Погоджувальна рада

Опубліковано 17. 09. 2018

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України


17 вересня  2018 року,

11 година

 

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, прошу займати робочі місця і приготуватися до роботи Погоджувальної ради. Будь ласка.

Отже, доброго дня, шановні колеги! Розпочинаємо наше засідання. І перш за все я хотів би  запропонувати план роботи на наступний тиждень – це буде наш другий пленарний тиждень, і я вважаю, що в нас є потенціал пройти багато важливих, невідкладних рішень.

Я з вашого дозволу почну навіть не з вівторка, а з головних питань по прерогативі, які я пропоную  поставити на розгляд цього тижня. Я вважаю, що цього тижня ми маємо змогу провести законопроекти, які передбачають зміни до Конституції. Найголовніше з них – це питання про визначення стратегічним напрямком розвитку України ЄС і Північноатлантичний альянс, які передбачають перше голосування і відповідно направлення в Конституційний Суд.  Ми мали попередні консультації. Фактично більшість фракцій дали своє погодження, і свою згоду, і розуміння, що закріплення в Конституції цього положення є важливе для держави Україна. Я нагадаю, свого часу я і група народних депутатів запропонували, ініціювали зміни до законодавства стосовно НАТО, і Верховна Рада України зробила це своїм законом. Але закріплення в Конституції дає незворотність і фундаментальність зовнішньополітичного напрямку України. Отже, вважаю, це питання одним з найголовніших цього тижня.

Але також вважаю, що нам треба розглянути і інші зміни до Конституції, які є на порядку денному. Зокрема, два подання, які ми направили в Конституційний Суд з приводу недоторканності. Комітет дав постанову, в якій він визначив порядок розгляду цих подань після Конституційного Суду. І я вважаю, що ми можемо в четвер розглянути і дане питання змін до Конституції, прийняття постанови профільного комітету.

Наступне. В нас, колеги, не завершена декомунізація. Лишилося дві області, які мають ще старі назви і вже пройшли всі формальні процедури для їхньої зміни. Йдеться про Кіровоградську і Дніпропетровську область. Уже всі процедури пройшли, і я вважаю, що наш парламент, який розпочав і здійснив декомунізацію, має її завершити також і на рівні Конституції, перейменувавши дві області, оскільки це неможливо зробити шляхом прийняття змін до закону, а тільки шляхом змін до Конституції, оскільки області перераховані в тілі Конституції, і для того треба розпочати цей процес. І я вважаю, що ми цілковито можемо цей процес розпочати теж з цього четверга.

Також зараз ми ще проводимо дискусії по змінах до Конституції по фермерських господарствах, який був підписаний, якщо я не помиляюсь, 187 депутатів. І прошу всі фракції з цього приводу дати свої позиції. Нам це дасть змогу зробити день змін до Конституції, і всі ті напрацювання, які протягом місяців,  а інколи й більше року напрацьовувались, щоб ми змогли цього дня пройти. Але також я переконаний, що в четвер ми маємо оновити склад Центральної виборчої комісії. Я провів відповідну нараду, ми обмінялися думками і домовилися, що усі фракції парламенту до кінця дня  на своїх фракціях проговорять дане питання щодо остаточного і кінцевого формування порядку денного сесії, дали позиції всі фракції, і ми бачили, з чим ми входимо в цей тиждень по питанню ЦВК. Моя  позиція є незмінною: Центральна виборча комісія має бути оновлена чимшвидше, я зроблю все можливе, щоб це відбулося в цей четвер, не відтягуючи. І я закликаю провести необхідні консультації, і вважаю, що це питання по вазі є наступним після змін до Конституції. Зрештою,  тут навіть важко давати порівняння і давати якісь оцінки,  що є більш, а що менш важливим.

Окрім того, я, колеги, нагадую, що ми  маємо затвердити цього тижня порядок денний сесії. А також і тому ми маємо його затвердити, що зміни до Конституції юридично правильно звучать: "Включення в порядок денний сесії". Для того він має бути вже затверджений. В п'ятницю, а навіть в четвер по обіді Апарат вже зібрав усі пропозиції від комітетів і подав загальний план на цю сесію. Я звернувся ще в четвер на нашій нараді до усіх фракцій і комітетів, щоб максимально проаналізували, дали свої пропозиції і правки, і сьогодні до вечора ви ще зможете давати свої пропозиції і правки, бо першим питанням ми маємо винести затвердження порядку денного сесії, і я сподіваюся, що ви правки подасте в Апарат до  вечора, щоб ці правки були враховані, щоб ми вийшли на узгоджений і спільний документ і затвердили порядок денний сесії.

Разом з тим, першим блоком Апарат запропонував другі читання. Це не окремий блок, це ряд законів другого читання, поміж них є дуже важливі, такі як прозорість у видобувних галузях, такі як посилення соціального захисту окремих категорій осіб із числа жертв  нацистських переслідувань та політичних репресій. Цей блок теж готовий повністю, і комітетами, і фракціями він є підтриманий. І я думаю, що цей блок ми зможемо швидко і ефективно розглянути, а також питання першого читання, які стосуються в тому числі і питань безпеки на дорогах. Не всі закони ще є готові, але один з них вже є готовий і ми зможемо розглянути. І я прошу теж по цьому вівторковому плану дати свої пропозиції, свої побажання щодо того, щоб ми виходили в зал, маючи спільну і узагальнену позицію.

Отака загальна пропозиція на цей тиждень. Кожне з тих питань є складним, окрім того, до нас вже пришов лист про те, що 20 вересня 2018-го року на пленарному засіданні Верховної Ради України відповідно до статті 106 Конституції України буде щорічне послання Президента України до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище, і це теж планується на 20 вересня, буде послання. Нам необхідно буде дуже детально порахувати, наскільки ми зможемо навіть по регламенту, по розгляду кожного з тих питань весь цей порядок і весь цей план затвердити, обговорити і прийняти. І сподіваюсь, нам це вдасться, колеги.

І запрошую вас до дискусії. Сьогодні ми розпочинаємо від "Блоку Петра Порошенка". І я запрошую до виступу Артура Герасимова, будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці! Пріоритетом для парламенту на цей пленарний тиждень мають стати зміни до Конституції України, запропоновані Петром Порошенком щодо членства нашої держави у НАТО та ЄС. Сподіваємося, що президентський законопроект з цими змінами підтримають більш ніж триста народних депутатів уже цього четверга.

Наше стратегічне завдання – підтримати Президента у захисті євроатлантичного вектора розвитку країни, обраного українським суспільством, і зробити його незворотнім. Представники ЄС та НАТО вже заявили про підтримку запропонованої Президентом України ініціативи щодо змін до Конституції, але головне, цю ініціативу Петра Порошенка підтримує український народ.

Водночас хочу наголосити, важливо не звернути з цього шляху на манівці "филькиных" меморандумів, якими нас знову з вами намагаються відвести в бік від нашої мети. Тож всі як один маємо проголосувати в четвер за цей визначальний для держави крок, я маю на увазі зміни до Конституції.

Ми відновили нашу армію. Не по зубах вона тепер агресору, тож Кремль кидає всі ресурси, щоб розхитати країну зсередини і привести до перемоги прокремлівського кандидата. Тому, коли ми говоримо про майбутні президентські вибори, маємо пам'ятати: ми будемо обирати Головнокомандувача української армії, яка нині протистоїть агресору, та главу дипломатичного фронту, де мають відстоюватися інтереси незалежної України.

Тепер стосовно наших внутрішніх справ. Хочу звернути увагу колег та громадськості на результати роботи нової Рахункової палати. Я гордий, що ми голосували за оновлення Рахункової палати. Поясню, чому. Нещодавно всього за 3 місяці був проведений аудит одного з великих державних підприємств. Рахунковій палаті вдалося чітко встановити, як і хто на цьому державному підприємстві цинічно вкрав через "Платинум Банк" понад 400 мільйонів гривень, причому крали з грубим порушенням інструкцій Національного банку, Міністерства фінансів, Міністерства інфраструктури. Я знаю, що за повернення цих коштів в державну казну боровся і Володимир Омелян.

От ви знаєте, що цікаво? НАБУ знає про ці оборудки вже рік. І виникає питання: чому бюро зі своїми детективами, технологіями, потенціалом не спромоглося виявити факт масштабного грабунку держави, а Рахункова палата впоралася з розслідуванням всього за 3 місяці?

Наступне важливе питання, яке має вирішитись вже найближчим часом, - це запуск роботи міністерства ветеранів. Наша фракція заявляє про підтримку кандидатури нашої колеги Ірини Фріз на посаду міністра у справах ветеранів.

Нагадаю, новий орган виконавчої влади повинен об'єднати функції соціального захисту, допомоги, підтримки та реабілітації учасників війни. Наразі ці функції виконують близько двох десятків державних органів, однак жоден не відповідає за розробку і реалізацію єдиної державної політики щодо захисту ветеранів.

Щодо порядку денного. Фракція партії "Блок Петра Порошенка" продовжує наполягати на необхідності остаточного ухвалення змін до Конституції в частині обмеження депутатської недоторканності. Запропонована Президентом України редакція законопроекту 7203 пройшла перевірку в Конституційному Суді і готова до розгляду. Переконані, українське суспільство зачекалося виконання обіцянки фактично усіх демократичних сил щодо усунення депутатської недоторканності. Тому необхідно якнайшвидше перейти до розгляду цього питання.

Наша фракція також вимагає на цьому тижні розглянути і кадрові борги, тут ми підтримуємо голову парламенту стосовно оновлення складу Центрвиборчкому. Також, нагадаю, призначень очікують судді Конституційного Суду.

Окремо звертаю увагу на Постанову парламенту щодо висунення Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру. Олег Сенцов з першого дня незаконного утримування країною агресором демонструє непохитну силу людського духу та ненасильницького спротиву кривавому режиму Кремля. Тому наша фракція переконана у необхідності висловити сконсолідовану позицію українського парламенту з цього питання. Повністю підтримали законопроект 3815-д про відновлення соціальної справедливості щодо жертв нацистського режиму і  політичних репресій тоталітарного режиму СРСР.

Наступне. Фракція партії "Блок Петра Порошенка" вважає за необхідне розглянути президентську редакцію законопроекту щодо вдосконалення процедури публічних закупівель ProZorro. Це дозволить ще більш прозоро та ефективно використовувати кошти державного бюджету.

Ми вкотре наголошуємо на необхідності розгляду проектів щодо утилізації побутових відходів. Це питання всеукраїнського значення, від якого залежить стан екології та здоров'я нації.

І насамкінець фракція партії "Блок Петра Порошенка" просить поставити та підтримати Постанову 8539 щодо включення нашого колеги Романа Зварича до складу Комітету з питань правової політики і правосуддя.

А також, колеги, хочу повідомити, що вчора у Званівській об'єднаній територіальній громаді Донецької області відбулись довибори депутатів у трьох виборчих округах. У всіх трьох впевнену перемогу отримали кандидати від "Солідарності" "Блоку Петра Порошенка". Підкреслюю – це члени партії, які були висунені партією, і виборчу кампанію вели саме як кандидати від партії.

Хочу привітати новообраних депутатів у нашій команді і побажати їм твердо відстоювати державні інтереси.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Перед тим як надати слово пану Максиму, я ще хочу повідомити, що цього року, як і попереднього, уряд вчасно вніс проект бюджету в парламент, він є зареєстрований, ви зможете з ним ознайомитись на сайті. І в п'ятницю передбачено, що ми зможемо знову ж згідно з законом пройти представлення проекту Закону  про Державний бюджет України і таким чином ми зможемо розпочати дискусію по прийняттю нового українського бюджету.

Від "Народного Фронту" голова фракції Максим Бурбак. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги!

Рік тому на з'їзді "Народного фронту" ми заявили про необхідність внесення змін до Конституції і закріплення в ній стратегічного курсу на членство України в НАТО та ЄС. "Народний Фронт" вітає ініціативу Президента щодо внесення відповідного законопроекту до Верховної Ради. "Народний Фронт" однозначно підтримує даний законопроект.

Друге. Уряд подав до парламенту проект Державного бюджету на 2019 рік. Вважаємо, цей проект бюджету збалансований, важливо ухвалити його вчасно. Цього очікують сектор національної безпеки, розпочаті реформи та надважливі інфраструктурні проекти, мільйони пенсіонерів, вчителів і лікарів.

Окрім того, в бюджеті передбачено фінансування виборів Президента України та Верховної Ради України – це забезпечення конституційного права громадян на вибори. Відразу наголошую, що "Народний фронт" не допустить політичних ігор навколо прийняття бюджету. У такий відповідальний час бюджет країни не може перетворитися на ринок для популізму та демагогії.

Країна входить у виборчий процес. Треба визнати, що в Україні діє розгалужена мережа замаскованої і явної російської агентури. Вони беруть під контроль телеканали та інші медіа, жонглюють своїми політичними пішаками, а "Россотрудничество" плодить тут безліч нібито громадських організацій, незалежних ні від кого, окрім Росії.

В Україні, як і всюди на Заході, Кремль використовує демократичні свободи та інститути для диверсійної діяльності. Вони цілеспрямовано і цинічно прикриваються демократією, щоб ширити хаос і конфронтацію – це їхній фірмовий прийом.

"Народний фронт" ініціює розробку законопроекту, аналогічного Закону Сполучених Штатів від 1938-го року про реєстрацію іноземних агентів. Він має стати в тому числі і одним із запобіжників від впливу Кремля на вибори в Україні. У 1938-му в США закон ухвалили проти агресивних спроб гітлерівської пропаганди впливати на громадську думку американців напередодні Другої світової. У 2017 році відповідно до цього закону Уряд Америки змусив кремлівський канал Russia Today, який маскується під незалежний нібито ЗМІ, зареєструватися як іноземного агента.

Ми вважаємо, що парламентський Комітет з національної безпеки і оборони разом з депутатами з усіх зацікавлених фракцій має невідкладно розробити і внести на розгляд Верховної Ради такий законопроект. Ми вважаємо, що ЗМІ чи неурядові організації, які згідно з цим законом будуть визнані такими, що є іноземними агентами, будуть зобов'язані на постійній основі інформувати громадян України, що вони діють в інтересах іноземної держави.

Ми пропонуємо, щоб такий закон стосувався, наголошую, виключно іноземних агентів, які прямо або опосередковано  діють  в інтересах держави-агресора, якою є Російська Федерація.

Хочу також вкотре нагадати, що "Народний фронт" виступає за якнайшвидшу зміну складу ЦВК. Цей склад не може проводити вибори Президента і парламенту. Адже хто б не виграв у законний спосіб ці вибори, він не буде визнаний чи Президентом, чи депутатом із таким складом ЦВК. Звертаюсь до колег: треба завершити нарешті цей процес і призначити новий склад ЦВК. І оновлена ЦВК має призначити вибори в 98 ОТГ, на які чекає біля одного мільйона наших громадян.

Наступне. Минулої сесії парламент відповідно до Закону про НАБУ призначив аудитора НАБУ за своєю квотою. Отже, маємо всіх аудиторів бюро. "Народний фронт" звертається до аудиторів невідкладно розпочати роботу і з'явитися у парламент із звітом про діяльність НАБУ, видатки на фінансування якого складають близько 1 мільярда гривень на рік.

Крім того, "Народний фронт" наполягає на якнайшвидшому розгляді законопроектів щодо посилення відповідальності водіїв за порушення правил дорожнього руху: суворе покарання п'яних водіїв та впровадження відеофіксації. Ми підтримуємо міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в необхідності якнайшвидшого прийняття цих законопроектів. Ситуація на дорогах непокоїть усіх: і водіїв, і пішоходів.

І насамкінець. Наприкінці серпня 10 організацій українських трудових мігрантів  з  Іспанії,  Італії,  Німеччини  і  Португалії  звернулися  до  Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою створити у виконавчій владі єдиний орган для впровадження державної політики щодо зовнішньої трудової міграції. Раніше з таким самим зверненням до Прем'єр-міністра звертався і я як голова міжфракційного депутатського об'єднання "Зовнішня трудова міграція". Ще раз наголошую: сьогодні українська трудова міграція – це не лише питання працевлаштування, йдеться про цілий комплекс питань культурних, освітніх, інфраструктурних, соціальних і політичних. Вони потребують координації єдиним органом влади. Ми вкотре звертаємося до уряду приділити цьому питанню належну увагу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Об'єднання "Самопоміч" голова фракції Березюк Олег Романович. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Конституція України, про яку так сьогодні багато говорять і дбають, – це є суспільний договір, де прописані права, свободи і обов'язки людей, які проживають в інституційній державі. Президент є не гарантом Конституції, Президент є гарантом виконання цих засад, які прописані в Конституції. А уряд є інструментом того, як люди використовують свої права  і свободи  в  країні.  38  дітей-школярів у Воютицькій громаді Львівської області пограбовані українським урядом, бо не отримують кожен з них освітньої субвенції. Чому? Тому що уряд вирішив зекономити або ефективно використовувати гроші на освіту, бо не буде фінансувати учнів, які вчаться в класах, в яких менше 5 дітей. Це так в Конституції записано, чи це уряд покриває свій дефіцит 200-мільярдний, який він втратив на "прозорій" митниці, трансфертному ціноутворенні і тарифній політиці?

Собі уряд вирішив, що освітня субвенція складається виключно з зарплати вчителів. Це означає, що вчителі собі мають сісти на полі чи на вулиці і провести інноваційний урок, не треба стін, не треба вікон, не треба дверей, це все перекинуто на місцеве самоврядування. А воно де має взяти гроші? З 75 відсотків знижки "Укрнафті" і "Укрзалізниці" за оренду землі, яка мала йти в місцеві бюджети? Ефективне використання коштів бюджету не за рахунок позбавлення дітей навчатися, а вчителів працювати. Більше цього, я вам скажу, ті вчителі, які починають боротися за дитину і свою працю у селі, яке зникне, якщо в ньому зникне школа, їм погрожують. Ким? Прокурорами.

А може, ви, шановні колеги, почнете погрожувати прокурорами і прокурорами закриєте митницю для того, щоб кожного дня сотні "TIRів" і вагонів не переїжджали, сплачуючи "сірі" гроші в бюджет не країни? Слабо? Чи слабо, чи не слабо взяти дітей, гроші в дітей, 38 дітей у воютицькій школі? Більше я вам скажу, школи закриваються, бо немає грошей в державі. Але як гриби, бліді поганки виростають що? Гральні клуби. В найменших селах, в найменших районних центрах, десятки в мікрорайонах гральні клуби. Школи закриваємо, гральні клуби контролює хто? Правоохоронна система, бо вони, на правді, у нас нелегальні. То чому їх є сотні в малих і в  великих містах?

Сьогодні я звертаюся до уряду України,  бюджет то ви подали, але це бюджет централізації і оптимізації витрат на дітей, а не пошуку грошей в олігархічних кишенях. Припиніть  псевдооптимізацію  економічних витрат в освіті, ви знущаєтеся над дітьми і над вчителями. І, будь ласка, закрийте шалено ганебну систему гральних клубів, яка просто як павутина кожного дня все більше і більше огортає українські міста. Це справді злочин. Якщо ви цього не зробите, ні про які зміни до Конституції не може йти мови, бо Конституція гарантує людям права і свободи, ви їх забираєте.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Від фракції  "Батьківщина" Кожем'якін Андрій Анатолійович, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую, Андрію Володимировичу!

Шановні колеги, перед початком я хотів би сказати, що пропоную  в політичному лексиконі українських політиків все ж таки іноді міняти слово "агент" на "шпіона" або "нелегала", тому що у нас же "шпіони", які теж агенти там десь, теж лякаються і постійно здригаються, що так ми не любимо слово "агент". Агент - це не завжди погано. Це раз.

Друге. Незважаючи на те, що в українській політиці знову-таки існує багато тих, хто пройшов бойову і політичну, я би сказав, підготовку у партії  "Батьківщина", у фракції  "Батьківщина", отримали путівку в дивну і, я би сказав так, незабутню політичну подорож. Постійно з їх боку, дуже  прикро, ми чуємо егоїстичну, безпідставну, а іноді й неконструктивну критику. Але, попри всі звинувачення і погрози з боку деяких політичних гравців, партія  "Батьківщина" і фракція  "Батьківщина" невеликим складом намагається готувати, виносити, обговорювати публічно на форумах, які проходять зараз в Україні, відкрито, відверто обговорювати з суспільством стратегічні напрямки розвитку нашої країни. І боротьба за ці напрямки чітко зазначена в економічній, політичній, правовій, соціальній частині нашої програми.

Тому я сьогодні маю таку нагоду замість керівника фракції Юлії Тимошенко ще раз оголосити програмні напрями, на яких наполягає і наполягала фракція  "Батьківщина", коли вона готує, вносить і бореться за  прийняття тих чи інших проектів.

Перше. Це стосується, звичайно, питання тарифів на газ. І наша вимога незмінна: газ для громадян не має дорожчати взагалі, бо для цього немає підстав, а наслідки і справді можуть бути трагічними. Мільйони українців просто не зможуть платити, а бюджет може не впоратися з необхідністю виплатити таку кількість субсидій – це перше.

Друге. Родовища. Україні як повітря потрібен реальний ринок газу, але для цього потрібно збільшувати пропозицію, створювати можливість для незалежних постачальників, вкладати у власний видобуток. Замість цього влада грає у монополію із наближеними до неї олігархами.

Нагадаю, що в той самий час, коли українцям пропонують підвищення тарифів з подачі Мінпаливенерго, готують роздачу вітчизняних газоносних площ з загальним розміром 12,5 тисяч квадратних кілометрів.

Третє. Газотранспортна система. Минулого тижня журналісти повідомили, що "Нафтогаз"  знову вкотре запропонував уряду позбутися 49 відсотків вітчизняної ГТС. Тієї самої труби, що забезпечує державі дохід від транзиту у 3 мільярди доларів щорічно. Тієї самої труби, завдяки якій "Газпром" тепер винен Україні ті мільярди доларів. І ніхто не гарантує, що кінцевим покупцем половини нашої ГТС не стане Росія, "Газпром" чи афілійовані з ними структури.

Ми внесли законопроект номер 8107 про заборону будь-яких маніпуляцій структурою власності і управління газотранспортної системи. Він забороняє відчуження ГТС та/або тіньову передачу її в оренду. Заборонено брати ГТС в управління будь-якій іноземній структурі. Законопроект внесено в порядок денний, Андрію Володимировичу, але вже півроку більшість блокує його розгляд у комітетах.

І наостанок. Я хотів попросити вас, Андрію Володимировичу, про одне дуже важливе соціальне питання, яке стосується лікування громадян України  за кордоном. Це законопроект  номер 8035 від 14 лютого цього року.  Це проект, який вносить зміни до Закону України "Про Державний бюджет України" щодо фінансового забезпечення бюджетної програми на 2018 рік Міністерства охорони здоров'я для лікування громадян України, в тому числі і дітей хворих, і похилого віку людей, за кордоном.

Дякую вам за увагу. І доброго вам тижня роботи.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Від фракції "Опозиційний блок" Бойко Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане  спікере, шановні присутні!

У нас минулого тижня в країні був з візитом спецпредставник Сполучених Штатів Америки в миротворчій місії пан Волкер. Він зустрічався з усіма головами фракцій. І я вважаю, що  парламент повинен підтримати цю  місію, і його місію зокрема.  І перш за все підтримати  це конкретними діями. Потрібно продовжити Закон про особливий статус окремих районів Донбасу. Зрозуміло, що він не працює, тому що він протирічить Конституції України, але це надасть важливий  сигнал, що Україна готова до миротворчого процесу, того, який  проводить місія спецпредставника  Америки і Російської Федерації. Ми ще раз підтвердили на  зустрічі позицію нашої фракції, що  ми виступаємо за прямі переговори з усіма конфліктуючими сторонами задля  повернення території і людей в країну.

На минулому тижні також  почалась бюджетна епопея в країні: початок  розгляду бюджету на 2019 рік. Я подивився презентацію, я вважаю, що це буде останнє "прощавай" від сьогоднішнього  уряду громадянам України, тому  що, по-перше, зі стелі взята дохідна частина  бюджету.

Була  дуже широка така рекламна кампанія "бебі-боксу", а реальні питання, які турбують громадян України, такі як тарифи на газ, чи вистачить субсидій, як будуть відновлені виплати субвенцій і соціальні виплати чорнобильцям – вони залишилися без відповіді.

Хочу нагадати, що згідно запиту депутатів нашої фракції Конституційний Суд прийняв рішення по відміні заборони соціальних виплат людям, які постраждали від Чорнобильської аварії (рішення було прийнято парламентом за представленням уряду наприкінці 2014 року). І це рішення було відмінено Конституційним Судом, і ми чекаємо, що уряд почне виконувати законодавче рішення, яке повинен виконати. Представники чорнобильських організацій і були тут, і сьогодні знову тут, і вони чекають, коли почнуться виплати.

Тому наша фракція, щоб допомогти уряду, внесла законопроект 9019, який надає зміни до бюджету в обсягах 703 мільйони гривень – не так вже й багато по сьогоднішньому часу – для того, щоб ці виплати були відновлені і щоб ці люди відчували, що про них пам'ятають не тільки в день аварії на Чорнобильській АЕС, а весь рік, коли вони потребують допомоги.

Минулого тижня в мене була зустріч із представниками і керівництвом Всеукраїнської аграрної ради у Вінницькій області (Бершадський район). Перше питання, яке вони мені поставили, коли я питав, у чому потрібно допомогти, я був надзвичайно шокований, коли вони поставили перше питання – припинити рейдерство. Якраз керівництво цієї аграрної ради, вони повернулися з Харківської області, в якій за два дні до того була спроба захопити елеватор і господарство, фермерське господарство, і була стрілянина, постраждало 5 людей. Як виявилося, в нас з початку року, згідно цієї інформації, більше 500 випадків рейдерства по країні із захопленням або намаганням захопити землі і врожаї  у людей, які їх виростили.

Все це діється "під дахом" Міністерства юстиції, все це діється "під дахом" правоохоронних органів, як мінімум місцевих, так як це було в Харкові, коли захоплювали господарство, а місцева поліція стояла і просто дивилася на це все, і потім тільки, коли приїхав спецназ із Києва, якось вдалося повернути, був надзвичайно широкий резонанс. Це ганебне явище "під дахом" державних установ.

І я вчора зареєстрував депутатський запит з вимогою надати відповідну оцінку і притягнути до відповідальності людей, які дозволяють собі такі вчинки. Що за цим стоїть? За цим стоїть, що фермери просто кажуть, що ми не можемо вже планувати врожай і взагалі в нас сумнів – чи щось садити чи ні, тому що приїдуть і відберуть, 500 випадків з початку року. Це система ганебна, яку потрібно припинити, і ми будемо вимагати покарання винних за цей безлад.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Радикальна партія, Ляшко Олег Валерійович, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Ключові документи, які розглядатиме парламент цього тижня, не лише зміни до Конституції, найважливіший документ – це економічний, бюджет на наступний рік. І Президент Порошенко, і представники уряду розказували, що підвищення мінімальної зарплати – це відхід від дешевої робочої сили. Що ми бачимо в реальності? В реальності бюджет, який подав уряд, – це фактично бюджет не розвитку, а стагнації, це бюджет, який прирікає українців тікати, мільйони людей прирікає тікати з рідного дому в пошуках кращої долі.

Чому ми акцентуємо, наша політична сила, увагу на заробітній платі? Тому що заробітна плата – це ключове для економічного розвитку, для зростання добробуту людей, для подолання бідності, можливості забезпечувати свої елементарні потреби. Коли мільйони людей в Україні отримують зарплату, яка не дає їм можливості годувати сім'ю, купувати ліки, платити за комуналку, яким чином ви збираєтесь зупинити трудову міграцію? Яким чином ви збираєтесь відновлювати економіку в бідній країні?

Так от, цифри по заробітній платі, влада пропонує з 1 січня наступного року мінімальну зарплату 4 тисячі 173 гривні – це 12 відсотків росту, зростання порівняно з нинішнім роком. Ви лише офіційну інфляцію закладайте 8 відсотків, а неофіційна буде вдвічі більше. В реальному вимірі  зростання заробітної плати у нас залишиться… не буде реального зростання, а у вимірі в євро залишиться на тому ж рівні: 120 євро місячна заробітна плата.

Давайте подивимося, що робиться в сусідній Польщі. Нещодавно прийняли рішення збільшити зарплату до 520 євро.

У 2010 році Україна мала  100 євро заробітну плату мінімальну, Польща – 300 євро. Сьогодні в Україні зарплата  120 євро,  Польща –  520.  Як ви збираєтесь мільйони людей повернути з Польщі, з Португалії, із інших країн? Мінімальна зарплата 4 тисячі  173 гривні – це та зарплата, яка дасть  відхід від дешевої робочої сили, як заявляє Президент Порошенко? Це наскільки треба бути відірваним від реалій, щоб нести таку ахінею, що зарплата в 4 тисячі гривень зупинить міграцію, подолає бідність? Ви коли останній раз в магазини ходили, в аптеку, на базар? Чи знаєте ви, скільки коштує вартість метро? 8 гривень – одна поїздка. Людині треба, мінімум, двічі-тричі на день їздити. Порахуйте, одне метро  коштує в місяць 500-600 гривень. А комуналка?

Ви розказуєте, що зростання цін  на газ зробить країну сильнішою. Не сильнішою, а біднішим кожного українця. Тому що це здорожчання продукції, це збільшення витрат домогосподарств, це збільшення видатків конкретних людей. І де там сила країни, коли бідні, коли їдуть на заробітки за кордон, і коли у нас дефіцит трудових кадрів?

Тому ми вимагаємо від влади ключового – це збільшення зарплат. Збільшення заробітних плат дасть можливість перерахувати пенсії. Є рішення Конституційного Суду по чорнобильцях. Не перераховують пенсії колишнім колгоспникам, які мають великий трудовий стаж, але мізерну пенсію. Виключно збільшення доходів до бюджету Пенсійного фонду дасть можливості для збільшення пенсій. Де взяти ці доходи? Збільшувати зарплати. Це подолання бідності, це  економічний ріст, це нові робочі місця, це повернення людей  із заробітків з-за кордону. Ті параметри зарплат і соціальних стандартів, які закладає влада на наступний рік, це консервація бідності, це фактично мільйони людей, яких виганяють за кордон, і це відсутність  економічного  зростання. Три відсотки  зростання ВВП в рік, яке ви пропонуєте, ми такими темпами  йтимемо до Польщі, як до неба рачки.

Нам треба радикальний економічний прорив. І саме тому команда Радикальної партії пропонує інструменти, які дадуть можливість 7, 8, 10 відсотків зростання економічного щороку. Ключове – зміни до Конституції, зміна монетарної політики Національного банку, замість дорогих кредитів дешеві кредити. Латифундистів знищити, щоб фермер був основою аграрного устрою на селі, а не латифундисти. Президент хвалиться інвестиційним бумом в країні. В чому полягає цей інвестиційний бум? Араби скупили за двісті мільйонів доларів триста тисяч гектарів землі в Україні? Це менше тисячі доларів за гектар. Чи інвестиційний бум, що меблевий магазин відкривають в Голосіївському районі, це інвестиційний бум? Замість того, щоб створювати робочі місця, вливати у відновлення деревообробки і захист власного лісу, розвиток власної економіки.

Зніміть рожеві окуляри, немає буму – є, на жаль, відсутність економічного розвитку і відсутність перспективи. Я пропоную політику, яка дасть перспективу, яка…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. …яка дасть можливість розвиватися, а не жебракувати. І з цими цифрами, які внесла влада до бюджету, ці цифри не дають нам надії і перспективи.

І нарешті історія, яку згадав колега: рейдерське захоплення елеватора в селі Занки Зміївського району. Ми зареєстрували тривалий час тому антирейдерський законопроект: нотаріальне засвідчення угод про оренду землі і все інше. Ми вимагаємо, щоб він був негайно розглянутий для того, щоб припинити масове рейдерство в Україні.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Бондар Віктор Васильович, "Партія "Відродження".

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Абсолютно правильно колеги тут говорять щодо неефективності уряду, урядової політики, неефективності тих кроків, які вони нам пропонують в економіці, а по суті це розвал економіки. І більшість міністрів, на жаль, займається тим, що просто перестали контролювати свої галузі, а призводять галузі до анархії, вакханалії і беззаконня.

Проект бюджету, який подали, абсолютно правий, тут мій колега виступав, він абсолютно зі стелі намальований, він не має нічого спільного з економікою України. Ми дивимося цифри і бачимо, що там зростання по всіх параметрах, мільярди гривень: мільярди туди, мільярди туди. Вони просто "на глаз" намалювали ці мільярди, бо немає відповіді, де країна їх буде заробляти. Шалені виплати очікують Україну перед кредиторами зовнішніми в наступному році. Ці кошти передбачені в бюджеті, але вони ніяк не збалансовані з доходами бюджету і з зростанням української економіки. По суті, ми розуміємо, що нам уряд пропонує сьогодні в виборчий рік надрукувати грошей, потім розбавити їх інфляцією, розбавити курсом долара і в кінці року якось в цьому замісі викрутитися, після того як закінчать вони свою каденцію.

Але це не наша політика, ми категорично проти таких підходів до формування державного бюджету, бо державний бюджет не має цей нічого спільного з відродженням економіки, відродженням промисловості, з додатковими доходами населення і так далі. Більш того, вони нам пропонують ще й піднімати тарифи в кінці цього року на вимогу зовнішніх кредиторів на газ, опалення, і, як наслідок, на те, щоб населення просто не мало змоги вже виплачувати ці шалені тарифи.

Крім того, що піднімаються тарифи, скорочуються обсяги субсидій і ті категорії людей, які мають право на субсидії. А по суті сільську місцевість прирікають до переходу на пічне опалення, опалення дровами і так далі. Ну це повернення в минуле, з якого ми дуже довго виходили. Тому таку політику ми абсолютно не сприймаємо і розуміємо, що з цим урядом немає про що говорити.

Я думаю, кожен тут в залі присутній вже неодноразово відчував, що таке спілкування з сьогоднішніми урядовцями. Я навіть до Прем'єр-міністра останній рік звертався з багатьма питаннями, особливо там питання, які стосувалися промисловості, якихось підприємств, з проханням допомогти, дати прямий вихід на керівників Державної фіскальної служби, митниці, щоб законно розібратися, що вони роблять і чим вони займаються. За рік нічого не вирішувалося. Простіше піти напряму підприємствам на середньому рівні в цих службах щось вирішувати, вибачте, не безкоштовно, але не вирішується це через уряд.

Сьогодні уряд живе окремим життям, вони в космосі, вони фантасти, а ми живемо з вами окремим своїм життям і виживаємо як можемо.

І  найголовніше на цей тиждень. Ми, безумовно, розуміємо, що є Закон про внесення змін до Конституції щодо перспектив вступу в НАТО і Європейський Союз. Наша партія, наша фракція постійно голосувала за всі закони, які стосувалися європейської інтеграції, безвізового режиму, створення Антикорупційного суду, Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і так далі. Хто б що не казав, ми зробили все і підтримали в цей момент діючу коаліцію, і дали можливість Україні піти на шлях європейської інтеграції і вступу в Європейський Союз.

Сьогодні в угоду виборам нам пропонують в Конституцію, як у шкільний зошит, вносити, виносити питання, прописуємо ми вступ в НАТО, в Європейський Союз чи не прописуємо.

Я розумію, що йдуть вибори. Ми розуміємо, що комусь треба на цьому зробити собі великий піар і потім розказати, що в Конституції зафіксували вступ в НАТО, в Європейський Союз. Але це не значить, що нас туди позвали. Ми виглядаємо смішно перед Європейським Союзом, НАТО, що ми за них вирішили, куди ми вже вступаємо.

І друге. Такі важливі питання у всіх сучасних країнах вирішуються на референдумі. Подивіться на Великобританію. Вони на референдумі у 2016 році вирішували питання щодо членства Великобританії в Європейському Союзі.

Подивіться, як Хорватія до того поставилась. Вони в 2012 році провели загальнодержавний референдум щодо вступу до Європейського Союзу.

Президент Швейцарії - те саме. Доріс Лойтгард запропонувала провести референдум, на якому громадяни Швейцарії самі визначаться щодо співпраці з Європейським Союзом.

Грузія в 2008 році провела референдум щодо вступу в НАТО, і 77 відсотків громадян Грузії підтримали ініціативу таку і зафіксували волевиявлення.

То ми пропонуємо в цій ситуації так само підійти Україні. Проголосувати Закон про референдум до кінця і …

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

БОНДАР В.В. Проголосувати Закон про референдум в Україні. І 31 березня наступного року, одночасно з проведенням президентських виборів, провести загальноукраїнський референдум щодо вступу в НАТО і щодо вступу в Європейський Союз. Це буде чесно, воно буде відкрито і всі громадяни України покажуть свою позицію. І тоді Україна може сміливо виступати з цією ініціативою звертатись до НАТО і Європейського Союзу щодо того, що це є волевиявлення…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

І від групи "Воля народу" Лабазюк Сергій Петрович, будь ласка.

 

ЛАБАЗЮК С.П. Шановні колеги! Пане Голово! На жаль, минулий пленарний тиждень пішов на розкачування Верховної Ради після канікул. Ті борги, які парламент лишив ще влітку, так і лишилися непокритими: передусім мова йде про новий склад ЦВК, про призначення суддів Конституційного Суду. Скоро вибори Президента, потім – Верховної Ради. А у нас станом на сьогодні ще і є бажання зробити волевиявлення цілої низки територіальних громад, але, на жаль, вони цієї можливості не мають. Отож ЦВК має бути оновлена, і це станом на сьогодні є вже як аксіома. Так само актуальним залишається питання зміни Конституції. Як парламент збирається все це приймати, якщо навіть ніяк не визначиться з третиною своєї квоти у конституційній Феміді? Держава у своїх діях не має втрачати ні крихти легітимності. Тому ці питання маємо вирішувати на цьому тижні і не втрачати час, адже попереду у нас складний процес бюджетний, а також питання Виборчого кодексу, в якому є тисячі правок. І питання: за скільки часу ми їх розглянемо?

Шановні колеги, на цьому тижні запропоновано розглянути 8 законопроектів, ініційованих за участю народних депутатів із групи "Воля народу". Ми закликаємо їх підтримати. Особливу увагу пропоную звернути на законопроект 6671. Суть його полягає у запровадженні, відкритті ефективної моделі підключення до інженерних мереж, а також запровадження повної прозорості та загальнодоступності проектів та інших технічних документів. Це на сьогодні є вкрай актуальним і, безумовно, допоможе підприємництву.

Також закликаю підтримати законопроект 5550-д, що стосується сфери використання ядерної енергії. У разі його прийняття для медичного опромінення в Україні буде дозволено використовувати лише ті джерела іонізуючого випромінювання, що відповідають міжнародним та національним вимогам та стандартам безпеки, що забезпечують вчасне та якісне діагностування та лікування онкологічних захворювань.

Разом з тим, ми маємо прийняти в цілому законопроект 3815, мета якого посилити соціальний захист окремих категорій осіб із числа жертв нацистських переслідувань та політичних репресій. Фактично цим ми повернемо цим людям пільги, яких позбавили ще в 2006 році. Проголосувавши за цю ініціативу, ми дотримаємося принципу соціальної справедливості. З метою аналогічною варто проголосувати 8358, що стосується застосування терміну "особа з інвалідністю".

Надзвичайно важливим сьогодні є питання ринку землі. В кінці нашого 2018 року ми маємо ситуацію, коли мораторій втрачає свою силу і розпочинається відкрите таке незаконне, але поле, ми сьогодні вже тут згадували і рейдерів, і різні інші маніпулятивні системи, які будуть творитися на ринку землі.

Сьогодні є велика кількість напрацювань законопроектів вже і в комітеті профільному, є обговорення і рекомендації різних асоціацій. Але ми розуміємо, що все це ще в процесі. Отож, відкидаючи всі політичні емоції, ті маніпуляції, які будуть проходити, вважаю, потрібно на 2019 рік вже сьогодні запровадити чітку позицію Верховної Ради - відкласти ринок землі. Тільки після прийняття відповідних документів ми можемо про це говорити.

Також просимо сьогодні включити в порядок денний законопроект 8490, який дуже потрібний вже сьогодні для захисту бізнесу. 

Панове, ми всі розуміємо: чим далі, тим більше ми вступаємо в період президентських виборів. Отож, як на нас, буквально ми місяць, максимум два ще маємо можливість приймати ті законопроекти, які потрібні для нашого народу. Тому давайте цей тиждень активно над цим попрацюємо.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка, Сироїд Оксана Іванівна, 3 хвилини. Включіть мікрофон.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я хотіла би звернути увагу українців на внесення змін до Конституції з метою європейської і євроатлантичної інтеграції. Чи справді такою є мета і чи ці зміни допоможуть нам її досягти?

Зрозуміло, що Президент України має намір використати це на своїх передвиборчих бордах, написавши, що він є гарантом європейської і євроатлантичної інтеграції. Але на скільки сам текст Конституції має стосунок до нашої інтеграції до європейської спільноти і до НАТО?

Річ у тім, що для того, щоб інтегруватися до Європейського Союзу, нам потрібно змінити якість життя українців, потрібно, щоб вони мали іншу якість їжі, довкілля, транспорту. І це не залежить від тексту Конституції, це залежить від рутинної щоденної праці. Але чи може олігархічна система забезпечити і покращити якість життя людей? За 4 роки якість життя людей не покращилася, але покращилася якість життя кожного з олігархів. Більше того, за 4 роки збільшилася наша залежність від російської економіки. І оце є та інтеграція, яку забезпечує Президент, на жаль, Президент сьогодні є президентом олігархів а не українського народу.

Те, що стосується інтеграції до НАТО. Для цього потрібні дуже прості речі, і це також не зміни до Конституції. Потрібно просто перестати красти з оборонного бюджету, потрібно перестати красти з оборонної промисловості. І потрібно змінити систему командування і управління в Збройних Силах для того, щоб вона була сумісною із системою командування і управління в НАТО. І для цього не потрібно змін до Конституції.

Що я хочу вам сказати? Що, на жаль, Президент  сьогодні залишається гарантом олігархічної корупційної системи і не може стати гарантом ані  європейської, ані євроатлантичної інтеграції, яку, безсумнівно, сповідують українці. Але це залежить від конкретних дій і залежить, вочевидь, уже від інших людей.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Луценко Ірина Степанівна, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С.  Шановні колеги, 20 вересня  Президент  України звернеться із щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України  в 2018 році, де викладе позицію стосовно найважливіших напрямів економічного, політичного і соціального розвитку.

Звертаючись до віце-спікера, яка тільки що виступала, хочу зазначити, звичайно, що  Президент України не може самостійно як гарант Конституції змінити якість життя українців, змінити ситуацію із експортом. Для того, власне, і вносяться зміни в Конституцію, де додатково до повноважень Верховної Ради України, виконавчої влади, Кабінету Міністрів України вносяться повноваження реалізувати стратегічний курс на покращення якості життя українців, на збільшення експорту до Європейського Союзу, а зменшення експорту до Росії, що відбувається на сьогоднішній день. Експорт в Європейський Союз - 43 відсотки, до Росії зменшився в  п'ять разів.  

Нагадую пані віце-спікеру про те, що боротьба з олігархією і з розкраданням бюджету лежить в площині наших спеціальних антикорупційних органів, які були проголосовані і за допомогою всіх фракцій - і опозиції, і коаліції.

А тепер далі по позиції Президента. Президент просить не зволікати і проголосувати Постанову Верховної Ради стосовно невідкладного розгляду питання недоторканності народних депутатів – це зміни до Конституції, які  вніс Президент, і які пройшли вже обговорення і є рішення Конституційного Суду.

Наступне. 17 вересня завершився період внесення альтернативних законопроектів до Конституції стосовно зміни, чи продовження курсу на ЄС і НАТО. Тому просить Президент Комітет правової політики і правосуддя не зволікати і в середу розглянути ці зміни до Конституції і рекомендувати Верховній Раді розглянути це все в парламенті.

Наступне: стосовно ЦВК. Крім того, що ми вступаємо в передвиборчий період президентської і парламентської гонки, нам обов'язково потрібно розблокувати процес виборів у новостворених ОТГ. У зв'язку з цим глава держави звертає увагу, аби все-таки прискорити питання розгляду оновлення Центральної виборчої комісії. Ми неодноразово, і фракція також, заявляли про цю позицію, ми готові розглянути будь-які можливі в правовому полі моменти з цього приводу. І Президент просить парламент не зволікати.

Наступне. Завершуючи питання оновлення Центральної виборчої комісії, Президент звертає увагу на те, що Верховна Рада не завершила процес формування Конституційного Суду України. Двоє членів від Верховної Ради так і не запропоновані, тому ми просимо, і Президент наполягає на цьому, завершити цей процес формування  Конституційного Суду  України.

6 вересня на засіданні Ради національної безпеки й оборони було погоджено позицію держави щодо непродовження Договору про дружбу та  стратегічне партнерство з Російською Федерацією. До 30 вересня Російську Федерацію буде поінформовано нотою МЗС України, а главою держави  буде внесено до парламенту відповідний законопроект  у  відповідності до  статті 24 Закону "Про міжнародні договори".

Стосовно Томосу. Ви знаєте, що 7 вересня Вселенський патріарх призначив  своїх екзархів, або намісників, у Києві, відтак надання автокефалії Українській православній  церкві буде навіть швидше, ніж ми очікуємо.

Наступне, щодо проекту Державного бюджету України. Президент наполягає на тому, що він не підпише  бюджет на 2019 рік, якщо в ньому не буде зазначено основних позицій. Це підвищення рівня забезпечення українського солдата не менше як на 30 відсотків, підняття мінімальної заробітної платні до розміру 4 тисячі 200, збереження дорожнього фонду, започаткованого Президентом України, запропонованого  ще  за попередні роки, і обов'язкове збереження соціальних програм, які були передбачені у попередньому році.

Хочу нагадати, що 14 вересня перед зустріччю Президента України з віце-президентом Європейської комісії Домбровскісом очільниками Мінфіну, НБУ з паном  Домбровскісом підписано Меморандум про взаєморозуміння       та Кредитну угоду між…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. … між Україною та ЄС щодо четвертої програми макрофінансової допомоги Україні в обсязі 1 мільярд євро. Ви знаєте, що такі  домовленості були  Президентом України Петром Порошенком  досягнуті на саміті Україна - ЄС. Це ще раз підтверджує те, що  наші  європейські партнери підтверджують серйозний поступ України в розбудові і в реформах, які були  започатковані і продовжують напрацьовуватися.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. 

І від уряду Перший віце-прем'єр-міністр України Кубів Степан Іванович.

 

КУБІВ С.І. Шановний  пане Голово, шановні колеги! По-перше, хотів би подякувати за підтримку на минулому тижні 23 законів, низки важливих економічних законопроектів, зокрема ініціативи 7010 щодо "єдиного вікна" і дерегуляції на митниці. Втілення цієї ініціативи оптимізує митні процедури і зменшить витрати часу та кошти бізнесу на проходження митних процедур.

Окремо скажу про бюджет 2019 року. Як ми й обіцяли, що уряд Володимира Гройсмана третій рік поспіль вчасно схвалив, 14 вересня 2018 року подав до Верховної Ради  бюджет-2019. У цю ж п'ятницю уряд готовий детально його представити народним депутатам, за що дякую, Андрію Володимировичу, вам. Це наша спільна робота і обов'язок. Надіюсь, що   вчергове буде  результат позитивний.

Ми заклали до бюджету показники, які забезпечать продовження стратегічно важливих реформ, змін та економічного зростання України. Це 209,5 мільярда на безпеку і оборону, включаючи додаткові 31,5 мільярда загального фонду; це 36,2 мільярда на розвиток і  модернізацію військової техніки; це 108,3 мільярда на грошове забезпечення військовослужбовців; 82,1 – на громадську безпеку. Це якісна робота і Президента, уряду, Верховної Ради. Це робота, яка дискутувалася як спільна на Раді національної безпеки і оборони.

Ми заклали продовження реформи в енергетичній сфері, і саме  2,3 мільярда на підтримку вугільної галузі; 1 мільярд на підвищення надійності постачання електроенергії; 713,7 мільярда на реконструкцію гідроелектростанцій України; ми ще передбачили 2 мільярди на енергоефективність; також додаткові 8,3 мільярда на дороги. Таким чином, на якісні українські дороги передбачено 56 мільярдів гривень. Розвиток доріг місцевого значення – 17,7; 2,5 мільярда – на забезпечення безпеки дорожнього руху.

Уряд заклав також 6,9 мільярда на підтримку українського АПК, з них 1,38 мільярда гривень на програму закупівлі  української сільгосптехніки; 1 мільярд спрямувати на фермерські господарства; 4 мільярди – на розвиток тваринництва.

Серед пріоритетів: розбудова шкіл, дитячих садочків, спортивних майданчиків, об'єктів культури, здоров'я, соцзахисту, дорожньо-транспортної інфраструктури.

Окремо відзначу, що ми заклали 242,1 на якісну освіту для українських дітей, це на 27,8 мільярда більше, ніж торік. Уряд заклав у бюджет подальше зростання зарплат вчителів: першої категорії – 6 871 плюс 568 гривень; перша категорія - 9 050 плюс 749 гривень, вищої категорії – 9 648 плюс 799 гривень. При цьому на модернізацію початкової школи ми передбачили один мільярд гривень. Додаткові 9,5 мільярда гривень пропонуємо спрямувати на систему охорони здоров'я. А загалом для цього передбачено 92,3 мільярда гривень. 301,8 мільярда гривень, або на 14,8 мільярда більше, пропонуємо на соціальні програми та соціальний захист. Це підвищення мінімальної зарплати, це монетизація субсидій, індексація пенсій.

Цінності українців - це правда, історія. На фінансування культури цього року пропонуємо спрямувати 5,4 мільярда гривень, з яких один 1 мільярд – підтримка українського кіно. Підтримка 0,5 мільярда гривень – це Меморіал і Небесної Сотні, і Меморіал Голодомору.

Шановні колеги, ми пропонуємо бюджет розбудови та розвитку для України. Як я говорив, у п'ятницю уряд готовий детально представити документ народним депутатам у залі і українцям. Наше з вами спільне завдання – зосередити об'єднані зусилля для продовження реформ заради України і кращого життя наших громадян

Щодо плану роботи на тиждень. Уряд підтримує, вдячний Андрію Володимировичу, співробітникам Апарату за співпрацю. Прохання у вівторок додати до розкладу в прохідну частину законопроект 8490 – продовження посилення ініціативи "маски-шоу стоп", підтримка важливих законопроектів 7373, 6229. Обов'язково необхідно сказати і почути нас, що велике прохання додати такі законопроекти: 9035, 4650, 8607, 9041, 9042, 9044, 9045, 9046, 9047, 9048, 9061, 9062, 9064…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. 9084, 9065.

Уряд готовий представити парламенту відповідно і бюджет, і на комітетах відповідні законопроекти, які важливі для розвитку в цілому економіки.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, Степане Івановичу. Ми в робочому порядку подивимося, які з цих законів найбільш є прерогативні, і до вечора ми зможемо до порядку денного  вже сформувати кінцевий план.

 

КУБІВ С.І. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую дуже вам.

Отже, сьогодні вже зліва, так. І я запрошую до слова від голів комітетів Андрієвського Дмитра Йосиповича.

Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, в порядку денному на четвер передбачено розгляд законопроекту 7304 про житловий фонд соціального призначення, який дає додаткові можливості щодо внутрішньо переміщених осіб. Прошу його підтримати. Важливий у соціальному плані законопроект.

Користуючись нагодою, хочу ще раз звернути увагу учасників  Погоджувальної ради на дуже непростий фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства. На вирішення цього стану і поліпшення цього стану був покликаний закон 1730, який прийнятий у жовтні 2016 року.

Практична реалізація закону свідчить про необхідність розширити термін розрахунків до січня 2018 року. Саме про це йдеться в законопроекті реєстраційний номер 7083.

Андрію Володимировичу, на нараді під вашим головуванням  була попередня домовленість про те, що цей законопроект  буде включений до  порядку денного на жовтень цього року. Прошу підтримати цей надзвичайно важливий для підприємств галузі законопроект.

Дякую за увагу. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Я не можу не відреагувати на те, про що говорив мій колега  Андрій Анатолійович Кожем'якін, його підтримати  в усьому, що він сказав, і додати від себе, що  на минулому тижні пролунала інформація, на яку не звернули сильно уваги. Ця інформація  полягає в тому, що голова правління НАК "Нафтогаз України"  заявив про те, що вони збираються випускати боргові зобов'язання на суму 1 мільярд доларів Сполучених Штатів Америки. І це при тому, що вони декларують у себе прибуток в 44 мільярди гривень. Тобто, як на мене, це абсолютно штучна операція, яка має на меті або приховану приватизацію, або штучне введення в борги, а відтак я з цього приводу подам заяву до Національного антикорупційного бюро. До речі, за моєю заявою проти пана Коболєва Шевченківським районним управлінням поліції порушена кримінальна справа за втручання в депутатську діяльність, а в п'ятницю пана Коболєва притягнуто до адміністративної відповідальності за ненадання інформації на депутатський запит.

Я також не можу не відреагувати на полеміку між представником Президента і заступником Голови Верховної Ради про те, якою є якість життя людей і чи впливає на це Президент. Я хочу зазначити, що в цю п'ятницю відбувся грандіозний, я це підкреслюю, грандіозний "корпоративчик", який влаштували співробітники фабрики "Рошен" для того, щоб відзначити свої фінансові здобутки. От на їх благополуччя Президент прямо впливає. Оце люди живуть по-новому уже сьогодні. А інші громадяни України живуть так, як розказують усі мої колеги.

До речі, нам розказували, що дуже гарно, що уряд подав вчасно бюджет. Ну, напевно, це гарно, але більш важливим є зміст цього бюджету. Якщо цей бюджет буде такий, який він був у минулому році, то я сміливо можу сказати, що це бюджет по суті вбивства місцевого самоврядування. Вбивства і обмеження. Тому, звичайно ж, ми не зможемо підтримати бюджет в такому вигляді, який обмежує фінансові можливості місцевого самоврядування і проводить фінансування місцевого самоврядування…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. І проводить фінансування місцевого самоврядування в ручному режимі.

Ви знаєте, мені смішно, коли представники президентської фракції розказують, як вони палко підтримують місцеве самоврядування, а натомість вони відмовляються підтримувати Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування", який підготовлений нашим комітетом, який ми вимагаємо поставити в порядок денний цього або будь-якого іншого найближчого сесійного тижня з метою вирішення системних проблем, які існують в місцевому самоврядуванні.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановний Андрію Володимировичу, я від комітету хотів би сказати декілька слів. Закон 8336 про гарантії незалежності судового експерта, по якому було прийнято одноголосно комітетом, стоїть в порядку денному, а також 8492 – це проект про зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки. Це теж, я думаю, ці закони прохідні. Будь ласка, якщо можна, нехай вони залишаються в порядку денному. Це раз.

Друге. Андрію Володимировичу, я ще раз хочу, ще раз хочу, вибачте, але під стенограму, тому що прийде час, мені треба буде щось відповідати. Проект Постанови 1793-П, це прийнятий Закон Верховної Ради України - 226, конституційна більшість. Депутат однієї фракції, який не був присутній, це вже доказано розслідуванням комітету регламентного, не був присутній в залі, назвав 6 чоловік, які нібито голосували подвійно. Заблокували із 26 січня 2016 року, ми не підписуємо цей закон, ви не підписуєте. Через рік запитає там хтось, а чому не підписали, де закон, хоча проголосувала Верховна Рада. Це раз.

Друге: будь ласка, я хотів би поставити крапку в цьому питанні, яке стосується конфлікту в Державному бюро розслідувань при його створенні. Комітет у рамках своєї контрольної функції розглянув питання щодо кадрового забезпечення Державного бюро розслідувань. Зокрема щодо нерозгляду директором ДБР подання конкурсної комісії про призначення 27 кандидатів на посади. Ми вважаємо, в рішенні написано, що такі дії директора ДБР є незаконними, оскільки закон, який ми от разом з пані Оленою, зі всіма присутніми багатьма депутатами відстоювали в Європі, він чітко…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. …закон чітко встановлює, що конкурсна комісія вносить директору ДБР, не він вносить конкурсній комісії, а вона йому вносить подання про призначення переможців конкурсу. І директор ДБР повинен розпочати по них спеціальну перевірку. І лише за результатами перевірки приймати разом із заступниками, а не сам особисто, як він хоче, ці рішення. Ось така конфліктна ситуація не на його користь.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Гопко Ганна Миколаївна, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Шановні колеги, я хотіла сказати, що прекрасно, що Україна нарешті почала активні оборонні заходи на Азовському морі. Перекидаються на Азов бойові катери, спецназ, авіація, проводяться навчання. Але не менш важливо створити правові можливості для захисту нашого суверенітету, і перш за все з'ясувати щодо тих розбіжностей, які існують в позиціях різних відомств щодо денонсації договору 2003-го року про спільне використання Азовського моря і Керченської протоки як внутрішнього моря двох держав - України і Російської Федерації. Тому що одне відомство говорить, що продовження дії цього міжнародного договору сприятиме  подальшому опануванню Російською Федерацією акваторії Азовського моря та українського узбережжя та отримання переваг в захопленні української території. З іншої сторони, ми побачили засідання РНБО, але ще раз закликаємо від імені комітету Президента провести засідання щодо інвентаризації договірно-правової бази з Російською Федерацією, яка стосується, зокрема, і акваторії Азовського моря. І важливо також нарешті нам ухвалити дуже важливий закон про внутрішні води, про територіальне море і прилеглу зону, якого давно немає, і це один з наших пріоритетів.

Також, колеги, хотіла б сказати, що закликаю уряд, Степане Івановичу, дуже прошу передати Міністерству юстиції, що наказ 2059/5 від 27 червня по суті забороняє відвідувачам архівів копіювати більшість історичних документів. Попри обурення дослідників і громадськості цей наказ досі не скасовано. Прошу Голову Верховної Ради доручити уряду до п'ятниці поінформувати парламент, коли буде скасовано цей наказ і відновлено вільний доступ до архівів, який є одним з завоювань української демократії, і взагалі, коли реформи торкнуться архівної галузі.

Також я дуже сподіваюсь, що на цьому тижні, як було домовлено під час зустрічі спікера парламенту з головами комітетів, 4030-а, або антитютюнові законопроекти...

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. 30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Я дуже сподіваюсь, що нарешті дійде черга до законопроектів, які стосуються громадського здоров'я, є частиною імплементації директив про Угоду про асоціацію, євроінтеграції, ми нарешті побачимо винесеними  в зал,  якоїсь домовленості, компромісу між тими, хто просуває здоровий спосіб життя, і тими, хто лобіює інтереси тютюнових виробників. Тому прошу пані Ніну, пані Ольгу Богомолець поінформувати.

І також колеги, я хотіла б сказати, що дуже важливий законопроект 5670-д "Про державну мову"…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Ірину Подоляк від Комітету з питань культури і духовності.

 

ПОДОЛЯК І.І. Шановні колеги, добрий день! Дуже б хотілося, аби наші слова відповідали тому, що ми робимо. Тому я переконана, що корпус законів про врегулювання використання і застосування державної мови буде розглядатися уже на наступному пленарному засіданні.

Крім того, звертаю увагу керівництва Верховної Ради про те, що разом з цим слід розглянути законопроект 6348 про зміни до існуючого з 1992 року Закону "Про національні меншини".

Окрім того, хотіла б ще раз звернути увагу секретаріату Верховної Ради на те, що законопроект, який стоїть на вівторок, 8528 був ухвалений як законопроект і проходив свій розгляд з порушенням процедур. Цей законопроект стосується 15-20-х людей в Україні і прошу, будь ласка, його не підтримувати і прибрати з порядку денного.

Натомість ми дуже багато говоримо про Томос, про автокефалію. Законопроект 4128 колеги Єленського лежить і чекає на свій розгляд уже близько двох років. А цей законопроект стосується мільйонів наших громадян і дає їм можливість в мирний цивілізований спосіб, дає їм механізм зміни підлеглості.

Тому звертаю увагу Верховної Ради на ці законопроекти, а також на постанову, яку прошу ухвалити, яка стосується парламентських слухань щодо стану, проблем та перспектив охорони культурної спадщини, яка стоїть на середу.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую від Комітету з питань національної безпеки і оборони голову комітету народного депутата Сергія Пашинського.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні друзі! 6 липня цього року на Рівненському полігоні під час навчань батареї 120-міліметрових мінометів "Молот" трапилась страшна трагедія: троє загиблих і дев'ять поранених.

З метою повного і всебічного розслідування і парламентського контролю наш комітет уже проводив засідання, але воно не могло бути повністю об'єктивним, тому що не всі експертизи, не всі слідчі дії, не всі заключення були готові. Саме тому на середу першим питанням ми поставили питання – звіт Генеральної прокуратури, звіт експертів Міністерства юстиції та Міністерства оборони про розслідування трагедії, причини такої трагедії. Ми пам'ятаємо заяви тодішні, ми пам'ятаємо звинувачення. Наші воїни повинні вірити у свою зброю. Якщо там є проблеми із зброєю, ми повинні прийняти важкі, але об'єктивні рішення. Якщо це чергове службове недбальство, ми повинні дати відповідь суспільству і поставити крапки над "і". Я запрошую всіх депутатів, всіх журналістів максимально об'єктивно висвітлити засідання нашого комітету.

Користуючись нагодою, також хотів би звернутися і до Прем'єр-міністра, і до Першого віце-прем'єра Кубіва. В рамках прийнятого нами Закону "Про національну безпеку і оборону" ми взяли на себе в законі зобов'язання про реформу військово-промислового комплексу, про створення балансів і більшої прозорості існування військово-промислового комплексу. І я хочу чітко почути від Прем'єр-міністра і від Першого віце-прем'єра, чи чекати нам закони від Кабінету Міністрів згідно Закону "Про Кабінет Міністрів", чи нам брати як парламенту на себе цю відповідальність і реформувати нашу галузь. Все.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки народного депутата Ольгу Бєлькову.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дякую.

Шановні друзі, хочу розпочати з особливої подяки головуючій і секретаріату Верховної Ради, який включив на цей тиждень низку дуже важливих енергетичних законопроектів.

Перш за все почну із законопроекту 6229. Це дуже довгоочікуваний законопроект. Мені здається, суспільство просто не зрозуміє, якщо Рада вкотре не проголосує за прозорість видобувних галузей. Всі в Україні хочуть знати, хто володіє сьогодні видобутком, скільки його добувається, чи всі компанії платять однакову ренту відповідно до законодавства і чи немає там зловживань. Ми повинні, дійсно, поставити крапку в цьому питанні.

Далі, крім цього у нас стоїть дуже важливий законопроект про відновлення платоспроможності "Чорноморнафтогазу". Ну, нагадаю, це багатостраждальне підприємство державне, яке є предметом атаки, скажімо, Росії, у них забрали і майно, і намагалися забрати і ліцензії. Ми відновили справедливість щодо ліцензій, зараз іде мова про фінансовий стан цього підприємства. Сподіваюсь, всі фракції одностайно підтримають.

У нас буде також "ядерний пакет", який також вирішує низку системних проблем у частині ядерної енергетики (6089, 5550, 2021, 8338, 7471). Мені би дуже хотілося таку ж саму підтримку, як і від секретаріату, отримати в залі, коли будуть проголосовані всі законопроекти.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І.  Дякую.

Запрошую до слова від Комітету з питань промислової політики та підприємництва голову комітету, народного депутата Віктора Галасюка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна Оксано Іванівно! Шановні колеги народні депутати! Завтра в розкладі стоїть надзвичайно важливий, я би сказав, стратегічно важливий для української промисловості законопроект 6671 про безкоштовне приєднання до інженерних мереж. Причому він важливий не лише для українських виробників, а для всіх підприємців, для аграріїв, для всіх, хто будує будь-які об'єкти і є промисловими споживачами електроенергії, газу, води і так далі. Ми пропонуємо модель, яка успішно працює в Сполучених Штатах Америки, Ізраїлі та інших країнах. 

Більш того, цей законопроект підтримує Федерація роботодавців, УСПП, Торгово-промислова палата, Конфедерація будівельників, Американська торговельна палата, а також Мінекономіки та Мінрегіон.

Пропоную, щоб ми посунули його, зробили більш пріоритетним завтра в порядку денному, прийняли його за основу, як це рекомендує Комітет з питань промислової політики та підприємництва, який є головним щодо його розгляду.

Також пропоную завтра поставити до розгляду проект Постанови 8359 про створення Міністерства промисловості та інновацій, для того щоб в уряді з'явився адвокат української промисловості, українських виробників, для того щоб відстоювати позиції реального сектора економіки в уряді, для того щоби промисловість була в найбільшому пріоритеті з боку української влади, а не так, як сьогодні: кредити набирають, все що завгодно роблять, щоби це зробити, а на промисловість фактично не звертають уваги.

Крім того пропоную на цей тиждень поставити до розгляду проекти законів про індустріальні парки і прошу податковий комітет підтримати цю ініціативу для того, щоби створити інвестиційно привабливі умови для розміщення в Україні нових виробництв, для відновлення української промисловості і залучення…

 

СИРОЇД О.І.  30 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Залучення масштабних інвестицій в реальний сектор економіки. Завдяки цим законам Україна зможе конкурувати і вигравати конкуренцію за інвестиції, за ринки, за високі зарплати у Туреччини, у Польщі, у Словаччини, у інших країн-конкурентів, які, на жаль,  нас сьогодні обіграють.

Також пропоную на наступний сесійний тиждень винести на розгляд законопроект "Купуй українське, плати українцям" в  другому читанні для того, щоб надати системну підтримку українській промисловості.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Від Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення запрошую до…

 

КАПЛІН С.М. Мій  шановний колега тільки що говорив, що потрібно…

 

СИРОЇД О.І. А можна я вас представлю? Дозволите?

 

КАПЛІН С.М. Будь ласка.

 

СИРОЇД О.І. Запрошую до слова народного депутата Сергія Капліна.

 

КАПЛІН С.М. Дякую. Та всі знають просто.

Мій шановний  колега тільки що говорив, що потрібен адвокат з промислової політики, я підтримую двома руками "за". Але, разом з тим, от у нас є Міністерство соціальної політики, і що, він адвокат в соціальній політиці, адвокат простих людей в уряді? Сидить там надуває щоки ніби директор МВФ, а не людина, яка має захищати зарплату і пенсію простих людей. Це перше.

Ми подивилися на бюджет, який нам пропонує уряд. Це бюджет геноциду простих людей. Долар буде 30 плюс 20 відсотків, зарплату піднімуть на 1 відсоток, ціни піднімуться мінімум на 25 з усіма елементами волатильності 25-30 відсотків. Відтак у простої людини заберуть  третину її доходу, як вона  виживе? Ще й обіцяють підняти тарифи для простих наших з вами співвітчизників. Очевидно, що потрібна серйозна дискусія і соціалізація цього бюджету, очевидно, що ми втратимо третину населення за наступні 10 років, якщо не буде піднято зарплати, і  якщо не будемо платити гідної пенсії нашим шанованим, дорогим пенсіонерам. 

Окремо я хочу таким чином обґрунтувати, чому Комітет з питань соціальної політики практично одностайно прийняв рішення про відставку міністра соціальної політики. Я вимагаю тут від імені комітету на цьому тижні перед розглядом цієї профанації МВФ у вигляді бюджету уряду розглянути питання про відставку міністра соціальної політики Реви, який весь цей час мовчки сидів на всіх урядах і не захищав жодного разу позицію пенсії, позицію зарплати для простих українців і обслуговував фактично соціальний геноцид нашої  держави. Це наша категорична вимога.

І хочу наголосити, що я продовжую очищати Україну від негідників, так само відбулася відставка міського голови Мамая цього разу, сьогодні новий очільник міста Олександр Шамота сьогодні проводить вже перші засідання і готує до зими місто Полтава. Там буде…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка,  30 секунд.

 

КАПЛІН С.М.  І, користуючись нагодою, я б хотів звернутися сьогодні до присутніх представників, на жаль, немає Юлії Володимирівни, від партії "Батьківщина". На жаль, весь цей час ваша фракція була разом з Олександром Мамаєм, разом, знаєте, бюджет, як у дві руки пилкою, пиляли: туди-сюди, туди-сюди. Трьох з половиною мільярдний бюджет фактично розграбовувався. Я закликаю вас очиститися від цих щурів, які залізли в  "Батьківщину", і довести, що  новий курс не просто слова і ви готові до …

 

СИРОЇД О.І. Від Комітету з питань транспорту запрошую до слова народного депутата Бориса Козира.

 

КОЗИР Б.Ю. Шановна Оксано Іванівно! Шановні колеги! Вітаю всіх з початком сесійного тижня та сподіваюсь, що він пройде продуктивно. На четвер в порядку денному стоїть законопроект номер 7387 – це законопроект про перевезення небезпечних вантажів, внесений групою народних депутатів - членів Комітету з питань транспорту. Це важливий і необхідний законопроект, яким передбачається наближення національного законодавства до європейських вимог, питання забезпечення гарантованого безпечного транспортування небезпечних вантажів. Це законопроект вже не вперше виноситься в сесійну залу, законопроект доопрацьований та підтриманий комітетом. Тому комітет просить його підтримати.

Також хочу проінформувати, що Комітет з питань транспорту підтримав законопроекти. Перше – це 7385 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку морегосподарського комплексу. Цим  законопроектом ми продовжимо реформу портової галузі України, яка стартувала в 2013 році.

І другий – це законопроект 2475а-д – про внутрішній водний транспорт. Законопроект стосується започаткування реформи на внутрішніх водних шляхах, яку, на жаль, ми так і не зуміли досі зрушити з місця.

Законопроект двічі розглядався парламентом, на сьогодні він доопрацьований та підтриманий профільним комітетом. Знаково і важливо, що доопрацьований законопроект 2475а-д повністю підтриманий офісом підтримки імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Тому комітет просить в найближчий пленарний тиждень запланувати розгляд законопроектів інфраструктурного блоку.

Дякую за увагу.

 

СИРОЇД О.І.  Дякую.    

Запрошую до слова народного депутата Ігоря Лапіна від Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Вкотре вже на Погоджувальній раді я закликаю звернутися до запропонованого законопроекту 8452, який стосується земельних ділянок, на яких стоять об'єкти приватизації, які потенційно, можливо, колись будуть приватизовані,  задля підвищення їхньої інвестиційної привабливості. Я думаю, що це питання вже назріло і перезріло. Тому, користуючись нагодою, я закликаю Комітет економічної політики, в якому знаходиться даний законопроект,  все-таки розглянути.

Інший момент, на якому хотілось би акцентувати увагу. На найближчому засіданні Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, яке відбудеться 20 вересня, і я думаю, що представники уряду також будуть на цьому засіданні комісії, ми будемо розглядати питання  стосовно відбору радників, які мають брати участь у процесі приватизації.

Тобто відбувся конкурс, є досить багато скарг. Для того, щоби все-таки поставити крапку стосовно прозорості чи непрозорості конкурсу по відбору радників по приватизації об'єктів великої приватизації, я думаю, що значимим  буде комісії саме на цьому акцентувати увагу.

Тому, Степане Івановичу, я паралельно ще продублюю, ми там запрошення прислали представникам уряду – стосовно конкурсу радників об'єктів великої приватизації. Добре? Все!

Дякую вам.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Від Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності запрошую до слова народного депутата Михайла Довбенка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановні колеги,  у попередньому розкладі на цей пленарний тиждень пропозиції комітету більшою  мірою враховані, за що ми вдячні, і сподіваюся на можливість їх позитивного  розгляду в сесійні залі.

Також хочу попросити, щоб у Постанові про порядок денний, яку  заплановано на голосування  поставити завтра, врахувати всі зареєстровані у  комітеті на даний момент законопроекти з метою ефективного їх розгляду, там кілька нових, і я вважаю, що вони там повинні бути.

  Користуючись нагодою, хочу  звернутися  до представників фракцій з приводу того, щоб  на своєму засіданні  розглянули законопроект 6601. Він стосується фінансової спроможності "Укрпошти", яка на сьогодні  залишається чи не єдиною можливістю доступу до фінансових послуг у  віддалених населених пунктах.

 Хочу сказати, що зараз почалася передплатна кампанія, є скарги на те, що "Укрпошта" нарощує тарифи. Але я думаю, що, розглянувши цей законопроект, ми будемо мати підстави і право вимагати від них цього не робити.

Тому я думаю, що  позитивний розгляд законопроекту  в сесійній залі дасть можливість нам і людям допомогти як з фінансовими  послугами і їх доступністю, так і в зниженні тарифів, що  є дуже важливо на даному етапі.

Спасибі.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Від Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму народний депутат Артур Палатний. Прошу.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановна Оксано Іванівно, шановні колеги! Протягом усього скликання наш комітет постійно  підіймає  актуальні питання,  що стосуються молодіжної політики. На сьогоднішній день забезпечення роботою і недоступність реалізації права на житло є найболючішим питанням нашої молоді.  На жаль, урядом не приділяється особливої уваги для цього, і ми,  якщо зараз подивимось на бюджет 2019 року, то ми там не знайдемо  фінансування молодіжного будівництва та пільгового кредитування  молоді.

Наш комітет двічі, кожного року, починаючи з 15-го року, звертається до уряду, щоб поновити програму фінансування молодіжного будівництва. Ми багато кажемо сьогодні, що багато людей, багато молодих людей, молодих фахівців, які отримали гідну освіту в Україні, від'їжджають за кордон, тому що вони не мають можливість створити сім'ю, не мають можливість пільгового кредитування, отримати пільгове кредитування і придбати собі оселю.

Шановний Степане Івановичу, саме зараз, користуючись нагодою, що ви тут, я хотів би, щоб уряд приділив ту увагу, яку сьогодні наша молодь заслуговує, і це не можна сьогодні заперечувати, щоб на 2019 рік були обов'язково передбачені кошти на цю програму.

Крім того, шановна головуюча, прошу перенести розгляд Постанови про рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні" з середи на вівторок (це 7383).

Дякую.

 

СИРОЇД О.І.  Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Ніну Южаніну, голову Комітету з питань податкової та митної політики, прошу.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, ми не перший раз не можемо прийняти на початку чергової сесії, затвердити, вірніше, порядок денний її. Тому я прошу, в разі неприйняття такого рішення у вівторок, на ранковому засіданні розглянути та прийняти рішення про включення до порядку денного дев'ятої сесії вкрай актуальних законопроектів, а саме: проекту Закону №8557 – це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал; 8371 – про внесення змін до Податкового кодексу у зв'язку із прийняттям Закону "Про електронні довірчі послуги"; 8372 – про внесення змін до Митного кодексу України, також в зв'язку із прийняттям цього закону. Це дало би нам можливість розглянути законопроекти в режимі розгляду в першому читанні, а не включення до порядку денного. А, безумовно, ці законопроекти дуже важливі і вони є дуже об'ємними.

Ще одне питання хотіла би підняти – це законопроект 7306. Він поданий комітетом в парламент ще в квітні цього року, урядовий законопроект про митний тариф України.

Справа в тому, що митний тариф України побудований ще на гармонізованій системі версії 2012 року, в той час, коли наші сусіди, країни         європейського співтовариства та країни СНД, перейшли на європейський… на митний тариф відповідно до гармонізованої системи 2017 року. А це якраз той необхідний крок, один із маленьких, який допоможе нашій митниці боротися з тими проявами корупції і фіктивного товару, які зараз там у великих розмірах.

Ще одне питання, яке було озвучено, щодо розгляду законопроекту 4030а про захист громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму.

Я хочу ще раз наголосити, що в нашому комітеті розглядається ряд, десятки законопроектів…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. І саме було доручення Голови Верховної Ради України  щодо розгляду всіх законопроектів і напрацювання єдиного підходу в комітеті.  Таким законопроектом є  2430-д. Він  напрацьований в комітеті разом із громадськими активістами і всіма спеціалістами. Тому, якщо і виносити цей законопроект, 4030а, то тоді виносити всі суміжні, і 2430-д. Я не розумію, для чого ми працювали  над доопрацьованим…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Додати час?

 

СИРОЇД О.І. Вже було. Додавала.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, пані Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний головуючий, шановні колеги, в Україні немає нічого найдорожчого, ніж людський потенціал. Це ті люди, власне, заради яких ми будуємо державу. Сьогодні ми абсолютно катастрофічно втрачаємо людський потенціал. Щорічно нас стає на 200 тисяч менше. Без внесення в порядок денний і голосування за Закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування ніяка реформа системи охорони здоров'я не "взлетить". Те, що відбувається зараз, псевдореформування галузі з мізерними абсолютно інвестиціями в найдорожче, що у нас є, це злочин перед українським народом.

Тому я вимагаю винесення Закону про загальнообов'язкове державне медичне страхування в порядок денний парламенту. Він сьогодні важливіший, ніж Виборчий кодекс, він сьогодні важливіший, ніж вхід до НАТО і зміни до Конституції, тому що все це ми робимо заради людей, а люди сьогодні не мають шансів вижити в тій державі, яка їм не дає гарантованого медичного обслуговування.

Наступне. На цей тиждень в порядку денному стоїть дуже важливий Закон 8464 про санепідблагополуччя. Ви пам'ятаєте, що санстанції були зруйновані, і на сьогоднішній день смертності від ботулізму, отруєння в школах, в дитячих садочках набувають просто масового катастрофічного характеру по Україні. Я дуже прошу всіх підтримати в першому читанні 8464, тому що він дозволить функції, які сьогодні держава з себе зняла, покласти на відповідні органи для того, щоб вони контролювали і надавали безпеку людям, щоб вони могли розуміти, що тією рибою, яку вони купують в супермаркеті, вони не отруяться і не помруть.

І наступне: щодо бюджету, який ми маємо розглянути на цьому тижні. У нас прописано, що на охорону здоров'я має бути виділено, відповідно до закону, не менше ніж п'ять відсотків…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. …на охорону здоров'я має бути виділено не менше ніж п'ять відсотків від ВВП. Те, що пропонується на сьогоднішній день, є навіть менше ніж три відсотки. Ми не даємо шансів ні онкохворим, яких сто тисяч у нас щорічно, ні хворим на інфаркти і на інсульти вижити в умовах абсолютно антинародної реформи і в умовах недостатнього фінансування.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Шановний пане Голово, шановні колеги!  В  п'ятницю-суботу у Києві відбувався форум "YES", на якому всі говорили тільки про один напрямок розвитку світової та української економіки – це цифрова економіка. Звучало багато: блокчейн, ІТ, інновації. Я хочу нагадати, що чотири роки тому саме фракція "Об'єднання "Самопоміч", коли йшла на вибори, єдина, хто використовувала ці поняття і поняття цифрової економіки. І ми продовжуємо намагатися впроваджувати це в державі.

Зараз вже всі говорять, абсолютно всі говорили, 80 відсотків було – це цифрові технології, блокчейн, цифрова економіка. Але що ж у нас відбувається? Реальної цифрової економіки немає. Законопроекти, ми застрягли на цих законопроектах у Верховній Раді. І я звертаюсь до всіх своїх колег, голів комітетів, до керівників фракцій проголосувати за пакет законів, які дійсно будуть рухати нашу країну до цифрової економіки.

В першу чергу це Закон про електронні комунікації, закон, законопроект про радіочастотний ресурс. Наступне – це закон № 8544 про запобігання крадіжкам, крадіжкам кабелю. Знищення телекомунікаційного обладнання масове по території України. Ми потім жаліємось на зв'язок. Але цей закон не прийнятий. Дуже важливий проект Закону 8602 про публічні електронні реєстри.

На минулому тижні був внесений колегами Олексієм Мушаком та Оксаною Продан, мною законопроект про блокчейн, про криптовалюти – це Закон № 9083, його дуже важливо підтримати.

Дуже важливий, Андрію Володимировичу, закон, який ми з вами разом…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Закон 3207, який дозволить реформування Верховної Ради, який відкриє ці можливості. Я дуже прошу підтримати. Ми попередньо говорили про такий "цифровий день", вже є розуміння, як його проводити.

Ще я хочу сказати, вибачте, ми говоримо про інновації. А рейдерство? Рейдерство відбувається в інноваційних компаніях. Я хочу звернути увагу Степана Кубіва, "Патон Турбайн Текнолоджіз"…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Олександре, ми з вами узгоджували загальний план на осінь і домовились про час, коли буде ваш блок. Ви знаєте, я всіма силами і зусиллями буду сприяти тому, щоб цей блок не тільки був на порядку денному, а щоб він набрав необхідну кількість голосів. Ви правильно робите, що назбируєте необхідний пакет законів. Ключове питання – напередодні винесення в зал максимальні політичні консультації, щоб ми виходили на політичне рішення. Дякую вам.

Ігор Попов. Будь ласка, пане Ігорю.

 

ПОПОВ І.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, цього тижня на засіданні антикорупційного комітету запланована презентація та обговорення звіту про діяльність Національного антикорупційного бюро України за перше півріччя 2018 року. Звіт буде презентувати особисто директор НАБУ Артем Ситник. Прошу вивчити звіт, в кого є які питання, або через комітет, або особисто задавати. Останнім часом НАБУ розгорнуло бурхливу діяльність. Я думаю, що в нас є що запитати.

Ми також запрошуємо на цю презентацію аудиторів призначених, щоб ми вже почали дискусію в тристоронньому форматі: комітет, аудитори і НАБУ щодо того, як ми будемо проводити зовнішню незалежну оцінку, в які терміни та за якими критеріями.

Також хочу звернути вашу увагу на те, що ми ще в травні повинні були провести парламентські слухання щодо стану реалізації засад антикорупційної політики в Україні. На жаль, в силу тих чи інших причин ми їх не провели. Проект постанови готовий. Якщо є таке бажання, давайте все-таки призначимо ці слухання.

Ну і взагалі на цей тиждень в плані немає жодного питання відання нашого комітету, але на один з найближчих тижнів ми будемо готові запропонувати цілий пакет законопроектів і ми будемо готові до проведення дня чи половини дня з питань антикорупційної політики.

Ми там могли би розглянути питання декларування окремих категорій осіб, скажімо, негласних штатних співробітників правоохоронних органів, скажімо, осіб, які отримують кошти за грантовими програмами.

Питання удосконалення покарання за незаконне збагачення. Ми бачимо навколо проваджень по незаконному збагаченню багато піару - і за 3,5 року немає жодного вироку. Питання цілком можна переглянути і дати дієвий інструмент правоохоронцям.

І, нарешті, визначитися із питанням антикорупційної стратегії на 3 роки. 3 роки стартують з цього року, 2018-й рік закінчується, стратегія не затверджена. Пора його розглянути: або прийняти, або розвернути це питання.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Ігорю.

Не пройшло парламентське слухання, тому що в залі просто не знайшло воно підтримки достатньої. І я кілька разів готував, ставив на рейтингове, але зрештою змушений був поставити на розгляд. І тому необхідно, готуючи пропозиції, максимально пояснювати фракціям, бо я відчував по залу, що не всі розуміли, власне, і остерігалися тих питань.

Окрім того, нагадую, в середу у нас засідання голів комітетів, на яких ми складаємо план на осінь, довготривалий план. Я не пригадую участі вашого комітету, долучайтесь, приходьте, і кожний вам підтвердить, хто приходить, ми складаємо в блоки, плануємо на осінь і розглядаємо їх, і це набагато вищий рівень гарантії, що ваш блок в найближчий час буде на розгляді. Дякую.

Олександр Співаковський. Будь ласка, пане Олександре.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги. Перше питання. Я прошу внести все-таки в порядок денний  цього тижня (8584) народного депутата Оксани Білозір щодо протидії цькуванню (булінгу). На комітеті ми розглянули це питання, з Міністерством освіти і науки України ми узгодили, всі питання ми можемо приймати і за основу, і в цілому, там із зауваженнями. Але ми повинні законодавчо припинити і розпочати боротьбу з цим негативним явищем у наших школах. Це перше.

Тепер друге. Як нам стало відомо, в проекті бюджету закладена норма, яка знімає 70 коледжів України, які є в структурі університетів, з державного бюджету. Я хочу сказати, що це абсолютно безсистемне і непрофесійне рішення. Чому? Замість того, щоб запускати систему профілізації при формуванні державного замовлення, замість того, щоб запускати систему індикативного формування собівартості освітніх послуг, замість того, щоб продовжувати політику, пов'язану з інтеграцією освітнього простору, ми його далі руйнуємо, ми розрізаємо цю систему, ми просто викидаємо абсолютно штучно ці речі. Тому ми в середу проводимо засідання комітету з цього питання. Але, Степане Івановичу, я хочу сказати, що розпорядження Прем'єр-міністра, яке він дав у п'ятницю на "годині уряду" щодо проведення робочої групи, невиконане, і я хочу сказати, що ми на комітеті будемо також розглядати це питання, але ми ніколи не погодимо те, щоб  безсистемно і непрофесійно викидати 70 коледжів України зі структури університетів взагалі в нікуди. Ми що, продовжуємо політику нашу виштовхування молоді з України? Окей. Польща, інші країни будуть тільки нам казати дякую.

       Наступне. Сьогодні, ми зареєстрували дуже важливий законопроект, який погодили з МЕРТом (9088), щодо посилення правової охорони інтелектуальної власності і щодо посилення регулювання, державного регулювання у сфері інтелектуальної власності. Це народні депутати Гопко...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Опанасенко, Княжицький. Я  прошу все-таки поставити. Це інтеграція трьох законопроектів. І ми фактично зможемо вийти на системне рішення, і це буде дуже сильне таке доповнення до закону, який ми прийняли, 7466, і ми фактично будемо закінчувати формування інфраструктури захисту інтелектуальної власності в Україні і виконувати наші обов'язки перед нашими європейськими і американськими колегами.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Олександре, рішення комітету уже є, скажіть по…?

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Так, рішення є по цькуванню…

 

ПАРУБІЙ А.В.  А по інтелектуальній власності?        

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Ні. Але в середу ми його…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Давайте ми наступного тижня…

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Добре.

 

ПАРУБІЙ А.В.  … буквально у вівторок, ми підготуємось. Ви, готуючи його, максимально з фракціями проконсультуйтесь, щоб ми змогли вийти на позитивне рішення.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Добре, ми в середу проведемо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  А по законопроекту Білозір ми порадимось. Добре, я вивчу його. Дякую вам.

Зараз колега Сотник Олена Сергіївна, а потім – ви. Будь ласка, пані Олено.

 

СОТНИК О.С. Дякую. Дякую, пане головуючий.

Тут декілька разів уже згадувалось питання змін до Конституції, зокрема щодо фіксації нашого напрямку до Європейського Союзу і НАТО. І наш комітет розглянув ці зміни, він їх підтримав одноголосно. Але декларувати і бути європейською державою кожного дня, і кожному державному службовцю і депутату бути європейським і сповідувати європейські принципи і правила – це різні речі.

У нас зараз відбувається Парламентський комітет асоціації у Львові та Івано-Франківську. Приїхали європейські депутати. Ми їх переконуємо, що Україна має зафіксувати свій європейський напрямок і свою перспективу європейську. І що ми бачимо? Ми бачимо, що в цей же час під стінами Генеральної прокуратури відбувається розгін мирних демонстрантів сльозоточивим газом і кийками. Вибачте, будь ласка, але це не демонстрація європейської держави абсолютно. Момент, коли ми, з одного боку, сповідуємо ці принципи, а з іншого боку, просто їх руйнуємо одним лише кроком Генерального прокурора, я вважаю, що це неприйнятно і парламент має в цю ситуацію втрутитись. Тому що, наприклад, комітет, головуючий і інші комітети, які намагаються здійснювати якісь кроки по європейській інтеграції, формують дорожні карти, приймають законопроекти, а потім це в один крок знищується, це є неприйнятним. Я прошу головуючого звернутися до Генерального прокурора з цією інформацією, яку я тільки що оголосила.

І останнє, що стосується безпосередньо парламенту. У нас є законопроект 8610, підготовлений якраз Комітетом з європейської інтеграції, який має покращити формат підготовки законопроектів, зокрема тих, що направлені на…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СОТНИК О.С.  Дякую.

Зокрема тих, що направлені на виконання Угоди про асоціацію. Якщо ми говоримо про прийняття змін до Конституції і декларацію наших намірів, то, я думаю, що було б правильно, щоб парламент ще й здійснив абсолютно конкретний практичний крок, а саме змінив свій Регламент для того, щоб наші законопроекти, які ми розглядаємо, дійсно відповідали Угоді про асоціацію і були якісними.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Дирів Анатолій Борисович, будь ласка.

 

ДИРІВ А.Б. Шановні колеги! Шановний пане Голово! На цей тиждень є включено ряд законопроектів, які подані нашим комітетом як невідкладні і першочергові. Це 6624, 6598, 4097, 7229.

І прохання, керуючись тією логікою і домовленостями, які були в нас в середу на нараді у вас, ми б хотіли все-таки і очікуємо, що в жовтні все-таки буде день екології, день питань з екології в залі Верховної Ради з включеними законопроектами 8268, 8328, 4671, 6656, 6230, перелік яких ми подамо до Апарату Верховної Ради. І хотів би наголосити, що питання з екології це якраз є ті питання, які об'єднують зал.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Ви фактично вже блок сформували…

 

ДИРІВ А.Б. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В.  … вже дали перелік, ми його фіксуємо і таким чином… Але, очевидно, я не пригадую, як ми напевно домовились. На жовтень, так? На перший чи на другий тиждень?

 

ДИРІВ А.Б. На другий тиждень.

 

ПАРУБІЙ А.В.  На другий тиждень жовтня, вони, як ми домовились, так і будуть стояти в порядку денному і в тій послідовності, в якій подасть комітет. Дякую вам.

Будь ласка, Андрій Павелко.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Урядом подано законопроект про Державний бюджет на 2019 рік, який зареєстровано у Верховній Раді 15 вересня за номером 9000.

Є сподівання, що сьогодні такий документ, він у повному обсязі буде оприлюднений і доступний на веб-порталі Верховної Ради для ознайомлення народних депутатів.

Отже, згідно з Регламентом у парламенті розпочинається тривала процедура розгляду та доопрацювання цього законопроекту спільно з урядом.

Слід звернути увагу, що Комітет з питань бюджету 5 вересня схвалив орієнтовний графік розгляду законопроекту про Державний бюджет  на 2019 рік відповідно до Регламенту Верховної Ради та з урахуванням календарного плану проведення дев'ятої сесії. Такий орієнтовний графік направлений Голові Верховної Ради для розповсюдження у Верховній Раді, а також  Кабінету Міністрів. При цьому перший захід - це   представлення проекту Державного бюджету, яке передбачено на п'ятницю 21 вересня. 

До речі, п'ятниця, як було і в минулому році, вбачається оптимальним днем для представлення, оскільки, по-перше, народні депутати матимуть більше часу для ознайомлення з документом. А по-друге, у такий день відбувається  "година запитань до уряду" за присутності  усього складу  Кабінету Міністрів.  Таким чином можна буде отримати відповіді щодо проекту  бюджету не  тільки від Міністерства  фінансів, а й безпосередньо від  Прем'єр-міністра та галузевих міністрів щодо відповідних бюджетних  показників на 2019 рік.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги!     

Андрію Володимировичу, від Комітету аграрної політики хочу подякувати, що законопроект 7060 включений у першу п'ятірку для розгляду у вівторок. Цей законопроект стосується спрощення процедури доступу громадян до земельних ресурсів, які виявили бажання створити або розширити сімейне фермерське господарство.

Звертаюсь до голів депутатських фракцій та груп з проханням підтримати даний законопроект. Також хочу нагадати, що аграрний комітет сподівається, що 16 жовтня поточного року відбудеться "аграрний день", про проведення якого було домовлено з вами на початку вересня, і нам вдасться розглянути і прийняти вкрай важливі для аграріїв законопроекти.

І ще піднімалось питання окремими головами фракцій про рейдерство.  Так, це ганебне явище, яке зараз існує в Україні. В аграрному комітеті готується до другого читання законопроект антирейдерський 8121, який рік ми опрацьовуємо разом з міністром юстиції, міністром аграрної  політики, Держгеокадастром, всім співтовариством, всіма експертами і аграрними асоціаціями, подано біля 170 правок. Зараз, я думаю, на комітеті ми опрацюємо і на цей "аграрний день" він буде поданий, бо цей законопроект вирішить практично всі питання в правовій  сфері, що стосуються аграрного рейдерства.

Спасибі вам.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

У нас дуже позитивний досвід "аграрних днів" і блоків. Я сподіваюсь, що ми так само пройдемо і цього разу його успішно і конструктивно.

Колеги, хочу вам повідомити, що до мене звернувся Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю пан Сушкевич з проханням виступити на Погоджувальній раді. І я надаю йому слово для виступу.

Будь ласка,  дві хвилини, пане Сушкевич. Включіть мікрофон.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Дякую, шановний Андрію Володимировичу, за можливість участі в Погоджувальній раді і можливість виступити.

Шановні колеги! Хочу звернути вашу увагу на обмеження прав і дискримінацію виборчих прав понад 3 мільйонів людей з інвалідністю. Я звертаюсь до вас у цій ситуації, розуміючи і не маючи часу вам розказати про рівень соціальної незахищеності і виконання прав людей з інвалідністю в Україні. Але парадокс у тому, що в наступному році буде обиратись практично вся українська влада. Чи  зможуть ті люди, які обмежені в правах і соціально незахищені, обирати цю українську владу? На жаль, на сьогоднішній день поки що це величезна проблема.

Зараз опрацьовується Виборчий кодекс у парламенті. Рік тому, разом з громадянським суспільством, лідерами громадського суспільства, разом з міжнародними організаціями підготовлені пропозиції, Андрію Володимировичу, до Виборчого кодексу. Вони, дякуючи народним депутатам, увійшли в порівняльну таблицю до другого читання.

Але, як мені стало відомо, що, незважаючи на те, що кожного тижня є засідання робочої групи з цих питань, але правки, що стосуються забезпечення виборчих прав людей з інвалідністю, на засіданнях вказаної робочої групи не розглядаються, тому що вони вважаються спірними.

То я хочу сказати, вони спірні всі роки, всі пострадянські роки в Україні. Я прошу вашого доручення, щоб все-таки були розглянуті ці правки, правки, які запропонували люди з інвалідністю.

І коротке ще одне прохання, Андрію Володимировичу. Шановні колеги,  якщо воїн АТО з інвалідністю…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

СУШКЕВИЧ В.М. …полікувався  у госпіталі, військовому госпіталі, і вийшов з нього, більше він не може попасти у військовий госпіталь, це заборонено  Міністерством оборони. Рік тому Президент України передбачив в  указі, що  повинен бути законопроект прийнятий, який дозволить воїнам АТО лікуватись у військових госпіталях. Півтора року це питання лежить у  Верховній Раді. Я прошу… (Не чути)

 …люди, воїни з інвалідністю не мають права попасти у військовий госпіталь.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Валерію, я доручаю вивчити дане питання, чи має воно всі необхідні процедури, зокрема і рішення комітету. І я переговорю і з керівником робочої групи, з Черненком, і з Князевичем, головою комітету, щоб звернули увагу на правки. Ви правильно зазначили, вони є в тілі закону, і їх, правда, правок, ви знаєте, більше 4 тисяч. Але я скажу, особливо звернути увагу на ці правки, які ви озвучили. Дякую вам.

Отже, колеги, у нас сьогодні прийшло на запис сім народних депутатів. Я хочу нагадати, колеги, рішення Погоджувальної ради, що до виступу можуть  бути п'ять народних депутатів, і від того, хто з них перший прийшов на  Погоджувальну раду. Чому таке рішення було прийнято?  Тому що дехто з народних депутатів приходив не  брати  участь у  Погоджувальній раді, а о першій годині лишень, для того щоб виступити, тим самим зневажаючи наш  найвищий колективний орган. 

Хочу повідомити, що я  називаю тих перших  п'ять народних депутатів, які  прийшли на засідання, і, власне, їм  і буде надано слово в послідовності.

Немировський Андрій Валентинович. І прошу дотримуватися регламенту. Будь ласка.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги!  Прошу вас підтримати  та внести законопроекти 8613 про пенсійне забезпечення  осіб, звільнених з військової  служби, та деяких інших осіб, та 8614 - це технічний законопроект - про внесення змін до "Прикінцевих та перехідних  положень" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо підвищення пенсій". Якщо проаналізувати останні 12 років з тих пір, коли система призначення, перерахунку та виплати раніше призначених пенсій військовослужбовців та інших осіб перейшла до повноважень Мінсоцполітики та Пенсійного фонду, можна побачити, що тільки погіршення ситуації з пенсійним забезпеченням осіб. Але якщо ми рухаємося в сторону Північноатлантичного альянсу, то і забезпечення військовослужбовців повинно відповідати стандартам НАТО.

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Антонищак Андрій Федорович. Будь ласка, пане Андрію.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Доброго дня, шановне товариство. Тут підписи 94 народних депутатів України, тут доля 750 тисяч українців, яких вигнали із Закерзоння. Наступний рік наступає 75 річниця. Я прошу включити на цей пленарний тиждень відзначення на державному рівні 75 роковин. Тільки відзначення!

Ми не шукаємо історичної справедливості, у кожного вона одна. Ми тільки хочемо показати долю, трагічну долю українського народу. Ця постанова пройшла і експертизу в МЗС, і різні обговорення, і були виступи відомих істориків. Вибачте, я хвилююся, тому що це доля також …

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Ви знаєте цю проблему. Я вас дуже прошу включити, тому що зараз вона як ніколи актуальна.

Тим більше… Я не буду повторювати слова, про які говорили, що тут деякі речі потрібно включати, тому що це буде звучати неетично.

 

ПАРУБІЙ А.В.  І, Андрію, ви теж, напевно, знаєте, що моя родина в 1943 році була виселена, вся сім'я з 12 дітьми була виселена з-під Любачева, і дали їм 3 години на виселення. Тому я як ніхто розумію і знаю цю проблему.

Матківський Богдан Миронович, будь ласка.

 

МАТКІВСЬКИЙ Б.М. Дякую, Андрію Володимировичу.

Хотів би підтримати свого колегу пана Андрія в даній постанові, що вона насправді важлива для наших краян, для Західної України і для тих усіх родин, які зазнали всіх утисків. Ті роковини, які є в цій постанові.

Також би хотів звернути вашу увагу: місто Борислав. Проблема стосується того, що на сьогоднішній день під "Нафтогазом України" 19 числа відбудеться виїзне засідання Бориславської міської ради, де будуть обговорюватися питання виведення з міста Борислава податків і надходжень від "Укрнафти". Мова йде про реорганізацію самої структури "Укрнафти", і в той же час місцевий бюджет недоотримує більше 10 відсотків надходжень від діяльності цієї організації, тому що ці надходження...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

МАТКІВСЬКИЙ Б.М. Бо ці надходження дивним чином перебазовуються в сусідню область.

Є звернення Бориславської міської ради до всіх груп і фракцій. Тому звертаюся при нагоді направити все ж таки представників на це відкрите засідання біля "Нафтогаз України".

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Кіт Андрій Богданович, будь ласка.

 

КІТ А.Б. Шановні колеги, я би хотів привернути увагу до чотирьох законопроектів, які були зареєстровані 5 квітня ще 2018 року у нас в Раді, це 8238, 8239, 8240 і 8246, які стосуються створення Фонду розвитку лісового господарства у складі Спеціального фонду державного бюджету за рахунок надходжень від рентної плати від рубок головного користування. Хочу нагадати, що ті законопроекти, авторами яких є практично всі групи і фракції у Верховній Раді, направлені на те, щоби створити фонд, який забезпечить фінансування лісової галузі у відтворенні лісових насаджень, а також захисті лісів на півдні та сході України.

Вважаю, що доцільно їх розглянути разом в пакеті з "екологічним блоком", який, ви говорили, буде на початку жовтня, це надзвичайно важливо. Тому що можна дуже багато говорити, як ти любиш свою природу і Карпати, але для того треба щось створити і фінансувати галузь далі.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І заключний виступ від народних депутатів. Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Степане Івановичу, користуючись нагодою, що ви сьогодні представляєте уряд на Погоджувальній раді, хотів би повідомити про ганебну ситуацію в Чернівцях стосовно виділення земельних ділянок учасникам бойових дій в зоні АТО. Понад 2 роки людей водять за ніс. Є у нас такий Осадчук Василь Дмитрович, директор Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції, наші учасники бойових дій в зоні АТО отримали всі погодження і від Національної академії аграрних наук, від Держгеокадастру, а цей чиновник свідомо "тормозить" виділення землі і хоче  їх по наступному колу направляти.

То я звертаюся до вас, а також до Ярослава Михайловича Гадзала, президента Національної академії аграрних наук, рішуче втрутитися у вирішення цієї ситуації, не сидіти на землі і не "кришувати" схеми щодо  незаконних оборудок по так званих договорах спільної діяльності, а просто віддати хлопцям те,  за рахунок чого…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І, пане Степане, прозвучало багато запитань до уряду. Вам, будь ласка,  три хвилини для відповіді на питання.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, шановні народні депутати! Перше. Як голова "Меморіалу" я хочу підтримати Андрія Антонищака. Тим більше, в процесі обговорення і в Києві, і на Львівщині, і буквально зараз в Криниці, ми брали пряму участь щодо підтримки 75-х роковин. Правда повинна бути, і історія повинна, дійсно, знати правдиві знаки.

Щодо питань, які були від керівників фракцій. По дефіциту бюджету. Я хочу сказати, що вперше є зменшення боргового навантаження  на бюджет: борг скорочується з 60 до 52, а до 2020 року, до 2020 – до 49 відсотків ВВП. Такого прецеденту не було, і ми чітко розуміємо свою відповідальність, і є чіткий план уряду, про що і міністр фінансів, і підтримав уряд на засіданні.

Друге. Збереження пріоритетного фінансування безпеки і оборони. Хочу сказати, колеги, що видатки на зарплату військовослужбовцям на 24,1 мільярда гривень, вони фактично є закладені, і тут від спільної роботи щодо фінансування 209,5 мільярда - ми говоримо про 31,5 збільшення фонду. Безпека держави, її незалежність і суверенітет саме підкріплюються конкретними діями.

По питаннях освіти. Я хотів би про два аспекти важливих сказати. Уряд виконує  зобов'язання. 35,6 тисяч створено додаткових місць у дитячих садочках, 2017-2018 роки. І 25,2 мільйона рецептів відшкодовано за програмою "Доступні ліки". Разом з тим 500 тисяч українських родин скористалися програмою "Теплі кредити" за 4 роки дії програми.

Наступне питання - децентралізація. В 2019 році доходи місцевих бюджетів зростуть більше ніж на 40 мільярдів гривень, ДФРР – 9,1, ми говоримо про 3,1 - більше ніж у минулому році, підтримка ОТГ – 1,9 мільярда. Я хочу сказати, що коли ми децентралізацію на відповідному законодавчому рівні збалансували законами внизу, то є відповідно кошти, які направляються на ту відповідальність, і баланс, про який говорив неодноразово уряд.

Хочу також сказати окремо, виділити ще два аспекти важливих, Андрію Володимировичу: бюджет закладає подальше зростання зарплат вчителів, і я це говорив, без категорії, першої категорії і вищої, видатки на модернізацію початкової школи – 1 мільярд гривень.

І останнє: по соціальному захисту. Перше: пенсії будуть автоматично проіндексовані, і початок монетизації субсидій. Відповідно мінімальна заробітна плата, яка закладена…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КУБІВ С.І. …зросте до 4 173, або на 450 гривень, що на 12 відсотків порівняно з січнем 2018 року.

І останнє питання: запити народних депутатів. Максим Бурбак по земельних ділянках. Я дам доручення, я доповім особисто.

Андрію Володимировичу, дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. Дякую за вичерпні відповіді, колеги.

Таким чином, я закликаю усіх максимально підготуватись до цього тижня. Це буде важкий, відповідальний тиждень. Успішного проведення фракцій. Сьогодні, я знаю, будуть усі засідання фракцій.

 І засідання Погоджувальної ради Верховної Ради України оголошую закритим.