Погоджувальна рада

Опубліковано 17. 12. 2018

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

17 грудня 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал, займати робочі місця. Будь ласка, запросіть всіх у зал.

Отже, розпочинаємо Погоджувальну раду. І, перш за все, шановні колеги, я хочу привітати усіх з тим, що 15 грудня в Києві відбувся довгоочікуваний Помісний Православний Собор, і ми отримали нашу омріяну Українську Помісну Православну Церкву! Вітаю всіх, колеги! (Оплески)

Я пишаюсь тим, що на запрошення Вселенського Патріарха Варфоломія був учасником цього історичного Собору. Але хочу нагадати про роль і значення Верховної Ради України. І хочу нагадати, що ще в червні 2016 року ми у Верховній Раді України прийняли звернення Верховної Ради України до Вселенського Патріарха Варфоломія. І відразу після того я зустрічався зі Вселенським Патріархом, і ми подетально проговорювали всі етапи утворення церкви. Тоді була створена церковна комісія, яка протягом тих років вивчила всі канонічні деталі і яка дійшла до висновку, що українська автокефалія і українська церква має бути.

Я хочу подякувати і всім учасникам цього Собору. Минуть роки, а ми будемо згадувати цей день, як історичний день. Хочу привітати новообраного Предстоятеля Помісної Української Православної Церкви митрополита Епіфанія. І бажаю йому наснаги і Божого благословення у його служінні.

Я дуже щиро хочу від усіх нас подякувати і Вселенському Патріарху Варфоломію за опіку над українським народом, за його мужність, тому що ми всі знаємо, який неймовірний тиск чинився і чиниться на Всесвятійшого Патріарха від Москви і від усіх союзників, яких задіює Кремль у тиску на Варфоломія.

Окрема подяка екзархам Вселенського Патріарха Варфоломія в Україні, владикам Емануїлу, Даниїлу та Іларіону, які зробили неймовірно важку справу, і їхня роль під час Собору була справді визначальною і стабілізуючою. І я, колеги, відразу по завершенню Собору нагородив їх Почесними грамотами Верховної Ради України тут у Верховній Раді України.

І хочу теж сказати, що 6 січня, на початку січня відбудеться безпосередньо передача Томосу. І на запрошення Вселенського Патріарха я від імені Верховної Ради України теж візьму участь у цій історичній важливій події.

Хочу подякувати теж і Президентові України, який доклав величезних зусиль для того, щоб цей історичний день відбувся. І я, колеги, хочу підтвердити, що запрошую Всесвятійшого Патріарха Варфоломія прибути до України і виступити у Верховній Раді України. І я переконаний, що ми маємо гідно пошанувати цю видатну людину, мужню особистість, яка назавжди вписана в історію України.

Питання автокефалії Православної Церкви в Україні – це питання, яке вийшло далеко за межі релігії, це питання також і національної безпеки. Ми назавжди розірвали московські духовні пута, ми визволили віру. Росія, країна-агресор, вже не має монопольного права втручатись у духовне життя православних українців. День Помісного Собору – це ще один день утвердження незалежної української держави. Ще раз, колеги, вітаю усіх.

І хотів би по порядку денному запропонувати план на цей тиждень.

Отже, колеги, традиційно є пропозиція, що перший блок, з якого ми розпочнемо пленарний тиждень, це був блок питань національної безпеки і оборони. Це буде і справедливим, і Апарат відібрав ті питання, які мали би об'єднати зал і які мають здобути підтримку в залі.

Також пропонується, колеги, у вівторок включити в порядок денний сесії усі питання, які стосуються питання щодо продовження заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення. Для того, щоб ми у вівторок змогли включити, в середу на комітеті розглянути, і щоб в четвер ми змогли усі питання, які стосуються мораторію на землю, розглянути одним блоком.

У вівторок планується також і Закон України про приватну детективну діяльність, який дуже давно очікується.

І в середу традиційно ратифікації.

А на четвер я планую запропонувати два блоки: перший блок – це питання паливно-енергетичного комплексу. І Домбровський на попередній Погоджувальній раді наголошував на тому, що блок є сформований, це блок з 5-и питань, питання, які є узгоджені і які теж були промоніторені, і мають підтримку по фракціям.

А після того пропонується блок аграрної політики. І, колеги, наголошую, пропонується, щоб ми в блоці аграрної політики, я звертаюсь і до комітету, поставили на початку усі питання, які стосуються мораторію на землю. Їх є багато. І ті питання, які вже були зареєстровані і які вже пройшли комітет, і ті питання, які нами були внесені. Але задля справедливості ми маємо усі питання, які стосуються цієї сфери розглянути і по них прийняти рішення, бо це фактично буде до Нового року заключне пленарне засідання Верховної Ради України і, власне, щоб всі законопроекти в четвер були поставлені на порядок денний в блоці аграрної політики.

Отакий, колеги, план на цей тиждень. Мені видається, що у нас є усі підстави, щоб ми змогли його пройти ефективно і дієво, і нам просто вкрай важливо, щоб ми показали ефективну, злагоджену роботу українського парламенту.

Отже, сьогодні я хочу нагадати, що ми розпочинаємо від  "Блоку Петра Порошенка". І сьогодні від  "Блоку Петра Порошенка" до слова запрошується Олексій Гончаренко. Будь ласка.

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. Дякую.

Шановні колеги, а сьогодні хочеться сказати брати та сестри! Я вітаю від імені нашої фракції всіх, всі українців, весь український народ з визначним днем духовної незалежності України, 15 грудня – з днем створення єдиної незалежної Православної Церкви України. І для православних християн, і не тільки, і для католиків, для протестантів, і для мусульман та іудеїв, і для невіруючих людей, цей день є надзвичайно важливим. Це є історична перемога та історичний здобуток, бо мова йде про остаточне ствердження української незалежності.

Я хотів би від імені фракції партії "Блок Петра Порошенка" подякувати всім, хто долучився до цього, починаючи від народних депутатів, які підтримали президентську ініціативу і проголосували за звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням про надання Томосу. Безумовно, самого Вселенського Патріарха Варфоломія за його рішення. Патріарха Філарета, за роки боротьби та віри. І новообраного митрополита Київського, голову Православної Церкви України митрополита Епіфанія. І, звичайно, людину, яка очолила цей процес, Президента України  Петра Порошенка, чия рішучість, за словами митрополита Епіфанія, зробила можливою цю історичну перемогу, історичну   подію.

Я думаю, що всі перелічені, той колективний Мойсей, який сьогодні виводить український народ з московського рабства, насправді це те досягнення, яке буде золотими літерами внесене в історію нашого народу і в історію 2018 року. Але навіть більше я б сказав, що мова йде не просто про остаточне звільнення України, а мова йде про повернення Києву статусу Третього Риму, про ствердження України і Києва, як центру Східноєвропейського християнства. І це є надзвичайно важливим для кожного з нас.

Я хотів би звернутись і від імені фракції  "Блоку  Петра Порошенка"  попросити Голову Верховної Ради і всіх колег разом відпрацювати терміново два законопроекти. Один – по назвах церков в Україні, який буде передбачати, що церква буде називатись так, як вона має називатись згідно свого центру, де б він не знаходився, і українська православна церква є одна –  Православна Церква України.

Друге. Про те, що нам необхідно прийняти закон і законодавчо врегулювати питання переходу громад до Православної Церкви України, або якісь інші варіанти, включаючи питання захисту майна, щоб жодного хаосу, жодних зазіхань ми не побачили, щоб це відбувалося законодавчо врегульовано. І я вважаю, тут своє слово має сказати Верховна Рада України і терміново прийняти відповідні законопроекти. Закликаю створити робочу групу, яка буквально протягом доби зможе це зробити, і щоб на цьому тижні ми змогли це розглянути.

Також, безумовно, ми продовжуємо свою роботу, у нас є цей сесійний тиждень, і ми вважаємо, наша фракція, принципово важливими питання національної безпеки і оборони, законопроекти, які передбачають поступовий наш перехід до стандартів НАТО, щодо державного кордону, важливі закони просимо включити в порядок денний щодо прокуратури – 7199 та 6612. Безумовно, важливим законом є 9055 про адвокатську діяльність, який підтриманий Радою Європи, також 8449 – щодо альтернативної енергетики, є низка законопроектів, ми вважаємо за необхідне розглянути їх і продовжити розвиток в Україні альтернативної енергетики.

І ми маємо все це пройти, але я хотів би повернувся до того, що фактично сьогодні у нас є завершальна Погоджувальна рада в цьому календарному році, і всі ці питання, які ми зараз обговорюємо, вони є надзвичайно важливими, але життя, воно дуже швидко йде. А ось пройдуть 10, 50 років і навіть 100 років і 2018 рік будуть згадувати, як рік, коли Україна отримала свою духовну незалежність, коли була створена єдина незалежна Православна Церква України, як невід'ємний атрибут державної незалежності нашої країни, з чим я всіх і вітаю.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Хочу вам наголосити, що 8449 стоїть першим питанням в четвер і в блоці ПЕК було визначено, що цей законопроект буде стояти першим, а по питанням, які стосуються і перейменування церкви, очевидно, треба буде з головою комітету переговорити, якщо є достатня готовність, я думаю, що зможемо їх розглянути в четвер.

Від "Народного фронту" голова фракції Максим Бурбак, будь ласка.

Кібератака, включіть, будь ласка, мікрофон Максиму Бурбаку. Я прошу, технічні служби…

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги! "Народний фронт" вітає обрання Предстоятеля Православної Церкви України. Це велика і символічна подія, яка свідчить не лише про відновлення історичної справедливості, ми отримали духовну незалежність. Тепер розпочинається нова доба – становлення. І вона потребує великих зусиль всіх українців.

Тепер до справ наших мирських. Цей пленарний тиждень закінчує четвертий рік роботи Верховної Ради восьмого скликання, час підсумків та аналізу. Зупинюся лише на вибірковому списку основних результатів, які спростовують стереотип про "все пропало". Як голова фракції хочу прозвітувати щодо законів, авторами яких були депутати від "Народного фронту" або наші міністри, чи представники партії в органах виконавчої влади.

Передусім хочу відзначити Закон про тимчасово окуповані території Донбасу. Цим законом визнано факт збройної агресії Росії, а також визначено статус окупованих територій у Донецькій, Луганський областях та в Криму. Робочу групу з напрацювання тексту очолював секретар РНБО Олександр Турчинов. З лютого цього року діє Закон про призначення дострокової пенсії за віком для членів сімей загиблих під час Революції Гідності. Над цим законопроектом працювали наші колеги.

З квітня діє закон, який передбачає безстрокове встановлення групи інвалідності для осіб, які втратили кінцівки. А для учасників АТО безстрокове та на ступінь вище. Серед його авторів депутат "Народного фронту"  Вікторія Сюмар. 

Цього року також Верховна Рада ухвалила пакет законів "Чужих дітей не буває". Цей революційний комплекс законів був ініційований Міністром юстиції Павлом Петренком. І відомий, передусім, посиленням відповідальності для… (не чути, без мікрофону)

Саме депутати "Народного фронту"  домоглися прийняття Закону про збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Народний фронт" активно підтримав антикорупційну реформу і створення спеціалізованих антикорупційних органів.

Ми підтримали і ухвалення Закону "Про Вищий антикорупційний суд". І це продовження системної, антикорупційної реформи, яку ще розпочав уряд Арсенія Яценюка.

За ініціативи депутатів "Народного фронту" наступного року відбудеться вже третє підняття заробітної платні військовослужбовцям. Так само зросла зарплата Нацполіції та рятувальників. Це невелика частина тієї роботи, про яку може звітувати "Народний фронт" за 2018 рік.

Наша політична сила відіграла вирішальну роль в ухваленні усіх проривних рішень парламенту та уряду, тому ми маємо повне право закликати колег забути про амбіції та припинити війну на знищення одне одного. Ваша політична війна впродовж виборчої кампанії може зруйнувати не лише всі здобутки, а й державу. Задумайтесь над цим!

"Народний фронт" боронив і боронитиме незворотні позитивні зміни в Україні. Ми захистимо державу і наш курс в ЄС і НАТО. За це нас ненавидить ворог і його посіпаки "медведчуки". Вчора один з підконтрольних Кремлю-Медведчуку так званих "телеканалів" вилив проти мене низькопробний інформаційний бруд. Нічого іншого "Народний фронт" від телеканалу Путіна-Медведчука й не очікував. На війні як на війні! Ворог прагне знищити патріотичні українські сили, але "Народний фронт" ніколи не піде на компроміси з тими, хто займається пропагандистською підривною роботою  проти нашої країни. І тому ми підтримали звернення до РНБО щодо запровадження санкцій проти юридичних осіб "112 Україна" і NewsOne. Вкотре закликаємо членів фракції БПП та представників інших державницьких сил бойкотувати телеканали Путіна-Медведчука "112" і NewsOne та не відвідувати їх ефіри.

Звертаємося до Президента України Петра Олексійовича Порошенка нарешті розглянути на засіданні РНБО відповідну постанову Верховної Ради  України. Брехня і пропаганда не має нічого спільного зі свободою слова.

Ми неодноразово вимагали відсторонення Медведчука від участі у тристоронній контрактній групі, припинення його безперешкодних перельотів до Москви під прикриттям звільнення українських заручників, а насправді отримання чергових інструкцій від Путіна для реалізації реваншистських планів в Україні.

Наша фракція систематично закликає СБУ розслідувати діяльність Медведчука, як координатора проросійського реваншу і контрреволюції в Україні. Москва роками методично працює над дискредитацією найбільшої державницької політичної сили – партії "Народний фронт" та її лідерів.

Маємо ще один свіжий приклад: суд зобов'язав чергового блогера-брехуна спростувати фейк, що Яценюк нібито вивів з України 30 мільярдів доларів. Раніше суд зобов'язав ще одного так званого "блогера" спростувати брехливу інформацію про 24 вілли Яценюка в Майамі. Автор публічно вибачився за фейк ще до винесення рішення судом.

Раніше так само вибачався один автогонщик та автомобільний журналіст, який поширив брехню про мільярд Яценюка. Варто нагадати, що слідком Росії приписує Яценюку участь у чеченській війні. Усе це говорить, що ворог послідовно цілить саме на "Народний фронт" та його лідерів. А це означає, що ми на правильному шляху і за жодних умов не зійдемо з нього.

До речі, "112" каналу також доведеться відповідати за брехню, яку вони поширюють за вказівкою їхніх кремлівських роботодавців. Досить безкарно поширювати в Україні неправду і ворожу пропаганду, досить! Крапка.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від фракції "Об'єднання "Самопоміч" Березюк Олег Романович.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, шановні пані і панове, доброго дня! В ці дні згадалося дуже така невеличка історія з власного життя, 45 років тому приблизно на порозі бабусиної хати в маленькому галицькому селі маленьким хлопцем слухав напівпошепки розмову старших жінок про те, що були давно часи, коли руські, цитую: "Купили нашу церкву шахрайським способом за соболині шуби". І тоді малим пацаном і не думав, що буду жити в період, коли це одне з найбільших шахрайств в українській історії завершиться перемогою українського духовенства і українських людей.

Але цей шлях не був простий, якщо ви пам'ятаєте, ще вчилися в школах в 70-х роках, в кожному класі майже були люди, які страждали за віру, це були протестанти, які одні з перших в радянській імперії почали відстоювати свої духовні права і були прикладом для багатьох, але багатьох не було. А потім у 80-х роках Українська Греко-Католицька Церква силою духу духовенства і людей повстала і звільнилася. І сьогодні ми є свідками Ренесансу Української Православної Церкви – церква, яка, напевно, найбільше постраждала від російської агресії.

І ця церква сьогодні повстала для того, щоб дати нам всім можливість повірити в силу духу і в силу віри. І дуже б хотілося, щоб державні чиновники, які сьогодні волею народу і волею історії є при владі не просто прикривалися тим прекрасним періодом Ренесансу, а своїми діяннями стверджували його, бо це заслуга не їхня і не наша, це заслуга духовенства, людей протягом останніх сотні років.

Тому хотілося б запитати нас з вами і урядовців, і уряд, і Президента України, що робити з 110 мільярдами  дефіциту  доходів бюджету і ЄСВ, яке  казначейство  нарахувало на  14 грудня цього року. 110 мільярдів. Чим будуть покривати цей дефіцит?  Звичайно, відомо чим. Цінами і кишенями людей.

Що робити? Тому що не працює економіка. Сьогодні торгівельний баланс  в мінусі  8 мільярдів на користь імпорту. Це означає, що ми нічого не виробляємо. Це дуже важливий момент, щодо якого повинна кожна державна інституція дати відповідь. Ми відстаємо від духовенства і людей, які виконують свої функції, а уряд і держава продовжує традиційний постколоніальний синдром. 

А що робити, коли чи не в кожній новобудові в Києві і в інших маленьких містах і великих з'являються салони гральних автоматів? Це прибуток української економіки? Ми заробляємо на людях, створюємо іншу біду? Це запитання до уряду і Президента України. Далі настає період просто в кожному будинку і новобудові – це як хлібний магазин. Сьогодні це питання також національної безпеки, бо там  перебувають українські діти. 

Це дуже важливий тиждень – тиждень, коли ми маємо проголосувати мораторій, продовження мораторію на продаж землі. Чому? Тому що  український уряд, українська держава не створила умов і обставин, щоб український фермер, український селянин міг спокійно купити свою землю на ринку. На превеликий жаль, це зроблять тільки ті, які мають "чорну готівку" в Україні, і селяни стануть кріпаками. З одного боку, ми, у нас Ренесанс духовної волі, а з економікою в нас проблеми.

І ще одне хочеться запитати в уряду, як він готується до ймовірної фінансової світової кризи, про яку повідомляє і Всесвітній банк? Це він так готується? Цікаво й запитати Президента…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Цікаво і запитати Президента України: це він з повинною прийшов перед українським народом на прес-конференцію, коли признався, що призначив членом трьохсторонньої контактної групи де-факто путінського агента? Це цікава пропозиція. Ми маємо йти за прикладом духовенства і людей – відроджувати український дух і націю, а не торгувати Україною на міжнародних ринках.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Тимошенко Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановний Голово, шановні колеги! Я хочу від імені всієї нашої команди привітати Україну зі створенням єдиної Помісної Православної Церкви, а також із обранням її Митрополита.

Я хочу сказати, що не так багато в нашій історії трапляється таких віколомних історичних подій, які дають українській нації шлях в майбутнє. Це було отримання незалежності, це було ствердження нашого шляху повернення до західної цивілізації. І зараз – це створення єдиної Помісної Православної Церкви. Я думаю, що такі події дійсно для нації стають переламними для того, щоб ми, відштовхуючись від духовної єдності, ставали ще сильнішими, ставали ще успішнішими.

Але хочу зараз відмітити велику роль Патріарха Філарета, яка, власне, була в цьому величному процесі. Патріарх Філарет – людина, яка своєю силою духу, силою віри створила Українську Православну Церкву, зберегла її, примножила її міць. І сьогодні, я переконана, що так само, як в історію України надійно входить єднання православних церков українських, так само в історію України увійшла велика персона – це Патріарх Філарет. І нам всім треба йому за це щиро подякувати. І, безумовно, тепер відповідальність всієї нації в тому, щоб процес становлення проходив духовно, мирно, без будь-якої агресії, з збереженням того міжконфесійного миру, який завжди в Україні був, щоб ми не допустили створення якоїсь хвилі агресії на цій світлій історичній події. Я на це дуже покладаюсь. І будемо для цього все робити.

Що стосується введення, продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі, це також великий захист українських інтересів на майбутнє. І я прошу, щоб наш законопроект, "Батьківщини", 5476, який вже з 2016 року стоїть і в порядку денному, і пройшов комітет, щоб він був внесений в порядок денний, і дуже дивно, що до нього з порушенням Регламенту появилися велика кількість альтернативних, що, в принципі, забороняється. Ну, ми не заперечуємо, головне, щоб було проголосовано продовження мораторію, і чим більший період – тим краще.

Що стосується енергетичного блоку питань, мені дуже дивно, що проект постанови, який внесений шістьма лідерами фракцій і який передбачає скасування рішення уряду про підвищення в ручному режимі цін на газ, в енергетичний блок не включено. Це проект постанови 9265, якого чекає вся країна, і я просила би, враховуючи, що він є підписаний шістьма лідерами фракцій, його внести до порядку денного і розглянути – хай визначається парламент.

І останнє, що я хотіла би сказати. Дорогі друзі, порівняно з історичними подіями, які відбуваються в українському православ'ї, так само відбуваються епохальні авантюри по крадіжці найбільшої власності України – це української газотранспортної системи. За нашими даними Президент України пообіцяв спільно з його афілійованими компаніями вкрасти до того моменту, поки Президент відійде від влади, українську газотранспортну систему.

Віддається не просто половина газотранспортної системи за безцінь, а ще і віддається управління невідомо кому. І Україна позбавляється 3 мільярдів доларів щорічного доходу. Якщо таке трапиться, Україна буде обібрана до нитки під псевдофальшиві патріотичні гасла.

Саме тому я звертаюсь зараз до Голови Верховної Ради, до всіх лідерів фракцій законопроект 8107, який зареєстрований, який повністю пройшов всі процедури і який забороняє будь-які маніпуляції з газотранспортною системою, мусить бути проголосований. І хочу попередити всіх шахраїв, в тому числі міжнародних, включаючи і діючого…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Хочу попередити всіх шахраїв, включаючи Президента, які, як коршуни, зібралися на власність, на газотранспортну систему, що щоб ви зараз не зробили, новий Президент України поверне Україні газотранспортну систему і не поверне тих грошей, які за неї буде заплачено. І це буде визначено Законом України про націоналізацію вкраденого українського стратегічного ресурсу. Тому краще не лізьте в ці авантюри.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Юліє Володимирівно, я хочу вам сказати, що всі законопроекти, на цьому наголосив, які стосуються продовження мораторію, обов'язково щоб були включені. І тут, власне, має, я наголошую ще раз, я зараз даю вказівку, щоб він був включений. І хочу вам наголосити, альтернативні внесені не до вашого, альтернативні внесені до 8449. Їх дійсно дуже багато, тих альтернативних. І тому я остерігаюсь, що може тривати більше години сам розгляд. Але тим не менше, ми всі законопроекти маємо розглянути. І буде справедливо, якщо ми розглянемо по мірі подання. Той, хто подав перший – перший законопроект, а потім ті, що були подані.

І я сподіваюсь, що аграрний комітет підтримає цю позицію, і ми розпочнемо блок, власне, з цих питань, а потім вже інші питання, які є, які вами були підготовлені. Ми з вами ще проведемо робочу розмову, але думаю, ви не будете заперечувати, бо це буде фактично заключний тиждень у цьому році. І ми повинні це зробити, ми повинні проголосувати.

Дякую вам.

Отже, голова фракції Політичної партії "Опозиційний блок" Новинський  Вадим Владиславович. Будь ласка.

 

НОВИНСЬКИЙ В.В. Шановні колеги, на минулому тижні ми були свідками піар-акції під назвою "Об'єднавчий Собор", яка стала елементом виборчої кампанії Петра Порошенка. Ця акції супроводжувалась грубим застосуванням адміністративного ресурсу, що є порушенням 35 статті Конституції України, на неї витрачалися бюджетні кошти, обласні державні адміністрації займалися примусовим звезенням людей на так зване свято. При цьому Служба безпеки України чинила тиск на архіреїв, порушуючи кримінальні справи, викликаючи на бесіди та допити. Кричущим проявом беззаконня стало насильне привезення до Києва співробітниками СБУ митрополита Могилів-Подільського Агапіта. Вся державна машина була запущена в хід, аби організувати так званий Собор, у якому відмовилася брати участь канонічна Українська Православна Церква. Влада не отримала бажаного результату. Він досягається не таким шляхом. Наслідком цього Собору не стало подолання розколу в українському православ'ї, розкол лише поглибився. У найближчі десятиліття говорити про єдність буде дуже важко.

Вважаю те, що сталося 15 грудня, є не перемогою, а особистою поразкою Петра Порошенка. Він не зміг поставити на чолі створюваної ним релігійної організації свого ставленика митрополита Симеона та також зовсім неочевидні позитивні наслідки від цього дійства. Весь світ бачив примусовий характер свята і те, що від початку і до кінця вся ця історія штучно створена саме владою. А справжню церкву так створити неможна. До речі, Президент нам досі не оприлюднив текст своєї угоди з Патріархом Варфоломієм. Дивлячись на все, що відбувається, ми маємо всі підстави вважати, що мова у документі іде про своєрідний хабар Патріарху з метою отримання допомоги на виборах.

Звертаюсь до Президента із закликом негайно розсекретити текст його угоди з Патріархом Варфоломієм. Прошу вважати це депутатським запитом до Адміністрації Президента.

Замість того, щоб займатися відновленням миру та економіки Порошенко пішов шляхом розпалювання міжконфесійної ворожнечі. І є побоювання, що тиск на канонічну церкву лише посилиться. Тепер влада, аби показати масовий перехід в нову організацію, буде лише збільшувати тиск на священників та архієреїв канонічної церкви. Ми можемо стати свідками нових захоплень храмів. Якщо влада дійсно не планує захоплювати храми та власність канонічної Української Православної Церкви, пропонуємо поставити до порядку денного наш законопроект 6200, який не дозволить незаконно позбавляти конфесії права власності на майно та права користування майном.   

Далі. За 10 днів закінчиться режим воєнного стану в 10 областях.  Ми наполягаємо на звіті Міністерства фінансів щодо наслідків для економіки цього кроку Президента. Уповноважений з прав людини має звітувати чи були дотримані громадянські права на цих територіях, як було обіцяно Президентом.

Також "Опозиційний блок" пропонує цього тижня розглянути законопроект № 9355-3 про заборону продажі землі до проведення Всеукраїнського референдуму. І за результатами референдуму ухвалимо рішення. Ринок землі має бути справедливим, до старту продажу мають запрацювати Земельний кадастр і чіткий механізм оцінки.

Нарешті менше року залишається до парламентських виборів, а країна досі не знає,  за якою системою обиратиметься наступний парламент.

Ми, фракція партії "Опозиційний блок", вважаємо, слід терміново розглянути в другому читанні Виборчий кодекс, а також наполягаємо на внесення в порядок денний цього тижня законопроектів "Опоблоку": про зниження ціни на газ та тарифи для населення; про забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб; про конституційні права чорнобильців; про заходи з подолання загроз трудової міграції та захисту прав трудових мігрантів.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович, будь ласка. 

 

ЛЯШКО О.В. Щиро вітаю всіх українців із історичною подією – із створенням незалежної Української Церкви. Мільйони українців впродовж століть чекали цієї надзвичайної події, вона нарешті відбулася. І вітаю і Патріарха Філарета, і все духовенство. Треба віддати належне зусиллям Президента України Петра Порошенка в процесі становлення незалежної Української Церкви.

Моя сила в тому, що я  завжди говорю правду. Якщо я помиляюсь, я визнаю помилки. Якщо є за що похвалити Порошенка, навіть він мій політичний опонент, я маю це сказати, що він доклав до цього  достатньо зусиль для того, щоб ця подія відбулась.

Але водночас ми так само маємо багато претензій, які б хотіли озвучити.

Перше – це ситуація з воєнним  станом.  Парламент прийняв рішення тривалий час тому про воєнний стан. Відповідно до Закону про воєнний стан парламент має працювати. В мене питання: де працювали депутати? На яких курортах, на яких лижних гонках, на яких Багамах і Канарах? Тому ми наполягаємо на тому,  щоб завтра відбулось закрите засідання  парламенту, де керівники Генерального штабу, Міністерства оборони, Верховний Головнокомандувач прозвітували перед депутатами і перед народом  про ситуацію з воєнним станом. Що зроблено? Від кого воєнний стан? Від  того, щоб зберегти  Президента Порошенка від виборів і поразки на виборах? Чи від реального ворога? Які реальні наслідки введення воєнного стану?

Хочу нагадати, відповідно до соціологічних опитувань, 70 відсотків українців переконані, що ідея з воєнним станом була з однією метою, щоб  Президент Порошенко утримався при владі. Ця  авантюра йому не пройшла завдяки нашим  зусиллям і колег з опозиції, з  "Батьківщини",  інших   людей, які розуміють, для чого треба ці авантюри. Тому прийдіть і прозвітуйте перед українцями.

Наступне. Дуже приємно було почути, пане Голово, що ви на четвер ставите питання мораторію про продаж земель.  В цьому році діє цей Закон  за моїм авторством. Я дякую всім депутатам, які його підтримали, і його  обов'язково треба продовжити. В українців немає грошей, щоб купити землю. Влада бреше про те, що люди збагатяться, коли буде продаж земель. Тому що збагатяться одиниці олігархів, які  накопили величезні банки землі, а мільйони    українських селян стануть ще біднішими.

Я минулого тижня був на Сумщині у селі Перехрестя, Липоводолинський район, там аграрне підприємство, яке діє 100 років, "Надія". Сьогодні у цього підприємства "Надія" забирають останню надію, у продовж кількох років їм не видають державні акти на землю, кілька тисяч гектарів земель хочуть виставити на аукціони, а працівники цього підприємства, ветерани праці досі землі не отримали.

Тому я звертаюся і до Академії аграрних наук, і до колег депутатів з профільного комітету, давайте об'єднаємо зусилля, щоб вже в лютому прийняти закон, який дає право працівникам підприємств, Академії аграрних наук, колишніх радгоспів, ветеранам праці на свій пай. Тому що повна несправедливість, коли два сусідні села, де був колгосп, колишні колгоспники землю отримали, а там, де був радгосп, люди землю не отримали і таких людей сотні тисяч по Україні, треба дати їм цю землю, щоб вона їх годувала, їхніх дітей і онуків, а замість продажу землі відновлення державних програм підтримки розвитку сільгоспвиробництва, фермерів, аграрного устрою нашого фермерського на селі і не треба ніякої землі продавати буде. До речі, Конституційний Суд підтримав ініційовані мною і нашою командою зміни до Конституції про те, щоб аграрним устроєм України визнати фермерське господарство. Я прошу поставити ці зміни до Конституції на розгляд парламенту і прийняти їх для того, щоб назавжди зняти питання про продаж землі іноземцям і про те, щоб деребанити на догоду владі і Міжнародному валютному фонду нашу українську землю.

Третє. Юлія Тимошенко вже згадала нашу спільну Постанову про скасування рішення уряду про підвищення цін на газ, про встановлення мораторію на підвищення тарифів, про звільнення наглядової ради "Нафтогазу" і про повернення всіх мільярдних коштів, які вони собі виплачують, до Державного бюджету. Вже пройшли всі терміни, які дають можливість розглянути цю постанову в залі. Ми наполягаємо на тому, щоб це рішення було розглянуто, і щоб ми зупинили грабіжницьку політику влади, коли грабують людей, виставляють рахунки за борги, яких люди насправді не мають, незважаючи навіть на лічильники, людям пишуть "від фонаря" платіжки, що беріть платіть борги. Уявляєте реакцію сім'ї, яка на всьому економить, людина, яка спить під трьома одіялами, відключають той газ, щоб зекономити, а їм виставляють борги, за які вони не платили. Цю несправедливу грабіжницьку політику треба припинити.

І ми наполягаємо на тому…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. І ми вимагаємо, щоб це рішення було розглянуто і парламент прийняв відповідальну постанову про зниження цін на газ. Не зробите сьогодні – я зроблю це після виборів.

Далі. Катастрофічна ситуація з Інститутом серця, хто не чув, повідомлю. Якісь отморозки захоплювали Інститут серця в п'ятницю. І лікарі замість того, щоб лікувати хворих, захищали свій інститут. Я вимагаю від влади вжити всіх заходів, щоб не грабувати, не позбавляти… (не чути, без мікрофону)

  

ПАРУБІЙ А.В. Олеже Валерійовичу, я думаю, що уряд з того приводу дасть роз'яснення.

А зараз Бондар Віктор Васильович, співголова групи "Партії "Відродження", будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу! Я думаю, найбільш значуще і болючіше питання для всієї України і українців – це підняття тарифів. Ми неодноразово про це говорили, і я все ж таки хочу, щоб ми повернулися до цього питання, і вимагаю поставити на голосування проект постанови, який підписали шість глав фракцій і груп про те, щоб зупинити зростання тарифів і провести аудит енерготарифів, які сьогодні існують.

Більше того, я хочу озвучити деякі цифри, які, я думаю, для багатьох будуть вражаючі, це цифри, які надали експерти за останній тиждень. Ми уважно передивлялися всю ситуацію, звідки, як формуються тарифи, як  формується ціна газу для України. І я хочу, щоб вся Україна це знала.

Я тепер після отримання цих цифр, не дивуюсь, чому місяць не допускають до перевірки нашої Рахункової палати "Нафтогазу України", бо ті цифри, які я буду називати, вони, я думаю, для багатьох українців дадуть велике уявлення, що насправді відбувається, який рівень, масштаб корупції, процвітання в цих державних установах.  

Так от, я хочу сказати, що якщо подивитися за останні роки, прибуток "Нафтогазу України" складає в 2017 році 39 мільярдів гривень. Це майже півтора мільярда доларів. Якщо порівняти, то "Газпром" російський показав  за той самий період прибуток майже 1,6 мільярда доларів – це практично сукупні цифри, вони співпадають.

"Укргазвидобування" показав прибуток майже 30 з половиною мільярда гривень – це мільярд 100 мільйонів доларів. Тобто разом вони нам показують 2 мільярди 600 мільйонів доларів прибутку. Якщо порахувати ще "Укртрансгаз", газотранспортну систему, це ще 3 мільярди доларів прибутку, які отримує Україна з нафтогазового комплексу.

Але є цифри й більш вражаючі. Ми хочемо підняти питання, чому у нас не допускають Рахункову палату до перевірки. Коли ми почали розбиратися, як формується ціна на європейський газ, то з'ясувалося, що за 2017 рік поставки газу в Україну здійснює вже 80 компаній-посередників, які поставили майже 14 мільярдів кубів газу, збільшили обсяги поставок на 27 відсотків і постачають нам сьогодні газ за ціною від 300 до 500 доларів за тисячу кубометрів.

Коли ми почали аналізувати вартість газу і звідки він береться, то з'ясувалося, що газ фактично заходить в Україну з газорозподільчої станції Вельке Капушани на словацько-українському кордоні. Коли починаєш робити перевірки, з експертами говориш, то з'ясовується, і я хочу, щоб Рахункова палата перевірила це, підтвердила або спростувала, що з'ясовується, що фактично весь цей газ, він купується в європейських посередників, але цей газ, який країна виробництва Росія. І фактично ми маємо сьогодні російський газ, за який додатково сплачуємо транзитні кошти через Україну, і на якому, як ми порахували і дали експерти висновок, посередники європейські заробляють від 2 мільярдів 100 мільйонів доларів до 3 мільярдів 200 мільйонів доларів за рік. Фактично, якщо сплюсувати всі цифрі, прибуток "Нафтогазу" – півтора мільярда доларів, прибуток "Укргазвидобування" – мільярд 100 мільйонів доларів, посередники європейські, які заробляють на газі, на поставку в Україну майже 3 мільярди доларів – це все сукупно складає майже 6 мільярдів доларів,  170 мільярдів гривень, плюс порахувати прибуток Української газотранспортного системи – це ще 80 мільярдів гривень, майже 3 мільярди доларів. Таким чином, 250 мільярдів гривень сьогодні – це прибуток трьох державних компаній, які отримують разом з посередниками так званими європейськими, які викачують кошти з українців, української промисловості, а фактично це четверта частина бюджету України. То в нас виникає питання: чого не допускають Рахункову палату до перевірки цих фактів? Яким чином ці "діячі видатні" державних підприємств нарахували собі шалені премії мільярдні, а тепер ми розуміємо за що їм дають ці премії – щоб вони скривали ці факти від України і українців, щоб вони дали пояснення, що це за 80 посередників, які працювали з європейської сторони сьогодні з Україною, з "Нафтогазом України", звідки вони з'явилися, як з ними підписувалися контракти і чому контракти, ціна на газ така диференційована: від 300 доларів за тисячу кубометрів до 500. І от на ці всі питання має дати відповідь Рахункова палата.

Дивує, чому мовчить уряд, не звертає на це увагу, і дивує, чому ми, Андрію Володимировичу, не ставимо проект постанови на голосування. Він дасть можливість зупинити ці грабіжницькі тарифи і провести аудит енерготарифів і собівартості газу. Тому ми вимагаємо це поставити...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від групи "Воля народу" Шахов Сергій Володимирович.

 

ШАХОВ С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, останній у цьому році пленарний тиждень вимагає від нас, всіх фракцій і груп, об'єднання, щоб закрити питання, які ми заборгували, це саме по аграрному сектору. Маю надію, що перенесення відповідного блоку з вівторка на четвер нарешті поставить крапку в цій нескінченній історії, коли парламенту чогось не вистачає. Я вважаю, що сільське господарство, українські селяни та фермери це заслужили, адже у цьому році маємо рекордний урожай за всі роки незалежності: по зерновим культурам майже більше 700 мільйонів тонн. Українське село, а також наші металурги і наші заробітчани утримали гривню і не дали їй скотитися у прірву.

Але як так виходить, шановні колеги, що маємо високі врожаї, а ціни на харчі сьогодні в нас зростають і зростають? На хліб майже в 20 відсотків зросла ціна, у нас зараз соціальні сорти хліба вже коштують, як у Польщі та Литві, але тільки зарплати далеко не європейські. Регулювання цін на соціальні види продуктів у нас давно скасовано, бідне населення залишається сам-на-сам у скруті. Українці майже 50 відсотків своїх доходів витрачають на споживання. Наша країна закріпилася у списку найбідніших країн світу.  Поріг бідності ООН – 5 доларів на добу, в Україні ж – 2 долари на добу. Вже цілком серйозно починають звучати думки щодо необхідності введення продуктових карток та амбарних книг в магазинах. Ми не маємо цього допустити, шановні колеги. Держава має  забезпечити українців продуктами харчування за рахунок  доступних цін і подальшого розвитку  аграрної сфери.

Саме тому наш обов'язок – включити до порядку денного  законопроект 9162 про основні засади державної  аграрної політики та державної політики сільського розвитку, а також проголосувати за законопроект 6527-д – про сільськогосподарську кооперацію, 7118-1 – щодо управління земельними ресурсами в ОТГ і  8121 – зміни до Земельного кодексу, що протидіють рейдерству.

І найголовніше. Колеги, ми не маємо права продовжувати сьогодні говорити взагалі про продаж землі під час виборів Президента, під час виборів парламентських, під час війни,  щоб  дати можливість взагалі думати олігархам, латифундистам за гроші скупити українську землю, за гроші дати можливість сьогодні окупувати українську землю і лишити людей жебраками.

Наступне. Не встигли українці оговтатися від підвищення ціни на газ в 23,5 відсотка, як їх "привітали" з новими тарифами на тепло. Економіка невблаганна, газ є невід'ємною складовою при виробництві тепла, але чому ж тарифи по країні піднялися далеко за прогнозовані 16 відсотків? Не можу наголосити, що за минулі 2 роки на тепло зросла ціна на 20 відсотків, в окремих випадках – і на 50 відсотків при стабільній вартості природного газу.

Найчастіше тарифи необґрунтовано піднімали в населених пунктах в Дніпропетровській, Кіровоградській, Вінницькій, Київській, Полтавський та Луганській областях, в Луцьку, в Житомирі, Івано-Франківську, Тернополі  та Сєвєродонецьку. Це моніторинг НКРЕКП. Місцева влада частіше повідомляла тарифи не піднімати, а сама піднімала ці тарифи. Тому ми вимагаємо негайно сьогодні втручання Міністерства інфраструктури та ЖКГ і накладення контролю за підняттям цін на тарифи по теплу. Тому що сьогодні ні в які рамки не вписується, коли люди жебракують, не наїдаються навіть хліба, а їм піднімають ціни на тепло.

І останнє. 26 грудня у нас завершується воєнний стан. Тому ми закликаємо на наступному пленарному тижні на "годині запитань до Уряду" озвучити звіт, що саме було зроблено під час воєнного стану, яким чином його введення посприяло нашій обороноздатності. Потрібно пояснити передусім українським громадянам, навіщо це було потрібно і що це дало Україні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я хочу ще раз підтвердити, що в четвер ми розглянемо всі питання про продовження мораторію на землю, але разом з тим ми повинні чесно сказати між собою, що олігархи вже скупили більшість українських земель по сірих схемах, незаконних схемах. А тепер вони роблять усе можливе, щоб селянин, який є власником цієї землі, не мав права ні продати її, ні купити, щоб все лишилося в тих сірих схемах, які, на жаль, існують на тому ринку в Україні. Звичайно, ми маємо продовжити, але ми повинні створити всі законодавчі умови для того, щоб український селянин був господарем своєї землі, а не через довідки про те, що після смерті він передає свою землю, олігархи нечистоплотні скуповували ці землі і заганяли українського селянина в рабство.

Тому давайте чесно говорити, що стратегічно ринок української землі – це є інтерес, перш за все, українського селянина. А бажання відтягнути цей момент – це бажання зберегти сірі схеми, якими олігархи скуповують землі і переводять українських селян в такий, знаєте, стан напіврабства.

Дякую вам. Зараз Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. 5 хвилин, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, так само я дуже щаслива, що здійснилася мрія мільйонів українців про створення єдиної Помісної Православної Української Церкви, за яку тисячі українських священиків загинули в сталінських концтаборах. І власне, 15 грудня я була серед людей на Софійському майдані. Там була абсолютно прекрасна атмосфера найкращих часів Майдану і, знаєте, це був хороший приклад для тих кандидатів в Президенти, які звозять на свої шоу-мітинги людей, платять їм по 200 гривень. Не треба так робити. Все, що по?справжньому народжується, воно народжується від серця.

І хочу повністю підтримати слова нашого владики Епіфанія, який сказав, що Православна Церква України до всіх ставиться з любов'ю, відкрита для всіх, і ми сподіваємося, що тільки в любові насправді народжується все справжнє. І це диво, що ми отримали Томос, тому що за цим столом сидить кілька людей, які закликали сусідні країни і патріархів сусідніх країн не давати України Томос. Якщо хтось відкрито навіть говорить, що він був проти цієї ідеї, то ще більш огидно виглядає поведінка тих, хто рядиться в ряси українства, але насправді робив все для того, щоб зашкодити не так Президентові Порошенку, як Україні. Але "все тайное становится явным" і ці прізвища ми будемо знати.

Власне, дорогі друзі, я хочу подякувати сьогодні парламенту не тільки за голосування по заяві на підтримку Президента Порошенка про звернення до Патріарха Варфоломія по Томосу, але, звичайно, і за ще кілька важливих голосувань. По-перше, це голосування по особливостям місцевого самоврядування в Донецькій, Луганській областях, саме завдяки підтримці тут позиції Порошенка минулого тижня так само було пролонговано санкції проти Російської Федерації, як країни-агресора.

Я хочу подякувати Андрію Володимировичу Парубію, який 8 раз ставив на голосування Закон про цивільне розмінування і завдяки цьому голосуванню нашому минулого тижня під час надзвичайно вдалого візиту Президента до Брюсселя було підписано вже першу угоду з трастовим фондом по активізації цієї роботи. І ви знаєте, колеги, так само в заяві, яку було прийнято минулого тижня в Брюсселі на саміті ЄС і в заяві Європейського парламенту немає, як в цьому парламенті було, нерозуміння, навіщо ввели військовий стан. Наші європейські партнери набагато більше, ніж популісти місцевого ґатунку, відчувають ті загрози, які сьогодні стоять перед Україною. І саме завдяки тому, що ми з вами тут все-таки (розум на якомусь моменті запанував в парламенті!) проголосували за введення військового стану, так само було підтримано Україну в позиції відносно необхідності пролонгації санкцій проти Російської Федерації, Президент України передав всі списки тих ефесбешників і кораблів російських, які брали участь в захопленні українських суден для того, щоб проти них вводилися секторальні санкції. І ми переконані, що азовський пакет санкцій, Європейським Союзом після проходження відповідних дебатів і процедур буде прийнято.

А сьогодні на сесії Генеральної Асамблеї ООН буде проголосовано Резолюцію щодо мілітаризації Азовського і Чорного морів. І ми переконані, що для світового співтовариства рішення РНБО, а не Президента, одноголосне, за яке голосували в тому числі і представники дуже видні фракції коаліції. А деякі члени коаліції також заявляють, що вони не розуміють, навіщо було введено військовий стан. Ми змогли мобілізувати наших європейських партнерів.

Але справедливо в тому, що не Президенту треба зараз задачі ставити в контексті військового стану парламенту, а подати, що ми ще не зробили, щоби він запрацював. І тут, до речі, у нас дуже багато, шановні колеги, домашньої роботи.

Зокрема, ми маємо на цьому тижні, я буду наполягати на цьому, проголосувати Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівель  продукції якраз в оборонному секторі, те, про що нас просить наша армія. Нам дуже потрібно  прийняти Закон про військову поліцію і про військових капеланів. І, до речі, найсвітліші обличчя, які були на майдані на Софійському, і там були  сотні цих людей, це були в тому числі і військові капелани, яким ми дуже дякуємо за те, що вони підтримують українське воїнство і українську армію, яка сьогодні боронить Україну.

І наостанок, шановні колеги, я хочу подякувати уряду, який нарешті розблокував всі бюрократичні перепони, і вже більше 60 родин політв'язнів Кремля отримали відповідні соціальні виплати, які зможуть спрямувати на юридичну підтримку і на допомогу своїм близьким.

Так само уряд сьогодні робить все, щоб підтримати…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В.  … українських моряків, яким українська влада, ми їх сприймаємо виключно, як військовополонених, але всім їм надано юридичну підтримку. Сьогодні адвокати цих наших героїв… До речі, родини обурені тим, як відбувалося засідання  Верховної Ради України, де жоден не згадав про те, що хлопці поранені, гідно відстоювали там українську позицію, в тому числі захищаючи бізнес, бізнес в Азовському і Чорному морі, і кораблі, які там… (не чути, без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Луценко Ірина Степанівна, Представник Президента України у Верховній Раді України.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, 15 грудня відбулася історична подія –  оголошено про створення Української автокефальної незалежної Церкви, Президент дякує всім, а в першу чергу, Верховній Раді за роль в цьому процесі, за звернення Верховної Ради до Вселенського Патріарха, що забезпечило Президенту можливість здійснити відповідні дії по створенню і запущенню цього процесу.

Ця подія, оголошення про створення незалежної Української Церкви, можна прирівняти до акту державотворення, це день духовної незалежності України. І, звичайно, не можна не відзначити історичну місію Президента України, його першого президентства, це процес, до якого долучився Президент Порошенко, про створення незалежної Української Церкви. І це особливо важливо, якщо врахувати момент, в який все це відбувалося – війна на сході, анексія Криму, не прикрита агресія Росії, час, коли наявність єдиної Православної Церкви, це питання не менш важливе для країни, ніж створення та існування сильної армії. І якби наші окремі кандидати не цілували руки московським патріархам кирилам, а інші не дзвонили в дзвони московських церков, не викрадали наших священників, які б не тиснули на митрополита Володимира, можливо, б цей час був би не так втрачений і процес створення Української Церкви незалежної був би проведений раніше.

Наступний момент. Тут багато говорилося про те, що ж дало нам ведення воєнного стану в Україні, про міжнародну підтримку і мобілізацію міжнародної спільноти, яка однозначно визнала неприкриту воєнну агресію Росії і відповіла відповідними санкціями. І сьогодні буде голосування в Організації Об'єднаних Націй стосовно Резолюції по мілітаризації Чорного і Азовського морів. Не можна не відзначити, які дії відбулися в Україні, я їх перерахую.

Військові сили приведені в бойову готовність, доукомплектовані понад 100 одиницями, а ще має доукомплектуватися 200 одиницями техніки. Провелася передислокація військ, бойове злагодження бригад та батальйонів територіальної оборони. Уточнився і затвердився мобілізаційний план. Посилено охорону Державного кордону, об'єктів критичної інфраструктури, державної таємниці, збільшено кількість блокпостів. Визначено перелік закладів охорони здоров'я, де за потреби надаватиметься необхідна медична допомога військовим, в тому числі і створено резерви інвентарю, ліків, донорської крові. На виконання затвердженого урядом плану впровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану уточнено плани евакуації населення, матеріальних і культурних цінностей. У десяти областях, в яких введено воєнний стан посилено і збільшено патрулювання Національною поліцією, підключено Національну гвардію.

Шановні колеги! Не можу не зупинитися на питаннях, які відбулися 5 грудня. Міжнародним кримінальним судом в Гаазі російське вторгнення на Кримському півострові кваліфіковано як міжнародний збройний конфлікт між Україною і Російською Федерацією. Всі дії агресора на захопленій території визначаються на предмет скоєння злочинів проти людяності.

12 грудня урядом України утворено міжвідомчу комісію з питань підготовки консолідованої претензії до Російської Федерації. Це є надзвичайно важливе рішення, де будуть зібрані всі факти і докази, затверджені на рівні уряду за допомогою всіх міністерств і відомств, які дадуть можливість пред'явити вже фактаж. А також  і фінансові претензії до Російської Федерації за агресію Криму.

Але робота Верховної Ради має продовжуватись, ми маємо працювати, у нас є дуже багато завдань, про деякі з них уже проговорила Ірина Геращенко, Перший віце-спікер, Президент України просить парламент звернути увагу на питання, пов'язані по створенню умов для існування Православної Церкви України, не порушуючи при цьому права тих, хто хоче бути прихожанином інших церков. Зараз, саме зараз, в даний момент надзвичайно важливо зберегти міжконфесійний мир і не дати тій же Москві скористатися ситуацією для створення в Україні ще одного фронту – православного.

Ми з вівторка починаємо розглядати законопроекти, пов'язані з нашою національною безпекою і обороною. Тому …

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. … надзвичайно важливо долучитися і розглянути питання по створенню військової поліції. А також надзвичайно важливо, і воєнний стан це показав, розглянути питання забезпечення і закупівлі зброї, обладнання, логістики, тобто закупівлі в армію.

Тому, шановні народні депутати, є багато роботи. Ще один законопроект про адвокатуру і адвокатську діяльність, на якому наголошує Президент України, має бути розглянутий і прийнятий.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Перший віце-прем'єр-міністр України Кубів Степан Іванович, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги! Шановний пане Голово! Від імені уряду України передусім хочу привітати усіх з обранням глави Православної Церкви України Митрополита Епіфанія. 1030 років історії християнства на українських землях – і зараз, нарешті, лідерство, історична місія Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради Андрія Парубія, депутатів Верховної Ради – ми отримали ще один символ незалежності і свободи. Цього разу свободи духовної, без якої вся інша свобода не може бути довершеною. Відтепер наші свобода і єдність є підтвердженням історичної мудрості українського народу і кроком до звільнення від української окупації, про що говорив Президент України Петро Порошенко.

У цей час прийнято підбивати підсумки, а також дякувати всім, хто причетний до кожного вагомого результату. Це захист прав бізнесу, дерегуляція, покращення бізнес-клімату, полегшення, доступного до фінансування, прозорий доступ до державних ресурсів, заохочення інвестицій, інновацій, модернізація промисловості. Від імені уряду я щиро вдячний за цей рік, зі списку топ-35 парламент ухвалив у цілому 13 ініціатив, серед яких: посилення Закону "Маски-шоу стоп"; полегшення процедур на митниці, зокрема розширення "єдиного вікна"; спрощення розробки та видобутку українського газу; прозорі правила валютного регулювання (8155), де єдність уряду, Президента України, Національного банку і депутатів показали те, що необхідно приймати загалом разом; посилення захисту прав; нове законодавство про врегулювання процедури банкрутства; Закон про товариства з обмеженої відповідальності та багато-багато інших рішень.

Зі згаданого списку на першому читанні парламентом також підтримано розроблений Мінекономрозвитку важливий урядовий законопроект, який дозволить залучити стратегічні інвестиції в інфраструктуру (7373) і посилює відповідальність. Крім того, зовсім нещодавно парламент підтримав уряд та запропонував середньострокове бюджетне планування. Трьохрічні макропоказники – це важлива фундаментальна зміна, яка дозволить зробити управління державою більш передбачуваним і якісним.

Разом з тим у вересні на початку поточної сесії Головою парламенту було запропоновано комплексний план законодавчої бази, блоків євроінтеграції та посилення спроможності громад. Тому дякуємо вам, Андрію Володимировичу, депутатам парламенту в цілому за десятки-десятки прийнятих спільно рішень.

Звичайно, окрема широка подяка парламенту за вчасну підтримку запропонованого урядом пакету з бюджету 2019 року, який вперше в історії був прийнятий у листопаді. Хочу сказати, що окремі категорії філософів і популістів депутатів і в 2016, в 2017, в 2018 роках, я звертаюсь до тих, хто не любить Україну, говорять, що не буде прийнятий бюджет. Але всі доходи і видатки по бюджету 2018 року будуть виконані згідно затвердженими разом з вами і нами рішеннями, які ми проголосували у сесійній залі – це виплати пенсій, зарплат, стипендій, соціальних витрат, будуть виконані вчасно.

На черзі низка соціальних ініціатив для підтримки Героїв Майдану, Революції Гідності, учасників АТО і їх родин. Це питання, як відомо, є  пріоритетними в роботі Міністерства у справах ветеранів. Як і комендант Майдану, я також приділяю і ці питання мають мати велику увагу. Немає жодного сумніву, що спільна кропітка робота над продовженням такого високого темпу ухвалення решту пріоритетних економічних децентралізаційних законопроектів. Це великий спільний результат роботи уряду, Президента і парламенту, це спільна робота з Національним банком України по законодавству, що очікують інвестори в міжнародних фінансових установах. А перед тим спільний порядок денний – це сильна квітуча Україна, мир, добробут, і мир – найголовніше в нас у державі.

Питання порядку денного. Прохання розглянути і підтримати проект 9075, 9284, 7306 – це питання митного тарифу, гармонізованої системи опису і кодування товарів, це законопроект 7471д, 8527. Окреме прохання щодо розкладу на цьому тижні 4558 і 8236 – щодо передачі земель в постійне користування у власність фермерського господарства. 

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Щодо воєнного стану і звернення до уряду. Я повністю підтримую виступ Ірини Луценко, і відповідно уряд абсолютно в комплексі працює із Секретаріатом Ради національної безпеки і оборони і Президентом України, Міністерством оборони.

Також хочу привітати усіх з прийдешніми різдвяно-новорічними святами.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Степане Івановичу.

Нагадаю, сьогодні від комітетів виступи зліва розпочинаються. І тому першому надаю слово Андрієвському Дмитру Йосиповичу. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я хочу нагадати, як в листопаді вся країна спостерігала за критичною ситуацією, що сталася в деяких населених пунктах у зв'язку з відсутністю договорів на постачання газу. Тоді ситуацію вдалося врегулювати тільки після втручання керівництва держави, провідних українських політиків.

От пройшов місяць і зараз Україна знов на порозі надзвичайного стану в житлово-комунальному господарстві.

Степане Івановичу, про надзвичайний стан хочу розказати в житлово-комунальному господарстві.

Справа в тому, що з 1 січня 2019 року набуває чинності і працює Закон "Про ринок електричної енергії". І на сьогоднішній день жоден постачальник електричної енергії не взяв участь у тендерах, які були проведені у листопаді-грудні на постачання електричної енергії для підприємств критичної інфраструктури. Таким чином жоден водоканал в Україні не має надійного постачальника електричної енергії. Це стосується і водоканалів, які мають заборгованість по розрахунках за електричну енергію, яка склалася, в першу чергу, внаслідок невиконання державою своїх зобов'язань щодо відшкодування різниці в тарифах, своєчасного коригування тарифів, перерахування коштів на субсидії, а також це стосується підприємств, які таких боргів не мають. Наприклад, "Львівський водоканал" жодної копійки щодо заборгованості не має, але і не має постачальника електричної енергії.

Комітетом розроблений законопроект 9406, який пропонує гарантувати постачання підприємствам універсальної послуги до 1 липня 2019 року. І я просив би керівництво Верховної Ради,  і завтра, я думаю, ми розглянемо цей законопроект на нашому комітеті, передбачити його розгляд вже на цьому тижні. Це вкрай важливо.

Ще раз хочу нагадати, ми з 1 січня не маємо…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановні колеги, я ще раз хочу звернутися до всіх учасників нашої наради… Можна не відволікати Першого віце-прем'єр-мністра? Степане Івановичу! Ну, це ж просто якась "запрєдєльна" ситуація  просто! Можна попросити шановну людину – да? – не відволікати?

Критична ситуація в житлово-комунальному господарстві… Ну, вас просто відволікає людина! Немає постачальників електричної енергії для теплокомуненерго та водоканалів. Прошу врегулювати.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякуємо, шановний пане Дмитре!

І повірте, що представник уряду зараз все фіксує, всі звернення народних депутатів України. І дякуємо вам за конкретику у вашому виступі.

Будь ласка, Ганна Гопко, голова Комітету у закордонних справах.

 

ГОПКО Г.М. Я хочу приєднатися до всіх вітань. Торжество історичної справедливості – ми маємо єдину Помісну Православну Церкву України і подякувати всім, хто до цього був долучений, в першу чергу, подякувати Богу за таку милість.

Хотіла б сказати, колеги, надалі нам важливо нові перемоги, зокрема, в протидії Росії-агресору і приємно, що створена нарешті міжвідомча комісія, хоча ми наполягали на створенні окремого органу у владі. Але, тим не менше, я сподіваюсь, що вона пришвидшить якомога швидше збір фактів, доказів і фінансові претензії за агресію і піде шляхом, зокрема, "Ощадбанку", який абсолютно нещодавно виграв Міжнародний арбітраж, і один мільярд 300 мільйонів тепер Кремль змушений буде заплатити "Ощадбанку". І це перший, в принципі, приклад, коли ми примушуємо державу-агресора відповісти в юридичній площині за збитки, що виникли через окупацію частини території України. Це прекрасна перспектива.

Але я хотіла б, колеги, говорити про ще одну незалежність, яка надзвичайно важлива для України – це про газ. І саме ми хотіли б сказати, що газ і газовими схемами Кремль купував лояльність української політичної еліти, впливав на економіку і соціальну політику. І зараз досі ми бачимо, що регіональні газові компанії України фактично монополізовані групою проросійського олігарха Фірташа, що несе серйозну загрозу не лише перспективам створення ринку газу, а і енергетичній безпеці України.

Я хотіла б сказати, що в нас є перспективи перетворитися з імпортера газу на експортера, і ми можемо поставляти на європейський ринок газ, і це стане нашою зброєю проти "Газпрому". Для цього нам потрібно, щоб видобуток газу був на рівні 27 мільярдів кубометрів щорічно, сьогодні – лише 20,5, тому зростання видобутку власного газу – це усунення впливу РФ на Україну і зменшення корупції в політиці. Я хотіла, щоб профільний комітет розглянув, зокрема постанову, зареєстровану декількома народними депутатами, 9317, а уряд якомога швидше створив умови для залучення інвесторів і збільшення видобутку.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам, шановна пані Ганно.

І до слова запрошується Микола Княжицький, голова Комітету з питань культури і духовності.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую, пані Ірино.

Хотів би сказати, що на цьому тижні стоїть нарешті наш законопроект про вшанування пам'ятних дат, який може здаватися неважливим, але ми справді повинні вшанувати пам'ять і тих достойних українських громадян, які робили все для того, щоб українська держава відбулася, так як сьогодні робить більшість з нас присутніх в цьому залі, як робить керівництво держави, створюючи дійсно революційні історичні події, які справді фактично повертають  українському народу Українську Церкву, а українських християн – в центр світового православ'я, тому що Українська Православна Церква буде, справді, однією з найбільших, фактично найбільшою  православною церквою в світі.

Хотів би теж сказати, що закони, які стосуються церковного життя, про які згадував і представник фракції "Блоку Петра Порошенка", і спікер парламенту, розглянуті в нашому комітеті вже давно. Тому якщо буде політична воля і потреба їх розглядати в залі, то ці законопроекти готові до розгляду.

На цьому тижні ми будемо розглядати в нашому комітеті законопроект  про застосування української мови як державної. Сподіваємося, що успішно розглянемо цей законопроект, який включає в себе понад 2 тисячі правок, і будемо готові для того, щоб разом, українським парламентом, разом затвердити цей законопроект і зробити ще  один надзвичайно важливий крок і до остаточного ствердження нашої незалежності, нашої самобутності і нашого місця  в сім'ї європейських народів.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.

І до слова запрошується Сергій Пашинський, голова Комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні колеги, я  хотів би звернутися до всіх керівників фракцій, до  всіх комітетів, які не на словах, а на ділі вболівають за підняття обороноздатності нашої армії.

В чому проблема? Ви знаєте, що ми почали отримувати військово-технічну допомогу від наших стратегічних партнерів і союзників? Наприклад, в бюджеті США на наступний рік передбачено 250 мільйонів доларів допомоги. Більше того, ця цифра може бути збільшена до 400 мільйонів. Але є одне "але". Сполучені Штати поставили чітку умову, що ми цю допомогу отримаємо саме військово-технічну, а не якусь іншу тільки тоді, коли ми внесемо зміни до законодавства і дозволимо Міністерству оборони України, Збройним Силам України   заключати прямі контракти. Це дуже проста ідея.

На сьогоднішній день у нас  залишився такий, знаєте, радянський ще пережиток, коли є так званий інститут спецекспортерів. І я дуже прошу, тут немає ніякої інтриги, тут дуже проста зміна: просто через кому після спецекспортерів включити "Міністерство оборони України". Це законопроект 9122, і я прошу його підтримати і підтримати за основу та в цілому. Він буквально складається з декількох рядків. Будь ласка, пані Ірино, я прошу донести цю тезу до спікера, і я надіюсь, що я почутий в залі і почутий в цьому залі.

Додатково я звертаю увагу, що зараз під час впровадження воєнного стану проводиться комплекс заходів, наприклад, з залученням резервістів. Величезна відповідальність покладена на військкомати, але звертаю знову ж таки вашу увагу, що нам треба поміняти законодавство, розширити функції наших військкоматів і перетворити їх в центри підготовки, призову…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. …та соціального захисту. Я теж дуже прошу підтримати даний законопроект. Ну, і ще в нас є борг перед нашими прикордонниками, це Закон 6777 про утримання Державного кордону.

Дякую за увагу і надіюсь на підтримку і відпрацювання, от по Сполученим Штатам це дуже важливо, це ми просто, наші міжнародні зобов'язання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Ви трошки пізніше до нас приєдналися, шановний пане Сергію, хочу наголосити, що ми вже відзначили і важливість проголосованого Закону вашого комітету щодо розмінування, який вже дав нам підписання першої угоди з трастовим фондом НАТО минулого тижня і про важливість саме розблокування голосувань по закупівлях для Збройних Сил України.

Будь ласка, Ольга Бєлькова, заступник голови Комітету з питань ПЕК. Прошу, пані Ольго.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Шановні колеги, всіх вітаю. Хочу нагадати, що 22 грудня відзначається День енергетика України. Це тисячі і тисячі простих робітників цієї галузі, які забезпечують нам електроенергію від початку її генерації і аж до моменту нашого споживання її. І що ж ми очікуємо в цей день? Напевно, деякі депутати, Верховна Рада, міністерство повиписують грамоти цим працівникам, нададуть якісь подарунки, але, ну, це важливо, безумовно, але я думаю, що вони від нас чекають, що ми вирішимо проблемні питання їх галузі, а їх надзвичайно багато. Сьогодні говорили тут багато про газ, і традиційно я саме в цій сфері виступаю. Але я вам можу сказати, що в секторі електроенергетики так багато проблем назбиралося і щодо відновлювальних, і щодо ядерного палива, і дуже багато, низка проблем. І я вдячна керівництву Верховної Ради, що все ж таки включили дуже важливі питання в останній тиждень.

Почну з відновлювальної енергетики: 8449-д і низка альтернативних до них. Колеги, буде дуже палка дискусія, і я закликаю всі фракції підготуватися. Якщо ми хочемо, щоб зелена енергія посіла гідне місце в українській економіці, вона також має бути і безпечна, конкурентна і за нормальними тарифами. Будемо обговорювати, і я дуже сподіваюсь, приймемо у першому читанні.

Блок ядерної енергетики: 7471-д, 8348, 5550-д. Ці питання узгоджують, яким чином наш ядерний регулятор може впливати на всі процеси, які пов'язані з ліцензуванням, з безпекою, перевірками і так далі. 6089 (друге читання) щодо поводження з радіоактивними відходами.

Блок електроенергетики окремий: 8527-д, 8468. Колеги, дуже багато…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

БЄЛЬКОВА О.В. … які вимагатимуть підготовку саме позицій всіх фракцій. Я наголошую на тому і прошу підготуватися всім фракціям до професійних дискусій.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановна пані Ольго.

І до слова запрошується Григорій Немиря, голова Комітету з питань прав людини. Просимо.

 

НЕМИРЯ Г.М. Багато виступаючих справедливо говорили про важливу подію в історії України, про створення єдиної Помісної Української Церкви – Церкви України, про єднання, про духовні речі. Саме на такому фоні ще більше резонує ситуація, яка вже є системною, невипадковою, яка, на жаль, – я Степана Івановича прошу послухати – є свідченням політики, яка проводиться в Україні щодо прямої і непрямої дискримінації внутрішньо переміщених осіб, вимушених переселенців. Адже як можна говорити про те, що такої політики немає, якщо вже більше року свідомо гальмується розгляд і позитивний розгляд у Верховній Раді двох законопроектів 6692 – про пенсії, а відомо, що від 300 до 400 тисяч українських громадян зараз не мають доступу до пенсій. Як можна говорити про рівність всіх перед законом, коли вимушені переселенці дискриміновані по відношенню до їх виборчих прав. А Закон 6240, який у Верховній Раді вже півтора року, він навіть не розглянутий в комітеті.

Тому якраз от день такий, коли ми говоримо про єднання, про те, що в єдності наша сила. Час задуматися чи не занадто у нас пустопорожньої риторики і замало конкретних дій, адже все це бачать. І коли ми говоримо, що наближаються вибори одні, інші вибори, ми маємо говорити не лише і не стільки про кандидатів, а про людей, які можуть або не можуть мати права голосу на цих виборах. Коли ми говоримо про непосильні тарифи, ми маємо говорити про тих, які навіть пенсію цю жалюгідну не можуть отримати або які отримували, а зараз вони не мають до неї доступу, тому що вони, бачте…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд завершити. Прошу.

 

НЕМИРЯ Г.М. … контролюється урядом для того, щоб відвідати своїх рідних старих або подивитися, що там з їх житлом. От я хочу на цьому загострити питання.   

І, ви знаєте, у мене складається таке враження: чим гірше справи, тим більше у нас згадують за прізвищами або без прізвища Президента України. Я думаю, треба менше згадувати прізвище Президента України і більше думати про громадян України, гарантом конституційних прав яких є Президент Порошенко.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Наступний у нас зараз виступ: Віктор Галасюк, голова Комітету з питань промполітики. Будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. У цьому залі лунали дуже важливі слова і про духовну свободу, і про історичну мудрість, але не треба забувати, що ми вже майже 3 тижні живемо у воєнному стані. І тому українське суспільство, і українські виробники, і народні депутати хотіли би почути від економічного блоку уряду, а що зроблено в економічній політиці для того, щоб відреагувати на ті величезні виклики, які існують? Що зроблено для того, щоб провести масштабне імпортозаміщення, перестати купувати компоненти у країни-агресора, а купувати в українських виробників, прийняти нарешті Закон "Купуй українське, плати українцям", який вирішить цю проблему раз і назавжди на майбутнє? Що зроблено для того, щоб підтримати експорт українських виробників, для того, щоб надати їм дешеві кредити і допомогти продавати за кордоном продукцію з високою доданою вартістю, яке це передбачає Закон про Експортно-кредитне агентство? Що зроблено для того, щоб підтримати українську промисловість в цілому?

Чому досі не розглянуті, хоча вони входять в топ-35 пріоритетів урядових, законопроекти про індустріальні парки, які створюють інвестиційно-привабливі умови і дозволяють Україні конкурувати з Туреччиною, з Польщею, з нашими іншими успішними сусідами конкурувати за робочі місця, за інвестиції, за добробут. Чому ми не чуємо від уряду принципового наполягання на прийнятті цих законопроектів?

Я наголошую на ще одній стратегічній ініціативі, яку Комітет промислової політики і підприємництва рекомендує розглянути парламенту на цьому тижні. Це законопроект 6671-д про безкоштовне приєднання до інженерних мереж. Це комітетська редакція доопрацьована, яку треба приймати негайно для того, щоб зняти найбільший бар'єр на вхід в українську промисловість.

Ми хочемо не тільки почути відповіді на ці питання, а побачити реальні дії уряду, влади і парламентської більшості щодо виправлення…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Завершили.

Дуже дякую вам, шановний пане Вікторе.

І до слова запрошується Сергій Висоцький, заступник голови Комітету з питань свободи слова.

Прошу, пане Сергію.

 

ВИСОЦЬКИЙ С.В. Дякую, пані головуюча.

Шановні колеги! Коли ми сьогодні на початку нашої наради говорили про вплив медіа, пов'язаних з агресором і з кумом Путіна, на українське середовище, мені варто згадати законопроект, який вже вкотре не виноситься на розгляд Верховної Ради. Це законопроект 9068, який повинен посилити відповідальність ЗМІ за розповсюдження мови ворожнечі та внести в категорію мови ворожнечі також визнання в пропагандивних цілях на українських телеканалах легітимності агресії проти України чи окупації нашої землі. Це дуже важливий законопроект, який надасть Нацраді з питань телебачення і радіомовлення змогу штрафувати в великих об'ємах тих людей і ті телеканали, які за вказівкою кума Путіна зараз розповсюджують зневіру в українську державу. Це по-перше.

По-друге, я від колективу авторів, вже не від комітету, хочу підтримати пані Гопко, голову Комітету у закордонних справах щодо Постанови 9317  про Звернення до Уряду України щодо вжиття невідкладних заходів щодо енергетичної безпеки держави. Зараз ми не купуємо газ у агресора. Але для того, щоб впливати на європейську ціну, впливати на показники "Газпрому" і використовувати наш український газ, як зброю України проти агресора, як завжди агресор використовував свій газ, як зброю проти України, нам потрібно стати експортером газу.

Зробити це можуть допомогти тільки стратегічні закордонні інвестори, в тому числі інвестори Сполучених Штатів Америки. Якщо ми, як парламент, в останній рік каденції, якщо наш уряд, який ми уповноважили для того, щоб він здійснював нашу політичну програму як парламенту, не спроможеться оголосити конкурси на ліцензії та на СРП і не спроможеться зробити так, щоб стратегічний американський та європейський інвестор прийшов на внутрішній ринок, ми не зможемо досягти…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ВИСОЦЬКИЙ  С.В. Дякую.

…повноцінної енергетичної незалежності. Тільки міжнародні корпорації, які прийдуть на видобуток, тільки міжнародні корпорації, які принесуть сюди їхні западні корпоративні стандарти. Тільки міжнародні корпорації, які мають вплив на ухвалення рішень і в Брюсселі, і в своїх національних столицях, і у Вашингтоні. І тільки їх мільярди і мільярди інвестицій  зможуть зробити так, що ми назавжди зліземо з російської газової голки. І навіть які б не були наступні парламентські вибори, вони не зможуть нас повернути в…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо за палкий виступ, шановний колего!

І запрошуємо до слова зараз шановного нашого колегу пана Руслана Демчака, заступника голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності. Прошу.

 

ДЕМЧАК Р.Є. Доброго дня, шановні колеги, шановна головуюча, на минулому тижні у нас ще є одне досягнення і висока оцінка нашої роботи: було рішення Міжнародного валютного фонду по виділенню чергової програми stand-by Україні. Не дивлячись на те, що в Україні введено військовий стан, сьогодні банківська система продемонструвала, що вона дієздатна, Національний банк є інституційно незалежний і може контролювати ситуацію в країні, в тому числі що стосовно курсової політики. Для того, щоб така сама ситуація була і на банківському фінансовому секторі, для нас є вкрай важливо підтримати внесений Президентом законопроект про консолідацію функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг (№ 2413а), який поставлений до порядку денного у четвер.

А також я хотів би попросити звернути увагу на законопроект 2456-д, який очікував свого розгляду у повторному другому читанні вже більше року. На нього є голоси, хоча до другого читання там всього лише одна відхилена правка, тобто це буде розгляд швидко, і прошу його підняти у прохідний список. Цей законопроект є дуже важливим для захисту прав споживачів фінансових послуг, і наш комітет робить акцент, до Нового року хоча б включити цей законопроект єдиний для того, щоб ми його розглянули у четвер у прохідному списку дещо раніше. І таким чином ми будемо вважати, що наш комітет в цьому році виконав свою програму, ми задоволені своєю роботою.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Сьогодні з мікрофонами проблема.

Дякую, шановний пане Руслане.

І запрошуємо до слова Дениса Силантьєва, заступника голови Комітету з питань молодіжної політики, будь ласка.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги, вже закінчується 2018 рік, а ми так і не змогли проголосувати за проект Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань, про становище молоді в Україні на тему: "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації" (реєстраційний номер 7383), що спрямований на підтримку нашої молоді. Він тричі виносився на голосування, але присутність депутатів не дозволяла за нього проголосувати. Оскільки цей проект, як завжди, стоїть у середу, і ми знаємо, що депутатська явка дуже мала в цей день, тому просимо вас, шановна Ірино Володимирівно, щоб ви також допомогли, щоб цей законопроект був винесений на розгляд у вівторок. Це було б дуже доречно, оскільки до порядку денного пленарного засідання на вівторок також включений проект Постанови про присудження у 2018 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування (реєстраційний номер 9282).

Також дуже важливо, окрім цього, включити законопроект про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок з метою збереження об'єктів фізичної культури і спорту (реєстраційний номер 6487). Реалізація цього закону унеможливить зміну цільового призначення земельних ділянок для будівництва та обслуговування об'єктів фізичної культури і спорту і, як наслідок, встановить додаткові гарантії для збереження та функціонування спортивних споруд. Ми за багато років незалежності України не зробили жодних об'єктів спортивної інфраструктури за державні кошти, так давайте хоч збережемо ті, які ще залишилися.

Також просимо включити до пленарного засідання проект Постанови…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Також просимо включити до пленарного засідання проект Постанови про заходи із забезпечення захисту сімейних цінностей та інституту сім'ї в Україні (реєстраційний номер 8521), щоб сімейні цінності в Україні були і збережені, і захищені на належному рівні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую  вам.

Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний пане головуючий, шановні колеги, Комітетом з питань охорони здоров'я минулого тижня була проведена нарада, яка була присвячена оцінці виконання доручення Президента і, власне, Указу щодо введення воєнного стану. Ми проаналізували, яким же чином ті області, які, власне, і підпали під цей наказ, яким чином вони будуть забезпечувати медичне забезпечення. Всі ми розуміємо, що воєнний стан – це не тільки війна, це не тільки армія і зброя, а це можливість захисту. Так от, яким чином буде забезпечуватись захист населення? Чи підготовлені медичні заклади? Міністерство охорони здоров'я опублікувало на своєму сайті перелік медичних установ, яких воно не забезпечило ні коштами, ні відповідними інструкціями, як це, власне, має працювати.

Тому наші спроби дізнатися, яким чином будуть поповнені резервні запаси, резервні запаси крові, медикаментів, того устаткування на випадок, якщо буде військова агресія, вони, на жаль, завершились надзвичайно негативною, на мій погляд, ситуацією. Тому що Міністерство охорони здоров'я  комусь делегує повноваження і дає доручення, при цьому незрозуміле джерело, звідки медичні заклади і області відповідні мають взяти кошти. І ситуація взагалі ніяк не вирішується.

Окремо потрібно звернути увагу взагалі на наші резервні фонди. Закладки, які робились з, власне, там медикаментами і перев'язочним матеріалом, так це закладки 70-80-х років минулого століття. Яким чином знову-таки держава має забезпечити і гарантувати медичний захист населення на випадок повномасштабної агресії?

Не можна забувати про те, що, власне, Україна знаходиться в стані війни, тому, на мій…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На мій погляд, теперішня команда Міністерства охорони здоров'я не те, що не підсилює обороноздатність  держави, вона підриває.  Тому що коли чиновники отримують зарплату 120-140 тисяч, але при цьому неспроможні взагалі продукувати ніякі якісні документи, які дають системні рішення, ці чиновники не можуть продовжувати займати ті посади.

Крім цього, звертаюсь до присутнього тут пана Кубіва…

 

ПАРУБІЙ А.В. Ви зможете підійти до пана Степана, і він вислухає вас без жодних сумнівів.

Будь ласка, Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго  дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Знову в порядку денному немає жодного законопроекту з так званого "цифрового пакету".  І я хочу сказати, що дві галузі України зростають – це цифрова галузь і аграрний сектор. Ми користуємося підтримкою Європейського Союзу, наших закордонних партнерів, але не виконуємо навіть наш порядок денний по асоціації з країнами ЄС. І це є дуже поганим, тому я звертаюся, щоб все ж таки ми змогли знайти змогу і проголосувати ці законопроекти, які відкривають зростання економіки, в першу чергу, і наповнення нашого бюджету, і таким чином можна фінансувати розвиток економіки, інші проекти.

По-друге, я звертаюся до Степана Івановича. Степане Івановичу, я хочу подякувати вам особисто і урядовому комітету за те, що підтримали на минулому тижні Український центр радіочастот, але дуже важливим є, щоб Кабінет Міністрів затвердив їхнє питання. І я знаю, що завтра буде засідання Кабінету Міністрів. Я б дуже просив би вас розглянути це питання на Кабінеті Міністрів і захистити це унікальне підприємство для України.

Тепер хочу сказати з точки зору медицини. Зіштовхнувся останні три дні реально з ситуацією в медицині. Я хочу сказати, що це є просто жах! Реформа є фейковою. Я дуже вдячний лікарям, професіоналам, які працюють. Але в Києві, наприклад, при епідемії кору, місць немає. І практично нічого не робиться.

Ще раз хочу сказати, я хочу подякувати всім лікарям із клініки,  яка знаходиться на Алішера Навої, 2-а дитяча, клініка "Борис". Але їм, вибачте, потрібна державна підтримка.

Я хочу звернутися до виконуючого обов'язки Міністра…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. … охорони здоров'я, що замість того, щоб фейки спростовувати, потрібно займатися реальною охороною здоров'я. А якщо займатися фейками, то нехай вона переходить, вибачте, до Міністерства інформаційної  політики і очолює там департамент із спростовування шейків.

Місто Кривий Ріг, не видають в аптеках по безкоштовних рецептах медикаменти по сахарному діабету. Звертаюсь офіційно і прошу пояснити чому в місті Кривому Розі не видають по....

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Олександре, я цілковито підтримую вашу позицію з приводу вашого блоку. Але, як ви знаєте, кожен раз ми стикаємося з тим, що є брак голосів. Давайте ви виберіть, можливо, два законопроекти ключових. А, якщо я не помиляюсь, їх і є два ключових, у вівторок поставимо їх після включення в порядок денний сесії. Якщо зал не буде заперечувати, просто рейтинговим голосуванням подивимося яка ситуація, якщо хоч один з них має шанс, щоб ми змогли його розглянути ще до Нового року.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Добре.

 

ПАРУБІЙ А.В. І це я даю доручення Апарату, ці два законопроекти, якщо вони мають комітет, а вони, очевидно, мають комітет...

 

ДАНЧЕНКО О.І. Їх три все ж таки. Ну, два – давайте так, окей, все, два.

 

ПАРУБІЙ А.В. І подивимося чи на хоч один з них ми зберемо голоси, і завтра у вівторок ми зможемо цю ситуацію промоніторити в залі. Домовились, так?

 

ДАНЧЕНКО О.І. Так, домовились.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Савчук Юрій Петрович, будь ласка.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу! Доброго дня, шановні колеги! Вкотре прошу включити до порядку денного цього пленарного тижня законопроект 7276 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації необхідної для реалізації його повноважень. Даний законопроект спрямований на забезпечення доступу Національного агентства до інформаційної телекомунікаційної і довідкових систем реєстрів та банків даних, у тому числі таких, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателем яких є державні органи або органи місцевого самоврядування. Наголошую, без даного доступу Національне агентство не може виконувати покладені на нього повноваження, а саме: здійснювати перевірку декларацій.

Також із січня 2019 року стартує подача щорічної декларацій за 2018 рік. Пропоную повернутися на цьому тижні до розгляду законодавчих ініціатив, спрямованих на виключення з кола осіб, на яких поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції" громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програми технічної або іншої, у тому числі безповоротної допомоги у сфері запобігання, протидії корупції, де зазначено, необхідно включити до порядку денного  поточного пленарного тижня законопроекти 8209 та 8209-1.

І ще одне. Хочу наголосити, що така країна як Литва має антикорупційну стратегію, прийняту аж на 10 років. Ми на сьогоднішній день на 2019-2020  роки в нашій державі ще не розглянули антикорупційну стратегію держави, яка вже пройшла наш комітет. Тому прошу при можливості теж включити це до порядку денного.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки є неправдою, що ми її не розглядали. Я  її ставив на голосування кілька разів, і вона, на жаль, не набрала голосів. Тобто, як Голова Верховної Ради, я пропонував залу підтримати, і тому вам, як комітету, вкрай важливо працювати з депутатами і з фракціями, щоб під ті ініціативи, які ви оголошуєте, ми мали голоси.  Бо просто зайти в питання, які не мають будь-якої перспективи, це не тільки 40 хвилин витратити часу, а це ще й розбалансування залу. Тут необхідна робота з народними депутатами, і коли є відчуття, що є голоси, повірте, жодного разу не було такого, щоб я тут же не запропонував в порядок денний. Антикорупційну стратегію кілька разів я переконливо і просив зал проголосувати, і, на жаль, не було необхідної кількості голосів. Ми розглянемо ще раз ваші ініціативи, ще раз по фракціям попросимо дати інформацію. Як тільки  появиться шанс, я вам обіцяю, зразу вона буде в порядку денному.

Дякую вам.

Будь ласка,  Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимировичу! Шановні колеги! Ну, перше, дякую вам за те, що  поставили законопроект моєї колеги про булінг, це дуже важливо. Дійсно, ми дамо на 2019 вже рік дуже потужний меседж, що наші школи – це місце, де не повинно бути цькування наших дітей.

Тепер про погане. Андрію Володимировичу, третій раз я просто попереджаю. Дивіться, з лютого і березня наші вищі навчальні заклади, коледжі залишаться без харчування. Прокуратура, вона діє згідно чинного законодавства, ми прийняли базовий Закон "Про освіту", непрофільна діяльність харчування студентів. Це означає, що будуть закриті, всі угоди оренди будуть закриті, і це означає, що діти залишаться без харчування.

Попереджаю, я вважаю, що наше студентство – найкраще в світі, воно не піде шляхом "жовтих жилетів", але будуть сили, які будуть використовувати голодних студентів задля збурення цієї ситуації.

8334, його потрібно поставити, всі фракції підтримують. Там фактично два рядки, які ми повинні внести як зміни в Закон "Про освіту" – і все, питання буде знято.

І наступне, дуже важливо. Це ви ж тиждень тому вручали премії найталановитішій молоді нашої країни. Дивіться, якщо ми 9319, 9171 постанови не приймемо, це означає, що кошти, які є в цьому бюджетному році, не будуть видані під ці премії. Це буде означати, що вперше за 10 років каденція нашої Верховної Ради не забезпечила фінансовим ресурсом відповідні премії для тих, хто створює майбутнє для нашої країни.

Андрію Володимировичу, я дуже прошу, ці два питання, вони дуже коротенькі, нема ніяких неузгоджень з різними політичними…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Тому, Андрію Володимировичу, давайте вже перед Новим роком зробимо подарунок, та це не подарунок – це наш обов'язок, премії дамо нашим студентам, вчителям і так далі. І друге, ми зробимо так, щоб наші діти в наступному році, особливо в році виборів просто не були голодними. Це ж нормально, коли в університетах, коледжах мають можливість і харчуватись в їдальні і так далі. Дякую вам за розуміння.

 

ІЗ ЗАЛУ. Це технічне питання.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Це технічне питання, Андрію Володимировичу, давайте це зробимо, дуже вас прошу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Хочу вам урочисто повідомити, що цей законопроект стоїть у порядку денному на вівторок. Але щоб не було хвилювань, я підніму його вище, щоб гарантовано ми до нього дійшли.

І в мене буде зворотне  прохання: працювати в залі, бо якщо ми входимо в довге читання кількох законів, ми, як правило, не встигаємо і не доходимо. Але для того, щоб не було жодних ризиків, особливо той, що стосується харчування, я звернусь до Апарату підняти його вище, щоб не було ризиків.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. І я думаю, що ми безболісно зможемо пройти і його проголосувати. Він є в порядку денному, ми просто його піднімемо.

Дякую вам.

Будь ласка, Білозір Оксана Володимирівна.

 

БІЛОЗІР О.В. Шановний Андрію Володимировичу, я хочу закцентувати вашу увагу, що це останній наш пленарний тиждень у цьому році. І особливо мене турбує, як представника Комітету з питань європейської інтеграції, середа. Тому що в середу в нас якраз відбуваються головні голосування за документи, які надзвичайно важливі: ратифікаційні, наші міжнародні зобов'язання, які стосуються наших зв'язків і контактів, які так важливі сьогодні Україні, з нашими міжнародними партнерами.

Тому я звертаюся до, шкода, що немає всіх керівників фракцій, щоб все-таки ми і ви доклали зусиль, щоб мобілізуватися, тому що в нас є кілька ратифікацій, які ми вже багато разів вносимо, і вони не були проголосовані. Зокрема це Закон про ратифікацію Меморандуму між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Австрія про взаємний доступ на ринки праці членів сімей працівників дипломатичних представництв та консульських установ (реєстраційний номер 0165) і ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про внесення змін до Конвенції між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання додатковим ухилянням стосовно податків на дохід і на приріст вартості майна, вчиненої в Лондоні в лютому 1993 року (реєстраційний номер 0193). Прошу їх підтримати.

Також традиційно звертаю увагу, що із "дорожньої карти" законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію до проекту порядку денного також внесено на поточний тиждень 9 законопроектів: 7123, 5550-д, 4611, 2413а, 2456-д, 5694, 6023, 7270 і 7387. Прошу підтримати їх розгляд.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пані Оксано.

Хочу вас переконати, що я впевнений, що в цій країні ніхто більше ніж я не займається мобілізацією депутатів. Але, на жаль, цього замало є. І тому я знаю, що сьогодні усі фракції будуть мати свої засідання, усі фракції, і в мене є прохання звернутися до усіх членів фракцій бути під час голосувань і приходити на роботу вчасно. Бо я наголошую, інколи тільки через те, що немає достатньо депутатів в залі, ми заходимо по технічних законопроектах в повну процедуру і годину проговорюємо. Ми могли, як мінімум, три закони за той час прийняти. І тому я звертаюся і до вас, і до усіх членів фракцій сьогодні категорично поговорити з вашими колегами-депутатами, прийняти рішення якесь безкомпромісне і радикальне, щоб всі були на робочих місцях.

Що я міг зробити, я зробив – це штрафи за невідвідання, це публікація депутатів, коли в залі немає більшості. Весь свій ресурс я для цього використав. Слово за фракціями, за внутрішнім солідаризмом, за розумінням відповідальності. Я переконаний, що вам вдасться цього тижня.

Дякую.

Будь ласка, Дубневич Богдан Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Андрію Володимировичу!

Андрію Володимировичу, дуже велике є прохання: Закон 6007 поставити в такий, більш вищий або в прохідний час. Він дасть, він вирішить проблему по певних населених пунктах приміщень під народні доми, амбулаторії, ФАПи, дитячі садочки. Ці приміщення знаходяться на балансі наших аграрних університетів, і в зв'язку з тим, що немає коштів, вони просто пропадають. Тому прошу вас його вище підняти, якщо так говорити по-простому.

Що стосується Комітету з питань бюджету, то у нас немає ніяких пропозицій. Ключові законопроекти, по яких відповідальний бюджетний комітет, особливо про Державний бюджет на 2019 рік, про внесення змін до Бюджетного кодексу та до Державного бюджету на 2019 рік, своєчасно прийняті Верховною Радою. Зазначене має сприяти належному завершенню виконання Державного і місцевих бюджетів поточного року та фінансуванню бюджетної системи в наступному році.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ви правильно зазначили, 6007 є в порядку денному у вівторок. Давайте ми використаємо два способи. Можливо, ми шляхом голосування його перенесемо, щоб побачити, що є голоси? Давайте ми на якомусь етапі, коли буде мобілізація, я пропоную шляхом голосування перенести. І ми відразу побачимо, чи є під нього голоси.

Якщо є голоси, ми відразу в нього зайдемо, ну, шляхом перенесення. Тільки ви мені нагадайте під час ведення сесії, завтрашній день, добре?

Дякую.

Будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Хочу проінформувати. Завтра аграрний комітет на своєму засіданні розгляне всі зареєстровані в парламенті законопроекти щодо продовження заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Це законопроекти: 9355 та 15 альтернативних до нього, також законопроект 9364, і комітет уже розглянув  два роки тому 5476, те, на чому наполягала голова фракції, його теж треба буде включити у порядок денний в четвер.

Колеги, прошу підтримати включення всіх названих законопроектів до порядку денного дев'ятої сесії, а також прошу підтримати включення до порядку денного вкрай важливого євроінтеграційного законопроекту 9162. Є рамковий закон, визначає основні принципи та пріоритети державної аграрної політики, державної політики сільського розвитку.

Андрію Володимировичу, враховуючи зазначене, прошу вас включити до порядку денного в четвер 20 грудня всі мораторні законопроекти. Разом з тим з метою комплексного підходу у вирішенні нагальних питань у галузі земельних відносин звертаюсь з проханням перед мораторними законопроектами включити до порядку денного у цей день наступні законопроекти у такій послідовності: 8121 – законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству; 7118, 7118-1 щодо внесення змін до деяких законодавчих актів щодо управління земельними ресурсами в межах територіальних об'єднаних громад; євроінтеграційні законопроекти 4611, 9162 і законопроект 6527-д і законопроект 3157. Колеги, прошу підтримати прийняття всіх озвучених мною законопроектів.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Олександре.

Але у мене до вас є пропозиція зворотна. У нас же четвер дуже насичений, можливо, виберете один з них з цих законів, можливо, антирейдерський, щоб ми у середу розпочали розгляд, а в четвер зранку прийняли.

 

БАКУМЕНКО О.Б. (не чути, без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Та тому, що якщо ми увійдемо у півторагодинний розгляд у четвер, ми не встигнемо всі інші законопроекти. Тому виберіть, який з них найбільш є важкий, який потребує найдовшого розгляду, щоб ми за нашою звичкою у середу могли розпочати його розгляд, а в четвер о 10:20 вже його проголосувати. Як показує досвід, цей час дуже позитивний для голосування.

 

БАКУМЕНКО О.Б. 8121…

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, 8121 – антирейдерський.

Тоді я даю доручення Апарату, щоб запропонувати на середу його поставити. І ми ще до того як розпочнемо ваш блок, вже будемо мати один закон прийнятий.

Дякую вам.

Від народних депутатів 3 народних депутати. Я буду давати в послідовності так, як підійшли. Перша підійшла? Найперша.

Острікова Тетяна Георгіївна, будь ласка, 1 хвилина.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Хочу проінформувати вас про хід митного оформлення так званих єврономерів.

Станом на 9-у ранку сьогодні було оформлено 3 тисячі 513 авто, які сплатили 236 мільйонів гривень до бюджету. Чому така мала кількість – 3 тисячі 500 авто? Причини такого малого прогресу добре відомі – це штучні перешкоди і саботаж процесу їх митного оформлення з боку регіональних митниць ДФС.  Штучне завищення митної вартості таких транспортних засобів по верхній межі якихось невідомих електронних каталогів, натомість не виконується сьогодні пряма норма Митного кодексу про оформлення  транспортних засобів громадян за їх фактурною вартістю.

Вирішити цю ситуацію покликана урядова Постанова про тимчасовий порядок митного оформлення транспортних засобів, яку уряд все ніяк, з середи прийнявши, не може опублікувати.

Сьогодні всі громадяни чекають її, охрестивши її в народі такою назвою Schwacke мінус 25…  

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. … тобто електронний каталог німецький довідниковий Schwacke за мінусом податків, які повертаються країні експорту.

Тому, користуючись нагодою присутності тут представника уряду, я дуже прошу негайно оприлюднити текст цієї постанови на сайті і негайно в "Урядовому кур'єрі", а керівників митниць попереджаю про персональну їх відповідальність за створення перешкод, за змову з митними брокерами, коли завищується вартість брокерських послуг сьогодні 300-500 євро доходить до  нас така інформація. Всі…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Барна Олег Степанович, будь ласка.

 

БАРНА О.С. Добро дня! У перемозі багато авторів, псевдоавторів, тільки ось в боротьбі дуже мало учасників, достатньо брехунів, критиканів, шкідників, пройдисвітів, на жаль, так і є. 

Якщо дехто з чоловіків не знає для чого вводився військовий стан в час широкомасштабної загрози вторгнення зі сторони Росії на нашу державу, то це питання, мабуть, скоріше всього, чи проблема, неправильної орієнтації, як і фізіологічної, так і політичної. Бо далеко, мабуть, не проукраїнської позиції ці люди, а скоріше проросійської.

А по питанню боротьби з корупцією в газовій схемі, то я прошу, щоб  це питання закрити для лідера "Батьківщини", то, мабуть, взяти треба на озброєння ту справедливу, чесну, прозору, чисту, вигідну для України, схему Лазаренко-Тимошенко, якою грабували країну. І визнана протизаконною, як і судами США, так і …

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БАРНА О.С. Для захисту наших дітей, формування здорової, мудрої патріотичної нації прошу вставити в порядок денний законопроект 4682 – про забезпечення обов'язковим харчуванням всіх учнів в школі. А також законопроект 8256 – для першочергового забезпечення автомобілями інвалідів АТО, які  втратили кінцівки.

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

І заключний виступ від народного депутата Пташник Вікторії Юріївни, будь ласка.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні  члени Погоджувальної ради. Я сьогодні хотіла звернути вашу увагу на наш антимонопольний законопроект під номером 6746. Це законопроект, який, з одного боку, покликаний забезпечити захист прав всіх осіб, які беруть участь у розслідуванні справ про порушення конкуренції в Антимонопольному комітеті. З іншого боку, цей проект надає Антимонопольному комітету додаткові інструменти для того, щоб розслідувати найнебезпечніші порушення у сфері конкуренції такі, як картелі, такі, як інші  антиконкурентні узгоджені дії, зловживання монопольним домінуючим становищем. І я знаю, що раніше цей законопроект блокувався, на превеликий жаль, в нашій Верховній Раді. Але ми зняли всі ті моменти, які були неузгоджені, і наш комітет його одноголосно рекомендував для прийняття.

Тому я дуже прошу, попередньо я дякую вам, що він стоїть у середу в  порядку денному. Але я дуже прошу його не знімати і…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ПТАШНИК В.Ю. І на цьому тижні цей законопроект розглянути, тому що він досить давно вже знаходиться на розгляді Верховної Ради, підготовлений до повторного другого читання. І мені здається, що саме з його прийняттям розслідування порушень у сфері конкуренції можна буде робити ефективніше і оцінювати насправді чи здатен наш Антимонопольний комітет здійснити ці розслідування чи ні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І зараз 3 хвилини для відповіді на запитання, які прозвучали від голів комітетів,  Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Іванович Кубів, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, це добре, що йде такий діалог. Хочу доповісти, що по модернізації інноваційності, що ми говоримо, по економічних питаннях, це процес, який не робиться ні за день, ні навіть за один рік, коли ми говоримо про новітні технології, це три питання було.

По "євробляхах" сьогодні буде вивішено, пані Тетяно, підписане рішення, завтра буде воно відповідно опубліковане.

По доходах і видатках по бюджету, хочу сказати, що всі доходи 2018 року, бюджет, який ми разом з вами прийняли, будуть виконані, будуть виплачені всі пенсії, зарплати, стипендії, соціальні виплати, які ми повинні зробити. Законопроект абсолютно, пане Дмитре, 9406 я підтримую, про ринок електроенергії, і відповідно це я вважаю депутатським запитом, що буде відповідно переданий до відповідного міністерства.

По внутрішньо переміщених особах і по стратегії даного аспекту – це питання є болюче. Я хочу сказати, що 1 мільйон 700 людей, внутрішньо переміщених осіб, це є питання, яке вирішується спільно, тому що потрібні необхідні законодавчі акти, які потрібно прийняти.

Щодо воєнного стану, я вже раз говорив і хочу сказати, що підтримав я виступ Ірини Луценко, і уряд має чітку програму, і доручення Прем'єр-міністра, згідно якого ми працюємо.

Ще один був запит – щодо Інституту серця. Я з Міністерством охорони здоров'я і щодо Кривого Рогу по безкоштовних ліках, я відповідно спрямую у це міністерство.

І останнє, Андрію Володимировичу, хочу сказати, що сьогоднішні питання, які були поставлені в іншій практичній площині, вони вимагають мною в тому числі доручень і індивідуального вивчення, про що я проінформую окремих депутатів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Колеги, у нас планується дуже насичений порядок денний, і тому прошу сьогодні на фракціях промоніторити всі питання, дати по них свої позиції і будемо працювати ефективно, щоб весь порядок денний ми змогли пройти дуже швидко і ефективно.

І бажаю всім плідної роботи. Завтра о 10-й годині очікую всіх у залі. І успішного проведення фракцій.

Засідання Погоджувальної ради оголошую закритим.