Погоджувальна рада

Опубліковано 05. 11. 2018

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

05 листопада 2018 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Шановні колеги, доброго ранку! Прошу заходити в зал, займати робочі місця. Будь ласка, тишу в залі, трошки емоції нехай спадуть.

Отже, колеги, на жаль – увага! – я ще раз говорю, на жаль, я мушу почати Погоджувальну раду з сумної звістки. Вчора в опіковому відділенні Київської міської клінічної лікарні № 2 померла відома громадська активістка, радниця міського голови Херсона Катерина Гандзюк. Безкарність породжує зло. Смерть Катерини не має залишитись непокараною. І я закликаю правоохоронні органи якомога швидше встановити не лише виконавців, але і всіх замовників цього злочину.

Як мені повідомили на початку Погоджувальної ради, група народних депутатів звернулась до фракцій парламенту з пропозицією створення тимчасової слідчої комісії. І я думаю, що з цього приводу відбуваються дискусії і всі фракції зможуть з цього приводу висловити свою позицію.

Я ж хочу від імені всіх народних депутатів, від імені всіх фракцій і від себе особисто висловити рідним і друзям Катерини співчуття. Вічна пам'ять.

Отже, колеги, також хочу вам повідомити, що в суботу була підписана важлива і, без сумніву, історична угода між державою Україна та Вселенською патріархією, яка гарантує утворення Єдиної помісної української православної церкви та надання їй Томосу про автокефалію. З божою поміччю ми впевнено йдемо до нашої вікової мети створення Єдиної помісної православної церкви. І підписана угода дає мені впевненість сподіватись, що вже до кінця листопада буде проведено Всеукраїнський об'єднавчий собор. І я впевнений, що жодні темні сили не зможуть зупинити цей процес. І я впевнений, що нам помагає Бог. І щиро дякую Вселенському Патріарху Варфоломію за його батьківську опіку над українським народом та майбутнім нашої церкви.

Також, колеги, я хочу повідомити план на тиждень, який був обговорений і підготовлений нами під час і погоджувальних нарад, і Апаратом Верховної Ради України.

Отже пропонується, щоб у вівторок ми розпочали нашу роботу з блоку питань безпеки і оборони. Зокрема першим питанням пропонується поставити Закон про розмінування, це є чотири закони, які готувались вже більше року у Верховній Раді України. І я впевнений, що ми зможемо спільно нарешті прийняти цей закон і розпочати процес розмінування окупованих територій і тих територій, які сьогодні до сих мір залишаються замінованими. Пропонується в цьому блоці також проект Закону про прилеглу зону України, який теж ми мали розглянути ще попереднього тижня. І в цілому я вірю, що цей блок буде мати загальну підтримку в залі.

Другий блок, який пропонується на вівторок, це блок питань аграрної політики.  Ми його готували близько півтора місяця цей блок, там 6 питань загалом, серед них є питання також і необхідні для виконання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. І фактично пропонується цей блок як другий на вівторок для нашої роботи Верховної Ради України.

У середу за звичкою ми розглянемо ратифікації. А у четвер, колеги, пропонується розглянути ці надважливі ратифікації, які ми не змогли розглянути попереднього тижня. Також планується Закон "Про публічні закупівлі", який теж ми не встигли попереднього тижня розглянути. І якщо будуть підготовлені комітетом зміни до Податкового кодексу України, є пропозиція від уряду, щоб в четвер ми змогли розглянути зміни до Податкового кодексу. І це буде одне з важливих питань підготовки до прийняття бюджету, оскільки ми сподіваємось цього року вийти на прийняття бюджету швидше, і можливо навіть в кінці листопада. І тому це питання одне теж з базових для підготовчої роботи до прийняття українського бюджету.

Отакий загалом план на тиждень. І я, колеги, прошу голів фракцій обмінятися думками і висловити свої позиції з цього приводу.

Сьогодні ми розпочинаємо від "Опозиційного блоку". І я надаю слово для виступу Бойку Юрію Анатолійовичу, співголові фракції "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Андрій Володимирович.

Безумовно, ми підтримуємо розслідування всіх резонансних злочинів, які сталися в державі останнім часом, і приймемо участь у тимчасовій комісії по розслідуванню. Я хочу наголосити всім, тому що ви сказали про безкарність: оце наслідок того, що стало безкарністю і безвідповідальністю, коли були масові вбивства в країні, десятки вбивств, і винні залишились не покарані.

Я хочу вам всім нагадати, що отам от, за стінами парламенту, є меморіальна табличка про те, що вбили 31 серпня 2015 року чотирьох нацгвардійців, які захищали нас з вами, були беззбройні, вони їх вбили бойовою гранатою. На сьогоднішній день підозрювані затримані, але не покарані. Потім вбили журналістів в центрі Києва. Потім підірвали чотири арсенали. Жодного покарання! І усе це наслідок того, що була безкарність тоді.

І ми наполягаємо, щоб керівники правоохоронних органів, замість взаємних звинувачень, прийшли і розповіли в парламент, яким чином будуть розслідуватися всі ці трагедії, які стались на очах у всієї спільноти. Тому ми підтримуємо, більш того, ми хочемо розширити це і зробити таким чином, щоб керівники правоохоронних органів кожен прозвітував, як вони приймають участь і що буде з тими, хто знищив імідж нашої держави як передбачуваної і спокійної країни.

Ми подивились порядок денний на цей тиждень. Я вважаю, що цей порядок денний є свідчення того, що в нас парламент відокремився від життя людей.

Перше питання, яке турбує всіх громадян України сьогодні, це безумовно ціни на газ і комунальні тарифи.

Приклад з життя. Бобровицький район, Чернігівська область. Пенсіонер заповнює квитанцію, платежі на газ, і я з ним спілкуюсь. У нього пенсія 1450 гривень, у жінки  1,5 тисячі гривень. Дім має 80 квадратних метрів – це досить типова ситуація для будь-якого села або райцентру. Так ось йому, з урахуванням соціальних пільг, з урахуванням нової ціни на газ, прийдеться щомісяця в опалювальний сезон сплачувати 1700 гривень. І питання: в обох 3 тисячі, а 1700 віддасте за газ, як їм прожити на останні гроші?

Друге питання. І я вважаю, що ми робимо правильні речі. Наша фракція готує законопроект, який економічно покаже, який повинен бути граничний рівень цін на газ для населення. Ми вносимо в парламент. І закликаю всіх депутатів, які на словах виступають проти підвищення тарифів, його підтримати. Це буде ніякий не популізм, про що кажуть зараз, а це буде економічно розрахункова ціна.

Друге питання. Вважаю, що ми повинні серйозно підійти до розгляду проекту бюджету. Коли уряд анонсує, що немає грошей, потрібно затягнути пояси, незрозуміло, чому збільшуються виплати на силові структури, а соціальні виплати зменшуються. Якщо немає ресурсу для бюджету, я можу показати. Оце одне з облич нашої корупції в державі – це місце незаконного видобутку бурштину в Житомирській області. Я зняв з гвинтокрила минулого тижня. 5 тисяч гектарів таких місць в країні. Незаконний оборот торгівлі бурштином – 300 мільйонів доларів на рік. 70 відсотків іде на хабарі правоохоронцям, які "кришують" цей бізнес.

Так ось, з того, що я вам доповідав минулого тижня, якщо взяти припинити контрабанду лісу на 400 мільйонів євро, яка існує, і плюс легалізувати видобуток бурштину на 300 мільйонів доларів, то це майже  мільярд доларів, які сьогодні уряд намагається взяти у вигляді кредитів. Не треба нічого брати, треба припинити ці корупційні оборудки і будуть гроші і чорнобильцям, і інвалідам, і пенсіонерам, військовим, всюди будуть соціальні виплати, які потрібно робити державі, щоб захистити своїх людей.

І останнє. Наш уряд зареєстрував дві постанови. Перша, це про розгляд звільнення пані Супрун – виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я. А друга постанова – про розгляд проведення виїзного засідання…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БОЙКО Ю.А. 30 секунду. А друга постанова – про розгляд ситуації в Луганській області і проведення там виїзного засідання Кабінету Міністрів. Ситуація там критична. Це зона АТО. І там безліч проблем, починаючи з невиплати зарплати шахтарям і завершуючи енергетичними проблемами, тому що ця область відокремлена від енергетичної системи України. Прошу цю постанову розглянути, і ми будемо наполягати, щоб уряд негайно зробив виїзне засідання…

 

ПАРУБІЙ А.В. Ляшко  Олег Валерійович, голова фракції Радикальної партії.

 

ЛЯШКО О.В. На вимогу Міжнародного валютного фонду Президент Порошенко, уряд і нинішня влада підняли тарифи на газ для громадян і вартість газу. Для більшості людей це абсолютно непідйомна ціна. Брехня влади про те, що вони всіх забезпечать субсидіями, розбивається об рішення уряду, яким фактично три мільйони українських громадян відрізані від можливості отримувати субсидії. Ціна на газ, наголошую, піднімається не на 25 відсотків, як нас обманюють, а насправді упродовж наступних 9 місяців ціна на газ піднімається на 78 відсотків. Сьогодні ми платимо майже 7 гривень за куб газу і з 1 січня 2019 року нам вимагають, влада і МВФ, щоб ми платили по 12 з гаком гривень за куб газу.

При цьому підвищення заробітних плат мінімальне, яке не забезпечує, не покриває зростання цін на продукти харчування, на ліки і не покриває інфляцію. Рішення влади: Президента Порошенка і уряду про підвищення цін на газ, про підвищення тарифів – це фактично кинули в боргову яму країну і мільйони українських громадян. Підвищення цін на газ для промисловості, а сьогодні багато промислових підприємств уже отримують газ по ціні  майже 16 тисяч гривень за тисячу кубів – це означає скорочення національного виробництва, скорочення робочих місць, зниження заробітних плат і зниження рівня життя українців. 

Саме тому, коли було це прийнято "драконівське", грабіжницьке рішення, наша команда ініціювала позачергове засідання парламенту, куди викликати Президента, Прем'єр-міністра, НКРЕКП, "Нафтогаз" для обговорення питань соціального захисту громадян і прийняття рішення про мораторій на підвищення цін на газ і тарифи. На жаль, у парламенті не знайшлося 150 відповідальних народних депутатів України, які  б підтримали нашу ініціативу, і парламент  два тижні гуляв замість того, щоб захищати інтереси людей.

Наша команда минулої середи провела біля Кабінету Міністрів  багатотисячну акцію протесту з вимогами абсолютно чіткими, які дадуть можливість захистити мільйони українців.  Нас знову не почули, влада не збирається знижувати ціни на газ, вони відмовляються піднімати зарплати  і перераховувати пенсії.

У мене просте питання для першого класу: де українцям взяти гроші на газ, коли не піднімають зарплати, а коли ціна на газ піднімається? Де українцям взяти гроші, щоб заплатити крім комуналки за ліки, за харчування? Коли абсолютний бардак із цінами на продукти харчування, на  ліки, коли більшість ліків і продуктів харчування не доступні людям. І сьогодні фактично політика Президента і влади прирікає українців на те, щоб заплатити або за  газ і сидіти помирати від того, що не можуть купити ліки, або заплатити за дорогі ліки і сидіти помирати в холодній квартирі від голоду і холоду, тому що на все інше не залишається грошей.

Я і моя команда, ми пропонуємо іншу альтернативу, абсолютно чіткий план дій, який дасть можливість відновити стабільність в країні, дати перспективу для країни: знизити ціни на газ, на комуналку, на ліки, на продукти харчування першої необхідності. Щоб люди мали можливість не раз  у рік бачити м'ясо, а хоча б щотижня їсти борщ з м'ясом, щоб люди бачили і молоко, і масло, і творог, і інші необхідні продукти. Щоб люди і діти не голодували! І щоб це не була трагедія для сім'ї, коли дитина йде в школу і батьки не знають, де взяти 20 гривень, щоб прогодувати рідну дитину.

Тому абсолютно чіткий план, який пропоную я і наша команда, дасть можливість відновити економіку, створювати нові робочі місця, знизити ціни на газ, перерахунок заробітних плат і підвищення пенсій, щоб мільйони українських пенсіонерів не бомжували на копійчану пенсію, щоб мільйони українських громадян не виїжджали за кордон, тому що отримують мізерні зарплати в Україні, які менші, ніж допомога бомжам у Німеччині чи у Франції.

Моя політика і вимога до уряду – це підвищення заробітних плат, перерахунок пенсій, відновлення державного контролю за цінами на ліки, на продукти харчування, встановлення справедливої ціни на газ для того, щоб знизити цю ціну для громадян, для промисловості, щоб відновлювати економіку, створювати конкурентну продукцію і платити людям більші зарплати. А не все, що заробляє бізнес і підприємства, вони вимушені сьогодні оплачувати корупцію влади, нездатність влади залатати дірки в бюджеті і проводити правильну економічну політику. Сьогодні, грабуючи українців, кожен українець платить за корупцію Президента і його влади. Досить…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Досить цієї політики, ця політика має бути негайно припинена. І для того, щоб навести лад в країні, дати людям, українцям, в першу чергу молоді, перспективу, бачення стабільності, упевненості у завтрашньому дні, наведення порядку в країні, треба ключові речі: економічний ріст, робочі місця, збільшення заробітних плат, соціальний захист українських громадян.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Писаренко Валерій Володимирович, від групи "Партія "Відродження".

 

ПИСАРЕНКО В.В. Дякую, шановний Андрій Володимирович.

Шановні колеги, перш за все, хочу сказати позицію по слідчій комісії. Ми не проти будь-яких слідчих комісій і в цьому питанні також, напевно, підтримаємо наших колег. Нагадаю, що це не досить складно зібрати, до речі, представників від фракцій і проголосувати у Верховній Раді. Але хочу сказати і дати вам пораду іншу: жодна слідча комісія ще не досягла свого результату в парламенті через те, що немає Закону про слідчі комісії, де б взагалі були якісь повноваження. У нас є закон, ми його з вами, коли були на "Діалогах Жана Моне", обговорювали, що ми його будемо голосувати. Давайте  проголосуємо, де дамо комісіям реальні повноваження, і після цього будемо ухвалювати комісію, яка вже буде мати якісь повноваження.

А так, ви зараз створите комісію – і ви не досягнете ваших результатів. Тому я за комісію, вас підтримую, але без Закону про слідчі комісії  це знову будуть лише одні лозунги.

Друге. Стосовно тарифів. Нам дуже багато розповідали, що не буде жодного підвищення тарифів, і, звичайно, нас ще один раз обманули. Тарифи підвищили і, звичайно, підвищили не на 23 відсотки, буде значне підвищення, воно поетапне, і нам вже показали ціни, які будуть.

Депутатська група "Партія "Відродження" запропонувала два вирішення цієї проблеми. Перше вирішення: ми зареєстрували відповідний документ в стінах парламенту задля того, щоб провести аудит по тарифах, зрозуміти, яка у нас взагалі ситуація. Тому що, як ми бачимо із заяви голови Нацкомісії, що здійснює державне регулювання сфери енергетики і комунальних послуг, що виявлено дуже багато фактів безпідставного завищення тарифів і в окремих регіонах навіть на 70 відсотків.

Якщо зараз ми підвищуємо ще тарифи, то, звичайно, ми бачимо, що ми тільки створюємо сьогодні  поле для корупції і для збагачення на місцевому рівні певних людей, які сьогодні сидять на цьому "тарифному полі".

Друга наша ініціатива – це також доручити і зобов'язати Кабінет Міністрів розглянути те питання, про яке говорять політики  всі останні багато років, це роздивитися план використання газу власного видобутку для задоволення потреб населення в першу чергу. Ми видобуваємо достатньо газу для того, щоб населення не сплачувало "драконівські" платежі по платіжках.

Ми дуже часто чуємо на всіх політичних ток-шоу, як політики говорять про те, що потрібно це зробити. От ми пропонуємо, давайте ухвалимо нашу постанову, в якій записано, що це потрібно зробити. Доручимо уряду і до того періоду,  поки це не відбудеться, введемо мораторій, про який також всі багато говорять, по тарифах. Ми приєднаємося, дамо 100 відсотків голосів за таку пропозицію.  Думаю, що це буде   нормальним рішенням для того, щоб збалансувати сьогоднішній стан речей.

І стосовно ще резонансних справ. От ми дуже багато з  колегами тільки що  дискутували,  всі хочуть сьогодні знати: хто у нас "заправляет страною"? Це все ж таки поліція  відповідає за безпеку чи це люди, які одягають "балаклави", виходять на вулиці і вони вирішують, хто буде  жити, а хто буде скаліченим ходити? Ось. Тому що ми чомусь реагуємо на один окремий випадок, а у нас таких випадків багато. Я хочу нагадати, що у нас майже вже 4 роки як іде слідство по посяганню на життя  мера другого за величчю міста України – мера міста Харкова  Геннадія Кернеса. Жодних слідчих дій, жодної реакції, ніхто про це нічого не говорить.

І сьогодні, коли ми говоримо про безпеку й про питання, які в державі важливі, не забувайте, що таких  випадків багато і ніхто на них не реагує. А реагують тільки тоді, коли це потрібно для телевізійної картинки, а коли йде річ до справи, так ніхто й нічого не робить.

Тому ми будемо пропонувати, щоб ми зробили, в першу чергу прийняли  закон про  слідчі комісії. І ще дуже багато про що  ми домовились    на  "Діалогах Жана Моне" задля того, щоб збалансувати роботу більшості в парламенті і опозиції. Тому що відповідаємо всі разом, але опозиція не має жодних важелів  впливу, а більшість  має.

Тому давайте, шановні колеги, прийдемо до того, що ми розпишемо правила гри, дамо повноваження опозиції для того, щоб контролювати ваші дії. Тоді ми вирішимо питання і по тарифах, і по безпеці всередині держави.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від групи "Воля народу" Рибчинський Євген Юрійович. Будь ласка, пане Євгене.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Ми однозначно за тимчасову слідчу комісію, незважаючи на те, що  повноважень не так багато й їх недостатньо, але гірше  від того не буде.  Однозначно за створення.

Я хочу нагадати, що досі ніхто не знає, вірніше, всі знають, але  бояться вголос це сказати, хто вбив, хто надав наказ про вбивство Гонгадзе, всіх знають, хто вбивав людей на Майдані, сотні людей, Небесну Сотню, здогадуються, хто вбив Шеремета, але чомусь досі відповіді ніхто  не дав. Я однозначно за створення такої комісії, і можливо ця комісія розбереться. Можливо!

Тепер щодо буденних питань, питання порядку денного. Я дивлюся на тижневий розклад Верховної Ради і вкотре розумію: цей парламент не має політичної волі до реформ. Безумовно, є важливі законопроекти, але за ними вже не простежується якоїсь стратегії. Ми борсаємося у вирі передвиборчої боротьби і просто каламутимо воду. А цій Верховній Раді  працювати ще рік, а рік – це мільярди гривень з кишень платників податків. Тож працюємо якомога швидше, якомога корисніше і відповідальніше.

Цей тиждень є "затишшям перед бурею" – розглядом бюджету у другому читанні. Від прийнятого кошторису буде залежати доля співпраці з МВФ. Але для нас важливіше, щоби цей бюджет відповідав суспільним  потребам, а не змушував людей затягнути паски до кісток. Я маю надію, що Кабмін врахує пропозицію народних депутатів і ми отримаємо збалансований кошторис, на який заслуговує країна.

На цьому тижні ми маємо докласти зусиль  до прийняття ще інших важливих питань. 4 жовтня Верховна Рада зробила перший крок до прийняття нового Закону про українську мову. Ми ухвалили в першому читанні законопроект 5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. Я щасливий, що був одним з авторів-розробників і ініціаторів цього законопроекту. Наразі ведеться активна робота над його доопрацюванням. Особисто я вніс більше ста правок у цей державоутворюючий документ.

Але я розумію, що стратегічну тріаду президентських гасел: "армія, віра, мова" – вигідно актуалізувати не зараз, а акурат перед самими виборами. Але давайте не відкладати це питання до виборів. Давайте не спекулювати на священних для українців питаннях. Давайте приймемо Закон про мову ще до кінця цього року, чим зробимо державі і людям справжній новорічний подарунок.

Дуже добре, що ми першочергово будемо розглядати законопроекти з блоку питань нацбезпеки і оборони. Після відвертого нахабства Російської Федерації в Азовському морі законопроекти 8361 про  прилеглу зону України та 6777 щодо облаштування  державного кордону мають особливе значення. Вони нададуть нашим прикордонникам  додаткові важелі для виконання  поставлених завдань.

Але, разом з тим, ми маємо  зауважити, особливо щодо  6777, що там під шумок можуть бути прийняті норми, які дозволять огородити від людей прибережну зону і збудувати  готельні комплекси, як це вже неодноразово робилося. Цього не можна допустити. Ми повинні завжди відстоювати передусім права українських громадян.

Хочу подякувати вам, Андрію Володимировичу,  за те, що у тижневому розкладі присутні проекти постанов 8603 і 9071 про вшанування  75-ї річниці початку  депортації  українців з Лемківщини, Надсяння,  Холмщини та інших земель.  Маю надію, що відповідна ініціатива отримає загальне схвалення більшості парламенту. Масова депортація сотень тисяч українців з території Польщі до Радянського Союзу довгі роки була фактично забороненою темою і тільки після розпаду СРСР відкрилися реальні масштаби цієї трагедії. Даною ініціативою ми продовжуємо рух з відродження історичної пам'яті та нашої національної  гідності.

У цьому ж руслі ми маємо підтримати продовження  декомунізації та викинути на смітник історії ката українського народу Григорія Петровського та затятого більшовика Сергія Кірова, ганебно увіковічених "совком" у назвах наших українських  областей. Це можна здійснити лише змінами до Конституції і ми маємо зробити цей історичний крок. Закликаю підтримати  проекти  8329 і 8380 про внесення змін до статті 133 Конституції, щоб нарешті надати Дніпропетровській  і Кіровоградській областям  українських автентичних назв. Це дуже важливо в контексті історичного майбутнього.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Все-таки є важливі питання в цьому тижні. Дякую вам.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Євгене, я…

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. мораторій на відключення газу...

 

ПАРУБІЙ А.В. Я хотів би зазначити, що цього тижня стоять надважливі  питання з різних сфер: і завершення декомунізації, і питання безпеки і оборони, і про публічні закупівлі. І деякі комітети, як аграрний, півтора місяці очікував того дня, коли він зможе поставити свій блок на розгляд лишень для того, щоб не знецінювати, щоб не знецінювати роботу комітетів, які…

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Ці питання на будуть розглядатися, я правильно зрозумів?

 

ПАРУБІЙ А.В. Я наголошую ще раз, аграрний комітет півтора місяця чекав, коли їхній блок буде на порядку денному.

Зараз ми переходимо до "Блоку Петра Порошенка". Голова фракції Герасимов Артур Володимирович, будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні голови, шановні українці, фракція Партії "Блок Петра Порошенка" висловлює глибокі співчуття родині та близьким Катерини Гандзюк. Ми вимагаємо від Національної поліції кинути усі ресурси, щоб завершити розслідування цього жорстокого злочину в найкоротші терміни.

Окрім цього, ми пропонуємо заслухати на профільному комітеті керівників відповідних силових органів та отримати інформацію, по результатах заслуховування прийняти рішення щодо створення ТСК. Щоб розвіяти всі інсинуації, одразу хочу сказати: наша фракція готова делегувати своїх представників до цієї слідчої комісії.

Також минулого тижня, як ви знаєте, лідери фракцій українського парламенту зустрілися із Канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Під час зустрічі Канцлер дала надзвичайно високу оцінку тому, як швидко українській економіці вдалося у надважких умовах знівелювати руйнівний ефект ворожої гібридної блокади і переорієнтуватися на європейські ринки та ринки інших країн. Нам вдалося уникнути повного економічного краху, чого намагався добитися Кремль. Ангела Меркель запевнила у подальшій підтримці і допомозі Україні у протистоянні агресії Кремля до повного відновлення територіальної цілісності і миру на нашій землі. Зокрема фрау Канцлер подякувала Верховній Раді за продовження дії Закону про особливості місцевого самоврядування, що дозволило зберегти європейські санкції проти Москви.

Показово, що ті, хто критикує "Мінськ", зокрема лідер фракції "Батьківщина" Юлія Володимирівна Тимошенко у спілкування з фрау Меркель вкотре визнала позитивний ефект Мінських угод. Не менш загрозливо виглядають заяви Юлії Тимошенко з приводу повної сумісності зі стандартами НАТО в українській армії. Подібні кроки у період збройної агресії Росії повторюють події десятирічної давнини, коли прем'єр Тимошенко зірвала отримання ПДЧ для вступу в НАТО і розвалювала армію, знижуючи її фінансування та розпродаючи танки, літаки та гелікоптери.

Не можу також оминути тему щодо підвищення ціни на газ, яку відчайдушно роздмухують популісти, особливо ті, хто цю проблему і створив. Наголошу ще раз, незважаючи на війну та анексію Криму, за нинішніх економічних умов зовнішні запозичення були б непотрібні, якби не боргова яма, створена за часів Тимошенко та Януковича, які разом передали нам у спадок борги у розмірі понад 70 мільярдів доларів США. Коли сьогодні ці ж люди розказують, що, повернувшись до влади, зможуть зменшити ціни на газ ледь не вдвічі та втричі – це цинічна брехня. Обіцяли всі і завжди. Не зменшив ціни ніхто і ніколи. І факти це яскраво засвідчують.

У 2017-2018 роках мери від "Батьківщини" не знижували, в тільки підвищували тарифи: Стебник, Черкаси, Луцьк, Суми – перелік можна продовжувати. У сьогоднішніх популістів немає ані рецепту зниження ціни на газ, ані розуміння, як ці ціни утримати від подальшого зростання. Тому наша фракція підтримує позицію Президента України Петра Порошенка щодо розширення програми субсидій і посилення захисту вразливих верств населення від підвищення тарифів.

Щодо порядку денного. Серед пріоритетів питання національної безпеки та оборони, які стоять в порядку денному вівторка, ці законопроекти з питань протимінної діяльності, про прилеглу зону України та інші. Також наша фракція пропонує затвердити зміни у бюджет на поточний рік у Законі 8496 для фінансування системи кіберзахисту ресурсів ЦВК.

Вкотре хочу привернути увагу до ініційованого Президентом України проекту Закону про податок на виведений капітал (8557), що є одним з важливих кроків прискорення економічного зростання.

Наступне. Фракція Партії "Блок Петра Порошенка" вважає, що для ефективнішого використання бюджетних коштів наступного року слід невідкладно розглянути ініціативу Президента про вдосконалення і діяльність електронної системи публічних закупівель ProZorro, законопроект 8265.

Також є важливим розгляд ратифікаційних законопроектів і серед них один з надважливих - 0203. Також, шановні колеги, просимо поставити у вівторок для включення до порядку денного сесії законопроект про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні (реєстраційний номер 9218).

Крім цього, фракція Партії "Блок Петра Порошенка" погоджується і підтримує ідею розгляду блоку аграрних питань для стимулювання розвитку галузі сільського господарства.

І наостанок. Одне з питань, яке наша фракція постійно підіймає і в цій залі, і в залі парламенту: коли буде створено Міністерство у справах ветеранів. Бо це є надважливим питанням, і ми вважаємо, що воно має бути вирішено якнайскоріше.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. (Шум у залі)

Репліка. Юлія Володимирівна Тимошенко, 1 хвилина репліка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Дорогі друзі, я хотіла би відреагувати на виступ, який зробив щойно голова фракції "Блоку Петра Порошенка".

Ну, по-перше, треба чітко сказати, що пан Герасимов – це людина, яка не може взагалі говорити про війну, тому що у нього радником, керівником його виборчого штабу, його найближчим другом є терорист Безлер, клікуха у нього "Бес". І я думаю, що вони одна команда. І тому це просто принизливо, щоб ця людина взагалі сиділа за одним столом з нами.

А по-друге, я хочу категорично спростувати будь-які твердження щодо зустрічі з пані Федеральним канцером Ангелою Меркель. Ми чітко займаємо позицію: ми вважаємо, що Мінські домовленості не є ефективними для України і вони не приводять до миру. Але в той же час ми говоримо, що не знищуючи, не закриваючи…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд. 

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …не закриваючи мінський процес, ми мусимо розпочати інший процес: в форматі "Будапешт плюс". І тому обман очевидний.

Крім того, в структурі сьогоднішнього зовнішнього і внутрішнього боргу немає жодної копійки, який би займав наш уряд, запозичав, і, крім того, це ще повернуто було до 2012 року, все, що в кризу бралося. Це обман. І тому ми звертаємося до суду проти пана Герасимова, який…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Народний фронт" Бурбак Максим Юрійович.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги! Від "Народного фронту" висловлюю щирі співчуття рідним та близьким Катерини Гандзюк. Ми також приєднуємося до запитання, яке ставить вся Україна: хто замовив Катю Гандзюк? Поліція встановила і заарештувала людей, які обґрунтовано підозрюються в цьому вбивстві. Громадськість давно почула їх імена: Торбин, Горбунов, Васянович, Вишневський, Грабчук. Хто замовники? В цій країні щонайменше дві людини, які точно знають відповідь на це запитання: це сам замовник і виконавець, який зараз заарештований. За рішенням прокуратури робота по замовниках виділена в окреме провадження, яке передано до Служби безпеки України. І це, мабуть, правильно. Сподіваюсь, СБУ вистачить професіоналізму розкрити цю справу і дати відповіді на всі запитання по цій справі.

Але хочу всіх застерегти: здобуття політичних сумнівних дивідендів на вбивстві – це цинізм проти світлої пам'яті та сім'ї. В Херсоні, Одесі, Бердянську немає протистояння місцевих з різними поглядами, є цілеспрямовані, підривні дії Росії. СБУ засекретило інформацію про це розслідування.

Вимагаємо від  Служби безпеки якнайшвидше встановити замовників, посадити їх на лаву підсудних поруч з виконавцями. "Народний фронт" вимагає, щоби СБУ і прокуратура нарешті знайшли терористичне підпілля Росії.

Нагадую, від нападу на Катерину минуло вже 3 місяці. 26 жовтня минуло 4 роки з обрання цього парламенту. Це скликання Верховної Ради увійде в історію своїми здобутками, бо це парламент небувалих, стратегічно важливих реформ, ми зробили їх в умовах жахливих викликів: попри російське вторгнення, попри розграбовану Януковичем країну. Парламент згуртувався навколо реформ уряду Арсенія Яценюка, який зупинив дефолт країни у 2014 році. Всі ми, весь український народ, згуртувалися навколо війни за незалежність. Ми дали результати, про які доти ніхто і не мріяв, навіть у мирний час. Ми скоротили зовнішній борг на мільярди доларів, при цьому фінансуючи оборону на рівні 5 відсотків ВВП. Ми виконали неймовірно складний план з набуття безвізу.

Ніколи раніше українські політики і чиновники не оприлюднювали інформацію про свої статки. Ми не лише відмовились від закупівель газу в "Газпрому", а і виграли позов проти "Газпрому" на десятки мільярдів доларів, цього в історії нашої країни не було. Ми захистили простого споживача газу через програму субсидій уряд Яценюка, через "теплі кредити" та згадайте соціальну норму на газ по ціні 3 200. Це є енергетична незалежність України.

Чи вірив хтось, що українська мова матиме реальний захист на телебаченні і радіо? Це сталося. Тепер ми маємо більше української мови, кіно і пісні на телебаченні і радіо. Все це заслуга коаліції цього та попереднього уряду, заслуга цієї Верховної Ради, заслуга фракції "Народного фронту" – це наші рішення за чотири роки роботи! Нам є, про що звітувати перед виборцями.

Колеги, не можна допустити уповільнення реформ, це було б на руку реваншистам, на руку ворогу. Для початку мусимо вчасно ухвалити держбюджет.

Далі. Треба остаточно ухвалити Закон про державну мову.

Потім. Незворотне зміцнення енергетичної незалежності України. Треба залучити союзника стратегічним інвестором в українську ГТС. Скоро в Україну прибуває Міністр енергетики США. Уряд має провести з ним переговори і подати до парламенту відповідну пропозицію.

Далі. Маємо ухвалити законопроекти, які необхідні для імплементації Закону про нацбезпеку –  це наш рух в НАТО. А наступні кроки – ухвалення і виконання плану вступу України в НАТО. До роботи, колеги!

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Березюк Олег Романович, голова фракції "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шановний пане Голово, шановні колеги! Страх, дезінформація і бідність – це є інструменти поневолення. Так було завжди, це не ноу-хау. І сьогодні переслідування, напади і вбивства громадських активістів – це і є заполонення страхом країни для того, щоб люди були паралізовані і не відстоювали свої права, і не боролися за свій добробут. Саме так, саме так це відбувається.

І тому створення цієї слідчої комісії щодо розслідування вбивства Каті Гандзюк є важливим символом для українських людей, що таки є хтось в країні, хто може стати на захист саме громадських активістів, які піднімають свій голос, свої дії і свої руки на захист людей, яких фізично грабують.

Дезінформація є наступним інструментом. До речі, шановні колеги голови фракцій, ви забули останнє речення і останню репліку пані Ангели Меркель, якою сьогодні ви так прикриваєтесь. З саркастичною посмішкою на обличчі вона запитала вас: "А коли ви закінчите з клановою економікою в Україні?" Що було ключовим запитанням, тому що кланова економіка приводить до збідніння людей, в тому числі до підняття тарифів.

Сьогодні запрацював закон, виявляється, який ми з вами прийняли, про ринок газу. І сьогодні міста і організації почитають закуповувати газ на відкритих торгах, і незалежні, некланові організації починають мати свою пропозицію. Що роблять кланові облгази, які є у власності олігархів? Вони блокують наслідки цих тендерів. І сьогодні цілі міста, і сьогодні підприємства, школи знаходяться без тепла саме через те, що облгази блокують тендери, на яких не вони виграли за значно меншою ціною ці торги. Що це таке є? Це кланова економіка.

Сьогодні два міста у Львівській області: Новий Розділ і Новояворівськ – знаходяться без тепла через олігархічну вовтузню. І влада злилася з олігархами і не дає можливості людям включити тепло, тому що, виявляється, страждають олігархи. Чому страждають громадські активісти? Тому що вони виступили проти кланової економіки. Хто захищає кланову економіку? Сьогодні правоохоронні органи країни стоять на захисті кланової економіки, бо вони не розслідують цих переслідувань. Це не тільки одна, світла пам'ять, Катя Гандзюк – це більше декількох десятків, п'яти десятків людей, які сьогодні страждають від кланової економіки і їхніх захисників у правоохоронних органах.

Ще одне, міста. Поговоріть з кожним мером. Одне з міст Східної України: два роки тому бюджет розвитку міста – 2 мільярди гривень; минулого року, вірніше, цього року – 1 мільярд 200 мільйонів гривень. А наступного року, розглядаючи теперішній бюджет, який запропонував уряд, буде півмільярда гривень. Де поділися гроші міста, які воно заробляє? Гроші міста закривають діри уряду, тому що недофінансовується в деяких містах на 36, 46, 56 відсотків освітня і медична субвенція. Сотні дітей в містах країни не отримують по формулі свого нарахування – це конституційне порушення! І ми тут про це говоримо декілька місяців. Міністр освіти мовчить взагалі, як води набрала в рот. Чому? При цьому закриваються цілі школи. Для чого? Для того, щоб закрити в уряді діру в 200 мільярдів гривень, тому що митниця не працює, взагалі не існує митниці. Саме так. Поїдьте, будь ласка, на будь-яку внутрішню митницю: там взагалі порядку нема!

Ще одне, міста. Вони грабуються не тільки через те, що їм недофінансовують субвенції, які держава повинна платити. Ви пам'ятаєте, акциз на роздрібну торгівлю палива. Не платяться практично, один раз у рік, на рівні 2016 року. При цьому навколо міст, і це вам скаже кожен мер, маса нелегальних заправок. Де правоохоронні органи? Де ДФС? Де Генеральна прокуратура? Чому їх там не закривають? Тільки коли громадські активісти виходять і блокують доступ до тих заправок, тоді з'являються правоохоронні органи. І такого переліку пограбування може бути десятки, в тому числі міста повинні платити за ліки, які недофінансовує держава, в тому числі інсулін! От і де діваються гроші, зароблені людьми і які могли бути використані для тих самих людей.

Цього тижня має бути прийняти Закон про…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …податок на виведений капітал. Це дуже важливо для того, щоб перезапустити економіку і дати можливість підприємцям бути вільними в цій державі. І нарешті має бути знижений акциз на закупівлю вживаних автомобілів, тому що люди мають право мати свою власну додану вартість, а не служити олігархам, які фізично грабують їх і потім вбивають, тому що хтось бореться за свої власні права.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Тимошенко Юлія Володимирівна, фракція "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу, що зараз молоді депутати практично зі спеціальним зверненням до Погоджувальної ради стоять зараз навколо Голови Верховної Ради і вони вимагають певних рішень. І безмежно співчуваючи родині Катерини, безмежно вболіваючи за те, що відбулося, ми мусимо, по-перше, звернути увагу, що всього тільки за останні з початку 2018 року зафіксовано 54 замахи лише на життя і здоров'я активістів, 54 замахи. Що це означає? Це означає системну війну, яка ведеться в Україні проти громадських діячів. А в більшості це молоді люди, які не хочуть миритися з клановою системою, яка сьогодні заполонила Україну. І це не просто випадок – це сьогодні війна проти громадських активістів.

І тому стоять молоді депутати, на яких в тому числі дивиться зараз вся країна. І ми тут зібралися не для того, щоб просто поговорити, а прийняти рішення.

І тому наша фракція безумовно підтримує створення тимчасової слідчої комісії. Нам потрібен Закон про тимчасові слідчі комісії. І ми просимо його поставити в порядок денний, це законопроект 1098.

Але сьогодні пряма норма Конституції – створення тимчасових слідчих комісій. І тому, пане Голово, я звертаюся до вас: в вашій компетенції зараз на цій Погоджувальній раді вирішити питання, що ми першим розглядаємо завтра питання про створення тимчасової слідчої комісії. І я закликаю всіх лідерів фракцій: якщо це не буде перше питання поставлене і проголосоване, ми ні за що більше не голосуємо.

Тому що, якщо будуть наших дітей вбивати просто нахабно, цинічно за те, що вони борються проти української мафії, яка сьогодні заполонила Україну, а ми не будемо на це реагувати – це означає, що ми такі самі, як ті, які їх поливають кислотою, які їх б'ють битами і які проти них сьогодні оголосили війну. Це перше.

І друге, що стосується тарифів. Ціна на український газ не може бути такою, як сьогодні вона визначена постановою уряду! Петро Порошенко тільки за останній рік по своїй декларації у 8 разів збільшив свої статки! Ви розумієте, в країні, яка вже не може собі зайвого шматка хліба купити, Президент країни, найбіднішої в світі, у 8 разів за рік збільшив статки! І на фоні цього він, тільки він, по суті, дав команду підвищувати ще на 23,5 відсотка ціну на газ.

І тому наша команда просить, звертається до всіх голів фракцій, до всіх фракцій, до всіх депутатів: не будьте байдужими до цього, люди реально починають вмирають від нестачі ліків, від того, що у них немає грошей звернутися до лікаря, тому що тарифи у них забирають практично все, що у них є. Вони недоїдати скоро будуть із-за політики, яку веде сьогодні Президент Порошенко.

І тому я звертаюся до всіх депутатів, до лідерів фракцій не приступати до голосування будь-яких інших питань, поки ми не проголосуємо спільно створений і підписаний проект постанови про, по-перше, скасування останнього підвищення, а по-друге, введення мораторію на підвищення ціни на український газ, я підкреслюю, на газ українського видобутку.

Якщо цей парламент цього не зробить, це буде означати, що всі, хто не доєднаються до цього, всі, хто не проголосують за це, не підпишуть цей проект постанови, буде означати, що вони спільники Порошенка і спільники мафії, які сьогодні розібрали газові родовища. І на цих газових українських родовищах, розвіданих за українські гроші, власне і газ видобувався за українські гроші, а тепер вони прибрали це до рук і встановлюють українцям, ну, просто надзвичайно високі, необґрунтовані ціни на газ! Максимальна ціна на український газ з прибутком в 30 відсотків, з транспортуванням, з податками складає не більше 90 доларів за тисячу кубічних метрів. Навіщо 300 доларів брати з людей?!

І тому ми наполягаємо, щоби після питання створення Тимчасової слідчої комісії по вбивству Катерини Гандзюк зразу була проголосована постанова про негайне скасування підвищення ціни на газ і введення мораторію.

І, крім того, це треба знати, що 130 рад місцевих…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. 130 місцевих рад (районних, місцевих, обласних) проголосували проти цього підвищення і звернення персонально до Президента припинити геноцид української нації, скасувати підвищення і ввести мораторій. Крім того, більше 200 населених пунктів мали великі народні акції проти цього.

Послухайте, парламент! Я вас прошу, пане Голово, поставте зараз на голосування ці два…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую Вам.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Будь ласка, 5 хвилин.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, 30 жовтня відбулася спеціально скликана Рада безпеки ООН, на якій розглядалися питання фейкових виборів на Донбасі. Як вам відомо, ці фейкові вибори вже засудили і Рада Безпеки ООН, і країни Великої сімки, і Європейський Союз, і Сполучені Штати Америки. Я переконана, що я зараз висловлю і позицію всього парламенту, що український парламент також вимагає від фейкових цих республік і їх кремлівських кураторів скасувати ці кремлівські сценарії і не проводити жодних виборів, запланованих на 11 листопада.

Але також я буду дуже вдячна, якщо у вівторок під час виступів лідери фракцій в своїх виступах також публічно засудять ці кремлівські сценарії і неможливість проведення жодних фейкових виборів.

Я хочу також закликати колег згадати про те, що, дійсно, і про це сьогодні говорили багато виступаючих, ми маємо дуже серйозну проблему зі створенням справжніх приватних армій, до яких, на жаль, долучаються часто добробати, які повертаються з фронту, а повернутися з фронту часто буває важче набагато, ніж взяти зброю, і відчувають свою повну незахищеність. Тому наше з вами завдання, особливо зараз, в передвиборчий період, коли  стільки спекуляцій на темі того, що є сценарій вирішення питання на Донбасі, війни на Донбасі, подбати про ветеранів.

І вже цього тижня проголосувати за створення Міністерства ветеранів, яке має комплексно вирішувати питання тих, хто повертається з фронту, їх психологічної реабілітації. В першу чергу я з цим звертаюся до коаліції. Я прошу не блокувати жодними питаннями дуже важливе завтрашнє голосування відносно Закону про розмінування. Це в першу чергу є ключовий гуманітарний виклик для Донбасу і щодня від мін  у нас гинуть  або страждають діти, жінки, цивільні і військові. Я думаю, що після цього ми можемо переходити до всіх інших питань.

Що стосується трагічної смерті Катерини Гандзюк. Очевидно, що я так само, як і всі колеги лідери фракцій, які тільки що виступили, підтримую ініціативу створення комісії. При цьому я хочу наголосити, що дуже важливо, щоб не відбувалось підмінювання понять. Тому що розслідування цієї справи в першу чергу мають вести силові структури, а не забалакувати їх у парламенті. І тому дуже важливо, що сьогодні є вже визнані ті, хто вчинили цей злочин. Очевидно, що силові структури мають докласти максимум зусиль для того, щоби знайти замовника. І непокаране не тільки зло провокує нові злочини, але й непокарана, шановні колеги, безвідповідальність часто провокує нові і нові подібні історії.

Зараз за нашими спинами стоять наші молоді колеги  з плакатами. Так от, я пам'ятаю, що рівно рік тому вони з такими ж плакатами стояли тут і вимагали зняття депутатської недоторканності. Це потрібно було один день під камери. Я хочу нагадати, що вже пройшло півтора року після цього такої ж акції –"и воз и ныне там". Тому давайте, якщо зараз запам'ятаємо всі обличчя, що тут стоять, і прослідкуємо, як так само будуть дивитися зараз за тим, що відбувається з розслідуванням  по Катерині Гандзюк, щоб це було не на один день ця акція.

В свою чергу, я готова долучитися до роботи цієї слідчої комісії і пропоную, щоб ми туди запросили як експерта і мера, радником якого працювала пані Катерина, і експертів, і журналістів, і також активістів, які у своїх сьогодні розповідають згадках про те, що вона мала конфлікти певні, у тому числі з певними високопосадовцями місцевими з  певних політичних сил, які, до речі, працюють в опозиції. Власне, давайте, ми можемо все це допомогти тут, можливо, слідству.

Але в першу чергу слідство має дати відповідь на питання, хто замовив Катерину Гандзюк. І я вважаю, що в той час, коли її родина сьогодні несе таку страшну абсолютно біду, ми маємо бути максимально делікатні в питанні до пам'яті цієї жінки.

Ну, і наостанок я також хочу подякувати шановному Голові Верховної Ради за те, що в порядок денний внесено питання про розмінування, і сподіваюся, що хоч в цьому питанні у нас не буде політики і всі політичні сили доєднаються до голосування щодо необхідності прийняття цього закону.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

На початку нашої Погоджувальної ради, ми узгодили, що Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради України, передає слово для виступу Олені Сотник. І зараз я надаю три хвилини для виступу Олені Сотник, будь ласка.

 

СОТНИК О.С. Дякую, пане головуючий. Я дякую всім головам фракцій за ваші виступи і за підтримку ініціативи створення тимчасової слідчої комісії. Але головне, щоб ви дійсно завтра проголосували і дали голоси. Тому що немає тут жодного питання політизації, це питання, яке зараз важливе для суспільства, і суспільству парламент зобов'язаний показати, що ми з вами можемо щось робити, крім того, що говорити.

17 жовтня я відправила листи на всіх голів фракцій, 17 жовтня, Катя тоді була ще жива, тому не треба говорити і створювати тут питань якихось сентиментів, вона була тоді ще жива. І предметом  цієї тимчасової слідчої комісії є не тільки вбивство Каті. Предметом є масові, більше ніж 55 тільки за останній рік нападів на активістів. Не розслідуються, саботуються розслідування! Це не просто так, що немає вироків, саботуються розслідування по всім активістам. Зараз за стінами цього парламенту, за стінами цієї Погоджувальної ради знаходяться правозахисники, вони також до всіх вас звернулися і просили, щоб парламент щось зробив. Тому що, крім того, щоб приймати закони, ми ще з вами можемо контролювати цю владу, можемо звертати увагу на бездіяльність.

Тому ще раз звертаюсь, не ваші слова, зараз потрібні ваші дії. У мене немає відповіді на мій лист від всіх фракцій, на сьогодні є тільки "Батьківщина" і "Самопоміч". Також "Опозиційний блок" і фракція "Відродження", точніше депутатська група "Відродження", написали, що вони не будуть делегувати своїх представників. Від інших немає на сьогоднішній  день відповіді, дайте відповідь.

І особисто зараз я звертаюсь від нас всіх, від активістів, до Голови Верховної Ради України. Поставте, будь ласка, завтра це в порядок денний. Так, закон про ТСК необхідний, але у нас є Конституція, 89 стаття, у нас є Регламент і у нас є цей інструмент. Верховна Рада може використовувати цей інструмент. Я, в тому числі, як один з ініціаторів говорю про те, що ми можемо зробити роботу цієї ТСК ефективною, від нас цього очікують люди. Тому, якщо готові, ставте в порядок денний ще і закон, але постанова про створення ТСК має бути завтра в порядку денному першою і має бути проголосована.

Ми маємо дати відповіді на питання, чому в цій країні жодна людина не може розраховувати на правосуддя, чому вона не може розраховувати на захист і чому б'ють активістів, чому їх вбивають і ніхто за це не відповідає? Тому що немає гіршого для суспільства, ніж безкарність.

Ми просимо, ми наполягаємо, і зараз це все в руках політичних фракцій.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дати 30 секунд?

 

СОТНИК О.С. Ні, дякую вже.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Отже, пані Олена, ви знаєте, що ще не зареєстрована сама постанова. Я проведу сьогодні відразу після Погоджувальної ради нараду, щоб зробити усе можливе для забезпечення і реєстрації, і для чимшвидшого її проходження. То це відповідь загалом на питання, що вона ще не є зареєстрована, ще немає документу, який можна поставити в порядок денний.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, будь ласка, зніміть емоції. Сьогодні фракції проводять свої засідання вечором. Я сподіваюся, що будуть визначені всі пропозиції, і я вірю, що ми це питання зможемо швидко й ефективно вирішити. Дякую вам.

І зараз Представник Президента у Верховній Раді України Ірина Луценко. Дякую вам.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, минулих два тижні відзначилися  потужною міжнародною підтримкою України на всіх можливих найвищих політичних майданчиках. Це і підтримка у вигляді резолюції Європарламенту по ситуації в Азовському морі. Це і розгляд питання про незаконні вибори в ОРДЛО. А також за судження ситуації ескалації в Азовському морі Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Це і недопущення представників ПАРЄ Росії, для них це надзвичайно важливо в період, коли будуть відбуватися вибори  найвищого керівництва ПАРЄ.

Це і приїзд Ангели Меркель, яка розповіла і зазначила про те, що  вони будуть наполягати, Німеччина і вона особисто, на посилення санкцій проти Російської Федерації, за те, що продовжується анексія Криму і за продовження агресії на Донбасі.

Це і зустріч Президента Петра  Порошенка з Президентом Туреччини Ердоганом, який також зазначив, що  він засуджує ситуацію в Азовському морі. Він готовий долучитися до майданчику міжнародного по підтримці наших кримських татар і долучитися до визволення наших політичних в'язнів. А також ці представники, як Меркель так і Ердоган, зазначили про серйозний поступ у реформах, які відбуваються всередині України.

Така потужна підтримка України на всіх міжнародних майданчиках говорить про серйозну роботу Президента України, парламенту нашого, а також наших і міжнародних інстанцій по підтримці України, по серйозній роботі на міжнародній арені.

31 жовтня відбулася зустріч Президента з  бізнесом. Бізнес закликав Президента про розширення робочої  площадки і залучення, власне, бізнесу до обговорення питання Закону про податок на виведений капітали. Я бачу, що й опозиція залучається до цього процесу: неодноразово "Самопоміч" говорить про підтримку цього законопроекту. Я думаю, що це було би правильно, щоб представники різних фракцій долучилися до цього діалогу і переконали  наших міжнародних кредиторів про актуальність президентського закону – податок на виведений капітал.

На цій зустрічі з бізнесом Президент закликав бізнесменів: для того, щоб українці відчували себе ситніше і серйозніше, піднімати заробітні платні, вкладати і модернізувати внутрішнє виробництво задля ефективності і підвищення добробуту кожного громадянина, кожного працівника, який працює в цьому бізнесі.

Враховуючи зазначене, Президент вкотре наполягає на підвищенні і розробленні дієвого механізму по монетизації субсидій для того, щоби підтримати наших громадян в цей зимовий період. Президент наполягає на підвищенні мінімальної заробітної платні. Президент підтримує збільшення в бюджеті коштів на безкоштовні ліки (про це говорив Олег Ляшко), Президент підтримує це питання і наполягає на підвищенні коштів для того, щоби більша кількість населення могла скористатися програмою "Безкоштовні ліки".

Президент вітає те, що в бюджеті на 2019 рік буде збільшено фінансування на "теплі кредити", і ще раз наполягає на розробці дієвого механізму по підтримці населення, яке має низькі доходи: це і підняття мінімальної заробітної платні, це й індексація пенсій, і просить депутатів активно долучитися до процесу покращання соціальних програм, які будуть закладені у 2019 році.

Не можу не зупинитися на історичній події, яка відбулася в Туреччині при зустрічі нашого Президента Петра Олексійовича Порошенка із Вселенським Патріархом. На цій зустрічі була підписана історична угода про співпрацю України із Вселенським Патріархом, яка має дві основних позиції:  це відкриття представництва Вселенського Патріарха в Україні – церква-матір іде в Україну; і друге – це письмове зазначення і письмове ствердження, запевнення про те, що Вселенський Патріарх надасть Томос після того, як українські церкви добровільно об'єднаються, провівши Собор.

На цьому тижні будуть розглядатися декілька законопроектів президентських, тому я би хотіла зазначити, що Президент просить  парламент розглянути ефективно в четвер законопроект 2665 щодо удосконалення електронної системи ProZorro, 2413а, яким передбачено консолідація функцій з державного…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Законопроект 6203 про ратифікацію Угоди щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС в сумі 1  мільярда євро. До речі, така макрофінансова допомога  говорить про підтримку  Європейським Союзом  реформ, які успішно реалізуються в Україні. І по факту, якщо ми цього тижня підтримаємо цю угоду, я думаю, що Україна буде мати і потужну фінансову підтримку.

На цьому тижні було б дуже добре… 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від уряду сьогодні слово матиме  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Зубко Геннадій Григорович. Будь ласка.

 

ЗУБКО Г.Г.  Шановний пане Голово!  Шановні колеги! Дозвольте в першу чергу від імені уряду висловити своє співчуття Катерині Гандзюк, родичам і близьким загиблої. І скажу ще раз, я хотів би, щоб будь-які інструменти, які можуть бути створені, які будуть допомагати слідству, ми будемо абсолютно це питання вітати. І дуже важливо було би не тільки  говорити про те, хто вбив, хто замовник, а й за що боролася Катерина Гандзюк.

Тому що, коли ми зараз  чуємо про  міста, які, можливо, не мають достатнього бюджету, то я хочу наголосити, що в цьому році ми будемо мати в місцевий бюджет і бюджет розвитку 230 мільярдів. І саме навколо питань прозорості роботи, публічності місцевої влади і стосувалася громадська позиція Катерини Гандзюк. Тому я хотів би, щоб ми також дивилися в корінь цього питання і за що саме боролася Катерина Гандзюк, а не тільки, можливо, підсилювати ті чи інші рейтинги політичних партій.

Але я хотів би повернутися до питання економіки і хотів би подякувати в першу чергу від імені уряду за ті закони, які були прийняті в парламенті, за підтримку бюджету 2019 року в першому читанні. І хотів би наголосити на тому, що нам зараз потрібно розглянути Закон про зміни до Податкового кодексу, який зареєстрований під номером 9260, для того щоб на підтриманому Податковому кодексі, на податковій базі ми могли внести до другого читання бюджет України на 2019 рік.

Ще раз хотів наголосити на важливості цього питання. Саме з 1 січня мають можливості перерахувати пенсії військовим. З 1 січня ми очікуємо підняття заробітної плати вчителям, з 1 січня ми маємо можливість розглянути питання запровадження і підтримки Фонду енергоефективності і "теплих кредитів", і саме тих речей, які дозволять в автоматичному порядку з 1 березня перерахувати пенсіонерам 12 мільйонів пенсій на їх підвищення.

Також я хотів би ще раз наголосити на тому, що наші військові на передовій з 1 січня зможуть отримати абсолютно іншу заробітну плату й її підвищення, і на передовій від 10 тисяч гривень зможуть отримувати таку заробітну плату.

Ще раз хотів би наголосити, що в цьому році, в 2019-у, наступному, ми маємо виплатити 400 мільярдів боргів, які були накопичені за попередні десятиріччя. І це питання ще раз і ще раз накладає на те, щоби вчасно прийняти бюджет, подивитись розрахунки і виконати свої зобов'язання перед міжнародними кредиторами.

Що також потрібно? Потрібно ще раз чітко дивитися на ту перспективу і говорити про ті речі, які стосуються більш суттєвих потрясінь для країни, які сьогодні кажуть, що 23 відсотки підвищення тарифів, ціни на газ – це саме те потрясіння, яке сьогодні люди не можуть пережити. Уряд чітко бачить про те, щоби через систему субсидій, через Фонд енергоефективності, через "теплі кредити" дати можливість не говорити про зменшення ціни на газ у два з половиною рази, а говорити про зменшення рахунків людей в 3, в 4 рази саме за рахунок впровадження енергоефективності і саме за рахунок підтримки субсидіями тих людей, які потребують такої допомоги. Тому що в 2019 році ми плануємо вводити монетизацію субсидій і безпосередньо живими коштами підтримку тих домогосподарств, які потребують підтримки.

Тому ще раз хотів би, пане Голово, сказати про Закон 9260 і необхідність до 1 грудня розглянути бюджет 2019 року.

Але також я хотів би наголосити про ті важливі закони, які сьогодні не тільки підтримують українці, український народ, підтримує Верховна Рада, Президент України, а також наші міжнародні партнери. Вже згадували про візит Канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка досить високо оцінила реформи, які впроваджуються в Україні, в тому числі реформу децентралізації.

Для нас дуже важливий розгляд в парламенті України в першому читанні Закону про засади адміністративно-територіального устрою (8051), а також Закон про службу в органах місцевого самоврядування (8369).

Якщо ми кажемо про бюджет, про енергоефективність, про "теплі кредити" і закладені кошти в бюджеті 2019 року, я хотів би ще раз наголосити, що нам потрібно модернізувати наші комунальні підприємства і сьогодні закон, який чекає в парламенті на розгляд, 7083, дозволить реструктуризувати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЗУБКО Г.Г. …за попередні десятиріччя борги комунальних підприємств, дасть можливість стабілізації саме фінансового стану. А також ті питання, які стосуються Закону про адміністративну послугу (4564).

Я хотів би ще раз наголосити, що місцеве самоврядування сьогодні, проводячи децентралізацію, об'єднуючись, потребує також і впровадження нових державних будівельних норм, а також своїх повноважень: 7266 – Закон про регулювання містобудівної…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Отже, сьогодні ми розпочинаємо виступи голів комітетів справа. І першому я надаю слово для виступу Бакуменку Олександру Борисовичу. Будь ласка, пане Олександр.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги.

Андрій Володимирович, від Комітету аграрної політики хочу подякувати, що аграрні законопроекти єдиним блоком включені до розгляду в першу десятку у вівторок. Це законопроекти 4611, 7060, 3157, 6527-д, 6355, 6355-1 і 8275. Зазначені законопроекти є дуже важливі для аграріїв, тому звертаюсь до керівників депутатських фракцій, груп і прошу підтримати їх прийняття.

Також хочу коротко проінформувати щодо проведеної роботи з урегулювання проблемних логістичних питань в АПК, які озвучили на минулій Погоджувальній нараді.

За результатами засідання аграрного комітету і наполягання членів нашого комітету і інших комітетів, за дорученням Володимира Гройсмана, під головуванням Віце-прем'єр-міністра Кістіона була проведена нарада і обговорені шляхи врегулювання проблемних питань, пов'язаних з перевезенням продукції АПК, в тому числі підвищення ПАТ "Укрзалізницею" тарифів за використання вагонів-зерновозів.

За результатами наради Антимонопольному комітету доручено провести перевірку дотримання "Укрзалізницею" вимог антимонопольного законодавства при тарифоутворенні.

Крім того, при Мінагрополітики утворено робочу групу з оперативного вирішення питань логістики в сільському господарстві за участі всіх відповідних керівників органів державної влади, народних депутатів України та учасників ринку. Переконаний, що такий формат роботи буде сприяти оперативному вирішенню проблемних питань перевезення аграрної продукції.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Сподіваюсь, що ми, як і попередні рази, блок аграрних питань зможемо розглянути ефективно в залі Верховної Ради.

І Амельченко Василь Васильович від бюджетного комітету. Будь ласка. 

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, в проекті розкладу пленарних засідань Верховної Ради на поточний тиждень в четвер, 8 листопада, заплановано розгляд у другому читанні законопроекту 8496 про внесення змін до Додатка № 3 до Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік" щодо перерозподілу видатків Центральної виборчої комісії. Комітет з питань бюджету планує у середу на своєму засіданні розглянути дане питання і надати відповідні матеріали Верховній Раді. Законопроектом пропонується збільшити фонд оплати праці для Центральної виборчої комісії. І якщо ми хочемо, щоби Центральна виборча комісія все ж таки була підпорядкована платникам податків, то я впевнений, що цю ініціативу треба буде підтримати нам всім і дати можливість якісно працювати новообраному складу Центральної виборчої комісії.

Окремо варто звернути увагу, що у зв'язку з прийнятим 18 жовтня у першому читанні законопроекту про Державний бюджет на 2019 рік відповідно до регламентних вимог Кабінет Міністрів у двотижневий строк, але не пізніше 3 листопада, мав би подати до парламенту доопрацьований законопроект до другого читання відповідно до бюджетних висновків Верховної Ради. Однак наразі даний документ ще не подано і уряд має поінформувати з цього приводу та прискорити подання зазначеного законопроекту до парламенту.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Вам дати завершати чи ви завершили?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Завершив.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Завершили, так.

Будь ласка, від Комітету з питань екології Єднак Остап Володимирович.

 

ЄДНАК О.В. Доброго дня, шановні колеги! З питань екологічної політики хочу зазначити, що ми, Верховна Рада, чекаємо від Міністерства екології та природних ресурсів пакету законопроектів про відходи. Україна захлинається в смітті, загрозлива ситуація по відходах, по твердих побутових відходах не лише у Львові. Вже у смітті захлинається місто Дрогобич і загрозлива ситуація фактично в кожному обласному центрі і в районних центрах.

Від Міністерства екології та природніх ресурсів ми чекаємо відповідного законопроекту. Вони вже його давно напрацювали і ще весною обіцяли нам подати в парламент на розгляд.

Також хочу анонсувати, що сьогодні о 14 годині в парламенті, в цьому залі зокрема, відбудеться круглий стіл, який організовую я разом з головою Комітету закордонних справ Ганною Гопко, про міжнародні аспекти корупційних зловживань в лісовому господарстві та торгівлі деревиною. Ми розглянемо, що зроблено або, власне, що не зроблено урядом протягом останніх чотирьох років в реформі лісового господарства, а також британські розслідувачі з організації "Ерсайт" представлять масові розслідування про корупційні зловживання, про десятки мільйонів євро, які розкрадаються з лісового господарства, і бенефіціарами цих розкрадань також є європейські компанії. Сьогодні ми про це поговоримо о 14 годині.

І стосовно замахів на громадських  активістів, крім Каті Гандзюк, хочу зазначити, що Олег Михайлик також вимагає чесного розслідування свого замаху на вбивство. Немає довіри у нього до правоохоронних органів, він очікує операцію по видаленню кулі в країнах Європейського Союзу, попередньо згоду на це дала Німеччина. Тому що немає довіри до того, що доказ буде підмінений.

Тому вчора на Богомольця під Міністерством внутрішніх справ я особисто і сотні активістів, і свідомих людей, ми запитували себе, що змінилося…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ЄДНАК О.В. Можна закінчити? Що змінилося з часів Революції Гідності? Немає абсолютно довіри ні в жертв замахів, ні в громадянського суспільства, ні в суспільства загалом до правоохоронних органів. І нам з цим треба робити, тому я сподіваюсь завтра на результативне голосування по тимчасовій слідчій комісії.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Марія Іонова, Комітет з питань європейської інтеграції.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую, шановна пані головуюча.

Шановні колеги, я дуже сподіваюсь, що все ж таки в цей пленарний тиждень ми проведемо три ратифікації. Це Протокол між Урядом України і Великої Британії (0193). Також це Меморандум, ратифікація між Кабінетом Міністрів і Урядом Республіки Австрія (0165). А також дуже важливий про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором, тобто Кредитна Угода (реєстраційний номер 0203). І тому я дуже просила би і звертаюсь також до наших шановних колег керівників комітетів теж мати на увазі і підтримати їх розгляд.

Також звертаю увагу, що з Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію до порядку денного пленарних засідань на поточний тиждень включено 8 законопроектів, я також прошу підтримати їх розгляд. Сподіваюсь, що буде на те політична воля.

І вкотре Комітет з питань європейської інтеграції звертається і пропонує додатково включити до оновленої Дорожньої карти проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради, що стосується вдосконалення експертизи законопроектів, пов'язаних з виконанням міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції (це реєстраційний номер 8610).

Я хотіла б звернутись також до Андрія Володимировича все-таки затвердити Дорожню карту, тобто визначитись по ній і працювати, тобто це політично дуже важливо, ми будемо окремо звертатися.

Дуже дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Вам дякуємо, пані Марія.

Будь ласка, Ігор Попов, Комітет з питань запобігання і протидії корупції.

 

ПОПОВ І.В. Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги! У нашому комітеті 5 жовтня завершився прийом заявок на відбір аудитора для Агентства управління і розшуку активів. До участі подалося аж 2 кандидати. Найближчим часом ми розглянемо їх заявки і запропонуємо проект рішення для розгляду на пленарному засіданні.

Прошу включити до порядку денного цього пленарного тижня законопроект 7276 про доступ до державних реєстрів Національного агентства запобігання корупції. Мін'юст підтримує цей законопроект. І більше того, Мін'юст у своєму листі пише нам, що прийняття цього законопроекту – це один з структурних маяків для отримання першого траншу Четвертої програми макрофінансової допомоги Європейського Союзу.

Наступне. Минулого тижня у засобах масової інформації було оприлюднено інформацію стосовно можливих порушень у діяльності НАБУ, перша за все це стосується офіційної заяви Єврейської релігійної громади міста Києва стосовно підозр у незаконному прослуховуванні. Члени комітету планують обговорити цю та іншу інформацію і поставити її перевірку під парламентський контроль відповідно до предмету відання комітету.

І стосовно ТСК. При розгляді справ про топ-корупцію, політичну корупцію, наш комітет також бачить брак інструментів для виконання контрольної функції парламенту. І тому питання законопроекту про тимчасові слідчі комісії має бути переглянуто, тим більше у зв'язку з такими трагічними подіями.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Вам дякуємо, шановний колего.

І, будь ласка, Ольга Богомолець, голова Комітету з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановна головуюча, шановні колеги, повертаючись до загибелі, власне, вбивства Катерини Гандзюк, хочу сказати, що після замаху на її життя вона все ж таки вижила. І 3 місяці йшла боротьба за її життя в опіковому центрі. І я особисто задаю собі запитання, чи був би в неї шанс вижити, якби вона в опіковому центрі була в Бостоні там, де врятували Настю Овчар. І, на жаль, ту відповідь, яку я собі даю, на жаль, вона дуже-дуже прикра для України, тому що в наших опікових центрах на лікування людей, на те, щоб врятувати їм життя і дати їм шанс вижити, виділяють просто, не просто смішні, це просто мізерні кошти, які не дають лікарям можливості і родинам людей сподіватися на те, що вони зможуть це подолати.

І наголошую ще раз, що без введення Закону про загальнообов'язкове державне медичне страхування, який би, можливо, надав би шанс вижити Катерині в лікарні і вилікуватись, і стати на ноги. І всім тим іншим людям, які сьогодні помирають: онкохворим, людям з серцево-судинними хворобами – сьогодні держава не дає їм шанс вижити, не дає, фінансування потреб онкохворих людей  30 відсотків потреби.

Тому ще раз, звертаючись до головуючої, і наголошую про те, що законопроекти 4981, 4981-1, 4981-2 – законопроекти про загальнообов'язкове державне медичне страхування  мають бути включені в порядок денний.

І також хочу нагадати, що Комітетом охорони здоров'я підготовлено 30 законопроектів по реформі системи охорони здоров'я, 30. І вже разів 30 я їх вношу на Погоджувальній раді – ні одного з них в порядку денному не бачу.

І ще раз наголошую, якщо…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд, будь ласка, завершити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. …найдорожче, що є у України – це не земля. І наша мета – це збереження людського потенціалу. Тому що, якщо не буде людей, не буде кому захищати країну, не буде кому розмовляти українською мовою, не буде кому розвивати державу, не буде кому, взагалі на українській землі українців не залишиться! Тому це є ключовим абсолютним каменем, на якому має базуватися державна політика. І, на жаль, цього я сьогодні в парламенті не бачу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо вам, шановна Ольга Вадимівна.

І до слова запрошується голова Комітету з питань податкової митної політики Ніна Южаніна.

Прошу вас.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановна пані головуюча,  сьогодні ми неодноразово вже почули про термінову необхідність розгляду бюджетоформуючого закону: проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу (9260). Для того, щоб комітет міг розглядати на своєму засіданні вже завтра, прошу завтра вранці включити його в порядок денний сесії. Тільки тоді ми зможемо розглянути по суті законопроект і дати заключення комітету.

Крім того, дуже прошу на четвер поставити в порядок денний розгляд законопроектів 8487 та 8488 щодо нової моделі оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів та врегулювання питань автомобілів з іноземною реєстрацією. Ми також подання підготуємо завтра і зможемо розглядати їх.

Крім того, дуже важливо включити в порядок денний і розгляд по суті в першому читанні законопроект 8357 – це податок на виведений капітал. До речі, якраз оця дискусія між активістами, експертами, членами комітету, всіма, хто так довго працював над нормами цього проекту закону, відбудеться завтра з широко представленими нашими європейськими колегами, кредиторами і не тільки європейськими. І якраз відбудеться ота перша дискусія, коли наші експерти зможуть надати обґрунтування про вкрай необхідне впровадження податку на виведений капітал в Україні.

Я думаю, що ми толерантно і ефективно відпрацюємо цей законопроект в першому читанні в комітеті і зможемо  також його розглядати в залі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую вам, шановна пані Ніна.

І зараз до слова запрошується наш шановний колега Величкович Микола від Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги, у цьому місяці ми маємо ухвалити в цілому проект Закону про Державний бюджет України на 2019 рік. Комітет вважає за необхідне відновити кредитування молодіжного житлового будівництва. Кабінетом Міністрів України при ухваленні проекту державного бюджету в першому читанні доручено розглянути доцільність врахування цієї пропозиції нашого комітету. Тому звертаюсь до шановного Геннадія Григоровича і до керівників фракцій та груп підтримати відновлення кредитування молодіжного житлового будівництва в державі.

На жаль, ми проявляємо неуважність до інших молодіжних питань, що стоять у нашому порядку денному. Вже рік ми не можемо затвердити рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації" (реєстраційний номер 7383).

Також, до цього часу не ухвалено рішення про проведення 21 листопада парламентських слухань на тему: "Участь молоді в процесах реформування держави" (реєстраційний номер 9126). Я впевнений, що неможливо проводити успішні реформи без активного залучення до них молоді. Тому пропоную на цьому тижні нарешті затвердити рекомендації парламентських слухань, що відбулися ще у минулому році, та ухвалити рішення про проведення нових парламентських слухань.

Також просимо розглянути на цьому тижні законопроект щодо спрощення реєстрації шлюбу громадян, що проживають на тимчасово окупованій території (реєстраційний номер 8400).

Дякую за увагу і прошу підтримати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую вам!

І до слова запрошується шановний наш колега народний депутат Руслан Демчак, Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності.

 

ДЕМЧАК Р.Є. Шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги, жодного законопроекту, де є профільним Комітет фінансової політики і банківської діяльності, не розглянуто під час дев'ятої сесії восьмого скликання парламенту. Я розумію, що важливими є соціальні законопроекти. Але питання посилення захисту прав споживачів фінансових послуг хіба не є соціальним питанням?

Сьогодні в Україні фіксуються випадки, летальні випадки, коли люди накладають на себе руки, тому що їм приходиться сплачувати 700, 800, 1000 інколи відсотків. Фінансові установи, вони начебто надають і позиціонують, що це 30-20 відсотків річних, а насправді – всі 1000 відсотків, які "зашиваються" в додаткові послуги.

Закон, який ми прийняли, "Про споживче кредитування",  він сьогодні не працює, тому  що супутній законопроект  2456-д, який якраз зобов'язує кредитні установи, саме зобов'язує і вводить штрафи, штрафи і адміністративно-господарську відповідальність, нами не був прийнятий. Він уже рік очікує свого розгляду.

Тому просимо розглянути проект Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (2456-д) невідкладно.

Саме ці порушення, якраз вони фіксуються на небанківському фінансовому секторі. Тому також просимо включити до розгляду у другому читанні на четвер внесений Президентом України та визначений невідкладним проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг (номер 2413а). Він створює підстави для розбудови фінансового сектору України згідно стандартів Європейського Союзу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую вам.

І я запрошую до слова Сергія Капліна, Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

КАПЛІН С.М. Шановні колеги, у нашій країні для того, щоб отримати борг по заробітній платі, зокрема шахтарям, приходиться піднімати Організацію Об'єднаних Націй, ОБСЄ. Тільки не вистачає ще літаків НАТО над  Кабінетом Міністрів України, щоб простим шахтарям видали заробітну плату за 2 роки. Так, вже 21-й день, я наголошую, 21-й день із-під  землі, на відстані майже 600 метрів не піднімаються шахтарі в об'єднанні  "Лисичанськвугілля" на шахті імені Капустіна, знаходяться там в жахливих умовах, голодують,  з щурами. Один вже госпіталізований до психіатричної лікарні з діагнозом шизофренія, двоє з пневмонією, кожен день ми втрачаємо по одному шахтарю. Я 7 днів з ними там провів разом під землею і хочу  вам сказати, що ситуація там на межі. Ми день через день отримаємо хворого або, не дай бог, померлого шахтаря – і що тоді ви з цим будете робити?

Ось я вам привіз взуття, в якому вони там ходили, доки я не приїхав. Саморобне, з пляшок взуття, зроблене з якихось ганчірок! Так живуть сьогодні українські шахтарі. І ви хочете нормальні тарифи після цього всього?!

Я звертаюся до вас, пане віце-прем'єре, не посміхатися, а вирішувати це питання сьогодні, бо завтра я буду з ними під Кабміном – і буде те з вашим Прем'єром, що було з Арсенієм Петровичем Яценюком: відставка. Ми піднімемо всю країну: на Західній Україні шахтарів, ми піднімемо лікарів, ми піднімемо вчителів, ми піднімемо будівельників, військових пенсіонерів – всіх без винятку і знесемо цей уряд і цю владу.

Я хотів би ще окремо наголосити, що нам вдалося добитися, аби було доручення Мінфіну, було доручення Мінфіну про перерахування 300 мільйонів на погашення заборгованості. Але Казначейство жодних команд до сьогодні…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, я хочу всім присутнім нагадати, що у нас зараз відбувається тут не ток-шоу, а засідання лідерів фракцій і голів комітетів. Я хочу звернутися до голів комітетів або виконуючих обов'язки голів комітетів, яку б політичну силу вони не представляли, будь ласка, висловлювати тут позицію не своєї політичної сили, а комітету. Ми хотіли би почути, що ваш комітет прагнув поставити в порядок денний, що вважає проблемами на цей тиждень.

Шановний колега, я роблю вам таке зауваження і сподіваюся, що ви його почули і врахуєте у вашій подальшій роботі під час як засідань комітетів, так і засідань Верховної Ради України. Дякую.

Будь ласка. У вас було 30 секунд, шановний Сергію, ви їх використали на рекламу політичної сили.

Будь ласка, Віктор Галасюк, Комітет з питань промислової політики і підприємництва.

 

ГАЛАСЮК В.В. Комітет з питань промислової політики та підприємництва пропонує невідкладно розглянути на цьому тижні пакет законопроектів, пов'язаних зі зняттям з малого і середнього бізнесу в Україні штучного, необґрунтованого, корупційного тиску, пов'язаного з перевіркою трудових відносин. Це законопроекти 5711, 6489, 7326 та 8277. Як і весь український малий і середній бізнес, наш комітет виступає за детінізацію трудових відносин, але жодним чином це не повинно обертатися штучними утисками, необґрунтованими перевірками і корупційним тиском на український малий бізнес. Сьогодні з усіх регіонів звертаються з тим, що зловживають цим інструментом. Тому давайте ми це терміново врегулюємо.

Крім того, надзвичайно важливим є прийняття блоку законопроектів про торгівельний захист України, захист від субсидованого імпорту, від демпінгового імпорту, базовий  закон про захисні заходи і так далі.

Подивіться, що сьогодні відбувається? Іноземні виробники сьогодні заходять на український ринок як ніж в масло, знищують сьогодні українську промисловість. Кожна країна бореться за інвестиції, за ринки, за сировину, за робочі місця, тільки Україна в цьому виступає не суб'єктом, а об'єктом, шахівницею, на якій сильні світу цього розігрують свою гру.

Тому нам треба це виправляти, запроваджувати відповідний торгівельний захист, захищати економічний кордон України, створювати привабливі умови для інвестицій, для розвитку промисловості всередині країни! Тому треба невідкладно також розглянути промисловий пакет реформ, про індустріальні парки, законопроекти  готові до розгляду. Пане Голово,   треба ставити, приймати, залучати інвестиції в Україну.

Ми на своєму найближчому комітеті розглянемо повторно законопроект про безкоштовний…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. …в Комітеті з питань промислової політики і підприємництва на розгляді. І ми підготуємо на наступний сесійний тиждень законопроект про безкоштовне приєднання до інженерних мереж. Давайте знищимо ці корупційні і бандитські схеми в монополіях і забезпечимо можливість залучення інвестицій,  як  це є в США, як це є в Ізраїлі.

І нарешті треба невідкладно приймати Закон "Купуй українське, плати українцям", тоді піднімемо українську промисловість, зарплати і доходи…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякуємо вам.

Немиря Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ  Г.М. Дякую, пане Голово.

І я повторюся, на жаль, в черговий раз в порядку денному цього пленарного тижня немає ключових для захисту соціальних, виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, вимушених переселенців, ключових законопроектів: 6692 і 6240.

Пане Голово, ви говорили, що один  з комітетів півтора місяці чекає або чекав на  включення  законопроектів, які  він підтримує. Комітет з прав  людини, Комітет  з  питань соціальної політики півтора роки вже чекає, коли ці законопроекти будуть включені до порядку денного. Не дочекалися поки що. Це, на жаль, підтверджує в черговий раз, що, на жаль, владою  проводиться політика прямої і непрямої дискримінації вимушених переселенців, цьому треба покласти край.

І я  хочу наголосити, що це підтримала і Канцлер Меркель, коли, виступаючи тут, в Києві і на зустрічах, підкреслювала необхідність  захисту громадян України, в тому числі  внутрішніх переселенців.

Також я хочу закликати колег з "Блоку Петра Порошенка" бути трошки скромнішими, адже, як відомо, скромність прикрашає  людину. І коли я чую, в тому числі і сьогодні, про шалені якісь успіхи, шалений успішний візит Канцлера Меркель, похвали, які вона роздавала, нібито роздавала,  я закликаю просто подивитися лише  на заголовки  провідних засобів  масової інформації в Німеччині. У день візиту, пане  голово фракції,  дивлюся на вас, журнал "Шпігель", цитую: "Порошенко зовсім не виправдав покладені на нього надії як Ангели Меркель, так і його власним народом". "Німецька хвиля" наступного дня вже після візиту: "Пусті обіцянки Порошенка – розчарування  Меркель". Скромнішим треба бути. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Репліка – Артур Герасимов. Я потім дам  вам, пане Домбровський. Зараз репліка Герасимову від БПП, а потім вам.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановний  пане Немиря, я одразу хочу вам сказати, що  я особисто був присутній  на зустрічі з фрау Меркель і,  як я уже сказав, особисто слухав, що і як було проговорено. І саме пряма мова була використана для  того, щоб і  оцінювати  те, що сказала пані Меркель відносно того, як була переорієнтована українська  економіка в момент повної блокади гібридної з боку Російської Федерації, і це пряма мова. І пряма мова Юлії Володимирівни була використана, коли вона сказала, що, якщо я не помиляюся, дослівний текст був такий: "Ми розуміємо, що  Мінські угоди зупинили велику війну". От я ще  подивлюсь, але, я сподіваюся, стенограма велася і це можна буде зробити.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Домбровський Олександр Георгійович, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги, я перш за все також хочу від імені комітету висловити слова щирої підтримки і співчуття родині Катерини Гандзюк і доєднатися до того рішення, що обов'язково потрібно створити тимчасову слідчу комісію для того, щоб знайшли вбивцю і замовників цього вбивства, і всіх тих випадків, які, на жаль, останніми роками є в українській політиці, в українському суспільстві.

З іншої сторони, Андрій Володимирович, я хочу сьогодні, можливо, відреагувати на запити всіх моїх колег. Я це роблю з певною періодичністю, тому що ми зараз знаходимося, завтра розпочнемо фактично екватор проходження нашої сесії чергової і попереду залишається стільки, скільки ми пройшли.

Я хочу привести приклад, що тільки по комітету під куполом у Верховній Раді  знаходиться по електроенергетиці  5 законопроектів, по ядерній енергетиці – 11, вугільна галузь – 2, нафтогалузь – 7, у сфері відновлювальної енергетики, енергоефективності – 7, ЖКХ – 3, у сфері регулювання – 2. Тобто комітети працюють, ми вносимо законопроекти під купол, але режим нашої роботи не дозволяє нам ефективно їх розглядати. Ми просто "входимо в штопор", який не дає можливості реформам рухатися вперед.

Тому я ще раз наголошую, в черговий раз, шановний пане спікере, нам потрібно з вами підняти  ефективність і покращити роботу Верховної Ради. На жаль, політичні дискусії напередодні парламентських і президентських виборів не дають таких підстав, але це єдиний шанс, який ми можемо використати.

Крім того, я хотів би сказати і підтримати, тут був Остап Єднак…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. …що Україну дійсно засипає сміттям. В парламенті є декілька пакетів законопроектів, які стосуються боротьби і прийняття необхідних законодавчих актів для того, щоб це врегулювати. У нас руки до цього  не доходять.

І, разом з тим, я хотів би також підтримати наших шахтарів. Нам потрібно прийняти законопроект, який забороняє банкрутство державних шахт, тому що термін у нас цього закону завершується в кінці року.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від Комітету з питань безпеки Чорновол Тетяна Миколаївна. Будь ласка.

 

ЧОРНОВОЛ Т.М. Комітет національної безпеки і оборони закликає колег почати тиждень з гуманітарної місії: прийняти законопроект про  протимінну діяльність. Це перше.

Друге. Дуже важливе питання  національної безпеки і оборони. Зараз через зростання цін на газ, безумовно, зростає об'єм субсидій і дуже важливо прозорість їх розподілення. Для держави дуже важливо контролювати, щоб  субсидії потрапляли саме тим, кому вони потрібні, хто в них нуждається, а не посередникам на газовому ринку. Тому я надзвичайно  прошу включити  на розгляд законопроект 6391-1, це  про єдину базу абонентів – споживачів  газу. Він дасть можливість прозорості розподілення субсидій, що надзвичайно є зараз актуальним.

Також зауважу, що Комітет з нацбезпеки і оборони, коли розробляв профільний законопроект про  національну безпеку і оборону, включив позицію щодо створення  єдиної бази абонентів – споживачів газу в цей законопроект. Але, на жаль, через певні   обставини саме ця норма не була прийнята, але це не означає, що вона втратила актуальність. Навпаки,  її актуальність  особливо зросла з зростанням ціни на газ. І комітет ще тоді зазначав, що у нас є законопроект 6391, він був тоді,  він є зараз. І дуже важливо, щоб він був внесений на розгляд Верховної Ради і прийнятий залом.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від Комітету з питань культури Єленський Віктор Євгенович, будь ласка.

 

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. Шановний пане головуючий, шановні колеги, я хочу поінформувати вас, що на минулому тижні закінчилися подання поправок народних депутатів до Закону про забезпечення функціонування української мови як державної. Це принциповий для нашого комітету і для всього парламенту законопроект. На нього подано понад 2 тисячі правок, і ми, тобто комітет, приступає до їхнього розгляду.

В той же час на  наступний тиждень я би хотів від імені комітету запропонувати проект Закону про внесення змін до деяких законів, якими, тобто законами, забезпечується функціонування Закону про державну підтримку кінематографії, що є надзвичайно важливо саме зараз наприкінці цього року.

Також всі парламентарі зацікавлені, щоби на цьому тижні в порядок денний був внесений проект Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв в 2019 році, проект Постанови про рекомендації парламентських слухань, які пройшли дуже активно і дуже навіть бурхливо, про "Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні" та проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення конкурсної процедури призначення керівників державного чи комунального закладу культури.

Також я би хотів попросити у вас, пане Голово, щоби блок культури був перенесений з вівторка на четвер у зв'язку з тим, що члени нашого комітету активно…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. …активно задіяні в прийнятті делегації польського парламенту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Дослухаємося щодо вашої позиції і блок питань, який є на вівторок, а це є і проект Постанови, про який ви говорили, про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв, перенесемо на четвер, пане Єленський.

І хочу наголосити, що по кінематографу, а тут ми, певно, всім залом підтримуємо кінематограф і дуже разом з усією Україною спостерігаємо, як успішно сьогодні розвивається українське кіно. Цей законопроект до другого читання ми чекали таблиці. Ця таблиця прийшла вже буквально вчора в Апарат Верховної Ради. І ми зможемо в четвер поставити і, можливо, навіть сформувати окремий блок з усіх тих питань на четвер. Тут ми пропрацюємо і будемо намагатися таким чином організувати нашу роботу. Дякую вам.

Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Хочу анонсувати, що сьогодні в Комітеті у закордонних справах відбудеться круглий стіл: "Стан виконання міжнародних зобов'язань України щодо розслідування та правосуддя в справах Гонгадзе, Подольського, Єльяшкевича. Я думаю, що в зв'язку з ситуацією, яка сталася із Катериною Гандзюк, нам дуже важливо виконувати свої міжнародні зобов'язання щодо попередніх злочинів, вбивств, які відбулися в Україні.

Також завтра за ініціативи комітету відбудеться круглий стіл: "Втручання РФ в українські вибори як елемент гібридної війни. Протидія російській агресії", де ми заслухаємо представників, новообраних членів ЦВК, кіберполіцію, РНБО. Я думаю, що дуже важливо готуватися вже до протидії РФ втручання в наші вибори.

Також, колеги, 9 листопада Україна відзначатиме День української мови та писемності. Це ще одна нагода усвідомити важливість ухвалення Закону в другому читанні про українську мову як державну і офіційну.

Ще хотіла б сказати, колеги, що в нас є борг українського парламенту, за це скликання ми не ухвалили жодного антитютюнового закону, який би захищав права дітей і виконував Угоду про асоціацію. Перше – це реклама сигарет, друге питання – це електронні сигарети, вейпи, які ніяк не регулюються, не мають податків і просто 15 відсотків молодих підлітків вже сидять на цих електронних сигаретах, ми не розуміємо, що курять.

Ще одне питання – виконання Угоди про асоціацію: інтелектуальна власність – її реформа. Тут багато хто говорить про безкоштовні ліки і багато обіцянок і популізму. Але ми повинні розуміти, що якщо ми заберемо фейкові "вічнозелені" патенти, які зараз є як частина корупції, це знизить в рази ціни на якісні ліки, особливо в частині для лікування онкології, гепатиту, ВІЛ-інфекції. І тому я закликаю пана Кубіва розглянути законопроект 9088, прибрати ті частини, які не влаштовують, але допомогти українцям знизити на ліки.

І щодо децентралізації. На минулому тижні була в Кропивницькому, зустрічалася з представниками ОТГ. Є тиск правоохоронних органів і вони…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Колеги, дуже важливо розуміти, що ті об'єднані територіальні громади, які пішли на підтримку реформи децентралізації, вони чекають, що держава доплатить десятки мільйонів на освітню і медичну субвенції, щоб це не підривало довіри. Тому що вони витрачають зараз власні свої кошти. Тому давайте, розглядаючи бюджет 2019 року, після спілкування, зокрема в областях, я розумію, що це треба робити. Ну і треба, щоб МВС і СБУ перестали перевіряти, коли вони запускають ФАПи, ЦНАПи, і вимагали…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Тут знову навіть міжнародний комітет говорить про децентралізацію, але жодних серйозних законопроектів, які би торкалися питання децентралізації, в порядку денному нема. Ті абсолютно технічні питання, які пов'язані із перейменуваннями сіл, селищ і змінами меж невеличких міст, віднесені вчергове в непрохідну частину.

Тому, Андрію Володимировичу, я вас прошу підняти ці питання вище в порядку денному. Це абсолютно не політичні, технічні питання. Я, чесно кажучи, третє скликання у Верховній Раді і вперше бачу, що впродовж двох років Верховна Рада не може проголосувати такі, абсолютно технічні питання. І немає можливості рухатись в цьому напрямку.

Але знову-таки немає Закону про службу в органах, блокує Президент нам. Немає Закону про адмінтерустрій, знову нам хтось блокує його. Тому, Андрію Володимировичу, це не парламент децентралізації – це сьогодні парламент, який гальмує децентралізацію.

До речі, я сьогодні чув багато про міжнародні здобутки Президента. Ви знаєте, 3 листопада відбулося видатне свято: День незалежності держави Панама. Я привітав Президента Порошенка із цим видатним для нього святом, бо коли хлопці гинули в Іловайську, він відкривав свої панамські офшори. Я забув привітати бухгалтерів і фінансистів Президента, то я це роблю зараз. Вітаю бухгалтерів і фінансистів Порошенка також з Днем незалежності держави Панама. Але насправді це уже, знаєте, такий жарт із сумом.

До речі, коли колеги із уряду говорять про те, що у них немає грошей на децентралізацію або вони виплачують борги попередніх урядів, я прошу їх не розповсюджувати неправдиву інформацію, оскільки кредити МВФ, які отримував уряд в 2008-2009 році, були погашені в 2012 році згідно з умовами угоди з Міжнародним валютним фондом. І я як народний депутат цю інформацію офіційно направлю уряду, щоб уряд не спекулював і не брехав українським громадянам і членам українського парламенту. І, можливо, ви мали на увазі, коли говорите про державний борг, можливо, ви мали на увазі борги Національного банку, які були набрані в той же період, коли головував…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В.  …які були набрані Національним банком, коли Головою Ради НБУ був Петро Порошенко. Можливо, ви маєте на увазі ці борги, то тоді прошу про це теж чітко і відверто сказати.

Звичайно ж, коли ми говоримо про бюджет, я погоджуюсь з колегою із Комітету із закордонних справ, що, на жаль, цей бюджет точно не відображає вимоги місцевого самоврядування і необхідні гроші, які би дозволили місцевому самоврядуванні взагалі існувати і виживати в тих умовах...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Пане Сергій, цілковито поділяю вашу стурбованість, бо справді часто технічні питання, як перейменування, які мали би взагалі проходити в залі моментально, не находять чомусь підтримку. Ви пригадуєте, скільки раз я це ставив. Давайте я запропоную таким чином: завтра після блоку аграрних питань поставимо тих 7 перейменувань, які є в нас. І в мене буде одне прохання тільки до депутатів: не дуже наполягати на обговоренні довгому. Фактично, якщо ми десь близько 5 години в них зайдемо, тих 7 питань, які є зараз, мені видається, ми не тільки можемо, ми маємо пройти, бо це справді питання, які не мають жодного політичного підтексту і вони відтягуються, і відтягуються від сесії до сесії.

Отже, пане Сергію, після аграрного блоку питань, за вашою пропозицією я запропоную підняти блок перейменування. І прохання до всіх, можливо, на фракціях сьогодні: якщо є по будь-якому перейменуванню застереження, дайте знати, ми його вилучимо з переліку. Можливо, ми зробимо, як з дочасними виборами: виберемо ті, які не мають будь-яких дискусій, щоб ми змогли це пройти для місцевих громад. Домовились, так,  по цьому? Дякую вам.

Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрій Володимировичу, шановні колеги, хочу вкотре звернути увагу учасників Погоджувальної Ради на критичний стан справ з фінансуванням в галузі житлово-комунального господарства. Це і десятки мільярдів боргів перед підприємствами теплокомуненерго і водоканалів, це і 3,5 мільярди гривень різниці в тарифах, які уряд мав майже 2 років тому погасити. І критично важливо, щоб ми побачили ці показники в проекті бюджету на наступний рік і мали можливість віддати підприємствам теплокомуненерго і водоканалам ту заборгованість, яка накопичена по зобов'язанням держави.

Також хочу сказати, що таке величезне фінансове навантаження вкрай небезпечно для можливості стало надавати житлово-комунальну послугу. І тут мова навіть іде не просто про високі тарифи, а просто про можливість: буде ця послуга чи не буде. Думаю, що нам треба звернути на це дуже серйозну увагу. Тим більше, що з 11 грудня вступає в дію Закон України про ринок електроенергії. І перші торги, які були проведені підприємствами теплокомуненерго, водоканалами, свідчить про те, що без втручання держави, без втручання уряду ці підприємства критичної інфраструктури можуть залишитись без надійного постачальника електричної енергії. Це є вкрай небезпечно.

Також потребує врегулювання питання надання місцевих гарантій. Це теж вимога закону. Мають бути надані гарантії за 100-відсотковий розрахунок по газу, по електричній енергії. І ці питання теж треба доопрацювати на рівні підзаконних актів до відповідного законодавства.

І я впевнений, що частину цих питань можна було б вирішити прийняттям Закону 7083 щодо врегулювання заборгованості підприємств теплоенерго та водоканалів за спожиті енергоносії, який теж в порядку денному періодично з'являється, але, на превеликий жаль, в непрохідній частині.

Я сподіваюсь, що ті питання, які я порушив, знаходяться в пріоритеті роботи нашого уряду. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Колеги, тепер від народних депутатів. Я буду в послідовності, можливо, так. Спочатку Кривенко, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане Голово!

Жахлива подія вчора відбулася, і тут ми не знаємо ще замовника. Але ми вважаємо, що ми знаємо замовника по подіям, які відбуваються в Одесі. Це замах на Михайла Кузаконя. Ви бачили, вантажівка в'їхала в легкову машину голови "Народного Руху" одеської міської організації. Це замах на Олега Михайлика, голову міської організації "Сила людей". Слава богу, він вижив.

І Постанова 4530, яку я зареєстрував і ще 101 депутат підтримали з різних фракцій, у мене прохання – це про дострокові вибори в Одесі, тому що міський голова Одеси розграбовує це місто. І вже ми бачимо, що фактично ті, хто проти нього виступають – на них замахи. І не виключено, що це буде продовжуватися, і це треба зупиняти.

В парламенті фактично єдина фракція – це фракція "Самопоміч", яка має свою позицію по Одесі. Всі решта підтримують і тихенько мовчать, і не підтримують…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. І ми бачимо, що і опозиція, і влада, вони знайшли якусь спільну мову з тим режимом, який є в Одесі, який розграбовує Одесу. І громадянин з паспортами російськими далі нею керує. Тому у мене прохання, щоб хоча б розглянули комітети профільні, бо до сих пір за більше ніж 2 роки ця постанова навіть там не проходила. І прохання ще тоді ставити на голосування цю постанову.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Демчак Руслан Євгенійович вже як від народних депутатів має хвилину.

 

ДЕМЧАК Р.Є. Шановні колеги, я просто почув тут спекуляцію на рахунок того, що Національний банк начебто має відношення до збільшення зовнішнього боргу. Хочу зазначити, що до функцій Національного банку не входить залучення на зовнішніх ринках запозичень. Навпаки Національний банк якраз і створює подушку у вигляді золотовалютних резервів для того, щоб ці борги потім віддавати. І якраз при головуванні Ради Національного банку Петра Порошенка були створені максимальні золотовалютні резерви у розмірі 32 мільярда доларів. На сьогодні ми не можемо досягнути навіть 18?и. Тому прошу в своїх висловлюваннях спиратися на достовірну інформацію і не спекулювати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бондар Михайло Леонтійович. Приготуватися – Острікова.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! У продовження цього, що сказав Олександр Домбровський, дійсно, 1 січня закінчується дія Закону, який ми прийняли, по мораторію на банкрутство вугледобувних підприємств, і нами зареєстрований новий Закон 9049, який продовжить цей мораторій. Я нагадаю, що буквально два тижні тому були проведені і комітетські слухання по цих питаннях, і Прем'єр-міністр України збирав також і народних депутатів, і членів уряду по вирішенню цієї проблематики. Тому він зазначив для того, щоб реалізувати всі ті напрацювання, нам треба зараз ввести цей закон у дію, тобто мораторій на банкрутство вугледобувних підприємств.

Андрію Володимировичу, дуже вас прошу поставити його в порядок денний. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Острікова Тетяна Георгіївна.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Як голова підкомітету з митної справи цього тижня відвідала кілька митних постів у різних областях. Нарікання від бізнесу скрізь однакові на митниці – це затягування чи блокування митного оформлення товарів на підставі "листів щастя" від правоохоронних органів. Так, зокрема, на Волині СБУ шукає, мабуть, державну зраду в імпорті м'яса, а шпигунство, мабуть, шукає в експорті деревного вугілля. На Одещині поліція вимагає стовідсоткових оглядів вантажів з повною вигрузкою. І це триває по дві доби, закінчується для бюджету нічим, для підприємців закінчується шаленими збитками.

Ми з вами, колеги, маємо це зупинити і маємо зробити вже в бюджетному процесі зміни в законодавство, створивши сильну митну адміністрацію і прибравши можливість силовиків тиснути на чесних підприємців на митниці.

І тому, пане Голово, я прошу вас звернути увагу на законопроект 3763 про Національну митну службу, який ми з вами…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. …який ми з вами маємо розглянути вже в бюджетному пакеті до кінця року, відділивши нарешті митницю від податкової і надавши їй ті функції, які вона має виконувати: забезпечення митної безпеки держави і сприяння міжнародній торгівлі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я обов'язково зверну на нього увагу, Тетяна Георгіївна.

І заключний виступ від народних депутатів…

 

ВЛАСЕНКО С.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Ні, п'ять тільки виступів. Ліміт  вичерпаний,  записано, є зазначено, пане Сергію, не більше п'яти. Так.

 

ВЛАСЕНКО С.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Наперед фіксуйтеся.

Будь ласка, Максим Бурбак. І це заключне слово.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги, 3 листопада в Чернівцях урочисто відзначали 100-річчя Буковинського віча, коли 10 тисяч мешканців Буковини виявили своє бажання приєднатися до Західноукраїнської Народної Республіки, а згодом і до України. І нам всім треба пам'ятати історію і робити з неї висновки, і не робити повторень в історії, тому що тоді було допущено реванш російських сил, зараз ми повинні не допустити його.

Але цей реванш вже стався в Чернівецької міської ради, тому що запроданці Фірташа зняли чинного міського голову і тепер ґвалтують місто. Два приклади, і тут профільному віце-прем'єру треба це послухати. Перше. На тому тижні головою Чернівецького водоканалу став фермер села Іванівці без вищої освіти. Тобто Фірташ має облгаз, тепер хоче собі взяти ще й водоканал. Але, увага, якщо повториться якийсь прорив і Чернівці стануть Алчевськ-2, вся країна буде рятувати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Друге. Пройшов конкурс на управителів, де ЖЕКи, які були, існуючі програли, немає питань. Але, увага, дві компанії, які контролюються помічниками депутатів-запроданців, виграли ці конкурси, мають в обслуговуванні 400 будинків. Увага! На дві компанії одна людина зареєстрована, довідка з ДФС. Місто ґвалтується, і якщо ми будемо чекати призначення виборів, то вже не буде, що там цим депутатам, чим керувати.

Тому дайте  доручення про…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже, колеги, ми завершили нашу роботу. У мене тільки до усіх є загальне звернення. Ми маємо зареєстрованих на тій сесії більше 2 тисяч законопроектів, більше 2 тисяч законопроектів. І, до речі, одна з ініціатив, яка мною і була запропонована на "Діалогах Моне", це змінити спосіб реєстрації законопроектів, щоб не тільки був підпис одного депутата, а як мінімум 18-19 депутатів за кількістю найменшої фракції. Бо інакше їх неможливо, я наголошую, просто неможливо розглянути повністю під час сесії. Тому ми плануємо нашу роботу. Тому ми з головами комітетів сплануємо її  на всю сесію, щоб кожен знав свій блок, коли і як він зможе його розглядати.

І, разом з тим, як правильно сказав пан Домбровський,  без збільшення ефективності роботи в залі ми не зможемо цього всього досягнути, коли інколи у нас за годину до завершення роботи, а немає кворуму в залі для повноцінної роботи. Я вже не говорю про те, що я десятки раз ставив зняття хоча б однієї перерви з 12 до 12:30 - і воно не проходило в залі. Але інколи ми маємо факти, коли депутатів немає задовго до завершення робочого дня.

Тому, колеги, я звертаюся до всіх вас як до голів комітетів, тому що ви маєте безпосередній вплив на кожного народного депутата, тому що ви як голови комітетів і є керівниками, які підписують облікову картку кожного народного депутата. Збільшити ефективність роботи, забезпечити народних депутатів на пленарних засіданнях Верховної Ради України.

І знаючи, що сьогодні будуть засідання фракцій, колеги, я дуже прошу розглянути і питання декомунізації, про перейменування двох областей. Ми  його двічі вже переносимо в зв'язку з тим, що ідуть дискусії політичні. Я хотів би, щоб вже було визначення цього тижня. І я сподіваюся, що ми зможемо ефективно і дієво пройти цей робочий тиждень.

Дякую всім за роботу в Погоджувальній раді. І тоді до завтра. О 10 ранку чекаю всіх в залі. Успішного проведення фракцій.