Погоджувальна рада

Опубліковано 01. 10. 2018

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

1 жовтня 2018 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго дня, шановні колеги! Прошу всіх заходити в зал, займати робочі місця, приготуватися до напруженої роботи. Будь ласка.

Отже, доброго ранку, шановні колеги! Розпочинаємо Погоджувальну раду.

Хочу відразу наголосити, що в перший день жовтня в Україні ми відзначаємо День ветерана. І новітня російська агресія змусила нас переосмислити це свято, адже ветеранів бойових дій в Україні стало набагато більше і часто це зовсім молоді хлопці і дівчата.

І я хочу закликати всіх в цей день пригадати про сучасних ветеранів війни, з глибокою вдячністю щодо тих, хто зі зброєю в руках захищав і захищає українську незалежність. Давайте їм подякуємо, мужнім воїнам, і побажаємо успіху і всього найкращого. І ми своєю діяльністю зробимо все можливе, щоб і суспільство, і держава могли гідно шанувати їхню боротьбу і їхній героїчний вчинок.

Отже, колеги, кілька слів про порядок денний на цей тиждень. Пропонується у вівторок ряд законопроектів, які голови комітетів визначили як першочергові, і які на засіданні голів комітетів пропонувалось поставити першочергово в порядок денний для їхнього проходження в залі.

Серед цих законопроектів на вівторок більшість мають соціальний характер і соціальне значення. Це Закон України "Про оздоровлення та відпочинок дітей"  щодо визнання дітей журналістів, які загинули або яким встановлено інвалідність 1 групи у зв'язку з виконанням професійних обов'язків. Це Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".

Я хочу наголосити, що з цього приводу до мене звернулися ряд народних депутатів, до речі, вперше звернулись, і я відразу цей законопроект поставив в порядок денний. Правильно було би наперед звертатись, і ми би зробили це без будь-яких проблем.

Також про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Цей закон важливий, щоб ми змогли завершити ту реформу, яку ми проводимо в роздержавленні землі.

І хочу, колеги, наголосити на ще одному законопроекті, який, на думку Апарату Верховної Ради, є надзвичайно важливий – це проект Закону (друге читання) про забезпечення офіційної публікації законів України, про функціонування парламентської газети "Голос України". Тому що, якщо ми не продовжимо дію цього видання, ми обірвемо процес законодавчого забезпечення, ми просто не зможемо публікувати закони, прийняті Верховною Радою, а, як ви знаєте, згідно закону, власне, публікація в "Голосі України" зазначає остаточний момент затвердження закону і набуття ним чинності.

Тому я попрошу всі фракції, щоб підтримали цей закон, він поза політикою, він поза політичними дискусіями, він важливий для функціонування найвищого законодавчого органу держави.

В середу традиційно пропонуються ратифікації, а четвер, на моє переконання, це ключове питання цього тижня, з яким неодноразово на Погоджувальній раді до мене зверталися фракції як коаліції, так і  опозиції, це проект Закону про мову в Україні. Тих законів є чотири, які сьогодні пройшли комітет. Я буду пропонувати, щоб ми розглядали Закон про мову в Україні за повною процедурою, щоб всі доповідачі всіх чотирьох законів мали можливість виступити, щоб ми змогли їх обговорити по повній процедурі, і щоб в ході обговорення ми змогли вибрати один з них, який ми зможемо прийняти  в першому читанні, і на базі якого ми зможемо розпочати роботу до другого читання. 

Переконаний, Закон про українську державну мову – це є виклик, який стоїть перед українським парламентом, на який ми повинні дати відповідь. І тому, що зараз в цій сфері є вакуум, після того як Конституційний Суд відмінив "Закон Колесніченка-Ківалова", і для багатьох з нас, хто були в залі, коли зал переламували під "Закон Колесніченка-Ківалова", це має стати питанням честі, щоб ми змогли прийняти сучасний, європейський Закон про державну мову в Україні. Вважаю, це питання одним з ключових на цей тиждень. І дуже прошу всі фракції сьогодні на засіданнях провести максимальне обговорення, щоб ми змогли вийти на той один законопроект, який стане базою для доопрацювання до другого читання.

Також хочу вас повідомити, що вже готовий до розгляду проект Закону про внесення змін до статутів Збройних Сил, йдеться про вітання в Збройних Силах України "Слава Україні!". І ми мали свою законодавчу логіку, щоб розглянути його і в другому читанні. Комітет провів якісну роботу. Було внесено 44 правки, тільки одна з них була відхилена. Фактично комітет зумів об'єднати усіх авторів правок. І ми зможемо в четвер розглядати вже цей закон в другому читанні. І я впевнений, ми підтримаємо його так само одностайно, як і підтримали в першому читанні.

Також пропонуються на четвер закони, два закони Комітету з питань безпеки і оборони і про публічні закупівлі.

Також хочу нагадати, що в минулий четвер, коли ми розглядали зміни до Конституції, ми не встигли розглянути всі пропозиції, які існують щодо змін до Конституції. Серед них ми не встигли розглянути проект Закону про внесення змін до статті 113 Конституції України щодо перейменування двох областей: Дніпропетровської і Кіровоградської області. Тоді я пообіцяв авторам закону, що ті проекти, які ми не встигли розглянути попереднього четверга, ми розглянемо в цей четвер. І пропонується, щоб ми в четвер – це буде очевидно вже після обіду – розглянули також і ці пропозиції  змін до Конституції.

Отакий загальний план, який пропонується на цей пленарний тиждень. Я сподіваюсь, що в  нас буде злагоджена і активна робота, як і минулого пленарного тижня. І прошу голів фракцій висловити свої пропозиції і побажання до порядку денного.

Нагадаю, сьогодні ми розпочинаємо зліва,  і  я надаю слово для виступу голові фракції  "Опозиційного блоку" Юрію Бойку.  Будь ласка, пане Юрію.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане спікеру.

Шановні присутні, зразу хочу сказати, що ми не згодні з тим пріоритетом, який ви анонсували на цей тиждень. Перш за все, парламент жодного кроку не зробив назустріч відновленню миру на сході. І я категорично проти, щоб наш парламент залучався до передвиборчої кампанії Президента, беручи  участь в прийнятті так званого Закону про мови, який, до речі, протирічить Європейській хартії підтримки регіональних мов в країні, яку Україна ратифікувала, і протирічить багатьом законодавчим актам, які  сьогодні діють в країні, і ще більше погіршує відносини з сусідами  і розколює суспільство.

Справа  в тому, що головне  питання, яке сьогодні турбує людей, і яке вони задають на всіх зустрічах, це не мова або НАТО, або "Слава Україні!", а це те, які будуть ціни на газ в суспільстві. Сьогодні, коли ціна на газ для промисловості "перешагнула" 500 доларів, це стало реальною загрозою національної безпеки. Тому що сьогодні підприємства, які мають таку ціну на газ, якщо вони постачають продукцію на експорт, вони не конкурентоздатні, а  якщо вони постачають продукцію в Україну, то це тягне за собою зростання цін на всі товари першої необхідності: хліб, олія, цукор і завершуючи одягом.

Сьогодні люди з острахом чекають чергового підвищення комунальних тарифів, тому що анонсоване підвищення ціни на газ для населення, а в умовах, коли у проекті бюджету закладено грошей менше на субсидії, ніж попереднього року, це означає, що  ще більше буде навантаження на людей  по комунальних тарифах.

Я взагалі вважаю, що те, що сьогодні діється у "Нафтогазі України", коли компанія, формально державна, не керується державою, ані урядом,  не знаходиться під контролем Президента країни, а керується незрозумілою наглядовою радою, в якій, до речі, більшість представників – не громадяни України, це реальна загроза, і веде себе так, як їй потрібно, а не потрібно суспільству – це реальна загроза національній безпеці  країни.

Друге питання, яке ми хочемо поставити, це питання майбутнього бюджету. Ми бачимо, що цей бюджет, який пропонується, він в гірших традиціях повторює бюджет попереднього року: збільшення виплат на силові структури плюс 15 мільярдів, причому я армію не маю на увазі, а це поліція, прокуратура, Служба безпеки, прикордонники і інші, і фактично зменшена виплата на соціальні потреби. Тому що, якщо на 5 відсотків збільшуються виплати на соціальні потреби, а навіть офіційний рівень інфляції 7,4 відсотки, то це фактично зменшення виплат всім: матерям, дітям, інвалідам. До речі, сьогодні День ветеранів, людей похилого віку і всі ці люди отримують менше грошей.

Наша фракція направила свої пропозиції в бюджетний комітет. Ми вважаємо, що сьогоднішній проект бюджету – це проект будівництва поліцейської держави з бідним населенням. Його неможливо приймати в тому вигляді, його потрібно переробити для того, щоб збалансувати соціальні виплати.

Взагалі минулого тижня я мав дві зустрічі в різних областях з представниками реального сектору, з фермерами і підприємцями. Ще раз я отримав підтвердження того, що сьогоднішній уряд практично не має державної політики по підтримці реального сектору економіки, починаючи з рейдерських захоплень фермерських господарств, відсутності вагонів, захмарних цін і захмарних штрафів для підприємців, відсутності дешевого кредитування для модернізації. Всі речі, які потрібні країні для того, щоб запрацювала економіка, а не бігали урядовці по світу, шукаючи кредитів. Всі вони буксують, і ми були праві, коли вимагаємо викликати уряд для того, щоб він відзвітував, яким чином буде подолана економічна криза і буде здійснена реальна підтримка сектору економіки для того, щоб люди мали робочі місця, а не покидали країну масово, як це діється сьогодні.

Тому наша вимога – уряд в парламент, "Нафтогаз"…..

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

БОЙКО Ю.А. "Нафтогаз" – на вихід, керівництво "Нафтогазу", і відновлення державного регулювання і по сектору економіки, і по цінах на газ.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Голова фракції Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Сьогодні День ветеранів і людей поважного віку, я хочу привітати цих людей. І, очевидно, що і влада буде сьогодні їздити по будинках для людей похилого віку, вітати їх.

Так от, на завтра, так само, як і вчора, і завтра про цих людей забудуть. Тому що вітають і згадують в один день, а людям треба жити щодня.

Вчора я у Маріуполі в територіальному центрі для людей зустрічався з ветеранами. Ключові проблеми, я хотів би, щоб уряд чув і знав ключові проблеми, які хвилюють ветеранів. Перше – це вартість ліків. Драконівські ціни на ліки, внаслідок цього люди не мають можливості їх купувати.

Чотири мільйони українських пенсіонерів отримують пенсії півтори тисячі гривень, елементарна пачка ліків – 200-300 гривень, і на все інше вже нічого не залишається.

Саме тому, ми вимагаємо від уряду відновити державний контроль за цінами на ліки для того, щоб не грабували і не наживалися на здоров'ї людей. Вартість ліків в Україні в кілька разів завищена порівняно з сусідніми країнами. Влада нічого не робить для того, щоб знизити вартість ліків, зробити їх більш доступнішими для українських громадян, і в першу чергу, для пенсіонерів, для ветеранів, для людей поважного віку.

Два дні тому я був в онкодиспансері в Запоріжжі, де зустрічався із хворими на онкологію. Якщо, не дай Бог, ця біда приходить до хати, люди влазять у величезні борги, щоб пройти хіміотерапію, купити ліки, а грошей не вистачає. Натомість рівень фінансування ліків по онкології – 6 відсотків у бюджеті цього року, а нам розказують про медичні реформи. Поїдьте до пацієнтів запорізького онкодиспансера чи одеського онкодиспансера, розкажіть їм про реформи. Так вони головне питання, яке зададуть вам, шановні урядовці, де їм взяти гроші, щоб лікуватися, щоб купити ліки, щоб не помирати через те, що в них немає коштів на придбання ліків.

Тому, оскільки уряд нічого не робить в цьому напрямку – із зниженням цін на ліки, з наведенням порядку – я ще раз доводжу до вашого відома вимоги наші, план дій по зниженню цін на ліки. Перше – відновлення державного контролю за цінами на ліки, запровадження референтного ціноутворення, скасування ПДВ на ліки, обмеження рентабельності, щоб не заробляли космічні гроші, посилення суттєвої  кримінальної відповідальності за продаж фальшивих ліків, щоб не продавали крейду людям, які останні гроші виносять в аптеку, і розширення переліку ліків по програмі "Доступні ліки". Ви в проекті бюджету на наступний рік передбачаєте мільярд гривень на цю програму. Ми наполягаємо на тому, щоб обсяг коштів на безплатні ліки був 2 мільярди, і щоб мільярд гривень направити на лікування онкологічних захворювань для того, щоб рятувати  життя і здоров'я людей.

Друга найважливіша проблема для ветеранів, для пенсіонерів – це мізерні пенсії, принизливо мізерні пенсії. У згаданій зустрічі в Маріуполі з ветеранами Лариса Ігорівна розказала мені, що отримує пенсію 1400 із хвостиком гривень, маючи майже 40 років стажу. Таких, як Лариса Ігорівна з Маріуполя, в Україні 4 мільйони пенсіонерів: колишні колгоспники, чорнобильці, військовослужбовці, яким не перераховано пенсії, які отримують абсолютно мізерні, принизливі пенсії, які не дають можливості жити.

Тому ми наполягаємо на тому, щоб уряд перерахував пенсії. Внаслідок підвищення мінімальних зарплат, внаслідок збільшення доходів до бюджету є ресурс для перерахування пенсій і збільшення їх. Особливо для тих людей, які сьогодні отримують копійчані пенсії, бо коли на півтори тисячі гривень ліки купити треба, за комуналку заплатити, в маршрутці проїхати, де тебе викидають, як собаку, нещасного того пенсіонера, тому що не компенсують вартості проїздів у маршрутках. Люди не бачать перспективи.

Моє завдання – щоб люди бачили перспективу, стабільність, щоб в країні був відновлений порядок. Порядок, перспектива, стабільність, а в першу чергу, повага до людей, до робітників, до ветеранів і до їхніх соціальних проблем, зокрема нарахування субсидій.

Уряд прийняв рішення, і штучно 3 мільйони людей відрізали від можливості отримувати субсидії. Є випадки, коли пенсіонери, які все життя прожили разом, сьогодні розлучаються, бо їхні дві пенсії не дають права  на нарахування субсидій. Я вимагаю від уряду скасувати це рішення, повернути соціальну норму споживання газу, коли ті, хто економить зимою, мають можливість менше платити, і дати можливість всім, хто того потребує, має низькі доходи,  отримати субсидії.

Окремо ми наполягаємо на відставці керівників "Нафтогазу", які 45 мільйонів  премії, яку вони отримали, уже за повідомленнями ЗМІ….

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. … за повідомленнями ЗМІ керівники "Нафтогазу" свою премію вивели за кордон. Заступник голови "Нафтогазу" Вітренко перевів жінці в Ліхтенштейн на рахунок кілька мільйонів євро, голова  "Нафтогазу" Коболєв в Америку перевів ці гроші. 45 мільйонів євро отримали, залізши в кишені до кожного українця нужденного, попереводили за кордони! Де антикорупціонери? Де влада? Де уряд? Де Президент? Грабують  народ – ніхто нічого не робить…  

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Співголова партії "Відродження", Бондар Віктор Васильович. Будь ласка.

 

БОНДАР В.В.  Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я почну, напевно, з того, що сьогодні одне із найболючіших питань, які є в країні, це всі спостерігають, особливо останні місяці, є питання рейдерського захоплення підприємств по всій території України, особливо в сільськогосподарському напрямку, промислові об'єкти, торгівельні центри і так далі. Багато різних постворювали  правоохоронних органів, але, на жаль, ефективність їхньої  роботи на сьогодні практично нульова.

Я хочу підняти питання. Є таке новостворене агентство національне з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаних від корупційних та інших злочинів, створили благополучно в 2015 році. Сподівалися, що це агентство так зване буде боротися і шукати активи Януковича і всього оточення, яке втекло з ним разом в Росію, сидить сьогодні там, в Росії, і спокійно дивиться, що тут відбувається. На жаль, за два роки діяльності цього агентства практично ніяких результатів країна не побачила, зате побачила, що на базі агентства створено, напевно, сьогодні найкраще державне підприємство "укрдержрейдер", бо, по суті, вони являються сьогодні головними рейдерами по країні.

Що вони роблять? Вони, по суті, заходять в підприємства, допомагають забрати у власників підприємство під благовидним приводом: те, що записано у них в статуті, що вони мали би зберігати це майно, поки в судах розбираються наші підприємці і ходять доказують державі, що вони чесно вклали гроші і управляють своїм майном, ці ділки, які сьогодні працюють в цьому агентстві, передають без будь-яких конкурсів, без будь-яких тендерів в управління третім наближеним до себе особам ті підприємства, які вони рейдерським шляхом, по суті, захопили у справжніх власників.

Мова йде, за останній час таких прикладів дуже багато. Той самий торгівельний центр Gulliver, та сама торгівельна мережа АІС, готельний комплекс "Бугаз", "Салтівський хлібзавод № 3", житловий комплекс "Покровський посад" і так далі. По суті, ці ділки сьогодні, користуючись прогалиною в законі, те, що вони мали би тільки зберігати майно відповідально і в підсумку судових рішень передати його або державі, або повернути власникам, вони під час так званого зберігання, по суті, без будь-яких, я повторююсь, конкурсів і тендерів,  передають майно цих підприємців структурам, які їх оточують, – близьким людям, які, по суті, створили корупційну "кормушку" і сьогодні банально розкрадають майно підприємців України.

Ми вимагаємо створити спеціальну групу при профільному комітеті Верховної Ради, яка б розслідувала діяльність цього агентства щодо корупційних і рейдерських схем, в яких вони беруть  участь.

Так само ми вимагаємо і хочемо звернутися до вас, Андрію Володимировичу, щоб звернутися до НАБУ, провести повну перевірку діяльності цього агентства, що вони за останніх 4 роки зробили корисного для держави.

Так само звернутися до НАЗК, провести повну перевірку електронних декларацій керівників цього так званого агентства. Бо за останній час вони позбагачувались, купують собі будинки, машини, нічого не міняється в цій країні. По суті, це агентство, яке створено для них, щоб вони просто збагачувались, а підсумків діяльності щодо майна оточення Януковича з їх боку ми так і не побачили. Жодного майна Януковича і його найближчих соратників вони не заарештували, вони не отримують і не передали державі. Оце підсумок діяльності цього агентства.

Тому просимо вашої підтримки все ж таки звернутися до правоохоронних органів, провести аналіз діяльності цього агентства, а  при комітеті створити профільну слідчу групу, яка проведе розслідування діяльності цього агентства.

Друге. Звертаємось до вас вже неодноразово. Величезна проблема по обласних обленерго. Людям не мають можливості виплачувати заробітну плату. Ми говоримо про це вже півроку. "Запоріжжяобленерго", "Черкасиобленерго", інші,  люди масово почали тисячами звільнятися.

Ми просимо поставити першочергово у вівторок до обіду законопроект № 7390, яким врегульовується питання, що в першу чергу кошти, які надходять на рахунки "Укренерго" і потім обленерго, йдуть на оплату заробітної плати, бо інакше ми просто не маємо сьогодні можливості виплачувати заробітні плати.

І сьогодні ця тенденція, коли тисячі людей почали звільнятися з обленерго, бо по формулі, яка сьогодні існує, в першу чергу всі кошти від обленерго держава забирає в "Укренерго", віддає на енергогенеруючі компанії, а тим, хто працює на місцях, ліквідує наслідки надзвичайних ситуацій, підключає кожен день будинки, підприємства до енергетичних мереж. Ті, хто забезпечують електроенергію кожен день людей і підприємства в Україні, вони залишилися  без заробітної плати.

Тому ми просимо і звертаємося поставити це питання першочергово…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Вікторе, я тільки нагадаю, що даний законопроект я вже кілька разів ставив на рейтингове голосування. І, власне, була політична неузгодженість. Тому давайте ми пропрацюємо так, щоб ми змогли його провести, а ви проведіть необхідні консультації з фракціями. Як мінімум 4 рази, як мінімум 4 рази я ставив його на рейтингове, і воно набирало менше 200 голосів. І тому тут важливо не тільки поставити, а ще й заручитись підтримкою фракцій щодо підтримки цього законопроекту. Дякую вам.

Голова групи "Воля народу" Москаленко Ярослав Миколайович. Будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні колеги! Шановний Андрію Володимировичу! Цими вихідними на моєму окрузі в місті Славутич Київської області відбувся ювілейний Міжнародний фестиваль "Золота осінь Славутича". Тисячі учасників, безумовно, талановита молодь і наше майбутнє. Не дивлячись на несприятливу погоду, тепло юних сердець і вибухова енергетика зігріли всіх, хто там був присутній.

Разом з тим, коли я дивився на цей вир емоцій, мимоволі не міг не згадати події на початку року. Згадалось, як в тому ж Славутичі відключили газопостачання в самий розпал опалювального періоду. Тоді вдалося не допустити катастрофи, особисто в проблему втрутився Прем'єр-міністр Гройсман, місто не замерзло.

Цей випадок став одним з багатьох в Україні, де люди стають заручниками системи. Бо "Нафтогаз" з облгазами, підприємства теплокомуненерго з владою на місцях постійно шукають крайніх у відносинах між собою. Вже зараз звучать проблеми зі Смілою, з Коцюбинським, з Шепетівкою, не вирішено питання в місті Києві.

Позиція депутатської групи "Воля народу" однозначна – людям потрібно дати тепло, почати нормально опалювальний період і головне – гарантувати, що жодних відключень "під ялинку" не буде.

Сьогодні ми стоїмо на порозі підняття цін на газ для населення. Уряд відстрочив підвищення мінімум до 18 жовтня, але наскільки нам вистачить  політичної волі. Будь-яке підняття тарифу під час опалювального сезону може спричинити шок для всієї галузі, адже підприємства теплокомуненерго можуть не встигнути своєчасно зорієнтуватись, а отже, виникає ризик зі стабільності надання споживчих послуг.

Ще у березні ми запропонували встановити тимчасовий мораторій на відключення населення від послуг з постачання електроенергії та газу саме під час опалювального періоду. Зареєстрували проект Постанови 8108 і наполягаємо на розгляді та прийнятті даного проекту постанови вже на цьому тижні, щоб встигнути до початку опалювального сезону і захистити громадян від комунального свавілля.

Андрію Володимировичу, я дуже прошу вас дати відповідні доручення, щоб ми розглянули дану постанову на комітеті, якщо можливо, в середу. І можна було б в четвер поставити дане питання до розгляду і визначитись в залі щодо його підтримки. Ми прийшли сюди захищати інтереси людей. Ця постанова стосується кожного українця і їх безпечного життя.

Панове, Верховна Рада сьогодні з головою поринула в бюджетний процес, уряд проробив велику роботу. Наступний рік буде складний, і ми це добре знаємо: пік виплати по зовнішнім запозиченням накладає свій відбиток.

Разом з тим, ми глибоко переконані, що є над чим працювати. Ми бачимо перспективу збільшення доходної частини бюджету за рахунок деофшоризації економіки, мінімізації нелегального імпорту, демонополізації енергетичного комплексу та інших необхідних кроків. До цього часу половина економіки, на жаль, лишається в тіні. Тому саме в цьому напрямку нам всім потрібно працювати.

В проекті бюджету передбачено достатнє фінансування безпеки і оборони, продовження основних реформ, рекордні видатки на дорожню інфраструктуру.

Загальні цифри викликають схвалення, але є і запитання. Ми вважаємо, недостатньо обґрунтованим зменшення медичної субвенції на 2,2 мільярда.

Так само є питання до обсягів фінансування субсидій. Запропонованих 55 мільярдів може не вистачити.

Також маємо констатувати, що збільшується фінансування дефіциту Пенсійного фонду понад 27 мільярдів попри те, що уряд взяв за мету досягти бездефіцитність фонду.

Тому ми закликаємо до діалогу між парламентом і Кабміном, щоб прибрати гострі кути та зберегти збалансованість головного кошторису країни.

Колеги, на цьому тижні в розкладі низка надважливих законопроектів, на деякі хотів би звернути вашу увагу. Законопроект 6671 щодо сприяння розвитку промисловості та інвестиційної діяльності. Він полягає в зміні моделі підключення промислових споживачів до інженерних мереж і встановлення ринкових відносин між суб'єктами природних монополій та замовниками будівництва інженерних мереж.

Другий важливий законопроект – 8584 щодо протидії булінгу. Парламент має забезпечити захист українських дітей, не давши цій проблемі отримати масовий характер. Прошу підтримати цей законопроект.

Третій законопроект – 8441 в частині реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Потрібно врегулювати на законодавчому рівні питання, які виникли на першому етапі реформи. Запроваджуються додаткові механізми захисту прав трудових колективів, включно із закріпленням права на назву видання, а також зберігається майно редакції.

До слова, щодо захисту журналістів, то в нас склалась абсолютно нездорова ситуація навколо Національної суспільної телерадіокомпанії України. Не для того ми приймали закон, щоб суспільне мовлення…сьогодні, бачите, як мовнику виключають аналогову трансляцію по Україні.

 

Канал фінансується за кошти платників податків. Ми закликаємо менеджмент "Першого" разом з відповідними посадовцями знайти точки дотику, запустити нормальну роботу. Страждають як звичайні працівники каналу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

 МОСКАЛЕНКО Я.М. …страждають як звичайні працівники каналу, так і глядачі по всій Україні. Вірю, що здоровий глузд переможе.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Ярославе.

Хочу вам наголосити, що законопроект, на якому ви наголошували, немає ще комітету. Якщо в середу буде комітет, ми в четвер спробуємо найти механізм його розглянути.

До речі, я хочу нагадати, що подібна ситуація є з двома законопроектами по розмінуванню. Теж тільки в середу має бути комітет, і ми на нашій погоджувальній нараді в четвер домовились, що в середу – комітет по законах по розмінуванню, в четвер до обіду ми включаємо в порядок денний, щоб після обіду їх розглянути. І я думаю, що це теж питання, яке поза політикою, і усі фракції в парламенті це розглянуть. І пане Ярославе, вивчимо законопроект, який ви назвали, і можливо таким самим чином ми зможемо розглянути його в четвер.

Дякую дуже вам.

Голова фракції "Блоку Петра Порошенка" Артур Герасимов. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці, минулого тижня Президент Петро Порошенко представляв Україну на 73 сесії Генеральної Асамблеї ООН. Однак, окрім суто дипломатичної роботи, Верховний Головнокомандувач також приділив особливу увагу посиленню обороноздатності нашої держави. Як ви знаєте, Україна отримала від Сполучених Штатів два військових катери класу "Айленд". Вітчизняні Військово-Морські Сили отримали додаткову можливість збільшити свою присутність в акваторіях Азовського та Чорного морів з використанням  потужного озброєння і техніки.

Але гібридна війна іде не тільки на фронті чи в дипломатичній сфері, всередині нашої країни активно, на жаль, просуваються ідеї Кремля по ослабленню України та допомозі країні-агресору. Нещодавно неголосування Юлії Володимирівни Тимошенко за визнання Росії країною-агресором отримали продовження. Напередодні, як ви знаєте, цей політик заявила, що ліквідує "Нафтогаз", якщо очолить країну. Але нагадаю, саме "Нафтогаз" виграв Стокгольмський арбітраж проти "Газпрому". Ми виграли 4 мільярда 600 мільйонів доларів, які російський "Газпром" хотів забрати в Україні на підставі сумнозвісних газових контрактів 2009 року. "Газпром" спробував відхилити це рішення через іноземні суди. Звичайно, не вдалося. То ви знаєте було цікаво, де росіяни зроблять наступний крок.  І ось ми почули заяви Юлії Тимошенко.

Зрозуміло, що Кремль мріє про ліквідацію "Нафтогазу", бо формально не буде кому платити. А поки будуть розбиратися, кому платити, шукати правонаступників, Кремль отримає головне: в нього не будуть забирати гроші та арештовувати його нерухомість за кордоном.

Далі про сумнозвісний "Північний потік-2", який будується з  однією метою – повністю закрити українську газотранспортну систему. Україна докладає  великих зусиль для того, щоб ця мета Кремля не була реалізована. І от вже і європейці почали думати: навіщо їм цей "Північний потік-2", коли можна разом з Україною гарантовано  в спільному управлінні постачати газ до Європи через українську модернізовану газотранспортну систему. Кремлю ці роздуми, звичайно, не до вподоби,  їм потрібен час, щоб пройти точку неповернення в будівництві "Північного потоку". І тут лунає  ще одна заява Юлії Тимошенко: "Жодної кооперації з іноземцями".  Перекладаю на людську мову, вона намагається заблокувати наші переговори з європейцями, щоб дати Путіну такий необхідний йому час для будівництва "Північного потоку-2".  Ви знаєте, виникає лише одне питання:ці дві заяви від браку досвіду, чи вони написані не в Україні?

Гібридна війна іде і в інформаційній сфері і флагманом,  антиукраїнським флагманом тут є телеканал NewsOne. Ви знаєте, наша фракція щиро вважає, що Верховна Рада України не може залишатися  осторонь  цього процесу, ми маємо прийняти  терміново постанову, яка врегулює ці процеси. А окрім цього, Андрію Володимировичу, я вважаю, ми маємо створити робочу групу з напрацювання реального закону по захисту інформаційної безпеки нашої держави.

Тепер щодо першочергових завдань парламенту. На поточному тижні новообрані члени ЦВК повинні скласти присягу та розпочати повноцінно виконувати свої функції. Тому наша фракція наполягає, щоб ми остаточно закрили питання оновлення Центрвиборчкому і дали новим членам  повноваження для роботи.

Також звертаємося до уряду з проханням якнайшвидше направити  подання щодо призначення міністра у справах ветеранів. Цей орган виконавчої влади допоможе сформувати та втілювати чітку державну політику щодо ветеранів і забезпечення їхніх потреб. Ідеться про сотні тисяч ветеранів, з яких 350 тисяч – це учасники сучасної війни, розв'язаної Росією. Ми продовжуємо наполягати, що саме Ірина Фріз може залучити передовий західний досвід та стати тією людиною, яка налагодить ефективну роботу  цього надважливого міністерства.

Тепер щодо порядку денного на поточний тиждень. Верховна Рада повинна остаточно підтримати ініціативу Президента України Петра Порошенка, Верховного Головнокомандувача,  щодо офіційного закріплення нового військового вітання у редакції 9036. Нагадаю, на цьогорічному параді до Дня Незалежності наші військовослужбовці вперше використали патріотичне гасло "Слава Україні! Героям Слава!" замість вітання радянського зразка. Це важливий крок до зміцнення самоідентичності нашого народу і підняття бойового духу української армії.

Наступне.  Маємо активно братись за доопрацювання проекту бюджету на 2019 рік. Фракція партії "Блок Петра Порошенка" перш за все підтримає фінансування сектору безпеки і оборони на рівні 210 мільярдів гривень. Але ми вважаємо, що не менше 3 відсотків має йти виключно на фінансування армії. Нагадаю, хто не хоче годувати власну армію, той буде годувати чужу.

Далі. Верховна Рада має рішуче засудити спробу зняти обмежувальні заходи щодо делегації Росії в ПАРЄ. Наразі йдеться не просто про захист інтересів України, а передусім про збереження демократичних засад функціонування ПАРЄ, збереження довіри до цього органу та збереження єдності європейських народів. Для цього парламенту слід невідкладно підтримати постанову…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Наша фракція також просить підтримати редакцію 8358 для приведення вітчизняного законодавства у відповідність з нормами Конвенції ООН про права людей з інвалідністю. Йдеться про технічні зміни в понад 100 законів і кодексів, де радянський вираз "інвалід" буде замінено на словосполучення "людина з інвалідністю".

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, репліка.  Юлія Володимирівна, одна хвилина.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Три хвилини.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Чому три?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Три рази сказав…

 

ПАРУБІЙ А.В.  А якби сказав 12 разів, було б 12 хвилин? Одна хвилина, такого не написано. Будь ласка, одну хвилину, Юлія Володимирівна. І включіть спочатку, щоб суперечка наша не забирала час. Будь ласка, одну хвилину.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні друзі, шановні друзі, я хочу сказати, що Артур Герасимов, голова фракції  Петра Порошенка,  читав з аркушу свій "темник" і зверніть увагу, що він 90 відсотків свого "темнику" присвятив дискредитації мого імені і тільки 10 відсотків говорив про країну. Це говорить про те, що Порошенко визначився, хто його головний опонент на президентських виборах, і це означає, що вони все правильно визначили.

Вам, шановні друзі, через шість місяців політичний кінець. І вам доведеться відповідати за кожен злочин, який ви скоїли проти українського народу.

І дуже дивно, що говорить Герасимов про це, про антиросійські речі, тому що у нього якраз Безлер, "Бес" є радником. Це не просто злочинець, а це людина, яка вбиває українців. І…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І Артур Герасимов буде нас вчити, як любити Україну, разом з Порошенко, який торгує з Росією і який служить Росії, і прикривається фальшивим патріотизмом.

І тому, майте совість  і говоріть про державні інтереси, а не боріться на Погоджувальній раді з опонентами. Слава Україні!

 

ПАРУБІЙ А.В.   Пане Артуре, хотів би сказати, що згоден з вами, наш законопроект по ПАРЄ треба перенести з середи на вівторок, щоб ми у вівторок могли його прийняти. І я прошу, даю доручення, щоб врахували цю пропозицію.

І також по інформаційній безпеці цілковито з вами згоден. Тим більше, ви знаєте, що петиція щодо діяльності інформаційних каналів набрала необхідну кількість голосів на сайті Верховної  Ради України, що дає підстави для невідкладного розгляду комітетом цієї проблематики. Як тільки будуть напрацьовані чи постанова, чи законопроекти, без сумніву, я думаю, всі будуть згодні, щоб ми могли їх в залі розглянути. Бо, на жаль, інформаційна війна проти України набуває величезних масштабів.

Цього тижня ми були свідками, коли інформаційна атака була вчергове здійснена проти Української помісної православної церкви, коли була вкинута в простір фейкова заява про те, що захоплюються храми, і захоплюються храми "Правим сектором", яка цілковито не відповідала дійсності. І фактично це є приклад того, коли Росія, в тому числі використовуючи деякі нібито українські засоби масової інформації, намагається дискредитовувати базові і основні фундаментальні речі українського буття, і Українську православну церкву, і українську мову, і українську армію. Тому я думаю, що  в цьому питанні ми теж будемо всі об'єднані.

Дякую вам.

Зараз надаю слово для виступу голові фракції "Фронт змін" Максиму Бурбаку. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. "Народний фронт", Андрію Володимировичу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  "Народний фронт", я перепрошую. "Народний фронт", Максим Бурбак.      

 

БУРБАК М.Ю. Москва продовжує збройні провокації в Азовському морі, далі блокує наші торгові порти, викрадає українські цивільні судна. Ми повинні протистояти цьому. Треба розширити санкції проти Росії, судитися з агресором по лінії морського права.

Лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк виступив за посилення санкцій проти Росії ще наприкінці травня, після початку зупинок торгових суден.

Україна має успішний досвід  національних санкцій проти агресора. Цього літа з ринку Молдови пішли фактично дві великі російські авіакомпанії. Це – результат рішення уряду Яценюка у 2015 році про закриття транзитного авіапростору. Ще мінімум три російські авіакомпанії відтоді взагалі збанкрутували. Ось як треба відповідати на ескалацію.

Намагаючись дестабілізувати ситуацію в Україні, Росія пробує створити хаос і штучний сепаратизм в приморських областях. Нещодавно в Одесі стався черговий кривавий напад на місцевого активіста Олега Михайлика. Це вже третій випадок за рік лише в Одесі.

"Народний фронт" підтримує рішення МВС про посилене патрулювання Одеси. Ми вимагаємо, щоб СБУ знищило терористичне підпілля Росії, раз і назавжди відвернуло загрозу антиукраїнських заворушень, збройних провокацій та терактів.

Напередодні президентських виборів треба захистити інформаційний простір України від Кремля, не дати ворожій пропаганді діяти на нашій землі під прикриттям вільного слова. Це – вимога суспільства. Вже 25 тисяч українців підписали петицію на сайті Верховної Ради про заборону телеканалів NewsOne та "112". Це сигнал не лише парламенту, а й Нацраді з питань телебачення, радіомовлення, спецслужбам та Генпрокуратурі. СБУ та інші органи повинні розкрити шляхи фінансування пропутінських ЗМІ, які неприховано працюють на капітуляцію України перед Росією.

Нам, безумовно, треба ухвалити новий Закон про вибори, але якщо Кремль буде і надалі контролювати наш медіапростір, то ворог істотно спотворить волевиявлення.

"Народний фронт" вимагатиме ставити на голосування під час цієї сесії законопроекти щодо прозорості медіавласності, щодо заборони російської участі в ЗМІ, щодо розширення повноважень Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Необхідно запровадити кримінальну відповідальність за заперечення факту агресії Росії.

Ми також наполягаємо на прийнятті Закону про мову (5670-д).

Служба безпеки України повинна провести офіційне розслідування щодо кума Путіна Медведчука, надати суспільству і парламенту повну інформацію. Медведчук веде цілеспрямовану, тривалу підривну діяльність проти української державності. Посередником у звільненні заручників не може бути людина, яка публічно виправдовує викрадачів цих заручників, яка діє в інтересах іншої сторони переговорів – Кремля.

Наступне. Необхідно повністю впровадити реформу Арсенія Яценюка щодо демонополізації внутрішнього ринку газу. Завданнями реформ є закріплення енергетичної незалежності та захист споживачів на роздрібному ринку. В рамках реформи "Нафтогаз" запроваджує нову схему постачання  газу для населення та теплокомуненерго. Приватні облгази мають залишитися лише транспортерами газу, а не його продавцями. Водночас НКРЕКП, на жаль, затягує впровадження іншого механізму реформи – системи добового  балансування газу. В цьому зацікавлені якраз власники  облгазів, найбільшим з яких  є Фірташ.

Сьогодні в Україні відзначається День ветеранів, і вважаю позитивним, що в порядку денному на вівторок стоять законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України. "Народний фронт" підтримуватиме цю законодавчу ініціативу.

І  насамкінець. Хочу нагадати, що передвиборчий рік складний і небезпечний. Загроза реваншу кремлівських сил на президентських і парламентських виборах велика. Закликаємо патріотичні реформаторські сили припинити міжусобиці та почати працювати на збереження нашої країни. Борючись за владу, не забувайте про безпеку України!

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Від фракції "Самопоміч" Сидорович Руслан Михайлович. Будь ласка.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Доброго дня, шановні колеги. Я перш за все хотів би нагадати, що парламент, найперше, є представницьким органом. Ми повинні захищати інтереси людей, а соціально активна частина суспільства, активісти, цього абсолютно не відчувають. Та хвиля нападів, яка прокотилася – не лише про Одесу йде мова, яка щойно згадувалася, – ці події відбуваються по всій Україні, і найприкріше у даній ситуації, що органи правопорядку абсолютно нічого не роблять для того, щоб притягнути до відповідальності винних осіб. Більше того, фраза Генерального прокурора, що громадські активісти самі винні, що на них нападають, тому що вони критикують владу,  не вкладається просто в здоровий глузд. Це є перше.

Друге. Хвиля рейдерства, яка  накрила Україну, вона просто вже теж не вкладається  абсолютно ні в які жодні рамки.  Ми не можемо говорити ні про формування середнього класу, ні про формування інвестиційної привабливості країни в тих умовах, коли малий і середній бізнес не відчуває себе захищеним абсолютно ніяким жодним чином. Під прикриттям силовиків, представників поліції нерідко, прокуратури, тут під боком, у Київській області, збирається чужий врожай. Органи правопорядку бездіють і нічого не роблять для того, щоб захистити підприємців.

В той же час припинити цю хвилю рейдерства було би дуже просто, тому що в більшості випадків здійснюється це на основі підроблених судових рішень і підроблених нотаріальних документів. Зробити зміни в системі програмного забезпечення, яке в реєстраційній службі дає можливість проводити викрадення активів на підставі підроблених документів, було би дуже просто. Це достатньо ув'язати з системою реєстру судових рішень і реєстру нотаріальних документів і проводити такі крадіжки майна було би просто неможливо. А Україна, володіючи колосальним ІТ-потенціалом, який незадіяний для держави, фактично бездіє, спостерігає і покриває рейдерів тотально на всіх рамках.

У той ще час в проекті бюджету України на 2019 рік ми бачимо серйозне збільшення фінансування Служби безпеки України, ми бачимо серйозне збільшення фінансування поліції, іншого силового блоку, які фактично займаються грабунком держави, які не захищають права людей. Але ми не бачимо збільшення фінансування в необхідних рамках для тої самої армії. В нас в черговий раз забуті освітяни, у нас в черговий раз забута медицина, у нас в черговий раз незрозуміло, за рахунок чого будуть отримувати кошти пенсіонери.

Це є абсолютно неприпустимі речі. І ми як парламент повинні не закривати на це очі і вимагати від уряду не просто звіту, а конкретних дій і в плані проекту бюджету на 2019 рік, в плані зміни пріоритетів фінансування і в плані реформування органів правопорядку. Для порівняння: в Україні кількість поліцейських на 100 тисяч населення є в 4-5 разів більша, ніж в країнах Європейського Союзу, тільки безпеки наші громадяни на вулицях від цього абсолютно не відчувають, від тої кількості поліцейських і від того фінансування, яке в нас є на сьогоднішній день.

Що стосується проекту бюджету на 2019 рік. Фактично реальний дефіцит бюджету є в 4 рази більше,  ніж та є цифра, яка заявлена урядом. Це є постійна проблема, яка в нас перекочовує з року в рік. Збільшення мінімальної зарплати, яке декларується, в майбутньому буде просто фактично з'їдено тою інфляцією, яка в нас буде.

В черговий раз ми закладаємо колосальний просто розмір бюджетного дефіциту і далі продовжуємо жити в борг. За рахунок чого буде покриватися це,  абсолютно незрозуміло.

Питання обкрадання місцевих бюджетів. Що ми маємо? Це збільшення вартості електричної енергії, яке у нас закладається. В майбутньому буде закладено збільшення вартості теплопостачання з запізненням, в результаті чого компенсація витрат буде перекладена на теплокомуненерго, тобто фактично на місцеві бюджети. Як вони будуть розбиратися з цим – незрозуміло, за рахунок чого будуть покриватися ці витрати, абсолютно незрозуміло і не закладено жодних компенсаторних механізмів…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Голова фракції "Батьківщини" Тимошенко Юлія Володимирівна. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. До завершення перебування на посаді Президента Порошенка і його корупційного оточення залишилося всього 6 місяців, і тому вони хочуть використати ці 6 місяців для того, щоб не піти з пустими руками з цих посад і, власне, з управління країною. І тому заплановано продати (в лапках), "продати", а по суті злити собі ж самим за безцінь майже половину власності нашої газотранспортної системи, для того, щоб таку саму побудувати, потрібно витратити 300 мільярдів доларів.

Я просто хочу звернути вашу увагу на масштаб крадіжки, яка по суті вже нависла над Україною. Тому я прошу Голову Верховної Ради та всіх керівників фракцій проголосувати законопроект 8107, який внесла наша фракція, який забороняє будь-які маніпуляції з газотранспортною системою, з власністю на газотранспортну систему. Вона мусить залишитися абсолютно точно державною і приносити 3 мільярди доларів державі в рік – стільки, скільки ми фінансуємо оборонний комплекс України. Власне, всі оборонні видатки майже складають 3 мільярди доларів. Якщо це не буде зроблено, це буде означати, що всі, хто за це не голосує або не ставить в порядок денний, – спільники Порошенка.

Я також хочу зазначити, що НАК "Нафтогаз" мусить бути усунутий від посередницької діяльності на ринку природного газу. І я сказала про те, що він мусить бути ліквідований як посередник, але як юридична структура, як юридична особа він мусить залишатись, поки Російська Федерація не сплатить останню копійку зі свого боргу. І мені дивно, що посіпаки Порошенка спекулюють такими речами. Все буде зроблено по закону і, безумовно, в інтересах України.

Але дивно, що не ведеться дискусія про проект бюджету, який подав Порошенко і його уряд. Справа в тому, що це бюджет повної стагнації. Я хочу звернути вашу увагу, що цей бюджет залишає валовий внутрішній продукт України практично "нижче плінтуса" – на 36,5 відсотків нижчий у валютному вимірі, ніж він був в 2013 році. Це стагнація продовжується, і цей бюджет це підтримує.

Крім того, залишається повна тінізація економіки в цьому бюджеті. Немає ні легалізації, ні деофшоризації, нічого. І залишається в тіні 592 мільярди гривень, вони  не виведені в доходну частину бюджету. Це означає, що продовжується корупція і продовжуються тіньові обіги.

Наступне. Це бюджет бідності, причому крайньої бідності. Якщо порівняти валовий внутрішній дохід на душу населення, який запропонований цим бюджетом в доларовому вимірі, я підкреслюю, то він майже на 27 відсотків нижчий, ніж був у 2013 році в таких же співставних цифрах. Це говорить про те, що бідність продовжується.

І більше того, перший раз за всю історію незалежної України, в  нас мінімальний прожитковий рівень для працездатних осіб нижчий, ніж те, що передбачено по закону за методологією, практично більше, ніж на 52 відсотка. Тобто від мінімального прожиткового рівня за методологією, який дозволяє людям тільки вижити, в цьому бюджеті передбачено 43,2 відсотки, що менше, ніж в 2013 році по суті вдвічі. Куди ви штовхаєте націю цим бюджетом? Ви її просто знищуєте. І хто за це відповідальність буде нести?

Крім того, це бюджет абсолютної боргової залежності, нас далі штовхають в боргову яму. Я можу вам просто привести дві цифри: на обслуговування і повернення боргу 305 мільярдів гривень було в цьому році, а в наступному – 419 мільярдів. І це, ну, майже в два рази більше, ніж власні доходи Пенсійного фонду. Це є наслідок великої фінансової піраміди, яка побудована в Національному банку і де списуються, по суті, величезні гроші з використанням золотовалютного резерву. Ми все це припинимо.

Наша команда також хоче звернути увагу, що цей бюджет, проект бюджету, це бюджет підвищення знову тарифів. Скільки можна знущатися вже над українцями?

Ну, і на фоні цього у нас виділяється на тюрми більше в два рази,  чим на наукові дослідження в Академії наук України. Що ви з країною робите?

Наша фракція підготувала пропозиції щодо зміни цього бюджету на наступний…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ці пропозиції, як ви бачите, вони майже дорівнюють обсягу проекту державного бюджету. Тут ми дали повну викладку того, що потрібно з країною робити на наступний рік. І якщо ви, не дай Боже, приймете той бюджет, який запланували, то зразу після президентських виборів наша команда, а вона точно переможе, наша команда, ми повністю переглянемо бюджет і зробимо його бюджетом європейської країни, а не бюджетом корупції Порошенка.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Ірина Геращенко, 5 хвилин.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, дозвольте поінформувати вас, що протягом останніх двох тижнів в рамках неформальної "Мінської платформи", яка працює в українському парламенті, відбулася низка зустрічей з нашими партнерами, зокрема і з спеціальним представником головуючого в ОБСЄ Мартіном Сайдіком, також з дипломатами, високопосадовцями країн "нормандського формату" відносно проблеми, яка сьогодні стоїть на порядку денному, і цієї дискусії, що є в парламенті, Закону про пролонгацію статусу про особливості місцевого самоврядування в Донецькій і Луганській областях. І також питання цього закону піднімалося, хочу поінформувати вас, і під час зустрічей лідерів всіх фракцій з американськими високопосадовцями, і паном Болтоном, і паном Волкером під час їх останніх перебувань у Києві, і також Президента України на полях і саміту НАТО,  і Генеральної Асамблеї ООН.

Варто зазначити, що дискусія не йде про тіло закону, тому що цей  закон було прийнято в 2014 і 2015 роках, і за це голосували всі фракції, окрім однієї. І, власне, мова іде тільки про пролонгацію законопроекту, як ми і голосували за це попереднього року. І дуже важливо врахувати, що позиція українських дипломатів є наступною: пролонгація цього закону, вона значно посилить інструментарій як для українських дипломатів, так і для наших друзів в країнах ЄС і Сполучених Штатів для продовження санкцій проти Російської Федерації.

Я хочу звернутися до лідерів всіх фракцій з проханням, щоб під час засідань ваших фракцій, і подякувати, до речі, всім фракціям, які делегували ваших партнерів, депутатів, народних депутатів від всіх фракцій, на "Мінську платформу", щоб були проведені дискусії і почуті аргументи відносно цього закону. Ще раз повторюю готовність і свою, і міністра закордонних справ Клімкіна зустрітися, якщо в цьому є потреба, із представниками фракцій і позапарламентських сил для того, щоб ще раз і ще раз наголосити, це є закон санкцій, який потрібен для того, щоб не дати можливості Кремлю разом зі своїми лобістами в Європейському Союзі розвалити санкції, перекласти з хворої голови на здорову, що начебто Україна не виконує політичного блоку Мінських угод.

Ми все виконали. Натомість Російська Федерація ні на йоту не просунулася у виконанні Мінських угод. І також очевидно, що питання санкцій, так само як миротворчої місії на Донбасі з широким мандатом тимчасової адміністрації, реформи Радбезу, звільнення заручників, військово-технічна допомога Україні і посилення військової присутності в Азовському морі, були ключовими темами під час перебування Президента України на 73 сесії Генеральної Асамблеї ООН, а також під час всіх зустрічей на полях цієї сесії.

Також, шановні колеги і журналісти, суспільство, я би хотіла дуже відповідально поінформувати вас про те, що під час зустрічей з високопосадовцями, які перебували останні місяці в Україні, зокрема і пан Болтон, і пан Волкер, лідери всіх фракцій, окрім однієї, підтвердили готовність проголосувати за пролонгацію особливого статусу Донецької і Луганської областей. І буде дуже несправедливо, якщо буде один меседж для західної аудиторії і один буде меседж для аудиторії іншої.

Звичайно, я хочу ще раз підкреслити, що, дійсно, в 2019 році президентські і парламентські вибори. І виключно український народ буде вирішувати, хто буде наступним президентом в Україні і хто представлятиме український  народ в парламенті, а не Кремль і не посіпаки Кремля це будуть визначати.

І дуже дякуємо за те, що нам нагадали про ті великі борги, які дійсно мають бути виплачені з бюджету України наступного року за зовнішніми запозиченнями. Хочемо нагадати українському народу, що найбільші запозичення перед МВФ  були отримані в 2008-2010 і 2010-2014 роках, якраз ці запозичення складали 30 відсотків. Сьогодні український уряд, який очолює Гройсман, український парламент, всі ми разом, все українське суспільство, дійсно, маємо "пахати" на ту бездарну політику економічну, виплачуючи ці борги.

І наостанок. Мені здається дуже важливо, щоб ми тут, коли іде мова про смисли, не переходили на особисті образи, не нагадували, хто з ким працював до 2014 року. Тому що після 2014 року єдина людина, яка мала прямий контакт з бойовиками в Донецькій і Луганській областях і брала від них зброю для того,  щоб знищувати мирний Київ – це була перший номер  "Батьківщини" пані Надія Савченко. І тому, мені здається, я не згадувала жодного прізвища, а пані Надії Савченко, звичайно, можете додати 1 хвилину.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

"Батьківщина", 1 хвилина. Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу нагадати пані Ірині, що Савченко нагороджена "Героєм України", орденом, паном Порошенко і що забирала її з Росії Ірина Геращенко. І більше того, Ірина Геращенко, яка у нас є патріотом, літає чомусь літаком не патріотів в Російську Федерацію.

Я просто хочу сказати, що ті, хто найгучніше кричить про патріотизм, включаючи і міністра економіки уряду Януковича Порошенка, насправді здають країну по повній. І я думаю, що всі ці факти будуть доведені до країни після того, як народ їх правильно усуне від влади і тому шукайте "п'яту колону" Москви у себе в Адміністрації Президента. Це буде правильний дороговказ.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Оксана Сироїд, 3 хвилини.

 

СИРОЇД О.І.  Дякую.

Шановні колеги, справді завершується дія закону, так званого Закону про особливий статус для окупованих територій, і я хочу звернути вашу увагу на таке. Нам кажуть, що це не боляче, треба продовжувати, нам не буде боляче, бо це потрібно нашим міжнародним партнерам. А питання: а для чого потрібно це нам, і що подовження цього закону і взагалі дія цього закону дала Україні?

Під час одного з останніх візитів до Німеччини високопосадовець з німецького уряду фактично прямим текстом сказав: Росія потерпає від наших санкцій, Росія мучиться, а ви не хочете особливий статус впроваджувати. Це є наслідки нашої зовнішньої політики, це є наслідки зовнішньої політики нинішнього Президента і нинішнього уряду, і це є наслідки постійного ухвалення і подовження дії цього закону.

Ми фактично, ухваливши цей закон, і сьогодні те, що від нас вимагають подовжити дії цього закону, це фактично рух у фарватері Москви, це фактично перетворення України знову із суб'єкта на об'єкт, коли Україна вже не є жертвою, коли про Україну кажуть, що Україна є однією зі сторін конфлікту, коли Росія вже не є агресором і вже навіть не є партнером, вже Росія перетворюється на жертву.

Шановні колеги, не можна бавитися в піддавки з ворогом, не можна бути фарисеєм, не можна досягнути доброго результату злими намірами і злоякісними рішеннями.

І, на завершення, ще один приклад фарисейства. Сьогодні ви доповідаєте про велику перемогу і передачу двох катерів американських для Військово-морського флоту. То скажіть людям, що ці катери понад два роки  простояли в порту тільки через те, що Президент України хотів заробити на цьому і хотів, щоб продали їх через "Укроборонпром", а не напряму Міністерству оборони, треба було заплатити гроші за їх розконсервацію. І  Президент України вимагав, щоб це було проведено через "Укроборонпром" для того, щоб на цьому збагатитися, а не напряму для Міністерства оборони, як цього очікували наші американські партнери.

Скажіть людям правду, що ви збагачуєтеся на цьому і не брешіть.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В.   Луценко Ірина Степанівна, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги! Відповідаючи на слова віце-спікера парламенту Оксaни Сироїд, даю їй пояснення…

 

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В.   Колеги, я прошу  спокою в залі. Увага, зараз надане слово Луценко Ірині і я прошу всіх уваги. І коли хтось  один виступає, прошу всіх уважно слухати.

Будь ласка,  пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні виборці! Відповідаючи на поставлене запитання, для чого нам продовження терміну Закону про особливий порядок самоврядування в окремих районах Луганської, Донецької області, і  коли пані Сироїд запитала, а що ж воно нам дало, то я відповідаю: шановний український народе, нам дало це санкції всього вільного світу за анексію Криму, нам дало санкції всього вільного світу за агресію на сході, санкції оточення Путіна за фінансування тероризму в Україні. Це дало нам санкції  у вигляді припинення кредитування цілих галузей російської економіки. Це дало нам санкції за втручання у виборчий процес як у Європі, так і в Сполучених Штатах, і підтримку Сполученими Штатами України через попередження і фінансову підтримку в боротьбі з гібридною війною у Європі і в світі, яку веде Російська Федерація.

Це зброя, яку надали нам Сполучені Штати і інші країни. Це 5 трастів, які фінансуються країнами НАТО, де навчається наша армія, озброюється наша армія, проводяться навчання, ремонтується повністю інфраструктура. Це резолюція про миротворчу місію, перша резолюція, яка буде ближчим часом внесена Сполученими Штатами, Україною, Францією, Німеччиною,  і до неї зараз долучається Великобританія,  ідуть останні підготовки до Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй про введення миротворчої місії на сході. Це ще не мир, але це вже не війна. Це відповідь пані Сироїд і всім нашим песимістам, що ж дали нам продовження цього закону ще на один рік.

А тепер про країну і про роботу. Шановні колеги, перебуваючи на 73-й Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, Президент України, крім того, що звернувся до Генеральної Асамблеї з розрахунком на позитивне вирішення питання запровадження миротворчої місії під егідою ООН, надав ноту, яку 21 вересня за дорученням Президента України МЗС вручило Російській Федерації, цю ноту Президент України Петро Порошенко вручив Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу, її буде розповсюджено як офіційний документ Генеральної Асамблеї і Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Крім того, Президент  України  звернувся і поновив свій  заклик до Генеральної Асамблеї вшанувати одну із найбільших трагедій в історії людства шляхом прийняття відповідної декларації стосовно визнання сталінського режиму, Голодомору українців.

Росія продовжує політику Радянського Союзу щодо знищення українців як нації, здійснюючи сьогодні геноцид на сході України шляхом вбивств, насильства, катувань, русифікації, проведення нелегітимних референдумів під дулами  автоматів і так далі. Не мені вам розповідати з цього приводу.

Наступне. Крім того, Президент Порошенко зустрівся із великими компаніями, з бізнесом в Сполучених Штатах Америки, де зустрівся із компаніями МTІ, IBM Corporation, Boеing International, Motorola, Coca-Cola та інші, на яких обговорювалися додаткові інвестиції, які будуть вноситися і вводитися в Україну. Американські компанії готові збільшувати інвестиції в нашу державу. Були представлені готові бізнес-проекти, реалізацію яких заплановано в Україні найближчим часом.

У зв'язку з цим Президент України звертається до парламенту прискорити розгляд законів 2413а, 2414а.

Крім того, виступаючи на форумі у Харкові 29 вересня, Президент також звернув увагу на необхідність розгляду проектів законів про податок на виведений капітал – 8557, про Національне бюро фінансової безпеки – 8157, про концесії, про процедуру банкрутства, про бізнес-омбудсмена.

Крім того, ми просимо прискорити розгляд на цьому тижні і в четвер закцентувати увагу про внесення змін до Статутів Збройних Сил України – 9036, законопроект 6233 – про внесення змін до Митного кодексу в частині впровадження судової реформи, в сфері фінансової політики – 8265.

Щодо інших важливих ініціатив. Законопроект 7017 – встановлення кримінальної відповідальності за незаконний перетин державного кордону…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Ви прекрасно знаєте… сьогодні склалася з диверсійними групами. 420 кілометрів неконтрольованого кордону, і ситуація з Кримським півостровом дає нам все-таки необхідність прискорити розгляд цього законопроекту, тим більше, що поправки вже внесені і розглянуті на комітеті.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановна пані Ірино.

Згадувалося прізвище пані Сироїд. Будь ласка, одна хвилина на репліку.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Не прикривайтеся чужими санкціями – це їхні санкції. Американці застосовують санкції, щоб захистити свій національний інтерес. Європейці застосовують санкції, тому що це їхній спосіб втримати свою зовнішню політику. Де ваші санкції? Людина, яка мала бути під санкціями, людина, яка  є під санкціями Сполучених Штатів, яка  розпочинала війну проти України, представляє Україну в тристоронній контактній групі і прекрасно себе почуває, і володіє медіа в Україні. Оце є ваші санкції.

Тому "не загрібайте жар чужими руками". А ви насправді, поки інші держави дбають про національні інтереси свої, ви свою державу продаєте.

Дякую.

 

  ГЕРАЩЕНКО І.В. Зараз слово надається Першому заступнику Прем'єр-міністра України Степану Івановичу Кубіву. Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, шановна пані Ірино! Перш за все хотів би подякувати парламенту, головам комітету, депутатам за ухвалення на минулому тижні низки важливих ініціатив для розвитку економіки України.

Друге. Хочу все-таки, дивлячись на дискусію, маючи відповідний і досвід і відповідальність як людина, хочу повернути всіх до слів Блаженнішого Любомира Гузара, де він говорив, що в Україні діляться люди на тих, хто любить Україну і тих, хто не любить Україну.

Неодноразово я казав, що лише постановами уряду всі реформи не зробиш, тому що коли ми будемо роз'єднані, ми повинні – Президент, уряд, парламент – зберігати єдність у реформах, які потрібні Україні, а саме головне – громадянам. Збереження державності, ідентичності, політичної еліти, і це – сильна армія, економіка, мова і віра, це світоглядницька позиція, яка відстояна тисячоліттями. Зокрема за рішучу підтримку продовження урядової ініціативи "Маски-шоу стоп", певен, що треба продовжити результати голосування за можливі ініціативи уряду.

Уряд, зокрема, розраховує на конструктивну роботу в комітетах над проектом Державного бюджету 2019 року. Це  реалістичний бюджет, який враховує ті виклики, які стоять перед нами, забезпечує стале фінансування усіх розпочатих програм розвитку. Є факт росту економіки: 3,8 відсотки сьогодні. Адже наша з вами робота – це розвиток інновацій, інвестицій в Україні, щоб економічне зростання сягнуло 5-7 відсотків на рік.

Цьому сприятимуть 5 чинників чи факторів.

Перше – продовження структурних економічних реформ, боротьба з корупцією.

Друге – інновації та модернізації виробництва.

Третє – залучення інвестицій.

Четверте – ефективне державне управління і персональна відповідальність.

І п'яте – збільшення обсягів експорту.

Ці фактори відповідають пріоритетним напрямкам, реформам, які передбачені в середньостроковому плануванні дій уряду. Ми запропонували і трьохрічне бюджетне планування і трьохрічне визначення макропоказників. Кошти на продовження цих реформ ми передбачили у проекті Державного бюджету на 2019 рік.

Інновації і інвестиції, а в цілому цифрова економіка – це те, що потрібно нашій країні, аби закріпити наявне економічне зростання, прискорити в найближчій перспективі. Ми говоримо про добробут кожної людини. Для цього нам з вами треба активніше працювати над кращими умовами для роботи бізнесу в Україні, створювати сприятливі умови для інвестицій в ключові сфери промисловості, енергетики, інфраструктури, агробізнесу, високотехнологічне виробництво, машинобудування, енергетичне машинобудування, ІТ-технології.

Щодо плану роботи на тиждень, уряд в цілому підтримує та дякує вам, шановні депутати, голови комітетів, керівництво Верховної Ради і працівникам Апарату, за співпрацю і взаєморозуміння сьогодні як єдиної команди.

Разом з тим, від імені уряду хотів би попросити додати в розклад на цей тиждень законопроекти: 6388 – про адмінпослуги, 5548 – щодо захисту прав споживачів, а також,  у разі проходження комітету, поставити на четвер законопроект 8414, необхідний для запуску експортно-кредитного агентства. Разом з тим підтримуємо законопроекти 9036, 8358.

Хотів би сказати, що на сьогоднішній день за 2 роки номінальний ВВП зросте майже на 1 трильйон гривень, при подальшому зниженні інфляції доходи Державного бюджету у 2019 році сягнуть майже 1,3 трильйони гривень. Уряд запланував подальше зниження бюджетного дефіциту з 60-и ВВП до 52,2 у 2020 році,  а у 2020 році – 49 відсотків ВВП.

Безпека і оборона – це пріоритет сильної держави і економіки. 209,5 мільярдів – це більше 31,5 мільярдів за загальним фондом. Видатки на забезпечення громадської безпеки збільшуються на 16,1 мільярда – до 82,1. Видатки на зарплату військових – плюс 24,1 мільярда – до 108,3. На розвиток, модернізацію війська, техніки – плюс 36,2 – плюс 3,9 мільярдів. Енергоефективність – це сьогодні 1,6 мільярдів гривень. "Теплі кредити" – 400 мільйонів гривень.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. Про агробізнес, розвиток тваринництва – 4 мільярди гривень. Здешевлення придбання вітчизняної техніки – 1,38 мільярдів гривень. Підтримка фермерів – 1 мільярд. Децентралізація – в 2019 році бюджети місцеві зростуть більше, ніж на 40 мільярдів гривень.

Це реальна робота, це реальні наші з вами перемоги, включаючи соціальний захист – плюс 14,8 мільярдів гривень.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова від Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин народного депутата Леоніда Козаченка.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Дякую.

Всі ми знаємо про те, що сільське господарство є самою такою, ну, скажімо так, стабілізуючою галуззю економіки нашої країни наразі. Окрім стабілізації, ми забезпечуємо робочі місця. Менше всього цю галузь покидають наші працівники, виїжджають за кордон, тому що все більше і більше ми створюємо тут робочих місць і створюємо перспективу в отриманні вищої заробітної плати.

Ми також і забезпечуємо надходження найбільше в країну іноземної валюти. Для того, щоб це не тільки було стабілізатором, а щоб було драйвером на перспективу, щоб більш динамічно ми розвивалися, для цього є всі можливості. Нам необхідно приймати ті закони, проекти, які внесли на розгляд Верховної Ради, і, на жаль, місяцями, роками не розглядаються.

Ми просимо, оскільки на цьому тижні не буде розглядатись жоден з цих законопроектів, на наступному тижні розглянути наступні законопроекти:

№ 7060, який забезпечує прискорення розвитку сімейних фермерських господарств за рахунок передачі їм земель державної та комунальної власності.

Друге читання: законопроект 3157, який дає можливість значно покращити зрошувальне землеробство.

Законопроект 4611 – це євроінтеграційний законопроект, який передбачає збільшення контролю за використанням матеріалів, які мають місце при зберіганні, перевезенні і так далі продуктів харчування.

Законопроект 6527 – це сільськогосподарські кооперативи, які необхідно розвивати.

Законопроект…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. 6355, 6355-1 – це страхування сільськогосподарського виробництва та 8275 – це цифрові інформаційні технології в аграрному секторі.

Просимо, колеги, розглянути. Зробити один день аграрний і розглянути ці законопроекти.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Від Комітету з питань бюджету запрошую до слова голову комітету народного депутата Андрія Павелка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, наразі в Комітеті з питань бюджету триває активний процес опрацювання і підготовки законопроекту про Державний бюджет на 2019 рік до розгляду в першому читанні з урахуванням поданих пропозицій.

Звертаємо увагу народних депутатів, голів комітетів, фракцій і груп, що сьогодні крайній день для подання і реєстрації в Апараті Верховної Ради пропозицій до законопроекту про Державний бюджет.

Згідно з регламентними  вимогами комітет не розглядатиме пропозиції, які надійдуть після 1 жовтня.

Слід нагадати, що відповідно до спеціальних законодавчих норм та схваленого комітетом орієнтованого графіку, на наступному пленарному тижні орієнтовно 18 чи 19 жовтня має відбуватися розгляд такого законопроекту в першому читанні.

При цьому одночасно необхідно буде розглянути в першому читанні системно пов'язані з проектом бюджету урядові законопроекти 9084, 9085 щодо змін до Бюджетного і Податкового кодексів.

Закликаємо всіх до плідної і конструктивної роботи щодо проекту державного бюджету на наступний рік.

А  також на поточний тиждень просимо розглянути включення законопроектів 8043 і 8044 про середньострокове бюджетування у першому читанні.

Також в  цю середу в цьому залі буде проводитись "круглий стіл" спільно з науковцями та бюджетним  комітетом на тему: "Парламентський контроль у сфері публічних фінансів". Запрошую всіх бажаючих депутатів взяти  участь в "круглому столі".

Дякую за увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую. Ви завершили, так?  Дякую.

Запрошую від Комітету з питань європейської інтеграції заступника голови комітету народного депутата Марію Іонову.

 

ІОНОВА М.М.  Дякую. 

Я хотіла би почати з того, що один відомий журналіст в своєму дуже гарному дослідженні сказав, що головне, щоб внутрішні окопи не були глибшими ніж зовнішні. Мені дуже шкода, що деякі представники опозиції, на жаль, вони покинули Погоджувальну раду, риють внутрішні окопи з особливим натхненням і роблять їх глибшими ніж зовнішні. І мені дуже шкода і не можу зрозуміти, кому це вигідніше робити внутрішні окопи глибшими.

Щодо Комітету з питань євроінтеграції, я би дуже просила включити до порядку денного розкладу засідань Верховної Ради ратифікацію Меморандуму між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Австрії про взаємний доступ на ринку праці членів сімей працівників дипломатичних представництв та консульських установ (реєстраційний номер 0165).

І дуже важливо також включити 0193 – це ратифікація Протоколу між Урядом України і Урядом Великої Британії про внесення змін до Конвенції між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великобританії, Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування.

Також я хотіла наголосити на нагальній проблемі загальнодоступності змісту саме дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію на 2018-2019 роки. І ми просили би розмістити дорожню карту на порталі Верховної Ради задля вільного доступу та до документу як депутатам, так і громадськості.

Наш комітет, принципова позиція, ми дуже наполягаємо  на включенні до оновленої дорожньої карти, наш законопроект 8610, який дозволить удосконалити процес підготовки та експертизи законопроектів. І він сприятиме виконанню зобов'язань України забезпечувати поступову адаптацію законодавства України до АККА і Європейського Союзу відповідно до напрямів,  визначених в Угоді про асоціацію.

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ІОНОВА М.М. Тому я би просила внести цей законопроект. Він дуже короткий 8610, там зміна до Регламенту. Є два обов'язкових документи до статті 91.

Я дуже дякую за увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Від Комітету з питань науки і освіти запрошую до слова Першого заступника голови народного депутата Олександра Співаковського.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Доброго дня, шановні колеги! По-перше, хочу всім нагадати, що наближається велике свято – День учителя, і я дуже сподіваюсь, що всі, навіть народні депутати, всі ходили в школу і знають, хто такий є вчитель і роль вчителя щодо розбудови України. До речі, я  так думаю, що вчителі вчили, що потрібно ходити на засідання, в тому числі і Погоджувальної ради.

Але в зв'язку з цим хочу сказати, що Комітет з питань науки і освіти прийняв таке рішення - звернутись до Голови Верховної Ради України дозволити, технічно це можна зробити в середу, надати можливість коротко виступити найкращому вчителю України Паулю Пшенічці з трибуни Верховної Ради. Це була б гарна взагалі традиція показувати, що на День вчителя люди такого рівня можуть виступати в Верховній Раді України.

Наступне. Я звертаюсь, Степане Івановичу, в першу чергу до вас, по статті 22-й.  Місяць тому Прем'єр-міністр України надав доручення двом віце-прем'єр-міністрам провести робоче засідання щодо рішення долі 69 коледжів, яких хочуть вибити з системи університетів, викинути на місцевий рівень. Хочу звернутись і щоб ви зрозуміли, це рішення буде стосуватись 100 тисяч людей, які, я думаю, оцінять на наступних виборах некомпетентну, недолугу позицію Кабінету Міністрів України щодо цього рішення. Немає ні філософії, ні ідеї,  нічого немає,  тому що замість того, щоб ми створювали потужні освітні холдинги, ми їх просто руйнуємо для того, щоб зберегти такі кошти.

Я вам чесно скажу, такі реформи, як ми проводимо, і за рахунок знищення технікумів і коледжів спробуємо проводити реформи в середній школі, ні до чого гарного не приведуть, але  люди самі визначать щодо цього.

І ще. Я дуже прошу все-таки поставити не 17-м, а раніше 8584 – це про…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Закон України 8584 щодо протидії булінгу. Давайте вирішимо це питання, якщо ми робимо, щоб школи, освітні заклади були місцем, де немає терору, немає цькування, немає інформаційного блокування навчання дітей і так далі, давайте все-таки приймемо цей законопроект, він готовий, і за основу, і в цілому. І наскільки ми знаємо, тут політики немає, всі політичні сили за нього проголосують.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Попов Ігор Володимирович.

 

ПОПОВ І.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Післязавтра, 3 жовтня, на майданчику Комітету протидії і запобігання корупції запланована презентація та обговорення звіту Національного антикорупційного бюро за перше півріччя 2018 року. На жаль, минулого разу директор НАБУ не зміг прибути на заслуховування звіту. Цього разу, ми впевнені, що він прибуде, запитань за останні два тижні виникло ще більше.

Ми розуміємо, що проблеми у нас не в персональному конфлікті двох керівників, проблеми в нас у загальній ефективності роботи системи нових антикорупційних органів. І я впевнений, що після заслуховування звіту, після дискусії ми зможемо розробити певні пропозиції щодо вдосконалення роботи Національного антикорупційного бюро з тим, щоб новий Вищий антикорупційний суд отримував професійно підготовлені справи і зміг їх розглядати.

Друге. Минулого тижня Національне агентство із запобігання корупції запустило в промислову експлуатацію систему автоматичної перевірки контролю електронних декларацій. Наш комітет дуже довго цього добивався, в рамках парламентського контролю ми проводили ряд заходів. Нарешті дуже важливий етап пройдений. Проте для того, щоб  ця система працювала максимально ефективно, їх треба підключити до всіх державних реєстрів. До певних реєстрів вони підключаються згідно графіку, затвердженого постановою Кабіну.

Проте від НАЗК велике прохання розглянути законопроект 7276, який регулює підключення НАЗК до реєстру Міністерства юстиції. У нас так само є звернення першого заступника міністра юстиції, який також підтримує цей законопроект.

У Головного науково-експертного управляння є ряд зауважень до цього законопроекту. Я  впевнений, що ми їх зможемо врахувати при підготовці до другого читання з тим, щоб вже нові декларації можна було перевіряти, звіряючи їх з даними всіх реєстрів.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Дуже багато зараз всі говорять про цифровізацію, дуже багато піару, але жодної підтримки цифровізації щось ми не бачимо. Наш комітет розглянув проект бюджету 2019 рік і що ми знову бачимо: галузь, яка зростає, яка дає прибутки, знову обкладається додатковими податками.

Шановний Степане Івановичу, ваше міністерство відповідає за економічний розвиток. Я вам хочу сказати, що якщо не підтримувати високотехнологічні галузі, такі як цифровий зв'язок та цифрова економіка, нічого не буде, нічого не буде, крім піару.

Я прошу категорично не підвищувати знову рентну ставку 9 відсотків по радіочастотах, з року в рік ми про це говоримо. Оператори заплатили більше 18 мільярдів гривень вже зборів, вони платять 280 мільйонів гривень на місяць сплачують рентної плати. Не можна це вижимати.

Друге питання. Є високотехнологічне підприємство Український центр радіочастот, який контролює, який розробляє ці тендери на 3G-4G, який розробляє якраз ефективність використання радіочастот.

Ми зараз всі говоримо про погану якість зв'язку, але в них забирають всі кошти на розвиток, нічого не залишається. Якщо раніше вони  перераховували 30 відсотків до держави, зараз перераховують 75 відсотків. Вони не зможуть функціонувати в наступному році, якщо ми не повернемо норму з 75 відсотків до 30 відсотків, і не буде ні розвитку 4G, взагалі ніякого розвитку не буде.

Тому я прошу два моменти: жодного підняття рентної плати на радіочастоти  і повернути Українському центру радіочастот 30 відсотків відрахування до бюджету, а не 70, як зараз, бо  буде  просто катастрофа, катастрофа з усім.

Ми дуже багато говоримо про радіочастотний…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І.  … на кордонах для того, щоб наші кордони захищати інформаційно, а в них немає, за що комп'ютери купити.

І ще третє. Прошу збільшити видатки національної комісії НКРЗІ на 8 мільйонів гривень, всього на 8 мільйонів гривень: вони комп'ютери не можуть собі купити! Регулятор приніс більше 2,5 мільярдів гривень додаткових надходжень до бюджету. 8 мільйонів гривень! Комп'ютери 15-річної давнини.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановний головуючий! Сьогодні, власне, в День людей похилого віку або День "людей мудрості" мусимо сказати про те, що сьогодні ветеранам і пенсіонерам в Україні живеться не просто тяжко, вони ледве виживають, тому що відчувають себе жебраками у власній державі.

У більшої частини населення України просто немає фізичної можливості дожити до свого похилого віку – до віку мудрості, до віку  "щастоліття". Ціна на ліки в аптеках державою не регулюється, ціна на ліки в аптеці захмарна, ціна на нормальні продукти харчування для ветеранів і пенсіонерів є також захмарною, нормальне харчування для них є недоступним. Ціни на комунальні послуги зростають, за ними не встигає пенсія і те, що обіцяє уряд їм. Тобто що ми можемо сьогодні пред'явити людям? Що зробив уряд для того, щоб наші ветерани і пенсіонери, наша мудрість країни, щоб їм жилося легше? Нема нічого!

Закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування, який має захистити всіх людей, досі не винесений на розгляд парламенту. Він  продовжує блокуватися. Ганьба за це! Тому що нам має бути соромно всім дивитися в очі людям, тим, які не мають шансів дожити.

Зараз Міністерство охорони здоров'я вирішило зробити ще один подарунок ветеранам і пенсіонерам: госпіталі ветеранів війни передати з  державного підпорядкування на місцеві бюджети. Ви розумієте, що це смерть для цих госпіталів, вже людям не буде де лікуватись.

Звернення персонально до пана Кубіва. Під Міністерством охорони здоров'я вже понад чотири тижні в наметах знаходяться люди – родичі онкохворих…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. …родичі онкохворих  дітей. Понад  чотири тижні в наметах під Міністерством охорони здоров'я. Є дві відповіді від Мінфіну про сотні тисяч гривень, які Міністерство  охорони здоров'я не використало  і не використає в цьому році. 

Будь ласка,  перерозподіліть ці кошти,  щоб дати людям шанс і дітям шанс вижити, враховуючи те, що Міністерство охорони здоров'я не зробило нічого за 2 роки, щоб трансплантація кісткового мозку від неродинного донора відбувалась в Україні.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Южаніна Ніна  Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, після нашої минулої Погоджувальної ради ось уже понад два тижні йде обговорення в ЗМІ  наших антитютюнових законів, проектів законів. І ця тема набула якоїсь уже боротьби мільйонів людей між собою.

Я не розумію, є громадські організації, які борються за те, щоб такі закони швидше розглядалися, але є і інші громадські спілки і юридичні особи, які  звертаються в комітет з протилежною думкою щодо тих чи інших  ініціатив.

Я на минулій Погоджувальній раді наголошувала саме на тому, що  необхідність імплементувати Директиву Європейського Союзу 2014 року № 40 ми взяли на себе зобов'язання ще в Угоді про асоціацію України з ЄС. І ми зробили певні кроки щодо наближення  вартості на тютюнові вироби до 2025 року до рівня європейських. Це, по-перше.

Щодо  інших ініціатив, такі як боротьба з викладками цієї продукції і інше, треба робити і поступово, і з глибоким розумінням, що має відбуватися.

Переді мною лежить лист з тими прикладами, які зміни відбувалися щодо споживання тютюнових виробів або ж зменшення надходжень платежів в бюджет в інших країнах.  Давайте вивчимо цей досвід і побачимо, що нам робити. І  тому прошу, якщо завтра буде розглядатися законопроект 4030а, то обов'язково розглядати комплексно з іншими законопроектами, які напрацьовані і в комітеті, і на доручення Голови Верховної Ради.  Це і 2430-д, і 2820, і 2697, і 2880,  і всі інші. Тому що побажань у колег дуже багато, але треба…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …але все рівно треба, якщо і підходити до цього вирішення питання, то зважено, що ми будемо робити. Тому що з того часу, коли навіть зареєстровані ці законопроекти, вже відбулися зміни в самій тютюновій галузі. З'явились нові продукти, які не зазначені в тих законопроектах, які подавалися набагато раніше. І так виходить, що крайнім є наш комітет і я особисто, але ж причина не в цьому. Причина в тому, що треба всі законопроекти доопрацювати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Величкович Микола Романович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Хочу від імені комітету подякувати за включення до порядку денного на цей пленарний тиждень підготовленого до другого читання проекту Закону про оздоровлення та відпочинок дітей щодо визнання дітей журналістів, які загинули або яким встановлено інвалідність 1 групи у зв'язку з виконанням професійних обов'язків, дітьми, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Це реєстраційний номер 7537. Завтра він стоїть першим, я звертаюся до всіх колег з усіх фракцій підтримати цей законопроект, бо це питання дітей. Законопроект спрямований на розширення категорій дітей, які потребують особливої підтримки держави і відповідно мають право на оздоровлення та відпочинок за рахунок бюджетних коштів.

Також прошу підтримати колег проект Постанови Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації" (реєстраційний номер 7383).

Шановні колеги, для залучення активної частини молоді до процесів реформування держави комітетом запропоновано провести парламентські слухання на тему: "Участь молоді в процесах реформування держави". Відповідний проект Постанови зареєстровано у Верховній Радій під реєстраційним номером 9126. Прошу включити до порядку денного і підтримати його.

Крім того, наш комітет просить розглянути, якщо не на цьому, то принаймні на наступному пленарному тижні законопроекти про меценатство, фізичну культуру і спорт (реєстраційні номери 6770, 6770-1) та пов'язані з ними законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України – це є 6771, 6772, 7015, якими передбачено пільги для меценатів у спорті. Тому прошу підтримати ці законопроекти, якщо не на цьому, то на наступному тижні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Довбенко Михайло Володимирович, будь ласка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу, на мою думку, проект попереднього розкладу на поточний пленарний тиждень є досить збалансований і мені здається, що працівники відповідних служб попрацювали досить конструктивно.

Я це говорю не для того, щоб зафіксувати, що частково враховані пропозиції нашого комітету і за це, без сумніву, спасибі. Я це говорю для того, звертаючись до своїх колег голів комітетів і керівників фракцій,  що для більшої чіткості нам треба працювати в сесійній залі, щоб виконати цей план.

І хочу акцентувати увагу на двох моментах. Особливу увагу хочу звернути на проект 8189, він пов'язаний з ратифікацією угоди FATCA із урядом Сполучених Штатів Америки. Я хотів би нагадати, що Україна взяла на себе зобов'язання прийняти цю угоду в жовтні і наслідком порушення цих зобов'язань можуть стати обмеження Міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки щодо всіх операцій українських банків у доларах. Тому добре, що ми зафіксували цей документ на четвер і хотілося б, щоб ми його все-таки розглянули позитивно.

І друге. Представники ряду фінансових організацій звертаються з пропозицією підтримати узгоджений в комітеті в другому читанні проект Закону про підвищення захисту споживачів. Це  2456-д. Він у нас уже вносився в порядок денний і зараз є на цей тиждень. Думаю, що теж нам треба було б його прийняти, щоб дати нарешті регуляторам можливість адекватно реагувати на скарги громадян. Ми врахували 82 правки із 83-х. Я думаю, що це є досить хороший показник.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Дубневич Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрію Володимировичу, прошу на наступний пленарний тиждень запланувати розгляд інфраструктурних законопроектів, а насамперед розглянути законопроект 7316 про залізничний транспорт України. Ще 16 травня комітет підготував для розгляду цей законопроект. Прийняття законопроекту дозволить створити європейську модель залізничного транспорту та конкуренцію на ринку залізничних перевезень.

Шановні колеги! Поки ми не приймемо закон, ми не змусимо "Укрзалізницю" змінитись. Колапс, який особливо гостро бачимо сьогодні, буде посилюватися з кожним місяцем з року в рік. Навіщо говоримо про євроімплементацію, коли самі її стримуємо?

Ми повинні усвідомити, що лише прийняття закону запустить механізм реформування "Укрзалізниці". Тільки після його прийняття уряд, міністерство зобов'язані будуть створювати відповідну підзаконну базу, а  "Укрзалізниця" буде змушена будувати нові взаємовідносини як оператор інфраструктури. І з'являться нові перевізники і власники локомотивної тяги.

Три тижні тому 4 комітети – транспорту, аграрний, промисловості та підприємництва, паливно-енергетичний – спрямували лист до Прем'єр-міністра щодо безпрецедентної неспроможності "Укрзалізниці" та її керівництва забезпечити перевезення вантажів, впоратися з попитом на перевезення, створення неймовірної корупції. І це при тому, що від підвищення цін лише на вагони парку УЗ "Укрзалізниця" обіцяла додатково отримати 1,3 мільярди. Де ж вони?

На УЗ нібито катастрофічно не вистачає коштів. Але вони роблять ребрендинг. Кому це потрібно? За рахунок чого це роблять? Інфраструктури, зарплат, безпеки? Мені здається, що це яскравий приклад окозамилювання і марнотратства та маніпуляції. Хіба це саме те, чим треба пишатися?

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Бізнесу та пасажирам потрібні якість,  адекватні ціни та мобільність. А в "Укрзалізниці", коли повсюди провал,  нас заспокоюють ребрендингом. Якщо комусь не подобається закон чи не потрібна євроімплементація, влаштовує ситуація наявності корупційного монополіста, який не впорається з перевезенням, прошу дискутувати і визначитися в залі шляхом публічного і відкритого голосування.

Також ще раз наголошую на необхідності розгляду законопроекту 7387 щодо небезпечних вантажів. Андрію Володимировичу, дуже…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Ярославе.

Ну, ви, як ніхто, знаєте, як будується структура нашої роботи. Я хочу нагадати, на нашій нараді з головами комітетів на наступний тиждень вже запланований блок екології, блок інформатизації (Данченко), блок свободи слова.

І ще нагадаю, ми до 20 жовтня маємо прийняти рішення по бюджету. Згідно Бюджетного кодексу перше читання має бути до 20 жовтня. Я просто говорю реально, якщо знімуть комітети свої блоки, це стане…..

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Якщо один закон…

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Один закон!

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Ярославе, якщо один закон, я думаю, це між блоками ми зможемо поставити. Якщо йдеться про цілий блок, сплануйте собі, можливо, через тиждень. Один закон ми виділяємо і ставимо один закон, а блок через тиждень плануйте. Домовились.

Дякую вам.

Каплін Сергій Миколайович, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Сьогодні весь світ відзначає Міжнародний день людей похилого віку. Дозвольте стоячи вшанувати наших дорогих пенсіонерів, подякувати їм за те, що нам передали дороги, фабрики, заводи, сільське господарство, всі ці 27 років боронили своєю терплячістю український суверенітет, зокрема економічний.

Хочу відзначити, що в Україні сьогодні близько 12 мільйонів наших співвітчизників пенсіонерів, людей похилого віку. 4 мільйони наших співвітчизників живуть на пенсію 1 тисяча 700 гривень, ще 3 мільйона – 2 тисячі 200 - 2 тисячі 500 гривень. Очевидно, що за цих умов простий українець вижити не може. Ще треба розуміти, що близько 65 відсотків наших пенсіонерів, наших співвітчизників потерпають від холоду кожної зими. 80 відсотків щодня вживають ліки, на які не мають грошей. Чи можемо ми запропонувати їм, крім привітань і турботи словами за них, якусь допомогу?  Я стверджую, що можемо.

Комітет з питань соціальної політики всі ці місяці боровся за зміну постанови про надання субсидій, і ми добилися. І тепер почуті Кабінетом Міністрів України і по 7 чи 8 позиціям, які сьогодні турбували простих людей, ми отримали схвальну відповідь Кабміну. Будуть змінені окремі положення постанови, і зокрема безробітні, онкохворі, літні люди отримають право на субсидію. Це біля 2 мільйонів наших співвітчизників.

30 секунд, будь ласка. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

 КАПЛІН С.М. Так само особисто моєю командою, нашою командою  робиться все, аби наші пенсіонери відчули турботу на місцях. Після зміни влади в Полтаві, а ви знаєте, що мій помічник Олександр Шамота сьогодні виконуючий обов'язки міського голови, після формування нової більшості ми за тиждень знизили на 35 відсотків вартість проїзду в міському транспорті, абсолютно в усіх видах транспорту. Ми будемо продовжувати цю боротьбу, аби захистити простих людей.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Галасюк Віктор Валерійович. Будь ласка, пане Вікторе.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, по-перше, прошу підняти в розкладі законопроект 6671, який стоїть на вівторок, це стратегічно важливий для промисловості, для аграріїв, для підприємців законопроект про безкоштовне приєднання до інженерних мереж, який запроваджує практику аналогічно до американської та ізраїльської. Це знімає один з найбільших бар'єрів на вхід в реальний сектор економіки для залучення масштабних інвестицій в інфраструктуру та в промисловість.

Друге. Я вважаю, що абсолютно нагальне питання розгляду і прийняття в цілому пакету законопроектів про індустріальні парки, який дозволить залучати щороку мільярди доларів США, здорових коштів, інвестиційних коштів, а не побиратись по всьому світу за кредитами МВФ, як це відбувається сьогодні.

Третє. Комітетом підготовлений і погоджений для прийняття проект Постанови 8359 про створення  Міністерства промислової та інноваційної політики України. Ми вважаємо, що в Кабінеті Міністрів України має з'явитися той, хто відстоює інтереси українських промисловців, підприємців, роботодавців і  робить це системно на постійній основі.

Четверте. Вважаю абсолютно слушною пропозицію пана Співаковського, рішення Комітету з освіти і науки щодо виступу в Верховній Раді кращого вчителя року Пауля Пшенічки. Тому що сьогодні катастрофічна ситуація з кадрами в промисловості і треба піднімати престиж  і рівень оплати вчителів. Вважаю це дуже правильна ініціатива.

П'яте. Хочу принагідно звернутися до Першого віце-прем'єра – міністра економіки Степана Івановича Кубіва. Степане Івановичу, ми запрошуємо вас на Комітет промислової політики і підприємництва для того, щоб розглянути першочергові питання розвитку підприємництва, в  тому числі перевірки, в тому числі нову систему державного нагляду і контролю. Ми вважаємо, що ці…..

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Ми вважаємо, що ці питання сьогодні заслуговують на найвищу увагу з боку уряду, є значно пріоритетнішими, ніж деякі ініціативи, які сьогодні пропонує Міністерство економіки, зокрема, ліквідація книги скарг і  пропозицій. Сьогодні треба системно посилювати захист українських споживачів, громадян, суспільства і  надавати потужні стимули для розвитку промисловості і підприємців, а не йти в бездумну, безголову дерегуляцію  для того, щоб догодити Міжнародному валютному фонду.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане головуючий!

Шановні колеги! Комітет констатує як позитивний крок включення п'яти законопроектів в порядок денний цього тижня, які відносяться до сфери відання Комітету з прав людини. В той же час, на жаль, в черговий раз я мушу констатувати відсутність в порядку денному двох законопроектів, які є базовими  в нинішніх умовах для захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Це законопроект 6692, який стосується пенсій і законопроект 6240, який стосується виборчих прав внутрішньо переміщених осіб.

Це коли починалася ця епопея не включення, могло здаватися імпровізацією, непорозумінням, але  коли я особисто побачив проект бюджету на наступний рік, на жаль, це видається частиною пріоритетів, поганих пріоритетів державної політики.

Два приклади. Ми вже маємо, на наступний рік заплановано урядом на 170 мільйонів гривень менше фінансування щомісячної адресної допомоги переселенцям, зокрема для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг, на 170 мільйонів гривень менше. В той час, як в бюджеті цього поточного року передбачено на 52 мільйони менше в порівнянні з 2016 роком. Ми бачимо тенденцію, це вже не є випадковість, і хтось має за це відповісти.

По-друге, з огляду на дуже напружену ситуацію, яка склалася зараз у відносинах з деякими нашими країнами-сусідами, членами Європейського Союзу, незрозуміло виглядає стаття проекту бюджету, яка пропонує припинити фінансування будь-якої періодики і газет мовами національних меншин. Нуль передбачено на 2019 рік.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. І останнє. Це лише такі приклади для того, щоб наочно побачити, яка ідеологія закладена. У нас є стратегія національна з прав людини, є національний план, але вже вкотре в бюджеті, це не перший раз, не передбачено ані копійки на фінансування плану дій з виконання стратегії з прав людини. Та нам що важливо, план чи дії?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Домбровський Олександр Георгійович, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Якщо проаналізувати лейтмотив  виступів всіх керівників комітетів, то, по великому рахунку, він один. Верховна Рада просто не встигає реагувати на всі ті проблеми, які накопичуються в українському суспільстві. Ви подивіться, кожний голова комітету просить поставити свій законопроект або  блок законопроектів,  і ми не встигаємо їх розглянути.

Андрію Володимировичу, я хотів би ще раз наголосити на тому, що нам потрібно змінити інтенсивність роботи Верховної Ради. Враховуючи, що в нас президентські вибори, враховуючи, що нас очікують парламентські вибори, давайте не два парламентських тижні зробимо, а три парламентських тижні. От у нас передбачені законопроекти з так званого блоку ядерної енергетики, я думаю, що черга до них просто не дійде на цьому тижні. А проблеми починають накопичуватись вже в такому критичному характері і, дай Бог, щоб вони не дійшли до трагічного характеру.

Друга теза, про яку я б хотів сьогодні сказати, враховуючи, що є Перший віце-прем'єр міністр. Дивіться, ми зараз повинні прийняти державний бюджет України і у нас є серйозний виклик, пов'язаний з цінами, з тарифами на газ. І в цьому державному бюджеті четвертий рік підряд ми можемо зробити ту ж саму помилку, яку ми робимо кожен рік. Тому що ми повинні розуміти, коли тарифи ми піднімаємо, а енергоефективність української економіки є однією з найгірших у світі, якщо порівняти чи з поляками, чи з угорцями, я вже не кажу про Німеччину, то ми в 5-8 разів маємо гіршу енергетичну складову.

А це означає, що чим більше ми будемо піднімати тарифи, тим менш конкурентними будуть наші товари на зовнішніх ринках. І це говорить про те, що це може привести до закриття підприємств в Україні….

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Тому я би запропонував розглянути все-таки пропозицію, яка внесена від нашого комітету, збільшити обсяг фінансування програм по енергоефективності в бюджеті наступного року, тому що це дасть нам можливість мати конкурентну економіку і конкурентне житлово-комунальне господарство.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам, пане Олександре. Цілковито підтримую вашу позицію. І хочу сказати, що перший законопроект, який я вніс, ставши Головою Верховної Ради України, то це були змішані тижні, три тижні пленарні в місяць. І, на жаль, він не здобув підтримки навіть під час включення в порядок денний сесії.

Так само, пригадуєте, скільки часу ми боролись за те, щоб хоча б перерви скасувати. На жаль, це відбувається не рішенням Голови Верховної Ради, а рішенням Верховної Ради.

У мене до вас пропозиція, от сьогодні буде засідання фракцій увечері, поставте це на голосування,  скільки людей підтримають. І повірте мені, як тільки я відчую, що в залі є потенціал, що в залі є достатня кількість голосів для того, щоб ми хоча би скасували перерву, а ідеально ввели третій пленарний тиждень, я тут же поставлю це на голосування і  тут же  з’явиться в порядку денному ця пропозиція.

Дякую вам.

Будь ласка,  Вінник Іван Юлійович.

 

ВІННИК І.Ю. Шановні колеги, доброго ранку! Я хотів би розпочати свій виступ, подякувати нашим партнерам зі Сполучених Штатів Америки за системну підтримку Збройних Сил України, і в даному випадку ми згадуємо два катери класу "Айленд", передані Військово-морському  флоту в Україні, особисто Президент Порошенко прийняв їх у Балтіморі, український прапор з'явився вже в Балтіморі на цих суднах.

Одночасно хотів би прокоментувати окремі відверто провокативні заяви, які лунають від одного з керівників  Верховної Ради України з приводу того, що нібито "Укроборонпром" заробив на цих катерах. Це некомпетентна абсолютно заява, тому що катери  були передані  безкоштовно, тому на них ніхто не міг заробити навіть теоретично, а утримання матеріально-технічне цих двох суден здійснюється бюджетом Міністерства оборони, для чого уряд виділив відповідні видатки в системі розпису бюджету Збройних Сил України.

Стосовно петиції про діяльність окремих каналів, телевізійних каналів у контексті підривної пропагандистської діяльності на шкоду національним інтересам України,  я хотів би звернутися до спікера Верховної Ради: дійсно, порядок розгляду петиції передбачає у повноваженнях профільного комітету її розглянути та запропонувати проект відповідного акту. Такий акт на другий день після внесення мусить бути розглянутий Верховною Радою. Одночасно, якщо буде потрібна допомога Комітету нацбезпеки та оборони, ми вже готові і напрацювали відповідні проекти по цих напрямках, які ми будемо пропонувати Верховній Раді  до розгляду.

Що стосується інформаційної політики, підтримуючи, безумовно, заяву фракції "Блок Петра Порошенка" щодо необхідності її регулювання, хочу зазначити, що комітет неодноразово пропонував розмежувати питання свободи слова і пропаганди в Україні.

Щодо порядку денного, просимо включити 6777 – це законопроект Кабінету Міністрів про інженерно-технічне облаштування кордону, про лінію 50 метрів, які потрібні сьогодні…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ВІННИК І.Ю. … для того, щоб ми могли встановлювати відповідні демаркаційні знаки.

І стосовно державного бюджету, я хотів би ще раз вернутися до Уряду Гройсмана щодо необхідності термінового вирішення питання видачі та адміністрування держгарантій в сектор безпеки та оборони. Мова йде про 7 мільярдів в цьому році і 5 мільярдів в бюджеті  наступного року.

Якщо впродовж наступного тижня комітет не побачить  дієвих кроків, ми будемо пропонувати збільшити загальну частину видатків на сектор безпеки та оборони на суму держгарантій…

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово! Я перш за все хотів вам подякувати за ініціативу, твердіть і принциповість відстоювання української мови і в тому, що ми спільно з керівниками фракцій, з усіма демократичними фракціями прийняли справді історичне рішення винести на голосування в першому читанні  Закон про мову, який є  вкрай важливий. Маю велику надію, що ми його в четвер приймемо. Також маю надію, що ми приймемо його і в другому читанні.

Як ви знаєте, у нас є декілька законопроектів. Наш комітет рекомендує розглядати закон 5670-д, доопрацьований комітетом спільно з представниками всіх фракцій, підписаний представниками багатьох фракцій. Мене дивує позиція колеги Бойка, який забороняє українському народу мати закон про власну мову. Нехай обурюються опоненти, чому є закон в Росії про російську мову, чому в Польщі є закон про польську мову, і чому українці не мають права мати захищеною свою мову, тим більше, як ви вірно сказали, скасування "Закону Колесніченка-Ківалова" привело до правового вакууму, і фактично ми зараз взагалі не маємо жодного закону про мови, хоча попередній, який діяв з 1989 року, відзначався своєю демократичністю. Ми спиралися на нього, але врахували  сьогоднішні реалії і нові прийняті закони.

В середу ми проведемо засідання комітету для того, щоб внести невеликі зміни, які будуть озвучені в залі до цього проекту закону, оскільки після внесення закону в зал було прийнято Закон про освіту, інші законодавчі акти, щоб ці закони кореспондувалися між собою. Я сподіваюся на максимальну явку депутатів і на те, що ми виконаємо  свій і професійний, і громадянський обов'язок.

Хотів би теж дуже коротко сказати про те, що просив би розглянути питання розгляду прийняття законів про  прозорість медіавласності і про прозорість фінансування медіа. Якщо ми ці закони приймемо, то не лише російські авантюристи, не лише агресори, не лише крадії не зможуть через медіа впливати на українців, а  й будь-які інші вороги України.

Принагідно хотів би звернути  увагу, що, на жаль, хочу відзначити бездіяльність Національної ради України…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.  

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. …з питань телебачення і радіомовлення, оскільки Національна рада України і зараз має всі інструменти для того, щоб припинити діяльність NewsOne і інших ворожих каналів. Наприклад, 21.12.2017 вона застосувала санкції до цього каналу, і суди визнали ці санкції законними. Ще одні санкції в 2014 році  вона застосувала до "112 каналу", і Верховний Суд визнав це законним. Якби Національна рада хотіла б, вона зараз застосувала санкції за антиукраїнську пропаганду і позбавила ліцензій цих каналів. Якщо вони цього не роблять…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Пане Миколо, я, власне, сподіваюсь, що в середу на комітеті ви зможете запропонувати правки, які б адаптували закони до існуючого законодавства, зокрема до Закону про  освіту, щоб ми, приймаючи в четвер, могли з вашими правками вже в першому читанні врахувати їх.

Окрім того, я ще раз звертаюсь до всіх фракцій проговорити сьогодні на засіданнях всі 4 законопроекти. Ми маємо вийти на один, на базовий один законопроект, навколо якого ми маємо об'єднатися у підготовці до другого читання, щоб не було інтриг навколо цього, щоб ми змогли об'єднатися навколо одного. Нагадаю, процедура буде такою, що всі 4 будуть поставлені, і який набере найбільшу кількість голосів, той я запропоную взяти як базовий за основу для розгляду в другому читанні.

Я сподіваюсь, що ми за ці дні зможемо ефективно попрацювати, і в четвер ми зробимо перший рішучий відповідальний крок до прийняття Закону про мову. Дякую.

Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Хотіла б підтримати пана Миколу Княжицького, що дійсно дуже важливо продемонструвати відповідальність і єдність в незалежності від фракцій, які працюють в парламенті, і проголосувати в першому читанні в четвер законопроект 5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. Співавторами є 76 народних депутатів з усіх фракцій. І я думаю, що після того, як ми зробили в цьому скликанні: декомунізацію, збільшили для українських пісень можливість на радіостанціях звучати, так само, коли ми збільшили і виробництво українських фільмів, зараз ми на порозі того, що Україна отримає Томос, Українська Автокефальна Православна Церква буде єдиною, Закон про державну мову – це також можливість для закріплення фундаментальних підвалин нашої національної безпеки і державної єдності.

Тому хотіла би, щоб ми об'єдналися довкола законопроекту 5670-д. І ми бачимо, деякі вже спроби, зокрема дискредитації цього кроку, але я щойно повернулася із Ризької безпекової конференції, де відвідала зокрема і українську ризьку школу. І цікаво, що в Латвії в цьому році теж прийняли закон про освіту і в цьому законі про освіту передбачається поступовий перехід в школах на латиську мову повністю, де є і можливість, звісно,  для національних меншин вивчати, але тим не менше в такий спосіб вони себе захищають і від можливого російського гібридного вторгнення.

Також, колеги, дуже добре, що у вівторок, завтра, ми звернемося до ПАРЄ для того, щоб не допустити повернення Російської Федерації, для того, щоб не скасовувати обмежувальні заходи. Це є в порядку денному.

Ще звертаю увагу, що дійсно нам потрібно все-таки і з антитютюновими законопроектами, і зокрема в мене є лист від Голови Всесвітньої організації охорони здоров'я про підтримку 4030а. Надзвичайно важливо, щоб ми нарешті перейшли до перегляду.

І наостанок. Є такий законопроект 9088, який має на меті припинити зловживання патентними правами і знизити ціни на імпортовану продукцію. І дуже важливо, щоб нарешті і профільний комітет пана Співаковського, і пан Кубів…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Тому дуже важливо, щоб законопроект 9088, який полегшить доступ українців до якісних ліків, зокрема в лікуванні онкології, гепатиту С, ВІЛ-інфекції. Комітет з питань науки і освіти підтримує цей проект. Він відповідає директивам ЄС, підтриманий ВООЗ, ПРООН. Уряд в кінці має зауваження до декількох там "Прикінцевих положень". Я думаю, що можна вилучити до першого читання і виносити цей законопроект, щоб не затягувати час.

Ну, і останнє, з 1 по 5 жовтня акція "Збір книг бібліотек для….."

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Власенко Сергій Володимирович, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

На минулому тижні в Тернополі відбувся день діалогу влади з органами місцевого самоврядування. Просили насправді дві речі від парламенту. Просили, перше, закон щодо передачі земель за межами населених пунктів не лише в об'єднані територіальні громади. І друге, що просили -  просили прийняти Закон про службу в органах місцевого самоврядування.

Андрію Володимировичу, я знаю вашу позицію з цього приводу, але, на жаль, у нас в парламенті в найбільшій фракції зібралися казкарі. Вони спочатку розказують казки, що їхній патрон припинив бізнес в Росії, потім, що з початком війни він взагалі не працює з Росією, потім вони розказують, що вони великі прибічники децентралізації, але і Порошенко, і фракція в парламенті блокують прийняття Закону про службу в органах місцевого самоврядування.

Тому в мене величезне прохання: поставте цей законопроект. Хто підтримає, той підтримає. Хто не підтримає, той не підтримає. І місцеве самоврядування побачить, хто реально бореться за органи місцевого самоврядування, а хто лише розказує казки так, як він звик: в телевізор розказувати одне, а кнопки жати по-іншому.

Що стосується бюджету. Ми отримали в комітеті висновки Асоціації органів місцевого самоврядування і Асоціації міст, і Асоціації обласних і районних рад. На жаль, висновок невтішний, висновок дуже простий: що це бюджет гальмування, я так м'яко скажу, гальмування процесу децентралізації в Україні. Нічого спільного з реальним поглибленням децентралізації цей бюджет не має.

Тому ми підготуємо в комітеті відповідні висновки. Ми вже віддали відповідний лист в бюджетний комітет. Ми на засіданні комітету розглянемо цей бюджет і проголосуємо наші пропозиції комітетські і просимо бюджетний комітет їх врахувати. Бо інакше, я ще раз підкреслюю, це не є бюджетом розвитку місцевого самоврядування. Це бюджет поховання…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Це бюджет поховання місцевого самоврядування.

І одне прохання технічного характеру. Андрію Володимировичу, перенесіть, будь ласка, вище законопроект про гірські та високогірні населені пункти 6439-д. Це законопроект абсолютно консенсусний, абсолютно об'єднуючий всіх. І я переконаний, що Верховна Рада його підтримає. І це може дати нам нормальний заряд на роботу. Але цей законопроект є вкрай важливим для гірських та високогірних населених пунктів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я хочу вчергове наголосити на необхідності невідкладного розгляду законопроекту 7083 про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання заборгованості підприємств теплокомуненерго та водоканалів за спожиті енергоносії.

Станом на вересень підприємствам галузі не компенсовано майже 3,5 мільярди гривень різниці в тарифах, які утворились до 2016 року. На превеликий жаль, постійно відбуваються затримки в перерахуванні субсидій. Вжиття заходів для стабільної роботи підприємства, я впевнений, мають бути безумовним пріоритетом для Верховної Ради.

І, Андрію Володимировичу, я хочу нагадати, що на нашій нараді під вашим головуванням, на раді голів комітетів ми домовлялись, що законопроект 7083 буде розглянутий в жовтні цього року, щоб не ускладнювати фінансовий стан підприємств теплокомуненерго та водоканалів.

Також комітет пропонує розглянути законопроект 7266 про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо врегулювання виконання повноважень державного архітектурно-будівельного контролю)  в разі відмови органів місцевого самоврядування від їх здійснення.

В комітет надходять чисельні повідомлення щодо неможливості виконання відповідних повноважень органами місцевого самоврядування. І от останній приклад - це якраз звернення виконкому Ладижинської міської ради, якраз повноваження з виконання архітектурно-будівельного контролю.

В умовах сьогоднішнього законодавства Державна архітектурно-будівельна інспекція України не має можливості врегулювати цю правову колізію.

Враховуючи економічне і соціальне значення підтримки будівельної галузі, удосконалення її регулювання, вважаю, розгляд зазначеного законопроекту 7266 доцільним і важливим.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Завершились виступи  голів комітетів.

Колеги народні депутати, я прошу дуже коротко і буду давати по хвилині, але не буду давати вже 30 секунд, ми вийшли далеко за межі вже регламенту. Я на 15 хвилин продовжую, але щоб встигнути. Я прошу без 30 секунд. Я  буду надавати слово по ходу надходження.

Перший - Немировський Андрій Валентинович, одна хвилина.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги, Андрію Володимировичу! В черговий раз наголошую про необхідність включення в порядок денний проектів законів, постанов 8613, 8614, які відновлюють справедливість і достойне законне службове пенсійне забезпечення військовослужбовців та інших осіб. Уся ветеранська спільнота правоохоронних та силових відомств, військовослужбовці та інші особи, їхні сім'ї чекають, а це мільйони людей, чекають на відновлення справедливості, так як багатьма урядами, починаючи з уряду Януковича, ще не впроваджувались зміни в цьому напрямку.

Також законопроект 7187 щодо тимчасового обмеження виїзду держслужбовців та інших осіб, окрім дипломатів, до країни-агресора, оскільки наша держава вже четвертий рік в стані війни.  

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати, 5 вересня уряд прийняв розпорядження № 649 про заходи, спрямовані на детінізацію відносно в сфері зайнятості населення. Це передбачає збільшення перевірок бізнесу, і під ці репресивні перевірки потраплять учасники ІТ-ринку, які нерідко працюють через ФОПи.

Тому я прошу і наполягаю на тому, щоб на цьому тижні ми розглянули законопроект про легалізацію ринку криптовалют (№ 9083-1) – це про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування операцій з віртуальними активами України. Він передбачає чітке визначення понять "активи", "токен", "криптовалюта", "емітент віртуального активу", "майнінг" "операції з віртуальними валютами" тощо, а також механізм оподаткування пільговий до 2029 року. Це створить необхідні умови для різкого розвитку ринку, стрімкого розвитку ринку, залучення інвестицій в тому числі. А також законопроекти 8487 і 8488 з правками стосовно…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Острікова Тетяна Георгіївна.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Доброго дня, шановні колеги. Багато сьогодні  говорили про бюджет, зокрема про те, що в цьому бюджеті зростає істотним чином на 23 відсотки фінансування правоохоронних органів, зокрема поліції, СБУ, прокуратури. Це саме ті органи, які сьогодні чинять силовий тиск на бізнес, на платників податків, які наповнюють бюджет.

Зараз осінь, гаряча пора збору врожаю і експорту. Ми як Україна є експортно орієнтованою державою. І я як голова митного підкомітету отримую скарги за останні тижні про те, що в зоні діяльності Одеської митниці відбуваються істотні затягування з оформленням, митним оформленням товару, зокрема зерна на експорт, по ініціативі правоохоронних органів. Шукають вони на митниці фіктивний  експорт. Як же він може бути на митниці фіктивний, якщо експортується конкретно зерно?

Так само затягують митне оформлення товару - вугілля деревне управління СБУ у Волинській області, на одному з постів Волинської митниці ДФС. Натомість припинення хабарництва в сфері…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд, будь ласка, завершіть.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. …натомість припинення хабарництва в сфері ввезення "євроблях" чомусь СБУ не цікавить.

Тому я прошу від уряду негайно нам надати план реформи ДФС і призначити конкурс на…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  Петренко Олег Миколайович, включіть мікрофон, будь ласка.

 

ПЕТРЕНКО О.М. Дякую, Андрію Володимировичу!

Завтра в порядку денному Верховної Ради стоїть наш з Андрієм Білецьким і Ігорем Луценком законопроект 3433, яким ми хочемо спростити процедуру отримання українського громадянства для іноземних добровольців. Хочу подякувати Андрію Володимировичу Парубію, подяку передати від хлопців добровольців за людське розуміння  їх справді важкої життєвої ситуації,  в якій вони опинились.

В 2014 році вони зі зброєю в руках захистили Україну, багато хто з них віддав своє життя за це, але на сьогодні отримали від держави величезну чорну невдячність і опинилися в надзвичайно скрутній життєвій ситуації. Не маючи вже паспортів, паспорти закінчились, українське громадянство отримати не можуть. На перепоні стоїть не тільки воля найвищого керівництва держави, а елементарні бюрократичні перепони, такі як,   наприклад, вимога отримати паперову довідку від…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

ПЕТРЕНКО О.М. Від дільничного міліціонера, наприклад, в Російській  Федерації.

Тому прохання до всіх фракцій розглянути на своїх засіданнях сьогодні і завтра своєю високою явкою…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Олеже, тільки хотів на тому наголосити,  що наскільки я вияснив, немає жодних противників цього закону. Просто  треба було швидше підійти і сказати, то ми могли б давно його розглянути, щоб було загальне порозуміння між собою, я не знайшов жодної фракції, яка була би проти нього. Тому я думаю, що завтра ми безболісно зможемо пройти і є певні застереження щодо другого читання, але я думаю, що завтра ми безболісно зможемо його розглянути і підтримати.

Будь ласка, Антонищак Андрій Федорович.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Шановний Андрію Володимировичу! Прошу на четвер поставити проект Постанови Верховної Ради України про  відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підлящя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 році.

Хочу нагадати, що цю постанову чекають  понад 750 тисяч депортованих українців або їх нащадків. В середу буде розглянуто на комітеті і в четвер воно дає нам можливість винести під купол і розглянути його.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Кривенко Віктор Миколайович, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги, Андрію Володимировичу, в нас всі говорять, що треба змінити систему. У нас з вами є унікальний шанс її змінити -  це справді прийняти Виборчий кодекс і скасувати мажоритарку.

У 2014 році, саме завдяки Революції і війні, яка відбувалася, була можливість обрати нормальних депутатів, більш патріотичних,  ніж на загал. Наступні вибори -  буде тотальний підкуп, скупка, ми всі бачимо, що буде,  і всі ті, навіть позитивні речі: і декомунізація, і ProZorro, є-декларування, антикорупційні, все буде скасовано,  і Закон про мову, який, я сподіваюся, ми приймемо, теж буде скасовано.

Друге. Ви знаєте про всі замахи і терор, який іде в Одесі. Я  закликаю вас провести особисту зустріч з тими колегами, на кого були скоєні напади, це різні політичні сили, це і наші рухівці, і сила людей, і громадські активісти, і створити Тимчасову слідчу комісію, щоб ви ініціювали це питання по розслідуванню. Тому що російський громадянин з двома паспортами російськими керує Одесою, розкрадає землі військового аеродрому…..

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. Я вас закликаю провести цю зустріч і особисто так само, як ви боролися на багатьох фронтах за Україну, так само очолити фронт південний за українську Одесу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Фронт за українську Одесу - це хороший фронт.  Я сподівався, що ви ще підтримаєте Закон про мову в своєму виступі, я думаю, що ви знайдете іншу можливість і інший спосіб.

Будь ласка, Олег Барна.

 

БАРНА О.С. Мене здивувала позиція певних представників "Самопомочі" і "Батьківщини" відносно діяльності. Я хочу зауважити, що переобладнанням, підготовкою і доозброєнням катерів займається не Міністерство оборони, а "Укроборонпром". Будь ласка, розберіться з цим, ніж говорити.

Другий момент - відносно санкцій. Україна погоджує їх з європейськими партнерами і з Америкою в антипутінській коаліції, а не із прокремлівськими силами, які є в парламенті, які організували блокаду на користь Кремля. І я ще раз вам хочу сказати: розберіться з ким ви є.  Тому що так, як ви ламали мікрофони, щоб не голосувати за законопроект про реінтеграцію Донбасу,  а потім, коли Курт Волкер підтримав за це Україну, то ви відтякувалися від свої слів, відмовлялися фальшиво. Ви проти звільнення військовополонених були, ста  чоловік? Чи ви проти продовження санкцій проти Росії?

Прошу…

 

ПАРУБІЙ А.В.   10 секунд.

 

БАРНА О.С. … внести в порядок денний законопроект про обов'язкове харчування дітей, законопроекти щодо відродження спиртової галузі, а також  я прошу внести законопроект……

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

І заключне слово від народного  депутата Максима Бурбака, і потім одна хвилина, Степан Кубів, чи дві хвилини? Дві, добре, до двох. Будь ласка,  пане Максиме.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую, Андрію Володимировичу! Степане Івановичу, дякую, що ви з нами зараз, тому що багато колег відсутні, але звертаюсь до вас як до представника уряду.

Минулого тижня я працював в Кельменецькому районі, 204 виборчий округ, від якого я є депутатом-мажоритарником. Ганебна ситуація щодо імплементації реформи з децентралізації влади і створення об'єднаних територіальних громад в  Кельменецькому районі. Це район,  в якому немає жодної ОТГ. Село Зелене, місцеві депутати не підтримують громаду і не хочуть провести сесію щодо об'єднання з навколишніми селами. Вісім депутатів склали мандат задля того, щоб не проводити це рішення, бо  так їм скерували з Аграрної партії.

То хочу звернутися до вас, щоб ви розглянули питання бездіяльності місцевої виконавчої влади з питання впровадження реформи по децентралізації і створенню об'єднаних територіальних громад в Чернівецькій області,  Кельменецького району зокрема.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

І до двох хвилин, віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, будь ласка. 

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Андрію! Шановний Максиме Юрійовичу! Дякую вам за таку оцінку, але перш за все хочу сказати дві важливі позиції.

Позиція перша. Неправда, що в уряді немає пріоритетів. Пріоритети фінансування: безпека і оборона, енергоефективність, дорога, АПК, децентралізація, освіта, охорона здоров'я, соцзахист і культура.

Вперше ми запропонували планування бюджету на три роки, першими запропонували трьохрічні показники орієнтиру для бізнесу і інвесторів. А зараз разом з вами ми повинні інвестиційні проекти, які є більші ніж на рік, повинні базуватися окремим інвестиційним планом, а не конкурсом, який потім ламає відповідну роботу.

Друге. На  35,6 тисяч робочих додаткових місць у дитячих садочках у 2017-2018 році ми виконали.

Щодо безпеки і оборони, я говорив про серйозні зміни, і повірте, ми самі бачили парад і ми бачили те, що ми зробили спільно з вами: законами, організаційно, технологічно і наяву.

Про ціни і тарифи на газ, про які ми говорили, і енергоефективність. Я підтримую ту позицію і хочу підкреслити, що на фонд енергоефективності ми дали 1,6 мільярди гривень,  на "Теплі кредити" – 400 мільйонів. Зараз дискусія, і ми будемо разом з комітетом і відповідно із фракціями розробляти питання.

По ремонту доріг. 8,3 мільярди – плюс. Загальний фонд фінансування галузі на 1 мільярд і збільшений до 2,5 мільярдів видатків на безпеку дорожнього руху.

Коли ми говоримо про тваринництво – 4 мільярди, колеги. Здешевлення придбання вітчизняної техніки – 1,38.

По децентралізації другий блок. У 2019 році місцеві бюджети зростуть на 40 мільярдів, ДФРР – 9,1 мільярда, тобто плюс 3,1.

Те, що сказав Ярослав Дубневич, я прийму до відома звернення чотирьох комітетів, і…..

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Отже, шановні колеги, ми сьогодні перейшли регламент. Але я сподіваюсь, що всі питання, які були підняті сьогодні, ми зможемо проговорити на фракціях. Із тих пропозицій, які звучали, ми сформуємо остаточний порядок денний.

Але хочу наголосити: прерогатива №1 на цей тиждень – Закон про державну мову, колеги. Я прошу всіх по фракціях підняти це питання, підтримати, щоб ми в четвер зробили історичний крок – прийняли в першому читанні Закон про державну мову.

Дякую всім! Успішного дня і успішної роботи по фракціях. 

Погоджувальна рада завершена.