Погоджувальна рада

Опубліковано 05. 12. 2016

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

05 грудня 2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги! Розпочинаємо нашу роботу.

Шановні колеги! В ніч з суботи на неділю сталася страшна трагедія. У селі Княжичі Броварського району на Київщині загинули шість правоохоронців. Поліцейські щодня ризикують своїм життям не лише на фронті, а й у мирних місцях. І загиблі – це все були молоді хлопці. І зараз, дійсно, родини потребують підтримки.

Висловлюю від імені усіх народних депутатів і нашої Погоджувальної ради співчуття родинам загиблих правоохоронців. І сподіваюсь, що прозорим розслідуванням будуть встановлені причини цієї великої трагедії.

Також хочу повідомити, що минулого тижня надійшли документи від Генеральної прокуратури щодо справи народного депутата Новинського. І я ще раз закликаю регламентний комітет чимшвидше прийняти рішення згідно документів, які надійшли, щоб ми могли чимшвидше, цього тижня, поставити на порядок денний і розглянути питання щодо зняття недоторканності народного депутата України.

Також в четвер на Погоджувальній раді я звернувся до голів фракцій з пропозицією розглянути законопроект, який би спростив механізм для отримання дозволу на арешт чи на взяття під варту народного депутата України. Апарат Верховної Ради України підготував відповідний законопроект. Наскільки мені відомо, і "Самопоміч" підготувала законопроект.

І я прошу усіх голів фракцій розглянути ці законопроекти, щоб ми змогли спростити цю процедуру, яку ми маємо на сьогодні, яка займає багато часу. І дуже часто із-за цих бюрократичних перепон надто багато часу проходить від подання Генерального прокурора до рішення Верховної Ради  України. І я сподіваюся, що голови фракцій – я всім передам офіційно цей законопроект – я сподіваюся, що всі голови фракцій зможуть з цього приводу висловити свої пропозиції.

Згідно поряду денного, колеги. Я хочу нагадати, що цього тижня наші тематичні дні пропонуються синхронізувати з тими подіями державними, які будуть протягом тижня. Зокрема у вівторок ми відзначаємо 25 років Збройних Сил України, і тому буде пропонуватися, щоб у перший розділ нашого тематичного дня ми поставили питання національної безпеки і оборони. Це є близько семи законопроектів. Але думаю,  буде важливим і символічним, щоб ми змогли до Дня Збройних Сил України прийняти законопроекти, які би врегулювали і дали можливість сприяти нашим хлопцям на передовій, які захищають і нашу державу, і наші родини, і наш спокій.

Також пропонується, щоб у вівторок після обіду ми розглянули ті законопроекти, які необхідні для затвердження  державного бюджету України. Таким чином пропонується на вівторок два блоки: блок національної безпеки і оборони і блок бюджетних питань. До обіду – безпека і оборона, після обіду – бюджетні питання.

У середу ми відзначаємо День місцевого самоврядування. І у нас є ряд надважливих законопроектів. Я думаю, що голова комітету з того приводу буде висловлювати свою позицію. І я знаю позицію комітету, щоб перенести їх на вівторок, і, можливо, ми деякі з тих законопроектів зможемо на вівторок перенести. Але пропонується, власне, в середу, в День місцевого самоврядування, щоб ми блок питань надзвичайно важливих, деякі з них просто важливі для проведення місцевих виборів, які відбудуться незадовго, щоб ми могли прийняти. І з цього приводу ми проведемо дискусію на Погоджувальній раді і, можливо, деякі з найважливіших законопроектів середи ми зможемо перенести на вівторок.

І в четвер – це питання транспорту, яке ми не змогли доопрацювати минулого пленарного тижня, – пропонується питання транспорту, щоб ми розглянули до обіду. І я говорив з головою комітету, щоб були відібрані ті законопроекти, які мають підтримку в залі, і щоб їх було не надто велика кількість, а достатньо оптимальна для прийняття рішень.

І після обіду, дуже давня вимога і пропозиція аграрного комітету, щоб ми розглянули питання аграрного сектору.

Така логіка пропонується на цей тиждень. Ми можемо цю логіку скорегувати у ході обговорення. Але, власне, це та, яка була підготовлена, пропозиції і нашої попередньої Погоджувальної ради і також Погоджувальної ради, яка відбулася в четвер.

Тепер, колеги, я нагадаю, що ми обговорення розпочинаємо цього дня справа, тобто перший буде мати слово представник від "Блоку Петра Порошенка". І за нашою звичною логікою ми будемо починати обговорення.

Я до слова запрошую представника "Блоку Петра Порошенка" Ірину Луценко. Будь ласка, пані Ірина.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Всім добрий день, шановні колеги. Наступний тиждень є, безумовно, важливим з точки зору законів, які будуть розглянуті. В першу чергу це бюджетоутворюючі закони, які дадуть можливість нам прийняти Державний бюджет України на 2017 рік. Наша фракція "Блок Петра Порошенка" вважає це ключовим питанням внутрішньої політики на сьогоднішній день.

Хочу зазначити, пане Голово, про те, що ми наполягаємо на включенні в порядок денний двох законів: 5368, 5369, які пов'язані також з бюджетом і дадуть можливість ефективно реформувати податкову систему України.

Підтримуємо повністю і ми включаємо також частину наших законів на середу, коли буде розглядатися. І це буде день місцевого самоврядування, саме питань пов'язаних з місцевим самоврядуванням.

Але найголовніше, про що я хотіла сказати, це трошечки інше. Втім, самим головним на сьогоднішній день, і ми спостерігаємо ситуацію, яка складається з нами, це збереження єдності всіх проукраїнських сил в парламенті. Дехто хоче війну, яка у нас склалася на Сході і окупацію в Криму, прирівняти до Другої світової війни. Але давайте не забувати, що це гібридна війна. Ця гібридна війна зайшла в середину Україну. І дуже яскраво ми бачимо цю гібридну війну, яку хочуть нам нав'язати в парламенті.

Уже втомилися мерзнути люди від "банкового Майдану", не відбувся "тарифний Майдан", яким нас лякали окремі фракції, тому що політикани балакають, а субсидія, вона працює. І на сьогоднішній день ми бачимо, що такий Майдан хочуть запропонувати нам всередині парламенту.

На сьогоднішній день нова тема конфлікту – нібито про тотальну корупцію в парламенті. І саме дивне в цій ситуації це те, що звинувачення нам заявляє людина, яку саме звинуватили в корупції на газових оборудках щодо привласнення нею 3 мільярдів гривень. Я маю на увазі пана Онищенко.

Публікація вийшла в газеті "The Independent", яка належить російському олігарху Лебедєву. Причому журналісти інших видань констатують те, що пропозиції видати таку статтю пропонувалися і ряду німецьких видань і не отримали свого підтвердження. Розрахунок ворога дуже простий і зрозумілий – нав'язати думку, що наша Верховна Рада корумпована, звинуватити Президента, дестабілізувати ситуацію і добитися позачергових виборів як одних, так і інших. Недаремно втікач-депутат намагається викликати конфлікт між двома головними й найсильнішими, й найбільшими фракціями, які утворили коаліцію – це "Блок  Петра Порошенка" і "Народний фронт".

Після провалу проплачених масових протестів, якими не вдалося розшевелити Україну всередині, нас атакують статтями в засобах масової інформації, за якими ховаються дуже серйозні гроші. За цих складних, можна сказати драматичних подій, нам потрібно вистояти, згуртуватися і не дати шансу жодного Москві розхитати ситуацію в парламенті, в тому інституті,  який працює, який приймає закони і який виходить на чергове прийняття, вчасне прийняття Державного бюджету України на 2017 рік.

Так, ми належимо до різних політичних партій. Часом по-різному ми бачимо шляхи виходу з цієї важкої економічної ситуації, але  при цьому ми ж для того і обиралися в парламент різними верствами населення з  різними вподобаннями. І цей парламент  від слова "parle" означає про одне: диспути про розвиток ситуації в Україні – тут, дискусії – тут, домовленості і узгодження позицій – саме тут в мирному вирішенні питань. Ми можемо дискутувати, але ми не маємо права починати війну на знищення України всередині України, між собою як представники 46 мільйонів українців.

Ми відбили минулу гібридну атаку з  масовими протестами. Я вірю, що ми відіб'ємо і цю атаку, якщо нами керуватиме світлий розум, холодне серце і любов до Вітчизни, ясна голова і добрі помисли.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Слово надається голові депутатської фракції "Народний фронт" Бурбаку Максиму Юрійовичу. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Шановні колеги, доброго дня. Учора у селі Княжичі під Києвом сталася трагедія. В результаті катастрофічного збігу обставин загинуло п'ятеро правоохоронців. Гірко усвідомлювати, що  у час, коли триває війна на сході і наші солдати тримають фронт, глибоко в тилу, під столицею гинуть молоді хлопці-правоохоронці. Це жах, який неможливо охарактеризувати правильними словами, бо їх не існує, коли йдеться про втрачені життя.

Одразу після трагедії Нацполіція, на чолі з виконуючим обов'язки Вадимом Трояном, почала вживати заходи для з'ясування причин трагедії. Ми віримо, що Вадим Троян як ветеран АТО, людина, яка лише кілька тижнів після звільнення Хатії Деканоїдзе, перебуває у статусі керівника Національної поліції, зможе взяти під контроль ситуацію і дати відповіді суспільству, чому ця трагедія стала реальністю.

Водночас, звертаюся  до присутніх, не політизуйте трагедію, не робіть собі рейтинги. Будувати імідж на смерті – це підло! Не знищуйте  віру суспільства у реформу поліції,  бо знищити віру дуже легко. А щоб зробити реальну  справу, треба багато років на це витрачати,  можливо і ціле життя.

Висловлюю співчуття сім'ям загиблих. І "Народний фронт" буде контролювати і розслідування, і звіт про його результати.       

Останні дні стали справді викликом для держави. Після і трагедії в Княжичах, і загибелі поліцейських важко говорити про щось інше, але ми мусимо сказати, що певні події дають підстави заявляти про загрозу політичної кризи, яка може стати таранним випробуванням для країни  на фоні війни  і економічних  викликів.

Із публікацій в британській газеті "The Independent" стало відомо, що один  з колишніх народних депутатів отримав суму в 30 мільйонів доларів, витрачену на підкуп і інформаційну кампанію для дискредитації уряду Арсенія Яценюка, а потім відставки Яценюка і Кабміну. Це не новина для  "Народного фронту", ми знали, що це замовна кампанія і багато разів  про це заявляли. Але цього разу ми вимагаємо назвати прізвища тих, хто отримував ці кошти і хто був замовником цькування Арсенія Яценюка і його уряду? І хто і з якою метою домагався його відставки, підриваючи довіру до  демократичної команди, делегованої у владу після Майдану.

Тепер наступна заява. Ми повідомляємо про підготовку злочину: півтора мільярди доларів грошей Януковича і його братви, які мали бути повернуті громадянам України, збираються вкрасти. Півтора мільярди доларів, вслухайтесь! Свого часу прем'єр Яценюк неймовірними зусиллями зумів арештувати ці кошти. Більше року у парламенті "Народний фронт" б'ється за те, щоб відновити справедливість і повернути гроші, вкрадені Януковичем, через режим спецконфіскації і дати їх бідній країні на армію  і зброю, на зарплати вчителям і медикам. Ми зустрічали  і зустрічаємо дикий супротив, блокування, відвертий саботаж. За галасом і патяканням, виявляється, готувалася "чорна" схема крадіжки цих грошей, зараз вона приведена у дію. За нашими даними, власники офшорних компаній, які мають права на ці кошти, вже провели переговори для продажу своїх активів, за відкати 80 відсотків високим посадовим особам.

Всі ми бачили минулого тижня, з яким задоволенням персонаж один виступав у суді, розуміючи, що дехто з теперішніх персонажів вже ці гроші планує витратити на розгортання своїх виборчих штабів для дочасних виборів. Цього не буде, я вам це заявляю відповідально!

А тому ми звертаємося до НАБУ із вимогою взяти у своє провадження та розпочати слідство щодо грошей, вкрадених "бандою Януковича", щоб запобігти повторного пограбування країни. НАБУ має зупинити підготовку злочину. Ми вимагаємо від НАБУ виявити і назвати прізвища тих, хто сьогодні за хабарі від імені влади веде переговори про те, щоб ці гроші повернулися назад Януковичу. Ще раз пограбувати країну ми не дамо!

І насамкінець, цього тижня в порядку денному стоять законопроекти щодо об'єднання територіальних громад. Я нагадаю, що в Україні 11-го, 18 грудня будуть проводитися вибори депутатів сільських, селищних, міських рад, об'єднаних територіальних громад і відповідно їх голів. Звертаюся до депутатів, до керівників фракцій підтримати ці законопроекти і врешті-решт запровадити надалі підтримку реформи по децентралізації. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, голова депутатської фракції "Об'єднання "Самопоміч" Березюк Олег Романович, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Дві величезні загрози, які ставлять під сумнів виконання місії влади: зберегти країну і покращити якість життя людей. Ці загрози є: одна зовнішня – це імперська Росія, яка розв'язала війну проти української незалежної держави і проти українських людей, і це бідність. Коли із зовнішньою загрозою все зрозуміло – це віковічний ворог, який ніколи не дасть спокою, то внутрішня загроза має свою природу.

Чи це є люди, які не вміють чи не хочуть працювати? Ні. Це влада, яка руйнується як і ззовні, так і зсередини. Корупція. Пограбована країна: ким? Владою як минулою, так і теперішньою. Чи відкрита в цій країні хоч одна кримінальна справа по "панамських" питаннях і офшорах? Чи це досліджено? Чи хтось покараний? Ні!

Чи досліджуються статки людей, які задекларували електронні декларації і не зможуть їх пояснити? Чи люди це бачать? Ні. Це все викликає ненависть людей до влади, яка грабує цю країну.

Безвідповідальність? Так. Влада впевнена, що вона безвідповідальна, бо вона недоторканна в прямому розумінні цього слова і в непрямому розумінні цього слова. Гинуть хлопці, а влада залишається та сама і далі краде,  тому що правоохоронні органи країни стоять не на обороні інтересів людей, а на обороні олігархічної влади в країні.

Проїхавшись два тижні містами і селами Волинської, Тернопільської, Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської областей я привіз, шановні колеги, вам ненависть людей, фізичну ненависть. Просто фізичну ненависть! І тому, якщо цей парламент не опам'ятається і не прийме Закон про спрощення зняття депутатської недоторканності, не прийме символічний, бо це символом  вже стало, акт зняття недоторканності з народного депутата, на якого є подання Генеральної прокуратури. Мене люди питають: "Це ви Генеральному прокурору не вірите чи ви депутата любите? Ви визначиться!", - питають звичайні люди у звичайних селах. Тоді гріш нам ціна.

Друге питання. Люди звичайні розуміють, що будь-які вибори сьогодні – є руйнація української державності, бо російська агресія чекає на це. Прийміть закон! Чому ви так боїтеся прийняти Закон про пропорційну систему з відкритими списками, що вас тримає?! А люди пояснюють, а тримає "кормушка" корупції і беззаконня, яке дозволяє красти все, що лежить на поверхні.

І останнє. Міські ради малих, великих міст, сільські ради об'єднаних громад передають "привіт" уряду, тому що цей бюджет грабує місцеві бюджети! У них мінус 5, мінус 10 мільйонів у маленьких громадах після цієї централізації. Це цей уряд, попередній чи цей, який породив цю децентралізацію, яка дала людям хоч вдихнути  трошечки і почати робити щось, почуватися господарями  у своїх селах і  містах, сьогодні заганяються    у жорстку централізацію. "Якщо вам буде не вистачати, ми вам дамо", - каже уряд, як та сорока-ворона: тому – дала, тому – дала, а тому – фур і полетіла. Рабство! Рабство, в яке знову заганяється українська держава.

Я вже не раз тут казав, нас з вами: депутатів парламенту, Президента, уряд – ненавидять. Але місцеву владу люди починають поважати, тому що вона ремонтує школи, робить дороги між селами, яких не було 25 років. І роблять це депресивні громади, які і, за великим  рахунком, доходів  великих не мають, тому що вони поруч, біля своїх людей.

Тому місію захистити цю державу – це наша місія, і вона, на наш погляд, може бути виконана. Для цього  ми пропонуємо підписати вам Закон про полегшення зняття недоторканності депутатів і негайно прийняти Закон про вибори на пропорційній  основі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Олег, 30 секунд.

А ви завершили, так? Добре-добре.

Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Будь ласка, 10 секунд. Ми підтримуємо те, що Голова Верховної Ради разом з колегами запропонував інші закони, готові до дискусії, немає в цьому жодних проблем. Але сьогодні просимо  негайно голів фракцій ознайомитись і підписати будь-який закон, який принесе користь для української державності і захисту її інтересів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Голова депутатської фракції "Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", Юлія Володимирівна Тимошенко. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Організація Об'єднаних Націй  прийняла рішення про те, що межа  бідності, за яку не  можуть перейти в  призначенні  пенсій, заробітних плат жодна країна світу – це 1,9 долара на добу.  Так от я хочу сказати, що той бюджет, який запропонований, та політика, яка запропонована, та політика,  яка здійснюється останні роки, вона довела до того, що за межею бідності знаходиться  половина працюючих людей в країні і всі 100 відсотків пенсіонерів в нашій країні. Насправді порушені ключові межі мінімального прожиткового рівня, які встановлені Організацією Об'єднаних Націй.

Ми вас попереджали про те, що тарифи – це є одна з ключових елементів нищення рівня життя людей, нищення економічної стабільності домогосподарств, попереджали, що це призведе до краху. Саме тому я хочу зараз повідомити, що, коли наші депутати, вся наша команда об'їжджають зараз села, селища під час виборів в об'єднаних громадах, ми констатували і побачили, що якраз сільські хати сьогодні, по суті, вимкнуто опалення. Дорогі друзі, люди самі вимкнули газове опалення, тому що вони не здатні платити! Ніякі субсидії до них  не дійшли, люди переселяються в літні кухні, практично закривають свої оселі і живуть у чоботях, у пальто! І, по суті, літні люди поставлені на межу виживання.

Якщо буде холодна зима і хоч одна людина загине в сільській хаті від холоду – це буде пряма кримінальна справа проти Гройсмана, проти Порошенка, проти всіх, хто стояв за ці тарифи.

Саме тому я звертаюся до вас, пане Голово Верховної Ради: зареєстрований і вже роками лежить  проект Постанови про Тимчасову слідчу комісію щодо тарифів і щодо корупції в НАК "Нафтогазі" і "Укргазвидобуванні", пройдений комітет. Зараз залишається  справа лише за вами особисто поставити це до порядку денного. І якщо зараз, в той час, коли сьогодні вся країна проклинає уряд, НКРЕКП, всіх, хто має відношення до встановлення цих тарифів, ви знову особисто не ставите це у порядок денний! Я прошу поставити, це інструмент опозиції – Тимчасова слідча комісія.

Друге, на що я хочу звернути увагу – це нова величезна афера, яка зараз проводиться в країні за спинами людей. Ви знаєте, що знищено 84 українських банка. 84 українських банка позбавлено права на життя. В той час Гонтарева приростила з 12 відсотків до 41-го питому вагу російського капіталу в банківській системі. Хто "рука Москви"? Хай розбереться Служба безпеки України! Тому що ми подали про це, я особисто, подала заяву про злочин в Службу безпеки України щодо такої поведінки Гонтаревої. 

Але це не все, сьогодні Фонд гарантування вкладів, який забрав майно 67 банків, яке загально коштує 448 мільярдів гривень і належить тим людям, що поклали депозити. Це майно мусило бути переоцінено, як мінімум, в два рази дорожче, тому що застави в банках приймалися за інструкцією Нацбанку в два рази дешевше, плюс інфляція гривні, що теж збільшує в гривневому еквіваленті вартість цих тарифів. Пан Ворушилін, який є бізнес-партнером Порошенка і який очолив Фонд гарантування вкладів, він отримав майно по балансовій оцінці на 448 мільярдів і замість того, щоб дооцінити хоча б до трильйона, а це вже половина ВВП країни, він знецінив це майно офіційно до  99 мільярдів гривень, поклавши, по суті, 350 мільярдів гривень собі, як майбутній проект корупції, в кишеню. А потім заявив, що продати він ці активи на 99 мільярдів може приблизно десь до 10 мільярдів. Тому мега-корупційна оборудка, яка вже співставна з ВВП країни!

Саме тому ми вимагаємо негайно затвердити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування корупційної діяльності Гонтаревої та Ворушиліна і дати оцінку таким речам. Інакше країна втратить половину ВВП і це буде покладено в кишеню Порошенка, Ворушиліна, Гонтаревої і інших.

Крім того я хочу чітко заявити, що проект бюджету, який поданий на  2017 рік – це є проект бюджету, який зберігає стратегію бідності і стратегію корупції, яку запровадили Порошенко і сьогодні діючий Прем'єр-міністр.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Насправді, на цю тему наша команда дасть окрему оцінку публічну, вона у нас ось є. Але, що очевидне, що падають доходи громадян України в реальному обчисленні, в доларовому, зберігається в цьому бюджеті ця ганебна тарифна політика, по суті, збільшуються податки на малий і середній бізнес, як наслідок вони збільшують інфляційні доходи бюджету, які витрачають на корупцію.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юліє Володимирівно, я вас прошу.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Повністю дискредитовані місцеві органи влади. І тому по бюджету треба окремо розбиратися. Це стратегія нищення країни!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Зараз я надаю слово голові партії "Опозиційний блок" у Верховній Раді Бойку Юрію Анатолійовичу. Будь ласка. Включіть мікрофон, будь ласка, Юрію Анатолійовичу.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане Голово, шановні народні депутати.

Позиція нашої фракції, що наступного тижня ключовим питанням роботи парламенту повинен стати розгляд бюджету. Ми зі здивуванням побачили, що між першим і другим читанням бюджету з'явилися додаткові виплати на силовий блок, проти чого була категорично проти наша фракція ще при розгляді бюджету в першому читанні. У другому читанні ми побачили, що ще на мільярд збільшено виплати на поліцію, 400 мільйоні додатково отримує Генеральна прокуратура, 300 мільйонів – Адміністрація Президента і 100 мільйонів – Верховна Рада. При тому, що ключове питання, яке залишається в бюджеті – це питання низьких пенсій – залишається невирішеним.

Перед першим читанням наша фракція подала пропозиції до бюджетного комітету, де ми показали джерела додаткових надходжень до бюджету і зменшення виплат на силовий блок, для того щоб направити відповідно ці кошти на вирішення проблеми з бідністю, про яке каже все суспільство.

Наші пропозиції не почули. І тому ми не будемо голосувати за бюджет, в якому не буде враховано рішення ключової проблеми, яка сьогодні є в країні: рішення проблеми низьких пенсій.

Проекти законів, які йдуть перед бюджетом, які запропоновані в порядку денному, вони, здебільшого, мають технічний характер або є шкідливими для економіки – це наша позиція. А саме головне, що ми вважаємо, що уряд повинен внести головний закон, який дозволить уникнути заходу економіки "в тінь" після підвищення мінімальної заробітної плати. І це повинна бути ініціатива або уряду, або якщо  уряд не проведе цього, то ми готової взяти це на себе. Але цей закон потрібно прийняти для того, що малий і середній бізнес, дійсно, не отримав чергового удару від податкових органів.

Два тижні були для  роботи парламентарів в регіонах. Це був корисний час, тому що ми  побували в багатьох регіонах країни і отримали багато інформації. Одна ситуація нас зачепила, це стосується ситуації в Житомирській області, Олевський район. Хто не знає, це край, який стоїть практично на бурштині, і левова частина населення району займається незаконним видобутком бурштину. Крім  того, на вихідні з'їжджається вся область – більше 20 тисяч людей. Всі знають, вся область знає,  хто "кришує" цю роботу. Всі знають, хто які долі повинен куди заносити.

І у нас стала дилема, тому що, коли ми  сформували і  підготували депутатський запит, то виявляється, що його потрібно направляти на керівників тих органів, які саме займаються "кришуванням" цього видобутку бурштину – і вся ця система працює як годинник. Вже роками знають, хто там чим займається. Це системна корупція, яка є в правоохоронній системі нашої країни сьогодні.

Що стосується роботи самого парламенту. Мене, відверто кажучи, Андрію Володимировичу, дивують ваші заяви стосовно притягнення до відповідальності депутатів, зокрема депутата Новинського. Я  вважаю, що  ця ситуація, особливо після того, як депутат Новинський направив і зареєстрував проект Постанови Верховної Ради стосовно притягнення до відповідальності Міністра культури, який допустив, з нашої точки зору, дискримінаційне висловлювання стосовно частини населення України. Так от  мені здається, що ця  ситуація з депутатом Новинським  нагадує намагання відволікти увагу суспільства від тих економічних і політичних провалів, які сьогодні є в державі. 

Я вимушений закликати вас не допускати порушення Регламенту, які ми бачили останнім часом роботи цього Регламенту, тому що в цьому разі ми будемо вимушені звернутися до всіх міжнародних органів і показати, яким чином порушується Регламент у цій чутливій сфері і в цей чутливий момент, коли є намагання відволікти увагу від економічних і політичних провалів, які є, і взагалі поведінки влади.

Сподіваюсь, що порушення Регламенту ви не допустите, оскільки ви спікер всього парламенту, а не тільки його частини. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я хочу проінформувати, оскільки було до мене звернення. Жодного разу, жодного разу я не допустив порушення Регламенту під час такого чутливого питання, як зняття депутатської недоторканності. Але разом з тим, власне, хочу наголосити: вважаю, що затягування в подібних питаннях є неприйнятним. Верховна Рада України не є ні судом, ні прокуратурою для того, щоб визначати самостійно: винен чи не винен той чи інший депутат. Верховна Рада України дає лишень згоду, коли є подання Генеральної прокуратури.

І коли Генеральний прокурор подав нам подання, єдиний мій заклик полягає в тому, щоб регламентний комітет чимшвидше його розглянув. І наголошую, без розгляду регламентного комітету це питання не появиться в залі, як і передбачено Регламентом. Але з того моменту, як регламентний комітет прийме рішення, я буду ініціювати чимшвидше дане питання поставити на розгляд Верховної Ради України. Я думаю, це є і правильно, і справедливо.

 

БОЙКО Ю.А. Ми сподіваємося, що це не буде прямим політичним тиском.

 

ПАРУБІЙ А.В. Це буде справедливість. І в тому ми ніколи, жодного разу ця Верховна Рада не допускала помилок під час прийняття подібних рішень. І коли Генеральна прокуратура подавала подання, хто б це не був, із якої політичної фракції, Верховна Рада давала дозвіл, оскільки більшість із нас неодноразово йшли на вибори з вимогою взагалі скасування депутатської недоторканності. А в даному випадку йдеться тільки про можливість правоохоронним органам якісно виконувати свою роботу.

Я запрошую до слова голову депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Будь ласка, Олегу Валерійовичу.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги і керівники фракцій провладної коаліції стверджують про те, що заяви біглого депутата Онищенка, корупціонера можуть бути підставою і причиною для глибокої політичної кризи. Я думаю, дорогі ановні колеги, керівники фракцій провладної коаліції стверджують про те, що заяви біглого депутата Онищенка, корупціонера, можуть бути підставою і причиною для глибокої політичної кризи.

Я думаю, дорогі колеги, ви помиляєтеся. Причини і підстави для політичної кризи – це відсутність національно орієнтованої економічної політики – раз, грабіжницька тарифна політика щодо українських громадян – два, масштабна корупція, якою займається влада. А дії Онищенка і його заяви – це наслідок цієї масштабної корупції, яку ми сьогодні маємо.

Я хочу освіжити вам пам'ять і нагадати. 16 вересня 2015 року я з парламентської трибуни публічно до кожного з вас звернувся про те, що в стіни українського парламенту повернулась політична корупція, що Онищенко  один з тих, хто вчиняє підкуп народних депутатів від Радикальної партії. Де реакція на це моє звернення Генеральної прокуратури, НАБУ, органів влади, СБУ? Немає! По сьогоднішній день немає.

Чому? Тому що Онищенко разом із владою деребанив надра. Деребанив при Януковичу, продовжував деребанити при Президенті Порошенку. Ділився своїми корупційними статками і з Президентом, і з депутатами – і спокійно себе почував. І з цього корумпованого газового бізнесу займався корупцією.

Сьогодні ви намагаєтесь замовчати цю тему, пояснюючи тим, мовляв, буде політична криза. Навпаки, коли ви не розслідуватимете корупцію, буде політична криза, яка знесе не тільки корупціонерів, а знищить країну. Тому фракція Радикальної партії вимагає розслідувати факти політичної корупції, оприлюднені народним депутатом Онищенком.

Ми підготували відповідний проект Постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради по розслідуванню політичної корупції. Я прошу долучитися усі фракції. І негайно, Андрію Володимировичу, завтра створити цю слідчу комісію.

Коли колега Онищенко заявляє, що 70 депутатів парламенту беруть гроші щомісяця від 20 до 100 тисяч доларів, коли народний депутат Онищенко, корупціонер, заявляє, що голосування Генерального прокурора було за гроші, відставка голови Служби безпеки Наливайченка була за гроші і цілий ряд інших законів голосували за гроші. І ви хочете мені сказати, що ми маємо не звертати на це уваги?! І ви хочете мені сказати, що я маю разом зі своєю фракцією сидіти в парламенті, де половина парламенту продається за корупційні гроші і служать владі, і служать Онищенку?!

Я вимагаю, щоб предметом розслідування Тимчасової слідчої комісії було і призначення на посаду Міністра екології Шевченка – помічника Онищенка. Весь парламент знає, що Онищенко купив цю посаду, заплативши, за чутками, 5 мільйонів доларів. Шевченка звільнили. Ті, хто його делегував, зокрема шановна Юлія Тимошенко, сказала, що вона не має жодного відношення до призначення Шевченка. Хоча вона офіційно зверталася і щодо призначення Шевченка.

Зараз Онищенко розказує, що Тимошенко його союзник. Я хотів би знати, в чому союзницькі стосунки Юлії Тимошенко і газового корупціонера-олігарха Онищенка? І я думаю, суспільство хоче знати: у чому стосунки Петра Порошенка, Президента, і газового олігарха Онищенка? Скільки Онищенко заніс Порошенку грошей, скільки Онищенко виніс від Порошенка грошей? Хто в парламенті отримував ці гроші, кому платили за голосування, і хто виконавці цієї корупції?

Ми вимагаємо тих депутатів, які брали гроші від Онищенка, відсторонити від депутатських обов'язків на час проведення розслідування. І це розслідування має бути негайно почато прямо завтра!

Крім того, ми звертаємося до НАБУ провести розслідування усіх заяв,  і до Генеральної прокуратури, а не прикриватися, що Онищенко вчинив державну зраду. Що вчинив Онищенко, буде відповідати Онищенко за корупцію. Але ті, кому Онищенко роздавав гроші, так само мають відповідати.

Друге. Будапештський меморандум. Сьогодні 22 роки, як Україна  підписала Будапештський меморандум. Одна із сторін цього меморандуму – Росія – фактично його денонсувала, вчинивши акт військової агресії проти України. Таким чином Україна де-юре, оскільки Будапештський меморандум не діє, відновила статус ядерної держави. Ми вважаємо, що ядерна зброя – це єдина гарантія нашої незалежності і суверенітету. Тому Україна повинна де-факто почати роботи по відновленню ядерного потенціалу, коли не діє Будапештський меморандум.

Третє. Минулого тижня нам Президент із Брюсселю замість безвізу привіз безліс. Це означає позбавлення тисяч українців роботи і можливості годувати свої сім'ї. Ми вимагаємо припинити будь-які розмови про скасування мораторію на вивіз…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд, Олегу Валерійовичу, так ми домовлялися. 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Припинити будь-які розмови про скасування мораторію на вивезення необробленого лісу-кругляку. Навпаки, у вівторок, завтра розглянути закони: і скасувати ПДВ і ввізне мито на деревообробне обладнання, для того щоб створювати робочі місця тут, в Україні, давати роботу і зарплату українцям, щоб вони годували свої сім'ї.

І останнє, по бюджету. Оскільки бюджет обкрадає фермерів, переселенців, профтехосвіту, ми за нього не голосуємо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, одна хвилина, репліка Тимошенко, було названо прізвище. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу звернутися зараз до всіх громадян України, які нас чують. По-перше, я хочу категорично спростувати будь-яку співпрацю партії "Батьківщина" або мою особисто з паном Онищенком. Це просто чітка дискредитація нашої команди, яка спланована і яка ведеться.

Крім того, я хочу нагадати, що була зроблена заява на той час Прем'єр-міністром Яценюком, що уряд, який формується, не має жодного квотного принципу. І тому я хочу чітко і ясно сказати, що те, що стосується призначення будь-яких міністрів, робилося поза квотним принципом і без будь-якої участі будь-яких фракцій.

Саме тому я хотіла би відкинути будь-які закиди у бік "Батьківщини" відносно призначення будь-яких міністрів, а тим паче на корупційній основі. Партія "Батьківщина" знаходиться в опозиції. Тоді, коли формувалася коаліція, була в абсолютній меншості і від нас мало що залежало.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олегу Валерійовичу, ваше прізвище не було назване.

 

ЛЯШКО О.В. Андрію Володимировичу, дозвольте, ви дали колезі репліку, дайте можливість і мені…

 

ПАРУБІЙ А.В. Олегу Валерійовичу, репліки на репліку не існує.

 

ЛЯШКО О.В. Пане Голово, йдеться не про репліку, йдеться про корупцію у парламенті. І ви як Голова парламенту повинні сприяти розслідуванням антикорупційним. І тому я прошу вас, дайте одну хвилину на слово.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олегу Валерійовичу, ми працюємо за принципом і Регламенту, і загальної справедливості. Коли назване прізвище, є право на репліку. Репліка на репліку не дається, і прізвище не було назване. Я думаю, у ході Погоджувальної ради ви зможете найти можливість ще раз взяти слово.

Зараз я надаю слово керівнику групи "Партії "Відродження" Хомутинніку Віталію Юрійовичу. Будь ласка.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Шановний пане Голово, шановні колеги, дуже цікава дискусія. Але, напевне, ми не дивимось в календар і не бачимо, що вже 5 грудня і нам лишилося, фактично, два робочих тижня для того, щоб прийняти всі необхідні законопроекти, які стосуються державного бюджету і сам бюджет на наступний рік.

Тому "Партія "Відродження" депутатська група наша пропонує, пане Голово! Пане Голово, ми пропонуємо, щоб всі тижні до кінця року були пленарні. Принаймні три тижні мають бути пленарними, без переривів на роботу в округах чи роботу в комітетах, які ми можемо констатувати, що це буде просто втрачений час.

Але навіть, якщо всі тижні будуть пленарні, ми не бачимо перспектив прийняття своєчасно і якісних законопроектів бюджетних, які б стимулювали, дійсно, економіку держави, які б підтримували національне виробництво і створювали кращі умови для експорту продукції українського виробництва.

Ми можемо констатувати, що за останні два роки валовий внутрішній продукт України впав в два рази: зі 183 мільярдів доларів до 90 мільярдів. Ми втратили 55 відсотків ринків країн СНД. В той же час не знайшли додаткових обсягів збуту в Європейський Союз. І також втратили 28 відсотків експорту до країн Європейського Союзу. 

Найбільш постраждали підприємства ГМК, також машинобудівний комплекс, де втрати пішли 35-50 відсотків, а значна частина підприємств, такі як "Азовмаш" та інші, взагалі зупинилися.

Уряду не дає спокою навіть аграрна галузь, яка залишається фактично єдиною галуззю, яка ще дає додаткові прибутки та нарощує темпи. І це не дає спокою уряду. І з 1 січня вже остаточно ставиться крапка на підтримці вітчизняного тваринництва і скасовуються всі пільги, які діяли більше 10 років.

На жаль, ми не можемо згадати жодного рішення уряду за останні два роки, які б показували принаймні натяк на те, що хтось з урядовців щось робить для підтримки економіки. Ви подивіться на наших європейських колег, з яким вони тиском працюють з Україною, на прикладі мораторію на експорт лісу. Хтось із вас може показати якийсь приклад переговорів із країнами Європейського Союзу і відстоювання національних виробників? Я звертаюся до пана Кубіва зараз як до фактично Міністра економіки. Наведіть приклад.

Чи давайте зробимо окрему дискусію в парламенті, що ми отримали від асоціації з Європейським Союзом? Що ви особисто робили для того, щоб наші підприємства отримали додаткові ринки збуту? І взагалі, яка сьогодні ситуація з асоціацією з Європейським Союзом? Тому що ми бачимо фактично зараз шлях в одну сторону.

Також я хочу підкреслити, що з такою  наявністю законопроектів, які подані, які  не несуть жодних стимулів для розвитку економіки, крім назви. Такі назви, як "Покращення інвестиційного клімату в державі", що стоїть на цьому тижні – це навіть соромно подавати такі законопроекти з такими гучними назвами. Ви покажіть, що саме в цих законопроектах відповідає назві "Покращення інвестиційного клімату", і  після цього підписуйте такі  законопроекти з такими назвами.

Тому депутатська група "Партія  "Відродження" не буде підтримувати урядові так звані "бюджетні законопроекти", поки не побачить реальної підтримки вітчизняних виробників.

 Також ми ставимо під сумнів і прийняття бюджету на наступний рік. Тому що ви знайшли ресурс, як підвищити видатки на Апарат Верховної Ради на 20 відсотків, на ДУСю – 48 відсотків, Державна судова адміністрація, Конституційний Суд отримали…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. …Отримали плюс 63 відсотки, Генеральна прокуратура – плюс  52 відсотки.

Я взагалі не кажу про те, що ми не розуміємо, що відбувається  з оборонним комплексом? Де закладені 130 мільярдів гривень, і ми не отримали відповіді, куди ці гроші йшли в минулі роки. Але в той же час, пенсії піднімаються тільки на 10 відсотків.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Перепрошую, Віталію Юрійовичу.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Тому прохання ще раз звернути увагу на  якість законопроектів, які стосуються бюджету та самого бюджету, при розгляді.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Віталію Юрійовичу, я підтримую вас в питанні, що бюджет є ключовим  завданням, яке стоїть перед нами до нового року. І справді є необхідність в тому, щоб ми могли більш інтенсивно працювати. 

Тому протягом тижня, за рекомендацією багатьох голів фракцій, а ми в четвер зустрічались, буде рекомендовано, що ми і наступний   тиждень, після цього пленарного, теж планували як пленарний. У великій мірі це буде залежати від того, чи ми бюджетні закони, які пропонується завтра розглянути, чи вони будуть прийняті.

Якщо вони будуть  прийняті, ми зможемо проголосувати за скорочену процедуру і відповідно  швидше вийти на можливість прийняття бюджету. Я наголошую: на можливість прийняття бюджету, бо це може вплинути і на наступний транш МВФ, який може отримати Україна.

І  тому якщо буде загальна  підтримка залу, я буду ініціювати, щоб наступний тиждень, після цього пленарного, був теж пленарний. І така рекомендація буде внесена, вона буде внесена, очевидно, після того, як ми розглянемо в першому читанні  бюджетні законопроекти, щоб  бачити, чи є в тому логіка, чи є в тому перспектива. І якщо буде воля залу, ми будемо працювати більш інтенсивніше. І навіть якщо доведеться один січневий тиждень перенести на грудень, я думаю, це буде логіка і це буде правильно, щоб в грудні працювали більш  інтенсивніше для прийняття бюджету. Дякую вам.

І від групи "Воля народу" я надаю слово Довгому Олесю Станіславовичу. Будь ласка.

 

ДОВГИЙ О.С.  Дякую.

Шановні колеги! Можливо нам простіше, оскільки ми не виступаємо як політична сила і не женемося за рейтингами окремої партії. Але можу сказати, що, спостерігаючи за всіма виступаючими, хотів би погодитися з Олегом Романовичем Березюком, оскільки наша фракція складається з мажоритарників, які працювали зараз на округах, ми дійсно можемо констатувати ненависть громадян України, наших виборців, до влади в цілому.

Я хотів би також погодитися з Олегом Романовичем Березюком про те, що у нас сьогодні, очевидно, є не один, а два фронти. І один фронт зрозумілий на Сході і там, де хлопці боронять територіальну цілісність країни, а другий фронт всередині.

Хотів би сказати, пане Голово, звертаючись до вас, Андрію Володимировичу, неможливо бути добрим капітаном поганого судна, неможливо комусь із нас, обливаючи один одного брудом і штовхаючись між собою, повернути довіру людей до влади в цілому і до парламенту. І метою, яку, я вірю, ви як Голова парламенту повинні переслідувати і ми як учасники політичного процесу – це підвищити рівень довіри суспільства до парламенту, до інститутів влади в цілому, забезпечити єдність.

Я вірю в те і переконаний в тому, що політична довіра і політична стабільність в країні буде прямим результатом економічних результатів нашої спільної діяльності. Всі виступаючі сходяться в тому, що спільна мета сьогодні всіх нас, разом взятих, не дивлячись на наші політичні погляди, відкинути особисті амбіції, стати пліч-о-пліч і вивести Україну з тієї економічної кризи, в якій вона знаходиться. І точно для того, щоб вивести її з економічної кризи, нам сьогодні потрібно мати політику не "ходіння по світу з протягнутою рукою", не отримання чергових кредитів для того, щоб перекладати ці кредити і додаткові зобов'язання на наступні покоління, а рецепт лежить в тому, щоб ми звернули увагу на наш внутрішній потенціал, підтримати українського виробника, підтримали високотехнологічний експорт товарів з високою доданою вартістю, створили бізнес-клімат і всі передумови для того, щоб західний і світовий капітал прийшов в Україну, підтримали тих українських виробників, які втратили внаслідок російської агресії російські ринки і яким треба сьогодні допомога для того, щоб вони стали конкурентними на європейських ринках.

Тому наша пропозиція, окрім продовження мораторію на ліс, в чому ми також підтримуємо наших колег з Радикальної партії і попереднього виступаючого, ввести тритижневий місячник економіки і ввести мораторій на політичні виступи – на переливання з пустого в порожнє – зберегти щонайменше 10 годин часу і розглянути ті закони, які сьогодні стоять на порядку денному і з тижня в тиждень переносяться.

Щонайменше це Закон про стимулювання експорту, Закон про індустріальні парки, Закон про бізнес-омбудсмена, до речі, я мав з ним зустріч і він говорить, що прийняття цього закону буде прямим сигналом для міжнародного інвестору. Група законів по дерегуляції, а не навпаки створення нових регуляторів. До речі, якщо хтось не бачив, то я вас інформую, що Мінтранс вніс новий закон, згідно якого він створює нового регулятора в сфері поштових перевезень. В тому ринку, який створився за 25 років не через приватизацію, а який виріс через ринок, де працюють сьогодні десятки компаній, які конкурують ціною й якістю, і кількістю своїх послуг, сьогодні створюється черговий оператор, державний, який хоче функціонувати за кошт цих приватних учасників ринку.

Ми точно повинні і з попереднім, з Юлією Володимирівною, яка виступала з приводу ситуації в Нацбанку, ми не можемо стояти осторонь тієї ситуації, яка відбувається навколо Національного банку. Це інструмент, який любить тишу. Можливо нам треба провести закрите засідання.

І у мене до вас, пане Голово, є звернення від Союзу промисловців, підприємців, асоціації, багатьох інших асоціацій бізнесу звернення до вас про проведення, можливо, закритих парламентських слухань. Про те, щоб зрозуміти, що відбувається в банківській системі і яка наша стратегія подальшого виходу із кризової ситуації, що склалася?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

ДОВГИЙ О.С. Я вам дякую.

Тому, резюмуючи все вище сказане, наша пропозиція. У цей складний період для країни, перед новим роком всім разом відкинути всі політичні амбіції, всі образи, до вас прохання, пане Голово, об'єднати всіх за одним столом навколо конкретної законодавчої "дорожньої карти" по першочерговим заходам для виходу економіки із кризи.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую за звернення, Олесю Станіславовичу. Майже кожного пленарного тижня ми спільно формуємо ті блоки, які мають розглядатись  і визначаємо їхню прерогативу. Я з вами цілковито  згодний, що необхідно об'єднуватись і треба менше ненависті.

Тільки хочу сказати, що  ця ненависть сіється тут нами кожного дня: у кожному  політичному виступі і в усіх політичних дебатах, які  часто переходять будь-які рамки і будь-які  норми, інколи  і моралі й етики. Ця ненависть перекочовує, вибачте, із цього залу вже в уми людей. І якщо буде менше її тут, поміж нами, її й буде менше в суспільстві.

Бо коли ми бачимо, що  величезні кошти вкладаються, в тому числі ми бачимо по записах олігархів, у дискредитацію чи уряду, чи парламенту (мільярди і мільярди коштів вкладаються в дискредитацію, використовуючи знову ж таки олігархічні ЗМІ, в яких мета одна  – дискредитувати всі  органи влади), і коли ми займаємося самодискредитацією – це і є гримуча суміш, яка виходить в провалля між владою і суспільством, яке, дійсно, може набути небезпечних розмірів.

Тут необхідно, щоб  кожний у своєму кожному  виступі розумів і усвідомлював, що не питання того, чи впаде Верховна Рада, чи уряд, чи Президент. Країна впаде, якщо ми не зупинимо цей  потік ненависті. І  тут треба звертатись, очевидно, пане Олесю, до усіх наших учасників політичного процесу.

Я, мені видається, як Голова Верховної Ради  роблю все можливе для того, щоб в залі було менше  ненависті, щоб в залі було менше  агресії, і щоб наша  законодавча  діяльність була планова і системна. Просто необхідно, щоб всі разом йшли тим шляхом. Бо якщо хтось думає, що це впаде на  коаліцію або опозицію, це  помилка. Ненавидять  всіх однаково, якщо ми цю ненависть будемо розпалювати з такою ж самою інтенсивністю, як розпалюємо сьогодні.

 

ДОВГИЙ О.С. Пане Голово, я прошу, ви згадали моє ім'я, 10 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, одна хвилина.

 

ДОВГИЙ О.С. Дякую за репліку.

Ми підтримуємо все, що ви сказали. І моя декларація в тому, що ми готові вас підтримувати в об'єднанні.

Друге чисто технічне питання: я хотів би  сказати, що від нашої фракції ми хотіли би просити поставити в порядок денний  проект Постанови про призначення позачергових виборів у Сєвєродонецькій міськраді, який підписали 47 депутатів. Воно пройшло комітет, проект Постанови № 5247.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Переходимо до голів комітетів. Цього разу ми починаємо. Ой, вибачте! Я перепрошую, вибачте. Спочатку Представник Президента у Верховній Раді України Артур Герасимов. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Як вже сьогодні колеги згадували, завтра ми визначатимемо 25-у річницю Збройних Сил України. І це насправді великий день, адже в умовах збройної агресії Росії наша армія змогла дати гідну відсіч супротивнику та зупинити подальше просування загарбників.

Зазначене стало можливим завдяки змінам у національній свідомості, відродженню та модернізації українського війська, чого, я наголошую, нам вдалося досягти за надзвичайно малий проміжок часу. Тому, безперечно, я підтримую те, що першим блоком питань 6 грудня повинні бути законопроекти у сфері національної безпеки і оборони. В тому числі мова йде про доопрацьований комітетом законопроект номер 2504а-д – про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних.

Також  хотів би звернути увагу на необхідність розгляду внесеного Президентом України проекту Закону про ратифікацію протоколу про внесення доповнень до основної багатосторонньої угоди про міжнародний транспорт щодо розвитку коридору "Європа-Кавказ-Азія" (номер 0118). Ратифікація зазначеного протоколу створить для нашої держави необхідні передумови подальшого розвитку прямого міжнародного вантажного залізнично-паромного перевезення на Чорному та Каспійському морях.

Наступним важливим блоком питань поточного тижня є законопроекти у сфері судової реформи. Влітку цього року ми ухвалили зміни до Конституції України щодо правосуддя. Разом з цим ми не повинні зупинятися на шляху проведення вказаної реформи. Саме тому потребують включення до розкладу засідань визначені Президентом України як невідкладні проекти Законів України (номери 5336-1 та 5425), які спрямовані на приведення законодавства у сфері здійснення конституційного контролю у відповідність з положеннями нової редакції Конституції України.

Окрім цього, необхідно розглянути пропозиції Президента України до Закон України про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб'єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення (номер 2706).

Також потребують включення до розкладу засідань Верховної Ради  України законопроекти (номери 4666 та 4302), які сприятимуть залученню інвестицій, розвитку ІТ-технологій та відповідно економічному зростанню нашої держави.

Я вчергове повернувся нещодавно з Донбасу і також хотів би попросити про включення в порядок денний законопроекту 4301, який стосується відновлення зруйнованого житла.

І насамкінець хочу підтримати необхідність розгляду  запропонованих Кабінетом Міністрів України законодавчих ініціатив, зокрема 5130, 5131, 5132, 5142, 5368, 5369 та 5445, які безпосередньо пов'язані з бюджетним процесом. Та пропоную всім докласти максимум зусиль для якнайшвидшого ухвалення Державного бюджету України на 2017 рік.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Перед тим, як передати Кубіву слово, хотів би уточнити. Зранку, коли я давав повідомлення, п'ять правоохоронців загинуло, п'ять, я помилився, сказав шість, п'ять правоохоронців загинуло. Я хотів би просто цю річ уточнити.

А зараз...

 

ІЗ ЗАЛУ. Кажуть, що в лікарні помер.

 

ПАРУБІЙ А.В. Станом на сьогодні, мені щойно передзвонив Троян і сказав, що на даний момент загиблих є п'ять і це так, слава Богу. І це інформація, яку, власне, я хотів би уточнити, за інформацією Трояна, який щойно передзвонив і попросив це питання уточнити.

Зараз надаю слово Першому віце-прем'єр-міністру України – Міністру економічного розвитку і торгівлі Кубіву Степану Івановичу, будь ласка.

 

КУБІВ С.І.  Шановний пане Голово, шановні колеги, хочу сказати,  що макростабілізація і економічний ріст станом на сьогодні є факт – і це підтверджено є і в середині країни, і зовнішніми міжнародними партнерами.

Як знаєте, з 1 грудня мінімальні соціальні стандарти підвищені трохи більше, ніж на 10 відсотків, звісно, це невеликі кошти, але це крок вперед. Загалом уряд протягом 2016 року, здійснивши двічі підвищення соціальних стандартів, забезпечив їх зростання на 16,1 відсотки. Окрім того, з 1 січня 2017 року відбудеться зростання мінімальної зарплати вдвічі: до 3 тисячі 200 гривень. І це тільки перші кроки, які дозволять нам змінювати якість життя людей і надалі розвивати національну економіку. Одним із нещодавніх важливих рішень уряду була відміна 367 нормативно-правових актів, які стримували розвиток бізнесу.

На минулому тижні ми затвердили концепцію реформи Міністерства охорони здоров'я. Це рішення широко обговорюється серед багатьох експертів і громадськості. Результатом змін Міністерства охорони здоров'я стане збільшення тривалості життя і профілактика хвороб, а також підвищення соцстандартів для медиків.

Дякую перш за все депутатам, фракціям і групам за прийняття важливих ініціатив на минулому пленарному тижні. В першу чергу вважаємо великою перемогою прийняття пакету ініціатив щодо реформування дорожнього господарства та створення Дорожнього фонду.

З боку уряду хочу запевнити, що ми готові до обговорення в стінах сесійної зали трьох важливих законопроектів, про які сьогодні ми говорили. Це мова йде про 5130, 31 і 32. Ми говоримо про державний бюджет. Ми почули зауваження шановних народних депутатів, експертів, керівників фракцій, і через те сьогодні і завтра на рівні комітетів будуть проведені дискусії, для того щоб швидко в цьому році прийняли бюджет і доопрацювали варіанти тих зауважень і законопроектів.

Хочу повідомити також, що уряд і профільний комітет наголошує про необхідність продовження вдосконалення податкового законодавства та спрощення адміністрування для бізнесу. Тому разом із державним бюджетом ми просимо ухвалити зміни до Податкового кодексу щодо покращання інвестиційного клімату: 5368, 5369. Ми просимо вас, Андрій Володимирович, поставити також законопроекти на розгляд у цей вівторок і доручити, і дякую за підтримку в цьому виступі, який ви сьогодні вже мали.

Ми також хочемо підтримати законопроект 5142: щодо стягнення необґрунтованих активів. Більш того, уряд вносить на розгляд парламенту проект щодо перерозподілу бюджетних коштів 2016 року. Це дозволить збільшити виплати матерям-одиночкам та субсидії на тверде паливо. Це дозволить збалансувати на сьогоднішній день витрати цього року і дасть змогу додатково підтримати наших громадян.

Важливим блоком є питання національної безпеки, оборони. І уряд абсолютно підтримує висунуті, пане Голово, вами відповідні законопроекти.  Просимо підтримати  5048, 2504а-д, 4592-д,  4519-д.

Ми також врешті-решт повинні вирішити питання кулезахисних шоломів: 5127 і 5128.

Що стосується аграрного блоку, ми хочемо абсолютно підтримки: 5445, 4531,  4532,  4611,  4589, 4558 і 4570. Пан Кириленко просив теж підтримати 5114.

Також просимо на четвер, після розгляду профільного комітету, розглянути і поставити законопроект 0906 про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин, який ми повинні розглянути в сесійній залі.

Уряд, безумовно, підтримує необхідність розгляду важливих ініціатив стосовно децентралізації місцевого самоврядування. Мова йде про законопроекти 4676, 4772, де особисто Володимир Борисович Гройсман і уряд просить  підтримати. З метою проведення додаткового опрацювання питання служби в місцевих органах самоврядування - 2489, пропонується перенести його розгляд на наступні пленарні тижні.

У розрізі завершення блоку реформування інфраструктури ми хочемо, щоб підтримали депутати законопроекти: 4046а,  4644, 4647, 4638, 2712, 2418 і 3153.

Також просимо приділити увагу розвитку інвестиційного клімату: 4666 і 2302.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  30 секунд.

 

КУБІВ С.І. На завершення хотів би зазначити, що буквально чотири законопроекти, які вкрай необхідно розглянути. Це 1581-д – про житлово-комунальні послуги, 4591 – щодо бізнес-омбудсмена говорили, 5259 – щодо удосконалення порядку зарахування строку  попереднього  ув'язнення, 4970 – щодо оплати послуг патронатних вихователів.

Від імені уряду хочу  сказати, ми готові до дискусії.  Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Степане Івановичу, одне тільки зауваження.  Ви назвали таку величезну кількість законопроектів, що навіть при найбільшій інтенсивності ми їх не зможемо всі розглянути. І яка моя пропозиція? Перш за все, ми домовились, що бюджетні законопроекти будуть ставитись у вівторок після обіду. Після обіду – це 16-ої до 18-ої, це є дві години. Реально, якщо дивитись об'єктивно, ми зможемо розглянути не більше 5-6 законопроектів повноцінно, можливо 7.

Тому я просив би вас, щоб ви в системі прерогативи нам порекомендували, яку послідовність і які законопроекти перш за все важливі. Тому що ми можемо прийняти, звичайно, рішення працювати до вичерпання порядку денного, але невідомо, чи це дасть нам можливість приймати рішення після шостої години. І тому у мене є велике прохання, особливо щодо законів, які стосуються формування бюджету, дати нам той блок, який є найважливіший, першочерговий. І ми цілком, за вашими пропозиціями буде сформована у вівторок післяобідня робота наша, тільки щоб була ваша дуже коректна пропозиція і подані закони в системі прерогатив.

Будь ласка, одну хвилину – репліка. Включіть, будь ласка, Кубіву мікрофон.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, хочу сказати, абсолютно ви маєте рацію. Це озвучена робота на два тижні. Це перше.

Друге. Ми проробили з секретаріатом роботу пріоритету бюджету, який повинен бути прийнятий, і те, що ви її підтвердили.

І третє. В рамках часу і засідань комітету буде визначений пріоритет, який ми хочемо поставити аж через тиждень.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Колеги, тепер переходимо до виступів від комітетів. І тут буде у нас важлива…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Відповідь на ТСК!

 

ПАРУБІЙ А.В. Зараз, спочатку по комітетах доповіді. І нам буде важливо по самоврядуванню, бо я цілковито можу допустити, що деякі законопроекти по місцевому самоврядуванню ми можемо поставити у вівторок.

Якщо уряд назвав ключові прерогативи, які є, це є законопроекти, які на середу стоять, 4676 і 4772. Якщо позиція комітету буде такою ж, можливо ми деякі з них зможемо поставити у вівторок, але це ми зможемо обговорити під час доповіді голови комітету і на основі його пропозицій.

Зараз надається слово від Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Андрієвському Дмитру Йосиповичу, будь ласка. Включіть, будь ласка, мікрофон Андрієвському.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, від деяких учасників, колег деяких учасників Погоджувальної ради чутно було слова про ненависть виборців під час зустрічей. От, я впевнений, що наші виборці не в захваті від ефективності роботи, не завжди в захваті від ефективності роботи Верховної Ради. Але я з власного досвіду, принаймні депутатам-мажоритарникам хотів би порадити, може, змінити змістовну частину своїх зустрічей.

От, наприклад, на минулому тижні тільки в Києві, тільки в 222 виборчому окрузі ми відкрили нову бібліотеку, оновлену поліклініку, оновлені кабінети національної поліції нашої. І під час цих зустрічей я нічого, крім підтримки з боку своїх виборців, не отримував. Тому прохання до депутатів-мажоритарників – займатися більше питаннями, реальними проблемами своїх виборців.

Що ж до пропозицій по порядку денному. Шановний Андрію Володимировичу, у нас реформа ЖКХ і закони, які треба приймати, які мають стати основою енергозбереження, енергоефективності, на превеликий жаль, сьогодні пробуксовують. От базовий Закон 1581, він другий місяць ставиться без жодної перспективи розгляду. Це Закон про житлово-комунальні послуги.

Парламентом не підтриманий Закон про енергоефективність будівель. Дуже важливий закон, який, до речі, дає відповіді на зменшення споживання енергоресурсів і на зниження не тарифів, а саме платежів, реальних платежів. Комітетом цей законопроект підготовлений до повторного першого читання.

Також ми готуємо Закон про комерційний облік комунальних послуг.

Також є дуже важливий Закон щодо врахування прав мешканців гуртожитків – 1076. Теж просив би його поставити і дати можливість розглянути.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Закон 3696, так звана "будівельна амністія", яку вже чекають більш ніж півтора року українці. Його теж можна приймати. Простий закон, впевнений, що він знайде підтримку в залі. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Частину з тих законів ми ставили, просто вони не мали підтримки в залі. І так само, власне, по енергозабезпеченню, про енергоефективність …

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Він на повторне перше читання.

 

ПАРУБІЙ А.В. Є певний термін. Очевидно, цього тижня ми просто не встигнемо навіть по термінах, давайте на наступний тиждень ми будемо планувати ці законопроекти.

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Я розпочну з деяких загальних зауважень. Колеги знають, що я точно не є прихильником Закону про спецконфіскацію, але те, що сьогодні оголосив голова фракції "Народного фронту", є кричущою річчю. І якщо, дійсно, є хоч найменша інформація про те, що хтось хоче вкрасти півтора мільярда коштів Януковича, треба негайно створювати тимчасову слідчу комісію з цього приводу. Тим більше, якщо звинувачення лунають у бік найвищих очільників сьогоднішньої влади. Але при цьому треба розібратися із тим, хто допомагав Януковичу ці кошти вкрасти і розмістити їх на рахунках в Ощадному банку. Абсолютно очевидно, що це є пані Гонтарева, яка публічно сама це визнала.

Тому нам не треба, знаєте, займати "страусину" позицію. Треба негайно створювати це ТСК і розслідувати не лише те, хто хоче вкрасти ці кошти, а і те, хто допомагав Януковичу ці кошти красти.

Що стосується дня місцевого самоврядування. Дійсно, 7 грудня, в середу, День місцевого самоврядування. І я думаю, що буде поганим сигналом місцевому самоврядуванню те, що частина законів, які внесені в порядок денний, не будуть підтримані. Тому я би все-таки радив перенести хоча б якусь частину на вівторок.

Мені абсолютно незрозуміла позиція уряду щодо законопроекту 2489, це базовий засадничий закон щодо служби в органах місцевого самоврядування. На жаль, я змушений констатувати, що на відміну від роботи над Законом про державну службу, де дуже активну роль приймала тодішній міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко, сьогодні жодного представника уряду на засіданні комітету по 2489 не було. На жодному із засідань нашого комітету.

Цей законопроект пройшов комітет. Комітет одноголосно його підтримав. І ми як комітет вважаємо, що цей закон необхідно розглядати на засіданні Верховної Ради. Якщо уряд проти, хай фракції уряду не голосують за цей законопроект, а потім пояснюють, чому це не відбувається.

І декілька слів про державний бюджет в частині місцевого самоврядування. Я погоджуюся з тими колегами, які зазначають, і комітет про це зазначав неодноразово письмово.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

І комітет неодноразово письмово зазначав про це і на адресу уряду, і на адресу Голови Верховної Ради, що ми як комітет вважаємо цей бюджет бюджетом нищення місцевого самоврядування, але точно не бюджетом підтримки децентралізації як такої. На жаль, майже жодне із побажань або порад комітету не було врахована. Комітет, до речі, в минулому році пропонував врахувати і позицію по профтехосвіті, яка теж не була врахована і призвела до тої проблеми, яку ми маємо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановний Андрію Володимировичу, шановний Степане Івановичу, вітаю вас і всіх присутніх колег.

Я в першу чергу хочу як голова профільного комітету висловити свої співчуття і від себе особисто, і від членів комітету рідним і близьким щодо загибелі п'яти правоохоронців під час поки що незрозумілих подій. Але я просив би всіх політиків, всіх колег не спекулювати під час коментарів і маніпулювати версіями, про які нам, тут присутнім політикам, а особливо тим людям, які взагалі не знають, що таке правоохоронні органи, непрофесіоналам, тільки догадуватись.

Тому я вважаю, що все повинно бути зроблено в поліції, в прокуратурі, повинні бути висновки. І комітет в середу заслухає керівника Національної поліції і заслухає Генерального прокурора з цього приводу для того, щоб взяти розслідування цієї резонансної справи під контроль. Це раз.

Друге. Я хочу сказати, що, звичайно, ми вже казали про це, за всю історію існування МВС України такої події не було, коли один одного правоохоронці перестріляли і так багато жертв.

Ми неодноразово казали про це нашим колегам із Нацполіції під час реформування, під час підготовки документів. На жаль, ну, на жаль, так склалося, що дівчата попрацювали, по-реформували і поїхали, а залишились підполковники, лейтенанти. Керівник того ж департаменту організації спецоперацій КОРД, наприклад, цілий лейтенант, цілий лейтенант(!) розумієте, який планує.

Я погоджуюся з колегами, дійсно, ті, хто пройшов АТО – це патріоти, це мужні люди. Але, на жаль, у нас сьогодні так склалося, що патріотизму без професіоналізму в таких складних речах як оперативно-розшукова діяльність і Національна поліція не виходить. Так що ми, Андрію Володимировичу, відпрацюємо в комітеті.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Ми відпрацюємо цю ситуацію і вся інформація буде оприлюднена. Але я хотів би сказати, що в свій час, ще під час Радянського Союзу і трошки українського періоду, ця ситуація називалась "братська могила". "Братська могила" для тих, хто виховував, керував і послав на це завдання всіх. От всі вони повинні йти: або звільнятись, або отримувати догани. Якщо цього не буде – це буде вже тоді незрозуміло для мене.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! 7 грудня відбудуться парламентські слухання: "Актуальні питання зовнішньої політики України".

Це надзвичайно важлива можливість для кожного з нас: і парламенту, і уряду, і представників Адміністрація Президента – розробити концепцію зовнішньої політики України, яка в нас відсутня фактично і не переглядалася з 2010 року, а останній документ був в 1993 році.

Чому ця концепція важлива? Тому що це певний стратегічний документ, як ми рухаємося і захищаємо свої інтереси на зовнішній арені, зокрема важливо буде в 2017 році. Ми бачимо, як змінюються політичні еліти в Європейському Союзі і взагалі глобально.

Сьогодні в день підписання Будапештського меморандуму, коли Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, а натомість отримала папірець, ми повинні чітко зрозуміти, як бути більш суб'єктними для того, щоб від нової Адміністрації Президента США, який вже зробив свою заяву про важливість цього Договору – про нерозповсюдження ядерної зброї, вимагати конкретних гарантій безпеки і висловлювати свою суб'єктну позицію.

Про цей Будапештський меморандум на минулому тижні згадував і радник Меркель на форумі з міжнародної політики. Тому я думаю, що це наша можливість нарешті міжнародним партнерам сказати, що час виконувати свою частину зобов'язань.

Також хотіла б, щоб на цих парламентських слуханням ми разом проговорили ситуацію з реформуванням дипломатичної служби і багато інших наболілих питань, які потрібно разом вирішувати. Бо минулого тижня в російській концепції зовнішньої політики, яка була оприлюднена, чергова брехня Кремля: в статті 56 як Кремль хоче допомогти Україні вирішити наші внутрішні проблеми – "внутрішньоукраїнський конфлікт".

І також хотіла б закликати проголосувати невідкладно, вже завтра, постанову 3525 про визнання Голодомору актом геноциду українського народу. Це звернення до всіх демократичних країн і дати можливість нашим дипломатам відстоювати на міжнародній арені визнання Голодомору геноцидом.

Ще одне прохання: розглянути постанову 5247 про дострокові вибори Сєвєродонецької міської ради.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.  

 

ГОПКО Г.М. Сєвєродонецьк – місто на Луганщині, де міська рада давно перейшла всі межі і творить реально беззаконня, руйнуючи самоврядування, шкодячи місту. Є профільний комітет, який розглядав вже постанову 5247 про дострокові вибори.

Перебуваючи там, на сході України, я зрозуміла, наскільки важливо, щоби в протидію "русскому миру" були адекватні представники місцевої влади, а не займалися дерибаном.

Тому прохання, розглянути також, можливо, в День місцевого самоврядування, 7 грудня, бо нам дуже важливо на сході  України...

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

До слова запрошується Княжицький Микола Леонідович. Будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую, Андрію Володимировичу.

Хотів би підтримати колегу Гопко і теж попросити включити до розкладу пленарних засідань Верховної Ради восьмого скликання в період з 5 по 9 грудня проект Постанови Верховної Ради про звернення Верховної Ради України до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933-іх років в Україні, злочином геноциду українського народу, де співавторами, окрім шановної пані Ганни Гопко, є Вікторія Сюмар і я.

Також прошу вас розглянути можливість про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо  мови аудіовізуальних електронних засобів масової інформації (№ 5313). Це лише до включення до порядку денного, це не розгляд.

І хотів би наголосити, що мій законопроект 2285а, який не включений до порядку денного, це законопроект, який понад рік уже знаходиться в парламенті, має на меті захистити українських суб'єктів господарювання, які надають туристичні послуги і послуги з перевезення пасажирів від представництва російських компаній, які незаконно здійснюють в'їзд і виїзд на тимчасово окуповані території. Просив би розглянути, включити цей законопроект на цей тиждень.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Ви знаєте, мене вже давно не дивує те, що парламент воюючої держави, керівництво фракцій в своїх виступах про  оборону, про війну, про зміцнення нашої обороноздатності ніколи не приділяють уваги. Це вже не дивує. Але сьогодні я почув дуже цікаву цифру, що сотні мільярдів гривень тратяться на армію і там десь незрозуміло куди дівається. Це брехня!

Я неодноразово звертався і до  керівництва парламенту, і до керівників фракцій про те, що на сьогоднішній день ми провалили виконання державного оборонного замовлення: фактично 90 відсотків  всього бюджету зараз іде на  грошове забезпечення і речове забезпечення – це неприпустимо.

А тепер до виступаючих: а ви дійсно вважаєте, що отих 10 тисяч гривень, які ми платимо бійцю в Авдіївці, це корупція і зловживання? Це  мілітаризація.  Я закликаю всіх не забувати про те, що зовнішня загроза у нас нікуди не ділася. І давайте все-таки час від часу, між своїми цими фейковими популістськими розборками, будемо згадувати, що ми відповідаємо за обороноздатність цієї держави.

Саме тому я запрошую всіх бажаючих в середу, от тут є експерти  в нас уже по обороні,  прийти до нас на комітет, де ми детально, по кожному рядочку, будемо розглядати державний бюджет на сьогодні і на завтра. І перестати  брехати, тому що це ви брешете не проти когось, а це ви брешете  проти  України.

Хотів би ще, користуючись нагодою, звернутися. Дякую, Андрію   Володимировичу, що ви поставили законопроект про зміцнення і вдосконалення порядку військової служби. Нагадаю всім, це той законопроект, який  врегульовує питання  контрактів, які були підписані безстроково.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд додайте.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Це наш обов’язок його проголосувати, ми його вже раз проголосували. І саме тому я прошу всіх керівників фракцій прийняти  своє рішення. Ми будемо завтра просити, якщо ми його пройдемо в першому читані, проголосувати його в цілому. Тому що  це несправедливо і ми цю несправедливість повинні подолати.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. По тому законопроекту деякі фракції не зорієнтувались, потім вони сказали, що політична позиція змінилася, одна з фракцій. І тому є надія, що завтра будуть голоси під розгляд повторного першого читання, попередньо, принаймні, є  підстави на це сподіватись.

І я надаю слово Домбровському Олександру Георгійовичу. Будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги! Шановний пане головуючий! Я, відверто кажучи, хотів би передати глибоку стурбованість тим, що в умовах опалювального сезону і прогнозу дуже непростої зими, яка нас очікує, на мій погляд, у нас накопичуються законодавчі  проблеми у Верховній Раді, до яких руки Верховної Ради не доходять. Тому, розуміючи порядок денний і підтримуючи той, який сьогодні був озвучений на цей тиждень, я все-таки, Андрію Володимировичу, хотів би наполягти і запропонувати, щоб на наступний період ми все-таки блок законопроектів, які пов'язані з енергетикою. Це і питання по ринку електричної енергії, у нас є проблеми по ринку природнього газу, у нас є проблеми по "Чорноморнафтогазу".  Це ті законопроекти, які знаходяться в парламенті.

І ще один дуже важливий блок, який пов'язаний з енергоефективністю української економіки і тими законопроектами, які сьогодні в комітетах, і на наступному тижні або через тиждень ми будемо готові їх в парламенті. Але я хотів би звернути увагу, в пакеті обговорювати для того, щоб дискусія була професійна.

І разом з тим, звертаючись сьогодні до керівників фракцій, до голів комітетів, я хотів би проінформувати, запросити. Сьогодні у цій залі о 14.30 у нас буде дуже серйозна дискусія. Ви знаєте, що Президент підписав законопроект про незалежний регулятор, про НКРЕКП, і нам потрібно розуміти, як його імплементувати для того, щоби ті претензії, які є до НКРЕКП сьогодні, вони були мінімізовані або взагалі їх не було в майбутньому. І тут є велика роль парламенту, тому що нам потрібно буде пропонувати дві кандидатури для комісії, яка буде потім працювати в цьому напрямку.

І крім того, я хотів би, я прошу, якщо можна, 30 секунд добавити, щоб я завершив ще одну думку.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. І я також хочу висловити слова стурбованості з того, що в державному бюджеті, на жаль, не передбачено достатньо, в мінімальному плані, достатньо коштів на програми енергоефективності, які працювали у нас і в 2015, і в 2016 роках. Я про це казав і Степану Івановичу, Першому віце-прем'єр-міністру.

Ми спільно з Союзом промисловців і підприємців проводили дуже такий складний, "гарячий" "круглий стіл"…

 

ПАРУБІЙ А.В. Олександре Георгійовичу, я тільки задля справедливості скажу. Я не знаю, який ще комітет мав таку кількість законодавчих актів, як ваш цієї осені. І ми змогли зробити справді глибокі, важливі кроки в реформуванні і ЖКХ, і енергетичної сфери.

Хоча я з вами  цілковито згоден, що ті питання, які ми приймали в першому читанні, вже підходить їх час до другого читання. І тут ми лишень чекаємо рівень готовності комітетів. Якщо комітет нам доложить готовність і по ринку електроенергії, і по інших законопроектах, які ми приймали в першому читанні, що вони готові до другого читання і є таблички,  то, я думаю, наступного пленарного тижня. Можливо він буде буквально відразу, якщо ми проголосуємо зміни до календарного плану. Можливо буде через тиждень, але, я думаю, ніхто не буде заперечувати, щоб ми по тих важливих реформаторських законах змогли зробити окремий блок. А ви вже відберете ті законопроекти, які буду мати найважливіші, прерогативні значення й які будуть мати підтримку в залі. І я думаю, що ми можемо так цілковито планувати наступного пленарного тижня.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. У нас, вибачте.

 

ШАХОВ С.В. Луганщина, 114 округ, позафракційний.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Шахов, я перепрошую. Ми спочатку виступаємо від комітетів, а депутати в кінці виступають, просто у мене вже  поганий зір і я погано бачу. Зараз я надаю слово Вікторії Сюмар. Але я всім народним депутатам, присутнім на Погоджувальній раді, по хвилині на завершення дам можливість виступити.

Будь ласка,  Вікторія Петрівна.

 

СЮМАР В.П. Дякую, Андрію Володимировичу. Пане головуючий, чесно кажучи, останні тижні, напевно, нам подарували величезну кількість політичних скандалів. І ці скандали не будуть сходити і з порядку денного парламенту, на жаль, очевидно, і наступні дні. І оця кількість цинізму, яка звучить у зв'язку з підкупами засобів масової інформації для політичних розборок, ці суми, які називаються, про політичну корупцію, яка існує сьогодні. Треба визнати, що ми самі корумпуємо сьогодні засоби масової інформації, самі – це політичні партії і те, про що говорить Онищенко, очевидно це ті питання, які треба розглядати.

І хотілось, щоб розглядалися вони професійно і  відповіді були дані професійно. А не, я не знаю, може я якось логіки не розумію, але до чого вкрадені до Гонтаревої? Гонтарева, яка прийшла на посаду Нацбанку після того, як втік Янукович, і "помагала красти йому гроші, але ми не голосуємо за конфіскацію коштів Януковича" – де тут логіка? Чесно кажучи, мені здається, що у нас на Погоджувальній раді кількість абсурду трошки зашкалює, а кількість пропозицій і конкретних рішень трошки замала.

Стосовно наших законопроектів. Я підтримую  постановку питання про постанову щодо Голодомору, нам  треба домагатися визнання  це як геноциду українського народу на зразок Голокосту. І тут треба мати національну гідність і національну позицію, і Верховна Рада має її продемонструвати.  

Щодо наших законопроектів. Ми пропонуємо дуже важливий законопроект, урядовий, який стосується заборони ввезення  друкованої продукції держави-агресора. І я  би дуже просила підтримати його. 

І від імені комітету хочу нагадати всім керівникам фракцій, ми вам надіслали  лист-пропозицію про  конкурс на посаду члена до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Попередній конкурс  провалився, тому що листи хтось там недоотримав у серпні, хоча вони були розіслані і у нас є  відповідна інформація.

Величезна пропозиція, звернути на це увагу: до 14 грудня.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

СЮМАР В.П. До 14 грудня подати конкретні кандидатури від кожної фракції і від громадських об'єднань, як це передбачено законом, до комітету на посаду члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка має надважливі функції спостереження за інформаційним простором української держави. Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Денісова Людмила, будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Дякую.

Шановні колеги, шановний пане Голово, ви на початку нашої Погоджувальної  ради говорили про те, що у  вівторок ми будемо  приймати дуже важливі рішення, які забезпечать прийняття бюджету на 2017 рік. Дійсно, так.

Проект Закону, який  має номер 5130,  так  званий "пакет щастя" може не пройти: не пройде у Верховній Раді, не буде підтриманий народними депутатами, тому що на сьогоднішній день є заперечення для того, щоб прийняти його. Про що йдеться мова? Мова йдеться про те, що тільки на рівні промов поки є "сигнал" від уряду нашої країни про те, що нібито відбудеться зміна тарифної сітки і  тарифні розряди, що стосуються вчителів та лікарів. Тобто це підвищення відбудеться за зміною цих  тарифів.

Сьогодні такого рішення Кабінету Міністрів немає. І тому, я думаю, потрібно про це не тільки балакати, про це потрібно і довести документами, і тоді можна буде приймати такі рішення. Я думаю, що уряду треба ще попрацювати з парламентом.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я думаю, що уряд візьме до уваги застереження голови комітету. Пане  Степане! Треба буде провести з того приводу дискусію, щоб ми вийшли на позитивне голосування. Я це говорю окремо, як необхідність майданчику для дискусії.

Будь ласка, Дубневич Ярослав Васильович, ваш блок буде на четвер. Прошу.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, Комітет з питань транспорту просить включити на вівторок, на  8 грудня, дуже важливий законопроект 5428 – щодо тимчасових заходів недопущення звернення стягнення на активи ПАТ "Укрзалізниця" за зобов'язаннями Державного підприємства "Донецька залізниця", які знаходяться в зоні АТО на непідконтрольній Україні території".

Ціна питання – 4 мільярди гривень, які ділки, звертаючись до банків, хочуть витребувати з ПАТ "Укрзалізниця" кошти, які по зобов'язаннях старої донецької дороги, управління якої знаходиться у Донецьку і повністю підконтрольне терористичному "ДНР".

Тому я звертаюсь до всіх колег, представників фракцій, прошу розглянути цей законопроект і обов'язково першим його розглянути в четвер, 8 грудня.

А також наступні законопроекти, черговість розгляду законопроектів. Це, що стосується інфраструктурного дня: перший, це 5428; наступний, 4046а – це затвердження Державної програми авіабезпеки; 2712, 2713, 2475а – це законопроекти, що стосуються відкриття внутрішніх вод для перевезення вантажів – саме в такій послідовності. І законопроект 4644 – щодо перевезення небезпечних вантажів...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Це цей блок законопроектів. Якщо саме в такій послідовності відбудеться розгляд цих законопроектів – це дасть можливість продовжити розгляд і прийняття позитивно законопроектів, які важливі для транспортної галузі.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я тільки хочу уточнити. Ви спочатку сказали: 5428 – на вівторок чи все-таки на?

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. 5428 – на четвер першим.

 

ПАРУБІЙ А.В. На четвер перше питання.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Його потрібно включити в порядок денний сесійного тижня і поставити першим.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тобто нам у вівторок треба його включити в порядок денний для того, щоб в четвер його поставити.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Просто треба його поставити в блок "включення в порядок денний сесії" на вівторок.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Андрію Володимировичу, дуже важливий законопроект.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ні, я ж тільки питаюсь про технологію, щоб ми правильно змогли пройти всі етапи для того, щоб ми змогли в четвер вийти на  позитивне рішення. Тоді у вівторок – в блок "включення в порядок денний", в середу – комітет, в четвер – розгляд на сесії.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я думаю, як буде загальна підтримка, загальне  розуміння цієї проблематики, ми зможемо по цих етапах пройти і в четвер його поставити одним з перших питань. Без заперечень.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Добре, дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Рибалка Сергій Вікторович, будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, минулого тижня я і мої колеги по профільному комітету, а також представники Кабміну, Адміністрації Президента мали можливість бути на навчаннях в Японії, де ми не тільки навчалися законодавчим ініціативам цієї найпотужнішої країни, ай мали зустріч з представниками фінансово-банківського сектору.

Одним з найважливіших, з моєї точки зору, зустрічей була зустріч з паном Масаакі Сіракава, який очолював із 2002 по 2008 рік Центробанк Японії. Перше, на чому він наголосив – на важливості співпраці Центробанку з парламентом та Кабміном. Шановний екс-голова зустрічався кожен день з профільним комітетом і двічі на місяць мав можливість виступати в парламенті. На жаль, в нас такої сьогодні співпраці з Національним банком нема.

Друге питання – це питання стратегії розвитку фінансово-банківської системи, якої взагалі в нас сьогодні немає, і фінансування реального сектору економіки, вивчивши досвід Японії, який є сьогодні в Японії.

Третє питання – це вивід банків. Японія в чотири рази більше України, але 15 банків тільки. Вони, скажімо так, відійшли в минуле, в порівнянні з 50 відсотками банківської системи, яких взагалі сьогодні немає. Я вже не кажу про рівень корупції.

Тобто наша фракція і комітет наполягає на тому, щоб в найближчі, Андрію Володимировичу, два тижні ми включили законопроект про створення кредитно-експортного агентства, про індустріальні парки. Це ті питання, на яких наголосили депутати з різних фракцій, а також Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на минулому тижні. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, нам минулому тижні ми так із зухвалістю, через політичні свари, провалили проект Постанови про присудження в цьому році премій за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцеве самоврядування.

Хочу вам нагадати, що наш комітет прийняв рішення – і ці премії вручаються активістам національно-патріотичного виховання, організаціям, які були в зоні АТО. Один із них – це хлопець, який воював в аеропорту і відстоював гідність нашої країни.

Я розумію, що багато є питань у фракцій к фракціям, але ми багато говоримо, що ми щось повинні зробити. По-перше, ми повинні зробити те, що підтримати нашу молодь, нашу достойну молодь. Тому наш комітет повторно внесе у вівторок проект постанови.

І я дуже прошу вас, Андрію Володимировичу, внести цю постанову, тому що в нас уже рік закінчується і ці гроші, вони вже є. Можна 30 секунд? У нас ці гроші – вони вже є в бюджеті Верховної Ради України. І я дуже прошу, щоб ми на четвер в першій половині дня його поставили, без обговорення. І я сподіваюсь, ми подивимося, як наші народні депутати підтримають не словом, а ділом якісь позитивні зміни – в першу чергу підтримати нашу молодь.

Друге питання. Після набуття чинності змін  до Конституції  у держави зупинено усиновлення дітей. Тому чинний ЦПК передбачає прийняття рішення про усиновлення дитини колегією у складі судді і двох народних засідателів. Проте змінами до Конституції скасовано інститут народних засідателів.

Нашими колегами внесено законопроект під реєстраційним номером 5271.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  30 секунд.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Яким пропонується замінити "народних засідателів" "присяжними". Комітет з питань правової політики та правосуддя пропонує прийняти законопроект за основу. Прошу поставити його в порядок денний.

І прошу ще один законопроект, це друге читання,  молодіжний центр, 1248, поставити в порядок денний. 

Дякую за увагу.  

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я тільки проінформую, що у нас наступного пленарного тижня має бути цілий блок законів, які стосуються судової реформи, зокрема друге читання про Вищу раду правосуддя. І ми планували, що, власне, буквально у наступний вівторок пленарний один з перших блоків буде мати судову реформу і, напевне, там ми зможемо і поставити щодо присяжних, щоб був один компонований комплексний блок. Так ми попередньо спланували.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. І постанову без обговорення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Постанову подивимося. Тільки щодо того, що без обговорення прийняття, ви подискутуйте з того приводу з Віктором Пинзеником, який недалеко від вас сидить. І, очевидно, без обговорення ми не зможемо приймати. Але ми розглянемо можливість поставити його на четвер, дану постанову.

Дякую вам. 

Немає Князевича. Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу! По-перше, хочу звернути увагу керівників депутатських фракцій, багато з того, про що ви зараз говорили в своїх виступах, як те, що необхідно прийняти парламенту, якраз і закладено в тих законопроектах, які стосуються змін до Податкового та Митного кодексу, які  будуть розглядатися на цьому тижні.

Протягом цих двох міжпленарних  тижнів всі члени комітету або їх представники  працювали над законопроектом 5132, і я так зрозуміла, ми обов'язково у вівторок ставимо на розгляд законопроекти 5368 та 5369. Ми працювали над тим, що до урядових законопроектів у депутатів виникла велика кількість додаткових пропозицій або зауважень. Всі вони опрацьовувалися протягом двох тижнів щодня. Всі представники всіх фракцій приймали у цьому участь, крім однієї фракції.

Тому зараз якихось зауважень щодо тих вкрай необхідних змін, які не враховані, я вважаю, навіть не може лунати, тому що врахована максимальна кількість змін, прораховано все з Міністерством фінансів, знайдено варіанти покриття тих розривів, які створювалися в результаті побажань депутатських фракцій і тих ідей, які насправді можна і необхідно терміново приймати.

Тому я прошу вас, мені здається, що у вівторок на розгляд законопроектів 5132, 5368 виділено дуже мало часу. Ми протягом цілого року вели зважену позицію, стриману позицію щодо прийняття змін до Податкового кодексу саме задля того, щоби завчасно приймати зміни, не будоражити зайвий раз бізнес і не створювати їм несприятливі умови.

Зараз нам треба проговорити, тому що ці законопроекти самі по собі великі, 130 і 270 сторінок.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.І. І крім того, і пропозиції комітету ще мають певний обсяг.

Тому я хочу погодити в залі всі принципові речі, адже це величезні зміни в адмініструванні, в зміні функцій контролюючих органів. І хочу зауважити тим депутатам, які продовжують говорити: "А де ж тут інвестиційна привабливість?" Так от, для того, щоби мати безапеляційно податковий кредит, треба всі ліквідувати механізми створення фіктивного податкового кредиту.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Ніно Петрівно, я хотів вам сказати, що ми спочатку планували бюджетні питання поставити з самого ранку, але, власне, уряд порекомендував після обіду, з 16-ої години. І я, власне, сьогодні наголошував у виступі, що я теж бачу ризик, що 2 години. Ми будемо дивитись реально, це є 6, максимум 7 законопроектів, які ми можемо пройти за 2 години.

І тому кажу, ми повинні з того приводу продумати. Можливо якісь законопроекти ми зможемо поставити ще до обіду. Принаймні буде важливо, щоб ми ці післяобідні правильно виставили в прерогативі. Щоб ми не проґавили найважливішого. Але в даному випадку ми йдемо назустріч пропозиціям, які дає уряд. Давайте ми спільно обговоримо це, можливо навіть після Погоджувальної ради.

Можливо ми деякі законопроекти зможемо поставити ще до обіду, хоча у нас є заборгованість. І прохання уряду теж два законопроекти по місцевому самоврядуванню поставити у вівторок. Вони, в принципі, є недовгі і нескладні, але дуже важливі для проведення виборів – це 4676 і 4772.

Нам просто треба буде власний день вівторка дуже грамотно спланувати, щоб ми змогли пройти весь необхідний, власне, перелік тих законопроектів, які необхідні. Давайте ми з того приводу проведено окрему нараду з представниками уряду і з вами і порадимось, як це спланувати на вівторок. Добре.

І я надаю слово Богомолець Ользі Вадимівні. Будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Доброго дня! Вітаю всіх! Шановні колеги, як ви знаєте, минулого тижня Кабінетом Міністрів була затверджена Програма реформи охорони здоров'я. У зв'язку з цим хочу зазначити, що в минулому році в листопаді пройшли парламентські слухання по реформі системи охорони здоров'я. І були прийняті рішення парламентських слухань, і підтримані парламентом.

Практично ні одно з рішень парламентських слухань по реформі охорони здоров'я, а саме: затвердження і адаптація європейських стандартів лікування клінічних протоколів; фінансова модель розрахунку собівартості медичної послуги як такої; створення реєстрів медичного персоналу, медичних закладів, створення реєстру пацієнтів – власне все те, що необхідно для введення механізмів реімбурсації або повернення коштів за медикаменти, також тих механізмів, які мають стати базовою основою для медичного страхування, вони не розроблені.

Мало того, минулого тижня також було скасовано проведення Нацради реформ, яку вперше планувалось провести по системі, по реформі охорони здоров'я. Ця концепція з Комітетом охорони здоров'я не була узгоджена.

Власне, ми підтримуємо вектор, як це планується робити, але на сьогоднішній день не бачимо прозорих, чесних реальних інструментів, яким чином це можна втілити в життя. Тому звертаю увагу всіх присутніх на цю ситуацію.

І крім цього хочу зазначити, що кожного року наша країна випускає, прошу 10 секунд, 10 тисяч медичних лікарів. Із них 7 тисяч сьогодні виїжджають за кордон або змінюють свій фах. Тобто ми втрачаємо потенціал, з яким робити реформу.

Тому прошу вас поставити  в порядок денний закони 1164, 1332 – і  щодо соціальних гарантій працівникам, і щодо екстреної медичної допомоги, власне те, що дозволяє підтримати медичних працівників.

І, безперечно, Закон 2820 разом з альтернативним…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Разом з альтернативним 2430-1, про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну, який вже понад рік не виноситься в сесійну залу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане Голово! Доброго дня, колеги! Я звертаюся до всіх голів фракцій, членів комітету підтримати у четвер у другому читанні законопроект щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень, і він всіма підтриманий. Тому я хочу, щоб всі його підтримали.

Друге. Ми підготували до другого читання законопроект про доступ до інфраструктури. Також звертаюся, він вже буде, я так розумію, на наступний тиждень, я буду просити його поставити. Також, якщо у кого є якісь питання – їх задавати.

Тепер в мене є звернення до Степана Івановича Кубіва і до Кабінету Міністрів. Зараз за ці два тижні дуже багато було поїздок по Україні. І харків'яни неодноразово звертаються про питання прозорості проведення конкурсу на керівництво "Електроважмашу". Степане Івановичу, я б хотів би, щоб максимальна увага була по цьому конкурсу. Якщо можна, щоб народні депутати були долучені до цього конкурсу.

Ще одне питання. Також комітет підготував законопроект про електронні комунікації. Він погоджений вже абсолютно всіма сторонами. Сьогодні він надійде до секретаріату. Андрію Володимировичу, я б дуже просив би вас, щоб на наступний пленарний тиждень він потрапив до порядку денного. Це законопроект підтриманий і Президентом, і зараз є абсолютно всі погодження всіх фракцій.

Чому це важливо? Тому що цей законопроект також має впливи на бюджет, без нього деякі статті бюджету наступного року будуть не прийняті. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Попов Ігор Володимирович.

 

ПОПОВ І.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! У четвер 12-им пунктом стоїть кадрове питання, 5418, це визначення нового члена конкурсної комісії по відбору Національного агентства запобігання корупції. Питання вже півтора місяці як підготовлене. Прохання його не посувати, навіть якщо виникнуть якісь нагальні проблеми і нагальні питання. Це питання кадрове, яке можна розглянути фактично за 5 хвилин.

На жаль, у нас із 5 членів НАЗК працює лише 4 на сьогодні, тому що конкурсна комісія без представника Верховної Ради не може його доукомплектувати. Перед НАЗК на сьогодні дуже багато питань стоїть по перевірці декларацій. Суспільство чекає відповідей, тому роботу НАЗК треба посилити, їм явно тяжко працювати у неповному складі.

Друге питання. Це у листопаді буде рік від призначення Назара Холодницького керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, тобто вже рік НАБУ і САП працюють у повному обсязі. Згідно закону вони будуть давати звіт нашому комітету і Верховній Раді, і орієнтовно цей звіт можна очікувати на лютий. Оскільки у суспільства, у ряду народних депутатів досить багато запитань виникає до роботи НАБУ, до їх співпраці з ГПУ, з САП, то, звичайно, цей звіт буде важливим.

Важливо сформувати згідно закону незалежну комісію з аудиту, яка буде працювати паралельно. Наш комітет підбирає представника від Верховної Ради у цю комісію. Ми провели комунікацію з Адміністрацією Президента, з Кабміном, є розуміння, щоб на базі комітету, на базі Верховної Ради була сформована така комісія з аудиту. Ми поставимо їй завдання, вони отримає всі необхідні запитання і підготує паралельний звіт.

І, звичайно, щодо корупції у Верховній Раді. Верховна Рада не може змовчати, коли йдуть такі звинувачення, публічні звинувачення, у тому числі у засобах масової інформації. І тому і формування ТСК є нагальним, і НАБУ повинно було порушити кримінальне провадження, опитати фігурантів, дати свої висновки. Суспільство чекає, що Рада не буде ховати голову в пісок щодо цього моменту.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки, пане Ігорю, я вам нагадаю, чому питання по члену НАЗК стоїть тільки на четвер. Тому що півтора місяця ми чекали рішення комітету, воно не виходило з комітету, і ми офіційно його отримали лишень минулого тижня. Я мав кілька розмов з головою комітету. І ми чекали цього листа. Нарешті минулого тижня ми отримали подачу від комітету. І в той самий час, як тільки ми отримали, ми поставили його в четвер в прохідну частину. І ні в якій мірі ніхто його не буде переносити, а, навпаки, ми зробимо все можливе, щоб ми змогли завершити комплектування НАЗК.

І Співаковський Олександр Володимирович, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Вельмишановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Перше. Я хочу звернути увагу, що за 3 пленарних тижня, на жаль, тільки один освітній закон був поставлений на голосування, на мій погляд, це не є нормальним. Якщо у нас є ідеологія таких блоків, то ми повинні все-таки це розглядати. Тим більше, що ми вам подали, Андрію Володимировичу, подали відповідний лист ще 17 листопада.

Просто хочу звернути увагу. Перший законопроект, за який профільний комітет проголосував одноголосно, ми до вас підходили – це 5240 щодо освітньо-кваліфікаційного рівня "молодший спеціаліст". 300 тисяч людей чекає відповіді на те, де знаходяться сьогодні технікуми і коледжі. Тому прошу винести цей законопроект, ми його повинні проголосувати. Позитивно, негативно, але ми повинні вирішувати це питання. Це є відношення парламенту до наших освітян.

Друге. Звертаю увагу на те, що необхідно терміново розглянути закон також щодо пільгового вступу до вищих навчальних закладів дітей, позбавлених батьківського піклування. Щодо сиріт це питання вирішено. Фактично діти, які позбавлені батьківського піклування, також находяться в цій зоні. І ми повинні відносно них вирішити питання.

У нас фактично вже рік, оскільки у нас реально не запущена робота Національного агентства з якості вищої освіти, у нас є неузгодженості з реалізацією Закону про вищу освіту. Тому у нас є 2316а – про внесення змін до розділу "Прикінцеві та перехідні положення" щодо строків захисту дисертацій та права на отримання диплому доктора філософії.

Далі. І у нас є щодо вступу до аспірантури та діяльності спеціалізованих вчених рад – це 4783.

А також, Андрію Володимировичу, хочу нагадати просто про нашу відповідальність щодо нашої Національної академії наук і галузевих, ще в квітні ми їм обіцяли…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Ми всі обіцяли їм винести відповідний закон 4477 і проголосувати. Бо відтік мізків, відтік молодих людей з Національної академії, з Національних галузевих академій наук продовжується і, на мій погляд, це ненормально. Ми самі задаємо тренд на те, щоб молодь покидала Україну.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я тільки дам маленьке оголошення, бо вже кілька було звернень про те, як довго лежать законопроекти. Хочу вам повідомити, у нас зареєстровано з початку сесії 4 тисячі 662 законопроекти. Тільки на цю сесію, на осінь, 2 тисячі 477, дві з половиною тисячі законопроектів!

І коли пропонувалося  мною і головами фракцій зміни до Регламенту, де було би ускладнення реєстрації законопроектів, загальне небажання голосувати, загальне небажання робити реформу в цій сфері. Дві з половиною тисячі тільки на цю осінь. Це при тому, що ми, я вважаю, працюємо надзвичайно оптимально, ну це легко порівняти. Ми в тиждень приймаємо від 30 до 40 законодавчих актів, і це  дуже високий темп. Але навіть при цьому високому темпі,  це ж просто порахувати, вісім  тижнів по 30 законопроектів, це вийде 240, а не 2 тисячі 400. І це є загальна проблема нашої роботи, як зазначалося в нашій книжечці про реформу парламенту.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Але ж ви обіцяли особисто. І я обіцяв особисто, і Міністр освіти особисто. Це унікальна ситуація.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я говорю в цілому про законопроекти від освіти.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Ми не можемо давати обіцянки і не виконувати. Це ж наша спільна відповідальність.

 

ПАРУБІЙ А.В. Без сумнівну.

Я просто вам говорю не те, коли ви почали з того, скільки законопроектів розглядалося за останній тиждень. Ну, я знову звернуся до вас. Багато законопроектів, які ви рекомендували, давався і блок.

Звичайно, я просто закликаю до загального розуміння. Бо створюється загальна атмосфера, що, як і багато гарних законопроектів, вони чомусь не ставляться. Та вони дуже просто не ставляться, бо 2,5 тисячі і 240 – це різниця в десять, в десять позицій різниця. І нам все одно доводиться шукати найбільш оптимальні форми, щоб визначати систему прерогатив і ставити ті законопроекти і ті блоки, які є найважливіші.

Я навіть не закликаю усіх, щоб ми розглянули всі 2,5 тисячі, бо я вважаю, що це нереальним є. Я закликаю лишень до розуміння загального  того, яка у нас є кількість зареєстрованих законопроектів і скільки ми реально можемо розглянути, щоб ми спільно могли разом визначати систему прерогатив, ставлячи ті чи інші законопроекти. Я закликаю лишень  до розуміння цієї ситуації.

І,  будь ласка,  Дирів  Анатолій Борисович.

 

ДИРІВ А.Б. Шановний Андрію Володимировичу! Комітетом з екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи напрацьована низка  законопроектів, які би ми просили включити до  розкладу пленарних засідань Верховної Ради. Це, зокрема, законопроекти: 2341а, 3364, 4869, 4964.

Також є ще два законопроекти, які також ми б просили при нагоді, 4442 і 4480. Але особливу увагу просили б приділити законопроекту 2341 – проект Закону про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо забезпечення проведення державної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин). Це надважливий законопроект, який потребує найшвидшого включення – 2341а.

Щиро дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Амельченко Василь Васильович, будь ласка. 

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Нарешті законопроекти, які впливають на бюджет, враховані і, за наполяганням бюджетного комітету і багатьох фракцій, поставлені в порядок денний. Я маю на увазі: 5130, 31 і 5132.  

Крім того, комітетом підготовлено до розгляду у другому читанні законопроект 3038 – щодо спрямування до місцевих бюджетів частини рентної плати за видобування нафти, природного газу та газового конденсату, який запланований на цей тиждень. Хоча і цей законопроект не підтримує Міністерство фінансів, але на нашу думку, це покращить ситуацію в місцевих бюджетах і в тих громадах, які сьогодні страждають від   газовидобувної і нафтовидобувної галузей. 

Поряд з тим комітет також підготував для розгляду в другому читанні законопроект 4741 про внесення  змін до Бюджетного кодексу щодо сприяння детінізації валюто обмінних операцій, яким пропонується скасувати збір з операцій купівлі іноземної валюти в готівковій формі з 1 січня  2017 року. Цей законопроект навпаки підтримується і  Мінфіном, і Нацбанком, але, на жаль, його немає в порядку денному. 

І тому, Степане Івановичу, я би просив, щоб ми все ж таки цей блок спочатку: в другому читанні є у нас 3038, після цього розглянути 4741. І після тих законопроектів, які я вже назвав: 5130, 5131, 5132 – ми би після розгляду, чітке розуміння було б уряду, якщо вони будуть враховані, треба корегувати дохідні показники. А якщо ні, то ми, скажімо, розглядали б бюджет в тому варіанті, який запропонував уряд. Це було б логічно, на мою думку, це було б правильно, з точки зору здорового глузду. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Кучер Микола Іванович.

 

КУЧЕР М.І. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу!

По-перше, я дякую за включення до проекту пленарних засідань на 8 грудня аграрних законопроектів. Але, разом з тим, хочу відзначити, що згідно проекту розкладу, розгляд блоку законопроектів заплановано десь в другій десятці і може не дійти черга.

Тому я звертаюсь до вас, у нас є один надзвичайно важливий законопроект – це 4355, можливо його перенести  на вівторок, тим більше день місцевого самоврядування. По-перше, це законопроект, який дає серйозний поштовх децентралізації на селі, по-друге, це законопроект, який дає серйозний удар по корупції в земельних відносинах, який надзвичайно серйозно підтримує місцеве самоврядування.

Я нагадаю, це продовження законопроекту 1059, який так і не був проголосований, і називається він "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування в управлінні земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням та охороною земель). Згідно цього законопроекту землі запасу і резерву, якими сьогодні розпоряджається Держгеокадастр, передаються в розпорядження місцевих громад, в розпорядження і володіння для об'єднаних громад. Тому я вважаю, що цей законопроект, який в першу чергу необхідний сьогодні для держави, для людей, для всіх нас.

І відповідно вже потім на четвер – 2028, який на спрощення процедури і створення діяльності фермерських господарств, і 3190, 4570, 3157 і 3866.

І крім того, я хочу сказати, що у нас завтра на засіданні аграрного комітету розглядається закон 0906 про безпечність і якість харчових продуктів, також прохання внести на четвер цей законопроект. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Миколо Івановичу, я говорив вже під час нашої наради, що я спеціально і звернувся до голови комітету транспорту, щоб максимально оптимізувати питання транспорту для того, щоб ми о четвертій година за будь-яких обставин змогли вийти на питання аграрного сектору. Дві години це не так багато, але, умовно, і 4355, і 2028а ми точно встигнемо вийти.

І тому вся логіка нашої роботи буде побудована така, і попередні консультації з головою комітету по транспорту, щоб ми до другої години змогли розглянути всі транспортні питанні і питання НАЗК, яке наголошувалось, щоб ми о четвертій годині за будь-яких обставин могли перейти на аграрний день.

І я думаю, що в четвер мобілізація не менша, як у вівторок. І не будемо збивати ці блоки, які є у вівторок. Я думаю, що ми зможемо логічно в четвер після обіду вийти на блок ваш і 4, 5, 6 законопроектів  розглянути. А тут фактично найважливіших десь так і є 4-5 законопроектів. Я думаю, ми будемо працювати спільно і зможемо цю логіку витримати. Дякую.

Ще підійшла Іонова. Будь ласка, Марія Миколаївна.  

 

ІОНОВА М.М. Доброго дня! Я просто хотіла нагадати про рекомендації нашого шановного пана Кокса, щоб ми все ж таки по повноваженням по комітетам той законопроект або ті зміни до Регламенту внесли на розгляд Верховної Ради і проголосували, тому що досить важко працювати, коли немає цього інституційного механізму.

І друге. Я хотіла б поговорити про законопроект по енергоефективності в освітленні, 3245, він вже є в порядку денного. Якщо можна, просто внести його в зал.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Хотів би повідомити, що. Я дам слово, не турбуйтесь. У зв'язку з великою кількістю законопроектів і тяжкістю проходження через парламент питання, яке стосується реформи парламенту, було мною ініційовано створення робочої групи. Робоча група є створена, і я планую завтра, у вівторок, о сьомій годині провести її перше засідання, щоб ми змогли проаналізувати всі законодавчі ініціативи, які у нас є по реформі. І, можливо, навіть вийти на логіку, що на окрему реформу окремий законопроект. Не намагатися в одному законопроекті сформулювати  надто багато ініціатив, тому що надто важко воно проходить через зал.

Верховна Рада України проходить всі ці реформи, які не потребують законодавчих рішень, це які стосуються розпоряджень Голови чи Апарату. Але, власне, для законодавчого  вирішення тих питань, я переконаний, нам необхідна злагоджена робота робочої групи. Ми завтра о сьомій вчора зберемося, якщо я не помиляюсь, ви є теж членом робочої групи, і ми зможемо навіть у довшій розмові визначити логіку наших ходів і дій по імплементації цієї реформи.

Шановні колеги, зараз я  дав по хвилині ще депутатам, які  прийшли, а потім вже дам Кубіву Степану як завершальне.

Отже, починаємо, Дерев'янко – одна хвилина, Тетерук – одна хвилина, Пташник – одна хвилина, Бондар – одна хвилина.  Прошу.

Дерев'янко, одна хвилина, включіть мікрофон.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Юрій Дерев'янко, партія "Воля".

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, хочу подякувати за законопроект 4355, який ми обов'язково маємо у четвер розглянути. Це землі поза межами населених пунктів. Він є децентралізаційний. І цей законопроект чекають 200-230 уже об'єднаних територіальних громад, які об'єдналися.

Друге надважливе питання – це збереження мораторію на вивіз кругляку. Очевидно,  що зняття мораторію на експорт лісу-кругляка не є взамін на 600 мільйонів євро кредиту, не відповідає  інтересам ні України, ні кожного українця. Ми навпаки маємо удосконалити цей механізм мораторію, тому що зараз  під виглядом кругляка вже вивозяться дрова. 30 відсотків росту експорту дров за минулий рік.

Ми розробили законопроект 5471, яким пропонуємо вдосконалити і розширити перелік лісоматеріалів. Зокрема заборонити експорт дров і  привести дію мораторію у відповідність до наших міжнародних зобов'язань, яким Україна підписала всі наші міжнародні угоди.

 Ми також пропонуємо цим законопроектом…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, але намагайтесь у хвилину все-таки входити. Будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Також пропонуємо, щоб заготівля лісу здійснювалась через ProZorro. Також пропонуємо, щоб місцеве самоврядування могло погоджувати санітарно-оздоровчі рубки. Також пропонуємо підсилити  кримінальну відповідальність за незаконну рубку лісу до 15 років з  конфіскацією майна. І також пропонуємо відкрити інформацію щодо  лісокористування. Це все 5471. Прошу включити до порядку денного – це зараз дуже важливе питання.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Тетерук Андрій Анатолійович.

 

ТЕТЕРУК А.А. Шановний пане Голово, шановні колеги, я прошу на завтра, на 6 грудня, поставити і прийняти проект Постанови про проголошення в Україні 29 серпня Днем вшанування пам'яті загиблих учасників антитерористичних операцій.

Постанова вже розглянута у головному комітеті, вона готова для виносу в зал і голосування. Тому я прошу, щоб ми не відкладали, а завтра в першій половині дня прийняли цю надзвичайно важливу постанову.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Пташник Вікторія Юріївна, одна хвилина.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую. Вікторія Пташник, "ДемАльянс".

Колеги, я би хотіла звернути увагу всіх тих, хто опікується якраз створенням сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні. Адже на сьогоднішній день на розгляді Верховної Ради знаходяться три законопроекти сфери реформи корпоративного управління. Мова йде про законопроекти № 4666 – це законопроект про товариства з обмеженою відповідальністю, який може стати реальною альтернативою для ведення бізнесу шляхом створення ТОВ, а не через акціонерні товариства у разі його прийняття.

Крім того, це законопроект 4470 про корпоративні договори, який надасть нам можливість не структурувати угоди із закордоном десь, а якраз повернути багато бізнесів в Україну.

І законопроект 2302а-д. Законопроект про підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах. Всі ці три законопроекти були ще в квітні місяці рекомендовані профільним…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ПТАШНИК В.Ю. Рекомендовані профільним комітетом до прийняття в першому читанні. І мені здається, що якщо ми дійсно опікуємося сприятливими умовами для ведення бізнесу, ми маємо вже їх розглядати.

Крім того, я хочу подякувати всім, хто піднімав питання по децентралізації, зокрема необхідності прийняття законопроекту 4772. І хочу звернути увагу додатково, що разом з ним пов'язаним законопроектом є 4773, який я також прошу розглядати разом із 4772.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я тільки, власне, зараз скажу повідомлення. У зв'язку з тим, власне, що уряд пропонує, щоб 4772 і 4676 ми розглянули, можливо, у вівторок, ми сформулюємо позицію, щоб ці два законопроекти, там правок є не так багато, могли перенести на вівторок. Про 4773 я нічого не знаю. Не готовий, так? Він не готовий, я розумію, нема або комітету, або немає рішення. Виясніть, просто.

 

ПТАШНИК  В.Ю. 4470.

 

ПАРУБІЙ А.В. Виясніть стан його готовності, 4772, просто виясніть стан його готовності. Можливо, ми їх спробуємо перенести на вівторок, ці законопроекти по місцевому самоврядуванню. Дякую.

Будь ласка, Бондар Михайло Леонтійович.

 

БОНДАР М.Л. Бондар Михайло, 119-й виборчій округ, голова  підкомітету вугільної промисловості.

Шановний Андрію Володимировичу, вкотре буду просити поставити  закон 4744 – це зміни до бюджету 2016 року. Якраз цим  законопроектом ми вирішимо питання заборгованості по заробітній платі шахтарям. І, на жаль, в попередній тиждень ми не дійшли до цього законопроекту, він стояв. І буду просити ще раз його поставити, і колег буду просити підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Михайло.

Я нагадаю, що він не був не підтриманий, просто його не перенесли розгляд, але уряд його підтримує, справді є загальна підтримка. Я попрошу Апарат, щоб ми його поставили в ту частину, щоб не було необхідності переносити, а щоб він був в розгляді в прохідній тій частині, до якої ми реально можемо дійти. Ми порадимося, чи у вівторок, чи у четвер і окремо поінформуємо. Але, справді, з тим питанням звертався і уряд, і воно має загальну підтримку в залі.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Шахов Сергій Володимирович.

 

ШАХОВ С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, я щойно приїхав з Луганщини, і округ мій на Луганщині 114-й. Ви знаєте, загострена дуже ситуація в місті Сєверодонецьку.

Сьогодні колеги Олесь Довгий та Ганна Гопко говорили про проект Постанови 5247 про вибори місцевої ради в місті Сєверодонецьку. Реально не тільки війна ззовні, а вона і всередині країни, і всього 24 депутати захопили місто – і вже вчетверте рішення суду було на користь людей.

Прошу поставити на цьому тижні на голосування це питання, 5247. І прошу підтримати кожного колегу: фракції, голів фракції, голів комітетів, кожного депутата – підтримати цей проект постанови. 47 депутатів його підписали.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. 5247 – важливий законопроект. Ми тільки знайдемо правильний час, щоб ми мали повну підтримку і в залі. Ми порадимося. Воно по логіці виходить на середу, але, можливо, ми теж будемо рекомендувати його на вівторок. Якщо ми перенесемо два законопроекти по місцевому самоврядуванню на вівторок, можливо, ми до них додамо і цей законопроект. І, одним словом, розуміємо важливість даного законопроекту і знайдемо найбільш оптимальний час, щоб ця постанова була проголосована у Верховній Раді України.

Будь ласка, Михайло Папієв.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

Шановний головуючий, шановні учасники Погоджувальної ради, користуючись нагодою, що є Степан Іванович, і враховуючи те, як я зрозумів, що в порядку денному цього тижня відсутній проект бюджету на друге читання, у нас є унікальна можливість вернутися в законодавче поле бюджетного процесу.

Що я маю на увазі? 20 жовтня ми затвердили бюджетні висновки, і відповідно до статті 158-ої Регламенту Кабінет Міністрів мав до 3 листопада внести на друге читання доопрацьований проект бюджету відповідно до бюджетних висновків. Нагадаю: у нас відсутні у бюджетних висновках такі показники, як 3 тисячі 200 мінімальна заробітна плата, 1 тисяча 600 гривень, замість 1 тисячі 335,  першого тарифного. Тобто змінюються у нас і макроекономічні показники бюджету, і багато чого. І якщо внесений буде в такому вигляді проект Закону про Державний бюджет…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАПІЄВ М.М. Якщо він буде внесений в такому вигляді, то він не буде відповідати сьогодні 158-ій і 159-ій статті Закону України про Регламент.

Найкращий вихід з цієї ситуації, щоб ми вернулися в законодавче поле і не порушували закон: Кабінет Міністрів міг би відкликати зараз проект бюджету, внести цього тижня вже з параметрами 3.200, 1 тисяча 600, внести нові по доходах правки. Бо у нас змінюється і ПДФО з фонду заробітної плати. Щоб ми могли  20-22-го поставити на розгляд і вже розглянути без порушень.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я зараз, звичайно, надам слово представнику уряду. Але я просто скажу, в чому є наша загалом логіка? І чому, умовно, в попередні роки, ви пригадуєте, ми не могли вчасно розглянути? Тому що зміни до Податкового кодексу і від того, чи вони будуть прийняті чи не будуть прийняті, залежить і, власне, сама форма бюджету.

Фактично ми завтра, у вівторок після обіду, зможемо голосуванням побачити, які з тих законодавчих ініціатив мають перспективи, які не мають перспективи. І, насправді, уряд зможе правильно розрахувати бюджет лишень після того, коли буде видно, які з тих змін можуть мати  перспективу.

І намагаємося цього року всіма силами, щоб бути в законних рамках. Хоч, нагадаю, і в попередні роки, коли Яценюк готував  проект бюджету, то, власне, затримка була тільки в тому, що ми не могли сформувати спільних пропозицій до змін до Податкового кодексу. Ми намагаємося їх владнати і намагаємося ввійти цього року  законом передбачені терміни. Але все одно  без змін  до Податкового кодексу ми не зможемо цього зробити.

Будь ласка, давайте, тільки у мене одне прохання є. Ми вже вичерпали свій регламент, коротко Степан Іванович, і на тому завершуємо Погоджувальну раду. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Перш за все хочу подякувати за конструктивні пропозиції. І вони об'єднали всіх нас, тому що ми розуміємо, що головним аспектом прийняття  бюджету – це є той успіх, який добре дасть можливість працювати з 1 січня.

Друге. Законопроект, про який говорила пані Денісова, 5130, я проговорив там відповідні дві рекомендації. Я вже зв'язався з міністром Андрієм Ревою, відбудеться сьогодні зустріч. Я думаю, завтра ми знімемо певні рекомендації комітету, які були.

Відповідно те, що говорив пан Олександр Домбровський і Олександр Данченко, абсолютно дякую, конструктивно. Я  передам, ми врахуємо це в роботі  і відповідно в бюджеті.

По питаннях 5368 і 5132 я переговорю з Міністром фінансів буквально після приїзду, там п'ять позицій, які ми повинні погодити. З пані Южаніною  теж я проробив в залі.

І останнє питання, яке було від пана Амельченка Василя  Васильовича, там з двох площин. Площина перша – законопроект 4741 про внесення змін   до Бюджетного кодексу щодо детінізації валютно-обмінних операцій. Абсолютно він підтриманий, перше, Андрію Володимировичу, Мінфіном;  друге – він підтриманий Національним банком. Я не думаю, що там буде проблема в прийнятті. Ми зробимо акцент на даний аспект.

Друге, відповідно законопроект 5368 дасть, про що ви говорили, як ревізійна частина. 5132, 5130 якщо будуть погоджені, ми маємо можливість отримати успіх, який ми хочемо відповідно досягти в залі.

Хочу проінформувати, що є домовлено з головами комітетів, де міністри, перші заступники міністрів, міністри, бо в один час відбуваються комітети, будуть присутні на засіданнях. І завтра ранком ми будемо присутні і доповідати разом з Міністром фінансів на бюджетному комітеті. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Степане Івановичу. Дуже розраховую, що ми цього тижня у вівторок вже зможемо зробити важливий крок до прийняття бюджету, а потім і внести зміни в календарний план після того, як буде проголосовано. І тому бажаю всім дуже активної і плідної роботи. І в підготовці до завтрашнього дня, і завтра протягом дня закликаю всіх до максимальної дисципліни і присутності в залі.

І на цьому Погоджувальну раду оголошую завершеною. Завтра о 10 годині ранку збираємося в сесійному залі Верховної Ради.

Дякую, колеги. До побачення, до зустрічі.