Погоджувальна рада

Опубліковано 03. 10. 2016

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

3 жовтня  2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги! Бачу, ще голови комітетів підходять, але, думаю, ми вже можемо починати, а наші колеги долучаться.

Шановні колеги, в п'ятницю в Росії було затримано українського журналіста Романа Сущенка, російські імперіалісти намагаються звинуватити його у шпигунстві. Якщо раніше у Росії путінський режим знищував свободу слова і переслідував власних журналістів, то тепер там небезпечно працювати і закордонним журналістам. Я закликаю всі країни вільного світу, всі міжнародні організації дати жорстку оцінку  переслідуванню журналіста, громадянина України.

Також хочу, щоб ми обговорили наступне питання. На початку 2016 року я вніс до Верховної Ради України проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення дії  Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації. Можливо, є сенс сьогодні нам підняти питання і повернутися до введення візового режиму з Російською Федерацією. А також я думаю, що, можливо, є сенс, щоб ми обговорили питання розширення санкцій щодо Росії. Це є компетенція Верховної Ради. І я теж думаю, що був би сенс, щоб ми змогли проговорити питання розширення санкцій проти Росії. Ми повинні давати жорстку і швидку реакцію на подібні дії, які відбуваються в Російській Федерації проти українських журналістів.

Також, шановні колеги,  хочу вам повідомити, що, як ми і домовлялись попереднього разу, у нас цього тижня будуть тематичні блоки: перший блок – це блок по екології; другий блок – це промислова політика і підприємництво; а також в четвер – культура, наука і освіта (блок гуманітарної політики).

Я дуже розраховую на те, що голови комітетів і профільних міністрів зможуть дуже детально доопрацювати усі питання, які були винесені їхнім комітетом. І, наголошую, в той блок ставляться лишень ті питання, які дають комітети, тут є вилучений суб'єктивний фактор, з одним нюансом, що, можливо, в четвер за пропозицією уряду ми будемо розглядати зміни до бюджету цього року. Це може бути окреме питання, яке нам доведеться поставити в блок культури, науки і освіти. Я думаю, що це надто важливе питання, і воно буде стосуватися забезпечення армії, поліції, Служби безпеки. І блок національної безпеки і оборони ми зможемо долучити в четвер до нашого тематичного дня.

І також хочу закликати колег, щоб ми нарешті змогли затвердити порядок денний п'ятої сесії. Я вважаю, це питання ми вже двічі обговорювали. У кого є пропозиції щодо того блоку питань, ви можете озвучити їх на Погоджувальній раді, щоб ми затверджували цього разу вже не тільки тижневий, а весь блок питань, порядок денний на всю сесію.

І хочу вам нагадати, що сьогодні ми розпочинаємо нашу роботу справа –   від "Блоку Петра Порошенка", і будемо відповідно рухатись в такій послідовності.

Першому я надаю слово представнику від "Блоку Петра Порошенка" Анатолію Матвієнку, будь ласка.

 

МАТВІЄНКО А.С. Дякую, пане Голово.

Я, по-перше, хотів принести вибачення від пана Гриніва, голови фракції, який з об'єктивних причин сьогодні відсутній на засіданні Узгоджувальної ради.

Друге. Я хотів би підтримати, що нам потрібно внести зміни до бюджету. Але крім перелічених питань, про які ви сказали, очевидно, нам потрібно ще звернутися до уряду з приводу освітянської і системи охорони здоров'я  заробітної плати, завершення цього року. Тому просив би уряд, в який спосіб, якщо ми  на четвер будемо готові, подивитися про таку  можливість.

Стосовно питань порядку денного. Перше, я підтримую, що нам потрібно затвердити порядок  денний сесії, щоб дати можливість комітетам розглянути важливі законопроекти. Але,  пане Голово, в тому проекті постанови, який підготовлений, немає ряду проектів, які  зареєстровані. Я хотів би, щоб вони там з'явилися, і дозвольте під стенограму зачитати номери цих законопроектів: 5180, 5181, 5127, 5128, 5153, 5156, 5177, 5192 та 5194.

Друге питання. Ми вже неодноразово заявляли про необхідність розгляду питань про обрання народних депутатів членами комітетів. І хотілося би, щоб це питання ми  закрили, оскільки люди прийняли присягу, є зміни, але  і є люди, які  не зараховані до  комітетів, і пропонується розглянути  це питання першим у порядку денному в четвер, якщо б це було можливо.

Третє. Наполягаємо на  включенні до проекту розкладу засідань законопроектів, які неодноразово пропонувалися фракцією і виносилися  на  розгляд Верховної Ради. По цьому законопроекту, реєстраційний номер  3696, це проект Закону про внесення змін до  Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо  продовження терміну прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт. І другий номер 3849-д, це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  сприяння пошуку та видобутку нафти і газу в Україні.

І останнє. Якщо не буде прийнято порядок денний, то ми пропонували  б все-таки, якщо будемо формувати порядок денний на тиждень, у випадку  несхвалення Постанови про порядок денний прийняти до розгляду і розглянути такі законопроекти, вони стосуються оборонної сфери, це реєстраційний номер 5127 та реєстраційний номер 5128, - стосовно Закону про внесення змін до Податкового та Митного кодексу щодо постачання на митну територію України матеріалів, тканин для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту. Законопроектами пропонується уточнити товарну категорію у Податковому та Митному кодексах задля здешевлення продукції оборонного призначення. Комітет має їх розглянути на своєму засіданні у середу, і тому пропонуємо розглянути їх у четвер.

А також пропонуємо розглянути законопроект 3790: про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для підготовки національної кіноіндустрії. На цю тему ми вже говорили минулого разу, але, на превеликий жаль, так він і не включений до порядку денного. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, від "Народного фронту" Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, шановні колеги, шановний головуючий! У четвер парламент виконав свій обов'язок перед Майданом, перед Революцією Гідності, перед державою. Хочу подякувати всім депутатам, хто голосував за ці рішення. І вважаю, що особливо треба відмітити роль Голови Верховної Ради Андрія Парубія в тому, що завдяки його послідовній і наполегливій позиції ми змогли ухвалити ці доленосні рішення. Тепер кожен суддя в цій країні буде знати, що за неправосудні рішення він буде нести відповідальність, його будуть позбавляти посади і всіх привілеїв. Парламент свою частину роботи виконав, тепер вже повинна бути кропітка робота правоохоронних органів, які повинні підтвердити участь цих суддів у прийнятті незаконних рішень під час Революції Гідності і їх відповідальність перед законом.

Підкреслюю, що звільнення і притягнення до відповідальності усіх, хто вчинив судилище над Майданом, - це була послідовна позиція "Народного фронту". Судова реформа – це один з пріоритетів нашої політичної сили. Ми були ініціаторами цієї реформи і доведемо її до логічного кінця. Позбавлення суддівської недоторканності – це лише початок на  шляху судової реформи. Фінальна, переможна крапка буде поставлена лише тоді, коли ми повністю змінимо суддівську гілку влади.

Наступний крок у відновленні справедливості – це режим спецконфіскації грошей, вкрадених  режимом Януковича. Нагадую, що півтора роки тому урядом Яценюка було  заарештовано півтора мільярди доларів, вони розміщені на рахунках в державних банках. І ми повинні прийняти політико-правове рішення щодо,  врешті-решт, прийняття режиму спецконфіскації, і щоб гроші, які вкрав режим Януковича,  були повернуті в бюджет.  Вони повинні працювати на бюджет. Тому  що прикра  ситуація: вкрасти  він зміг, а півтора року парламент  не зможе прийняти будь-яке рішення для того, щоб їх повернути, для того, щоб вони працювали на нашу державу. Так, тут багато критики є. Були різні законопроекти, це є урядовий законопроект, який погоджений нашим колегою міністром юстиції Павлом Петренко, який погоджений і отримав схвальні відгуки  наших європейських партнерів.  Треба приймати це рішення і направити 40 мільярдів гривень в бюджет нашої країни.

Також є законопроект номер 5088, який ми розробили з нашими колегами з "Народного фронту", яким передбачаються зміни в Державний бюджет цього року, направити  50 відсотків цієї суми –  біля 20 мільярдів гривень – на підвищення обороноздатності та національної безпеки, а 50 відсотків – біля 20 мільярдів гривень – направити на одноразові виплати пенсіонерам, які отримують мінімальні зарплати, це приблизно по 1130 гривень, та виплати 3 мільйонам працівникам бюджетної сфери, це  по 1400 гривень. І бодай так відновити соціальну справедливість.

Пане Голово, я прошу, щоб ви включили ці законопроекти в порядок денний. І у вівторок голосування до включення в порядок денний покаже, хто є патріотом дійсним, а хто працює на режим Януковича і відстоює інтереси "друзів Януковича".

Наступне. Міжнародна слідча група щодо катастрофи літака рейсу МН17 оголосила факти, які дають нам підстави  стверджувати, що цей злочин було зініційовано  російською верхівкою та було зроблено руками російських військових та їхніх посіпак.

Перше і головне. Україна має наполягати, що збиття МН17 – це не окремий трагічний інцидент, а лише один епізод масштабної збройної агресії Російської Федерації проти України та всього цивілізованого  світу.  Слідство щодо збиття МН17 має стати початком системного розслідування воєнних злочинів проти людяності, які  російські військові злочинці вчиняють у Криму і на Донбасі. Рано чи пізно Путін і його пособники опиняться на лаві  підсудних у Гаазі, я в цьому переконаний.

Друге. Порушуючи домовленості, ворог продовжує  обстрілювати з мінометів  українських військових і цивільне населення. Дуже непокоїть ситуація у Станиці  Луганській. Кремлівський режим продовжує свавілля. Час не лише продовжити, а розширювати санкції. "Народний фронт" ініціюватиме законопроект про розширення санкцій проти Росії. Україна повинна задати темп у розширенні міжнародного тиску на державу-агресора. Маємо розширити санкції і вимагати цього в наших міжнародних партнерів, не лише їх продовжити, а розширювати і суттєво розширювати.

Сьогодні отримали ще один доказ, який не залишає жодних сумнівів, що санкції варто не лише продовжити, а і розширювати. Стало відомо, що путінські карателі зухвало і безпідставно викрали в Москві українського журналіста Романа Сущенка. Закликаємо МЗС вжити всіх можливих заходів, щоб з'ясувати обставини затримання і умови утримання Романа Сущенка.

Разом з цими вимогами маємо навести порядок всередині нашого інформаційного простору. "Народний фронт" вкотре наголошує на своїй вимозі: видворення за межі України російського "ляльковода" Шувалова, який формує антиукраїнську політику телеканалу "Інтер".

І наостанок. Шановний пане головуючий, треба знову ж таки піднімати питання щодо оновлення складу ЦВК. Зараз була прикра ситуація, що не було призначено вибори у 200 об'єднаних територіальних громадах і що передбачає неприйняття їх бюджетів. Тому вважаю, що треба розглянути і…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю.  …ініціювати, врешті-решт, прийняття рішення щодо проведення позачергових місцевих виборів у об'єднаних територіальних громадах для того, щоб продовжувати реформу по децентралізації влади в Україні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Максиме. Я з вами повністю згоден, питання з ЦВК затягнулося неприпустимо. Я справді отримав лист після подання Президента від комітету, голів фракцій, що дане питання не готове до голосування. І так виглядає, що подання, яке було направлене у Верховну Раду України, на сьогодні не має достатньої кількості голосів для прийняття. Як я вже неодноразово говорив, ми можемо бути в дуже парадоксальній ситуації, що ми звільнимо старий склад ЦВК, а новий не оберемо, і буде правовий вакуум. Справді, ідуть вибори в місцевих радах. І я буду сьогодні звертатися до Президента України з пропозицією перевнести подання стосовно членів Центральної виборчої комісії, провівши попередні консультації з фракціями для того, щоб ми змогли вийти на рішення, яке зможе нам дозволити обрати новий склад ЦВК. Ситуація неприпустима і ми повинні діяти чітко і послідовно.

Також нагадую, що ведеться робота по підготовці рішення по Рахунковій палаті. Це наше друге кадрове зобов'язання, яке ми повинні виконати. І давайте ми ці процеси спільно, разом зробимо більш інтенсивними. Дякую вам.

Будь ласка, Олег Березюк. Фракція "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово! Вельмишановні колеги! Так виглядає, що ген деспотії проявляється все більше і більше в бажанні влади узурпувати владу в країні і зробити з тих людей, які відвоювали свою територію свободи двома повстаннями за останні 10 років, все більше і більше. І є цьому докази.

З сьогоднішнього дня практично не існує Генеральної прокуратури в Україні. Генеральний прокурор перетворився на найвищу процесуальну особу, яка має певні свої функції. Але раптом в парламенті з'являється закон 5177, який знову перетворює прокуратуру на тепер вже антиконституційний мілітарний підрозділ репресій, де Генеральний прокурор буде знову мати те, що він би мав мати при деспотії. Більше цього, цим законом практично руйнуються всі антикорупційні органи, які були створені після повстання народного, в тому числі НАБУ. Нам не потрібно антиконституційної мілітарної Генпрокуратури, яка перетворює державу на орган репресій.

Більше цього, в додатку до закону, який був зареєстрований, 5192, який руйнує практично електронну декларацію, виявляється зрозумілим, чому руйнуються антикорупційні органи. Тому що деспотія повинна мати свою корупцію.

Наступна, дуже підступна узурпаційна річ, яка є реакцією на нібито реальні, справді, реальні події. Беззастережно потрібно мати презумпцію правоти поліцейського. Але презумпція правоти поліцейського без якісної судової об'єктивної системи є побудова поліцейської держави. Будемо мати об'єктивні суди. А ми в четвер побачили як боряться за об'єктивні суди. Псевдо боротьба. І якби не воля парламенту, яка пробудилася як Божею волею, насправді ми сьогодні мали б просто безнаказаних суддів. Тому в поліцейську державу ми не маємо права перетворити, але захистити поліцейських потрібно. Чим? Якісними тренуваннями, настановами і розвитком, і навчанням. Не два тижні чи два місяці, а шість, сім, десять місяців, давайте витрачати час на це.

І третє, дуже важливе. Знову цього тижня в порядку денному ще один узурпаційний закон: зміни до Закону про державну службу. Президент України хоче одноосібно призначати не тільки губернаторів, більше цього, понижуючи їх в рангу, а всіх заступників майже, не майже, а точно до заступників районних державних адміністрацій. Для чого ставати керівником, коли ти не маєш права будувати свою команду?

Що це таке? Це є узурпація і деспотизм в дії. Тихо, підступно. Більше цього, цей закон про зміни до державної служби насправді є обхід цієї злочинної Конституції, яку хотіли прийняти тими префектами і узурпацією двома людьми влади в Україні. Так бути не може. Ця підступність веде до насправді руйнування української державності і суверенності.

І останнє, дуже важливе. Чому ми здаємо наші території, відводячи війська, а наші хлопці далі гинуть? Це запитання до тих робочих груп. А насправді запитання до Президента України. І ми хочемо, як ми вже це говорили, міністра закордонних справ та керівника державної групи, яка працює і підписує угоди з сепаратистами, в парламент для того, щоб пояснити, що робиться. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, від фракції "Батьківщина" Юлія Володимирівна Тимошенко. Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні колеги! Чесно кажучи, боляче чути, як правлячі партії і правлячі фракції, прикриваючись фальшивим патріотизмом, продовжують реально руйнувати державу. Я хочу запитати, цей фальшивий патріотизм, він вартий чогось, якщо країна де-факто вже перетворена в поліцейську державу, якщо влада узурпована Президентом України? І чим тоді він  відрізняється від представників попереднього режиму? 

Але говорити я  сьогодні  хочу про трагедію,  яка розгортається якраз в аграрному комплексі з нашими малими сімейними фермерами і взагалі з малими і середніми підприємствами, які мешкають і працюють в сільській місцевості. Ми провели як партія  хвилю форумів вже по трьом областям,  але будемо  проводити у всіх областях, і ми послухали людей. Саме головне, що говорять, вірніше, про що кричать сьогодні наші фермери, малі і середні підприємства, які працюють в  аграрному секторі.

Перше.  Вони відчули, що Президент країни, Прем'єр і все їх оточення почали практично стратегію приватизації сільськогосподарської землі. Це  недопустимо. Селяни не мають  сьогодні  ні копійки грошей цю землю купити  і конкурувати з кланами, з олігархією, в тому числі з міжнародними великими корпораціями, вони знаходяться в  стані паніки.  Тому треба негайно  буквально парламентом припиняти це. Ми не просто не готові до продажу сільськогосподарської землі, а вона зараз де-факто відбувається в тіньовому режимі на корупційних основах під прикриттям вищих посадових осіб  держави.  І тому не тільки приватизація землі, яка вже готується, розпродаж, а ще і величезні обсяги рейдерських захоплень сільськогосподарської  землі  у фермерів.  Вдумайтесь, тільки за останній рік в Кіровоградській області  більше 3 тисяч рейдерських захоплень  фермерських земель, де співучасники поліція, прокуратура, силові  структури всі, суди, Адміністрація Президента на місцях,  практично інституціолізована система рейдерського  захоплення земель.

Тому ми пропонуємо зараз, ну на цій Погоджувальній раді майже нічого не ставиться на голосування, не зрозуміло, як  приймаються рішення, але я прошу все-таки повернутися до Регламенту і поставити на голосування включення до порядку денного законопроекту 5123 про продовження мораторію  на продаж землі до  2022 року і так само заборона  емфітевзису як форми  продажу  землі. Це просто людей таким чином, таким словом хочуть ввести в оману, що це оренда, а насправді це продаж землі. Я прошу поставити на голосування зараз, включити до порядку денного і на цьому тижні проголосувати продовження мораторію.

Друге. Ми оголошуємо підготовчий період для проведення Всеукраїнського референдуму щодо згоди людей на продаж сільськогосподарської землі або незгоди. 13-а стаття Конституції чітко закріплює, що земля – це власність народу. І тому, якщо Президент, Прем'єр-міністр, ця Верховна Рада проігнорують волю людей, не послухають на референдумі чи хочуть люди розпродати свою безцінну сільськогосподарську землю, а у нас 72 відсотка території України - це сільськогосподарські землі, це все одно, що країну розпродати, у нас третина запасів світу чорноземів. І хочу сказати, що ми країна, по якій, по суті, взяли  землю в Кіровоградській області як взірець взагалі якісності чорноземів і помістили в спеціальну палату еталонів у Франції. Тобто ми – еталон, і ми хочемо це розпродати бездарно і корумповано.

Наступне. Ми відкрили штаб для того, щоб проводити антирейдерські, по суті, дії, які не дозволяють сьогодні вертикалі влади захоплювати сільськогосподарську землю. Сьогодні буде повідомлена "гаряча лінія" всім селянам країни, які можуть до нас звертатися, ми будемо прізвище кожного рейдера називати, а також прикриття силових структур, судів, адміністрацій, хто це робить. Я думаю, що нам всім треба об'єднатися.

Друге – це житлово-комунальні послуги. Ви знаєте, що практично починається опалювальний період і реально люди знаходяться…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, одну хвилину.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …люди знаходяться в абсолютно тупиковому стані стосовно виплати житлово-комунальних послуг. І крім того, продовжують діяти закони, які дозволяють забрати житло за житлово-комунальні борги.

Я прошу, друге, поставити зараз на Погоджувальній раді для включення в порядок денний законопроекту 5059 про заборону конфіскації житла за житлово-комунальні борги, тому що зараз це вже загрожує тому, що люди залишаться практично під відкритим небом, на вулиці.

Ми судимося сьогодні з Гройсманом, судимося з Вовком, Національна комісія регулювання електроенергетики, для того, щоб відмінити підвищення цих тарифів. Вони просто порушили свою компетенцію. Не мав право уряд встановлювати ринкову ціну і не мало право НКРЕ встановлювати тарифи на централізоване опалення по компетенції своїй. Ми хочемо скасувати ці незаконні акти, і я вважаю, що ми їх скасуємо.

І я прошу…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу сьогодні всьому парламенту об'єднатися навколо цих двох питань: не дати конфіскувати у людей житло і продовжити мораторій на землю. І поставити зараз це на голосування. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Юліє Володимирівно, я хочу вам наголосити, що ні по 5123, ні по 5059 немає на сьогодні рішення комітету. І це не є в компетенції ні моїй, ні в кого з тут присутніх - ставити в порядок денний, якщо немає рішення комітету. Обидва цих законопроекти опрацьовуються зараз в комітетах. Без рішення комітету, по Регламенту, ми не можемо ставити жодного питання в порядок денний і такого прецеденту у нас не було.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дайте доручення зараз в середу розглянути і в четвер поставити на голосування щодо включення в порядок денний.

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, я вам наголошую. Колеги, ми говорили про те, по спецконфіскації, ми не ставили в порядок денний, ми включали рішенням в порядок денний, наголошую, голосували за включення в порядок денний.

Шановні колеги, але по даному питанню давайте ми сьогодні о четвертій годині зберемося, голови фракцій, і проговоримо це питання.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. На голосування поставте.

 

ПАРУБІЙ А.В. Не можемо. Юліє Володимирівно, ви почитайте Регламент, ми можемо ставити в порядок денний лише ті питання, які мають висновок комітету, лишень ті питання і ніяк інакше.

Будь ласка, Юрій Бойко, "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую. Шановний пане спікере, шановні колеги! Ми вважаємо, що наступного тижня головним питанням є продовження розгляду проекту бюджету, який внесений урядом в парламент. Позиція нашої фракції,  що цей розгляд повинен відбуватись прозоро і відкрито, на відміну від попередніх двох років, коли це було навпаки.

Наша фракція підготувала згідно Регламенту пропозиції до проекту, який внесений урядом. Ми попрацювали і маємо власне бачення. Ми знайшли приблизно 80 мільярдів гривень додаткових ресурсів в бюджеті, які базуються на реальному рівні інфляції, реальної девальвації гривні,  це додатковий ресурс надходження в бюджет. І зменшення видатків на бюрократичні організації, в основному це стосується силових органів, які теж дадуть приблизно 30 мільярдів додаткового надходження.

Наша позиція, що ці додаткові кошти повинні бути направлені на вирішення головного питання, яке сьогодні є в країні, на наш погляд, і яке стосується кожної людини, – це бідність населення, - це збільшення мінімальний зарплат і пенсій на суму додаткового ресурсу. І додаткові соціальні виплати, які були практично ліквідовані в попередні два роки. Вважаємо, що якщо будуть прийняті наші пропозиції, наша фракція підтримає проект бюджету. В іншому разі ми не бачимо для себе можливості голосувати за  бюджет, який буде погіршувати життя населення країни.

Друге питання. Ми вважаємо, що нарешті повинен бути опублікований Меморандум МВФ, який ховається урядом і незрозуміло чому. Тому що, чим  більше вони будуть його ховати, тим більше буде питань у населення і у людей, що там такого прописав уряді і на що  розміняли цей мільярд доларів, який отримала країна.

Якщо справа в перекладачі, то давайте, можливо, скинемося і наймемо цього перекладача, щоб за два дні перевести Меморандум і показати Україні та припинити ці спекуляції з боку уряду, що там все нормально. А чим більше вони запевняють, що все нормально, тим більше виникає питань, що ж там насправді є?

Взагалі, розходження між словами і ділами сьогоднішньої влади набуває катастрофічних ознак. Неможливо анонсувати боротьбу з корупцією і при тому кришувати нелегальний ігорний бізнес, вивезення лісу та бурштину з  країни. Неможливо розповідати про  світле майбутнє народу України і при цьому приймати непідйомні комунальні тарифи. Неможливо блокувати  найбільш резонансні злочини, які сталися в країні, маю  на увазі трагедію в Одесі 2 травня і теракт, який  стався під Верховною Радою  31 серпня, і вбивство журналістів, і інші злочини, і при цьому розповідати про боротьбу з корупцією.

До речі, скажу відразу, що наша фракція направила  звернення до керівництва всіх правоохоронних органів з вимогою надати оцінку висловлюванням і закликам деяких народних депутатів до  фізичної розправи з нашим колегою депутатом Вілкулом, які сталися останнім тижнем.

І останнє, що  хочу сказати. Я вважаю, що парламент не може стояти осторонь вирішення питань  на сході країни. Деякі наші депутати  приймають участь у цьому процесі, але  парламент як владний інститут, він повинен мати свою позицію, він повинен мати  орган, який  системно працює над втіленням рішень, які приймаються або в Мінську, або самому проводити якусь лінію. Але вже неможливо дивитись і чути заклики наших міжнародних партнерів, які прямо говорять, що ви хоч щось робіть там у парламенті  в себе, майте свою позицію і вирішуйте хоч щось, а не просто закликайте нас до допомоги. Це особливо було видно при  візиті нашої делегації в Німеччину, який стався минулого тижня, коли було просто сказано чітко і ясно: парламент повинен мати свою політичну позицію і  приймати участь у вирішенні цього  найболючішого для країни питання. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович Ляшко, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В.   Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Шановні українці! Я хотів би привернути  вашу увагу до ситуації в енергетиці,  на  енергетичному ринку і стан справ з  підготовкою до опалювального сезону. За два тижні початок нового  опалювального сезону, на превеликий жаль,  цифри, які ми маємо, показують,  що Україна не готова до опалювального  сезону.

Перше, у нас при мінімальній потребі газу в підземних сховищах 18 мільярдів кубів - сьогодні ми маємо лише 14 мільярдів; при мінімальній потребі запасів вугілля на складах теплоелектростанцій у 3,5 мільйони тонн станом на сьогоднішній день – 1 мільйон 200 тисяч тонн лише вугілля на складах теплоелектростанцій.

Ситуація зі сплатою за спожиту електроенергію і комунальні послуги взагалі катастрофічна. Станом на сьогоднішній день заборгованість по комунальних платежах – 12,5 мільярдів гривень. За останні кілька місяців ця заборгованість виросла більше ніж на мільярд. Заборгованість по сплаті за спожиту споживачами електроенергію – 23,5 мільярди гривень. Зростання за останні кілька місяців – на 3 мільярди.

Те саме розрахунки енергоринку із теплоелектростанціями: майже 30 мільярдів гривень заборгованість, як наслідок, немає можливості розраховуватися за вітчизняне вугілля.

Водночас ми бачимо, коли уряд з державного бюджету зараз, маючи величезний дефіцит вугілля, маючи перспективу "веєрного" відключення наступної зими освітлення, уряд зараз в терміновому, авральному порядку укладає контракти на постачання імпортного вугілля з Росії, з ЮАР, на закупівлю російської електроенергетики. За це платять мільярди доларів з бюджету. У мене питання: чому українським шахтарям не дають гроші? Чому не можемо мільярд гривень знайти добудувати шахту в Нововолинську? Чому не закуповуємо українське вугілля і українську енергетику? Натомість закуповуємо імпортне, створюючи робочі місця не українським енергетикам, шахтарям і сплачуючи податки до місцевого бюджету, а імпортних наших конкурентів підтримуємо за рахунок коштів державного бюджету.

Наступна катастрофа – це тарифи. Фракція Радикальної партії одразу після того, коли у червні НКРЕКП підняло тарифи, ми звернулися до суду зі скаргою про визнання незаконним цього рішення. Ми будемо добиватися його скасування, тому що ліквідація пільгової норми споживання газу, підвищення до 7 тисяч гривень за тисячу кубів газу вартості його, підвищення тарифів на опалення, на комуналку, на гарячу воду – це абсолютно необґрунтовані тарифи. Тому я сподіваюсь, що рішення суду відповідне ми доб'ємося, хоча важко знайти справедливості у наших судах.

І ще одна афера, яку зараз роблять, зокрема облгази, людям встановлюють лічильники на весь будинок замість того, щоб індивідуально лічильники встановлювати на кожну квартиру. І виходить так, що беруть середньоарифметичне рахують, і кожен має платити за те, що він не споживав. Ми вимагаємо розглянути це питання від Кабінету Міністрів, і щоб лічильники за рахунок коштів державного бюджету, а не за рахунок громадян, ставились індивідуально на кожну квартиру,  засоби обліку води, газу, тепла. І щоб людина платила лише за те, що вона споживає, а не стягувати з людей гроші за послуги, які фактично вони не отримали.

Ми вимагаємо від Голови парламенту поставити цілий ряд наших законопроектів, які ми зареєстрували, спрямовані на зниження тарифів. Зокрема, на перерахунок ціни на газ для населення, доручення Кабінету Міністрів України, законопроект про ліквідацію "Нафтогазу", цієї корупційної кантори, за яку українці мають з державного бюджету платити, також законопроект про те, щоб газ вітчизняного видобутку, який значно дешевший від імпортного, ішов лише на потреби житлово-комунального господарства. Ми також вимагаємо зниження рентної плати на нові скважини, на видобуток, щоб більше видобувати власного газу і менше залежати від імпортного.

Ну і, нарешті, у мене питання до уряду. Зараз у Стокгольмі на фінішну пряму вийшов арбітраж за нашою суперечкою проти Росії щодо поставленого газу, водночас Росія вимагає від нас, від України по контракту 2009 року 40 мільярдів доларів збитків. Якщо, не дай Бог, Росія виграє, це в двічі зростання боргу, і ненароджені українці будуть платити за ці борги по контракту 2009 року, коли газ купували по 500 доларів за тисячу кубів. В мене питання – що робить уряд, щоб захистити інтереси України і кожного українця, і відбити претензії Росії 40 мільярдів доларів по цьому…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка,  Хомутиннік Віталій Юрійович, група "Партія "Відродження".

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дякую.

Шановні колеги, група "Партія "Відродження" згідно з Регламентом та  Бюджетним кодексом до 1 жовтня, як це прописано, подала свої пропозиції до проекту бюджету на наступний рік. Я хочу зупинитися на основних положеннях, які є в наших пропозиціях і на яких ми будемо наполягати.

По-перше, ще раз хочу повторити і нагадати, що уже другий рік поспіль уряд проводить політику обмеження соціальних стандартів, що стало однією з причин економічної кризи, в якій ми перебуваємо. І наступного року, на жаль, уряд також підвищує соціальні стандарти, які навіть не відповідають рівню інфляції на наступний рік. Ми знову ж таки повторюємо, що будемо наполягати на тому, щоб підвищення мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму відповідало рівню інфляції, яке було у відповідні попередні два роки.

Друге питання, це знову ж таки чергове перекладення видатків бюджету на місцеві бюджети. Мова йде про проект Закону 5131, який був зареєстрований разом з проектом бюджету на наступний рік, яким пропонується перекласти видатки з таких позицій, як утримання навчальних закладів, в тому числі оплату комунальних послуг та витрат на електроносії, оплати комунальних послуг лікарень та енергоносіїв, видатки на санаторно-курортну допомогу, тобто видатки з утримання цих санаторіїв, фінансування пільг, послуг зв'язку, пільг на проїзд у транспорті окремих категорій громадян. Загалом, ми порахували, що такі видатки будуть додатково коштувати біля 17 мільярдів гривень.

Я хочу привести приклад такого партнерства між місцевою владою та центральною владою, яке зараз відбувається на рівні Харківщини. Зараз з урахуванням того, що уряд не виконав свої зобов'язання, а саме - не перерахував своєчасно суму відповідно субвенції з державного бюджету,  місцева влада і всі харків'яни сьогодні стали заручником підприємства "Харківобленерго", яке за борги погрожує виключати електроенергію. Зараз такі вже ситуації є з наземним транспортом, з трамваями, тролейбусами по всьому місту. Ми зробили відповідне звернення до Прем'єр-міністра і звертаємося до уряду, щоб втрутитися в цю ситуацію.

Також окремий блок, який стосується державного бюджету, це незабезпечені доходи реальними прогнозами, які пропонуються на наступний рік. Ми навіть не кажемо про те, що трьохвідсотковий рівень ВВП, це надмірно завищений, з урахуванням того, що в уряді навіть немає людини, яка займалася б економікою.

Зараз ми кажемо про ті міфічні 10 мільярдів гривень, які мають бути від проектів законів, яких навіть ще немає, не те, що вони не були прийняті. Від спецфонду, до якого зараховуються надходження коштів від спецконфіскації, пропонується фінансувати такі видатки як Державний фонд регіонального розвитку, фінансування субвенцій місцевим бюджетам на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад, Програма оборонно-промислового комплексу, програми фінансової підтримки сільгосптоваровиробників та інші важливі для держави програми.

Депутатська група "Партія "Відродження" пропонує перенести ці статті в загальний фонд державного бюджету. А закласти в спеціальний фонд державного бюджету за рахунок саме цих видатків утримання таких статтей, як утримання Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента України та інших державних органів влади.

Окремо хотів би зупинитися на тому, що з 21 по 30 вересня в Харківській, Луганській, Донецькій та Миколаївській областях було зареєстровано 77 випадків отруєнь фальсифікованим алкоголем, в результаті яких загинуло 38 український громадян. Більша частина була мешканцями Харківщини. Якби аналогічний випадок відбувся в Європі, він мав би серйозні наслідки як для тих, хто вчинив цей злочин, так і …

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. …так і для чиновників, які відповідають за регулювання даної сфери. В Україні все звелося до показу декількох сюжетів на телебаченні та заяви прокуратури про затримання зловмисників.

Треба вже визнати, що  державний контроль над такою галуззю як спиртова галузь взагалі відсутній. Сьогодні спиртзаводи контролюються місцевими напівавторитетами, які співпрацюють з державними  службовцями як на місцевому…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд  ще, будь ласка.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Треба приймати рішення  щодо цієї  галузі  на центральному рівні. І Партія "Відродження" вважає, що таке ставлення влади до зазначеної трагедії є безвідповідальним. Ми   вважаємо, що український парламент має взяти ситуацію  щодо розслідування   цієї справи під свій особистий контроль.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка,  Ярослав Москаленко, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні колеги,  шановний пане Голово! Уряд  дав вчасно бюджет, тому  у нас є достатньо часу над ним попрацювати.  На превеликий жаль,  ми  не побачили, який курс обирає на наступний рік уряд для нашої країни і які пріоритети у нас будуть. Я не хотів би зупинятись на статтях дохідної і видаткової частини цього бюджету, скажу лише  декілька слів відносно доходу. Ми бачимо дуже багато  нереальних, ефемерних  цифр, таких, як від приватизації, у нас вже це було в минулому році, таких, як від  спецконфіскації, ми вже закладали цю цифру у минулому році. Нереально врахований прибуток Нацбанку, на  10 мільярдів  більший, чим сам  Нацбанк собі порахував.  І багато-багато таких питань в дохідній частині, над якими нам потрібно проводити ще широку дискусію.

Стосовно видатків. Я не знаю, що  ми пропонуємо нашим людям, коли на  30 відсотків впали реальні доходи громадян,  коли на 88 відсотків виросла  ціна на продукцію, а соціальні стандарти  ми  піднімаємо лише на  10 відсотків. 

Скорочено  фінансування програм ветеранів воїнів АТО. Скорочується фінансування освіти. Фінансування закладів медицини ми  перекладаємо на  місцеві бюджети. А в нас уже є приклади минулого року. Наприклад, санітарно-медичну частину на Київщині, місто Славутич, ми частково  переклали на місцевий бюджет, то на сьогоднішній день вже  12,5  мільйонів заборгованість є як по енергоносіям, так і по заробітній платі. То така ситуація буде в наступному році з усіма закладами охорони здоров'я.

Щодо курсу, шановні колеги. Я скажу, що іншого очікувати не можна, тому що ми з вами не працюємо над тим, як збільшити дохідну частину в нашій країні. Ми радіємо, аплодуємо черговим траншам МВФ. На що вони йдуть, ці транши? На покриття дефіциту бюджету.

Що ми зробили для бізнесу? Яка сьогодні кредитна ставка українського бізнесу в порівнянні з Європою? Як український бізнес може конкурувати зі ставкою в 2 відсотка кредитів в тій же Польщі, в Європі і 22 в Україні?

Ми, шановні колеги, повинні думати над тим, як розвивати нашу економіку. Економічна істина є. Ми повинні думати над тим, як експортувати наш залишковий товар, але не сировиною, а уже обробленою продукцією, наскільки це можливо. У нас на цьому тижні, до речі, пройшла цікава дискусія з європарламентарями по економіці з питань торгівлі, Сісілія Мальмстрьом і представник ЄС в Україні. Яка основна мета їх була? Щоб ми зняли мораторій на вирубку лісів. Скажіть мені, шановні мої колеги, друзі, як ми можемо зупинити мораторій на вирубку лісів, якщо навіть після введення мораторію, ліси вирубаються, ціна тільки вдвічі зросла, правоохоронними органами це "кришується". Напевно, нам треба тут навести порядок. Але потім ми повинні подумати як запустити наші деревообробні комбінати, щоб не кругляком їхав цей ліс. Хай іноземці приходять, будують фабрики в нас, роблять продукцію і відправляють вже готову продукцію, а ми будемо мати робочі місця.

Тепер інше, шановні колеги. В нас запрацювала система ProZorro. Це все дуже добре, ми маємо можливість прозоро державні закупівлі проводити, але є інша сторона. Сьогодні імпорт виграє, імпортна ціна виграє в української, сьогодні, звичайно, китайська продукція може виграти, і в тому числі і російська продукція сьогодні виграє на нашому ринку, а в нас занепадає виробництво, а в нас зупиняються цілі галузі. І це серйозна проблема. В економічних університетах дітей навчають, що краще два долара потратити у своїй країні, чим один долар відправити на експорт. Ми над цим питанням повинні серйозно сьогодні працювати і над цим питанням ми повинні серйозно думати.

У нас, Андрію Володимировичу, була гарна така практика, коли ми з Прем'єр-міністром і головами фракцій проводили наради. Я хотів би, щоб це залишилося, щоб ми ці питання серйозно опрацьовували, особливо зараз, коли ми працюємо над державним бюджетом, де можна було б ці питання підняти і разом з міністрами, з Прем'єром попрацювати і вибрати курс.

Один з таких прикладів наведу. У нас сім країн, які з нами межують, ми єдині, де вантажівки по нашій Україні їздять безкоштовно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, одну хвилину.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Я говорив з деякими колегами, говорять, давайте будемо запитувати в Асоціації міжнародних перевезень. Я сам перевізник 20 років. Якщо ми будемо питати у перевізника, він скаже: "ні", бо це навантаження на нього, витрати. Але українець в Польщі платить, в Румунії платить, в Білорусії платить, в Росії платить, і серйозні кошти, зверніть на це увагу, по нашій країні всі їздять безплатно, хоча дорога може приносити дохід нам в бюджет.

Ще одну секунду. Прошу на цьому тижні поставити, у вівторок у нас сімнадцятим питанням стоїть інвестиційні парки, це серйозний законопроект, боюся, що ми у вівторок до нього не дійдемо, прошу поставити його одним з перших.

Ми зможемо і маємо всі можливості, щоб навести лад в країні і запустити економіку, варто лише правильно скерувати ресурси і курс. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я прошу підняти інвестиційні парки в порядку денному. У нас є блок, який, власне, передбачає також і інвестиційні парки. І я розумію, йдеться лишень про те, щоб поставити їх вище, це два законопроекти, і ми їх піднімемо в розгляді того блоку, просто вище.

І так само наради з Прем'єр-міністром, я, як говорив, ми цю традицію будемо зберігати, я повідомлю просто час, коли ми зберемося, можливо, традиційно, і я скажу час  і годину, коли ми зможемо провести консультації у найближчі дні з Прем'єр-міністром. Добре? Дякую вам.

Шановні колеги, від уряду сьогодні Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна. Будь ласка,  вам слово.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дякую, пане Андрію.

Шановний пане  Голово, шановні керівники фракцій, груп, комітетів Верховної Ради! Шановні народні депутати!  По-перше, як Віце-прем'єр з європейської та євроатлантичної інтеграції хотіла б подякувати всім фракціям і групам за те, що минулого тижня підтримали надзвичайно важливі для нас енергетичні законопроекти. І переконана, що це був значний крок не тільки по створенню прозорого регулювання в Україні, а, власне, і по виконанню наших зобов'язань перед Європейським Союзом в рамках Третього енергетичного пакету. Ви, певно, переконана, знаєте, що одразу після позитивного голосування минулого пленарного четверга ми отримали схвальні заяви як від представництва Європейського Союзу щодо прийняття законопроекту про незалежного регулятора в енергетиці, так і  від інших структур.

Не менш важливою є і подальша підтримка парламентом законопроекту про ринок електричної енергії, який ви підтримали в першому читанні минулого четверга. Я сподіваюся, що найближчим часом така практика буде продовжена. І, як я обіцяла під час "години запитань до Уряду", ми підготували конкретний перелік законопроектів, які відповідають нашим зобов'язанням в рамках європейської інтеграції. Я сьогодні, пане Андрію, вам передаю цей перелік законопроектів від уряду.

Також хочу зазначити, що на минулому тижні з точки зору уряду успішно розпочався процес обговорення, розгляду проекту бюджету на наступний рік. І ми вже чуємо коментарі шановних парламентарів з цього приводу. І сподіваємося, що ця дискусія може бути конструктивно продовжена, і ми сподіваємося також на підтримку пріоритетів уряду, який уряд заклав в цей проект бюджету саме з точки зору освіти, реформування охорони здоров'я, енергоефективності, інтенсивного ремонту та розбудови доріг, підтримка малих фермерських господарств та інших пріоритетів.

Що стосується планів на цей тиждень. Ми вдячні Голові парламенту за плідну співпрацю при напрацюванні порядку денного. І  уряд повністю хоче підтримати ті тематичні блоки, які були  запропоновані на  вівторок і четвер. І, дійсно, є нагальні питання як в екології, так і в культурі, освіті і науці, і в розвитку  промисловості та дерегуляції, які вже більше ніж півроку потребують розгляду.

Під час розгляду питань екології ми би просили звернути увагу і приділити особливу  увагу, підтримати  законопроекти ті, які є вже, стоять у  порядку денному: 2009-д про оцінку впливу на довкілля, який є прямим зобов'язанням  України в рамках Асоціації з ЄС, а також  3259 про  стратегічну екологічну оцінку. Також законопроекти 3603 і 4551 є важливими в цьому блоці.

Хочу звернути увагу на те, що  уряд просить керівництво  парламенту, просить вас, шановні колеги,  внести до порядку денного  Верховної Ради урядову ініціативу  щодо змін до Державного бюджету на 2016 рік відносно  фінансування Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ,  питань держслужби, до речі,  і ДФРР, і шахтарів - це ті питання, які ви сьогодні піднімали тут уже на цій Погоджувальній раді. Ці зміни будуть  запропоновані парламенту сьогодні. І  ми дуже сподіваємося, що парламент зможе  їх провести і через комітет, і розглянути  цього пленарного тижня.   

Що стосується блоку економічної політики, яка є надзвичайно важливою для кожного з нас, уряд просить  підтримку законопроектів: 5067 - відносно захисту якраз прав власності та  протидії рейдерству, 5105 - щодо державних інвестиційних проектів, 4541 - щодо дерегуляції правил працевлаштування та тимчасового проживання іноземців, 3136 – зменшення  адміністративного  навантаження на суб'єктів господарювання, 4630 - щодо  передачі повноважень по управлінню поліграфкомбінатом "Україна"  Кабінету Міністрів України, 3665 – про медіацію.

А також просить підтримати блок, де висвітлюються питання підприємницької діяльності. І я просто для стенограми назву номери  законопроектів: 2418а, 2531а, 3153 і 5074.

Також уряд звертається до парламенту з проханням підтримати два надзвичайно важливі законопроекти щодо дорожнього фонду: 4014а і 4015а - щодо вдосконалення…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. …механізму фінансування дорожньої галузі.

Я ще раз хотіла би подякувати від імені уряду, що ми з вами продовжуємо традицію розгляду за тематичними блоками, і далі готові працювати з вами активно над тим, щоб досягати адекватних, потрібних для країни рішень. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Я дякую вам за підтримку нашої ініціативи працювати з тематичними блоками. Я думаю, що усі голови комітетів, які вже мали тематичні блоки, вони можуть чітко визнати ефективність цього підходу. І я переконаний, і вважаю, що можна багато говорити про реформу парламенту, але це одна з базових речей, яка допомагає структуризувати роботу парламенту. І хочу наголосити вам: вилучається будь-який суб'єктивний фактор. Голови комітетів самостійно формують перелік тих законопроектів, які можуть бути на порядку денному. І хочу вам сказати, пані Іванно, що в нас блок підприємництва є цього тижня. У вівторок після обіду ви, будь ласка, з головою комітету проговоріть, і немає жодних застережень. Якщо це є спільна позиція і уряду, і комітету, всі ці питання будуть стояти в переліку, я думаю, ми зможемо їх прийняти.

І, до речі, я буду просити теж голів комітетів, щоб під час обговорення від комітетів голови комітетів називали, хто би на наступний тиждень хотів, які б блоки були. Я вже чув: молодь і спорт хотіли би, щоб їхній блок був. І хто з комітетів має свої пропозиції, було б взагалі непогано, щоб ми на місяць, на два наперед могли бачити які будуть блоки, щоб уряд і комітети могли їх готувати. Я дуже запрошую голів комітетів до плідної роботи в цьому напрямку. І дуже розраховую на ваші ініціативи, бо тут ваша лідируюча роль, як це і передбачено Регламентом.

А зараз я надаю слово Представнику Президента України у Верховній Раді Герасимову Артуру Володимировичу. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую вам.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Набуття 30 вересня 2016 року чинності законами України "Про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя" та "Про судоустрій і статус суддів" є надзвичайно важливим кроком на шляху розбудови  правової держави. У зв'язку з цим, а також враховуючи необхідність подальшого проведення судової реформи, чинне законодавство  України потребує нових системних змін. З огляду на зазначене, Президентом України внесено на розгляд парламенту проекти законів України: про Вищу раду правосуддя (№ 5180) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо уточнення  розпорядників  бюджетних коштів (№ 5181). Вказані законопроекти потребують опрацювання комітетами та розгляду у залі парламенту.

Також на цьому тижні необхідно розглянути пропозиції  Президента України до законів України: про внесення  змін до Додатків  № 3 та  № 7 до Закону України  "Про  Державний бюджет України на 2016 рік" (№ 4024) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо  забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків (№ 1076).

Крім того, потребують включення до розкладу засідань Верховної Ради України  визначені Президентом як невідкладні законопроекти, номери: 3549-1, 3643 та 3645 - щодо електронних комунікацій.

Також на цьому тижні важливо розглянути  законопроект  номер   4370-1, спрямований на врегулювання окремих питань проходження  державної служби.

Крім того, потребують прискорення підготовки профільними комітетами та розгляду у Верховній залі законопроекти: номер 4815 - про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо   удосконалення процедури застосування  санкцій  Національною радою);  номер 4797 - про внесення змін до  розділу Х "Перехідні положення" Податкового кодексу України  (щодо проекту "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України"); та реєстраційний номер 5142 - про внесення змін до деяких законодавчих актів  України (щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів), який, крім вищевказаного, також потребує включення до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України  восьмого скликання.

Шановні колеги,  хочу також підтримати необхідність розгляду законодавчих ініціатив, запропонованих Кабінетом Міністрів  України з питань екологічної політики, захисту прав власності, економічних інтересів громадян, інвесторів та підприємницької діяльності. Дякую за увагу. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Андрію Володимировичу, а можна по процедурі, щодо оптимізації процесу?

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Андрію, ви будете виступати…

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Я готовий до більшої інтенсивності. Давайте, колеги, ми домовимося, я буду додавати тільки 30 секунд. Колеги, домовились? Тільки 30 секунд буду додавати, один раз і тільки 30 секунд. Я думаю, що з тим всі погодяться і я буду тільки таким чином надалі і діяти. 30 секунд і більше жодного продовження. Кожен має достатньо розуміння, щоб вкласти останні слова свої в 30 секунд. Домовились, так?

І нагадаю, колеги, сьогодні ми починаємо з лівої сторони, так? Тому першому я надаю…

Вибачте. Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд - 1 хвилина. Потім Андрієвський.

 

СИРОЇД О.І. Дуже дякую.

Я все-таки хочу привернути всіх увагу до загрози, яку в собі несе законопроект про внесення змін до Закону "Про прокуратуру", не тільки про прокуратуру, але і все, що стосується зараз фактично реакції старої радянської прокуратури. Під прикриттям того, що потрібно впроваджувати судову реформу і адаптувати зміни в законах до змін до Конституції, фактично відбувається повний реванш і реакція радянської системи. Прокуратура відповідно до змін до Конституції повинна виключно мати функцію публічного обвинувачення (я прошу все-таки дозволити, щоб я мала можливість завершити), процесуальний нагляд за слідством і у виняткових випадках це є можливість представляти державу в суді. Натомість, що ми маємо? Тотальне втручання у всі судові процеси нам пропонується, нам пропонується повне свавілля і рейдерство фактично прокурорів, які узаконюються цими змінами, і нарешті…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я перепрошую, я з самого початку назвав не правильно хвилини, має бути регламент 3 хвилини. І прошу продовжити, вибачте.    

 

СИРОЇД О.І. Дякую. Я думаю, що я вкладуся швидше.

Але останнє, що найстрашніше, повністю знищується функція публічного обвинувачення. Що таке публічне обвинувачення? Це презумпція невинуватості особи, і це є обов'язок доказування, який лежить на прокуратурі. Тобто для прокуратури – обов'язок, для людини – право і презумпція. Натомість, що нам пропонується? Навпаки, нам сьогодні пропонується, що це буде право прокуратури на повне свавілля і обов'язок людини доказувати. Фактично це не тільки йдеться про нищення тих змін до Конституції, які так благородно звучали, але фактично ми маємо ще крім того це наступ на права людини. Причому наступ такий, який характеризує і буде характеризувати нас виключно як тотально тоталітарну державу.

Я прошу звернути увагу всіх на це, і особливо представників громадськості. І, щоб цьому запобігти. Я перепрошую, люди, але ми повинні про це пам'ятати. Добре, що Голова згадав про склад ЦВК. Але через те ми і скочуємося - через те, що ми не маємо демократичних інструментів.

Наступний демократичний інструмент - це є Закон про вибори на пропорційній основі з відкритими списками. Я думаю, що треба дивитися правді у вічі.

Ну і, зрештою, ми повинні так само говорити про те, що має бути запобіжником до такої тоталітарної системи і реактивності, ми повинні називати речі своїми іменами. Я хочу, нарешті, звернутися до депутатів, щоб ми розглянули законопроект про тимчасово окуповану територію України. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Отже, переходимо до голів комітетів. І я ще раз наголошую, колеги, давайте пропозиції в блоки. Хто відчуває, що у нього вже є блок по розгляду його питань, я прошу це наголошувати і пропонувати.

Першому надаю слово Андрієвському Дмитру Йосиповичу.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.   А там додайте, будь ласка, час вже пішов, бачите?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Прошу. Вибачте. (Шум у залі)

Нічого, нічого. Колеги, зараз час оновиться і піде з самого початку. Прошу оновити табло.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Перше. Хочу подякувати за те, що пропозиція комітету щодо тематичного дня питань житлово-комунального господарства, будівництва, попередньо врахована на 20 жовтня. І я, Андрію Володимировичу, погоджуюсь з тим, що вже ці тематичні розгляди, вони довели свою ефективність. Впевнений, що законопроекти, які підготовлені комітетом, вони теж заслуговують на те, щоб були розглянуті окремо 20 жовтня.

Що ж до поточного порядку денного. Є пропозиції дуже прості. Короткі законопроекти. 3696, це так звана будівельна амністія. 4550, це програма будівництва житла для учасників АТО. Та 5076 - щодо пайової участі при будівництві промислових і сільськогосподарських споруд. Врахувати і поставити все ж таки на цей тиждень.

Також не можу не сказати про законопроект 5074. Це законопроект про зміни до державного бюджету, який стосується використання кредиту Уряду Республіки Польща. Там дві складових дуже важливі. Всі ми чуємо постійно про те, що на кордоні з Польщею дуже багато машин на пунктах пропуску. І якраз цей законопроект, з одного боку, дасть можливість розподілити приблизно 10 мільйонів гривень для того, щоб обладнати нові такі переходи. І інша складова надзвичайно важлива для міста Києва. Цей законопроект, його голосування в тій редакції, яка запропонована комітетом, дасть можливість значно покращити борговий портфель Київської міської державної адміністрації, міської ради, дасть можливість і згоду погасити самостійно Київській міській раді кредити двом державним банкам, це "Ощадбанк" і "Укрексімбанк", зменшить навантаження на бюджет наступного року на 292 мільйони.

Я впевнений, що такі речі, які не потребують додаткового фінансування, нам треба включати, якраз розглядаючи питання підготовки до нового бюджету. Також я впевнений, що доцільно буде у інвестиційному блоці 5067 – антирейдерський закон. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу! Ви знаєте, сім скликань у цій Верховній Раді на Погоджувальній раді ніхто нікого не обмежував і, як правило, закінчували засідання Погоджувальної ради до першої години. Зараз понавстановлювали регламентів і ніхто нікуди не встигає. Це перше.

Друге. Ви неодноразово, Андрію Володимировичу, говорили про те, що порядок денний формують комітети. Ось у мене копія листа нашого комітету. Я не бачу тут законопроекту 4370-1, а він чомусь в порядку денному є. Це абсолютно контраверсійний закон, який багато фахівців вважають антиконституційним та таким, що допомагає Петру Порошенку узурпувати владу всупереч вимогам Конституції!

Натомість пропозиції комітету абсолютно технічні, 4388 - Закон щодо особливості проходження державної служби в органах дипломатичної служби не ставиться в порядок денний! Постанова Верховної Ради України про визначення представника у складі Комісії з питань вищого корпусу державної служби не ставиться в порядок денний! Хоча Верховна Рада –  це єдиний орган, який  не надіслав свого представника в комісію по вищому органу державної служби. А ми тут розказуємо, що ми тут всі  за реформу державної служби. Це по-перше.

По-друге,  ми на комітет отримали листи від Асоціації міст, від Асоціації  районних та обласних рад щодо бюджету. На жаль,  асоціації вважають цей бюджет не те, що нечесним, як тут нам розказує Прем'єр-міністр,  вважають його взагалі блюзнірським, необґрунтованим і неправильним. Фінансування фонду регіонального розвитку  відбувається за рахунок ефемерних коштів, яких навіть немає в проектах законів ще. Повноваження  передаються органам місцевого самоврядування, при цьому  абсолютно не підкріплюються фінансуванням, абсолютно. Тобто це повна профанація реформи самоврядування   в Україні в цьому бюджеті закладена.

І не можу не сказати декілька слів про, тут розказували багато про реформу судоустрою. Ви знаєте, я ще раз підкреслюю, я не бачу жодної реформи в тому, що відбувається…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Бачу чергове  бажання Президента установити тотальний контроль над судовою гілкою влади.

Хочу всім нагадати, я про це вже говорив, у нас у листопаді закінчується трирічний термін притягнення до відповідальності  суддів, які порушували присягу під час Майдану. І  ми не зможемо, починаючи з листопада,  їх притягувати до відповідальності, тому що   за законом  3 роки  - строк притягнення до відповідальності.  Технічний законопроект  5197, збільшуємо цей термін…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я почув, 5197. І, пане Сергію, я просто вам нагадаю, що  у нас  є суб'єктами законодавчої  ініціативи і Президент України, і уряд. І, зокрема, законопроект  4371 і є ініціативою, власне,   Президента України. І якщо я не помиляюсь, ваш комітет дав  позитивний висновок на цей законопроект. І тому, власне, тільки тому він є  в порядку денному.

Будь ласка,  Кожем'якін Андрій Анатолійович.  Будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я хочу поінформувати вас, що 21 вересня цього року відбулось спеціальне засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності за  участю голови Національної поліції пані Деканоідзе і Генерального  прокурора України пана  Луценка, керівників чотирьох обласних територіальних органів і також міста Києва. Ми обговорювали багато питань щодо стану злочинності, щодо покращення криміногенної ситуації, щодо реформування поліції. І за результатами засідання комітету, Андрію Володимировичу, що дуже важливо, народними депутатами одноголосно була підписана і зареєстрована постанова номер 5198, в якій рекомендується Верховній Раді України звернутися до Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за станом правопорядку в державі і у відповідних територіальних громадах. Що це означає? Що третім пунктом цієї постанови чітко написано, що рекомендувати радам всіх рівнів протягом одного місяця з дня прийняття цієї постанови заслухати інформації прокурорів та керівників органів Національної поліції про стан законності і боротьби зі злочинністю та охорони громадського порядку.  Це дуже важливо. Прошу поставити цей законопроект на четвер.

Наступне. Я думаю, що після того як пройшов цей комітет і ми почули деякі цифри, то, напевно, і з'явилась ініціатива пана Гриніва щодо внесення змін до Закону електронного декларування. Тому що було озвучено, що сьогодні тенденція збільшення корисливих злочинів, тобто пов'язаних з викраденням майна громадян, становить 70 відсотків від всіх кримінальних правопорушень. А їх зареєстровано у нас сьогодні 420 тисяч.

І останнє. Я хотів би, Андрію Володимировичу, сказати, з врахуванням, що ви мені дасте ще 30 секунд. Я хотів би сказати, що 5 жовтня на засіданні комітету ми розглянемо два проекти, які стосуються змін зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання. Тобто так званий…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. …так званий сьогодні в народі і серед політиків деяких "Закон Савченко". Що хотів з цього приводу сказати? Знаєте, ця істерія, вона трошки  дивує. Чому? Тому що от у мене є інформація від Пенітенціарної служби, я вам віддам її, всім головам комітетів. Що сьогодні вийшло всього 6 тисяч за цим законом – раз. 182 особи тільки піймані повторно і 28 особам, які перебувають в тюрмах, перерахований строк. Перерахований, а не випущені.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна, Комітет у закордонних справах.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Я хотіла би, щоб в середу ми включити в порядок денний, який сьогодні зареєструємо, це 3 звернення до парламентів іноземних держав, також до парламентських асамблей та міжнародної спільноти. Перше звернення – це щодо засудження та невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та щодо захисту корінного народу Криму. Тут дуже важливо звернутися від імені парламенту, тому що це є продовження радянських репресій, саме рішення суду Російської Федерації. І це звернення сьогодні комітет підготував, зараз будемо реєструвати. Просимо на середу.

Ще одне звернення, яке ми підготували, Україна має бути небайдужою, теж відреагувати на події, останні бомбардування, які відбувалися в Сирії, коли загинуло цивільне населення, жінки і діти. І також ця ситуація в Сирії.  Завдяки тому, що Україна є не постійним членом Ради Безпеки ООН, і наш представник там має ініціювати окрему зустріч з обговорення ситуації, зокрема рішень міжнародної слідчої групи по МН-17, Сирія і заборона Меджлісу.

Тобто також третє звернення у нас ще буде по ситуації МН-17, останні результати розслідування, які є тимчасовими, проміжними. Але що робити Україні далі для того, щоб у Міжнародному суді кримінальному відстоювати, захищати свої національні інтереси. Це прохання від Комітету у закордонних справах.

Також на минулому тижні було дуже багато зустрічей представників міжнародних делегацій, організацій під час відзначення 75-річчя трагедії у Бабиному Яру. Також багато було проговорено, зокрема і з міністром торгівлі США Пенні Пріцкер, які реформи потрібно, згадувалося і НАБУ, про те, щоб надати Національному антикорупційному бюро право незалежного прослуховування після рішення суду. Тому велике прохання до вас, оскільки є певний конфлікт між двома комітетами - антикорупційним і Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Але пан Андрій Кожем'якін бачить певне рішення, коли ви делегуєте розглянути їхньому комітету законопроект 4018 або інший, підготовлений Різаненком, є можливість підготувати комітету і оперативно розглянути.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

По всіх трьох зверненнях це вже є рішення комітету. Так, пані Ганно, які ви пропонували? По всіх трьох є рішення комітету, так?

 

ГОПКО Г.М. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я думаю, що не буде жодних заперечень, ми їх поставимо у найближчий час, коли це можливо. Я думаю, всі будуть згодні, якщо є рішення комітету.

30 секунд, будь ласка, пані Ганно.

 

ГОПКО Г.М. Рішення комітету по цим трьом зверненням до міжнародної спільноти є і також їх готували депутати різних політичних сил, це спільна позиція, і я хотіла б подякувати всім парламентарям.

І також зважаючи на те, що буде дуже важливий екологічний день, який теж на виконання наших міжнародних зобов'язань і для того, щоб щодо довкілля була гармонія, немає законопроекту 1107 - про вільний доступ громадян до водойм. Півтора роки до другого читання ніхто його не ставить, тому що це такий навмисний саботаж в інтересах тих, хто захопив узбережжя рік…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Княжицький Микола Леонідович, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово! Хочу вам ще раз подякувати за таку організацію роботи Верховної Ради, бо приємно  бачити питання культури, науки і освіти окремим днем. Хотів би, користуючись нагодою, попросити лідерів фракцій підтримати наші законопроекти, і, зокрема, законопроект 2537 - про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення державної політики у сфері культури, створення умов для запровадження телерадіоканалів культурно-освітнього мовлення. Закон передбачає створення таких каналів. І в цьому законі мова якраз йде про те, що в тих каналів, які не показують прозорості своєї власності або ведуть антидержавну політику, можна ці частоти передати для створення культурно-освітнього мовлення, і регіонального мовлення, суспільного мовлення, чого у нас не існує.

Хотів би також сказати і подякувати всім присутнім за те, що ми прийняли Закон про підтримку кінематографу, але  цей закон передбачає також деякі інші закони, які мають проходити через інші комітети. І у нас буває так, що питання культури регулюється бюджетним чи податковим комітетом, так само, як і питання інші. Хотів би, щоб ми про це не забували.  Просив би комітет податковий розглянути зміни до Податкового кодексу - 3238, і 3239 - до Митного кодексу, на середу це стоїть, наскільки я знаю, в  порядку денному, ми не встигли це розглянути. Але бюджетний комітет вже пройшов законопроект про зміни до Бюджетного кодексу за номером 3240 - про підтримку кінематографа. І я просив би вас, пане Голово, поставити його на четвер, щоб ми завершили цей повний цикл підтримки кінематографу. Це 3240 –  зміни до Бюджетного кодексу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

3240, якщо є рішення комітету, якщо є загальна позиція, він буде поставлений, це є ваш день, в порядок денний.

І я хочу звернутися і до податкового комітету, і комітету бюджетного, ми прийняли Закон про кіно, який має посприяти створенню українського кіно.  Там є багато важливих позицій, але без фінансового підтвердження багато положень цього закону не будуть мати перспективи. Я, справді, вас прошу посприяти, розглянути ті закони, які вносять зміни до бюджету для підтримки українського кіно. Дуже вам дякую.

Пашинський Сергій Володимирович,  будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні колеги! Хочу звернути вашу увагу, що на минулому тижні Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення про збільшення фінансування оборонного блоку, уже є зміни до бюджету,  уже в цьому році. З чим це пов'язано? Це пов'язано з тим, що  ми фактично зараз зробили контрактну армію. Було трошки перевищення чисельності, і на сьогоднішній день виник  у багатьох структурах –  Збройних Силах, прикордонників – дефіцит грошового  утримання.

Хотів би ще раз звернути  увагу, що гроші, які буде вносити Кабінет Міністрів згідно рішення РНБО,  це виключно на грошове утримання. Колись Наполеон сказав, що народ, який не бажає кормити свою армію, буде  кормити чужу. Я звертаюсь до всіх глядачів, до всіх представників Збройних Сил і до всіх нас. У четвер ми побачимо, хто справжній патріот, а хто бажає кормити чужу армію. І це, на жаль, не  патетика і не гучні слова. Тому що у мене немає ніякого сумніву, що знову повилазять проросійські патріоти і будуть кричати, що бюджет Збройних Сил  роздутий і таке інше.

Ще раз підкреслюю, мова йде про те, що ми ліквідуємо дефіцит грошового забезпечення. Мова  йде про те, що ми зараз відправили на  демобілізацію шосту хвилю, нову хвилю не набираємо, і прошу на це звернути увагу всіх і зайняти відповідальну державну позицію.

Також, користуючись нагодою, хочу звернутись до Прем'єр-міністра Гройсмана  з наступною проблемою. Ну, всім відомо, що завдяки корупційній та антидержавній політиці ми  в цьому році не прийняли Закон про  спецконфіскацію і цим самим зірвали практично державне оборонне замовлення. Як один із  виходів з цієї ситуації, згідно бюджету на цей рік ми можемо  надавати державні гарантії державним підприємствам  Міноборони для хоча би часткової компенсації оцієї проблеми.

На сьогоднішній день…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. На сьогоднішній день, не дивлячись на те, що Верховна Рада і бюджетний комітет, хотілось би окремо подякувати, повністю  виконали свою  функцію, Кабінет Міністрів і Міністерство фінансів не вирішує ці проблеми. І я звертаюсь до Гройсмана Володимира Борисовича, тільки його термінове втручання зможе врегулювати ситуацію і хоч на якихось там 20-30 відсотків дати нам можливість виконати державне оборонне замовлення.

І наш комітет, і наша фракція наполягає на прийнятті…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги, шановний пане головуючий! Я хотів би приєднатися до слів Віце-прем'єр-міністра відносно ефективності і, можливо, великої емоційності минулого четверга, який ми називаємо "енергетичним". Тому що реально були прийняті дуже важливі рішення в залі парламенту.

І я також хочу вас усіх проінформувати, що в комітеті розпочалась дуже велика і складна робота підготовки законопроекту про ринок електричної енергії до другого читання. Я запрошую всі фракції, всі комітети, всіх народних депутатів залучитися до цієї роботи.

Що стосується режиму нашої роботи на наступний тиждень, чи на цей тиждень, я би, Андрію Володимировичу, попросив би внести декілька законопроектів, які стосуються збільшення і покращання видобутку українського газу, – це 3038 і 3096. Тому що це дуже важливі законопроекти, які дають можливість збільшити український видобуток.

Разом з тим, я хотів би також підтримати своїх колег, які, ну, достатньо серйозно переживають ситуацію, яку ми маємо напередодні опалювального сезону в житлово-комунальному секторі: відносно тарифів і так далі. Я би хотів запропонувати найближчим часом, можливо, в жовтні, можливо, на початку листопада, окремий блок питань, пов'язаних з енергоефективністю. У нас є законопроекти, які є вже в парламенті, які розглянуті комітетами. І це питання пов'язане якраз з пониженням тарифів, запуском технологій інноваційних енергоефективності.

І ще одне рішення, одна пропозиція. Бюджетний процес, який ми розпочинаємо, я вважаю, нам потрібно ув'язати з серйозною дискусією відносно економічної парадигми розвитку країни. Це дуже погана практика, яка уже протягом 5 років в нашій країні, коли ми розглядаємо бюджет у відриві від реальних економічних…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. …які ми розглядаємо у відриві від реальних економічних процесів. Нам потрібна глибока, фахова економічна дискусія відносно процесів, трендів, які відбуваються в українській економіці, що є драйверами, що може бути драйвером, якщо ми закладаємо 3 відсотки приросту ВВП, за рахунок яких галузей ми можемо їх отримати, що ми робимо з нашим машинобудуванням, з енергетичним машинобудуванням, що ми робимо з космосом, що ми робимо з високими технологіями. Це все те, що…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка,  Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М.  Дякую.

Шановний  головуючий! Шановні колеги! Я хотів би звернути увагу на дві теми. Перша стосується прозорості, особливо в тому, що стосується прозорості бюджетного процесу. Я думаю, ми всі погодимося з тим, що корупція там, де бракує прозорості. І в даному випадку я знову-таки пригадую, коли ми всі з вами ставили  запитання представнику уряду декілька тижнів тому, в чому причина, чому не опубліковано Меморандум співпраці з Міжнародним валютним фондом. Відповідь, яка була, що ще завершується його переклад.

Хочу нагадати, що Меморандум друкується тоді, публікується, коли на це є згода уряду. Тобто це не проблема в тому, щоб МВФ  опублікував Меморандум. Значить немає згоди уряду. Питання "чому немає згоди уряду?" – риторичне питання.

Але у зв'язку з цим мова йде не лише про Меморандум. Ну, наприклад, було прийнято в серпні концепцію, вона називається "Концепція Державної цільової програми відновлення і розбудови миру в східних регіонах України", 31 серпня. Чомусь на сайті Кабінету Міністрів вона до сих пір не опублікована. Я не думаю, що там є якісь секретні речі, але сам факт не публікації такого документу, який має гучну назву "Концепція Державної програми відновлення  миру  і розбудови в східних регіонах", не публікується, ставить питання там, де їх не треба мати. А по суті ми направили до  бюджетного комітету, як це і вимагається, пропозиції, зауваження щодо бюджету.  Ми констатуємо як комітет серйозне недофінансування в проекті бюджету на 2017 рік питань, які стосуються внутрішньо переміщених осіб. Ми ще не вийшли навіть на рівень  2015 року.  На 100 мільйонів гривень менше закладається в бюджет, ніж це було в 2015 році.

Хочу сказати, колега Гопко (я 30 секунд прошу автоматично додати)  звернулася до нас з тим, щоб ми  підтримали чергову заяву, або звернення…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. …до парламентів і міжнародних організацій стосовно порушення прав кримськотатарського народу. Ніхто не буде заперечувати проти цього. Але чому тоді в проекті бюджету на 2017 рік на 60 мільйонів менше закладається коштів на потреби кримськотатарського народу і інших депортованих народів? Яка тоді ефективність нашого чергового звернення, коли самі ж урядовці, сам уряд не закладає…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, по-перше, дякую, що почули неодноразові пропозиції і зробили вівторок промисловим днем, це дуже важливо.

Я, безумовно, підтримую пропозицію Ярослава Миколайовича, яка прозвучала, пріоритезувати законопроекти про індустріальні парки, бо нам дійсно треба думати про надходження до державного бюджету і до формування його не за рахунок інфляцій чи закордонних кредитів, а за рахунок податкових надходжень зі зростання.

Я хочу попросити і наголосити на необхідності поставити на вівторок також законопроект 3872, для того, щоб на 2 роки заморозити на існуючому рівні податок на землю. Це стосується всіх машинобудівників, інших виробничих підприємств України. На сьогоднішній день є абсолютно неприпустима ситуація, коли земельний податок, по суті, підвищується автоматично на рівень інфляції попереднього року, тобто ми заганяємо своїх виробників в борги. Про яку там стратегію можна в таких умовах говорити?

Третє. Я хочу запропонувати, щоб наступного тижня ми розглянули блок законів про лібералізацію готівкових розрахунків, зокрема, 4117, пакет законопроектів щодо лібералізації, щодо експорту і надходжень інвестицій в країну, що стосується діяльності Національного банку, екпортно-кредитна агенція. Ми маємо зняти всі штучні бар'єри для інвестицій, для експорту для того, щоб дати економіці дихати, розвиватися, зростати за рахунок експорту. Ця потреба вже надзвичайно гостра і дійсно треба міняти саму модель економічної політики країни і модель бюджету.

І наостанок я хочу наголосити, що прозвучала позиція щодо того, що Єврокомісія пропонує збільшити Україні в режимі автономних преференцій низки квот. Я хочу наголосити, що якщо умовою для цього буде поставлена відміна мораторію на експорт лісу-кругляка, це є абсолютно неприпустимим.

Дозвольте, будь ласка, хвилину завершити.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд. Хвилин не буде.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Значить, в чому полягає суть? В тому, що Єврокомісія пропонує збільшити квоти на експорт українських товарів переважно сировинного характеру, тобто ті товари, там, кукурудза, різні, зернові і так далі, які і так ми можемо у світі продавати. Мова не йде про високотехнологічну продукцію. А в частині промислових продуктів мова іде про те, що Україна майже не виробляє. Тому ми не може міняти свою екологічну перспективу, промислову перспективу на такі торгівельні подачки з боку наших закордонних партнерів.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Денісова Людмила Леонтіївна.

 

ДЕНІСОВА Л.Л.  Шановні колеги, доброго ранку! До Комітету з питань соціальної політики, занятості та пенсійного забезпечення надійшов законопроект за номером 5203, що стосується реорганізації фондів соціального страхування. Ви знаєте всі, що ми вже неодноразово, було у нас намагання вирішити це питання. На сьогоднішній день, вже майже рік і дев'ять місяців триває процес реорганізації цих фондів. Попереднє узгодження і урядом цього законопроекту є. Ми на наступному засіданні розглянемо даний законопроект. Я дуже прошу включити його до порядку денного, який завтра проект буде розглядатися на засіданні Верховної Ради, щоб все ж таки ми вирішили це питання. І щоб застраховані особи і роботодавці свої кошти направляли не на утримання трьох фондів, які зараз, а одного фонду. Щоб всі соціальні виплати, страхові виплати, вони були забезпечені, і в 2017 році вже один фонд, Фонд соціального страхування вирішував це питання. Дуже прошу поставити в порядок денний законопроект 5203 та розглянути його найближчим часом. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Дубневич Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Звертаю вашу увагу, що важливі законопроекти стоять в порядку денному на четвер, це законопроект 4014а та 4015а - щодо створення державного дорожнього фонду. Дуже прошу підтримати ці два законопроекти. Тому що прийняття їх в першому читанні дасть можливість швидко пропрацювати в двох комітетах прийняття до другого читання. Ці законопроекти дають можливість збільшити фінансування наших автомобільних доріг.

І наголошую, що в проекті державного бюджету вже закладена стрічка щодо фінансування через спеціальний дорожній фонд. Неприйняття цих законопроектів призведе до стримування і колапсу в частині фінансування автомобільних доріг по всій Україні. Тому що в проекті державного бюджету закладено, що створення спеціального дорожнього фонду, але фінансування саме доріг іде ще по старих програмах, по двадцятій, тридцятій програмі. Дуже прошу підтримати тих два законопроекти.

А також звертаю увагу на важливий законопроект  2475а, який також є в порядку денному на четвер, щодо внутрішньо-водного транспорту. Прошу підтримати. Це важливі законопроекти для розвитку нашої інфраструктури в нашій державі. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Рибалка Сергій Вікторович.

 

РИБАЛКА С.В. Добрий день! Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Дуже добре, що ми стали розташовувати тематичні дні тематичними блоками. Цього тижня, я бачу, що тиждень у нас буде присвячений екології та культурі. Але, Андрію Володимировичу,  здається, що дуже важко нам буде розвивати той чи інший напрямок, якщо в бюджеті не буде на це грошей. А запустити бюджети ми можемо тільки, не брати кредити в МВФ, які повинні віддавати наші внуки і діти, а через запуск власної економіки. І я вважаю, що фінансово-банківський сектор - це невід'ємна складова цього напрямку.

Андрію Володимировичу,  я з квітня кожного тижня пишу на вас листи з пропозиціями, наполегливими пропозиціями від нашого комітету зробити якщо не фінансовий день, то хоча би фінансову годину. Але з квітня ця низка законопроектів, на жаль, потрапляє в непрохідну частину. І вона чи після третього десятка у четвер, чи після четвертого. Я вас дуже прошу роздивитись можливість цих законопроектів і поставити їх на четвер в прохідну частину.

На цьому тижні  ми на комітеті розглянемо законопроект  щодо експортно-кредитного агентства  в другому читанні вже. І я вас дуже прошу, заздалегідь я  направив вам листа, на наступний четвер теж поставити його в прохідну частину.

Тобто, я вважаю, якщо ми сьогодні не запустимо  економіку, не запустимо власного виробника, експортерів через кредитне агентство тощо,  то про стимулювання якогось напрямку  економіки у нас говорити буде неприпустимо. І я ще раз вас прошу поставити ці  законопроекти на цей тиждень в прохідну частину, в четвер. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Палатний Артур  Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л.  Шановні колеги,  насамперед хочу всіх  народних депутатів, голів фракцій запросити,  12 жовтня о  15 годині будуть  проведені парламентські слухання  на дуже важливу тему: "Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання,  захист". Я, користуючись нагодою, що у нас присутній  Віце-прем'єр-міністр, хочу попросити, щоб все ж таки  з доповіддю, зі змістовною доповіддю на   цих дуже важливих парламентських слуханнях ми заслухали  саме Міністра соціальної політики пана Реву. Це неприпустимо, коли на парламентські слухання  чи на засідання комітету ходять тільки заступники і жодного разу ще не було профільного міністра. Я вже другу каденцію голова комітету, і на всіх засіданнях комітету, коли тематичні були законопроекти, міністр  соціальної політики був присутній. Дякую.

І хотів перенести з п'ятниці на четвер, тому що  в п'ятницю у нас взагалі немає голосів і взагалі голосування не відбуваються ні з якої  теми, я маю на увазі якісні голосування, які є результативними, – законопроект   номер 4928. Він стоїть на  п'ятницю, прошу перенести на четвер. Це проект  Закону  про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо покращення  захисту права дитини на належне утримання.

І прошу ухвалити на четвер проект Постанови про забезпечення сталого розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади. Номер законопроекту 4984. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Пане Артур, в мене таке питання. Справді, п'ятниця - надважкий день в плані голосування. Але якщо ці питання, які ви щойно назвали, не мають жодних заперечень, можна ми їх на середу поставимо? В середу ми голосуємо. Просто, якщо немає застережень жодних, давайте ми їх на середу поставимо і в середу їх проведемо?

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. …(Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд додайте.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Андрію Володимировичу, я думаю, що давайте спробуємо поставити їх на середу. Але ж, якщо можна, до 12-ї, тому що середа в нас такий день, що після обіду, на жаль, всі народні депутати, які поснідали чи пообідали, вже розбігаються по домам. Це буде краще, чим на четвер в таку непрохідну частину. Якщо можна, там підрегулювати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Але як би було мило, якби ви всіх тих депутатів, які розходяться в середу після обіду, як голова комітету, якщо це члени вашого комітету, фіксували їхню неприсутність. Як би то мило було, якби ми всі тут фіксували не як якусь інопланетну проблему, що депутати зникають, а якби кожен з нас відчував за то відповідальність. Тут сидять всі керівники: голови фракцій, голови комітетів. Голови комітетів, які ставлять в табло відвідуваність або невідвідуваність. І як би добре було, якби ми всі домовились тут, що кожний голова комітету буде дивитись, чи його члени комітету є, що кожний голова фракції буде дивитись, чи його члени фракції є. В нас не було би в середу після обіду проблем і не було би їх в п'ятницю. Це моє звернення до всіх, колеги, тому що ми майже починаємо звикатися з тим, що голосів немає. Але я вам нагадаю, ми звикли з тим, що в середу немає голосувань, ми вийшли на голосування в середу на повний день, нагадаю вам. Давайте ми так само докладемо надзусилля і вийдемо на голосування в п'ятницю, і наша ефективність роботи зросте дуже суттєво. І в цьому випадку, я наголошую, це наша всіх спільна відповідальність. Ми приймаємо багато законопроектів, ми, справді, почали працювати інтенсивніше. Але я думаю, деякі стереотипи минулого треба подолати, зокрема, з приводу того, що в середу і в п'ятницю немає голосів. Давайте збирати голоси, давайте запрошувати депутатів. Дякую вам.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Дякую вам за те, що ви наголосили на необхідності розгляду питань зростання власної економіки. Я, взагалі, вважаю, що ці питання лежать частково в дерегуляції, а в більшій частині своїй пов'язані з оподаткуванням. Ми з великим нетерпінням, я думаю, що уряд в найближчий тиждень зареєструє проект Закону щодо лібералізації адміністрування податків і ми, врешті-решт, тоді зможемо вийти на всі інші питання, які хвилюють народних депутатів. Адже у нашому комітеті знаходиться найбільша кількість проектів законів, які подані на розгляд, більше 600, а ми до податкових питань майже не доходимо. Знову на цьому тижні, я мовчу, тому що все-таки надіюсь, що уряд найближчим часом зареєструє проект закону і ми знімемо частково питання, на яких наполягають народні депутати. Але, справді, немає комплексного обговорення питань щодо зростання власної економіки.

І те, що ви сказали, шановний Ярославе Миколайовичу, що саме  проект Закону про індустріальні парки покаже, наскільки ми маємо одну думку і як ми маємо рухатися далі з приводу тих законів, які зараз подані у комітет, і вони надають або пільги, або преференції, або інший підхід до оподаткування окремих галузей.

Ще хочу сказати, якщо можна, щодо законопроектів, що стосуються підтримки кінематографії і виготовлення вітчизняних кінофільмів. Сьогодні о 15 годині робоча група, але знову ж таки, законопроекти не погоджені до кінця з урядом, як ми будемо сьогодні, які рішення приймуть члени комітету в середу, я не знаю, тому що вже бачу, матеріал підготовлений до засідання робочої групи…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

Я тільки скажу, ви як голова комітету підтримуєте пропозицію, щоб індустріальні парки підняти вище? Якщо можна, 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Це дуже важливо. Я хочу побачити, наскільки всі фракції об'єднаються в доопрацьованому законопроекті. Тому що ми багато говоримо про власну економіку, але кожен починає обговорювати, що там чиїсь хтось інтереси лобіює і так далі. Нам треба державницькі закони. І ось якраз державницький підхід і покаже, чи є він у фракціях при розгляді даних законопроектів.

Щодо законопроекту, про який ви мене просили, 3238 і  3239, ми його розглянемо в середу, але я ще раз наголошую, що, можливо, не буде позитивного рішення.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка,  Корчинська Оксана Анатоліївна. Прошу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Всім колегам, доброго дня! Комітет з питань охорони здоров'я  настоює на організації одного дня з питань охорони здоров'я.

У нас, пане спікер, 18 законопроектів, котрі не голосуються вже більше восьми місяців. Пацієнти України і медики не розуміють, чому керівництво Верховної Ради і Апарат Верховної Ради ігнорує всі законопроекти з охорони здоров'я. На цьому тижні у нас стоїть всього два законопроекти, вони стоять на середу, вони стоять вже третій сесійний тиждень і не голосуються. Я прошу, наполягаю зберегти ваше слово, котре ви дали в перший день, коли ви стали спікером, пане Андрію, і дали слово, що такий день або як мінімум півдня ви виділите для законопроектів, котрі дозволять змінити ситуацію в системі охорони здоров'я України. Це перше.

Друге. Я прошу всіх депутатів приєднатися до звернень до мерів міст. У зв'язку з тим, що коли наші хлопці повертаються з фронту, у них відчуття, що ми, велика Україна, живемо на іншій планеті і нас нічого там не зв'язує  з фронтом. Тому що на лайтбоксах вони не бачать фотографій і портретів своїх загиблих товаришів. Вони не бачать в даному разі у нас з вами зв'язок з фронтом, що у нас в кожному місті, коли гине наш герой, це кращі люди країни, що оголошується траур. Чомусь по поліцейським могли організувати траур, чому не оголошується по загиблих нашим хлопцям? Чому у нас по всій країні зараз не відбувається перебудова всіх органів влади пандусами? У нас в країні 2 тисячі 700 інвалідів тільки після фронту! А наші паралімпійці, котрим вся Верховна Рада аплодувала, чому ми для них не можемо зробити, щоб вони могли зайти в будь-який орган влади або на концерт? Чому ми наших бійців…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Чому ми наших бійців-візочників на руках відносимо в усі заклади культури  до сих пір?

Я  вимагаю, щоб мери міст прийняли програму для того, щоб інваліди, наші хлопці з фронту, наші всі паралімпійці, всі наші інваліди країни були в нормальних умовах. Я прошу, щоб була  соціальна політика кожного міста стосовно того, щоб портрети наших загинувших героїв були на кожному п'ятому лайтбоксі або білборді. Вони…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Оксано Анатоліївно. Тільки я вам скажу, немає жодної інтриги у законопроектах від Комітету охорони здоров'я. У мене є пропозиція від  голови комітету на два законопроекти - 1442, 4449, по яких комітет до мене звернувся з пропозицією, ці законопроекти і  стоять.

Я повністю згоден, більше того, я вважаю, що в охороні здоров'я у нас є найбільше проблем і найменше цієї сфери торкнулись реформи. Ми вийдемо, давайте через тиждень на охорону здоров'я. У мене одне прохання, щоб ви в комітеті  змогли найти спільну мову з  приводу тих законопроектів, які вважають найважливіші, щоб ви в комітеті змогли  дійти до спільної позиції, і,  повірте, за мною  не встане ані на йоту.

Це просто інформація, а не дискусія  з цього приводу. Два законопроекти, була пропозиція, – два стоять. Через тиждень ми готові, я думаю, всі будуть  згодні поставити блок, якщо буде спільна позиція комітету. Дякую вам.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. …(Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Ці законопроекти, так?

Данченко Олександр Іванович. Будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане Голово! Доброго дня, колеги! По-перше, я  хочу подякувати за те, що на минулому тижні ми проголосували більшість з інноваційних законопроектів по інформаційних технологіях. Подякувати, пане Голово, вам за організацію роботи Верховної Ради, тому що це  є дуже важливо. Не все ми  проголосували. Один законопроект, який є фундаментальний,  про  електронні комунікації, ми не проголосували. Я дуже надіюсь, що комітет його найближчим часом розгляне і буде підтримка  Верховної Ради.

Але я хотів би звернути увагу про те, що Погоджувальна рада повинна бути Погоджувальною радою, тому що коли на минулому тижні я закликав усіх присутніх на Погоджувальній раді, шановні голови комітетів, шановні голови фракцій, буде надважливий день інформаційних технологій, все всіма погоджено, якщо в когось є якісь запитання або пропозиції, будь ласка, зверніться, вискажіть. Жодної пропозиції, жодного зауваження не було. І потім в залі починаються якісь дивні ігри.

Тому дуже б хотілося провести реформу Верховної Ради, і щоб Погоджувальна рада – це була не балачня просто так, а погоджувальна рада. І я дуже звертаюся до вас, пане Голово, і до всіх народних депутатів провести це реформування.

Виходячи з того, що сьогодні все ж таки Погоджувальна рада, я хочу сказати, що наш колега по парламенту пан Третьяков навіть вже більше і не ходить на Погоджувальні ради, тому що він вважає, що це не погоджувальна рада.

Хочу звернутися до пана Княжицького, що в четвер надважливі законопроекти, але по Закону про універсальну програму послуг є питання, і щоб він їх вирішив до четверга, до цього голосування.

Також присутність Віце-прем'єра. Я дуже прошу, у середу на нашому комітеті будуть розглядатися питання дерегуляції. Про це зараз казала пані Южаніна, що дерегуляція – це шлях до побудови економіки.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Дуже просив би, бо план по дерегуляції в галузі інформаційно-комунікаційних технологій не виконаний. Це може дуже затормозити розвиток цієї галузі. Я дуже просив би, щоб і Віце-прем'єр пан Кубів був, і пані Ляпіна була, тому що вони присилають завжди людей, які некомпетентні і не мають змоги ні на що відповідати. Я дуже прошу Кабінет Міністрів виконати свою функцію – надіслати своїх людей на це засідання у середу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Олександре, тільки вам зазначу, що ми в середу маємо робочу нараду, де проходимо по всіх питаннях порядку денного. Потім в четвер маємо Погоджувальну раду вищого рівня, де ми заслуховуємо всі пропозиції. Потім в понеділок маємо Погоджувальну раду. І, вибачте, якщо на сесії вже виникають питання, які не були озвучені на трьох різних форматах підготовки, тут, очевидно, питання не в форматі Погоджувальної ради, а питання того, що чомусь в останній момент згадують. І очевидно, що я не є екстрасенсом, щоб бачити наперед, хто по якому питанню на сесії може підняти питання. Тут, очевидно, питання не Погоджувальної ради, і не питання трьох етапів підготовки порядку денного, а, очевидно, в чомусь іншому питання, і воно не має жодного відношення до формату роботи, в якому ми працюємо. Дякую.

Будь ласка,  Єгор Соболєв. Єгор Вікторович.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я думаю, всі бачили під парламентом мітинг. Насправді, це перший на моїй пам'яті мітинг, коли громадські активісти прийшли під цей парламент з нецензурними висловами. Йдеться про ці дві "прекрасних" ініціативи (в лапках "прекрасних"): прикрити декларації й забрати звідти важливу інформацію, відкриту для громадян; і друге – поставити під сумнів незалежність  Антикорупційного бюро.

У мене величезне прохання до всіх фракцій, до всіх комітетів. Не можна в таке зараз гратися. Люди нам дають працювати, люди дають працювати Президенту не тому, що вони задоволені нашою роботою, а тому, що вони знають, що зараз іде війна і хоча би невеличкий поступ вперед є кращим, ніж  руйнація. Але якщо ми підемо назад, якщо ми підемо в  домайданівські часи, коли декларації ніхто не заповнював і ніхто не показував, якщо єдиний правоохоронний орган, який тільки старається, тільки починає розривати кругову поруку, знову буде поставлений назад в стійло на чолі з Генеральним прокурором, який досі жодної справи не довів до  результату, то люди не будуть мовчати. І якщо ввічливі громадські активісти приходять з матюками,  то можна уявити, що будуть робити всі інші люди.

У мене величезне прохання до спікера. Ви дуже  добре знаєте, наскільки важливими є ці закони, що змушують  кожного посадовця відкрити все своє  майно, пояснити суспільству і понести кримінальну відповідальність, якщо щось приховав або не може пояснити. Давайте не допускати таких ініціатив навіть до розгляду. Ви не один раз кажете, що на законопроект немає голосів, я  його знімаю. От на цей законопроект не має бути голосів. Я буду просити колег по парламенту і колег по комітету…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. …лідера президентської фракції Гриніва корупціогенним. Він, справді, повертає нас в часи Януковича.

У мене величезне прохання до депутатів "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту" – не дозволяйте своїм колегам виходити з такими ініціативами. Люди чекають, що парламент буде їх представляти, а не клептократів.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги! Андрію Володимировичу, дякую вам за можливість в четвер, що ви поставили три законопроекти нашого комітету, це законопроект про працевлаштування – 3312, дуже важливий базовий Закон "Про освіту" – 3491 і Закон "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Андрію Володимировичу, хочу звернути також увагу, абсолютно правильно, хочу підтримати вашу ініціативу щодо стратегічного бачення того, що далі буде розглядатись. У зв'язку з цим дуже прошу через наступний пленарний тиждень звернути увагу, ми тільки повернулись з Старобільську, де проводили виїзне засідання Комітету з питань науки і освіти, люди чекають законопроект Рябчина 4718, це Закон про внесення змін щодо переміщених навчальних закладів, це буде вже друге читання, і ми повинні обов'язково це питання розглянути.

Також дуже важливий Закон щодо вступу до аспірантури та діяльності спеціалізованих вчених рад. Це питання, яке не узгоджене у зв'язку з ігноруванням Закону "Про вищу освіту" і невідкриттям Національного агентства з якості вищої освіти, і ми там маємо великі проблеми. Тому цей законопроект обов'язково необхідно внести, бо ми вже знаємо, що зараз готуються накази, які будуть відкривати роботи спецрад по-старому. Так робити просто не можна, це просто порушення роботи цього закону.

І також законопроект за авторством Олексія Олексійовича Скрипника, це щодо строків захисту дисертацій та права на отримання доктора філософії.  Це також дуже важливий законопроект. Таким чином ми зможемо запустити механізми і інструменти щодо врегулювання питань роботи аспірантури вже по-новому, відкриття спеціалізованих вчених рад, аспірантури і докторантури.

Ще хочу звернути увагу, це наш борг, Андрію Володимировичу, 4477. Звертаю на це увагу. Бо Прем'єр-міністр проводив…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. …і у нас є все-таки борг перед нашими вченими, 4477. Або ми його голосуємо, або ми чесно скажемо, що ні, у нас немає можливості і ми "валимо" цей закон. Але "страусина" така політика, вона нікому не потрібна. Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Тільки у мене одне велике прохання. Закон про освіту, базовий, фундаментальний закон, проговоріть максимально, щоб ми потім в залі не мали "чудес". Я дуже прошу максимально проговорити, бо потім, коли в залі підходять депутати і кажуть, що ми не готові голосувати, це ставить під сумнів наше бажання іти на реформи.

Я не для дискусії, я лишень прохання ставлю до голови комітету.

Будь ласка, Павелко Андрій Васильович.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! З питань компетенції комітету інформую, що передбачені в тижневому розкладі законопроекти з бюджетних питань за номерами 4024, 4015а, 3038, 3038-1 та 4972 своєчасно підготовлені комітетом до розгляду Верховною Радою в установленому порядку.

Водночас прошу включити для розгляду на поточному тижні урядовий законопроект 5074 - щодо кредиту Польщі, який бюджетним комітетом розглянутий і рекомендується парламенту підтримати. Будь ласка.

Повідомляємо, що відповідно до Регламенту Верховної Ради  у комітеті триває робота з підготовки законопроекту про Державний бюджет на 2017 рік до першого читання. Зокрема, на минулому тижні відбувалося засідання підкомітетів щодо детального розгляду законопроекту в частині доходів,  дефіциту, державного боргу, видатків, міжбюджетних відносин. У таких засіданнях приймали участь представники Мінфіну, Рахункової палати, головних розпорядників бюджетних коштів та відповідних органів влади і установ. За участю представників місцевих органів влади відбувалося обговорення найбільш актуальних питань щодо фінансового забезпечення місцевих бюджетів. 

На даний час комітет розпочав опрацьовувати подані народними депутатами, фракціями і комітетами пропозиції до законопроекту з метою підготовки відповідних висновків і пропозицій та внесення їх Верховній Раді для розгляду проекту державного бюджету у першому читанні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні народні депутати! В першу чергу хочу подякувати Голові і колегам за злагоджену роботу і результативне голосування у вівторок 20 вересня та розгляду блоку аграрних законопроектів, 4 з яких вже підписано Головою Верховної Ради та направлено на підпис Президенту України.

Ми ухвалили ряд важливих законопроектів для аграрної галузі, зокрема, проект Закону про ратифікацію фінансової угоди, що передбачає залучення кредиту в розмірі 400 мільйонів євро для розширення можливостей фінансування малого і середнього аграрного бізнесу.

Разом з тим, враховуючи, що три законопроекти, які були включені до порядку денного, не розглянуті Верховною Радою України, комітет звертається до вас, шановний Андрію Володимировичу, з проханням про включення до розкладу засідань на 4-7 жовтня наступних законопроектів з урахуванням наведеної черговості: 3190, 3866 і 3157.

Бажаю нам всім плідної роботи на наступний тиждень. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, всі голови комітетів завершили виступи. У нас є два депутати на засіданні. По одній хвилині. Антонищак Андрій, будь ласка, одну хвилину. Потім Дерев'янко.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Доброго дня, Андрію Володимировичу! Доброго дня, шановні колеги депутати! Я би попросив терміново цього тижня в прохідну частину або у вівторок, або у четвер включити законопроект 3752. Це про внесення змін до Закону України про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб. Мова йде про вдів наших загиблих офіцерів, бійців, які зараз проходять військову службу і які зараз не отримують, уявіть собі, пенсії по догляду за дітьми, не досягнутими 8-річного віку! Станом на 1.01.2016 року таких жінок було 345. На жаль, я так думаю, що статистика погіршилась.

Ви знаєте, ми зараз приймаємо різні законопроекти - про кіно, про німців, про виключення, ну, про зменшення терміну ув'язнення і так далі, - а ми забули про тих людей, завдяки кому ми зараз тут…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. І другий законопроект, на який наложив вето Президент помилково, завдяки бувшому міністру фінансів, це про збільшення виплат за "двохсотими" і "трьохсотими". Це законопроект 2406, який півтора року, півтора року як прийнятий, і ми не можемо розглянути. Андрію Володимировичу, я вас дуже прошу, включіть, будь ласка, в прохідну частину порядку денного. Дякую, колеги.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Дерев'янко. Одна хвилина.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Хочу звернути вашу увагу до законопроекту про житлово-комунальні послуги, це законопроект  1581-д, який  готується до другого читання. Мої поправки, які були підготовлені  спільно з  Асоціацією ОСББ  до проекту цього закону, не розглядались взагалі. І хочу звернути вашу увагу на те, що   залишились колективні договори і колективний споживач, це дуже вигідно монополістам - обленерго, міськенерго, Київенерго -  і це призведе  до того, що якщо в одному будинку  хоча б один споживач не платить, то всі інші мають за нього заплатити, або будинок  буде відключений. Також в проекті залишили плату за абонентське обслуговування, яке  є взагалі обдиранням. І мало того, це вже обслуговування входить в ціну комунальних послуг.

Я прошу вас дати доручення комітету доопрацювати законопроект   з врахуванням поправок громадських  організацій і провести комітетські слухання  з цього законопроекту, бо зараз він є гірший, аніж той, який  зараз діє.

Ще хочу звернути вашу увагу на те, що ми маємо низку законопроектів по децентралізації:  4355...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б.  …низку законопроектів по децентралізації: 4355, 4676,  4742, 4386, 4208. І, на превеликий  жаль, ці законопроекти не включені до порядку денного. Ми з боку уряду, з боку Президента  бачимо  і чуємо велику кількість інформації щодо підтримки реформи  децентралізації, а насправді ці важливі законопроекти на цьому  сесійному тижні також випали з порядку денного. Прошу або врахувати на цей тиждень, або  на  наступний  тиждень врахувати окремий блок по децентралізації. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую  вам.

Перший заступник Голови  Верховної Ради України  Ірина Геращенко, і  на цьому ми завершуємо нашу роботу. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги,  я хочу поінформувати вас, що, насправді, всі заяви  Верховної Ради України мають дуже велике значення для наших міжнародних партнерів в умовах  гібридної війни і такого інформаційного вакууму,  в яких дуже часто західні партнери оцінюють ситуацію  в Україні. Влітку, коли трапилося загострення ситуації по Криму, ми разом з головами  профільних комітетів, закордонних справ і євроінтеграції,  пані Гопко і Іоновою направили всім,  за дорученням Андрія Володимировича, направили, наприклад,  листа про інформування  ситуації в Криму, загострення цієї ситуації до наших  європейських партнерів. І от весь цей тиждень ми отримуємо  відповіді, де вони вказують, що це було чи не  єдине інформування. Тому ці наші заяви, які ми робимо до наших  європейських партнерів  про оцінку ситуації, насправді  є важливими і не варто їх не дооцінювати. І в цьому контексті я хочу підтримувати все, що сказала пані Гопко відносно необхідності нам зробити таку реакцію на заборону Меджлісу і ситуацію навколо Сирії, тому що Російська Федерація там так само вбиває дітей і жінок, порушуючи всі нормальні норми міжнародного права.

Але, що ще дуже важливо, щоб наш парламент цього тижня так само зробив відповідне звернення, і я прошу про це вас, пане Андрію Володимировичу, поставити до нашого порядку денного звернення до парламенту Нідерландів з вимогою все ж таки ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Тому що всі відповідні, насправді, слухання відбулися, референдум, на який намагається посилатися зараз влада Нідерландів, носить виключно рекомендаційний характер, і нам треба закликати Нідерланди не застосовувати подвійні стандарти до України. Це перше.

Друге. Абсолютно праві були і пан спікер, і інші, хто відреагували на по суті викрадення українського журналіста Романа Сущенка в Москві. Це не єдиний український журналіст, проти якого сьогодні сфабрикована справа за шпигунство, другий такий журналіст Микола Семена знаходиться в Криму і проти нього якраз в жовтні починається судовий процес. І тому ми пропонуємо, щоб так само завтра Верховна Рада зробила відповідне звернення офіційне до Парламентської асамблеї Ради Європи, до Ради Європи, до ОБСЄ з вимогою негайно звернутись до Російської Федерації і випустити наших українських колег.

І третє, останнє питання. Абсолютно були праві ті колеги, які сьогодні так само висловили занепокоєння відносно загострення ситуації на Донбасі, невиконання Російською Федерацією і її маріонетками Мінських угод. І ми бачимо не просто зрив, а спроби відвести живу техніку, що дуже важливо, в трьох пунктах, які мають важливе гуманітарне значення, а й проведення праймеріз так званого, що по суті  є сегрегацією вже можливих учасників, можливих взагалі виборів, про які ще поки що взагалі рано говорити. І в цьому контексті нам також дуже важливо…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …наших колег по нормандському формату і вказати на неприпустимість дій Російської Федерації і її маріонеток по зриву мінського процесу і неприпустимість в цьому контексті будь-яких навіть розмов про можливе пом'якшення санкцій. Навпаки, ми маємо говорити про їх продовження, пролонгацію і посилення.

І також, користуючись нагодою тут учасників всіх фракцій, я хочу поінформувати вас, що наступна зустріч мінської нашої групи, де ми інформуємо про хід переговорів, щоб потім не говорили, що це є щось закрите, відбудеться…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, шановні колеги.

Я цілковито підтримую пропозицію про підготовку заяви з приводу арешту нашого журналіста. Я просто думаю, вже треба це на рівні комітетів вивчити, підготувати і запропонувати Верховній Раді України.

На цьому, колеги, наша робота завершена. Завтра о 10-й годині ми нашу роботу продовжимо у пленарному вже засіданні. Всім плідної роботи в комітетах і по фракціях. Дякую, колеги, до завтра.