ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

11 квітня 2024 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

10:05:34

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати, я прошу вас займати місця і ми починаємо нашу роботу. Відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття.

Шановні народні депутати, сьогодні у пленарному засіданні Верховної Ради України бере участь міністр оборони України Рустем Енверович Умєров. Прошу привітати. (Оплески)

Сьогодні в пленарному засіданні беруть участь: Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Сирський Олександр Станіславович (Оплески); начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Баргилевич Анатолій Владиславович. Прошу привітати. (Оплески) Командувач об'єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Содоль Юрій Іванович. Прошу привітати. (Оплески)

 Шановні колеги, членами Погоджувальної ради вчора обговорювалася можливість присутності на пленарному засіданні наших військовослужбовців. Також до мене надійшов лист Міністерства оборони України з пропозицією розглянути можливість присутності сьогодні на пленарному засіданні командирів бригад Збройних Сил України. Немає заперечень щодо їх присутності у залі? Немає. Дякую.

Тому я прошу привітати на пленарному засіданні присутні шановні командири бригад Збройних Сил України. Зокрема: заступник Головнокомандувача Збройних Сил України полковник Сухаревський Вадим Олегович, Герой України (Оплески); командир 3-ї штурмової бригади полковник Білецький Андрій Євгенович (Оплески); командир 24-ї окремої механізованої бригади полковник  Голішевський Іван Леонідович (Оплески); командир 92-ї окремої штурмової бригади полковник Федосенко Павло Юрійович, Герой України (Оплески); командир 93-ї окремої механізованої бригади полковник Паліса Павло Сергійович (Оплески); начальник 169-го навчального центру полковник Майстренко Олексій Сергійович, Герой України (Оплески); командир 58-ї окремої мотопіхотної бригади полковник Шевчук Руслан Миколайович (Оплески); командир 110-ї окремої механізованої бригади полковник Чумак Микола Миколайович (Оплески); командир 72-ї окремої механізованої бригади полковник Віннік Іван Іванович, Герой України (Оплески); командир 30-ї окремої механізованої бригади полковник Сіленко Володимир Миколайович (Оплески); командир 28-ї механізованої бригади полковник Халабуда Олексій Анатолійович (Оплески); командир 57-ї окремої мотопіхотної бригади полковник Бакулін Олександр Олександрович (Оплески); командир 25-ї окремої повітряно-десантної бригади полковник Ласійчук Євген Вікторович (Оплески); полковник 79-ї окремої десантно-штурмової полковник Шаматалюк Євген Вікторович, Герой України (Оплески); командир 80-ї окремої десантно-штурмової бригади полковник Ішкулов Еміль Шамільович, повний кавалер ордена Богдана Хмельницького (Оплески); і командир 95-ї окремої десантно-штурмової бригади  полковник Апостол Олег Орестович, Герой України (Оплески).

 Шановні колеги, за парламентською традицією я пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України. 

(Лунає Державний Гімн України)

         Шановні народні депутати, шановні гості, сьогодні триває вже 778-а доба повномасштабного збройного вторгнення Російської  Федерації в Україну. Висловлюємо глибоку вдячність  нашим  героям, які у складі сил безпеки і оборони кожного дня ціною власного життя і здоров'я, самовіддано, з надзусиллями відбивають постійні атаки російських загарбників, знищують їх склади, техніку, живу силу, тим самим системно зменшуючи військовий потенціал ворога. Дякуємо всім, хто наполегливо працює в тилу, усім, хто рятує і лікує наших громадян, хто допомагає нашим військовим підрозділам, усім, хто робить свій внесок у нашу спільну боротьбу проти агресора.

Вшануймо хвилиною мовчання пам'ять захисників і захисниць, які поклали своє життя за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність, а також усіх невинних громадян жертв агресії Російської Федерації.

(Хвилина мовчання) 

Дякую. Прошу сідати, шановні колеги.

Шановні колеги, ми зараз переходимо до нашої роботи, і в мене пропозиція, давайте ще раз подякуємо командирам бригад Збройних Сил України за участь у нашому пленарному засіданні. А ми маємо працювати так, щоб наблизити нашу спільну перемогу. (Оплески)

Шановні колеги, я прошу народних депутатів залишатися на своїх місцях. Відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань пропоную провести сигнальне голосування. Нагадую, необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні. Прошу голосувати.

 

10:15:40

За-282

Проти - 6, утримались - 2.

Шановні колеги, сьогодні день народження у нашої колеги народної депутатки Аліни Леонідівни Загоруйко. Вітаємо! Бажаємо міцного здоров'я, невичерпної наснаги, успіхів у всіх починаннях. (Оплески)

  Шановні колеги, я ще раз звертаюсь до всіх колег із закликом неухильно дотримуватись безпекових правил у Верховній Раді України, не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень  раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні народні депутати… Будь ласка,  Разумков, що у вас?

 

10:16:16

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович. По-перше, хотілося б ще раз подякувати всім бойовим генералам і комбригам за те, що вони тут були. Але дуже шкода, що їх вчора не було і вони не бачили цього порожнього залу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дмитро Олександрович, у вас щось конкретно по процедурі? Без виступів, будь ласка,  емоційних.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Да, по процедурі. Я завершу. Ви запросили бойових офіцерів не для того, щоб вони 5 хвилин провели в цій залі. Тоді треба було дати слово нашим захисникам, щоб вони виступили і зазначили свою позицію, в тому числі по вчорашньому засіданню Верховної Ради, це згідно процедури, згідно вчорашнього бардака, який тут був.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дмитро Олександрович, ви, мабуть, дуже неуважно слідкували, тому що вчора ми проголосували таке рішення процедурне і якраз зараз переходимо до нього.

Шановні колеги, відповідно до прийнятого нами рішення перед розглядом питань порядку денного до слова запрошується...

Що з процедури у вас,  будь ласка,  Ірина Володимирівна? От ви знаєте, я хотів запросити колегу нашого військового – ні, нам треба виступити.

Будь ласка, Ірина Володимирівна. По процедурі тільки, будь ласка. 

 

 10:17:23

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, для нас велика честь мати зараз тут в парламенті Головнокомандувача пана Сирського і колег його з військового керівництва, ми за це проголосували і ми дякуємо вам за вашу велику роботу по захисту України.

У  той же час ми дійсно хочемо звернути увагу і Голови Верховної Ради, і колег, що сьогодні сюди запросили на 5 хвилин керівників бойових підрозділів, яких по суті зірвали з фронту. Незрозуміло, хто стоїть за цією ідеєю,  незрозуміло, ми не голосували за це. Ми завжди раді вітати тут наших шановних військових. І, мабуть, якщо вони були сьогодні тут в залі, то важливо було би так само і нам послухати наших військових щодо того, які є реальні проблеми в армії, а не зробити от те, що тільки відбулося. І ми хочемо сказати, що той автор ідеї, який оце от все придумав, він був дуже неправий.

Дуже раді будемо зараз чути наше військове керівництво щодо вашої позиції, про яку ми дійсно тут проголосували.

 

10:19:13

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, на початку я запитав, чи немає проти, щоб люди присутні були. Якщо ви проти, треба було підняти руку і сказати: я така-то така-то, я проти присутності військових. Дякую.

Шановні колеги, переходимо. Відповідно до прийнятого нами рішення перед розглядом питань порядку денного до слова запрошується командувач об'єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Юрій Іванович Содоль. Прошу привітати. (Оплески)

 

10:21:20

СОДОЛЬ Ю.І.

Шановний пане Голово Верховної Ради, шановні члени уряду, пане Головнокомандувач, шановні народні депутати! Я дякую за ту честь, яку ви мені оказали. Я дуже швидко, на протязі 3-5 хвилин доведу те, що я хотів би вам доповісти. Тому, скажімо так, потерпіть мене трошки.

Я впевнений, що нас з вами об'єднує одна мета – це здобути перемогу. І, повірте, Збройні Сили і інші військові формування, ми робимо все для того, щоб ця перемоги, ми  отримали її якомога швидше.

Ситуація на фронті, я зараз очолюю оперативно-стратегічне угрупування військ "Хортиця" в составі чотирьох оперативно-тактичних угрупувань, це Харківська, Луганська, Донецька області, противник перевищує нас в 7-10 разів. У нас брак особового складу. Я вам на невеличкому прикладі такому приведу, хоча впевнений, мужская стать, яка проходила службу в Збройних Силах будь-коли, вони це знають, але я попрошу, ну послухайте.

Механізоване, піхотне, мотопіхотне, стрілкове відділення – це, як правило, вісім-десять чоловік, плюс бойова машина. Бойову машину в обороні зараз використовувати дуже складно, тому що появився такий новий вид озброєння, як дрони-камікадзе або FPV-дрони. І ця машина, вона живе до пів години максимум. Тому основний тягар покладається на особовий склад саме, скажімо так, механізованих або піхотних підрозділів. Так от у нас зараз у відділеннях залишилося по два, деякі відділення – по три-чотири чоловіки.

По тактичним нормативам на оце відділення дається, щоб вони обороняли гарантовано 100 метрів фронту оборону. Якщо їх два чоловіки, вони можуть обороняти 20 метрів фронту. Зразу виникає питання,  а кому ще 80? А якщо іти дальше, то взвод обороняє ділянку 400 метрів на 300 вглибину, і з такою укомплектованістю, яка в нас є, він же може обороняти, ну, нема кому обороняти от 240 до 320 метрів.

Дальше ідемо далі, далі, далі, далі і доходимо до бригади –  механізована, повітряно-десантна, морської піхоти, будь-яка. Їй по статутах наділяють до 15 кілометрів фронту. З такою укомплектованістю бригада може тримати максимум п'ять, а іноді і менше. Тому замість одної бригади ми змушені ставити три бригади. А ці дві бригади могли в цей час бути в тиловій смузі, в глибині країни, де особовий склад міг перепочити, міг доукомплектуватися, отримати зброю, провести нормальну підготовку, щоби створити потім або піти на заміну тої бригади, яка обороняється, щоб та вийшла на відновлення, або створювати саме головне – ударне угрупування, яке дозволить в подальшому Головнокомандуючому і нам відновлювати територію нашої країни.

Тому я дуже прошу від всіх командирів бригад, які тут були. Тут не всі, тут зібрали 16 чоловік, яких от видьорнули з фронту, і вони зараз не поїхали до своїх родин, вони зараз дуже швидко повертаються в смугу бойових дій, в свої частини, і я також. Після виступу зразу сідаю і їду в оперативно-стратегічне угруповання військ "Хортиця". Тому я вас дуже прошу… (Оплески) Я дякую, панове народні депутати. (Оплески)

Я дуже дякую, але це моя робота. Мене на це навчала держава, люди платили податки, щоб мене вивчити і довести до того… і довірити ту посаду, яка мені зараз довірена. Тому я вас дуже прошу, прийміть цей закон, він нам дуже потрібен, дуже! Ми тримаємо оборону з останніх сил.

Я вам ще приведу такий приклад. Ви вітали зараз командира 25-ї повітрянодесантної бригади. Колись мені була надана честь командувати цією бригадою. Так от, це були мирні часи і бригада була на 53 індексі так званому. А що це значить? Деякі підрозділи були скорочені на склад. Наприклад, з трьох батальйонів один батальйон був скорочений на склад. Так от, тоді в мене щоденно на плацу стояло 2647 чоловік, така цифра. Зараз 25-а бригада повернулась після відновлення, а, по суті, відновлення не вийшло, тому що вони просто перепочили, зайшли в смугу і прийняли смугу чисельністю 1990 чоловік.

Прийміть цей закон, і Збройні Сили вас не підведуть. Не тільки вас, а і весь український народ. (Оплески)  Я вам дуже дякую. Дуже дякую.

Тому ми з вами на одному кораблі, і ворог наш дуже коварен, як казали раніше, и силен. Це, дійсно, так. Дійсно, так. Зараз, коли я сюди їхав, в 25-й бригаді ворог атакував одну із позицій, ніхто не відійшов, але всі загибли. І позиція була, як я вам доповідав, три чоловіки. З позиції ніхто не вийшов, билися до останнього.  (Оплески)

 Дякую. І останнє. І останнє, я вас дуже прошу… (Шум у залі) Дозвольте, я закінчу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити і майте повагу до військових врешті-решт. Будь ласка, завершіть.

 

СОДОЛЬ Ю.І.  І останнє. Панове народні депутати, на нас дивиться вся країна, на нас, військових, на вас, народних депутатів. Давайте ми переможемо, а тоді вже будемо розбиратися, хто прав, хто виноват.  (Оплески) Дякую.

Я понял питання, суть питання. Я прошу проголосувати саме за ту редакцію закону, яку… остання редакція, яку подав вам на затвердження відповідний комітет.  (Оплески)

 Я дуже вам дякую за терпіння, що ви мене вислухали, за такий прийом. І від'їжджаючи у війська, я сподіваюся, що я зможу приїхати, а я ще тільки вийду з цієї зали, всі ті командири бригад, ті, які зараз  залишилися, бо вони знають, куди я поїхав, будуть мені писати і питати, ну що, командир? Так от я можу їм сказати, що все нормально, ребята?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Да.

 

СОДОЛЬ Ю.І.  За це я вам дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, давайте ще раз подякуємо Юрію Івановичу Содолю за цей блискучий виступ у Верховній Раді. (Оплески)

Шановні колеги, а нам тепер робити своє. Я прошу зайняти місця. Шановні народні депутати, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано, продовжуймо розгляд у другому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстраційний номер 10449).

Ми з вами пройшли всі пропозиції та поправки на відхилення, зараз будемо переходити до голосування пропозицій і поправок на підтвердження. Я інформую вас, що надійшла низка листів народних депутатів України з наполяганням на голосуванні врахованих комітетом пропозицій і поправок. Повідомляю, що перший надійшов лист від народного депутата України Андрія Вікторовича Мотовиловця, тому будемо переходити до голосування пропозицій і поправок.

 Андрій Вікторович, будь ласка. Я надаю слово вам.

 

10:29:07

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Відповідно до листа я прошу поставити на підтвердження кожну правку комітету і підтвердити із зали. Я звертаюся до всієї зали Верховної Ради: я прошу підтримати кожну правку, на кожну правку нам потрібно 226 голосів.

Дякую. Давайте перейдемо до роботи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, тому одразу переходимо до голосувань. Я ставлю, 4 поправка авторства Завітневича. Вона комітетом врахована. Народний депутат Мотовиловець просить поставити це рішення на підтвердження. Я ставлю 4 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:30:00

За-329

Рішення прийнято. Поправка залишається врахована.

По фракціях.

8 поправка авторства Завітневича. Вона комітетом врахована. Народний депутат Мотовиловець просить поставити її на підтвердження. Ставлю 8 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:30:31

За-334

Рішення прийнято.

По фракціях. Поправка залишається врахованою.

Наступна поправка 342 авторства Завітневича і колег. Мотовиловець просить поставити це рішення... Вона комітетом врахована. Просить поставити це рішення на підтвердження. Ставлю 342 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:31:01

За-336

Рішення прийнято. Правка залишається врахованою.

Наступна правка 397 авторства Маслова. Вона комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити 397 поправку на підтвердження. Ставлю 397 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:31:31

За-326

Рішення прийнято.

Наступна поправка 423 авторства народного депутата Разумкова. Вона комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити це рішення  на підтвердження. Ставлю 423 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:31:57

За-339

Рішення прийнято.

Наступна поправка 541 авторства Завітневича. Вона комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити цю поправку на підтвердження. Ставлю на підтвердження 541 поправку. Прошу голосувати.

 

10:32:26

За-337

Рішення прийнято.

Наступна поправка 542 авторства Завітневича і колег. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Ставлю 542 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:32:50

За-325

Рішення прийнято.

654 поправка Завітневича. Комітет її врахував. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Ставлю 654 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:33:15

За-326

Рішення прийнято.

Наступна поправка 693 авторства Завітневича і колег. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити це рішення на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:33:39

За-328

Рішення прийнято. Поправка залишається врахованою.

Поправка 697 авторства Завітневича і колег. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:34:05

За-329

Рішення прийнято. Поправка залишається врахованою.

Наступна поправка 1033 авторства Завітневича і колег. Вона врахована комітетом. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:34:31

За-329

Рішення прийнято. Поправка врахована.

Поправка 2114 авторства Завітневича і колег. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити це рішення на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:34:56

За-327

Рішення прийнято.

Наступна поправка 2556 авторства Завітневича. Вона комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:35:21

За-328

Рішення прийнято. Поправка  врахована.

Поправка 2695 авторства Завітневича і колег. Вона комітетом врахована. Мотовиловець ставить це рішення на підтвердження. Прошу голосувати. 

 

10:35:46

За-328

Рішення прийнято. Поправка врахована.

Наступна поправка 2790 авторства… (Шум у залі)  2790 авторства… Я спочатку пройду всі… Ні! Поправка 2790 авторства Завітневича. Вона комітетом врахована. Мотовиловець ставить це рішення на підтвердження. Прошу голосувати.    

 

10:36:19

За-227

Рішення прийнято. 

По фракціях.

Наступна поправка 2901 авторства Завітневича. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити її на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:36:52

За-324

Рішення прийнято. 

3182 авторства Завітневича. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити її на підтвердження. Прошу голосувати.  

 

10:37:18

За-319

Рішення прийнято. 

Наступна поправка 3501 авторства Завітневича. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати. 

 

10:37:43

За-326

Рішення прийнято.

Наступна поправка 3679 авторства Завітневича. Комітетом врахована. Мотовиловець ставить на підтвердження. Прошу голосувати, 3679.

 

10:38:08

За-330

Рішення прийнято.

Наступна поправка 3721 авторства Завітневича. Комітетом врахована. Все-таки Мотовиловець просить поставити її на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:38:32

За-327

Рішення прийнято.

Поправка 3845. Вона комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити її на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:38:55

За-331

Рішення прийнято.

Наступна поправка 3877 авторства Завітневича. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити її на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:39:22

За-325

Рішення прийнято.

Наступна поправка 3895 авторства Завітневича. Мотовиловець просить поставити її на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:39:46

За-324

Рішення прийнято. Поправка залишається врахованою.

3953 поправка Завітневича, комітетом врахована. Мотовиловець просить підтвердити це рішення комітету. Ставлю на підтвердження поправку 3953. Прошу голосувати.

 

10:40:16

За-325

Рішення прийнято. 

4043 авторства Завітневича. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:40:40

За-328

Рішення прийнято. Поправка залишається врахованою.

4044 авторства Мазурашу. Комітетом залишається врахованою. Вона врахована. Мотовиловець просить це рішення поставити на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:41:06

За-328

Рішення прийнято. 

Поправка 4045 авторства Марусяка і колег. Комітетом  врахована. Мотовиловець просить поставити це рішення на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:41:31

За-320

Рішення прийнято. 

Наступна поправка 4046 авторства Кулініча і колег. Вона комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити це рішення на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:41:55

За-325

Рішення прийнято. Поправка залишається врахованою.

Поправка 4048. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити це на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:42:21

За-320

Рішення прийнято.  Поправка залишається врахованою.

Поправка 4055, Завітневича. Комітетом врахована. Просить Мотовиловець поставити на підтвердження. Прошу голосувати.

 

10:42:47

За-319

Рішення прийнято.

І поправка 4262 авторства Завітневича. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити її на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:43:14

За-322

Рішення прийнято.

Ми пройшли всі поправки і тому я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстраційний номер 10449). Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:43:51

За-283

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Шановні колеги, давайте подякуємо… По фракціях покажіть, будь ласка.

Давайте подякуємо за участь у пленарному засіданні міністру оборони України Рустему Енверовичу Умєрову, Головнокомандувачу Збройних Сил України генерал-полковнику Сирському Олександру Станіславовичу, начальнику Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майору Баргилевичу Анатолію Владиславовичу і командувачу об'єднаних сил Збройних України генерал-лейтенанту Содолю Юрію Івановичу. Дякую.

Шановні колеги, ми на… Зараз, одну секундочку. Ми домовилися на Погоджувальній раді, я прошу зайняти місця, відповідно до частини четвертої статті 9 Регламенту Верховної Ради України комітети можуть проводити свої засідання одночасно з пленарним засіданням Верховної Ради лише за процедурним рішенням Верховної Ради.

Ставлю на голосування процедурне рішення про проведення засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки під час пленарного засідання для термінового розгляду проекту Постанови щодо окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби в умовах дії  воєнного стану (реєстраційний номер 11163). Прошу народних депутатів голосувати за це рішення.

 

10:45:41

За-300

Дякую.

Шановні колеги, йдемо далі. Наступний у нас проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Бюро економічної безпеки України" щодо удосконалення роботи Бюро (реєстраційний номер 10439).

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:46:12

За-250

Рішення прийнято.

Шановні колеги, почнемо з доповідачів. Будь ласка, слово надається голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцеву Данилу Олександровичу. Данило Олександрович, ви одразу від комітету і від авторів? Тоді 4 хвилини, будь ласка, Даниле Олександровичу.

 

10:46:34

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, є в нас певні питання, які надто заполітизовані, і це питання, воно стало політизованим з самого початку.  Але насправді мені здається, що в ньому ми з вами на одній сторінці і сторінка ця –  рекомендований до прийняття Верховною Радою в першому читанні законопроект про  перезавантаження БЕБ.

Ми всі з вами хочемо і робимо все для того, аби той орган, який викликає надто багато питань у суспільства, був перезавантажений. Ми всі хочемо, аби оте рішення, яке було прийнято на початку створення цього органу і яке призвело до того, що його штатний склад був сформований за рахунок колишніх  податкових міліціонерів, був  повністю перезавантажений і ця помилка була виправлена, і до роботи прийшли чесні, порядні люди, яких багато зараз і в правоохоронних органах, і поза ними. І саме на ці виклики, саме на ці питання і відповідає запропонований комітетом законопроект.

Так, дійсно, у нас була дуже жвава дискусія з Кабінетом Міністрів щодо того варіанту, який подав він, але до повторного першого читання всі принципові моменти цього законопроекту, які не відповідали його цілям, були прибрані. Так, було прибрано відстрочення атестації працівників БЕБ на рік після війни. Зараз ця атестація буде здійснюватися протягом року після призначення нового Директора БЕБ. У представників-міжнародників, тобто тих, які призначаються в комісію за поданням міжнародних організацій, а комісія формується три на три: три – від Кабінету Міністрів, три – від міжнародних організацій, - буде при певних обставинах, коли вони не зможуть три на три прийняти рішення, буде переважне право голосу. І це також в повному обсязі відображено в тексті закону.

Директор БЕБ буде створювати дисциплінарну комісію, нову дисциплінарну комісію, яка буде розглядати дисциплінарні питання щодо працівників БЕБ.

Багато було дискусій щодо того, а чи треба, і яким чином треба визначати процедури проведення атестації самих працівників БЕБ, і чи це повинен робити Директор БЕБ, чи це повинен робити Кабінет Міністрів, чи ми повинні записати це безпосередньо в законі.

Особисто моя думка полягає в тому, що це повинен визначати новий керівник БЕБ, інакше ми з вами отримаємо ситуацію, коли людині, яка прийде до роботи, працівників будуть обирати інші люди, які не будуть відповідати за результат роботи цього органу. І це, погодьтеся, неправильно, вам скаже кожен менеджер, який хоча б трьох людей намагався колись організувати до роботи.

Тому врешті… Але знову ж таки це питання ми можемо обговорити до другого читання і прийти до правильної, консолідованої відповіді на нього.

Враховуючи зазначене, на сьогодні законопроект в першому читанні підготовлений повністю в тій редакції, яка задовольняє цілі – перезавантаження БЕБ та створення нового органу, якому будуть довіряти і бізнес, і суспільство, і держава.

Я прошу підтримати рішення комітету, який рекомендував прийняти цей законопроект за основу, і долучитися до роботи над ним до другого читання.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

10:50:36

ГОЛОВУЮЧИЙ. Альтернативні. Дмитро Олександрович чи Ярослав Іванович – хто? Дмитро Олександрович Разумков, будь ласка. У вас номер 3. Другого немає тут, у мене тільки третій відразу.

Тоді від авторів альтернативного Разумков Дмитро Олександрович, будь ласка. Спочатку.

 

10:51:07

РАЗУМКОВ Д.О.

Колеги, мені дуже шкода, що вчора не було тут бойових генералів і командирів бригад, яких 16 сдернули с фронту для того, щоб вас в чомусь переконати або не переконати. І вчора в залі було 20 народних депутатів. Це сором і це ганьба. Я не знаю тих, кого вчора тут не було в залі, як вони сьогодні дивилися їм в очі. А ще не знаю як ви далі будете дивитися в очі людям тим, хто боронить нашу державу.

Ми будемо доопрацьовувати, це абсолютно неправильний закон, але те, що ви зробили дві хвилини тому – це сором і ганьба. 227 голосів за те, щоб забрати у захисників демобілізацію. 175 дала "слуга", 2 людини дала "Батьківщина", 14 – "Платформа за життя і мир", 10 – "Довіра", 5 – "За майбутнє", 15 – "Відновлення України" і 6 – позафракційних.

Скажіть, будь ласка, ви готові людям в очі дивитися після цього, які понад два роки вас боронять в цій державі, чи ви просто так отримуєте свою зарплату? Вам весело, я бачу цей зал, всім дуже весело. Але як ви не робите, але все рівно буде демобілізація і хлопці повернуться додому. І тоді багатьом з вас весело не буде, повірте мені. Головне, щоб на ваші місця прийшли інші, яким буде не весело, а прикро за те, що ви наробили, і соромно перед захисниками, які сьогодні віддають життя, навіть ті три хлопці, про яких казав Содоль. Вони своїх позицій не полишають на відміну від вас. Сором.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І від авторів ще одного альтернативного Железняк Ярослав Іванович, 10439-4.

 

10:53:16

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, напевно, ви знаєте мою прискіпливу увагу до БЕБ. Я, по-перше, хочу ще раз подякувати тим людям, які минулого разу не пропустили той закон, який сором'язливо подав уряд. Ми його завалили і зараз цей закон значно доопрацьований. Чи відповідає він вимогам бізнесу? Ні, у них є досі суттєві зауваження. Чи відповідає це вимогам МВФ? Ні, це достатньо легко перевіряти, ви відкриваєте меморандум і бачите, що там є певні порушення з тим, що сьогодні пропонується на голосування. Чи відповідає це позиції G7? Ні. Дуже прикро, що у нас не виступає міністр юстиції, хотілось би почути, що йому говорили вчора посли G7.

Колеги, я не буду сьогодні вас закликати завалити цей закон. Я знаю, що багатьом з вас передавали особистий привіт, відміну відряджень, за те, що ви минулого разу витримали. І я впевнений, що до другого читання не буде можливості знову набрехати, кинути партнерів і кинути бізнес. Я просто хочу, щоб кожен з вас розумів, що, маючи сьогодні повну можливість зробити одразу правильно, на жаль, прийнято політичне рішення, яке проведене через наш комітет, все одно намахати трошки партнерів. Чи вийде це? Ні. Але ми знову робимо цю помилку. 

Шановні колеги, в 2025 році нам не буде вистачати 15 мільярдів зовнішнього фінансування. Кожен такий крок збільшує цю прірву. Я впевнений, що ми доопрацюємо цей закон, але сьогоднішнє рішення тільки поглиблює наші проблеми з довірою з партнерами, з бізнесом і серед залу.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

10:55:23

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ми завершили виступи від наших осіб, які презентували законопроекти, тепер переходимо до обговорення. Прошу фракції і групи записатися: два – за, два – проти.

Будь ласка, Дмитро Чорний, я так розумію, передаєте Давиду Арахамії. Будь ласка, Давиде Георгійовичу. Я прошу послухати, шановні колеги.

 

10:56:06

АРАХАМІЯ Д.Г.

Колеги, ми всі розуміємо, що реформа Бюро економічної безпеки дуже важлива. Я хочу сказати, що Міністерство юстиції працює з нашими партнерами та донорами для того, щоб досягти компромісної редакції між всіма, щоб узгоджено підійти до другого читання. Станом на зараз ми голосуємо перше читання. Воно вже включає в себе дуже багато правок, які були надані з побажань наших міжнародних партнерів, але не всі. І на друге читання ми разом з комітетом доопрацюємо всі ці правки і вийдемо з узгодженою редакцією так, щоб не було жодних неузгодженостей. Тому прошу підтримати перше читання і чекати вже роботу комітету на друге.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Давиде Георгійовичу.

Слово надається народному депутату Макарову Олегу Анатолійовичу, фракція політичної партії "Голос". Будь ласка.

 

10:56:59

МАКАРОВ О.А.

Железняк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ярослав Іванович Железняк.

 

10:57:12

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Немає у всьому світі більш надійного документу або навіть резолюції, ніж слово Давида Арахамії, як ми знаємо за п'ять років.

Шановні колеги, якщо ми правильно почули тільки що голову коаліції, я перекладу. Це говорить про те, що цей текст не відповідає вимогам МВФ і G7. Я дякую, справді, колеги, за те, що він публічно взяв на себе зобов'язання його доопрацювати.

Давайте ще раз поясню, чому це важливо. На 1 липня правильна реформа БЕБ – це структурний маяк МВФ. І це нам дається 2,2 мільярда траншу, який ми нічим не перекриємо. Зараз закон не відповідає цьому, він має бути доопрацьованим. До 1 липня цей закон є структурним маяком Ukraine Facility Plan, під яке дається фінансування 1,5 мільярда. Зараз це теж не відповідає їх вимогам. Цей закон, очевидно, буде вимогою на декілька мільярдів від фінансування Сполучених Штатів, які, сподіваюся, на наступному тижні все ж таки проголосують наш пакет. Цей законопроект є в матриці G7 і цей законопроект нарешті дасть можливість нам, шановні представники комітету, не ховати очі, чому БЕБ вже третій рік не бачить, де виробляються нелегальні цигарки, хто кришує ігорку, хто виробляє нелегальне паливо, хто продає його і всі ті речі, про які ви відверто говорили на наших засіданнях і так само відверто проголосували цей законопроект.

Шановні колеги, я можу підтвердити, що цей законопроект став значно кращий ніж перша версія, яку нам подав Мін'юст, але він точно є недосконалим. Тому одразу попереджаю, що ніяких швидких других читань не буде. І те, що ви обіцяли і бізнесу, і партнерам, і нам народним депутатам доведеться зробити. Навіщо ви робите це через граблі, не знаю, але точно доведеться зробити.

Дякую.

  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Славицька Антоніна Керимівна, "Відновлення України". Передаєте слово, так? Будь ласка.

 

10:59:30

ДМИТРУК А.Г.

Шановні колеги, шановний пане Голово, шановні українці. У нас в країні існує два вороги: зовнішній, нам усім зрозумілий, але внутрішній ворог він найстрашніший, тому що він майстерно робить вигляд свого, але при цьому системно знищує нашу країну зсередини.  Наприклад, БЕБ, який кожного дня ставить на коліна український бізнес. Наприклад, керівник Одеського БЕБ Мунтян Сергій Миколайович. Ворог України, який шляхом блокування роботи та вимагання коштів із бізнесу, непомірні побори, наносить ущерб Україні та всьому українському народу. Такі люди повинні понести відповідальність та  бути звільнені  з цих посад.

Бюро економічної безпеки має бути цілком і повністю оновлене. Мета одна – отримати ефективний орган, який би займався економічними злочинами, а не продукував їх. Який інвестор захоче прийти в Україну з таким БЕБ? Ніякий. Тому що це лакмусовий папірець інвестклімату та законності в нашій державі. Всі представники, керівники, зами мають пройти спеціальну атестацію та назначені  заново.

Депутатська група "Відновлення України" закликає очистити БЕБ від ворогів України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бакунець. Але передає слово Володимиру Юрійовичу Арешонкову. Будь ласка.

 

11:01:15

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановний пане Голово, шановні колеги, ви знаєте, ми вже історію зі становленням, діяльністю Бюро економічної безпеки настільки  заплутали виступами політиків, спеціалістів. Люди не розуміють уже, що це за орган, для чого він був створений, яку він функцію виконує, чи він корисний для держави. Шановні мої колеги, ну треба ж ставити вже крапку в цій довгій дискусії. Орган створений важливий, давайте дамо йому всі функції і повноваження працювати повноцінно. Тому що якщо хтось каже, що не знає БЕБ, яким чином виконувати те чи інше завдання, - він знає.

Але нещодавно вступали керівники Бюро економічної безпеки на  засіданні Комітету правоохоронної діяльності, і ті цифр, які вони озвучували, укомплектування на 27 відсотків, недостатність фінансування і так далі, і так далі. Скажіть, це ж ті фактори, які в тому числі ми з вами, Кабінет Міністрів повинні були забезпечити для того, щоб вони ефективно працювали. Тому давайте послідовно, спокійно, фахово будемо робити все для того, щоб Бюро економічної безпеки працювало. Да, вони мають звітувати перед нами, перед суспільством. Да, ми маємо здійснювати контроль над тим, хто там працює, яким чином відібраний. Тому законопроект абсолютно правильний по своїй суті, його потрібно підтримувати і забезпечити роботу надзвичайно важливого державного правоохоронного органу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Южаніна Ніна Петрівна, фракція "Європейська солідарність".

Шановні колеги, поки Ніна Петрівна йде, я хочу нагадати, що ми дали доручення комітету зібратися і провести постанову, яку ми після цього голосувати будемо. Я сподіваюся, що комітет виконав доручення Верховної Ради.

Де вельмишановний пан Завітневич? Працюють, да? Будь ласка, забезпечте... Єгор, забезпечте, щоб вони попрацювали.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

11:03:41

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я вважаю, що хтось свідомо, а хтось несвідомо піддається словам, які лунають в тому числі і з цієї трибуни. Я сподіваюся, що ви зараз хоча б зрозуміли, що не йде мова про зміну інституційної спроможності Бюро економічної безпеки, йде всього-на-всього про перезавантаження, про кадрову політику.

Абсолютно зрозуміло наших партнерів, які говорять, що все починається з голови, з керівника Бюро економічної безпеки. Забезпечте прозорий його добір, відбір кадровий і потім все почне працювати. Але запропонований проект закону знову ж не дає можливості в прозорий спосіб добрати голову цієї служби. Вийде знову те ж саме, що і було, і Офіс Президента, і ті депутати ніколи не передадуть можливість насправді керувати важливим органом професіоналу, завжди все буде керуватися з Офісу Президента. Тому подумайте, будь ласка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Миколайович  Мамка, "Платформа за життя і мир".

Шановні колеги, після цього ми голосуємо за законопроект. Я прошу народних депутатів запросити до зали. Будь ласка.

 

11:04:58

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, ви розумієте, у нас як в кіно, я хочу звернути, да, мені підказують, як в серіалі. Перша серія вже пройшла –  автори ті ж самі. Друга серія наступає – і автори ті ж самі. Питання, чи щось зміниться? Відповідь очевидна: ще буде третя серія.

Хочу звернути увагу про те, що це не новостворений, це реформований в минулому орган, який до цього часу не визначився, який він це орган – правоохоронний чи аналітичний. Доки Верховна Рада самостійно не прийме рішення, який це правоохоронний чи аналітичний, все інше – конкурси, танці, бубни, укомплектування, повноваження – не мають  ніякої різниці.

Хочу все-таки підтримати в першому читанні, а між першим і другим дійсно необхідно все-таки прийняти концептуальне рішення, визначити його правоохоронним органом, про що і підтвердив нам Прем'єр-міністр, і наділити такими повноваженнями...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Григорій Миколайович. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця, ми переходимо до прийняття рішення. Переходимо до прийняття рішення. Шановні колеги, будь ласка,  займіть місця, переходимо до прийняття рішення. 

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Бюро економічної безпеки України" щодо вдосконалення роботи Бюро.

Шановні колеги, готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:07:03

За-264

Рішення прийнято. 

По фракціях.

Дякую. Ще раз, це номер 10439, ми проголосували проект Закону про внесення змін до Закону  України "Про Бюро економічної безпеки" щодо вдосконалення роботи Бюро.

Шановні колеги… Разумков, з процедури? Будь ласка.

 

11:07:28

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, користуючись нормами Регламенту, ви всі знаєте, що вночі рашисти знову вдарили по об'єктах критичної інфраструктури. У нас за критичну інфраструктуру відповідає віцепрем'єр Кубраков і Найєм, який розповідав, що всі підстанції будуть захищені до кінця війни. На жаль, ми знаємо, що не так.

Тому я пропоную в терміновому порядку  викликати до Верховної Ради на це пленарне засідання  Кубракова і Найєма, щоб вони відзвітувались перед українським народом і Верховною Радою, як у нас справи із захистом нашої інфраструктури, як вони себе почувають і куди поділи гроші.

Прошу поставити цю пропозицію на голосування згідно Регламенту Верховної Ради України. Дякую, шановні колеги, і сподіваюсь, ви її підтримаєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, пропозиція зрозуміла. Я ставлю  пропозицію Разумкова на голосування. Прошу голосувати.

 

11:08:50

За-233

Рішення прийнято. (Оплески)

На це засідання… По фракціях покажіть. Це засідання триваюче, я так розумію, на наступну частину.

Будь ласка, Разумков, що у вас?

 

11:09:07

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, зверніться, щоб вони протягом двох годин прибули до стін Верховної Ради. Якщо треба, давайте й це проголосуємо, щоб ви не розтягували і не розповідали про те, що у нас триває засідання одне з 24.02. Якщо треба визначитись, до 13:00 прибути до стін Верховної Ради, прошу й таку пропозицію поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександрович, давайте тихіше, не треба кричати. Треба зрозуміти нам, чи люди знаходяться взагалі в Києві зараз. Друзі, так не може бути.  Я розумію, ваша пропозиція проголосована.

Шановні колеги, наступний законопроект у нас. Ну дивіться, ми можемо запросити, но... Я ставлю пропозицію Разумкова на 13 годину запросити їх, не знаю, наскільки це реально. Но це рішення, Верховна Рада не одне популістичне рішення вже прийняла.

Прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо, шановні колеги. Поставте цю пропозицію.

 

11:10:41

За-188

По фракціях. Рішення прийнято.

Прошу Апарат підготувати необхідні документи, направити від Верховної Ради, далі будемо дивитися. Дякую.

Ідемо далі, шановні колеги. Наступний... Ні, яке...

Шановні колеги, поки комітет доготовлює рішення, давайте ми перейдемо до наступного нашого законопроекту, а потім ще проговоримо.

І так, законопроект 9559, це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:11:47

За-245

Рішення прийнято.

Шановні колеги, з доповідачів почнемо, так? Запрошую народного депутата Микишу Дмитра Сергійовича. Будете виступати?

Ні, я розумію, но в нас всі мають виступити, друзі. Так не може бути. Романе! Він може не виступати, якщо ви не бажаєте. (Шум у залі)

Друзі, я знаю, що "д", але для того, щоб дійти до "д", треба пройти попередні. Якщо автор не хоче виступати, він може сказати "я не виступаю".

 

11:12:34

МИКИША Д.С.

Колеги, будь ласка, трішки уваги! Ми сьогодні проголосували законопроект про мобілізацію. Ми всі говоримо, як треба і необхідно допомагати Збройним Силам України. Третій рік повномасштабного вторгнення, 10 років війни – а ми і досі не дозволяємо місцевому самоврядуванню офіційно передавати матеріальні цінності Збройним Силам України. І більшість того, що ви від них вимагаєте, що надайте автомобілі, РЕБи, FPV-дрони і все інше, вони це можуть закупити, але передати їм заборонено. Цей законопроект це врегульовує.

І найголовніша також теза, яка там є, також врахована. Багато громад діючих, які зараз є, голови, ради допомагали Збройним Силам України з 24.02.2022 року. І тепер на них буде відповідальність, в тому числі кримінальна. Ми цим законопроектом дозволяємо їм уникнути цієї відповідальності.

Хтось, можливо, буде маніпулювати вами і казати, що є 58 стаття Конституції, яка не дозволяє зворотної дії в часі закону. Так от, дочитайте цю 58 статтю. В ній написано: забороняє зворотної дії в часі, крім випадків , крім випадків, які пом'якшують відповідальність конкретних осіб. Ця навіть стаття Конституції, як наче написана спеціально під цей законопроект, щоб ми дозволили уникнути відповідальності всім тим, хто допомагає Збройним Силам України.

Колеги, законопроект дуже важливий. І я вас просто благаю від всього місцевого самоврядування: підтримайте його. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Прощук, народний депутат, автор альтернативного, якщо є бажання, будь ласка. Немає бажання, так?

Будь ласка, тоді я запрошую автора законопроекту… Боже, я перепрошую, я не побачив вас. Будь ласка, Едуард Петрович.

 

11:15:00

ПРОЩУК Е.П.

Колеги, всім доброго дня. Довгоочікуваний законопроект, більше восьми місяців опрацьовувався, вкрай необхідно об'єднати залу, підтримати органи місцевого самоврядування. Ми всі говоримо про необхідність і пріоритетність підтримання наших Збройних Сил України. Дуже багато громад з перших днів повномасштабного вторгнення максимум зусиль, максимум ресурсів направляли на підтримку Збройних Сил України і нам необхідно врегулювати це законодавством, щоб не було відповідальності за підтримку, а, навпаки, було все в рамках чинного законодавства.

Тому закликаю всіх підтримати об'єднаний комітетський законопроект і більшістю голосів направити його до другого читання, якомога швидше прийти до прийняття цього закону.

Дякую всім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Вельмишановні колеги, йдемо далі. Наступний автор об'єднаного законопроекту "д". Я запрошую до слова першого заступника голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лозинського Романа Михайловича.

Роман Михайлович, я розумію, що ви і від авторів, і від комітету, так? Будь ласка, тоді чотири хвилини, Роман Михайлович.

 

11:16:14

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги, говорено-переговорено, 29 серпня 2023 року Комітет з питань державного будівництва, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування прийняв рішення, рішення підтримати за основу і в цілому даний законопроект.

Я знаю, буде дискусія, будуть пропозиції, але вісім місяців, колеги, вісім місяців цей законопроект не розглядався. Сьогодні сили безпеки і оборони чекають не лише мобілізації людей, вони очікують мобілізацію ресурсів. Цей законопроект, я хочу, щоб ви всі почули, це про мобілізацію мільярдів гривень ресурсів, коштів місцевого самоврядування, які вони вже сьогодні готові добровільно, без жодного примусу, без жодних додаткових регуляцій, а добровільно виділяти на дрони, на пікапи, а не на стадіони чи бруківку. Це дуже важливий законопроект. І я переконаний, що зараз він повинен зібрати в цьому залі конституційну більшість. Я переконаний, що нам потрібно скоротити терміни для подачі поправок, тому що вісім місяців, було обговорення, вісім місяців він чекав на розгляд, вісім місяців сили безпеки і оборони чекають на те, щоб ще більше коштів, мільярдів наших гривень, гривень платників податків місцевих бюджетів надійшли саме на посилення безпеки і оборони.

Шановні колеги, у разі прийняття законопроекту комітет пропонує Верховній Раді доручити Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування при підготовці відповідного закону на підпис Голові Верховної Ради здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради його техніко-юридичне доопрацювання. Шановні колеги, спочатку дрони – потім стадіони.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо тепер до обговорення цього законопроекту. Я прошу фракції і групи записатися: два – за, два – проти.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кузбит, "Слуга народу". Безгін?

 

11:18:49

КУЗБИТ Ю.М.

Передайте слово Безгіну, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Безгін Віталій Юрійович.

 

11:19:02

БЕЗГІН В.Ю.

Вже багато озвучили колеги з приводу цього законопроекту, я спробую бути лаконічним, бо насправді все дуже і дуже просто. Питання просто, чи хочемо ми, щоб органи місцевого самоврядування мали всі легальні інструменти, щоб додатково підтримувати Збройні Сили України. Я думаю, це очевидно, відповідь очевидна, і все це банально, вони не повинні мати перепони і повинні мати пряму норму в профільному Законі про місцеве самоврядування, яке дозволяє підтримувати Збройні Сили України. Абсолютно правильно сказали попередні спікери, що в пріоритеті має бути  саме це. 

Так само цей законопроект про справедливість і відповідальність. Напевно, досить дивно для воюючої країни зараз виглядає ситуація, коли, якщо якась громада дійсно витрачає кошти на бруківку чи стадіони, керівництво цієї громади не понесе ніякої відповідальності, а якщо воно сумлінно підтримує Збройних Сил України, то потім потенційно до цієї відповідальності керівництво громади може бути притягнено. Тому давайте підтримаємо ті громади, ті регіони, які дійсно готові і продовжують за рахунок своїх коштів підтримувати Збройні Сили України, і підтримаємо в першому читанні даний законопроект.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Слово надається народному депутату Ар'єву Володимиру Ігоревичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

Геращенко, будь ласка.

 

11:20:23

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Спочатку – дрони, потім – стадіони. Дуже правильно. Але влада, яка прийшла до влади, вибачте за тавтологію, на стадіонах, плює на дрони. Вибачте, будь ласка, моє серце сьогодні розривається від усвідомлення ганебного шоу, яке ви тут влаштували, запросивши на 5 хвилин величних бойових керівників підрозділів для того, аби вони просто посиділи тут, освятили ваше шоу, коли ви, ваша влада, провалили повністю комунікацію по Закону про мобілізацію.

Знаєте, що пишуть зараз військові в соцмережах? Ми гірше кріпаків, ми тепер раби, ми в перший день війни пішли віддати своє здоров'я, свою всю наснагу за те, щоб захищати країну, не маємо права тільки на те, щоб через 36 місяців звільнитися з військової служби. При цьому всі ви проголосували за бронь для ваших помічників, за бронь для ДБР, для прокуратури, яка буде бігати за СЗЧ. Ви далі  ці 227 голосів за те, щоб сьогодні військові не мали права на звільнення з військової служби. Ви провалили цю комунікацію!

Верховний Головнокомандувач слова не сказав про те, яким має бути закон. Прем'єр, який є автором формальним цього закону, сюди не прийшов. Міністри, які мають звітувати про дрони, їх тут немає. Де 42 мільярди на 200 мільйонів дронів, які начебто ви вкрали в ПДФО у військових і передали уряду? Вам плювати на це! Ви прийшли на владі через стадіони, вам плювати на військових і на дрони! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрчишин Ярослав Романович, фракція "Голос".

 

11:22:06

ЮРЧИШИН Я.Р.

У цілях міжфракційної дружби прошу передати слово Євтушку Сергію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ні, навіть в цілях міжфракційної дружби я пану Євтушку можу передати... Ми таке ніколи не практикували. Це право фракції, а не депутата. А Євтушку я можу надати одну хвилину після цього, як завершать всі, це все нормально. Тому, будь ласка, від "Голосу" 2 хвилини. Тому що ще раз, колеги, це право фракції.

Будь ласка, Лозинський.

 

11:22:37

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги, прийшов час голосувати. Всі повертайтеся в зал, це мільярди гривень на сили безпеки і оборони. Тут немає жодної політики. Я дякую всім членам нашого комітету зі всіх фракцій, це те, що об'єднує. Але ми не маємо часу чекати. Ми повинні голосувати зараз, ми повинні голосувати в другому читанні його одразу на наступному засіданні, тому що вже вісім місяців військові чекають на цю можливість. Місцеві ради чекають на можливість оплачувати контракти на дрони, закуповувати пікати та все інше необхідне. Тому, шановні колеги, говорити –  час закінчився, прийшов час голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кулініч Олег Іванович, група "Довіра" і після цього я запрошую Євтушка в межах виступу його фракції. Будь ласка, Білозір    

 

11:23:26

КУЛІНІЧ О.І.

Прошу передати Білозір.

 

11:23:34

БІЛОЗІР Л.М.

Шановні українці, шановний пане Голово, шановні колеги.  Сьогодні наша головна ціль – захист держави, допомога нашим військовим, отже і самим собі. І це сором, що під час десятого року війни у нас в законодавстві не прописана можливість громадам допомагати нашому війську. Звісно, багато громад це сьогодні роблять і це  є певний такий наріжний камінь для певних громад, які дійсно бояться, що прийдуть контролюючі органи. Поки що ніхто не приходив. Але, звісно, ми всі розуміємо, що може прийти час і будуть проблеми саме в керівників громад і в самих громад. Тому, я думаю, треба ввести в законне русло накінець-то і дати можливість цільово використовувати ті кошти на дрони, на устаткування для нашої армії. 

Також законопроект покликаний забезпечити безперервність функціонування органів місцевого самоврядування, і ми даємо їм можливість  збиратися дистанційно, в режимі відеоконференцій і виконкомам, і комісіям постійним депутатським, і самим радам.

І ще хотіла останнє сказати, що ми цим законом хочемо подбати про обороноздатність, ми хочемо дати можливість громадам допомагати армії, і натомість за спиною громад сьогодні деякі державні органи вчиняють свавілля. І багатьом депутатам в ці дні стало відомо про ганебну ситуацію в Державному історико-культурному заповіднику Буша, там за 60 тисяч доларів продали на аукціоні унікальне місце, це зробив Держгеонадра з Мінекологією. І тут знаходиться в Буші, на Вінниччині, єдиний в Європі дохристиянський скельний храм, розташований унікальний козацький цвинтар, де є сотні могил козакам, і всі ці унікальні історичні місця зараз під загрозою знищення.

Тому я хочу звернутися з цієї трибуни до Мінкультури і Мінекології, і це питання, щоб  вони терміново це питання вирішили і призупинили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Євтушок Сергій Миколайович, фракція "Батьківщина". І це буде  завершальний виступ, і будемо переходи до голосування, і я запрошую народних депутатів до зали. Будь ласка.

 

11:25:53

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція  "Батьківщина". Шановні колеги, неодноразово фракція "Батьківщина" на різних майданчиках, на Погоджувальній раді при формуванні порядку денного наголошували на вкрай важливому законопроекті 9559-д, і ми і зараз говоримо, що ми готові підтримати в цілому даний законопроект.

90 мільярдів гривень органи місцевого самоврядування з першого дня повномасштабного вторгнення Російської Федерації направили на обороноздатність в Збройні Сили України  фінансового ресурсу. Їх потрібно легалізувати. Адже ми з першого дня разом з органами місцевого самоврядування чітко створювали і споруджували фортифікаційні  споруди, будували блокпости, але зараз, на жаль, силові органи можуть прийти і запитати за ці кошти.

Тому, шановні колеги, нам потрібно проголосувати даний законопроект 9559 в цілому, дати органам місцевого самоврядування і далі продовжувати допомагати Збройним Силам України.  Голосуємо – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України (реєстраційний номер 9559-д).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:27:52

За-330

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях.

Дякую, колеги. Я ж сказав, по фракціях. В цілому?

Друзі, дивіться, на Погоджувальній ми домовлялися... Шановні колеги, будь ласка. (Шум у залі) Що значить в цілому, нам сказали на Погоджувальній, що люди проти. Шановні колеги! Я можу скоротити строки. Давай строки скоротимо, строки.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію скоротити строки подачі поправок і пропозицій до другого читання. Прошу голосувати.

 

11:28:45

За-311

Рішення прийнято.

Шановні колеги, йдемо далі. Я даю Олександру Сергійовичу.

Лозинський з процедури? Будь ласка. (Шум у залі) Те, що ви не проти, не означає, що ніхто не проти, ви не є всі, врешті-решт зрозумійте вже це.

Лозинський, будь ласка.

 

11:29:06

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги, я хочу вашу увагу звернути. Шановні колеги всіх фракцій і груп, зараз в залі не прозвучало нікого проти в цілому. В цьому залі немає проти в цілому, бо це гроші на Збройні Сили України. Це гроші і мільярди гривень на ЗСУ. Я прошу проголосувати в цілому. Рішення комітету було за основу і в цілому. Я прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, є депутати, які он махають, що ні. Все. Друзі, давайте дотримуватися правил одні для всіх! Все, друзі.

Будь ласка, йдемо далі. Далі, Олександр Сергійович, у вас виступи, будь ласка. 

 

11:29:48

КОРНІЄНКО О.С.

Надійшов ряд заяв про неспрацювання кнопок. Враховуючи чутливість, ми їх зачитаємо.

Кравчук, Хоменко, Пашковський просять врахувати за правку номер 2790, що вони голосували "за".

По закону БЕБ 10439, Юрченко просить врахувати "за". Не спрацювала.

Культенко по Закону 10449 просить врахувати "за".

І просять врахувати, що помилково "за" по правці 2790, Абдуллін і Бондарєв.

Дякую.

 

11:30:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зрозуміло, так? Це ні на що юридично не впливає...

 

КОРНІЄНКО О.С. І Грищенко також по правці 2790 "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Разумков, що у вас з процедури?

Шановні колеги, я хочу нагадати, у нас ще одна постанова, тому, будь ласка…  Юлія Володимирівна, виступ, я  пам'ятаю. Зараз Разумков ще щось з процедури скаже, і тоді перейдемо до вашого виступу. І Порошенко.

Будь ласка. 

 

11:31:02

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, я хотів би, щоб, правда, закон був один для всіх. Коли ви тут допитаєте в залі, хто проти, і потім починаєте розповідати, хто підтримує ухилянтів або неухилянтів, так, як це було під час розгляду деяких законопроектів, то зараз просто скажіть, по минулому закону я не проти, якщо є колеги, які проти того, щоб голосувати в цілому, окей. Але я хочу зрозуміти по прізвищах і фракціях, які не підтримують попередній законопроект. Я не проти, я не буду порушувати Регламент, але скажіть, це фракція  якась, людина така. Це буде чесно. Будь ласка. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дивіться, я вам чесно говорю, що є люди, які підняли, що вони проти. Пані Славицька підняла, що вона проти, і деякі інші. А ви знаєте правило, один депутат проти, навіть якщо це один. Все, я назвав кого. Все, крапка.

Переходимо, Юлія Володимирівна Тимошенко, будь ласка.

А, будь ласка,  Порошенко. Да-да, Порошенко, будь ласка.

 

11:31:57

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я хочу чітко наголосити ціну двотижневого відкладання прийняття в цілому зазначеного законопроекту. Це тисячі дронів, це тисячі РЕБів, які…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас з процедури чи знов політичний виступ? Я роблю вам зауваження. Будь ласка, з процедури, Петро Олексійович.

 

ПОРОШЕНКО П.О.  …не йдуть на фронт. І я не вимагаю, я хотів би, щоб ви оголосили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я оголосив вже!

 

ПОРОШЕНКО П.О. Прізвища.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я оголосив.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Прізвища, які…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я сказав, Славицька підняла руку.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Які заважають поставити зброю на фронт. І нехай вся країна бачить ціну цієї безвідповідальності.

Дякую. І прошу наголосити прізвища.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Олексійович, якщо вдягнути таку штуку, то дуже добре чути, тому що я вже п'ять раз вже сказав прізвище. (Шум у залі) Менше репетуйте – будете більше чути.

Йдемо далі. Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

11:33:03

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Зразу скажу, що ми в цілому теж підтримуємо. Але у мене про інше історія. Справа в тому, що наша команда, всі місяці, скільки розглядався Закон про мобілізацію в цьому залі, виступала дуже послідовно, дуже чітко проти примусової мобілізації. Ми виступали чітко за мотиваційну мобілізацію, і всі наші правки, всі позиції, які ми оголошували, були завжди логічними, чіткими і ясними.

Крім того, наша команда однозначно у повному складі підтримувала і підтримує збереження в Законі про мобілізацію 36 місяців для того, щоб демобілізувати військових, а також всі позиції по ротації. Але в той час, коли ці голосування відбувалися, нам не дали обговорити правки, які ставились на підтвердження, нам не дали можливості виступити, називали номери правок, а не суть правок. І тому два депутати, ви знаєте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 3 хвилини, будь ласка, це виступ. Ще 2 хвилини додайте. Це фракції і групи додали, попросили. Я перепрошую, дайте, будь ласка, ще 2 хвилини.

 

11:34:17

ТИМОШЕНКО Ю.В.

І тому два депутати нашої фракції помилково проголосували, і зараз вони подали заяву про... виправили помилку, подали заяву і відкликали свої голоси.

Тому я хочу чітко сказати, що будь-які спекуляції на цю тему, а я чула тут, як номер ваш один розповідав тут правильні речі і називав там партії якісь, та людина, яка, до речі, багато чого в цьому залі наробила неконституційного. Я хочу ще і ще раз сказати, що наша команда категорично проти цього Закону про мобілізацію і категорично за демобілізацію через 36 місяців військових. Крім того ми за ротацію. Дорогі друзі, наша команда непохитно стоїть на цих позиціях. Ми не дозволимо, щоб людей хапали на вулицях і кидали в окопи. Нам потрібен інший абсолютно концепт мобілізації –  чесний, добровільний, справделивий, гідний України.

Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, я прошу зайняти місця. У нас залишилася ще одна постанова. Вчора на Погоджувальній раді було прийнято рішення підготувати проект Постанови про окремі питання виконання військового обов'язку та проходження військової служби в умовах дії воєнного стану. Ця постанова була підготовлена, підписана усіма лідерами фракцій і груп. Тільки що було проведено засідання комітету. І тому у нас немає підстав не розглянути зараз, тому що це постанова.

Я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії проект Постанови реєстраційний номер 11163. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:36:18

За-311

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. А, ну давайте проголосуємо скорочену, але ми домовилися, що кожна фракція отримає 2 хвилини. Будь ласка, прошу голосувати.

 

11:36:43

За-277

Рішення прийнято.

Я надаю слово першому автору цієї постанови Давиду Георгійовичу Арахамії, народний депутат України від "Слуги народу".

Будь ласка, Давид Георгійович, вам слово.

 

11:36:59

АРАХАМІЯ Д.Г.

Колеги, сьогодні, коли ми приймали дуже важливий, але дуже важкий Закон про мобілізацію, ми вчора на Погоджувальній раді разом зі всіма фракціями викликали Прем'єр-міністра і поспілкувались щодо так званого пакету, мотиваційного пакету військовослужбовців. Ми домовились про те, що найближчим часом уряд зробить постанову про те, щоб додатково сплачувати 70 тисяч гривень на передовій, безпосередньо тим, хто на передній лінії. І вже є від Прем'єр-міністра обіцянка, що на цьому тижні він це опублікує, ми даємо зараз цією постановою доручення Прем'єр-міністру зробити це, а також доручення Кабінету Міністрів розробити якомога швидше, внести до Верховної Ради законопроект про ротації, і про медичне забезпечення, і про реабілітацію.

Прошу підтримати цю ініціативу, воно разом зі всіма, щоб ми як парламенти могли якомога швидше напрацювати ці рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Давиде Георгійовичу.

Я надаю слово голові Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександру Михайловичу Завітневичу поінформувати про результати засідання, яке відбувалося за дорученням Верховної Ради. Олександр Михайлович, будь ласка.

 

11:38:21

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Шановні колеги, відповідно до доручення Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні 11 квітня 2024 року розглянув проект Постанови Верховної Ради України щодо окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби в умовах дії воєнного стану (реєстраційний номер 11163 від 11.04.2024 року), поданий народним депутатом України Арахамією та іншими народними депутатами України.

За результатами обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови реєстраційний номер 11163 до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та за результатами розгляду прийняти постанову в цілому. Крапка.

Дякую, колеги. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Михайлович.

Шановні колеги, є необхідність записуватись чи підемо по фракціях просто, а фракція скаже, хто буде представляти фракцію? Будь ласка, "Слуга народу". Хто буде?  Веніславський, будь ласка. Чи Арахамія? Веніславський, будь ласка. Веніславський.

Федір Володимирович, будь ласка. По 2 хвилини ми домовилися від кожної фракції і групи. Будь ласка.

 

11:39:34

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, одним із ключових питань, яке досить тривалий час обговорювалося  під час розгляду законопроекту, який ми сьогодні ухвалили, було питання мотивації для військовослужбовців, які безпосередньо на передньому краю виконують бойові завдання з відстоювання територіальної цілісності і державного суверенітету нашої держави.

Ми в законі передбачили низку тих мотиваційних моментів, але один із ключових аспектів – це можливість отримати військовослужбовцями додаткову грошову винагороду. Мова йде про 70 тисяч гривень для кожного військовослужбовця, який безпосередньо бере участь у бойових діях на передньому краю. Тому вчора було, як сказав голова нашої фракції, проведено нараду за участю Прем’єр-міністра України і було домовлено, що Кабінет Міністрів України знайде фінансовий ресурс і знайде механізми виділення таких коштів для додаткового стимулювання наших військовослужбовців.

Я думаю, що поряд з тим законом, який ми сьогодні ухвалили, таке наше звернення до Кабінету Міністрів України продемонструє кожному військовослужбовцю, кожному захиснику нашої держави, нашої державності, що Верховна Рада України, весь український народ цінує те, що вони роблять, і по мірі наявності фінансових можливостей забезпечує їх додатковими грошовими виплатами. Я думаю, що ці грошові виплати, які ми просимо виділити Кабінет Міністрів, - це один із перших кроків на більш широкому шляху до мотивації наших військовослужбовців. Військовослужбовці мають розуміти, що держава піклується і буде піклуватися про кожного з них. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава.

"Європейська солідарність", хто? Будь ласка, Порошенко.

 

11:41:40

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, вчора під час виступу з цієї трибуни я чітко наголосив наші претензії, які роблять Закон прийнятий про мобілізацію надзвичайно небезпечним для країни і для армії. Там було декілька ключових пунктів.

Перше. Це відсутність чітких законодавчих гарантій своєчасного звільнення для військовослужбовців, які прослужили 36 місяців, з них 18 у першій лінії.

Друге. Це ротація, яка має відбуватися для відновлення боєздатності людини і частини.

Третє. Це фінансова мотивація з виплатою додатково 70 тисяч і доведення до 200 тисяч кожному, хто, беерки, перебуває на передній лінії фронту.

Четверте. Це гарантована позиція, щоб 50 відсотків силовиків, які зараз кошмарять бізнес, руйнують економіку, нарешті пішли на фронт, захищаючи українську державу.

Тоді все було відкинуто, незважаючи на домовленості на Погоджувальній раді, і зараз, сьогодні закон був проголосований без них. Але потім, виявляється, що займаються політиканством, і те, що мав прийняти парламент, чомусь передають на уряд і Офіс Президента.

І я хочу подякувати всім авторам постанови, яка була запропонована вчора, за те, що ми одне питання вирішили і чітко наголосили припинити політиканство, відновити 70 тисяч. Але я хочу наголосити, боротьбу за ротацію, боротьбу за 36 місяців, боротьбу за те, щоб силовики були на фронті, ми продовжимо і переможемо. Слава Збройним Силам! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Батьківщина", Соболєв Сергій Владиславович, будь ласка. Після цього "Голос", я так розумію, Костенко буде, чи хто? Костенко.

Да, будь ласка, Соболєв. Приготуватися Костенку.

 

11:43:54

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, це проект постанови, в якому так само є співавторство фракції "Батьківщина". Для нас це була принципова позиція, тому що це проект постанови не лише про 70 тисяч, які повинні бути виплачені. Це проект постанови про те, що уряд повинен негайно розробити і подати в парламент закон, який буде регулювати і ротацію, і демобілізацію. Саме тому наша фракція буде підтримувати цей проект постанови. Але, на жаль, після засідання Погоджувальної ради десятки норм, які були підтримані всіма фракціями, і нам дуже цікаво було побачити авторів, хто викидав ключові норми підтримки армії і мотивації, були викинуті.

І саме тому для нашої фракції принципово, це лише перший крок, не уряд, а парламент приймає рішення. Саме ця постанова – це зайве підтвердження цього. Досить уряду ховатися. Парламент приймає рішення, які повинні бути і носити силу закону. Тому в рамках цієї постанови це не лише фінансова мотивація тих, хто є на передовій, це питання ротації і демобілізації, які будуть ключовими питаннями, на яких буде наполягати фракція "Батьківщина". Саме тому прохання зал підтримати це доручення. Будемо контролювати, щоб уряд знову не ховався, а виконав це доручення як можна швидше. І я переконаний, це повинні бути ключові питання наступних тижнів роботи нашого парламенту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Костенко Роман Васильович. Після цього Батенко, так я розумію, Тарас Іванович.

 

11:45:49

КОСТЕНКО Р.В.

Шановні колеги, наше основне завдання те, що зараз після того, як ми проголосували законопроект про мобілізацію і до цього, це мотивувати тих бійців, які зараз захищають нашу країну, і забезпечувати їх, а також мотивувати і стимулювати тих, хто в перспективі тільки роздумує, або стане на захист нашої країни. Тому мотивація в цьому аспекті вона дуже важлива. І я вважаю, що ця норма зараз тут піднялась тільки завдяки тому, що ми з вами, це майже 73 народних депутати, які поставили підпис, і інші погодились, підняли дискусію про це, там більше місяця тому, коли зареєстрували наш законопроект 11012 щодо мотивації служби. Там багато норм. Ми до нього ще повернемося, я впевнений, але основне його завдання було в тому числі це підняти цю дискусію, для того, щоб воїни, ті, хто на передньому краю, мають отримувати від нас максимум, що ми можемо їм дати.

Зараз цей закон розширює ці поняття, і ми маємо думати далі окремо про те, що ми написали, а окремо про людей, які приймають не те, щоб безпосередню, а саму безпосередню участь у бойових діях. Це для тих, хто в посадках, це для тих, хто в норах, це для тих, хто в окопах, це для тих, хто кожного дня б'ється.

Тому я прошу підтримати цю постанову, і хочу, щоб вона була першим кроком до напрацювання загальної мотивації для всіх тих, хто зараз, ще раз повторюся, в посадках, в окопах і тримає передній край нашого фронту.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Будь ласка, Батенко Тарас Іванович. Приготуватись – Бакунець Павло Андрійович, будь ласка. Буде так: Батенко, Бакунець, Бурміч, Павленко, щоб я одразу все це... щоб всі розуміли. Будь ласка.

 

11:48:02

БАТЕНКО Т.І.

Доброго дня, шановні колеги. Сьогоднішній день важливий для  українського парламенту, для української держави. Де в чому він, напевно, нагадує нам час істини. Ми ще раз повинні подякувати кожному воїну, який боронить Україну. Ще раз повинні подякувати і згадувати кожного комбрига, який сьогодні був присутній і відсутній  в сесійній залі. Зрештою так само і деякі наші депутати, які мобілізовані, чи є мобілізовані, я не можу не згадати свого колегу з депутатської групи Сергія Рудика, який мобілізувався на фронт, який спеціально вчора приїхав з Запорізького напрямку, щоб проголосувати за цей надважливий закон.

Колеги, ми повинні максимально відкинути політику і гру політиків у наступні вибори. Бо якщо не буде зміцнення позиції військових, якщо рухне наш фронт, не те, що виборів, держави може не бути і про це нам кожному треба пам'ятати.

Ми також розуміємо мобілізаційні можливості України на цьому етапі. Тому Україна повинна віднайти додаткові  можливості для заохочення наших бійців на передовій і тому ця постанова Верховної Ради України, яка передбачає додатково 70 тисяч для бійців, які на першій лінії зіткнення, і сукупно вони би мусили отримувати мінімум 200 тисяч гривень.

Ми розуміємо занепокоєння наших військових, і два роки повномасштабного вторгнення виснажили до краю українську армію, воїна, який без ротацій, без нормальних відпусток, боронить країну. Уряд і парламент повинні унормувати це питання в залі настільки, наскільки ми можемо, насамперед опираючись на позицію Головнокомандування Збройних Сил та нашого Генерального штабу.

Тому ще раз хочу від нас усіх сказати, честь і слава нашим Збройним Силам України, кожному воїну і вічна пам'ять полеглим. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Павло Андрійович Бакунець.

 

11:49:57

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановні народні обранці, сьогодні парламент взяв на себе велику відповідальність перед усім суспільством. Одначе уряд, який подав цей законопроект, на жаль, не розділяє цієї відповідальності. Тому цією Постановою парламент змушений постановами примушувати уряд працювати.

Звичайно, що ми повинні однозначно підтримати бодай цим мізерним, фінансовою підтримкою, тих, хто на передку. Давно потрібно було тим, хто ризикує найдорожчим, хто має найважчу роботу, завдяки якій ви маєте, ми маємо життя, піднімати хоча б цей мізер,  заробітну плату. І однозначно, що кожна  мама, кожна жінка і кожна дитина в кожному селі і місті, які чекають свого батька, чоловіка додому, повинні розуміти терміни. Тому сьогодні парламент змушує через цю постанову працювати уряд, аби розробити ці терміни, коли ті, завдяки кому ми з вами живемо і маємо можливість працювати, зможуть побачити своїх рідних, дай боже, живими  і здоровими. Дай боже здоров'я кожному українському воїну. Перемоги усім нам.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям Слава!

Будь ласка, слово надається народному депутату Бурмічу Анатолію Петровичу, депутатська група "Відновлення України".

 

11:51:43

БУРМІЧ А.П.

Шановний Голово, шановні колеги, головною причиною того, що з'явився той закон, який ми сьогодні, слава богу, проголосували про мобілізацію, - це відсутність чіткої мотивації. І, звичайно, та постанова, яка сьогодні підготовлена про додаткову мотивацію служби йти захищати Батьківщину, - це дуже правильно. І, звичайно, група "Відновлення України" підтримає цю постанову.

Але я хочу нагадати і керівництву Ради, і всім ще раз доповісти, два місяці назад я подав один законопроект, наша група подала, 11013. Це про те, що викорінити з Міністерства оборони корупцію, зловживання і розкрадання майна, зброї і просто коштів. Чому? Тому що ці розкрадання, вони знижують обороноздатність, це конкретний підрив обороноздатності під час війни.

Закон пропонує, проект закону пропоную, що під час війни розкрадання ресурсів, зброї і корупцію у Міністерстві оборони прирівняти до зради. Що це нам дасть? По-перше, не тільки те, що будуть саджати там і таке інше, це залучить Службу безпеки, військову контррозвідку здійснювати профілактичні та інші заходи по виявленню і припиненню цієї ганьби, яка є у Міністерстві оборони.

А тому звертаюся до керівництва Верховної Ради, до вас, колеги, щоб цей закон з'явився якнайшвидше на нашому розгляді і ми таким чином дійсно підняли мотивацію шляхом наведення справедливості у військах, і щоб це бачили солдати, наші партнери і керівники держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павленко Юрій Олексійович, група "Платформа за життя та мир".

Шановні колеги, і після цього ми голосуємо. Прошу народних депутатів запросити до зали.

 

11:54:00

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановний український народе! Ми неодноразово з цієї трибуни наголошували на необхідності прийняття рішень, які би посилювали, збільшували мотивацію українського військовослужбовця, українського солдата і  офіцера. Я розумію обурення окремих колег щодо недовіри до спроможності уряду приймати швидкі і ефективні професійні рішення. На жаль, дехто з міністрів за більше як два роки війни так і не зрозумів, а які пріоритети є в української держави і на кого сьогодні повинна працювати держава, уряд, парламент і всі органи центральної місцевої влади.

Саме тому ми  підтримуємо це рішення і наполягаємо на збільшенні як грошового забезпечення, так і бойових для кожного військовослужбовця. Так, ми наполягаємо, що мають бути чіткі, визначені законом правила ротації. Ротація має відбуватися і на бойових має бути підрозділ не більше трьох місяців, на відновлення не менше двох місяців. І це буде стимулювати як командирів, як генералів, так і, власне, буде чесно по відношенню до кожного бійця.

Демобілізація. План демобілізації, розуміння, коли вона відбудеться, повинно бути в українського солдата.

Важливим ще є питання забезпечення військовослужбовця. Багато розмов йде про дрони, нові технології, але найпростіше – індивідуальна екіпіровка для кожного. Не просто форма, автомат і чотири магазини, а індивідуальна екіпіровка, яка би захищала, давала можливість вести ефективно бій і зберігала життя солдата. Ось про що треба сьогодні вимагати від уряду.

Ми голосуємо за це рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього…

А, з процедури. Артур Володимирович, тільки з процедури. Будь ласка.

 

11:56:06

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, шановні колеги, хочу звернути вашу увагу, що під час обговорення законопроекту, який став зараз проголосований в залі про мобілізацію, був відсутній в залі парламенту Прем'єр-міністр України, Президент України і уряд. Це важливо, щоб вони були присутні, це підкреслює важливість закону. Подивіться зараз, ми розглядаємо законопроект, який стосується виплат військовим, я тут не бачу навіть представників Міністерства оборони.     

Шановний Руслан Олексійович, я хочу звернутися до вас, щоб на майбутнє при обговоренні всіх законопроектів, при голосуванні всіх законопроектів, які стосуються певних представників уряду і міністерств, вони мають обов'язково бути присутні тут рівнем не менше заступника міністра.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Артур Володимирович. Справедливості заради треба сказати, що цей законопроект зранку тільки був зареєстрований, цей проект постанови, і внесений. Але на майбутнє все, що стосується порядку денного, безперечно,  міністри повинні бути в залі чи заступники міністрів. У мене заперечень немає.

Шановні колеги, ми обговорили цей законопроект. Переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, займіть свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови щодо окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби в умовах дії воєнного стану. Прошу народних депутатів… Реєстраційний номер 11163. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:57:52

За-321

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях.

Вельмишановні колеги, я хочу поінформувати вас. Ми прийняли процедурне рішення щодо запрошення Кубракова і Найєма. Ми переслали їм наші запрошення. Отримали дві копії наказу, що вони сьогодні знаходяться у відрядженні. Тому я інформую вас, і враховуючи це, розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено. Дякую всім за результативну роботу.

Я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

В єдності наша сила! Разом переможемо! І Слава Україні!

Шановні колеги, я прошу керівництво парламенту і лідерів фракцій і груп, чи по одному представнику, зібратися у мене ще на пару хвилин. Будь ласка.

Повернутись до публікацій

Версія для друку