Погоджувальна рада

Опубліковано 14. 09. 2015

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради представників

депутатських фракцій і голів комітетів  Верховної Ради України

 

14 вересня 2015 року,

 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Шановні колеги народні депутати, шановні керівники фракцій, шановні керівники комітетів парламенту! Хочу на початку нашої з вами роботи, відкриття Погоджувальної ради, акцентувати декілька позицій (дуже, на мій погляд, важливих) для  організації нашої  подальшої роботи. 

Я думаю, що за цей період часу український парламент продемонстрував здатність приймати  рішення оперативного і системного характеру, які дуже важливі в такий непростий час  щодо  запровадження тих чи інших  реформ. Але ми чітко усвідомлюємо те, що наша робота має бути більш системно організована, для того щоб ми приймали не кількість законів, а якісні приймали рішення, які  дозволили б системно вирішувати проблему в нашій країні і, безперечно, створювати умови для якості життя людей. Тому дуже важливо, щоб ми з вами в нашій подальшій діяльності цієї сесії приклали зусилля для систематизації нашої роботи. І я розраховую на те, що ми всі будемо тут партнерами щодо формування саме такого підходу.

Я думаю, що дуже добре працювати сьогодні на сьогодні. Але якщо ми подивимось на такі рішення, вони дуже часто несуть формальний характер і не врегульовують ті чи інші питання, які є метою прийняття того чи іншого закону, а численні зміни до законодавства руйнують тіло законів, вносять нерозуміння з боку суспільства, тому що не можна постійно змінювати правила життя під час цього життя. Ми маємо бути прогнозованими, ми маємо, по великому рахунку, забезпечувати у всіх сферах життя розуміння того, яку сьогодні ми маємо проблему і ситуацію, що ми маємо зробити і який це буде мати результат. Дуже важливо, щоб ми саме підійшли до цього.

Шановні колеги, ми спільно з вами створили План законодавчого забезпечення реформ. Достатньо обширний документ, але в якому є сім блоків, фактично, які охоплюють всі сфери життя, по кожному з них визначені пріоритети і рішення, які необхідно прийняти. Зрозуміло, що цей документ є достатньо обширний. Але ми визначили зараз, спільно з вами, 70 найпріоритетніших законів, які ми маємо приймати. І б дуже просив, щоб на рівні фракції, на рівні комітетів, особливо на рівні комітетів, ці питання розглянуті були, щоб ми могли визначити пріоритетність на кожний пленарний тиждень і таким чином узгодити всі позиції з безпосереднім включенням в ці рішення самих народних депутатів України, це є надзвичайно важливим. Ми маємо створити правила, які забезпечать нам прийняття якісних відповідальних рішень.

Також хотів би вас проінформувати про те, що на виконання Меморандуму між Європарламентом і Парламентом України на минулому тижні розпочалася технічна місія, яка покликана на те, щоб інституційно підсилити роботу українського парламенту, для того щоб ми наші внутрішні процеси, в тому числі і процеси законотворення, перетворили на якісний процес, який би відповідав повністю всім європейським вимогам. Тому тут  наші європейські партнери готові нам допомогти, поділитись своїм досвідом, не втручаючись в ті рішення, які ми з вами будемо приймати. Я теж закликаю сьогодні всіх долучитись максимально до цієї роботи. Як ви знаєте, цю місію Європейського парламенту очолює пан Пет Кокс.

Також, шановні колеги,  хотів би визначити ряд пріоритетів, які стоять на цей пленарний тиждень. Хочу підкреслити, що саме в четвер Апаратом парламенту було розміщено розклад, який був попередньо в тому числі обговорений на Раді коаліції, розклад питань порядку денного, який сформувався, увага, на базі подання комітетів, де комітети чітко вказали, які питання,  вони вважають,  необхідно розглянути на цьому пленарному тижні. Апарат парламенту вивісив це на сайті Верховної Ради, розіслали ми в усі фракції і комітети для відповідного опрацювання.

Що стосується пріоритетів. Перший і найголовніший – це підвищення соціальних стандартів людей. Я думаю, що у нас є час, вони стоять, ці закони, на четвер, для того щоб комітети це питання розглянули. Відповідно, два комітети попередньо працювали з урядом над цими питаннями. Я думаю, що нам потрібно буде максимально швидко розглянути і приймати ці рішення.

Також питання антикорупційної нашої політики, зокрема, питання антикорупційного прокурора. І ми маємо теж в четвер визначити остаточно це питання, і парламент має пришвидшити роботу по боротьбі з корупцією. Це є надзвичайно важливим.

На вівторок у нас стоїть питання публічних закупівель, питання щодо ефективності використання державного ресурсу, бюджетного ресурсу. І ми маємо теж його розглянути у другому читанні.

 Пакет законів, шановні колеги, щодо безвізового режиму. Це теж ті рішення, які чекає країна, щоб, нарешті, ми змогли повністю відповідати всім критеріям запровадження безвізового режиму. Я думаю, що досить людям у чергах стояти за отриманням тих чи інших віз для того, щоб спокійно подорожувати по Європі.

Також, шановні колеги, у нас є кадрові питання, які ми маємо розглянути на цьому тижні. Як ви знаєте, написав заяву за власним бажанням керівник Апарату парламенту Валентин Олександрович Зайчук. Також у нас є дві заяви, теж за власним бажанням. Це міністр охорони здоров'я Квіташвілі, а також віце-прем'єр-міністр пан Вощевський. Тобто ці питання ми маємо розглянути, кадрові, і відповідно прийняти по них рішення.

Шановні колеги, хотів би ще на завершення сказати і те, що нам потрібно підсилювати роботу комітетів. І я думаю, що це має бути питання окремої дискусії в рамках фракцій і груп парламенту: щодо відвідуваності роботи комітетів, щодо розгляду питань на комітетах, оскільки там у нас ситуація є проблемною, я м'яко зараз кажу, проблемною. Багато комітетів працюють дуже сумлінно і постійно, а іноді комітети не виконують свої безпосередні функції. Це вносить дисбаланс, це вносить відповідно негатив у роботу парламенту і понижує якість тих законів, які ми з вами приймаємо.

Тому я закликаю всіх, шановні колеги, до якісної роботи комітетів. Ми зараз опрацюємо в тому числі і оприлюднення інформації щодо відвідування комітетів, щодо їхньої роботи, щодо порядку денного. Зараз сім комітетів вже мають відповідне обладнання для початку відео-трансляцій. Хочу вас запевнити у тому, що найближчим часом ми все зробимо для того, щоб усі комітети відповідали б стандартам прозорості і публічності роботи, що є надзвичайно важливо і  є запорукою в тому числі якісної нашої роботи. І будемо далі впроваджувати всі необхідні системи для відкритості і прозорості роботи парламенту. Тому дуже розраховую на відповідне розуміння з боку колег  народних депутатів і на готовність до подальшої якісної роботи.

Також, шановні колеги, на цей тиждень заплановано, я написав листа Генеральному прокурору України, міністру внутрішніх справ і голові Служби безпеки України про те, щоб на цьому пленарному тижні  вони обов'язково проінформували про те, в якому стані сьогодні розслідування щодо подій, які відбувалися біля  Верховної Ради 31 серпня.

Зараз я чекаю відповіді, в який день вони будуть готові проінформувати суспільство про хід розслідування цих  трагічних подій.

Дякую за вашу увагу і запрошую до  слова Ігоря Віталійовича Кононенка, "Блок Петра Порошенка".

 

КОНОНЕНКО І.В. Шановний Голово! Шановні колеги!  Розпочалася виборча кампанія до органів місцевого самоврядування, і в парламенті у деяких політичних лідерів виникає спокуса перетворити парламентську трибуну на  агітаційну.

Ми зробили перший крок до децентралізації влади в Україні, проголосували  за зміни до Конституції. Це означає, що ми готові передати не тільки владу, а й відповідальність  на місця, тому закликаю колег по парламенту не займатися місцевими виборами в парламенті, а дати можливість своїм представникам самостійно  займатися агітацією на місцях і переконувати виборця, що  вони більш достойні, ніж інші кандидати.

У свою чергу я пропоную зосередитися на вирішенні соціально-економічних питань. Необхідно не тільки дбати за соціальні стандарти життя громадян, необхідно також закріпити ріст економіки, який зараз спостерігається,  і закласти основу для його більш потужного росту.

Зараз ми маємо успіх макрофінансової стабілізації. На початку року золотовалютні резерви НБУ складали тільки 5 мільярдів доларів, сьогодні  - вже близько 13. Вперше зафіксовано зростання депозитів на 4 відсотки, є   надія на зниження інфляції. Підвищення соціальних стандартів на 13-18 відсотків, запропоноване  Президентом і підтримане урядом (до речі, ми на цьому тижні будемо розглядати зміни до бюджету, які закріплять це рішення), недостатнє, але принципове, це перший позитивний результат реформ.

Надважливе питання – це податкова реформа, яка розглядалася на  Стратегічній раді реформ при Президенті. Там запропоновані дві концепції: концепція Мінфіну, яка, на наш погляд, носить досить фіскальний  характер, і концепція податкового комітету – це, дійсно, суто ліберальна реформа в країні, яка дозволить бізнесу розпочати свій сталий розвиток. Створена робоча група на базі комітету. І пропонуємо всім колегам, представникам фракцій і груп, долучитися до цієї роботи, щоб за місяць прийняти зміни до Податкового кодексу, і бюджет 2016 року робити вже на базі податкової реформи.

Що стосується пропозицій нашої фракції до поточного тижня. Пропонуємо включити до порядку денного Закон номер 2975, яким врегульовується питання застосування податкового компромісу, що є вкрай важливим для платників податку на прибуток підприємств.

Далі. Пропоную включити Закон 3075. Це аналог Закону 3008, який ми голосували на попередньому тижні, щодо проведення перших виборів для новостворених громад. Також є два законопроекти: 3066 –  внесений паном Луценком, і 2654 –  внесений урядом щодо застави. Знаєте, резонансне питання застави до суду щодо корупціонерів. Було б слушним включити ці два закони до порядку денного, розглянути їх і визначитися щодо одного або іншого закону. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую, що дотрималися регламенту. Прошу всіх колег дотримуватися регламенту.

Будь ласка, Юрій Анатолійович Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Шановний Голово, шановні народні депутати! Ми проаналізували порядок денний наступного тижня і вважаємо, що парламент іде по тому ж хибному шляху, що і до цього. Він живе своїм життям, а країна намагається вижити, як може. Тому що жодного питання, яке дійсно турбує людей, а це, перш за все, примирення  і економічні питання, ми не побачили в порядку денному.

Парламент не виносить в зал ніяких законів по виконанню Мінських угод. Це велика помилка. Якщо немає бажання виносити ті закони, що запропонувала опозиція, виносьте свої. І ми будемо підтримувати все, що може втілити Мінські угоди в життя.

Зі 115 законів, які пропонуються на цьому тижні, тільки 18 мають відношення до економіки, із яких п'ять пов'язані, дійсно, з соціальним захистом, в основному, людей-інвалідів. Це дуже мало для сьогоднішньої економічної ситуації. І вважаємо, що це чергова помилка парламенту, який відокремився від економічних реалій у країні.

Минулого тижня сталася сумна подія в нашій країні, в економіці я маю на увазі. Зупинилося останнє підприємство по збору автомобілів, і практично зупинилася автомобільна галузь в країні. Це стало наслідком абсолютно недолугої політики уряду, який, по-перше, відмінив утилізаційний збір і відкрив ринок автомобілів для Російської Федерації, а по-друге, відрапортував про припинення спецмита, яке закривало ринок від Європи. Це свого часу було введено для того, щоб захистити внутрішній ринок. Сьогодні ми маємо констатувати, що мінус 50 тисяч робочих місць з нашого ринку пішло, враховуючи те, що зупинилася автомобільна галузь.

Тому наша фракція наполягає на поверненні до розгляду питань, які, дійсно, турбують людей, питання мирних ініціатив, питання економічних законів про підтримку реального сектора економіки, і максимально відійти від політичних якихось декларацій, які нічого доброго для країни, крім розколу і збільшення ненависті в суспільстві, не несуть. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Олег Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В.   Олег Ляшко, Радикальна партія. Мій шановний колега з "Блоку Петра Порошенка" побачив ріст економіки, який він пропонує закріпити. На відміну від представників провладної політичної сили українська опозиційна Радикальна партія не бачить росту економіки, і разом з мільйонами людей ми бачимо суцільне зубожіння, зниження рівня життя українських громадян. Сьогодні люди отримують нові платіжки за електрику із зростанням мінімум на 30 відсотків, далі будуть платіжки за газ, за гарячу воду і за все інше.

Той, хто бачить зростання економіки, на нашу думку, єдиний доказ зростання економіки – це збільшення заробітних плат, пенсій і соціальних стандартів. Коли в людей буде в кишенях більше грошей,  коли у них буде чим годувати свої сім'ї –  ото зростання економіки. А все інше –  то не зростання. Можливо, у когось із вас там щось і зростає, а  в мільйонів людей усе забирають внаслідок ваших так званих реформ.

Тому Радикальна партія категорично проти продовження цього економічного курсу. Коли ми говоримо про підвищення соціальних стандартів, то це має бути підвищення не на 150 гривень, як нам пропонується, а ми наполягаємо на радикальному підвищенні заробітної плати і пенсії. "Мінімалка" сьогодні –1218,  а має бути мінімум 3000 гривень.

Але водночас ми наполягаємо на радикальному зниженні податкового тиску на фонд заробітної плати, зниження єдиного соціального внеску, зниження податку на доходи фізичних осіб, для того щоб дати можливість малому і середньому бізнесу працювати. Бо нинішня політика Національного банку веде до того, що в нас не буде завтра ні малого, ні середнього, ні великого бізнесу, бо по 45 відсотків річних за кредити ніхто платити не може. Тому ми наполягаємо, щоб парламент розглядав у першу чергу ініціативи, спрямовані на підвищення рівня доходів українських громадян.

 Фракція Радикальної партії наполягає на цьому тижні розглянути зміни до Конституції про зняття депутатської недоторканності. Закон готовий, давайте його голосувати. Але водночас із Законом про імпічмент Президента і про тимчасові слідчі комісії. Я хочу нагадати, що Майдан стояв за те, щоб влада була підзвітна і відповідальна, а не ховаєтесь від відповідальності. Тому ми, як опозиційна українська сила, вимагаємо від парламентської коаліції виконати свою коаліційну угоду, пункт 2.3 якої, розділ другий, передбачає прийняття протягом першого півріччя 2015-го року Закону про імпічмент Президента. Є відповідний законопроект,  давайте його голосувати у парламенті разом із Законом про тимчасові слідчі комісії.

Щодо трагічних подій біля Верховної Ради 31 серпня, внаслідок яких загинули люди. Депутати від фракції Радикальної партії зареєстрували законопроект про створення тимчасової слідчої комісії по розслідуванню трагічних подій біля парламенту, номер законопроекту 3055. Ми наполягаємо на тому, щоб завтра цей законопроект був підтриманий. А той, хто не підтримує ініціативу про створення тимчасової слідчої комісії - очевидно є що ховати, у тому числі і хто організував ці провокації для того, щоб відволікти увагу суспільства від зради антиукраїнської в стінах парламенту.

Ми наполягаємо, вимагаємо від Президента виконати конституційні повноваження і внести до парламенту кандидатури на нових членів Центральної виборчої комісії. Фракція Радикальної партії відповідну пропозицію подала більше місяця тому. До сьогодні продовжують працювати, дев'ятий рік, наголошую, працюють члени ЦВК, які працювали ще при Януковичу! І цей ресурс фальсифікацій використовуватиметься і на місцевих виборах. Тому ми повідомляємо про те, що ми звернемося сьогодні до суду з вимогою зобов'язати Президента Порошенка внести подання до парламенту на обрання нових членів Центральної виборчої комісії.

Фракція Радикальної партії наполягає на розгляді питання в парламенті про відставку Генерального прокурора Шокіна. Єдина реальна можливість реформувати органи прокуратури і правосуддя - це суцільно звільнити всіх прокурорів і суддів, від Генерального прокурора до районного слідчого. Два-три місяці не буде суддів прокуратури, нічого, менше хабарів братимуть. Зате в результаті прозорих конкурсів набрати нових суддів, нових прокурорів. І оце єдина реальна можливість провести справжню реформу правосуддя і правоохоронної системи.

І нарешті, питання землі. 1 січня збігає термін мораторію на заборону продажу земель сільськогосподарського призначення. Ми вимагаємо розглянути в парламенті законопроект і продовжити термін дії мораторію. Той, хто продає рідну землю, той продає рідну країну, рідну матір! Той продає майбутнє української нації. Ми категорично проти продажу української землі. Ми вимагаємо прийняття мораторію про те, щоб заборонити продаж земель сільськогосподарського призначення. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Ярослав Москаленко.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний пане Голово, шановні колеги! Країна стоїть на порозі початку активного опалювального сезону. Ціни на комунальні послуги ростуть шокуючими темпами для наших громадян. Наприклад, тариф на енергоносії з 1 вересня зріс на 25 відсотків. На превеликий жаль, небагато громадян нашої країни змогли підготуватися, якісно підготуватися до початку опалювального сезону. І  причиною тому є те, що на сьогоднішній день, наприклад, щоб утеплити однокімнатну квартиру, потрібно 10 тисяч гривень. Я вже не хочу нічого говорити про те, скільки коштує утеплити оселю в селі або змінити котел на альтернативні види палива, звільнившись від газової кабали.  

Урядом було запропоновано і прийнято комплексну програму утеплення житла на 2015 рік. Але умови цієї програми унеможливлюють її виконання. Комерційні відсотки та банківські кредити з надзвичайно складною процедурою оформлення є непід'ємними. До того ж з'явилась проблема з відшкодуванням державних пільг і субсидій ОСББ, жекам і кооперативам. Тепер такі підприємства, які взяли участь у цій програмі, не можуть виконати свої зобов'язання. Саме тому багатьом громадянам практично нереально скористатися цими пропозиціями від держави.

Відповідно депутатська група "Воля народу" на "годині запитань до Уряду" цього тижня пропонує невідкладно заслухати питання щодо підготовки житлово-комунального господарства до опалювального сезону 2015-2016 років та стану виконання Програми з  енергомодернізації житла в 2015 році. 

Друге питання – це реалізація процесів підвищення соціальних стандартів. На збільшенні мінімальних заробітних плат і пенсій в 2015 році наша депутатська група наполягала ще до прийняття бюджету 2015 року. Уряд нарешті зробив необхідні розрахунки та вніс потрібні законопроекти на розгляд у Верховну Раду. Ми просимо, щоб ці законопроекти розглядались першочерговими у вівторок, а не так, як заплановано, в четвер. Адже організаціям і установам необхідно провести розрахунки, скорегувати розміри фонду оплати праці, сплатити податки і робити це не заднім числом. З 15 вересня надходить час виплат авансу, а сам закон до цього часу ще не прийнято. Тому законопроекти треба приймати невідкладно.

Третє питання – це пропозиції щодо включення до порядку денного законопроектів від групи "Воля народу". Вони передані нами в Апарат Верховної Ради і ми наполягаємо на їх включенні на цьому тижні. Серед таких є важливі, як законопроект 0913 - щодо виконання рішень Європейського  суду з прав людини.

 Також наполягаємо на розгляді законопроектів 1587, 2173 та 2174 - щодо мораторію на закриття загальноосвітніх  навчальних закладів  до прийняття Закону про Державний бюджет на 2016 рік та надання  права громадянам самим приймати рішення щодо ліквідації та реорганізації навчальних  закладів.

Також пропонуємо розглянути проект 2495 щодо зміни до Бюджетного кодексу, щоб передати право місцевим бюджетам фінансувати заклади охорони здоров'я. З усіх цих питань є позитивні висновки профільних комітетів. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Максим Юрійович  Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Шановний Голово, шановні колеги! В суботу закінчилась  12-а щорічна зустріч Ялтинської  Європейської Стратегії. І хочеться відзначити, що  учасники цієї конференції відзначили позитивну динаміку  у впровадженні реформ в  Україні, зокрема  американський економіст Лоуренс Саммерс зауважив, що  нинішній уряд  України  є кращий, які мала  Україна. Світові експерти відзначили  успіх українського        уряду  у впровадженні реформ, особливо це в енергетичній  галузі та питаннях реструктуризації зовнішнього боргу.

І хочеться, щоб в успішній роботі  українського уряду  продуктивну участь  брав  і  український парламент. Ми знаємо,  що з усіх законопроектів, які уряд подав до розгляду,  нами було розглянуто лише 30 відсотків, і тому я погоджуюсь з вашою думкою, пане Голово, що треба нам, депутатам,  головам фракцій, тісніше співпрацювати з місією Пета Кокса, з яким ми зустрічалися  минулого тижня – це щодо початку  реформ все ж таки і в роботі парламенту також.

 Ми всі впроваджуємо реформи у різних гілках влади, але забули   про те,  що треба реформувати і роботу парламенту, для того щоб збільшити її продуктивність та ефективність. Хочеться, щоб ми працювали  цього тижня злагоджено і продуктивно, у нас дуже  великий перелік важливих законів, зокрема в четвер ми повинні  розглянути п'ять важливих урядових законів, які  спрямовані на підвищення прожиткового мінімуму українців. 

Ми ще в проекті  бюджету передбачали, що ми з 1 грудня будемо піднімати соціальні стандарти. Побачили, що все ж таки реформи в українській економіці, вони є і вони працюють, і тому ми можемо тепер наблизити збільшення соціальних виплат на вересень. Хочу запевнити людей, що з вересня  будуть збільшені виплати, якщо не встигнуть у цьому місяці, то на початку жовтня, як зауважив голова уряду Арсеній Яценюк, будуть донараховані всім платежі.

Друге питання, що нам треба розглянути, це блок питань, які треба розглянути цього тижня. Ми знаємо, що уряду вдалося реструктуризувати зовнішні виплати, і нам треба проголосувати законопроекти номер 3056, 3057, 3058 та 3059. Це б надало можливість нам заощадити гроші, які ми відразу направляємо на соціальні виплати.

Наступне. В порядку денному є законопроекти про лібералізацію візового режиму, які теж треба голосувати. Наприклад, це 2654. Це унеможливлення внесення застави за корупціонерів, тобто це план з лібералізації візового режиму. Ще раз: я закликаю партії  коаліції голосувати за важливі урядові законопроекти.

І є технічні питання. З технічних причин не було включено до порядку денного третьої сесії цілий ряд дуже важливих законопроектів, які подавалися від наших фракцій. Хотів би зачитати їх номери, це 2210а, 2345а, 2356а, 2368а, 2383а, 2384а, 2385а, 2391а, 2396а, 2397а, 2410а, 2850 та 3025. Особливо хотів зауважити на цьому законопроекті, тому що це проект Закону про особливий режим із спеціальної конфіскації майна. Гроші, які були награбовані, треба повертати державі назад для того, щоб повертати їх громадянам. Дякую за увагу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Але тільки по регламенту.

 

(Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Обов'язково. Колеги, тільки по регламенту.

Будь ласка, Олег Романович Березюк. Дякую, що дотрималися регламенту.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Доброго дня, вельмишановні пані і панове, шановний пане Голово, шановні голови фракцій, комітетів! Як результат поїздок по містах, містечках і селах краю нашого спостереження: тотальна, тотальна недовіра до влади – тотальна! Більше цього, потужна агресія щодо політики і політиків. І це є, очевидна річ, як наслідок страху, люди просто бояться, як вони переживуть зиму.

Фізично стоїш на базарі в Тернополі, і мене питають, як пережити зиму? Прем'єр-міністр каже утеплювати хати. Чим і за які гроші? Тобто багато якісних пропозицій, але реальних механізмів допомоги людям немає. Дуже важливо, що нашу діяльність добре оцінюють міжнародні експерти, це дуже важливо. Але важливо як її оцінюють і відчувають мешканці нашої країни.

Люди не вірять, тому що на пенсію чи 1200, чи  1400 гривень прожити все одно неможливо. Люди не вірять, тому що вони не зможуть опалити свої будинки зимою. Чому так є? Це є наслідок тотальної брехні у вищих ешелонах влади. Люди зрозуміли, що Мінські угоди – це ширма, за якими лежать інтереси ворога. Люди зрозуміли, що за змінами до Конституції  це є просто повзуча узурпація. Люди самі це зрозуміли, що голосувати з "Опозиційним блоком" важливі закони в Україні – це розвалювати демократичну коаліцію, яка є єдиним органом, яка утворилася після Революції гідності.

Люди не розуміють, чому Міністерство юстиції не реагує на створення партії Пушиліна і не подає в суд. У нас створюється нова партійна сила в Україні, яка буде відстоювати інтереси мешканців нашої країни. Люди не розуміють, чому, тут пан Кононенко, який пішов, розказує про те, що хтось користується виборами. Партія "Самопоміч"  і    де всього-на-всього у 200 округах, інші партії ідуть у майже 2-х тисячах округів. Але чому такий адміністративний тиск на місцях? Чому люди бояться йти в альтернативні політичні процеси? Тому що їм просто на місцях погрожують, бо на місцях нічого не змінилося.

Ми будемо в коаліції за умови, пане Голово, якщо буде бездоганно, бездоганно прийматися і дотримуватися Регламент, і якщо немає консенсусу в прийнятті рішень, вони в зал не виносяться, і не можуть з'являтися закони вранці. Ми будемо в коаліції, якщо буде зміна кадрової політики в Генеральній прокуратурі, яка є неіснуючим органом, в Генеральному штабі, Міністерстві оборони, які не мають довіри у воїнів нашої держави. Ми будемо в коаліції, коли будуть кадрові зміни в МВС і ліквідація податкової міліції.

Шановні колеги, не важко державі прийняти рішення  і змінити 300 суддів вищих апеляційних судів у Києві, це не важко, це треба просто зробити, і це можна зробити вже сьогодні.

Наступне – це негайна передача митниці у спільне управління з британськими чи швейцарськими компаніями. Ми шукаємо мільйони гривень для того, щоб доплатити людям пенсії? Там лежать мільярди гривень. Чому Кабінет Міністрів ігнорує напряму, не відписав жодного листа за 3 місяці на ці пропозиції британського уряду? Чому це відбувається? Ми шукаємо кожну гривню, щоб забрати? Там лежать мільярди. І це принципова позиція "Самопомочі": дати конкретну відповідь, чому ДФС і уряд цього не робить.

Наступне: перерахунок тарифів. Ми не знаємо, які тарифи в Україні, Баланс газу змінюється до зменшення – тарифи не перераховуються. І уряд до сьогоднішнього дня не подав аргументованої відповіді на папері, чому він не перераховує тарифи згідно пропозицій робочої комісії, а популістично заступниками міністрів говорить про популізм. Дайте фракціям, якщо не хочете людям, конкретну відповідь на це запитання.

І коаліція – це є єдиний орган сьогодні демократичного управління в державі. Наша задача – її зберегти ефективною, прозорою і проукраїнською.

 

І сьогодні  відповідальність за єдність коаліції лежить на тих людях, які мають ті закони, які прийняла коаліція, у тому числі демонополізаційні і дерегуляційні, впроваджувати в життя, щоб люди це відчули. А це  Кабінет Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром України і Президент України. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотрималися  регламенту. 

Будь ласка,  Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Всім – доброго дня! Розпочну якраз з політичних репресій, з чого і розпочинала "Самопоміч".

Ми з партією "Свобода" є політичними конкурентами, цивілізованими політичними конкурентами. Але я вважаю, що жоден з політиків сьогодні не може  мовчати,  що з партією "Свобода" просто розправляються за те, що вони публічно оголосили висновки  Державного фінансового контрольного органу про глибоку системну корупцію уряду. Припиніть розправу над партією "Свобода", вони  поклали своїх людей на Майдані, вони зараз, на відміну від багатьох партій, воюють на фронтах і реально кладуть там життя. І всі знають, що вони ніяких силових заворушень з гранатами не влаштовували під парламентом. Припиніть! Випустіть людей і дайте нормально партії "Свобода"  функціонувати! Я вважаю, що це справа  честі - тут справедливість повернути.

Наступне. Ви говорите про  підвищення соціальних стандартів. Я хочу зараз звернутись до країни і просто чесно сказати вам,  що ніякої індексації пенсій і заробітних плат згідно законів України зараз не відбувається. Згідно законів України треба 73 відсотки підвищення пенсій і заробітних плат. Це та безтолкова інфляція, яку "запустили" абсолютно непрофесійною політикою. І тому те, що зараз роблять, це на  10-13 відсотків перед виборами підвищують пенсії і заробітні плати для того, щоб просто в черговий раз  обвести вас навколо пальця, перед виборами кинути, знаєте, таку фінансову кістку і ще в регіонах прийти з тією ж самою корупцією до влади. От що зараз відбувається.

Я підкреслюю, що з першого дня цього року, з січня, потрібно було проводити індексацію, і для цього були гроші в бюджеті. Тому не треба зараз вводити людей в оману. Я зараз почула, що  навіть не в вересні будуть людям платити, а в жовтні. Поближче до виборів. Будьте розумні і будьте мудрі!

Тепер ми, безумовно, будемо наполягати  на індексації в 73 відсотки. І просто не принижуйте людей, просто закони виконуйте. Гроші для цього є. Корупцію трохи припиніть.

Наступне – це тарифи. Я хочу просто сказати вам, що комісія Верховної Ради  по вивченню об'єктивності тарифів  закінчила працювати ще до літа. Але її свідомо не ставлять у порядок денний для звіту. Свідомо! Тому що там очевидно, що парламент розібрався. І тарифи корупційні, тарифи завищені, і тарифи мародерські по відношенню до людей. На цьому тижні ставлять звіт комісії коли, ви думаєте, по тарифах? На п'ятницю, на кінець дня, коли вже нікого не буде, і не буде кому за постанову проголосувати.

Тому перше, на чому наполягає "Батьківщина",  це у вівторок одним з перших питань поставити звіт парламентської комісії по тарифах. І негайно прибрати корупцію з тарифів.

По-друге, зустрічаючись з Президентом, я узгодила з ним питання. І він погоджується, що це правильно. Це скасування рентної плати на газ з 70 відсотків, абсолютно бездумної і безмозкої ренти, яка повністю знищує видобуток природного газу в Україні. Повернутися до адекватних розмірів, що призведе до зниження тарифів. Тому ми наполягаємо на тому, щоб у вівторок був поставлений спеціальний Закон номер 2835  - про зниження ренти на газ, це податок на газ, який призведе до зниження тарифу.

Наступне, у нас норми споживання тепла на квадратний метр без лічильників завищені так, що соромно говорити – в 2, в 3, в 4 рази. Людям просто залазять у кишеню і забирають останнє. Тому законопроект 2832 до встановлення лічильників встановлює абсолютно обґрунтовану норму, яка передбачена в державних будівельних стандартах на споживання тепла на квадратний метр, об'єктивна, яка вдвічі, а то і втричі буде забезпечувати менші платежі за тепло. Негайно ставте ці закони!

Крім того, ми подали до Генеральної прокуратури заяву про кримінальний злочин. Тому що 3,1 мільярда кубічних метрів газу не віддається українцям власного видобутку українського, а віддається на корупційній основі абсолютно якимсь аферистам, які на цьому заробляють надприбутки і, я так переконана, діляться з тими, хто їм цей газ віддає.

Тому, будь ласка, я звертаюся зараз до всіх, в тому числі до Генерального прокурора. Негайно розслідуйте кримінальну справу і притягніть до відповідальності винних. Якщо не буде цього зроблено, я офіційно заявляю, що партія "Батьківщина" не буде голосувати за жоден закон, крім підвищення соціальних стандартів, поки не будуть знижені тарифи на базі правильно прийнятих законів і антикорупційних розслідувань.

 І взагалі корупція вже просто "захлиснула" цей уряд і ці вищі ешелони влади. Тимчасові слідчі комісії в парламенті на базі чесних депутатів –  єдиний шлях. У вівторок ми очікуємо Закон про ТСК, який розробила і внесла "Батьківщина". І ми взагалі сподіваємося, що антикорупційні розслідування не язиками будуть розслідуватися, а реально буде припинена корупція на самому високому рівні. Вже перейшли всі червоні межі!

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Бондар Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В.  Дякую, шановний Володимире Борисовичу.

Шановні колеги! Дійсно, якщо подивитися порядок денний, який запропонований на цю сесію, то він викликає знову не тільки подив, але і взагалі здивування, бо від таких порядків денних нічого в цій країні не поміняється для рядових громадян - практично ніякої інвестиційної привабливості, ніякої податкової привабливості, ніяких реальних доходів населення не буде. Це порядок денний просто для того, щоб час повбивати трохи і там порозглядати питання, які не мають нічого спільного з сьогоднішнім днем, з реальним життям в Україні.

Ми бачимо, що треба щось радикально змінювати. Потрібно порядок денний почати формувати так, щоб він був наближений до реального життя і щоб реально в ньому з'явилися цілі економічні блоки, соціальні блоки, звіти міністрів і так далі.

Але хотів би почати з невеликих питань. Перше. Ми розуміємо, що півтора місяця до виборів. Ми неодноразово, партія "Відродження", піднімаємо питання, що є півтора мільйона громадян України, які не тікали в Росію, які не залишалися з сепаратистами в "ДНР", "ЛНР", які виїхали в Україну, підтвердили, що вони є українцями і так само хочуть  брати участь у виборах, в тому числі місцевих.

Ми зареєстрували проект Закону про зміни до Закону про місцеві вибори, щоб надати право цим громадянам, півтора мільйонам українцям, які залишилися на території України, переїхали сюди і підтвердили, що вони українці, надати право їм голосувати і зареєструватися по місцю, де вони реально проживають на сьогоднішній день, вже нікуди не збираються найближчі роки їхати, бо немає куди повертатись.

Друге. Я хочу порушити питання, сьогодні вже говорилося,  знову ж таки, про злободенну тему підняття соціальних стандартів. Багато чого сказано було сьогодні, великі бравади про реальні реформи, про зростання економіки. У нас тут стільки розказали, що послухаєш, то наше життя сьогодні налагодилось і всі прекрасно живемо. Але що пропонує уряд? Уряд пропонує підняти соціальні стандарти на 13 відсотків, за півтора місяця до виборів вкинути подачку людям, щоб тільки проголосували, і показати, що уряд щось робить.

Які 13 відсотків, якщо споживча інфляція за цей рік – тільки 86,8 відсотка? Я відкриваю сайт офіційний Держкомстату України, ось він є, і дивлюсь на ці показники, які офіційні. Падіння ВВП – 17,2 відсотка, падіння обсягу промислового виробництва продукції – 19,5, реальні доходи населення впали на 23,5 відсотка, реальна зарплата – на 23,7, падіння експорту – на 33,6, капітальні інвестиції – мінус 9,2. В той же час зростання споживчих цін – 39,3 відсотка, зростання цін виробників – на 25,9. То які 13 відсотків, що можуть компенсувати? Як зарплата в 1378 гривень допоможе людям сьогодні вижити, заплатити ці шалені комунальні тарифи і так далі? Та ніяк. Це практично просто знущання на людьми і просто така, знаєте, показова акція, що ми щось робимо і реально щось міняємо. Немає ніякого зростання, немає нічого. По суті, ми втрачаємо промисловість, втрачаємо сьогодні майбутнє найближчих півроку-рік, і по суті, уряд просто втрачає час, нічого не роблячи і не міняючи для країни. Уряд треба негайно відправляти у відставку.

Якщо ми хочемо реально побачити зміни, ми пропонували, партія "Відродження", наша фракція: давайте розпишемо календарний план на найближчі два місяці, щоб кожен тиждень був робочий. На кожен робочий тиждень викликати одного чи двох міністрів, нехай прозвітують про рік своєї діяльності, що вони видатного зробили. Нехай вони покажуть, що вони планують зробити найближчих півроку. Даємо їм можливість день-два проголосувати всі їхні законопроекти, які вони принесуть в Раду, якщо спроможні. І якщо ми побачимо по кожному міністру, що немає ніякої в голові думки, немає реформ, немає ніяких дій, міністр не приніс ніяких законопроектів, тут же залом приймаємо рішення про його звільнення. Все дуже просто. Тоді кожен міністр на найближчі два місяці буде зайнятий, принаймні почне хоча б думати, про що він прозвітує. Бо у нас таке враження, що реально сьогодні ми бачимо роботу тільки Авакова. Але до нього вже вся влада причепилася, разом з ним їздять, відкривають поліцію. Скоро інші міністри почнуть їздити з ним, щоб показати, що вони теж  хоча б до чого-небудь причетні в цій країні. Ну, так не може бути.

Давайте послухаємо цих міністрів, чим же вони зайняті і що вони пропонують цій країні на найближчі півроку, куди ми рухаємось. Тому ми наполягаємо на звіті міністрів, ми наполягаємо переглянути календарні плани. Ми наполягаємо, щоб за підсумками розгляду був прийнятий новий Податковий кодекс, бо йому треба вступити в дію з 1 січня і треба вже зараз приймати його. Ми пропонуємо переглянути бюджет на наступний рік, щоб ми побачили 2-3 ключові реформи на наступний рік, як вони будуть підкріплені грошима, як вони будуть підкріплені реальними законопроектами.

І це вже треба негайно голосувати у вересні-жовтні. Тоді з 1 січня є шанс в країні отримати новий уряд з новим реальним планом на рік, що ми робимо і чим це закінчиться.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую.

Будь ласка, Представник Президента у Верховній Раді Степан Іванович Кубів. Потім – віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко від уряду.

 

КУБІВ С.І. Всім доброго дня, шановні колеги! На цьому тижні, а саме 15 вересня світове співтовариство відзначає декілька важливих подій. Перше - це міжнародний День миру, що відзначається як день глобального припинення вогню і відмова від насильства.  Тверде переконання Президента України Петра Порошенка, що зараз Україна має всі можливості для того, щоб забезпечити свій суверенітет, територіальну цілісність, бо має одну з найпатріотичніших армій на континенті. Ця робота є непроста, складна, особливо в період війни.

Друге -  Міжнародний день демократії як день поваги до власної гідності, прав і свобод людини, нетерпимості до корупції та усвідомлення власних сил у побудові соціально орієнтованої, правової, економічно розвинутої держави.

Зрозуміло, що демократія, вона не виникає миттєво. Демократія не подається на тарілочці. За демократію і за повагу до людини, до її гідності потрібно боротися. І відповідно наша нація, єдність нації показали, що ми цього заслуговуємо, і ми просто так не віддамо зруйнувати країну, особливо зсередини.

Розбудова демократії – це тривалий і кропіткий труд. Але ми стали на цей шлях, і не може бути повороття назад. Ми повинні бути разом. Ми повинні бути єдині. Ми повинні бути відповідальні. І принцип відповідальності коаліції, яку підтвердили сьогодні керівники фракцій в прямій дискусії, дискусії публічній, яку сьогодні наші журналісти доводять до кожної людини, це говорить, що ми живемо по-іншому, ми говоримо, ми дискутуємо, і ми не закриваємося від суспільства.

Тому закликаю всіх до спільної конструктивної та ефективної законотворчої роботи щодо впровадження реформаційних процесів, які спрямовані на утвердження демократичних цінностей у нашій країні. Ми говоримо про ті процеси і для тих людей, які люблять Україну.

Щодо законодавчих ініціатив глави держави, які пропонуються розглянути в парламенті поточного пленарного тижня,  це в сфері правової політики і правосуддя. Законопроекти підготовлені комітетом до розгляду в першому читанні за номером 2507 - про виконавче провадження, за номером 2506 - про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, номер 2382а  -  про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо сплати судового збору.

В сфері міжнародних відносин, де мова про три ратифікації проектів законів України, які підтримані Комітетом закордонних справ: за номером 0053, за номером 0055 і за номером 0058.

Особливо хочу звернути увагу на ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці "Про основні цілі та норми соціальної політики" за номером 117. Також довідково можу сказати те, що  16 вересня 2015 року річниця від дня, коли Верховна Рада України та Європарламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію України в Євросоюзі. Це щоденна робота. Це ці закони, які підписані Радою коаліції, коаліцією, про які знає  все суспільство, вони повинні бути виконані. І крок по кроку, тільки в єдності, а не в розвалі внутрішньо країни, ми можемо  прийти до життя європейського стандарту, де Людина, Бог і Україна будуть  найвищими цінностями. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Степане Івановичу.

Будь ласка, В'ячеслав  Кириленко, віце-прем'єр-міністр. 

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний пане Голово, шановні керівники фракцій і комітетів! З приводу змін до бюджету на 2015 рік і соціальних стандартів. Тільки з'явилися фінансові можливості, ми прийняли всі необхідні  рішення на рівні уряду і внесли відповідні законопроекти. Вони стоять у порядку денному на четвер. Якщо буде ваше бажання перенести їх на вівторок, тобто на завтра, то ми готові.  Тільки парламент розгляне і проголосує, а Президент підпише – на наступний день уряд розпочне  виплату підвищених соціальних виплат.

Тепер з приводу проекту бюджету на 2016 рік. Сьогодні зранку було засідання   Кабінету Міністрів. Ми   ухвалили   проект бюджету. Ось він у мене  в руках. Я думаю, він уже чи реєструється, чи зареєстрований в Апараті Верховної Ради  України.

До речі, в цьому бюджеті передбачається дворазове  підвищення соціальних стандартів - 1 травня і 1 грудня. Але  якщо  по ходу роботи спільної парламенту і уряду  будуть додаткові ресурси, то такі підвищення  можна робити ще частіше.

Разом з тим ми маємо декілька  запитань, на які поки що немає    відповіді. Перше, на якій податковій базі  буде остаточно ухвалено бюджет. На це питання немає відповіді, ви знаєте, іде дискусія, і була Національна рада реформ під головуванням Президента минулого тижня. Обидва варіанти податкової реформи – це мінус в доходній  частині бюджету. Варіант Мінфіну – мінус 30 мільярдів гривень,  варіант  парламентський – мінус 135 мільярдів гривень, за підрахунками Міністерства фінансів. Отже, треба буде доходи і видатки  балансувати, і у нас тут немає відповіді. 

Друге питання, на яке немає  відповіді, – оборонний бюджет. Дуже великі додаткові заявки. Сьогодні буде засідання Ради національної безпеки  і оборони,  і там це питання має бути вирішено, тоді ми беремо його до  роботи.

Третє питання – ренти, нафта і газ. Так, це питання відкрите і його треба продискутувати і ухвалити остаточне рішення. Але це рішення в будь-якому випадку вплине на доходну частину бюджету.

Четверте питання – гральний бізнес і монополія державна на видобуток бурштину. Це також питання конкретних великих, вагомих доходів до доходної частини державного бюджету. Плюс – питання доходів і  видатків АПК, яке також поки що остаточно не прояснено.

З огляду на все це, ми проект бюджету реєструємо і потім, напевно, змушені будемо його відкликати, щоб спільно з парламентом, з бюджетним комітетом і з усіма парламентськими фракціями, понад усе - з правлячою парламентською коаліцією, дати відповідь на ці п'ять питань і, можливо, на якісь інші, які виникнуть, і потім внести вже збалансований і прийнятний з усіх точок зору проект бюджету для остаточного прийняття парламентом. Сьогодні ж, згідно відповідних норм Бюджетного кодексу України, ми вносимо проект Державного бюджету на 2016 рік.

З приводу порядку денного. Ми вдячні парламенту за 35 урядових законопроектів, які зараз стоять уже в порядку денному. Це, в принципі, всі найголовніші проекти. Плюс, ми просимо включити до порядку денного ще п'ять: 2352 - зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування суб'єктів господарювання, що здійснюють видобування газу природного; 2334 - Закон про систему іномовлення (це принциповий законопроект, який дозволить нам створити нову іномовну телерадіокомпанію "Ukrainian Tomorrow") і три законопроекти, пов'язані з новою моделлю ринку природного газу: 3072, 3073, 3074. Також міністр інформполітики Юрій Стець звертається - 3048 внести також. Це стосується перебування представників іноземних засобів масової інформації на території України, порядок, який він пропонує внести. Правда, комітет не розглянув, але в середу має розглядати, і тоді в четвер можна було б виносити це на порядок денний.

Плюс, з приводу урядових законопроектів, які стоять на четвер. Там є декілька юридичних законопроектів, які стосуються і певних видів кримінальної відповідальності, і безвізового режиму. Було б добре їх поставити один за одним, щоб обговорювати цілісним чином, концептуально. Тут присутній міністр юстиції Петренко, він на цю тему може взяти додаткове слово і роз'яснити тут наше бачення. У мене все, дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Шановні колеги, я пропоную дуже коротко.

Рефат Чубаров, будь ласка.

 

ЧУБАРОВ Р.А. Шановний пане Голово! Шановні колеги! У нас зареєстровані два законопроекти у Верховній Раді – це один законопроект колеги Парубія Андрія Володимировича і там ще група інших депутатів.

І другий законопроект, майже на цю ж тему, тобто основний альтернативний – це законопроект народного депутата Веселової Наталії Василівни. Це мова йде про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України, там з деякими такими відмінностями. Ці обидва законопроекти спрямовані на те, щоб нам удосконалити питання, пов'язане з переміщенням людей і вантажів через адміністративний кордон.

Пане Голово, або 20-го, або 21-го ми перекриваємо цей кордон, рішення нами вже прийнято. Хочу сказати, що це рішення прийнято не лише тому, що там відбуваються системні, щоденні репресії, що наші люди сидять там за ґратами, з них знущаються, люди зникають, їх вбивають. І не тому, що проблема Криму відходить, нібито, на другий план і в міжнародних переговорах, а тому, що невдалі дії уряду, вони наносять додаткові страждання людям. Я як народний депутат вже третій день не можу зустрітися з одним з віце-прем'єрів, який курує це питання. Я сподіваюсь, все-таки, він знайде можливість, щоб зустрітися, оскільки в середу буде засідання уряду.

Сьогодні ми настільки пов'язані з  глобальним світом, у мене серце радіє, коли я бачу десятки тисяч прочан чи паломників з інших країн, які зараз перебувають в Україні. Уявіть собі такі ж самі зв'язки нашої діаспори з   кримськими татарами в Криму: тисячі людей мені телефонують і я мушу їм говорити, що вони будуть в'їжджати в Крим через Москву. Це тільки через те, що уряд неспроможний своєчасно розглянути наші пропозиції, які ще були спрямовані у липні цього року.

Пане Голово, я дуже прошу, щоб оці два законопроекти були поставлені на розгляд у четвер. Я говорив з головою Комітету з питань прав людини паном Немирею, ми їх розглянемо, ці законопроекти, вони всі мають всі наукові, правові оцінки, ми їх розглянемо на комітеті. Я прошу колег, щоб ми розглянули їх в четвер, і це буде, можливо, початком дуже виваженої і системної нашої розмови щодо Криму і тих питань, які пов'язані з окупованими територіями. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ЧУБАРОВ Р.А. Я назву ці номери. Це 2004а і 2004а-1. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Шановні колеги, фактично порядок денний, який сформований, сформований  за пропозицією комітетів. Якщо є необхідність висловитись, я надам цю можливість, але просив би комітети краще висловлюватися шляхом подання офіційного щодо включення тих чи інших питань до порядку денного сесії і розкладу на тиждень.

Будь ласка, Сергій Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Володимире Борисовичу. Ви знаєте, я тут послухав наших урядовців,  ще певний час такого урядування, такої урядової політики – і нам треба буде створювати не "Україну tomorrow", а "Україну never".

 

ГРОЙСМАН В.Б. Краще "Україна forever".

 

ВЛАСЕНКО С.В. Я за це, але ще певний час такої, знаєте, політики виконавчої влади – і буде "Україна never", на жаль. У мене просто питання. Тут нам говорили, що треба буде проводити якісь дискусії по 5 питаннях, які виникли. А що заважало це робити до цього? А чому не було контактів уряду з комітетами відповідними, з відповідними фракціями? А зараз, коли вони вже внесли, знову впхали в останній момент, вони знову хочуть проводити якісь консультації, хочуть відкликати і проводити консультації. Тому велике прохання до уряду  робити це в той спосіб, який встановлено Регламентом і законами України. 

Тепер що стосується порядку денного і  пропозицій комітетів.  Ви знаєте, дуже  цікаво було почути питання, що треба краще організовувати роботу комітетів. Треба припинити таке ганебне явище, як передачу законопроектів, які  відносяться до компетенції одного комітету, на розгляд іншого комітету. Тут згадали 3008! Яке відношення має Комітет з правової політики до законопроекту 3008? Нам сказали, що внесли аналогічно законопроект  3075, знову внесли до Комітету правової політики, щоб за півгодини  розглянути непрофесійно, винести в зал, створити конфлікт, а потім розказували, що хтось розвалює коаліцію.

Далі. Ми подавали письмово (неодноразово) питання щодо  включення законопроектів, які би провели певну реформу в питаннях нагородної справи. Так, ці питання нарешті включені  в порядок денний. Але знову-таки: п'ятниця, кінець дня. Вони ніколи не будуть прийняті, Володимире Борисовичу.  Я розумію, що комусь це не вигідно.

Друге питання. Законопроект 2016а, це поіменне голосування в місцевих радах. Комітет визначився, будь ласка,  просимо його включити і розглянути. Він в одну строчку. Немає жодних дискусій в залі.

2529 – відновлення районів в місті Києві. Чому не включено в порядок денний перед виборами? Ми про це все писали. Неодноразово. Писали письмово, говорили усно, є прохання це якось в якийсь спосіб розглянути. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Андрій Анатолійович Кожем'якін, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А, Доброго дня, шановні колеги! Два питання, які дуже важливі сьогодні і для фракції, і для тих подій, які будуть відбуватися у вівторок.

Ми знаєте, що конкурсна комісія з питань  обрання  до спеціалізованої антикорупційної прокуратури працівників повинна бути створена, і сьогодні останній день. Дякую всім фракціям, що надіслали свої пропозиції.  Майже всі.  Сьогодні у нас 10 кандидатур. Я думаю, що комітет розгляне в середу, і ми  рейтинговим голосуванням винесемо у вигляді постанови цей документ.

Друге. Колеги, будь ласка,  за сьогодні  і завтра зорієнтуйтесь ще по  трьох кандидатурах від кожної фракції, тому що ми повинні створити по 5 комісій: в Харкові, Одесі, Львові, Дніпропетровську і Києві. Тому, будь ласка, по 3 людини от в тих регіонах, яким ми довіряємо, які є моральні, юридичні або політичні авторитети. Це перше.

І друге,  надійшла інформація від Генерального прокурора, розгляд якої чітко визначений в Регламенті за статтею 240. Ми роздали, Володимире Борисовичу, всі за вашим дорученням, ви знаєте. 11-го надіслали всім фракціям, всім депутатам. Тому я пропоную вийти з цієї ситуації таким чином.

Генеральний прокурор хоче звітувати згідно з Законами "Про прокуратуру" і "Про Регламент" щодо розслідування злочинів резонансних і щодо злочинів проти Революції гідності. Я вважаю, що це важливіше питання, воно повинно б стояти на середу. А всі інші питання, які пов'язані з подіями біля Верховної Ради, так, залишити на п'ятницю. Тобто двічі послухаємо прокурора, нічого страшного не буде. Я вважаю, що всі силовики можуть прийти на п'ятницю, а прокурор Генеральний з інформацією, яка по закону повинна бути, на середу цього тижня. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Величезне прохання включити до порядку денного на середу проект Постанови 3076 про Заяву Верховної Ради України з приводу 70-річчя Організації Об'єднаних Націй та членства України в ООН. Ухвалення Верховною Радою згаданої Заяви стане сильним політичним сигналом з боку українського законодавчого органу якраз напередодні Генеральної Асамблеї, зважаючи на те, що це наш останній пленарний тиждень. І це спільна Заява, розроблена Комітетом у закордонних справах та підтримана Комітетом з питань європейської інтеграції.

Також було б дуже добре розглянути перед Генеральною Асамблеєю у другому читанні законопроект 2254: посилення соціального захисту дітей та підтримка сімей з дітьми, патронажне виховання.

Наступний законопроект 2102 - щодо прозорості рішень Антимонопольного комітету на другому читанні. Це теж позитивний сигнал до наших міжнародних партнерів при формуванні антимонопольного законодавства.

І також хочу сказати, що великі очікування щодо ухвалення Закону "Про державну службу". Прохання його розглянути і виносити в зал, бо у нас "підвис" фактично грант з підтримки - State Building Grand. І дуже важливо його розглянути.

І хочу підтримати законопроект 2016а - про поіменні голосування в місцевих радах. Думаю, перед місцевими виборами, якщо цей законопроект в першому і в цілому, як рекомендує профільний комітет, пройде, це стане ще одним доказом того, що у нас відбуваються процеси демократизації і всі результати будуть оприлюднюватися в день голосування, і не буде фальсифікацій в місцевих радах. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Хочу вас попросити підтримати Постанову про визнання геноциду кримськотатарського народу (номер 2493а). А для цього потрібно, щоб головним  був визнаний наш Комітет з питань культури і духовності, а не Комітет у закордонних справах. Ми про це говорили з головою комітету, яка є тут, вона не проти. І дивно, чому геноцид частини українського народу відноситься до міжнародних справ. Прошу передати це в наш комітет.

Ще одне схоже питання. На цей тиждень стоїть законопроект номер 2169а, це про державні закупівлі в сфері книжок. Він проходив через Комітет з питань засобів масової інформації тільки тому, що у нас державними закупівлями в сфері книжок займається Держтелерадіо, що очевидно є абсурдом. Ми просили би, наш комітет другий, ми не підтримали цей законопроект, тому що, приводячи у відповідність законодавчі акти до закону щодо закупівель товарів, робіт і послуг, ми не можемо прирівнювати до цього книжки, оскільки ми маємо залишити державне замовлення не лише для підручників, а й для здійснення процедури закупівлі наукових і енциклопедичних видань українською мовою. Не можна оголошувати конкурс вже на видані енциклопедії, на них проводиться конкурс.

Тому я дуже просив би так само цей законопроект не розглядати, а визнати наш комітет головним в цьому законопроекті. Дуже дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В.  Шановні колеги! Я хотів би просто трішечки нагадати, що майже 350 тисяч людей зараз у формі зі зброєю в руках захищають нашу Батьківщину. Я розумію, що вони не беруть участь в місцевих виборах, що до них важко добитися з популізмом і демагогією, але  пам'ятайте: 350 тисяч (плюс-мінус) зі зброєю в руках захищають наше право з вами сидіти в цьому залі. І саме тому прошу наших колег не забувати про це. І коли ми говоримо якісь заклики, пам'ятайте, що ми знаходимся у війні, що перемир'я фактично максимум два тижні тільки, і що ми зобов'язані не знижувати ні на йоту, а підвищувати нашу обороноздатність.

Саме тому я, пане Голово, звертаю увагу, що є якісь фрагментарні речі, які треба для підвищення ефективності функціонування нашої оборонної безпекової сфери. І мені не зрозуміло, чому такі примітивні речі, як той же закон 2356, де ми просто ідемо назустріч військовослужбовцям, змінюємо термін по контракту, що ми не можемо його включити. Це аж 15 хвилин обговорення.

Я не розумію, чому уже місяць ми б'ємося з тим, що законопроект 2967, який стосується військової прокуратури, ми не можемо розглянути. Ви зрозумійте правильно, це йдеться не про наші з вами політичні сили, це йдеться про безпеку держави. І давайте хоча би щодо цих речей, які не контраверсійні, будемо об'єднуватись і імплементовувати. Я дуже прошу всіх колег, голів фракцій: 2967 - військова прокуратура. Ви знаєте, що в нас є питання з дисципліною, в нас є питання з функціонуванням. Не є тут якась велика таємниця: як тільки перестають стріляти - є питання. І контракт. Це мінімальні ті речі, які ми зобов'язані зробити. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Микола Мартиненко.

 

МАРТИНЕНКО М.В. Дякую. Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! Декілька законопроектів, які стосуються безпосередньо того, як ми пройдемо зимовий опалювальний сезон.

Перше. Прохання включити три законопроекти, про які також нагадував і В'ячеслав Анатолійович Кириленко, це 3072, 3073 та 3074. Це урядові законопроекти, які створені на виконання Закону про ринок газу, який дуже прогресивний. Він напрацьовувався разом з Європейським енергетичним товариством і вступає в дію 1 жовтня. У нас часу просто-напросто немає. Деякі з них ще не розглянуті на комітеті нашому, по деяких законопроектах основний комітет – це податкової і митної політики. Там теж дуже серйозні проблеми. Якщо закон вступить в силу, ми не будемо знати, як нараховувати, зокрема, ренту - від чого. Ну, в середу ми їх розглянемо, а  на четвер прохання поставити.

Також стосуються газової галузі ще два законопроекти, які ставляться уже багато разів у порядок денний, але в хвіст. Уже соромно навіть мені читати, що їх так ставлять. Один з них – це 2060а, який стосується діяльності "Чорноморнафтогазу", і там мова йде про те, щоб не вкрали того, що знаходиться за межами Криму.  І другий 2312а. Це також стосується ринку природного газу. Якщо ми це не зробимо, у нас будуть проблеми взимку, зокрема з останнім законопроектом. Прохання поставити його вище.

І один законопроект 2336 стосується порядку розрахунків за ядерне паливо. Він необхідний для "Енергоатому". Я можу акцентувати на тому, це єдина галузь в енергетиці, яка працює з плюсом. Там немає падіння виробництва, є ріст виробництва. Аби не атомна енергетика минулої зими, у нас було б дуже багато проблем. Давайте їй зараз трохи допоможемо. Тому прохання цей проект поставити вище. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Григорій Немиря, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановний Голово, шановні колеги! Я вже третій раз на засіданні Погоджувальної ради прошу, наполегливо прошу поставити до порядку денного на друге читання законопроект № 2166  - щодо внесення змін до законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, наших з вами співгромадян з Донбасу та Криму.

З незрозумілих для мене особисто причин цей законопроект не ставиться в порядок денний, його немає в порядку денному на цьому тижні. Хочу наголосити, що йдеться про півтора мільйона громадян України. Цей законопроект був розроблений за підтримки експертів Організації Об'єднаних Націй та Європейського Союзу. Я вкотре прошу уможливити розгляд і результативне голосування по законопроекту 2166 на цьому пленарному тижні.

Також прошу поставити в порядок денний на перше читання законопроект номер 2167 "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (щодо компенсації вартості пошкодженого майна).

І також законопроект 2481 на перше читання "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (щодо отримання комунальних послуг).

Я приєднуюсь і підтримую позицію колеги Чубарова щодо необхідності розгляду законопроектів 2004а і 2004а-1.

Також я в зв'язку з подіями 31 серпня запрошую фракції, колег народних депутатів долучитися до розробки Закону про мирні зібрання. Комітет має напрацювання. Я думаю, це те, що може вирішити це питання, принаймні в законодавчому полі унеможливити в подальшому той  хаос і жертви, які були  31-го.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Віктор Галасюк.

 

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги народні депутати! Пропоную доповнити до розгляду низку важливих економічних законопроектів, абсолютна більшість з яких включена до Плану законодавчого забезпечення реформ. Зокрема, законопроект 1475 Оксани Продан про унеможливлення внесення змін до Державного реєстру за підробними документами. Це захист права власності. Його треба приймати. Він давно готовий.

Другий законопроект - 2087а. Він стоїть до розгляду, але важливо, щоб він нікуди не зсунувся (це про прозорі державні закупівлі), оскільки декілька разів він уже злітав з порядку денного. Надзвичайно важливо його прийняти. Це є економія державного бюджету.

Наступний законопроект ініційований фракцією Радикальної партії. Це  2142а - про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом створення експортно-кредитної агенції. Вважаємо неприпустимим переносити його розгляд в умовах, коли український експорт впав з 62 до 53 мільярдів доларів, ніяких відповідних дій не приймається. Ми маємо сьогодні створити потужний інструмент, яким ми будемо допомагати українським виробникам виходити на закордонні ринки, розширювати збут їх продукції.

До речі, наголошую, що міжнародні донори готові надавати фінансування для функціонування такої установи. Цей законопроект розглянутий головним комітетом, рекомендований до розгляду. Тому пропоную розглянути його без відкладання.

Законопроект 2764 колег з "Самопомочі" - про конвертацію грошових вимог до товариства на внесок до статутного капіталу. Він дозволить багатьом кампаніям уникнути банкрутства, а натомість розширити акціонерний капітал.

І низка інших важливих промислових законопроектів, я зачитаю їх номери. Це 2031а, це 2431, це 2301, це 2216а, авторами яких є і народні депутати, і уряд.

І  останнє. Шановний Володимире Борисовичу,  шановні колеги, хотів би запропонувати, щоб ми зробили, наприклад, в наступний четвер економічний день, на якому ми б розглянули законопроекти: промисловість, спрямовування на створення нових робочих місць, на залучення інвестицій в реальний сектор економіки, на стимулювання експорту, на  дерегуляцію. Оскільки таких законів в різних комітетах накопичилось сьогодні, готових до розгляду, понад 15, всі вони входять до  Плану законодавчого забезпечення реформ, якщо ми хочемо його зробити реальним інструментом, а не  просто політичною декларацією, давайте ці законопроекти розглядати в першочерговому порядку і приймати  для того, щоб змінити  траєкторію економічного розвитку держави. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

СЮМАР В.П. Добрий день,  шановні колеги, пане Голово! Я би хотіла підтримати урядову позицію і попросити внести на вівторок 2334а -законопроект про іномовлення. Зробити перший крок, тому що там фактично  всі потужності є, продакшн є, але  він не може запрацювати через нормативні акти,  а сьогодні мовити треба намагатися і на окупованій території, і там, де тривають  дії в зоні АТО.

3048  (з приводу акредитації) -  ми його  готові будемо комітетом розглянути. Якщо є політична воля,   на четвер так само можна його внести в порядок денний.

І в мене є величезне прохання, я звісно дуже вірю в інституційну спроможність українського парламенту, наші законопроекти, вони в самому кінці, але є один,  2169а, прохання поміняти його місцями. Він стоїть вище, а вище поставити 1123 – законопроект про  роздержавлення комунальних друкованих засобів масової інформації Томенка і Абдуліна. Це значно важливіший законопроект, і дуже би хотілося, щоб до нього дійшла черга. Натомість, 2169а, в принципі, можна зсунути, там не настільки принциповий законодавчий акт.

І в мене ще особисте прохання. Володимире Борисовичу, все-таки в нас єдиний комітет, який не має  фактично досі, рік,  секретаріату, який би працював разом з комітетом. Все-таки вирішити це питання про переїзд секретаріату,  щоб депутати могли працювати разом з секретаріатом. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Опрацюємо.

Будь ласка,   Павло Петренко, наш колега, міністр юстиції.

 

ПЕТРЕНКО П.Д. Доброго дня,  шановні колеги! Я б хотів акцентувати увагу на  одну ситуацію, яка зараз відбувається в країні. Зараз у країні працюють близько дев'яти моніторингових місій по виконанню нами своїх зобов'язань по імплементації плану по  запровадженню безвізового режиму. І саме зараз, в ці дні, вирішується питання, чи Україна буде мати шанс на отримання, і українці будуть мати шанс на отримання права їздити в Європу без віз, чи не будуть. Уряд, Президент, Адміністрація Президента консолідовано працюють з цими місіями. І дуже важливо, щоб парламент показав політичну волю, що так само коаліція готова приймати ті закони, які є обов'язковими для того, щоб українці отримали право їздити без віз до Європи.

Я тому дуже б просив вас, щоб у четвер, зразу після прийняття соціального пакету законів, який, я маю надію, буде розглядатися першим, ми поставили одним пакетом відповідні законопроекти, які стосуються безвізового режиму. Це  буде дуже серйозний сигнал для тих експертів, які зараз працюють з нами. Це буде той сигнал, який стосується того, що український парламент так само налаштований оперативно і швидко приймати рішення, потрібні українцям.

Я назву дуже коротко номери законопроектів і просив би, щоб вони розглядалися одним пакетом зразу після соціального пакету законів. 2540а, 2541а, 2542а, 3040, 3041, 2330, далі, 2138а, 2123а і останній законопроект –  1658. Всі ці законопроекти відпрацьовувалися експертами міжнародними і з представниками парламенту, які працювали з нами протягом літа. Прошу підтримати дані законопроекти і дати позитивний сигнал як відповідним місіям моніторинговим, так і нашим українським громадянам. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Тарас Кутовий, потім – Ірина Геращенко.

 Голови комітетів,  не виходьте, будь ласка, я хотів, щоб ми підвели риску в дискусії. Дякую.

 

КУТОВИЙ Т.В. Пане Голово, дякую від комітету за те, що суттєва частина законопроектів, на яких ми наполягали, з'явилася в порядку денному. Я  би хотів від комітету тільки попросити додатково включити в порядок денний законопроект 2028а щодо деяких питань дерегуляції в агропромисловому комплексі. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Василь Амельченко, будь ласка. Я йду по черзі просто.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, в цілому ми погоджуємось з порядком денним. Я просив би, щоб все ж таки  ті законопроекти, які ми вже розглянули, залишились у нас на вівторок. А ті, які ми запланували на розгляд у середу, і передбачені в порядку денному, все ж таки залишити на четвер.

І, користуючись нагодою, все ж таки хочу нагадати урядовцям, щоб не на словах, а на ділі ми побачили проект бюджету в комітеті до 15 вересня, як це і передбачено Конституцією України і положеннями Бюджетного кодексу, проект нового бюджету на 2016 рік, в якому було заплановано і передбачено розширення бази оподаткування, тому що ми сьогодні чуємо цифри, якими лякає уряд щодо зменшення надходжень в бюджет.

 То я сподіваюсь, що  ми, і податковий комітет, і податкова, і фіскальні служби знайдуть можливість розширити бази оподаткування, а не лякати українців тим, що ми не побачимо цих коштів в бюджеті, якщо застосуємо дерегуляцію і інші речі щодо розвитку економіки.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. І одне прохання, Володимире Борисовичу, прискорте, будь ласка,  надходження все ж таки висновків до середи, тому що ми маємо розглядати фахово законопроекти, які дуже важливі соціальні, в четвер на пленарному засіданні.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Ірина Геращенко, будь ласка. Потім – Іван Рибак.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Шановні колеги! Я дякую вам, Володимире Борисовичу, за те, що ви порушили питання, що, дійсно, цього тижня ми відсвяткуємо, можна сказати, річницю ратифікації Угоди про асоціацію. Але в той же час у нас є величезні проблеми відносно імплементації угоди в питаннях законодавчого забезпечення. І, зокрема, наш комітет наполягає на тому, що "домашнє завдання" парламенту – це посилити євроінтеграційну складову законодавчих процесів.

От нам роздають таблички, де написано, що Комітет з питань євроінтеграції розглянув 18 законопроектів, або на цьому тижні один, але насправді це мова йде виключно про ратифікації. В той час як наш комітет займається серйозним експертним моніторингом і висновками до багатьох законів, для того щоб депутати могли усвідомлено приймати, чи відповідають вони європейським, згідно норми, стандартам, ті чи інші законопроекти, але в залі це часто не звучить.

 І тому ми все-таки вважаємо, що треба поставити, нарешті, на порядок денний законопроект 2046а, що стосується змін до Регламенту, який даватиме можливість депутатам насправді усвідомлено приймати рішення відносно відповідності тих чи інших законопроектів, чуючи експертні висновки. Які, до речі, готують не тільки експерти нашого комітету, а в першу чергу Міністерство юстиції. Перше.

Друге. Я повністю підтримую вас, пане Гройсман, в питанні, що нам потрібно не тільки вимагати від уряду, а й самих себе запитати, як ми працювали, комітети. І пропонуємо до річниці наших виборів прозвітувати головам комітетів, як працювали самі комітети.

Третє, що стосується мінських процесів. Шановні колеги, ну, по-перше, шкода, що пішов представник "Опозиційного блоку". Верховна Рада України, як і вся Україна, зробила вже все, виконала, що стосується Мінських угод. Тому тут не треба спекулювати. Але, з іншого боку, мене дуже тривожить, як єдиного тут учасника цих Мінських угод, скільки тут іде спекуляцій.

І тому я хочу запропонувати вам, шановні колеги, от якщо дійсно ви це використовуєте не як виборчий піар, а маєте бажання зрозуміти, що відбувається, зустріч учасників мінських груп з керівниками фракцій, щоб ви позадавали нам питання.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дуже гарна ідея.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Там серйозні люди працюють. Там працює пан Марчук, там працює пан Горбулін. З вашого дозволу я вам розповім, що там відбувається.

І останнє. Як ви знаєте, шановні колеги, в нашому парламенті працює міжфракційне об'єднання "Рівні можливості", яке об'єднує всіх жінок-депутаток. І зараз від їх імені я хочу сказати, що ми пропонуємо, щоб Регламентний комітет на своєму засіданні розглянув поведінку пана Мосійчука – члена Радикальної партії, який дозволив собі, ну, непристойно себе поводити, в тому числі як і депутат Верховної Ради, по відношенню до жінки-лікаря. Якщо там були обставини, де лікар-жінка поводила себе непрофесійно, то це не дозволяє будь-кому з народних депутатів, а особливо чоловікам, в непристойній манері спілкуватися так з жінкою-лікарем. Тоді потрібно звертатися до суду, писати депутатські запити і таке інше, але не плюндрувати насправді Верховну Раду України подібною поведінкою.

Я дякую вам, пане Ляшко, що ви повернулися, щоб я не без вас це говорила. Але така наша пропозиція від жінок парламенту в даному випадку: все-таки розглянути цей конфлікт і правомірність поведінки пана Мосійчука.

Ну і останнє. Я повністю підтримую моїх шановних колег, представників у даному випадку Комітету у закордонних справах: нам дуже потрібно до сесії Генеральної Асамблеї ООН прийняти відповідне звернення. І питання, яке порушувала пані Сюмар щодо Закону про роздержавлення ЗМІ.

 

 ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую.

Репліка,  Олег Ляшко. Потім – Іван Рибак.

 

ЛЯШКО О.В. Шановна пані Ірина Геращенко! Шановні колеги народні депутати! Я хочу повідомити вам надзвичайно, на мою думку, кричущий факт про те, що сьогодні, за часів Президента Порошенка, в ув'язненні перебувають  майже 200 політичних в'язнів. За часів Януковича такого не було.

Так от, пан Мосійчук, про якого ви згадали, минулого  тижня витягував з ув'язнення одноногого героя війни, якого, до речі,  нагороджував Президент Порошенко, бійця батальйону "Айдар" Штефана, який одноногий просидів кілька місяців в тюрмі начебто по звинуваченню в затриманні сепаратиста. Це при тому, що десятки злочинців  від банди Януковича продовжують бути на волі, одноногого героя війни тримають в ув'язненні. І таких героїв в одному Старобільському СІЗО сидить більше сотні.

 Тому, користуючись нагодою,  пані Геращенко, я звертаюся до вас як до представника Президента. Знайдіть можливості переконати Президента Порошенка випустити з ув'язнення політичних в'язнів, героїв війни, політичних в'язнів, які сидять  у тюрмі тільки тому, що ідуть проти  політики Порошенка.  І я прошу вас припинити політичні переслідування захисників України, припинити політичні переслідування політичних партій і політичних діячів. Бо ви вже переплюнули Януковича, саджаючи по тюрмах політичних в'язнів.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Все, дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. "Все смешалось – кони, люди". Пане, Ляшко, не змішуйте все.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Вибачте, будь ласка.

 

(Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Вибачте, будь ласка!

 

(Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Вибачте, будь ласка! Я скажу свою думку з цього приводу. Я вважаю, що жоден чоловік, а особливо народний депутат України,  не має права так розмовляти з жінкою. Я не говорю про  предмет, я не говорю про суть, я говорю про те, що відбувалося, і ми це все бачили. Тому я особисто хочу вибачитися перед тією жінкою, я взагалі не знаю, як її звати навіть і де вона працює, за таку нетактовну поведінку. А всіх депутатів хотів би просто закликати до того, щоб ми залишалися людьми в будь-якій ситуації.

Будь ласка, Іван Рибак. Давайте по хвилині, колеги,  і завершуємо.

 

РИБАК І.П.  Комітет з питань екологічної політики хоче подякувати за те, що все ж таки той залишковий принцип екологічних питань рветься і сьогодні вже включена до порядку денного низка законопроектів.

Також на ваше доручення, Володимире Борисовичу, нашим комітетом надано пропозиції щодо включення до порядку денного законопроекту   1587-1, це про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення умов реалізації права на видобування прісних підземних вод). Також ми просимо включити до порядку денного законопроект 1769 та законопроект 2009а - про оцінку впливу на довкілля. Йде мова про серйозний документ за авторства пані Ірини Геращенко, це документ про адаптацію українського законодавства до директив Європейського Союзу щодо оцінки впливу на навколишнє середовище.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. За законом, ми в четвер будемо голосувати за представника Верховної Ради, який буде вибирати членів Національної агенції з запобігання корупції. За законом, наш комітет запропонував кандидата на цю посаду, це Володимир Сущенко, колишній декан "Могилянки", людина, яку фактично висунула громадськість.

Оскільки попередня наша пропозиція  (щодо Олексія Хмари) зустріла серйозні дебати в залі Верховної Ради і була відхилена, я прошу всіх представників фракцій коаліції зустрітися в паном Володимиром, поговорити з ним, подивитися і вже до четверга мати єдину позицію. Повторюся, це дуже шанована людина з величезним правничим досвідом.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Єгоре.

Будь ласка, Оксана Корчинська. І потім – Лілія Михайлівна.

 

КОРЧИНСЬКА О. А.  Доброго дня, шановні колеги!  Комітет з охорони здоров'я надзвичайно просить на цьому тижні розглянути і затвердити наші рекомендації парламентських слухань про Військово-медичну доктрину України. Тому що парламентські слухання відбулися  ще в травні, в країні вже рік війна, а ми знаходимся з вами без затвердженої єдиної доктрини. Це надзвичайно потрібно на цьому сесійному тижні  зробити.

Друге. Пам'ятаючи про наших хлопців в АТО, хочу вам нагадати, що у нас зараз ситуація, коли третю хвилю мобілізаційну масово демобілізують на півтора-два місяці пізніше, ніж вони мобілізовувалися. На жаль, за це ніхто не поніс відповідальність. І тому я прошу підтримати включення  законопроекту 2035а до порядку денного цього тижня, він є, і нам важливо його проголосувати, це про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу.

 Це надзвичайно важливо всім хлопцям, мобілізованим зараз, котрі знаходяться у нас в АТО,  щоб їх права були захищені. Тому що вони призивалися на один рік, а натомість практично вони перебувають там мінімально рік і два місяці. І це, звичайно, порушує плани, особливо, в тому числі і наших лікарів, котрі призвалися мобілізаційно в лікарні. Це для нас надзвичайно важливо.

Плюс, комітет просить ще до залу винести постанову 2864 від 15.05.15 року щодо звільнення міністра охорони здоров'я Квіташвілі Олександра. Ця постанова пройшла Комітет охорони здоров'я, пройшла антикорупційний Комітет. У нас було, нагадую,  67 депутатів звернулися до Прем'єр-міністра з приводу розслідування діяльності Міністерства охорони здоров'я, керівництва цієї установи. Всі факти були, на жаль, підтверджені. Національним агентством з державної служби всі факти звернення народних депутатів були підтверджені, і вони так само цю постанову підтримують.  Прошу її внести до порядку денного. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! Я хочу привернути увагу до двох законопроектів, які дуже актуальні, на часі і стосуються вразливих груп.

Прошу включити до порядку денного, якщо буде можливість, і розглянути на цьому тижні 2368а - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення доступу сліпих і осіб з порушенням зору та дислексією до виданих творів у спеціальному форматі. Це дуже важливо - прийняти цей короткий закон, який опрацьований вже комітетом повністю і готовий до того, щоб ми за нього проголосували і розширили суттєво освітні можливості для людей таких категорій.

Ще одна вразлива група. Це ті університети і  наукові інститути, які переїхали з окупованих територій. Все їхнє обладнання, вся матеріально-технічна база залишилися зараз під орудою окупантів. Є зарубіжні наукові установи і університети, які хочуть їм допомогти обладнанням, але ввізне мито настільки високе, що вони не мають таких коштів, аби заплатити це мито.

Я вже неодноразово просила, поставте, будь ласка, 2813, який ми розробляли спільно з Міністерством освіти і науки, який теж пройшов уже всі комітети. Це є той законопроект, який передбачає звільнення від оподаткування ввізним митом саме для переліку тільки цих інституцій. Є 16 таких вищих навчальних закладів і 10 наукових інститутів, і виключно наукове лабораторне і дослідницьке обладнання.

І останнє. У середу відбудуться великі відкриті комітетські слухання  по Закону про наукову і науково-технічну діяльність. До вашого відома, у нас є, крім закону урядового, ще три альтернативні. Я запрошую всіх представників комітетів, через які проходили ці закони, а також зацікавлених народних депутатів. Тому що це дуже важлива подія, прийняття такого закону.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги! Майже всі голови фракцій зараз наголосили на тому, що без зросту економіки і покращання рівня життя далі неможливо. Всі наголосили на тому, що цього покращання можна досягти лише наданням можливості бізнесу та громадянам отримувати доходи, а не отримувати дотації.

Тому саме Ігор Віталійович сконцентрував вашу увагу. І я прошу вас до цього поставитись з усією відповідальністю. Нам зараз дано шанс працювати над тією податковою реформою, тією ліберальною податковою реформою, яка справді дасть нове життя, вдихне новий подих у діяльність бізнесу.

Тому зараз ваші представники всіх фракцій починають працювати в комітеті над узгодженою податковою реформою, яка буде надана до залу. Я хочу наголосити, що ми маємо підійти до цього зважено, тобто з усією відповідальністю. Зараз було наголошено про касовий розрив, який може очікуватись від такої податкової реформи. Ми маємо усвідомлювати, що так, це може бути. Але саме ми до цього йдемо. І з вами будемо голосувати в залі саме за таку ліберальну політику, яку ми будемо приймати.

 Тому всі питання, які зараз порушувались: податкового навантаження на фонд заробітної плати, ставок рентної плати на газ, стимулюючих інструментів для розвитку виробництва - ми можемо надати саме через цей документ, через нову податкову реформу. Тому от такі "вихватуючі" законопроекти, мені здається, неможливо приймати зараз. Тому що надаючи пільгу якійсь окремій галузі, ми зневажаємо і не надаємо таких же можливостей іншим галузям. Я прошу зараз з усією відповідальністю дати мені від фракцій компетентних представників, які можуть приймати рішення,  для напрацювання якомога швидше податкової реформи.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Руслан Князевич, потім –  Микола  Величкович.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дякую, пане Голово. Я дуже коротко. Насамперед я хочу спростувати ті звинувачення, які сьогодні лунали з уст голови комітету Сергія Володимировича Власенка з приводу того, що розписуються законопроекти на Комітет з питань правової політики, який непрофесійно розглядає законопроекти.

 Справа в тім, що законопроект за номером 3008, він у собі поєднував зміни до виборчого законодавства і законодавства про місцеве самоврядування. Оскільки першими ішли зміни до виборчих законів, то, очевидно, саме цим керувався Голова Верховної Ради, коли давав доручення нашому комітету. І наш комітет двічі розглядав системно цей законопроект. Я не думаю, що наші фахівці менш компетентні в питанні виборчого законодавства ніж в інших комітетах. Але я з ідеєю погоджуюсь. І вважаю, що, наприклад, законопроект 3025 має бути переданий до профільного комітету, який спецконфіскацією займається більш предметно ніж наш, який, на превеликий жаль, цими питаннями  не займається.

Пане Голово, давайте не ховати голову в пісок. Давайте вирішимо на Погоджувальній раді, якщо треба, для цього зберемо окрему нараду голів фракцій, що ми робимо з обранням і звільненням суддів. Це питання "підвисло". В нас півсотні суддів вже два роки в парламенті знаходяться і чекають своєї черги. Кожен місяць отримують повноцінну заробітну плату. І все дійшло до того,  щоб ви собі уявляли: в нас десятки районів  в Україні не мають судів, бо просто судді чекають своєї черги, там немає правосуддя як явища.

 Більше того, ви знаєте, на минулому тижні Правовий комітет Ради  Європи розглядав це питання і зробив зауваження   Україні, і ми не можемо ніяк не розглядати це питання. Якщо там є негідники і в нас є до них  питання, давайте їх звільняти, і в Законі про Регламент  є для цього достатньо механізмів,  а якщо там є багато достойних, давайте приймати рішення. Але "оголювати"  це питання і ніяк не реагувати, це просто, мені здається, нечесно і по відношенню до себе,  і по відношенню  до людей. Дякую

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Погоджуюсь. На відповідь до вашого питання. Є насправді 500 суддів, які чекають рішення парламенту. Я підписав подання на всіх них відповідно  до подання комітету. Я цих людей не знаю і не можу брати за них будь-якої відповідальності, а тому всі списки мають бути   оприлюднені, вони оприлюдняться. І  будь ласка, якщо в когось є зауваження по тій чи іншій особі,  будь ласка,  передавайте  інформацію до комітету, і ми маємо  це питання розглядати відповідно до закону. Крапка. А далі, будь ласка, нехай депутати Верховної Ради  України  визначаються щодо цих голосувань. Тому  вже процеси запущено,  будь ласка, супроводжуйте як профільний комітет. Дякую.

Будь ласка, Микола Величкович,  потім –  Олександр Третьяков, і потім –  Сергій Рибалка.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний Володимире Борисовичу,  шановні колеги! Комітет  просить внести до розгляду засідань  законопроект 2293а. Це короткий законопроект, але який регулює, який дозволить дитячому центру "Молода Гвардія" отримати  державний  акт  на володіння земельною ділянкою, на якій знаходиться,  що захистить землі цього державного дитячого центру від рейдерських атак. Це дуже короткий законопроект,  зміни лише до однієї статті  Закону  України "Про державну підтримку та особливості   функціонування  дитячих центрів "Артек" і "Молода Гвардія".    

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Є.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Оскільки  "Молода Гвардія" єдиний центр, є прохання підтримати.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Олександр   Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Первый вопрос  организационный.

Владимир Борисович, я к вам обращаюсь со следующей просьбой. Все председатели комитетов, которые сейчас ушли, им давать слово на следующей Погоджувальной раде последними.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я сейчас все скажу по этому поводу, Александр Юрьевич.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.  Это справедливо и  честно по отношению к тем, кто находится, они просто тогда  будут сидеть до конца. 

Теперь по поводу законопроектов. Прошу включить  в повестку дня для рассмотрения  на этой неделе законопроект 2053  - о внесении  изменений в статью 287 Таможенного кодекса Украины. Суть законопроекта. Предлагается внести  изменения в абзац первый статьи 287, сменив слова "комиссии по вопросам гуманитарной помощи при Кабинете Министров" на слова "специально уполномоченный государственный орган по вопросам гуманитарной помощи". Смысл в чем? Кабинет Министров комиссию упразднил, но везде осталось название старое и гуманитарную помощь растаможить невозможно.

Я обращаюсь к Кабинету Министров. Если вы убираете "уповноважений орган", то убирайте и законодательно тоже. Потому что завезти в страну сейчас гуманитарку невозможно. Спасибо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Олександре Юрійовичу.  

Будь ласка, Сергій Рибалка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності розглянув та вніс на розгляд Верховної Ради велику кількість законопроектів, які вже декілька сесійних тижнів переносять через те, що до них не дійшла черга. Їх постійно включають останніми і наперед зрозуміло, що на їх розгляд не вистачить часу. Зокрема, це законопроект про страхування (реєстраційний номер 1797/1), внесений комітетом Верховної Ради ще 19 травня. Це складний системоутворюючий законопроект, який дуже необхідний для розвитку страхового ринку та для споживачів страхових послуг.

Друге. Це проект Закону України про внесення змін до статті 8 Закону України "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків" (номер 2449), теж внесений 19 травня.

Третій законопроект. Це проект Закону України про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту (номер 2142а).

Тому наш комітет наполягає на їх включенні до порядку денного не останніми, як це зараз пропонується у проекті на четвер, а у частині, яка фізично може бути розглянута. Тим більше, ці закони в переліку законопроектів, які ухвалили як першочергові Верховна Рада України. Дякую, Володимире Борисовичу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Шановні колеги, декілька слів, якщо дозволите, на завершення. Я потім дам вам слово.

Дивіться, яка ситуація зараз відбувається з формуванням, я завершу тим, з чого розпочинав, і хочу подякувати керівникам фракцій, комітетів і груп за те, що ви залишилися на фінальну частину.

Ми маємо з вами майже там 115 законів, які ми сформували, я підкреслюю це, за поданням комітетів Верховної Ради України для включення на цей пленарний тиждень, їх 115. Практика показує, що ми з вами можемо розглянути за цей тиждень 40-45. Це означає, що ми вже на третину перебільшили те, що можемо розглянути з вами, я говорю про статистичні дані.

Тепер далі. Майже 100 законопроектів, я думаю, зараз щойно тут запропонували щодо включення. Тепер  уявімо собі, що  кожен із вас вважає, що ваш законопроект, він має бути першим,  він має бути саме розглянутий в  першій частині будь-якого пленарного дня, а він є у нас один: четвер, один вівторок, одна середа і все інше.

Це означає, що якщо ми зараз проаналізуємо все те, що було наговорено, а ми це зможемо зробити під стенограму тільки під вечір, ви ставите мене перед вибором в ручному режимі вибрати, кого поставити, а кого ні. Я вважаю, що з цим потрібно завершити. Якщо ми запитаємо:  "Коли?"  Я  вам  скажу: "Сьогодні і назавжди".

Дуже було багато законопроектів, можливо, важливих, але вони мають бути розглянуті відповідно до правил, які ми маємо з вами встановити, це є принципово важливим, тоді у нас буде система дій.

Давайте уявімо, що ми не просто з вами керівники українського парламенту, а всі тут присутні – це керівники українського парламенту, а звичайні народні депутати. Уявіть собі, що на третю годину ночі ми зможемо це все систематизувати і кожен депутат зранку отримає новий порядок денний, який для нього нічого не говорить. Це означає, що нівелюється вплив кожного народного депутата, що неприпустимо, тому дуже важливо систематизувати нашу роботу.

Яким чином ми можемо це зробити? Утворити правила, які ніхто не буде порушувати. І тому на початку свого виступу я пропонував: маємо отримати базу,  яку ми будемо або наповнювати законопроектами, або звідти брати. Немає кращої бази ніж План законодавчого забезпечення реформ, який базується: а) на коаліційній угоді; б) на стратегічних документах Президента України і уряду, а також, що дуже важливо, на Угоді про асоціацію з Європейським Союзом, яка формує, фактично, порядок денний нашого розвитку.

Зрозуміло, що він має велику кількість законопроектів, створених вами, але це є база. Ми говоримо про системний розгляд, я погоджуюсь з цим, план законодавчого забезпечення має сьогодні 7 базових розділів. Давайте визначимо, що потрібно взяти першочергово, системно. Ми визначилися з вами, знову ж таки - ваші подання, 70 проектів законів. Давайте під ці 70 проектів зробимо "сітьовий" графік – і будемо чітко розуміти, що в який день ми розглядаємо з цих 70 законів. Якщо ви говорите, що треба не 70, а 80, або 90, оскільки ми комплексно зможемо реформувати ту чи іншу сферу, давайте зробимо 90.

Давайте подивимося, якщо ми можемо провести засідання парламенту відповідно системно, якщо не буде вистачати сесійних, давайте проведемо позачергові засідання з тематичним розглядом тих чи інших питань. Іншого варіанту я просто не бачу.

Тому я прошу на мене не ображатися. Я достатньо категорично налаштований на те, щоб систематизувати роботу парламенту. Я прошу вашої підтримки, я прошу вашого розуміння. Дуже було би правильно, якби все те, що ми з вами напрацьовуємо, ми визначили в кожному комітеті як пріоритет, один-два питання від того чи іншого комітету, які відповідають Плану законодавчого забезпечення реформ, або пріоритетних 70 законів, які ви формуєте. І ми визначимо, як ми працюємо далі.

Далі. Багато хто у нас критикує український парламент. Добре, я з цим погоджуюся: треба критикувати всю владу. Але треба бути об'єктивними. Те, що ми зробили, ми зробили, і тут кожен із вас до цього причетний. А те, що ми не зробили або не здатні були зробити, маємо дуже самокритично до цього віднестись – і сформувати план вирішення тих чи інших завдань. Бо коли я чую про те, що від усіх ініціатив уряду український парламент розглянув лише 30 відсотків, то в мене відповідь тільки одна, друзі: український парламент демонструє абсолютну конструктивність по відношенню до урядових ініціатив. Ми проводимо нашу роботу, абсолютно ідучи назустріч з прийняття рішень і скорочених процедур, і скороченого розгляду, і багатьох інших речей.

Інша справа, що деякі міністри не дозволяють собі поцікавитись якістю тих законів, які вони написали, яка реакція  в комітетах профільних  або у фракціях по тому чи іншому питанню. Я вам хочу сьогодні підтвердити і застерегти.

Жоден перший заступник, заступник міністра не  буде доповідати закони в залі парламенту. (Оплески) Тільки міністр профільний. Якщо міністра немає, це має бути за підписом Міністра Кабінету Міністрів поінформовано комітет, чому немає, і нехай приходить тоді уповноважений заступник. Але це виключно має бути тоді, коли є  відрядження.

  Врешті-решт кожен міністр має продемонструвати, що він адекватно сприймає те, що він пропонує, що він володіє матеріалом і предметом того, про що він хоче поговорити з парламентом. І парламент має ухвалити відповідні рішення. Тому і сьогодні Міністерство фінансів, і завтра, я маю надію, і післязавтра, коли буде розгляд питань у комітетах, презентує позицію по всіх  позиціях, і ми зможемо ухвалити ті чи інші рішення, які сьогодні необхідні.

Я просив би вас, шановні колеги, подивіться, будь ласка,  на те, як у вас проходять справи щодо підготовки питань порядку денного. Я не хочу одного критикувати, а іншого хвалити. Але хочу зазначити, що робота в комітетах  іноді дорівнює різниці як між землею і небом. І це теж є неприпустимо.  Тому і народжуються сьогодні ініціативи щодо  оптимізації кількості комітетів.

 А по великому рахунку, якщо хочете мою думку з цього приводу, я вам скажу. Якщо у нас є 7 базових блокових пріоритетів стратегічних, то під ці пріоритети виконання має бути створена система управління і комітетів парламенту, і уряду.  І тоді все стане  на свої місця, хто за що відповідає. А не  пачки законопроектів, які ми з вами приймаємо, від яких ледве-ледве є    результат.

Хоча! Базова реформа поліції. Я вважаю, що це плюс. Антикорупційне законодавство – те, що нам вдалось зробити, я вважаю, що це є плюс. Багато речей: там деолігархізація  і відкриття ринків, я думаю, що це є плюс. Але очевидно, що є багато завдань, які перед нами з вами стоять.

 Тому я просто закликаю керівників комітетів: будь ласка, давайте спільно, незалежно ні від чого, професійно визначимо базу. А я пропоную цією базою визначити План законодавчого забезпечення реформ. Якщо він не влаштовує, давайте змінимо, але визначимо його як базу. Візьмемо першочергове і почнемо з вами спільно відпрацьовувати.

І наступне. Ми будемо робити з вами роботу професійно. Звісно, що політичні рішення приймають фракції коаліції і фракції і групи українського парламенту. І виходячи з того, що ми маємо з вами Регламент, тут визначено, що рішення будуть включатися, які мають 226 голосів для прийняття. Це означає тільки єдине, що ми маємо, коли у нас тиждень непленарної роботи, працювати над тим, щоб знаходити розуміння і знаходити 226.

Я вважаю, що систематизація роботи приведе до двох речей. Це відкритість і повернення довіри до роботи парламенту. І підвищить нашу якість і ефективність.

Дуже важливим компонентом до всього цього є одна річ. Це внутрішня реформа Апарату Верховної Ради України. Ми побудуємо, я вас запевняю в цьому, ми побудуємо якісну відкриту сервісну службу, яка буде забезпечувати роботу депутатів парламенту, комітетів і фракцій. Зробимо це відкрито, публічно. І ми запровадимо найближчим часом (зараз тільки питання в коштах, які ми шукаємо) і електронний парламент, і всі інші речі, які абсолютно для мене і для команди Апарату вже є зрозумілими. І ми побудуємо якісну систему роботи.

Тому дуже б хотілося, щоб ми до цього питання не були байдужі. Бо наше недопрацювання в робочому порядку призводить потім до величезних проблем. Мені би не хотілось, щоб ми на це не звертали уваги. От робимо зараз анкетування, розіслали всім опитування щодо роботи місії по інституційній спроможності. І опитування депутатів: що, ви вважаєте, треба покращити, що змінити і все інше. Ми ж вийдемо на цілісну систему. Очевидно, будуть внесені системні зміни і в Регламент парламенту, і в інші речі. Знаєте, скільки сьогодні я отримав відповідей по анкетах? От на даний момент. По статистиці, я нікого не засуджую.  П'ять.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Ви ж дали одну добу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Розуміємо, друзі? Я просто говорю про статистику. Але нам дуже важливо, щоб ми включилися в цей процес. Зробити реформу парламенту, зробити якісну роботу без нас з вами – це нереально. І за нас з вами теж це ніхто не зробить.

 Тому я закликаю всіх до спільної системної роботи. І я надіюсь на те, що ваш досвід, ваше розуміння, досвід парламентської роботи і непарламентської роботи, дозволять нам отримати зовсім нову якість роботи парламенту.

Дякую за вашу увагу.