Погоджувальна рада

Опубліковано 03. 09. 2018

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

03 вересня 2018 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку! Прошу всіх займати робочі місця.

Отже, розпочинаємо засідання Погоджувальної ради.

Перш за все, я хочу всіх привітати з початком нового осіннього політичного сезону. І, колеги, перед тим, як перейти до найближчого пленарного тижня, я хотів би викласти загалом плани на осінь.

Ми в цей четвер мали засідання з представниками фракцій. І я представив цей загальний план. І я вважаю, для того, щоб ми правильно могли формувати кожний пленарний тиждень, важливо бачити загальний план і загальні завдання, які є на осінь. Я, з вашого дозволу, викладу свої бачення. І під час дискусії ми зможемо обмінятися думками.

Дуже коротко. Звичайно, найважливішим для нас залишається питання безпеки. І я хочу нагадати, що ми наприкінці попередньої сесії прийняли Закон про національну безпеку, який передбачає імплементацію і прийняття ряду наступних законів. Серед них і Закон про Службу безпеки, і Закон про розвідувальні органи, Закон "Про державне оборонне замовлення". І нагадаю вам, це вже наше зобов'язання – Закон про окремий парламентський комітет, який би здійснював парламентський контроль над сектором безпеки, над розвідувальними органами.

І, звичайно, в питанні номер один, в питанні безпеки важливим є питання інформаційної безпеки. І я проговорив з головою комітету Вікторією Сюмар, щоб були підготовлені пропозиції щодо інформаційної безпеки, бо якщо ми не зможемо захистити свій внутрішній інформаційний простір, нам буде важко говорити про захист від зовнішньої інформаційної агресії. А, на жаль, за це літо я можу стверджувати, що внутрішній інформаційний простір зазнав атак, у тому числі і з боку тих людей, які відверто працюють на країну-агресора.

Також перед нами восени, звичайно, найважливішим питанням є бюджет. І мав розмову з Прем'єр-міністром, щоб бюджет був поданий вчасно, і щоб ми змогли, як і попереднього року, пройти обговорення бюджету в парламенті до його прийняття.

Важливий блок – блок виборчий. Ми розпочинаємо фактично виборчий рік. І важливо буде цієї осені, щоб ми завершили питання формування Центральної виборчої комісії. І нагадаю про Виборчий кодекс, найбільший законопроект по кількості правок. Я мав розмову з керівником робочої групи Черненком і закликав його максимально пришвидшити розгляд правок, щоб ми змогли увійти в розгляд Виборчого кодексу, розуміючи, наскільки він об'ємний, і що це може зайняти і не один, а два пленарних тижні. Але ми повинні цієї осені, це одне з важливих завдань, пройти і розглянути Виборчий кодекс.

Також я переконаний, цієї осені на цій сесії ми повинні розглянути Закон про мову. Після того, як Конституційний Суд скасував так званий "Закон Колесніченка-Ківалова" є законодавчий вакуум, який ми повинні заповнити. Є зареєстрованих 5 законопроектів, більшість з них вже розглянуті комітетом. І я закликав і попередньої весни, щоб фракції провели обговорення, і щоб ми змогли вийти на один узгоджений законопроект.

Два дуже важливих блоки, які будуть пронизувати і мають пронизувати осінь, – це є питання законів необхідних для євроінтеграції, для виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Пригадуєте, минулої весни ми цю практику розпочали, коли був зібраний з різних комітетів загальний перелік законопроектів, необхідних для євроінтеграції, і був запропонований план з прерогативами і з переліком.

Хочу віддати належне, що і парламентська робоча група, і урядова робоча група, і наш комітет активно працювали протягом літа. Фактично цей план вже є узгоджений, він буде презентований і запропонований, в ньому є більш як 50 законопроектів, з них 21 вже фактично готові до розгляду. І я вважаю, що ми кожного пленарного тижня по кілька законопроектів євроінтеграційних повинні розглядати протягом пленарного тижня.

І також блок економічних законів. Ви пригадуєте, ми теж склали загальний план на попередню сесію, і цієї сесії ми повинні те ж саме зробити в дуже чіткій координації між нашими комітетами і між урядом складення єдиного плану економічних законів.

І, звичайно, зміни до Конституції. Нагадаю, що Конституційний Суд дав своє рішення по двох законопроектах про недоторканність. І ми повинні ці два законопроекти розглянути і прийняти по них рішення. Нагадаю, на цій сесії це ще має бути рішення 226 голосів, і вже на наступній – 300 голосів, але ми також це питання повинні цієї осені розглянути.

І хочу сказати свою думку, що, якщо будуть внесені пропозиції щодо закріплення в Конституції нашої стратегії вступу в ЄС і в НАТО як частини Конституції, я, як Голова Верховної Ради, буду цю ініціативу всіляко активно підтримувати, щоб зробити незворотніми ці ключові зовнішньополітичні стратегії.   

І, колеги, хочу звернутись до усіх ще з одним напрямком, темою – це реформа парламенту. Ми будемо мати дискусію, в нас будуть знов "діалоги Моне", ми маємо два законопроекти по кількість комітетів, про розподіл комітетів за методом д'Ондта. Ми маємо ще незавершене питання про тимчасові слідчі комісії як контрольна функція парламенту. І я, колеги, розраховую, що ми цієї осені зможемо прийняти важливі закони для реформи українського парламенту.  

Оце загальна логіка, яка дуже стисло і коротко, яка мною пропонується загалом на осінь. Виходячи з цієї логіки, пропонується і перший пленарний тиждень. Пропонується, щоб ми відразу у вівторок розглянули ряд євроінтеграційних законів, зокрема закони про інтелектуальну власність. Пропонується, щоб ми в четвер розглянули блок національної безпеки. І теж хочу вам сказати, що у нас велика заборгованість по ратифікаціях. І я пропоную, щоб ми не тільки в середу, а і  в четвер змогли розглянути ці закони по ратифікації, які у нас накопилися, їх більше двох десятків. І важливо, щоб ми змогли хоча б частину наших міжнародних зобов'язань виконати вже цього тижня. І теж планується як один з базових законів, це Закон про бізнес-омбудсмена. Пропонується почати його розгляд  в середу, а завершити в четвер. Отакі ключові і логіка на перший пленарний тиждень. 

Хочу нагадати вам, що першим питанням у нас має стояти питання порядку денного. На жаль, не усі комітеті подали свої пропозиції. Два комітети ще не дало своїх пропозицій. І тому, можливо, що першого тижня ми затвердимо не весь порядок денний, а лишень тижневий. Але у мене є прохання до усіх фракцій, до усіх комітетів максимально подати свої пропозиції, щоб ми їх змогли врахувати і щоб ми змогли винести такий порядок денний, який буде узгоджений і фракціями, і комітетами, і затверджений Верховною Радою України.

Така логіка на цей найближчий тиждень. І я закликаю вас до обміну думками і до дискусії. І ми розпочинаємо сьогодні зліва. "Опозиційний блок", Юрій  Бойко.

Будь ласка, пане Юрію.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане спікере.

Шановні присутні, наш парламент пішов на канікули, залишивши дуже багато боргів, і ми про це попереджали. Борги різні: починаючи з відсутності гарячої  води в Києві і завершуючи невиплатою зарплати шахтарям. І причому парламент відпочивав, а люди їхали сюди, у Верховну Раду, шукаючи справедливості. Сюди приїжджали чорнобильці, які мають на руках рішення Конституційного Суду стосовно відновлення соціальних виплат, які були прикриті парламентом ще в грудні 2014 року.

Сюди приїжджала делегація двох вугільних об'єднань, яким не виплатили зарплату, не надали грошей, те, що вони заробили.

Сюди приїжджали військові пенсіонери, які вимагають справедливості при нарахуванні пенсій. І що найголовніше, судячи з порядку денного, який нам запропонований, який ви сьогодні презентували, то вони прийдуть сюди знову, тому що вони на жодне своє питання не отримали відповіді.

Тому я вважаю, що цей порядок денний повинен бути переглянутим. Перші питання, які повинні бути, і це позиція нашої фракції – це звіт уряду стосовно виконання соціальних виплат і виконання рішень і програм по подоланню економічної кризи.

Треба відповісти нарешті суспільству, що це за детективна історія з підняттям можливим тарифів для населення, яку уряд стидливо анонсує кожен раз і каже, що цього не буде, а тим часом для промисловості "Нафтогаз" вартість газу підняв. І хай нарешті уряду скаже, буде чи не буде підняття тарифів, тому що від цього залежить добробут громадян. Наша позиція, що тарифи навпаки повинні бути зменшені, а всі інші речі, які  пов'язані з переговорами з МВФ, треба починати не з тарифів, а з інших питань, які сьогодні є на порядку денному.

Друге питання. Ви абсолютно справедливо сказали, Андрію Володимировичу, що ми вступаємо у відповідальний період в житті нашої країни – це передвиборчий рік. І  от я був в багатьох регіонах і  спілкувався з багатьма людьми, я бачу, що в сьогоднішньому стані суспільства головне, щоб вибори пройшли чесно, прозоро, і люди зрозуміли, що немає жодного навіть натяку на фальсифікацію. Тому що, якщо це, не дай Боже, буде, то, враховуючи стан суспільства сьогоднішній, може бути ситуація просто непередбачуваною.

Тому я вважаю, що парламент повинен прийняти три важливі законопроекти і речі для того, щоб вибори пройшли, і суспільство їх сприйняло.

Перше – це формування Центральної виборчої комісії згідно квотного   принципу, а не з намаганням Президента України сформувати перш для себе стійку більшість цієї комісії, а потім роздати всі інші посади, хто там що вихватив. Такого не може бути, це з самого початку ставить саме існування Центральної виборчої комісії під питання.

Друге питання – це виборчий кодекс вашого, до речі, авторства. І я хочу, щоб... Жовтень – місяць великий, давайте приймемо якесь рішення конкретне, я знаю, що у вас були перемови з комітетом, давайте приймемо рішення, коли він буде розглядатися. І нічого страшного немає в тому, що там багато правок. Ми впораємося з цим, тому що це припинить політичну корупцію, тому що я вже знаю, і багато сигналів іде, що формуються мережі поступки голосів  в регіонах, і це буде просто біда для країни, якщо так станеться, і спаплюжить  остаточно імідж майбутніх виборів.

І третє питання – це питання надання права голосувати переселенцям. Їх півтора мільйона в країні, сьогодні вони не мають права голосувати. Рішення Верховного Суду, що їх позбавили права голосування на місцевих виборах, це просто ляпас, тому що ці люди живуть в громадах, вони мають право приймати участь у житті громад, і взагалі вони є повноцінними громадянами нашої країни. Є законопроект 4471, його потрібно проголосувати.

Я вважаю, що ці питання є надзвичайно важливими для нашого суспільства, і вони повинні бути розглянуті першочергово. Тому ми пропонуємо переглянути з урахуванням цих питань порядок денний і врахувати те, що дійсно турбує громадян України.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ляшко Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. На відміну від більшості наших колег депутатів і політиків  і я, і моя команда, ми дуже напружено працювали, більше десяти областей України об'їхав і мав можливість спілкуватися з тисячами людей. Тому я знаю, які проблеми у людей і що їх найбільше хвилює.

Більшість із тих, хто сидить тут і в цьому залі, і на печерському трикутнику, абсолютно далекі від реальних проблем людей, від того, як вони виживають, тому що створюють штучний для себе комфортний світ, де зовсім інші проблеми, ніж у переважної більшості українців.

Ключове питання – це бардак, який сьогодні в країні, хаос, анархія, неможливість захистити свої права, відсутність влади, величезна кількість чиновників з космічними зарплатами, судді, прокурори, а на робітників, кажуть, грошей на підвищення зарплат немає, пенсіонерам пенсії, кажуть, немає грошей перерахувати. Тому для відновлення країни, для відновлення економічного зростання ключове – це наведення порядку. Саме тому на день Конституції ми ініціювали зміни до Конституції. Коли нам пропонують парламентську республіку, ще щось, хто довірить з нормальних, при своєму розумі людей цьому гнилому політичному болоту свою дитину, коли на роботу не ходять, коли відповідальності немає? Яка парламентська республіка? Це консервація цього бардака і хаосу.

Тому я пропоную сильну президентську владу, ліквідацію посади Прем'єр-міністра, скорочення чисельності депутатів до двохсот чоловік. І, шановні колеги, ми підготуємо ці зміни до Конституції і до кожного з вас звернемося, щоб ви підписали. Ви ж всі народу розказуєте, що ви хочете порядку, от давайте підтримувати. Щоб люди суддів напряму обирали, а не за мішки грошей в кабінетах рішають, кому бути суддею, щоб не було протистояння у владі, коли ділять, мільярди грошей дерибанять замість того, щоб вирішувати проблеми. Тому наведення залізного порядку у країні, скорочення чиновників, скорочення чисельності депутатів – оце наші пропозиції, які, я сподіваюсь, колеги депутати всі з радістю підтримають.

Наступне, перерахунок пенсій – питання до уряду. Дуже несправедливо: мільйони людей не отримали перерахунку пенсій. В першу чергу, колишні колгоспники, які величезний трудовий стаж мають і не мають можливості отримувати достойну пенсію. Є додаткові надходження до бюджету Пенсійного фонду – вносьте зміни до бюджету, я впевнений, парламент проголосує, і давайте для колгоспників, колишніх, в першу чергу, перерахуємо пенсії.

Так само для чорнобильців. Є рішення Конституційного Суду про відновлення прав чорнобильців, його треба виконувати. І ми вимагаємо від уряду відповідних проектів рішень сюди, до зали парламенту.

Не менш важливе питання підвищення цін на газ. Чи усвідомлює влада, що підвищуючи ціни на газ, ви фактично тягнете підвищення цін на все на світі: на проїзди, на продукти харчування, на лікування, по цепочці все здорожчає? Ви не хочете піднімати, ви кажете, що немає грошей на перерахунок пенсій, але підвищення цін на газ тягне за собою здорожчання життя людей. Інфляція, обезцінення зарплат, копійчаних заощаджень.

Тому ми вимагаємо від уряду відмовитися від підвищення цін на газ і встановити справедливу ціну на газ. Коли ви нам розказуєте, що ми маємо платити європейську ціну на газ ніхто не проти, дайте європейську зарплату людям, дайте європейську пенсію, і люди будуть платить європейську ціну на газ. А коли зарплати і пенсії в меморандумі МВФ заборона піднімати, а ціни на газ для промисловості – вже 14 тисяч гривень за тисячу кубів. Як буде конкурентоздатна наша продукція, як ми зможемо її продавати при таких космічних цінах на газ?

Тому ми вимагаємо від уряду встановлення справедливої ціни на газ. Що таке справедлива ціна? Видобуток, вартість видобутку, транспортні витрати, рентабельність, обмежена 10 відсотками. А не по 40 мільйонів премії собі виписують, по 3 мільйони гривень зарплати кожний місяць получають, залазивши в кишеню до кожного українця. Припиніть цю політику, бо винесемо на вилах.

І ще одне надзвичайно важливе питання. Закривають поштові відділення по селах. Для багатьох людей почтальон – це лучик в конце туннеля, це зв'язок із зовнішнім світом. Для людей старшого віку, для хворих людей, в яких батьків немає, почтальон – це можливість поспілкуватися, дізнатися новини, отримати пенсію, отримати щоденну газету. Під приводом економії закривають пошти. Як вижити в тому селі? Школи позакривали, ФАПи позакривали, дитячі садки позакривали, – вже й пошти хочете закривати.

Тому ми вимагаємо відкривати пошти, ФАПи, дитсадки, а не закривати, щоб було…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Бондар Віктор Васильович, "Партія Відродження", будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, багато питань нам пропонують сьогодні на розгляд на цей тиждень, на найближчі тижні – сотні питань. Але по суті вони вже нічого не міняють для життя пересічних українців і для життя в цілому країни.

Я пропоную зайти все ж таки і почати засідання Верховної Ради у останній передвиборчий рік з аналізу того, що відбулося за 4 роки. Давайте викличемо до Верховної Ради склад Кабінету Міністрів і тиждень заслухаємо кожного міністра, що він зробив за останні роки, чим відзначилася їхня діяльність, що в підсумку ми маємо їхньої діяльності по кожному напрямку: по транспорту, по енергетиці, по фінансах і так далі. І по кожному міністру парламент хай прийме рішення, що далі будемо робити з цим міністром: чи він буде працювати, чи його зразу в залі відправляти у відставку і шукати йому заміну. Далі проводити експерименти над країною неможливо. Подивіться, скільки міністрів імпортних були, вони позаїжджали сюди в Україну, позаробляли гарні зарплати, потікали, і ми навіть не бачимо наслідки діяльності цих міністрів, і хто поніс відповідальність, політичну в першу чергу, за їх призначення і за безлад, який вони навели в міністерствах.

Подивіться, скільки виконуючих обов'язки сьогодні по міністерствах, відомствах, чому не призначаються міністри, що відбувається в коаліції і що ви маєте зробити за оцей останній рік.

Далі. Я хочу послухати звіт уряду щодо реальної ситуації по співпраці з Міжнародним валютним фондом. Скільки ми маємо реально боргів на сьогоднішній день? По наших даних це вже майже 76 мільярдів доларів. Як ви плануєте їх виплачувати, цей рік, наступний рік? За рахунок яких коштів, і куди ви спрямовуєте ті кошти кредитні, які ви залучаєте в цьому році і наступний рік?

Наступне. Тарифи. Борги населення вже 42 мільярди. Я хочу почути від уряду, як вони планують вийти з цієї ситуації. Для чого планується ще підвищення тарифів після того, як на газ вже підвищили в 9 з половиною раза в останні роки, на електроенергію – в 3 з половиною раза, на опалення – в 4 рази? І наші державні підприємства показують надзвичайні прибутки: "Нафтогаз", "Укргазвидобування" і так далі, які рахуються майже 70 мільярдів гривень по всіх державних підприємствах.

Ми бачимо субсидії, які йдуть на населення – 70 мільярдів. То що це за економічна політика з тарифами і для чого далі піднімати ці тарифи?

Бюджет. Ми хочемо почути від уряду стан виконання бюджету за цей рік: що там насправді відбувається, яка діра насправді в цьому бюджет? Що це за війни навколо митниці, податкової служби? То хто там керує, хто там реально сьогодні керівник  і чий він, хто за нього відповідає? Оце питання, які сьогодні турбують суспільство. Бо це наповнення бюджету, бо це виплати пенсійні.

Ми хочемо почути від уряду так само перспективи по виплатах пенсійних до кінця року. Як ви плануєте на наступний рік проводити пенсійну політику? Як ви плануєте збільшувати пенсії, за рахунок чого? Бо на сьогоднішній день пенсіонерів зробили крайніми, тарифи піднімаємо, валюту обвалюємо і так далі, а перспектив вони не бачать в цій країні.

Валюта, валютний курс –  це дуже важливо для виробничників, для підприємств. Яка перспектива очікує до кінця цього року і яка перспектива на наступний рік? Бо ми побачили інформацію, що Міністерство фінансів начебто розраховує обслуговування боргів на наступний рік, виходячи з курсу 36 гривень за долар. То де правда, і які реальні плани у Міністерства фінансів і у Кабінету Міністрів?

Далі. Правоохоронний блок. Давайте заслухаємо правоохоронний блок, що зроблено за 4 роки. Як вони сформовані, що реально відбувається з створенням Державного бюро розслідування, які мали б забрати на себе функції слідства у Генеральної прокуратури і Служби безпеки України. Чому воно до сих пір не створено? Де в них приміщення? Чому завалюються всі конкурси? Що реально відбувається з цими конкурсними комісіями? І чому сьогодні главу Державного бюро розслідування загнали в ситуацію, коли він по суті вимушений призначати знову тих самих старих працівників правоохоронних органів, по суті ми перемішали то саме болото і знову витянули стару гвардію на призначення в Державне бюро розслідувань. Це треба ставити край. І давайте заслухаємо в Верховній Раді, в парламенті, що там реально відбувається, підсумки роботи цієї комісії і так далі.

Я не говорю вже про ситуацію по "Укроборонпрому", яку треба окремо заслухати. Що там насправді відбувається? Фонд держмайна: що з приватизацією, що заплановано і куди ми збираємося в такій невигідній економічній ситуації продавати підприємства? І взагалі, яка економічна політика уряду?

Оце має бути перспектива парламенту на найближчих 2-3 тижні, чим ми мали би зайнятися: заслухати цей Кабінет Міністрів, кожного міністра і поставити крапку…

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Москаленко  Ярослав Миколайович, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний пане Голово, шановні колеги! Початок нової сесії – це нова сторінка в житті парламенту, але, на жаль, проблеми лишаються старі. Час депутатських канікул дозволив мені, як і всім депутатам-мажоритарникам, приділити більше уваги своїм округам і спілкуванню з людьми. Яку я спостерігаю трансформацію? Суспільство вже нічого не чекає від влади, люди не просять і навіть не звертаються, і не тому, що немає проблем, тому що не вірять, що влада буде їх вирішувати. Чи то повна некомпетентність чиновників на місцях, чи це просто їх бездіяльність, я вже навіть і не знаю.

Суспільство активне. Воно повсюди виявляє численні порушення, зловживання. Всі  звертаються до влади, а у відповідь зазвичай отримують лише відписки. Людей сьогодні дратує слово "реформа", бо поки всі реформи лише нагромадили ще більшу купу проблем для людей. Доки ніхто на місцях не може дати алгоритм дій і схем впровадження реформ, громада цей нелегкий шлях проходить сьогодні сама. А народним депутатам, колеги, просто немає чим крити невдоволення людей. Парламент також переливає з пустого в порожнє, бовтається в своїх проблемах. І якщо, колеги, ми можемо довести свою спроможність, то треба вирішувати реальність і проблеми реальні, які лежать сьогодні на поверхні.

Ви, Андрію Володимировичу, про них сказали, але на деяких я все ж таки зупинюсь. Перша з наявних проблем – це вирубка лісів. І епопея, яку ми спостерігали всі канікули. Мораторій на експорт  лісу-кругляка –  він ніби є, а ліс-кругляк все одно йде за кордон. Які закони, які нормативні акти треба ще запровадити, щоб припинився контрабандний вивіз? Коли, кого і чим змотивувати, щоб кругляк залишався в Україні? Доки ми намагаємося змусити Європу зайти на територію України зі своїми підприємствами, створити тут робочі місця, український кругляк за весь цей час вже лежить на складах в Польщі. І лісники тут ні до чого, на яких штучно намагаються перекласти проблему, вони роблять свою роботу. А от питання  саме в контрабанді, митниках, які за цим стоять, і залізниці, на чиїх вагонах їде український кругляк за кордон.

Наступне надзвичайно важливе питання – питання "євроблях". Жодна статистика вам не скаже, скільки ж реально в Україні авто на європейських номерах. Лише за останній рік залишилось більше 138 тисяч машин в Україні.

Це більше майже ніж в три рази минулого року. Більшість людей купили ці авто за свої останні збереження і сьогодні "підвішені" зі своїми надбаннями в повітрі.

Нам негайно потрібно розглянути законопроект 8487 та 8488 у другому читанні і вирішити цю проблему раз і назавжди.

Тепер, земельна реформа. Хочу зачепити тему мораторію на продаж землі. Всі ви добре знаєте про рішення Європейського суду з прав людини, що визнав мораторій незаконним. Фактично в парламенті лишається менше трьох місяців, аби прийняти Закон про ринок землі та інші необхідні законопроекти.

Незадовільний ринок праці. Вже є онлайн сервіс, який рахує українських новоявлених заробітчан. Кожні 30 секунд громадянин України вирушає за кордон, мільйони покинули Батьківщину в пошуках кращої долі. На постійній основі за кордоном сьогодні працевлаштувалися більше трьох мільйонів українців. І разом з сезонними працівниками в трудовій еміграції бере участь сьогодні 9 мільйонів українців.

Як повернути людей на Батьківщину? Людям потрібно запропонувати гідні умови праці, забезпечити конкурентну середню заробітну плату, а для цього потрібно покращити клімат підприємництву. Бізнес сьогодні бореться за виживання, а держава, на жаль, вводить нові тарифи, ставки, сертифікації та обмеження, що ще більше ускладнює підприємницьку діяльність і робить український бізнес неконкурентоспроможним в світі.

Підвищення тарифів на газ та електроенергію. В цьому питанні парламент не може стояти осторонь. Я вважаю, що негайно потрібно заслухати уряд і негайно приймати спільне рішення, розуміючи складність взаємозв'язку траншу МВФ з підняттям тарифу на газ.

Як і негайно потрібно розпочати дискусію в парламенті відносно бюджету. Рахункова палата за результатами аналізу показників за перше півріччя цього року констатує ризики невиконання Державного бюджету України на 2018 рік. План доходів загального фонду Держбюджету в першому півріччі не виконаний майже на 15 мільярдів гривень, а заборгованість підприємств з виплати заробітної плати досягла обсягу 2,7 мільярда гривень.

Наступне. Призначення членів ЦВК. Нинішній склад ЦВК, легітимність якого під питанням, гальмує децентралізацію, заблокувавши проведення виборів численних ОТГ до 1 грудня. А попереду, колеги, дві національні кампанії виборів Президента України і народних депутатів України.

І останнє. Панове, ми прекрасно розуміємо, що парламент входить в головну фазу перед виборами Президента України. Навіть за цим столом сидять ймовірні та вже заявлені кандидати на посаду Глави держави.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Навіть за цим столом сидять ймовірні і вже заявлені кандидати на посаду Глави держави. Власне, під цей акомпанемент працюватиме Верховна Рада найближчі півроку. І я бажаю всім наснаги, і дай, Боже, нам розуму достойно пройти цей шлях.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович, "Блок Петра Порошенка".

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні виборці! Перш за все, сьогодні хочу привітати українських школярів і педагогів з початком нового освітнього року та з Днем знань. Знаєте, у нас дійсно з'являється нова школа. Наведу лише один приклад. У Донецькій області цього року до школи прийшло майже 18 тисяч першачків, з них 99 відсотків будуть навчатися українською мовою. Це підтверджує, що завдяки принциповій позиції Президента України, завдяки принциповій позиції парламенту і нас з вами нам реально вдалося посилити роль української мови в навчальному процесі. Переконані, таким чином Україна також зміцнює і національну безпеку.

Від імені фракції Партії "Блок Петра Порошенка" хочу висловити найщиріші співчуття родині та всьому американському народу в зв'язку із втратою видатної особистості, справжнього друга України сенатора Джона Маккейна. З початку російської агресії Джон Маккейн невідступно підтримував суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. Завдяки у тому числі і сенатору Маккейну рівень довіри і співробітництва між нашими країнами постійно зростає, зокрема на параді до Дня незалежності серед озброєння були представлені американські протитанкові ракетні комплекси Javelin, які Україна отримала навесні. Це одне з найяскравіших підтверджень прагнення надати серйозну військову допомогу Україні у боротьбі проти російської агресії.

Як ви знаєте, відразу після Дня незалежності Президент України спільно з вітчизняними послами здійснив робочу поїздку до Авдіївки. Під час цього візиту відбулася знакова подія – відновлення газопостачання в Авдіївку. Нагадаю, через обстріл російських окупаційних військ минулого року було пошкоджено газопровід, до ремонту якого ворожі снайпери не підпускали робітників. Але ми зробили все необхідне, і зараз більше 20 тисяч місцевих мешканців повністю забезпечені блакитним паливом. Це черговий сигнал ворогу: Україна захистить кожне своє місто і не покине своїх громадян напризволяще.

Також приєднуюсь до привітань усіх присутніх з початком дев'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. "Зробити незалежність незворотною, Україну великою та сильною без жодної перспективи повернення в зону російського впливу – це головне завдання нашого покоління, це завдання суспільства і обраної ним влади," – я процитував ці слова з виступу Президента України Петра Порошенка під час військового параду, щоб ще раз чітко окреслити наше головне завдання.

Так, відроджене українське військо – гордість свого народу та одне з найпотужніших сил на континенті є головним гарантом такого неповернення. Однак, багато залежить і від нас з вами. І саме виходячи з цього, маємо планувати головні пріоритети нашої діяльності під час цієї сесії.

Передусім у фокусі уваги постійно має перебувати все, що стосується сфери національної безпеки та оборони. Також парламент повинен обов'язково підтримати ініціативу Президента України щодо закріплення в Конституції курсу на членство в НАТО та ЄС.

Серед пріоритетів: закріплення гасла "Слава Україні!" в якості офіційного військового вітання; закриття кадрових боргів, зокрема щодо оновлення складу Центрвиборчкому та призначення суддів Конституційного Суду; блок економічних питань; своєчасне ухвалення ефективного бюджету на 2019 рік; скасування депутатської недоторканності; підсилення кримінальної відповідальності за фальсифікацію виборів і так далі.

Нагадаю, на параді до Дня незалежності військовослужбовці вперше використали гасло "Слава Україні! Героям слава!" в якості військового вітання. Легендарна фраза "І прийде час, коли один скаже "Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть "Героям Слава!" втілилась у реальність. Необхідно якнайшвидше здійснити законодавчий перехід від вітання радянського зразка на це патріотичне гасло.

Також нагадаю, наприкінці минулої сесії Верховна Рада, на жаль, провалила оновлення складу Центрвиборчкому. Однак, ми розраховуємо, що парламент знайде потенціал на оновлення складу ЦВК вже найближчим часом.

Окремо звертаємо увагу на блок економічних законопроектів, ініційованих Президентом України. Йдеться про законопроект щодо створення Національного бюро фінансової безпеки, про законопроект щодо вдосконалення процедури публічних закупівель через електронну систему ProZorro, про законопроект щодо податку на виведений капітал, який запровадить кардинальні зміни у правилах оподаткування, які особливо позитивно сприймаються малим та середнім бізнесом.   

На цьому пленарному тижні також потребує пріоритетного розгляду законопроект щодо запровадження механізму "єдиного вікна" при переміщенні товарів через митний кордон України з пропозиціями Президента України.

І також  прошу долучити до роботи  в комітетах  Романа Зварича, який склав присягу ще в травні. І ми вважаємо, що той досвід, який має наш колега, буде вкрай цінний для ефективної роботи українського парламенту. Тому наполягаємо вирішити це питання якомога швидше.

І насамкінець. Хочу нагадати, що минулого тижня була оприлюднена заява фракції партії "Блок Петра Порошенка" щодо телеканалу "NewsOne", в якій ми ще раз звернули увагу на те, що динаміка антиукраїнських настроїв на цьому телеканалі останнім часом набуває все більших розмірів, і все частіше цей телеканал ретранслюють темники Кремля, часто використовуючи для цього представників п'ятої колони.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Ми вважаємо, що український інформаційний простір має бути рішуче захищений від телеканалів втікачів, які передали ці телеканали в управління Путіну.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Бурбак Максим Юрійович, "Народний фронт". Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго ранку, колеги! Країна вступає в складний і відповідальний період. До президентських виборів залишається трохи більше півроку, до старту  виборчої  кампанії фактично кілька місяців. У цей час Верховна Рада зобов'язана стати  центром політичної стабільності в країні. У момент обрання глави країни, нового Верховного Головнокомандувача існує велика ймовірність втручання у вибори з боку Росії.  Про це  свідчить досвід США, Данії та інших країн. І тому парламент має бути готовим до того, щоб провести нашу державу через уразливий період обрання нового глави країни і Верховного Головнокомандувача.

Звертаюся до присутніх. Під куполом велика кількість кандидатів у Президенти, конкуренція, суперечки і конфліктність під час виборчої гонки не мають працювати проти країни. Червоними прапорцями в діяльності всіх  кандидатів мають бути позначені межі, за якими починається ослаблення країни. Водночас ми повинні максимально підготувати країну до виборів, прийняти ряд важливих рішень, які стосуються національної безпеки, економіки, фінансів, євроатлантичного вибору країни.

Перше. Оновлення ЦВК.  Проведення виборів зі старим складом ЦВК автоматично означає їхню нелегітимність. Це зірвані вибори, це удар по країні. Тому голосуємо, обираємо відповідно до рекомендацій наших західних партнерів і відправляємо нову ЦВК працювати.

 Друге. Виборчі кодекси. Документ складний, об'єднаний, вимагає багато роботи. Серед  авторів депутати фракції "Народного фронту" і спікер парламенту.

Що пропонує кодекс? Колосальну реформу виборчої системи, яка приведе до формування нової відповідальної політичної еліти у суспільстві. Ми впевнені, що це ключ до побудови нової країни із залученням до  керівництва  держави креативних енергійних сучасних освічених молодих людей. Треба приймати? Так, треба приймати.

Третє. Бюджет 2019 року. Фракція "Народного фронту" не дозволить зробити бюджет заручником будь-яких виборчих кампаній. Використання прийняття бюджету для популістичних беззмістовних, непідкріплених фінансовими можливостями обіцянок. Бюджет має бути прийнятий. Військові, вчителі, медики, державні службовці отримувати зарплати, армія ставати ще сильнішою. Обов'язково в бюджеті мають бути передбачені кошти на проведення виборів.

Четверте. Чергові провокації Росії проти України у Азовському морі  – це ще один акт агресії. Відповіддю на морську блокаду країни має бути нарощення нашої військової присутності. Посилення економічних санкцій з боку світової спільноти – ціна, яку має заплатити Росія. Обговорення проблеми слід виносити на найвищий міжнародний рівень.

П'яте. Діяльність ворожої "п'ятої колони" в Україні. Віктор Медведчук, Андрій Портнов. Чи давно ми чули ці прізвища? Кум Путіна Медведчук роздає інтерв'ю і разом з головним юристом Януковича Портновим купує та контролює телеканали. Так  готується реванш Путіна в Україні.

Більше того, Медведчук, прикриваючись начебто своєю участю в тристоронній контактній групі зі звільнення заручників, єдиний в Україні має право літати в Росію, щоб за чаєм отримувати поради від Путіна щодо підготовки цього реваншу. Як відомо, Медведчук був включений у  тристоронню групу тому, що такою була вимога Путіна.

"Народний фронт" вважає, що Служба безпеки України повинна провести розслідування діяльності цієї особи, надати суспільству і парламенту повну та об'єктивну інформацію щодо антидержавної діяльності агента КГБ з псевдонімом "Соколовський". СБУ і наша контррозвідка повинна чітко відслідковувати шляхи і джерела фінансування пропутінських медіа, які неприховано почали працювати на план капітуляції України перед Росією.

Шосте. "Народний фронт" звертається до Київської міської ради з пропозицією назвати іменем сенатора Маккейна одну з центральних вулиць нашої столиці. Ми повинні висловити свою вдячність великому американцю, який віддано підтримував Україну у найскладніші дні і години.

Сьоме. Пропонуємо підтримати пропозицію Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху, зокрема ухвалити закон щодо запровадження автоматичної відеофіксації порушень, який вже внесений у Раду. Величезна кількість ДТП – це майже щодня шокуючі новини про десятки загиблих людей. Парламент не має права відсторонено спостерігати за тим, як люди вмирають на дорогах через те, що хтось сів за кермо напідпитку чи перевищив швидкість.

Восьме. 9 серпня ЦВК своїм рішенням неправомірно зупинила призначення виборів у 98 об'єднаних територіальних громадах. І це вже не вперше за абсолютно надуманими причинами ЦВК гальмує одну з найуспішніших реформ – реформу з децентралізації влади.

"Народний фронт" вимагає від діючого складу ЦВК припинити відвертий саботаж і у вимушено відведений час до обрання нового складу ЦВК, бодай не шкодити країні. 

Можна продовжити? І наостанок.  Вітаю всіх…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю.  Вітаю всіх, хто йде до школи, вишів, хто сідає за парти самі і хто веде своїх дітей, онуків до шкіл. Особливе вітання цього року тим, хто доклав неймовірних зусиль щодо того, щоб запрацювала "Нова українська школа". Спасибі фантастичній команді, яка стоїть за освітньою  реформою, особливо нашому Міністру Лілії Гриневич, тому що успішний старт "Нової української школи" – це успішний старт розбудови європейської незалежної України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Березюк Олег Романович – голова фракції "Самопоміч", будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні пані і панове! Ситуація, яка склалася в Україні, можна охарактеризувати трьома словами: це збідніння людини, це корумпована влада, яка використовує силовий апарат для боротьби з тими, хто бореться з корупцією, і, як наслідок перших двох феноменів – реванш, реванш проросійських і російських сил всередині нашої країни.

Почну з останнього. Знову Президент України і інші чиновники заговорили про розрив, скасування Угоди про дружбу з Росією. Давно треба було це зробити. Але що робиться при цьому в реальності? В реальності російські і  проросійські агенти впливу сьогодні повністю практично контролюють медійний простір країни. Чому це сталося? Це сталося від бездіяльності правоохоронних органів в Україні під керівництвом Президента і уряду і, як наслідок, безкарності. Те, що сьогодні робиться з медіа – це безкарність, яка є в Україні, і потурання ворогу.

Сьогодні внаслідок бездіяльності і безкарності українські газові джерела скуповуються проросійськими компаніями і проросійськими олігархами в центрі країни. Внаслідок безкарності і бездіяльності правоохоронних органів, уряду і Президента країни.

Сьогодні внаслідок бездіяльності і безкарності Азовське море практично контролюється ворогом, а МЗС і не збирається звертатися до міжнародної спільноти для того, щоб арештовувати у відповідь російські судна в міжнародних портах. Бездіяльність і безкарність, яка веде до реваншу проросійських і російських сил в Україні.

Більше цього, з'являється нова тема, знову стара нова тема про особливий статус окупованих територій це також проросійський сценарій дестабілізації в Україні. Що при цьому роблять українські політики? Українські політики прекрасно сьогодні з дорогих і невідомо з яких джерел оплачених біг-бордів і дорожезних відеозвернень звертаються до нації. Знаєте, як називають це їхні політтехнологи? Вони продають надію. Вже віру і любов продали, лишилася одна надія. При цьому уряд провалює бюджет. Цю діру бюджетну він чим закриває? Він закриває місцевими бюджетами. А ми не говоримо про те, що акциз на роздрібну торгівлю паливних матеріалів сьогодні сплачується на рівні 2016-го року? А при цьому, як гриби, ростуть незаконні автозаправочні станції. Хто контролює цю безкарність? А ми не знаємо про те, що ренту з нерудних кар'єрів сьогодні знов повернули в центральних бюджет, і села, і містечка не мають з цього жодної копійки? Пограбунок 2017–2018 років. А ми не знаємо про те, що дали пільгу на ренту землі для "Укрзалізниці" і "Укрнафти"? Це, виявляється, бідні підприємства, 75 відсотків пільги. Сьогодні місцеві бюджети втратили ці гроші з цієї ренти землі.

Це кого ми годуємо? Ми годуємо тих, хто керує "Укрзалізницею". Для того, щоб взяти вагон товарний, треба заплатити 100 або 300 доларів, в залежності від перевезення, хабара? Чому ці гроші не збираються в бюджет, а збираються в кишенях хабарників? Школи і садочки купують газ за ціною підприємств, – це також пограбування місцевих бюджетів.

Основне запитання цієї сесії, без сумніву, – це безпека і бюджет, бо бюджет є безпекою. І тому питання митниці, чому до сьогоднішнього часу не працює Закон про єдине митне вікно; питання про податок на виведений капітал. Знаєте, чому він гальмується в цій залі? Та тому що ці люди, які керують сьогодні державою, олігархи та їхні прихвосні у владі фізично виводять. Так, Президент говорить про це, дякую Богу, але не говорити, а робити за 5 років можна було це.

І Виборчий кодекс. Це питання…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Це питання номер один, бо саме через вибори в Україну прийдуть ті, хто сьогодні має реванш, хто був непокараний і хоче прийди до влади для того, щоб віддати цю країну в рабство віковічному ворогу. Пошти, ФАПи і школи сьогодні закривають у країні для того, щоб оптимізувати бюджет. Це злочин проти людяності.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тимошенко Юлія Володимирівна, "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня всім. Ну, дійсно президентська кампанія вже почалася, тому що така собі пуста, на жаль, патріотична риторика просто стала сьогодні вже ознакою поганого смаку, починаючи від Президента. Ви знаєте, що останнє прибіжище негідників – це така собі патріотична риторика. Але в той же час зростає торгівля з країною-агресором, причому стрімко, як імпорт, так і експорт. Іде торгівля, в тому числі товарами, які мають військове призначення. Це що, Президент країни, за розслідуваннями журналістів, веде потужну приватну торгівлю з країною-агресором, в тому числі нафтопродуктами, зрідженим газом і так далі?

Скажіть, будь ласка, а чому чотири з половиною року мовчали про скасування Договору з Росією про дружбу і все інше, а зараз за декілька місяців до президентських виборів підняли це? Чому чотири з половиною року не включали в проект по змінам до Конституції стратегічний вибір незмінний, непохитний щодо членства в ЄС і НАТО? Все це перед виборами, прикриваючи величезну корупцію. Якщо такі патріоти, припиніть з заводів Президента постачати на армію втридорога абсолютно якісно нікчемні для армії поставки. Оце патріотизм. І коли всі силові структури про це мовчать, а патріотичною риторикою зараз захлеснулася вся країна, так треба трошечки по-іншому діяти.

І тому, враховуючи, що виборча кампанія президентська вже на марші, ми пропонуємо 3 прості речі.

Перше. Ми підготували меморандум щодо незмінності курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію та відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. І ми пропонуємо, щоб всі лідери фракцій, кандидати в Президенти, незалежно від того, в парламенті вони або поза парламентом, підписали цей меморандум. Я перша його підпишу і звернуся до кожного, де чітко визначена незмінність курсу на європейську інтеграцію, інтеграцію в НАТО, де чітко визначено, що Крим і Донбас – це українські території, мусять бути повернуті, де чітко визначено, що війна є війна, а не АТО і не що інше. І так далі всі питання, які пов'язані з нашою національною стратегією.

Друге. Дорогі друзі, я просто дуже дивуюся, чому знову піднімається питання, а не ставиться на голосування законопроект про денонсацію дружби з країною-агресором. Я хочу нагадати, що законопроект номер 5, це означає, що в 2015 році наша команда внесла до парламенту. Просто поставте і проголосуйте – і крапка. Я прекрасно розумію, що всі ці розмови, вони тільки для того, щоб в черговий раз ввести країну в оману.

А тепер відносно в тому числі таких резонансних прізвищ. Ви що, не знаєте, що, наприклад, "Прямий канал", який куплений у сина Януковича, куплений через підставних осіб Президентом України? І зараз в порушення санкцій, які весь світ започаткував проти країни-агресора, Президент через таких собі підставних осіб купує цей канал.

Але я в той же час хочу сказати вам, що сьогодні ця сесія, яка починається, є вкрай небезпечною, тому що саме ця передостання сесія дасть можливість часу для того, щоб забрати всю стратегічну державну власність через угоду про концесію, розпродати українську землю. І ми вже сьогодні чули про рішення ЄСПЛ. Сьогодні, як ніколи, нам потрібно бути пильними для того, щоб не дати оцім щурам, які вже біжать з тонучого корабля, а українські привладні щури вони дуже особливі, вони з пустими руками з корабля не бегуть, вони беруть з собою обшивку корабля, весь скарб, який на кораблі знаходиться. Треба це категорично зараз взяти під контроль.

І я хочу попередити, що ми кожний лобістський законопроект будемо публічно оголошувати. І хочу попередити тих, хто хоче забрати українську стратегічну власність в цей темний період перед виборчою кампанією. Ніщо не пройде, все буде повернуто в державу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  І як той, який краде зараз, той, хто і купує крадене,  теж відповідає по закону.

І останнє. Говоримо про те, що людей уже по суті нищать. Так от, як тільки буде, не дай, Боже, прийнята постанова уряду про підвищення тарифів так всі тут же проти! – я пропоную внести всім разом проект постанови про відправлення у відставку уряду, як тільки буде ними прийнято підвищення ціни на газ. І всі разом проголосуємо

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ірина Геращенко, Перший заступник Голови Верховної Ради України.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Але без представника Президента, щоб у нас не було скандалів. Представник Президента по Регламенту не має права слова.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ви, будь ласка, не кричіть.

А зараз виступає Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я не зрозуміла, чому ви мене вкотре перебиваєте, шановний колего?! Я тільки хотіла подякувати за те, що тут у нас більш-менш немає чублення на першому засіданні. І я прошу ваших вибачень переді мною, і додати мені 30 секунд.

Шановні колеги, я думаю, що навіть 35 тисяч першачків, які сьогодні пішли до школи, чудово знають, що віру, надію і любов не можна ні купити, ні продати, їх можна тільки заслужити. І сьогодні найбільшу віру, надію і любов має українська армія, яка за попередніх прем'єрів і урядів фінансувалась менше, ніж один відсоток з Державного бюджету, і сьогодні вона відроджується.

І всі ті колеги, які прийшли на парад для того, щоб побачити, як відроджується українська армія після її пограбування і розпродавання цієї армії, змогли поплескати і подякувати і нашим хлопцям військовим, але і нашим жінкам. Тому що вперше Хрещатиком йшла і зведена бригада жінок, які стануть військовослужбовцями.

І тому мені здається, що цього тижня ми маємо підтримати обов'язково Закон 6109, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних можливостей чоловіків і жінок. Щоб це також було не тільки в колоні на Хрещатику, а в армії.

Друге. Я також хочу сказати, що ми тільки що побачили дуже небезпечну риторику, коли по суті озвучувався сценарій Кремля, який насправді давно розірвав Угоду про дружбу між Україною і Росією.

І в українському парламенті багато депутатів намагалися українськими руками це реалізувати, розірвавши угоду для того, щоб  в України потім у міжнародних судах не було ключової вимоги від Російської Федерації виконувати цю угоду для того, щоб не тероризувати наш суверенітет і цілісність.

І я хочу нагадати, що є дуже дві великі різниці між денонсацією угоди і непролонгацією угоди. І хотілось би, щоб наші шановні політики, особливо, коли мова іде про майбутніх кандидатів у Президенти, які претендують на найвищу посаду, знали різницю, тому що їх обов'язок буде, якщо буде такий вибір, це саме зовнішня політика України. Мова не йде ні про які денонсації, тому що ми вимагатимемо від Російської Федерації в усіх міжнародних судах відповідати в Гаазі і в інших судах за те, що вони порушили цю угоду. Але зараз Президент України після прийняття нами Закону про реінтеграцію… До речі, багато кандидатів у Президенти за нього не голосували, не визнаючи Росію країною-агресором. Так ось, Президент України доручив Міністерству закордонних справ не готувати документи до пролонгації цієї угоди, яка наступає автоматично. І я думаю, що у командах всіх кандидатів у Президенти є радники зовнішньополітичні, які можуть роз'яснити, що це не синоніми "денонсація" і "непролонгація". Мова іде виключно про непролонгацію.

І також моя пропозиція, включаючи той факт, що всі тут сказали, що фактично стартувала виборча кампанія, і у нас буде голосування тут масове популістських законів  "за все хорошее, против всего плохого", давайте обмежимо парламент від прийняття популістських законів. Я вважаю, що буде дуже правильно, якщо на кожен закон, який буде мати на меті хоч одну гривню з бюджету використання, щоб були присутні представники Міністерства фінансів на рівні заступників Міністра фінансів для того, щоб вони давали дуже чітку характеристику того чи іншого законопроекту, чи є на нього гроші  в бюджеті, чи є там підґрунтя для виплат таких, чи немає.

І останнє. Шановні колеги, я хочу щиро подякувати всім присутнім за цим столом за те, що ми, дійсно, якщо не можемо сьогодні через інтриги Кремля, через їх абсолютно деструктивну позицію і відповідальність Кремля і їх адвокатів, у тому числі і в Україні, витягти на сьогодні українських заручників, я дякую всім вам за те, що ми підтримуємо їх родини. Це, дійсно, важливо.

І в цьому контексті я хочу нагадати, що ми з вами рішенням нашим спільним виділили 96 мільйонів гривень на цей рік на такі от виплати і допомогу адвокатів. Але уряд сьогодні не може їх використати через те, що там була некоректно прописана ця стрічка в бюджеті. Я дуже прошу вас, уклінно звертаюсь, щоб ми цього тижня прийняли законопроект, напрацьований разом з урядом, 9026, це технічний законопроект, який чітко просто правильно визначає цю бюджетну стрічку, щоб мама за власні гроші купувала  квитки до Сибіру, щоб сестра Олега Сенцова так само мала підтримку, в тому числі для дітей, і таке інше.

Дуже дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Луценко Ірина Степанівна, представник Президента України в Верховній Раді України.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, сьогодні Президентом України зареєстровано зміни до Конституції України щодо закріплення в ній європейського євроатлантичного напрямку розвитку України. Внесені будуть зміни до статті 85, 102, 116, якими передбачено відповідальність Верховної Ради, Президента України, а також Кабінету Міністрів України по закріпленню європейського євроатлантичного напрямку. Крім того, внесені будуть зміни в преамбулу Конституції.

І ще один дуже важливий момент, який пропонується Президентом. Пропонується також виключити положення, яке передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів. Мається на увазі перебування Чорноморського флоту Росії на території Кримського півострова, який є українським. Відповідно Президентом будуть вноситись такі пропозиції, і прошу народних депутатів ознайомитися з тими змінами, і підтримати їх.

Щодо Томосу про автокефалію Української Православної Церкви. Ви знаєте, що 31 серпня Вселенський патріарх підтвердив своє рішення надати автокефалію Українській Православній Церкві.

Крім того, 2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи розглянули це питання і дали право, закріпили право Вселенського патріарха самостійно надавати Томос тим церквам, які його просять, а також право знімати анафему.

Користуючись нагодою, Президент України дякує всім фракціям, всім групам, всім тим, хто приєднався до послання Президента, звернення Президента України, а також і звернення церковних ієрархів в квітні цього року стосовно надання Українській Православній Церкві Томосу. Президент дякує всім, хто приєднався в липні до Хресної ходи.

Ми продовжуємо боротися і молотися, ми надіємося, що питання помісної церкви – це є питання, додаткове питання незалежності української держави, а тому молимося, тримаємо кулаки, і, думаю, що ці питання будуть вирішені ближчим часом.

Наступне. Президент повернувся з Сполучених Штатів, де провів в останню путь великого друга України сенатора Джона Маккейна. Тому Президент України звертається і просить фракції парламенту підтримати його звернення до міської ради міста Києва про перейменування вулиці Івана Кудрі – терориста, чекіста-оперативника, який діяв проти українського національного визвольного руху, на ім'я сенатора Джона Маккейна.  

Стосовно питання призначення, звільнення членів Центральної виборчої комісії. Ви знаєте, що ми вступаємо в передвиборчий період, ми прекрасно розуміємо, які зовнішні втручання Росії ймовірно будуть відбуватися в цей період, а тому Президент закликає вирішити оновлення Центральної виборчої комісії, не дати можливості піддати сумніву вибори президентські, а також вибори до Верховної Ради будь-якому сумніву і будь-якого нальоту нелегітимності.

Наступне питання. Стосовно зняття депутатської недоторканності. Суспільство вже давно очікує вирішення цього питання. Тому, шановні народні депутати, є постанова комітету Князевича, де покроково розписано, як ми маємо діяти в цьому напрямку для того, щоб зняти депутатську недоторканність. Всі фракції, партії, давали обіцянки, ідучи в цей парламент, що це питання буде вирішено. Давайте його прискорюємо, вирішуємо і показуємо суспільству, що ми дотримуємося своїх обіцянок.

Сьогодні Президентом України будуть зареєстровані зміни до статуту Збройних Сил України, спрямовані на запровадження нових традицій українського війська шляхом встановлення нового вітання "Слава Україні!, Героям Слава!". Президент України просить підтримати таку пропозицію його. Адже з таким новим вітанням ми вже спостерігали, як Збройні Сили України рухалися на параді, присвяченому Дню незалежності. Я думаю, що це питання давно назріле. Дане вітання надихало наших борців за незалежність України ще 100 років тому. Тому закликаємо вас підтримати його.

І ще одне дуже серйозне питання, що наболіло. 729 мільйонів гривень, які потребує місто Київ, мешканці міста Києва, для того, щоб невідкладно вирішити питання компенсації оплати за теплову енергію, щоб для безперебійного забезпечення жителів міста Києва послугами з постачання гарячої…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …та теплового постачання в осінньо-зимовий період.  Закликаю фракції парламенту приєднатися до прохання Президента вирішити це  змінами до бюджету, Закону про бюджет на 2018 рік.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Кубів Степан Іванович,  Перший віце-прем'єр-міністр УкраїниМіністр економічного розвитку і торгівлі. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги, по-перше, вітаю всіх присутніх з початком робочої сесії. Цього року парламент,  Президент і уряд України показали єдність у роботі над важливими ініціативами, адже серед них є економічні, соціальні, антикорупційні і інші реформи. Безпека країни і єдність – це головне завдання. З осені ми повинні працювати так само ефективно. Скоро наша країна відзначатиме 100 років соборності. Сумні події, 85-і роковини Голодомору,  5 років Майдану, Революції Гідності. Я певен, що ми зобов'язані показати соборність у реформах у щоденній праці на користь України і українців. Безпеки і якості  життя українців, цінності Бог і Україна були і залишаться непереможними.

Серед важливих ініціатив найближчого часу є продовження економічних реформ, зокрема наступні 35 пріоритетних економічних законопроектів, а також продовження реформи децентралізації, освіти, медицини, соціальної сфери.

Підтримки парламенту потребують урядові ініціативи щодо реформування і митниці, ініціативи боротьби з контрабандою, те, що сьогодні говорили у виступах керівники фракцій, а також децентралізація, мала приватизація, публічні закупівлі, дерегуляція. Просимо також підтримати реформи захисту прав інтелектуальної власності, яку напрацювало Мінекономрозвитку і уряд. Також я пропоную всім зосередитись на важкій роботі, щоб цієї осені українці побачили реальну роботу на благо громадян України. Бюджет на 2019 рік урядом буде поданий вчасно до 15 вересня 2018 року.

Цього року Україна була представлена оновленим колективним стендом на третій за розміром у світі виставці продуктів на Близькому Сході у 2018 році в Дубаї. А вже в кінці року вперше національний стенд нашої країни буде представлений на міжнародній виставці в Китаї. Відповідно всі країни світу, і ми можемо показати свій економічний потенціал.

Вже сьогодні ми бачимо позитивну динаміку експорту до більшості країн Америки, Європи, Азії. У фокусі серед яких є десять країн, які входять, і ЄС, і Канада, і Америка, і Європа.

Підсумовуючи, хочу продемонструвати кілька цифр, що в першому півріччі експорт товарів і послуг зріс на 2,8 мільярда доларів, більше як 11 відсотків, і склав 27,8 мільярда. Ми спільно працюємо разом з вами над тим, щоб український експорт зростав, зростали поставки товарів і послуг з доданою вартістю. Це робочі місця, це фактор росту економіки національної вже більше 10 кварталів поспіль, це ріст більше 3 відсотки.

22 серпня уряд затвердив стратегію управління державним боргом на 3 роки. До кінця 2020 року державний борг України має скоротитися до 49 відсотків ВВП з 60 відсотків ВВП  у 2018 році.

Щодо порядку денного, який пропонується на цей тиждень, уряд в цілому підтримує, Андрію Володимировичу, ту позицію, яку ви сьогодні озвучили. Як і уже говорив, одне з ключових завдань уряду залишається відродження економіки, це 35 економічних пріоритетних законів, які є важливі.

У вівторок законопроекти: 7333 – щодо персональної відповідальності посадовців, 4532 – щодо дерегуляції цукрової галузі. Також дякуємо за включення питань захисту прав інтелектуальної власності. У четвер просимо підтримати законопроекти: 7302 – радіологічний і екологічний контроль на митниці. Також прохання включити у розклад для прийняття рішення на четвер надзвичайно важливий законопроект 8265 – щодо протидії зловживанням у сфері публічних закупівель та в разі готовності законопроект 7010 – про єдине вікно в митниці (з пропозиціями Президента).

Щодо проекту порядку дев'ятої сесії. Прохання дати 8265, 8543 і повний перелік, Андрію Володимировичу, я передам від вашого імені, будь ласка, секретаріату для спільної роботи на перспективу.

Окрім того, ми пропонували розглянути на найближчому пленарному засіданні блок питань з децентралізації, який настільки є важливий і єдність в залі щодо підтримки. Я думаю, що формування громад і прийняття бюджетів на місцях посилить комунікацію відповідно в цілому в державі Україна.

Слава Україні! І дякую кожному із вас.

 

ПАРУБІЙ А.В. Героям Слава!

І по комітетах, хочу нагадати, ми розпочинаємо справа. І тому першому надаю слово для виступу Бакуменкові Олександру Борисовичу. (Шум у залі)

Сесія – нова, скликання – те саме. Тому логіка послідовності продовжується.

Будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Радий вітати всіх з початком роботи.

Хочу зазначити, що аграрний комітет передав на розгляд Верховної Ради 46 законопроектів, які комітет рекомендує прийняти. Найбільш важливі з цих законопроектів спрямовані на приведення українського законодавства у відповідність до положень законодавства Європейського Союзу, а також удосконалення правового врегулювання земельних відносин.

Необхідно відмітити, що розгляд законодавчих ініціатив по блоках є результативним. Прикладом такої ефективної роботи було прийняття цілого ряду законів в "аграрний день". Тому хотілось би, щоб така робота у вигляді тематичних днів була продовжена протягом дев'ятої сесії.

Андрію Володимировичу, хочу подякувати від аграрного комітету за включення на цей пленарний тиждень для розгляду у парламенті законопроекту 4532, підготовленого до повторного другого читання, та законопроекту 7060, підготовленого до другого читання.

Прошу вас також включити до розгляду пленарних засідань Верховної Ради на цей пленарний тиждень або на наступний з 18 по 20 вересня підготовлений до розгляду у другому читанні законопроект 3157. Розгляд і прийняття озвучених мною законопроектів є надзвичайно важливим, оскільки їх прийняття надасть потужний поштовх для подальшого розвитку аграрної галузі в цілому.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Олександре Борисовичу, я хочу і вам подякувати за якісну підготовку законопроектів на попередній сесії, і нагадати: у першу середу зберемося, голови комітетів, і будемо спільно планувати роботу на всю осінь. Я закликаю всіх голів комітетів бути присутніми на цих засіданнях і потім не дивуватися, чому немає законопроектів від комітету, якщо ви просто ігноруєте наради, де збираються всі голови комітетів. Цієї середи сядемо, проведемо фахову предметну дискусію і сплануємо роботу на всю осінь. І по блоках будемо так само розглядати, як і було в попередні роки.

Дякую вам.

І Павелко Андрій Васильович, будь ласка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, у зв'язку з початком дев'ятої сесії необхідно звернути увагу, що одним з ключових завдань на цій сесії для Комітету з питань бюджету Верховної Ради буде розгляд законопроекту про Державний бюджет на 2019 рік. Такий документ має бути поданий до парламенту не пізніше 15 вересня.

Таким чином відповідно до спеціальної регламентної процедури протягом цього та найближчих місяців на парламент чекає довготривала ретельна робота спільно з урядом над проектом Державного бюджету на наступний рік.

Окремо належить відмітити, що відповідно до Закону про Рахункову палату в рамках здійснення парламентського контролю бюджетним комітетом опрацьовані питання щодо діяльності Рахункової палати, а саме: про звіт за 2017 рік і про граничну чисельність апарату та подано відповідні проекти – постанови 8455 та 8595.

Зазначені питання включаються до порядку денного сесії позачергово, без голосування та готові для розгляду парламентом. Тому просимо забезпечити розгляд даних питань під час цієї сесії.

Стосовно тижневому розкладу пленарних засідань у межах компетенції бюджетного комітету слід зазначити, що передбачений у  проекті розгляд законопроекту 8496 про зміни до Державного бюджету на 2018 рік щодо перерозподілу видатків ЦВК комітетом загалом підтримується і надано відповідний висновок Верховній Раді.

Дякую за увагу. 

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, дякуємо.

Будь ласка, наступний виступ – заступник голови Комітету євроінтеграції Марія Іонова. Прошу, пані Маріє.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую, пані головуюча.

На жаль, ми всі бачимо, наскільки шумно у нас в залі, наскільки не дуже цікаво, я вже не говорю про керівників фракцій, які покинули Погоджувальну раду, тому що ми всі говоримо про те, що нам бути треба пильними,  а я вважаю, що треба… Всі ці політичні заяви, ми неодноразово обговорювали з Андрієм Володимировичем, що все ж таки голови комітетів мають виступати перед всіма політичним заявами і перед тим, як голови фракцій підуть до преси, тому що все ж таки ми говоримо  про важливі речі і про важливі законопроекти, які ми просимо підтримувати.

Що стосується  порядку денного. Я дуже дякую, що на цьому пленарному тижні є дев'ять законопроектів про внесення змін, що стосується транскордонного співробітництва (це друге читання, 6085), це ратифікації, і також включення проекту Закону про ратифікацію Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів і Урядом Польщі про співробітництво у сфері оборони. І я би дуже просила їх прийняти і підтримати, тому що вже дуже довгий час ми їх не приймаємо.

Також ми в середу комітетом плануємо розгляд проекту Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (0195), і також ратифікація Угоди про фінансування Дунайської транснаціональної програми. Я дуже просила би включити саме ці законопроекти до порядку денного пленарного засідання саме на четвер.

Я би хотіла також подякувати Андрію Володимировичу, його Апарату, його офісу і віце-прем'єр-міністру з питань євроатлантичної інтеграції. Ми плідно опрацювали оновлений варіант "дорожньої карти" законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. І ми думаємо, що презентує Голова найближчим часом…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд. Завершуйте.

 

ІОНОВА М.М. Дякую.

І, дійсно, з метою ухвалення і більш якісного обговорення наших законопроектів щодо Угоди про асоціацію, я би також просила фракції і групи підтримати законопроект нашого комітету 8610, там, де є удосконалення положень Регламенту Верховної Ради, що стосується експертизи законопроектів, пов'язане з виконанням міжнародно-правових зобов'язань в Україні як в сфері європейської інтеграції, так і в рамках законодавчої процедури. Це також є…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Маріє.

Будь ласка, до слова запрошується Олександр Співаковський – перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О. В. Доброго дня, шановні колеги. Сьогодні незвичайний день. І не тому, що розпочала роботу сесія Верховної Ради, а тому що сьогодні день майбутнього України, бо сотні тисяч, мільйони наших дітей пішли сьогодні в школи, пішли в ПТУ, в технікуми, в коледжі, пішли в університети. Це ті люди, які будуть робити майбутнє нашої України. Тому хочеться всіх поздоровити, а Верховній Раді запропонувати все-таки наступний рік назвати, через прийняття бюджету, роком інвестування майбутнього нашого, України, інвестування нашої освіти.

Щодо порядку денного, хочу сказати, подякувати керівництву фракцій, керівництву Верховної Ради, яка прийняла рішення перші три законопроекти поставити, які розглядають питання інтелектуальної власності. Це 4571 щодо вдосконалення порядку одержання, використання контрольних голографічних маркувань, це призведе до зменшення і подолання піратства; 5699 – це запровадження дієвого механізму боротьби з патентним тролінгом, це дуже важливо, і 7538 – це проект, який забезпечить виведення нашої вітчизняної фармацевтики на абсолютно інший рівень завдяки тому, що буде проходити здешевлення лікарських засобів. Це є дуже важливим.

Окрім цього, Ірино Володимирівно, Степане Івановичу, я звертаюсь до вас, тому що можна зараз вирішити це питання. Дивіться, ми вже побудували конструкцію: 7466 прийняли, завтра приймемо ці три закони. Але ще два законопроекти, які ми вже пройшли комітет і там немає ніяких проблем, це 5694 це щодо інтегральних і мікросхем, і 6023 щодо технічних умов, яким повинен відповідати товар. Якщо ми їх завтра приймаємо, фактично дуже швидко, ми фактично завершуємо конструкцію ту, яку ми повинні забезпечити перед…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд завершити, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.  …запропоную додати ці два законопроекти, і таким чином завтра день зробити днем захисту і впровадження інтелектуальної власності на території України.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Я прошу Апарат Верховної Ради звернути увагу на цю пропозицію пана Співаковського, якщо там готові відповідні висновки, якщо вони є позитивними, можливо в цьому є логіка, щоб завтра ми завершили цей блок, що стосується інтелектуальної власності.

Будь ласка, пан Савчук. Він представляє в нас Комітет з питань правової політики і правосуддя. Правильно? Запобігання і протидії корупції. Вибачте, будь ласка. Пан Юрій Савчук, перший заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Вибачте, будь ласка.

 

САВЧУК Ю.П.  Доброго дня, пані головуюча! Доброго дня, колеги! За період попередньої сесії наш комітет на своїх засіданнях двічі розглядав питання щодо проведення парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні", який зареєстрований під номером 8368.

Друге дуже важливе питання це законопроект 8324 стосовно Антикорупційної стратегії на 2018-2020 роки. Ці обидва питання на сьогоднішній день не є опрацьованими. І, шановні колеги, я хочу Практично в кожному виступі я чую слово "корупція", "боротьба з корупцією". Як ми можемо з вами боротись з корупцією на сьогоднішній день, не маючи стратегії, не прийнявши разом всі Антикорупційну стратегію держави на 2018-2020 роки?

Корупція – це те, що сьогодні вбиває віру наших громадян, українців, наших виборців, віру в те, що тут ми з вами робимо. Ми робимо багато хороших речей для держави, багато реформ, які сьогодні мали би покращити життя. Але на різних рівнях, на різних етапах виконавчої влади корупція просто нагло "пожирає" те, що ми з вами тут робимо і те краще, що могло б достатись нашим людям.

Тому я прошу з великою увагою віднестися до цього питання і на сьогоднішньому робочому тижні розглянути ці обидва питання.

Наостанок, я пропоную повернутися до розгляду законопроектів 8909 та 8901 щодо громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм, проектів технічної або іншої, в тому числі безповоротної допомоги

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

САВЧУК Ю.П.  Дякую.

У сфері запобігання і протидії корупції. Це теж важливі два законопроекти. Я нагадаю, в них йдеться про те, що декларувати чи не декларувати на сьогоднішній день цим громадським діячам ці надходження.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вам дякуємо, шановний колего.

І, будь ласка, Олександр Данченко. До слова запрошується голова Комітету з питань інформатизації і зв'язку, прошу.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! В першу чергу, я хотів би підтримати пропозицію закінчити приймати популістичні законопроекти.

Я сьогодні дуже багато чув про те, що "Укрпошта" закриває свої відділення. Але, вибачте, вона закриває тому, що ті ж люди, які кричали про необхідність незакриття, ті ж самі люди голосували і кричали за закон, яким заставити безкоштовно розповсюджувати "Укрпошту" дуже багато видань, прикриваючись нібито гарною ідеєю підтримки україномовних видань, а за цим стоїть просто бажання безкоштовно розповсюджувати свою передвиборчу друковану продукцію. І, вибачте, якщо ми даємо їм завдання все безкоштовно розповсюджувати, то дайте тоді людям чи кошти, чи якось компенсуйте, тоді це буде вірно, а так це популізм.

Я звертаюсь, хочу сказати те, що сьогодні пролунали такі пропозиції, як система онлайн відеоспостереження на дорогах. Я повністю підтримую мого колегу Максима Бурбака, що це потрібно робити. Телемедицина – це є дуже важливо, але без побудови цифрової інфраструктури це неможливо.

Ми прийняли дуже багато гарних законів. Ми разом з Кабінетом Міністрів зробили передумови для запровадження 3G, 4G, але зараз ми знаємо ту проблему з покриттям, з якістю, яка є у операторів. Тому що ми, як парламент, недоробили свою роботу. Я дуже прошу звернути увагу на такі закони, як новий Закон про радіочастотний ресурс та електроні комунікації. Також був розроблений законопроект 8602 про публічні електронні реєстри. Я б дуже просив би ГНЕУ розглянути цей законопроект якомога швидше, щоб ми могли внести його до переліку цифрових реформ, які потрібно прийняти в парламенті.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую і вам, шановний колего.

І тепер до слова запрошується пані Ольга Богомолець голова Комітету з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прийшла осінь, аграрії збирають урожай, діти йдуть до школи, а медики практично всієї України внаслідок непрофесійної роботи Міністерства охорони здоров'я знову залишились без зарплати. Заборгованість на сьогоднішній день сягає майже 100 мільйонів гривень. І медики Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Луганської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської і Чернігівської областей не можуть думати нормально, як лікувати людей, тому що їм немає як зібрати свою дитину в школу, тому що вони не отримують тієї мізерної зарплати, яку їм, власне, має гарантувати держава. І мова навіть не йде про те, що зарплата має бути значно більша, в рази більша, а на сьогоднішній день Міністерство знову спланувало бюджет таким чином, коли на кінець року виникла заборгованість, ця заборгованість збільшується з кожним місяцем. Тому вимагаю погашення заборгованості перед всіма регіонами по заробітній платі. Це перше.

Наступне. Комітет з питань охорони здоров'я і я особисто 2 роки тому зареєструвала в парламенті законопроект про загальнообов'язкове державне медичне страхування, яке має гарантувати людям можливість доступу до високоспеціалізованої допомоги для того, щоб держава компенсувала ці витрати. Ті реформи, які відбуваються зараз, вони ганебні для людей, вони приводять до скорочення населення України.

Тому вимагаю поставити в порядок денний законопроект про загальнообов'язкове державне медичне страхування для того, щоб дати людям шанс на порятунок, а нашій державі зберегти свій людський потенціал.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, я хотіла би до вас звернутися все ж таки з питанням, що ми маємо на увазі "розгляд економічного блоку питань". Мені здається, що навіть події останнього місяця навколо Державної фіскальної служби говорять про те, що ми маємо об'єднати всі зусилля і, не перетягуючи ініціативи, справді працювати над концепцією реформи Державної фіскальної служби. Тому що кожного разу ми про щось говоримо, відкочуємося назад і зовсім нічого не змінюємо кардинально, тому що ті косметичні пропозиції, які все ж таки і є в намірах Державної фіскальної служби, і прямі норми Закону щодо зміни системи адміністрування податків, не дають того результату, на який очікує все суспільство.

Тому найближчим часом, і ми маємо це зробити до закінчення цього поточного року фінансового, ми маємо спільно розглянути справжню реформу Державної фіскальної служби особливо в частині митної справи і проводити в життя, закріплюючи на законодавчому рівні, а не на рівні підзаконних документів. Це, по-перше.

По-друге, у нас абсолютно очевидно, суспільство, особливо малий і середній бізнес вимагає прийняття змін в Податковий кодекс щодо заміни податку на прибуток податком на виведений капітал. Я знаю, що навіть в залі є різні думки з цього приводу. Я хотіла би, щоб всі ми найближчим часом змогли заслухати це питання, надати свої пропозиції і висловити думку. Досить говорити суспільству, що очікує прийняття, і затягувати цей процес. Це залежить виключно від депутатського корпусу на сьогодні.

 І ще. Все-таки у нас дуже багато проектів законів, не розглянутих в залі, обов'язковість яких є нагальною, тому що по зобов'язанням, по…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. По Угоді про асоціацію України з ЄС ми вже  перебрали всі строки розгляду цих питань. І вони також стосуються митниці, і ми не можемо їх розглядати, тому що ми не знаємо, як ми рухаємося далі у митних справах. Тому реформа Державної фіскальної служби, як ніколи, я дуже вас прошу, Степане Івановичу, всім разом – і депутатам, і уряду –  об'єднатися навколо цього питання, бо воно найбільш глобальне з економічної точки зору.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, насамперед хочу привітати всіх з початком роботи. Але, на превеликий жаль, змушений почати з дуже поганих новин. Це літо було трагічним для багатьох дітей. Наприклад, у місті Львові від укусу гадюки померла 4-річна дівчинка. І вона померла не тільки від укусу гадюки, а насамперед від відсутності антитоксину. В Жовтих Водах в реанімації знаходиться дитина від побиття батьків. Мені, як батьку двох дітей, дуже прикро чути відповідь Міністерства охорони здоров'я щодо трагічної ситуації у Львові. У нас виявилося, що немає антитоксину від укусу гадюки. І польський антитоксин у нас не зареєстрований.

А Міністерство охорони здоров'я каже, що можна врятувати дітей і без антитоксину. І навело, на жаль, приклад, що 12-річна дівчина була врятована без антитоксину. Це що, я собі ставлю питання і нам всім, ми граємо з життям дітей? Буде чи не буде після наступного укусу гадюки, виживе дитина чи не виживе? Це сором. І це потрібно терміново вирішувати.

Цього літа ми маємо численні отруєння в оздоровчих таборах. А саме через те, що МОЗ не дає Держспоживслужбі можливості…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую. 

Можливості перевіряти оздоровчі табори.

Ще одне питання: якість медичних довідок, наприклад, з якими діти йдуть до оздоровчих таборів. Наприклад, тільки в "Артеці" і "Молодій гвардії" приїхало 18 дітей, вдумайтесь, хворих на кір і вітряну віспу. Я задаю питання: де вони взяли ці довідки?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Артуре, неможливо, я нікому не надаю, це загальне правило виступів тут.

Будь ласка,  Довбенко Михайло Володимирович.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, протягом минулої сесії ми змогли прийняти низку важливих законопроектів, першочергових для фінансово-банківської системи України. Водночас комітетом підготовлено та внесено значна кількість законопроектів фінансового напрямку, без прийняття яких реформування та розвиток різних галузей фінансової сфери, на жаль, пробуксовує. Сподіваюсь, що протягом цієї сесії ми зможемо їх розглянути і позитивно проголосувати.

В попередньому розкладі на четвер пропозиції комітету частково враховані, за що ми вам вдячні. Зокрема запланований розгляд у першому читанні нової редакції Закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів – 3670-д. У прийнятті цього законопроекту зацікавлені не лише народні депутати, адже всі ми отримуємо скарги від своїх виборців та ще й всі ми є споживачами цього виду страхування. Сотні тисяч щорічно ДТП в країні, мільйони постраждалих, а ситуація полягає в тому, що затягуються на роки терміни відшкодування, вічна "неразбериха" з цими виплатами, скарги людей.

Тому ми підготували цей комплексний законопроект, ми даємо можливість сьогодні поетапно підвищити розміри страхових сум до рівня країн Європейського Союзу. Ми також запроваджуємо електронну систему і багато інших позитивних речей, які сьогодні чекають на нас у страховій сфері, тому сподіваюся, що голосування буде позитивним.

Дякую вам всім, колеги.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Лапін Ігор Олександрович.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Отже, закінчилося літо в нас на мажорній ноті, і ми знаємо, як в ОРДЛО почався відстріл ватажків. І поки там ідуть терористичні розбірки, нам з вами своє робити.

Отже, декілька слів про приватизацію. В нас стартувала мала приватизація, і досить успішно впроваджується наш закон, який ми з вами прийняли, Богу дякувати. Але, тим не менше, після малої приватизації ми всі перейдемо до великої приватизації, і я звертаю увагу на те, що в нас не врегульоване одне дуже важливе питання. Задля підняття інвестиційної привабливості великих об'єктів нам потрібно врегулювати земельне питання, тобто та земля, на якій стоять ці об'єкти. Жоден інвестор не буде заходити і купувати великі підприємства, якщо не врегульоване це питання. Тому я ще раз, користуючись нагодою, хочу звернутися до Комітету аграрної політики розглянути законопроект 8452, який стосується приватизації земельних ділянок, на яких знаходяться об'єкти приватизації.

Другий момент, хотів би також звернути увагу Кабінету Міністрів України на необхідність прискорення внесення змін до переліку в частині виведення підприємств, які не мають стратегічного значення для безпеки держави, для того, щоб теж їх запустити на приватизацію.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Каплін Сергій Миколайович, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. На кінець серпня 2017 року субсидії отримувало 5 мільйонів 767 сімей, домогосподарств. На кінець серпня 2018 року, через рік вже за нового Прем'єр-міністра субсидії отримали 3 мільйони 84 сімей, домогосподарств, тобто на 2 мільйони 683 домогосподарства менше – практично на 50 відсотків. Усього це приблизно 6 мільйонів наших співвітчизників.

Кілька років тому, коли задирали догори необґрунтовано тарифи, клятвенно обещали, що весь час ви будете відчувати підтримку Кабінету Міністрів, Прем’єр-міністра, і субсидію кожен простий громадянин буде отримувати. Наш комітет провів дослідження, щоб виокремити частину тих людей, які сьогодні реально не можуть платити. Перше – по заборгованості по зарплатам: немає зарплати, немає ЄСВ, у людини забирають право на субсидію.

Друге – по прописці: прописані тітка, дядько, донька, онучка. Неможливо виписатися, бо всі в іспаніях, у санкт-петербургах, у москвах – всі заробляють на кусок хліба. Онкохворі, їх біля мільйона співвітчизників наших. Рева мені клятвено разом із Шамбіром, заступником Міністра соціальної політики, обіцяв, у мене є стенограма, що онкохворі будуть отримувати право на субсидії. Не виконано.

Тепер за цю брехню, за цю наругу над простими людьми. У середу ми ставимо питання про відставку Реви в комітеті спочатку. Я переконаний, воно буде проголосовано, потім…

 

ПАРУБІЙ А.В. Галасюк, так? Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

30 секунд, будь ласка, 30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. 30 секунд. Окремо ми звертаємо увагу на аферу, яку провів Кабінет Міністрів України з так званими "пакунками малюка" – бейбі-боксами. Те, що роздають сьогодні нашим діточкам, матерям-роженицям, коштує на базарі 2,5 тисячі гривень. Ці "втюхують", умники, по 5. Вони не можуть скласти договори, 7 губернаторів відмовились підписувати.

Ми звернулися в Національне антикорупційне бюро. Хай…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В.  Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Перш за все, я хочу привітати українських підприємців, виробників, роботодавців, інвесторів з Днем підприємця. На жаль, успіх, який мають наші виробники, він відбувається дуже часто всупереч, а не завдяки державній економічній політиці. Ми в цьому залі парламенту маємо це виправити. Кращий подарунок, який може зробити Верховна Рада українським підприємцям, це прийняти промисловий пакет реформ, створити комплексні умови для успішного розвитку української промисловості. Я кажу передусім про створення Експортно-кредитного агентства, закон про яке вже давно прийнятий парламентом, але Кабінет Міністрів досі не спромігся створити ЕКА, яке буде здешевлювати кредити для українських виробників.

Треба прийняти пакет законів про індустріальні парки, які готові до розгляду в парламентському залі. Це дозволить залучити в промисловість інвестиції з інших країн для того, щоб в Україні були створені нові заводи, підвищувалась заробітна платня, щоб вирівняти торгівельний баланс, відв'язатися від штучної залежності Міжнародного валютного фонду.

Треба прийняти Закон про безкоштовне приєднання до інженерних мереж, який підготовлений Комітетом з питань промислової політики і підприємництва до розгляду в залі (6671). Він зніме бар'єри на вхід в українську економіку, він дозволить залучити інвестиції в реальний сектор. Якщо сьогодні річний обсяг інвестицій близько 2 мільярдів доларів США, щоб наздогнати Польщу такими темпами, нам треба 100 років, якщо Польща почекає, стоячи на місці. Треба негайно прийняти ці закони.

І, нарешті, прийняти один з найважливіших законів за всю історію нашої держави і парламенту "Купуй українське, плати українцям" в цілому, для того, щоб надати економічні переваги українській продукції при державних закупівлях, для того, щоб зробити розумне імпортозаміщення, підтримати українських виробників…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Для того, щоб підтримати українських підприємців, виробників непустими обіцянками, а реальними державними замовленнями. Для того, щоб наповнити українську економіку здоровими грошима, інвестиціями, експорт і податки з розвитку, а не подачками Міжнародного валютного фонду.

Також пропоную на цьому тижні розглянути Постанову про створення Міністерства промисловості та інноваційної політики для того, щоб в уряді був голос на захист українських виробників, промисловців та підприємців.

 

ПАРУБІЙ А.В. Немиря Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане головуючий.

Шановні колеги, на жаль, ознайомившись з проектом порядку денного на поточний пленарний тиждень, я, як голова Комітету з прав людини, вимушений констатувати, що в Україні продовжується, на жаль, свідомо або несвідомо  політика  прямої в непрямої дискримінації вимушених переселенців, внутрішньо переміщених осіб.

 Не розглядається, заморожено розгляд законопроекту 6240 про виборчі права наших з вами співгромадян, які не по своїй волі вимушені покинути місце постійного проживання.

Не розглядається законопроект, який повністю готовий до розгляду, 6692 про пенсії вимушеним переселенцям, людям, які живуть у "сірій зоні". І все це відбувається на фоні підвищення градуса, риторики, псевдопатріотичної риторики.

Користуючись нагодою, я хочу звернутися до Степана Івановича Кубіва, ми з вами вже говорили про це неодноразово. На жаль, продовжують діяти незаконні антиконституційні підзаконні акти, урядові постанови, які дискримінують і вводять практику принизливих перевірок внутрішньо переміщених осіб, чим прямо і непрямо порушуються їх права, зокрема право на свободу вільного  пересування.

Також, користуючись нагодою, хочу сказати, що Кабінет Міністрів має нарешті виконати план дій, один із пунктів плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року, і зокрема розробити та подати на розгляд законопроект про захист прав і свобод цивільних полонених та членів їх сімей.

У парламенті є кілька депутатських ініціатив з цього приводу. Ми зараз проводимо роботу по виробці єдиного спільного законопроекту

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М.  Запитання пряме: чому Кабінет Міністрів не виконує те, що має виконати відповідно до Національної стратегії з прав  людини? Термін виконання цього пункту був другий квартал 2016 року. Чому відповідні міністерства не розробили такий законопроект?

Степане Івановичу, я звертаюсь до вас, щоб ви порушили це питання на засіданні уряду.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Домбровський Олександр Георгійович, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний пане Голово, шановні колеги! Вітаючи всіх нас із початком роботи чергової сесії Верховної Ради України, я хотів би сказати, що в мене складається дуже гнітюче враження, що ми проводимо тут конкурс імені "політичного Малевича", хто намалює більш чорним "чорний квадрат для України", хто зробить Україну більш чорною, і намалює такі фарби, що людям буде взагалі важко жити в цій країні.

Я дозволю собі нагадати всім нам, що в нас є одна дуже важлива головна місія: ми проблеми людей повинні вирішувати і знаходити інструменти,  як зробити так, щоб дати надію, шанс і підняти рівень життя людей в країні, а не просто малювати все це чорними фарбами.

Друга теза. Я хотів би сказати, що, можливо, багато хто з колег і відпочивав, але Комітет палива і енергетики і в липні, і в серпні працював. Ми були в шахтах, ми зустрічалися із шахтарями, були на об'єктах гідроенергетики, атомної енергетики, проводили наради, робочі дискусії для того, щоб допомогти уряду підготувати енергетичний комплекс України до дуже непростого осіннього, зимового опалювального періоду. Я хочу сказати, що надзвичайно багато роботи було зроблено і надзвичайно багато рішень було прийнято правильно для того, щоб комплекс енергетичний працював стабільно. Але разом з тим, шановні колеги, я хотів би відзначити, що Верховна Рада має певні зобов'язання і борги по відношенню до енергетики, до прийняття тих законопроектів, які уже по 2-3 роки, уже будучи прийняті в першому читанні, поки що не проголосовані.

Андрію Володимировичу, я хочу подякувати за те, що у нас…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Я хочу подякувати Голові Верховної Ради за те, що 5 законопроектів енергетичних у нас є в порядку денному. Але разом з тим звернути увагу всіх фракцій, всіх політичних лідерів, всіх наших колег, що це дуже важливі законопроекти, які дають можливість погасити борги енергетикам, про які сьогодні так багато говорять політики. Це законопроекти, які дають можливість посилити і покращити питання енергетичної безпеки і, головне, ядерної…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Вінник Іван Юлійович.

 

ВІННИК І.Ю. 24 серпня країна відсвяткувала чергову річницю нашої незалежності, і всім нам зрозуміло, що сьогодні нашу незалежність захищають і гуртують саме українські Збройні Сили. Дійсно, демонстрація сили української армії відбулася на Хрещатику, ми бачили потужний парад. Водночас, безумовно, інтенсивний розвиток української армії, який ми спостерігали, мусить змінитися на екстенсивний, тобто якісно покращений.

Саме тому порядок денний Комітету з питань нацбезпеки та оборони буде базуватися на наступних пріоритетах. Ми, безумовно, мусимо зараз створити умови для того, щоб інвестиції, іноземні інвестиції, технології можна було залучати в стратегічні підприємства оборонно-промислового комплексу. З цієї нагоди хотів би звернутися до керівництва Комітету з питань економічної політики та до уряду Гройсмана, щоб відповідні вжиті заходи були терміново і відповідні законопроекти були внесені в Верховну Раду.

Дуже важливим фактором є сьогодні можливість співпраці Міністерства оборони напряму з Пентагоном, з Державним департаментом Сполучених Штатів Америки щодо постачань військової техніки та озброєнь та товарів подвійного призначення. Саме у зв'язку з цим на виконання рішення Ради національної безпеки та оборони ми внесемо законопроект, що дозволить Міністерству оборони бути напряму імпортером техніки та озброєння від Сполучених Штатів Америки, оминаючи спец експортерів, тому що це в певній мірі створює перешкоди для ефективної роботи.

Окрім того, питання, яке сьогодні турбує як суспільство, так і наших західних партнерів, це питання розсекречення частково державного оборонного замовлення. І в цьому теж у комітету є концепція, що ті закупівлі, які створять стратегічні переваги нашим Збройним Силам, безумовно, мусять бути засекречені. А ті речі загального вжитку – радянські набої, озброєння тощо – можливо, мусять стати предметом відкритого конкурсу.

Ми також зверталися до уряду в питаннях лібералізації процедур експорту і імпорту товарів військового і подвійного призначення саме тому, щоб український виробник…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВІННИК І.Ю. …щоб український виробник мав можливість спокійного самостійного виходу на міжнародні ринки. Тому що це і створення робочих місць, і залучення інвестицій в сектор військово-промисловий України.

Ну, і наостаннє. Комітет також працював на канікулах. Ми закінчуємо роботу над законопроектом про регулювання протимінної діяльності, він незабаром, в найближчі тижні буде внесений в парламент. Це буде проект, погоджений з нашими західними партнерами, особливо з ОБСЄ, зі Сполученими Штатами Америки, з Англією і Хорватією. Ми врахували хорватський досвід при розробці цього законопроекту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Іване.

Я хочу наголосити, що законопроект про розмінування, щодо якого  вже дуже довго тривають дискусії, ну, я чекаю, чимшвидше що він буде поданий, що ми зможемо розглянути. І я… Так, 10 днів? Публічно, 10 днів буде, і ми відразу його поставимо в порядок денний і розглянемо.

І наголошую, які у вас є пріоритетні законопроекти, я в четвер запропонував блок безпеки і оборони, скорегуйте з Апаратом і додайте і систему прерогатив, і що, на вашу думку, було би найважливіше.

 

ВІННИК І.Ю. Пані віце-спікер сказала про рівні права.

 

ПАРУБІЙ А.В. "Рівні права" буде стояти першим. І разом подолаємо ворога –  жінки і чоловіки пліч-о-пліч.

Будь ласка, Подоляк Ірина Ігорівна.

 

ПОДОЛЯК І.І. Добрий день, шановні колеги! Комітет з питань культури і духовності просить Верховну Раду, звертається до Голови Верховної Ради, власне, з тим, аби ми у вересні, найкраще, щоб ми зайшли в розгляд цих питань вже першого робочого пленарного тижня, щоб ми почали розгляд питань, пов'язаних з врегулюванням застосування використання в Україні державної мови. Уже було сказано неодноразово всіма колегами, всі це знають, українське суспільство до цього готове. Маніпулятори будуть казати, що це завжди невчасно і це завжди стосується яких-небудь виборів або перевиборів. Але, на моє глибоке переконання і на переконання членів нашого комітету, і величезної частини представників народу у Верховній Раді такого часу, який би задовольняв всіх, і позицію, і опозицію, і прихильників, і ворогів, такий час ніколи не настане, якщо ми його не визначимо і не візьмемо на себе політичну відповідальність за врегулювання цього питання.

Тому просимо всі законопроекти, зареєстровані у Верховній Раді, щоб ми мали можливість почати їх розгляд цього тижня для того, аби ми мали нормальну, добру дискусію, аби до початку старту президентської кампанії ми питання застосування використання державної мови в Україні врегулювали повністю, аби уникнути маніпуляцій.

Так само дуже просимо від комітету внести законопроект 6768, щоб ми повністю вже зробили абсолютно прозорою і якісною конкурсну процедуру призначення керівників державних і комунальних закладів культури. Ті суперечності, які виникали, і ті запитання, які виникали у…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ПОДОЛЯК І.І. … у творчого середовища, вони можуть бути прибрані і зняті уже в першому читанні, і ми це гарантуємо, наш комітет.

Так само ми дуже просимо включити проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань щодо проблем і перспектив охорони культурної спадщини в Україні, які були проведені, але постанову ми, на превеликий жаль, не можемо дотепер прийняти.

Крім того, я прошу вилучити один законопроект з порядку денного, 8528. Він був включений з порушенням Регламенту.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пані Ірино, я тільки вам зазначу, що необхідно, щоб по всім законопроектам про мову було рішення комітету, навіть якщо їх буде 5-7. По деяких з них немає ще висновку науково-експертного управління. Я дав доручення Апарату, пообіцяли в найближчий період, щоб по всіх був висновок науково-експертного управління, щоб ми весь цей блок могли поставити разом і його планомірно, системно розглянути. І ви правильно зазначаєте, ви знаєте, тема патріотичних речей весь час була всім не на часі. То казали нам за Януковича, що ви країну розколюєте, тепер нам говорять, що не можна говорити про національні теми, бо це перед виборами не можна. За такою логікою ніколи не можна буде говорити про мову, так би ми ніколи би не зробили декомунізацію, так би ніколи ми не зробили ми квоти на мові, якби ми цією логікою діяли. Тому ми будемо діяти логікою українською, державною, національною, і ніякі перепитії нас зупиняти не будуть.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня усім, шановні колеги! На цьому тижні комітет планує затвердити Статут Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України між парламентом Грузії та парламентом Республіки Молдова. Це надзвичайно важлива ініціатива, зокрема, яку і очолив наш спікер Парубій.

Також, колеги, хотіла б сказали, що Україна пам'ятає, світ визнає, кампанія до 85-річчя Голодомору як геноциду розпочалася 1 вересня. І, я думаю, що надзвичайно важливим буде вшанування пам'яті жертв геноциду, коли ми 23 листопада проведемо меморіальний захід у стінах Верховної Ради в рамках міжнародного форуму і докладемо своїх зусиль до міжнародного визнання Голодомору як геноциду.

Також, колеги, щодо такої уже нашумівшої теми щодо припинення дії Договору про дружбу, партнерство і співробітництво. Дійсно, ще в 2015 році колегами були зареєстровані, членами комітету, про припинення окремих статей дії договору. Але тоді була позиція, що не можна окремі статті припиняти, а потрібно договір в цілому. Тому чекаємо від Міністерства закордонних справ нарешті позицію, яким саме методом це буде здійснено. І звісно після достатньо успішної наради послів для посилення нашого дипломатичного фронту і їхнього візиту на схід дуже важливо було б посилити МЗС для того, щоб кадрова політика там змінилась і, зокрема, нарешті ми побачили призначення першого заступника, призначення заступників, які би співпрацювали з парламентом. Я дуже сподіваюсь, що на першому засіданні ми побачимо пана міністра  на засіданні комітету для того, щоб оговорити пріоритети цього політичного сезону.

Також можу сказати, що комітет працював під час канікул. Ми проводили "круглий стіл" по "Північному потоку – 2" разом із представниками Державного департаменту США. І я дуже сподіваюся, що питання, яке комітет неодноразово піднімав, буде розглянуто на найближчому засіданні РНБО, а це  ситуація безпекова в Азовському морі, і також питання  інвентаризації договірно-правової бази…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую  вам.

Геращенко Антон, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Перше, для інформації. Комітетом підготовлено для розгляду Верховної Ради 199 законопроектів. Ще 306 законопроектів нашим комітетом будуть готуватися. Загалом за час роботи нашого скликання Верховної Ради було прийнято 75 законів  комітету. Від імені комітету наголошую на важливості розгляду якнайшвидше на найближчих засіданнях Верховної Ради законопроекту 2897 про кримінальні проступки у другому читанні. Цей законопроект дуже важливий для правоохоронної системи держави. Він дуже сильно розвантажить нагрузку на слідчих, прокурорів і більш ефективно буде сприяти встановленню законності в нашій країні.

Також наголошую на необхідності якнайшвидшому прийнятті законопроекту 8336 про  внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та належного здійснення судово-експертної діяльності. На сьогодні суди, слідчі, прокурори завалені  питаннями експертиз, які з березня цього року проводяться виключно через суд. Ця ситуація неприпустима. Верховна Рада повинна виправити свої помилки.

Третє. Верховною Радою ще  26 січня 2016 року був  прийнятий Закон (реєстраційний номер 1793), який по сьогоднішній день, на жаль, не підписаний ні Головою Верховної Ради, ні Президентом України. Є  прохання розглянути питання, що заважає його підписанню, а також винести…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Антоне, назву закону.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Що-що?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Назву.  Номер, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Це законопроект 1793 про відповідальність за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності виготовлення виробництва, реалізації, придбання продукції та робіт і послуг у військовій сфері.

Будь ласка, ще 30 секунд. Там потрібно розглянути постанову. Цей законопроект був заблокований тим, що були жалоби на те, що було неперсоніфіковане голосування. Потрібно цю постанову розглянути та відмовити неї.

Четверте. Прошу включити для розгляду законопроект про оперативно-розшукову діяльність, це № 6284. Це законопроект вкрай важливий для органів правопорядку і для регулювання для їх негласної слідчої діяльності.

І…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ви, пане Антон, ви листом же ж передали, так? Ми, можливо, наступного тижня блок сформуємо ваш, вашого комітету, щоб ми змогли більш комплексно розглянути. Бо я бачу, що є дуже багато пропозицій, багато з них є слушними і дуже важливими на цьому етапі. Можливо, один з них ми поставимо вже цього четверга, подивимося як по кримінальних проступках, яка є готовність залу. А на наступний тиждень давайте готувати просто окремий блок.

І, до речі, я звертаюсь до голів комітетів на середу, на нараду підготувати пропозиції по блоках. Послідовність, з якого тижня, який блок.

Будь ласка,  Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Сьогодні багато говорилося про роль децентралізації в житті українського суспільства і про те, як ми всі тут працюємо на децентралізацію. Але я хочу звернути увагу, що в порядку денному стоїть один Закон про децентралізацію, він стоїть у четвер наприкінці робочого дня. І ще три закони стоять в четвер наприкінці робочого дня, технічні закони, які регламентують питання проходження державної служби.

І один надважливий Закон про гірські населені пункти, включений у вівторок, але теж поки що виглядає так, що не встигне Верховна Рада його розглянути.

Напевно, це позиція Верховної Ради у питаннях децентралізації. Я хочу нагадати, що комітет неодноразово звертався до вас, Андрію Володимировичу,  як до Голови Верховної Ради, хоча вашу особисту позицію я знаю щодо Закону про службу в органах місцевого самоврядування, який пройшов комітет, який було заблоковано на попередньому слуханні найбільшою президентською фракцією, яку не хотів підписувати Петро Олексійович, бо він тільки на словах. Так само як в освіті. Він у нас підтримує освіту, а дітей в Лондон відправляє вчитися. Він "наїжджає" на канали Медведчука, а сам з ним найближчий бізнес-партнер по скрапленому газу та по інших питаннях. Так само і в питаннях децентралізації. Він нам розказує страшні історії, про те, що він великий борець за децентралізацію, але блокує основний закон, який, до речі, теж є одним з законів, від якого може залежати питання безвізового режиму.

Я ще раз підкреслюю, комітет неодноразово вимагав включити до порядку денного Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування" (8369). Це перше.

Друге. За літній час посилилася атака на органи місцевого самоврядування в різних формах. Про бюджетну атаку сказав мій колега член нашого комітету Олег Березюк. Я можу додати, що відбуваються маніпуляції з медичними, освітніми субвенціями з метою підвісити на гачок керівників ОТГ, керівників найбільших міст для того, щоб їх примусити "допомагати"  Порошенкові на виборах. З цією ж метою відбувається пряме втручання обласних державних адміністрацій…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. …пряме втручання обласних державних адміністрацій у формування об'єднаних територіальних громад лише з метою виборів.

І почастішали випадки появи  на сесіях органів місцевого самоврядування якихось  незрозумілих людей, які примушують депутатів голосувати або не голосувати за те чи інше питання. Ми вважаємо, що це є неприпустимим у… Є можливість контролю над депутатським корпусом, яка називається "вибори".

І на найближчому засідання комітет, я думаю, що жорстко висловиться

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! В першу чергу, я хотів би подякувати уряду і особисто Першому віце-прем'єр-міністру України Степану Івановичу Кубіву за оперативну реакцію на складну ситуацію, яка склалася у місті Києві з постачанням газу підприємствам теплокомуненерго.

Хочу внести ясність в це питання: в деяких засобах масової інформації з'явилися коментарі стосовно того, що нібито уряд погашає борги "Київенерго". Зазначу, що сума 729 мільйонів 560 тисяч, оформлена і зафіксована у відповідності до законодавства як різниця в тарифах, що є зобов'язанням держави.

Більше того, ця сума протягом листопада-грудня цього року повернеться до Державного бюджету у вигляді податкових та інших зобов'язань НАК "Нафтогазу". Я просив би засоби масової інформації, шановних представників ЗМІ користуватися фаховими коментарями.

Також я впевнений, що після відповідного рішення нашого бюджетного комітету підготовка до опалювального сезону у місті Києві буде закінчена, і кияни будуть взимку з теплом і гарячою водою.

Разом з тим для запобігання створення кризових ситуацій і покращання фінансового стану підприємств теплокомуненерго, комітет пропонує розглянути законопроект 7083 – про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання заборгованості підприємств теплокомуненерго та водоканалів за спожиті енергоносії.

Користуючись нагодою, хочу звернути увагу уряду ще на одну болючу проблему, яка стосується житлово-комунального господарства. Нагадаю, що внаслідок припинення виробництва хлору підприємством "ДніпроАзот" у ряді міст України склалася критична ситуація із забезпеченням очистки води.

Щоб вирішити це питання і зробити очищення води сталим процесом, деякі водоканали уклали прямі договори з іноземними постачальниками. До речі, ціна імпорту – біля 30 тисяч гривень за одну тонну, що значно нижче ціни на українському "ДніпроАзоті". Зараз Державна служба з експортного контролю блокує виконання договорів на постачання хлору, наприклад...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Зараз Державна служба з експортного контролю блокує виконання деяких договорів, наприклад, з Узбекистаном. Повноваження служби не обговорюється, але я просив би шановного Степана Івановича вивчити якраз підстави для такого рішення, тим більше, що робота по диверсифікації постачальників була виконана за вашим дорученням.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, колеги.

Чотири народних депутати попросили слово, це є Войціцька, Острікова, Соболєв і Бурбак. Перед тим, як надати вам слово, коротко, бо ми вже вичерпали час, я – Степану Кубіву, відповіді на запитання, які були від членів комітету. Але теж, пане Степане, максимально коротко. Включіть 3 хвилини або хвилину, хвилину, може, ви...

 

КУБІВ С.І. Дякую. Дякую, шановний пане Голово.

Андрію Володимировичу, я розбив по блоках.

Перше, що стосувалося бюджету 2018-го і формування 2019 року. Абсолютно я донесу месседжі, які стосувалися і субсидій, і субвенцій, питання реструктуризації боргу я відповів, і ми провели урядом на 3 роки. По ціновій промисловій політиці і по росту економіки експорту ми зосередили цей аспект і представимо відповідні законопроекти на наступне засідання Погоджувальної ради, погодивши відповідно з вами, що я передав.

Про що говорив пан Співаковський і Данченко, я абсолютно підтримую. І ми говоримо теж, щоб закінчити процес реформування інтелектуальної власності і освітянських блоків. Це дозволить нам абсолютно підготуватися до реальної практичної роботи.

По реформуванню ДФС і по митниці, що говорила пані Южаніна. Абсолютно питання в процесі і…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. …відповідно буде вирішуватися.

З точки зору "ДніпроАзоту", про що говорив пан Андрієвський Дмитро, дякую. Дійсно, воно на контролі, і воно буде виконуватися з точки зору тих рішень, які ми спільно приймаємо.

Наостанок хочу сказати про підзаконні акти пана Немирі. Це правильна позиція, я підготую відповідно до міністерства.

І останнє, про поштові відділення, один з керівників фракцій говорив. Йде питання про Чернігів і питання рухомого формування поштового…

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже, Войціцька Вікторія Михайлівна, 1 хвилина, будь ласка.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Так, дякую, пане Голово.

Шановні колеги, хочу наголосити, що антикорупційний та по-справжньому деолігархічний законопроект 8626, який має скасувати олігархічну корупційну ренту у вигляді "Роттердам плюс", навіть не включений до порядку денного дев'ятої сесії. І це є абсолютно неприпустимим. Хочу наголосити, що саме через таку схему такий олігарх, як Ахметов, збирає кожного місяця з нас мільярд 200 мільйонів гривень. І це тоді, коли всім українцям уряд каже, що треба підв'язати пояси, і буде біля тридцяти відсотків субсидіантів, вони втратять право на субсидію.

Українці чекають на справедливість і дивляться на парламент, як на останню надію, адже призначений Президентом новий склад НКРЕКП став на сторону олігарха та збереження корупційної схеми "Роттердам плюс" щонайменше до 1 липня 2019 року.

Тому я прошу, я вимагаю, щоб цей законопроект був включений в порядок денний дев'ятої…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Колеги, дам пані Вікторії, хоч кажу, ви ж розумієте просто, як буде. В кінці кінців нікого тут не буде, тільки будуть сидіти я і ті, що виступають. Ви ж бачите, що коли ми виходимо за першу годину, піднімаються просто і виходять. Тому я прошу входити в хвилину. Будь ласка, 30 секунд вам.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Дуже дякую, пане Голово.

Хочу наголосити, що саме уряд іще 1 липня, голова уряду пан Гройсман сказав про те, що схема "Роттердам плюс" є неприйнятною, і що позиція уряду з цього приводу буде дуже публічна. І я сподіваюсь, я розраховую на підтримку саме урядом законопроекту 8626, і дуже сподіваюся його побачити в порядку денному Верховної Ради найближчим часом.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Острікова Тетяна Георгіївна.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Доброго дня, шановні колеги. Звертаюся, шановний пане Голово, до вас як голова митного підкомітету. Дуже прошу в четвер поставити чи в середу, в четвер в порядок денний законопроект 7010 про "єдине вікно" на митниці, якого чекають тисячі підприємців, який робить процес митного оформлення товарів із залученням всіх суміжних служб повністю електронізованим через єдиний державний портал "Єдине вікно для міжнародної торгівлі" і усуває всіх екологів, фітосанітарів, ветеринарів від процесу митного оформлення, усуваючи корупціогенні фактори.

Щодо боротьби з контрабандою, хочу зауважити, що боротися з порушеннями митних правил має потужна митна адміністрація, а в уряду це питання в постійному процесі, а результату – нуль. Тому в нас є давно зареєстрований законопроект 3763 про Національну митну службу, і я прошу його актуалізувати, тому що за митну безпеку держави має відповідати митна адміністрація…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Соболєв Сергій. А ви планували виступати чи ні, скажіть? Ні, так?

Тоді Максим Бурбак, заключний виступ, будь ласка, одну хвилину, і завершуємо Погоджувальну раду.

 

БУРБАК М.Ю. Пане Голово, шановні присутні, вчергове звертаюся до вас щодо ситуації, що склалася в стінах Чернівецької міської ради. Вже рік я наголошую на тому, що там планується реванш колишніх регіоналів з банди Януковича, Фірташа, Борисова.

В кінці липня це сталося. В незаконний спосіб запроданці усунули від виконання обов'язків чинного міського голову Олексія Каспрука і, гадаю, що тепер Верховна Рада повинна зробити все, щоб зупинити цю пошесть, яка може стартувати по всіх органах місцевого самоврядування по всій Україні.

Ще рік тому ми зареєстрували з моїм колегою Миколою Федоруком законопроект щодо, постанову щодо призначення перевиборів Чернівецької міської ради в зв'язку з незаконними рішеннями. Тепер ініціативні групи по Чернівцях збирають до вас звернення, це мала частина, що було зібрано в Чернівцях. І вони вимагають розгляду цього питання і призначення позачергових виборів і Чернівецького міського голови, і Чернівецької міської ради, колишніх…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже, колеги, наголошую на тому, щоб вивчити, опрацювати загальний порядок денний на сесію.  Нагадую, в середу збори голів комітетів, визначимо, очевидно так само о 18:30.

І плідного початку нашої роботи. Успіху. До завтра.