Погоджувальна рада

Опубліковано 04. 09. 2017

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

4 вересня 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго дня, шановні колеги! Прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Можемо розпочинати? Отже, перш за все, вітаю всіх з початком наших пленарних засідань. Також хочу привітати з тим, що 1 вересня запрацювала Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Вважаю, це дуже важливий крок для України і для європейської інтеграції нашої держави.

І я хотів би перед тим, як перейти до порядку денного цього тижня, який був сформований за пропозиціями і комітетів, і обговорений в четвер на Погоджувальній раді, сказати загальну логіку, яку я буду пропонувати на цю осінь, для того, щоб ми могли більш логічно формувати кожен пленарний тиждень нашої роботи.

Отже, на моє глибоке переконання, я про це вже говорив, ця осінь має пройти під знаком реформ. Минулої весни ми напрацювали базу для багатьох важливих і фундаментальних реформ. І ми маємо шанс, і я впевнений, ми маємо відповідальність, щоб кожну з тих реформ ми змогли розглянути в залі. Серед найголовніших я б назвав: реформу освіти, реформу медицини, судову реформу, завершення судової реформи, пенсійну реформу і реформу парламенту. Цих 5 реформ я назвав би пріоритетними на цю осінь, на розгляд на порядку денному сесії. Більше того, я переконаний, що кожна з тих реформ потребує дуже детального, фундаментального і глибокого розгляду. Кожна з них несе важливі зміни у свою сферу. І за кожною з тих реформ стоять долі людей. І тому я вважаю, що кожну із запропонованих реформ парламент має розглядати за повною процедурою, розглядаючи усі правки і відповідно приймаючи рішення після повного, системного і професійного розгляду. Звичайно, такий підхід зумовить більш тривалий розгляд кожного з тих законопроектів.

Для прикладу, я вам скажу, що реформа медична має 893 правки, реформа освітня має 1700 правок, з них 600 відхилених. Зміни до кодексів, завершення реформи судової має майже 5 тисяч правок. І те, що ми маємо на сьогодні рішення комітету, пенсійна реформа має 2100 правок. Тобто зрозуміло, що кожен з тих законопроектів і кожна з тих реформ може забирати день або навіть кілька днів для повноцінного розгляду всіх правок.

І тому я хотів би, якщо ця логіка приймається усіма фракціями і комітетами, а я переконаний, що тут у нас суперечок не буде, щоб ми налаштувались на дуже ґрунтовну роботу по кожній з тих реформ. Я вже це говорив, і пропоную, щоб ми розпочали розгляд з освітньої реформи. Освітня реформа, як я вже  наголошував, має велику кількість правок, але разом з тим я вірю і сподіваюся, що ми протягом першого дня зможемо її розглянути і прийняти рішення.

Яку наступну реформу ставити на розгляд, ми повинні спільно обговорити. Є різні пропозиції. Є пропозиція, щоб ми в четвер розпочали з медичної реформи. Є пропозиція, щоб ми розпочали з судової реформи, з кодексів, оскільки там є значна кількість правок, і вони обговорені. Але я сподіваюся, що ми  зможемо це рішення прийняти в результаті обговорення, і я, власне, тут розраховую на позицію та думки і голів фракцій, і голів комітетів. Але думаю, що найближчих два-три тижні ми повинні пройти кожну з тих запропонованих реформ і прийняти по них рішення.

Також на порядку денному осені дуже важливі будуть кадрові питання, які лишилися в нас ще з весни минулого року. Поміж них і Рахункова палата,  і Уповноважений з прав людини, і склад ЦВК. І теж, я впевнений, це має бути серед прерогатив на цю осінь, на цей пленарний період. І також переконаний, що ми повинні сконсолідуватися навколо цих питань.

Отака загальна логіка і пропозиція роботи на осінь головних важелів. Звичайно, поміж них можна назвати десятки інших законопроектів. Звичайно, поміж них ми з головами комітетів сформуємо тематичні дні і будемо розглядати і ці завдання, які в кожному комітеті накопичились, і які є на порядку денному. Але, щоб бачити загальну структуру і загальний підхід, я пропоную логіку, про яку я говорив, і хотів би, щоб ми з цього приводу змогли поділитися думками.

Отже, колеги, переконаний, всі готові до активної  ефективної роботи. І прошу вас обговорити порядок денний і цього тижня, і поділитися думками стосовно логіки на осінь.

До слова запрошую голову фракції "Блоку Петра Порошенка" Артура Герасимова. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Перш за все хочу привітати всіх з початком роботи сьомої сесії Верховної Ради.

Ми незворотньо стали на шлях реформування країни. Нам вдалося зупинити ворога, відновити українську армію і оборонну промисловість.  Завдяки зусиллям Президента України, парламенту, наших дипломатів нам  вдалося створити потужну міжнародну коаліцію на підтримку України. Яскраве підтвердження цього ми отримали 24 серпня, коли на День нашої незалежності у військовому параді разом з героїчною українською армією Хрещатиком крокували наші військові партнери. А чули б ви, з якою гордістю за країну висловлювалися люди на виставці військової техніки в центрі Києва.

Ми стабілізували макроекономічну ситуацію в країні, що підтверджується і провідними міжнародними рейтингами, підняли заробітні плати вчителям, лікарям. Ми отримали безвіз, яким вже скористалися сотні тисяч наших громадян. Запрацювала в повному обсязі Угода про асоціацію з Європейським Союзом, що було однією з головних вимог  Майдану. Зроблено дуже багато.

Я хочу подякувати українському народу, Президенту, парламенту, уряду, кожному з вас за це. Але сьогодні ключове  завдання парламенту –  тримати високий темп реформ. Я звертаюся до лідерів всіх парламентських фракцій і груп, до присутніх тут керівників комітетів,  до кожного народного депутата: зупинка чи уповільнення реформ  є не меншою загрозою, ніж військова агресія. Жодна фракція,  жоден  народний депутат не має права перебувати в опозиції до України, бо всі ми несемо велику відповідальність перед українським народом. І саме про цю відповідальність кожен з нас має пам’ятати під час голосувань за реформи.

Пріоритети  сьомої сесії очевидні: ключова  запорука успішного майбутнього будь-якої держави – це освічена нація. Тому фракція Партії "Блок Петра Порошенка" буде повністю підтримувати прийняття в цілому вже на першому тижні  базового закону про реформу освіти. Чи маємо всі ми об'єднатися навколо рішення, яке підвищить якість освіти наших дітей? Так, бо це відповідально. 

Чи є у держави майбутнє без справедливого суду? Відповідь очевидна: ефективна боротьба з корупцією, залучення в країну інвестицій неможливі без чесної, прозорої судової системи. Тому наша фракція вимагає вже з першого  пленарного тижня приступити до розгляду законопроектів судової реформи: 5425, 6232, 6233. Це дозволить нам нанести ще один болючий удар по сталій корумпованій судовій системі, що була міцно зцементована за часів Януковича. Всі ми маємо об'єднатися навколо рішення, яке дасть справедливий суд кожному українцю, бо це відповідально.

Невідкладного впровадження потребує пенсійна реформа, яка дозволить підвищити пенсії мільйонам українців. При цьому буде запроваджено справедливе та гідне нарахування пенсій, скасовано податок на працюючих пенсіонерів. Ми будемо повністю підтримувати цю надважливу реформу. Окрім підвищення пенсій, ми звертаємося до уряду відносно подальшого підвищення мінімальної заробітної плати до рівня 4 тисячі гривень.

Також ми стоїмо за крок до реалізації медичної реформи, яка за важливістю є однією з ключових для майбутнього держави. Тому слід найближчим часом доопрацювати і схвалити відповідні законопроекти для запуску сучасної системи охорони здоров'я, з особливою увагою на сільській медицині. Я розумію, що йдуть дебати, але реформу треба проводити.

Також наша фракція, системно підтримуючи малий та середній бізнес та українського фермера, вимагає вже найближчим часом включити в порядок денний тематичні блоки з законів, присвячених цим питанням.

І окремо хочу наголосити, що кожного дня кожна фракція, кожен парламентар, всі ми маємо робити все від нас залежне для підтримки обороноздатності нашої держави.

Що стосується кадрових питань. Я повністю підтримую Голову Верховної Ради Андрія Парубія в тому, що їх накопичилося багато, ми маємо їх вирішувати. Нагадаю, що ще додалося і обрання суддів Конституційного Суду.

Також ми пропонуємо включити до проекту розкладу на перший тиждень законопроект номер 6659 (щодо деяких питань спорудження Меморіально-музейного комплексу Героїв Небесної Сотні). Прийняття законопроекту є вкрай важливим для здійснення заходів із будівництва музею Революції Гідності.

І ще одне надважливе питання. Фракція Партії "Блок Петра Порошенка" звертається до уряду з вимогою якнайшвидше заснувати Міністерство у справах ветеранів, в якому мають працювати ветерани, яке має очолювати ветеран і яке значно підвищить якість турботи про долю ветеранів в нашій країні.

І, шановні колеги, ще один раз хотів би до вас звернутися, що ключовим принципом цієї сесії має стати відповідальність: відповідальність перед державою, відповідальність перед українським народом.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

До слова запрошую Бурбака Максима Юрійовича, голову фракції "Народний фронт". Будь ласка,  пане Максиме.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, шановний пане головуючий, шановні колеги! Перед тим, як перейти до обговорення порядку денного, хочу нагадати про настирливі чутки, які намагаються нав'язати українському  суспільству як реальність протягом останніх кількох місяців. Маю на увазі  чисельні розмови про реванш проросійських сил вже  цією осені: сценарій, який нібито  поверне Україну в  орбіту Росії, а кримінальна банда Януковича знову отримає тут васальні повноваження. Розповсюджують ці чутки ті  самі  "колишники", які організовували "тітушок" проти Майдану і розпалювали війну на Україні в 2014 році. Всі ці  самонавіювання  колишніх регіоналів  можуть викликати лише гумористичну  реакцію. Проте нагадуємо українським спецслужбам  про пряме завдання  виявляти  антиукраїнські плани і  зупиняти дії, які можуть  координуватися  з Росії, особливо на фоні масштабних військових навчань російської армії  "Захід - 2017" на території Білорусі, неподалік  кордонів України, які відбудуться у вересні цього року. Варто нагадати всім заяви представників НАТО, зокрема  командуючого сухопутними військами НАТО у Європі Бена Ходжеса, який переконаний у штучно заниженій кількості російських військових, що братимуть  участь у цих навчаннях. Тому це може свідчити  про приховану підготовку армії до втручань.

"Народний фронт" вважає, що  саме  в період з   14 по  20 вересня державні органи влади повинні продемонструвати ефективність і злагодженість для недопущення виникнення реальної небезпеки для країни. Також повинна бути особлива увага силових структур  щодо можливих провокацій  усередині країни.  

Тепер щодо  плану роботи в сесійній залі.  Наш пріоритет – освітня реформа. Міністр освіти Лілія Гриневич є представником нашої політичної команди. Ми повністю підтримуємо розпочату безпрецедентну і системну реформу, що відбувається за найкращими європейськими стандартами. Ця реформа – остаточний   розрив з радянською системою освіти, яка була спрямована на пригнічення особистості дитини і  зубріння мертвого багажу знань. Реформа Гриневич утверджує націю вільних, освічених, адаптованих до  нового часу  громадян.

Друге. Ми  наполягаємо на продовженні реформи щодо змін у  Міністерстві охорони здоров'я.  Очевидно, що немає жодної іншої сфери, від якої  наскільки б залежало життя і здоров'я кожної людини. Тому ми вважаємо, що, розпочавши реформу, треба  йти далі, не зупиняючись, водночас забезпечивши високий і достатній рівень медичного обслуговування громадян  на перехідний період. Вимагаємо від Міністерства охорони здоров'я показати, як реально буде працювати система на всіх рівнях, показати законодавчі і підзаконні акти, які регулюють цю надважливу сферу життя. МОЗ має провести необхідну інформаційну роботу, щоб зняти панічні острахи.

Третє. Осінь, бюджет, фінанси, опалювальний сезон. Все як завжди і кожного разу по-новому. Проте позиція "Народного фронту" залишається незмінною щодо пріоритетності фінансування нацбезпеки і охорони нашої держави, на рівні не менше 5 відсотків від валового внутрішнього продукту, як було започатковано урядом Яценюка. Це перше. Соціальної підтримки найбільше незахищених громадян – два. Продовження програми енергоефективності – три. Створення робочих місць через доступні кредити для малого та середнього бізнесу – чотири.

До цього пункту ми пропонуємо віднести окрему державну позицію щодо підтримки стартапів. "Народний фронт" вважає, що підтримка стартапів може народити новий, якісно результативніший економічний пласт бізнесу, що стане локомотивом швидкого  економічного зростання.

П'яте. Ми наполягаємо на продовженні будівництва доріг. Команда "Народного фронту" висловлює задоволення в зв'язку із тим, що зараз продовжує працювати успішний експеримент, який запропонований два роки тому прем'єром Арсенієм Яценюком. Успіх сьогоднішнього масштабного будівництва доріг був закладений саме тоді, коли Арсеній Яценюк ухвалив рішення про початок експерименту на митниці, який дозволяв завдяки боротьбі з контрабандними потоками отримати додаткові надходження, що мали пряме призначення - на будівництво доріг в областях нашої держави. Цей експеримент має бути повністю підтриманий і продовжений в наступному році. І його мета – це швидке відновлення  покриття транспортних шляхів у кожному населеному пункті, біля кожного домогосподарства. Маленький, але показовий приклад: Чернівецька область  за два роки дії цього експерименту залучила в обласний бюджет на будівництво, відновлення доріг понад півмільярда гривень, такого не було ніколи.

Наступне, реформа парламенту. Нарешті ми повинні розпочати  реформу своєї діяльності і  впровадити рекомендації місії Пета Кокса. Нагадую всім, наступного тижня буде  черговий візит місії Пета Кокса, і хочу подивитися,  як наші колеги будуть дивитися в очі наших партнерів.

Окремо хочу наголосити на геостратегічному завданні. Після отримання безвізового режиму з ЄС наступна мета України – членство в ЄС і НАТО. Ми вважаємо, що цей курс має бути об'єднавчим і безальтернативним для українських демократичних, патріотичних сил. Проте цей курс вимагає не ліричних слів, а чіткої роботи - покрокової, продуманої, зрозумілої для нашого суспільства і закордонних партнерів. На нашу думку, Верховна Рада повинна ухвалити закон, в якому буде чітко зафіксовано...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. …порядок вступу в ЄС та НАТО. З огляду на це, ми вимагаємо від уряду розробити план вступу, що має лягти в основу такого законодавчого акту.

І на завершення. Колеги, соратники і опоненти, до виборів залишилося не так багато часу. В нашому парламенті є політичні кадри, які з початку 2014 року, коли нова Рада вже почала працювати, одразу ж працювали на її переобрання. Так трудились язиками на ефірах, що навіть до залу не ходили голосувати. Так ось, можу заспокоїти всіх: позачергових виборів не буде. Люди від нас чекають важливих реформ…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Березюк Олег Романович, "Об’єднання "Самопоміч", голова фракції.  Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановні пані і панове, колеги! Якщо в країні є опозиція до країни і людей, то це не опозиція,  це вороги. Опозиція до влади, або недолугої влади – це ознака демократії, і вона завжди повинна бути. Коли члени Кабінету Міністрів і Прем’єр-міністр говорять про те, що українці забагато їдять, або не всім українцям потрібна вища освіта, люди кожного разу відчувають, що ця влада є відірвана від реальності людського життя в країні. І це викликає в людей не що інше, як лють, не що інше, як розчарування і апатію. Поки гламурний Кабінет Міністрів собі щось робить, 30 відсотків населення України сьогодні на заробітках, з них 40-60 відсотків сіл порожні, тому що також на заробітках. В селах лишилися старші люди, які виховують своїх неповнолітніх онуків.

Чому це відбувається? Тому що люди не відчувають того, що в державі створюються умови, де кожна людина має сама собі вибрати що їсти, або кожна людина сама вибирає свій шлях в освіті.

Що стосується освіти. Беззастережно, ми будемо розглядати цей законопроект, але чи сьогодні влада виконує свої повноваження? Коли перші люди держави на літаках роз'їжджають і відкривають поодинокі школи, більшість шкіл, в селах зокрема, не профінансований поточний ремонт, не профінансовані до сьогоднішнього дня закупівлі на паливо на зиму. В одному з районів з п'ятнадцяти шкільних автобусів працює три. Яка користь від освіти, коли не забезпечені базові її потреби? Все тримається на плечах батьків і вчителів, і місцевого самоврядування в тому числі, на яке перекинули невластиві функції без забезпечення фінансами.

Медицина. Коли парламент і уряд "телиться" з прийняттям медичної реформи, яка дуже потрібна, лікарі її чекають і пацієнти також. Сьогодні те, що вже реформовано, не працює, тому що держава далі не виконує своїх фінансових зобов'язань. На високогірний район працює дві "швидких". Крім того, в одної з них не працює передній кардан, нікуди вона не заїде, і порвані колеса. Більше цього, всі фельдшери отримали повістки на військкомат. Хто буде працювати? Доїзд 2-3 години. Про які реформи ми говоримо, коли не виконуємо елементарних функціональних обов'язків уряду і держави?

Люди зрозуміли, що ніякої пенсійної реформи не буде. Люди зрозуміли, що те, що піднімають пенсії, це обов'язок уряду. І те, що відміняють 15 відсотків оподаткування, це також обов'язок уряду. А пенсію називають так, дуже жартівливо і саркастично: "Хочеш помогти державі, помри до пенсії". Ось суть пенсійної реформи, яка сьогодні пропонується урядом.

Дефіцит Пенсійного фонду хоче бути покритий за рахунок самих людей. А може уряду і владі пора зайнятися Законом про контрольовані іноземні інвестиції? А може зайнятися все-таки трансферним ціноутворенням, яке нарешті має запрацювати? А може справді митницю, треба вже зайнятися нею? І там лежить покриття дефіциту бюджету, а не в кишенях людей і підняття ЄСВ. Це просто фізично не чесно і викликає лють у людей.

Свідомо чи не свідомо складаються обставини деморалізації української армії. Не треба захоплюватися зброєю, її сучасністю в центрі Києва. Треба захоплюватися українською зброєю на передовій. На сьогоднішній день солдат, на превеликий жаль, є занедбаний українською державою. Розігнані волонтерські організації, які допомагали армії, сьогодні знову солдати звертаються за елементарними речами. На передовій немає сучасної зброї, на передовій немає санітарних машин для того, щоб вивозити поранених. І це не є зовсім правильно.

Що для цього треба зробити? Для цього треба прийняти Закон про нацбезпеку, де чітко зазначити вертикаль відповідальності. Не приймається і не хочуть його приймати. Закон про цивільний контроль за оборонними витратами, та виокремлення в окрему статтю бюджет оборони для того, щоб знати постатейно, що там є, а не гамузом, як це робиться, а потім не відомо, де зникає.

І, без сумніву, Оборонпром, який протягом трьох…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …не поставив країні.

Для цього, щоб НАБУ мало відповідальність і закінчувало свої справи якісними покараннями в суді і визначенням вироків, країні потрібен антикорупційний суд, який хочуть зробити також якоюсь там палатою. Палати треба робити в лікарнях, а не в судах. Тому, антикорупційний суд, це закон, який сьогодні чи не найголовніший в державі.

Дякую вам за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Голова фракції "Батьківщина" Тимошенко Юлія Володимирівна. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня всім. Насправді те, що ми зараз почули від керівників фракцій більшості, це те, що в країні все іде правильно, що реформи відбуваються. І навіть, якщо включиш телевізор або утюг, або кавомолку, кавоварку, - з усього говорять про те, що влада звітує, що 144 реформи проведено.

Так от, критерієм ефективності реформ є не їх кількість і є не їх голосні оголошення, цих реформ, а тільки одне: це щастя кожної людини, це покращання життя кожної людини, це заможність кожної родини - от, що є критерієм. І для нас важливо вступ і в Європейський Союз, і в НАТО. Але стратегією є нормальне життя людини, щастя і успішність.

І тому я хотіла би зараз чітко сказати, що всі канали телебачення сьогодні, на жаль, взяті "на гачок" Президентом України, і ви звідти не почуєте жодного чесного слова, жодної правди. І треба подивитися, як оцінюють ефективність цих реформ наші друзі за кордоном, міжнародні організації, і це буде правдою.

Наприклад, як оцінює Організація Об'єднаних Націй реформи, які відбулися в Україні за останні 3 роки. Звіт Організації Об'єднаних Націй говорить про те, що близько 60 відсотків українців після "славних" трьохрічних реформ знаходяться за межею бідності. Це означає, що 60 відсотків людей собі не можуть дозволити нічого, і вони глибоко нещасні. А друге, на що треба звертати увагу, Організація Об'єднаних Націй сказала, що за останні роки на 31,9 відсотки впав валовий національний продукт держави в розрахунку на одну людину. І це не брехлива статистика України, а це реальна оцінка Організації Об'єднаних Націй. Що це означає? Це означає, що це найбільш трагічний рівень падіння валового національного продукту серед всіх країн за останні 3 роки – це Україна. І тягне за собою ця аналітика і висновок про тотальне безпрецедентне знищення середнього класу нашої держави.

Але це ще не все. Тому що є ще і спеціальний звіт глобальної конкуренції держав від Світового економічного форуму в Давосі. Так от уявіть собі: рівень надійності банків і кредитної системи в Україні, ми на 138-у місці зі 138-и держав, на останньому. Тобто всі країни Африки, розвинуті, нерозвинуті країни, всі попереду нас, ми на останньому місці. От підсумок банківської реформи. Ефективність антимонопольної політики - на передостанньому місці із 138-и країн. Це означає, що монополії просто пожирають нашу державу. І далі вони вже перетворилися в такі корупційно-монопольні спайки разом з владою, які нищать кожну клітину нашого економічного життя.

Але і це не все. Наприклад, є рівень річної інфляції у відсотках, і це теж те, що проаналізував Економічний форум в Давосі по відношенню до 137-и країн світу. Так от, Україна із 137-и країн на 136-у місці, а за нами лише Венесуела, у якої зруйновано практично все. От результати цих реформ.

Але і це не підсумок, про який я хотіла сказати. Тому що, насправді, у нас захист прав власності в державі, з 138-и країн ми на 131-у місці. І Україна сьогодні є лідером в Європі по дитячій смертності і смертності породіль. Це безпрецедентні речі, ніколи такого в житті в Україні не було.

І останнє, про що я хотіла би сказати. Організація Об'єднаних Націй для всіх  країн світу міряє рівень щастя в кожній державі. Так от, що цікаво, що рівень щастя в Україні, практично ми входимо в десятку останніх країн світу. І що цікаво, що ми поряд з Ботсваною, Центральноафриканською Республікою і Венесуелою. От результат цих реформ. Такої трагедії Україна не переживала ніколи.

Система правосуддя. Подивіться, те, що оцінили міжнародні рейтинги, на дев'ять позицій Україна знизилася…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Тридцять секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …після прийняття цих реформ. От підсумок. І це так нас бачить світ.

І ще, ми знаходимося серед останніх країн, що за  іміджем країни, що за  інвестиційним кліматом. Результати, підсумок очевидний. І сьогодні питання: що робити з цим?  Люди, українці, українська нація в тупику, тому що вони не можуть підняти народні рухи протесту, тому що усвідомлюють свою відповідальність за спокій в державі, тому що…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую. Дякую, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я прошу вас, пане спікере, будьте ініціатором того, щоб зібрати Президента, Прем'єра, голів фракцій, керівників позапарламентських  демократичних партій і негайно переглянути стратегію розвитку. Ми  рухаємося до самознищення, українська нація. Українську націю треба рятувати.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Співголова депутатської фракції  "Опозиційний блок"  Бойко  Юрій Анатолійович,  будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікере, шановні присутні! Перед початком нової сесії, я вважаю, у нас перед  парламентом є два ключових завдання і два ключових питання для вирішення.

Перше – це  завершення військового конфлікту, досягнення миру на сході країни і відновлення територіальної цілісності  нашої держави.

Немає військового сценарію повернення території,  людей, це признають всі. Сценарій політичний, дипломатичний. А відповідним чином парламент повинен приймати участь і мати свою політичну ініціативу в тому, щоб досягти кінцевого результату відновлення країни.

Наша фракція підтримала публічно підписання мінських ініціатив, і вважає, що це було абсолютно правильно, тому що на той час  підписання Мінського протоколу зупинило масові трагедії і активну фазу військового конфлікту і привело до того,  що врятувало багато людських життів. Сьогодні ми бачимо, що мінський процес зайшов в кут і потрібен новий план відновлення територіальної цілісності. І вважаємо,  що якщо  на зовнішньому рівні проводяться інтенсивні переговори між країнами-учасниками "нормандського формату", між представниками інших країн, то парламент не може стояти осторонь цього процесу, і наша фракція наполягає, щоб цей  план розроблявся  при участі парламенту України,  щоб  була єдність в цьому питанні, щоб досягти  результату.

Ми категорично проти, щоб парламент зосередився на прийнятті чергової декларації або  закону,   які, можливо, втілять політичні амбіції сил, які  його проводять, але  не будуть мати кінцевого результату для того, щоб відповісти на ключове питання, яке є у громадян  України: повернення територій і людей.

Друге принципове питання – це питання економічної кризи. За всіма показниками, які є в світі  по оцінці будь-якої економіки, починаючи від валового продукту на душу населення, макроекономічної стабільність, соціального розвитку, інших показників, наша країна знаходиться в економічній кризі. Тому ми вважаємо, що уряд повинен відзвітувати, і це позиція нашої фракції, за той час, який він пропрацював, показати, як вони працювали, а саме головне, представити програму виходу із кризи, яка дозволить вирішити питання руху країни вперед.

Вважаю, що якщо уряд цього не зробить, він повинен йти у відставку. Тому що сьогодні підміняти цільову антикризову програму намаганням створити якісь рухи під назвою реформи, це абсолютно не правильно. І всі розуміють, що реформи, навіть добрі, вони можуть працювати тільки тоді, коли працює економіка.

В нашому порядку денному з'явилася освітня реформа. Протиріччя дуже великі. Я вже не кажу по суті реформи, коли, якщо її прийняти, дитина буде завершувати школу в 19 років, а база освіти знижується і зменшується. В самому уряді спочатку декларували, що немає грошей на проведення реформи, – через два тижні вносять її в парламент. Всі повинні розуміти, що якщо не буде цільової програми виходу з кризи, то будь-які реформи, навіть добрі, вони приречені на забуття.

Хочу окремо сказати про позицію парламенту на наступну пленарну сесію. Кожен з депутатів, який заходить в зал, він повинен спитати себе: чому так сталося, що парламенту довіряє чотири відсотки населення, чому він став чемпіоном по рівню недовіри в країні, навіть обігнавши уряд, хоча до цього була інша ситуація. Вважаю, що якщо парламент буде далі своєю бездіяльністю дискредитувати громадян України, міжнародних партнерів, то  буде набагато чесніше просто саморозпуститися і вибрати новий парламент, який буде відповідати на ключові питання, які дійсно турбують людей, з якими вони кожен день стикаються, і давати чесну відповідь, як рухатись далі.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я лишень інформативно повідомлю, чому я вважаю, що реформи слід розглядати ґрунтовно. Що протягом останніх двох тижнів в переговорах було узгоджено, що по освітній реформі буде зроблений довший перехідний період, і це погоджено з Міністерством фінансів. Тобто довший період поетапного введення освітньої реформи, що фактично дає можливість забезпечити фінансування і проведення цієї реформи. Ця правка буде презентована залу, Верховній Раді України і я впевнений, що вона буде адаптована і вона  буде підтримана усіма народними депутатами.

І якщо ми будемо  менше самі в своїх публічних виступах говорити про те, який поганий парламент, ну, очевидно, тоді і довіра буде більша, і тоді і розуміння суспільством нашої роботи буде вищим.

Будь ласка, голова фракції Радикальної партії Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Шановні українці, вітаю! Шановні колеги, для команди Радикальної партії ключова реформа, щоб  українці мали роботу і зарплату – оце головне, на що спрямовуємо свої зусилля, і пропонуємо відповідні законопроекти.

Мої колеги вимагають план дій від уряду, не знаю, чи дочекаємося ми такого плану. Але команда Радикальної партії вже запропонувала тривалий час тому антикризовий план подолання економічної прірви, в якій є країна. Будь ласка, якщо не здатні самі написати – візьміть наш. Там по пунктах, покроково все зроблено. І ми були б вдячні Голові парламенту, якби на виконання цього плану до порядку денного включали законопроекти, які дають можливість реалізувати цю головну мету: щоб в українців була робота і зарплата.

 Що стосується зарплати, ми наполягаємо на тому, що треба далі підвищувати мінімальну зарплату. З 1 жовтня, є  відповідний законопроект, ми пропонуємо встановити мінімальну зарплату на рівні 5 тисяч гривень на місяць. Тому що ті копійчані зарплати, які сьогодні отримують мільйони людей, у підсумку не дадуть можливості отримувати  нормальну пенсію. Але водночас із підвищенням мінімальної зарплати, середніх зарплат по Україні ключове – це модернізація наших основних  фондів, відродження економіки, замість продажу сировини – продаж готової продукції, радикальна зміна грошово-кредитної політики, щоб наш бізнес... Учора малі підприємці святкували своє свято із сльозами на очах, на жаль, тому що 25-30 відсотків річних - кредити в банках. Який бізнес буде розвиватись? Ніякий. Тому ми пропонуємо об'єднатись всім нашим колегам і опонентам навколо реалізації антикризового плану Радикальної партії. І тоді, слухайте мене – і щастя вас не мине.

Тепер щодо медицини. Ми підтримуємо реформи, які дають людям можливість отримувати якісні і доступні медичні послуги. На жаль, та медична реформа, яка проводиться, вона протилежну мету переслідує. І приклад вам Остер на Чернігівщині. Перевели на фінансування місцевого бюджету Остерську міську лікарню, півроку лікарі, медичні працівники не отримують зарплату. І таких випадків маса по країні. Тобто це підтвердження того, що не можна переводити фінансування медицини на місцеві бюджети. Це має бути державна політика і державне фінансування. Так само, як і заклади професійно-технічної освіти, медична галузь, школи тощо. Державна політика і державне фінансування. Завдання місцевих бюджетів: ремонт каналізацій, доріг, дитячі садки тощо. Але виплати зарплати вчителям і лікарям – це завдання і обов'язок держави.

Що стосується так званої земельної реформи. Ну, влада ставить завдання одне – роздерибанити землю. Ми пропонуємо протилежне: щоб ця земля годувала українських селян, а не міжнародні транснаціональні корпорації-латифундії.

Тому ми звертаємося до парламенту підтримати, ініційовані командою Радикальної партії, зміни до Конституції до статті 41, щоб передбачити, що основою аграрного устрою України є фермерське господарство, для того, щоб вся державна політика спрямовувалась на підтримку фермерства. Наголошую, саме фермерства. Тому що із 3 мільярдів гривень, які передбачені в цьому році на компенсації сільгоспвиробникам, майже 60 відсотків олігархи косюки, бахматюки, які яхти потім собі по двісті мільйонів доларів купують. А фермер у селі ні копійки не отримує.

Тому ми пропонуємо спрямувати дотації безпосередньо на кожну родину, яка утримує корову, на кожного фермера, який утримує корову. І передбачити, дуже проста формула відновлення тваринництва, а значить і робочих місць на селі: на гектар орендованої землі – одна корова. Береш тисячу гектарів в оренду – постав тисячу голів скота, а іншого варіанту немає. А то представники олігархів тут лобіюють їхні інтереси в парламенті для того, щоб мільярди вибивати, а про фермерів українських, зрозуміло, ніхто не пам'ятає.

Ну, і про пенсії. Пенсійна реформа має переслідувати одну мету – підвищення, осучаснення і перерахунок пенсії. А не підвищення пенсійного віку і страхового стажу, як це пропонує влада. В результаті підвищення мінімальної зарплати, ми маємо перевиконання доходів бюджету Пенсійного фонду. Немає потреби тягнути далеко, давайте на цьому тижні приймемо рішення, перерахуємо пенсії для людей з великим трудовим стажем, щоб не було зрівнялівки, щоб люди отримали нормальну пенсію.

І ще два важливі питання, про які я хотів сказати. Реінтеграція Донбасу. Багато говорять про законопроект, ніхто його не бачив. Вважаю абсолютно неправильним, коли законопроект про реінтеграцію Донбасу робиться без парламенту, без широкого обговорення. Якщо під словами про реінтеграцію Донбасу нам знову хочуть "впарити" Мінські домовленості, ми цього не підтримаємо, і я переконаний, що суспільство теж цього не підтримає.

Ну, і ще одна надзвичайно важлива тема, про яку я хотів сказати. Більшість із вас щодня читають повідомлення про великі смертні випадки на дорогах, коли десятки людей щодня гинуть, і гинуть через…

 

ПАРУБІЙ А.В.    Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В.  …п'яних водіїв. Я пропоную парламенту невідкладно прийняти законопроект, яким передбачити: п'яний на дорозі – це вбивця, на все життя позбавляти прав і саджати мінімум на 10 років в тюрму, якщо п'яним вчинив ДТП і вчинив жертви. Я вважаю, це величезна проблема для країни, коли щодня гинуть десятки людей.

І останнє. Чим менше говоритимуть політики, тим вищий буде рівень щастя в Україні, особливо, коли чорнороті говорять. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Голова депутатської групи "Відродження" Хомутиннік Віталій Юрійович.

 

ХОМУТИННІК В.Ю.  Шановний пане Голово! Шановні колеги! Партія "Відродження" вітає всіх з початком нової сесії, від якої багато очікувань у суспільства, і також багато залякувань, що може бути прийнято парламентом протягом цієї сесії. Саме на цьому я хотів би побудувати свій виступ. І в першу чергу звернути увагу на те, що було уже сказано лідерами депутатських фракцій, що нам необхідно, врешті-решт, законодавчо врегулювати питання щодо реінтеграції Донбасу. Ми чули від Президента, що законопроект готується чи майже готовий, але досі не зареєстрований. Ми маємо проголосувати за такий законопроект. Це дало б людям розуміння, що влада має план щодо повернення тимчасово окупованих територій.

Наступний блок питань – це реформи, і про це також багато вже говорили. На наше переконання, тільки дві реформи мають шанси бути прийняті в парламенті – це, можливо, пенсійна реформа та судова реформа. Але це може відбуватися тільки при глибокому та системному відпрацюванні цих системних документів з парламентом, з відповідними комітетами та депутатськими фракціями. Поки що  ці реформи залишаються ще сирими.

Щодо медичної реформи, то ми вважаємо, що  уряд взагалі  має відкликати цей документ, щоб не лякати людей платними послугами та  не робити певну турбулентність у суспільстві.

Освітня реформа на сьогодні, те, що наша депутатська група ознайомилися з ініціативами, то вони зводяться тільки до технічних врегулювань тих чи інших питань. Для системних змін необхідні гроші. Ми бачимо, що уряд  фінансувати  цю  галузь не дуже  хоче.

Щодо земельної реформи,  то взагалі ми  не бачимо в цьому році ніяких перспектив, тому що всі ініціативи  повністю різноманітні.

Наступне питання – це те, що навіть ті ж самі  реформи вони мають впроваджуватися  певними міністрами, яких сьогодні немає. У нас більше року немає міністра охорони здоров'я, але якісь реформи там робляться і навіть проштовхуються у парламенті. Також немає міністра аграрної промисловості, але також йдуть розмови про певні реформи  в цьому важливому секторі.

Вже майже півроку, як написана заява про  відставку голови Національного  банку України, але досі парламент  не розглянув, і навіть не подали відповідні профільні комітети чи до сесійної зали це питання, що  надає нам підстави сумніватися у щирості такої відставки і навіть у зацікавленості приховування цього питання. Тому що у нас є інформація, що пані Гонтарева досі приїжджає в Національний банк і керує зі свого кабінету, так, як це було раніше. Тому це питання також треба  вирішити.

Наступне, ми чекаємо від уряду законопроекту про Державний бюджет на наступний рік, принаймні основних положень цього законопроекту. І очікуємо, щоб це було зроблено згідно із Бюджетним кодексом і враховані основні показники щодо соціально-економічного розвитку. В першу чергу необхідно врахувати соціальний рівень захищеності населення, підвищення заробітних плат та пенсій. Тому що за 3 роки національна валюта девальвувала в три рази, інфляція також підвищена, а заробітні плати та пенсії підвищені буквально на  відсотки.

Також наприкінці я хотів би звернути увагу на інше питання – це те, що відбувається навколо перевірок електронних декларацій. І, на наше переконання, ми маємо законодавчо врегулювати це питання, тому що виявляється так, що перевіряються зараз тільки ті фракції чи депутати різних рівнів, чи чиновники, які сьогодні є...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Тридцять секунд.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Є певна вибірковість в цьому питанні. Тому ми вважаємо, що механізм перевірок має бути прозорим і відповідні органи, які відповідають за антикорупційне законодавство, мають бути чітко сконцентровані. Якщо ми обрали НАБУ, НАЗК, то монопольні перевірки мають відбуватися саме від цих органів.

І буквально ще 10 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Вибачте, ми домовлялися, це неможливо. Тридцять секунд додається, щоб завершити і намагайтесь в той час увійти.

Пане Віталію,  я хотів би в дечому зреагувати. Я переконаний, що майже кожна з реформ, про яку ми говоримо, пройшла дуже ґрунтовне обговорення. Я вам скажу для прикладу, от завтра ми входимо в освітню реформу. І міністр Лілія Гриневич була, здається, на кожній фракції, а де не була, сьогодні, наскільки мені відомо, з "Самопоміччю" має відбутися зустріч. І на кожній фракції по годині-півтори вона презентувала логіку цієї реформи.

Я до чого хочу це сказати? Якщо є необхідність додаткової інформації, додаткової дискусії, ми можемо домовитись сьогодні тут, в цьому залі. Пане Степане, після Погоджувальної ради я готовий запросити Міністра освіти, щоб вона для тих депутатів, в яких виникають ще запитання, змогла подетально розповісти. Дайте той запит. Попередньо ми говорили, можливо, о 2-й годині. Ви мали розмову з пані Лілією?

 

СИРОЇД О.І. О 2-й годині.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Давайте я проговорю і скажу вам окремо.

Якщо є народні депутати, які не були на фракції під час обговорення,  ми готові запропонувати майданчик у Верховній Раді, щоб поставити ті питання, по яких можуть виникати дискусії. І я переконаний, освітня реформа є добре обґрунтована і  підготовлена, її треба приймати.

 

КУБІВ С.І. 2-а година.

 

ПАРУБІЙ А.В. 2-а година. Давайте тут, в цьому залі. Не публічно, з тих депутатів…

 

_______________. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Приймається, так? О 2-й годині.

Отже, народні депутати, зараз говорю не тільки до групи "Відродження", а й до всіх народних депутатів. В кого виникали додаткові питання, уточнення стосовно освітньої реформи, тут, в цьому залі, о 2-й годині Міністр освіти Лілія Гриневич зможе більш детально і дуже фахово відповісти на ці запитання. Бо я хотів би, щоб ми завтра на першій реформі змогли показати позитивний результат роботи парламенту. Дякую дуже вам.

Ярослав Москаленко, депутатська група "Воля народу". Будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні колеги, пане Голово! Хочу всіх привітати з початком сьомої сесії і почати свій виступ з інформації про те, що депутатська група "Воля народу" продовжує своє існування. І до середи, Андрію Володимировичу, я передам вам технічно заяви тих наших колег, які входять до складу нашої групи.

Що стосується самого порядку денного, депутатська група "Воля народу", Андрію Володимировичу, підтримує вашу ініціативу саме з того, що розпочати роботу сьомої сесії ми повинні з реформи освіти. Реформа назріла, в першому читанні ми її прийняли майже рік тому. Ми мали можливість цілий рік потужно працювати, працював комітет, працювали міністерства. Пройшло широке суспільне обговорення цієї реформи. І тому зараз на часі якраз питання це стоїть. Причому ця реформа, я вважаю, найбільше консолідує в парламенті різні політичні сили, чого ми точно не можемо сказати, наприклад, про форматування Кабінету Міністрів. А я хочу звернути вашу увагу на те, що ми стоїмо на порозі переформатування Кабінету Міністрів. Якщо говорити про освітню реформу, я, шановні колеги, не один раз говорив про позитивні відгуки саме освітян на адресу Міністра освіти Гриневич. І якщо ми хочемо, щоб ця реформа могла якісно закінчитися, то вважаю, що нам потрібно буде поборотися за те, щоб міністр Гриневич точно залишилась на своїй посаді.

Також на цій сесії одним із пріоритетних питань буде бюджетне питання. І якщо вже ми говоримо про якісне реформування освіти, то ми повинні попрацювати в частині бюджету, що стосується матеріально-технічного забезпечення саме освітніх закладів. Я підтримую свого колегу Олега Березюка, який розповідав нам… Я теж декілька прикладів хочу навести. Тому що депутатська група складається з депутатів-мажоритарників, і ми суттєво працюємо над тими суспільними викликами, які є, і вирішуємо їх, але виключно в своїх округах, а хотілося б більш системного підходу.

Я хочу навести приклад, Варшавська траса, всі її знають, 20 кілометрів від Києва, село Микуличі. Діти навчаються у воскресно-приходській школі. Наступного року їй буде 120 років. Школа складається з двох корпусів: один корпус з однієї сторони дороги, інший корпус з іншої сторони дороги. Один корпус – це воскресно-приходська школа, інший корпус – це приватний будинок тодішнього попа. Школа дерев'яна, туалети на вулиці, відсутність вентиляції. Матеріально-технічним забезпеченням в основному займаються батьки. Але в цьому ж селі вже при трьох президентах і семи урядах будується нова школа, яка до сьогоднішнього дня не має навіть даху. І це питання потрібно вирішувати. І це питання не тільки Київщини, я вважаю, це загальнодержавне питання. І навпаки, ми повинні докласти всіх зусиль і зробити там зразково-показову школу.

Є виклики з багатьох областей стосовно забезпечення автобусним парком і довозу дітей до шкіл. Є проблема з забезпеченням підручниками. В Києві знаєте, як знайшли вихід з цієї проблеми? Пропонують батькам купити електронні підручники. Електронний підручник, це 3 тисячі гривень. І ганьба тій державі, яка в 21 столітті має практику, коли батьки займаються матеріально-технічним забезпеченням шкіл. І це не тільки підручники, а й парти, вікна, дахи. Ну, цю ганебну практику потрібно закінчити, шановні колеги.

Ну, і нарешті. До заробітної плати самих педагогічних працівників. І я би сказав, до системи формування заробітної плати. Тому що відсутня мотивація молодих людей йти працювати викладачами в школи. Тому що нормальну зарплату вони будуть отримувати щонайменше через 30 років.

І, як практика показує, у нас сьогодні найменший прохідний бал у вузи.  А якщо взяти в більшості шкіл країни, то середній вік працівників сьогодні - 50 років. Над цим питанням теж дуже серйозно, шановні колеги, нам потрібно працювати.

І ще одне важливе питання в частині реформи, про яке ми забуваємо. На вихідних у нас є одразу три перемоги: перша перемога - Національної збірної з футболу; інша перемога - Еліни Світоліної на US Open, вона ввійшла до однієї шістнадцятої, і, якщо пощастить, найближчим часом стане першою ракеткою світу; і також перемога боксера Олександра Хижняка. Яка роль держави в розкритті талантів цих людей? Нульова! Тому що ми забуваємо про позашкільну освіту. Шановні колеги, це наше майбутнє. Таланти дітей…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. …і ні батьки, ні меценати, ні тренери, а в цьому ключова роль повинна бути держави.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І скажу, що ви слушно підняли питання бюджету. І без сумніву, що бюджетний процес буде одним з ключових прерогатив на цю осінь, на цю сесію. І ми з Прем'єр-міністром з цього приводу говорили. Що нам, з однієї сторони, надзвичайно важливо, щоб ми змогли пройти його по всім етапам, як це було минулої осені, ви пригадуєте? Коли було подано і в першому читанні, обговорено, в другому читанні. І водночас нам треба розуміти, що кожна із запропонованих реформ - і освітня, і пенсійна, і медична - потребують додаткових фінансів і відповідно коригування у бюджеті. І тому нам, я згоден з тим, треба буде провести окрему нараду з Прем'єр-міністром, щоб ми змогли проговорити поетапність і прийняття реформ, і відповідно бюджетного процесу. Я впевнений, в тому всі зацікавлені є, щоб цей процес був максимально прозорим і максимально узгодженим. І, власне, я думаю, що уряд тут буде в повній комунікації, Прем'єр-міністр, і ми зможемо таку нараду провести.

Зараз надаю слово Представнику Президента України у Верховній Раді Луценко Ірині Степанівні. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Доброго дня, шановні колеги. Планувала розпочати свій виступ з більш конструктивно наближеного до законопроектів, на яких наполягає Президент, але, вислухавши всіх колег, трохи зміню риторику і спробую, мабуть, фактами, аргументами і статистикою відповісти на всі ті проблеми, на все те, що говорили колеги.

Вітаю всіх з початком у повному обсязі вступу в дію Угоди про асоціацію. Це була одна із вимог Майдану. Це було початком і стартом Стратегії Президента "Україна – 2020", яка стане дорожньої картою для повернення України в Європу, в перспективі входження в шенгенську зону, а також в НАТО.

Хочу навести деякі статистичні дані, тому що мої колеги, мабуть, трошечки відстали в часі, і в них трохи відстала інформація. Але ті цифри, які приведу я, покажуть, що 3 роки нашої роботи в парламенті не пройшли даремно для країни.

Цифра перша. Нагадую, що після втечі Віктора Януковича на рахунках Держказначейства було лише 108 тисяч гривень. На сьогоднішній день Україна накопичила 61 мільярд 151 мільйон гривень на рахунках. Ці кошти частково і в серйозному обсязі очікують прийняття парламентом пенсійної реформи для перерахунку 11 мільйонам пенсіонерів, де буде покращено їхнє пенсійне забезпечення, про що говорив мій колега Олег Ляшко з Радикальної партії.

Наступна цифра, не нами придумана, міжнародне агентство МОЦ підняло рейтинг України до позитивного. І їхні слова: "Позитивний прогноз відображає імпульс реформ, якщо він збережеться, це ж може призвести до подальшого покращення іміджу України як  надійного партнера".

Наступне. За шість років Україна досягла найбільшого прогресу в Doing Business серед пострадянських країн ("Файненшл Таймс"). На початок 10-го року, починаючи з 10-го року і по сьогоднішній день, на 65 відсотків в умовних балах Україна піднялася в цьому рейтингу. З 14-го по 17-й рік Україна піднялася в рейтингу із 153-го місця на 80-е, обійшовши 73 країни. Тобто лібералізація законодавства українського дає можливість бізнесу відчути себе вільніше і почати працювати. Всього рейтинг Світового банку проводить обстеження бізнесу в 190 країнах.

Другий квартал поспіль в Україні зростає індекс споживчої довіри: з  52-х до 57-и пунктів. Топ-100 державних підприємств показали в 2016 році 26 мільярдів гривень чистого прибутку проти 53 мільярдів гривень збитку роком раніше. Це результати реформ і боротьби з корупцією.

Міжнародні резерви України зросли на 15 відсотків і станом на 1 серпня поточного року складають майже 18 мільярдів доларів. Упродовж з січня-липня поточного року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 102,8 мільярда гривень, що на 24 мільярда гривень більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.  Про це говорили наші колеги, Максим Бурбак. Це  і будівництво доріг, це і реконструкція шкіл, це і енергоефективність, і багато-багато інших питань.

Національний банк України перерахував до держбюджету п'ятий транш прибутку в 2016 році в розмірі 5 мільярдів.

Наступне. В 2015 році на дороги в Україні було витрачено 6 мільярдів, в 2016 році – 10 мільярдів, в 2017 році – до 20 мільярдів. На 2018 рік 30 мільярдів гривень буде перераховано, за допомогою того, що проголосували ми в парламенті, шановні колеги, всі разом, як опозиція, так і коаліція. 

Україна вдвічі збільшила виробництво "зеленої"  електроенергії.

За підсумками  першого півріччя 2017 року  в  Україні прийнято в експлуатацію  5 мільйонів квадратних метрів загальної площі житла. Це на 60 відсотків більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Шановні колеги, завдяки нашим зусиллям, прийняття бюджету, прийняття показників, міжнародна компанія помістила українську армію на  30-е місце серед найсильніших армій світу. Це завдяки нашим зусиллям: Президента, парламенту і уряду – ми відновили  армію, ми її вділи, ми її взули, ми дали їй…

 

ПАРУБІЙ А.В.    Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. З 1 серпня список ліків "Доступні ліки"  збільшився до 200 препаратів і багато-багато інших. 

Ми працюємо  з 2016 року  уже в зоні вільної торгівлі з Європейським Союзом. Показники агропродукції, яка поставляється в більш  ніж 45 країн, збільшилися від 20-и в 2015 році до 150 відсотків. Оце вам ті цифри, які сьогодні показує…

Я закликаю парламент продовжувати реформи.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. І, пані   Ірино, я знаю, що ви не встигли подати своїх пропозицій, ви дасте в письмовому вигляді, і ми обов’язково їх під час наради зможемо узгодити.

І від уряду - Степан Іванович Кубів, Перший віце-прем'єр-міністр  України. Будь ласка.  

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Андрію! Шановні народні депутати! Шановні керівники фракцій, голови комітетів! Ви знаєте, на закінчення, дійсно,  не так просто охопити все, але постараюся сказати так. Що сьогодні  ми маємо перші результати  зусиль, спрямованих на  стабілізацію ситуації. Перше, це забезпечення економічного зростання. Друге, у містах і селах стають відчутними результати  децентралізації. Третє,  цього року розпочався безпрецедентний ремонт доріг по всій країні, і багато присутніх це зараз бачать і відчувають. Четверте, оживає робота багатьох підприємств, зростає середня заробітна плата. П'яте, розпочали підвищуватись міжнародні рейтинги України зі стабільного на позитивний. Разом з тим, це є умови росту довіри.

Наші зовнішні вороги і "п'ята колона" всередині країни роблять все, щоб знову дестабілізувати ситуацію. Ми сьогодні говорили про рівновагу прав, обов'язків і відповідальність. Хочу процитувати слова Андрія Шептицького: "Де немає рівноваги прав і обов'язків, де немає етики, мусить однаково зобов'язувати і мусить мати санкцію вищу, аніж санкція трибуналів безбожників, це мораль людини, її людяність, цінності Бог і Україна, це Божий закон відповідальності, сповіді за дії,  за її вищу відповідальність". 

Разом з тим, хочу сказати, що сьома сесія Верховної Ради України восьмого скликання може стати справді історичною. Уряд посилює комунікації з Верховною Радою. Це затвердження урядом представника уряду у Верховній Раді Вадима Денисенка, який посилить щоденну комунікацію з фракціями, комітетами і депутатами Верховної Ради.

Бо вперше в історії парламенту депутати можуть дати старт п'яти ключовим реформам протягом осені. Це показує єдність Верховної Ради, уряду і Президента. Разом з тим, прийняття цих законопроектів дає старт пенсійній, медичній, освітній реформам, запровадженню міжнародних стандартів фінзвітності та електронних довірчих послуг. На них очікують мільйони українських громадян та український бізнес. Це спрямовано на підвищення якості життя людини. Пенсійна реформа дозволить отримувати справедливі пенсії, хто сумлінно працює. Медична змінить підхід до фінансування медичних послуг, а не за ліжко-місцями, які фінансувались донині. Освітня дасть базові концептуальні засади для модернізації всіх ланок. І велика роль місцевої влади – це децентралізація. Четверте, запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності. П'яте, запровадження електронних довірчих послуг відкриє бізнесу широкий доступ до електронного європейського ринку і  дозволить громадянам отримати в он-лайні відповідно  важливу інформацію.

Наостанок, бюджет, як  говорив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, абсолютно буде поданий вчасно. І ми ставимо акценти: підвищення обороноздатності, розвиток ОПК, підвищення соціальних стандартів, продовження децентралізації, зміцнення місцевих бюджетів, стимулювання промисловості, інноваційний розвиток виробництва та експорту,  дороги і цифровізація. Це ми бачимо і  розширюємо дану позицію.

Що стосується порядку денного на цей тиждень, я дуже  вдячний вам, пане Голово, за те, що ми прорахували і  провели відповідні  засідання. Разом з тим, врахована  абсолютна  більшість  пропозицій  уряду до  пріоритетних реформ. У свою чергу відкликали  56 урядових законопроектів, які зможуть зняти навантаження з комітетів та  Апарату Верховної Ради.

Щодо пріоритетів уряду, то в розкладі на тиждень стоять дві  найважливіші реформи: це реформа освіти (3419-1), друга –   довгоочікувана  медична реформа – за результатами  консультацій  з парламентськими фракціями, які продовжуються зараз.

Хочу сказати, що  уряд просить включити в порядок  денний у вересні законопроекти 6327 та 6604. Користуючись нагодою, хотів би попросити  включити довгоочікуваний законопроект 4958 щодо  дерегуляції зовнішньоекономічної діяльності. Решту, відповідно, я, пане Андрію, передам у секретаріат.

Разом з тим, прошу  на засіданні сесії п'ятихвилинний виступ Прем'єр-міністра України як голови уряду відповідно до  регламентних вимог, прошу підтримати дану позицію. Дякую.       

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь  ласка, одна хвилина, Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже  дякую.

Шановні колеги, я  хочу подякувати всім виступаючим, хто згадав надзвичайно  важливу позицію, що  з 1 вересня в повній мірі вступила в силу Угода  про асоціацію. І тут прозвучали позиції, що  уряд має розробити  план подачі членства до Європейського Союзу та НАТО. Але насправді нашою дорожньою картою має тепер стати виконання  Угоди про асоціацію.

 Я хочу з великим занепокоєнням зазначити  наступне, що і уряд, і парламент, на жаль, ми значно відстаємо в графіку виконання позицій імплементації Угоди про асоціацію як в прийнятті відповідного законодавства, так і, на жаль, в прийнятті підзаконних актів.

І тому моя пропозиція наступна. Ми не можемо зараз зволікати з виконанням Угоди про асоціацію. Є неправильним той факт, що в уряді і досі не створено нормальну експертизу законодавства відносно відповідності до ЄС. І я звертаюся до...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Я звертаюся до шановного нашого спікера Андрія Парубія з проханням найближчими днями провести спеціальну нараду за участю голів фракцій, голови профільного комітету, Віце-прем'єра з питань євроінтеграції для того, щоб ми промоніторили нормально невиконання наших зобов'язань, ми дуже зволікаємо по графіку. І як пріоритет на цю сесію теж поставили імплементацію законодавства до наших зобов'язань щодо Угоди про асоціацію. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Степане Івановичу, я думаю, що ні в кого не буде заперечень щодо виступу Прем'єр-міністра.

Разом з тим, хочу сказати, що якщо ми входимо в реформу, зокрема, треба мати усвідомлення того. Ще раз наголошу, освітня реформа – 800 правок. Я лишень хочу наголосити на тому, щоб ми ставили плани реалістичні. Бо, на жаль, коли ми ставимо плани надто оптимістичні, а потім їх не виконуємо, це дає більше розчарування. Якщо ми будемо кожну  реформу ґрунтовно розглядати, то, зокрема, освітня – це, справді, може піти цілий день. Я звертаюсь тут і до голів фракцій, і до голів комітетів, щоб ми не сподівалися на десятки-десятки законів, які можуть бути прийняті в один день в числі реформ. Я хотів би в тому аспекті розуміння, співпрацю, і я думаю, що ми будемо мати це порозуміння.

Колеги, в нас початок року, і визначаємо, з якого ми будемо напрямку починати виступи. Ми почали справа сьогодні фракції, почнемо зліва голів комітетів. Тим більше, я думаю,  ніхто не буде заперечувати, щоб одним із перших виступав Іванчук Андрій Володимирович. Думаю, всі підтримують цю пропозицію. Перепрошую, Іванчук  не перший буде.

Андрієвський Дмитро Йосипович, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую, Андрію Володимировичу.

Андрію Володимировичу, хотів би запропонувати розглянути можливість включити до порядку денного сесії всі законопроекти, які зареєстровані на час голосування. Це буде абсолютно логічно, зважаючи на те, що протягом липня-серпня в комітетах напрацьовані багато важливих законопроектів.

Також я сподіваюсь, що оті наради, які були запропоновані, проводилися протягом шостої сесії під вашим головуванням, голів комітетів для визначення порядку денного, вони будуть продовжені, тому що вони показали свою ефективність.

І на закінчення декілька загальних таких речей. Шановні колеги, я особисто жодного разу від Президента чи Прем’єр-міністра України не чув про те, що в країні все добре, що все абсолютно нормально. Абсолютно зрозуміло, що країна зараз робить тільки перші кроки на шляху реформ. І справедливо критикуючи повільність цих реформ, не можна не зважати на перші успіхи і перемоги. От Ірина Луценко казала про реформу децентралізації. Тільки за перше півріччя цього року ця реформа дала можливість майже на 34 відсотки збільшити місцеві бюджети, а це додаткові школи, будівництво доріг, лікарень.

Знову ж таки, наводжу приклад. В Солом'янському районі міста Києва, де я обраний депутатом, вперше за 25 років побудували, відкрили нову школу. А всього в Києві до 1 вересня відкрито 3 нових школи.

На порядку денному сесії освітня, пенсійна реформа. Згоден, мабуть, вони не ідеальні, але, як казав Бісмарк: "Краще погана політика, аніж ніяка". Тому, я сподіваюсь, депутати це розуміють. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Іванчук Андрій Володимирович.

 

ІВАНЧУК А.В. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги. Дозвольте теж привітати всіх з початком сесії парламентської.

Комітет економічної політки напрацював дуже багато законопроектів і передав їх на розгляд парламенту. Так само ми знаємо, що ми повинні зробити.

Я хотів би, користуючись нагодою, звернутися до Степана Івановича Кубіва, щоб ми посилили реформування в економіці. Тому що, знаєте, якщо ми не будемо займатися економікою, у нас не буде грошей платити високу зарплату вчителям, лікарям і достойні пенсії.

Тому я всім дякую. Бажаю плідної роботи.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  Доброго дня, Андрію Володимировичу, колеги! Я теж хочу приєднатись до всіх голів комітетів, сказати, що Комітет, який я очолюю, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, він і надалі буде працювати так, як сьогодні це видно в довідках, які підготував Апарат, тобто достойно, на благо нашої країни і правоохоронних органів. Це перше.

Друге. Я хотів би сказати, що підписаний Закон України "Про амністію", ви знаєте, Андрію Володимировичу, який ми 24 лютого з вами подали, а 2 вересня він підписався. Але все ж таки акт гуманізму до осіб, які сьогодні вчинили нетяжкі злочини та можуть бути звільнені, він настав. І дуже добре. Це друге.

Третє. Я все ж таки хотів звернути увагу на те, що без законопроекту номер 5395, який все ж таки вносить необхідні зміни до Закону про Державне бюро розслідувань, ми не зможемо розблокувати ситуацію. А вона зайде в глухий кут, знаєте, коли, Андрію Володимировичу? 20 листопада 2017 року, коли згідно з Кримінально-процесуальним кодексом ДБР має повністю функціонувати, тобто вже з 12-го  5 років пройшло, 2017-й і все. Тому, будь ласка, зверніть увагу. Це три.

І останнє. Я хочу попросити, Андрію Володимировичу. 2033а, це законопроект щодо забезпечення окремих категорій засуджених осіб, право на правосудний вирок. Ви знаєте, до мене дійшла інформація, що будуть акції щодо законопроекту "останньої надії" і таке інше. Я вважаю, що всі люди, які були засуджені ще за КПК 61-го року і Кримінального кодексу 61-го року, мають право на перегляд справ…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую.

Тому що  перегляд вироків у кримінальних справах, за якими особи були засуджені, без належної доказової бази, і вже вісім справ, які були Гельсінською спілкою з прав людини переглянуті, вже знайдені такі недоліки. Тому, будь ласка, 2033а. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Хотіла б розпочати з того, що на минулому тижні був візит спікера литовського Сеймасу разом з делегацією. Ви знаєте, що литовці, представники і влади, і опозиції об'єднались довкола того, щоб Україна після безвізового режиму, Угоди про асоціацію, яка запрацювала, змогла отримати також і "план Маршалла" так званий, який передбачає надання Україні фінансової допомоги для інфраструктурних проектів, для підтримки малого і середнього бізнесу. Це, про що говорять сьогодні, зокрема під час Погоджувальної ради, представники опозиції, різні позиції щодо необхідності розробки антикризового плану і плану розвитку економіки.

Я думаю, що дуже важливо, щоб український парламент також продемонстрував, що в Україні і влада, і опозиція здатні об'єднатися довкола плану економічного розвитку, залучення інвестицій і підтримати наших литовських колег, які виступили з такою ініціативою. Я думаю, що це був би дуже хороший крок. І ми могли би зрозуміти, які законодавчі ініціативи потрібно. Від уряду ми чекаємо конкретного наповнення, особливо перед самітом "Східного партнерства".

Також я дуже сподіваюсь як голова комітету, що Президент попри відкриття шкіл, він знайде час для того, щоб призначити нарешті 17 послів, які відсутні, в різних столицях. І також зможе зареєструвати найближчим часом дуже важливий законопроект про дипломатичну службу. До сторіччя української дипломатії ми зможемо такий подарунок дипломатам зробити. І це безпосередньо входить в обов'язок Президента. І ми не будемо бачити, коли посол України, який має бути в НАТО, в Брюсселі, він чомусь досі перебуває в Києві.

І я вважаю, що дуже потрібно підтримати також законопроекти 6327 і 6604, це реформа медицини. Хотіла б зразу уточнити, що зарплати лікарям будуть платитись з національного бюджету. І зарплати розраховуватимуться з 250 відсотків від середньої зарплати.

Тому величезне прохання, всі ці міфи, які ходять зараз довкола того, щоб завалити реформу медицини, не поширювати. Це одна з важливих реформ. І це питання життя людей. Більше люди чекати не можуть.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ганно.

Будь ласка, зараз до слова запрошується представник Комітету з питань культури і духовності пан Єленський.

Пане Вікторе, прошу вас, будь ласка.

 

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. Шановні колеги, вітаю вас. І хочу сказати, що Комітет з питань культури і духовності пропонує винести на цей сесійний тиждень законопроекти, які є надзвичайно важливими для просунення розуміння Україною прав людини і людської гідності. Йдеться про додаткові права, які повинні отримати переселенці, вимушені переселенці, ветерани війни у доступі до культурних благ, це законопроект номер 3503.

І такого ж виміру законопроект 4827, це проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо збереження в Україні самобутності та культурної спадщини кримських караїмів та кримчаків. Ми знаємо, що цих людей залишилося дуже небагато, і тим важливіша наша заява, тим важливіша наша постанова, яка дозволить зберегти їхню самобутність і нагадати світові і українцям, що ці народи, яких не більше разом 2 тисяч людей залишилося в Україні, внесли у світову скарбницю тільки те, що могли внести вони і ніякий інший народ.

Ми також, хоча не є головними в розгляді цих питань, нагадуємо про необхідність запустити повністю і достеменно закон, прийнятий майже півроку тому, Закон "Про державну підтримку кінематографії". І для цього треба нам ухвалити законопроекти 3238, 3239 і 3240. Дуже дякую.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі, я хочу сказати, що сьогодні 14-й день, коли у нас на фронті немає загиблих. І ми будемо молитися, щоб цей період був якомога більше. Загиблих у нас немає не тому, що Путін перетворився у миротворця, загиблих у нас немає тому, що ми отримали дієву підтримку наших  західних партнерів, і що ми за три роки війни змогли створити боєздатну армію, яка стала регіональним фактором геополітики. І це факт. І дивно чути від  "всепропальщиків", що все пропало, армії немає. Не брешіть собі і людям. Армія є і вона нас буде захищати. І дивно чути це з уст людей, які три роки робили все можливе і неможливе, щоб зірвати фінансування цієї армії, щоб  знищити цю армію.

Завдяки росту економіки на наступний рік ми зможемо збільшити  фінансування наших Збройних Сил, вдумайтесь, на 35 відсотків. Це підвищення зарплати військовослужбовцям, яке ми нещодавно зробили, це підвищення рівня закупівлі зброї, це багато-багато програм, про які так люблять говорити. 

Знаєте, в чому я впевнений? Я звертаюся до всіх військових, до всіх патріотів України. От ті, які більше всіх кричать про розвал армії,  вони знову будуть блокувати розвиток наших Збройних Сил. Я думаю, ми знайдемо аргументи у випадку крайньої необхідності заставити цих людей, зараз всі очки потупили, голосувати за Збройні Сили України. 

І ще одна теза, на яку я хотів би звернути увагу. Путін перемістив центр…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, дайте завершити. 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. …центр боротьби з  нашою державою всередину країни, завдяки своїй агентурі, псевдопатріотам і псевдоорганізаціям. Саме тому я прошу керівництво Верховної Ради і спікера такі законопроекти, як 2133а, це відповідальність за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю, 2126а  Закон України про засади кібербезпеки України та Закон 6630 про видачу…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний пане Сергію. Будь ласка, передайте до секретаріату так само ваші пропозиції.

Будь ласка, Олександр Домбровський від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги! Я хотів би висловити слова задоволення, що в перший парламентський  тиждень  чотири дуже важливих законопроекти, які стосуються реформування і модернізації енергетичного сектору України, є в порядку денному на четвер, які стосуються прозорості видобувних галузей, а це означає,  що ми будемо дуже жорстко продовжувати боротися з корупцією, яка, на жаль, має певні ознаки і в енергетичному секторі. У нас є законопроект, який дасть можливість нам суттєво збільшити видобуток українського газу, української нафти  за рахунок спрощення  процедур землевідведення. Цей законопроект узгоджений з аграрним комітетом. І декілька інших важливих законопроектів.

Але зараз я хотів би декілька слів сказати дещо про інше, можливо, в продовження тієї  тези, про яку сказала Ірина Геращенко. Враховуючи, що з 1 вересня у нас розпочалася дія Угоди про асоціацію, і ті темпи реформ, і ті темпи, глибина тих перетворень, які відбуваються в країні, не відповідає тим зобов'язанням,  які  ми на себе взяли.

По-перше, я вважаю, що ми повинні розпочинати з себе. Ми живемо в парламентсько-президентській республіці за Конституцією, і якщо ми не змінимо алгоритми прийняття рішення самої  Верховної Ради,  не зробимо її набагато ефективнішою, нам буде набагато складніше працювати.

Позиція друга. Ми повинні чітко усвідомлювати, що прийняття законопроектів, навіть дуже важливих, це всього-на-всього десь 15-20 відсотків від того  обсягу, який потрібно зробити. Мова йде про дуже серйозні процедури імплементації спільно з українським урядом, спільно з  Президентом  України, для того щоб відчувати результати  прийняття тих законів, за які ми з вами голосуємо…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.  Тому що, наприклад, ті дуже важливі законопроекти,  які б ми прийняли в енергетичній галузі, вони  підвисли,  тому що кожен ключовий законопроект  потребує  як мінімум декілька  десятків вторинного законодавства, прийняття інших нормативних актів, які  у нас буксують.

Ми тут багато говоримо про децентралізацію, про укрупнення громад. У нас  сьогодні є, наприклад, громади, які мають набагато більші бюджети, ніж сусідні райони. І у нас виходить…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Мені здається, ми маємо добрий досвід співпраці по імплементації тих законопроектів, які готує ваш комітет. Я думаю, ми і надалі будемо його так само впроваджувати.

Зараз, будь ласка,  Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Для того, щоб реально подолати безробіття в Україні, для того, щоб реально підняти доходи громадян і для того, щоб успішно провести соціальні реформи в інтересах українців, потрібно, щоб працювала власна промисловість, власна економіка. Для того, щоб це було, нам треба щотижня приймати ключові промислові інвестиційні законопроекти, які спрямовані на створення нових  робочих місць, на залучення в країну інвестицій.

Шановний пане Голово, на жаль, цього тижня ми не бачимо в розкладі жодного промислового законопроекту, пропонуємо це виправити. Першочергово пропонуємо законопроект про сприяння розвитку промисловості, інвестиційної діяльності, захисту і гарантування прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності, номер 6671, системний  інвестиційний законопроект. 5495  щодо збереження українських лісів, запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів, про криміналізацію контрабанди лісу-кругляка. Законопроект 2216а, урядовий, який вже понад рік очікує свого розгляду до другого читання. Законопроект про технологічні парки, який розроблений Міністерством освіти і науки. Законопроект 4591 про установу бізнес-омбудсмена, який також готовий до розгляду у другому читанні і спрямований на реальний захист законних прав і інтересів українських підприємців. Законопроект 6378 про реструктуризацію заборгованості держпідприємства "Харківське державне авіаційне підприємство".

Це ті першочергові пріоритети, які ми пропонуємо врахувати, розглянути невідкладно ці законопроекти для того, щоб ми залучали в країну інвестиції, створювали робочі місця і піднімали зарплати і пенсії. Оце справжні реформи. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Будь ласка,  Сюмар Вікторія Петрівна

 

СЮМАР В.П.  Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Дуже хочу подякувати за те, що наш законопроект стоїть першим  у порядку денному. Ми влітку з колегами з  різних фракцій, з  Сергієм Рудиком, Дмитром Лубінцем, інспектували державний  кордон і  вкотре побачили наявність  і  нагальність цієї проблеми, що її треба вирішувати. Оскільки фактично в цій зоні, в зоні АТО, а також на інших прикордонних регіонах ми  чуємо "казацьке радіо", молдавське радіо,  румунське радіо, але  не чуємо українського. І фактично цей законопроект спрямований на це. Дуже прошу фракції його підтримати.

Так само, за результатами поїздки по кордону, буде запропоновано пакет законопроектів, який буде стосуватися кордону і його  облаштування. Оскільки у нас  діє сьогодні закон 91-го року, який  однозначно застарів, який не дає  відповідей на низку ключових питань, як далі   проводити демаркацію  кордону, коли Росія в односторонньому порядку  припинила цей процес, а нам потрібно облаштовувати свій кордон. Та  багато інших речей. Зокрема, там, про землю ветеранам АТО і їхнім родинам та інші соціальні речі.

Окремо хочу також  сказати,  що Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики за літо був напрацьований цілий пакет законопроектів, покликаний захищати далі український інформаційний  простір. Зокрема, ми хочемо захистити українських книговидавців, запропонувавши такий інноваційний захід, як акцизну марку на російську книжку, для  того, аби боротися  із  піратством фактично в цій сфері. Тому що попри наші  закони російська книжка сюди  потрапляє в нелегальний спосіб.

Окремо ми  хочемо запропонувати новий законопроект про  висвітлення органів  державної влади, так само з низкою інновацій, в тому числі   і щодо висвітлення парламентської діяльності. У нас буде базовий для  інформаційної сфери законопроект про  аудіовізуальні медіапослуги, який  буде  містити теж низку новацій і дуже важливу річ, таку, як  необхідність створення…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь  ласка,  30 секунд.

 

СЮМАР  В.П. …таких, як  представництв, зокрема, Facebook, Google, нових  платформ, які  мають платити податки в Україні і мають так само регулюватися  українськими законами. Це теж важлива новація, яку ми хочемо впровадити.

І окремо скажу про законопроект про зовнішню рекламу, який теж  треба облаштовувати, наводити  порядок у цій сфері.

Такий пакет буде запропонований, і я сподіваюся, що  за місяць-півтора ми вийдемо на його ухвалення. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, пані Вікторіє. Зараз я дам пані Людмилі слово. 

Я тільки  хотів би повідомити про досить важливу річ для всіх. Першим питанням порядку денного завтра буде стояти затвердження порядку денного на сесію. І хочу вам нагадати, що усі попередні рази ми з першого разу не затверджували порядок денний. Коли ми не затверджуємо порядок денний на сесію, ми маємо право розглядати лишень законопроекти в другому читанні. Я просто про це повідомляю, щоб ви розуміли логіку завтрашнього дня.

Я пам'ятаю, що, власне, ваш законопроект  надзвичайно позитивний, який всіма підтримується, ми просто не встигли розглянути його на  попередній сесії. Тому його поставимо першим. Але коли  буде стояти перше питання про затвердження порядку денного сесії, я дуже вас прошу усіх вивчити це питання і до завтра дати свої пропозиції.

Хочу наголосити, що станом на сьогодні за пропозиціями комітетів пропонується включити в порядок денний сесії 2 тисячі 750 законопроектів, 2 тисячі 750! І це те, що запропонували комітети. Як правило, ще йдуть пропозиції від фракцій. Для порівняння вам скажу, що на шостій сесії ми затвердили 2 тисячі 333 питання, розглянули з них 480. Це щоб розуміти логіку. Тому в мене є прохання, щоб усі фракції змогли вивчити документ по порядку денному сесії, щоб ми змогли повноцінно розпочати нашу роботу.

Але якщо він не буде прийнятий, тоді ми перейдемо до того закону, який буде в другому читанні стояти в порядку денному. Але в даному випадку я нагадую усім про важливість затвердження порядку денного сесії. Прошу всі комітети і фракції його опрацювати, щоб завтра ми змогли вийти на результативне голосування. Дуже вам дякую.

І, будь ласка, Людмила Леонтіївна Денісова. Включіть мікрофон.

 

ДЕНІСОВА Л.Л.  Шановні колеги, вітаю всіх з початком нашої сьомої сесії. І хочу сказати про те, що багато ми сьогодні говорили про реформи. Дійсно, в нашому комітеті є важлива, вкрай важлива пенсійна реформа, це  законопроект 6614.  Народні депутати, а їх 82 народних депутати, які подали поправки до цього законопроекту, 2 тисячі 144 поправки, ми вже відпрацювали в комітеті. Є порівняльна табличка, вона зараз вже відпрацьована і буде на нашому сайті опублікована. Тому я прошу всіх ознайомитись. Ми пропонуємо різне рішення по різних поправках.

Є різні підходи до реформування пенсійної системи. Але ми всі згодні, що треба підвищувати розміри пенсій, що треба осучаснити всім тим пенсіонерам пенсії, які були призначені ще в 90-х, 80-х роках, а такі є, і вони дуже низькі. І я думаю, що ми дійдемо до спільного рішення, щоб все ж таки вже у вересні прийняти рішення щодо пенсійної реформи, погодитися на ці пропозиції, які вносив уряд, щоб з 1 жовтня Пенсійний фонд України мав можливість осучаснити пенсії, і вже виплатити в підвищених розмірах.

Тому я звертаюсь до всіх з проханням, що ми о 10-й годині 6 вересня будемо розглядати на комітеті всі ці поправки, приходьте до нас, будемо обговорювати і будемо виносити в зал для прийняття рішення. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

До речі, з цією метою і нами було запропоновано, щоб у середу був повний день роботи в комітетах, оскільки величезна кількість важливих законопроектів. І тому в середу ми будемо мати повноцінний день. Я дуже прошу, щоб усі комітети змогли провести повноцінну і системну роботу по всіх тих реформах, які заплановані, і до пенсійної особлива увага. І тому прошу взяти до уваги запрошення пані Людмили. І щоб представники фракцій могли бути на комітеті і взяти участь у дискусії, тоді менше буде в залі витрачено часу на прийняття позитивного рішення. Дякую дуже вам.

Дубневич Ярослав Васильович, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Вітаю вас з початком нового політичного сезону, початком роботи сьомої сесії, яка, сподіваюсь, буде плідною для парламенту та для всіх нас. Сьогодні Рада не може собі дозволити працювати на півсили і обговорювати популістські ініціативи та законодавчий спам. Зволікати з реформами вже не можна, всі строки минули. Ми повинні зосередитися на ключовому – освітній, пенсійній, медичній реформах, а також на продуктивному бюджетному процесі.

Крім того, звертаю увагу колег на необхідності прийняття цілого пакету інфраструктурних та транспортних законопроектів, які опрацьовані Комітетом з питань транспорту. Зокрема, ми плануємо винести в зал законопроекти, які підготував комітет, і є головним, це щодо сприяння розвитку судноплавства, про внутрішній водний транспорт, зміни в Закон про автомобільний транспорт. Це щонайменше 11 законопроектів. Також окреслено щонайменше 20 питань, де комітет є головним, які плануємо підготувати та доопрацювати до розгляду на сесії.

Відтак звертаюсь до колег і до вас, пане Голово, з проханням провести тематичний інфраструктурний день у парламенті, щоб ми отримали можливість професійно обговорити кожну законодавчу ініціативу та кожен законопроект та прийняти ті, на які чекає галузь.

Вдалий приклад проведення тематичних днів у парламенті, в тому числі інфраструктурного, ми вже маємо. На тематичному інфраструктурному дні 17 листопада минулого року було прийнято одразу цілий пакет законів про дорожній фонд. Відтак прошу призначити тематичний день на цій сесії. Прохання на жовтень, при можливості. Я розумію, що ми будемо зустрічатися в середу, обговоримо. Просто дуже важливо. І не претендуємо на вересень, розуміємо, що є першочергові пакети законопроектів. Але в жовтні…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Ярославе. Я можу вас запевнити, що тематичні дні, як і було запроваджено ще рік тому, будуть продовжуватись. Це насправді і є реальна і дієва реформа парламенту. І так само ми спільно з головами комітетів будемо планувати ці дні.

Єдине, що я хочу повідомити. Що ми цього тижня, очевидно, зберемося не в середу на нашу нараду, оскільки в середу, хто знає, буде дуже важлива поїздка в Криницю, там буде панель спікерів дуже важлива, і я змушений буду ввечері в середу відбути в Криницю. А в четвер, після закінчення сесії, ми зможемо сісти і обговорити перспективний план фактично на всю осінь, щоб ми змогли логічно тематичні дні розпланувати, щоб кожен голова комітету і кожен міністр міг собі уяснити і планувати розклад своєї роботи. Я думаю, ми це зробимо в четвер, розпочнемо цю нашу роботу і продовжимо нашу традицію.

Будь ласка, Лапін Ігор.

 

ЛАПІН І.О.  Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, пане Голово! Хотів би наголосити. Справа в тому, що в бюджеті на 2017 рік було закладено 17,1 мільярди гривень від надходжень від приватизації. І протягом семи місяців поточного року від продажу державного майна було залучено до бюджету лише 1 відсоток, тобто 187 мільйонів гривень.

Окремою статтею надходжень до бюджету став біржовий продаж об'єктів енергетики. За інформацією керівництва Фонду держмайна, було продано 5 пакетів акцій енергокомпаній, це "Київенерго", "Донецькобленерго" і "Західенерго", які надали 1,3 мільярди, а також "Дніпрообленерго" та "Дніпроенерго" принесуть ще 1,7 мільярди. Тобто загалом 3 мільярди гривень.

Однак, далеко це не та сума, яка закладалась в бюджет. Провальна приватизація "Одеського припортового", знову ж таки, підтвердила те, що у нас не все гаразд з цими процесами.

Справа в тому, що у нас був нещодавно нобелівський лауреат Вернон Сміт, який говорив про те, що, можливо, в період війни і в період тих процесів, які відбуваються в державі, не варто за безцінь проводити приватизацію об'єктів, особливо стратегічного значення. Але, тим не менше, якщо ми взяли курс на те, що потрібно приватизовувати, то я просив би все-таки зважити на той факт, що одним з питань приватизації є поняття приватизації спиртової галузі.

У нас на сьогоднішній день є законопроект урядовий 5445 і є законопроект депутатський 4861. Вони не стоять в порядку денному, мається на увазі, як разом, тому що у них є різні назви, але суть одна й та сама. Тому, пане Голово, я просив би, якщо ці законопроекти будуть ставитись, заноситись в парламент, тим більше, обидва мають схвальний відгук комітету, то я просив би, щоб вони ставились в один день. Щоб не вийшло так, що у нас пішов спочатку урядовий, а потім депутатський, хоча вони з одного й того самого питання.

Дякую. Як буде там можливість, то це питання врахувати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Рибак.

 

РИБАЛКА С.В. Рибалка.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Рибалка, перепрошую. Прошу. Сергію Вікторовичу, перепрошую.

 

РИБАЛКА С.В.  Шановний пане Голово, шановні колеги! Ситуація на фінансово-банківському ринку залишається досить складною. Хто скаже, в якому статусі сьогодні перебуває керівник Національного банку? Вона вже півроку перебуває у відпустці.

Я вважаю, що в такій сьогоднішній ситуації ми не можемо сьогодні собі це дозволити. І я вкотре звертаюсь від профільного комітету до Президента з наполегливим проханням внести пропозицію на призначення нового голови Національного банку України. Я хочу, щоб це почули деякі представники депутатських груп, які задали питання, і, як ми бачимо, вже пішли займатися своїми справами.

Вихід з найглибшої банківської кризи показав нам непрозоре виведення банків з ринку, а також дуже запізню реакцію з виведенням коштів та активів з цих банків. Ми з вами в 2015 році, шановні колеги, проголосували Закон про особисту відповідальність власників банків. А де результат? – у мене питання. Відповідь очевидна – нуль. І я вважаю, що влада сьогодні навмисно гальмує ці справи.

Національний банк заявляє про готовність працювати більш прозоро. Це дуже добре. Тоді ми розраховуємо на підтримку нашого законопроекту, який розроблений профільним комітетом та депутатами майже з усіх фракцій та груп,  № 5257, про відповідальність та прозорість Національного банку України.

Наступний законопроект – це законопроект 2456-д. Він надзвичайно важливий для громадян  та усіх учасників фінансового ринку.

Ще ми очікуємо на розгляд законопроекту 6027, який розроблений комітетом, про відновлення кредитування.

Колеги, без проведення реальних реформ і щоденної співпраці Національного банку, Кабінету Міністрів та парламенту в нас не буде стрімкого зростання, тільки бідність та стагнація. Тобто я хочу закликати Національний банк, Кабінет Міністрів і парламент до щоденної співпраці.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. Ще раз перепрошую, Сергію Вікторовичу.

І, будь ласка, Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Хочу всіх привітати з відкриттям сьомої сесії.

Але ж хочу зараз нагадати дуже жахливі події, які були стосовно оздоровлення наших дітей цього літа. По-перше, в деяких оздоровчих закладах це масове отруєння дітей, на жаль, привело до смертельної трагедії дівчини в оздоровчому комплексі, в оздоровчому закладі у місті Бердянську. Протягом семи днів, дитина-сирота, лікарі не спромоглися вилікувати цю дитину. Більше того, в день смерті відправили її до оздоровчого закладу.

Шановні колеги, я вам хочу сказати, і коли я почув про цю жахливу новину, то я розумію, що ці псевдолікарі повинні сидіти за ґратами. Такі випадки, на жаль, у нас бувають. А все чому? Що у нас накладений мораторій на перевірку оздоровчих закладів.

Колеги, досить займатися популізмом і розказувати, що все пропало. Давайте знімемо хоча би ці мораторії. Я не розумію, кому вони потрібні, ці мораторії? Чому у нас гинуть діти? Я скажу. Тому що є деякі чиновники, які покривають ці оздоровчі заклади, і їм не потрібні ніякі перевірки. Я звертаюся до уряду,  треба негайно зняти ці мораторії.

Щодо порядку денного. Для підтримки наших спортсменів як…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Для підтримки наших спортсменів, що  успішно виступили на Універсіаді, для підготовки до Олімпійських ігор зимових треба вирішити питання щодо зберігання, перевезення та використання спортивної зброї, це законопроект 6120. Прошу його поставити в порядок денний.

Ще один законопроект 6063-д, поданий 31 народним депутатом…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! Ми дуже довго говорили про необхідність прийняття соціальних реформ, але всі ж прекрасно розуміємо, що всі ці  реформи фінансуються з бюджету. Хто наповнює цей бюджет? Економіка, підприємства, підприємці. Нам треба турбуватися і приймати щотижня пленарного хоча би два-три закони, пов'язані з економікою. Ми не можемо далі говорити лише про соціальні питання, бо скоро роздавати не буде з чого.

Я хочу звернути увагу все ж таки  на завтрашній день. У нас стоїть на розгляді дуже важливий економічний законопроект 4646-д  про внесення змін до Закону  України про бухгалтерський облік і звітність в  Україні. Але так може вийти, що ми знову до нього не  дійдемо. Це постійна операційна діяльність суб'єктів підприємницької діяльності. Якщо ми зараз не приймемо цей закон, ми не надамо часу адаптувати свою всю звітність, свою облікову політику і інформаційні бази до виконання цього закону. І ми тільки що говорили,  крім того, про розгляд всіх законопроектів, які є нашим обов’язком перед європейським співтовариством. Тому затягування  з розглядом і прийняттям цього законопроекту вкрай було би недоречно.

Крім того, є такі закони, от у нашому законопроекті 58 поправок. Ми  можемо його швидко розглянути, він не буде  затягнутий на декілька годин. Але  він дуже є суттєвий як для українського бізнесу, так і взагалі для інвестиційної привабливості. Давайте робити крок за кроком в плані економіки щотижня, тоді буде все якось збалансовано. А так виходить, що вкрай необхідні для бізнесу закони ми все-таки відкладали, і по закінченню шостої сесії не встигали розглянути, і зараз  може вийти так, що перші навіть місяці не будуть розглядатися наші законопроекти.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Ніно Петрівно, нагадаю, ми ставили законопроекти, не всі проходили з них. Я теж це нагадаю вам, як в останні дні деякі із законопроектів просто не набирали достатньої кількості голосів. Будемо входити в  планову  роботу…

 

ЮЖАНІНА Н.П. Ми зможемо розглянути  завтра цей законопроект чи все-таки шансів немає?  Один хоча би стоїть… Але ж 1700 поправок, ми цілий день будемо розглядати освітню реформу. Так?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Так, можливо. І, насправді, ніхто не може передбачити, скільки часу  піде на 1700 поправок. Ніхто не  може передбачити, скільки авторів поправок захочуть ставити на підтвердження. І тому, на жаль, спланувати достеменно скільки піде часу на освітню реформу чи на будь-яку іншу реформу, це є просто неможливим. У великій мірі  це залежить і від нашої послідовної позиції. Якщо  автори   будуть ставити не всі поправки на підтвердження, це займе менше часу, якщо появиться принципова позиція, це займе більше часу. І тому ми будемо виходити вже з реальності, почавши завтрашній день з розгляду освітньої реформи.

Будь ласка,  Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вельмишановний пане головуючий, шановні колеги! В продовження виступу свого колеги Артура Палатного щодо загибелі дитини  хочу сказати наступне, що на сьогоднішній день у зв'язку з тим, що Міністерство охорони здоров'я скасувало український протокол лікування, і у зв'язку з тим, що не забезпечені лікарні елементарними ліками, говорити про те, яким чином покарати винного і хто насправді винен у смерті цієї дитини, я взагалі не розумію, як це може  відбутись. Якщо стандарти лікування не затверджені, на українській мові їх немає, і якщо поставки медикаментів, які мали здійснитися в минулому році, на які ми з вами виділили 4 мільярди, на сьогоднішній день в регіони поставлено лише 50 відсотків, майже рік. Ті медикаменти, які мали бути куплені в 2017 році на 6 мільярдів гривень, не закуплено ні копійки.

Сьогодні профільне міністерство вже другий рік перебуває без Міністра охорони здоров'я. Ніхто не несе відповідальність за те, що відбувається сьогодні в медицині. Тому, я вважаю, що ми маємо заслухати і звіт профільних міністрів про те, що  зроблено, чому немає медикаментів, немає сироваток від ботулізму, від правця, люди просто помирають.

Внаслідок, мудрість у політиків полягає ще в тому, що потрібно інколи визнавати, що щось зроблено не так. Ми знищили санстанції, сьогодні діє мораторій на перевірку промисловців. Вперше за всі роки незалежності у нас промисловий ботулізм, коли люди купують в супермаркетах рибу, і половина смертей, а збільшилась у нас смертність від ботулізму втричі, бо немає сироваток. Воно пов'язано з тими псевдореформами, які відбуваються. Я виступаю за реформу системи охорони здоров'я, але вона не може бути на кістках людей.

Прошу 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка,  30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас є велика проблема – це розвиток галузі трансплантації в Україні. Парламентський комітет підготував законопроект, вже півроку Міністерство охорони здоров'я не погоджує, не дає ні зауважень, ні висновків. Ми не можемо його  винести в парламент тому, що гальмує міністерство. Півмільярда гривень ми витрачаємо на лікування дітей за кордоном. Ці гроші ми можемо  використовувати тут, в  Україні, для того, щоб створювати ці умови.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І.  Доброго дня, колеги! По-перше,  хочу звернути увагу, що в четвер  стоять два надважливі законопроекти  про кібербезпеку і електронні довірчі послуги. Вони підтримуються всіма, дуже  прошу всіх проголосувати. Дякую, пане спікер, за те, що вони є в четвер.

Тепер, нам дуже важливо  розглянути законопроект про електронні комунікації та  радіочастотний ресурс найближчим часом. Тому що без цих законопроектів неможливе прозоре запровадження  тендерів на 4G. Тобто перший етап тендеру ми  робимо, але наступні тендери на інші  радіочастоти неможливі. Таким чином, якщо ми  не приймемо в цьому році Закон про  електронні комунікації та новий Закон про радіочастотний ресурс, повноцінне провадження  4G  в  наступному році і економічне  зростання галузі неможливе. Я дуже прошу ці законопроекти через два тижні, через три тижні  поставити на голосування.

Тепер стосовно 4G. Степане Івановичу, я хочу звернутися до  вас, до Кабінету Міністрів, до пана Гройсмана. Один з бар'єрів - це була відміна застарілих санітарних норм і  санітарних паспортів. МОЗ його  прийняв, Мін'юст підписав. Але зараз корупційна мафія в санепідемслужбі, через регуляторну службу хоче відмінити цей закон. Скільки це буде? Шановний Степане Івановичу, Володимире  Борисовичу, я прошу звернути на це увагу,  про недопущення відкликання цього наказу і знову повернення до  корупційних схем санепідемслужби.

Четверте. Питання також до  Кабінету Міністрів. У Києві продовжується шахрайство з теплопостачанням. Датчики на температуру ставляться не в домі, а ставляться до системи опалювання в домі. Таким чином вимірюється температура…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Таким чином, різниця становить 25-30 відсотків температури, і обліковується зовсім не те. Тобто тариф на 25-30 відсотків більше. Жодної відповіді на це питання ніхто не дає.

Степане Івановичу, також Верховна Рада проголосувала Закон про  доступ до інфраструктури, який дає змогу розповсюджувати Інтернет. До цих пір Кабінет Міністрів не виконав свої зобов'язання по впровадженню цього законопроекту. Прошу звернути на це увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Олександре, в мене є до вас така думка і пропозиція. Я казав, що наша робота на початку буде полягати в тому, що реформи можуть займати надто багато часу. От умовно, я не можу знати до кінця: чи освітня займе повний день, чи займе менше дня. Якщо ми в четвер, наприклад, як просить "Блок Петра Порошенка", увійдемо в судову – та ж сама історія може бути із судовою. Давайте ми цього тижня, можливо, розділимо, поставимо кібербезпеку на вівторок, а електронні довірчі послуги – на четвер, щоб мати гарантію, що хоч одна з них, до неї дійде черга. Не буде вашого заперечення в тому? Добре? Тоді я запропоную, щоб ми кібербезпеку поставили відразу після освітньої, якщо ми побачимо, що ми приймемо її завчасно. Домовились, добре?

 

ДАНЧЕНКО О.І. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Звичайно.

А стосовно тематичного дня ми проговоримо на раді голів комітетів і, думаю, визначимо послідовність.

Будь ласка, Єгор Соболєв. 

 

СОБОЛЄВ Є.В. Цієї осені нам з вами треба приймати рішення, які доведуть топ корупціонерів України до тюрми. Найважливішим таким рішенням є Закон про утворення антикорупційного суду. Ви всі бачите, що без справжнього суду всі найважливіші розслідування, починаючи зі справи прокурора зони АТО Костянтина Кулика, який був звинувачений в незаконному збагаченні, всі розслідування гальмуються, гинуть в судах.

Зараз Антикорупційне бюро одним з пріоритетів своїх розслідувань бачить аферу під назвою "Роттердам плюс", коли ми всі з вами і вся країна платить за електроенергію, що начебто вугілля для її виробництва завозиться з міжнародних бірж Голландії, а насправді, і це гірка правда, ми далі продовжуємо закуповувати це вугілля в тому числі в Росії. Мало того, що за набагато нижчими цінами, так ще й даючи агресору сили для нових нападів на наші землі.

Всі ці речі безкарні, тому що немає суду. Я одразу хочу сказати спікеру, всім колегам, ми будемо просити людей прийти під парламент і допомогти нам ухвалити це рішення. Я думаю, що голосування про зняття недоторканності в кінці минулої сесії багатьом показали в країні, що так є ефективно. Коли парламент не здатний працювати в інтересах людей, це обов'язок людей – зробити його здатним. Хто не хоче бачити людей під Верховною Радою, приймайте це рішення без людей, щоб у громадян не було причини висловлювати своє обурення, свої протести і збиратися під Радою.

Для подальшого успіху України - ті, хто порушує Закон про протидію корупції, мають сісти.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги. Хочу нагадати, що 1 вересня мільйони молодих українців пішли в школи, ПТУ, технікуми, коледжі, вищі навчальні заклади. У зв'язку з цим хочу всіх поздоровити з днем знань. А у зв'язку з цим нагадати дуже просту річ. Нове законодавство  зазвичай формується на основі нових знань, досвіду, який має держава, а от навпаки – ні, не завжди. Тому питання, голосувати чи ні за Закон "Про освіту", взагалі не може стояти. Ми повинні тут об'єднатися і проголосувати.

Також Максиму Юрійовичу Бурбаку хочу нагадати, що після першого читання було надано 1 тисяча 509 поправок до Закону "Про освіту". Тому вважати, що це закон однієї людини вже не можна. Це закон, який був напрацьований. Більше того, 68 відсотків ми погодили на робочій групі і частково врахували. Тобто ми маємо відповідний консенсус.

Так, всіх задовольнити не можна. Є претензії щодо половинчастості. Деякі речі потрібно було зробити більш кращими для того, щоб це запрацювало. Але ми віддаємо, якщо ми голосуємо, а завтра не будемо робити шоу, так, ставити на підтвердження, ми повинні прийняти рішення, проголосувати, віддати м'яч на поле Міністерства освіти і науки  і Кабінету  Міністрів, і запустити реформи. Але пам'ятати, що організаційна, фінансова складова і юридична –  це на боці Кабміну. Якщо вони цього не зроблять, закон працювати не буде.

Тому проблема зміни поведінки головних суб'єктів освітнього простору, проблема мотивації вчителя, а це ми закладаємо через збільшення субвенцій, це 34 мільярда тільки на підвищення заробітної плати, бо ми встановлюємо норму чотири прожиткових мінімуми, це ми повинні запустити.

Більше того, хочу сказати, що якщо ми…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.  …якщо ми країна вільних людей, то така країна повинна мати відповідний закон, який формує покоління вільних людей. Ці норми і речі закладені в цьому законі.

Тому дуже прошу всіх своїх колег завтра об'єднатись, не влаштовувати шоу, проголосувати цей закон і зрозуміти, що далі ми запрацюємо абсолютно по-новому. Новий стимул для освітян буде запущений. Більше того, більше філософії Мінфіну…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Шановні колеги, наступні виступаючі, ми виходимо за межі регламенту, тому прохання в хвилину входити під час виступу.

Будь ласка, Іонова Марія Миколаївна. 

 

ІОНОВА М.М.  Дякую.

Шановні колеги, я дуже вдячна всім, хто звернув увагу, що з 1 вересня Угода про асоціацію з Європейським Союзом набула чинності. Але це говорить також про те, що завершився такий десятирічний етап, на якому ми зробили, відстояли свій цивілізаційний вибір.

Водночас вже почався новий, і ми маємо втілювати в життя ті завдання, які пов'язані з цим вибором. І, дійсно, завдання складні, але вони можливі для реалізації. Тому в черговий раз я хотіла би наголосити на необхідності, скажемо так, зміни темпу належного в питаннях адаптації законодавства. І це стосується не тільки уряду, але це стосується також наших парламентських комітетів. Я дуже сподіваюсь, що все ж таки це стане таким ключовим пріоритетом для усіх гілок влади в Україні.

Хочу сказати, що ми вже запланували проведення спільних комітетів, наприклад, в сфері інтелектуальної власності з Комітетом науки і освіти. У нас пріоритет - це транспорт. У нас пріоритет – виконання наших зобов'язань. І буде проведений спільний комітет з Комітетом з питань податкової і митної політики.

Але от на прикладі нашого сьогоднішнього порядку денного ми бачимо, що законопроект 6101 щодо стратегічної екологічної оцінки в четвер стоїть майже останнім. Тобто я хотіла би підтримати свою шановну колегу, голову комітету пані Южаніну, що все ж таки порядок денний, він має бути збалансований. І є конкретний список тих пріоритетних законопроектів, які ми маємо наздогнати, те, що наші борги за весну. Тому я прошу взяти це до уваги і дійсно збалансувати порядок денний. Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Єднак Остап Володимирович, будь ласка.

 

ЄДНАК О.С. Доброго дня, шановні колеги! Хочу всіх привітати з початком нового політичного сезону, нової сесії. І також хочу привітати нас всіх з вступом в силу Договору про асоціацію з Європейським Союзом. І хочу нагадати, що, власне, євроінтеграція є пріоритетом нашої держави. А обов'язком парламенту України є прийняття євроінтеграційних законів і наближення нашого законодавства до стандартів ЄС. Тим більше, коли члени фракцій декларують про необхідність зазначити або зробити пріоритетом вступ України в Європейський Союз.

І, власне, один законопроект є важливий євроінтеграційний, він знаходиться в сфері екологічної політики. Те, що моя колега вже згадувала, законопроект 6106 про стратегічну екологічну оцінку. Він готовий до другого читання. І на четвер він стоїть в порядку денному, але він стоїть 22-м питанням в порядку денному. Чи це у нас такий пріоритет європейської інтеграції – 22-е питання в порядку денному? І парламент вже приймав його в минулому році в цілому. Було вето Президента України. Ми це вето не подолали, але врахували зауваження та пропозиції Президента України. І на даний момент повністю узгоджений законопроект, готовий до прийняття в другому читанні, тому я би просив його поставити в прохідну частину списку, і щоб ми його прийняли і показали прогрес в цих питаннях і в наближені нашого законодавства до стандартів Європейського Союзу.

Ну, і власне те, що моя колега Ганна Гапко згадувала, про план економічного розвитку, "план Маршалла" для України, я думаю, нам потрібно всім фракціям, всім головам комітетів консолідуватися, напрацювати цей план відновлення економіки, сформувати пакет пропозицій і спільно лобіювати, зокрема і в плані законодавчих ініціатив, і на міжнародних майданчиках, я пропоную, що, можливо, потрібно і створити міжфракційне депутатське об'єднання з цих цілей, щоб ми скоординовано, спільно одним фронтом працювали над планом відновлення економіки. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Павелко Андрій Васильович, будь ласка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! У зв'язку з початком сьомої сесії слід звернути увагу, що одним з ключових завдань на цій сесії для Комітету з питань бюджету і Верховної Ради буде розгляд законопроекту про державний бюджет на 2018 рік. Відповідно до Бюджетного кодексу такий документ має бути подано до парламенту не пізніше 15 вересня. І Прем'єр-міністр нещодавно наголосив про наміри Кабінету Міністрів дотримуватися цієї вимоги. Таким чином, згідно спеціальної регламентної процедури попереду парламент чекає ретельна робота спільно з урядом над проектом державного бюджету на наступний рік.

Стосовно тижневого розкладу пленарних засідань. В межах компетенції Комітету з питань бюджету належить зазначити, що передбачені у проекті розкладу законопроекти щодо зміни до Бюджетного кодексу комітетом підготовлено до розгляду і відповідні висновки подано до Верховної Ради.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Бакуменко Олександр Борисович, будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні народні депутати! Вітаю всіх з початком роботи.

Хочу зазначити, що аграрним комітетом на розгляд Верховної Ради  передано 34 законопроекти, які комітет рекомендує прийняти.  Найбільш важливі з них спрямовані на виконання Україною  зобов'язань перед ЄС, вирішення питань малих форм господарювання шляхом врегулювання відносин у сфері виробництва органічної продукції, а також врегулювання земельних відносин, які стосуються усіх суб'єктів аграрного ринку.

Також хочу відмітити, що розгляд законодавчих ініціатив по блокам є корисним та результативним. Протягом сьомої сесії пропоную продовжити нашу роботу у вигляді тематичних днів.

Тому звертаюся до вас, шановний пане Голово, з переконливим проханням щодо включення до розкладу пленарних засідань Верховної  Ради на наступний пленарний тиждень для розгляду 21 вересня таких євроінтеграційних законопроектів: 5448, 2845, 6049 і 6673. Також  звертаюся до керівників депутатських фракцій і груп та прошу підтримати включення перелічених аграрних законопроектів до розгляду пленарних засідань на  наступний пленарний тиждень. З відповідним проханням комітет вже звертався до вас письмово.

І ще важливо. Шановні колеги, хочу також наголосити, що в країні склалася катастрофічна ситуація, яка пов'язана з рейдерським захопленням аграрних підприємств. За результатами засідання робочої групи щодо  протидії рейдерству, яка утворена при Кабміні, і відбулася сьогодні під  головуванням Степана Кубіва, вирішено, що завтра на засіданні аграрного комітету, яке буде присвячене порушеному питанню, візьмуть участь Міністр юстиції Павло Петренко, керівництво Мінагрополітики і всіх правоохоронних органів. Спасибі.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Обіцяю вам, що практика тематичних днів буде продовжена. Нагадаю, що це дуже важливе нововведення в нашій роботі.

Зараз було багато питань до представника уряду. І, до речі, ще раз питаю. Колеги, немає заперечень, щоб завтра голова уряду виступив перед Верховною Радою?  Це вітається лишень. Так, тоді запрошуємо завтра Прем'єр-міністра на засідання, на відкриття сесії.

І прошу дати відповідь коротко на ці запитання. А  потім я дам і вам  по одній хвилині виступити.

Будь ласка,  Степане Івановичу.

 

КУБІВ С.І. Перш за все, пане Андрію, вам особисто і  керівникам фракцій, і комітетів дякую за підтримку ініціативи щодо виступу нашого Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Друге. Хочу сказати, що Ірина Геращенко мала абсолютно чітку рацію щодо експертизи імплементації законів України до стандартів Євросоюзу. Хочу проінформувати шановних всіх присутніх про те, що я провів узгоджувальну раду всіх міністерств і віце-прем'єрів, відповідальних за євроінтеграцію. Але експертиза повинна бути кращою. Я тут, Ірино, повністю вас підтримую.

Друге. Хочу сказати, що Міністерство у справах промисловості, про яке говорилося, ми  функціонал і Комітет розвитку підтримки промисловості повністю підтримали.  І разом з тим, хочу сказати, що Ярослав Дубневич  говорив про тематику якраз  проблеми транспортного і  інфраструктурного  напрямку, ми повністю підтримуємо на сьогоднішній день.

Щодо спиртової галузі і приватизації. Перш за все потрібно прийняти закон. І тут питання уряду, Верховної Ради і Президента абсолютно є єдині.  

Щодо Ганни Гопко, говорила про "план Маршалла", ми провели дві наради і провели дві зустрічі. Це дуже є принципове, довготермінове планування  нашої української держави  разом із зміною законодавчої бази.

Щодо пенсій, то будуть відповідні слухання.  

І останнє. Велика рогата худоба, про що піднімав голова фракції пан Ляшко, проведена  одна нарада за дорученням  Прем'єр-міністра щодо концепції  розвитку даної позиції. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

У нас присутні ще чотири народних депутати, по хвилині.

Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу,  шановні колеги!  Юрій Дерев'янко, "Рух нових сил".

В кінці липня  Президент  України всупереч Конституції, яка забороняє позбавляти громадян  України  громадянства,  а також всупереч законів та інших міжнародних  наших зобов’язань припинив громадянство Михайлу Саакашвілі, громадянину  України. За більше як місяць часу, не дивлячись на численні звернення адвокатів, народних депутатів, ми не отримали жодного документу, який би підтверджував наявність підстав у  Президента  України для прийняття такого рішення, яке було скоєно.

Тому "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі вимагає  включити проект постанови 7056, який є зареєстрований, в порядок денний  на цей тиждень для того, щоб провести  депутатське розслідування і роботу щодо правомірності прийняття такого рішення органами влади.

Також я звертаюся до народних депутатів, до керівників фракцій, голів, які тут присутні, і до громадян  України, приїхати 10 вересня в пункт пропуску Краківець, щоб забезпечити депутатський контроль за ймовірними незаконними…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Чумак Віктор Васильович,  будь ласка.  

Включіть мікрофон, Чумак Віктор Васильович. 

 

ЧУМАК В.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні громадяни України! Я хотів би сказати про наступне. Напевно, виконувати свої обіцянки політиками є їх головною чеснотою. Ви дуже багато, або ми всі дуже багато апелюємо до цінностей Майдану. І саме на Майдані політики, які знаходяться в залі, саме на Майдані політичні партії, які знаходяться в залі, давали обіцянки провести всебічну  глибоку політичну реформу, яка б включала реформу виборчого законодавства, реформу інститутів президентства, реформу інститутів позбавлення депутатської недоторканності та інших.

Я хотів би нагадати вам, пане Голово, що саме на цю сесію поставлено в плані законопроектної роботи Верховної Ради розгляд законопроектів щодо змін виборчого законодавства в Україні. Більше того, чотири фракції з шести готові почати таку роботу. Тому я прошу вас поставити всі ці законопроекти в порядок денний і почати їх розглядати.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Пташник Вікторія Юріївна, будь ласка.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, я повністю розділяю ті п'ять напрямків, з яких ви пропонуєте розпочати роботу даної сесії. Але в той же час я хочу зазначити про те, як правильно сьогодні і справедливо зазначив один з лідерів фракцій, сказавши про те, що у нас низька ефективність антимонопольної політики, на жаль, в Україні зберігається.

Саме тому, розділяючи таку оцінку, ми подали законопроект під номером  6746, який називається "Про забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції". Цей  законопроект був розроблений на виконання Угоди про асоціацію, відповідно до якої Україна взяла на себе обов'язок привести національне законодавство до законодавства ЄС щодо правил конкуренції. Тому я також прошу цей законопроект, звернути на нього увагу, і як тільки з'явиться можливість також ставити на голосування, розглядати цей законопроект.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

І заключна репліка, Михайло Папієв, будь ласка.

 

ПАПІЄВ М.М. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Завтра першим питанням у нас  затвердження  проекту порядку  денного сьомої сесії, і багато законопроектів за авторством  народних депутатів "Опозиційного блоку"  не увійшло до  цього проекту порядку денного. Я просив би, я передаю вам, Андрію Володимировичу, перелік законопроектів, на яких ми наполягаємо, щоб вони були внесені, і тоді ми будемо голосувати.  І треба внести до порядку денного сьомої сесії всі законопроекти, які на сьогодні  зареєстровані у Верховній Раді України, і це буде абсолютно нормальний і справедливий підхід. Дякую. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ви знаєте, що базовий формується за  пропозиціями комітетів. Він є сформований,  цей порядок денний, він буде запропонований. Але ми  майже кожного разу доходили до  того, що всі законопроекти, які були  включені, ми включали…  Хоч потім з тим  виникали певні  юридичні труднощі, я  вам теж про  це скажу.

Колеги, ще два слова. Я хотів би всіх закликати, до речі, хотів би  відзначити, щоб  голови  фракцій лишилися, до системної роботи. Що означає системна робота?  У нас є осінь, і є  кожного місяця два  пленарних тижня. Якщо ми правильно розподілимо роботу, ми зможемо багато що виконати. Я пригадую останній четвер минулого тижня, коли  ми в один день, як  добре написала "Українська правда", прийняли питань, як деякі  європейські парламенти за всю сесію. А нам сказали, що того не прийняли, того не прийняти і того не прийняли. Я за те, щоб ми планували, як ми домовились і  на засіданні голів комітетів. І, плануючи перелік  реформ, щоб ми ставили реалістичні  завдання. Бо коли ми ставимо забагато  завдань, а потім їх не  виконуємо, це зрештою і виливається в розчарування. Наш парламент приймає законів і постанов більше, ніж будь-який  інший європейський парламент.  Але при тому  весь час  стоїть питання, чому так мало? 

Я закликаю усіх - і голів фракцій, і  голів комітетів – до планової роботи,  до того, щоб ми собі наперед до  грудня змогли передбачити  блоки  питань, і щоб ми кожне  з тих питань  змогли розглянути і прийняти позитивне  рішення. Давайте не будемо між собою приховувати, вже  наступної весни багато буде політичних емоцій, вже спрямованих на президентські вибори, і може бути працювати складніше, із складнішим політичним фоном.   

Ця осінь – наш великий шанс, наш великий шанс пройти ті реформи, які ми започаткували і які ми, я переконаний, зобов'язані прийняти. Тому бажаю усім дуже успішної роботи, наполегливої і системної роботи. І я впевнений, що нам все вдасться.

Дякую вам. До завтра.