ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

24 квітня 2024 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

10:05:42

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Слава Україні!

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця, ми починаємо працювати. Запросіть колег також зайняти свої місця.

Шановні народні депутати, я просто нагадую вам, що відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше засідання.

Шановні колеги, я звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви в пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитись до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву у пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття.

Шановні колеги, за парламентською традицією пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

 (Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати України, сьогодні рівно 26 місяців, як український народ рішуче протистоїть неспровокованій широкомасштабній збройній агресії Російської Федерації. Наші сили оборони героїчно відбивають постійні атаки ворога, демонструючи стійкість і непохитність у захисті суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. Вічна шана і слава кожному і кожній, хто захищає Україну і весь український народ.

Вшануймо хвилиною мовчання світлу пам'ять захисників і  захисниць, які самовіддано віддали своє життя за незалежне демократичне майбутнє України у колі європейських держав. Вшануймо також усіх мирних громадян, які загинули внаслідок російської агресії.

(Хвилина мовчання)

Шановні народні депутати, сьогодні Сенат Конгресу Сполучених Штатів Америки ухвалив Закон про пакет міжнародної допомоги, зокрема щодо надання допомоги Україні. Давайте подякуємо. (Оплески)

 Після підписання Президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом закон набере чинності. Це надзвичайно важливе рішення і для нашої держави, і для Сполучених Штатів Америки як світового лідера у справі утвердження непорушних принципів свободи, суверенітету і територіальної цілісності.

Я прошу всіх подякувати оплесками Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки, усім американським сенаторам від обох партій, які підтримали цей закон. (Оплески) Особисто Президенту Сполучених Штатів  Америки Джозефу Байдену за його лідерську позицію. (Оплески) Лідеру більшості Чаку Шумеру та лідеру республіканців Мітчу  Макконнеллу за їхню рішучість і твердість у просуванні цього життєво важливого для України рішення. (Оплески) Високо цінуючи підтримку України обома найбільшими партіями Сполучених Штатів Америки, дякуємо за солідарність та лідерство всьому Конгресу Сполучених Штатів Америки як представникові волі великого американського народу. Дякуємо всім громадянам США, які продовжують підтримувати Україну. (Оплески)

Вчора і сьогодні на знак вдячності Сполученим Штатам Америки за солідарність і підтримку України і всього українського народу у залі засідань Верховної Ради ви бачите прапори Сполучених Штатів Америки. Прийняті надважливі державні рішення вкотре демонструють, що Сполучені Штати Америки є справжнім лідером демократичного світу. Дякуємо. (Оплески)

Шановні колеги, шановні народні депутати, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань пропоную провести сигнальне голосування.

Секундочку, Олександр Сергійович. Перепрошую, Олександр Сергійович.

 

10:12:42

КОРНІЄНКО О.С.

Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про входження народного депутата України Іванісова Романа Валерійовича до складу депутатської групи "Відновлення України" у Верховні Раді України дев'ятого скликання. Вітаємо!

 

10:13:00

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадую, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "за" і утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення  голосування, тобто до появи результатів на  табло.

Шановні колеги, я прошу вас взяти участь у сигнальному голосуванні. Будь ласка, колеги, прошу голосувати.

 

10:13:37

За-215

Проти – 7, утрималися – 5. Вершина демократії.

Шановні колеги, йдемо далі. Я ще раз звертаюся до всіх колег із закликом неухильно дотримуватися безпекових правил у Верховній Раді України і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні народні депутати, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано, переходимо до його розгляду.

Шановні колеги, на ваш розгляд виноситься проект Закону про ратифікацію Додаткової угоди між Україною та Технічним секретаріатом Організації із заборони хімічної зброї про привілеї та імунітети для візитів технічної допомоги (реєстраційний номер 0244).

Шановні колеги, я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу, колеги, підтримати. Будь ласка, прошу голосувати.

 

10:14:41

За-211

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова першого заступника міністра закордонних справ України Андрія Івановича Сибігу. Будь ласка, Андрій Іванович.

 

10:15:01

СИБІГА А.І.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Відповідно до статті 93 Конституції України та статті 9 Закону України "Про міжнародні договори України" Президентом України було внесено на розгляд Верховної Ради проект Закону України про ратифікацію Додаткової угоди між Україною та Технічним секретаріатом Організації із заборони хімічної зброї про привілеї та імунітети для візитів технічної допомоги. Проект закону України було розроблено Міністерством закордонних справ на підставі статті 6 Додаткової угоди між Україною та Технічним секретаріатом Організації про привілеї та імунітети для візитів технічної допомоги, а також положень Закону "Про міжнародні договори України". 

Визначені Додатковою угодою привілеї та імунітети є аналогічними та рівнозначними обсягу привілеїв та імунітетів членів інспекційних груп Організації із заборони хімічної зброї, які визначені у Розділі В "Привілеї та імунітети" частини другої "Загальні правила перевірки" Додатку зі здійснення та перевірки Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення, вже ратифікованої Верховною Радою України. 

Проект закону України було погоджено без зауважень причетними міністерствами та відомствами, отримано позитивний висновок від Міністерства юстиції.

Шановні народні депутати, ратифікація Верховною Радою України Додаткової угоди між Україною та Технічним секретаріатом Організації дозволить забезпечити виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності, вказаних Додатковою угодою, що в свою чергу створить правові підстави для поглиблення технічного співробітництва між Україною та Організацією шляхом здійснення візитів технічної допомоги зокрема для аналізу проб токсичних хімічних агентів, які держава-агресор застосовувала, готувалася застосувати або може застосувати проти військовослужбовців Збройних Сил України та цивільного населення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую, Андрій Іванович. Спасибі.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Олександровича Мережка з доповіддю про рішення комітету з цього питання. 

 

10:17:19

МЕРЕЖКО О.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на своєму засіданні 30 січня 2024 року розглянув внесений Президентом України проект Закону України про ратифікацію Додаткової угоди між Україною та Технічним секретаріатом Організації із заборони хімічної зброї про привілеї та імунітети для візитів технічної допомоги і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Ратифікація даної угоди дозволить забезпечити виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності вказаної Додаткової угоди, що створить правові підстави для поглиблення технічного співробітництва між Україною та Технічним секретаріатом Організації із заборони хімічної зброї шляхом здійснення візитів технічної допомоги, зокрема для аналізу проб токсичних хімічних агентів, які держава-агресор застосувала, готувалася застосувати або може застосувати проти військовослужбовців Збройних Сил та/або цивільного населення України.

Тож, шановні колеги, прошу підтримати рішення Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та прийняти проект Закону України про ратифікацію Додаткової угоди між Україною та Технічним секретаріатом Організації із заборони хімічної зброї про привілеї та імунітети для візитів технічної допомоги за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Олександрович.

Шановні колеги, я прошу представників фракцій і груп записатися на обговорення цього законопроекту: два – за, два – проти. Прошу записатись, колеги.

Будь ласка, Федина Софія Романівна, фракція "Європейська солідарність".

 

10:19:37

ФЕДИНА С.Р.

Фракція "Європейської солідарності" буде однозначно підтримувати дану ратифікацію. Але, користаючись з нагоди того, що тут присутній заступник міністра закордонних справ, який не слухає виступаючих, пан Андрій Сибіга, я хочу прояснити деякий момент.

Я думаю, кожен народний депутат України за цих крайніх кілька днів отримав сотні листів від наших співгромадян за кордоном. Тому я хочу вияснити, як корелюється із Конституцією України, навіть з тим самим законопроектом про мобілізацію, лист-доручення заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги, яким кілька днів тому він повністю обмежив громадян України від надання консульських послуг. Насправді хотілося би уточнити, про що саме йдеться, тому що цим листом громадянам України, кільком мільйонам громадян, послали сигнал: не повертайтесь в Україну, ваша держава готова порушувати всі ваші права.

І, пане Андрію, я би дуже хотіла почути відповідь, і не про ухилянтів. Моя родина, мої рідні воюють, так що це точно не до мене, і Верховна Рада прийняла все потрібне, щоби запобігти ухилянству. Я хотіла би почути, як забезпечувати права наших громадян, якщо дорученням, яким ви підставили всіх консулів, ви порушили Конституцію України, права, закони України і, по суті, зробили все, щоби ми не мали спроможності захищати українську державу. Так воно не робиться. Тому що Закон про мобілізацію входить у дію 18 травня, і саме 18 травня треба було говорити про припинення консульських послуг, хоча ми з фракцією подавали законопроект, щоб цю дурню забрали. Але зараз ви просто плюнули в очі мільйонам громадян України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, далі Юрчишин Ярослав Романович. Я прошу виступаючих все-таки по предмету того, про що ми зараз розглядаємо.

Будь ласка, Ярослав Романович.

 

10:21:45

ЮРЧИШИН Я.Р.

Фракція партії "Голос" буде підтримувати дану ратифікацію. В принципі, ми традиційно як демократична держава, яка бореться з тоталітаризмом, чітко демонструємо повагу до всіх міжнародних стандартів. Але в той же час користуючись можливістю, я хочу наголосити, що ми маємо і стати, і тут велике прохання до представників Міністерства закордонних справ, більш активними в тому, щоби переглядати міжнародні стандарти.

Що ми зараз маємо, наприклад, у сфері доступу до військовополонених? Українська сторона забезпечує максимальний доступ, Росія максимально не забезпечує доступ. В результаті в моніторингу ми маємо чітку фіксацію будь-яких порушень прав людини з української сторони, а особливо на лінії фронту, на першій лінії вони реальні, якщо брати міжнародні стандарти, в той же час Росія не показує ніщо.

І тому в даному випадку ми маємо активно не лише самі ратифікувати, а тиснути і співпрацювати з міжнародною спільнотою, щоби міняти міжнародні стандарти, впроваджувати нові протоколи, які будуть відповідати реальному стану. А за цю ратифікацію – за.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович, фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Будь ласка. 

 

10:23:19

НЕМИРЯ Г.М. 

Шановні колеги, фракція "Батьківщина" буде підтримувати запропоновану ратифікацію. Але я хотів би звернутись водночас, на цьому конкретному прикладі показати, як іноді пріоритети, які ми самі як парламент і українська влада проголошує, ми самі їх не дотримуємося на практиці. Зверніть увагу, цей законопроект було внесено до парламенту і зареєстровано в січні цього року. Пройшло вже більше чотирьох місяців. Наші колеги, окремі народні депутати, працювали з МЗС задовго до цього, спонукаючи це зробити, але це було зроблено з великим запізненням.

До чого це призводить? З одного боку, ми пропагуємо формулу, і правильно робимо, Президента Зеленського. Пункт 8 цієї формули – це екоцид. Що таке екоцид? Екоцид, в тому числі коли застосовується хімічна зброя, але якщо ця хімічна зброя застосовується в ході воєнних дій, військових дій, то це не значить, що це екологічний злочин – це воєнний злочин. З іншого боку, Україна звертається до Міжнародного кримінального суду для того, щоб засудити Росію, Путіні і інших його прибічників за злочин агресії, воєнні злочини і інші злочини – злочини проти людяності. І ми в той же час чотири місяці не можемо ратифікувати угоду, яка дозволить, що – приїзд експертів профільної міжнародної організації – Організації із заборони хімічної зброї для того, щоб вона надала докази того, що країна-агресор застосовує хімічну зброю на території України і не лише в ході бойових дій, а і проти цивільного населення.

Тому я закликаю всіх проголосувати за це, а Верховну Раду надалі надавати пріоритет таким законопроектам і голосувати, як тільки вони заходять до зали. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Кузбиту Юрію Михайловичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

10:25:27

КУЗБИТ Ю.М.

Пане Голово, я прошу  передати слово Яременку Богдану. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Богдан Васильович Яременко.

І після цього голосуємо, шановні колеги. Запросіть народних депутатів.

Будь ласка.

 

10:25:42

ЯРЕМЕНКО Б.В.

Шановні колеги, доброго дня. Мені здається, ця угода, яку ми зараз ратифікуємо, я закликаю до цього, хороший приклад, як Президент України і наша дипломатія в особі Міністерства закордонних справ розуміє, як нюанси міжнародного права впливають на міжнародну політику.

Угода технічна, але завдяки цій угоді, завдяки наданню пільг і привілеїв делегаціям заборони хімічної зброї ми в майбутньому знімемо будь-які питання в міжнародних судах про те, що, мовляв би, ці докази на території України про злочини Російської Федерації могли були зібрані під якимось тиском. Тому хороша угода, беремо. Закликаю голосувати.

Користуючись нагодою, що тут прозвучала критика на адресу Міністерства закордонних справ і презентанта цієї угоди, хочу зі свого боку сказати, що, звичайно, коли консульські установи України припиняють тимчасово обслуговувати певну категорію громадян, виникають питання. Але вчора Міністерство закордонних прав надало роз'яснення публічні, з яких зрозуміло, що це тимчасова пауза. Я сподіваюся, що вона не триватиме довше двох тижнів, і після цього, після того як будуть створені можливості надавати інформацію військовозобов'язаним в електронному вигляді, поновлювати її, обслуговування поновиться і все нормалізується.

А якщо ми говоримо про емоції, шановні колеги, то давайте пам'ятати не тільки про права тих, хто живе за кордоном, а і про права тих, хто сьогодні воюють і хто потребують заміни, хто потребують відпочинку, кого треба любити, поважати і дбати про їх права. А тому нам потрібний мобілізаційний ресурс. Тому, шановні колеги, давайте в нашій критиці бути послідовними і дбати про держані інтереси.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Я прошу народних депутатів… А, я перепрошую, Арешонков Володимир Юрійович, і після цього голосуємо.

Будь ласка, Володимир Юрійович. Займайте місця свої, колеги.

 

10:27:40

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановний пане Голово, шановні колеги, безперечно, ми будемо голосувати, підтримаємо це важливе питання.

Я хотів би теж долучитися до цієї теми, яку тільки що обговорювали. Зрозуміло, що потрібен здоровий баланс, і вимоги захисників стосовно тих, хто, особливо після оголошення воєнного стану, виїхав за кордон і перебуває десь в різних країнах і так далі, у нас у всіх одні справедливі – вони мають пояснити, чому це відбулося, якщо були підстави, вони мають певною мірою за це відповідати, відповісти. Але дії сьогоднішні МЗС мають бути теж чітко відрегульовані. Ви дали звичайний лист, і після цього почалася хвиля непорозуміння. Це використовують наші противники, це іншими спецслужбами зараз піднімається. І ми маємо громадянам, які за кордоном, нашим співвітчизникам все це чітко і логічно довести. Тому, будь ласка, давайте послідовно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Прошу зайняти місця. Переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу і в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про ратифікацію Додаткової угоди між Україною та Технічним секретаріатом Організації із заборони хімічної зброї про привілеї та імунітети для візитів технічної допомоги (реєстраційний номер 0244).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

10:29:37

За-289

Рішення прийнято. Вітаю, колеги.

Шановні колеги, сьогодні день народження у наших колег народних депутатів України Миколи Олександровича Тараріна, "Слуга народу" та Гео Багратовича Лероса, позафракційний. (Оплески) Вітаємо колег. Бажаємо міцного здоров'я, наснаги та здобутків на благо України.

Ідемо далі. Наступний проект Закону 0245, це проект Закону про ратифікацію Угоди про цифрову торгівлю між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії (реєстраційний номер 0245).

Я прошу проголосувати за те, щоб розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

10:30:28

За-248

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова заступника міністра економіки України Тараса Андрійовича Качку. Будь ласка, Тарасе Андрійовичу.

 

10:30:50

КАЧКА Т.А.

Доброго ранку! Шановний пане Голово, шановні народні депутати, на ваш розгляд виноситься проект Закону України про ратифікацію Угоди про цифрову торгівлю між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії. Це перша угода, яка самостійно займається, власне, цифровою торгівлею.

В ній є три великих аспекти. Перший – це цифровізація звичайної торгівлі, використання цифрових інструментів у торгівлі товарами та послугами, яка здійснюється відповідно до чинної угоди про вільну торгівлю.

Це також запровадження ключових базових свобод у цифровій економіці, як свобода зберігання даних, свобода комп'ютерного входу, свобода передачі даних і інші речі, які є важливими для розвитку української цифрової економіки, тому що в усьому світі збільшується кількість регулювання в цифровій економіці, і нам потрібно гарантувати, що, власне, Україна є відкритою для своїх партнерів, для Британії, і Британія відкрита для українських компаній.

І третій блок – це міжурядова взаємодія у визнанні різних документів, статусу персональних даних, цифрових підписів, інших речей, які також пов'язані з розвитком цифрових послуг держави і сприяння власне визнанню тих адміністративних речей, які діють у цифровій економіці.

Довідково хочу сказати, що ми власне є експортером  цифрових послуг до Британії. Експорт минулого року склав 471 мільйон, а імпорт 47 мільйонів доларів.

Дуже дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Мережка Олександра Олександровича.

Будь ласка, Олександре Олександровичу.

 

10:32:41

МЕРЕЖКО О.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на своєму засіданні 13 лютого 2024 року розглянув внесений Президентом України проект Закону України про ратифікацію Угоди про цифрову торгівлю між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект закону за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Ратифікація вказаної угоди сприятиме поглибленню участі України у глобальній економіці та підвищенню іміджу нашої держави як торговельного партнера. Угодою передбачається внесення поправок до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною і Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії, учиненої 8 жовтня 2020 року. Імплементація угоди сприятиме зменшенню вартості адміністрування торгівлі шляхом впровадження цифрових рішень та технологій, використанню електронного цифрового підпису, електронних контрактів та рахунків для здійснення міжнародної торгівлі, закріпленню основних правил для торгівлі цифровими товарами та послугами між державами, поглибленню участі України у глобальній економіці та підвищення іміджу нашої держави як торговельного партнера.

Тож, шановні колеги, прошу підтримати рішення Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та прийняти проект Закону України про ратифікацію Угоди про цифрову торгівлю між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу записатися: два – за, два – проти, для обговорення цього законопроекту. Прошу, колеги.

Будь ласка, Бондар Михайло Леонтійович, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

10:35:02

БОНДАР М.Л.

Дякую. Передайте, будь ласка, слово Іванні Климпуш-Цинцадзе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іванна Орестівна.

 

10:35:20

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Шановні колеги, безумовно, "Європейська солідарність" буде підтримувати цю ратифікацію, але, знаєте, такі ратифікації мають миттєво потрапляти в зал, а не два місяці чекати на наш з вами розгляд. Це перше.

Друге. Ми чуємо від колег, що ця угода покликана покращити імідж України, в тому числі і у Великобританії. Так-от для підвищення іміджу України нам би потрібно було насамперед чути наших партнерів, не тільки дякувати їм прапорцями. Ми би мали подякувати так само і Великобританії, і уряду за їхній великий пакет допомоги, але мали би так само чути, коли вони нам кажуть, не ухвалюйте рішення про призначення додаткових людей в Рахункову палату, не прибирайте людей з Рахункової палати, не паралізуйте її роботу, а змініть правила її роботи, бо ми хочемо розуміти, як ви контролюєте використання наших коштів. Ми маємо чути наших партнерів тоді, коли дякуємо Сполученим Штатам, а ігноруємо заяву Держдепу, яка говорить про те, що Єдиний марафон насправді порушує засади демократії і принципи свободи слова в державі, яка воює за демократичні цінності.

Колеги, нам потрібно системно працювати з нашими партнерами, і це означає припинити нарешті вибіркову практику погодження відряджень українських народних депутатів за кордон. Бо ми перетворюємося на ту саму Російську Федерацію, яка заборонила своїм депутатам подорожувати в країни поза межі Російської Федерації. Це означає, що ми з вами торуємо шлях в автократію.

Тому прошу припинити цю практику, прошу відкрити можливість працювати і з республіканцями і з демократами, і запропонувати нам всі можливості використати для України парламентську дипломатію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці Лис Олені Георгіївні, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

10:37:26

ЛИС О.Г.

Прошу передати слово Яременку Богдану.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Богдан Васильович.

 

10:37:38

ЯРЕМЕНКО Б.В.

Шановні колеги, виступ Торговельного представника, як завжди, дякую, пане Качка, завжди правильний, завжди аргументований, з найбільшими деталями розкриває тему, мало що можна додати. Виступ голови комітету пояснив, що в професійному рівні питання в парламенті позитивно розглянуто, є багатопартійна консолідована позиція на підтримку цієї угоди. Тому дозволю собі лише кілька емоційних зауважень. За два роки війни ми переконалися: там, де є Велика Британія, там є впевненість, там є солідність, там є підтримка, там є рух вперед. Я думаю, що прекрасно, коли ми укладаємо угоди, які регламентують галузі майбутнього – електронну торгівлю. Якщо ми регламентуємо майбутнє, ми віримо в нашу перемогу.

Тому голосуємо за цю угоду. God Save the King. Слава Україні! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Валентину Олександровичу Наливайченку. Я розумію так: передає Немирі Григорію Михайловичу. Будь ласка.

 

10:38:44

НЕМИРЯ Г.М.

Шановні колеги, ще один приклад. Якщо угода важлива, ратифікація важлива, питання: чому чотири місяці ми це не зробили? Другий урок на майбутнє.

Стосовно предмету розгляду. Безумовно, ця угода є важливою, до речі, важливо знати, що Україна є другою країною в світі після Сінгапуру, з якою Велика Британія підписала таку угоду. Це важливо також, що ми не пасемо задніх тут. Але є методологічне питання, на яке я хотів звернути увагу, оскільки йдеться про доповнення до Угоди про вільну торгівлю.

Взагалі зараз є унікальна ситуація, якої не було і, я сподіваюся, не буде ніколи  в світі, коли країна у стані війни або веде переговори про зони вільної торгівлі з іншими країнами, або вже підписала угоди, як наприклад, з Туреччиною за три тижні до війни, які очікують свою ратифікацію. І натомість ніхто не задає питання: а який вплив цих угод буде на ринок праці?  Ми знаємо, і я хотів би ще раз сказати, Міністерство економіки, я сподіваюся, буде це робити, але зараз перед підписанням угод про вільну торгівлю або про доповнення до таких угод не робиться, прошу мене почути, не робиться аналіз впливу таких угод на ринок праці в Україні.

Добре, що в цьому випадку, як заступник міністра сказав, Україна є нетто-експортером цифрових послуг. А якщо в іншому випадку? Тому я заохочую, і ми перевіримо це як комітет, щоб в наступних випадках, по-перше, безумовно, робився такий аналіз впливу угод про вільну торгівлю на ринок праці, і, по-друге, це співвідносилось з баченням економіки, структури економіки України  в післявоєнний період. Тому що угоди про вільну торгівлю – це справа миру, а не справа війни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту, ми переходимо до прийняття рішень. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу і в цілому проект Закону про ратифікацію Угоди про цифрову торгівлю між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії (реєстраційний номер 0245). Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:41:28

За-296

Рішення прийнято. 

Дякую, колеги. Йдемо далі. Наступний законопроект 11150. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:42:08

За-247

Рішення прийнято. 

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.  

 

10:42:30

За-232

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, переходимо до обговорення питання. Починаємо з представлення законопроекту. І я запрошую народного депутата України Стернійчука Валерія Олександровича як автора законопроекту, після нього голова комітету – співдоповідач.

 

10:43:01

СТЕРНІЙЧУК В.О.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд винесено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин (реєстраційний номер 11150).

В першу чергу даний законопроект спрямований на захист прав власників земельних часток (паїв), які через військовий час не мають змоги оформити свої права на невитребувані, тобто нерозподілені земельні ділянки. Тому в ньому пропонується продовжити цей термін оформлення таких ділянок до 1 січня 2028 року. Крім того, він передбачає інші зміни в сфері удосконалення земельних відносин, а саме продовження дії пілотного проекту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками.

У зв'язку із цим Комітет з питань аграрної і земельної політики на своєму засіданні 23 квітня 2024 року підтримав законопроект під номером 11150 та рекомендував Верховній Раді України прийняти його в першому читанні за основу з можливістю доопрацювання згідно частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань аграрної і земельної політики Олександра Васильовича Гайду. Будь ласка, Олександр Васильович, рішення комітету представте, будь ласка.

 

10:44:48

ГАЙДУ О.В.

Колеги, всім доброго дня! Дійсно, у нас на комітеті було прийнято рішення про підтримання даного законопроекту 11150 та рекомендувати Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу з можливістю доопрацювання згідно частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України. Тому, колеги, прошу підтримати рішення комітету.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, рухаємося далі. Прошу фракції і групи записатися на обговорення цього законопроекту: два – за, два – проти.

Будь ласка, Володимир Михайлович В'ятрович, фракція "Європейська солідарність". 

 

10:45:41

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Артуру Герасимову прошу передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Артур Володимирович Герасимов.

 

10:45:52

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, шановні колеги, шановні українці! "Європейська солідарність" не буде підтримувати цей законопроект зараз, під час голосування. Є декілька причин. Якщо вони будуть усунуті до другого читання, ми звичайно можемо на фракції розглянути і змінити позицію щодо підтримки цього законопроекту.

Із ключових моментів. В цьому законопроекті є проблеми з предметом регулювання, це по-перше. Тут же два різних предмети включені: захист інтересів власників земельних часток (паїв) і другий – це застосування адмінпроцедури  у сфері земельних відносин. Зазначені питання мало того, що не пов'язані між собою, так ще й юридично коректніше розглядати їх у окремих законопроектах. Це правильна нормотворча, законотворча техніка.

По-друге, до проекту включено регулювання питань, які не відносяться до його предмету. Зокрема, наприклад, йдеться про зміни назв окремих розділів ЗКУ, доповнення видів права земельного сервітуту тощо. Також хотілося б сказати, що авторами проекту було задекларовано принцип того, що будуть узгоджені норми ЗКУ із новим Законом про адмінпроцедуру. А цього по суті не відбувається. І нові норми, які додаються, такого узгодження не здійснюють.

Окрім цього, це як на додаток, порушується принцип юридичної визначеності. Саме тому сьогодні "Європейська солідарність" не буде підтримувати цей законопроект. Якщо до другого читання ці недоліки будуть виправлені, ми його підтримаємо.

Дякую.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Івченко Вадим Євгенович, фракція "Батьківщина".

Юлія Володимирівна Тимошенко, будь ласка.

 

10:47:32

ІВЧЕНКО В.Є.

Прошу передати слово Юлії Тимошенко.

 

10:47:46

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, знову земелька сільськогосподарська, знову ділять, знову оформлюють –  ну, все так, як прийнято, тобто  кримінальних справ НАБУ проти Сольського замало. Його зараз притягують до відповідальності, а справа його живе.

Що передбачає цей законопроект? Перше: є землі, які оформлені в оренду. Аграрії вклалися в цю землю, вони практично зробили всі капіталовкладення. Цим законом дається право: якщо хтось викупив цей пай, то орендатора до закінчення терміну оренду, незважаючи на його вкладення в цей проект, просто зганяють з землі, навіть врожай не дають зібрати.

Скажіть, будь ласка, це що, правильно? Ви розумієте, що це середні аграрні підприємства орендують, а потім вони хочуть зібрати врожай, але їм не дадуть це право по цьому закону? Це перше, що тут є такого важливого.

Далі створюються умови цим законом для унеможливлення відновлення порушених прав власників, спадкоємців та користувачів земельних ділянок, оскільки законопроект передбачає не зупинення дії адміністративного акту по землі у сфері земельних відносин у разі подання на нього скарги. Тобто все одно продовжують забирати, незважаючи на те, що скарга є.

І останнє. Законопроектом, ну, просто нахабно виводяться з-під захисту земельні ділянки прибережних смуг вздовж річок, морів, морських заток і лиманів. Тобто, по суті, теж відкривається шліх до того, щоб їх поділити.

Я прошу, голосуйте проти цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Максим Євгенович Дирдін, фракція "Слуга народу". Шановні колеги, це завершальний буде виступ, після нього голосуємо. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Будь ласка, Максим Євгенович.

 

10:49:55

ДИРДІН М.Є.

Пане Голово, я прошу слово передати Валерію Стернійчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валерій Стернійчук. Валерій Олександрович.

 

10:50:04

СТЕРНІЙЧУК В.О.

Колеги, я вважаю, що цей проект закону якраз зараз є на часі, адже лишається трохи більше ніж пів року до того терміну, щоб всі власники сертифікатів на земельні паї встигли оформити свої права власності на ці паї. Тому я прошу вас підтримати даний законопроект, бо ми розуміємо, що в умовах війни багато українців цього не встигнуть зробити фізично.

Прошу вашої підтримки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення законопроекту. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця і приготуватися до голосування. Будь ласка, шановні колеги, займіть місця, приготуємося до голосування.

Друзі, я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин (реєстраційний номер 11150).

Готові головувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

10:51:40

За-228

Рішення прийнято.

Шановні колеги, рухаємося. По фракціях покажіть, будь ласка

Будь ласка, що з процедури? Демченко.

 

10:51:54

ДЕМЧЕНКО С.О.

Колеги, зараз нам предстоїть голосувати законопроект 11130 по порядку денному. Я хочу звернути увагу, що до цього законопроекту є 3 альтернативних законопроекти, які відповідно до висновку ГНЕУ визначені, як доцільним розглянути одночасно з цим законопроектом. Згідно Регламенту Верховної Ради ці законопроекти є альтернативними, стаття 100, яка вказує, що ці законопроекти містять положення, які регулюють однакове коло питань і повторюють суттю положення щодо регулювання одних і тих же суспільних відносин.

Стаття 110 Регламенту нашого парламенту передбачає, що Верховна Рада розглядає альтернативні законопроекти на пленарному засіданні одночасно з основним законопроектом. Тому я прошу це питання відкласти або розглядати одночасно з цими законопроектами.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Доповідаю вам, що законопроекти з реєстраційними номерами 9497, 10178, 10376 не є альтернативними до законопроекту за реєстраційним номером 11130 відповідно до статті 100 Регламенту Верховної Ради України. У висновку  Головного науково-експертного управління від 18.04.2024 року до проекту Закону за реєстраційним номером 11130 не зазначено, що вони є альтернативними, а вказано, що в них піднімаються пов'язані питання. Таким чином ці законопроекти відповідно до частини четвертої статті 100 Регламенту Верховної Ради не повинні розглядатися разом, оскільки не є альтернативними.

Тому переходимо до законопроекту 11130, це проект Закону про внесення змін до статті 31 Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення порядку здійснення кримінального провадження.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

10:53:55

За-248

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

10:54:15

За-235

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я запрошую до слова міністра юстиції України Дениса Леонтійовича Малюську. Будь ласка,  Денис Леонтійович.

 

10:54:32

МАЛЮСЬКА Д.Л.

Доброго ранку, колеги! Дуже вдячний за готовність розглянути цей законопроект і за оперативність його розгляду. В першу чергу дякую колегам з правоохоронного комітету, це дійсно важливо.

Закон містить дві ключових зміни у законодавство. Перша зміна – це з цим законопроектом надається можливість Вищому антикорупційному суду розглядати окремі категорії справ суддям одноособово, що частково зменшить  навантаженість на цей суд. І в цій частині цей законопроект є реформою, яка передбачена програмою Міжнародного валютного фонду, програмою Ukraine Facility з Європейським Союзом та рекомендованою реформою зі списку американських реформ.

Друга зміна, яка пропонується цим законопроектом, - це надати додаткові гарантії окремим категоріям офіційних осіб, включно з народними  депутатами, під час розгляду кримінальних проваджень у випадку розгляду кримінальних проваджень щодо переліку посадових осіб, вказаних в законопроекті, зокрема щодо народних депутатів. Така посадова особа зможе подати заяву і забезпечити, що його справа розглядатиметься колегією суддів в складі трьох суддів.

Відповідно ця норма так само… Весь законопроект дебатувався довго з депутатами. Не звертайте увагу на те, що реєстрація законопроекту свіжа, насправді законопроект проходив детальне обговорення. Ще раз дякую.

Це структурний маяк Міжнародного валютного фонду з дедлайном до кінця квітня, тому дуже прошу підтримати цей законопроект за основу і в цілому.

Ще раз дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава! Дякуємо.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергія Костянтиновича Іонушаса. Будь ласка.

 

10:56:11

ІОНУШАС С.К.

Шановний головуючий, шановні колеги, Комітет з питань правоохоронної діяльності розглянув законопроект про внесення змін до статті 31 Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення порядку здійснення кримінального провадження, поданий Кабінетом Міністрів. Слід зазначити, що прийняття даного законопроекту є нашим зобов'язанням відповідно до меморандуму щодо надання фінансової допомоги.

В цілому положення даного законопроекту, як зазначив міністр, полягають в підвищенні ефективності розгляду судом кримінальних проваджень, зокрема і справ про корупційні кримінальні правопорушення. Водночас разом з Міністерством юстиції ми доопрацювали цей законопроект таким чином, щоб забезпечити гарантії для високопосадовців, у тому числі народних депутатів.

Комітетом висловлені деякі зауваження щодо відсутності критеріїв, по яких до таких гарантій віднесені ті чи інші особи, тож комітетом прийнято рішення про те, щоб до таких посадових осіб віднести тих, які призначаються згідно з Конституцією України або обираються, включно з народними депутатами. Я вважаю, що разом з Міністерством юстиції, разом з вами ми доопрацювали цей законопроект таким чином, що він може бути прийнятий за основу і в цілому, що надасть нам можливість виконати наші міжнародно-правові зобов'язання.

Шановні колеги, прошу вас підтримати як за основу, так і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, було представлення законопроекту, зараз ми переходимо до етапу обговорення. Я прошу фракції і групи записатися: два – за, два – проти для обговорення цього законопроекту.

Будь ласка, Максим Євгенович Дирдін, фракція "Слуга народу".

 

10:58:12

ДИРДІН М.Є.

Пане Голово, прошу слово передати Олександру Бакумову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Сергійович.

 

10:58:26

БАКУМОВ О.С.

Дякую, шановний пане Голово. Шановні колеги, є пропозиція підтримати вказаний законопроект за основу і в цілому. Він спрямований на виконання наших міжнародних зобов'язань і прямо буде впливати на ці процеси.

У чому суть вказаного законопроекту? За загальним правилом, відповідно до норм Кримінального процесуально кодексу у нас встановлений склад суду. Відповідно у Вищому спеціалізованому антикорупційному суді була спеціальна процедура формування складу суду. За загальним правилом і за основним, їх більше немає, у першій інстанції в Антикорупційному  суді суд складався з трьох суддів за відповідними критеріями, в апеляційній інстанції цей склад суду також складався з трьох суддів з відповідними критеріями. Вказаним законопроектом ми змінюємо ситуацію і піддаємо нормативно-правове регулювання у цій сфері загальному правилу, тобто так, як це встановлено у загальній судовій системі. Тобто кримінальне провадження в суді першої інстанції здійснюється суддею одноособово, відповідно у випадках, передбачених законом, також це може бути здійснено колегіально, і відповідно ці випадки встановлені. У відповідно апеляційній інстанції суд складається з трьох суддів. Тому це буде логічно, що не буде спеціального складу суду у спеціалізованих судах, а буде діяти загальне правило, за яким буде формуватися склад суду.

Тому є пропозиція підтримати вказаний законопроект за основу і в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народній депутатці України Климпуш-Цинцадзе Іванні Орестівні, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

11:00:07

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Прошу передати слово Володимиру Ар'єву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Ігорович Ар'єв, будь ласка.

 

11:00:19

АР’ЄВ В.І.

Цей законопроект є достатньо сирим і він не враховує загалом тої системи, яку треба зараз змінювати у питаннях функціонування ВАКС і загалом судової системи. Ми перебуваємо у контакті і обговорюємо ці питання з нашими європейськими партнерами.

Законопроект потребує доопрацювання, тому у такій редакції "Європейська солідарність" утримується від його підтримки.

Проте ми хочемо зазначити, що говорячи про судову систему, ми абсолютно забуваємо про реформування судів першої інстанції, а там відбуваються жахливі речі. Цей законопроект, який ми зараз розглядаємо, він говорить про те, щоб замінити трійки на одноосібний розгляд справ для того, щоб прискорити їхні проходження. А ті трійки, які відбуваються в судах загальної юрисдикції, вони сьогодні нагадують сталінські трійки.

Останній приклад. Кіровоградський районний суд Кіровоградської області. Від самої назви уже тхне сталінщиною. І кілька днів тому Кіровоградський районний суд Кіровоградської області у складі трьох суддів без присутності адвокатів і без присутності власне обвинувачуваного продовжив незаконно тримання під вартою героя-розвідника Романа Червінського. І кілька днів ні адвокати, ні родина не знали про те, де він перебуває. І такі випадки будуть оскаржені в Європейському суді з прав людини.

Тому судова система потребує вже не терапії. Судова система потребує хірургії. І це комплексна проблема, яку ми, на жаль, не вирішуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Хлапуку Максиму Миколайовичу, фракція Політичної партії "Голос". Будь ласка.

 

11:02:26

ХЛАПУК М.М.

Прошу передати Устіновій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Устінова Олександра Юріївна, будь ласка.

 

11:02:39

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, цей законопроект точно потрібно підтримати, тому що, по-перше, це є вимогою МВФ, це бенчмарк, який ми маємо виконати до кінця квітня, або ми не отримаємо гроші.

Законопроект дуже простий. Зараз у нас є антикорупційний суд, в якому всі справи розглядаються трьома суддями. Проблема в тому, що більше половини справ роками висять в суді, тому що не вистачає суддів і справи затягуються. І потім, коли до нас приходять і кажуть а де ж посадки, нам дуже важко пояснювати, що роками в судах затягуються справи і не вистачає суддів для їх розгляду. В цьому законопроекті зробили виключення для народних депутатів, для Президента України, для міністрів, загалом 62 спецсуб'єкти плюс народні депутати. Тобто якщо ви думаєте, що це будуть політичні переслідування, за вашою заявою ви зможете, якщо, не дай боже, ви опинитеся в антикорупційному суді, ви зможете просити, щоб все ж таки справа розглядалася трьома суддями. 

Тому я дуже прошу підтримати цей законопроект, він є вимогою міжнародних партнерів, він є необхідним для того, щоб розблокувати зараз роботу антикорупційного суду, який завалений справами, які роками розглядаються, і ми не бачимо тих посадок, які ми обіцяли нашим виборцям.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Кабаченку Володимиру Вікторовичу, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Наливайченко Валентин Олександрович, будь ласка.

 

11:04:10

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановна президія, шановні пані та панове, дорогі наші захисники! Сьогодні в парламенті розглядається питання, як посилити боротьбу з внутрішнім агресором. Фракція "Батьківщина" ні на секунду  не сумнівається, а навпаки, всіх переконує: час парламенту підтримати суддів Вищого антикорупційного суду. Я нагадую, що це перші судді в першій інстанції ВАКС, які пройшли відкритий конкурс, які працювали адвокатами Небесної Сотні, які захищали право в цій країні задовго до того, як була створена вища антикорупційна інституція судова в країні. Це раз.

Друге. Ми закликаємо підтримати ВАКС ще і тому, що це буде чесно. 206 обвинувальних вироків першої інстанції – так, це мало, тому що більшість топкорупціонерів виходять під заставу. І тут пряме дорікання фракції монобільшості. Чотири з половиною роки тому фракція "Батьківщина" зареєструвала законопроект 2620 про скасування застави для топкорупціонерів.

Чому не голосуєте? Що стримує, який топкорупціонер не дає вам скасувати заставу? На мій погляд, треба відкинути сумніви, голосувати для того, щоб невідворотність покарання, знищення системної бюджетної корупції уможливити і в НАБУ і в САП, а головне, у вироках Вищого антикорупційного суду. Тоді це справжня боротьба з корупцією. Тоді це справжня європейська інтеграція, так, як це і передбачено планом України, який затверджений Європейською комісією і який фінансується і буде фінансуватися на роки вперед для України та для українського народу.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Шановні колеги, ми завершили обговорення законопроекту. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Я ставлю пропозицію... Була пропозиція за основу і в цілому, я почергово їх буду ставити. Я ставлю пропозицію прийняти за основу в редакції, запропонованій комітетом у висновку, проект Закону про внесення змін до статті 31 Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення порядку здійснення кримінального провадження (реєстраційний номер 11130).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:07:00

За-286

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому в редакції, запропонованій комітетом у висновку, та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до статті 31 Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення порядку здійснення кримінального провадження (реєстраційний номер законопроекту 11130). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:07:36

За-286

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Шановні колеги, йдемо далі. Наступний законопроект 11091. Це проект Закону про внесення зміни  до пункту 1 розділу ІХ "Прикінцеві положення" Закону України "Про Державну прикордонну службу України".

Я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:08:12

За-304

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:08:33

За-265

Рішення прийнято.

Шановні колеги, переходимо до розгляду цього законопроекту. Я запрошую заступника міністра внутрішніх справ України Богдана Євгеновича Драп'ятого.

Будь ласка, Богдан Євгенович.

 

11:08:52

ДРАП'ЯТИЙ Б.Є.

Шановний Руслан Олексійович, шановні члени президії, народні депутати України! Вашій увазі пропонується розглянути урядовий проект Закону про внесення зміни до пункту 1 розділу ІХ "Прикінцеві положення" Закону України "Про Державну прикордонну службу України" (реєстраційний номер 11091).

Проектом закону пропонується внести зміни до "Прикінцевих положень" Закону України "Про Державну прикордонну службу України", відповідно до яких загальна чисельність Державної прикордонної служби протягом року з дня припинення або скасування воєнного стану на території України становитиме до 75 тисяч осіб, у тому числі до 67 тисяч військовослужбовців, з огляду на необхідність забезпечення готовності Держприкордонслужби в післявоєнний період взяти під контроль державний кордон у його міжнародно визнаних межах існує потреба залишити на певний період збільшену на 15 тисяч загальну чисельність Держприкордонслужби, що надасть можливість формування прикордонних загонів за новою організаційно-штатною структурою бригадного типу, впровадження нової моделі охорони державного кордону на відновлених ділянках державного кордону та при звільненні території, яка перебувала під тимчасовою окупацією, нарощення щільності охорони державного кордону з Росією, Білоруссю та підтримання бойових резервів у стані постійної готовності до оперативного реагування на зміни у безпековій обстановці. 

Прийняття проекту закону  дозволить Держприкордонслужбі адекватно реагувати на актуальні та потенційні загрози національній безпеці на державному кордоні, особливо з урахуванням того, що в результаті реалізації  євроінтеграційного прагнення України кордон з Російською Федерацією та Республікою Білорусь у перспективі стане зовнішнім кордоном Європейського Союзу.

Дякую за увагу. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Богдане Євгеновичу.

Я запрошую до слова голову підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Сергійовича Бакумова. Будь ласка, Олександр Сергійович.

 

11:10:55

БАКУМОВ О.С.

Дякую, шановний Руслане Олексійовичу. Шановні колеги, вказаний законопроект, яка є його мета? Це посилення охорони та оборони всієї українсько-російської ділянки кордону з переходом до воєнного способу охорони державного кордону, нарощення спроможностей  Державної прикордонної  служби України та її готовність до відновлення державного кордону в його міжнародно визнаних межах, адекватне реагування наявним силам та засобам Державної  прикордонної служби України на актуальні та потенційні загрози на державному кордоні, особливо з урахуванням того, що в результаті реалізації євроінтеграційного прагнення України кордон з Російською Федерацією та Республікою Білорусь у перспективі стане зовнішнім кордоном Європейського Союзу.

Враховуючи вище викладене, керуючись пунктом 2 статті 16 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", частиною третьою статті 93, частинами першою і другою статті 114 Регламенту Верховної Ради України,  комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін  до пункту 1 розділу ІХ "Прикінцеві положення" Закону України "Про Державну прикордонну службу України" за результатом його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили представлення законопроекту, переходимо до його обговорення. І я прошу народних депутатів представників фракцій і груп записатися на обговорення: два – за,  два – проти. Будь ласка.                

Будь ласка, слово надається народному депутату Марчуку Ігорю Петровичу, фракція політичної партії "Слуга народу". 

 

11:12:45

МАРЧУК І.П.

Прошу передати слово Бакумову Олександру Сергійовичу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Сергійович Бакумов, будь ласка.

 

11:12:56

БАКУМОВ О.С.

Шановні колеги, надзвичайно важливий законопроект. Я прошу вас його врахувати, тому що ми посилюємо нашу безпекову складову, нашу оборонну складову. Я дуже прошу вашої уваги, ми збільшуємо чисельність Державної прикордонної служби України на 15 тисяч осіб військовослужбовців. Тобто якщо на зараз профільним Законом про Державну прикордонну службу встановлено чисельність у 60 тисяч осіб, ми тимчасово збільшуємо на 15 тисяч осіб – до 75 тисяч осіб особовий склад Державної прикордонної служби.

Ця наша законодавча ініціатива і закон, дай боже, який буде ухвалений, він є тимчасовим і буде діяти упродовж року після скасування воєнного стану. Надалі відповідно будуть вже проаналізовані потреби, реальний стан в державі і буде вже ухвалено рішення про регулярну чисельність Державної прикордонної служби. Але наразі є потреба внормувати це питання, оскільки, наприклад, сьогоднішня чисельність, вона перебуває під грифом, ми знаходимося у правовому режимі воєнного стану і реальна чисельність Державної прикордонної служби, зрозуміло, є таємною.

Тому на сьогодні, щоб дійсно внормувати і подалі у нас, можливо, був вихід з правового режиму воєнного стану і адаптації до штатної чисельності, ми просимо вас підтримати цей законопроект за основу і в цілому.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, Лукашев Олександр Анатолійович, депутатська група "Відновлення України".

 

11:14:41

ЛУКАШЕВ О.А.

Прошу передати слово народному депутату Бурмічу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бурміч Анатолій Петрович.

 

11:14:50

БУРМІЧ А.П.

Шановний Голово, шановні колеги, звичайно, група "Відновлення України" буде підтримувати цей необхідний закон, тим більше, що сьогодні йде війна і всі підрозділи, всі, хто носить і хто якесь має відношення до військової служби, захищають свою країну, а тим більше прикордонники, які стоять на перших рубежах.

Але я хотів би сказати і звернутися до Комітету по нацбезпеці і оборони. Все-таки Міністерство внутрішніх справ, воно більше займається внутрішніми питаннями, а прикордонники, вони стоять на стражі зовнішніх загроз, зовнішніх! І завжди було так, що Прикордонна служба, вона або самостійно, або разом співпрацює зі Службою безпеки. А тому у них трошки різні завдання. Може, комітету треба звернути на це увагу і все-таки виокремити Прикордонну службу в самостійний орган з самостійним бюджетом. Мені здається, була б це більш ефективна робота.

Дякую за увагу. А закон ми і в першому, і в цілому будемо підтримувати. Група "Відновлення України". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Герасимов Артур, фракція "Європейська солідарність".

 

11:16:31

ФЕДИНА С.Р.

Федина Софія, "Європейська солідарність". Ми будемо підтримувати цей законопроект і за основу, і в цілому, тому що збільшення кількості прикордонників – це так само мобілізаційний ресурс, оскільки прикордонники не просто пильнують кордон, але і так само воюють, захищаючи українську державу, і це критично потрібно зараз.

Але у мене є кілька запитань. Якщо ми збільшуємо кількість прикордонників, чи закрито питання забезпечення їх? Тому що по волонтерських лініях я бачу, що знову основну масу допомоги прикордонникам надають волонтери. А це мала би робити точно держава.

Друге питання. А, може, варто також в цьому контексті розібратися і з системою "Шлях", через яку влада допомагає втікати з України ухилянтам, причому в шаленій кількості? А прикордонники оце на місці мусять це все відгрібати, мусять це все пояснювати, забезпечувати і так далі. А коли йдеться про законопорядних громадян України, тоді створюються проблеми.

Третє питання. А, можливо, варто припинити використовувати прикордонників в брудних політичних іграх, зокрема коли їх зобов'язують не пропускати депутатів від опозиції здійснювати свою парламентську діяльність і комунікувати із закордонними партнерами задля забезпечення інтересів української держави?         

Можливо, дати прикордонникам виконувати нормально їхню роботу по забезпеченню безпеки України, а не кошмарити тих, кого не мають вони кошмарити?

І останнє запитання. Прикордонники, дійсно, несуть гідно свою службу, і забезпечуючи внутрішню безпеку, і борючись з окупантом. Але чому в такому випадку нічого не роблять, не воюють великі "воюни" із БЕБ, з ДБР, з Генпрокуратури, які кошмарять бізнес, які намагаються переслідувати опозицію, волонтерів, ветеранів, військовослужбовців, але аж ніяк не воюють, а на початку вторгнення взяли – і всі дружно звалили на захід України? Тому, так, прикордонникам – честь і слава, але всі мають захищати українську державу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Цабаль Володимир Володимирович, фракція "Голос". Після цього ще буде Цимбалюк Михайло Михайлович і Арешонков Володимир Юрійович, і будемо голосувати.

 Будь ласка, Цабаль Володимир Володимирович.

 

11:18:42

ЦАБАЛЬ В.В.

Прошу передати слово Бобровській.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бобровська Соломія Анатоліївна.

 

11:18:52

БОБРОВСЬКА С.А.

Бобровська Соломія, фракція "Голос". По-перше, я би хотіла привітати спецпідрозділ спеціального призначення Державної прикордонної служби "Дозор", який буквально нещодавно відзначав свій 22-й рік створення. І буквально наступного тижня ми будемо вітати всю Державну прикордонну службу і кожного, хто гордо носить зелений берет, з днем створення прикордонної служби України. Це перше.

Друге. Безперечно, ми будемо підтримувати даний законопроект, і розуміємо необхідність, і ми бачимо, як ДПСУ перетворюється фактично повноцінно в державні прикордонні війська. І, можливо, нам надалі варто було би звернути увагу, для того щоб і навіть після закінчення, дасть бог, колись воєнного стану говорити про захист східних, північних рубежів, можливо, навіть південних, щоб це здійснювала не служба саме, а військо, як частина обов'язків Державної прикордонної служби, яка нині на сьогодні існує.

Я би хотіла звернути увагу, зокрема, і на законопроект 4545, для того щоб міністр внутрішніх справ звернув на це увагу, бо частина колег, в парламенті присутніх, підтримують, для того, щоб Адміністрацію Державної прикордонної служби зробити головним розпорядником коштів, для того щоб вони не фінансувалися за залишковим принципом, і у нас не лише тут звучали голосні слова підтримки прикордонників, але ми бачили це і в справі, для того щоб вони оперативно і швидко могли здійснювати свої закупівлі і забезпечити ті чи інші потреби. Власне, це було би правильним кроком для того, щоб наступного сесійного тижня такий законопроект був винесений в зал. Він підтримується, і авторами є, власне, прикордонники колишні. І це була би правильна історія у зв'язку з тим законопроектом, який ми сьогодні розглядаємо, дати прикордонній службі бути головним розпорядником коштів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цимбалюк Михайло Михайлович, потім Арешонков Володимир Юрійович і потім голосуємо. Запросіть народних депутатів.

Будь ласка, Михайло Михайлович.

 

11:20:49

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги! Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Прикордонники першими відбивали напад у 2014 році і в 2022 році. Сьогодні це бойові підрозділи, в тому числі і бригади наступу. Всі підкреслюють, військовослужбовці Державної прикордонної служби мають бойовий досвід і потрібно підтримати Міністерство внутрішніх справ у спробі модернізувати ці підрозділи і привести їх до стандартів Європейського Союзу і НАТО.

Фракція "Батьківщина" підтримає і пропонує голосувати за основу і в цілому цей законопроект. Справді, там служать мужні сильні чоловіки і жінки, яким честь і хвала. І вічна слава тим прикордонникам, які ціною власного життя пішли у вічність, захищаючи свою державу. Слава Збройним Силам України, слава Державній прикордонній службі і слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Арешонков Володимир Юрійович, група "Довіра".

 

11:21:49

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановний пане Голово, шановні колеги, безперечно, депутатська група "Довіра" буде голосувати і в цілому за даний законопроект, він важливий. Ми визнаємо, що посилення Державної прикордонної служби на сьогодні дуже актуально. Я розумію колег, які говорять про те підпорядкування, майбутнє як би служби. Давайте дочекаємося перемоги, а тоді будемо говорити, в підпорядкуванні кого має бути служба, з якими функціями і так далі.

Сьогодні ми відзначаємо надзвичайно високий рівень патріотизму, професіоналізму тих, хто служить у прикордонних військах. Державна прикордонна служба, сьогодні її дії викликають величезну повагу у всіх нас. Тому ще раз дякуємо за це і бажаємо виконувати гідно обов'язки по захисту країни. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення. Прошу народних депутатів  підготуватися.

Я сталю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення зміни до пункту 1 розділу ІХ "Прикінцеві положення" Закону України "Про Державну прикордонну службу України" (реєстраційний номер 11091).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів  голосувати.

 

11:23:36

За-324

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення зміни до пункту 1 розділу ІХ "Прикінцеві положення" Закону України "Про Державну прикордонну службу України" (реєстраційний номер 11091). Прошу народних депутатів  голосувати.

 

11:24:11

За-327

Рішення прийнято.

Закон прийнятий в цілому. Покажіть по фракціях.

Будь ласка, Артур Володимирович, з процедури що у вас?

 

11:24:23

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслане Олексійовичу, от дивіться, яка єдність, яка об'єднує зал, коли ми говоримо про боротьбу з агресором. Але так само важливо, як боротьба з агресором, це заборона православної філії ФСБ в Україні. Тому я звертаюся до вас, і, я думаю, нас підтримає зараз весь зал, щоб цей законопроект  якомога скоріше, терміново був винесений і проголосований в цій залі, бо питання перезріло.  

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Давайте ми зробимо по правилах: Погоджувальна рада, будь ласка, тоді в зал. Я думаю, що він так само буде проголосований необхідною кількістю.

10 тисяч… Що? Друзі, 10346: проект Закону про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:25:42

За-252

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Олександровича Гетманцева. Будь ласка, Данило Олександрович.

 

11:25:57

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Дякую. Шановні колеги, 1995 рік – це рік, коли я закінчив школу, і це рік, коли був прийнятий діючий Закон, що регулює відносини у сфері виробництва та обігу підакцизних товарів, №481. Безперечно, з цього часу закон застарів. Безперечно, з того часу він змінювався сотні разів, і він потребує осучаснення. Той законопроект, який сьогодні ми пропонуємо для розгляду в залі, і є осучаснення цього законопроекту, викладення його в новій редакції повністю, наведення ладу у регулюванні цієї галузі, яка є, яка дає дуже великі гроші до нашого бюджету.

Поряд з іншим в цьому законопроекті спрощується процедура отримання ліцензій, запропоновано перехід на електронну форму видачі ліцензій замість паперової, запроваджуються безстрокові ліцензії та встановлюється автоматичний порядок видачі окремих видів ліцензій. Запроваджується ліцензування діяльності з вирощування тютюну та ферментації тютюнової сировини – це та лазівка, яка сьогодні використовується тіньовиками для того, аби виробляти безакцизний тютюн. Визначається структура та порядок адміністрування державних реєстрів, переглядається вартість ліцензій та розмір штрафів за порушення цього закону. Також доопрацьовується положення щодо продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів через електронну торгівлю.

Законопроект виважений, законопроект великий, законопроект, який ми точно будемо доопрацьовувати до другого читання. Прошу залу підтримати його в першому читанні та взяти участь у доопрацюванні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Данило Олександрович.

Шановні колеги, я прошу фракції і групи записатися: два – за, два – проти щодо обговорення цього законопроекту.

Будь ласка, Клименко Юлія Леонідівна, фракція "Голос".

 

11:28:19

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Прошу передати слово Ярославу Железняку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ярослав Іванович Железняк.

 

11:28:32

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, це достатньо простий законопроект, який можна пояснити наступним чином. У нас є закон, який тягнеться майже з початку незалежності України, називається: про обіг спирту, тютюнових виробів і таке інше. Він значно застарів. Для розуміння, як виглядає це застаріння. Це кожний маленький суб'єкт, тобто, не знаю, ларьок або магазинчик має ходити кожні декілька років отримувати паперові ці ліцензії. Суть оцього отримання, підходу до податкової не має жодного вже значення. Тому ми зараз робимо оновлення цього законодавства для того, щоб він міг в електронній формі направити те, що цей ларьок там як знаходився, так і знаходиться, так само ліцензія йому потрібна, він міг отримати цю ліцензію в електронному варіанті, електронним платежем за це заплатити і спокійно жити з цією ліцензією безстроково, скільки йому буде потрібно. Це, ну, не те, що прибирає корупцію, але значно спрощує життя для великої кількості малих суб'єктів підприємництва, він, чесно говорячи, просто робить черговий крок до того, що у нас країна надає електронні послуги. У цьому законопроекті багато речей, які умовно цю сферу обігу табаку, алкоголю й інших виробів робить сучасною і доводить до того, що має бути у ХХІ столітті. Там багато речей, які просив бізнес.

Саме тому, якщо у когось є сумніви щодо цього законопроекту, можете скористатися пошуковою системою, ви не знайдете жодного поганого слова від бізнес-асоціацій щодо нього, а лише слова підтримки, що говорить про те, що у даному випадку і бізнес і держава на одній стороні. До речі, уряд теж долучався по електронних ліцензіях, тому я сподіваюся, що цей законопроект точно буде прийнятий у першому читанні. І якщо будуть там зауваження, ми спокійно його доопрацюємо до другого читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Федина Софія Романівна, фракція "Європейська солідарність".

 

11:30:35

ФЕДИНА С.Р.

Прошу передати слово моїй колезі Ніні Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

11:30:49

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, насправді з 1995 року (якась символічна цифра у нас) цей проект закону зазнав 80 змін. І це єдиний такий проект, до якого бояться вносити зміни навіть досвідчені юристи Апарату Верховної Ради, тому що він дуже складний і пов'язаний з іншими проектами.

І, дійсно, в цьому проекті закону, який ми зараз маємо розглядати, удосконалена кодифікація документу, запроваджений електронний реєстр ліцензій, можливість отримання безстрокових ліцензій. До речі, я це пропонувала багато разів, і монобільшість не приймала такі норми.

Але проте проект має і негативні сторони, тому що він залишає такі податкові, для подальшого тиску такі дії, як, наприклад, відеонагляд за виробництвом спирту, при цьому зберігаються податкові пости на виробництвах. Це податкові пости, які також виконують ту ж саму функцію, але тепер виробництво має ще оснаститися відеокамерами, як будуть що записувати, куди передавати, в якому режимі працювати. Збільшення одночасно штрафів, ускладнення процедури отримання ліцензії. От  точно ліцензування не може бути перепоною для діяльності. Дайте можливість працювати  і слідкуйте за тим, щоб менше наші правоохоронні органи прикривали, кришували всі ці виробництва підакцизних товарів.

Тому я думаю, що до другого читання нам варто буде попрацювати. І дуже жаль, що вчора був прийнятий закон, який встановлює нові правила про адміністративні і кримінальні відповідальності по підакцизних товарах без нашого комітету. Я думаю, що ми тут спільно будемо працювати над цими двома законами і всі долучаться до цього, бо боротьба насправді справжня має бути, а не така тільки на папері. Ми будемо підтримувати в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Бурмічу Анатолію Петровичу, депутатська група "Відновлення України".

 

11:33:01

БУРМІЧ А.П.

Шановний Голово, шановні колеги! Група "Відновлення України" звичайно буде підтримувати цей необхідний законопроект, тому що дійсно його треба оновлювати, в нього дуже багато є позитивних моментів. Наприклад, те, що чітко прописано умови отримання ліцензії, багато в чому знімає корупційну складову. Це дуже важливо. Але одним цим законом ми не вирішимо цю проблему, тому що проблема дійсно є. Сьогодні статистика дає, що тіньовий обіг спирту десь більше 30 відсотків, тютюнових виробів більше 20 відсотків, пального більше 15 відсотків, але я думаю, що цифри ці інші. І звичайно, що підакцизні товари – це левова частка наповнення бюджету.

Але я хотів би нагадати ще ініціаторам закону, що існують проблеми, які неохоплені цим законопроектом. Мої колеги, які проживають і обиралися в Донецькій області, мабуть, є і інші в цьому залі представники Донецької області, знають такий приклад, що сьогодні воюючі області, такі як Донецька, Запорізька, Харківська, Херсонська, інші – у них все нормально за виключенням одної області – Донецької, там є заборона на обіг спиртного, але в кожному кафе, магазині його повно. За підрахунками приблизними втрачаємо, на цьому акцизі десь держава втрачає близько мільярда гривень. Тільки місто Краматорськ втрачає десь 150 мільйонів. Тому звертаю увагу ініціаторів законопроекту, що треба прийняти поправки, які виключають сухий закон на окремих територіях України, тому що це втрати бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Козирю Сергію В'ячеславовичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

 

11:35:12

КОЗИР С.В.

Прошу передати слово Олександру Ковальчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Ковальчук, слово вам.

 

11:35:22

КОВАЛЬЧУК О.В.

Дякую. Олександр Ковальчук, "Слуга народу", Рівненщина. Шановні колеги, як всі ми з вами почули від виступаючих на трибуні представників різних фракцій і груп, абсолютно всі підтримують даний законопроект. Бо він насправді, з одного боку, простий, як говорив мій колега, і з іншого, важливий. Про що він? Він про дерегуляцію і спрощення процедур, водночас підвищення відповідальності і наведення порядку в нашому господарстві. Наше з вами господарство, в цій частині мова про підакцизні види діяльності і товарів, які наповнюють наш бюджет. Ми з вами дуже добре розуміємо, що сьогодні, завтра, післязавтра, впродовж наступних років наповнення бюджету України саме за рахунок правильного адміністрування і створення умов – це є наш шлях. Ми, звісно, можемо розраховувати на допомогу наших міжнародних партнерів, але також розуміємо, що і відповідальність наша є в тому, щоб наводити порядок.

Тому, шановні колеги, поряд з цим законопроектом і багатьма іншими, які є в сьогоднішньому порядку денному, від Комітету з питань фінансів та податків прошу вашої підтримки, голосувати "за", наводити порядок, наповнювати бюджет і фінансувати власними силами потреби нашої армії.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, ще попросили по одній хвилині від фракцій, які не виступали, Скороход і Кучеренко після цього.

Будь ласка, Анна Костянтинівна Скороход, потім Олексій Юрійович Кучеренко.

 

11:36:54

СКОРОХОД А.К.

Шановні колеги, я дуже прошу ще до другого читання заборонити обіг підакцизних товарів шляхом передачі їх як благодійну або гуманітарну допомогу. Тому що я вам хочу сказати, що, наприклад, в Академії сухопутних військ імені Сагайдачного у Львові помісячно передають по 150 тисяч пачок цигарок. Колеги, ми так скуримо всіх наших курсантів, підірвемо їхнє здоров'я і в нас не буде здорового офіцерського складу. Тому дуже прошу це питання до другого читання підняти, доопрацювати і прийняти таку заборону.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, завершальний виступ – Олексій Юрійович Кучеренко, одна хвилина, і після цього голосуємо. Прошу народних депутатів запросити до зали.

Будь ласка, Олексій Юрійович.

 

11:37:43

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні присутні, безумовно, фракція "Батьківщина" завжди підтримує будь-які законопроекти, які дійсно наводять порядок, врегулювання, особливо в таких, дуже таких проблемних речах, як виробництво, обіг спирту етилового, дистиляти, біоетанол, тютюнові і так далі.

Ми бачимо позитивні моменти в цьому законопроекті, і я сприймаю абсолютно тут виступи попередніх виступаючих. З іншого боку, тут очевидні є проблеми, які не враховані в цьому законопроекті. Він створює і правову невизначеність в рамках дії старого і нового законодавства, він певною мірою не відповідає вимогам європейської інтеграції, є там протиріччя. Тому ми підтримуємо в першому читанні, обов'язково разом з вами будемо доопрацьовувати фахово на друге читання і наводити порядок, і наповнювати бюджет.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення.

 Шановні друзі, я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статі 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального (реєстраційний номер 10346). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:39:36

За-305

Рішення прийнято.

Дякую, колеги.  Рухаємося далі. Наступний 11084. Це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. Я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

11:40:13

За-269

Рішення прийнято. 

Я ставлю  пропозицію розглянути це питання  за скороченою процедурою. Прошу голосувати.  

 

11:40:33

За-246

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, будь ласка, Гетманцев Данило Олександрович. Представляйте законопроект і від комітету, і від авторів,  до 4 хвилин, але в скільки вкладетесь. 

 

11:40:48

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, ми дуже багато з вами говоримо про ризик-орієнтований до контролю за бізнесом. Ми з вами говоримо про те, що бізнес, який є білим, тобто який сумлінно сплачує податки і за зовнішніми ознаками відповідає  вимогам держави, не повинен перевірятися або повинен перевірятися мінімально. В ту ж чергу бізнес, який ухиляється і який за зовнішніми ознаками ми можемо констатувати ознаки цього ухилення, повинен перевірятися жорстко і винні повинні притягатися до відповідальності.  Цей закон, цей законопроект є одним із кроків до побудови ризик-орієнтованого підходу, до контролю  бізнесом. Ми визначаємо критерії для так званих добросовісних платників податків. Ті платники податків, які  сплачують податок на прибуток та податок на додану вартість, в сумі, обсязі, більшому ніж середнє податкове  навантаження по галузі, ті платники, які мають середню заробітну плату вищу, ніж середня по галузі, і ті платники, які не мають податкового боргу та інших неузгодженостей з контролюючим  органом, вони не підлягають документальним перевіркам.

Перевірки для відшкодування ПДВ зменшуються, скорочуються до п'яти днів, надання індивідуальних податкових консультацій також п'ять днів, і кожен з цих платників отримує комплаєнс-менеджера, з яким він проводить консультації щодо свого податкового обліку. Відповідно при необхідності вжиття тих чи інших заходів до цього платника податків з ним проводяться попередні консультації. Державна податкова служба, попередньо застосовуючи цей механізм, визначила, що таких платників податків у нас більше 5 тисяч. Це великі, середні і малі підприємства незалежно від галузі, яку вони представляють. Але це ті компанії, які дійсно заслуговують довіри від держави і які дійсно можуть не мати додаткових витрат у зв'язку з податковим контролем.

Тому, безперечно, до другого читання будемо доопрацьовувати цей законопроект, безперечно, він лежить в площині укладення нового суспільного договору між державою і бізнесом і, безперечно, це крок для того, аби і бізнес, і держава розуміли чіткі, прозорі правила гри, яким слід відповідати, аби не було претензій один до одного, аби було побудовано належний рівень довіри з обох боків, який стане запорукою розвитку нашої економіки.

Прошу підтримати в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу представників фракцій і груп записатися: два – за, два – проти для обговорення цього законопроекту.

Будь ласка, Крулько Іван Іванович, фракція "Батьківщина".

 

11:44:40

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Ми проаналізували уважно цей законопроект, і, дійсно, наша команда "Батьківщини" вважає, що сьогодні український бізнес, як і вся країна, знаходиться в надзвичайно складних умовах – умовах збройної агресії Російської Федерації проти України. Ми в парламенті приймаємо закони, які стосуються підтримки українського фронту, підтримки тих хлопців і дівчат, які мужньо захищають нашу незалежність і територіальну цілісність на передовій. Але без міцного тилу, без наповнення державного бюджету країна не зможе підтримати наших воїнів, не зможе виплачувати їм належне за ту неймовірну роботу, яку вони здійснюють по обороні українських кордонів і по захисту українських міст і сіл. І безумовно, що всі перевірки, нападки на бізнес, які ми сьогодні спостерігаємо по всій країні, вони не сприяють тому, щоб український бізнес міг себе впевнено почувати, сплачувати податки і планувати завтрашній день.

Тому безумовно, що наша команда "Батьківщини", це наша системна позиція, вимагала і вимагає, щоб ті підприємства, які належним чином сплачують всі податки, щоб до них не приходили по черзі всі правоохоронні органи і їх кошмарили тільки через те, що вони, виявляється, у час війни наважилися працювати, що вони, виявляється, здатні платити заробітні плати, що вони, виявляється, платять податки державі і виконують зобов'язання, і через це на них треба нападати.              

Тому ми підтримуємо будь-які ініціативи, які сприяють тому, що ті, які все роблять вчасно, сплачують податки належним чином, до них не будуть приходити необґрунтовані, абсолютно нелогічні перевірки і цей бізнес зможе нормально працювати. В першому читанні ми підтримаємо цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, В'ятрович Володимир Михайлович, фракція "Європейська солідарність".

 

11:46:51

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Прошу передати Южаніній Ніні Петрівні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

11:47:07

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, шановні українці, на жаль, справді війна вносить свої корективи і дуже багато переймається своїми власними проблемами. І бізнес – для когось це якась абстрактна назва, це щось таке, що існує поза кожною людиною і поза кожною родиною. Бізнес – це насправді важка праця, послідовна боротьба із правоохоронними органами, які просто насідають, це щоденна боротьба з податковою, яка кожного дня блокує податкові накладні і вимагає величезних зусиль для того, щоб їх розблокувати. Це кожного дня вимагання певної плати за те, щоб тобі зробили ті послуги, які зобов'язана робити держава. Про що ви зараз говорите? Та почитайте цей проект закону!

По-перше, критерії щодо платників, які найбільше сплачують податків, вже є в Податковому кодексі. Ці норми щодо формування плану-графіка перевірок до кінця 2024 року вже існують, їх можна просто поширити і на майбутні періоди. Так ні, ви прочитайте, що в цьому проекті закону робиться: вперше вноситься в тіло закону, саме в Податковий кодекс, норма щодо відповідності платника критеріям ризиковості. Що ви зараз робите? Ми говоримо, що постанова, яка затвердила порядок блокування податкових накладних (1165), діє поза межами закону, бо таких прав немає, не може податкова здійснювати функції і давати статус ризикованого платника податку. Цим проектом закону зараз це все узаконюється.

Шановні колеги, почуйте від бізнесу слова. Я зараз знаю, що будуть говорити, тому що комусь здається, що все так просто. Да ні, дуже складно. Якщо ви хочете зробити користь для платників, залиште норми, ні в якому разі не підтримуйте цей проект закону. Український бізнес не підтримує цей проект. Одна була робоча група, де тільки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці Совсун Інні Романівні, фракція "Голос".

Ярослав Железняк. Після нього ще буде Марчук, і потім голосуємо. Я прошу народних депутатів запросити до залу.

Будь ласка, Ярослав Іванович.

 

11:49:27

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, знову ж таки, дуже простий законопроект. Він простою мовою говорить наступне: що, шановний бізнес, якщо ти виконуєш головну зараз задачу, особливо під час війни, платиш більше, ніж податки в середньому по галузі; якщо твої зарплати для співробітників, з яких теж йдуть податки, більші, ніж середні по галузі, то держава не має права до тебе приходити з перевірками. Нормальна, логічна позиція.

Більш того, в знак вдячності від держави для того бізнесу, який не просто платить податки, а платить їх більше, ми скорочуємо строки перевірок по ПДВ, ми відміняємо будь-які перевірки, ви правильно сказали, і після закінчення мораторію. Ми даємо можливість отримати консультацію, ми даємо можливість побачити свої податкові ризики, якщо що, їх виправити, щоб не штрафами, а нормальною роз'яснювальною роботою працювати з бізнесом. Ми даємо можливість отримати швидко податкову індивідуальну консультацію.

Я не підтверджую того, що хтось з бізнес-асоціацій, хоч одна виступає проти. У мене є безліч листів підтримки за цей законопроект. І чесно говорячи, да, можна показати, Артур, я обов'язково, ти підійдеш, я тобі покажу. Але головне, дивіться, а що ми цим теоретично можемо зробити гірше? Ми виходимо для бізнесу, ще раз, і говоримо: якщо ти платиш податки, то отримаєш сервіс, якщо ти платиш більше середнього, перевищуєш свої зобов'язання, ти отримуєш додатковий сервіс. Дай бог, щоб у майбутньому ми розширяли цей перелік суб'єктів більше ніж у декілька тисяч.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, завершальний виступ Марчука Ігоря. І я прошу народних депутатів запросити до зали, будемо голосувати.

Будь ласка, Ігор Марчук.

 

11:51:41

МАРЧУК І.П.

Вітаю, шановні колеги, і щиро підтримую ініціативи податкового комітету, адже ми з вами маємо надважливе завдання створювати максимальні комфортні умови для тих, хто сьогодні чесно сплачує податки і високо тримає високе звання українського підприємця. Тому ця ініціатива, на мій погляд, ще додатково стане можливістю налагодження нового довірливого діалогу між бізнесом і державою.

Прошу всіх підтримати цю ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства (реєстраційний номер 11084).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:53:31

За-270

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях. Дякую, шановні колеги, рухаємося далі. 

Наступний законопроект 10319. Це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врахування положень Рекомендацій Ради Організації економічного співробітництва та розвитку стосовно податкових заходів для подальшої боротьби з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях.

Я ставлю пропозицію, перепрошую, розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:54:15

За-251

Рішення прийнято.

Будь ласка, я запрошую заступника міністра фінансів України Воробей  Світлану Іванівну. Будь ласка, Світлано Іванівно.

 

11:54:39

ВОРОБЕЙ С.І.

Шановний пане головуючи, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врахування положень Рекомендацій Ради Організації економічного співробітництва та розвитку стосовно податкових заходів для подальшої боротьби з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях (реєстраційний номер 10319).

Цей законопроект розроблено у співпраці з експертами ОЕСР та іншими зацікавленими органами, а також з антикорупційними органами. Метою імплементації даних рекомендацій Ради ОЕСР є забезпечення виконання Указу Президента України від 28 липня 2022 року №539 щодо участі України в Робочій групі ОЕСР з питань боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях, оскільки країна-кандидат на членство в ОЕСР зобов'язана брати участь у діяльності цієї робочої групи та імплементувати її акти.

Одним з документів, який розробила Робоча група ОЕСР з питань боротьби з хабарництвом в міжнародних комерційних операціях є рекомендації від 25 травня 2009 року, які закликають до встановлення чіткої та ефективної заборони на відрахування з бази оподаткування неправомірної вигоди, пов'язаної з підкупом іноземних посадових осіб, надання належних вказівок платникам податків і податковим органам щодо типів витрат, які вважаються підкупом, а також спрощення процедур повідомлення податковими органами національних правоохоронних органів про підозру у підкупі.

У зв'язку з цим головною метою законопроекту є запровадження механізму виявлення потенційної неправомірної вигоди та реагування на таке виявлення до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, я запрошую до слова для співдоповіді голову Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Олександровича Гетманцева. Представте позицію комітету.

 

11:56:56

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, комітет просить підтримати в першому читанні цей законопроект. Цей законопроект є необхідним для вступу в OECD нашої країни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, Данило Олександрович.

Будь ласка, рухаємося по обговоренню. Прошу фракції і групи записатися для обговорення цього законопроекту.

Будь ласка, слово надається народному депутату Немирі Григорію Михайловичу, фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

11:57:35

НЕМИРЯ Г.М.

Прошу передати слово Валентину Наливайченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наливайченко Валентин Олександрович, будь ласка. 

 

11:57:45

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановна президіє, пані та панове, дорогі наші захисники! Фракція "Батьківщина" виступає за те, щоб ми сьогодні ухвалили позитивне рішення та підтримали боротьбу з корупцією і в податковому законодавстві щодо іноземних осіб бізнесових. І в національному законодавстві ми виступаємо за більш рішучий підхід.

Так, сьогодні ухвалюємо рішення, але йдемо далі. У національне законодавство  настав час давно і повністю імплементувати положення Конвенції ООН про запобігання корупційних діянь. Серед правоохоронних органів, ми підтримуємо тих колег, які вказують на пряму корупцію правоохоронців просто зараз, під час війни. Так, в органах державної влади НАБУ і всі інші вказують нам щоденно, міністри, заступники міністрів і так далі. Час наводити лад. Але наводити лад означає посилювати боротьбу з корупцією у кожній частині законодавства: і у податковій, і в інших частинах законодавства.

Далі. Приєднання до Організації економічного співробітництва та розвитку відповідає нашим національним інтересам. 37 найбільш розвинутих держав світу там. Ми зараз вступаємо в цю організацію і ми за те, щоб бути разом із союзниками і на Рамштайні, і в економічних та інвестиційних проектах для нашої економіки, для наших громадян. А відтак прибирати корупцію, робити прозорі і максимально сприятливі правила для українського бізнесу, для розвитку і перебування серед найбільш розвинутих економік світу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Будь ласка, слово надається Олександру Сергійовичу Бакумову. Я розумію, передає Данилу Олександровичу, да?

Будь ласка, Данило Олександрович.

 

11:59:43

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Дякую. Тепер у двох словах про що цей законопроект. Цей законопроект про уніфікацію нашого законодавства з рекомендаціями OECD, які спрямовані на протидію корупції. Мова йде про те, що той чи інший суб'єкт може надати неправомірну вигоду публічній особі, іноземній публічній особі. І в цьому випадку відповідно до рекомендацій OECD повинні бути негативні податкові наслідки для діяльності такого платника податків, він не може відповідним чином відображати ці видатки витрати, як витрати для зменшення оподаткування податком на прибуток. Тому власне як вимога для нас, аби ми уніфікували наше законодавство з рекомендаціями, вона є абсолютно слушною, тому ми просимо підтримати в першому читанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна, фракція "Європейська солідарність".

 

12:00:46

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, шановні українці, абсолютно очевидно, що податкова і митна сфери є дуже вузькопрофесійними, і тому коли тут говорять пафосні слова, я просто не можу утриматися – читайте, будь ласка, говоріть з бізнесом, що ви приймаєте. Як людям виживати після цього і як працювати в Україні? Я дивуюся тим заявам, які роблять люди, які дуже далекі від всіх податкових питань. Навіщо ви це робите? Хоча би помовчіть, будь ласка. Взагалі не розуміючи теми, виступають за те, що це дуже добре і щось покращить для бізнесу. Ви прийняли той проект закону, який тільки погіршить умови.

Щодо цього проекту закону. Ну, справді, добра справа, здавалося б, не включати у витрати підкуп іноземних діячів. Але ж виписаний як проект закону таким чином, що любу операцію, оскільки немає чіткого переліку, немає чітких обставин, можуть сказати, що це пов'язано якраз із підкупом іноземних діячів. Міжнародні компанії, які запрошують для проведення різних заходів, міжнародних діячів, зараз в шоці від того, що ми приймаємо знову норми, які дають можливість широкого трактування податковій і навіть яка буде робити це з посиланням на перелік, який встановлює НАБУ, це буде означати...

Почитайте як написав висновок ГНЕУ, якщо немає чіткого переліку, це означає, що це до безкінечності, тобто немає розуміння, а які ж операції, відповідно до яких не можна укладати, наприклад, договорів, бо це буде вважатися підкупом іноземного діяча. Я, справді, ми будемо підтримувати, скоріше за все, в першому читанні. Але якщо до другого читання знову вийде ця абракадабра, тоді це означає, що ми взагалі давайте не приймати тут нічого для того, щоб не погіршувати умови для бізнесу. От і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Совсун Інні Романівні. Передає Ярославу Івановичу Железняку, фракція "Голос". Шановні колеги, і після цього виступаючого ми будемо голосувати, Ярослав Іванович, після вас. Будь ласка.

 

12:02:58

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, про що цей законопроект? Що якщо компанія дає хабар іноземній особі, вона не може це віднести на витрати. Це якщо коротко. Не питайте, чому таке законодавство, але, на жаль, його так можна було трактувати. Чому ми це виправляємо? Є така організація OECD, буквально декілька місяців тому, до речі, в українському парламенті була створена група дружби, де ми з колегами увійшли, для того, щоб наблизити вступ України в  OECD. Чому це важливо? OECD ще по-іншому називається клуб заможних або успішних держав, це найбільш прогресивні і найбільш успішні економічні держави, майже всі з них в НАТО або в Європейському Союзі.

Законопроект, який ми розглядаємо, давайте говорити чесно, не дуже сильно змінить ситуацію стратегічно по відношенню держави до бізнесу або покращить боротьбу з корупцією. Але це є прямою вимогою антикорупційного пакету в рамках вступу в  OECD. Якщо ми зробимо неймовірне і за два, три, чотири роки вступимо в OECD, це буде говорити про те, що ми собі значно відкриваємо дорогу не тільки до вступу в Європейський Союз і в інші інституції, а в першу чергу до інвестицій.

Тому я не бачу жодної проблеми нам визнати, що якщо хтось дає хабар іноземній особі, він не може винести це на витрати, як би дивно це не звучало. Підтримайте цей законопроект до першого читання, його справді розробляла велика робоча група в тому числі з НАБУ. Якщо будуть зауваження, я впевнений, що ми їх спокійно доопрацюємо до другого читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги... Юлія Володимирівна, ваша фракція, а ваша фракція, Наливайченко виступав уже. А, з процедури. Будь ласка, Юлія Володимирівна. Що у вас з процедури?

 

12:04:56

ТИМОШЕНКО Ю.В. 

Пане Голово, наша команда збирається підтримувати цей закон. Але у  разі, якщо це буде підтримано, ми просимо проголосувати із застосуванням норми статті 116 Регламенту для подальшої адаптації норм Конвенції про боротьбу з підкупом іноземних посадових осіб. Це важливо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, я інформую вас, я так і буду ставити: із застосуванням частини першої 116 Регламенту. Таке рішення комітету, тому я його ставлю так, як воно є.

Шановні колеги, приготуйтесь, будь ласка, до голосування. Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врахування положень Рекомендацій Ради Організації економічного співробітництва та розвитку стосовно податкових заходів для подальшої боротьби з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях (реєстраційний номер 10319).

Готові голосувати? 10319, прошу голосувати.

 

12:06:15

За-300

Рішення прийнято.

Шановні колеги, рухаємося далі. Наступний законопроект 10380. Це проект Закону про внесення змін до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України та інших законів України щодо особливостей здійснення митного декларування легкових автомобілів засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:06:54

За-243

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я запрошую до слова заступника голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ковальчука Олександра Володимировича.

Будь ласка, Олександр Володимирович.

 

12:07:10

КОВАЛЬЧУК О.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, довгоочікуваний законопроект, який вже був в цьому залі і який, на жаль, не набрав достатньої кількості голосів, повертається знов.

Розмитнення в Дії, розмитнення транспортних засобів, автомобілів в Дії. Шановні колеги, кожен із вас є потенційним користувачем цієї норми, цього закону, цих правил, які ми разом із вами, я сподіваюся, встановимо і зробимо процес розмитнення автомобілів прозорим, простим і таким, що не буде і ніколи не повернеться до корупційних схем, до тих схем, які існують на митниці сьогодні. Близько 500 тисяч, вдумайтесь, автомобілів щороку розмитнюється і потрапляють на територію України. Частина цих автомобілів розмитнюється фізичними особами, більша частина – юридичними особами.

Цим законом ми даємо шанс, можливість і право кожного українця добровільно визначатися, розмитнює він транспортний засіб в Дії або за стандартними процедурами, про що ми домовились з політичною силою, з однією з політичних сил, ми внесемо ці зміни до другого читання. Бо в сьогоднішній редакції законопроект дозволяє таке право тільки юридичним особам, а ми зробимо так, що і фізичні особи будуть мати право вибору при розмитненні автомобіля.

Далі. Кожен з вас знає і довіряє Дії і Міністерству цифрової трансформації. Разом із міністром Федоровим і його командою ми розробили і вдосконалили цей законопроект, зробили його насправді простим у користуванні, і за основу взяли досвід однієї з країн Європейського Союзу для того, щоб не писати, що дія цього закону виключно на період військового стану або до вступу в ЄС.

Тому, шановні колеги...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги,  це була доповідь по цьому законопроекту. Будь ласка, я запрошую фракції і групи записатись: два – за, два – проти для обговорення.

Слово надається народному депутату України Швачку Антону Олексійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

 

12:09:55

ШВАЧКО А.О.

Доброго дня, колеги! Це дуже важливий законопроект, який стосується  розмитнення в Дії. Прошу всіх підтримати та проголосувати – за.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату Кубіву Степану Івановичу, фракція "Європейська солідарність".   

 

12:10:14

КУБІВ С.І.

Прошу надати слово, пане Голово, Ніні Южаніній. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.  

 

12:10:27

ЮЖАНІНА Н.П.

Важкий сьогодні день для країни, тим не менше. Ідея розмитнення в Дії, просто от вона вам не дає спокою. Незважаючи на всі заперечення всіх центральних органів виконавчої влади, незважаючи на те, що абсолютно руйнує всі наші зобов'язання, навіть не відповідає тим статтям, які вже давно виконує Україна як країна, вам на все наплювати. От просто є ідея фікс –  а зробити розмитнення в Дії. Всі просто в  шоці від того, що це буде середня температура по палаті, що в морзі, що в процесі лікування – 36,6. Вам, очевидно, це дуже подобається. Як була проблема з тим, що при розмитненні не будуть враховуватися індивідуальні характеристики автомобіля, так вона і залишається, бо її не можна автоматично врахувати. Як була проблема, що бази оподаткування для автомобілів, які не ввозилися в Україну, немає, так вона і залишається. Просто повністю руйнуються основи визначення митної вартості товарів. І абсолютно очевидно, що по дорогим автомобілям не будуть враховані оці особливості технічні для того, щоби взяти більше надходжень до бюджету, чим зараз пропонується, бо, бачите, ви не можете справитися з митниками. А ви ж критикували попередню владу, що на митниці відбувається бозна-що, а  самі тепер наступаєте на ті ж самі граблі.

Зупиніться, не робіть, не шкодьте бюджету України, це фінансування нашої армії. І як би комусь не хотілося просто зробити таку собі якусь відому фразу "розмитнення в Дії" і дозволяти потім ходити і говорити про це, це принесе лише збитки для державного бюджету. Зупиніться і не підтримуйте  чергову профанацію, яка зараз запропонована. Вона нам не потрібна, не той час. Давайте дочекаємося...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Воронько Олег Євгенійович, депутатська група "Відновлення України", будь ласка.

 

12:12:37

ВОРОНЬКО О.Є.

Шановні колеги, добрий день! Даний законопроект, безумовно, є на часі. Останні роки про махінації з розмитненням авто не розмовляв хіба лінивий. Можливість розмитнення авто через Дію прискорить процес митного оформлення легкових автомобілів, роблячи його більш доступним, зручним для громадян та підприємців, а головне, ми позбавимося можливості маніпулювання з вартістю легкового автомобіля, тобто корупційної складової на митниці під час митного оформлення, визначення митної вартості авто, від якої в подальшому розраховуються митні збори.

Комітет з питань антикорупційної політики розглядав цей законопроект і він відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Депутатська група "Відновлення України" підтримує дану ініціативу.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, зараз буде завершальний виступ. Я запрошую до слова народного депутата Кабаченка Володимира Вікторовича. А ще буде від "Голосу" Васильченко, да? Від "Голосу" Васильченко Галина. І після цього, шановні колеги, будемо голосувати. Я прошу запросити депутатів до зали.

Я так розумію, що Кабаченко передає слово Івану Івановичу Крульку. Будь ласка. Так? Прошу, Іван Іванович.

 

12:14:17

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, от хто з вас, хто є в цій сесійній залі, а багато з тих людей, які, правда, пізно вночі, але зможуть подивитися засідання Верховної Ради, просто згадають собі, коли вони персонально стикалися з моментом розмитнення автомобіля для своїх потреб. І треба було стикатися з чим? З людським фактором, коли спочатку вистоювати довгі черги, потім після цього незрозумілі запитання, потім після цього можливі запрошення до будь-яких якихось корупційних речей, для того щоб щось пришвидшити, щось зменшити, щось додати. Ці всі речі впливали тільки на одне: українська митниця стала однією з найбільш корумпованих таких годівниць, які існували і продовжують існувати в українській державі. І з цим щось треба робити.

Корупції на побутовому рівні бути не може і не повинно бути. Саме через це розмитнення через Дію, коли зменшується якраз людський чинник, вплив людського чинника, впливає на зменшення корупціогенних чинників. Чи вплине це зовсім на викорінення корупції? Ні, не вплине. Ми цього теж повинні бути свідомими. Але в той же час це сприятиме зменшенню таких чинників. І ось тут є автор цього законопроекту і представник комітету. Я просто би хотів попросити головуючого, щоб автор цього законопроекту підтвердив, що до другого читання ми дамо право все-таки людям, які хочуть розмитнити, фізичним особам саме, розмитнити автомобіль по процедурам, які містяться у Митному кодексі, щоб вони могли робити це або через Дію, або через можливості ті, які зараз, на даний момент, існують, щоб людина завжди мала вибір. І якщо людина зможе обирати – так або так, це створить максимально сприятливі умови для наших людей і знизить корупціогенні чинники.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ну я наскільки зрозумів, він це саме сказав під час представлення. (Шум у залі) Сказав, він це сказав. Я не можу зараз передати, але я підтверджую, що він це сказав. Он Власенко підтверджує, що він це сказав.

Будь ласка, Васильченко Галина Іванівна, фракція "Голос". 

 

12:16:42

ВАСИЛЬЧЕНКО Г.І.

Васильченко, фракція "Голос". Колеги, ми будемо, звісно, підтримувати цей законопроект, адже в першу чергу він про ліквідацію можливості маніпулювання з вартістю легкового автомобіля аналогічно, як і про ліквідацію можливості маніпуляцій зі штучного підвищення чи пониження пробігу легкового автомобіля.

Але б я також тут хотіла загадати про два законопроекти, зареєстровані майже два роки тому, подані нами разом з колегами, щодо пільгового розмитнення для наших військовослужбовців. Бо пам'ятаємо, що протягом кількох місяців громадяни України могли без розмитнення завезти для себе автомобілі, а ті військовослужбовці, які пішли нас захищати, не мали такої можливості і самі звернулися. Два роки відповідні законопроекти зареєстровані – і досі не розглянуті навіть в комітеті. А тими законопроектами передбачаються обмеження, щоб не було зловживань: лише по одному авто в одні руки і неможливість перепродажу протягом 3 років. Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів підготуватися. Шановні колеги, я прошу підготуватись до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України та інших законів України щодо особливостей здійснення митного декларування легкових автомобілів засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (реєстраційний номер законопроекту 10380).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:18:53

За-269

Рішення прийнято.

Дякую, колеги. Рухаємося далі. Наступний законопроект 10423. Це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України.

Я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:19:28

За-265

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова заступницю міністра фінансів України Світлану Іванівну Воробей. Будь ласка, Світлана Іванівна.

 

12:20:09

ВОРОБЕЙ С.І.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (реєстраційний 10423).

Законопроект розроблено на виконання завдань, визначених планом законопроектної роботи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку, Світлана Іванівна, я попрошу, поставне на паузу.

Шановні колеги, я перепрошую, но навіть я не чую, про що говорить доповідач. Давайте врешті-решт сядемо, вислухаємо. Йдуть важливі законопроекти по наповненню державного бюджету. Будь ласка, давайте сядемо і вислухаємо доповідача.

Будь ласка, Світлана Іванівна, я перепрошую.

 

12:20:36

ВОРОБЕЙ С.І.

Дякую. Законопроект розроблено на виконання завдань, визначених Планом законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік, планом пріоритетних дій уряду на 2023 рік та Національною стратегію доходів до 2023 року.

Законопроектом пропонуються, зокрема, два положення. Перше – це внести зміни до Податкового кодексу щодо відміни всіх підвищувальних та понижуючих коефіцієнтів, що застосовуються до ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України. І друге – це з метою узгодження положень Податкового кодексу України до Закону України "Про електронні комунікації" пропонується змінити термінологію в тексті кодексу і привести її у відповідність до термінології закону та прибрати у законі норму щодо надання повноважень Кабінету Міністрів України затверджувати методику розрахунку ставок рентної плати за користування радіочастотним спектром. Оскільки ці норми суперечать положенням кодексу, яким передбачено, що будь-які питання щодо оподаткування та всі зміни всіх елементів податку визначаються виключно кодексом. Вплив на бюджет: у разі прийняття цього законопроекту будуть додаткові надходження в розмірі 56,3 мільйона гривень.

Крім того, за пропозицією Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, прийнятої на засіданні 15 березня 2024 року, разом з відміною всіх понижуючих та підвищуючих коефіцієнтів пропонується проіндексувати ставки рентної плати на 12 відсотків. Це додаткове надходження до бюджету 320,1 мільйона гривень на рік, додаткові. Що і як це вплине на сплату, абоненту плату за використання радіочастотного ресурсу? Пропозиція щодо відміни коефіцієнта – це плюс 9 копійок відповідно до норм законопроекту на одного абонента…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату Гетманцеву Данилу  Олександровичу, голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, щоб познайомити нас з рішенням комітету. Будь ласка.

 

12:22:51

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, рішення комітету: підтримати цей законопроект в першому читанні. А про що він, я розповім при виступі від фракції.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я запрошую фракції і групи записатися на виступи. І будемо з нетерпінням чекати виступу Данила Олександровича. Прошу записатися від фракцій і груп.

Будь ласка, слово надається Жупанину Андрію Вікторовичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Я так розумію, передає Данилу Олександровичу. Будь ласка.

 

12:23:35

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Дякую. Отже, про що законопроект? На сьогодні у нас діють різні ставки рентної плати для різних операторів. Так склалося історично, не будемо говорити чому. Але так воно є зараз.

Законопроект пропонує уніфікувати і зробити єдину ставку рентної плати за використання радіочастотного ресурсу. Це справедливо, по-перше, а по-друге, це додаткові надходження до бюджету від операторів мобільного зв'язку. Додатково комітет, розглядаючи цей законопроект до першого читання, пропонує індексувати ставку ренти на 12 відсотків. Загалом все це принесе державному бюджету плюс 320 мільйонів на рік і зробить оподаткування у цій сфері справедливим.

Абсолютно позитивний законопроект, який я прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  слово надається Степану Івановичу Кубіву, фракція "Європейська солідарність".

 

12:24:27

КУБІВ С.І.

Пане Голово, прошу передати слово Ніні Южаніній. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

12:24:42

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, сподіваюсь, що ви все-таки  жили в  попередній час теж в Україні і знаєте, чому були понижуючі і підвищувальні коефіцієнти.

Тому що на етапі впровадження новітніх технологій і можливості продажу ліцензій здійснювалося стимулювання операторів телекомунікацій до обміну обмеженим радіочастотним ресурсом, який використовувався неефективно, фрагментовано, що дало можливості вирівняти смуги для  того, щоб оператори могли діяти ефективно і якісно надавати послуги населенню. Насправді цей проект закону зараз змінює політику, чим ми підводимо і порушуємо зобов'язання перед іноземним інвестором, який придбавав тоді найменші радіочастоти, які були невпорядковані, і мав на це понижуючий коефіцієнт.

З чим я можу погодитися, це тільки з єдиним, щоби підняти на сьогоднішній день плату за радіочастотний ресурс, тому що вона вже давно не піднімалася, і насправді ця галузь зараз працює ефективно і з дохідністю. Тому ми будемо підтримувати цей проект закону, але я прошу з розумінням відноситися, що ми частково і шкодимо бізнес-клімат, бо зобов'язання, які ми надали, ми відміняємо відразу через місяць після прийняття цього закону. Мені здається, треба було відтермінувати термін зниження чи знімання підвищуючих і понижувальних коефіцієнтів для того, щоб не порушувати хоча би якусь мінімальну стабільність в країні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Бобровській Соломії Анатоліївні, фракція "Голос". Я так розумію, знову Железняк Ярослав Іванович. У нас сьогодні прямо фінансовий батл між фракціями.

Будь ласка, Ярослав Іванович.

 

12:26:38

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Я вам чесно скажу, не завжди це добре, що монополія нашого комітету, але в цьому випадку законопроект точно позитивний.

Дуже коротко. Цим законопроектом ми за рік принесемо в бюджет приблизно 370 мільйонів гривень, тому що є різні коефіцієнти, є понижуючі, є підвищуючі, ми їх вирівнюємо, є компанії, які за це, які проти, але Міністерство фінансів обирає завжди там, де більше грошей приходить в бюджет, а ці гроші потрібні нам на армію. Більш того, з заяв деяких учасників ринку ми бачимо, що є потенціал ще отримати декілька мільярдів на аукціонах на радіочастоти. Це не стосується цього законопроекту, але теж сподіваємося, що там буде позитивний результат.

Тому ще раз, не входячи у будь-які подробиці, що ми там понижуємо або збільшуємо, дуже просто: проголосувавши цей законопроект, ми отримаємо у державний бюджет добровільно сплачених податків і зборів на 370 мільйонів гривень більше. Тому, звичайно, наша фракція буде за це голосувати, сподіваюсь, як і всі колеги в цьому залі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, завершальний виступ. Кабаченко Володимир Вікторович, фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

І я прошу запросити народних депутатів до зали, тому що після цього виступу ми будемо голосувати.

Будь ласка, Володимире Вікторовичу.

 

12:27:58

КАБАЧЕНКО В.В.

Володимир Кабаченко, фракція "Батьківщина". Колеги, перед тим, як почати свій виступ, хочу зацитувати останні новини від 24 квітня. Держдеп США додав телемарафон у звіт щодо порушень прав людини. Державний департамент Сполучених Штатів Америки згадав телемарафон "Єдині новини" як приклад порушення свободи висловлення думок у звіті щодо порушення прав людини у 2023 році. Так-от ця стаття, вона по суті є дуже класною, абсолютно правильною характеристикою того законопроекту, який ми з вами розглядаємо сьогодні. Цей законопроект не про зміну оподаткування радіочастотного спектру, як нас намагалися переконати, це законопроект про нову модель розподілу взагалі всіх радіочастот в країні на основі виключного дозвільного принципу, коли фактично ліцензується використання навіть тих частот, використання яких по закону ліцензування не потребує.

Що цей закон руйнує в економіці та правовому просторі України? Ну, по-перше, регіональне радіомовлення та телебачення ставиться у нерівні умови з великими центральними телекомпаніями, тому що воно і так не мало змоги платити повноцінну ренту, і тим паче, яким чином ці маленькі регіональні компанії будуть сплачувати ренти у військовий час. По-друге, створюється додатковий реєстр присвоєнь частот, який дозволяє поставити на ренти будь-який місцевий чи любительський радіо чи телеканал, навіть якщо він розміром з одне село чи навіть один міський район і забезпечується за допомогою радіомодемів чи радіопередавачів на неліцензованих частотах.

Позиція фракції "Батьківщина" по цьому закону – утриматися. І тому ми просимо вас, шановні колеги, доєднатися до нашої позиції і не підтримувати проект закону в тій редакції, в якій він сьогодні прописаний.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення законопроекту. Переходимо до прийняття рішення. Приготуйтеся до голосування, колеги.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України (реєстраційний номер 10423).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:30:59

За-291

Рішення прийнято.

Дякую, колеги. Йдемо далі. Наступний законопроект 10215. Це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо запровадження системи контролю за обігом нафти, газового конденсату та розчинників

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:31:31

За-252

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцева Данила Олександровича і як від авторів закону, і від комітету – до 4 хвилин,  але уже у скільки вкладетеся. Будь ласка.

 

12:31:46

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, про що цей законопроект? Цей законопроект про усунення на ринку палива тих схем, які призводять до реалізації палива без акцизу. Про що йдеться? Йдеться про те, що деякі компанії використовують розчинники, які на сьогодні не є підакцизним товаром для виготовлення палива і для реалізації його без сплати акцизного податку. Це величезні збитки для державного бюджету, і, з іншого боку, це створює нерівномірну конкуренцію на ринку, коли одні оператори сплачують акцизний податок, а інші оператори не сплачують акцизний податок і тим самим пропонують, вірніше, отримують додаткову маржинальність. Законопроектом передбачається ввести до складу підакцизного товару нафту та газовий конденсат з нульовою ставкою таким чином, щоб забезпечити облік на ці види продукції. Також віднести до підакцизних товарів органічні розчинники та розріджувачі на основі насичених вуглеводнів. І відповідно прийняття цього рішення дозволить нам зібрати додаткові гроші до державного бюджету.

Прошу підтримати зазначений законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Данило Олександрович.

Будь ласка, шановні колеги, переходимо: два – за, два – проти, від колег по фракціях і групах. Прошу записатися.

Будь ласка, слово надається Веніславському Федору Володимировичу, фракція "Слуга народу".

 

12:33:30

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Прошу передати слово народному депутату Камельчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій  Камельчук.

(Шум у залі)  Камельчук. Я ж сказав:  Камельчук.

Я перепрошую. Камельчук Юрій, будь ласка.

 

12:33:51

КАМЕЛЬЧУК Ю.О.

Шановні колеги, незважаючи на те, що Комітет енергетики не є головним в цьому питання, але воно стосується все ж таки і сфери, яку ми регулюємо, яку ми обговорюємо. І я хочу повідомити, що наш комітет одностайно підтримує пропозицію даного законопроекту, це надзвичайно важливо, врегулювати всі питання контролю за обігом паливно-мастильних матеріалів і інших речей, які ми зараз згадали в цьому законопроекті. Тому прошу підтримати цей законопроект, давайте проголосуємо "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Рущишин Ярослав Іванович. Другий – Ярослав Іванович Железняк, фракція "Голос". Будь ласка.

 

12:34:34

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, це надзвичайно важливий законопроект, який справді розроблявся більше ніж пів року. Це законопроект, який значно дозволить відбілити сферу торгівлі, обігу паливом і іншими нафтопродуктами, яка, на жаль, зараз генерує достатньо велику тінь. Для розуміння обсягу втрат державного бюджету: це як мінімум 8 мільярдів, а якщо рахувати сукупні втрати на рік, то це 17 мільярдів.

Яким чином це робиться? Це або використання газового конденсату для того, щоб зробити на різних малих нафтопереробних заводах нелегальних щось схоже на паливо або використання розчинників. І тому півроку наше ТСК, наш комітет, податкова, асоціації працювали над тим, щоб знайти формулу, при якій це буде неможливо. Ми можемо скільки завгодно боротися з бочками, які ви можете спостерігати особливо в регіонах, але, повірте, єдиний спосіб – це зробити так, щоб в цих бочках просто не було нелегального палива. І цей законопроект якраз робить такий підхід.

Він був погоджений з бізнесом, він був погоджений з Міністерством фінансів, він був погоджений з податковою, він повністю відповідає тим рекомендаціям, які виносив і наш Комітет з питань податків, і ТСК з економічної безпеки. Я вам чесно скажу, немає в порядку денному більше законопроекту, який принесе так швидко більше грошей в бюджет, який крадуть. І цей законопроект спрямований на те, щоб нарешті всі податки з цієї галузі, яка достатньо велика, сплачувались в державний бюджет на армію, а не конкретним людям в карман.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гнатенко Валерій Сергійович, депутатська група "Відновлення України". Будь ласка.

 

12:36:40

ГНАТЕНКО В.С.

Шановні колеги, я прошу слово передати Морозу Володимиру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Володимир Мороз.

 

12:36:47

МОРОЗ В.В.

Шановні колеги, в Україні присутня серйозна проблема з наявністю фальсифікату на ринку пального. Подібне стає можливим не лише за рахунок продажу неякісного бензину чи дизелю, але і використовуючи законодавчу прогалину в питанні оподаткування. Прийняття даного законопроекту позбавляє мотивації переробляти газовий конденсат на неякісний бензин та дизель. Річний обсяг ринку газового конденсату складає майже 900 тисяч тонн. Загалом сьогодні є необхідність посилити боротьбу за якість пального, яким користуються громадяни і навіть яке потрапляє до наших сил оборони України. Диверсифікація джерел постачання пального, збільшення кількості виробників не має жодним чином впливати на дотримання стандартів.

Депутатська група "Відновлення України" підтримує запропоновану законодавчу ініціативу та пропонує далі проголосувати "за". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату Наливайченку Валентину Олександровичу, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Кучеренко Олексій Юрійович, будь ласка.

 

12:38:04

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Дякую. Олексій Кучеренко, фракція "Батьківщина". Шановний головуючий, шановні колеги, стосовно цього законопроекту. Я повторюся вже, фракція "Батьківщина" послідовно підтримує будь-які адекватні системні кроки на запровадження контролю за оцими сумнівними ринками, в тому числі ринок обігу нафти, газового конденсату, розчинників тощо. Все, що йде для максимальної прозорості, для збільшення надходжень бюджету, для наведення порядків на цих ринках, ми однозначно підтримуємо і будемо підтримувати.

По цьому законопроекту ми, в принципі, бачимо тут позитивні норми. Нас турбує поява і згадка про так звані податкові векселі, які є одними з найпоширеніших способів саме ухилення від оподаткування, від ПДВ та акцизного податку. Тому ми готові підтримати в першому читанні цей законопроект, але питання цих векселів має бути однозначно врегульовано на друге читання, і це буде нашою принциповою фаховою позицією.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще завершальний виступ – Южаніна Ніна Петрівна, і після цього голосуємо, шановні колеги.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

12:39:27

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, в жодному проекті закону про зміни до Податкового кодексу немає нічого простого. Я прошу колег з трибуни не говорити про такі речі, тому що зараз знову приймаються доленосні зміни.

Скажіть, будь ласка, з 16-го року існує тотальна  електронна система адміністрування реалізації пального, а понад 30 відсотків пального продається завдяки кришуванню правоохоронними органами нелегальних продажів. Дохідність на одному літрі пального більше 10 гривень, і туди вже закладена оця корупційна складова, корупційні розрахунки, які платять всі, хто пов'язані в цепочці.

Цей проект закону встановлює 245 євро на тисячу літрів по розчинникам. Наша деревообробна галузь відразу стає неконкурентоздатною, для них треба виписати окремі  інструменти. Перестаньте гратися! Про які додаткові надходження ви говорите? Ви хочете сказати, що  ви цим проектом поборете правоохоронні органи? Нічого ви не зробите.

Насправді, примітивно говорити про такі речі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього  законопроекту, переходимо до прийняття рішення. Переходимо до прийняття рішення, я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Шановні колеги, я прошу зайняти свої місця.

І я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини  першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо запровадження системи контролю за обігом нафти, газового конденсату та розчинників (реєстраційний номер 10215).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:41:31

За-279

Рішення прийнято. 

Рухаємося далі, колеги. Наступний законопроект 9256, 9256-1, 9256-д. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей і альтернативні до нього.

Я ставлю пропозицію розглянути ці законопроекти за скорченою процедурою і прошу народних депутатів голосувати.

 

12:42:08

За-241

Рішення прийнято. 

Я запрошую до доповіді по першому головному законопроекту першого заступника міністра цифрової трансформації України Вискуба Олексія Анатолійовича. Після нього буде Железняк Ярослав Іванович, потім Гетманцев. Будь ласка.

 

12:42:28

ВИСКУБ О.А.

Шановний пане спікере, шановні народні депутати, 1 травня 2023 року було зареєстровано урядовий законопроект 9256, який було спрямовано на реорганізацію Комісії регулювання азартних ігор і лотерей, зокрема, щодо підвищення ефективності її діяльності, автоматизації багатьох управлінських процесів, у тому числі надання ліцензії, моніторингу і таке інше.

Водночас на базі Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики наразі напрацьовано оновлений законопроект 9256-д, який на сьогодні є більш актуальним і більш релевантним до поточних викликів. Він також передбачає зазначені вище положення, але, крім іншого, також має заходи щодо боротьби з безконтрольним розповсюдженням реклами онлайн-казино, щодо протидії поширенню ігрової залежності, у тому числі серед військових, а також запроваджує заходи щодо протидії боротьби із засиллям нелегальної реклами операторів.

Тому Кабінет Міністрів просить підтримати у першому читанні саме  законопроект 9256-д. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату Железняку Ярославу Івановичу – автору альтернативного законопроекту. Будь ласка.

 

12:44:06

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги! Перше. Я знімаю свій законопроект і прошу проголосувати за варіант "д" від комітету, він включає всі ті норми, на яких ми наполягали, і маю честь також бути його співавтором.

Друге. Для розуміння, в мирний 2021 рік гральний бізнес заплатив 240 мільйонів гривень в державний бюджет. У війну, коли нарешті закрили декілька схем міскодингу, гральний бізнес заплатив в 53 рази більше – 10,5 мільярда. Це при тому що десь від 30 до 40 відсотків досі знаходиться в тіні. Це про те, як погано регулювалась ця сфера.

Законопроект "д" включає багато аспектів. Він включає і обмеження по рекламі, і ліквідацію КРАІЛ, і введення системи онлайн-моніторингу, яка мала бути три роки і відсутність якої привела в тому числі до таких втрат. Але головне, що законопроект дає можливість робити перевірки по цим нелегальним казино.

В чому проблема? Вся гральна сфера, зараз вона онлайн, і окрім невеликої кількості офіційних казино у нас є величезна кількість неофіційних. Немає сенсу блокувати їх сайти, хоча це треба робити, немає сенсу робити якісь легальні обмеження, вони знаходяться за кордоном, в якійсь Малайзії, ви ніколи до них не дотягнетесь. Єдине, що має робити держава і що спрацює, це обмежувати фінансові шлюзи. І слава богу, ми це робили силами ТСК і комітету, і тому ви бачите результат в 53 рази по податках.

Цей законопроект посилює спроможності держави закривати фінансові шлюзи. Банки зараз не міскодять, але залишаються  дропоферми, крипта і все інше.

Тому я щиро закликаю проголосувати за цей законопроект. Він не тільки внормує там роботу, але і принесе більше грошей, як не дивно, в державний бюджет.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Я так розумію, від авторів і від комітету, так?

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, до 4 хвилин дайте, будь ласка, Данилу Олександровичу і потім переходимо до обговорення. Будь ласка.

 

12:46:20

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Дякую. Минулого тижня Президент своїм указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо наведення ладу на ринку грального бізнесу. Це є черговим кроком у виведені ринку з тіні і встановленні на ринку прозорих правил гри для всіх: для гравців, для операторів і для держави.

Власне, колега говорив вже про успіхи в збільшенні, кратному збільшенні відрахувань до державного бюджету – з 740 мільйонів у 2022 році до 10,5 мільярда у 2023 році – і власне про те, що всі гравці, які сьогодні здійснюють  діяльність на ринку, переважно вийшли в білу.

Що таке білий гральний ринок? Це, по-перше, платежі до державного бюджету, а, по-друге, це обмеження гри для залежних людей, для так званих лудоманів. І цьому присвячено рішення Ради національної безпеки і оборони, якому повністю відповідає запропонований сьогодні вам для розгляду законопроект.

Що є в законопроекті? По-перше, це посилення вимог до реклами азартних ігор. Ми вводимо рекламу азартних ігор в правовий режим тютюну, реклами тютюну, і встановлюємо такі ж самі правила. Це збільшення штрафів за порушення законодавства про рекламу, це можливість фактичних перевірок операторів грального бізнесу і інших осіб, які залучені до азартної гри. Також це моніторинг інтернету і блокування сайтів, які пропонують нелегальну азартну гру. У нас на сьогодні більше тисячі сайтів українцям пропонують азартну гру, із них лише 17 є ліцензованими. Це також заходи щодо протидії лудоманії і боротьби з лудоманією на рівні встановлення відповідних правил гри і відповідних умов, які не дозволять операторам азартних ігор стимулювати і допускати до гри лудоманів. Це відновлення звітування організаторами азартних ігор, яке на сьогодні є зупиненим.

Ну, і ще один захід, який я особисто вважаю технічним, але навколо якого також багато розмов, - це ліквідація КРАІЛ. На жаль, це той орган, який запам'ятався нам за всі три роки, більш ніж три роки його діяльності, численними скандалами і неефективністю. Бо найголовніша мета, яка була у цього органу, - це введення системи онлайн-моніторингу азартних ігор. Система онлайн-моніторингу азартних ігор – це та система, яка дозволяє зібрати, визначити об'єкт оподаткування для операторів азартних ігор, з одного боку, а з іншого боку – обмежити гру лудоманів. На жаль, цей процес досі є заблокованим, хоча відповідно до прийнятого нами з вами закону система онлайн-моніторингу повинна була бути введена в дію в серпні 22-го року.

Прошу підтримати зазначений законопроект у першому читанні та доопрацювати разом з нами до другого. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Данило Олександрович.

Шановні колеги, є пропозиція записатись: два – за, два – проти. Для того, щоб обговорити цей законопроект, прошу фракції і групи записатися.

Соломія Анатоліївна Бобровська, фракція "Голос".

 

12:50:22

БОБРОВСЬКА С.А.

Васильченко передайте, будь ласка, мікрофон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Васильченко Галина.

 

12:50:29

ВАСИЛЬЧЕНКО Г.І.

Галина Васильченко, фракція "Голос". Однозначно, ми будемо підтримувати даний законопроект, адже він зараз під пильною увагою всього українського суспільства, і не лише загалом суспільства, а особливо військових та їхніх сімей. Давно потрібно було обмежити регулювання грального бізнесу, посилити регулювання, обмежити рекламу, передбачити неможливість використання гравцем більше ніж одного рахунку.

Всі ці важливі та інші речі є в даному законопроекті. Але найбільше наше з вами, колеги, зобов'язання – якнайшвидше підтримати цей законопроект, розглянути його в другому читанні в комітеті якнайскоріше, в першу чергу перед, на жаль, вже полеглим героєм України Павлом Петриченком, який був автором петиції щодо посилення контролю над гральним бізнесом, і яка просто в рекордні терміни набрала необхідну кількість голосів. І це питання відповідно, належним чином на нього відреагував як Президент України, так і РНБО.

Тому я закликаю всіх колег, жодним чином не протистояти прийняттю даного законопроекту, а навпаки, – звертаюся до голови комітету Данила Гетманцева, – щоб ми якнайскоріше розглянули його в комітеті нашому податковому і якнайскоріше він був винесений в сесійну залу, аби сім'ї військовослужбовців розуміли, що ми пильнуємо це питання, що ми впроваджуємо належні зміни і належним чином реагуємо на ті проблеми, які виникають в суспільстві.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Кучеренко Олексій Юрійович, фракція "Батьківщина". Я так розумію, передає Юлії Володимирівні Тимошенко. Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

12:52:28

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, в пояснювальній записці до цього закону написано, що цей закон став відповіддю на проблеми загострення поширення ігрової залежності серед військових і серед звичайних людей. Я хочу вам нагадати, що про це з цієї трибуни наша команда вас попереджала. Ми попереджали вас, що лудоманія особливо під час війни – це величезна проблема. Але 248 депутатів в цьому залі за це проголосували, за те, щоб зробити гральний бізнес наживою, обібрати українські родини, а потім констатувати через пару років, що зробили дурницю. Я можу вам привести декілька, до речі,  кожен з 248 депутатів, які за  це "дєрмєцо" проголосували, легалізацію грального бізнесу, відповідає за те, що сьогодні трапилось з країною.

Нагадую вам, що за оцінками Національного банку України річний обіг грошей в індустрії гральній (це те, що програють наші українці) – 150-170 мільярдів на рік. А ЗМІ оцінюють це приблизно в 200-250 мільярдів гривень на рік. Це багатократно більше,  ніж донати на армію.

Я можу вам сказати, що за даними офіційними в 28 разів в 2023 році збільшилися доходи підприємств, які займаються гральним бізнесом, порівняно з 2022 роком. Це все, що забрали у нашої держави, в українців. Треба просто відміняти закон про легалізацію грального бізнесу. І це треба робити так, як в Німеччині.

Ми будемо за цей закон голосувати. Але цього недостатньо. Треба відміняти цю біду!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці України Южаніній Ніні Петрівні, фракція "Європейська солідарність". Будь ласка.

 

12:54:48

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, насправді цей проект закону треба було розглядати по повній процедурі. Він настільки важливий, настільки багато зараз питань ми мали би обговорити, і ми цього не робимо. В той час, коли вся країна просто на вухах стоїть від проблеми, про яку ми зараз маємо з вами… по якій ми маємо приймати якісь рішення, в той час, коли Президент уже декілька разів і давав доручення, і вже є указ Президента про рішення РНБО, і воно не зовсім стосується того, про що ми зараз стільки бачимо, що ми бачимо в цьому проекті закону.

А ми знову зариваємося якоюсь ширмою, що ми щось робимо. Навіщо… Досить оце просто вдавати із себе якихось народних депутатів, які вирішують проблему. Не вирішуємо нічого ми в цьому залі і в цьому проекті закону, тільки починаємо говорити, починаємо. І дуже, на жаль, виступаючі, які не орієнтуються взагалі в тексті закону, роблять знову загальні фрази, давайте приймати, бо є петиція.

Звісно, треба приймати, позитив, не знаю чи це позитив, ліквідація КРАІЛу, передавання між собою функцій від одного міністерства до другого, Міністерство фінансів уже передає функції частково Міністерству цифрової трансформації. Навіщо? Коли це, в якій країні таке робиться, взагалі незрозуміло.

Президент в своєму рішенні виносить, в рішенні РНБО, яке він затвердив указом, виносить вісім пунктів і в основному вони, з них, стосуються боротьби з лудоманією, надання доручень Міністерству охорони здоров'я про розроблення спеціального пакету для лікування людей.

Що в цьому проекті закону є? Лише обмеження реклами. Добре? Добре. Але чи це вирішує проблему? Ні, тому що не захотів комітет далі працювати з обмеженням ставок, можливостей, прив'язаних карток – все те, що є якраз в указі Президента. То ви коли це будете робити? Коли ви будете виконувати всі пункти, які вказані в указі Президента? Ви знову….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, слово надається народному депутату Заремському Максиму Валентиновичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Після цього ще буде Мамка Григорій Миколайович і голосуємо.

 

12:57:03

ЗАРЕМСЬКИЙ М.В.

Прохання передати слово Веніславському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Веніславський Федір Володимирович, будь ласка.

 

12:57:12

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Актуальність законопроекту, який ми зараз розглядаємо, очевидна щонайменше для мене з двох причин.

Перша причина. Це дійсно рішення Ради національної безпеки і оборони, яке саме по собі свідчить, що лудоманія (залежність від гри) набула масштабу загроз національній безпеці. І тому ми як народні депутати маємо обов'язково реагувати на ці загрози і передбачати ті законодавчі механізми, які щонайменше суттєво знизять ризики від того, що ігроманія набуває таких загрозливих масштабів. І ми в цьому законопроекті якраз ці ризики маємо мінімізувати.

Але друга підстава, це та, про яку вже говорили колеги, які виступали до мене, до мене як до народного депутата, я думаю, так само, як і до багатьох з вас, зверталися близькі і рідні військовослужбовців. Проблема лудоманії серед військовослужбовців набуває також достатньо загрозливого масштабу і тому ми це також маємо враховувати при ухваленні цього законопроекту та передбачити ті запобіжники, які не дозволять нелегальним ігровим закладам як в мережі "Інтернет", так і в різних підпільних, скажімо так, приміщеннях влаштовувати відповідні ігри. Але треба також, безперечно, між першим і другим читанням звернути особливу увагу на мінімізацію будь-яких шпаринок, які дозволяють організаторам азартних ігор рекламувати ці ігри. Тому що особисто моє спілкування з військовослужбовцями, які бачать проблему серед своїх співслуживців, це якраз мінімізувати рекламування азартних ігор.

Тому, безперечно, політична партія "Слуга народу" буде підтримувати цей законопроект. І я закликаю всіх також долучитися. А між першим і другим читанням зробимо максимально виваженим цей законопроект для того, щоб зняти цю проблему.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, завершальний виступ. Григорій Миколайович Мамка.

Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Після цього ми будемо переходити до голосування.

Будь ласка, Григорій Миколайович.

 

12:59:27

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, по суті все вірно сказано, але це не є основним критерієм вирішення проблеми в законі. Згадайте, три роки назад, дійсно, як сказав керівник комітету, прийнятий був Закон щодо грального бізнесу, і створилося замість однієї комісії дві. До цього часу пройшло три роки, і жоден ні народний депутат, ні Кабінет Міністрів не дав рішення, яка ж комісія вірна. У зв'язку з тим, щоб не визначатися і не приводити в дію того закону, який уже діє на території України, вирішили законом скасувати комісії і створити центральний орган виконавчої влади, тільки забули сказати штат, забули сказати фінансування і повноваження.

Необхідно все-таки відповісти за ці три роки, оті цифри, які наводили, скільки бюджет втратив, то комусь би необхідно було заплатити їх до бюджету. Його необхідно голосувати в першому читанні. Але якщо до другого він не буде виправлений...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів приготуватися до голосування.

Ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою боротьби з ігровою залежністю (лудоманією) та вдосконалення державного регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей, реєстраційний номер 9256-д. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:01:27

За-272

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій, поправок для підготовки до другого читання цього законопроекту. Прошу голосувати.

 

13:01:54

За-240

Рішення прийнято.

Будь ласка, Бужанський з процедури. Після цього Герасимов з процедури. Будь ласка.

 

13:02:01

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Шановний Руслан Олексійович, нагадайте, будь ласка, першому заступнику міністра цифрової трансформації, що він присутній на засіданні Верховної Ради України і що є певний дрескод, якого потрібно дотримуватися, що в спортивному одязі він буде з'являтися на своєму робочому місці або на "перегонах хоббітів". А зараз він має бути вдягнений так, як слід.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, нагадую про це, зверніть увагу.

Будь ласка, Артур Володимирович, що у вас?

 

13:02:36

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, шановні колеги! Те, що зараз підтвердив пан Максим, питання, яке він задав до заступника міністра, ще раз підкреслює, наскільки важливим є присутність журналістів у Верховній Раді України. Я думаю, якби тут були присутні журналісти, то кожен представник Кабінету Міністрів значно підвищив свою повагу до цієї інституції.

Таким чином, Руслан Олексійович, я звертаюся до вас терміново повернути журналістів і в кулуари Верховної Ради України, і на балкон для того, щоб вони могли бачити засідання, хто як виступає, як голосує парламент і вони могли донести до громадян України, що парламент не зник, що його відсутність в телемарафоні не означає, що він не працює. Бо люди зараз думають, що якщо телемарафон показує виключно Офіс Президента, то працює виключно Офіс Президента. Давайте не принижувати інституцію і повернемо журналістів сюди.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Артур Володимирович, я відповідаю вам одразу. Ми уже одразу після призначення вельмишановного Ярослава Романовича головою комітету пропрацьовуємо той механізм, він буде найближчим часом імплементований. Це механізм, який буде забезпечувати і відкритість, і питання безпеки у Верховній Раді.

Юлія Володимирівна, будь ласка. Я згадав вас як? Ну, я вас згадав, Артур Володимирович, це я до вас звертався. Вас це принижує?

Секундочку, Юлія Володимирівна, будь ласка. Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

13:04:09

ТИМОШЕНКО Ю.В. Крулько.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто? Крулько, будь ласка, з процедури.

 

13:04:18

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Я по мотивам голосування за попередній законопроект. В цьому сесійному залі фракція "Батьківщина" слово "лудоманія" вжила разів тисячу під час його розгляду по всіх поправках. Ми говорили про те, що до чого це призведе. Можна, щоб ми не витрачали час Верховної Ради і не зловживали нашими процедурними моментами, коли ми спочатку приймаємо повну дурню, а потім героїчно її намагаємось виправляти. Так-от азартні ігри, з якими зараз ви починаєте боротися, їх можна було просто не допустити, якби хоч трохи слухали фракцію "Батьківщина".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Іванович, а що тут з процедури? Іван Іванович, я перепрошую, зупиніться. Що тут з процедури, Іван Іванович? Це за мотивами. Голосування пройшло, давайте не будемо зловживати також. Якщо з процедури, давайте все-таки з процедури.

Мене попросила Мар'яна Безугла, і після цього Ірина Геращенко. Що? 

Будь ласка, Безугла. Я дам зараз слово, Артур.

 

13:05:20

БЕЗУГЛА М.В.

Дякую. У мене коротко.  Я хочу звернути увагу, що "Європейська солідарність" щойно визнала ефективність телемарафону, який доносить інформацію щодо того, що і як відбувається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мар'яна Володимирівна, а тут що з процедури?

 

БЕЗУГЛА М.В. Будь ласка, тому зараз від "Європейської солідарності" звучало, що відповідно громадяни не сприймають роботу у Верховній Раді, оскільки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все. Досить. Дякую.

Шановні колеги, дивіться, давайте… ну так не може бути.  Давайте, якщо з процедури, то з процедури, якщо не з процедури –  не з процедури.

Ірина Володимирівна, будь ласка, якщо з процедури, то, будь ласка, якщо ні, то я просто…  (Шум у залі) Я не чую, що ви говорите.

Шановні колеги, я попросив не згадувати. А за Регламентом… Ні, з місця, будь ласка, Ірина Володимирівна, з місця. Шановні колеги, за Регламентом не можна в негативному контексті згадувати ні прізвище, ні назву фракції чи групи.

Будь ласка. Друзі, ми самі це починаємо. Я розумію, що ми втомилися від продуктивної роботи і друзям треба якось себе трошки розхитати. Не треба цього робити.

Я мушу надати право на відповідь представникам фракції "Європейська солідарність", які були згадані, і потім Юрчишин, бо я його теж згадав, но я позитивно. Все, Артур, досить, будь ласка.

Артур Володимирович, я надаю вам право на репліку, будь ласка, від фракції і від себе.

 

13:07:05

ГЕРАСИМОВ А.В.

Руслан Олексійович, це тому що ви мене згадали і сказали, що Юрчишин цим займається. Він призначений вже майже пів року тому. Тому пів року, вибачте, більш ніж достатньо, щоб повернути журналістів в Раду. Це означає, що якщо ви це кажете, ви особисто покриваєте закритість цієї установи.

Дякую. І це від мене. А репліку, будь ласка, від фракції Ірині Володимирівні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Геращенко, після цього Юрчишин, і на цьому крапка.

 

13:07:32

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. "Європейська солідарність" – дійсно, єдина фракція, яка вже два роки наголошує на тому, що країна, яка йде в ЄС і НАТО, має дотримуватись принципів і правил. І це не тільки папірці, це в першу чергу повага до свободи слова, до фундаментальних цінностей.

Сьогодні у звіті Держдепартаменту Сполучених Штатів зазначено, що в Україні є проблема з марафоном і зі свободою слова. Як цікаво, наша фракція просила від двох фракцій право на виступ, зверталася до фракції "Голос", яка ж і має в своїх рядах голову Комітету з питань свободи слова для того, аби звернути увагу спільно на проблему з марафоном, з трьома відключеними телеканалами, з каналом "Рада", з політичною цензурою, на яку я звертала увагу, коли, знаєте, вирізають цілі фракції, депутатів з будь-яких інформацій про діяльність Верховної Ради України. Але, на жаль, фракція "Голос" нам в цьому відмовила. Я згадую спеціально фракцію...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так все, на цьому досить оці ваші якісь такі незрозумілі... ну, дитячество якесь, друзі.

Будь ласка, Юрчишин, це останній виступ, і на цьому переходимо далі. Дитячий садок, чесне слово.

 

13:08:50

ЮРЧИШИН Я.Р.

Дуже коротко. Першого травня наш комітет буде проводити робочий круглий стіл, запрошуємо всіх стосовно всіх проблем, які були озвучені. І дуже прошу повернутися до роботи, через один закон стоїть дуже важлива Постанова про звільнення журналістів-заручників путінського режиму. Втретє стоїть. Прохання, давайте сьогодні це питання, хоча б це, вирішимо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Браво! Нарешті, "Голос" – амбасадор здорового глузду. Треба менше говорити, а більше голосувати правильних рішень, шановні колеги.

9319: проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою.

 

13:09:51

За-213

Рішення прийнято. 

Будь ласка, я запрошую до слова голову Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцева… Я перепрошую, запрошую Ковальчука Олександра Володимировича – заступника голови комітету. Будь ласка.   

 

13:10:15

КОВАЛЬЧУК О.В.

Дякую, шановний пане Голово. Шановні колеги, продовжуємо марафон законопроектів фінансового комітету.

І про що цей законопроект? Стимулювання розвитку цифрових технологій. Ми з вами в минулому і в позаминулому році працювали над тим, що створювали додаткові умови для розвитку цифрових технологій, а саме для компаній, які і стали резидентами Дія.City. І було багато побоювань в тому, що ті резиденти, які, нарешті, стануть білими і прозорими з точки зору кількості своїх працівників, а відповідно почнуть з точки зору оподаткування платити більше, будуть боятися ставати резидентами. І в результаті ми з вами маємо більше 700 компаній резидентів Дія.City на сьогоднішній день, а це орієнтовно 60 тисяч працівників цих компаній.

І що важливо, що війна на сьогоднішній день змінила і змінює далі свій курс з війни ракет і бомб, які, звичайно, важливі, до війни більш технологічної. Скажу наступне, що близько 100 компаній-резидентів Дія.City є компаніями, які працюють в системі defense напрямку. Це означає, що ми створюємо додаткові умови, вирівнюємо в правах працівників компаній-резидентів Дія.City і їх фахівців і надаємо більше можливостей для залучення ще більшого кола компаній в лави Дія.City.

Це надзвичайно важливий  законопроект. Нагадую, що це лише перше читання, і ми разом з вами, колеги, доопрацюємо його до кращого результату в разі потреби. Він підтриманий абсолютною більшістю висновків всіх комітетів і наших учасників процесу. Власне, закликаю вас підтримати законопроект і голосувати "за".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція записатися від фракцій і груп: два – за, два – проти для того, щоб обговорити цей законопроект, будь ласка.

Будь ласка, В'ятрович Володимир Михайлович, фракція "Європейська солідарність".

 

13:12:34

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Прошу передати Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка.

 

13:13:01

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, давайте бути послідовними. От тільки що прозвучала фраза, що війна внесла свої корективи для підприємств в Дія.City. А для інших вона не внесла? А для інших морок і тиск хай залишається? А для інших система оподаткування, ми нічого не думаємо? А для територій, де бізнес ледве виживає, тримається на територіях можливих бойових дій, як там? Як вам не соромно, скажіть, будь ласка?

На 25 років запропоновано в 2021 році пільговий режим для підприємств, спеціальний режим Дія.City. І одна єдина умова була: це певна кількість  працюючих – не менше дев'яти осіб і заробітна плата тисяча 200 євро. Виявилося, що пільги, які отримала ціла ця галузь, а це: податок на виведений капітал, ставка – дев'ять відсотків, ПДФО замість 18 – 5 відсотків, ЄСВ для найманий працівників 22 відсотки тільки з мінімальної заробітної плати, все решта не оподатковується.

А тепер виявляється, немає дев'яти працівників – давайте зменшимо до двох. Мені здається, що ви знову підігруєте тому міністерству, яке зараз у вас є ключовим. Воно модне, ви з цим прийшли, ви хочете виїхати на діджиталізації як єдиній перемозі дев'ятого скликання. Можливо, є заслуги в тому, що багато процесів автоматизовано. Автоматизовано! Але не руйнуйте, будь ласка, взагалі систему податкову в країні. Бо якщо війна, то вона для всіх війна, не тільки для айтішників. Думайте перед тим, як виносити такі змінити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Хлапук Максим. Я так розумію, передає Ярославу Железняку. Будь ласка, Ярослав Іванович.  

 

13:15:00

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Я дуже сподіваюсь, що діджиталізація не буде єдиною перемогою дев'ятого скликання. Буде інша і значно більш  вагома перемога.

Повертаючись до закону, не заберу багато часу, цей закон просто зменшує критерії для стартапів, які є в Дія.Сіty, по кількості працівників. Все. Ми просто прибираємо одну колізію, яку, відверто говорячи, треба було зробити ще, напевно, рік тому. Ніяких інших змін він не робить, це те, що справді давно просили і EBA, і CC, і ІТ-асоціація. Я думаю, що кожен із нас пишається тою кількістю стартапів, які з'являються в Україні, в тому числі і в military-tech, чим, я сподіваюся, ми будемо славитись і після нашої головної перемоги.

На цьому я закінчую. Прошу підтримати в першому читанні. І давайте від нашого комітету переходити до постанови Юрчишина нарешті.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається від фракції "Слуга народу". Ковальчук передає Швачку. Будь ласка, Антон. 

 

13:16:02

ШВАЧКО А.О.

Шановні колеги, це дуже важливий законопроект, він стосується стартапів, є ті, хто розробляють зараз наші оборонні технології, ті, хто розробляють дрони, ті, хто забезпечують нам перемогу на лінії фронту. Тому це дуже важливо. І ця норма прибирає тільки кількість по працівникам. Тому я прошу підтримати цей законопроект та проголосувати всім – за.

Дякую, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна, фракція "Батьківщина". Крулько буде, так? Іван Іванович Крулько. Шановні колеги, після цього будемо голосувати. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Будь ласка, Іван Іванович.

 

13:16:43

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, от не так давно, в цій сесійній залі всі дружно голосували за дуже суперечливий Закон про мобілізацію. Так-от цей закон, який стосувався  особливостей мобілізації, передбачав також можливості, коли підприємство може бронювати своїх працівників і на яких умовах. У нас є загальна норма для всіх. Так, може, давайте спочатку той закон, який щойно вступив в дію, почнуть його виконувати? Може, нехай він почне діяти, і ті підприємства, в тому числі і айтішні, почнуть ним користуватися, для того щоб на рівних умовах з усіма бронювати своїх працівників? Чому ми намагаємося робити в усьому якесь вибіркове правосуддя? От вибірково: оцим можна так жити, а іншим треба жити, як всім іншим, по закону.

Тому насправді я не вважаю, наприклад, що будь-яка інша галузь в країні: енергетика, будівельна галузь, галузь надання послуг, - чому ці галузі є менш важливими для країни з точки зору наповнення бюджету, ніж окрема галузь ІТ? Хоча я дуже люблю ІТ і вважаю, що ми маємо переходити на сучасні технології. Ну, але ж давайте не за рахунок інших.

Ну, і друга складова. Це по бронюванню. Просто нечесно, да, от намагаються зробити комусь кластер. І друга складова: оподаткування. Чому вихователька в дитячому садочку мусить платити з своєї маленької заробітної плати звичайний ЄСВ і всі інші податки, а той, хто працює в ІТ і в Дія.City, мусить платити менше? У нас солідарна система. А хто буде пенсіонерам діючим пенсії платити, якщо ми наробимо кластери, де платять трішки менше і не так, як всім?

Тому ці норми є нелогічними і нечесними по відношенню до всіх інших. Ми як "Батьківщина" вимагаємо, щоб була справедливість.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Переходимо до голосування. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Шановні колеги, підготуємося до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з урахуванням пропозицій комітету та з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні (реєстраційний номер 9319).

Готові голосувати, шановні колеги? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:19:40

За-230

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

Йдемо далі, шановні колеги. Наступний законопроект 10411. Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу Європейського Союзу.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:20:14

За-266

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:20:35

За-233

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я запрошую до слова заступника міністра фінансів України Драганчука Юрія Олеговича, прошу.

 

13:21:00

ДРАГАНЧУК Ю.О.

Добрий день, шановні колеги! Законопроект розроблено з метою наближення національного законодавства України до законодавства ЄС для впровадження найкращих європейських практик у здійснення митної справи в Україні.

Що передбачається законопроектом? Зокрема запроваджуються нові терміни та приводиться існуюча термінологія у відповідність до термінології європейського законодавства. Запроваджується концепція митного представництва, аналогічна тій, що функціонує в країнах ЄС, визначаються загальні засади представництва, розділяються види представництв, розмежується відповідальність суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності та митного представника. Приводиться у відповідність до регламентів ЄС положення Митного кодексу України щодо доставки, пред'явлення товарів, а також їх тимчасового зберігання під митним контролем.

Удосконалюється положення щодо зберігання товарів, транспортних засобів комерційного призначення на складах митних органів та розпорядження ними. Крім того, для посилення антикорупційної складової положень Митного кодексу запроваджується оприлюднення на офіційному вебсайті Держмитслужби знеособленого тексту рішень за результатами розгляду скарг протягом трьох днів з  дати його прийняття. Також запроваджується право митних органів обмінюватись інформацією щодо митної вартості товарів в електронній формі в форматі міжнародних стандартів обміну електронної інформації з митними органами іноземних держав.

Враховуючи, що прийняття зазначеного законопроекту надасть можливість виконати рекомендації Європейської комісії, представлені в звіті про прогрес України в рамках пакета розширення Європейського Союзу  2023 року, а також виконати наші міжнародні зобов'язання перед Світовим банком. Прошу підтримати законопроект євроінтеграційний.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається заступнику голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ковальчуку Олександру Володимировичу. Будь ласка.

 

13:22:58

КОВАЛЬЧУК О.В.

Шановні колеги, як представляв законопроект заступник міністра фінансів, законопроект 10411, власне, про наближення нашого законодавства до європейського, до європейських стандартів. Законопроект надзвичайно складний, містить близько 400 сторінок тексту.

Робоча група, яку я очолюю  по рішенню комітету, проводить засідання двічі на тиждень вже другий місяць поспіль. У нас було заплановано 15 робочих груп, а сьогодні ми вже маємо, якщо я не помиляюсь, 21-у проведену. На ці робочі групи ми запрошуємо представників бізнесу, бізнес-асоціацій, організації, які допомагають писати цей законопроект з розумінням того, як все діє на теренах Європейського Союзу і як працюють норми в Україні. Процес є надзвичайно відкритим, але в той же час складним.

Попереду триватиме робота засідань робочих груп, ми відповідно запрошуємо бізнес, власне, для того, щоб вони мали час і розуміли, а які норми будуть застосовані і як ми наближаємо наше законодавство до законодавства Європейського Союзу, з тим, щоб мати достатньо часу для навчання своїх спеціалістів, для розуміння того, які норми будуть застосовані, і для того, щоб під час імплементації цих норм, а вони будуть нескоро імплементовані, на це підуть роки направду, всі були готові і ні для кого це не було несподіванкою.

Дуже розраховуємо на вашу підтримку, шановні колеги, запрошую до участі в робочих групах, прошу голосувати "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Дякую, шановні колеги. Є ще пропозиція послухати представника Комітету з питань інтеграції до Європейського Союзу. Хто від вас буде? Будь ласка, Іванна Орестівна. І потім перейти до обговорення: два – за, два – проти.

Будь ласка, Климпуш-Цинцадзе.

 

13:25:00

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Дякую. Насправді я хотіла би просити слово з мотивів. Через те, що це дуже великий законопроект, представники нашого секретаріату брали участь у частині цих робочих груп, але насправді часу для того, щоб цей законопроект і інституційної спроможності, щоб це вчасно зробити, в нас не було. Ми розглянемо його постфактум і будемо просити профільний комітет, якщо в нас будуть зауваження, врахувати їх до другого читання.

Користуючись цією нагодою, пане Голово, звертаюся до вас ще раз із проханням на основі рішень комітету щодо розширення кількості співробітників в секретаріаті нашого комітету.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу фракції і групи записатися: два – за, два – проти, для обговорення цього законопроекту.

Слово надається народному депутату України Чорному Дмитру  Сергійовичу, фракція "Слуга народу".

 

13:26:17

ЧОРНИЙ Д.С.

Гетманцеву прошу передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Данило Олександрович Гетманцев.

 

13:26:30

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні друзі, це велика реформа чи продовження тих реформ, які ми здійснюємо в сфері митного регулювання. Це імплементація Митного кодексу ЄС до митного законодавства України. Дійсно, закон великий, дійсно, закон складний, дійсно, над законом ми будемо працювати у комітеті до другого читання і вас запрошуємо до цього. Але не прийняти цей закон у нас жодного варіанту, жодної можливості немає, бо це євроінтеграційний закон і це той закон, який наближає нас до членства в ЄС. Тому прошу підтримати зеленою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Рущишин Ярослав Іванович передає другому Ярославу Івановичу. Запрошую Железняка від "Голосу".

 

13:27:13

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Це не єдина реформа податкової, які скоро Мінфіну разом з комітетом доведеться зробити. Я сподіваюся, що ми не будемо затягувати цей процес.

Але стосовно цього законопроекту дуже коротко. Як тільки Україна, а вона обов'язково стане членом Європейського Союзу, ми станемо зовнішнім кордоном для всього Європейського Союзу. І тому українська митниця буде важлива не тільки для України, а й знову ж таки для всього Європейського Союзу. І цей законопроект наближає нас до величезної кількості зобов'язань, норм, вимог, технічних регламентів, які передбачаються в Європейському Союзі для митниці. Це величезна робота, дуже складна, дуже дискусійна, але без неї ми ніколи не станемо повноцінним членом ЄС. Тому я, безумовно, підтримую цей законопроект. До нього, я знаю, було багато зауважень, які готовий наш комітет врахувати в рамках робочих груп, і є плідна співпраця з бізнесом. І прошу зараз підтримати цей законопроект за основу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я надаю слово народному депутату Лопушанському Андрію Ярославовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:28:24

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я.

Прошу слово передати Ірині Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Геращенко Ірина Володимирівна.

 

13:28:33

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, безумовно, фракція у першому читанні підтримає цей законопроект, бо мова йде про імплементацію норм Європейського Союзу до українського законодавства.

І сьогодні в залі відбуваються дуже важливі дискусії, це і про можливість застосування Дії для розмитнення авто, теми, що стосується десятків тисяч українців, або про лудоманію. Правда, самі українці цього не чують. Так само вони не знають деталей і нюансів важливості адаптації українського законодавства до норм ЄС. І можна скільки завгодно говорити про євроінтеграцію, ставити прапорці, але в цій залі системно плюють на цінності. Цінностями Європейського Союзу є повага до парламентаризму, його незалежності і до свободи слова. І вам не соромно, коли вже Держдепартамент Сполучених Штатів говорить про проблему марафону, про марафон як проблему, і ви всі, і в тому числі "Голос", де знаходиться голова Комітету свободи слова, голосуєте за те, щоб 2 мільярди гривень, які мають іти на Збройні Сили України, йдуть на цей ниций марафон, політичну цензуру. Це абсолютна ганьба.

Ви знаєте, приємно зараз дивитися на сесійну залу. Я дуже рада, що нарешті почули "Європейську солідарність", і дехто таки переодягнувся з худі у костюми, тому що не тільки заступники міністрів у нас сидять в худі, в розтягнутих брудних футболках і псевдовійськових формах – це ви ввели таку норму. Чому? Тому що тут немає преси. Тому що вам дуже легко було приходити як завгодно, працювати як завгодно, безвідповідально, без медіа. І з цим потрібно закінчувати.

Ми вимагаємо поставити на голосування ті постанови, які повертають свободу слова в український парламент. Канал "Рада" має транслювати парламент. Журналісти мають бути в ложі преси. Марафон має позбутися політичної цензури. Ви знаєте, у нас політична цензура на кожному інформаційному майданчику...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Цимбалюку Михайлу Михайловичу, фракція "Батьківщина". Будь ласка.

 

13:30:44

ЦИМБАЛЮК М.М.

Прошу передати слово Валентину Наливайченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валентин Наливайченко, будь ласка.

Шановні колеги, після цього голосуємо. Я прошу народних депутатів запросити до зали.

Будь ласка, Валентине Олександровичу.

 

13:30:58

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановний пане Голово, пані та панове, шановні наші захисники! Питання про Митний кодекс, здавалося б, десь теоретично. Ні, фракція "Батьківщина" наполягає на тому, що Митний кодекс України треба і можна зробити на базі Митного кодексу Європейського Союзу. Чому зволікаємо? Чому подвійні стандарти? Чому, маючи монобільшість у парламенті, декларуючи інтеграцію у Європейський Союз, якісь сумніви – там трошки змін, там трошки змін? Та ні – тут і зараз. Ми наполягаємо на "Контрабанді – стоп". Прем'єр-міністр Тимошенко зупинила за місяць всю контрабанду дуже просто, тому що керівники митниці не займалися контрабандою і її не кришували в Офісі Президента.

Тому я виступаю за те, щоб Митний кодекс України був, нарешті, приведений у відповідність з Митним кодексом Європейського Союзу, зрозуміло, що з перехідними положеннями, зрозуміло, що відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

І ще одне. Ми рішуче підтримуємо і закликаємо прискорити створення електронної митниці. Така митниця працює в Естонії. Скільки митників в Естонії? 66 на всю державу. Ось приклад того, як можна і треба створювати зручну для громадян митницю. Можна і треба це робити в нашій державі. І фракція "Батьківщина" закликає саме до таких чесних європейських підходів. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення. Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу Європейського Союзу. Законопроект 10411. Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:33:20

За-285

Рішення прийнято.

Шановні колеги, переходимо до наступного законопроекту 11034. Це проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів держав - членів Європейського Союзу та НАТО, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, Міжнародної неурядової організації "Комітет захисту журналістів", Міжнародної неурядової організації "Репортери без кордонів" щодо забезпечення звільнення та повернення в Україну полонених та незаконно утримуваних журналістів (включно з громадянськими журналістами). 

Я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

13:34:19

За-280

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:34:39

За-257

Рішення прийнято.

Я запрошую до доповіді народного депутата України Ярослава Романовича Юрчишина. Будь ласка, Ярослав Романович.

 

13:35:01

ЮРЧИШИН Я.Р.

Шановні колеги, цей закон, на жаль, ми не могли вписати в цю поставу прізвища, оскільки так просив штаб по роботі, координаційний штаб по роботі з полоненими, щоб не нанести шкоду тим, хто зараз перебуває в заручниках режиму Путіна. Але тут, я можу щиро сказати, про кого цей закон. Це постанова про Влада Єсипенка – журналіста Радіо Свобода "Крим. Реалії", який третій рік утримується режимом Путіна в ув'язнені. І його дружина Катерина переживає, що зараз йому пришиють ще один строк, щоб просто не випускати цивільного українця, як мало би бути відповідно до всіх міжнародних стандартів.

Цей закон про Ірину Данилович, яка зараз фактично вмирає в тюрмі, бо їй не надається медична допомога. Знову ж таки незаконне ув'язнення.

Це закон про Нарімана Джеляла – представника Курултаю, який приїхав, зокрема як цивільний журналіст сюди на Кримську платформу і після цього був заарештований і ув'язнений.

Це закон про Діму Хилюка – працівника УНІАН, про якого інформацію ми отримали лише недавно, хоч його захопили в полон тоді, коли була окупація Київщини.

І таких прізвищ дуже багато. Понад 26 вже зафіксовано заручників, ще двоє, ми з'ясовуємо ситуацію. Прохання не політизуйте. Прохання підтримайте. Давайте разом їх звільнимо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Ярославе Романовичу.

Слово надається голові Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександру Олександровичу Мережку. Будь ласка.

 

13:36:58

МЕРЕЖКО О.О.

Шановні колеги, Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на своєму засіданні розглянув проект Постанови Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів держав-членів Європейського Союзу та НАТО, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, Міжнародної неурядової організації "Комітет захисту журналістів", Міжнародної неурядової організації "Репортери без кордонів" щодо забезпечення звільнення та повернення в Україну полонених та незаконно утримуваних журналістів (включно з громадянськими журналістами).

За результатами розгляду зазначеного проекту ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому із техніко-юридичними правками та пропозиціями комітету.

Метою проекту постанови є прийняття звернення Верховної Ради України із закликом до міжнародних інституцій, парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних неурядових організацій активізувати міжнародні та національні зусилля задля звільнення та повернення в Україну всіх полонених та незаконно утримуваних громадян України, передусім українських журналістів.

Тож, шановні колеги, прошу підтримати рішення комітету та прийняти запропонований проект постанови Верховної Ради України із врахуванням техніко-юридичних правок та пропозицій комітету.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Олександрович.

Шановні колеги,  я прошу фракцій і груп записатись: два – за, два – проти, для обговорення цього проекту постанови.

Слово надається народному депутату Неклюдову Владлену Михайловичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

13:38:57

НЕКЛЮДОВ В.М.

Шановний пане спікере, для зміцнення позиції голови комітету, для створення справжньої правотворчої думки депутатів передаю слово своєму колезі Олександру Мережку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Мережко, будь ласка. Потужна преамбула.   Будь ласка.

 

13:39:19

МЕРЕЖКО О.О.

Дякую. Я б просто хотів би нагадати колегам, що наші журналісти знаходяться на передньому краї війни, на передньому краї боротьби з російською пропагандою і російською дезінформацією. Ми пам'ятаємо кожного з них, хто опинився в полоні, і ми будемо боротися за те, щоби кожен з цих журналістів повернувся якомога скоріше до своєї родини. І ми зробимо все можливе і неможливе для реалізації цієї мети.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Клименко Юлія Леонідівна, фракція "Голос". 

 

13:39:57

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Прошу передати слово Юрчишину. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрчишин Ярослав Романович. Юрчишин, з місця включіть, будь ласка. 

 

13:40:20

ЮРЧИШИН Я.Р.

Чи є у нас виклики з свободою слова, які стосуються, власне, України? Однозначно, так. Так, треба вирішувати більший рівень збалансованості і доступу до офіційних джерел інформації, вирішувати питання стосовно справи про відключення каналів. Це все ми можемо зробити, бо ми знаходимося  у вільній Україні, під захистом Збройних Сил, і будемо робити  якнайшвидше, як і питання доступу журналістів  до висвітлення роботи Верховної Ради, зберігаючи всі безпекові обмеження, які обумовлені  військовим станом. Але ми це зробимо самостійно.

У той же час ми маємо і собі, і всьому світу нагадати, що  головним ворогом української преси є режим Путіна, який вже вбив 76 журналістів (як комбатантів, так і не комбатантів), який ув'язнив понад 20 журналістів, утримуючи їх просто в заручниках не як військовополонених – як цивільних, чого взагалі не може робити відповідно до норм міжнародного права. Наприклад, Вікторія Рощина, ми навіть не знаємо, де вона знаходиться, батьки не знають, чи, перепрошую, мушу це сказати, але чи жива вона. І тому давайте звернемо світу: при всіх наших викликах, які є в країні, воюючій з таким тоталітаризмом, що головним ворогом свободи преси і свободи слова в Україні є режим Путіна, є країна-агресор Росія. І спільно звільнимо наших журналістів, як свого часу вдалося звільнити Олега Сенцова.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Люшняку Миколі Володимировичу, депутатська група "Довіра".

Передає Ларисі Білозір. Будь ласка.

 

13:42:16

БІЛОЗІР Л.М.

Колеги, в тюрмах держави-агресора знаходиться тисяча наших цивільних полонених, і ми повинні боротися кожен день на всіх міжнародних площадках, платформах, організаціях за кожну і за кожного. Треба діяти спільно, разом з міжнародними урядами, парламентарями. І ми сьогодні знаємо, що це питання також є у формулі нашого Президента, Президента України, саме звільнення всіх цивільних полонених, і сьогодні це питання на порядку денному ПАРЄ.

Буквально нещодавно наша делегація повернулася зі стін ПАРЄ, де ми мали весняну сесію, де Україна звучала дуже голосно. І саме там в нас відбувся дуже серйозний захід, де були представлені також представник омбудсмена України, Координаційний штаб по звільненню військовополонених і, саме головне, свідки – дружини тих хлопців, які незаконно утримуються Росією, були викрадені і є жертвами насильницького зникнення. Ці історії нікого не залишили, жодного парламентаря зі всіх 46 країн Ради Європи, нікого не залишили байдужим. І ми повинні на всіх площадках доносити цю проблему.

І ми звернулися до держав-членів Ради Європи допомогти повернути всіх полонених, тому що за 10 років це тисячі людей, які дуже, дуже повільно ми їх звільнюємо, і нам потрібно буде сотні років, щоб їх повернути, якщо ми будемо одні. Тому ми звернулися і запропонували посилити тиск на Російську Федерацію через санкції, конфіскацію російських активів, закликали Міжнародний Комітет Червоного Хреста виконувати свої мандати і йти в місце утримання військовополонених, і вжити всі можливі заходи для створення спецтрибуналу. І, звичайно, долучитися, країни-члени Ради Європи, до Міжнародної платформи по звільненню…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк. Я так розумію, передає Немирі Григорію Михайловичу. Будь ласка. І після цього Геращенко ще 1 хвилина, і голосуємо. Запросіть депутатів до зали.   

 

13:44:33

НЕМИРЯ Г.М.

Шановні колеги, фракція "Батьківщина", безумовно, буде підтримувати це звернення. Але в той же час я хотів би звернути нашу увагу на питання ефективності подібних звернень. Вже кілька десятків за час нашої каденції таких звернень було, особливо після початку війни. Але чи знаємо ми, яка їх ефективність, що відбувається після того, як ми проголосували за таке звернення? Кілька разів Комітет у закордонних справах намагався добитися від Міністерства закордонних справ аналізу ефективності таких звернень. До сих пір цього немає.

Тому я прошу, пане Голово, вас звернутися до МЗС з пропозицією або рекомендацією надати детальний аналіз ефективності звернень Верховної Ради України до парламентів, міжнародних організацій включно з цим питанням. Ми маємо знати, що відбувається і які результати.

Наступне. Я думаю, що з огляду на чутливість цього питання, емоційність цього питання було б правильно, щоб зараз ліворуч, праворуч, перед нами, в урядовій ложі сиділи члени сімей цих журналістів, їх батьки, їх родичі, їх дружини, можливо, їх навіть діти. Тому що якщо ми дійсно турбуємося, то ми маємо також це показати і показати всім громадянам України і тим, до кого ми звертаємося.

Ну і, безумовно, якось незручно, коли ми розглядаємо питання про журналістів, а в цій залі і в кулуарах немає жодного журналіста. Говорять, питання безпеки. Але давайте згадаємо, що за часи війни вже кілька десятків лідерів урядів, лідерів держав, голів парламентів іноземних країн виступали тут в цій залі. Питання безпеки було дотримано. То чому з урахуванням безпеки журналісти не можуть бути в стінах парламенту? Давайте це вирішувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.    

Я одразу прошу Апарат підготувати мені необхідний лист на Міністерство закордонних справ щодо ефективності тих звернень, які зробила Верховна Рада  України, і надіслати на МЗС.

Будь ласка, Геращенко Ірина Володимирівна. Після цього голосуємо, шановні колеги.

 

13:46:51

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дуже важко говорити про людей, яких ти знаєш особисто. Дмитро Хилюк, журналіст УНІАН, захоплений під час окупації Києва, парламентський кореспондент. Сергій Цигіпа, з Херсонщини. Наш шановний, дорогий колега Максим Буткевич, який знаходиться на окупованих територіях. 26 щонайменше журналістів.

Мій успішний досвід звільнення заручників говорить про те, що публічність часто рятує життя, вона допомагає зберегти здоров'я. І ми повинні кричати про це на всіх міжнародних майданчиках. Тому закликаємо Голову Верховної Ради розблокувати міжпарламентську дипломатію, а нам називати прізвища цих людей – наших колег-журналістів на всіх міжнародних майданчиках. І ми маємо більш жорстко ставитись до МКЧХ, які, дійсно, не допущені до місць несвободи в Російській Федерації і повинні добиватися туди доступу, аби сприяти звільненню, і принаймні допомогти нам розуміти, де…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, переходимо до голосування. Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, парламентів та урядів держав - членів Європейського Союзу та НАТО, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, Міжнародної неурядової організації "Комітет захисту журналістів", Міжнародної неурядової організації "Репортери без кордонів" щодо забезпечення звільнення та повернення в Україну полонених та незаконно утримуваних журналістів (включно з громадянськими журналістами) (реєстраційний номер проекту постанови 11034).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:49:07

За-293

Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Шановні колеги, наступний закон – Закон про звернення. Ще встигнемо його пройти? Ми домовлялися десь до 14-ї. Давайте, це важливий законопроект, це фундаментальний.

Тому, шановні колеги, давайте, я оголошую, ми заходимо в законопроект 11082, це проект Закону про звернення. Я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:49:48

За-271

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте: два – за, два – проти. Артур, давайте: два – за, два – проти. Добре.

Задорожний Андрій Вікторович, голова Комітету з питань прав людини, деокупації… А, перепрошую, заступник міністра юстиції України Банчук Олександр Анатолійович. Будь ласка, Олександр Анатолійович.

Стоп, поки він ще не виступив, шановні колеги, я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:50:30

За-242

Рішення прийнято. Дякую, колеги, дякую.

Тепер я запрошую заступника міністра юстиції Олександра Анатолійовича Банчука. Будь ласка, Олександр Анатолійович.

 

13:50:45

БАНЧУК О.А.

Доброго дня. Шановний Руслан Олексійович, шановні народні депутати, вашій увазі представляється справді фундаментальний законопроект про звернення. І дуже важливо, що цей проект, це є зразок того, що ми разом з експертами Європейського Союзу, з представниками юридичної науки і громадськості підготували заміну чинному Закону про звернення ще 96-го року. Тобто ми вже маємо закон, який досі діє, який діє 28 років. І цей закон, з  одного боку незадоволені ним більшість громадян, які звертаються; з іншого боку публічні службовці, які працюють з цим законом, також незадоволені, тому що вважають, що ці механізми не зовсім ефективні.

Тому, зважаючи на ці проблеми, які в нас є, а також у зв'язку з тим, що Закон "Про адміністративну процедуру" передбачає особливий порядок розгляду адміністративних справ, це справді вирішується питання про індивідуальні права, свободи та обов'язки громадян, і, певно, є відсутність різниці між регулюванням Закону "Про звернення громадян" і Закону "Про адміністративну процедуру",  якраз і це зумовлює ту необхідність ухвалення нової редакції Закону про звернення.

Тому ми спробували з представниками науки юридичної, громадськості і експертами Європейського Союзу знайти баланс між тим, щоб забезпечити право громадян на звернення, яке гарантовано статтею 40 Конституції України, а також забезпечити ефективну публічну владу в тому,  щоб давати відповідні відповіді громадянам і реагувати на звернення громадянам, а також юридичним особам.

Ще важливий момент, це те, що всі новітні технології ми також пропонуємо впровадити цим законопроектом. І це дуже важливо, що цей закон є найбільш застосованим законом у нашій правовій системі, ви іншого не знайдете. Тому що кожного дня десятки тисяч громадян звертаються по цьому закону і десятки тисяч публічних службовців дають відповідь відповідно до цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається голові Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин  Задорожному Андрію Вікторовичу. Андрію Вікторовичу, будь ласка, представте позицію комітету.

 

13:53:07

ЗАДОРОЖНИЙ А.В.

Доброго дня, шановні колеги! Під час розгляду цього законопроекту комітет заслухав Міністерство юстиції України як основного його розробника. Також комітет отримав позицію Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, який висловився позитивно до цього законопроекту, хоча і мав певне зауваження, але в цілому підтримав цей законопроект.

Крім того, підтримується Мінфіном даний законопроект, і ГНЕУ наполягає на оновленні чинного Закону України "Про звернення громадян". 

Враховуючи наявність деяких зауважень до проекту закону комітет прийняв рішення підтримати цей законопроект за основу, з можливістю доопрацювання його до другого читання відповідно до положень частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України. Прошу підтримати.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу записатися: два – за, два – проти, і ми одразу перейдемо до обговорень. Будь ласка.

Слово надається народному депутату Заремському Максиму Валентиновичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

 

13:54:25

ЗАРЕМСЬКИЙ М.В.

Прохання передати Бакумову Олександру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Олександр Сергійович Бакумов, будь ласка.

 

13:54:38

БАКУМОВ О.С.

Дякую. Шановні колеги, для того, щоб відповісти на питання чи актуальний, чи неактуальний вказаний законопроект і чи потрібний він українському суспільству, чи ні, я пропоную вам статтю 40 Конституції України. Її хтось відкривав, читав? Цитую: "Усі мають право направляти індивідуальні чи  колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановленому законом порядку".

Відкриваємо діючий закон. Якщо усі мають право… Усі – це хто? Це і громадяни України, і особи без громадянства, і іноземці, всі фізичні особи. На сьогоднішній день в Україні немає закону, який би гарантував це право для всіх, є Закон України про звернення саме тільки громадян, а отже, наприклад, громадянин Європейського Союзу чи країни Європейського Союзу, який прибув в Україну і зробив звернення, можливо, йому треба і відказати, і не розглянути – оце реалії українського законодавства.

А для того, щоб ми з вами забезпечили право кожної фізичної особи на звернення, належну і обґрунтовану відповідь у строки, ми маємо з вами прийняти законопроект про звернення, про звернення кожної фізичної особи, який буде регламентувати порядок, опрацювання цього звернення, яким чином звернення може податися, стадії цього звернення. До речі, вказаний законопроект відповідає нам на інститут петицій, як розглянути петицію, яка спрямована до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

Тому, шановні колеги, я закликаю вас підтримати вказаний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Кубіву Степану Івановичу, фракція "Європейська солідарність".

Геращенко Ірина Володимирівна.

 

13:56:44

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Друзі, ну це наглядний приклад того, що можна прийняти тисячі прекрасних законів, вдосконалювати, реформувати, покращувати, а результат буде нуль. Тому що якщо навіть сьогодні народні депутати України не мають права на нормальну відповідь на свої запити і звернення, то ми можемо прийняти тисячі законів, вдосконалити їх, але що говорити про простих громадян. Хочу нагадати, що у Регламенті Верховної Ради України також є норма, яка дає право депутату, який не задоволений відповіддю на свій депутатський запит чи звернення, взяти виступ і оголосити про це з трибуни. Коли востаннє ми з вами мали можливість скористатися цим нашим правом? Та більше двох років тому.

У нас запити не зачитуються, звернення десь губляться. Ви знаєте, у нас немає вже дев'ять місяців "години запитань до Уряду". "Європейська солідарність" направила звернення до міністрів у парламентсько-президентській республіці з вимогою негайної, термінової зустрічі, щоб зрозуміти, що відбувається з фортифікаціями, де дрони, на які витратили тільки минулого року начебто 42 мільярди гривень, а вчора ви посилили цю корупційну складову Держспецзв'язку і будете за це відповідати, друзі. Але ми не отримали відповіді про час зустрічі. І просто це нульова абсолютно, знаєте, реакція на звернення народних депутатів України. Тому ми вимагаємо від Голови Верховної Ради України дотримання норм Регламенту, аби депутатські запити зачитувалися тут і оголошувалися і аби депутати мали право отримувати не писульки, не відписки, а відповіді повноцінні на свої запити і звернення, і тоді не треба приймати ніяких законів. Розумієте, має бути відповідальність.

А оцей законопроект, якщо чесно, він ні про що, ні про що.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці Білозір Ларисі Миколаївні, група "Довіра". Будь ласка.

Після цього Устінова Олександра Юріївна. І голосуємо.

 

13:58:53

БІЛОЗІР Л.М.

Хочу сказати, що це дуже важливий законопроект на виконання вимог Європейської комісії Європейського Союзу, він чітко розмежовує, скажімо так, сфери регулювання і Закону про звернення, Закону "Про адміністративну процедуру", ми сьогодні в Комітеті з держвлади працюємо дуже серйозно на внесення змін до більше ніж 200 законів. Тому дуже прошу підтримати.

Хочу подякувати Комітету захисту прав людини. Хочу подякувати Олександру Банчуку за величезну роботу, яка пророблена Міністерством юстиції. І дуже, дуже прошу, і закликаю підтримати цей важливий для людей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, завершальний виступ –  Олександра Устінова. І після цього голосуємо. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Олександро Юріївно, будь ласка.

 

13:59:44

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, я пропоную після цього закону прийняти все ж таки Закон ще про відповіді, а не тільки про звернення. Тому що у нас зараз найбільше проблема – це ненадання відповіді будь-якими органами виконавчої влади. Тому не буду займати час, щоб ми до 14-ї, як і обіцяли всім депутатам, їх відпустили.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до голосування. Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої  статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про звернення (реєстраційний номер 11082).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:00:45

За-260

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ще одна секундочка. Я просто спитаю вас. Наступний закон, це друге читання, де "Батьківщина" просить 2 хвилини, і голосуємо. Ми можемо ще це зробити?

 Тому я оголошую, наступний законопроект 9450, це друге читання: проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві.

Я запрошую голову підкомітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування  Аліксійчука Олександра Васильовича.

І, будь ласка, від "Батьківщини" хто буде 2 хвилини? Соколов. Мені сказали дві. До 3 хвилин. Добре. Постарайтеся у дві, Соколов. (Шум у залі)

Секундочку. Шановні колеги, будь ласка, давайте, бо у нас хороше голосування було 260, давайте підтримаємо цей законопроект.

Будь ласка, давайте тоді Соколов – 3 хвилини і після цього Аліксійчук, потім приймемо рішення. Будь ласка, Соколов.

 

14:02:12

СОКОЛОВ М.В.

Дякую. Колеги, доброго дня! Михайло Соколов, фракція "Батьківщина". В Україні сотні громад, які розташовані вздовж наших  кордонів. "Батьківщина" підтримує суть цього законопроекту і розуміє його необхідність та своєчасність. Але перед другим читанням до нього внесено правки 3 та 73, які позбавляють місцеве самоврядування можливості самостійно керувати територіями. У такій редакції "Батьківщина" не зможе підтримувати цей законопроект і закликає колег в залі не підтримувати ці жорсткі правки, які позбавляють прав місцеві громади.

Тому в Законі 9450, напевно, просимо поставимо на підтвердження правки  3 та 73. Ці правки передбачають запровадження процедур положення з центральною владою у Мінінфраструктури будь-яких намірів, договорів між органами місцевого самоврядування і з асоціаціями та іншими партнерами, що заблокує будь-яку міжнародну діяльність місцевого самоврядування. Включення такої норми суперечить Європейській хартії місцевого самоврядування, яке являється основним джерелом влади для нас в місцевому самоврядуванні, що встановлює основні норми для розвитку органів місцевого самоврядування в Європі та Україні безпосередньо, а також Європейській рамковій конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або місцевою владою. Тому просимо поставити правки 3 та 73 на підтвердження.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету. Голосуємо правки, голосуємо закон в цілому. Будь ласка.

Займіть свої місця, колеги. Будь ласка.

 

14:04:08

АЛІКСІЙЧУК О.В. 

Колеги, я попрошу хвилинку уваги. Я поясню, в чому суть і чому помилка говорите те, що сказав наш колега. 3-я правка була до другого читання. В результаті після консультацій з фракціями і групами ми прибрали слово "контроль", і сьогодні я всім фракціям, які мали застереження, це пояснив. 9-а правка в тлумаченні повністю забирає "контроль". Лише "координація". Тому сьогодні у нас фактично хаос, і ми не знаємо, яке у нас співробітництво.

Цей законопроект про громади і для громад. Це можливість не лише прикордонним територіям брати участь у міжнародному транскордонному співробітництві, це можливість всім громадам по всій території України, від заходу до сходу, від півночі до півдня, брати участь і утворювати таке співробітництво.

73-я правка, вона передбачала до другого читання наявність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви почули, так? Є прохання підтримати і 3-ю, і 73-ю. Будь ласка, займіть свої місця. Колега пояснив, чому. Я прошу, давайте, щоб не розбалансовувати законопроект, дослухаємося, якщо можна.

Шановні колеги, 3 поправка, вона врахована частково, авторства Аліксійчука. Позицію ви почули. Я ставлю 3 поправку в тій редакції, в якій вона врахована частково, на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати. 

 

14:06:10

За-226

Рішення прийнято.

73 поправка, шановні колеги. Так само врахована частково, авторства Аліксійчука. Вона врахована частково, 73 поправка. Шановні колеги…

Будь ласка, по другій поправці який коментар у вас буде?

 

14:06:30

АЛІКСІЙЧУК О.В.

Колеги, стосовно 73 поправки. До другого читання була норма, яка зобов'язувала органи місцевого самоврядування мати стратегії, які узгоджуються з регіональною і державною стратегією регіонального розвитку. Після консультацій ми знову ж таки повернулися на друге читання, на повторний розгляд в комітеті і прибрали цю норму. На сьогоднішній день немає норми ні контролю, немає норми наявності стратегії, яка має бути узгоджена. Тобто це розв'язує руки місцевого самоврядування щодо участі у міжнародному, міжмуніципальному співробітництві. Я відповідально з цієї трибуни говорю, що ці норми узгоджені, ці норми відповідно програмам Interreg і вони будуть працювати. Ваш голос сьогодні дасть можливість будь-якій громаді будь-якого регіону України створювати міжнародне співробітництво і таким чином брати участь у програмах і фондах Європейського Союзу. Будь ласка, підтримайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 73 поправка авторства Аліксійчука, вона також врахована частково. Позицію колег ви почули. Ставиться вона на підтвердження.

Шановні колеги, я ставлю 73 поправку в редакції, в якій вона врахована частково комітетом, на підтвердження. Прошу підтримати. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

14:08:02

За-234

Рішення прийнято.  Все, ставимо закон.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві (реєстраційний номер законопроекту 9450). Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:08:41

За-256

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Дякую, колеги.

Вельмишановні друзі, розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено. Дякую всім за плідну роботу.

Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

В єдності наша сила. Разом до перемоги! І слава Україні!

Повернутись до публікацій

Версія для друку