ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

21 березня 2024 року, 10 година 30 хвилин

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

10:33:02

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, триває 25-й місяць повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України і всього українського народу. Ракетний терор російських загарбників продовжується. У Києві та області протиповітряна оборона збила приблизно три десятки ворожих ракет, зокрема і балістичні. Вдячні нашим силам ППО, усім нашим мужнім воїнам за захист України від віроломного ворога. Вистоїмо. Переможемо.

Я хочу нагадати, що рівно два роки тому наші сили оборони звільнили від російського агресора невеликий населений пункт на Київщині - село Мощун, яке стало щитом у захисті столиці України міста Києва. Відтоді почалось велике звільнення від окупантів Київщини, Чернігівщини, Житомирщини та Сумщини. Саме там у кровопролитній битві за Мощун в березні 2022 року героїчно загинув наш колега народний депутат восьмого скликання справжній патріот Олександр Олександрович Марченко.

Шановні колеги, схилімо голови у хвилині мовчання перед величним подвигом усіх українських воїнів, які захистили нас ціною власного життя. Вічна шана і слава. Вшануймо пам'ять усіх безневинних жертв, які загинули від рук російських окупантів.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

Шановні народні депутати, я прошу зайняти місця. Відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань я пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадую, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я запрошую вас взяти участь у сигнальному голосуванні. Я прошу голосувати.

 

10:36:06

За-227

Проти – 5, утрималось – 6, не голосувало – 72. Все, як завжди. Шановні колеги, дякую вам.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження у нашого колеги народного депутата України Юрія Михайловича Мисягіна. Давайте привітаємо Юрія Михайловича з 50-річним ювілеєм та побажаємо йому міцного здоров'я, плідної роботи та нових здобутків. (Оплески)

 Шановні колеги, я ще раз звертаюсь до всіх колег із закликом неухильно дотримуватись безпекових правил у Верховній Раді України і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні народні депутати, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано, переходимо до його розгляду. І ми зараз в питанні, ми в питанні зараз. Що-що? З процедури?

Железняк з процедури, будь ласка, і рухаємося далі.

 

10:37:11

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Пане Голово, ви, напевно, пропустили вчора, я коротко розповім. У нас з'явилась добра традиція, коли ми на початку засідання питаємо, скільки народних депутатів у відрядженні, і вчора методом певного, скажемо, пошуку ми знайшли відповідь на це запитання, що 33 народних депутати були в офіційному відрядженні, ще 5 – у відпустці. Сьогодні бачу, що деякі повернулися, в тому числі вітаємо вас із поверненням. Скажіть, будь ласка, а скільки на сьогодні у нас офіційно народних депутатів перебувають у відрядженнях.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Давайте будемо робити добру традицію: ви будете робити запит на Апарат, він буде інформувати вас. Я думаю, це правильно, тому що з процедури ми все-таки воліли би слухати по регламентних процедурах, які передбачені в Регламенті Верховної Ради.

Дякую, шановні колеги, ми переходимо до розгляду питання 10373, ми знаходимося в поправках. Вчора, наскільки я був поінформований, ми пройшли всі поправки, які були на врахування. І зараз, скажіть, будь ласка, чи буде хтось… Ми на Погоджувальній раді домовилися так: замість поправок… Шановні колеги, ми домовилися, що замість поправок, які будуть ставити на підтвердження, буде 3 хвилини виступу фракції "ЄС". Так? І більше ніхто не буде ставити? І одна поправка на підтвердження у  "Батьківщини" буде.

Давайте, будь ласка, давайте, "ЄС" спочатку виступить, потім Цимбалюк, 3 хвилини – "ЄС" замість тих поправок, які ви пропонували на підтвердження. Хто буде?

Геращенко, будь ласка, 3 хвилини замість тих поправок, які ви мали ставити на підтвердження. Потім одна поправка – Цимбалюк і потім голосуємо. Правильно, колеги? Дякую.

Будь ласка, Геращенко, Цимбалюк і голосуємо.

 

10:39:15

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, законопроект про лобізм, який ми зараз обговорюємо, дійсно, є одним із  важливих маркерів для початку офіційних перемовин з Європейським Союзом щодо вступу України до ЄС і озвучення оцієї переговорної рамки. В цілому Європейський Союз має кілька зауважень до України в контексті початку цих перемовин. Я хочу сказати, що Закон про лобізм приймається в рамках деолігархізації і до так званого Закону про олігархів так само є зауваження і Венеційської комісії, які ми й досі не врахували.

І коли ми з вами заявляємо про деолігархізацію, то в цьому контексті, власне, варто нагадати про те, що і сьогодні олігархічним телеканалам в рамках марафону щороку держава виділяє 2 мільярди гривень. Це ті гроші, які і досі не дійшли до фортифікаційних споруд, до їх розбудови, до дронів, до бомбосховищ, які конче сьогодні необхідні на всіх територіях України, які щодня страждають від агресії.

От подивіться, будь ласка, на те, як у нас відбувається сьогодні засідання Верховної Ради. Я б просила Голову звернути увагу, що такого бардака, знаєте, ніколи в цій залі не було.

Коли ми говоримо з вами про деолігархізацію, важливо нагадати, що ключова функція, а саме Антимонопольного комітету – це давати оцінку, аналіз, моніторинг олігархічних впливів і монополій. І до Закону "Про Антимонопольний комітет України" у наших європейських партнерів є так само дуже серйозні зауваження, як і до Рахункової палати, яка має бути незалежною інституцією, здатною моніторити витрати і видатки з державного бюджету. А ми маємо тут великі проблеми. І запевняємо вас, що європейці, наші партнери, вони все бачать. І якщо хтось думає, що ми можемо їх, вибачте, якось там надурити прийняттям законів, які не відповідають європейським нормам, європейським правилам, це не так.

Нагадаю, що Закон про лобізм парламент прийняв пару місяців тому, але вже тоді "Європейська солідарність" звертала вашу увагу, що в цьому законі є багато нишпорок, до яких будуть претензії європейської сторони, до якої є зауваження громадянського суспільства.

І от сьогодні, коли ми приймаємо цей закон, ми закликаємо владу в першу чергу не мати таких спокус використовувати Закон про лобізм для чергової розправи з неугодними, з опонентами, коли одні організації одних там політичних діячів будуть записувати в реєстр лобістів і таке інше, а на "Кінокіт", на ці мільярдні абсолютно видатки, до яких причетні представники Офісу Президента, радники і порадники, які використовують свої посади, до них немає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, одна поправка… Шановні колеги, я попрошу всіх звернути увагу, по-перше, зайняти свої місця. Займіть, будь ласка, свої місця, тому що зараз буде ставитися поправка на підтвердження від Михайла Михайловича Цимбалюка, а після цього ніхто більше не буде ставити поправки, ми голосуємо за законопроект в цілому. Ще раз підкреслюю, це дуже важливо, євроінтеграційний законопроект.

Тому, будь ласка, Михайло Михайлович, почніть з номера поправки, щоб я одразу міг знайти її.

 

10:42:51

ЦИМБАЛЮК М.М.

526-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Михайло Михайлович.

 

ЦИМБАЛЮК М.М. Шановний пане Голово, президія, шановні колеги,  фракція "Батьківщина" підтримувала і голосувала Закон про лобізм і буде підтримувати Закон про внесення змін в Кодекс про адмінправопорушення, що стосується лобізму. Бо, насправді, якщо є закон і правила, має бути відповідальність.

Але, шановні колеги, прошу уваги. Про що ця правка? В основній версії першого читання було відтермінування на рік внесення змін про адмінвідповідальність. НАЗК тільки з 1 січня наступного року сформує реєстр, відпрацюється нова практика, і взагалі це ж нове для України. Не можна з 1 січня вносити відповідальність, ми з вами потім, згадаєте мене, в разі непідтримання будемо вносити зміни. Треба цю  правку не підтримувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яка позиція комітету, будь ласка.

 

10:44:06

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, цей законопроект є сателітним до основного законопроекту про лобізм. Саме тому Комітет з питань правоохоронної діяльності вирішив, що цей закон набирає чинності з дня введення в дію Закону про лобіювання. Не може так бути, що діють норми матеріального права і немає відповідальності, тому ми синхронізувалися з основним законом. Саме в такій редакції цей законопроект буде зарахований в наші міжнародно-правові зобов'язання Європейською комісією. Тому прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займіть місця. І так, 526 поправка авторства Іонушаса і Маслова, вона комітетом врахована. Народний депутат Цимбалюк просить поставити на підтвердження це рішення, аргументи сторін ви почули.

Шановні колеги, я ставлю 526 поправку на підтвердження. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

10:45:12

За-253

Рішення прийнято. 

Я дякую, шановні колеги. Переходимо до прийняття рішення в цілому.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства у сфері здійснення лобіювання (реєстраційний номер 10373).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

10:46:01

За-290

Рішення прийнято. Закон прийнято в цілому. Дякую, колеги.

Будь ласка, надійшла… Секундочку, надійшла заява від двох фракцій з заміною на виступ – "Батьківщина" і "Європейська солідарність". Хто виступає?

Порошенко, будь ласка.

 

10:46:29

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, перш за все я хочу подякувати колегам з фракції "Батьківщина" за надану можливість виступити і повну підтримку нашої позиції по фортифікаційним спорудам.

Пане Голово повернувся із закордонного відрядження, я так розумію, проблем у нього з виїздом за кордон на відміну від решти народних депутатів немає, бо він у нас особа привілейована. І в цій ситуації я хочу наголосити, що ні вчора, ні сьогодні питання створення ТСК по фортифікаційним спорудам не з'явилось. І я хочу наголосити, парламент має бути свідомий у своїй місії: щоденна праця, виконання конституційних функцій, формування, контроль уряду, прийняття законів, формування бюджету, і все це має бути присвячено виключно одній справі – обороні держави, посиленню армії. А коли замість вирішення проблем Верховна Рада займається окозамилюванням, а депутатів використовують в якості потемкинских деревень для везення на один зразковий ВОП, – це категорично неприйнятно.

До речі, і військо дуже добре знає ситуацію з фортифікаційними спорудами, бо їм нема куди відійти на другу лінію оборони. Так було в Авдіївці, коли наші воїни відійшли в чисте поле і отримали пропозицію лопатами копати собі окопи. Я впевнений в тому, що воїн має воювати, а ми з вами забезпечити фортифікаційні споруди. І тут вже не можна кивати на партнерів, на те, що грошей не дали, зброю не дали, це наше з вами завдання. Знають, що таке і на запорізькій дільниці, коли воїни нори копають проти FPV русні.

І я хочу наголосити, поставте на голосування питання фортифікаційних споруд. Кожна копійка має бути контрольована і кожен день ми маємо звітувати, що ми зробили для армії. Декому відповісти на це питання буде дуже складно. Створіть комісію. Побійтеся бога.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо можна, коротка репліка, Петро Олексійович. Якщо ви не знаєте, то відповідно Конституції України, Голова Верховної Ради – єдина людина, яка представляє у відносинах з міжнародними організаціями. Всі інші їздять у відрядження відповідно до того пункту. (Шум у залі) Ще раз, ви... Я не знаю, кого ви представляєте, Петро Олексійович, по дуже багатьох ваших поїздках, але я думаю, ми розберемося.

Шановні колеги, ще раз кажу, ніяких проблем немає в тих людей, які їздять відповідно до затверджених норм. І вчора буквально велика кількість різних представників знаходилися у відрядженнях, про що вже сьогодні говорили наші колеги. Дякую, шановні колеги.

 

РАЗУМКОВ Д.О. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександрович, що у вас?

 

РАЗУМКОВ Д.О. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Разумков, з процедури. Тільки з процедури, Дмитро Олександрович, будь ласка.

 

10:49:58

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую. Це питання діяльності Верховної Ради, воно також підпадає під процедури. Пан Железняк задавав питання про відрядження, хто куди і як їздить, ви його направили до Апарату.

Я хотів би, щоб всі колеги в залі знали, що в нас велика державна таємниця ваші відрядження. Ви наклали ДСК на кошторис ваших витрат на відрядження. Ви минулого разу не проводили засідання Верховної Ради, тому що поїхали всі депутати на фронт. Скажіть, будь ласка, прозвітуйте перед колегами, на якому фронті були ви, до яких бригад ви заїхали, і чи не переплутали ви Відень і готель "Імперіал" з лінією фронту в Україні і відвідування оборонних позицій нашої держави?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Відповім вам одразу.

Шановний Дмитро Олександрович, щодо накладенні різних режимів на інформацію – у вас було питання, хто це зробив, - у 2021 році це ваше розпорядження, а я просто розширив його. Це так, щоб зрозуміло вам було.

Тепер, що стосується других питань, де був я, на яких фронтах. Дмитро Олександрович, я також дуже часто їжджу і відвідую наших військових. Єдине, я на відміну від вас не на тікток-фронті, розумієте? А вам бажаю там удачі!

Дякую. Я відповів на всі питання?

Железняк. Але тільки по процедурі, інакше, я перепрошую, колеги, я просто буду користуватися Регламентом. Якщо буде не по процедурі, я не буду відповідати, і переривати час.

Будь ласка, Железняк.

 

10:51:34

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Руслан Олексійович, моя репліка не потребує вашої відповіді. Я хочу просто, щоб ви мене почули.

В цьому залі сидять три спікера Верховної Ради: ви, Андрій Володимирович Парубій і Дмитро Олександрович Разумков. Я пам'ятаю роботу парламенту при двох попередніх спікерах, я знаю роботу парламенту зараз при вас. І я дуже прошу ніколи більше не повторювати в цій залі, що тільки спікер представляє Україну. Я сподіваюсь, що всі інші… (Оплески)

 Дозвольте я завершу. Я сподіваюсь, що всі інші колеги, незалежно від наших політичних прапорів, коли ми їдемо в будь-яке закордонне відрядження, ми представляємо Україну і захищаємо Україну. І те, що я бачив, це справді так, незалежно опозиція чи коаліція.

Тому я дуже прошу, давайте не будемо перетворювати Верховну Раду в РНБО, якій розповідали про туристів, а все ж таки поважати всіх народних депутатів, включаючи ваших колег по президії.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хоч ви не потребуєте відповіді, але я вам надам її. Шановний Ярослав Іванович, я не сказав, що я представляю Україну. Я сказав, що я представляю парламент у відносинах з міжнародними організаціями, і це саме так виписано у 88 статті Конституції України. Тому, шановні колеги, не подобається це положення, будь ласка, після воєнного часу вносьте зміни до Конституції України. А на цьому я дякую, шановні колеги, і переходимо до розгляду питань порядку денного.

Шановні колеги, наступний законопроект у нас – це законопроект 10313. Ми домовилися на Погоджувальній раді таким чином, що 3 хвилини буде виступ від фракції "ЄС", так, замість своїх поправок. Замість своїх поправок 3 хвилини буде виступ від фракції "Батьківщина". І замість поправок "Голосу", не будете, так?

Тому хто від фракції "ЄС"? Ірина Фріз, будь ласка, 3 хвилини.

 

10:53:39

ФРІЗ І.В.

Шановні колеги, ми, розглядаючи законопроект 10313, маємо зараз констатувати, що чи не вперше законопроект розглядався фахово комітетом і значна кількість правок була підтримана. Це означає, що та мета, яка ставилася в цьому законопроекті, а саме: соціальний захист та гарантії для наших військовозобов'язаних, для наших військовослужбовців та поліцейських відповідає змісту законопроекту, який сьогодні вже буде розглядатися в другому читанні.

Завдяки ретельному і фаховому обговоренню дійшли згоди про те, що питання, які були невластиві для цього законопроекту і достатньо конфліктно сприймалися в суспільстві, було відхилено. Зараз я кажу про те, що військовослужбовцям не буде заборонено згідно чинного законодавства поширення інформації. Тому що ця драконівська норма, яка якимось дивним чином була ухвалена в першому читанні, викликала достатньо резонансне відношення серед військовослужбовців, так і серед цивільного населення.

Отже, військовослужбовці будуть мати право на свободу слова. В законі ця правка підтримана і ця норма скасована.

Також комітет підтримав можливість перебування військовослужбовців на лікуванні до 12 місяців. І якщо ми говоримо про військовослужбовців, які лікуються за кордоном, то тепер їм буде не потрібно через чотири місяці повертатися для того, щоб пройти ВЛК і потім назад вертатися на продовження лікування. Ця норма також врегульована в такий спосіб, що військовослужбовці до 12 місяців, які будуть знаходитися на лікуванні за кордоном, зможуть надіслати в письмовому вигляді свої документи до ВЛК, отримати продовження курсу на лікування і долікуватися в той спосіб, який було визначено безпосередньо фахівцями.

Я хочу наголосити на тому, що деякі норми, які було б бажано все ж таки ухвалити на рівні закону, на жаль, не були підтримані комітетом, але виплата, грошова виплата у разі загибелі військовослужбовця на рівні 15 мільйонів тепер встановлена законом і тепер вже жоден Прем’єр-міністр жодного уряду не зможе це скасувати. Держава виконала свої зобов'язання перед родинами наших героїв, які віддали найдорожче – життя за нашу державу під час відсічі агресії, і будуть отримувати ці виплати в повному обсязі на рівні 15 мільйонів.

Також хочу наголосити, що в законопроекті унормовано, що військові капелани, які належать до організації релігійної, центр керування якої знаходиться в країні-агресорі, не будуть мати права здійснювати відповідні свої зобов'язання в Збройних Силах України. Така норма…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, далі від "Батьківщини". Будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк.

 

10:57:18

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане Голово, президія, шановні народні депутати! Я насамперед дякую лідерам фракцій, Голові Верховної Ради, Погоджувальній раді за те, що цей законопроект нарешті потрапив в сесійну залу, бо це була праця багатьох народних депутатів, які входили в міжфракційну робочу групу по розробці цього законопроекту. Я дякую. Авторами його є Юлія Тимошенко, ще ряд колег з нашої фракції і представники всіх фракцій і груп без винятку.

Те, що сказала колега, що важливо, в цьому законопроекті ми, як кажуть, унормували норму на право військовослужбовцями поширювати інформацію, крім тієї закритої, яка регулюється іншими нормативними документами. Цим законопроектом ми, що стосується роботи або служби капеланів, чітко внормували норму, хто може і має право бути капеланом у Збройних Сил України і інших військових формувань. Не мають право представники церкви, які мають відношення до країни-агресора, а також особи, які мають богословську освіту. Це дуже важливо, що будуть збережені ті традиції, які розпочалися були ще раніше.

Наступне. Ми унормували норму, що стосується одноразової грошової допомоги військовослужбовцям при народженні дитини. І я дякую членам комітету і Міністерству оборони, які підтримали нашу пропозицію. Те, що стосується надання права лікування військовослужбовців в разі поранення. І, звичайно, ми нарешті нормою закону унормуємо виплату грошової допомоги родичам в разі загибелі військовослужбовців під час виконання бойового завдання.

Наступне. Колеги, цей законопроект дає нарешті відповідь щодо права військовослужбовців, які досягли пенсійного віку, на оформлення пенсії. Діюче законодавство передбачає особисту появу особи в Пенсійному фонді України. Цим законопроектом ми даємо право письмово звернутися до Пенсійного фонду з підтвердження печатки військової частини і завірення командиром або начальником. Це важлива норма для тих людей, які сьогодні продовжують службу і досягли пенсійного віку.

На завершення, шановні колеги, ми унормували все те, що вимагав час. Ми врахували пропозиції Міністерства оборони, Збройних Сил і інших військових формувань. Я хочу подякувати Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки, особисто голові цього комітету, де я побачив фахову роботу під час розгляду правок.

Дякую і прошу голосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайле Михайловичу.

Шановні колеги, хто ще буде виступати по правках своїх? Разумков. У вас скільки? Будь ласка, ваші поправки які? Називайте номер...

 

11:00:36

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслане Олексійовичу, у комітету є там шість правок, потім буде виступ. Або колеги виступлять...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вже всі виступили.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Тоді спочатку правки, потім виступ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Номери поправок тільки говоріть, будь ласка.

 

11:00:55

РАЗУМКОВ Д.О.

Добре. Перша правка номер 16. З початку дайте мені час, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, час дайте.

16, це... Секундочку. Це поправка В'ятровича, в мене написано.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Ні, у вас стара таблиця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секундочку.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Знову дайте час з  початку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зупиніть, будь ласка, час. Давайте ми розберемося. А, ну, подивіться, 16 поправка. Будь ласка, тоді... А я попрошу, подивіться, що в мене з таблицею. Добре?

У вас 16-а, Разумков. Будь ласка.

 

11:01:26

РАЗУМКОВ Д.О.

16 правка. Я дійсно хотів би подякувати комітету. Аналогічні правки були враховані, в тому числі пані Фріз, це про те, щоб заборонити цензуру, яку хочуть ввести по відношенню до наших захисників. Якщо б така норма діяла, ми б з вами не побачили переможних фото і відео хлопців і дівчат, які звільнили Херсон, які звільняли Харківщину, які знищували ворога, тому що не зрозуміло, хто цю недолугу правку вніс. Міністерство оборони її не підтримує. Профільний комітет не підтримую. І я дуже сподіваюся, що Рада також це не підтримає. А правку "Розумної політики" підтримає для того, щоб цензури для наших захисників на фронті не було. Порушення таємниці регулюється іншими нормативними актами, в тому числі Статутом Збройних Сил України. Тому прошу поставити правку номер 16 на голосування і її підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, ще раз, ми переглянули, ваша поправка 15, Дмитро Олександрович. Ну, я не знаю, у мене 16-а, це В'ятровича. І ця ж таблиця висить на сайті. Будь ласка. Оце тільки що мені передав Апарат. Давайте ми ще раз передивимось, щоб ми зараз не знесли якусь поправку, яка є необхідною.

Шановні колеги, одну хвилиночку, щоб ми зараз чогось не знесли. Ви підтверджуєте? Яка це поправка? Зайдіть, будь ласка, на сайт. Шановні колеги, я перепрошую, можна, одну секундочку. Дмитро Олександрович, можете підійти, щоб ми зараз подивилися, чи про цю поправку йде мова.

Шановні колеги, ми розібралися, це поправка 15.  20 секунд Разумкову, будь ласка.

 

11:05:34

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, я дуже прошу, щоб просто всі правки інші збереглися, тому що я не розумію, куди ділася одна правка, чому у нас поплила таблиця. Вчора на комітеті все було. Але, дійсно, згідно тієї таблиці, яка висить на сайті, це правка номер 15, вчора вона була 16. Я прошу, щоб комітет підтвердив це і що це відповідає саме такому...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету з цього питання.

 

11:06:01

БЕЗУГЛА М.В. Дякую.

Враховуючи пропрацьовану таблицю комітетом, після уже голосування на комітеті дещо змінився порядок нумерації. Відповідна та таблиця, яка опублікована, не повністю співпадає з тим, що у вас є відповідно, коли уже ви працювали в комітеті, тому що ми враховували, зокрема, кілька комітетських правок.

Тому наразі щодо вашої поправки, зазначена поправка відхилена комітетом з огляду на те, що запропонована головним комітетом норма в остаточній редакції не передбачає другого абзацу, до якого автором правок надано аргументи щодо невизначеного формулювання норми. Наприклад, формулювання не мають право поширювати в медіа там геопросторові дані про військові об'єкти уже виключено. І натомість залишено формулювання щодо поводження військовослужбовців з інформацією відповідно до Закону України "Про інформацію" та інших законів України. Тобто де-факто ваша правка втратила актуальність оскільки виключені абзаци.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. То тоді можемо не ставити її, Дмитро Олександрович. Добре? Дякую.

Наступна поправка яка ваша, будь ласка.

 

11:07:06

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, по попередній поставте, будь ласка. Вона має бути написана – врахована, тому що інакші правки були враховані, це помилка. Ми будемо потім мати з вами 131-у, тому що вона фактично врахована комітетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний комітет, наведіть порядок, будь ласка.

 

11:07:26

БЕЗУГЛА М.В. Дякую.

Пане Разумков, повне врахування правки неможливе, тому що абзаци уже виключені, ми можемо її тільки врахувати редакційно, а це в залі зробити неможливо. Вона відхилена, і де-факто це відповідає теперішній таблиці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте ми не будемо тоді ставити, Дмитро Олександрович.

Наступна поправка яка ваша, Разумков?    

    

11:07:48

РАЗУМКОВ Д.О.

Ну була 44-а, тепер  стала 43-я.

Шановні колеги, по-перше, я хотів би дійсно подякувати всім членам комітету, які підтримали пропозицію команди "Розумної політики" і проголосували закріплення 15 мільйонів загиблим… родинам загиблих на рівні закону. Віри сьогоднішньому уряду, на жаль, немає, і це розуміють депутати, причому від всіх фракцій, тому кожному, хто підняв руку "за", я хочу подякувати.

Але паралельно з цим я пропоную на рівні закону закріпити всі виплати для наших захисників: зарплата в 20 тисяч, доплати в 30 і 100 тисяч. Щоб знову не виходив якийсь Прем'єр-міністр або міністр і не розповідав про те, що військові попросили в них забрати гроші. Якщо буде підтримана потім пропозиція Президента про 200 тисяч, додамо і це, але сьогодні ми маємо убезпечити інтереси наших захисників, поки вони захищають нас.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету.

 

11:08:56

БЕЗУГЛА М.В.

Зазначена правка відхилена комітетом, враховуючи те, що безпосередньо законодавча рамка щодо виплат військовослужбовцям, і, колеги, ми це пам'ятаємо, була уже врегульована попереднім законопроектом міжфракційної робочої групи, а деталі щодо врегулювання даного питання вирішуються на рівні Кабінету Міністрів. І закріплення даної позиції, даної норми породжує юридичну невизначеність  врегулювання питань постановами Кабінету Міністрів, які уже відбулися, і ви пам'ятаєте, наскільки це важко відповідно було опрацьовано і наразі діє.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ви наполягаєте, щоб норма залишилася відхиленою.

Шановні колеги, 43 поправка авторства Разумкова, комітетом відхилена. Аргументи сторін ви почули. Він просить поставити цю правку на врахування.

Ставлю 43 поправку на врахування. Прошу голосувати.    

 

11:10:02

За-137

Рішення не прийнято.

Наступна поправка, будь ласка, номер.

 

11:10:07

РАЗУМКОВ Д.О.

81-а тепер по новій таблиці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Правка говорить про те, що законопроект передбачає відпустки 30 днів. Ми з нашою командою пропонуємо, що починаючи з другого і кожен наступний рік, ми не розуміємо скільки ще йти війна, наші захисники отримували відпустку збільшену з 30 до 60 днів, діб, вибачте, плюс час на доїзд додому і повернення до військової частини. Тому що люди стомлюються, людям фізично і морально важко, плюс ми розуміємо, що є питання наповнення частин і не всі своєчасно отримують такі відпустки. Тому ми пропонуємо, щоб був додатковий стимул для наших захисників, починаючи з другого року, відпустка була 60 діб.

Шановні колеги, будь ласка, давайте проголосуємо. Ми працюємо з вами по чотири, шість днів на місяць, а хлопці воюють цілодобово.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету з цього питання.

 

11:11:10

БЕЗУГЛА М.В.

Зазначена правка відхилена комітетом, оскільки з огляду на те, що законом від 28.06.2023 року військовослужбовцям під час дії воєнного стану вже збільшено тривалість щорічної основної відпустки з 10 днів до 30 днів. При цьому така тривалість 30 днів щорічної основної відпустки передбачена і в мирний час. Збільшення тривалості щорічної основної відпустки до 60 днів, навіть за рахунок невикористаних днів відпустки за минулий рік, може викликати труднощі у забезпеченні виконання особовим складом завдань військової служби, оскільки при ухваленні такої норми, одночасно відсутність чисельності підрозділу збільшиться вдвічі.

Слід також зазначити, що доповнення, запропоновані новим абзацом у структурі законопроекту, фактично призведе до доповнення пункту 17 статті 10 прим 1 новими абзацами, що змінить і спотворить всю структуру законопроекту. Прохання залишити в редакції комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 81 поправка Разумкова і колег комітетом відхилена. Він просить поставити на врахування. Позицію обох сторін ви почули.

Ставлю 81 поправку на врахування. Прошу голосувати.

 

11:12:35

За-114

Рішення не прийнято.

Наступна, будь ласка, Разумков.

 

11:12:40

РАЗУМКОВ Д.О.

Тепер виходить 131-а. Це питання розширення підстав для дострокового присвоєння звань. Це обговорювалось ще з колишнім главкомом Залужним, вони підтримували цю позицію. Це підтримувало Міністерство оборони щодо того, щоб можна було присвоювати нашим захисникам не лише два рази, як сьогодні передбачає діюче законодавство, а до трьох разів присвоювати позачергове військове звання. Сьогодні багато людей на фронті, які на це заслуговують. Ми з нашою командою "Розумної політики" чітко прописали, як це має працювати. Шановні колеги, ви можете взяти подивитися цю правку.

Паралельно звертаюсь до комітету, тому що ми говорили про те, що це має  бути враховано додатково ще і в Законі про мобілізацію. Але не тягнути це питання пропонується сьогодні і проголосувати його сьогодні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Позиція комітету по 131 поправці.

 

11:13:42

БЕЗУГЛА М.В.

Зазначена правка відхилена комітетом в силу того, що наразі її врахування норма статті 29 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України буде мати такий вигляд, що чергове військове звання достроково може бути присвоєне військовослужбовцям один раз за весь час період проходження військової служби, і присвоєння попереднього військового звання в разі присвоєння військового звання не вище полковника, капітана 1 рангу, потім ще вдруге присвоєння за умови застосування заохочення. І також втретє до       військовослужбовців, які не менше трьох місяців брали безпосередню участь у воєнних бойових діях. Наразі у нас до цих пір є проблема з так званою пірамідою звань, відповідно до того, що збільшується кількість офіцерських звань і все більше… значно відстає збільшення кількості сержантського корпусу, а також  безпосередньо рядових військовослужбовців, що породжує величезні проблеми щодо подальшого працевлаштування, щодо подальшої організації...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, 131 поправка авторства Разумкова і колег. Вона відхилена комітетом. Разумков просить врахувати цю поправку, позиції обох сторін ви почули. Прошу голосувати, 131 поправка.

 

11:15:11

За-115

Рішення не прийнято.

Наступна поправка, Разумков.

 

11:15:16

РАЗУМКОВ Д.О.

Чекайте, зараз треба розібратися, яка наступна. Комітет, скажіть, будь ласка, була 221-а, зараз яка?

Руслане Олексійовичу, попросіть комітет, щоб дали відповідь, бо я не можу знайти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, секундочку. Можливо, 220-а, вона врахована частково. Вона вашого авторства. І 219 вашого авторства.

220-а, можливо, вашого авторства, подивіться.

 

11:16:20

РАЗУМКОВ Д.О.

218-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 218-а. Будь ласка, тоді обнуліть час. 218-а.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, важлива правка про ротацію. Вона була в першій редакції Закону про мобілізацію, демобілізацію, потім її забрали. Ми пропонуємо, і це працює сьогодні в інших, не в Збройних Силах України, а в інших підрозділах, які здійснюють відсіч збройній агресії з боку Російської Федерації. Щоб ротація відбувалася не пізніше, як через шість місяців. Це дуже важко, і про це говорять всі, з ким ми спілкувалися на фронті. Має бути ротація. Якщо її не буде, то працюй так, як сьогодні: ті, хто воюють і вміють воювати, вони вічно стоять на нулі, а ті, хто каже, ой, ми не вміємо, їх виводять до Львова. Це нечесно по відношенню до тих, хто боронить, починаючи з 24-го, на першій лінії оборони, нашу з вами Батьківщину.

Будь ласка, підтримайте цю правку нашої команди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 218 поправка, вона врахована частково. Яка позиція комітету?

 

11:17:27

БЕЗУГЛА М.В.

Якщо говорити саме про позицію комітету, то відповідно до врахування позиції військових, які не вбачають можливості щодо системної організації саме ротацій не більше шести місяців для кожного підрозділу, після дискусій ця правка була відхилена.

До того ж законодавче закріплення цієї норми не входить до повноважень парламенту, оскільки безпосередньо прийняття військових рішень належить до виконавчої вертикалі відповідно військових формувань і військового керівництва, це позиція комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 218 поправка авторства Разумкова і колег, вона врахована частково. Водночас автор наполягає на повному врахуванні 218 поправки. Я ставлю цю поправку на врахування.

 

11:18:27

За-122

Рішення не прийнято. Правка залишається врахованою частково.

Ще у  вас є, Дмитро Олександрович?

 

11:18:33

РАЗУМКОВ Д.О.

Одна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще одна. Номер скажіть, будь ласка.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Наступна 219 правка, вона стосується демобілізації.

Ми з вами  побачили той недолугий законопроект, який заніс Офіс Президента разом з урядом, де 36  місяців – демобілізація. А потім виступає Президент  і каже: взагалі не буде демобілізації під час війни. Я не зовсім розумію, чому це так. Тому що виходячи з його слів про безповоротні втрати в  31 тисячу, це... цього сектору безпеки і оборони 2,5 відсотка, це дуже  страшні цифри. Але, тим не менше, ми маємо дати можливість нашим захисникам мати демобілізацію і реальний відпочинок від бойових дій. Якщо цього не відбудеться, ми просто їх втратимо, втратимо як людей, втратимо як громадян і втратимо як захисників нашої держави.

Ми пропонуємо, на відміну від уряду, 24 місяці, вісім з яких безпосередньо в зоні ведення бойових дій по беерці так званій, а не 36 місяців у Львові, як це запропонував Офіс Президента разом з урядом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 219 поправці, будь ласка.

 

11:19:41

БЕЗУГЛА М.В.

Правка відхилена комітетом, оскільки це питання розглядається у форматі опрацювання законопроекту за реєстраційним номером 10449 і не стосується безпосередньо тематики і предмету даного законопроекту, що опрацьовує питання соціального захисту військовослужбовців та поліцейських, а не питання мобілізації та демобілізації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 219 поправка. Вона врахована частково, авторства Разумкова і колег. Водночас комітет наполягає на повному врахуванні. Комітет свою позицію тільки що довів вам. Я ставлю 219 поправку на повне врахування. Прошу голосувати.

 

11:20:36

За-110

Рішення не прийнято.

Завершилися, так? Будь ласка, скільки ви хвилин виступати будете? 7 хвилин Разумков, і після цього голосуємо, шановні колеги. Замість всіх своїх решта поправок. Будь ласка. І потім я ще вам дам одну поправку, да-да. дам. Будь ласка.

 

11:20:51

РАЗУМКОВ Д.О.

Колеги, у нас останнім часом стали дуже популярні висловлення Черчилля. Я вам одне з них нагадаю: "Ми живемо в епоху великих подій, але маленьких людей". І ви скажете, чому сьогодні ми маємо про це говорити? Тому що в цих великих подіях, на жаль, вам і українському народу відведена роль масовки і статистів.

Ще декілька разів поспіль, три рази поспіль в цій залі піднімалися питання про те, щоб протягнути відверті забаганки Офісу Президента, тому що для когось сьогодні йде війна, хтось боронить свою Батьківщину, а хтось намагається влаштувати своїх друзів і вибити їм великі зарплати, і дати можливість їх дружинам отримувати по 5 мільйонів від відповідних структур. Я зараз кажу про комісію з регулювання цінних паперів. Сьогодні так само буде закон, в який профільний комітет запхав дві правки, - законопроект 9667-1, де буде 79, 80 правка. Знову для наближених до Офісу Президента людей намагаються виставити зарплату в 100 тисяч і дати можливість дружині цієї комісії працювати далі в ICU.

Скажіть, будь ласка, а вам не набридло, що до вас ставляться, як до порожнього місця, так само, як і до громадян нашої держави, коли ці гроші можуть піти на сектор безпеки й оборони, коли ми говоримо про справедливість, про відсутність конфлікту інтересів, про перемогу українського суспільства, а не окремо взятої родини або окремо взятої структури? Ви розумієте, що після цього відповідати буде не Офіс, не Кабмін, відповідати будете ви, тому що стала "доброю" традиція перекладати відповідальність на вас, на Раду.

Я зараз приведу декілька прикладів, щоб вас у цьому переконати. Я вам хочу нагадати, що Президент під час свого інтерв'ю сказав, що депутати подали 4 тисячі правок до Закону про мобілізацію. Він забув сказати, що цей порожній, абсолютно нелогічний, повний корупції законопроект заніс він і його уряд. А відповідальність буде ваша, скажуть, що ви прийняли цей законопроект. Фракція монобільшості, його фракція, розуміючи, наскільки він неефективний, подала тисячу 818 правок, ви подали. І це нормальні правки, там немає сміття, там немає спаму, там є речі, які мають бути враховані для того, щоб допомогти і захистити інтереси наших захисників.

Президент завжди не бере на себе відповідальність, буде перекладати її на Раду, на Кабмін, на міжнародних партнерів, на військових, на всіх. Провалився контрнаступ. Хто в цьому винен? Винні міжнародні партнери. Чому вони винні? Тому що дали недостатньо зброї. Можливо. А ми не розуміємо, що ми не можемо кидати своїх людей на ворога без зброї? В нас не Росія, ми не можемо людей називати ресурсом, це український капітал. Ті, хто сьогодні боронить нашу державу, – це капітал держави, капітал нашої країни. І не треба відповідати, перекладати відповідальність на те, що не дали зброї. Треба відповідати тим, хто відправив туди хлопців.

План контрнаступу був на столі Путіна. І для цього йому навіть не була потрібна розвідка. І в цьому не винні військові наші. Краще подивитися навколо в Офісі Президента і просто ввімкнути єдиний марафон. Для розвідників Росії не треба було ні шпигунів, ні інформації, там розповідали з кожної праски і кожний говорящий рот, звідки буде наступ, якими силами, які бригади сформовані і куди вони підуть. Що ще їм було потрібно? Нічого.

Зараз Закон про мобілізацію. То не Верховний Головнокомандувач передав, то його написали військові і Кабмін. Ви ж добре знаєте, що військові нічого не пишуть, в них немає права законодавчої ініціативи, і добре знаєте, що без рішення Президента ні монобільшість не голосує, ні Кабмін. Правда? І ви знаєте, що це правда. Я хочу, щоб про це знали і наші з вами громадяни.

Дивіться, не буде ротації, не буде демобілізації, не буде зарплат захисників – крайніми зроблять вас і вас змусять за це відповідати. Ми втратили Авдіївку, після цього ми не маємо укріплень. Хто винні? Всі навколо, але не ті, хто по команді Офісу будували великі будівництва, а не велику фортифікацію, коли будувалися дороги біля Херсона, зараз будуються на Сумщину до кордону з Росією, на Чернігівщину. Навіщо? Для того, щоб ворогу було легше наступати?

І, шановні колеги, я хотів би вам пригадати те розділення, яке сьогодні є. Це вийшло по Фрейду, є ваша команда, можливо, команда парламенту і є команда Президента, де є п'ять-шість менеджерів. На жаль, в цій залі цієї команди немає. І саме для вас страшне – ви цією командою для нього ніколи не станете. А для того, щоб Президент зрозумів і побачив, хто несе за все відповідальність, йому просто треба подивитися в дзеркало.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, залишилася 197 поправка Бурміча і голосуємо за законопроект в цілому. Будь ласка, Анатолій Бурміч.

 

11:28:10

БУРМІЧ А.П.

Шановний голово, шановні колеги! На сьогоднішній день нашу батьківщину захищають люди, прихожани різних конфесій: і іудеї, і мусульмани, і православні, і греко-католики, і інші. Але на сьогоднішній день не всім дають своїх капеланів. Сьогодні по статистиці більше 70 відсотків захисників є прихожанами Української православної церкви, але закон забороняє мати свого капелана. Перед смертю солдат не може піти на сповідь. Це несправедливо стосовно нього, це несправедливо, це підриває його моральний дух, це підриває обороноздатність. А тому моя поправка за справедливість, всі прихожани мають своїх мати капеланів. Прошу підтримати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 197 поправка Бурміча. Комітетом відхилена, Бурміч хоче поставити її на врахування. Я ставлю 197 поправку на врахування і після цього голосуємо за закон.

 

11:29:41

За-33 

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, ми завершили розгляд цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, приготуйтеся до голосування.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист (реєстраційний номер 10313).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:30:34

За-296

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Вітаю, колеги.

Наступний законопроект 9428. (Шум у залі)

З процедури? Будь ласка, хто, у вас дві руки піднято. Лозинський, будь ласка.

 

11:30:49

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги, я прошу декілька секунд вашої уваги. У нас сьогодні в порядку денному надзвичайно важливий законопроект для сил безпеки та оборони і для органів місцевого самоврядування, це законопроект 9559-д. Законопроект, який нарешті зобов'язує, легалізує допомогу органів місцевого самоврядування на сили безпеки і оборони. До сьогодні вся допомога вже викликає перевірки, викликає кримінальні справи проти органів місцевого самоврядування, ті, хто добровільно все ж таки вирішує підтримувати сили безпеки і оборони за кошти місцевого самоврядування.

Шановні колеги, цей законопроект проголосований комітетом. Рекомендація комітету – за основу і в цілому. Абсолютно всі фракції і групи є співавторами цього законопроекту, практично всі. Це не є чиясь політична ініціатива. На конгресах, робочих групах місцевого самоврядування органи місцевого самоврядування просять підтримати, асоціації підтримують.

Я прошу зараз поставити на голосування змінити черговість. Пане Голово, прошу поставити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зрозумів. Єдине, що я хочу сказати, що цей порядок, який у нас був, він розрахований з часом, який відводиться. Але ваша пропозиція абсолютна відповідає Регламенту, тому що законопроект є в порядку денному. Ви маєте право внести цю пропозицію.

Ви по цьому ж питанню? Але, давайте, спочатку, щоб у нас порядок був.

Шановні колеги, є пропозиція Романа Михайловича Лозинського  змінити черговість розгляду і перейти до розгляду законопроекту 9559-д. Прошу голосувати.

 

11:32:39

За-219

На жаль, не вийшло.

Будь ласка, Володимир Володимирович Цабаль, що у вас? Цабаль, будь ласка.

 

11:32:52

ЦАБАЛЬ В.В.

Шановні колеги, 50 днів тому Тимчасова слідча комісія з питань розслідування можливих порушень законодавства під час закупівель під час воєнного стану подала проміжний звіт за пів року. Цей звіт досі не розглядається, я не розумію, з яких причин. Я хочу нагадати, стаття 3 Закону  про тимчасові слідчі і спеціальні комісії пункт 5: питання про заслуховування звіту, висновків, пропозицій слідчої комісії та спеціальної комісії відповідно до порядку, встановленого цим законом, і в термін, визначений Постановою Верховної Ради України про утворення відповідної комісії, розглядається позачергово без голосування включення до порядку денного засідань Верховної Ради України наступного дня пленарних засідань після дня подання  звіту, висновків. Тобто 50 днів тому.

Колеги, прошу поставити питання про включення до порядку денного сесії звіту 10455 і про голосування на цьому пленарному засіданні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Володимирович, ми на Погоджувальній раді, вам повинні були сказати, домовилися, що на наступне наше засідання ми це будемо слухати. Сьогодні його… Ні, дивіться, сьогодні це було рішення… Володимир Володимирович, дайте мені висловитися. Сьогодні це вже було рішення Погоджувальної ради, тому на наступний раз він буде. Його просто зараз немає в порядку денному, ми не можемо його внести. На наступний раз, підтвердіть, всі члени Погоджувальної ради, на наступне наше засідання буде він вкладений там.

Будь ласка, шановні колеги... Будь ласка, Власенко. І після цього… (Шум у залі) Я не можу поставити пропозицію, тому що  його немає в порядку денному на сьогодні, шановні колеги.

Будь ласка, Сергій Володимирович.

 

11:34:38

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Ви все сказали. Я хотів просто теж повідомити про рішення Погоджувальної ради.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, будь ласка, хто? Юрчишин, будь ласка.

 

11:34:54

ЮРЧИШИН Я.Р.

Шановні колеги, у нас в порядку денному є Постанова 11034 по журналістах-заручниках. Це надзвичайно важливо, бо до неї прив'язана адвокаційна кампанія міжнародних організацій, які будуть на різних майданчиках виступати за звільнення наших заручників. Я дуже прошу підняти, змінити порядок розгляду, власне, питань і, можна без обговорення, будь ласка, проголосувати цю постанову, відповідно допомогти нашим журналістам-заручникам.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Єдине, я теж хочу поінформувати. Ми її спеціально поставили доволі високо, тому що ніхто не погодиться без обговорення. Але перед нею йдуть такі важливі постанови, ви бачили, про засудження виборів у Російській Федерації... Тому в мене пропозиція, давайте ми прискоримося зараз і ми встигнемо все пройти.  Є пропозиція, щоб ми зараз не бігали з цим. Не буде заперечень, Ярославе? Що-що? Вона включена в порядок денний, так. Вона включена. Ви наполягаєте, так?

Я ставлю пропозицію Ярослава Юрчишина. Будь ласка, змінити черговість розгляду і перейти до розгляду питання 11034. Прошу голосувати.

Стоп, секундочку, зупиніть. Я не можу сказати – без обговорення, тому що це право фракцій. І фракції сказали на Погоджувальній раді, що вони будуть з обговоренням. Тому врахуйте це, що це забере певний час. Тому 11034, зрозуміли, так, є пропозиція змінити черговість і перейти до його розгляду зараз. Важлива постанова, але вирішуйте, будь ласка, вирішує зал. 

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:36:56

За-132

Рішення не прийнято.

Да, давайте прискоримося. Ви хочете, щоб заяву вашу сказали, чи хто, я не бачу там. З процедури, хто? Буймістер. Боже, я перепрошую, я вже зовсім зір втратив.

Будь ласка, Людмило.

 

11:37:13

БУЙМІСТЕР Л.А.

Шановні колеги, у нас на минуле засідання Верховної Ради було винесене надважливе питання: ратифікація Додаткової угоди з Організацією із заборони хімічної зброї. Чомусь на цей раз у нас ця ратифікація випала з порядку  денного і зараз не включена до порядку денного.

Я звертаю увагу зали, що у нас останні кілька місяців дуже сильно  почастішали випадки використання заборонених газів на лінії зіткнення, сьогодні за добу вже налічують випадки більше 30. З таким успіхом ми йдемо по сирійському сценарію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Людмила, будь ласка,  не по суті, по процедурі. Ваша процедура включити, ми не можемо включити за тієї ж обставини, про яку я сказав.

 

БУЙМІСТЕР Л.А. Тому я прошу спочатку пояснити, чому ця постанова була знята з розгляду і зробити все для того, щоби вона була повернута на розгляд, з обговоренням чи без, немає значення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Людмило, пояснюю одразу. Таке рішення Погоджувальної рад буде інше – вона буде в порядку денному.

Дякую, шановні колеги. Є пропозиція прискоритися. Шановні колеги, наступний законопроект 9428. Ми домовилися, що ми його без обговорення приймаємо. Будь ласка, займіть свої місця. Я ставлю пропозицію, я зачитаю вашу заяву, що ви мали проголосувати, но не спрацювала кнопка, давайте по суті підемо.  

Шановні колеги, і так, 9428, це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо договорів керованого доступу.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо договорів керованого доступу (реєстраційний номер 9428). Прошу народних  депутатів голосувати.

 

11:39:14

За-296

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними  поправками проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо договорів керованого доступу (реєстраційний номер 9428).  

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:39:45

За-299

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Наступний законопроект теж без обговорення, це друге читання, всі сказали, що не будуть наполягати на поправках, 9088. Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення ефективності функціонування інституту службових осіб, відповідальних за перебування затриманих та осіб взятих під варту. Я одразу ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками, зазначений проект закону (реєстраційний номер 9088). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:40:29

За-300

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Вітаю, колеги.

Разумков, що у вас?

 

11:40:40

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, я писав листа на вас як на Голову Верховної Ради щодо двох правок в наступному законопроекті 9667-1, там 79 і 80 правки, це стосується знову комісії з цінних паперів. Прошу дати мені право по ним виступити і прошу народних депутатів їх не підтримувати одразу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександрович, ми не увійшли ще в цей законопроект. Крім вашого листа, було ще багато інших листів, які теж про це просили. А поки…

Тепер я оголошую, ми заходимо в розгляд законопроекту 9667-1. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо вдосконалення діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Я запрошую Данила Олександровича Гетманцева. Будь ласка, Данило Олександрович.

У нас було обумовлено так, що замість своїх поправок, замість своїх поправок 7 хвилин виступ – Юлія Володимирівна Тимошенко, і після цього, я так розумію, будуть деякі поправки на підтвердження. Не врахування своїх ніхто не буде ставити. Буде? Григорій Миколайович, у вас буде, да? Давайте, спочатку Юлія Володимирівна, а потім ми дамо вам, які поправки у вас будуть.

7 хвилин, Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

11:42:00

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, в принципі, мета кожного законопроекту, який стосується системи гарантування вкладів, мусить тільки посилювати позиції тих людей, які втратили свої заощадження і яким потрібна компенсація. Не може бути законопроектів, які послаблюють позицію тих, у кого по-хамськи забрали гроші, коли ліквідовували по-хамськи українські банки безпідставно і, по суті, розчищали України від національної банківської системи.

Головна ідея проекту – це змінити термін "нормативно-правові акти фонду" на термін "правила фонду". Що таке правила фонду? По суті, робота, діяльність фонду виводиться з нормативно-правової бази України. У результаті на такі правила фонду, які невідомо ким будуть затверджені, не будуть поширюватися вимоги щодо їх юстування, перевірки Міністерством юстиції щодо їх відповідності законодавству України та включення до єдиного реєстру, а також норми Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", отже, завчасного оприлюднення проектів, проведення суспільних дебатів тощо. Тобто внаслідок цього робота Фонду гарантування вкладів перетворюється в закриту абсолютно для суспільства роботу. Хоча Фонд  гарантування вкладів, який за законом та своєю економічною природою не є органом державного управління, він де-факто набуває його статусу з незрозумілими привілеями. 

Проект грубо суперечить нормам Закону України "Про правотворчу діяльність", статті 19 Господарського кодексу, за якою державний контроль і державний нагляд за господарською діяльністю здійснюється лише органами державної влади та, власне, приписом статті 5 Конституції України, відповідно до якої влада в Україні реалізується через державні органи та принципи верховенства права. На жаль, всі правки депутатів нашої фракції, крім трьох технічних, які вніс Іван Крулько, були відхилені, по суті, залишивши недопустимим контекст цього законопроекту.

Постанова Верховної Ради України про прийняття цього проекту за основу в першому читанні від 11.01.2024 не передбачала застосування норм частини один статті 116 Регламенту. Однак, до другого читання у версії останньої порівняльної таблиці профільний комітет підтримав поправки, які не мають прямого відношення до мети проекту та предмету правового регулювання.

Ну, ви знаєте всі ці правки, я не буду вам їх зачитувати. Просто це все вже давно не називається парламентаризмом. Це давно називається лобізмом за замовленням.

Доопрацьований проект доповнено змінами також до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" і інших законів, які, по суті, не були передбачені як такі, що можуть до них бути внесені правки цим законом.

У частині шостій статті 12 Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" в редакції проекту містяться обмеження щодо вчинення службовцями комісії або членами їх сімей правочинів з фінансовими інструментами. При цьому вказано, що зазначені обмеження не застосовуються до правочинів з фінансовими інструментами, які зареєстровані відповідно до законодавства іноземної держави.

Шановні друзі, враховуючи, от все, що я виклала з цих міркувань, видається невиправданим взагалі прийняття цього закону. Тому наша команда закликає не голосувати за цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юлія Володимирівна.

Шановні колеги, в кого будуть свої поправки на врахування? Я так бачив, Григорій Миколайович Мамка. Називайте, будь ласка, номер поправки, Григорій Миколайович. А я попрошу закликати народних депутатів до залу, тому що далі перейдемо на поправки для підтвердження, наскільки я розумію.

Слово надається народному депутату Мамці Григорію Миколайовичу. Номер поправки?

 

11:47:14

МАМКА Г.М.

Поправка номер 5. Шановні народні депутати, хочу все-таки звернути вашу увагу, як попередній виступаючий сказав про те, що вводяться Фонду гарантування вкладів не нормативно-правові акти, зверніть увагу, тому що відповідальність у нас за порушення закону і підзаконних актів, а нові правила, які невідомо хто буде писати, яким чином вони будуть відбуватися, хто їх буде затверджувати.

І хочу запросити всіх народних депутатів відкрити проект закону і сказати про те, що моя правка вносить зміну до статті, яка застосовує до банків та їх керівників фінансові санкції і накладає адміністративні штрафи, а не заходи реагування. Що таке "заходи реагування"? Де їх прочитати? Чітка норма правки 5 викладена, що фінансові санкції згідно закону...  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Григорій Миколайович.

Яка позиція комітету, цікаво почути, чому ви не врахували поправку шановного Григорія Миколайовича. Данило Олександрович, будь ласка.

 

11:48:27

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Правка номер 5 стосується норми, що пропонує шановний колега, щодо застосування до банків та їх керівників фінансових санкцій і накладення адміністративних штрафів. Зазначена поправка є редакційною, тому була відхилена комітетом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Григорій Миколайович, ви наполягаєте на цій поправці? Я перепрошую. Ставлю, да, добре.

Шановні колеги, поправка номер 5 авторства Григорія Миколайовича Мамки. Вона комітетом відхилена. Водночас Григорій Миколайович просить переглянути таке рішення комітету і врахувати цю поправку.

Я ставлю на голосування поправку номер 5. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:49:28

За-88

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, хто ще буде ставити свої поправки на… У вас 27? Давайте, може, ви квінтесенцію, Григорій Миколайович? Яка поправка? Номер скажіть, будь ласка.

 

11:49:47

МАМКА Г.М.

Правка номер 6.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шість. Будь ласка.

 

МАМКА Г.М. Шановні громадяни України, народні депутати, ви все-таки почули відповідь. У зв'язку з тим, що правка номер 5 врахована редакційно, то вона відхилена. Які відповіді – такий й законопроект.

Правка номер 6 каже про те, що давайте все-таки ми приберемо, не встановлені правила фонду. Ви уявляєте, правила фонду, якими користуються і повинні виконувати інші банки, які підлягають ліквідації. Інші процедури звернення фонду до суду: на підставі правил, а не на підставі нормативно-правових актів і закону.

Я пропоную виключити слова "правила фонду", яких не існує і які в перспективі будуть написані, а все-таки звернутися до закону, до Закону про господарську діяльність, де чітко зазначено: нормативно-правові акти фонду.

Ставлю на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Григорій Миколайович.

Позиція комітету.

 

11:50:56

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановний колего, ви прочитайте свою правку, по-перше: що ви пропонуєте, яким чином ви пропонуєте, про що ви тут пишете. Правка дослівно: стаття 6 "Нормативно-правові акти фонду". Давайте ми будемо уважніші і давайте ми не будемо займатися просто затягуванням розгляду питання в залі задля того, аби захистити ті чи інші корпоративні інтереси, про які ми з вами знаємо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, давайте все-таки утримаємося, це парламент. Григорій Миколайович, я вас прошу, давайте я завершу. Ви наполягаєте на цій поправці, Григорій Миколайович? Давайте п'ять, добре, Григорій Миколайович? Добре.

Будь ласка, 6 поправка Мамки. Вона відхилена комітетом. Позицію сторін ви почули. Після цього Григорій Миколайович знімає всі свої поправки. 

Ми даємо йому 6 хвилин, і він виступить з цього питання. Добре?

Будь ласка, я прошу голосувати за поправку номер 6.

 

11:52:12

За-89

Рішення не прийнято.

Григорій Миколайович, 6 хвилин, ваші концептуальні бачення. І ми перейдемо тоді до поправок на підтвердження. Встигли передати вам ваші концептуальні бачення? Будь ласка, Григорій Миколайович.

 

11:52:25

МАМКА Г.М.

Шановні колеги, тут такі заклики з трибуни лунають, якісь корпоративні права. Хочу звернути увагу, що немає таких історій, тому що Закон про лобізм не вступив у законну силу, він не став законом. А якщо це не лобізм, то корупція. Якщо в людини є дані, хтось когось представляє – пиши заяву і вперед и с песней.

Значить, хочу зазначити про те, що Фонд гарантування вкладів, він не виходить з топ-10 якихось цікавих історій на теренах засобів масової інформації. Ну, не виходить він, та й не виходить. Про те, що позови до фонду, про те, що рішення судів, які фонд не виконував, ми законом щодо банків і банківської діяльності змінюємо і забороняємо сторонам все-таки їх оскаржувати по рішеннях Верховних Судів, звертатися. Це ж є в законі, який ви проголосували.

І коли ще фонд не користується і нормативно-правові акти прибираємо, і вводимо незрозумілі правила, ну, наводить на думку про те, що якщо правила, то це ж не повноваження. Хто напише такі правила, згідно яких він зобов'язаний нести права і обов'язки? Зверніть увагу, цими речами ми прибираємо зовсім і знівельовуємо роботу органу, який наділений повноваженнями від держави. Скільки конфліктів було з Нацбанком, що банк невірно ліквідували? Скільки конфліктів було щодо продажу активів і пулів, згадайте, скільки кримінальних проваджень було порушено, де пули за мільярд продали за 10 тисяч? То це ж нікому не цікаво. А на даний час ви доприймалися до тих речей, що Фонд гарантування вкладів по одному з банків рік чи два роки назад створює ліквідбаланси, два місяці по закону щодо виключення банку з реєстру, два роки 0,0, а фонд скасував своє попереднє рішення, яке було два роки назад. В мене питання, так це ще правил не було, сейчас у фонді будуть правила, тоді будуть без рішення вышестоящих інстанцій скасовувати свої попередні рішення. То я вибачаюся, а яку ж гарантію держава дає?

Також немає в цих позиціях змін до Національного банку, до банківської системи. На даний час у нас, на жаль, немає ні функціональних обов'язків Фонду гарантування вкладів. На даний час у нас фонд продає права вимоги, зверніть увагу, права вимоги через аукціони, а з майном… і получає 5 копійок. А майно, яке покупці через вимогу прав по кредиту чи по боргу забирають, не сплачують ні копійки до фонду. Фонд, яка заборгованість перед бюджетом, скільки грошей брав, щоб виплатити по 200 тисяч, перша, друга, третя черга щодо вкладників. Цифри ж ці ховають. Ховають цифри, тому що цифри будуть, завдання шкоди бюджету і неповернення жодної копійки після маніпуляцій фонду, то вони колосальні.

Ми цим законом прибираємо нормативно-правові акти і вводимо в блуд юридичний повноваження фонду. Ми ж дійшли уже до більшого, що цим законопроектом ми легалізуємо можливість фонду, зверніть увагу, при ліквідації банку продати заборгованість, права вимоги по кредитних портфелях, по кредитних боргах отримати 5 копійок чи 10 тисяч, а на всі... іншу різницю, крім підприємства, яке викупило цей пул, ще самим звертатися до суду щодо стягнення з фізосіб заборгованості. Так тепер ми отримаємо пул, наприклад, на мільйон гривень, який уже продали і отримали кошти, по кримінальним провадженням або по угодам, заключеними жуликами, на суму заборгованості пулу на 1 мільйон. Якщо п'ять учасників, то ми уже з п'ятьох і стягуємо не солідарно, а по мільйону. Слухайте, я все, і на підставі звичайних правил, які будуть написано фонду.

Шановні народні депутати, не підтримуйте цей законопроект, який вшосте заходить в цей зал. Неможливо давати повноваження фонду без його ревізії, без жодної цифри, без збільшення повноважень, наділення повноважень на підставі правил, а не законів, і потім без ніякої відповідальності. Чому без ніякої відповідальності? Тому що відповідальність... Чому важливо це фонду? Відповідальність наступає любої особи за порушення закону. Якщо відповідальність за порушення правил, які ненаписані, то яка ж відповідальність може бути? Тоді зовсім будуть руки розв'язані, зовсім інші будуть...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Григорій Миколайович.

Шановні колеги, ми пройшли всі поправки на врахування, я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця, тому що зараз ми перейдемо до поправок на підтвердження. Данило Олександрович, що у вас? Ви теж надіслали лист вчора ще, по-моєму.

 

11:58:52

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Ми з вами розглядали це питання минулого разу, тобто вчора в залі, і внаслідок розгляду цього питання обидві поправки по Національній комісії з цінних паперів не були підтримані залом. Ми провели консультації в межах залу з нашими колегами і вирішили, що принциповою є підтримка 79 поправки до цього законопроекту щодо конфлікту інтересів в межах Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

80 поправка стосується заробітних плат. 80 поправка, будь ласка, вирішуйте вашу позицію по ній окремо. А 79 поправку я прошу підтримати і це принципова дуже позиція всіх нас і моє особисте прохання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, шановні колеги, будь ласка, приготуйтесь до голосування. 79 поправка вона врахована, але Данило Олександрович просить поставити таке рішення на підтвердження залу і підтримати.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію підтвердити 79 поправку. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:00:28

За-256

Рішення прийнято.

Даниле Олександровичу, ви ще 80-у будете, чи...? Я ставлю 80 поправку, теж позицію ви почули. Вона врахована, але ставиться на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:00:59

За-160

Рішення не прийнято.

Дякую, колеги.

Шановні колеги, ми... У вас ще одна поправка якась? Хто? Железняк? Железняк, будь ласка. Який номер? Номер тільки називайте.

 

12:01:11

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Колеги, я передам зараз слово голові комітету, там є відкладена норма до 26-го року. Якщо прийнята норма про конфлікт інтересів, прошу цю норму скасувати, інакше нам не зарахує Світовий банк цей законопроект. Я думаю, що голова комітету краще знає зараз по таблиці, тому передаю йому слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Даниле Олександровичу, скажіть, а яка це поправка?

 

12:01:31

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, у зв'язку з підтримкою нами 79 поправки прошу не підтримувати поправку 82. Це технічна поправка, яка не потребує підтримки.

Прошу провалити її.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Шановні колеги, 82 поправка, вона теж врахована, але враховуючи те, що попереднє рішення було підтримано, є пропозиція поставити на підтвердження і не підтримувати цю поправку.

Я ставлю 82 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:02:10

За-19

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, переходимо… Дмитро Олександрович, да? Будь ласка. Ні? Чи хто там, Микиша, да?

Будь ласка, Микиша, що у вас, який номер?

 

12:02:21

МИКИША Д.С.

29 поправка на врахування чи на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 29 поправка на підтвердження. Будь ласка.

 

МИКИША Д.С. Колеги, як дуже, знаєте, цікаво, тут поправка говоре про нормативно-правові акти і що треба змінити правила фонду. Мені дуже подобається, як ми дуже майстерно жонглюємо словами і всім іншим, а особливо коли ми говоримо про правила. І дивіться, як чудово виходить, що ми майже чотири рази відхиляли поправки про зарплати і конфлікт інтересів, і все ж таки, все ж таки воно зрештою ставиться в  законопроект, який зовсім не пов'язаний. Це якраз говорить про те, яка є повага до вас, до законодавців, до парламентаріїв, народних депутатів. От у мене якраз про це мова. І цю поправку також… Будь ласка, колеги, це повага до вас, як ви, підтримуючи, не підтримуєте відповідні правки. І воно знову сьогодні пройшло. І прошу цю правку також не підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка позиція комітету по 29 поправці?

 

12:03:29

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Я, чесно кажучи, при всій повазі, не почув жодного контраргументу щодо цієї конкретної поправки. Розумію, що ви не згідні з позицією залу щодо підтримки поправки по національній комісії, але це ж не привід збивати все, що там враховано в цьому законопроекті. Це ж не якась парламентська диверсія. Вибачте, будь ласка. Я прошу її підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги… Може, ви не будете ставити, пане Микиша? Давайте, ми не будемо ставити, ви висловились. Дякую.

Шановні колеги, завершили обговорення. Переходимо до прийняття рішення.

Шановні друзі, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо вдосконалення діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (реєстраційний номер 9667-1).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:04:36

За-271

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Дякую, шановні колеги.

Є якісь питання, пропозиції? Мотовиловець, що у вас?

 

12:04:47

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Друзі, можна, будь ласка, змінити порядок розгляду і перейти до питання Запоріжжя, 9118. Я прошу цю пропозицію поставити на голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги... Та прочитаю.

Дивіться, поки ви думаєте, заява. Прошу зарахувати мій голос "за" за проект Закону України №10373 у зв'язку з тим, що не спрацювала моя картка. Народний депутат Урбанський. Я зачитав, але воно ні на що не впливає. Вітаємо пана Урбанського.

Шановні колеги, йдемо далі. Є пропозиція шановного... Давайте, якщо можна. Є пропозиція Андрія Вікторовича Мотовиловця змінити розгляд питань порядку... черговість розгляду і перейти зараз до питання 9118. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:05:52

За-229

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях.

Будь ласка, шановні колеги, тоді ми з обговоренням прошу... Я пропоную розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:06:22

За-212

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти, будь ласка. Запишіться: два – за, два – проти.

Будь ласка, слово надається народному депутату Воронову, "Слуга народу". Я так розумію, передає… Безгін, да? Будь ласка, слово передається Безгіну, народному депутату.

Шановні колеги,  будь ласка,  не уходьте, тому що це дуже важливе голосування, я прошу народних депутатів… тому що у нас буде коротке обговорення.

Безгін, будь ласка.

   

12:07:14

БЕЗГІН В.Ю.

Дякую, колеги. Я дуже прошу, щоб ми до цього питання підійшли з державницької позиції і уникали певних маніпуляцій під час  розгляду.

Про що ця постанова і чому ми маємо такий підхід? Тому що в 2022 році ми з вами, по суті, проголосували подвійну верифікацію, коли спочатку впроваджується військова адміністрація, а потім голосуванням постанови Верховна Рада наділяє або не наділяє начальника військової адміністрації самоврядними повноваженнями.

Що стосується Запорізької області. Запорізька обласна рада не збирається протягом двох років, сесій не було. Якщо ми спираємося на Закон про місцеве самоврядування, то підстави для припинення її повноважень існували  давно, і це можна було зробити ще минулого року, тому що вона має збиратися щоквартально.

Тому я прошу всіх підтримати це рішення, проголосувати про передачу повноважень на військову адміністрацію. До речі, наголошую, що начальником військової адміністрації зараз є людина, яка була обрана  міським головою, це не призначенець, а представник місцевого самоврядування. І, нарешті, зробити так, щоб цей рівень врядування на рівні Запорізької області, великий шмат якої є окупованим, запрацював.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре.

Будь ласка, Степан Іванович Кубів, фракція "Європейська солідарність".   

 

12:08:40

КУБІВ С.І.

Пане Голово, прошу слово передати Софії Федині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Софія Романівна Федина.

 

12:08:56

ФЕДИНА С.Р.

Золотка ж ви мої, а!  Ви говорите, що Запорізька обласна рада не працює. А хочете, я вам скажу, чому. Тому що більшість керівництва в облраді мають "слуги народу", які разом з ОПЗЖ не з'являються на засідання Запорізької обласної ради. І от питання стратегічне: самі блокуєте, самі не з'являєтеся, а тепер збираєтеся зробити все, щоб, по суті, узурпувати владу у Запорізькій області.

Основним бенефіціаром від непроведення сесії є влада, властиво військово-цивільна адміністрація. І запропонований проект постанови фактично не припиняє діяльність Запорізької обласної ради, але позбавляє її будь-яких повноважень. В результаті колаборанти, які є в Запорізькій обласній раді, залишаться на своїх місцях, в результаті хабарники і корупціонери, які є в Запорізькій обласній раді, залишаться на місцях, а влада буде узурпована конкретною людиною, яка представляє правлячу коаліцію.

І важливий момент, що ми можемо тут вирішити? Спочатку треба провести сесію в змішаному форматі, що дозволить почути тих депутатів, які чомусь не мають змоги доїхати на сесію, бо сесія оголошується з ночі на ранок. Друге. Це припинити повноваження колаборантів і корупціонерів, змінити керівництво ради, які дозволять консолідувати депутатський корпус і забезпечити залучення депутатів до роботи. І третє. Перезапуск обласної ради з урахуванням змін депутатського корпусу.

Не створюйте проблем на пустому місці і перестаньте займатися узурпацією влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Ярославу Івановичу Железняку, фракція "Голос", будь ласка.

Я зрозумів, Лозинський, по тому, що він іде, а не Железняк. Будь ласка, Роман Михайлович.

 

12:11:13

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги, ось у нас є черговий абсурд подвійних стандартів у Верховній Раді. Нам говорять з президії, що голосів вистачить, ми рухаємося по порядку денному, у нас всі законопроекти, які в порядку денному, будуть проголосовані, у нас не проходять пропозиції змінити черговість порядку денного. І тут ми змінюємо черговість порядку денного, і ставимо зараз законопроект на обговорення, аби його швидше розглянути.

З серпня місяця 2022 року, з серпня 2023 року, сім місяців в цьому залі пилом припадає законопроект про що, послухайте, підніміть голови від телефонів, просто послухайте. Ви зараз слухаєте представника "Голосу", тому ви не голосували, але послухайте про що законопроект.

Зараз органи місцевого самоврядування після того, як у них забрали ПДФО, все одно добровільно підтримують сили безпеки і оборони. Вони купують дрони, вони купують пікапи, вони передають їх на військові частини, вони передають кошти субвенції на рахунки військових частин. І до них приходить СБУ і каже, добрий день. СБУ каже, ой, ми зараз закриємо очі на це. СБУ, каже, ви порушуєте закон, але ми вас поки не рухаємо, ми до вас прийдемо, коли прийдуть вибори, отоді поговоримо.

Ми зараз не легалізуємо цю підтримку, хто програє, скажіть, голови громад? Хто програє,  депутати? Я програю, наш комітет, який за основу і в цілому сім місяців тому цей законопроект проголосував. Сім місяців тому. Хто програє? Сили безпеки і оборони, ті, кому не передають зараз достатньо дронів, ті, кому не передають достатньо пікапів – вони програють. І сім місяців ми не розглядаємо цей законопроект.

Ви не підтримуєте зміни до порядку денного, а потім підтримуєте Запоріжжя. Це важливе питання, його, може, і потрібно підтримувати, але давайте ми пріоритети виставимо. Гроші на сили безпеки і оборони –  це не політичне гасло, а наша спільна позиція!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Власенку Сергію Володимировичу, фракція "Батьківщина". Після цього ще Шевченко і голосуємо. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Сергій Володимирович, будь ласка.

 

12:13:28

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний пане Голово. Фракція "Батьківщина" системно підтримує місцеве самоврядування в Україні, тому що ми вважаємо, що сильне місцеве самоврядування означає сильну державу. І це працюючий принцип, який працює в усіх країнах світу.

Але в цій ситуації давайте теж говорити чесно і відверто. Запоріжжя –  це навіть не прифронтова, а це фронтова область, це область на території, якої йдуть бойові дії.     

Так, ми всі розуміємо, що робота обласної ради заблокована взагалі у зв'язку із тими політичними розкладами, які є в Запорізькій обласній раді, і тут немає жодних питань. Але, на жаль, ті пропозиції, які звучали, що спочатку одне, а потім друге, а потім третє, а потім четверте, а потім п'яте, а потім там звучала пропозиція, а давайте змінимо політичний розклад. Так політичний розклад можна змінити тільки на виборах, які сьогодні неможливі.

Тому, на жаль, це абсолютно ексклюзивна ситуація, вона, по суті, одинична і поодинока. І тому, мені здається, що на сьогоднішній день у Верховної Ради немає іншої можливості, як підтримати подання Президента щодо передачі цих повноважень Запорізькій обласній військовій адміністрації. Я ще раз підкреслюю, лише у зв'язку із тим, що це специфічна територія, на якій ідуть бойові дії, у зв'язку із тим, що, дійсно, два роки не збирається обласна рада. Якби вона збиралась, припустимо, як і на інших територіях…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ганьба!

 

ВЛАСЕНКО С.В. Собі кричіть ганьба! Свою стіну добудуйте, яку ви будували, і потім кричить собі ганьба.

Тому я ще раз підкреслю, це виключно ситуація, у нас немає іншого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Володимирович.

Будь ласка, завершальний виступ – Шевченко, народний депутат. І, шановні колеги, після цього голосуємо, я прошу зайняти свої місця, бо виступ буде одна хвилина тільки.

 

12:15:43

ШЕВЧЕНКО Є.В.

Доброго дня, шановні колеги. Я з міста Запоріжжя, я такого сорому, як була зараз ситуація в обласній раді нашій, такого ще не бачив.  Я розумію, тут політичні гасла і таке інше, але головне, що ця рада має не просто колаборантів, а корупціонерів. Там сидить досі Євген Балицький, який очолює Запорізьку область. Друге – це заступника голови НАБУ взяло на гарячому, на взятті взятки і таке інше. Такого корупційного складу ще не було.

Тому я прошу підтримати, голосуємо і цю раду відправляємо в небуття. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, дякую за виступи. Займіть свої місця, переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, займіть, будь ласка, свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про здійснення Запорізькою обласною військовою адміністрацією, начальником Запорізької обласної військової адміністрації повноважень, передбачених частиною третьою статті 10 та частиною третьою статті 15 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" (реєстраційний номер проекту Постанови 9118).

Готові голосувати? Шановні колеги, шановні колеги, я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:17:27

За-236

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

Ідемо далі, шановні колеги, наступна. Є, мені сказали, що є потенціал, 10095. Друзі, давайте, от поки йде, а потім я дам вам виступити.

Є пропозиція без обговорення, була. Я правильно розумію, 10095? Ну, тільки що сказали мені. Шановні колеги, буде можливість без обговорення? Артур Володимирович, давайте без обговорення, може? Добре.

Тоді, шановні колеги, 10095, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження уніфікованого переліку питань (чек-лист) для встановлення відповідальності або невідповідності положень... відповідності або невідповідності положень документації із землеустрою, технічної документації з бонітування ґрунтів та технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання 10095 за скороченою процедурою.

 

12:18:45

За-234

Рішення прийнято.

Будь ласка, шановні колеги, два – за, два – проти. Давайте, два – за, два – проти, запишіться, будь ласка.

Будь ласка, Веніславський Федір Володимирович.

 

12:19:22

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановні колеги, є прохання перейти до голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прекрасне прохання!

Будь ласка, Фріз Ірина Василівна. Шановні колеги, не розходьтеся, може, всі так виступлять.

Будь ласка, Ірина Василівна Фріз.

 

12:19:33

ФРІЗ І.В.

Дякую. Я прошу передати слово Артуру Герасимову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Герасимов.

 

12:19:52

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, шановні українці, я зараз дуже коротко вам розповім про цей закон, щоб ви, кожен коли буде натискати кнопку, знали, за що ви натискаєте.

Дивіться, закон декларує, що це буде класна антикорупційна ініціатива. Але, попри декларований намір обмеження корупційних зловживань, законопроект містить конкретні ознаки спроб переведення регулювання питань, які в цьому законі закладені – увага, приготувалися? – із сфери регулювання парламентом через закони в ручне керування Кабінету Міністрів через підзаконні акти. Якщо ви до цього готові, передавайте це від парламенту в Кабінет Міністрів. Він в нас гарно працює, молодці, до нас приходять на комітети, в парламент. Передасте – і тоді вже ніколи не побачите, як там під ковдрою щось будуть пиляти.

Тому прохання цей закон сьогодні не підтримувати. А нехай його підтримують ті, хто вважає, що Кабінет Міністрів молодці, гарно працює, а Верховна Рада працює погано.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юрчишин Ярослав Романович, фракція "Голос". І після цього голосуємо за цей законопроект.

 

12:21:02

ЮРЧИШИН Я.Р.

Прошу переходити до голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прекрасно, Ярослав Романович.

Шановні колеги, будь ласка, народні депутати, займіть свої місця. Шановні колеги! 

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця. Шановні колеги, швидше займаємо свої місця, будь ласка, тому що ми переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження уніфікованого переліку питань (чек-лист) для встановлення відповідності або невідповідності положень документації із землеустрою, технічної документації з бонітування ґрунтів та технічної документації з нормативної грошової оцінки земель (реєстраційний номер законопроекту 10095).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:23:03

За-204

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію відправити цей законопроект на повторне перше читання. Прошу народних депутатів голосувати. Давайте підтримаємо передачу на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

12:23:31

За-212

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, давайте спробуємо – суб'єкту законодавчої ініціативи, хай попрацює. Є пропозиція повернути на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи законопроект 10095. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:24:02

За-215

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, законопроект вважається відхиленим.

Надійшла заява від… Секундочку, в мене заява від двох фракцій, які просять перерву з заміною на виступ. Слово надається Ананченку.

Будь ласка, народний депутат Ананченко Михайло.

 

12:24:22

АНАНЧЕНКО М.О.

Я дякую колегам з фракції "Слуга народу" та депутатській групі "За майбутнє" за надане слово.

Шановні колеги, не мовчіть про Сумщину. Ця фраза на вустах кожного жителя Сумської області. Це фраза, з якою я хочу розпочати наш виступ.

Мабуть, на сьогодні в Україні немає людини, яка б не знала, що Сумщина стала чи не найгарячішою точкою в Україні. Хоча безпосередніх бойових дій на території нашого регіону фактично не відбувається, ворог безжально щодня бомбардує населені пункти біля кордону, вбиває мирних людей та знищує цілі населені пункти. Протягом 2023 року загалом з території Росії було завдано 123 авіаційних удари. Протягом двох останніх місяців, а майже за два останніх тижні, авіаційних ударів стало 234. На жаль, ця динаміка продовжує зростати, останніми днями налічується понад 600 вибухів щодня.

Лише цього року внаслідок обстрілів з території Росії на Сумщині загинуло 35 людей, 79 людей поранені, з них 7 – діти.

 

12:25:37

КАЧУРА О.А.

Друзі, не мовчіть про Сумщину. Те, що зараз ця сволота робить з нашим регіоном, це не просто проблема, це трагедія. Дійсно, ми з військовою адміністрацією допомагаємо, евакуюємо людей, але цього недостатньо.

Тому ми з командою звертаємося до Головнокомандувача Збройних Сил України, до міністра оброни України, до наших стратегічних партнерів з проханням: дайте Сумщині ППО, яке не тільки дасть можливість захистити людей, але і відігнати від кордону цих виродків для того, щоб, дійсно, Сумщина продовжувала залишатися північним форпостом України.

 

12:26:14

ВАСИЛЬЄВ І.С.

З 20 прикордонних сіл евакуйоване все населення, проте там продовжують жити люди. Евакуація триває, проте і збільшується площа обстрілів, з кожним днем збільшується також відстань пуску керованих авіаційних бомб. Крім всього, майже до Сум долетів цими днями один з КАБів. Рідний Сумський район, він обстрілюється під важкими обстрілами щоденно. Звичайно, це все приводить до гуманітарної кризи, вижити в таких умовах стає з кожним днем все складніше.

 

12:26:53

ЗАДОРОЖНІЙ М.М.

Ми прекрасно розуміємо, що сили ППО і засоби потрібні по всій країні, але  дуже просимо надати їх Сумщині і відігнати ворога від наших кордонів. 

Я прошу вважати наш виступ зверненням до Головнокомандувача Збройних Сил України та міністра оборони України. Окремо хочу подякувати всім прикордонним громадам, тиловим громадам Сумщини і громадам Полтавщини, які приймають переселенців з Великописарівської та інших прикордонних громад Сумщини.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Що? Будь ласка, по процедурі, Геращенко.

 

12:27:45

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, ми підтримуємо виступ емоційний зараз колег зі "Слуга народу" щодо критичної ситуації на Сумщині. І єдине, що це звернення до самих себе. Не мовчати повинен марафон, в якого все добре, і завтра...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, виключіть мікрофон. Шановні колеги, це не по процедурі. (Шум у залі)  Це не по процедурі. Ні, процедура – це те, що в Регламенті. За стільки років можна було вивчити це. Ну, Артур, будь ласка, Володимирович, я вас прошу. Будь ласка. Дякую.

Шановні колеги, йдемо далі, чи в когось є якісь пропозиції? Я бачу Мотовиловця. Ні? Добре.

Мотовиловець, будь ласка, яка позиція?

 

12:28:28

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

В порядку денному є законопроект 10397, це можливість армії кошти, які арештовані валютні, купити облігації у валюті. Будь ласка, давайте дозволимо державному органу дати кошти бюджету України. Прошу поставити це питання на голосування і перейти до розгляду Закону 10397.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви зрозуміли цю пропозицію, так? Шановні колеги, пропозиція Мотовиловця змінити черговість і зараз перейти до законопроекту 10397, який є в порядку денному, просто перейти до його розгляду зараз.

Я ставлю цю пропозицію на голосування. (Шум у залі) Будь ласка, голосуйте за пропозицію, чому ви.

 

12:29:42

За-202

Проти – 0, утримались – 15, не голосували – 76.

Шановні колеги, є ще в когось пропозиції? Немає.

Тоді, будь ласка, йдемо далі по порядку денному. Я правильно розумію, колеги? Йдемо далі по порядку денному.

Наступний законопроект 9569. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Я ставлю пропозицію розглянути цей законопроект за скороченою процедурою. Прошу народних... Стоп! Шановні колеги, зараз, одну секундочку, поки ми ще не увійшли в розгляд питання.

Шановні колеги! Шановні колеги, давайте перед тим, як зайти в розгляд цього питання, зміряємо температуру в залі. Будь ласка, шановні колеги, займіть свої місця. Займіть свої місця.

Відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України я прошу провести сигнальне голосування для того, щоб побачити потенціал щодо розгляду цього дуже важливого закону. Шановні колеги, я ставлю сигнальне голосування. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:32:11

За-212

Шановні колеги, на жаль.

Перелік питань, який був попередньо узгоджений, ми, на жаль, не пройшли. Але я дякую всім за плідну роботу. Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку. Разом до перемоги. І слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку