Погоджувальна рада

Опубліковано 15. 01. 2019

 

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

15 січня 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Отже, будь ласка, займайте робочі місця.

Шановні народні депутати, члени Погоджувальної ради! Насамперед хотів би привітати вас з Новим роком і Різдвом Христовим, які, я сподіваюся, усі гарно відсвяткували. І на Святий вечір, перед Різдвом, наш народ отримав прекрасну новину – про вручення Православній Церкві України Томосу про автокефалію з рук Вселенського Патріарха Варфоломія. Це надзвичайна і без перебільшення історична подія. І я хочу щиро привітати усіх нас з наданням Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Вітаю вас, колеги! (Оплески)

 І я хочу нагадати, що, власне, Верховна Рада України виступила ініціатором цього процесу, коли 16 червня 16-го року нами було прийнято звернення до Всесвятійшого Патріарха, в якому ми подетально розписали кроки, які повинні бути здійснені. На той час це здавалося фантастикою. Але воля, започаткована тоді Верховною Радою  України, дала свій результат. І я хочу відзначити потужну волю і зусилля Президента Петра Порошенка на цьому шляху, його ініціатива і його включення в цей процес, які дозволили нам усім разом – і Верховній Раді, і Президентові, і уряду – добитися цього історичного рішення про надання Томосу для української церкви.

Але разом з тим, колеги, хочу наголосити на тому, що сьогодні по всій Україні буквально кожного дня десятки громад проводять збори своїх громад для того, щоб долучитися до Єдиної Української православної церкви. І наше завдання як українського парламенту – максимально долучитися до того, щоб цей процес був неконфліктний, щоб цей процес був юридично виваженим і грамотним.

У нас є зареєстрований проект Закону 4128. Але, на жаль, він не враховує усіх процедурних і юридичних нюансів. І тому я звернувся з проханням до комітету, щоб був розроблений новий законопроект, доопрацьований і вдосконалений відповідно до рекомендацій і рішень Європейського суду з прав людини. Проект Закону щодо зміни релігійними громадами підлеглості. І я переконаний, що нова редакція законопроекту відповідатиме найкращим європейським стандартам і допоможе в повній мірі реалізувати права віруючих і забезпечити свободу совісті.

Це обов'язок держави – дбати про своїх громадян і забезпечити, наголошую ще раз, максимально демократичний, європейський принцип переходу громад і забезпечити, і прописати всі процедури юридичні, які дозволили б уникнути будь-яких конфліктів. Цього чекає вся Україна. І я переконаний, це питання не тільки релігійне, а питання національної безпеки. І я сподіваюсь, що комітет в середу зможе розглянути, прийняти рішення. І якщо буде воля парламенту, ми в четвер зможемо включити в порядок денний сесії для прийняття рішення доопрацьований проект закону. І вважаю, це буде одним з найважливіших законів на цей тиждень, і покаже, що український парламент відповідає тим масштабним викликам, які стоять сьогодні перед Україною.

Стосовно порядку денного, колеги. Пропонується, щоб ми сьогодні розглянули проекти законів, які стосуються соціального аспекту. Перший закон, який пропонується, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування. Також пропонуються сьогодні проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти власності, безпеки руху та експлуатації транспорту і проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Ці законопроекти по усіх фракціях мають підтримку. І попередня робота Апарату продемонструвала, що ці проекти законів, які стоять на сьогодні, мали бути би об'єднуючими для всього залу.

На середу традиційно пропонуються ратифікації. Але також ми маємо один масштабний закон, який був підготовлений профільним комітетом, який має більше як 500 правок,  це проект Закону про соціальні послуги (4607). І я буду рекомендувати, щоб ми традиційно розпочали його розгляд у середу, щоб ми змогли 500 правок розглянути протягом середи, а в четвер зранку перейти до прийняття рішення.

І на четвер (це буде ключовий день, бо це буде повний день цього тижня) пропонується блок тих питань аграрної політики, які ми не змогли завершити попереднього тижня. А нагадую, ми працюємо у тій самій сесії, що і до нового року. Два з тих законів – 4611 і 9022 – одночасно це є законами, які важливі для виконання нашої Угоди про асоціацію з ЄС, два євроінтеграційні закони з блоку питань аграрної політики. Тому я просив би усі фракції і вивчити ці закони, і мати солідарну позицію. Якщо хтось з фракцій не буде підтримувати, наперед дати інформацію або голові комітету, або мені як голові парламенту, щоб ми не поставили під ризик їхнє прийняття.

Також пропонується блок питань інформатизації. І, шановні колеги, ми вже кілька разів ставили цей блок на розгляд і не доходили до нього або не було достатньої волі залу. І я звертаюся до усіх народних депутатів - вивчити цей блок питань. Питання інформатизації дозволили нам залучити величезні інвестиції в економіку України. І коли ми зовсім недавно перебували з офіційною поїздкою в Республіці Корея, ми побачили, який величезний стимул для економіки дає власний розвиток ІТ-технологій. І тому я хотів би, щоб ми вилучили політичні моменти з розгляду цих питань, вони виключно професійні. І я просив би, щоб цей блок ми підтримали і змогли цього тижня розглянути.

І заключний блок на четвер –  це є блок питань паливно-енергетичного комплексу. Теж питання опрацьовані. Перше з них стоїть про ринок електричної енергії. І я сподіваюся, що цей блок ми теж зможемо пройти злагоджено, і ці питання зможуть об'єднати зал.

Така пропозиція, колеги, на цей тиждень. І я прошу, щоб під час обговорення, якщо є застереження до будь-якого з тих законів, які запропоновані на порядок денний, голови фракцій, голови комітетів могли висловити свої зауваження, щоб ми змогли скоригувати тижневий порядок денний, ми ще маємо таку змогу, оскільки сьогодні Погоджувальна рада, щоб ми змогли скоригувати тижневий порядок денний протягом або після нашого засідання.

І нагадую, що сьогодні розгляд розпочинається від "Блоку Петра Порошенка". Ні, не від "Блоку Петра Порошенка", перепрошую, зліва розпочинається.

І я надаю слово для виступу представнику фракції політичної партії "Опозиційний блок" Вілкулу Олександру Юрійовичу. Будь ласка, пане Олександре.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Дякую.

Шановні колеги, в Україні вже повним ходом йде виборча кампанія, і сьогодні всі дії влади направлені не на благо народу, а на піар і політичні технології. "Опозиційний блок" закликає владу повернутися до реальності. Потрібно займатися питаннями, які справді хвилюють людей.

Ми вимагаємо поставити в порядок денний сесії законопроекти, які ми подали, для зниження грабіжницьких комунальних тарифів і скасування монетизації пільг (це законопроекти 9257, 9142, 8567); для підтримки промисловості, яка дасть людям роботу і наповнить бюджет соціальних програм (це законопроекти  № 9214, 4279, 7007, 2193а, 2194а, 2195а); зниження цін, повернення державного контролю за цінами на основні товари (це законопроекти 9146, 5078, 9144); припинення війни і гибелі людей на Донбасі (законопроекти 7545, 9213); звіту керівника "Нафтогазу", який сам собі виписує мільярдні премії за рахунок державного підприємства (законопроект  № 9257).

Повертаючись до виборів. Наприкінці року ми зіткнулися з цинічною політтехнологією діючого Президента: він пробував запровадити воєнний стан, щоб зірвати вибори і продовжити своє перебування при владі. Завдяки протестам опозиції і попередженням міжнародної спільноти нам вдалося зірвати цю спробу державного перевороту. Бачимо, що воєнний стан не сприйняв і народ. Однак дії влади завдали серйозної шкоди національній економіці. Втрати є не тільки в десяти областях, де такий стан був запроваджений, економічні втрати є по всій Україні.

Ми досі не отримали детального звіту про збитки державного та місцевих бюджетів від воєнного стану. Ми наполягаємо на звітуванні діючої влади за її політичні авантюри. Зараз результати виконання відповідного Указу Президента засекречені. Ми направили депутатський запит до Адміністрації Президента. Нагадую, що законом заборонено засекречувати відомості, які становлять суспільний інтерес, тому закликаю владу не ховатися, а сказати людям правду.

Тим часом Президент Порошенко їздить по країні, піарить одну з конфесій  і представляє себе мало не головою церкви. Ці томос-тури не можна назвати нічим іншим, як піаром кандидата в Президенти. Використовувати віру як інструмент політтехнологів – це цинізм. Всі проблеми людей вмить забуті, влада ними не займається. Нагадую, що в Україні досі не завершена війна, економіка перебуває на найгіршому рівні у Європі, люди не знають як вижити, але керівництву країни не до цього.

У порядку денному на цей тиждень заплановано законопроект 4128. Він легалізує рейдерство, захоплення храмів під пропрезидентську організацію з релігійною назвою. Ухвалення цього закону спричинить захоплення храмів і власності церковних громад, приведе до сутичок і, може, навіть до громадського протистояння. Вже сьогодні склалася небезпечна ситуація у Рівненській, Волинській, Вінницькій, Одеській областях. Там влада провокує переведення храмів під іншу юрисдикцію. Це надто небезпечні політичні ігри, в яких немає нічого ні від віри, ні від патріотизму, людей провокують на протистояння. "Опозиційний блок" наполягає на включенні до порядку денного нашого законопроекту 6200 про заборону релігійного рейдерства.

Шановні народні депутати, закликаю вас у рік передвиборчих перегонів зняти з розгляду всі законопроекти, які дискримінують громадян за релігійною ознакою. Першочергової уваги заслуговують законопроекти соціального та економічного характеру.

Ще одне. Судова система, яку Президент переламав через коліно, остаточно…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ВІЛКУЛ  О.Ю. …українцям, що перебувають в РФ. Біля 3 мільйонів українських громадян позбавлені свого конституційного права. І вони там не від гарного життя, а тому, що не можуть заробити на Батьківщині. І наступним кроком може стати аналогічне позбавлення права голосування жителів підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей, для цього там теж спробують не відкривати виборчі дільниці. Всі ці ганебні факти перетворюють українську державу у…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Голова фракції Радикальної партії  Ляшко Олег Валерійович. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Ось свіжий звіт  Міжнародного валютного фонду по Україні. Тут 111 сторінок із додатками. Дуже   цікавий документ, який ми вивчили. До речі, він  англійською мовою, на українську уряд, Президент, Національний банк, які його підписували, досі не переклали. А шкода. Варто було б замість вітальних листівок від Президента перекласти українською і розповсюдити українцям оцей звіт Міжнародного валютного фонду. Великі "економісти", які сьогодні  керують країною (економісти в лапках), розказують, яку правильну політику вони проводять. А чого ж ви приховуєте тоді документ, яким ви фактично разом із  Міжнародним валютним фондом визначили мінімум на 5 років економічну політику для України?

Оцей звіт МВФ по Україні – це фактично пакт про зовнішнє управління українською економікою, чіткий план того, як не дати Україні фінансово впасти і не дати шансу економічно піднятися. Саме керівництво МВФ у документі визнає, цитую: "Зростання буде недостатнім для того, щоб  дозволити рівню життя людей в Україні наздогнати сусідні країни. Не  зважаючи на покращення, ВВП на душу населення в Україні залишиться одним з найнижчих в Європі." По суті, це план заморозки української економіки. При цьому, підписавши новий меморандум, українська влада  зобов'язується підняти знову ціни на газ  на  20 відсотків з 1 травня, не встановлювати  податкових  стимулів  для  національних  виробників, розпродати державні підприємства, а в  наглядові ради тих, що  залишаться, призначити більшість іноземців, так званих незалежних членів.

І ще в  цьому документі Президент, Прем'єр, Міністр фінансів і Голова  Національного банку пообіцяли, що закупівлю медикаментів замість Міністерства  охорони здоров'я і надалі  будуть проводити  міжнародні закупівельні  організації. А також зобов'язали заморозити створення пенсійної системи другого рівня, і у випадку дефіциту грошей додатково зменшити соціальні норми для нарахування субсидій. Люди вже сьогодні,     80-90-літні бабусі й дідусі не отримують  субсидій, тому що в них  діти рідні в хаті прописані, вони вимушені оформляти фіктивні розлучення, аби тільки отримати цю  субсидію.  

Також у цих додатках до меморандуму влада обіцяє Міжнародному валютному фонду надати Національному банку фактично необмежені повноваження на фінансовому ринку і зобов'язати Нацбанк звітувати перед МВФ у щоденному режимі. У мене питання: чому Національний банк, чому "Нафтогаз", чому уряд, чому Президент у щоденному режимі не звітують перед українцями, які їх обирали, завдяки яким вони отримують космічні зарплати, мають можливість бути при владі, займатися корупцією. Так звітуйте перед українцями! Перед МВФ підписуються, що будуть в режимі онлайн щодня звітувати, а перед українцями  не звітують роками!

Влада також  офіційно повідомила Міжнародний валютний фонд, що готує законодавство про ринок земель. І навіть не приховують, що проводять відповідну цілеспрямовану, фінансовану з бюджету інформаційну кампанію в засобах масової інформації, фактично зомбують людей, обіцяючи їм "золоті гори", коли буде продаж земель. А насправді все це робиться на виконання меморандуму з МВФ, а не для того, щоб українські селяни мали роботу, зарплату, щоб корова в селі була і достаток в українських сім'ях.

У документі також виписана формула поетапного підвищення цін на газ для "Нафтогазу". Виявляється, керівником і встановленням цін на газ для українських громадян - це є МВФ, а не українські ціни, українські реалії, українська економіка. Виключно МВФ! Тобто той, хто платить, той замовляє музику.

Нинішня влада компрадорів разом з МВФ фактично нав'язують українцям бідність, залежність, еміграцію і приниження. Я переконаний, що наш народ заслуговує на протилежне: нові робочі місця, відновлення промисловості, розвиток економіки, відчуття впевненості, гідності і перспектива у власній країні. Наша команда дасть людям цю перспективу і ми реалізовуватимемо саме ті українські пріоритети, які зроблять  нашу країну сильнішою, а кожну українську сім'ю багатшою.

Окремо, пане Голово, хотів би до вас звернутися. Там є проект Постанови про блокування Закону "Про мораторій на продаж земель", внаслідок цього він досі не розглянутий і Президентом не підписаний. Я прошу завтра в парламенті поставити, чи сьогодні поставити на відхилення цю постанову і дати можливість підписати Закон про ринок земель, про мораторій на...

 

 ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Щоб Президент мав можливість підписати Закон про мораторій на продаж земель і припинити оці хитруванчики такі глитаїв і наших, і закордонних, щоб під будь-яким приводом протягнути ринок земель.

Я хочу попередити всіх вас, хто хоче ринок земель, ми вас нагодуємо цією землею, по саме "не хочу" отримаєте землі. Я не дам вам в українських селян забрати землю. І...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Отже, колеги, справді, в нас є постанова про відхилення, ми її наразі не можемо поставити на порядок денний, поки немає рішення комітету. Але я сподіваюсь, що до завтра рішення комітету буде, і завтра ми зможемо розглянути. Ми традиційно подібні постанови розглядаємо в середу.

І я звертаюсь і до голови комітету, що було би ефективно, щоб ми завтра розглянули, якщо це буде можливим, по комітету прийняти рішення. Якщо комітет прийме рішення планово в середу, тоді в четвер ми знайдемо необхідних 15-20 хвилин. Хоча наголошую ще раз: було би ефективніше розглянути завтра, в середу, як ми традиційно і робимо, коли розглядаємо подібні постанови. Але цього тижня ми обов'язково розглянемо, і сподіваюсь, що це буде завтра.

Отже, Бондар Віктор Васильович, співголова групи "Партії "Відродження". Будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, ми все ж таки пропонуємо Верховній Раді і наполягаємо на тому, щоб повернутися до голосування щодо проекту Постанови про скасування підняття тарифів урядом України, яке відбулося наприкінці минулого року. Ми розраховуємо, що Верховна Рада свідомо підійде до цього питання, проведе детальний аналіз, і постанова дасть можливість провести аудит енерготарифів в Україні, переглянути, звідки формується ціна на тарифи для українців, як формується ціна на газ для українців, і взагалі розібратися з діяльністю всієї цієї компанії "Нафтогаз України" і всіх навколо неї.

Ми до цих пір не побачили, щоб почалася перевірка Рахунковою палатою "Нафтогазу України", її так і не допустили. Ми до цих пір не почули відповіді від керівництва "Нафтогазу України", що це за дивні контракти підписані на закупівлю імпортного газу, а їх майже 80, і чому прибутки від діяльності цих компаній, які складають мінімум 2 мільярди 100 мільйонів доларів, а по нашим розрахункам, доходять до 3 мільярдів доларів на рік, осідають на офшорних компаніях за кордоном, а по суті перекладаються на українських споживачів, на промисловість, на українців. І це була би гарна відповідь на те, що насправді відбувається в енергетиці України, і ми би змогли очікувано отримати відповідь від всіх представників влади, від уряду і розібратися в цій ситуації.

Тому ми наполягаємо, щоб проект постанови був поставлений і був заслуханий. Але ми розуміємо, що сьогодні це не потрібно владі і вони не готові ставити цей проект постанови, бо уряд влаштовує ця ситуація, ці шалені надприбутки осідають в карманах, ці шалені кошти втрачаються на шляху в "Нафтогаз України", а потім уряд шукає механізм, де знайти кошти, щоб залатати дірки, які на сьогоднішній день існують.

Так я от хочу сказати, 5 грудня 2018 року за підписом Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Національного банку та Міністра фінансів до МВФ було направлено лист про наміри та меморандум про економічну та фінансову політику. Завдяки цьому листу і там кучі дій, які робили по підняттю тарифів, був отриманий наприкінці року черговий транш, що подавалося українцям як велика перемога. Але що насправді було написано в листі? А насправді, читаючи його, навіть важко уявити рівень цинізму людей, які його готували і підписували. Якщо коротко охарактеризувати те, що там будо з гордістю подано, то можна сказати ключові декілька моментів. Пишуть до МВФ про відсутність у 2019 році будь-яких змін у податковій політиці, яка стимулювала би промисловість, відродження економіки і так далі. Зате збільшуються рентні платежі на вуглеводні продукти, а по суті це газ, збільшуються платежі за використання лісу і запроваджуються нові податки і збори. Це влада звітує перед МВФ як велике досягнення. Друге досягнення – буде заморожено в 2019 році зростання всіх державних зарплат службовців державних, зростання зарплат всіх, хто працює в державному секторі, а по суті це лікарі, вчителі і так далі. Буде скорочення витрат на субсидії завдяки тому, що будуть знижені соціальні норми для їх нарахування, тобто обмежене коло отримувачів субсидій. Четверте, чергове підвищення вартості газу відбудеться з 1 травня 2019 року та з 1 січня 2020 року.

А по суті хочу от підкреслити хоча б одну ключову фразу. Якщо протягом 2019 року стане очевидним, що скорочення соціальних норм виявиться недостатнім для забезпечення того, щоб субсидії на житлово-комунальні послуги залишалися в межах бюджету, ми будемо додатково зменшувати ці норми або зробимо необхідні зміни у формулі для розрахунку субсидій. Перекладаю на просту людську мову. Якщо буде потрібно МВФ, то влада готова до ще більшого комунального терору населення, підняття тарифів, скоротити субсидії і скоротити коло людей, які мають право на отримання цих субсидій. То скажіть мені, це успіхи влади, це є те, чим має пишатися влада?!

Подивіться на пенсії, які є сьогодні в Україні. Середня пенсія 1497 гривень, а вартість газу практично в 5 разів більше за тисячу кубометрів, ніж сьогодні середня пенсія. То про що ми далі говоримо?!

Тому, Андрію Володимировичу, є пропозиція ставити проект постанови на голосування, приймати рішення по перегляду тарифів в Україні, по енергоаудиту і перевірці діяльності "Нафтогазу України" і всіх, хто її очолює...

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

БОНДАР В.В. І друге. Ми пропонуємо все ж таки підвести підсумки минулого року і останніх двох років діяльності уряду. Викликати їх всіх у Верховну Раду, зробити тиждень, на якому ми заслуховуємо діяльність кожного міністра. Хай звітують міністри про витрачені кошти за останні роки їхньої каденції, через державний бюджет, які прийшли на їхні міністерства, хай прозвітують про свою роботу. І давайте  в залі приймати рішення по кожному міністру: або звільняємо їх, або залишаємо. І тоді все стане…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Рибчинський Євген Юрійович від групи "Воля народу". Будь ласка.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Дякую.

Шановний головуючий, шановні колеги! Новорічні свята підходять до свого логічного завершення, як, власне, і дев'ята сесія Верховної Ради. Цей пленарний тиждень у нас останній. Об'єктивно у наступні три місяці, тобто в наступну сесію, наступна сесія фактично стане черговим майданчиком для битви кандидатів у Президенти України, поруч зі мною сидять ймовірні кандидати, між іншим. Як не парадоксально, але вибори фактично зупинили конструктивний діалог з народом. Країна живе у нас, як завжди, від виборів до виборів, а заручниками є громадяни.

Держава живе одним днем і займається виключно нагальними питаннями, нехтуючи питання стратегічні і далекоглядні. Кожні 5 років ми постаємо перед ризиком розвороту зовнішнього курсу на 180 відсотків, бо цей курс залежить виключно від настрою влади. На жаль, відсутня спадковість ідеології та загальнодержавної стратегії. Ми маємо Закон "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", який приймався ще при Януковичі. Закон можна викласти однією фразою: за усе хороше, проти всього  поганого. Закон не виконується, а люди не розуміють, куди рухається країна, але абсолютно впевнені, що рухається не туди.

Я переконаний, що парламент невдовзі закріпить у Конституції курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Але переконаний також, що цього недостатньо. Українському народу потрібно показати зрозумілий рамковий документ, де буде викладено чіткий курс держави у внутрішній і зовнішній політиці по економіці та сфері безпеки. Потрібно чітко окреслити нашу мету, аби не дати можливості наступній владі розвернути країну на 180 градусів.

Колеги, ми не можемо допустити, щоб ця передвиборча боротьба цілком затьмарила роботу нашого законодавчого органу. Стабільна робота Верховної Ради у цей період є гарантією стабільності  у державі. Якщо ми увійдемо в політичний клінч, будемо у залі лаятися і сваритися, то постраждає не влада, не опозиція, а передусім український народ. Тому Верховна Рада має працювати і  знаходити компроміс. Не потрібно проїдати бюджетні кошти, а потрібно приймати закони, які дадуть українцям можливість жити, а не виживати, такі закони, щоб кожен громадянин мав можливість почати свою власну справу і безперешкодно її розвивати. А для цього потрібно знизити податки. Для стартапів я би взагалі запропонував запровадити податкові канікули на кілька років. Людям потрібно дати роботу, а не змушувати їх їхати за кордон.

Повертаючись до тижневого розгляду, хочу висловити вам подяку, Андрію Володимировичу, що в порядку денному стоять аж 15 законопроектів авторства групи "Воля народу". Дякую. Хочеться вірити, що ми їх усі розглянемо і не залишимо ніяких "хвостів" на наступну сесію.

Передусім у другому читанні ми маємо прийняти проект нової редакції Закону про соціальні послуги (4697).

Вкрай важливим є законопроект 6487 щодо мораторію на зміну цільового призначення земельних ділянок, призначених для об'єктів фізичної культури і спорту. Ну, ми ж маємо піднімати спорт, а не нищити останнє, що у нас залишається.

Не можу не згадати також ініціативу 6749 співавторства голови нашої групи Ярослава Москаленка, якою забезпечується заборона на вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону. По документах там ніби йде санітарна рубка, а по факту Карпати стають фактично лисими. Тотальне знищення лісів є злочином не тільки проти нації, але і проти людства в цілому. Карати треба усіх злочинців, особливо тих, хто сидять на високих державних посадах.

Також закликаю підтримати законопроекти 7442-д, що посилює соціальний захист учасників АТО, і 6656 щодо соціального захисту ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи.

І останнє. Ми велику увагу приділяємо, звичайно, Томосу і це цілком заслужено. Але не Томосом єдиним, як то кажуть. Ми маємо і надалі укріплювати нашу українську ідентичність. Тому закликаю невідкладно розглянути у другому читанні законопроект 5670-д про функціонування української мови. Вже є рішення профільного комітету. І як на мене, документ є максимально компромісним. І його потрібно зараз приймати в цілому.

Дуже дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від партії "Блок Петра Порошенка" Герасимов Артур Володимирович, голова фракції. Будь ласка. 

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановні колеги, шановні співвітчизники! Перед Святим вечором, напередодні Різдва, сталася подія, якій важко знайти відповідники за всю історію України, – ми отримали Томос про автокефалію Православної Церкви України. Календар українців поповнився двома визначними датами: 15 грудня у Святій Софії відбувся Об'єднавчий Собор, а 6 січня Вселенський Патріарх передав об'єднаній українській церкві Томос про автокефалію. Ці події вже увійшли в історію, бо ознаменували проголошення духовної незалежності українського народу.

Понад 300 років наші пращури боролися, відбували каторги і заслання заради того, щоб українська церква зайняли своє гідне місце серед незалежних і рівних православних церков світу. Після століть випробувань Господь винагородив українців за терпіння, віру і боротьбу. За це різдвяне диво слід подякувати всьому українському народові, який століттями боровся за власну віру. Особливої подяки заслуговують Вселенський Патріарх Варфоломій та українські церковні ієрархії Блаженніший Філарет та Митрополит Макарій за виявлену мудрість і докладені зусилля в об'єднанні церков. Однак українці втратили б історичний шанс на здобуття власної незалежної церкви, якби не титанічні зусилля та непохитність Президента України Петра Порошенка. Створення автокефальної Православної Церкви України – це частина державницької стратегії Глави держави до повної і незворотної деколонізації українського народу.

Загалом 2018 рік був сповнений важливими досягненнями у зміцненні незалежності і обороноздатності нашої країни. І однією з головних рушійних сил цих історичних змін був Президент України. Саме він є автором і Закону про національну безпеку, і Закону про реінтеграцію Донбасу, який запровадив більш ефективну операцію Об'єднаних сил. Саме завдяки його ініціативам українська армія постійно посилюється і визнана однією з найбільш боєздатних та потужних в Європі. Всі пам'ятають, як ми підтримали Верховного Головнокомандувача і закріпили легендарне гасло "Слава Україні!" в якості офіційного військового вітання. Також Верховна Рада підтвердила курс на вступ у НАТО, Євросоюз, коли попередньо схвалила пропозиції Президента України Петра Порошенка щодо відповідних змін у Конституції.

В історичній перспективі 2019 рік стане на стільки ж вирішальним для збереження України, як і 2014-й. Кремль зрозумів, що наш народ не скорити воєнною силою, тому всі свої ресурси ворог використає, щоб на найближчих виборах у березні виграв прокремлівський кандидат. Кандидат, на якого Кремль зможе тиснути чи з яким вже домовлявся на свою користь. Найближчі вибори – це не просто політична баталія між опонентами, а справжня битва двох світоглядів – західної демократії з російським імперіалізмом. І так вважаємо не тільки ми, а й міжнародна спільнота.

Коли я повертався з Кореї, в міжнародному аеропорту побачив дуже цікаве видання The Economist про світ у 2019 році. Це саме той The Economist, впливовий в цілому світі англомовний журнал тиражем більш ніж мільйон екземплярів, який публікується в Англії з 1843 року. І що ж я прочитав в розділі "Європа".  (Іноземною мовою)

Я перекладу. "Ще більш ускладнює ситуацію з виборами Президента України те, що у виборах візьмуть участь не тільки українці. Владіміра Путіна найбільше влаштує Тимошенко. Він уже мав з нею справу раніше і вбачає в ній однодумця, цинічну популістку, готову до будь-яких угод".

До речі, запрошення десятків народних депутатів на відкриті дебати у прямому ефірі для Юлії Володимирівни досі в силі. Сподіваюся, керівник фракції "Батьківщина" спроможна вести відкриту дискусію з лідерами інших фракцій.

У 2019 році парламент мусить не знижувати до себе вимоги, а працювати вдвічі наполегливіше і ефективніше. Одним з головних завдань і першим в порядку денному фракція партії "Блок Петра Порошенка" вважає повернення військовополонених моряків і політичних бранців Кремля. Зокрема, 7 січня Україна подала позов до ЄСПЛ проти Росії за порушення прав наших захисників, яких захопили поблизу Керченської протоки.

Серед невідкладних завдань – остаточне ухвалення змін до Конституції щодо неухильного курсу на членство в НАТО і ЄС.

Ще раз нагадаю, що за підсумками 2018 року українська армія закріпилась у десятці найсильніших в Європі. Мусимо продовжувати послідовну роботу для зміцнення обороноздатності держави, щоб позиції Збройних Сил України продовжували зростати, а матеріальне і технічне забезпечення військових покращувалось.

Щодо порядку денного на цей тиждень, то перш за все наша фракція підтримує ініціативу Голови Верховної Ради України про першочерговий розгляд законопроекту, який сприятиме вільній демократичній процедурі переходу церковних парафій до єдиної помісної православної церкви…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Голова фракції політичної партії "Народний фронт" Бурбак Максим Юрійович. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги.

Передовсім, фракція "Народний фронт" висловлює співчуття рідним та близьким загиблого мера польського міста Гданськ Павла Адамовича, а також всьому польському народові у зв'язку з цією втратою. Ми разом з вами проти ненависті і нетерпимості.

Сьогодні прес-секретар Путіна прямо сказав, якої влади в Україні вони хочуть. Їм потрібно, щоб перемогли зрадники і колаборанти, тоді, мовляв, закінчиться громадянська війна, як вони у себе в Москві кажуть. Хочу наголосити, що українська нація у 2014 році показала, що здатна до мобілізації. На минулих виборах державницькі та реформаторські сили здобули конституційну більшість у парламенті. Певен, що у 19-му році буде так само.

Наступне. В Україні немає громадянської війни, є війна Росії проти України. Росія окупувала частину наших земель, щодня убиває цивільних українців і наших військових. Кремль обов'язково заплатить за це високу ціну.

Тепер щодо плану нашої роботи. "Народний фронт" як провідна державницька сила у парламенті виступає гарантом законності та безпеки виборів. Відтак наголошуємо на невідкладних кроках, які має зробити держава у цій сфері. "Народний фронт" вимагає створити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо розслідування фактів втручання у вибори з боку Росії та громадян України з нею пов'язаних. Ця комісія зокрема має розслідувати джерела фінансування пропутінських ЗМІ. Йдеться про телеканали, які називають українськими, але неприховано працюють на капітуляцію перед Росією, обливають брудом українських військових, відбілюють терористів. Звісно, ТСК не обмежиться ані Медведчуком, ані фірмами його прикажчиків, але переговорник Путіна має бути пріоритетом в парламентській ТСК.

Закликаю всіх голів фракцій підтримати проект Постанови про Тимчасову слідчу комісію, який вноситься "Народним фронтом", і надати своїх кандидатів до складу комісії. На сьогодні свою пропозицію нам подала лише одна фракція. Це принципове питання – маємо захистити волевиявлення українців від Кремля. Коли державні органи не реагують, це повинні зробити ми – парламентарі.

Водночас "Народний фронт" вимагає від СБУ і Генпрокуратури притягнути до відповідальності Віктора Медведчука, дати правову оцінку його стосункам із країною-агресором. Зокрема, вимагаємо ясності щодо політичного статусу Медведчука в Україні. Як виявилося зі слів Президента, кум Путіна є, цитую, "представником Путіна на переговорах". Колеги, тут є серйозні правові запитання.

Щодо самих заручників. Нагадую, фактів звільнення немає вже більше року, немає навіть визнання Москвою самого списку захоплених. Єдине, що робить Росія, обстрілює на фронті і захоплює нових українських заручників на Донбасі, в Криму, в морі. Москва лише офіційно утримує 80 наших громадян і ще більше 200 карається на окупованому Донбасі. Колеги, треба розширювати санкції України проти Росії.

Минулого року "Народний фронт" вже домігся розширення персональних санкцій. Але цього замало. Потрібні нові і системні санкції, такі, як рішення уряду Яценюка у 2014-2016 роках.

Інша загроза для виборів і для України – руйнівний популізм і безвідповідальність політиків. Людям обіцяють різко збільшити зарплати і знизити тарифи, але не кажуть, де візьмуть гроші. На складні виклики пропонуються примітивні відповіді. Колеги, це може призвести до політичної, економічної і соціальної катастрофи. Ми повинні цього уникнути. Маємо відповісти на президентську кампанію інтенсифікацією роботи парламенту.

"Народний фронт" як гарант виборів вимагає від Ради не відволікатися на передвиборчий популізм, у нас дуже багато справ. Ми переконані, наші найголовніші завдання на найближчий час: це ухвалити Закон про державну мову; нейтралізувати кремлівську пропаганду через прийняття законів про медіавласність та відповідальність за заперечення агресії Росії; розвивати законодавство про оборону і нацбезпеку; продовжити антиолігархічні реформи уряду Яценюка. Зокрема, треба повністю впровадити реформи Яценюка щодо демонополізації внутрішнього ринку газу, електроенергії і транспорту. Облгази мають залишитися лише транспортерами газу, а не його продавцями. Агенти Фірташа всіляко блокують виконання вже ухвалених законів про газовий ринок. Облгази Фірташа заборгували мільярди гривень "Нафтогазу". Парламент має припинити цей саботаж жорсткими рішеннями - законодавчими і кадровими.

Додам, що на виконання рішень уряду Яценюка з 1 грудня минулого року вже розділені функції постачальника і розподільника електроенергії. Наступний етап – поява реальної конкуренції на роздрібному ринку електрики. Нагадаю, що всі ці небувалі і проривні новації були підтримані нашим скликанням Верховної Ради. Маємо продовжувати в цьому  ж дусі. Останній рік роботи  парламент восьмого скликання повинен бути максимально продуктивним.

Дякую і  закликаю всіх до співпраці.  Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" Березюк Олег Романович.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, шановні пані і панове, колеги!  Україна як держава вступила в процес, який характеризує її як демократію, процес виборчий. І логіка говорить про те, що в цьому виборчому процесі  і влада, і опоненти влади повинні показувати  свої найкращі сторони для того, щоб завоювати симпатію людей.

Більше цього, Україна отримала насправді благословення Господнє, тому що отримали свою церкву. І держава, і державні чиновники мають бути гідні цього процесу. Але що робиться на сьогоднішній день в Україні? Волинська, Тернопільська, Івано-Франківська області, всі  підприємці кажуть,  що на дорогах останні буквально  три місяці з'явилася  не патрульна поліція, а патрульні рейдери, які провокують на злочин, які дурять,  які обдирають. При цьому ті, які порушують правила, а зокрема за кермом під алкогольним впливом, уникають покарання. Суди їх виправдовують і навіть їм права віддають. Це обіцянки людям перед виборами чи це побори і підготовка до виборів для того, щоб підкупляти потім людей?

 Податкова. Ті ж самі підприємці кажуть, коли був арештований Насіров, було ще півбіди, тільки його випустили, вони показилися. Вони також збирають  владі гроші на вибори?

І останній подарунок, який влада зробила перед Новим роком, – це скасування нічних тарифів на освітлення. Це  катастрофа для  місцевого самоврядування. У містах вже  відключають світло, бо вони фізично не мають закладених грошей в бюджеті на це. Але не тільки справа про світло, яке буде  мільйони коштувати звичайним пересічним громадам, справа про енергетику і справа про енергоефективність. Високогірні школи протягом минулих років, довіряючи владі, почали обладнувати свої школи енергоефективним обладнанням, накопиченням тепла протягом ночі. І сьогодні звичайна школа, яка витрачала минулого року  130 тисяч гривень на опалення, сьогодні буде витрачати 430 тисяч гривень. Це непосильно нести цій школі. І тих шкіл сотні, якщо не тисячі, не тільки у високогірних районах. Взагалі уряд і влада ставиться, я боюсь назвати це слово поки що, але вона просто знищує високогірні райони Карпат, не дбаючи про них, грабуючи фізично їх.

Але це перед виборами олігархат прикривається благими намірами, прикривається святим, але насправді далі  фізично грабує людей, дурячи їх. То, може, ми передамо нашим побожним першим керівникам держави, що так не можуть робити побожні люди – фізично дурити. Це – звичайнісіньке  фарисейство! Живемо в біблійний час, бачимо класичних фарисеїв: одне говорять, інше роблять! Господь справді все бачить!

Ще одне про енергетику. Борислав, над яким знущаються. Борислав має все,  це Саудівська Аравія. Але через цинічні тарифи Борислав перейшов на водопостачання три години вранці і три години ввечері, тому що вони закачували воду в спеціальні резервуари протягом ночі, а сьогодні вони не можуть дозволити собі подавати людям в ХХІ столітті – місто, яке стоїть на нафті, – подавати воду 24 години на день. Це про яку побожність ми можемо говорити? Може, хоч на Йордан дамо їм воду 24 години на добу?

Ми також чуємо, що влада збирається скасувати закон, який вони називають "на крові", – зміни до Конституції по децентралізації, бо там "багато крові", кажуть у владі. Правильно! Правильно! Треба скасувати ці зміни до Конституції. До речі, хто був автором цих змін? А чи не найвищі побожні керівники цієї держави? Децентралізація, яка була би там знищена через префектів, які мали і грошові відносини, і наглядові функції. І, без сумніву, це окуповані території, які мали увійти в країну. Треба це проголосувати в мінус і створити якісний закон.

"Самопоміч" і кандидат, до речі, в Президенти України Андрій Садовий мають пропозицію, яка не є морально застаріла, яка пропозиція була ще 3 роки тому від "Самопомочі", де децентралізація має мати силу, і міста не мають залежати від тих, які їх грабують сьогодні, в тому числі через нічні тарифи.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Ми хочемо почути від Головнокомандуючого, чи має він інформацію про те, що російські окупаційні війська збільшилися на окупованій території на 11 тисяч, це дуже важливо. І нам давно пора перейти до процедури захисту наших моряків в Москві як до військовополонених, вони себе такими оголосили. І Представник Верховної Ради в справах з прав людей не повинна тим займатися. Ми повинні запускати процедуру захисту полонених...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Батьківщина" Кожем'якін Андрій Анатолійович. Будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, перед тим, як представити політичну позицію фракції "Батьківщина", я хотів би сказати декілька слів одному з голів фракцій найбільш потужних у цьому парламенті про те, що нічого, на жаль, під Луною не змінюється. Тому що були вже в історії українського парламентаризму такі прізвища, як Богословська, Колесніченко, вибачте, Царствіє Небесне, Чечетов, Олена Бондаренко, я можу ще перечисляти, ще чоловік 10 тут перечислю, які всі гуртом намагалися спаплюжити, облити брудом Тимошенко Юлію Володимирівну. Де вони зараз, ми всі чудово знаємо.

Вони активно боролися з Юлією Володимирівною публічно, на каналах, але менш креативно, ніж наш колега, який сьогодні тут зачитував нам деякі, значить, цитати, на англійській мові. І, до речі, це дуже добре, тому що якщо в наступному засіданні Погоджувальної ради цей же товариш нам зачитає на арабській або на китайській мові, ну, ми будемо хоч знати, що одним поліглотом стало більше, які завжди знайдуть своє місце в будь-якій політичній силі, яка не бажає українському народу добробуту. Дякую.

Перше питання. Я хотів би нагадати, що Верховна Рада пішла на канікули, так і не виконавши домашнє завдання. Ну, я маю на увазі, що ми не захистили людей від рішення уряду підвищити ціну на газ. Як наслідок, чимало громадян у ці святкові дні змушені були обирати: чи купувати дитині подарунок, чи заощадити і замість нього оплачувати комунальні послуги.

Друге. Ми наполягаємо на своїй вимозі повернутися до цього питання, про що хотів сказати теж, і інші керівники фракцій, проект Постанови про скасування подорожчання газу і запровадження мораторію на підвищення тарифів номер 9265, яка підписана керівниками шести груп і фракцій. Вже який тиждень вона не виноситься, можливо, і не винесеться. Але я повинен позицію фракції і партії озвучити, тому що все ж таки ми сподіваємося, що нарешті ця постанова буде ухвалена, яку чекають мільйони українців.

Третє. У зв'язку з тим, що партія "Батьківщина", фракція "Батьківщина" була теж одним з тих суб'єктів, які проголосували і підтримали введення в дію воєнного стану, ми хотіли би запитати і отримати звіт про те, що було зроблено і чого ми досягли за рахунок цього рішення: які загрози існували, які були подолані, чи домоглися якихось зрушень у справі звільнення наших полонених, захоплення яких, власне, і стало одним із головних приводів для запровадження воєнного стану, я маю на увазі українських моряків, чи зменшилася чисельність російських військ на наших кордонах? Це нормальні питання, ніхто нікому нічого не закидає, просто ми, до речі, я як колишній військовий теж хотів би почути чітко конкретно в парламенті з повагою до депутатів, а не так, десь на каналах, комусь якось там, або з інших трибун за кордоном. Просто спокійно це зробити в робочому порядку в парламенті. І це повага до нашого парламентаризму.

І останнє, Андрію Володимировичу. Дуже би хотілось, щоб передвиборчий процес, один і другий, пройшов без політичних втрат, фальсифікацій і фізичного впливу, ну, вибачте, не хочу казати "терору", на опонентів. "Тітушки" не зникли, вони завжди готові відпрацювати гроші за кров і страждання патріотів і активістів. Чому я про це кажу? Тому що є один кричущий приклад, який стався 9 січня цього року. О 18 годині в Дніпропетровській області, місто Кривий Ріг, певні особи, маючи прямий умисел щодо позбавлення життя депутата центральної міської районної ради міста Кривого Рога від партії "Батьківщина" пана Мірзояна Вадима, напали на нього, били його з особливою жорстокістю, наносили удари, небезпечні для життя, били по обличчю, в голову, в тулуб спеціальними такими зробленими металевими предметами і застосували також газовий балончик, який в своєму складі містить екстракт натурального перцю. На сьогоднішній день ця людина скалічена, у неї перелом лобної кістки, кінцівок, розтрощення суглобів, він знаходиться в лікарні. Тому наша фракція наполягає, вимагає, щоб правоохоронні органи в найкоротші терміни встановили та притягнули до відповідальності виконавців, організаторів, а також замовників цього зухвалого нападу та осіб, причетних до всіх попередніх нападів на активістів "Батьківщини", і не тільки "Батьківщини"…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. …політичних опонентів.

Чому? Тому що за наявною інформацією, яка сьогодні є і в сім'ї постраждалого, замовником цього тяжкого злочину є народний депутат України від фракції БПП Усов Костянтин Глібович, а виконавці - помічник народного депутата Дронов Сергій. Безпосередньо погрози здійснював заступник голови центральної міської районної ради в місті Кривий Ріг Кириленко Андрій.

Дякую вам за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Було згадано "Блок Петра Порошенка". Будь ласка, Герасимов – одна хвилина. І потім – Ірина Геращенко.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. …що активісти від "Блоку Петра Порошенка" також були під нападами, і Сергій Самарський, всі ми пам'ятаємо це прізвище, це член нашої партії, був вбитий за свою діяльність по розвитку нашої демократичної країни. Тому ми повністю підтримуємо те, що це має бути розслідувано.

Але ми б хотіли сказати, що навішувати ярлики…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  (Не чути)

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Навішувати ярлики і говорити часто речі, які є в сфері діяльності правоохоронних органів, ми вважаємо неприпустимим.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

До слова запрошується Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Три хвилини, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую.

Шановні колеги! По-перше, ми повністю підтримуємо позицію шановного спікера парламенту пана Парубія про необхідність захистити  тих парафіян і ті парафії, які сьогодні підтримують єдину автокефальну Українську православну церкву.  І дякуємо тим вже більш ніж 60 парафіям, які прийняли це рішення. І в четвер, звичайно, ми маємо проголосувати цей законопроект.

В той же час я хочу публічно звернутися до численних у нас тут кандидатів в Президенти з вимогою не принижувати українську церкву. Вчора на одному з телеканалів один з кандидатів в Президенти, вірніше кандидаток в Президенти, заявив, що метрополія – це залежність від Константинополя. Це абсолютно неправда. Ми маємо незалежну українську церкву. І, будь ласка, дійсно, не треба фарисействувати, однією рукою голосувати законопроекти, а другою рукою принижувати церкву на всю країну. Це неприпустимо.

Друге. Я дуже дякую всім українцям, які напередодні новорічних і різдвяних свят підтримали ініціативу написати листи політв'язням Кремля. Ми, дійсно, маємо сьогодні близько 100 українців, в тому числі і моряків, захоплених Кремлем, які незаконно абсолютно утримуються там. І ви знаєте, в тому числі і я писала ці листи, не знаю, чи депутати ще доєдналися до цієї акції, прості українці, багато хто, писали листи. Ми отримали відповіді від Олега Сенцова  в тому числі, Миколи Карпюка, очікуємо від інших політв'язнів. І, до речі, всі вони дякують українцям,  в тому числі парламенту України, за підтримку їх родин.

В цьому контексті я хочу попросити парламент, щоб в четвер один із ключових блоків, які ми поставили на голосування, - це розгляд семи законопроектів, що стосуються саме статусу військовополоненого. Тому що, дійсно, наші моряки заявили про це, а відповідного законопроекту у нас немає. Половина цих законопроектів розглянуті профільним комітетом пана Немирі, за що йому велика подяка. І я закликаю Комітет з питань нацбезпеки і оборони, який є профільним по іншим законопроектам, зробити це в середу, в четвер блок поставити, номери законопроектів я передам.

Шановні колеги, і також я повністю підтримую заклики тих колег, які наголошують на тому, що не треба тут нарізати завдань тільки Президенту, а, власне, треба згадати про працездатність самої Верховної Ради України. Ми маємо ганебну статистику, коли в нас деякі депутати взагалі не відвідують, в тому числі і кандидати в Президенти, парламент місяцями, не відвідують засідання комітетів. І у мене є заклик, що якщо люди сьогодні для себе прийняли рішення, що вони йдуть на вибори, нехай офіційно відпустку оформлять, це буде чесно, і йдуть тоді у відпустку, а не роблять вигляд, що вони голосують, а насправді не ходять на засідання.

Ну, і останнє. Я також звертаюсь до голови уряду з проханням, щоб в п'ятницю під час традиційної п'ятничної "години запитань до Уряду"…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …ми надали слово Міністру закордонних справ для того, щоб він нагадав депутатам Верховної Ради України правила користування дипломатичними паспортами. Тому що маємо абсолютно неприпустимі випадки, коли депутати від різних фракцій, від різних фракцій користуються дипломатичними паспортами під час приватних поїздок в різні міста, столиці і континенти.

Хочу нагадати, і важливо, щоб це зробив і Міністр закордонних справ, що не варто розмахувати перед обличчями поліції в Грузії чи ще…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Представник Президента України у Верховній Раді Луценко Ірина Степанівна. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги! 6 січня відбулася надзвичайна, навіть, можу сказати, геополітична подія – ми з рук Вселенського Патріарха отримали відповідний документ, яким Українська православна церква стала однією з 15 автокефальних православних церков, набувши незалежність та самоврядність в географічних межах України.

Я би могла, напевно, сказати із 14 церков, тому що Томос Російська православна церква від Матері Церкви не отримувала. В 1943 році саме Сталін сказав, що це буде автокефальна, незалежна церква. Яке він має відношення до церковного православного життя світового, незрозуміло.

Власне, це важливий крок України у звільненні від впливу Кремля, який, власне, Кремль, вбачав Україну як канонічну територію Російської православної церкви. Нарешті це відбулося і православні України мають можливість ходити в свою незалежну українську церкву без впливу Кремля.

Уже близько 70 парафій перейшли з Української православної церкви московського патріархату в нашу автокефальну, незалежну українську церкву. А тому, власне, завдання України – зберегти міжконфесійний мир, але передбачити найбільш прийнятну для демократичного суспільства прозору модель такого переходу парафій в ті, які вони бажають відвідувати. Тому Глава держави наголошує на важливості ініціативи Голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо підтримки та внесення на розгляд парламенту законопроекту, який забезпечить фундаментальне, прозоре і однозначне право релігійних громад на зміну своєї підлеглості.

Тепер щодо основних завдань сесії, десятої сесії Верховної Ради України. Президент України Петро Порошенко закликає парламент, починаючи десяту сесію, розпочати її із важливого, незавершеного парламентом, завдання – проголосувати за зміни до Конституції щодо членства України на ЄС та НАТО, а також завершити процес зміни назви Дніпропетровської області, це також зміни до Конституції. Тому гарант держави і Конституції закликає український парламент зробити своє домашнє завдання і зробити цей крок.

Крім того, 10 січня народні депутати взяли участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна - НАТО представників країн-членів НАТО. Цей діалог відбувся в дуже конструктивній обстановці. Парламентарі країн-членів НАТО похвалили Україну і український парламент за те, що нами проголосовано багато законів, які наближають нас до стандартів НАТО. Зокрема, було схвально відзначено голосування за Закон "Про Національну безпеку України", автором якого є  Президент України, і закликано нас як парламентарів продовжити рухатися і приймати закони, які би наблизили Україну до стандартів НАТО. Це надзвичайно важливо в цей період, коли ми будемо голосувати за зміни до Конституції.

Шановні виборці, шановні громадяни, хочу інформувати, що на минулому тижні Президентом України проведено нараду щодо питань монетизації субсидій, на якій Главою держави наголошено на важливості досягнення енергетичної незалежності і безпеки України.

До речі, 19 січня ми можемо відзначити і отримати для себе, проаналізувати і отримати уроки десятилітнього контракту, так званої газової угоди, яка втягнула Україну у вир закупівель російського газу. Ви знаєте прекрасно, до чого це привело, ця енергетична залежність України від Росії,  - це і анексія Криму, це і окупація окремих районів Донецької і Луганської областей, це і 40 мільярдів закупленого за неймовірні ціни російського газу, це і неймовірно величезна кількість кредитів, які лягли на плечі кожного українця.

Тому Президентом наголошено, що для забезпечення виконання цієї задачі, енергетичної незалежності і безпеки держави, необхідна монетизація субсидій як потужний стимул для економічного використання ресурсів. Монетизація означає, що внаслідок скорочення споживання газу всю зекономлену, невикористану частину нормативного споживання домогосподарства отримають живими грошима. Однозначно це важливий інструмент і додаткового соціального захисту…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …тих верств населення, які мають малу спроможність фінансову для того, щоб оплатити житлово-комунальні послуги.

Крім того, у липні 2017 року Глава держави виступив з ініціативою інтеграції України до ЄС за чотирма напрямками: енергетика, цифровий ринок, митна справа та Асоціація з шенгенською зоною. Сьогодні в комітеті Верховної Ради розглядається декілька законопроектів, пов'язаних із змінами в митній сфері…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від уряду - Перший віце-прем'єр-міністр України Кубів Степан Іванович. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Перш за все вітаю всіх з новорічними, різдвяними святами та початком парламенту у 2019 році. Всі ви знаєте, що цей рік вже розпочався з історичних новин і визначальних подій. Найважливіший день – коли Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос для України. Тепер цей історичний документ – це одна з найголовніших наших українських реліквій за 1 тисячу 30 років. Президент України Петро Порошенко сказав, що питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя, це є питання нашої незалежності, це є питання нашої української національної безпеки, це питання нашої української державності.

Ми розпочинаємо новий рік із стабільними показниками економіки. По-перше, ВВП зростає 11 кварталів поспіль, прогноз ВВП за 18-й рік - понад 3 відсотки. Друге, інфляція менше за 10 відсотків, а це найнижчий показник за 5 останніх років. Третє, при цьому зростання рівня зарплат українців перевищило темпи інфляції. Станом на листопад середня зарплата у країні в річному вимірі зросла на 22,5 відсотки. Підвищується і позиція України у міжнародних рейтингах легкості ведення бізнесу та інших поважних агенцій. Ці показники є прямим результатом впровадження системних реформ, які визначені у середньостроковому плануванні дій уряду, а також спільної роботи уряду, Президента і парламенту України.

У новому році маємо непрості завдання, але ми успішно впораємося, бо вже зараз створили міцний фундамент для подальшого зростання. Тому я ще раз хочу подякувати вам, Андрію Володимировичу, народним депутатам, керівникам фракцій, які спільно підтримують і підтримували важливі реформаторські ініціативи уряду і Президента. Передусім дякую за підтримку за впровадження середньострокового бюджетного планування. Це фундаментальна зміна, яка означає передбачуваність державної політики і дозволить забезпечити прискорений розвиток економіки. Як результати голосування "ТОП-35" пріоритетних економічних законопроектів з ініціативи уряду – це децентралізація, соціальна сфера, медична, економіка та інші.

Шановні колеги, дуже важливо зберегти таку динаміку і позитивні процеси, що спостерігаються в економіці. Тільки разом можна запобігти розгортанню передвиборчого популізму, який сьогодні шкодить, а не зміцнює. Це непрості, але важливі рішення, які ми можемо зробити разом. Ми повинні триматися разом і посилювати роботу у всіх розпочатих напрямках.

Від Прем'єр-міністра України Гройсмана, уряду запевняю, що ми залишаємося відданими названим раніше пріоритетам: економічне зростання, модернізація інфраструктури, продовження децентралізації, реформа в освіті й охороні здоров'я, безпека громадян і держави. І коли нам буде важко, давайте згадаємо героїзм подвигу Сергія Нігояна – першого Героя Небесної Сотні, який загинув 22 січня 14-го року. Героя, який у найважчій миті думав про ближнього, а не про себе. Героя, який віддав життя за гідне майбутнє України. Давайте ми зрозуміємо, що цей подвиг говорить про єднання заради України і наших громадян.

Щодо питань порядку денного, Андрію Володимировичу, ми чітко підтримуємо запропонований розклад сьогодні вами, виступаючими і керівниками фракцій, і Першим заступником Голови Верховної Ради, які посилюють і поглиблюють нашу співпрацю - уряду, Президента і Верховної Ради. Хотів би наголосити на важливості укладення ряду законодавчих ініціатив, які потрібно розглянути невідкладно на цьому тижні: це медична тематика – 9075 про спрощену процедуру закладів охорони здоров'я; законопроект щодо регулювання питання з трансплантації (9406). Окрім того, прохання, за можливості, підняти у розгляді урядовий законопроект 7306 щодо митного тарифу. А також в найближчі пленарні засідання розглянути урядовий законопроект 7276 щодо доступу до реєстрів.

Я думаю, що ті питання, які порушили керівники фракцій і голови комітетів, я відповідно прокоментую і дам відповіді, як завжди, на закінченні нашого сьогоднішнього засідання.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Але хочу наголосити, колеги, що сьогодні у нас є час обмежений, бо ми від Погоджувальної переходимо відразу в сесійний. І тому очевидно, що ми не зможемо дати сьогодні слово для виступів народним депутатам. І я закликаю голів комітетів, в нас лишилось 50 хвилин, не перетягувати час, щоб ми змогли лаконічно всі виступити, висловити свої позиції і пропозиції до порядку денного.

І нагадаю, сьогодні ми розпочинаємо від Комітету з питань аграрної політики. Бакуменко Олександр Борисович, будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги!

Андрію Володимировичу, дякую за включення для розгляду у цей четвер євроінтеграційних законопроектів 4611, 9022, а також законопроекту 6355 та альтернативного до нього, які  регулюють питання забезпечення  агровиробників сучасними механізмами страхування. Колеги, дані законопроекти є вкрай важливі для аграріїв, прошу їх підтримати.

І від імені аграрного комітету хочу звернутися до Першого віце-прем'єра Кубіва Степана Івановича. До комітету надійшов лист від керівників найбільших аграрних асоціацій із застереженням  стосовно пропозицій ДФС України  щодо внесення змін до Податкового кодексу України в частині звільнення від оподаткування  ПДВ операцій з постачання на митну територію України та  вивезення в митному режимі експорту зернових та олійних культур, а також олії рослинного походження.  Хочу наголосити, що такі пропозиції направлені на знищення аграрного  сектору економіки України.  За розрахунками експертів це нанесе збитки аграріям у розмірі близько 50 мільярдів гривень. Крім того,  такі пропозиції також грубо порушують вимоги Директиви Ради  ЄС про спільну систему  податку на додану вартість, зобов'язання щодо директиви,  які взяла на себе  Україна за Угодою про асоціацію.

Степане Івановичу, в зв'язку з цим просимо вас розібратися із ситуацією, що склалася і пояснити: дана пропозиція є  виключно ініціативою  Державної фіскальної служби, чи вона підтримується Мінфіном та урядом.

І наостанок. Хочу наголосити, що проведення таких експериментів у галузі, яка на сьогодні є локомотивом української економіки, є недопустимим.

Спасибі. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Амельченко Василь Васильович, будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Щодо проекту розкладу  пленарних засідань Верховної Ради на цей останній тиждень поточної сесії в Комітету з питань бюджету немає  пропозицій і зауважень.

Але, шановні колеги, прошу  звернути увагу на законопроект 6007 про внесення змін  до деяких законодавчих актів України щодо передачі майна до державної та комунальної власності. Мова йде  про майно, яке знаходиться на балансі навчальних закладів і, скажімо, національних закладів взагалі. Мова йде про навчальні заклади, які сьогодні не використовуються ні Міністерством освіти, ні іншими міністерствами, та доріг, які сьогодні теж знаходяться на балансі національних закладів, і, на жаль, не обслуговуються, не ремонтуються. Приклад простий. В селі Деснянка Чернігівського району на Чернігівщині є дорога 800 метрів від в'їзду до центру, де курсує автобус, де всі люди їздять на роботу, яка сьогодні знаходяться на балансі якоїсь насіннєвої станції. І Міністерство агропромислового комплексу до цих пір не може вже 10 років, коли станція не працює, не може елементарно це питання врегулювати.

А то буде так, знаєте, після об'їзду всіх обласних центрів і районних центрів новоявлені церковні атрибути повезе кандидат в Президенти у Деснянку, а там по коліна, такі дороги, і не доїде.

Тому я вас дуже прошу звернути увагу на цей законопроект, прийняти його, бо він доопрацьований і має всі підстави працювати для українців.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка, Білозір Оксана Володимирівна.

 

БІЛОЗІР О.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ви знаєте, я хочу вам сказати, що буквально вчора віце-прем'єр з питань євроінтеграції пані Іванна Климпуш-Цинцадзе звинуватила Верховну Раду в тому, що ми блокуємо і вчасно не реагуємо на євроінтеграційні законопроекти, які є в парламенті. В принципі, вона має рацію, і я, користуючись нагодою, хочу звернутися зараз до всіх голів комітету, через які проходять ці євроінтеграційні законопроекти, щоб вони звернули увагу і щоб ми дійсно на цьому тижні 10 законопроектів євроінтеграційних із дорожньої карти все-таки спромоглися прийняти, крім тих ратифікаційних законопроектів, про які ви вже, Андрію Володимировичу, говорили.

Я хочу зараз просто нагадати ті номери, реєстраційні номери десяти законопроектів, на які ми повинні особливо звернути увагу. Вони стосуються і аграрного сектору, і інтелектуальної власності, митної податкової політики, сфери фінансових послуг, банківської діяльності, сфери енергетики і енергонезалежності, соціальної політики та трудових відносин. Це я говорю для голів комітетів. Номери законопроектів: 7123, 4607, 4611, 55-д, 5694, 6023, 5456-д, 7270, 2413а та 7387.

Дякую. Прошу підтримати їх розгляд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пані Оксано.

Я, чесно говорячи, здивований, бо я не чув, щоб хтось звинуватив Верховну Раду. Я чому здивований? Бо Верховна Рада України  це не є абстракція, це є конкретні політичні сили, які несуть конкретну політичну  відповідальність. От, наприклад, хочу вам наголосити, два закони євроінтеграційних аграрного блоку, які стоять на четвер, як мінімум, як мінімум, чотири рази вже стояли на розгляді, я проводив рейтингове голосування, і не було достатньої кількості голосів. Дуже просто. Я можу дати поручення Апарату дати роздруківку і подивитися, яка фракція скільки давала голосів. І тому, очевидно, в першу чергу треба на зборах фракцій зібратися, запросити своїх віце-прем'єрів і прем'єрів, наголосити на дисципліні у фракції, вивести на 130 голосів за кожен законопроект, очевидно, тільки тоді можна звертатися до всієї Верховної Ради України, після того, коли буде кожна фракція давати 90-100 відсотків голосів. Я думаю, це буде коректно і це буде правильна публічна дискусія.

Я як Голова Верховної Ради кожного тижня слідкую за тим, щоб було, як мінімум, 5-7 євроінтеграційних законів. І коли я бачу, що є ризик, я їх ставлю на рейтингове голосування і переношу, коли нема голосів. Але в мене немає кнопки "226". 226 голосів – це відповідальність всіх фракцій, які в своїх програмах наголошують про євроінтеграційний напрямок нашої держави. Тому я ще раз закликаю всіх до дисципліни, до згуртованості, а не до звинувачень Верховної Ради України. Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги! Андрію Володимировичу, по-перше, хочу подякувати за те, що у порядок денний внесли 9410, 9411, взагалі все, що стосується в умовах такої глобальної міграції молоді нагородження найталановитіших молодих вчених, вчителів і так далі, повинно мати статус взагалі невідкладних. Ми просто дамо сигнал, потрібно вносити навіть зміни в Регламент, ми молоді повинні показувати які є пріоритети у Верховної Ради України.

Наступне, подивіться, що відбувається з університетами, з медичним університетом – вже штурмом беруть, Кабмін змінює статус, там реорганізовує і так далі. Ну, в нас лежить законопроект 8385, який вирішує на законодавчому рівні такі конфлікти. Розумієте? В 14-му році ми прийняли, на мій погляд, недолугий Закон "Про вищу освіту", в якому закладений конфлікт, бо, з одного боку, автономія університету, з іншого боку, статус бюджетної установи, тобто статус утриманця. Це конфлікт. Ми ніколи не вирішимо цього питання і такі конфлікти, на жаль, будуть йти далі. 8385 вводить законодавчі інструменти балансування влади в університеті і надасть можливість безконфліктно вирішувати ці питання. Тому я пропоную все-таки 8385, незважаючи на те, що відбувається, вносити і голосувати. Ми повинні надати інструментарій для вирішення таких проблем.

Наступне – 9287. Ну, ми обіцяли, що ми вирішимо питання  пролонгування норми на 3 роки. Розумієте, нам не просто потрібна державна мова в школах, нам потрібна якісна державна мова, літературна державна мова, мова, на якій молода генерація буде розмовляти. Міністерство освіти і науки цілком зважено звернулося до нас, запропонувало відповідні інструменти. Ми підготували відповідний законопроект. Ми готові його проголосувати. Я думаю, Андрію Володимировичу, це потрібно зробити.

І наступне – 7539. Тут позиція, дивіться, цей проект закону розроблено урядом на…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Це те, що ви вимагали, комітет повинен був зробити необхідні внесення, це 7539, це про авторське право і суміжні права. Ми 8 місяців працювали, комітет все це зробив. Це законопроект, який внесений урядом. Я вважаю, що його потрібно вносити і голосувати. Ми покажемо нашим партнерам з Європейського Союзу, що ми працюємо і готові голосувати за зміни в інтелектуальному законодавстві України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Олександре.

Тільки нагадую вам, що я Закон про пролонгацію Закону "Про освіту" ставив на включення в порядок денний сесії. І, якщо я не помиляюся, це було 160 чи 170 голосів.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ви знаєте, коли закон не проходить, весь час мало людей в залі. Це перемога має багато батьків, а поразка – сирота. Мало людей.

Пане Олександре, ми можемо ще раз це поставити, але я знаю позицію багатьох фракцій, і багато фракцій виходять з того, послухайте уважно, я звертаюся і до інших, що ця правка має найбільший шанс пройти, якщо вона буде в тілі Закону "Про мову". Подумайте над цим.

І, до речі, сьогодні дві фракції піднімали питання Закону "Про мову". Я думаю, що його невідкладно, я буду ініціювати в лютому поставити на розгляд. 2,5 тисячі правок. Сьогодні вийти в його розгляд було би безвідповідально, ми би могли не встигнути в тиждень. І мені видається, що, можливо, поєднання і пролонгації Закону "Про мову", можливо, нам би дозволило найти в залі компроміс і вирішити питання і захисту державної мови, і пролонгації статті, яка би забезпечила планове, системне виконання Міністерством освіти своїх обов'язків по впровадженню державної мови. Давайте ми порадимося з цього приводу ще окремо, подумаємо і вийдемо на рішення.

А ваші пропозиції, як ви знаєте, весь час я враховую, і, як правило, в залі вони знаходять підтримку. Дякую дуже вам.

Береза Борислав Юхимович як заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Будь ласка, пане Бориславе.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Вітаю вас, пане Голово. Вкотре прошу включити до порядку денного цього пленарного тижня законопроект (реєстраційний номер 7276) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень. Розумієте, даний законопроект спрямований на забезпечення безпосереднього автоматизованого доступу НАЗК до інформаційних, телекомунікаційних і довідних систем реєстрів та банків даних, у тому числі таких, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателем яких є державні органи або органи місцевого самоврядування. Я хочу наголосити, що Нацагенство не може виконувати покладені на нього повноваження, а саме здійснювати перевірку декларацій, завдяки тому, що в них немає цих повноважень.

Окрім того, нагадую усім нам, що з 1 січня 2019 року стартує подача щорічних електронних декларацій. Тому не забуваємо їх заповнювати.

Також пропоную повернутися на цьому тижні до розгляду законодавчих ініціатив, спрямованих на виключення з кола осіб, на яких поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції", громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації Україною програм проектів технічної або іншої, в тому числі міжнародної допомоги, у сфері запобігання і протидії корупції. Для зазначеного необхідно включити до порядку денного поточного пленарного  тижня законопроект (реєстраційний номер 8209 та 8209-1). На цьому наполягає як наш комітет, так і міжнародні партнери. Комітетом дані законопроекти розглянуті та за результати розгляду по кожну з них ухвалене рішення, що проект закону відповідає вимогам антикорупційного законодавства та рекомендує Верховній Раді України прийняти його за основу.

Також хочу звернутися до всіх колег. Будьте більш коректні та закінчуйте з вербальним насильством, бо в Гданську це вже привело до фактичного насильства. Будьте коректні, будь ласка, бо на вас звертає увагу все суспільство.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! В першу чергу я дякую, Андрію Володимировичу, за те, що стоять закони цифрові, інноваційні, які підтримуються більшістю.

Хочу звернутися до своїх колег. Всі зараз дуже багато говорять про розвиток економіки, всі говорять про інновації. І три закони, які стоять з цифрового блоку, це є закони, які напряму пов'язані із зростанням економіки, з перемогою над корупцією, тому що цифровізація вбиває корупцію. Також всі ці три закони, вони є євроінтеграційними. І Верховна Рада має їх підтримати. Тому хочу закликати всіх, якщо є в когось якість питання, я публічно про це говорю, у нас є три дні, знову підійдіть, проговоримо про ці законопроекти. Але звертаюсь до  всіх свої колег - підтримати весь блок цифрових законів.

Дуже важливий Закон про публічні реєстри, який зможе якраз вбити ту корупцію і ті неузгодження, які є і по НАЗК, чому автоматично не можна  перевіряти всі декларації, а з прийняттям Закону про публічні реєстри, це можна буде робити автоматично, дуже багато часу зекономити і швидко отримувати правильну інформацію. Тому звертаюсь до всіх колег з проханням підтримати.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний колего.

І до слова запрошується голова  Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановна головуюча! У Комітету охорони здоров'я є два надзвичайно гострих термінових питання. Перше питання. І просимо на цьому тижні в четвер внести в порядок денний законопроект 8464-д (повторне перше читання) про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Також просимо дуже оперативно в четвер розглянути підготовлений нами законопроект про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині. Цей законопроект підготовлений депутатами для того, щоб розблокувати той Закон "Про трансплантацію", який вступив  в дію з 1 січня, але внаслідок абсолютно неадекватної, непрофесійної роботи Міністерства охорони здоров'я по суті заблокував роботу трансплантації.

З того моменту, коли Закон "Про трансплантацію" було прийнято, Міністерство охорони здоров'я не підготувало підзаконні акти і необхідну документацію для створення реєстру і для того, щоб закон міг працювати. Саме тому народні депутати, для того, щоб заповнити цей правовий вакуум, підготували закон, який дозволить на тому етапі, поки Міністерство охорони здоров'я, ми сподіваємось, вже в новій конфігурації, з новими очільниками, з новими заступниками буде готувати Закон "Про трансплантацію" – його втілення, імплементацію – цей законопроект дозволить нашим трансплантологам продовжувати робити операції, а не бути в правовому вакуумі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

І до слова запрошується голова Комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна. Просимо, пані Ніно.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановна головуюча! Я вкотре хочу наголосити, що не зважаючи на складність розгляду законів, які стосуються податкової політики, прошу все ж таки хоча би один закон в один пленарний тиждень розглядати. Тому що ми, як завжди, залишаємо складні закони на потім. І як сказав, тільки що наголосив Андрій Володимирович, що не завжди є голоси під складні закони. Але вже якраз настав той час, коли ми маємо показати суспільству, які саме закони не приймаються, і або їх доопрацьовувати, або розуміти, що ми відстаємо і не виконуємо всі свої зобов'язання навіть по Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Тому що ми декілька тижнів підряд включаємо в порядок денний, в непрохідну частину законопроект 7306. Це законопроект про Митний тариф України. Здавалось би, що він може нового принести для економіки України. А я наголошую, що майже всі країни Європейського Союзу та СОТ з 1 січня 2017 року використовують нову гармонізовану систему опису та кодування товарів. Ми працюємо за старою, яка скороченіша, не відповідає новому опису товарів, і це ускладнює роботу як суб'єктів ЗЕД, так і самих митників. Це нічого не роблячи ми дали б додатково надходження у державний бюджет при справлянні митних платежів.

Ми маємо говорити про те, що ми не можемо підійти до розгляду Закону 8190. Він складний закон, це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу у зв'язку із ратифікацією Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів про податкові вимоги до іноземних рахунків. Справді, цей законопроект неоднозначно сприймається і депутатами, і бізнесом, але нам треба його розглядати, тому що ми…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ЮЖАНІНА Н.П. (Не чути) І при цьому не можемо розглянути елементарне питання – уже угода, яка ратифікована, і в рамках ратифікованої угоди ми маємо прийняти зміни до Податкового кодексу.

Таких законопроектів, про які наголошує і віце-прем'єр з європейської інтеграції, які не приймаються в залі, які стосуються нашого комітету – декілька, вони потребують доопрацювання. Але ми маємо рухатись всі разом вперед для того, щоб у залі такі складні закони також розглядати і приймати…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ніно.

І до слова запрошується Павло… Вибачте, Антон Геращенко. (Шум у залі) Я ж цим не сперечаюсь. Просто, дивіться, мені погано тут видно, тому я дивлюся, чи є у нас Павло Пинзеник – його немає, тому я йду далі.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я з цим не сперечаюся. Мені просто не було видно, чи є там Павло Пинзеник. Пане Андрію, він же заступник голови комітету, і його не видно, його немає.

Будь ласка, Микола Величкович, Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановна Ірино Володимирівно! Шановні колеги! Сьогодні буде на порядку денному стояти ряд законопроектів нашого комітету, і я би хотів, щоб підтримали Постанову про присудження у 2018 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму і місцевого самоврядування (реєстраційний номер 9282).

Також прошу підтримати проект Постанови про рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації" (реєстраційний номер 7383). А також проект Постанови про захист сімейних цінностей та інституту сім'ї в Україні (реєстраційний номер 8521). Вони стоять сьогодні на порядку денному, і це потребує особливого розгляду, тому що останнім часом це дуже актуальне питання для нашого суспільства - щодо інституту сім'ї.

Ще одне нагальне питання – це щодо туристичної діяльності. В Україні почастішали порушення прав українських туристів, особливо за кордоном. Часто невиконання умов туроператорами, які прописані в договорах, призводять до постійних порушень прав туристів. У зв'язку із системними порушеннями туроператорами зазначених умов існує необхідність вдосконалення механізму захисту прав вітчизняних туристів, наведення порядку в туристичній галузі. У зв'язку із зазначеним комітет просить підтримати законопроект під реєстраційним номером 8317 про внесення змін до Закону України "Про туризм" щодо удосконалення державної політики у сфері туризму, якого чекають всі, хто причетний до галузі туризму.

Крім того, запрошую всіх зацікавлених 16 січня, в середу, о 15 годині на засідання круглого столу з порядком денним: щодо ситуації, що склалася на туристичному ринку у зв'язку з прийняттям змін до статті 268 Податкового кодексу України.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо. Дякуємо вам, пане Величкович.

І до слова запрошується Михайло Довбенко, перший заступник голови Комітету з питань банківської діяльності.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую, пані Ірино.

Шановні колеги, статтею 51 Закону України "Про Національний банк України" передбачено, що Національний банк України підзвітний Верховній Раді України в межах її конституційних повноважень, що полягають зокрема в тому, щоб була зроблена доповідь Голови Національного банку України Верховній Раді України про діяльність Національного банку.

Хочу сказати, що до Голови Верховної Ради і до нашого профільного комітету звернувся Голова Національного банку пан Яків Смолій щодо його готовності виступити на пленарному засіданні Верховної Ради з відповідною доповіддю. Враховуючи, що найближчих три дні у нас досить щільний графік, тому я прошу включити до прядку денного пленарного засідання на п'ятницю 18 січня цього року доповідь Голови Національного банку України.

І друге. Хочу звернутися до лідерів наших фракцій щодо підтримки законопроекту про діяльність кредитних спілок, це номер 9078. До нас у Верховну Раду звертаються тисячі, а вже зараз більше двох десятків тисяч членів кредитних спілок, просять розглянути цей законопроект. Ми у профільному комітеті його розглянули, підтримали. Просимо фракції теж розглянути, визначитися. І плануємо, щоб в лютому місяці ми його розглянули. Я думаю, ми значно підтримаємо кредитну кооперацію, а найперше – малий і середній бізнес в аграрному комплексі, який потребує нашої підтримки.

Спасибі вам.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

І до слова запрошується Сергій Каплін, перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики.

 

КАПЛІН С.М. Шановні співвітчизники! У цей саме день, рівно 10 років тому, були підписані кабальні газові угоди урядом Тимошенко і урядом Путіна. За наслідками цих угод Україна втратила приблизно 2,5 не мільйони, не мільярди, трильйони гривень. Зруйнована низка галузей національної економіки, втрачена їх конкурентна спроможність. Люди масово, мільйонами, з того моменту почали виїжджати, через руйнацію в економіці, за кордон. Повна деіндустріалізація країни. Молодь почала шукати собі інших робочих місць по всьому світу. Ми не зможемо і не можемо через це підвищити зарплати, пенсії для простих українських співвітчизників. Маємо зруйновану, демодернізовану комуналку. Мільйони, мільярди гривень, які сьогодні втрачені через кабальні угоди, стали фактично зашморгом на шиї національної української економіки.

Я сьогодні зареєстрував проект Постанови про десяту роковину підписання таких угод. І я вимагаю від нинішньої коаліції, вимагаю від парламенту, від уряду, аби ми сьогодні негайно проголосували цей документ,  і за наслідком голосування направили відповідно звернення до Кабміну, аби ті провели аудит і чітко назвали цифри, втрати для національної економіки.

Друге. Направили звернення від уряду і парламенту до Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з тим, щоб ми зробили юридичні висновки, засудили відповідні рішення і ніколи в житті у майбутньому цього не повторили.

Я заявляю, що наша команда готова, має політичну волю, рішучість і відповідальність перед українським народом взяти повну відповідальність за майбутнє країни, знизити розмір ціни на газ у чотири рази, до собівартості. І я наполягаю на тому, щоб українські громадяни задумалися над тим, яких…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка. Але прошу про комітет, про роботу комітету. 30 секунд. Але про роботу комітету, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Друзі, я дякую за аплодисменти від фракції "Батьківщина".

Я хочу сказати, дорога коаліція, дорога опозиція, коли треба підписати Томос, ви знаходите сили, коли треба добути безвіз, ви знаходите голоси, коли треба голосувати НАБУ і інші рішення - все це ви можете. Врешті-решт, подумайте про простих людей, проголосуйте зниження ціни на газ, сьогодні це їх максимально турбує.

І засудіть, будь ласка, всіх тих, хто довів до абсурду, до катастрофи національну економіку через підписання цих антиукраїнських законів.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. До слова запрошується голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк. Будь ласка, пане Вікторе.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановні колеги і шановна пані головуюча! Три ключових питання. Перше. Звернення численні від українських підприємців щодо того, що на них здійснюється тиск через перевірки у сфері праці, ці перевірки є драконівськими, необґрунтованими. Тому Комітет промполітики і підприємництва підтримує ініціативу українських підприємців, невідкладно на цьому тижні розглянути комплекс, чотири законопроекти 5711, 6489, 7326 і 8277, які дозволять зняти цей штучний тиск з українських підприємців. Державний нагляд і контроль мають бути, але не має бути штучного тиску і здирництва з українських виробників і підприємців. Це перше.

Друге. Я звертаюсь принагідно до Першого віце-прем'єра Степана Івановича Кубіва. Мені офіційне звернення надійшло від асоціації "Укртрубопром", в якому повідомляється, що "Укрзалізниця" веде перемовини про закупівлі китайських коліс і осей для залізничного транспорту.

Я прошу, по-перше, перевірити, тому якщо це так, це є неприпустимо, і ми виступаємо категорично проти такого. Друге. Якщо це не так, то спростуйте, будь ласка.

Тому що, по-перше, ці китайські колеса за даними виробників, технічних експертів, вони є ненадійними і небезпечними. А по-друге, коли купувати в Китаї чи в будь-якій іншій країні продукцію, яку виробляють українські промисловці, це значить красти робочі місця українців, це значить красти інвестиції, красти розвиток України  і робити українців заробітчанами і вимушеними емігрантами.

Тому категорично проти такої політики виступаємо, вимагаємо негайної реакції уряду. Беремо це питання на парламентський контроль.

І третє. Низка пріоритетних законопроектів, які підготовлені комітетом і суміжними комітетами, потребують розгляду і прийняття рішення в залі.

Тому я прошу на…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд завершити. Будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. …провести день промислового розвитку і розглянути такі ключові ініціативи для залучення інвестицій і створення нових робочих місць: законопроект про безкоштовне приєднання до інженерних мереж, стратегічний для промисловості і підприємців (6671-д), законопроекти про індустріальні парки, які дозволять Україну зробити промислово потужною, законопроект "Купуй українське, плати українцям", який дасть роботу і гідну заробітну платню українцям в Україні.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

З вашого дозволу, Перший віце-прем'єр відповість на всі запитання, які виникли до уряду, вже підсумовуючи дискусію голів комітетів

І до слова запрошується голова Комітету з питань прав людини Григорій Немиря. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я знову закликаю: менше помпезною риторикою про все, а говорити про конкретні речі.

Конкретна річ номер один. Знову, в черговий раз в порядку денному Верховної Ради відсутні найбільш важливі для захисту прав вимушених переселенців законопроекти. Знову я вимушений зробити висновок, що в державі продовжується політика прямої і непрямої дискримінації більш ніж 1,5 мільйонів українських громадян.

Конкретна річ номер два. 12 липня Верховна Рада прийняла Закон про зниклих безвісти, про соціальний захист сімей, про правовий статус зниклих безвісти, а їх, за даними Комітету Червоного Хреста, більше ніж 2 тисячі, і сотні неопізнаних трупів в моргах, до речі. 2 серпня цей закон набув чинності, він був опублікований. За три місяці, до 2 листопада уряд України мав створити Комісію з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а це йдеться про війну. Друге, створити єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти в умовах війни. І третє, привести у відповідність з цим свої нормативно-правові акти. Жодна з цих трьох речей не зроблена. І на цьому фоні продовжується биття в груди, суперпатріотичні, але пусті речі, коли йдеться про брутальне невиконання Закону про правовий статус і соціальний захист осіб, зниклих безвісти.

Особам, які цитують журнал Economist, я порадив би цитувати більш ретельно і не маніпулювати. Для особи, яка цитувала журнал Economist, я цитую його ще раз: "В Україні 2 відсотки фірм є політично пов'язаними, контролюють 20 відсотків товарообігу і більш ніж чверть всіх стратегічних активів українських компаній. Завдяки існуванню корупційної, глибоко...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

НЕМИРЯ Г.М. ...на наявність освіченого населення, Україна є зараз, стала другою найбільш бідною країною Європи з ВВП на одну особу, однією п'ятою від Польщі".

А особі, яка цитувала зараз темники Манафорта і Януковича, я хочу сказати, що завдяки газовим угодам Україна захищає свої права в Стокгольмському арбітражі, Європейська комісія назвала ці угоди прозорими, без посередників і…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, наступний виступ заступника голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу – Ольга Бєлькова. Пані Олю, запрошуємо вас.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Доброго дня, пані голово, шановні колеги! Всіх вітаю! І рада відзначити, що в порядку денному на цей тиждень передбачено вісім законопроектів, що стосуються енергетичних питань. Зокрема, у четвер порядок денний досить насичений, передбачено для розгляду один із дуже ключових законопроектів 8527-д, який визначає фактично можливості для фінансування такого важливого органу, як Держенергонагляду, фактично, ну, це ті люди, які сьогодні дбають про те, щоб вся енергосистема країни була доволі стабільною.

Також включено низку законопроектів, які стосуються ядерної енергетики: це 8348, 5550-д, 6089. Не буду зупинятися на їх особливостях, багато разів про це вже говорила.

І ще один із законопроектів також є дуже важливим. Часто можна чути про те, яка ціна на газ, які там тарифи. Але громадянам в Україні, споживачам, також дуже важливо, які системи метрологічної діяльності використовуються і принципи стандартів використовуються у нас в країні. Було прийнято рішення всіма нами про перехід до європейських стандартів, це дуже важливо, і законопроект 9061 фактично дає можливість нам повністю імплементувати їх.

Дуже сподіваюся, що кількість голосів буде достатньою, тому що я точно знаю, що всі ці законопроекти є довгоочікуваними для стабільності енергосистеми в Україні.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Дуже потішно, звичайно, слухати, хто на скільки знизить ціну на газ. Я взагалі пропоную поставити крапку і внести законопроект, що держава Україна буде доплачувати за споживання газу, щоб ця тема нам не заважала займатися роботою. Тому що таке враження, що наші шановні та нешановні кандидати в Президенти забули, що іде щоденна війна, що Росія з наших кордонів, з наших окупованих територій нікуди не поділася. Їх це не цікавить, там піару немає, там необхідна кропітка важка робота. І я надіюсь, що Верховна Рада не дасть себе втягнути в ці передвиборчі баталії і все-таки буде займатися в тому числі  підвищенням обороноздатності  нашої держави.

Саме тому я звертаю увагу керівництва Верховної Ради і своїх колег на те, що  є такий законопроект 9122, там всього 19 правок до другого читання. Це дуже простий закон, який дозволяє Міністерству оборони виходити напряму на закупівлю по імпорту зброї та військової техніки. Без цього закону Сполучені Штати в рамках своїх бюджетних програм не будуть  нам поставляти, а це майже 200 мільйонів доларів, військове спорядження, військову техніку. Я дуже прошу все-таки, пане Голово, на  четвер, це у нас займе максимум 20 хвилин, там немає ніяких  розбіжностей, і зал  в  першому читанні  його підтримав, нам це дуже важливо, щоб  почати вже  в цьому бюджетному році роботу.

Також я  хочу звернути увагу і попросити колег і вас, пане Голово,         все-таки, я  прекрасно розумію, що  є Регламент, і є якісь законопроекти ще 2017 року, які  пройшли всі там висновки, ну вони, це законодавчий спам. Наприклад, законопроект, внесений Кабміном, 9401,  це  залучення іноземних інвестицій у військово-промисловий комплекс, та 9454, це  про дезертирів,  де у нас 15 відсотків  майже штатних одиниць…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. …заповнені "мертвими душами", як то говориться,  ми до сих пір  такі прості, зрозумілі, але дуже ефективні закони, не можемо знайти часу і можливості  прийняти.

Я просив би все-таки оці законопроекти, про що я говорив, все-таки знайти можливість і в четвер  виділити, це максимум година, підкреслюю, і прийняти, це  дасть  колосальний поштовх нашій роботі.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Сергію, я  цілковито підтримую важливість  цих законопроектів. Тільки нагадаю,  питання не в часі, по дезертирах ми ставили на рейтингове голосування, і воно не набирало голосів. І 9122 – справді, дуже важливий законопроект, я щиро говорю, що  я просто боюся поставити його під ризик. Надто багато було  зусиль вкладено, і пригадую, в першому читанні не так легко проходив 9122. Давайте ще порадимося з вами, давайте ми поставимо його  в четвер, трішки пізніше, і перевнесенням подивимося, чи є  голоси, щоб розуміти, можемо ми в нього входити  чи не можемо.

Обидва вони надзвичайно важливі, особливо 9122. Я цілковито підтримую їхнє якомога швидше прийняття. Я одне остерігаюсь,  що чи буде в нас достатня підтримка в залі. Я думаю, шляхом перенесення ми зможемо це побачити і відразу в нього ввійти, бо це, справді, один з найважливіших законів.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  А в питання тарифів я пропоную не входити, бо це просто зруйнує виборчу кампанію багатьох кандидатів і зіб'є всю інтригу виборчої кампанії. Кожен обіцяє, на скільки він знизить тарифи після перемоги,  і я думаю, що розгляд цього питання Верховною Радою України буде прямим втручанням у виборчу президентську кампанію.

Будь ласка, Княжицький Микола.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Хочу  нагадати, що цей тиждень передує 100-річчю Соборності України, яке ми відзначатимемо 22 січня. І теж ми відзначаємо 100-річчя утворення Республіканської Капели і світове турне з виконанням пісні "Щедрик", бо саме в 19-му році композитор Леонтович завершив роботу над цією піснею, яка тривала, зверніть увагу, 20 років. Цим і іншим подіям буде присвячена виставка, яка сьогодні о 14-й годині відкриється в кулуарах Верховної Ради. Хотів би всіх запросити.

Хотів би теж наголосити на тому, пане Голово, що, як ви говорили, комітет готовий буде в середу розглянути зміни до законів, які регулюють права релігійних громад переходити з однієї конфесії до іншої. Сподіваюся, що ми це розглянемо і винесемо в зал. Цей закон вже розглядався, але ми розуміємо, що створилися нові обставини в зв'язку з  отриманням Томосу, в зв'язку з багатьма іншими подіями, тому, очевидно, треба доопрацювати в комітеті цей законопроект.

Хотів би також сказати, що комітет наприкінці минулого року завершив роботу над другим читанням Закону про застосування української мови як державної. Я сподіваюся, що вже на цьому тижні колеги зможуть побачити його на сайті Верховної Ради. Ми його здали ще перед новим роком, але редактори, юридичне управління довго опрацьовують проект, тому що це дуже великий текст, понад 2 тисячі правок. Надзвичайно насправді демократичний і серйозний законопроект, і я маю надію, що в лютому ми зможемо і підтримати, і проголосувати за цей законопроект.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Миколо.

Ще коротка репліка. Колеги, подивіться, ми фактично кожного дня маємо по кілька десятків громад в різних куточках України, які мають намір долучитись до церкви. І затягування цього процесу, воно буде збільшувати конфліктність, а ми всі зацікавлені, щоб цей процес був максимально процедурно, юридично виписаний, щоб не виникало будь-яких конфліктів. І тому я зараз звертаюсь і до голови комітету, я впевнений, що комітет проведе свою роботу, але і до голів фракцій. Давайте ми в четвер об 11-й, 12-й годині максимально сконцентруємось, щоб ми зняли будь-які інсинуації, щоб ми зняли конфліктність, щоб ця тема не існувала два тижні - про непорозуміння між громадою і священиком. Щоб було чітко, юридично, за рішенням Європейського суду виписна процедура, щоб ми відкрили шлях українським громадянам до бажання об'єднатися. Як сказав Митрополит Епіфаній, що це не втручання держави в церкву, це обов'язок держави - забезпечити права громадян і їхнє волевиявлення. І тому я прошу голів фракцій змобілізувати максимально депутатів, щоб ми в четвер на вістрі найвищої мобілізації змогли включити його в порядок денний і розглянути.

А по Закону "Про мову", я думаю, що ви цілковито підтримуєте мою позицію, що треба наступну сесію, перший-другий тиждень, з нього розпочинати. Бо, розумієте, що 2,5 тисячі правок, це може бути тиждень, а може бути і більше тижня, залежно від того, наскільки будуть автори правок наполягати на своїх правках. Я думаю, що це ті завдання, які стоять перед нами, і ми їх виконаємо і цього тижня, і в лютому. Дякую вам.

Будь ласка,  Заліщук Світлана Петрівна.

 

ЗАЛІЩУК С.П. Шановні колеги! Насамперед хочу висловити від  імені Комітету у закордонних справах співчуття родині загиблого мера Гданська, а також нашим польським партнерам.

Також хочу зауважити, що цей пленарний тиждень передує не тільки 100-річчю Соборності, але також 100-річчю заснування української культурної дипломатії. І для нашого комітету це дуже важливий напрямок.  Ми співпрацюємо з Міністерством закордонних справ, з нашими посольствами, і реальні результати відчуваються за ці останні 4 роки в цьому напрямку. 

Якщо говорити про пріоритети на 2019 рік для нашого комітету, це, безумовно, незворотність курсу до ЄС і НАТО, і це голосування за зміни до Конституції, ми очікуємо 300 голосів, це приведення роботи армії,  нашої оборонної сфери до стандартів НАТО, це цивільний контроль за СБУ, за нашим Міністерством оборони, це, безумовно, підтримка санкцій проти Росії та  їхнє підвищення, особливо на фоні останньої агресії в морі, це, безумовно, боротьба в міжнародних судах, а також звільнення  заручників.

Якщо говорити про пріоритети на цей тиждень, для нашого Комітету у закордонних справах є два важливих  законопроекти, це дві ратифікації під номерами 0179 і 0199. Йдеться про ратифікацію Угоди з Туреччиною про уникнення подвійного оподаткування, а також Угоди між Україною і Сполученими Штатами про поліпшення виконання податкових правил. Ці два законопроекти так само є важливими у сфері антикорупційного законодавства.

І наостанок хочу зауважити, важлива новина для нас. Хочу привернути увагу до бандитської сваволі в Одесі. 12 січня на скандальному будмайданчику на морському узбережжі загинув робітник Вадим Павлюк. І "тітушки" разом з муніципальною вартою, поліцією не пускали швидку допомогу державну, прикривали по суті цю історію, вчинили стрілянину. Це так само справа для тимчасової слідчої…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЗАЛІЩУК С.П. Хотіла би, щоб депутати звернули увагу на те свавілля, яке продовжує відбуватися в Одесі, і щоб тимчасова комісія сказала своє слово.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Андрію Володимировичу, спочатку Кожем'якін як голова комітету, а потім надам слово вам.

Будь ласка, Андрію Анатолійовичу.

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую, Андрію Володимировичу.

Андрію Володимировичу, я хотів би почати свій короткий виступ з того, щоб привітати сьогодні особовий склад Управління державної охорони України з професійним святом, з річницею. А також 13 січня, тобто позавчора, була така ж 27-а річниця Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України, яке теж вже 27 років як створено, яке я мав честь в свій час очолювати. Дякую.

І декілька питань. Перше питання, Андрію Володимировичу, 22 листопада минулого року ми прийняли Закон 7279 і запровадили кримінальні проступки. Пам'ятаєте, так? 7 грудня закон ми направили на підпис Президенту. І сьогодні вже 15 січня, 48 днів, і закон не підписаний. Є у нас стаття 94 Конституції, де сказано чітко, да, Регламент. Хотілось би, Андрію Володимировичу, від комітету, просто це доручення членів комітету, щоб з'ясувати ситуацію, чому на сьогоднішній день не підписаний закон або не виконані дії спікером, як це повинно бути згідно з Регламентом. Тобто закон підписується і направляється. 30 діб пройшло – і все. Це раз.

І друге. Я хотів би попросити, Андрію Володимировичу. Все ж таки треба ще розібратись з цим нашим створеним органом під назвою ДБР. Тому що законопроект  № 5395, який у нас вводить посади оперативних працівників та закріплює для них і інших працівників спеціальні звання, ну, він вже ставиться третій місяць чи четвертий позаду, тобто ми не розв'язуємо цю проблему, але треба було б якось надати можливість керівництву вже почати працювати повноцінно.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, Андрію Анатолійовичу.

Хочу вам сказати, що я детально вивчав позицію регламентну стосовно підпису Голови. Голова має право підписати лишень, коли вето накладене і Президент не підписує. На жаль, коли Президент не підписує, немає жодного юридичного регулювання, я це питання спеціально вивчав. Але я обов'язково звернусь до Президента України, зважаючи на ваше звернення, для того, щоб пришвидшити процес підписання Закону про кримінальні проступки. Наскільки мені відомо, там немає жодних політичних передумов, а можливо є вивчення, бо законопроект дуже об'ємний, і наше управління там дуже довго працювало.

Я, до речі, принагідно хочу сьогодні від імені нас всіх привітати і Михайла Теплюка, в якого сьогодні день народження (Оплески), який забезпечує юридичний супровід всього законодавчого процесу Верховної Ради України, як і весь Апарат Верховної Ради України.

І хочу долучитись до привітань Управління державної служби (УДО), бо, хто пам'ятає, в усі найважчі часи (27 років, якщо я не помиляюсь, сьогодні від створення УДО), в найважчі часи – і під час Помаранчевої революції, під час Революції Гідності – працівники УДО проявляли найвищий рівень і відваги, і розуміння, і державної позиції. І усі ті, які брали участь активну в революціях, майданах, знають, яка велика була відповідальність, і наскільки їхня позиція дозволила, щоб всі етапи і передачі влади пройшли безболісно. І сьогодні вони виконують  свою функцію важливу і на фронті, і на передовій, і кожного дня тут, у Верховній Раді, захищаючи нашу безпеку. Я хочу привітати усіх працівників і бійців УДО, і керівника з цим 27-річним ювілеєм. Вітаємо вас! (Оплески)

 Зараз слово для виступу надаю Іванчуку Андрію Володимировичу. Будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Христос народився, Андрію Володимировичу. Шановні друзі, всіх з Новим роком, з Різдвом Христовим! Бажаю плідної співпраці. Я думаю, що Верховна Рада показала в минулому році, що вона може приймати дуже багато якісних законів, і в цьому році теж нам треба багато чого зробити всім разом.

Стосовно роботи Комітету економічної політики, Андрію Володимировичу, я хотів би вас попросити на наступному вже пленарному тижні просто виділити день для Комітету економічної політики, тому що дуже багато напрацювали законопроектів. Особливо на часі стоїть блок питань удосконалення інституційної спроможності Антимонопольного комітету, вдосконалення конкурентного законодавства України. Тому я би просив хоча би півдня вівторка чи четверга віддати Комітету економічної політики, тому що законопроекти стоять в порядку денному, але вони хаотично, і ми вже півроку не можемо підійти до цього снаряду. Тому я дуже вас прошу такий акцент зробити на такому блоці для нашого комітету.

Дякую. На наступний пленарний тиждень. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Андрію Володимировичу, дякую вам за пропозицію.

І хотів би зазначити, у великій мірі наша робота була успішною, а я впевнений, була успішною на цій сесії, ми мали довготривалий план блоковий. І я хотів би порадитися з головами комітетів, чи нам краще зібратися в цю середу, щоб спланувати наступну сесію, чи в першу середу наступної сесії? Краще в першу середу.

Давайте так заплануємо, щоб ми традиційно на початку сесії, тоді не цієї середи, а першої середи першого тижня ми зібрались і склали фактично на всю сесію довготривалий план по блоках. Ми подивимося, які законопроекти в нас залишилися в боргу. Комітет за ті два тижні доопрацює. Тоді давайте, першої середи наступного пленарного тижня ми зберемося і довготривалий план розробимо. І вас запрошую до участі в цій нараді, Андрію Володимировичу, ви там нечастий гість. 

 

ІВАНЧУК А.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Зараз я запрошую до слова Андрієвського. Але вже 12 година.

Пане Степане, вам обов'язкове буде заключне слово?

 

КУБІВ С.І. 2 хвилини, якщо можна.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ну, добре, 2 хвилини тоді. Добре, 2 хвилини. Тоді Андрієвський,  2 хвилини – Степан Кубів, і завершуємо.

Будь ласка, Дмитре Йосиповичу.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Хотів би звернути увагу вашу на законопроект 9406, який пропонується до розгляду на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради.

Цей законопроект покликаний створити умови для сталого постачання електричної енергії підприємствам тепло- та водопостачання. Законопроект 9406 вже був у порядку денному нашого засідання, на жаль, для нього не вистачило часу. І перші тижні нового року підтвердили найгірші наші очікування. На превеликий жаль, десятки підприємств галузі житлово-комунального господарства не змогли заключити у відповідності до Закону про ринок електричної енергії відповідні договори, опинилися без надійного постачання електричної енергії, зараз отримують електричну енергію від постачальника, останньої надії, на 20-25 відсотків дорожче. Збитки ці не мають покриття в тарифі і ситуація вкрай небезпечна. З урахуванням заборгованості держави, а це і 6 мільярдів по субсидіях, 3,4 мільярди по різниці в тарифах, приблизно 20 мільярдів неплатежів населення, існує реальна загроза відключення від електроенергії і припинення постачання тепла і води.

Учасники Погоджувальної ради вже наводили дуже небезпечні приклади, коли цілі міста змушені перейти на погодинну подачу води, наприклад. І врахувати та врятувати ситуацію, частково вирішити блок той проблем, який накопичився, може якраз Закон 9406, який треба терміново приймати. Я абсолютно впевнений, що всі депутати Верховної Ради це розуміють, сподіваюсь на підтримку.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Миколо, знаю і розумію вагу цього законопроекту, він, бачите, стоїть зразу третім до включення в порядок денний.

Я на одне розраховую, ви мене послухайте, що ми в 12:30, після виступів фракцій, що ми зможемо працювати ефективно. Якщо ми увійдемо в повну процедуру, ми це голосування аж на після обіду перенесемо. Тому було би добрим і правильним, якби ми перших два законопроекти, які є об'єднуючі, провели за скороченою і ще до обіду включили в порядок денний сесії 9406. Такий мій попередній план, і я сподіваюся, що ми зможемо навколо цього питання об'єднатись і прийняти рішення. А потім, пане Дмитре, ви вже порадите, чи нам сьогодні ж після обіду до нього перейти, якщо ми включимо, чи поставити його в четвер. Ми будемо мати право і сьогодні після обіду, і в четвер, але це вже буде за вашою рекомендацією, якщо ми до обіду включимо в порядок денний сесії.

Зараз заключне, підсумкове – відповіді на питання представника уряду Степана Кубіва, колеги. Ми і так вже вийшли за межі нашого регламенту, а сьогодні ми не можемо затягувати роботу Погоджувальної ради.

Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Три керівники фракцій звертали увагу щодо планування і розуміння, що будемо ми відображати у довготермінових баченнях розвитку економіки і в цілому уряду. Хочу сказати, що Президент України підписав Закон про середньострокове планування. На уряді ми відповідно розглянули це питання, воно має великі системні переваги. Перш за все хочу сказати, що публічні правила гри і публічні фінанси, бюджетне управління ми робимо разом з Верховною Радою, і я за те вам хочу подякувати. Ми починаємо травень, червень, липень, і відповідно цього року, вперше за 27 років, ми робимо саме середньострокове планування у показниках розвитку нашої держави, в тому числі і економіки. Всі документи між собою пов'язані бюджетним процесом, ми працюємо з бюджетним комітетом. І бюджетні кошти сьогодні концентруються в тих рішеннях, які ми приймаємо разом з вами у сесійній залі.

Друге. Щодо питання Всеукраїнського аграрного форуму, про що говорив пан Бакуменко. Ми домовилися, що я з ДФС і Міністерством фінансів проговорю і дам конкретну відповідь.

Щодо закупівлі по залізниці. Там є наглядова незалежна рада, очолює її пан Шевкі. Вони є незалежні, працюють і проводять по тендерах ProZorro. Я відповідно передам це як депутатський запит голові комітету, і відповідно ми отримаємо відповідь.

Щодо пана Данченка, питання інформатизації і інновації, і електронні комунікації, я абсолютно підтримую, як і Голова Верховної Ради.

І наостанок також хочу сказати, що Управління державної охорони сьогодні вперше за  роки незалежності має українську форму, і це важливо дуже. І разом Служба безпеки України, відділ "К", це велика робота, яку вони роблять сьогодні спільну для покращення економічних показників...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Отже, колеги, засідання Погоджувальної ради оголошую завершеним.

О 12:30, я дуже прошу, без затримок бути в залі, щоб ми розпочали відразу нашу роботу ефективно з голосування. О 12:30 усіх запрошую в зал.