Погоджувальна рада

Опубліковано 26. 02. 2018

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

26 лютого 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги! Прошу заходити і займати свої місця.

Отже, шановні колеги, розпочинаємо роботу Погоджувальної ради. І хочу сказати логіку, яка пропонується на цей тиждень.

Отже, перш за все увага. Ми почекаємо, поки договорять. Іванчук, коли Голова Верховної Ради говорить, треба слухати.

Колеги, ви пригадуєте, що попереднього тижня ми не затвердили порядок денний на цю сесію, оскільки комітети ще не подали свої пропозиції. Станом на сьогодні фактично всі комітети, крім одного, вже подали свої пропозиції стосовно порядку денного на цю сесію. Виходить велика кількість, якщо я не помиляюся, 2 тисячі 700, 2 тисячі 900 законопроектів – це загальна та кількість, яка пропонується на цю сесію. Враховано більшість пропозицій і фракцій, і комітетів. І в мене до вас є велике прохання, щоб ви змогли ще сьогодні проаналізувати, якщо пропозиції деякі не враховані, щоб ми змогли їх до завтра врахувати. І нам буде важливо, щоб завтра ми затвердили порядок денний на сесію, і я закликаю всі фракції детально підготуватися до цього.

Ви пригадуєте, як важко нам щотижня затверджувати окремо порядок денний. І тому я сподіваюсь, що з допомогою ваших пропозицій ми зможемо вийти на такий порядок денний, який буде в залі підтриманий, і ми зможемо перейти до планомірної роботи.

Окрім того, в цьому порядку денному є важливий Закон про Антикорупційний суд і для того, щоб комітет міг перейти до його розгляду, дуже важливо, щоб ми змогли його включити в порядок денний сесії –  Закон про Антикорупційний суд. І на цьому у мене є особливий наголос, оскільки дане питання має не тільки великий резонанс суспільний, але має також і важливе значення для наших міжнародних контактів і міжнародних відносин з нашими стратегічними партнерами.

Після розгляду питання про порядок денний сесії пропонується: перший блок – це питання соціального захисту військовослужбовців. Це сім питань, вони не є конфліктними, але їх надто багато накопилося і дуже важливо, щоб ми змогли ці питання пройти. Тут це є й пропозиції комітету Третьякова і Комітету (Пашинського) з питань безпеки і оборони. І це перший блок, який пропонується на вівторок.

Другий блок – це питання фінансової політики. Це є три питання, але поміж них є питання важливі для співпраці з МВФ і для Угоди з ЄС. І після обіду, як і пропонував голова Комітету з питань  транспорту, ми переходимо до блоку питань транспорту. Така є логіка на вівторок.

В середу, традиційно,  питання ратифікацій.  І ми можемо в середу вже розпочати питання про бізнес-омбудсмена, там велика кількість правок і ми  можемо його розпочати в середу для того, щоб ми могли вийти на прийняття рішення в четвер.

І в четвер пропонується, щоб ми розглянули питання, перш за все блок інформаційної політики, питань небагато, але теж дуже важливі. І на нараді з головами комітетів ми домовились, що питання інформаційної політики ми зможемо поставити в четвер з самого початку дня.

Також, і у мене тоді велике прохання до усіх народних депутатів, я пропоную, щоб ми в четвер розглянули питання, які стосуються реформ парламенту. Зокрема стосовно кількості комітетів, а також розподілу комітетів за принципом д'Ондта – це була наша домовленість, усіх фракцій. І я сподіваюся, що якщо в середу комітет регламентний розгляне законопроект про розподіл комітетів за методом д'Ондта, ми в четвер зможемо його теж розглянути.

І ключове кадрове питання цього тижня – це питання Національного банку, обрання Голови Національного банку. Кадрове питання, яке займе близько півтори години часу, воно буде об'ємне, і ми повинні проходити по повній процедурі по розгляду цього питання, і тому є велике прохання, щоб завершити політичні консультації. Я знаю, що комітет рекомендував, щоб усі фракції зустрілися з кандидатом на Голову Національного банку, і до четверга буде змога завершити політичні консультації, щоб ви змогли вийти на голосування і на позитивне рішення в четвер.

Оце ключові пропозиції на цей тиждень, які були обговорені і на нашій нараді з головами комітетів і на нараді з представниками і головами фракцій в четвер. Пропоную, щоб ми змогли ці питання проговорити і доповнити, можливо, і зняти деякі питання, які викликають застереження у Погоджувальної ради.

І нагадую, що сьогодні виступи розпочинаються справа, і запрошую до слова голову фракції "Блок Петра Порошенка" Артура Герасимова. Будь ласка. 

 

ГЕРАСИМОВ А.В.  Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні колеги, шановні виборці! Минулого тижня  Україна відзначала роковини трагічних подій Революції Гідності. Подвиг Героїв Небесної Сотні став взірцем мільйонам українцям, які піднялися на захист  Вітчизни в час зовнішньої агресії. Ми дали гідну  відсіч ворогу  і за короткий проміжок часу остаточно вирвалися  із орбіти Кремля, чого не могли зробити останні 300 років.

Наприкінці минулого тижня українська делегація повернулася із Відня, де проходила зимова сесія Парламентської асамблеї  ОБСЄ. Цього року на полях асамблеї ми вперше у ЄС продемонстрували для парламентарів країн ОБСЄ та представників дипломатичного корпусу український фільм "Кіборги" на великому екрані. Фільм змусив багатьох іноземних політиків більш глибоко усвідомити всі жахіття розв'язаної Росією війни. Я особисто бачив неприховані емоції наших європейських  та  американських партнерів під час перегляду кінострічки.

Від імені фракції Партії "Блок Петра Порошенка" хочу щиро подякувати усім, хто доклав зусилля, бо у Відні з'явилася правдива розповідь про війну в Україні. І окрема подяка усьому творчому колективу, який створив шедевр українського кінематографу.

Тепер щодо порядку денного. Фракція Партії "Блок Петра Порошенка" вважає невідкладним завданням на цей тиждень заповнювати кадрові прогалини. Передусім мова йде про обрання нового Голови Національного банку. Нагадаю, що профільний комітет підтримав подання Президента України щодо призначення Якова Смолія на цю посаду. Також потрібно якнайшвидше затверджувати новий склад ЦВК.

Також не можна оминути увагою обрання аудитора НАБУ. Нагадаю, перевірка діяльності цього органу не проведена ще за 2016 рік. Наголошуємо на позиції нашої фракції: кандидат повинен бути неупереджений та професійний для надання реальної оцінки використання фінансів цим органом. І, між іншим, досить показово, що Марта Борщ, яка була одним із кандидатів, відмовилася від посади аудитора на користь адвокатського захисту депутата-втікача Онищенка. І я б хотів звернутися до частини антикорупційного комітету, особливо до Єгора Соболєва, у якого сьогодні день народження, та Сергія Лещенка з проханням більш ретельно перевіряти кандидатів перед тим, як активно нав'язувати їх парламенту.

Також наша фракція цілком і повністю підтримує розгляд у вівторок питань соціального захисту військовослужбовців. Однак ми вважаємо, що у переліку цих питань обов'язково має бути проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів щодо створення Міністерства України у справах ветеранів (7505). На сьогоднішній день майже два десятки міністерств і інших державних структур і відомств займаються соціальним захистом ветеранів війни. Вважаємо, що має функціонувати єдиний державний орган, який буде нести відповідальність, підкреслюю – відповідальність за всю роботу із соціального захисту ветеранів війни та учасників АТО.

Наступне. Наша фракція вимагає від Верховної Ради дати можливість профільному комітету почати роботу над проектами Закону про створення Антикорупційного суду. Мова йде про внесені Президентом України законопроекти 7440 та 7441. Також ми вимагаємо результативного голосування і по законопроектам, які були внесені Президентом України щодо скасування електронного декларування громадських організацій. Я маю на увазі 6675 та 6674.

Також фракція Партії "Блок Петра Порошенка" вважає необхідним на цьому тижні розглянути законопроект 7466 щодо ефективного управління майновими правами у сфері авторського права. Зокрема законопроект передбачає введення світових норм регулювання у цій сфері та забезпечує прозорість та посилення захисту авторських прав в Україні.

Наша фракція також пропонує невідкладно розпочати процес подолання проблеми із побутовими відходами. Наразі маємо два пріоритетні законопроекти у цьому напрямку: 4835-д, який запроваджує передумови для використання відходів як альтернативного джерела енергії, та 6602, який вводить європейські стандарти поводження і утилізації відходів. Наголошую, що ефективна утилізація відходів – це запорука здоров'я всього суспільства та збереження природи України для наступних поколінь.

Насамкінець фракція партії "Блок Петра Порошенка" пропонує розглянути та остаточно ухвалити найближчими днями законопроект 7322 щодо реформування дипломатичної служби в Україні.

І наостанок загострюємо увагу щодо необхідності врегулювання питання справедливого нарахування пенсій військовим пенсіонерам. Вважаємо важливим завданням парламенту допомогти уряду напрацювати дієві механізми посилення їх соціального захисту і пенсійного забезпечення.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пан Артур, хочу вас проінформувати, що питання 7466 "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права" стоїть у вівторок в першій половині дня. І я думаю, що ми його зможемо ще до обіду розглянути у вівторок.

А питання про скасування декларування громадським діячам (6675 і 6674) стоять на четвер теж в першій половині дня. І ми повинні, і я впевнений, що ми до них дійдемо і розглянемо ці питання. І я впевнений, що зал підтримає ці пропозиції.

Дякую вам.

Голова фракції Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Шановний Голово, шановні колеги, хочу оголосити пріоритети "Народного фронту" як на цю пленарну неділю, так і на восьму сесію загалом.

Закликаємо підтримати ініціативу "Народного фронту" звернутися до міжнародного співтовариства засудити і не визнавати вибори президента Путіна на тимчасово окупованій частині української території – в Криму та Севастополі. Сьогодні важливо всіх мобілізувати. Незаконні вибори є порушенням права. Порушення права призводить до втрати легітимності в цілому. Після 18 березня закликаємо Раду дати оцінку в цілому цим подіям.

Ми будемо наполягати насамперед продовжувати антикорупційні реформи, розпочаті урядом Арсенія Яценюка, а саме: створити незалежне антикорупційне судочинство. Відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії треба доопрацювати законопроект про Вищий антикорупційний суд з такими правками. Перше, включити представників міжнародних партнерів у процес відбору суддів. Наголошую, відбору, а не затвердження. Вища кваліфікаційна комісія суддів України матиме повноваження остаточно схвалювати кандидатів у судді. Однак, ВККС не зможе ігнорувати недовіру, висловлену Громадською радою, коли йдеться про явну брехню чи конфлікт інтересів кандидата. Юрисдикція Антикорупційного суду має відповідати юрисдикції НАБУ і САП.

Маємо прибрати надмірні кваліфікаційні вимоги до кандидатів в антикорупційні судді, зокрема слід відкинути вимогу про 5 років стажу для суддів – це не потрібно в суспільстві, яке тотально недовіряє суддям. Судові та апеляційні рішення зможе ухвалювати кожен суддя, який пройшов процедуру відбору. Антикорупційний суд має бути не лише створеним на папері, а й постійно дієздатним. Тому треба прибрати вимогу про призначення щонайменше двох третин від загальних складу суддів для його роботи. Мусимо забезпечити всі інші законодавчі рішення, необхідні для повноцінного і дієвого старту діяльності Антикорупційного суду, щойно законопроект буде ухвалений і готовий включитись в роботу.

Наступне. Мусимо зробити все, аби НАЗК нарешті розпочало повноцінну роботу, насамперед перевірку декларацій в автоматичному режимі. Ще необхідно якнайшвидше втілити рекомендації Венеціанської комісії щодо електронного декларування. Бажано зробити це до кінця березня.

Нарешті слід зняти законодавчу вимогу про обов'язкове декларування доходів громадськими активістами та особами, які отримують іноземні кошти за програмами допомоги, а також іноземними членами наглядових рад.

Наступне. Відкритий бізнес-реєстр залишається неповним без механізмів верифікації даних про кінцевих бенефіціарних власників.

Колеги, не менш важливою за боротьбу з корупцією є відсіч російській агресії – збройній, інформаційній, економічній. Ми з вами об'єднались і ухвалили закон про деокупацію України, яким Росія вперше визнається агресором, а окремі райони Донецької та Луганської областей і Крим – окупованими територіями. Закон нарешті набрав чинності. Тепер мусимо його впроваджувати швидко і комплексно. Закон вимагає розпочати підготовку консолідованої юридичної претензії до Росії щодо збитків від війни.

Кабінет Міністрів України має створити відповідний міжвідомчий орган. Необхідно ухвалити законопроекти про національну безпеку та про Службу безпеки України, а також законодавство, яке покращить взаємодію між Міністерством оборони і Генеральним штабом.

Крім того, мусимо законодавчо забезпечити аудит діяльності "Укроборонпрому" та створення незалежної наглядової ради цього державного концерну. Нарешті мусимо ухвалити в першому читанні законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної (5670-д). Цей проект – результат спільної роботи практично всіх фракцій, і він суперважливий для оборони від інформаційно-культурної агресії Кремля.

Щодо захисту економічної незалежності та конкуренції. Мусимо нарешті забезпечити анбандлінг – відокремлення діяльності з транспортування природного газу від секторів видобутку і постачання природного газу та від сектору електричної енергії). Цього вимагає, зокрема, директива Євросоюзу 2009-73. І ця реформа дозволить залучити американські та європейські інвестиції в українську ГТС та її модернізацію. Крім того, треба вдосконалювати законодавство про корпоративне управління. Звісно, не можемо забувати про виконання домовленостей, яких ми досягли з Міжнародним валютним фондом.

Також, шановні колеги, необхідно навести елементарний порядок у кількох важливих органах влади. Йдеться про призначення членів ЦВК, голови Нацбанку, Уповноваженого з прав людини, Рахункової палати тощо.

І насамкінець. Андрій Володимирович, звертаюся до вас, щоб ми десь в березні забезпечили проведення дня правоохоронних органів для того, щоб прийняти такі необхідні законопроекти, як 7547, 7547-1, 7286.

Дякую, колеги.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Олег Березюк, голова фракції "Об'єднання "Самопоміч". Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  Вельмишановні пані і панове! Найбільшою шаною і повагою до тих, хто віддав і віддає життя за суверенність і волю держави, є якість життя людей в цій державі і якість, чесність, прозорість і працьовитість влади.

Що ми маємо на сьогодні? На сьогодні ми маємо ситуацію, коли олігархат, відчувши, що люди зрозуміли, що їх дурять або вже обдурили, знаходить шляхи для того, щоб залишитися при владі, грабуючи людей через тарифи і ціни, і деякі з них навіть готові віддати суверенність України заради свого перебування "при кориті". Країна переведена в абсолютно злочинне ручне управління.

Міністерство фінансів вперто другий рік не фінансує програму підтримки швидкої медичної допомоги. При цьому другий рік швидка медична допомога, яка реформована, до речі, 4 роки тому, майже 5, недоотримує фінансування. Цього року лікарі швидкої медичної допомоги мають* зарплату на декілька місяців, а заміняти автомобілі і колеса у них взагалі грошей немає. Як уряд збирається далі проводити реформу, коли не може профінансувати того, що давно вже зроблено? І так мізерні плати у цих лікарів і фельдшерів на швидкій.

У Херсонській області усно голови об'єднаних громад інформуються працівниками і керівниками ДФС про те, що знижується на 30 відсотків ринкова оцінка землі, коли бюджети ОТГ пораховані на 2018 рік по попередній. Сьогодні ОТГ фантазують, що саме так олігархи при владі готують продаж землі за дешевшу ціну. Це шантаж ОТГ, взяття їх у заручники? Чи це справді бажання пограбувати людей?

За 10 хвилин до прийняття вечірнього бюджету, що є великим досягненням уряду, він був не нічним, а вечірнім, більше 10 мільярдів гривень було забрано у середніх, малих фермерів і передано 2-3 олігархам. Сьогодні уряд вперто не ставить на голосування закон 7403/2 для того, щоб повернути людям і селянам гроші туди, звідки їх забрали в інтересах декількох людей.

Міністерство фінансів, уряд вперто не хоче перенести Закон про пенсії військовослужбовцям. Програвши, "кинувши" людей у так званій пенсійній реформі з пенсійним осучасненням, сьогодні не говорить тим, хто захищає країну, яка буде їхня старість. Це все ручне управління заради пограбування. Тим часом країною розгул мільярдної корупції. І ті, хто цю мільярдну корупцію очолює або їх прихвосні, прекрасно і безпечно почуваються. Тільки в тюрмах сидять ті, які з ними борються. Це переслідування, це політичні переслідування, це знущання, які викликають агресію і ненависть людей до влади.

При цьому ми сьогодні не чуємо від коаліції про те, що на першому порядку денному має бути Антикорупційний суд, тому що Антикорупційний суд є загрозою для олігархату і вони не хочуть його приймати. А це не тільки вимога людей, це вимога і наших міжнародних партнерів, які втомилися спонсорувати олігархат, а не допомагати українській економіці бути стабільною.

І все це на фоні шантажу, шантажу дочасними виборами парламенту перед президентськими. Виявляється, є такий поговір у Верховній Раді, чутки, що коаліція образиться за те, що парламент не хоче прийняти Антикорупційний суд і розпустить цей парламент. Це кого ви дурите? Людей?

Сьогодні парламент має працювати! І працювати доти, поки не прийме Закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі з відкритими списками. Бо це є єдиний маленький, підкреслюю, не панацея, а запобіжник, що олігархат не відновить себе у наступній владі і не буде далі грабувати країну…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. … і не буде далі грабувати країну, і, в гіршому випадку, не здасть її суверенітет заради власної олігархічної влади.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна, фракція "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, щойно закінчилася Мюнхенська безпекова конференція, яка має для майбутнього світу стратегічний характер. На цій конференції були присутні президенти, прем'єри, міністри закордонних справ, міністри оборони, керівники спецслужб ключових країн світу. І я як учасник цієї Мюнхенської конференції, чесно, була дуже боляче задіта тим, як відносилися на цій конференції до вищих посадових осіб  нашої держави, а, як наслідок, це рикошетом б'є і по нашій країні.

Пустий зал під час виступу Президента України говорить про те, що лідери інших країн світу просто таким собі, на кшталт щось, демаршу показали, що вони не сприймають корупцію, не сприймають все те, що робиться  в державі з її управлінням. І ми з вами з країни надії та сподівань стрімко перетворюємося на країну тотальної корупції. Ми йдемо шляхом від захоплення всім світом того, що ми боремося за свободу, за незалежність, за мир, до зневаги до вищого керівництва держави, а це означає якось певним чином і до народу.

Єдине сподівання в тому, що все-таки ключові країни світу розділяють українську владу і український народ. І саме тому зараз в великих аналітичних колах обговорюється додатковий стратегічний план приведення в Україну миру разом з представниками України, в тому числі в тій роботі приймають участь представники нашої команди. І я хочу сказати, що ми  віримо, що мир в країні буде встановлений, якщо вище керівництво держави захоче не заробляти на крові і на війні, а захоче реально мир встановити. Я вам відповідально говорю, що шлях до миру існує.

Але в той же час ми зобов'язані зараз, і я тут підтримаю "Народний фронт", прийняти Закон про національну безпеку, де будуть всі без виключення складові, які потрібні сьогодні державі, щоб підтримати країну в такий важкий момент і створити фундаментальну основу для реальної безпеки держави як всередині, так і в світі.

І ви знаєте, що боляче? Боляче те, що заступник держсекретаря США Джон Салліван, виступаючи в дипломатичній академії Міністерства закордонних справ, сказав, що крім зовнішнього фронту у України є фронт внутрішній – рівноцінний за ступенем загроз. Він мав на увазі корупцію. А я думаю, що це не просто фронт, а це ціла війна влади з власною країною.

І додам: не меншу загрозу для національної безпеки сьогодні представляє руйнація економіки і соціальної сфери, власне, життя людей. І хочу сказати про деякі речі. Перше – це інфляція. Я хочу звернути увагу парламенту і уряду на  те, що зараз в країні почалася по суті гіперінфляція. Люди не можуть сьогодні співставити свої доходи з стрімко зростаючими цінами практично в усіх сферах реалізації товарів і послуг. І я можу сказати, що це є наслідком абсолютно злочинної роботи Національного банку.

Зараз звільняють голову Національного банку, але цього недостатньо. Хай вона має звіт в парламенті, перед парламентом і відповість на питання. Мусить бути створена тимчасова слідча комісія, яка нарешті розбереться з тим, як країну можна було довести до такої ступені інфляції і падіння соціальних стандартів.

Крім того, наша фракція застерігає, щоб ні в якому випадку не були проголосовані спадкоємці Гонтаревої та кишенькові банкіри Порошенка на пост голови Національного банку. Я маю на увазі Якова Смолія – це та людина, яка була спільником, по суті, проведення цієї ганебної грошово-кредитної політики. І не можна допустити, щоб це продовжувалось.

Крім того, наша команда, партія "Батьківщина", пропонує нову кредитно-грошову політику країни, яка  поставить на місце всі показники життя країни в економіці, в фінансах, в соціальній сфері. Нам не можна більше користатися тими фінансовими і грошовими стратегіями, які руйнують нашу країну.

Керувати Національним банком мусять професійні люди. Продовження ж такої фінансово-грошової політики означатиме свідоме вбивство національної валюти. Це матиме трагічний і незворотній наслідок. Ми вихід маємо…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Просто послухайте нас.

Я також хочу сказати про дві речі. RAB-тарифи – це чергове підвищення тарифів на електроенергію, яке готується. Ми вимагаємо скасування постанови про введення RAB-тарифів – це 30 мільярдів гривень, які покладе в кишеню Президент в корупційному середовищі. І закон 7403-2, який повертає аграріям середнього класу їх податки, які у них зараз практично виймають з кишень...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бойко Юрій Анатолійович, голова фракції "Опозиційний блок" у Верховній Раді.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікеру, шановні присутні, на наступному тижні наша фракція вважає, парламент повинен розглянути декілька принципових питань. Перше – це головне питання, яке турбує всіх людей в країні, є головним для того, щоб країна мала рухатися вперед – це питання завершення війни на сході. Ми вважаємо, що парламент повинен підтримати зусилля посередницької місії, яка працює під керівництвом спецпредставника Сполучених Штатів Америки і представника Російської Федерації, і забезпечити законодавчу підтримку цього процесу.

Наша фракція  категорично проти прийняття законів, які погіршують умови роботи цієї місії і не дають можливості вирішити питання відновлення територіальної цілісності нашої держави. Я маю на увазі так званий закон про реінтеграцію, який насправді, з нашої точки зору, є законом про відокремлення частини території нашої країни.  Зміна назви АТО на УЕС або вирішення, хто керує військами, не є вирішенням питання відновлення і повернення територій і людей в країну.

Друге принципове питання, ми вважаємо, що повинен бути наданий звіт уряду в парламенті і представлення Програми виходу з економічної кризи. Уряд працює вже майже два роки і немає представлення Програми виходу з економічної кризи, яка б дала можливість суспільству побачити, куди йде економіка країни. Якщо цього не буде, наша фракція наполягає на відставці уряду, як того, що не забезпечує вихід з економічної кризи.

В рамках цього, ми наполягаємо на перегляді бюджету на 2018 рік. Ми попереджали, що бюджет в тому вигляді, в якому він був прийнятий, дає багато біди для країни і погіршує умови життя наших громадян. На жаль, так і сталося. І сьогодні найбільш відповідальне рішення, яке повинен прийняти парламент, це зменшення тарифів на комунальні послуги, це зменшення витрат на силовий блок, що надасть можливість виділити ресурси для того, щоб підвищити соціальні виплати і підтримати наших людей.

Так само час показав, що ми були праві, коли подали заяву про відміну так званої медичної реформи, яка сталася останнім часом. При спілкування з людьми з різних областей ми бачимо, що ані люди, ані лікарі не розуміють, що це за реформа? І більше негараздів, ніж ті, що зараз є в найбільш чутливій в соціальному плані галузі, яка є медицина, раніше не було.

Так само ми наполягаємо на розгляді постанови про відставку виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я пані Супрун як керівника, який не впорався з медициною в країні і діяльність якого породила проблеми, які ще раніше ми не мали, і епідемії, які вже були вирішені в минулому і сьогодні стали, на жаль, загрозою національній безпеці нашої країни.

І, останнє питання, яке ми вважаємо є принциповим на цьому тижні. Ми вважаємо, що чотири закони, які є в парламенті по підтримці переселенців (хочу нагадати, що їх півтора мільйони людей, які починають своє життя з нуля, живуть в різних областях України, живуть важко, не мають прав), вони повинні бути прийняті. Перш за все це закони, які стосуються матеріальної підтримки, відшкодування вартості втраченого житла і втраченого майна. Якщо уряд не знає, де брати гроші, ми підкажемо.

Друге питання – це надання можливості цим людям відчувати себе повноцінними громадянами України і приймати участь в політичному житті країни. Це мається на увазі вибори і взагалі отримувати всі ті права, які мають громадяни України.

Хочу нагадати ще раз, що це чотири закони авторства різних фракцій, і ми наполягаємо, щоб ці законопроекти були розглянуті на цьому тижні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ляшко Олег Валерійович, голова фракції Радикальної партії. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Минулого тижня я працював на сході України: в Харкові, Запоріжжі, Маріуполі, Дніпрі. Під час численних зустрічей з людьми ключове питання – неконтрольована інфляція, ціни, підвищення тарифів, вартість комунальних послуг, продуктів харчування. Ключове для людей – це низькі доходи і відсутність можливості заробляти в рідній країні – от що хвилює людей. Усі інші теми не хвилюють.

Команда Радикальної партії пропонує план дій, який дасть можливість вирішити ці проблеми. Перше – питання по цінах. Уряд минулого року прийняв рішення і скасували державне регулювання цін на продукти першої необхідності і товари широкого вжитку. Абсолютно неправильне, абсолютно антилюдське рішення, коли мільйони пенсіонерів, малозабезпечених, нужденних людей повинні переплачувати втридорога, тому що на цьому наживаються спекулянти.

Наша команда вимагає звіту уряду  в парламенті щодо врегулювання ситуації з інфляції і з цінами. Разом із  урядом за інфляцію відповідає Національний банк, який проводить політику вилучення коштів з економіки, політику знецінення доходів українців,  навіть тих мізерних зарплат і пенсій підвищення з'їдає інфляція і недолуга політика Національного банку.

Ми підтримуємо наших колег і наша вимога, перед призначення нового голови Національного банку –  звіт Гонтаревої, яка 9 місяців перебуває у відпустці, і відповідальність Гонтаревої і Президента Порошенка, які, фактично, і Гонтарева і Смолій  виконують політику Президента Порошенка, спрямовану на зниження доходів українців, на обкрадання українців. Ми вимагаємо відповідальності і звіту.

Наступне – тарифи. Уряд за черговий кредит Міжнародного валютного фонду знову хоче підняти ціни на газ. Віце-прем'єр Кістіон заявив, що рентабельність Державної компанії "Укргазвидобування" 250 відсотків. Куди піднімати тарифи? За чий рахунок ця рентабельність? Колумбійські наркобарони не заробляють стільки на продажі наркоти, як у нас влада на продажі газу для українських громадян!

Тому ми вимагаємо відмовитися від планів підвищення тарифів, провести аудит "Нафтогазу", "Укргазвидобування": чи інвестуються ці кошти у видобуток, у збільшення видобутку власного газу, в модернізацію, в енергозаощадження? Тому що 70 мільярдів гривень субсидій на комуналку і менше мільярда гривень на заміну вікон, котелень, теплотрас, дверей, утеплення будинків. Тобто фактично консервують бідність, енергозалежність замість того, щоб занижувати вартість комуналки і знижувати вартість газу через збільшення видобутку власного газу, власного торфу, власного вугілля.

Мільярди виплачують за імпортне вугілля, а шахтарі із Селидове зарплати не отримують, а шахтарі Нововолинська шахту добудувати не можуть, а інвестиційні програми розвитку "Червоноградвугілля", державної компанії, не затверджуються, зате мільярди платимо за імпортне вугілля.

Наступне, у Маріупольській лікарні № 1 я познайомився з Марією Михайлівною, яка сиділа, чекала своєї черги до лікаря. У неї 44 роки стажу і півтори тисячі гривень пенсії. І поряд з нею сиділи її подруги, які таку саму копійчану пенсію мають. І тому найбільше постраждали це ті, хто мають великий стаж і низькі доходи: колгоспники, працівники інших професій.

Ми вимагаємо від уряду переглянути цю пенсійну реформу і врахувати обставини, коли колгоспники працювали за трудодні, за галочку, за мішок дерті чи зерна, отримували копійчані зарплати і як наслідок сьогодні мають копійчані пенсії.

Ми вимагаємо від Голови парламенту поставити на розгляд питання про внесення змін до Конституції для того, щоби основною аграрного устрою України були фермери, розгляд питання державної підтримки фермерського господарства, сімейних ферм, кооперативів. Коли сьогодні влада відмовляється в селян купувати молоко, мотивуючи тим, що воно неякісне. Я не знаю ні однієї людини в Україні, яка померла від українського молока. Усі виросли рожевощокі, мордатенькі і пузатенькі на українському молоці. Коли дорвалися до влади і почали пити коньяк і віскі – українське молоко вже виявилося неякісним. А потім нам будуть бодягу завозити з Польщі на пальмовій олії чи на хімії, а українські селяни будуть без роботи і без корів.

Руки геть від корів і  від українських селян!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від "Партії "Відродження" Бондар Віктор Васильович. Будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимировичу, шановні колеги, ну дійсно, напевне,  після останніх зустрічей от з людьми по Західній Україні (я проїхав, послухав) навіть важко коментувати все те, що люди говорять: розчарування і  зневіра в українській владі, в спроможності держави їх захищати і в спроможності держави їх підтримувати і давати соціальний захист, давати якусь роботу, давати гідну заробітну плату. Більше того, глобальне розчарування в непрофесіоналізмі влади, непрофесіоналізмі уряду, в відсутності  практично влади на місцях.

Люди відверто сміються з  тих подій, які сьогодні читають в Інтернеті, дивляться по телеканалах про те, як діє влада. Людей дивують відверті якісь маразми, які відбуваються, коли урочисто відкривають  шкільні туалети "з танцями, бубнами" і так далі, відкривають смітники з танцями, шариками і так далі. Це викликає подив.

Але найбільший подив викликає те, що наробили за останні роки. Люди говорять,  що оцей бардак, який сьогодні відбувається, це нова назва його "144 проведених реформи". Цей бардак, на жаль, викликаний тим, що ми  дуже багато загралися. І загралися в іноземних фахівців, яких привозили, які повтікали, яким давали  мільйонні зарплати, і ніхто не запитав, куди  вони ділися, ці фахівці. Загралися в тому, що останні фахівці, які  сьогодні сидять, половина уряду, так само граються з суспільством. Вся країна з подивом дивиться на суперечки між Москалем і Супрун, і більшість населення підтримує в цій ситуації  главу Закарпатської обласної адміністрації.

Наша фракція вже два роки говорить  про те, що Супрун не відповідає своїй посаді, що ця медична реформа – це  катастрофа  для України, що 66 тисяч лікарів вже виїхало з цієї країни. Радник міністра охорони здоров'я Польщі відверто говорить, що вони чекають наших лікарів і готові автоматично визнавати дипломи про українську медичну освіту. Це говорить про те, що та реформа, яка робиться, вона робиться заради знищення медичної допомоги в Україні. І по суті, це підштовхує лікарів їхати з країни, а це говорить про те, що завтра не буде кому лікувати. Сьогодні воно тримається на останньому подиху. Але ніхто не помічає, всі рахують, що так нормально. І не дає уряд відповіді, що робити з цим міністром.

Хоча, на наш погляд, в уряді потрібно точечно проводити зміну не одного міністра, а, як мінімум, п'ять-десять, тим більше, що половина вже написала заяви, самі повтікали, їх немає на робочих місцях. То чого коаліція не подає пропозицій? Чого ви не вносите людей професійних, які готові очолити міністерство і навести там нарешті порядки?

Ми багато говоримо про те, що сьогодні відбувається. Де гроші, люди питають, Міжнародного валютного фонду, які за чотири роки отримала країна? Хто дасть публічний звіт, скільки грошей отримано і куди вони були спрямовані: які заводи побудовані, які проекти зроблені, де ці кошти поділися?! Ми вимагаємо від уряду дійсно публічного звіту за чотири роки. Що буде наступних два-три роки з обслуговуванням цих коштів, звідки вони будуть братися? Ми вимагаємо публічного звіту, який реально справжній стан в економіці країни? Не "хвалебні оди", які сьогодні розказують, а що реально відбувається.

Подивіться, що відбувається з промисловістю. Вона сьогодні задихається: нема обігових коштів, нема дешевих кредитів. Де державна програма підтримки? Немає її. Це значить, уряд не працює і уряд не бачить економічного розвитку країни. Зате частини провладної "верхушки" абсолютно нормально мають десятки підприємств по території Росії, інвестують у Криму. Є публічні звинувачення журналістів, розслідування, показують народних депутатів, можновладців, які офіційно мають компанії в Росії, отримують мільярдні кошти, сплачують податки. І ніхто не піднімає питань. Зате вся правоохоронна система ганяється за дрібними підприємствами по країні, шукає сепаратистів.

Останній приклад, закупівля локомотивів в Сполучених Штатів. За кредит державного українського банку мільярд доларів! У нас два підприємства в Україні: Дніпропетровський електровозобудівним  завод, який спільно з "Siemens" робить електровози найсучасніші, і Запоріжжя зі "Skoda" підписало угоду на виробництво тепловозів. А ми закуповуємо за державні кошти в Америці локомотиви, програма на 7 років!

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд додайте.

 

БОНДАР В.В. І міністр нам пише про те, що за 5 років у нас буде надшвидкісна система "Hyperloop", це надшвидкісні потяги, які будуть рухатися по всій території України, 500 кілометрів на годину, в вакуумі. А закуповуємо тепловози на 7 років.

Про що ми говоримо? Це колапс! Колапс думки і того, що робить держава. Одна рука не знає, що робить друга. Завантажте свої підприємства на мільярд доларів, ви отримаєте десятки тисяч робочих місць.

Я вже не говорю про тарифи…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Степан Петрович Івахів, група "Воля народу". Будь ласка.

 

ІВАХІВ С.П. Оскільки колега висловлюється досить емоційно, я попробую внести зміни в цей виступ.

Шановний пане Голово! Дорогі колеги! Дуже хотілося б, щоб Погоджувальна рада задавала темп роботи парламенту на тиждень вперед. Але замість конструктивного підходу люди вже звикли чути взаємні звинувачення політиків. Різні політичні сили у Верховній Раді чубляться, бо вже живуть виборами, причому навіть не 2019 року. Засилля результатів різноманітних соціологічних досліджень в ЗМІ та коментарі деяких політиків підводять суспільство до думки, що вже цієї осені можливі дострокові парламентські вибори.

Наближення виборів змушує політичні сили дбати про власні рейтинги. Наша депутатська група "Воля народу" не несе жодного політичного прапора, ми – позафракційні. Тому маємо привілей в цей складний для країни час думати не про рейтинги, а про людей, яких сьогодні чи не найбільше сьогодні турбують низькі зарплати, пенсії та постійне зростання цін на продукти, товари першої необхідності.

Сьогодні Україні абсолютно необхідне швидке економічне зростання. Деякі політики переконані, що для цього нам потрібно допомога МВФ. Інші певні, що вимоги МВФ є шкідливими для країни. Але, думаю, всі погодяться, що справжнім локомотивом економічного зростання в Україні є бізнес. Тому ми маємо створити всі необхідні умови для розвитку бізнесу, бо це призведе до збільшення поповнення бюджету і допоможе нам зменшити залежність від подібних міжнародних фінансових інституцій.

Але давайте подивимось, скільки законів, які б допомогли розвиватися реальному сектору економіки, Верховна Рада прийняла в минулому році? Одиниці. В той самий час, як десятки урядових, депутатських законопроектів, які направлені на дерегуляцію, спрощення ведення бізнесу, розвиток будівельної галузі, транспортної галузі, ІТ-сектору, розвиток приватної ініціативи на селі, лежать без розгляду місяцями.

Сьогодні уряд нам звітує про збільшення експорту. Але цих темпів недостатньо, бо імпорт збільшується ще швидше. І тому в 2017 році ми мали 2,6 мільярдів доларів негативного сальдо зовнішнього торговельного балансу. Але ж такого не має бути. Це колапс! Це при тому, що гіперінфляція дала можливість українським експортерам бути конкурентними на зовнішніх ринках та збільшувати надходження до бюджетну України від експорту. Тому уряд має зробити все необхідне, щоб покращити ситуацію. А ми як законодавчий орган маємо невідкладно прийняти всі необхідні для цього закони.

Ще одним важливим кроком для стабілізації економіки має бути призначення голови Національного банку України. Шановні колеги, на цьому пленарному тижні ми маємо нарешті поставити крапку в цьому питанні і призначити очільника НБУ, як і зараз інші вакантні посади. Наприклад, того ж міністра охорони здоров'я. Це ж абсолютний нонсенс, коли в країні йде надважлива медична реформа, але немає відповідального за неї міністра. Так з кого питати за результат?

Шановні колеги! Цього тижня ми маємо вкрай важливі законопроекти, реалізація яких дозволить зробити важливий крок у питанні розвитку реального сектору економіки, створення робочих місць. По-перше, це урядовий проект 2216а щодо діяльності технологічних парків, де на окремій території поєднується науковий, виробничий, кадровий потенціал для впровадження високоефективних видів техніки, технологій та продуктів нових поколінь. Дуже поширена практика на Заході. У світі їх існує близько 500, з яких 150 – в Сполучених Штатах Америки. Закликаємо прийняти законопроект і в цілому і на практиці використати цей передовий досвід.

По-друге, це законопроект 2475а про внутрішній водний транспорт. На жаль, Україна  сьогодні абсолютно не використовує ті логістичні можливості водних шляхів, надані нам географічним розташування. Тому депутатська група "Воля народу" переконана, що прийняття ініціативи дозволить залучити…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ІВАХІВ С.П. …інвестиції, надасть додаткові можливості до роботи нашої економіки.

І останнє. Я хотів би звернутися до Голови Верховної Ради. Шановний Андрій Володимирович, останні роки наша країна, на жаль, перебуває в постійних кризах – політичних і економічних. Наближення до виборів завжди загострює кризи. Цьому сприяють як внутрішньополітичні чвари, так і зовнішні втручання зацікавлених країн. Але в самі важкі для країни часи Верховна Рада…

 

ПАРУБІЙ А.В. Є загальне правило, загальний час.

Я згоден з вами, я закінчу вас. Ви кажете, що в найважчі часи Верховна Рада відігравала вирішальну роль, я можу це цілковито підтвердити.

І більше того, друзі, я під час Погоджувальної ради вже кілька виступів почув про дочасні вибори. Давайте ми цю тему відставимо в бік. Скільки працює Верховна Рада, стільки ж і точаться чутки про дочасні вибори. Для мене немає жодних сумнівів, що сценарій дестабілізації дочасних виборів – це є зовнішній сценарій. І хочу вам повідомити, що вибори в Верховну Раду відбудуться згідно Конституції в останню неділю жовтня 2019 року. А нам треба думати не про вибори, нам треба думати про стабільну роботу парламенту, про те, щоб парламент демонстрував якісну, ефективну роботу, і навколо цього нам необхідно об'єднуватися.

 

ІВАХІВ С.П. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре, пане Степане, я почув. І Закон, зокрема, про технологічні парки – це буде один з найважливіших законів на наступний пленарний тиждень. Я знаю, по ньому є загальна підтримка.

Зараз 2 хвилини: Ірина Геращенко, а потім – представник уряду Степан Кубів.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, дійсно, саме сьогодні 4 роки тому, розпочалися трагічні події в Криму, коли так звані "зеленые человечки" і "вежливые люди" захопили, по суті, приміщення Верховної Ради Криму і це призвело потім до анексії української території.

Повністю підтримую позицію колег по коаліції з "Народного фронту", що ми маємо прийняти відповідну заяву про неприйнятність виборів в Криму, де сьогодні, по суті, таким чином легітимізується крадіжка Криму через насильницьку паспортизацію громадян України і залучення їх до виборів президента іншої держави. Єдине прохання, щоб тут були враховані так само ті зауваження, які зробило Міністерство закордонних справ, щоб ми діяли в одному ключі.

І так само, шановні колеги, хочу до всіх звернутися з наступним. Минулого тижня ми мали чергову зустріч з родинами політв'язнів Кремля. І вони слушно зауважили, що Європейський парламент ще у жовтні минулого року прийняв резолюцію, де перерахував всі прізвища політв'язнів Кремля. Ми з вами прийняли дуже багато і відповідних заяв, і документів, де зафіксували російську агресію, неприйнятність анексії Криму.

Але ми розробили на прохання родичів політв'язнів Кремля, із залученням консультацій з нашими дипломатами, таку резолюцію. І я би просила всіх вас підписати її, щоб це була спільна позиція всіх фракцій, Голови парламенту, всіх депутатів, і прийняти спільно дві декларації. Першу – це та пропозиція, яку "Народний фронт" ініціював дуже правильно щодо неприпустимості визнання виборів у Криму. І ми маємо доносити ці три тижня до кожного нашого партнера на Заході. І другу – це позиція відносно тих страждань, які сьогодні несуть люди на окупованих територіях і політв'язні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Кубів Степан Іванович. Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я ви знаєте, минулого тижня уряд прийняв низку важливих рішень, серед них підвищення пенсій військовим пенсіонерам. Майже 500 тисяч військових пенсіонерів отримають підвищення пенсій в середньому на 1500 гривень.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман чітко сказав і дотримався слова, що військові пенсії будуть підвищені з 1 січня. Ця обіцянка виконана. Ми тримаємо слово і тримаємо відповідальні рішення, за якими працює наш уряд.

4 роки тому Росія окупувала український Крим, намагаючись знищити Україну. Цей день 4 роки тому став початком економічної кризи, яка стала наслідком окупації територій України, втрати значної частини економіки. В дні Майдану, окупації Криму, війни на сході України гідність, людина, людяність – це те, про що ми повинні щоденно думати і виконувати свої обіцянки.

Але плани окупанта не збулися. Уряд зупинив падіння економіки і заклав основи економічного росту, розпочав відновлення зруйнованої мережі українських доріг, зупинив падіння видобутку українського газу, почав робити реальні кроки до нашої енергонезалежності, розпочав перебудову на сучасній основі освіти і охорони здоров'я, постійно підвищував соціальні стандарти.

Усім нам дуже хотілося, щоб країна змінювалась швидше. Але треба розуміти, що ми сьогодні маємо виправляти те, що було втрачено за багато попередніх років. Нагадайте, в які роки скільки відремонтувалось доріг, як за ці два останні? Згадайте, як багато років грабували місцеві бюджету і збирали все в центр. Чи пам'ятаємо ми, що приблизно 70% боргу, який сьогодні є тягарем України, сформовано до 2014 року?

Минуло тижня в Києві відбулася Європейська конференція, на якій обговорювався хід змін в нашій державі. І всі наші партнери говорять про те, що в останні роки зроблено більше ніж за всі роки  з початку незалежності України. Вони бачать, в яких непростих умовах ми сьогодні це робимо. У той же час ми розуміємо, що в цій ситуації, яку ми маємо в країні, потрібно ще більше зробити разом гілкам влади. Тому дуже важливо, що сьогодні, коли вже на горизонті маячать майбутні вибори, не змарнувати ту роботу, яка робиться, і продовжити будувати свою незалежну заможну українську державу.

Абсолютно підтримаю позицію Голови Верховної Ради Андрія Парубія. Тут я нагадаю слова Блаженнішого Любомира Гузара, який народився саме сьогодні, у цей день 85 років тому. Він сказав, що єдність – це теж дар Божий. І мені здається, що всі хочуть його взяти на власних умовах. Ніхто не хоче змінюватися. Кажуть, нехай весь світ зміниться, але не змушуйте змінюватися мене. Величність цінностей "Бог і Україна" – це творення української державності для тих людей, які люблять Україну.

Закликаю займатися роботою, а не політиканством. Від уряду хочу подякувати Верховній Раді, всім депутатам за конструктивну співпрацю, яку ми маємо останнім часом. І хочу закликати продовжити ту роботу заради майбутнього країни.

Тому я дякую за підтримку на минулому пленарному тижні важливих законів: 7114-д про кредитний реєстр і законопроекту Андрій Володимирович Янчук про товариство з обмеженою відповідальністю. Переконаний, що тиждень буде не менш продуктивним.

До розкладу цього тижня уряд підтримує і дякує за співпрацю Голові Верховної Ради, Апарату парламенту, керівникам фракцій, кожному депутату. Наші пріоритети, які ми приносимо, надали підтримку на цьому тижні законопроекти з блоку 35-и економічних ініціатив, які раніше представляв Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Зокрема прохання підняти в списку, підтримати в другому читанні 3096 щодо дерегуляції газової галузі. Це питання енергетичної безпеки. 6027 захист прав кредиторів. 7180 корпоративне управління в держбанках, важливий, зокрема, для міжнародних партнерів.

Разом з тим законопроекти 7388, 7409, 7448, 7523, 7536, 7537, 7538, 7539, 7549, 6430, 8042…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І.  8043, 8044, 8045, 8046, 8049, 8050, 8051, 8052, 8053, 8054 є прохання включити до порядку денного, що я і передам  в письмовій формі.

Дякую, Андрій Володимирович вам! Дякую, шановні колеги!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Документи передайте в Апарат, щоб ми їх долучили до порядку денного наступної сесії.

Нагадаю, сьогодні  голови комітетів зліва розпочинають.

І Андрієвський, пан Дмитро, ваш перший виступ від голів комітетів, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.  Дякую.

Шановний Андрій Володимирович і шановні колеги! На превеликий жаль, у нас складується сумна традиція згадувати про житлово-комунальні господарства під час надзвичайних подій. От остання з них трапилася у Харкові, коли в 20-градусний мороз без опалення залишилося більше 600 будинків, 26 шкіл, 21 дитячий садочок, 14 медичних закладів. Головна проблема – зношеність інженерних  мереж, на реконструкцію яких хронічно не вистачає  грошей. Разом з тим в значній мірі врегулювати це питання може прийняття законопроектів, які  вже по півроку чекають свого розгляду Верховною Радою.

Андрію Володимировичу, ми з вами говорили про законопроект 7083 щодо врегулювання заборгованості підприємств теплокомуненерго та  водоканалів та законопроект 6578, який забороняє арешти коштів на рахунках підприємств житлово-комунального господарства, які надані міжнародними фінансовими організаціями для реалізації інвестиційних проектів. Це ж абсурдна ситуація, коли міжнародні наші партнери надають кошти, які потім блокуються і не можуть бути використані якраз для реконструкції, а потім ми бачимо от такі надзвичайно погані наслідки. Пропонуємо включити ці законопроекти до розгляду найближчих засідань Ради.

Шановний Андрій Володимирович! На нараді голів комітетів ми узгодили необхідність розгляду у другому читанні законопроекту 3696 (будівельна амністія). Простий, зрозумілий, узгоджений з усіма фракціями законопроект, який підтримує, реально підтримує українців. І, на превеликий жаль, до 30 хвилин його розгляду не вистачило. Тому просив би його однозначно підняти в прохідну частину нашого засідання, 3696.

І на завершення хотів би звернутися до нашого шановного Першого віце-прем'єр-міністра. Степане Івановичу, хотів би сказати і подякувати за те, що була прийнята постанова щодо перерахунку пенсій військовослужбовцям, але, я впевнений, що це питання має регулюватися законом. Тому не зволікайте, будь ласка, з поданням…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Дмитро, 3696 стоїть у вівторок далі, але я планував його, якщо ми не дійдемо, в четвер поставити і змінити вже в денному розкладі. Тобто так, як ми домовлялися, так я і планую, і воно стоїть на сьогодні на вівторок, але ми зможемо в денному змінити, щоб в четвер воно було набагато ближче і було можливим для розгляду і для повноцінного вирішення цього питання.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Я знаю.

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу. Я хочу погодитися із своїм колегою керівником комітету, який говорить про те, що згадують ЖКХ лише, коли відбуваються якісь надзвичайні події, так само, децентралізацію згадують, коли треба десь відрапортувати, десь треба сказати, що у нас там просувається реформа. Але при цьому базові і ключові питання децентралізації не вирішуються в цій сесійній залі. Я хочу нагадати долю вже, напевно, славнозвісного відомого Закону про службу в органах місцевого самоврядування, яку цей парламент проголосував ще в лютому минулого року, вже рік назад. Потім ми отримали два зауваження Президента, одне технічне, друге абсурдне, пройшли його на комітеті в середині травня минулого року і за станом на сьогоднішній день цей законопроект не вноситься до сесійної зали.

Я знаю вашу позицію, Андрію Володимировичу, щодо допомоги розв'язати цю колізію. Але давайте будемо чесні і відверті, це питання блокує особисто Президент України Петро Порошенко, який хоче і вимагає запровадити в цьому законі механізм призначення заступників голів, сільських, селищних міських голів на конкурсних засадах через ту комісію, яку він тотально контролює, що є абсолютно неприйнятним для місцевого самоврядування! І саме тому цей закон перебуває в клінчі, і саме тому обіцянка Порошенка цей закон підписати до 1 травня минулого року не виконана.

Тому, Андрію Володимировичу, незважаючи на всі проблеми, ви знаєте теж дуже добре, які проблеми навколо цього закону є. Але я як голова комітету змушений вчергове на засіданні Погоджувальної ради вимагати включити цей законопроект в порядок денний, проголосувати його так, як проголосувати, показати всьому місцевому самоврядуванню, хто насправді за реформу місцевого самоврядування, а хто так тільки поговорити вийшов про це.

І друге, про що я не можу не сказати, це законопроект про внесення змін до деяких законів щодо посилення державних гарантій для гірських і високогірних населених пунктів. Цей закон пройшов комітет, ми рекомендували його – це 6439-д (депутатський) комітетський…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрій Володимирович.

Ми рекомендували його прийняти Верховній Раді. І дуже просимо, щоб цей законопроект все-таки, незважаючи на те, що його немає в порядку денному, щоб він був включений до порядку денного. Цей законопроект об'єднує позиції всіх депутатів, які опікуються питаннями гірських і високогірних населених пунктів. І прошу  його теж включити, поставити в якийсь зрозумілий день і час, щоб під це були голоси, ми його приймемо в першому читанні.

Якщо є якісь питання, ми їх доопрацюємо під час підготовки до другого читання.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Сергію.

Я теж нагадаю про ще один законопроект 6466, який ми в день місцевого самоврядування – це приєднання громад до міст, коли нам кілька голосів буквально не вистачило. І це був дуже поганий наш сигнал в день місцевого самоврядування. І, можливо, є сенс і  логіка в тому, щоб зробити окремий блок питань по місцевому самоврядуванню. Наперед підготуватися, провести розмову. Давайте ми порадимося, чи із паном Миколою Княжицьким порадимося: чи 6439 ставити цього тижня чи включити в блок?

Зараз не до дискусії, ви будете мати слово, ви скажете, але я підтримую цю позицію, ви знаєте. І лишень ми технічно подумаємо, чи пропонувати цього тижня? Цього тижня, говоримо відверто, дуже насичений порядок денний. Чи окремий зробити блок? Бо я нагадаю, нам треба нарешті вирішити і питання про державні символи. Теж це питання, яке перед нами стоїть. І це є ряд питань, які вже перезріли, які потребують негайного, невідкладного рішення. Нам просто треба подумати, що, можливо, окремим блоком для вашого комітету їх поставити і поетапно їх вирішувати.

Дякую.

Іванчук Андрій Володимирович, я тільки нагадаю, пане Андрій, ви один з двох комітетів, які ще не подали пропозиції до порядку денного. Дуже важливо, щоб до завтра подати ці пропозиції.

Будь ласка,  Іванчук Андрій Володимирович.

 

ІВАНЧУК А.В. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні учасники Погоджувальної ради! По-перше, я від Комітету економічної політики, Андрій Володимирович, хочу подякувати, що законопроект 6428 стоїть в четвер – це вдосконалення корпоративного управління товариств, де держава є засновником. Але воно в кінці, і я би попросив, Андрій Володимирович, його підняти.

Тепер що стосується порядку денного восьмої сесії. В мене є, Андрій Володимирович, прохання. Андрій Володимирович, в мене є прохання щодо порядку денного сесії. В нас є п'ять законопроектів, які регулюють питання банкрутства в Україні. Це дуже болюча тема… (Шум у залі) Банкрутства в Україні!

І я хотів би вас повідомити, що ми провели роботу з усіма авторами цих законопроектів і вони їх всі відкликають. На заміну ми вносимо один кодекс процедури банкрутства, в якому співавтори всіх фракцій і груп українського парламенту. Це збалансований документ, це дуже така сильна реформа, в яку ми вводимо нове поняття права фізичних осіб на банкрутство.

Цей законопроект, якщо ми його приймемо в цій сесії, дасть можливість більше чим 40 місць Україні отримати в рейтингу Doing Business.  І його очікують всі наші міжнародні партнери, вся наша юридична спільнота і весь український бізнес. Тому ми сьогодні зареєструємо цей новий законопроект і просимо його включити в перелік замість тих п'яти, які сьогодні зареєстровані.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І ще нагадаю для голів комітетів. Ми попередньої середи в  пленарний тиждень мали нараду голів комітетів і там формуємо послідовність блоків, які пропонуються. Тому хотів би закликати усіх голів комітетів відвідувати ці наради, брати в них активну участь. І це нам допоможе складати довготривалий план, а не тільки на найближчий пленарний тиждень.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрій Володимирович, шановні колеги! Я хотів би сказати, що протягом 2015-2018 років комітет, який я очолюю, неодноразово звертався до Кабінету Міністрів України стосовно здійснення заходів щодо посилення соціального захисту осіб, звільнених з військової служби та працівників органів внутрішніх справ.

І зараз ми звернулися не тільки до Кабміну, а ще й до Президента два тижні тому своїм рішенням з проханням подати на розгляд Верховної Ради  законопроект щодо перерахування пенсій військовослужбовців з урахуванням оновленого грошового забезпечення. Я підтримую керівників фракцій і хочу звернутися до Степана Івановича, щоб він передав цю теж інформацію, що комітет просить все ж таки внести законопроект з цього приводу, це раз.

Друге. Андрію Володимировичу, постійно буду нагадувати і просити розглянути законопроект № 3542. Це законопроект, який встановлює, що зміни до Кримінального кодексу і Кримінально-процесуального кодексу вносяться тільки окремими законопроектами, тобто за аналогією внесення змін до Бюджетного кодексу і Податкового кодексу.

Чесно кажучи, ми вже втомилися виправляти суттєві ці недоліки там різних депутатів, які своїми правками. Те, що зараз відбувається, ви ж знаєте, да? Терміново, в пожарному вже зараз знову вигляді вносять правки вночі, які потім приходиться нам виправляти. Знаєте, у нас, як постійно ми не можемо з цього анекдоту вийти, з цієї ситуації, коли один лікар пропонував хворому гланди рвати не тільки стандартним способом, а ще й через інші магістралі. Так у нас виходить з цього приводу і з внесенням змін до КПК і КК.

І останнє, законопроект № 5395 – це законопроект про славнозвісну...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. ... славнозвісну ситуацію, пов'язану із створенням, запуском Державного бюро розслідувань. Я хотів би ще раз чітко визначити, що комітет не буде відповідати на закиди, що ми стали на шляху його запуску. Я прошу вас 5395, для того щоб він почав працювати, для того щоб це відбулось, поставити і розглянути.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Андрію, ви мене, може, виправите, бо я провів з того приводу дві наради, з приводу законопроектів, які стосуються змін до Закону про ДБР. І наскільки мені повідомили на рівні Апарату, що ви, власне, комітет сказав, що необхідно ще деякий час для остаточних консультацій, щоб ви знайшли які з тих законів, власне, виносити, бо є три закони, які вносять зміни в ДБР. Давайте ми з того приводу окремо переговоримо, чи вже є готовність, чи нам ставити цього тижня чи наступного тижня.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Андрій Володимирович. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте проговоримо після Погоджувальної ради.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Так.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Готові? Дуже добре.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Та пане Андрію, переговоримо.

Будь ласка,  Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Завтра відбудеться засідання комітету, де ми плануємо розглянути, перше, це законопроект про дипломатичну службу (7322). І я дуже сподіваюся, що ми побачимо консолідацію від  всіх політичних фракцій і груп, і ми нарешті завершимо розгляд 37-и поправок цього дуже важливого закону. Оскільки це питання не  представників фракцій, це питання, щоб українські дипломати за 20 років незалежності нарешті отримали сучасний Закон про дипслужбу, який після ухваленого Закону про держслужбу відповідатиме інтересам.

Також завтра ми будемо розглядати дуже важливу постанову, зареєстровану паном Бурбаком, 7546, де є величезна підтримка. І ми вважаємо, так як ми засуджували вибори в Держдуму на тимчасово окупованому Криму, так само є і незаконними вибори, які будуть проводитися Путіним і Кремлем в Криму та в місті Севастополь. Ми це підтримаємо і тоді можемо відразу виносити в сесійний зал. Дякуємо ініціаторам за цей важливий текст звернення, зокрема "Народному фронту".

Також хочу сказати, що в середу на окремому засіданні комітету ми хочемо розглянути і заслухати правоохоронні органи, особливо ГПУ, щодо ситуації зняття санкцій з Колобова і Клюєва. І взагалі до 6 березня ГПУ має надати, інформувати ЄС щодо кримінальних переслідувань, подивитися, як там виглядає ситуація.

Також хочу сказати, що надзвичайно важливим є, оскільки на  минулому тижні був візит міністра закордонних справ Данії, коли буде конференція від Президента ми очікуємо, що нарешті з'явиться посол України в Данії – на червень. І також ми дуже сподіваємося, що уряд зможе представити бачення реального плану інвестицій, де будуть інновації, цифрова економіка,  і ми поїдемо в Данію з конкретним планом під цей європейський інвестиційний зовнішній план.

Також хочу сказати, що надзвичайно важливим є  антикорупційний пакет, Закон про Антикорупційний суд, скасування електронних декларацій для громадських діячів, іноземних членів наглядових рад, НАБУ – аудитор і прослуховування, самостійність за рішенням…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.  

 

ГОПКО Г.М. І 30 секунд. Також дуже важливим є Виборчий кодекс замість розмов про дочасні вибори. Я думаю, що всі, хто обіцяли 5 представників коаліції в 2014-у, це новий Виборчий кодекс, який надзвичайно важливо ухвалити.

І питання так само, був Міжнародний день рідної мови. Закон Ківалова–Колесніченка треба давно скасовувати, натомість закон від 76 депутатів 5678-д виносити в сесійний зал. Це надзвичайно важливе рішення, яке має об'єднати парламент.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, Микола Княжицький, голова Комітету з питань культури.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ще раз? Зараз він зайде, шановний пане Олександре. Дві хвилини, будь ласка, я даю поки слово пану Миколі. Зараз я головую на засіданні, це ж нормальна практика.

Прошу вас, будь ласка, пане Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. О, увімкнулось, так. Дякую.

Власне, Голова Верховної Ради хотів порадитися, оскільки його зараз немає, то я думаю, що ви йому передасте мою підтримку словам колеги Власенка, голови комітету, про необхідність прийняття законопроекту 6439-д про гірські населені пункти, який стояв у порядку денному на минулому тижні. Ми до нього не дійшли. І я би дуже просив, щоб ми все ж таки цей законопроект розглянули саме на цьому тижні в першому читанні, щоб він став каталізатором для того, щоб ми обговорили важку ситуацію, яка склалася зараз в гірських населених пунктах.

Крім того, просив би поставити на голосування Закон 1553 щодо спадщини ЮНЕСКО. Оскільки, як ми знаємо, зараз рік, коли ми приділяємо особливу увагу культурній спадщині. Це законопроект, який підтримується і Міністерством культури, і профільними відповідними організаціями, ініціатором якого є колега Васюник, просив би поставити цей законопроект.

Теж хотів би ще раз підтримати колегу Ганну Гопко і наголосити на необхідності врешті-решт виносу в зал законопроекту 5670-д про мову. У нас є декілька законопроектів про мову, але як ви пам'ятаєте, громадськість і більшість комітету, і більшість суспільства підтримує саме цей законопроект. І нашою відповідальністю перед українським суспільством є зараз у цій каденції Верховної Ради все ж таки змінити ситуацію і скасувати ганебний закон Ківалова і Колесніченка.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам.

І, будь ласка, до слова запрошується голова Комітету з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні друзі. Хотів би звернути увагу на реакцію агресора – Російської Федерації на прийнятий нами Закон про відновлення державного суверенітету. Це лишній раз підтверджує, що парламент України прийняв правильний, необхідний закон. І лишній раз підтверджує, що в нас є інструменти, законодавчі інструменти, щоб відстоювати нас в боротьбі з Російською Федерацією.

Саме тому я просив би і керівництво парламенту і керівників фракцій підтримати і звернутись до Президента прискорити внесення Закону про національну безпеку. Це системний, фундаментальний закон, який дуже довго виписувався Апаратом Президента в консультаціях з нашими партнерами. І я сподіваюсь, що цими днями буде внесений закон і це ще раз дасть нам можливість об'єднатися для захисту національних інтересів.

Також звертаю увагу, що завтра в першій половині дня буде стояти ціла низка соціальних законів на підтримку наших військовослужбовців, учасників бойових дій. Прошу сконцентруватись і їх підтримати.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, зараз пан Олександр Домбровський від Комітету з питань енергетики. Прошу.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги, я хотів би відреагувати на тези, які дуже часто почали звучати у парламентській залі, відносно дострокових парламентських виборів: можливості або неможливості. Я хочу звернути увагу, що з моєї точки зору дострокові вибори в Україні ідуть. Але, на жаль, люди голосують ногами, тому що сотні тисяч українських громадян кожного місяця виїжджають на заробітки або до північного сусіда або в країни Європейського Союзу, які для них створюють гарні умови для заробітної плати і для роботи.

І я хочу звернути увагу, що сьогодні при всій важливості інвестицій, не інвестиція являється ключовою проблемою України, а трудові ресурси. Тому що, коли починаємо будувати підприємство і заходять гроші, є серйозна проблема, де взяти кадри, які будуть працювати на цих підприємствах?

Тому я в черговий раз хочу наголосити, що Верховна Рада зобов'язана змінити свій алгоритм роботи для того, щоб наші рішення були більш ефективними і робота більш напружена. Я на кожній Погоджувальній раді буду це нагадувати.

Ми правильно говоримо про Закон про національну безпеку. А енергетична безпека є складовою національної безпеки. І я дуже прошу завтра підтримати законопроект 3096-д, який дає можливість нам зняти бар'єри на шляху збільшення обсягу видобутку українського газу.

Я дуже прошу завтра підтримати Закон про підтримку "Чорноморнафтогазу", єдиного унікального підприємства в Україні після анексії Криму, яке є юридичним інструментом для захисту українських інтересів в Криму. Ми вже скільки років не можемо проголосувати цей закон! Комітет погодив всі пропозиції Президента. Прошу завтра підтримати.

Крім того…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте завершити 30 секунд, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Крім того, я просив би підтримати законопроект 6229 про забезпечення прозорості. Якщо ми з вами хочемо боротися з корупцією і в нафтогазовому секторі, і в енергетиці, нам потрібні закони, які не дають можливості в будь-який спосіб запроваджувати будь-які корупційні інструменти.

Крім того, я також просив би підтримати і включити, пані головуюча, я би просив додатково… (Не чути)

 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. ...3131 зафіксували. Я прошу секретаріат зафіксувати цей закон. Я зараз прошу слово пану Немирі, голові Комітету з питань прав людини. Прошу, будь ласка.

І слово для головування потім надається коліжанці шановній пані Сироїд. А наш спікер зараз повернеться буквально за кілька хвилин. Дякую.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані головуюча.

Шановні колеги! На жаль, в черговий раз в порядку денному тижня Верховної Ради немає законопроекту 6692, який стосується пенсійних забезпечень, виплат вимушеним переселенцям, громадян, які проживають в "сірій зоні" і громадян, які потребують таких пенсійних виплат на частині території, яку не контролює уряд України.

Як я і обіцяв, я звернувся до Європейської комісії, до комісара профільного, ми отримали позитивну відповідь. Підтриманий цей законопроект всіма ключовими комітетами, всіма фракціями. От остання підтримка від інституції Організації Об'єднаних Націй. Це підтримують люди України, підтримують керівники фракцій, підтримують керівники комітетів, підтримує Європейська комісія, підтримує Організація Об'єднаних Націй.

У мене питання: чому цей законопроект не виноситься для голосування? Оскільки у мене як у голови комітету вичерпуються парламентські способи згідно з нашими внутрішніми процедурами домогтися цьому, я вимушений буду сьогодні в черговий раз звернутися цього разу до "Великої сімки" послів для того, щоб, можливо, ще раз докласти зусиль, щоб законопроект про пенсійні виплати вимушеним переселенцям, громадянам України, які цього потребують, був в порядку денному.

І наступне я хочу сказати. Минулого тижня було оголошено звернення коаліції правозахисних організацій, які опікуються правами людини, стосовно ситуації, що склалася з обранням Уповноваженого Верховної Ради  з прав людини. Ви знаєте, що цю процедуру ми не змогли зробити з посиланням на якісь речі, які не відповідають взагалі закону…

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ви знаєте, що порушені були під час висунення кандидатур Паризькі принципи ООН, які передбачають незалежність, прозорість, що ця посада не має бути предметом для політичного торгу. Ви знаєте, що у нас існує правова колізія, коли зміни до Регламенту передбачають відкрите голосування, а Закон про Уповноваженого таємне голосування, і є законопроект 7018-1, який усуває цю колізію. Я закликаю Голову Верховної Ради  запустити по-новому процес обрання Уповноваженого…

 

СИРОЇД О.І.  Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітет з питань промислової політики, народного депутата Віктора Галасюка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна пані головуюча, шановні колеги народні депутати! Комітетом з питань промполітики і підприємництва підготовлено вже понад 40 законопроектів для розгляді у залі парламенту в першому і другому читанні. Я дякую за те, що нарешті цього тижня ми побачили низку промислових законопроектів у розкладі. І закликаю фракції та групи і профільні комітеті підтримати і проголосувати за законопроект про установу бізнес-омбудсмена, який буде розглядатися у середу. Це дуже важливий інструмент захисту, реального захисту прав, законних інтересів малого і середнього бізнесу в Україні. Сьогодні ця установа працює на основі меморандуму, але з прийняттям закону ми ще додатково підвищимо її ефективність.

Крім того, дуже важливий законопроект, який вже не один рік знаходиться готовий до розгляду в парламенті, 2216а про діяльність технологічних парків. Він готувався Міносвітою ще за часи його керівництва Сергієм Мироновичем Квітом. Маємо його невідкладно розглянути для того, щоб зняти бар'єри між реальним сектором економіки, освітою та наукою для того, щоб вони працювали на розвиток української економіки.

Крім того, я прошу підняти для розгляду законопроект про збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів, це криміналізація контрабанди лісу-кругляка, 5495. Він стоїть, але майже останнім на четвер. Це є пріоритетний промисловий законопроект. Прошу поставити його у першій половині дня.

Крім того, прошу додати до порядку денного законопроект 7365 на захист українських експортерів. Це дуже важливий промисловий, інвестиційний, антикорупційний законопроект, який, до речі, включений Прем'єр-міністром до топ-35 найбільш пріоритетних економічних законопроектів. Треба його розглянути, прийняти і зняти той корупційний, абсолютно штучний тиск на українських експортерів, який сьогодні відбувається через недолуге законодавство. Прошу 30 секунд.

 

СИРОЇД О.І.  30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ГАЛАСЮК В.В. Крім цього, я хочу зазначити, що колеги чули декілька заяв шановного посла Європейського Союзу, а також одного з очільників генеральних директоратів Єврокомісії з критикою законопроекту "Купуй українське, плати українцям". З тих фактів, які вони наводять, мені абсолютно очевидно, що їх дезінформують щодо суті та механізму дії цього законопроекту. По-перше, він відповідає національним економічним інтересам. По-друге, він відповідає нашим умовам участі в Угоді про зону вільної торгівлю з ЄС.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики народного депутата Вікторію Сюмар.

 

СЮМАР В.П. Шановна пані головуюча і шановні колеги, в нас надзвичайно важливі два законопроекти на цьому сесійному тижні.

Перший стосується нашого комітету, це комітетський законопроект про зовнішню рекламу. Це важливий документ, який може нарешті навести лад в сфері зовнішньої реклами, де сьогодні відвертий бардак, скажемо відверто. І дуже прошу вас, представників фракцій, розглянути на своїх фракціях цей документ, тому що він реально є реформаторським, над ним працював МЕРТ кілька років, міжнародні, громадські організації, зрештою він був доопрацьований нашим комітетом і там впроваджено цілу низку новацій.

Зокрема передбачаються прозорі конкурси для компаній, які хочуть бути операторами зовнішньої реклами. Там передбачаються чіткі норми, які можуть бути форми зовнішньої реклами. Лише чотири форми, щоб не було ось цього всього, ну, безглуздого різноманіття, яке ми можемо сьогодні спостерігати, а це просто суцільний несмак на вулицях наших міст, які, даруйте мені, скажу, "уродуют" українські міста і районі центри, в селах цього, дякувати богу, менше.

Там передбачається конкретне встановлення ось цих конструкцій зовнішньої реклами тільки в тих місцях, які визначені картами, які ухвалюються органами місцевого самоврядування. Тобто ціла низка реформаторських новацій, які дозволять дійти до основного: до того, що українські міста будуть виглядати європейськими – і це та реформа, яку люди побачать. Нам, очевидно, потрібні реформи, які були би наявними.

Тому дуже прошу розглянути його, обговорити. До другого читання ми звісно його поправимо, це лише перше читання, всі пропозиції будуть враховані. В цьому немає політики, в цьому є важлива для країни річ і реформа навести порядок у сфері зовнішньої реклами.

І ще один історичний законопроект, як на мене. Я прошу додати 30 секунд.

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка, 30 секунд. Прошу продовжити.

 

СЮМАР В.П. Вже завтра ми будемо розглядати законопроект 7466 про колективне управління авторськими правами. Це урядовий документ, він розглядався профільним Комітетом з питань освіти. Але його історичну роль просто неможливо применшити, тому що поки ми не наведемо лад у цій сфері авторських прав, доти ми ніколи не станемо країною ні інновацій, ні поваги до інтелектуальної праці. Тому очевидно, що треба його підтримати і далі доопрацьовувати.

 

СИРОЇД О.І.  Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань транспорту народного депутата Ярослава Дубневича.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Добрий день, шановна головуюча, шановні колеги. Вітаю всіх присутніх з початком сесійного тижня і сподіваюся, що він стане для нас  продуктивним.

У вівторок на порядку денному стоять важливі інфраструктурні законопроекти, це законопроекти 6766, 4642, 6644, 5261, 2475, а також законопроект 6392. Про необхідність розглядів цих законопроектів я наголошував вже не один раз. Їх потребує галузь, їх потребує суспільство, їх потребує європейське співтовариство, оскільки вони розроблені у рамках імплементації європейських законодавствах в транспортній сфері України.

Коротко ще раз про суть законопроектів. Проект 6766 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг. Мета – вдосконалення законодавчого врегулювання будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування державного значення на умовах концесії, поліпшення інвестиційного клімату.

Проект Закону 4642-д зумовлений, прийняття цього закону зумовлено необхідністю змін у нормативно-правовій базі з метою її адоптації до законодавства ЄС. Він захищає права пасажира, відповідальним за безпеку якого повинен бути перевізник. Проект доопрацьований нашим комітетом, в нього враховані всі зауваження першого читання.

Важливий законопроект 6392 щодо змін до Повітряного кодексу. Його  прийняття прискорить провадження Угоди про спільний авіаційний простір.

Ще один авіаційний проект: 5261 про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо відповідальності до вимог національного і міжнародного законодавства в авіаційній галузі.

Чекає на свій якнайшвидший розгляд проект Закону про внутрішній  водний транспорт. Річкова галузь вже не може…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. …без базового закону. Також пропонується проект Закону  6644. Цей законопроект спрямований на збереження автомобільних доріг від передчасного руйнування перевантаженим транспортом. Законопроект дозволить забезпечити ефективний нагляд і контроль за порушниками встановлених норм.

Ще раз закликаю колег консолідуватись та врешті приділити  розгляду інфраструктурних проектів необхідний час і позитивно проголосувати дані законопроекти.

Дякую окремо Андрію Володимировичу за законопроект, поставлений в порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Ярослав. Як ви і просили на нараді: у вівторок після обіду. Ці питання виглядають, що вони далеко, але наш перший блок соціальний, я сподіваюсь, що він швидко пройде, бо там питання об'єднуючі. І тому я сподіваюсь, що ми, як і домовлялись, у вівторок  після обіду перейдемо до розгляду, власне, блоку питань вашого комітету.  Дякую вам.

Будь ласка, Лапін Ігор Олександрович.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, пане Голово! Доброго дня, шановні колеги! Хочу нагадати, що в розмовах і планах про приватизацію  державного майна на 2018 рік і реалізацію дохідної частини бюджету, ми якось так призабули про ключове – про новий закон.

Парламент схвалив законопроект 7066 18 січня. Попередньо, протягом осені 2017 року, активно велось обговорення і суспільство готувалось до великої приватизації. 8 лютого, нагадаю, проголосований законопроект підписаний спікером і направлений Президенту, там він поки залишається не підписаний.

Що це означає? Фактично 2 місяці ми не можемо без нового закону запустити приватизацію державного майна. І відповідно до норм  проголосованого законопроекту, а це десятки малих  підприємств, які могли бути виставлені на приватизацію за спрощеною процедурою через систему ProZorro. І це є своєчасна підготовка до приватизації також і великих об'єктів.

Тож до Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, окрім звернень в частині приватизації, надходять  документи щодо об'єктів, які або не варто приватизувати або їх приватизувати юридично невигідно власниками з надуманих причин і не передають. Так в груді комісія розглядала питання щодо передачі акцій "Івано-Франківського локомотивного заводу".  Нагадаю, що кошти за приватизацію місто сплатило в бюджет ще в  2017 році, але акції до цих пір не передані.

Хочу звернути представника уряду увагу на те, що 1 березня на засіданні Комісії з питань приватизації буде розглядатись питання доцільності приватизації "Чорноморського морського пароплавства", а це підприємство  ще з 2003 року почали доводити до банкрутства. Спільними зусиллями керівників правоохоронних органів та НАБУ вдалося за останній період покращити інвестиційну привабливість даного об'єкту і повернути 14 об'єктів нерухомості у власність.

Тому загалом, щоб не втратити інвестиційні та стратегічні спроможності, які держава сьогодні має в активі державного майна, ми маємо провести грамотну, юридичну і виважену політику, а для цього потрібен підписаний Президентом закон і злагоджений…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я виясню цю ситуацію, чому закон до сих пір не підписаний. І я думаю, що ми вирішимо це в найближчий період, бо я був переконаний, що Закон вже підписаний про приватизацію, я проведу необхідні консультації з цього приводу. Дякую вам.

Довбенко Михайло Володимирович, будь ласка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, пропозиції комітету частково враховані у запропонованому розкладі засідань Верховної Ради України. Зазначу, що рішення комітету щодо зміни керівництва Національного банку підготовлені. Також сподіваюся, що ті наші законопроекти, які є в порядку денному, будуть розглянуті та підтримані, це надзвичайно важливо для нашої фінансової системи.

Але один з них, проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування (це реєстраційний 6027-д) попередньо запланований для розгляду на четвер у непрохідній частині, як це і було в останні декілька тижнів. Комітет наполегливо просить поставити його раніше, щоб цей важливий для відновлення кредитування законопроект був нарешті розглянутий.

Також просимо включити до порядку денного на цей тиждень проект Закону про кредитні спілки (реєстраційний номер  6405), це комплексний законопроект, який дозволить зробити перезапуск системи кредитної кооперації в Україні, яка, зокрема, є значущим чинником пожвавлення кредитування малих сільськогосподарських виробників.

Також протягом останніх двох тижнів були зареєстровані два законопроекти, які необхідно включити до порядку денного сесії, це проект Закону про рейтингування (8007) і проект Закону про установу фінансового омбудсмена (8055), просимо включити їх до постанови про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякуємо, пане Михайло.

Піднімали питання про законопроект 6027, я володію тим питанням. Мене тільки одне лякає, на вівторок аж три блоки: перший, дуже важливий ваш і потім транспорту. Ми просто можемо не встигнути дійти. І тому я буду рекомендувати, щоб, можливо ми 6027 не в блок вівторковий включали, а можливо в четвер його окремо розглянули. Ми ще подивимося по логіці, бо сьогодні увечері будуть фракції відбуватись і ми на засіданні фракції побачимо загальну картину підтримки або не підтримки тих чи інших законопроектів. Якщо воно буде ущільнюватись, 6027 можна буде поставити у вівторок. Але, якщо не буде ущільнення навпаки, ми тоді просто не зможемо перейти до питань транспорту, що вже було теж неодноразово. Доводиться стискатися для того, щоб ми виконували реалістичний порядок денний кожного робочого дня. Дякую вам.

Будь ласка,  Третьяков Олександр Юрійович.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Доброго дня, колеги! Доброго дня, Андрій Володимирович! Я бачу, що в порядку денному є деякі закони, які ми спілкувалися з приводу соціального захисту військовослужбовців. Але з 10 законопроектів, запропонованих Комітетом по ветеранах, тут стоїть всього два.

Саме головне, що тут немає Постанови Верховної Ради 7505 щодо  створення Міністерства у справах ветеранів. Хочу сказати, що я не виключаю, Андрію Володимировичу, що завтра фракція БПП буде блокувати трибуну, щоб ви поставили цю постанову. Сьогодні це питання буде розглядатись на фракції. По-друге, я не виключаю, що сьогодні на комітеті, де дуже багато буде ветеранів, я заявлю, що це не робиться. Я не виключаю, що люди можуть вийти на вулицю. 

Тому я дуже прошу не гратись цими речами, а дати людям шанс на те, коли вони захищають свою вітчизну, щоб вони знали, що держава про них буде далі турбуватися.

По-друге, я розумію, що ця заява Голови парламенту, що парламент буде залишатись працювати до виборів, які повинні бути в наступному році. Андрію Володимировичу, вибачте, це не ваша компетенція, це виключно компетенція Президента: розпускати чи не розпускати парламент. Тому  я хочу, щоб кожен займався не популізмом, а виключно своєю роботою.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Олександре, хочу вам повідомити, що я отримав лист від вашого комітету, і я можу цей лист вам надати, бо він за вашим підписом. І з того листа, де був перелік законопроектів, було вибрано не два, а раз, два, три, чотири, п'ять, шість – шість законопроектів, які готові до розгляду. Наголошую, не два, а шість.

Багато з тих законопроектів, які ви подали, вони ще не можуть стояти на розгляді, бо не мають комітету або не включені у порядок денний сесії. І фактично більшість з тих, які є в готовності до розгляду, вони є не тільки включені у порядок денний сесії, з них починає роботу Верховна Рада України. По тих, наголошую, які мають ступінь і стан готовності.

Якщо ви переглянете документ, який був вами підписаний, і виявиться, що там тільки два законопроекти, ну, тоді просто ви попрацюйте зі своїм апаратом на предмет того, чи вам подають правильні листи з приводу плану і пропозицій.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, будь ласка. Я наголошую: шість. Шість законопроектів, які рекомендовані, і в мене лист є на руках, знаходяться на розгляді, не тільки на розгляді, а з них починає роботу Верховна Рада України.

А з приводу роботи Верховної Ради  України, вибачте, рішення буде приймати Верховна Рада України. Я думаю, це не тільки законний конституційний спосіб, а це є найбільш стабілізуючий спосіб для роботи української держави. І в даному випадку, я думаю, що у нас є спільне розуміння з цього і з Президентом, і з Прем'єр-міністром України, що розпуск Верховної Ради – це  механізм дестабілізації в державі. І тут в нас є повне порозуміння і з Президентом, і з Прем'єром, і з більшістю Верховної Ради  України. І тому тут навіть немає підстав і місця для дискусії.

Дякую вам.

Будь ласка, Микола Величкович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! На цьому тижні буде блок в середу стояти стосовно молодіжної політики і захисту прав дитини. Тому комітет просить в середу першим законопроектом нашого блоку розглянути законопроект 6647 – про порядок виїзду дитини за межі України, де комітет пропонує вилучити найбільш спірну норму про виїзд дитини за дозволом органу опіки та піклування. Інші норми про права батьків або суду надавати дозвіл на термін до 3 років на один або декілька виїздів дитини за межі України не викликає будь-яких заперечень. Тому просимо його розглянути першим одразу після ратифікацій.

Також просимо, звертаюся до колег підтримати на цьому тижні Постанову про присудження у 2017 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (реєстраційний номер 7218). Серед претендентів це учасники бойових дій, правозахисники, учасники, які розробляли Закони України про запобігання та протидію домашньому насильству, вдосконалення порядку стягнення аліментів. Тому звертаємося до вас також, колеги, підтримати цей законопроект.

До комітету постійно надходять звернення від громадськості щодо розгляду законопроекту під № 6063-д, це законопроект, який підписали... Будь ласка, ще 30 секунд буде. Який підписали більше 30 народних депутатів з усіх депутатських фракцій і груп. Прийняття закону має посилити соціальний захист сімей з дітьми та соціальні гарантії дітям. Тому просимо включити у пленарний порядок денний, і якщо не на цьому тижні, то можливо на наступний.

І ще, звертаюся до всіх колег з різних фракцій, зі всіх фракцій...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Звертаюся до усіх колег з фракцій, просимо підтримати у середу і попрацювати так, як воно передбачено нашим порядком денним, для того, щоб вже як постійно голосуємо і працює наш комітет, просто підтримати ці законопроекти, щоб середа була повноцінним робочим днем.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Миколо, як ми домовлялися, що ми блок молоді і спорту ставимо в середу і розраховуємо, що мобілізація в залі буде набагато вища, аніж минулої пленарної середи. Бо, власне, ваші законопроекти характерні тим, що вони підтримуються усіма фракціями. І тому я сподіваюся і розраховую, що ми зможемо в середу хоча б частину з перерахованих вами законопроектів пройти і прийняти по них позитивне рішення.

Дякую вам.

Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги!  18 січня цього року у контексті дискусії правки № 485 до Закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях" ряд народних депутатів підтримав пропозицію не скасовувати Закон України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" і пропонували внести  зміни до цього закону або розробити новий закон. Ви тоді своїм дорученням надали комітету доручення організувати робочу групу і проводити спільно з Кабінетом Міністрів  нові напрацювання і обговорення даної проблеми.

Я зібрала одну робочу  групу. Виявилася величезна зацікавленість до внесення змін до  цього закону або скасування цього закону  у громадських діячів, політичних діячів, які прибули на таке засідання робочої групи. Також я запросила представників деяких міністерств уряду, і вони також були присутні.

Наразі я розумію, що це величезна проблема і ми маємо розглянути всебічно і підійти всесторонньо до вирішення даного питання.  Тому що у недільних  підсумках всі, чомусь деякі експерти зважили на те, що нібито наш комітет отримав це доручення, бо там є якась  зацікавленість  окремих депутатів членів мого комітету, які нібито причетні до  діяльності в Криму.

Я хочу прибрати з даного питання будь-які політичні зазіхання. Давайте приймемо рішення. Я пропоную головам фракцій і груп або делегувати депутатів на робочі…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Або делегувати на робочі групи депутатів  нинішнього скликання для  того, щоби ми  обговорювали, або передати на площадку Кабінету Міністрів.

Якщо громадські діячі  вбачають, що там  є конфлікт інтересів,  що саме наш комітет розглядає дане питання, то, будь ласка,  заберіть його, бо, справді, потребує питання всебічного аналізу. Ми маємо мати всі дані із Міністерства економічної політики, з Міністерства фінансів…

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре, дякую вам.

Богомолець Ольга Вадимівна, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний головуючий, шановні колеги, всі підготовлені комітетом закони вже вкотре подаються на розгляд парламенту. І я дуже прошу звернути вашу увагу про те, що реформування системи охорони здоров'я потребує подальших невідкладних кроків. Але зараз хочу говорити про трошки інше.

Сьогодні вночі розпочався безпрецедентний захід, власне, оголошений страйк найбільшого медичного вузу в нашій країні. Що ж привело до цього страйку? І чи можна було запобігти? Так, можна було.

Що потрібно зробити зараз? Я звертаюсь зараз до очільників політичних сил, до очільників парламенту: будь ласка, вимагаю створення спеціальної комісії з членів народних депутатів і з членів уряду, незаангажованих, щодо розслідування ситуації, що призвело до страйку найбільшого медичного вузу? Страйкують і студенти і викладачі.

Минулого тижня я намагалась запобігти загостренню ситуації, написала звернення на Прем’єр-міністра. Реакції, на жаль, нуль! Ми могли запобігти розвитку цієї ситуації. Тому я вважаю, що незаконні накази, які продукує профільне міністерство, мають бути скасовані. Хай комісія в цьому розбирається. Очільник нашої системи ProZorro… Прошу дати мені 30 секунд. Очільник системи ProZorro має дати відповідь, чи в державі такі закупівлі мають проводитись через систему ProZorro, чи можна переводити гроші будь-кому і будь-як.

Студенти сьогодні страйкують не по політичним мотивам, вони страйкують за гідність, за справедливість, за свої права і проти корупції! І небажання керівництва країни вийти до них на спілкування, це є…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. …небажання очільників профільного міністерства спілкуватися зі своїми студентами і викладачами, і зі своїм народом – це дуже поганий приклад, який є наслідком від уряду Януковича, який погано закінчив. Тому я запрошую і закликаю всіх розібратися в цій ситуації негайно, терміново. Ми маємо прийняти рішення. Страйк має бути завершено. Студенти мають почати вчитись! Вони не для того поступали в медичний…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Данченко Олександр Іванович, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане Голово! Шановні колеги!

Андрію Володимировичу, я бачу, що стоять на четвер закони про електронні комунікації та радіочастотний ресурс, але вони стоять дуже далеко. Я хочу звернути увагу, що зараз Європа дуже високо оцінює наші реформи в цифровізації – 3G, 4G. Але без прийняття цих законів ми не зможемо подолати той цифровий розрив, над яким зараз працюють разом Кабінет Міністрів Володимир Гройсман, Степан Кубів, який допомагає по питаннях цифровізації і наш парламент.

Тому, Андрію Володимировичу, потрібно знайти час по цих двох законах: електронні комунікації та радіочастотний ресурс – все ж таки коли їх можна буде голосувати. Вони зараз стоять, але дуже далеко. Дуже надважливі закони без яких подолання цифрового розриву неможливо. Будемо дивитися, як буде в четвер, але ми говорили з вами на  реальній Погоджувальній раді голів комітетів, що, можливо, там на наступний тиждень поставити, в сесійний тиждень, в прохідну частину все ж таки, бо це дуже важливі закони.

Друге. Я хотів би звернутися, да, ми говоримо про еру цифровізації, але жах відбувається у ДФС чи у Мінфіні з незареєстрованими податковими накладними. Люди звертаються тисячами, вони не можуть зареєструвати податкові накладні, вони не можуть виплачувати навіть зарплату. Ну, панове, що це таке діється?! 170 тисяч заявок від бізнесу по незареєстрованим податковим накладним, це просто жах!

Ну, і що хотілося б сказати спорт. Спорт – є найвеличнішою промоцією кожної держави. І звичайно нам потрібно разом нашого єдиного олімпійського чемпіона якось відзначити. Це дуже важливо, ми повинні йому подякувати за цю промоцію. Але в мене є питання.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Сильна економіка і спортивні результати кожної нації, кожної країни – це те, чим пишається кожна країна. Вибачте, за ці 4 роки ми просто провалили олімпіади. Я просто вимагаю докладу міністра спорту, що відбувається? Тому що це просто жах! Ми програємо вже все, що можна. Не можна так поводитися зі спортом. Тому Абраменка потрібно всім підтримати. А із ситуацією, що коїться в спорті, потрібно розібратися.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Олександре, я вам нагадаю, що ми ж на нараді проговорювали, які питання, є блоки першочергові. І домовились, що реальний ваш блок буде на наступний пленарний тиждень. Просто воно є в порядку денному для того, щоб, раптом буде можливість, але ми його реально плануємо на наступний пленарний тиждень.

Дякую вам.

Будь ласка, Савчук Юрій Петрович.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, шановний Андрій Володимирович! Доброго дня, колеги! Нашим комітетом заплановано 16 травня поточного року проведення парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні". Відповідний проект постанови вже зареєстрований Апаратом. Пане Голово, хочу подякувати, що цей проект постанови включений до розгляду вже цього пленарного тижня.

На сьогоднішній день в нашому комітеті знаходиться низка питань, пов'язаних із вдосконаленням законодавства в антикорупційній сфері. Тривалий час за наслідками їх підготовки до розгляду в першому читанні очікують свого розгляду законопроекти: № 2343а, 4038а, 4416, 4944 і 4672-д. У зв'язку з цим комітет на своєму засіданні 7 лютого 2018 року ухвалив рішення щодо ініціювання перед Верховною Радою України пропозицій про визначення окремого дня у березні-квітні 2018 року під час проведення пленарних засідань Верховної Ради України для розгляду низки законодавств, пов'язаних з антикорупційним законодавством України.

Також щодо запланованого парламентського розгляду законопроектів (реєстраційний номер 6674, 6271). В цьому контексті вважаю необхідним проінформувати вас про лист, який надійшов від Голови Представництва Євросоюзу в Україні Х'юга Мінгареллі, де зазначається, вкрай важливо усунути вимогу декларування для антикорупційних активістів до настання крайнього терміну подання декларацій. Водночас у листі наголошується, що у разі запровадження Верховною Радою  України додаткового звітування для посилення…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

САВЧУК Ю.П. …неурядових організацій. Це повинно відбутися відповідно до найкращих міжнародних практик.

З огляду на зазначене пропонується почекати з обговоренням законопроектів 6674, 6675 до очікування у березні висновку Венеціанської комісії Ради Європи.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я все-таки уточню. Станом на сьогодні в порядок денний сесії на четвер поставлено 75, 74 п'ятим і шостим питання – в цілковито реальну прохідну частину. Тобто ви рекомендуєте перенести їхній розгляд, я правильно зрозумію?

 

САВЧУК Ю.П. Розмова йде про 6674 і 6271 – це президентський законопроект… (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Тобто ваша позиція комітету, щоб ці два законопроекти перенести розгляд?

 

САВЧУК Ю.П. Це внести їх в порядок денний, але розглянути їх після заключення Венеціанської комісії. Це звернення Мінгареллі…  

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре. Розгляну цю пропозицію і дам доручення вивчити з приводу позицій Мінгареллі.

Співаковський Олександр Володимирович, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановні колеги, шановний Андрій Володимирович! Я хочу сказати, що у нас сьогодні є серйозні проблеми у сфері охорони прав захисту інтелектуальної власності і серед яких в першу чергу це проблеми колективного управління авторськими та суміжними правами. У зв'язку з цим Україну віднесено до переліку Priority Watch List в рамках "Спеціальної доповіді 301". І подальше гальмування розв'язання питання діяльності ОКУ в Україні  містить ризики втрати доступу держави до генералізованої системи преференцій Сполучених Штатів Америки і спричинення економічних збитків в нашій державі.

Тому у нас відбулася спільна робота зі Степаном Івановичем Кубівим і комітетом. Комітет проголосував одноголосно за те, щоб ми прийняли за основу законопроект 7466. Для того, щоб виключити  будь-які спекуляції навколо цього, ми обіцяємо на базі комітету створити робочу групу, провести швидко за місяць роботу по доопрацюванню, тому що там є зауваження з різних боків. І ми обіцяємо це винести для того, щоб вже у травні прийняти це рішення і не попасти під ці процедури.

Але, Андрію Володимировичу, у нас є велике прохання, оскільки там є ще 3 законопроекти, які логічним чином враховують багато позицій, щоб це не розривати по днях або тижнях, ми пропонуємо також внести і розглянути проекти, які з цим пов'язані: це 6023 – це проект Кабінету Міністрів України; це 5699 Кабінету Міністрів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної промислової власності і це 5694 Кабінету Міністрів щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів.

Якщо ми це блоком зробимо, ми робимо: перше – день інтелектуальної власності. Я думаю, що більше ніж 40 хвилин це не займе. Є спільні позиції і ми зможемо проголосувати…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка, договоріть.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. …і вже після основи виносити на затвердження. Я думаю, що і європейські наші партнери, і Сполучені Штати підтримають ці позиції. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Олександре, дякую вам і цілковито вашу логіку підтримую. Я хочу нагадати, що, власне, я обіцяв і це одна з моїх принципових позицій, щоб кожного тижня пленарного ми мали 2-3 законопроекти для європейської інтеграції. І цей законопроект, 7466, він є один з ключових, один з ключових для європейської інтеграції.

Але в чому, власне, є проблема? От ви чули виступ свого колеги з фракції, в якого перший блок, Третьякова, так само колеги свого  із фракції Дубневича, в якого другий блок, і так само колеги з фінансового блоку. Ми не можемо повністю використати всі завдання, які стоять перед нами, надто стислий є час. І тому ми з вами теж говорили на нараді, що, можливо, ваш блок як повноцінний блок ми розглянемо наступного пленарного тижня, а цей закон виокремимо як надважливий, як пріоритетний. І мені видається, так буде правильно, бо інакше ми зірвемо…

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Приймається, пане Олександре. Приймається. До речі, хочу вам наголосити, що вже в середу ми розробили: і міністерства, і народні депутати – дорожню карту законопроектів, які необхідні для європейської інтеграції з їх прерогативою. І вже в середу ми будемо презентувати спільно і народні депутати, і уряд цю дорожню карту, щоб ми бачили, які стоять перед нами завдання в питаннях євроінтеграції і спільно один по одному могли їх вирішувати і імплементувати.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Трибуну блокувати, обіцяю, не будемо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Не будете точно? Ну, то ви визначитесь: чи пів фракції буде, а пів – не буде, чи ніхто не буде? Чи по комітетах будете блокувати. Будь ласка, проведіть консультації з того приводу і дайте нам інформацію.

Будь ласка, Масоріна Олена Сергіївна.

 

МАСОРІНА О.С. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Комітет з питань європейської інтеграції, так само підтримую і хотів би наголосити на важливості виокремлення і прийняття все ж таки розгляду і підтримки законопроекту 7466. А також сказати про важливість включення проектів законів про ратифікацію Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво у сфері оборони – ця ратифікація номер 0145. Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії стосовно співробітництва у сфері військових перевезень (0153). Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Хорватія про співпрацю у сфері запобігання катастрофам та ліквідації їх наслідків (0173) та Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарії про співробітництво у разі виникнення катастроф (0174). Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Недава Олег Анатолійович, будь ласка.

 

НЕДАВА О.А. Шановний Андрій Володимирович! Шановні присутні! Шановні українці! В мене таке враження, що ми маємо ще одне Дніпро, ще одне Азовське море, ще одні донецькі степи, бо взагалі питання екологічної безпеки і питання екології сьогодні в нас не на часі. Коли ми вже поборемо корупцію, то нам жити нема буде де, і дихати нема буде чим і пити нема чого! Бо ми всі знаємо, що перше, якість життя – це доступ до свіжого повітря і доступ до чистої питної води.

Сьогодні 17 тисяч міст не мають доступу до питної води і взагалі до чистого повітря. Сьогодні в Маріуполі на 10 тисяч дітей хворіють 9 тисяч 960, майже всі. Сьогодні в Маріуполі кожна п'ята людина вмирає від раку. І таке питання вже є по всіх містах і Донецької, і Луганської, Запорізької, Дніпропетровської областей.

А ми сьогодні кажемо, що у нас екологія не продається. Звісно,  вона не продається. Звісно, ми не можемо привести сюди сьогодні до парламенту ні лосів, ні риб, ні фауну, ні флору, бо вони мовчазні і не знають. Наше право і наш обов'язок їх  захищати.

Тому я прошу, щоб ви не на цьому тижні, а на наступному пленарному тижні поставили великий блок не півдня, а взагалі цілий день і присвятили питанням екологічної безпеки, бо все людство цим шляхом іде – іде шляхом збалансованого  розвитку.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Очевидно, що ми не зможемо повний день, але ви визначте систему прерогатив. Чотири і ще шість питань переважно в блок входить. І хочу вам нагадати, що коли в середу ми збираємося з головами комітетів, ми формуємо довготривалий план, бо в один тиждень ми не можемо всі блоки поставити і тут ніхто не допоможе, ніяке чудо не допоможе, 2 тисячі 200  законопроектів, які стоять на порядку денному, втиснути в один день і ще їх розглянути. Тому важливе довготривале планування для того, щоб і голови комітетів мали змогу підготувати питання із міністерствами, із експертами.

І тому ви дайте від комітету лист, в якому визначити не просто перелік питань, а ще і в системі прерогатив. Деякі з питань екологічної політики теж є важливі для питання з співпраці з ЄС, зокрема їх стратегічна і екологічна оцінка, яку, на жаль, ми попередній раз відправили на повторне друге читання. І обов'язково ми до тих питань дійдемо. Але дуже важливо, щоб, коли вони виносяться в зал, в залі були проведені достатні консультації, щоб ми виходили на позитивні рішення. І для того важливі і спільна робота і з депутатами, і з урядовцями, і з експертами.

Дякую вам.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Передбачений у проекті розкладу засідань на четвер законопроект 5425 щодо змін до Бюджетного кодексу Комітетом з питань бюджету підтримується і підготовлено висновок для його розгляду Верховною Радою.

Окремо прошу сприяти розгляду Верховною Радою на цьому тижні розроблених Мінфіном урядових законопроектів 7516, 7517, 7519, пов'язаних із врегулюванням фінансових питань для належної підготовки і проведення в Україні міжнародного спортивного заходу. А також законопроект 6007, який спрощує передачу майна із державної до  комунальної власності. І всі ці законопроекти вже передбачені в доопрацьованому проекті порядку денного восьмої сесії.

Крім цього, наостанок. Шановний Андрію Володимировичу! Ми вже багато разів піднімали питання стосовно формування нового складу Рахункової палати. Повірте, комітетом проведена дуже серйозна робота по підготовці, проведенню конкурсу і підготовці  до розгляду на пленарному засіданні кандидатів  на ці високі посади. На нашу думку, це буде сприяти оздоровленню і стабілізації фінансової системи в країні. І перевірка центральних органів виконавчої влади дозволить нам мати або, навпаки, не мати президентів і міністрів втікачів. Ми маємо контролювати це питання і парламентську форму контролю ніхто не відміняв.

Дякую за увагу. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Повністю з вами згоден. Я теж переконаний, що формування Рахункової палати одне з найважливіших завдань, яке стоїть перед нами. І пригадуєте, я його вже виносив в зал. І пригадуєте результат голосування. Тому я хотів би, і хотів би, щоб тут було  спільне відчуття, що ми його винесемо в зал тоді, коли буде достатня кількість голосів. І тому проводьте консультації, будь ласка, із політичними партіями. Бо ще раз винести і не назбирати голоси, воно нікому не додасть ні авторитету, ні поваги. І тому прошу теж комітет, щоб ви провели необхідні політичні консультації. Я їх проводжу постійно, щоб ми чим швидше змогли вийти на прийняття рішення.

Хочу вам нагадати, що цього тижня з того пакету кадрових питань, які є перед нами, ми маємо бізнес-омбудсмена, ми маємо голову Національного банку, маємо два питання.

Хочу теж вам повідомити, що ще триває спецперевірка по кандидатах в члени Центральної виборчої комісії, але по всіх попередніх планах виглядає, що спецперевірка завершиться до наступного пленарного тижня і ми в наступний пленарний тиждень зможемо розглянути нових членів Центральної виборчої комісії.

І ще раз наголошую, серед прерогатив я бачу і Рахункову палату, і Уповноважену з прав людини. І допоможіть, щоб ми змогли знайти політичний консенсус, щоб ми не просто винесли в зал, а ще змогли вийти на позитивне рішення. Бо ви собі уявіть, якщо буде не позитивне рішення, скільки доведеться комітету ще  провести роботу, щоб проводити черговий вже третій конкурс. Тому ми тут повинні не просто винести, а тверде мати переконання, що зможемо вийти на позитивне голосування.

Дякую.

До голів комітетів заключний виступ Бакуменко Олександр Борисович, будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б.

Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Хочу подякувати, Андрій Володимирович, від імені аграрного комітету за включення на цей пленарний тиждень для розгляду в парламенті аграрних законопроектів 6673, 6606, 4638.

Законопроект 6673 спрямований на удосконалення діючих фіто-санітарних процедур, євроінтеграційний. Законопроект 6606 – це врегульовує питання щодо введення та застосування в Україні пестицидів. І законопроект 4638 – це пропонується доповнити статтю Закону України про використання земель оборони новою частиною, відповідно до якої землі оборони призначені для розміщення і постійної діяльності військових частин, установ військових навчальних закладів, підприємств та організацій Збройних Сил України можуть використовуватися для розміщення засобів зв'язку і навігації. Прошу, колеги, підтримати дані законопроекти.

І разом з тим прошу, Андрій Володимирович, включити до розгляду на наступний пленарний тиждень один законопроект аграрний, дуже важливий, 6049-д, яким пропонується комплексне вирішення питання використання масивів земель сільськогосподарського призначення.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Колеги, ми вже те питання не раз проговорювали, я ще раз вам щиро говорю, зараз 13:15, 10 народних депутатів з виступами, десять  народних депутатів з виступами! 11. (Шум у залі) Я знаю, я бачу перелік, просто говорю, що 10 народних депутатів з виступами.

Воно просто закінчується тим, що всі голови комітетів, голови фракцій розходяться і просто виступи є народних депутатів.

Колеги, якщо у вас є конкретний законопроект, давайте ми хоча би до 30 секунд  обмежимо. До 30 секунд, щоб ви повідомили, який законопроект, на якому ви наполягаєте. Бо ми виходимо за межі…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, колеги, це багато. І ще говорю одне я говорю вам: це взагалі є тривожна практика, бо одного дня прийде 57 депутатів.  Або 128 прийде одного дня.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Просто ми повинні якось впорядкувати цю систему. Я намагаюсь максимально бути лояльним, щоб всі мали змогу мати слово, але ми виходимо за межі того регламенту, який відведений для проходження Погоджувальної ради.

Давайте, колеги, по 30 секунд і дуже коротко, без емоцій, без продовжень. Я буду по одному зачитувати.

Перший – Немировський Андрій Валентинович, включіть мікрофон, 30 секунд.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановні колеги! Шановний пане Голово! Дуже було сильно розпіарене таке питання, як підняття пенсій військовослужбовцям. Але хочу сказати, що Постанова 103, яку прийняв Кабінет Міністрів, не відповідає вимогам Конституції та Закону України 2262. А також необхідно ще внести постанову 7492 на голосування в зал Верховної Ради, а її підтримують вже більшість парламенту, її потрібно проголосувати.

Також…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. …наполягаю на внесенні на голосування постанови 7384, законопроект 7411 та законопроект 7187.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка,  Савченко Надія Вікторівна. Включіть мікрофон Наді.

 

САВЧЕНКО Н.В. Законопроект, який був сьогодні анонсований паном Пашинським стосовно нацбезпеки і оборони України, стосовно національної безпеки України, ніде немає його тексту.

Я давала запити в Національну раду безпеки, Президенту, Інституту стратегічних досліджень, на що інститут мені відповів, що вони працювали над цим законопроектом у 2016-2017 році, РНБО сказали, що вони відправили текст до Президента.

Текст, який міститься в інформаційних джерелах, в ЗМІ, так не повинен…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

САВЧЕНКО Н.В. Профільний комітет повинен був би бути ознайомлений з цим текстом, тому що виносити його в сесійний зал.

Я прошу вас посприяти роботі комітету нормальній, адекватній, разом з відповідними службами і органами для того, щоб ми могли уникнути неякісних законопроектів, які загрожують втраті державного суверенітету.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Рибак Іван Петрович.

 

РИБАК І.П. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Я би просив включити до розгляду два  законопроекти: 6624 – це проект Закону про внесення змін по загальнодержавній програмі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему та проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи" (6656). Ці два законопроекти  дуже довго і вже погоджені всіма політичними фракціями, і мають шанс бути підтримані.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Колеги, щоб ви не дивувалися: мені так подав Апарат перелік – я так зачитую. Всі ви є, просто я зачитую у тому переліку, щоб… (Шум у залі) Я знаю! Я говорю, пояснюю, що я зачитую у тому переліку, який мені подав Апарат.

Наступний - Дзюблик Павло Володимирович.

 

ДЗЮБЛИК П.В. Доброго дня, шановні колеги! Хотів би звернути увагу, що на даний момент під стінами Верховної Ради  відбувається мирна акція підтримки захисниками законопроекту 6598 – це законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного і рослинного світу). Просив би його внести у порядок денний, оскільки це є законопроект, на даний момент знімає ті болючі питання…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Івченко Вадим.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Шановний головуючий, я хочу вам донести резолюцію аграрного віче, яке відбулось. Вам, до речі, надсилали. Ви знаєте, що вступили зміни до Податкового кодексу з 1 січня, і фактично трейдери тепер зменшують закупівельну ціну на, скажімо, сою. А це означає фактично, що товаровиробники України по підрахункам асоціації втратять від 6 до 10 мільярдів гривень. На кого це, скажімо, обернеться? Це на пайщиків, вони будуть отримувати менше...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ІВЧЕНКО В.Є. ...і, звичайно, прибутки фермерських господарств.

Ми що просимо? Ми зареєстрували разом з колегами-депутатами законопроект 7403, це законопроект підтримали 11 обласних рад, більше 200 районних рад. І ми хочемо, щоб ви терміново поставили цей законопроект в порядок денний для того, щоб аграрії отримували своє, а не лобістські речі, які пройшли 1 січня до змін до Податкового кодексу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Луценко Ігор Вікторович.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Шановні колеги, вкотре нагадую нам усім, що необхідно включити в прохідну частину порядку денно законопроекти 5700 і 5701 про обов'язкове маркування відповідно поліцейських і національних гвардійців. Оскільки зараз є ряд дуже прикрих інцидентів, зокрема нещодавно було побито мого помічника Олега Слабошпицького саме через те, що бездіяла поліція, анонімізована відсутністю будь-яких розпізнавальних знаків на вулиці, тому треба, щоб кожен...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Тому треба, щоб кожен поліцейський мав відповідний номер, за яким можна на  вулиці ідентифікувати, щоб було попередження того, що, на жаль, сталося на Майдані.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Антонищак Андрій Федорович, будь ласка.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Доброго дня, шановний Андрій Володимирович.

Шість раз на Погоджувальній раді я просив включити законопроект 5470-д в прохідну частину порядку денного. Тепер я вимагаю включити його на вівторок в першій половині дня! Оскільки ви казали, щоби шукати порозуміння в парламенті. Є розуміння керівників фракцій, керівника комітету і я вимагаю, щоб він був включений. Ви питалися тільки що, згадували про блокування.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

АНТОНИЩАК А.Ф.  Так я беру на себе відповідальність, я готовий буду сам особисто, не чекаючи нічиєї підтримки, заблокувати трибуну Верховної Ради України! І хай тоді кожен розказує, чому даний законопроект, де ціна питання – людське життя і 400 швидких допомог, не ставлять 3 місяці в прохідну частину порядку денного.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки я нагадую, що ми його ставили на голосування. І візьміть роздруківку. (Шум у залі)  Так, так.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Я прошу взяти роздруківку і провести необхідну роботу, щоб наступний раз ми вийшли на позитивне голосування.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Не потрібно…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  Мусій Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Шановний Андрій Володимирович,  прошу  поставити обов'язково в порядок денний законопроект, який півтора роки тому  зареєстрований і є всі погодження всіх комітетів, і взагалі порозуміння в парламенті. 41 народний депутат.  4979. Треба всього-на-всього сім слів для того, щоби ми нарешті вшанували і визнали реабілітованими дітей, які народилися в засланні і в висланні. Ну невже складно…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Невже складно такий законопроект, який всі підтримують, застережень не буде, півтора року лежить, не голосується.

А також зверніть увагу комітетів по законопроекту 5012 і 5228. Півтора року немає висновків комітету. Якщо комітети не працюють,  поставте їх в порядок денний також на голосування. Прошу внести це. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Барна Олег Степанович.

 

БАРНА О.С. Доброго дня! Шановний Голово, я прошу вас не піддаватися на провокації  певних так званих представників  демократичної опозиції (нової і старої), які вимагають зміну системи виборів. Вона, так, потрібна, але не по партійній системі списках, а виключно  мажоритарка, це вимога є людей. Пора замінити вже систему виборів контрольовану олігархічними кланами, які прикриваються вишиванками і  патріотичними гаслами, а насправді це є "п'ята колона". Потрібно менше  просто…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БАРНА О.С.  …брехати, а відбудовувати країну. І я  прошу вас внести в порядок  денний  в прохідну частину розгляду законопроект 4682 про обов'язкове харчування всіх дітей, всіх учнів всіх класів, що є  погоджено із Асоціацією міст  і сіл України, а також  позитивні висновки дали і певні, і Міністерство фінансів.

Дякую вам. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Бурбак Максим. І це буде заключний вступ. Потім Кабмін, і ми завершуємо Погоджувальну раду. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Пане Голово,  звертаюся до вас, щоб ми разом з вами врешті-решт допомогли моїм рідним Чернівцям перетворитися на  сучасне європейське місто.

Фактично в стінах міської ради відбувся  реванш регіоналів. Секретар міськради Продан, об'єднавши запроданців навколо себе, плюндрує місто. В останній тиждень дві позачергових сесій, прийшли люди навіть вимагати вже профінансувати об'єкти капітального будівництва. Водоканал не отримав 15 мільйонів кредиту для відновлення системи водо…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. …не взяли кредиту ЄБРР для оновлення рухомого складу тролейбусів. Тобто місто в заручниках у цієї зграї.

Тому прошу вас дати відповідне доручення профільному комітету і поставити в порядок денний – у вівторок стоїть питання самоврядування – постанову 6680 за моїм авторством з колегою Миколою Федоруком щодо призначення позачергових виборів Чернівецької міської ради.

Бо можу вам сказати, що міський голова заявив, як тільки буде проголосована ця постанова, він також готовий скласти повноваження і йти на вибори.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Степан Кубів. Скільки, 2 хвилини, так?

 

КУБІВ С.І. 2 хвилин.

 

ПАРУБІЙ А.В. Але намагайтеся максимально лаконічно.

 

КУБІВ С.І. Добре. Шановний Андрій Володимирович, шановні народні депутати, шановні колеги. Теза перша: один з депутатів казав щодо піару по військових пенсіонерах. Хочу сказати, це 500 тисяч військових, які заслуговують підвищення пенсій.

Теза друга, звіт уряду. 14.02 відповідно до статті 228 Регламенту Верховної Ради переданий звіт уряду від Кабінету Міністрів України за 2017 рік до Верховної Ради.

Третя позиція, економічні законопроекти і зміна ведення бізнесу. 35 законопроектів Прем’єр-міністр, який презентував на засіданні уряду, разом з Андрієм Володимировичем проговорено питання і відповідно сьогодні запропоновано до порядку денного.

Третє, легкість ведення бізнесу. Це, повторюю, два законопроекти: 3096?д – дерегуляція в газовій галузі, 6027 – захист прав кредиторів. І наступне питання, подякувати пані Сюмар за законопроект 7466 і за те, що він є підтриманий багатьма виступаючими сьогодні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, сьогодні будуть засідання фракцій. І в мене є велике прохання, щоб ви по порядку денному, який рекомендований, дали позиції фракцій, щоб ми могли орієнтуватись по тому, які законопроекти мають підтримку. Щоб ми не попадали в ситуацію, коли ми по півгодини, по 40 хвилин обговорюємо, а потім не виходимо на рішення.

Тому бажаю всім дуже плідної роботи. Максимально пропозиції, які були озвучені, будемо намагатися врахувати в порядок денний. Хоча, наголошую, нам важливо довготермінове планування на кілька тижнів вперед, я сподіваюсь, що ми таким чином і зможемо збалансувати нашу роботу.

І на цьому Погоджувальну раду оголошую закритою.  Завтра о 10-й ранку прошу всіх дисципліновано прибути в зал Верховної Ради України.

Дякую.