Погоджувальна рада

Опубліковано 05. 10. 2015

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради представників

депутатських фракцій і груп та голів комітетів Верховної Ради України

 

05 жовтня 2015 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Доброго дня, вельмишановні колеги! Давайте подякуємо там журналістам, я бачу, які беруть інтерв'ю у Руслана Петровича. Шановні колеги! Радий вітати шановних колег на засіданні Погоджувальної ради.

Перед тим, як ми розпочнемо нашу роботу, хочу сказати декілька слів щодо нашої подальшої роботи, цей тиждень буде насичений різними законопроектами.

Я думаю, що всі ми свідомі того, що в п'ятницю відбулись зустрічі у "нормандському форматі", які пройшли в Парижі, і народні депутати мають почути з першоджерел, які були перемовини, що відбувалось, які досягнуті домовленості, якщо вони досягнуті, в яких напрямках. Щоб ніхто не міг спекулювати на цих темах, я доручаю Апарату парламенту запросити на середу Міністра закордонних справ. Ми поспілкуємося, почуємо всю інформацію, зможемо її обговорити, задати запитання і для себе визначитись щодо своїх позицій.

Також друге питання, яке я хотів би торкнутись. У нас, колеги, розпочався бюджетний процес. Як ми знаємо, 15 вересня відповідно до закону уряд направив проект закону про державний бюджет, потім його відкликав у зв'язку з тим, що потрібно було приймати ще ряд рішень, пов'язаних, у тому числі, із реструктуризацією. Але сьогодні ми дуже чітко розуміємо, що негайно потрібно завершувати роботу над Державним бюджетом на 2016 рік і відповідним чином виходити на контрольні цифри місцевих бюджетів, щоб місцеві бюджети були вчасно прийняті, що є надзвичайно можливим, а така можливість у них є в рамках фінансової децентралізації, яка проведена.

І в зв'язку з цим я доручаю бюджетному комітету спільно з Міністерством фінансів, будь ласка, зв'яжіться, зробіть календарний план. Поінформуйте керівників фракцій, колег у комітетах, щоби ми дуже швидко розглянули це питання, його прийняли – недопустимо під ялинку приймати бюджет. Зараз у нас жовтень місяць. Є жовтень, є листопад, але  маємо максимально швидко розглянути і прийняти це рішення.

Також хочу вас поінформувати, колеги, що ми діємо і рухаємося щодо створення "Електронного парламенту". І тут робота у нас є у двох напрямках. Перше – це технічна модернізація, яку ми будемо проводити найближчим часом, що дасть можливість нам проводити он-лайн засідання комітетів абсолютно всіх. Перевести на повний електронний документообіг весь законотворчий процес і забезпечити максимальну прозорість і якість нашої з вами роботи.

Я думаю, що ви знаєте, наскільки ми сьогодні запаперовані в цілому, що відволікає як, в першу чергу, ресурси, кошти. Ми витрачаємо більше коштів ніж могли би це  робити, коли  були би  більш модернізовані. По?друге, ми неефективно використовуємо трудові ресурси, які у нас є. І, по?третє, парламент ще залишається дуже закритим, оскільки ми не використовуємо достатньо якісно нові технології. Тому це перше питання.

І я думаю, що протягом трьох місяців ми проведемо такі технічні зміни. І далі ми працюємо паралельно з групою депутатів, в яку  входять всі фракції і  групи, щодо напрацювання  комплексних змін, у тому числі і до Регламенту нашої роботи. І тут технічно нас підтримують наші європейські партнери відповідно до місії, яка утворена згідно з Меморандумом між парламентом України та Європейським Парламентом.

Окремо хотів би сказати, колеги, про те, що набирає обертів в засобах масової інформації – це електронна петиція, щоб тих депутатів, які не відвідують засідання, приводити до відповідальності, а саме: знімати з них статус  депутата, тобто відкликати цих народних депутатів. Ви знаєте, до цього питання можна  по-різному ставитись, але очевидно, що в суспільстві є запит на відповідальних народних депутатів, які відвідують засідання комітетів, які відвідують засідання парламенту, які беруть участь у голосуванні і обговоренні важливих законів. І я думаю, що петиція, то є добре. Але наша відповідальність тут є надзвичайно високою. І я ще раз, вкотре, закликаю всіх народних депутатів, керівників фракцій, груп максимально зробити все залежне від себе, щоби і відвідуваність, і участь у голосуванні, і в не пленарній роботі парламенту максимально наші колеги брали участь, бо це є надзвичайно важливим.

Шановні колеги, окремо хотів би вам провести презентацію тих рішень, які сьогодні вже напрацьовані. Оскільки вважаю, що нам потрібна максимально систематизувати роботу українського парламенту. Тисяча хаотичних законів, які ні до чого не приводять, я думаю, що це не те, заради чого нас обирали в парламент. І я думаю, що кожного запитай сьогодні з присутніх, в тому числі і народних депутатів, ми це підтвердимо – нам потрібна системна якісна робота, нам потрібні системні якісні закони, які вирішують накопичені проблеми в нашій державі.

Вельмишановні колеги, розпочну з того, що ми з вами прийняли План законодавчого забезпечення реформ. Більше 260 депутатів прийняли рішення щодо затвердження Плану законодавчого забезпечення реформ. Ось на чому він базується: Угода про асоціацію, різні стратегічні документи. І ми з вами, в тому числі, залучали.

 

ТОМЕНКО М.В. Це що, семінар?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Миколо Володимирович, при всій повазі до вас, можна увагу трошки, ні? Якщо вам не цікаво, то ви не слухайте.

 

ТОМЕНКО М.В. Ні, мені цікаво. Але ми на Погоджувальній раді. Можна було б семінар провести, розказати по-іншому.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Формат Погоджувальної ради ми зараз з вами обговорювати не будемо. Ви будете проводити засідання комітету і там можете врахувати, в тому числі, і досвід роботи Погоджувальної ради. Дякую за вашу увагу і розуміння.

Зараз ми з вами ухвалили План законодавчого забезпечення реформ, 488 законів. Це означає, що із всіх стратегічних документів ми вибрали з вами першочергові закони. В розробці Плану законодавчого забезпечення реформ брали участь 89 народних депутатів, різні комітети, різні фракції, різні народні депутати, але ми систематизували роботу, що нам потрібно прийняти, а не займатися аматорською законотворчістю.

Ми вийшли на План законодавчого забезпечення реформ, 488 законів, і сформували, в принципі, середньострокову перспективу, що потрібно прийняти парламентом для реалізації стратегічних завдань, зокрема Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, яку ми з вами ратифікували, шановні колеги.

Наступна позиція: ми визначили на поточну сесію 70 пріоритетних законів. І ці 70 пріоритетних законів можуть бути базою для формування такого стратегічного плану до кінця року, що ми маємо з вами прийняти. Відповідно вже на сьогоднішній день з 488 законів, які визначені Планом законодавчого забезпечення реформ, прийняли з вами 70 цілісних законів.

Наступна позиція – це поточний пленарний тиждень. Із Плану законодавчого забезпечення реформ визначено 23 закони,  які ми маємо на цьому тижні відповідно до Плану законодавчого забезпечення реформ розглянути. І таким чином визначили з вами тижневі пріоритети. І відповідно до Регламенту на минулому тижні був оголошений розклад на цей тиждень. Він був, я так думаю, надіюсь, обговорений таким чином, що ми йдемо достатньо в системній  логіці.

Я просив би всіх народних депутатів долучитись до того, щоби корегувати План законодавчого забезпечення реформ.

Хочу вас проінформувати про те, що сьогодні в парламенті знаходиться дві тисячі законів, колеги! Тільки сім  відсотків законів, які реєструються, ми з вами розглядаємо. Можливо настав час подивитися, ще раз їх проаналізувати, ці закони? Можливо вони не є такими доцільними, щоби витрачати зусилля всіх комітетів, народних депутатів? Сотні, тисячі людей сьогодні працюють над тим, щоби робити експертизу цим законам, і вони можуть  ніколи не будуть  розглянуті, тому що є безсенсовними по суті своїй.

Будь ласка, подивіться це в комітетах, проаналізуйте ще раз, щоб ми визначили, в тому числі, пріоритетність. А якщо потрібно, внесли зміни до Плану законодавчого забезпечення реформ для того, щоб ви могли, в тому числі, й планувати якісну, системну роботу відповідно комітетів.

Як виглядає цей тиждень, виходячи з тих пріоритетів. Вівторок – питання підвищення обороноздатності, енергетика, економічно-фінансова сфера, в тому числі антимонопольне законодавство, там три закони є, які нам потрібно розглянути відповідно до подань комітетів.

Середа – міжнародні зобов'язання, організаційні питання роботи Верховної Ради  України. І, зокрема, ми запросимо Міністра закордонних справ щодо інформації зустрічі у Парижі.

Четвер – пакет законів по безвізовому режиму з Європейським Союзом, економічно-фінансова сфера, елементи судової реформи, тобто є деякі рішення, які стосуються саме судової системи, і вони визначені на четвер.

П'ятниця – це день уряду, і ми почуємо запити депутатів щодо тематики розгляду цих питань, і питання соціально-гуманітарної сфери.

Важливі закони поточного тижня, от вони визначені: 12 законів по безвізовому режиму, у тому числі антикорупційні закони; сім законопроектів, пов'язаних із введенням в дію Закону про ринок газу, те, що є теж важливим, ми з вами прийняли закон, який вступив в дію з 1 жовтня, і нам треба врегулювати іншими законами це питання; ну, і ряд законів, які ви зараз бачите.

Я дякую вам за увагу. Я  намагався бути лаконічним. Я обов'язково в наступний раз зроблю вам статистику узагальнюючу. Взагалі ви давайте запити, яка інформація потрібна на Погоджувальній раді, ми будемо її систематизувати і доводити до вашого відома. Я думаю, що і статистична інформація щодо відвідування парламенту, щодо засідання комітетів і інша інформація буде доступна як для колег, присутніх на Погоджувальній раді, так і для українських громадян.

Дякую, шановні колеги.

Переходимо до питань Погоджувальної ради. Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак, "НАРОДНИЙ ФРОНТ".

 

БУРБАК М.Ю. Дякую, Володимире Борисовичу.

Вітаю, шановні колеги! Скоро у нас в Україні розпочинається опалювальний сезон, і думаю, що одним з найважливіших питань розгляду цього сесійного тижня буде прийняття законопроектів, які дозволять все ж таки запустити реформу в газовій сфері.

Хочу наголосити, що уряду накопичив приблизно 1,3 мільярда доларів для того, щоб закупити газ, і зиму ми перезимуємо в теплих оселях.

І ще одна добра новина, що уряд все ж таки встановив пільгову ціну на 200 кубічних метрів газу для домогосподарств, що складає 3,6 гривень за кубометр газу.

Головне для нас – вчасно розпочати опалювальний сезон. Україна вже звільнилась від газової залежності від Росії. Зараз 70 відсотків газу закуповується з Європи. Усунено також за допомогою Верховної Ради компанії-прокладки, які належали олігархам. Тепер купівля газу через прямі контракти є вже дійсністю. І наше головне завдання зараз – зменшити кількість споживання газу. Приблизно підрахували, за 20 років того, що ми зволікали з реформами, ми втратили два десятки мільярдів доларів.

Цього пленарного тижня у вівторок в порядку денному стоять урядові законопроекти щодо побудови нової моделі ринку газу. Це законопроекти: 3072, 3073, 3074, 2352а – це внесення змін до Податкового та Митного кодексів, Кодексу адміністративних правопорушень. Прошу всіх колег підтримати їх, тому що реформу ринку газу треба запускати. До речі, з першого числа вона вже почалася і тому нам треба надолужити час.

Але ще одним з нагальних питань є лібералізація візового режиму, і думаю, що нам треба проголосувати такі важливі законопроекти, як 2540а, 2541а, 2542а, 3040, 3041, 2330а, 2138а, 2123а. Я підкреслюю, що ці дуже важливі законопроекти необхідні для того, щоб ми все ж таки виконали план лібералізації візового режиму з Європейським Союзом.

Останньої суботи в рамках робочого візиту Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка до міста Чернівці відкрили там Центр надання адміністративних послуг. І все ж таки я звертаюсь до наших колег, що ще з 14 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроекти, які передбачають передачу на місця додаткових функцій з надання адміністративних послуг. Це такі законопроекти, як 2981 – це внесення змін до Бюджетного кодексу щодо фінансового забезпечення надання адміністративних послуг; законопроект 2982 – про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, 2983 – це  про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і 2984 – це про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення  повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізацію надання адміністративних послуг.

З 1 січня 2016 року всі гроші, які будуть надходити за надання адміністративних послуг, будуть лишатися в місцевих бюджетах. Наразі вже маємо перевиконання місцевих бюджетів понад 40 відсотків – це буде додатковою можливістю залучити гроші, і гроші лишаються на місцях, і громада вже буде сама вирішувати, куди їх витрачати.

Тому, Володимире Борисовичу, прошу вас дати доручення, щоб в середу в комітетах розглянули ці законопроекти, вже прийняті в першому читанні, і наступний пленарний тиждень ми можемо вже їх розглядати в сесійній залі.

І наостанок хотів би сказати і попросити наших колег проголосувати все ж таки у четвер дуже важливий законопроект – це 3025, щодо особливого режиму спеціальної конфіскації майна. Готові дискутувати, але цей проект треба запускати в дію. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Олег Романови Березюк, "САМОПОМІЧ".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, шановні колеги! Репліка зразу до пана народного депутата Бурбака. Перед тим, як запустити опалювальний сезон, треба показати людям, як ми нарахували тарифи. На превеликий жаль, прозорої системи нарахування тарифів до сьогоднішнього дня немає і відповіді від "Нафтогазу" і Мінпалива до сьогоднішнього дня немає. У нас серйозні зауваження, комісії, яка розглянула це питання, об'єктивні зауваження.

Тому дякуємо, що Кабінет Міністрів працює над опалювальним сезоном, і це факт, але люди не знають, як вони і за що будуть платити. До речі, повна зневага до парламентаризму і парламенту, шановний пане Голово. Немає представника уряду, і не сказано, що сталося.

А інша зневага, я хочу зараз вам, шановні колеги, проілюструвати, як зневажається парламент і є безсенсовною наша з вами законотворча діяльність. Ми з вами неповних два місяці прийняли Закон про вибори, де з великою дискусією і апломбом прийняли рішення про представництво осіб однієї статі - 30 відсотків. Головна партія "страны" наполягала на тому, хоча ми не дуже до цього всі готові. Сьогодні вона ж сама це порушили. Суд першої інстанції вчинив згідно букви закону – і відмінив рішення ЦВК, а суд апеляційний сказав: "В Україні не треба приймати якісних законів", - і відмінив це. Це є ілюстрація. Цей закон не впливає на життя, але цей закон впливає на довіру людей до нашої діяльності.

Для чого приймати якісний закон? Щоб суд його відмінив через два місяці?! Це зневага до парламентаризму!

Таке саме робиться з економічними законами. Закон "Про трансфертне ціноутворення". З яким муками він був прийнятий?! А він сьогодні не виконується. Знаєте чому? Спочатку ДФС не мала комп'ютерів, а тепер ДФС не має людей. Для того, що не давати "відмивати" готівку з України  вульгарним капіталістам. Зневага до парламентаризму, шановні колеги!

Тому ми згоджуємося з вами, пане Голово, що треба робити посилення парламентаризму в  України, зокрема не тільки зменшуючи паперовий обіг. Ми боїмося, щоб через це зменшення паперового обігу і так званого "Електронного управління" в Верховній Раді не послабилися позиції самого парламенту. ТСК закон до сьогоднішнього дня не прийнятий. Безнаказанность!

Справа в тому, що однією з основних функцій парламенту не є тільки законодавчий процес, але є контроль виконання законів, які прийняті. Сьогодні це просто безвідповідальна позиція виконавчих органів влади. Вони сміються над тими законами, які ми приймаємо і розказуємо людям. А ми людям, виходить, просто брешемо.

Фракція "Об'єднання "САМОПОМІЧ" дослідила, що підзаконні акти, які прийняті на виконання Закону "Про прокуратуру", який ми так довго з вами мусолили, виявляється, не відповідають духу і букві закону. Може нам треба перевірити це?

І останнє, що хочу сказати про міжнародну політику. Ми погоджуємося і дякуємо, що викликаєте міністра у парламент. Ми також запрошуємо міністра, нами дуже шанованого, на фракцію "Об'єднання "САМОПОМІЧ". Тому що, читаючи пресу – а у нас більше нічого немає (інформації), тільки з преси, парламентарі взнають все з преси – ми бачимо, що вельмишановна пані Канцлер Німеччини говорить про те, що Закон про вибори на окупованих територіях, який має прийняти парламент. Ви собі уявляєте нонсенс формулювання? Закон про вибори на окупованих територіях приймає український парламент – ну, це нонсенс! – має бути перед тим погоджений з терористами. А Олланд говорить, що спочатку вибори, потім вам країну віддамо. А президент Америки використовує в метафорі, що ми на шляху до визнання російських "еквітіс" (а, шановні, "еквітіс" – це активи і акціонерний капітал) маємо йти до такої степені, щоб потім раптом не загубили суверенність російських "еквітіс". Ми здали країну в концесію? І ще про це ніхто не знає, в тому числі 40 мільйонів людей?

Тому запрошуємо міністра з конкретними поясненнями і протоколом чотирьохгодинної розмови найважливіших людей планети про Україну. Протоколом! Якщо не вівся протокол цієї розмови – це глибокі порушення, в тому числі і міжнародного права.

Шановні колеги, країна дуже напружена, люди емоційні, знервовані і хочуть довіряти владі, але все, що робить влада сьогодні, не дозволяє цій довірі рости. Тому просимо вас, пане Голово, звернути на ті три важливі зауваження зневаги до парламенту, які сьогодні ми бачимо в країні.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Олегу Романовичу. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні колеги.

Я хочу, по-перше, підтримати керівника фракції "САМОПОМІЧ" і сказати про те, що якщо ми не почнемо детально розглядати ключові питання життя країни в парламенті: запрошення міністрів, а іноді і всього уряду і не по годині, коли немає можливості ні питання задати, ні відповіді отримати, а фундаментально створити центр прийняття рішень в парламенті.

Хочу сказати, що це стосується всіх питань і в першу чергу корупції. Просто країну захлиснула така хвиля корупції на найвищому рівні, що люди просто не розуміють, як можна після всіх подій історичних, які сталися в Україні, терпіти таку корупцію?

Тому ми вимагаємо перенести в тому числі частину завдання по боротьбі з корупцією до Верховної Ради: ми вимагаємо прийняти Закон про тимчасові слідчі комісії, який дасть молодим депутатам, новим депутатам, депутатам відданим країні негайно розпочати розслідування найбільш гучних корупційних злочинів, які творяться сьогодні на найвищому рівні.

Закон 1098, який вже рік лежить в парламенті, підписаний всіма фракціями – нуль на виході, тому що ніхто не хоче децентралізовувати боротьбу з корупцією. Всі вважають, що боротьбу з корупцією треба контролювати. Хоч 10 органів створіть під егідою сьогодні виконавчих гілок влади, а так само під егідою високих посадовців – ви боротьбу з корупцією просто будете симулювати, а не реально робити.

А на тлі цього у людей забирають останні копійки! Я говорю про тарифи. Я наполягаю,  просто я звертаюся зараз до Голови Верховної Ради, наполягаю на тому, щоби Закон "Про зниження ренти на видобуток газу" був розглянутий одним з першим у вівторок, який дасть можливість знизити тарифи і який дасть можливість нарешті звільнити нашу газову галузь, українську рідну, від тих податків, які практично її нищать і які були введені тільки з приходом цього уряду. Або розвиваємо власну галузь по видобутку газу, або далі залежимо від Росії! Тому я прошу, вірніше, наполягаю на тому, щоб закон 2835 був розглянутий у вівторок одним з перших у першому читанні.

Крім того, те, що у нас в тарифі є складова корупції, вже ніхто навіть не сперечається. Тому ми наполягаємо на тому, щоб була створена як перший крок Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування фактів вчинення корупційних дій посадовими особами НАК "Нафтогаз", тому що там найбільша корупція і там половина тарифу залишається. НАК "Нафтогаз", який нічого не робить: не транспортує, не видобуває – половину тарифу залишає в своєму розпорядженні для корупції. І крім того, ця тимчасова слідча комісія зобов'язана розглянути питання взагалі доцільності існування НАК "Нафтогазу". Мусять бути прямі контракти між облгазами, які постачають населенню і "Укргазвидобуванням", українською компанією, яка видобуває газ, без посередництва НАК "Нафтогазу".

Крім того, дуже дивно, що прийнята Постанова Кабінету Міністрів України, свіжа, від 1 жовтня 2015 року, яка передбачила, що український газ вже більше немає зобов'язань уряду віддавати населенню. Замість того, щоб іти назустріч людям і вирішувати питання, замість того, щоб формувати справедливі тарифи, а не, практично, нову податкову систему для людей через тарифи, вони ще прийняли постанову – знаєте, це як просто, ну, я не знаю, як наруга над людьми! – яка просто вже не зобов'язує уряд віддавати український газ громадянам України.

Саме тому ми наполягаємо, щоби до Закону "Про ринок газу", який вступив в силу з 01.10.2015 року, була додана фраза, що весь український газ українського видобутку – так, як це говорив Прем’єр-міністр, знаходячись в опозиції – був переданий якраз для потреб населення. Такий законопроект зареєстрований, і ми хотіли би його також розглянути як невідкладний.

Крім того, дивно, що у нас 15 вересня вже давно минуло, а проекту бюджету в Верховній Раді немає. Знову ставлять Верховну Раду в цейтнот! Знову нам подадуть перед Новим роком бюджет, а вірніше обкладинку від бюджету, і скажуть, що треба голосувати без соціальних гарантій, без індексації пенсій і заробітних плат, без нічого! Припиніть цю наругу над законодавством. Бюджет на цьому тижні мусить бути в парламенті. Інакше тоді питання: навіщо працює уряд?

Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Юлія Володимирівна. Я дав доручення на початку, в вступному слові, комітету профільному по бюджету щодо спільної роботи з Міністерством фінансів. Негайно, максимально швидко внести в парламент бюджет, щоб ми могли з ним ретельно попрацювати. І відповідним чином практику "під ялинку" треба завершити. Я думаю, що цей рік має бути гарною традицією, коли ми будемо приймати системно бюджет.

Але зрозуміло, що уряд вніс бюджет, потім відкликав, бо не було навіть питання про реструктуризацію. Зараз це питання врегульовано, можна розраховувати. Тому зараз вже нічого не заважає.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ви ж розумієте, що це гра? Подали і через півгодини відкликали. Номер зареєстрований, а депутатам не роздали бюджет.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Юлія Володимирівна, дякую. Будь ласка, Бондар.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Це означає, що нас знову фактично будуть ставити перед фактом.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ні-ні, ми над цим дуже системно попрацюємо. Будь ласка, прошу, Бондар Віктор Васильович, група "Партія "Відродження".

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Володимире Борисовичу. Шановні колег, напевно, слава Богу, що вже і до фракції коаліції почало доходити і вони почали чути те, що ми говоримо півроку, що треба заслухати міністрів, що вони роблять реально, що вони за рік зробили, які реформи, і чим вони займалися останній час? Що треба бюджетом займатися і мати бюджетну політику на наступний рік якусь продуману: з інфраструктурними проектами, з реальними реформами. І цей проект вже має обговорюватися.

Про реформи, про які ми півроку говоримо. Де хоч один пакет законодавчих реформ, хоч по одній галузі, щоб він якісно пройшов через парламент, щоб міністри прозвітували, як вони бачать, що вони бачать?

Про тарифи, про які багато говориться. Та можна багато чого піднімати і по економіці, і по звітах. Але я не хочу, бо, слава Богу, що вже і фракції коаліції почали про це говорити, може, врешті-решт, цей процес зсунеться.

Ми можемо говорити про законопроекти, ми не один раз піднімали, які треба розглянути. На жаль, нас мало хто чує, бо опозицію сьогодні не прийнято чути. Але я хотів би поговорити про інше. Що ми говоримо про те, що не виконується закон. От, "САМОПОМІЧ" піднімали питання про гендерну рівність у 30 відсотків. Дійсно, ключова партія коаліції внесла цей законопроект, підготували – потім самі ж не виконують. Рішеннями судів перекриваються.

Та про яку гендерну рівність говорити, якщо у нас лідерів партій і цілі списки не реєструють Дніпропетровська область, Одеська область комісії? При тому ми вимушені проходити цей процес через судові рішення. Подивіться, Одеська область – 27 кандидатів від "Партії "Відродження" були не зареєстровані, тому що в біографіях коми не там стоять, тому що в декларацію за 2014 рік не внесли дитину, яка народилася в 15-му році. Ну це нонсенс!

То про які 30 відсотків виконання  законів говорити, про яку повагу до Верховної Ради, якщо у нас комісії трактують, як хочуть, будь-який закон: реєструвати партії чи не реєструвати, реєструвати кандидатів чи ні. Вчора виграли в Одесі суд – зобов'язали  реєструвати.

Подивіться Дніпропетровську – те саме. Цілий список "Партії "Відродження" не реєструється. Кандидата в мери  від "Партії "Відродження", заступника міського голови – Анатолія Крупського не реєструють. Рішенням суду прийняли рішення зареєструвати, комісія позавчора ігнорує це рішення. На чолі комісії представники "Блоку Порошенка", "Опозиційного блоку" ігнорують рішення, проводять "жеребьевку" без рішення суду, без "Партії "Відродження". Вже вони розписують, який буде бюлетень. Зараз знову будуть рішення суду наступні, наступні – там просто може зірватися виборчий процес.

Зате в той же час клони "Партії "Відродження" – партія "Відродження України" – спокійно реєструють якогось невідомого Крупського взагалі в місті. У той час в обласну раду спокійно реєструється від партії "Відродження України" Куцин Володимир Леонідович, який є повним клоном нашого кандидата від "Партії "Відродження" Куцина Володимира Семеновича – орденоносця, керівника найпотужнішого підприємства в області, керівника, який найавторитетніший в області. Його не реєструють! Зате хлопця з Тернопільської області, 72 року народження, якого ніхто не бачив в області, реєструють разом з клоном партії. Ну, що це за питання?

То які 30 відсотків говорити гендерна рівність, у нас не реєструються цілі списки. Є рішення судів уже – треба виконувати. Нічого ніхто не збирається виконувати, але примусимо. Ми вимушені були звернутися до Генеральної прокуратури, до судів, зараз порушать по всіх членах комісії  справи кримінальні. І що далі буде?

То ж ми звертаємося до керівників фракцій: дайте команди своїм людям в комісіях. Ну, здоровий глузд має відбутися, має відбутися рація якась в ваших діях там на  місцях. Ну, не може просто так зніматись з виборів партія, яка має один з найвпливовіших там рейтингів у цій області! Про що ми говоримо? Які кандидати з Тернопільської області, якщо ми бачимо ситуацію, що комісії не працюють?

Далі. Ми ще хочемо підняти єдине питання на сьогоднішній день. Ми хочемо підняти питання, що все ж таки півтора мільйона людей, які переїхали з Донбасу, які тікали від "ДНР", "ЛНР", тікали не в Росію, тікали в Україну. Вони зробили свій вибір! Вони підтверджують, що вони мешканці України, вони почали жити на цих територіях, зареєструвалися. І вони не такі переселенці, як цей з Тернополя, що приїхав в Дніпропетровськ мером обиратися, 1972 року, а вони реальні переселенці, які реально вже живуть на цих територіях, вже вкладають свої кошти в цю територію, вже працюють на цій території. Їм не дають права проголосувати.

Давайте поставимо все ж таки на голосування законопроект 2501 або 2501-1: про те, щоб надати їм право голосувати, цим переселенцям. Це люди, які не тікали в Москву, не залишалися на території "ДНР", "ЛНР". Вони вже найближчий час, 3-5 років, не повернуться туди, бо там немає нашої зараз території. І вони тут підтверджують своє право, що вони громадяни України. Вони працюють, заробляють копійку, вкладають копійку, вони роблять свій вклад в розвиток України. То як їх позбавили права голосування? Це півтора мільйона населення. Давайте поставимо законопроекти на розгляд на цьому тижні, давайте дамо їм право проголосувати. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Ігор Віталійович Кононенко, "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА".

 

КОНОНЕНКО І.В. Шановний головуючий, шановні колеги, ну, у нас три тижні залишилося до місцевих виборів. Я розумію весь накал, який відбувається, і політичні пристрасті, але закликаю колег по парламенту все ж таки не перетворювати парламентську трибуну і парламент на майданчик політичної боротьби і зосередитись на парламентській роботі, тим більше що вибори до органів місцевого самоврядування, а не до парламенту. Давайте дамо можливість нашим активістам на місцях працювати і переконувати людей.

Що стосується суто наших обов'язків і завдань. Абсолютно погоджуюсь з Володимиром Борисовичем, з Юлією Володимирівною, що надважливе питання – це питання бюджету, і приймати бюджет під ялинку неможливо. І його потрібно починати розглядати. Але дуже важливо – і це позиція нашої фракції, що ми маємо приймати бюджет вже на новій податковій базі. Країні потрібна податкова реформа. І на сьогоднішній день працювала робоча група на базі податкового комітету, викладена концепція. Група плідно працювала. І сьогодні в парламенті буде зареєстрований законопроект щодо податкової реформи.

Які ключові напрямки та цілі податкової реформи? Це створення унікальних фіскальних умов для розвитку бізнесу та відновлення економіки країни. Це розв'язання найбільш болючих проблем у сфері оподаткування, рівень податкового навантаження на Фонд оплати праці не більше 30 відсотків, я підкреслюю, не більше 30 відсотків. Оздоровлення інвестиційного клімату, зниження ставок прямих податків, перехід до оподаткування розподіленого податку. Маємо на увазі, що оподатковується те, що вже зароблено. І ніяких авансових платежів на податок на прибуток немає бути.

Наступне. Виведення економіки "із тіні". Це як наслідок лібералізації тих ставок, які будуть прийняті. Встановлення справедливих ставок податків та спрощення адміністрування для стимулювання легалізації бізнесу. Стабільність та передбачуваність податкового законодавства, запровадження мораторію на три роки щодо змін податкового законодавства. Мораторій – це також надважливо. Це дасть можливість бізнесу розуміти правила гри і спокійно працювати.

Ще раз підкреслюю, надважливо, щоб бюджет 2016 року був прийнятий вже на базі нової податкової реформи. І пропоную завтра парламенту визначитись та проголосувати включити це питання до порядку денного. Потім із залученням уряду, із залученням громадськості, із залученням депутатів всіх фракцій і груп на базі податкового комітету розглянути. І вже на наступному пленарному тижні, який буде, прийняти зміни до податкового законодавства.

Наша фракція також підтримує пропозиції "Батьківщини" щодо законопроекту зниження ренти на газ. Бо ми, дійсно, на сьогоднішній день помилково треба визнати, помилково, у грудні попереднього року прийняли про підвищення ставок і по суті знищили власний видобуток газу на сьогоднішній день. Тому потрібно ці помилки виправляти. З розумінням того, що після голосування цього закону, у нас з'являться підстави також і щодо коригування тарифів. І ми це також розуміємо, і це потрібно робити на цьому тижні.

Два тижні, які були непарламентські, у пресі були дискусії щодо Закону про державну службу. Це також важливе питання і пропоную парламенту все ж таки розглянути цей законопроект. Є дискусійні питання всередині цього законопроекту, але він також надважливий і його потрібно приймати.

Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Ігорю Віталійовичу.

Будь ласка, Юрій Анатолійович Бойко, "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимире Борисовичу.

У нас скоро буде ювілей, ми будемо відмічати рік роботи парламенту. І те, що сталося з нашим парламентом під керівництвом правлячої коаліції, те, що парламент має на сьогодні рівень підтримки населення трохи більше ніж 5 відсотків – це, безумовно, свідчення того, як працювала правляча коаліція. тому що вона, коаліція, вела парламент і приймала ключові рішення. Ну, я можу сказати, що нижче рівень довіри тільки до уряду в країні, ніж до парламенту.

Причина такого низького рівня довіри до парламенту якраз у тому, що ми розглядаємо кожен тиждень – це пленарні тижні я маю на увазі – порядки денні роботи парламенту. Я рад, що ми починаємо виділяти пріоритети, тому що до сьогоднішнього дня парламент працював відокремлено від суспільства, від того, що цікавить суспільство, що цікавить людей.

Що на першому місці зараз цікавить людей, що для них є найбільш болюче? Це, звісно, примирення в країні. І те, що сталася  видатна, я вважаю, подія – зустріч в форматі "Нормандської четвірки" і те, що парламент повинен законодавчо підтримати міжнародне рішення, по-перше, це проведення виборів на неконтрольованих територіях за українським законодавством, а це дає можливість уникнути замороженого конфлікту, що сьогодні є найбільш небезпечно в країні після завершення активної фази бойових дій.

Ми від цього відійшли, жодної мирної ініціативи парламент на сьогодні ще не виніс! І не винесли до сесійної зали жодного проекту закону згідно Мінського протоколу.

 Дуже важливе для нас, для всіх наших людей є питання економіки. Теж якщо ви бачите цей розклад, декілька тільки законів, все інше – це політичні закони, які не мають жодного відношення до реального життя. Те, що дійсно турбує людей: соціальний захист, підтримка реального сектору економіки, підтримка робочих місць, підтримка малого, середнього бізнесу, продовження мораторію на продаж землі. Ну все те, що сьогодні потребує вирішення, що дійсно турбує людей, немає цього.

Я сподіваюся, що ви анонсували проведення виділення пріоритетів на майбутнє, і сподіваюсь, що друге півріччя парламент зустріне з визначенням чітких пріоритетів і з орієнтацією на те, що потрібно для людей.

У нас дійсно залишилося менше ніж три тижні до завершення виборчої кампанії. Кампанія надзвичайно брудна, кампанія характеризується безліччю порушень. Наш колега з фракції "Відродження" приводив приклади, як не голосують кандидатів, по відношенню до "Опозиційного блоку" провладні фракції, провладні партії пішли далі. Нас просто в Харківській області не реєстрували як політичну силу, ліквідувавши можливість людям голосувати за партію, яка має майже 40 відсотків рейтингу в Харківській області. Зараз справа в судах, ми сподіваємося, що ми захистимо інтереси наших виборців.

Дуже багато радикальних проявів, ми завтра будемо ініціювати в парламенті створення тимчасової слідчої комісії, тому що пішли факти, і дуже багато, захоплення радикальними елементами навіть прославлених храмів – особливо це стосується Західної України. І ми не можемо на це дивитись просто, не допомагаючи людям відстоювати право на релігію ту, яку вони хочуть.

Я вважаю, що якщо ми здійснимо, у нас є шанс парламентом здійснити перехід від розгляду питань, які стосуються політичних амбіцій, до того, що дійсно турбує людей. Сподіваюся, що ми далі будемо працювати, розглядаючи питання, які дійсно потрібні для людей.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги, я думаю, що ви усвідомлюєте,  що ключові проблеми сьогодні для України дві – це тотальна недовіра до влади і тотальне зубожіння українських громадян. Не можна проводити в країні жодні реформи, коли 90 відсотків громадян не довіряють Президенту, уряду, парламенту. Не будуть успішні жодні реформи, коли майже 90 відсотків громадян не виживають, а просто помирають.

Я в суботу був в Запоріжжі на Покровській ярмарці, то всі звернули увагу, що  людей значно менше на ярмарці, ніж в минулі роки. Чому? Бо в людей просто немає грошей      із чим іти на ту ярмарку. Тому всі ваші розмови про  реформи нічого не варті, коли немає довіри.

Якщо ви проводите реформи, в результаті яких люди  зубожіють і протягують ноги, то це не реформи, а це злочин проти України, злочин проти Революції гідності, це злочин проти українських громадян! А тотальна недовіра до влади береться від брехні, яку продукує влада.

От спікер Гройсман скільки звертався до суспільства, розказував: "Покажіть мені, де в змінах до Конституції особливий статус?". Президент Порошенко те саме казав. Тобто ви всередині дурите людей про те, що немає  особливого статусу для Донбасу. Минулої п'ятниці, 2 жовтня німецький канцлер  виходить і розказує: "Ми домовились про закріплення в Конституції особливого статусу для Донбасу".

Ви переконуєте, колеги, переконуєте все суспільство, що вибори будуть на Донбасі тільки тоді, коли будуть виведені російські війська, перекрито кордон. Французький президент Олланд виходить і розказує: "Спочатку вибори, амністія всім без винятку терористам". У тому числі, які вбивали Володю Рибака – депутата Горлівської міської ради, Юру Поправка – 20-літнього студента з Києва! От їм Олланд пропонує  амністію, а ви розказуєте про те, що, мовляв, цього не буде.

Тобто ключова проблема, що ви дурите суспільство! Влада обманює громадян, влада тримає громадян за людей, які не повинні знати правду! Яка б не була та правда, говоріть людям правду.

Тому ми, фракція Радикальної партії  наполягає завтра закликати до парламенту Президента Порошенка. Не Міністра закордонних справ Клімкіна, а там були переговори один на один без Клімкіна. Президента Порошенка! І нехай він проінформує українське суспільство, український парламент, про що домовилися  в Парижі? Про які вибори, про які зміни до Конституції?

Як взагалі німецький канцлер, французький президент можуть диктувати нам, суверенній українській державі, українському народу, за якою Конституцією жити, які вибори проводити, як амністувати терористів? Я вважаю, що це приниження українського народу.

Навіть Башар аль-Асад, президент Сирії, йому розказують там, як міняти владу, він каже: "Це суверенне право сирійського народу!". Навіть диктатори розуміють, є суверенні права сирійського народу, будь-якого іншого.

Хто позбавив суверенного права українського народу вирішувати, за якою Конституцією жити, які вибори проводити? Хто, по якому праву зовні нав'язує нам, яку прийняти Конституцію? Ми всі хотіли, щоб нам  Москва не диктувала умови. Так, я це підтримую. Але чому нам має диктувати умови Париж, Берлін чи Вашингтон. Я вважаю, це внутрішні справи українського народу, і ми маємо це вирішувати.

Тому я закликаю Президента Порошенка прийти до парламенту і прозвітувати про ключові переговори, які відбулися у п'ятницю в Парижі, адже це ганьба, коли ми живемо в парламентсько-президентській республіці і ми дізнаємося про те, що вирішується доля країни із преси.

Наступне, чого я вимагаю. Центральна виборча комісія 16 місяців діє без повноважень, її повноваження припинені. Президент всупереч вимогам Конституції (пункт 21 статті 85) не вносить до парламенту подання на призначення нових членів ЦВК. Чому? Я питаю, шановні члени  парламентської коаліції: чому 16 місяців не поміняли склад ЦВК, чому сьогодні діє склад ЦВК, призначений Януковичем? В мене відповідь тільки одна: для того, щоб фальсифікувати вибори.

Я вимагаю від парламентської коаліції негайно змінити склад Центральної виборчої комісії!

Наступне, ми наполягаємо на відставці Генерального прокурора. Навіть американські дипломати вже роблять публічні заяви про корупцію в Генеральній прокуратурі. Скільки треба тримати Генерального прокурора, скільки треба дискредитувати країну своєю бездіяльністю?

Наступне, ми вимагаємо розглянути і продовжити мораторій на продаж землі. Ми категорично проти продажу земель сільськогосподарського призначення. 1 січня збігає термін дії мораторію. Не тягніть до останнього. Давайте продовжимо мораторій і в жодному випадку не давати продавати землю.

І останнє, про що я хотів сказати. Немає довіри, бо брешете. Поки брешете – погано кінчите. Кінчайте брехати.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Хотів сказати, що це був такий самокритичний виступ, не можу давати оцінок.

Будь ласка, Ярослав Москаленко, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Хотів розпочати свій виступ з відсутності в порядку денного бюджету 2016 року, а також анонсованої урядом податкової реформи, на базі якої повинен був формуватися цей бюджет. Дякую вам, Володимире Борисовичу, дякую, шановні колеги, що ці питання вже підняті. І депутатська група "Воля народу" вважає, що в п'ятницю на "годині запитань до Уряду" нам потрібно почати діалог із суспільством, повинен бути Міністр фінансів. І діалог цей повинен розпочатись у зв'язку з тим, щоби реформа не перетворилась на імітацію, а бюджет 2016 року – на латання дірок.

В контексті бюджету хочу нагадати, що наступного року вся Україна вшановує 30-і роковини трагедії на Чорнобильській АЕС. Вже зараз потрібно закласти кошти на пам'ятні заходи. Через це просимо невідкладно розглянути постанову 1477 про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов'язані з 30-ми роковинами аварії на Чорнобильській атомній електростанції, та законопроект 2093, що забезпечує фінансування пільг чорнобильцям. Зауважу, що обидва законопроекти пройшли всі погоджувальні процедури.

Також просимо включити до порядку денного постанови 2179, 2174 про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної комунальної власності.

Хочу звернути увагу на законопроект 2495 про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо видатків на охорону здоров'я. Державна субвенція забезпечує не в повному обсязі фінансування закладів охорони здоров'я. Уряд прийняв постанову, яка дозволяє фінансувати з місцевих бюджетів, але  зміни до Бюджетного кодексу ми так і не внесли. Це питання є в порядку денному – воно стоїть на четвер. Прошу розглянути можливість його поставити, якщо не у вівторок, то в четвер одним із перших питань. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Представник Президента у парламенті Степан Іванович Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, всім доброго дня! Хочу сказати першу тезу, що 2 жовтня Президент України Петро Порошенко поінформував про  підсумки зустрічі в норманському процесі, які проходили чотири з половиною години, час: 22 година 46 хвилин. Тобто це документи, які можна почитати. Багато було зустрічей із журналістами, багато тлумачень. А ще важливо є те, що прямий ефір, який  проходив, фактично, можна почути було всі умовив. І коли ми обговорюємо деякі процеси, можна використовувати цю частину, яка  вигідна для спекуляції. І враховуючи, що зараз проходять передвиборні перегони місцевих органів влади, це можна по-різному тлумачити.

Разом з тим хочу сказати, що пленарний тиждень, який ми  розпочинаємо, має нові виклики, ми сьогодні почули в присутності  представників і керівників фракцій і груп. Перш за все, що результати переговорів у Парижі будуть опрацьовуватися робочими групами і кожен документ, який  буде  виставлений, він буде підготовлений як з правової, так із політичної. А ми як парламент відповідаємо за прийняття того чи іншого закону, того чи іншого рішення. І саме на сьогоднішній день можна сказати однозначно, що увага країн-гарантів буде сконцентрована на тому, як ми працюємо з вами, як працює Верховна Рада, яка ефективність прийняття законів, які будуть, про які інформував сьогодні Голова Верховної Ради України  Володимир Гройсман.

Разом з тим чітко прозорість діяльності зовнішньої політики, теж запрошення Міністра закордонних справ у середу – це є добрий, якісний крок щодо публічності, щодо задавання тих питань, які наші громадяни можуть побачити в цілому в ефірі.

Ми повинні також бути свідомі того, що зараз увага прикута до фахової дискусії. І саме головне, дуже приємно те, що сьогодні  представники і голови фракцій і коаліції розуміють ситуацію: і політичну і  економічну в державі – і ми говоримо  про єдність  коаліції, і про прийняття рішень, які вони відповідно прийняті і будуть прийматись.

Разом з тим хочу наголосити на тому, що в липні поточного року парламент ухвалив закон, де запроваджено можливість громадянам України звернутися до Президента, до Верховної Ради, до Кабінету Міністрів України, до органів місцевого самоврядування з електронними петиціями. Ці електронні петиції розглядаються відповідними особами за умови збору не менше 25 тисяч підписів громадян протягом трьох місяців для оприлюднення петиції.

Це, між іншим, є дуже важливий інструмент демократії, через який до лідерів країни, політиків, високопосадовців доводиться зміст суспільно-важливих питань, які турбують людину, які турбують суспільство. На сьогоднішній день на сайті Президента України оприлюднено 5 відповідей. В двох зазначених петиціях порушуються питання, вирішення яких відносять до повноважень Верховної Ради України.

По-перше, це внесення змін до законодавства щодо недопущення застосування застави до підозрюваних або обвинувачених у вчиненні корупційних злочинів. І друге, це вирішення проблеми забезпечення особистого голосування народних депутатів України.

Слід зазначити, що глава держави підтримав вказані електронні петиції з огляду на актуальність проблеми протидії корупції і стурбованість всього суспільства. Є необхідність вирішення поточного пленарного тижня, потребує розгляду питання щодо запровадження обмежень у застосуванні застави до високопосадовців, які підозрюються або звинувачуються у вчиненні корупційних злочинів. Я думаю, що цей законопроект є дуже важливий. Він повинен бути прийнятий, щоб зняти спекуляцію на даному аспекті.

Щодо законодавчих ініціатив глави держави, які пропонується розглянути в парламенті впродовж поточного тижня. Це у сфері правової політики і правосуддя: 2507 - про виконавче впровадження; 2506 – про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів; 2382 – щодо сплати судового збору.

У сфері міжнародних відносин мова йде про ратифікацію проектів законів 0061 і 0062. В паливно-енергетичній сфері це підтриманий комітетом  законопроект 2505. Разом з тим, хочу звернути увагу на останнє, що законопроект 2550 щодо розгляду комітетом, який розглянутий, дякую за це, зміни до пункту 24 розділу VI  "Перерозподілу видатків місцевого бюджету з тимчасово окупованих територій". Я думаю, що дискусія буде в сесійній залі виваженою і ефективною, про що ми всі підтверджували в своїх виступах.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Прошу колег дотримуватись регламенту.

Будь ласка, Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги, у нас з 10 години ранку триває і досі триває ще урядова нарада по всіх ключових питаннях життя країни, які і ви тут зараз обговорюєте. В тому числі одне із головних питань – шляхи посилення взаємодії із парламентом і правлячою парламентською коаліцією. В тому числі і кадрових питань ми торкалися на своєму засіданні. З огляду на це Прем'єр-міністр звернувся до Голови Верховної Ради і голів фракцій парламентської коаліції із листом. Я його передам. Але зачитаю, бо він дуже короткий, щоб всі розуміли, про що мова.

Лист до Голови Верховної Ради Гройсмана. "Шановний Володимире Борисовичу, відповідно до частини восьмої статті 83 пункту 12 і частини першої статті 85 Конституції, з урахуванням пропозицій коаліції депутатських фракцій, Кабінет Міністрів  України призначається Верховною Радою. Згідно із частиною четвертою статті 114 Конституції члени уряду, крім Міністра оборони і Міністра закордонних справ, призначаються Верховною Радою за поданням Прем'єр-міністра України.

З огляду на викладене та згідно з положеннями частини восьмої статті 83 Конституції України прошу вас невідкладно внести від коаліції і депутатських фракцій препозиції щодо кандидатур (кілька на одну посаду) на посади таких членів Кабінету Міністрів України: перше – Першого віце-прем'єр-міністра України, друге – Віце-прем'єр-міністра України з питань енергетики та промисловості, третє – Віце-прем'єр-міністра України з питань європейської інтеграції, четверте – Міністра екології та природних ресурсів України, п'яте – Міністра охорони здоров'я – у випадку відповідного рішення парламенту".

У разі наявності таких пропозицій уряд, Прем'єр невідкладно на них відреагують і внесуть відповідні пропозиції. І ми  вважаємо, що такий підхід правильний з огляду на те, що, напевно, і реакції на кадрові пропозиції коаліції з боку уряду  повинні мати місце і Конституція чітко передбачає спосіб цієї  реакції.

Листи я передам зараз Голові парламенту і головам фракцій парламентської коаліції. Це перше, що я уповноважений.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я одразу хотів би звернутися до колег, керівників фракцій коаліції. Колеги, будь ласка, розгляньте звернення Прем'єр-міністра. Якщо є можливість, проведіть окреме засідання коаліції з цього приводу, Ради коаліції, і внесіть, будь ласка, пропозиції, щоб я міг їх направити від вашого імені до Прем'єр-міністра України. Дякую.

 

КИРИЛЕНКО В.А. І якщо потрібна участь членів уряду, то ми до ваших послуг.

Тепер з приводу законопроектів. Цього тижня 32 урядових законопроектів у порядку денному, і це дуже важливо, ми вдячні парламентській коаліції за такий підхід. В тому числі і урядовий, я підкреслюю, урядовий законопроект, який передбачає зниження ренти на видобуток вітчизняного газу. Тобто позиція парламентської коаліції і уряду насправді тут єдина.

Плюс, ми пропонуємо  в четвер, але не в самому кінці дня, як зараз  це  передбачається, а, у випадку позитивного розгляду комітетами (а засідання відбудуться в середу), розглянути протягом сесійного дня, але так, щоб встигнути протягом цього дня.

Три важливих урядових законопроекти. 2176а. Потім – 2177а – це про внесення змін до Митного кодексу України (щодо оптимізації територіальних органів Державної фіскальної служби), це важлива дуже реформа. І 2178а – про внесення  змін до Податкового кодексу України (щодо мінімізації впливу на адміністрування надходжень до бюджету).

І просимо також визначитися із міністрами, які будуть відповідати на "годині запитань до Уряду" в п'ятницю. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка,  репліка, Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Коротка репліка. Я хочу сказати, що законопроект  уряду про зниження ренти на  видобування власного газу дуже дивно виглядає, де знижується для приватних видобувачів рента, а для державних підприємств, які сьогодні несуть головне навантаження по видобутку природнього газу, залишається 70 відсотків, для приватних – 29.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Це прямо протирічить Конституції, прямо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І хочу також звернути вашу увагу на те, що почалася просто брутальна атака на свободу слова. "112 канал" знищується, хоча він має мужність заявляти чесну позицію відносно всіх подій, які відбуваються в Україні.

І те, що стосується також програми Савіка Шустера, я хочу сказати, що мало того, що під тиском влади викинули з усіх каналів центральних, так сьогодні навіть той канал, що залишився, в п'ятницю під час трансляції Савіка Шустера блокувалося в цілій низці областей.

Я хотіла би, щоб парламент розглянув, знайшов форму як розглянути, коаліція – особливо, атаку на незалежні засоби масової інформації. Це нагадує вже попередній режим.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Юлія Володимирівна. Репліка стосується питань, які ми обговорюємо. Так кожен може взяти слово на репліку і говорити про всі теми спочатку. Але коли мова йде про свободу слова, я не можу забирати слово.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Пів секунди.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, пів секунди.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Я хочу також відреагувати і сказати, що уряд однаково ставиться і до приватних, і до державних видобувачів природнього газу, вітчизняних.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

КИРИЛЕНКО В.А. І це передбачено цим законом, який вніс уряд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Читайте закон.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Прочитав.

 

ГРОЙСМАН В.Б. А я хочу сказати, шановні колеги, те, що закони про зниження ренти на газ включені в порядок денний, в розклад на цей пленарний тиждень. І будуть розглядатися у вівторок два законопроекти: один – урядовий, один – депутатський. І під час обговорення цих законопроектів кожен народний депутат в рамках обговорення зможе висловити свою позицію і підтвердити її шляхом голосування. Для мене важливо, щоб був прийнятий найкращій закон і для мене байдуже, хто є автором цього закону.

Будь ласка,  по головам комітетів.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ми ж домовились на минулому засіданні, щоб давати слово  з кінця залу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ми домовилися з кінця? А я пам'ятаю, да, це правда. Шановні колеги, будь ласка, з цієї частини, правильно, Олександр Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Уважаемый Владимир Борисович, уважаемые коллеги! Прошу включить в повестку дня законопроект 3150 – о внесении изменений в статью 15 Закона Украины "О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты". Смысл законопроекта в том, предлагается предоставить льготы по оплате коммунальных платежей для семей погибших без учета доходов. Сегодня эта льгота предоставляется при условии, что среднемесячный доход семьи из расчета одного человека не превышает всего-на-всего 1 тысячу 710 гривен. Поэтому просьба скасувати цю норму: 1 тысяча 710 гривен.

Следующий законопроект – это 3137 и 3206. Техническая ошибка заключается в чем? Проект Закона "про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників АТО", включить в перечень, кому полагаются льготы, "Державну фіскальну службу". Это техническая ошибка, которая выпала просто из тех законов, которые были. В принципе, все.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Сергій Рибалка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! На доручення Голови Верховної Ради України від 22.09.2015 року Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності направив свої пропозиції щодо включення законопроектів до розгляду засідань Верховної Ради України 6-9 жовтня 2015 року.

Комітетом було надано перелік з 15-ти законопроектів, які вже давно розглянуті комітетом та чекають своєї черги. У попередньому розкладі засідань є тільки три з них і один проект постанови про рекомендації парламентських слухань. Ці законопроекти є дуже важливими для розвитку різних аспектів фінансових ринків: банківського, страхового, ломбардного, розвитку експорту, захисту прав споживачів фінансових послуг. Деякі з них є фундаментальними та системоутворюючими.

Зволікання на їх розгляд гальмує роботу комітету та не дозволяє вирішувати давно назрілі проблеми фінансового сектору. Значна частина цих законопроектів включені до Плану законодавчого забезпечення реформ. Тому комітет наполягає на їх включенні до розкладу засідань Верховної Ради України на 6-9 жовтня 2015 року. Дякую, Володимире Борисовичу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Артур Палатний, будь ласка.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Я вже вдруге прошу поставити до порядку денного законопроект за номером 2293 – це зміни до Закону України "Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів "Артек" та "Молода гвардія".

Про що цей законопроект? Цей законопроект, шановні колеги, дозволить дитячому центру отримати акт на землю і відіб'є його від всіх рейдерських атак, які зараз сьогодні існують. Я хочу  нагадати, що після анексії Криму у нас сьогодні є тільки один оздоровчий дитячий центр – це "Молода гвардія". В ньому в цьому році десятки тисяч дітей оздоровилися.

Я прошу прийнятий цей законопроект за основу та в цілому. Я думаю, що розгляд не більше п'яти хвилин він займе, цього законопроекту. І прошу підтримати і поставити.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Южаніна  Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Голово, шановні члени Погоджувальної ради!

У нас на вівторок заплановано на розгляд Верховної Ради два законопроекти у першому читанні, урядові, 3073 і 3074, які попередньо були розглянуті на засіданні комітету, але 16 вересня Кабінетом Міністрів були внесені нові редакції цих законопроектів, які суттєво змінюють  їх зміст. І я прошу, щоб ми розглянули ці законопроекти в середу на комітеті, і винести їх на розгляд у зал на 7 жовтня, на четвер.

Крім того, є ряд законопроектів, які вирішують поточні складнощі в роботі суб'єктів підприємницької діяльності. Ми всі знаємо про стан, який склався на митницях після вступу в силу 724-ї Постанови  Кабміну "про використання в системі управління ризиками орієнтовних показників митної вартості", який вніс хаос і непорозуміння. Бізнес зупинився на більшості митниць.

Тому пропоную включити все-таки законопроект депутатський з цього питання, 3085, який врегулює на законодавчому рівні перший спосіб розмитнення товарів для суб'єктів підприємницької діяльності.

І ще один дуже важливий. Велика кількість звернень органів місцевого самоврядування щодо врегулювання роздрібного акцизного податку. Тому законопроект 2388а дуже нагальний, його негайно треба розглядувати в Верховній Раді.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Що стосується місцевого самоврядування, будь ласка, залучіть до розгляду Асоціацію органів місцевого самоврядування, щоб рахувати їхню думку. А відповідно до Закону про асоціації, щоб ми не приймали рішення, які суперечать інтересам місцевого самоврядування.

І що стосується законів, я все ж таки рекомендував би, щоби – це більш вірогідно – позапланово провести засідання комітету, розглянути певні речі і під час обговорення можна буде висловити свою позицію.

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Ви маєте на увазі урядові законопроекти?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я маю на увазі урядові, вони стоять у порядку денному.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Так часу немає, на вівторок.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Шановний Володимире Борисовичу, от в цьому  всьому порядку денному від нашого комітету немає жодного законопроекту. Тобто культури в країні не існує два тижні. І це не означає, що ми проводимо засідання кожний пленарний тиждень і поза пленарний, коли робота в комітетах.

Я дуже вас прошу поставити два законопроекти, перший, який давно стоїть – це проект постанови про визнання геноциду кримськотатарського народу 1944 року. Ми дуже багато говоримо про підтримку кримських татар, цей проект постанови дістав підтримку і пана Джемільова і пана Чубарова. Поставте в порядок денний і давайте  проголосуємо.

Друге. Проект закону 3084 – про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфери. Завершився форум видавців, і всі видавці і бібліотекарі зверталися і говорили про те, що має бути орган влади, який би займався книжками. Тому що у нас і книгочитання, і книговидавництво катастрофічно падає. Такого органу немає. У нас книжками займається частково Міністерство культури, частково Держтелерадіо, що, взагалі, є абсурдом!

Ми формуємо новий бюджет, ви малюєте тут квадратики з реформ. Якщо ми не реформуємо Міністерство культур, не створимо Інститут книги у відомстві, у підпорядкуванні Міністерства культури і не зберемо книговидавничу галузь в одному місці, що чітко прописано в законі і дістало підтримку і комітету, і книговидавців, формувати новий бюджет буде складно.

Дуже прошу вас поставити 3084. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка,  народний  депутата Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, пане Голово! Доброго дня колеги! Сильна країна – це сильна економіка. І фракція "САМОПОМІЧ", ми виступаємо за перехід нашої моделі сировинної до економіки знань. В усьому світі це робилося завдяки новітнім високим технологіям в цифровому суспільстві.

Я дуже дякую вам, Володимире Борисовичу, за підтримку цього напрямку. Але ви подивіться, що останні два тижні є з галуззю IT. Скільки перевірок, скільки вилучень серверів прокотилося по території країни! Я погоджуюся, ми розбирались в себе на комітеті, що правда є десь посередині, тому що я з цією галуззю дуже багато чого знаю.

Але непрозорість відносин влади і бізнесу – це просто фантастичний мінус для всієї влади. Я хочу звернутися до Кабінету Міністрів, тому що так, як Генпрокуратура і МВС реагують на наші звернення – вони просто зневажають парламент! Я дякую СБУ, що вони якось відпрацьовують, але Генпрокуратура і МВС повністю ігнорують це. І ми надамо таку інформацію. Це відписки.

І проблема є в тому, що коли непрозорі відносини, бізнес, люди просто зневажають всіх нас з вами і, дійсно, скоро винесуть на вилах. Ще раз кажу: я зараз повністю не захищаю, тому що правда десь посередині.

Друге питання. Ми всі працюємо над бюджетом на наступний рік, повинні працювати. Так от, два тижні тому у світі почався продаж офіційний айфонів. В Україні їх ще немає. На кожному кроці вони вже продаються. І той законопроект, який був провалений нашою головною фракцією, то ви зараз вийдете, на кожному кроці продаються айфони – жодного офіційно не ввезено. Ціна від 30 до 40 тисяч гривень. Скільки ж наш бюджет від цієї контрабанди втрачає?!

До речі, я дуже багато Apple іWatch бачу. Жодного офіційного в Україну ввезено не було. Дякую.

 

(Загальна дискусія).

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановний Володимире Борисовичу, що ви зробили акцент на постановці до порядку денного законопроектів, що стосуються безвізового режиму. І в цьому контексті, якщо не цього тижня, то наступного ми ще маємо зобов'язання прийняти законопроекти 1776, 1658 – це Трудовий кодекс і внесення змін до Конституції щодо недоторканності депутатів та суддів. І тому просимо, щоби ми в жовтні, принаймні, ці закони розглянули.

Тепер щодо Мінських угод. Я пропоную, по-перше, щоби керівництво парламенту направляло моніторинги лідерам парламентських фракцій, щоби,  можливо, вони читали позицію українського Президента, а не тільки Олланда і Меркель щодо тих чи інших подій. Якщо в них немає часу телебачення дивитися і фракції тут недопрацьовують, воно буде корисно, я думаю, читати тут позицію.

Дуже важливо також, що ще минулого тижня я запропонувала, місяць тому запропонувала керівникам фракцій провести зустрічі з представниками України в робочих групах мінського формату. Жоден з такою пропозицією не вийшов. І я маю чітке усвідомлення, що ці заяви використовуються виключно для передвиборчого піару, для того щоби не розібратися в ситуації, а займатися іншими справами.

Дуже важлива заява нашого шановного уряду щодо там тих пропозицій, які потрібно подати від коаліції уряду. Але чи не здається шановному уряду, що нам зараз так само потрібен віце-прем’єр з питань  Криму і Донбасу і, можливо, це більш важливо ніж деякі міністри, які міністерства існують в уряді. І віце-прем’єр по євроінтеграції – повністю підтримуємо, але потрібно не тільки портфель дати цій людині, а й механізм для роботи.

І останнє. Цього тижня два комітети – євроінтеграції і закордонних справ – проведуть велику нараду з керівниками всіх міжнародних парламентських делегацій і груп друзів, на які ми запрошуємо і керівництво парламенту. Тому що в той час, коли українські дипломати борються за посилення глобальне проукраїнської коаліції, у нас сьогодні члени коаліції, дуже багато хто, назовні використовують для провокації просто України свої приватні візити. І нам потрібно виробити спільну позицію Верховної Ради відносно того, де ми представляємо наші фракції, де ми маємо реагувати, де ми працюємо.

 

 ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Ірино Володимирівна, я вважаю, що це слушне питання, яке потрібно врегулювати. Внесіть, будь ласка,  пропозиції.

Будь ласка,  Микола Володимирович Томенко. 

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, я всіляко вітаю нашу чергову спробу оптимізувати роботу парламенту. Хочу вам сказати.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Чуєте! Це ваша чергова, Миколо Володимировичу, моя – перша. (Сміється).

 

ТОМЕНКО М.В. Да. От я якраз хотів сказати, що я як представник середнього покоління депутатів радив би представникам молодого покоління не придумувати парламентський велосипед, а зробити те, що вже давно зроблено. Я вам нагадаю, у нас унікальна найкраща в світі система "Рада-3", придумана Арсенієм Петровичем, лежить 7 років. Я знав, вона дорого коштувала нашому платнику бюджету. Давайте поставимо її і будемо голосувати.

У нас є низка законопроектів, де ми розписуємо, як зробити, щоб в п'ятницю депутати працювали, в середу щоб працювали депутати. От в п'ятницю невже не очевидно, що депутатські запити повинні бути в кінці законів: з 12.30 до 13-ї години? Ми б хоч годину попрацювали.

Невже не очевидно, що в "день Уряду"  не повинно бути "прес-конференцій" Прем’єр-міністра, коли депутат задає хвилину, а Прем’єр-міністр 20 хвилин розповідає про все, що він думає? Тобто це ж елементарні речі, які можна їх зробити. Тому я вважаю, що ми повинні зробити те, що на поверхні, тут не треба ні в кого ради питати. Ми вже, я думаю, відпрацювали  механізм, щоби вівторок, середа, четвер, п'ятниця всі працювали. От мої закони, екологічні, в п'ятницю. Вони 20-й раз переносяться. Всі ж розуміють, що в п'ятницю ніхто не буде голосувати. Тому або ми в п'ятницю працюємо або давайте не ставити ці законопроекти.

Один законопроект дуже важливий, ми з Людмилою Денісовою, з урядом відпрацювали. Була, я сподіваюся, технічна помилка уряду, де доплата у нас 4 тисяч 323 працівникам в зоні відчуження, по 1827 гривень була закладена, але не підтверджено законодавчо. Ми внести такий законопроект, 2524а. Всі його підтримують, уряд підтримує, проголосуємо, це така кількість людей зараз в непрості ситуації отримає допомогу.

І податковий комітет треба глянути, критична ситуація у нас з цим земельним податком на заповідники. В Мінекології ми ж не заклали грошу, а це державні підприємства. На повторне друге читання ми вийшли, давайте проголосуємо і  звільнимо заповідники від земельного податку.

 

ГРОЙСМАН В.Б. А це той, що ми розглядали на минулому тижні і відправили на повторне. Дякую.

Будь ласка, Андрій Павелко.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добрый день.

Я бы хотел сказать, что сегодня многие говорили за бюджет. Бюджетный комитет, конечно же, понимает ответственность и то, что строки, мы ни в коем случае не должны повторять прошлый год и в авральном режиме принятие бюджета.

Но хотелось бы еще раз сказать, еще раз подчеркнуть, от в сегодняшней дискуссии уже было поднята тема: будет ли налоговая реформа и по какой налоговой реформе тогда будем работать при формировании бюджета 16-го года? Так что, я думаю, что в этом плане совместно парламенту надо будет так же определиться. И уже тогда вместе с Кабмином, и я очень бы тоже попросил представителя Кабинета Министров, чтобы мы оперативно отработали следующий бюджет.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я ще раз хотів би повернутися до того доручення, яке я надав.

Законтрактуйтесь з Міністром фінансів, зробіть календарний план. У нас є процедура – розписана в законі. Але зараз треба зробити стислий календарний план: що і коли ми розглядаємо, щоби всі народні депутати, фракції, комітету розуміли, коли буде поданий бюджет, як ми його швидко будемо розглядати. І відповідним чином наголошую на тому, що дотягувати до Нового року – це  неприпустимо просто.

Тому прошу вас це опрацювати. І якщо потрібна буде моя підтримка, я готовий це зробити. Дякую.

Будь ласка, Тарас Кутовий.

 

КУТОВИЙ Т.В. Дякую, Володимире Борисовичу.

Шановні колеги, на жаль чи на щастя, аграрна галузь живе в ногу з порами року і з погодою. От поки всі українці радіють неймовірно прекрасній погоді і виходять на пікніки, багато аграріїв вже відмовилися від посіву озимих, оскільки в метровому шарі ґрунту немає води.

Я у зв'язку з цим, і не тільки в зв'язку з цим, хотів би наголосити, що ми подали від комітету 10 законопроектів. На щастя, двоє з них з'явилися в порядку денному. Але є кілька, які абсолютно необхідні в контексті часових рамок.

Перш за все, у нас майже катастрофічна ситуація складається з постачанням добрив. В зв'язку з цим я би дуже просив вас дати доручення Апарату, там невеликий законопроект, це 2558а щодо дерегуляції в АПК. Там, де ми зможемо врегулювати ситуацію, пов'язану з поставкою добрив і засобів захисту рослин, і так далі. Тому, якщо можна, хотілося би дуже побачити його в порядку денному.

Окрім цього, я не буду називати назви, але законопроекти 2027а, 2028а, 2150а, 2920, 1270 і 1461 – по можливості в цих двох тижнях. Я розумію, що, можливо, всі не вдасться помістити в порядок денний, але хоча би якось звернути більше увагу на це.

І на завершення я хотів би звернутися до уряду. Шановний В'ячеславе Анатолійовичу, у нас склалася складна ситуація. 5 березня цього року ми прийняли Закон про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливості реєстрації похідних речових прав.

Дуже коротко скажу, про що йде мова. У нас до 1 січня 2013 року реєстрація оренди здійснювалась Держземом. Після цього здійснюється Міністерством юстиції. Верховна Рада зверталася і доручала Кабінету Міністрів до 1 липня 2016 року забезпечити автоматизоване перенесення записів Державного реєстру земель. Тобто з Держзему в Мін'юст.

На жаль, до цього часу цього не відбулося. І у нас, на жаль, на багатьох полях відбувається "Чикаго": тобто люди одні зареєстрували в Мін'юсті, не побачили у базі, інші мають документи від Держзему. І реально урожай збирає той, у кого більше батальйон, заслуженіші бійці і так далі. У нас це було по п'ятьом областях. Це просто катастрофічна ситуація! Люди з автоматами бігають по полям.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Шановні колеги, я ще раз хотів би повернутись до питання роботи комітетів. Дивіться, у нас сьогодні з вами є дві тисячі законів, які зареєстровані! Ніхто краще, ніж ви, не зможе визначити пріоритети, що є першочергове, що є другорядне. Але в чому питання Плану законодавчого забезпечення реформ? Це ж не мій план, це наш з вами план, в якому є 7 секторів, в якому є всі сфери, починаючи від культури і завершуючи всім  іншим.

Визначте ці пріоритети! Ми розуміємо, що ми за місяць, точніше тиждень, приймаємо 40-45 законів. Давайте визначимось по пріоритетності і цю пріоритетність будемо зберігати. Як тільки  ми систематизуємо роботу в цьому  напрямку, ви побачите, що у нас почнуть зовсім по-іншому якісно прийматись закони. Це є дуже важливим.

Якщо ми не систематизуємося, якщо ми не зробимо щось, на базі чого ми можемо це робити, ми далі будемо хаотично рухатись із сторони в сторону. Це неправильно. Тому я всіх закликаю, це наш з  вами продукт спільний, всіх закликаю до цього долучитись, визначити пріоритетність і далі ми будемо розкладати це.

Чому 70 законів пріоритетних визначено? Це ж ваші пропозиції. Далі ми хочемо їх розкласти в календарний план до кінця року, і ми будемо розуміти, що ми приймаємо. Зрозуміло, життя вносить свої корективи, ми будемо корегувати план, але важливо, щоб ми відходили від цієї системи як базового  рішення.

Будь ласка, переходимо, Віктор Галасюк, потім – Григорій Михайлович  Немиря.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний  Володимире Борисовичу, шановні колеги, у першому півріччі в Польщі працевлаштувалося 400 тисяч українців. 400 тисяч при  економічно активному населенні 19 мільйонів і при майже двох мільйонах безробітних! Що це таке? Це ганьба! Це значить відсутність цілеспрямованої нормальної економічної політики держави!

Тому я  хотів би наголосити щодо пріоритетів, що, безумовно, безвізовий режим, мабуть, це дуже важливо. Але сьогодні значно важливіші є закони, які спрямовані на створення робочих місць, на залучення в Україну європейських інвестицій, на побудову нових виробництв для того, щоб подолати тут  безробіття, на зняття штучних  регуляторних бар'єрів і так далі.

Шановний Володимире Борисовичу, я надав вам листа з переліком понад 20 законопроектів, більшість яких входить в План законодавчого  забезпечення реформ, які є промисловими, які є інвестиційними, які є  економічними, регуляторними, які дозволяють цю проблему вирішувати.

Шановні колеги, давайте спустимось на землю, давайте будемо реалістами! Бо якщо ми сьогодні будемо приймати в ургентному режимі і ламати кожен раз через коліно, коли йдуть якісь закони МВФ,  закони спрямовані на закордонні позики і повернемося повністю спиною до наших виробників.

Шановний Володимире Борисовичу, ви не мене ігноруєте, ви не мій комітет ігноруєте і не Радикальну партію, ви ігноруєте інтереси підприємців, роботодавців та інвесторів, платників податків.

Шановні колеги, давайте розставимо ці пріоритети. Давайте зробимо наступного тижня "економічний" четвер – розглянемо хоча би половину з тих 25-ти пріоритетних законів. Давайте почнемо виправляти ту ситуацію.

Шановні колеги, якщо ви вважаєте, що занадто емоційно, ви би прийшли на наші парламентські слухання по малому, середньому бізнесу, який ми вперше за 12 років провели. І послухали, що там кажуть малий бізнес український, підприємці, платники податків, які нас з вами годують. Тому давайте до них дослухатися і вірно розставляти пріоритети. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Гріх вам жалітись, що я ігнорую вас.  Я маю на увазі ваш комітет.

Далі, будь ласка, Григорій Михайлович Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановний головуючий, шановні колеги, я хочу в черговий раз, вчетверте вже за останні кілька місяців торкнутися питання забезпечення прав вимушених переселенців, внутрішньо переміщених осіб.

Володимире Борисовичу, я направив вам три листи 8 червня,  16 вересня, 21 вересня. Тричі це питання піднімалось на Погоджувальній Раді. В останній своїй промові на Генеральній асамблеї ООН Президент України присвятив цьому значну частину свого виступу, звертаючись до міжнародного співтовариства із закликом допомогти вимушеним переселенцям в Україні. Чому парламент України незважаючи на те, що ще в червні місяці Комітетом з прав людини підготовлений до другого читання базовий системний Закон про посилення гарантій прав і свобод  внутрішньо переміщеним особам, до сих пір не розглянув це питання.

Володимир Борисович, я в черговий раз закликаю вас поставити в порядок денний на цьому тижні законопроект 2166 у другому читанні.

Також я хотів би підтримати колег, які виступали з пропозицією не відмахуватись від питання про забезпечення виборчих прав вимушених переселенців, внутрішньо переміщених осіб, з якого боку б на це питання не дивитися. Головний бік, з якого треба на це дивитися – це забезпечення прав наших з вами співгромадян.

І останнє, щодо перебігу мінського процесу. Дипломатія завжди має публічну частину і непублічну частину. Вітаючи ініціативу щодо запрошення Міністра закордонних справ у середу, в той же час я вважаю, що як мінімум три комітети – з прав людини, із закордонних справ і національної безпеки – мали б провести спеціальні слухання у спеціальному режимі для того, щоб заслухати деталі конкретні щодо переговорних позицій. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я прошу розглянути пропозицію, що стосується забезпечення права на голосування тимчасово переміщених осіб, очевидно, що це має бути вирішено, колеги. Тому я сьогодні видам доручення комітетам – розглянути і внести узгоджені пропозиції депутатськими фракціями, депутатами Верховної Ради для розгляду цього питання.

Будь ласка, Іван Вінник.

 

ВІННИК І.Ю. Шановний головуючий, шановні присутні, Комітет нацбезпеки і оброни вдячний головам депутатських фракцій та груп, тому що були переважно враховані всі подання комітету з питань тих законопроектів в секторі безпеки і оборони, які були розглянуті комітетом та подані на розгляд сесійної зали на цей поточний пленарний тиждень.

Натомість хотів би наголосити про необхідність обов'язкового ухвалення в цілому законопроекту 2356а, який дозволяє укладати контракти на проходження військової служби на термін від 6 місяців. Дійсно, сьогодні це потребує у нас більше ста тисяч осіб, які були демобілізовані і які знаходяться сьогодні без роботи, і, власне, хотіли б мати можливість  заробляти гроші, принаймні проходячи військову службу. І при тому, що це підсилить суттєво обороноздатність нашого українського війська, тому що ці люди вже мають  певний досвід.

Натомість в чинному законодавстві терміни цих контрактів починаються від трьох років і іноді ці особи покладати на себе зобов'язання – проходити службу на такі великі терміни. Тому ми даємо велику гнучкість Міністерству оброни, Генеральному штабу: починаючи з 6 місяців укладати такі договори.

Окрім того, надзвичайно важливим є законопроект 2967а, народних депутатів Луценка, Пашинського та інших, стосовно надання Службі військової прокуратури особливих повноважень нагляду за оборонним комплексом, наглядом за додержанням законів під час проходження  військової служби. Окрім того, цим законом врегульована кількість працівників Військової прокуратури. Тому що ми розуміємо, що сьогодні на Військову прокуратуру покладається неабиякі зобов'язання щодо запобігання злочинів та розслідування злочинів скоєних військовими. Безумовно, це підвищує обороноздатність нашого українського війська.

І останній законопроект – це у другому читанні ми будемо розглядати законопроект 2389: щодо можливості іноземцям та особам без громадянства проходити службу по контракту в Збройних Силах України – це є запит суспільства.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Гриневич Лілія Михайлівна. Будь ласка. Потім Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, на вихідних всі святкували День учителя, День працівників освіти. Проте не в усіх районах і не в усіх областях учителі отримали заробітну плату з підвищенням за вересень місяць. Тобто був вибірковий підхід у органів місцевого самоврядування, з одного боку. А з іншого боку, потрібен такий зустрічний рух між органами місцевого самоврядування і урядом. Тому що склалася ситуація, що в деяких депресивних районах, які мають маленькі доходи, або ж у районах, де зросла кількість дітей з 1 вересня порівняно з 1 грудня – та чисельність змінилася, з якої розраховували освітню субвенцію, для них потрібен перерозподіл освітньої субвенції. Їм не вистачає коштів, щоб забезпечити всі ці виплати.

Тому це дуже важливе питання, і я сподіваюся, що уряд його буде піднімати на найближчому засіданні. Але ми побачили теж безвідповідальний деколи підхід деяких органів місцевого самоврядування до цих виплат.

Я дуже просила б, щоб ми також зробили свою частину роботи і включити теж до порядку денного проект постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам різних навчальних закладів. У нас в бюджеті Верховної Ради є ці кошти, необхідно тільки проголосувати, щоб зробити порядок з цією премією.

Дуже прошу повторно, вже втретє, включити до порядку денного законопроект 2368а. Цей законопроект дасть можливість до нового формату доступу, до нового формати для сліпих людей. Він готовий, він має позитивні висновки. Лише нам треба його розглянути у першому читанні.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Лілія Михайлівна.

Я хотів би підкреслити важливість виплати, повноцінної виплати бюджетникам всіх необхідних коштів і вже відповідне рішення з цього приводу уряду є, проект рішення. Але при формуванні бюджету на наступний рік дуже важливо, щоб були враховані і правильно пораховані цільові субвенції на освіту, на охорону здоров'я. І тут, колеги, ми маємо дуже чітко допомогти всім міністерствам правильно все порахувати. Тому що якщо рахують з 12-и місяців на 9, то я не розумію, яким чином проводити фінансування?

А далі от відбуваються, от дивіться, ви кажете, органи місцевого самоврядування. Органи місцевого самоврядування виплачують заробітну плату відповідно від тих нормативів, які визначені державою. Він  не може більше виплатити або менше виплатити. Чому коштів, можливо, не вистачало або різниця виплат менше в деяких територіях? Тому що вони раніше почали компенсувати за рахунок власних коштів – от в тому і виникла проблема.

Але допускати цього не потрібно і неможливо. І я тут повністю вас підтримую.

Будь ласка, В'ячеслав Кириленко, і потім – Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

КИРИЛЕНКО В. Дякую.

Реагуючи на виступ пані Лілії Гриневич хочу повідомити, що сьогодні зранку за невідкладною процедурою уряд прийняв вже рішення про перерозподіл освітньої і медичної субвенції і також доручив Мінфіну переглянути формули, які зараз, по суті, неправильні і не дають можливості повністю профінансувати те, про що ви говорили, пані.  

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Іванна Климпуш-Цинцадзе, прошу.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні пані і панове! Хочу подякувати, насамперед, панові Немирі за те, що він підкреслив усвідомлення і розуміння того, що є публічна і непублічна частина дипломатів. І розуміючи це Комітет у закордонних справах уже на середу на своє засідання запросив пана Міністра закордонних справ для того, щоб зрозуміти краще непублічну частину переговорів мінських і мінських домовленостей. Я думаю, що, можливо, інші комітети чи представники інших комітетів могли би долучитися до цієї частини нашого засідання.

Хотіла би також наголосити на тому, про що говорила пані Геращенко. В четвер ми плануємо, дійсно, за ініціативою двох комітетів – з євроінтеграції і з закордонних справ – велику нараду з керівниками груп дружби і керівниками постійних делегацій Верховної Ради в різних міжнародних організаціях. Просила би дуже всіх керівників парламентських фракцій і груп звернути увагу своїх колег-представників, які головують в тих чи інших делегаціях або групах дружби, обов'язково знайти можливість долучитися до цього обговорення.

Дійсно неприпустимим, як на мене, виглядає те, що наші іноземні партнери при навалі парламентарів з різних фракцій – як з коаліцій, так і не з коаліції – чують просто з України повну какофонію, а не якусь позицію держави. Тому нам потрібно про це проговорити і домовитися про те, як ми представляємо Україну закордоном.

І також хотіла б звернутися до колег з Комітету з питань державного будівництва, що вони все-таки, можливо, закінчать цього тижня розгляд усіх поправок, які були внесені до Закону про держслужбу. І 2496, можливо, уже все-таки цього тижня, можливо на четвер, ми могли би винести в порядок денний на голосування для прийняття рішення і розгляду його в другому читання.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Що стосується державної позиції наших представників, то, можливо, розглядати щось на кшталт директив, коли є офіційні, які можуть напрацьовувати, наприклад, спільно МЗС з комітетом. Ні, комітети краще розуміються на предметі, дають пропозицію, Голова Верховної Ради підпише – це є офіційна позиція, офіційна директива. І людина може висловити свою позицію, чи я вважаю, от офіційна позиція така, він свою позицію може висловити – це демократія, але я вважаю, що це є важливо.

 І знаєте, що мене ще дивувало, от відверто можу сказати, без політичних кольорів.  Ще не завершились переговори в Франції, ще немає жодної офіційної позиції, як деякі наші політики починають вже повністю давати діагноз, що відбулося, катастрофа і все інше.

Слухайте, можна все, що завгодно говорити і завжди, але наша країна має бути, принаймні, захищена з усіх боків, в тому числі і з нашої позиції. Якщо ми точно уже знаємо, що щось відбулося, те, що нас не влаштовує, то відповідним чином немає питань, ми можемо висловлювати свою позицію. Але ще коли немає офіційної позиції, ми вже видаємо версії – тут мені здається, що не зовсім коректно може виглядати це.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  А виступ Меркель – це офіційна позиція?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ви знаєте, для мене важливо, щоби був виступ лідерів нашої держави, а не лідерів інших держав. Будь-який виступ лідера іншої держави – це лише його позиція. А ми можемо її враховувати, не враховувати, вона може нам подобатися або не подобатися. Так живе сучасний світ. Категорично підтримую позицію, що ніхто не має права втручатися у внутрішні справи України. Категорично підтримую!

Будь ласка, Андрій Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, пане Голово, шановні колеги. Зазначені в розкладі проекти законів опрацьовані комітетом і зроблені відповідні висновки. Єдине тільки, немає висновку щодо законопроекту номер 3066, про який сьогодні говорили, щодо розширення кола осіб, до яких не можуть бути застосовані окремі види запобіжних заходів. Ми його розглядаємо 7-го, а потім вже згідно з Регламентом. Це перше.

Друге. Весь пакет законопроектів, які є сьогодні, про які сказав В'ячеслав Кириленко, щодо внесення змін до Кримінального кодексу і Кримінально-процесуально, щодо посилення інституту спеціальної конфіскацій – розглянуті і готові. Це два.

Третє. Я хотів би все ж таки, Володимире Борисовичу, подивитись можливість включити до розкладу пленарних засідань питання щодо обрання і визначитися з кандидатурами до складу Комісії з проведення конкурсу, відкритого чотирьохрівневого конкурсу на зайняття посад керівників місцевих прокуратур – це дуже важливо, тому що їх дуже багато – і їх перших заступників і заступників.

Сьогодні у нас всі фракції визначилися. 5 комісій: Дніпропетровська, Київська, Львівська, Одеська і Харківська повинні бути створені. У нас 51 кандидат. І ми готові на четвер це питання розглядати. В середу комітет підготує висновок. Це три.

І четверте. У нас є ще питання, пов'язане з посиленням ролі громадського суспільства у боротьбі з корупцією. Ви бачите, що у свій час законопроект 1165, який ми так тяжко всі разом вели і підписували, і хотіли, щоб громадськість включилася в цей процес, але ми бачимо, що закону немає, а деякі норми закону вже працюють. Мається на увазі: затримують, показують відео і потім закривають, виводять із зали. Тобто гучні справи – це все 1165, щоб ви знали. От так от воно й планувалось, щоб ставити і всіх тримати на контролі. Тому, будь ласка,  внесіть до зали – і ми або вето або працюємо далі. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Андрій Володимирович Іванчук, потім Сергій Володимирович Власенко.

 

ІВАНЧУК А.В. Доброго дня! Пане Голово, прошу включити до порядку  денного на тиждень законопроект 1479. Заздалегідь дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Сергій Володимирович, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Шановні колеги, добрий день! Ви знаєте, я переглянув проект розкладу засідань Верховної Ради України на 6-9 жовтня. У мене таке стійке враження, що хтось хоче зірвати вибори в Донецькій і Луганській областях. Свідомо чи несвідомо, я не знаю як.

У нас сьогодні нема легітимної процедури визначення регіонів, де не проводяться вибори і де проводяться вибори в Донецькій і Луганській областях. При цьому законопроекти 3017 і 3018, які є абсолютно  технічними, на одну строчку, їх ставлять на п'ятницю на кінець дня. Що ми робимо?

Уже міжнародні спостерігачі питають: "Люди, а де у вас легітимний документ, який регламентує, де ви в Донецькій і Луганській областях проводите вибори?". Нема такого документу. Постанова Центральної виборчої комісії  не є остаточною за станом на сьогоднішній день.

Давайте це питання  розв'яжемо. Давайте цих два питання поставимо на вівторок, проголосуємо їх рівно за 5 хвилин (це абсолютно технічні документи). І у нас буде повністю легітимна легальна база проведення місцевих виборів на підконтрольній Україні території Донецької, Луганської області. Крапка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Що стосується Закону "Про державну службу", яку тут згадували вже неодноразово. Комітет сьогодні закінчить розгляд всіх поправок – я так дуже сподіваюся, о другій годині у нас засідання комітету – до кінця робочого дня комітет закінчить свою частину роботи над цим законопроектом. А далі хай Верховна Рада визначається, як вважає за потрібне: вносити в порядок денний – не вносити, голосувати – не голосувати. Це вже буде інше питання.

Я би просив ще від комітету, ми написали про це письмово, шановний пане Голово, включити до порядку денного законопроект 2016а (це законопроект в одну строчку) щодо поіменних голосувань в місцевих радах.  В одну строчку законопроект, абсолютно технічний, але який нам напередодні місцевих виборів треба було б прийняти, щоб поставити вже крапку з цьому питанні і про це  забути.

Дякую. Але  3017, 3018 – це ключова річ. Якщо ми його не приймемо, не буде легітимних виборів в Донецьку і Луганську. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Дякую.

Будь ласка,  Ольга Вадимівна. І завершуємо, шановні колеги, виступи від керівників комітетів. Будь ласка. Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний пане Голово! Дякую за поставлене в порядок денний питання щодо військово-медичної доктрини. Тому що цим документом нами підготовлені доручення різним гілкам виконавчої влади щодо створення тих законів, які зараз вкрай необхідні для гуманітарного захисту, захисту здоров'я і соціального захисту всіх громадян України.

Крім того, Комітет охорони здоров'я хотів би виступити з ініціативою проведення парламентських слухань щодо реформи охорони здоров'я і взяти на себе відповідальність щодо ініціювання створення "дорожньої карти" для роботи Міністерства охорони здоров'я. Тому що на сьогоднішній день  реформа охорони здоров'я  у нас провисає чи не найбільше. Тому буду дуже вдячна за підтримку парламентських слухань щодо реформи охорони здоров'я.

І наприкінці вчергове звертаюсь до  вас, пане Голово, ми вже написали десятки листів, протягом останнього року Комітет охорони здоров'я працює в надскладних умовах, депутати працюють в готелі "Київ", секретаріат комітету працює в ЦВК. Дуже просимо вас сприяти тому, щоб все ж таки Інтернет і всі  системи були підведені до готелю "Київ", щоб ми могли з'єднатися з власним секретаріатом і не переживати, чим він займається при відсутності депутатів. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Андрій Антонищак, будь ласка.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Андрій Антонищак, "Блок Петра Порошенка". Я би просив включити в порядок денний два важливих законопроекти, які повернуті після вето Президента в парламент. І є два позитивних,  знову ж,  два позитивних висновки профільного комітету. Перший, реєстраційний номер 1848 - це про Національну гвардію України. 13 жовтня буде рік часу, як Командуючий Національної гвардії виконує обов'язки. Тобто він не призначений. Немає реформи Національної гвардії, яка назріла, неможливо фактично нічого  змінити. Я вважаю, що цей  законопроект є нагальний.

І другий, законопроект 2406 – це про внесення змін до деяких законів України  щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, також розглядався на комітеті і також є позитивний висновок. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Репліка, наполягаєте, Ірина Геращенко? Репліку ви хотіли.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Да, одна репліка.

Я просто хотіла звернути увагу так само до всіх учасників Погоджувальної ради, що позиція офіційна Президента і відносно голосування переміщених осіб, от про що тут дискутується, на чому є спекуляція, саме ці люди мають визначати владу в Донецьку і Луганську – і це є правильним. Не "гіві" і "мотороли" там будуть визначати владу, а саме ті люди, які є "голосом" Донбасу. І тому при врахуванні. Мова ж іде, дуже важливо, щоб всі ми посилалися на першоджерела, на те, якою є офіційна позиція в України в таких важких переговорах. І очевидно, що владу в Черкасах мають обирати ті, хто живе в Черкасах, хто там зареєстрований і таке інше. Але переселенці дійсно повинні мати свій голос і визначати ту владу в Донбасі, який буде українським. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Просто, якби хтось хотів почути щось.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Ірина Володимирівна.

Але я точно можу сказати, я думаю, що колеги пам'ятають це, Ірина Геращенко запропонувала як учасник в переговорному процесі зустріч на базі комітету з фракціями – дати пояснення, інформацію, все інше. Ця, в принципі, була сприйнята добре пропозиція, але ніхто не вийшов з ініціативою. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Щоб почути про "план Мореля" від Безсмертного, який в цій групі працює. Нікому це не цікаво.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Сто відсотків.

Олег Романович, будь ласка, Березюк – буквально репліку, я вас дуже прошу. Потім – Оксана Іванівна Сироїд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Репліка, що стосується реформи охорони здоров'я, вона справді відсутня, але фінансова реформа охорони здоров'я дуже активно просувається.

Пане Голово, і користуючись, що представник уряду тут є, в сільських районах брак Фонду заробітної плати сягає двохмісячного розміру.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Так я про це і казав.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. І ми просимо Міністра фінансів в сільських районах заглянути в цей бюджет, бо не буде чим платити санітаркам і медсестрам гроші за листопад і грудень – це дуже серйозна проблема.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. І це правда, я про це теж сказав. Я просив би тоді: дайте доручення обласним адміністраціям, хай вони дадуть зведені розрахунки, де є який брак? Щоби через цільову субвенцію закрити питання по виплаті заробітної плати. Це врегулюємо, це врегулюємо. Дякую.

Будь ласка, Оксана Іванівна Сироїд. І будемо завершувати, колеги. В мене ще буде одне повідомлення.

 

СИРОЇД О.І. Дякую. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, я думаю, що одна із причин, ми не повинні цього забувати, що одна із причин, чому нас переобирали, так, і чому нас обирали – це, власне, заради відновлення справедливості як такої. Так? І щоб люди могли відчути, що вони отримали новий шанс на справедливість.

Я би хотіла звернути уваги на такий законопроект, як законопроект про незаконно засуджених, про перегляд справ стосовно незаконно засуджених, який і розглянутий комітетом. На жаль, не вноситься на розгляд Верховної Ради. І це також постанова про Тимчасову спеціальну комісію стосовно розслідування злочинів на Майдані.

Мені здається, що це два суспільних прошарки, які однозначно заслужили на те, щоб вони були зважені Верховною Радою. Тому я дуже прошу, щоби врешті ці два рішення, це законопроект 2033а та постанова 2058а, щоби вони були включені до порядку денного Верховної Ради.

А крім того, я хотіла би звернути увагу на те, що законопроект 2908 – це про запобігання повторного займання адміністративних посад у судах. Це норма, яка випала під час голосування Закону про право на справедливий суд, вона загубилася.

 

ІЗ ЗАЛУ. І багато інших.

 

СИРОЇД О.І. Як і багато інших. Але ця норма була критичною. Це щоб не дозволити тим головам судів, які призводили до злочинів і зокрема до злочинів, які відбулися під час Революції гідності, щоби не дозволити їм обіймати адміністративні посади в судах.

Оскільки ця норма пропала, був зареєстрований окремий законопроект, який був розглянутий комітетом, на жаль, без присутності доповідача і дуже швидко. А потім взагалі пропав. І вважається сьогодні на сайті Верховної Ради як такий, який знятий з розгляду без відповідного рішення Голови Верховної Ради і без відповідного рішення парламенту.

Мені цікаво, куди дівся законопроект і на якій підставі? Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Я прошу профільний комітет, розгляньте, будь ласка, ці питання. Дякую.

Дякую, колеги. Шановні колеги! Декілька слів ще, якщо дозволите. Внесений до порядку денного сесії проект Закону (реєстраційний номер 3207) щодо змін до Регламенту, який дозволяє друге читання розіслати депутатам в електронному вигляді. А якщо народний депутат хоче в паперовому, він може окремо це робити в паперовому. Але це економія там мільйонів гривень в нашому внутрішньому документообігу. Я прошу це підтримати.

Крім того, що стосується податкової реформи. Шановні колеги,  розуміючи, що це є надзвичайно важливо, все ж таки я думаю, що нам потрібно  дуже  якісно підійти до і  розгляду, і прийняття рішення і рішень, що вступають в силу.  Ми як люди, які прагнуть до європейських стандартів,  маємо розуміти, що будь-яке рішення має бути  адаптовано в своїй реалізації, тому що це буде стосуватись мільйонів підприємців. Тобто це треба буде враховувати і це є надзвичайно важливим. І далі, можливо, робити це з якогось часу  впровадження вже діючого бюджету, робити корегування відповідно до певного періоду.

По ренті газу я сказав, про те, що це  питання враховане.

І ще одна позиція. Шановні колеги,  ви знаєте, що Президент завжди  із задоволенням зустрічається із керівниками фракцій, груп для спілкування, і я думаю, що зараз це  теж не буде виключення. Хочу  вас повідомити,  що Президент готує таку зустріч, про яку вам буде повідомлено і де  ми зможемо зустрітись і обговорити всі питання, в тому числі і останніх міжнародних подій.

Шановні колеги, ще раз закликаю вас, друзі, дуже прошу, в комітетах  розгляньте закони, щоб ми розуміли пріоритетність і могли систематизувати нашу роботу.

Дякую за вашу увагу і бажаю нам  успіхів на цьому пленарному тижня. Дякую.