Погоджувальна рада

Опубліковано 02. 10. 2017

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

02 жовтня 2017 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго ранку! Прошу всіх заходити в зал, займати робочі місця.

Доброго ранку, шановні колеги! Минулого тижня відбулась надзвичайна подія: вибухнули військові склади поблизу Калинівки на Вінниччині. Вибухи в Калинівці – це суттєвий удар по обороноздатності воюючої країни. І, на жаль, за останній час це не перша подібна катастрофа у місцях, де зберігаються боєприпаси.

Насамперед, хочу подякувати і військовим, і рятувальникам, і місцевій владі, і місцевим депутатам, які, ризикуючи життям, ліквідовують наслідки надзвичайної події. І хотів би, щоб і наш Комітет з питань безпеки і оборони, і доручаю Комітету безпеки і оборони долучитись до розслідування цих вибухів і дати свою оцінку.

Стосовно порядку денного. Колеги, ми фактично переносимо порядок денний з минулого тижня на цей. Ми продовжуємо розгляд проекту 6232, це кодекси. У нас залишилось ще понад 500, майже 600 правок до розгляду. І, на моє глибоке переконання, ми повинні невідкладно після розгляду проекту закону про кодекси судової реформи перейти до пенсійної реформи.

Також хочу нагадати, що нас чекає ряд питань надзвичайної ваги з питань безпеки і оборони. Нас чекає також і медична реформа. І тому цього тижня нам доведеться працювати ефективно. Я буду знову пропонувати, щоб ми ліквідовували перерви, щоб ми могли більше часу віддавати на розгляд законопроектів і усіх правок.

Серед важливих законів хочу назвати законопроект про кібербезпеку,  який вже давно очікує свого розгляду. І вірю, і переконаний, що цього тижня ми зможемо пройти заплановані і передбачені питання порядку денного. Ми у четвер змогли розглянути ряд з тих питань, поділитися думками.

І також хочу вас повідомити, що у четвер на нараді ми проговорювали питання стосовно порядку денного сьомої сесії. І мною було запропоновано, щоб усі фракції подали свої пропозиції до порядку денного, і Апарату було доручено, щоб були враховані пропозиції. Ми маємо тільки кілька спірних питань по тих законопроектах, по яких комітет пропонує їх відхилити або повернути суб'єкту законодавчої ініціативи. І я хотів би, щоб всі фракції опрацювали і вивчили доопрацьований проект порядку денного сьомої сесії, щоб ми змогли його розглянути. Я думаю, що ми зможемо до нього перейти відразу після завершення судової реформи. І важливо, щоб ми провели достатньо чітку і послідовну підготовчу роботу, щоб під час голосування ми змогли вийти на позитивне рішення. Це головні моменти, які я хотів би повідомити на початку нашого пленарного тижня.

Зараз прошу голів фракцій висловити свої позиції. І сьогодні, якщо я не помиляюся, ми починаємо з "Блоку Петра Порошенка".

Будь ласка, Артур Герасимов.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Перш за все, хочу нагадати, що вчора Україна відзначала День вчителя. І фракція партії "Блок Петра Порошенка" щиро вітає всіх вчителів, тому що ми вважаємо, що своєю відданою працею всі вчителі закладають фундамент майбутнього України. Тож від щирого серця вітаємо вас і висловлюємо свою глибоку повагу та вдячність.

На наше переконання, вагомим кроком реформування системи освіти стало набуття чинності Закону "Про освіту", який Президент України затвердив своїм підписом минулого тижня. У ньому передбачено значне зростання зарплат вчителям, підняття престижу професії вчителя. Досягненням закону також стало те, що мовою освітнього процесу в закладах освіти зафіксовано державну мову, а мова – це головний цементуючий фактор будь-якої процвітаючої нації і держави.

А стосовно закидів зі сторони окремих наших сусідів, то тут необхідно наголосити, закон не порушує жодних міжнародних зобов'язань, які на себе взяла Україна.

Також від імені фракції партії "Блок Петра Порошенка" я хочу щиро привітати українські воїнів, які показали фантастичний результат на міжнародних змаганнях "Ігри нескорених", здобувши 14 медалей, з них 8 золотих.

Варто наголосити, що українська збірна вперше брала участь у цих іграх, які проходили в Канаді в місті Торонто. Поза будь-якими сумнівами наші хлопці і дівчата стали взірцем сили духу, прикладом та гордістю для всього українського народу.

І тепер що стосується нашої роботи в парламенті. Завтра Верховна Рада нарешті повинна завершити розгляд поправок до законопроекту 6232, яким передбачається завершити черговий етап реформування судової системи в Україні.

Ситуація з катастрофічно низьким рівнем довіри суспільства до вітчизняного судочинства погіршується ледь не щодня, одіозні рішення суддів вже не виняток, і вони доводять необхідність негайного очищення суддівського корпусу і термінового впровадження реформи судової системи.

Хочу нагадати, що судовою реформою Президент України повертає людям право на справедливість. Є ще інша сторона цієї медалі, тому що це впливає на інвестиційний клімат і на створення нових робочих місць. І численні зустрічі Президента України, представників нашої фракції з представниками бізнесу доводять, що бізнес підтримує прийняття судової реформи, інвестори схвалюють це. Але, коли закон щодо комплексної судової реформи технічно затягується незліченною кількістю правок, я щиро вважаю, що це злочин перед українським суспільством. І Верховна Рада повинна завершити розгляд та підтримати у фінальному голосуванні проект цього закону. Парламент не має права залишити стару корумповану систему, яка нищить принципи верховенства права в демократичній Україні.

Не менш важливо продовжити розгляд пенсійної реформи. Штучне затягування судової реформи не дозволило вчасно ухвалити закони для підвищення пенсій. Фактично через саботаж однієї фракції парламенту 9 мільйонів пенсіонерів можуть не отримати цього місяця збільшені пенсії, як того прагнули Президент, уряд та коаліція.

Вочевидь, необхідно якнайшвидше виправити цю ситуацію, розглянути відповідний законопроект 6614, аби наші пенсіонери отримали вищі пенсії, а пенсійна система отримала нові механізми для ефективного функціонування.

Наостанок варто нагадати про важливість медичної реформи. До парламенту вже надійшов проект бюджету на 2018 рік, тому необхідно якнайшвидше розглянути і ухвалити медичну реформу аби вчасно  забезпечити фінансування для її  реалізації до ухвалення бюджету. Будь-яке затягування медичної реформи на даному етапі може  зірвати титанічну роботу  у запровадженні нових форм фінансування  сфери охорони  здоров'я в 2018 році, від цього залежить не лише збільшення зарплат лікарів і медперсоналу, а й здоров'я мільйонів українців.

Судова, пенсійна, медична реформа безпосередньо пов’язані зі змінами до Бюджетного кодексу та бюджетним фінансуванням, тому не менш важливо у рамках  бюджетного процесу прийняти всі системно пов'язані законопроекти з питань проведення цих реформ – це номери: 6233,  5425, 6604, 6615, 6616,  6617.

І що стосується кадрових питань. Я підтримую Голову Верховної Ради Андрія Володимировича Парубія, що ми маємо протягом жовтня і листопада розглянути майже  всі кадрові борги, які лишаються за парламентом. Але один з них наша фракція вимагає розглянути вже на цьому тижні, тобто  прискорити  розгляд в комітетах і розглянути в залі  парламенту в четвер – це те, що стосується питань, пов’язаних з НКРЕКП. Тому що перед опалювальним сезоном, і тут мене зрозуміють колеги, ми можемо отримати повністю  непрацюючу комісію. Після того, як ми прийняли закон, ми зобов’язані  продовжувати цю реформу і проголосувати це в залі.

Тому, Андрію Володимировичу, я би просив дати доручення прискорити цю роботу в комітетах і в четвер розглянути це питання в залі.

Дякую. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Ми цю тему проговорювали на нараді з головами комітетів, і голови  профільних комітетів пообіцяли до четверга це питання вирішити на своїх комітетах. Хочу нагадати, що кадрові питання включаються в порядок денний  автоматично,  без попереднього узгодження і, як тільки буде рішення комітетів, ми зможемо  відразу ці питання розглянути на сесії Верховної Ради  України.

Дякую вам.

Будь ласка, Максим Бурбак, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, шановні колеги!

26 вересня мешканці Калинівки та навколишніх сіл пережили найстрашнішу добу, а держава, яка фактично в стані війни, знову втратила  величезний арсенал зброї, тепер в Калинівці. Перед цим були Балаклія, Сватове, Новоянисоль. 

Цей факт означає, що військове командування не зробило висновків із попередніх інцидентів і халатно поставилося до охорони арсеналів. За це має понести відповідальність персонально начальник Генштабу Муженко. Його провина, зокрема в тому, що досі не усунуті прогалини в зберіганні боєприпасів, які були виявлені під час перевірок РНБО ще у 2014 році.

"Народний фронт", окрім жорстких кадрових висновків, вимагає збільшення видатків на оборону та національну безпеку. Без перемоги у війні з Росією все інше позбавлено сенсу. Наша фракція також вимагає від правоохоронних органів реальної боротьби з Росією та її розвідувально-диверсійною мережею всередині України. Подальшого обмеження каналів фінансування тероризму, в тому числі через "дочки" російських банків. Негайного запровадження біометричного контролю та візового режиму для громадян Російської Федерації, регулярне розширення санкцій України проти Кремля.

Тепер до інших справ. Через відвертий деструктив деяких опозиційних фракцій, Верховна Рада не прийняла до 1 жовтня пенсійну реформу, через що збільшення пенсій для мільйонів українських пенсіонерів опинилося під загрозою. Але я впевнений, парламентська коаліція, відповідальні депутати та коаліційний уряд зробить все для того, щоб наші пенсіонери отримали підвищену пенсію вже в цьому місяці.

"Народний фронт" наполягає, що робота з законопроектами, а особливо коли до них умисно подають 4 тисячі правок, повинна відбуватися в профільному комітеті. Навмисне затягування розгляду законопроекту в залі профанує роботу парламенту, тим паче було ряд таких доповнень стилістичних: там кома не та, там речі не так, то русизм – це можна було владнати на базі профільного комітету.

"Народний фронт" вимагає від цього пленарного тижня ухвалити пенсійну реформу. Уряд врахував пропозицію "Народного фронту" до цього законопроекту. Наше завдання, щоб пенсійна реформа була прозорою, справедливою, а перехідний період реформи був найменш болючим для українських громадян. Тому план такий: приймаємо судову реформу і відразу переходимо до розгляду пенсійної, щоб наша осінь реформи не перейшла в зиму на угоду популістам, які давно саботують роботу Верховної Ради і щодуху працюють на дочасні вибори, вони не приховують цього і заявляють про це відкрито.

І насамкінець трохи позитиву, напротивагу тим, в кого "все пропало". Від учора набули чинності торгові преференції Європейського Союзу для України. Тобто з 1 жовтня експорт з України в Євросоюз у більшості видів сільськогосподарської продукції буде проходити без застосування митних зборів. Політика диверсифікації ринків для нашої промисловості вже дає очікувані результати. Ми припинили вікову залежність українських товарів від відсталого російського ринку. Наш виробник тепер працює на ринки високих стандартів – це імпорт технологій, а за ними і вища якість української продукції, вищі стандарти виробництва. Ми зробили це за лічені роки, крок за кроком ми йдемо до своєї цілі – вступу України до НАТО та ЄС.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я хотів би також повідомити, що за нашою традицією для того, щоб менше було непорозумінь в залі, сьогодні о 14-й годині тут в цьому залі уряд буде відповідати на запитання депутатів стосовно пенсійної реформи. Тобто у тих народних депутатів, хто хоче особливо дізнатись, до яких компромісних позицій дійшли на засіданні комітету, а в комітеті Денісової була проведена дуже масштабна робота, ми зможемо ці питання обговорити сьогодні о 14-й годині для того, щоб менше було непорозумінь завтра в залі під час розгляду. Бо я сподіваюсь, що ми завтра зможемо завершити судову і розглянути пенсійну. І буду пропонувати народним депутатам, щоб ми працювали до завершення розгляду пенсійної реформи завтра, щоб мільйони українських пенсіонерів змогли дочекатись рішення українського парламенту.

Дякую вам.

Будь ласка,  Березюк Олег Романович, фракція "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні колеги! Коли в Калинівці в повітря, руйнуючи людське майно, вилетіли державні ресурси, які еквівалентні до витрат 2017 року на озброєння української армії, маємо реакцію начальника Генерального штабу, людини, яка безпосередньо відповідає за це: "Для тих, хто ще не зрозумів, звинуватити мене, моїх підлеглих в бездіяльності не вдасться, призначити крайніх не вийде. Для управління Збройними Силами вибудована чітка вертикаль з Верховним Головнокомандувачем на чолі". Начальник Генерального штабу визначив, хто є винуватим у цих трагедіях: Верховний Головнокомандувач – це його слова, і він повинен нести відповідальність перед народом України за те, що в повітря, руйнуючи людське добро, вилітають цілі бюджети країни.

Але Головнокомандувач країни, Президент країни має ще іншу відповідальність – це берегти суверенітет країни. Знову спроба протягування через  Верховну Раду України Закон про так звану  реінтеграцію. Реінтеграцію чого? Визначений ворог? Визначені окуповані  території? Це чергова спроба віковічного ворога України легалізувати своє положення на тимчасово окупованих територіях і руйнувати суверенність  країни зсередини.

Крім цього, цим Законом про реінтеграцію вводиться повна  безвідповідальність  Головнокомандувача щодо  відповідальності за  Збройні Сили України. Більше цього, уникаючи відповідальності як  Головнокомандувач, Головнокомандувач хоче вводити воєнний стан на одних територіях, а призупиняти дію органів місцевого  самоврядування на інших.  Це безвідповідальна позиція, яку  не вдалося провести в змінах до Конституції, але зараз підступно хочеться провести в  інших законах.

При цьому, коли в повітря вилітають цілі бюджети країни, уряд  формує бюджет країни, який не є бюджетом розвитку, який є бюджетом інфляційним, і  в якому немає жодних інструментів розвитку середнього і малого бізнесу в країні, який є основним насправді постачальником бюджету і грошей під державну казну. Уряд країни не виконує пряму норму Податкового кодексу, який зобов'язує  уряд країни впровадити податок на виведений капітал замість податку на прибуток. Впровадження податку на  виведений  капітал дозволить призупинити  діяльність олігархічно-сировинних синдикатів, які сьогодні діють у країні і вимивають гроші з країни. Але дозволять середньому і малому бізнесу вкладати в свій  власний розвиток власної індустрії, яка приносить  користь українському бюджету. При цьому, коли в Калинівці вилітають цілі бюджети країни в повітря, сьогодні йде  пограбунок місцевих бюджетів.

Тому фракція "Самопоміч" вимагає негайно від уряду  виправити ситуацію, яка  закладена в бюджеті і Бюджетному кодексі. Це  перекласти всі платежі, які не притаманні громадам, на Державний  бюджет. Сьогодні вони перекладені на бюджети громад, зокрема утримання навчальних закладів I і II рівня; це перекладення пільг і субсидій за житлово-комунальні послуги на місцеві бюджети. Середні і малі міста просто не зможуть функціонувати. Відсоток коштів місцевих бюджетів, які передаються до Державного бюджету у вигляді реверсної дотації, зменшити до 30 відсотків. Зараз вони 50 відсотків, а планується в бюджеті 80 відсотків. Це що, центральний бюджет взагалі збанкрутів? Куди поділися гроші, які збиралися і про які так рапортували? Всі субсидії та дотації мають сплачуватися громадам напряму з державного бюджету, без жодних ручників облдержадміністрації: ця громада лояльна – ми їй заплатимо, ця нелояльна – ми притримаємо.

Це серйозні пограбування і це підривання суверенітету зсередини. Сильні громади – сильна держава.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Соболєв Сергій Владиславович, фракція "Батьківщина".

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні колеги, я думаю, що те, що вже вкотре пропонує фракція "Батьківщина", а саме: терміново зібрати нараду за участю Президента, Прем'єр-міністра, керівництва парламенту і голів фракцій, тільки підтверджує безпорадність і абсолютну неорганізованість влади протидії тим викликам, які  відбуваються останнім часом.

Я думаю, що події в Калинівці – це не події в Калинівці. Коли вибухали перші склади в Новобогданівці, відповідальність, можливо, повинні були нести начальники генеральних штабів, коли вибухали далі склади – можливо, міністр оброни, зараз це вже система. І коли останні два вибухи, які забрали, по оцінці самого ж Міністерства оброни, 2 мільярди доларів, це те, що ми зараз бігаємо і випрошуємо у Міжнародного валютного фонду, це якраз відповідь на запитання: хто безпосередньо несе відповідальність за це? Це Президент країни як Головнокомандуючий, і нічого ховатися за начальниками генеральних штабів, і проводити розборки в середині вашої так званої коаліції, і шукати там винуватих. Відповідальність несе Президент країни, бо саме він особисто повинен обійматися не так званими  псевдореформами, а тими питаннями, які  покладені на нього як на Президента держави Конституцією України. Це обороноздатність і безпека держави, і  захист прав людини. Це ключове питання, всі інші питання – це питання уряду і виконавчої влади.

Друге питання, яке для нас є найбільш важливим, це питання порядку денного. Те, що відбувається, і що парламент котрий тиждень працює  без затвердження порядку денного, можливо, тому і відбувається так, що у нас не розглядається пенсійний закон, розглядаються будь-які інші закони.

Тому наше наполягання: перше, з чого почати роботу парламенту – затвердити  порядок денний. Але без виключень, які  чомусь з'являються. Закон про емфітевзис, який дозволяє сьогодні тіньовому ринку землі існувати, виключається з порядку денного,  але з'являються натомість питання, які абсолютно непідготовлені, які вимагають тисячі поправок.

Якби наша фракція не подала сотні поправок до пенсійного законодавства, я не знаю, щоб ми розглядали на цьому тижні. У нас би й далі чоловіки за службу в армії не отримували б пенсійний страховий стаж, а жінки за народження дітей так само не отримували б це. У нас би і далі  десятки років втратили колгоспники, бо у них не було за радянської влади ні паспортів, ні трудових книжок. Слава Богу, що є ті поправки, які дозволяють на підготовчому етапі виправити ті недолугості, які вносяться в цей сесійний зал.

Наше питання є ключове. Ці всі питання повинні готуватися в комітетах профільних. І коли готуються на внесення в парламент законопроекти, вони, принаймні, повинні дотримуватися здорового глузду, а не потім по ходу виправляти це.

Я вже казав про  реакцію, яка була на  півдні України  на візит спікера болгарського парламенту, коли найвища посадова особа, яка його супроводжувала, – це був заступник губернатора.  Бо, бачите, губернатору треба було їхати на весілля, замалювати свої гріхи, а голови  обласної ради не було навіть  в супроводі спікера парламенту Болгарії – країни, яка нам зараз не байдужа, яка одна з небагатьох підтримала ті правки, які ми внесли до Закону "Про освіту", в тому числі і правки, які стосуються безпосередньо мовного питання. Це зайве підтвердження того, що відбувається в країні.

Я думаю, що ще одне питання, яке нас турбує не менше, ніж всіх інших, це бюджетний процес. Саме тому ми наполягаємо на тому, щоб цього тижня відбулась ця зустріч за участю Президента, Прем’єр-міністра, керівництва парламенту і голів фракцій. Країна рухається не в тому напрямку. І якщо ми докорінно не змінимо ключові підходи, у нас буде завжди виникати ситуація, коли ми пробуємо виправляти все постфактум, це є набагато гірше.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Коротка репліка з приводу порядку денного. Я вам хочу нагадати, що згідно Регламенту порядок денний формується за поданням комітетів, але, зважаючи на те, що є позиція фракцій, я попросив усі фракції подати перелік законопроектів, які для них є важливі, незважаючи на рішення комітетів. І, пане Сергію, хочу сказати, що більшість ваших законопроектів включені в порядок денний сесії.

По 5223 проблема полягає в тому, що комітет дав рішення його відхилити, але, якщо є наполягання, він може бути включений в порядок денний сесії. Всі інші питання, які були подані фракцією, включені в порядок денний сьомої сесії Верховної Ради України. Розгляд питання про порядок денний буде стояти відразу після завершення розгляду судової реформи. І я сподіваюся, що ми зможемо знайти необхідну кількість голосів для позитивного рішення.

Від фракції "Опозиційний блок" Бойко Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікер, шановні присутні, наша фракція не буде підтримувати голосування за закон про пенсійне, медичне забезпечення авторства уряду, який є в порядку денному. Ми багато аргументів вже приводили стосовно того, що ці закони повинні бути переглянуті, і врахована думка суспільства. Я навіть хочу сейчас сказати не про власну позицію нашої фракції, а про те, що я почув на зустрічах з людьми, коли спілкувався минулого тижня з мешканцями Полтавської, Сумської, Одеської областей. Бо суспільна думка, яка була висловлена на цих мітингах, це, якщо хтось ще виживе після пенсійної реформи, то медична його доб'є точно. І це не наша думка, це думка народу України, яку повинні врахувати. І весь цей шантаж, що якщо не буде прийнято пенсійне забезпечення, не буде підвищення пенсій, це не має жодного законодавчого підґрунтя. Пенсії потрібно піднімати вже зараз, не дочекавшись так званої пенсійної реформи. Це наша позиція.

Ми вважаємо дуже важливим також розгляд або початок дискусії з приводу проекту Державного бюджету на 2018 рік. Ми розглянули показники, які є в цьому проекті. Вважаємо, що він повторює гірші традиції бюджету 2017 року.

Ми бачимо, що йде суттєве збільшення витрат на силовий блок. Сумарно це приблизно 300 мільярдів. В рази збільшується фінансування Кабінету Міністрів, інших центральних органів виконавчої влади. Суттєво збільшується фінансування правоохоронних органів: поліції, СБУ, прокуратури, прикордонників, інших – а соціальні виплати з врахуванням реального рівня інфляції, за нашою оцінкою, практично на тому ж рівні.

Тому наша фракція підготувала альтернативний варіант Державного бюджету і надала в бюджетний комітет наші пропозиції. Суть їх в тому, щоб ми врахували додаткові видатки з бюджету, доходи, відповідним чином видатки з бюджету за рахунок реальної інфляції, яка буде наступного року.

Друге питання. Це зменшення тарифів в два рази на комунальні послуги, що дасть можливість отримати вивільнення 28 мільярдів гривень субсидій, які повинні бути виплачені при незмінності тарифів.

Третє. Це зменшення фінансування силових і правоохоронних органів на 40 відсотків від того рівня, який сьогодні є в країні. Я не беру армію. Я беру інші правоохоронні органи, які сьогодні існують. І взагалі, питання функціонування правоохоронних органів сьогодні в країні є надзвичайно критичним. Люди все більше не довіряють правоохоронцям, вважають, що вони захищають не людей і державу, а виконують або політичне замовлення, або "кришують" незаконний бізнес, або створюють проблеми в реальному секторі економіки. Стон іде по всій країні, і з кожного місця ми маємо таку інформацію. Тому це питання болюче, питання, яке стосується всіх правоохоронців, які сьогодні повинні захищати людей.

Теракт, який стався перед Верховною Радою у 2015 році; незаконний перетин кордону нещодавно; вибухи у Калинівці; відсутність резонансного прогресу в розслідуванні вбивства, яке сталося в центрі Києва – весь цей сумний перелік потрібно, можна буде продовжувати. Все це сталося, з нашої точки зору, тому що влада є сьогодні в Україні безконтрольна.

Сьогодні сталося так, що опозиція повністю відокремлена від контрольних функцій над діяльністю влади. Комітети, які мають контрольне значення, Рахункова палата, інститут омбудсмена – всі ці заходи і всі організації, які в будь-якому суспільстві належать до впливу опозиції і відповідним чином мають контролювати владу, сьогодні використовуються владою як свої механізми. Тому ми вважаємо, що враховуючи думку населення, де 75 відсотків населення країни громадян вважають, що країна рухається в неправильному напрямку, ми наполягаємо на тому, щоб контролюючі органи були підпорядковані опозиції і мали можливість контролювати дії влади. Це наша позиція.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ляшко Олег Валерійович, фракція Радикальної партії. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Нас абсолютно не влаштовує, що наші пенсіонери отримують жебрацькі пенсії після багатьох років чесної праці. Тому для нас мета пенсійної реформи одна – це підвищення пенсій. А щоб люди мали у старості достойні пенсії, зараз вони мають отримувати високі зарплати. От чому ми так наполегливо боремося за підвищення легальних зарплат українців. Уряд з 1 січня 2018 року пропонує встановити мінімальну зарплату на рівні 3700 гривень на місяць. Мало. 4 мільйони українців живуть на мінімальну зарплату. Тому ми пропонуємо 5 тисяч гривень на місяць мінімальної зарплати. Це теж мало, але краще ніж 3700. Більша зарплата – більша пенсія. 500 тисяч людей в Україні сьогодні отримують 949 гривень пенсії, тому що не мають необхідного страхового стажу для нарахування трудової пенсії. Але це зовсім не значить, що більшість із цих людей не працювали, вони працювали без оформлення трудової і отримували зарплату в конверті, і тепер платять копійчані пенсії за нечесність і жадібність своїх роботодавців. Саме тому ми добиваємося від уряду підвищення легальних зарплат, з яких будуть відрахування до Пенсійного фонду, а також найсуворішої відповідальності для роботодавців, які не працевлаштовують офіційно своїх робітників. Це не працедавці, а работорговці і вороги трудових людей.

Якщо уряд виконає наші вимоги, півмільйона українців вже з 1 жовтня замість 949 гривень отримуватимуть щомісяця, як мінімум, 1508 гривень, це буде значна перемога, бо для цих людей важлива кожна копійка. І з 1 жовтня уряд пропонує лише на 5 відсотків підвищити прожитковий мінімум для непрацездатних осіб до 1372 гривні. Це абсолютно мало, адже інфляція в цьому році не менше 11 відсотків. Тому такі мізерні підвищення прожиткового мінімуму не перекривають втрат від інфляції і зростання цін. Тому ми пропонуємо підвищити прожитковий мінімум на 15 відсотків.

3,5 мільйона українських пенсіонерів отримують пенсію на рівні прожиткового мінімуму. Якщо уряд виконає наші вимоги, вже з 1 жовтня всі ці достойні люди, які все життя чесно працювали, додатково отримають до пенсії, як мінімум, по 200 гривень. Хтось скаже: "Не багато", але для наших пенсіонерів, які рахують кожну копійку, будь-яке підвищення надзвичайно важливе.

Виконання урядом наших вимог про перерахунок пенсій для людей з великим трудовим стажем дозволить ліквідувати зрівнялівку, яка дуже несправедлива і підвищити пенсії для мільйонів пенсіонерів, зокрема для колишніх шахтарів, металургів, хіміків, залізничників, як мінімум, на 1, на 2 тисячі гривень щомісяця.

Не менше 100 тисяч українських жінок, які, маючи достатній страховий стаж, вийшли на пенсію в 55 років, все одно при досягненні 60 років отримають пенсію на 30 відсотків меншу, ніж заробили. Таке зараз несправедливе законодавство. Ми вимагаємо від уряду скасувати цю норму, і виконання наших вимог дозволить жінкам отримувати повну пенсію незалежно від віку, коли вони вийшли на пенсію.

Період навчання в вузах і ПТУ не враховується у страховий стаж для нарахування пенсії,  випадає 4-5 років, які ніде взяти, ми вимагаємо ліквідувати цю несправедливість і зарахувати навчання у вузах і ПТУ до пенсійного стажу.

Шахтарям і металургам, хімікам, які працюють  в надзвичайно важких умовах, уряд пропонує підвищити сплату ЄСВ  з 22-х  до 38 відсотків. Ми проти – підвищення податків роботодавець перекладе в ціну продукції. Ціни і так дуже високі, тому податки підвищувати категорично неможна.

Підприємцям, які платили внесок до Пенсійного фонду  незалежно від суми внеску, має бути зараховано до пенсійного стажу.

Ми також вимагаємо перерахувати пенсії  для чорнобильців і військовослужбовців.

Пенсіонерам і інвалідам ІІ, ІІІ групи, ми вимагаємо  встановити пенсію не нижче прожиткового мінімуму, це дасть можливість як мінімум удвічі підняти пенсію для 200 тисяч інвалідів.

Де взяти на все це гроші? Відновлювати власну економіку. Наша команда запропонувала абсолютно чіткий і дуже масштабний антикризовий план, реалізація якого дозволить забезпечити роботою мільйони українців. Купуй українське, плати українцям, лише така економічна політика гарантує нашим людям  достойну зарплату і пенсію. Підтримуйте наш політику!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Бондар Віктор Васильович від "Партії "Відродження".

 

БОНДАР В.В.  Дякую. 

Шановний Андрію Володимировичу, шановні  колеги! Дійсно, останніх кілька років ми з  вами всі разом бачимо багато  імітацій з боку влади  по всіх напрямках,  відбувається імітація реформ, про які нам багато говориться, сотні реформ за кілька років і, на жаль, я думаю, більшість громадян  України не відчули цих реформ, а особливо не відчули ніяких якісних перетворень від цих реформ в своєму житті. Відбувається імітація по економіці, імітація підтримки бізнесу, імітація наведення порядку в банківському секторі, та і по багатьох інших питаннях так само одні тільки імітаційні дії замість конкретних результатів. Чому так відбувається? Напевно це відбувається через те, що немає на кожен  рік чіткої стратегії і мети, що хочеться зробити. І навіть зараз, коли ми передивилися останній проект бюджету на 2018 рік, ми знову зрозуміли, що уряд знову надав до парламенту імітацію, імітацію абсолютно нового бюджету України. Нічого там не змінюється, немає ніяких додаткових підтримок промисловості, економіки, там просто банально, як з року в рік робилося, перекладаються на громадян всі витрати, зменшується соціальне забезпечення, підсилюється фінансування правоохоронних органів, причому дуже потужно, в рази, збільшується державний борг, і на цей рік заплановано майже на 350 мільярдів гривень збільшити ще державний борг. І на кінець року, по прогнозних показниках уряду, він буде вже складати 2,7 трильйона гривень – державний борг України, а це майже 84 відсотки ВВП, це три бюджети України, і багато інших речей.

У той же час, багато говорилося про децентралізацію, про те, що на місця передадуть повноваження фінансові і так далі, а разом з цим на місця передають фінансування ПТУ, коледжі, технікуми на цей рік, передають соціальне навантаження, школи, медицина і все інше.

Багато говориться про реформу, особливо про медичну, а яким чином це відображено в бюджеті на 2018 рік? Там немає жодної строчки, яка була б спрямована чітко на медичну реформу: на запуск медичного страхування, на ремонти медичних районних лікарень, міських лікарень, на будівництво нових. Ваші госпітальні округи, про які багато говорилося, там немає жодної строчки, як вони будуть формуватися чи будуть госпітальні ці мережі побудовані медичні, чи ні, як воно буде відбуватися? Тобто бюджет абсолютно не пов'язаний з тими реформами, про які ми говоримо. Зате, як вже неодноразово тут сьогодні говорилося, дуже потужне збільшення фінансування правоохоронних органів, в рази: прокуратура, СБУ, МВС і всі інші правоохоронні органи. Ми що, будуємо поліцейську державу? А де люди? Інфляцію заклали на наступний рік 7 відсотків, а показники соціальні збільшуються на 9, а реальна інфляція збільшиться ще більше, бо курс долару закладений майже 29,3 середній по року, а це значить, що на кінець року він може бути 31, 32 гривні за долар. 10-15 відсотків зростання курсу національної валюти, падіння, точніше.

І оце і є відповідь про те, що сьогодні відбувається: безсистемна робота, безсистемні погляди і немає жодних пропозицій, що пріоритетно буде зроблено в цьому році, що люди отримають за 2018 рік в підсумку, що бізнес отримає, яку підтримку він отримає, що виробництво отримає від уряду, від влади. Нічого вони не отримають – це бюджет проїдання, який був останні 25 років в країні. Якщо ми щось робимо, робимо капітальний ремонт, як багато говориться, дайте чіткий план на наступний рік. Два-три пріоритети як вони підкріплені коштами, і що вони дадуть у підсумку для простих людей, для бізнесу і для промисловості, інших варіантів немає. Все інше – це витрати державні просто на проїдання.

І абсолютно дивують, навіть, коли ми бачимо, такі речі як фінансування, наприклад, будівництва Маріїнського палацу в Києві за 200 мільйонів. Туди вже вгрохали вже більше ніж півмільярда гривень за останні роки, ще 200 мільйонів. Ще мало! Давайте ще палаци будувати – це найбільше сьогодні проблема?! Дайте сьогодні 200 мільйонів, 20 об'єктів по 10 мільйонів на районні лікарні – більше користі буде. Повірте, що люди за це вам дякую скажуть.

Тому ми виступаємо категорично проти таких підходів, і ми пропонуємо від нашої партії, від нашої фракції багато зауважень до цього бюджету, ми їх письмово подаємо.

Тому ми вимагаємо, якщо не будуть розглянуті пропозиції і не з'явиться мета бюджету, ми не побачимо реальне збільшення фінансування на місцях, то цей бюджет буде провалюватися, і ви знову кричати ґвалт, що вам не дають проводити реформи…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд, завершити.

 

БОНДАР В.В. І ви будете знову ґвалт піднімати, що вам не дають проводити реформи і ще не приймається бюджет і не буде зростання пенсій і так далі. Буде зростання незалежно від того, хочете ви цього чи ні, і гроші на зростання пенсій у вас є, і не прикривайтесь пенсійною реформою. Приймайте рішення і підвищуйте пенсій, а не робіть заложниками парламент.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка,  Оксана Сироїд.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я передовсім хочу звернути увагу, на те, що судова реформа – це не голосування за зміни до кодексів процесуальних. Судова реформа – це повага до прав людини. Сергій Колмогоров, який сьогодні засуджений до 13 років за навмисне вбивство, за те, що як прикордонник виконував наказ і захищав кордони України, може вам багато розповісти  про судову реформу. Судова реформа насправді – це засудження за  злочини на Майдані. Судова реформа – це розслідування злочинів  колишньої злочинної влади, на яку ви так любите посилатися. Судова реформа – це засудження високопосадовців за корупцію. Коли це відбудеться, будемо говорити про  судову реформу. А так – це голосування за  процесуальні кодекси, при чому ті зміни, які ці кодекси однозначно погіршать, нічого спільного з судовою реформою це не має.

Більше того,  я хочу вам сказати, і це люди просили передати, під час останнього візиту на Чернігівщину, люди з Ічні,  поруч з якими є  черговий склад боєприпасів, вони просили мене передати Верховному Головнокомандувачу, що  якщо він далі буде бездіяльним і халатним у своїх повноваженнях, вони  вважають, що  вони будуть наступними. Це  декілька кілометрів від населених пунктів. Склади незахищені, люди ходять туди збирати гриби і це те, що кажуть люди, і люди  це все знають. Тому треба не шукати диверсантів з Росії, треба виконувати свої функції, які надані Конституцією і народом України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Луценко Ірина Степанівна,  Представник Президента України у Верховній Раді.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, наш парламентський тиждень розпочинається з завтрашнього дня, а тому порядок денний містить значну  кількість важливих  реформаторських законів.

Президент України, користуючись нагодою, закликає парламентарів  консолідуватись і пришвидшити темп розгляду цих законопроектів, адже суспільство спостерігає за тими, хто голосує за ці реформи, а хто їх штучно саботує.

Головна мета цих змін – це покращення життя людей, саме тому зазначені реформи  є соціально спрямованими. Ми говоримо і про пенсійну реформу, про яку тільки що говорив мій колега Олег Ляшко з  Радикальної партії, це і медична реформа, яка направлена на те, щоб гроші  рухалися за пацієнтом, а не розмазувалися за утриманням інфраструктури і невідомими  відволіканнями коштів  не на лікування наших громадян. 

З огляду на вказане, Президент України наполягає на необхідності уже на цьому тижні завершити розгляд законопроектів 6232, 6233. Наполягає на тому, що це завершення комплексу розгляду законів по судовій реформі.

Що робимо ми цими законопроектами двома? Ми повертаємо людям право на  справедливість. Ми розблоковуємо, розконсервовуємо систему, яка була заморожена в часи Януковича. Всі пам'ятають, які повноваження були забрані від Верховного Суду. У нас завершується прийняття суддів до Верховного Суду, а відтак ми мусимо проголосувати за ці кодекси для того, щоб розпочати роботу Верховного Суду з новими повноваженнями. Це і обов'язкова інвестиційна складова, де бізнес і інвестори наполягають на дієвій судовій системі.

Наступне, нагадую, шановні колеги, про законопроект 5425 – це законопроект зміни до бюджету, бюджетні асигнування по функціонуванню Конституційного Суду України, за закон, який ми голосували в середині літа.

Президент України наполягає як на найшвидшому розгляді пенсійної реформи, це ціла низка законопроектів. Нагадую, що більшість  зауважень Президента, висказаними ним до цієї пенсійної реформи на Раді реформ, врахована і дасть можливість збільшити пенсії для значної кількості пенсіонерів, не тільки на 200 гривень і на 500, і на 800, на тисячу, на півтори тисячі гривень, є така певна кількість пенсіонерів.

Ця пенсійна реформа дасть можливість нашим селянам, яким платячи за трудодні низькі цифри, нараховується така низька пенсія. Це будуть відповідні доплати з Державного бюджету як свого роду компенсація, тому 9 мільйонів пенсіонерів отримають підвищення, а 11 мільйонів пенсіонерів будуть мати можливість індексованої пенсії і піднятої пенсії.

Наступне. Ми наполягаємо, і Президент України зокрема, на прискореному розгляді медичної реформи. Нагадую вам, шановні колеги, що Президентом України  зареєстровано законопроект 7117 – це покращання доступу і якості в сільській місцевості  населенню на селі до медичної послуги.

Ми би наполягали на тому, щоб всі ці законопроекти, які пов'язані з медичною реформою, і Закон про так звану сільську медицину розглядалися в комплексі.

Наступне. На цьому тижні буде зареєстровано Закон про стратегію відновлення територіальної цілісності України, звільнення Донбасу.

Наступне. Тут дуже багато говорилося про ситуацію в Калинівці, тому не можу не зреагувати як представник Президента. 

Нагадую вам. По ситуації в Балаклеї, по ситуації в Сватово було проведене повне, детальне розслідування. По ситуації в Балаклеї, по вибухах на тому складі, персональну відповідальність понесло 80 військовослужбовців різних чинів, 40 військовослужбовців – по Сватово.

 Ми наполягаємо на тому, що тільки після детального  розслідування мають бути зроблені висновки, визначені винні і визначені покарання. Основна робоча версія, про яку заявляє військова прокуратура, – це  диверсія. Вперше, уже маючи таку третю диверсію, більше 50 відсотків складського запасу…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …складського запасу було  збережено. Жодна людина не загинула. Всі служби спрацювали злагоджено, люди були евакуйовані, домівки не розкрадені, і всі військовослужбовці були залучені до  цього процесу.

Не  можна обезглавити армію, коли країна перебуває в війні, безнаказано, без  доказів, без відповідних висновків. Тому закликаю вас не говорити дурниць, не робити….

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  від уряду Кубів Степан Іванович.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні народні депутати, колеги, представники засобів масової інформації!  Ми щоденно повинні бути вдячні вчителям, і особлива вдячність у День вчителя. Завдяки зусиллям вчителів школа має стати для дитини другою домівкою, щоб навчитися бути людиною, та взаємодії в команді, в колективі, коли їхній корисній мудрості, життєвій філософії випускник школи стає особистістю, патріотом України. Саме тому важливо, що парламент уже підтримав урядову реформу освіти. Закон уже підписаний Президентом та переданий на експертизу до Венеціанської комісії. Це ще одна перемога Президента, парламенту, уряду у новітній історії України. Це факт, а не популізм.

Шановні народні депутати, невдовзі парламент буде розглядати проект бюджету на 2018 рік, який вчасно поданий урядом до Верховної Ради. Я закликаю вас у визначений час підтримати його в сесійній залі, адже в бюджеті на 2018 рік уряд передбачив фінансування уже розпочатих системних реформ. Це бюджет початку розвитку економічної стабілізації, інноваційно-інвестиційної роботи, модернізації підприємств і, найголовніше, довіри. Це що говорили мої колеги, і пан Бурбак, і пан Герасимов, що ріст експорту в Євросоюз показує про те, що ланцюги додаткової вартості формуються у нас в Україні. Тільки за перше півріччя цього року ріст експорту – 24,2, або 4 мільярди 7 мільйонів, а загалом це 20,6 мільярда доларів. Це стабілізація і відповідно нашої української валюти.

У цьому уряд передбачив багато в бюджеті ремонт доріг, реформ освіти, медицини, пенсійну реформу, вищі соціальні стандарти та інші вкрай важливі реформи для економічного зростання, і найголовніше – гідного життя наших громадян. Це означає, що на цьому тижні невідкладно слід підтримати українських пенсіонерів, як раніше ви підтримали українську школу. Гідна пенсія – ось чого очікує суспільство. Уже в жовтні 9 мільйонів пенсіонерів можуть отримати більшу пенсію. Треба, щоб лише парламент завтра, 3 жовтня підтримав пенсійну реформу, яку пропонує уряд. Це буде реальний приклад єдності заради добробуту громадян, який уряд наполегливо закликає зробити невідкладно. Це наша з вами спільна відповідальність.

І сьогодні вже о 14-й годині міністр Андрій Рева проведе зустріч, питання-відповіді, щоб зняти відповідні питання, які виникають сьогодні і в суспільстві, і у депутатів.

У суботу-неділю Володимир Гройсман про ситуацію в Калинівці… Особисто перебував, де провів засідання штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Нагадую, уряд виділив 100 мільйонів гривень для фінансування відновлювальних робіт: житла, шкіл, інфраструктури. Уряд суворо контролює, щоб школи, дитячі садочки, інфраструктура і інші об'єкти були належно відновлені, усі, хто потребує допомоги, отримали її. Це і гарантує спільно з місцевими органами влади.

І ще раз дякую рятувальникам, правоохоронцям та військовим за професіоналізм, злагоджену оперативну роботу.

Окрема подяка і громадянам, які мобілізували і допомагали один одному у складну хвилину. Вони проявляли моральний дух, відкриті серця, повагу одну до одного і християнські цінності щодо життя людини і щодо Бог і Україна – це основне.

Об'єднатися навколо важливих реформ для наших громадян, особисто пенсійної, яка потребує нашої невідкладної уваги та підтримки. Разом з тим, уряд просить і підтримати, сприяти організації найшвидшого розгляду податковим комітетом законопроектів 6615, 6616.

Прохання до вас, Андрію Володимировичу, включити згадані ініціативи в порядок денний для ключових законопроектів пенсійних змін: 6614, 6617. Хотів би попросити максимальної підтримки для ухвалення пенсійної реформи.

Всебічно підтримуємо такі законопроекти, як: 4646-д – міжнародні стандарти фінзвітності, 4685 – електронні довірчі послуги. Разом з тим, законопроект 6428, який передбачає реформу корпоративного управління державного сектору економіки, він змінить принципи і важливі новели в реформуванні управління державними компаніями, удосконалення механізму фінансових планів, консолідовану сплату дивідендів…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І.  …чітке розмежування між наглядовою радою і загальними зборами, запровадження на законодавчому рівні основних засад здійснення державної власності ключових державних компаній.

Я хочу сказати, це дозволить наповнити дохідну частину бюджету. Це документ, який економічно розвине стабілізацію. Ми хочемо змінити підхід до інноваційно-інвестиційної роботи і модернізації підприємств, це сьогодні пріоритет.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Нагадаю, що сьогодні ми розпочинаємо зліва, голови комітетів. І першому з голів комітету я надаю слово Андрієвському Дмитру Йосиповичу. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Під час наради голів комітетів за вашим, Андрію Володимировичу, головуванням були визначені пріоритетні завдання парламенту на цей пленарний тиждень – це закінчення розгляду процесуального законодавства і фактично запуск судової реформи.

Надважливим є розгляд законопроекту 6614 -  пенсійна реформа. Його прийняття дасть можливість вже у жовтня значно збільшити пенсії українцям, скасувати податок на пенсії працюючих пенсіонерів, закласти можливості і перші кроки зробити по скасуванню дефіциту Пенсійного фонду.

Я сподіваюся, що конструктивна робота Верховної Ради дасть можливість розглянути та прийняти такі важливі закони, як Закон України про основні засади забезпечення кібербезпеки, Закон України про електронні довірчі послуги. Для комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства принциповим є прийняття законопроекту 1581-д, житлово-комунальні послуги.

Шановні колеги, під час Погоджувальної ради вже казали про те, що треба обов'язково сформувати номінаційну комісію, яка обирає членів НКРЕКП. Я зазначу, що з 26 листопада Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, втратить можливість приймати рішення у відповідності до компетенції. Це може призвести взагалі до блокування всього енергетичного сектору України, і це буде відбуватися під час опалювального сезону.

Щодо початку бюджетного процесу. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, хотів би сказати, що депутатів, які обрані від міста Києва, дуже непокоїть певна дискримінація, яку ми, на превеликий жаль, побачили у запропонованому проекті бюджету по відношенню до столиці України. Тому хотілось би почути коментар і від шановного нашого голови бюджетного комітету, і від Першого віце-прем'єр-міністра якраз по цьому питанню: бюджетні показники для міста Києва.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Власенко Сергій.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу. Декілька слів про процесуальні кодекси, які абсолютно точно не є ніяким елементом судової реформи, і кожен притомний громадян, і кожен притомний фахівець, і кожен притомний депутат розуміє, що, якщо їх пропхають в такому вигляді, в якому їх хочуть зараз пропхати, то це буде лише погіршення прав громадян, лише обмеження прав учасників судового процесу.

При цьому, щоб прибрати будь-які спекуляції щодо того, що нібито, там, хтось затягує чи не затягує. Так давайте зробимо дуже просто, давайте у вівторок першим голосуванням відправимо цей законопроект на повторне друге читання, організуємо роботу нормальну в комітеті, достатньо швидко там погодимо, якщо це буде нормальна робота притомних спеціалістів, то тоді ми швидко погодимо всі питання і хоча би трошечки покращимо цей законопроект, винесемо і приймемо його достатньо швидко в сесійній залі. Мова йде не про третє читання, а повторне друге. І немає жодних проблем. І знімемо всі спекуляції, знімемо питання про те, що нібито хтось блокує судову реформу. Я розумію, що все для БПП все затягування, все, що не так як вони хочуть, все це затягування. Я ще раз… Я вам бажаю, щиро бажаю, я бажав це "регіоналам" в 2010 році, бажаю вам пройти суд по тих кодексах, які ви зараз пропихуєте. Кірєєв це вже знає, і ви будете знати.

До питань місцевого самоврядування. Ми багато говоримо про реформу, але чомусь от уже п'яту чи шосту Погоджувальну раду, іще до початку розгляду кодексів я звертав увагу, що Закон про службу в органах місцевого самоврядування, який повністю пройшов комітети, чомусь не виноситься в сесійну залу. Я розумію, що там є зауваження Порошенка, який не хоче прийняття цього закону. І тому більшість парламенту всіма можливими способами гальмує прийняття цього законопроекту.

Друге. Верховна Рада залишилася єдиним органом, яка не призначила свого представника в Комісію з питань вищого корпусу державної служби. Ну, це якась, пробачте, якась така шизофренія, вибачте, за такий не зовсім парламентський термін. Ми говоримо…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Ми говоримо про те, що нам не подобаються конкурси, які проводяться, але Верховна Рада сама не призначила свого представника.

До речі, в комітеті ми не отримали жодної пропозиції і жодної кандидатури. У нас була одна кандидатура, яка не була підтримана сесійною залою, і жодних інших кандидатур у нас не було.

Плюс у нас не розглядається абсолютно технічні питання, такі як питання призначення позачергових місцевих виборів та питань, пов’язаних із змінами меж міст, тощо. Ну, це технічні речі, які треба розглядати…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Було згадано "Блок Петра Порошенка".

Даю на  репліку хвилину Артуру Герасимову.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую, Андрію Володимировичу!

Шановні колеги, от тільки що, хочу звернути увагу, ми почули, як за гарними словами знову криється затягування і блокування реформ, причому хочу  звернути вашу увагу, не тільки судової, не тільки те, що ми хочемо зараз повернути людям право на справедливість, а і пенсійної реформи. От зараз ви побачили, хто проти підвищення  пенсій  нашим пенсіонерам, і ви побачили, хто проти справедливого суду і створення  нових робочих місць. Тому що, ще раз хочу наголосити, судова реформа не тільки дає людям право на справедливість, вона також заводить в країну інвестиції, а це означає нові робочі місця і нові зарплати.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Кожем'якін Андрій  Анатолійович.

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я для протоколу і для майбутніх розслідувань тимчасової спеціальної комісії які, я вважаю, сподіваюсь, законопроект 1098 колись прийметься, хочу наголосити, сьогодні 2 жовтня 2017 року.

Андрію Володимировичу, ще раз вам нагадую про те, що треба прийняти Закон про внесення змін до законопроекту про Державне бюро розслідувань (номер 5395), адже згідно з "Прикінцевими положеннями" Кримінально-процесуального кодексу  України з  20 листопада 2017 року Державне бюро розслідувань має повністю функціонувати, ви ж знаєте.

Крім того, наголошую, що наприкінці листопада, а напевно все ж таки 4 грудня спливає дворічний термін повноважень слідчих органів прокуратури щодо розслідування кримінальних проваджень, підслідних НАБУ, тобто  після цієї дати всі такі провадження мають бути передані за підслідністю до НАБУ. Ну, у на сьогодні  готове НАБУ до цього, чи ні, ми потім подивимось, але ДБР немає,  і це колапс. Один.

Два. Андрію  Володимировичу, відповідаючи і вам, і керівнику фракції БПП, я хочу сказати наступне, нічого особистого, просто я до вас звернувся в результаті аналізу зазначеного законопроекту № 6232, про який тільки що так дуже довго говорили, і хочу сказати, що врахована поправка номер 109 пана Лозового, ви знаєте, яка вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу аж до 20 статей. Як, вибачте, ми повинні реагувати на цей проект, якщо 20 статей міняється і змінюється в сторону 1960 року? Ну, при чому тут політика? Це не політика, це обман і порушення статі 116 Регламенту! Андрію Володимировичу, для протоколу ще раз наголошую: 2 жовтня 2017 року.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Хотіла б сказати, що Комітет у закордонних справах ухвалив рішення і пропонує всьому парламенту 22 грудня в день 100-річчя заснування української дипломатичної служби провести урочисте засідання в парламенті. Я сподіваюся, що це буде високого захід, і ми окремо приймемо також звернення.

Також хотіла б сказати, що ми чекаємо від Президента подання законопроекту про дипломатичну службу як подарунку українським дипломатам, зокрема і до 100-річчя з моменту заснування дипломатичної служби.

Також хочу анонсувати, що завтра о 14-й годині у нас разом з "Мінською платформою", яку очолює пані Ірина Геращенко, Комітет у закордонних справах, Комітет з питань європейської інтеграції, ми проводимо засідання, на яке запрошено представника Адміністрації Президента заступника Костянтина Єлісєєва, також юристів, представників РНБО, де ми хочемо почути перші результати візитів в Нью-Йорк і в Канаду, також почути бачення щодо законопроекту, про який багато хто говорить, вже відбулися консультації з міжнародними партнерами. Але, я думаю, що стратегічно важливо провести обговорення в українському парламенті, який братиме відповідальність, і дати можливість керівникам, представникам різних фракцій поставити запитання для того, щоб було об'єднання довкола цього надзвичайно важливого, питання щодо повернення Донбасу.

Також хочу сказати, що на цьому тижні у нас надзвичайно важливі – це будуть візити спікера парламенту Австралії. Австралія, як країна Великої двадцятки, постійно підтримує Україну, також буде делегація румунських парламентарів, де окрім Закону "Про освіту", ми зможемо проговорити двосторонні відносини, і це надзвичайно важливим є для нас.

І прошу також зняти в середу з порядку розгляду 0159 – проект про ратифікацію Протоколів щодо Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки деякі ще консультації з Міністерством юстиції тривають.

І величезне прохання все-таки включити 4333а щодо незаконно засуджених…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  дайте 30 секунд, завершити.

 

ГОПКО Г.М.  І також, колеги, величезне прохання, оскільки завтра у нас буде виставка "Відродження бібліотек Сходу України", які роблять ті громадські організації, активісти, які наповнюють, будь ласка,  хто має можливість принесіть бажано українську літературу сучасну, прозу принести для того, щоб подарувати тим бібліотекам, які роблять активісти, підтримати акцію.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Шановний пане Голово! У  мене прохання до вас і до секретаріату все ж таки поставити на голосування проект про доповнення до пам'ятних заходів, це номер 6728. Це простий проект, очевидно, швидко  буде прийнятий, але ми не можемо не відзначити оце сторіччя дипломатичної української служби, про які зараз говорила моя колега. А ми досі цього не зробили, на жаль, це було в постанові, вона "злітала" з декількох розглядів, декілька тижнів поспіль.

Так само виповнюється 80 років жахливим розстрілам в Сандармосі, там, де загинули Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Микола Вороний, Підмогильний і багато-багато інших представників української інтелігенції. Ми маємо вшанувати Валерія Марченка, ми маємо вшанувати Василя Цвіркунова відомого кінознавця без якого б, можливо, не було б фільму "Тіні забутих предків", чоловіка Ліни Костенко. Це швидко ми все зробимо, тому я дуже б вас просив все ж таки поставити це на голосування, бо, якщо ми не зробимо це на цьому  тижні,  то ця постанова втратить актуальність, і ми не відзначимо дуже багато важливих дат.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Подивимось, пане Миколо. І вивчимо позицію фракцій, якщо справді питання є цілковито безконфліктне, я думаю, ми знайдемо в проміжну можливість його поставити, швидко проголосувати.

Просто прошу секретаріат вивчити питання, чи всі фракції підтримують? Якщо буде загальна підтримка, я думаю протягом 10-15 хвилин в будь-який день зможемо його прийняти.

Дякую вам.

Будь ласка,  Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні колеги! Я як голова Комітету з питань оборони і безпеки робив все можливе і неможливе, щоб наш комітет був не площадкою популізму, демагогії і брехні, а ефективним інструментом в  піднятті обороноздатності нашої  держави. Саме тому, коли відбулась катастрофа в Балаклеї, ми не збирали брифінгів, ми не робили гучних заяв, а ми  провели засідання комітету в закритому режимі в кабінеті начальника Генерального штабу України, де протягом двох годин була повністю розібрана ситуація, виявлені больові точки і прийняті конкретні рішення, як зробити так, щоб більше такі трагедії, яка була в Балаклеї, не повторились.

Пройшло півроку, і вибух складу в Калинівці, на жаль, нам показав, що нічого, підкреслюю слово, нічого із запланованого не було зроблено. Не були навіть освоєні ті гроші, які ми додатково виділили в сумі 200 мільйонів, не було зроблено абсолютно нічого з тих управлінських рішень, які лежали на поверхні.

Саме тому ми прийняли рішення і першим питанням в середу на 15.00 буде  відкрите  засідання нашого комітету: ситуація зберігання боєприпасів і аналіз того, що відбулось за останні два  роки з четвертим підривом складів на Україні.  

Ще раз хочу підтвердити, загальна сума збитків від цих підривів склала набагато більше мільярда доларів  Сполучених Штатів Америки. Ще раз хочу сказати, із тих планів, які ми домоглися, і вони затверджені, нічого не реалізовується. Не моя справа давати оцінку, це справа Генеральної прокуратури.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В.  Але так далі бути не може.

Півгодини тому мені повідомили, що, не дивлячись на те, що я у встановленим законом порядку домовився і написав відповідні листи про інспекцію народних депутатів діючих складів боєприпасів, народних депутатів нашого комітету не допустили для інспекції одного із складів.

Пане Голово, ще раз  хочу звертати увагу, дуже гарно, що у нас гарна  форма, дуже  гарно, що у нас всі одягнуті й обуті…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Сергію, потім я можу вам дати в обговоренні  слово.

Будь ласка,  Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я також декілька слів хотів би  сказати про Калинівку, розпочати свій  виступ, тому що на  відміну від дуже багатьох людей, які роблять політичні заяви, я народився в Калинівці, в мене в Калинівці живе мій батько, мої діти, мої внуки, а будинок, в якому вони живуть, знаходиться практично в кілометрі від епіцентру подій.

Я хотів би декілька слів сказати про Калинівку, тому що я всю ніч і весь день був в самому епіцентрі подій, коли трапилась ця жахлива подія. І, відверто кажучи, хотів би бути дуже об'єктивним, тому що я бачив керівника Служби безпеки України Грицака, я бачив Муженка, в тому числі на території військової частини, я бачив першого заступника міністра оборони, я бачив як консолідовано працювала місцева влада і обласна влада.  Але я, на жаль, не бачив жодного з тих, хто сьогодні критикує і робить політичні  заяви.

Але, Андрію Володимировичу, я можу сказати, що ми повинні дякувати тільки Господу Богу за те, що ми відбулися дуже страшним переляком і ніхто не загинув, ніхто не постраждав. Я однозначно підтримую ту позицію, що потрібно підвести не просто підсумок – треба зрозуміти, чому це  відбувається системно. Тому що трагічна цепочка подій, яка має безпосереднє відношення до національної безпеки, дивіться: кібератаки, ситуація на військових складах, ситуація з енергетичною інфраструктурою. Я хочу звернути увагу на те, що Україна є ядерною державою, у нас є 15 атомних блоків. І я думаю, що українському парламенту потрібно було б в закритому варіанті, можливо, спільно з Президентом, з урядом зрозуміти, як на це все реагувати.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.  І хочу також продовжити і наголосити на тому, що є ще одне питання дуже складне національної безпеки і оброни, яке буде для нас критичним з 26 листопада – це відсутність регулятора в країні в період опалювального сезону.

Я дякую, що ви направили на керівників фракцій лист, але я поки що не отримав жодної пропозиції від жодної політичної фракції. І я вважаю, якщо не на цьому тижні, то на наступному ми принаймні повинні  крапку в цьому...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я хочу підтвердити і ще раз звернутися до усіх фракцій, щоб дали свої пропозиції на розгляд комітетів на дві кадрові пропозиції, це і в Комітет житлово-комунальний, і паливно-енергетичного комплексу з приводу обрання членів НКРЕКП, і я прошу ще раз всі фракції  подати. Я вважаю, що нам немає необхідності  чекати до наступного тижня.

Пане Домбровський! Олександре Георгійовичу, я вважаю, треба цього  тижня, в середу розглядати. Наголошую ще раз, що ми можемо вносити  без включення в порядок денний кадрові питання, і я думаю, що ті, хто подадуть  пропозиції до середи, ці пропозиції мають бути на комітеті розглянуті і запропоновані на розгляд Верховної Ради. І  в четвер, якщо  буде воля залу, ми зможемо цю кадрову проблему спільно вирішити.

Дякую вам.

Немиря Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановний пане Голово,  від комітету вносяться  три пропозиції.

Перша пропозиція. Розглянути на поточному пленарному тижні  проект Постанови про проведення Урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого 100-річчю з часу проведення першого курултаю кримськотатарського народу. Таке  урочисте засідання пропонується провести 6 грудня. Це законопроект 7141. Ця дата є однією з найбільш визначних в історії Криму, кримськотатарського народу. Я думаю, буде дуже слушно, коли така урочиста подія буде належно відзначена  Верховною Радою України.

Друге. Мене дивує, чому у  нас в порядку денному відсутні законопроекти, які стосуються внутрішньо переміщених осіб.

Тут багато говорили про пенсії. Я хочу нагадати тим, хто цього  ще не знає, що  у нас, в  нашій країні більш півмільйона громадян України зараз позбавлені пенсій і доступу до пенсій. Це  частина внутрішньо переміщених осіб, це громадяни, які живуть в "сірій" зоні, і це громадяни України, які живуть на території, непідконтрольній українському уряду.

За допомогою міжнародних організацій, неурядових організацій внесено ще три місяці тому законопроект  6692. Я не розумію (там є підписи всіх фракцій),  чому його немає в порядку денному.

Те ж саме стосується законопроекту 6240 про виборчі права внутрішньо переміщених осіб. Більше ніж півроку тому його було внесено, я не розумію, чому його не розглядає Верховна Рада.

 І останнє. 12 жовтня в Брюсселі відбудеться вперше за історію відносин України і Європейського Союзу спільне засідання Комітету з прав людини Верховної Ради України і підкомітету з прав людини Європейського парламенту. Прошу…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Закінчили, закінчили? Так.

Будь ласка, наступний виступ від пана Віктора Галасюка.

 

НЕМИРЯ Г.М.  30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А, я перепрошую, не почула. 30 секунд додайте.

 

НЕМИРЯ Г.М. Адже, підкреслюю, це вперше таке засідання планується. Обговорюється питання окупованого Донбасу, окупованого Криму і прав людини. До сих пір не вирішено питання про фінансування делегації від комітету в складі 6 людей, не вирішено адміністративно поки що. Я звертаю увагу Голови Верховної Ради на необхідність терміново вирішити це питання.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Ще раз перепрошую.

Будь ласка, Галасюк Віктор, голова Комітету з питань промислової політики.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна пані Ірино, шановні колеги, комітет пропонує наступного сесійного тижня провести День промислового розвитку у Верховній Раді. І є пропозиція розглянути наступні пріоритетні законопроекти. Пакет законопроектів про індустріальні парки на друге читання: 2554а-д, 2555а-д. Ми будемо просити в цьому підтримку профільного Комітету з питань податкової політики.

Готовий до розгляду одноголосно підтриманий комітетом для прийняття в першому читанні законопроект 6671, нова модель приєднання до інженерних мереж, який, по суті, ліквідує корупцію, бюрократію і надмірне навантаження на інвесторів при будь-якому промисловому будівництві. Надзвичайно важливий для розвитку української промисловості і залучення інвестицій законопроект.

Наступний законопроект 4591, який підготовлений до розгляду у другому читанні, про установу бізнес-омбудсмена. Для того, щоб на рівні закону передбачити важелі і механізми захисту малого і середнього бізнесу. Законопроект розроблявся спільно з групою Світового банку, з кращими світовими експертами, готовий до прийняття в другому читанні.

Крім того, цього тижня буде внесений, я думаю, що комітет встигне розглянути дуже важливий проект Закону "Купуй українське – плати українцям", зміни до формули держзакупівель, для того, щоб використання українських ресурсів, праці, матеріалів, компонентів враховувалось у формулі ціни. Щоб не повторювались такі прикрі і абсолютно нелогічні випадки, як, наприклад, закупівля Києвом вагонів польського виробництва тоді, коли в Україні є три виробники, принаймні, у Львові, у Дніпрі, у Запоріжжі.

Причому, тендер в 2 мільярди гривень віддали полякам, тому що вони запропонували на тисячу гривень дешевше! Це нонсенс. Для того, щоб подібні випадки ніколи не повторювались, готується і зараз вноситься системний закон.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Пропозиція на цей тиждень, вона гаряча і невідкладна. Ви знаєте, що вже і Президент України звернув особливу увагу на питання збереження українського лісу і поставив завдання подолання тіньового ринку деревини. Для вирішення цього завдання у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект (5495) про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка. Щоб український ліс залишався в країні, згідно мораторію.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, зараз пан Дубневич, який у нас є головою Комітету з питань транспорту.

Пане Ярославе, прошу вас.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Доброго дня, шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги! Від імені Комітету транспорту були надані додаткові пропозиції щодо включення законопроекту 6702 в порядок денний сесії, який, надіюсь, буде затверджений на цьому пленарному тижні. 6702 – це проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України, а також 6727 –  про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері морського транспорту. І найважливіший, це законопроект 6766: щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг.

Розгляд цих законопроектів передбачається на листопад, на другий сесійний тиждень листопада в порядку інфраструктурного дня. І дуже важливо, щоб ці законопроекти були включені в порядок денний сьомої сесії.

Я переконаний і надіюсь, що цього тижня ми завершимо вже епопею розгляду поправок, що стосується кодексів, а також розглянемо швидшими темпами поправки до пенсійного закону, який дуже важливий, щоб був прийнятий саме цього тижня, що дасть можливість перерахувати пенсії нашим пенсіонерам саме з 1 жовтня.

Дякую за увагу. І закликаю всіх, працюємо разом, бо в єдності наша сила.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, Рибалка Сергій Вікторович, Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності.

 

РИБАЛКА С.В. Шановні колеги, Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності опрацював проект Державного бюджету. Як ми там побачили, що кожного року зростають у нас видатки на Адміністрацію Президента, на Кабінет Міністрів і на Верховну Раду. Але ми не побачили, як сьогодні влада буде забезпечувати кредити і 5 відсотків, а не 18-22, як сьогодні може взяти малий і середній бізнес, на якому базуються всі розвинуті країни. Коли запрацює Кредитно-експертне агентство, яке наша фракція майже рік тому проголосувала за цей закон, підписаний Президентом.

Я, користуючись нагодою, хотів би звернутись до Першого віце?прем'єр-міністра Степана Івановича Кубіва, щоб вже наполегливо заставити Міністра фінансів написати стратегію розвитку державних банків, а в банківському секторі державні банки сьогодні це 60 відсотків, включаючи "ПриватБанк".

І хотів би закликати керівників фракцій надати свої кандидатури для наглядових рад державних банків для того, щоб ми на базі нашого комітету провели відкритий конкурс і проголосували за те, щоб ці ради дійсно запрацювали.

В черговий раз хотів би наголосити, що на цьому порядку денному в нас немає законопроектів фінансово-банківського сектору, а я вважаю, що це дуже погано.

І вкотре хотів би наголосити про законопроекти, які ми хотіли би включити до цього порядку. Це законопроект 5257 – про відповідальність і прозорість Національного банку, він вже готовий був майже рік тому, його готувала велика група експертів на базі найкращої європейської практики. 6027 – це відновлення кредитування, до речі, він, як кажуть, з бляшкою МФВ. Іще один проект – це споживання фінансових послуг (2456-д).

Якщо можливо, ще 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так-так, прошу, 30 секунд,  будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановні колеги! Я ще хотів би наголосити на важливості подання на призначення голови Національного банку кандидатури, ми бачимо, що вже майже півроку в нас сьогодні немає голови Національного банку, а ми вважаємо, що в такій слабкій економічній сьогодні  ситуації держава  не може собі дозволити, коли в Національному банку немає голови.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вам дякуємо, колега.

І,  будь ласка, зараз до слова запрошується Артур Палатний, голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги! Я розумію, що наступний пленарний тиждень буде присвячений судовій та пенсійній реформі, але все ж таки я прошу у порядок денний поставити дуже важливий законопроект 6120. Цей законопроект стосовно врегулювання питання використання  спортивної  зброї. Наші спортсмени захищають честь країни в міжнародних змаганнях, виборюють нагороди на чемпіонатах Європи та світу, проте прогалини в нашому законодавстві сьогодні призводять до серйозних проблем у підготовці наших спортсменів, в тому числі до олімпійських, Зимових олімпійських ігор у 2018 році. Тому прошу цей законопроект поставити в порядок денний, він не займе багато часу для його розгляду, і його підтримати всіма фракціями.

Ще прошу, Ірино Володимирівно, до порядку денного розглянути один законопроект – реєстраційний номер 4030а. Авторами такої законодавчої ініціативи було 19 народних депутатів  всіх фракцій. Я прошу, цей законопроект, він спрямований на захист дітей від оманливого так званого маркетингу тютюну. Прошу його поставити і розглянути, я думаю, що це багато часу у нас не займе.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, Ніна Южаніна, Комітет з питань податкової та митної політики, голова комітету.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  Шановні колеги, хочу звернутися з тим, що ми 2 роки тому зареєстрували з вами ініціативу щодо впровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток. Ми довго дискутували і з експертами, і з урядом щодо впровадження даного податку. Розуміючи, що необхідно надати час для прорахунків показників, для того, як вплине на Державний бюджет даний податок, ми передали повністю свою ініціативу на бік уряду. На сьогодні уряд протягом декількох місяців відпрацьовував знову ж таки із своєї точки зору і з точки зору збалансованості показників бюджету введення даного податку, але досі даний законопроект не зареєстрований у Верховній Раді.

Шановний Перший віце-прем'єр-міністре, Степане Івановичу, зверніть, будь ласка, увагу, необхідно зареєструвати даний законопроект, тим більше, що у нас вже всі є позитивні розрахунки, динаміка отримання надходжень в бюджет. Звісно, при впровадженні нового податку не можна забезпечити точно такі ж надходження в бюджет, але ми маємо собі дозволити і заставити себе робити крок за кроком для підняття економіки. А це один-єдиний податок, який надасть можливість нам зараз забезпечити і таке собі кредитування нашого вітчизняного бізнесу, не можна далі зволікати. Ви дивіться, скільки вже років ми працюємо над цим? Адже вже доопрацювали повністю. Будь ласка, зареєструйте даний законопроект.

І ще є одна дуже актуальна проблема, яка стосується зупинення органами ДФС реєстрації податкових накладних. Ми знаємо, що всі ініціативи щодо впровадження безперебійного відшкодування ПДВ це депутатська ініціатива.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте 30 секунд завершити.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Це ті законопроекти, які стали законами, і які ми з вами прийняли. Адже забезпечити такі високі надходження по ПДВ в бюджет змогли завдяки тій наполегливій роботі, які ми проводили ці всі 2,5 року. І як же зараз прикро чути, що заява Міністра фінансів, що зареєстрований законопроект 7515 повертає до якихось схем, які діяли раніше. Ні, шановні колеги…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановна Ніно Петрівно. Рухаємось далі.

Будь ласка,  Ольга Богомолець, голова Комітету з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Доброго дня, шановні колеги, хочу сьогодні привітати всіх лікарів і всіх медиків з Міжнародним днем лікаря і з Міжнародним днем лікарської солідарності. Хочу сказати, що лікарі в Україні працюють в надзвичайно тяжких умовах, і та зарплата, яку вони сьогодні отримують на руки, ледь сягає 100 доларів. І всі країни, які були в таких умовах, наслідком стала шалена еміграція лікарів. За останні 2 роки виїхало понад 66 тисяч медиків з України. Тому, я вважаю, що першочерговим завдання уряду має бути підняття заробітної платні лікарям.

19 вересня 100 тисяч лікарів передали свої підписи в Кабмін з вимогою призначити легітимного міністра. Як можна проводити реформи в галузі охорони здоров'я, якщо у нас немає юридично відповідальної особи за всю галузь охорони здоров'я вже поспіль другий рік?!

Акція профспілок, в якій прийняло участь від 5 до 10 тисяч людей і які принесли 100 тисяч підписів, вимагали погашення заборгованості по заробітній платні. Вона сьогодні на сьогоднішній  день зростає. І Кабінет Міністрів обіцяв до 1 жовтня питання закрити. Питання заборгованості по зарплаті лікарям не закрито – це призведе до наступних протестних акцій.

І хочу сказати, що мною подано законопроект 6288, який захищає лікарів, захищає від нападу просто безсовісних  людей. Минулого тижня в лікарні швидкої медичної допомоги в черговий раз побили лікаря, який виконував свій обов'язок, лікар знаходиться в тяжкому стані, з переломами, з струсом мозку, з гематомами і крововиливами. Прошу правоохоронний комітет, законопроект 6288, який захищає лікарів при виконанні своїх службових обов'язків, прошу вас його розглянути.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ольго.

Будь ласка,  продовжуємо нашу Погоджувальну раду, наступне слово голові Комітету з питань інформатизації та зв'язку  Олександру Данченку.

Прошу, пане Олександре.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги, в першу чергу, хочу звернутися до головуючої і до спікера парламенту. Ми домовлялися на нараді у спікера Андрія Володимировича, що в четвер буде стояти також Закон про електронні комунікації (3549-1, 3549-3, 3549-4). Без розгляду цих законопроектів впровадження тендерів на 4G і доходи до бюджету в цьому році на рівні 5,6 мільярда гривень будуть неможливі, я прошу звернути вашу увагу. Тобто тендер 4G надходження і розвиток дуже важливі від цих законопроектів про електронні комунікації. Новий Закон про радіочастотний ресурс неможливо приймати без цих законів.

Тепер, по-друге, щодо бюджету. Я хочу звернути увагу, Степане Івановичу, ви як провідник цифрової економіки в Кабінеті Міністрів, але бюджет не є цифрової економіки, це знову фіскальний бюджет, це знову фіскалізація. Ви подивіться, оператори 13 мільярдів гривень сплатили минулого року, зараз готуються сплатити 6 мільярдів гривень, а Міністерство фінансів хоче ще раз на 11,2 відсотка обкласти рентну плату за частоти. Скоро вже рентна плата за частоти буде вище, ніж вони взагалі щось зможуть робити. Це просто нонсенс. Я хочу звернутися до вас, відкликати законопроект №  0421. Такого не може бути.

Тепер про цифрову економіку. Минулого року ми говорили про розвиток цифрової економіки. У бюджеті знову немає плану по електронній акцизній марці, це близько 4 мільярди гривень надходжень додаткових. У бюджеті немає прозорої центральної системи по лотереях, близько 5 мільярдів гривень додаткових надходжень. У бюджеті знову немає системи електронної протидії корупції, електронної протидії контрабанді по завезенню електронних пристроїв таких, як мобільні телефони, інші гаджети.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Це ще 1,5 мільярда гривень додаткових надходжень, тільки 3 проекти і 9 мільярдів гривень додаткових надходжень. Чим же ми тоді займаємося? А ми фіскалізуємо операторів зв'язку, це "корова", яка дає, небагато хто ще, доходи до бюджету.

Дякую. Прошу прийняти це до уваги і виконати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, Єгор Соболєв, Комітет з питань запобігання і протидії корупції.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я думаю, всі звернули увагу, які судді рекомендовані до Верховного Суду, там є люди, які не можуть пояснити своє майно, там є люди, які відправляли за ґрати майданівців, там  навіть є людина, яка підтвердила, що нинішній Генеральний прокурор був ув'язнений правильно. Що це означає для  країни? Це означає, що ще один шанс на створення хоча б одного нормального суду змарнований, ще одна рішуча реформа земітована, як раніше це сталося з  Національною поліцією, з урядом, з Генеральним штабом Збройних Сил України.

Я думаю, що в цих умовах залишається дуже небагато шансів нам виправити становище, країна не може далі рухатися без суду, бізнес не  може, люди не можуть, суспільство в цілому не може і не хоче далі  жити без суду. А ви знаєте, що  ми запропонували  спеціальний законопроект, щоб  утворити антикорупційний суд для топ-корупціонерів під наглядом за допомогою Європейського Союзу і Сполучених Штатів.

6 жовтня Венеціанська комісія  винесе свою рекомендацію, на прохання України вона дуже швидко оцінила цей законопроект, за що ми їй дуже вдячні. В мене велике прохання до керівництва парламенту, до лідерів фракцій, до всіх  колег керівників комітетів, це один з небагатьох шансів, спокійно повести Україну далі  цивілізованим шляхом, нам треба проголосувати за цей законопроект.

 Я думаю, ви звернули увагу, що громадяни почали самоорганізовуватися і  планують 17 жовтня прийти до нас вранці переконати ухвалити це рішення.  Я думаю дуже важливо, якби тут теж  прокинулося громадянство у присутній в залі обраних представників людей, і ми прийняли це рішення  цивілізоване і по-справжньому.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Зараз заступник голови Комітету  з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

 

СПІКАВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Доброго дня, шановні колеги! Закон був прийняти "Про  освіту" – дякую вам. Закон підписаний Президентом – дякуємо. Закон опублікований, він вступив у силу. Але ейфорія на цьому повинна закінчитись, бо розпочинається найбільш складний етап щодо імплементації цього закону.

Три важливі складові: організаційна складова, юридична складова і фінансова. Якщо ми як  Верховна Рада  не підставимо плече  профільному міністерству і Кабміну щодо імплементації цього закону, його буде доля така ж сама, як Закон "Про вищу освіту", тобто наполовину він буде виконуватися.

Що я маю увазі? Якщо 6506 – це законопроект, який поданий народними депутатами Марченком Олександром Олександровичем і Іриною Степанівною Луценко, не буде розглянутий і прийнятий, це означає, що технікуми і  коледжі, тобто передфахова вища освіта буде передана на місцевий бюджет. Це буде повне розбалансування, бо, наприклад, сильна територія може залишити слабкі технікуми, коледжі, а слабка територія фінансово може знищити потужні технікуми і коледжі, які обслуговують, наприклад, всю Україну. Так ми не можемо вирішувати питання.

Тому є пропозиція розглянути закон, прийняти рішення: до тих пір, поки профільне міністерство не розгляне роботу цієї інфраструктури, ми не  можемо розбалансувати цю  систему.

Тому дуже велике прохання: все-таки знайти можливість, я розумію, що зараз відбувається, що є голосування складні і так далі, але якщо ми цього з вами не зробимо, на жаль, вже, розпочинаючи із січня, технікуми, коледжі будуть передані на місцеві бюджет, і ми будемо мати великі проблеми. Молодь буде голосувати дуже просто – своїми ногами, вона буде їхати за кордон і те, що ми зараз вже відчуваємо проблеми із робітничими кадрами, з освіченими робітничими кадрами, ми будемо мати критичні наслідки.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, завершуйте.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Тому ще раз звертаюсь до всіх вас, я не думаю, що будуть якісь проблеми із голосуванням, поставити цей законопроект, тим більше, що на нараді у Андрія Володимировича це питання розглядалося і обіцяли, що у вівторок воно буде розглянуто.

Дякую вам.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.

Я дозволю собі короткий дуже коментар. Колеги, відносно закону, і поінформувати, от тут виникало питання щодо Болгарії. Під час зустрічі Президента з президентом Болгарії на полях сесії Генеральної асамблеї ООН якраз йшлося про законопроекти, я думаю, що тому ми маємо і підтримку Болгарії.

Також поінформувати, що  ми бачимо достатньо таку бурхливу реакцію Угорщини. Минулого тижня депутати Верховної Ради – достатньо велика наша делегація була в Будапешті на форумі, організованому Радою Європи відносно Стамбульської конвенції. І пропонували наші колеги зустрітися з депутатами парламенту Угорщини, щоб обговорити і питання закону, підписаного Президентом.

Так ось, на жаль, наші колеги відмовилися від такої зустрічі. Очевидно, сьогодні я би хотіла всіх нас закликати, щоб ми використовували всі міжнародні майданчики просто для роз'яснення позицій по прийнятому закону. Тим більше тут у нас є консолідована позиція, окрім однієї фракції, відносно важливості прийнятого закону.

Дякую.

І будь ласка, слово секретарю Комітету з питань євроінтеграції Олені Сотник.

 

СОТНИК О.С. Дякую, пані головуюча.

Вже сьогодні згадувалося, що 1 жовтня у нас почали в повній мірі діяти автономні преференції для українських товарів в торгівлі з  Європейським Союзом. Я за це хочу подякувати, в першу чергу, парламенту, тому що без активної участі  парламенту і голосування за звернення до Європейського парламенту, для прийняття цього рішення ми б, напевне, не  отримали його так оперативно.

В той же час нагадую, що 1 вересня також почала діяти в повні мірі, всі завершилися юридичні моменти ратифікації Угоди про асоціацію. Це означає, що Україна в повній мірі тепер має відповідати і звітуватися  за стан імплементації Угоди про асоціацію.

Наразі ми маємо дуже серйозну проблему, про це вже наголошувала віце-прем'єр-міністр з європейської інтеграції Іванна Клімпуш-Цинцадзе. На сьогодні Комітет  з європейської інтеграції не має всіх тих необхідних інструментів і механізмів для того, щоб реалізовувати відповідно завдання по імплементації Угоди.

У зв'язку з цим я  звертаюся зараз принагідно до всіх голів фракцій, я звертаюся до Голови парламенту, і наш комітет напрацював відповідні пропозиції змін до законодавства, щоб імплементувати системний механізм – він стосується не тільки комітету, він стосується і державних органів влади – механізм наближення України  і гармонізація українського законодавства  до законодавства ЄС і виконання всіх наших зобов'язань згідно Угоди про асоціацію. Якщо ми хочемо, щоб це стало реальністю, я прошу якомога скоріше від імені комітету провести закриту нараду або відкриту нараду (немає значення) з головами комітетів і з головами фракцій. Давайте узгодимо питання якнайшвидшого прийняття цього законодавства для того, щоб реальністю стала європейська інтеграція в країні.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Павелко Андрій Васильович.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, з питань компетенції Комітету з питань бюджету належить зазначити, що передбачено в проекті тижневого розкладу пленарних засідань законопроект щодо змін до Бюджетного кодексу, комітетом підготовлено до розгляду і відповідні висновки подано до Верховної Ради.

Щодо проекту Державного бюджету на 2018 рік слід звернути увагу, що, відповідно до спеціальних регламентних вимог, народні депутати і комітети мали можливість до 1 жовтня подавати Комітету з питань бюджету свої пропозиції до законопроекту 7000. На даний час у комітеті опрацьовується цей документ та подані до нього пропозиції з метою належної його підготовки до розгляду Верховною Радою у першому читанні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги. Враховуючи те, що на цей пленарний тиждень у розкладі засідань Верховної Ради планується розглянути важливе для країни питання, прошу провести аграрний день 19 жовтня і включити до порядку денного в цей день наступні законопроекти єдиним блоком, це законопроекти євроінтеграційні: 5448, 2845, 2845-1, 6049, 6049-1 і 6673. Сподіваюсь, що запропоновані комітетом законопроекти вдасться розглянути і проголосувати в сесійній залі.

І від комітету, ще від наших народних депутатів, треба, ми вважаємо, терміново ухвалити порядок денний сесії. І підтримуємо те, що на цьому тижні треба проголосувати пенсійну реформу.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І зараз уряд, представник уряду Степан Кубів дасть відповіді на питання, які звучали від готів комітетів.

Будь ласка, Степане Івановичу.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні керівники, дуже дякую вам за можливість. Перше, що я хочу сказати, підтримую позицію щодо промислового розвитку, і зібрати всі законопроекти і розглянути. Це дуже важливо, про що говорив пан Галасюк.

Друге, по стратегії державних банків. Це питання і актуальне, і проводилось дві виробничі наради. Я думаю, що ми з паном головою комітету, або в цілому з Комітетом фінансів, банківської діяльності можемо разом провести консультації.

Третя позиція. Реєстрація законодавства по нових податках. Я маю на увазі про податок на виведення капіталу в заміну ПДВ, про що говорила пані Южаніна. Це абсолютно актуальне питання. Я переговорю з Міністерством фінансів і дам чітку відповідь.

І питання по заборгованості лікарям, яке стояло. Хочу доповісти і голові комітету, і взагалі парламенту. Мною було проведено за дорученням Прем'єр-міністра дві наради, де проведена чітка консультація з регіонами, де було вияснено питання, чому не виплачена зарплата, тому що не були проведені відповідні дії, які говорили на місцях органи влади у січні минулого року. Разом з тим, питання вирішено, збалансовано і заборгованість буде виплачена абсолютно згідно графіку.

І останнє питання, яке виникало щодо питань по сільському господарству. Хочу сказати, що ми в контакті з комітетом. Певні питання, хочу проінформувати всіх депутатів, що завдяки комітету і уряду, Міністерству АПК було проведено дві великі наради щодо рейдерства, яке властиве в даний період. І відповідно дана позиція є на постійному контролі спільно з урядом.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І зараз у нас присутні три народних депутати.

Будь ласка, Дерев'янко, одна хвилина.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую. Юрій Дерев'янко, "Рух нових сил".

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ми тут багато сьогодні говорили про реформи, про те, що треба завершити судову реформу, яка насправді спрямована на те, щоб облегшити доступ людей до правосуддя або для того, щоб правосуддя було більш справедливим, або щоб менше було корупціонерів. А спрямовано, в першу чергу на те, щоб більший контроль Президента за незалежною судовою гілкою влади був встановлений.

Тому, шановний Андрію Володимировичу, я прошу вас включити три ключових закони до порядку денного, які будуть підтримані 17 жовтня нашими громадянами України, які прийдуть під Верховну Раду, це законопроект 1068-2 – про вибори народних депутатів, який передбачає відкриті партійні списки і пропорційну систему; це законопроект про антикорупційні суди (6011); і законопроект 6773 – про внесення змін до Конституції  про скасування депутатської недоторканності. Я прошу вас до 17 жовтня ці законопроекти розглянути і це буде…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Чумак Віктор Васильович.

 

ЧУМАК В.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Я хотів би нагадати всім нашим колегам, що, в принципі, політична відповідальність є, в першу чергу, виконання обов'язків, які взяли на себе. Я хочу підтримати депутата Дерев'янка у тому, що у нас є борг перед громадянами, який записаний ще в Коаліційній угоді, а саме: це проведення широкої або глибокої політичної реформи. І першим кроком цієї політичної реформи є зміна виборчого законодавства, про яку обіцяли і коаліція депутатських фракцій, і Президент Петро Порошенко.

Більше того, я хочу нагадати, що закони зміни до виборчого законодавства 1068, 1068-1, 1068-2 розглянуті Комітетом правової політики і включені в порядок денний. Більше того, чотири фракції парламенту, а саме: фракція "Батьківщина", "Самопоміч", Радикальної партії і "Опозиційного блоку" готові, за словами їх керівників, розглядати ці закони щодо виборчого законодавства. Андрію Володимировичу, все залежить від вас. Ви повинні включити в порядок денний і проголосувати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Барна Олег Степанович. Це заключний виступ.

 

БАРНА О.С. Доброго дня. Розглядаючи ту ситуацію, яка сталася в Калинівці,  ми повинні всі осмислити, наскільки крихкий мир і спокій в центральній Україні. І поряд з тим, розуміючи це, ми повинні, як ніколи, всі об'єднатися заради не тільки захисту нашого суверенітету, а заради захисту нашої державності і незалежності в цілому, захисту нашого народу, який може потерпати від умисних дій ворога далеко від лінії фронту. І тому, як ніколи зараз, у питаннях обороноздатності нам не потрібно зараз шукати винних і інших, а, в першу чергу, звернути увагу на забезпечення належне військових. Тому що, коли ми звинувачуємо зараз керівників Генерального штабу, то давайте осмислити, хто повинен кого повинні були звинувачувати в Америці під час терактів у вересні 2001 року.

Поряд з тим, я хочу звернути увагу тих, хто підписував Коаліційну угоду, керівників фракцій.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БАРНА О.С. Я мажоритарник, і об'їжджаючи свій округ, я чітко заявляв з самого початку і заявляю зараз: народ вимагає мажоритарної системи виборів, не партійних відкритих-закритих, а тільки мажоритарної. Народ хоче бачити, кого вибирати, кого питати, а кого гнати в шию.

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, перед нами дуже важкий буде пленарний тиждень, і я хотів би ще раз наголосити, щоб переглянули порядок денний сесії. Пане Сергію, законопроект, який ви називали, буде включений в порядок денний. І тому я хотів би, щоб ми після судової реформи змогли підтримати порядок денний сесії. І я дуже розраховую на розуміння усіх. Ми працюємо, йдучи на зустріч і фракціям, і комітетам. Остаточно документ буде представлений завтра і, я сподіваюся, ми завтра після судової реформи зможемо його прийняти і, сподіваюсь, завтра ми зможемо прийняти і пенсійну реформу.

Тому вдалого пленарного тижня, до завтра, о 10-й ранку побачимось в залі пленарних засідань.

Дякую. До побачення.