Погоджувальна рада

Опубліковано 05. 02. 2018

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

                                                              

                                                                      5 лютого 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги! Прошу заходити в зал, займати робочі місця. Будь ласка, голови комітетів, прошу займати робочі місця.

Отже, можемо розпочинати, колеги. Перш за все хочу всіх привітати. Ми розпочинаємо підготовку до початку роботи восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. І сьогодні пропонується розглянути план на перший тиждень нашої роботи. Попередньо ми в четвер, на попередній погоджувальній раді, проговорили цей план. І я хотів би його вам викласти, і хотів би з вами порадитись з приводу цього плану.

Отже, на вівторок, на перший день, пропонуються наступні блоки. Перший блок – це той, який ми не змогли повноцінно розглянути наприкінці минулої сесії. Це блок економічної політики. І пропонується, щоб цей блок, який був дуже ретельно опрацьований комітетом і узгоджений з фракціями, щоб ми розпочали розгляд, власне, з блоку економічної політики і найбільш масштабного, і найбільш важливого євроінтеграційного закону –  це Закону про товариства з обмеженою відповідальністю (4666).

Але перед тим, як перейти до порядку денного, колеги, я буду ініціювати, щоб ми розглянули Постанову про відхилення Закону про деокупацію, який був заблокований відповідною постановою депутатів. Це займе небагато часу, але вважаю, що ця позиція є політичною і правильною, щоб ми відхилили цю постанову і таким чином відкрили можливість для підписання закону і для ухвалення цього закону.

Також хочу наголосити важливу річ: на початку сесії ми маємо ухвалювати порядок денний на всю сесію. Але станом на сьогодні не всі комітети подали свої пропозиції щодо порядку денного на сесію. На сьогодні 9 комітетів не встигли подати свої пропозиції. І швидше всього по плану роботи вони зможуть у середу подати свої пропозиції щодо порядку денного в цілому на сесію. І тому, колеги, я буду пропонувати, щоб ми затвердили першого тижня план на тиждень, дали можливість комітетам доопрацювати усі пропозиції на порядок денний сесії і вже наступного тижня затвердили порядок денний сесії. Я хотів би, щоб усі, і голови комітетів, і голови фракцій, детально проглянули тижневий порядок денний. Для нас буде дуже важливо, щоб був затверджений порядок денний тижневий, бо у випадку незатвердження ми зможемо розглядати тільки ті закони, які у другому читанні. І тому хотів би, щоб це була узгоджена позиція всіх фракцій парламенту. Завтра, отже, ще не буде до кінця готовий план порядку денного на сесію і я буду рекомендувати затвердити план на тиждень.

Отже, у вівторок, я повертаюсь, перший блок – це блок економічної політики. Поруч з блоком економічної політики нам буде дуже важливо завтра же розглянути постанову Верховної Ради України стосовно закону, який був прийнятий у польському парламенті. На виконання мого доручення сьогодні, уже сьогодні, невідкладно відбулось засідання Комітету закордонних справ для напрацювання спільної заяви Верховної Ради України щодо останніх рішень Сейму і Сенату Польщі, які викликали обурення в українському суспільстві.

У засіданні взяли участь представники всіх фракцій і груп. У четвер на погоджувальній я попросив, щоб усі фракції і групи взяли участь в цьому комітеті, щоб це була узгоджена позиція усього парламенту. Дуже важливо і дуже знаково, що в комітеті також взяли участь представники Міністерства закордонних справ, взяли участь міжнародні експерти. Комітет напрацював текст спільної узгодженої заяви, яка вже зараз запропонована на розгляд фракцій і груп. Сьогодні ця постанова буде зареєстрована. Я хотів би, щоб, можливо, ще до її реєстрації голови фракцій, хто не мав змогу з нею ознайомитись, змогли з нею ознайомитись, щоб завтра ми теж змогли цю постанову прийняти в парламенті, і щоб це була спільна узгоджена позиція і заява усього українського парламенту.

На середу традиційно пропонуються ратифікації. Їх є чотири на цю середу. І дуже важливо буде, щоб ми змогли продуктивно пропрацювати в середу. На четвер запланований блок питань культури, теж тих питань, які ми просто не встигли розглянути наприкінці минулої сесії і які потребують невідкладного рішення. Поміж них такі, ну, справді об'єднуючі питання, як відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки, як відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2018 році. Ці питання нескладні, але вони потребують швидкого врегулювання українського парламенту. І також ряд соціальних питань.

Окрім того, я хотів би просити голів фракцій розглянути ще одну пропозицію. У нас накопилася велика кількість питань, які стосуються дочасних виборів (дочасних виборів як рівня районних рад, так і рівня сільських рад). Це майже 90 рішень, які має ухвалити український парламент. І якщо буде спільна позиція усіх голів фракцій, я би рекомендував, щоб ми в четвер змогли цих 90 рішень прийняти.

Колеги, наголошую, це питання не політичні, це питання, до яких ми не встигали дійти вже протягом кількох тижнів, але вони є обов'язком Верховної Ради України. І тому я просив би окремо усіх голів фракцій оглянути ці рішення. Попросив би сьогодні і представника комітету пані Олену Ледовських сказати ступінь готовності. І якщо буде  загальна позиція усіх фракцій, якщо це питання не викличе ніяких політичних протиріч (я розумію, це 90 рішень, це 90 голосувань, але ми одного дня повинні вийти на них і повинні це зробити), і якщо буде підтвердження від голів фракцій, то в четвер я теж запропоную, щоб ми змогли пройти рішення, які стосуються проведення   виборів, які в нас накопились і які потребують невідкладного рішення.

І пропонується теж на четвер, після обіду, блок національної безпеки і оборони. Але в великій мірі розгляд цього блоку буде залежати від того, наскільки ми зможемо знайти погодження і узгодження по тих питаннях, які у нас є  на порядку денному сесії.

Отже, наголошую, цей тиждень, початковий тиждень, буде важливий,  щоб ми показали позитивну динаміку роботи Верховної Ради України, змогли прийняти ті закони, які залишились в нас ще з минулої сесії. Це є закони важливі для євроінтеграції, важливі для економічного розвитку. І я дуже розраховую на ефективну і дієву роботу Верховної Ради України в перший пленарний тиждень. Дуже вам дякую.

І мені Апарат нагадує, що сьогодні ми розпочинаємо зліва. І я надаю слово для виступу пану Юрію Бойку,  "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікер, шановні присутні! Напередодні нової сесії ми вважаємо, що парламент повинен зосередитись на трьох принципових блоках питань.

Перше питання – це примирення на сході країни. Останні події, я маю на увазі обмін полоненими і публічна оцінка роботи посередницької місії, яка працювала в рамках спецпредставника Сполучених Штатів Америки і представника Російської Федерації, надають нам певний оптимізм. І парламент, на наш погляд, повинен підтримати ці зусилля і продовжувати підтримувати посередницьку місію. Тому ми  категорично виступили проти так званого Закону про реінтеграцію, який, з нашої точки зору, не дає механізму відновлення територіальної цілісності нашої країни. І ми наполягаємо, щоб парламент врахував резолюцію ПАРЄ по гуманітарним наслідкам війни в Україні і врахував позицію Мінських угод при корекції закону. Ми категорично проти законів, які ускладнюють роботу місії, направлену на дипломатичне вирішення конфлікту.

Другий блок питань стосується соціальної підтримки громадян України. Ми вважаємо (і час показав, що ми праві), що і так звана пенсійна реформа, і медична реформа - це абсолютно неправильно і це обман населення країни. Це обман пенсіонерів, головним чином військових пенсіонерів і пенсіонерів, які мали отримувати малі пенсії. І я із особистого спілкування з військовими пенсіонерами протягом двох тижнів побачив, що ці люди вже доведені до відчаю, і я не виключаю з їх боку публічних протестних акцій найближчим часом, якщо ситуація не буде змінена. Тому ми наполягаємо, щоб пенсійна реформа була змінена.

По медичній реформі. Наша фракція наступного тижня подає звернення до Конституційного Суду по відміні цієї псевдореформи, тому що ми вже бачимо перші її наслідки: закриття лікарень в сільських районах нашої країни. І наша фракція зареєструвала проект постанови по відстороненню виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я з посади, тому що вона просто вже не має права по закону займати посаду, оскільки вона виконує обов'язки. Я вже не кажу про суто професійні речі, які стосуються епідемій, про які наша країна ще не так давно не знала взагалі, і які вирішувалися на технічному рівні. А тут це вже стало національною проблемою, проблемою національної безпеки.

Ми вважаємо, що чотири законопроекти по підтримці переселенців потребують негайного розгляду парламентом. Тому що ці люди, як ніхто, зараз потребують допомоги держави, починаючи з матеріальних питань і завершуючи політичними.

Третій блок питань, який, на наш погляд, є важливим, - це питання виходу з економічної кризи. Першим кроком, ми вважаємо, тут повинен бути звіт уряду по виконанню програми, яка була затверджена попередньо, і по роботі над новою програмою, затвердження нової програми підтримки реального сектору економіки. Парламент повинен прийняти рішення, яке підтримує товаровиробників, шахтарів, фермерів, підприємців, закони, які повинні надати можливість працювати. Якщо уряд не має своєї програми, то ми готові надати свій варіант. Уряд в такому разі повинен іти у відставку.

Крім того ми вважаємо, що настав час прийняти два відповідальні рішення з боку уряду. Перше – це відміна драконівських тарифів, тому що практично всю країну посадили на субсидії, вже криза неплатежів досягла катастрофічних розмірів. І друге – це відновлення державного регулювання цін на товари першої необхідності. Це була груба помилка з жовтня 2016 року, коли було відмінено цей контроль, що зразу призвело до різкого зростання цін на товари першої необхідності і продукти харчування і зробило різкий стрибок інфляції разом з комунальними тарифами, які були підняті. І все це призвело до зубожіння населення, яке ми сьогодні маємо по всій країні.

Вважаю, що парламент повинен зосередитись на принципових речах, які дійсно турбують людей і підтримують нашу державу. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції Радикальної партії – голова фракції Олег Валерійович Ляшко. Пане Олег, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В.  Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги! Я хотів би ознайомити вас із результатами деяких важливих, на нашу думку, досліджень.

Дослідження Київського міжнародного інституту соціології свідчать, що понад 50 відсотків молодих людей мають намір покинути Україну. В доповіді Організації Об'єднаних Націй "Перспективи світового населення" вказується про те, що до 2100 року населення України скоротиться на 37 відсотків – до 28 мільйонів осіб.

Опитані журналістами сайту "Інформатор" люди сказали про те, що вони емігрують з України, тому що недостатньо можливостей для професійної реалізації, а також низький рівень оплати праці. Тобто ключове оці всі опитування показують одне: економічна політика, яку проводить нинішня влада, змушує людей емігрувати з країни. Молодь не бачить можливості себе  реалізувати, люди старшого віку просто не можуть поїхати, тому що, якби могли, давно б поїхали, а в них немає можливості поїхати. І  ключове, що  програє Україна,  це висококваліфіковану достойну робочу силу.

У Польщі – 1,5 мільйона українських заробітчан. Дефіцит заробітчан у Польщі – 5 мільйонів. Їдуть у Польщу, тому що в Україні заробляють копійки, а в Польщі заробляють більше. А поляки їдуть у Британію чи в Німеччину, бо там більше заробляють. Яким чином ми можемо говорити про економічний розвиток, про відновлення країни, коли у нас завтра не буде  робочої сили кваліфікованої? Коли всі більш-менш нормальні люди хочуть "злиняти" з України, тому що отримують копійчані зарплати, а потім, все життя  пропахавши, отримують копійчані пенсії, яких не вистачає на те, щоб  ліки купити чи за комуналку заплатити, я вже не кажу про те, щоб онукам цукерки купити.

Тому коли ви говорити про економічні реформи, у мене питання: яка  мета ваших реформ? Консервація бідності і сировинної залежності. Влада бере на себе чергове зобов'язання підняти ціни на газ на 70 відсотків. Хто платитиме за той газ? Кредит довіри вичерпано, запас міцності вичерпано. Криза неплатежів. Люди не платять за комуналку, тому що немає чим платити. І ви це покриваєте з бюджету через так звані субвенції, дотації, субсидії. 70 мільярдів гривень  замість того, щоб спрямувати на робочі місця, на підвищення зарплат, на підвищення пенсій, ви даєте через субсидії фактично олігархам, грабуючи українців.

Наша команда пропонує радикально іншу економічну політику:  політику торгівлі продукцією, а не сировиною, політику, яка дасть можливість підняти доходи людей, щоб вони не виїжджали з України. Сьогодні в Україні найнижчий рівень зарплат в Європі, і нам розказують про те, що не треба піднімати зарплати. Якщо ми не будемо піднімати зарплати і пенсії, людина, яка може працювати, виїде, і в Україні нікого не залишиться. Єдина можливість відновити економічний потенціал – це здешевлення кредитів, це торгівля продукцією, а не сировиною, і радикальне підвищення доходів людей для подолання бідності.

Бідність сьогодні – це не менша національна катастрофа, ніж російська агресія. Тому що коли мільйони українців бідні – це поживне джерело для корупції, для зловживань, для дестабілізації соціально-економічної ситуації всередині країни. Ніякий Путін в Україні не зробить те, що робить бідність, корупція і зловживання.

Ми пропонуємо план подолання бідності, підвищення доходів людей, працевлаштування українців, "обуздання" цін. Зайдіть в магазини, кожний день міняються цінники. Скоро тричі на день будуть мінятися.

Відновлення державного регулювання на ціни, правильно було сказано колегою. Це абсолютно неправильне рішення, коли скасували державне регулювання на продукти першої необхідності, тому що більшість товарів прив'язані до долара. Внаслідок скакання курсу долара все це "окошується" на кишенях українців. Українці з власної кишені платять за відсутність Голови Нацбанку, за відсутність правильної економічної політики, за відсутність відстоювання національних інтересів України. Ми пропонуємо план, який не дасть можливість знищити країну, те, що сьогодні робите ви. Не вмієте  робити самі…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, від групи "Відродження" Писаренко Валерій Володимирович. Будь ласка.

 

ПИСАРЕНКО В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Хочу до слів мого колеги додати, що є ще одне дослідження. На жаль, сьогодні парламент залишається на найнижчому рівні довіри серед громадян, і мало хто вірить, що парламент вирішує питання, про які тут тільки що казали. Тому нам потрібно вже власними діями, а не розмовами, робити зміни в країні, щоб люди відчували не тільки те, що кожного дня по телевізору розповідають про те, що реформи робляться, але і щоб по власній кишені люди могли відчути зміни в країні. Але треба виходити із реалій.

Ми продивилися порядок денний на цю сесію. Звичайно, там не так багато питань, за які нам рівень довіри підвисять. І ми розуміємо, що виклик на цю сесію є створення Антикорупційного суду. Я так розумію, що на цьому тижні буде пропозиція розглядати його вже в Комітеті з питань правової політики задля того, щоб визначитися з його подальшою долею.

Ми також внесли наш проект Закону про Антикорупційний суд (7440-1) і будемо наполягати на тому, щоб він був прийнятий за основу. Тому що вважаємо, що саме в нашому законопроекті було використано весь досвід і весь обсяг рекомендацій як Венеційської комісії, так і Міжнародного валютного фонду та інших українських фінансових донорів, які давали свої пропозиції. Ми вважаємо, що нам потрібно вже з цього приводу припинити дискусію, перейти в юридичну площину, і якщо це ідея буде підтримана в парламенті, то якомога швидше створити такий суд. Але при цьому треба розуміти, що створення саме суду, лише ухвалення законопроекту – це замало. Думаю, що суспільство повинно після цього дуже уважно слідкувати за тим, які судді потраплять до цього суду, і від цього буде залежати, як буде працювати ця установа, щоб ми самі не народили установу, яка виявиться лише пшиком.

Також ми наполягаємо, щоб парламент розглянув деякі законодавчі акти, які сьогодні були би доцільними. Ми вже говорили про те, що в парламенті є на розгляді законопроект, який також було внесено нами. Це законопроект 4185 щодо жінок, яким присвоєно звання "Мати-героїня", там невеличкі зміни до бюджету. І ми просимо ще раз уряд вивчити це питання, і, якщо можна, щоб наші матері-героїні отримали не лише значок та документ про те, що їм таке звання дали, а щоб вони отримали також допомогу від держави.

Друга пропозиція – це включити також законопроект 6063-д. В ньому пропонується переглянути соціальні виплати для родин з дітьми, підвищити в 1,5-2 рази виплати при народженні дитини та повернути безкоштовне харчування для школярів молодших класів, пільговий проїзд для учнів та студентів.

Також ми закликаємо парламент розглянути ще три законопроекти:  6292, 5654 та 4186. Один з них –  6292 – передбачає підвищення соціальних виплат для  чорнобильців. Нещодавно, Андрій Володимирович, ви приймали  чорнобильців, була дуже добра дискусія. Дякуємо вам за цю зустріч і очікуємо, що це призведе до того, що будуть внесені зміни до законодавства, які очікують чорнобильці.

Також ми пропонуємо розглянути законопроект 5654, це щодо відновлення соціальної справедливості та відновлення порушених прав студентів. А також законопроект 4186, він є в порядку денному, будемо просити наших колег підтримати, це пільги для наших талановитих спортсменів, студентів. І  дуже добре будо б, щоб ми їх підтримали.

Ще одне дуже важливе питання, яке, на жаль, залишається поза увагою сьогодні парламенту, це питання порушених прав переселенців, сьогодні це майже 1,5 мільйона громадян. І нам також потрібно, можливо, зробити спеціальне засідання, куди внести законопроекти, які у нас накопичились  з цього питання.

І ще, можливо, наприкінці скажу, що бачив новину про те, що в Казахстані вже розпочав діяти суд, де були запрошені судді з Великобританії задля вирішення спорів стосовно комерційних питань. Це дуже добрий приклад для того, щоб нам розглянути в нашій системі судовій, можливо, використати досвід наших колег з Казахстану.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Валерій, один з законів блоку, який ви рекомендуєте, який вже є готовий, запропонований в четвер для розгляду. І теж хотів би наголосити з приводу Антикорупційного суду - питання, яке стало резонансним не тільки в Україні, а й поза Україною. В зв'язку з тим, що є висока ймовірність, що ми не затвердимо всього  порядку денного на сесію,  мною рекомендується,  щоб ми окремо прийняли рішення по внесенню в порядок денний сесії і доручення розглянути комітету Закон про Антикорупційний суд. Не тільки базовий, поданий Президентом, а також й усі альтернативні. Їх є чотири: 7440-1, 7440-2, 7440-3, 7440-4. І це рішення започаткує прийняття рішення по Антикорупційному суду. Тут тільки дуже важливо, щоб окрім закликів прийняти це рішення, в залі була достатня кількість депутатів, щоб ми змогли вийти на позитивне голосування.

 

ПИСАРЕНКО В.В. Андрій Володимирович, і ще…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я договорю.

Я ставив кілька раз його ще на попередній сесії, і, на жаль, не вистачало голосів. Тому я хотів би, щоб в той момент, коли буде це рішення, була максимальна мобілізація в залі і ми змогли вийти на позитивне рішення.

30 секунд.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Погано, що недостатньо. Я думаю, що завтра ми цю тенденцію зламаємо і завтра ми вийдемо на позитивне голосування, щоб наші слова і наші заклики були щирими, а не тільки для партнерів і не тільки для преси.

Будь ласка, 30 секунд, пане Валерій.

 

ПИСАРЕНКО В.В. Лише одне питання, воно дуже важливе для нас, стосовно планування нашої роботи. Ви обіцяли, що зберете інформацію, скільки все ж таки депутатів будуть у відрядженні цього тижня, щоб ми розуміли, чи в нас будуть голоси під важливі законопроекти.

 

ПАРУБІЙ А.В. Справді частина народних депутатів буде у відрядженні в четвер. Це всі знають, ми можемо це сказати відверто. І тому мною, наголошую, рекомендується дві логіки. Одна - соціальні питання. Ви напевне звернули увагу на блок соціальних питань, які мали би об'єднати весь зал, як і питання культури. А також питання проведення, як я сказав, дочасних виборів. Я не маю жодних сумнівів, що в залі буде достатня кількість депутатів для прийняття рішень. Важливо лишень визначити ті законопроекти, які справді об'єднають зал. І тут була би добра позиція усіх фракцій, було б добре, якби через своїх представників ви сказали Апарату, умовно, якщо підтримуєте дочасні вибори. Нам треба провести цих 90 голосувань.

З тих соціальних законів, які є, і питань культури, якби ви дали просто сигнали на предмет їхньої підтримки, це дуже би полегшило нашу роботу, зокрема роботу і в четвер. Дякую дуже вам.

Пане Ярослав. Ярослав Москаленко, група "Воля народу", будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, цей політичний сезон починається під знаком Міжнародного валютного фонду і виділення чергового траншу. На кону 1,9 мільярда доларів. Хочу звернути вашу увагу, що згідно плану виплат по зовнішнім боргам 2018 року у нас стоїть на виплату 1,4 мільярда доларів. То додатково ми залучимо тільки 500 мільйонів в українську економіку.

Вимоги до України зводяться до основних структурних маяків: це збільшення ціни на газ для населення та створення Антикорупційного суду. По факту м'яч сьогодні знаходиться на полі українського парламенту та уряду. Сьогодні ми бачимо багато спекуляцій навколо законопроекту про антикорупційну Феміду, поданого Президентом. Погоджуюсь, є окремі зауваження і від наших міжнародних партнерів в тому числі. Але законопроект ще навіть не розглядався в першому читанні. І сьогодні український парламент має всі інструменти для того, щоб такий законопроект розглянути, прийняти і зробити його таким, який запустить роботу Антикорупційного суду. Замість шквалу звинувачень давайте нормально опрацюємо документ і зробимо Антикорупційний суд, який буде захищати від корупції українську економіку, а не буде інструментом політичних розправ.

Наступне питання – це ціна газу для населення. Міжнародний валютний фонд змушує повернутися до ціноутворення на блакитне паливо для громадян по суті з вимогою чергового підняття цін. А хтось подумав про платоспроможність громадян? Ми витратили у 2017 році 68,8 мільярдів на субсидії. Держстат говорить, що кожен п'ятий українець сьогодні не платить за газ, а при цьому борги продовжують зростати: з 6 мільярдів станом на 1 січня 2017 року, сьогодні – вже 12,4 мільярда на 1 січня 2018 року. А якщо врахувати підприємства теплокомуненерго і промисловість, то борг сьогодні по блакитному паливу становить 27,9 мільярда гривень. Риторичне питання: як будуть платити українці після зростання, наскільки зростуть борги?

Я закликаю Кабінет Міністрів максимально зважено підійти до методики визначення цін на газ для населення з квітня 2018 року, а також прошу вгамувати апетити "Нафтогазу", який у фінансовому плані подав збільшення своїх заробітних плат, і стаття видатків по заробітній платі вже  сьогодні буде становити 2,2 мільярда гривень у разі прийняття такого рішення Кабінетом Міністрів.

Інша ситуація вже не з газом, а з електрикою. Рік тому підвищено вартість приєднання об'єктів генерації та споживачів у декілька разів. Обґрунтування нової методики до цього часу незрозуміле навіть для профільних експертів. В результаті обленерго виставляють просто шалені рахунки за приєднання, що значно збільшує вартість будівництва нових об'єктів. А це не лише нові підприємства чи житлові будинки, а й соціальна інфраструктура – школи, садочки, лікарні, що будуються за рахунок платників податків.

Шановні колеги, я не хочу забирати ваш час. Ми всі є свідками, як монополісти обленерго знущаються сьогодні над споживачами. І тут держава повинна стати на захист своїх громадян. Хочу сказати, що вся ця ситуація, колеги, насправді має один корінь проблеми: ні суспільство, ні енергетичний сектор не були готові до тих прискорених змін, які впровадились в останні роки. А все це відбувалось виключно в догоду зовнішніх партнерів. Це наочний приклад форсованого виконання вимог Міжнародного валютного фонду.

Українська влада повинна змінити пріоритети, відмовитись від практики кредитів та співпраці з МВФ і зосередитись на розвитку власної економіки, промислового сектору, і більше працювати над збільшенням експорту товарів, вироблених на українських підприємствах. Українська перспектива – це реальний сектор економіки, розвиток національного виробника, розбудова громад і покращення інвестиційного клімату, а не життя від кредиту до кредиту, який потім ми "проїдаємо", на превеликий жаль.

Що стосується порядку денного, то, повертаючись до минулої сесії, ми не встигли розглянути у повторному другому читанні базовий законопроект про товариства з обмеженою відповідальністю (законопроект 4666), він дуже нагальний. Останній законопроект був прийнятий в далекому 1991 році і безнадійно вже застарів.

Не менш актуальною є проблема передачі об'єднаним тергромадам земель державної власності, які знаходяться за межами населених пунктів. Уряд нещодавно затвердив Постанову про передачу землі у власність об'єднаних громад за межами населених пунктів. Важливе рішення. Але воно є, Андрію Володимировичу, половинчастим. Нам потрібно приймати законопроект. І саме на це націлений законопроект 7363, який визначений Президентом невідкладним і, здається, має розглядатися вже завтра.

Також нашої уваги на цьому тижні потребує низка законопроектів таких, як 7067 – щодо публічних закупівель, 4591...

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Дякую.

4591 – щодо бізнес-омбудсмена, 7055 –  про ринок капіталу, 6141 – щодо залучення іноземних інвестицій. Всі ці законопроекти конче потрібно прийняти. Ми маємо дуже амбітну мету: побудувати міцну і заможну Україну. Давайте на ділі зробимо все, щоб це досягти. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Ярославе, фактично законопроект, на якому ви зробили особливий наголос, завтра стоїть першим, це товариства з обмеженою відповідальністю. Він має кількасот правок. І тому, очевидно, що його розгляд буде тривати, можливо півтори, можливо дві години. І від того, наскільки ефективно буде працювати зал, настільки ми зможемо швидко його прийняти. Так само і 7363, поданий Президентом України, стоїть на завтра, він стоїть третім питанням. І фактично більшість з тих питань, які ви поставили у своїх прерогативах, вони заплановані на цей тиждень. І тому я сподіваюсь, що ви теж підтримаєте рішення про затвердження порядку тижневого, щоб ми змогли ефективно попрацювати. Дякую.

Від фракції "Блоку Петра Порошенка" голова фракції Герасимов Артур Володимирович. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А. В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці! Я щиро вітаю український парламент з початком восьмої сесії і переконаний, що Верховна Рада продовжить шлях захисту та розвитку України.

Пріоритетами законотворчої діяльності під час восьмої сесії ми вважаємо: врегулювання питань, пов'язаних із національною безпекою і обороною, виконання Угоди про асоціацію України з ЄС, підвищення ефективності боротьби з корупцією, дерегуляцією, покращення інвестиційного клімату і створення нових робочих місць. Зокрема парламент повинен підтримати ініціативу Президента України у створенні Служби фінансової безпеки, у запровадженні податку на виведений капітал, реформі дипломатичної служби та прийнятті Закону про національну безпеку.

Перед Україною стоїть багато викликів, які ми зобов'язані подолати, у тому числі і на міжнародній арені. І тут неможливо обійти увагою останні події, а саме: ухвалення польським Сенатом Закону про Інститут національної пам'яті Польщі. Від імені фракції Партії "Блок Петра Порошенка" хочу висловити стурбованість стосовно цього закону. На наше переконання, однобоке тлумачення історії суперечить історичним фактам і спекулює на трагічному періоді історії наших народів. Я знаю, що у комітеті вже напрацьована спільна позиція, і наша фракція повністю її підтримує.

Окремо хочу подякувати нашим міжнародним партнерам за послідовну підтримку відновлення територіальної цілісності та миру в Україні. Нагадаю, нещодавно відбулися чергові кроки на шляху до посилення санкцій проти агресора з боку Сполучених Штатів. Також хочу подякувати нашій делегації у ПАРЄ, яка разом з нашими європейськими партнерами не допустила повернення російської делегації до роботи у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Відносно подій і так званих маршів, які відбулися у неділю. Якщо організаторів цих подій задовольняє фінансування з Москви, а ми всі бачили докази цього, то справжніх українських патріотів це категорично не влаштовує, бо, ви знаєте, марші за майбутнє України, на мою думку, перетворюються у марші за майбутнє Кремля.

Що стосується порядку денного.  Хочу нагадати, що майже всі ключові законодавчі кроки у сфері боротьби з корупцією – і створення НАБУ, і створення САП, створення НАЗК, судова реформа –  були ініційовані Президентом України. Зараз Президент України вніс до парламенту законопроект про Вищий антикорупційний суд (7440) та пов'язаний з ним проект Закону 7441.

Закликаю всі фракції вже у вівторок розблокувати роботу профільного комітету щодо цього питання. Також закликаю представників усіх фракцій зустрітися з командою розробників законопроекту, щоб отримати вичерпні відповіді на всі питання щодо нього.

Також звертаємо увагу на ще одну ініціативу Президента України, спрямовану протидіяти корупції та посилити права територіальних громад. Мова йде про законопроект 7363 – про деконцентрацію у сфері земельних  відносин. Завдяки цьому рішенню територіальні громади отримають право розпоряджатися власною землею, що збільшить наповнення місцевих бюджетів, сприятиме зниженню корупційних ризиків та розвитку сільського господарства в регіонах. Тому наша фракція закликає колег підтримати своїм голосуванням в залі ще одну системну антикорупційну ініціативу.

Далі. Нагадуємо про необхідність скасування електронного декларування для громадських організацій. Мова йде про законопроекти 6675 та 6674. Ці ініціативи є важливою складовою розвитку демократії, що базується на європейському досвіді підзвітності громадських організацій безпосередньо  суспільству.

На початку поточної сесії можемо, звичайно, закрити і найактуальніші кадрові питання. Передусім фракція нашої партії вчергове наголошує на потребі визначитися із представником парламенту для проведення незалежного аудиту НАБУ за 2016 рік. Також суспільство очікує на оновлення членів ЦВК. Що стосується очільника НБУ, то ми закликаємо фракції парламенту якнайшвидше провести консультації, щоб найближчим часом це питання було винесено в зал і проголосоване.

Окремо звертаємо увагу на законопроект щодо запровадження кредитного реєстру НБУ (7114-д).

Наступне. Фракція Партії "Блок Петра Порошенка" пропонує невідкладно розпочати процес подолання проблеми із побутовими відходами. Наразі маємо два пріоритетні законопроекти у цьому напрямку: 4835-д, він запроваджує передумови для використання відходів як альтернативного джерела енергії, і 6602, який вводить європейські стандарти поводження і утилізації відходів. Наголошую, що ефективна утилізація відходів – це запорука збереження природи України для наступних поколінь.

І насамкінець пропонуємо вже у вівторок, Андрію Володимировичу, ухвалити законопроект 6659, який стосується питань спорудження меморіально-музейного комплексу Героїв Небесної Сотні. Прийняття законопроекту є вкрай важливим для здійснення заходів із будівництва Музею Революції Гідності. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції "Народного фронту" - голова фракції Бурбак Максим Юрійович. Будь ласка, пане Максим.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги! Як відомо, в березні в Росії відбудуться та звані вибори Президента. Кремль планує організувати голосування в окупованому Криму. Так само, як і під час виборів у Держдуму, нагадаю, що за ініціативи лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка Верховна Рада тоді ухвалила Постанову про невизнання виборів до Держдуми з відповідними правовими наслідками.

Сьогодні "Народний фронт" також зареєстрував проект Звернення Верховної Ради до міжнародного співтовариства (№ 7546). Ми повинні звернутися до всього світу з вимогою запобігти так званим виборам Президента Росії на українській території - у Криму. Процес підготовки виборів і утвердження окупаційного режиму в Криму і на Донбасі супроводжується систематичним і масштабним порушенням прав місцевого і цивільного населення. Ці міжнародні злочини кремлівської верхівки треба зупинити. Ми закликаємо парламент якнайшвидше проголосувати за цю постанову.

Сьому сесію ми закінчили прийняттям надзвичайно важливого Закону про тимчасово окуповані території Донбасу. Однак цей закон досі не може набрати чинності через формальності Регламенту, якими скористалася купка прокремлівських колаборантів у парламенті. І їхня постанова про анулювання голосування за закон не просто затримує його впровадження, вона допомагає ворогу уникати відповідальності за скоєні злочини. Закон про тимчасово окуповані території – базовий документ, який виконав головне завдання: на законодавчому рівні вперше встановлений факт збройної агресії Росії на Донбасі і факт окупації цих територій так само, як  і Криму. Однак цей закон заклав лише основу для формування цілісної, системної і послідовної державної політики щодо держави-агресора і створення передумов для відновлення територіальної цілісності України. Базовим принципом у цій політиці має бути зміцнення національної безпеки, безпеки всіх українців і нашої держави. Це аксіома.

Окрім того, в основі позиції України має бути вимога – притягти Росію до відповідальності. Не може бути жодних поступок агресору, який грубо порушив основоположні принципи міжнародного права. Не може бути жодних спроб нав'язати нам сценарій розв'язку ситуацій, які суперечать природі конфлікту. На Донбасі і в Криму – зовнішнє вторгнення, а не вигаданий кремлівськими пропагандистами внутрішній конфлікт. Від цього треба відштовхуватися в політиці України щодо агресора та окупованих територій. Парламент чекатиме від Президента таких ініціатив та законопроектів, це відповідає його конституційним повноваженням.

"Народний фронт" пропонує у вівторок першим питанням поставити голосування постанови друзів Януковича та Путіна і благополучно провалити її. Тоді, пане Голово, звертаюся до вас невідкладно підписати прямо в сесійній залі даний законопроект і направити його на підпис до Президента. Ми не повинні зволікати з цим питанням. "Народний фронт" відстояв прийняття цього законопроекту, і ми доведемо судову справу до успішного впровадження.

І ще одне питання, з яким не можна затягувати. "Народний фронт" наполягає на тому, що парламент повинен розпочати розгляд законопроектів щодо Антикорупційного суду. Справедлива, ефективна система правосуддя потрібна державі, обороні, бізнесу і всім громадянам. Ми підтримуємо створення Антикорупційного суду. Але самого лише створення Антикорупційного суду замало. Погоджуюся з колегами, усі судді-колядники мають опинитися за ґратами, їм на зміну мають прийти нові, обрані вже за новою процедурою. Тисячі кримінальних проваджень проти корупціонерів, розпочаті ГПУ, НАБУ, СБУ, мають бути нарешті доведені до юридичного кінця. Лише справедливий суд в антикорупційних справах гарантуватиме, що відповідні органи не займаються політичним переслідуванням чи пустопорожнім самопіаром.

Звертаюся до всіх наших колег і колег по коаліції віддати максимум своїх голосів завтра і розпочати процес прийняття Закону про Антикорупційний суд.

Наступне. "Народний фронт" виступає за якнайшвидше призначення членів ЦВК. В січні цього року ми зробили чергове подання Президенту кандидатур від "Народного фронту". Це народний депутат Ірина Єфремова, Леонтій Шипілов і заступниця міністра юстиції Наталія Бернадська. Усі вони освічені, високопрофесійні і відповідальні юристи, з досвідом роботи в органах влади.

Наступне. "Народний фронт" звертається до Президента Польщі Анджея Дуди не підписувати ганебний Закон про Інститут  національної пам'яті Польщі. Цей законопроект вже засудили наші колеги з США та Ізраїлю. Ми також закликаємо Президента Петра Порошенка звернутись до польської сторони з вимогою недопущення дій, які здатні підірвати дружні відносини між нашими народами. Польські політики мають усвідомити, що політизація історії може зашкодити спільному майбутньому наших держав. Такі дії польської влади грають на руку нашому спільному ворогу – Росії,  це очевидний факт.

І наостанок. Хочу побажати нашим спортсменам-олімпійцям перемог та високих досягнень на іграх Олімпійських у Південній Кореї, які стартують 9 лютого. Я впевнений, що український гімн неодноразово звучатиме там і наш український прапор також буде неодноразово піднятий під час нагородження наших переможців. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції Об'єднання "Самопоміч" - голова фракції Березюк  Олег Романович. Будь ласка,  пане Олег.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні пані і панове! Бідність, яка сьогодні набирає все більших обертів в Україні, несе наступні загрози: це безнадія і зневіра. Найголовніше – зневіра в управлінський апарат держави, який би мав створювати умови і обставини, в яких людина реалізувала свої можливості й можливості своїх дітей.

В Україні зросли ціни на електроенергію, в Україні зросли ціни на бензин. Як наслідок, в Україні зросли ціни на продукти харчування. Люди в селах, містечках і містах не можуть "надякуватись" (в лапках) за 50 або 200 гривень підняття пенсійних виплат. Вважають це насмішкою у сьогоднішній час.

Держава не тільки не виконує своїх обов'язків в управлінні, держава не виконує своїх обов'язків в обслуговуванні боргів перед людьми. 22 мільярда гривень сьогодні держава має борг перед тими, кому вона відшкодовує субсидії на комунальні послуги. Більше цього, вона карає тих людей, які взялися самостійно господарювати в своєму житлі,  це кооперативи і ОСББ. Може статися таке, що їм відключать електроенергію, ліфти, вони не зможуть вивозити сміття. Це все – недолугість управлінського процесу в державі. При цьому для того, щоб перешкодити вияву гніву людей, хоча б показати уряду і правлінню держави, що ми не задоволені, на центральній площі країни виставляються дивні конструкції, які народ вже назвав шезлонгами (сейшельськими чи мальдівськими). Це є шезлонги для середнього класу, для того щоб він там відпочив, коли в Україні відбуваються "успішні реформи" (в лапках) і стає все краще і краще.

Шановні колеги, безнадія і зневіра  веде до неймовірних і непередбачуваних наслідків, які підсилюються бідністю. Що робити? Негайно не декларувати, а вводити в економіку інший принцип оподаткування, принцип оподаткування, який називається "податок на виведений капітал", який чекає середній клас в Україні, бо він вкладе ці гроші в робочі місця і заробітні плати і не дасть людям виїжджати за кордон і працювати.

Більше цього, треба підтримати об'єднані громади і негайно віддати їм землі за межами населених пунктів. Це дозволить їм більше мати  коштів для того, щоб підтримати громадян своїх громад і своїх міст.

Беззаперечно, сьогодні є багато дискусій, як Україна керується ззовні. А просто наші цивілізаційні партнери з Заходу зрозуміли, що ця довіра, яка була, і ці кредити, які надавалися, не використовувалися заради укріплення і розвитку економіки, а перекладалися у приватні кишені олігархів. Сьогодні західна цивілізація прореагувала на це і поставила ультиматум. Так, олігархи не задоволені. Але сьогодні всього-на-всього вимагається створення  незалежного Антикорупційного суду, який з тих чи інших формальних причин не може бути розглянутий у парламенті. Негайно цього тижня треба  розглянути цей законопроект, для того щоб поставити країну на шлях цивілізаційних відносин і підняти довіру громадян до управління, яке є в країні.

І ще одне. В людей забрали сьогодні… Так, сьогодні не просто вижити, сьогодні треба шукати доброї волі і хліба за кордоном. Але хочуть забрати і майбутнє. Йдеться про Закон про вибори  до Верховної Ради. Що відбувається? Ми прийняли його в першому читанні, але в нас є інформація, можливо, вона і неправдива, пане Голово, що робочій групі, яка працює над законом, дане доручення зробити так, щоб закон не пройшов у другому читанні. Закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі з відкритими списками є майбутнім української демократії, якщо українська держава і її управління сьогодні хоче залишитися в цивілізації демократії. Люди точно хочуть, готові працювати і довіряти.

Шановні пані і панове у владі країни, не кличте звіра з лісу. Ми не знаємо, який він буде і що він зробить.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  І ще одне. Беззастережно, ворог працює ззовні. Те, що відбувається в Польщі, не на користь ані Польщі, ані Україні. Якщо Україна і Польща будуть разом, це є наріжний камінь не тільки безпеки України і Польщі, це наріжний камінь безпеки Європи. І тому ми з вами повинні зробити все, щоб прокремлівські або просто "близорукі" політики не…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Хочу зазначити, пане Олег, що дивна інформація про якусь вказівку комусь! Робоча група провела вісім засідань. Фактично більшість членів робочої групи зійшлися, власне, навколо законопроекту, де я є автором. Ми його прийняли в першому читанні. З цього моменту законопроект є в комітеті, і, власне, комітет розглядає, і, як мені відомо, дуже велика кількість правок надходить. Але я дуже розраховую на плідну роботу, я дуже розраховую на те, що ми зможемо вийти на позитивне рішення у другому читанні. Але поки що комітет розглядає даний законопроект, і він є сьогодні у розпорядженні і в компетенції, власне, Комітету правової політики. Дякую дуже вам!

І, будь ласка, Сергій Соболєв, фракція "Батьківщина". Будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Добрий день, шановні колеги! У мене таке відчуття, от дивишся на порядок денний,  що абсолютне невідчуття реальності того, що відбувається зараз в країні. Бо порядок денний сформований для країни, у якої все стабільно, все добре, все розвивається, ми можемо обговорювати, кому які пакети акцій передаються, будь-які інші питання.

От, на мій погляд, як би фракція "Батьківщина" сформулювала порядок денний, на цей тиждень принаймні? Перше питання – це, без сумніву, питання, яке дозволить на кінець-то поставити владу відповідальною перед громадянами. І тому ТСК і відкриття шляху до Закону про імпічмент знімає ключове питання – це недоторканність найвищої посадової особи – Президента. Ви знаєте, що через рік будуть президентські вибори. Ми повинні зараз це зробити, щоб будь-хто, хто вже претендує на цю посаду, розумів, що того, що відбувалося всі ці роки, не буде вже, ми це зупинимо.

Друге – ЦВК. От для чого Президенту не вносити лише одну кандидатуру від фракції "Батьківщина"? Мене це дивує. Що планують робити? Фальсифікувати вибори Президента, а потім і парламентські? Ми подали своєчасно особу, яка не є політиком, яка є фахівцем, юристом, яка не відноситься ні до яких партій, яка не є членом парламенту, помічником депутатів, а яка дійсно є юристом. Президент не вносить лише від нашої фракції подання. Є Резолюція ПАРЄ, яка ухвалена минулого тижня, де чітко сказано: повинно бути обов'язкове представництво кожної партії. Чому Президент не виконує це?

Третє питання – це питання Нацбанку. Ми всі вже забули. Помахала Гонтарева якимись паперами перед Нацбанком, казала, що готова звіт дати нам. Так давайте, може, нарешті ми послухаємо звіт Голови, яка вже 9 місяців відсутня на роботі? І подивіться, що відбувається з курсом. А саме Нацбанк відповідальний за це і ніхто інший. Подивіться, що відбувається з банківською системою країни.

Четверте  питання – це Антикорупційний суд. А вас не дивує, чому ми заслухали Генерального прокурора, ми заслухали Голову СБУ, а у нас в постанові було заслухати в тому числі Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру і Голову НАБУ? Я думаю, вони б дуже багато розказали про те, як працюють суди з справами, які вони зараз направляють в суди. Можливо, після цього ми б ухвалили відповідне рішення і дослухались до висновків Венеціанської комісії, зробили відповідні висновки в парламенті, дали б можливість Президенту внести заново закон у відповідності до вимог Венеціанської комісії.

Тому я думаю, що другим питанням, яке стоїть на завтра, нам би якраз і треба було б послухати інформацію САП й інформацію НАБУ, бо у нас було рішення парламенту. Ми  його не виконали. Чи у нас вибірковий підхід?

Наступне. Це питання соціальні. Той удар, який нанесла по пенсіонерах в селі група Азарова-Януковича в 2011 році, вони забути не могли. Я хочу нагадати: тоді в три рази збільшили пенсійний стаж для пенсіонерів, які  виходять на пенсію в селі. В три рази. Хтось це вже забув? Зараз добивають їх остаточно.

Я взяв довідки по кожній області. Вінницька область, називаю: із  423 тисяч пенсіонерів знаєте на скільки в середньому підняли пенсію? На 123 гривні. Це знущання? І після цього всі роблять вигляд, що пенсійне законодавство у нас досконале, у нас пройшла пенсійна реформа. Та нам треба негайно вносити зміни до  цього  закону, бо це закінчиться  погано.

Те саме стосується військових пенсіонерів. Давайте розберемося, як може таке бути? (Шум у залі)

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Пане Голово, чому "Батьківщину" не показують? Що це таке? 

 

СОБОЛЄВ С.В. Який ми приклад подаємо зараз бійцям АТО? На що ми далі сподіваємося, якщо таке відношення до військових?

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Так що це таке? Де "Батьківщина"?

 

СОБОЛЄВ С.В. Саме тому велике прохання чітко зрозуміти, що не буде такого порядку денного, який ви сформували, інакше країна буде знищена остаточно. Вона не доживе до закінчення скликання цього  парламенту.

Наступне. Ми внесли законопроект, по якому ми пропонуємо негайно врегулювати питання з тими, хто воював в АТО, але загинув внаслідок поранень, хвороб після завершення їх служби в АТО. Ви знаєте, що жодної копійки не виплачують родинам цих сімей? Ми подали два законопроекти. До речі, там автори є від всіх фракцій. Чому немає в порядку денному цих законопроектів? Ми наполягали на них на погоджувальній раді. Це законопроекти 6268, 7330 і 7330-1. Який порядок денний ми формуємо?

Наступне питання –  це тарифи. Є цілий пакет законодавчих ініціатив, які запропонували всі фракції. Ви подивіться, що відбувається. RAB-тарифи на 12 відсотків збільшують рентабельність для енергокомпаній. Для Бабакова ви це збільшуєте в Київській області, для громадянина Російської Федерації? Ви пам'ятаєте, як тоді приватизовували всі обленерго? Чи для Суркіса? Чи для Ахметова? Чи ще для когось ви це збільшуєте? Фахівці порахували: 25 мільярдів гривень додаткового навантаження на населення. Що ми робимо?

Ви подивіться постанову Кабінету Міністрів, який абсолютно інший порядок рекомендує. Незалежна експертна група регулює порядок, який фактично остаточно вбиває населення. Те саме відбувається з тарифами на газ.

Я думаю, що в цій ситуації для нас було б набагато цікавіше саме ці питання розглянути, тим більше, я кажу, пропозиції є від кожної фракції. Давайте включимо прямо пакет рішень, зробимо звіти відповідні і далі будемо рухатись.

І останнє. Тут пропонують провести перевибори в окремих населених пунктах. Можливо, десь треба проводити. Але я приводив приклад села Наталівка. 4 депутати зараз хочуть там термінових виборів після того, як СБУ 60 днів тримала за ґратами секретаря ради за спробу державного перевороту. Ви вдумайтесь в це! В селі Наталівка. Є рішення судів, по яких ця особа повністю виправдана. Хто тепер…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

СОБОЛЄВ С.В. В цей же час я завтра з трибуни парламенту оголошу, як один запорізький діяч без "джавелінів" американських знищив 20 українських танків. Ця інформація буде оголошена, вона є у відкритому доступі. Я не бачу ніякої реакції СБУ, я не бачу ніякої реакції Генеральної прокуратури. 20 танків знищено! Завтра ця інформація пролунає, оскільки ні у СБУ, ні у прокуратури немає часу цим займатись. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Перепрошую, відбувся збій системи в каналі "Рада". Але ми змогли налагодити до завершення виступу.

Зараз ще Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, а потім – Ірина Луценко. Будь ласка, 4 хвилини.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, тільки що прозвучали абсолютно правильні ремарки від багатьох присутніх тут депутатів відносно того, що зростає недовіра суспільства до Верховної Ради України. І, мабуть, розпочинається ця недовіра з безвідповідальності і відсутності дисципліни. Хочу нагадати, що перший сесійний тиждень 2018 року прогуляло майже 50 народних депутатів України, які не голосували, в тому числі і за визнання Росії країною-агресором і України – країною, яка постраждала від цієї агресії.

Я прошу Голову Верховної Ради завтра публічно оприлюднити списки тих народних депутатів, які були у відрядженні офіційному або хворіли, а також тих, які прогуляли. Тим більше, коли ми бачимо, що прогулюються і погоджувальні ради України, є плани прогуляти перший сесійний тиждень нової Ради, давайте щодня починати наше засідання сесійне з оголошення того, хто в шезлонгах, а хто у відрядженні чи знаходиться на лікарняному. Це перше. 

Друге. Тут звучали абсолютно правильні зауваження відносно перевиборів у місцевих радах. Але не згадали кричущий випадок, який відбувся в Черкасах минулого тижня, коли міська рада голосувала за бюджет ось так: поряд стояли біля кожного депутата "тітушки" в балаклавах і примушували депутатів приймати бюджет, а потім голосувати за саморозпуск. Я вважаю, це дуже кричуща ситуація, коли є питання, що міська рада не має діалогу з громадою і не може приймати рішення. Тоді це питання до Верховної Ради України, яка має терміново прийняти подібне рішення про перевибори. А також це є кричуща ситуація, що у нас "тітушки" вже вирішують, як працює та чи інша рада.

І тому я вимагаю, щоб ми сформували слідчу комісію, яка має розглянути питання, що відбулося у Черкасах, щоб нам силовики так само звітували, що це відбувається. І в цьому контексті від такої безкарності я вважаю неприпустимим те, що керівництво Верховної Ради, лідери фракцій не звертають на такі речі уваги. Більше того, депутати від фракцій, зокрема від "Самопомочі", закликали цього тижня, що депутати парламенту у нас теж за щось будуть голосувати під оточенням Верховної Ради України і коли над нами будуть стояти "тітушки".

Я хочу нагадати всім присутнім тут, що ми маємо легітимну Верховну Раду України, обрану народом України, а не "тітушками". І вирішувати, хто і як буде голосувати – це право народних депутатів і фракцій. Мені незрозуміло, чому немає реакції на ці заяви відносно того, що наступного тижня ми за щось там будемо голосувати під оточенням, під тим, що над нами хтось буде стояти.

Я вважаю, що це потребує дуже серйозної реакції парламенту, недопуску подібних речей. Тому що по суті мова йде про кремлівський сценарій захоплення Верховної Ради України, примусу депутатів, державних діячів, до прийняття рішень. І я би хотіла почути публічну реакцію і Голови парламенту, і лідера фракції "Самопоміч", депутати якого закликали офіційно при людях (і, до речі, першим транслював ці заклики сайт "Русская весна", створений сепаратистами для трансляції сепаратистських оцих настроїв), відносно того, що відбувається.

Я хочу ще раз наголосити, що я особисто не буду ні за що голосувати під тиском "тітушок". На відміну від тих, хто ходить на мітинги в оточенні охорони, я як Перший віце-спікер перше, що зробила, відмовилася від охорони. І прошу не погрожувати мені, як це відбувається кожного разу після тих моїх заяв, які тут відбуваються. І прошу дати публічну реакцію на все, що відбувається зараз, на ті заклики напередодні річниці Революції Гідності відносно того, що намагаються поставити під сумнів… 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Представник Президента України у Верховній Раді Луценко Ірина Степанівна. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги! Звертаю вашу увагу, що 18 січня 2018 року Президент України подав в парламент подання на звільнення Валерії Гонтаревої з посади Голови Національного банку України, а також про призначення на відповідну посаду виконуючого обов'язки Голови Нацбанку Якова Смолія. Ми би дуже просили фракції визначитися із днем найближчим часом, провести консультації з майбутнім кандидатом на цю посаду для того, щоб не затягувати процес призначення. Валерія Гонтарева готова звітуватися у парламенті про свою діяльність. Якщо можна, також визначитися з датою, коли це можна буде розглянути в одному з найближчих парламентських тижнів.

Наступне. Президент України вніс на розгляд парламенту оновлене подання про призначення нових членів Центральної виборчої комісії. На сьогоднішній день Президентом подано 14 кандидатур, у тому числі і кандидатура від фракції "Батьківщина", кандидат якої і заява якої була подана ще 7 листопада 2017 року. Президент визначився, жодної фракції блокування кандидатур не буде, не відбувається.

Ближчим часом, на минулому тижні, відбулися консультації в Адміністрації Президента з представниками "Опоблоку". Їм було запропоновано також визначитися із кандидатами. Ними було представлено 3 кандидатури. Як тільки вони визначаться зі своїми кандидатурами, Президентом буде додатково подано і кандидатуру від "Опоблоку".

Ще раз наголошую, Президент не блокує представництво будь-якої фракції, і опозиційної в першу чергу. Тому просимо віднестися до цього з розумінням, я маю на увазі "Опоблок", і визначитися найближчим часом зі своїми кандидатами.

Наступне. Президент України наполягає на розгляді ближчим часом на ближчих пленарних засіданнях законів 7440, 7441, які визначають повноваження і створення Антикорупційного суду. І ми дякуємо опозиційним фракціям за те, що вони визначилися з цією позицію і також наполягають на тому, щоб ближчим часом розглянути ці закони. Президент як лідер і ініціатор боротьби з корупцією в Україні, починаючи від е-декларування, створення Антикорупційного бюро, САП і так далі, закликає парламент продовжити рух у цьому напрямку. А тому 7440, 7441 ми наполягаємо на найближчому розгляді для включення у порядок денний.

Наступне. Президент України просить визначитися парламент із так званим е-декларуванням громадських організацій і активістів, це закони 6675, 6674. Просить розглянути найближчим часом і визначитися.

Президент наполягає на внесенні в порядок денний і розгляді в найближчі пленарні засідання законопроекту 7363 щодо деконцентрації в сфері земельних відносин як продовження системної боротьби з корупцією в країні.

Наступне. Закони 7322, 7323 – це реформування дипломатичної служби. Як тільки ми завершимо розгляд в комітеті, Президент наполягає на якнайшвидшому розгляді цих законопроектів, для того щоб наша дипломатична служба продовжила успішно на зовнішньополітичному напрямку свою роботу вже в оновленому порядку і в оновленому складі з додатковими і визначеними повноваженнями.

Наступне. Ви знаєте, що буквально декілька днів тому назад Сейм і Сенат Республіки Польщі внесли зміни до Закону про Інститут національної пам'яті, комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів. Я дякую фракції "Батьківщина" за те, що вона звернула увагу на те, що немає реакції Президента. І доповідаю, що Президент, як тільки це було опубліковано, негайно рішуче і вичерпно заявив свою позицію стосовно прийнятого закону Сеймом і Сенатом Польщі, де визначив, що цей законопроект не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею. Він визначив, що Україна насамперед пам'ятає про спільні перемоги і боротьбу проти тоталітарних режимів польського і українського народів, і жодне політичне рішення не може змінити історичну правду, а тому закликав Польщу до об'єктивності та діалогу. Тільки разом ми можемо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від Кабінету Міністрів України Перший віце-прем'єр-міністр України Кубів Степан Іванович. Будь ласка, пане Степан.

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, пане Степан.

 

КУБІВ С.І. Хочу сказати, що не тільки "купуй українське", Олег Валерійович. А хочу сказати важливу річ сьогодні, продовжити думку Ірини Геращенко, що зараз ситуація для таких людей, які чотири роки тому відчували зовсім інші можливості, виглядає так, що у відновленні української державності парламент відіграв і сьогодні повинен бути форпостом загальнодержавного майдану і на перспективу. Єдність влади – це теж дуже важливо. Треба не тільки купувати, а ще й виробляти українське. Відповідно щодо творення української державності, яке відбувалося впродовж тисячоліття (ми говоримо про сильну державу, сильну господарку), повага до державності – це цінності: Бог, Україна, людина. На кожному етапі єдність – це сила і перемога, це постулати творчості Шевченка і Франка, Шептицького і Гузара. Це актуально сьогодні для нас в тій ситуації, в якій ми сьогодні є.   

Разом з тим хочу сказати і подякувати всім, хто нещодавно підтримав законопроект про приватизацію. Це дуже важливо для економіки України, щоб навести порядок з державним майном, а головне –  доцільність залучити в нашу країну стратегічного інвестора. Найкращий інвестор – це довіра  громадян до влади, довіра громадян інвестувати свою господарку. Держава не повинна керувати такою кількістю нестратегічних підприємств. Натомість приватний власник забезпечить ефективне управління,  модернізацію і гідну роботу для людей. Однак для стрімкого зростання економіки одного закону, навіть декількох, якщо вони будуть прогресивними, це є замало. Для системних позитивних змін слід зробити значно більше.

І саме тому на уряді України Прем'єр-міністр України представив 35 найважливіших законів, що були представлені минулого тижня на засіданні уряду. Сьогодні Головою Верховної Ради, Андрію Володимировичу, вами, і Володимиром Борисовичем Гройсманом на брифінгу були чітко зроблені акценти щодо економічних перетворень, які необхідно робити вже сьогодні. Важливо, що ці законопроекти розроблені урядом, Президентом України, народними депутатами України, залучені експерти міжнародні й внутрішні, провідні бізнес-асоціації і фахівці.

На переконання уряду, цілком реально прийняти цих 35 законів на поточній сесії, однак ми повинні зосередитися на пріоритет, тому що економічна ефективна господарка України – це дуже важливо.

Найближчим часом, до 14.02, на засіданні уряду буде розглянуто звіт уряду щодо виконання програми діяльності і урядом буде внесена у Верховну Раду народним депутатам і комітетам, фракціям відповідно дана інформація. Стаття 228 Регламенту Верховної Ради: строк подання звіту - 45 днів після закінчення календарного року - про виконання програми діяльності. Ми це знаємо, уряд відповідальний, і ми це зробимо.

Щодо розкладу на пленарний тиждень. Андрію Володимировичу, хочу подякувати вам, депутатам, головам комітетів, фракцій за те, що порядок денний є ефективний. Для того ми і сьогодні збираємося й обговорюємо питання, щоб він був ще кращий.

Наступні законопроекти, які стоять у розкладі, це 7114, 4666, які дозволять працювати і засновувати поширені форми товариств з обмеженою відповідальністю, 6141 - залучення інвестицій. І саме хочу сказати щодо підтримання і ухвалення найближчим часом законопроекту 6428 про корпоративне управління держкомпаніями.

Нагадую, шановні колеги, що порядок денний і наша робота, наша єдність і наше економічне зростання – це зміна, перш за все, розуміння, укріплення законами і виконання того, що ми приймаємо в реальному повсякденному житті. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Колеги, сьогодні від комітетів виступи розпочинаються справа. І я надаю першому слово для виступу Козаченку Леоніду Петровичу від Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Будь ласка, пане Леонід.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Хотів усім подякувати за те, що на поточний тиждень ми передбачаємо розгляд 6 законопроектів, які впливають на розвиток аграрної галузі, економіки нашої держави, єдиної галузі, яка зберігає ще стабільність, незважаючи на те, що інші галузі в результаті економічної кризи зазнали дуже великих втрат.

Законопроекти, які ми будемо розглядати, вони будуть забезпечувати подальший розвиток і стимулювати надходження валюти в нашу державу. Ми знаємо, що сьогодні 50 відсотків валюти саме надходить від експорту сільськогосподарської продукції. Ми розглянемо 3 законопроекти, які є профільними для аграрного комітету. Це законопроект 6673, який вдосконалює діючі фітосанітарні процедури, також законопроект 6606 про пестициди та агрохімікати, який врегульовує завезення та застосування не зареєстрованих в Україні засобів захисту рослин. Законопроект важливий 4638, який впорядковує використання землі військовими частинами, а саме дозволяє їм використовувати на цій землі не тільки розміщення самих частин, а і застосування засобів зв'язку, навігації та спостереження.

Також хотів подякувати за те, що от серед виступаючих сьогодні 6 колег моїх назвали важливість розгляду та прийняття законів, які подав Президент, і ще два альтернативні, які стосуються впорядкування землекористування, передачу земель державної власності у…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд завершити дайте, будь ласка.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. 30 секунд.

Передачу земель державних сільськогосподарського призначення місцевим громадам та впорядкування системи оподаткування. Дякую за це і думаю, що це принесе користь не тільки галузі конкретній, а і в цілому нашій державі. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, наступний виступ від голови Комітету з питань бюджету. Представника - першого заступника Василя Амельченка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановна пані головуюча! Шановні колеги! Перед початком восьмої сесії Комітет з питань бюджету звертає увагу, що наприкінці минулого року комітет підсумував результати проведення заходів повторного конкурсу для призначення нового складу Рахункової палати і подав у Верховну Раду відповідне рішення комітету із висновками щодо кожного кандидата. Це рішення і  матеріали щодо всіх кандидатів розміщено на сайті Верховної Ради і  Комітету з питань бюджету.  Отже, питання щодо призначення нового складу Рахункової палати готове до розгляду Верховною Радою. І наш спільний обов'язок – нарешті, найближчим часом призначити нових членів Рахункової палати, що має сприяти підвищенню ефективності і дієвості проведення як державного зовнішнього аудиту, і головне – внутрішнього контролю за коштами платників податків.

Стосовно передбаченого проектом розкладу засідань на цей четвер законопроекту 5425 щодо змін до Бюджетного кодексу. Підготовлено комітетом висновок для  його  розгляду Верховною Радою.  

Крім того, прошу включити до порядку денного восьмої сесії  законопроекти 7516, 7517, 7519,  пов'язані з  врегулюванням фінансових питань для належної підготовки і проведення в Україні престижних міжнародних спортивних заходів. Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, зараз у нас Комітет з питань екологічної політики. Ні, не  виступає.

Марія Іонова, Комітет з питань європейської інтеграції. Просимо.

 

ІОНОВА М.М. Дякую.

Шановна пані головуюча, шановні колеги, хотіла би проінформувати, що 17 січня цього року відбулася нарада, присвячена обговоренню планів на 2018 рік з імплементації Угоди про асоціацію, за участю віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції і заступників міністрів.

На жаль, ми мусимо констатувати, що ціла низка завдань, які мав  виконати уряд, забезпечивши розробку та подання до Верховної Ради України проектів законодавчих актів, саме спрямованих на виконання зобов'язань Україною відповідно до Угоди про асоціацію, не були виконані до  кінця 2017 року. Ми вітаємо сьогоднішній брифінг і сьогоднішню спільну позицію Голови Верховної Ради України і Прем'єр-міністра щодо тих досягнутих домовленостей, що саме євроінтеграційні законопроекти, вони мають визначатися як пріоритетні і щотижня подаватимуться у порядок денний.

Тому, скажемо так, урядово-парламентська дорожня карта, ми сподіваємося, буде затверджена урядом протягом найближчих двох тижнів. І з огляду саме на таку важливість реалізації саме державної політики, звичайно, ми ще раз хотіли би наголосити те, що розроблення на виконання Угоди законопроектів, вони все ж таки мають розроблятися профільними міністерствами і подаватися Кабінетом Міністрів до Верховної Ради  України, а не через народних депутатів. Ми сподіваємося, що така практика саме під час восьмої сесії, вона піде в минуле, і все ж таки профільні міністерства, особливо у таких пріоритетних сферах, як податкова, митна і транспортна політика, будуть подаватися урядом. Я сподіваюсь, що ми будемо мати результати саме на шляху виконання Угоди про асоціацію під час восьмої сесії. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Іонова.

Будь ласка, голова Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський. Просимо.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги! Я хочу сказати, що, думаю, ніхто не буде сперечатися, що життя людини – це головна цінність взагалі і для суспільства, і для влади. А життя і доля тих, хто захищає це життя, особливо, Ірина Володимирівна, оскільки ви опікуєтесь цим питанням, це питання військових. І тому проблема довіри військових до того, що відбувається, розпочинається з нашого відношення до тих, хто закінчив службу, тих, хто ризикував своїм життям заради Батьківщини, заради життя інших людей,  це військові пенсіонери.

Тому, Степан Іванович, використовуючи нагоду, що ви тут, я ще раз повертаюсь до того, що Кабміном була прийнята Постанова Кабміну 1052, яка відкладає проведення перерахунку пенсій на рік, тобто до 1 січня 2019 року.

Ми з народними депутатами розробили відповідний проект Постанови про деякі питання пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб за  № 7492 від 17 січня 2018 року, де ми хочемо зробити так, щоб військовим пенсіонерам була перерахована пенсія так, як це було зроблено і згідно Закону про пенсії. Ви розумієте, це дуже потужний месседж тим, хто зараз захищає Батьківщину, що про них також будуть піклуватися і суспільство, і влада.

Наступне питання дуже важливе. Я хочу підтримати Постанову  Кабміну Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв, це 7274, розроблену Єленським, Княжицьким і Лесюком, тому що там є деякі відомі українські університети. Ми їх повинні підтримати в цьому сенсі, зробити цю постанову для того, щоб вони і далі могли відсвяткувати свої ювілеї. Це дуже важливий месседж для нашої молоді, яка навчається в цих університетах. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановний пане Співаковський.

І зараз, будь ласка, слово Юрію Савчуку, Комітет з питань запобігання і протидії корупції. Просимо.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, пані головуюча! Доброго дня, шановні колеги! Підсумовуючи роботу за період сьомої сесії, хочу зазначити, що комітет відповідно до основних напрямків своєї діяльності – проведення  експертизи та відповідності вимогам антикорупційного законодавства – відпрацював 823 законопроекти та інші акти, подані на розгляд Верховної Ради.

Також хочу подякувати Андрію Володимировичу за те, що була врахована пропозиція комітету про необхідність одночасного розгляду законопроектів 6674 і 6271, які спрямовані на відміну декларування громадськими організаціями коштів, які поступають на боротьбу з корупцією. Цим питанням дуже схвильовано загалом суспільство антикорупційне, тому що ці законопроекти так і не були розглянуті  Верховною Радою. Тому є сподівання, що ми все-таки з вами на восьмій сесії восьмого скликання зробимо ці важливі кроки. Але хочу зауважити, що недостатньо всього цього для виконання антикорупційного законодавства.

Ще досі блокується і не проведений конкурс на відбір незалежного аудитора НАБУ, що є прямою вимогою антикорупційного законодавства, яке ми разом з вами створювали і приймали. Це питання висить в повітрі. Цим питанням схвильоване на сьогодні суспільство, і  ми маємо на це звернути увагу.

Також я не можу не зауважити питання антикорупційних судів. Да, ми їх створюємо. Чим ми їх будемо наповнювати? Потрібні чіткі критерії наповнення штатного розкладу цих суддів.

І востаннє хочу попросити, звернутися до шановного Андрій Володимировича. Прошу вас дати відповідне доручення Апарату Верховної Ради України про забезпечення проведення комітетом 16 травня  поточного року парламентських слухань…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд завершити дайте, будь ласка. 30 секунд завершити.

 

САВЧУК Ю.П. Парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в  Україні". Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановний колего.

І, будь ласка,  Ніна Южаніна. Ні, я перепрошую, пані Оля Богомолець. Ольга Богомолець, Комітет з питань охорони здоров'я. Прошу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хочу зазначити, що на даний момент в Україні є значне збільшення захворюваності на кір. І проблема не в тому, що люди, діти хворіють на кір. Проблема в тому, яка кількість помирає.

Крім того, хочу зазначити, що поставки медикаментів, сироваток і життєво важливих вакцин не виконані навіть за 2016 рік. За 2017 рік поставок – 0. Якщо в Україні виникне спалах  дифтерії, то буде помирати кожен  другий, який захворів, у зв'язку з тим, що тих сироваток, які потрібні по гуманітарній допомозі, є лише 900 доз, яких вистачить буквально на декілька днів.

Робота Міністерство охорони здоров'я визнана Комітетом охорони здоров'я незадовільною вже чотири рази. Я не розумію, чому зволікає Кабінет Міністрів, чому терпить відсутність поставок сироваток, медикаментів і збільшення смертності, чому не звертає на це увагу. Тому вважаю за потрібне винести це питання на окреме обговорення, заслухати звіт Міністерства охорони здоров'я і виконуючого обов'язки міністра для того, щоб розуміти, яким чином ми можемо зберігати людей - нашого найважливішого, найціннішого потенціалу в державі.

Крім того, хочу зазначити, що цілий світ 4 лютого відзначає День боротьби з онкологічними хворобами. Таких пацієнтів в Україні вже понад 1 мільйон, щорічно виникає 100 тисяч нових онкохворих. На сьогоднішній день відповідно до принципу "гроші йдуть за пацієнтом" лікуванням буде забезпечено трошки більше ніж 20 відсотків онкохворих і трохи більше ніж 30 відсотків хворих на серцево-судинні хвороби, а це 80 відсотків смертності наших громадян.

Тому вважаю ситуацію, яка склалася в Міністерстві охорони здоров'я по забезпеченню українців їх за…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Завершити дайте, будь ласка. Пані Ольга вже завершила свій виступ.

Будь ласка, Ніна Южаніна, голова Комітету з питань податкової та митної політики.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, я сьогодні вдруге хочу наголосити на тому, що вкрай необхідним є розгляд в залі й прийняття законопроекту 6542-д, це про внесення змін у Митний кодекс. Стосується норм, які вже працюють шляхом внесення змін в Податковий кодекс. Але без внесення змін у Митний кодекс ми попали в правову колізію. Ви знаєте, що є певне незадоволення громадян щодо зменшення можливостей при перевезенні в ручній поклажі багажу і обмеження тими нормами, які вони вважають такими, що зменшують їх права і не відповідають, саме головне, статтям Митного кодексу. Насправді, щоб прибрати таку правову колізію, ми маємо розглянути Митний кодекс. А у нас дане питання винесене на розгляд в зал лише в четвер 29 питанням. І я думаю, що в любому випадку ми його не розглянемо. Тому я би вас дуже просила перенести на вівторок розгляд даного питання, на першу половину дня. Ми маємо визначатися, що ми робимо із внесенням змін у Митний кодекс.

По-друге, я хотіла би ще раз звернутися до уряду, наприклад, щодо того пакету законопроектів, які ви запрошуєте проголосувати на восьмій сесії. Я хочу попросили не врегульовувати питання, що стосуються, наприклад, питань відання мого комітету через прийняття підзаконних актів, а саме лише постанов Кабміну. Дуже багато питань потребують  комплексного врегулювання через внесення змін саме в закони. Ми ж працюємо з вами разом, давайте разом напрацьовувати. Я, наприклад, говорю зараз конкретно про Постанову Кабміну, яка набрала чинності з 1 лютого, про роботу через відкрите єдине вікно щодо експортно-імпортних операцій. Дуже добре, але треба врегулювати питання…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд дайте, будь ласка, завершити.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Питання необхідно врегулювати через внесення змін до всіх профільних законів всіх органів, які є причетними і працюють разом з митниками при оформленні вантажів (і експортних, і імпортних). І таких питань досить багато при тому, що є такі ініціативи, зареєстровані, й депутатські. Нічого страшного, якщо ми об'єднаємося і розглянемо депутатські законопроекти. Нам же треба вирішувати питання по суті, а не тільки просто…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ніно.

Будь ласка, Артур Палатний – голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую, Ірино Володимирівно.

Хотів би звернутися до своїх колег: у першу чергу прошу включити до порядку денного проект Постанови про присудження премії за розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування і підтримати, нарешті, нашу молодь. Це за 2017 рік.

Я п'ятий рік у парламенті і, на жаль, спостерігаю дуже негативну тенденцію. Що саме? Що питання, що стосуються нашої молоді, на жаль, визивають в парламенті дуже якісь незрозумілі для мене і для нашої молоді дискусії, популістські чи політичні, я не розумію. Наша молодь покидає Україну сьогодні масово, на жаль, із-за неуваги виконавчої та законодавчої  влади. Колеги, у цьому списку дуже достойні люди: це люди, які пройшли АТО, це молодь, яка сьогодні приймає участь у розробці дуже важливих для нашої держави, дійсно важливих для нашої держави, законопроектів, це молодь, яка відзначена європейськими преміями.

Нарешті, я дуже вас прошу припинити спекуляції і все ж таки показати, що ми насправді турбуємось про нашу молодь, що ми не хочемо, щоб наша країна залишилась без найкращих представників цього напрямку. Тому я прошу всі фракції підтримати.

Ще хотів би попросити, щоб поставили на розгляд законопроект 6648, Закон про внесення змін до законів України "Про підтримку олімпійського, паралімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні", "Про фізичну культуру і спорт" (це номер реєстраційний 6648). А що стосовно…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, дайте завершити 30 секунд.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Я хотів би сказати, якщо можливо (я чув, що багато наших колег будуть знаходитись у відрядженні), я прошу премії поставити на вівторок чи четвер. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, Ігор Лапін, Комісія з питань приватизації, прошу.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Хочу звернути увагу, що з прийняттям нового Закону про приватизацію держмайна починається найцікавіший, але в той же час найвідповідальніший для держави період:  знайти інвесторів, які модернізують підприємства, і при цьому не віддати за безцінь державні стратегічні об'єкти, а дійсно віддати їх з вигодою максимальною для держави.

Відповідно до нормативно-правових актів, які є на сьогодні, а це Закон України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації", а також Наказ Фонду держмайна України від 5 грудня 2017 року № 1839, в якому визначено перелік об'єктів, які підлягають продажу у 2018 році. Після їх виключення із зазначеного вище закону стає зрозумілим, що треба переглянути ряд об'єктів, які ми будемо виставляти на приватизацію.

Я хочу звернути увагу представника уряду на один з таких об'єктів, а саме: "Чорноморське морське пароплавство". Під приватизацію це підприємство потрапило ще в грудні 2016 року, воно засновано в 1933 році, а з 2003 року його просто почали доводити до банкрутства і одночасно почали розпродувати майно, зокрема так звану портову інфраструктуру.

Я хочу відмітити, що спільними зусиллями керівництва,  правоохоронців, Мінінфраструктури та Національного антикорупційного бюро України підприємству за останніх 18 місяців вдалося повернути 14 об'єктів нерухомості у місті Одеса та за його межами. Але ми знаємо, що Чорноморське морське пароплавство зараз (лише зараз) повернули до платоспроможності. Проте, виставивши сьогодні його на приватизацію, держава після того, як передасть цей об'єкт, втратить можливість позиватися в інших міжнародних судах щодо відновлення рухомого складу даного підприємства. І тому я вважаю, що тут треба підходити виважено, і я дуже дякую міністерству нашому відповідно за ту співпрацю з НАБУ, які спрямували свої дії для повернення майна в державу. Перед тим, як його виставляти на приватизацію, треба повернути все майно.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Додати, пане Ігорю? Ви завершили, так? Завершили.

Дубневич Ярослав Васильович, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, доброго дня! Вітаю всіх присутніх з початком роботи нової сесії і дуже хотів би сподіватися, що вона стане одною з найпродуктивніших в історії нинішнього скликання.

Як голова Комітету з питань транспорту маю вкотре наголосити: комітет наполягає на якнайшвидшому розгляді пакету інфраструктурних законопроектів, які були підготовлені комітетом ще восени минулого року (номери 6766, 4642-д, 2475а-д, 6644 та 5261). Поволі ідея щодо проведення "інфраструктурного дня" перетворилась в ідею такої собі "інфраструктурної хвилинки". Проекти зсовуються у порядку денному під кінець пленарного дня і потрапляють під загрозу не бути почутими. Комітет не претендує на те, щоб інфраструктурній темі було відведено повний пленарний день. Хай цьому буде присвячено декілька годин. Але ми наполягаємо на обов'язковому включенні названих законопроектів до порядку денного з тим, щоб їх було розглянуто не формально під кінець дня, а щоб їх долю було вирішено у залі в результаті професійної дискусії. Затягування їх прийняття – це зволікання початку реальних реформ галузі, це гальма розвитку цілого спектру сфер.

Під час підготовки названих законопроектів проведено величезну роботу. До дискусії могли долучитися всі бажаючі. Їх було підтримано всіма членами комітету, які, нагадую, є представниками всіх політичних сил у парламенті, що говорить про їх всебічну підтримку. Але вже який місяць поспіль їх доля не вирішується.

Шановні колеги, давайте визначимось, може, нам не потрібен розвиток внутрішніх водних шляхів? Будівництво нових доріг європейського рівня? Не потрібна адаптація законодавства в рамках імплементації Угоди про асоціацію?

Я прошу включити дані законопроекти і розглянути їх в другій половині четверга.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Ярослав.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Я прошу продовження 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрію Володимировичу, якщо не буде можливості в цей четвер розглянути, то обов'язково їх включити в березневі пленарні тижні. І наполягаємо від імені комітету, щоб ці законопроекти розглядалися половину сесійного дня, щоб була можливість їх обговорити і проголосувати. Це одні з найважливіших законопроектів. Нам потрібно розпочати процедуру залучення інвесторів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Ярослав.

 Ви знаєте, як я весь час уважно ставлюсь до законопроектів, запропонованих вашим комітетом. Але думаю, ваша позиція поставити їх в цей четвер, є трошки передчасною.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Саме тому я й нагадав. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Да, власне. Тому я шукав на цей четвер закони, які максимально є об'єднуючі, соціальні, знаючи що ваш блок є наступним по важливості. І тому я просив би вас змінити позицію. І краще ставити не в цей четвер, а краще поставити у вівторок наступного тижня, щоб ми почали з них роботу. І це буде більш ефективно, я переконаний, коли наступного пленарного тижня ми поставимо ваш блок.

Разом з тим хочу наголосити, що в середу, післязавтра, ми проведемо  нашу нараду з головами комітетів, визначимо послідовність. І я теж переконаний, що ваш блок має стояти одним з перших, якщо не першим, на початку наступного пленарного тижня. І я думаю, що ви зі мною погоджуєтеся. Дякую вам.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги народні депутати! Відповідно до статей 14 та 26 Закону України "Про комітети Верховної Ради" Комітет з питань промислової політики та  підприємництва на своєму засіданні від 18 січня 2018 року прийняв рішення ініціювати проведення дня уряду України для розгляду і заслуховування найважливіших питань соціально-економічного розвитку, як це передбачено зазначеними нормами закону.

Мова йде про наступні питання: розвиток промисловості та подолання безробіття, розвиток інноваційного бізнесу і малого підприємництва, залучення приватних інвестицій та динаміка державного боргу, стимулювання експорту  і нормалізація торгівельного балансу, ефективне регулювання усунення інвест-бар'єрів, приєднання до інженерних мереж промислових та побутових споживачів, а також імпортозалежність економіки та імпортозаміщення в публічному секторі економіки. Члени комітету внесли відповідну постанову, проект Постанови Верховної Ради № 7520.       

Шановний пане Голово, прошу поставити її на розгляд для того, щоб ми цього тижня прийняли відповідну постанову і заслухали уряд з цих питань. Наголошую, що це повністю відповідає тим позиціям, які передбачає велика парламентська реформа, напрацьована під координацією пана Кокса.

Окрім того, пропоную цього тижня посунути в прохідний і поставити на вівторок, десь на  першу половину дня, законопроект 5495 про збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню лісу-кругляка з України. А також  поставити  до розгляду в парламенті законопроект на захист українських експортерів, який розглянутий комітетом, - 7365. Дуже важливий антикорупційний законопроект, спрямований на економічний розвиток і  на збільшення припливу валютної виручки в країну.

Прошу дати завершити.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Крім того, шановний Андрію Володимировичу і шановні колеги, пропоную наступного сесійного тижня провести повноцінний день промислового розвитку в парламенті. Нашим комітетом підготовлені і готові до розгляду в парламенті 40 законопроектів. 40, я підкреслюю! Причому багато з них носять фундаментальний характер.

Законопроект 6671 про нову модель підключення до інженерних мереж, який знімає інвестиційні бар'єри. Законопроект 2216а про…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Віктор, в середу розглянемо і визначимо послідовність, яка буде послідовність блоків. І ви знаєте, що я підтримую весь час ваші ініціативи. 

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ви знаєте, я уважно слухаю кожного виступаючого і кожний виступаючий правий, що ми не встигаємо приймати ті законопроекти і ті рішення, які від нас очікує суспільство. І тільки сліпий не бачить того, що проблеми накопичуються в суспільстві набагато швидшими темпами, ніж Верховна Рада здатна на них реагувати і вирішувати.

І я ще раз хочу повернутися, Андрію Володимировичу, до вашої тези і підтримати Голову Верховної Ради, що питання організації ефективної роботи Верховної Ради - це сьогодні стратегічне питання національної безпеки. Тому що ми не встигаємо приймати ті рішення, які вимагає від нас життя.

Я дуже багато спілкуюся із своїми виборцями у Вінниці, у Вінницькій області, і знаєте, по-різному оцінки до Верховної Ради і відношення до Верховної Ради. Але ключова оцінка не в тому, що Верховна Рада погано працює, ключова критична оцінка, що Верховна Рада мало працює і дуже повільно працює. І якщо ми швидко не заберемо непотрібні перерви,  якщо ми будемо продовжувати працювати один раз на два тижні, по великому рахунку, ми просто не встигнемо приймати те, що потрібно нам прийняти.

Тепер декілька позицій стосовно енергетики. Я дякую за минулий "енергетичний день", який у нас був десь наполовину енергетичним, ми не встигли все розглянути. Але я підтримую своїх колег, що до енергетики потрібно відноситися дуже серйозно, до речі, як і до всіх інших галузей. Ми не встигли розглянути питання підтримки атомної енергетики, і це потребує реакції, розвитку альтернативної енергетики, це потребує підтримки Верховної Ради України, тому що перед українською енергетикою стоять великі виклики. Німеччина дала дозвіл на прокладку газопроводу "Північній потік-2". Ми можемо втратити через два роки взагалі експортну виручку від транзиту, це приблизно 2,5 мільярда доларів. І ми…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. І ми ці ризики повинні відчувати, розуміти і реагувати на них в українському парламенті, як в парламентсько-президентській державі.

І остання теза. Я хотів би підтримати свого колегу Артура Герасимова відносно проблеми сміття. Послухайте, пакет законопроектів екологічних в парламенті вже багато часу. 15 мільйонів тонн сміття ми продукуємо кожний рік в Україні. Жодного рішення український парламент, український уряд не прийняли. Давайте поставимо в цьому крапку.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Цілковито підтримую вашу позицію, пане Олександр, це, зрештою, наша спільна позиція по збільшенню ефективності роботи Верховної Ради. Давайте ми ще раз запропонуємо цього тижня народним депутатам хоча би зробити маленький крок: скасувати перерву о 12.00-12:30. Це невеликий крок, але ми вираховували, наскільки він допоможе нам збільшити ефективність нашої роботи. І я впевнений, що ми повинні проводити роботу поміж наших колег в залі, щоб ця ініціатива була підтримана, бо ми просто не встигаємо той вал законопроектів... Треба віддати належне: ми приймаємо велику кількість законів, і фундаментальних законів. Але, дотримуючись Регламенту, інколи доводиться по кілька днів один закон розглядати і для того просто необхідно більше робочих годин для народних депутатів.

Давайте цього тижня ще раз спробуємо і ще раз запропонуємо це депутатам. Можливо, багато хто переосмислив свою помилкову позицію і підтримає нашу ініціативу. Дякую вам.

Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні друзі! Минулого сесійного тижня ми прийняли надважливий Закон 7163 про особливості державної політики забезпечення суверенітету України. Хочу звернути вашу увагу, що за моєї пам'яті це був перший законодавчий акт України, де російський агресор на наступний день уже зібрав раду, свою Раду національної безпеки і оборони, щоб якось відреагувати на наш закон.

Закон приймався, ви пам'ятаєте, 3 дні, дуже багато було баталій, дуже багато правок. І я просив би в рамках 131 статті Регламенту, коли ми завтра будемо розглядати постанову про переголосування, повернутися до правки про військово-цивільні адміністрації. Адже згідно чинного законодавства військово-цивільні адміністрації закінчують свою роботу в лютому 2018 року. Ми повинні відкоригувати цей момент. Він був у правках, але, на жаль, вони не проголосовані.

Саме тому я прошу всіх колег, які зараз знаходяться в залі, всіх депутатів, звернути на це увагу. Це правка може бути або нашого комітету про продовження роботи ВЦА, або, якщо є якісь застереження, там ще правки є інших народних депутатів про продовження на 3 роки діяльності ВЦА. Завтра прошу, Андрію Володимировичу, поставити це на голосування. Згідно статті 131 Регламенту ми маємо право відкоригувати.

Ще хотів би звернутися, користуючись нагодою, до представника Кабінету Міністрів. Хочу звернути увагу, що Верховна Рада вчасно прийняла бюджет на цей рік. Рада національної безпеки і оборони уже місяць як прийняла своє рішення про державне оборонне замовлення.  На жаль, станом на сьогодні Кабінет Міністрів не найшов часу і можливості розглянути найважливіші конституційні свої зобов'язання. Степане Івановичу, я дуже закликаю вас, щоб ми тут не перетворювали це в політичне якесь протистояння.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. І розглянути Постанову Кабміну про затвердження державного оборонного замовлення. Хочу ще раз звернути увагу, на сьогоднішній день ми вперше змогли в державному оборонному замовленні реалізувати концепцію не латання дірок, а розвитку наших Збройних Сил. І дуже прошу прийняти постанову Кабміну, щоб наші Збройні Сили, не дивлячись на всякі феесбешні та інші провокації, розвивалися і були гарантом нашої стабільності і незалежності.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Сергій.

Я знаю про вашу ініціативу, і Регламент дозволяє згідно 131 статті внести правки перед підписанням.

В мене тільки одне величезне прохання. Ви пригадуєте, наскільки дискусійний був Закон про деокупацію, наскільки багато йшло консультацій. До завтрашнього голосування проговоріть з усіма представниками фракцій, щоб вони принаймні розуміли і знали, в чому є суть цієї правки, щоб на момент голосування ми в залі мали розуміння. І я впевнений, якщо буде загальне погодження, ми відразу після відхилення постанови, а я переконаний, що парламент її відхилить і відкриє шлях до підписання  закону, змогли проголосувати уточнення. Але це буде успішне голосування, якщо буде проведена достатньо ефективна попередня робота з усіма фракціями і групами. Я сподіваюсь, ми зможемо це зробити. Дякую дуже вам, пане Сергій.

І Микола Леонідович Княжицький, будь ласка. Включіть мікрофон.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні присутні! По-перше, я хотів подякувати за цілу низку культурних питань, які стоять на четвер на розгляд. Я сподіваюся, що нам вдасться, крім іншого, і розблокувати призначення керівників творчих колективів, і підтримати Постанову про пам'ятні дати. Оскільки 80 років Стуса, на жаль, дехто в нашій  країні святкував менше, аніж схожі ювілеї діячів ще  колишньої радянської культури. Думаю, парламент зможе це змінити в четвер.

Принагідно хотів би сказати, що цей рік відповідно до указу Президента і рішення Кабінету Міністрів є роком культурної спадщини. І я просив би шановне керівництво парламенту поставити на голосування два  законопроекти, які цього стосуються. Один з них – це 1553 – проект Закону про внесення змін до Закону про охорону культурної спадщини (щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесеної до списку ЮНЕСКО) Васюника, Марії Матіос й інших авторів. Цей законопроект є готовий до розгляду у другому читанні і поданий комітетом. Він вже давно лежить з першого читання.

І ще один законопроект – це законопроект колеги Єленського  2129а  про внесення змін до Закону про охорону культурної спадщини (щодо надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу). Цей другий законопроект є вкрай важливим, оскільки  стосується охорони пам'яток, які, на жаль, стали під загрозою окупанта після окупації українського Криму,  і ми теж мали би знайти механізм захисту.

Ці два законопроекти повністю готові комітетом до другого читання. І я буду вдячний, якщо ми зможемо  їх розглянути, вони не є конфліктні, підтримані  Міністерством культури і  представниками всіх фракцій. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Миколо.

Вивчимо. Якщо вони справді є загально узгоджені, я думаю,  ми  прямо  в вашому блоці зможемо їх поставити і розглянути, якщо є комітет і якщо є узгодження.

Я, з вашого дозволу, дам зараз репліку для Кабінету Міністрів, поки пані Ганна проводить консультації.

Будь ласка, репліка Степану Івановичу Кубіву.

 

КУБІВ С.І. Я хочу, перш за все, Андрію Володимировичу, вам  подякувати за сьогоднішнє засідання. Ряд питань, які були сказані, хочу сказати буквально в тезах.

Андрію Володимировичу, щодо минулого тижня і сьогодні були причини зростання вартості  пального. Хочу сказати, що минулого тижня Володимир Борисович Гройсман доручив ДФС проаналізувати, по якій ціні завозять паливо і по якій продають. І  відповідно ДФС і  Антимонопольний комітет  повинні дати висновки.

Друге. Законопроект 7180 щодо корпоративного управління  держбанками прошу підтримати.

І третє – щодо Кредитного реєстру, це є законопроект  7114-д.

І 4666 з точки зору товариств з обмеженою відповідальністю у поширеній формі так само включений  у порядок денний. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Але голови комітетів просять вас, Степане Івановичу, дочекатись всіх (лишилося чотири голови комітетів), якщо неважко. Якщо можна, кілька хвилин.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні комітет вранці напрацював текст заяви, і я сподіваюсь, що це буде спільна, єдина позиція всіх фракцій – і представників влади, і опозиції – у тексті нашої заяви Верховної Ради як наша реакція на Закон про Інститут національної пам'яті, ухвалений Сеймом і Сенатом Республіки Польща.

Також сьогодні у комітеті ми проведемо певні консультації з представниками різних держав, наших стратегічних партнерів і також представниками Польщі для того, щоб обговорити цю ситуацію і шляхи  вирішення, щоб не було ескалації, щоб захистити права українців, які зараз перебувають, працюють у Польщі, і щоб цей закон не був інструментом тиску. Тому для нас, в першу чергу, важливі права наших громадян.

Також прошу включити на середу (я сподіваюсь, що в середу будуть в залі присутні парламентарі і ми зможемо голосувати ратифікації законів;  такий заклик до партійної дисципліни) проект Постанови про заяву Верховної Ради України про засудження випробовувань зброї масового враження Корейською Народною Демократичною Республікою.

І також поінформувати, що в середу – вже запрошення керівникам фракцій відправлені – буде презентація японського Державного агентства з розвитку JICA. І ми хотіли б, щоб були присутні, оскільки це хороші можливості, особливо що стосується відбудови сходу.

Також 3 дні провела на сході України. І наша делегація перебувала від Комітету закордонних справ, Світлана Заліщук, нацбезпеки і оборони в Хорватії, де вивчали досвід розмінування. Велике прохання підготувати і внести у парламент, уже не відтягуючи, Закон про гуманітарне розмінування, що дозволить імплементації міжнародних стандартів і донорам ефективніше з нами співпрацювати.

І також хочу сказати про сигнали від наших міжнародних партнерів. Ми чекаємо, що Закон з нацбезпеки буде внесений Президентом так само, як і реформа Служби безпеки України. І на цьому тижні, крім реформи дипслужби, ми заслухаємо ГПУ, САП щодо санкцій проти режиму Януковича…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Андрій Анатолійович Кожем'якін, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я хотів би декілька слів сказати про, напевне, такі вже наболілі для всіх членів комітету питань, одне питання. І я думаю, що колег голів комітетів це теж зацікавить, тому що пані Южаніна вже про це почала говорити. Мається на увазі Постанова Верховної Ради 18.03.2016 № 1035 (дуже раділи ми, коли вона була прийнята і коли попрацювала Місія нашого друга і колеги пана Кокса), де визнали Рекомендації Місії Європейського парламенту як основу для внутрішньої реформи. Ну чудово! Визнали і слава Богу! 52 пункти тут у нас є в цих Рекомендаціях. Ну є 4-й і 5-й, я вважаю, вони дуже важливі.

4-й пункт, він чітко каже, що Верховна Рада, Апарат повинен проводити ґрунтовний аналіз кожного законопроекту на предмет уникнення дублювання з чинним національним законодавством, що продовжується у нас. Я не кажу вже дублювання тих проектів, які  реєструються після 14 днів   з порушенням Регламенту.

І 6-й пункт – це після початку роботи чергової сесії Верховної Ради України необхідно проводити відбір 20 законопроектів, хоча б, ініційованих народними депутатами, які в подальшому будуть розглядатися і хоча би відпрацюються красиво і приймуться.

Чому сьогодні члени комітету попросили мене, щоб я про це сказав? І  вони дуже агресивно вже почали себе поводити на засіданнях комітету. Тому що останнім разом, коли прийшов до нас один поважний голова комітету, він сказав, що хоче, щоб ви допомогли йому внести зміни до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуального. Але коли ми почали трошки з'ясовувати, то в своєму комітеті він теж зареєстрував цей законопроект (щодо внесення змін до КК, КПК і таке інше), але в "Прикінцевих положеннях". Ну тобто ця хитрість, вона дуже практикується у нас в Верховній Раді, ніхто з цим не бореться. Кожний третій…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Кожний третій народний депутат Верховної Ради сьогодні хоче змінити КПК, КК (Кримінальний кодекс), Кодекс адміністративної  відповідальності. Як правило, це роблять ті, хто став юристом, коли  прийняв присягу народного депутата. На жаль. Тобто, знаєте, є таке: я – художник, я так бачу. Це не повинно бути, треба з цим боротися. І тому я прошу вас, щоб ви внесли і розглянули 3542, який чітко вносить зміни до Кримінального кодексу і КПК…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я з того приводу, пригадуєте, вносив спеціальні рекомендації законодавчі, щоб ми врегулювали саму реєстрацію законопроектів. Але оскільки зараз немає достатньо часу для цієї дискусії, я надаю слово Олені Ледовських, будь ласка.

Пані Олена, будь ласка.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Шановний Андрію Володимировичу, я дуже вдячна, що ті питання, які я сьогодні хотіла обговорити на Погоджувальній раді від імені Комітету державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, уже включені до порядку денного на цей пленарний тиждень. Але я хотіла б поінформувати колег, що проекти постанов про призначення позачергових окремих виборів місцевих, які досі не розглянуті парламентом, почали реєструватися комітетом нашим в Апараті Верховної Ради майже рік назад у квітні 2017 року. Після цього ми вже на цей тиждень виносимо їх 9-й раз.

Тому у мене прохання до вас, Андрію Володимировичу, якщо є можливість, переглянути трохи послідовність розгляду питань на цей пленарний тиждень, щоб ми могли трохи вище поставити ці питання. Тому що або нам прийдеться на комітеті готувати текст, як роз'яснювати громадам, чому цілий рік ми не приймаємо рішення щодо призначення позачергових виборів, або давайте все ж таки проголосуємо і дамо можливість громадам провести такі вибори і призначити своє керівництво, обрати його і таке інше.

Тому я би просила ще раз колег поставити ці питання трошки вище, коли більш консолідоване буде зібрання голосів депутатів на нашому засіданні. Дуже вдячна.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пані Олено.

Цілковито поділяю вашу позицію і неймовірно зацікавлений у тому, щоб ми розглянули всі ці законопроекти. А то ми весь час за дуже важливими законопроектами забуваємо виконувати просто обов'язки Верховної Ради України. Давайте ми сплануємо так, щоб ми у четвер, можливо, ще до обіду, перейшли до голосувань. Я не пригадую, скільки є тих постанов. По-моєму, близько 100 тих постанов є.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. 97.

 

ПАРУБІЙ А.В. 97. У мене тільки є одне велике прохання: і на рівні комітету, і на рівні політичних консультацій провести дискусії з усіма фракціями, щоб ми змогли без довгих обговорень провести 97 голосувань. Якщо є якісь, які викликають застереження, постанови, ми їх зможемо відкласти. Але ті, по яких є очевидна загальна позиція залу, треба їх прийняти. І я обіцяю, що я цей пакет у четвер буду рекомендувати поставити ближче. Єдине – щоб була воля залу, і давайте над тим спільно працювати.

І від комітетів заключний виступ. Дмитро Йосипович Андрієвський, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Порядком денним заплановано розгляд законопроекту 3696, це будівельна амністія. Я вкотре прошу колег підтримати голосуванням за цей законопроект тих громадян, які, не чекаючи допомоги держави, побудували власне житло і зараз не можуть ввести його в експлуатацію.

Я хочу підкреслити те, що завдяки змінам до законодавства і реформам органів архбудконтролю, сьогодні можна будувати власне житло фактично без зайвої адміністративної тяганини. Тому підтримкою цього законопроекту ми просто підтримаємо людей, які працювали в умовах старого законодавства.

Також ми просили би від комітету поставити до порядку денного законопроект 6659 щодо будівництва Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні. Ми на завтра на ранок запланували засідання комітету. Я впевнений, що депутати цей законопроект підтримають, і будуть всі підстави його розглянути, він дуже важливий.

 Користуючись нагодою, хотів би звернути увагу на необхідність термінового реагування Верховної Ради і уряду України на ситуацію, що склалася у житлово-комунальному господарстві після прийняття Міністерством фінансів наказу № 1 щодо порядку фінансування субсидій. Запропонований механізм компенсації витрат по субсидіях фактично зобов'язує житлово-комунальні організації, ОСББ і кооперативи кредитувати державу в частині виконання соціальних зобов'язань. Покладання на ОСББ та житлово-будівельні кооперативи відповідальності за надання адресної державної соціальної допомоги конкретному громадянину, окрім неможливості його фізичного виконання, ще і несе в собі загрози соціальної напруги. Тому що на відміну від держави ОСББ зобов'язань соціального характеру перед громадянами не мають.

Ці питання будуть розглянуті на засіданні комітету 7 лютого. І шановний Степане Івановичу, я звертаюсь до вас з пропозицією обов'язково забезпечити участь в засіданні комітету відповідальних представників…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд. 

 

КУБІВ С.І. Будуть, будуть представники.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Також я звертаю увагу, що минулі доручення, вони не були виконані. Прохання – обов'язково...

 

КУБІВ С.І. Прийнято.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пан Дмитро, в залі, очевидно, ні в кого не буде заперечень, щоб розглянути законопроект про встановлення Меморіалу Героям Небесної Сотні. Порядок денний, як правило, завершує формуватись близько 8-9-ї  години після завершення засідань фракцій. Якщо до того часу буде проведений комітет і буде рішення комітету, я думаю, ми завтра зможемо одним з перших поставити цей законопроект. Бо, знаєте, без рішення комітету не може попасти в порядок денний. Якщо ви зможете організувати комітет і зможете до кінця робочого дня забезпечити рішення, я вам обіцяю, що він буде стояти одним з перших на завтрашньому нашому розгляді. Дякую дуже вам.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. (Мікрофон вимкнено)…прошу добавити один законопроект, для стенограми, будь ласка.

 

ПАРУБІЙ А.В. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! До тих озвучених законопроектів, які від бюджетного комітету мають бути розглянуті на сесії, я прошу додати ще 6007, який дуже важливий для нас всіх. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Хоч ми вичерпали наш час, але є 6 депутатів, які традиційно приходять виступити, колеги. Давайте по хвилині, дуже коротко, не додаючи 30 секунд. Я не буду коментувати ваші виступи, для того щоб ми змогли швидко пройти. І я буду подавати так, як мені подав Апарат.

Антонищак Андрій Федорович, перший, одна хвилина.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Доброго дня, шановні колеги! Вже поспіль 3 місяці я наголошую на важливості проблеми, яка виникла по спеціалізованих санітарних автомобілях екстреної медичної допомоги, ввезення їх в Україну як гуманітарної допомоги. 3 місяці я прошу, щоб їх включили у прохідну частину порядку денного. Обіцяють, руки туди не доходять. На сьогоднішній тиждень, я дивлюся, питання взагалі немає, немає у порядку денному на цей тиждень. Я перепрошую, комусь неважливі людські життя?

І тепер саме основне, на що я би хотів звернути увагу. Для відновлення історичної справедливості та у світлі останніх подій, які відбуваються зараз у Польщі, і прийняття ними законів, я прошу і вимагаю внести на розгляд Постанову Верховної Ради України "Про вшанування пам'яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою щодо українців у 1919-19…"

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Прошу включити до порядку денного сесії, а також до порядку денного ближчого тижня сесійного засідання: законопроект 7248, це законопроект про Президента України та порядок припинення його повноважень, про імпічмент; законопроект 3112-1, 7 жовтня, 7 листопада, вибачте, ми проголосували у першому читанні, це законопроект про вибори за відкритими партійними списками, і вже всі терміни сплили до другого читання підготовки; законопроект 7440 про Вищий антикорупційний суд і законопроект 7541, це той законопроект, який вкінці-кінців дасть нам можливість впорядкувати так званих тимчасово виконуючих обов'язки міністрів і припинити цю, власне, ганебну практику порушення Конституції України, це законопроект про тимчасове виконання обов'язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада України за поданням Президента чи коаліції депутатських фракцій у…

 

ПАРУБІЙ А.В. Папієв Михайло Миколайович, будь ласка. Секундочку! Включіть мікрофон, будь ласка, Папієву Михайлу. Будь ласка.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Два питання. Перше – це завтра першим у нас іде формування порядку денного. І хотілося б, я звертаюся до Андрія Володимировича, бо знову ж таки законопроекти фракції Політичної партії "Опозиційний блок", там, де автори – народні депутати України, їх 26, які не включені до цього порядку денного, я просив би розглянути, щоб всі були в рівних умовах. Я вже не кажу щодо тижневих порядків денних. У нас вже 11-й тиждень, коли жодного законопроекту за авторством народних депутатів від "Опозиційного блоку" не включається. Це ганебно, але ну ладно, нехай воно так і йде далі. Але я думаю, що  висновки треба буде зробити.

І стосовно членів ЦВК. Я хочу внести правдиву інформацію. Подано кандидатури, вони знаходяться. Тобто просив би Голову Верховної Ради України, ви є Голова всієї Верховної Ради України, щоб ви також відстоювали ті законні…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я дуже коротко прокоментую, пане Михайло. Я говорив на початку…

 

 ПАПІЄВ М.М. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре, не буду коментувати.

Будь ласка, Мусій Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Доброго дня, шановні народні депутати! Я хотів би звернути вашу увагу на безхребетність українського вищого керівництва держави, яке не відреагувало до сьогодні, на відміну від самодостатніх керівників Ізраїлю і Сполучених Штатів, щодо упослідження і ганебної практики з боку польської держави теперішньої вже другий рік поспіль приймати антиукраїнські закони. Це стосується прийняття Сенатом і Сеймом Польщі знову протиукраїнського закону.

В українському парламенті лежить наша постанова Верховної Ради. І саме її неприйняття і відверте ігнорування Комітетом з питань духовності розгляду цієї постанови… За півтори року ви до сьогодні не розглянули цю постанову.

Андрію Володимировичу, дайте доручення, будь ласка. Може, ви вплинете на комітет, щоб він розглянув Постанову 5012 і включив її, якщо не у вівторок, то обов'язково включив у четвер до порядку денного.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пташник Вікторія Юріївна.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую.

Шановні члени Погоджувальної ради, сьогодні ви неодноразово піднімали питання про важливість розгляду законопроекту про товариства з обмеженою відповідальністю. Я хочу в той же час звернути вашу увагу, що в березні місяці минулого року ми з вами прийняли Закон про корпоративні договори, який в квітні місяці, шановний Андрію Володимировичу, ви направили на підпис Президенту. Наразі ми не маємо ні підписаного закону, ні зауважень від Президента у Верховній Раді. Цей закон також стосується діяльності товариств з обмеженою відповідальністю. Це прогресивний закон, який чекала вся юридична спільнота, бізнес-спільнота досить багато часу. Натомість вже майже рік минув, але підписаного закону немає.

Якщо ми з вами ці питання  не будемо піднімати, якщо наші закони, які ми тут приймаємо, не будуть підписуватися далі і не будуть вводитися в дію, то ніякого сенсу, я вибачаюсь, в нашій з вами діяльності не буде. Тому я прошу всіх голів фракцій звернути на це увагу і піднімати ці питання.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І заключний виступ. Барна Олег Степанович, будь ласка. 

 

БАРНА О.С. Доброго дня! Прошу головуючого звернути увагу на законопроект 4682? це про обов'язкове харчування всіх дітей в школах, який внесений останнім у середу, він є завідомо непрохідний. Прошу поставити його або в перших рядах, або перенести на другий день.

І другий момент. Я звертаюся до всіх, так би мовити, членів так званої  демократичної вибіркової панельної опозиції задуматись над словами Петлюри: "Нам не так страшні московські воші, як українські гниди". Які за закордонні кошти і задоволення власних амбіцій бажають захопити владу шляхом перевороту, як Ленін Жовтневу революцію здійснив. Пам'ятайте відповідальність і перед народом, і перед Богом! Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Завершились всі виступи від народних депутатів.

Я завтра усіх запрошую о 10-й годині ранку. І прошу дуже  ефективно працювати цього тижня. Від того, наскільки ми будемо змобілізовано працювати, настільки ми зможемо прийняти і кількість законопроектів.

Отже, усім дякую. Завтра о 10-й годині чекаю усіх в залі. Погоджувальна рада завершена.