Погоджувальна рада

Опубліковано 15. 01. 2018

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

15 січня 2018 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку, пані і панове. Прошу заходити у зал, займати робочі місця. Можемо розпочинати?

Тоді, колеги, з вашого дозволу, я традиційно на початку засідання запропоную вам логіку цього пленарного тижня, і потім ми будемо мати змогу її проговорити. Як ми і домовлялися в останній пленарний тиждень попереднього року, ми цей тиждень розпочинаємо з питань національної безпеки та оборони. Питань є цілий блок, але, очевидно, ключове з тих питань – це є питання про особливості державної політики і забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях. Законопроект про деокупацію, законопроект, який передбачає законодавче визначення Російської Федерації, як країни-агресора, і разом з тим законопроект досить об'ємний – 673 правки, з них 374 є відхилених. І відповідно тяжко передбачити, скільки займе розгляд цього законопроекту, але, очевидно, це займе кілька годин. І пропоную, щоб ми з нього розпочали наше завтрашнє засідання, а вже у ході обговорення будемо бачити, наскільки багато займе це часу. По нашому досвіду попередніх розглядів до обіду ми мали би вийти на прийняття рішення по цьому законопроекту.

Після того є ряд законопроектів менш об'ємних і другого, і першого читання. Поміж них є цілковито об'єднуючі, такі як про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. І я сподіваюся, я переконаний, що цей блок питань безпеки і оборони, як завжди це було у сесійній залі Верховної Ради цього скликання, ми зможемо пройти позитивно і прийняти позитивні рішення.

У середу традиційно пропонуються ратифікації, ратифікацій є кілька: 5 всього є ратифікацій. І, по ідеї, ми їх маємо розглянути до 12 години.

І, колеги, оскільки в четвер пропонується блок питань економічної політики, я буду пропонувати так, як ми робили і в попередні тижні, щоб ми в середу розпочали один з об'ємних законопроектів, які плануються на четвер, а в четвер у нас в блоці економічної політики два дуже об'ємних законопроекти: один – про приватизацію державного майна, загалом є 731 правка Закону про приватизацію. Ви пригадуєте, це закон, який пропонує виробити прозорі і чіткі механізми проведення приватизації, і прийняття цього закону допоможе нам розблокувати процес приватизації. І другий закон – це проект Закону про товариство з обмеженою та додатковою відповідальністю, він має 503 правки.

Обидва дуже об'ємних законопроекти. І якщо не буде заперечень, я запропоную, щоб ми в середу розпочали один з них, змогли пройти максимально правок, щоб в четвер ми змогли вийти на рішення по одному з них швидше і менше витрачати час на велику кількість правок, які будуть обговорюватись і, без сумніву, по яких будуть дуже активні дискусії.

Наступні питання блоку економічної політики є не настільки об'ємними, і тому ми зможемо їх пройти набагато швидше і набагато ефективніше.

Це ключові питання і ключові блоки, які пропонуються на цей тиждень. У вівторок – блок безпеки і оборони, в середу – ратифікації, в четвер – питання економічної політики. І, я думаю, я переконаний, це буде гарним знаком для Верховної Ради України, щоб ми це пленарне засідання змогли завершити позитивними і важливими рішеннями, як в сфері економіки, так в сфері безпеки і оборони.

Оце ключові тези щодо порядку денного на цей тиждень. І я, колеги, запрошую голів фракцій до обговорення.

Хочу нагадати, що цього тижня ми розпочинаємо обговорення з "Блоку Петра Порошенка". І я запрошую до слова Герасимова Артура Володимировича – голову фракції "Блоку Петра Порошенка". Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, насамперед від імені фракції партії "Блок Петра Порошенка" хочу привітати українців з Новим роком та Різдвом Христовим. Вірю, що цей рік стане роком нових перемог, а всім громадянам бажаю здоров'я, достатку та миру.

2017 рік закінчився для нас трьома надзвичайно важливими подіями. Ви пам'ятаєте, ми звільнили наших хлопців з російського полону. Завдяки зусиллям Президента України ми отримали рішення наших партнерів зі Сполучених Штатів Америки про надання нам летальної зброї, також ми отримали історичну перемогу на міжнародній арені: Стокгольмський трибунал задовольнив вимоги української сторони у справі проти "Газпрому" щодо антиукраїнських кабальних для України газових контрактів 2009 року. Мова іде не тільки про скасування кріпацького положення "бери або плати", справжність на яке Росія вимагала від нас – ви тільки уявіть собі! – понад 45 мільярдів доларів, що майже 2 мільярди доларів США, Україна збереже завдяки перегляду ціни на газ за 2014-2015 роки, яку рішенням суду значно зменшили.

І я хотів би нагадати, бо, знаєте, дуже багато людей забули про це, що через цей контракт, який багато людей кажуть, що він гарний, українці сплачували за газ найбільшу ціну на континенті. Більше французів, більше німців, більше англійців. І ця перемога України та української влади не просто зміцнила нашу енергетичну незалежність і дозволила скинути газове ярмо Росії, але і стала важливим прецедентом захисту інтересів нашої держави в міжнародних інстанціях.

Тепер, щодо порядку денного. Вже від початку року маємо низку важливих законодавчих завдань. Я хочу підтримати Голову Верховної Ради і запросити всіх цього тижня, дійсно, розглянути в другому читанні Закон про реінтеграцію Донбасу (7163). Нагадую, що ініційований Президентом України законопроект про деокупацію частин Луганської, Донецької областей прямо визнає Росію агресором, вводить на законодавчому рівні поняття "російська окупаційна влада" та "російські окупаційні війська".

Також фракція партії "Блоку Петра Порошенка" вчергове наголошує на необхідності закрити хоча б найбільш болючі питання з кадрових боргів парламенту. Передусім мова іде про обрання аудитора НАБУ для проведення перевірки за 2016 рік. Я нагадую, за 2016 рік, не за 2017-й.

Відсутність аудиту гальмує розвиток агентства та підриває довіру суспільства. Тому необхідно якнайшвидше знайти достойного кандидата, якого підтримає більшість парламенту для проведення аудиту.

Далі, зважаючи на запуск оновленого Верховного Суду та початок роботи над створенням Антикорупційного суду, закликаємо визначатися із суддями Конституційного Суду, бо співпраця реформованих органів судочинства із Конституційним Судом у частині тлумачення та дотримання Конституції є також запорукою збереження верховенства права. Також, ми вже почули, на четвер заплановані до розгляду надважливі законопроекти з питань економічної політики. І серед них наша фракція буде підтримувати, і проект Закону про приватизацію державного майна, і про товариство з обмеженою та додатковою відповідальністю, також зміни до деяких законів України щодо створення та введення кредитного реєстру Національного банку та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків, також законопроект зміни до деяких законодавчих актів України щодо особливості управління державними банками (7180) та інший ряд важливих законодавчих ініціатив. Наша фракція закликає всіх підтримати ці законопроекти, необхідні для пришвидшення економічного зростання країни.

І насамкінець, ви знаєте, не можу згадати ще один факт, який мав місце останніми днями. Одне, дуже поважне електронне ЗМІ знайшло в собі сили вибачитися за розповсюдження фейків, які повним ходом вся країна читала останніми днями, але я хотів би, щоб саме парламент подивився на цю ситуацію ширше. І я закликаю нас розробити та прийняти законопроект про протидію фейкам. Тому що, вибачте, ми знаходимося на передовій, і ми маємо переймати досвід тих, хто в Європі, а це і Франція, і Німеччина, це і Сполучені Штати Америки, навіть Європарламент вже досить серйозно цією проблемою займається. Тому я вважаю, що ми зараз маємо створити робочу групу, я б хотів звернутися до голови парламенту, створити робочу групу з напрацювання цього закону, після того прийняти його і розробити, і прийняти його в парламенті, саме закон про протидію фейкам. Тому що давайте не забувати, що сьогодні кількість фейків, яку наш північний сусід буде розповсюджувати в нашій державі, я не впевнений, що вона буде зменшуватися, я впевнений в зворотному, що вона буде тільки збільшуватися.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, вам.

До слова запрошується голова фракції "Народного фронту" Максим Бурбак. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, шановні колеги! Завтра, 16 січня, у нас буде перше засідання парламенту в цьому році. Ми неодноразово публічно заявляли вимогу починати рік за остаточне ухвалення законопроекту номер 7163. Законопроект, який нарешті законодавчо закріпить факт збройної агресії Росії на Донбасі, визначить факт тимчасової окупації не лише Криму, а і Донбасу, що зумовить відповідні правові наслідки та адекватну міжнародно-правову відповідальність для держави-агресора. Цей закон створить правові передумови для формування консолідованої претензії України до агресора. Росія і її керівництво понесуть належну політичну, кримінальну і матеріальну відповідальність за міжнародні кримінальні злочини вчинені проти України та українських громадян.

Хочу нагадати, як деякі політики скептично ставилися до рішення щодо позову "Нафтогазу України" до "Газпрому" в Стокгольмському суді, яке прийняв уряд Арсенія Яценюка ще у 2014 році, щоб нарешті позбутися газового зашморгу Росії. І хочу нагадати, як всі раділи, коли Україні вдалося відсудити 56 мільярдів доларів. Колего, дякую, що ви також про це наголосили.

Хочу наголосити, що порушення прав громадян України на всіх окупованих територіях – це важлива проблема, яка потребує значно більшого міжнародного розголосу. З 1 січня розпочалося головування Канади у "Великій сімці", в об'єднанні найбільших світових демократичних держав. Пріоритети головування Канади стосуються прав і свобод людини та глобального миру і безпеки.

"Народний фронт" пропонує об'єднати парламентські сили, щоб у контексті головування Канади в "G7" опрацювати з нашими міжнародними партнерами ідею про створення міжнародного гуманітарного формату для розгляду стану дотримання прав людини в окупованих Криму та Донбасі.

Обидві теми треба об'єднати в політичній і гуманітарній площині. Немає різних проблем Криму і Донбасу, агресор один, природа злочинів одна. Крим і Донбас – це дві складові одного-єдиного злочину Путіна і його камарильї проти світового порядку і України. Проти агресора повинен виступати один широкий міжнародний фронт.

Новий формат за провідної участі Канади і держав "G7" міг би включати уповноважених представників країн "Великої сімки", Європейського Союзу і НАТО. Головним завданням такого формату мав би стати розгляд і поширення відомостей про стан дотримання прав людини на окупованих територіях. Метою цієї ініціативи є вироблення належної політичної та правої реакції міжнародної спільноти, а саме: консолідований тиск на агресора, розширення та введення нових санкцій, надання українським громадянам масштабної і системної допомоги у боротьбі за відновлення порушених прав, надання нашим Збройним Силам України зброї для протидії агресору.

Тож "Народний фронт" наполягає почати 2018 рік із ухвалення законопроекту 7163 в цілому і опрацювання нових можливостей на міжнародну підтримку України. Хочу, аби ми всі постійно пам'ятали одну і беззаперечну істину: доки не буде перемоги і гарантій безпеки в Україні, годі говорити про будь-що інше. Гарантований захист України і кожного громадянина - це пріоритет з пріоритетів для кожного з нас, це наша послідовна позиція. Саме тому кремлівська пропаганда і агентура в Україні обрали нас за головну мішень, роки безперервної брехні і найвигадливіших наклепів.

Якщо ворог зосереджує проти "Народного фронту", Арсенія Яценюка та лідерів "Народного фронту" головні пропагандистські зусилля, значить, ми всі на правильному шляху. Ми не відступимо від своєї позиції і своїх принципів, тому що ми вже доклали і ще докладемо достатньо зусиль, щоб гарантувати європейське цивілізоване і захищене майбутнє України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Березюк Олег Романович, голова фракції "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Настають часи, вельмишановний пане Голово і колеги, коли найвищі чиновники українського державного управління продукують паралельну, викривлену реальність, яка не має, по великому рахунку, ніякого відношення до реальності життя звичайних людей.

Справді, чудесний проект Закону про боротьбу з фейками. Я думаю, цим законом ми допоможемо Президенту України позбавитися 90 відсотків чиновників у Президентській Адміністрації, які продукують фейки, а особливо в Генеральній прокуратурі.

Провів свята в судах: у судах у Харкові, де судили хлопця з Запоріжжя, у судах Львова, де судили хлопців у з Яворова, де судили людей, які реально борються з корупцією, будують свої громади. Хто судив? Судила Генеральна прокуратура, яка продукує абсолютно фейкові, непрофесійні справи, які валяться навіть у наших недосконалих судах. Що це говорить? Це говорить про те, що чиновники вищої влади країни переслідують тих, хто заважає їм жити у їх викривленій реальності не на користь людей.

В той самий час Генеральна прокуратура і правоохоронні органі не переслідують тих, хто грабує український бюджет. Щось ви сьогодні мовчите про велику перемогу минулого року: півтора мільярда грошей Януковича. А конфіскували у Гонтаревої 8 мільйонів доларів, які вона заробила на цій оборудці? А провели обшуки в Національному банку, вилучили комп'ютери, посадили в СІЗО для того, щоб посиділи і подумали, що робили? Чому Генеральна прокуратура прикриває тих, хто справді грабує українську державу? І це не найбільший її злочин, напевно. Найбільший злочин, що переслідуючи хлопців і дівчат, які сьогодні прийшли молодими до влади і будують свою державу, вони демотивують чесних і молодих людей йти в державу, тому що їх переслідують і кидають у безпрецедентних непрофесійних кейсах у суди. Це злочин проти української державності.

В той самий час люди бідніють, бо в селах і маленьких містах, особливо високогірних районів Карпат, люди декілька місяців не отримують зарплати, шкільні автобуси не їздять, діти по 8 кілометрів далі ходять до школи туди і назад. Це також запитання до Президента України і Уряду: чи є в нас корупція, чи є в нас функціонуюча влада? При цьому Прем'єр-міністр заявляє, що в нас перебільшено говорять про корупцію в Україні. Так я хочу порадити Прем'єр-міністру України запитати і поцікавитися, скільки коштує квадратний метр дозволу на будівництво чи здачу житла. Він і далі, як і при попередній владі, коштує 6 доларів за квадратний метр. Хай він перевірить державну архітектурно-будівельну інспекцію, як вони співпрацюють з "будівельниками", в лапках кажучи. І хто контролює цю неймовірну корупцію, яка не зникла від попередньої влади.

Закон про реінтеграцію так звану. Ви знаєте, так само фейковий підхід, як фейковий підхід у судовій реформі, яка нібито вже відбулася, а насправді абсолютний фейк, реформи НКРЕ і тої самої реформи прокуратури, за якою так само ми дуже сильно рапортуємо неймовірні успіхи. Так от, Закон про реінтеграцію – такий самий. Цей закон створений мав би бути для того, щоб визначити Росію окупантом і агресором – ні, більшість з вас – юристи і почитайте, це тільки в преамбулі, статті закону не визначають Росію агресором і окупантом. На превеликий жаль, цей закон також не захищає тих людей, які постраждали від окупації, тих, хто живе на окупованих територіях, і найголовніше – українського воїна, який далі залишається, якого далі судять, до речі, десятки судів над воїнами, які в 2014-2015 роках, до речі, не за наказом Міністерства оборони спочатку пішли і захистили українську державу.

Більше цього, після впровадження цього "гібридного" законодавства, більшість наших чиновників, зокрема, Міністр оброни, Міністр внутрішніх справ, начальник Генерального штабу можуть бути переслідувані у військовому трибуналі з часом, тому що вони підставляються тут під абсолютно неконституційну діяльність. Цей закон потребує глибокого вивчення і чесного не...

 

ПАРУБІЙ А.В. Тридцять секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. ...і чесного, негібридного, викривленого підходу, викривленої гібридної реальності, яку продукують найвищі чиновники української держави.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від фракції "Батьківщина" – Кожем'якін Андрій Анатолійович.

Будь ласка, пане Андрію.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня Андрію Володимировичу, присутні! Я хотів би спочатку привітати співробітників Управління державної охорони із святом сьогоднішнім і побажати їм всього найкращого, і подякувати їм за те, що вони допомагають нам працювати у Верховній Раді і взагалі в країні. Це перше.

Друге. Я, представляючи сьогодні фракцію, хотів би визначити деякі питання, які готуються винести на фракцію для того, щоб почати роботу на кінцевих тижнях сесії, для того щоб вже перейти до нової. І тому першим питанням, звичайно ж, є питання, пов'язане з розглядом проекту 7163. Це законопроект, який стосується особливостей державної політики і забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованій території.

Я думаю, що фракція буде визначатися остаточно завтра, але є декілька питань, декілька моментів, які я вже можу озвучити сьогодні.

Ну, перше. Ви знаєте, що ми не голосували за цей законопроект в першому читанні. Чому? Тому що у нас був свій альтернативний від фракції, Ігор Луценко зареєстрував. Раз.

Друге. У нас були чотири основні зауваження, які, на жаль, після внесення до другого читання поправок від членів фракції, а їх було внесено достатньо багато, врахована невелика кількість.

І питання, пов'язане з включенням обов'язково в проект Автономної Республіки Крим. Також в проекті посилаються на Резолюцію ООН, яка готувалася Російською Федерацією, основна мета цього – узаконити так звані Мінські угоди.

У проекті також пропонується утворити орган об'єднання – оперативний штаб, який здійснюватиме керівництво силовими діями на Сході. Хоча саме Президент має виконувати функцію заборони, а не "делегувати" (в лапках) повноваження комусь.

І четверте. Це у проекті робиться спроба узаконити указ, якого не існує в природі. Через три роки військової агресії Російської Федерації дати дозвіл на використання Збройних сил.

Тобто ось ці чотири зауваження, які на сьогоднішній день, мені здається, так не вирішені, і ми будемо остаточно обговорювати це на фракції, а далі ставити ті поправки, які враховані, і ми маємо до них зауваження, на підтвердження і, звичайно ж, відстоювати свої поправки. Це перше.

Друге. Андрію Володимировичу, я хотів би ще раз наголосити про порушення під час підготовки законопроекту до другого читання, тому що, знову-таки, порушується стаття 116. Постійно порушується, і не знаю, що з цим робити, тому що, дивіться, вносяться зміни до Закону "Про прокуратуру", яким фактично… Я розумію, що це треба, у період здійснення заходів забезпечення національної безпеки і оборони і таке інше, але вводиться фактично загальний нагляд на тій території, яка сьогодні, значить, знаходиться біля зони війни.

Це дуже сумнівно, тому що Європа, європейські наші партнери можуть якось на це подивитись критично. Це раз.

По-друге, вносяться зміни до Закону "Про контррозвідувальну діяльність" і про тероризм. Так же само: 14 днів пройшло згідно 116 статті, а через місяць-два вносять знову правки. Ну, добре. Це два.

Третє, що стосується "болючих питань", які тут озвучувалися, аудитори НАБУ і таке інше. Як кажуть, будемо розглядати під час внесення, але, як кажуть, це сьогодні неважлива дія, яка турбує український народ. Тому що, якщо розглядати ті питання, то ми хотіли би, щоб розглянули питання Рахункової палати, яке 3,5 року не розглядається, питання членів ЦВК, яких вже треба трошки так почистити; питання, пов'язані з омбудсменом, який теж знаходиться вже нелегітимно 8 місяців. Тому тільки при наявності цих питань спільно з іншими будемо розглядати і "болючі".

І останнє. Я хотів би сказати, що 7440, Вищий антикорупційний суд, так, це вимога суспільства, це вимога людей, які сьогодні знаходяться біля Верховної Ради, і також вимога, наскільки я розумію, і тих, хто був на Майдані, тих, хто потім переміг, всіх тих, хто прагне демократичних змін в Україні. Я підтримую, але я хотів би, ми будемо підтримувати в будь-якому випадку, напевне, в першому читанні той проект, який все ж таки, давати йому рух для того, щоб потім його доопрацьовувати. Але я хотів би, Андрію Володимировичу, нагадати вам про те, що законопроект про тимчасові слідчі комісії, а також законопроект про вибори, – це теж ті, які не треба забувати. Тому що, коли я, пригадую, був керівником фракції "Батьківщина" і виступав на фракціях, не в цьому, а в іншому приміщенні…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. …мені постійно, і тут багато колег, які були присутніми теж, опонував тільки одна людина, яка сьогодні, до речі, звинувачується в державній зраді – це пан Єфремов. Постійно казав, що цього робити не можна і не треба, це ганьба, про тимчасові комісії і про вибори. Сьогодні це повторюється знову. Треба робити висновки.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки нагадаю, що Закон про вибори ми розглядали нещодавно і прийняли в першому читанні. І теж коли ви говорите, що Рахункова палата не розглядалась 3,5 року, хочу нагадати, що минулого року ми розглядали склад Рахункової палати, закон був провалений. І довелося з самого початку розпочинати конкурсну комісію, і процедури по проведенню нового конкурсу завершились буквально напередодні Нового року. Я переконаний, що кадрові питання: і ЦВК, і Рахункова палата, і Уповноважений – у нас стоять на порядку денному. І ми повинні наступну пленарну сесію розпочати з одного з цих кадрових питань. Але, разом з тим, вважаю несправедливим говорити, що ці питання не розглядались. Вони розглядались, в залі не отримували достатньої кількості голосів, і проводився новий конкурс.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Я не казав, що вони не розглядалися, я казав, що треба, знаєте, в купі це робити.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бойко Юрій Анатолійович, фракція "Опозиційний блок".

Будь ласка, пане Юрію.

 

БОЙКО Ю.А. Шановний пане Голово! Шановні присутні! Перший пункт порядку денного наступного пленарного тижня – це так званий Закон про реінтеграцію. Ми розглядали цей закон, ми вважаємо, що він протирічить всім міжнародним угодам, які на сьогодні має Україна в частині завершення дипломатичним шляхом військового конфлікту на Сході і міжнародним домовленостям. Перш за все, це Резолюція Ради безпеки ООН від 17 лютого 2015 року, це Мінський протокол, це домовленості в "нормандському форматі". І якщо цей законопроект буде прийнятий, він суттєво ускладнить роботу посередницької місії, яка сьогодні працює у складі спецпредставника Сполучених Штатів Америки, представника Російської Федерації. А найголовніше, цей закон не дає відповіді, яким чином відновити територіальну цілісність держави і повернути територію, людей дипломатичним шляхом.

Тому наша фракція виступає проти прийняття цього закону. Ми вважаємо, що він не відповідає інтересам держави, громадян України. І нам треба іти шляхом, який сьогодні відпрацьовується в рамках посередницької місії, тим паче, що її засідання публічно анонсована в січні.

Ми заходимо в новий рік з економічними проблемами, які ми отримали у спадщину від попереднього періоду. Перш за все, це стагнація промисловості, це слабкість банківської системи, шалена трудова міграція, суттєва небезпека фінансової дестабілізації. Ми заходимо у цей рік з соціальними ризиками, які в основному пов'язані із збільшенням цін і тарифів на комунальні послуги, а також з так званими реформами, які були прийняті у минулому році, – це пенсійна, медична і освітня.

Я вважаю, найбільш яскравим прикладом того, що сталося, є ситуація з військовими пенсіонерами. Всі вже, вся країна знає, що сталося з майже півмільйона людей, військовими пенсіонерами, і приблизно 200 тисяч людей – це пенсіонери правоохоронних органів, коли уряд у порушення власних нормативних документів не провів перерахунок пенсій, не провів індексацію. І наша фракція направила відповідний запит правоохоронним органам з наданням оцінки цим діям, але це ситуацію не змінює, сьогодні ці люди потребують вирішення питання.

Друге питання – це те, що пенсіонери, які очікували на отримання пенсії у цьому році, які не мають відповідно 25 років страхового стажу, вони вимушені будуть чекати до 65 років, і це вже знають всі. Уряд, на наш погляд, самоусунувся від підтримки базових галузей промисловості, які є становим хребтом економіки, це, перш за все, вугільна галузь, яка не отримала достатньо коштів, і 33 державні шахти залишилися без підтримки, і агропромислова галузь. Так сталося, що минулого року навіть зменшена підтримка з боку бюджету. Нарешті опинилось… 50 відсотків цієї підтримки опинилося у руках одного бізнесмена, який наближений до керівництва держави, а всі інші фермери не отримали майже нічого.

Тому позиція нашої фракції: ми вимагаємо, щоб уряд відзвітував про свою роботу. Уряд працює вже майже 2 роки. Немає деяких міністрів, які по півроку находяться на лікарняному. Дехто в уряді працює у рамках виконуючих обов'язки. Тому ми вимагаємо, щоб уряд відзвітував про свою роботу і представив парламенту програму дій по виходу з економічної і політичної кризи. Якщо цього не буде, наша позиція – уряд повинен іти у відставку.

І останнє. Ми вимагаємо, щоб керівництво держави припинило релігійну і міжконфесійну війну, яка почалась у державі з використанням радикальних угрупувань, які всі знають, що вони знаходяться під контролем керівництва правоохоронних органів.

Ми вважаємо, що це вкрай небезпечне явище, яке може зруйнувати державність держави, і наполягаємо, щоб керівництво держави втрутилось в цей конфлікт і припинило це.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І голова фракції Радикальної партії ляшко Олег Валерійович. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Вітаю українців з Новим роком, із святами і, дай Бог, щоб в кожній хаті був достаток, мир, щоб діти не хворіли, і щоб в нашій рідній країні був мир і відновлення територіальної цілісності. Саме тому наша команда буде завтра голосувати Закон про реінтеграцію Донбасу, який дасть можливість наблизити відновлення миру і захистити права українців на тимчасово непідконтрольних територіях.

Хотів би нагадати слова британського прем'єр-міністра Вінстона Черчилля: "Будь-яка війна закінчується миром, але до миру є дві дороги: одна дорога перемоги, інша дорога поразки". Наша команда пропонує йти до миру дорогою перемоги, а не дорогою поразки.

До речі, чудовий фільм в кінотеатрах зараз показують про Черчилля, сходіть подивіться як, на жаль, історія повторюється по спіралі, як в 1930-х роках минулого століття великі країни домовлялися і розчленовували менші: Чехословакію, Польщу, як Ліга націй була "ялова" і не здатна ні на що, як нинішня Організація Об'єднаних Націй, так до болю повторюється сьогодні все. Тому ми, українці, маємо пам'ятати одну дуже просту річ: ніхто не захистить нас, якщо ми не захистимо самі себе, і наша сила в нашій єдності, в нашій вірі у власні сили, у вірі в Господа Бога.

І, безумовно, для того, щоб була сильна країна, має бути, в першу чергу, сильна економіка. Тому що, коли немає грошей, коли мільйони українців по заробітках, коли побираємося кредитів, замість того, щоб самим заробляти, не буде грошей ні на армію, ні на дипломатію, ні на соціальні питання, ні на зарплати, ні на пенсії.

В цьому контексті я хотів би привернути увагу до величезної проблеми, яка стосується 14 мільйонів жителів села.

З нового року вступили у дію норми Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яким фактично селянам забороняють продавати молоко, прикриваючись тим, що воно неякісне. Я хочу нагадати, Швейцарія заради того, щоб захистити своїх корів і своїх фермерів, відмовилася до вступу в Євросоюз. А ми заради ефемерних квот на постачання до ринку Євросоюзу, який вичерпуємо за десять днів нового року, як безмитні квоти на мед, на сік, на все інше, ми відмовляємося від власних селян, від власних корів і від власного сільського господарства, розказуємо: неякісне українське молоко. Хочете пити якісне польське, чи голландське, чи ще якесь? Я хочу пити українське молоко, і щоб українські селяни заробляли, а не наші закордонні конкуренти. Тому, якщо воно неякісне, завдання держави – дайте дотації, дайте можливість виробляти якісне молоко, створіть кооперативи, створіть мініферми, підтримайте фермерів – і буде вам якісне молоко. А не забороняють селянам продавати своє молоко, потім виріжуть корови, яких сьогодні і так менше, ніж після Гітлера, і потім будемо пити якісну бодягу із?за кордону і плати за неї валюту, виводь із України, а потім кредити набиратися, щоб повертати ті кредити.

Тому ми вимагаємо від уряду, представники тут є, від влади, негайно вжити дії для того, щоб захистити українських селян і їхнє право годувати своїх дітей. Тому що селяни переважно живуть від цін на молоко, від цін на городину. Після того, коли ці норми про заборону приймати із приватних господарств молоко набуло чинності, ціна на літр молока з 5-ти до 2-х гривень упала. Як людям виживати за таких умов?

Тому ми категорично заперечуємо проти такої політики, ми вимагаємо від уряду ініціювати з Євросоюзом перегляд Угоди в частині збільшення квот на постачання нашої продукції.

Крім того, чому ви не боретеся за нові ринки? Я читаю повідомлення: Президент Франції Макрон їде до Китаю, в результаті поїздки до Китаю – 185 літаків Airbus на 20 мільярдів доларів. Де наші нові ринки? Чому ви агресивно за них не боретеся? Чому ви не лобіюєте наші національні інтереси? Тільки хочете сировину продавати? Замість того, щоб торгувати українською продукцією, створювати робочі місця для українців і валюту приводити в Україну, а не виводити її з України. Тому ідіть рубайте вікна не тільки в Європу, в Китай, в Іран, в Саудівську Аравію, ідіть куди завгодно, рубайте, більше продавайте нашої продукції, більше заробляйте і менше побирайтеся.

Що стосується судової реформи. На цьому тижні Антикорупційний суд, законопроект, ми підтримуємо судову реформу, але ми казали і кажемо, та, так звана, судова реформа, яку проводить Президент України Порошенко, це імітація і профанація для того, щоб підпорядкувати собі судову систему і контролювати її. Ми хочемо, щоб в Україні кожен був…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Яскравий приклад цієї так званої реформи – новий заступник голови Верховного Суду Богдан Львов. Подивіться на цього корупціонера, там немає, де проби ставити, от вам і вся судова реформа. Найсправжніша судова реформа – це звільнення всіх до одного суддів і прокурорів, обрання нових на прозорих конкурсах. І антикорупційні суди в Україні повинні бути всі, від районного до верховного, а не один спеціальний для себе робите, щоб потім вирішувати проблеми і носити туди бабки.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від групи "Партії "Відродження" Шипко Андрій Федорович, будь ласка.

 

ШИПКО А.Ф. Андрій Шипко, "Партія "Відродження". Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановний український народе, перш за все, з Новим роком, з Різдвом Христовим! Шановні українці, Христос народився!

У ці святкові дні хочу побажати всім здоров'я, миру, злагоди, нам з вами побажати розуму, мудрості, щоб ми з вами приймали правильні рішення для розвитку нашої країни і, головне, щоб всі зміни мали людське обличчя, щоб вони працювали на людей, бо статистика це така певна річ, а 52 відсотки наших громадян вважають, що найближчий рік не принесе їм ніяких змін, а 54 відсотки українців не готові далі терпіти зниження рівня життя від, так званих, реформ. І дійсно, ми маємо зниження ВВП за останні декілька років у два рази, відтік іноземних інвестицій з України склав 14 мільярдів доларів, спад відбувається практично в усіх галузях промисловості, а високотехнологічні галузі такі, як літакобудування, ракетобудування взагалі втрачені. А що далі? Уряд набрав кредити, які нічим платити, тільки в першій половині цього року Україні треба віддати боргів на суму 3 мільярди доларів. Де взяти ці кошти? Ми не бачимо чіткого плану економічних реформ. Доведеться знову брати інші борги та за безцінь продавати державне майно? Ні, так не буде. Нашій країні потрібен свій власний шлях, не вигаданий в кабінетах МВФ чи інших кабінетах, а розроблений в Україні. Який вживає наших українських і традицій, і має наші національні інтереси за пріоритет, і це завдання номер один на 2018 рік.

Соціальна сфера. Єдине, що робить уряд послідовно – це збільшує тарифи. За цей рік знову заплановано підвищення: на електроенергію 16 відсотків, на водопостачання 10 відсотків. І це при тому, що більше половини українських родин вже звернулися за субсидіями. А в грудні борги досягли 31 мільярда за комунальні послуги.

Депутатська група "Партія "Відродження" вимагає створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради, яка з залученням міжнародних експертів проведе незалежну експертизу економічної обґрунтованості цін на газ та електроенергію. Бо не може так бути, коли українці віддають більше половини своїх доходів за комунальні послуги. Або треба робити зарплати європейські, або тарифи українські. А до цього часу, поки буде працювати ця комісія, ми вимагаємо відкласти чергове підвищення цін на комунальні послуги.

Далі: про медицину. Півтора року тому під час однієї із прес-конференцій МОЗ відмовилась надати журналістам інформацію про щеплення, які повинні отримати кожна дитина. Замість роз'яснень вони порадили журналістам у "Гуглі" шукати необхідну інформацію! Ну, і догуглилися, що ми маємо епідемію кору і, на жаль, дитячі смерті.

Тому наша група, депутатська група "Партії "Відродження", вимагає заслухати на цьому тижні звіт вічного в.о. міністра з приводу ситуації, що склалася із захворюванням на кір та надати інформацію щодо стану вакцинації в Україні.

З медичною реформою те ж саме, знову ми чуємо якісь байки, кожен українець у цьому році отримує медичну страховку. А я вам кажу, що гарантований пакет медичних послуг не є медичним страхуванням. І Закон "Про загальнообов'язкове соціальне медичне страхування" треба приймати. І такий законопроект є, він має схвальний висновок профільного комітету.

І "Партія "Відродження" наполягає на негативному розгляді законопроекту 4981. І ми можемо всі разом з вами до другого читання доопрацювати його, як доопрацьовували так звану медреформу (6327), навіть тоді змінили назву законопроекту до другого читання. Давайте 4981 приймемо як базу і разом будемо працювати над введенням медичного страхування в Україні, і це буде дійсно...

Шановний Андрію Володимировичу, я просив би включити також до порядку денного ряд законопроектів. Це законопроекти 6063-д – щодо підвищення соціальних гарантій сім'ям з дітьми. Ми зібрали більше 50 тисяч підписів у його підтримку з усієї України. Цей законопроект відпрацьований з усіма фракціями і потрібен українським родинам.

Далі: законопроект 6292 – щодо відновлення справедливих соціальних гарантій для чорнобильців, уже рік не виноситься на голосування, Андрію Володимировичу. Я в травні вам особисто передавав 8 тисяч підписів у президію – виносьте його до залу!

Далі. Законопроект 6146 щодо встановлення мінімального посадового окладу залежно від розміру мінімальної заробітної плати.

Далі. Ми пропонуємо законопроект 7101 – щодо уточнення строків призначення та звільнення Голови Національного банку України. І проект закону…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ШИПКО А.Ф. І проект закону 6496 – щодо підвищення інвестиційної привабливості виробництва енергії з альтернативних джерел.

Всім дякую за увагу. Гарного, світлого нам Різдва Христового і Нового року, і злагоди в суспільстві!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Голова групи "Воля народу" Москаленко Ярослав Миколайович. Будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний пане Голово, шановні колеги, вітаю з початком нового робочого року. Дуже добре, що ми починаємо новий рік з питань, що програмуватимуть життя нашої країни на місяці вперед. Головне – розставити правильні акценти, і тут пріоритетом має бути безпека та економічне зростання, і економічний розвиток. Не потрібно тішити себе ілюзіями: економічне зростання, про яке заявляє влада, на сьогодні лишається хитким, а позитивні тенденції без продовження системних реформ можуть швидко завершитись.

Сьогодні ми передусім маємо повернути довіру підприємництва до держави. Попри те, що в кінці минулого року ми прийняли фундаментальний, я вважаю, Закон "маски-стоп", бізнес продовжує рефлексувати і боїться нових перевірок з обшуками. В свою чергу, нові митні обмеження на кордоні з 1 січня сприймаються, як тиск на малий бізнес та економічно активних громадян. Підливає масла у вогонь відмова уряду від постанов про реформування та реорганізацію Державної фінансової служби та митниці без належного інформування суспільства щодо мотивів цього кроку.

Я щиро переконаний, що ми всі знаходимося по один бік барикади, тому на сьогодні є вкрай важливим прийняття в цілому законопроекту 4591 про установу бізнес-омбудсмена. Це крок, який дасть сигнал, що і парламент, і уряд, і загалом держава налаштовані на всебічну підтримку українських підприємців і захист їх прав.

Колеги, цілком очевидно, що для подальшого розвитку Україні як повітря потрібні інвестиції. За перші три квартали минулого року вкладених прямих інвестицій в нашу державу близько 1,2 мільярда доларів. Чи такий рівень достатній? Точно ні. Для прикладу: за аналогічний період в нашу країну-сусідку Білорусь було вкладено 5,5 мільярда. І це країна на чолі з людиною, яку назвали "останнім диктатором у Європі".

На цьому тижні ми маємо дуже вчасний і правильний законопроект 6141, який має спростити процедури іноземного інвестування в Україні і посприяти захисту іноземних інвестицій. Однозначно ми його підтримуємо в першому читанні.

Загальне поліпшення інвестиційного клімату є переломним фактором у питанні приватизації. Нагадаю, ми прийняли бюджет 2018 року, в якому закладено план приватизації у 22,5 мільярда гривень. Це дуже амбітна мета, як на мене, і без структурних перетворень вона лишається малодосяжною. Відверто, я не хотів би повторення ситуації, коли через зрив обсягів приватизації у 17,1 мільярда гривень у 2017 році, Кабінет Міністрів у кінці року затверджує збільшення запозичень для фінансування загального фонду Державного бюджету на 13,7 мільярда гривень.

Переконаний, що на цьому тижні ми нарешті маємо поставити крапку у питанні прийняття в цілому законопроекту 7066 про приватизацію. Вважаю, що дана ініціатива мала бути прийнята ще до нового року разом з бюджетом. На сьогодні у державній власності перебуває 3 тисячі 400 підприємств, левова частка з яких, а це 2200 підприємств або неприбуткові, або не працюють взагалі. Абсолютна більшість цих підприємств має дуже низьку інвестиційну привабливість.

Водночас інше питання: навіщо разом з малопривабливими об'єктами державної власності на продаж цього року виставляються прибуткові підприємства, наприклад "Турбоатом"? Чому держава позбавляється "курки", яка сьогодні "несе золоті яйця"?

Зрозуміло, що одним прийняттям законопроекту 7066 у нас не з'явиться кілометрова черга з бажаючих придбати державні підприємства на 22 мільярди. Потрібно відновити інтерес зовнішніх інвесторів шляхом захисту прав інвесторів і кредиторів, захисту власності, ліквідації рейдерства і корупції, запровадити прозору та ефективну судову систему. Це не лише дозволить залучати зовнішні інвестиції, а й підключить потенціал внутрішнього інвестора, який поки не поспішає укладатись у реальний сектор економіки. Як один з результатів, торгівельний баланс за січень – листопад 2017 року – 4,5 мільярда доларів в мінусі, а це, в свою чергу, впливає на курс гривні та долара.

До речі, на підсилення конкурентоспроможності економіки України у нас в порядку денному на цьому тижні стоїть законопроект 6235. Його прийняття сприятиме підвищенню якості промислових товарів в середині країни та просуванню їх на нові ринки за рахунок гармонізації з європейським законодавством.

Загалом депутатська група "Воля народу" закликає парламент консолідуватися навколо питання, що нададуть реальний поштовх розвитку економіки та підтримки національного виробника. В народі кажуть: як Новий рік зустрінеш – так його і проведеш. Давайте покажемо, що Верховна Рада не втрачає темпів і готова до подальших реформ.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Зараз представник Президента України у Верховній Раді Луценко Ірина Степанівна, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, Президент України наполягає на чотирьох основних ключових позиціях, які він хотів би, щоб парламентом було розглянуто в першу чергу найближчим часом.

В першу чергу, це Закон про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей – законопроект 7163, який має розглядатися в парламенті в другому читанні. Ми наполягаємо на тому, що цей законопроект був запропонований парламенту України як стратегія Президента по поверненню, відновленню суверенітету, а не відстороненню, відмежуванню, відділенню, передачі окремих регіонів Росії.

Тому Президент наполягає, що цей законопроект має бути прийнятий найближчим часом, і він має мати вигляд найближче наближений до запропонованої Президентом стратегії по реінтеграції Донбасу.

Закон критично не вигідний для Москви, бо він фіксує на законодавчому рівні Росію, як окупанта, як агресора, яка несе відповідальність за порушені права громадян на окупованій території України, а також несе відповідальність за нанесені економічні збитки окремим районам Луганської, Донецької області і Україні, її економіці в цілому.

На сьогоднішній день уже збитки, які прораховуються від окупації Донбасу, сягають більше 50 мільярдів доларів Сполучених Штатів Америки, і ми не говоримо про ті витрати, які понесе Україна, коли поверне ці території і прийдеться вкладати кошти на відновлення, інвестиційні кошти.

Наступне. Президент наполягає на включенні до порядку денного і ґрунтовному розгляді Закону про Антикорупційний суд. Це конституційне право Президента – внести цей законопроект. Він його вніс, незважаючи на те, що запропонована ним пропозиція по створенню робочої групи по напрацюванню основних його ключових моментів була проігнорована парламентом, а тому Президент вніс своє бачення Антикорупційного суду, який буде направлений на боротьбу з корупцією всіма правоохоронними органами, які долучені до цього процесу. Він відповідає, цей законопроект, рекомендаціям Венеціанської комісії, відповідає Конституції України, законодавчим і міжнародним зобов'язанням України, а тому Президент наполягає на найближчому розгляді внесення його в порядок денний, включення, і розгляді його парламентом по повній процедурі.

Наступне. Президент наполягає на обов'язковому включенні і розгляді в найближчий період законопроекту 7363 щодо деконцентрації в сфері земельних відносин. Якщо коротко, це закон, який бореться з корупцією в цій сфері, це закон, який додає додаткові важелі розвитку і в питаннях децентралізації, розвитку об'єднаних територіальних громад, надаючи їм додаткові можливості розпоряджатися землями, які знаходяться в межах населених пунктів і поза населеними пунктами, які відносяться до об'єднаних територіальних громад, дає можливості фінансового і економічного розвитку об'єднаних територіальних громад. Запроваджується прозорий і ефективний реєстр землі, який буде захистом від фальсифікацій і рейдерських захоплень земельних ресурсів. Покращуються умови для створення і діяльності дрібних фермерських господарств і відтак легалізація їх діяльності, що дає можливість розвиватися малому і середньому бізнесу на селі. Посилюються і конкретизуються повноваження Держгеокадастру щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною земель. Окремі положення передаються виконкомам сільських, селищних і міських рад. Він матиме позитивний вплив на інвестиційний клімат, і він фактично всіма цими пунктами, які я перерахувала, ліквідує корупцію в земельній сфері. Тому Президент наполегливо просить найближчим часом включити його в порядок денний і розглянути його на пленарних засіданнях.

І останнє. Президент наполягає і просить парламент визначитися із позицією Президента і підтримати її по законопроектах 6674 та 6675 щодо електронного…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …де виключається обов'язок подавати е-декларування громадськими активістами, фізичними особами, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм технічної та іншої допомоги, якщо коротко.

І останнє. Президент перевнесе ближчим часом, маю надію, на цьому тижні, подання по нових членах Центральної виборчої комісії. Тому просимо парламент у відповідних комітетах ініціювати…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ми чекаємо подання на членів ЦВК. Я переконаний, що і комітети, і фракції, дуже інтенсивно і швидко зможуть пропрацювати і винести на розгляд. Це питання для нас є важливе, це одне з тих кадрових питань, на якому постійно наполягає Верховна Рада України. Я думаю, що як тільки буде подання нове, ми зможемо швидко його розглянути.

Отже, колеги, зараз Кубів Степан Іванович, Перший віце-прем'єр-міністр України, Міністр економічного розвитку і торгівлі. А потім я дам слово заступникам.

Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Доброго дня! Христос народився!

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, перш за все, почну щодо брехливих висловлювань сьогодні окремих діячів на засіданні Погоджувальної ради. Сказати, перше, що Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у своїй щоденній роботі, інтерв'ю, які дає, завжди висловлює нетерпимість до корупції в дії і конкретною роботою, а не брехнею і оманою людей.

Друге. Відносно Держархібудінспекції хочу сказати, що законодавство, яке було запропоновано урядом, прийнято парламентом, Верховною Радою, говорить, що кожний орган місцевого самоврядування мав і має право створити Держархібудінспекцію з підпорядкуванням органам місцевого самоврядування. І це зробило дуже і дуже багато місцевих громад і міст. Просто треба взяти і зробити це, в тому числі у місті Львові.

Відносно нових ринків, про що було сказано сьогодні, хочу сказати, що уряд і Міністерство економіки в цілому цього року розширили географію ринків Африки, Індії, Китаю, Бангладеш, Туреччини, Азербайджану.

Хочу проінформувати, що спільні підприємства, агросектори, машинобудування, електромашинобудування, будівництво гідроелектростанцій, метро, мають на сьогоднішній день велику можливість почати ту роботу, про що сьогодні було сказано.

Разом з тим, проінформувати, що навіть переробка, не продажа соняшнику, а переробка олії на індійський ринок, з 2 мільярдів 1 мільярд – це український експорт. Це говорить про хороший початок, але ми повинні, дійсно, посилити цю роботу.

По-перше, в період Нового року і різдвяних свят, і ми говоримо сьогодні про нові завдання і нові виклики, що Верховна Рада і уряд прийняли історичні реформи, ініційовані урядом, підтримані парламентом і Президентом. Дякую, Андрію Володимировичу, вам і головам комітету, і депутатам. Серед них – це реформа освіти, медична, пенсійна. Подальші зміни до законодавства продовжать формувати привабливе бізнес-середовище, кращий прекрасний бізнес-клімат та будемо приваблювати інвесторів в Україну, це реформа концесійного законодавства і реформа сфери захисту прав інтелектуальної власності, цифрова економіка.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на першому засіданні уряду 2018 року чітко сказав, що ключовий пріоритет уряду на цей рік – це прискорення економічного зростання, це має стратегічне значення для України, адже забезпечить позитивні зміни у житті людей. Тому закликаю парламент підтримати зусилля уряду у цьому напрямку результативним голосуванням за важливі законопроекти та ініціативи. Сподіваємось, що у 2018 році злагоджена робота на благо України між всіма гілками буде більш результативною. Враховуючи останній пленарний тиждень сьомої сесії, то дуже позитивно, що ми завершуємо на розгляді економічних питань.

Щодо головного пріоритету уряду, то уряд дякую за передбачений розгляд у другому читанні законопроекту про прозору приватизацію (7066). Приватизація – це пошук ефективних власників для державних підприємств, які не є стратегічними. Метою цього є передусім залучення вкрай необхідних інвестицій і нових технологій в українську економіку. З боку приватизації це потужний антикорупційний крок, адже у державних компаніях традиційно найкращі корупційні ризики. Найкращий господар – це приватна власність. Тоді іде мова про системне, абсолютно необхідне рішення, спрямоване на оздоровлення української економіки через модернізацію та інновації. Діюче законодавство про приватизацію є недосконалим, а скоріше заважає ефективній приватизації і господарюванню. Зібравши кращі практики, ми представляємо це у законі.

Запрошуємо також всіх бажаючих сьогодні депутатів на 14-у годину у цій же залі проговорити презентацію обговорення щодо Закону про приватизацію. Підтримати включення в порядок денний законопроекту 7180 щодо управлення державними банками, включаючи прийняття законопроекту 7114-д про кредитний реєстр.

Враховуючи можливість розвитку інновацій і інвестицій, якнайшвидшого запровадження 4G законопроект 3549-1 і 5051.

І наостанок хочу сказати, що на останньому сесійному тижні…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. … важливі економічні законопроекти: 6141 – щодо сприяння залучення іноземних інвестицій; 7055, який сприятиме подальшому розвитку регульованих ринків включно з ринком цінних паперів та фондовим ринком; 6235 – щодо технічних регламентів та оцінки відповідності.

Дякую за увагу. Бажаю нам всім продуктивного тижня.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І, колеги, справді, хочу наголосити, що за нашою традицією, найважливіші законопроекти ми попередньо розглядаємо на дискусії, яка відбувається в день Погоджувальної ради. І сьогодні о14-й годині тут в цьому приміщенні буде можливість провести дискусію по Закону про приватизацію, будуть представники уряду, я переконаний, буде голова комітету, щоб усі фракції, депутати, в яких виникають додаткові питання по цьому законопроекту, змогли їх поставити і уряду, і голові комітету, і відповідно ми будемо більш готові до його розгляду.

Разом з тим, хочу підтримати слова Степана Івановича, що, справді, ми тут на Погоджувальній Раді ведемо ґрунтовну "сльозну" розмову. І я теж вважаю некоректним, коли ми перекручуємо слова Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана по питаннях його відношення до корупції. Фактично наші ініціативи, які є, в тому числі і про приватизацію, це ініціативи, подані урядом і напрацьовані спільно і Верховною Радою, і Кабінетом Міністрів. І, мені видається, в нашій спільній антикорупційній діяльності, власне, наша спільна робота і є запорукою успіху. І в даному випадку по справах треба судити і, я думаю, що і уряд, і Прем'єр-міністр в своїх справах підтверджують свою повну прихильність до системної боротьби з корупцією. І, я думаю, якщо ми будемо ґрунтовно і системно вести дискусію, то нам необхідно, власне, підкреслювати і ці моменти.

Отже, колеги, ми завершили виступи від голів фракцій, від Президента і Кабінету Міністрів. Зараз я надам слово для виступу заступникам: спочатку пані Оксані Сироїд - 3 хвилини, потім пані Ірині Геращенко – 3 хвилини. І потім голови комітетів зліва від пана Андрієвського.

Будь ласка, пані Оксано.

 

СИРОЇД О.І. Шановні колеги, я хочу просто, щоб ми ще раз задумалися над природою речей. Росія була, є і буде вічним сусідом і вічним ворогом України. Росія є стосовно України, і не тільки стосовно України, хижаком, і хижаком, з яким ніколи не можна буде домовитися, так, як ніколи не може домовитися буйвол з гієною. Від хижака завжди потрібно тільки охоронятися і оборонятися.

Росія, Президент Росії зовсім недавно заявив, що питання України для Росії навіть не є питанням зовнішньої політики, а є питанням внутрішньої політики, що насправді є черговим оголошенням війни. Якщо до цього було мало фактів, то принаймні цей виступ є достатньо показовим. Здавалося б, що такі очевидні речі і 4 роки війни мали би вже змусити владу до відвертої політики стосовно Росії, як ворога. Починаючи від припинення дипломатичних стосунків, розірвання договорів про дружбу, оголошення воєнного стану, прийняття рішення про застосування Збройних Сил України і реформування Збройних Сил України для того, щоб бути здатними чинити опір агресору. Але натомість нам пропонують тільки гібридні рішення, бо немає гібридних воїн, всі воїни є однакові. Від початку світу всі війни є гібридними, які містять в собі і військову складову і невійськову складову.

Але, на жаль, є гібридні рішення на війну, тобто рішення, які уникають відповідальності. І законопроект, який запропонований завтра до другого читання, є ніщо іншим, як таким гібридним рішенням, який спрямований проти України. Тому що, що нам пропонують? Насправді нам пропонують відновити торгівлю з окупованими територіями, причому торгівлю під егідою Збройних Сил України, що нищитиме насправді бойовий дух солдатів, ніщо так не нищить армію, як торгівля, якщо ви цього не знали.

 

ЛЯШКО О.В. З Росією не торгуємо, ні?

 

СИРОЇД О.І. Та я вже про це сказала.

І, крім того, буде створено гетто неконституційне, яке буде називатися "зони безпеки" і в неконституційний спосіб буде заведений невідомий особливий порядок, в якому буде чинитися свавілля всіх органів правопорядку. Але, відповідно до цього закону, війна буде називатися далі не війною, а буде називатися "Заходами із забезпечення національної безпеки і оборони" і відповідно наші хлопці і далі будуть судитися за законами мирного часу. Оце така реальність чи підміна її, яка пропонується.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СИРОЇД О.І. Я тільки хочу сказати, що єдиний наш спосіб захистити себе в протистоянні з Росією – це бути чесними з собою і зі своїми людьми. Люди очікують, що ми будемо їх чесно захищати. Ми не можемо приймати рішення, які поставлять під загрозу далі і державу, і людей.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Ірина Геращенко, 3 хвилини.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, по-перше, дозвольте подякувати кожному з вас за те, що ви почули мене минулої Погоджувальної ради і погодилися з дуже важливим рішенням: перенесення ключового для нас законопроекту, про реінтеграцію Донбасу, на цей тиждень.

Насправді у нас дійсно йшли дуже важкі перемовини про звільнення українських заручників, ми дмухали на воду, боячись, що може відбутися зрив навіть останньої хвилини. І зараз я хочу подякувати ще раз і вам, але, в першу чергу, Президентові України, українській дипломатії, всім учасникам мінської групи, церкви, завдяки яким нам вдалося звільнити 74 українця, серед них є справжні герої, багато хто з них знаходиться ще в госпіталі. І я дуже рекомендую фракціям, і політикам, які, в тому числі, тут виступають відносно політики Донбасу, зустрітися і поговорити з тими, хто 3, 4 роки провів у застінках там.

Я хочу також поділитися з вами такою емоцією, що нам, несподівано для нас, в цей день вдалося заїхати в окуповану Горлівку. Я пережила там разом з колегами-журналістами справжню ейфорію. І я впевнена, що всі ми такі емоції будемо переживати, коли ми звільнимо Донбас.

Коли ти бачиш Горлівку, це більше вражає, ніж ти бачиш вперше, знаєте, там, Нью-Йорк, Париж, я не знаю, що, тому що це наша земля і наша територія.

Я хочу поінформувати також вас, дорогі мої колеги, що Президент України поставив дуже чітку задачу, що між першою і другою хвилею звільнення заручників у нас має бути дуже короткий термін. Ми працюємо над цим, щоб продовжити цю важливу роботу, і в найближчі години, в найближчий час Президент України піде на те, що він помилує одну жінку, громадянку К, яка здійснила серйозний злочин проти держави Україна, задля того, щоб так само ми будемо очікувати… Було далі продовжена серйозна робота по звільненню, в першу чергу, наших військових, які достатньо довго утримуються на окупованих територіях.

Тому я би дуже хотіла, щоб всі наші дії і коментарі, що стосуються звільнення заручників, йшли в одному ключі і не заважали цій серйозній роботі.

Також я хочу попросити вас, тим більше дуже багато звучало тут питань про гуманітарну площину закону, який завтра буде проголосований, а це є концепція стратегія Президента України – повернення територій. Щоб в пакеті завтра після цього законопроекту ми проголосували в першому читанні Закон про правовий статус осіб зниклих безвісті. Він вже розглянутий профільним комітетом, і, повірте, це дуже важливо, щоб зараз нам дати інструментарій активізувати роботу по зниклих безвісти.

Я хочу ще раз наголосити про необхідність під час "Години запитань до Уряду" чіткої відповіді від уряду в скільки обійшлася авантюра з блокадою Донбасу українському бюджету і наскільки легко вдалося вкрасти українські підприємства? Я вимагаю цього, це також буде відповідь…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я прошу 30 секунд.

… в контексті тієї роботи, що ми зараз робимо. І мені було дуже дивно почути, як представники опозиції тільки що закликали те саме, що закликає зробити Держдума Російської Федерації, розірвати Закон про дружбу і співробітництво з Російською Федерацією. То ми від Росії маємо вимагати його виконувати, а не розривати, тому що в цьому законі зафіксована повага до територіальної цілісності і суверенітету України. І я хочу закликати вас бути в опозиції до влади, а не в опозиції до України і країни.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І ми переходимо до виступів від комітетів. Перший – Андрієвський Дмитро Йосипович. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я хочу подякувати за врахування позиції комітету щодо розгляду законопроекту 3696, так звана будівельна амністія. Я сподіваюсь, що ваша, Андрію Володимировичу, пропозиція плідно попрацювати у середу над правками складних економічних законів дасть нам можливість у четвер цей законопроект розглянути. І цей простий закон, який захищає інтереси громадян, які, не чекаючи допомоги держави, взяли на себе відповідальність і побудували власне житло.

Разом з тим, змушений вчергове звернутися з пропозицією розглянути законопроект 7083. Він має вирішити проблеми фінансування різниці в тарифах, в тому числі неустойки, пені, штрафів, які нараховані підприємствами "Теплокомуненерго" та "Водоканалом", НАК "Нафтогаз України". І також цей законопроект враховує особливості надання житлово-комунальних послуг в зоні проведення АТО. Я розумію, що, може, на цьому тижні це буде зробити важко, але я впевнений, що ми найближчими тижнями відновимо практику засідань під вашим головуванням голів комітетів, і от на це засідання буду пропонувати, щоб ми теж найближчим часом цей законопроект розглянули.

Шановні колеги, враховуючи розгляд у вівторок законопроектів безпекового блоку, звичайно, ми розуміємо, що найбільш важливий закон – це Закон про реінтеграцію Донбасу. Але давайте не забувати про зобов'язання і уряду, шановний Степане Івановичу, і парламенту щодо прийняття законодавчого забезпечення збільшення пенсій військовослужбовцям. Існує і лунає багато заяв з цього приводу. Якщо можна це вирішити без прийняття спеціального законодавчого забезпечення, про що, наприклад, Міністр соціальної політики вже казав, давайте рухатися таким шляхом. Але хочу однозначно сказати, що збільшення пенсій чекають і діючі військовослужбовці, і ветерани Збройних Сил. Тому, якщо треба закон, давайте його голосувати. Якщо можна збільшувати пенсії військовослужбовцям без законодавчого забезпечення, базуючись виключно на пенсійній реформі, давайте рухатися таким…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ледовських Олена Володимирівна, будь ласка.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Доброго дня, колеги! Рік тому, ще 9 лютого, парламентом було прийнято Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування". І я від імені комітету ще раз звертаю увагу своїх колег відносно того, що ми протягом року не можемо розглянути питання, пов'язане з прийняттям цього закону. Закон не може розглянути парламент після вето Президента. І тому ми звертаємося ще раз до колег: можливо, нам треба провести додаткову узгоджену таку нараду для керівників наших фракцій, запросити на них представників Асоціації органів місцевого самоврядування для того, щоб ще раз узгодити ті чотири правки, які стосуються цього закону. Їх всього чотири. Три з них практично погоджені у робочому порядку між керівниками фракцій.

Андрію Володимировичу, я хочу звернутися до вас, провести таку 15?хвилинну нараду, на яку запросити представника Президента України Ірину Степанівну, ми сьогодні віддамо їй матеріали, які напрацював комітет. І все ж таки таке велике питання, як проект 2489, він сьогодні актуальний і пріоритетний в просуванні реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, тому від комітету велике прохання все ж таки звернути на це увагу і провести таку маленьку нараду для узгодження всіх питань з цього закону.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Повністю поділяю вашу позицію з приводу того, що закон треба чимшвидше ставити на голосування. Але, разом з тим, його треба ставити на голосування, щоб прийняти. А щоб він не був завалений, тому, можливо, ви попередньо проговоріть з пані Іриною, щоб вже коли я зберу нараду, ми вже мали готові пропозиції.

Там фактично одна позиція є неузгоджена – одна позиція! І від цього весь закон, масштабний закон вже котрий місяць не виноситься на голосування. Проведіть з пані Іриною, представником Президента, попередні консультації, напрацюйте можливі рішення, щоб коли ми зберемося, ми вже могли розглядати готові пропозиції до рішень, а не просто проблему, про існування якої я і так добре знаю. Проведіть попередні консультації, і потім ми поговоримо. Добре? (Шум у залі)

І до слова запрошується Андрій Володимирович Іванчук. Будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, всі присутні, шановні глядачі! З Новим роком, з Різдвом Христовим, всім всього-всього найкращого!

А від Комітету економічної політики хотів би подякувати вам, пане Голово, що на цьому пленарному тижні буде два таких важливих наших законопроекти: це 4666 – товариства з обмеженою відповідальністю. Хотів би ще раз сказати, що це найпоширеніша форма бізнесу в нас в Україні – більше півмільйона підприємців здійснюють свою діяльність саме в товариствах з обмеженою відповідальністю. І цей новий закон, це нова реформа, ми більше року над ним працюємо, і я хотів би попросити всіх керівників фракцій, керівників депутатських груп запросити мене чи представників комітету на засідання фракцій, щоб ми могли доповісти про ту роботу, яка зроблена, щоб в четвер весь парламент, як завжди, підтримав цю важливу реформу.

Також 7066, дуже багато було проведено, пане Голово, робочих груп, столів, закон дуже якісно підготовлений про прозору приватизацію. Вся увага міжнародних наших партнерів прикута до цього законопроекту. Він вийшов дуже якісним, і я теж готовий, як сьогодні о 14:00, так і окремо на кожну фракцію чи групу прийти і доповісти про те, що зроблено на комітеті для того, щоб забезпечити результативне голосування.

Дуже дякую. І чекаю, коли можна доповісти.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я нагадаю, що сьогодні о 14-й годині в цьому залі додаткова дискусія, у кого є додаткові питання. Оскільки величезна кількість правок, щоб вияснити, які з тих правок комітет підтримав і які комітет буде пропонувати, і я думаю, ця дискусія нам допоможе. Нам з вами треба буде ще порадитися, які з тих законів, вони обоє об'ємні, поставити першим, який почати в середу: чи приватизацію, чи товариство з обмеженою відповідальністю. Але я думаю, що ми зможемо вийти на позитивне рішення. Ну, сам факт того, що ви ці закони будете доповідати, – це вже половину успіху, Андрію Володимировичу.

Дякую вам.

І запрошую Ганну Гопко.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Я ще не виступав.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я перепрошую, в нас Андрій Кожем'якін, він виступав від фракції, зараз він буде виступати від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Будь ласка, пане Андрію.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую, Андрію Володимировичу.

Я хотів би коротко, перше, і вас просто поінформувати, що в нас коїться із Законом про Державне бюро, або взагалі з Державним бюро розслідувань. Тиждень мене постійно просить директор цього правоохоронного органу – Державного бюро розслідувань про те, щоб запустити далі процес обрання керівників територіальних підрозділів, а також центрального апарату, він не може це зробити. Я хочу вам сказати, що Кабмін вручну хоче… Там приймає постанови, хоче розблокувати цей процес. Це правильно він робить, але, на жаль, рішення повинно прийматися парламентом, тому що треба внести зміни до закону. Тому є 5395. Ви постійно його ставите на четвер в кінці, ну, напевно, так комусь зручніше, але, на жаль, цим питання не вирішиш, тому що сьогодні цей законопроект найбільш державницький, і всі політично мудрі колеги, які працюють в комітеті, який я очолюю, вони працюють на державу, а будь-які… Ніхто не тягне ковдру і не заробляє якісь дивіденди або інші блага. Просто треба розблокувати процес, і все, тоді буде працювати ДБР. Це раз.

Друге. Так всі дуже багато просили законопроект, який розвантажить слідчих, це законопроект про кримінальні проступки, ми його швиденько розглянули, прийняли, включили, 7279. Його тут немає ні на одному тижні, на жаль.

І останнє. Андрію Володимировичу, 3542. Дуже багато законопроектів сьогодні реєструються із змінами до Кримінального кодексу і Кримінально-процесуального кодексу. Ну не дозволяє, наприклад, Бюджетний і Податковий кодекси реєструвати будь-якому комітету, мені теж, розглядати питання. Але сьогодні КК і КПК можуть розглядати будь-який комітет. Наприклад, бюджетний комітет може вносити в Кримінальний процесуальний кодекс зміни, а всі інші – ні. То я хотів би попросити, у нас є дуже мудра така…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Так. Мудра і своєчасна пропозиція. Ми пропонуємо встановити, що зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів вносяться окремими законопроектами за аналогією внесення змін до Бюджетного і Податкового кодексів. Все. Нічого особистого, просто внести ці зміни і навести порядок.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Пане Андрію, давайте поставимо 7279 в порядок денний. У мене єдиний острах, власне, по голосах. Я боюся, що якщо ми в нього ввійдемо, щоб просто ми були певні, що є під нього голоси. Тому, з вашого дозволу, ви проведіть попередні ще консультації.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Якщо я щось зараз сказав, то це вже проведена робота..

 

ПАРУБІЙ А.В. Так? Тоді 7279, я думаю, що нам треба просто визначити, чи у вівторок, чи в четвер. Але це справді той законопроект, який давно вже очікує на прийняття рішення.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Там два… (не чути, без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, я знаю. Другий буде фактично як би супроводжуючий його. І тому я попрошу його поставити в реальну частину. І, можливо, ми просто перед його розглядом проведемо сигнальне голосування, подивимось, яке відношення до нього. Якщо є голоси, я впевнений, треба входити і треба приймати рішення.

Дякую вам.

Будь ласка, пані Ганна Гопко, Комітет у закордонних справах.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Хочемо побажати в цьому році всім єдності, для того щоб наша міжнародна політика від ефективності реформ всередині країни ставала більш сильнішою. Сподіваюсь, що завтра ми приймемо знаковий Закон (7163) про тимчасово окуповані території, який допоможе і засвідчить, що Україна визначає цю війну і окупацію в термінах міжнародного права. Попри те, що профільний комітет відхилив численні поправки, спрямовані на те, щоб ми говорили про окупацію Росією всіх територій України, не лише на Сході, але я сподіваюся, завтра ми зможемо уникнути незрозумілого конформізму в цих термінах і ухвалити важливий закон.

Також я хотіла б сказати, що робоча група під керівництвом Бориса Тарасюка вже розглянула всі 145 поправок до законопроекту про дипломатичну службу. В середу всіх запрошую на комітет, де ми будемо ці поправки фіналізувати, погоджувати до другого читання. Я сподіваюся, в лютому ми вже зможемо ухвалити довгоочікуваний законопроект про дипломатичну службу.

Також хочу сказати щодо рішення 24-о члена в делегацію ПАРЄ. Комітет збирався двічі, але не було жодного разу ні представника від БПП, ні від "Народного фронту", ні від "Опоблоку", тому кворуму не було. І тому я думаю, що сьогодні, пане Андрію, ви ухвалите делегацію 23 члени, так, як це було в минулому році. І лист, який терміново від пана Бурбака, просто буде не розглянутий, хоча ми двічі збиралися.

Також я хотіла б сказати, що на середу у нас буде зустріч із головою групи підтримки України Пітером Вагнером. Також запрошую депутатів, де ми проговоримо про пріоритети з Європейським Союзом.

Також ми розглядаємо в середу, заслуховуємо правоохоронні органи щодо санкцій ЄС, які до березня, що роблять правоохоронні органи, щоб люди режиму Януковича були нев'їзними в ЄС і заморожені активи, ми це питання заслухаємо. Також заслухаємо головування Канади в "Великій сімці" і Болгарії в Раді ЄС, що робить МЗС, як скоординувати нашу парламентську дипломатію, тому що це…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. І ще важливо. Ми заслухаємо про ситуацію із Національним культурним центром України в Москві, бо там є загроза втрати нашої державної власності через дії ДУС. І тому це одне з важливих питань.

І також хотіла б звернутися до Радикальної партії, до її лідера. Оскільки член Комітету у закордонних справах подав в суд на апарат і також на голову комітету і програв цей суд, а зараз подав апеляцію, мені здається, що в умовах зовнішньої агресії є більш важливі справи ніж судитися… (не чути, без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, у нас стоїть на наступний тиждень Постанова про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв, але стоїть там наприкінці вівторка, боюсь, що знову не дійдемо, вже рік почався. Давайте ми приймемо неконфліктне питання, тим більше це підтримка дуже часто і вищих навчальних закладів країни, про що, от, пан Співаковський добре знає.

Що не стоїть, на жаль, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури. Фактично в нас заблокована процедура призначення. І я дуже прошу, на прохання Міністерства культури розглянути цей законопроект, можливо, він не розглядається тому, що його автором є представник опозиції і моя колега Ірина Подоляк. Але в комітеті всі його підтримують. І Міністерство культури теж його підтримує. Тому просив би це розглянути.

Хотів би підтримати колегу Березюка. Справді, ми з ним бачилися в Карпатах на Верховинщині під час цих різдвяних свят. І ситуація там надзвичайно критична, тому що заборгованість лише по одному районі, те саме відбувається в Путильському районі, те саме відбувається в інших районах, по заробітній платі понад 7 мільйонів гривень за минулий рік, незабезпеченість на 2018 рік – 39 мільйонів гривень, на установи освіти – 20 мільйонів гривень, на галузь охорони здоров'я – 12 мільйонів гривень, установи культури і соціального захисту – 5 мільйонів гривень.

Чому це все виникло? Тому що в умовах місцевої децентралізації у нас бюджети великих міст мають профіцит, а бюджети, де є дисперсне поселення населення, розкиданість шкіл, розкиданість закладів, фактично не можуть зараз прийняти. Тому я дуже вас прошу все ж таки підняти законопроект, який стоїть у нас на четвер (6439-д), про гірські і високогірні райони трошки вище, щоб ми його розглянули. І звертаюся тут до представника уряду, щоб, можливо, з резервних фондів подивитися на потреби цих гірських населених пунктів, які зараз взагалі жодним чином не забезпечені. У бюджетах районних рад лише зарплата, жодних програм, нічого, і цієї зарплати не вистачає…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. … апарати працюють безкоштовно, і всім це глибоко до лампочки. Кошти, які виділили з бюджетів на Франківську і Чернівецьку область, не покривають цих, покрили лише 20 відсотків цих затрат. Тому просив би закон 6439 розглянути.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Миколо, ви зверніть увагу, ваш блок стоїть не так вже і далеко, тому що там багато займає візуально включення у порядок денний сесії, а це по 1 хвилині. Тобто велика кількість законопроектів перед блоком культури досить швидко пройдуть, тому що це лишень включення у порядок денний сесії. Але тим не менше той законопроект, який ви порекомендували, на вівторок ми поставимо і поставимо максимально високо, щоб ми змогли його пройти.

Щодо законопроекту гірських районів, треба додаткові консультації з урядом, я весь час на цьому наголошував. Там необхідно провести додаткові консультації з урядом. На сьогодні ми маємо їхню негативну щодо того оцінку, нам просто треба сісти і вийти на спільну концепцію. Ви знаєте, який…

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Можна в першому читанні. До другого вийдемо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Звичайно, але положення, які у першому читанні уже затверджені, до другого читання їх змінювати.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. … (не чути, без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Миколо, ви мене не агітуйте, я хочу, щоб закон був прийнятий, і ви знаєте, наскільки я довго і тривало відстоюю позицію гуцулів і бойків, і гірських регіонів. І я хочу, щоб ми, ввійшовши у розгляд, отримали позитивне рішення і отримали 226 на табло. І в тому є моя ціль. І я впевнений, ваша так само.

Дякую вам.

Будь ласка, Пашинський Сергій.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі, знаєте, у мене не було ніяких сумнівів, що напередодні голосування за Закон про деокупацію феесбешники, клікуші та їх агентура будуть розказувати нам, чому неможна голосувати за цей закон, будуть брехати, будуть вкидати різні фейки. Наприклад, у цьому залі ми сьогодні почули, що у тексті закону Росія не визнається агресором, тільки в преамбулі. Ну, абсолютна брехня, текст закону вивішений, на сайті стаття 1 чітко визначає.

Ще одна брехня, що начебто цей закон забув про Крим. Стаття 2, стаття 1 це все передбачає. Ну, люди ж добрі, ну, поважайте ж хоча би своїх виборців, якщо не поважаєте вже цю державу.

Тільки що було сказано, що ми імплементували Мінські угоди. Ще одна брехня. Дійсно, в законі згадується про Резолюцію Генеральної асамблеї ООН про те, що референдум в Криму не визнається. Крапка.

Знаєте, я не здивуюсь, якщо завтра будуть шашки, якщо завтра нечисть одягне жовто-блакитні прапори собі замість плащів і будуть виконувати, як це вони вже не раз робили, команди пана Путіна і ФСБ. Але я впевнений, що ми повинні розібратися, ми повинні розуміти, що це один із найважливіших законів, і ми за нього проголосуємо навіть, якщо цю нечисть завтра доведеться викинути з парламенту.

Друге питання, яке мене дуже турбує, крім політичної атаки на нашу державу по цьому закону: зараз іде спроба економічної атаки, а саме йде спроба доказати, що держава Україна гроші Януковича конфіскувала незаконно. Ну, гроші Януковича вже в бюджеті, на них побудовані дороги, на них закуплене озброєння, видані дотації. Я спонсорам говорю, які це спонсорують: не отримаєте ви цих коштів.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, закінчуйте, 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Але мене цікавить інше. Чому Генеральна прокуратура і чому наша служба не ловить оцю нечисть і не притягує, як членів злочинного угрупування, до кримінальної відповідальності?

Саме тому я офіційно запрошую Генерального прокурора на середу до нас на комітет, тому що це питання національної безпеки, щоб він доповів, скільки ми конфіскували, в кого і, що ми робимо, щоб іще конфісковувати вкрадені…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, прошу тоді поінформувати Генеральну прокуратуру про таке запрошення.

І зараз слово надається Ользі Бєльковій, це Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу.

Прошу, будь ласка.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дуже дякую, пані Голово.

Ну, я, перш за все, хочу подякувати керівництву Верховної Ради і керівникам всіх фракцій за те, що дослухалися до порад нашого комітету, і на минулому пленарному тижні ми розглянули низку дуже важливих енергетичних питань. Але, на жаль, цього мало. Тому що з 8-и запропонованих нами було розглянуто лише 3. Ми вирішили дуже важливі питання, які стосуються лічильників, які стосуються дерегуляції у газовидобувній галузі, але залишаються критичні питання інші.

Так, перш за все, я хотіла би наголосити на тому, що настав час розглянути в парламенті пропозиції Президента до Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності "Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" (5370). Якщо є можливість, я би дуже просила довключити його в порядок денний цього тижня. Тому що ситуація на цьому підприємстві, державному підприємстві, є фактично критичною.

Далі: про забезпечення прозорості видобувних галузей (6229). Ну, колеги, з корупцією треба боротися не тоді, коли вона вже відбулася, а тоді, коли можна її унеможливити. Цей закон нарешті зніме дуже багато питань щодо того, хто видобуває газ в Україні, скільки він коштує, хто платить які податки, а хто їх не платить.

Далі. 3331 стосується вирішення соціальних проблем працівників атомної галузі. Ми ж не хочемо, щоб вони також, як оці гуцули, приходили до нас і тут бастували.

6496 – це привабливість інвестиційної галузі вироблення енергії з альтернативних джерел.

6391-1. Колеги, я хочу звернути вашу увагу, що в країні ніхто не знає, яка є база абонентів споживачів газу. Ніхто не знає, хто, в якій квартирі скільки споживає газу на сьогодні. Облгази цю інформацію тримають…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БЄЛЬКОВА О.В. …навіть Міністерство соціальної політики на сьогодні неспроможне доповісти нам чи чесно нараховується сьогодні субсидія.

Одним словом, у нас залишається дуже багато питань, і тим не менше, якщо є можливість внести лише один законопроект, я би дуже просила секретаріат довключити 5370. Він відкриє можливість далі Президенту подати наступну версію покращення ситуації для цього підприємства, там, дійсно, критична ситуація, дуже прошу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Я зараз всім… І потім репліки, і підсумовуючи після всіх виступів.

Будь ласка, шановні колеги, зараз голова Комітету з питань прав людини Григорій Немиря, прошу вас.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані головуюча.

Я хочу просто повідомити присутніх і Погоджувальну раду, що, як я і обіцяв, оскільки в черговий раз не внесено до порядку денного законопроект про пенсії для внутрішньо переміщених осіб і громадян, які знаходяться на тимчасово окупованій території. Я сьогодні звертаюся з листом, як голова комітету, до Комісара Європейського Союзу з питань розширення та європейської політики сусідства щодо необхідності включення цього питання в список попередніх умов тоді, коли будуть обговорюватися питання макрофінансової допомоги для України. Я в цьому випадку слідую поради мудрої людини Президента Ейзенхауера, який говорив, що, якщо не можеш вирішити питання, розшир його – от я розширюю.

Хочу принагідно зазначити, що помпезні риторичні виступи щодо патріотизму і реінтеграції Донбасу, вони розбиваються об голі факти. 640 тисяч громадян України, наших з вами співгромадян, не отримують зараз пенсії. Чи є механізм отримання пенсій? Є. Міжнародний комітет Червоного Хреста, Організація Об'єднаних Націй, Рада Європи розробили і поклали частки цього механізму в цей законопроект (6692). Чого він не виноситься? Тим більше для мене не зрозуміло, абсурд, співавторами цього законопроекту є пані Денісова, є пані Луценко, але з якихось невідомих причин цей законопроект не вноситься. Я думаю, причини відомі, тому що оце справжня реінтеграція, оце справжня забота і турбота про громадян України, а не ті речі, про які ми чуємо.

Наступна річ. Ви знаєте, що вже кілька днів відсутній будь-який зв'язок з кількома сотнями тисяч, якщо не більше, громадян України, які знаходяться по ту…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд завершити, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. … почули сьогодні від уряду, чому жодної заяви не було і пояснення ситуації, яка відбувається. Зараз неможливо спілкуватися з родичами, які там залишилися, останній оператор мобільного зв'язку припинив будь-які дії. Ніхто не пояснив, чому це відбулося. Комітет буде в середу це слухати, я звертаюсь до уряду, щоб представник уряду був і пояснив ситуацію.

І також я хочу підтримати Ірину Луценко, вибачте, Ірину Геращенко щодо винесення…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Десять секунд завершуйте.

 

НЕМИРЯ Г.М. … в порядок денний, тому що комітет його підтримує, сподіваюсь, що він буде прийнятий.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую і в тому числі за підтримку законопроекту.

Будь ласка, зараз Віктор Галасюк, Комітет з питань промислової політики, вам слово.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановні колеги! Офіс віце-прем'єр-міністра з питань європейської і євроатлантичної інтеграції хвалиться тим, що, цитую: "з нашого зерна печуть хліб у п'яти країнах ЄС". От, доти, доки ми будемо пишатись експортом сировини в інші країни, до тих пір ми будемо ставати все біднішими в порівнянні з нашими країнами-сусідами, в тому числі з Євросоюзом.

За кордон треба експортувати не зерно, не ліс-кругляк і не металобрухт, а готову продукцію переробки всього. Бо готова продукція завжди коштує в рази, а то і в десятки разів дорожче ніж сировина.

Коли ми експортуємо за кордон сировину, це значить, що слідом за цією сировиною їдуть заробітчани, українці, які змушені руйнувати свої родини, щоб копійчину заробити чи-то в Євросоюзі, чи-то в інших наших країнах-сусідах. Тому треба сьогодні кардинально міняти економічний курс і приймати закони, які будуть сприяти розвитку: інвестицій, промисловості, високотехнологічного експорту. Тому я пропоную, щоб на наступному сесійному тижні парламенту розглянути ключові промислові законопроекти, які дозволять докорінно змінити правила гри, відкрити Україну для розвитку промисловості, економіки і підприємництва. Це законопроект 6671 – про безкоштовне приєднання до інженерних мереж за досвідом США і Ізраїлю. Це пакет законопроектів про індустріальні парки, стимули для нових виробництв і науково-дослідних центрів в Україні. Це законопроект "купуй українське – плати українцям", який зараз готується до другого читання і є фундаментальним для вирішення завдання розумного імпортозаміщення і зміцнення курсу гривні. А на цей тиждень я пропоную підняти в пріоритеті законопроект 5495, який стоїть наприкінці на четвер. Підняти в пріоритеті законопроект 7205 про особливості виконання Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд завершити.

 

ГАЛАСЮК В.В. … оскільки наша країна є унікальною космічною авіаційною державою. Ми маємо зробити все, щоб зберегти і посилити цей статус, а не пишатися експортом зерна чи іншої сировини, який робить нас тільки біднішими.

Пропоную додати на цей тиждень законопроект 6378 – про реструктуризацію заборгованості держпідприємства "Харківське авіаційне виробниче підприємство", а також підняти в пріоритеті законопроект про установу бізнес-омбудсмена для реального захисту українських підприємців.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановний колего.

Будь ласка, Людмила Денісова, вона у нас є головою Комітету з питань соціальної політики.

Пані Людмило, просимо.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Шановні колеги, всіх з святами, всім радісного Нового року, і щоб у цьому році ми не забували про наших громадян, які дійсно думають, що Верховна Рада – це є єдине джерело для того, щоб підтримати їх права і надати можливості, щоб вони не були бідні.

Так от, я хочу звернутися до Секретаріату Верховної Ради, щоб вони все ж таки враховували звернення голів комітетів, коли вони формують порядок денний.

 Я особисто вже, може, вдруге, може, втретє говорю про те, що потрібно враховувати думку не тільки голів фракцій, але і голів комітетів для того, щоб включати деякі законопроекти в порядок денний, які неузгоджені, наприклад, цим кругом, у які входять голови фракцій. Це стосується законопроекту, який зараз проговорив мій колега, пан Немиря, 6692. Він проговорений з усіма міжнародними організаціями, з усіма громадськими організаціями, які опікуються правами цих людей, які зараз або знаходяться на тимчасово окупованій території, або вже реінтегрувалися за свій власний кошт і знаходяться на материковій частині України і не можуть отримати зароблену пенсію.

І ще я хотіла би сказати про військовослужбовців. Вже процес, ну, ви знаєте, зайшов у такий кут, з якого, я не знаю, як вийде Кабінет Міністрів України, тому що ще до 1 листопада потрібно було надати законопроект про перерахунок пенсій військовослужбовцям та працівникам інших правоохоронних органів. Досі його немає! І ми чекаємо…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. 20 січня виходять військовослужбовці, пенсіонери-військовослужбовці на те, щоб почути думку Кабінету Міністрів до Верховної Ради, як буде зроблений перерахунок цих пенсій, або не буде зроблений взагалі.

І тому я думаю, що Кабінету Міністрів України потрібно визначитись на наступному засіданні Кабінету Міністрів України, як вони будуть це робити і будуть чи робити взагалі.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Наскільки я розумію, пан Козир зараз в нас буде представляти транспортний комітет.

Будь ласка, шановний колего.

 

КОЗИР Б.Ю. Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги! На цей робочий тиждень заплановано розгляд двох важливих законопроектів.

Проект Закону (номер 6766) – про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг. Його мета – вдосконалення законодавчого врегулювання будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування державного значення на умовах концесії, а також поліпшення інвестиційного клімату. Законопроект має реально запустити на практиці механізм концесії на дорогах.

Далі, проект Закону (номер 4642-д) – про внесення змін до деяких Законів України щодо обов'язкового страхування, відповідальності перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю пасажирів та третіх осіб. Цей законопроект зумовлений необхідністю змін у нормативно-правовій базі з метою її адаптації до законодавства Європейського Союзу. Його мета – захистити права пасажирів, відповідальним за безпеку якого повинен бути перевізник. Цей законопроект доопрацьований нашим комітетом з урахуванням зауважень, висловлених під час його розгляду в першому читанні.

Також хочу нагадати, що, на жаль, парламент так і не спромігся протягом сьомої сесії провести інфраструктурний день. За цей час парламентаріями було напрацьовано ще кілька важливих законопроектів, тому, пане Голово, я прошу вас запланувати на наступній сесії проведення повноцінного інфраструктурного дня.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, Ігор Лапін, Спеціальна комісія з питань приватизації.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! На четвер в порядок денний включений до другого читання законопроект 7066 – про приватизацію державного майна. Я хочу... (не чути, без мікрофону) колег, що цим проектом передбачається запровадити прискорені та спрощені процедури продажу державних підприємств і сформулювати прозоре середовище для залучення інвестицій. Водночас нагадую, що голосування в першому читанні було в певній мірі авансом, адже в тексті є щонайменше дві сумнівних норми і складові. Перша – це можливість занадто стрімкого зниження стартової ціни об'єкта приватизації на 25 відсотків, а повторно – на 50 відсотків, у разі відсутності покупців. А друга – кричуща норма, яка говорить про те, що можуть брати участь у приватизації компанії, контрольовані резидентом країни-агресора чи країною-агресором.

Я дякую комітету Андрія Іванчука, який, розбираючись із цим питанням, відхилив досить багато правок, але вніс свою пропозицію стосовно можливості чи неможливості, вірніше, брати країною-агресором участі у приватизації. І я думаю, що всі народні депутати в парламенті будуть підтримувати цей законопроект з урахуванням цих тез.

Інший момент, на який хотів би звернути увагу, це те, що до Плану приватизації на 2018 рік включені об'єкти, які належать до концернів, ну, наприклад, "Волиньторф" чи обласні хлібокомбінати, тобто вони підуть як малі об'єкти приватизації. А що ж тоді буде з державним концерном "Укрторф", який об'єднує в своєму складі на правах дійсних членів концерну 7 державних підприємств з видобуванням і переробкою торфу? І що буде з боргами, які висять на даному концерні? А я нагадую, їх досить велика частина.

Тому виникає питання: що важливіше в приватизації, як частині дійсної, цілісної державної політики, за низьку плату по областях здати прибуткові підприємства і частково поповнити бюджет чи приватизовувати їх як стратегічні об'єкти? Тому я прошу, шановні колеги і шановні представники уряду, в подальшому зважувати і позиції Комісії з питань приватизації, і, як мінімум, хоча би залучати депутатів до розробки таких стратегічних законопроектів.

Я прошу підтримати всіх колег даний законопроект і позицію комітету, яка врегульовує ці спірні питання.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я нагадую, що заборона торгівлі з країною-агресором врегульовує іншим законопроектом. І разом з тим, пане Ігорю, цілковито підтримую вашу пропозицію, щоб і в цьому законопроекті ми продублювали і зазначили заборону приватизації об'єктів державної власності представниками країни-агресора.

Дякую вам.

Будь ласка, Довбенко Михайло Володимирович.

 

ДОВБЕНКО М.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Хочу подякувати вам, що пропозиції комітету частково враховані у попередньому розкладі засідань Верховної Ради, і сподіваюся, що ті законопроекти, які є в порядку денному, встигнемо розглянути в регламентний час.

З у рахуванням того, що Президент нещодавно підписав законопроект № 5592, просимо також включити до порядку денного проект Закону про ринки капіталу та регульовані ринки (№ 7055), прийняття якого за основу дасть можливість комітету продовжити роботу над глибокою реформою ринку цінних паперів.

І водночас хочу звернути вашу увагу, що комітетом підготовлений досить об'ємний блок законопроектів, необхідних для реформування фінансового сектору і дуже вагомих для ефективного впровадження інших економічних реформ.

І друге. Вже неодноразово на засіданнях Погоджувальної ради висловлюються хвилювання щодо ситуації, коли голова Національного банку України Гонтарева з 11 травня 2017 року до теперішнього часу фактично завершила виконання своїх повноважень та обов'язків і не звільнена відповідно до законодавства. Звертаю вашу увагу, що повноваження та обов'язки голови Нацбанку чітко визначені статтею 19 Закону України "Про Національний банк України" та є виключними для цієї посади. Фактично відсутність повноважного голови Нацбанку негативно впливає на регулювання банківського сектору України та відносини України з міжнародними фінансовими установами.

Комітет не може не реагувати на цю ситуацію. Тому сьогодні комітет планує обговорити та розглянути внесення проекту Постанови Верховної Ради України "Про забезпечення наступності…"

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ДОВБЕНКО М.В. Проект Постанови Верховної Ради "Про забезпечення наступності керівництва Національного банку", в якій будемо пропонувати Верховній Раді звернутися до Президента щодо цієї ситуації.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, перш за все, хочу привітати з початком нового року. Хочу побажати нашому парламенту консолідованості, прийняття системних рішень. Сподіваюсь, що в цьому році законопроекти, стосовно нашого комітету, будуть в більшому обсязі внесені в парламент і проголосовані парламентом.

Я хочу сказати, що з 9 по 25 лютого цього року наша збірна команда, зимова збірна команда буде відправлена на Зимові Олімпійські ігри. На жаль, протягом минулого року ми так не спромоглись прийняти дуже важливий законопроект 6120 стосовно використання спортивної зброї. Я дуже вдячний тим фракціям, які все ж таки в діалозі були і голосували за цей законопроект. Але ж ми знаємо, що знаходились такі псевдопричини, на мій погляд, дурацькі причини, я не побоюсь цього слова, для того, щоб не голосувати за цей законопроект. Я хочу сказати, що 23 січня ми будемо проводжати нашу збірну команду до Кореї. Я дуже прошу, Андрію Володимировичу, все ж таки проголосувати на цьому пленарному тижні, чи у вівторок, чи в четвер, цей важливий законопроект. Наші біатлоністи не будуть представлені на цій олімпіаді. Це ганьба, це позор для українського спорту. Я дуже прошу все ж таки приділити цьому увагу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Артуре, ви пригадуєте, як я героїчно намагався набрати голоси під цей законопроект. І це було двічі, і двічі кількома голосами ми проводили рейтинг. Спробуємо і цього тижня, але необхідно і більш ґрунтовно попрацювати з фракціями, пояснити їм, обґрунтувати необхідність цього законопроекту. І будемо пробувати і цього… Ні, ми і так перейшли Регламент. І, до речі, я хочу повідомити, що у нас в першій годині будуть заходи по Голодомору. І тому ми, якщо не буде заперечень, відпустимо віце-прем'єр-міністра Степана Івановича Кубіва без п'яти 13:00, ми суттєво, я дивуюсь, що ми суттєво затягнули сьогодні роботу нашої Погоджувальної ради. І тому, пане Степане, ми зможемо вас відпустити для участі в заходах.

А я зараз я передаю слово для виступу Южаніній Ніні Петрівні. Будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги! Шановний Степане Івановичу! Я хочу, щоб ви мене послухали, тому що дуже важливо. При прийнятті змін, необхідних змін, при прийнятті Державного бюджету на 2018 рік у нас в пакеті законів йшов законопроект про внесення змін до Митного кодексу України. Ми знаємо, що багато норм, які уже виписані в прийнятому нами Законі про внесення змін до Податкового кодексу не запрацюють в повній мірі без внесення змін до Митного кодексу. І ми, до речі, вдруге, пропускаємо розгляд такого законопроекту, в минулому році ми не розглянули зміни до Митного кодексу і так, хромаючи, пропрацювали цілий рік.

Тепер знову. По-перше, ми маємо реагувати на те, що у нас відбувалося в ці дні на деяких пунктах пропуску на Львівській митниці щодо якраз прийнятих нами норм в Податковий кодекс. Тому якраз при розгляді змін в Митний кодекс в разі необхідності після погоджень з урядом ми могли би це проголосувати і підкорегувати, якщо, справді, там є проблема з тим, з цією нормою про перетин кордону не частіше, ніж раз в 24 години. Якщо ця норма зайва, то ми можемо її врахувати при прийнятті змін до Митного кодексу, бо він дзеркально точно так же діє щодо митних платежів, крім ПДВ.

Тому дуже прошу вас все-таки включити на розгляд на четвер, тим більше, що на середу ми запросили на комітет виконуючого обов'язки голови ДФС України Продана Мирослава Васильовича. І ми в спокійній формі з'ясуємо всі обставини, і в разі необхідності при прийнятті змін до Митного кодексу врахуємо. І якщо там вийшла справді накладка і непорозуміння для людей, для того щоб не затягувати…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Богомолець Ольга Вадимівна, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ми ввійшли в новий рік з відомою всім епідемією кору. І, власне, ця проблема, на жаль, є системною і є абсолютно прямим наслідком непрофесійного виконання профільним міністерством своїх зобов'язань перед громадянами України. За 6 мільярдів гривень, виділені парламентом в минулому році, поставок нуль за минулий рік, за позаминулий рік поставок ледь половина. Тому заяви про те, що спалахи кору є просто наслідком хвилі, які виникають, епідемій, – це абсолютна брехня. Коли населення недовакциновано, діти, ці епідемії будуть виникати. І кір буде, знаєте, таким дуже легким натяком, коли почнеться дифтерія, від якої смертність значно вища, а сироваток від дифтерії немає.

Комітет охорони здоров'я визнавав роботу профільного міністерства незадовільною вже двічі. Уряд на це системно не реагує. Чия це мета? Гроші виведені лежать на закордонних депозитах в той час, коли наші громадяни помирають. І нехтування найбільшим нашим скарбом – людським потенціалом, це є злочин перед державою.

Наступне, на цей рік в бюджеті України заплановано на допомогу онкохворим, яких у нас 100 тисяч щорічно нових, допомоги, грошей вистачає лише на 28 відсотків онкохворих. Гроші підуть за пацієнтами тільки за 20 відсотками від 100 тисяч, на серцево-судинні хвороби – лише 30 відсотків.

Який висновок? Без введення обов'язкового медичного страхування, три закони заморожені парламентом, ми не зможемо врятувати людей. Наші люди до…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому… Прошу дати 30 секунд. Розгляд законів про обов'язкове медичне страхування – це є єдиний вихід для нашої держави забезпечити населенню, в якого немає грошей, якісною, своєчасною, професійною медичною допомогою. І я підтримаю звернення "Відродження" щодо звіту Міністерства охорони здоров'я і вимагаю від уряду, нарешті, призначити міністра охорони здоров'я. У нас ніхто не відповідає за системні постійні порушення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Данченко Олександр Іванович, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги.

Андрію Володимировичу, я дякую, що у порядку денному на цей тиждень з'явилися дуже важливі закони про електронні комунікації та радіочастотний ресурс, але стоять вони там десь запізно. Тому ми б хотіли, при можливості, їх прийняти.

Чому я ще раз акцентую увагу на законах 3549-1, -2, -3 та 5051 про радіочастотний ресурс. Тому що, по-перше, ці закони дадуть змогу провести прозорий, повноцінний конкурс на 4G. В разі неприйняття цих законів, другий-третій етап конкурсу на 4G неможливий. І надходження до бюджету, які заплановані на цей рік, більше 9 мільярдів гривень будуть під загрозою, і інвестиції операторів будуть під загрозою.

Тому ми просто зобов'язані прийняти це рішення, ці законопроекти. Крім того, на 5–6 лютого планується візит до Єврокомісара з питань цифрової економіки цифровізації, яка чекає від нас звіту. Ці два закони є такими базовими. Ми дуже багато з вами зробили в минулому році на цій сесії по цифровізації, але ці два законопроекти, без них неможливий рух 4G.

Крім того, я хочу сказати, що завдяки тому, що був прийнятий ще 2 роки тому законопроект про ліцензування видів господарської діяльності, то з 1 січня цього року втратило чинність ліцензування телекомунікаційної галузі і є колізія, зміни – ми не прийняли новий Закон про електронні комунікації. І на зараз ні Національна комісія регулювання з питань зв'язку що підтверджує Мін'юст, ні галузь, не розуміють, що робити. Тобто, з одного боку, ми два роки назад відмінили всі ліцензії, а зараз хочемо проводити тендер і все інше. Тобто це величезна правова колізія.

Я дуже прошу всіх колег підтримати і проголосувати ці два законопроекти. Я розумію, що…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Я розумію, що багато законопроектів, але нам потрібно їх проголосувати.

І тепер я ще хочу сказати про спорт. Я за цей тиждень проїхав дуже багато по якраз ДЮСШ і спорту. Ситуація жахлива. Я хочу вам навести, як фінансується спорт. Швейцарський оператор лотерей відрахував 100 мільйонів франків у минулому році, німецький – 14 мільйонів євро, Нідерланди – 43 мільйони євро. У нас в Україні нічого не вирішується. Взагалі спорт…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки, пане Олександре, хочу звернутись і до вас, і до всіх інших членів Погоджувальної ради. Попереднього тижня, коли був дуже насичений і важливий порядок денний, двічі, коли я просив підтримати розгляд достатньо технічних законопроектів за скороченою процедурою, у залі просто не було голосів. То треба розуміти, колеги, ми називаємо величезну кількість законопроектів, якщо ми йдемо по кожному з них за повною процедурою, це ми можемо розглянути у вівторок 6 законопроектів. І тому, коли ви під час Погоджувальної ради, що я дуже поважаю, наголошуєте на важливості законопроектів, вболіваєте за те, щоб ми дійшли до них, давайте так само вболівати під час проведення пленарного засідання.

Коли ми бачимо, що є законопроект, який є необ'ємним, давайте виходити на скорочену процедуру, давайте більшу кількість розглядати протягом одного дня, і тоді у нас буде більший шанс доходити. Бо попереднього тижня, я нагадую, двічі, це було неприємно, коли ми входили у технічні законопроекти і розглядали їх більше ніж годину і відповідно не встигали дійти до інших.

Тому давайте ми і під час формування порядку денного і вже під час роботи у пленарному засіданні, максимально робити роботу ефективною і швидкою, щоб ми змогли максимально вичерпувати порядок денний. Це не запитання і не докір, це лишень звернення до всіх членів Погоджувальної ради, щоб так само у залі ми працювали над тим, щоб пройшли максимальну кількість тих питань, які є у порядку денному.

Дякую вам.

Савчук Юрій Петрович.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! По-перше, хочу подякувати за те, що під час формування порядку денного на цей тиждень була врахована пропозиція комітету, яка була мною озвучена на минулому засіданні, про необхідність одночасового розгляду законопроектів номер 6674 і 6271.

По-друге, маю сподівання, що на цьому тижні комітетом будуть ухвалені положення щодо організації та проведення щорічних конкурсів з відбору від Верховної Ради України до складу комісії незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного антикорупційного бюро України та комісії незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупції та інших злочинів. Це дуже важливі рішення, і я хочу звернутися до представників фракцій, щоб підтримали нас сьогодні, і все-таки ці рішення були прийняті, тому що з вересня робота комітету заблокована. Першочергова робота комітету в тому, що ми маємо проводити антикорупційну експертизу законопроектів, яка у нас стоїть і накопичує весь час велику кількість проектів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! Я хочу сказати, що на фоні того тренду, який відбувається, коли молодь покидає Україну, мені хочеться задати одне просте риторичне питання. Що є спільного різного у народного депутата і студента? Ну, от спільне, зрозуміло, це відношення до відвідування пленарних засідань і лекцій. А що різного? А от різного – фінансове забезпечення. От уявіть, наприклад, на секундочку собі, що ми 45 відсотків тільки зарплати видаємо нашим народним депутатам, які працюють у Верховній Раді. То це справедливо, коли ми встановлюємо ліміти через скорочення для студентів 40-45 відсотків?

Шановні колеги, ми з вами – це сьогодення України. А хто такі студенти? Це еліта нашого майбутнього. Якщо ми будемо йти таким чином, ми будемо мати погані наслідки, вони будуть формувати еліту інших країн. Те, що, до речі, сьогодні і відбувається.

Тому, Андрію Володимировичу, шановні колеги, звертаюсь до вас, є хороший, гарний закон, який ми одноголосно проголосували на комітеті, 5612, мого колеги народного депутата Ірини Констанкевич щодо справедливого формування стипендіального фонду в університеті. Так, я сам категорично проти того, щоб фінансувати студентів, які не виконують навчальні плани, які не змотивовані, які прийшли просто за дипломом, а не за власною капіталізацією, це зрозуміло. Але повинна працювати система, коли студент відчуває, що Україна як батьківщина його захищає, вона хоче, щоб він тут формувався, щоб він формував інтелектуальну еліту, а не Польща, яка пропонує йому сьогодні проживання безкоштовне тільки для того, щоб вони їхали туди. Тому, якщо ми формуємо людський потенціал Польщі і інших країн, окей, ми не звертаємо на це увагу. Якщо ні, то ставимо в порядок денний і давайте проголосуємо. Студенти повинні відчути наше відношення, що Верховна Рада…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Що Верховна Рада каже: студенти – це інвестиції в інтелектуальну еліту майбутнього України.

Дякую за розуміння.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я хотіла би ще раз всім нам нагадати, особливо уряду, я думаю, що вони мене почують, про наші зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію. І вони вимагають імплементацію Україною понад 350 законодавчих актів ЄС. І щороку мають бути підготовлені самими міністерствами і внесені урядом 75-80 законодавчих актів і також розглянуті парламентом.

Цей обсяг запланованої законодавчої роботи, звичайно, вимагає дуже чіткого планування і розподілу обов'язків між основними дієвими інституціями.

25 жовтня 2017 року уряд схвалив відповідний план заходів про виконання Угоди щодо імплементації, але, на жаль, "дорожня карта" на 2018 рік досі не затверджена. І, на жаль, також члени комітету нашого не були залучені до цього питання.

Андрію Володимировичу, питання євроінтеграції у ваших руках, тому я знову повертаюся до питання робочої групи між урядом і парламентом, щоб ви все ж таки знайшли можливість, ініціювали, і ми почали системно і ефективно працювати, і щоб був календарний план у нас затверджений, постійний, і він не змінювався.

Я вам дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Недава Олег Анатолійович.

 

НЕДАВА О.А. Вітаю усіх українців з Новим роком!

Шановний Андрію Володимировичу, шановні присутні, ми всі отримали подарунки під ялиночку, але є ще один подарунок під ялинку, про який ми не знаємо. А це те, що з 1 січня відповідно до Закону "Про відходи" набрала чинність норма, яка забороняє захоронення на полігонах неперероблених та несортованих побутових відходів. Тобто всі ті люди, які стикаються з побутовими відходами, вони знаходяться під кримінальною та адміністративною відповідальністю. І про що це каже? Що ми бачили, як вся країна дивилася на сміттєгейт львівський з попкорном, то ми будемо дивитися на це питання взагалі по всій країні. Бо заборонено захоронення на полігонах несортованих або неперероблених побутових відходів.

Звісно, ми знаємо, як боротися зі зменшення кількості побутових відходів, то ми зменшимо або споживання, а взагалі потрібно зменшувати і створювати умови для сортування та перероблення цих відходів.

Тому я прошу, щоб ми у Верховній Раді зробили, хоча б півдня попрацювали над темою відходів побутових та небезпечних відходів. Бо коли будуть питати, що там у вас з корупцією, і наші голоси, що ми здолали, не почують, тому що сміття, яке буде у нас по вуха, не дасть нам цього зробити.

Тому дуже прошу, я передам вам ті законопроекти, які комітет наполягає, щоб вони були включені найближчим чином у порядок денний, і ці законопроекти дадуть можливість вийти з колапсу, який вже…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Мельник Сергій Іванович.

 

МЕЛЬНИК С.І. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Щодо включеного на четвер до порядку денного законопроекту 5425 про внесення змін до Бюджетного кодексу, комітетом підготовлено висновок для розгляду його Верховною Радою. Комітет підтримує і рекомендує для прийняття його в цілому.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І Бакуменко Олександр Борисович, будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! На цей пленарний тиждень для розгляду у парламенті внесені аграрні законопроекти три: 4638, 6673 і 4455.

Важливі законопроекти, один – процедуру по землям оборони вирішує, і другий – це фіто-санітарний, який вирішує наше зобов'язання євроінтеграційне. Спасибі вам, пане Голово, що ми внесли це у порядок денний.

І ще, шановний Андрію Володимировичу, звертаюсь до вас із проханням щодо включення до розгляду пленарних засідань Верховної Ради у наступній сесії законопроект 6606 – це законопроект вдосконалення окремих положень Закону "Про пестициди та ядохімікати".

Спасибі вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Завершилися виступи від голів комітетів. Є ще депутати, які пришли з виступами. Тільки дуже прошу, колеги, максимально лаконічно, тому що ми вже вийшли майже 15 хвилин за порядок денний.

Давайте почну: Андрій Антонищак, потім Дерев'янко, потім Оксана, потім Степан. Будь ласка. Потім Олег, так.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу!

Я вже п'яту Погоджувальну раду прошу, щоб законопроект про швидкі допомоги не те, щоб включити, а хоча би підняти по рейтингу вище. І знову ми бачимо, у вівторок він стоїть останнім питанням. Я не думаю, що проект Закону про виноробство більш важливіший, ніж проект Закону, який, до речі, Ніна Петрівна також доповідає, ніж проект Закону про швидкі допомоги, які нам надали міжнародні благодійні фонди.

І тепер ще одне питання. Це дуже важливе, тому що у зв'язку з тим відбулося блокування митних кордонів України, зокрема на Львівщині і на Волині. 1 січня 2018 року набув чинності Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу". Як очікувалося, деякі законодавчі нововведення мають позитивно позначитися на болючих питаннях черг на кордоні та припинення ввезення "сірого імпорту", однак, разом з тим, положення, за яким на фізичну особу покладається необхідність перебування за межами України понад 24 години для того, щоб вона ввезла на одну особу громадянина України до 500 євро і до 50 кілограм – це є абсурд.

Я зареєстрував законопроект, і є позитивний висновок ГНЕУ. Прошу включити даний законопроект (номер 7484) на завтра, щоб ми його проголосували за включення в порядок денний для того, щоб у середу він був розглянутий на комітеті.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Включення в порядок денний сесії, завтра в цей блок ми поставимо.

Дерев'янко, будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Доброго дня, шановні колеги! Шановний Андрію Володимировичу, одна із вимог стосовно створення антикорупційного суду має шанс бути виконаною, законопроект 7440 Президента України внесений в парламент. Але ми всі ознайомилися з ним і розуміємо, що багато тез і норм цього законопроекту не відповідають вимогам Венеціанської комісії. В зв'язку із цим є пропозиція, щоб пришвидшити ухвалення цього законопроекту, звернутися до Президента, щоб він перевніс з метою відповідності до Венеціанської комісії, щоб ми не витрачали перше, друге читання для затягування цього процесу.

І друге важливе питання, Андрію Володимировичу. Прошу вас пришвидшити розгляд законопроекту 7248 в профільному комітеті – це законопроект про Президента та порядок припинення його повноважень. Ви знаєте, вже 3 місяці пройшло майже з того часу, коли він є зареєстрований. Комітет до цього часу не розглянув, є висновок ГНЕУ вже. Тому прохання дати доручення відповідно профільному комітету для того, щоб ми могли рухатися також в цьому законопроекті. Дякую вам за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Барна Олег Степанович.

Добре. Юринець Оксана, а потім – Барна.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. Колеги народні депутати, Христос рождається!

Повернувшись щойно з округу, а це місто Львів, хотіла би звернути вашу увагу на ситуацію, яка склалася з імплементацією ухвалених нами законів про реформування держаних комунальних друкованих засобів масової інформації та про суспільне телебачення та радіомовлення.

По-перше, Львівська філія державного телебачення була найбільшою з поміж усіх по Україні, тому необхідність скорочення штату на дві третини відбувається дуже болісно.

По-друге, у публічну площину винесено не дуже приємні перипетії щодо закриття деяких проектів, які тривалий час виходили на державному телебаченні, а зараз не відповідають політиці суспільного мовлення.

Але, що найважливіше для нас із вами, колеги, що необхідно: ввести сьогодні зміни до Закону "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації". Особливо це важливо для тих з нас, для кого державне телебачення було чи не єдиним майданчиком для інформування громадян про свою роботу, особливо для мажоритарників. Для того, щоб у нас була можливість інформувати громадян, необхідно…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. …необхідно у максимально стислі терміни ухвалити законопроект 7395 і внести тим самим зміни до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб'єктів владних повноважень.

Сподіваюся, що цьому питанню та розумінню навіть ті колеги, яким це не дуже цікаво, все одно приймуть до уваги.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І заключний виступ. Барна Олег Степанович, будь ласка.

 

БАРНА О.С. …щоб цей рік приніс Україні мир, але через перемогу.

Відповідно до репліки представників "Самопомочі" щодо нібито гібридності законопроекту (коротка назва "про реінтеграцію Донбасу") хочу сказати, що насправді є гібридною їхня політика, їхня гібридна мораль на рівні цинізму і лукавства даної політичної сили і багатьох інших, тому говорити про даний законопроект, можемо сказати, що їхня діяльність нагадує, вибачте, зраду жінки, яка пояснює свою зраду перед чоловіком нібито боротьбою за мир. І найбільш цинічно виглядало те, що їхня блокада на крові, якою прикривались нібито для звільнення військовополонених, в результаті дало, що ні одного військовополоненого не звільнили, впав на півтора відсотки ВВП, шахти почали різати і передали підприємства державні Курченка. Тому наслідки цих дій, які робили дані політикани, я би сказав, свідчать про одне з двох: або це робили політичні….

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БАРНА О.С. Я прошу внести в порядок денний не на п'ятницю, а на вівторок-четвер законопроект про обов'язкове харчування всіх дітей-школярів (4682), законопроект щодо забезпечення першочергово автомобілями або компенсацією за них інвалідів АТО (7289). Також законопроекти 6649, 6650, 6737 щодо відродження спиртової галузі … (не чути, без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В. Подайте в в письмовому вигляді в Апарат.

І, колеги, ми завершили всі виступи. Хочу сказати, що в нас голови фракцій, відзначити і "Блок Петра Порошенка", і "Фронту", і "Воля народу", до кінця засідання пробули, щоб почути всі думки і позиції. І просить Максим… (Оплески)

Бо коли показують дисципліну голови фракцій, тоді і особовий склад веде себе більш дисципліновано.

І одну репліку Максиму Бурбаку. І завершуємо Погоджувальну раду. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги, я хотів би підтримати виступ пані Оксани Юринець стосовно внесення змін до законопроекту. І ми забезпечили присутність депутатів від різних фракцій: від влади, від опозиції для того, щоб вони в ефірі Суспільного телебачення, до речі, на яке ми виділяємо гроші з Державного бюджету, змогли донести позицію щодо своєї роботи, в мажоритарних округах щодо позиції щодо політичних партій і звітували перед своїми виборцями. Тому що хочу нагадати, що в 2012-2013 роках, коли ми були в опозиції до диктатора Януковича, це була єдина можливість на державному телебаченні розказати про здобутки опозиції і доставити свою позицію до виборців.

Тому вважаю, що ці зміни, якими приводиться у відповідність законопроект про Суспільне телебачення законопроекту про статус народного депутата, щоб відновити можливість народним депутатам відзвітувати про свою роботу на державному телебаченні або Суспільному телебаченні, як правонаступнику, треба підтримати. Це буде ознакою демократичності нашого суспільства.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ми вивчимо це питання. Я прошу Апарат його теж підготувати, вивчити, щоб ми змогли чимшвидше його винести на порядок денний.

Дякую всім за участь у роботі. Завтра о 10 годині запрошую всіх у зал для ефективної роботи. До завтра, колеги, і плідного проведення засідань фракцій.