Погоджувальна рада

Опубліковано 19. 09. 2016

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

                                                                       19 вересня 2016 року

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Можемо починати?

Доброго дня, шановні колеги! Перш за все хочу принести вибачення, що ми проводимо засідання в цьому приміщенні. Кілька місяців тому вже було заплановано засідання комітету ПАРЄ, який очолює наш колега Володимир Ар'єв. І оскільки наше нове приміщення повністю обладнане для проведення міжнародних різних заходів, він звернувся до мене з проханням, оскільки час був визначений ще кілька місяців тому і відбулася накладка з нашою Погоджувальною радою, щоб ми перенесли. Я прийняв це рішення, зважаючи на те, що наш міжнародний авторитет має значення. Я сподіваюсь, що колеги з розумінням сприймуть цю інформацію.

Також хочу вам повідомити, що під час візиту в Страсбург, під час переговорів з лідерами Європейського парламенту було проінформовано, що одне ключове питання, яке стоїть перед нами, питання безвізового режиму щодо України, може бути розглянуто вже в жовтні і має бути розглянуто вже в  жовтні. І сподіваюся, що ми зможемо отримати позитивне рішення з цього приводу вже в найближчий час.             

Стосовно порядку денного. Я попрошу вас максимально уважно взяти участь в його обговоренні. Те, що запропонував нам Апарат, базується на наших домовленостях, які були на попередній Погоджувальній раді. Тобто планується, що ми у вівторок зможемо розглянути два блоки питань, як ми і домовлялись. До обіду – питання інформатизації, це є блок питань – до 10 питань. Також запропоновано, щоб ми ще до обіду змогли розглянути всі питання по місцевому самоврядуванню, які готові і надійшли, які надзвичайно важливі. І після обіду щоб ми розглянули питання аграрної політики, знову ж, як ми і домовлялися.     

Я так розумію, що комітетами була проведена дуже детальна і кропітка робота, щоб ці питання були не просто винесені в порядок денний, а щоб вони могли бути і підтримані залом.

І на четвер, знову ж таки, як ми і домовлялися, блок, який буде пропонуватися, це питання паливно-енергетичного комплексу, і там є цілий ряд питань і по ринку електроенергії, і по ринку природного газу, і Національну комісію, що здійснює державне регулювання комунальних послуг. Тобто це - головні блоки, які будуть нами обговорені, які були нами запропоновані, вони будуть в нашому порядку денному сесії. Звичайно, кінцевий проект буде після нашої зустрічі, після нашої розмови. І я дуже попрошу, щоб пропозиції, які будуть звучати, щоб вони все-таки виходили з тої логіки, яка є запропонована в порядку денному.

Також хочу повідомити, що проект бюджету, який надійшов, є розписаний в бюджетний комітет, і ми чекаємо рішення бюджетного комітету. Бюджетний процес буде основним процесом цієї осені.

І також хочу вам нагадати, що перше питання, яке буде завтра, це питання порядку денного цієї сесії, це питання, яке викликало дискусію попередньо в залі, зокрема дискусію про те, що згідно Регламенту ми порядок денний на сесію складаємо за пропозиціями комітетів. 875 законопроектів, які пройшли комітети і можуть бути розглянуті. Але разом з тим звучала вимога від багатьох депутатів, щоб були включені в порядок денний усі законопроекти, які лишень є зареєстровані, незважаючи на те, чи було, чи не було з приводу нього рішення комітету. І ми завтра повинні почати з цього питання.

Попереднього тижня ми вийшли на компромісне рішення, що ми затвердимо лишень тижневий порядок денний. Але, зрештою, ми повинні вийти на рішення щодо затвердження порядку денного на всю сесію. І тут я теж буду сподіватись на ваші думки, на ваші пропозиції з цього приводу.

Отже, шановні колеги, розпочинаємо наше засідання. І сьогодні ми будемо розпочинати...

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. З нашого боку.    

 

ПАРУБІЙ А.В. Так. У нас тут трошки інакше розміщення, ніж попередній раз. Ну, але, думаю, це нам не перешкодить, так же ж? Ми почнемо з правого боку. І буде перший пан Ігор, а потім пан Юрій Бойко.

Пане Ігор, будь ласка.

 

ГРИНІВ І.О. Шановний пане Голово, шановні колеги! Дуже дякую за можливість сьогодні знову першим виступати. Але хотів би звернутися і до себе, і до колег, щоб ми пробували перетворити Погоджувальну раду в більш робочий орган, а не в декларацію політичних позицій, особливо в такий важливий момент роботи парламенту, коли найближчим часом ми повинні розглянути Державний бюджет на 2017 рік. Цей бюджет поданий вчасно. І те, про що ми так багато говорили, що уряд і парламент мають найти конструктивну співпрацю і дійсно з повагою відноситися до роботи парламенту, щоб подавати як бюджетну декларацію так і сам бюджет у визначений регламентом час, виконано. І тому зараз дуже важливо пройти цю дискусію так само плідно і конструктивно.

Але я хотів би звернути увагу на цій Погоджувальній раді до іншого питання, що насправді на сьогоднішній день у нас є проблема з внутрішньою роботою парламенту і над тою проблемою, яка є в комітетах. Хочу нагадати ситуацію з комітетами, яка є сьогодні. З 28 комітетів Верховної Ради  України 7 не мають на сьогоднішній день голів, тобто рівно одна четверта комітетів без легітимного керівника. З 422 народних депутатів 22 не входять до жодного комітету. З них тільки 10 членів нашої фракції не є членами комітету. Це депутати без посад, і відповідно їхня можливість працювати з повною віддачею значно зменшена, ще раз.

Вже тоді не буду говорити про необхідність ключового, що самі комітети повинні бути основою для формування як порядку денного, про що пан Голова сказав тільки що, але і насправді розглядати конструктивно законопроекти. Що говорити? По наших даних, які є в нашій фракції, не знаю, наскільки це офіційні дані, 50 відсотків засідань комітету не відбуваються через відсутність кворуму.

Тому, шановний Голово і шановні колеги, пропозиція нашої фракції полягає в наступному. На цьому сесійному тижні ми повинні вирішити питання працевлаштування наших колег в комітетах, обрання легітимних голів комітетів Верховної Ради. І відповідно це дозволить покращити роботу Верховної Ради  всієї.

Що стосується законопроектів, то хотів би (там згадували, що у нас в четвер буде паливно-енергетичний такий день) включити так само законопроект 3849-д до роботи в цей день, коли будуть обговорюватися ці проекти.

Стосовно тепер законопроектів 4214, 4214-1 і 4214-2. Це законопроекти, які стосуються фінансування будівництва доріг. Їх так само варто би ще раз узгодити і звести все-таки до одного, а не йти шляхом оцих трьох альтернативних проектів. Тому закликаємо, можливо, і перенести цей розгляд, але попросити комітет виробити єдину позицію.

Так само прохання повернутися вже до попереднього, десятки раз розглянутого питання, яке стосується культури, і це поправки до Податкового   3790 законопроект. Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я лишень проінформую, що на попередній Погоджувальній я звернувся до голови регламентного комітету Пинзеника з тим, щоб він зумів організувати участь усіх фракцій і щоб фракції делегували своїх представників, щоб перелік тих кадрових пропозицій, які є безконфліктними, ми змогли чимшвидше винести. Хочу вам нагадати: воно навіть не потребує включення в порядок денний. Як тільки буде консенсус по тому питанню, я тут же його поставлю в порядок денний сесії, бо цілковито поділяю вашу тривогу. Ми не можемо з ним відтягувати, і це паралізує роботу наших комітетів. Дякую вам.

Будь ласка, Бойко Юрій Анатолійович.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане головуючий, шановні присутні! Ми вважаємо, що цього тижня у нас три блоки питань, які, на наш погляд, важливі для парламенту. Перше – це розгляд законопроекту про бюджет, внесений урядом в парламент. Позиція нашої фракції, що цей розгляд повинен відбуватись відкрито, публічно, і нам треба відійти від тієї "кулуарщини", яка була попередні 2 роки, згідно з якою там вночі були зачитані якісь цифри з урядової ложі, які прийняті як бюджет, при тому, що самого проекту переважна більшість депутатів до цього не бачила взагалі. І по формі, і по суті це було ганебне явище.

З тих документів, що ми маємо на сьогодні, ми бачимо, що запропонований проект має питання. З нашої точки зору, бюджет повинен відповідати на два запитання від парламенту і від суспільства: соціальний захист і розвиток економіки.

Стосовно соціального захисту. Ми бачимо, що підвищення мінімальної зарплати планується тільки з грудня 2017 року, а таким чином весь рік з урахуванням інфляцій і підвищення цін, і зафіксованої мінімальної зарплати і прив'язаних до неї пенсій і зарплат бюджетників життя людей буде відповідно погіршуватись. Ми з цим погодитись не можемо.

Що стосується економіки, розвитку економіки, то ми вважаємо, що Податковий кодекс, який знаходиться в основі бюджету і який тримає нашу країну на 148-у місці по економічних свободах в рейтингу, він повинен бути змінений, і тільки потім на базі нового Податкового кодексу повинен прийматися бюджет.

Друге питання, важливе з нашої точки зору, є питання децентралізації. Наша фракція голосувала за зміни до Конституції в частині децентралізації, але ми наполягали, щоб була створена комісія і група, яка відпрацьовувала б подальші кроки по країні. Тому що ми бачимо зараз, що дуже багато сигналів з міст, що об'єднання громад іде під адміністративним тиском і не є добровільним в ряді випадків. Є випадки відвертого головотяпства. Такою  можна вважати ситуацію із закриттям школи в селі Товща Житомирської області Романівського району, коли районна рада прийняла рішення про  закриття школи, там 38 учнів. Дуже перспективне село, має молодь, мають роботу. Але районна рада прийняла таке рішення і поставила на диби всю громаду, яка і трасу перекривала, іншим способом виражала свій супротив цьому рішення. Тому відповідним чином потрібно відміняти такі рішення з боку центральної влади, втручатися і не давати можливість давити таким чином  на громади.

І третє питання, важливе з нашої точки зору. Ми повинні заслухати уряд, на яких умовах був взятий кредит Міжнародного валютного фонду. Тому що, якщо базуватися на інформації, яка виходить з преси, яка вже з'явилася з надрукованим цим Меморандумом, якщо правда, що іде зміна пенсійної реформи, іде так званий оборот земель, іде ліквідація єдиного податку, ще інші речі, які зачіпляють людей, то ми повинні почути від уряду, правда чи ні, що таким чином нам дають гроші, які, за нашою оцінкою, до кінця року мають таку ж саму кількість, як "чорний нал", який виходить від Податкової і Митниці згідно за інформацією в пресі і від інформованих джерел.

І останнє. На минулому тижні у нас в Україні працювала група під керівництвом пана Кокса, яка займалася реформуванням парламенту. Висновок цієї групи, що всі реформи практично заблоковані. Із   52 позицій, які були затверджені Верховною Радою, практично нічого не втілено в життя, тому ми маємо неефективну роботу парламенту. Знову у нас більше 100 законопроектів в порядку денному, знову не прислухалися ми до ключових запропонованих позицій групи, а саме: відбір пріоритетних законів, квотний принцип внесення в зал з боку фракцій, а також права опозиції, які повинні бути враховані в роботі парламенту, і контроль за владою. Тому ми вважаємо, що треба повернутись…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БОЙКО Ю.А. …до цього питання і врахувати рекомендації, які дають можливість підвищити роботу парламенту. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я тільки наголошу, що всі ці рекомендації, які ви згадали, є в законопроекті, підписаному чотирма головами фракцій, який тричі в залі навіть не був включений в порядок денний сесії. Я просто нагадую і не буду наголошувати, хто як голосував під час цього включення, але скажу, що такий законопроект є і ми можемо в будь-який момент перейти до його розгляду.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко, фракція Радикальної партії.

 

 ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

У мене переш питання до представника уряду – Першого віце-прем'єра Степана Кубіва. Чому досі уряд, Президент і голова Національного банку, які підписали Меморандум новий з Міжнародним валютним фондом, не оприлюднений цей документ? Чому ви вважаєте за можливе не інформувати українців про ті зобов’язання, які ви берете на себе в обмін на взяті кредитні ресурси?  

Із тих матеріалів, які відомі з преси, а ми їх оприлюднювали, в тому числі це продаж земель, це підвищення пенсійного віку, це продовження підвищення тарифів і всі інші абсолютно радикальні, неприйнятні антисоціальні заходи, які уряд взяв в обмін на мільярд. Ви розказуєте, що в нас не має грошей і тому ви вимушені піднімати пенсійний вік і продавати землю, щоб узяти мільярд. Я вам підкажу, де гроші.         

Минулого тижня в Латвії 50 мільйонів доларів, які Арбузов украв в Україні, конфіскували до латвійського бюджету, тому що Генеральний прокурор Латвії сказав, що півтора роки вони звертаються до України надати докази, що ці гроші вкрадені з України, і ніхто їм не відповів. Острівна держава Антигуа і Барбуда минулого тижня конфіскувала 68 мільйонів доларів, які вкрав ще Лазаренко. Адвокати повідомили, що український Мін'юст чи влада навіть в процес не вступили. В листопаді минулого року Сполучені Штати конфіскували 100 мільйонів доларів, вкрадені Лазаренком, і, знову ж таки, наша влада навіть не претендувала на те, що вернуть. От вам відповідь на питання, де брати гроші.

Ви по всьому світу роздаєте гроші, натомість берете кредити в обмін на підвищення пенсійного віку, продаж землі і всього іншого. Я вимагаю, наша політична сила вимагає від вас оприлюднення, негайного оприлюднення Меморандуму з Міжнародним валютним фондом. Українці мають право знати, на яких умовах ви берете кредитні кошти і що ми маємо розраховуватися, як ми їх будемо вертати.

Наступне. Ви нам розказуєте про те, що зменшується державний борг. Я вам покажу цифри, які, очевидно, і вам відомі. Станом на 31.07.2016 року зовнішні запозичення – 44,5 мільярди гривень. Порівняно з 2014 роком: менше було 39-и мільярдів. На обслуговування, наголошую, на обслуговування, сплату процентів по боргах в цьому році в бюджеті – 99 мільярдів. Для порівняння: в 2013 році було 33 мільярди. Це без сплати тіла, це тільки проценти. Тому не обманюйте, коли ви розказуєте про те, що зменшується державний борг. Він навпаки збільшується.

Далі. Переходимо до бюджету. Ви кажете, що ви прогнозуєте наступного року три відсотки зростання валового внутрішнього продукту. Але цифри показують протилежне. Давайте подивимося ситуацію сьогоднішню. У нас зростання видатків на обслуговування державного боргу по цьому року – 99 мільярдів, а сплаченого податку на прибуток, прогноз, - 46 мільярдів. Тобто за рахунок чого ви плануєте робити економічне зростання, якщо у нас падіння сплати податку на прибуток майже в півтора рази порівняно із 2012 і 2013 роками? Звідки економічне зростання? За рахунок інфляції і за рахунок зовнішніх запозичень. Хіба ви не розумієте, що економічне зростання можливо тільки за умови зростання економіки?

Тому коли ми говоримо про бюджет, всі обговорюють видатки  бюджету, а ми пропонуємо: давайте обговоримо доходи бюджету, тому що доходи бюджету можливі лише за умови радикального економічного зростання у першу чергу доходів громадян. Покажіть це економічне зростання. Минулого тижня на моє запитання Прем'єр-міністр анонсував масштабну реформу системи оплати праці. Де ця масштабна реформа? З проекту бюджету, який ви подали, ви збираєтесь наступного року на 160 гривень збільшити мінімальну заробітну плату. Це ваша масштабна реформа – 160 гривень плюс до заробітної плати!? Якщо у вас є ця масштабна реформа, чому вона не передбачена у показниках Державного бюджету на 2017 рік? Якщо ви вважаєте, що масштабна реформа оплати праці – це 1 тисяча 600 гривень мінімалка в цьому році і 1 тисяча 762 гривень у наступному році, засуньте собі ту масштабну реформу на ваші кабінетні ці гвіздочки. Не дуріть українцям голову! Немає масштабних реформ. Ті копійчані "подачки", які ви робите, це обман громадян. Крім того, ви берете на себе зобов'язання, які  ви  не можете виконати.

І останнє. Я хочу привітати нашу паралімпійську збірну. От вам приклад, паралімпійці – люди з необмеженими можливостями порівняно із вами – обмеженими чиновниками і так званими діячами. Вам приклад хай буде паралімпійська збірна: 117 медалей. Ви б так працювали, як вони виборюють нашу славу Україні!

Так от, хочу нагадати, що інвалідів I групи  - майже півмільйона людей в Україні, які отримують соціальну допомогу менше тисячі гривень. От вам приклад, куди ви маєте звернути свою увагу.

І останнє, я прошу Голову Верховної Ради, є законопроект…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Прошу Голову Верховної Ради, є законопроект 4491 про забезпечення безплатними ліками людей похилого віку. Півмільйона людей в Україні мре від серцево-судинних захворювань, від тиску, від усього іншого. Законопроект розглянутий, підтриманий комітетом, висновок Головного експертного управління - за основу. Я прошу завтра, пане Голово, поставити його на розгляд і проголосувати, щоб люди, особливо пенсіонери, мали можливість отримати безплатно ліки. Сьогодні ціни на ліки такі, що вони не можуть їх купити. Внаслідок цього люди мруть, тому що вони вчасно не можуть взяти таблетку. Тим більше, уряд декларував можливість доступу українців до безплатних ліків. Давайте розглянемо цей законопроект і завтра проголосуємо. Є позитивні висновки комітету. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Москаленко Ярослав Миколайович, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Минулий тиждень, по суті, задав тон нашої майбутньої роботи, і ми отримали одразу три гарні новини. Перша – це те, що вже 11 жовтня буде розглянуто Євросоюзом безвізовий режим для України; я думаю, що висновок  буде позитивний. Друге – це те, що відновилася кредитна програма МВФ. І третє – те, що уряд активізувався, і ми чи не вперше за останні роки отримали не в останню ніч бюджет для розгляду, а отримали його завчасно. І сьогодні український парламент і суспільство мають можливість провести широку дискусію по бюджету країни, і не просто думати про те, як вижити, а закласти перспективи на розвиток економіки в майбутньому.

Я хочу сказати, що продовження кредиту – це не привід для радощів, і нам потрібно, саме парламентарям, працювати над тим, щоб кредити видавлювалися інвестиціями і розвитком національної української економіки. З однієї сторони, для цього не дуже багато потрібно: потрібна широка дискусія не тільки з суспільством, а з українським бізнесом, думати, як підтримати український бізнес. А українському бізнесу сьогодні ще й потрібні зрозумілі для них правила.

І саме головне – це боротьба з корупцією. Я все своє свідоме життя, займаючись підприємницькою діяльністю, задаю собі запитання: чому корупція процвітає в Україні? Тому що українська держава не дає чесному підприємцю, який повністю платить податки, гарантії його приватної власності. Тому що якийсь "мелкий жулик" районного чи обласного рівня може створити таку проблему бізнесу, що йому дешевше дати хабара, аніж чесно при підтримці держави захистити свої права. І це в першу чергу шановні колеги, наше з вами завдання – захистити український бізнес шляхом консолідації, нашої політичної консолідації, залишивши політичну боротьбу на ток-шоу, консолідуватися в залі і вирішувати ці питання, які сьогодні надзвичайно важливі.

Друга проблема, яка сьогодні поглинає українське суспільство, це популізм. Не менш страшна, ніж корупція. І сьогодні, коли ми стоїмо на порозі вирішення надзвичайно складних питань уже цієї сесії, а це Мінські домовленості, нам потрібно прийняти низку законопроектів, і на цьому крапка. Всі все розуміють, наскільки важлива прозора дискусія із суспільством і наскільки важливо нам з вами не помилитися в цьому питанні, бо ціною цьому є національна безпека і суверенітет нашої країни.

Друге – це всі чули виступ Президента України відносно ринку землі. В нас закінчується мораторій 1 січня. Шановні колеги, мораторій треба продовжувати або треба працювати. Ми знаємо позицію міністра АПК. Якщо приймати законопроект про обіг землі, то це також повинна бути платформа прозорої дискусії із суспільством, для того щоб також не зробити помилку і не залишити українського землевласника без землі.

І третє питання, це ми півроку вже дискутуємо: нам потрібно змінювати роботу Регламенту, це наша реформа вищого законодавчого органу країни. І ми всі підтримали місію Кокса. Я сподіваюсь, що 27 жовтня в Парижі ми вже дамо старт цій роботі. І це теж разом із суспільством серйозна велика робота і всього українського парламенту, і всіх політиків, і журналістів, і громадських активістів. Тому це те, до чого ми повинні налаштуватися.

Що стосується роботи на цьому тижні. Андрій Володимирович, я би хотів звернути увагу на такі законопроекти, як 4690 – щодо зміцнення фінансової незалежності бюджетів об'єднаних територіальних громад та 3640 – щодо джерел формування місцевих бюджетів та сприяння інвестиціям. Також 4756 – щодо встановлення індивідуальних лічильників газу. Потрібно побороти цю корупційну складову, яка закладена в нормах споживання газу там, де нема лічильників. І 4557 – законопроект про інвестиційну діяльність (щодо державних інвестиційних проектів). Дякую вам за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Бурбак Максим Юрійович, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, шановні колеги! По-перше, хотів би почати з того фарсу, який вчора відбувся, так званих наших сусідів,  - це з виборів у Держдуму. Ці вибори нікчемні як з політичної, так і з міжнародно-правової точки зору. І це наша позиція, яку сьогодні оголосив лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк. Ми не визнаємо цього політичного фарсу, і з нашими колегами ми зареєстрували постанову номер 5135, якою передбачається невизнання результатів виборів, які пройшли на тимчасово окупованих територіях України та Грузії.

Закликаємо Президента порушити питання на Генеральній асамблеї ООН, де він зараз перебуває. Делегація України в ООН має використати всі наявні засоби для міжнародного невизнання незаконних парламентських виборів у Росії. Міністерство закордонних справ повинно провести таку ж роботу і з іншими міжнародними організаціями, а також з парламентськими асамблеями. Цей фарс неможливо визнати.

Друге важливе питання – це проект бюджету на 2017 рік. Ми бачимо, що там закладено макроекономічні показники на рівні трьох відсотків – це зростання валового внутрішнього продукту, інфляція – 8 відсотків. І вважаю, що стабілізація макроекономічних показників – це є результат двох з половиною років діяльності попереднього уряду також. І надання чергового траншу Міжнародного валютного фонду – це теж визнання позитивної динаміки, яку зараз наша економіка показує. Наш головний пріоритет – це зростання економіки. Тому вважаємо, що треба збільшувати доходи бюджету, але і по видатках є принципові позиції "Народного фронту".

Перше – це фінансування заходів з національної оборони і безпеки на рівні не менше 5 відсотків валового внутрішнього продукту. І дякую уряду за те, що нашу позицію почули і 129 мільярдів гривень буде направлено на підвищення обороноздатності і на захист нашої держави, тому що це головний пріоритет зараз.

Друге. Дякую за те, що підтримали позицію Міністерства освіти і науки і передбачено збільшення на 30 відсотків зарплатні педагогічних працівників і також збереження стипендій. Впевнений, що буде жвава дискусія щодо цього проекту, але думаю, що ці показники ми повинні відстояти. Це буде чітка, послідовна, виважена позиція "Народного фронту".

Третє. Минулого тижня було презентовано Міністерством юстиції,  Павлом Петренком законопроект про режим спецконфіскації грошей, вкрадених режимом Януковича. Він отримав схвальні висновки наших європейських партнерів. І вважаю, що наступного тижня ми повинні розглянути і повернути півтора мільярда доларів, які були арештовані урядом Яценюка майже півтора роки тому, в бюджет і профінансувати видатки на підвищення обороноздатності. Наші колеги з "Народного фронту" зареєстрували законопроект, яким передбачається 50 відсотків цієї суми – це приблизно 20 мільярдів гривень – це на підвищення обороноздатності нашої країни, а 50 відсотків – це на одноразові виплати пенсіонерам, які отримують мінімальну зарплату, а це понад 9 мільйонів пенсіонерів, і одноразові виплати працівникам бюджетної сфери. Це, бодай, відновлення малої справедливості, тому що гроші Янукович міг вкрасти, а ми вже півтора роки не можемо повернути їх назад до державного бюджету. І голосування поіменне покаже, хто є лобістом, який хоче повернути гроші Януковичу.

Четверте. Минулого тижня наші колеги, я особисто, відвідали Службу безпеки України, де поцікавились, як іде розслідування фактів, оприлюднених в переписці Столярової та Шувалова. Прикро, що Служба безпеки не змогла знайти часу для того, щоб порушити кримінальну справу у відношенні громадянки Росії Столярової та працівника і тіньового шеф-редактора, який формує політику телеканалу "Інтер", Ігоря Шувалова. Ми вимагаємо його видворити з нашої країни і врешті-решт дослідити ті факти, які були оприлюднені в переписці.

Прикро, що по цим фактам, де прозвучали фамілії Добродомова, Капліна, Борислава Берези, було опитано лише представника "Народного фронту" Антона Геращенка, який надав це звернення в Службу безпеки. Натомість цих депутатів навіть не опитали. Вітаю позицію першого заступника Генерального прокурора Дмитра Сторожука з тим, що він, врешті-решт, порушив кримінальне провадження проти громадянки Росії Столярової.

І наостанок. Я хотів би, щоб ми розглянули у сесійній залі законопроект 5129. Знаєте, що з 1 січня наступного року буде, знову ж таки, повернено завищені тарифи на електроенергію, вироблену з джерел сонячної енергії. І знаємо хто стоїть, які одіозні олігархи і нардепи від "Партії регіонів" мають від цього зиск. Тому нам треба розглянути і не дати повернути завищені тарифи.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд. Чи не треба? Завершили, так? Добре.

Будь ласка, Олег Романович Березюк, фракція "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Минулого тижня нас відвідали наші друзі і партнери, два міністра закордонних справ – Німеччини і Франції. Звичайно, дякуємо їм за підтримку, яку вони надають нам у нашій біді, коли агресор Росія окупувала наші території. Але це є форма приниження нації і державності України, коли міністр закордонних справ Франції дозволяє собі говорити: "У вас немає іншого виходу. У вас немає іншого виходу, як план "А" – це Мінськ". А це означає: ідіть під протекторат Росії і там собі живіть.  

Ми не можемо допускати, щоб така ситуація тривала вже протягом півтора року. Це означає: і ми, і дипломатична служба не роз'яснюють міжнародній громадськості небезпеку Мінських угод, які написані точно не в Україні. І сьогодні навіть в цьому залі ми чуємо: нам потрібно прийняти якісь закони на вирішення Мінських угод. Які закони прийняти на вирішення Мінських угод? Здати незалежність України? На виконання Мінських угод ми маємо прийняти єдиний закон – закон, який скаже, що у нас є тимчасово окуповані території. Тимчасово окуповані території ворогом України – Російською Федерацією. Це єдине, що ми можемо прийняти, захистивши суверенітет і незалежність цієї держави. І дати цій державі можливість розвиватися економічно, для того щоб будувати свою армію, для того щоб давати людям можливість жити, просто шанс жити.

Друга частина – внутрішня частина, яка сьогодні локалізується в слові "бюджет". Без сумніву, уряд показує своє бажання працювати з парламентом, подає пропозиції, кращі, гірші, –  працює. Але я буду погоджуватися, і фракція наполягає, що ми сьогодні маємо всі свої зусилля сконцентрувати над тим, щоб побачити, а де уряд візьме гроші наповнити бюджет, для того щоб підняти пенсії, для того щоб підняти зарплати, для того щоб подбати про освіту і медицину.

Так ось, сьогодні ми звертаємося до Першого віце-прем'єра України - пана Степана Кубіва, міністра економіки, який в принципі відповідає за наповнення бюджету. А що це таке, що уряд, прикриваючись модним економічним словом "анбандлінг", виводить з "Нафтогаз України" ціле підприємство, стратегічне підприємство України "Укртрансгаз"? І сьогодні Україна має великий шанс втратити від 50 до 60 мільйонів доларів тільки в позовах "Нафтогаз України" до російського монополіста. Що ж це за наповнення бюджету таке? А, можливо, це, справді, проблема? І ми сьогодні хочемо запросити пана Першого віце-прем'єр-міністра на фракцію, для того щоб він нам розповів про надходження в бюджет, про бюджет і про те, що буде робитися далі з тим анбандлінгом. Ви маєте досвід, ви керували Нацбанком, ви тепер керуєте Міністерством економіки. Думаю, що ваші відповіді будуть фаховими.

Наступне, шановні колеги, - тарифи. Знаєте, люди думають, що ми над ними знущаємося. НКРЕ вирішило собі встановити для їхнього комфорту газові лічильники, будинкові газові лічильники в багатоквартирних будинках, і тепер будуть нараховувати по тих лічильниках тарифи людям. То одна людина використовує одну конфорку, інша людина ціле літо, дбаючи про свою сім'ю, робить закрутки, варить, і використовують різну кількість газу. Як сьогодні людям сказати це? Це обкрадання людей в прямий спосіб. Один нюанс: це лічильники будинкові в багатоквартирних будинках – і вже обкрадання людей. Тому цього тижня ми маємо розглянути Закон про НКРЕ. Цей монополіст на ринку тарифів повинен мати страх, бо в страху є надія.

Шановні колеги, сьогодні ми запрошуємо пана Кубіва на фракцію, ми також хочемо, щоб у Верховній Раді міністр закордонних справ розповів нам про нашу зовнішню політику, чи насправді ми використовуємо всі можливості для того, щоб переконати міжнародну спільноту, що ми у війні, Росія проти нас. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко, "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, на вихідних наша команда на чолі зі мною була у Львові на форумі видавців, але ми пройшли по базарам, пройшли по ярмаркам, по вулицям, просто поговорили з львів'янами. Такої кількості сліз, проклять, безнадії, яку сьогодні відчувають люди, які системно борються за незалежність України, за її проєвропейський вибір, я ніколи в житті не бачила. Я перший раз почула від львів'ян, що вони закидають демократичним силам, які сьогодні при владі, що, якщо не здатні управляти, йдіть геть, а, якщо ні, то повертайте ту владу злочинну, яка робила краще для людей, і не знущайтеся!

Сьогодні у Львові є загальна думка серед простих людей, що це є геноцид, який здійснюється абсолютно свідомо і системно. І таке враження якщо є в Галичині, то, уявіть собі, що сьогодні відбувається по всій Україні. І оці переможні реляції, які сьогодні лідери фракцій коаліції тут демонструють, то припиніть обман людей!

Я хочу сказати наступне. Ви знаєте, що все починається з бюджету: як живе народ, як живуть люди. Так от так, як живуть люди сьогодні, ми бачимо в бюджеті, який не був оприлюднений. Якщо бюджет називають "бюджет чесний", 15-го числа вносять, реєструють, картки заводять. Але бюджету немає на сайті уряду – те, що потрібно по Бюджетному кодексу робити, і на сайті Верховної Ради не відкривається Закон про бюджет. Ніхто не знає… Прийшли на Погоджувальну раду, всі мають бюджет підпільно, який отримали з якихось агентурних даних в Міністерстві фінансів. І тільки за хвилину до початку Погоджувальної ради відкрили цей бюджет. Кому цей обман потрібен?

Та і сам бюджет є повний обман, тому що немає ніякого економічного зростання, це очевидно. Надуті падінням курсу гривні показники бюджету і інфляцією, яка абсолютно помилково врахована в макропоказниках. Немає економічного зростання і немає ніякого підвищення соціальних стандартів. Це не чесний бюджет, це бюджет обману і бюджет подальшої стратегії бідності в країні.

Що лежить в основі бюджету? Безумовно, Меморандум з Міжнародним валютним фондом Але не помиляйтеся, це не Меморандум, який нав'язаний Україні Міжнародним валютним фондом. Я хочу, щоб люди знали, що Меморандум з Міжнародним валютним фондом не підписується Міжнародним валютним фондом. Підписує Президент, Прем'єр, і голова Національного банку. І  це – пропозиція української сторони, як збалансувати державні фінанси. Так чим вони зараз хочуть збалансувати державні фінанси? І що наш уряд, наш Президент і голова Нацбанку запропонували країні? Перше – збільшення пенсійного віку, це раз. Друге – скорочення всіх пільг по пенсіям, це два. 15 відсотків знову на пенсії працюючих пенсіонерів – це три. Абсолютно "чорна" приватизація всіх стратегічних об'єктів держави, яка буде проводитися під час війни і за безцінь, - практично злиття всієї стратегічної власності України.

Наступне. Це те, що пов'язано з національними банками. Чому ніхто не говорить, що наш уряд практично запланував націоналізацію цілого ряду банків? Назвіть назви цих банків і скажіть, що за націоналізація і куди дінуться заощадження людей.

Саме тому я зараз прошу вас (ви знаєте, що на Погоджувальній раді всі рішення приймаються голосуванням), я прошу поставити на голосування  звернення до уряду оприлюднити Меморандум з Міжнародним валютним фондом. Ви знаєте, що по внутрішнім регламентам МВФ тільки за рішенням уряду і МВФ, і уряд публікують і роблять цей документ публічним. Що приховуєте від країни, від народу, від людей, від парламенту? Я прошу поставити це на голосування. Це моя вимога і це регламентний пункт, щоб вони оприлюднили цей документ.

Що стосується бюджету. Бюджет страшний! І якщо цей бюджет буде прийнятий, економічне падіння України і падіння доходів людей є  невідворотнім. Тому що тут передбачено, по-перше, всупереч законам зростання податкового навантаження знову. Ви знаєте, що до 1 липня можна було прийняти по Бюджетному кодексу всі  без виключення закони по змінам податків. Зараз знову через бюджет притягується це. Мало того, що це перший уряд, який 15 вересня не вніс проект бюджету, тому що його не було на сайті…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. В тому числі цей бюджет практично руйнівний для країни: податки збільшуються. Абсолютна неправда, що будуть збільшені соціальні стандарти. Немає законної індексації і немає законного збільшення заробітних плат, даються вибіркові доплати певним сферам бюджетної системи, але інші – руйнуються. Розумієте? І так не може жити країна, тому що є закони про індексацію, про збільшення заробітних плат…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, ще 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …про збільшення прожиткового мінімуму нічого немає. 

Крім того,  тут абсолютна тінізація всіх процесів, схований податок на додану вартість. Ви знаєте, що попередньо оплатили всім аграрним монополіям наперед ПДВ по форвардним контрактам, забравши у людей? Продовжується той же самий геноцид з тарифами, тому що знову збільшується обсяг субсидій практично на 11 мільярдів гривень – до 50 мільярдів з чимось. Скажіть, будь ласка, що…

 

ПАРУБІЙ А.В. Юлія Володимирівна, з усією повагою, є загальний регламент, і, очевидно, кожен голова фракції має велику кількість тез, які хотів би він сказати.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дайте мені  30 секунд, тому що це є бюджет…

 

ПАРУБІЙ А.В. Юлія Володимирівна, я зараз дам, я просто вам пояснюю загальний принцип справедливості,  що я додаю часу рівно стільки, як і всім іншим головам фракцій, інакше нічого не працює, якщо немає    принципу  справедливості  поміж виступами голів фракцій.

Будь ласка, ще 30  секунд, Юлія  Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. В бюджеті абсолютно відсутня детінізація, немає доходів з офшорів, але в той же час є сьогодні податок на пенсії.

 Я також хотіла би сказати про повний дисбаланс місцевих і центрального бюджету. На місцеві бюджети покладаються функції в два рази більші, ніж дається грошей. Кого ми вводимо в оману?

І тому я вимагаю круглого публічного столу з урядом, Президентом, Верховною Радою і з'ясування стратегічного напрямку розвитку держави. Що ви з державою робите? І прошу поставити зараз на голосування оприлюднення Меморандуму з МВФ. Прямо зараз поставте на голосування! 

 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Хомутиннік Віталій Юрійович, група "Партія "Відродження". Будь ласка. 

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу: на голосування поставте!

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Шановні колеги! Все ж таки, ми підтримуємо Юлію Володимирівну щодо голосування по МВФ, і це регламентна норма.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, в плані організації роботи. Якщо можна, говорити по одному. По одному, якщо можна, говорити, і завершити обговорення голів фракцій.

Будь ласка,  Віталій Юрійович.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Це те, про що ми казали на попередньому засіданні. І я вважаю, що після виступів має бути ця процедура зроблена.

Щодо проекту Державного бюджету. Також погоджуюсь з попередніми виступаючими і підтверджую ту тезу, що бюджет ми отримали тільки за 15 хвилин до початку Погоджувальної ради. І якщо уряд вважає, що можна уникнути критики бюджету завдяки тому, що ми не встигнемо почитати зараз, то є достатньо часу, щоб розібратися з цифрами і надати належну оцінку.

Більше того, на моє переконання, цей бюджет – це певний тест для уряду, і провал бюджету буде означати провал діяльності як фінансово-економічного блоку уряду, так, можливо, і в цілому уряду, що має потягнути за собою відставку.

Те, що ми подивились зараз, і що можна сказати, то доходна база на рівні 877 мільярдів гривень – це збільшення на 130 мільярдів попередньо з цим роком. За рахунок чого? За рахунок того, що планується підвищення ВВП на 3 відсотки. Ми розуміємо, що попередній уряд робив такі самі фокуси, і зараз наприкінці року вже бачимо, що той прогноз, який був закладений попереднім урядом на рівні 2 відсотків, також є провальним. І зараз держава втрачає вже більше 10 мільярдів тільки завдяки прорахунку макроекономічних показників і 17 мільярдів за рахунок повного провалу приватизації, тобто 25-30 мільярдів гривень не вистачить видатків в цьому році.

Цей уряд повторює ту саму практику, завишаючи показники для того, щоб показати, що начебто все гаразд в державі і всім грошей вистачить. І після цього наприкінці наступного року будуть робити ті самі речі.

Депутатська група "Партія "Відродження" наполягає на тому, що збільшення соціальних показників має відбуватися на рівень збільшення  інфляційних процесів та збільшення споживчих цін. Те, що зараз я особисто подивився, уряд підтверджує, що споживчі ціни зросли за період 2014-2016 роки майже на 70 відсотків. В той же час заробітна плата по цим показникам офіційним зросла на 20 відсотків. Тобто ми будемо вимагати, щоб як мінімум в півтора рази були збільшені пропорційно всі соціальні видатки.

Те ж саме стосується видатків на місцеві бюджети. Той проголошений курс на децентралізацію, який лунав, він фактично повністю себе перекреслив після того, як переклали обов'язки із фінансування на місцеві бюджети таких статей, як профтехосвіта, харчування у молодших класах,  пільговий проїзд у транспорті та інших видатків. За нашими розрахунками нестача місцевих бюджетів, наповнення до кінця року також буде біля 20 мільярдів гривень.

Ми вважаємо, що цей бюджет має бути ретельно відпрацьований і має бути прийнятий в кінцевій редакції тільки на реальній базі з урахуванням всіх побажань, які будуть  лунати від фракцій.

Також я хочу звернути увагу на ту ситуацію, яка відбувалася в Харкові на минулому тижні. Маються на увазі обшуки у міській раді та обшуки безпосередньо у міського голови Геннадія Кернеса. Зрозуміло, що ті результати в соціально-економічному розвитку Харківщини, яка лідирує фактично чи є одним із лідерів по багатьох позиціях між інших міст…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд, хоч ви вже їх віддали. Але я вам надаю.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. …вона, напевно, не дає спокою владі. І той прес, і та "показуха", яка була зроблена через обшуки, на мій погляд, це прямий тиск на нашу політичну силу – "Партію "Відродження", за яку проголосували біля мільйона виборців і більша частина безпосередньо на Харківщині.

Чомусь такі дії не застосовуються до місцевих депутатів, до… 10 секунд. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре, 30 секунд, завершуйте.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Чомусь такі дії не застосовуються до керівників місцевих громад та депутатів Західної України, що підтверджує про вибірковий підхід, про своїх та чужих. Достатньо вже ділити країну на своїх-чужих, це неприпустимо в правовій демократичній державі.

Дякую за увагу. І депутатська група "Партії "Відродження" в черговий раз передає пакет законопроектів, який просить проголосувати і підтримує тезу про пропорційний розгляд законопроектів, а не тільки "Народного фронту" та БПП. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановні колеги, перед тим, як надати слово представнику Президента і представнику уряду, я хотів би відразу обговорити питання, яке поставила Юлія Володимирівна про голосування.

Це питання вже поставало в нас у залі. Хочу вам сказати, жодного разу ця норма Регламенту про можливе голосування не була використана і до неї не було звернень, до цієї норми Регламенту. Коли ця думка постала, я почув від голів фракцій, переважної більшості голів фракцій, думку про те, що ми можемо переходити до голосування, коли буде виконана інша норма Регламенту – про повну відповідність кількості комітетів до кількості фракцій, бо, власне, в нас є дисбаланс у тому аспекті, коли деякі фракції  мають непропорційну кількість представництва у Погоджувальній раді, а деякі фракції мають менше представництво.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Давайте не виконувати Кримінальний кодекс, Андрій Володимирович! Що це…  (Шум у залі)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Поставте на голосування! Голосують не комітети, а голосують лідери фракцій.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, я хочу вам наголосити окрім того, що голосування на Погоджувальній раді може відбуватися виключно з тих питань, які передбачені в повноваженнях Погоджувальної ради. А в питаннях Погоджувальної ради це є порядок денний і організація роботи Верховної Ради. Тобто коли стоїть питання про порядок денний, які подані комітетами, ми можемо входити в дискусію.

Але в цілому в мене є така пропозиція. Мене не лякає будь-яке голосування, але в даному випадку повинно бути виконано цілий ряд норм. Тому я пропоную, щоб відразу після Погоджувальної ради ми зібралися і обговорили формат і можливість голосувань на Погоджувальній раді. Наголошую: для мене немає жодної проблеми з того приводу. Якщо буде загальна позиція усіх голів фракцій, ми зможемо на той формат перейти. Тому після Погоджувальної ради ми зможемо зібратися і обговорити це питання.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Моє ім'я було названо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, репліка, одна хвилина.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. По-перше, голосування відбувається на рівні лідерів фракцій. Комітети і баланси в комітетах тут ні причому.

Я хотіла би звернутися до Голови – не шукати підстав для того, щоб не поставити зараз на публічне голосування питання щодо вимоги до уряду оприлюднити Меморандум з Міжнародним валютним фондом. Тому що він лягає в основу затвердження бюджету  і розробки бюджету, і він є ключовим документом, яким чином уряд і Президент хочуть закривати фінансові дисбаланси.

Я вимагаю зараз по Регламенту Верховної Ради поставити на голосування це питання: звернення до уряду щодо оприлюднення Меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

 

ЛЯШКО О.В. Андрій Володимирович, дозвольте, будь ласка. Я теж піднімав тему Меморандуму.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, репліка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Не репліка.

 

ПАРУБІЙ А.В. Одна хвилина – виступ, будь ласка. Ляшко, одна хвилина. Включіть мікрофон.

 

ЛЯШКО О.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, мені видається абсолютно дивним, коли ми вимагаємо очевидних речей. Я думаю, що кожен українець хотів би прочитати цей Меморандум з Міжнародним валютним фондом. Я не просто думаю, я переконаний у тому, що кожен українець хоче знати, які зобов'язання взяла влада на себе в обмін на кредити.

Мені видається, що в парламентсько-президентській республіці ми – лідери фракцій вимагаємо від уряду оприлюднення Меморандуму, а уряд мовить і не оприлюднює Меморандум. Можливо, ви, шановні колеги, забули, де ми живемо і що парламент тут головний, і що якщо ви взяли на себе зобов'язання, поінформуйте українців. Ви можете не поважати мене як лідера опозиційної фракції, ви можете не поважати себе. Але ви не маєте права не поважати українців і ховати від них правду. Українці мають право знати, які ви на себе берете зобов'язання.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович, для того треба просто послухати представника уряду, до якого, власне, зараз через одного дійде черга.

Зараз я запрошу Представника Президента. Я не буду змінювати порядок нашої наради, і я не буду дозволяти нашу нараду вводити в хаос. Я щойно в перерві, не в перерві, а коли були виступи, запросив керівника юридичного відділу, він мені чітко вказав, що в переліку повноважень, які є у Погоджувальної ради, тільки по них ми можемо входити в голосування.

Отже, я дуже прошу вас всіх дочекатися виступів, в тому числі і представника уряду, і в нормальному режимі проводити нашу нараду.

Спочатку я надаю слово представнику Адміністрації Президента -  Герасимову Артуру Володимировичу. А потім я дам слово для Кубіва Степана Івановича, і він зможе відповісти на ваші питання.

Будь ласка, Артур Володимирович.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Як ви знаєте, вчора сталася трагічна подія: передчасно обірвалося життя Андрія Івановича Таранова – заступника глави Адміністрації Президента України. Більшість присутніх знали його особисто і можуть підтвердити, що значна частина його життя була присвячена реалізації державних інтересів, захисту національної безпеки та оборони. Що стосується мене особисто, то я можу сказати, що жодного візиту не відбувалося на лінію фронту без участі цієї людини.

Що стосується робочих питань нашого порядку денного, то сьогодні реалізація проектів економічного і соціального зростання України, що підтримується міжнародними фінансовими організаціями, є надзвичайно важливою передумовою розвитку, в тому числі аграрного сектору нашої держави. Ви знаєте, що у вівторок у нас буде аграрний день.

З огляду на зазначене, Президентом України внесено на розгляд парламенту проект Закону України про ратифікацію Фінансової угоди про  основний кредит для аграрної галузі України між Україною та Європейським інвестиційним банком (номер 0106), спрямований на отримання кредиту для відповідної галузі у розмірі 400 мільйонів євро. Зважаючи на важливість зазначеного питання, вищевказаний законопроект потребує розгляду на поточному пленарному тижні.

Крім того, шановні колеги, на цьому тижні необхідно розглянути пропозиції Президента України до законів України номер 4024 та номер 1076.

Також потребують включення до розкладу засідань Верховної Ради визначені Президентом України як невідкладні проекти законів України (номери: 3549-1, 3643 та 3645), спрямовані на законодавче врегулювання у відповідності з вимогами часу та євроінтеграційних процесів питань електронних комунікацій.

Шановний пане Голово, прошу сприяти у прискоренні підготовки профільним комітетом законопроекту про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби (номер 4370-1) до другого читання з метою його розгляду на пленарному засіданні 22 вересня 2016 року.

Також потребує прискорення розгляду проект Закону України номер 4815.

Окрім вищевказаних, пріоритетом для розгляду на поточному тижні є наступні проекти законів: про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних (номер 2504а-д) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень (номер 4302). Також, шановні колеги, на цьому тижні необхідно розглянути законопроект…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я перепрошую, 4302?

 

ГЕРАСИМОВ А.В. 4302.

Також, шановні колеги, на цьому тижні необхідно розглянути законодавчі ініціативи, запропоновані Кабінетом Міністрів України. Мова йде як про представлення Державного бюджету України на 2017 рік, який потребує ухвалення не пізніше 9 грудня 2016 року, так і про законодавче вирішення питань, пов'язаних із дерегуляцією, децентралізацією, економічним розвитком та захистом інтелектуальної власності. Це, в тому числі, законопроекти номер 2966-д та 4493.

Крім того, хочу звернути увагу на те, що досі відкритим залишається питання реалізації права окремих народних депутатів бути обраними членами комітетів Верховної Ради України восьмого скликання, яке також потребує вирішення. Дякую за увагу.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Андрій Володимирович, мені здається, що Артур Володимирович не до кінця закінчив фразу і свою доповідь про Андрія Івановича, генерала Таранова. Я вважаю, що якщо він про це сказав, то треба цю пам'ять стоячи вшанувати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, за пропозицією, давайте ми вшануємо пам'ять Таранова хвилиною мовчання. Будь ласка.

 (Хвилина мовчання)

Дякую.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Пане Голово, вибачте! От зараз, в цей момент, у Львові ховають великого письменника Романа Іваничука, дуже великого українського письменника, одного з найбільших. Давайте ми теж вшануємо його пам'ять.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, я підтримую. І, непевно, ми всі виховувались на "Монускрипт з вулиці Руської", "Мальви", "Шрами на скалі", це "Черлене вино". Це дійсно письменник, на якому виховувалось ціле наше покоління. І, напевно, буде правильним, справді, я підтримую вас, щоб ми згадали Романа Іваничука хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Дякую вам.

Я до слова запрошую Першого віце-прем'єр-міністра України – міністра економічного розвитку і торгівлі Кубіва Степана Івановича. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрій Володимирович! Шановна президія! Шановні голови фракцій, комітетів, депутати, журналісти і взагалі ті, хто нас сьогодні дивиться! Хочу сказати, що саме консолідація дій уряду, Президента і Верховної Ради показує реальні позитивні зміни в економіці України. Спільне голосування Верховної Ради, дискусії на площадках комітетів Верховної Ради по президентських законопроектах, по урядових, по депутатських, показують єдність, тому що є результат.

Уряд виконав своє зобов'язання щодо дотримання строків в бюджетному процесі, як було передбачено Законом України. Проект бюджету 2017 року був поданий у парламент 15 вересня. Я повторюю, що це є проект бюджету. Так само як макропоказники прогнозні давали ми на три роки, він переданий на площадки комітетів Верховної Ради для дискусії. І проект бюджету переданий теж до Верховної Ради, і це є головна площадка – комітети Верховної Ради, окремі слухання, запрошення урядовців на засідання комітетів, фракцій, жива дискусія. Ми маємо 2,5 місяці для цієї роботи. І коли б не виникало питань по бюджету, напевно, це би теж було неправильно.

Хотів би підкреслити дві принципові речі. Перше, що бюджет чесний, тому що він сьогодні в дохідній і в видатковій частині відповідає тим принципам, які були показані на презентації уряду Прем'єр-міністром України Володимиром Борисовичем Гройсманом. Я би подякував депутатам і головам комітетів, які приймали участь у формуванні бюджету, фракціям окремим, які обговорювали основні показники, які ми внесли на засідання уряду.

Він базується реально на реальних доходах і видатках. Ми готові обґрунтовувати наші пропозиції, приймати конструктивні пропозиції від колег народних депутатів, рішення комітетів профільних по напрямках роботи і ті, які відповідно ми будемо враховувати в обговоренні. Але уряд не буде підтримувати пропозиції, за якими стоять нечіткі розрахунки. Ми готові будемо підтримувати нові соціальні ініціативи, якщо будуть визначені джерела забезпечення видатків. Але при цьому ми не підтримуємо збільшення податкового тиску на бізнес. Джерела мають бути реальні, ринкові, прагматичні і підкріплені законопроектами, які будуть проголосовані у Верховній Раді.

Друге. Ми закладаємо в бюджет і стимули для зростання економіки, підвищення соціальних стандартів. Тому ми соціально орієнтований бюджет, а не бюджет проїдання, це бюджет розвитку і новацій, і промисловості. Ми визначили чіткі пріоритети на наступний рік: це оборона, освіта, реформування, охорона здоров'я, енергоефективність, інтенсивний ремонт та розбудова доріг, підтримка малих фермерських господарств, продовження децентралізації, розвиток промисловості.

Уряд розраховує на конструктивний діалог і на те, що всі терміни розгляду будуть дотримані та у встановлений термін ми разом зможемо зробити і підтримати консолідоване рішення щодо спільного бюджету держави Україна.

Дякуємо всім фракціям за результативне голосування минулого пленарного тижня, особливо з питань дерегуляції і децентралізації. Цього тижня ми бачимо також, що всі основні пропозиції уряду є враховані, деякі були ще довнесені і Представником Президента. Ми вже маємо звернення від Європейського Союзу, Європейського банку реконструкції і розвитку, послів "Великої сімки" із закликом прийняти ці окремі законопроекти, це: 4493, 2966, 4536, 4004 (депутатський), 4879, 3081, 3719, 3665, 4630 і  відповідно ще ряд законопроектів, які відображені листом на заступника керівника Апарату Верховної Ради України пана Боднара, це 4536 і 4799.

Ми дякуємо всім фракціям за результативне голосування минулого тижня, надіємося і на результативне голосування цього тижня.

Ми разом з тим підтримували і підтримуємо впровадження розгляду  тематичних блоків та ініціатив: цей пленарний вівторок присвятити питанням інформатизації, аграрної політики і децентралізації.

А зараз, Андрій Володимирович, за додатковий час, я дам відповідь на кожне питання.

 

ПАРУБІЙ А.В. У першу чергу те, що задавала Юлія Володимирівна. Будь ласка, одна хвилина. Ніхто не заперечує? Колеги, дивіться, чи немає заперечень членів Погоджувальної ради, щоб представник уряду дав відповіді на питання зараз, а не на завершення? Немає. Є, так.

 

ЛЯШКО О.В. Я питав щодо оприлюднення Меморандуму.

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, по черзі. Степан Іванович, хвилиночку. Отже, задавав питання Олег Валерійович, якщо не помиляюсь,  задавала  питання Юлія Володимирівна. Я пропоную на кожне з цих питань по хвилині дати  представнику уряду. Приймається така форма? Приймається.

Будь ласка,  Степан Іванович.

 

КУБІВ С.І. Я хочу сказати, що минулого тижня Міжнародний валютний фонд дав чіткий сигнал, що уряд, Верховна Рада і Президент разом за декілька місяців, відновивши співпрацю, отримали рішення по мільярду. Хочу сказати, що з Міжнародним валютним фондом велись достатньо  інтенсивні непрості перемовини. І хочу сказати те, що ми принципово говорили і будемо говорити, що всі меморандуми, які були підписані за всіх урядів, будуть оприлюднені відповідно в інформаційному просторі. Ми тільки зараз закінчимо офіційний переклад тексту, який має бути завізований згідно процедури Радою директорів, по готовності він теж буде опублікований. Тобто ті меморандуми і частини, які були ці, ми абсолютно всі опублікуємо.

Відносно питання, яке стояло по питанню міністра закордонних справ, про яке говорив один з керівників фракцій. Хочу сказати, що чітко Президент Порошенко наголосив, що Україна вимагає від Росії виконання Мінських угод саме в цьому ключі до врегулювання ситуації на Донбасі. Україна засвоїла гіркий досвід, отриманий після Будапештського меморандуму щодо поступок України в обмін на гарантії безпеки. Але навіть після цього Україна демонструє добру волю мирного урегулювання конфлікту на сході. Прийнято закони про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей та Закон про амністію. Ухвалено також законодавчий акт, який визначає територію, під якою ми розуміємо окремі райони Донецької і Луганської областей. В першому читанні схвалені відповідні закони, зміни до Конституції щодо децентралізації.

З міжнародними партнерами було опрацьовано модальність проведення місцевих виборів на Донбасі після виконання безпекових умов. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд. Вже завершуйте, Степан Іванович.

 

КУБІВ С.І. По тому питанню ще одне важливе. Росія натомість не здійснила жодних реальних кроків і надалі намагається перекласти відповідальність на інших.

Вимоги України відомі і зрозумілі: припинення вогню, зупинка постачання зброї та регулярних військ, допуск міжнародних місій до окупованої території. Тому ми очікуємо від наших міжнародних партнерів підтримки, а не нових вимог про поступки агресорові.

 Ще було одне питання теж одного з керівників фракцій.

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте ще одну хвилину, ну, просто, щоб це не було безконечно. Давайте одну хвилину. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Ми говоримо про анбандлінг "Нафтогазу". Ну, для простоти треба сказати, що це – розділити видобуток, транспортування і продаж газу, щоб було зрозуміло для людей. Чому це рішення було прийнято? Тому що недопустимим є те, що НАКом… І постанова, яка прописана про розвиток та анбандлінг  або розділення видобутку, транспортування і продажу газу, про створення Наглядової ради, незалежної і ефективної на відкритому конкурсі, публічність, це нереально вже сьогодні виконати до 1.10.16.  

Друге - це тотальні  нерозрахунки з оператором. Тобто "Нафтогаз" винен 6,4 мільярда боргу "УкрЕнГазу". 

Разом з тим, хочу сказати, що згідно усіх наших міжнародних зобов'язань і згідно планів…

 

ПАРУБІЙ А.В. Ще хвилину, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Згідно планів уряду ми повинні зробити анбандлінг "Нафтогазу", тобто розділити видобуток, транспортування і продаж. Хочу  запевнити, що ми твердо стоїмо на цій позиції, тому що тільки таке розділення забезпечить реальну конкуренцію на ринку газу і в кінцевому рахунку зменшення ціни на газ, в тому числі для населення.

Щодо рішення, яке викликало такий резонанс. Воно має різне підґрунтя і різні думки. І хто розбирається в тій тематиці, розуміє про певні резонанси як роздуття, так і прагматизму. Я хочу говорити сьогодні про прагматизм, що це рішення по суті є правильним і спрямованим саме на вирішення тієї задачі, про яку я говорив. 

Я готовий визнати, що, можливо, при прийнятті рішення мною як міністром, мною, повторюю, як міністром і відповідно юридичними консультаціями ми не провели… Будь ласка, ще, це важливе дуже рішення.  

 

ПАРУБІЙ А.В.  Степан  Іванович, будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. Я готовий сказати, що при прийнятті цього рішення ми не провели належних консультацій, але я би хотів сказати, що це технічний момент і в деякій мірі й політичний. В зв'язку з цим це рішення мною як  міністром вже є призупиненим. Сьогодні у Прем'єра відбудеться нарада за участю всіх зацікавлених сторін, і ми будемо обговорювати наші дії по суті і по формі. Але я хочу ще раз наголосити, ми підемо шляхом незалежного… Три речення.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

КУБІВ С.І. Але я хочу ще раз наголосити: ми підемо шляхом створення незалежного управління в "Нафтогазі", в інших компаніях, пов’язаних з видобутком, транспортуванням газу. І нинішня ситуація підтверджує: з метою запобігання будь-яких спекуляцій дії треба робити максимально швидко.

Я просто хочу відповісти на кожне  питання, Андрію Володимировичу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Степан Іванович,  дякую вам. І просто хочу наголосити, ви розумієте, що ключовий інститут, який формує порядок денний – це є голови комітетів. Вони просто вилучені з даної дискусії. Ми вже годину п'ятнадцять як ведемо Погоджувальну раду, і ми ніяк не можемо дійти до голів комітетів. І я дуже часто чую зауваження від голів комітетів, що вони себе чують зайвими тут, на цьому засідання, відчувають себе учасниками шоу, а не учасниками робочої наради. І тому з вашого дозволу, я буду стримувати кількість виступаючих і буду давати змогу формувати порядок денний тим, хто в першу чергу до того є причетний  – головам комітетів. Тому з вашого дозволу зараз я ще дам 30 секунд Тимошенко, хвилина – Оксана Сироїд і переходимо до голів комітетів.

Вибачте, будь ласка, колеги.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. З великою повагою до пана Кубіва, я хотіла би зрозуміти: ви відкриті, і Меморандум з МВФ може бути оприлюднений. Ми просимо оприлюднити сьогодні англійською мовою, а потім перекладайте, розміщайте – нема питань. Я прошу на це ваше підтвердження.

І друге. Ви будете пролонговувати меморандум на продаж сільськогосподарської землі? Тому що це…

 

КУБІВ С.І.  Мораторій.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Мораторій. Мораторій про продаж сільськогосподарської землі. Треба пролонгувати.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30  секунд. Кубів – 30  секунд.

 

КУБІВ С.І. Шановна Юлія Володимирівна! Я хочу сказати, що меморандум абсолютно буде оприлюднений згідно, дійсно, процедури, яка  є згідно законодавства українського – це перше.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Англійською.

 

КУБІВ С.І. Я не є юристом. Згідно діючого законодавства.

Відносно всіх інших чинників, про які ви говорите, а там не тільки  цей чинник, а є багато інших, які сьогодні три керівники фракцій фактично задавали мені по меморандуму, будуть донесені сьогодні до уряду і будуть     чітко представлені в публічну площину.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Степан Іванович.

Будь ласка, Оксана Сироїд, одна хвилина, і потім голови комітетів. Бакуменко.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги! Я думаю, що багато з вас знають, що це останній пленарний тиждень, впродовж якого парламент може прийняти рішення стосовно суддів. Починаючи з 1 жовтня парламент, слава Богу, дякувати Богу, не буде мати більше повноважень, які будуть стосуватися кар'єри судді. Але, тим не менше, ми маємо декілька сотень осіб, які очікують призначення або звільнення на суддівські посади.

Ми повинні визначити, кого ми хочемо призначати, якщо ми хочемо когось призначати. Ми повинні остаточно звільнити тих людей, які потребують звільнення у зв'язку з порушенням присяги або у зв'язку з тим, що вони йдуть у відставку. І ми повинні визначити, яка доля має бути тих людей, стосовно яких ми не маємо рішення: чи вони повинні бути звільнені парламентом, чи вони повинні бути відправлені на повторний конкурс. Наші пропозиції ми озвучували не один раз.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

СИРОЇД О.І. Пропозиція полягала в тому, аби призначити на посаду суддів в тих судах, де немає більш ніж 50 відсотків суддів. Скажімо, суддів у районах, де сьогодні є критичне виконання функції правосуддя, а також суддів, які є із так званої зони АТО, фактично із зони воєнних дій. Тобто це ті люди, які можуть бути призначені. Всі решта потребують або звільнення, або повторного конкурсу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Нарешті переходимо до голів комітетів. Бакуменко Олександр Борисович, Комітет аграрної політики та земельних відносин. Як і обіцяли, вівторок, після обіду – блок питань. Якщо є якісь зауваження, прошу вас  повідомити про них. Будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Я дуже коротко.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! В першу чергу хочу подякувати щодо порядку денного, на вівторок включено розгляд аграрних законопроектів. Але по можливості прошу поставити першими на розгляд законопроекти, підготовлені до другого читання, - 2150-а, 2920 і 3006, що стосуються гармонізації законодавства із законодавством ЄС та вирішують земельні питання. Прийняття цих законопроектів досить довго очікується аграріями. А наступними на розгляд вже поставити законопроекти,  підготовлені комітетом до першого читання.

Шановні колеги! Звертаюсь до вас від імені всіх членів аграрного комітету з великим проханням – бути присутніми у вівторок при розгляді вищезазначених законопроектів, які є вкрай важливими для галузі сільського господарства. Ми кожного тижня маємо працювати і показувати результат, а для цього потрібна якісна,  злагоджена робота. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я думаю, тут немає труднощів. Якщо є від комітету позиція  - спочатку друге читання, а потім перше, думаю, це не є принциповим і всі члени Погоджувальної ради погодяться, щоб ми змінили послідовність розгляду.

Будь ласка, Павелко Андрій Васильович, Комітет з питань бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Як відомо, Кабінет Міністрів вже зареєстрував у Верховній Раді законопроект про державний бюджет на наступний рік. Регламентом Верховної Ради визначено спеціальну процедуру розгляду такого законопроекту в парламенті. Беручи до уваги такі регламентні вимоги, у Комітеті з питань бюджету підготовлено  орієнтовний графік розгляду проекту Закону про Державний бюджет на  2017 рік та направлення його для розповсюдження у Верховній Раді.

Важливим питанням поточного пленарного тижня є представлення урядом проекту державного бюджету на засіданні Верховної Ради 21 вересня. Таким чином розпочинається активна робота  з опрацювання цього  документу народними депутатами та комітетами.

Щодо передбаченого тижневого розгляду інших законопроектів з бюджетних питань, всі вони підготовлені комітетом до розгляду. Водночас недоцільно розглядати законопроект 3585 про зміни до Бюджетного кодексу щодо розподілу надходжень від штрафів за порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів, оскільки 12 липня Верховна Рада базовий законопроект 3584 відхилила. Тому пропонується зняти з розгляду передбачений на  четвер законопроект 3585.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Остап Єднак, Комітет екологічної політики.

 

ЄДНАК О.В. Доброго дня, шановні колеги! Комітет екологічної політики просить включити до порядку денного поточного тижневого засідання законопроект 4714. Це законопроект про статус і соціальний захист  громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З травня місяця наш комітет, всі члени комітету підготували його, значно звузивши зокрема кількість пільговиків. Він готовий до розгляду і до прийняття у Верховній Раді. Тому просимо поставити його на розгляд.

Хочемо також зазначити, що в середу наш комітет буде розглядати надважливі законопроекти до другого читання: це оцінка впливу на довкілля, стратегічна екологічна оцінка, зміни до Водного кодексу на виконання євродиректив. І ще додатково є законопроекти екологічні, які зокрема на цьому тижні стоять в непрохідній частині. Ми просимо 4 або 6 жовтня зробити день екологічних  законопроектів у Верховній Раді, розглянувши до другого читання ті законопроекти, які зараз готує наш комітет, - це оцінка впливу на довкілля, стратегічна екологічна оцінка та зміни до Водного кодексу, і ще законопроекти по охороні дикої природи. Тобто назбиралась критична кількість законопроектів, яким ми можемо півдня присвятити 4 або 6 жовтня. Дуже прошу Верховну Раду присвятити півдня для розгляду цих питань. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Остап.

Лишень нагадаю, що ми в останні місяці прийняли, напевно, рекордну кількість питань по екології. Але, думаю, що якщо не буде загальних застережень, ми через пленарний тиждень півдня можемо почати з блоку екології. Якщо буде загальна згода, якщо ви підготуєте пакет законопроектів, які будуть узгоджені фракціями, я думаю, що ми зможемо через пленарний тиждень блок півдня, бо цього тижня ми ставили інші блоки, поставити і з нього почати наступного тижня роботу. Якщо буде загальна згода, я цілковито підтримую цю пропозицію.

Спочатку Єгор, так? А потім Данченко. Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Дякую.

У п'ятницю до нашого комітету завітав єврокомісар Хан. Нам було дуже приємно бачити такого гостя. Але скажу чесно, коли представник Європейського Союзу згадав про законопроект про право Антикорупційного бюро мати прослуховування корупціонерів за рішенням суду, я не знав, що йому відповісти. Я спочатку думав сказати правду, що в парламенті просто бояться голосувати за цей законопроект, потім вирішив, що ми маємо розібратися всередині цього парламенту.

І, пане Голово, величезне прохання, законопроект давно підготовлений, давно є рішення комітету, він коротесенький, ухвалити його за основу і в цілому одразу. Давайте цього тижня проведемо таке голосування і дамо Антикорупційному бюро ще більше незалежності і ще більше можливостей приводити корупціонерів до закону.

Друга проблема. Я, чесно кажучи, пане Голово, забув, коли цей парламент ухвалював антикорупційне законодавство. Ми з вами проробили величезну роботу минулого року, на початку цього року, але після літніх канікул щось зіпсувалося. Законопроект про люстрацію кандидатів в народні депутати, кандидатів в Президенти, той, який ми обіцяли Венеціанській комісії, лежить.  

Законопроект про, перепрошую, скасування депутатської недоторканності. Президент приніс його в парламент, ще коли Володимир Гройсман був спікером. Забули. Врешті-решт, призначення Центральної виборчої комісії – важливе антикорупційне рішення для будь-яких виборів. Ми маємо сказати цим людям або "так", або "ні", але не робити вигляд, що проблеми не існує.

І останнє, я хотів звернутися до всіх колег. Зараз почали з'являтися ініціативи про те, що давайте закриємо частинку декларацій про наше майно або давайте звільнимо всіх посадовців від відповідальності пояснювати…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В.   Звільнити посадовців від відповідальності пояснювати, звідки це майно взялося. Люди не дурні, суспільство вітало прийняття нами дуже потужного законодавства, за яким кожна декларація посадовця, судді, політика має бути відкритою. І ми з вами створили статтю про незаконне збагачення: не можеш пояснити майно – це є кримінальний злочин. Я думаю, що ні ми, ні люди не дадуть розвалювати це законодавство, не треба й пробувати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Єгор, тільки вам нагадаю, що ми прийняли судову реформу, в якій антикорупційна складова має, напевно, ключове значення по своїй логіці, по своїй суті. І тому говорити, що ми на це не звертаємо увагу, є неправдою.

Наступне – ключове: який є мотив складання порядку денного? Це пошук тих законопроектів по блоках, які мають підтримку. Пане Єгор, кажу, що коли законопроект, особливо такий резонансний, буде в залі провалений, ми отримаємо більше негативу від Європейського парламенту, Європейського Союзу, ніж позитиву. Тому давайте попрацюємо над тим, щоб цей законопроект був готовий до прийняття в залі, бо провал його буде величезним ударом по українському парламенту в тому числі. Тому давайте, і я дуже часто звертаюсь  до голів комітетів, щоб вони були співучасниками  і в допомозі були, узгодимо. Якщо є якісь речі, які треба внести, можливо, наперед їх узгодити, щоб ми могли виносити ті законопроекти, які будуть мати більшість в залі. А ви знаєте, що я завжди буду стояти в повній готовності.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Давайте проведемо нараду з головами фракцій, якщо є проблеми щодо цього законопроекту. Він малесенький.

 

ЛЯШКО О.В. Якого законопроекту?

 

ПАРУБІЙ А.В. Про прослушку йдеться.

 

ЛЯШКО О.В. Послухайте, та нас слухають всі, кому не лінь! І причому незаконно слухають, тому що у нас повний бардак з цього приводу. Ви спочатку наведіть порядок, щоб не слухали бізнесменів, щоб не слухали простих людей – незаконно! – ключовий наголос. Тому що коли ваш телефон записують на іншу людину і слухають вас, і збирають на вас компромат, і потім пред'являють цей компромат у суді… Ви з цим порядок наведіть. У нас повний бардак. У нас стежать, слухають за народними депутатами… Бог з тими народними депутатами! Бізнесменів слухають і потім по судах тягають. Ви хочете, щоб ще один орган отримав право прослушки. Наведіть порядок з тим, що є.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я думаю, що голова парламентської фракції може до себе звернутися з вимогою навести порядок. Йдеться про законне право Антикорупційного бюро слухати корупціонерів. Якщо ви домовилися з СБУ, щоб ваш телефон не прослуховувався і всі корупційні зв'язки не прослуховувалися, то так не може бути вічно. Країна мусить мати хоча би одне відомство, яке може всіх поставити перед законом.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Єгор.

Данченко Олександр Іванович, Комітет з питань інформації та зв'язку, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане Голово! Доброго дня, колеги! Я хочу нагадати… (шум у залі) Олег Валерійович, я вибачаюсь, я вас не перебивав. Дякую.

Я хочу подякувати в першу чергу Голові парламенту та його Секретаріату за ту роботу, що завтра ми робимо день інформатизації України. І хочу наголосити про те, що сьогодні у нас, все ж таки, Погоджувальна рада. Останні два тижні я і весь комітет – ми провели дуже багато перемовин з фракціями, зустрічей про те, щоб всі підтримали ці законопроекти.

На сьогоднішній момент є тільки ті зауваження, які домовилися робити до другого читання. Я звертаюся до всіх голів фракцій, що якщо в когось ще якісь є зауваження, сьогодні ще є півдня для того, щоб щось відпрацювати. Але на сьогоднішній момент на цій Погоджувальній раді ніхто не казав проти, і практично все було погоджено. Тому я дуже прошу підтримати все це.

Що таке є завтрашній блок цих законопроектів? Цей парламент може стати першим, який реально дасть старт цифровізації країни. Це той шанс, коли блоком можна прийняти і реформувати всю галузь і таким чином нарешті перейти від гасел, від сировинної економіки до економіки знань. Я дуже прошу підтримати всі ці законопроекти.

Я хочу подякувати Першому віце-прем'єру Степану Кубіву від Кабінету Міністрів за гарну спільну працю між комітетом та Кабінетом Міністрів, тому що законопроекти опрацьовані і підготовлені, також подякувати всім колегам, які приймали участь у підготовці цього дня інформатизації.

Ще раз хочу наголосити – завтра цей парламент може дати дійсний старт цифровізації країни та переходу до економіки знань. Дуже прошу підтримати. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будемо всі вірити, що завтра пройде наш день успішно, всі закони будуть прийняті. І справді ще є півдня, щоб у кого які застереження, щоб можна було вивчити і дати сигнал комітетові, щоб ми змогли скоригувати до голосування.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович, Комітет з питань науки і освіти.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановні колеги, ну по-перше, хвилина 46 секунд залишилось тільки, 10 секунд все забрали у мене.

По-перше, хочу подякувати за те, що ми працюємо не тільки зліва на право, а справа наліво. Тепер по суті. В середу у нас відбулося виїзне засідання комітету у Львові. Хочу сказати дуже прості речі. Багато чого почули, але, перше. От немає у вчителів сумніву щодо вектору України і щодо того, що люди пов'язані з Януковичем, не повинні повертатись у владу.

Друге. Що вчителі дуже просили? Щоб зрозуміли, що потрібно закінчити інформаційну війну проти освіти, проти того, що у нас в освіті все погано і що у нас вчителі погані.

Третє, дуже важливе. Ми повинні повернути довіру і в тому числі повернути заробітну плату вчителям. Не може бути такий розрив, який зараз існує між простим поліцейським і вчителем, який відповідає фактично за другий фронт в Україні. У зв'язку з цим хочу сказати, що ми повинні повернутися, Андрій Володимирович (я думаю, всі готові до того), і розглянути законопроект 3491 – базовий закон про освіту, проголосувати його в першому читанні, тому що ми повинні розблокувати вирішення питань щодо прийняття після цього двох спеціальних законів – Закону про базову професійно-технічну освіту і Закону про вищу професійно-технічну освіту. Бо у нас зараз зависають ці дуже важливі речі, ми повинні їх вирішити. У зв'язку з цим ми просимо, ми швидко розглянемо в комітеті законопроект 5124, який ми подавали разом з Віталієм Семеновичем Курило,  щодо того, щоб змінити Бюджетний кодекс в тій частині, щоб дозволити обласним бюджетам розглядати не тільки державне, а й регіональне замовлення у професійно-технічних закладах.

 І ще хочу сказати. Дуже велике прохання.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Давайте повернемось до 3312. Міністерством охорони це питання також буде підтримуватись. Давайте закінчимо з атавізмом радянської влади і примусової праці щодо відпрацювання людям, які закінчують медичні виші. Це не є нормальним, це ми повинні закінчити.

Тому, ще раз, базовий Закон про освіту потрібно розглядати і в першому читанні прийняти. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановний Андрій Володимирович! Дуже прошу вас на цьому тижні закони 4449 і 1242, які стоїть в п'ятницю, перенести на той час, коли вони можуть бути проголосовані. Пояснюю чому. Ці обидва закони дозволяють повернути Україну в конституційне право і припинити порушення прав психічнохворих людей. Їх на сьогоднішній день в Україні 1,6 мільйона. І відповідно до того, що цей закон не прийнятий, на сьогоднішній день десятки людей виграють справи проти України, і Україна  на цьому втрачає мільйони гривень, тому що виплачує штраф відповідно до рішення Європейського суду.

Тому, розуміючи, що в країні сьогодні брак грошей, дуже прошу вас 1242 і 4449, які дозволять припинити подавання громадян України проти України в Європейському суді, і вони виграють ці справи, по-перше, повернути Україну в конституційне право - захистити права людей психічнохворих і знищити ту комуністичну ще каральну функцію психіатрії, яка залишається прописана в тих законах щодо примусової стерилізації, щодо неможливості людей звернутися про додаткову консультацію. Тобто ще раз наголошую: 4449, 1242. Вони стоять на цьому тижні, але в непрохідний час. Я пропоную країні повернути і не втрачати зайві гроші. 

І, безперечно, вважаю, що потрібно обов'язково піднімати питання заробітної платні лікарів, тому що 2 тисячі гривень на сьогоднішній день абсолютно не відповідають можливості виживати. А країни Румунія, Польща, Словаччина пропонують лікарям зарплату 800 євро. Ми просто втрачаємо найкращий потенціал. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановний Андрій Володимирович! На цей тиждень у нас включено порядку 10-12 законопроектів, що стосуються мого комітету. Хочу сказати, що це ініціативи депутатів, які можуть вплинути на формування бюджету. Ми вже вкотре до них не можемо дійти. Тому я би просила якось намагатися все-таки їх розглянути, тому що там дуже важливі індустріальні законопроекти, і нам треба розуміти, чи вони знайдуть підтримку в залі. Просто те, що ми ніколи до них не доходимо, це не означає, що ми повинні їх відкласти. Можливо, на них треба будувати уже і базу податкову на наступний рік.

І ще. Оскільки у нас аграрний день у вівторок, велике прохання: перенесіть, будь ласка, законопроект 2739 з четверга також на вівторок, оскільки він більш стосується цієї галузі, і ми теж маємо дати відповідь, чи підтримуємо ми ініціативу народних депутатів.

І для мене як для голови комітету все-таки дуже важливо найперше питання – це проект Постанови про порядок денний п'ятої сесії Верховної Ради. Тому що у нас комітетом зараз підготовлено 45 законопроектів до розгляду, які стоять в черзі на розгляд, а все решта актуальних законопроектів ми не можемо розглядати на комітеті, бо вони не включені в порядок денний сесії. Будь ласка, давайте розглянемо комплексно це питання, тому що нам треба розглядати на комітеті дуже важливі питання й ініціативи депутатів і уряду.

І останнє. Шановні колеги, я хотіла би вас попросити: якщо в суспільстві починають обговорювати якісь ініціативи наших колег, голів комітетів, будь ласка, для того щоб не розповсюджувати і не підтримувати неправдиву інформацію, можливо, в якій просто не вдалося розібратися, запросіть голову комітету на свій комітет для надання пояснень.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Це стосується одноразового декларування, яке зараз широко обговорюється. Я прошу, я готова надати всі пояснення щодо всіх ініціатив. Але є величезна кількість громадян України, резидентів України, які наживали своє майно не злочинним шляхом, не корупційним шляхом,  і необхідність декларування якого є величезною необхідністю, адже за цим кроком слідують і непрямі методи контролю… 10 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ніна Петрівна, 10 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …щодо яких навіть в Білорусії вже спромоглися проголосувати і зараз ефективно працюють над доходами в державний бюджет від фізичних осіб. Тобто податок на доходи фізичних осіб треба збирати і розпочати це тільки можна після одноразового декларування.  Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Пинзеник Павло Васильович.

 

ПИНЗЕНИК П.В. Шановні колеги - народні депутати, я радий чути, що формується готовність проголосувати за  включення народних депутатів  до  комітетів Верховної Ради України. Остаточно всі заяви будуть розглянуті на цьому  тижні, котрі поступили останнім часом.

І хочу лише нагадати головам фракцій про те, що є ще народні депутати, члени фракцій, які не написали заяви, це: від "Блоку Петра Порошенка" –   Велікін Олег Маркович, від "Батьківщини" –  Дубіль Валерій Олександрович, від Радикальної партії – Юзькова Тетяна Леонідівна і два позафракційні депутати - народний депутат Микитась і народний депутат Шахов. Я прошу голів фракцій погодити членство цих депутатів у комітетах, щоб ми могли в середу розглянути вже зовсім усіх і проголосувати, коли  буде така політична воля. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Це питання було погоджено з фракціями чи ще ні? Це важливе питання.

 

ПИНЗЕНИК П.В. (Репліка без мікрофону)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це було б ідеально, як би ви дали нам пакет, який вже є узгоджений. Я його невідкладно поставлю у порядок  денний, як тільки ви дасте пакет, який  є узгоджений. Я дуже на це розраховую. Дякую вам.

Будь ласка,  Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л.  Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Насамперед хочу привітати наших справжніх патріотів, наших героїв – наших паралімпійців з тим, що вони вибороли 3-є місце у світових паралімпійських іграх. (Оплески) Хочу також повідомити, що в середу 21 вересня на Садовій, 3а, в кімнаті номер 1016 на засіданні комітету будуть розглянуті підсумки Олімпійських ігор у Бразилії. На наш комітет буде запрошений Міністр молоді і спорту України, спортивна громадськість. Всіх охочих депутатів я запрошую прийняти участь у цьому засіданні. Дякую.

І водночас прошу ухвалити на цьому тижні проект Постанови про забезпечення сталого розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади. Це номер законопроекту 4984.

Просимо також, шановні колеги, ухвалити на цьому тижні проект Закону про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України щодо фінансування сфери фізичної культури і спорту. Це реєстраційний номер 2223а. Це забезпечить узгодження статті 90 Бюджетного кодексу чинної редакцією Закону України "Про фізичну культуру і спорт". Це усуне, шановні колеги, перешкоди для фінансування шкіл вищої спортивної майстерності та центрів олімпійської підготовки. Хочу вам наголосити, що цей законопроект не потребує додаткових коштів, він узгоджений з Міністерством фінансів України і погоджений з Комітетом з питань бюджету.

І останнє. Прошу включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання. Це номер законопроекту 4928.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Рибалка Сергій Вікторович.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності з квітня місяця намагається провести в парламенті, якщо не фінансово-банківський день, то хоча б годину. На тому тижні в четвер наші питання стояли в п'ятій десятці, на цьому тижні в третій десятці, добре, що одним блоком, але в третій. Таке питання дуже обурює членів нашого комітету та фінансову спільноту. Андрій Володимирович, я вас дуже прошу посприяти і хоча б на цьому тижні цей блок посунути трошки раніше.

Також просимо долучити до цього блоку проект Закону України щодо надання послуг переказу коштів (номер 3669).

І ще раз, користаючись нагодою, хотів би звернутися до мого колишнього колеги по комітету і парламенту, а зараз Першого віце-прем'єра Степана  Кубіва. Степан Іванович, вже двічі намагався запросити на наш комітет міністра фінансів пана Данилюка. На жаль, він не може знайти того часу. Я вас прошу посприяти, на цьому тижні ми хотіли б почути точку зору міністра фінансів стосовно і співпраці з МВФ,  і стосовно державних банків, за нашою інформацією, які хочуть сьогодні частину купити, і багато інших питань. Я вас дуже прошу посприяти, щоб на цьому тижні міністр знайшов час і зайшов до комітету. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Дубневич Ярослав Васильович, потім – Лапін Ігор. Вже переходимо на цей бік. Будь ласка, Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Доброго дня, Андрій Володимирович, доброго дня шановні колеги, члени комітетів, голови фракцій! Від імені комітету прошу вас, Андрій Володимирович, включити в порядок денний п'ятої сесії два важливих законопроекти. Це законопроекти, що стосуються реформування  дорожньої галузі, а саме створення дорожнього фонду: № 4014-а та 4015-а. І також розглянути їх на наступному пленарному тижні на початку жовтня.  Це дуже важливі законопроекти Вже підготовленні рішення двох комітетів – Комітету транспорту та Комітету бюджету, позитивні рішення щодо прийняття за основу. А також важливо їх розглянути чимшвидше, щоб підготовити до другого читання і щоб ці законопроекти вступили в дію і дали можливість з 1 січня 2017 року, в бюджеті 2017 року передбачити чітке наповнення дорожнього фонду з подальшим автоматичним розподіленням саме 35 відсотків фінансування доріг місцевого значення, перерозподіл цих коштів на обласні бюджети з подальшим їх розподіленням обласними радами з обласними адміністраціями.

А також прошу включити в порядок денний наступного пленарного тижня Закон номер 3011 щодо зміни до Повітряного кодексу України стосовно реєстрації надлегких повітряних суден. Також важливий законопроект, який  давно вже розглянутий комітетом і чекає своєї черги щодо розгляду в стінах українського парламенту. Дякую. І прошу підтримати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Перед тим, як надати пану Ігорю слово, я одну хвилинку. Шановні колеги, дивіться, з самого початку року ми входимо в ту систему, яка була однією з рекомендацій власне по реформі парламенту – по блоках розглядати питання. Є дві концепції: одна концепція, коли ми, як пожежа, розглядаємо все, що набігло, друга концепція – це блоками. Звичайно, ми не оминемо того, що будуть якісь питання надзвичайні, на які треба виходити поза системою. Але, можливо, давайте ми зробимо таким чином: давайте ми на цілу осінь складемо, які блоки йдуть в послідовності. Ми вже маємо наступний тиждень питання екології. І кожен голова комітету буде знати, якого числа і якого дня  буде його блок питань. І по вашому комітету є багато напрацювань.

Давайте, можливо, ми окремою нарадою і, можливо, це не сьогодні, а в четвер,  опрацюємо наш план аж до нового року, і кожен голова комітету буде мати свою логіку і план дій. І, можливо, власне, звертайтеся з тими пропозиціями, як сьогодні Остап звернувся по питанню екології, і ми будемо таким чином планувати свою роботу і надалі.

 

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Андрій Володимирович, приймається, прошу  провести  консультативну нараду.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре, добре. Дякую.

Ігор Лапін,  будь ласка.

 

ЛАПІН І.О. Добро дня, пане головуючий! Доброго дня, шановні колеги! Хочу звернути вашу увагу, що останнім часом в суспільстві обговорюється ситуація з провальним конкурсом по приватизації "Одеського припортового заводу" і поточними скандалами навколо роботи цього підприємства. Мені, на жаль, не зрозуміло, яким чином далі уряд в тому числі планує співпрацювати, скажемо так, з "провальщиками" даного проекту,  по приватизації "Одеського припортового". Ми всі знаємо, що на сьогоднішній день робиться неабияка ставка на те, щоб провести і велику приватизацію, і так далі. Але зменшення за тиждень часу ціни на "Одеський припортовий завод" майже в три рази поза оцінку, на яку було витрачено більш як 30 мільйонів гривень, то я вважаю, що такий підхід до приватизації – це є розбазарювання або подарунки наших стратегічних об’єктів незрозумілим інвесторам, які можуть з'явитися під цей шумок.

Будучи першим заступником голови Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, хотів би проінформувати, що наша комісія в середу 21 вересня о 18 годині на вулиці Бакова, 6/8 буде проводити слухання на тему приватизації і роботи "Одеського припортового заводу" за участю Фонду держмайна, представників прокуратури і так далі. Тому я просив би долучитися наших колег до  даного заходу.

Хотів би також попросити профільний комітет розглянути законопроект 4861 щодо майбутньої приватизації об'єкту, в даному випадку я говорю про "Укрспирт". І для того щоб можна було цей проект закону в подальшому, можливо, не на цій сесії, а на наступному тижні включити до порядку денного. Тому я просив би звернути на це увагу і профільний комітет все-таки розглянути 4861, а вас, пане Голово, на майбутньому тижні включити його в проект порядку денного. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка,  Веселова Наталія Василівна.

 

ВЕСЕЛОВА Н.В. Шановний Андрій Володимирович! Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на ваше ім'я було надіслано пропозицію про включення законопроекту 3252 до порядку денного на цьому тижні. На жаль, ця пропозиція не знайшла відображення в проекті розкладу засідань, тому висловлюємо прохання про включення додатково до розкладу засідань Верховної Ради для розгляду у другому читанні законопроекту 3252 - про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників проведення антитерористичної операції. Цей проект надасть право нам, по-перше, достроковий вихід на п'ять років до настання пенсійного віку на пенсію за віком військовослужбовцям, учасникам добровольчих формувань, резервістам, військовослужбовцям, які брали безпосередню участь в АТО, в районах її проведення і отримали статус учасника бойових дій або стали інвалідами війни. А, по-друге, дострокове отримання пенсії у зв'язку з втратою годувальника членам родин цих загиблих військовослужбовців.

Проект прийнято Верховною Радою України  у  першому читанні 19 квітня поточного року. Порівняльна таблиця до другого читання схвалена на Комітеті з питань соціальної політики 18 травня та розміщена на сайті Верховної Ради України 26 травня. Тому прошу поставити проект 3252 до розгляду Верховною Радою України у другому читанні на  20 вересня або на 22  вересня. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Хочу поінформувати, що до мене звернулась Асоціація фермерів і приватних землевласників Дніпропетровщини щодо чергового рейдерського захоплення сільськогосподарського підприємства. Зараз вони намагаються потрапити до Міністерства юстиції, і колеги-депутати їм допомагають. Але я хочу наголосити на тому, щоб унеможливити подібність ситуації на майбутнє, у парламенті на розгляді знаходяться два законопроекти, я прошу поставити їх в аграрний день. Це 4695, ініційований нами з Олегом Ляшком і колегами,  щодо захисту прав власників паїв, обов'язкове нотаріальне посвідчення договорів оренди землі. А також системний антирейдерський 5067, який унеможливлює подібні рейдерські дії по відношенню до підприємств, в тому числі й фермерських господарств.

Окрім того, враховуючи, що четвер – це енергетичний день, прошу поставити 4549 - законопроект про енергосервісні контракти і енергомодернізацію в умовах функціонування системи ProZorro, для того щоб дитячі садочки, школи, лікарні сьогодні не були обмежені, бо сьогодні   заблокований енергосервіс, щоб вони могли  робити енергомодернізацію без залучення бюджетних коштів.

Також повністю підтримую Ніну Петрівну Южаніну щодо того, що назріла необхідність розглянути системно пакетом низку промислових законопроектів. Я розумію, що на цей тиждень ми не маємо реальної перспективи. Тому прошу на початок дня або вівторка, або четверга наступного сесійного тижня поставити промисловий пакет законопроектів: і про індустріальні парки, про які казала Ніна Петрівна, і 3872 про  замороження тимчасове земельного податку, 2617, 2618 про здешевлення деревообробного обладнання, будуть вже готові експортно-кредитні агентства. Давайте наповнювати бюджет, давайте шукати додаткові джерела доходів для бюджету, адже це є єдиний природній спосіб…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК  В.В. Адже це є єдиний природній спосіб забезпечити сильну гривню, стабільні ціни і зростання доходів громадян не через кредити МВФ, не через проїдання, а через збільшення інвестицій, через збільшення власного виробництва і власного експорту. Так от, цей пакет законопроектів, він якраз направлений на те, щоб закласти такий системний фундамент економічного зростання, щоб ми кожного разу не ходили по колу. Дякую за підтримку.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я вам скажу, ми можемо вже наперед визначати, що наступний вівторок пленарний:  півдня екології, півдня – питання промисловості. Якщо не буде заперечень, ці блоки ми можемо вже собі зафіксувати і вже почати підготовку до тих блоків, тим більше, якщо є вимога двох комітетів, комітетів профільних, буде повне сприяння Секретаріату і Апарату Верховної Ради. Тому давайте під таким планом ми вже будемо рухатися і надалі.

Будь ласка, Сюмар Вікторія Петрівна.

 

СЮМАР В.П. Дякую.

Шановні колеги, у нас пропозиція, все ж таки, і прохання. Я розумію комплексний підхід по формуванню порядку денного, але все-таки в нас є один важливий законопроект у комітету – 3504, який був розглянутий у другому читанні комітетом. Він важливий для галузі у контексті формування єдиної універсальної програмної послуги. Там є Закон про державну підтримку кінематографії на четвер. Якщо можна, його в цей пакет було би поставити, ми би суттєво підтримали індустрію виробництва контенту. Пропозиція така від комітету.

І також хочу поінформувати вас, що комітет розглядав питання інформаційної безпеки, і, на жаль, Служба безпеки України проігнорувала засідання комітету при розгляді цієї достатньо важливої і достатньо резонансної теми. У зв'язку з цим ми підтримуємо позицію фракції "Народний фронт" з приводу звіту Служби безпеки, у тому числі і з цього питання  у Верховній Раді загалом. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Немиря Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане головуючий.

У нас почалося з обговорення бюджету, і я хотів подивитися, принаймні, на цих приладах, звірити деякі цифри. І, дійсно, сам бюджет з'явився лише перед початком засідання. Але на цих пристроях при всьому бажанні побачити бюджет... Відсутня синхронізація. Прошу це виправити.

Що я хотів подивитися? Я хотів подивитися, як змінилося фінансування потреб внутрішньо переміщених осіб. У нас з кожним роком їх, на жаль, є більше і більше з початком війни на сході і нелегальної анексії Криму. Але що я побачив? Що в бюджеті цього року закладається менше ніж в бюджеті минулого року в абсолютних цифрах. А якщо врахувати інфляцію і курс гривні, то більш ніж на півмільярда менше. У мене питання: які такі розрахунки були в тих, хто зменшує фінансування внутрішньо переміщених осіб?

Стосовно прозорості також хотів би зазначити. Давайте не забувати, коли точилася дискусія - публікувати, якщо публікувати, то коли,  Меморандум про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Під цим документом стоять підписи Президента, Прем'єр-міністра, міністра фінансів і голови Нацбанку. Яка може бути дискусія: публікувати або не публікувати? Він  має бути опублікований.

І останнє. Під час міжнародного заходу – конференції ЄС, яка відбувалася в цю п'ятницю і суботу, один із поважних іноземних дипломатів запитав мене, чи знаю я, чи читав аналітичну записку Лєшека Бальцеровича і Івана Міклоша, відповідно представника Президента і радника Прем'єр-міністра, щодо економічної ситуації в країні? Він сказав, що вона направлена вам, пане спікер, і Прем'єр-міністру. Я сказав, що я не читав. Я думаю, якщо така записка направлена Голові Верховної Ради, то всі члени Верховної Ради  мають право з нею ознайомитися. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я зранку отримав доповідну записку. Тільки я не впевнений, що йдеться про ту ж саму, про яку ви говорите. Ми зможемо в робочому порядку уточнити. Тільки я отримав навіть не перекладений, тільки англомовний варіант, загально-аналітичний ніби аналіз ситуації в країні. І я не впевнений, що це той самий документ, про який ми говоримо. Ми зможемо з вами в  робочому порядку те обговорити.

Будь ласка, Домбровський Олександр Сергійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.С. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Від імені Комітету палива і енергетики я хотів би сказати, що нам би дуже хотілося залишитися оптимістами відносно енергетичного пакету, який ми запланували з вами на четвер. Тому що, на жаль, це вже не перший раз, коли в понеділок ми плануємо розглянути в четвер в першій частині засідання енергетичні законопроекти, а потім вони в нас десь попадають туди під кінець дня, і у нас до цього не доходять руки, і часу не вистачає.

Чому я про це, Андрій Володимирович, говорю? Тому що на сьогоднішній день, якщо хтось думає, що країну можна реформувати, не реформуючи енергетичний сектор України, він дуже глибоко помиляється. Якщо Верховна Рада зробила достатньо серйозні кроки по реформуванню газового ринку, газового сектора, то, на жаль, в питанні реформування сектора електричної енергії ми не зробили нічого, хоч всі законопроекти і базовий законопроект про ринок електричної енергії в першому читанні ми могли спокійно проголосувати в кінці минулої сесії.

Більше того, я можу сказати, що Закон про незалежного регулятора, про який так багато сьогодні всі говорять і до якого, до речі, прив'язано 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги, нам потрібно голосувати в четвер. І я просив би, Андрій Володимирович, можливо, запросити керівників фракцій, депутатських груп, для того щоб ми між собою провели дискусію, щоб, все-таки, не виходили вже, вибачте, на потрійне там третє читання, тому що це буде повторне друге читання, і нам цей закон потрібно приймати.

І на завершення. Я хочу подякувати за те, що ми включили в цей блок законопроектів ті законопроекти, які стосуються підготовки до зими, до опалювального сезону, тому що це мова йде про страховий запас газу, мова йде про розвиток альтернативних видів палива, для того щоб рухатись…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.С. …для того щоб рухатись по шляху газозаміщення імпортного газу, який ми сьогодні купуємо в Європейському Союзі. І тому я дуже просив би керівників фракцій, депутатських груп максимально сконцентруватися, для того щоб ми все-таки цей енергетичний пакет проголосували в четвер. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олександр Сергійович, хочу вас запевнити: не буде жодних змін до четверга. Якщо попередній раз воно пересувалося дальше в порядку денному, то тільки тому, що деякі фракції говорили про те, що вони ще не готові до голосування за цей законопроект. Тому, зустрічаючись з головами фракцій, дуже важливо, щоб комітет був тим майданчиком, який  зможе з усіма фракціями переговорити, бо насправді четверговий день буде один з визначальних днів. Бо пам'ятаємо, що ми тільки дві з половиною години розглядали в липні питання по НКРЕ. І тому дуже вас прошу максимально попрацювати до четверга, щоб ми змогли не тільки ці рішення обговорювати, а виходити на позитивне рішення. Я думаю, що жодних змін в порядку денному щодо цього блоку не буде до четверга. Дякую вам.

Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановні колеги! Під час виступів голів фракцій вже прозвучала інформація про перебування міністрів закордонних справ Франції, Німеччини та їх виступи. Я хотів ще звернути увагу керівництва парламенту на виступ Прем'єр-міністра Словаччини, яка зараз головує в ЄС. І в цьому зв'язку я вважаю, що надзвичайної актуальності набуває все-таки підтримка Збройних Сил. Як би там не було, але гарантом наших національних інтересів, гарантом нашої безпеки є не західні політики, а ми самі і наші Збройні сили.

Саме тому я хочу проінформувати і вас, пане спікер, і колег, що згідно рішення РНБО, яке відбулося чотири дні назад, до середи до Верховної Ради України повинні бути внесені зміни до бюджету на поточний рік про збільшення фінансування Збройних сил, прикордонників і там ще декілька груп силовиків.

Ще раз хочу звернути увагу, щоб не було ніяких спекуляцій, мова іде виключно про грошове забезпечення військовослужбовців Збройних сил України. Чому є така необхідність? Фактично ми втілили багаторічну мрію наших політиків – і сьогодні ми створили професійну армію. Станом на сьогодні за цей рік підписали контракти по всім силовикам до 60 тисяч контрактників. Я прошу мені ще хвилинку.

Коли в нас були ще мобілізовані, а зараз демобілізація вже останньої хвилі іде, контрактники тільки навчалися, і у нас була виникла ситуація, ми ніколи не витримували кількість Збройних сил, передбачену законом. Саме тому у нас зараз дефіцит фінансування грошового утримання. В третій раз наголошую – виключно грошове утримання. І я дуже прошу наших голів фракцій, депутатів звернути увагу…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.    

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. …що ви всі йшли всі на вибори з лозунгами розбудови Збройних сил, що це написано в ваших програмах і пора вже свої передвиборчі лозунги імплементувати в результативне голосування. Пане спікер, я надіюсь на вашу підтримку, в четвер ми повинні проголосувати ці зміни до бюджету.

Ще хотів би технічно сказати, що ми (я там ще зроблю зауваження) перереєструвати законопроекти і номери там поміняли.

 

ПАРУБІЙ А.В. В технічному порядку прошу повідомити.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Дякую всім. І надіюсь на результативне голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В. Княжицький Микола Леонідович, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! От ми живемо в режимі імітації. Я хотів, щоб ви послухали звичайно, пане Андрію, коротко. Вибачте, будь  ласка. Що я хочу сказати? У нас от найбільші антикорупціонери виявляються корупціонерами. Ми боремося з російською агресією, а канал "Інтер" і п'ять інших каналів з незрозумілими власниками, які фінансуються з Росії, продовжують працювати. Ми просимо Шувалова видворити з України, який фактично, як він стверджує і стверджують його прибічники, посадив купу депутатів в парламенті, а він продовжує працювати, а ці депутати продовжують тут кричати про любов до України, і на цьому все закінчується. Поки ми це не припинимо і не розірвемо, ми не побудуємо Україну. А коли ми хочемо побудувати Україну, от наш закон, про який колега Сюмар говорила, про підтримку кінематографії, він уже десятий раз ставиться і до нього не доходить. А простенький закон, коли ми билися за Інститут книги, поданий урядом, між іншим, 4726, технічний, для Мінкульту, для запуску Інституту книги, ми навіть не ставимо в порядок денний. А простий закон колеги Подоляк з одного речення про внесення змін до законодавчих актів про запровадження контрактної форми в культурі, щоб підтримати культуру, ми ставимо – не доходимо.

Я в Дніпропетровськ їду, весь Дніпропетровськ закиданий отакими от папірцями: "Крым. Пассажирские перевозки из Днепропетровска ежедневно". Всі наші туристичні агенції, на відміну від Європи, де це заборонено, більшість з них, возять людей в Крим. А мій закон, який це забороняє, він стоїть, нібито дійдемо, але сумніваюся, часу не буде.

Тому, п'ята колона, на жаль, серед нас, посаджена проросійськими каналами, працює і не дасть нам нормальну країну побудувати, якщо ми з вами, Андрій Володимирович, і інші патріотично налаштовані люди, не будемо твердішими в своїх намірах. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Думаю, будемо достатньо твердими.

Я таки вийду на три хвилинки. Виступ Ганни Гопко я прослухаю по стенограмі окремо.

 

ГОПКО Г.М. Яка честь!

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А ви встигнете за три хвилини?

 

ПАРУБІЙ А.В. Я зосереджусь.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги, шановний Голово! Величезне прохання від комітету: поки не буде узгодження із усіма фракціями, проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом держави Ізраїль, який стоїть на середу (0108), все-таки, поки він хай буде в порядку, але якщо ми будемо бачити, що є ризики, що не буде голосів, то все-таки не виносити його в зал.

А також прохання у зв'язку з тим, що тривають вибори у Сполучених Штатах Америки, президентські, проект Постанови про звернення Верховної Ради до Палати представників Конгресу (4735) також зняти з розгляду в порядку денному.

Також тут звучало прохання, щоб заслухати міністра закордонних справ. На минулому тижні комітет збирався і запрошував представників двох комітетів, євроінтеграції і голів асамблей, і також ми пропонуємо і дуже просимо проголосувати в середу проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Актуальні питання зовнішньої політики України", де, зокрема, ми хотіли б, щоб нарешті парламент в парламентсько-президентській республіці проговорив стратегію забезпечення миру на Донбасі і повернення Криму, просування наших економічних інтересів, культурної дипломатії. І тому прохання до всіх фракцій – підтримати проведення парламентських слухань щодо зовнішньої політики і стратегії в парламенті.

Також хотіла б два слова сказати, що дійсно під час зустрічі з міністрами закордонних справ Німеччини і Франції ми достатньо, здається, чітко, представники парламенту, артикулювали, що краще б вони їхали не в Краматорськ, а їхали в Авдіївку, Широкине, де обстріли, де реальна війна. І наступне зібрання "Нормандської четвірки", якщо вони наполягають на проведенні політичного діалогу, хай би провели в Донецьку чи в Луганську і подивились, чи безпека у довиборчий період це дозволяє.

І також хотіла подякувати енергетичному комітету. На минулому тижні ми провели слухання: "Енергетична дипломатія як захист національної безпеки". І, звісно, тут вже немає пана Степана Кубіва, але питання і від ЄБРР, і від британських представників, від всіх звучало щодо рішення…

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Прошу дати 30 секунд завершити.

 

ГОПКО Г. М. Рішення зокрема МЕРТУ абсолютно є непрозорим і не додає державі Україна більше довіри. І тому хотілося, щоб була більш чітка позиція, щоб ми не вислуховували про такий закритий спосіб прийняття рішень.

І, звісно, на останок хочеться попросити, все-таки, від всіх незаконно засуджених 2033а, який вже давно в порядку денному, не виноситься.

І по НАБУ. Я не знаю, хто боїться прослуховування, як зловживають різні СБУ і інші правоохоронні…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Андрія Кожем'якіна. Прошу.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановний Андрій Володимирович, Оксана Іванівна! Дуже дякую вам за надану можливість.

Перше – це про роботу комітету. Я хотів би всіх повідомити, що 21 вересня на спеціальному засіданні комітету ми будемо слухати інформацію міністра внутрішніх справ пана Авакова і голову Національної поліції пані Деканоідзе, та керівників деяких територіальних  підрозділів. Це рішення комітету, з ним погодився і міністр внутрішніх справ, і керівник поліції. Також на засідання прибуде на наше запрошення Генеральний прокурор України. Треба розібратися з деякими питаннями, які стосуються резонансних злочинів, перебігу результатів реформи в Міністерстві внутрішніх справ і таке інше. Ми потім в своєму рішенні будемо рекомендувати парламенту, уряду і всім міністерствам прийняти ті чи інші рішення.

Друге. Я хотів би попросити зняти з  порядку денного законопроект номер 2685, Андрій Володимирович. Чому? І замінити його на два дуже потрібних законопроекти на цьому тижні: це законопроект для  прикордонників – 4114, який дасть можливість ефективно протидіяти адмінпорушенням на кордоні України; і другий законопроект – 4451, цим проектом пропонується внести технічні та уточнюючі зміни до деяких законів, які стосуються початку роботи і кадрових питань ДБР (Державне бюро розслідувань). Це два.

І третє. Що стосується питання, яке тільки що піднімав Єгор Соболєв, пані Ганна. Я  хочу сказати так. Ви знаєте, мені теж дуже подобається іноді Податковий кодекс, Бюджетний кодекс, Служба безпеки України мене теж турбує. Але я не лізу, вибачте, туди, куди непрофільним комітетам не можна лізти. Якщо ми домовилися, що Кримінально-процесуальний кодекс – це тільки за тими хто в цьому, вибачте, або добре розбирається, або він підпорядкований цьому комітету, то нехай він залишається…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Цей Закон про НАБУ, він, взагалі-то, не про НАБУ, там йдеться просто надання статтею 263 можливості користуватися деякими оперативно-розшуковими заходами. Але це комітет, який я очолюю, повинен зробити. А все інше, ну там вносьте в закони корекцію, але це Кримінально-процесуальний кодекс.

Андрій Володимирович, ми вже один раз про це говорили, будьте,  будь ласка… (Шум у залі) Цей комітет прийняв, ми не бачили, там щось вони…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Я не проти того, щоб давали, але давайте по закону: якщо це Комітет  бюджетний, то по Податковому кодексу…

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре, я скоригую це питання, щоб було і на ваш комітет направлено.

Будь ласка, Іванчук Андрій Володимирович. (Шум у залі)

Будьте уважними, коли виступає Іванчук,  будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановний Андрій Володимирович! Шановні члени Погоджувальної ради! Комітет з питань економічної політики просить законопроекти 4287, 4470, 4536-1 і 4799 додатково включити  до порядку денного п’ятої сесії, тому що комітет рішення прийняв позитивні, урядом вони підтримані. І я хотів би наголосити, що вони не втратили свою актуальність, а навпаки, є вкрай необхідними сьогодні.

Тепер що стосується порядку денного на цей пленарний тиждень. Комітет з питань економічної політики просив включити 10 найактуальніших законопроектів, а включено тільки чотири. Ми розуміємо, що  переобтяжений порядок денний, але я би хотів звернути вашу увагу, Андрій Володимирович, на законопроект 5067 – захист від рейдерства, що зараз дуже турбує український бізнес. В середу комітет розглядає даний законопроект на своєму засіданні, і я прошу поставити його на четвер, щоб ми його могли прийняти в першому читанні. Це наш обов’язок – захистити український бізнес від рейдерів.

І тепер що стосується бюджету. Андрій Володимирович,  на жаль, немає міністра економіки – Першого віце-прем'єра. Але я хотів би вернути нас трошки в реальність: який би проект бюджету не вніс уряд, в парламенті чи в Україні знайдуться політики, які будуть його нещадно критикувати. Але уряд повинен внести тільки проект, а Закон про Державний бюджет приймає конституційна більшість народних депутатів. Тому нам всім треба зараз почати працювати з цим проектом, зробити його таким, яким ми вважаємо за необхідне, і проголосувати його саме в українському парламенті, тому що це наш обов'язок. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка,  Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрій Володимирович.

7 вересня ви доручили комітету після провального голосування по Рекомендаціях парламентських слухань по Криму доопрацювати цей законопроект. 9-го числа, тобто через два дні після цього рішення, ми розіслали на кожну поштову скриньку кожного народного депутата пропозицію – до 20 числа висловити свої зауваження по цих Рекомендаціях парламентських слухань.

Можу проінформувати Погоджувальну раду, що станом на сьогодні жодного зауваження не надійшло, строк ми встановили – до 20 вересня цього року. Єдине, що це питання зараз стоїть на 21-е, але, Андрій Володимирович, 21-го ми формально повинні провести засідання комітету, погодити, чи не погодити, чи будуть зміни, чи не будуть і винести 22-го. Бо Крим, середа – ви все розумієте.

Питання друге. В Україні згідно із Законом про державну службу створена і працює Комісія з питань вищого корпусу державної служби. Верховна Ради України є чи не єдиним органом, який не призначив свого представника в Комісію з питань вищого корпусу державної служби. Жодних застережень до того кандидата, який був запропонований комітетом, принаймні до комітету точно не надходило. Тому я не розумію, чому це питання не виноситься в зал і не голосується? Якщо є якісь політичні питання, то тоді, Андрій Володимирович, зберіть нараду, давайте обговоримо і вирішимо, що ми з цим робимо? Бо комісія працює, представника  Верховної Ради там немає.

Ми говоримо дуже багато зараз про бюджет наступного року, а я хочу сказати декілька слів про бюджет цього року. У зв'язку з прийняттям Закону про державну службу необхідно вносити зміни в Закон про Державний бюджет в частині фінансування державної служби, тобто збільшення видатків на заробітну плату. Але станом на сьогоднішній день нічого не зроблено. Ми шість місяців давали уряду на те, щоб вони підготували такі зміни. Жодного документу не вноситься. За інформацією комітету зараз вже майже передстрайкові ситуації в державних установах, де люди готові не виходити на роботу. Ми це питання поставили в порядок денний комітету 21 числа…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. І я розумію, що в парламентсько-президентській республіці ми зобов'язані уклінно просити уряд, щоб міністр або хоча б заступник прийшов на засідання комітету (на жаль, Степана Івановича уже немає), але от з цього повинна починатися реформа парламенту: щоб міністри ходили на засідання, давали пояснення по тих питаннях, які їм задають депутати. Тому що, я ще раз кажу, дуже-дуже-дуже складна ситуація.

І для стенограми: у нас є технічні питання по проекту постанови 4930. Але я переконаний, ми вирішимо їх в робочому порядку.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Може, по три хвилини надавати, а головам фракцій по чотири? (Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, уважно! Після відвідин Президентом Коксом і розмов, я просто нагадаю ідеї того законопроекту, який  був поданий за підписом чотирьох фракцій. Одна з ідей полягала в тому, що ми окремо проводимо збори голів комітетів і окремо Погоджувальну раду з головами політичних фракцій. Я справді в тому бачу велику логіку, бо справді інколи голови комітетів себе відчувають тут дуже упослідженими від того, що дуже пізно… (Шум у залі)

Але, колеги, давайте ми узгодимо, і якщо буде така загальна позиція, я можу в будь-який день поставити питання, щоб взяли на розгляд про реформу Регламенту Верховної Ради. Після того, як тричі це було провалено, навіть включення в порядок денний, це дало дуже негативний і поганий сигнал. Для нас розгляд дасть можливість ввійти в дискусію, вилучити, можливо, з законопроекту деякі речі, які неприйнятні. Можливо, деякі речі  ми зможемо перенести від наступної сесії, а не від нашої. Але просто технічно додати по хвилині, пане Андрій, ми нічого не вирішимо, нічого не вирішимо. Ми просто будемо закінчувати нашу нараду ще на півгодини пізніше. Я вам скажу погану, сумну новину: подивіться, скільки лишилося зараз, ну, зокрема голів  фракцій. Прошу. Скільки? Березюк. (Шум у залі)

Колеги, я хочу наголосити, що, я думаю, просто хвилиною віднімання і  хвилиною додавання ми питання організації роботи не вирішимо. Треба сформувати її так, щоб була окрема нарада голів фракцій, окремо – голів комітетів, і, мені видається, буде більш оптимальна робота. Я хотів би, щоб ми з цього приводу  розпочали дискусію голосуванням в першому читанні за Закон про реформу Верховної Ради. Якщо буде спільна позиція, ми зможемо вже цього тижня почати і розглянути.

А зараз надаю слово Андрієвському Дмитру Йосиповичу. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Я розпочати хочу теж з бюджетного процесу. Він у нас стартував завдяки позиції уряду майже вчасно, згідно з Бюджетним кодексом. Але, знову ж таки, якщо ми подивимося цей кодекс, до 1 жовтня комітети мають подати пропозиції щодо бюджету. І це дуже важливо, критично важливо, щоб на кожному, Андрій Володимирович, на кожному засіданні комітету був присутній відповідальний керівник Міністерства фінансів, для того щоб ця робота була реальною.

От я звертався на минулому засіданні, і на комітет наш, який, до речі, розглядав житлово-комунальні проблеми і питання бюджетні, жодна людина з Міністерства фінансів, на превеликий жаль, не прийшла.

Також тут йшла мова про критичний стан бюджетів місцевих. От я впевнений, що, ставлячи гострі питання, обговорюючи їх, нам треба казати і про реальні здобутки. От, наприклад, за інформацією, за наслідками півріччя  24,3 відсотка – перевиконання місцевих бюджетів. Дійсно, є проблематика, регіони різні, різне виконання. Але, наприклад, от я як депутат, обраний від Києва, хочу нагадати, що в місті Києві вперше з 2006 року в 2015 році був виконаний бюджет. І в цьому році до серпня місяця по наслідках 3,4 мільярда перевиконання. Це якраз робота реальна і децентралізації, і, звичайно, ефективна робота Київської міської державної адміністрації. Тому не все так погано. Я впевнений, що чесно буде казати і про здобутки теж.

Що ж до законопроектів, я підтримую колег. Теж просив би, якщо можна, там 30 секунд додати. Підтримую колег по 5067, надзвичайно важливий законопроект антирейдерський, і теж прохання його обов'язково проголосувати в четвер.

Про законодавче забезпечення житлово-комунального господарства. Я хочу привернути увагу до проблематики, яку в своєму виступі Олег Березюк підняв, по лічильниках. Але давайте згадаємо, що ця проблематика була закладена ще в 2011 році голосуванням і неякісним Законом про комерційний облік...

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Нічого 4 роки не робили, а зараз, користуючись недосконалістю законодавства, почали встановлювати ці домові лічильники, фактично знущаючись над людьми. Ми підготували в комітеті, і в Законі про житлово-комунальні послуги ці питання врегульовані. Сподіваюсь на підтримку.

Андрій Володимирович, я передав пропозиції щодо включення до порядку денного. Але от фактично у виступі кожного голови фракції піднімається питання житлово-комунального господарства, проблематики житлово-комунального господарства. У мене велике прохання: давайте теж зробимо по тому досвіду, який є, профільний день житлово-комунального господарства. Треба приймати обов'язково це рішення, тому що це стосується  всієї країни. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я зараз ще дам хвилину Дерев'янкові і вже на завершення дам пану Олегу одну хвилину. Будь ласка, одна хвилина – Дерев'янко, потім – Березюк.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую. Юрій Дерев'янко, політична партія "Воля".

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я пропоную, щоб ми у вівторок зробили не годину децентралізації, тому що там у нас тільки три законопроекти децентралізаційних є, а додали до цих законопроектів ті, які вже пройшли комітети, а саме: 4355 – це стосовно землі поза межами населених пунктів, ОТГ, 4676 – це стосовно змін меж районів, щоб могли громади об'єднуватися; 4742 – стосовно статусу старост; 4386 – стосовно коштів, які адміністративні податки, адміністративні збори в місцеві бюджети спрямовують, щоб це було півдня децентралізації, а не одна година.

І друге. Шановні колеги, я підтримую колег, які говорили про зміну до Закону про очищення влади (2695 і 2695-1). Два роки минуло, коли цей закон ухвалений. Велика частина закону працює, інша саботується і не працює. Нам потрібно виконати вимоги і Венеціанської комісії і внести зміни в цей закон, і зробити так, щоб він був незворотній і щоб цей процес люстрації…

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Березюк, будь ласка, одна хвилина.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шкода, що немає Першого віце-прем'єр-міністра, бо, перебуваючи з робочим візитом у Львові, він сказав – перший від центрального уряду насправді, – що питання вирішення сміттєвої облоги міста Львова залежить від політизації цього процесу. Я попросив Першого віце-прем'єр-міністра назвати прізвища політиків, які політизують цей процес і використовують шантаж цілого міста у своїх інтересах. Це дуже важливо, бо довіра людей до центральної влади і так є низькою. Але якщо це політизація центральної влади, то, будь ласка, назвіть прізвища тих, хто використовує людей у своїх політичних цілях. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, шановні колеги.

Завершились всі виступи. Ми будемо намагатися, зберігаючи загальну логіку роботи цього тижня і блоки, максимально питання, які піднімалися на Погоджувальній раді, ввести в порядок денний сесії. Сподіваюсь на дуже плідну і системну роботу.

Дякую вам за участь в Погоджувальній раді. Завтра о 10-й ранку – в сесійній залі.