Погоджувальна рада

Опубліковано 10. 05. 2016

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

 

10 травня 2016 року, 10 година

 

                                 Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Христос воскрес!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Воістину воскрес!

 

ПАРУБІЙ А.В. Вітаю колег із Світлими Великодніми святами, які ми пройшли. І сподіваюсь, що буде благословення Господнє над нами в нашій роботі.

Також вітаю з Днем примирення і Днем Перемоги! І хочу вам сказати, що були великі застереження з приводу того, що традиційно в ці дні російський агресор використає для того, щоб максимально дестабілізувати ситуацію в нашій країні. І у мене була інформація із спеціальних джерел, що були вкладені величезні кошти в те, щоб на травневі свята організувати дестабілізацію в ряді регіонів України. І я, напевно, від усіх депутатів, від усієї Верховної Ради хочу подякувати нашим правоохоронним органам за те, що ситуація була взята під контроль, і що не було жодних шансів у російських агресорів зробити провокації в наших містах, і будь-які спроби дестабілізувати ситуацію були дуже швидко і чітко локалізовані нашими правоохоронними органами, що показує, що українська держава перебуває вже зовсім в іншому стані, ніж це було два роки тому.

Але, колеги, у нас попереду два пленарних тижні. Перед нами стоять дуже великі і важливі виклики, на які ми повинні спільно дати відповідь. Зокрема я переконаний, що нам необхідно підняти і вирішити питання по прокуратурі, по реформі прокуратури. Це питання, яке назріло і яке вимагають від нас і експерти, і громадське середовище, а також і депутати Верховної Ради України. І ми повинні на тому сконцентрувати свою увагу.

Нам також важливо, і я хочу звернутися до всіх колег депутатів, щоб ми завершили обговорення і змогли внести в порядок денний питання щодо реформування парламенту по плану, який ми спільно напрацювали з Місією Кокса. Нагадаю, що ще 10 днів тому були відіслані пропозиції усім депутатам, усім фракціям. Від частини фракцій були вже пропозиції надіслані, і ми їх опрацьовуємо. І хотів би усіх і колег депутатів, і голів фракцій попросити, щоб ми змогли максимально швидко свої пропозиції надати, щоб ми змогли зареєструвати цей законопроект.

Також є вкрай важливим, щоб ми включили в порядок денний цілий ряд урядових законопроектів. Тому що, як ви знаєте, по закону багато урядових законопроектів були відкликані після зміни уряду, і тепер вони знову вносяться у Верховну Раду України. Щоб цей процес не затягувати, нам необхідно їх вносити в порядок денний, щоб ми змогли їх поставити на розгляд комітетів, а потім на розгляд Верховної Ради України.

Сьогодні наше пленарне засідання є недовгим. І тому в мене є до вас і прохання також, щоб, можливо, ми сьогодні зняли півгодини виступи від фракцій, а перенесли на четвер або на середу, щоб ми тих дві години, які ми маємо, а тут кожна хвилина на вагу золота, щоб ми перенесли на інший день. Бо завтра у нас будуть від депутатів, пане Максиме, можливо, на четвер, коли у нас немає виступів, щоб ми, можливо, на четвер перенесли. І якщо не буде заперечень, я це вам запропоную і зроблю. Якщо будуть заперечення, ми лишимо у тому форматі, який передбачений, власне, нашим Регламентом. Я просто хотів це запропонувати, щоб ми під час обговорення порядку денного могли з того приводу висловити свої думки.

Я нагадую, колеги, що сьогодні ми починаємо обговорення з права. І я надаю слово представнику фракції "Блоку Петра Порошенка" Ігорю Гриніву. Будь ласка.

 

ГРИНІВ І.О. Зліва чи з права, я думаю, ми все одно повинні пройти це коло, тому не так принципово. Але я хотів би наголосити на декількох питаннях, які фракція вважає необхідними по внесенню в порядок денний на цей тиждень.

Перше, це закони про охорону здоров'я. У нас випали підготовлені і узгоджені закони про охорону здоров'я. Насправді в комітеті знайшли погодження багато з цих законів, і ми наполягаємо на тому, щоб в порядок денний на цей тиждень були внесені закони по реформуванню системи охорони здоров'я. Це стосується кожного і, думаю, є найважливішим питанням насправді роботи нашого парламенту.

Друге питання, це внесення у порядок денний і вже сьогодні голосування закону про зміни до Закону "Про прокуратуру". Немає можливості відкладати далі питання, суспільство буде гарячкувати. Відсутність Генерального прокурора на сьогоднішній день створює напругу в суспільстві. Ми наполягаємо на тому, щоб вже сьогодні в порядку денному це питання було.

І інформую, що Президент закінчив консультації з фракціями стосовно нового складу ЦВК і вже цього тижня внесе кандидатури в парламент членів Центральної виборчої комісії. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Максим Бурбак, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, колеги! Шановні друзі, свята вже минули, час братися до роботи, і після того, як ми пройшли їх без якихось заворушень, без якихось порушень чинного правопорядку, хотів би особисто подякувати Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, подякувати новій патрульній поліції, бійцям Національної гвардії, всім правоохоронцям, які були залучені до того, щоб вони зберігали правопорядок в країні, те, що провокації Росії, які вони намагалися зробити, і 2 травня в Одесі, і 8-9 травня по всій країні, вони провалилися. І це ще раз нас запевняє в тому, що ті реформи, які були розпочаті і в поліції, і відновлення нашої армії, що ми зробили за останні два роки, і відновлення Національної гвардії, вони вже запрацювали.

На моє особисте переконання, всі ці тривожні дні ми могли пройти лише завдячуючи титанічній роботі всієї країни, коли ми всі разом об'єдналися навколо ідеї, що ми повинні бути всі разом в безпеці.

Проте, немає жодного приводу займатися самообманом і брати будь-які паузи в роботі. Для пауз вже немає часу, і нам треба братися до питання вирішення і реформування судової системи, до запуску нормальної роботи Генпрокуратури, щоб вона не цементувалася, щоб врешті-решт ми реформували, а не займалися лише якимись змінами вивісок. І тому, я вважаю, я спілкувався з своїми виборцями на окрузі, що це справжня ганьба, коли колишня судова система, яка не змінилася жодним чином, випускає на волю корупціонерів, випускає на волю хабарників і ні в якому разі не хоче і робить все, щоб нові реформи не могли впроваджуватись. Це і повертає колишніх міліціонерів, що ставить під загрозу саму реформу в поліції, яка найбільш успішна, як на мене, тому треба реформувати судову систему, відновити роботу Генпрокуратури.

І хочу ще повернутися до дуже важливого питання. Нам треба в сесійній залі врешті-решт знайти питання і вирішити питання повернення півтора мільярда доларів, які були арештовані попереднім урядом, – це ті гроші, які були вкрадені Януковичем, – повернути їх нарешті до бюджету. Тому що в дохідній частині бюджету вони є, але фактично вони лежать зараз на рахунках, і ми приймаємо дуже багато законопроектів по співпраці з Міжнародним валютним фондом, що передбачається меморандумом, який підписали і Президент, і Прем'єр-міністр. І там наступний транш це 1,7 мільярда доларів, а півтора мільярда доларів лежать на рахунках і не можуть бути зараховані в бюджет, і ми протягом майже року не можемо це зробити. Хочу нагадати, що ці гроші передбачаються на підвищення обороноздатності нашої країни, а ми знаємо, є такі тривожні повідомлення, що оборонна промисловість стала, тому що немає фінансування з Державного бюджету.

Друге. "Народний фронт" наголошує на необхідності продовження реформування української митниці. І ці пропозиції були розпочаті ще минулим урядом і основне в цьому полягає, що повинні пройти конкурс на призначення незалежних компаній, які будуть врешті-решт управляти українською митницею. З корупцією на митниці треба боротися, а не використовувати боротьбу з корупцією для політтехнологій, піару і політичної реклами.

Третє. "Народний фронт" підтримує ініціативу щодо реформування роботи парламенту. Ми вітаємо активну роботу в цьому напрямку Голови Верховної Ради Андрія Парубія, і вважаю, що треба розпочинати імплементувати напрацювання Місії Пета Кокса, тому що досить ґрунтовно вони попрацювали. Всі ми були на українському тижні в Європейському парламенті (що було вперше), і всі там, в Брюсселі погодились, що такі зміни потрібні. Ми дуже робимо багато реформ в інших галузях, але забуваємо про себе, що треба реформувати і застарілу систему роботи Верховної Ради. Тому ми будемо підтримувати, і як найшвидше треба подати від фракцій свої пропозиції, що ми вже з питань, які мають уже підтримку усіх фракцій, могли б розпочати імплементацію Місії Пета Кокса.

І на завершення хотів би додати кілька слів про добрі новини. Перша новина – це те, що в першому кварталі 2016 року зростання промислової продукції склало 3,7 відсотка у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року.

Друге, вважаю, що це прорив у тому, що 14 мільярдів було спрямовано на дороги, і треба починати їх робити.

І третє, з 1 травня відбувся перший етап підвищення соціальних стандартів це до пенсій і до заробітних плат додали 6 відсотків. Але треба приймати законопроект, який є урядовий, в тому щоб збільшувати і в грудні теж ці відрахування. Про що свідчать ці добрі новини? Це свідчить про те, що фінансово-економічна політика уряду Яценюка була правильною, і позитивні результати вже відчутні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую і вам.

Юліє Володимирівно, з вашого дозволу, від "Самопомочі" Єгор Соболєв, він просто на своєму місці комітетському сидить, а потім я вам дам слово.

Будь ласка, пане Єгор.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Дякую пане спікер. Ви знаєте нашу пропозицію щодо порядку денного. Найважливіше, звісно, зараз за Президентом слово, він має внести кандидатури нових членів Центрвиборчкому. Дуже важливо, щоб Президент врахував помилки і проблеми з діючими членами Центрвиборчкому, які майже два роки просиділи на своїх посадах фактично поза законом і освятили не одну фальсифікацію, не одне зловживання на виборах.

Так само ми вітаємо ініціативу Президента і президентських соратників підтримати зупинення самоврядування в Генпрокуратурі. Тому що, оскільки очищення Генпрокуратури два попередні Генпрокурори провалили, зараз давати самоврядування хабарникам, це значить укріплювати кругову поруку і позбавляти будь-якого шансу, що Генпрокуратура хоч колись може бути реанімована.

Втім, ми вважаємо, що Президент має зробити висновки з власних помилок з призначенням двох попередніх Генеральних прокурорів, які були ним запропоновані парламенту і призначені. І тому "Самопоміч" далі наполягає на розгляді спеціального законопроекту, який передасть обрання кандидатів на посаду Генерального прокурора через відкритий конкурс спеціальній незалежній комісії, яка буде складатися, насамперед, з експертів і представників громадських організацій.

Закон про вибори, ви знаєте, що ми вважаємо вкрай важливим ухвалити якомога швидше новий закон про перехід до виборів за відкритими списками партії, коли люди зможуть голосувати і за партію, і за кандидата не тому, що завтра вибори, а якраз тому, що цей закон ухвалять, то олігархи, які сьогодні контролюють більшість у парламенті, знатимуть, що вони не зможуть на позачергових виборах отримати цю саму більшість.

Для політичної стабільності, для подолання клептократії вкрай важливо, щоб якомога швидше законопроект був поданий до залу. Ми підтримуємо законопроект, зареєстрований ще у минулому році Чумаком-Ємцем як базовий законопроект для початку розгляду і затвердження нової системи виборів.

І нарешті, ще одне прохання і вимога "Самопомочі". Все-таки сам Президент має бути поставлений під законом, а не над законом. На сьогодні не існує жодної процедури, жодної можливості розслідувати його зловживання. Журналіст Дмитро Гнап, ви всі це знаєте, оприлюднив нову інформацію про причетність близьких людей Президента до офшорної компанії "Іntraco". Наш Комітет з протидії корупції Верховної Ради ще минулого року розглядав і звертався до прокуратури з вимогою розслідувати діяльність цієї компанії, чиї операції були дуже сумнівними. Зокрема, з них оплачувалися літаки Президента, з них оплачувалися особисті послуги друзів Президента.

Ми вважаємо, що чим швидше парламент ухвалить Закон про тимчасові слідчі комісії, і чим швидше ми створимо таку комісію для розслідування офшорних скандалів, для розслідування звинувачень в тому, що Президент веде бізнес, що заборонено Конституцією України, тим швидше ми станемо на шлях нормальної демократизації і парламенту, і його стосунків з Президентом, і взагалі творення країни, де головними є громадяни.

Тому "Самопоміч" знову наголошує на важливості якомога швидшого ухвалення Закону про тимчасові слідчі комісії, щоб всі – і Президент, і парламент, і всі інші високопосадовці були під законом, а не над законом.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Єгор, я тільки хочу вам наголосити і нагадати, що я вже говорив, що питання по Закону про тимчасові слідчі комісії, ми домовились провести ще консультації і, власне, Оксана Сироїд ті консультації буде координувати.

Щодо Закону про вибори, протягом тих днів я провів цілий ряд консультацій як з громадськими середовищами, так і з народними депутатами, які, власне, є прихильниками чим швидшої виборчої реформи. Більш-менш вже склалося коло тих людей, які мали би брати участь в робочій групі, я думаю, що вже цього тижня під моїм керівництвом, я візьму це на себе, вже відбудеться перше засідання робочої групи. Дякую вам.

І, будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, просто хочу сказати, що гірко і сумно спостерігати, наскільки Верховна Рада відірвана від реального життя, так само як від реального життя відірвана вся влада України. І зайвий приклад тому, що сьогодні, знаєте, от іде якийсь білий шум на обговоренні Погоджувальної ради Верховної Ради і ніхто навіть не акцентує увагу, що за вчорашній день стало відомо, що Президент України, його найближчі люди причетні до офшора, який торгував під час війни з "Газпромом" Російської Федерації.

Я хочу запитати: це що у нас бізнес as usually, тобто все іде так, як мусить іти, що з "Газпромом" торгують офшори Президента і його найближчого оточення, а ми робимо вигляд, що нічого в країні не відбувається? І на фоні цього іде, вибачте, "пустий базар" про боротьбу з корупцією.

Тому я просто наполягаю на тому, що, якщо ми Верховна Рада, і якщо Верховна Рада не втратила контрольні функції свої, що в усьому світі є ключовою функцією Верховної Ради, негайно треба утворювати тимчасову слідчу комісію і розбиратися, що це за офшор, який під час війни під патронатом Президента торгує з "Газпромом", чим торгує, як торгує, які гроші на цих офшорах осідають. Я просто не уявляю, як можна взагалі далі про щось говорити, якщо не буде вирішено це питання.

Стосовно так само боротьби з корупцією. Закінчив роботу славний уряд Яценюка. Скажіть, будь ласка, чому фракція БПП і фракція "Народний фронт" блокують створення тимчасової слідчої комісії по розслідуванню корупції уряду Яценюка і починають нам розповідати байки про реформаторську сутність уряду Яценюка? Ми що, будемо виступати ширмою над тією корупцією, яка відбувалася, в тому числі по постачанню всього необхідного армії?

Я просто хочу нагадати, що вже вичерпаний час, коли "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" мусили подати свої кандидатури в тимчасову слідчу комісію по розслідуванню корупції уряду Яценюка. Я прошу, треба негайно вносити цю постанову, реєструвати ТСК і перевіряти кожне міністерство, кожну державну корпорацію. Тому що для людей грошей немає, а міністри і прем'єри уходять у нас з офшорами і з мільярдами з робочих місць своїх.

Наступне. Виглядає як наруга над державою заява керівника фракції Яценюка про те, що добра новина, що за два останніх роки, коли інфляція досягла фактично майже 300 відсотків у зв'язку з падінням гривні, майже втричі, підняття на 6 відсотків соціальних стандартів. Ви що, знущаєтесь? На 6 відсотків за 2 роки підняти соцстандарти на фоні 300-процентної інфляції… Я вас не перебивала, будь ласка, майте повагу.

Наступне. Я хочу ще раз звернути вашу увагу, що на фоні того, що людей позбавляють останнього, у нас не розглядаються два законопроекти про деофшоризацію. Доручено ці проекти розглянути, які внесла "Батьківщина" по деофшоризації, бізнес-партнеру Порошенка, який має конфлікт інтересів по офшорам, пані Южаніній. І я прошу зараз публічно, пан Голова Верховної Ради, змінити комітет з податкового на фінансовий по розгляду цих двох законопроектів, тому що їх розгляд заблоковано. І я вважаю, що взагалі законопроект про тимчасові слідчі комісії мусить негайно розглядатися в країні, де корупція вже стала практично ознакою України в світі. І це сором, і приниження.

І також хотіла би звернути вашу увагу, що за часи свят, знаєте, під свята завжди влада робила такі недобрі і принизливі вчинки. Вдвічі піднята ціна на український природній газ вже, я підкреслюю, для людей, особливо для селян. Що ви робите? В той час, коли собівартість видобутку українського газу практично досягає 50-70 доларів, ви піднімаєте вдвічі ціну на газ для села, а потім ще Розенко, міністр соціальної політики, говорить, щоби селяни відмовлялися від газу. Чим їм топити? Кізяками?! Таких міністрів гнати просто потрібно. І тому ми наполягаємо, щоб негайно було розглянуто питання необґрунтованого підвищення тарифів на фоні падіння ціни на газ на світових ринках.

Крім того, 142 долари буде середня ціна на газ по року по тому контракту, який так всі сварять, по газу. Так чому ви по 300 ставите людям тоді ціну на газ, по 300 доларів за тисячу кубічних метрів? Негайно з цього потрібно починати роботу парламенту завтра, а не з бла-бла-бла і призначення знову пустих генеральних прокурорів. Працюйте, а не імітуйте роботу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юрій Анатолійович, "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, позиція нашої фракції, що парламент кожного пленарного тижня повинен давати відповідь на найбільш болючі принципові для людей питання, які виникають в суспільстві. І з нашої точки зору, в усіх аудиторіях, які сьогодні існують в країні, в частині економічної політики на перше місце всі люди ставлять питання зростання цін на енергоносії і комунальні тарифи.

Не може уряд сьогодні роз'яснити, яким чином продається газ українського походження населенню в 10 разів дорожче, ніж він коштує по собівартості.

А потім ще йдуть цинічні поради деяких урядовців стосовно того, що потрібно відмовитись від газу. Практично намагаються повернути наше населення, наших людей на відмову від благ цивілізації і перевести їх до кам'яного віку.

Насправді ситуація потребує нагального втручання парламенту, тому що уряд повинен роз'яснити, що це такі за переговори з МВФ, згідно з якими потрібно буде газ українського видобутку, який по Конституції належить всьому населенню, перевести до комерційного і підняти його ціну в 10 разів від собівартості.

Друге питання, яке сьогодні є пріоритетним для суспільства, і ми в цьому впевнені, це питання відходу і завершення замороженого конфлікту, який є на Сході країни. Поки ми його не вирішимо, країна буде завжди знаходитися в ситуації нестабільності, навіть коли буде припинений вогонь, як сьогодні, на щастя, немає масових обстрілів. Заморожений конфлікт – це шлях до знову виникнення конфлікту. І це показав досвід Азербайджану і Вірменії.

Хочу нагадати всім, що завтра проходить зустрів в "нормандському форматі", де чотири міністри будуть вирішувати питання. В цій ситуації парламент, на жаль, не має власної політичної позиції стосовно виконання Мінських домовленостей, про що каже вже майже весь світ. Тому є пропозиція: наша фракція зареєструвала 10 законопроектів стосовно виконання положення номер один, положення номер один до Мінських домовленостей. Не подобаються вони, наполегливе прохання до правлячої коаліції – робіть свої закони, давайте рухатись в тому руслі, в якому потребує рухатись весь цивілізований світ, який хоче, щоб нарешті заморожений конфлікт був завершений.

Третє питання. Я абсолютно не згоден з нашими колегами, які виступали переді мною, стосовно поведінки правоохоронних органів за період свят. Я бачив, як це було на власні очі. І бачив, що за деяким виключенням демонструвалась млява і безпорадна реакція на прояви радикальних елементів. При погіршенні ситуації в країні буде зростати радикалізм у суспільстві. Це історичний факт, і це було в усіх країнах. І правоохоронні органи повинні діяти жорстко і швидко для того, щоб запобігти цим випадам, які, на жаль, ми бачили протягом всіх свят. Почалося це з 2 травня в Одесі, коли просто заблокували вхід на площу для родичів загиблих, і тим самим відрапортували, що виконали все завдання. А потім вже перейшло на всі інші міста в країні.

Не було належної реакції правоохоронних органів по роботі з радикалами, з тими, хто ховається за балаклавами, з тими, хто порушує законодавство України.

Крім того, за цей період ми почули абсолютно провокаційні висловлення деяких чиновників, особливо з Національного інституту пам'яті, які звучали образливо для ветеранів Великої Вітчизняної війни. І були просто таким подразником дуже серйозним, про що вони казали всі і висловлювались абсолютно обурено і категорично проти цих висловлювань.

Ми залишаємо за собою право відреагувати на ці висловлювання. Ми вже подали заяву в суд, щоб привести до ладу цих чиновників, які, по нашій позиції, ображають ветеранів. А ще уряд також повинен робити висновки і не робити такого, щоб забирати всі матеріальні пільги під свята новим проектом бюджету у ветеранів війни, яких практично залишилось одиниці.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Одну секундочку. Я, з вашого дозволу, відреагую, Юрію Анатолійовичу, тому що багато тут присутніх були в активній суспільній позиції два з половиною року тому. І хочу вам нагадати. Власне, намагання псевдосвяткувань Дня Перемоги і призвело до того, що в багатьох регіонах нашої країни окупанти під виглядом співчуваючих ветеранам Другої світової війни з колорадськими стрічками захоплювали українські адміністративні споруди.

І те, що цього року правоохоронні органи не дали можливості провокаторам, спецслужбам Росії проводити черговий етап плану по дестабілізації в Україні, це свідчить про найвищий рівень наших правоохоронних органів. Хочу нагадати і сказати вам, що по тих матеріалах, які я отримую, бюджети невеличких російських міст на 10 днів були виділені в деякі міста для того, щоб там дестабілізувати ситуацію.

І я хочу вам сказати дуже переконливо, і ,можливо, ви підтвердите мою думку, жителі Луганщини, Донецька не хотіли війни і не хотіли крові, це робили агенти ФСБ, які із спецзавданням приходили сюди і, наголошую ще раз, під виглядом співчуваючих ветеранам Другої світової війни розпалювали в Україні війну і розпалювали кровопролиття. І тому я думаю, що ми всі спільно повинні подякувати правоохоронним органам, що цього року ми не дозволили ніяким зовнішнім спецопераціям мати будь-якого успіху на території нашої держави. Дякую.

Будь ласка, Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Ми також вітаємо зусилля правоохоронних органів, які зробили все від них залежне, аби не допустити провокацій у ці трагічні, водночас поминальні дні, коли ми вшановуємо пам'ять жертв 10 мільйонів українців, які віддали своє життя на вівтар перемоги над нацизмом.

Але водночас давайте пам'ятати про ще живих ветеранів, яких залишились одиниці, і головне давайте пам'ятати про український народ. Це завдання влади. Чи пам'ятає влада про український народ? Ні. Влада грабує український народ. І всю ту політику, яку вона проводить, це політика, яка категорично протирічить інтересам українців. У зовнішній політиці – фейковий Мінськ, "нормандський формат" перемовин замість Будапештського меморандуму, замість участі в переговорах прямої і безпосередньої Сполучених Штатів і Великої Британії. У соціальний політиці – драконівське підвищення тарифів, консервація бідності і залежності замість масштабної енергомодернізації і позбавлення енергетичного зашморгу громадян України. В економічній політиці – за пару мільярдів кредитів Міжнародного валютного фонду ставлять українців і Україну на вуха, замість того, щоб за рахунок ефективної податкової політики вивести економіку з тіні та офшорів і стимулювати розвиток українського підприємництва та промисловості. У грошово-кредитній політиці – політика недоступних дорогих кредитів, яка вбиває реальну економіку, замість повної орієнтації фінансового сектору на потреби реального виробництва. В інституційній політиці – імітація боротьби з корупцією, імітація судової реформи замість повного перезавантаження суддів і прокуратури, формування незалежних від влади правоохоронних органів.

Які відповіді дає на ці виклики влада? Вона створює офшори, вони ховають мільярдні статки, виводять в офшори, не платять податки, людям піднімають ціну на газ, з людей стягують податки на пенсію, піднімають копійчані, так звані, підвищення заробітних плат і пенсій (хай би прожили на ті підвищення ті, хто їх піднімає!), а щороку з України виводять до 10 мільярдів доларів через офшори.

Ми живемо в парламентсько-президентській республіці. Я питаю: чому парламент мовчить? Чому весь світ розслідує офшорні афери, а у нас всі мовчать? У мене є відповідь на це питання: тому що до офшорних афер причетний Президент і його найближче оточення.

І я хочу щиро подякувати колегам із "Самопомочі", з "Батьківщини", які підтримали нашу ініціативу фракції Радикальної партії по розслідуванню офшорних афер найвищих посадовців.

Я хочу звернутися до голови парламенту, ми ставимо вимогу сьогодні: створити Тимчасову слідчу комісію по розслідуванню офшорів представників влади. Якщо ця вимога не буде виконана, фракція Радикальної партії блокуватиме парламентську трибуну, ми звертаємось до всіх колег підтримати нашу ініціативу.

Я хочу пояснити українським громадянам, що таке офшори. Бо для баби, діда в селі, дай їм Бог здоров'я, вони знають що таке кізяки, вони знають що таке граблі, що таке вила, що таке лопата, але вони не знають що таке офшори. То я, шановні дорогі мої селяни, скажу що таке офшори. Офшори – це вкрадена у вас корова. Офшори – це 3 гривні за літр молока. Офшори – це ненавчені ваші діти або яких ви навчили, а вони на базарах стоять торгують з двома дипломами про вищу освіту. Офшори – це закриті школи, лікарні, неремонтовані дороги. Як учора я був на рідній Чернігівщині, немає до Славутича дороги від села Неданчичі, немає до сіл доріг, взагалі немає ні доріг, ні автобусів, от що таке офшори. Офшори – це олігархи з мільярдними статками, які перед виборам вам за 300 гривень купують голоси, як зараз у Чернігові довибори по 206 округу, знову іде черговий "рятівник-парашутист" із Києва, Микитась, і вже роздають гроші для того, щоб купити мандат, щоб далі виводити гроші в офшори і не платити податки.

Тому ми вимагаємо від влади не блокувати. Президент вчора звав на зустріч мене сьогодні на 14 годину, сьогодні вже скасували цю зустріч, бо я публічно повідомив про те, що я вимагатиму від Президента не блокувати розслідування офшорних скандалів. Тому ми вимагаємо створення Тимчасової слідчої комісії по офшорах, притягнення до відповідальності і повернення до України мільярдних коштів, які були вкрадені, сплати податків. Ми вимагаємо, наша фракція прийняття Закону про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, законів, які дозволять захистити інтереси українців, а не грабувати їх. Іншого варіанту захистити країну немає, будете грабувати людей, ми, по-перше, вам цього не дамо; по-друге, винесемо вас на вилах. І не дамо ні в офшори втекти, нікуди втекти. Досить людей грабувати!

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович, ви звернулись до мене, з вашого дозволу, я відповім. Що означає блокування парламенту? Це означає зупинку роботи найвищого законодавчого органу держави. Три тижні не працювала Верховна Рада України, я думаю, суспільство і українські громадяни ніяким чином не зрозуміють, що реформи, необхідні для країни, вони не зможуть побачити, їхнього вирішення, і прийняття рішень.

 

ЛЯШКО О.В. Давайте створимо слідчу комісію, і без питань…

 

ПАРУБІЙ А.В. Давайте будемо дискутувати з того приводу, але я вважаю, що блокування трибуни Верховної Ради є неприйнятний спосіб, особливо з тим темпом роботи, з яким ми рухаємося на сьогодні.

 

ЛЯШКО О.В. Шановний Андрію Володимировичу! З усією повагою до вас, але грабування українців, коли на 70 гривень підняли зарплати, а втричі підняли зарплати депутатам, коли зробили ціну на газ 7 тисяч гривень за куб, попитайте в людей і в селі, і в місті, є у них гроші платити за цей газ? Коли він собівартість півтори тисячі, а треба платити по 7 тисяч.

Тому я з великою повагою до вас ставлюся, але я вважаю, що треба блокувати роботу парламенту і змусити владу припинити красти. А якщо ми будемо мовчати і нічого не робити, і влада буде продовжувати грабувати людей, то завтра всіх нас винесуть, в тому числі і вас.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будемо вважати, що ми обмінялися думками.

Я передаю слово Бондару Віктору Васильовичу, "Партія "Відродження".

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Безумовно, два останні роки у нас, на жаль, вийшли такі, що з минулим урядом нас в пожежному режимі парламент, уряд "гнав гасити пожежі" і кожен день нам щось було не терпець, ввірвався, все горить, треба швидко приймати закони. Якість законів, що ми приймаємо, заради чого, ніхто толком не аналізував, якоїсь системної роботи взагалі не було.

То нам треба під безвізовий режим щось терміново і під цю ширму приймалися десятки законів і гнали-гнали- гнали, але ніхто не давав переліку, що нам потрібно прийняти і для чого це.

Тепер вимоги МВФ ми маємо виконувати, десятки законів знову треба ставити, голосувати. Але за всім цим ми не бачимо кінцевого результату, стратегії, мети, що ми хочемо зробити, заради чого була ця пожежна історія, що ми мали у підсумку отримати і що отримали люди у підсумку всіх цих дій парламенту і уряду за останні два роки. А закінчилося це повним фіаско, економічним фіаско в першу чергу: в три рази збільшився курс долару, обвалена економіка, обвалено виробництво, абсолютне соціальне зубожіння населення, абсолютно, ми бачимо, що немає ніяких нових робочих місць, немає ніякої комплексної програми дій взагалі, що мав уряд зробити за цих два роки, куди ми мали прийти.

Тому ми пропонуємо все ж таки зупинитися. Зараз є шість тижнів до літніх канікул, і за ці шість тижнів ми маємо зробити рішучий крок спільно з урядом по виведенню економіки з кризи. Нам треба комплексно підійти, в першу чергу, прийняти і проголосувати нові Податковий, Митний і Бюджетний кодекси, навести порядок, бо до 1 вересня вони мають бути прийняті, і на новій податковій базі має формуватися бюджет наступного року. З 1 вересня бюджет наступного року має вже бути у парламенті на новій податковій бюджетній і митній базі.

Ми говоримо про те, що ми маємо збалансувати місцеві бюджети і загальнодержавний бюджет – за два роки розбалансовано повністю. Начебто провели децентралізацію бюджетних коштів. В той же час, на місцеві бюджети передали кучу додаткових фінансових повноважень: передали утримання профтехосвіти, передали утримання будинків культури, передали утримання і фінансування освітянських програм. Я вже не говорю про кучу соціальних інших програм по охороні здоров'я і так далі. На жаль, їм не дали гроші на те, щоб це фінансувати все. Тобто ми маємо збалансувати у бюджеті, і маємо зараз, терміново, за цих найближчі тиждень-два проголосувати зміни до бюджету на цей рік: має бути повністю врахована охорона здоров'я, має бути враховане фінансування ПТУ, ми маємо прийняти той законопроект, який погодили всі фракції по фінансуванню доріг в Україні, коли були чітко прописані кошти для місцевих бюджетів на ремонт і утримання місцевих доріг, і коли будуть чітко прописані кошти на ремонт і утриманні доріг загальнодержавного значення. Тоді у нас з'явиться у місцевих бюджетах конкретна копійка, а не розподіл через центральний бюджет.

Ми вимагаємо поставити так само на голосування наш проект Закону про підвищення соціальних стандартів в Україні. Ми говоримо про те, що є перевиконання бюджету на 14,6 мільярда гривень. Давайте ці кошти спрямуємо на фінансування ПТУ, підвищення фінансування закладів освіти, охорони здоров'я, зарплати на 20-30 відсотків підняти, компенсувати пільги на проїзд для наших пенсіонерів.

Ми вимагаємо скасувати цю ганебну практику оподаткування пенсій.

Ми вимагаємо поставити чітко і дати відповідь, під що ми беремо кредити МВФ і куди підуть ці гроші в цьому році? Давайте не витрачати їх на касові розриви, на те, щоб закривати дірки, а давайте виберемо одну або дві тематики на цей рік: або це будуть дороги, або це будуть програми енергозбереження. І тоді ці мільярди доларів, які сьогодні Україна хоче отримати від МВФ, підуть цільовими коштами на реальний сектор економіки.

Друге. Якщо ми робимо комплексний блок по Податковому, Бюджетному, Митному кодексах, то ми маємо передбачити такі програми стимулюючі, щоби підняти власне виробництво, тобто зробити інвестиційну привабливість для інвесторів, щоб вони приходили, будували заводи і вкладали кошти саме у виробництво, в інфраструктурні проекти. А це все нерозривно пов'язано так само і з політикою Нацбанку, про який ми вже неодноразово говоримо, що треба приймати рішення, ставити на голосування і по Голові Нацбанку давно треба було прийняти рішення. Нацбанк сьогодні є тою інституцією, яка зупиняє розвиток експорту в Україні, яка обвалює валюту, яка не балансує банки, а навпаки – доводить їх до зубожіння. І через всю цю політику ми бачимо шалені відсотки по кредитах, а це говорить про те, що такі кредити ніхто, жоден виробничник сьогодні в Україні використовувати не зможе.

Тому ми ставимо за вимогу поставити на голосування відставку Гонтаревої.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Вікторе, з вашого дозволу, відреагую. Я цілковито підтримую логіку ваших пропозицій стосовно дуже поетапної, системної роботи. І хочу вас завірити, що для уряду не існувало вихідних і не існувало ніяких свят протягом цих трьох тижнів, а була титанічна робота. І я можу це підтвердити, бо майже кожного другого дня бачився з Прем'єр?міністром. Проведена титанічна робота і напрацьований цілий комплекс заходів, які необхідно здійснити. Я попросив, щоб була система прерогатив, було визначено 14 законопроектів. Але найголовніше, уряд не просто формує це як систему прерогатив, він пропонує нам, щоб ми спільно виробили їх. І на останній нашій нараді були присутні і Перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів, і Міністр Кабінету Міністрів Саєнко, і вони в повній готовності до дуже щільної співпраці. Я думаю вже цього тижня, вже в середу ми сядемо на кілька годин і будемо спільно з урядом визначати ту систему прерогатив, щоб у нас на кожний день був план, що ми якого дня маємо зробити. Тому давайте долучатись спільно до роботи, і я впевнений, що ми зможемо ввійти в системну і продуктивну роботу. Дуже вам дякую.

І від групи "Воля народу", будь ласка, Олесь Довгий.

 

ДОВГИЙ О.С. Дякую.

Дякую, пане Голово. Всіх вітаю з Великодніми святами. Шановні друзі! Перше. Ми підтримуємо пропозицію Голови Верховної Ради щодо перенесення виступів на завтра, оскільки наше пленарне засідання планується всього на декілька годин.

Друге. Ми б хотіли подякувати Голові парламенту і секретаріату за те, що нарешті почули наші… (Шум у залі) Я тоді почекаю.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, завершуйте пане Олесь. Продовжуйте, будь ласка.

 

ДОВГИЙ О.С. Дякую.

Я хотів би подякувати вам за те, що нарешті почули і включили законопроекти депутатської групи "Воля народу" до порядку денного.

Водночас, хотів би звернути увагу на наступне. Ми всі знаємо, що сьогодні знов приїхала місія МВФ. І ми всі пам'ятаємо, як за останній рік і вже декілька місяців цього року ми приймали десятки законопроектів у горящому режимі, негайно, терміново, без попереднього обговорення спочатку – для євроінтеграційного процесу, потім для того, щоб отримати черговий транш МВФ. На жаль, до сих пір ми не бачимо жодної копійки цього чергового траншу МВФ. І, на жаль, навіть не всі розуміють, що насправді вже проголосовано для того, щоб цей транш отримати.

Наша пропозиція, як уже і обговорювалось на попередніх погоджувальних радах, про те, що кожна фракція має якесь своє бачення розвитку економіки країни. Кожна фракція має своїх фахівців і бачення погалузеве, яким чином, через які інструменти можна було б цю економіку вивести з того стану, в якому вона знаходиться сьогодні.

Наша пропозиція: щоб ми зробили, хай навіть за закритими дверима, але окрему таку професійну дискусію економічного блоку Кабінету Міністрів разом з представниками фракцій, відпрацювали якусь одну зрозумілу програму дій, комплексну хоча б до кінця року, визначились з пріоритетами. Тому що я думаю, що більшість колег підтримують, тому що дуже добре наш євроінтеграційний курс, і для нас це дуже важливо – отримати кредити, але не менш важливо для нас розуміти, куди ми ці кредити потратимо.

Ми виступаємо за те, щоб пріоритетом діяльності, зокрема, і в першу чергу, економічного боку уряду, став вітчизняний виробник і захист українського виробника і українського інтересу, а не європейського, щоб ми уважно подивилися, де ми закриваємо ринки і обмежуємо нашого виробника, де ми відкриваємо. Ми всі їздимо по округах, всі знаємо, що там відбувається. Я вас інформую, що, окрім тарифів, які вже порушували наші колеги це питання, окрім доріг, на які, до речі, теж був отриманий кредит, і я не знаю, як інші колеги, але на нашій фракції не було обговорення щодо плану розподілу цих коштів і визначення пріоритетності по дорогах, куди саме ці кошти будуть витрачені.

Тепер те, що стосується третьої найбільшої проблеми, яка є на округах. Я вас інформую: сьогодні це безробіття. 30 відсотків реального безробіття ми бачимо вже на округах. Тому захист тих, хто створює або створив уже робочі місця сьогодні, і підтримка їх у створенні нових, а також прийняття того важливого пакету законопроектів для того, щоб відкрити наші можливості залучення інвестицій і інвестиційних проектів, є сьогодні для нас пріоритетними.

Тому ми хотіли би вас просити, пане Голово, щоб ви ініціювали такі робочі наради. Зрозуміло, що цей уряд відносно, ну, недавно працює. І, я переконаний, знаючи системність економічного блоку і уряду, що вони почують нас, але я дуже хотів би, щоб та дискусія, якої не відбулося з попереднім урядом, відбулася тут, і Верховна Рада все-таки голосувала за такі законопроекти не з закритими очима, а розуміючи план дій хоча б до кінця року.

Дякую за увагу.

Зокрема, хотілось би акцентувати і підтримати свого колегу по фракції "Відродження". Всі голови фракцій не одну погоджувальну раду і не одне засідання піднімають питання голови Нацбанку. Жодної реакції. Немає ні звіту голови Нацбанку, ні створено відповідної робочої групи, хоча вона вже зареєстрована, ні жодної постанови про її звільнення. Наша фракція підтримує необхідність заслуховування Гонтаревої негайно і підпишеться під постановою про її заміну.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Багато звучало питань щодо роботи уряду, і буде, думаю, правильно як ми надамо слово зараз Першому віце-прем'єру, нашому колезі Степану Кубіву. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Пане Голово, шановні колеги, ви знаєте, я з приємністю іду дійсно до зали зустрічатися з вами, і я розумію ту проблематику, яка стояла фактично в парламенті.

Хочу сказати, що Президент, Голова Верховної Ради і Прем'єр-міністр провели відповідні консультації щодо єдності і цілісності економічного саме напрямку діяльності на ці сесійні тижні до кінця цієї сесії.

Друге. Я зустрічався з багатьма головами комітетів, за що я дякую, і з депутатами Верховної Ради, які абсолютно конструктивними пропозиціями, і залишали відповідні документи і від економічного, і фінансового блоку, і в цілому питання правових аспектів, це дозволило зорієнтувати певну позицію, яку ми вирішили сьогодні, перш за все, сказати, що це дало, і що ми будемо відповідно робити.

Знаєте, що все-таки Україна дійсно має формувати модель, основними характеристики якої є висококонкурентна економіка з високою часткою малого та середнього бізнесу, це перше; друге – інвестиційно-інноваційна; і третє – високотехнологічна експертно-орієнтована економіка. Ми говоримо про внутрішню економіку, ми говоримо про внутрішню стабілізацію, і ми говоримо про ті пріоритети, які ми повинні зробити і до кінця року, щоб побачили, і до річної програми уряду. Ви сьогодні про це все говорили, і я думаю, це є правильно.

Для того Міністерство економіки, розвитку і торгівлі – сьогодні не раз до нього зверталися – визначає таких п'ять основних пріоритетів, які я хочу вам сказати.

Перше, це розвиток малого і середнього бізнесу і відповідно створення бізнес-клімату, що дозволяє швидко від приватного підприємця до ведення сімейного бізнесу в агропромисловості, в торгівлі, в інших аспектах проводити.

Друге – публічні закупівлі, ProZorro. До кінця цього року ми хочемо зробити економію державних коштів 5 мільярдів. Якщо ця програма спрацює, і будуть враховані рекомендації, в тому числі і народних депутатів на майбутнє, ми можемо економію державних коштів на наступні роки довести більше 40 мільярдів гривень в рік. Повірте, це серйозні кошти. А ця сума, яка, відповідно до певної прозорості, використовувалася іншим шлюзом, іншим чинником, про що ми говорили.

Реформа управління державними підприємствами і приватизація. Вона повинна пройти прозоро, конкурсно, і дійсно ми повинні розуміти правила формування цінової політики, що і буде робити Кабінет Міністрів України.

Третє, реформи управління державними підприємствами з точки зору ефективності, і тільки такий показник, який може давати кошти в бюджет державний. Інвестиції в розвиток власної промисловості, повторюю, розвиток власної промисловості, виробництва і інновацій; зростання експорту і співпраця з міжнародними фінансовими установами.

Я би звернувся до багатьох колег, коли ми виходимо в публічну площину, говорити не тільки те, що… Чим ми краще говоримо, в лапках, проти держави, тим краще нас слухають. І коли ми говоримо про сьогоднішній день, про Міжнародний валютний фонд, коли ми говоримо сьогодні про Європейський банк реконструкції і розвитку, коли ми говоримо сьогодні про Європейський інвестиційний банк, коли ми говоримо про Світовий банк – реформи потрібні, перш за все, Україні. Реформи потрібні для того, щоби ми знищили корупцію. Я хоч і думаю авторитетно, і хочу запропонувати вам в перспективі певні схеми. Конкретно вам скажу: уряд взяв питання по газовидобуванню. Зменшення газовидобування, яке ми мали, 67 мільярдів, ми таблицю показували, ми дійшли до 20-и. І кожен рік природним методом зменшення проходить на 1,4 мільярда.

 

ЛЯШКО О.В. Чим ви хвалитеся?

 

КУБІВ С.І. Я не хвалюся. Я хочу сказати, що ми збільшимо. І ми зробимо те, що тих 33 мільярди, і більше ми зможемо відновити через технології нові, які будуть там запущені. І в середу, Олег Валерійович, ми будемо слухати це питання для того, щоб українці споживали відповідно газ не за курсом долара, а за тією ціною, яка буде у нас в Україні.

І ми знімемо корупцію. Тому що сьогодні, коли ми говоримо про дотації "Нафтогазу", де проходило два десятиліття, і коли ми говоримо про ті схеми, які були властиві, де ні копійки не було вкладено в модернізацію "Нафтогазу", "Укргазвидобування". Ми говоримо про кредити в комерційних банках, де обладнання 1953-1957 року, 5-7 разів заставлялося в банках! Ми говоримо про міжурядові гарантії, які схеми виводилися за межі України. Ми говоримо про юридичні компанії, які отримували…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я перепрошую, прошу продовжити. Всі згодні з тим, щоб ми дали ще… Скільки, пане Степане?

 

КУБІВ С.І. Я думаю, до 3 хвилин.

 

ПАРУБІЙ А.В. До 3 хвилин, якщо немає заперечень. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Це, перш за все, я хочу сказати, що реформи потрібні нам, і ми повинні їх зробити. Ми повинні стабілізувати на сьогоднішній день макроекономічно показники, макроекономічно економічний блок, і ми повинні показати зростання економіки. Це дозволить створити ті робочі місця, які необхідні нам.

Я хочу також відповісти на декілька питань, які були сьогодні сказані. Рішення уряду щодо підвищення соціальних стандартів на 10 відсотків з 1 грудня 2016 року це законопроект 4543. Я хочу сказати про скасування податку на пенсій – це законопроект 4542. Я хочу сказати про спрощення реєстрації якісних ліків з-за кордону це законопроект 4484.

Я також хочу сказати те, що ці законопроекти, шановний Андрію Володимировичу, пане Голово, ви прийняли. І на засіданні представників фракцій, яке ми мали в четвер більше 2,5 години, вони включені в два тижні, де відповідно ми повинні прослухати і комітети, де повинні взяти участь у засіданні комітетів міністри і заступники міністрів. І це відповідно дозволить провести відповідні реальні кроки щодо реформування.

Також я хочу сказати, що з метою економічного розвитку та дерегуляції розглядатимуться з пропозиціями Президента України: законопроект 3062 щодо управління об'єктами державної та комунальної власності, в другому читанні законопроекти з пакету реформ і контролюючих органів 2531 щодо вдосконалення законодавчої сфери державного нагляду (контролю) та законопроект 2418 у другому читанні, 2498 щодо скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Також ініціативи уряду законопроектів, які представлені на комітети, представлені на перше читання, у сесійну залу – на друге читання, я би попросив колег підтримати, вони носять суто прагматичний, суто… Не для МВФ, ще раз хочу сказати, не для Світового банку, а це для нас, для держави України потрібно зміни ведення, спрощення бізнесу. Ми повинні ввести такі рішення, які дозволять кожній людині думати, як швидко організувати власний бізнес.

І хочу ще раз наголосити, що ми, уряд, парламент, дорогі колеги, голови комітетів, які присутні, Президент України повинні показати єдність щодо прориву економічного реформованого блоку нашої економіки на стабілізацію і на зростання. Дякую.

Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович, дивіться, от виступала Юлія Володимирівна, мене Максим Бурбак просив теж репліку. Я сказав: тут немає обговорення, тут є висловлення позицій.

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович. Будь ласка, прошу, можете його задати. Степан Іванович, я вас дуже прошу, дайте, будь ласка, мені можливість вести.

Олег Валерійович, ми просто не зможемо дати можливість комітетам виступити. У нас є величезна кількість форматів і сьогодні, в тому числі на уряді для того, щоб задавати питання. Дякую вам і вибачте, будь ласка.

Андрієвський, будь ласка.

Перепрошую, одна хвилина Оксані Сироїд, і переходимо до комітетів.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Я хотіла б звернути увагу голів фракцій і голови Комітету з питань правової політики і правосуддя на один із законопроектів, який потребує якнайшвидшого ухвалення. Це законопроект 4180 – проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень законодавства з питань судоустрою і статусу суддів. Якщо ви не знаєте, я думаю, що багато хто знає з вас, я думаю, що ви отримували ці повідомлення про те, як фактично далі працює корупцьована кругова порука у суддів, які, навіть проходячи сьогодні кваліфікаційне оцінювання, віртуозно поновлюються на посадах навіть ті, які є звільнені. І для того, власне, щоб запобігти таким поновленням на посади, для того, щоб забезпечити оновлення суддівського корпусу, був розроблений цей законопроект, він розроблений разом з представниками громадськості. І головні його цінності це фактично залучення громадськості, як такої, до моніторингу і до участі у кваліфікаційному оцінюванні.

Можна я завершу?

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка. Будь ласка, дайте завершити.

 

СИРОЇД О.І. Але ще одним фактором є це головні антикорупційні запобіжники, які пропонуються в цьому законопроекті, це, зокрема удосконалення моніторингу способу життя, це декларація родинних зв'язків та декларація доброчесності і це відкрите суддівське досьє. Тільки зробивши максимально прозорою цю інформацію, ми маємо шанс забезпечити реальне оцінювання того, хто є сьогодні судді, ким є сьогодні судді і щоб не допустити цих людей в подальшому до здійснення суддівської професії.

Якщо ми серйозно себе зобов'язуємо до здійснення судової реформи, то ми повинні якнайшвидше забезпечити розгляд і прийняття цього законопроекту, він зареєстрований ще в березні. Я прошу голів фракцій і голову комітету забезпечити його розгляд і прийняття.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Андрію Володимировичу, шановні колеги, Комітетом з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства опрацьована низка законопроектів, ми неодноразово їх вносили. Я хотів би нагадати: 3696 – законопроект, який допоможе значно покращити і полегшити людям оформлення житла, яке вони будують; 2706 – це є мораторій, який теж неодноразово вже розглядався, мораторій на нарахування пені на несплату житлово-комунальних послуг і покращить, значно покращить, фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства; 1735 – це є зміни до законопроекту, по яких є теж низка звернень від органів місцевого самоврядування, теж потребує прийняття і опрацювання комітетом.

Андрій Володимирович, і також я хотів би на що звернути увагу? От, в засобах масової інформації зараз існує такий міф, що нібито Верховна Рада там три тижні десь відпочивала. Я б хотів сказати, і від вас, до речі, почув із здивуванням цю інформацію, от, скажу, що Верховна Рада, ми ж знаємо про це, два пленарних тижні: тиждень роботи в комітетах, тиждень роботи з виборцями. І наскільки мені відомо, в квітні ми два тижні відпрацювали, така ж сама робота планується і на травень.

По роботі з виборцями, я, наприклад, особисто, з колегами своїми по фракції відвідував бійців в зоні проведення антитерористичної операції, до речі, бачив там депутатів від "Самопомочі". Вітали наших виборців зі святом і разом з ветеранами зустріли 9 травня. Тому, якщо деякі несвідомі депутати порушували цей затверджений порядок роботи, це не означає, що Верховна Рада як вищий представницький орган не працював. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дмитре Йосиповичу, хочу цілковито підтримати вашу позицію, бо, власне, я наголосив, не було три тижні пленарних засідань. І, власне, що дуже мало хто знає, що пленарне засідання – це тільки верх айсбергу роботи. Що фактично робота в комітетах і робота в округах – це дуже значна і велика робота і не те, що багато хто, більшість народних депутатів України, я це знаю, бо теж був тут, вони надзвичайно активно працювали і в округах, і була надзвичайно активна робота в комітетах.

І тому я хочу наголосити, це не було лишень пленарних засідань, але більшість депутатів Верховної Ради всі ці тижні проводили надзвичайно активно як міжнародну політику, так роботу в комітетах, і роботу на округах. Я цілковито це підтверджую і підтримую вашу позицію, дякую вам.

Пане Сергій, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу!

Комітет просив включити два законопроекти, один із них включений, другий чомусь не включений, хоча ці обидва законопроекти вже розглядалися Верховною Радою, лише потребують прийняття рішень по тих питаннях, які розглядалися.

2466 – включено, а 2467 – про загальні збори, конференції членів територіальної громади за місцем проживання, з незрозумілих причин чомусь не включено в цей законо…

 

ПАРУБІЙ А.В. (Не чути)

 

ВЛАСЕНКО С.В. Це два законопроекти, які регламентують дуже близькі правовідносини і вони обидва розглядалися Верховною Радою, і там треба лише проголосувати і в першому читанні, тут я не бачу жодних проблем.

Але я би хотів сказати два слова про те, що обговорювалося на тому тижні, коли, як ви кажете, парламент не працював, мова йде про так звану реформу парламенту. Ви знаєте, я би запропонував нам всім перед тим, як робити якусь реформу, бо слово "реформа" вже викликає у людей огиду, мені здається, в Україні. Я би рекомендував перед тим, як робити якусь реформу, спочатку розпочати виконувати ті закони, які у нас є. І якщо ми почнемо виконувати в повному обсязі той Регламент без будь-яких виключень, який у нас є, ми знімемо відсотків 80 тих проблем, які ми зараз називаємо проблемами, і все буде добре.

Тому що я ж не нове обличчя в цьому парламенті, я пам'ятаю, як працював парламент шостого скликання, коли він далеко не був ідеальним, але, принаймні, хоча б відсотків на 90 виконувався Регламент, і приймалися закони значно більшої і кращої якості ніж ті, що приймаємо ми зараз, коли нам уряд кидає законопроекти за один день і вимагає за один день їх розглянути.

Тому давайте, можливо, трошки відкладемо це питання, так зване, реформування парламенту. Я розумію, чому воно виникло, я розумію, як воно виникло. Але давайте, може, його відкладемо, спробуємо виконувати повністю діючий Регламент і побачимо, які сфери нам треба буде реформувати, а які не треба. І навіть, якщо ми будемо говорити про реформу парламенту, я особисто вважаю неприпустимим під час такої реформи зменшення ролі комітетів і збільшення ролі політичної складової парламенту. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, пане Андрій Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я вдячний вам, Андрію Володимировичу, за те, що є блок правоохоронний: 15 законопроектів стоять комітету на цьому тижні. Але ще є три пропозиції.

Перша пропозиція, це для того, щоб вже закінчувати або продовжувати реформу правоохоронних органів. Все ж таки законопроект номер 2897 – щодо запровадження кримінальних проступків дуже важливий. Сьогодні поліція, внутрішні органи чекають цей законопроект – це раз.

Друге. Все ж таки хтось не хоче, щоб ми боролися в Україні з "злодіями в законі". Тому що 1188 – законопроект, який пропонує "злодіїв у законі" все ж таки внести в список статті 27 Кримінального кодексу як співучасників, до речі, цього немає. І посилити обставини, які обтяжують покарання цим званням. Тому що якщо він буде відмовлятися від цього звання, то з ним уже будуть розбиратися не органи правоохоронні, а ті, хто його обирав на таку "посаду". Дуже нормальний проект закону, і більше того, він забезпечує ізоляцію вказаних ув'язнених від решти (розумієте?), це цікаво. І Антон Геращенко, і група товаришів, які працювали над цим законом, до речі, вони створили нормальний проект.

1188 не потрапляє чомусь, на жаль.

І останній законопроект, останнє питання – це питання по прокуратурі, по Генеральному прокурору. Дуже багато коментарів, ми бачимо на екранах, коментують всі, кому не лінь цю ситуацію, але, на жаль, 4469, 4481, їх немає у проекті, тому що вони дають можливість це зробити. Єдине тільки моє побажання – дати Андрію Володимировичу доручення науково-експертному управлінню, якщо вже зареєстроване, а вже зареєстрований, і пан Князевич підтвердить, сьогодні зранку, півгодини тому новий законопроект, то щоб відповідальність з комітетом брало і науково-експертне управління, щоб у мене було завтра на комітеті, на що опиратися.

І останнє моє побажання: якщо хочемо, щоб був Генеральний прокурор, треба прибрати засудження заочне і все інше, і ДБРи, зміни, і внести законопроект, і його проголосує зала.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Андрію, по ваших законопроектах, я буквально два дні тому мав з Хатією Деканоідзе розмови. І, власне, ми говорили про те, вона наголошувала, наскільки це важливо. Повірте мені, я вам скажу відверто, немає жодної складової того, що вони не включені. Проблема лишень у тому, я попрошу їх включити, що ми обговорюємо певну кількість законопроектів в день, а їх назбирується така велика кількість, що нам немає іншого виходу, аніж збільшити продуктивність нашої роботи. Вони справді надзвичайно важливі, і я повністю згоден з вами, що вони є важливими. Я, власно, вернусь, буквально коротко репліку до слів вашого колеги, Сергія Власенка.

От, коли ми говоримо про реформу парламенту, що ніби все добре є, от, скільки разів по п'ятницям ми всі гуртом сиділи у пустому залі? Тому що сам регламент роботи, коли зранку є година запитань до уряду, потім півгодини запитів, потім півгодини на фракції, а потім година на виступи сам формат такої роботи, організація, не передбачає прийняття рішень. Тому нам вкрай важливо зробити більш ефективною нашу роботу, щоб всі ці закони, по яких (парадоксально) і немає дискусій політичних, її всі підтримують, і немає ні професійних дискусій, нам лишень бракує часу для того, щоб ми могли їх приймати.

Для того треба вирішити дві речі. Перше, шановні колеги, щоб в залі була весь час достатня кількість депутатів для прийняття рішення. І друге, зробити більш ефективною роботу. А ці ваші пропозиції, які ви сказали, я обов'язково попрошу включити у порядок денний.

А стосовно прокуратури, ну, просто буду мати величезне прохання. Пане Андрію, можливо, після Погоджувальної ради ми підійдемо, з вами переговоримо на цю тему.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Андрію Володимировичу, і окремо дякую вам за повагу до колег.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Можливо, ми після зустрінемося? (Шум у залі)

Так. Я попрошу, ми б зустрілися і щоб чим швидше комітет зміг зібратися і пропозиції по прокуратурі зміг обговорити. І ми після засідання переговоримо з вами.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Від імені комітету прошу включити на цей тиждень розгляд проекту Постанови 4476 – це до річниці депортації кримськотатарського народу з метою вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу. Цей проект постанови вже пройшов комітет, просимо її на середу.

Також хочу сказати, що впродовж цих останніх двох тижнів тут, в цьому залі, зокрема 27 квітня з ініціативи і комітету була презентація дослідження: "Бюджетна політика, прагматичні підходи до стратегічних рішень". І, зокрема, ми чекаємо від уряду, що з'являться вже проект основних напрямків до бюджетної політики на 2017 рік. І думаю, що готувати бюджет потрібно вже, щоб не було "під ялинку", тут експерти, зокрема і міжнародні, також напрацювали і обговорювали цей варіант.

Також хотіла подякувати пану Степану Кубіву, що було обговорення експертної стратегії з... Дуже хороша ініціатива, де проговорювалися ті пріоритети щодо зростання експорту з України, не тільки ЄС, а й інші країни і про те, що потрібно угоди про зону вільної торгівлі з Канадою, з Ізраїлем, з Туреччиною готувати. І теж, коли всі говорять, що відпочивали, з іншої сторони – було дуже потужне засідання і обговорення, і там є дійсно ті проблемні питання з Нацбанком, підтримую колег, їх потрібно вирішувати.

І також прохання ще від незаконно засуджених, 2033а таки спробувати розглянути і закрити нарешті цю тему, бо та кількість звернень, які є, від них, справді, дуже важливо це закінчити.

І судова реформа, всі міжнародні представники, які відвідували Україну, реально чекають і інвестори, що парламент України ухвалить це важливе рішення через зміни до Конституції, що буде робоча нарада. Тому чекаємо і також окремо стратегічне обговорення щодо ситуації на Сході, за вашою ініціативою як спікера було б теж доречним.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дуже коротко скажу по судовій реформі. Я справді вважаю, що якби ми як парламент поставили собі те за ціль – вийти на результат, це була б дуже амбітна, але дуже важлива ціль. Зараз фактично є така неформальна робоча група, в якій працює і Оксана Іванівна, і Ємець від "Народного фронту", депутати майже всіх фракцій, вони напрацьовують ті законодавчі акти, які, власне, унеможливлять, скажімо так, двотрактування в змінах до Конституції. Я майже з кожним з них мав окрему розмову, і ми всі домовилися до того, що шанс є високий, що ми вийшли на результат. Лишень після того, як закони будуть прийняті і вони будуть підписані Президентом, ми зможемо винести на друге читання. Але це, дійсно, є професійна, важка дискусія. І будемо сподіватися, що наші колеги зможуть пройти цю дискусію чим швидше і винести в сесійний зал. Дякую вам.

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Отже, перше. Якщо говорити про патріотизм, на четвер стоїть закон ще раз для остаточного голосування 2776: щодо визначеної передачі європейського виробництва, який припинить російську окупацію в ефірі. І я наполегливо прошу фракцію Олега Ляшка, яка дала 1 голос, і фракцію Юлії Тимошенко, яка дала лише 6 голосів, підтримати цей законопроект – і заборонити російську пропаганду. І це буде тоді ваш патріотизм, а не все інше.

Наступне, що я хочу сказати. На жаль, прошу вас поставити, пане Голово, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення дотримання правил в'їзду в Україну, включаючи тимчасово окуповану територію, та виїзду з неї (№ 2885). Цей закон був підтриманий комітетом ще рік тому і, на жаль, не виноситься. Це закон, який припинить незаконний в'їзд громадян туристичними фірмами в окуповані території. Вкрай важливий закон, більш широко ми його не приймаємо. Прошу його поставити, він готовий, і фракція його подавала.

І ще одне, що хочу сказати. Ми були з Міністром екології Остапом Семераком на минулому тижні в Косівському і Верховинському районі. Тут багато говорили про дороги. Так от, кошти на ремонт доріг, наприклад, в тому регіоні, Верховинському, де живуть гуцули, які в скрутнішому становищі, ніж були за Австро-Угорщини і за Польщі, кошти були виділені. Дороги, наприклад, Косів – Ворохта взагалі не побудовано, хоча гроші були виділені. І виділити гроші і зробити дороги – це є не одне і те саме. І я вважаю, що цьому питанню ми маємо приділити увагу, зважаючи, що в тому регіоні жили і творили і Іван Франко, і Леся Українка, і багато інших українських письменників.

І останнє хочу сказати, відреагувати на пана Бойка. Знаєте, мій батько і його брати були учасниками Другої світової війни, і мій дід в цю війну загинув. І в цю війну ми тихо збиралися тоді 9-го, а зараз 8-го числа, батько вже покійний, щоб, вибачте, випити 50 грам за тих, хто помер, а не чіпляли на себе колорадські стрічки і не піарилися на цьому, як негідно роблять представники "Опозиційного блоку".

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, згадали Олега Ляшка, і даємо йому хвилину на репліку, потім – фракції. Бо фактично, чому? Бо ви наголосили, це дуже важливий закон і справді кожен голос по тому закону буде важливий. Я думаю, що Олег Валерійович підтримає цей закон, як і всі інші патріотичні сили.

Будь ласка, 1 хвилину.

 

ЛЯШКО О.В. Фракція Радикальної партії завжди в парламенті підтримує законопроекти, спрямовані на зміцнення національної безпеки країни, на підвищення обороноздатності української армії, на захист, в тому числі інформаційного простору від продукції агресора. Я думаю, що колега Канішевський має пам'ятати про те…

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. У колеги Канішевського сьогодні день народження, я хочу його привітати від всієї зали. Я розумію, що, мабуть, ви його зранку вітали. Моє прізвище Княжицький. А пам'ятати про патріотизм маєте ви, а не говорити про це.

Дякую.

 

ЛЯШКО О.В. Пане Княжицький, дякую, що ви нагадали як ваше прізвище. Я думаю, для вас було більш важливо, щоб не я пам'ятав ваше прізвище, а виборці запам'ятали і не сплутали ваше прізвище у виборчому бюлетені, коли будуть відкриті виборчі списки, коли ми змінимо виборчий закон.

Отже, до суті питання. Ми завжди підтримували ініціативи і підтримуємо. Але ми категорично проти того, щоб під приводом боротьби з агресією чи ще з кимось зводити рахунки. От, в цьому участі ми брати не будемо.

Дякую.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Яке зведення рахунків визначені…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Миколо, я перепрошую…

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую .

Пан Олег сказав, що підтримує патріотичну ініціативу.

Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я хотів би звернутися, перш за все, до борців з офшорами, корупцією та тіньовими капіталами, у яких сьогодні в цьому залі, от, бенефіс був.

Ви знаєте, у мене складається враження, що цей весь бенефіс пов'язаний тільки з одним – відвернути увагу від півтора мільярда доларів арештованих правоохоронними органами на офшорних компаніях Януковича та його оточення. Дійшло до того, що закон, який ми з вами вистраждали в першому читанні, 4057, профільний комітет, за який голосувала Радикальна партія, профільний комітет підтримав поставу про його скасування. Знаєте, ми далі будемо з телеефірів боротися з офшорами, ми далі будемо розказувати про боротьбу з тіньовими капіталами, а насправді це все для того, щоб не дати конфіскувати вкрадені гроші в бюджет.

Пане Голово і пане Перший віце-прем'єр-міністр, я звертаю вашу увагу на катастрофічну ситуацію, яка склалася з державним оборонним замовленням. Кошти в бюджеті були передбачені з резервного фонду, який повинен був наповнятися з цих коштів. На сьогоднішній день фінансування нуль, на сьогоднішній день оборонне замовлення зупинено. Друзі, навіщо оці всі розмови про реформи, про патріотизм, якщо не можемо мінімум виділити? Мова йде про піввідсотка Державного бюджету.

Пане Голово і пане Перший віце-прем’єр-міністр, я прошу переконливо сьогодні ж провести нараду. Он сидить голова бюджетного комітету, він в курсі. Якщо ми цього не зробимо, ну, гріш нам ціна. А якщо у когось є ще питання, то раджу всім подивитися вчорашній парад в Донецьку 9 мая і уважно послухати, що там говорилось. Ми дореформуємося, що такі паради Путін буде проводити в Києві.

І ще, пане Голово. Ми заблокували своєю недолугою законодавчою діяльністю закупівлю в армії. І я дуже прошу 4288 в четвер зранку поставити. Ну, знаєте, ще раз хочу сказати: давайте вже будемо піаритись в ток-шоу, а тут будемо працювати, а не займатись демагогією.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Сергію, я тільки вам нагадую, що я був сповнений політичної волі поставити його за основу і в цілому, цей законопроект, розуміючи його важливість. І тільки тому, що було особисто ваше прохання, що є надто багато поправок, він був пущений на друге читання. Ми по законопроекту маємо термін до четверга, внесення поправок. І ми в той самий день, наголошую, в той самий день, коли завершиться остання хвилина внесення поправок, в той самий день, ми будемо просити комітет позитивний висновок… 4288 – держзакупівлі.

Я наголошую, пане Сергій, як тільки буде завершений час, ми чекаємо швидкого рішення комітету. І я сповнений готовності тут же його ставити в порядок денний. І я думаю, в четвер ми його приймемо в другому читанні. Домовились?

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Пане спікер, пане Перший віце-прем’єр-міністр, я ще раз звертаюсь до вас, нам треба терміново внести зміни до бюджету, в четвер їх проголосувати, перекинути з резервного фонду. У нас всі фінансування модернізації військової техніки і закупівлі нової заблоковані. Люди, мова йде небагато – 3,6 мільярда гривень, це піввідсотка Державного бюджету.

 

КУБІВ С.І. Да, якщо можна… По бюджету.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Бєлькова, будь ласка, Ольга Валентинівна. Ми зараз не входимо в дискусію.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дякую.

Шановні колеги, шановний пане Голово, від імені комітету ПЕК я хотіла би зазначити про наступне. Ми, як ніхто, розуміємо, наскільки важким було рішення уряду в частині підняття ціни закупівельної на газ. Особливо ми підтримуємо ту частину рішення, що стосується переходу до єдиної ціни. Але, на жаль, я мушу констатувати, що на цьому тижні в порядку денному не стоїть жодного законопроекту, який би вирішив питання підвищення власного видобутку газу.

Тому що це єдиний насправді спосіб не політичними заявами, а саме фактичним залученням інвестицій у галузь по видобутку газу ми могли би змінити ситуацію і забезпечити громадянам України найнижчі ціни. Тому я прошу пана віце-прем'єра, який вже пішов, наскільки я бачу. Але тим не менше, уряд прошу терміново відновити роботу по фіскальному режиму для газовидобувної індустрії. Це було обіцяно минулого року. Ми маємо ренти, які сьогодні жахають кожного інвестора.

Від нашого боку ми пропонуємо зняти законопроекти 2312 і 4034 з цього тижня і замінити їх на конкретні ініціативи, які сприятимуть залученню інвестицій вже сьогодні. Це 3096, який знімає бар'єри для залучення, для отримання ліцензій і надання процедури по земельним ділянкам для розвідувальних робіт. І 3038 – надважливий законопроект, який залучить місцеві громади до співпраці з газовими компаніями.

Сьогодні вони фактично блокують на місцях, і обласні ради не видають ліцензії, тому що вони задають дуже конкретне питання: де наша частка від ренти, які компанії платять за газ? Прошу вас розглянути і включити ці два законопроекти. Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане Голово, шановні колеги!

По-перше, ремарка стосовно дискусії, що розгорнулась за ініціативи колеги Княжицького щодо патріотизму. Я переконаний, що ніхто не має права зазіхати на суверенне право українських громадян визначати, хто з народних депутатів більш достойний називатися патріотом чи ні. І ні хто не має права мати, видавати ліцензії на патріотизм, в тому числі, я переконаний, і колега Княжицький. За всієї поваги до нього.

Стосовно питання, яке турбує профільний Комітет з прав людини. Це питання вимушених переселенців, внутрішньо переміщених осіб. Користуючись присутністю Першого віце-прем'єра, хотів би нагадати, що до 1 червня уряд має надати парламенту звіт щодо виконання Рекомендацій парламентських слухань щодо забезпечення прав і свобод вимушених переселенців. Також прикро, але ще раз хочу надати, що вже 4 місяці діє Закон "Про права і свободи внутрішніх переселенців", але, на жаль, за ці 4 місяці жодний, підкреслюю, жодний нормативно-правовий акт Кабінету Міністрів не приведений у відповідність до цього закону. Сподіваюся, що це буде виправлено найближчим часом.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Галасюк.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги народні депутати, по-перше, хочу відзначити, що надзвичайно приємно сьогодні було почути від Першого віце-прем'єра – Міністра економіки пріоритети Міністерства економіки, серед яких нарешті лунають розвиток вітчизняної промисловості, підтримка малого і середнього бізнесу і стимулювання експорту. Якщо такі плани Міністерства економіки будуть відповідати реальності, то я впевнений, що у вас буде повна підтримка і Комітету з питань промислової політики та підприємництва, і фракції Радикальної партії, яку я представляю, я думаю, що і всіх інших фракцій, адже країна втомилася від відсутності власної економічної політики.

Андрію Володимировичу, хочу подякувати вам за врахування низки наших пропозицій, постановки до розгляду в порядок денний економічних законопроектів, і хочу внести додаткові пропозиції.

Пропоную в четвер розглянути спільно із законопроектом 1265 також законопроект 3869, які в комплексі передбачають персональну майнову відповідальність перевіряючих чиновників, посадових і службових осіб, у тому числі органів місцевого самоврядування за утискання підприємця, за неправомірні рішення по відношенню до українського бізнесу.

Надзвичайно важливий законопроект 4216, антирейдерський, щодо протидії протиправному поглинанню, захопленню господарських товариств.

Також надійшов від Кабінету Міністрів і буде розглянутий на найближчому комітеті 4591 по установу бізнес-омбудсмена, про ту установу, яка захищає інтереси українських підприємців, передусім малого і середнього бізнесу.

Надзвичайно важливий 3544 – про спецрежим інвестиційної та інноваційної діяльності зі застосуванням принципу субсидіарності в Україні.

Також хочу наголосити на законопроекті 4547 – про державне інвестування в Україні.

Дякую за врахування цих пропозицій.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Наскільки я розумію, Наталія Василівна Веселова, ви від Комітету з питань соціальної політики представлені?

 

ВЕСЕЛОВА Н.В. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка.

 

ВЕСЕЛОВА Н.В. Дякую.

Комітет соціальної політики дякує за включення чотирьох законопроектів із соціальної сфери, які надають додаткові соціальні гарантії учасникам антитерористичної операції щодо працевлаштування, соціальні гарантії батькам-вихователям, які виховують дітей-сиріт, щодо надання їм відпустки по догляду за дитиною до 3 років та інших законопроектів.

Також ми підтримуємо включення до порядку денного законопроекту 4542 – про внесення змін до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування пенсій.

До того ж хочу скористатися можливістю і закликати колег підтримати законопроект 4350. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення АТО. Ми вже прийняли цей законопроект за основу і в цілому, там потрібно внести лише технічні зміни, виправити технічні помилки. Тому прошу його включити сьогодні в порядок денний і підтримати.

На жаль, пан Кубів пішов, але в мене є прохання до нового уряду, вся Україна чекає результатів від нового уряду. І я б хотіла запропонувати уряду, по-перше, підтримую колегу Немирю щодо внесення необхідних підзаконних актів щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб, по-друге, просимо уряд розблокувати роботу нового Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та переселенців. Тому що зараз там працює лише три особи, це міністр і два заступника, на інших навіть не виділені кошти на оплату праці. Тому я сподіваюсь, що це питання буде вирішено.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Демчак Руслан, я розумію, ви від Комітету фінансової політики, так?

 

ДЕМЧАК Р.Є. Так. Доброго дня, шановні колеги, я хотів би зразу звернути увагу на два проекти постанов: 4323 і 4324 – це про призначення Ради Національного банку. Сьогодні представники двох депутатських груп говорили про те, що потрібно поміняти голову Національного банку, а це якраз та структура, яка контролює роботу правління Національного банку. Ми провели відкритий конкурс ще в грудні, звертаю вашу увагу, і є люди, які гідні зайняти, і вони фахівці, і вони можуть оцінити роботу, в тому числі прийняти звіт Національного банку за 2015 рік для того, щоб розподілити прибуток Національного банку в бюджет України. Ці два проекти постанов не включені ні на цей, ні на наступний пленарний тиждень. Прошу звернути увагу і включити.

Крім того, хотів би попросити включити до порядку денного законопроекти 2455, 2456д, 3555 (він є включений на другий тиждень), які стимулюють кредитування в Україні. А також 3739 – це законопроект про врегулювання особливостей ліцензування господарської діяльності з надання фінансових послуг та 1800: про ломбарди та ломбардну діяльність, який організовує структурну діяльність фінансового ринку.

Також хочу дві репліки сказати на рахунок, була дискусія на рахунок так званих півтора мільярда, які будуть конфісковані. Хочу сказати, що на комітеті ми прийняли таке рішення, дискусійно, що більшість цих коштів знаходиться в "Ощадбанку", хочу вам просто проінформувати. І "Ощадбанк" показує вже другий рік збиткові результати. Різниця його збиткової діяльності компенсується з бюджету, видалення півтора мільярда із балансу "Ощадбанку" призведе до серйозних платіжних проблем цього банку, і ми будемо змушені з того ж національного бюджету дофінансовувати державний банк. Зверніть на це увагу при голосуванні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Перед тим як пану Олександру дати слово, я одну коротку репліку. Шановні колеги, голови комітетів, коли ми переходимо до законопроектів, це вже говорив, коли виступав Андрій Кожем'якін, як правило, йдеться про справді важливі і об'єднуючі законопроекти, у нас є ключове питання – це час для їх розгляду. Ми інколи, коли законопроект був у Сюмар, де мінялося одне слово, ми його по повній процедурі – це година. І я тому дуже прошу, щоб всі голови комітетів, які, без сумніву, надзвичайно зацікавлені в тому, щоб у їхній сфері було законодавче врегулювання, щоб вони були співучасниками процесу залучення депутатів до роботи в сесію, своїх членів комітету. Від вас у величезній мірі залежить, тому що ви підписуєте, голови комітетів, табель.

Я наголошую, що я відновив розпорядження, яке було ще раніше дане, про те, що невідвідування засідань – ненарахування заробітної плати. Ви, голови комітетів, підписуєте табелі, від вас у величезній мірі залежить і дисципліна членів ваших комітетів. Ми можемо наговорити тут сотні законопроектів важливих і серйозних. Але якщо ми всі спільно гуртом не об'єднаємося навколо того, щоб у залі була достатня кількість депутатів для прийняття рішень, на жаль, воно лишень на папері.

І тому, підтримуючи ваші пропозиції, хотів би просити вас і звернутися до вас з проханням допомагати з організацією депутатів у залі. Дякую вам.

Будь ласка, пане Олександре.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Всем добрый день! У меня есть конструктивное предложение по реформированию нашей работы. Предлагаю, чтобы вначале выступали председатели комитетов, а после них – вожди. Таким образом, мы получим, что не будут делать замечания председателю комитета, будут его узнавать избиратели – не будут, все телекамеры будут стоять два часа. Народ будет внимательно слушать все-таки о чем парламент будет говорить. И после этого заключительное слово будет – вожди. Это нормально, я имею в виду руководители фракций. Тогда они будут сидеть до конца, руководители фракций, не уходить, и у нас не будет "старших" и "младших" товарищей. Это первое.

Второе мое предложение – все-таки, чтобы мы повестку дня утверждали голосованием. Это тоже согласно Регламента. А не это было исключительная компетенция секретариата парламента. Вот, я посчитал количество законов, которое вынесено на вторник, на сегодня, у нас всего два часа пленарного дня. Хочу сказать, что их больше, чем на вторник следующий через неделю, этих законов, хотя там полный рабочий день.

У меня вопрос: кто-то с секундомером вообще засекает, сколько времени идет один закон? Он идет в среднем, наверное, там порядка 10-15 минут, у нас вынесено количество законов на два часа во вторник более 20-и законов, и еще плюс – включение в повестку дня.

20 законов умножить на 15 минут получается 300 минут. Как мы хотим за два часа это провести? Поэтому не надо заниматься обманом, а нужно, чтобы секретариат Верховной Рады нормально работал. Поэтому я и предлагаю утверждать повестку дня голосованием.

И следующее, помнится, слова руководителя, Президента парламента Евросоюза, когда он сказал что-то по поводу тоже телекамер. Говорит: "Я вам рекомендую их убрать, - вы, Андрей, это помните, когда мы все были в Европарламенте, - потому что когда политики выступают перед камерами, они становятся голливудскими актерами".

И напоследок, сейчас говорю не про себя, а про…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Две секунды! Комитет по ветеранам.

Вчера было возложение цветов. Как вы думаете, все-таки председатель Комитета по ветеранам должен быть приглашен руководством Верховной Рады на возложение? Ну, это, мне кажется, было бы правильно.

Спасибо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Олександре, теж відреагую дуже коротко. Ви почитайте, будь ласка, ті пропозиції, які, власне, напрацювала Місія Кокса. Вони, власне, і пропонують, щоб в середу у нас був повний день комітетів, і потім би відбувалася рада комітетів, яка би творила базу, матрицю порядку денного. Багато з того, що ви говорите, там і є напрацьовано. Єдине, що я усвідомлюю, що формат Погоджувальної ради, яка вже є сьогодні відкритою, нам зараз її закрити, це буде суспільно неприйнятно. Нам краще шукати інші формати, додаткові формати, які вже будуть закритими, але формат існуючий лишити, тому що це буде надто великі суспільні ризики. Але почитайте ті пропозиції, і багато з того, що ви говорили, там, власне, і є враховано, там і є рекомендовано.

Дякую вам.

Будь ласка, Микола Величкович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Наприкінці квітня комітет провів слухання на тему "Аліментні зобов'язання на утримання дитини: проблеми, шляхи вирішення", на яких були обговорені шляхи законодавчого забезпечення права дітей на належне утримання.

Хочу привернути лише увагу до статистики: майже 83 тисячі платників аліментів мають заборгованість на термін більше шести місяців. Найближчим часом члени комітету внесуть на розгляд Верховної Ради системний законопроект, що захистить право дитини на отримання аліментів.

І цей законопроект (0950) у другому читанні буде запропонований, і будемо просити на найближчі тижні його внести до порядку денного. Цим законопроектом пропонується зобов'язати суд приймати рішення по стягненню аліментів одночасно з процедурою позбавлення батьківських прав.

І комітет вже втретє просить також поставити в прохідну частину законопроекти 2305а і 2305а-1, якими пропонується відновити право на пільгову оплату комунальних послуг всім багатодітним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу, незалежно від типу доходів. Ці законопроекти вже обговорені і готові до розгляду і займуть небагато часу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Павло Пинзеник.

 

ПИНЗЕНИК П.В. Шановний Голово, шановні колеги, у нас на середу першим питанням в черговий раз стоїть обрання народних депутатів членами комітетів. У нас таких питань набралося наразі 13 кадрових, із них 7 – стосується народних депутатів, які не є членами жодного комітету. Я нагадаю, що це і право, і обов'язок народного депутата – працювати в комітеті. Я звертаюся до керівництва Верховної Ради з ініціативою, можливо, скликати якусь нараду і з'ясувати, яка є проблематика в зв'язку із голосуванням цих кадрових питань, і в середу вийти на результат.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Павло, цілковито з вами згоден, це питання, яке вже викликає дразливість в багатьох. Давайте, можливо, таким чином зробимо, ми перенесемо його з середи, можливо, на четвер. Я не знаю, наскільки це реально, бо правильно сказав пан Олександр, наскільки багато є питань, які неможливо розглянути. Їх ставлять по пропозиціях комітетів, але це обман, це самообман, їх не може бути аж стільки. Але ми в середу збираємося із головами комітетів. І я просто прошу нагадати мені, ми визначимо, які є з цих питань безконфліктні, щоб ми їх просто – одна хвилина, це раз, раз, раз проголосували, які є безконфліктні. В середу на нараді з головами фракцій ми визначимо перелік безконфліктних рішень і постараємося їх провести тоді, коли вони, власне, будуть готові.

І пане Павло, в свою чергу в мене до вас величезне прохання, зміни до Регламенту Місії Кокса розглянути попередньо на комітеті, принаймні в інформаційному форматі.

 

ПИНЗЕНИК П.В. Ну, з робочою версією вже працюємо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, я знаю, що працюєте, і прошу вас максимально швидко надати свої пропозиції.

Дякую дуже вам.

І, будь ласка, Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, справді, сьогодні, як ніколи, дуже важливо і актуально напрацювати і прийняти законодавчу базу щодо протидії розмитненню податкової бази. Ви знаєте, що 5 травня відбулося перше засідання робочої групи, до якої ввійшли більше 90 експертів і спеціалістів, які залучені комітетом.

На першому засіданні були присутніми 47 членів робочої групи, але шановних депутатів, колег було дуже мало. Я сподіваюсь, що ті представники, які надані для включення в робочу групу, зможуть ознайомити керівників депутатських фракцій про концепцію, яка була запропонована на цій робочій групі.

Я хочу зняти всі питання, які лунали і до цього, до мого виступу. Якщо у депутатських фракціях є інші пропозиції або якісь заперечення конкретні, у вас є можливість надати свої пропозиції до п'ятниці, бо ми 13 травня збираємося на другу робочу групу. І я хотіла би відчути, чи ознайомилися ви повністю з тим, що пропонується для напрацювання. Бо це такий же самий комплексний підхід має бути, як тільки що говорили взагалі щодо податкової та митної політики. Це один із розділів цього величезного блоку, який нам терміново треба прийняти.

І ще хочу звернутися наостанок до Першого віце-прем'єра. У нас включені в порядок денний два знову, повторно внесені Кабінетом Міністрів, законопроекти, які стосуються митниці. Я думаю, що їх прийняти навіть на комітеті буде дуже важко або навіть взагалі неможливо. Я прошу до засідання комітету, Степане Івановичу, знайти можливість зустрітися з членами комітету або з членами фракцій, бо питання буде таким, що вони знову будуть відхилені. Степане Івановичу, прошу…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте 30 секунд завершити, будь ласка. Чи вже… пані Ніно? Ви завершили вже ваш виступ?

 

ЮЖАНІНА Н.П. Я завершила.

Це ті два законопроекти, які були відхилені двічі комітетом. Зараз вони перевнесені. Будь ласка, знайдіть можливість зустрітися з комітетом, пояснити свою позицію: що ви змінили, чи чого ви не змінили, чому ви нічого не можете зараз якихось змін прийняти. Нам потрібен діалог з вами.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Голова Верховної Ради повернеться за кілька хвилин. Поки я тоді продовжу засідання нашої Погоджувальної ради.

І, будь ласка, голова Комітету охорони здоров'я пані Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановна пані головуюча, я би дуже хотіла насправді дочекатись пана Парубія і підтримати позицію Олександра Третьякова, з якою на 100 відсотків погоджуюсь.

Спочатку потрібно надавати можливість виступити головам комітетів про поточні справи, а потім заслуховувати всі політичні аспекти, які, власне, нам сьогодні не дають можливості працювати.

Хочу ще раз наголосити, що закони Комітету охорони здоров'я, яких на сьогоднішній день напрацьовано 21, просто принципово і системно не вносяться в Верховну Раду, ні паном Гройсманом, 5 разів обіцявся день здоров'я, ні паном Парубієм, який на минулому тижні двічі обіцяв винести закони Комітету охорони здоров'я.

Натомість прошу внести зараз під стенограму законопроекти, які мають бути внесені, потребують включення до порядку денного: 2409-а про засади державної політики охорони здоров'я. Всі ці закони, ще раз наголошую, вони узгоджені всіма депутатами, представниками всіх політичних сил фракцій, які входять до комітету.

Закон 4074 доопрацьований, про лікарські засоби, який руйнує фундамент для системної корупції, які дозволяють вводити на ринок України ті препарати, які зареєстровані в євроспільноті і дозволені там для використання. Натомість вноситься закон Кабміну, зроблений на швидкоруч, який є фрагментом, однією десятою частини цього закону, який комітет напрацьовував цілий рік.

Закон 4449, про внесення змін до деякий до деяких законодавчих актів про надання психіатричної допомоги. Люди катуються в психіатричних лікарнях, вони не мають ніяких прав, це європейські зміни до закону, знову?таки, узгоджені всіма депутатами.

Про організацію медичного обслуговування населення в Україні, 4456.

Про особливості імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу щодо обігу лікарських засобів, номер 4465.

Тобто як можна не вносити такі закони і говорити про те, що не відбуваються реформи системи охорони здоров'я, якщо закони просто принципово не виносяться в парламент? У нас є закони, які підготовлені і до другого читання

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Секунд, ну, я би і на 30 хвилин могла би.

І надзвичайно важливий закон, який не від комітету, 4482 – про заборону мобілізації з тих родин, де вже є загиблі. Як можна не виносити такий закон? У нас є родини, де по двоє синів вже померли, і їм продовжують приносити повістку. Комітет розглянув, закон готовий, і його знову немає в порядку денному. Який День матері, якщо ми матерям не можемо дати елементарну гарантію, що, якщо в неї одного сина забрала війна, що у неї і другого сина не заберуть? І в нас є родини, вже двоє загиблих, і де забирають других синів, маючи одного загиблого. Тобто я би дуже хотіла…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановна пані Ольго, я хочу поінформувати вас, що о 9 годині ранку відбулося засідання таке у вузькому колі лідерів фракцій і Голови Верховної Ради. І він там підняв питання до секретаріату щодо необхідності поставити на цей сесійний тиждень законопроекти, по яким є узгоджена позиція комітету вашого в порядок денний. І також обов'язково поставити в порядок денний законопроект якраз про неможливість мобілізації з тих родин, де є загиблі уже на війні герої.

Будь ласка, до слова запрошується голова Комітету інформатизації Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Дякую.

Доброго дня, колеги. Я хотів би, перше, звернути увагу, що на четвер у нас стоїть надважливий для всієї галузі законопроект 3549, 3549-1, 3549-2. Це законопроект про електронні комунікації, який кардинально змінює всю цю галузь і дійсно допоможе країні перейти до економіки знань, до індустріалізації, про яку ми всі кажемо. Але чомусь два похідні законопроекти до цього законопроекту стоять через тиждень, вони повинні розглядатися разом. Ми щойно обговорювали це з Ніною Петрівною Южаніною, вона підтримує це. Я прошу поставити, там стоїть один (35) 3643 стоїть разом з ним. Я прошу розглядати разом з законопроектами 3644 та 3645. Тобто 4 законопроекти разом, тому що воно не буде працювати ніяким чином, це буде неправильно.

Я хотів би звернутися також до колег з інших фракцій підтримати законопроект 3549-1. Якщо в когось є питання ще до четверга, ми готові зустрітися, тому що без цього законопроекту неможливо рухатися по розвитку величезної галузі і в питаннях індустріалізації. Всі інші законопроекти про доступ до інфраструктур, вони важливі для прийняття цього законопроекту.

Також я хотів би звернутися до Кабінету Міністрів і подякувати пану Кубіву за те, що в першу чергу цей   новий Кабінет Міністрів звернув увагу на галузь інформаційних технологій. І ми чекаємо від Кабінету Міністрів, ми надіслали до Кабінету Міністрів програму реформування галузі. Фракція "Самопоміч" її повністю підтримує, розробляв наш комітет, всі інші колеги. Я дуже прошу Кабінет Міністрів розглянути на своєму найближчому засіданні програму реформування цієї галузі. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякуємо.

Будь ласка, Єгор Соболєв, голова Комітету по боротьбі з корупцією.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Дякую.

Насправді від нашого комітету немає законопроектів, які би ми хотіли, щоб вони були ухвалені. Ми дуже хочемо, щоб почали виконуватися вже ухвалені законопроекти.

Пане спікер, до вас величезне прохання від Комітету з протидії корупції. Від попереднього спікера нам не вдавалось домогтися виконання законопроектів, які, власне кажучи, покликані зробити парламент прикладом прозорості фінансів. Ні затвердження і відповідно аналіз кошторису, ні оприлюднення в Інтернеті всіх видатків, всіх платіжок, які робляться за гроші платників податків від імені парламенту, не відбувалося.

Я думаю, що це сумна і трохи ганебна історія для нашого парламенту. Ми ухвалили закони, які не виконуємо по відношенню до себе. І прохання взяти це як одну з першочергових реформ, що треба негайно втілити. Всі гроші, які витрачає Верховна Рада України, мають одразу потрапляти на сайт Верховної Ради і на спеціальний сайт, який створений Міністерством фінансів, за яким контрактом кому заплачено, - всі платіжки мають оприлюднюватися.

Так само, якщо ми говоримо про кошторис. Ви знаєте, що вже багато років парламент не затверджує кошторис, як має згідно законодавства. І відповідно немає з кого питати: а що було витрачено? Давайте виправимо цю ганебну практику. Наш комітет впевнений, що разом з вами, з новим керівництвом парламенту це точно по силах.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Єгоре, обіцяю.

Питання лишень в тому, що мені доводиться поетапно входити в системне вивчення ситуації, і обіцяю, це питання буде вивчено і буде максимальна прозорість в тому питанні. І не треба при тому критикувати Прем'єр-міністра України, який був Головою Верховної Ради України, він теж робив максимально для прозорості роботи Верховної Ради України. І ми всі це знаємо, що своїми розпорядженнями він надзвичайно багато зробив для прозорості Верховної Ради України. Дякую вам.

Будь ласка, Співаковський.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Ну, по-перше, я хочу підтримати свого колегу Олександра Юрійовича Третьякова, бо такий формат – це не формат Погоджувальної ради, а більше схоже на піар.

По-друге, хочу сказати, відбулась другий раз поспіль дискримінація, ви з лівої руки надаєте слово головам комітету. Я думаю, можна змінювати напрямок, це буде абсолютно нормально.

Тепер по суті. Перше. Хочу сказати, 5 травня відбулось, розпочато роботу ЗНО. І наші діти, які зараз є на території антитерористичної, мають проблеми, тому що ми 4350 так і не прийняли. Це згідно Регламенту 131 стаття можна прийняти технічну цю правку без винесення в зал Верховної Ради і подати на підпис Президенту України. І після цього, є домовленість з Міністерством освіти і науки України, що за тиждень вони підготують необхідні зміни в умови прийому, і діти із зони АТО замість того, щоб їхати в Росію поступати, будуть поступати в українські "виші", які евакуйовані з цієї зони АТО.

Друге, дуже важливе. У середу стоїть Закон 4365 про мораторій на передачу майнових комплексів профтехосвіти в місцеву владу. А 3383 і 3381-2 щодо подання вето по профтехосвіті поставлені на четвер. Це ненормально. Ми просимо переставити, одним блоком поставити ці три законопроекти, спочатку – про подолання вето Президента, а вже після цього розглянути питання про передачу майнових комплексів.

Наступне, дуже важливе. Ви обіцяли, і ми обіцяли в присутності міністра освіти, що 4477, це законопроект про науку, ми добавляємо 621 мільйон гривень в цей бюджет. Тому ми просимо поставити не тільки в порядок денний, а і розглянути цей законопроект, якщо ми обіцяли, вже місяць пройшов після цього.

І останнє. 4349, це Закон "Про наукову і науково-технічну діяльність" там також технічні правки, просимо поставити для того, щоб він запрацював.

І останнє, 33... (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

По ЗНО законопроект сьогодні стоїть, і тому в мене є прохання по ЗНО, я не помиляюсь. Сьогодні…

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Прошу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Фінансування.

 

ПАРУБІЙ А.В. Фінансування ЗНО, по фінансуванню ЗНО.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре, добре. Дякую, візьмемо до уваги.

Будь ласка, Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, від імені Комітету з питань європейської інтеграції я б хотіла зауважити, що 19 травня у нас День Європи, і ми, сподіваюсь, успішно проголосуємо євроінтеграційні закони. Але також, підтримуючи колег, я хочу сказати, що якщо ми приймемо проект Закону 2046а, що стосується про внесення змін до Регламенту Верховної Ради щодо вдосконалення механізму наближення законодавства України до права ЄС, у нас більшість законопроектів пішли б на доопрацювання. І тому в парламенті вкрай важливо впровадити ефективно здійснювати аналіз щодо відповідності законопроектів міжнародно-правовим зобов'язанням України у сфері європейської інтеграції. І це були б реальні кроки на шляху до європейської інтеграції України на противагу багатьом дуже декларативним і популістським заявам.

Тому я хотіла б сказати, що цей законопроект майже повним складом Комітету з питань євроінтеграції рік тому внесений, і я просила б і регламентний комітет, і Погоджувальну раду нарешті запланувати його розгляд у сесійній залі.

Також, що стосується, дозвольте зазначити, по децентралізації деякі законопроекти, тому що це теж одна із найпріоритетніших реформ для євроінтеграції України. І тому 4390 прошу внести в порядок денний, і щоб Комітет з питань будівництва, містобудування оперативно його опрацював, якщо можна. А також на попередньому засіданні Погоджувальної ради говорили 3717, а його навіть немає до включення до порядку денного. І також 4389 – це також те, що стосується сфери децентралізації. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Зараз Андрій Павелко. Я потім дам по хвилині депутатам, які присутні.

Будь ласка, перепрошую, Оксана Продан.

 

ПРОДАН О.П. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Насправді я хочу сказати про три законопроекти, про які ви всі знаєте, це питання місцевого самоврядування, але це проект, який веде Комітет транспорту, і пан Ярослав Дубневич дозволив мені звернути увагу на три проекти: 3584, 3585 і 2635 – це три проекти, які є в трьох комітетах, всі три комітети радять Верховній Раді їх розглянути, я дуже прошу розпочати цю дискусію. І нарешті навести лад в паркуванні в усіх наших містах, тому що це і порядок, і кошти в бюджет, і порядок на вулицях.

І хочу, користуючись нагодою ще сказати Степану Івановичу, я підтримую абсолютно ваш виступ стосовно розвитку економіки і першочерговості створення робочих місць в Україні, разом з тим, всі ті законопроекти, які вніс уряд, діючий уряд, сьогодні в частині економіки вони повністю дублюють попередні, раніше внесені законопроекти урядові. Ті, які Верховна Рада декілька разів навіть не включала в порядок денний або і відхиляла. Вони повністю слово в слово, тільки в одному законопроекті три неважливі поправки є, які не впливають на зміст проекту.

Тому я би дуже просила, Степане Івановичу, давайте все-таки робити реальні реформи в економіці, а не чекати, коли це буде робити хтось за нас. Це можливо навіть в тих проектах, які вже внесені урядом. Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І на прохання депутатів ми будемо один раз зліва починати по колу, а другий раз проти годинникової стрілки починати по колу, щоб не було таких застережень.

Будь ласка, Андрій Павелко.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Що стосується питання дотримання вимог Регламенту нинішнього. За дорученням комітету маю звернути вашу увагу на необхідність врахування висновків комітету щодо впливу законопроектів на показники бюджетів при їх розгляді в першому читанні на пленарному засіданні. З огляду на велику кількість законопроектів, що реєструються щоденно, більшість яких, виходячи з практики, мають негативний вплив на бюджети, просимо дотримуватись вимог Регламенту та до висновків головного комітету обов'язково додавати висновок бюджетного комітету щодо впливу законопроекту на показники бюджету та відповідність бюджетному кодексу.

Крім того, у разі якщо згідно з висновком бюджетного комітету законопроект має негативний вплив на бюджети, просимо розглянути можливість виступу від комітету при розгляді такого законопроекту Верховною Радою.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Андрію, цілковито підтримую вашу ініціативу. І, напевно, тут всі будуть зі мною згодні голови комітетів, бо зараз в нас камер менше є, що в нас кількість законопроектів популістських, особливо напередодні виборів, зростає до такого розміру, що жоден бюджет, навіть Сполучених Штатів Америки, їх не здатний буде опрацювати. І, на жаль, інколи це є чисто політичні дії, а не бажання вдосконалити законодавство. І тому справді даю доручення комітету: згідно закону – це той закон, який, власне, Регламент, в якому чітко це передбачено, - враховувати висновок бюджетного комітету щодо формування порядку денного. І я буду сподіватись на підтримку усіх голів комітетів, що в тому питанні ми будемо стояти твердо, спільно і не допускати, щоб політичні спекуляції брали верх над професійною діяльністю.

Дякую вам. І, власне, так і будемо діяти.

Будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний пане Голово, шановні колеги! В першу чергу, хочу подякувати щодо порядку денного цього пленарного тижня. Вже включено два дуже важливих законопроекти аграрних: 2150а і 3006.

Також Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин звертається з проханням про включення до порядку денного цього пленарного тижня наступних важливих законопроектів: 2920 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільгосппризначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація. В даний законопроект пропонується встановити мінімальний термін оренди земельних ділянок, на яких проводиться гідротехнічна меліорація, 10 років. При цьому орендар зобов'язується забезпечувати збереження та відтворення родючості меліорованих ґрунтів. Це необхідно для того, щоб залучити відповідного інвестора і попередити можливе безвідповідальне використання меліорованих земель.

Законопроект 3190 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зняття штучних обмежень на реалізацію права на приватизацію і отримання в користування земельних ділянок. Даним законопроектом пропонується усунути надмірну зарегульованість процесу отримання земельних ділянок. Проект у разі прийняття дозволить збільшити доходи місцевих бюджетів та активізувати вітчизняну будівельну галузь. Разом з тим, законопроект містить запобіжники, які не дозволять обмеження зелених, культурно-історичних та рекреаційних зон, руйнування спортивних майданчиків тощо.

І законопроект 2842 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення суперечності у сфері ліцензування.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Мушак.

 

МУШАК О.П. Шановний пане Голово

 

ПАРУБІЙ А.В. А ви обоє від одного комітету.

 

МУШАК О.П. Від міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти".

 

ПАРУБІЙ А.В. Немає такого формату, вибачте.

Ні, дивіться, ми по завершенню, я дам по хвилині і Дерев'янко, який присутній, і вам, але справді це по хвилині не від комітету. Будь ласка, використайте максимально свою хвилину.

 

МУШАК О.П. Так зараз можна, да?

Шановний пане Голово, шановні колеги, від імені міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти" хотів би привернути вашу увагу до ціннісних в чомусь речей, за які відповідає Верховна Рада.

Перш за все, у нас уже десь близько півмільйона громадян України не мають свого представника у Верховній Раді і близько п'яти наших колег, вони перейшли до виконавчої влади і відповідно їхні округи звільнилися. Разом з тим, ЦВК у нас 12 з 15 членів, їх термін повноважень закінчився в 2014 році. Тому прохання звернути на це увагу.

Друге питання. Це Рахункова палата як один з контролюючих органів і там голова Рахункової палати вже 3 роки, його термін повноважень сплив, і це ми можемо поміняти ситуацію.

Третя складова. Я підтримую колег, які пропонували все ж таки заповнити квоти Верховної Ради в банківській сфері, це як Нацбанк, так "Ощадбанк" і "Укрексімбанк".

І четверта. Мені здається, що якщо інші інституції держави не мають бажання або сил все ж таки зайнятися питанням офшорів, а зараз, нагадаю, що вже з'явились… (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре.

І дійсно вже заключне Юрія Дерев'янка. Я перепрошую, я не привітав вас як Голова Верховної Ради з Днем народження, яке у вас минуло в ці дні. І тому я зараз вітаю вас від всіх присутніх з Днем народження. І, будь ласка, хвилину для репліки.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я б хотів звернути увагу всіх присутній і керівників фракцій не те, щоб прийняти у другому читанні і в цілому законопроект 4355.

4355 – це законопроект, який був напрацьований робочою групою. 3510, 3510-1 – це той законопроект, який є дуже важливим для об'єднаних територіальних громад, який передає землі у комунальну власність об'єднаних територіальних громад. І термін подачі пропозицій до другого читання уже сплив. Тому я дуже прошу, щоб цей законопроект на ці два тижні був включений в порядок денний. А також прошу вашого особистого втручання, щоби також ми могли на Комітеті аграрної політики розглянути і включити у порядок денний Комітету аграрної політики цей законопроект. Поки що він не включений в цей порядок денний комітету. Але цей законопроект чекають не тільки об'єднані територіальні громади, а й ті, хто не об'єднався як частина реформи децентралізації. Всі наші ті громади, які хочуть об'єднатися, з нетерпінням чекають, коли Верховна Рада ухвалить цей важливий законопроект.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І Ірина Геращенко, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, я хочу підтримати керівників комітетів в тому, що, дійсно, Погоджувальна рада – це, в першу чергу, формування порядку денного. І запропонувати головам комітетів спільного листа направити на керівника Верховної Ради України з вимогою, щоби погоджувальна рада перетворилася дійсно на Погоджувальну раду, а не на піар-шоу, і починалася з виступів голів комітетів. Я особисто також підпишуся під цим листом для того, щоб Голова Верховної Ради офіційний дав з цієї нашої пропозиції інформацію. Це також буде реалізація реформи Кокса насправді. Це перше.

Друге. Я хочу звернути також увагу, що в нас є сьогодні питання не тільки призначення голів певних комітетів, але і двох делегацій наших міжпарламентських: це Україна – НАТО, і Україна – Парламентського комітету асоціацій.

Також прошу, шановний Андрію Володимировичу, звернути увагу лідерів фракцій на те, що необхідно визначитися і делегувати голів цих комітетів.

І третє, користуючись нагодою, так само від всіх нас ми хочемо привітати з днем народження, який минув, нашу шановну колегу пані Оксану Сироїд. І побажати їй і плідної кар'єри, і всього найкращого в особистому житті. (Оплески)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякуємо. Привітаємо пані Оксану. (Оплески) Пані Оксана просила, щоб її ніхто не вітав, і тому ми так тримали то в секреті.

Шановні колеги, на завершення одну репліку. Дивіться, ми сьогодні багато говорили про організацію нашої роботи в тому числі. Я вас ще раз закликаю і дуже прошу почитати ті пропозиції, які були рекомендовані Місією Кокса. Півроку вивчали роботу нашого парламенту. Пане Олександре, я власне говорю, бо ваші пропозиції були дуже слушні. Вони дали пропозиції, які знімають багато тих проблемних моментів, які є. Зокрема, що буде три пленарних тижні, але ці пленарні тижні тільки у вівторок і четвер будуть пленарними, в середу – повністю робота у комітетах. Більше того, вводиться орган – Рада комітетів, який і має на меті, "з Голівуду", як вони говорять, перетворити орган в робочий і системний орган, де, власне, голови комітетів і будуть давати матрицю для порядку денного.

І я вас дуже прошу, це є пропозиції не Парубія, не Сироїд, не Геращенко, це пропозиції, які були спільно напрацьовані для збільшення ефективності роботи Верховної Ради, наших парламентаріїв, нашого секретаріату. Європейською комісією півроку напрацьовувалися ці рекомендації. Насправді, ми вибрали з них, їх є дуже багато, але ми вибрали найбільш безконфліктні. Наголошую: найбільш безконфліктні. І тому, навіть критикуючи їх, майте на увазі, це спільне напрацювання є.

Я вас прошу: прочитайте їх. Я хотів би їх чимшвидше внести, щоб ми проголосували і наступний календарний план вже планували по цій схемі, яка, на моє глибоке переконання, мала би бути більш ефективною, бо багато застережень, які ви тут говорите, вони там є відображені і вони там, власне, допомагають оптимізувати нашу роботу.

Шановні колеги, максимально пропозиції, які прозвучали, будуть включені, у нас всього дві години, товариство, всього дві години. Я прошу максимальної мобілізації і допомоги.

І ще одне, колеги, у нас більшість депутатів є надзвичайно активних і дієвих у залі, є частина депутатів, невеличка, яка полюбляє втікати з залу під час розгляду. Допомагайте спільно, робіть їм зауваження, не випускайте їх з залу, щоб ми змогли проводити кожну годину, кожне наше рішення продуктивно і ефективно.

Дякую вам. До 16-ї години, до роботи. Дякую.