Погоджувальна рада

Опубліковано 25. 02. 2019

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

25 лютого 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку.  Прошу всіх заходити  в зал, займати робочі місця.

Колеги, готові?  Отже, прошу всіх приготуватись до засідання. Прошу уваги  і тиші. Розпочинаємо засідання  Погоджувальної ради.

Отже, шановні колеги,  хочу вам нагадати, що попереднього тижня ми не завершили  розгляд проекту Закону 10006 і 10006-1. І тому пропонується, і це неминуче, що ми розпочинаємо роботу цього  тижня   з розгляду  проекту Закону  про внесення змін до Житлового   кодексу  та інших  законодавчих… України щодо забезпечення прав власників. І це неминучий процес продовження законопроекту, який ми не встигли завершити попереднього тижня. Після того пропонується блок  питань національної безпеки і оборони.

І, колеги, я знаю, наскільки вирують виборчі емоції, але тим не менше є ряд законів, які Верховна Рада України зобов'язана прийняти, зокрема серед  питань, які пропонуються,  це проект  Закону про схвалення рішення Президента України  про допуск  підрозділів збройних сил  інших держав на територію України. Йдеться по спільні навчання між українськими військовими, а також нашими військовими соратниками з Канади, Сполучених Штатів Америки, і Верховна Рада має право, і тільки Верховна Рада має право продовжити термін цього навчання. І тому в питанні безпеки і оборони це питання буде стояти одним з перших. І є до всіх прохання відставляти політичні емоції, коли ми розглядаємо питання безпеки і оборони. Цей блок нараховує близько 5-6 питань. І він буде, пропонується, щоб ми першим його розглянули на нашому завтрашньому пленарному засіданні.

Також, колеги, звернулися до мене і фракції, і голова ДБР з приводу того, щоб Закон про ДБР, який дозволить запустити повноцінну роботу, ми розглянули цього тижня. І тому теж пропонується, щоб ми розглянули у вівторок другим блоком питання по ДБР і ще ряд питань, які стосуються Комітету з питань забезпечення роботи правоохоронних органів.

На середу традиційно пропонуються ратифікації, а також розгляд Закону про так званий СПЛІТ, який достатньо є об'ємний, який має велику кількість правок. І пропозиція полягає в тому, і це є звернення голови комітету банківського, щоб ми в середу змогли пройти правки і так само в четвер перейшли до прийняття рішення.

Також в четвер пропонується, щоб ми розглянули проект Закону 7473 щодо внесення змін до Митного кодексу України. Цей закон і важливий для виконання Угоди про асоціацію, і це теж звернення голови комітету Ніни Южаніної. І вже протягом довшого часу ми відкладаємо цей закон, об'ємний і важливий, і пропонується, щоб ми розпочали з нього четвергове наше засідання.

 І, колеги, в четвер, як ми і домовлялися, ви пригадуєте, ми домовлялися про те, що як тільки Комітет з питань культури підготує до другого читання Закон про державну мову, ми перейдемо до його розгляду. І на Погоджувальній раді, на кожній Погоджувальній раді це питання звучало як від "Народного фронту", так від "Волі народу". І на сьогодні я можу сказати, що і комітет, і юридичне управління вже завершили розгляд, підготували таблицю. Таблиця є на сайті, кожен з нею може ознайомитись. І я, колеги, пропоную, щоб ми в четвер перейшли до блоку з питань культури, і в цьому блоці ми перейшли до розгляду питання про державну мову.

Я усвідомлюю, що розгляд цього питання буде тривати певний час, більше як 2,5 тисячі правок. Це може тривати і тиждень, може тривати і 3-4 дні. Але вважаю, що ми цього тижня, в четвер, повинні розпочати його розгляд, продемонструвати бажання і волю парламенту до його розгляду. Пропоную, щоб ми в четвер розпочали, і відповідно потім з авторами правок, з головою комітету змогли відповідально і системно пройти розгляд усіх правок. Дуже важко передбачити, як довго ми можемо розглядати правки, але я впевнений, що український парламент має одним з головних своїх обов'язків на цій сесії невідкладно розглянути Закон про мову.

Також, колеги, хочу вам нагадати, що попереднього тижня ми домовились про створення робочої групи по підготовці Постанови про вжиття заходів для припинення необґрунтованого нарахування платежів за споживчий природний газ побутовим споживачам. Ця постанова була підготовлена Апаратом Верховної Ради України у взаємодії з комітетами і Домбровського, і Андрієвського, і в четвер на нашій Погоджувальній раді проект постанови був розданий усім представникам фракцій, які були на Погоджувальній раді. Ми домовились, що сьогодні, в понеділок, голови фракцій після ознайомлення, а я впевнений, що всі вже мали змогу ознайомитись, підпишуть цей документ. Відповідно в середу буде можливість його розглянути на комітеті і в четвер його проголосувати.

Також цього тижня я буду, колеги, пропонувати питання блоку екології.

І нагадую, одне із зобов'язань, яке є перед нами, – це проведення позачергових виборів. І у вівторок, завтра, я буду пропонувати  шляхом перенесення тих 25 постанов, які  ні в кого не викликали заперечень, але це наше зобов'язання перед місцевими громадами, щоб ми проголосували питання призначення позачергових виборів.

Такий, колеги, план і загальна концепція на цей тиждень. Я вірю, що незважаючи на виборчу кампанію український парламент продемонструє ефективну, відповідальну роботу. І запрошую голів фракцій до обговорення і до дискусії.

Сьогодні, хочу нагадати, ми розпочинаємо обговорення від  "Опозиційного блоку". І я запрошую до виступу представника  "Опозиційного блоку" пана Вілкула. Будь ласка.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Шановний народе України! Шановні колеги! Для виводу країни з кризи Верховна Рада зобов'язана приймати рішення спрямовані на встановлення миру, підтримки промисловості, зниження тарифів і цін. Всі ці законопроекти є у Верховній Раді, їх подавав я разом з колегами з  "Опозиційного блоку". Але замість підтримки людей, які і так вже виживають з трудом, керівництво країни цікавить лише питання, як залишитись  при владі, тому Верховна Рада перетворилася на інструмент політичних технологій. Приклад – скандальний мовний законопроект 5670-д,  який Рада буде  розглядати на цьому тижні, ми зараз це чули.

Я зустрічаюсь з людьми від Ужгорода до Харкова, і люди і на заході, і на сході проти чергової спроби розколоти суспільство. Мовні закони цієї влади вже розсварили нас  і з Угорщиною, і з Польщею,  і з Румунією. В 2017 році Венеційська комісія надала негативні висновки за результатом розгляду мовних положень Закону "Про освіту". Але влада додала саме ці положення в законопроект про мову 5670-д. 

Більше того, згідно з цим законопроектом впровадження європейської практики спілкування на регіональних мовах та надання  їм статусу офіційних вважаються діями, що спрямовані на насильницьку зміну та повалення конституційного ладу. Цей законопроект взагалі не передбачає використання мов національних меншин для здобуття загальної середньої,  професійно-технічної та вищої освіти, а також в позашкільній освіті. Це суперечить і Конституції, і Закону про національні меншини.

Крім того, положення проекту щодо мови освіти не відповідають змістові Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин та Європейської хартії регіональних мов. При першому читанні законопроекту влада хотіла навіть ввести мовних інспекторів. Ця мовна спецслужба мала б контролювати, чи не сказала вихователька в дитячому садку дитині слово угорською чи, наприклад, російською мовою, або чи не відповіли пенсіонери в Пенсійному фонді не українською. І за це влада передбачала навіть кримінальну відповідальність. Після протесту опозиції мовних інспекторів ніби виключили в тексті законопроекту до другого читання. Але ж пропонують замість цього так званих уповноважених захисту державної мови, який перевірятиме застосування мови та притягатиме до кримінальної відповідальності. Такими діями нас перетворюють у Європу, але більше це схоже на Німеччину 30-х років минулого сторіччя.

Визначеним у демократичному світі засобом вирішення гуманітарних та мовних питань в конкретних регіонах є місцевий референдум. Я в березні 2015 року подав цей законопроект до Верховної Ради, щоб люди мали самі визначати, які свята святкувати, які пам'ятники ставити та яку регіональну мову використовувати, і все це в рамках єдиної країни, ніхто не заперечує, що державна мова українська. Розгляд цього законопроекту блокується 4 роки. Вважаю, що в рамках децентралізації гуманітарна та мовна децентралізація за європейськими принципами є важливими елементами об'єднання країни.

Також зазначу, що фракція "Опозиційного блоку" виступає проти провладного Закону про адвокатуру. Влада хоче не лише викинути адвоката із судового процесу, а ще й позбавити найбільш дієвого інструменту – це адвокатського запиту. Мета цього законопроекту насправді – взяти адвокатуру під державний контроль.

Ми наполягаємо на внесенні в порядок денний цього тижня законопроектів "Опозиційного блоку": про зниження ціни на газ та тарифів для населення (№ 9257); про проведення державного контролю за цінами з метою їх зниження; про підтримку промисловості; про забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб; Виборчий кодекс (обов'язково); про конституційні права чорнобильців та про заходи з подолання загроз трудової міграції та захисту прав трудових мігрантів.

Ці законопроекти треба розглядати зараз у Верховній Раді, а не…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Ці законопроекти треба зараз розглядати у Верховній Раді, а не намагатися створити чергову спробу задля політичних інтересів, розколювати суспільство питаннями мови.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я для довідки хочу повідомити, колеги, що в українському чинному законодавстві є окремо Закон про державну мову і окремо Закон про мови національних меншин – це два різних законопроекти. Пропонується поставити на розгляд, власне, Закон про українську державну мову. Є Закон про мови національних меншин, і кожен може подати правки, і ми можемо їх розглядати. В цьому, в даному законі, йдеться тільки про захист української мови.

І нагадаю вам, що Конституційний Суд відмінив рішення, яке приймалося всупереч закону, так званого Закону Колесніченка-Ківалова. Ми маємо законодавчий вакуум, який ми маємо заповнити.

Окрім того, колеги, я впевнений, що наші квоти і на радіо, і на телебачення показали, який  великий резонанс для суспільства є підтримка української державної мови. І я впевнений, що більшість фракцій підтримає мою позицію, бо мова на часі.

Від Радикальної партії до слова запрошується голова Радикальної партії Олег Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! У нас вимоги від людей.

Перше. Сьогодні найбільш актуальна проблема – це космічні тарифи за газ. От у мене до вас питання, до  представника уряду. Степане Івановичу, розкажіть, будь ласка, Голуб Людмилі Василівні із Вишгорода, в якої 52 квадрати площа двокімнатної квартири, як їй заплатити  4,5 тисячі за комуналку. Розкажіть, будь ласка, Долинській Валентині Олексіївні із Вишгорода, вдові чорнобильця, інваліду І групи, в неї площа квартири 53 квадрати, як їй заплатити за комуналку 4500. От ці платіжки по 4500 за одну комуналку за квартиру 50 квадратів – оце вирок отій системі, яку ви побудували. Ви обманюєте людей, коли  розказуєте, що всіх забезпечите субсидіями. Чому ви цих людей не забезпечили субсидіями? Де їм узяти 4500, щоб заплатити не за маєток, не за  палац, а за двокімнатну квартиру  в 50 метрів?

Водночас ми бачимо премії, які нараховує собі голова "Нафтогазу"  Коболєв. 45 мільйонів євро Коболєв і компанія виплатили собі премії. На хвилиночку, переведіть на курс гривні –  1 мільярд 395 мільйонів  гривень –  премія, виплачена керівництвом "Нафтогазу". Де влада, де  уряд? Покажіть мені хоч  одну світову компанію, яка  виплачує своїм менеджерам 1 мільярд 400 мільйонів гривень премії. Це нонсенс, це грабіж серед білого дня.

Наша фракція зареєструвала проект Постанови Верховної Ради про  повернення Коболєвим і керівництвом "Нафтогазу" премії в  сумі 1 мільярд 400 мільйонів гривень. Ми  вимагаємо, щоб ця постанова невідкладно  була розглянута і щоб кошти були повернуті до державного бюджету. Чому пенсіонери, вдови чорнобильців повинні платити мільярдні премії керівництву "Нафтогазу"? Залізли в кишеню до кожного пенсіонера, до кожної робочої людини, до кожного нужденного,  щоб виплачувати собі по 5 мільйонів гривень зарплати кожний місяць і мільярдні премії.

Коли ви внормуєте ці питання? Коли ви припините цей безпрєдєл? В країні, де мільйони бідних, хіба можна виплачувати такі премії, такі зарплати? Де совість, я питаю, коли виплачуються, і ви  робите вигляд, що нічого не  відбувається. Грабуєте людей і покриваєте все це своєю мовчанкою.

Я не дам вам  мовчати і грабувати  людей. Я вимагаю, щоб  ви негайно розглянули в парламенті цю постанову. Я вимагаю від  уряду негайно, в середу, прийняти  рішення уряду і  зобов'язати керівників державної компанії повернути незаконно виплачену премію.

Крім того, я хочу поінформувати, що наша команда звертається до суду з позовом про повернення цієї премії в обсязі 1 мільярд 300 мільйонів, яку вони собі незаконно, керівництво "Нафтогазу", виплатили.

Я кажу і Президенту, і Прем'єру: хлопці, у вас або совісті немає, або ви сліпі, глухі і німі, якщо ви дозволяєте грабувати в країні, де мільйони пенсіонерів не можуть звести кінці з кінцями, де робочі люди виїжджають за кордон, бо їм не платять нормальні зарплати, а ви дозволяєте грабувати, витягувати з бюджету останні гроші.

Щодо "грабувати з бюджету" – це друга тема, про яку я хотів би сказати. У суботу Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зробив скандальні заяви про те, що в бюджеті передбачено більше півтора мільярди гривень на підкуп виборців, і організовує це влада. В мене питання до голови парламенту. А чого ви як голова парламенту мовчите, чого ви сьогодні з цього не почали ваш виступ? Чи ви вважаєте нормальним у країні після Революції Гідності підкуповувати, мільярди витрачати на підкуп виборців? Вища посадова особа - Міністр внутрішніх справ - каже, що кошти на підкуп виборів – парламент мовчить!

Ми не дамо вам мовчати. Ми зареєстрували проект Постанови 10078. Ми вимагаємо невідкладно на цьому тижні покликати всіх керівників силових структур до парламенту і заслухати тему про масштабний підкуп виборців і фальсифікації.

Крім того, я звертаюсь до колег - лідерів фракцій. Я пропоную зареєструвати Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради  з питань перевірки фактів масштабного підкупу виборців під час виборів, чергових виборів Президента України. Підкуп виборців, фальсифікації, витрачання бюджетних коштів на те, щоб допомогти владі утриматися в кріслі – це дискредитація виборчого процесу і це дискредитація України. Ніде в світі, ні в Україні, ні в світі не визнають легітимності президентських виборів, якщо після заяв Міністра внутрішніх справ, який визнає факти фальсифікації, влада буда робити вигляд, що нічого не відбувається.

Сьогодні ми бачимо спроби масштабних фальсифікацій і підкупу. Парламент зобов'язаний покласти цьому  край! Я пропоную не мовчати, а протидіяти фальсифікаціям, протидіяти…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. …протидіяти спробам дискредитувати президентські вибори. Їх і так уже перетворили на порнографію. 44 кандидати! Їм, половині, в "дурку" треба, а не в Президенти. А вони всі ломляться в Президенти, і вони технічні від влади, і бюджет… гроші виділяють на підкуп виборців. Якщо ви хочете, щоб країна знову збурилася, то ви своєю мовчанкою цього дочекаєтесь.

Не мовчати, не давати фальсифікувати, не давати в українців вкрасти право вибору!

 

ПАРУБІЙ А.В. Від групи "Партії "Відродження" до слова запрошується Бондар Віктор Васильович. Будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, безумовно, надзвичайно актуальні теми підняті, які мій колега тільки що озвучив. І я проїхав останні тижні по багатьом регіонам України, зустрічався багато з промисловцями, залізничниками, працівниками аграрного сектору. І всі люди в один голос тільки оговорюють три тематики. Перша тематика – це підкуп виборців. що розгортаються шалені схеми по скупці голосів. Тільки і розмова про це іде, кого підключили, кого "наклоняют", де влада працює по лікарнях, по школах, по підприємствах, кого пускати на підприємства, кого не пускати - оце головна тематика, яка озвучується останній тиждень під час максимально всіх зустрічей, де я бував.

Друга тематика – це шалені тарифи, те, про що я говорив і це, про що я говорю зараз.

Андрію Володимировичу, не може парламент бути осторонь цього питання, бо, по суті, через тематику тарифів знову розгортається та сама схема скупки голосів. Сьогодні людям пропонують провести експеримент, Міністр соціальної політики Рева, до 1 травня роздати субсидії живими грошима, а, по суті, вони заздалегідь знають, що з 1 травня далі грошей немає. В бюджеті закладено 20 мільярдів на так звану монетизацію субсидій, тобто на видачу людям живими грошима. Далі на що іде розрахунок влади? 20 мільярдів гривень буде роздано людям начебто як замість субсидій живими коштами. Ці кошти будуть людьми витрачені – підуть куплять собі ліки, кому необхідно, бо це третя тематика, яка піднімається, продукти харчування і знову будуть далі збільшуватися борги за комунальні послуги.

Я хочу нагадати, що борги за комунальні послуги за останні тільки кілька місяців збільшилися практично в 2 рази і сьогодні вже складають 56 мільярдів гривень. Що далі влада розраховує? 20 мільярдів, які сьогодні роздають, які будуть роздані як  подачка перед виборами, плюс так зване віртуальне збільшення  пенсій, це будуть кошти, які будуть, по суті, використовуватись за рахунок держави на підкуп виборців.  Після того люди ці кошти проїдять, прогуляють. Але є інша постанова, яка  після 1 травня  вводить нові обмеження. Якщо в тебе є заборгованість 340 гривень, то ти втрачаєш право на отримання цієї субсидії.  І це говорить про те, що влада свідомо після 1 травня за рахунок того, що  люди проїдять ці кошти, не отримають цю субсидію, зменшить кількість людей, які будуть отримувати ці субсидії. А по суті вони перестануть виплачувати живими грошима ці субсидії. Міністр соціальної політики прямо говорить, що  це експеримент, який закінчиться 1 травня. Для чого ви дурите людей?

Більше того, з 1 травня, я хочу нагадати, збільшуються тарифи  далі: на 20 відсотків на газ, опалення, як наслідок, для людей це шалене підняття додаткове; і на 30  відсотків  піднімаються тарифи на електроенергію з 1 травня. Ви свідомо знаєте, що відбувається. Уряд свідомо знає, що це, по суті, сьогодні корупційна схема по підкупу виборців: до 1 травня протриматися, а там, як Бог подасть; або відключать цю країну і населення від  газу, будинками будуть відключати і так далі.

Тому,  Андрію Володимировичу, не можна стояти  осторонь. Я звертався  минулого разу перед голосуванням по Конституції, треба ставити  на голосування постанову, яку підписали всі лідери фракцій. Скасування тарифів, проведення енергоаудиту, і тоді ми зможемо навести порядок.

Де український газ? Чому ми купуємо газ у європейських начебто посередників –  80 компаній, які заробляють на цьому 2-3 мільярди доларів? Де всі ці речі? Чому ми не заслухаємо в парламенті Коболєва? Чому ми не викличемо силовий блок, Міністра внутрішніх справ, який розкаже, що насправді відбувається, як будуються схеми по скупці голосів? Чому не викличемо інших правоохоронних органів –  СБУ, прокуратуру, – які мають так само дати оцінку тому, що сьогодні  відбувається в Україні? І, нарешті, треба  перестати про це мовчати: тарифи з'їдають сьогодні зсередини країну. Люди неспроможні оплачувати. А те, що сьогодні пропонує влада, я в третій раз повторюю, це схема скупки голосів. До 1 травня. А після 1 травня чергове підняття тарифів, шалені борги і скасування більшості громадянам України права на отримання субсидій. Оце підсумок оцієї економічної реформи, так званої енергетичної.

Я хочу сказати, що якщо ми не будемо приймати активну участь у цьому процесі, то люди нас усіх винесуть звідси просто, з Верховної Ради, з уряду, разом з Банківською. І ви почуєте це як результат виборчої кампанії.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Від групи "Воля народу" керівник групи Москаленко Ярослав Миколайович. Будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! Не знаю, як ви, але я не можу заспокоїтись через те, на що перетворюється український політикум. Дивлячись на президентську кампанію, складається враження, що події 5-річної давнини нікого нічому не навчили. І сьогодні українці, які гинуть, складається враження, що кандидати у Президенти або не хочуть це помічати, або не помічають.

Подивіться на президентську кампанію, на що вона перетворилась. Сьогодні з цього сміється весь світ: один кандидат говорить, що газ опустить у 4 рази, інший кандидат говорить, що всіх посадить, ще один кандидат говорить, що зустрінеться Путіну – і одразу все стане добре. Дякувати Богові, що у нас є відповідальні політики, кандидати в президенти, принаймні ті, що сидять у цьому залі, звичайно, і діючий Президент, які розуміють повноту відповідальності і мають певні компетенції.

Роблю на цьому акцент саме зараз, щоб мене почули українці і уявили, що можемо отримати ми сьогодні в результаті голосування. Це не жарти, хоч президентська кампанія сьогодні нам і нагадує шоу. Ворог не спить, антиукраїнська пропаганда набрала шаленої активності. Путін активізувався всередині країни. Гляньте лише на відбір Євробачення від України, і ви зрозумієте, про що я говорю. Я хочу закликати лише всіх до здорового глузду і далі я буду мовчати. І до здорового глузду особливо хочу закликати всіх кандидатів у президенти.

Виходячи зі всього цього, шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу, я вважаю, що Закон про мову як ніколи на часі. І хочу просити відповідально підійти до його розгляду. Нам, українцям, більше сотні років нав'язували іноземну мову, цим самим стираючи наш генетичний код. Розгляд Закону про державну мову є логічним наслідком сотень років національно-визвольної боротьби. Голосування в другому читанні Закону про мову не менш важливе, ніж зміни до Конституції в частині ЄС і НАТО, які ми з вами проголосували на минулому тижні. Тому прошу забезпечити максимальну підтримку законопроекту 5670-д. Знаю, що у нас немає іншого шляху.

Наступне, Андрію Володимировичу, дуже важливе питання, вирішення якого залежить тільки від Верховної Ради. Близько 200 громад сьогодні не можуть обрати собі місцеву владу, і 178 постанов комітету мають позитивне рішення та чекають на своє винесення в зал. І ще є постанови, які комітет не розглянув. Люди не можуть вибрати свого міського голову, місцевого голову. Верховна Рада позбавляє українців одного з фундаментальних прав – обрати собі владу. Наприклад, у польському Гданську мер Адамович загинув в середині січня, а вибори вже будуть відбуватися 3 березня. А в нас громади деякі чекають вже по декілька років. Як пропозиція, Андрію Володимировичу, давайте 178 постанов, які вже мають рішення в комітеті, внесемо в зал і призначимо вибори разом із другим туром президентських виборів, закон нам цього не забороняє, і заодно ми ще і зекономимо бюджетні кошти.

І останнє, шановні колеги, децентралізація. Я вирішив підняти це питання як пропозицію до дискусії. Говорити про те, що реформа децентралізації є успішною, доки вона не закінчилася, ми не можемо, бо не розуміємо ще до кінця, які ризики несе в собі затягування процесу. Ми повинні встановити deadline для добровільного об'єднання і дати можливість уряду об'єднувати громади, які не об'єдналися добровільно, відповідно до перспективного плану розвитку територій, і зробити це до чергових виборів 20-го року.

Країна не може десятиліттями чекати, поки хтось на місцях поділить посади, а це є на сьогодні чи не основною причиною, чому процес затягується. І, уявіть собі на секунду, у нас сьогодні є адміністративні одиниці, наприклад, районні, да, де 80 відсотків території району вже об'єдналися в громади, а 20 відсотків ще дискутують і будуть дуже довго дискутувати. У 20-му році у нас вибори, і у мене запитання: що з головою адміністрації, що з районними радами, проводимо ми вибори у райради чи ні, за яким принципом проводимо вибори в ОТГ? Тому сьогодні це питання, я вважаю, на часі, і нам потрібно провести такі дискусії та, можливо, прийняти таке рішення і дати повноваження Кабінету Міністрів провести все-таки кінцеве об'єднання громад та у 20-му році по зрозумілій системі піти на вибори. Парламент має показувати народу, що він діє.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Ярославе, я з вами цілком згоден і  говорив це у своєму вступному слові, що питання дочасних виборів – це дуже коротке питання, це фактично по хвилині голосування по одному питанню. Давайте домовимося зараз, що завтра після блоку безпеки і оборони ми поставимо проведення дочасних виборів. Я хочу спитатися: ніхто не заперечує, колеги?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ні.

 

ПАРУБІЙ А.В. На цьому завжди наполягає Власенко. На жаль, його сьогодні немає. На тому наполягає комітет і всі члени комітету. Давайте завтра сконцентруємося, це дуже коротко, воно не займе багато часу – тільки бути в залі і проголосувати. І я пропоную завтра після безпеки і оборони, всі це підтримують, перейти до питань призначення позачергових виборів.

Ну і, звичайно, повністю з вами згоден по питанню мови – це питання, яке вище нас, яке поза нами. У нас є текучі політичні питання щоденні, дуже викликають великі емоції, але ніхто не буде пам'ятати за багато років ці питання, які часто здаються сьогодні важливими, а питання мови – це питання фундаментальне, це питання стратегії і розвитку держави. Я дякую вам за підтримку.

Я запрошую до слова голову фракції "Блоку Петра Порошенка" Артура Герасимова. Будь ласка,

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці! Минулого тижня сталася доволі безпрецедентна подія в політичній історії України: вперше викрито загальнонаціональну мережу, чи, говорячи простою мовою, сітку з організації підкупу виборців. У результаті 44 обшуків її сліди виявлені у 13 областях України. І, судячи з наявних документів, її створення мало на меті, говорячи відверто, купити близько 1 мільйона голосів виборців. Зокрема, за місцями обшуків знайдено інструкції, кошториси, розписки та звіти. Вся ця діяльність оплачувалася готівкою. Найбільш обурює те, що серед кураторів в областях були громадяни Росії – та ще й які! – колишні довірені особи Жириновського та працівники штабу Путіна. Нам не зрозуміло, з яких причин правоохоронні органи під час оприлюднення цієї інформації не назвали ні імен депутатів, які стоять за організацією цієї сітки, ні політичної сили, яку вони представляють. Так от, ця політична сила називається партія "Батьківщина". Лідер цієї партії – Юлія Тимошенко. І у першу чергу вона несе всю повноту політичної відповідальності.

Прецедент, про який іде мова, найбільше підійшов би для ілюстрації відомої приказки, за якою голосніше за всіх кричить "тримайте злодія" сам злодій. Адже очевидно, що кількатижневий галас Юлії Володимирівни про те, що хтось скуповує голоси мав на меті відволікти увагу і прикрити її власну злочинну схему із незаконного фінансування виборчої кампанії, підкупу членів дільничної комісії та купівлі голосів. Ми підтримуємо посилення кримінального покарання за подібні дії. Але вимагаємо, щоб вже згідно з чинним законодавством таке покарання настало, щоб ніхто не міг сховатися за депутатськими мандатами партії "Батьківщина". Відповідальність мають понести не тільки рядові учасники схеми, але і її замовники.

За останні роки є лише один приклад отримання реального терміну за підкуп виборців. Нагадаю, що мешканку Одеської області засуджено до 5,5 років за купівлю голосів на користь партії "Батьківщина". Маю відповідально заявити: ця жінка страждає за Юлію Володимирівну Тимошенко. Але політична фігура Міністр МВС пан Аваков цього не помічає. Натомість розповсюджуються бездоказові заяви щодо нашої політичної сили, які мають виключно політичне забарвлення. Ми вимагаємо негайного спростування цих заяв або термінового опублікування доказів.

Однією з причин того, чому Юлія Володимирівна Тимошенко вдається до таких технологій, є втрата нею лідерських позицій на виборах. Згідно з опитуваннями найбільш авторитетних соціологічних центрів України вона вже не потрапляє до другого туру. Очевидно, що суспільство втомилося від її тривалої політичної кар'єри і не вірить їй, особливо на тлі того, що поширення неправди стало візитною карткою Юлії Володимирівни Тимошенко. Коли хтось з нас чує заяви Юлії Володимирівни чи про зниження вдвічі ціни на газ, чи про повернення 100 мільярдів вкладникам "Ощадбанку", одразу згадується її перемога у рейтингу маніпуляторів та брехунів, а також титул "баронеса брехні", яким її нагородила німецька газета Handelsblatt.

Ми обурені методами політичної боротьби, які демонструє партія "Батьківщина", і закликаємо всіх учасників виборчої кампанії проводити її в рамках закону, етики і здорового  глузду.

А зараз до порядку денного цього пленарного тижня. Передусім фракція Партії "Блок Петра Порошенка" закликає підтримати блок питань національної безпеки та оборони. Зокрема, слід ухвалити проект 10067 про  допуск союзницьких військ НАТО для проведення спільних навчань. Також нагадуємо про необхідність розгляду законопроектів 6372, 9460 та 9401. Також наша фракція повністю підтримує ідею розгляду цього тижня блоку питань інформатизації.

Далі. Невідкладно слід вирішити питання про вдосконалення законодавства щодо заочного засудження терористів і зрадників України, передбаченого у проекті 9353. Необхідно усунути недоліки діючого законодавства, що гальмують заочні суди над соратниками Януковича. Також це дасть інструмент засудження терористів, які переховуються від покарання за кордоном.

Також просимо підтримати редакцію 9406 про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного постачання електричної енергії суб'єктам господарювання, що надають комунальні послуги,  та коригування цін, тарифів на комунальні послуги.

Крім цього, вважаємо, що на цьому тижні необхідно нарешті проголосувати за доопрацьовану редакцію 5395-д щодо вдосконалення структури ДБР. Це важливий крок для ефективної діяльності органу протидії корупції і злочинів в Україні, який дозволить нарешті повноцінно сформувати та запустити Державне бюро розслідувань. 

Також, Андрію Володимировичу, просимо у четвер на ранковому засіданні обов'язково розглянути зміни до Податкового та Митного кодексів України 8371 та 8372, та 7306 про Митний тариф України. І також просимо розглянути законопроект про зміни до Держбюджету 19-го року…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. 9476. Обсяги міжбюджетних трансфертів для місцевих бюджетів необхідно привести у відповідність з вимогами статті 26 Закону України про Держбюджет 19-го року.

Також просимо розглянути  редакцію 9331 щодо функціонування окружних судів Криму і Севастополя на материковій Україні.

І, насамкінець, наша фракція буде підтримувати законопроекти 4924-д та 2003-а на цьому пленарному тижні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Вам зараз дати чи додати?  Додати. Добре.

Пане Артуре, і я до всіх голів фракцій звертаюсь. Постанова про нарахування тарифів є підготовлена. У четвер була роздана всім фракціям. Якщо ви ознайомились, якщо немає заперечень, було би правильним вже сьогодні її підписати, сьогодні її підписати, щоб ми мали шанс її розглянути цього тижня.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Таки одну хвилинку…

 

ПАРУБІЙ А.В. Все-таки зараз хвилину. Будь ласка, хвилину, Тимошенко –  репліка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дякую.

Я взяла одну хвилину для того, щоб відповісти керівнику фракції "Блоку Петра Порошенка", який щойно половину часу присвятив тому, щоб спробувати принизити моє ім'я.

Можу сказати, що істерикою Петра Порошенка я задоволена повністю. Це говорить про те, що вони точно знають, кому вони програють вибори, і це буде наша команда, вони вибрали нас своїм головним ворогом. А по-друге, вони не гнушаються того, що робив Янукович, – це поливати брудом своїх опонентів. Вся країна, кожна людина в країні знає, хто купує голоси. І це Петро Порошенко, діючий Президент. Принижуючи демократію, нашу європейську інтеграцію, жертви, які принесені на фронті і на Майдані Гідності, Порошенко сьогодні скупає голоси масово. Всі це знають. Край цьому буде покладений, вам нічого не…

 

ПАРУБІЙ А.В. Від "Народного фронту" голова фракції Бурбак Максим Юрійович. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги, Хочу нагадати всім, що цими днями виповнюється 5 років від початку роботи уряду Арсенія Яценюка, уряду, який попри збройну агресію Росії, попри війну і високу ймовірність дефолту започаткував у країні масштабні зміни. Це були надекстремальні умови, пам'ятаю це, бо працював тоді в Кабміні сам. Перший уряд Арсенія Яценюка справедливо називають "реанімаційним", який рятував державу у горнилі війни, коли система державного управління була паралізованою. Нависала реальна загроза холоду і колапсу, ми це відвернули. Це було всього лише 5 років тому. Але ми не лише втримали ситуацію, а і твердо спрямували Україну на європейський шлях розвитку. Вагу цих подій важко переоцінити. Сьогодні політики можуть собі дозволити зосередитися на політичних дебатах та політичній боротьбі, які часто переходять дозволені межі. У нас демократія. Але зауважу: така свобода, зокрема можливість вільних виборів, за це все заплачено надто дорогу ціну – за цим подвиг героїв Майдану, наших солдат на "нулях", не забувайте про це. І те, що уряд Яценюка у 14-му році не відступив, рятуючи країну. Ми вистояли. Ми не злякались. Ми йдемо вперед. Як сказав Лешек Бальцерович: "Була загроза краху". І завдяки уряду Яценюка цей крах не стався.

Наголошую, усі позитивні і небувалі перетворення в країні нам довелося реалізувати в умовах війни, окупації наших територій та втрати п'ятої частини промисловості. Це правда. Пам'ятаємо про це.

Тепер щодо поточних справ. "Народний фронт" наполягає ухвалити законопроект 5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. Захист і утвердження нашої мови – пріоритетне питання національної безпеки.

В порядку денному законопроект про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. "Народний фронт" підтримує урядовий документ, над яким працював міністр Арсен Аваков. Я переконаний, що всі наші колеги голови фракцій, які сьогодні заявляли про фальсифікації на виборах, повинні дати максимум голосів за цей законопроект. Підкуп виборців та фальсифікації неприпустимі. Лідери "Народного фронту" навесні 14-го року дали приклад, як гарантувати безпеку і законність виборів у воюючій країні. І нині Президент, СБУ, прокуратура, Національна поліція зобов'язані захистити демократичні права українців. Чесні вибори – інтерес кожного громадянина.

Тому закликаю усі політичні сили, наших колег по коаліції припинити нападки на Національну поліцію та персонально міністра Арсена Авакова. Ми не дамо втягувати правоохоронні органи в політичні розборки. Я переконаний, правоохоронні органи повинні зробити і зроблять все для того, щоб забезпечити вільні, прозорі та чесні вибори. Наголошуємо: Україні потрібен легітимно обраний Президент, якому довірятимуть всередині країни, та якого, безумовно, визнаватимуть у світі.

Наступне питання. Нацполіція виявила, що Росія готує фальсифікацію виборів в Україні. Про це також повідомляє американська розвідка.  Відповідна робота вже ведеться з ворогом в Криму та на Донбасі. Ми цього не допустимо. "Народний фронт" вимагає створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо розслідування фактів втручання у вибори з боку Росії та громадян України з нею пов'язаних. Ця комісія, зокрема, має розслідувати джерела фінансування пропутінських ЗМІ. Йдеться про телеканали, які називаються українськими, але вони приховано працюють на капітуляцію перед Росією.

Наполегливо закликаємо голів фракцій підтримати проект Постанови про ТСК і, нарешті, надати своїх кандидатів до складу групи. Не блокуйте процес внесення постанови на розгляд Верховної Ради. Вимагаємо якнайшвидшого створення цього ТСК.

До речі, телеканал NewsONE подав два позови проти мене, партії "Народний фронт" та колег із "БПП", оскаржує в суді те, що його назвали кремлівським, пропагандистським телеканалом. NewsONE обливає брудом українських військових, заперечує факти збройної агресії проти України і формують у свідомості глядачів картинки за методичками держави-агресора. Ми доведемо в суді свою правоту. Верховна Рада ще торік 4 жовтня ухвалила Постанову 9157 про запровадження санкцій проти кремлівських пропагандистських телепомийок.  Тут рішення за Президентом як головою РНБО.

Колеги, до першого туру президентських виборів майже місяць. Давайте не відволікатися на популізм, а продуктивно працювати у Верховній Раді. "Народний фронт" наполягав і наполягатиме, що головне завдання парламенту, коаліції та уряду - зміцнювати обороноздатність та національну безпеку. Йдеться про уточнення важливих правових аспектів оборони, боротьби з тероризмом та ворожою пропагандою. З іншого боку, йдеться про постійне збільшення фінансування війська та оборонної промисловості.

І наостанок. Щиро вдячний уряду за зміни до 280 Постанови, що врегульовує багато питань учасників АТО, які є внутрішньо переміщеними особами. Підкреслюю, що ці люди потребують допомоги на купівлю житла. Неодноразово звертав увагу уряду на необхідність…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Звертав увагу уряду на необхідність виділення додаткових 200 мільйонів гривень на цю програму. Я переконаний, що уряд знайде можливість виділити необхідну суму.

І, пане Голово, пропоную включити в порядок денний законопроект 10077 про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу щодо особливостей застосування Тимчасових положень здійснення спеціального досудового розслідування та судового провадження,  дякую за авторство,  мого колеги Логвинського.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції Політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" Березюк Олег Романович, голова фракції. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні пані і панове! Зовсім недавно тут Президент цікавився, яких ще реформ кому бракує. Так от треба переказати Президентові, що бракує ще багато реформ. Зокрема, реформу і Закон України про Президента, де чітко написано, що незалежно від прізвищ Президент може бути підданий імпічменту. Чому?  Бо Президент  - це сьогодні  людина, яка понад законом, яка керує фінансами, яка керує енергетикою. А відповідальності немає, тому рвуться до цього кріселка так багато прихвоснів олігархів або самі олігархи.

Закон про скасування недоторканності депутатської. По залу ходять десятки злочинців і плюють в очі, і кажуть, що дощ падає, не дивлячись на те, що ми зняли їхню недоторканність. Чому? А тому що не працює та сама правоохоронна система. Генеральною прокуратурою керує "рибалка", який казав нам про "велику рибу". В той час "велику рибу" злочинну  призначають в Вищу раду правосуддя. В чому справа? Це є реформи. Реформи, які зберігають злочинну владу при владі, яка захопила її 20 років тому і рветься далі там зберігатися. І від цього страждає хто? Людина.

Сьогодні  Президент каже, що ворогом є Росія і бідність. Так я хочу запитати  Президента України, хто цю бідність створює. Чому воююча країна має тільки один працюючий нафтопереробний завод і то на сході  України, що є під великою загрозою? Чому  Одеський нафтопереробний завод визнаний державою металобрухтом? Чому ріжуть на металобрухт дрогобицький? Це запитання до кого? До влади в країні, яка захоплена  олігархатом.

Сьогодні вчепилися за ФОПів, хочуть там наповнити бюджет. А ви вже забули за митницю, 100 мільярдів? Де ж 100 мільярдів? Чому мінус 8, а не плюс 100 мільярдів?  Тому що митниця недоторканна, недоторканний  ресурс олігархічного прибутку в державі.

Пане Герасимов, я хочу вам повідомити, якщо ви не знаєте. Вся країна знає, і передайте це Президентові України. Тотальний підкуп виборців готується від партії "Солідарність" (вона, правда, не висувала  Президента, він самовисуванець у нас) для того, щоб знову відновити  Президента на цій посаді. Тотальний! Це знає кожна людина в кожному  селі і місті.

Юліє Володимирівно, хочу повідомити і вам, якщо ви цього не знаєте. Від фракції, від партії "Батьківщина" також готуються тотальні підкупи. Якщо ви це не знаєте, то, будь ласка, збережіть в тому числі партію  "Батьківщина"  від цієї ганьби.

Олігархи рвуться до влади, тріщати чуби будуть в  людей. Тому що бідність сьогодні є причиною цього, що люди йдуть і беруть тих 500 чи тисячу гривень, не дивлячись від кого. Приїжджаю в село, мене запитують: одна партія пропонує 600, друга 800 гривень, від кого брати, питаються люди. Ось до чого олігархат довів владу.

Хочу вам сказати, ви не любите, коли вам цитують Франка, Шевченка, ви любите дивитися художні фільми. Так от подивіться оскароносний фільм "Зелена книга". Там чітко сказано, що на нарузі над людьми і законом перемоги не буде. Перемога буде тільки тоді, коли гідність буде дотримана. Слова гідності в української влади немає протягом останніх 15 років.

Тому саме зараз треба цю владу людськими руками в легітимний спосіб змінити, тому що вона сьогодні бере те, що ще не забрала в людей –  останню копійку - через тарифи, через закривання освіти. До речі, школи закривають –  митницю не чіпають. Слабо, напевно, слабо забрати в себе, треба забирати в людей, кажуть теперішні олігархи.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Але маємо дати репліку і Тимошенко, і Герасимову. Добре, тільки я вам нагадую, що репліки на репліки потім немає. Тільки ваші репліки і вже наступний виступаючий.

Будь ласка, Артур Герасимов.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці! Шановний Олег Романович, я б хотів сказати, що ви тільки що навели два приклади, але між ними є дуже суттєва різниця. Якщо щодо підкупу, який організований партією "Батьківщина", зібрані докази, є повністю матеріали, і все знаходиться зараз в правоохоронних органах, то відносно безпідставних звинувачень на адресу нашої політичної сили одразу можу сказати, що хтось десь чув. Ми вимагаємо чи спростування, чи негайного опублікування доказів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юліє Володимирівно, одну секундочку.

Я хочу нагадати, згідно Регламенту є чіткі форми,  і якщо їх не дотримуватися, ми просто зайдемо в блуд. Перша з них: якщо була образа.  Очевидно, що елемент образи був, коли говорили, що ви підкуповуєте виборців. І репліка на репліку не надається. Це ці правила, які були прописані, яких ми мали би дотримуватись.

Юліє  Володимирівно, одна хвилина.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Одна хвилина на репліку партії "Самопоміч". Ви знаєте,  чим політикани відрізняються від політиків? Коли влада обрушилася на пана Садового по сміттєвому всьому цьому скандалу, то ми, будучи з вами конкурентами, ми чесно стали на позицію правди і сказали, що це абсолютна маніпуляція і це репресії проти Садового, тому що ми –  державні діячі. А політикани, коли влада обрушується з абсолютно брехливими обвинуваченнями на політичній кон'юнктурі, стають на позиції влади, щоб заклювати свого опонента. Вчіться бути державним діячем і тоді у вас буде і політичне майбутнє, і все інше.

Ми ніколи в житті собі не дозволимо грати в ігрища мафії і підігрувати, в тому числі коли вас будуть репресувати або принижувати. Ніяких…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Ніяких абсолютно доказів по цим 44 обшукам, які є, і які провела Служба безпеки і Генеральна прокуратура України як департамент Корпорації ROSHEN. У нас немає ні Генеральної прокуратури, ні Служби безпеки України – це департамент Корпорації ROSHEN. Вони намагались прикрити масштабний  підкуп, який веде Порошенко і його корумповане оточення на чолі з Сергієм Березенком…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Час завершений. Але зараз я вам даю слово для виступу як  голові фракції політичної партії "Всеукраїнського об'єднання  "Батьківщина". Будь ласка,  Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дуже важливо, що для того, щоб прикрити підкуп виборців, який робить Порошенко під прикриттям Генеральної прокуратури, яку очолює кум його, і Служби безпеки, яка у нього просто в кишені, вони провели ці фейкові обшуки і намагаються притягнути  "Батьківщину" до цієї справи.  "Батьківщина" ніколи в своєму політичному житті не підкуповувала виборців, ніколи не робила ніяких фальсифікацій, тому що це нижче нашої честі і гідності. Ми завжди боролися проти мафії, і це була наша позиція принципова. І шкода, що зараз з'явилися політикани, які користуються в  тому числі нашою боротьбою проти сьогоднішньої корумпованої влади.

Можу сказати, що на  чолі цієї мафії корумпованої стоїть сьогодні  Порошенко. Він не Президент, він по суті олігарх, який отримав країну на  розграбування. І тому тарифи, які люди сьогодні мають, це  наслідок його  жадібності. Ви знаєте, наскільки країна сьогодні вражена і тарифами, і поборами, і корупцією, і знищенням середнього класу. Можу вам сказати, що  люди просто не знають деталей, що комісія, Національна комісія регулювання електроенергетики, яка встановлює  ці тарифи, формується  указом Президента, члени цієї комісії  призначаються указом Президента. І постійно очолює цю комісію який-небудь корумпований партнер Порошенка, і тому такі тарифи. І більше того, причина у  підвищенні тарифів в тому числі полягає в тому, що найкращі родовища, найкращі родовища України, родовища видобутку природного газу оформлені нещодавно на масажиста Президента. І ніхто в цьому не розбирається – ні Генеральна прокуратура, ні НАБУ, ні інші  силові структури.

Можу сказати, що нам треба всім депутатам подумати про людей, нам треба об'єднатися.  І завтра в парламенті не голосувати ні за що, поки не буде проголосована спільна  постанова, підписана всіма лідерами фракцій, крім БПП, стосовно відміни підвищення тарифів і введення мораторію на підвищення тарифів, так, як це зробила Польща і Румунія. І я закликаю всіх не голосувати, тому що це погано  закінчиться. Тому що люди на межі виживання взагалі, вони сьогодні  батареї у себе відрізають.

І люди також мусять знати, що якщо  зберігається мафія Порошенка  на цих посадах і безпосередньо на  своїй посаді Президент так званий України, то, прикриваючись патріотичними гаслами, вони запланували в наступному  році знову збільшити  ціни на газ з 1 травня  на 15 відсотків і з кінця грудня цього року ще  на 25 відсотків. У цілому виходить -  на 43 відсотки за рік вони  хочуть  ще збільшити ціну на газ!  І все це  потім перераховується на  їх офшорні рахунки. Це означає, що країна поставлена на розграбування практично.

Об'їхавши всю країну, я бачу, скільки горя, і бачу, що ніхто не збирається голосувати за діючого Президента. Саме тому вони організовують масштабний підкуп. Перший раз цей підкуп робиться з державного бюджету України: перераховуються на місцеві бюджети субвенції, а після того по заздалегідь складеним спискам викликають людей і роздають їм гривні як матеріальну допомогу при умові, якщо вони дають згоду голосувати за Президента. "Чорний нал" – по 500 гривень – це як би то передплата до голосування, і 500 гривень після голосування роздає піраміда, вертикаль, яку очолює Березенко,  член "молодої команди" Черновецького. Пенсіонерів нещасних фотографують  з купюрою 500-гривневою в руках, щоб вони боялися і проголосували за Порошенка, якщо взяли ці 500 гривень. Спочатку довели країну до крайнього ступеня зубожіння, до крайнього,  людей довели,  а тепер роздають їм цю жебрацьку тисячу гривень і вимагають голос за Порошенка. Це що – інтеграція в ЄС і в НАТО? Це просто країну топчуть! І всі люди знають, що роздається тисяча, і називають її в країні "Петрова тисяча". Що ви робите з країною?

І тому я вимагаю запросити, по-перше, Міністра внутрішніх справ, Прем'єр-міністра звітувати про те, як йде підкуп з бюджету, обов'язково всіх силовиків, щоб звітували, що з країною робиться.  Порошенко корумпує країну після того,  як він корумпував всі галузі нашої економіки. І тому нічого їм не допоможе. Два місяці – і їх влада закінчиться. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Репліка, одна хвилина, Герасимов.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. А 30 секунд?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд договоріть. Договоріть.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу зараз чітко сказати, що ніякі фальсифікації Порошенку не допоможуть. Вся фальшива соціологія, якою вони  навмисно зараз маніпулюють, щоб захистити ту фальсифікацію, яку вони зроблять, її легалізувати. Порошенко піде від влади, ні в який другий тур він не пройде. І країна стане нарешті європейською, демократичною і сильною. Вірте в Україну! Два місяці потерпіти і кінець...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Герасимов, хвилина.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці! Ви знаєте, хочу ще раз зосередити вашу увагу, що от мені все більше хочеться повторювати і повторювати, що голосніше за всіх кричить "тримайте злодія" сам  злодій. Бо, з одного боку,  під час обшуків, коли були, вибачте, вилучені документи "Батьківщини": інструкції, кошториси, звіти, "чорна готівка", - з іншого боку, просто бездоказові заяви, які мають прикрити ці злочини "Батьківщини".

І наступне. Ви знаєте, найбільш цинічне, найбільш цинічне те, що  серед кураторів, там є громадяни Росії, причому не просто громадяни, а люди, які працювали на Жириновського, люди, які працювали на Путіна. Вибачте, якщо там працюють російські громадяни, там, може, і гроші з Росії?

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, перед тим, як передати слово наступному виступаючому, я хочу сказати одну, напевно, важливу річ. (Шум в залі) Увага, колеги! В нас емоції дуже високо панують в залі. Увага, колеги!

Я тільки одне вам скажу, я згадую, 5 років тому, як проходили вибори Президента під час російської агресії, і всі ми працювали над тим, щоб вони відбулися максимально легітимно в країні, щоб в країні, проти якої іде агресія, ми мали легітимно обрану владу. Сьогодні я відчуваю, ми настільки... Увага! Ми настільки дискредитуємо ці вибори, які мають пройти,  наперед, дискредитуємо перед міжнародною спільнотою, дискредитуємо перед українським суспільством, що ми наперед закладаємо бомбу сповільненої дії під українською владою. Колеги, треба трішки зупинитися в емоціях, треба трішки зупинитися. І я закликаю всіх до того, щоб державна позиція, яка весь час була для нашого парламенту ключовою, щоб вона була прерогативою, а не бажання перемогти на президентських виборах.

До слова запрошую Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірину Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Ви знаєте, шановні колеги, минулого тижня, коли вся Україна вшановувала пам'ять загиблих в Революції Гідності, в українському парламенті відбувся  історичний виступ президента Європейської Ради Дональда Туска. І цей виступ настільки дисонував з тим, що зараз відбувається на Погоджувальній раді, що просто іноді соромно, що кандидати в Президенти ставляться до українського народу, як до електорату, а не до виборців.

Я дозволю собі нагадати ті поради, які Дональд Туск дав в сесійній  залі присутнім. І подякувати, до речі, хочу тим небагатьом народним депутатам України, які знайшли можливість  прийти і так само  вшанувати пам'ять  загиблих під час Революції Гідності. Дональд Туск порадив всім українцям, а в першу чергу політичній еліті – перше – єдності, тому що саме єдність країни є сьогодні одним з тих викликів, які  не менш ніж російська загроза може зруйнувати державу.

Друге. Дональд Туск щиро порадив як друг України чудовою українською мовою відмовитися від популізму.

Третє. Дональд Туск порадив всім українським політикам підтримувати демократію, а не грати в автократію.

Четверте. Він порадив боротися з корупцією і визнав при цьому, що українська держава і влада багато зробили на цьому шляху.

І п'яте. Він порадив так само велику увагу звертати на молодь, що також дуже важливо. Але очевидно, чому сьогодні молодь голосує за такого колективного "противсіха"-клоуна. Тому що, насправді, дуже багато    політиків, які  тут присутні, роблять все для того, щоб відвернути українську молодь взагалі від української політики, і не задумуючись над тим, як виглядають ці люди.

Мені шкода, що у нас один із 16 кандидатів в Президенти, які присутні серед народних депутатів, пішов, тому що він сказав дуже так автобіографічно,  що серед багатьох  кандидатів є дійсно ті, хто потребує психічного і психіатричного  огляду. Давайте від цього, якось будемо уникати такого.

Ну і, враховуючи те, що ми з вами вшановуємо п'яту річницю Революції Гідності, метою якої було  підписання Угоди про  асоціацію, я думаю, що ми маємо не тільки обмінюватися тут такими ганебними абсолютно заявами,  просто ганебними, після яких рейтинги всіх, хто таке молотить, вони мають впасти, і це буде абсолютно справедливо,  давайте подумаємо про євроінтеграцію. Я хочу сказати, що саме євроінтеграція має стати частиною нашої внутрішньої і зовнішньої політики, і цього парламенту, якому дійсно ще кілька місяців залишилось працювати, а не бути в бруді і просто принижувати одне одного.

І я як Перший заступник Голови Верховної Ради України хочу закликати Голову Верховної Ради України і всіх присутніх тут. Ви знаєте, кандидатам в президенти потрібні заяви тільки, а не те, щоб брати участь у Погоджувальній раді. Давайте наступного разу розпочнемо з голів комітетів, які скажуть про порядок денний, – так, як і має бути на Погоджувальній раді. Це перше.

Друге. Давайте ми нарешті приймемо закон, який посилить функції Комітету з питань європейської інтеграції. Те, що давно зробили всі ті країни, які доєдналися до Європейського Союзу і НАТО, і що ми маємо зробити, щоб жоден законопроект не виходив до сесійної зали без цього сита і аналізу Комітету євроінтеграції. І це буде наша дуже велика робота для того, щоб дійсно наблизити українське законодавство до НАТО і ЄС, і зробити можливим подання заявки до членства в ЄС, що відбудеться через п'ять років, – тут у мене сумніву немає.

І останнє. Знаєте, блокувати трибуну і шантажувати колег по фракціям, що ми за щось не будемо голосувати, – це найнижчий взагалі спосіб, як зірвати роботу українського парламенту, особливо напередодні виборів.

Я пропоную працювати, активно працювати. Повністю підтримую висловлені тут позиції тих колег, які заявили, що залишається для нас дуже важливим блок зовнішньої нацбезпеки і оборони. Дійсно, ми не змогли 7 лютого встигнути проголосувати проект Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав. І цим зірвали вже навчання однієї нашої бригади військових, які не змогли виїхати в Німеччину вчасно. Давайте ми його проголосуємо. Це наш борг перед солдатами.

Друге. Ви знаєте, я думаю, що, і сьогодні тут звучали абсолютно справедливі заяви, що ми ще дуже багато не зробили для того, щоб всі причетні до розстрілу Героїв Небесної Сотні були покарані. Так а як же ми з вами можемо блокувати кілька місяців уже, навіть вставити в порядок денний законопроект 9253 про продовження терміну…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В …правосуддя, який є дуже важливим і показав свою ефективність в винесенні вироку Януковичу. Також я хотіла б, щоб ми від Верховної Ради звернулися до Міністерства юстиції з запитанням, чи направлено запит до Російської Федерації щодо екстрадиції Януковича, який засуджений на 13 років в Україні за свої злочини, і, власне, це дуже важливо.

І останнє. Я повністю підтримую позицію тих колег, які сказали, що нам потрібно прийняти закони про вибори місцевих громад,  для того щоб під час… Ну, об'єднати їх.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки нагадаю, що законопроект, запропонований Луценком, був в порядку денному і раз 10 ми голосували його попереднього тижня.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Так я про що і говорю.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ні, ви кажете, що його не було в порядку денному.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Ні, я кажу, його не внесли в порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В. Внесли. Він є в порядку денному…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Його треба поставити голосувати. Я, можливо… Вибачте, будь ласка, що не так сформулювала.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Представник Президента Луценко Ірина Степанівна.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці! Після внесення змін в Конституцію України стосовно невідворотності  і відповідальності всіх гілок влади за рух до Європейського Союзу і членства в НАТО Президент Порошенко на Мюнхенській конференції зустрівся із Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, де прямо закликав прискорити співробітництво України з НАТО для того, щоб отримати найближчим часом план дій до членства в НАТО.

До речі, програма кандидата в Президенти Порошенка – це єдина програма, яка містить пряме зобов'язання як кандидата в Президенти завести Україну в НАТО як в безпековий союз, який забезпечить Україні безпеку на багато років. (Шум у залі) Але не тільки цей напрямок був проголосований нашими народними депутатами в Конституції за ЄС і НАТО. Другим напрямком, який вибрав Президент Порошенко, це є не тільки боротьба з агресією Російської Федерації і членство в НАТО, це захист від агресії Росії, а так само і боротьба з бідністю.

Так от, сьогодні дуже багато звучало від народних депутатів від різних фракцій, до речі, і від "Самопомочі" також, представник якої ганебно втікає від правди, нема куди правди діти, по децентралізації в місті Львові, але і дуже багато було зауважень стосовно підкупу виборців. Президент України дякує народним депутатам, які проголосували за бюджет 2019 року, за Закон про житлово-комунальні послуги, за пенсійну реформу, яка дозволить уже нарешті, коли економіка 12 кварталів поспіль показує свій ріст, коли Президентом Порошенком як Верховним Головнокомандувачем завершено процес відродження армії, а відповідно кошти в державі уже є, провести відповідні соціальні виплати, які проголосовані народними депутатами. (Шум у залі) І фракцією "Блок Петра Порошенка", і "Народним фронтом", і "Відродженням", і "Самопоміччю", і "Батьківщиною" – я називаю всі фракції – і Ляшком. А що ж це будуть за виплати? Це монетизація субсидій, яка відбудеться у березні місяці. Це підтримка і разова допомога нашим пенсіонерам, які мають мінімальну пенсію. Це приблизно у березні і у квітні по 1 тисячі 600 гривень. Наш бюджет 2019 року дозволяє зробити такі соціальні виплати.

У бюджеті буде виділено 25 мільйонів гривень для Героїв Небесної Сотні, про яких згадувала сьогодні наша шановна "Батьківщина", фракція, про те, що вони вмирали на Майдані. Їм додатково будуть виділені кошти для закупівлі квартир, тим громадянам, які загинули, членам їхніх сімей, або які отримали інвалідність І і ІІ групи.

Президент України дякує народним депутатам, які проголосували за Закон про розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації. Це дало можливість Україні і українському уряду сконцентрувати 13,6 мільярдів гривень, 6 із яких підуть на індексацію пенсій українським пенсіонерам. Ця індексація відбудеться завдяки закону, оновленому Закону "Про пенсійне забезпечення" в Україні.

Крім того, шановні народні депутати, Президент України дякує, що в свій час всі фракції підтримали його реформу децентралізації, що дасть можливість у 19-му році відбудувати сільські амбулаторії, закупити сімейним лікарям автомобілі, дозволить відбудувати спортивну інфраструктуру, відремонтувати школи, садочки і дороги, що ми всі разом з вами, голосуючи за бюджет 2019 року, дозволяє сьогодні владі нарешті повернутися і до соціальних проблем.

Але найбільше хотілося б подякувати Генеральній прокуратурі, яка повернула 1,5 мільярда доларів коштів Януковича, розграбувавшого, попередній Президент, ви знаєте, який розграбував Україну. Ці кошти дозволили нарешті відродити українську армію, яка була попередніми урядами порізана, продана, розпродана і знищена. І крім того, дозволило все-таки побороти ту…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Це виграш в Стокгольмському арбітражі. Це 4,6 мільярди доларів, які Україна безпідставно подарувала Путіну, який на сьогоднішній день величезною своєю мілітаризованою армадою стоїть на кордонах України. Тому повернення цих коштів і дозволяє сьогодні спільно Президенту і уряду повернутися із соціальними ініціативами до людей.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Колеги, я, звичайно, дам репліки зараз.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Репліку дайте мені прямо зараз.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дам репліку.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Дайте слово комітетам. (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Я вам хотів сказати, що тут сидять голови комітетів, які, власне, налаштовані… (Шум у залі) Увага в залі! Які налаштовані обговорювати порядок денний. І я нагадаю, що Погоджувальна рада – це обговорення порядку денного сесії, колеги. (Шум у залі)

 Отже, колеги, зараз репліки дві: "Самопоміч" і "Батьківщина" – по хвилині. Була образа. І потім – Кубів.

Будь ласка, Олег Березюк. Потім – Юлія Тимошенко.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Дякую за можливість висловити думку.

Справа в тому, що львів'яни разом з "Самопоміччю" і разом з мером Садовим за останні 10 років показали успіх публічного управління, його прозорість і чесність. І саме це - саме прозорість, саме чесність - привело до того, що це є успіх міста, і сьогодні ми хочемо, щоб це був усіх держави. Але Президент України із своїм навколишнім оточенням не хоче прозорості і успіху, а хоче надприбутків у власних кишенях. І тому це тепер знає і молодий, і старий і в Херсоні, і в Харкові, і у Львові, і у Чернівцях, що сміттєва блокада – це був інструмент знищення політичного конкурента. І це цинізм і злочин ХХІ століття, щоб ви це знали!

 

ПАРУБІЙ А.В. Тимошенко, одна хвилина.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дуже шкода, що Представник Президента в парламенті замість того, щоб обговорювати законодавчі процеси, які відбуваються,  по суті влаштувала тут рекламну паузу Президента.

Я хочу вам сказати, що якщо вже звітувати, то треба попросити у Президента звіт, як в найбіднішій країні  Європи, а ми на останнє місце по бідності вийшли, Президент в своїх деклараціях за 2017 і 2018 роки, доповнення, показав збільшення своїх доходів в 83 рази, в тому числі за рахунок тих доходів, які він отримав, віддаючи свої гроші під проценти під час війни своїй власній державі.

А друге, нам зараз розповіли дуже цікаві речі, як збираються через бюджет підкуповувати, монетизацію субсидій на декілька місяців і ще доплатами до пенсій, щоби вирвати у людей голос, а потім у наступні 5 років забрати останнє.

 

ПАРУБІЙ А.В. Від уряду Кубів Степан Іванович, Перший віце-прем'єр-міністр України.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги,  дорогі українці! Хочу сказати, що нас дивляться люди, громадяни, і життя нашої держави Україна 31 березня 2019 року не закінчується. Нашій державності більш як 1180 років. Ми разом сильніші, у нас є чітка програма і цінності – Бог, Україна, людина і людяність.

Перше. Уряд втретє вчасно 14 лютого 2019 року передав депутатам Верховної Ради і в комітети свій звіт за 2018 рік.

Друге. Що б ми не дискутували, Законом України 3 жовтня 2017 року 2148 було внесено зміни до Закону до деяких законопроектів щодо підвищення пенсій. Це було зроблено депутатами Верховної Ради, фракціями, урядом, підписав закон Президент, де відновлено щорічне підвищення пенсій. І це дуже важливий документ, який ми зробили 2 роки тому.

Перш за все сьогодні зранку, де відбулася урядова нарада, і в Пенсійному фонді, де був Президент України Порошенко, Прем'єр-міністр Гройсман, міністри з приводу пенсійної реформи, уряд, Президент і ми разом з вами, шановні депутати, напрацювали низку рішень, які сьогодні почали працювати, і на наступний рік, і в 21-му році, і, дай Бог, і в подальшому. Це автоматична щорічна, повторюю, щорічна індексація пенсій з метою підвищення доходів.

Як сьогодні підкреслив Президента України і Прем'єр-міністр України, 13,6 мільярдів, це теж спільне рішення уряду, Верховної Ради і Президента, надходження від розмитнення авто іноземної реєстрації – 13,6 мільярдів гривень, спрямовуються саме туди, як ми прийняли рішення. Це спільні результати і цим ми повинні хвалитися. Адже європейські стандарти життя, які разом парламент, комітети в парламенті, уряд, міністри, Президент України, чітко включають системні рішення для того, щоб працювати з ранку до вечора на благо того, що ми є сьогодні сильною командою.

П'ять років тому "небесні ангели" на Майдані віддали життя за свободу України і європейське майбутнє. Ми сьогодні повинні сказати, що герої на сході України української армії відстоюють мир і баланс миру в Європі. Це паростки реформ доброго врожаю, продовжувати нам потрібно і в подальшому ці реформи. 

Дванадцять кварталів, найдовше росте ВВП. Четвертий квартал – 3,4 відсотка. Річний – 3,2 відсотка. Це найбільше за 7 років економічного зростання. Голова Нацбанку Смолій сказав, 20,8 мільярдів – золотовалютні запаси. Це найвище значення за 5 років.

У 2018 році ми продали в Євросоюз найбільше в історії економічних відносин – 20,1 мільярдів, 15 відсотків. Експорт зріс на 8,6 –  57,1. Тому Україна говорить про те, що ми найбільші світові постачальники молочної продукції, ми забезпечуємо 50 відсотків світового експорту. Ми говоримо, що на сьогоднішній день 4,2 мільярда, ріст 20,7 –  це податки, платежі туристичного збору. Ми свідомі того, що попереду багато роботи разом: Верховна Рада, Президент, уряд України. Треба розуміти те, що вдалося побудувати за 3-4 роки, і ми повинні продовжити спільну роботу.

Я хочу підтримати сьогодні те, що законопроекти 9476, 9406, 2413а, 7473, 9532, 9417, 7276 – це ті законопроекти, які необхідно проголосувати. А законопроекти також підтримати 9532 і 9417. Ми разом повинні прийняти законопроекти важливі: 6235 щодо технічних регламентів, 8370 щодо військових стандартів НАТО, 7123 про стандартизацію, 9061, 5694 і 6023.

Ми разом є сильніші і разом ми…

 

ПАРУБІЙ А.В. Героям слава!

І переходимо до обговорення порядку денного. Сьогодні голови комітетів розпочинають свій виступ справа. І я надаю першому слово для виступу Олександру Борисовичу Бакуменкові. Будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я сьогодні не буду казати про аграрні питання, а хочу в свій виступ сказати головне.

Рахую, що той порядок денний, який сьогодні запропонований Головою Верховної Ради…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, увага, колеги!

 

БАКУМЕНКО О.Б. Давайте один одного чути. Пан Береза! Або ви будете казати, я буду мовчать. Поважайте один одного.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, пане Олександре.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Тому я підтримую той порядок денний, який ви сьогодні доповідали нам. Питання національної безпеки. Питання сьогодні оподаткування. Питання ДБР, інформації, врегулювання електричної енергії – надважливе питання, яке всі ми розуміємо, що це. Урядові законопроекти. Питання мови, як буде готовий законопроект, я також його рахую надважливим.

І саме головне, сьогодні щоб ми не ввійшли в цю політичну штовханину, а Верховна Рада як найвищий сьогодні наш орган країни, потрібно працювати, як ми  і працювали завжди: фахово, надійно. І показати людям, що Верховна Рада як найвищий орган країни працює, як працювала і раніше, і забезпечує ту стабільність в країні, яку завжди ми забезпечували. А уже аграрні питання будемо просити вас на наступні тижні.

Спасибі вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Павелко Андрій Васильович, будь ласка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! У Комітета з питань бюджету немає зауважень щодо запропонованого розкладу засідань Верховної Ради на поточний тиждень. На цей вівторок передбачено розгляд урядового законопроекту 9476 про внесення змін до Державного бюджету на 2019 рік, який підтримується бюджетним комітетом. Законопроект спрямований на врегулювання міжбюджетних відносин у зв'язку із забороною проведення у грудні минулого року перших і додаткових місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах областей. Зокрема, законопроектом передбачено перерозподіл освітньої та медичної субвенції, базової і реверсної дотації для відповідних бюджетів ОТГ та районних бюджетів з метою формування необхідного ресурсу для фінансового забезпечення бюджетних установ населених пунктів, що увійшли до складу новостворених ОТГ. Законопроект був внесений до розкладу засідань на попередній пленарний тиждень, однак його не було розглянуто. Наразі надходять звернення від місцевих органів влади та народних депутатів щодо необхідності невідкладного прийняття законопроекту. Таким чином парламенту вкрай важливо терміново розглянути законопроект 9476 та врегулювати відповідні питання для недопущення соціального загострення та  дискредитації процесів децентралізації.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

9476 стоїть в прохідній частині. І є прохання і до голів фракцій, хто ще лишився після своїх полум'яних виступів, щоб підтримати цей законопроект, це вкрай важливо для підтримки місцевих громад. Дякую вам.

Будь ласка, Масоріна Олена Сергіївна.

 

МАСОРІНА О.С. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Комітет з питань європейської інтеграції абсолютно солідарний і дуже дякує Першому віце-спікеру Верховної Ради Ірині Геращенко за те, що піднімає питання як всередині парламенту, так і на всіх міжнародних площадках щодо посилення функції нашого комітету. Я думаю, що це питання вже давно  перезріло, і нам всім потрібно зробити практичний і необхідний крок щодо посилення  функцій Комітету з питань європейської інтеграції.

Що стосується порядку денного. Вже вкотре включено проекти законів про ратифікацію Меморандуму між  Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Австрія про взаємний доступ до ринків праці членів  родин працівників дипломатичних представництв та консульських установ (реєстраційний номер 0165), а також ратифікацію Протоколу між Урядом України  і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Конвенції між урядами наших країн про усунення подвійного оподаткування  та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід та  приріст вартості майна, вчиненої в Лондоні 10 лютого 1993 року (№ 0193), а також  Закону про приєднання України до Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх кінематографічних та  аудіовізуальних товарів (№ 0209). Прошу   підтримати їх розгляд.

Також нагадую, що включено дев'ять законопроектів, які є частиною дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію на 2018-2019 рік. А саме: 6235…   

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

МАСОРІНА О.С.  5550-д, 2413а, 7473, 2456-д, 5694, 6023, 6303-д та 7387, прошу підтримати їх розгляд.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

До слова запрошується Олександр Співаковський, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Андрію Володимировичу, я розпочну з того, що, знаєте, правда – це отрута, бо у кожного вона своя. І тому перетворення Верховної Ради на майданчик для непродуктивних дискусій – це дуже непозитивний меседж для того, щоб ми владу, не дай Боже, передали за кордон. Тому я все-таки звертаюся до всіх, давайте переходити до конструктиву, тим більше, дуже багато роботи, роботи заради українського народу.

Перше питання. Я підтримую свого колегу пана Павелка щодо 9476. Ви розумієте, воєнний стан ввели, не передали туди фінансування, тому його потрібно передати на фінансування в райони і вирішити це питання, бо освітяни і медики вже фактично два місяці не отримують заробітної плати. Це потрібно вирішити, це просто наше зобов'язання.

Наступне. Хочу запросити своїх колег народних депутатів проголосувати 5694, 6023, це два дуже важливих закони з блоку інтелектуальної власності, це наші зобов'язання перед нашими європейськими партнерами.

Наступне. Я хочу підтримати свого колегу Дмитра Андрієвського щодо 9406. Ми зустрічаємося з виборцями, шановні колеги, це, я перепрошую, знаєте, таке є слово гарне "кидалово". Ми прийняли закон, все зробили, в результаті з 1 січня всі бюджетні установи залишилися фактично один на один з цією ситуацією, що потрібно на 35 відсотків платити більше, бо нічного тарифу вже нема. Так не працюють. Люди ж все відчувають і розуміють. Ми зайшли в рік турбулентності, так не потрібно робити. Тому 9406 ми також повинні проголосувати, якщо ми хочемо з людьми робити по-чесному.

Шановні колеги, ще раз звертаюся, давайте разом працювати, вибори пройдуть, а життя в Україні…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам за конструктивний виступ.

І наступний, будь ласка, Борислав Береза. Він заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Будь ласка,  пане Береза.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Дякую, пані Ірино.

Комітетом підготовлено до розгляду проект Постанови 10034 про проведення 15 травня цього року парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". Вимоги щорічного  проведення Верховною Радою України парламентських слухань з питань ситуації щодо корупції передбачено статтею 18 Закону України "Про запобігання корупції".

Хочу звернутися, що з метою здійснення комітетом належної підготовки до цих слухань прошу вас включити до порядку денного і розглянути цей проект Постанови  № 10034 на цьому пленарному тижні.

Також вдячний, що законопроект 7276 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень, внесений Кабінетом Міністрів України і включений до розгляду цього пленарного тижня. Отож прошу шановних колег не тільки підтримувати в кулуарах цей законопроект, коли вони дають свою точку зору журналістам, а і підтримати в залі, щоб потім вони не розповідали, що не встигли або не спрацювала картка.

Окрім того, актуальними залишаються законопроекти 8209, 8209-1,  спрямовані на виключення з кола осіб, на яких поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції": громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм, проектів технічної або іншої, в тому числі і безповоротної допомоги у сфері запобігання і протидії корупції. Комітетом дані законопроекти розглянуті та по кожному з них ухвалене рішення щодо відповідності вимогам антикорупційного законодавства та рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу.

І наостанок хочу зазначити, що сплив термін, відведений на роботу нашої ТСК. Саме тому я прошу, щоб Тимчасова слідча комісія по проведенню розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів могла зачитати проміжний звіт Верховній Раді. І тому…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, завершуйте, прошу.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Шановні керівники фракцій і груп, шановні народні депутати України! Прошу вас підтримати продовження строку роботи ТСК під час голосування за це питання в сесійній залі, адже важливо завершити розпочату роботу та озвучити повний звіт ТСК.

А до Голови Верховної Ради я звертаюсь з приводу того, що  я  прошу у вівторок  поставити вже це  на голосування. Постанова зареєстрована, і згідно закону треба це робити, тим більше, що  вся комісія одноголосно  підтримала це  рішення.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановний пане Бориславе. Як член комісії можу підтвердити, що ми готові до звіту.

І, будь ласка, наступний виступ – Олександр Данченко, голова Комітету з питань інформатизації та зв'язку. Будь ласка, пане Олександре.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, колеги! Я сьогодні  зранку був на мітингу по захисту незалежного нотаріату України, де ми знову говорили про проблеми реєстрів, про проблеми цифровізації. І я хочу вам сказати, що  незалежні нотаріати – це сильний бізнес,  це право на  захист своєї власності. Тому неможливо знищувати незалежний нотаріат. 

Хочу повідомити, що до мене звернулася  телекомунікаційна галузь, і що наступний мітинг скоріш за все буде від телекомунікаційників, тому що  не виконується Закон України "Про доступ до  інфраструктури".

Степане Івановичу, ви завжди підтримуєте нашу  галузь і інновації, і ваше міністерство, я хотів би попросити, можливо, дати якогось інноваційного  пинка там іншим міністерствам, які не виконують ці завдання і до сих пір не подали  до вашого  міністерства акти. Прошу як товариша нашої галузі, якщо можна  це зробити, такого гарного  інноваційного  пинка їм.

Тепер те, що відбувається з  ФОПами, з податками. Вибачте,  зараз  вся IT-галузь стоїть на вухах і не розуміє, що  відбувається. Яким чином галузь, яка  розвивається, можна просто в один момент змінити їм систему оподаткування, це такого не буває. Податки, по-перше, люди сплачують тоді, коли вони розуміють, коли прозоре використання цих податків. Для айтішників, їхні всі затрати – це їхня заробітна плата. Вони  конкурують  цим з Індією, з Польщею. Неможливо так просто в один момент сказати, все, хлопці, вас не буде. Цього не можна робити, не можна  знищувати цілу галузь. Всі говорять про інновації,  всі говорять про цифровізацію, і тут  раз –  ми хочемо  знищити.

Крім того, я хочу вам сказати, чому люди від'їжджають з України.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд завершити. 

 

ДАНЧЕНКО О.І. Я хочу звернутися до фракцій коаліції. Деякі депутати, не буду називати, просто образили галузь матюками, обізвавши всю цю  галузь. Вибачте, це є погано, тому що ці люди можуть образитися і виїхати. Не можна так в нашій державі.  Що це врешті-решт таке? Інновації вбивають корупцію. Ми це розуміємо, але не потрібно знищувати, не потрібно знищувати  незалежний нотаріат, не …

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо. Дякуємо вам, шановний колего.

І наступний виступ, будь ласка, голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець. Пані Ольго, прошу вас.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, вже півтори години йде засідання Погоджувальної ради, за цей час померло понад 100 українців. Тобто щогодини помирає 67 наших співгромадян, за добу помирає 1600, в тому числі внаслідок недоступної медичної допомоги.

І в той час, коли інші політики займаються самопіаром або передвиборчою агітацією в робочий час, хочу зазначити, що є закони, які терміново потребують винесення на розгляд. І це ті закони, які дозволять зберегти життя наших співгромадян вже. Це Закон 8464-д  про забезпечення санітарного та епідемічного  благополуччя населення. Якщо цей закон знову вчергове буде відтягнуто, не розглянуто і ми не встигнемо і перше, і друге читання пройти до завершення цієї каденції парламентської, то ні в кого з вас, присутніх в цій залі, ні в кого з вас немає абсолютно ніяких гарантій, що ви не підете в супермаркет, не купите там банку риби або м'яса і не отримаєте ботулізм. Ця інфекція абсолютно нікого не обходить – ні парламентарів, ні звичайних громадян. Тому прошу винести цей закон в ту частину, де його встигнуть розглянути.

І звернення безпосередньо в мене зараз до представника уряду і до голови Комітету соціального захисту: скажіть мені, будь ласка, чому блокується винесення Закону про загальнообов'язкове державне медичне страхування? Це ваш Комітет соціального захисту і це Міністерство соціальної політики. Цей закон абсолютно ніяким чином не впливає на реформу первинної ланки. Цей закон зробить медичну допомогу для людей доступною, якісною, і цей закон дозволить вторинний і третинний рівень зробити....

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка, завершити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. 30 секунд прошу.

Наступне. Внаслідок абсолютно неадекватної роботи Міністерства охорони здоров'я і не виконання, не підготовки підзаконних актів до того, щоб міг запрацювати Закон по трансплантації. Вся трансплантація в Україні сьогодні заблокована. Прошу вас внести на розгляд законопроекти, які дозволяють розблокувати трансплантацію, для того, щоб вона могла бути відновлена в...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановна пані Ольго.

Наскільки ми розуміємо, завтра стоїть законопроект, який розблоковує питання щодо трансплантації.

І наступний виступ, будь ласка, Ніна Южаніна, голова Комітету з питань податкової, митної політики. Будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, я думаю, що всім було дуже неприємно слухати ті політичні з'ясування, які тільки що лунали на початку Погоджувальної ради протягом цілої години, при тому, що вони закінчилися тим, що закликали прикривати порушення передвиборчої кампанії один одного проти одного кандидата, ну, такого ще не чув, мабуть, ніхто. А ще жахливіше і огидніше було чути ту брехню, яка лунає від політиків, які понад 23 років знаходяться виключно в політиці, і складали в цю копілочку бідності почергово кожний свій внесок, і тепер говорять про якісь такі неймовірні обставини, які треба долати. Неймовірні обставини і бідність треба було долати всі роки незалежності України, тоді би ми не говорили тут про бідність, про яку ви не перестаєте весь час говорити.

А якщо ми не змогли справитися з цим завданням, то я пропоную,  давайте дуже ретельно, детально і уважно розглядати всі законопроекти, які залишилися по Угоді про асоціацію України та ЄС. Тому що серед них дуже багато законопроектів, які якраз вплинуть на економічне зростання, які дадуть більші зарплати, які дадуть можливість збільшити пенсії. Але ж коли ми доходимо до цих європейських стандартів, то ті політичні сили, які тільки що говорили про бідність, не голосують за  ці законопроекти. Отже, прошу, в четвер у нас буде можливість  показати наскільки ми  готові приймати ті проекти  законів, які справді дадуть бізнесу більше можливостей і, звісно, більшого зростання. Тому законопроект 7473, який є вкрай  складним, але стосується запровадження  інституту авторизованого економічного оператора, прошу підтримати в першому читанні…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Для того, щоб у нас був час  доопрацювати до другого читання, і буквально через наступний тиждень засідань пленарних  прийняти його в цілому. Давайте робити те, що справді  зробить економіку сильнішою. І не будемо зараз вдаватися  в такі політичні дискусії, які просто огидно слухати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Нещодавно в комітеті  відбулися слухання на тему: "Захист прав та інтересів дитини у цивільному процесі". Слухання виявили дуже серйозні проблеми зі своєчасним та ефективним розглядом у судах саме дитячих питань. Ситуація ускладнюється тим, що в 2016 році органи прокуратури втратили функції  представництва інтересів  дитини в суді та нагляду за додержанням прав дитини. І такі функції не були передані, на жаль, жодному органу.

Два роки тому Верховна Рада  законодавчо збільшила вдвічі чисельність  служб у справах дітей, що відповідають за зазначені питання в місцевих органах. Однак у більшості міст та районів відповідні вимоги статті 4 Закону України "Про органи і служби у справах дітей та спеціалізовані  установи для дітей", на жаль,  взагалі не виконуються.

 Користуючись нагодою, прошу вас, шановний Степане Івановичу, взяти під особистий контроль виконання  зазначеного  закону районними державними адміністраціями на місцях.

Щодо пропозицій  комітету стосовно порядку денного на наступний тиждень. Прошу включити до порядку денного на вівторок в прохідну частину такі законодавчі акти. Законопроект під реєстраційним номером 9443, ухвалення якого забезпечить підтримку на державному рівні "Спортивної студентської спілки України" та "Української федерації учнівського спорту" та врегулює їх діяльність.

І все ж таки, можливо, достучусь, — проект Постанови про присудження премії у 2018 році Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. Я все ж таки переконаний, що наша молодь заслуговує на цю мізерну премію…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Ця невеличка премія стане стимулом для нашої молоді працювати на розвиток нашої держави. Тому я прошу всіх голів фракцій, яких дуже мало залишилось чи зовсім не залишилось, підтримати – підтримати цей законопроект.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Хочу наголосити, що є голови фракцій "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" і "Самопомочі". Дякую вам.

Довбенко Михайло Володимирович.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Сьогодні на нашому засіданні Погоджувальної ради Перший віце-прем’єр-міністр пан Степан Кубів попросив підтримати законопроект 9417. Андрію Володимировичу, хочу сказати, що завтра на засіданні комітету ми розглядаємо цей законопроект. Була створена робоча група з усіх зацікавлених сторін. Ми вийшли на узгоджений варіант, і я думаю, що у четвер ми могли б його розглянути. Він дуже важливий для нас у контексті виконання Меморандуму України – Європейського Союзу і отримання другої черги макрофінансової допомоги у розмірі 500 мільйонів євро.

Ще одне хочу сказати. Ми два роки тому прийняли закон, яким відкрили можливість створити інструмент підтримки промисловості української, а саме: формування Експортно-кредитного агентства. І поки що ми, на жаль, у Верховній Раді стримуємо реалізацію цього закону, тому що не делегували своїх представників у конкурсну комісію для визначення складу наглядової ради Експортно-кредитного агентства. Я звертаюся до свого колеги пана Галасюка, щоб вони в своєму комітету все-таки розглянули, ми дуже просимо, і рекомендували представника. А в нас вже є готовий проект Постанови 10010, Андрію Володимировичу, ми могли б поставити на голосування і підтримати, розблокувати цю важливу справу, яку потребує українська промисловість.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ви підтримуєте той факт, що ми в середу почнемо розглядати СПЛІТ законопроект?

 

ДОВБЕНКО М.В.  Так. Нам в середу треба розглядати. Я підтримую. І я думаю, що ми можемо спокійно розглянути всі правки, які є, і в четвер зранку вийти на голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Хочу наголосити, що четвер і починається з кількох євроінтеграційних законів. І нам буде вкрай важливо максимально змобілізуватися, бо євроінтеграція – це не тільки звіти перед нашими закордонними партнерами, це необхідність бути в залі і голосувати, коли ці закони стоять. І незважаючи на великі емоції, які є, я сподіваюся, що ми в четвер зможемо пройти… А 9417, на сьогодні ще нема комітету. Коли буде рішення комітету, я запропоную включити в порядок денний, щоб ми змогли розглянути. Дайте позитивне рішення комітету і будемо розглядати.

Каплін Сергій Миколайович, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Одне побажання і три робочих питання. Андрію Володимировичу, ну, несправедливо, коли голови фракцій мають по 5 хвилин, а керівники комітетів по 2. Вимагаю, збільшити час головам комітетів в 4 рази.  (Оплески)

 Я за цей час отримав масу повідомлень і скажу, що прості українці дуже критично оцінюють те, що керівники комітетів, кандидати в Президенти просто собачаться на цьому важливому засіданні.

Звертаюся до Першого заступника керівника уряду. У нас з вами є одна серйозна проблема. Після монетизації, ви знаєте, що 20 числа сплата по комунальним тарифам, монетизація передбачається, там 25 числа нарахування. У нас великий розрив по термінам. Його потрібно зараз узгодити для того, щоб пенсіонери не опинилися в ситуації, коли за 5 днів всі будуть позбавлені права на субсидію. Хотів би вашої формальної реакції з цього приводу.

Друге. Є точкова ситуація у Полтавській області в селі Кошманівка, "Полтавагаззбут", яке очолює колишній "регіонал", власник - колишній "регіонал" Лелюк, дітям відключили уже майже на місяць газопостачання. Вони навчаються у холодних школах, тренуються, займаються у холодних спортивних закладах, фактично знаходяться просто в критичній ситуації, хворіють і так далі. Ми з депутатом Вітком зареєстрували законопроект про націоналізацію цієї компанії, це потрібно давно вже зробити. Лелюк купив цю компанію на награбовані гроші, коли працював керівником Держрезерву і коли був пік розграбування всіх державних резервів нашої країни. І я вимагаю реакції від правоохоронних органів з цього приводу, голови обласної державної адміністрації у Полтавській області і особисто Прем'єра.

Третє питання. Я хотів би долучитися до підтримки нотаріату. Це дійсно не є нормальним, коли Міністерство юстиції встановлює фактично побори для нотаріусів, нотаріусів, яких 25 тисяч осіб в нашій країні, плюс це як мінімум на кожного 4 співробітника – 100-тисячна армія…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. Ми повинні з вами їх обов'язково захистити, вони забезпечують захист головного інституту в державі – інституту права власності. Ми запланували акції-протести біля усіх без винятку посольств, включаючи США, Великобританію. Ми повинні зупинити цей шабаш Міністерства юстиції, який спрямований на те, щоб відродити практику, яка працювала раніше у Лавриновича, щомісячних поборів. Ну і друге, як це робило Міністерство внутрішніх справ…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Шановні колеги, прошу уваги, адже промислова політика сьогодні – ключове, що треба робити, щоб посилити країну. Німеччина – країна, яка створює найбільше доданої вартості в Європі, яка має найбільший профіцит торгівельного балансу в світі, сьогодні ця країна суттєво посилює свою промислову політику для того, щоб не програти конкуренцію США і Китаю. Анонсована міністром економіки Німеччини Альтмаєром "Промислова стратегія 2030" передбачає збільшення частки промисловості в німецькій економіці, яка сьогодні і так 23,5 відсотка становить, а вони борються за збільшення, і передбачає державну підтримку для дев'яти ключових галузей, в тому числі аерокосмічної, приладобудування, інжиніринг, хімічна промисловість. Стратегія Альтмаєра передбачає дешевші енергоносії, податкові стимули і політику плекання національних чемпіонів. Це треба сьогодні робити Україні. Лише з тією різницею, що Німеччина є найміцнішою економікою Європи, а Україну сьогодні зробили найслабшою економікою Європи через ту бездарну політику нинішньої влади, яку вони продовжують проводити під диктовку Міжнародного валютного фонду.

Тому сьогодні треба радикально міняти економічну модель. Індустріалізація, модернізація економіки, вчитися у Німеччини. Для цього в парламенті знаходиться низка законопроектів: про індустріальні парки, про безкоштовне приєднання до інженерних мереж, "Купуй українське, плати українцям" – це те, що сьогодні треба невідкладно приймати в парламенті.

Крім цього, треба зробити особливий акцент на ключові галузі. В парламенті знаходиться законопроект 9474 про підняття вивізного мита на металобрухт. Треба негайно його приймати, захищати ключову галузь української промисловості.

Крім того, ще кілька засідань…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Ще кілька засідань тому Комітет промислової політики і підприємництва прийняв рішення рекомендувати парламенту невідкладно прийняти чотири законопроекти, спрямованих на захист малого бізнесу – 5711, 6489, 7326 і 8277 – для того, щоб унеможливити незаконні корупційні перевірки і тиск на бізнес. Треба ввести ці перевірки в законне русло.

Тому давайте рухатися правильним шляхом розвитку промислової…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Бондар Михайло Леонтійович. Будь ласка.

 

БОНДАР М.Л.  Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, на жаль, питання паливно-енергетичного комітету в цьому порядку денному  починається аж з 22 позиції законопроектом 8527-д. Він стосується врегулювання проблем Держенергонагляду. Ви пам'ятаєте, що 700 чоловік там працює, і буквально на минулих тижнях вони пікетували тут, біля Верховної Ради, там списки були, там 527 підписів направили, щоб врегулювати їхні питання, а це якраз, щоб було з чого фінансувати  їхні заробітні платні. Я нагадаю, що ця установа уповноважена розглядати всі питання, в тому числі скарги від споживачів щодо роботи з експлуатації електромереж та якості електропостачання. Тому не знаю, в який спосіб, або будемо голосувати, щоб десь підняти по позиції, або надіюся  все-таки, що дійдемо і проголосуємо.

Ще далі в порядку денному, це пункти 27, 29, йдуть законопроекти 5550-д, 7471-д і 8348. Очевидно, що швидше за все також не дійдемо до цих всіх, але, нагадаю, що 7471-д, у нас є звернення послів "Великої сімки". Це якраз питання по врегулюванню державної інспекції ядерного регулювання України. Ще в 15-му році Верховна Рада прийняла два закони щодо дерегуляції і щодо ліцензування. Ці закони націлені на  зменшення впливу бюрократії в економіці України та заборону великої кількості контрольних та регулятивних функцій, але вони де-факто обмежують повноваження Держатомрегулювання. Тобто рішення...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОНДАР М.Л. Тобто рішення Держатомрегулювання тепер можуть оскаржені будь-якою особою, що має дозвіл для провадження діяльності у сфері ядерної енергетики.

Тому також буду просити, якщо є можливість, все-таки ті закони підняти, щоб завершити питання якраз оцих ядерних законопроектів, щоб завершити вже.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Михайле, секрет не в тому, щоб підняти, у нас два пленарних тижні підряд, блок паливно-енергетичного комплексу стояв в повністю прохідній частині. І коли доходило до нього, члени комітету просили перенести, зняти, бо голосів недостатньо.  Питання не  в тому, щоб  поставити  вище  чи нижче, питання в тому, щоб було 226 для їхнього прийняття. Тому  я закликав   і закликаю –  пропрацюйте. Як  тільки буде можливість і  необхідність,   немає проблем.  І ми давно домовлялись, що блок ПЕК має  бути прерогативним. Як тільки будуть голоси,  не буде  жодних проблем, щоб всі погодилися з тим,  щоб перейти до їхнього розгляду. Дякую.

Вінник Іван Юлійович.

 

ВІННИК І.Ю.  Доброго дня,  шановні колеги.  Хотів би поінформувати, що  Комітет нацбезпеки та оборони  на минулому тижні  провів низку протокольних  зустрічей з нашими західними партнерами, які відмітили деякий прогрес  у реформі  законодавства, зокрема про прямі закупівлі для  Міністерства оборони, що відкриває нам шлях для покращеного військово-технічного   співробітництва із  Сполученими Штатами Америки зокрема.

Я сподіваюся так само, що питання національної безпеки, які стоять в порядку денному на цей пленарний тиждень, за що ми, до речі,  дякуємо спікеру  Верховної Ради, стануть об'єднуючими для сесійної зали, а особливо  для кандидатів  у Президенти, які представляють окремі політичні сили чи сили  фракцій в  парламенті, тому що    тут немає дискусії  з приводу того,  що у нас держава одна, і не треба її ділити. І  президентом всі  хочуть стати саме  в цій, а не  в іншій, я сподіваюся, державі. 

Тому   стосовно змісту, по-перше,    ми зобов'язані проголосувати законопроект, поданий  Президентом  України,  про допуск наземних   військових  підрозділів на нашу територію для проведення спільних  навчань. Військово-технічна співпраця  Збройних Сил України  з  арміями інших  країн триває. Сьогодні  в порт Одеси зайшов есмінець флоту Сполучених Штатів Америки  "Дональд Кук", і це не перший і не останній корабель.  Ми сподіваємося, до речі, що ті  реформи, які ми робимо, нарешті   нам дозволять все ж таки, щоб кораблі,  які  заходили в порт,  вже були осучаснені, нові  і під прапорами  України від  наших  західних  партнерів. І для цього  також  є шанс, тому що ми приймаємо, наприклад, законопроект  9401, який дозволяє   нашому  військово-промисловому  комплексу створювати спільні підприємства з нашими  західними партнерами. У комітеті так само відбулися зустрічі з радниками   Секретаря   оборони Сполучених Штатів Америки в питаннях  військово-промислового комплексу, де вони  зазначили, що наразі питання  інвестицій  в оборонно-промисловий комплекс України заблокований відсутністю…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

 ВІННИК І.Ю. …відсутністю процедури приватизації державних підприємств. Якщо ми це питання не розблокуємо, просто втратимо оборонно-промислову галузь, і ні про які гроші, ані технології не буде іти мови.

Ми зобов'язані почати реформу сержантського корпусу Збройних Сил України. Тому що питання навчання наших військових на щоденній основі під час проходження служби – це є основою потужної армії, основою підтримки морального духу, ідеологічною складовою українського воїна. Тому законопроект 6372 ми так само…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Хотів би сказати про дві речі. Спочатку просто звернутися до пана Степана Кубіва. Пане Степане, давайте ми зробимо так, щоб в майбутньому Україну на міжнародних форумах, як Євробачення, не представляли  солісти, які виступають в країні-агресорі, піснями, які належать російським компаніям і в подальшому можуть бути елементами гібридної війни. Я дуже прошу уряд приділити цьому увагу, можливо, і профінансувати поїздку українського співака на Євробачення, тому що для нашої держави в умовах  гібридної війни це є надзвичайно важливо.

Але ще важливішим є прийняти Закон про функціонування української мови як державної. Те, про що говорив Андрій Володимирович, про що говорили деякі виступаючі.

Ви знаєте, Польща ж не все життя говорила польською мовою. Був час, коли Польща говорила російською, німецькою. І Чехія говорила німецькою. А країни Балтії говорили російською. І вони змогли побудувати сильні суспільства, захистивши власну ідентифікацію, власну культуру, власну мову, зрозумівши, хто вони є.

Ми живемо в країні, де Закону про мови не існує ніякого після скасування Закону Ківалова-Колесніченка. І завдяки голові парламенту, завдяки волі лідерів парламентських фракцій  і провладних, і проукраїнських опозиційних ми підійшли до історичного моменту. Ми маємо справді історичний шанс зробити якісний нормальний закон, почати будувати нормальне українське суспільство для наших дітей. Для дітей тих людей, які не мали змоги розвивати власну українську мову, які жили в умовах русифікації, які жили в умовах колонізації, зараз маємо шанс побудувати нову країну. Я закликаю всіх в четвер зайти в розгляд і підтримати цей законопроект.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні вранці повернулася із Молдови, де мала можливість бути спостерігачем за виборами. Можу сказати, що дійсно уже в парламенті не буде комуністичної партії. І хотілося б побажати тим переможцям парламентських перегонів, щоб вони змогли сформувати коаліцію проєвропейську, оскільки Україна, маючи понад тисячу кілометрів спільного кодону з Молдовою, зацікавлена розвивати це партнерство. І нагадаю, що минулого року ми створили Міжпарламентську асамблею "Україна-Грузія-Молдова" і разом маємо вимагати від Брюсселю чіткої європейської перспективи членства. Також у нас є спільні енергетичні проекти, як приєднання до континентальної Європи, енергосистем, і відходу від російського впливу.

І це символічно, що комуністичної партії не буде в парламенті Молдови, тому що хотіла б сказати, що 24 лютого ми побачили в Москві марш на підтримку пам'яті Нємцова, ми побачили там протестантів, які йшли з українськими прапорами, які вимагали зокрема звільнення українських політичних в'язнів і які говорили: "Герої не вмирають!" І це відбувалося вже зараз у нас на очах.

Тому, шановні колеги, я  хотіла би закликати зокрема лідерів фракцій, особливо тих, які кандидатами в Президенти: більше єдності, для того щоб Україна змогла виконати свою функцію лідера в Східній Європі, особливо щодо наших сусідів, якими є Молдова і Грузія. Та ініціатива, яку зокрема і спікер нашого парламенту Андрій Парубій підтримав в минулому році. І в цьому році на початку червня у нас буде інша Міжпарламентська асамблея "Україна-Польща-Литва", де ми плануємо запросити і спікерів Грузії, і також Молдови. Тому хотілося б бачити, як Україна виступає лідером в східноєвропейському напрямку.

І також, колеги, я хочу підтримати свого колегу пана Миколу Княжицького, що дійсно утвердження української мови – це є питання національної безпеки, особливо після того ганебного конкурсу Євробачення. І треба, щоб організатори особливо… Чому StarLightMedia, які належать до структур…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Ми знову бачимо абсолютно гібридне втручання, коли нам нав'язують тих виконавців, які насправді несумісні з захистом національних інтересів.

Ну і, колеги, хочу сказати, що в березні ми будемо відзначати 13 років ратифікації Рамкової конвенції ВООЗ із контролю над тютюном. І дуже прикро, що за це скликання український парламент не може розглянути ті законопроекти, які спрямовані на захист громадського здоров'я  і дітей від тютюнокуріння, як 4030а.  Прошу його нарешті перенести вище і включити в порядок денний.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую, Андрію Володимировичу.

Доброго дня, шановні  колеги! Андрію Володимировичу, нам з вами дуже добре, напевно, відомо як політикам, чим закінчили у свій час, або закінчували, або закінчують політичні "гавкачі", які паплюжили, або критикували, обливали брудом, придумували скандали, пов'язані з дітьми, ганебні скандали, які закінчились нічим, що сьогодні називається фейком. Ви знаєте, що ці хлопці, а їх було дуже багато – там колесніченки, олійники,  чечетови, бондаренки, єфремови – де вони зараз і що вони роблять, ті, хто своїми брудними руками чіпав партію  "Батьківщина"? Немає.

Але сьогодні, знаєте, от тут не вистачає у деяких народних депутатів мужності, чесності підказати вам, що вже авторам законопроекту, якого він був, 1793, ви не підписуєте 3 роки і 1 місяць. Це порушення закону, це кримінальний злочин. Не вистачає мужності сказати, що 66 днів сьогодні не підписаний Президентом законопроект про кримінальні проступки, про який тут всі співали, і треба було це зробити. Не вистачає. Але дуже сміливості вистачає, щоб озвучувати темники політичні, які до речі, йому пишуть ті ж самі  члени  "Батьківщини",  разом з вами і з нами вони працювали у фракції і партії  для того, щоб паплюжити  партію  "Батьківщина". На жаль, історія не вчить політичних новобранців, Андрію  Володимировичу, на жаль. 

Тому я хочу вас попросити, мені здається, не треба вам закликати до додержання  виборчого законодавства. Просто завтра, Андрію  Володимировичу, першим питанням, яке…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. …яке теж має відношення до оборони і безпеки держави,  це питання виборчого законодавства України, вибори  Президента України, ставте питання проект 8270 і альтернативні чотири до нього про посилення відповідальності з 3 до 6 років за підкуп, порушення виборчого законодавства і все таке інше, щоб припинити ці балачки і звинувачення один одного. І всім виборцям стане зрозуміло, на якому ворі в сесійній залі горить шапка. Після цього, ви побачите, хто захоче…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, пане Голово.

Щодо артистів і Євробачення.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Я вибачаюся, так ви відповідь дасте мені по 8270? (Не чути)

 

ВЛАСЕНКО С.В. Я абсолютно не підтримую гастролі в Росії. Але я думаю, що, може, нашим акторам, артистам треба, щоб хтось приклад подав? Бо коли Президент країни під час воєнного стану і його підприємства торгують з Російською Федерацією, під час воєнного стану, то який це приклад для артистів? Може, почнемо з голови цієї "великої риби", про яку нам розказує політичний Генеральний прокурор?

До вас звернення, Андрію Володимировичу. Три тижні тому ви сказали, сидячи у своєму кріслі в сесійній залі, що ви будете виключати мікрофон, коли буде йти агітація. Але це чомусь стосується лише депутатів від опозиції. А коли сьогодні ми чули п'ятихвилинну агітку від представника Президента, то ви навіть оком не повели, хоча це пряма агітація і це прямо заборонено законом. Бо згідно з законом агітація оплачується лише з перевиборчого фонду кандидата.

Далі. До мене приходить величезна кількість листів від представників органів місцевого самоврядування про те, що відбувається зараз руками обласних та районних державних адміністрацій, коли іде пряме використання місцевих бюджетних програм на підкуп на користь діючого Президента і кандидата в Президенти Петра Порошенка. До речі, якщо говорити про вибори, так у нас трішки тихо пройшло, декілька днів назад своїм рішенням ЦВК легалізувало можливість оплати роботи агітаторів. І це було після того, як була викрита масштабна  сітка, "команда Порошенка" хештег, яка платила агітаторам. Але в законі написано чітко, не можна платити агітаторам, але ЦВК прийняло рішення, що, виявляється, можна.

Далі. Нам говорили сьогодні, що провідником децентралізації є Президент Порошенко. Але саме Президент Порошенко заблокував прийняття Закону "Про службу в органах місцевого самоврядування", ключовий, базовий закон місцевого самоврядування. І саме його фракція не голосує за цей законопроект, який, до речі…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Який, до речі, комітетом вноситься і вноситься, і вноситься, і вноситься, і не ставиться, не ставиться, не ставиться, не ставиться.

Андрію Володимировичу, звертаюсь до вас, поставте цей законопроект. Як сказав колега Кожем'якін, хай подивляться, на кому шапка горить. Давайте проголосуємо і побачимо, хто за це не голосує, про Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування".

І щодо дочасних виборів, у нас є погоджено 20. Тому я прошу поставити їх в першу чергу, якщо побачимо, що піде…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ще на початку засідання я оголосив про  те і закликав всі фракції, щоб відразу після блоку безпеки і оборони ми поставили питання дочасних виборів. Я дуже розраховую…

 

ВЛАСЕНКО С.В. Тільки погоджені…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Які погоджені, 20 чи 22, 20, по-моєму.

І тепер, пане Сергію, я для всіх, колеги, ще раз оголошую одну важливу річ. Мені так само, як і вам, не подобається, коли Погоджувальну раду, яка має затверджувати законодавчу роботу Верховної Ради, перетворюють на передвиборчий майданчик. І разом з тим, я впевнений, це мало  кому подобається і для організації нашої роботи. Разом з тим, я усвідомлюю, що коли є виступ від фракції, умовно, завтра буде з 10:00 до 10:30, я не маю права як Голова Ради будь-яким чином переривати той виступ або коригувати той виступ. Коли я говорю про те, що я буду виключати мікрофон, я мав на увазі обговорення законопроекту. Бо там є чітка норма закону: якщо під час обговорення законопроекту виступаючий говорить не на тему законопроекту, а  говорить на іншу тему, Голова або головуючий має виключити мікрофон. І повірте, виключали однаково, що членам опозиції, що членам коаліції, і цієї позиції я буду дотримуватись. Але коли є виступи від депутатів або від фракцій, як це є вівторок 10:00-10:30, як це є в  середу 10:00-10:30 і в п'ятницю, і на Погоджувальній, очевидно, тут ми не можемо коригувати, ми можемо тільки закликати. Бо, на жаль, на жаль, більшість виступів – це виступи  не голів фракцій парламенту, а кандидатів у Президенти. Ми можемо давати тому оцінку, ми можемо дискутувати з того приводу, але зупиняти, переривати їх, на жаль, це не є в моїх повноваженнях.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Виступ кандидата в Президенти і пряма агітація –  це різні речі. Це принципово різні речі, в тому і питання...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Звичайно, пане Сергію.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Виступати кандидат в Президенти може, агітувати не може. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Звичайно. На жаль, у нас ця межа дуже  вузька. І ми дуже часто чуємо,  власне, агітацію, яка не оплачується з виборчого фонду в фонд Верховної Ради України.

Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович.  

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Тема житлово-комунального господарства, високих тарифів вже стає традиційною у виступах лідерів фракцій. І також, сподіваюсь, що  такою ж системною  буде і підтримка змін до законодавства, яке дає можливість і підтримати  підприємства  галузі, і зменшити, якщо не  тарифи, то реальні платежі за житлово-комунальну послугу.

От, наприклад, тільки встановлення лічильника дає  можливість,  лічильника на тепло, дає можливість зменшити  такі  платежі на 10-15 відсотків у середньому, а комплексна модернізація  зі встановленням  індивідуального теплового пункту  зменшує такі платежі майже  вдвічі.

Тому я впевнений, що наш шлях якраз і полягає в тому, щоб  підтримати зусилля уряду, профільного міністерства, Мінрегіонбуду та  житлово-комунального господарства, по запуску  фонду енергоефективності і інших програм, які дають  можливість зменшити платежі.

Тому, Андрію Володимировичу, я ще раз хотів би подякувати  за те, що ми бачимо в порядку денному  9406. Це законопроект, який збалансований і який дасть  можливість працювати підприємствам теплокомуненерго та водопостачання в  умовах запуску ринку електричної енергії. Це нове законодавство, нам  треба підтримати однозначно  цю реформу, але дати додаткові важелі і механізми підприємствам житлово-комунального  господарства самим закупати електричну енергію на  відкритому ринку.

А також, Андрію Володимировичу, я хотів би попросити підтримки і  в лідерів фракцій щодо законопроекту 10006. Цей законопроект регламентує використання квартир для ведення господарської діяльності багатоквартирних будинків. Теж питання вже наболіло, декілька разів ми цей законопроект розглядали, я думаю, що  ми законодавчо маємо це врегулювати.

Андрію Володимировичу,  також інформую, що ми готові відразу після реєстрації розглянути на комітеті проект Постанови про вжиття невідкладних заходів для припинення донарахування  платежів за спожитий природний газ та комунальні послуги…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Отже, від  народних депутатів  надійшло п'ять заявок, як завжди. І розпочинаємо. Острікова  Тетяна Георгіївна, одна хвилина.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Хочу звернути, колеги, вашу увагу на митні питання. Треба якнайшвидше, дійсно, ухвалювати закони по Угоді  про асоціацію. Це йдеться і про авторизованих економічних операторів, цього тижня маємо ухвалити хоча би в першому читанні, і про спільний режим транзиту.

Друге, дуже важливе. Зараз аграрії завозять добрива для підкормки озимих. Якщо цього вчасно не зробити, втратимо 20-30 відсотків врожаю. І от, Херсонська митниця… Пане Кубів, зверніть, будь ласка, увагу: Херсонська митниця, де засіли якісь шкідники і хабарники, затримує митне оформлення суден з добривами з аміачною селітрою. З п'ятниці стоїть судно, чотири години на митне оформлення давним-давно закінчилися. Прошу уряд негайно вжити заходів до Херсонської митниці і припинити оцей безлад там.

Третє. Єврономери. Хочу проінформувати вас, що за період пільговий розмитнилося  139 тисяч авто на єврономерах, які сплатили до бюджету 8,6 мільярдів гривень. Саме 8,6, а не 13, як поширюють деякі ЗМІ. Це саме...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Саме ці кошти підуть до Пенсійного фонду.

Стало очевидно, що далеко не всі власники авто на єврономерах встигли реалізувати своє право, величезні черги на митні пости, затримки і масові порушення прав громадян. Тому маємо розглянути законопроект про продовження пільгового періоду для того, щоб всі встигли розмитнити свої автомобілі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Кривенко Віктор Миколайович.

 

КРИВЕНКО В.М. Два дні провів на Полтавщині. Катастрофічний стан доріг. І до мене звертаються і влада, і мешканці.

Є законопроект 6644, який збільшує штрафи, відповідальність власників і відповідальність перевізників і дає повноваження місцевим громадам контролювати це питання, контролювати перенавантаження машин. Тому що ми мільярди гривень кидаємо в дороги, і людей обурює, що все це через рік-півтора вже не працює.

Наступне. В Гадячі 200 чоловік 5 місяців не отримують заробітну плату – працівники "Гадячсиру". В мене прохання: звернутися до уряду, все ж таки ми парламентсько-урядова країна, і до керівників економічного комітету та промислової політики, щоб вони взяли на контроль, тому що люди так звертаються в тому числі і до вас.

Нотаріат протестує перед урядом, і ви бачите, що відбувається. Це наша основна опора - опора законності. У них забирають фактично право доступу до реєстрів, і потім тільки через...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. І потім тільки через повторне складання іспитів, яке часто є, як вони говорять, не безкоштовне, їм це право повертають, без рішення суду, фактично хочуть взяти їх заручниками, а це знищення самої держави і захисту права власності як такого.

І три міста, хочу вас особливо попросити, щоб ви поставили на голосування дострокові вибори: Сміла, Одеса і Ірпінь. Два замахи на убивство тільки рухівців в Одесі, сім замахів загалом на активістів, 102 підписи, нема рішення до сих пір комітету, три роки вже, як подано... 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Арешонков Володимир Юрійович.

 

АРЕШОНКОВ В.Ю. Шановний пане Голово, шановні колеги! Прошу повернутися до розгляду законопроектів, які ми намічали розглянути на минулому тижні, законопроекти, які стосуються захисту і соціальних прав громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. В першу чергу, законопроект 6230, де іде мова про покращення харчування дітей, які мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС, і законопроект 4442, в якому іде мова про врегулювання питання пенсійного забезпечення ліквідаторів, які брали участь в ліквідації аварії на ЧАЕС. Ці законопроекти погоджені з урядом, особливо те, що стосується харчування дітей-чорнобильців. Сьогодні проходять зібрання громадських організацій чорнобильських спільно з Асоціацією народних депутатів-чорнобильців. Тому я вважаю, що ці законопроекти потребують нашої уваги.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Продан Оксана Петрівна.

 

ПРОДАН О.П. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! В 2016 році одним реченням в комплексному законопроекті ми проголосували за введення без взагалі контрольних перевірок трудового законодавства і безмежних штрафів на роботодавців. Сьогодні на бізнес нараховують, на роботодавців, нараховують штрафи від сотень тисяч гривень до мільйонів гривень. І це ті штрафи, які вбивають і великі підприємства, і вбивають маленьких підприємців. Тому що підприємець відповідає за свої дії всім своїм майном, люди втрачають квартири, машини – все, що в них є, в тому випадку, якщо їм таке нараховують. А нараховують все, що хочуть, тому що порядок, який затверджений Кабміном, він не відповідає закону, він будь-який, антиконституційний, але він відкрив просто полювання на бізнес.

Я вас дуже прошу. Є два законопроекти. 5711, ще два роки тому внесений, підтриманий комітетом, за нього до вас зверталися особисто рішеннями…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ПРОДАН О.П. …цілий ряд місцевих рад. 5711, він підтриманий комітетом, але не  виноситься в зал.  І 6489, теж підтриманий комітетом і до другого читання вже готовий.

Я дуже прошу, Андрію Володимировичу, винесіть, будь ласка,  в зал ці два законопроекти, тому що ініціативи Мінсоцполітики  по  ФОПам без цих знижень штрафів, вони вбивають малий бізнес. Підприємці і їх наймані особи стають заробітчанами  за кордоном, бо тікають звідси.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Зараз хвилина –  Кожем'якін, хвилина – Бурбак. І, пане Степане, вам скільки? Три хвилини?

 

КОЖЕМ’ЯКІН  А.А. Андрію Володимировичу,  я ще раз хотів вас попросити, тому що мене чекає  через 10 хвилин громадська організація ОПОРА, яка розробляла разом з Кабміном і Міністерством внутрішніх справ, з поліцією оцей 8270. Що там?  Посилення… підкуп кандидатів, передвиборча агітація, неправомірна вигода, значить, таємниця голосування, профілактична роль –   тут  все. І більше того, кожний виборець може здати в поліцію, вибачте за таке слово,  розказати про те, що йому запропонували. Тобто  таким чином він позбавляється від кримінальної відповідальності. Це європейський закон, і він, я вважаю, сьогодні всіх розставить по своїх місцях, якщо ви завтра першим питанням винесете і поставите його для голосування, для розгляду.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. 

Хочу  вам повідомити: він на завтра стоїть в порядку денному. (Шум у залі) Він на завтра стоїть в порядку денному. Стоїть він в порядку денному, треба просто бути уважним і уважно читати. А день ми розпочнемо з питань національної безпеки і оборони.  (Шум у залі) Я не математик, ви сядьте і порахуйте.

І Максим Бурбак, одна хвилина.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги, тут всі  говорили про фальсифікацію  виборів та  ратували за термінове проведення виборів в окремих громадах, які гальмуються роками. То хочу, щоб ми з вами були щирими. Так, фальсифікації з виборами вже  стали звичним явищем не лише сьогодні. І з ним треба боротися дієво не лише  на трибуні парламенту або з екранів  телевізорів. Тому я буду підтримувати законопроект, який було розроблено за участю міністра Арсена Авакова, яким передбачається посилення кримінальної відповідальності за фальсифікацію виборів.

З 2015 року в моїх рідних Чернівцях було викрито схему по фальсифікації виборів. Національна поліція миттєво відреагувала і зараз справа знаходиться в суді. І гадаю, що представник зграї Фірташа, цієї запроданівської зграї в Чернівецькій міській раді, понесе законну відповідальність за фальсифікацію цих виборів. Тому що безкарність породжує нові злочини. І те, що робиться зараз в Чернівцях…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. …це є злочини проти мого рідного міста. Місто зграя запроданців перетворила на руїну, дороги розриті, грабується і земля, і бюджет. І я гадаю, що зараз дуже багато кандидатів у Президенти будуть в Чернівцях, хочу, щоб вони всі на очі побачили все, що робиться в нашому місті, і що ми всі разом повинні проголосувати в цій сесійній залі за проведення позачергових виборів Чернівецької міської ради і міського голови.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І уряд, відповіді на запитання. Я прошу лаконічно, бо ми вже вийшли за межі регламенту дуже далеко.

Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Андрію, шановні колеги! 32 звернення було до мене і до уряду. Я узагальнив в блоки, якщо можна.

Перше принципове питання, про яке говорив пан Данченко як голова комітету,  це Закон про доступ до інфраструктури. Хочу вам доповісти, що комунікації з комітетом є – раз. З усіма міністерствами, крім двох, на які наголошували, Міністерство енергетики і інфраструктури, ми проведемо роботу і я проінформую вас особисто.

Друге – щодо медичного соціального страхування. Це я рахую як депутатський запит. І це питання треба вивчити на рівні профільного віце-прем'єра.

Щодо пана Артура Палатного. Підтримую абсолютно позицію і проінформую відповідного заступника з даного профілю.

По пану Довбенку, 9717, по Експортно-кредитному агентству, ми підтримуємо. Є прохання  делегувати представників Верховної Ради.

Шоста позиція – по Суспільному телебаченню і Євробаченню. Шановні колеги, уряд не втручається в цей процес. Друге, фракціями було делеговано незалежних представників в наглядову раду для обрання і заключення контракту. Це є позиція Суспільного телебачення, вони повинні зважити і не боятися публічно визнати і прийняти те чи інше рішення.

Щодо монетизації субсидій. Я хочу сказати, є позитивний етап, перший, по субсидіях. Монетизація стала реальною і продуманою юридично фінансовою формою і рішенням, і ті принципи, які були озвучені на сьогоднішній день, вони абсолютно є життєві на ринку.

Щодо Херсонської ДФС і мінеральних добрив. Хочу проінформувати, пані Тетяно, я провів дві наради, включаючи ДФС, де чітко є сказано, до чотирьох годин питання по аміачній селітрі і добривах весняно-польових робіт повинні розблоковуватися, за винятком, якщо є підозра аміачної селітри щодо Російської Федерації.

По питанню народного депутата Арешонкова Володимира. Ми приймаємо це питання, ми його вивчимо, і я проінформую, пане Андрію, чи воно дійсно є комплексним і обговореним.

По пані Оксані Продан. Ми говоримо про законопроект 5711, 6479, який ми проаналізуємо, і я вас проінформую.

Дякую.

 

КРИВЕНКО В.М. По "Гадячсиру", Степане Івановичу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ви зможете переговорити після Погоджувальної ради.

Зараз, колеги, я хочу оголосити про завершення Погоджувальної ради. І хоча емоції дуже високі, я сподіваюся, що ми зможемо тиждень пройти продуктивно. Звичайно, кожен вважає, що його законопроект є найважливіший, але, очевидно, всі згодні з тим, що найважливіші є питання безпеки і оборони. Тому завтрашній день ми починаємо з питань безпеки і оборони.

Дякую. І завтра усіх чекаю в залі.