ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

23 квітня 2024 року, 12 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:06:41

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Прошу усіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитись до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву у пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією пропоную розпочати роботу  з виконання Державного Гімну України.

 (Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, сьогодні триває 790-й день повномасштабного збройного вторгнення Російської Федерації на територію нашої держави. Складно усвідомити, що в 21-му столітті в центрі Європи миролюбна демократична держава щодня зазнає масованих ракетних ударів, у тому числі балістичними ракетами, атак ударними дронами. Щодня страждають Харків, Чернігів, Дніпро, Суми, Одеса, інші наші населені пункти від прильотів ракет по житлових будинках мирних людей, об'єктах критичної інфраструктури, пам'ятках історії та культури. У результаті жорстоких воєнних злочинів зазнають поранення і гинуть діти, цивільні громадяни, рятувальники,  медичні працівники. Висловлюємо щирі співчуття всім рідним і близьким загиблих співвітчизників, бажаємо якнайшвидшого одужання пораненим. Україна твердо тримає стрій, відважно бореться і робить все можливе і неможливе, щоб зупинити і покарати рашистське зло відповідно до норм міжнародного права.

Шановні колеги, вшануймо подвиг кожного захисника і захисниці, які поклали душу і тіло за незалежність України, за мирне і щасливе  майбутнє наших дітей. Вшануймо також і пам'ять усіх невинних жертв російської агресії.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Шановні народні депутати, від імені Верховної Ради України дозвольте висловити глибоку вдячність Палаті представників Конгресу Сполучених Штатів Америки, обом партіям і особисто спікеру Майку Джонсону, за ухвалення і історичні рішення про допомогу Україні, а також про передачу заморожених активів Російської Федерації до України. Дякуємо Сполученим Штатам Америки за лідерство у боротьбі і за справедливість, мир і безпеку в усьому світові. Сподіваємося, що законопроект буде якнайшвидше підтриманий в Сенаті Сполучених Штатів Америки та направлений на розгляд Президенту Джозефу Байдену. Давайте подякуємо, шановні колеги. (Оплески)

Шановні народні депутати, минулого тижня здійснив візит до Страсбургу, де взяв участь у роботі другої частини четвертої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи і провів зустріч з лідерами інституцій Ради Європи. Важливим результатом стало ухвалення резолюції ПАРЄ підтримки відновлення України.

Насамперед дозвольте висловити подяку нашій постійній делегації у ПАРЄ за важливу і злагоджену роботу. Шановні колеги, прийняті документи відкривають шлях до створення міжнародного компенсаційного механізму і містять важливі сигнали щодо необхідності конфіскації російських державних активів на користь України. Росія вчинила і продовжує вчиняти страшні міжнародні злочини і має заплатити за це. Важливо, що наші міжнародні партнери дедалі більше стверджуються в думці, що це єдиний вірний варіант. І я впевнений, що і інші правильні правові рішення будуть знайдені. Дякую, колеги.

Шановні народні депутати, наприкінці минулого тижня, 19-20 квітня, ми провели ювілейні 10-і Діалоги Жана Моне. І я хочу подякувати всім колегам – представникам всіх депутатських фракцій і груп, які взяли участь у діяльності цієї важливої платформи, яка сприяє досягненню міжнародного і міжфракційного консенсусу. Також дякую колегам по президії, ми були присутні всією президією там і ми мали можливість провести плідну дискусію щодо нашої взаємодії в українському парламенті, обговорили механіку законотворчого процесу, в тому числі і в контексті адаптації українського законодавства до права ЄС, порушили питання про політичний нагляд за виконавчою владою, про відкритість, прозорість і підзвітність громадянам, про взаємодію більшості та опозиції.

Серед іншого важливою домовленістю є наше спільне зобов'язання підвищити ефективність прийняття законів у другому читанні шляхом недопущення затягування їх розгляду через внесення поправочного спаму, а також не застосовувати інструменти, які блокують прийняття таких законопроектів. Я переконаний, що узгоджені всіма політичними силами висновки 10-х Діалогів, будуть реалізовані і попри надскладні умови воєнного стану Верховна Рада України продовжить ефективно виконувати свою місію і ефективно діятиме в інтересах українського суспільства.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження у нашого колеги народного депутата України Дмитра Давидовича Кисилевського, фракція "Слуга народу". Давайте привітаємо. (Оплески) Вітаємо і бажаємо міцного здоров'я, плідної роботи та успіхів у всіх починаннях!

Шановні народні депутати, сьогодні люди, які сповідують іудаїзм  у всьому світі, почали відзначати одне з найдревніших свят Песах, що символізує перемогу свободи над рабством. Вітаємо колег зі святом і зичимо їм миру, здоров'я, надії і добра!

Шановні народні депутати, на Погоджувальній раді ми домовилися перед початком розгляду питань порядку денного надати час по 3 хвилини для виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп. І я прошу представників депутатських фракцій і груп записатися на виступи. Будь ласка, колеги.

Будь ласка, слово надається народному депутату Гнатенку Валерію Сергійовичу, депутатська група "Відновлення України", будь ласка.

 

12:13:26

ГНАТЕНКО В.С.

Шановна президія, шановні колеги! Сьогодні у Вашингтоні має відбутися остаточне схвалення потужного пакету військової допомоги для нашої держави. З боку Сполучених Штатів ми чекаємо 61 мільярдів доларів. Попри складну внутрішньополітичну ситуацію і виборчий рік партнери прийняли довгоочікуване рішення про допомогу нашій державі.

Нагадую, що у складі пакету 7 мільярдів 850 мільйонів доларів це пряма підтримка для компенсацій частини дефіциту державного бюджету  України. Таким чином ми фактично маємо  основні рішення, які допоможуть нашій державі у воєнний період. Що означає на практиці це для людей?  Що всі наявні соціальні зобов'язання перед громадянами мають бути виконані. Йдеться про обсяги, передбачені у прийнятому на цей рік державному бюджеті. Водночас у питанні наповнення державного бюджету ми маємо покладатися передусім не на зовнішню підтримку, а на працюючу економіку України. Потрібен міцний діалог та координація з бізнес-середовищем від мікропідприємців до великих виробників. І в цьому питанні у нашій державі, на жаль, не все добре.

На днях я взяв з колегами участь у "круглому столі" представників бізнесу Донеччини з місцевою і центральною владою, також були представники громадського сектору, мушу констатувати, що податковий тиск на підприємців, яких сьогодні там стосується, не відповідає викликам сьогодення і військового часу. Йдеться про місцеві податки, у першу чергу податок на землю, орендну плату на землю, а також на нерухомість. Їхній розмір не визначається реальними показниками господарської діяльності. У результаті маємо непідйомний податковий тягар, який сьогодні душить бізнес. Важливо, щоб нас почули місцеві адміністрації. Є конкретний досвід Харкова, коли завдяки рішенню уряду є можливість адаптації місцевих податків до безпекової ситуації.

Є багато питань, які потрібно вирішувати, адже від цього залежить робота нашої економіки, українських підприємств і всієї України.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Шаповалову Юрію Анатолійовичу, депутатська група "Партія "За майбутнє". Я так розумію, передає  слово.

Будь ласка, Ірино Мирославівно.

 

12:16:05

КОНСТАНКЕВИЧ І.М.

Шановні колеги депутати! Я хочу кілька тез сказати про засідання Парламентської асамблеї Ради Європи. Від постійної делегації українських депутатів, від усього парламенту подякувати спікеру українського парламенту за його присутність на сесії. Це вперше український спікер присутній. І виступ на цій сесії забезпечив успішну підтримку резолюцій, які стали ключовими як для європейської спільноти, так і, зокрема, для України.

Я хотіла би у своєму виступі наголосити на одній важливій резолюції, яка, можливо, буде і не помічена, але вона стосується смерті Навального, оцінки тоталітарного режиму Путіна, а також російській церкві, зокрема тій суті, яку вона сповідує від часу своєї діяльності у Російській імперії. І, зокрема, я хочу процитувати 4 ключові тези, які стосуються саме російської церкви. Шановні депутати, будьте уважними і послухайте цитату із резолюції про Навального:

"Режим Володимира Путіна прийняв неоімперіалістичну ідеологію "руського міра", яку Кремль перетворив на інструмент пропаганди війни. Ця ідеологія використовується для знищення залишків демократії, мілітаризації російського суспільства та виправдання зовнішньої агресії з метою розширення кордонів Російської Федерації, щоб включити усі території, які колись перебували під російським пануванням, включаючи Україну. Ієрархія московського патріархату російської православної церкви, включаючи патріарха Кирила, підтримує ідеологію "руського міра", проголошуючи війну проти України та сатанинського Заходу як священну війну всіх росіян, закликаючи православних вірян жертвувати собою заради країни. Асамблея обурена таким зловживанням релігії та спотворенням традицій християнського православ’я режимом Володимира Путіна та його посіпаками в ієрархії московського патріархату.

Асамблея засуджує таку риторику і підкреслює, що підбурювання до скоєння злочину агресії, геноциду та воєнних злочинів самі по собі є злочином. Асамблея закликає всі держави ставитися до патріарха Кирила та російської православної церкви як до ідеологічного продовження режиму Путіна".

І питання ключове, яке нам задають усі депутати Європейського парламенту: а що зробив український парламент? Чи проголосували ми за той закон, який дає чітку оцінку, як дали європейські депутати? Чи винесли ми ті рішення, які мали би зробити уже на початку повномасштабної війни?

Тому я закликаю внести у порядок денний законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ірино Мирославівно. Дякую.

Будь ласка, слово надається  Неклюдову Владлену Михайловичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:19:20

НЕКЛЮДОВ В.М.

Дякую, Руслан Олексійович. Я прошу передати слово своїй колежанці Марії Мезенцевій, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Марія Сергіївна.

 

12:19:37

МЕЗЕНЦЕВА М.С.

Дякую, пане спікере. Відмотайте час, будь ласка.

Бажаю здоров'я, шановні колеги, шановні українці! І хочу поділитися нашими результатами діяльності дипломатичного фронту минулого тижня. Я делегацію ПАРЄ запрошую до трибуни. Дійсно, відбувся історичний візит спікера Верховної Ради, який забезпечив найкраще голосування депутатів ПАРЄ щодо заморожених активів Росії і передачі їх на користь України, з яких будуть виплачуватися компенсації, продовження діяльності реєстру збитків, створення компенсаційного механізму.

Також, звісно, всі наші активності абсолютно підпорядковані плану миру Президента Зеленського. І тому в наших резолюціях ми наголошуємо, що дійсно є легітимними цілями нафтопереробні заводи і ті точки, які виробляють газ. Те, що ми закликали наших колег в Палаті представників підтримати пакет військової допомоги на 60 мільярдів доларів, відгукується в їх діях. Дякуємо народові Америки і Конгресу за це важливе голосування.

Також, звісно, ми закликали звільнити разом  з асамблеєю всіх цивільних і військовополонених, які перебувають у незаконному полоні з 2014 року. Для цього ми провели окрему дискусію і окремий захід за підтримки ГУР МО і Офісу омбудсмена. Екологічний договір і наша колега Юлія Овчинникова, яка була репортеркою по цьому файлу, ми говоримо про екоцид, який чинить Російська Федерація, про право на чисте довкілля, про безпеку морів і океанів, в яких до сих пір плавають міни, ми говоримо про безпеку Чорного і Азовського морів і вільні торгівлі. Корінні народи, вони потребують свободи, корінні народи РФ потребують дефедералізації і деімперіалізації. Тільки тоді Росія може стати нормальною, адекватною країною, і це теж під питанням.

Також, звісно, санкції по Росатому. Тоталітарний режим Путіна, він не тільки диктаторський, але і тоталітарний. І нарешті, наша ініціатива закликати до формулювання юридичного, що Росія не тільки держава-терорист, але і спонсорує цей тероризм в різних локаціях по всьому світу.  Звісно, культурна дипломатія, друзі, неймовірна виставка Марії Примаченко. Дякую делегації за цю підтримку і дякую фонду Марії Примаченко за цю виставку, а також пану Тарасу, який цю виставку здійснив і доставив.

Шановні колеги, не забуваємо про те, що вся наша діяльність робиться для того, щоб наші хлопці і дівчата мали реальну зброю на землі. Ми діємо для сил оборони, всі методи і способи. Дипломатія України працює. Ми готуємося до великого саміту миру в Швейцарії. Дякуємо всім партнерам, хто нас підтримує. Слава Україні! Слава українській дипломатії!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава! Дякуємо. Дякуємо делегації.

Шановні колеги, будь ласка, далі я запрошую до слова народного депутата Папієва Михайла Миколайовича, депутатська група "Платформа за життя і мир".

 

12:22:49

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановний народе України! Ви знаєте, я хочу перш за все подякувати американському народові за те, що Україна отримала рішення про виділення 60 мільярдів доларів для підтримки Збройних Сил України, для підтримки бюджету України, для підтримки народу України. Ви знаєте, це гроші платників податків, американських платників податків і публічні гроші американського народу. І ми всі прекрасно усвідомлюємо, що якщо би американський народ не підтримував Україну, то Конгрес теж відвернувся би від України. Тому перш за все нам сьогодні треба взяти на озброєння отой досвід, який ми отримали. Бо минулорічна ставка на одну партію, вона показала свою безперспективність. Тільки об'єднуючи зусилля обох політичних сил американського Конгресу, ми змогли добитися позитивного результату.

Я хочу подякувати перш за все нашим християнським братам і сестрам Америки, які підтримали Україну. Бо той же спікер Палати Майк Джонсон, він починає свій кожен день з читання Біблії. І нам треба сьогодні зрозуміти, що Америка так само, як і Україна, вона різана, Америка сповідує чітко питання свободи і так само вона поєднує традиційні цінності. І нам необхідно сьогодні так само показувати, що український парламент об'єднується в цих питаннях, в  підтримці, який об'єднує український народ незалежно від того, якого кольору шкіра, якого віросповідання та чи інша людина і в якій місцевості вона проживає, тобто нам треба з цього теж зробити свої концептуальні висновки.

І наступне. Шановні колеги, нам треба сьогодні не розслаблятися, я хочу нагадати усім, 60 мільярдів гривень, в Америці так само, як і  Україні, є бюджетний процес. Так-от, зараз ми маємо вже кінець квітня,  бюджетний рік Америки закінчується в жовтні, тобто у нас фактично сьогодні, нам необхідно сьогодні зосередити всі зусилля і дипломатії нашої, і парламентської дипломатії з тим, щоби ми встигли отримати  ці гроші, з тим, щоби якомога швидше Збройні Сили України змогли отримати озброєння, змогли отримати постріли.

І враховуючи те, що обмаль часу, дивіться, я до цього не педалював питання реформ, економічних реформ в Україні. Як тільки зараз ми вже можемо сформувати і наш бюджетний рік, то нам треба зосередитися сьогодні на реформуванні економічної сфери України, на створенні нових робочих місць, на реформуванні Державної служби зайнятості, на тому, щоби ми сьогодні змогли забезпечити, після перемоги, робочими місцями…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Бакунцю Павлу Андрійовичу, група "Довіра". Будь ласка, Павло Андрійович.   

 

12:26:01

БАКУНЕЦЬ П.А.

Дякую, пане Голово. Дорогі колеги, звичайно, що живемо в ці передвеликодні дні, в цей час надскладний для всього українського народу, який є складний як і в боротьбі на фронті, так і складний в боротьбі на дипломатичному рівні.  І звичайно, що сьогодні кожен українець говорить велике дякую родинам американців, адже це з їх гаманців завдяки Конгресу  ми отримуємо  додаткову допомогу, тому говоримо дякуємо.

Сьогодні ми говоримо дякуємо і нашим  стратегічним партнерам. Сьогодні ми підсумовуємо тиждень, проведений в Парламентській асамблеї Ради Європи за головуванням нашої української делегації пані Марії Мезенцевої, який був особливий, адже також асамблею відвідав  і Голова Верховної Ради України. В асамблеї було проголосовано важливу історичну резолюцію – підтримка відбудови України. Власне, вона і надає шлях щодо створення компенсаційного механізму.

Ми з вами знаємо, що  вже працює Міжнародний реєстр збитків, куди українці можуть подавати свої заявки, а відтак шукаються шляхи, і це був перший важливий крок на асамблеї, для того, аби як і заморожені російські активи, бо хто створив цю біду – Росія, для українського народу, вони і за неї повинні заплатити і відбудувати саме за заморожені російські кошти ми повинні  всю інфраструктуру, всі знищені міста і села нашої України.

Звичайно, що ми також дякуємо і вітаємо наших сусідів  поляків, в них пройшов другий тур виборів місцевих. Вже, ми знаємо, розблоковано  частину пунктів пропуску для того, аби працювала логістика, а відтак український бізнес, і це вкрай важливо.  Звичайно, що важливим також, хочу наголосити, було і рішення асамблеї, яка засудила керівництво Російської православної церкви, сказавши, що це інструмент пропаганди в руках Кремля. І вони запитують український парламент, а коли ж будуть зроблені наші кроки.

Тому я закликаю  керівництво парламенту, фракції, аби ми в найближчих днях винесли на голосування законопроект про діяльність релігійних організацій, проголосували його, а відтак  відрубали можливість впливу Кремля на голови українців через псевдорелігійні організації. Це вкрай важливий крок назустріч українській  перемозі. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Я запрошую до слова народного депутата Костенка Романа Васильовича, фракція політичної партії "Голос". Будь ласка.

Я так розумію, Інна Романівна, так? Будь ласка. Інна Романівна Совсун, будь ласка.

 

12:29:14

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Дружини та кохані українських військових попросили мене зачитати це звернення до парламенту.

"Шановні народні депутати, 11 квітня ви проголосували за законопроект про мобілізацію, який не встановлює жодних термінів служби. І першочергово це зачіпає добровольців перших днів повномасштабного вторгнення. Ми розуміємо, чому військове командування не дозволить одночасно замінити велику кількість бійців, адже цим скористається ворог. Але щоб заміна взагалі стала можливою, нам потрібна прозора і чесна мобілізація, потрібна на вчора, а не через 8 місяців, із заохоченням для нових мобілізованих, із покаранням за ухиляння від захисту Батьківщини. Нам потрібна чесна розмова з дорослими людьми.

11 квітня тут виступало військове командування, але в стінах парламенту так і не почули рядових військовослужбовців. Наші чоловіки обмежені у висловлюванні своєї позиції, але від їхнього імені можемо говорити ми, дружини та кохані.

Наші чоловіки пішли захищати країну в перші дні повномасштабної війни. Пішли не тому, що були зобов'язані, пішли, не питаючи, чи воюватимуть депутати та їхні родини, чи служитимуть правоохоронці на пенсії. Пішли, аби врятувати країну. І їм це таки вдалося: вони захистили нас тоді, коли весь світ був переконаний, що Україна не вистоїть. Одного цього вчинку мало би бути достатньо, щоб до них дослухалися, щоб їх поважали. Зараз вони просять, щоб їх замінили, замінили поступово, без втрати обороноздатності, з достатніми термінами підготовки для новобранців, але таки замінили. Вони не мають нести покарання за те, що навчилися воювати у найважчі часи.

Наші сім'ї існують без права на щастя понад 24 місяці. Наші діти забувають, як виглядають їхні тати. Ми живемо в щоденному пеклі страху за життя наших коханих. Так, ми пишаємося їхнім рішенням піти захищати країну, і від того ще гіркіше бачити зневагу від політичного керівництва держави. Завдання парламенту - навіть у найскладніші часи діяти справедливо.

Ми звертаємося до вас, народні депутати, щоб ви виконали свій обов'язок та забезпечили права наших чоловіків. Ми вимагаємо у терміновому порядку, а не через 8 місяців прийняти норму про встановлення строків служби. Перестаньте думати про свої рейтинги, подумайте про українських військових. Саме на них тримається наша країна, вони як ніхто заслуговують на повагу та відповіді на свої питання. Наші чоловіки не боялися стати на захист країни два роки тому. Шановні народні депутати, перестаньте боятися і ви, ваша черга подбати про захист українських добровольців".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Величковичу Миколі Романовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

Порошенко, будь ласка.

 

12:32:30

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, ми дійсно хочемо звернути вашу увагу на різку необхідність підвищення ефективності роботи парламенту. Неприпустимо, коли парламент працює декілька днів на місяць. Неприпустимо, коли місяцями затримується розгляд найважливіших питань: питання Церкви, питання бізнес-клімату, питання створення ТСК по фортифікаційних спорудах і об'єктах критичної енергетичної інфраструктури, допуску журналістів у Раду, забезпечення свободи слова, розгляд питання після підписання Президентом доповнень за Закону про мобілізацію та звільнення військовослужбовців.

Але я хотів би наголосити ще на одному дуже важливому питанні – несправедливість. Несправедливість неприпустима в принципі, особливо неприпустима під час війни, і особливо неприпустима по відношенню до українського воїна, розвідника героя. І совість вимагає від мене і від усіх нас використати цю парламентську трибуну для його захисту, для захисту Романа Червінського. Тим більше після тої кричущої історії, коли 19 квітня було розглянуто продовження запобіжного заходу після року тримання у в'язниці безневинної людини – Червінського без адвокатів, а скоро буде вже без суддів, коли прокурорська трійка буде вирішувати питання перебування у в'язниці.

Я переконаний в тому, що неприйнятно, коли суд залежний і упереджений, коли правосуддя вибіркове, не може такого бути в Україні – це зразок Росії, проти якої Червінський боровся все своє свідоме життя. І зараз, зараз йому банально мстяться. Месть ця від тих, хто відпустив Цемаха, якого взяв Червінський. Я як п'ятий Президент віддавав накази, які він блискуче виконував, забезпечуючи нашу перемогу.

І те, що зараз відбувається – це не персональна справа Червінського, це справа всіх нас, це питання нашого руху в Європу, це питання верховенства права, це питання незалежного правосуддя, це питання свободи слова, демократії, парламентаризму. І справа Червінського – це тривожний дзвінок, який весь український народ вимагає нас почути. І моя вимога, наша вимога – свободу Роману Червінському і слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Тимошенко Юлії Володимирівні, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, це буде завершальний виступ. Я попрошу народних депутатів займати свої місця, і ми переходимо до порядку денного.

Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

12:35:52

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, ви пам'ятаєте як в цьому залі на початку нашої каденції вночі, коли будинок Верховної Ради був оточений фермерами, розглядався законопроект про продаж сільськогосподарської землі? Ви пам'ятаєте як тут билися на трибуні, наша команда разом з усіма адекватними депутатами говорили, що потрібно йти шляхом фермерства сімейного, шляхом правильного підходу до передачі маленьких ділянок землі спочатку в оренду, потім у власність, розвиваючи середній клас в аграрному секторі.

Але з боями, з присутності Президента протягнули зубами всупереч волі народу Закон про розпродаж української сільськогосподарської землі. Тоді керівником Комітету аграрної політики був пан Сольський, який казав, що він хоче благо країні, що продаж землі сільськогосподарської – це єдине, що Україні потрібно. Чим це завершилось сьогодні? Сольський створив організоване злочинне угрупування разом з чиновниками геокадастру і по суті весь цей час на базі закону, який він протягнув через парламент, тирив українську землю. І тепер це стало відомо. НАБУ, САП витягнули його на світло і показали, що цей (в лапках) "прекрасний Сольський" був такою верхівочкою  айсбергу і що вони вже на пів мільярда гривень накрали в українського народу землі. І тепер все це продовжується. Забрали землю у армії, у вищих учбових закладів, у закладів, які вчили наших аграріїв, забрали землю у селян, у всіх забрали землю, а Сольський на ній паразитує.

Дорогі друзі, ми вимагаємо, наша команда вимагає, щоб був негайно поставлений законопроект, який ми внесли до парламенту про призупинення розпродажу сільськогосподарської землі під час війни. Уявіть собі, наші хлопці, дівчата, наші герої захищають українську землю, а діючий міністр аграрний просто тирить цю землю за спиною воюючої країни. Ми вимагаємо негайно  скасувати продаж землі під час війни, а ще ми вимагаємо, щоб негайно завтра і ми внесемо відповідну постанову, було поставлене питання звіту Сольського з посади міністра аграрної політики. Якщо він там залишиться, ми всі співучасники.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили виступи від фракцій і груп.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань я пропоную провести сигнальне голосування і нагадую: необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Я прошу народних депутатів взяти участь у сигнальному голосуванні. Прошу голосувати.

 

12:39:48

За – 187, проти – 6, утрималося – 4, решта добігають.

Шановні колеги, ще раз звертаюся до всіх колег із закликом неухильно дотримуватися безпекових правил у Верховній Раді України і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання прийнятих у парламенті рішень раніше, ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні народні депутати, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано. Переходимо до їх розгляду.

Шановні колеги, на ваш розгляд виноситься законопроект 10397, це проект Закону про внесення змін до підпункту 2 пункту 2-2 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" щодо управління грошовими коштами в іноземній валюті.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:41:00

За-222

Рішення прийнято.

Два – за, два – проти, чи Анастасія Олегівна декілька слів скаже від комітету? Анастасія Олегівна декілька слів і тоді два – за, два – проти, і голосуємо. Шановні колеги, я просто хочу сказати, що на Погоджувальній раді була згода провести цей законопроект за основу і в цілому, тому буде ставитися два голосування.   

Будь ласка, Анастасія Олегівна.

 

12:41:21

РАДІНА А.О.

Доброго дня, шановні колеги. 20 мільйонів доларів – це гроші, які наразі арештовані і передані в управління АРМА. Вони можуть працювати для потреб державного бюджету, якщо спрямувати їх на придбання ОВДП. Саме про це і говорить цей законопроект. Використати 20 мільйонів арештованих коштів в іноземній валюті для придбання ОВДП для фінансування потреб державного бюджету. Механізм повернення цих коштів у разі, якщо буде знято арешт, відпрацьований, оскільки цей інструмент вже майже два роки працює для гривні. Працює безпроблемно, працює ефективно і  відповідно має бути використай і для можливості придбати заарештовані кошти у валюті державні облігації і підтримати потреби державного бюджету.

Колеги, ми з вами цей законопроект намагаємося розглянути вже 3 місяці! У нас просто немає часу більше чекати. Законопроект дуже простий! Механізм відпрацьований. Тому я дуже прошу вас його підтримати і дати можливість нарешті такі потрібні кошти використовувати.

Колеги, комітет рекомендує і просить цей законопроект ухвалити за основу і в цілому. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Анастасія Олегівна.

Шановні колеги, я прошу записатися: два – за, два – проти для обговорення цього законопроекту. Будь ласка, записуйтесь.

Будь ласка, Іонова Марія Миколаївна,  фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

12:43:00

ІОНОВА М.М.

Прошу передати слово Сюмар Вікторії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Вікторія Сюмар.

Колеги, дайте пройти, будь ласка, народній депутатці.

 

12:43:11

СЮМАР В.П.

Шановні колеги, я буду максимально короткою. Фракція "Європейська солідарність" виступає за максимальну ефективність державних органів, якщо йдеться про обороноздатність країни. І ми підтримаємо врешті, щоб і АРМА була ефективною і щоб арештовані активи могли працювати на систему безпеки і оборони.

Але у нас є запитання: чи сьогодні так відбувається? Оскільки нас надзвичайно серйозно непокоять процеси, які відбуваються сьогодні, наприклад, у Рахунковій палаті, де збираються звільнити старих членів і не дати їм просто-напросто виконувати їхні обов'язки, де ніхто не чує наших партнерів щодо необхідності ухвалення нового законопроекту про конкурсний відбір членів Рахункової палати. І це йдеться про той державний орган, який має контролювати державні витрати, в тому числі і допомогу наших партнерів. Про яку довіру суспільства і партнерів ми можемо говорити за таких умов?

Нас надзвичайно хвилює сьогодні ефективність такого органу, як ДСТЗІ. Це структура, якій ми з вами передали ПДФО з місцевих громад і яка мала забезпечити українську армію дронами і засобами РЕБ (радіоелектронної боротьби). Чи так відбулося сьогодні? Ви знаєте, ті бригади, з якими ми працюємо, говорять про те, що від держави вони отримують максимум 10 відсотків насправді тільки безпілотників. І я дуже хотіла би побачити ефективні РЕБи, розроблені українською державою. Де поділися 30 мільярдів?

І от кожне це питання сьогодні потребує відповіді, чи достатньо ми сьогодні працюємо для того, щоб органи державного управління були адекватними тим викликам, перед якими стоїть країна, і працювали на систему безпеки і оборони. Цей законопроект ми підтримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Ковальчуку Олександру Володимировичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:45:21

КОВАЛЬЧУК О.В.

Прошу передати слово Радіній Анастасії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анастасія Олегівна Радіна, будь ласка.

 

12:45:31

РАДІНА А.О.

Колеги, прошу переходити до голосування і підтримати. Час дуже дорогий.

Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Железняку Ярославу Івановичу, фракція "Голос".

Шановні колеги, і прошу вже запросити колег до зали, будемо скоро голосувати.

 

12:45:47

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Колеги, прошу передати слово Ярославу Юрчишину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Романович Юрчишин, будь ласка.

 

12:46:01

ЮРЧИШИН Я.Р.

Всі гроші, які є в державі і які можна використати для того, щоб зменшити кількість кацапів, треба використовувати для того, щоб зменшувати кількість кацапів. Тому ми голосуємо за даний законопроект. Пропонуємо партійні кошти теж передати на те, щоб мінусувати русню.

Дякую. "Голос" – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Кабаченку Володимиру Вікторовичу, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Будь ласка. 

 

12:46:33

КАБАЧЕНКО В.В.

Володимир Кабаченко, фракція "Батьківщина". Колеги, єдине, що ми маємо зробити з цим законопроектом, це підтримати його сьогодні. На початку 2024 року на валютних депозитних рахунках АРМА перебувало близько 15 мільйонів доларів США. Головне питання: що АРМА може зробити із цими коштами? Відповідь дуже проста: нічого. І саме на це питання відповідає цей законопроект. Якщо і коли ми проголосуємо сьогодні цей законопроект і підтримаємо його, у АРМА з'явиться інструмент з придбання ОВДП, які номіновані в доларі, євро або іншій валюті. Тому так, давайте підтримаємо цей законопроект.

Дуже дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Переходимо до прийняття рішень.

Ми на Погоджувальній раді домовилися, що будемо ставити за основу, а потім в цілому. Будь ласка, я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Переходимо до голосування.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до підпункту 2 пункту 2-2 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" щодо управління грошовими коштами в іноземній валюті (реєстраційний номер законопроекту 10397).

Шановні колеги, готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:48:37

За-298

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до підпункту 2 пункту 2-2 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" щодо управління грошовими коштами в іноземній валюті (реєстраційний номер 10397). Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:49:20

За-299

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Шановні колеги, в Києві оголошено повітряну тривогу. Я прошу пройти всіх до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на вашому робочому місці. Продовження пленарного засідання розпочнеться через 15 хвилин після завершення повітряної тривоги. 

 

(Після перерви)

 

13:34:11

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, завершилася повітряна тривога. Відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" ми продовжуємо наше пленарне засідання. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, перед тим, як перейти до наступного питання, до мене надійшла заява від двох фракцій: перерва з заміною на виступ. Я запрошую Давида Георгійовича Арахамію. Підписали фракції "Слуга народу" і депутатська група "За майбутнє". Будь ласка, ще бажаючих колег, які хочуть подякувати нашим друзям американцям.

Слово надається Давиду Георгійовичу Арахамії. Будь ласка.

 

13:35:11

АРАХАМІЯ Д.Г.

Дякую, колеги. Сьогодні насправді важливий дуже день. Ми, користуючись нагодою в нашому парламенті, бачивши переважну більшість конгресменів Сполучених Штатів, побачили українські стяги в Конгресі Сполучених Штатів, сьогодні ми відповідаємо їм американськими в українському парламенті. Хочемо щиро подякувати. Це, дійсно, дуже довгоочікуваний пакет допомоги, який потрібно було нам вже давно, і наші військові будуть дуже вдячні. Ми від їхнього імені і від імені всього українського народу хочемо подякувати. God Bless America. Thank you.  (Оплески)

 

13:36:40

ЗАБЛОЦЬКИЙ М.Б.

Ще користуючись нагодою, спеціально для наших друзів в Конгресі, дякую всім діаспорам, які підтримали Україну.  Хто міг спостерігати те, як відбувалося голосування, міг зауважити, що допомогу Україні з боку республіканців  представляв етнічний кубинець. Їх доволі багато в Конгресі, в парламенті, насправді, щоб проголосувати цю допомогу, це був неймовірний альянс і релігійних організацій, і етнічних груп, які виступили на нашу сторону. Зараз ми спостерігаємо безпрецедентну коаліцію різних національностей, які постраждали від тоталітарного режиму, страждають в Кубі, у Венесуелі, Ізраїль зараз під атакою. Іран паскудить життя багатьом.

Тому від свого боку з трибуни дякую тим, хто підіймав український прапор в Конгресі. І окрема увага, дякую тим діаспорам, які вписалися за допомогу Україні, і дякуючи їм, ми маємо ці 60 мільярдів доларів.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Справді, це дуже важливо подякувати нашим колегам, і дуже сподіваємося на таку ж фантастичну підтримку сьогодні з боку Сенату Сполучених Штатів Америки і на швидкий підпис цього закону. І дуже дякуємо усьому американському народу за підтримку України і українського народу.

Шановні колеги,  рухаємося далі.  Рухаємося далі. Далі у нас наступний законопроект 11150, це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин.

Будь ласка, приготуйтеся, я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії, законопроект 11150. Ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:38:38

За-224

Рішення не прийнято. Ну, що ж, не прийнято, то не прийнято.

Давид Георгійович, що у вас? Арахамія.

 

13:38:55

АРАХАМІЯ Д.Г.

Вибачте, тут технічна просто була неполадка. Можна ще раз поставити на голосування те ж саме питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давид Георгійович, його можна  буде включити на наступний день. Але давайте домовимося: Регламент є Регламент, треба  народним депутатам бути в залі і підтримувати ці рішення. Я думаю, що це справедливо.  

Але у вас була друга пропозиція, 11130 перенести на інший день. Я правильно розумію, Давид Георгійович? Будь ласка, Давид Георгійович, завершіть цю пропозицію.

 

13:39:30

АРАХАМІЯ Д.Г.

Правильно розумієте. 11130, питання перенести на завтра, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція зараз змінити черговість розгляду питань порядку денного і зараз не розглядати законопроект 11130, перенести його на інший день, коли в  нас буде пленарне засідання.

Я ставлю цю пропозицію на голосування, я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:40:09

За-269

Рішення прийнято.

Разумков, що у вас?

 

13:40:17

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, на минулому засіданні Рада визначилася, що викличе Найєма і Кубракова на першу годину. Вони так злякалися, що поїхали у відрядження. Я сподіваюся, що завтра вони не будуть у відрядженні?

І тому, згідно Регламенту прошу завтра на 12-у годину запросити, викликати міністра і Найєма для того, щоб вони доповіли те, що не змогли зробити перед Радою на минулому пленарному засіданні. Прошу мою пропозицію поставити на голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Єдине, я хочу поінформувати, сьогодні на Погоджувальній раді було прийнято рішення запросити саме цього міністра на "годину запитань до Уряду", і він буде запрошений.

Але я ставлю пропозицію Разумкова. Будь ласка, прошу голосувати.

 

13:41:21

За-145

Рішення не прийнято. 

Будь ласка, Мотовиловець. Мотовиловець, яка у вас пропозиція?

 

13:41:31

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Наступним в порядку денному стоїть Закон  11130. По цьому закону у нас нема рішення проголосувати його за основу і в цілому. Я дуже прошу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Вікторович, дивіться, можна я вас переб'ю?

Ми вже це проголосували. Андрій Вікторович, ми перенесли на завтра. Просто от якраз коли не вистачає отакого одного-двох голосів, ми розуміємо, що десь відволікся Андрій Вікторович.

Шановні колеги, переходимо далі. Наступний законопроект 9518. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:42:31

За-242

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти.

З доповіддю? Ну давайте з доповіддю. Я запрошую голову  підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Безгіна Віталія Юрійовича. Будь ласка, Віталій Юрійович. Я розумію, що ви і від авторів, і від комітету, тому до 4 хвилин, але у скільки ви вкладетеся.

 

13:42:57

БЕЗГІН В.Ю.

Доброго дня, шановна президія, шановні колеги! Я думаю, що логіка законопроекту вкрай зрозуміла. Старости – це найближча ланка місцевого самоврядування безпосередньо для громадян. З нашого спілкування поточного з Асоціацією місцевого самоврядування ми чітко розуміємо, що є проблема: старости не мають броні, вони мобілізуються, а крім того, що вони ще й... на них в деяких моментах покладені повноваження щодо в тому числі  роздачі повісток, в нас регулярно зменшується кількість старост. І тільки за даними Всеукраїнської асоціації громад від початку року кількість старост в нас зменшилася на 120, 120 старостинських округів залишилися без своїх представників. Це означає, що громадяни на цій території залишилися фактично без можливості отримувати послуги і фактично вони втрачають там зв'язок з державою.

Власне, цей законопроект дещо спрощує процедуру призначення, тому що спрощує процедуру громадського обговорення. Цей законопроект дозволяє призначати виконуючих обов'язки старости у разі мобілізації людини, яка обіймала цю посаду, зі збереженням посади за військовослужбовцем, щоб він повернувся і не був безробітним. Так само він дозволяє у разі, якщо міська рада тричі відхилила пропозицію громадськості, голові призначити старосту. І так само ми наділяємо цими повноваженнями начальників військових адміністрацій населених пунктів  там, де ради в принципі немає, щоб вони могли утворити старостинські округи і призначити старосту.

Ще одна річ, яка спрощується. Ми розуміємо, що велика кількість прикордонних територій зараз знелюдніється, там рівень демографії і щільності населення падає, тому для них показник, який має встановити уряд, зменшується. Старостинський округ може бути від 200 осіб, а не від 500, як це є зараз.

Що стосується висновку комітету. Наш комітет розглянув його і навіть міняв безпосередньо свій висновок. Таким чином за підсумками комітет рекомендує Верховній Раді законопроект номер 9518 за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу та в цілому з урахуванням пропозицій комітету.

Дякую, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.      

Шановні колеги, я прошу записати: два – за, два – проти, для обговорення цього законопроекту. Будь ласка, шановні колеги, представники фракцій і груп, записуйтесь.

Веніславський Федір Володимирович, "Слуга народу", будь ласка.

 

13:45:35

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Прошу передати слово народному депутату Аліксійчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Аліксійчук.

 

13:45:43

АЛІКСІЙЧУК О.В.

Колеги, доброго дня всім. Віталій Безгін дуже гарно представив законопроект, він народжений після консультацій в регіонах. Наш комітет досить часто виїжджає як в східні, південні регіони, так і в західні. На кожній такій зустрічі піднімається питання спрощення призначення старост, на кожній такій зустрічі піднімається питання стосовно збільшення або зменшення можливості в залежності від того, де знаходяться старостинські округи. І сьогодні законопроект потребує вашої підтримки. Цей законопроект чекають громади, цей законопроект чекають старостинські округи, для того щоб люди на місцях з великою територією і невеликою щільністю населення мали свого представника в центральній садибі, який кожен день був би на зв'язку, який кожен день міг би вирішувати ті нагальні питання і проблеми, які є на території, яка знаходиться на певній відстані від центральної садиби.

Тому, колеги, величезне прохання сьогодні, зараз підтримати цей законопроект і допомогти громадам утворити старостинські округи і призначити старост там, де цього потребує, де вони пішли захищати нашу країну, де вони сьогодні зі зброєю захищають як інтереси громади, так і кожного громадянина України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ар'єв Володимир Ігорович.

 

13:47:20

АР’ЄВ В.І.

Прошу передати слово Олегу Синютці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Синютка Олег.

 

13:47:32

СИНЮТКА О.М.

Шановні колеги, якщо будуть згадувати цей парламент, то точно про нього будуть говорити як про інституцію, де влада провадила згортання децентралізації і утиск місцевого самоврядування. Бо як можна по-іншому трактувати Закон про повноваження в містобудуванні, які хотіли забрати в місцевих громад і передати на центральні органи влади? Тільки втручання Єврокомісії припинило це беззаконня. Чи як можна згадати позбавлення фінансових інструментів місцеві громади, коли військове ПДФО, яке місцеві громади тратили на підтримку Збройних Сил України, забрано в центральні органи влади, і на сьогоднішній день армія не бачить цих грошей? Чи як можна пояснити обмеження прав депутатів місцевих рад, коли сьогодні жінкам-депутаткам забороняють можливість виїзду за кордон? Як і хто може пояснити, як впливає на обороноздатність країни, коли жінка-депутат з Нікополя чи зі Змієва не може сьогодні виїхати за межі країни? Як можна пояснити сьогодні атаку на тих голів місцевого самоврядування Чернігова чи Львівщини, яких позбавили повноважень тільки із-за того, що вони не відстоювали позиції і інтереси влади?

І цей законопроект – це продовження цієї політики, тому що цим законопроектом хочуть створити вертикаль управління через старост. Коли ми говоримо про громадські слухання, то як можна провести у форматі відеоконференції громадські слухання у віддалених селах чи населених пунктах?

Шановні колеги, якщо цей законопроект буде прийнято, то це буде ще один крок всупереч нашій європейській і євроатлантичній інтеграції. Я пропоную не підтримувати цей законопроект навіть у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Цимбалюку Михайлу Михайловичу, фракція політичної партії "Батьківщина". Будь ласка.

 

13:49:37

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк. Прошу передати Соколову Михайлу, колезі по фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Соколов.

 

13:49:46

СОКОЛОВ М.В.

Шановні друзі, доброго дня. Місцеве самоврядування є основою, фундаментом держави. Так місцеве самоврядування, наприклад, Європейського Союзу стартує з середніх віків, і ми всі знаємо, що це магдебурзьке право, яке надало повноваження саме виборцям, саме громаді визначатись, як їй жити, як їй будуватись. Але цим проектом надається можливість сільському, селищному, міському голові одноосібно призначати на посаду старост у разі непідтримки неповною радою більшості і таке інше. Натомість механізм такого призначення, а також обов'язковість погодження кандидатури на посаду старости з громадськістю проектом не врегулюється.

У період дії правового режиму воєнного стану громадськість та громадські обговорення за рішенням сільського, селищного, міського голови з обов'язком в частности можуть проводитись у режимі відеоконференції, але це не визначено, як в цій відеоконференції буде задіяна громада.

Тому ми пропонуємо не голосувати за цей законопроект, бо він погіршує стан місцевого самоврядування і не дає безпосередньо громадянам приймати участь у місцевому самоврядуванні. Тому проект Закону 9518 не визначає порядок проведення відеоконференції, що на протязі може призвести до правової невизначеності і порушення 8 статті Конституції, можливих зловживань з боку посадових осіб та порушення прав відповідних територіальних громад.

Ми не підтримуємо цей законопроект та колег призиваємо до цього.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Гнатенку Валерію Сергійовичу, депутатська група "Відновлення України". Будь ласка.

Шановні колеги, і після цього виступу ми будемо голосувати. А, ще буде Білозір і після цього голосуємо. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Будь ласка, Гнатенко. 

 

13:52:00

ГНАТЕНКО В.С.

Шановні колеги, реформа децентралізації в Україні дійсно триває. Парламент має тримати цю тему в постійному фокусі уваги. Якщо є необхідність удосконалити окремі аспекти, ми маємо це робити. І Україні потрібне ефективне місцеве самоврядування, звісно,  ми його повинні підтримати.

Даний законопроект пропонує поліпшення законодавчих рамок роботи інституту старостатів. Попри те, що нова модель старост показала свою дієвість під час широкомасштабної війни, однак законодавство має серйозні прогалини у питанні функціонування відповідного інституту. Запропонована ініціатива є результатом серйозного діалогу парламенту з представниками на місцях. Це, по суті, ініціатива з місць.

Депутатська група "Відновлення України" підтримує подальший розвиток місцевого самоврядування в нашій державі, і саме тому ми проголосуємо за цей законопроект. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Білозір Лариса Миколаївна, депутатська група "Довіра". І після цього голосуємо за законопроект, прошу народних депутатів  зайняти свої місця.

Будь ласка, Лариса Миколаївна.

 

13:53:06

БІЛОЗІР Л.М.

Шановні колеги, вже три роки пройшло з тих пір, як ми прийняли цей закон, і за цей час ми пройшли вже повний цикл, вивчили практику застосування. Наш Комітет з організації державної влади, місцевого самоврядування об'їздив майже всю Україну, зібрав всі проблеми і намагається саме цим законом вдосконалити практики функціонування інституту старост. Тому що багато проблем виникло, створення сиротинських округів чітко не регламентувався, тепер ми маємо, понизили, так, на знелюднених територіях до 200 людей. Ми також врахували те, що дуже часто головами думка старост при обранні старост не враховувалась. І саме цей  законопроект покликаний, скажімо так, ситуацію виправити. А взагалі, на мою думку, краще би старости були виборними. Але намагаємося зробити як би…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займіть місця. Ми завершили обговорення цього законопроекту і переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану (реєстраційний номер законопроекту 9518). Готові голосувати, шановні колеги? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:55:09

За-262

Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Ідемо далі, шановні друзі. Шановні народні депутати, відповідно до пункту 16 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить звільнення з посад членів Рахункової палати. Відповідно до частини п'ятої статті 20 Закону України "Про Рахункову палату" строк повноважень членів Рахункової палати становить шість років. Наразі вже… (Шум у залі)

 Так ми вже ввійшли в питання. Що у вас з процедури? Будь ласка, Артур Володимирович.

 

13:55:43

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, шановні колеги, як ми знаємо, сьогодні в порушення Регламенту це питання було розглянуто на відповідному комітеті. Я не буду згадувати про десять днів, коли завчасно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять днів – це друге читання.

 

ГЕРАСИМОВ А.В.

Коли завчасно мають видаватися документи в залі, це стосується будь-якого голосування. Але, розумієте, ми вже мали багато історій, коли нам прямо під час засідання видавали і таблиці, і документи, які стосувалися прийняття рішень,  і потім ми багато разів виправляли помилки. Тому, Руслан Олексійович, велике прохання це питання сьогодні зняти і розглянути його завтра чи післязавтра.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Дякую.

Шановні колеги, наразі вже закінчився шестирічний строк повноважень семи членів Рахункової палати, отже переходимо до розгляду питання про звільнення членів Рахункової палати у зв'язку із закінченням строку їх повноважень.

Шановні колеги, відповідно до рішення головного комітету ставлю на голосування пропозицію про обговорення питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів проголосувати.

 

13:56:52

За-239

Рішення прийнято.

Відповідно до статті 208 зі значком 2 Регламенту Верховної Ради України звільнення з посади члена Рахункової палати здійснюється за наявності рішення комітету, до предметів відання якого належить питання бюджету. Рішення Комітету з питань бюджету вам надано.

Слово для доповіді надається голові підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Ігорю Федоровичу Молотку. Будь ласка, Ігорю Федоровичу.

 

13:57:25

МОЛОТОК І.Ф.

Шановні колеги, шановний Руслане Олексійовичу! Комітет з питань бюджету розглянув питання про звільнення з посад членів Рахункової палати, строк повноважень яких закінчився. Відповідна інформація наведена у листі висновку комітету. Зокрема згідно зі статтею 20 Закону "Про Рахункову палату" строк повноважень членів Рахункової палати становить 6 років, при цьому член Рахункової палат, строк повноважень якого закінчився,  здійснює свої повноваження до його звільнення з посади Верховної Ради. У березні цього року закінчився строк повноважень 7 членів Рахункової палати, призначених Верховною Радою 15 березня 2018 року, а саме: Богуна Віктора, Дідика Андрія, Іванової Ірини, Майснера Андрія, Невідомого Василя, Огня Цезаря і Яремчука Ігоря.

Враховуючи зазначене, з метою виконання парламентом своїх конституційних повноважень, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді, враховуючи положення пункту 16 статті 85 Конституції, статті 20 Закону "Про Рахункову палату" і статті 208-2 Регламенту Верховної Ради, звільнити з посад таких членів Рахункової палати: Богуна Віктора Павловича, Дідика Андрія Миколайовича, Іванову Ірину Миколаївну, Майснера Андрія Васильовича, Невідомого Василя Івановича, Огня Цезаря Григоровича, Яремчука Ігоря Миколайовича.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ігорю Федоровичу.

Шановні народні депутати, я прошу представників депутатських фракцій і груп записатися на виступи: два – за, два – проти. Прошу записуватися, шановні колеги.

Будь ласка, слово надається народному депутату Ар'єву Володимиру Ігоровичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:59:48

АР’ЄВ В.І.

Виступати буде Артур Герасимов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Артур Володимирович Герасимов, будь ласка.

 

14:00:01

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, хотів би, щоб ви уважно послухали, бо питання дуже важливе зараз тут. Ви тільки що стояли тут з американськими прапорами, дякуючи нашим партнерам, прямо зараз, через 5 хвилин після цього, ви плюєте їм у вічі. Просто плюєте їм у вічі, ті, хто проголосує за це питання.

Рахункова – це про незалежність. Рахункова – це про професійність і це про довіру від партнерів. Бо, чесно кажучи, процеси-то почалися чому? Пам'ятаєте яйця по 17? А це ж офіційно документами зробила Рахункова. Пам'ятаєте перевірки інших установ, коли вони знаходили дуже великі правопорушення, і це, звичайно, не подобалося владі. Партнери нам допомагають. А що робить натомість Україна? Спочатку призначає родичку чи сусідку пана Зеленського пані Піщанську. Причому коли? Після звернення партнерів по G7, які нам допомагають боротися з ворогом, що цього робити не можна. Зараз більше.

Тобто зараз цим голосуванням що хоче зробити влада? Вона хоче паралізувати діяльність Рахункової палати, тому що (вам для інформації) там є кворум, там різні трактування, але там є 7 чи 10 чоловік, це можна по‑різному трактувати, але ви зараз хочете залишити 5. І насправді заради тільки одного – повністю заблокувати роботу, щоб не перевірялося Міністерство оборони і (увага!) щоб не перевірялася Верховна Рада. Бо прямо зараз Рахункова перевіряє Верховну Раду і в тому числі, що тут відбувається, на телеканалі "Рада", з корупцією і куди діваються гроші.

Дивіться, і 60 мільярдів, і 50 мільярдів євро від наших європейських партнерів з умовами. І ми би хотіли сказати, що спочатку нові правила призначення членів Рахункової, а потім уже кадрові призначення. Той, хто зараз буде голосувати, той дійсно проти рішень наших партнерів і хоче допомогти ворогу. Просто така ситуація.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Івченку Вадиму Євгеновичу, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Крулько Іван Іванович, будь ласка.

 

14:02:12

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Я би хотів насправді, щоб в сесійній залі народні депутати просто подумали, що зараз планується проголосувати. Нібито через те, що закінчився строк повноважень членів Рахункової палати, а це правда, в березні місяці, ми намагаємося звільнити сім членів Рахункової палати. Це означатиме, що в складі Рахункової палати залишиться п'ять членів Рахункової палати. Прочитайте Закон про Рахункову, статтю 23, де чітко передбачено про те, що засідання є повноважними, якщо на її засіданні присутньо дві третини від складу, а склад 13. 

Таким чином зараз ті, хто проголосують за це рішення, паралізують роботу єдиного органу зовнішнього фінансового контролю, який є парламентським, який парламент формує. Ми залишимо можливості в парламенті  проводити аудити належні, якщо вони навіть і будуть проводитися, то всі рішення, які Рахункова прийме складом п'яти осіб, будуть нелегітимними, їх можна буде оскаржити в суді. Одумайтеся, що ви робите. У нас немає іншого інструмента. Більше того, ми вважаємо як фракція "Батьківщина", що Рахункова палата має бути створена як інструмент опозиції у першу чергу. Має бути конкурс, ми його підтримуємо.

До речі, голосували за доукомплектування нових членів Рахункової палати, які там зараз є, на чолі з головою пані Піщанською. Але ми вважаємо, що представники опозиції мусять бути в складі Рахункової палати, вони мають контролювати фінансові потоки, вони мають контролювати державні закупівлі, вони мають робити якісні аудити. Ми за це.  Але не паралізуйте орган той, який зараз є. Тому що після змін до Закону 2019  року цей парламент і цей склад спромігся доукомплектувати  членів Рахункової палати через чотири роки. Чотири роки там було 8 членів Рахункової палати, і тільки потім стало 12. Ми проти цього рішення. Це не можна робити, тому що воно руйнує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, слово надається Хлапуку. Я так розумію, передає він Ярославу Железняку. Будь ласка, Ярослав Іванович.

 

14:04:25

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, я хочу трохи заспокоїти нашу залу і пояснити, чому рішення, яке ми зараз голосуємо, взагалі не має жодного значення. Можемо звільняти, можемо не звільняти –  воно не буде мати значення. У багатьох із вас зараз на столі, окрім українського і Європейського Союзу прапора, ще є прапор американців. І як ви знаєте, сьогодні, дай бог, проголосують 7,8 мільярда прямої фінансової допомоги. Так-от одна із головних вимог буде  повне перезавантаження всієї Рахункової палати. Тому ми звільнимо в результаті і цих сімох, і тих п'яти, яких до цього призначила ця зала. Це, безумовно, історія яка відбудеться.

Коли ми голосували призначення членів Рахункової палати попри лист G7, вирок цим новим призначенцям Рахункової палати вже зробили, як і повне розділення повноважень між ДАСУ і Рахункової палати. Тому ще раз, хто хоче зберегти цих сім в Рахунковій палаті ще на місяць чи на два, може не голосувати. Хто не хоче робити це по частинам, теж може. Але єдина позиція, яку в результаті всі ми маємо проголосувати, це повне звільнення всіх політичних призначенців Рахункової палати. А їх там тотальна більшість. Повний відбір, прозорий, транспарентний, з міжнародними представниками нових членів, і потім після них призначення. Чому це важливо? Тому що, як правильно сказав мій колега Артур, тому що саме Рахункова палата буде слідкувати за використанням цих іноземних грошей.

Тому для того, щоб заспокоїти, ще раз, приймайте політичне рішення як хочете, але я вас запевняю, що до кінця літа  ніхто із чинних членів Рахункової палати вже там не залишиться.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Задорожньому Миколі Миколайовичу, фракція "Слуга народу".

 

14:06:27

ЗАДОРОЖНІЙ М.М.

Доброго дня, шановні колеги! Дійсно, сьогодні на комітеті у нас розглядалося питання і виникали певні дискусії після консультацій як з представниками Рахункової палати, так і з секретаріатом комітету. Визначено, що дане рішення про звільнення членів Рахункової комісії абсолютно логічне, в них дійсно закінчився термін повноважень. А, по-друге, це ніяк не змінить роботу Рахункової палати. Ті аудити, які розпочаті, вони будуть обов'язково завершені, це зобов'язана зробити Рахункова палата. А стосовно того, хто вороги, сьогодні звучало на цій трибуні, то найбільшими ворогами країни зараз під час війни є брехуни і маніпулятори. Тому подивіться на себе.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, слово надається Мамці Григорію Миколайовичу. Шановні колеги... Вас же ж там не назвали, Микола Миколайович.

Григорій Миколайович Мамка, і після цього переходимо до голосування. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

 Будь ласка, Григорій Миколайович. 

 

14:07:46

МАМКА Г.М.

Шановні колеги, хочу все-таки звернутися і не сприймати всі заклики до кінця, в тому числі з трибуни. Чому? Тому що хтось щось скаже, хтось щось змінить, хтось щось знає більше – це, напевно, гарний критерій.  Але нам необхідно самим визначатися, створювати умови, підбирати фахових людей для того, щоб все-таки був конституційний орган, вірно укомплектований, на базі закону і відповідні рішення приймав, які все-таки бралися до уваги тими правоохоронними органами, які наділені повноваженнями щодо перевірки таких фактів.

На жаль, мені хотілося б послухати звіт Рахункової палати та їх членів, чим же вони займалися за державні кошти за цей період часу, який вони відбували. Чому? Тому що у нас висновки всі різні, які рішення по їх роботі, нам невідомо. Необхідно все-таки, щоб вони звітували. І все-таки надіюсь на комітет, який взяв активну участь, що вони підберуть вірні кандидатури до конкурсу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Григорій Миколайович.  

Шановні колеги, ми звершили обговорення цього питання, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця.

Відповідно до пункту 16 частини першої статті 85 Конституції України, статті 208 зі значком 2 Регламенту Верховної Ради України, статті 20 Закону України "Про Рахункову палату" ставлю на голосування питання про звільнення з посад членів Рахункової палати: Богуна Віктора Павловича, Дідика Андрія Миколайовича, Іванової Ірини Миколаївни, Майснера Андрія Васильовича, Невідомого Василя Івановича, Огня Цезаря Григоровича, Яремчука Ігоря Миколайовича.

Шановні колеги, я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:10:07

За-264

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях.

Я прошу профільний комітет разом із Апаратом оформити постанову за наслідками прийнятого нами рішення. Дякую, колеги.

І рухаємося далі. Рухаємося далі, шановні колеги. Наступний законопроект у нас 10094, це друге читання. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення спроможності наглядових рад закладів охорони здоров’я та продовження спрощеного періоду реорганізації в державні некомерційні підприємства.

Ми домовлялися так: по цьому законопроекту буде 5 хвилин виступ Юлії Володимирівни, і фракція  "Батьківщина" поставить на підтвердження одну правку – 23.  Я правильно? Ніхто більше.

Будь ласка, ви займіть місце своє. Юлія Володимирівна, будь ласка, 5 хвилин. Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

14:11:26

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, в цьому законопроекті наша команда більшу частину цього законопроекту підтримує. Але тут є одна деталь, одна так (в лапках) "родзинка", яку підтримати ні в якому випадку не можна. Це стосується фізкультурно-спортивної реабілітації людей з інвалідністю. Насправді цей закон анулює взагалі цей напрямок, анулює практично всі структури, які сьогодні цим займаються, і, по суті, навіть наносить дуже серйозний удар по паралімпійським нашим спортсменам. Тобто насправді дивно, що взагалі таку 23 правку взагалі проголосували в залі.

У мене в руках зараз звернення Національного комітету спорту інвалідів України, які просять не підтримувати підтвердження цієї правки 23, категорично не дати їй пройти, тому що все, що будувалося десятиліттями для фізкультурно-спортивної реабілітації людей з інвалідністю, практично буде зачищено і зруйновано.

Дорогі друзі, я думаю, що нам особливо уважно треба сьогодні відноситися до людей з інвалідністю, особливо під час війни, коли наші військові мають такі серйозні поранення, і потім саме фізкультурно-спортивна реабілітація може повертати людей до нормального життя. Це, до речі, абсолютно доведено всіма медичними дослідженнями.

Нам пояснюють, що якщо цю 23 правку скасувати, то там щось треба буде, якихось лікарів наймати в реабілітаційні центри. Та, дорогі друзі, там і так є лікарі. І зараз після мене хоче взяти слово одна з депутаток, яка буде розповідати, як важливо цю 23 правку зберегти, навіть незважаючи і не звертаючи увагу на Національний комітет спорту інвалідів України. Ну це нечесно. Якщо у нас сьогодні відкрита дискусія з громадянським суспільством, то профільний комітет зобов'язаний був запросити Національний комітет спорту інвалідів України до обговорення цього законопроекту, для того щоб послухати їх думку, проаналізувати їх ставлення, внести необхідні поправки, які вони хочуть. Ну просто викреслити цілий Національний комітет спорту інвалідів України з обговорення, просто викреслити цих людей з життя, ну яке ми маємо право на це?

І тому я прошу зараз поставити 23 правку, яка якраз і позбавляє наших людей з інвалідністю права на фізкультурно-спортивну реабілітацію, я вимагаю поставити на підтвердження. І я прошу незалежно від того, що зараз вам будуть з цієї трибуни після мене розповідати, як все добре і як все класно, не голосуйте за це, тому що є звернення безпосередньо людей, по яким ця правка б'є. Просто дослухайтесь до них.

І я хочу сказати, що з цієї трибуни я багато разів просила вас за щось не голосувати, наприклад, за гральний бізнес, ви пам'ятаєте, да? А тепер не знаєте, як з цим розхлібатися, тому що тільки за 2023 рік 104 мільярди гривень онлайн-гральні казино витягнули з кишень українців. 104 мільярди гривень! У нас сьогодні по суті залежними від цього грального бізнесу є дуже велика кількість людей, які захворіли на лудоманію. І зараз ви вносите правки в ці закони, тому що зараз наслідки практично нищать українську націю.

Я вам говорила про землю. І зараз виявилося, що Сольський – найбільший корупціонер держави, який закони приймав для того, щоби користатися посадою міністра аграрної політики і розпродавати землю. І багато чого іншого.

Я прошу вас зараз, коли буде поставлена 23 правка на підтвердження, хто би зараз після мене проти цього що не говорив, не голосуйте за цю правку.  Хай запросять людей з інвалідністю і з ними проведуть консультації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово від комітету для обґрунтування того, яка позиція комітету по цій поправці, Оксана Олександрівна Дмитрієва, будь ласка, фракція "Слуга народу".

 

14:16:47

ДМИТРІЄВА О.О.

Колеги, такі ж самі маніпуляції ми чули три роки тому, коли приймали Закон про реабілітацію, що ми її вбиваємо. Але ми її не вбили, а зробили ще краще.

Тому зараз ця правка говорить про те, що ми говоримо не про реабілітацію, вона в нас, як була, так і відбувається в закладах охорони здоров'я. Ми говоримо про фізкультурно-спортивне відновлення, яке мають наші ветерани з інвалідністю проходити у спортзалах. І якщо зараз ми прибираємо цю правку, то всі спортзали мають до себе доєднати лікарів з мультидисциплінарних команд, яких не вистачає в закладах охорони здоров'я, і отримувати ліцензії з охорони здоров'я. Хочете ви цього? Ні. І наші ветерани також. Ми даємо їм спокійний доступ до спортзалів, щоб вони проходили там реабілітацію, відновлення з адаптивними тренерами.

Цю правку підтримав комітет, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство ветеранів. І я дуже вас прошу її підтримати, вона дуже важлива.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця, тому що ми ставимо 23 поправку авторства Михайла Радуцького і його колег, яка комітетом була врахована. Юлія Володимирівна Тимошенко просить поставити цю поправку, це рішення комітету на підтвердження. 23 поправка, шановні колеги. Я ставлю 23 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати. Позиції обох сторін ви почули. Прошу голосувати 23 поправку.

 

14:18:37

За-219

Рішення не прийнято. Поправка вважається відхиленою.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення спроможності наглядових рад закладів охорони здоров'я та продовження спрощеного періоду реорганізації в державні некомерційні підприємства (реєстраційний номер 10094). Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:19:25

За-238

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Наступний законопроект 10177. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті, це друге читання.

Я запрошую Юлію Миколаївну Гришину як голову підкомітету Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Ми домовилися по цьому законопроекту такий порядок: 5 хвилин виступ – Михайло Михайлович Цимбалюк, 2 хвилини виступ – В'ятрович Володимир Михайлович, і голосуємо. Ніхто інших правок ставити не буде. Все вірно?

Будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк. До 5 хвилин, будь ласка.

 

14:20:08

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую, пане Голово. Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, шановна доповідачка, насправді якщо казати і порівнювати перше читання і версію першого законопроекту, якого ми ухвалили за основу і до другого читання, однозначно документ значно удосконалився. І ми дякуємо членам комітету, голові робочої групи та те, що враховано частину в тому числі і правок "Батьківщини".

Про що законопроект? Законопроект про удосконалення розвитку індивідуальних освітніх траєкторій і вдосконалення освітнього процесу у вищій школі. Ми даємо право студентам здобувачам одночасно навчатися в декількох вузах з освітніми програмами за умови здобуття тільки однієї кваліфікації вищої освіти за кожним рівнем, це є надзвичайно важливо. Важливо, і це була наша принципова позиція, що збережено заочну освіту, таку форму навчання, і вечірню. Це важливо, бо є категорії громадян, в тому числі  ветерани війни, які будуть мати право здобувати вищу освіту за цими формами.

Наступне, що важливо. Що все-таки до другого читання внесено змін до статті 15 Закону України "Про відпустки", і це виключено. Це теж було принциповим питанням, яке викликало найбільші дискусії. Так-от, деталізовано терміни, що таке індивідуальна освітня траєкторія здобувача вищої освіти, предметна область, предметна спеціальність і спеціалізація. Багато речей уже приведено у відповідність до європейського законодавства, і це дає рівні можливості здобуття освіти нашим студентам як в державі, так і вивчати досвід наших іноземних партнерів.

Також враховано, що в разі відсутності професійного стандарту до 1 січня 2030 року присвоєння кваліфікацій  професійних може здійснюватись закладами вищої освіти за погодженням із Національним агентством кваліфікацій у порядку, який затвердить Кабінет Міністрів. Також в законі чітко дано доручення Кабінету Міністрів, яку слід підготувати нормативку для того, щоб цей законопроект в разі його схвалення у другому читанні якнайшвидше працював для удосконалення вищої освіти.

У період, шановні колеги, коли вища освіта України працює в непростих умовах конкуренції з європейською вищою освітою, важливо, щоб ми для українських студентів давали рівний доступ до здобуття освіти. Я впевнений, що цей законопроект буде проголосований в другому читанні і в цілому і він стане ще одним кроком до рівного доступу до знань тих українців, які будуть використовувати свій досвід для розбудови української держави після нашої великої перемоги. Я пропоную голосувати, підтримати запрошую колег і фракція "Батьківщина" буде голосувати "за".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Михайлович.

Будь ласка, дві хвилини надається Володимиру Михайловичу В'ятровичу. І після цього, колеги, ми голосуємо. Прошу, запросіть депутатів до зали.

Будь ласка, Володимир Михайлович.

 

14:24:17

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Шановні колеги, "Європейська солідарність" підтримала цей законопроект у першому читанні. Ми вважаємо, що він наблизить нашу вищу освіту до європейських стандартів і принесе користь як студентам, так і закладам вищої освіти і в цілому нашій країні.

До другого читання в мене було дві принципові поправки. Поправка 138 покликана не дозволити закладам вищої освіти скорочувати строк навчання і при цьому не зменшуючи плату за весь час навчання. І поправка 140, яка прибрала дуже несвоєчасну, на мою думку, і невиправдану норму про невизнання документів про вищу духовну освіту. І хоч обидві ці поправки формально позначені як відхилені, по суті вони враховані в остаточній редакції законопроекту, тому я не наполягаю на голосуванні своїх поправок і закликаю колег підтримати цей законопроект у другому читанні та в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу народних депутатів зайняти місця, ми переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, шановні колеги, дуже важливий законопроект євроінтеграційного спрямування. Будь ласка, шановні колеги.

А від комітету хто мав бути? Хто від комітету? Галайчук. Будь ласка, давайте ще надамо слово Галайчуку від комітету, це євроінтеграційний законопроект, поки шановні колеги збираються. Вадим. Включіть, будь ласка, Галайчуку мікрофон.

Вадим Сергійович, будь ласка.

 

14:25:38

ГАЛАЙЧУК В.С.

Перепрошую, колеги. Колеги, сьогодні комітет розглянув в рамках другого читання, зробив експертизу до даного законопроекту. Висновок комітету: не суперечить Угоді про асоціацію, потребує певного доопрацювання. І на сайті наявний висновок також про повну відповідність нашим зобов'язанням в сфері європейської інтеграції. Тож прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, почули важливе слово комітету євроінтеграційного, він також, відповідь: не суперечить.

Шановні колеги, будь ласка, ставлю пропозицію прийняти у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про прийняття змін, перепрошую, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті (реєстраційний номер законопроекту 10177).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:27:14

За-306

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Вітаю, колеги.

Наступний законопроект 9116, проект Закону про лісові репродуктивні ресурси.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

14:27:46

За-237

Рішення прийнято.

Будь ласка, я запрошую сюди голову комітету. Чи два – за, два – проти, шановні колеги, одразу? З доповіддю, да?

Будь ласка, запрошую голову Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренка Олега Володимировича. Будь ласка, Олег Володимирович, до 2 хвилин.

 

14:28:12

БОНДАРЕНКО О.В.

Доброго дня, шановні колеги! Безумовно, цей законопроект є однією з найважливіших ланок в системі відтворення і примноження нашого лісового фонду. Він не тільки спрямований на доєднання до європейського законодавства нашої країни, але й він спрямований на те, щоб створити в Україні систему, ефективну систему використання лісових репродуктивних ресурсів, створення ринку обігу лісового репродуктивного матеріалу, його імпорту і експорту. Завдяки цьому законопроекту ми зможемо створити нову інтегровану до стандартів Європейського Союзу систему регулювання і контролю діяльності з отримання і реалізації лісового репродуктивного ресурсу, він допоможе нам забезпечити збереження, відтворення унікальних лісових екосистем, збереження генетичного різноманіття, цінного генофонду видів гібридів лісових дерев і кущів, підвищить лісистість України створенням біотично стійких деревостанів.

Шановні колеги, про що, власне, цей законопроект? Цей законопроект про створення фонду лісового насіння, про забезпечення обміну цим лісовим насінням з європейськими країнами, про збереження цього лісового насіння, про створення єдиної системи для управління в цій сфері. Безумовно, цей законопроект забезпечить нам створення єдиної системи для зберігання лісового насіння, для відтворення лісів і для примноження лісів.

Комітет підтримав цей законопроект. Прошу його також підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, це євроінтеграційний законопроект. Будь ласка, хто від комітету євроінтеграції? Нікого немає.

Іванно Орестівно, хто від вашого комітету буде представляти, яке рішення комітету? Незрозуміло.

 

14:30:11

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Ми  його не встигли розглянути до другого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

Шановні колеги, будь ласка... Так, а як ви його не встигли, це перше читання? Це не друге читання, Іванно Орестівно. Добре. Тим не менше, немає висновку.

Шановні колеги, прошу записатися: два – за, два – проти, для обговорення цього законопроекту.

Слово надається народному депутату Княжицькому Миколі Леонідовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

Будь ласка, Миколо Леонідовичу.

 

14:30:59

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую, пане голово.

Це дійсно євроінтеграційний законопроект, спрямований на імплементацію Директиви 99-го року про реалізацію лісового репродуктивного матеріалу. В цілому він дійсно відповідає директиві, тому концептуально може підтримуватися в першому читанні. Але при підготовці до другого читання необхідно узгодити цей законопроект з чинними  законами у даній сфері. Зокрема, із Законом "Про охорону прав на сорти рослин", який зараз не передбачає жодного державного нагляду у сфері прав на охорону рослин, тоді як законопроект виокремлює лісові рослини як окремий вид садивного матеріалу декоративного типу і запроваджує іншу термінологію, яка перетинається  з тією, що є зараз, і запроваджує нагляд теж.

Крім того, проект не враховує зміни, внесені в законодавство про охорону рослин і насінництва у 2022 році. Зокрема, ідеться про Закон  № 2763, яким імплементовуються деякі директиви, регламенти ЄС і окремі положення Міжнародної конвенції з охорони прав нових сортів рослин. Таким чином фракція "Європейська солідарність" буде підтримувати цей законопроект в першому читанні, але до другого читання всі вищевказані недоліки обов'язково мають бути усунуті.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Ковальчуку Олександру Володимировичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

 

14:32:38

КОВАЛЬЧУК О.В.

Прошу передати слово Бондаренку Олегу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Бондаренко.

 

14:32:54

БОНДАРЕНКО О.В.

Шановні колеги, так, дійсно, до цього законопроекту є висновки, є висновок Комітету з питань європейської інтеграції, є висновок з питань цифрової трансформації. Відповідно до цих висновків зроблені певні зауваження. Але, безумовно, комітет так само, як і щодо інших законопроектів, він всі ці висновки опрацює і до другого читання він їх врахує для того, щоб текст законопроекту максимально відповідав як нормам європейського права, так і нормам українського законодавства. Безумовно, цей законопроект важливий. Ще раз прошу його підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, далі запрошую до слова народного депутата Дубеля Валерія Олександровича, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Будь ласка.

 

14:33:40

ДУБІЛЬ В.О.

Прошу передати слово Юлії Володимирівні. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

14:33:50

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, Сольського як політика вже де-факто немає, але справа його, на жаль, живе. І прекрасний закон, який прекрасно називається, але концептуальною проблемою проекту є те, що він не містить жодних конкретних заходів, спрямованих на відтворення лісових ресурсів, хоча у преамбулі декларує таку мету, тобто декларація є, але в законі нічого немає. Тому проект виглядає вкрай небезпечно в контексті довготривалої проблеми незаконних рубок та крадіжок деревини в Україні.

Але що тут в цьому законопроекті цікавого і чого я згадала про Сольського? Тому що цей законопроект планує побудувати, дає можливість побудувати рекордну кількість нових лісових доріг, 500 кілометрів ДП "Ліси України" планує побудувати лісових доріг, що є насправді абсолютно ідіотською ініціативою, що призведе до масштабних вирубок лісів. Тому що навіщо 500 кілометрів доріг в лісах України, якщо не для вирубки лісів. Щорічно Україна втрачає тисячі гектарів старих лісів, критично важливих для збереження біорізноманіття. Більша частина таких лісів не має заповідного статусу і зберігалася якраз через важкодоступність, тому що були відсутні такі дороги.

Дорогі друзі, враховуючи, що цей законопроект по суті не передбачає надійних, абсолютно фундаментальних систем захисту наших лісів, не передбачає шляхів їх відновлення, ми утримаємося і будемо працювати над цим законом на друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, слово надається народному депутату Бакунцю Павлу Андрійовичу, після цього ще Володимир Цабаль і після цього будемо голосувати. Запросіть народних депутатів до зали.

А поки Павло Андрійович Бакунець, будь ласка.

 

14:36:02

БАКУНЕЦЬ П.А.

Дякую, пане Голово.  Шановні колеги, однозначно, що в часи війни страждають не лише українці, а також українські  ліси, тисячі гектарів лісів спалено, зруйновано, заміновано, і однозначно, що їх потрібно відновлювати. І це важливий законопроект, власне, про відновлення лісового фонду після цих  руйнувань. Ну, загалом законопроект про створення, власне, фонду насіння, пише резервний лісонасіннєвий фонд. І однозначно, що ми підтримаємо його в першому читанні з додаванням правок   до другого читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, завершальний виступ надається Володимиру Володимировичу Цабалю, і після цього голосуємо за законопроект.

Будь ласка, Володимир Володимирович.

 

14:36:55

ЦАБАЛЬ В.В.

Шановні колеги, я, як, думаю, і більшість депутатів в цьому залі по євроінтеграційним законопроектам, орієнтуємося на висновок євроінтеграційного комітету, який є аполітичним і авторитетним для всіх нас. Тому, я так розумію, що все-таки висновок комітету є, і якщо можна, просто передати слово ще раз комітету, Іванні Орестівні, щоб ми все-таки почули.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так я ж запитував. Іванно Орестівно, будь ласка, якщо можна, щоб внести всю ясність. Будь ласка, Іванно Орестівно.

     

14:37:30

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Так, дякую. Дійсно, проект закону був розглянутий нашим комітетом до першого читання. Він, на нашу думку, не суперечить міжнародно-правовим зобов'язанням України і праву Європейського Союзу. Водночас потребує доопрацювання з метою приведення у відповідність до перерахованих в нашому висновку положень Директиви 1999/105/ЄС.  І ми дуже  розраховуємо на те, що профільний комітет максимально ефективно попрацює з нашими поправками… з нашими пропозиціями,  вони стосуються термінологічних уточнень  по тілу всього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іванно Орестівно, це дуже важливо. Прошу комітет взяти до уваги.

Шановні колеги, ми звершили обговорення цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про лісові репродуктивні ресурси (реєстраційний номер законопроекту 9116).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:39:01

За-268

Рішення прийнято.

Наступний законопроект 9364. Це проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

14:39:35

За-240

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти, будь ласка, прошу записатися фракції. Два – за, два – проти. (Шум у залі)

 А, ви хочете, щоб ще ви… Будь ласка, давайте, запрошую Припутня Дмитра Сергійовича. Будь ласка, Дмитро Сергійович.

Будь ласка, Дмитро Сергійович, вас дуже хочуть почути колеги з коротким виступом щодо цього законопроекту.

(Шум у залі)

 Шановні колеги, я дуже попросив би вас бути дуже уважними, тому що процес у Верховній Раді – це дуже важлива складова вашої безпосередньої діяльності. Від автора народний депутат Припутень Дмитро Сергійович, а потім рвавшийся на трибуну Сергій Костянтинович від комітету.

 

14:40:28

ПРИПУТЕНЬ Д.С.

Шановні колеги! Ось це ганебне явище, яке вбиває нас зсередини, яке підриває нашу обороноздатність. Тіньовий ринок в Україні сягнув вже рекордних масштабів. Лише тільки за 2023 рік місцеві і державний бюджет втратили 23 мільярди гривень, і це лише за рахунок незаконного обігу тютюну. Правоохоронними органами було складено 17 тисяч протоколів, але 10 тисяч з них було закрито судами за відсутності складу правопорушення.

Тому я прошу вас підтримати цей законопроект. Ми допрацюємо його до другого читання і розпочнемо детінізацію на ринку підакцизних товарів. Прошу вас підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сергій Костянтинович. Запрошуємо Сергія Костянтиновича Іонушаса з фантастичним висновком комітету. Будь ласка. 

 

14:41:23

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, Комітет з питань правоохоронної діяльності на своєму засіданні 12 жовтня 23-го року розглянув Закон про внесення змін до Кодексу про адмінправопорушення (реєстраційний номер 9364), поданий нашими колегами. Шановні колеги, Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує прийняти цей законопроект в першому читанні за основу.

Дійсно, те регулювання, яке пропонується цим законопроектом, надасть можливість вдосконалити адміністративну та кримінальну відповідальність за ці ганебні явища. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу записатися: два – за, два – проти, від фракцій і груп, для того щоб обговорити цей законопроект. Будь ласка.    

Будь ласка, слово надається народному депутату Козиру Сергію В'ячеславовичу, фракція Політичної партії "Слуга народу".  

 

14:42:25

КОЗИР С.В.

Прошу передати слово Дмитру Припутню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Дмитро Сергійович.

 

14:42:35

ПРИПУТЕНЬ Д.С.

А можна з місця, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Звичайно, це ваше право.

 

ПРИПУТЕНЬ Д.С. Шановні колеги, цим законом ми хочемо чітко розмежувати межі, де починається і закінчується адміністративна відповідальність, де починається кримінальна відповідальність, тому що у нас є такі випадки, що у нас притягують до кримінальної відповідальності за півтора літра спирту, а за 500 тисяч пачок, які курсують Україною без акцизних марок, відповідальності немає.

Тому я прошу вас всіх підтримати цей законопроект і розпочати процес детінізації на ринку підакцизних товарів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, далі я запрошую народного депутата Мороза Володимира Вікторовича, депутатська група "Відновлення України". 

 

14:43:17

МОРОЗ В.В.

Шановні друзі, я тільки що приїхав з Донецької області. У мене таке запитання, мабуть, і до комітету, і до всіх, хто цим переймається. На Донбасі заборонили торгувати алкогольними напоями. Але ж ці напої можна купити в любому ларьку, в любому магазині. І один Краматорськ втратив 150 мільйонів на акцизі. Ви можете собі уявити, що це за кошти?

Харківська область, Дніпровська область… Дніпропетровська область, Херсонська область, Запорізька область – там теж йде війна, і там люди можуть торгувати алкогольними напоями і поповнювати бюджет. Коли наведуть лад і хто цим буде перейматися? Я задаю комітету також це запитання. Хто буде за це відповідати і коли там зможуть люди нормально працювати, платити податки і наповнювати бюджет?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається Павленку Ростиславу Миколайовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

14:44:29

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую. Прошу передати слово Ніні Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

14:44:45

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, шановні українці, насправді трішки дивно чути, в той час, коли нелегальний обіг тютюнових виробів сягає понад 20 відсотків, спиртних напоїв понад 30 відсотків, бачити лише таку обмежену ініціативу. Я справді сподівалася, що влада працює над такими нормами, які нададуть зобов'язання правоохоронним органам не кришувати, а зупиняти незаконний обіг всієї підакцизної продукції.

Мені здається, що Комітет з питань правоохоронної діяльності мав би працювати з Комітетом з питань податків, і бути в тісній співпраці. Я не розумію, чому так відбувається. Таке нагальне питання - десятки мільярдів втрати бюджету, - розглядається зараз як якесь собі там другорядне питання. Ви вносите зміни в закон, не профільний для вас, 481 Закон про регулювання торгівлі. Ви без всіх питань, які розглядалися, в тому числі і на ТСК, яка найбільше за всі ці роки розбиралася з цими питаннями, вносите пропозиції, які нічого не вирішують. Де той автор проекту закону, який тільки що говорив про те, що почнеться в кінці кінців боротьба з незаконним обігом? Да нічого не розпочинається. Ви почитайте всі висновки і зауваження до цього проект закону. Він не те, що потребує доопрацювання, він потребує повністю, повністю переписати його треба і зробити дієвим, якщо ви нарешті взялися через п'ять років роботи у Верховній Раді, вступили в боротьбу проти обігу підакцизних товарів, незаконного обігу.

Не позортеся, будь ласка, якщо щось робите вже оце зараз на п'ятому році свого життя тут у стінах цього парламенту, то робіть хоча би якісь кроки більш якісними. Нічого цей проект закону абсолютно не дає для боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Ярославу Івановичу Железняку. Будь ласка, Ярослав Іванович. Секундочку, Ярослав Іванович. І потім Михайло Михайлович, одна хвилина буде. І, шановні колеги, я прошу народних депутатів уже займати свої місця, після цього переходимо до голосування.

Ярослав Іванович, будь ласка.

 

14:47:06

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Прошу передати слово Олександрі Устіновій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Юріївна, будь ласка.

 

14:47:19

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, цей законопроект сто відсотків потрібно підтримати, тому що те, що зараз відбувається з підакцизними товарами, а це ми говоримо зараз про алкоголь і тютюн, це ненормально. В нас зараз можна зупинити фуру, набиту цигарками, і людина скаже, що: я оце купив тут на ринку і везу. І за це не буде ніякої відповідальності. Це неможливо, з таким зараз боротися потрібно, і особливо, коли війна і ми в усіх партнерів просимо, щоб нам дали гроші, а самі не бачимо грошей, які є у нас.

Тому цей законопроект пропонує зараз знизити також ліміти для штрафів, тому що зараз від 17 тисяч гривень лише за, скажімо, незаконні розкладки сигарет біля шкіл. Тому зараз, якщо ти хочеш продавати біля школи, тобі нічого за це не буде, тому що мінімальний штраф буде вищий, ніж той, який тобі зможуть виписати, тому що сума буде меншою.

Я дуже прошу вас підтримати цей законопроект. І я вам можу сказати, що він зараз дуже сильно покаже, наскільки працює тютюнове лобі в цьому залі. Тому що ті люди, які зараз не будуть голосувати за цей законопроект, в них точно буде свій інтерес. Я перепрошую за такі різкі слова, але це насправді так і є.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк. І це буде завершальний виступ, ми після цього завершуємо обговорення. Прошу народних депутатів зайняти свої місця. Будь ласка, Михайло Михайлович.

 

14:48:36

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина".

Шановні колеги, мета прекрасна, боротись потрібно. Але чи такими методами? Дивимося юридичну складову.

Перше. Автори пропонують розширити суб'єкти, вірніше, спочатку об'єкти, об'єкт, тобто в перелік до підакцизних товарів внести всі ті речі, які відносяться до підакцизних товарів і мають похідну складову. Тобто якщо говоримо про тютюн, то можна попільничку внести, можна люльку… спиртні напої, можна внести стакан і інші речі. Далі суб'єкти. Ті люди, які придбали, перевози з підробленими  акцизними марками, вони експертизу робили? Чи вони можуть встановити, що це підроблена акцизна марка?

І, нарешті, шановні колеги, ми даємо ще повноваження Нацполу складати протоколи. Нині складає податкова, складає БЕБ, нами створений. Нацпол злочини розкриває і вони не встигають. Не можна підтримувати такий законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів (реєстраційний номер законопроекту 9364).

Готові голосувати, шановні колеги? Я прошу народних депутатів  голосувати.

 

14:50:37

За-243

Рішення прийнято.

Ідемо далі, колеги. Наступний законопроект 10427-1. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні.

Ми домовилися, колеги, за такий порядок: буде виступ до 3 хвилин Юлії Володимирівни Тимошенко, потім 2 хвилини – Геращенко і 3 хвилини –  Разумков. Домовились? І після цього голосуємо одразу в цілому, замість своїх поправок колеги ставлять.

Юлія Володимирівна, до 3 хвилин, будь ласка.

 

14:51:15

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу на те, що цей законопроект, безумовно, країні потрібен. Коли ми спостерігаємо за всім, що відбувається в Україні із забезпеченням зброєю, боєприпасами, забезпеченням нашої армії всіма необхідними видами озброєння, ми розуміємо, що висновок у нас один – ми, українці, мусимо бути самодостатніми по максимуму позицій, якими треба забезпечувати нашу армію.

Ми вдячні всім нашим друзям в світі за постачання зброї для України, за постачання боєкомплектів для України. Ми вдячні за кожен крок кожної країни, який підтримує нас під час війни, але в той же час на майбутнє і на сьогодення мусить бути лише один висновок – нам треба піднімати свій військово-промисловий комплекс, нам потрібно аналізувати кожне підприємство, яке може забезпечувати боєздатність нашої армії. Нам для кожного такого підприємства потрібно створювати спеціальну програму, яка дає можливість запустити їх виробництво на повну потужність. Якщо у нас є потенціал виробництва, нам потрібно також забезпечити фінансовими ресурсами кожне підприємство оборонно-промислового комплексу.

Але сьогодні так не відбувається і ми дуже радіємо з того, що такий закон, який ми зараз приймаємо, це є один, хоча б один з тисячі кроків, які нам потрібно зробити для того, щоби ми самі, українці, мали можливість в стратегії і сьогоденні забезпечувати боєздатність нашої армії. Цей законопроект дає можливість вирощувати на території України бавовну, що є необхідною сировиною для того, щоб забезпечити виробництво певних видів боєкомплектів, які нам потрібні для нашої армії. І тому ми просимо зараз проголосувати за цей законопроект одностайно як частину забезпечення боєздатності нашої армії.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юліє Володимирівно.

Будь ласка, 2 хвилини – Геращенко, потім 3 хвилини – Дмитро Разумков. І голосуємо за законопроект.

Будь ласка, Ірино Володимирівно.

 

14:54:12

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, дуже шляхетна мета цього законопроекту – це сприятливі умови для ресурсних потреб Збройних Сил України. Дійсно, сьогодні Збройні Сили України потребують посилення у багатьох сферах, і в цьому контексті ми виступаємо за те, аби парламент посилив і свою контролюючу функцію щодо того, що відбувається у військово-промисловому комплексі.

Ми хочемо поінформувати і українців, і колег з парламенту, що в умовах, коли у нас відсутня повноцінна "година запитань до Уряду", коли у нас немає можливості насправді задати запитання в тому числі профільним міністрам, віцепрем'єрам у військово-промисловому комплексі, що відбувається і зі зброєю, і з тиловим забезпеченням, з одягом, зі снарядами, з порохом, з усім, немає в кого запитати про це. Власне фракція "Європейська солідарність" вирішила такі організувати зустрічі наші фракційні з міністрами. Ми направили відповідні листи на Прем'єр-міністра України, на профільних міністрів, починаючи від Кубракова, Галущенка, Умєрова, Федорова, який у нас чомусь займається дронами, і це абсолютна ганьба, неприпустима у парламентсько-президентській республіці, коли від жодного міністра ми не отримали протягом двох місяців дату такої зустрічі, нормальну відповідь на наше листування. І ми звертаємося до Голови Верховної Ради з проханням цей наш виступ сприймати як депутатський запит, тому що і запити місяцями тут не оголошуються, щодо необхідності посилення контролюючої функції парламенту, особливо коли мова йде про військово-промисловий комплекс. Знаєте, порох у державі дійсно має бути, це правда, але дуже важливо, щоб ті, хто відповідають зараз за ВПК, не тільки брали гроші, невідомо куди їх витрачали, як це в уряді нинішньому відбувається,  а звітували...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершальний виступ – Разумков Дмитро Олександрович. Шановні колеги, після цього одразу голосуємо. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Будь ласка, Дмитре Олександровичу.

 

14:56:28

РАЗУМКОВ Д.О.

Колеги, ви на минулому засіданні проголосували мобілізацію без демобілізації, 227 голосів. А в мене запитання до тих, хто забрав демобілізацію: а вам вистачило совісті, сили, наснаги поїхати і подивитися в очі захисникам? Як ви додому повернулися? Особливо мажоритарники. Нормально сприймалося?

Ви паралельно з цим зробили велику погану послугу для економіки держави. Всі бачили кількість переоформлених авто, яке вже відбувається. Чому? Завдяки тому, що ви проголосували цей законопроект. Ви робите все для того, щоб люди не повернулися в країну ні під час повномасштабного вторгнення, ні після нього. На якому законі за якими нормами зараз заблоковані видачі паспортів? Ви порушуєте закони і Конституцію, і міжнародні договори.

Я не кажу добре це чи погано, ви просто, як завжди, порушуєте закон. Як ви будете вимагати від людей його виконувати? Ви приведете зараз економіку до мінусу, коли будуть звільнятися, і вже звільняються, люди для того, щоб їх не відправили з підприємств до ТЦК. Це ви заклали в Закон про мобілізацію.

Скажіть мені, будь ласка, яким чином ви будете наповнювати бюджет? А вам цей бюджет дуже потрібен, тому що за два роки повномасштабного вторгнення ви отримали як партії, які знаходяться в цьому залі, 1,6 мільярда гривень. Скажіть, будь ласка, ви б не хотіли це на армію віддати? Тут, коли розглядався бюджет, я не бачив керівника партії "Слуга народу", яка... Зараз я бачу, що в залі. Так ви не виходьте, потім скажіть, як "Слуга народу" отримала за два роки 1,2 мільярда. Скажіть, будь ласка, і скільки з цих коштів ви передали на ЗСУ. Там є кількість, я знаю, ви скажете, а далі скажете, куди пішли інші, на які газети.

Зараз ви розглядаєте законопроект про бавовну, він правильний, за нього дійсно треба голосувати для того, щоб наповнювати бюджет. Але не для того, щоб виділяти гроші на партії. Ці кошти мають іти на потреби української армії, на виплати нашим захисникам, всі, а не на газетки, єдиний марафон і все інше, куди ви їх витрачаєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, право на репліку, була названа фракція "Слуга народу", будь ласка. Почитайте в Регламенті, там написано: в тому числі назва фракції. "Слуга народу" – це фракція також. Будь ласка. (Шум у залі)  Що? Ну ви ж попросили, то я даю їй право на репліку.

Будь ласка, Шуляк.

 

14:59:43

ШУЛЯК О.О.

Дякую, пане Дмитре, за можливість сказати, скільки партія "Слуга народу" направила коштів бюджетного партійного фінансування. 180 мільйонів гривень буквально в цьому році було перераховано на РЕБи, в минулому році було перераховано 130 мільйонів гривень на Стугну-П. І ми на сьогодні єдина парламентська партія, яка перерахувала такі гроші в такому об'ємі.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я просто хочу повернути вас у реальність, ми розглядаємо Закон про поширення сортів бавовника в Україні. Давайте перейдемо до розгляду цього питання.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні (реєстраційний номер 10427-1).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

15:00:59

За-291

Рішення прийнято.  

Закон прийнятий в цілому.

Шановні колеги, йдемо далі.  Наступний законопроект 10393. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері забезпечення енергетичної ефективності.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

15:01:34

За-239

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти, може? З трибуни? Давайте від комітету Герус, будь ласка.

Герус, будь ласка.

 

15:01:59

ГЕРУС А.М.

Шановні колеги, ви бачите, яка сьогодні складна ситуація в енергетиці: ворог обстрілює нашу енергетичну інфраструктуру, електростанції, підстанції Укренерго. Тому для нас сьогодні надзвичайно важливо є не просто відновити генерацію, щоб електроенергія вироблялася, не просто відновити мережі, щоб електроенергія транспортувалася, але також звернути увагу на нашу енергоефективність, щоб ми максимально ефективно використовували наші енергетичні ресурси. 

Відповідний законопроект спрямований на вдосконалення державної політики у сфері енергоефективності. Тому прошу вас підтримати в першому читанні законопроект 10393. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Таке ж рішення комітету, правильно, Андрій Михайлович?  Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, запишіться: два – за, два – проти,  для розгляду цього питання. 

Слово надається народній депутатці Лис Олені Георгіївні, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

 

15:03:05

ЛИС О.Г.

Прошу передати слово Нагорняку Сергію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Нагорняк.

 

15:03:14

НАГОРНЯК С.В.

Колеги, доброго дня! Колеги, ви бачите всі добре, що вчора і сьогодні в енергосистемі зберігається дефіцит, і це всього-на-всього у нас квітень місяць. Що нас очікує в теплі і жарки дні влітку і, на жаль, взимку, ми всі добре усвідомлюємо. Тому ми маємо сьогодні всі  працювати не тільки над відновленням нашої енергосистеми, нашої генерації і систем передачі, але в першу чергу ми маємо заощаджувати сьогодні всі абсолютно без виключення, починаючи з народних депутатів і завершуючи нашими енергетиками, кожен кіловат електроенергії, кожен гігават тепла і кожен кубометр газу. Цей законопроект направлений на те, щоб врегулювати питання енергоефективності в державі. І ми сьогодні повинні зробити все можливе для того, аби економити і заощаджувати такі важливі кіловати електроенергії, кубометри газу і гігавати тепла. 

Тому прошу підтримати цей законопроект за основу сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату Рущишину Ярославу Івановичу, фракція політичної партії "Голос".

 

15:04:20

РУЩИШИН Я.І.

Прошу передати Інні Совсун.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Інна Романівна.

 

15:04:31

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Колеги, законопроект, звичайно, можна підтримати, але давайте не робити вигляд, що технічні зміни в системі управління енергоефективністю вирішать ті проблеми, які зараз є. Ці проблеми зараз є кричущими і нам необхідно говорити про це і говорити чесно і відверто про те, якою є ситуація в енергетичній системі. І на фоні цього мені дуже прикро і дивно, м'яко кажучи, бачити позицію мовчання великою мірою з боку уряду. Ще дивніше виглядають заяви про те, що як відповідь на обстріли енергетичної інфраструктури, які відбулися впродовж останнього місяця, Міністерство енергетики хизується тим, що почали будівництво атомних блоків. Друзі, атомні блоки, якщо і будуть колись побудовані, то через 10 років. Ті проблеми, які зараз є, потребують значно швидших і нагальніших  рішень, в тому числі чіткої і зрозумілої комунікації для іноземних партнерів, що саме нам потрібно для того, аби вже влітку ми не зіткнулися з масовими відключеннями електроенергії.

Нам необхідно це питання піднімати на Recovery Conference, яка відбудеться в Берліні, але знову ж таки з максимально чіткими запитами, які повинно озвучувати відповідне міністерство та уряд в цілому. Так само уряд вже зараз  повинен чітко комунікувати для громад, що вони можуть зробити для того, аби підготуватися до вже літніх відключень електроенергії, які неуникненно будуть.  Необхідно комунікувати з бізнесом, говорити про те, які рішення для них  можуть працювати для того, аби обіцянки розподіленої генерації, про які вже так довго говорять з усіх каналів телебачення, зрештою ставали реальністю.

Потрібно  пояснювати громадянам і говорити правду про те, наскільки критичною є система в сьогоднішньому моменті. А якщо ми будемо просто мовчати про це або приймати технічні рішення, то навіть якщо вони під правильними гаслами енергетичної ефективності, то, на превеликий жаль, це не вирішить ті проблеми, які зараз накопичилися в системі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна, фракція "Європейська солідарність".

 

15:06:32

ЮЖАНІНА Н.П.

Прошу передати слово Михайлу Бондарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Бондар.

 

15:06:43

БОНДАР М.Л.

Дякую, колеги. Бондар Михайло, "Європейська солідарність".

У вівторок наш комітет мав виїзне засідання в Харків, де ми якраз бачили ефективність якраз Кубракова, Найєма, використання коштів для захисту наших енергетичних об'єктів. Побачивши це все своїми очима разом з комітетом, в якому більшість все-таки "Слуги народу", ми вирішили поїхати ще на передову до підрозділів, подивитися, як в них проходить життя, як вони ефективно використовують все, що надає їм держава. І  колеги не дадуть збрехати, першими словами, якими зустріли комбриги, до речі, які були тут присутні в день прийняття Закону про мобілізацію: якого милого ви нас видернули з  передової на цей ваш влаштований цирк, на ту вашу масовку.        

Другим питанням, коли запитали про ефективність прийняття закону про… що забрали з місцевих бюджетів ПДФО військове, вони показали 10 відсотків, які надходять від держави, це дрони, а деколи навіть не 10 відсотків, а решта все-таки волонтери. І коли голова комітету запитав в грубій формі: то ми, виходить, нехороші люди? На що отримав відповідну киваючу відповідь. Комбриги розказували про те, що прибувши сюди в Верховну Раду, вони думали, що їх хоча би  заслухають про те, яке у них ставлення до цього Закону про мобілізацію. Нічого з цього не відбулося.

Тому ефективність і в тому числі енергетична, воно дуже добре, але її дійсно треба правильно реалізовувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соколов Михайло Володимирович, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

15:08:43

СОКОЛОВ М.В.

Дякую. Але я прошу... Я прошу, якщо можливо, Кучеренку Олексію передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій Юрійович Кучеренко, будь ласка.

 

15:08:55

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Олексій Кучеренко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, ну я прослухав такі епічні виступи стосовно енергетики, енергоефективності. Ну прочитайте уважно, про що цей законопроект. Я вам  просто поясню, якщо ви не розумієте. Два роки тому Держагенцію з енергоефективності  передали з одного міністерства, з Міненерго (чому воно там було – це взагалі нісенітниця), передали в Мінінфраструктури. І зараз просто цим законопроектом, два роки пройшло, виправляють певні... зміни вносять, законодавчі акти.

Ну, давайте далі проаналізуємо. Ну, передасть Міненерго Мінінфраструктури якісь примірні специфікації – ну, непогано. Ну, визначення декарбонізації. На сьогодні, повірте мені, декарбонізація – це наше світле майбутнє, а не реалії. Стосовно місцевих енергетичних планів. Та давно пора було їх запровадити, ну я вам хочу сказати одне, що тут має бути жорстка послідовна політика стосовно цих енергетичних планів, а не якийсь такий добровільний такий договорнячок.

До чого я веду? Нічого поганого цей  законопроект точно не несе, але якщо ви очікуєте якоїсь революції, то гарантую вам, що ніякої революції не буде. Саме тому ключове питання, яке задаю я  і наша фракція до шановного керівництва уряду: де державна програма енергозбереження в житловому фонді, яку ви мали розробити два роки тому? Немає. Де державна програма енергомодернізації теплокомуненерго комунальних? Немає. Де державна програма енергомодернізації водоканалів? Немає. Де чіткий план дій  стосовно реальної енергоефективності, енергозбереження? Окрім гасел, конференцій та круглих столів, нічого немає. Вибачте.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, займіть місця, ми переходимо… А, ще хто? Колтунович, ще одна хвилина. Але я прошу, займіть місця.

Будь ласка, Олександр Сергійович Колтунович, після цього голосуємо. Одна хвилина.

 

15:11:14

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Дякую, шановний головуючий, шановні колеги. Уряд, як завжди, генерує не завжди конкурентний контент, але в даному випадку я хотів би звернути увагу на ті норми, які, між іншим, не прозвучали. Ну наприклад, декарбонізація. Я думаю, нам не потрібно актуалізувати це поняття, оскільки ми всі з вами розуміємо хоча б у зовнішній торгівлі, наскільки важливим є поняття "вуглецевого сліду". Або так само важлива норма, яка є в законопроекті, це те, що запроваджуються загальнодержавні зважені коефіцієнти викидів парникових газів, що утворюються внаслідок споживання кінцевої енергії. Це другий важливий момент.         

Ну і третій, на який я хотів би також звернути увагу, це те, що коефіцієнти викидів парникових газів визначатимуться в цифровому еквіваленті викидів. Ну і там далі пропонується уже і методика і це, я так розумію, де щодо впровадження відповідних директив. Але чого немає в цьому документі і що має бути в інших документах, наприклад в податковому законодавстві, в митному? Мають бути відповідні ці всі стимули регулюватися відповідними ставками, тому що в протилежному випадку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили розгляд законопроекту. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця, переходимо до прийняття рішення. Шановні друзі, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері забезпечення енергетичної ефективності (реєстраційний номер законопроекту 10393). Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

15:13:06

За-284

Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Йдемо далі. Наступний законопроект 11092, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки.

Я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Шановні колеги, прошу підтримати включення цього законопроекту до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

15:13:44

За-286

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

15:14:03

За-238

Рішення прийнято.

Шановні колеги, будь ласка, Грищук Роман Павлович. Коротко представлення законопроекту. І після цього переходимо до обговорення. Будь ласка, Роман. Комітет також скаже своє вагоме слово. Будь ласка, Романе Павловичу.

 

15:14:22

ГРИЩУК Р.П.

Цього предмету немає на національному мультипредметному тесті, він не потрібен для вступу в заклади вищої освіти, і старшокласники не беруть репетиторів для того, щоб підтягнути себе по цьому предмету. Це "Захист України". Але коли ми говоримо про державу, про інтереси держави, про наше майбутнє, цей предмет, який вивчається в школі, він критично важливий. Навіть після перемоги в цій війні, після завершення війни загроза з півночі нікуди не дінеться, вона буде постійно над нашою державою. Тому надзвичайно важливо в системі середньої освіти вчити наших учнів захищати Україну. І це не тільки і не стільки про те, як це робити, скільки про те, навіщо це потрібно робити.

Зараз Міністерство освіти проводить реформу предмету, змінюється стандарт цього предмету, змінюється зміст, закладені кошти в перепідготовку викладачів і в обладнання кабінетів. Цим законопроектом ми об'єднуємо два поняття, які є в нас в законодавстві, - це допризовна підготовка і початкова загальновійськова підготовка. Це потрібно для того, щоб Кабінет Міністрів свої нормативно-правові документи привів у відповідність до тих змін, які плануються по цьому предмету.

Я дуже прошу вас підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Романе Павловичу. Дякую.

Будь ласка, до співдоповіді запрошується голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Михайлович Завітневич. Яка позиція комітету?

 

15:16:02

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Шановні колеги, відповідно до доручення Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки (реєстраційний номер 11092), поданий народним депутатом України Грищуком та іншими народними депутатами України.

Комітет рекомендує Верховної Раді України: перше – включити проект Закону (реєстраційний номер 11092) до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання. Друге: відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу, доручивши комітету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Колеги, я прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласа, я прошу записатися: два – за, два – проти, для обговорення цього законопроекту.

Будь ласка, Роман Павлович Грищук, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

15:17:22

ГРИЩУК Р.П.

Я з місця. Друзі, я пам'ятаю, я впевнений, що кожен з нас у школі вивчав цей предмет, ДПЮ він називався, коли ви навчалися в школі. І зазвичай цей предмет не виглядав так, що на нього хотілося ходити і приділяти йому свій час. Зараз відбувається реформа цього предмета, надзвичайно важливо, щоб предмет "Захист України" став для наших старшокласників важливим, цікавим і відповідно для цього і проходить оновлення програми і перепідготовка викладачів.

Я дуже прошу підтримати цей законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тут якраз дискусія в президії, що оце ДПЮ – це дуже не гендерна назва предмета в школі, да. Будь ласка, якраз, бачите.

Будь ласка, Інна Романівна Совсун, фракція "Голос". Будь ласка.

 

15:18:18

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос", відповідає на заклик і запит з трибуни Верховної Ради. З-поміж інших змін, які відбуватимуться зараз з предметом, який називається "Захист України" і який багато хто з вас знає як ДПЮ,  одна з важливих змін, які будуть відбуватися, що буде скасовано розподіл на так званий план 1 і план 2, який раніше ми знали, як розподіл  на хлопчиків та дівчаток, де хлопчиків вчать стройовій підготовці і вчать бігати з автоматом і так далі, а дівчаток вчать накладати косинку, яка абсолютно… непотрібне знання в практичному житті. Ось цей розподіл насправді вже зараз буде скасований.

Я це знаю, тому що я маю честь бути безпосередньо долученою до розробки цієї програми і, звичайно, що закликатиму залу в тому числі підтримати цю програму і цей законопроект. Тому що цей законопроект він  насправді поверховий, він загальну рамку намагається дещо скоригувати. Але найголовніше це звичайно те, що буде відбуватися безпосередньо в шкільних аудиторіях.

І тут, власне, важливою є нова модельна програма, яку зараз затверджує Міністерство освіти і науки і погоджує з Міністерством оборони для того, аби ті знання, які дітям даватимуть на цьому предметі, були цікавими. Аби це не був просто сьомий урок в п'ятницю, який можна прогуляти чи замінити на предмет, який викладає класна керівниця. А для того, аби це був дійсно предмет, який викладається фахівцями  і який має сучасні знання, де діти зможуть навчитися користуватися сучасними технологіями, де вони дізнаються, що таке НАТО, зрозуміють, що таке захист країни, і зрозуміють, якою може бути їхня роль в захисті країни.

Тобто насправді цей законопроект, який ви бачите і який може видаватися дещо технічним, нестиме за собою дуже суттєві зміни в викладанні цього предмету. І я дуже вдячна, з трибуни цієї подякую всім тим, хто долучений до реформи, і дуже сподіваюся, що вже 1 вересня нам вдасться  її запустити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Володимирівна Геращенко, фракції "Європейська солідарність".

 

15:20:31

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Колеги, чесно кажучи, радіємо, коли така однодумність у залі. Очевидно, що захист держави – це важлива місія для чоловіків і жінок. І тому у школі і хлопчики і дівчатка мають однакову увагу приділяти цьому предметові.

Я закінчувала ще радянську школу і повністю погоджуюся з тим, що не нормально, коли хлопчики вчаться володіти зброєю, а  дівчата тільки такмед. Тут потрібно об'єднати ці зусилля, і чоловіки, і жінки мають і вчити тактичну медицину, і як володіти зброєю.

Ми категорично за цей предмет і дуже пишаємося, що в попередньому скликанні з колежанками багато зробили для того, аби українські дівчата отримали право навчатися на військових спеціальностях і сьогодні в військових училищах маємо курси для жінок, і в ліцеї Богуна, і в інших, які освоюють військові професії.

І ви знаєте, нещодавно з колегами ми побували на полігоні, який було створено після прийнятого нами з вами законопроекту минулого року, кілька полігонів нових створено для навчання уже не школярів, а нових мобілізованих. І от хочемо сказати, що ми в парламенті повинні взагалі більше уваги приділяти посиленню і підтримці саме навчання і мобілізованих, і всіх українців перед тим, як їх будуть відправляти уже в умови бойових дій.

Що ми хочемо сказати про полігон? Важливо, що там інструктори, вони мають не просто освіту відповідну, а вони пройшли бойові дії, але там категоричні є проблеми щодо забезпечення мобілізованих. Уявіть собі, на місяць видається одна бойова граната на навчання. Ви уявляєте собі, що таке потім в умовах бою, коли ти раз у житті тримав цю бойову гранату? Тому ми ще і ще раз пропонуємо більше уваги практичної Верховній Раді України приділяти і закону, і контролю над тим, що відбувається по забезпеченню і допомозі Збройним Силам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк, фракція "Батьківщина". І після цього ще Мамка, і будемо голосувати.

 

15:22:44

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Дякую, шановний пане Голово. І дякую Юлії Тимошенко за передане слово.

Шановні колеги, законопроект, як на мене, системний, він насправді відновлює або по-новому розкриває сутність предмету, який стає державною політикою. Я хочу подякувати принагідно Олені Кондратюк і тим народним депутаткам попередніх скликань, які все-таки зробили серйозний крок до того, щоб жінки нарівні з чоловіками захищали свою державу, і це справді є честь і хвала. І та кількість сьогодні жінок, які служать у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, ще раз підкреслює, що Україна відповідає стандартам НАТО у захисті своєї держави.

По законопроекту, справді, змінюється державний підхід і шкільна програма, більше того, система військової підготовки у спеціалізованих коледжах, де там готується еліта, майбутня еліта військова як чоловіків, так і жінок. Наступне, це спеціалізовані коледжі, там, де є ґрунтовна підготовне. У школах повинні бути створені нові класи, нові класи вже не допризовної підготовки, бо строкова служба скасована, а саме початкова загальновійськова підготовка, де кожен майбутній громадянин держави, коли стане повнолітній, повинен знати ази як захищати свою державу, мати елементарні знання по володінню зброєю, боєприпасами, долікарською допомогою, а також розуміти, де він буде, якщо у державі не дай бог небезпека. Голосуємо "за".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Миколайович Мамка. І після цього голосуємо за цей дуже важливий законопроект.

 

15:24:51

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, по суті, коли держава надає право, обов'язки і можливості для навчання захисту держави, своїх кордонів, це вже дуже добре. Але ми повинні розуміти про те, що це не буде загальним правилом щодо навчання військової підготовки на стадії дошкільної підготовки, шкільної підготовки, середньої підготовки. Ми повинні розуміти, де ми візьмемо викладачів, тому що інструктори для такого віку громадян, які пройшли війну, які знаходяться на безпечній території України, ну вони не можуть мати тієї освіти, педагогічної освіти для навчання. Перший критерій, який нам необхідно все-таки додатковим законодавством врегульовувати, це навчання.

Але все-таки зверніть увагу і на народних депутатів, що ж ми учимо дітей, якщо народні депутати не в темі і не в курсі, про що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Григорію Миколайовичу.

Шановні колеги, є пропозиція перейти до голосування. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. (Шум у залі)  Та всі зрозуміли про курси для депутатів, просто вам виключили мікрофон, бо хвилина пройшла, Григорію Миколайовичу.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки (реєстраційний номер законопроекту 11092).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

15:26:55

За-291

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію скороти наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання щодо цього законопроекту. Прошу голосувати.

 

15:27:19

За-242

Рішення прийнято.

Дякую. Ідемо далі, шановні колеги.

Наступний законопроект 11143. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку ведення військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану.

Я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:27:54

За-247

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути цей законопроект за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:28:15

За-229

Рішення прийнято.

Будь ласка, Федієнко Олександр Павлович, він від авторів і від комітету,  – до 4 хвилин. Якщо ви вкладетесь швидше, це буде краще. Будь ласка. І далі: два – за, два – проти.

 Олександр Павлович, будь ласка.

 

15:28:39

ФЕДІЄНКО О.П.

Доброго дня, шановні колеги. Законопроект 11143 вносить зміни до законів України "Про оборону України", "Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах", про основні засади забезпечення кібербезпеки, "Про хмарні послуги", про статус ветеранів війни, про єдиний державний реєстр. Ці зміни спрямовані на удосконалення порядку ведення військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів призначений для цифрового ведення військового обліку, збору та обробки відомостей, що необхідні для ефективної мобілізації та рекрутингу. Відсутність цифровізації процесу надання статусу учасника бойових дій робить цей процес непрозорим, незручним, повільним та створює корупційні ризики. Я думаю, друзі, ви всі знаєте, як отримати статус учасника бойових дій зараз достатньо складно.

 Законодавство не передбачає належних інформаційних взаємодій для збору таких даних, що необхідні для ефективного функціонування відповідного реєстру. Після прийняття даного проекту закону очікується поліпшення процесу визначення статусу та забезпечення захисту прав осіб, які брали участь у бойових діях. Впровадження проекту закону дозволить забезпечити повноцінний захист систем від кінетичного знищення в зоні досяжності  ворожих засобів ураження, дозволить повноцінно використовувати всі переваги сучасних хмарних технологій, а також покращить можливості інформаційної взаємодії із країнами-партнерами.

Наразі, друзі мої, багато було дебатів і дискурсів на комітеті під час рекомендацій для голосування цього законопроекту у першому читанні. На що хочу в першу чергу наголосити, друзі мої. Дивіться, питання кіберзахисту, кібербезпеки, що стосується Міністерства оборони України, яке багато разів казало, що вони хочуть самі розробляти політики, не залежати  від Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, хочуть співпрацювати зі стандартами НАТО тощо. Ми дозволяємо їм це робити, якщо вони хочуть самі розробляти ці політики, ми розуміємо це, що все ж таки ця установа співпрацює з нашими міжнародними партнерами і вони повинні працювати в тих стандартах, в яких працюють.

Наступне питання, це збір інформації з інших реєстрів. Були дебати, я думаю, що тут будуть зараз виступи, але між першим і другим читанням ми можемо це підкорегувати трошки. Але хочу наголосити, що для того, щоб запрацював механізм рекрутингу, ми повинні збирати максимальну інформацію про тих військовозобов'язаних, які хочуть в подальшому стати військовослужбовцями, щоб їх ефективно могли застосувати Збройні Сили України.

Також величезне питання щодо хмарних обчислювальних середовищ. Дійсно, є проблематика з тим, що, і ви знаєте, наприклад, зараз Харків там частково знеструмлений, вчора було влучання в критичну інфраструктуру в вежу. Наші дата-центри також можуть бути під обстрілами. Тому дозволяється обробка інформації, яку виробляє Міністерство оборони України і Генеральний штаб Збройних Сил України, яка працює з партнерами, все ж таки щоб вся інформація також знаходилась в хмарному середовищі наших партнерів. Там чітко виписані запобіжні механізми, щоб ця інформація не могла потрапити до ворога, до Росії, або країн, які знаходяться під санкціями.

Тому, друзі мої, звертаюсь до вас з проханням все ж таки підтримати цей законопроект. Він був розроблений разом із Міністерством оборони України, зі Службою безпеки України, погоджений з усіма цими інституціями. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, Олександр Павлович.

Шановні колеги, я прошу записатися: два – за, два – проти, фракції і групи для виступів по цьому законопроекту.

Слово надається народному депутату Заремському Максиму Валентиновичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

 

15:32:42

ЗАРЕМСЬКИЙ М.В.

Прохання передати Бакумову Олександру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Сергійович Бакумов.

 

15:32:57

БАКУМОВ О.С.

Шановні колеги, дійсно, вказаний законопроект є доволі актуальним, і я закликаю вас всіх підтримати його. Він вирішує багато питань щодо обробки інформації з обмеженим доступом, зокрема в системах Міністерства оборони України, впровадження відповідних спеціалізованих профілів безпеки, а також інформаційної взаємодії Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних, відповідно призовників та резервістів з іншими системами, у тому числі системами, які ведуть інші центральні органи виконавчої влади, Міністерство внутрішніх справ тощо.

Однак я зараз звертаюся до автора законопроекту і всіх інших колег, які його підписали. Я пам'ятаю той момент, коли нам всім його пропонували підписати, і я його не підписав, тому що маю до нього зауваження. Я хотів би звернути голову комітету, будь ласка, до другого читання виправте спірні моменти. Ці спірні моменти пов'язані з персональними даними призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Ну нащо Міністерству оборони обробляти інформацію щодо кожного виїзду за кордон військовозобов'язаного? Він же ж не перебуває навіть з вами в трудових відносинах. Нащо інформація про в'їзд, про виїзд? Нащо повна інформація про родичів, про членів сім'ї? Це занадто, це реальне втручання в приватне життя громадян. І нам всім з вами треба зберегти баланс, баланс обробки інформації заради досягнення мети – забезпечення національної безпеки, але одночасно не втручатись у приватне життя громадян.

Тому до другого читання, будь ласка, пане Олександре Завітневич, члени комітету, зверніть на це увагу і приберіть ці ганебні норми.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Степану Івановичу Кубіву, фракція "Європейська солідарність", будь ласка.

 

15:34:44

КУБІВ С.І.

Шановний пане Голово, прошу передати слово Софії Федині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Софія Романівна Федина.

 

15:34:57

ФЕДИНА С.Р.

Я реально подивляюся вам, товариство, ви створюєте проблеми, а потім пробуєте героїчно їх вирішувати. Коли уже давно пропонувалося прийняти законопроект, зокрема який подала "Європейська солідарність", про автоматичне спрощене отримання статусу учасника бойових дій протягом шести днів для кожного учасника бойових дій. Це, звичайно, для вас всіх було неприйнятно, бо як же ж  так розглядати і приймати законопроект, який подала опозиція – "Європейська солідарність".

Тепер же ж пропонується прийняти законопроект, який мало того, що має купу норм, які вже повторюють ті норми, які  прийняті в інших законах і які вже дійсні, але з іншого боку, як слушно було сказано моїм попереднім доповідаючим колегою, що занадто великий масив інформації пропонується збирати про кожного громадянина, по суті, контролювати, чи громадянин дихає, чи не дихає і куди він ходить кожного дня, але також розміщати цю всю інформацію за кордоном. Ну, як мінімум у нас тут поки що ще не концтабір, щось забагато ви собі дозволяєте.

Але також хотілось би наголосити, що зараз критично важливо приймати законопроект, який би вирішив проблему УБД. У нас  сотні тисяч військовослужбовців не мають цього статусу, провівши понад два роки в боях на передовій. А окрім того, ви всі своїм затягуванням і неприйняттям потрібних законопроектів створюєте шалені проблеми для військових підрозділів і для волонтерів, які не можуть належним чином передавати техніку, гуманітарну допомогу, бо там прописано, що без оподаткування іде для учасників бойових дій, а більшість військовослужбовців до цих пір не мають цього документа. Тому я би вас закликала не дурницями займатися, а прийняти терміново законопроект 9681 про швидке отримання УБД за шість днів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Вороньку Олегу Євгеновичу, депутатська група "Відновлення України". Будь ласка.

 

15:37:05

ВОРОНЬКО О.Є.

Доброго дня. Пане Голово, прошу передати слово Бурмічу Анатолію Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бурміч Анатолій Петрович.

 

15:37:13

БУРМІЧ А.П.

Шановний Голово, шановні колеги, я не буду повторювати всі ті зауваження, які попередні колеги сказали, але, дійсно, цей законопроект містить в собі дуже багато спірних моментів, в тому числі і корупційні ризики. Всі ці моменти, які тут прописуються, вони окремо діють, і, звичайно, любий військовослужбовець або резервіст, або призовник, він заповнює анкету, де всі ці питання він  висвічує. Кому потрібно яким органам, вони повинні перевіряти це все. Але звідки людина знає, родичі його якісь їздили кудись чи не їздили, чи вони притягувалися до кримінальної відповідальності, чи ні? Якщо це в анкеті – це одне, а якщо це законом, то це вже буде  кримінальна відповідальність або якась інша для нього. Переборщили. Мені здається, і так все закладено, і порядок визнання, хто є ветераном, не ветераном –  все це є. Навіщо це робиться, я не розумію. Чесно кажучи, і не тільки я, а і попередні виступаючі. Тому необхідно його привести до здорового глузду до другого читання, якщо хтось буде підтримувати його в першому читанні. А стосовно безпеки – теж незрозуміло. Всі дані зібрані будуть зберігатися будь-де. Це теж незрозуміло. З якою метою це все робиться? Для більшого контролю чи навпаки, для розголошення всього цього?

Тому закликаю до другого читання виправити ці всі зауваження, які колеги висвітили і я висвічував, тоді тільки можна на цій умові підтримувати в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, шановні колеги, завершальний виступ – Совсун Інна Романівна. Я так розумію, Роману Васильовичу передає. А ще буде Михайло Михайлович Цимбалюк.

Будь ласка, Костенко Роман Васильович, фракція "Голос". Потім Цимбалюк і потім голосуємо. Будь ласка.

 

15:39:15

КОСТЕНКО Р.В.

Доброго дня, шановні колеги! В принципі, тут звучать правильні речі з цієї трибуни щодо… стосовно даного законопроекту. Ми маємо зрозуміти, що попри те, що ми маємо робити все, щоб наша мобілізація покращувалася і питання навіть обліку, вони полегшувалися, але не потрібно перегибати на цьому напрямку для того, щоб збирати в тому числі такі обширні дані про родичів там військовослужбовців.

Це питання також у нас розглядалося на комітеті, коли ми приймали Закон про мобілізацію. Це питання ми відставили в сторону, тому що зрозуміли, що це реально багато інформації і члени комітету не погоджувалися з цим. Тому, ще раз, ми будемо підтримувати цей законопроект за умови, що до другого читання він буде виправлений і всі питання таких, скажімо так, жорстких питань, втручання в особисте життя там родичів військовослужбовців, буде переглянуто.

Дякую, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк. Це завершальний виступ. Прошу народних депутатів запросити до зали, після цього будемо голосувати.

Будь ласка, Михайло Михайлович.

 

15:40:27

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги! Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Коротко про законопроект. Там є позитивні норми, цим законом… законопроектом чітко указуються посадові особи військових частин, які відповідають протягом 10 днів повідомити в єдиний реєстр, кол-центр про тих осіб, які є учасниками бойових дій. Там чітко вказується, протягом якого терміну присвоюється автоматично статус учасника бойових дій. Це дуже важливо, бо десятки тисяч військовослужбовців очікують цього.

Наступне. Насправді висока довіра до Збройних Сил України. Там дається право військовим володіти інформацією, зберігати її в одній із країн НАТО і обробляти її. Але, погоджуюсь з колегами, є надмірне бажання володіти тими реєстрами, які не мають жодного відношення до безпеки і оборони. До другого читання давайте доопрацюємо спільно. В першому підтримуємо, "Батьківщина" – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колег, будь ласка, я прошу займати місця. Ми завершили обговорення цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку ведення військового обліку та набуття статусу ветеранів війни під час дії воєнного стану (реєстраційний номер законопроекту 11143). Шановні колеги, готові голосувати?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Да!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

15:42:25

За-242

Рішення прийнято. По фракціях покажіть.

Я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:42:49

За-205

Рішення не прийнято. Будемо готувати 14 днів.

Наступний законопроект 11144, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виконання Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації України завдань, пов'язаних із забезпеченням безпілотними системами, засобами радіоелектронної боротьби та пасивної протидії технічним розвідкам.

Я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Будь ласка, включення законопроекту до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

15:43:33

За-254

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

15:43:55

За-231

Рішення прийнято.

Будь ласка, шановні колеги, я запрошую голову Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Михайловича Завітневича. Будь ласка, Олександр Михайлович.

 

15:44:13

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Шановні колеги, темпи сучасного виробництва безпілотних систем, а також боєприпасів до них, вимагають здійснення відповідних випробувань всіма державними замовниками у сфері оборонних закупівель, зокрема і Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, які забезпечують такими виробами Службу безпеки України, Національну гвардію України, Національну поліцію України, Державну прикордонну службу України та інші сили безпеки і оборони. Однак законодавчі обмеження, наявні в чинній редакції Закону "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України", не дозволяють здійснювати відповідні закупівлі та забезпечувати їх постачання. Закупити літальні апарати вони можуть, однак бойові частини та боєприпаси до них – ні.

Крім того, виникає фактична потреба залучення підрозділів Держспецзв'язку до проведення відповідних тестів і випробувань, зокрема з використання боєприпасів та бойових частин. Все це потребує законодавчого унормування.

Тому прошу підтримати цей законопроект у першому читанні за основу і доопрацювати його до другого читання. Звісно, з урахуванням зауважень ГНЕУ і деяких ЦОВВ.

І ще, колеги, є декілька секунд. Деякі з вас підходили запитували, чи це є властиві повноваження для Держспецзв'язку. Так, не є властивими, але давайте згадаємо, як два роки тому, навіть більше, почалось повномасштабне вторгнення, яка служба підставила плече. І ви пам'ятаєте, з вами приймали Закон по захисту критичної інфраструктури, по кіберзахисту. Так, ця служба взяла на себе ці невластиві повноваження і зараз їх виконує.

Тому прошу підтримати цей законопроект у першому читанні. І ще один момент, на зараз у цій службі знаходяться на складах тисячі дронів, які потребують боєприпаси до них. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу записатися: два – за, два – проти від фракцій і груп для обговорення цього законопроекту. Прошу фракції і групи записатися.

Будь ласка, Володимир Михайлович В'ятрович, фракція "Європейська солідарність".

Іонова Марія Миколаївна, будь ласка.

 

15:46:49

ІОНОВА М.М.

Шановний пане Голово, шановні колеги, знаєте, перестаньте створювати і зловживати, такі створювати зручні кишеньки, які потім влада хоче повністю контролювати. Тому що насправді за законодавством ви хочете наділити Держспецзв'язок невластивими функціями. А на сьогодні за закупівлю безпілотних апаратів відповідає, і всього необхідного відповідає Міністерство оборони. І в Міністерства оборони є і досвід, і спеціалісти, які дійсно можуть здійснювати ці закупівлі.

Мені би дуже хотілось, щоб ви системно посилювали Збройні Сили і усвідомили стратегічне значення у ВПК країни різних різновидів БПЛА. Тому що власне виробництво, воно дійсно рятує саме життя наших військових й іноді це єдина можливість відбити ворожий штурм або втримати позиції, тому що FPV або інший БПЛА – це вважається боєснаряд.

І меценати, і волонтери, і ми всі знаємо з вами, як швидко ми адаптувалися до потреб армії і виробляються ці дрони. Але чи достатньо для цього робить держава? На жаль, ні. Замість того, щоб швидко організувати закупівлю дронів через Міністерство оборони, ми наділяємо, намагаємось, ви намагаєтесь наділити Держспецзв'язок не властивими цій структурі повноваженнями. І знаєте, пів року тому ви вже надали і  забрали кошти в ПДФО, забрали кошти ПДФО і начебто мала би бути величезна кількість дронів. Всі ми відвідуємо військових, і вони, в найгіршому випадку їх немає, в найкращому всього 10 відсотків.

Тому, друге, це корупція. Ми всі з вами пам'ятаємо, Щиголь Ігор, Держспецзв'язок, викрито на закупівлі засобів інформатизації. Їх ловлять, але відпускають. І тому кожного разу ми маємо усвідомлювати, що це ваша відповідальність, коли дронів немає на фронті! І прочитайте,  будь ласка,  і не покривайте корупцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Клименко Юлії Леонідівні, фракція "Голос". Я розумію, Роману Васильовичу передає.

Костенко, будь ласка,  фракція "Голос".

 

15:49:02

КОСТЕНКО Р.В.

Шановні колеги, да, дійсно, в початковій версії, в тому, що зараз ми голосуємо в цьому законопроекті, є те, що Держспецзв'язок хотів на себе взяти ще повноваження, в тому числі і формування політики. І якщо читати цей законопроект так, то дійсно вони цього хочуть.

Але на комітеті, коли ми розглядали цей законопроект, виявилося те, що голова комітету говорив основні функції, які нам потрібні. Що на складах Держспецзв'язку зараз лежить там тисячі дронів, за своїми функціями до яких вони не можуть закупити боєприпаси. І ми домовились про таке, що до другого читання ми випишемо конкретно, приберемо ці питання дублювання функцій або надання їм додаткових повноважень, а конкретно залишимо їм можливість проводити навчання і закуповувати боєприпаси, вже бойові частини до тих дронів, які там є.

Тому, оскільки ми з вами виділили кошти для Держспецзв'язку для закупки і дали їм цю функцію вже до цього, ми маємо це зробити. Але ще раз, до другого читання ми маємо залишити виключно можливості навчання, яке вони і так роблять, дати їм можливість продовжувати, і закупку боєприпасів. Тому в першому читанні ми підтримуємо за умови, що до другого викреслимо і вичеркнемо все, що не є завданнями Держспецзв'язку.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Будь ласка, Івченко Вадим Євгенович, фракція "Батьківщина".

Приготуватися після цього народний депутат Козир і потім голосуємо. Прошу народних депутатів запросити до зали. Через 4 хвилини голосуємо.

Будь ласка, Вадим Євгенович.

 

15:50:48

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, "Батьківщина". Шановні колеги, одна з самих великих проблем, яка сьогодні існує в Міністерстві оборони – це велика бюрократія. Дуже важко зрушити з місця цю велику машину. А Україна на сьогоднішній день перебуває у війні. Я вам вже не кажу про те, що з січня місяця деякі супутники не дають дані, знімки наших front line, тому що просто чотири місяці десь гуляють ці договори і Пентагон просто не має проплатити можливості за відсутності таких договорів. Я вам не кажу про колосальні штрафи, які не дають можливості компаніям, які мають відповідну змогу, привозити сюди амуніцію або бути учасниками тендерів і привозити закордонні БПЛА безпосередньо для наших солдатів.

Колеги, дякуючи ДССЗЗІ, яке взяло на себе відповідальність, і Міністерство оборони, солдати і Генеральний штаб дякують їм, коли на початку війни ця армія дронів поступово набула, набрала оборотів. Ця армія дронів поступово приходила на передову.

І, до речі, колеги, щоб ми з вами чітко зрозуміли, ми це даємо тільки під час воєнного стану. Це функції Міністерства оборони і вони будуть повернуті в Міністерство оборони, але на сьогоднішній день нам потрібна маневреність, нам потрібно зробити так, щоби ті скиди, які ми можемо швидко закупити без всілякої бюрократії в Міністерстві оборони, ми закуповували і ті тисячі дронів, які чекають боєприпасів, були у наших солдатів.

Ми виправимо максимально, щоб це було під час воєнного стану, безпосередньо ці функції надані ДССЗЗІ. І, колеги, прохання підтримати в першому читанні, а до другого комітет обов'язково все опрацює.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Козирю Сергію В'ячеславовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

15:52:57

КОЗИР С.В.

Прошу передати слово Олександру Завітневичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Михайлович Завітневич.

Шановні колеги, після цього голосуємо.

 

15:53:09

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Шановні колеги, ще раз, ніхто не забирає у Міністерства оборони функцію закупівельника, ніхто. Всі 16 замовників як були, так і є. Єдина служба, якої не було у базовому законі, умовно, написано – тільки стрілецька, і не вказана більше ніяка. Ніхто нічого не забирає у Міністерства оборони. Так, розвивається агенція. Поки вона ще на початку своєї величезної, я думаю, щасливої і гарної дороги, але на зараз ситуація така, що є служба, яка це робить і має це у наявності.

Прошу підтримати. Це перше читання. Ми пропрацюємо у комітеті, те, що були зауваження ГНЕУ, ЦОВВ і Міністерства оборони. Ні про які, ще раз кажу, повноваження, що відбираються у Міністерства оборони, немає. Повноваження закупівельника є у всіх служб, у всіх.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановані колеги, будь ласка, займіть свої місця, ми переходимо до голосування. Ми обговорили цей законопроект, переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виконання Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України завдань, пов’язаних із забезпеченням безпілотними системами, засобами радіоелектронної боротьби та пасивної протидії технічним розвідкам (реєстраційний номер законопроекту 11144).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:54:55

За-242

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях.

Я ставлю пропозицію скоротити на половину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання цього законопроекту. Прошу голосувати.

 

15:55:20

За-216

Рішення не прийнято. Будемо 14 днів готувати, шановні колеги.

Наступний законопроект 9083, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

15:55:59

За-226

Рішення прийнято.

Шановні колеги, потрібно обговорення? Треба, так? Ну, Юліє Володимирівно, треба – значить, треба.

Шановні колеги, тоді, будь ласка, представляє коротко Гетманцев, потім запрошуємо Негулевського для того, щоб оголосити рішення комітету, два – за, два – проти і голосуємо.

 

15:56:29

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні друзі, в Україні до війни щороку продавалися 1,7 мільйона вживаних авто. Минулого року 780 тисяч. Цього року ринок очікує півтора мільйона вживаних авто, які продаються в Україні. З цих вживаних авто в білу продається лише 2,5 відсотка. Чому? Тому що для того, аби автосалон взяв цей автомобіль на продаж, йому треба оформити купу довідок, оформити цей автомобіль на себе як постійний автомобіль, який він буде начебто експлуатувати, а потім зробити повторне переоформлення цього автомобіля на покупця. Для чого ця процедура? Незрозуміло. І цей закон якраз і пропонує цю процедуру спростити, скасувати цю процедуру, бо насправді для того, аби продати автомобіль в чорну, ми з вами знаємо, що просто можна оформити доручення, і все.

А в чому ж різниця між чорним ринком і білим? Різниця в тому, що в чорному ринку держава не отримає ні копійки, а в білому ринку з одного автомобіля в середньому держава отримує 19,8 тисячі гривень. І тоді, коли ми шукаємо кожну копійку на армію, на фронт для бюджету, цей ресурс є для нас вкрай необхідний. Ви можете просто помножити кількість вживаних автомобілів, що продаються в Україні на 20 тисяч, і зрозуміти ціну цього питання. Прошу підтримати цей законопроект в першому читанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, я запрошую Ігоря Петровича Негулевського, голову підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури для оголошення висновку комітету.

 

15:58:42

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.

Шановний Руслане Олексійовичу, шановні народні депутати, Комітет з питань транспорту та інфраструктури на своєму засіданні 17 жовтня 23-го року розглянув законопроект 9083. Проектом пропонується звільнити суб'єктів господарювання, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами від обов'язку перереєстровувати на себе вживані транспортні засоби, які були придбані як товар для їх наступного продажу кінцевим споживачам. Для цього вносяться зміни до Закону України "Про дорожній рук" та Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Мінінфраструктури не має зауважень до законопроекту, МВС, Міністерство оборони, Державна митна служба, Мінекономіки, Мін'юст, Мінфін, ГНЕУ висловлюють зауваження до законопроекту. Після розгляду законопроекту на засіданні підкомітету з питань автомобільного транспорту та робочих нарадах за участі представників Головного сервісного центру МВС, Генерального штабу Збройних Сил України, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки було напрацьовано узгоджене рішення.

Керуючись частиною першою статті 116 Регламенту Верховної Ради України, комітет рекомендує проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС, прийняти за основу з урахуванням правок комітету.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ідемо далі. Будь ласка,  два – за, два – проти, прошу записатися фракції і групи для обговорення цього законопроекту.

Слово надається народному депутату Козирю Сергію В'ячеславовичу, фракція "Слуга народу".

 

16:00:30

КОЗИР С.В.

Прошу, щоб не витрачати час, переходити до голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прекрасна пропозицію. Будь ласка, я надаю слово народному депутату Ар'єву Володимиру  Ігоровичу, фракція "Європейська солідарність"

 

16:00:42

АР’ЄВ В.І.    

Я передаю слово Артуру Герасимову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Артур Герасимов, будь ласка.

 

16:00:50

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, шановні українці, "Європейська солідарність" буде підтримувати цей законопроект. Але, ви знаєте, мені було дуже цікаво чути, як його представляла команда Зеленського тут в залі. Вона сказала, що це для того, щоб додаткові кошти ми спрямували на Збройні Сили України в той час, коли ми шукаємо кожну копійку.

До шановного автора, який представляв від команди Зеленського, від партії Зеленського цей законопроект. 2 мільярди гривень, не копійок, – марафон. Шукайте – може, знайдете. Більше 20 мільярдів гривень втрачених – ігорний бізнес, який ви тут просували. Шукайте – може, знайдете. Більше 20 мільярдів не копійок, а гривень. Дальше. Сьогодні ви повністю зупинили роботу Рахункової палати. А саме вона знайшла і підтвердила яйця по 17, разом з журналістами. Шукайте там. Якщо б Рахункова працювала, вона б знайшла ще більше грошей у десятки мільярдів гривень.

І наостанок. Саме провладна команда зараз блокує підвищення акцизів на тютюнові вироби. Блокує повністю. А там пошукайте, ви там можете несподівано знайти додаткові десятки мільярдів гривень. Це просто так за 2 хвилини я вам підказую, тим, хто шукає кожну копійку, де ви крадете десятки мільярдів гривень у кожного солдата, у кожного офіцера наших Збройних Сил України, наших сил оборони. Тому краще не з трибуни виступайте з промовами і не відосики записуйте, а реально не крадіть гроші, а відайте їх військовим.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату Цимбалюку Михайлу Михайловичу, фракція "Батьківщина". Після нього Роман Васильович Костенко, і потім Мамка Григорій Миколайович, і потім голосуємо.

Будь ласка, я вам даю слово, Михайло Михайловичу.

 

16:03:05

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую. Прошу передати слово Костянтину Бондарєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Костянтин Бондарєв.

 

16:03:17

БОНДАРЄВ К.А.

Фракція "Батьківщина" підтримує прийняття за основу проекту Закону 9083 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС. Наразі у випадку придбання у громадян вживаних транспортних засобів для перепродажу, дилер згідно діючого законодавства зобов'язаний перереєструвати його на себе.

Законопроект спрощує державні бюрократичні процедури та удосконалює правила купівлі-продажу вживаних авто, увільняючи автодилера від обов'язку перереєструвати їх на себе, якщо вони були придбані як товар для їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Це дасть змогу забезпечити додаткове зростання надходжень до бюджету за рахунок виведення операцій купівлі-продажу вживаних авто з тіні, збільшення кількості таких операцій, а також створює умови громадянам продавати свої авто більш надійним та комфортним способом, перевіреним офіційним дилером, уникаючи схем з довіреностями, які не завжди є безпечними.

Ще раз повторюю, що фракція "Батьківщина" буде підтримувати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, Костенко Роман Васильович передає Железняку Ярославу Івановичу і потім Мамка, і голосуємо.

 

16:04:58

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Колеги, я дуже коротко. Про що цей законопроект? Зараз, якщо ви хочете продати авто, вторичку, для того, щоб це зробити через автосалон, ви переоформлюєте на автосалон, а потім на покупця. Звичайно, це ніхто не робить, це дорого, довго, незрозуміло навіщо. Ми цю частину прибираємо. Навіщо вона існувала в законодавстві, чесно говорячи, жодного разу не почув якусь логічну відповідь. Бізнес підтримує, споживачам це буде класно, ми отримаємо більше грошей в бюджет. Тому прошу підтримати. Дякую комітету за те, що доопрацювали і доопрацюють до другого читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, завершальний виступ, Григорій Миколайович Мамка.  

Після цього голосуємо, я прошу запросити народних депутатів до зали.

Будь ласка, Григорій Миколайович.

 

 

16:05:40

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, по суті, для першого читання тут як редакція  плюс-мінус необхідно голосувати, але є декілька ризиків.

Ризик перший. Що цей комітет не випустив цього законопроекту за основу і в цілому. Уже підозріло.

І ризик номер два. Щоб цей суб'єкт господарювання не став громадянин України. Чому? Тому що на даний час громадянин України має право продати без платежів свою машину, а якщо продати уже другу, то вже він сплачує податки. Щоб цей суб'єкт громадянин України, щоб не став випадково до другого читання суб'єктом і в автоматі ми не вернули  старий підхід до сплати податків при продажі вживаних транспортних засобів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення, я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Я ставлю пропозицію, шановні колеги, будь ласка, підготуйтеся, прийняти за основу з урахуванням пропозицій комітету та з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради  України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо  удосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб'єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС, реєстраційний номер законопроекту 9083.

Шановні колеги, готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.  

 

16:07:37

За-268

Рішення прийнято. 

Ідемо далі. Покажіть по фракціях. Наступний законопроект 10340: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування публічних електронних реєстрів.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою  процедурою. Прошу голосувати.

 

16:08:09

За-204

Рішення прийнято.

Я запрошую до короткого представлення законопроекту заступника міністра цифрової трансформації України Дубинського Георгія Петровича.

 

16:09:34

ДУБИНСЬКИЙ Г.П.

Дякую, шановний пане Голово. Шановні народні депутати, проект закону розроблено урядом з метою врегулювання питання щодо внесення, зберігання, обробки та використання в реєстрах ідентифікатора базового реєстру унікального номеру запису в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Проектом закону пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів України та врегулювати функціонування електронного сервісу верифікації інформації про фізичну особу як засобу для проведення співставлення, звірки та верифікації відповідно до Закону України "Про публічні електронні реєстри" та способу отримання верифікованих даних про фізичну особу. А також пом'якшується регуляція закону, більшість інформації про реєстр визначатиметься не актом створення, а порядком ведення відповідного реєстру. Це положення контраверсійне, ми його прокоментуємо.

Усунення деяких недоліків закону, чіткіше розмежування ролей адміністраторів та технічних адміністраторів, можливість ведення кількох реєстрів в одній інформаційно-комунікаційній системі, усунення необхідності вказування обсягів електронної інформаційної взаємодії актами, якими створюються реєстри, уніфікація термінології, що використовується в рамках закону.

Прийняття закону сприятиме актуалізації даних у державних інформаційних ресурсах України та дозволить під час надання публічних адміністративних та інших послуг використовувати унікальний номер запису у реєстрі для підтвердження відповідності особи, що в свою чергу зменшить кількість помилок у відповідних реєстрах та уникнення задвоєння відповідної інформації. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Георгію Петровичу. Займіть своє місце, будь ласка.

Я запрошую для короткого представлення позиції комітету Кіру Олександрівну Рудик від Комітету цифрової трансформації. Будь ласка, пані Кіра, яка позиція комітету? І після цього будемо: два – за, два – проти, і голосуємо.

Будь ласка, Кіра Олександрівна.

 

16:10:24

РУДИК К.О.

Дякую. Доброго дня! Шановний Голово, шановні колеги, представляю до вашої уваги проект Закону (№10340) щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування публічних електронних реєстрів. Проект закону розроблено на виконання базового Закону про публічні електронні реєстри. Цим законопроектом вносяться зміни до 20 законів, удосконалюється механізм електронної інформаційної взаємодії, кадастрів та реєстрів з Єдиним державним демографічним реєстром, передбачено спрощення та дерегуляцію законодавства про реєстри. Запропоновані проектом зміни забезпечать покращення якості та повноти даних у державних інформаційних ресурсах.    

Комітет з питань цифрової трансформації на своєму засіданні розглянув законопроект та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Кіро Олександрівно.

Шановні колеги, переходимо до обговорення цього законопроекту. Прошу народних депутатів, представників фракцій і груп, записатися для виступів за скороченою процедурою. Будь ласка.

Ар'єв Володимир Ігорович, фракція "Європейська солідарність", будь ласка.

 

16:11:53

АР’ЄВ В.І.

Сама ідея законопроекту є дуже і дуже непоганою. Мало того, десь чотири-п'ять років, на одному із засідань круглих столів, який був організований нашим комітетом, я саме пропонував зробити об'єднання, таку уніфікацію реєстрів через єдиний запис у демографічному реєстрі. Проте виконання в цьому законопроекті просто абсолютно геть погане. І я мушу сказати чому.

По-перше, у нас є в цьому законопроекті неузгодженість. Зокрема передбачається, що функціонування базових реєстрів визначається законом, а в іншій статті зазначається, що порядок ведення базових реєстрів затверджується нормативно-правовим актом Кабінету Міністрів України. Ну, власне те, що ми останнім часом даємо Кабінету Міністрів України забагато повноважень, - це є факт. Нещодавно ми дали можливість уряду оперувати грошима з ПДФО місцевих громад для того, щоб вони йшли, наприклад, на військові цілі. В результаті командири підрозділів нам зараз кажуть, що вони не можуть тепер придбати найнеобхідніше через те, що гроші з громад пішли, а їм у підрозділи не прийшли.

Ми довірили уряду захищати енергетичні об'єкти. Ми навіть не викликали їх сюди, щоб вони прозвітували перед Верховною Радою за це. І що ми маємо в результаті? Зараз експерти кажуть, що було все геть погано організовано. А натомість ми не бачимо ні міністрів тут, у Верховній Раді, ми бачимо їх потім в кримінальній хроніці або у розслідуваннях журналістів.

Тому дуже небезпечно гратися з реєстрами. І тому ми будемо утримуватися від такої форми закону, і вас до цього закликаємо.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

16:14:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Голос". Юрчишин Ярослав Романович, будь ласка.

 

16:14:20

ЮРЧИШИН Я.Р.

Дуже дякую. Передаю слово Кірі Рудик.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кіра Рудик, будь ласка, "Голос".

 

16:14:33

РУДИК К.О.

Не дивлячись на те, що у законопроекті є певні недоліки, які ми плануємо доопрацювати до другого читання, прошу підтримати його і проголосувати за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Слуга народу", Козир, будь ласка.

 

16:14:49

КОЗИР С.В.

Прошу передати слово Сергію Штепі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Штепа, будь ласка.

 

16:14:55

ШТЕПА С.С.

Доброго дня, шановні колеги. Цей законопроект має на меті внесення необхідних змін, які дозволять привести у відповідність до Закону України "Про публічні електронні реєстри" інші закони про реєстри. Вони спрямовані на забезпечення єдиної та безперебійної роботи всієї системи публічних реєстрів. Такий підхід не тільки значно покращить якість обслуговування громадян, але і також спростить процедури отримання адміністративних та інших публічних послуг.

Дякую. Прошу підтримати цей законопроект.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

16:15:28

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Переходимо до прийняття рішення. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Шановні колеги, будь ласка, приготуйтесь до голосування. Шановні колеги, готові до голосування?

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування публічних електронних реєстрів (реєстраційний номер 10340).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

16:16:47

За-189

Рішення не прийнято.

Я ставлю пропозицію, шановні колеги, давайте відправимо цей законопроект на повторне перше читання. Я прошу підтримати, колеги. Є пропозиція відправити законопроект 10340 на повторне перше читання. Прошу народних депутатів голосувати.

 

16:17:19

За-197

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію направити цей законопроект суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу народних депутатів, давайте підтримаємо це. Шановні колеги, прошу голосувати.

 

16:17:48

За-208

Рішення не прийнято. Законопроект вважається відхиленим.

Шановні колеги, надійшла заява від двох фракцій – "Батьківщина" і ЄС", реальна перерва на 30 хвилин, шановні колеги. (Шум у залі)

Що? Ви ж підписали, це ваш підпис? Все, дякую.

Реальна перерва на 30 хвилин, шановні колеги.

 

(Після перерви)

 

16:49:23

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, завершилася перерва, яка була оголошена двома фракціями і групами – фракцією "Батьківщина" і фракцією "Європейська солідарність".

Що ж, шановні колеги, розгляд питань порядку денного на сьогодні хоча і не завершено, але ми вичерпали потенціал, тому дякую всім за результативну роботу. Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

Продовжуємо працювати на перемогу. І слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку