Погоджувальна рада

Опубліковано 13. 11. 2017

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України

 

13 листопада 2017 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго дня, шановні колеги! Прошу заходити в зал, займати робочі місця. Можемо починати працювати?

Отже, доброго ранку! Перш за все я хочу привітати з днем народження наших колег: члена Погоджувальної ради, голову комітету Кожем'якіна Андрія Анатолійовича, (Оплески), також сьогодні день народження у Джемілєва Мустафи, привітаємо його. (Оплески) І Євтушка Сергія Миколайовича, нашого друга з фракції "Батьківщина". Вітаємо всіх з днем народження! (Оплески)

Колеги, на цей тиждень у нас стоять надзвичайно вагомі і серйозні законопроекти. І я хотів би розповісти вам про логіку роботи цього тижня. Отже, першим блоком пропонується, щоб ми розглянули питання аграрної політики, ті питання, до яких ми, на жаль, не змогли дійти попереднього четверга. Хочу наголосити, що частина тих питань - це одночасно питання, які стоять в плані нашої співпраці з ЄС, одночасно вони є і євроінтеграційні. І тому цей блок питань є вагомий і для комітету, і вагомий для нашої співпраці з нашими європейськими колегами.

Потім у нас стоїть блок, напевно, найважливіший на цей тиждень, це блок питань державного бюджету України. І хотів би наголосити, що це перше читання. Але для того, щоб зберегти бюджетну дисципліну, нам необхідно було вже його розглянути, але, на жаль, політичні аспекти, які у нас були, відтягнули розгляд у першому читанні. Комітет вже готовий. І розгляд бюджету, на моє переконання, буде найважливішим питанням цього тижня. І хочу наголосити, що в даному бюджеті, як і в попередніх бюджетах попередніх років, питання безпеки і оборони є пріоритетом номер один. І для нас важливо розглядати бюджет також  з точки зору безпеки і оборони. І я сподіваюся, що ми зможемо об'єднатись навколо прийняття в першому читанні бюджету України.

На середу традиційно стоять ратифікації, частина з них ті ратифікації, які ми не встигли розглянути і попереднього тижня. І я попрошу, щоб ми в середу максимально змобілізувались.

І у четвер  я пропоную розпочати нашу роботу з розгляду проекту Закону про державні символи України, які б скоригували використання і прапора, і тризуба, і усіх наших державних символів. Законопроект, над яким комітет працював дуже довгий час, і нарешті він вже є комплексний, як об'єднуючий законопроект може бути винесений на розгляд Верховної Ради України.

Також я буду просити і звертатись до народних депутатів, щоб ми змогли підтримати законопроект №6265, який стосується одного з етапів реформи парламенту. Нагадаю, наступного тижня ми їдемо на семінар, на конференцію, на зустріч з нашими партнерами,  європейськими депутатами на "Діалоги Моне". І було б важливо, я зараз звертаюсь до всіх голів фракцій, ще раз пропрацювати законопроект і його підтримати.

Колеги, попередній раз ми недобрали буквально кілька голосів. Це законопроект, який стосується співвідношення комітетів і міністерств: 20 і 20, законопроект, по якому на робочій групі ми знайшли повне порозуміння всіх фракцій. Деякі фракції не зорієнтувались просто під час голосування. Було б дуже добре, щоб перед нашою поїздкою і перед нашими діалогами з європейськими парламентарями ми змогли б у першому читанні цей закон прийняти.

І я звертаюсь теж і до регламентного комітету, пане Павло. Я знаю, що жодної правки не надійшло до цього законопроекту. І дивна позиція тих, хто не голосували. В мене є прохання, щоб в середу на комітеті змогли його розглянути і запропонувати Верховній Раді і щоб в четвер ми змогли розглянути цей законопроект.

Також в нас буде на четвер блок питань транспорту. І я сподіваюсь, що Комітет з питань транспорту, як завжди, дуже сумлінно підготує свій блок питань.

І таким чином, оце є головна структура і план нашої роботи на цей пленарний тиждень. Давайте ми обміняємося думками, доповненнями, можливо, деякі з законопроектів є недостатньо готові, а можливо є важливі законопроекти, які слід додати. І  тут важлива позиція і уряду також, як і фракцій українського парламенту. Хочу наголосити, що для уряду дуже важливим є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату. І сьогодні уряд пропонує, як і кожного понеділка, о другій годині з цього приводу провести зустріч з урядовцями, щоб цей законопроект, який пропонується зараз на початок четверга, змогли обмінятись думками і змогли дійти до спільної думки на четвер.

І сьогодні, нагадую, ми розпочинаємо наше обговорення зліва. І я надаю слово для виступу від фракції політичної партії "Опозиційний блок" Бойку Юрію Анатолійовичу. Будь ласка, пане Юрій.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні присутні! Безперечно головне питання на цьому пленарному тижні -  це питання прийняття в першому читанні бюджету.

Хочу нагадати, що парламент провалив термін розгляду цього законопроекту, тому що згідно статті 39 Бюджетного кодексу і 9 статті Регламенту роботи Верховної Ради ми повинні були розглянути в першому читанні цей бюджет до 20 жовтня, а до 20 листопада вже питання в другому читанні. Це по формі.

По суті, наша фракція не буде підтримувати урядовий варіант законопроекту про бюджет, тому що ми вважаємо, що це типове створення поліцейської держави з бідним населенням. Цей бюджет в гіршому вигляді повторює тенденції бюджету, який вносився попереднім  складом  уряду.

Іде збільшення в рази фінансування адміністративних органів, таких як Кабінет Міністрів, Адміністрація Президента та Верховна Рада. Збільшення в рази силових структур: фінансування прокуратури, Служби безпеки, поліції, прикордонників, всіх інших. І дуже скромне збільшення на 4 відсотки виплат на соціальні потреби при тому, що навіть офіційний рівень інфляції, який закладається урядом в проект бюджету цим відсотком, тобто практично це зменшення виплат на соціальні потреби населення країни.

Наша фракція надала свій варіант бюджету, в якому ми пропонували зменшити виплати на силовиків, їх дуже багато розвелося в країні, зменшити в два рази комунальні тарифи, відповідним чином зберегти кошти на  субсидії і  закласти додаткові доходи бюджету за рахунок реального рівня інфляції, який буде в країні.  Ми вважаємо, що він буде також, як за оцінками  Всесвітнього банку, ті ж 14 відсотків, як і на цей рік. Наші пропозиції не враховані, ми будемо вимагати, щоб бюджет був скоригований для потреб людей, а не для чиновників.

Друге питання. Сьогодні у нас анонсована дуже важлива зустріч між спецпредставником Сполучених Штатів Америки і представником Російської Федерації стосовно питання вводу миротворців в зону конфлікту. Ми вважаємо, що парламент повинен підтримати цю дуже важливу посередницьку місію, підтримати введення миротворців,  як перший етап досягнення безпеки в цьому регіоні, і уникнути прийняття суперечливих, з нашої точки зору, абсолютно неконкретних законів, як на кшталт Закону про реінтеграцію, який насправді є не Закон про реінтеграцію, а Закон про відокремлення цієї території України, і не має нічого спільного з відновленням територіальної цілісності нашої держави.

Третє питання, яке я хочу підняти. У нас зареєстрована  постанова про відповідальність і звіт керівників правоохоронних органів стосовно розслідувань  резонансних злочинів в державі. Вона знаходиться в Комітеті по нацбезпеці, і ми вимагаємо, якщо комітет не розгляне, то вона повинна бути внесена в зал і повинна бути проголосована в залі. Ми вважаємо, що сьогодні ситуація з криміналітетом надзвичайно критична, і повинні керівники органів відзвітувати, яким чином вони будуть відновлювати спокій і стабільність в державі.

Але не тільки в кримінальній сфері в нас критична ситуація. У нас також великі проблеми в медичній сфері, тому що сьогодні відсутність необхідних ліків, те, що сьогодні за цей рік виїхало 66 тисяч лікарів, що в нас немає повноцінного міністра охорони здоров'я, в порушення всіх регламентів у нас працює виконуючий обов'язки. В умовах, коли кожен рік населення країни зменшується на 200 тисяч людей за різницею між смертями і народжуваністю, вислови виконуючого обов'язки міністра про те, що повинні бути в Україні платні пологи, це як мінімум свідчення про кричущий непрофесіоналізм і не має нічого спільного з цілісною програмою медичної реформи, за яку наша фракція не голосувала і відповідним чином вона є, на наш погляд, медичним геноцидом   для держави.

Ми наполягаємо, щоб уряд нарешті визначився з кандидатурою міністра охорони здоров'я і вніс відповідні пропозиції. Зразу хочу сказати, що за виконувача обов'язки, який сьогодні працює, ми голосувати не будемо.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції  Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович, будь ласка.

 

 ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко,  Радикальна партія.

Я стверджую, що Президент Порошенко самоусунувся від виконання конституційних обов'язків. Півроку немає Голови Національного банку. В економічних умовах, в яких сьогодні живе країна, ми дозволяємо собі розкіш півроку  не мати Голови Нацбанку, тому що  Президент не може домовитись і  в  якихось кулуарних домовленостях для того, щоб виконати конституційну вимогу і внести кандидатуру на Голову Нацбанку.

Склад Центральної виборчої комісії. Більше десяти років у нас склад ЦВК працює, хоча по закону сім років  повноважень.  Адміністрація  Президента заявляє, що, мовляв, це винен парламент, бо фракції не подали свої пропозиції. Але це неправда, фракції подали свої пропозиції.         

Інша справа, що Президент, зловживаючи своїми конституційними обов'язками, вніс таке подання на членів ЦВК, з якого виявляється 8 із 15 членів ЦВК будуть від "БПП", зрозуміло, що парламент за це голосувати не буде. Тому я вимагаю від Президента Порошенка не брати приклад із Януковича, свого "папередніка", який так само самоусунувся від виконання своїх конституційних обов'язків, і внести до парламенту подання на призначення нових членів ЦВК, де будуть представлені всі парламентські фракції, і цей новий склад ЦВК може бути проголосований за один день. А якщо вони хочуть фальсифікувати вибори, то безумовно Порошенку вигідно, щоб працював нинішній склад ЦВК. 

Те саме з Головою Національного банку. Ми вимагаємо від Президента Порошенка внести кандидатуру на посаду Голови Національного банку для того, щоб був повноцінний керівник, який буде проводити правильну грошово-кредитну політику, здешевлення кредитів, доступність кредитних ресурсів для бізнесу. А для цього ми зареєстрували зміни до Конституції України (№5303), де майже 180 народних депутатів підписалися під цими змінами для того, щоб дати додаткові повноваження Національному банку для забезпеченого економічного зростання країни.

Тому що, Андрію Володимировичу шановний, шановні представники уряду, коли ви розказуєте, що головні питання бюджету, безумовно, питання бюджеті важливі, але для того, щоб було що ділити, треба заробляти, треба міняти економічну політику, треба створювати умови для розвитку національного бізнесу і, на жаль, ви цього не пропонуєте. Вся країна знає, що в нас майже 3 трильйони гривень борг. Як ви збираєтеся погашати ці борги чи ви їх збираєтеся перекладати на наступні покоління?

Команда Радикальної партії пропонує зміни до законодавства, які дадуть можливість отримати національному виробнику дешеві доступні кредити, отримати національному нашому виробнику нові зовнішні і внутрішні ринки, створювати робочі місця для українців. От що треба робити, а не ділити те, що через високі податки збираєте, потім по корупційних схемах ділите.

Тому ми наполягаємо на розгляді законопроектів, зміни до Конституції по зміцненню функцій Національного банку в частині економічного зростання. Ми наполягаємо на розгляді законопроектів для того, щоб прийняти закон про індустріальні парки, для того, щоб звільнити від сплати податків нове обладнання, щоб дати можливість модернізувати основні фонди, які у нас зношені, щоб таким чином робити нашу продукцію конкурентоздатною, щоб українці більше заробляли, більші зарплати були, а не тратимо всі гроші на енергоносії. І тільки в цьому комплексі ми можемо розглядати питання бюджету. А просто бюджет без інструментів економічного зростання, без економічних стимулів, без створення робочих місць – це проїдання, чим ви, до речі, і займаєтесь. Не наїстесь ніяк, хай би вас вдавило паразитів.

І, нарешті, останнє. От ви ставите питання аграрної політики, Андрій Володимирович, це не питання аграрної політики, це профанація. Головне питання аграрної політики – це власність на землю. Чия земля? Земля повинна належати фермерам, а не латифундистам, і транснаціональним корпораціям. Тому ми зареєстрували зміни до Конституції,  це законопроект № 6236, про те, щоб земля належала фермерам. Оце питання аграрної політики: куди йдемо і хто господар на землі. І тому, коли ви пропонуєте, щоб парламент розглядав блок аграрної політики, його треба починати із змін до Конституції, хоча б у першому читанні направити на розгляд Конституційного Суду. І щоб визначити політику держави в земельній сфері: земля належать українським селянам, земля належать фермерам.

І нарешті я кілька разів ставив питання про заборону пальмової олії, щоб українські селяни молоко могли продавати, а не люди травляться пальмовою олією. Ви його поставити в четвер в кінці дня, я вимагаю, щоб це питання було розглянуто завтра в блоці аграрної політики, щоб його не блокували ті, хто хоче і далі травити українців.

А взагалі міняйте політику. Задовбали вже. Тільки вмієте ділити і…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В.  Те, що ви зараз займаєтесь, я до урядовців звертаюсь і до вас, Степан Кубів, і до прем'єра Гройсмана, і  до вас, шановне керівництво парламенту. Знаєте, вже сил немає, ми вам пропонуємо абсолютно чіткі конкретні дії, які дадуть можливість краще людям жити. Ви замість того, самі не вмієте робити, так ви і нас не чуєте. Ні одного законопроекту нормального немає, який би дав людям роботу і зарплату. Все ділите і "дерибаните", ви давайте кончайте з цим.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Від "Партії "Відродження" Біловол Олександр Миколайович, будь ласка.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги,  на цьому тижні Верховна Рада планує розглянути Закон про державний  бюджет на 2018 рік. Я думаю, хоча уряд і змінив  підхід – вчасно подає цей документ, але якісна складова його не змінилася. Тому Кабінет Міністрів  знову планує жити за запозичення, кредити. Я хочу тільки привести один приклад, що на сьогоднішній день до 2018 року наш загальний борг буде сягати три річних бюджети нашої країни – це  2 трильйони 700 мільйонів гривень. Треба в це вдуматися і треба нам міняти таку складову, тому що рівень ВВП після цих запозичень на сьогоднішній день буде становити 84 відсотки ВВП нашої країни.

Наша депутатська група "Відродження" дала свої пропозиції, але на сьогоднішній день, на жаль, переважна частина їх не врахована. Ми в цілому підтримуємо національну безпеку нашої країни, видатки на неї. Але ми на сьогоднішній день бачимо, що зменшуються соціальні гарантії нашого населення. І тому, якщо сьогодні уряд не прислухається до наших всіх змін, до  наших пропозицій,  а там немає політичних пропозицій, за бюджет 2018 року депутатська група "Відродження" голосувати не буде.

Що сьогодні пропонується знову урядом нашої держави? Це гібридна централізація. Ми знову передаємо, пропонується безліч тих видатків, які фінансуються, передати на місцеві бюджети. Практично держава знімає з себе всі зобов'язання і це зобов'язання по житлово-комунальному господарству, субсидії. Це нонсенс. Ми сьогодні говоримо,  що повинна бути державна підтримка, а в цілому створення всіх тих об'єднаних територіальних громад, децентралізації, в цілому місцеві громади їх  відчувати не будуть.

Я вам тільки приведу один приклад по місту Харкову. Сьогодні ті пропозиції, які хоче внести уряд,  передати всі пільги: переїзд транспорту, санаторно-курортне лікування, житлово-комунальне господарство на плечі місцевої громади, це тільки ляже на бюджет нашого міста Харкова один мільярд 300 мільйонів. А в цілому, якщо ми передамо пільги житлово-комунального господарства на плечі міської громади, то це ще буде додатково 500 мільярдів.

Тому я на сьогоднішній день звертаюсь до Першого віце-прем'єра, до нашого уряду, щоб переглянули цю політику. Якщо ви вже передаєте на місцеві бюджети, то вони повинні відчувати державну підтримку і державне фінансування. Сьогодні уряд пропонує фінансування ряду державних програм  у сферах медицини, розвитку освіти, інфраструктури.

Ми  говоримо сьогодні про децентралізацію. Але в цілому уряд планує знову  кошти направляти на місцеві адміністрації. Для того, щоб нам робити якийсь фельдшерсько-акушерський пункт чи якісь інші соціальні проекти, треба узгоджувати з місцевою владою. Про яку децентралізацію, про які місцеві громади, про яке фінансування місцевих органів самоврядування ми на сьогоднішній день можемо говорити?

Наступне.  Сьогодні урядовці, тут присутній Перший віце-прем'єр, знову пропонують перекласти на місцеві бюджети фінансування державних установ І і ІІ рівня акредитації. Сьогодні їх 426,  оцих коледжів і технікумів. Зверніть, будь ласка, увагу, рік тому  ви передали  професійно-технічні училища на місцеві бюджети, практично ми їх втратили. Саме цінне - це середню освіту, професійно-технічну, і сьогодні  ці 426 ми передаємо на місцеві бюджети. Зверніть на це увагу. Якщо не буде державної підтримки, якщо не буде державного фінансування,  вони загинуть, так як загинула на сьогоднішній день середня освіта.

Сьогодні я  хотів би звернути ще увагу на інфраструктуру, на відбудову доріг. Ми всі заявляли про освітянські заклади, про  реформу системи освіти, про  шкільний автобус. Зверніть  увагу, в першу чергу, на ремонт тих доріг, по  яких підвозяться діти. Для того, що це була безпека, для того, щоб це була якість і щоб наші діти  не мерзли взимку, коли їх будуть підвозити до тих закритих шкіл, які на сьогоднішній день скорочуються.

Ми говорили, де знайти ці кошти. Маріїнський парк. Додатково 200 мільйонів. Вже  з 2005 року це більше 3  мільярдів гривень.

Національний банк. Ми внесли пропозицію. Це близько  10 мільярдів відрахувань  до державного бюджету, які підуть на фінансування освіти і тієї соціальної інфраструктури, які  ми на сьогоднішній день пропонуємо.

І питання основне, шановні колеги, шановний Андрій Володимировичу. Я хотів звернути увагу на питання рейдерства.  Сьогодні у нас  це дуже актуальна тема і дуже серйозна величезна проблема – тільки за 2017 рік було 800 випадків неправомірних захоплень бізнесу. Останній приклад - це Полтава на тому тижні. Аби не втручання депутатів від "Відродження", особливо Олега Кулініча від Полтавщини, міністра внутрішніх справ, Національної поліції від Полтавської області, була би непередбачувана ситуація.   

Андрій Володимировичу, звертаюся до вас як Голови Верховної Ради. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БІЛОВОЛ О.М. … щоб ми окремо провели засідання, заслухали наших силовиків, відпрацювали питання законодавчого забезпечення, поставили крапку, тому що ситуація в країні може бути непередбачувана. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Москаленко Ярослав Миколайович, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, звичайно, на цьому сесійному тижні ми повинні розпочати роботу над бюджетом 2018 року. Ми вже розпочали складну дискусію у зв'язку з неоднозначністю низки статей, оприлюднених в документі, розраховуємо бути почутими. Прямий контакт і зворотній зв'язок з округами нам дає право і чітку аргументацію, чого ми сьогодні не готові голосувати за бюджет 2018 року.

Депутатська група "Воля народу" не буде голосувати за бюджет у такому вигляді, в якому він зараз підготовлений в Кабінеті Міністрів. І я, Степан Іванович, прошу звернути також вашу увагу на це. Ми не будемо освячувати своїми голосами повний розворот децентралізації в інший бік.

Лише декілька цифр до тих, що сказали мої колеги. Кошторис ДФС, Державної фінансової служби, зріс на 11,8 мільярдів. Видатки на Державну судову адміністрацію збільшились на 13,5 мільярдів. Мін'юст, видатки на Мін'юст збільшились на 12,7 мільярдів. Натомість,  що стосується захисту населення, то бачимо тотальне зменшення обсягів фінансування, наприклад, на 7 мільярдів менше виділяється на оплату пільг окремих категорій по "комуналці" і перекладається це все на місця, як і перекладається фінансування вищих освітніх закладів І, ІІ ступенів.

Наведу приклад, один окремо взятий район, Вишгородський район Київської області, в якому я проживаю. Очікувана доходна база району на 2018 рік складає 200 мільйонів гривень, з них майже 40 мільйонів піде на пільги, 40 мільйонів – вилучення до державного бюджету. Те, що залишається, не вистачає на утримання району. Про який соціально-економічний розвиток цього району ми можемо говорити? І це один з найкращих районів Київщини, не дотаційний. А сьогодні за даними Асоціації міст 72,5 відсотків бюджетів по країні, місцевих бюджетів є дотаційними. Шановні колеги, що тоді говорити про ці бюджети?

Також ми  прогнозуємо проблему із фінансуванням первинної медичної ланки, яка фінансувалась за рахунок медичної субвенції. 70 відсотків цього фінансування йшло на заробітні плати медиків, 30 відсотків – на утримання закладів.

Сьогодні 13,5 мільярдів іде на створення, на фінансування Національної агенції здоров'я України. Якщо ви пам'ятаєте,  ми голосували за медичну реформу і саме тоді я казав,  якщо ми не змінимо  цей пункт, ми не будемо також голосувати за бюджет. Тому що ми вважаємо, що медична субвенція повинна залишитись на рівні 2017-го року, а на 2018-й рік на впровадження Національної агенції здоров'я України потрібно шукати додаткові кошти, виділяти на перехідний період, тоді ми зможемо народити  нову охорону  здоров'я, якісну для українців.

Тепер, шановні колеги, в мене запитання до коаліції. Коли ви будете наводити порядок в кадрових питаннях? От на сьогоднішній день це не тільки Національний банк України без керівництва, це не тільки міністр охорони здоров'я, хоча що ми можемо очікувати від медичної реформи, коли немає міністра охорони здоров'я. Тому або вносьте Супрун, або вносьте когось іншого, або пропонуйте декілька кандидатур, хай вирішує парламент, і нам потрібно визначатись.

Те саме стосується ключової для економіки і аграрної галузі, сьогодні вона пробуксовує в зв'язку з відсутністю міністрів. Тут і відсутність керівника, теж важливої для України, лісової галузі. Повністю іде в рознос паливно-енергетична сфера. Незрозуміла ситуація в Міністерстві інфраструктури, знову ж ключове підприємство "Укрзалізниця" залишається без керівника.

Тому, шановні колеги, депутатська група "Воля народу" вважає, що тягнути з цим питанням не можна. І ми вже можемо, зобов'язані на цьому сесійному тижні внести кандидатуру міністра охорони здоров'я як невідкладне питання і розглянути його.

Ще хвилина вашої уваги до формування бюджету. Кабінет Міністрів взагалі забув про державних службовців і про виконавчу гілку влади на місцях, залишивши рівень фінансування місцевих адміністрацій на рівні минулого року. Це величезна диспропорція, особливо в частині заробітних плат держслужбовців, і народжує величезну відсутність мотивацій працювати на державній службі саме в місцевих адміністраціях.

Як приклад, на Київщині сьогодні є населені пункти які залишаються по сьогоднішній день без опалення. І "Нафтогаз", усунувшись від вирішення цих питань, переводить стрілки на місцеву виконавчу владу, а саме на голову обласної державної адміністрації. Так я вам хочу сказати, що у голови державної адміністрації 1182 населених пункти. Заробітна плата – 10 тисяч гривень. І взагалі в Київській області відсутність автомобільного парку, щоб начальник департаменту навіть виїхав в село. Для порівняння: у Голови "Нафтогазу" заробітна плата в годину, за одну годину він отримує  як голова адміністрації обласної за місяць, а автопарк –  як у Трампа. Тому на це питання потрібно звернути увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. І тепер ми всі будемо, шановні колеги, працювати за місією Кокса в Парижі вже в цьому місяці. У нас є питання, яке ми повинні розглянути, Андрій Володимирович, стосовно утворення комітетів.

І друге питання. Я хочу на цій місії розглянути, шановні колеги, питання тимчасових слідчих комісій, тому що без Закону про тимчасові слідчі комісії яка роль парламенту. Мені здається, що сьогодні державні компанії вже працюють всупереч інтересам держави. Вони стали, як бізнес-структури і забули, що  не завжди….

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Блоку Петра Порошенка" Герасимов Артур Володимирович, будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В.  Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! В п'ятницю, як ви знаєте, відбувся форум партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність", в якому взяли участь новообрані голови об'єднаних територіальних громад.

Наша політична партія отримала переконливу перемогу, підкреслюю, не тільки на останніх виборах в ОТГ. За минулі роки було обрано 427 очільників новостворених територіальних громад, з яких 261, а це більше, ніж 60 відсотків, саме кандидати висунуті або підтримувані нашою партією.

Було приємно ще раз особисто побачити тих, хто не побоявся стати на передовій реформи децентралізації. Впевнений, обравши цих голів, суспільство зробило правильний вибір на користь рішучих реформ, а не критиканства і популізму. Тим більше, що зараз буде реалізовуватись ще одна надважлива реформа сільської медицини, започаткована Президентом України. І, Андрій Володимирович, ми просимо цю реформу також розглянути у вівторок, сільської медицини.

Тепер до порядку денного. Маємо доопрацювати і ухвалити в першому читанні проект бюджету на 2018 рік. І тут ми хотіли б щиро звернутись до уряду від нашої фракції з тим, щоб функціонування дорожнього експерименту було збережено. Як ви знаєте, два роки тому за ініціативи Президента України було запроваджено дорожній експеримент у чотирьох областях, а  в цьому році він був розповсюджений на всю територію України. Неприпустимо, ми вважаємо, відбирати у регіонів реальний інструмент ремонту і будівництва доріг та інфраструктури.

До речі, хочу подякувати за підтримку змін до бюджету на 2017 рік, які були ухвалені минулого тижня. Там було дуже багато соціальних статей. І, наприклад, цей закон має надзвичайне значення для захисту жителів Донецької і Луганської областей. Як ви пам'ятаєте, в змінах передбачено майже 2 мільярди гривень на погашення боргів за електроенергію у сфері водопостачання Донеччини і Луганщини. Нагадаю, що це вберегло жителів від гуманітарної кризи в регіоні, особливо напередодні зимових холодів. Наша фракція послідовно підтримуватиме посилення соціального захисту вразливих верст населення і у бюджеті на наступний рік, зокрема через субсидії та інфраструктурні проекти.

Досі залишаються, як ви знаєте, борги по судовій реформі - це законопроект №6233, законопроект №5425. Це допоміжні документи, покликані гармонізувати правове поле для ефективного втілення судової реформи. То ж закликаємо їх підтримати.

Звертаємо увагу також на важливість блоку аграрних законів. Ця галузь є однією з ключових для української економіки. І ми щиро вважаємо, що, з одного боку, необхідно створювати законодавчі умови для захисту і підвищення конкурентоздатності нашої продукції на іноземних ринках, а з іншого – посилити захист самих фермерів, особливо тих, хто працює на орендованій землі, від рейдерських захоплень.

Також просимо, як тільки він надійде, включити його до порядку денного, якнайшвидше розглянути Закон про дипломатичну службу.

Також, Андрію Володимировичу, просили б включили до порядку денного законопроект №7205.

І відносно кадрових призначень. Ви знаєте, парламент заборгував наразі кілька важливих кадрових призначень. Наприклад, закінчується 2017 рік, а депутати ще досі не можуть остаточно визначитися із кандидатурою, наприклад, аудитора НАБУ. В мене викликає подив, коли іде критика, наприклад, Генерального прокурора відносно півтора  мільярдів доларів, які були вкрадені і були повернуті країні, і зараз працюють на нашу медицину, на нашу армію, на наші соціальні потреби наших громадян. І між іншим, от остання інформація, що НАБУ вимагає 150 мільйонів гривень, які наразі працюють на медицину, працюють на армію, працюють на соціальні потреби громадян, повернути  тим, хто їх вкрав. Ну, як на мене, це якась незрозуміла ситуація, як мінімум. А якщо чесно, треба розбиратися дуже детально з цим.

Крім цього, не менш важливим є затвердження суддів Конституційного Суду і дуже багато інших питань. Вже давно назріла необхідність в професійному плані завершити цю дискусію і прийняти рішення, а не, вибачте, замість цього використовувати цю тему в політичних дискусіях.

Наостанок. Хочу подякувати всім колегам, хто минулого тижня підтримував закони щодо захисту економічної конкуренції. Завдяки цим змінам ми посилюємо захист підприємництва в Україні.

І насамкінець хотів би звернутися до вас, Андрій Володимирович, до всіх колег. Ми всі маємо неоплатний борг перед героями Революції Гідності. Адже саме завдяки їхній самопожертві Україна стала на незворотній шлях утвердження демократичних цінностей та повноправного членства у європейському співтоваристві.

Тому закликаю прийняти законопроект №6659, який стосується спорудження меморіально-музейного комплексу Героїв Небесної Сотні. Я щиро сподіваюся, що парламент одноголосно прийме цей законопроект. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Артур Володимирович, сільська медицина, є вже комітет, але ще не доопрацював юридичний відділ. І тому, можливо, не завтра, а десь в четвер по сільській медицині  ми зможемо перейти до розгляду, бо доопрацьовують просто комітети. Я думаю, що тут немає чого відтягувати, ми прийняли медичну реформу і ми домовлялись, що цей закон буде супроводжуючий. І тому, я думаю, відтягувати не має жодного сенсу. Я знаю, що розглянув, юридичне управління доопрацьовує. 

І теж хочу наголосити, що цього тижня поставлений законопроект № 5697 про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, а також законопроект про Героїв Небесної Сотні і, власне, про надання їм спеціального статусу і спеціальних пільг від держави їхнім родинам і їхнім сім'ям. Дякую вам.

Будь ласка, Максим Бурбак, голова фракції "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, шановні колеги. В суботу політична партія "Народний фронт" провела свій черговий з'їзд, де було підбито підсумки нашої трирічної діяльності в парламенті в коаліційному уряді.

Фракція "Народний фронт" єдина в парламенті, яка виконала свої передвиборчі обіцянки на 82 відсотки, так стверджують в Комітеті виборців України. Ми втримали коаліцію і залишаємось державницькою, консолідованою, проєвропейською фракцією, фракція, яка і надалі буде працювати для розвитку України, встановлення миру та відновлення територіальної цілісності.

Під час з'їзду було напрацьовано програму дій політичної партії "Народний фронт" на найближчі два роки. Я окреслю декілька пріоритетних цілей.

Перше. Ми і надалі відстоюємо гарантування видатків на оборону і безпеку в обсязі не меншому за п’ять  відсотків валового внутрішнього продукту  із загального фонду Державного бюджету України. Це було запропоновано прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, продовжено урядом Гройсмана і також  передбачено в проекті бюджету на наступний рік.

Для "Народного фронту" і надалі пріоритетним залишається відновлення економіки України, зокрема створення умов для сталого економічного зростання залучення інвестицій. "Народний фронт" продовжує боротися за розширення санкцій України та наших західних партнерів проти Російської Федерації аж до повного відшкодування збитків, завданих Україні та їх громадянам внаслідок озброєної агресії. Поки Крим та Донбас не будуть повністю повернуті Україні, санкції треба продовжити і розширювати. "Народний фронт" і надалі відстоюватиме запровадження візового режиму для громадян Росії.

Наступне. Ми вважаємо, що парламент повинен звернутись до європейської спільноти про надання Україні переліку критеріїв та умов для набуття статусу члена Європейського Союзу, і ми будемо їх втілювати. Найкраща гарантія безпеки для України – це членство в НАТО. Необхідно відновити переговори і підписати план дій  щодо членства України в Альянсі.

Хочу всім нагадати, які були скептичні настрої щодо впровадження безвізового режиму з  Європою. Ми напрацювали понад 144 законопроектів, виконали своє домашнє завдання, і українці нарешті отримали право подорожувати в Європу без віз. Також ми повинні в парламенті зареєструвати і розглянути закони щодо конкретного плану вступу в Євросоюз і НАТО.

Ми також переконані, що необхідна активна предметна дискусія про конституційну реформу в сфері організації центральної влади, розподілу повноважень та відповідальності між гілками влади. Ми виступаємо за створення при Верховній Раді спеціальної комісії для напрацювання конституційних змін і приведення у відповідність до чинної Конституції законодавства України.

Це лише частина нашого плану. Усі пріоритетні напрямки діяльності партії викладені в резолюції з'їзду партії. Можу лише додати, що наші пріоритети залишаються незмінні: зміцнення  національної безпеки та оборони, розвиток української економіки та відновлення територіальної цілісності і притягнення до відповідальності Росії як країни-агресора.

З огляду на це  фракція "Народний фронт" вкотре наголошує, що парламент повинен ухвалити в цілому закон про відновлення територіальної цілісності України, де окрім іншого, Росію буде нарешті визнано агресором.

І нагадаю, що саме на вимогу "Народного фронту" з  законопроекту № 7163 прибрані згадки про Мінські домовленості. І це  принципова позиція нашої фракції. Легалізації Мінських домовленостей в українському законодавстві не буде. Крапка.

Ми наполягаємо на пріоритетному розгляді всіх наших ініціатив щодо Росії та національної  оборони. Візовий режим, розширення персональних секторальних санкцій, заборона подвійного громадянства для держслужбовців і правоохоронців, подальше збільшення видатків на оборону та зарплат силовикам, завершення інженерного облаштування державного кордону.

"Народний фронт", як і в інші роки, підтримуватиме голосування за проект державного бюджету на наступний рік. Вимоги нашої фракції в проекті бюджету враховані. Це збереження фінансування армії, продовження програми субсидій для малозахищених верств населення, продовження фінансування програм з енергозбереження і підвищення енергоефективності, фінансове забезпечення реформ, які були прийняті цієї осені, продовження капітального  ремонту та будівництва доріг і продовження експерименту, коли  понадпланові надходження митниць  спрямовувались на ремонти доріг. Така  практика показала і довела свою ефективність і вважаємо, що її необхідно продовжити.

Окрім того, в бюджеті наступного року має бути передбачене продовження бюджетної децентралізації і фінансової підтримки інфраструктурних об'єктів  новостворених об'єднаних  територіальних  громад. Ми цю реформу розпочали, вибори проходять в ОТГ по всій Україні, і впевнений, що ми з центрального бюджету повинні їх підтримати. Це люди, які наважились на крок по впровадженню бюджетної децентралізації, децентралізації влади в Україні, і вони справедливо повинні отримати  від нас підтримку.

І наостанок. Минулого тижня урядом було схвалено законодавчу ініціативу Міністерства внутрішніх справ стосовно збільшення відповідальності водіїв за керування авто в нетверезому стані, про фото та відеофіксацію порушень та збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху.  Ми бачимо,  що зараз твориться з  безпекою на наших дорогах, вмирає більше людей, чим на сході України. Тому ми повинні підтримати  всі ці ініціативи.

І звертаюсь до вас, пане Андрію Володимировичу, щоб ми після того,  як вони будуть  зареєстровані у Верховній Раді…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю.  Дайте доручення, щоб було розглянуто на комітеті і в четвер, в першій половині дня, ми можемо присвятити  час для того, щоб їх розглянути і підтримати. Впевнений, у залі є більшість, яка підтримає те, що безпеку руху треба відновлювати в Україні.          

 І наостанок, хотів би, щоб включили ще в порядок денний законопроекти № 7275 про права учасників кримінального процесу, № 4670 про дисциплінарний устав поліції, № 4617 – це щодо долучення в бюджет країни коштів за оформлення паспорта.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Передайте листом, щоб всі ці законопроекти були зафіксовані.

Будь ласка, Березюк  Олег Романович, політична партія фракція "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні пані і панове, доброго дня! Беззастережно, що головним документом країни, над яким працюють  цілий рік, є документ – це бюджет країни, особливо в теперішній час. Але забуває наш уряд, що цей документ складається з двох частин: перша частина –  це наповнення державного бюджету і друга частина – це його використання.

Так от з чого наповнюється центральний бюджет країни цього року? Чи він наповнюється з олігархічних джерел, які уряд перекриває? Звичайно, що ні, бо митниця залишається недоторкана, бо Закон про трансфертне ціноутворення залишається на папері і експорт природніх копалин сьогодні відбувається за олігархічним сценарієм по мінімальних цінах без відповідного оподаткування. А з чого ж наповнюється центральний бюджет країни? Центральний бюджет країни наповнюється з прямого і непрямого підвищення оподаткування малого і середнього бізнесу.

Сьогодні підняття акцизу тільки на радіочастотах говорить про те, що сьогодні всі: і підприємці, і звичайні люди, і пенсіонери будуть більше платити за той самий зв'язок, тому що уряд не хоче ліквідовувати олігархічні схеми, уряд хоче виключно з кишень людей забезпечувати свої потреби. А куди ідуть гроші, які забирають з середнього і малого бізнесу? Тобто ми зараз говоримо про витратну частину. Тільки на 10 мільярдів, на 10 мільярдів цього року збільшується фінансування центральних органів влади виключно на управління, тобто на оплату бюрократії центральних органів влади. Це жахлива ситуація.

А куди йдуть гроші середнього і малого бізнесу? Гроші середнього і малого бізнесу ідуть на підвищення фінансування правоохоронних органів: СБУ, МВС, Генеральної прокуратури. Для чого? Для того, щоб потім вони йшли до тих самих підприємців, середніх і малих, не до олігархів, і вимагали в них ще гроші за те, що вони працюють. Це ж треба додуматися, щоб забирати гроші з громад, забирати гроші з малого і середнього бізнесу і  платити за це поліцейській державі, яка не шукає кримінальних злочинців, бо кримінальна ситуація зростає, а яка переслідує тих, хто платить податки. Це цинізм і побудова колоніальної системи в Україні або її відновлення.

А звідки ще беруться гроші в центральний бюджет для того, щоб обслуговувати поліцейську державу? Без сумніву, з органів місцевого самоврядування. Тільки  блиснуло Магдебурзьке право в Україні, як цього року в бюджеті з'являються страшні речі, коли 8 мільярдів забираються з місцевих бюджетів на покриття боргів держави за житлово-комунальні послуги, 7 мільярдів –  на оплату пільг за житлово-комунальні послуги. Більше цього, ми з вами проголосували справді принципово нову філософську систему використання грошей центрального бюджету на охорону здоров'я, медичну реформу. Але  медична реформа не відбудеться без фінансування, тому ці 7 мільярдів, які держава нібито хоче оптимізувати внаслідок реформи, треба негайно повернути в медицину, тоді реформа відбудеться. Якщо цього не станеться,  реформи не відбудеться.

Хочу також сказати, 4 мільярди  треба повернути для того, щоб краще, набагато краще відбувалась робота екстреної медичної служби. Сьогодні "швидка" практично є паралізована через відсутність державного фінансування. А реформа цієї галузі медицини відбулася не сьогодні, а відбулася чотири роки тому.

Тому, шановні колеги,  пані і панове, що забираємо в людей і віддаємо на тих, хто цих людей буде вводити в колоніальну систему залежностей, поліцейську державу. Справді треба фінансувати і збільшується  фінансування цього практично на 20 мільярдів - це армія України. Без Збройних Сил України не відбудеться української незалежної держави, але всі ці статті бюджету, шановні колеги, засекречені. Я розумію, треба засекречувати техніку, треба засекречувати технології, але і в такій величезній військовій державі, як Сполучені Штати Америки люди знають, на що використовується державний бюджет. Державний бюджет використовується зі знанням, тобто у нас сьогодні треба впроваджувати систему цивільного парламентського контролю над оборонними витратами. Без цього ми будемо випускати міномети, які будуть розриватися ще на полігонах.

Служба фінансового розслідування – це те, що має бути в державі. Не МВС, не Генеральна прокуратура має переслідувати тих самих підприємців середніх і малих, з яких вони забирають гроші на своє фінансування.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Це не їхні повноваження. Створення серйозної Служби фінансових розслідувань дозволить зменшити тиск на тих самих середніх і малих підприємців.

І корупція. Сьогодні Президент лукавить і не вносить Закон про антикорупційний суд, який вимагає суспільство українське, люди на Грушевського, який вимагає міжнародна громадськість, в тому числі Міжнародний валютний фонд. Без боротьби з корупцією українська держава і український бюджет буде завжди служити олігархам.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Від фракції "Батьківщина" Соболєв Сергій Владиславович, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Я хотів би звернутися до тих мільйонів наших громадян, які не дали можливість сфальсифікувати результати виборів. І те, що "Батьківщина", та і не тільки "Батьківщина", а штаби інших партій порахували в першу ж ніч після виборів. На жаль, Центральній виборчій комісії, пану Охендовському, який отримує нагороди за вдалі вибори Януковича і від нинішнього Президента Порошенка, треба було тижні, щоб порахувати ці результати.

Відкрийте сайт ЦВК, кожен третій голос на цих виборах відданий за представника "Батьківщини". І те, що ці результати накінець-то, хоч із запізненням, оголошені, це зайве підтвердження того, яку політичну силу підтримують практично в усіх селах і селищах нашої країни. Але це зайве підтвердження того, що країна перезріла щодо політичної реформи.

Перше, що необхідно, і головне – це ввести відповідальність Президента. І мене дивує, що за підписом всіх голів фракцій вже другий рік в парламенті лежить закон про створення тимчасових спеціальних комісій, які зроблять відповідальним першу посадову особу держави – Президента. І ви, пане Голово, і ніхто на цьому не наголошує, роблять вигляд, що нічого не сталося. Ми зробили перший крок до зняття недоторканності депутатів, треба і зробити крок до відповідальності Президента, хто б їм не був.

Друге. Закон про вибори. Я думаю, що той крок, який зробив парламент по тому, щоб прибрати мажоритарну корупційну складову, нам  треба продовжити і негайно  доопрацювати цей закон і внести в парламент.

Друге. Як би ми  формували  порядок денний? Без сумніву, питання бюджету.

Я звертаюся до представника уряду. Скажіть,  будь ласка,  скільки ми будемо ділити те, що не зароблено?  Ви ж послухайте всі виступи!  Дайте туди, дайте туди. Як можна після таких скандалів, де майже 10 трильйонів доларів  приховано в офшорах, із  яких левова частка і українських мільярдерів. Нічого ви не вносите і не робите.  Президент ще два роки назад  заявив, що він внесе всі необхідні закони  по деофшоризації. В парламенті вже другий рік лежать два закони, які  внесла фракція "Батьківщина", яким чином оподатковувати офшорні юрисдикції. Чому вони не вносяться в парламент?  Це десятки мільярдів доларів додаткового надходження в бюджет.

Я абсолютно згоден з моїм колегою із "Самопомочі". Чому не вводиться в повному об'ємі  Закон про трансфертне  ціноутворення? Вам жалко  коштів Ахметова? Не жалійте! Жалійте кошти тих мільйонів дрібних бізнесменів,  за рахунок яких сьогодні  тримається цей бюджет. Це є ключові питання для бюджету, а потім вже, як ви його будете ділити. Ці законопроекти пиляться в парламенті і нічого для цього  не робиться.

Аграрна реформа. Та що, хтось не розуміє, що є два питання  аграрної реформи? 1 січня закінчується мораторій. Стоять ті в черзі, які будуть збирати врожай фермерів, тих десятків тисяч фермерів, які засіють цей врожай. Вони вже готові до того, щоб відбирати їх  землю. Чому парламент не вносить продовження мораторію?  Є відповідні законопроекти. Практично кожна фракція внесла ці законопроекти.

Наша пропозиція: на 5 років продовжити мораторій. Чому нічого не робиться? Чому не вноситься наш законопроект про заборону емфітевзису? Ви подивіться, що відбувається. Всі договори почали заключати оренди з правом відчуження. А саме страшне,  що закон це  не забороняє.

Саме тому наш законодавчий акт про заборону  емфітевзису – це є спроба на сьогодні хоча б в такий спосіб врегулювати це питання, бо в нас не залишиться жодного  гектара землі, який не буде оброблятися в тіньових схемах через те, що ми не хочемо з вами як парламентарі навести тут порядок. Я думаю, це є питання порядку денного, які є необхідні країні, які є необхідні нашим громадянам.

Крім того, подивіться на цей порядок денний. Да, вихоплені окремі елементи, але немає загального бачення, що відбувається в країні.

Саме тому фракція "Батьківщина" внесла необхідний перелік документів, які необхідні для того, щоб країна накінець-то почала розвиватися. Бо те, що відбувається з рівнем інфляції, зростанням цін, з реальним падінням ВВП, порахуйте його по відношенню до твердої валюти, і ви побачите, яке зростання. Це зростання вже бачить кожен громадянин. Це є те, що не може далі…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Ірина Геращенко, 2 хвилини.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Шановні колеги, рівно місяць тому на Погоджувальній раді два лідери двох опозиційних фракцій дозволили зірвати Погоджувальну раду і підтримали публічно ті мітинги, які відбувалися під Верховною Радою.

Я з цікавістю слухаю виступи цих лідерів опозиційних фракцій вже другу Погоджувальну раду, де вони роблять вигляд, що нічого не відбувається. Насправді в п'ятницю ми слухали так само в рубриці "Різне" виступ одного народного депутата, представника цієї опозиційної фракції, де він як велике досягнення заявив про те, що: "Ви знаєте, народні депутати, можу вас порадувати, вас уже ніхто не б'є, коли ви йдете на роботу. Тому просимо всіх іти на роботу".

Але я хочу поінформувати вас, шановні колеги, що на вимогу представників громадських організацій, які йшли на зустріч до Першого заступника Голови Верховної Ради, і під час того, як вони йшли на зустріч, у них невідомі люди в балаклавах обшукували сумки, їх приватні речі, зривали з них хустки. І це відбувалося десь тиждень тому.

Я написала відповідні звернення до поліції для того, що такого не може бути, щоб в центрі міста відбувалися подібні речі. Слава Богу, один з представників опозиційної фракції перестав блукати в прапорі в туалет і в їдальню, тим самим демонструючи взагалі ганебну неповагу до державного ключового символу.

Але так само до мене звернулися кияни сьогодні зранку, які поінформували про те, що вчора, під час продовження цих мітингів, люди, які ходили по Києву, от вони просто так ходили під "Пливе кача". Я не дозволю публічно так нівелювати і плюндрувати ті речі, які є для кожного українця, які знають, що під "Пливе кача" ми прощаємося з загиблими і  не помічати ці речі.

І тому мені здається, що зараз ми насправді правильну тактику обрали…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Хвилину я прошу. Я говорю про дуже важливі речі. І якщо всі про них мовчать, я візьму на себе цю сміливість підняти цю тему.

Перше. В цій сесійній залі всі шанують право на мирний протест. Це святе право кожного українського громадянина.

Друге. Я закликаю всіх тих, хто причетний до цих мітингів, так само шанувати право киян, святих людей, і право гостей столиці, абсолютно святих людей, на мирне нормальне життя. Вирок цьому мітингу поставлено…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Хвилину дамо завершити. 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Перше. Ми шануємо право на мирний протест. Але так само ми звертаємося з проханням, щоб була звільнена проїжджа частина, ніхто ніяких силових заходів не буде проявляти до мирних протестуючих. Але давайте шанувати і право парламенту на нормальну роботу, і право киян на нормальне життя. Це буде чесно. Це буде справедливо. Це буде відповідально. І тим більше від лідерів тих фракцій я чекаю таких заходів, кияни.  яких підтримали три роки тому і дали їм велику підтримку. Я дуже прошу вас особисто підтримати це по відношенню до киян. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Від Представника Президента України у Верховній Раді Луценко Ірина Степанівна.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, в п'ятницю відбулася Стратегічна рада реформ, на якій Президент України подякував уряду і в першу чергу нашим парламентарям, нашим фракціям коаліції і всім тим фракціям, які долучилися до голосування і прийняття за перших два місяці серйозних для нашої країни реформ -  це і Закон про освіту, це і медична реформа, це і пенсійна реформа, і в першу чергу це судова реформа. Присутній на цій Раді реформ був наш голова парламенту Андрій Володимирович Парубій. Президент передав через нього всі вітання всім фракціям, всім депутатам, які долучились і до дискусії, що дало можливість в такому спільному режимі проголосувати і підтримати ці серйозні реформи.

11 листопада Президент своїм Указом затвердив склад суддів Верховного Суду, таким чином почавши рух до судової реформи вже в дії. І виходячи з цього, інформую вас, що ближчим часом буде підписаний Закон про зміни до кодексів як частину судової реформи. А тому Президент просить вас підтримати на цьому тижні законопроекти № 6233, № 5425. Один з них - це зміни до Митного кодексу як завершення змін до всіх кодексів, а також зміни до Бюджетного кодексу, які дадуть можливість профінансувати незалежність Конституційного Суду України.

Наступне. Законопроект №7117. Прохання Президента до представників всіх фракцій докласти максимум зусиль, а також до Науково-експертного управління, до юристів  завершити юридичне оформлення цього закону і винести його в зал для другого читання. Нагадую, це Закон про реформу сільської медицини, який дасть можливість покращити матеріально-технічну базу  фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій, а також покращить і виправить жахливий стан справ, коли значна частина українців, які проживають в сільській місцевості, а це майже 40 відсотків, позбавлена доступу до медичних послуг. Новації -  це запровадження телемедицини, що спростить і дозволить отримати висококваліфіковані консультації лікарів, зокрема вищої категорії і так далі.

Наступне. Ми просимо підтримати ратифікації, які будуть розглядатись в середу. Законопроекти №0161, №0163, №0164, пов'язані з відновлювальною енергетикою, поліпшенням доступу до довгострокового фінансування малого і середнього бізнесу.

І надзвичайно важливо. Звертаюсь до Комітету євроінтеграції. Законопроект №0169. Це продовження строку дії Угоди між Україною і Нідерландами по розслідуванню збиття "Боїнгу". Ви знаєте, ця ситуація потребує і є зараз на контролі у всієї світової спільноти.

Наступне. Найближчим часом буде внесено у парламент закон про дипломатичну службу Президентом України, адже 22 грудня виповнюється 100 років українській дипломатичній службі. Інформую наших колег із опозиційних фракцій про те, що на виході, якщо не буде створено робочої групи, Президентом буде внесено закон про антикорупційний суд. Такі звинувачення про затягування відкидаю. Робота над цим законопроектом ведеться. Давайте завершимо свою роботу, все-таки ми відкличемо депутатські законопроекти, таким чином розблокуємо внесення Президентом України Закону про антикорупційний суд.

Наступне. Говорилося нашими колегами з "Самопомочі" про те, що треба припинити доступ до бізнесу різних правоохоронних органів. Так от на виході уже законопроект про службу фінансової безпеки, який буде внесено Президентом України.

Хочу проінформувати про те, що крім такої служби, розробляється законопроект, так званий антирейдерський законопроект, пов'язаний з деконцентрацією повноважень Держгеокадастру, про оцифровку всіх земель сільськогосподарського призначення та інших земель, який дасть можливість зняти питання земельні і антирейдерські питання.

Наступне. Хотіла б звернути вашу увагу, народні депутати, про те, що Президент наполягає про збереження так званого експерименту по дорогах, пов'язаного з перевищенням митних платежів, де 50 відсотків понад плану доходу формувалося для того, щоб ці дороги ремонтувалися в Україні…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. В цілому хотіла б наполягти ще на законопроекті, розгляді юридичною службою Верховної Ради №7114 і внесенні цього законопроекту в зал. Це законопроект, внесений Кабінетом Міністрів, стосовно введення кредитного реєстру Національного банку України, що дасть можливість покращити роботу нашої банківської системи, захистити гроші наших простих громадян…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

 

ЛЯШКО О.В. Можна питання представнику Президента?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ні, ні, пізніше, вибачте, пане Олег.

Пані Ірина, я вам хочу сказати, що Закон про дипломатичну службу,  якщо він буде внесений сьогодні, ми завтра вже зможемо включити  його в порядок денний, щоб в середу могли розглядати. Завтра в нас є блок включення  в порядок денний сесії. Тому особливо для тих, хто ініціює і має важливі законопроекти, нам було би ідеально сьогодні його зареєструвати, завтра включити в порядок денний, щоб в середу змогли розглядати.

І так само за вашим проханням завтра включу так само питання включення в порядок денний сесії про виключення антикорупційного закону, в той самий блок. Воно по хвилині, воно швидко пройде, і я думаю, що тут у всіх буде загальна позиція, і у всіх буде загальна підтримка.

І ратифікації, треба просто доопрацювати. Вони є на середу, просто треба провести узгодження з фракціями. Бо попередньої середи ми просто, ну, я переконаний, із-за відсутності дисципліни не змогли підтримати № 0164. І тому треба цієї середи просто більш щільно попрацювати, активно працювати. Дякую вам.

Кабінет Міністрів. Було багато запитань до Кабінету Міністрів. Будь ласка, Кубів Степан Іванович.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Перш за все прем'єр-міністр України, уряд дякує парламенту і вам, Андрію Володимировичу, за підтримку уряду та прийняття важливих і прогресивних рішень на минулому тижні. Це і питання субсидій для населення, врегулювання гуманітарної проблеми на Донеччині, звичайно, блоки економічних питань: перше – це прозорі приватизації, друге – моніторинг державних закупівель. 

Всі ці рішення дозволять придбати стратегічного інвестора в Україну, створити нові робочі місця, знищити корупцію в державних підприємствах, продовжити економічне зростання в кращі умови для життя громадян. 

Прем'єр-міністр України, уряд в цілому підтримує запропонований порядок денний і вважає, що Апарат Верховної Ради, комітети, голови комітетів, депутати врахують наші позиції.

Прошу вас, колеги, підтримати в четвер надважливий законопроект щодо економіки інвестицій (№ 6540), про покращення бізнес-клімату. Це комплексна урядова ініціатива для поліпшення інвестиційного клімату згідно рекомендацій експертів  Світового банку за багатьма напрямками одночасно.

Також на минулому тижні уряд вніс законопроект №7275 щодо запобіганню тиску на бізнес з боку правоохоронних органів. Це надважливий закон, про який неодноразово говорив  на засіданні уряду прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, спільне засідання Президента, прем'єра з бізнесом, прийняття якого чекає бізнес. Це також питання бізнес-клімату. Просимо включити його в порядок денний сесії і поставити цього тижня на голосування.

З цього приводу маю оголошення. Сьогодні о 14-й  годині, ви говорили, пане Андрію, в залі засідань № 12 на вулиці Грушевського відбудеться презентація законопроекту про бізнес-клімат, де буде перший заступник міністра економіки  Максим Нефьодов. Запрошуємо і депутатів, і голів комітетів.

Разом з тим прохання поставити у вівторок питання про включення до порядку денного сесії законопроект №7276 про повноваження НАЗК, необхідний для отримання макрофіну  і виконання міжнародних зобов'язань. Він підтримується міжнародними  партнерами  і громадським сектором.

Також прохання після розгляду даного проекту профільним комітетом, бачу, що є  Михайло Довбенко,  який пропонується в середу, поставити № 7276 на четвер, а також внести його на розгляд, кредитний реєстр Національного банку України.

Шановні колеги, у вівторок ми виходимо на розгляд в першому читанні пакету законопроектів щодо Державного бюджету України на 2018 рік. Хочу ще раз підкреслити, що внесений наш проект бюджету - це проект бюджетно-економічного зростання, збереження і збільшення фінансування української армії. Спільними зусиллями нашого уряду, а також завдяки крокам попереднього уряду, парламенту і Президента України, нам вдалося зупинити економічне падіння. І сьогодні ми ставимо завдання -  забезпечити стале економічне зростання, соціальний захист, створення робочих місць.

Проект бюджету 2018-го передбачає стабільне фінансування пріоритетних галузей, крім того це соціальний бюджет. Видатки держбюджету на соціальну допомогу зростуть  до 122,7 мільярдів, 117,6 – у 2017 році. На комунальні субсидії – 55,1 мільярдів, пільги на оплату комунальних послуг передаються на місцевий рівень. Допомога на купівлю пічного палива – 2,7 мільярди гривень, субвенції з державного бюджету  місцевим бюджетам на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим, інвалідам та по догляду за інвалідами – 57,9  мільярдів, збільшується майже на 4 мільярди гривень. Мінімальна зарплата в наступному році зросте на 523 гривні,  це 16,3 відсотка. Зарплата вчителів зросте щонайменше на 25 відсотків, в бюджеті попередньо майже 8 мільярдів гривень. Витрати зведеного бюджету медицини зростуть на 15,6 мільярда.  Це бюджет розвитку.

У наступному році в Державний фонд регіонального розвитку закладено 8,1 мільярда. Субвенції державного бюджету на формування інфраструктури територіальних громад – 1,9 мільярда, 28 відсотків видатків, 700  мільйонів буде спрямовано на підтримку розвитку пріоритетних напрямків наукових досліджень.

Разом з тим, Андрій Володимирович, хочу доповісти, що за дорученням  прем'єр-міністра  і на Раді реформ Президента абсолютно щодо рейдерства питань, які виносились, є на розгляді уряду. І доручено мені як Першому віце-прем'єр-міністру…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. Проводити разом, і ми це робимо з міністром юстиції, регулярні засідання і на  останньому засіданні в п'ятницю, ми такі засідання будемо проводити  два рази на місяць. Разом з тим активізація даних структур на рівні обласних дала  відповідний результат.

З точки зору освіти, де було поставлено питання і про коледжі, і про технікуми, є чітка програма і домовленість з Міністерством освіти визначити  дану позицію.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Хочу наголосити, що № 7276 є в блоці на завтра включення в порядок денний сесії. І якщо буде підтримка залу, в середу комітет  зможе розглянути. А потім ми вже будемо вирішувати,  як далі  діяти і наскільки швидко можемо поставити.

 

КУБІВ С.І. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я думаю, що в залі буде цілковита підтримка так само і закону №6540 щодо поліпшення інвестиційного клімату. І, до речі, я хочу теж  сказати,  що минулого тижня блок економічних питань дуже  успішно пройшов в залі, і хочу окремо подякувати   голові комітету Іванчуку Андрію Володимировичу за серйозну організацію роботи і проведення консультацій. До речі, це є приклад, як голови комітетів повинні готувати блок, фактично всі чотири законопроекти і всі отримали позитивний висновок.

Тому я закликаю голів комітетів максимально проводити консультації ще до початку роботи сесії, щоб ми мали такий самий результат. Чотири законопроекти і чотири позитивних рішення, це стосується і аграрного блоку, і транспортного, і найголовніше бюджетного блоку. У нас лишилося не так багато часу, колеги, а ми знаємо, яка велика кількість запитів від керівників комітетів, і тому нам дуже важливо працювати інтенсивно, працювати злагоджено і працювати ефективно.

Отже, ми комітети сьогодні розпочинаємо справа. І я першому надаю слово для виступу, власне, голові комітету, який завтра розпочне роботу Верховної Ради України Бакуменку Олександру Борисовичу. Це Комітет аграрної політики та земельних відносин. Будь ласка, пане Олександр.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний пане Голово, від імені аграрного комітету хочу подякувати вам за те, що законопроекти є надзвичайно важливими для галузей АПК, на цей тиждень винесено для розгляду в парламенту, а саме на 14 листопада.

Колеги, також звертаюся до всіх із проханням підтримати внесені на цей пленарний тиждень проекти законодавчих актів, які підготовлені до першого читання: №5448, №2845, №2845-1, №6049, №6049-1 і №6673. Більшість законопроектів є євроінтеграційними. Сподіваюся, що запропоновані аграрним комітетом законопроекти вдасться розглянути і проголосувати в сесійній залі, оскільки вони є надзвичайно важливими для аграріїв. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, від комітету бюджетного Мельник Сергій Іванович.

 

МЕЛЬНИК С.І. Доброго дня, шановний Голово, шановні колеги! Бюджетний комітет сподівається завтра на позитивне рішення щодо прийняття Закону про державний бюджет і Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу, що дасть можливість нам подальшої роботи, оскільки по окремим позиціям, на жаль, нам не вдалося з урядом дійти компромісу, в першу чергу, це пільги. Нами була запропонована позиція переходу на призначення субсидій, але ми не отримали від профільного міністерства, Мінсоцполітики по окремим категоріям, зокрема це ветерани війни, чорнобильці, тобто ті категорії, яким призначаються пільги відповідно від рівня сукупного доходу.

Також це стосується І і ІІ рівня акредитації навчальних закладів і особливо тих, які є структурними підрозділами вищих навчальних закладів. Це також реверсна дотація, а також ряд інших позицій. Тому я сподіваюсь, що це дозволить нам допрацювати ці позиції до другого читання.

Інші законопроекти, що стосуються бюджетних питань, які включені до порядку денного на четвер, бюджетним комітетом підготовлено до розгляду Верховною Радою. І комітет просить включити до порядку денного сесії і розглянути на поточному пленарному тижні законопроект № 7125 про  внесення змін до державного бюджету на 2017 рік щодо забезпечення житлом військовослужбовців, який комітет підтримує. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Мені прийшло уточнення, бо Іванчук Андрій Володимирович хворий, але він з нами і дивиться по телебаченню. І він поправляє мене, що не чотири, а п'ять законопроектів його комітет провів, я змушений це озвучити публічно. П'ять законопроектів були проведені, блок і всі п'ять законопроектів позитивне рішення. Вітаємо. І одужуйте, Андрій Володимирович, завтра чекаємо вас в залі.

А від Комітету з питань євроінтеграції я надаю слово Юринець Оксані Василівні, будь ласка.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. Шановний пане Голово, шановні члени Погоджувальної ради, нашим комітетом було розглянуто і сьогодні ми просимо  аби підтримати на цьому тижні такі два важливі законопроекти. Це законопроект №2845, який включений до списку євроінтеграційних, що потребують невідкладного розгляду Верховною Радою України, і визначено таким, що в цілому не суперечить міжнародно-правовим зобов'язанням України відповідно до Угоди про асоціацію.

Також комітетом було розглянуто проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального  кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської Конвенції про видачу правопорушників (реєстр. № 6149), який пропонується до першочергового розгляду Верховною Радою і Міністерством юстиції України.

І також завтра ми зберемо комітет і пропозиція представника Президента про законопроект №0169, який буде невідкладно розглянутий і тому на середу його також можна включати. Це важливо аби це розслідування було проведено, де Україна, на жаль, потерпіла від цієї катастрофи, яка сталася. Але сьогодні ми потребуємо прозорого розслідування аби весь світ знав,  хто є причиною того, що відбулося тоді з "Боїнгом" Нідерландів. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пані Оксана.

Будь ласка, Комітет з питань науки і освіти. Олександр Співаковський, просимо.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.  Дякую.

Шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги, в мене одне головне питання. Ми всі розуміємо, що бюджет, головний принцип формування бюджету – це баланс. Але робити баланс за рахунок дисбалансу розвитку людського капіталу в Україні, за рахунок руйнування системи підготовки, за рахунок руйнування цілої системи, цілої ланки системи освіти за рахунок "колоколізації"(?)  і розриву  освітнього простору, який зараз пропонується, на мій погляд, це буде мати дуже погані наслідки.

Комітет з питань науки і освіти одноголосно прийняв рішення розглянути законопроект №6506. До речі, одним з авторів цього  законопроекту є  представник Президента України Ірина Степанівна Луценко.

Шановні колеги, я розумію всі аргументи, які має Голова Верховної Ради, я  розумію нерішучість бюджетного комітету.  Але, шановні колеги, нам всім відповідати за це рішення. Зруйнувати систему, яка сто років формувалася, сформований відповідний людський капітал – це студенти, це викладачі, це технологічна база і так далі і зараз все зруйнувати одним рішенням через те, що буде це передано на місцевий бюджет, на мій погляд, так робити просто неможливо.

Тому я скажу, якщо ми хочемо, щоб наше населення України зменшилося не тільки за рахунок того, що помирає людей більше, ніж народжується,  якщо ми хочемо і далі провокувати нашу молодь на те, що у нас нема місць, де буде навчатися, а можна буде їхати до Польщі, до інших країн, то давайте цю політику запроваджувати.

Тому я прошу від імені Комітету з питань науки і освіти поставити це питання на голосування. Інакше просто попереджую, що деякі депутати не зможуть проголосувати за бюджет в тому випадку, якщо питання не буде зрозуміло, як вирішено навколо технікумів, коледжів. № 6506, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний  колего.

Зараз слово надається голові комітету Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгору Соболєву.

Просимо, пане Єгоре.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я хочу звернутися до всіх  народних депутатів з проханням не дозволити втягувати себе в ігри на кшталт тієї, що ми бачили минулого тижня, коли, з одного боку, Президент України каже: "Я не можу внести законопроект  про антикорупційний суд, тому що  не відкликаний депутатський", а з іншого боку, його колеги з його ж фракції і так само з фракції  "Народного фронту"  не дають голоси за відкликання цього  законопроекту.

Шановні народні депутати!  В країні найближчим часом обов'язково відбудуться великі зміни. В мене прохання, що подумайте кожен  про  свою особисту відповідальність, про свої особисті голосування. Не Петро Порошенко залишиться в історії як людина, яка  натискала або не натискала  за вас кнопку, це будете ви.

Таке саме прохання щодо участі в кампанії цькування  антикорупційного  бюро. Хто в цій залі має сумнів,  що антикорупційне  бюро  вперше в історії України  приходить  до топ-корупціонерів? Хто в цій залі не пам'ятає,  що воно створено згідно ухваленого нами законодавства за допомогою виборщиків, які делегувати парламентські фракції? Це насправді інституція, якою ми з вами маємо і обов'язково будемо пишатися.

Часи  зміняться і ви, я впевнений, будете  говорити: "Я голосував за  творення антикорупційного  бюро, я голосував за його незалежність. Я голосував за те, щоб все було по правилах". Якщо ви хочете допомогти по-справжньому  громадському контролю, незалежному контролю за роботою антикорупційного  бюро,  давайте делегуємо справді незалежного аудитора. Я нагадаю, комітет ще багато місяців тому рекомендував  Карлоса  Кастресана, лідера  антикорупційного трибуналу в Гватемалі, і Марту Борщ,  американського прокурора. Давайте їх призначимо і знімемо всі…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Завершили?  30 секунд, будь ласка.

 

 СОБОЛЄВ Є.В. Я чув, що ви переживали, що протестувальники перевіряють речі у людей. Я хочу вас поінформувати, з чим це пов'язано.

За час цих перевірок до табору не була допущена людина, яка зруйнувала пам'ятник Небесній Сотні на Інститутській, пам'ятаєте ту історію. До табору не була допущена людина і проінформована Національна поліція, яка служила в лавах так званого ополчення ДНР. Надані…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо. 30 секунд завершилися.

Я не переживаю ні за що, я переживаю за дотримання закону, в першу чергу народними депутатами України. І я хочу сказати, що я вважаю, що народний депутат України не може, навіть маючи недоторканність, битися з кимось. Я вважаю, що неозброєні формування не можуть когось оглядати. І з цим я звернулась до того органу, який цим займається. Дякую дуже.

Наступний у нас виступаючий –  це Олександр Данченко, Комітет з питань інформатизації та зв'язку. Прошу.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! Степан Іванович, з усією повагою до вас, я не можу назвати цей бюджет бюджетом розвитку цифрової економіки. Бюджет розвитку цифрової економіки – це 2,1 мільярди доларів бюджету Кореї на старт-апи, а не підвищення рентної плати за радіочастоти в черговий раз. Галузь, яка за умови гарної нашої праці по двох законах, новий закон про радіочастотний ресурс та електронні комунікації та проведення повноцінного тендеру на 4G, планує в наступному році дати 6,7 мільярдів гривень надходжень тільки від тендеру. Скільки можна обкладати цю галузь податками? В двадцять разів вже підвищилась рентна платна за радіочастоти. На жаль, представники Міністерства фінансів не хочуть послухати галузь. Це обкрадання просто.

ІТ-галузь за результатами 9 місяців цього року на 18 відсотків збільшила  свої надходження у валюті, – 18 відсотків. Покажіть мені, будь ласка, ще одну галузь в державі, яка так працює. Я дуже вас прошу, я звертаюсь до Кабінету Міністрів, якщо ви хочете називати це бюджетом розвитку, припиніть  обкладати  ІТ-галузь зв'язку, цифрову галузь податками.

В усьому світі рентна плата за радіочастоти йде на розвиток галузі.  Наша галузь, яка платить близько 3 мільярдів гривень на рік вже радіочастотного ресурсу, жодної копійки не отримує для свого розвитку. Не можна цього робити. Цифрова економіка – це електронна акцизна марка, це контроль за ввезенням електронних приладів "Стоп - контрабанді" на територію України, це розвиток беттінгу в Україні, це прозора система лотерей. І це дає 20 мільярдів гривень на рік сумарно. Ось, де потрібно брати…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд, дайте завершити.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Я дуже прошу… Сьогодні приїжджає, з візитом прибув президент Світового банку. Він буде знову щось нам пропонувати. А знаєте, чому він пропонує? Тому що ми нічого не пропонуємо. 20 мільярдів гривень – 5 цифрових проектів. Я дуже прошу до цього дослухатись в плюс. Оце буде бюджет розвитку цифрової економіки. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо за виступ.

Я запрошую до слова Ольгу Богомолець, голова Комітету з питань охорони здоров'я. Прошу, пані Оля.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Шановний Представник Президента! Шановні представники Кабінету Міністрів! Шановна головуюча! Хочу зазначити, що ситуація в охороні здоров'я абсолютно критична. Заборгованість по заробітній платі зростає з кожним днем. 10 тисяч людей вийшли на страйк попереджувальний, передали 100 тисяч підписів в Кабінет Міністрів. Заборгованість мала бути погашена до кінця вересня. Досі справа не зрушилась з місця.

Що робити медикам при відсутності зарплати? Хто їх має право звинувачувати в тому, що їм немає як жити? 6 мільярдів виділені державою і парламентом на закупівлю медикаментів, закупок зроблено на цей рік нуль. Міністерство не спромоглося забезпечити країну ні вакцинами, ні сироватками, ні необхідними медикаментами.

Відношення парламенту. Комітет охорони здоров'я напрацював низку законопроектів, які дозволяють змінити ситуацію. Ці законопроекти вже протягом року не виносяться на розгляд. Я наголошую на терміновому винесенні законопроектів: №1242,  №4449  про  реформування психіатричної служби, №4074 про відкриття клінічних випробувань, які проводить Міністерство охорони здоров'я, ми не можемо ознайомитись з результатами. Законопроект №6283 про засади державної політики в охороні здоров'я. І ще низка ключових законопроектів про лікарське самоврядування, які чекають на винесення до залу.

Також наголошую на тому, що прийнятий закон №6327, який називається реформою, не є насправді реформою. Реформою реальною охорони здоров'я є прийняття і голосування законів про загальнообов'язкове медичне страхування. Профільним комітетом є Комітет соціального захисту. І я наголошую і наполягаю на винесенні цих законопроектів на розгляд парламенту. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам, шановна пані голова комітету.

І зараз, будь ласка, голова Комітету з питань податкової та митної політики пані Южаніна Ніна Петрівна до слова.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги! Тільки що багато лунало питань щодо імперативної норми Податкового кодексу щодо збільшення ставок акцизного податку і рентних платежів, і в тому числі рентної плати за радіочастотний ресурс. Справді, в цьому році, подаючи ресурсні законопроекти, уряд не врахував те, що починаючи з 2010 року, стрімке зростання акцизів призвело до того, що деякі галузі на межі банкрутства,  а деякі галузі повністю зайшли в тінь.

Тому справді завтра комітетом вранці буде розглянуто доопрацьований законопроект із трьох, які є на сьогодні зареєстровані в парламенті. І в ньому будуть враховані ті позиції і окремих галузей, і саме головне - рекомендації Рахункової палати України, яка надала глибокі розрахунки щодо того, що не можна далі продовжувати таку акцизну політику, її треба переглядати. Тому, що стосується рентної плати за радіочастотний ресурс, побажання і голови комітету, і галузі також буде враховано.

Ще хотіла би наголосити на ситуації, яка склалась з малим і середнім бізнесом, про те, що сьогодні теж деякі колеги наголошували, звертали увагу. Я звертаю увагу на ситуацію, яка склалась на сьогодні з функціонуванням системи блокування реєстрації податкових накладних. Всі ви чуєте із місць, що ця ситуація є вже не просто загрозливою, а катастрофічною. Я прошу всіх голів фракцій або безпосередньо самим приймати участь, або надіслати до комітету представників для того, щоб в середу на комітетських слуханнях з цього питання ви також могли надати свою точку зору і  ми врешті-решт змогли прийняти правильну позицію відносно блокування податкових накладних.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд завершити дайте, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Крім цього, я хотіла б попросити вас внести на розгляд комітету дуже короткі законопроекти, але які є важливі, і ми говорили минулого разу про них. Це №5470-д щодо оформлення автомобілів "швидкої допомоги" для АТО, норма дуже коротка, але проблема назріла і перезріла. Законопроект № 6693 щодо розвитку виробництва терруарних вин, також дуже позитивний законопроект, який потрібний галузі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановна пані Ніна.

І зараз я запрошую до слова Артура Палатного, голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Дякую.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую, шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги! Насамперед хочу подякувати всім, на минулому тижні був ухвалений  дуже важливий законопроект № 3579. Це важливе значення він має для забезпечення безпеки дітей в умовах російської агресії.

У зв'язку з тим, що минулого тижня ми не дійшли до законопроекту №6120 стосовно врегулювання питання використання спортивної зброї, я би просив би поставити його на цей тиждень в порядок денний. Я звертаюся до своїх колег із "Самопомочі", ми обговорювали деякі питання, які були проблемні з цього законопроекту. Я думаю, що ми на цьому тижні доопрацюємо, внесемо і підтримайте, будь ласка, цей законопроект.

Я прошу розглянути на цьому тижні постанову про присудження премій молоді в розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. Я прошу всі фракції підтримати цей законопроект.

Колеги, в середу о 15:00 у парламентській залі відбудуться парламентські слухання про становище молоді в Україні на тему: "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації". Всіх охочих народних депутатів прошу взяти  участь в цих парламентських слуханнях. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний пане голово комітету.

І зараз я запрошую до слова Михайла Довбенка, який тепер є першим заступником голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності,  і по суті він є тепер у нас головним в комітеті після голосування минулого тижня щодо пана Рибалки. Просимо вас.

 

ДОВБЕНКО М.В. Шановні колеги! Шановна Ірина Володимирівна! Перш за все від імені комітету хочу подякувати за підтримку нашої пропозиції і включення в прохідну частину порядку денного законопроекту №  7092. Це дозволить нам виправити очевидну правову колізію і дозволить Фонду гарантування вкладів фізичних осіб потрапити до реєстру неприбуткових організацій відповідно до вимог Податкового кодексу.

І друге. Хочу сказати, що ми з розумінням підійшли до пропозиції Кабінету Міністрів і сьогодні озвучено Степаном Івановичем Кубівим про те, що негайно доопрацювати № 7114, це законопроект про кредитний реєстр.

Ми розуміємо, що це є одна із основних передумов виділення чергового траншу з боку Єврокомісії в сумі 600 мільйонів євро. А тому хочу сказати, що узгоджений на основі трьох альтернативних законопроектів уже такий закон №7114д готовий і ми завтра комітетом його  внесемо і очікуємо, що в середу або в четвер його можна розглянути у Верховній Раді України. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам.

І тепер до слова запрошується Дубневич Ярослав,  голова Комітету з питань транспорту. Будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановна Ірина Володимирівна! Шановні колеги! На поточному пленарному тижні у четвер очікуємо інфраструктурного дня,  присвяченого розгляду законопроектів у сфері транспорту. Маю зазначити, що практика проведення тематичних днів у парламенті показала себе позитивно.

 Минулорічний інфраструктурний день, який проходив 17 листопада, дав дорогу законам про створення дорожнього фонду, на який давно чекала галузь.

Цього разу до порядку денного внесено пакет інфраструктурних законопроектів, які я закликаю підтримати. Вони були розглянуті на засіданнях Комітету з питань транспорту та отримали підтримку.

Перш за все це проект закону № 6766 про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг,  спрямований на удосконалення та конкретизацію норм, що регулюють будівництво та експлуатацію автомобільних доріг на умовах концесії. Закон чітко окреслює правила та умови для інвесторів, які з його прийняттям отримають реальні гарантії захисту своїх вкладень в українські дороги, тільки так можна розраховувати на появу в Україні якісних, нових автобанів. Підкреслюю, що в законопроекті йдеться тільки про новопобудовані автомобільні дороги державного значення.

Також комітет пропонує розглянути проекти законів про внутрішній водний транспорт №2475а-д та №2475а-3 який є альтернативним. Рішенням комітету підтримано прийняття за основу проекту  № 2475а-д, автором якого є народний депутат Козир та інші.

Річкова галузь потребує базового закону, його відсутність стримує використання внутрішніх водних шляхів, як результат внутрішній водний транспорт та річкове господарство занепадає.

Комітет пропонує розглянути також законопроект №6644 про автомобільний транспорт щодо дотримання учасниками ринку автомобільних вантажних …

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте 30 секунд, будь ласка, завершити. 

 

 ДУБНЕВИЧ Я.В.  Щодо дотримання законодавства в частині вагових та габаритних параметрів транспортних засобів. Він спрямований на збереження автомобільних доріг від передвчасного руйнування, яке викликано порушенням перевізником встановлених вагових та габаритних норм транспортних засобів. Комітет пропонує розглянути проект №4642-д, а також законопроект №5261.

Шановні колеги, прошу підтримати розгляд зазначених проектів законів на цьому тижні та висновки Комітету з питань транспорту.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

І тепер, будь ласка, Рефат Чубаров, я так розумію, що ви будете  виступати від Комітету з питань соціальної політики. Ні? Теж просто як депутат?  Я перепрошую, пане Рефате.

Тоді, будь ласка, пан  Галасюк, Комітет з питань промислової політики та підприємництва, голова комітету. Прошу.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.  

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги народні депутати! Низка надзвичайно важливих промислових інвестиційних законопроектів готові до розгляду  в парламенті, я пропоную, щоб ми провели день промислового розвитку та розвитку економіки і розглянули їх блоком.

Перше - це законопроект №6671. Це нова модель підключення до інженерних мереж, яка по суті є антикорупційною, яка створює інвестиційно привабливі умови для того, щоб інвестори приходили в Україну і тут будували реальні об'єкти, реальні виробництва, тобто це зняття бар'єрів на вхід в українську економіку.

Друге -  це пакет законопроектів про індустріальні парки. Це створення інвестиційно привабливих умов для розміщення в Україні нових виробництв, для розміщення в Україні науково-дослідницьких центрів. Це те, що треба сьогодні невідкладно робити для того, щоб вигравати конкуренцію  у інших країн.

Третє - це проект закону "Купуй українське – плати українцям". Нова формула державних закупівель, за якою чим більше виробник використовує українських ресурсів: праці, сировини, матеріалів, енергії, кредитів, тим більше буде його перевага  при участі в тендерах на державних закупівлях. Це понад 100 мільярдів гривень додаткового ринку для українських виробників в Україні. Це є надзвичайно важливо, бо як  ми збираємось вигравати закордонні тендери, якщо українські виробники сьогодні програють у себе вдома? Треба створити умови для їх  всебічної підтримки.

Четверте - це проект Закону про технічні регламенти і оцінку відповідності (урядовий), на цьому уряд особливо наголошував.

П'яте. Стратегічно важливий законопроект  №4591 про Установу бізнес-омбудсмена для того,  щоб надати чіткі законодавчі повноваження, важелі і абсолютно чітку прозорість і підзвітність роботи бізнес-омбудсмена для посилення  захисту малого і середнього бізнесу  в Україні.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.     

 

ГАЛАСЮК .В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, закликаю невідкладно провести цей день промислового розвитку в парламенті, адже ми з вами маємо розуміти, що і бюджет, і всі інші закони, пов'язані з реформами, вони можуть бути втілені в життя тільки у випадку, коли буде міцний економічний фундамент у вигляді таких промислових законів, які залучають інвестиції, створюють нові робочі місця і наповнюють бюджет. Дякую за підтримку.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Віктор Валерійович, ви знаєте, яким я є прихильником індустріальних парків і вашого блоку, але ще немає готового комітету. Доопрацюйте законопроекти з вашого блоку, щоб ми мали комітети, без комітетів ми не зможемо їх поставити в порядок денний сесії. Ви пригадуєте, як важко проходили питання в першому читанні, індустріальні парки, просто треба завершити консультації. Але найголовніше, найголовніше – це комітет і ми наступні два тижні будемо шукати можливість, щоб ми розглянули ваш блок. Дякую вам.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М.  Дякую, пане головуючий.  

Шановні колеги, у нас на цей пленарний тиждень заплановано 62 законопроекти для розгляду. Жодний з них вже котрий пленарний тиждень, я підкреслюю, жодний з них не стосується питань захисту прав вимушених переселенців. Риторичне питання чому? Питання не в тому, що немає позитивних висновків профільних комітетів, вони є, питання не в тому, що це не підтримується фракціями у Верховній Раді і групами, така підтримка є. Я в черговий раз наголошую, що ця сьома сесія фактично провалює питання захисту прав вимушених переселенців. Якщо подивитися на проект бюджету на наступний рік, ми маємо менше коштів, виділених урядом, на захист прав вимушених переселенців. Якщо подивитися на практику підзаконних актів, постанов Кабінету Міністрів, які протирічать прийнятим законам, ця практика продовжується.

Хочу як приклад навести проект закону №6692, який стосується пенсійних виплат, право на отримання пенсій окремим категоріям громадян, в першу чергу вимушеним переселенцям, а також громадян, які проживають в зоні конфлікту. Є позитивний висновок Комітету  соціальної політики, є позитивний висновок Комітету прав людини, він підтримується всіма фракціями. В мене питання, чому цей законопроект, незважаючи на три листи, які від імені комітету я направив на вас, як на  Голову, не виносяться в зал для голосування?

Те саме стосується законопроектів №4023а, №5107, №5183, які містяться в листі, який ви отримали. Прошу додати 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Прошу 30 секунд, щоб завершити.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я в черговий раз звертаю увагу на те, що блокується розгляд законопроекту №6240  комітету пана Князевича. Цей законопроект стосується виборчих прав вимушених переселенців. У нас є категорія громадян, яка дискримінована стосовно своїх виборчих прав в порівнянні з іншими громадянами України. У мене питання, чому незважаючи на існування такого законопроекту, він не…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка,  Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, я, на жаль, змушений продовжити тези виступу свого колеги, який тільки що виступав. І я не можу подякувати Верховну Раду за "велику увагу", в лапках, до проблем реформування енергетичного сектору. Тому що протягом цієї сесії жодного разу нам не вдалося  провести ні розгляд блоку питань, пов'язаних з енергетикою, ні проблем, пов'язаних з реформуванням всього енергетичного сектору України. А в період опалювального сезону, на жаль, проблеми накопичуються і  на них потрібно реагувати.

Я, відверто кажучи, не розумію, чому ми не розглядаємо №5459, який дає можливість збільшити видобуток українського газу. Я не розумію, чому український парламент не хоче розглядати законопроект №6229, який дає можливість не тільки для прозорості, а для жорсткої боротьби з корупцією, яка, на жаль, сьогодні ще є в енергетичному секторі України. Я не можу зрозуміти, чому ми не розглядаємо законопроекти, пакет законопроектів, пов'язаний з розвитком альтернативної енергетики: №6496 і №6081, які потрібні сьогодні для України.

І, на завершення. Андрій Володимирович, у нас сьогодні під куполом знаходиться 37 законопроектів, які розглянуті в комітеті і які можуть бути  розглянуті в українському парламенті. Я хочу особливо звернути увагу на питання ядерної енергетичної безпеки, що є критично важливим для всієї економіки України. У нас є, наприклад, законопроект №3131, який стосується соціального захисту працівників енергетичної галузі в атомній енергетиці, гідроенерго, який дає…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, завершити.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Який дає можливість вирішити цілий ряд соціальних проблем, пов'язаних з житловими проблемами, з проблемами управління соціальними об'єктами, які знаходяться на балансі цих державних інституцій і які лягають, на жаль, на тариф. Але в нас, на жаль, руки до цього не доходять. Тому вимога і прохання нашого комітету – повернутися обличчям до проблем енергетики. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Олександр Георгійович, ви, на відміну від деяких голів комітетів, постійно берете участь в наших засіданнях. Ми ж домовились, що наступного пленарного тижня буде ваш блок. І  він міг бути вже цього тижня, але, на жаль, попереднього четверга ми не дійшли до блоку агарних питань з політичних мотивів. Ми  домовились, що наступного тижня ваш блок буде. Сформулюйте 5-6 питань, виберіть найважливіші і ми наступного пленарного тижня розглянемо ваш блок, як ми домовлялися ще на початку цієї осені. Тут нема жодних проблем і це наша була домовленість ще місяць-два тому.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, інформую про те, що в даний момент засідає вже четверта робоча група по погодженню правок до Закону ( №7163) про особливості державної політики забезпечення державного суверенітету України на окупованих територіях Донецької, Луганської областей.

Я вважаю, що нам вдалося збалансувати основну масу правок. Я звертаю увагу і фракції "Батьківщина", і Радикальної фракції, "Самопомочі", що основні концептуальні правки депутатів цих фракцій враховано. І прошу вас, пане Голово, я надіюсь, що ми в середу закінчимо цю роботу і внесемо вже до другого читання, рішенням комітету законопроект до другого читання. Прошу сконцентруватись, це важливий законопроект, якого  очікує суспільство і  наші міжнародні партнери, і ми самі.

Додатково хотів би також звернути увагу, що ми неодноразово вже говорили, і   я знаю, що цей законопроект підтримується всіма фракціями, це проект Закону про внесення змін щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби в Збройних  силах (№  6109). Дуже вас прошу його включити. Справа в тому, що це  несправедливо, нечесно і неправильно, коли в нас фактично  до сержанта включно ми можемо жінку відправити в окоп, а вже командні посади, є обмеження в законодавстві, в інструктивній базі Міністерства оборони.

Також звертаю увагу всіх, і пане Голово, вас, що ми включили в порядок денний закон про перепідпорядкування залізничних військ з Мінінфраструктури в Міністерство оборони. Звертаю вашу увагу, що в бюджеті уже не передбачене фінансування  Мінінфраструктури, а ці війська фінансуються Міноборони. І просив би також, там нема ніяких проблем, просто прийняти цей закон.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

По залізничному транспорту ми  чекаємо рішення комітету. І тільки після рішення комітету ми зможемо його розглянути. Тому просто попрацюйте з комітетом, щоб комітет прийняв рішення.

№6109 про права жінок і чоловіків стоїть в порядку денному. Я нагадаю, ми його  ставили на рейтингове голосування і, на жаль, він не мав достатньої підтримки, і тому прошу доопрацювати  цей момент з колегами депутатами. Якщо ми відчуємо, що є достатньо підтримки, можна буде в четвер його підсунути ближче.

І також закон  №7163 про  реінтеграцію Донбасу. Ми чекаємо рішення комітету. Якщо буде рішення комітету, в четвер ми можемо піти за звичною практикою: включення в порядок денний сесії для розгляду і потім розгляд. Без рішення комітету він не може бути в порядку денному. Ми чекаємо завершення ваших палких і полум'яних дискусій на комітеті і чекаємо  вашого позитивного рішення.

Єдине, що мене лякає, що  накопичується велика кількість питань, щоб  у нас не сталося з блоком транспорту, так як було з аграрним блоком, щоб ми до нього дійшли. Фактично ключове питання, яке мене цікавить, це питання, власне, часу для проведення законопроектів. І тут має бути спільна наша відповідальність, щоб ми діяли ефективно під час засідань.

Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, просив би включити до порядку денного проект постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2018 році (№ 7274). Як ви знаєте, щороку наш комітет узагальнює всі побажання наших колег народних депутатів щодо вшанування пам'ятних дат в наступному році. Ми є готові презентувати цей проект постанови в парламенті, оскільки багато з пам'ятних дат розпочинається відразу після нового року, для того, щоб ми не затримували розгляд цього проекту постанови.

Теж, як ви знаєте, шановний пане Голово, ми до вас підходили з колегами щодо внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів. Це реєстр.№5496 від 06.12.2016. Законопроектом вносяться зміни до статті 73 Кодексу законів… Одним словом, пропонується теж 25 грудня, Різдво Христове, зробити вихідним днем так само, як і 7 січня, оскільки в Україні багато і римо-католиків, і протестантів, які просять зробити цей день вихідним днем. І ми маємо підтримку залу. Був би вдячний, якби ми могли розглянути цей законопроект.

І просив би теж Комітет з питань податкової і митної політики розглянути проект щодо сприяння меценатської діяльності, який більше року не розглянутий, на жаль, комітетом, яким пропонується зменшення базового оподаткування на суму коштів майна, товарів, наданих послуг або виконаних робіт на користь неприбуткових організацій в розмірі до 10 відсотків, а зараз це є до 4 відсотків. Там лише ця зміна внесена, і вже понад рік цей законопроект лежить в комітеті. Був би вдячний,  його номер 3789,  якби комітет зміг його розглянути.

Дякую, пане Голово.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пане Миколо.

Ми з вами говорили і домовились про логіку дій. №5496, це стосовно вихідного дня 25 грудня, зараз стоїть на вівторок. У великій мірі це зумовлено тим, щоб фракції змогли провести з того приводу дискусії.

Тому я звертаюсь до голів фракцій, які є. Пане Сергій Соболєв, пане Сергій, зверніть увагу на цей законопроект, що 25 грудня вихідний, щоб вивчити його. Якщо  під час вивчення на фракціях ми побачимо підтримку, ми в четвер його зможемо поставити  в досить прохідну частину і думаю, що без великого там палкого обговорення прийняти по ньому рішення. Тобто мене цікавить тільки, щоб фракції провели обговорення, тільки позитивне рішення фракцій. Законопроект простенький, і ми в четвер зможемо його пройти буквально серед перших питань, якщо фракції дадуть позитивний висновок. Домовились. Так?

Про святкові дати, пане Микола, ще подивлюся окремо, наскільки і як, де можливо його поставити.

Ганна Гопко, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Як тільки Президентом буде внесений як невідкладний законопроект про реформу дипломатичної служби, ми відразу готові його розглянути для того, щоб можна було…

 

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В.   Прошу не перебивати Ганну Гопко. Будь ласка. 

 

ГОПКО Г.М. Колеги, як тільки Президентом буде внесено законопроект про дипломатичну службу, ми відразу в комітеті його розглянемо для того, щоб до 22 грудня, до 100-річчя заснування української дипломатичної служби, можна було подарувати нашим дипломатам цей законопроект.

Також хотіла б сказати, що на цьому тижні на комітеті ми розглядатимемо разом із представниками ОБСЄ ситуацію, яка склалася із законопроектом про протимінну діяльність, оскільки є запрошення відвідати Хорватію та вивчити досвід. І тому в мене величезне прохання, зокрема і до профільного комітету, пришвидшити розгляд цього законопроекту, бо вже дуже багато наших західних партнерів говорять, чому немає цього законопроекту.

Тепер щодо третього пункту. Підтримую нашого колегу, представника з енергетичного комітету. Зараз дуже сильно посилилася російська пропаганда, зокрема і в українських медіа, на російських версіях Deutsche Welle, з дискредитацією наших зусиль з блокування, недопущення "Північного потоку – 2". Тому я думаю,  якщо ми покажемо імплементацію енергетичних законів, а також розглянемо, це посилить нашу конкретну позицію. Тому вважаю, що це надзвичайно важливо.

Третє. У зв'язку з тим, що тут є представник уряду, так як ми домовилися на минулому тижні за присутності і литовських партнерів, і також на прохання минулого разу пана Княжицького, було б дуже добре,  якби уряд нашу українську версію "Плану Маршалла", так званого інвестиційного плану, зміг представити головам фракцій, головам комітетів найближчим часом для того, щоб ми могли чітко зрозуміти суть і доопрацювати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Якщо до кінця дня…

 

ГОПКО Г.М. Добавте, будь ласка, ще час.

 

ПАРУБІЙ А.В.  По закону і має бути хвилина, зараз додам. По закону і має бути хвилина. Ми й так вже за 5 хвилин завершуємо. Я додам 30 секунд. Я говорю і вам, і наступному. Ми просто не встигнемо.

Пані Ганно, я щойно ще раз повторюю третій раз. Я додам вам 30 секунд. А зараз до всіх звертаюсь, щоб ми входили в час, відведений для проведення засідання. Будь ласка, пані Ганна, 30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. Колеги, і друге, що хотілося б також сказати. На засіданні Нацради реформ ми говорили зокрема з Президентом про страшну ситуацію, яка склалась з Українським культурним центром в Москві. Тому я дуже прошу, щоб уряд на цьому тижні невідкладно розглянув питання щодо перепідпорядкування Міністерству закордонних справ Національного культурного центру України в Москві.

Тому що те, що робило ДУС, здавали за 30 доларів квадратний метр "KFC" в Москві при ринкових 160, є абсолютно неприйнятним…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пані Ганно.

Я цілковито підтримую вашу позицію. Якщо до кінця дня буде внесений Закон про дипломатичну службу, ми зможемо вже завтра його включити в порядок денний сесії. І цілком поділяю вашу тривогу з приводу законопроекту про розмінування. І звертаюсь до комітету. Пане Сергію, я знаю, що у вас створена робоча група по законопроекту про розмінування. Розгляньте його чим швидше. Це і наше зобов'язання міжнародне, і це кошти для України, які готові надати країни "Великої сімки" для того, щоб ми змогли зробити більш безпечною нашу територію, яка сьогодні окупована є Російською Федерацією, або яка пережила страшну російську окупацію. Тому дуже прошу пришвидшити його розгляд.

І зараз я надаю слово для виступу Ледовських. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Шановні колеги! Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування виносить два питання на Погоджувальну раду сьогодні. Перше - щодо проекту закону про службу в органах місцевого самоврядування (№2489). За дорученням Верховної Ради в травні поточного року комітетом було доопрацьовано та внесено для повторного розгляду закон про службу. Порівняльна таблиця містить лише 4 пропозиції народних депутатів. І комітет вкотре наполягає на розгляді даного закону, який на сьогодні є одним із найбільш актуальних і пріоритетних у просуванні реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

І друге питання щодо визначення представника Верховної Ради України до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби.

Більше року як в Україні створена ця служба, і вона працює відповідно до Закону про державну службу. На сьогодні було проведено вже 199 конкурсів  на заняття вакантних посад державної служби категорії "А". Але Верховна Рада це єдиний орган, який не призначив свого представника до її складу, що фактично позбавляє нас можливості здійснювати належний парламентський контроль за її діяльністю. Жодних застережень до кандидата, який був представлений комітетом, у Верховної Ради не було, однак з незрозумілих підстав цю кандидатуру не було підтримано.

Я звертаюсь до вас , Андрій Володимирович, нам можливо необхідно буде зібрати таку нараду з керівниками фракцій для того, щоб цю ситуацію якось уже утрясти, бо я вважаю, що на сьогоднішній день вона достатньо ганебна.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пані Олена, цілковито поділяю вашу тривогу. Тільки я думаю, що на рівні комітету вам треба було провести консультації. Як тільки ви відчуєте, що є узгоджена позиція по кандидатурі, ми тут же поставимо в порядок денний. В комітеті фактично  всі фракції представлені, проведіть консультації з цього приводу.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Комітет прийняв рішення представити кандидатуру.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Тоді, колеги, я прошу фракції вивчити і дати по кандидатурі в комісію...

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Комісія з питань вищого корпусу державної служби.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Вивчіть, якщо є позитив. Це кадрове питання, ми швидко зможемо провести. Я прошу по фракціям просто вивчити це питання, і як тільки буде позитивне рішення, звичайно, порядок денний не є безмежний, але якщо не цього тижня, то наступного тижня, щоб ми змогли виконати нашу відповідальність.  

Окрім того, в мене велике прохання є. Ваших є кілька законопроектів, ну, один з них про державні символи. Я думаю, що тут буде загальна підтримка. А от №6466, у мене теж є велике прохання, це один з законів по децентралізації, вивчити на фракціях, щоб попередити, якщо немає підтримки, щоб ми змогли його перенести, якщо є підтримка, попередити просто мене як голову, який є рівень підтримки фракцій. Це є проект закону про добровільне об'єднання територіальних громад. Один з важливих тих  боргів, які у нас є по реформі розвитку самоврядування, і рішення комітету є, і мені дуже важлива  буде позиція фракцій на четвер до початку його розгляду. Дякую дуже вам.

І Сташук Віталій. Включіть мікрофон.

 

СТАШУК В.Ф. Так, шановні колеги, розкладом наших засідань на цей тиждень передбачено розгляд двох законопроектів, підготовлених комітетом. Це №6403 про внесення змін до Закону України про регулювання містобудівної діяльності, і  №6424  про внесення змін до Житлового кодексу. Розраховую на підтримку. Вважаю, що ці законопроекти якісно підготовлені, можуть бути схвалені в сесійній залі.

І щоб не забирати довго час, ще хотів би звернути увагу на два законопроекти, які так само підготовлені комітетом і при можливості можуть бути включені до розгляду. Це №3696 про регулювання містобудівної діяльності внесення змін. Ці зміни можуть стосуватись і стосуються того, щоб ми встановили спрощений порядок прийняття в експлуатацію приватних садових будинків і дачних, які мають площу до 300 квадратних  метрів. Це вже повторне друге читання.

 І якщо буде у нас так само можливість, дуже б було важливо розглянути законопроект №7083, це внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і  водовідведення за спожиті енергоносії. Це питання, які хвилюють дуже багатьох, і зокрема в тих пропозиціях, які ми просимо  розглянути, так само є пропозиція, яким чином відреагувати на проблеми, які існують в цій сфері в зоні проведення антитерористичної операції. Слід зауважити, що у нас було виїзне засідання комітету 1 листопада в Донецькій області, і ряд питань, які там розглядались, ми просимо вирішити через внесення змін в згаданий законопроект. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Шановні колеги, наш час вичерпався, але є народні  депутати, я вас прошу, що дуже лаконічно. Будь ласка, Чубаров  Рефат, включіть, будь ласка, мікрофон, 1 хвилина.

 

ЧУБАРОВ Р.А. Я буду просити про включення законопроекту № 6668 про  внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо пільг окремим громадянам України. Цей проект внесений урядом України.

Крім інших аспектів, законопроектом передбачається надання підтримки недержавним телерадіокомпаніям, які функціонували на території АРК та в місті Севастополь, але підверглися репресіям і були витіснені за межі Криму. Тепер вони функціонують на території материкової України.

Отже, шановний Голово, просив би доручити Комітету з питань бюджету внести цей законопроект на розгляд на цьому тижні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Андрій Антонищак.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Доброго дня, шановний Голово, шановні колеги! Андрій Володимирович, хочу вас просити внести законопроект №5470 на четвер в порядок денний. Я розумію, що в нас є такі необхідні, як аграрні питання, паливні і так далі, але тут є питання:  ціна життя і смерті людей. Мова йде про ввезення транспортних засобів, про транспортні засоби, які тут знаходяться, зокрема це "швидкі допомоги", яких за даним митниці є близько 400.

Тому я вас дуже прошу, даним законопроектом ми розв'яжемо це питання, тому що ми приймаємо реформу медицини, в нас міністра немає, телефони в міністерстві не відповідають. Ми будемо зараз приймати медичну реформу сільську, в нас "швидких допомог" немає. Тому я вас дуже прошу знайти  можливість і включити в четвер в порядок денний законопроект № 5470.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Дерев'янко, коротко.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний головуючий, шановні колеги, вчора на Михайлівській площі зібралися тисячі людей на антикорупційний марш, який завершився віче на Площі Конституції і вони вимагали ухвалити принципово два законопроекти. Перший це той, який потребує відкликання, про антикорупційний суд. Тому, шановний Андрій Володимирович, прошу на цьому тижні поставити на відкликання ще раз цей законопроект (№6011) і другий про імпічмент Президента.

Андрій Володимирович, люди на віче звернулися до вас, щоб ви доручили профільному комітету як найшвидше розглянути законопроект про Президента України та порядок припинення його повноважень (№7248) для того, щоб після розгляду в комітеті можна було поставити його про включення до порядку денного на цій сесії до кінця ще року і щоб ми це могли встигнути зробити. Дуже вам дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Працюйте з комітетом.

Будь ласка, Андрій Тетерук.

 

ТЕТЕРУК А.А.  Пане Голово, я хочу, щоб на цьому тижні ми обов'язково розглянули нашу постанову про вшанування пам'яті загиблих захисників України. Тому що ми вже майже цілий рік готуємося її розглянути і все в нас не вистачає якоїсь частини рішучості винести її в залі. Я бачу підтримку повну і від "БПП", наших партнерів по коаліції, і навіть тих політичних сил, які вийшли з коаліції, але вони також налаштовані віддати голоси за те, щоб ця постанова була прийнята і стала частиною нашого життя. Ну а щодо всіх інших ініціатив, треба голосувати в залі, а не тільки зараз тут каламутити інформаційний простір або колошматити людей. Це було б дуже доречно. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І підсумок, бо багато питань звучало до Кабінету Міністрів. Дві хвилини Степан Іванович Кубів і завершуємо Погоджувальну раду, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрій Володимирович, дійсно, 11 блоків зауважень і рекомендацій, які я почув від голів комітетів і депутатів, розбив слідуючим блоком. 

Перше - це було розпорошення бюджетних програм. Хочу сказати, що Володимир Борисович Гройсман, коли презентував бюджет, говорив про фінансування пріоритетних галузей. Перше -  це прискорення економічного зростання, інвестиційний клімат. Друге - безпека і оборона держави. Третє - людський капітал, реформи охорони здоров'я, освіти, науки, соціальна допомога. Четверте - реформи державного управління, децентралізація. І п'яте -  встановлення верховенства права, боротьба з корупцією, захист прав власності.

Другий блок, який був зв'язаний з освітою. Хочу доповнити, що освіта – це пріоритет соціальних видатків бюджету, на підтримку проекту "Нова українська школа" – 2 мільярди гривень. Друге - гроші підуть на забезпечення навчальними засобами, мобільними меблями учнів перших класів,  це 1 мільярд гривень. Підручники для первачків за новими освітніми стандартами -  373 мільйони, інклюзивна освіта – 509 мільйонів.

Наступне питання. На освіту, на науку, питання на розвиток збільшується на 28 відсотків. 700 мільйонів буде спрямовано на підтримку пріоритетних напрямків  наукових досліджень.

Говорилося про наступний  блок -  АПК. У 2018 році – 7,3 мільярди, на розвиток фермерських  господарств –  1 мільярд. Надання бюджетної дотації –  4 мільярди, здешевлення с/г техніки вітчизняного виробництва – 1 мільярд, здешевлення кредитів – 400 мільйонів.

Також хочу сказати, що видатки на медицину, перехід на нові методи фінансування вторинної, третинної медицини – 51,4 мільярди…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка,  30 секунд.

 

КУБІВ С.І. Високоспеціалізована меддопомога з трьох тисяч у 2017 до 11,4 тисяч  у 2018 році. Збільшення фінансування – 800 мільйонів гривень, це плюс 600 мільйонів, збільшення учасників пілотного проекту. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Отже, колеги, ми обговорили всі питання. У мене одне є прохання:  приходить на Погоджувальній раді величезна кількість прохань вставити законопроекти. Питання тільки в тому, де час взяти, щоб їх розглянути? А тим більше, коли постійно безкінечні перерви, вимоги на перерву, вимоги на перерву. І яким чином організувати цю роботу, мені дуже важко уявити. І тому я дуже прошу, особливо цього тижня до системної роботи у залі.

Тоді, колеги, закликаю до дуже активної та  системної роботи цього тижня. Завтра о 10-й годині ранку очікую всіх у залі.

І на цьому засідання Погоджувальної ради оголошую закритим. Дякую.