ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

28 березня 2024 року, 11 година 45 хвилин

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

11:45:09

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вельмишановні колеги, прошу, займайте місця, ми зараз починаємо наше засідання. Будь ласка, я прошу приготуватися, шановні колеги.

Слава Україні! Шановні колеги, вітаю. Насамперед хочу привітати всіх, увесь український народ з виходом збірної України у фінальну частину Чемпіонату Європи з футболу 2024. Наші хлопці продемонстрували волю до перемоги, стійкість, витримку та справжню незламність українського духу. Я прошу оплесками подякувати гравцям, тренерському складу, всім, хто зробив внесок у цю важливу для України перемогу. (Оплески)

 Шановні народні депутати України, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Я звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття.

Шановні народні депутати України, у пленарному засіданні Верховної Ради України бере участь делегація Національних зборів Французької Республіки на чолі з Головою Національних зборів пані Яель Брон-Піве. Я прошу привітати. (Оплески)

 Шановні колеги, разом із вельмишановною пані Брон-Піве у пленарному засіданні беруть також участь члени французької парламентської делегації. А саме: пані Валері Рабо – перша заступниця Голови Національних зборів Французької Республіки. Я прошу привітати. (Оплески) Пан Тома Гасілу – голова Комітету з національної оборони та збройних сил. Прошу привітати. (Оплески) Пан Бенжамен Адад – голова парламентської групи дружби з Україною. Прошу привітати. (Оплески) Пан Гаель Весьєр – Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні. Прошу привітати. А також інші члени шановної делегації.  (Оплески)

 Шановні народні депутати, за парламентською традицією запрошую вас до виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати України, шановні гості Верховної Ради України, триває 764-а доба повномасштабного збройного вторгнення Російської Федерації на територію української держави. Сьогодні ми відзначаємо другу річницю звільнення від рашистських загарбників міста-героя Ірпеня, яке ціною життів його героїчних захисників стало форпостом для столиці України Києва.

Ірпінь прийняв на себе страшний удар російської армії, яка з нечуваними звірствами, варварством та жорстокістю страчувала мирних людей, паплюжила і руйнувала це затишне і квітуче місто. Держава-терорист і сьогодні, як і два роки тому, нищить українські міста і села, грубо порушує норми міжнародного права, масово чинить воєнні злочини та злочини проти людяності. Україна дякує всім нашим захисникам і захисницям за щоденну звитягу, важку працю, незламний дух у захисті та звільненні України від жорсткого ворога.

Пам'ятаємо кожного, хто боровся і загинув за Ірпінь, за інші міста і села, за кожен метр української землі. Схилімо голову у хвилині мовчання перед їхнім подвигом, величчю духу і непохитною вірою в Україну. Вшануймо пам'ять всіх мирних громадян, які загинули внаслідок збройної агресії держави-окупанта.

Вшануймо пам'ять нашого колеги, полковника Національної Гвардії України, політичного і громадського діяча, народного депутата України восьмого скликання Андрія Федоровича Антонищака, який вчора передчасно пішов з життя. І згадаємо у хвилині мовчання видатного вченого фізика, академіка Національної академії наук, державного і громадського діяча, одного з батьків-засновників незалежної України, народного депутата України  першого, другого, третього, четвертого скликань, Героя України Ігоря Рафаїловича Юхновського, який відійшов у засвіти на 99-му році життя. Вічна пам'ять і шана усім героям України.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати. 

Шановні народні депутати України, шановні гості!

Шановна пані Голово Національних зборів! Від імені Верховної Ради України я хочу висловити слова глибокої вдячності народу Франції, французькому парламенту, уряду і вам особисто за те, що продовжуєте привертати увагу світової спільноти до злочинної збройної агресії Росії проти нашої держави.

Висловлюємо глибоку вдячність Франції за те, що вона однією з перших надала Україні боєприпаси зразка НАТО, створила коаліцію артилерії, коаліцію з постачання далекобійних ракет і авіабомб, стала ініціатором танкової коаліції, підтримувала формування коаліції літаків, будували і будує для України корвети та катери. Стала першою державою, яка направила спеціалістів для розслідування і документування на деокупованих територіях України воєнних злочинів, які скоєні Росією. Консолідувала та розширила невідкладну міжнародну допомогу для підтримки критичної інфраструктури України. Заморозила близько 22,8 мільярда євро російських активів та працює над використанням їх на користь України. Змогла переконати інші країни і допомогти з наданням Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Французький парламент є справжнім прикладом підтримки українського народу для парламентів інших країн. Україна ніколи не забуде ту підтримку і допомогу, яку ваша держава надає у боротьбі з російською агресією. Пані Президент, радий, що ви сьогодні разом з нами.

Шановні народні депутати, шановні гості Верховної Ради України, я маю честь запросити до слова Голову Національних зборів Французької Республіки вельмишановну пані Яель Брон-Піве. (Оплески)

 

11:54:24

ЯЕЛЬ БРОН-ПІВЕ. (Синхронний переклад)

Шановний пане Голово Верховної Ради, дорогий Руслане Стефанчук! Пані та пане заступники голови, пані та панове народні депутати, пане посол Франції в Україні! Нарешті настав момент, коли я стою перед вами в цій залі, аби підтвердити вам непохитну підтримку з боку Франції в Україні. (Оплески) 

Перш за все я хотіла би подякувати вам особисто, пане Голово, за те, що приймаєте мене тут у Верховній Раді, де б'ється серце української демократії, так само, як ми приймали вас у стінах Національних зборів у Франції 31 січня минулого року. Бо навіть якщо наші зв'язки сягають часів Анни Київської, доньки князя Ярослава Мудрого, дружини короля Франції Генріха І, отже, майже тисяча років тому, саме за часів демократизації України вони невпинно посилювались, аби зрештою стати міцною дружбою між двома суверенними народами, які зробили вибір на користь плюралізму і верховенства права. Без сумніву, саме цей вибір, саме це прагнення демократії остаточно роздратувало господаря Кремля. Вибори, які він нещодавно провів не надурять нікого, так само, як і референдуми під примусом, які він організував в Криму, потім на Донбасі, його вдавана демократія без вільної преси, без живих опонентів лише доводить його презирство до прав людини та основоположних гарантій, яким ми так палко віддані.

Більше двох років тому, грубо поправши всі принципи міжнародного права, Росія розпочала загарбницьку війну проти вашої країни, порушивши своє слово, не дотримуючись зобов'язань і обов'язків перед міжнародною спільною, а також перед вами.

Своїм широкомасштабним скоординованим наступом збройні сили Російської Федерації порушили кордони  вашої країни, сподіваючись захопити Київ і встановити свій порядок. Але Київ вистояв, встояла Україна, зламавши цей російський наступ, встояла Європа. Міжнародне співтовариство відреагувало, вдаривши по агресору численними санкціями, підтримавши жертву агресії на всіх рівнях: політичному, гуманітарному, військовому. Ця війна ще більше згуртувала європейців.  Ми збагнули, що небезпека стоїть біля наших дверей і що ми повинні докласти зусиль, аби гарантувати нашу колективну безпеку. Європа оборони на сьогодні вже не є табу, а Франція –  простійний член Ради безпеки ООН, значно збільшила свій бюджет у цій сфері, ухваливши, зокрема амбітний Закон із програмування військових витрат.

У 2022-2023 роках на двосторонній основі або через Європейський фонд миру Франція надала Україні понад 3,8 мільярда євро у вигляді військової техніки та навчань у відповідь на її оперативні потреби: ракети SCALP, гармати CAESAR, боєприпаси. І запевняю вас, ця підтримка є і буде довгостроковою.

До неї додається також економічна та фінансова допомога, не враховуючи необхідну гуманітарну допомогу для реагування на надзвичайні ситуації з більш ніж 300 мільйонами євро, витраченими безпосередньо через неурядові організації, агенції ООН або міжнародні організації. А на французьких теренах хвиля солідарності дозволила прийняти біля 100 тисяч біженців. Наші місцеві громади мобілізувалися аби забезпечити навчання у школах для 18 тисяч українських дітей.

У цьому контексті я з гордістю можу сказати, що Національні збори Франції від самого початку, де я головую, не стояли осторонь. (Оплески)

12 березня цього року мені випала честь головувати на засіданні, під час якого французькі депутати схвалили переважною більшістю Угоду про співпрацю у сфері безпеки з Україною. Це голосування, продемонструвавши підтримку чіткої політики уряду, є також логічним підсумком численних обмінів та контактів, які відбувалися 2022 року.

Насправді, у вересні 2022 року я приїхала з візитом до Києва, де ми підписали протокол про співпрацю між Національними зборами і Верховною Радою. 30 листопада того року, одностайно, за винятком лише одного голосу, французькі депутати ухвалили резолюцію, якою підтвердили свою підтримку Україні. 28 березня вони засудили Голодомор як злочин геноциду. 9 травня 2023 року одноголосно схвалили включення групи Вагнера до списку терористичних організацій. А 18 травня минулого року наш Комітет у закордонних справах підтримав європейську резолюцію, яка засуджує примусове переміщення українських дітей Російською Федерацією.

28 червня в режимі відеоконференції ми провели зустріч з вами, дорогий Руслане, за наслідками жахливого вибуху Каховської дамби, а 7 вересня ми зустрілися знов, цього разу вживу в Токіо, де ви знову були почесним гостем парламентського саміту Великої сімки.

Наступного місяця, а саме 24 жовтня, в Празі я брала участь у другому саміті Кримської платформи. А зовсім недавно, 6 березня, приймаючи в Парижі очільників 24 парламентів з усього світу, я відкрила цей безпрецедентний саміт, надавши слово вашій нобелівській лауреатці Олександрі Матвійчук, яка емоційно донесла учасникам заходу потребу справедливості, якої прагне ваша нація.

Можу також згадати спільний лист до спікера Палати представників Сполучених Штатів, якого я підписала разом з 22 іншими головами парламентів, зокрема Жераром Ларше – Головою французького Сенату. Це був, справді, вольовий прояв парламентської дипломатії, за вашою ініціативи, шановний Руслане. І ми згодні, Сполучені Штати повинні поважати свої обіцянки, адже на карту поставлено майбутнє тих, хто вірить в демократію.

Нарешті, сьогодні я знову в Києві. Як і 2022 року, мене супроводжує поважна делегація, в складі якої Валері Рабо, моя заступниця з міжнародних відносин. Дякую за її вірний супровід повсякчас. Тома Гасілу – голова Комітету з питань оборони, а також Бенжамен Адад – голова групи дружби Франція-Україна. Дякую їм бути зі мною і бути разом, і опліч з вами.

Це і є парламентська дипломатія, в яку я так вірю і палким прихильником якої, як я знаю, ви є також, дорогий Руслане. Встановлювати прямі зв'язки між нашими парламентами, їхніми відповідними органами, зберігати постійний контакт на рівні наших комітетів і груп дружби – це значить зміцнювати наші зв'язки, вибудовувати нові мости між нашими націями, аж ніяк не послаблюючи виконавчу владу наших країн, оскільки наші цілі є однаковими – гарантувати дотримання міжнародного права, відновити територіальну цілісність України і покарати воєнних злочинців.

У цій спільноті поглядів іноді трапляються по-особливому благословенні моменти і займатися політикою – це також цікавитися і приділяти увагу людям, які нас обирають. І я хотіла б коротко згадати ту випадкову зустріч, яка трапилася у вагоні поїзда, одного із службовців Національних зборів та української біженки, які вподобали один одного аж до рішення поєднати свої долі. Оскільки подружжя облаштувалося в моєму місті, саме я вкладала їхній шлюб в Ратуші, а ви, шановний Руслане, погодились привітати їх через відеозв'язок. І я назавжди пам'ятатиму емоцію вашої співвітчизниці, яка сьогодні у Франції, яка отримувала такий меседж дружби і любові від голови українського парламенту. Більше ніж просто життєва історія, доля цієї пари показує нам, наскільки Україна та Франція тепер пов'язані, тісніше ніж будь-коли з моменту здобуття незалежності вашою прекрасною країною.

Вже 1992 року Франція була серед перших країн, яка відкрила посольство в Києві. З початку війни, доклавши всіх зусиль для збереження миру, Франція захоплюється і підтримує боротьбу українського народу за свою незалежність і свободу.

Ще у ХVШ столітті Вольтер гучно заявляв: Україна завжди прагнула бути вільною. Він вітав тоді величну постать Мазепи, а також його народ, який, за його словами, був надміру закоханий у найбажаніший із багатств – свободу. Втілення цього незламного прагнення жити вільно, постать Мазепи надихнула також Віктора Гюго на велику поему, з якої я процитую лише одну строфу, але ж наскільки пророчу: "Його дика велич народиться із його мук".

Так, Україна та її народ зазнали тортур, мук в своїй історії, і сьогодні знов через цю безглузду війну, яка занурила всю Європу у багатовимірну кризу. Але через випробування, через масові вбивства, через найгірші злочини, які вчинялись у Бучі, Ірпені, Маріуполі чи Бахмуті, а також у Львові чи Житомирі, де цивільна інфраструктура регулярно зазнає ударів російських військ, і я  ніколи не забуду те, що побачила у Чернігові під час моєї першої поїздки до вашої країни, пройшовши  через всі ці трагедії, Україна з кривавими ранами здобула повагу світу. Я бачу це, коли мандрую планетою всюди, де живе демократія, де процвітає свобода, на знак підтримки майорять українські прапори. (Оплески)

Блакить і золото вашого прапора є також кольорами об'єднаної Європи, всього Європейського Союзу, який підтримує вас, надавши вам на засіданні Європейської ради 23 червня минулого року статус країни-кандидата на членство. Я вітаю зусилля, докладені для досягнення цього результату, який є першим етапом на шляху до вашої інтеграції у спільний простір демократії, приєднатись до якого  з часом є вочевидь покликанням України. На шляху до повного членства у Європейському Союзу Україна може розраховувати на допомогу та підтримку Франції, яка з моменту свого головування в Раді ЄС у 2022 році не шкодувала на це своїх зусиль.  (Оплески)

Велич України вимірюється не лише на полі бою. У той час, коли ваші діти протистоять загарбнику, ви, законодавці, ви, політики, провадите реформи, які необхідні для вашої інтеграції у велику європейську родину. І я хочу висловити вам моє захоплення спроможністю України битися одночасно на цих двох фронтах –  військовому і політичному. Двох фронтах, які зрештою є одним: перший –  проти   фатальності диктатури, а другий – за надію на демократію та процвітання, яка мобілізує всю вашу націю.

Як європейка я відчуваю велику гордість від того, що ваше європейське прагнення є однією з рушійних сил цієї української мужності, якою захоплюється світ. Бо реформуючись, модернізуючи свої структури, борючись з корупцією, Україна не ухвалює закони заради відповідності тому чи іншому, продиктованому ззовні, критерію членства. Вона робить це для себе і заради долі, яку вона для себе обрала, перетворюючись, вона міцнішає, стає ефективнішою та потужнішою, вона збагачується і посідає місце, яке належить їй у ХХІ столітті, місце великої нації з давньою історією, загартованою у випробовуваннях і сповненою рішучості відігравати свою роль у складі Європейського Союзу і в міжнародному співтоваристві.

Саме так, ставши плюралістичною демократією, різноманітні складові якої я бачу тут перед собою,  Україна вже давно зробила рішучій крок до цієї мети. Так, сила України в першу чергу походить з її демократичної природи, яка забезпечує водночас її репутацію у світі та її здатність до мирного та відкритого обговорення важливих питань, підпорядкованих найвищому інтересу країни, і лише йому.

Навіть у важкому контексті, в якому ви знаходитеся, необхідно зберігати цілісність ваших демократичних і парламентських інституцій. Спроможність українських політичних сил брати участь у насиченому суспільному житті, зберігаючи при цьому здатність зібратися разом саме тут заради вищих інтересів Батьківщини, коли це необхідно, - це і є справжній скарб. Ви змогли його зберегти, і це важливо в той час, коли російська пропаганда завжди готова використати будь-яку вашу слабкість, аби повернути її проти вас.

Автократ Путін зі свого боку продемонстрував безглуздість одноосібних рішень та свавілля, втягнувши свій народ у війну, він зазнав невдачі у своїх планах і претензіях. Україна не тільки не здалась, але й зміцніла. НАТО не тільки не схибило у своїй ролі, але й історично нейтральні держави, такі як Швеція і Фінляндія, вирішили приєднатися до нього. Європейський Союз не тільки не допустив цього, але й мобілізував себе, а також своїх членів, свої місцеві громади, своїх громадян на допомогу дружній демократії, яка зазнала несправедливого нападу. Всього з 2022 року загальний обсяг європейської підтримки Україні становить 89 мільярдів євро. (Оплески)

 Голосом свого Президента Еммануеля Макрона Франція закликала зробити стрибок у підтримці України. Це і був сенс конференції, яка відбулась в Парижі 26 лютого цього року, об'єднавши 27 глав держав і урядів з метою продемонструвати Росії всю нашу рішучість. З цієї нагоди були взяті рішучі зобов'язання, аби забезпечити вашій армії необхідні боєприпаси, зміцнити вашу протиповітряну оборону та ваші засоби далекого враження.

Було вирішено докласти нових зусиль на зміцнення вашого кіберзахисту і ваших можливостей із розмінування, на запуск спільного виробництва зброї безпосередньо в Україні, на убезпечення кордону з Білоруссю та захисту країн, для яких існує безпосередня загроза, таких як Молдова.

Крім того, і в цьому весь сенс заяв Президента Еммануеля Макрона, Росія, яка не поважає жодних правил, мусить знати, що ми не встановлюємо апріорі обмежень для наших зобов'язань і немає апріорі виключень з того, що може виявитись необхідним для підтримки вас у захисті вашої країни та загальнолюдських цінностей, за які воюють ваші солдати. (Оплески)

Ваша безпека безпосередньо пов'язана з нашою, і ми повинні зробити відповідні висновки. На міжнародній арені в той час, коли російська автократія все сильніше наражалась на осуд націй, маючи єдиною підтримкою ніби для того, щоб ще більш погіршити його, лише диктатури, такі як Білорусь та Північна Корея, народжена Майданом Україна зуміла піднятися так, що здивували всесвіт.

Саме тому я хотіла би завершити вигуком надії та закликом до всіх сил. У той час, коли конфлікт ніби заходить у глухий кут, коли деякі спостерігачі, стурбовані у своєму комфорті, в Європі та Америці наважуються заявляти про свою втому від драми, яка розгортається на вашій землі, я хотіла би окреслити обрій, до якого прагнуть і ніколи не перестануть прагнути наші зусилля. Прийде день, коли мирна Україна відновить свої законні кордони. Прийде день, коли 26 вільних міст, що належать Криму і Донбасу, які я бачу тут, будуть заповнені. Прийде день, коли міста-мученики постануть знов, коли воєнні злочинці заплатять, коли збіжжя з українських ланів знову безперешкодно годуватиме всіх, хто потерпає від голоду.

Прийде день, і цей день, без сумніву, не такий вже й далекий, коли від Києва до Парижа, від Бреста до Харкова чоловіки і жінки будуть вільно їздити, університети обмінюватимуться студентами, торгівля товарами та послугами єднатиме наші підприємства в мирі ще більше, ніж ми є об'єднаними у війні. Прийде день, коли Україна вже не буде фронтом, а буде східними воротами Європейського Союзу, величними та привітними, як є весь ваш народ. Цей день буде днем перемоги, вашої перемоги. Задля цього ви не самотні і можете розраховувати на Францію, яка разом зі своїми партнерами допоможе Україні зміцнити свою оборонну промисловість, так само, як і незабаром вона сприятиме її відновленню. (Оплески)

Післязавтра я поїду в Одесу до найбільш французького з українських міст, відтоді як Дюк де Рішельє два століття тому перетворив невеличке рибацьке поселення у чудове портове місто за зразком Марселя, який сьогодні є побратимом Одеси. Це красивий приклад того, на що здатні наші два народи, коли вони об'єднують зусилля, коли наші дві культури прагнуть до спільної мети.

Перлина всесвітньої спадщини, промисловий, торговий мегаполіс, Одеса також постраждала і продовжує страждати. Втім, попри бомбардування, всупереч бажанню росіян закрити Чорне море, незважаючи на спроби дезінформації та дестабілізації, Одеса чинить опір і протистоїть негараздам, уможлививши через Чорне море та український гуманітарний коридор вивозити майже стільки зерна та сталі, скільки і до війни. Я поїду, аби разом з її мешканцями показати, що Франція підтримує український народ не лише в Києві, а й по всій країні.  (Оплески)

Скрізь, де обстрілюють цивільне населення, скрізь, де вражають історичні пам'ятки та життєво важливу інфраструктуру, знайте, ви матимете підтримку і дружбу від Національних зборів Франції. Сьогодні я маю велику честь виступати перед вами у Верховній Раді, вже за кілька днів у Франції та у світі я буду глашатаєм страждань, потреб і легітимних прагнень українського народу. Ви можете розраховувати на мене, на нас, як можете розраховувати на Францію та Європу. Слава Україні! (Оплески)

 

12:19:55

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте ще раз подякуємо вельмишановній пані Голові Національних зборів і французькій делегації за участь у пленарному засіданні Верховної Ради України та за її потужну і беззаперечну підтримку України. (Оплески)

 

12:20:34

КОРНІЄНКО О.С.

Шановні колеги, в Києві оголошено повітряну тривогу, прошу пройти всіх до безпечних місць відповідно до схеми укриття. Продовження пленарного засідання розпочнеться через 15 хвилин після завершення повітряної тривоги. Просимо пройти до безпечних місць.

 

(Після перерви)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

13:24:06

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, завершилась повітряна тривога. Відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, у нас є три питання порядку денного. Ми починаємо з першого з них. (Шум у залі)

 З процедури? Будь ласка, Іванна Орестівна Климпуш-Цинцадзе, з процедури.

 

13:24:46

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Шановний пане головуючий, я би просила поставити сигнальне голосування для того, щоб ми з'ясували, наскільки ми можемо ухвалювати рішення зараз у цій залі для того, щоб це засідання не перетворювалося на фарс. Ми з вами прекрасно бачимо, що в залі недостатньо людей для голосування. І на жаль, цей порядок денний був сформований більшістю саме в такий спосіб, щоб провалити питання сьогоднішніх блокуючих постанов. Тому прошу, будь ласка, поставити сигнальне голосування для того, щоб ми з'ясували, скільки в нас людей в залі готові працювати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іванно Орестівно.

Пан, будь ласка, Івченко з процедури також. З процедури?

 

13:25:34

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, "Батьківщина". Я хотів би підтримати колегу Іванну, у нас традиція, ми завжди перед засіданням проводимо сигнальне голосування для того, щоб побачити людей. І якщо не буде депутатів, то нет смысла по порядку денному йти, оскільки просто нема підтримки депутатів  тому чи іншому законопроекту. Тому є пропозиція все ж таки підтримати і поставити сигнальне голосування. І якщо немає кворуму, то закрити засідання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Івченко, вашою мовою, я думаю, що смисл завжди є збиратися Верховній Раді, незважаючи на ту кількість депутатів, яка тут присутня.

Теж з процедури, Дмитре Олександровичу? Будь ласка. Ви так, користуючись нагодою, з трибуни з процедури.

 

13:26:31

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександре Сергійовичу.

Смисл є –  логіки немає і здорового глузду. Тому що, дійсно, зараз в залі Верховної Ради  немає депутатів в достатній кількості для прийняття будь-яких рішень. Я розумію, що тут стоять питання блокуючих постанов, які дуже незручні Офісу Президента, тому що там закладені зарплати і конфлікти інтересів наближених до них людей. Я це все добре розумію. Я розумію, чому поставили тут. Але ви зараз запросіть спікера Франції, нехай подивиться, як працює український парламент. А ще бажано, щоб ви запросили до зали український народ, який би подивився, скільки людей залишилося. Може, досить вже працювати в режимі "не працювати"? Може, треба повернутися до нормальної пленарної роботи Верховної Ради України, щоб нам було нормально людям в очі дивитися, несоромно? Тому що те, що відбувається сьогодні в залі, це просто сором. Мені соромно. Думаю, що тим, хто залишився, так само соромно, а тим, хто пішов, ні. Не знаю, чому так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до розгляду питання порядку денного. Законопроект за реєстраційним номером 9667-1-П: проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України… (Шум у залі) Це право головуючого, а не обов'язок. Ми повторюємо це як мантру щоразу.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Пропозиція народного депутата.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за ваші пропозиції. В головуючого немає такого обов'язку.

За реєстраційним номером… проект про скасування рішення Верховної Ради від 21.03.2024 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо вдосконалення діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (реєстраційний номер 9667-1 від 18.09.2023 року).

Назву повторити? Ми попрацюємо над акустичними системами нашої зали, щоб навіть, навіть віддаленіші куточки зали чули назви проектів.

Будь ласка, доповідає автор постанови народний депутат України Разумков Дмитро Олександрович.

 

13:28:35

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександр Сергійович.

Ми живемо з вами в часи великих героїв, які будують історію, і в часи дріб'язкових діячів, які постійно свої історії тягнуть. Коли цей закон голосувався, Рада чотири рази зносила зарплати для керівництва, наближеного до Офісу Президента. Рада не голосувала за те, щоб протягнути конфлікт інтересів, а потім проголосувала, бо з Офісу подзвонили.

Шановні колеги, якщо ви хочете, щоб вас поважали, ви маєте поважати себе. Коли ви чуєте Президента, який радить молоді читати закони, то в першу чергу варто було б, щоб Президент навчився читати те, що він заносить в Раду. Тому що коли він відповідає хлопцю, що немає можливості мобілізувати з 18 років, він каже неправду. Це дуже м'яке висловлювання. Це така сама брехня, як і те, що буде один строк Президента. Це така сама брехня як і корупції при Зеленському не буде. Я можу далі перераховувати ці брехні, які ми бачимо вже не перший рік.

Але, дійсно, завдяки нашій позиції, команди "Розумної політики", ми знайшли цю або дуже велику помилку Президента і його Кабміну, або диверсію, яку заклали в цей закон. Там, дійсно, не буде 18 років мобілізації, ми це вирішимо або на комітеті, або в залі, або цього ганебного закону не буде взагалі. Але не завдяки Президенту і його обіцянкам, а завдяки розуму, українському парламенту і адекватній державницькій позиції, яка має бути в цих стінах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запишіться, будь ласка, два – за, два – проти. (Шум у залі)

Два – за, два – проти, Артур Володимирович. У вас буде можливість зараз поєднати процедуру і процес. У вас є право відкликати головуючого за Регламентом, будь ласка, можете запускати процес.

 Петро Олексійович Порошенко, будь ласка, "Європейська солідарність".

Ірина Володимирівна Геращенко, будь ласка.  

 

13:31:22

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні  нечисленні колеги, які залишаються зараз в сесійній залі, ви знаєте, з колегами по фракції ми тільки повернулися від наших військових, і окрім питання безпеки і страшного дефіциту дронів, снарядів, по суті снарядного голоду, наші доблесні військові запитують, а що відбувається з парламентом, як так можна, що ви збираєтеся один раз на місяць і не приймаєте ніяких рішень.

Я хочу апелювати сьогодні до всіх вас, шановні "слуги". Ви знаєте, п'ять років тому я дуже добре пам'ятаю цю сесійну залу, як вас тут було багато і ви говорили, що ви зламали систему для того, щоб зробити її кращою. Вибачте, сьогодні  ви вже не нові  обличчя, пройшло п'ять років, за цей час студенти закінчують вузи, діти закінчують начальну школу, і ви вже маєте бути досвідченими політиками і депутатами. А що ми бачимо? Ця система сьогодні, яку створили ви, це система безвідповідальності. Це система, яка не може існувати, якщо ми хочемо зберегти українську державу і парламентаризм. І тому сьогодні, я не знаю, до кого тут апелювати, якщо тут немає навіть Голови Верховної Ради України. Ми вимагаємо повернути нормальну роботу парламенту. Парламент не може збиратися раз на місяць!  Парламент не може працювати, як Ла Скала, який приймає високих гостей, ми аплодуємо, дякуємо і розходимося. Вибачте, це ганьба! Ми вимагаємо повернути журналістів сюди, щоб вони бачили, що тут відбувається. Ми вимагаємо формувати такий порядок денний, який має відповідати парламенту воюючої країни.

Я дивлюся всім вам в очі, вам самим не соромно тут зараз бути, коли ця зала порожня і коли ми не можемо потім вийти звідси і дивитися в очі військовим. Вибачте, будь ласка, це просто ганьба!

Ми вимагаємо повернення нормальної роботи парламенту, журналістів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякуємо.

Будь ласка, Безугла Мар'яна Володимирівна, будь ласка, "Слуга народу".   

 

13:33:45

БЕЗУГЛА М.В.

Дякую. Я хотіла запропонувати зразу переходити до голосування, але скажу: зловживати своїм становищем опозиції, я прошу, це не те, що не патріотично, а це просто абсолютно деструктивно саме для розвитку парламентаризму. Ви смішні. Але ви смішні не зараз, ви смішні не просто тільки зараз, ви смішні для історії. І ті студенти, які зараз закінчують навчання, через 15-20 років будуть сміятися з цього безпосередньо. Успіхів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  З процедури, Артур Володимирович.

Стоп, стоп! Дивіться, ми не міжпарламентський союз, ми під час виступів з процедури не даємо. Після виступів з процедури ми дамо.

Будь ласка, Цимбалюк Михайло Михайлович. Після виступів з процедури я дам, після голосування.

Цимбалюк Михайло Михайлович, будь ласка, "Батьківщина".

 

13:34:34

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, після виступів класиків українського парламентаризму прошу переходити до голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Михайлович.

Ярослав Іванович, ви теж один з класиків українського парламентаризму, тому, будь ласка, вам слово.

 

13:34:58

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Я, чесно говорячи, знав про такий термін юридичний, як зловживання владою, за нього навіть садять, але зловживання опозицією – перший раз чую. Ну нехай залишиться для історії.

Колеги, я вам поясню просто, за що ми голосуємо, чому з'явилася ця постанова. Є програма Світового банку на 1,5 мільярда доларів. Вони вже виділені, вони зараз прийдуть на рахунок. Для того, щоб нам отримати ці гроші від японців і британців, треба було прийняти Закон про комісію по цінним бумагам. Так ось, голова комісії виключно через свій власний конфлікт інтересів і через те, що він хоче зарплату не 200 тисяч гривень, а 400 тисяч гривень, заблокував підписання цього закону на рівні Офісу Президента. І була в цьому законопроекті правка, щоб хоч якось вийти із ситуації. Я вам розповідаю це… Я голосував за цю правку, тому що для мене все ж таки 1,5 мільярда доларів для країни важливо. Просто для розуміння, з якими іноді ми людьми працюємо, які зараз представлені у виконавчій гілці влади. Просто наступного разу спитайте їх, чи вартувала додаткова зарплата...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Переходимо до голосування. Ставлю на голосування питання… проект 9667-1-П: проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 21.03.2024 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо вдосконалення діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (реєстраційний номер 9667-1 від 18.09.2023 року). Пропозиція прийняти в цілому. Прошу голосувати.

 

13:37:00

За-17

Рішення не прийнято. Постанова відхилена.

По фракціях покажіть, будь ласка.

Артур Володимирович Герасимов – з процедури.

 

13:37:11

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Олександр Сергійович, шановні колеги! По-перше, я звернувся би до президії Верховної Ради України дійсно не порушувати Регламент, тому що якщо є доповідь комітету, ми перед цим, як правило, домовляємося, чи буде вона виключена, чи ні.

І друге питання. Якщо я не помиляюсь, фракція "Слуга народу" виключила, точніше не так, Мар'яна Безугла подала заяву про вихід з фракції "Слуга народу" після того, як вона атакувала українських військових. Олександр Сергійович, по-перше, я не розумію, яким чином вона виходила на трибуну від вашої фракції, вона ж написала заяву про вихід з неї.

А, по-друге, я звертаюсь до вас, зачитайте зараз цю заяву, щоб вона вступила в дію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станом на 13:38 сьогоднішнього дня, Артур Володимирович, жодних заяв Мар'яни Володимирівни про вихід з фракції "Слуга народу" в Апараті Верховної Ради немає.

Будь ласка, Мар'яна Безугла, репліка. Репліка,  Безугла.

Ваше прізвище не називалось, Ірино Володимирівно.

 

13:38:07

БЕЗУГЛА М.В.

В якій би фракції я не була, я за Україну, по-перше.

По-друге, мені передали слово колеги.

Третє. Я зараз і кожного дня, починаючи навіть з  цього дня, буду захищати безпосередньо парламент від зловживань, які ви інтенсифікуєте під час війни. І відповідно також, як захищала і наполягала на ротаціях військових, на безпосередньо захисті прав військових, незважаючи на те, що і як позиціонував генералітет, і продовжую це робити. 

Я ніколи не здаюсь, а ви реально смішні. Сорі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Бакумов, з процедури, будь ласка.

 

13:39:02

БАКУМОВ О.С.

Шановні колеги, ,знаєте подобається це комусь чи ні, але в цій залі присутні народні депутати України, які прийшли на пленарне засідання Верховної Ради. І ми з вами розглядаємо сьогодні декілька постанов блокуючих, які стосуються порушення норм Регламенту. І я як народний депутат, я дуже хотів би чути від кожного доповідача, від кожної позиції тієї чи іншої депутатської фракції (групи), а в чому ж проявлялись ті порушення норм Регламенту під час ухвалення закону в цілому. Мене не цікавить змістовна складова законів, оскільки стосовно змістовної частини законів український парламент вже визначився. Поважайте нас, будь ласка.

Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, пане Олександре, за те, що повертаєте нас до сенсів і смислів.

Переходимо до розгляду наступного пункту питання порядку денного. Законопроект… Постанова про скасування рішення Верховної Ради України (за реєстраційним номером 10313-П) про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" (за реєстраційним номером 10313 від 04.12.2023 року).

Від авторів? Немає.

Будь ласка, від комітету Сергій Віталійович Кальченко. З місця, да, якщо колеги… Авторів немає, да. Будь ласка, колеги, сумують за вашим голосом.

Будь ласка, рішення комітету.

 

13:40:27

КАЛЬЧЕНКО С.В.

Шановний Олександре Сергійовичу, шановні народні депутати України! Регламентний комітет розглянув проект цієї постанови, ухвалив висновок і рекомендує парламенту визначатися шляхом голосування щодо прийняття або відхилення цього проекту постанови.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за цю важливу позицію комітету.

Запишіться, будь ласка, два – за, два – проти на обговорення цієї постанови.

Будь ласка, Мазурашу Георгій Георгійович, "Слуга народу".

 

13:41:15

МАЗУРАШУ Г.Г.

Шановні колеги, по-перше, дякую тим, які повернулися після тривоги до сесійної зали і таким чином принаймні демонструють повагу до парламентаризму, до своїх колег.

Пану Олександру можу сказати, що в пояснювальних записках, як правило,  вказано, які саме норми Регламенту порушені і чому подаються блокуючі постанови.

Тут популярно згадувати про військових, про їхню позицію, я теж днями повернувся зі сходу, де поспілкувався з військовими і теж хочу сказати, що ту позицію ніби від військових, яку тут доносять в залі, і те, що чую безпосередньо від них там недалеко від лінії фронту, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Тобто тут в залі подають позицію військового керівництва як позицію військових. Насправді треба спілкуватися більше із простими вояками, на яких, до речі, і тримається фронт, і чия позиція теж дуже важлива.

І я вважаю, що нам треба мати честь і гідність не поводитися так, як ми поводимося під час проведення певних рішень через парламент. Тому що це треба робити відкрито, чесно, чисто, без цих там кулуарних там десь запхали якусь одну, другу, третю правку в порушення Регламенту так, щоби десь не встигли зорієнтуватися депутати. Ну поважайте хоча би тих виборців, які вас всіх обрали. Ну, я думаю, що більше стосується тих, які відсутні в залі, на жаль.

І я дуже прошу, щоби ми все-таки були прикладом для людей, а не тими, на яких показують пальцем і кажуть, що це представники української зради...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

"Голос", Клименко Юлія Леонідівна, будь ласка.

 

13:43:37

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Клименко, "Голос". Шановні колеги, власне кажучи, сьогодні ми розглядаємо дві постанови на дуже важливий законопроект, який називається "забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист". Це важливий закон, тому що він стосується кожного воїна, який зараз є на передовій. Це стосується відпустки, це стосується їх дітей, це стосується соціальних виплат і багато всього іншого. Але в залі у нас сидить аж максимум 70, не знаю, можливо, 100 депутатів. Закон, який стосується людей, які нас з вами захищають кожний день, щоб ми могли бути присутніми в залі, могли обговорювати щось, могли приймати закони, і взагалі ми могли існувати під мирним небом в Києві і в інших містах, фактично ніхто не розглядає. Тобто у нас зараз тут сидить 100 людей, які залишились, можливо, 70, які просто залишилися, я не знаю, тому що вони розуміють, що це важливо. Це ганьба парламенту, ганьба! Тому що ми повинні з вами працювати, як і всі люди, по 8 годин на добу. І так, як, вибачте, стоїть в наших табелях, де кожному депутату ставлять "8". І тому наше з вами завдання тут працювати по 8 годин і розглядати не по три постанови в день, а по 15-20 законопроектів, важливих: з соціального захисту людей, ветеранів. Відсутня ветеранська політика, ветеранський захист, соціальні стандарти, незрозуміла ситуація по демобілізації, по Закону про демобілізацію. І це все займає аж, сьогодні ми з вами працюємо, 1 годину. Ганьба! І давайте це змінимо – і, накінець, уже будемо працювати, як достойний парламент країни, в якій йде війна, повномасштабна, велика війна.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Європейська солідарність", Артур Володимирович Герасимов. Гончаренко Олексій Олексійович.

 

13:45:57

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Це законопроект про наших захисників, про їхній захист. Друзі, про який захист ми говоримо? Починаючи від фізичного захисту, коли ми тільки зараз побачили, як нарешті у нас почалися інспектування фортифікацій, десь хтось ходить. Я хочу запитати, де це все було в кінці 21-го, на початку 22-го років, коли всі вже знали, що на нас нападають, на весь світ, весь світ? Чому цього не було два роки, ми не будували фортифікації, і що реально будується сьогодні? Коли ставимо питання, щоб були фортифікації, була ТСК – не хочуть.

Але саме головне питання, ми говоримо про соціальний захист військових, головне питання від військових сьогодні: скільки нам служити?! Вони мають право знати відповідь на це питання: коли нас замінять? Чому всю війну ви хочете витягнути на плечах одних і тих самих людей? Де правила демобілізації, чому в законі, про який стільки говорили, зараз ховають, нищать ідею демобілізації? На Комітеті з нацбезпеки й оборони вчора провалили всі правки, які передбачали визначення конкретного терміну служби, конкретного. Далі залишають рішення Ставки, потім ні, давайте замість рішення Ставки окремий указ Президента. А коли буде указ Президента, як? А ми не знаємо, це вже до Президента.

Це не відповідь, це обман військових. Військові мають право знати, скільки їм служити. Це, до речі, важливо й для тих, хто піде у військо, хто буде мобілізований, вони теж хочуть знати, а скільки їм служити. Яку ми систему сьогодні створили, щоби люди не боялися йти в армію, яку? Ніяку. Вони бачать одне: вхід є, виходу немає, вихід тільки 200-им, не дай боже, чи важким 300-им. Це ганьба. Демобілізація, демобілізація, демобілізація!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Батьківщина", Сергій Володимирович Власенко.

 

13:48:10

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний пане головуючий. По-перше, я хочу нагадати, що існує рішення Конституційного Суду України, яке дає визначення поняттю сесійне засідання. І згідно з цим визначенням під час будь-якого сесійного засідання в залі повинна знаходитись кількість народних депутатів, необхідна для прийняття рішення, а це означає 226 або 150, якщо це рішення процедурне. Але це зауваження в президію.

Що стосується самої постанови, дійсно, законопроект абсолютно правильний, він вирішує багато корисних питань. Але чому з'явилася ця блокуюча постанова? Тому що зненацька за рішенням комітету з'явилася поправка 228 в цьому законопроекті, яка говорить про те, що всі, хто обмежено придатний до військової служби, зобов'язані пройти переосвідчення у ВЛК. Про це ми не домовлялися, колеги. Ця поправка внесена незаконно. Колега Бакумов питав, в чому порушення Регламенту. Коли голосували цей законопроект в першому читанні, 116-а не голосувалася, тому не можна було цю правку вносити. Це перше порушення Регламенту.

І друге порушення Регламенту полягає в тому, що не було завчасно роздано відповідної таблиці, і коли народні депутати голосували за цей законопроект, вони, більша частина із них, не усвідомлювала наявність поправки 228, яка була внесена в порушення 116 статті Регламенту, по суті за день до голосування. Оце і є підставами для блокуючої постанови.

Я ще раз кажу, ми можемо багато дискутувати про необхідність проведення переосвідчення цих людей, ця норма може з'явитися або може не з'явитися в законі будь-якому, але вона повинна з'явитися в законний, коректний спосіб і якщо для цього є підтримка залу, вона повинна бути проголосована. Під час прийняття Закону 10313 цього нічого не було. Це прямі порушення закону, а відтак треба підтримати цю постанову.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Репліка, Бакумова.

 

13:50:21

БАКУМОВ О.С.

Було згадано прізвище. Це репліка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Репліка – це не з процедури, Артур Володимирович.

 

БАКУМОВ О.С. Дякую, шановний пане головуючий.

Дякую, шановний Сергій Володимирович, за позицію. Дякую вам як першому доповідачу, який згадав норми Регламенту, які були порушені. Це вже по суті, по суті нашого сьогоднішнього пленарного засідання, оскільки жодного законопроекту, про які всі доповідачі щось там казали, ми взагалі сьогодні не розглядаємо. Ми розглядаємо проект постанови про скасування результатів голосування в цілому за закон, а тому, враховуючи вашу доповідь, я буду підтримувати вашу постанову.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до голосування. Ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому проект за реєстраційним номером 10313-П. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" (реєстраційний номер 10313 від 04.12.2023 року). Прошу голосувати.

 

13:51:46

За-41

Рішення не прийнято.

З процедури Артур Володимирович Герасимов, з процедури  Власенко.

 

13:51:55

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Олександр Сергійович, шановні колеги! Ця ситуація, яку ми зараз розглядаємо, сталася тільки через те, що в порушення законів України, в порушення регламентних норм народним депутатам України не видають вчасно документи, за які вони голосують. Якщо, можливо, у багатьох фракціях людей це не цікавить, то що стосується "Європейської солідарності", "Батьківщини", "Голосу", інших фракцій і груп, то ми уважно читаємо, ви це знаєте, до останнього рядка всі документи.

Саме тому, Олександр Сергійович, велике прохання. Керівництво Апаратом здійснює якраз Голова Верховної Ради. Я звертаюся до вас, передайте йому, будь ласка, щоб таблиці передавали народним депутатам вчасно для того, щоб вони могли бути опрацьовані і відповідними комітетами, і відповідними фракціями.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Артур Володимирович, це не зовсім з процедури, але так, з роботи парламенту, да, процедура. Процедура в залі взагалі-то, а це поза залом уже.

Будь ласка, Сергій Володимирович  Власенко.

 

13:53:02

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую. Шановний пане головуючий, виступаючи з процедури, я би попросив вас поставити на голосування питання застосування скороченої процедури до цього законопроекту. І для цього, я нагадую, треба набрати необхідні 150 голосів. Якщо ні, то повна процедура розгляду.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сергій Володимирович, ви як точно людина, яка неодноразово знала, читала Регламент, а деякі навіть і створювали версії його, хотів би вам нагадати, що згідно з частиною дев'ятою статті 48 подібні блокуючі так звані постанови  щодо прийняття скасування рішень про прийняття законів з огляду на порушення Регламенту розглядаються за скороченою процедурою і так відповідно до Регламенту. Дякую вам за це нагадування.

Репліка, будь ласка. Я ваше прізвище назвав.

 

13:53:56

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане головуючий.

Я знаю, цю норму Регламенту, але це не заважає парламенту за це проголосувати додатково, якщо така потреба є. Я вважаю, що за відсутності людей в залі, за відсутності в залі необхідної кількості людей взагалі для прийняття будь-якого рішення, в тому числі і процедурного, ми можемо в тому числі за це проголосувати. Я прошу поставити мою пропозицію на голосування. Як ви завжди кажете, це ваше право, а не обов'язок, я це розумію. Але я ще раз наполегливо прошу поставити мою пропозицію на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ірина Володимирівна, будь ласка, з процедури, Геращенко.

 

13:54:31

ГЕРАЩЕНКО І.В.

З процедури. Шановний пане головуючий, наша фракція хоче підтримати вимогу колег з фракції "Батьківщина" щодо необхідності поставити зараз на голосування це процедурне рішення. Це процедурне рішення. І ви з повагою маєте ставитися до всіх народних депутатів України і підтримувати голосуванням ці вимоги. Це перше.

І друге. Ми зараз звертаємося до вас з вимогою, і вважайте це депутатським запитом, надати інформацію відносно того, скільки бюджету Верховної Ради України обійшлося сьогоднішнє пленарне засідання. Ми хочемо розуміти, от скільки коштує одне пленарне засідання, куди запрошують Апарат, збираються люди і таке інше, і воно є таким не результативним. Можливо, коли виборці, в тому числі і фракції "Слуга народу", дізнаються, скільки обходиться оця імітація бурхливої діяльності, вам стане нарешті соромно, і ми почнемо працювати в нормальному пленарному режимі з "годиною запитань"...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Разумков, з процедури.

 

13:55:41

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександре Сергійовичу.

Ви добре знаєте Регламент. Певно, і так само добре знаєте статтю 50 Регламенту Верховної Ради України, яка зобов'язує вас поставити на голосування пропозицію народного депутата, і називається вона про застосування процедури ad hoc, одноразове відхилення від тих процедур, які цей Регламент передбачає. Тому я підтримую пропозицію колег і пропоную вам поставити це питання про розгляд цієї так званої блокуючої постанови за скороченою процедурою. Тут ви не можете відмовити. Це не є дискреція хочете/не хочете, це норма Регламенту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз я вивчу цю норму, Дмитро Олександрович, на яку ви посилаєтесь, і тоді поставлю цю пропозицію, якщо вона дійсно відповідає.

З процедури? Будь ласка, да, Петро Олексійович Порошенко.

 

13:56:32

ПОРОШЕНКО П.О.

Дякую, пане Олександре.

Я хотів би сказати, що наше сьогоднішнє засідання є символом кризи, до якої довела монобільшість. Парламент є непрацездатним. І замість того, щоб ми розглядали питання забезпечення Збройних Сил, питання фортифікаційних споруд, питання московської церкви, питання позиції… захисту бізнес-клімату і європейської інтеграції, ми займаємося тим, що хоронимо парламент. І це з-за того, що не вміє організувати керівництво парламенту, і особисто Голова, парламентську роботу.

Тому я приєднуюсь до колег з "Батьківщини", представників нашої фракції і звертаюся до вас, пане Олександре, з наполегливим проханням поставити на голосування в режимі ad hoc позицію по цьому питанню. Пізніше ми її ставити не можемо, це позбавлено сенсу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Але моє прочитання 50 статті підказує мені, що це не є моїм обов'язком зараз, і пункт 2, зокрема, передбачає, що одноразове відхилення не допускається, якщо така процедура зумовлена вимогами Конституції України або законом. Регламент, він вводиться в дію законом, відповідно до цього закону стаття, яка там, я казав, 48 частина дев'ять визначає процедуру розгляду тих питань, які ми зараз розглядаємо. Тому, будь ласка, в цей момент ця механіка не працює.

Переходимо до розгляду питання 10313-П1. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 21.03.2024 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист (реєстраційний номер 10313 від 04.12.2023 року)

Будь ласка, від авторів Мазурашу Георгій Георгійович. Будь ласка.

 

13:58:52

МАЗУРАШУ Г.Г.

Шановні колеги, звісно, що я за соціальний захист військових і поліцейських і за підвищення планки соціального захисту і для них, і для їхніх сімей. Я проти того, щоб під гарними назвами, під правильними назвами і цілями проводилися, маніпулятивними діями, в порушення Регламенту… поправками, які внесені в порушення Регламенту, норми, які потім вилазять боком резонансом негативним в суспільстві. Наприклад, що стосується скасування статусу обмеження придатності, що стосується потреби повторно всім пройти ВЛК.

Давайте будемо чесними, давайте проводити ці рішення чесно, порядно, прямо, комунікуючи це і з суспільством, і в сесійній залі, а не тишком-нишком в порушення Регламенту. Давайте припинимо ставитись до громадян як до рабів і як до кріпаків, і прикриватися тим, що нібито немає вже кому захищати Батьківщину. Є у нас ще люди, готові стати на захист Вітчизни. Просто вони хочуть чесності, прямоти і порядності від влади, а ми є якраз представницька влада і маємо бути голосом народу тут в сесійній залі. Я прошу всіх комунікувати зі своїми виборцями і думати про те, що ви скажете тим, які вас обрали, коли вас спитають про роботу.

Я висловлюю ще раз повагу нашим героям. Українським героям слава! І прошу всіх, хто цінує порядність, проголосувати зараз "за", якщо ви порядні самі і підтримуєте те, щоб в залі панувала порядність, чесність і прямота. Прошу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від комітету, будь ласка, Сергій Віталійович Кальченко. 

 

14:01:01

КАЛЬЧЕНКО С.В.

Шановний пане головуючий, шановні депутати, регламентний комітет розглянув на своєму засіданні проект Постанови реєстраційний номер 10313-П1, внесений народним депутатом Мазурашу. За наслідками розгляду цього проекту Постанови комітет ухвалив висновок і рекомендує парламенту визначатися шляхом голосування щодо його прийняття або відхилення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, запишіться, будь ласка, на виступ: два – за,  два – проти.        

Будь ласка, Лопушанський, "Європейська солідарність".

 

14:01:55

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я.

Федині Софії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Федина Софія Романівна, будь ласка.

 

14:02:08

ФЕДИНА С.Р.

Колеги, а ви не втомилися займатися маніпуляціями, брехнями і підтасовками? Ну це ж далеко не в перший раз, коли законопроект поміж другим читанням і голосуванням у залі знаходить якісь нові норми, які депутати навіть не можуть відслідкувати, тому що таблиці і тексти з'являються буквально за кільканадцять хвилин до голосування, і монобільшість бездумно тикає кнопку, бо їм так хтось зверху сказав.

Але якщо бути чесними, то навіть це є частина великої брехні. Тому що обіцяли військовим дрони, два роки поспіль обіцяють дрони. І знову звітуються військовій адміністрації моновлади за дрони, які постачають волонтери, і фоткаються навпроти волонтерської техніки або тієї, яку нам передавали наші західні  партнери.

Обіцяли реформувати ВЛК, отут міністр цифровізації стояв і казав  два роки тому, що все буде зроблено. Нічого не зроблено, знову у військових проблеми і знову була тут велика брехня.

Обіцяли снаряди. І знову велика брехня. Тому що навіть коли нам пропонували спільне виробництво, то великі міністри відмовлялися, бо, бачите, щось там їх особисто умови не влаштовували.     

Обіцяли фортифікації. І знову велика брехня. І показові поїздки на один чи два ВОПи, це не є те, що має бути в той час, коли ми маємо сотні кілометрів, абсолютно незахищені. Але ми також маємо велику брехню з так званим освоєнням коштів.

Виплати військовослужбовцям. І знову велика брехня. Але так само повага до військовослужбовців від моновлади – це теж брехня. І зверну увагу на місто Вишгород, зокрема, де в морзі лежать одне на одному тіла військовослужбовців ще з 2022 року без рефрижератора.

Так давайте нарешті працювати, а не займатися підтасовками і брехнями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  "Голос", Інна Совсун.

 

14:04:22

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Колеги, я не впевнена, чи є сенс в цьому виступі, дивлячись на залу, але я не можу змовчати. Вчора мені написав мій друг, якого я знаю дуже багато років, який пішов служити в перший день великого вторгнення. Він написав мені таке. "Інна, донеси, що там в армії соціальна напруга більша ніж у суспільстві і там озброєні люди, їх треба не тасувати, а міняти." І далі він мені надіслав декілька скриншотів переписок в чатах у підрозділі, в якому він служить. Я не все можу зацитувати, в тому числі тому що, повірте, кількість нецензурної лексики, яка стосується нас з вами, парламенту, зашкалює і, мабуть, не варто її озвучувати з цієї трибуни, але деякі речі я зацитую.

"Дочекаються бунтів або що хтось вернеться і почне стріляти". Хтось відповідає: "Я не знаю, як люди до сих пір все це ковтають". А відповідь така: "Бо ж не хочуть лити воду на млин ворога. Плюс налякані кримінальною відповідальністю". Або ще ось: "Мене взагалі бісить, що вони тасують людей, які вже по два роки і більше в армії, бо бояться набирати нових, бо це ж соціальна напруга. А в армії що, немає соціальної напруги?".

Друзі, я не знаю, чи ви почуєте те, що я зараз озвучила, але відповідь на питання про те, що люди, які захищають нас два роки, їхні сім'ї повинні почути, коли вони зможуть повернутися до цивільного життя і їх хтось замінить, ми їм маємо дати. Ми не можемо далі казати тим, хто нас захищає більше двох років, що у нас немає рішення цієї проблеми. Тому що, як ви почули щойно в цих цитатах, напруга соціальна існує не тільки в суспільстві, але і в армії, а їм ми винні більше за всіх.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Веніславський, будь ласка, Федір Володимирович, "Слуга народу".

 

14:06:31

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановні колеги, цей законопроект, який ухвалив парламент і висловив свою позицію, має дуже важливе значення для військовослужбовців. Тому давайте перейдемо до голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чудова пропозиція, але у нас ще є Сергій Володимирович Власенко.

Михайло Михайлович Цимбалюк, будь ласка, "Батьківщина".

 

14:07:01

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний головуючий, шановні колеги, з приємного чи з позитивного. Ви знаєте, що Верховна Рада ухвалили закон, який підписав Президент, і Президент підписав Указ про демобілізацію строковиків. З 2 квітня по 31 травня буде проводитись демобілізація, це дуже важлива річ, бо ті хлопці переслужили декілька років. Їм слід подякувати за службу і побажати, щоб вони і в майбутньому могли влаштувати своє цивільне життя, а дехто повернеться до професійної військової служби.

Про непопулярне. Я не впевнений, що всі народні депутати працюють тільки 8 годин. Я взагалі вважаю, що 8 годин –  це несправедливо, тому що робота народних депутатів – це не тільки сесійна зала, це робота з виборцями, міжнародна діяльність. Але те, що не всі добросовісно відносяться до сесійних засідань, це, так, проблема. (Оплески) Дякую.

По суті постанови. Сергій Власенко чітко як правник, як людина, яка знається в Регламенті Верховної Ради, розклав, чому появилося в даному випадку блокуючі постанови. Але сам законопроект народжувався, я б сказав, в муках, в робочій групі, тоді в комітеті. Пройшла принципова фахова дискусія, я сам брав участь в одному із засідань, і насправді цей законопроект очікує велика кількість військовослужбовців і інших категорій представників сил оборони. Як сталося так, що появилася правка, що стосується тимчасово непридатних, хоча це проблема, бо ті люди, які тимчасово непридатні, не можуть демобілізуватись після поранень. Потрібно дотримуватись норм Регламенту, щоб не було затримки таких законопроектів.

Прошу підтримати постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до голосування.

Ставлю на голосування пропозицію про прийняття в цілому проекту з реєстраційним номером 10313-П1. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 21.03.2024 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальних захист (реєстраційний номер 10313 від 04.12.2023). Прошу голосувати. 

 

14:09:54

За-41

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Шановні колеги, розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено. Дякую всім за роботу.

Я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.  Разом до перемоги. Слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку