Погоджувальна рада

Опубліковано 11. 07. 2016

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради

 депутатських фракцій (депутатських груп)

у Верховній Раді України

 

11 липня 2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго дня, шановні колеги! Бачу, майже всі представники є і від фракцій, і від комітетів. Ми можемо починати нашу роботу.

У вас у всіх на руках є запропонований порядок денний. Під час нашої наради, я дуже вас прошу, щоб ви озвучили питання, які, на вашу думку, потребують більшої уваги, і навпаки, де немає згоди, повідомляти наперед, для того щоб ці питання ми не ставили на  розгляд, якщо є  якісь  дискусії в комітетах щодо тих питань.

Зі своєї сторони я хочу наголосити, що цього тижня, як і минулого тижня, я буду пропонувати не закривати сесію Верховної Ради України, як це і було запропоновано раніше, щоб продовжити до 6 вересня нашу роботу, оскільки наші військові на фронті фіксують активізацію дій з боку російських окупаційних військ та їхніх поплічників. Розвідка розповідає про плани ворога на  серпень-початок вересня активізацію серйозних бойових дій на фронті. Кремль всіма силами намагається  дестабілізувати ситуацію в Україні: на фронті, на міжнародній арені та всередині України. Також  ворог розробляє плани дестабілізації ситуації всередині країни через створення штучної політичної кризи, заворушення на вулицях.

Ми з вами стаємо свідками того, як одна з релігійних організацій, яка має свій духовний центр у країні-агресорові, мобілізує велику кількість своїх вірян та стягує їх до Києва на 26 липня, називаючи це "мирною хресною ходою". За нашою інформацією, Кремль вже підготував сценарій  провокацій на вулицях Києва на 26 липня. До Києва, окрім дійсно мирних віруючих вірян, стягуються провокатори із забороненою екстремістською символікою, із символікою країни-агресора, і ми це вже побачили в деяких містах нашої країни.

Також стягуються послідовники проросійських так званих "казачеських" організацій та молодики спортивної статури, які раніше були помічені у рейдерських атаках та провокаціях із захопленням храмів, громади яких добровільно хотіли змінити юрисдикцію і приналежність свого храму.

Закликаю керівництво і МВС, і СБУ провести профілактичні бесіди з ініціаторами тих дестабілізаторів, щоб не допустити використання імперської символіки і уникнути будь-яких провокацій. І, власне, в передчутті тих провокацій, я закликаю український парламент, щоб ми прийняли рішення на продовження нашої сесії до осені, щоб ми могли адекватно реагувати на будь-які виклики, які можуть виникнути, і сподіваюсь, що усі депутатські фракції і усі колеги-депутати підтримають цю ініціативу.

Шановні колеги, сьогодні, за нашою домовленістю, ми розпочинаємо виступи праворуч. І спочатку від БПП Співаковський. Тоді ви зі свого місця комітетського будете виступати.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Давайте тоді мені 7 хвилин, я виступлю і після цього вже повертатись до цього…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ні, вибачте.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Добре.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Від фракції БПП ми пропонуємо розглянути на цьому пленарному тижні в першому читанні, реєстраційний номер 4464, це про Державний бюджет України на 2016 рік щодо фінансового забезпечення реформування рибної галузі України.  Законопроект підготовлений до розгляду і його прийняття забезпечить здійснення функцій, покладених на це агентство.

Також ми пропонуємо розглянути питання, реєстраційний номер 3457, 3458, про внесення змін до Податкового, Митного кодексів щодо підтримки літакобудівної галузі. Зауважу, що на розгляді Верховної Ради знаходяться 3 системних законопроекти – 3457, 58, 4809, один з них, 4809, передбачено до розгляду на вівторок для включення до порядку денного сесії. Всі три законопроекти мають схвальні висновки головних комітетів. І прохання їх поставити на четвер для розгляду в першому читанні.

Тепер хочу сказати, що також у вівторок планується розглядати базовий Закон про освіту, який передбачає здійснення дуже кардинальних реформ, зокрема, введення 12-річної освіти, реформу існуючої структури середніх шкіл, створення численних інституцій, таких як Агентство з якості освіти, Кваліфікаційний сертифікаційний центр, освітні округи, опорні школи, освітній омбудсмен.

Шановні колеги, хочу сказати, що, на жаль, з 30 березня, коли ми подали це під Верховну Раду, ми зробили відповідні запити до Міністерства освіти, до Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції для того, щоб отримати відповідні розрахунки, як фінансово-економічні розрахунки, так і юридичні розрахунки. Бо тільки по нашим розрахункам в 1200 актів ми повинні внести відповідні зміни. Враховуючи негативний досвід, який ми маємо від імплементації Закону "Про вищу освіту", де імплементовано тільки 40 відсотків, а також від імплементації Закону "Про наукову, науково-технічну діяльність", де прийнята із 17-ти тільки одна постанова Кабміну, також враховуючи те, що зараз відбувається з профтехосвітою, наш закон, який ми з вами прийняли, 3628, я хочу сказати, що ми маємо дуже великі ризики, Андрію Володимировичу, до того, що буде негативне голосування. Бо тільки по попереднім розрахункам Мінфіну -  163,3 мільярди гривень потрібно на реалізацію цього закону.

Я вам скажу, що коли у п'ятницю проводилась робоча нарада під головуванням міністра фінансів, ми побачили, що у Міністерства фінансів немає 80 мільйонів доларів для того, щоб закрити проблеми, які виникли з профтехосвітою. То якщо ми запускаємо цей законопроект, то ми будемо мати проблеми, розпочинаючи від дошкільної, початкової освіти, загальної середньої освіти, базової професійно-технічної, вищої професійно-технічної, технікуми, коледжі, вищої освіти, і взагалі з освітою протягом всього життя. Шановні колеги, я пропоную, що до тих пір, поки ми не отримаємо відповідні розрахунки, не можна цього робити, бо ми дамо інструмент для того, щоб демонтувати стару систему, існуючу систему, і не маємо інструментів для побудови нової. Взагалі, ми повинні до цього відноситися дуже-дуже обережно, бо прийняття законів, які стосуються всього суспільства, це є дуже важливим. Тому, Андрію Володимировичу, прошу врахувати цей аспект.

Також щодо ПТУ. Я хочу сказати, на жаль, ця нарада показала, що ні у Мінфіна, ні у МОНу немає стратегічно бачення відносно того, як повинна розвиватись профтехосвіта. Тому я пропоную в жовтні, в листопаді разом з бюджетним комітетом провести відповідні парламентські слухання щодо фінансування,  взагалі розробки фінансування системи освіти в цілому для того, щоб ми зрозуміли, де ми маємо дотації, де ми маємо соціальний аспект, де ми маємо академічний аспект, яким чином ми плануємо фінансувати науку для того, щоб вона інвестувалась, а не працювала через дотації. І це ж саме стосується і профтехосвіти, і технікуми, і коледжі, і вища освіта. Це є дуже важливим. Тому пропоную ці речі врахувати і поставити все-таки питання щодо подолання вето, для того, щоб зрозуміти, що там відбувається.

Більше того, МОНУ пропонує по скороченій процедурі провести передачу майнових комплексів від ПТУ до місцевої влади. Ми знаємо, чим це закінчується, дитячі садочки ми проходили.

Також хочу ще раз нагадати. 4477, дуже прошу ще раз його розглянути. Що зараз відбувається? Скажімо так, стара частина Національної академії, галузевих академій наук залишається при тому мінімальному фінансуванні, а молодь, яка фактично іде за ними, зараз просто звільняється і їде за кордон. Тому, якщо ми не розглянемо 4477, то ми повинні зрозуміти, що ми задаємо вектор ще більшого старіння Академії наук України.

Останнє. Про відновлення харчування.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, одну хвилину. Включіть, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Реалізація реформи, яка пов'язана з тим, що початкова освіта залишається в регіонах, а з 5 класу буде відбуватись навчання в опорних школах… Шановні колеги, просто хочу нагадати, що якщо ми не відновимо фінансування харчування, там є наші законопроекти і законопроект Барни, що там відбудеться? Діти, батьки яких в селах просто не мають коштів, будуть о сьомій годині ранку їхати до школи, повертатись о шостій годині вечора, і будуть вони фактично голодні. Тому продумані реформи необхідно здійснювати так, щоб забезпечити імплементацію тих реформ, які зараз відбуваються в освіті. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від "Народного фронту", будь ласка, Максим Юрійович Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, Андрію Володимировичу, колеги!  Передусім, хотілося б коротко зупинитися на результатах саміту НАТО у Варшаві. Безумовно, позитивним є те, що наші партнери вкотре дали адекватну оцінку діям російського агресора. Ухвалено важливе рішення про військово-технічну співпрацю України і держав Альянсу у ряді напрямків. В нинішніх обставинах це, мабуть, той максимум, на який ми могли розраховувати.

Проте, "Народний фронт" вкотре заявляє, що ключовим завданням України має бути вступ до НАТО. Тим часом ми повинні максимально зосередитись на форсованому реформуванні сектору оборони як найшвидшому досягненні стандартів НАТО, а головне, щодня і щохвилини дбати про потреби фронту. Тривають постійні обстріли наших позицій. Військові відзначають ймовірність вже традиційної літньої активізації російської армії і їхніх найманців на Донбасі. Не забуваємо ні на хвилину, що ворог послідовно нарощує свою бойову міць вздовж нашого державного кордону і на окупованих територіях.

Натомість, маємо питання з фінансовим забезпеченням оборонного замовлення. Це вже не жарти. Захист держави – відповідальність кожного з нас. Я розумію, що, сидячи в сесійній залі, легко говорити: "Поначіпляли ордени". Особливо прикро чути це не від "Опоблоку", а від тих, хто тільки і розповідає про любов до України і людей. Замість підтримувати законопроекти для нагальних потреб армії, фронтовиків обзивають "чорними полковниками". Таке враження, що все робиться для того, аби не забезпечити потреби Збройних Сил. Як тільки мова заходить про ситуацію на передовій,  одразу виникає 10 причин поговорити про щось інше.

Давайте чесно скажемо, чому відбувається блокування парламенту. Реальну причину знає кожен, хто тут сидить, - це політична технологія. Кінець сесії, ще тиждень роботи, потрібно створити максимально яскраву картинку борців за людей. Це називається цинічним популізмом і безвідповідальністю, не робота, а піар, не служіння країні, а самореклама, слова, пози і політичні пасочки. Блокування роботи парламенту, коли на сході тривають обстріли і гинуть наші хлопці, це як державна зрада. Але популістам, які минулого тижня так смакували приниження воїнів АТО, почуття патріотизму не властиві.

Тиждень тому парламент зробив успішний крок по боротьбі з корупцією, давши дозвіл на зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності олігарха Онищенка. Мільйони доларів, якими раніше Онищенко спонсорував заможне життя деяких так званих опозиційних фракцій, вже не породжують політичну корупцію.

А тепер щодо порядку денного останнього пленарного тижня. "Народний фронт" в черговий раз наполягає на ухваленні Закону про спецконфіскацію грошей, вкрадених режимом Януковича, наголошую, Януковича, чувши, що багато депутатів не хочуть голосувати, бо бояться, що у них щось конфіскують. Законопроект 4890 стосується лише грошей, вкрадених  колишнім Президентом, і цей закон діятиме лише до 1 січня 17-го року. Це інформація для більш лякливих.

 Шановний Андрію Володимировичу, ми наполягаємо включити законопроект 4890 в порядок денний для голосування. Зараз його немає в розгляді  на цей тиждень. Будь ласка, зробіть це. Ми не можемо припиняти роботу, доки не приймемо цей закон.

Ще раз наголошую, ситуація на фронті загострюється. Може вже хтось і на пляжі, але нагадаю про всяк випадок, на сході йдуть військові дії. А з цих грошей, це 1,5 мільярди доларів, які були арештовані понад рік тому урядом Яценюка, ми пропонуємо одразу ж після прийняття цього законопроекту робити зміни в державний бюджет, якими передбачити, що 10 мільярдів піде  на підвищення обороноздатності, 7 з них – це на оборонне замовлення, 18 мільярдів гривень –  на підвищення заробітної плати  лікарів, вчителів та інших працівників бюджетної сфери, 2 мільярда гривень – на соціально-економічний розвиток областей, 10 мільярдів гривень – на дороги, 2 мільярди гривень – на продовження реформ Національної поліції, 600 мільйонів гривень – на підвищення зарплатні нашим прикордонникам, 300 мільйонів гривень – для закупівлі палива для Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Залишається 5 днів, щоб проголосувати важливі закони порядку денного, внести зміни до Регламенту  і розпочати реформу самого парламенту, підняти соціальний рівень військовослужбовців, проголосувати законопроекти в рамках співпраці з МВФ та багато іншого.  Тому, колеги- депутати, давайте братися  за розум і працювати. Часу на театральні дійства немає. 

І наостанок. Підтримуємо позицію спікера щодо продовження роботи  сесії до вересня місяця. Зараз не час іти на відпустки. І прикро, що такі потрібні зміни в календарний план не підтримали палкі борці  з тарифами. В черговий раз це доказує, що говорять одне, а голосують зовсім за інше. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Від "Самопомочі" Єгор Вікторович Соболєв, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. "Самопоміч" завжди готова збиратися і голосувати, але просимо не використовувати продовження сесії Верховної Ради для підготовки до голосування за Закон про вибори на окупованих територіях.

Президент України разом з держсекретарем Сполучених Штатів давали прес-конференцію, коли ми мали засідання минулого тижня, і представник Сполучених  Штатів заявив, що законопроект про вибори на окупованих територіях вже добре підготовлений і зараз проходить обговорення серед парламентських  фракцій. Оскільки для нас  це велика новина, прохання до представника  Президента  пояснити про що йдеться.  Я думаю, що або ми обманюємо одного з ключових геополітичних партнерів, або ми обманюємо  парламент. В обох випадках обман є  неприпустимим. 

Щодо роботи Верховної Ради. Призначення порядного професійного Центрвиборчкому - це завдання, яке ми не  виконали, і, на нашу думку, безвідповідально йти на будь-які канікули без вирішення цього завдання.

"Самопоміч" чотири тижні тому зустрілася  з усіма кандидатами, яких запропонував  Президент  України. Прохання  до інших колег визначити  свою позицію і  давайте голосувати. Скільки років  Охендовський буде без закону, без дотримання закону рахувати вибори? Я думаю, що нам просто соромно вже відповідати  на це  риторичне запитання. Якщо в когось є такі плани, то точно не парламент має бути місцем, де вони підтримаються.

До уряду кілька прохань. Перше прохання стосується вкрай  важливої теми оплати населенням житлово-комунальних послуг. Ми нагадуємо,  що ще минулого року парламентська комісія дійшла висновку, що частина цифр, які "Нафтогаз" порахував при розрахунку цін на газ, взяті зі стелі. Останні тенденції і останні цифри показують, що абсолютна більшість людей  по-справжньому  не зможуть платити за цими цінами. Робити всіх   отримувачами субсидій, не можуть в країні мільйони людей бути іждивенцями, це теж викривлена економічна політика, просто в  інший бік.

Наша пропозиція. Ціни мають бути встановлені, поки немає ринку, стільки,  скільки    вони вартують, з чесним обґрунтуванням кожної цифри.   Друге, субсидії люди мають отримувати грошима з правом використовувати їх або на оплату житлово-комунальних послуг, або на енергозбереження. І третє, в уряду мають бути збережені гроші для енергоефективності, енергозбереження в багатоквартирних будинках. Жодна країна східної Європи не оминула цього, люди не вирішать самі проблему багатоквартирних будинків. Тому лічильники, стіни, вікна - для цього всього потрібні стимулюючі програми.

Ми розуміємо, і Міністерство фінансів це підтверджує, що зараз велика дірка в державній скарбниці. Це означає, що уряду разом з нами час зайнятися реалізацією другого завдання - нормальна податкова політика. В цій країні бізнес розквітне, але йому треба дати правила, йому треба дати можливості.

Бюджетна резолюція, вона мала бути в парламенті 1 червня і ми мали її розглядати. Якщо ми знову відкладемо і планування бюджету, і планування нормальної податкової системи на грудень, це означає, що ми втратимо ще один рік. Прохання до уряду, тим більше, що ми знаємо, що була спільна робота урядовців і парламентаріїв по перших кроках, як зробити адміністрування податків нормальними, в тому числі ліквідувати Податкову міліцію. Прохання якомога швидше подати це рішення. А до спікера парламенту прохання якомога швидше їх поставити на голосування.

І останні слова скажу, як голова комітету, закон, який надає Антикорупційному бюро право мати прослуховування без Служби безпеки України. Давайте зробимо це голосування так само добрим кроком на цьому тижні.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від "Батьківщини" Сергій Власенко, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний пане головуючий. Я б хотів розпочати свій виступ із нагадування, що в Україні є Основний закон  - Конституція України і процитувати декілька статей.

Стаття 1. "Україна є суверенна і незалежна, демократична" і, увага для деяких, "соціальна держава".

Стаття 3. "Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпеки визнаються в Україні найвищою", увага, "соціальною цінністю".

Стаття 13 цієї ж Конституції. "Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності українського народу.

І стаття 48. "Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї".

На жаль, ці норми Конституції впродовж 2,5 останніх років прямо порушуються діючою українською владою. Як тільки піднімає опозиція питання про підвищення соціальних стандартів, нам починають розказувати, що у нас, виявляється, проблеми на фронті, про які ми і так добре знаємо всі, що в  нас, виявляється, оборонне замовлення недофінансоване. Я хочу нагадати представникам влади, що всі 2,5 роки ми приймали гарні закони кожен день, по 10 штук в день, по 20 штук в день, по 30 штук в день. Але при цьому, як виявляється тепер, в армії все як було, оборонного замовлення у нас, знову таки, немає і так далі, і так далі, і так далі.

У мене просте питання до уряду: чому при собівартості 20 доларів за тисячу кубічних метрів природного газу, нам виставили "ринкову" (в лапках) ціну 288? Тому що прирівняли до німецького хабу. Так давайте ми до німецького хабу прирівняємо ціну на український хліб, на українську сіль, на українське молоко, щоб люди вже взагалі лягли і померли. Німецька держава зробила так, як це повинно бути: спочатку підняли рівень життя людей на гідний рівень, а після цього почали запроваджувати так звані ринкові ціни.

Дуже цікаво, до речі, чути про ринкові ціни на газ в країні, де немає ринку природного газу. У нас що, є вільна можливість імпортувати газ? Ні, у нас є 2-3 монополіста державні, зверніть  увагу, там, де держава виставляє ціни на природний газ.

Фракція "Батьківщини" закликає парламент перетворитися із придатку  до Адміністрації Президента, із придатку до уряду в самостійний орган, який приймає рішення самостійно, і, нарешті, по-справжньому повернутися обличчям до людей, і обговорити ті питання, які для людей є абсолютно нагальними.

І хочу нагадати, що на минулому тижні десятки тисяч справжніх людей, не проплачених, справжніх людей влітку прийшли під стіни Верховної Ради з вимогою переглянути грабіжницькі, необґрунтовані, корумповані тарифи. Саме тому фракція "Батьківщини" вимагає від спікера Верховної Ради сьогодні розпочати, не продовжити, бо їх не було, а розпочати реальні політичні консультації щодо питання ТСК по офшорах, ТСК по тарифах, прийняття закону, яким буде скеровано весь, я це підкреслюю, весь український газ на потреби українських громадян, весь. Ми вимагаємо розглянути закон, яким рента на природний газ для державного підприємства "Укргазвидобування" буде прирівняна до бізнесових структур, які, на відміну від "Укргазвидобування", мають ренту 29,14 відсотків, а "Укргазвидобування" має 50.

Ви знаєте, нам розказують про газових олігархів. У мене таке враження, що в країні газові олігархи "нервно курят в сторонке". У нас вже з'явилися субсидійні олігархи, які отримують десятки, сотні мільйонів на субсидіях. У нас міністр соціальної політики заявив, що у минулому році сотні мільйонів гривень, які необхідно скеровувати на субсидії, зникли в невідомому напрямку. У нас з'явився новий бізнес: із 40 мільярдів гривень у нас величезна частина коштів зникає в невідомому напрямку. Навіщо це робиться, зрозуміло: бо це заробіток для конкретних людей.

Тому ми вимагаємо проведення політичних консультацій з цього приводу. Це основні питання, які зараз болять українським громадянам. А все інше може бути розглянуте одразу після того, як будуть вирішені питання, про які я сказав.

І нам розказують про пляж. Ви знаєте, я бачив у Facebook одного лідера партії в шортах, який зараз перебуває десь близько до пляжів. Тому, напевно, тим, хто говорить про пляжі, треба подивитися власні Facebook. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Від "Опозиційного блоку" Бойко Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А.  Дякую, шановний пане спікер.

Я думаю, що не вдасться нам зробити вигляд, що у нас або є штучна політична криза, або взагалі штатна ситуація в парламенті. Треба визнати, що у нас повномасштабна політична і парламентська криза, причому це є наслідком не тільки роботи самого парламенту, а влади в цілому. Тому що якщо проаналізувати, що сталося за останні два роки, то можна побачити, що на зовнішньому напрямку у нас заблокована Угода про асоціацію. І це вже є реальність. У нас дуже великі труднощі  з безвізовим режимом. І я думаю, що всі розуміють, що криється за словами "розгляд восени". Тому що на осінь  намагаються припинити  остаточно військовий конфлікт, і після цього перейти до розгляду безвізової програми. У внутрішній ситуації у нас  тарифна соціальна криза, яка обумовлена зменшенням, фактичним зменшенням зарплат і пенсій для людей і різким збільшенням тарифів. При цьому всьому є парламентська криза, як я вже сказав, тому що немає більшості в парламенті, а сам парламент за тиждень сесійний приймає 10 - 12 законів, левова частина яких практично не має нічого спільного з тим, що дійсно турбує людей. І тут виникає питання просте: а навіщо далі працювати такому парламенту, продовжувати сесію, який і на штатній сесії, на штатному тижні не працює, або  якщо  працює, то конвульсійно, і  приймає за день, за два 5-7 законів, а потім припиняє свою роботу. На минулому тижні ми ставили це питання.

Позиція нашої фракції, що парламент повинен працювати над законами, які дійсно турбують людей, - це закони соціальні, це закони зменшення податкового тиску та закони, направлені на   створення робочих місць. Тобто те, що чує  кожен, хто приїжджає в регіони, в області, чує від людей, і не з фільтрованими аудиторіями, а тими  людьми, хто дійсно працює на землі. Головне питання, яке сьогодні турбує, якщо спитати на селі людей, хто там працює, – не наші якісь там політичні речі, а чому молоко приймають по 2,40 і інші речі, які дійсно сьогодні турбують людей.

Тому ми наполягаємо на тому, що або парламент повинен працювати, або давайте будемо чесними  перед виборцями: не відбувся парламент, давайте саморозпустимось, і нехай люди обирають парламент такий, який потрібен для них, щоб вони відчували, що він за них піклується. Позиція нашої фракції – ми готові здати 43 мандати, нам потрібно ще 80 з копійками для того, щоб парламент цей перестав існувати, і люди обрали новий склад парламенту, який буде більш відповідальним.

Перед цим, ми вважаємо, що потрібно змінити Закон "Про вибори". Сьогодні ми бачимо, що діється на тих округах, які проходять позачергові вибори. Позачергові  вибори проходять на семи округах. Сьогодні іде масова скупка голосів виборців, масовий підкуп, але ще є і відкриті прояви насильства. Так на 114-му окрузі в Луганській області трубою проломили голову керівнику окружної виборчої комісії, людина залишилась інвалідом, вибили око. І я прошу, щоб цей мій виступ вважали зверненням до правоохоронних органів для того, щоб було проведено об'єктивно і швидко розслідування цього дуже прикрого інциденту, який просто ганьбить нашу країну. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Юрію Анатолійовичу, з вашого дозволу, трошки відопоную вам, одну хвилинку, потім я дам пану Олегу слово.

Я хотів би сказати по загальній оцінці ситуації, що я висловлюю з вами незгоду, бо минулого тижня, зокрема, на мою думку, ми прийняли надважливі для суспільства закони. До речі, тут, на Погоджувальній раді,  звучало про законопроект про "Теплокомуненерго", 2706, який майже 5 фракцій озвучували з вимогою, і він був прийнятий. Минулого тижня ми прийняли Закон про амністію, Закон про Сили спецоперацій. Їх можна по-різному трактувати, ці закони, але, очевидно, вони мають величезну вагу, так само, як і ті закони, які ми прийняли для співпраці з МВФ, так само, як і розблокування ради Національного банку. Парламенти багатьох країн в тиждень приймають 2-3 закони. І, я вважаю, те, що ми перейшли до професійного і інколи за довгою процедурою обговорення законів, це тільки плюс українського парламентаризму. Я вважаю, це тільки позитив для українського парламенту, що ці закони стали більш виваженими і більш ґрунтовними.

Так само по повній процедурі ми прийняли рішення про затримання, арешт Онищенка, і в плані боротьби з корупцією, я вважаю, це було фундаментальне, я назвав би, можливо, навіть історичне рішення, коли ми всі давали відповідь на те, чи здатний цей парламент боротися з корупцією. І, власне, мені видається, що після того, коли парламент вчергове дав відповідь на те, здатний боротися з корупцією, здатний захищати країну, посилювати нашу армію на сході, після того і активізувалася розмова про дочасні вибори. Мені видається, що комусь, власне, такий парламент, який здатний захищати країну, який здатний боротися з корупцією, він і нецікавий, що комусь і хочеться чимшвидшого розпуску цього парламенту.

Я вивчав досвід цього питання. Я вам скажу, що в сусідніх з нами державах, де протягом багатьох років теж проєвропейські і проросійські сили йшли отак майже плече в плече, це в Молдові, одного дня теж був зупинений парламент на рік. Була повністю зупинена допомога МВФ в тій країні, повністю розвалена всередині політична стабільність і структура цієї країни, повністю зупинені реформи.

Мені видається, що тема дочасних виборів, це моя особиста думка, вона, власне, і спрямована на те, щоб зупинити країну на шляху реформ, щоб зупинити країну під час війни. І мені видається, пане Юрію, це моя думка, ви висловлювали свою думку, – це не є український сценарій. Це моя особиста думка. Мені здається, що зупинити країну і зупинити український парламент, Верховну Раду, – це сценарій, який намагаються ззовні накинути. І тому я змушений був вам опонувати, щоб сказати свою думку з цього приводу, я сподіваюся, дуже толерантну і сподіваюся, дуже обґрунтовану. (Оплески)

 

БОЙКО Ю.А. Я вдячний за те, що ви сказали, що ви толерантно висловили свою думку, але насправді парламент вже давно зупинений. Може хтось цього не бачить, але ви поспілкуйтесь з людьми. Ми ж всі говоримо у цьому колі. Ви поїдьте спитайте у людей, що вони кажуть про парламент. Вони вже назву "депутат" сприймають як "ругательное слово". Тому треба чути людей. Рівень довіри до парламенту нульовий.

 

ПАРУБІЙ А.В. Він зупинений в мріях Путіна, цей парламент. Але насправді він працює і захищає свою країну, як і має діяти парламент.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко від Радикальної партії.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановний пане Голово, шановні колеги-народні депутати! Я думаю, що ніхто не піддає сумніву необхідність роботи парламенту, особливо в умовах російської агресії. Але які рішення має приймати парламент? Якщо ви вийдете з цих кабінетів, якщо ви підете, так, як і я, до людей, наприклад, учора в неділю ми зустрічались з жителями Чернігова, моїми земляками, щодня проводимо зустрічі в різних частинах країни. Немає сьогодні більш нагального питання, аніж катастрофічне зубожіння українських громадян, аніж отой період, який в історію України увійде під назвою "тарифний геноцид". Коли у наслідок підвищення, катастрофічного підвищення вартості тарифів, вартості газу, розказують людям про необхідність платити по європейських цінах тарифи, при цьому забули дати людям європейські зарплати і пенсії. Коли люди не можуть звести кінці з кінцями, коли 3 мільйони людей отримує пенсію менше тисячі гривень, коли мільйони людей отримують пенсію 1100 гривень, коли мільйони безробітних, в першу чергу молодь, ви при цьому розказуєте про європейські ціни на газ і тарифи. Коли уряд Порошенка-Гройсмана морочить нам голови, розказуючи, що з бюджету покриють усі витрати. До підвищення з бюджету треба було понад 40 мільярдів гривень, після підвищення – це більше 70 мільярдів гривень. Хто отримає ці гроші? Олігархи, власники "Теплокомуненерго". Ці гроші не отримають громадяни. Якщо у нас в бюджеті є гроші 70 мільярдів гривень, то їх треба спрямувати не на субсидії, перетворивши всю країну в жебраків, а на радикальне підвищення заробітних плат і пенсій, щоб люди не ходили не випрашували ті субсидії, щоб вони мали достойні зарплати, достойні пенсії. Ви піднімаєте зарплату на 100 гривень, ви пенсію піднімаєте на 50 гривень, натомість десятки, 70 мільярдів гривень, ви віддаєте олігархам.

Тому ми вимагаємо від вас, пане Голово, від "коаліції панамських патріотів" почути нас, опозиційні фракції. Немає більш нагального питання, аніж зупинення тарифного геноциду. Немає більш нагального питання, ніж боротьба з корупцією. Коли ви говорите про те, що парламент здав тест на боротьбу з корупцією, проголосувавши за арешт Онищенка, це половина правди. Тому що інша частина правди – це відмова парламенту голосувати за створення слідчої комісії по розслідуванню офшорів і корупції Президента та  його оточення. Увесь світ розслідує офшори і зловживання високопосадовців. Європейський парламент створив комісію, інші парламенти створили. Наш парламент внаслідок того, що  створили "коаліцію панамських патріотів" за участю різних фракцій, ви відмовляєтесь розслідувати корупцію і офшори Президента, Голови Національного банку, міністра фінансів. В нас міністр фінансів Данилюк –  директор трьох офшорних компаній. І ви вважаєте, що це нормально. У нас через офшори, за оцінками спеціалістів, минулого року з України вивели до 12 мільярдів доларів, ви йдете до Міжнародного валютного фонду, берете півтора мільярди доларів чергового кредиту, за який ми маємо розплачуватися українською землею, підвищенням пенсійного віку, продажем підприємств стратегічних державної власності, скасуванням залишків режиму пільгового оподаткування для сільгоспвиробників, для малого, середнього бізнесу тощо. От, що ви робите. У вас відсутня будь-яка економічна політика.

Коли ви говорите про загрози, які є з боку Путіна, зовнішньої агресії, то я вам скажу, що внутрішні загрози, вони ще більше, ніж зовнішня загроза. Тому що, згадайте історію Російської імперії, хто дестабілізував, внаслідок соціально-економічних потрясінь всередині імперії фактично був втрачений фронт проти німецької армії.

Сьогодні ви робите те саме: ви проводите політику геноциду, яка дестабілізує внутрішню ситуацію і фактично грає на користь Путіну. Ви сьогодні усі свої прорахунки, всю свою корупцію, всі свої зловживання, пограбунок людей, ви списуєте, всі повинні мовчати, бо інакше – "Ви граєте, ви ллєте воду на руку Путіна". А ви, коли грабуєте українців, ви на чий млин  воду ллєте?  Коли в пенсіонерів, коли в безробітних, коли в дітей малих забираєте останнє, ви на чий млин воду ллєте?

Тому ми закликаємо вас зупинити цю політику тарифного геноциду. Фракція Радикальної партії продовжує завтра сидячий протест, наголошую, мирний, не насильницький. Ми вимагаємо від вас створення слідчої комісії по офшорах, по корупції Президента і його оточення. Ми вимагаємо від "коаліції панамських патріотів" створення слідчої комісії по тарифах, по розгляду обґрунтованості цих тарифів. Ми запропонували цілий ряд законопроектів, зокрема 3747, про доручення уряду провести перерахунок ціни на газ для громадян, повернути пільгову норму споживання газу для українських громадян. Ми вимагаємо від вас повернути фермерам пільговий режим оподаткування, у людей забирають останнє, не чіпати малий і середній бізнес. Ми пропонуємо цілий ряд законопроектів, які дають можливість долати безробіття, радикально підвищувати доходи громадян. От, що треба  робити. А не грабувати країну, як це ви зараз робите.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую, Олег Валерійович.

Тільки, з вашого дозволу, як історик, маленьку репліку. Дестабілізували ситуацію в Російській імперії більшовики, як потім виявилося, за гроші німецького генштабу. Як потім виявилося, ті гроші їм завозили, власне, для того, щоб зсередини дестабілізувати. От не дай Боже, щоб в нас була така сама історія, коли за гроші окупанта буде дестабілізуватися політична ситуація тут, в країні. Це просто, як історик, маленька ремарка.

Від "Партії "Відродження" Біловол Олександр Миколайович, будь ласка.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, до кінця роботи четвертої сесії Верховної Ради України  восьмого  скликання залишилося всього  два тижні. Шановні колеги, враховуючи те, що країна знаходиться в складній ситуації, бойові дії на сході, економічний спад, розвал коаліції, блокування трибуни в парламенті не дає приймати стратегічних, серйозних законопроектів, які чекають наші виборці, тому, я  думаю, ми в цьому повинні бути одностайні:  влітку всі депутати повинні працювати, ні з етичних міркувань, ні з моральних ми не маємо права, ніхто, йти на канікули.

І я хотів би зупинитися на деяких питаннях, які чекають наші виборці. Перше, це питання вирішення соціальних питань та мораторій на підвищення тарифів. Ми бачимо тільки декларації, що за останній час у нас іде підвищення  заробітної плати і пенсії, хоча наші люди це не відчувають. Тому, шановні колеги, наступне здороження електроенергії відбудеться восени 2016 року, і ми побачимо, чим це все закінчиться. Два місяці тому політична "Партія "Відродження" внесла законопроект 4218, в якому запропонувала накласти мораторій на здорожчання тарифів на електроенергію, і  ввести мораторій до 2018 року. Тому давайте, щоб не було ніякої політики, знову повернемося до цього питання, об'єднаємо наші зусилля і поставимо на цьому крапку.  Поки там буде відпрацьована чи  створена тимчасова слідча комісія, про яку сьогодні говоримо, ми знаємо скільки вона буде працювати, які її будуть висновки і так далі. А коли люди відчують, що на сьогоднішній день будуть заморожені ціни на підвищення електроенергії, у нас в країні заспокоїться ситуація. 

Хотів би поставити питання нашим урядовцям. Я нещодавно повернувся, був в Харківській, Кіровоградській областях, особливо людей цікавить робота нашої держави з Міжнародним валютним фондом. Нам треба звернутись до  уряду, щоб вони нам дали відверту і повну інформацію  про співпрацю, оприлюднити умови  меморандуму Міжнародного валютного фонду:  на  якій основі, на яких критеріях цей меморандум був підписаний і на яких критеріях ми отримуємо черговий транш в 1 мільярд доларів. На сьогоднішній день це буде важливо. Ми ж бачимо, чим закінчились попередні  рекомендації Міжнародного валютного фонду:   вони закінчились тим, що ми почали виконувати ганебні рішення з закриття лікарень, з закриття шкіл, підвищення тарифів, скасування спецрежиму для аграріїв.  І практично ми цим всім збурили ситуацію. Ми сьогодні повинні чітко від уряду отримати відповідь,  яка роль на сьогоднішній день Міжнародного валютного фонду. І саме головне, що  новий уряд, який прийшов,  я закликаю, він повинен зайняти державницьку і жорстку позицію  для того, щоб в першу чергу стати  на захист своїх громадян і свого населення.   

Одним із питань, яке ми з вами розглядали буквально півтора місяці тому, і були одностайні, тут сидять представники і голова Комітету податкової політики, голова, виконуючий обов'язки і перший заступник   Комітету з аграрної політики, всі політичні сили, депутати, ми вирішили  розглянути  питання по поверненню  спецрежиму. На сьогоднішній  день наші аграрії почали збір врожаю, вони сьогодні зайняті  основним питанням, але сьогодні до нас надходять звернення  і   листи, що дуже серйозна кабала в кредитуванні, що здорожчало пальне і так далі.

І тому,  шановні колеги, давайте,  враховуючи на сьогоднішній день, що ми не будемо  закривати сесію і будемо працювати, повернемо це питання і хоча би приймемо рішення про повернення спецрежиму  до тих фермерських  господарств, які мають до  3 тисяч гектарів землі. Це нам дасть можливість зберегти нашу аграрну галузь, не підігравати Міжнародному валютному  фонду, а саме головне,  вирішити це основне і нагальне питання.

Сьогодні ми бачимо, скільки наші виборці ставлять питань по закриттю шкіл  і лікарень. Ми бачимо, що це вимоги Міжнародного валютного фонду.   Давайте закінчимо цю ганебну практику. На сьогоднішній день іде скорочення, і практично ті школи, які закриті, об'єднані  школи не готові. І попередній уряд, і сьогодні уряд робив декларації, що будуть  забезпечені транспортом,  харчуванням і так далі, але на сьогоднішній день це питання не вирішено. Шановні колеги, це не така велика сума грошей, для того, щоб залишити, прийняти мораторій на закриття шкіл, закриття дільничних лікарень. Тому що сьогодні це все ми робимо в угоду Міжнародному валютному фонду. Але саме головне питання, вирішення проблеми закриття шкіл - це питання місцевих громад, давайте передамо їм на місця. Ми сьогодні всі говоримо про децентралізацію, то нехай вони на місцях вирішують це питання.

І ще одне питання, основне. Ми бачимо, зараз літо, за 25 років ніколи країна не була у такому стані. Перший приклад, Ізмаїл, Одеська область, отруєння, більше тисячі людей попали в лікарні. Кабінет Міністрів не проконтролював це питання, Міністерство охорони здоров'я не було готове до цієї біди. А саме головне, що з 2014-го, 2015 року були підписані з…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

БІЛОВОЛ О.М. …медичних установ і закладів не виконана.

Шановні  колеги, я звертаюся до Кабінету Міністрів, до лідерів депутатських груп і фракцій, Андрію Володимировичу, до вас, як до Голови Верховної Ради, давайте розглянемо це питання, бо нас чекає величезна біда. Сьогодні ріст онкозахворювань, туберкульозу, серцево-судинних захворювань, у нас немає ліків. А саме головне, що сьогодні уряд відсторонився від цього питання. А той рівень захворюваності, який на сьогоднішній день ми маємо, практично більше півтора мільйона людей ми втратили тільки через ці захворювання. Тому, шановні колеги, я просив би, Андрію Володимировичу, вас як Голову Верховної Ради… (без мікрофону)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Від групи "Воля народу" Москаленко Ярослав Миколайович, будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую, Андрію Володимировичу.

Ми сьогодні розпочинаємо останній пленарний тиждень і скоріше за все сесія не буде закрита до початку нової сесії. Депутатська група "Воля народу" повністю підтримує таку пропозицію, вважаємо це взагалі питанням національної безпеки в умовах війни, яка є сьогодні в нашій країні.

Що стосується нагальних проблем. Шановні колеги, нам потрібно працювати. Я, користуючись нагодою, звертаюсь до всіх голів фракцій, щоб ми максимально знаходили компроміси і переходили до конструктивної роботи, тому що людей політична боротьба на сьогодні мало цікавить, люди хочуть, щоб ми вирішували питання, які сьогодні  безпосередньо турбують їх.

І дуже багато таких питань сьогодні лежить на поверхні, просто треба конструктивно до них підходити. Колега з "Блоку Порошенка" сьогодні розпочав з освіти, я, напевно, освітою закінчу. Тому що депутати збираються на канікули, а   поки ми будемо на канікулах, буде 1 вересня і діти прийдуть до школи. І сьогодні так і не вирішено питання підручників 4-7 класів, і навіть з української мови. Сьогодні ніхто не може дати відповідь, з яких джерел будуть закривати енергоносії, тепло, газ, електрику директора шкіл. І коли я до них звертаюсь, в них такої відповіді немає, в зв'язку із величезним дефіцитом бюджетних коштів. Прогресивною назвали новацію сьогодні опорних шкіл. Так, нормальне впровадження, але ніхто не подумав про те, як дітей ми будемо довозити до цих опорних шкіл. Тому що багато шкільних автобусів передали на АТО, а нові так і не закупили. Тому що рішення Кабінету Міністрів: фінансувати програму "Шкільний автобус" 70 на 30, а не в кожному бюджеті є 30 відсотків. Наприклад, вчора я дивився: Закарпатська  область виділили 26 мільйонів, а в них немає 30 відсотків, є тільки 3 мільйони, і не в повному обсязі будуть використані ті кошти.

Так само сьогодні не вирішене питання з ПТУ, шановні колеги, і вже з 1 квітня майстри виробничого навчання не отримують заробітну плату. Сьогодні люди починають звільнятися. Скажіть мені, хто їх поверне потім назад на роботу? Тим більше, що їх кваліфікація на ринку праці коштує набагато дорожче, ніж вони отримували заробітну плату як викладачі в цих ПТУ. І де ми будемо брати завтра робітничі професії?

Шановні колеги, чому ми відстаємо в цьому питанні? Чому сьогодні Польща серед наших обдарованих дітей шукає дітей, запрошує до себе на навчання, дає їм пільги, навчає наших дітей? Потім  ці діти не повернуться в Україну, будуть працювати в Польщі, в Європі. Чому вони це розуміють, ми не розуміємо?

Ми дуже багато говоримо про окупацію. Бісмарк сказав, що окупант заходить в ту країну, де вчитель програє. Розумієте? І я вам скажу, 25  років незалежності, а ми все-таки 2 роки говоримо, а Закон про освіту ми не прийняли, а це міг би бути каркас всієї освітянської системи. Тому, шановні колеги, величезне питання.

А  якщо переходити до конструктиву, яким чином ми його вирішимо, то я вам скажу: ми з вами прийняли, і схвалюються ці зміни до Податкового кодексу, ми віддали сто відсотків податку на нерухомість до місцевих бюджетів. Це дуже класно, але хто подумав про те, що електронний реєстр нерухомості почав працювати з 2013 року, і тільки з 2013 року податкова бачить нерухомість, на яку нараховує сьогодні податок? Наприклад, мені податку ні на будинок, ні на квартиру, яка в мене є, не нарахували, тому що будинок - 2002 року, квартира – 2004 року.

Сьогодні немає доступу, домові книги хтось бачить? Ні. БТІ передало до державного реєстру? Ні. Те, що нове купувалось, те, що реєструвалось, все є.

Тому, шановні колеги, це серйозне питання. І сьогодні вже обласні ради приймають рішення і звертаються до Кабінету Міністрів як суб'єкта законодавчої ініціативи, щоб розглянули це питання, внесли терміни. А багато людей вже турбуються про те, що їм сьогодні не прийшла вимога про оподаткування, а завтра прийде така вимога вже зі штрафними санкціями. А люди навіть не знають, скільки їм заплатити. І це місцеві бюджети, і це кошти і на ці автобуси, і на цю освіту, і, може, навіть знайшли би ці кошти і на ПТУ.

Сьогодні в Україні працює Місія Кокса, шановні колеги. Ми в Брюсселі дуже плідно попрацювати і оптимістично настроєні приїхали до України. Але віз і нині там щодо впровадження 52 пропозицій щодо нашої внутрішньої реформи, парламенту, без якої, ми всі говорили, що далі неможливо.

Тому, шановні колеги, Андрію Володимировичу, шановні голови комітетів, всі народні депутати, давайте нарешті шукати компроміси і працювати, працювати, працювати, працювати, тому що так ми Україну не врятуємо. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Перед тим як дати пану Артуру слово, коротку ремарку, що справді тричі вносився законопроект про зміни до Регламенту, тричі він не набирав голосів навіть для включення в порядок денний. Я не буду називати причини, але боюся, що їх суть захована в тому, що пропонується замість двох робочих тижнів – три робочих тижні на місяць. І хоча даний законопроект підписали голови найбільших фракцій - і БПП, і "Народного фронту", і "Самопомочі", і Радикальної партії, - на жаль, ми маємо такий трішки опір, в особливій мірі від мажоритарників. Але багато реформ, які потребують, Апарату в тому числі, не рішень Верховної Ради, а рішення Голови Верховної Ради, вони тривають, вони продовжуються. І ми мали дуже довгу розмову з паном президентом Коксом, і, власне, він дуже оптимістично до того налаштований. До речі, пропонує нам  зібратися в останню суботу-неділю серпня, всіх голів фракцій. І якщо всі голови фракцій мені підтвердять сьогодні, я теж підтверджу цю зустріч, ми там зможемо більш детально  проговорити цей механізм. Остання субота-неділя серпня, пане Олег. Просто подумайте і мені скажете потім, чи ви  зможете взяти участь в цій нараді.

І тепер, за нашою традицією: спочатку –  представник Президента, а потім уряд. Так?

Будь ласка,   Артур  Володимирович Герасимов, представник Президента України в парламенті.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Впродовж поточного пленарного тижня потребують невідкладного  розгляду  внесені Президентом України: проект Постанови про затвердження рішення РНБО від 20 травня 2016 року про виконання  Резолюції  Радбезу ООН від 20 липня 2015 року №2231 щодо Спільного всеосяжного плану дій в частині секторальних санкцій (номер 4825). Також проекти законів України  щодо посилення гарантій дотримання прав та інтересів дітей-сиріт і дітей, позбавлених  батьківського піклування (номер 4784), та стосовно врегулювання окремих питань правового режиму територій, що зазнали  радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (номер 4437).

Крім того, необхідно розглянути пропозиції Президента України до законів України: про внесення змін  до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" щодо нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам (реєстраційний номер 2676), та про внесення зміни до  статті 13 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" щодо зменшення дефіциту брухту чорних  металів на внутрішньому ринку (реєстраційний номер 3868).

Також, шановні колеги, невідкладного законодавчого вирішення  очікує ряд інших питань, зокрема щодо: збільшення видатків на проведення проміжних виборів народних депутатів  України та забезпечення належного  функціонування Державного реєстру виборців (законопроект номер 4865), чіткого визначення  процедури  реорганізації  фондів соціального страхування і покращання системи управління новим фондом (реєстраційний номер 4831),  захисту інформаційного простору держави і забезпечення своєчасного реагування на виявлені загрози в  зазначеній сфері (законопроект реєстраційний номер 4815), визначення порядку формування   правового статусу та організації діяльності НКРЕ КП у відповідності до стандартів ЄС. Це проект закону, реєстраційний номер 2966д, який, на що вже неодноразово зверталася увага, спрямований на отримання другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 600 мільйонів євро.

Що стосується макрофінансової допомоги, то, окрім вищевказаного, в рамках співробітництва з МВФ необхідно розглянути також інші законодавчі ініціативи, внесені Кабінетом Міністрів України.

Також потребують розгляду законопроекти - реєстраційні номери 4509 та 4809. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від уряду Кириленко В'ячеслав Анатолійович, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний пане Голово, шановні колеги! Ми сподіваємося, що цього пленарного тижня парламент буде плідно працювати, оскільки уряд зацікавлений у добрій та дієвій співпраці з Верховною Радою і з коаліцією депутатських фракцій. І нам необхідно провести цілу низку важливих законопроектів, які важливі не для уряду і не для окремих депутатів, але для країни.

Крім того, всі питання, які ви порушували у виступах від представників фракції, я доповім Прем'єр-міністру. Ми по частині із них могли би вже дати відповідь минулої п'ятниці, але, на жаль, не мали на то змоги, оскільки була заблокована трибуна і не відбулася "година запитань до Уряду", але по ключових питаннях уряд як і інформував, так і надалі буде інформувати країну і парламент щодо своїх дій і намірів, включно із угодою щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Крім того, ми розуміємо напругу, яка виникає навколо дій уряду, скерованих на встановлення прозорості в тарифоутворенні і в усіх справах, які стосуються ринку газу. Ми не згодні із тим, що все так просто в цій царині. Як говорилося тут, що ціна газу в Україні 20 доларів, а тарифи дуже великі і значно більші, ніж ціна. На жаль, все це не так просто. Якби ціна була 20 доларів за тисячу кубів в Україні, то ще 2009 року не була б підписана угода, яка передбачала ціну більше, ніж в 20 разів більшу. Тому ми виходимо з тих реалій, які є в Україні.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Та при чому тут газ внутрішнього видобутку і імпортний газ?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Не перебивайте.

 

КИРИЛЕНКО  В.А. Я висловлюю точку зору, на яку уповноважений від Кабінету Міністрів. Але повторюю, ми відкриті до дискусії, в тому числі і в парламентській залі.

Тепер по законопроектах. Частину із них, які я зараз оголошу, вніс уряд, деякі, навіть більшу частину внесли депутати, але уряд підтримує ці законопроекти, і, власне, вони спільно напрацьовувалися. Так само, як і з експертними середовищами, такими як Європейська Бізнес Асоціація, "Реанімаційний пакет реформ", "Сильніші разом", Американська торгівельна палата тощо.

Щодо енергетичної сфери, це 4493 і 2966-д, в тому числі це питання, які стосуються діяльності регулятора НКРЕ КП, а також законопроект 4868, який внесений на заміну урядового 4503, про ринок природного газу. Також ми пропонуємо цього тижня розглянути 4781, який стосується реформування фондів соцстраху. Також 3081-д, депутатський, який стосується державної підтримки кінематографії, але в ньому також окреслені і питання права інтелектуальної власності, чи не вперше. Також важливі законопроекти щодо ІТ-індустрії, 4496, 3719. І в економічному блоці - 3498, 2764, 3868. Я не розшифровую по назвах із метою економії часу.

Також окреме прохання від профільного Віце-прем'єра Геннадія Зубка, який курує децентралізацію, ціла низка законопроектів, неухвалення яких гальмує децентралізаційну реформу. Більшість із цих законопроектів уже пройшли розгляд в комітеті або ось-ось перебувають перед цим розглядом.

Із тих, що стосуються удосконалення механізмів формування спроможних громад, це 4772, 4773. На їх ухваленні також наполягає і експертне середовище. Ті, що стосуються посилення фінансової, матеріальної бази місцевого самоврядування, 4390, 4386 і 4209. Ті, що стосуються удосконалення функціонування інституту старост, які передбачені реформи, – 3535, 4742, 4091. І два законопроекти перебувають уже у режимі другого читання і стосуються децентралізації. Вони також стосуються посилення фінансової, матеріальної бази місцевого самоврядування, це 4355 і 3390.

Ми також продублюємо офіційно письмовим зверненням від уряду по цих законопроектах, бо по деяких із них було ухвалене рішення безпосередньо сьогодні зранку щодо прохання до вас про підтримку.

Повторюю, уряд сподівається на плідну співпрацю з парламентом цього пленарного тижня. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Буквально коротка репліка. І, В'ячеслав Анатолійович, і, Артур Володимирович, серед тих пропозицій, які є, їх є багато, і в мене є велике прохання, щоб перед тим як їх пропонувати вивчити підтримку фракцій тих законопроектів. Бо найгірше є, коли ми виносимо і потім відхиляємо, а ви знаєте, що це неминучий є шлях. І, можливо, той перелік, який ви даєте, поставити в переліку прерогатив і найголовніше –  з точки зору підтримки. Тому що я переконаний, що ряд цих законопроектів можуть мати загальну підтримку залу, ряд ще потребують дискусії. І, власне, я дуже прошу під цим кутом  зору подавати і пропонувати їх на порядок денний.

Будь ласка, репліка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Колега Ярослав Москаленко підняв питання сплати податку за нерухомість. По-перше, хочу сказати, що в результаті тих змін, які проголосували в податковому, обкладається вся нерухомість, включно із собачими будками, корівниками, свинарниками тощо. Але найважливіше інше: цей податок був запроваджений в кінці року. Закони зворотньої сили не мають. Сьогодні люди отримують повідомлення з податкової, де їм нараховується податок за весь 15-й рік, а він був запроваджений у кінці 15-го року.

Тому я звертаюсь до фіскальної служби, треба розібратися, виконувати вимоги Конституції. І податок за нерухомість може направлятися людям лише за 16-й рік, але не за 15-й.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую. Я думаю, це звернення до уряду, щоб ви дали відповідь адекватну.

Шановні колеги, переходимо до виступів від комітетів. Ми, як домовлялися, сьогодні з правої сторони  починаємо розгляд. І я запрошую до виступу представника Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Кучера Миколу Івановича.    

Миколо Івановичу, будь ласка.

 

КУЧЕР М.І. Шановний Андрію Володимировичу, ми дякуємо за включення до порядку денного тих законопроектів, які були включені з 5 по 8 липня, з розвитку аграрного сектору, але, на жаль, ці законопроекти не були розглянуті. Сьогодні ці законопроекти включені. Разом з тим, є два законопроекти, які не включені, - 3157 і 4355.

Особливо ми б хотіли звернути увагу на законопроект 4355. Це законопроект, який регулює багато питань, в першу чергу це земельна децентралізація. Цей законопроект був розглянутий 7 липня у нас на комітеті, там багато є правок, багато правок враховано, зараз готуються таблиці, він може бути розглянутий, але не раніше четверга. І це законопроект, який дуже важливий в плані земельної децентралізації для сільських громад. Якщо ви пам'ятаєте, це Закон про розширення повноважень органами місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення ролі державного контролю за використанням і охороною земель, про передачу земель з запасу і резерву не об'єднаним громадам - у розпорядження, а об'єднаним громадам - у комунальну власність.

Крім того, я хотів би звернути увагу на те, що на сьогоднішній день є перший варіант Податкового кодексу, де в принципі передбачена досить серйозна проблема, яка називається, знову ж таки, фінансова децентралізація сільських громад. Якщо говорити про цей законопроект, там повністю сільські громади позбавляються десь 40 відсотків того бюджету, який вони мали на сьогоднішній день. Я вже не говорю про, в першу чергу, про спецрежим, коли практично знову ж таки десь відсотків 35-40 тваринництва ми в наступному році втратимо буквально за півроку.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Дуже правильна позиція. Тільки я вам скажу, коли ви називаєте найважливіші, в прерогативі. Тому що, ну, реально, коли називають по 15-20 законопроектів, це неможливо. І тому дуже важливо, коли ви називаєте найважливіший.

 

КУЧЕР М.І. Я назвав: 4355.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Так. От я хотів би за це подякувати і спрямувати в такому ж самому руслі і інших голів комітетів.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович, Комітет з питань бюджету.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Шановні колеги, переважна більшість питань з предметів відання Комітету з питань бюджету, передбачених у розкладі пленарних засідань, розглянута і опрацьована. Але є проблема  з проектом Основних напрямків бюджетної політики на 2017 рік, який до цього  часу урядом не подано до Верховної Ради. Бо, я так розумію,  все починається з цього законопроекту, і бюджет ми знову будемо в новорічну ніч розглядати, як завжди.  Тому  я  просив би уряд звернути увагу на те, що слід подати Основні напрямки бюджетної політики на 2017 рік вже  у Верховну Раду, то давайте  виконаємо цю конституційну норму і зобов'яжемо уряд це зробити.

Другий момент. Користуючись нагодою, на адресу комітету, і я сподіваюсь,  і інших комітетів в тому числі, дуже багато було листів від керівників громад, а в основному від мерів обласних центрів і міст обласного значення. Той законопроект  4495, який передбачав  30-відсоткову норму акцизного податку прибирати і забирати у них в обласний бюджет, який надходить від торгівлі нафтопродуктами, бюджетним комітетом не був  підтриманий і не буде, скоріше за все, ну,  можливо, і буде винесений  в зал, але позиція комітету була чітка:  цей  законопроект не підтримувати і дати можливість планувати ті кошти, які надходять від реалізації нафтопродуктів, всім керівникам громад  для подальших  своїх  видатків в   своїх бюджетах. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Від Комітету з питань європейської інтеграції Іонова Марія Миколаївна. Будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Шановний   пане головуючий! Ви знаєте, на жаль, ознайомившись з порядком денним, ми знову не знайшли один законопроект з питань децентралізації, який є в принципі пріоритетною  реформою, що стосується  взагалі  реформування  нашої держави, і він стоїть в четвер самим останнім. Тому дозвольте, по-перше, я повторю те, що сказав  Віце-прем'єр: ті законопроекти, які ми просимо, а тут  деякі є, щоб  проголосувати і  за основу, і в цілому. Тому що ми  не можемо втрачати 2 місяці до осені. Територіальні громади мають об'єднуватися і мають працювати в нормальному  режимі. Це 4772,  4773, це 4676. Це те, що говорили,  що стосується фінансово-матеріальної бази, 4390, 4386, 4208.

Далі. Те, що стосується функціонування інституту старост. Я вже говорила на попередніх погоджувальних радах, повторюся, 3535, 4742, 4091.  Також 4355, 3390. І ще надзвичайно важливий – 4389. Там всього одна стаття. Я впевнена, в залі не буде жодного заперечення. Тобто це те, що стосується,  його розглянути в комітеті і вже прийняти.

І я, взагалі, пропоную все ж таки зробити нам день  законопроектів по реформі децентралізації. Це просто пришвидшить реформу, і це ми будемо не просто говорити, а  будемо діяти.

І останнє, я хочу сказати також, що стосується вдосконалення містобудівної діяльності, це 4733-1, надзвичайно важливий. Ми вже говорили про енергорегулятор, я сподіваюся, що ми запрацюємо і приймемо 2966-д. І що стосується наших зобов'язань також по євроінтеграції, це про оцінку впливу на довкілля – 2009а-д. Тобто це є вимога  для всіх великих інвестицій ЄБРР та  інших фондів. Це наші міжнародні зобов'язання. Інакше у нас будуть санкції  за  їх невиконання.  Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я тільки вас попрошу звернути увагу, що з того законопроекту починається наш пленарний тиждень – з 2009а. Якби ви уважніше дивилися порядок денний, ви би бачили, що ті законопроекти, які ви так бурхливо...

 

ІОНОВА М.М. Вони є? Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так. З них ми починаємо роботу.

Знову ж таки Співаковський, тепер вже від комітету.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.  Ну це вже від комітету.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Від комітету.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я ще раз хочу  повернутися до питання, що таке професійні дії. От ми з вами прийняли закон 3628 у грудні. Це означає, ми передали профтехосвіту на місцевий бюджет. Що зараз це означає, Андрію Володимировичу? Це означає дуже прості речі. Те, що зараз політику національну загальнодержавну формують області і міста щодо формування робітничого класу. Якщо це нормально –  о'кей.

Далі. Що таке профтехосвіта? Це 817 ПТУ і 300 тисяч дітей. 70 відсотків цих дітей з неблагополучних сімей. Що це означає? Що зараз скорочуються і закриваються ПТУ, і це означає, що ми повинні готуватися до того, що діти, які проходили соціалізацію в ПТУ, зараз будуть на вулиці. Це означає, що будуть формуватися банди малоліток. Шановні колеги, ну не можна приймати непрофесійних рішень.

Шановні колеги, ще раз хочу сказати, ми повинні зрозуміти, що профтехосвіта - це не тільки робітничі кадри, це соціальний аспект розвитку нашої держави. Ми повинні це зрозуміти, це є дуже важливим. Тому я прошу, ще раз, повернутися до 3832, 3831-3 і вирішити ці питання. Це ж стосується того, що будуть передані майнові комплекси на місцях, і це означає, що ми без цього залишимося. Шановні колеги, продумані рішення, не сліпі рішення, з моделюванням наслідків - це є дуже важливо.

Також дуже прошу включити закон 3312. Це півроку, ми повинні вирішити питання щодо того, щоб залишити останній рудимент радянської влади, - відпрацювання дітей, які закінчують вищу медичну освіту, вони повинні відпрацьовувати, як раби. Ви відведете свою дитину до доктора, який повинен щось відпрацювати? Шановні колеги, давайте закриємо це питання, ми все внесли, що необхідно, всі фракції тут вже підтримують це рішення. Тому прошу звернути увагу: профтехосвіта і 3312. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Наступний, прошу до слова народного депутата Олександра Данченка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! Дякую за те, що стоїть законопроект 3224 у вівторок. Я хочу сказати, що комітет його відпрацював.  Більше п'яти годин йшло засідання по цьому законопроекту, але максимум компромісів було знайдено, тому я вважаю, що він готовий до голосування. Прошу всіх звернути увагу на правки, які завтра повинні обговорюватися.

Ще раз хочу звернути увагу на те, що дуже багато зараз говориться про подолання корупції, про наповнення бюджету. Я хочу всім нагадати, що практично два роки тому за рахунок проведення прозорого конкурсу на 3G держава отримала близько 12,5 мільярдів гривень до українського бюджету. Законопроект про електронні комунікації, який вже четвертий місяць готовий до розгляду, але ніяк не може бути розглянутий в залі, він дозволяє в першому кварталі 2017 року підготувати Україну для введення нових поколінь - 4G, 5G. Конкурс на 4G у Польщі приніс 3,5 мільярди євро до бюджету. Інші  інновації в цьому законопроекті – це електронні послуги, електронні сервіси.

Корупція. Корупція не тільки в тому, що хтось багато краде, а й в тому, що є безпосередній контакт між чиновником і громадянином. Електронні комунікації, електронні сервіси дозволяють це все знищити. Я дуже прошу, якщо є змога перенести його чи на вівторок, чи на четвер, тому що, об'єктивно кажучи, в середу депутати не ходять  в сесійну залу.

Ще одне, просимо законопроект номер 4685 від 17.05. про електронні довірчі послуги розглянути у вівторок для включення  в порядок  денний та прийняття відповідного рішення. Це дуже важливий законопроект, він був вже проговорений в залі, але тоді був відкликаний, тому що Кабінет Міністрів пішов у відставку. Я дуже прошу завтра поставити його і внести в порядок денний сесії. Дякую.

 

СИРОЇД О.І.  Дякую.

Прошу до слова народного  депутата Оксану Корчинську.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Доброго дня, шановні колеги! Комітет з питань охорони здоров'я підтримує про включення до порядку денного пленарного тижня законопроектів 4449. Надзвичайно просимо Апарат Верховної Ради перенести законопроект 1242, це про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання законодавства в сфері застосування  запобіжних заходів. Ми просимо його з п'яниці перенести на четвер. Вони пов'язані з попереднім законопроектом. Важливо їх проголосувати в четвер, в п'ятницю, всім відомо, на жаль, немає голосів.

Дуже вдячні за включення законопроекту 4649, просимо обов'язково включити в порядок денний, це що стосується допуску членів сім'ї і піклувальників до пацієнтів відділення реанімації, інтенсивної терапії. Ми знаємо з вами, що нам вдалося добитися це на рівні постанови Міністерства охорони здоров'я. Але хочу зазначити, що, по-перше, на жаль, лікарні  ще не виконують цю постанову. Друге, наша з вами система охорони здоров'я знаходиться у 18 відомствах. І те, що нам вдалося добитися в Міністерстві охорони здоров'я, на жаль, поки не вдалося в інших відомствах і лікувальних закладах. Тому надзвичайно важливий цей законопроект.

І додатково до четверга до кількох законопроектів, котрі ви включили (дуже вдячні) по другому читанню,  це законопроекти 1164 і 1332, включити ще теж законопроект, котрий давно готовий, пройшов перше читання, номер 1516, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації надання домедичної допомоги.

І ще одне звернення до Кабінету Міністрів. Від імені Комітету Верховної Ради з охорони здоров'я прошу вас надзвичайно передивитися вашу відповідь на звернення Міністерства охорони здоров'я про виділення додаткових коштів на державну програму лікування громадян України за кордоном. Всім відомо, що там, на жаль, державне фінансування завершено.

Прошу 15 секунд.

У нас зараз на черзі…

 

СИРОЇД О.І.  Прошу, будь ласка, 30 секунд дайте завершити.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. …дитини і бійці АТО. Надзвичайно просимо передивитися ваше рішення. Ми вам допоможемо знайти, де взяти гроші, але важкохворих громадян України треба рятувати, а не відмовляти їм у фінансуванні. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Ніну Южаніну.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, доброго дня. Я все-таки як голова профільного комітету хотіла би відреагувати на виступи голів депутатських фракцій.

По-перше, щодо податку на нерухоме майно. Воно не змінювалося, ставка по податку за 2015 рік не більше 2 відсотків від мінімальної заробітної плати. Але ми змінили розмір житла, з якого сплачуються податки. Раніше була норма – понад 120 квадратних метрів за квартиру, зараз – понад 60 квадратних метрів. По будинку: раніше було над 250 квадратних метрів за будинок, зараз – понад 120. Тому, звісно, величезна кількість людей, більша, ніж завжди, отримала повідомлення про нарахований податок від податкового органу. Податковий орган діє у встановленому законом порядку:  надіслали повідомлення до 1 липня поточного року за 2015 рік. Дійсно, це місцевий податок. І, взагалі, завжди була в державі проблема, що навіть повідомлення платників, не було коштів розіслати, не було на поштові витрати виділено коштів. Наприклад, в місті Києві цього разу виділили кошти, які надали можливість кожному платнику податку надіслати такі повідомлення. В Києві виникла величезна кількість запитань,  бо люди раніше, фізичні особи не  отримували взагалі  повідомлень про сплату податку.

Щодо того, що не  адмініструється податок на дорогі автомобілі вартістю понад 1 мільйон і з віком до 5 років,  то я про це говорила вже на "дні запитань до уряду".  Справді, у нас бази, які є в руках  Державної   фіскальної служби, не з самого початку реєстрації автомобіля, а з  2013 року - по податку на нерухоме майно і з такого ж року, з середини, - на дорогі автомобілі. Я говорю, які є втрати бюджету. Надайте інформацію, будь ласка, парламентарям: чому  через відсутність адміністрування ми не збираємо встановлений законом податок в бюджет? Треба також надавати відповіді на такі запитання.

І саме головне.

 

СИРОЇД О.І. Дайте, будь ласка,  30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  Шановні колеги, наше головне завдання - боротися з бідністю. А це означає, що нам треба надати більше робочих місць і підняти  зарплату на цих робочих місцях. Збільшення пенсій не може ні звідкись взятися. Тому пріоритет треба віддавати всім законопроектам, які пов'язані з діяльністю бізнесу. Це рішення для багатьох проблем.

Ви говорите про профтехосвіту. А де будуть працювати ці молоді люди?  Виробництва зупинені, немає робочих місць взагалі.

Тому, якщо ми не будемо  приділяти  певну увагу, я вже категорично  наполягаю  на цьому, тому що кожного тижня…  

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка,  30 секунд. Прошу вас, завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …40 законопроектів, які ми визначили конче необхідними, не розглядаються у залі Верховної Ради.

 

СИРОЇД О.І. Дякую. Пані Ніно, дякую.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  Хвилиночку.  Тому що дуже багато питань, які просто спекулюються. І в тому числі голови депутатських фракцій не володіють до кінця інформацією. Дайте мені можливість пояснити.

 

СИРОЇД О.І. Пані Ніно, можна я вас попрошу по-іншому? Пані Ніно, я вас закликала б до того, щоб ви могли пояснити цю позицію, зустрітися з фракціями під час засідань їхніх фракцій у парламенті, і там ви будете мати   можливість для діалогу: і пояснити свою позицію, і почути їхню позицію. Тому що Погоджувальна рада - однозначно не той формат, який дозволяє це…

 

ЮЖАНІНА Н.П. (Виступ без мікрофона)

 

СИРОЇД О.І. Ніно Петрівно, дякую вам. Я передам цю інформацію Голові Верховної Ради. Ми вже мали спробу провести таку зустріч. Але я пропоную просто тоді порадитися з Головою Верховної Ради і, можливо, дійсно організувати, ще раз спробувати, бо така спроба вже була, і ще раз спробувати організувати цю зустріч. Дякую.

Прошу, народний депутат Руслан Князевич.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дякую.

Шановна пані головуюча, шановні колеги! Я від імені комітету хочу підтримати пропозицію, яку вніс представник Президента і представник уряду щодо обов'язкової підтримки на цьому сесійному тижні законопроекту за реєстраційним номером 4865. Мова іде про збільшення видатків для проведення проміжних виборів, які мають відбутися 17 липня.

Ідеться про те, що, ви знаєте, ми в цьогорічному проекті бюджету передбачили можливість видатків виключно з розрахунку на три округи. Але так трапилось, життя внесло свої корективи, ми призначили вибори в семи округах, таким чином, фактично на чотири  округи не вистачає фінансування, а це досить серйозна загроза, іде мова про друкування бюлетенів, про друкування протоколів, про забезпечення заходів безпеки, про заробітну плату членів комісії тощо. Оскільки до виборів залишилось буквально 5 днів, є величезне прохання з рубрики "про включення до порядку денного" перенести це питання на завтра у рубрику "для включення в порядку денного та прийняття рішення". Оскільки це питання не дискусійне, воно погоджено і урядом, і профільним бюджетним комітетом, і представниками всіх фракцій, наскільки я розумію, то є підтримка потенційна, про яку казав Голова Верховної Ради, і цей законопроект можна буде розглядати серед тих, які, як на мене, мають першочергово завтра бути розглянуті. У зворотному випадку ми ставимо під загрозу в деякій мірі проведення цих проміжних виборів, а також цілої низки інших виборів, особливо виборів перших в об'єднаних громадах, які одночасно мають бути проведені в той самий період часу, що і проміжні вибори народних депутатів України. Щоб цього не допустити, часу вже просто не існує, це треба було б ще приймати на позаминулому сесійному тижні, прошу невідкладно завтра це питання розглянути. І було б дуже бажано, щоб завтра цей законопроект потрапив на підпис Президенту, щоб його можна було опублікувати і зреалізовувати вже не пізніше четверга. Дуже дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я прошу підтримати, бо комітет прийняв позитивне рішення з цього законопроекту.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Павла Пинзеника. Немає?

Прошу тоді, народний депутат Микола Величкович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.  Шановна Оксано Іванівно, шановні колеги! Хочу привернути вашу увагу до проблеми дитячо-юнацького спорту. Досі не вирішене питання виділення субвенції для дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які раніше отримували фінансування з фонду соціального страхування, які зараз переведені на місцеві бюджети. І це загрожує подальшим закриттям спортивних шкіл та скороченням контингенту їх учнів. Хочу нагадати, що минулого року навіть за наявності відповідної субвенції в сумі 100 мільйонів гривень на початку цього року припинило займатися спортом майже 30 тисяч дітей.

Тому шкода, що немає Степана Івановича, Першого віце-прем'єра. Я просив би, щоб йому передали про наше прохання від комітету, щоб він узяв під особистий контроль вирішення цього питання та сприяв забезпеченню належного фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

У зв'язку із зазначеним просимо забезпечити затвердження рекомендацій парламентських слухань стосовно проблем спорту і туризму, реєстраційні номери 4709 та 4782, які містять конкретні пропозиції щодо розвитку туристичної та спортивної сфери. Вони стоять одними із перших у середу, тому просив би колег підтримати їх.

Просимо також включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу, реєстраційний номер 2223а. Цим законопроектом пропонується розширити перелік видатків з обласних бюджетів на фізичну культуру і спорт. Законопроект не потребує додаткових коштів і підтриманий Міністерством фінансів України, а також бюджетним комітетом. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дуже дякую, Миколо Романовичу.

Будь ласка, Рибалка Сергій Вікторович від Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності.

 

РИБАЛКА С.В.  Шановний пане Голово! Шановні колеги! Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності вже кілька тижнів поспіль звертається до Голови Верховної Ради з проханням присвятити початок засідання у четвер реформі фінансового сектору. Комітет запропонував сім законопроектів. Проте ситуація знову повторюється. У попередньому плані на четвер зранку другим питанням стоїть лише один проект – щодо регулювання ринків деривативів (3498). Просимо перенести до нього також інші проекти комітету: про ліцензування (3739), про споживче кредитування (2455) та щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (2456-д).

Крім того, на вівторок стоять до включення до порядку денного проект Закону України щодо стимулювання кредитування, номер 4529. Я прошу долучити його до фінансового блоку на четвер, це дозволить розглянути питання взаємодії кредиторів та позичальників у комплексі.  Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую дуже вам.  

Скажіть, будь ласка, пане Рибалка, ці пропозиції є у вас письмово викладені, так?

 

РИБАЛКА С.В.  Так, безумовно. В письмовому вигляді вже кілька тижнів я надсилаю, Андрій Володимирович.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Вони висловлені в питанні прерогатив так само?

 

РИБАЛКА С.В.   Так. Якщо треба, я продублюю сьогодні ще раз.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Я тільки дуже прошу, під двома кутами зору: один –  в системі прерогатив, що найважливіше, інший –  які є об'єднуючі. Бо я знаю, що потім відбувається в залі: починається розгляд, до мене підходять з тим, що не ставте, бо немає голосів. Пропонуйте те, що реально може набрати голосів, або що вам не шкода втратити. Таке теж буває.

 

РИБАЛКА С.В.   Добре, Андрію Володимировичу. Ще раз продублюємо і дамо те, що дасть голоси. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дуже вам дякую.

Лапіна немає, так?

Тоді, Дубневич Ярослав, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В.  Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! За зверненням Асоціацій міст України прошу від імені Комітету транспорту включити в порядок денний такі законопроекти. Перший, 3584, про внесення змін до законодавчих актів щодо регулювання відносин у сфері паркування транспортних засобів. Також 3585, про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо розподілу надходжень від штрафів за порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів у межах населених пунктів. І законопроект 2635, щодо змін до Податкового кодексу щодо збору за місця для паркування транспортних засобів. 

Це комплект законопроектів, що стосується паркування. Андрію Володимировичу, прошу включити в порядок денний на це пленарне засідання.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я дам те ж саме питання, яке давав перед тим. Вони вже кілька разів стояли. Якщо не буде голосів, ви їх не боїтесь втратити, ці законопроекти?

 

ДУБНЕВИЧ Я.В.  Вже є домовленості між фракціями.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Є голоси, так?

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Так. Потрібно розв'язувати це питання, Андрію Володимировичу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Галасюк.

Вибачте, пані Оксано, ви як депутат чи…? Як депутат, так? Ну, по завершенню, будь ласка, з вашого дозволу.

Пане Галасюк, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу!  Шановні колеги! Сьогодні відбувається підписання Угоди про вільну торгівлю України та Канади. Це безпрецедентна угода, вона значно вигідніша для України, ніж Угода з Європейським Союзом. Але я хочу наголосити, що ця угода не дасть плюсу для розвитку економіки України, якщо буде продовжуватись існуюча економічна політика. Чому? Тому що сальдо торгівельне з Канадою стабільно від'ємне, тому що, наприклад, минулого року експорт до Канади - 30 мільйонів, а імпорт з Канади - 206 мільйонів. Така ситуація буде продовжуватись до тих пір, доки ми не приймемо Закон про Експортно-кредитне агентство (2142а), доки ми не зробимо валютну лібералізацію, це законопроект 4866, для того, щоб підтримати українського експортера виходити з готовою продукцією, а не з сировиною, в тому числі на канадійський ринок. Адже ця угода - це найбільше ніж шанс, і в поточних законодавчих умовах країна не зможе їм скористатися. Тому треба невідкладно приймати ці закони.

Більше того, треба сьогодні підтримувати українську промисловість. Шановний Андрію Володимировичу, я пропоную, щоб ми поставили на вівторок, невідкладно розглянули пакет промислових законопроектів - 3868, 3873 - про підтримку української металургійної галузі, про безперебійну роботу цієї галузі. Це законопроект 3872 - для того, щоб заморозити на 2 роки податок на землю для усіх виробничих підприємств. Це 4809 - про підтримку вітчизняного літакобудування, про те, щоб Державне підприємство "Антонов" могло працювати і поставляти літаки в інші країни. Це 4130 - щодо порятунку фактично "Південмашу" і космічної індустрії України. Це 2617, 2618 - про вітчизняну деревообробну галузь.

Я хочу ще раз наголосити, що будь-яка вільна торгівля може дати Україні плюс тільки, коли є дієва підтримка промисловості. Ми вже практично в цьому впевнилися. Тому що, якщо ви подивитеся результати дії Угоди про вільну торгівлю з ЄС…

         Дозвольте завершити.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, хвилину дайте завершити.

 

ГАЛАСЮК В.В.  Дякую.

Минулого року Україна втратила 4 мільярди доларів експорту до Європейського Союзу. Про що це говорить? Що незважаючи на  повністю вільну торгівлю з Європейським Союзом, немає  вітчизняної промислової політики, немає вітчизняної індустріальної політики, немає стимулювання експорту, тому і такі результати. Минулого року в усі країни світу експорт України товарний впав на 16 мільярдів доларів. Та сама буде продовжуватися тенденція і з Канадою, якщо сьогодні не почнемо міняти промислову політику, якщо сьогодні не почнемо міняти інвестиційну політику, якщо не почнемо стимулювати вітчизняний малий і середній бізнес щодо виходу експортної продукції за кордон. 

Тому я ще раз наголошую, що вільна торгівля - це є шанс,  можливість. А підтримка  української промисловості, ті галузеві законопроекти, які я назвав, ті системні законопроекти – це є рушій, це є двигун економічного зростання України. Без них нічого не буде. Тому їх треба розглядати першочергово.  І продовжувати роботу Верховної Ради, якщо вони не будуть прийняті цього тижня. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Немиря Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М.  Дякую, пане Голово. Я хочу продовжити тему  Канади, яку підняв мій попередній колега.

Щойно за підтримки уряду Канади було завершено опитування, результати якого оприлюднив Міжнародний республіканський інститут. І згідно з цим опитуванням, коли громадян України попросили назвати найбільш для них  пекучі проблеми, то в першу шістку увійшли соціальні проблеми.  Зростання цін – 50 відсотків, безробіття, соціальний захист, падіння курсу гривні і корупція влади. П'ять з шести перших проблем – це соціальні проблеми.  Коли в людей запитали, чи становище вашої сім'ї  за останній рік погіршилося чи покращилося економічно, 78  відповіли, що за останній рік погіршилося економічне становище.

Коли, пане Голово, ви говорили про начебто прогресивні речі, які  робить і продовжує робити Верховна Рада, на питання, чи схвалюєте ви діяльність Верховної Ради, 81 відсоток, тобто чотири п'ятих  відповіли, що вони не схвалюють діяльність Верховної Ради.

Я розумію, що деякі колеги називають інших колег,  які віддають пріоритет соціальним питанням, популістами. Я називаю це демократією. Тому що лише той уряд може  бути по-справжньому  демократичним, який дослухається до думки своїх громадян.

А зараз одна з найбільш вразливих категорій наших громадян – це внутрішньо переміщені особи, 2 мільйони громадян. Минулої середи ми провели як комітет  розширене засідання,  жоден із членів  Кабінету Міністрів,  а ми маємо 6 віце-прем'єрів, ми маємо профільного міністра, ми маємо міністра соціальної політики, жоден із них  не    з'явився на  засідання комітету, щоб відповісти  на запитання.  Всі виступаючі на слуханнях визнали роботу уряду щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб  незадовільною. І я хочу сказати також, що це не просто риторика. Хочу нагадати всім присутнім, в тому числі і представнику  Кабінету Міністрів, що однією з умов…

 

ПАРУБІЙ А.В.    Будь ласка, одну хвилину.

 

НЕМИРЯ Г.М. …надання макрофінансової допомоги Україні з боку Європейського Союзу є  дотримання прав  внутрішньо переміщених   осіб. Ви можете перевірити цю інформацію, звірити  її з послом Європейського Союзу в  Україні.

Зверніть увагу, минулого  четверга держсекретар  Керрі сказав, що   Сполучені Штати надають 23 мільйони доларів для громадян сходу   України. Але не всі звернули увагу,  що це стосується не лише тих громадян, які живуть на підконтрольній уряду території,  але й інших. Але ці гроші не пішли уряду, вони пішли міжнародним  неурядовим організаціям, оскільки  існує недовіра до того, чи в спромозі уряд в  некорупційний спосіб розподілити ці гроші.

Тому я звертаюся зараз  до представника Кабінету Міністрів в черговий раз, до вас, пане  Голово. Якщо не поважають парламент в такий самий спосіб, в який не поважали за часів  попереднього голови, то зараз це   вже питання  назріло. І я думаю, що ми  маємо  робити деякі висновки. Я сподіваюся, що  той факт, що жоден член Кабінету Міністрів не прийшов  на спеціальне засідання  Комітету з прав людини для того, щоб звітувати, це тривожний сигнал. Я сподіваюся, що ви, пане Голово, знайдете спосіб відреагувати в такий чин, щоб наступне засідання, яке відбудеться в середу, члени Кабінету Міністрів знайшли можливість відвідати. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Бєлькова Ольга Валентинівна.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Шановний пане Голово, от дивіться, кожний другий виступ у всіх фракціях був про що? Про тарифи. Що ж ми бачимо в порядку денному? Закони, які прямо впливають на формування тарифів, стоять на 22-й, 34-й позиції в четвер. Ну, sorry, але мені здається, що Верховна Рада, якщо має сьогодні про щось говорити, то це безпосередньо про те, про 2966, це енергорегулятор. Я вже не знаю, кого мені ще попросити, щоб вам написали листи. Вже писали вам з Європи. Всі ж визнають, що це правильний законопроект. На численну низку пропозицій від малих фракцій, ми прямо-таки опікуємось тим, щоб був прозорий, стабільний регулятор. Ну де ж ваша підтримка? Давайте голосувати, хай будемо дискутувати всі політичні питання.

4493, ринок електроенергії. Ну про що голосувати, якщо не про це?

Наш комітет напрацював низку законопроектів: 3038 - децентралізація ренти, 3096 - спрощення регуляторного режиму для видобутку газу, 4868 - узгодження всіх законів із Законом про ринок газу, 4840 - антикорупційний щодо видобутку газу. Ну, скажіть мені, будь ласка, чим ми будемо займатися в четвер? Мені здається, що Рада не має права піти ні на які взагалі канікули до тих пір, поки не продискутуються професійно всі питання про газ у Верховній Раді.

Наполягаю, підніміть їх догори. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Ми просто можемо зараз тут домовитися, що ми в четвер і ринок електроенергії, і 2966д, який вже кілька разів був фактично в тій частині, яка могла бути прийнята. Я скажу вам відверто, я в останній момент отримав інформацію, що одна або дві фракції не готові голосувати, я наголошую ще раз, і в мене було два, як кажуть на Галичині, вибори: один - піти в розгляд і завалити, інший - лишити час для консультацій. Я сам, як і ви, є неймовірно зацікавлений, і весь час, якщо ви звернули увагу, ті законопроекти стояли дуже близько. Але я з вами просто і раджусь тут відкрито, коли я бачу, що він стоїть наступний, а так було цього четверга, 2966д стояв наступний, до мене підходять представники фракцій, я не буду називати яких, і говорять, що вони голосувати не будуть. А ще дві фракції принципово не голосують. Так, я приймаю рішення про перенесення. Бо я думаю, що це був би дуже поганий сигнал для наших партнерів європейських, якби ми увійшли в розгляд і відхилили його.

Тому давайте домовимося, в цей четвер давайте змобілізуємо все, що ми маємо, давайте з них почнемо зрештою, це фундаментальні системоутворюючі закони, давайте їх спільно приймемо. І, повірте, я є  ваш найбільший союзник в тому питанні. Тільки тут треба проговорити з усіма фракціями, щоб була підтримка.

 

БЄЛЬКОВА О.В.  Дуже вдячні за вашу підтримку і особисте лідерство. І, можливо, це одне з тих питань, щодо якого ви можете зібрати прямо представників фракцій, і нехай вже нарешті фракції скажуть своє остаточне слово. Не можна так "водити людей по пустелі", ви розумієте, не даючи їм ніякої відповіді.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Давайте попрацюємо над тим і поставимо собі це за ціль, щоб ми в четвер це пройшли.

 

БЄЛЬКОВА О.В.  Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую дуже вам.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В.  Шановні друзі, я хочу звернути увагу на одну цифру: з 04.07. по 09.07. в нас на фронті 13 загиблих, 59 поранених.  Вдумайтесь, це за 6 днів. Іде війна. Виступило 40 чоловік, крім одного виступу, ніхто про це навіть не згадав.

Нам розказували, що, виявляється, 2,5 роки тому прийшов антисоціальний уряд, до цього Янукович був соціальний, а прийшов антисоціальний. Нам лишилося ще Кисельова процитувати і розказати, що Україна напала на Росію і має війну, і вибачитися перед росіянами, перед їх агресією.

Нам розказують, що треба турбуватися про народ. А ви знаєте, хто більше всього це розказує? Ті, хто намертво стоїть, щоб кошти Януковича не були конфісковані в державний бюджет. Ще раз звертаю увагу, це ж дуже просто: слово і діло. Сорок мільярдів ми можемо конфіскувати в державний бюджет, із  них тільки 10 іде на оборону. Я не говорю, що треба все віддати на оборону. Наша фракція пропонує 18 мільярдів гривень потратити на підвищення рівня життя. Нам розказують про турботу про населення, так потурбуйтесь не на ток-шоу, а потурбуйтесь реально реальними законодавчими актами як народні депутати.

Я погоджуюсь, що реформа рибної галузі – це пріоритет, я погоджуюсь з цим. Я впевнений, що якщо ми реформуємо рибну галузь і запустимо ПТУ, то будемо кредитувати Сполучені Штати, переможемо Росію, і будемо будувати гарне життя. Люди добрі, давайте ми повернемося на землю, там, де стріляють, де вбивають.

Щодо виборців, на яких так багато раз посилались. Наші люди хочу дві речі, і не треба жонглювати іноземними соцопитуваннями. Перша річ…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, одну хвилину завершити.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. …це безпека, безпека нашої держави, безпека наших сімей, безпека нашого майбутнього. І друга річ – економічне зростання. Оце хочуть наші виборці. І не жонглюйте, не брешіть. Тому що більше половини з вас хоче розвалити цю державу, по різних мотивах: хтось виконує доручення Кремля, хтось думає, що на цих розвалинах він влаштує удільне князівство і там буде царювати. Дорогі друзі, цей парламент працює, ми створили найбільшу армію, і, повірте мені, ми її озброїмо і не дамо розвалити нашу державу.

Я звертаюся до представника Кабінету Міністрів. Ще раз звертаю вашу увагу: згідно Закону про Кабінет Міністрів, Конституції, Кабінет Міністрів зобов'язаний виконувати Державний бюджет. І я вимагаю виконати від Кабміну державне оборонне замовлення. Це не тільки проблема голови комітету, це не тільки проблема однієї та другої фракції, це наша загальна проблема.

Дякую за увагу. І сподіваюся, що мій виступ буде сприйнятий правильно. Ми чекаємо ініціатив Кабінету Міністрів.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.В. Дякую.

Шановний пане Голово, спочатку коротко хочу нагадати про можливість, щоб ми проголосували за постановку в порядок денний законопроекту 4520. Тому що мова йде про те, що виділені Європейським Союзом кошти у вигляді гранту, ці кошти заморожені в банку, 950 тисяч євро не можуть люди витратити на гемодіаліз для переміщених осіб в Харкові, бо в Луганській області такого немає. Ми можемо скільки завгодно тут говорити, як ми хочемо допомогти людям, а в той час люди помирають, а гроші крадуть банкіри. Тому просив би хоча би в порядок денний поставити.

Тепер про наступне. Ви абсолютно слушно почали говорити про цей хресний хід. Хочу теж нагадати, що законопроект колеги Єленського і інших наших колег 4128, який дозволяє громадам переходити з однієї конфесії в іншу, давно розглянутий комітетом і прийнятий, лежить для того, щоб був розглянутий в залі. Зараз, може,  не час, щоб не педалювати ситуацію, але загалом ми це давно зробили, свою роботу. Просто  в зал це не виноситься.

І в зв'язку з цим дуже просив би вас, пане Голово,  звернутися до Президента. Можливо, нам слід провести спільне засідання. Тут є віце-прем’єр, один з тих, які відповідають за гуманітарну політику, у нас їх тепер два, може два віце-прем’єра, ви і Президент, запросити комітети: наш з питань культури, з питань освіти, з питань засобів масової інформації і, можливо, у закордонних справах і євроінтеграції – щоб обговорити гуманітарну політику держави. Бо наші законопроекти з гуманітарної політики весь час стоять, до них не доходять руки, тому що комусь важливіше  десь там попіаритися, побігати і ні за що не проголосувати, а комплексно ми до цього не підходимо.

Ми не лише повинні прийняти Закон про підтримку  кінематографу,  який, дякую, він стоїть. Сподіваюся, що протягом двох місяців ми все ж таки його зможемо підтримати. Але те, що стосується релігії, те, що стосується іноземної інформаційної агресії. От зараз є інформація, що у нас в Україні найпопулярніші сайти – це mail.ru і "Одноклассники". Те, що стосується інформаційної безпеки.

Давайте проговоримо у вузькому колі фахівців комітетів з мовної політики тої самої, про яку багато  піднімається питань, з вашою участю, з участю Президента і уряду, щоб ми якусь стратегію для себе тут мали. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Тільки коротку репліку, пане Миколо. Не гнівіть Бога! Стільки, скільки ми прийняли за останні  два місяці по інформаційній безпеці, ну, по-моєму, що не приймали і в довший час в Українській державі. Я, власне, думаю, що ми багато прийняли. Не достатньо, не все, що би хотіли, але достатньо багато для забезпечення інформаційної безпеки. Я думаю, що ми маємо цю традицію продовжити. І треба, щоб ми об'єктивно оцінювали те, що було зроблено парламентом.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Ні, ні, я вам подякував. Ви не зрозуміли, я не маю претензій, що  ми прийняли мало. Але я переконаний, що ми маємо мати стратегію, щоб не допускати таких речей, про які ви казали спочатку.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Повністю з  вами згодний, і в тому є логіка, щоб ми зібрали  нараду і продумали загальну стратегію наших дій. Дякую.

Будь ласка,  Тарасюк Борис  Іванович.

 

ТАРАСЮК Б.І. Дякую.

Пропозиції Комітету у закордонних справах щодо розкладу засідань Верховної Ради на цей тиждень враховані. Єдине, я хотів би повідомити про те, що цими днями уряд вніс пропозицію в Адміністрацію Президента щодо ратифікації Паризької угоди щодо захисту навколишнього середовища. Ми разом з Комітетом європейської інтеграції готові внести пропозиції додатково для того, щоб включити на цей тиждень і винести на ратифікацію цю угоду. Вона ще не зареєстрована.

Друге. Я хотів би скористатись цією нагодою і проінформувати членів Погоджувальної ради про те, що 7 липня польський сенат прийняв антиукраїнську за своєю сутністю постанову, яка називається "щодо вшанування пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої в 39-му – 45-му роках". Хочу сказати, що вперше польський парламент приймає антиукраїнську резолюцію такого змісту, яка стосується жертв Волинської трагедії і виходить за межі цієї трагедії. Все це було зроблено попри намагання і пропозиції з боку української частини Міжпарламентської асамблеї Україна – Польща, а також депутатської групи по співробітництву з Польщею, щоб переконати депутатів польського сейму відійти від конфронтаційності в оцінці цих дуже чутливих питань українсько-польських взаємин.

Ми більше трьох тижнів тому з Оксаною Сироїд направили проект спільної заяви. Досі відповіді від польської сторони немає. Це свідчить про те, що польська сторона, польські депутати не налаштовані на конструктивізм у вирішенні цієї надзвичайно чутливої і болючої проблеми в українсько-польських взаєминах…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, одну хвилину продовжить.

 

ТАРАСЮК Б.І. …і депутатська група у зв'язках з Польщею, все робили для того, щоб зняти цю напругу. На жаль, таке рішення прийнято. Більше того, ми очікуємо, що 19 липня буде знову повернуто це питання вже на розгляд сейму і, очевидно, що буде оголошено про призначення 11 липня датою вшанування жертв геноциду українського націоналізму.

Я говорю про це тому, що не виключено, що ми цього тижня внесемо пропозицію про прийняття  заяви Верховної Ради. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, Борисе Івановичу.

Очевидно, з цього приводу необхідно буде зробити ще окрему нараду, по Польщі, щоб не розбігались позиція Президента, Верховної Ради, щоб це була єдина державна політика, як воно, до речі, є і в Польщі. Тому це окрема, я думаю, буде тема для того, щоб ми обдумали, як діяти.

А по Паризькій конвенції, по кліматичній угоді… Вже є обидва комітети, воно вже готове до розгляду чи ні?

 

ТАРАСЮК Б.І. Формально воно ще не надійшло з боку Адміністрації Президента. Нам обіцяють, що це буде зроблено завтра. А якщо це так буде, то комітети встигнуть внести рекомендацію Верховній Раді.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Колеги, як тільки будуть комітети, – я знаю важливість цієї угоди, я думаю, вона в залі займе п'ять хвилин часу, розгляд, – як тільки будуть формально готові комітети, я обіцяю, що тут же воно буде включено.

Будь ласка, Сергій Володимирович Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Насправді, в питанні місцевого самоврядування на минулому тижні відбулася абсолютно знакова і не пересічна подія: сесія Київської міської ради прийняла рішення про мораторій на запровадження тарифів з 1 липня. Ми можемо по-різному ставитися до юридичної частини цього рішення, але, мені здається, що це шалений сигнал, який виконавча влада отримала від органів місцевого самоврядування. І якщо уже по суті орган місцевого самоврядування столиці України це питання окреслив як надважливе, я думаю, що і Верховна Рада повинна була б розглянути це питання.

До речі, я не виключаю, що низка обласних рад приєднається до цього рішення Київської міської ради. Це по-перше.

По-друге, дійсно, як уже зазначалося, більшість питань, пов'язаних з питаннями децентралізації, в комітеті або розглянуті остаточно і готові до винесення в зал, або будуть розглянуті на засіданні комітету завтра і післязавтра.

Але зверніть увагу, нам пропонують, припустимо, закон 4772, який комітет пройшов. І дійсно комітет рекомендував його в першому читанні Верховній Раді прийняти. Але ми спочатку запроваджуємо перспективні плани, куди заганяємо всіх, а потім шукаємо можливості, як нам пропетляти, щоб ці перспективні плани, з одного боку, не виконати, але, з другого боку, прозвітувати, що у нас нібито є спроможні громади. Це означає, що в державі просто відсутня стратегія децентралізації як така.

Я звертаю увагу, що якщо Верховна Рада буде працювати, то необхідно розглянути питання, пов'язані з перейменуваннями. Всі питання перейменувань пройшли комітет, вони готові до розгляду.

І на закінчення, не можу не відреагувати на закиди деяких членів Погоджувальної ради щодо так званого Закону про спецконфіскацію. Ну, по-перше, це не закон про кошти Януковича, це зміни до Кримінального, Кримінально-процесуального кодексу. А всі закиди про те, що хтось там щось не хоче приймати, я раджу адресувати до посла Європейського Союзу пана Яна Томбінського, який чітко зазначив, що цей закон не відповідає базовим європейським стандартам і його прийняття є загрозою безвізовому режиму. Дякую.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Маленька ремарка, враховуючи, що коментували мій виступ. Це абсолютна неправда. І я звертаюсь до всіх, щоб звернутися до пана Томбінського і почути пряму мову.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Пане Сергію, я цілковито з вами згоден і про перейменування. Єдине, по одному з ключових питань необхідні остаточні консультації в перейменуванні, все інше є готово. Я повністю згоден з вами. І давайте ми в четвер, можливо, дійсно спільно узгодимо. Це теж дуже коротке питання. І так само по самоврядуванню.

Тільки, пане Сергію, в мене те ж саме питання. Давайте виберемо з тих переліку законопроектів ті, які, на вашу думку, є і найважливішими, і які дійсно отримають в залі об'єднання. Бо я цілковито є тут вашим союзником. І я думаю, що ми до четверга можемо вирахувати з тих, бо там цілий блок є, 7 або 8 законів, які з них ми зможемо реально прийняти і які зможемо обговорити. Давайте ми в робочу порядку це визначимо. І якщо так само, як ми домовились про ринок електроенергії і 2966, умовно, до обіду, давайте, можливо, після обіду ми розглянемо місцеве самоврядування, ці закони, які є. Кажу, якщо буде загальна і спільна згода, колеги, з цього приводу.

І, будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.  Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Підтримуючи вашу позицію щодо наповнення порядку денного законопроектами, які узгоджені, які мають підтримку залу, Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства пропонує внести до порядку денного законопроект 4733-1. Це законопроект, яким депутати, які є авторами цього законопроекту, представляють практично всі депутатські фракції, вносять принципові ідеологічні, скажемо так, зміни в роботу органів Держархбудконтролю. Такі зміни дадуть можливість фактично більше 80 відсотків будівництв починати просто заявою, не буде потребувати жодного дозволу, а там, де треба підсилювати контроль, там з'являться додаткові важелі. Цей законопроект, на мій погляд, може знайти однозначну підтримку і може об'єднати зал Верховної Ради.

Також законопроект 3696. Це законопроект, який спрощує оформлення вже побудованих будинків. Теж це питання треба вирішувати, допомагати людям, які взяли на себе відповідальність, побудували житло і зараз потребують такої підтримки.

Ми уважно опрацьовуємо всі законопроекти, які пропонує уряд. Ну, в крайньому випадку ті законопроекти, які стосуються відання комітету. У нас є запитання певні по 4390, викликає застереження певна неузгодженість з діючим законодавством, і ми обов'язково надамо свої пропозиції.

І наостанок хотів би, Андрію Володимировичу, зазначити своє здивування позицією деяких голів комітетів, які, з одного боку, ставлять напруженні завдання Верховній Раді, кажучи про те, що, справедливо, мабуть, кажучи про те, що треба прийняти невідкладно низку законопроектів, а, з іншого боку, фізично блокують роботу Верховної Ради. Таку позицію зрозуміти достатньо важко. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я розраховую, що ми не будемо вже мати таких прецедентів цього тижня, що будемо планово працювати.

В нас є 3 народних депутати, якщо не помиляюсь, 4, так? Тоді, з вашого дозволу, по хвилині. Перші дівчата. Оксана Продан, будь ласка, потім Пташник. Одна хвилина.

 

ПРОДАН О.П. Шановний Андрію Володимировичу, дуже дякую вам за позицію стосовно винесення саме тих проектів, які мають підтримку залу, для того щоб ми цей час не витратили останнього тижня неефективно.

І прошу поставити на цьому тижні законопроект 4841. Це той законопроект, на який не вистачило часу на минулому тижні, на позаминулому тижні. Це законопроект, який підтримується профільним комітетом, співавтором якого є голова профільного комітету, це законопроект, який підтримується Міністерством фінансів, він відміняє зайву податкову звітність, яка не потрібна, але відсутність якої тягне за собою штрафи в розмірі 17 тисяч гривень, це закриття малого бізнесу. Тому прошу цей законопроект 4841 все-таки поставити, щоб він був проголосований.

І так само прошу, підтримую пропозицію транспортного комітету стосовно законопроектів по паркуванню, тому що насправді вони дуже потрібні.

І хочу ще раз попросити, Андрію Володимировичу, на минулому тижні пропонувалося перенести графік, і сьогодні не працювати в пленарному режимі. Тому давайте ставити на цьому тижні ті проекти, які пропонуються депутатами і фракціями, які  не проголосували за перенесення графіку. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, пані Пташник.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, враховуючи те, що питання децентралізації на сьогоднішній день найбільше цікавить Комітет з євроінтеграції  та представників Кабінету Міністрів, я зі свого боку ще хочу окремо наголосити на важливих одинадцяти  законопроектах в цій сфері. І ми вам передамо табличку, отриману від громадськості, про пріоритети якраз в сфері децентралізації.

І окремо чотири законопроекти, які, на мою думку, мають бути прийняті терміново, невідкладно. Ми мали б їх розглянути до закриття цієї сесії. Це 4772, 4773, 4390 і 4389. Будь ласка, допоможіть нам принаймні почати це обговорення в залі.

Крім того, я хочу зауважити, що минулого тижня пройшов діалог Україна-ЄС в сфері захисту прав інтелектуальної власності на базі Міністерства економіки. І, відверто кажучи, мені було соромно перед представниками Європейського Союзу, тому що ми вже декілька років обговорюємо реформи інтелектуальної власності, а не можемо похвалитися жодним  результатом. Тому, будь ласка, законопроект 2696 вже більше року як зареєстрований, у вересні місяці рекомендований…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. У вересні місяці рекомендований профільним Комітетом  до прийняття. Більше того, представники Європейського Союзу спілкувалися з  бізнес-асоціаціями і знають його нагальність, і вони так само його підтримують. Вісім разів він потрапляв вже в порядок денний. Він обговорений, нам тільки проголосувати по ньому. Будь ласка, посуньте його вище, тому що це, відверто кажучи,  вже знущання. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

До речі, подивіться, насправді, лишилося ще із старих часів чотири-п'ять  законопроектів обговорених, а не проголосованих. Це теж по одній хвилині. Давайте ми цей блок поставимо будь-коли. Є підтримка – є,  немає – немає. Але давайте це пройдемо. Бо це дуже коротко насправді, і ми просто зможемо побачити зал. Я думаю, що прямо у вівторок ми можемо це зробити. І я попрошу, щоб ми ці законопроекти, які у нас заборговані, щоб ми поставили в розділі недалеко, щоб могли розглянути.

Дерев'янко, будь ласка.

Згадано комітет. Будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В.  Андрію Володимировичу, 30 секунд, якщо дозволите.

Ви знаєте, я би радив деяким представникам Комітету з євроінтеграції займатися євроінтеграцією. Я щось тут у нас не бачу перспектив. А якщо є бажання займатися питаннями децентралізації, ласкаво просимо до Комітету з питань місцевого самоврядування.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Будь ласка, Дерев'янко.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Юрій Дерев'янко, партія "Воля".

Шановний Андрію Володимировичу,  шановні колеги! Я прошу вас дослухатись  до думки наших громадян, мільйонів наших громадян,  а також великої кількості народних депутатів і все-таки те питання тарифів, яке сьогодні  є наріжним каменем для продуктивної роботи парламенту, постаратися розглянути в першу чергу. І, шановний Андрію Володимировичу, виступити вам тією об’єднуючою особою, яка здатна це питання вирішити. Я маю на увазі ті проекти про тимчасові слідчі комісії і той пакет законів  стосовно пакету законів про газ, для зменшення тарифів.  І  після включення  в порядок денний в першу чергу і  голосування за них включити обов'язково в порядок денний 4355. Це той законопроект, який стосується об'єднаних територіальних громад, де всі вони чекають, поки землі поза межами населених  пунктів будуть передані, власне, у комунальну власність об'єднаних територіальних громад. Дякую вам за увагу. 

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Якби  ви ще так гарно на ефірі  говорили, як  на Погоджувальній раді, про об'єднуючу роль Голови Верховної Ради.

Хочу вас проінформувати, жодне рішення, поки я був Головою Верховної Ради, не ставилось на порядок денний без рішення комітету, жодне.  За одним винятком,  і це, на жаль, сталась тоді ситуація нештатна, за вимогою однієї політичної сили. Ви можете сто разів говорити про те, що ніхто так не порушував Регламент,  як Парубій, ви можете сто разів говорити про необхідність лідерських якостей, буде рішення комітету по  будь-якому питанню, з того моменту ми  почнемо дискусію  про становлення його в порядок денний. Якщо ви думаєте, що можна зі мною говорити  мовою ультиматумів і закликати до моєї об’єднуючої функції, блокуючи парламент,  то це не шлях для того, щоб розв'язати проблему, а це шлях для того, щоб посіяти конфлікт в залі і шлях для того, щоб зробити в залі протистояння.

Ми всі минулого тижня тут розмовляли з Коксом  і всі ми говорили про нові якості, нові етичні якості поведінки. От я хочу зазначити, в них є два важливих аспекти: перший аспект – це закон, без комітету  не буде стояти  ніяке рішення в залі. Це дуже просто.  І переламати мене: "А постав, бо ми вимагаємо того, бо ми заблокуємо трибуну" – не проходить. Я просто  вам повідомляю особисто.

Друге питання, про яке я хочу сказати. Шлях блокування трибуни - це не є шлях вирішення проблеми. Є консультації, які можуть проводити фракції між собою, вони можуть знаходити рішення. Мені треба, вибачте, класти на стіл законопроект, де вже є рішення комітету, до того часу дискусії є трішки безглуздими.

Я просто звертаюся до вас, щоб ви і свої позиції на Погоджувальній раді, зверніть увагу, жодного разу такого не було, щоб я вам не дав слово, хоч ви ходили весь час на Погоджувальні ради, щоб ви і публічну позицію займали таку ж само конструктивну і об'єднуючу, захищаючи Регламент.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую, Андрію Володимировичу, за те, що дали слово. Але хочу наголосити, що ті всі законопроекти, більше 30 днів вже пройшло після того, коли комітети розглядали, тому, відповідно до чинного Регламенту, ви маєте право ці законопроекти поставити на голосування, і для того, щоб зняти цю напругу у Верховній Раді.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Інформую. Почитайте у вільний від роботи час Регламент. Не поставити в порядок денний, а поставити в розділ "Включення до порядку денного". І вони стоять в розділі "Включення до порядку денного сесії". А для того, щоб до них дійти, є така парадоксальна річ, така дивна річ: працювати треба, працювати треба, розумієте, щоб до них дійти, не блокувати трибуну, а працювати треба в залі. Тому я закликаю до активної і плідної роботи наступного тижня. Дякую дуже вам.

 

ІОНОВА М.М. Андрію Володимировичу, тут було звернення до Комітету з питань євроінтеграції.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я обіцяв Михайлу Бондарю, і вам дам одну хвилину.

Будь ласка, Михайло Бондар.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, як автор закону, як голова підкомітету вугільної промисловості, як мешканець, який проживає в шахтарських регіонах, я прошу вас внести для включення в порядок денний сесії 4744 - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо державної підтримки державних вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат і собівартості готової продукції вугільної. Справа в тому, що назрівають вже страйки у шахтарів, люди вже не мають чим виплачувати заробітну платню. Я хочу нагадати, що це є більше 55 тисяч шахтарів. Це мужня професія, де хлопці спускаються мінімум на 500 метрів під землю, добуваючи вугілля, і підтримка їм дуже потрібна. Тому я буду вас дуже сильно просити цей законопроект поставити для включення його в порядок денний сесії. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую, пане Михайле. Знаю, яка складна проблема в шахтарів і знаю, як ви багато робите для того, щоб допомогти їм посприяти. Але, як і цей законопроект, ми просто вивчимо, наскільки є великим його потенціал. Я поставлю його в порядок денний, якщо буде загальна підтримка залу – перейдемо до його розгляду.

За традицією, можливо, першій дамо слово Марії Іоновій, жінці, а потім вам.

 

ІОНОВА М.М. Дякую.

Дозвольте відповісти на звернення від попереднього виступаючого, що стосується Комітету з питань євроінтеграції, і сказати, що децентралізація – це якраз пріоритет номер 1 на порядку денному асоціації, це раз.

По-друге, на попередній Погоджувальній раді, на жаль, ви взагалі не підтримали питання жодного, що стосується місцевого самоврядування.

 

ВЛАСЕНКО С.В.  Приходьте на засідання комітету.

 

ІОНОВА М.М. Дозвольте, я завершу.

І останнє. Я просто хочу сказати, що, на жаль, дуже багато звертаються європейців і тому комітету доводиться займатися питаннями децентралізації. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Барна – одна хвилина. І потім – Олексій Мушак.

 

БАРНА О.С.  Шановні колеги, зареєстровано законопроект 4682 – про організацію обов'язкового харчування дітей в школах органами місцевого самоврядування з долученням батьківських коштів. Тому я прошу, головуючий, посприяти включенню в порядок денний.

І до загальної роботи нашої Верховної Ради. Дивним є почути  такі факти, коли ми говоримо всі про захист народу, поряд з тим не хочемо приймати законопроекти щодо фінансування армії, коли ми говоримо про добробут народу, і поряд з тим не приймаємо пакет економічних законів, які підняли б нашу економіку і створили робочі місця, і люди могли б заробляти гроші. І поряд з тим дивним є, коли ми говоримо про соціальний захист, але не приймаємо закони щодо соціального захисту саме малозабезпечених і бюджетників.

Очевидно, нам потрібно дійсно направити, як казали і пані Южаніна, і пан Віктор з Радикальної партії, на розвиток економіки, розвиток малого і середнього бізнесу і експортної продукції, щоб ми могли оживитися. Бо без цих чинників, якщо ми не зробимо, то популістичні заяви про збільшення зарплат і пенсій....

 

ПАРУБІЙ А.В.  Десять секунд.

 

БАРНА О.С. ...нас зробить хіба що мільйонерами, такі, як були на початку 90-х, купонними мільйонерами. І без цього всього ми можемо просто залишити країну.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Олексій Мушак, одна хвилина.

 

МУШАК О.П. Шановні колеги! Олексій Мушак,  міжфракційне об'єднання "Єврооптимісти".

Ми, безумовно, підтримуємо, Андрію Володимировичу, ваше прагнення грати об'єднуючу роль. Разом з тим, хочемо, щоб, крім об'єднуючої ролі, парламент ще створював умови додаткові. Саме тому ми пропонуємо звернути увагу на законопроекти: 4496 - щодо зняття бар'єрів на експорт послуг, 4718 - про допомогу переміщеним вищим навчальним закладам, 4649 - про відкриті реанімації. А також хочемо, крім об'єднуючої, конструктивної функції, хочемо також наголосити, що Верховна Рада повинна і відповідальність мати, і пропонуємо визначити як пріоритет – призначити від Верховної Ради України представника в Комісію з державної служби. Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Воно стояло в порядку денному. Так, воно стоїть. І тут достатньо прийти і проголосувати, а не наполягати.

Шановні колеги, з вашого дозволу, у нас добра традиція триває, коли ми запрошуємо представників громадськості, і просять одну хвилину, це вже буде заключне слово. "Реанімаційний пакет реформ", Вадим Васильович Міський. Включіть мікрофон, одну хвилину, від громадськості просить слово на Погоджувальній раді.

Якщо ви не будете заперечувати, ми надалі будемо цю одну хвилину надавати громадськості. Якщо буде заперечення, переглянемо ту ситуацію. Але, думаю, це буде правильний і добрий крок по нашій співпраці з громадським сектором.

Будь ласка.

 

МІСЬКИЙ В.В.  Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні народні депутати, ми постійно як громадськість присутні і слухаємо Погоджувальні ради. Але сьогодні є така чудова можливість виступити і наголосити на тих пріоритетах, які бачимо ми. Дякую за цю можливість.

Перше питання, яке хотіли ми підняти, - це розблокування децентралізації. І сьогодні ми вдячні багатьом народним депутатам, які звернули на це увагу в своїх виступах. Єдиний момент щодо децентралізації: є 5 законів із того списку, який ми попередньо з вами комунікували, розкидані по різних днях, по вівторку і по четвергу. Ми б пропонували їх зробити в один день, концентровано, коли всі депутати зберуться. Це 4772, 4773, 3390, 4390 та 4386д.

І друге важливе питання – це прозорі тарифи і НКРЕ КП. Дуже багато політиків говорять про прозорість тарифів, і дуже парадоксально важко знайти 226 голосів у Раді за закон про НКРЕ КП. Ми просимо вас це зробити, всі громадяни просять, особливо опозиційні фракції, знайдіть голоси за цей законопроект.

Ну і останнє, це поменше відпусток і побільше працювати. Ми допоможемо, у нас є список із 56 законопроектів… (Далі виступ без мікрофона)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую дуже вам.

Шановні колеги, я на завершення ще тільки одну річ скажу вам. Ми вже попередньо навіть десь приблизно узгодили структуру і схему. Зокрема, я повторю, в четвер до обіду – регулятори, після обіду –  самоврядування, це як ключові. На завтра – те, що по екології вимагали і питання, які і по кіно, як говорили, а так само те, що вимагав Галасюк, це є по металобрухту. Це орієнтовно так.

Але я вам скажу, в чому є ключова методика, ви можете за неї критикувати мене, але вона єдина, яка працює. Є дискусія по фракціях, і наперед Апарат Верховної Ради у фракцій запитує, які законопроекти ви готові підтримати, і у великій мірі це кінцево і є основою, коли вноситься в порядок денний сесії. Бо, напевно, всі розуміють, якщо ми увійдемо в одне з важливих питань, таке, як ринок електроенергії, і не проголосуємо, ну це буде не успіх і для держави Україна, і для парламенту. Я дуже прошу і закликаю, особливо тут представників фракцій, відгукуватись на ці прохання Апарату, давати експертні оцінки свої апаратів з приводу підтримки або непідтримки. І я впевнений, що ми цей наш пленарний тиждень проведемо максимально продуктивно.

Ще одна річ. Дивіться, є законопроекти, які, очевидно, треба розглядати за повною процедурою, є такі, але є такі, які достатньо за 15 хвилин провести. І тому теж є до всіх прохання не входити тут в ці політичні якісь моменти, тільки так або так, логічно ставитись до цих речей. Є законопроект, який може одне-два слова міняти, давайте за 15-20 хвилин пройдемо його і проголосуємо, є відповідальний, важливий, системний – будемо сідати і дискутувати.

Тому, якщо у нас буде спільне розуміння під час ведення сесії, розуміння один одного, я впевнений, ми зможемо багато з того, що було назване, прийняти і провести продуктивний тиждень.

Шановні колеги, дуже вам дякую за плідну, справді плідну і конструктивну дискусію. Погоджувальну раду оголошую закритою.

Завтра о 10-й ранку розпочинаємо нашу роботу.