це по розділу енергетики). Я думаю, що ми дуже швидко на комітеті приймемо також це рішення і в четвер буде дуже обов'язково саме ратифікувати цей оновлений Додаток 27 до Угоди про асоціацію по розділу енергетики. Це дуже важливо, я прошу взяти до уваги.

Також я думаю, що пані Оля Богомолець, вона не встигла сказати, є два законопроекти в порядку денному, я також прошу колег звернути увагу на 9075 – це те, що стосується продовження терміну спрощеної процедури реорганізації державних і комунальних закладів охорони здоров'я, включити в порядок денний. І також повторне перше читання 8464-д, це те, що стосується забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення. Це новий доопрацьований варіант. Там якраз те, що стосується європейських стандартів, де контрольна функція…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Хочу наголосити, що я спеціально запропонував, щоб ми розглядали ратифікації в четвер, і ви вже в співпраці з Апаратом визначіть, які ратифікації найбільш ключові і необхідні. Я думаю, ми можемо встигнути і 5, і 6, і 7 навіть ратифікацій. Якщо буде загальне розуміння залу - це міжнародні угоди, і деякі з них дуже великої ваги і спішно мають бути прийняті, - то ми будемо пропонувати скорочену процедуру, щоб ми змогли їх швидко пройти. І, власне, треба максимально скористатися тим днем, бо буде високий рівень мобілізації. І тому я думаю, що ми зможемо  більшість нагальних ратифікацій пройти цього пленарного тижня.

Будь ласка,  30 секунд.

 

ІОНОВА  М.М. Дуже дякую.

Я просто хотіла завершити тим, що, як ви знаєте, сьогодні і завтра відбуваються в Брюсселі заходи з відзначення 10-ї річниці заснування ініціативи "Східного партнерства", і ми дуже активно, як і ви, Андрій  Володимирович, в цьому напрямку працюємо, тому що "Східне партнерство", воно базується якраз на принципах диференціації  спільної власності  і відповідальності, а також принцип "більше за більше". Я просто дуже сподіваюся, що ми якраз не збавимо той темп.

 

ПАРУБІЙ А.В. І нагадую, в четвер першим питанням – реформа  парламенту. І сподіваюся, що всі  євроінтегратори  підтримають реформу парламенту, яку ми напрацювали спільно з Європейським парламентом.

Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, щодо запропонованого проекту розкладу засідань Верховної Ради на цей тиждень Комітет з питань бюджету не має зауважень. Але є пропозиція.

Існує декілька законопроектів або, скоріше, існували, які врегульовують питання передачі земель за межами населених пунктів в комунальну власність об'єднаних територіальних громад. Спілкуючись з головами на всій території України, їх це питання дуже хвилює, це дає можливість наповнити  місцеві бюджети.

Сьогодні  голови об'єднаних територіальних громад, на жаль,  чекають розпоряджень уряду про розподіл структурних субвенцій, субвенцій на соцекономрозвиток. А питання, яке врегулює земельні відносини, дасть можливість наповнити місцеві бюджети. І це питання дуже актуальне. Але, на жаль, сьогодні воно не врегульоване.

І тому бюджетний комітет занепокоєний тим, що є можливості сьогодні наповнити місцеві бюджети, а це питання, на жаль, не розглядається у Верховній Раді. Тому я вважаю, що це питання актуальне і ми маємо його обов'язково розглянути найближчим часом.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги. Андрій Володимирович, від Комітету аграрної політики хочу подякувати, що законопроект про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку (№ 9162) є в розкладі засідань на вівторок для включення до порядку денного сесії. Це надзвичайно важливий євроінтеграційний законопроект, який є рамковим і визначає основні принципи та пріоритети державної аграрної політики. Прошу голів депутатських фракцій та груп підтримати включення цього законопроекту до порядку денного.

Андрій Володимирович, також звертаюсь до вас з проханням про проведення "аграрного дня" на наступному пленарному тижні і прошу 29 травня в середу включити до порядку денного підготовлений комітетом до другого читання законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству (№ 8121). Вкрай важливий законопроект.

І 30 травня прошу включити до порядку денного вже згаданий мною законопроект про основні засади державної політики, а також 9022, 6527 – про кооперацію – і 4922-д.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ви знаєте, Олександр Борисович, що я був готовий і цього тижня запропонувати блок аграрний, але ми спільно домовились, що наступного тижня ми зможемо зробити більшу консолідацію. І, я думаю, ніхто не буде заперечувати, що один із блоків розгляду наступного тижня – це буде, власне, блок аграрної політики.

Шановні колеги, виступи від комітетів завершені. Зважаючи на те, що ми сьогодні працювали інтенсивно і в нас ще дозволяє регламент, я надам слово не 5-и, а 7 народним депутатам, які прийшли на засідання Погоджувальної ради, в тій послідовності, як вони, власне, і прибували на наше засідання. Я перечитаю всіх, щоб ви орієнтувалися: Войціцька, Немировський, Пташник, Кривенко, Острікова, Луценко, Барна. І в такій послідовності я буду надавати. Домовилися?

Отже, Войціцька Вікторія Миколаївна.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Шановні колеги, шановні українці та представники уряду, вимагаю вашої уваги до цинічних подій, що склалися в українській енергетиці. З благословення підконтрольного Порошенку Антимонопольного комітету російські бізнесмени продають свої активи підставним псевдопроукраїнським олігархам. Замість того, щоб ставити питання про націоналізацію активів критичної інфраструктури, а саме обленерго, в рахунок понесених збитків внаслідок війни Росії проти України, державні органи дозволяють викуп цих активів Ахметову, що збільшує його вплив на енергетичному ринку.

Завдяки мовчанню Антимонопольного комітету і тим, хто його "кришує", Ахметов закінчує створювати вертикально інтегровану монополію в енергетиці. Олександр Бабаков, у якого Ахметов купив обленерго, - російський бізнесмен, і він перебуває під персональними санкціями США, ЄС, Канади та України за анексію Криму. Держава має захистити інтереси людей та терміново розглянути на найближчому засіданні РНБО питання встановлення повного контролю за активами, які належать російському бізнесу, який знаходиться під…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. …який знаходиться під санкціями за агресію проти України. Ми маємо повне право вимагати компенсацію за понесені збитки, в тому числі за рахунок…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Немировський Андрій, будь ласка.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, мною та авторським колективом з 27 народних депутатів було внесено законопроекти 8613, 8614 про внесення змін до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби". Ці законопроекти підтримані Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Нацгвардією, Державною прикордонною службою, Державною службою надзвичайних ситуацій, а також ветеранською спільнотою правоохоронних та силових відомств.

Вперше зазначений законопроект розглядався 19 грудня 2018 року на комітеті. Розгляд був призупинений. Потім розглядався 24 квітня на комітеті, був проголосований винесенням в зал. Але зараз знову він буде розглядатися на комітеті 15 травня. В мене питання: скільки можна обговорювати та блокувати даний законопроект? Чому не виконується стаття 111 Регламенту Верховної Ради? Чому даний законопроект блокується.?

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пташник Вікторія Юріївна.

 

ПТАШНИК В.Ю. Шановний пане Голово, шановні члени Погоджувальної ради! Я сьогодні буду просити вас включити в порядок денний пропозиції Президента до нашого антимонопольного закону (№ 6746). Цей закон визначає прозорі правила розслідування справ про порушення конкуренційного законодавства Антимонопольним комітетом України.

Ми прийняли його з вами в лютому місяці. Але враховуючи те, що туди випадково потрапила норма, яка суперечить ідеї і духу цього закону, і розробники цього закону точно не вбачали можливість саме такої норми, я була змушена звернутися до Президента і просити його, власне, накласти вето і надати свої пропозиції. Наразі для того, щоби він став частиною нашого законодавства, залишився один маленький крок - проголосувати за пропозиції Президента України, і тоді цей закон стане частиною законодавства і всі бізнес-спільноти, які його підтримували, і Асоціація правників України, будуть дуже радіти, що нарешті…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Будь ласка, 10 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. …що нарешті у нас з'являться прозорі правила розслідування. І пан Кубів вже про це зазначав. І я дякую, що Кабінет Міністрів також підтримує це.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я бачу, є загальна згода, пані Вікторія, загальна згода. Є тільки одне питання - часове, часове, щоб ми встигли всі ці плани, які змалювали тут. Але я думаю, що ми знайдемо таку змогу. І якщо в залі буде загальна консолідація, тим більше це є окрема процедура, вона не довга, вона займе хвилин буквально 10-15, і тому я думаю, що ми зможемо так організувати нашу роботу, щоб встигнути розглянути.

Кривенко Віктор Миколайович.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Шановні глядачі! Ніна Петрівна Южаніна озвучувала ключовий законопроект в економічній сфері на цей тиждень - це законопроект про податок на виведений капітал. Нам обов'язково треба на цьому тижні його розглянути. І, Андрій Володимирович, я прошу вас поставити його на четвер, він підтримується, цей законопроект про виведений капітал, всіма бізнес-асоціаціями, бізнес-спільнотами, він підтримується багатьма експертними групами. І на четвер ми зможемо провести максимальну мобілізацію депутатів, щоб його проголосувати в першому читанні. І це буде переговорною позицією для нашого уряду і у відносинах з МВФ. Він був у багатьох програмах тих, хто балотувався в Президенти, в тому числі і в моїй, і в цьому відношенні це є надважливо, щоб ми цей законопроект не загубили. Цей законопроект підтримується позафракційними депутатами. Я від частини їх, в тому числі, виступаю. Багато проведено брифінгів, Соколовський Олександр, Валерій Рибас, мій колега-рухівець. Тому проханнячко: знайти час і на цьому тижні обов'язково його поставити.

Наступне питання...

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. Якщо 10 секунд, тоді я вам дякую, що ви як член Народного Руху першу свою ініціативу у Львівській обласній раді поставили за відновлення Дня матері. І вітаю всіх мам з цим святом.

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже, Острікова Тетяна Георгіївна.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Шановні колеги, які взагалі можуть бути дискусії по даті інавгурації, коли на митниці і в СБУ досі грабують підприємців, коли досі "фришують" контрабандні схеми і збирають гроші на Київ? А Демчину, який в СБУ через сумнозвісне управління "К" очолює силовий тиск на бізнес, Президент нагороджує якимись генеральськими званнями.

Тому негайно потрібно привести новообраного Президента до присяги, і хай працює, хай змінює цю ситуацію. А нам з вами потрібно робити своє, про важливе подумати: про економіку. Тут вже звучало: податок на виведений капітал. Не можна втратити цей законопроект, адже він президентський і за інавгурації буде вважатися відхиленим. Тому я дуже прошу розглянути його саме цього тижня. Саме це призведе до зростання внутрішніх інвестицій і покращить добробут українців, а не коаліції, перевибори й інавгурації.

І друге - до уряду: питання реформи ДФС. Ми розділяємо ДФС на митницю і податкову. В той же час, уряд  грає в...

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. ...уряд грає в якісь піддавки сам з собою. Чому досі в реєстрі немає запису про припинення Державної фіскальної служби? Чому Верланову, керівнику... (Без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Луценко Ігор Вікторович, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Шановні колеги, чи відомо вам, що за останні 4 роки кардинально розвернулася тенденція щодо кількості курців в Україні? Кількість курців в Україні почала знову збільшуватися, хоча раніше завдяки тому, що в 2012 році було прийнято законопроект про обмеження реклами, вона стабільно падала. Чому? Тому що табачна індустрія знайшла спосіб обходити цю заборону. Зараз, якщо ви пройдетеся Хрещатиком, центральною частиною Києва, знайдете декілька викладок в кіосках, які просто рекламують сигарети будь-кому, в тому числі дітям.

І тому, щоб обмежити дітей від цього лиха, 4030а законопроект, будь ласка, поставте його не просто в порядок денний, а в прохідну частину, щоб це була реальна робота по захисту нашого суспільного здоров'я.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Не так емоційно, пане Ігор. Я запропонував його п'ятим законопроектом на завтра, п'ятим, п'ятим, 4030а. Повірте мені, це є якраз тоді, коли найвищий рівень роботи. (Шум у залі)

Сумно, що на четвертий рік ви не знаєте, що п'ятий законопроект – це точно прохідна частина. Це просто сумно від того. Ви збирайте голоси і агітуйте всіх бути під час розгляду. І вимагати нема що, бо воно є в порядку денному.

І заключний виступ від народних депутатів – Барна Олег Степанович.

 

БАРНА О.С. Доброго дня! Якщо чітко заявлена позиція фракції "Блоку Петра Порошенка" і проукраїнської більшості у Верховній Раді щодо захисту безпеки і оборони, підтримки будь-яких ініціатив новообраного Президента в контексті захисту армії, соціальних верств населення, освіти, медицини викликає зараз певні побоювання чи перешкоди в діяльності майбутнього Президента, то слід запитати нас всіх: Президент новообраний, чиєї він країни і чиїм народом він обраний, для чого?

Так само, як в деяких "політичний акробатів", які довкола находу "перевзуваються", особливо стосується "некоронованих газових королев" чи тих, які, везунчики, в лотерею вигравали великі гроші, чи недобитки режиму Януковича. В результаті вони спільну коаліцію знайшли із (нероб.) і олігархатом. Але…

 

ПАРУБІЙ А.В. 10 секунд.

 

БАРНА О.С. Але ми всі чекаємо пенсій по 1 тисячі доларів, зарплат 4 тисячі доларів вчителям.

І прошу прийняти закон 4682 про обов'язкове харчування всіх дітей в школі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І зараз заключне слово від уряду. Дві хвилини, пане Степане, так, ви казали? Дві хвилини. І після того ми закриваємо Погоджувальну раду. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний Голово, перш за все дякую всім вам за позицію. Є просьба все-таки не нагнітати ситуацію на ринку, яка сьогодні є стабільною, прогнозованою, і виконується бюджет, який ми з вами разом виконували щодо зовнішніх зобов'язань. Вони повністю виконуються і в травні будуть виконані.

По приватизації. Правильне питання. І хочу сказати, ми за прозору приватизацію, уряд. І те, що сьогодні судами заблоковано, на превеликий жаль, уряд вплив на суддів не має по великій приватизації.

По малій приватизації, що в силах наших, станом на сьогодні проведено більше 830 аукціонів, продано на 1 мільярд 60 мільйонів. Хочу сказати, що на кожен лот є 2,7 учасника, збільшення початкової ціни на 61,24 відсотка.

Щодо цифрового доступу. Я візьму це як депутатський запит пана Данченка і відповідно доповім.

По законопроекту 6746 пропозиції Президента України Порошенка щодо захисту економічної конкуренції ми підтримуємо. І я бачу, що на це є і воля парламенту.

Щодо митниці і проведення реформ ДФС, які є. Я передам юридичному департаменту запит народної депутатки по питанню щодо реєстру. Хочу сказати, що блок митниці введений тим же народним депутатом, декілька справ, які заблоковані, щодо проведення конкурсу, який був прозорий і відкритий на сьогоднішній день.       

Щодо позиції, яка сьогодні стоїть Міжнародного валютного фонду і інших аспектів протидії у відмиванні коштів, 9417 закон, 7473, ми абсолютно підтримуємо щодо економічного оператора, і про це я говорив. 9532 - це є спільний транзит.

Дякую вам.

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Депутат Острікова у нас на початку зривала Погоджувальну раду, тепер ви на завершенні починаєте зривати.  

 

КУБІВ С.І. (Без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, у мене до всіх є прохання: менше емоційності на Погоджувальній раді, бо те, з чого ми почали, це, до речі, свого часу розпочинали деякі наші колеги, - намагання зривати Погоджувальну раду. Ви маєте збагнути, у мене ж немає механізмів щодо народного депутата. Це має бути елементарна культура і етика.

І ще одне хочу сказати. Прозвучала неправдива інформація в засобах масової інформації. Рішення суду стосовно Представника Президента у Верховній Раді ще не вступило в дію, воно ще не прийняте. І тому звинувачення, що порушується тут рішення суду, теж є некоректним, особливо від голови комітету. Буде рішення суду, звичайно, воно буде виконуватись і мною, і кожним народним депутатом, який є у Верховній Раді Україні. Тому що ми правова держава, і ми вважаємо, що закон один для всіх.

Зараз всім дякую. Гарного пленарного тижня. І до зустрічі. І плідних засідань фракцій.