Погоджувальна рада

Опубліковано 28. 03. 2016

 

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

28 березня 2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Доброго дня, шановні колеги керівники фракцій, народні депутати, шановні колеги керівники комітетів! Будь ласка, я прошу, закличте до участі в Погоджувальній раді керівників фракцій і груп, керівників комітетів. Ми розпочинаємо засідання Погоджувальної ради.

Хочу сказати про ситуацію, в якій ми знаходимося сьогодні. Ми це усвідомлюємо і розуміємо, дехто, напевно, не розуміє, наскільки ситуація сьогодні складна. Але головне, що українське суспільство і громадяни це просто відчувають на своєму власному житті і це потребує від влади адекватності в першу чергу.

Я говорив раніше і хочу зараз підкреслити, що треба дуже чітко оцінювати те, де ми сьогодні знаходимося, які є проблеми, які є виклики в кожного громадянина України. І влада ефективна тоді, коли вона сприяє і сприймає реалії не "рожевими окулярами", а абсолютно адекватно те, що відбувається в країні.

Багато проблем в різних сферах. Сьогодні фактично українці живуть в агресивних умовах, до чого б вони не звернулись: освіта, охорона здоров'я, економіка, інфраструктура – все налаштовано, на превеликий жаль, неякісно і агресивно по відношенню до громадянина. Тому це потрібно змінити.

Я сьогодні хотів би підкреслити, що в першу чергу політична відповідальність всіх керівників фракцій і груп полягає в тому, щоб утворити дієву і якісну коаліцію – раз; по-друге, утворити якісний уряд – два; взяти на себе відповідальність, чітко визначити проблеми і почати їх врешті-решт вирішувати.

Якщо хтось думає, що ми можемо відсидітись, нічого не робити, я хочу підкреслити, що сьогодні ми вже стоїмо по шию в проблемах. І якщо ми ще тиждень-два будемо тягнути, ці проблеми нас повністю занурять – і це будуть зовсім вже інші виклики, на превеликий жаль, для українців і для нашої країни.

Тому три важливих речі. Перше. Має бути чіткий план дій щодо вирішення кризи – антикризовий план дій.

Друга позиція. Ми маємо визначити врешті-решт спільно, колеги, з комітетами і міністерствами, які будуть утворені при підтримці коаліції, стратегічне бачення розвитку всіх сфер життя, починаючи від державного управління, яке сьогодні знаходиться в стагнації, і завершуючи питаннями культури, які теж потребують вирішення. Це все має бути сформовано в стратегію бачення, зрозумілого для українських громадян, повністю поєднані з  роботою профільних комітетів, народних депутатів, щоби ми могли  дуже чітко приймати необхідні рішення.

Враховуючи це, хотів би підкреслити, питання сьогодні довіри і відповідальності. Неодноразово підкреслювали те, що потрібно повертати довіру людей, але повернути її з екранів телебачення неможливо, тільки через конкретні дії. І навіть те, що ми сьогодні на цьому тижні будемо повертатись до питань, які ми не розглянули на минулому тижні, говорить про наявність  такої кризи, на превеликий жаль, і зменшення ефективності роботи українського парламенту. Добре, коли ми приймаємо закони, але їх треба ще і виконувати.

На цьому тижні у нас є питання. Перше. На завтрашній день ми маємо розглянути з вами відставку Генерального прокурора України. Тому, будь ласка, всі фракції, групи мають розуміти, що завтра це відбудеться в першій половині дня на ранковому засіданні.

Друга позиція. У нас є ряд питань  безпеки і оборони національної, які нам потрібно вирішувати.

На четвер у нас буде фінансово-економічний день, зокрема те, що стосується вирішення питань шахтарів. У нас є багато питань у вугледобувній галузі, але, на превеликий жаль, вони вже роками не вирішуються. Я думаю, що ряд  рішень, які ухвалить український  парламент, я думаю, ми будемо тут єдині, дасть дуже чіткий сигнал шахтарям, що їхні проблеми врешті-решт починають вирішуватися за підтримки Верховної Ради України.

Наступна позиція – це  підтримка фермерства, які теж стоять на четвер. І я би дуже  хотів, щоби ми і у вівторок, і у четвер ефективно працювали щодо прийняття законів. Відповідним чином хотів би, щоб всі  були  налаштовані на ефективну роботу по тим рішенням, які сьогодні потребує країна. І нам потрібно тут, зрозуміло, і далі проводити між політиками дискусії, щоб знайти вихід з політичної кризи, яка  загострює будь-які інші соціально-економічні питання.

Дякую, шановні колеги. Переходимо  до фракцій. 

Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня. Вітаю всіх присутніх. Шановні друзі, наша фракція заявляє про серйозну небезпеку для країни у зв'язку з продовженням штучно створеної політичної кризи.

На самому її початку ми попереджали, говорили про це на всіх ефірах, у виступах з трибуни парламенту: не займайтеся політиканством в умовах війни, не підривайте ситуацію зсередини – це безвідповідально перед українським громадянином, перед державою, перед історією врешті-решт. І не сприймайте це за пафос.

Ми попереджали, що не можна палити спільну хату, думаючи, що твій куточок не займеться, що вдасться відсидітися на горищі і лихо вас обійде. Нас не почули, чи не захотіли чути. Замість цього була розпочата кампанія дискредитації проти українського уряду, ініційована тривала системна атака на "Народний фронт".

Що ми маємо на сьогодні? Політичну пожежу у всій країні. Діючий уряд перебуває у підвішеному стані. У центральної виконавчої влади фактично забрали можливість працювати у режимах дострокових державних цілей. Фахівці Кабінету Міністрів розуміють, що завтра можуть бути звільнені, тому очікують на рішення політиків, яке дозволить їм нарешті нормально виконувати свої обов'язки. Зміни в Україні, які й так йшли з великими труднощами, отримали додаткову гігантську перепону у вигляді політичної нестабільності.

Ми бачимо також, що пожежа роздмухана як війна проти уряду охопила парламент. Коаліція "Європейська Україна" фактично розтерзана інтригами і чварами.

Справжньою трагедією є результати виборів у Кривому Розі. "Опозиційний блок" сьогодні тріумфує. Найгірше, і це просто сумно, якщо не сказати розпачливо, що перемогу "Опоблоку" забезпечує відверто неконкурентні кандидати однієї з демократичних сил.

Можна назвати ще сотні проявів штучної кризи в Україні, яка пускає свої метастази по всьому суспільному організму, і не зупиниться, якщо не почати негайне хірургічне втручання.

Мене особисто і нашу фракцію цікавить тільки одне запитання: чи усвідомлюють сьогодні свою відповідальність ті політики, які так затято розкачували державного човна весь останній рік? Чи бачать вони результат такої діяльності? І чи стало для цих це уроком, після якого ми можемо почати виходити з кризи?

Щоб це відбулося, ми пропонуємо такий план. Наша політична сила виступає за відновлення коаліції "Європейська Україна" і за продовження реформ уряду на чолі з Арсенієм Яценюком. Але якщо наших партнерів з фракції БПП це не влаштовує, пропонуйте свою альтернативу.

Вкотре наголошуємо, що ми налаштовані на формування нової коаліції. Все має відбутися в конституційний спосіб фракціями, без "Опоблоку" і їхніх посібників. Врешті-решт остаточно визначайтесь з новим Прем'єром, зі складом уряду і його новаторською програмою. І мені теж цікаво, чим вона відрізняється від діючої програми уряду?! Гуртуйте довкола своєї пропозиції більшість у парламенті, і треба це показати українському народу.

Дуже добре, що "Блок Петра Порошенка" таки визначився з кандидатом на  посаду Прем'єр-міністра. "Народний фронт" чекає на офіційне і остаточне висунення кандидатури Прем'єра від найбільшої парламентської фракції та Президента.

Упродовж місяця ми наголошуємо, що чекаємо на персональний  склад нового Кабміну, а також на стабільну коаліцію в парламенті під цей уряд та його нову програму. Ми не на базарі і не купуємо "кота в мішку". Будь ласка, оголосіть, які проривні реформи нам запропонує новий уряд, яких звершень має досягти новий Прем'єр, чим він має вразити Україну і сколихнути весь світ.

Оголосіть  прізвища, хто конкретно готовий  підтримувати новий уряд, тобто нову коаліцію, нового Прем'єра і його, саме головне, програму, не  пустими балачками, а конкретними діями: підписи і прізвища. Чи згодні ті політичні сили, які ще недавно називали реформи грабіжницькими,  підтримувати ці  реформи в наступному уряді? Чи згодні припинити звичайний популізм задля виконання Програми дій уряду і Коаліційної угоди? Таких питань багато і ці політичні сили повинні чесно відповісти на них.

Підкреслюю, що для  вирішення нинішньої штучної кризи є значно простіший шлях: заповнити вільні місця в уряді Арсенія Яценюка, стабілізувати коаліцію і підтримати Програму дій  чинного уряду.

Нагадаю, що Прем'єр наголосив, що прийме будь-яке рішення, яке стабілізує ситуацію і дасть можливість надалі рухатися шляхом реформ. Водночас має бути забезпечена безперервність влади. "Народний фронт" не голосуватиме за відставку нинішнього Прем'єра та уряду доки не буде запропоновано альтернативи. Під час війни Україна не може залишитися з тимчасовим урядом і незрозумілими перспективами формування нового.

Наступне. Ми очікуємо цього тижня вирішення ще однієї проблеми: теми відставки. "Народний фронт" підтримає подання Президента на звільнення  Генпрокурора Шокіна. Одночасно просимо Президента внести прізвище наступного.

І наостанок, шановний пане Голово, я би просив, щоби ви дали доручення профільним комітетам розглянути  і прийняти законопроект за номером  4057, який ми прийняли минулого пленарного тижня в першому читанні, для того щоб у четвер вже винести його на обговорення і на прийняття у другому читанні. Ці гроші потрібно зарахувати до  бюджету. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Насправді, відповідно до Регламенту він пішов у комітет, цей закон. І буде підготовлений?

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. В середу о 18 годині закінчується подання.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Подання? В середу об 18 годині закінчується час подачі пропозицій. Я не бачу в цьому проблем.

Саме головне, от в наших висловлюваннях, щоб український народ не випадав з фокуса інтересів. Яка різниці, хто займе, яку посаду? Важливо те, чи далі  люди будуть відчувати, що  влада не бачить, не чує, чи люди відчують, що є й важкі реформи, які треба робити, але якісь і позитивні сигнали того, що влада розуміє, в яких умовах сьогодні живе людина.

І політична криза, може, хто як би її не називав: штучна, не штучна, але політична криза, яку ми отримали сьогодні в країні, в принципі, є наслідком соціально-економічної кризи, на превеликий жаль, і реакцією українського суспільства. От тут треба в цій царині шукати вихід.

Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко і потім Олег Романович Березюк.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, я думаю, що не відкрию секрет, якщо скажу, що урядова і політична криза не штучно створена. На митниці крадуть, ВВП впало на 10 відсотків, в охороні здоров'я і соціальному напрямку не відбуваються потрібні радикальні реформи, на селі грабують, в містах занепад – це все не штучні речі. Це речі, які бачить кожна людина, яка ходить ногами по землі, в якої відкриті очі і відкриті вуха.

Політик без милосердя – бракований. В цього уряду нема милосердя до людей, в них нема співчуття! Вони самі знають, що цей уряд недієздатний. Мені це в очі, віч-на-віч, говорив Прем'єр-міністр Яценюк: "Я знаю, що цей уряд недієздатний". Він недієздатний хоча би тому, що там уже немає п'ятьох міністрів. Він недієздатний тому, що він втратив підтримку чотирьох із п'яти фракцій коаліції. Він недієздатний, бо він втратив підтримку 80 відсотків українців!

При цьому, я ще раз наголошую, Яценюк зробив багато доброго, за що йому треба дякувати. Фракція "Народний фронт" також є вірним прихильником європейських реформ, за що їм треба дякувати. Але те, що не зробив уряд Яценюка, викликав цю кризу. Бо саме бездіяльність уряду на ключових напрямках, які вимагала Коаліційна угода, призвів до розпаду коаліції шляхом висловлення йому недовіри.

Арсеній Петрович Яценюк неодноразово наголошував, що він не буде триматися за свою посаду, чіплятися за крісло! При цьому він неодноразово публічно говорив про три умови своєї відставки. Він казав: "Назвіть прізвище Прем'єра". Він казав: "Покажіть 150 голосів і "Фронт" добавить до 226". І він казав: "Покажіть програму".

Коли всі три умови були виконані: ми назвали кандидата, ми показали програму кандидата, ми показали 150 голосів разом із "Батьківщиною" – виявилося, що треба показати ще уряд!

Шановні колеги з "Народного фронту", читайте Конституцію, вкотре вас запрошую, конкретно, Максиме, тебе. Склад уряду пропонує обраний Прем'єр після консультацій з фракціями коаліції. Так було при Яценюку, так буде і при його наступнику. Хоча ні для кого в цьому залі не секрет, що Арсеній Петрович і я, зрештою як і інші лідери політичних сил, давно вже ведуть консультації про можливі конфігурації наступного уряду.

На жаль, тему технократичного уряду відкинуто фракціями, немає під них більшості. Варіант коаліційного уряду, передбаченого Конституцією, нами запропонований. Обирайте Прем'єра, проведіть консультації – і ми дізнаємося склад уряду. Причому все це треба робити зараз.

"Народний фронт" зараз продовжує другий місяць "сурка", коли кожен день ми прокидаємося, починаючи все з початку. Ви висунули три умови. Вони виконані. Скільки можна тероризувати парламент і країну тільки тому, що треба утримати Прем'єра? Я ще раз кажу: я з повагою ставлюся до Арсенія Петровича, його організаційних здібностей, до його розуму, до його фаху, до його досвіду, до всього, що він зробив. Але так не може бути заручником вся країна тільки тому, що ви постійно висуваєте нові і нові вимоги, чому Яценюк має залишитися! Думаю, що це непродуктивно.

Я думаю, що раз у нас є можливість створити коаліцію, її треба зараз на фракціях створити, сьогодні в понеділок, завтра в зал внести про це офіційне повідомлення, що фракції висувають кандидатом в Прем'єр-міністри Володимира Гройсмана, що такі-то фракції його підтримують. Якщо у цих фракцій більша чисельність ніж 226, коаліція відновлює свою роботу. Після цього необхідно голосувати за відставку і за призначення Прем'єр-міністра. Після цього провести консультації – і отримати український уряд, який продовжить роботу Яценюка по дорозі європейських реформ, з новою енергією, з новою довірою, не більше і не менше. І це нормально абсолютно, всі виборні посади тимчасові! І залишається лише в історії не останній день відставки, а те, що ти зробив до того.

І останнє. Так, ми також вважаємо, що необхідно поставити питання про відставку Генерального прокурора, який за ініціативою Президента написав заяву про  відставку, і  це питання має розглянути зал Верховної Ради. Всі інші питання, боюся, стануть жертвами  політичної кризи. Якщо "Народний фронт" і далі буде наполягати: "Нічого міняти не треба, просто пришліть нам пару нових міністрів", - думаю, що це дорога в нікуди, яка  заблокує не тільки діяльність парламенту, але й в цілому зупинить  реформи в країні. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотрималися регламенту. Я хочу тільки  одну річ сказати, колеги. Пролунало тут і моє прізвище.

Питання сьогодні полягає в тому, щоби знайти конфігурацію створення нової коаліції і реального плану дій, який дозволять вирішити багато нагальних проблем, які не вирішені сьогодні. Я можу їх перелічувати сьогодні дуже конкретно.

Питання прізвища – це вже питання вторинне. Якщо потрібно взяти на себе відповідальність, і буде довіра фракцій, я про це сказав, я буду  готовий до цього, абсолютно розуміючі, які стоять  виклики і що треба робити разом з вами. Але саме головне, що нічого не робити – це розписатися в тому, що  ми погоджуємося з заглибленням кризи і погіршенням якості життя людей. Оце є принципово важливим. І це потребує мудрості від кожного політика і спільних рішень.

Будь ласка,  Олег Романович Березюк, "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово! Вельмишановні пані і панове! Все,  що відбувається сьогодні в політиці, воно відбувається не тому, що криза в парламенті і парламент не може вирішити питання, а воно відбувається тому, що люди, які приймають рішення в державі, не знаходяться в державних органах влади. Вони знаходяться за їх межами і диктують, виходячи з своїх комерційних олігархічних інтересів.

І свій спіч сьогоднішній я хочу побудувати на двох цитатах. Цитата від старшої жінки, інтелігентної людини, яка спостерігає за нами дуже уважно. Вона каже: "Передай власникам парламенту те, що вони не ті, чим володіють, вони не ті, яку вони власність мають. А вони є ті, що вони роблять". Глибока думка, над якою варто подумати.

І друга цитата від військових пенсіонерів, патріотів України, Яворівський район, Львівська область. Великий лист, в якому є переживання, але одне речення тільки зачитаю:

"Шановний Олегу Романовичу! Ми, патріоти України, звертаємося до вас. Скажіть з трибуни Верховної Ради всім тим брехунам, що народ України не дурний. Перестаньте брехати про цей безвізовий режим, про Крим, про АТО, про реформи, про бурштин, про МВФ. МВФ у нас на таможнях, бурштин – в Житомирській області і інших, а також відродження нашої економіки і сільського господарства".

Люди дуже уважні, в незалежності від їхнього віку і їхньої професії, в незалежності від їхньої освіти чи досвіду в житті. Тому справді треба перестати брехати, що парламент приймає рішення. Власникам парламенту треба прийняти рішення, взяти відповідальність на себе, а не прикриватися псевдодемократичними лозунгами, як вони це роблять протягом 15 років.

Фактично коаліція має призначити свого Прем'єра, Прем'єр має взяти відповідальність за це. Парламент повинен змінити ЦВК. Парламент для того, щоб дати Прем'єру хоча б два роки часу, повинен прийняти Закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі з відкритими списками, тоді цей Прем'єр буде безпечно почуватися. Якщо цього не буде, все це справді брехня, як пишуть ветерани Збройних Сил України з Яворівського району.

І останнє. Якщо цього всього не станеться, буде те, що сталося абсолютно адекватно і нормально в Кривому Розі: олігархічна система відтвориться дуже швидко, тому що на старому законі вона може робити те, що зробила там.

Тому, вельмишановна фактична коаліція, ми, фракція "Самопоміч", залишаємося в парламенті, ми є в опозиції, яка незалежна від олігархічної системи. Ми будемо підтримувати вас у всьому тому, що розвиває цю країну, і будемо інформувати про те, що ви робите, що шкодить цій країні.

Дякую вам за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко, "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні колеги.

Я хотіла би уточнити, що криза сьогодні і взагалі все, що відбувається в державі, є наслідком одного єдиного факту – не зламана стара кланова олігархічна система, не зламаний зв'язок політиків вищого рівня з клановою системою і з її господарями. Все це, об'єднане разом, перетворило знову державні фінанси країни в велику годівницю, з якої кожного дня беруться мільярди гривень, які належать людям.

Враховуючи, що вже недостатньо того, що вони грабували, вони залізли в кишені до людей. Завищені відносно ринкових, багаторазово завищені тарифи, податки на пенсії, скасування пільгової системи для аграріїв, не індексація пенсій і заробітних плат, не закупівля необхідних ліків і зниження в багато разів видатків на охорону здоров'я, не повернення податку на додану вартість малому і середньому бізнесу і безліч інших позицій – це все сьогодні створює додатковий ресурс для грабування, для корупції, для привласнення.

Країна більше того терпіти не захотіла. І тому 80 відсотків людей сьогодні радикально проти уряду, який є уособленням такої корупційно-кримінальної політики, яка привела до знищення державного бюджету і до знищення бюджетів кожної родини, кожної людини! Люди вже скоро хліба не будуть мати за що купувати! А тут іде торг, що і кому залишити.

І тому ми вважаємо, що якщо не буде докорінно змінена політика держави, стратегія держави, немає змісту ні в яких коаліціях і ні в яких урядах, і ні в яких прем'єрах! Треба просто набратися мужності, відірвати одне місце від крісел і йти тоді на дострокові вибори, і питати у людей права дати правити, а не обговорювати, чому неможливо це зробити.

Наша команда дуже чітко задекларувала, при яких умовах ми коаліцію і Прем'єра можемо підтримати. Причому нам байдуже прізвище Прем'єра.

Перше. Це розірвати клановий зв'язок між політиками, тіньовим бізнесом, олігархією. І нарешті показати міністрів, Прем'єра, більшість в парламенті, на яку клани не впливають. Тому будемо аналізувати по прізвищам.

Друге. Наша вимога була – негайно виконати невідкладні, термінові, ультимативні вимоги малого і середнього бізнесу до влади. Проходить в країні форум, "Бізнес-форум України", де чітко ці вимоги сформовані. І тому ми мусимо з цього починати, якщо ми хочемо піднімати економіку.

Третє, що є важливим. Нам потрібно негайно з вами визначитися, що ми робимо з аграрним комплексом країни. Це наша головна стратегія держави, тому що ми в великій частині аграрна держава, в великій частині. І тому негайно пролонгувати і чітко сказати про це: мораторій на продаж землі – не на рік задля марафету, а пролонгувати мінімум на 5, 7, 10 років. Доти, поки ми побудуємо українське фермерство, поки ми фермерству дамо дорогу в майбутнє, поки це фермерство забезпечить головні доходи нашої держави і поки забезпечить фермерство головні доходи сільськогосподарських родин.

Наступне, четверте, що є важливим для нас. Це негайно виправити помилкову, руйнівну, абсолютно некваліфіковану, непрофесійну соціальну політику в державі! І тому ми вимагаємо негайного зниження тарифів до того рівня, який забезпечує мінімальну рентабельність в газовидобувній галузі, яка подає український газ на потреби населення, а це означає суттєве зниження тарифів.

Наступне. Доки ми будемо терпіти ту ганьбу, яка пов'язана з оподаткуванням пенсій, з не індексацією пенсій і заробітних плат? Інфляція досягла тільки в останньому році 49 відсотків, людям пенсії і заробітні плати "заморозили". Ви що, вважаєте, що вони святим духом мусять харчуватися?! Совість є хоч якась?!

І тому спочатку виконання цих вимог, а потім рухатися далі. Я вважаю, що зараз є всі можливості перед призначенням нового уряду провести ключові законопроекти, які людям дають відчуття, що вся ця програма є реалістичною. А після того є тільки зміст призначати Прем'єра, уряд і всіх інших.

Якщо ці умови не будуть виконані, партія "Батьківщина" ні в яку коаліцію не піде і не буде голосувати за жодного посадовця. Крім того, ми не претендуємо і не будемо претендувати на жодну посаду в уряді. Я хочу це зафіксувати.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту. Будь ласка, Юрій Анатолійович Бойко, "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимире Борисовичу.

Ми проаналізували порядок денний цього пленарного тижня. Оце він, 101 проект законів. Я хочу нагадати про рішення або пропозиції, які були розглянуті в Брюсселі, коли розглядали ефективність роботи парламенту. Аналіз роботи парламенту показує, що наш парламент приймає за пленарний тиждень максимум 15-20 законів.

І було прийнято рішення в тому числі і вами, щоб відібрати і зробити пріоритетні закони, проаналізувати їх і проговорити спочатку з фракціями, щоби вони були підтримані. І потім вже заносити їх в зал. Тому що цей порядок денний в 101 законопроект реалізований не буде, зрозуміло. І навіть не тому, що йде зараз "соціалістичне змагання", хто швидше покине правлячу коаліцію, а тому, що просто не встигнуть його розглянути.

Для нас пріоритетним, і я бачу, що всі підтримують, практично, фракції, це перш за все розгляд змін до бюджету, це індексація зарплат і пенсій, в тому числі це, як я зрозумів, збігається з вашою позицією як спікера також. Тому давайте, поки ще парламент наш не пішов на дострокові парламентські вибори, приймемо декілька законів, які дійсно важливі для людей: зміни до бюджету. Уряд обіцяв. Ми його можемо прийняти і підтримати, не зважаючи на всі там політичні амбіції.

Друге питання. Це підтримка фермерів і виправлення змін до Податкового кодексу – цих помилок, які були створені при прийнятті цього закону. Це також, я бачу, спільна позиція всіх фракцій.  Ми вважаємо, що 100 тисяч фермерів, які сьогодні завдяки цьому Податковому кодексу залишились без підтримки, можуть очікувати на це позитивне рішення. 

Є дуже важливий Закон 2706, його подали колеги з "Самопомочі", по-моєму, народний депутат Бабак, але він сьогодні  особливо нагальний. І я пропоную його прийняти, тому що це дає підтримку, взагалі це дає можливість працювати всім водоканалам і теплокомуненерго країни. Це  комунальна власність, сьогодні вони всі знаходяться в боргах за рахунок незрозумілої тарифної політики і практично зупинено їх діяльність. Я пропоную його включити у порядок денний і прийняти.

Наостанок хочу сказати,  власне кажучи, чому і що сталося в Кривому Розі? Відповідаючи на закиди наших партнерів з правлячої коаліції. Вибори в  Кривому Розі  показали одну дуже  важливу річ, що неможливо,  створюючи щось неправдою, потім досягати якогось  результату, який корисний для будь-якої політичної сили.

Що сталося? Хронологія була така. Декілька  активних  депутатів після першого туру виборів, першої черги виборів, по їх розумінню, розглянули їх як неправдиві і переломили парламент через коліно, заставивши парламент прийняти абсолютно неконституційне рішення, яке не було притаманне і, власне кажучи, виходило за межі повноважень парламенту. Потім це рішення було також в неконституційній формі підписано і узаконено Президентом країни, що також  було порушенням Конституції. Потім з державного бюджету було виділено, абсолютно незайвих для бюджету, 5 мільйонів гривень на проведення саме  цих виборів. Результати виборів вже відомі.

І я хочу сказати, це означає, що можна парламент зламати через коліно, заставити прийняти якесь неконституційне рішенні, але людей не обдуриш, людей неможливо переломити через коліно. І люди зробили свій власний вибір.

Я для чого все це детально розповідаю, тому що вважаю, що парламент повинен повернутись до дотримання тих законів, які  він сам і продукував. Це Закон про Регламент, коли навіть Європейська комісія нам порекомендувала зменшити кількість комітетів і залучити опозиційні фракції до керування комітетами і для можливості контролювати  владу. Цей принцип був порушений з самого початку роботи парламенту. Вважаю, що це неправильно, пропоную повернутися до справедливості у вирішенні цього питання. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотрималися регламенту.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко, "Радикальна партія".

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хотів би по пунктам окреслити бачення Радикальної партії на поточну політичну ситуацію і наші пропозиції щодо розв'язання проблем, перед якими стоїть сьогодні країна. Бо, як ми розуміємо, для того щоб розв'язувати проблеми, треба розуміти причини цих проблем.

Щодо кризи. На наше тверде переконання, причини цієї кризи криються в кількох причинах. Перше, це закладений в Конституції дуалізм між гілками влади, коли Президент, уряд і парламент між собою борються за повноваження, за перетягування канату. Внаслідок цього, замість того, щоб коефіцієнт корисної дії витрачати на побудову країни, на вирішення проблем громадян, вони  займаються взаємопереборюванням. Тому ми наполягаємо на тому, що першочергово для розв'язання кризи треба прийняти зміни до Конституції – прибрати дуалізм у владі.

Друга очевидна для всіх причина кризи, про яку вже говорили колеги, це категорично неправильна соціально-економічна політика, яку проводить нинішня влада! Це політика зубожіння українських громадян, це політика обкрадання українських громадян: не можуть результатом реформ бути мільйони нових жебраків в Україні! Кожен громадянин хоче реформи, але в цих реформах він хоче бачити своє місце, свою перспективу, своє майбутнє.  Сьогодні цього, на жаль, немає.

Я взяв данні, останні данні  по смертності в Україні: за 2014 рік 632 тисячі 300 українських громадян померло, переважна більшість з них – це від серцево-судинних захворювань. Друге місце в світі! Шановні колеги, поки ми тут з вами ділимо владі, друге місце в світі Україна займає по смертності після Південно-Африканської Республіки.

Тому Радикальна партія як патріотична, демократична сила, державницька, ми готові брати участь у формуванні коаліції за однієї умови: коли Програмою дій коаліційного уряду буде радикальна зміна соціально-економічної політики.

Ми запропонували наші пропозиції. Сьогодні наші представники працювали над напрацюванням Коаліційної угоди: інструменти і механізми, які дадуть радикально вирішити проблеми безробіття, радикального підвищення заробітних плат і пенсій, радикальної зміни соціально-економічної політики, зокрема ставка на власну економіку, на власну промисловість, на власне сільськогосподарське виробництво, на власну науку.

Сьогодні цього немає, нинішня влада: уряд, Президент, парламентська більшість, керівництво Національного банку вважають, що їхнє ключове завдання набратися кредитів Міжнародного валютного фонду. Хто їх вертатиме? Як їх вертатимуть? За рахунок чого вертатимуть? Всі ці відповіді перекладаються на наступні покоління.

Наступне. 30 березня Президент їде до Вашингтону на Саміт ядерної безпеки. Ми вважаємо, що дуже актуальним буде підняти на цьому Саміті питання про Будапештський меморандум і про необхідність його виконання. Ми вважаємо, що мінський формат переговорів себе вичерпав! Отже треба сторін-гарантів нашої незалежності садити за стіл переговорів і вимагати виконання Будапештського меморандуму.

На це ми зареєстрували ще у липні минулого року законопроект 2549 "про комплекс заходів, про посилення переговорних позицій України", і ми пропонуємо, щоб парламент його прийняв для посилення позицій Президента.

Наступне. Мене дивує, чому ніхто тут жодного слова не каже про Надію Савченко і про той ганебний вирок, ми свідками якого були, був постановлений в Росії? Ми пропонуємо від слів, бо всі політики висловлюють співчуття Надії Савченко, переходити до діла.

Ми зареєстрували ще 20 квітня минулого року законопроект "про націоналізацію майна Російської Федерації та її резидентів", номер 2678. Ми вважаємо, що ганебно, коли в Росії сидять десятки українських громадян, а російські олігархи в цей час продовжують заробляти гроші в Україні. Ми пропонуємо прийняти цей законопроект, забрати у російських олігархів обленерго, облгази і інші стратегічно важливі підприємства, щоб вони працювали на державу, а не на російську кишеню.

Окремо хотів би сказати, я говорив з мамою Надії Савченко – Марією Іванівною, вона хоче виступити в парламенті, щоб донести свою позицію до українських громадян. Я звертаюсь до Голови Верховної Ради Гройсмана, дайте можливість мамі Надії Савченко виступити в парламенті для того, щоб люди почули думку цієї героїчної жінки, яка, не дай Бог нікому, жодній мамі переживати те, що сьогодні переживає мама Надії Савченко, а також матері інший політв'язнів, які сидять в російських тюрмах.

І, нарешті, на закінчення. Шановні колеги, у нас немає ні лімітів, ні запасу часу. Або ми негайно розв'язуємо цю кризу. Тільки ми вважаємо, що розв'язання кризи – це не зміна Гройсмана на Яценюка, а розв'язання кризи – це радикальна зміна економічної політики, яку має проводити новий уряд. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Олександр Миколайович Біловол.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дякую.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! Ми, депутати політичної групи "Відродження", являємося послідовними у всіх своїх обіцянках, які ми давали своїм виборцям. Тому на цьому тижні ми плануємо, дивлячись на те, яка ситуація політична, економічна ситуація в нашій країні, прогресує криза, ми вимагаємо включити до порядку денного проект постанови 4218 "про запровадження мораторію на подальше збільшення тарифів на комунальні послуги до 2018 року".

Що являється причиною цього звернення? Ми бачимо, що з лютого 2016 року середній розмір субсидій на компенсацію громадян витрат на комунальні послуги перевищує середній рівень прожиткового мінімуму. Тобто 1 356 гривень, той, який був, і сьогодні 1 330 – рівень прожиткового рівня. Наші громадяни не мають можливості за це платити. Тому я думаю, щоби ми відійшли від політики, об'єднали наші зусилля і прийняли політичне рішення в нашому парламенті. Я думаю, люди за це нам обов'язково подякують.

Друге основне питання є. Ми пам'ятаємо, як перед новим роком, приймаючи бюджет, Закон про внесення зміни до бюджету і бюджет 2016 року, було скасовано спецрежим для аграріїв. Сьогодні це викликало велику напругу в суспільстві.

Шановні колеги, це єдина галузь – аграрна, яка являється донором нашої країни! Давайте ми без ніякої політики, без ніяких політичних гасел ввійдемо в парламент, об'єднаємо наші зусилля, відмінимо цей спецрежим для того, щоб зберегти нашу галузь.

На сьогоднішній день ці аграрії єдині, які 37 відсотків дають валютних надходжень в бюджет нашої країни. На сьогодні аграрії у сільській місцевості займаються дитячим харчуванням, ремонтом доріг, ремонтом амбулаторій, ремонтом лікарень. Саме головне, що вони не отримують тієї достойної підтримки від уряду з тими кредитами і так дальше. А з тим, що вони влізли в комерційні банки для того, щоби на сьогоднішній день провести посівну, щоб забезпечити свою техніку паливно-мастильними матеріалами, ми розуміємо, в якому стані знаходиться сьогодні аграрна галузь.

Сьогодні ми бачимо, що ось такі меседжі пішли – про продаж української землі. Я хочу підтримати моїх колег, які говорили тільки що в цьому шановному залі, що давайте ми разом об'єднаємо всі зусилля, заспокоїмо наших людей, введемо мораторій на 10, на 15 років. Тому що земля – це єдине надбання нашої держави. І нехай люди приймають самі рішення, що робити з цією землею далі.

Третє питання. Я хотів би звернути увагу на ту проблему з відсутністю фінансування професійно-технічних училищ. Ми приймали цю постанову. Ця проблема не зникла.

Володимире Борисовичу, я звертаюся до вас як до Голови Верховної Ради і до всіх свої колег, тому що те достатнє фінансування, яке треба для середньої освіти, а вона завжди у нас була базовою у всі часи, необхідно 6 мільярдів гривень. Сьогодні уряд виділив тільки 500 мільйонів гривень. Це не дасть тих можливостей для того, щоби врятувати. Сьогодні ми вже маємо проблему із затримкою заробітної плати, затримкою стипендій і так дальше. Якщо ми сьогодні втратимо соціальну середню освіту, у нас практично майбутнього у нашої держави немає!

Я думаю, що це не політичне питання, це питання всього парламенту. Я думаю, якщо ми найдемо ті невеликі кошти, які на сьогоднішній день дадуть ту можливість вберегти цю прекрасну освітянську галузь.

І, Володимире Борисовичу, я хотів би звернути увагу ще на деякі питання, на законодавчі ініціативи політичної партії "Відродження". Одним із таких питань є проект постанови, нами відпрацьований, 4156. Через декілька тижнів, а точніше 26 квітня вся українська спільнота буде відзначати сумну подію – це 30-ті роковини від Дня Чорнобильської катастрофи.

Шановні колеги, ми сьогодні бачили, на якій межі зубожіння стали наші ліквідатори Чорнобильської АЕС. Переважна більшість їх померла, сім'ї втратили годувальників, батьків, синів, чоловіків. І сьогодні для підтримки тих пільг, які вони вимагають – це на лікування, на те житло – необхідно всього-на-всього 2 мільярди гривень.

Я думаю, що в парламенті зібралися всі достойні, порядні люди, які розуміють всі проблеми, які сьогодні є у наших чорнобильців. Давайте об'єднаємо зусилля, щоб це не було якимось дешевим піаром якоїсь політичної сили чи політичної партії, приймемо це рішення. І для того, щоб оці всі гасла, якими хочуть говорити привітання, пусті обіцянки в День Чорнобильської катастрофи, ми приймемо те позитивне рішення, зміни до бюджету, щоби вони отримали ті додаткові кошти для того, щоби вирішити ці основні питання.

Ще одне питання. Я хотів звернути увагу на запровадження мораторію на закриття лікарень залізничників. Ми знаємо, що залізнична галузь була також одним із донорів нашої бюджетної всієї системи. На сьогоднішній день там працює більше півмільйона залізничників, 350 потребують медичної допомоги. Урядом запроваджено закриття і передача на місцеві бюджети. Сьогодні у місцевих бюджетів немає коштів для того, щоби утримувати всі ці лікарняні заклади. І в унісон цьому, 1 лютого 2016 року.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 10 секунд. Будь ласка, завершуйте, регламент.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дякую.

Наказом Міністерством охорони здоров'я прийнято рішення про скорочення ліжок у всіх сільських і в міських лікарнях. Давайте ми за це з вами подумаємо. Тому що ми бачимо ріст сьогодні захворюваності, який є: онкологія – 28 відсотків, туберкульоз – 25 відсотків.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, дякую.

 

БІЛОВОЛ О.М. І саме головне, що ми втрачаємо свою країну.

Борисе Володимировичу, я вибачаюсь. Ми на сьогоднішній день не будемо проводити ті парламентські слухання.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Регламент, вибачте, будь ласка.

 

БІЛОВОЛ О.М. А проведемо це в закритому режимі і приділимо величезну увагу нашій системі охорони здоров'я. Звернемося до Президента, щоб це питання розглянули на Раді безпеки і оборони і вирішили це стратегічне питання.

Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Олександре Миколайовичу.

У мене один коментар є. От ви говорите про те, що скорочують ліжковий фонд – це правда. Або закривають якісь лікарні – це теж правда. Але коли я збирав у цьому залі всіх, хто причетний до охорони здоров'я, зокрема і Міністерство охорони здоров'я, а у них нема стратегічно бачення, яку систему охорони здоров'я маємо побудувати в нашій державі.

Тому всі ці питання, пов'язані зі скороченням, оптимізацією, всім іншим, вони ні до чого гарного не приведуть. І тому в своєму вступному слові я сказав про те, що стратегічного бачення розвитку тих чи інших напрямків сьогодні у уряду немає, на превеликий жаль. В певних позиціях є, але в таких життєво важливих – тут є проблема.

Будь ласка, Ярослав Москаленко, "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Дякую шановний пане Голово! Шановні колеги, закінчився перший квартал. І замість того, щоб сьогодні нам обговорювати підсумки роботи в першому кварталі поточного року, ми занурилися в політичну кризу і залягли на дно.

Активізацію ми сьогодні спостерігаємо лише в падінні валового виробництва, в скороченні робочих місць. Населення втрачає єдине джерело доходу для своїх сімей, а країна в прямому сенсі вимирає. Згідно статистичних даних сьогодні на одну народжувану дитину в країні помирає дві людини. І це не враховуючи те, що на Сході сьогодні ціною власного життя українці захищають суверенітет нашої країни.

Дітей сьогодні народжувати стало вже не модно і не популярно, тому що дуже дорого. Державна підтримка для молодих матерів дає можливість купити тільки декілька памперсів. Ліки сьогодні ростуть. Пенсіонери сьогодні останні свої статки несуть в аптеки як в банк. Національний бізнес поставлений на коліна. І все це є результатом півторарічної роботи нинішнього складу уряду!

Скільки політики сьогодні не розказували б населенню про необхідність реформ, пустий холодильник говорить їм про інше. І якщо не поміняються принципи, люди не те, що продукти харчування не куплять в цей холодильник, вони світло в ньому не оплатять.

Шановні колеги! Депутатська група "Воля народу" не приймає участі в розподілі владних портфелів і в формуванні нової коаліції. Але, будучи відповідальними і усвідомлюючи всі наслідки, які може отримати наша країна, ми наполягаємо на пошуках політичного компромісу як єдиного джерела виходу з політичної кризи. На нашу думку, в разі позачергових виборів, Україна отримає ще глибші політичні кризові явища, а економічно ще далі відкотиться назад, і людей залишимо за межею виживання.

Ми готові голосувати за будь-яку пропозицію щодо складу уряду. Але хочу звернути вашу увагу, шановні колеги! Нас більше турбує програма цього уряду, стратегія, програма реформ, аніж особистості, які в ньому будуть. Ми вважаємо, що не навколо особистостей повинна йти дискусія в суспільстві, а навколо самої стратегії.

Жоден реформатор в Україні: ні українець, ні західний – не буде мати успіху, якщо не буде мати політичної волі і єдиної політичної підтримки, ось навколо чого. А єдина політична підтримка формується не навколо особистості, а тільки навколо спільного плану дій. Саме спільного плану дій!

Жодний реформатор не буде мати підтримки в ЗМІ, тому що всі ми знаємо, що засоби масової інформації на 99 відсотків находяться у власності фінансово-промислових груп, які хочуть сьогодні  реваншу в цій країні. І нагадаю, що політики-популісти в гонові за рейтингами розіб'ють будь-які, й так непопулярні, дії уряду.

Тому всі, кому небайдужа сьогодні Україна, повинні власні амбіції: бізнесові, політичні, різні – відкинути в сторону і об'єднатись навколо і так абсолютно складного для всіх і болючого  процесу реформ. Іншого шляху ми не бачимо – тільки спільний план, спільна стратегія.

І цей сесійний тиждень ми повинні присвятити саме цій роботі, шановні колеги. В іншому випадку ми будемо мати те ж  саме (в лапках) "економічне диво", яке ми бачимо, що відбувається сьогодні в уряді. Тільки вже з більш гіркими наслідками, де реформи для країни можуть стати горем, економічні провали будуть загострені політичною корупцією. І тим самим ми відкриємо шлях для наступу у відповідь ультралівих, ультраправих, а ще гірше – устелимо цей шлях для тих,  хто хоче реваншу  в цій країні.

На нашу думку, реалізацією реформ повинні займатися ті люди, які саме цей план  будуть готувати. Це повинна бути єдина команда з єдиними ідеями, цілями, до неї можуть входити не тільки  політики і технократи, а й бізнесмени, науковці. А саме головне, що це повинна бути команда по всій  вертикалі, яка зможе дати виконавчу дисципліну.

Ми заходимо в складний шлях реформ. Якщо ми це все зможемо зробити, ми за два роки  пройдемо всі реформи. Якщо ні, то на цьому тижні ми повинні інший план. Ми повинні зараз з вами визначити дату позачергових виборів, вибрати тимчасовий уряд і йдемо працювати і готуватися до виборів.

Я прошу, Володимире Борисовичу, мені  добавити ще одну хвилину.

Я дякую Комітету з промислової політики, який організував виїзне засідання в Харкові. До речі, щоби всі знали, що ще 20 років тому промисловий  майданчик в Харкові – це був.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд, будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Це був найбільший промисловий майданчик в Європі. Ми відвідали прекрасний завод, який останні два роки не отримує замовлення в "Укрзалізниці" взагалі. Завод, який випускає підшипники.

Я підняв всі дані, вже готові депутатські запити. "Укрзалізниця" закуповує все, що їм необхідно в частині підшипників, у всіх російських компаній – це Волзький завод, Самара, Саратов, Степногорськ. І цим займається "Львівський локомотиворемонтний завод", Запорізький, Дніпропетровський.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. "Івано-Франківський локомотиворемонтний завод".

Я хочу до колег звернутися. Яка наша з вами роль? Я місяць тому сказав про те, що керівник однієї з державних компаній "Укргазвидобування" отримує зарплату більшу, чим в Обами. Ми всі з вами сказали, це неприпустимо в нашій країні і треба це виправити. Хто виправив?! Він її продовжує отримувати! А ми з Інтернет-видань, мало того, що в них також контракти з російськими компаніями, так у них росіяни працюють і команди дають.

Ми звертаємося до Європи, будучи в Брюсселі, що санкції потрібно підвищувати. Я вам говорю, якщо ми таку політику будемо будувати, Європа ці санкції скасує.

Шановні колеги, я підтримую тих, хто виступив раніше. Давайте серйозно братися за роботу і брати на себе відповідальність.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Володимире Борисовичу, в мене коротке запитання. Скажіть, будь ласка, у вівторок ставиться питання звільнення Прем'єр-міністра чи ні?  Це дуже суттєво. Я вважаю, що країну вже більше мучити не можна і  знущатися над країною не можна. Першим питання треба поставити відставку.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Юліє Володимирівно, це все залежить від рішення Погоджувальної ради і керівників фракцій.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Так давайте поставимо на голосування. Давайте на голосування поставимо це питання.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Одну секунду, Володимире Борисовичу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Прошу.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Актуально, я просто хочу нагадати, сьогодні Сакварелідзе звинувачує там Генеральну прокуратуру, все. А в мене запитання. Рік тому він в стінах Верховної Ради сказав, що йому запропонували 50 мільйонів доларів, чи 10, він не може назвати прізвище, але він доведе  і слідством, і буде кінець. Є кінець? Нема.

Сьогодні Айварас знівелював роль в реформах.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ярославе Миколайовичу.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Я вибачаюсь.

 

ГРОЙСМАН В.Б. У вас регламент.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Я 5 секунд. Знівелював роль економічного міністерства в реформах. Він сьогодні зробив фейк, всі журналісти це  підхвачують. А я вже говорив, чому. Тому що, кому це вигідно і на кого працюють ЗМІ.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую.

Я хотів би, шановні колеги, давайте так, у нас є регламент – 5 хвилин. Я би просив всіх, треба додати 30 секунд, я завжди додам. Але мають бути правила, які ми підтримуємо.

Але мене зацікавило інше питання. От Ярослав Москаленко сказав про "Укрзалізницю". Колеги, наскільки я розумію, в нашій державі є дуже прекрасна система державних закупівель, прозора. А в мене питання: а "Укрзалізниця" під'єднана до цієї системи? Чи вони так все тишком-нишком так і купляють сьогодні? То я просив би, щоб ми розібрались з цим питанням.

Я вважаю, що те, що оголосив сьогодні Ярослав Москаленко, треба вважати його запитом. І я просив би Апарат підготувати всі необхідні запити і перевірити цю інформацію в рамках парламентського контролю.

Але саме головне, колеги, щоб ми з вами не загрались в політичну кризу і адекватно оцінювали ситуацію, яка є сьогодні в країні. Ми говоримо про систему взаємовідносин у владі, ми говоримо про Конституцію, ми говоримо ще про якісь великі матерії, щоб ми не "улетіли в космос".

А в мене є питання. Всі погоджуються з тим, що критичне накопичення проблем в різних сферах загострює кризу і робить людей ще більш в депресивному стані, ніж вони є сьогодні? Послухайте уважно, колеги. В аграрному секторі: у великій компанії все нормально, фермери сьогодні знаходяться на межі знищення, бо є ряд проблем, які треба вирішувати. Шахтарі – та ж сама позиція: є ряд питань, які потребують вирішення.

Ми говоримо про охорону здоров'я. Сьогодні люди – от я дякую, що тут повторили те, що я говорив в четвер на зустрічі з депутатами – сьогодні люди реально помирають від серцево-судинних захворювань. Та цю проблему можливо вирішити за один рік в країні! Зменшити смертність, зменшити інвалідність від серцево-судинних захворювань – це вам скаже будь-який фахівець сьогодні. Яким чином це зробити, я думаю, що розуміння є.

Наступна позиція: економіка. Можливо хтось з присутніх може сказати, яку модель економіки ми будуємо, на що ми спираємося? Немає. А як люди можуть підтримувати політику держави, якщо вони не розуміють цієї політики суті?

Ціни на ліки. Тут лунала позиція. Скільки потрібно вирішувати це питання: ще рік, ще два, ще три? Що потрібно зробити для цього від парламенту? Ми зробимо. А мені здається, що вже все зроблено.

Зайнятість населення. Треба змінити політику утримання тих, хто не працює, і стимулювання безробіття. Навпаки, стимулювання створення нових робочих місць. Це теж є конкретні питання, які можуть бути вирішені. Це мільярди, які можуть бути зекономлені і направлені  туди, куди потрібно.

До речі, по аграріям  зараз Тарас Кутовий проінформує. Аграрний комітет, ми зустрічалися на минулому тижні, є ряд визначених проблем, і вони будуть вирішуватися.

Будь ласка,  Тарас Кутовий,  від комітетів.

Вибачте, будь ласка,  Представник Президента Степан Кубів. Вибачте. 

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, доброго дня! Хочу сказати, що глава держави наголосив, що на сьогоднішній день ані уряду, ані коаліції, ані парламенту не потрібно ховатися від відповідальності. Кожен повинен робити свою роботу: парламент і коаліція – свою, уряд – свою, Президент –свою.

Сьогодні говорив Володимир Борисович Гройсман саме про цей акцент, який був озвучений Президентом. Глава держави додав, що керівникам парламентських фракцій, народним депутатам потрібно підійти до цього питання з відповідальністю, і нам не потрібно звинувачувати один одного на сьогоднішній день.

Президент України наголошує, що готовий підтримати будь-яку кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра України, яку визначить і подасть коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді, про що говорив сьогодні Юрій Луценко.

Петро Порошенко зазначив, що займає принципову позицію і переконаний, що далі чекати з формуванням нового уряду не можна! Це вимагає час і це вимагає сьогодні кожна людина-громадянин. 

Президент нагадує, що Україна – парламентсько-президентська республіка. І згідно чинної Конституції України глава держави відповідає за зовнішню політику, обороноздатність держави. Петро Порошенко підкреслив, що залишається вірним Конституції і тим повноваженням, які основний закон дає Президенту, і відповідальності, яку несе персонально Президент.

Друге. Те, що озвучено було минулого тижня, сьогодні відбудеться за проханням керівників фракцій, окремих депутатів, голів комітетів, що сьогодні відбудеться зустріч керівників фракцій і груп з Президентом України.

Третє. Хочу підтримати позицію Голови Верховної Ради  і керівників фракцій щодо необхідних законопроектів, які ми повинні погодити цього сесійного тижня. Разом з тим обхідно розглянути внесені Президентом України, з метою реалізації положень стратегії судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки законопроекти, спрямовані на реформування системи примусового виконання рішень судів та інших органів посадових осіб. Ми говоримо про відповідних три законопроекти.

Разом з тим Президент України підтримує позицію і подав відповідний пакет документів ще 22 лютого щодо надання згоди на звільнення Президентом України Генерального прокурора згідно поданої ним заяви, це законопроект 4122.

Разом з тим хочу сказати, що як і до Голови Верховної Ради, так і відповідно до мене як представника, що я передав відповідний пакет документів щодо доцільності включення до розкладу засідання на поточний пленарний тиждень або на наступний законопроектів, які віднесені до сфери відання Комітету з питань охорони здоров'я. Це були зазначені законопроекти 1164, 1332, допрацьований комітетом законопроекти 2309 – це відповідно запропоновано організаційно правовий статус закладів охорони здоров'я і кваліфікацію. І неодноразово сьогодні у виступах підтверджувались. Також там подані два альтернативні законопроекти: 2309а, 2309а-1.

Разом з тим хочу сказати, що Президент України говорив про зміни державної політики охорони здоров'я, і даний аспект розглядався на засіданнях комітету, і в даному листі також підтверджені даний блок.

Хочу підтримати виступ Голови Верховної Ради щодо виділення окремих днів щодо обороноздатності країни у вівторок і економічного блоку у четвер.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко.

 

ОНИЩЕНКО Г.В. Шановні колеги, доброго дня.

Щойно прозвучала дуже хороша фраза, що уряд повинен зробити свою роботу, парламент – свою. І у зв'язку з тим, що буде цілий день присвячений економічним питанням, хотілося б, щоб доповнювали тими питаннями, які стосуються виконання наших взятих зобов'язань перед МВФ. Це 4004 – Закон "Про реструктуризацію зобов'язань громадян за кредитами в іноземній валюті", 4162 – управління державними банками і 3325 – це забезпечення умов функціонування ринку природного газу.

Крім того, хочу сказали, що абсолютно вірно щойно говорилося про примусове виконання рішень, три законопроекти, подані Президентом України, і уряд їх повністю підтримав, вони пройшли всі погодження. І ми неодноразово просили, щоб вони все-таки були розглянуті, і ми нарешті змінили систему виконання рішень в нашій країні. Тому що вони дійсно є реформаторськими.

І крім того, хотіла наголосити про Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування". Я знаю, що він опрацьовується робочою групою, тому хотілося, щоб ця робота була пришвидшена, тому що він є важливий не лише у зв'язку з нашими якимись зобов'язаннями, але перш за все для тих людей, які чекають цей законопроект, оскільки він дійсно є дуже важливий для тисяч людей, які працюють в системі органів місцевого самоврядування. Тому в цій частині уряд готовий активно долучитися з тим, щоб пришвидшити його винесення уже на розгляд другого читання. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я дякую. По тим законом, який ви передали в рамках наших зобов'язань, будь ласка, я зараз дам доручення комітетам розглянути ці всі закони, номери яких ви направили. Уже зафіксовано це. Міністрам особисто прибути на засідання комітетів в середу, доповісти ці закони.

 

ОНИЩЕНКО Г.В. По ним є рішення комітетів. Тобто по частині.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Наприклад, по 4004 – комітет не подав. Тому, будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. 4004 вже пройшло комітет, Володимире Борисовичу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Буде подання комітету, ми це зробимо.

 

РИБАЛКА С.В. Прошу включити в порядок денний.

 

ОНИЩЕНКО Г.В. Дякую за підтримку.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Тарас Кутовий, голова аграрного комітету. Будь ласка.

 

КУТОВИЙ Т.В. Шановні колеги, в контексті роботи комітету хотів би проінформувати, що за ініціативою Володимира Борисовича Гройсмана ми провели велику нараду за участю Мінфіну, Мінагрополітики, ДФС, аграрного комітету, податкового комітету, де розглянули і, що саме важливе, з представниками фермерських асоціацій, фермерами безпосередньо обговорили декілька питань. І от які висновки ми отримали з цієї зустрічі, які зараз реалізуються і на платформі аграрного комітету, і на платформі податкового комітету.

По-перше, що стосується спецрежиму. Узгодили позицію з фермерськими асоціаціями, що абсолютно необхідно зараз уніфікувати підхід в контексті пропорцій, які були проголосовані під час голосування змін до Податкового кодексу. Зараз мова іде про розподіл 50 на 50  для того, щоб уніфікувати все це.

Крім того, що дуже важливо, є пропозиція фермерських асоціацій ті 50 відсотків, які планується відшкодовуватися в цьому році, залишити у натуральному вигляді цифри підтримкою для фермерських господарств в наступному році і, що дуже важливо, розподіляти цю підтримку так само за участі фермерських господарств.

Те, що стосується сімейних фермерських господарств. Законопроект 1599 в другому читанні вже стоїть в порядку денному на четвер і буде голосуватися в повторному другому читанні знову.

Що стосується ініціатив по фермерам і підтримки безпосередньо тих, хто максимально потребує підтримки сьогодні.

Я прошу, Володимире Борисовичу, бюджетний комітет мені готовий дві хвилини передати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Додаю.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка.

 

КУТОВИЙ Т.В. Дякую. Дякую, колега.

Виникла пропозиція, яка так само була обговорена, для того щоб зняти і питання оподаткування, і навантаження, ми прийшли до рішення, що для фермерів з обсягом обробітку земель до 150 гектарів запропонувати взагалі  єдиний податок – і таким чином і спростити їхнє звітування, і спростити те навантаження, яке сьогодні для них є. Таким чином ми розділимо два питання: питання підтримки малих аграріїв і економічні умови, в яких існують великі холдинги сьогодні в Україні.

Що стосується великих холдингів, на думку групи і комітету, для них потрібно створити прийнятні, стабільні умови роботи. Перш за все не заважати їм і дати можливість розвивати ті напрацювання, які вже є.

Що стосується передачі земель, передачі в розпорядження земель сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів. Іде робота. На наступний комітет буде об'єднаний законопроект винесений, який сьогодні опрацьовується і Держгеокадастром, і комітетом, і авторським колективом.  І перш за все ця ініціатива розглядається для об'єднаних громад, для того щоб стимулювати ту реформу, яку ми сьогодні започаткували.

Хочу також додати в контексті мораторію, в продовження, сьогодні багато дуже говорять. І абсолютно чітко наголошую і повторюся, що для того, щоб цих розмов було менше, ми очікуємо законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, який повинен був поданий бути Кабінетом Міністрів в парламент ще 1 березня. На даний момент його немає. Я думаю, що, аби він у нас в руках сьогодні, дуже би багато питань знялося.

Крім того, хочу сказати на захист власників паїв сьогодні, а перш за все на захист власників паїв, які уже цього ніколи не почують, оскільки уже майже мільйон гектарів землі просто перейшло в державний резерв в силу того, що власники паїв просто померли і ніколи гроші за ці паї не отримали.

Крім того, хочу сказати, що в Україні дуже активно відбувається в рамках мораторію ситуація з поділом земель товарно-аграрного призначення на ОСГ і потім продаж цей цих ОСГ, які фактично є приватною власністю, у власність підприємств. В Україні сьогодні існують підприємства з обсягом більше 10 тисяч гектарів, які обробляють повністю землю ОСГ, яка находиться уже у їх.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд, завершуйте.

 

КУТОВИЙ Т.В. Яка находиться сьогодні у їхній власності. І фактично ринок обігу земель вже існує.

Сьогодні сотні людей з міською пропискою їздять по селам відповідним чином оформляють це ОСГ. Тому, чим довше ми будемо затягувати це питання, чим довше ми будемо закривати очі і робити вигляд, що нічого не відбувається, що реальний обіг земель вже існує і він реально вже продається, я вже не говорю про судові рішення, тим більше ми проблем в кінцевому результаті матимемо.

І коли прийдемо до завершення мораторію, не будемо мати взагалі земель.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Я думаю, що ми в кінці повернемося ще до запитань по аграрному сектору.

Будь ласка, Микола Володимирович Томенко.

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, хочу підтримати тут моїх колег, які підняли ключову тему. На мою думку, це не хто буде Прем'єр-міністром, а як виконувати передвиборчі обіцянки про якість життя людини? І я вам нагадаю, що ми обіцяли, не ми, а ті, хто голосував за бюджет, бо я не голосував, що в січні буде створена група, яка перегляне параметри бюджету. І після перегляду бюджет буде для  українського народу, бо так він  проти народу був, а тепер буде за народ. Квартал проходить.

Ви знаєте,  що у нас  індексація 6 відсотків з 1 травня. Нагадаю вам, всі зраділи, коли почули, що індексація. Якщо у вас мінімальна  пенсія – це 64.44, якщо у вас мінімальна зарплата – це відповідно  82.68. Я  вивів  такий  "індекс київського торта", так для розуміння щоб. То пенсіонер, у якого мінімальна пенсія, він індексацію отримає – це четвертина кілограмового  торту. А якщо у вас мінімальна заробітна плата – це третина київського торту. Тому я вважаю, що нам 1 травня не треба чекати, треба створити групу, яка проаналізує. І ми  повинні за результатами першого кварталу підійти до питання адекватних пенсій і заробітних плат.

Подивіться на інші законопроекти соціального характеру, про які і Юлія Тимошенко говорила, і Олег Ляшко, і інші  колеги. Такий  законопроект  наш  чорнобильський – 2093, за нього ми проголосували. Там цікава інформація мені надходить, що Прем'єр ніби готовий його підтримати, а Міністерство фінансів уже в Адміністрацію Президента передало на ветування. Тобто я хотів би, щоб була якась чітка позиція, бо 30 років пошанування чорнобильців, закон був підписаний і Верховна Рада його прийняла.

І коли мене запитують, де гроші знайти? Одна із ніш – треба проголосувати і наш Закон про бурштин, щоб легалізувати корупційні схеми бурштину, почати, щоб гроші в бюджет попадали і так далі. Таких законів багато. Тому вимагаємо і щоб друге читання Закону  про бурштин було і інші законопроекти, тому що, як я починав  уже, все-таки якість життя людини, що вона їсть, що вона п'є і чим вона дихає – це найважливіше.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Відповідно до "Прикінцевих положень" Закону "Про Державний бюджет на  2016 рік" до 1 березня Кабінет Міністрів  України повинен був подати пропозиції щодо змін до бюджету. Сьогодні вже 28 березня.

Будь ласка,  Остап Семерак. Будь ласка, Остапе Михайловичу.

 

СЕМЕРАК О.М. Дякую,  Володимире Борисовичу.

Шановні колеги, Комітет з питань європейської інтеграції хотів би нагадати, що в кінці лютого цього року вельмишановна і велика делегація українського парламенту була в Європейському парламенті. Ми обговорювали результати моніторингу і аналізу Місії Європейського парламенту нашої роботи. Отримали спільне схвалення і рекомендацій понад 50, що треба зробити для того, щоб покращити роботу українського парламенту.

Хотів би поінформувати, що Комітет з питань європейської інтеграції створив свою робочу групу, яка повинна напрацювати план заходів і дій, які передбачені в першу чергу по гармонізації, по четвертій частині цих рекомендацій. Я би хотів від імені Комітету з питань європейської інтеграція звернутися до всіх колег, щоби всі комітети, які є в цьому порядку денному змін, теж створили такі робочі групи і активізували роботу.

І друге. Звернутися до лідерів парламенту. Ми на минулому сесійному тижні створили відповідну комісію, проголосували постанову, яка ініційована лідерами фракцій, для того щоб ця комісія започатковувала свою роботу. Я розумію, що для лідерів фракції є багато важливіших питань, але це, повірте, не менш важливе питання. Бо не маємо можливості і такою розкоші – показати нашим європейським партнерам з європейського парламенту, що ми тільки готові обговорювати наші проблеми, а не готові їх вирішувати.

Тому, Володимире Борисовичу, прошу активізувати роботу цих органів, які ми створили, бо час йде, а, насправді, роботи є надзвичайно багато.

І час, який я зекономив, прошу передати Лілії Михайлівні.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Доброго дня, шановні колеги, шановний Володимире Борисовичу.

Я хочу привернути увагу, що для нас є дуже важливі дві першочергові теми на наступний тиждень, зокрема для Комітету з питань освіти і науки, але для парламенту також. Це подолання вето Президента про професійно-технічній освіті по цих двох законах.

І у вівторок ми це будемо розглядати на комітеті, буде розширене засідання. І я дуже прошу представника уряду, будь ласка, забезпечте нам, щоби з Міністерства фінансів була людина, яка здатна щось пропонувати і приймати певні рішення. Тому що на такі ключові засідання присилають тих службовців, які кажуть, що "ми не можемо нічого запропонувати, ми не приймаємо жодних рішень". Мусить бути принаймні рівень заступника міністра, тому що питання дуже складне і нам треба або долати вето, або шукати якийсь інший варіант.

Сьогодні ситуація, коли направлено 200 мільйонів гривень і до червня місяця по 75 мільйонів гривень – це просто, розумієте, така пігулка, яка трошечки допоможе виплатити зарплату, але вона не вирішує питання.

І друге. Я запрошую представників фракцій підписатися під Законом про вилучення статті 27-ої з Закону про бюджет "про передачу майна професійно-технічних навчальних закладів на рівень міст" принаймні до того часу, поки ми не вирішимо дану ситуацію. Тому що ми можемо зараз втратити  інфраструктуру цієї системи.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Це правда.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. І ще одне. В середу буде відкрите засідання комітету, де з'їдуться люди з усієї України по обговоренню Закону про освіту в повторному першому читанні.

Я запрошую представників всіх фракцій, тому що це закон, який має дуже багато нових положень. І ми хотіли б, щоб у нас пройшло попереднє обговорення у парламенті, щоби потім в залі парламенту було легше схвалювати цей закон.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Ліліє Михайлівно.

Шановні колеги, по ПТУ. Закон системно правильний, був серйозно опрацьований комітетами. І було знайдено системне рішення, як змінити ситуацію в кращий бік і виправити помилку, яка була допущена бюджетом, по ПТУ.

Далі. Уряд подає пропозицію на накладення вето Президенту, і Президент вимушений був підтримати це вето. Але навіть те, що передбачено 500 мільйонів на фінансування заробітних плат, тобто кошти виплатять, як ви сказали, але систему ПТУ знищать. Там системно закладена помилка, яку треба викрити сьогодні і виправити. Тому я глибоко переконаний в тому, що нам потрібно це рішення залишити в силі.

І тут потрібно, будь ласка, нехай Міністр фінансів або заступник Міністра фінансів прийде на комітет і висловить свою позицію, в тому числі і щодо системи, а не просто коштів. Тому що уряд витратить рівно скільки ж, а може трошки й більше, по року грошей, але витратить системно їх неправильно.

Прошу. Я ж сказав, можливо міністр буде у  відрядженні, я ж не знаю.

Будь ласка, прошу Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Перше. Комітет з протидії корупції Верховної Ради  запропонував 18 травня провести відкриті парламентські слухання  про те,  як виконується чудово антикорупційне законодавство, яке наш парламент ухвалив.

Друге. Ми просимо завтра поставити на голосування не тільки  відставку Генерального прокурора Віктора Шокіна, але й одразу почати розгляд Закону про обрання нового Генерального прокурора за допомогою конкурсу. Такий законопроект був зареєстрований ще під час вигнання Віталія Яреми і рік вже лежить в парламенті без розгляду.

Третє. Від імені комітету звертаюся до фракції "Блоку Петра Порошенка". Нас поінформували, що до трьох громадських активів, які висунуті комітетом для обрання до керівництва Агентства з управління арештованим майном, у фракції "Блоку Петра Порошенка" виникли запитання. Я пропоную організувати негайно зустріч з цими шанованими активістами, які представляють Центр протидії корупції "Реанімаційний пакет реформ". Я впевнений, що після такої зустрічі немає бути більше запитань у жодного представника "Блоку Петра Порошенка".

І я прошу, пане спікере, винести на голосування, щоби цей важливий процес втілення цього Закону про контроль над арештованим майном почався і парламент не був причиною зволікання.

Ще дозвольте кілька слів сказати про Кривий Ріг з точки зору корупції. Я погоджуюся абсолютно, що вчора Юрій Вілкул набрав набагато більше голосів, ніж будь-який інший кандидат. Але одночасно я хочу сказати це представнику "Опозиційного блоку": народилася дуже сумна історія про те, що курс гривні до "серебряника" дорівнює 16 гривень 66 копійок. Ви знаєте прекрасно, що Юрій Вілкул виділив 160-ти тисячам людей по 500 гривень так званої матеріальної допомоги від мерії за рахунок їхніх же ж податків.

Я впевнений, що ми маємо разом з правоохоронними органами.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 20 секунд. Завершуйте, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я впевнений, що ми маємо разом з правоохоронними органами створити законодавство, яке буде дозволяти ефективно карати таку матеріальну допомогу, тому що тоді інакше всі вибори в Україні будуть вигравати гроші.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, колеги, хто має бажання? Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги. У нас на цьому тижні, можливо, такий міні ІТ-тиждень, тому що є 2-3 законопроекти і затвердження Рекомендацій до парламентських слухань.

Я хотів би звернутися до всіх колег з інших фракцій: звернути увагу на законопроект 3549-1. Це законопроект про електронні комунікації. 20 років в нашій державі не змінювалося законодавство в галузі інформаційно-комунікаційних технологій, і ми позаду всіх у всьому світі! Цей законопроект відпрацьований з Євросоюзом, підтриманий всією галуззю. І не тільки аграрний сектор, ай ІТ-галузь в державі є таким локомотивом нашими. Я дуже прошу фракції роздивитися дуже уважно ці питання, щоб ми не завалили цей законопроект через наші чвари зараз. Ще раз прошу,  3549-1.

Також на минулому тижні, дякую, Володимире Борисовичу, ви провели зустріч з ІТ-спільнотою. І я вдячний, що ви відреагували на заклик: поставили на цьому тижні голосування по Рекомендаціям до парламентських слухань. Я також прошу підтримати,  бо це є така дієва програма, яку новий уряд повинен взяти і просто виконати, щоб наша країна була дійсно на першому місці в світі по інформаційним технологіям.

Хочу сказати, що абсолютно вся галузь, і на минулому тижні відбулося засідання "Телеком-Клубу", до якого входить практично уся галузь інформаційно-комунікаційних технологій – всі підтримали одноголосно. Дуже прошу підтримки по цим законопроектам. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Насправді, після зустрічі. ІТ-сектор 5 мільярдів сьогодні продукує, до 2020 року втричі можуть збільшити  продукт – до 15 мільярдів доларів. Що потрібно? "Потрібні правила гри до 2020 року, потрібна певна дерегуляція. І ми готові все самі зробити, у тому числі інвестувати в науку".

Кружляють по колу отак, як і фермери, як і всі  інші. Не можуть знайти.

Зараз, я вважаю, що ми спільно з комітетом візьмемося за цю справу, сформулюємо, що потрібно зробити, які правила встановити парламентом. Переконаний, що більшість підтримає. І ми дамо розвиток сектору, який дозволить нам отримати позиції росту, а не стагнації.

Дякую, Олександре.

Будь ласка,  Оксана Корчинська, будь ласка. Да, Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги,  вітаю вас!  Інформую вас від Комітету  з питань охорони здоров'я про те, що  в цьому році за останні три місяці жоден законопроект з охорони здоров'я не був внесений в зал! Жоден.

Вже кілька місяців 18 законопроектів чекають, коли ми внесемо їх в зал. Із них вже чотири місяця є надзвичайно важливих три законопроекти, котрі підготовлені до другого читання. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про екстрену медичну допомогу" (щодо забезпечення справедливої оплати праці працівників бригад екстреної медичної допомоги), його реєстраційний номер 1163.

Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (щодо соціальних гарантій працівникам охорони здоров'я) № 1332.

І проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації надання домедичної допомоги. Вкрай важливий закон № 1516.

Є ще 14 законопроектів. Із них три альтернативні щодо якраз автономізації медичних закладів, так само пройшли комітет уже три місяці тому, погоджені, деякі з них підтримуються Міністерством охорони здоров'я. В зал вони не внесені.

І ми наполягаємо, весь комітет, до пана Голови вже 17 березня всі члени комітету підписали лист, де ми наполягаємо, щоб півдня ви віднесли, просто присвятили законопроектам з охорони здоров'я. Це законопроекти: 2309а, 2309-1 і 2309-д, де авторами цього законопроекту є всі члени Комітету з питань охорони здоров'я.

Надалі чекають свого розгляду законопроекти щодо розвитку трансплантації в Україні. Це законопроект № 2386а, вони альтернативні у нас два.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 20 секунд, завершуйте.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І № 2386а-1.

Тобто у нас з вами зараз є пакет, котрий ми наполягаємо, важливий для всіх працівників системи охорони здоров'я, важливий для закладів всіх медичних. Ми вимагаємо його внести в порядок денний вже на цю сесію. Неможливо далі чекати! Сподіваюсь на вашу підтримку.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую! Я вважаю, що одне засідання зробити для розгляду питань охорони здоров'я абсолютно є доцільним і необхідним. Тому я би просив Апарат спільно з фракціями опрацювати перелік законів і позицій щодо підтримки їх. Внесення їх на наступний, напевно, пленарний тиждень, наприклад, на вівторок на ранкове або вечірнє засідання, ми проведемо в рамках охорони здоров'я. Всіх попередимо про це, по цьому порядку денному.

І також врахувати позицію, і також запросити уряд до напрацювання рішень, щоб в кожного була своя позиція з цього приводу.

І дуже важливо, колеги, я би дуже просив Апарат, зв'яжіться з асоціаціями і, будь ласка, опрацюйте ці закони, в тому числі і вивчіть думку на місцях – обласних, міських рад. Яка є позиція? Що потрібно, можливо, зробити, вдосконалити? І визначити їх позицію для дискусії під час розгляду. Дякую, плануємо. Все зрозуміло? Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, наполягаю, вони пройшли всі комітет, вони всі пройшли громадське обговорення і вже кілька місяців чекають тільки порядок денний.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Все, ми це визначили. Я просто хотів би, щоби ми ще раз звірили годинник на місцях і все. Бо ж разом всім потрібно робити реформу, а не окремо. Дякую.

Ідемо далі. Ніна Петрівна Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановний Володимире Борисовичу,   дякую за п'ять проектів, які включені в розклад засідань Верховної Ради, але вони включені уже в четвертий раз, сподіваюсь, що ми встигнемо хоча би щось розглянути.

Друге питання – щодо спецрежиму по ПДВ. Насправді, уже з усіма представниками і малих і середніх аграріїв напрацьовані пропозиції. На сьогоднішній день вас всіх інформую, що знаходяться наші пропозиції в Міністерстві фінансів, вони прораховуються і обговорюються з МВФ.

Як і ви ставили  дату, останній строк прийняття такого середнього десь рішення – 1 квітня, я думаю, що ми в цей строк вкладемося. І це погоджене рішення з усіма асоціаціями. Всіх голів депутатських фракцій я інформую, що питання уже нібито ось-ось вийде на проект рішення, який задовольнить всіх аграріїв.

Крім того, Володимире Борисовичу, у нашому комітеті розглянуто ряд законопроектів, на перший погляд, нібито технічних, але вони мають суттєве значення. Коли ми до них зможемо дійти? Це величезна кількість і урядових законопроектів, які терміново треба розглядати. Тому всіх запрошую до наполегливої роботи в залі, адже дуже багато важливих питань ми не розглядаємо вже який тиждень поспіль! Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Все залежить від роботи народних депутатів, наскільки результативно будемо працювати. Більше ста законів уже на цей тиждень. Я готовий працювати цілодобово, у мене жодних немає питань. Це питання, скоріше, до фракцій і до готовності  депутатів брати  участь у голосуванні.

Будь ласка, Артур Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, 23 березня ми провели парламентські  слухання на тему: "Шляхи розвитку у сфері фізичної культури і спорту в умовах децентралізації влади". Більше чотирьох представників місцевого  самоврядування, виконавчої влади, громадських та спортивних організацій були присутні. Була дуже жвава і конструктивна дискусія.

Але ж в цьому розрізі вийшла дискусія з того, що є інформація, що деякі чиновники  хочуть ліквідувати Міністерство молоді і спорту. Ви знаєте, в мене таке враження: здається, що комусь не дає "лаври", в лапках, Януковича і Табачника, які вже в 2012 році майже не зірвали  підготовку до Олімпійських ігор-2012.

Крім того, є багато питань сьогодні, для чого це робиться? Ми бачимо, що є спроби приватизувати Конча-Заспу, я маю на увазі спортивну базу олімпійського резерву. Є багато рейдерських захватів дитячо-юнацьких спортивних шкіл. І Міністерство молоді і спорту це єдиний орган, який сьогодні може протистояти цим дуже негативним явищам.

Якщо ми  сьогодні говоримо про ліквідацію  Міністерства молоді і спорту і ми кажемо, що ми рухаємося до євроінтеграції, то давайте подивимось, в яких провідних країнах  Європи немає цього міністерства? Як ми можемо казати про здоров'я наших дітей, про майбутнє нашої країни і про обороноздатність нашої країни?

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, я дуже вас всіх прошу підтримати рішення нашого комітету і рішення  спортивної громадськості:  не можна допустити скасування цього міністерства! Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Олександр Юрійович Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Уважаемый Владимир Борисович, уважаемые коллеги, прошу включить в повестку дня на этой пленарной неделе ряд важных социальных законопроектов.

Первый законопроект для включения в повестку дня сессии – законопроект 3252, в котором предлагается предоставить право на пенсии со сниженным пенсионным возрастом военнослужащим и добровольцам, принимавшим участие в АТО.

Сегодня такое право имеют все военнослужащие, которые принимали участия в боевых действиях, за исключением военнослужащих, которые принимают участие в АТО. Это полное дискриминация и это вызывает справедливое недопонимание у всех, кто сегодня находится на передовой. Поэтому в повестку дня включить, если можно, на этой неделе.

Хочу отметить, что данный законопроект согласован и с Минфином, и с правительством по поводу бюджетной нагрузки. Это не несет больших бюджетных нагрузок.

Второй законопроект. Для рассмотрения во втором чтении законопроект 0933, который имеет очень важное значение для семей, воспитывающих деток-инвалидов, подгруппа А. Мы знаем, что это самая такая тяжелая подгруппа, самая тяжелая форма заболевания. Поскольку предусматривает их материальную поддержку, мы обязаны сегодня это сделать.

Третий законопроект. Для рассмотрения в первом чтении законопроект 3752, целью которого восстановление социальной справедливости в части предоставления женам/мужьям или мужьям погибших в АТО военнослужащих, которые тоже проходят воинскую службу и воспитывают детей возрастом до 8 лет.

Согласно действующему законодательству эта дискриминационная норма: жены/мужья погибших военнослужащих имеют право на такую пенсию только, если они не сами есть военнослужащие. То есть, если ты военнослужащий, у тебя двое военнослужащих в семье, если кто-то из семьи погиб, ты не имеешь право на эту норму.

Я думаю, что все законопроекты, все три законопроекта, которые я предлагаю, они полностью объединяют зал и не вызовут в зале никакого противоречия, и мы быстро их примем.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Большая просьба включить их на этой неделе.

 

ГРОЙСМАН В.Б. По мірі готовності. Прошу.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, минулого тижня Верховна Рада провалила проведення фінансово-економічного дня, який ми готували не один місяць. 17 березня, коли мали би бути розглянуті дуже важливі законопроекти щодо розвитку економіки, ми розглянули ще сім питань, а ухвалили лише  чотири.

На жаль, на цьому тижні  ситуація може повторитись, тому від  імені Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності вкотре звертаю вашу увагу на неприпустимість зволікання із  прийняттям пакету  законопроектів щодо реформи фінансового сектору. Чому? Тому що у четвер  ці питання, Володимире Борисовичу, стоять з 18-го питання. Ви обіцяли на тому тижні з трибуни Верховної Ради, що ми почнемо фінансово-банківський сектор з першого питання, а зараз стоїть з 18-го. Я вас дуже прошу дати доручення Апарату, і щоб ми  в четвер  почали  з першого питання ці шість. Дякую.

І друге питання, те, що казала представник  уряду, це законопроекти 4004  і  4004-1 – це питання  реструктуризації валютних позичальників.  Ці законопроекти вже пройшли комітет. І я вас дуже прошу поставити  їх  в порядок денний. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, прошу Ярослав Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Володимире Борисовичу,   шановні колеги народні депутати, у вівторок поставлені в порядок денний, я дякую, Володимире Борисовичу, два законопроекти: 2724 і 2725 щодо створення  Дорожнього фонду. І звертаюсь до  колег-народних депутатів, особливо до голів фракцій з проханням підтримати ці важливі законопроекти, які  дуже  потрібні при створенні Дорожнього фонду, що дасть можливість автоматичного  перерахування коштів, які наповнюють Дорожній фонд, в 35 відсотків автоматично буде перераховуватися органам місцевого самоврядування  на рівень областей. 

Якщо, ми бачимо, уряд запропонував у своєму рішенні Закон 0954, в якому говориться про передачу близько 120 тисяч кілометрів загальнодержавних доріг місцевого значення в управління органам місцевого самоврядування на рівень областей, то ми обов'язково повинні прийняти законопроекти щодо створення Дорожнього фонду.

Дякую  усім. І прошу про підтримку.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Вікторія Сюмар, будь ласка.

 

СЮМАР В.П. Дякую.

Шановні колеги, Володимире Борисовичу, ми тут справедливо, напевно, ставимо   питання по  ситуації  з урядом. І про це, власне, йшлося у виступах лідерів фракцій, і сьогодні фракції будуть ці питання обговорювати.

Але я думаю, що нам не варто забувати, що ми все-таки є український парламент. І трішки увагу і самим собі приділити з приводу того: і як ми працюємо, в яких регламентах, і який приклад ми, власне, показуємо? Тому в мене пропозиція, Володимире Борисовичу, так само в цей тиждень, знаєте, показати якісь результати, якщо не в контексті уряду, то бодай в контексті парламенту, бо це точно в наших силах.

У нас є законопроект 1591, зокрема про відкритість роботи комітетів. Всі нібито погоджувалися, це все ми обговорювали з вами в Брюсселі: з приводу доступу відкритого на засідання комітетів, з приводу прямої трансляції. Ви знаєте, напевно, український парламент, ухваливши такі речі, міг би просто показати людям, що він взагалі робить і що він працює. Бо виглядає, що ми не працюємо, а тільки сваримося один з одним і на екранах, і в оцих от баталіях на брифінгах. А от відкрити комітети ми не можемо. І цей законопроект вже там багато місяців лежить.

Я чомусь не розумію, в чому проблема його все-таки поставити і ухвалити? Комітет він пройшов. Давайте покажемо приклад, почавши з себе, що ми можемо себе відкривати, бути підзвітні і прозорі.

І 1895. Знову-таки, всі хочуть, щоб ми покарали там, притягли до відповідальності. Все дуже правильно. 1895 – це санкції за не особисте голосування. Ми боїмося прийняти рішення про те, щоб видаляти за не особисте голосування на якихось 5 засідань Верховної Ради? То якщо ми самі себе боїмося покарати і показати, що ми готові бути в цьому сенсі відповідальні за Конституцію України і за її виконання, то чого ми хочемо від уряду, від інших речей? Чого ми всіх вчимо, а не можемо показати з себе приклад?

Пропозиція: 1591, 1895 в порядок денний на цей тиждень. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Хотів би підкреслити, що ми з себе вже давно розпочали. Голова Верховної Ради підписав Розпорядження про публічність і відкритість роботи комітетів. Хочу підкреслити, що комітети це виконують. Більше того, ми ведемо дуже серйозне технічне переозброєння комітетів, і сьогодні комітети будуть у нас – декілька комітетів вже є – модельними, і ми будемо це розвивати далі.

Єдине прохання – закріпити це законом, немає жодних проблем. Але сьогодні немає дискусії про те, що це має бути відкрито, ми це робимо і зробимо.

 

СЮМАР В.П. Володимире Борисовичу, у нас може не бути такого прекрасного спікера. Не можна це робити виключно розпорядженням Верховної Ради. Це має бути воля  Верховної Ради, і ми маємо українському народу сказати: "Є воля українського парламенту".

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка,  Віктор Галасюк.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, декілька законодавчих пріоритетів. Безумовно, 3153 – щодо тимчасового мораторію на  перевірки до кінця року – маємо прийняти цього тижня, друге читання.

3872, Володимире Борисовичу. Замороження земельного податку – це те, що рятує українську промисловість, це те, що рятує українського  агровиробника. Сьогодні це вимагають в усіх регіонах України, в усіх містах, куди не приїдемо. Маємо прийняти цього тижня.

Наступні: 3868, 3873 – українська металургія, забезпечення сировиною – це питання регулювання митного вивізного тарифу. Надзвичайно важливо, адже ця галузь – 25 відсотків української промисловості, майже 30 відсотків українського експорту. Маємо прийняти ці законопроекти в першому читанні на цьому тижні.

Окрім того, важлива не тільки приймати закони, а щоб вони й працювали. Тому для мене просто є ганебним той факт, що Кабінет Міністрів вніс законопроект 4286 – спроба відміни десятирічного мораторію на експорт необробленої деревини (ліса-кругляка). Ми на цьому тижні розглянемо це  комітетом,  я абсолютно впевнений, що відхилимо  цей законопроект. Я хочу наголосити, що це не є проукраїнська політика, яку на  сьогодні  провадить уряд!

Крім того, для того щоб  впровадити українську політику, там мають бути люди, які сповідують відповідні цінності. Є така інформація, що  планується на Міністра фінансів віце-прем'єр пан Міклош. Я хочу наголосити, що пан Міклош пропонує для України ті рецепти, зовсім протилежні тим, які він робив у себе в Словаччині. В Словаччині були потужні інвестиційні стимули, через які  вони розбудували  з нуля  потужні автокластери і зробили Словаччину розвинутою промисловою країною. А нам пан Міклош каже, що не потрібні інвестиційні стимули, мовляв, треба тільки макрофінансову стабілізацію, виконання програми МВФ і так далі.

Я прошу всіх керівників фракцій,  керівників комітетів звернути на це увагу. Ми не можемо допустити  такої політики, яку нам нав'язують!

І останнє. Володимире Борисовичу, дозвольте завершити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 10 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Останнє хочу наголосити. За результатами нашого харківського виїзного засідання є ініціатива щодо створення Міністерства промислової політики. Адже неможливо працювати в режимі опозиції з власним урядом, має бути в уряді той, хто опікується секторальною галузевою політикою. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Моє спілкування з Іваном Міклошем, прекрасним фахівцем, говорить про те, що він саме за те, щоб і інвестувати, і стимулювати, і розвивати сектор, а не тільки от те, що ви сказали.

Я з ним працював на минулому тижні два дня, я думаю, що коли дійде питання до форматування, він прийде, презентує своє бачення – і ми конкретно обговоримо позиції по економіці.

Будь ласка, Григорію Михайловичу.

 

ЛЯШКО О.В. Володимире Борисовичу, вибачте, пане Григорію, вибачте.

Ви згадали про пана Міклоша, дозвольте репліку. Чи не пан Міклош радник Міністра фінансів Яресько? Чи не ви тут усі пред'являєте зауваження, заперечення проти політики уряду?

Я питаю: що таке уряд? Уряд – це один Яценюк? Чи уряд – це Яресько, уряд – це Абромавичус. А чи не радники допомагають Міністру фінансів, Міністру економіки дерибанити державну власність, піднімати податки, забирати у людей роботу?!

Тому коли ви пропонуєте нам у новий уряд продовження, як казав колега Луценко, продовження політики Яценюка, то у мене питання: а для чого міняти уряд, щоб продовжувати ту саму політику із тими самими фахівцями?!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Олегу Валерійовичу, я знаю, що ви підтримуєте уряд. Я ж не про уряд зараз говорив, я говорив про Івана Міклоша.

 

ЛЯШКО О.В. Володимире Борисовичу, уряд підтримуєте ви. А ми, як ви бачили, голосували за відставку уряду, на відміну від вас. І коли ви пропонуєте свою програму і розказуєте, що це продовження програми політики…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Виключіть мікрофон.

Григорій Михайлович Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановний пане Голово, шановні колеги! Оскільки сьогоднішня Погоджувальна рада відбувається під час політичної кризи, я думаю, ми маємо бути свідомі щодо відповідальності.

Я хочу висловити своє переконання не лише як Голова Комітету з прав людини, а як і один з заступників голови партії "Батьківщина", що шлях до виходу з кризи лежить до усвідомлення дуже чіткого, що успішні країни – це не просто ті країни, де є ринкова економіка, а де є соціально орієнтована ринкова економіка. Підкреслюю: соціально орієнтована ринкова економіка. Тому ми маємо не забувати про соціальні і соціально-економічні права громадян України.

Що таке соціальні права? Це перш за все право на гідний рівень життя. Тому я підкреслюю ще раз позицію фракції "Батьківщина", що парламент має показати тут чітку принципову позицію, зокрема щодо індексації пенсій і зарплат і щодо скасування податку на пенсії.

Другий напрямок, який ми можемо вже зробити і показати результат цього пленарного тижня – це повага і гарантування прав внутрішньо переміщених осіб. Комітетом з прав людини одноголосно підтримано і внесено проект постанови 4273 від 18 березня 2016 року щодо проекту Рекомендацій парламентських слухань. Комітет наполягає, щоб це питання – проект постанови 4273 – було включено до порядку денного пленарних засідань на поточний пленарний тиждень.

Також хочу наголосити, що 7-8 квітня відбудеться розширене виїзне засідання Комітету з питань прав людини в Донецькій області. І ми мусимо приїхати, я запрошую всіх колег з фракцій взяти участь у цьому засіданні. Ми мусимо приїхати з результатом, постанова про Рекомендації парламентських слухань дасть нам можливість звітувати гідно. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка, Олександр Домбровський.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Володимире Борисовичу, Комітет  з питань паливо-енергетичного комплексу підтримує розгляд законопроектів, які стосуються вугільної галузі і вирішення проблем шахтарів. І фактично мова йде про нашу домовленість, щоб розглянути в комплексі питання або виділити певний час для розгляду енергетичних законопроектів.

І я хотів би наголосити, перше, що, справедливо піднімаючи проблему по тарифам в Україні, ми цю проблему ніколи не вирішимо, якщо Верховна Рада не проголосує, не підтримає законопроект про незалежного регулятора, який після дуже фундаментальної роботи в комітеті сьогодні є в залі Верховної Ради, який потрібно розглядати. Тому що це проблема регулятора, і цю проблему потрібно вирішувати на законодавчому рівні.

Друге питання. У нас уряд зареєстрував законопроект про ринок електричної енергії. Ми плануємо в середу його розглянути на засіданні комітету. Я просив би також включити його в розгляд, в порядок денний роботи Верховної Ради. Тому що для тих, хто не знає, можу сказати, що сьогодні тільки на ринку розрахунків за електричну енергію внутрішня заборгованість між генерацією і споживачами уже досягнула 28 мільярдів гривень! Це катастрофа, яка насувається дуже швидко, на яку ми повинні відповідним чином реагувати.

І також я хотів би звернути особливу увагу на те, що у нас з певними складнощами працює Закон "Про ринок природного газу". І нам дуже потрібно прийняти законопроект 3325, який стосується врегулювання дуже принципових позицій. І також 3096 і 3849 – це законопроекти, які дають можливість покращити і збільшити внутрішній видобуток нафти, газу. Тому що коли ми імпортуємо – ми платимо валюту, коли добуваємо внутрішньо енергетичні ресурси – ми залишаємо економічний потенціал на території країни.

Дякую вам.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, колеги, хто має бажання з комітетів? Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі! По оцінкам міжнародних фінансових аналітиків режим Януковича за роки свого правління вкрав мінімум 30 мільярдів і є оцінки – 70 мільярдів доларів. Ми з вами на минулій сесії прийняли закон 4057, який дозволяє 2 мільярди доларів всіх вкрадених повернути в бюджет.

Хочу звернути увагу, що вперше Янукович з Підмосков'я заявив, що він турбується про громадян і категорично виступає проти цього законопроекту. На жаль, до Віктора Федоровича долучились дуже багато наших колег, в тому числі з цього залу, які почали розказувати, що цей закон не можна приймати, що у нас є всі механізми вилучити ці гроші. Неправда! У нас нема механізмів. І тільки прийняття цього закону дасть можливість реалізувати конфіскацію вкрадених активів Януковича до державного бюджету.

Ви всі, мабуть, звернули увагу, було в засобах масової інформації, про випробувальні пуски українських ракет на полігоні. От хочу вам сказати, що це було випробування, а для того, щоб це запустити в серію в державному бюджеті під ці програми закладені якраз гроші Спецфонду державного бюджету.

І я звертаюсь до всіх. Давайте думати про нашу державу, про її обороноздатність і, в тому числі, про соціальні гарантії! Тому що реалізація вкрадених активів до бюджету дасть можливість не тільки профінансувати оборонні програми, а, наприклад, реалізувати закон 4268, який дасть можливість зняти оподаткування пенсій працюючим пенсіонерів. Прийняття цього закону та інших дасть можливість прийняти закон 4190, який дасть можливість підвищити зарплати нашим прикордонникам, які, на жаль, зараз менші, чим взагалі в секторі  безпеки й оборони.

Тому, Володимире Борисовичу, я дуже  вас прошу  взяти під особистий контроль   проходження цього закону і підготовку його до другого читання. І прошу всіх депутатів, всіх керівників фракцій в четвер о 16-ій годині проголосувати цей закон.

Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, я просив би комітет  ретельно це опрацювати.

Андрій Анатолійович Кожем'якін, прошу.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Володимире Борисовичу! Шановні колеги, відповідаючи зразу же на запитання: 4057 – закінчується строк подання всіх пропозицій о 18-й годині в середу. Все буде згідно з Регламентом, як ми й говорили.

Єдине тільки, ми отримали вже висновки, як було домовлено попередньо, від Європейського Союзу. Зараз від Ради Європи чекаємо, сьогодні зустріч буду проводити, там поки сподіватись на те, що  вони будуть  позитивні, немає. Це перше.

Друге. 4069, будь ласка, якщо можна цей законопроект, він стоїть першим – проголосувати, тому що треба  запустити роботу складу зазначеної комісії щодо створення ДБР. Чому комітет визначив таким чином? Тому що ті люди, які йшли від громадськості раніше і обирались в сесійній залі  прямим рейтинговим голосування, вибачте, вони приходили до мене і просили не робити цього, для того щоб не принижувати їх гідність.

Тому комітет визначився таким чином, рейтинговим голосуванням визначені депутати, які працювали в правоохоронних органах і мають досвід оперативно-розшукової діяльності. Це два.

Третє. 4122, ми теж готові по прокурору, я вже казав.

І останнє, я повністю підтримую сьогодні стурбованість керівників найбільших фракцій і, в тому числі, всіх інших присутніх про те, що  криза в Україні дійсно політична затягнулась. Тому я хотів би рекомендувати як голова Комітету з правоохоронних питань і як один з керівників партії "Батьківщина", що треба закінчувати скоріше оці "сімки", "вісімки", "дев'ятки", "десятки", а скоріше сідати за стіл переговорів. Прозоро визначатись. І розірвати зв'язки політики і кланів кінець кінцем, і зробити громадський аудит всіх тих, хто повинен сьогодні керувати країною або керувати тими чи іншими напрямками роботи Кабміну. Я маю на увазі такі дуже цікаві і потужні: "Енергоатом" ,"Нафтогаз", "Укрзалізниця" і таке інше. Громадський аудит! І тоді ми не будемо один одного звинувачувати в будь-яких корупційних схемах. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Андрію Анатолійовичу.

Будь ласка, Сергій Володимирович Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую. Шановні колеги, ми повинні бути відвертими, що сьогоднішня криза політична виникла не лише  із-за персоналій, а в першу чергу із-за того абсолютно хибного курсу, який веде цей уряд, і абсолютно хибної політики практично в усіх сферах людської життєдіяльності, яку запроваджує уже другий рік цей уряд, шантажуючи і парламент, і український народ.

І тому, обговорюючи нову політику, яку повинен сповідувати, скоріше за все, новий уряд, додатково до тих вимог, які ставлять  всі політичні сили, зокрема фракція і партія "Батьківщина", я би додав ще питання землі  за межами  населених пунктів обов'язково. Я би розглянув  питання отої прірви, яка є у тому ПДФО, який  забирають: у  одних населених пунктах 25 відсотків залишаючи, а другим залишаючи 60 відсотків – це треба вирішувати.

Треба питання вирішувати обмеження в оподаткуванні пенсій працюючим пенсіонерам, тим пенсіонерам, які працюють, зокрема, в органах  місцевого самоврядування. Бо ми для державних службовців це питання вирішили, а для органів місцевого самоврядування ми не вирішили це питання.

Що стосується питань децентралізації, в минулу п'ятницю за участю комітету була проведена нарада у Київській області – і стало очевидно, що Кабінет Міністрів  абсолютно не готовий до проведення децентралізації  в частині передачі повноважень! 4 квітня і 30 квітня у нас кінцеві терміни передачі низки повноважень до органів місцевого самоврядування. На жаль, Кабмін до цього не готовий – і це стало очевидно. Саме тому комітет в екстреному порядку вніс це питання першим на розгляд в середу, тому запрошуємо всіх.

Тут звучало питання про Закон  4057. Пам'ятаєте, у нас  цілий тиждень висів плакат, що "той, хто "за" – той молоді, а той, хто  "проти" – то челядь Януковича". Так от до "челяді Януковича" доєдналося представництво Європейського Союзу, яка  жорстко розкритикувала 4057, зазначивши, що цей закон не відповідає правилам Європейського Союзу (а нам тут розказували інші казки), що цей закон  суттєво обмежує право на чесний суд і право власності, і так далі.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я хотів би 30 секунд прокоментувати цю інформаційну провокацію.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд, завершуйте, будь ласка.

Сергію Володимировичу, одну хвилину. Сергій Володимирович завершить, і я дам можливість прокоментувати.

Завершуйте, 30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Я би не просив коментувати провокації, бо не згадувалося жодне прізвище.

Так от, ще раз, представництво Європейського Союзу чітко висловилось з цього приводу, зазначивши, що цей закон не відповідає вимогам Європейського Союзу і протирічить базовим принципам Європейського Союзу.

І хотів би звернути увагу, тут звучала заява однієї з керівниць комітетів про те, що нібито треба якийсь закон для того, щоб комітети стали прозорими. Кожен голова комітету має всі повноваження для того, щоб забезпечити прозорість роботи свого комітету. Зокрема наш комітет достатньо давно організовує.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. 10 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Організовує і прямі трансляції. І завдяки тим зусиллям, яке керівництво парламенту зробило, ми зараз це робимо на постійній основі. Тому тут не треба для цього ніяких законів, а треба просто працювати, а не займатися "словоблудием".

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я прошу Сергія Володимировича Пашинського, 30 секунд. І давайте ці дебати будемо проводити на комітеті.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Хвилину. Я дійсно хочу сказати, що 2 мільярда доларів, які ми хочемо конфіскувати в бюджет, "тіньові" власники тратять колосальні ресурси на те, щоб знівелювати цей сам процес.

Сьогодні зранку була така інформаційна на одному із електронних видань, що нібито представництво ЄС проти. Це неправда! Ми звернулися уже і в представництво ЄС, і до цього видання – у них немає. У них є якась електронна пошта. Ну, це все смішно.

Ще раз хочу сказати. Проти цього закону йде масова компанія на чолі з "януковичами". Лукаш заявила, що начебто ми вже програли Януковичу в Європейському Суді, а це дасть підставу противникам закону розказувати, що це небезпечно. Ну, це зрозуміло, як будуються ці брудні піар-компанії.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, шановні колеги.

Я єдине, що хотів би підкреслити, що нам потрібен закон, який буде відповідати всім стандартам. Якщо, тим більше, це фейки і немає такої інформації, це підсилює шанси на його ухвалення.

Будь ласка, народний депутат Андрієвський Дмитро.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, дуже надихають слова лідера фракції про те, що треба нам це зробити, щоб краще жилося українцям. Хотів би сказати, що до тих пір поки ми ще не змінили бюджет, навіть вдосконалюючи законодавство ми можемо значно спростити життя наших громадян.

От я пропоную внести в порядок денний наступної сесії законопроект 3696, який напрацював комітет, що стосується продовження терміну спрощення оформлення будинків для громадян.

Я впевнений, що низка таких законопроектів, вони зможуть значно покращити життя наших українців.

Що ж до житлово-комунальних тарифів, Володимире Борисовичу, хочу поінформувати, що комітетом напрацьована низка законодавства, і як тільки  буде прийнято політичне рішення, від мораторію на стягнення пені й штрафів до інших законопроектів, які значно можуть зменшити собівартість надання  житлово-комунальних послуг, а як наслідок – зменшити житлово-комунальні тарифи, комітетом відпрацьовані і готові до реєстрації і внесення до зали Верховної Ради. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, шановні колеги, ми підходимо.

Будь ласка, одну хвилину Юрій Дерев'янко. І в мене одне запитання  є до лідерів фракцій. Будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, об'єднані територіальні громади дуже сильно чекають законопроект 3510 і 3510-1 – щодо передачі земель поза межами населених пунктів в комунальну власність об'єднаних територіальних громад.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Повністю підтримую.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дуже вас прошу, просимо включити до порядку денного. І це дасть можливість пришвидшити розгляд в комітеті профільному, який уже більше як півтора місяці його розглядає і два законопроекти зводить в один. Це перше.

Друге. Я хочу зараз звернути вашу увагу на те, що уряд продекларував, що всі директори державних підприємств, державних установ повинні проходити конкурси прозорі для того, щоб призначати керівників. В той самий час зараз Міністерство екології хоче призначити вісім керівників національних парків і заповідників без проведення такого конкурсу. Деякі з таких осіб, контракт яких закінчився, мають, в тому числі, і кримінальні справи.

Тому я вас дуже прошу, поки дискусія іде про формування нового уряду, про все інше, негайно втрутитися в цю ситуацію для того, щоби такі речі припинити. Дякую вам за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, підготуйте звернення на уряд щодо питання, оголошеного  народним депутатом Дерев'янко.

І, Тарасе Вікторовичу, а коли ми 3510, 3510-1 можемо винести в зал? Коли будуть готові?

 

КУТОВИЙ Т.В. Володимире Борисовичу, доповідаємо вже в третій раз, в тому числі і народному депутату Дерев'янко. Фактично 3510 і 3510-1 відхилені комітетом. Для того, щоб не завалювати обидва законопроекти, обидві авторські групи працюють сьогодні над цим в комітеті. Я про це сьогодні сказав на виступі.

На наступний комітет цей текст, який відпрацьований вже всіма авторами, буде винесений на комітет. Фактично половина членів комітету підтримує один законопроект, інша половина – інший законопроект. Фактично більшості ні один, ні інший набрати не може.

Тому я прошу колегу-народного депутата, який зі мною проводив близько п'яти  консультацій з цього приводу і який безпосередньо був учасником відповідних вказівок і секретаріату, і комітету, для того щоб ці питання розглядалися в максимально прискореному темпі, просто припинити розмови на цю тему, а долучитися до авторського колективу і швидше видати той текст документу, який може бути проголосований. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я просив би на наступний пленарний тиждень винести законопроект, який врегулює питання керування землею поза межами населених пунктів об'єднаними громадами. Це дуже важливе питання, і ми маємо його врегулювати.

Я розумію, що є там різні бачення. Але бачення, як на мене, дуже просте: дати їм право управляти цим процесом. Крапка. Цей закон може бути з однієї строчки. Там великої дискусії немає бути. Дякую. І прошу підключитися Юрія Дерев'янка до цього питання. Апарат і секретаріат, теж долучіться до того, щоб цей законопроект був створений і направлений на розгляд парламенту.

У мене питання до лідерів фракцій. Колеги, о котрій годині завтра ми розглядаємо питання відставки Генерального прокурора? В 10 – 10.30 у нас виступ. Можемо зразу о 10.30, можемо об 11-ій, об 11.30. 10.30, будь ласка, влаштовує? Прошу, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Володимире Борисовичу, нашу фракцію 10.30 влаштовує, фракція буде голосувати за відставку Генерального прокурора.

Але я просила би, Володимире Борисовичу, щоб ми з'ясували питання відставки Прем'єр-міністра разом з урядом. І мова йде про те, що якщо зараз вся країна очікує від Погоджувальної ради відповіді, а ми цю відповідь не даємо – це означає, що ми просто ховаємося від вирішення конфлікту політичного.

 

ГРОЙСМАН В.Б. У мене є пропозиція: обговорити це питання на нараді у Голови Верховної Ради. Якщо можливо, за 30 хвилин я буду готовий вас ще раз зібрати.

Це ваша пропозиція, це має бути відповідно до законів і Конституції України. Тобто і шлях, яким чином це може питання розглядатися, чи може воно розглядатися взагалі – це треба вирішити. І тому я за те, щоб це було в конституційний спосіб. Якщо є таке питання, можемо зібратися і обговорити це питання. Будь ласка, я готовий.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я вважаю, що Погоджувальна рада якраз місце для того, щоб розглядати ці питання.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Пропозиції. Якщо би ви раніше про це повідомили, про саме це питання, ми би зробили хоча би юридичну довідку, яким чином ми можемо це зробити. Тому треба час підготуватися і обговорити предметно це питання. Дякую.

Шановні колеги, на завершення хочу всіх запросити до взаємодії на цьому пленарному тижні. Є ряд законів, які ми маємо ухвалювати. А всі політичні сили, я думаю, що треба ще раз нагадати кожному, що маємо закінчити політичну  кризу і розпочати вирішувати  реальні конкретні проблеми людей.

Дякую всім за участь в роботі Погоджувальної ради!