ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

20 березня 2024 року, 12 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

12:08:27

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег  неухильно дотримуватися прийнятого  українським парламентом рішення та відповідально поставитись до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

У разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні колеги,  вже третій рік Україна героїчно протистоїть злочинній широкомасштабній збройній агресії Російської Федерації. Віроломне вторгнення держави-окупанта несе масштабні руйнування наших міст і сіл, знищення цивільної інфраструктури, поранення і смерть тисяч громадян, відбивається чорною смугою в долі кожного українця. Майже жодна доба не минає без терористичних атак російських загарбників, щодня ми переживаємо невимовний біль від втрат. Рашистське зло має бути зупинено і покарано.

Вшануймо світлу пам'ять воїнів-героїв, які полягли за Україну на полі бою, їх подвиг навічно в історії української держави. Вшануймо пам'ять невинних дітей, усіх мирних громадян, які загинули внаслідок агресії російської держави-терориста.

Згадаймо добрим словом і нашого колегу народного депутата України шостого та сьомого скликань, справжнього патріота України Геннадія Геннадійовича Москаля, який також цими днями передчасно пішов з життя.

(Хвилина мовчання)

Шановні колеги, сьогодні дні народження у наших колег народних депутатів України. Привітаємо Олександра Борисовича Матусевича з 50-річним ювілеєм. (Оплески) Привітаємо Оксану Василівну Савчук (позафракційну) та Юрія Олексійовича Павленка. (Оплески) Вітаємо іменинників, бажаємо міцного здоров'я, плідної роботи та нових здобутків.

Шановні колеги, на Погоджувальній раді ми домовились перед початком розгляду питань порядку денного надати час по 3 хвилини для виступів уповноважених представників депутатських фракцій і груп, після виступів. Прошу представників депутатських фракцій і груп записатись на виступ з трибуни.

Будь ласка, "Голос", Костенко Роман. Железняк? А, Роман Лозинський, будь ласка. А де ви є? Добре.

Будь ласка, Роман Лозинський.

 

12:11:58

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги, я вийшов за цю трибуну, аби озвучити три питання, які щоразу задають мені мої побратими, наші воїни, які продовжують захищати нашу країну і звільняти наші території на сході.

Перше питання, яке вони постійно задають. Коли нарешті громадам дозволять законно підтримувати сили безпеки і оборони? Будь-яка купівля досі дронів чи пікапів за кошти місцевого самоврядування нелегальна. Абсурд. Ті, хто вибирають дрони, а не бруківку чи стадіони – їм перевірки та кримінальні справи. Це нонсенс, який ми повинні вирішити.

202 дні в стінах цього парламенту блокується законопроект 9559-д, який легалізує підтримку сил безпеки і оборони, який дозволяє виділяти кошти на пікапи, дрони та інше необхідне спорядження. Волонтери все не можуть витягнути на собі. Мільярди гривень вже зараз готові виділяти, але досі це незаконно, досі закон це забороняє. І що це, скажіть мені? Що це, якщо не злочин проти обороноздатності.

Друге питання, яке постійно задають нам побратими. Коли зрадників та колаборантів позбавлять державних нагород та звань? Доки поряд з іменами Героя України "Да Вінчі", кавалерами "За мужність" (посмертно) "Куркою", "Гармашем" і "Істориком", поряд з ними будуть стояти колаборанти та зрадники? Доки кандидати в парламент ДНР, крымские единороссы, досі носитимуть звання Героїв України, інші державні звання? Це абсолютний нонсенс. І вдумайтеся, 890 днів, 890 днів пройшло з моменту реєстрації в цьому парламенті законопроекту, який покликаний вирішити цю  проблему.

І ще одне питання, яке постійно задають побратими. Коли нарешті ми очистимо наші місцеві ради від зрадників і колаборантів, від депутатів, від Шаріїв, різних "оппо", перевертнів з Партії регіонів, які досі там приймають рішення.

Близько 500 днів цей законопроект є в нашому  парламенті, аби зрадники і колаборанти не мали голосу і слова в місцевих радах, але хтось досі блокує в цьому залі. Що це, якщо не злочин проти нашої держави?

Колеги, ці три питання від побратимів – це тест для нашого парламенту, тест, який ми далі провалюємо. І ці три законопроекти необхідно вносити першочергово і тоді рухатися далі по порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  "Платформа за життя та мир", іменинник сьогоднішній, Юрій Павленко, будь ласка.

 

12:15:18

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні колеги, шановний головуючий, шановний український народе! Зрозуміло кожному стало вже за ці роки війни, що у нас є ключові пріоритети. Насамперед це діти, українські діти як найголовніший  скарб української нації і держави. Саме за ними російський окупант влаштував справжнє полювання: вбивають, калічать, викрадають, депортують –  роблять все можливе, аби вивезти з української території наших дітей, намагаючись нас позбавити найціннішого – нашого майбутнього.

Найважливішою людиною, яка сьогодні боронить суверенітет і незалежність країни, є український військовослужбовець, солдат і офіцер, які протягом цих років ціною власного життя і здоров'я боронять нашу державність. Саме в їх руках, саме від їх забезпечення, морально-психологічного стану, підтримки кожним громадянином залежить, якою буде Україна сьогодні і зараз. Усвідомлення цих пріоритетів і щоденна робота кожного є запорукою нашої перемоги і успішного майбутнього. У той же час крайнє засідання профільного комітету по розгляду питання забезпечення і захисту прав дитини та робота Тимчасової спеціальної комісії щодо соціального захисту ветеранів вскрила, засвідчила системні провали в організації роботи уряду по захисту прав дитини та соціальному захисту військовослужбовців та членів їх сімей. В першу чергу мова йде про непрофесійність, нерозуміння процесів, загострених війною, профільним міністерством – Міністерством соціальної політики.

Саме тому ми вважаємо, що робота Міністерства соціальної політики по захисту прав дитини, по захисту соціальному військовослужбовців є незадовільною. Вимагаємо звіту тут, у Верховній Раді, Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики щодо результатів їхньої роботи та завдань, які вони перед собою ставлять, ставлять з точки зору захищеності дитини і відчуття кожним військовослужбовцем, що українська держава в нього є надійним тилом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "За майбутнє", Скороход Анна Костянтинівна. Будь ласка, Анно Костянтинівно.

 

12:18:13

СКОРОХОД А.К.

Шановні колеги, пів року, як працює Тимчасова слідча комісія по захисту прав військовослужбовців.

Ми зробили величезну роботу, дослідили основну проблематику, яка є у військах. Це відношення до жінок, це повна дискримінація жіночої статі у військах. Також військовослужбовці не мають жодної можливості і способів, як себе захистити, як захистити свої права.

У нас є дуже багато випадків, коли командири незаконно, маніпулюючи, вносять військовослужбовців до списків СЗЧ. Процвітає корупція, з військовослужбовців вимагають кошти на ті речі, які фінансуються державою.

Також ми стикнулися з тим, що військовослужбовці до сьогодні вже після прийняття і унормування отримання статусу учасника бойових дій мають із цим величезну проблему. Військових не відпускають на проходження ВЛК, медична допомога надається на дуже низькому рівні.

Колеги, нами запропоновано ряд змін для того, щоб ми могли захистити звичайного рядового, захистити його права та інтереси. Тимчасовою слідчою комісією було подано два законопроекти – 11076 та 11077. Я дуже прошу найближчим часом розглянути їх в профільному комітеті та винести до сесійної зали на голосування, адже для нас захист військовослужбовців на сьогодні має  бути завданням номер 1, і саме від нас залежить те, щоб до військовослужбовців не відносилися, як до скота, а відносились, як до героїв. Адже саме завдяки їм ми з вами сьогодні сидимо в цій залі і приймаємо рішення. Шановні колеги, я дуже прошу, щоб дані законопроекти були найближчим часом розглянуті Верховною Радою.

Також хочеться зазначити, що ми вводимо можливість, це як один із способів захисту військовослужбовців, знімати командира. Це прохання самих рядових військових, адже на сьогоднішній день вони не можуть захистити свої права. Ми унормовуємо питання подання і розгляду рапортів, ми унормовуємо інші питання, завдяки яким військовослужбовець зможе себе захистити.

Також стоїть питання іноземців у військах, унормування цього питання. На сьогоднішній день ми можемо залучати більше 150 тисяч …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Відновлення України". Будь ласка, Гнатенко.

 

12:21:29

ГНАТЕНКО В.С.

Шановні друзі, шановна президія…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тривога?

 

ГНАТЕНКО В.С. Як то кажуть, статистика знає все. Це, дійсно, так, але, на жаль, ці показники для нас дуже негативні, і про це зараз знає весь світ, і, на жаль, наші інвестори. Питання спаду економічного виробництва в Україні з'явилося не вчора. Останній порівнювальний статистичний звіт за 10 років, 2012-2022 роки, по напрямках роботи економічного виробництва показав, що за 10 років ми зменшили свої позиції майже на 20 відсотків. А з початком повномасштабної війни ситуація ще погіршилась.

Нами втрачено не тільки великі виробничі майданчики, але й багато кадрового потенціалу та ринків збуту. Про це вказує від'ємне сальдо товарних відносин зовнішньої торгівлі. Наприклад, вже в 2023 році негативне сальдо на користь України склало мінус 27 мільярдів доларів, що на 16 мільярдів більше ніж у 2022 році. А вже за два місяці поточного року сальдо склало мінус 3,2 мільярда доларів. Тобто ми імпортували на 10 мільярдів доларів, а експортували на 6,8 мільярда доларів.

До чого це може призвести в рамках держави, ми всі прекрасно розуміємо, що, так, іноземні розрахунки потребують валютних розрахунків. Україні необхідно думати над розширенням логістичних можливостей. Дуже вчасно прозвучала ініціатива щодо необхідності створення економічної платформи "Зроблено в Україні" і ми маємо підтримувати нашого національного виробника.

Чисельні звернення до нас військових адміністрацій, а також представників малого і середнього бізнесу показують, що, на жаль, сьогодні немає діалогу на місцях. Малому та середньому бізнесу погрожують податками на нерухомість, а також податками на землю в повному обсязі. Але ми знаємо, що вже два роки малий та середній бізнес на лінії зіткнення майже не працює, але податки повинен платити.  І ця просьба, яку сьогодні піднімають підприємці до військових адміністрацій, на жаль, не розглядається. Тоді незрозуміло, до кого звертається наш Президент, коли органи місцевої влади ідуть в іншому напрямку. Головне, щоб в цьому законі всі напрацювання були обов'язковими для всіх учасників процесу, а не тільки вони залишилися на бумазі.

І ще одне питання, яке сьогодні треба підняти. Ми є свідками того, як з березня мільйон наших внутрішніх переселенців були позбавлені виплат. Це невеликі суми, 2 тисячі гривень на особу в місяць, однак ці кошти допомагали людям, для прикладу, орендувати житло. Натомість держава пропонує субсидію на оренду лише з червня місяця. Вдумайтесь, що сьогодні робити переселенцям цілих три місяці. Я думаю, що це питання треба підняти і прискорити питання видачі субсидій уже в найближчий термін.

Дякую за увагу.

 

12:24:36

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у нас так як тривога... Петро Олексійович, вибачте. Оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Прошу спуститися в укриття.

І засідання буде відновлено протягом 15 хвилин після завершення тривоги або, якщо пройде три години, то буде Погоджувальна визначати окремий далі графік роботи. Будь ласка, спускаємося в укриття.

 

(Після перерва)

 

12:47:18

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 5 хвилин, маємо відновити, 15 хвилин після завершення тривоги. 

Повертаємося до роботи. Продовжуються виступи від фракцій і груп.

"Європейська солідарність", Петро Олексійович Порошенко, будь ласка.

 

13:00:03

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, дорогий український народе! Хочу наголосити, що люди, які складають такий відірваний від реального життя порядок денний, відірвалися від землі. А земля наша в багатьох місцях, – і це я стверджую, бо лише сьогодні ранком повернувся зі сходу, де десять бригад отримали від нас те, що недодає держава, – так от земля горить, і на всій довжині від Куп'янська аж до Херсона.

Хочу наголосити, що історія нічому не вчить, навіть трагічна. Як в серпні 2021-го ми волали про збільшення фінансування Збройних Сил України, і туди були такі смішки, то й зараз, коли ми вимагаємо ключове слово – фортифікація. І фортифікація це не з'їздити "відосики" познімати на зразковому ВОПі, фортифікація – це 2 тисячі кілометрів, контроль використання грошей. Запитайте в уряду, скільки введено в експлуатацію відсотків, і це буде менше 10. А в кого вам питати? Уряду немає. Парламент втрачає свою контрольну конституційну функцію, і несемо відповідальність за це ми з вами. Питання постановки на голосування комісії по фортифікації підтримано всіма, крім "слуг". Дайте свого представника і проголосуйте.

Друга позиція. Московська церква. Це така сама фортифікаційна споруда від впливу ФСБ Росії, як і перше питання. Негайно поставте і проголосуйте.

Третя позиція. Поверніть гроші бригадам, збільшіть ПДФО в їх розпорядження.

Четверта позиція. Поставте наш проект Закону про захист бізнес-клімату, бо єдині, хто утримують нашу армію, є платники податків України. А силовики,  замість того, щоб ходити на фронт, дуже люблять живитися в офісах українського бізнесу.

І наступне питання. Наш рух в Євросоюз. Ви обіцяли, що переговори почнуться в березні 24-го року. Де? І ми маємо негайно поставити на голосування постанову про імплементацію резолюції Європейського парламенту, в тому числі щодо відряджень депутатів.

Дякую. Слава…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава!

"Довіра", будь ласка. Бакунець Павло Андрійович.

 

13:03:22

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановні народні обранці, дорогі українці! Минулий тиждень був для Яворівщини особливо скорботним. Два роки тому в недільний ранок, 13 березня, понад два десятки ворожих російських ракет прилетіли на Яворівський полігон. На жаль, загинули люди, на превеликий жаль, було багато поранених. Звичайно, що це велика біда і родинам цих відважних українців, які пішли, аби захищати рідну землю, і, на жаль, в начальних центрах загинули. Потрібно підтримати їхні родини, адже є багато людей з інвалідністю, є родини загиблих.

Дорогі колеги, хоча ми разом з вами в цьому залі в минулому році проголосували відповідний закон, який урівнює в правах тих наших героїв, які загинули на полігонах, з тими, які загинули на різних фронтах, все ж таки він ще досі не підписаний. Тому я з цієї трибуни закликаю Президента, аби підписати цей закон, закликаю працівників Офісу, аби зробили всі необхідні процедури для того, щоб закон був підписаний. І це буде добрий правильний крок для пошани родин наших героїв. Вас, шановні народні обранці, закликаю кожного згадати ці наглі ракетні ворожі удари нещодавні по Одещині, по Сумщині, по всіх областях, по різних полігонах і навчальних центрах і пом'янути наших героїв хвилиною мовчання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хвилина мовчання.

(Хвилина мовчання)

І "Слуга народу", Галайчук, і "Батьківщина", потім Юлія Володимирівна. 

Галайчук і колеги. Що там? Живе Білорусь.

 

13:06:26

ГАЛАЙЧУК В.С.

Шановні колеги, 25 березня 1918 року – день утворення Білоруської Народної Республіки. 25 березня в Білорусі тепер, хоч і неофіційно, відзначається День волі – це річниця створення першої національної держави білорусів, прапором якої був біло-червоно-білий, гербом – погоня, а державною мовою – білоруська. Цього дня згадують всіх білоруських героїв, які захищали національну ідентичність свого народу, віддали життя у боротьбі з російською імперією, а також тих, які продовжують цю боротьбу.

На наше з колегами з нашого МФО "За демократичну Білорусь" глибоке переконання ми маємо всіляко підтримувати волелюбних друзів білорусів, які продовжують боротьбі із жорстоким режимом самопроголошеного Лукашенка і з імперіалістичною Росією, яка фактично захопила на сьогоднішній день Білорусь і взяла в заручники білоруський народ.

Ризикуючи життям, білоруські борці за свободу сьогодні продовжують саботувати повзучу російську окупацію і в міру своїх можливостей допомагати Україні в цій війні з імперією. Сьогодні вже більше тисячі таких борців білоруський режим тримає за ґратами. І ми маємо підтримувати зусилля всього демократичного світу для того, аби звільнити їх з того полону.

Ми з білорусами єдині в боротьбі із звірячим імперським режимом російським за волю наших народів, за їх національну ідентичність. І лише в такій єдності ми можемо перемогти.

Живе Білорусь! Живе вічно! І слава Україні!

 

13:08:11

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Живе Білорусь! Ви знаєте, друзі, мої колеги от тримають полкове знамено найбільшої білоруської формації в Збройних Силах України, це полк імені Кастуся Калиновського. Нещодавно було два роки як ця формація була створена. І я від імені українського парламенту, від імені українського народу хочу привітати кожного бійця білоруської формації полку Калиновського. Зараз ці хлопці на сході і дівчата. І ви розумієте, як це складно боротися в іншій країні за свій інтерес. Але кожен білорус, який сьогодні зі зброєю в руках бореться проти російського окупанта, знає: без вільної України не буде вільної Білорусі.

І тому я хочу щиро побажати не здаватися. І глибоко переконаний, що рано чи пізно ми будемо з цим стягом у вільному Мінську у вільній Білорусі. І разом з тим, звичайно, ми пам'ятаємо про жертви. Жертви тих декілька десятків бійців полку Калиновського, які загинули за інтереси української держави та білоруської держави. Слава Білорусі! Слава Україні! Живе Білорусь!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

І "Батьківщина", Юлія Володимирівна Тимошенко, будь ласка.

 

13:09:45

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, з 1 січня цього року, ви знаєте, що увійшла в силу друга частина так званої (в лапках) "земельної реформи". З 1 січня під час війни продається вже по 10 тисяч гектарів землі в одні руки і не фізичним особам, які живуть на землі і працюють, а юридичним особам, великим корпораціям, всім, хто сьогодні бачить землю як спекулятивний товар. На продаж виставлено 72 відсотки території України. І на цю хвилину, якщо ви подивитися звіт про те, хто, яку частину нашої сільськогосподарської родючої землі контролює, мільйони вже гектарів землі вийшли з-під контролю української держави.

У той час, коли йде сьогодні боротьба на фронті за кожну вулицю, за кожний будинок, за кожен квадратний сантиметр землі, коли кров'ю наші герої поливають цю землю, в цей час іде просто нахабний, цинічний розпродаж найбільшого багатства України. Ви розумієте, що тільки мале і середнє сільгоспвиробництво, фермерство сімейне може дати нам мільйони робочих місць, може дати і людям, які мешкають в місті і в селі, нормальні прибутки, нормальну роботу, країні – сотні мільярдів доходів. Якщо ця земля буде разворована, розкрадена сьогодні спекулянтами, великими транснаціональними корпораціями, всіма, хто бачить нашу землю як наживу, як ми будемо звітувати з вами перед прийдешніми поколіннями? Земля мусить належати лише українському народові і більше нікому.

І тому фракція "Батьківщина" вимагала на Погоджувальній раді поставити на голосування в зал закон, який передбачає, що до кінця війни ніякого розпродажу сільськогосподарської землі. На жаль, тільки фракція "За майбутнє" підтримала.

Ми звернулись до Президента, 25 тисяч підписів під петицією зібрали аграрії разом з нами, але цю петицію ніхто не побачив. Ми вимагаємо, щоб на найближче засідання Верховної Ради було поставлено на голосування цей закон. Дослухайтеся до того, що говорить сьогодні Україна. Жодної копійки, немає у українців грошей, щоб купити собі навіть клаптик землі. Але тим, хто має мільярди, в тому числі здобуті корупційним шляхом, в тому числі на зловживаннях в Міністерстві оборони, ця земля сьогодні продається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні колеги, виступи завершено. Зараз проведемо сигнальне голосування, а потім будемо далі проводити агітаційну роботу. 

Колеги, займіть, будь ласка, свої місця в залі. Відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань порядку денного пропоную провести сигнальне голосування.

Нагадую, необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" і утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло. Прошу взяти участь в сигнальному голосуванні.

 

13:13:45

За-204

Є результати, є за, проти, утримались. Добре.

Будь ласка, Ярослав Іванович Железняк з процедури.

 

13:13:59

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Доброго дня, колеги! Вже традиційно, напевно, всі тільки що побачили 204 голоси на табло сигнального голосування, і навіть президія, ми не бачимо всіх колег. Тому у мене прохання до головуючого, знову ж таки продовжуючи добру традицію, а можна оголосити, скільки зараз народних депутатів офіційно перебувають у відрядженнях Верховної Ради України станом на сьогодні? Тому що нам розповідали, що відрядження не можна підписувати під час пленарних засідань, відверто говорячи, багато колег навіть на цій основі отримали  відмову. Хотілось би дізнатися, скільки зараз конкретно колег перебувають в офіційному відрядженні.

Дякую. Можна по фракціях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ярослав Іванович. Ми підготуємо цю інформацію обов'язково.

Ірина Володимирівна Геращенко. З процедури у вас чи з мотивів? З процедури. Будь ласка.

 

13:14:49

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, фракція "Європейська солідарність" підтримує вимогу дружньої фракції "Голос" щодо озвучення повної інформації, де знаходяться депутати Верховної Ради України. Це ненормально, коли збираємося раз на місяць і зараз 204 народні обранці тільки реєструються щодо своєї присутності в сесійній залі.

І також всі ми знаємо, що такий адвокат Амстердам розіслав уже два листи всім народним депутатам України з погрозами щодо можливого голосування за законопроект  про заборону московських попів. Для нас дуже дивно, що в порядку денному немає законопроекту про заборону московських попів, хоча він підготовлений до другого читання профільним комітетом. І ми звертаємося зараз до головуючого з проханням поставити в порядок денний цей законопроект, колег проголосувати за внесення в порядок денний цього законопроекту. Це тест: ми за Україну чи ми боїмося адвоката Амстердама. Я думаю, що давайте ми це перевіримо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Ірина Володимирівна. Ви знаєте не гірше мене, як постійна членкиня Погоджувальної ради, як законопроекти опиняються в порядку денному.

Будь ласка, Дмитро Олександрович Разумков з процедури.

 

13:16:07

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександр Сергійович. Шановні колеги, я не знаю, чи знаєте ви, чи знає про це українське суспільство, українські журналісти, однак інформація про відрядження Голови Верховної Ради в нас стала державною таємницею, вона знаходиться під грифом "ДСК", інформація щодо видатків сьогодні так само є деескашною.

Скажіть, будь ласка, яку загрозу для життя, здоров'я Стефанчука, оточення це становить? Чому таку інформацію не надають навіть народним депутатам, розповідаючи про те, що це інформація з обмеженим доступом? Звідки в державі, в якій йде війна, інформація про вигули за кордон за державний кошт стала великою таємницею?

Будь ласка, Олександр Сергійович, поясніть, ви сьогодні на правах головуючого, поясніть, будь ласка, коли таке рішення було прийнято і ким? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Дмитро Олександрович.

Я думаю, ви знаєте, що таке рішення точно не президія приймає, а Апарат Верховної Ради. Ви можете звертатися з депутатськими зверненнями, запитами до них, і вони цю інформацію нададуть.

Сергій Володимирович, у вас з процедури? Будь ласка, Власенко з процедури.

Дмитро Олександрович, у вас не з процедури, до речі, було, ну так… Це процедура життя депутатів, а не процедура в залі.

Власенко, будь ласка.

 

13:17:33

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане головуючий. Я б просив вас, звертаючись з процедури, звернувся б до вас і попросив дотримуватися вимог Регламенту, і якщо розповсюджується не зовсім коректна інформація, її спростовувати. Верховна Рада не збирається один раз на місяць, останнє засідання Верховної Ради відбулося 14 березня, шість днів назад.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Володимирович, що ви слідкуєте за тим, що кажуть депутати. Я перебуваю в конфлікті інтересів в постійному, так як одна стаття Регламенту мені забороняє коментувати виступи, а інша спонукає мене надавати правдиву інформацію. Тому я не можу визначитись, дякую, що ви допомагаєте мені вирішити цей внутрішній конфлікт.

Шановні колеги, переходимо до розгляду питань порядку денного...

З процедури? Разумков з процедури, останній. І далі переходимо до розгляду питань порядку денного.

 

13:18:21

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександр Сергійович. По-перше, робота Верховної Ради –  це також процедурні питання. Оскільки добитися відповіді від керівника парламенту ми не можемо в інший спосіб, то йдемо тим, що нам дозволяє Регламент.

А щодо процедури. Оскільки, на жаль, я підтримую колег тому що 14-го парламент збирався, але прийняв одне рішення всього, одне рішення, а до цього працював лише 22, 23, 24 лютого. Тому, шановні колеги, я прошу поставити на голосування пропозицію про те, щоб ми сьогодні попрацювали до повного вичерпування порядку денного, який був запропонований.

Прошу таку пропозицію поставити на голосування, прошу її підтримати. Хочемо ж  попрацювати –  давайте попрацюємо. У нас сьогодні армія воює 24 на 7, держава працює 24 на 7, то і народні депутати можуть попрацювати трошки більше аніж півтори години, як це відбувається останнім часом.

Дякую. Прошу поставити це на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Дмитро Олександрович.

Давайте визначимося, на підставі чого ви це просите. Да. Якийсь пункт Регламенту дайте мені для прикладу. От СБУ ми викликали на підставі певного пункту Регламенту. А тут ваша пропозиція? Давайте розберемося, якщо дійдемо згоди, на основі чого її поставити, я обов'язково її поставлю.

Шановні колеги, законопроект... Переходимо до розгляду питання порядку денного. Законопроект за реєстраційним номером 10399: проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам.

Ставлю на голосування пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Перше читання.

 

13:20:26

За-248

Рішення прийнято.

Два – за, два – проти, колеги? Запишіться, будь ласка, два – за, два – проти.

Будь ласка, "Слуга народу", Колебошин Сергій Валерійович.

 

13:21:03

КОЛЕБОШИН С.В.

Добрий день! Прошу передати слово Сергію Бабаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бабак Сергій Віталійович.

 

13:21:16

БАБАК С.В.

Доброго дня, шановні колеги! Минулого літа були оприлюднені цифри державного замовлення в закладах вищої освіти України на 2023 і 2024 роки, і вперше за часи нашої каденції і під час воєнного стану у нас було збільшено державне замовлення на такі популярні професії, як право, економіка, журналістика, при всій повазі до цих професій. Ми тоді… Це не просто обурило, це серйозно заділо деяких голів комітетів, особливо тих, які відповідають за економіку, за робочу силу, за ринок праці, і тих, хто збирає податки.

Ми зібрали засідання комітету з чотирма головами інших комітетів і серйозно розібрали систему державного замовлення в Україні, і тоді ми знайшли в них велику системну проблему при його формуванні. І, власне, після цього ми провели декілька нарад з Прем'єр-міністром, з міністром освіти, з міністром економіки, і дійшли до того, що нам потрібна нова система державного замовлення, яка, власне, виливається в цьому законопроекті. І цю ідею я вас всіх прошу підтримати, тому що держава повинна замовляти, і буде замовляти, ті професії, де вона є монополістом при наданні робочих місць. Це буде стосуватися вчителів, медиків, енергетиків, атомщиків та інших професій, які забезпечують нашу національну безпеку і економічну безпеку. А всі інші діти, які талановиті і набрали високі бали за результатами ЗНО або з національного мультипредметного тесту, отримають грант, який дозволить їм вступати до будь-якого університету України на будь-яку спеціальність, яку вони самі оберуть. І таким чином ми разом з Кабінет Міністрів хочемо зробити дві речі. Перше – щоб державне замовлення було забезпечено першим робочим місцем і було чесним, а друге – щоб всі талановиті діти мали доступ до вищої освіти і щоб їх число збільшилося.

Тому і я особисто, і комітет дуже просимо підтримати вас цей закон в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

"Голос", будь ласка, Піпа Наталія.

 

13:23:23

ПІПА Н.Р.

Дорогі українці! Шановні колеги! Нарешті, ми голосуємо те, що Україна чекала 32 роки. Якщо б мене тут чули, я би запитала: хто задоволений рівнем вищої освіти в Україні. І, на жаль, я думаю, не так багато би людей підняли руки, включно з ти ми, хто мене дивиться.

Цей законопроект – це можливість підняти і змінити рівень нашої вищої освіти. Ми платимо своєю кров'ю, щоби вступити в Європейський Союз і в майбутньому  в НАТО. Так, власне, і цей законопроект наближає нас до стандартів ЄС і дає ефективно розподілити кошти, які наша держава може вкласти у вищу освіту.

Люди, які вимушені були виїхати з України, розуміють, що Україна насправді дуже соціальна держава, яка в основному дає дошкільну освіту, дає повну загальну середню освіту, а не базову, і часто дає вищу освіту. Цей законопроект про ефективніше використання коштів у вищій освіті для того, щоби держзамовлення називалося держзамовленням і формував його ринок праці, а не університети, які кажуть, кого вони і як готові навчати. Цей законопроект дасть можливість використовувати ті кошти так, щоби наша освіта була конкурентоспроможною в світі, а ми створювали не рейтинг наших лише вітчизняних університетів, а могли конкурувати і в світовому.

Також хочу заспокоїти тих, хто говорить, що добре діти, які вчаться, не зможуть поступити на бюджет. Більшість з них зможе поступити на бюджет або стовідсотковий, або відповідно із значною часткою фінансування. Але я відразу звертаюся до перш за все Мінфіну, Мінекономіки і МОН. Цей законопроект стане законом і зможе ефективно працювати лише тоді, коли між першим і другим читанням ми побачимо добре продуману підзаконку, а далі її втілити.

Законопроект добрий і якісний, завжди залежить від його виконання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Європейська солідарність", Федина Софія Романівна. В'ятрович, будь ласка, Володимир Михайлович.

 

13:25:42

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Доброго дня, шановні колеги. Трохи зіб'ю загальний пафос захоплення цим законопроектом, тому що, мені здається, що ідея тісніше прив'язати державне замовлення до потреб праці, безумовно, заслуговує на підтримку, але точно не те, як уряд її виклав у цьому законопроекті. Тому що це викликає стійке враження, що все зведеться до зменшення без  того і вкрай недостатнього фінансування освіти.

Увага, проект скасовує обов'язок вишів набирати не менше як 51 відсоток студентів на навчання за рахунок держбюджету. Цю частку можна буде знижувати хоч до нуля. Натомість декларується можливість надавати студентам гранти на навчання та пільгові кредити. Але, по-перше, проект передбачає, що грант може покривати лише частину вартості навчання, і не вказує, яку саме частину. По-друге, не вказано, яку частку студентів буде охоплено цими грантами.

Історія з кредитами так само, вибачте, вилами по воді писана, а діюча гарантія руйнується тут і зараз. Очевидно, що обсяги грантів і кредитів будуть визначатися не намірами МОН, а, як ми всі з вами знаємо, будуть визначатися Мінфіном.

Те саме з соціальними стипендіями, виплата яких прив'язується до фінансово-майнового стану родини. А яким має бути цей стан, щоб людина не втратила стипендію? Як це буде оцінюватися? В проекті про це ні слова.

Інша новація. Вимога до студентів, які навчаються на держзамовленні, укласти договір – і після випуску три роки працювати на конкретному місці. Ті, хто не погодиться на це закріпачення, переводяться на платне навчання. Хто змінить місце роботи, має повернути всю стипендію за весь період навчання.

До всього проект не передбачає жодних перехідних періодів. Правила вступу міняються на ходу вже під нинішню кампанію, яка стартує буквально – коли? – в квітні, в травні. І ніяких пільгових кредитів студентам цього року, звичайно що, не буде.

Тому "Європейська солідарність", підтримуючи прагнення реформувати вищу освіту, але в такому вигляді ми не можемо підтримати цей законопроект. Ми закликаємо урядовців і колег депутатів серйозно і всебічно обговорити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І, будь ласка, "Батьківщина",  Іван Григорович Кириленко.

 

13:27:58

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні колеги, давайте читати між рядками, що в цьому законі. Сфера освіти повністю залежна від грошей міжнародних донорів. І ми розуміємо, що є величезні загрози і ризики фінансування цієї надзвичайно чутливої сфери в Україні.

Треба шукати вихід. Автори законопроекту – це уряд, побачили цей вихід в жорсткому режимі економії, адресності підтримки, максимальній ефективності кожної копійки, яка буде спрямовуватись у цю сферу, це зрозуміло. Але суттєві зауваження, які є, починаються із головного: законодавча ініціатива грубо порушує Конституцію України, що не припустимо для найвищого органу виконавчої влади, яким є Кабінет Міністрів.

На це та на ряд інших суттєвих зауважень вказує науково-експертне управління, яке каменя на камені не залишило від цих законодавчих ініціатив, і це треба врахувати. Зокрема, що особливо насторожує, в нерівних умовах якщо збережуться ці норми, будуть приватні і державні заклади освіти. Звичайно, державні заклади освіти готують фахівців для конкретної економіки, а це дорожче і складніше готувати інженера, механіка, ветлікаря, агронома і так далі, і так далі, ніж спеціалістів для віртуальної сфери обслуговування й інших послуг. Звичайно, дизайнера чи модельєра готувати набагато дешевше, це ясно. Тому державні заклади освіти будуть від цього потерпати і можуть закриватись, є така загроза.

Приватний заклад освіти і пільговики, якось не дуже в'яжеться. І саме головне, комунікація між головними, як у нас на комітеті говорять, стейкхолдерами була поганою. Тому виступили "проти" профспілки, громадські організації, ради директорів. Міняти закон в комітеті доведеться, тому ми над цим будемо працювати і поправки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І 1 хвилина, "Довіра", Арешонков. Григорій Миколайович Мамка і Юрченко Олександр – по 1 хвилині.

 

13:30:11

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановний пане головуючий, шановні колеги! Чи потрібно приймати даний законопроект у першому читанні? Однозначно так, його треба дуже серйозно доопрацьовувати, тому що ідеї покладені сучасні. Дійсно, сьогодні пошук альтернативних джерел фінансування, роботодавці, які мають бути потужно включені в систему працевлаштування, і багато інших моментів, вони, дійсно, важливі.

Але в мене одне питання. Чи погоджуються з тим, що запропоновано в законопроекті сьогодні, ректори вищих навчальних закладів, еліта інтелектуальна областей? Не впевнений. Треба проводити відповідну роботу роз'яснювальну, тому що буде те, що з об'єднанням університетів в Житомирі, коли пересварили між собою всіх, не підготувавши попередньо всі нормативні речі, методичні.

Тому давайте готувати якісно законопроекти. Перше читання треба голосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Миколайович Мамка, "Платформа за життя та мир".

 

13:31:20

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, я добросовісно вивчаю всі законопроекти і хочу зазначити, що давно таких законопроектів, які уже тривалий час писалися, я ще не зустрічав.

Ви розумієте, як законом, законопроектом трактуємо Конституцію України? В Конституції України є право на вищу освіту. Ми законом кажемо, що, дійсно, є право, але, (кома) це можливість отримання вищої освіти. Потім цим законопроектом ми забираємо, дійсно, на визначену законом чисельність студентів, прибираємо на 10 тисяч населення 180 студентів. З чого буде планувати державне замовлення Кабінет Міністрів, з яких цифр? Та їх не існує в цьому законі.

Також ми прибираємо пільговість щодо зарахування пільгових категорій осіб, але вводимо гранти і вводимо кредитування під 3 проценти під комерційні банки. Але…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Юрченко Олександр Миколайович. Одна хвилина, Григорій Миколайович, якщо не записуєтесь, то одна хвилина, ви ж знаєте.

Будь ласка, Юрченко, одна хвилина.

 

13:32:35

ЮРЧЕНКО О.М.

Шановні колеги, шановна президія, дана урядова ініціатива непогана і пропонує концептуальне оновлення бачення підтримки для здобуття вищої освіти. Але в неї закладена жахлива, ганебна ініціатива. Мова йде про те, що наші захисники та їх діти повинні доводити державі, яку вони боронять, фінансово-матеріальне становище своєї сім'ї для того, щоб отримати державну підтримку під час навчання. Держава винна цим людям за своє існування і незалежність. Їх нащадки – це найкращий генофонд України. Це так ми намагаємося боротися за свою українську ідентичність? Ці норми повинні бути обов'язково перероблені до другого читання. Ми повинні зробити всі умови для підтримки наших захисників, а не навпаки, забирати в них пільги та преференції за те, що вони вже заплатили своєю кров'ю.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Переходимо до голосування, займіть свої місця, будь ласка. Шановні колеги, правий дальній кут від мене, Мотовиловець, Арахамія, здійсніть розсадку депутатів.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 проект Закону за реєстраційним номером 10399 про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам. Прошу голосувати.

 

13:34:39

За-234

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

170, да. З процедури? Будь ласка, Разумков Дмитро Олександрович, з процедури.

 

13:34:53

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександр Сергійович.

По-перше, я тоді хотів би звернутися до вас, щоб ви зазначили, на якій нормі Регламенту у вас є можливість змінювати черговість питань порядку денного, коли до вас звертаються інші народні депутати. Дуже не люблю подвійні підходи. А на ваше запитання щодо Регламенту, стаття 19 пункт 5: "Верховна Рада може прийняти рішення щодо одноразової зміни тривалості пленарного засідання. Рішення про продовження пленарного засідання після 15 години приймається Верховною Радою".

На основі цієї статті і цього пункту поставте мою пропозицію про продовження пленарного засідання до вичерпного порядку денного, який сьогодні був сформований Погоджувальною радою. Інакше я задам питання: як вона у вас відбувалася, Погоджувальна рада? Тому що згідно з Регламентом вона має проходити публічно і на ній мають бути присутні, мають право бути присутні всі комітети і будь-який народний депутат.

Будь ласка, поставте мою пропозицію на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, Дмитре Олександровичу. Я тоді відкрию Регламент, поки буде розгляд наступного законопроекту, і ми визначимося.

Ярослав Іванович, будь ласка. З процедури? Будь ласка, Железняк з процедури.

 

13:36:04

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Я задавав перед цим питання: скільки людей у відрядженні? На жаль, не отримав відповідь офіційно. Тоді дозвольте, я повідомлю неофіційно, як пропонували, до речі, колеги. Якщо це не відповідає дійсності, можете спростувати.

Станом на 20 березня 33 народних депутати України офіційно перебувають у відрядженні, плюс 5 взяли відпустку. 38 людей, 10 відсотків нашого складу поточного парламенту. Це та цифра, яка, напевно, трошки не корелюється з позицією, яку озвучували депутатам, що під час пленарних засідань у нас не відбуваються відрядження. І далеко не всі ці відрядження від делегацій.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Але мені здається, вона і не корелюється з чутками і різними думками на тему того, що хтось когось не випускає кудись.

Будь ласка, Ірина Володимирівна Геращенко, "Європейська солідарність".

Ви з процедури?

 

13:37:15

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, як ви знаєте, традиційно березень у всьому світі є місяць, коли країни звітують, обговорюють імплементацію у своєму законодавстві Резолюції 1325 ООН щодо прав жінок. Очевидно, що сьогодні українські жінки найбільше страждають, як і діти, від російської агресії. І у всьому світі на всіх майданчиках ми маємо говорити про воєнні злочини росіян щодо українських жінок.

Я хочу поінформувати вас, що нашій фракції, зокрема і мені як співголові фракції, моїм колежанкам Марії Іоновій, Іванні Климпуш-Цинцадзе, іншим представницям, було заблоковано можливість взяти участь в усіх заходах міжнародних, куди ми були запрошені, щодо жіночого лідерства, де ми планували говорити про воєнні злочини. Хто ж заблокував ці наші відрядження? Це був Голова Верховної Ради пан Стефанчук, це був його заступник пан Корнієнко, які не підписали цих відряджень. І ми розцінюємо це не тільки як неповагу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Ірина Володимирівна.

Тоді поставимо на голосування пропозицію Дмитра Олександровича Разумкова і  далі перейдемо до наступних питань.

А, з процедури? Тищенко Микола Миколайович з процедури, будь ласка.

 

13:38:39

ТИЩЕНКО М.М.

Дякую, вельмишановні панове.

Але що відбувається? Це, за інформацією наших колег, це подвійні стандарти. Подвійні стандарти, які застосовуються до народних депутатів.  38 людей знаходяться у відрядженні, п'ятеро з яких у відпустці під час війни. Тому я хочу назагал розголошення цих депутатів, ім'я, поіменно, до стінки ганьби цих депутатів. Це велика ганьба. У той час, коли ми втрачаємо наших військових на передовій, ці депутати прохлаждаются. Тому нехай відзвітують нам, хай нададуть інформацію, наголос перед всім парламентом, що такого, як сказав Давид Арахамія, вони зробили для держави. І нехай голова фракції партії "Слуга народу" відзвітує за цих депутатів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Миколайович.

Там єдине, що не всі, далеко не всі там від "Слуги народу". Коли ця статистика з'явиться, то зрозуміло буде.

Давид Георгійович, ви репліку будете брати? Вас згадали. Він не чув, да. Добре.

Мезенцева, у вас з процедури? Дивіться, колеги, обговорення відряджень – це не зовсім з процедури, я, мабуть, далі припиню вже надавати слово з цього питання.

Будь ласка, Марія Мезенцева.

 

13:40:06

МЕЗЕНЦЕВА М.С.

Дякую, пане спікере. З метою того, щоб протидіяти дезінформуванню українців деякими нашими колегами, за статусом народних депутатів України кожен, хто отримує офіційне відрядження, відряджається на виконання завдань Верховної Ради і державної політики, має звітувати і звітує Голові Верховної Ради, віцеспікерам (за необхідності), профільному комітету, а також народу України. Це є зобов'язання за законом. Шановні колеги, вивчайте матчастину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Дійсно, звіти розписуються навіть на весь комітет, наскільки я пам'ятаю.

Добре, колеги. Ставлю на голосування пропозицію Дмитра Олександровича Разумкова так, як він її сформулював – працювати до вичерпання питань порядку денного відповідно до статті 19 пункт 5 Верховної Ради України. Верховна Рада може прийняти таке рішення (відповідно тут не уточнено, що це процедурне рішення), відповідно для прийняття цього рішення треба 226 голосів. Прошу голосувати.

 

13:41:27

За-189

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Дякую.

Наступне питання порядку денного... З мотивів. Петро Олексійович Порошенко з мотивів, будь ласка, з мотивів цього історичного голосування.

 

13:41:42

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, я хотів би наголосити, що у своєму виступі я вимагав не тільки, щоб ми продовжили сьогодні засідання до вичерпання питань порядку денного, а щоб ми поставили на голосування питання формування тимчасової слідчої комісії по фортифікаційних спорудах, бо Верховна Рада усувається від своєї відповідальності про контроль за використанням коштів і про безпеку держави. Вимагаю поставити на голосування законопроект про заборону російської церкви, захист бізнесу від свавілля силовиків. І коли нам дають тут такі пояснення, то треба імплементувати резолюцію Європейського парламенту, в тому числі щодо усунення порушень Конституції щодо парламентської дипломатії.

Тому я вимагаю з цією формуліровкою поставити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Законопроекти потрапляють в порядок денний, ви знаєте, яким чином, ви теж один із учасників Погоджувальної ради.

З процедури  Герасимов.

 

13:43:06

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Олександр Сергійович, я прошу поставити зараз на голосування пропозицію Петра Олексійовича Порошенка включити в порядок денний сьогодні наступні законопроекти: про захист бізнесу (10440-4), про створення ТСК по фортифікаціях (10462), про заборону православної філії ФСБ в Україні (8371) і про виконання рішень Європейського парламенту (11058). Я сформулював конкретні номери законопроектів, прошу поставити це на  голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Артур Володимирович.

Питання порядку денного визначає Погоджувальна рада. Це по-перше. В мене нема обов'язку їх ставити. По-друге, частина означених вами законопроектів не має комітетів навіть,  наскільки я пам'ятаю. Тому рухаємось далі.

Переходимо до законопроекту з реєстраційним 9538 про внесення змін до Закону України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю.

Пропоную розглянути це питання за скороченою процедурою.

 

13:44:37

За-260

Рішення прийнято. 

Будь ласка, два – за,  два – проти. Запишіться, будь ласка, два – за,  два – проти.        

"Слуга народу", будь ласка, Іонушас Сергій Костянтинович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А покажіть Іонушаса, будь ласка, бо я не Іонушас.

 

13:45:07

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, даним законопроектом передбачається можливість Національній поліції України ідентифікувати ту зброю, яка заходить до нас з боку Російської Федерації, в тому числі і трофейну. Порядок декларування вогнепальної зброї буде встановлюватися Міністерством внутрішніх справ.

Шановні колеги, відповідно цим законопроектом дозволяється Національній поліції України, Міністерству внутрішніх справ фактично ідентифікувати ту зброю, яка знаходиться на руках. Ця зброя буде повертатися їх власникам, тим, хто володів цією зброєю, до того моменту, як не буде закінчений воєнний стан.

Цей законопроект Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує прийняти за основу. Буду просити вас, колеги, його підтримувати. Цей законопроект стосується виключно тієї зброї, яка не ідентифікована, вона ніяким чином, цей законопроект, не регулює цивільну зброю.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, далі "Європейська солідарність", Фріз Ірина Василівна.

 

13:46:40

ФРІЗ І.В.

Прошу передати слово Артуру Герасимову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Артур Герасимов, будь ласка.

 

13:46:54

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, шановні українці, я думаю, наш обов'язок як представників народу забезпечити, щоб кожен аспект національної безпеки був ретельно продуманий та ефективно розрегульований, особливо в умовах нинішніх викликів. Всі ми, хто залишився в перші дні в Києві, пам'ятаємо, що саме роздача зброї цивільним в перші дні, вона реально спрацювала на підсилення захисту нашої країни, ми всі пам'ятаємо ці історії. Втікало ДБР по всій країні, а люди цивільні звичайні отримували зброю і йшли на захист своїх міст, селищ і міста Києва. Саме тому, саме тому, ми будемо підтримувати цей законопроект, щоб зброя, яку цивільні знайшли чи відібрали у загарбників, вона могла бути зареєстрована і могла бути використана офіційно, легально для оборони держави.

Одразу хочемо сказати, що проект пропонує спрощення процедури декларування таких видів зброї, це правильно. Окрім цього, законопроект встановлює заборону на носіння та зберігання незареєстрованої вогнепальної зброї, зменшуючи ризики її використання у незаконних цілях.

Саме тому, ще раз, "Європейська солідарність" буде підтримувати цей законопроект в першому читанні. І вважаємо, що взагалі сьогодні питання того, щоб кожна людина в Україні, яка може тримати зброю, її мала і могла її застосувати, – це питання збереження нашого суверенітету і це питання нашої національної безпеки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

"Батьківщина", будь ласка, Цимбалюк Михайло Михайлович.

 

13:48:44

ЦИМБАЛЮК М.М.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Справді, цей законопроект, який підготувало Міністерство внутрішніх справ, це є спроба, перша, як на мене, спроба хоча би облікувати частину тієї зброї, яка є в добросовісних громадян України на руках. І, справді, цим шляхом потрібно йти. Чи найкраще запропонований в законопроекті варіант, є певний сумнів. Але, шановні колеги, кількість незаконної зброї і боєприпасів на руках громадян є  надзвичайно велика і вона може становити загрозу цивільному населенню.

Завдання, перше, спонукати, щоб громадяни задекларували цю зброю, в проекті закону пропонується під час дії воєнного стану і 30 днів після завершення воєнного стану. Але виникає питання, чи є тим стимулом, щоб громадяни просто понесли цю вогнепальну зброю і боєприпаси в підрозділи Нацполу, є велике питання. Через те потрібно думати, що далі. Бо може  виникнути, ми з колегами дискутували, простий випадок, що той, хто має цю вогнепальну зброю, буде їздити, в автомобілі її возити, і возити заяву із незаповненою датою: я везу якраз у підрозділ Нацполу, щоб її здати. Тобто потрібно і це внормувати. Але ми на порозі того, щоб уряд і народні депутати, нарешті, підготували і ухвалили Закон про володіння вогнепальною зброєю, бо це те, що має бути запорукою безпеки в громадянському суспільстві і охорона кожного помешкання. Це майбутнє.

Будемо голосувати в першому читанні "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Відновлення", Мороз.

 

13:50:49

МОРОЗ В.В.

Передайте Бурмічу, будь ласка, слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бурміч, будь ласка.

 

13:50:59

БУРМІЧ А.П.

Шановний головуючий, шановні колеги.  Звичайно, цей законопроект під час війни дуже потрібний. Третій рік іде війна. Сьогодні ми бачимо, що діється на кордонах: ДРГ, мародери, інші злочинні угрупування, які користуються і думають про те, що війна все спише. Не спише. На початку війни ми пам'ятаємо, як роздавалася зброя, хто її здобув, знайшов і таке інше, для чого захищати країну, захищати сім'ю, захищати себе. І сьогодні цей закон дозволяє людям мати цю зброю на час воєнного стану, і це дуже правильне рішення. Звичайно, її треба поставити на облік, щоб кожний знав свою відповідальність.

Група "Відновлення України" підтримає цей законопроект і вважає, що в ньому все прописано для того, щоб поставити і на облік, і була відповідальність у людей.

Дякую за увагу. Ми підтримуємо цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Арешонков, одна хвилина, і переходимо до голосування.

 

13:52:22

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановний пане головуючий, шановні колеги! Депутатська група "Довіра" буде, безперечно, буде підтримувати даний законопроект у першому читанні. Ми звертаємо увагу на те, що проект Закону про обіг цивільної зброї, який викликає і викликав багато розмов в суспільстві, який дозволяє володіння короткоствольною зброєю громадянам, придбання, тримання такої зброї, ми так і не довели до кінця. А сьогодні йде війна, сьогодні на руках достатньо багато зброї, і дуже важливо врегулювати питання її зберігання, володіння нею, і, найголовніше, вирішити питання, яким чином вона має перебувати на повноцінному обліку, і по завершенню воєнного стану ця зброя має перейти у володіння держави. Все інше будемо розглядати пізніше.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Голос", будь ласка, Шараськін.

 

13:53:37

ШАРАСЬКІН А.А.

Дай боже здоров'я. Я хотів би звернути увагу на те, що це чергове затикання просто, нефахове чергове затикання великої проблеми.

Позиція перша. Нам потрібен Закон про зброю адекватний і нормальний, а не те, що підготовлено зараз на друге читання. Це перше.

А друге, ви вносите, всі, хто готував, просто оксиморон, правовий нігілізм і оксиморон. Цивільні зі зброєю – це Гаазька конвенція, це є комбатанти, це воююча сторона. Для чого ви прописуєте якихось міфічних цивільних з вогнепальною зброєю? Це абсолютно невірно і неправильно все прописано. Ми будемо мати наслідки з міжнародної правової точки зору. Тому не треба тимчасових мір, потрібен адекватний закон.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Більше немає бажаючих? Переходимо до голосування.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу законопроект за реєстраційним номером 9538: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті цивільних осіб у захисті України" щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю. Прошу голосувати.

 

13:55:28

За-300

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

Переходимо до наступного питання пункту порядку денного.

Разумков з процедури.

 

13:55:47

РАЗУМКОВ Д.О.

Олександр Сергійович, я просто… ми заходимо зараз в законопроект, я хотів би попросити дати мені поставити правки на підтвердження, 51-у, 52-у, і дати виступити по інших правках, я на них не буду наполягати на голосуванні. По цих двох я буду ставити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександрович, у мене є лист від Данила Олександровича Гетманцева щодо цих правок, ось він. Він звернувся з листом, що він хотів би поставити. (Шум у залі)

 51-а, 52-а, ось написано. 45-а ще. Гетманцев.

З процедури, будь ласка. Разумков з процедури.

 

13:56:42

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, будь ласка, одну хвилинку уваги. Скажіть, будь ласка, чи вам не набридло, що до вас відносяться, як незрозуміло до кого? 51-а, 52-а правки – це знову про зарплати для Комісії з регулювання цінних паперів, щоб вони отримували 100 тисяч. Це правки, які направлені на те, щоб створити конфлікт інтересів, щоб дружина продовжувала працювати в ICU.

Скажіть, будь ласка, два засідання поспіль ви зносили ці правки. Коли на фронті не вистачає грошей і озброєння, вам знову їх пхають. Майте совість, не перетворюйте Раду в казна-що! Будь ласка, не голосуйте за 51-у, 52-у, автор бере їх собі для того, щоб вам пояснити, як важливо за них проголосувати. Закон правильний, але засовують у нього знову все лайно, що можна і не можна.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Дмитро Олександрович.

Колеги, переходимо до розгляду питання 9456 – законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану, друге читання. Отже, колеги, чи є бажаючі на врахування ставити правки, на врахування?

Будь ласка, Кучеренко, 3 хвилини, да? 3 хвилини, Кучеренко, будь ласка. Якщо будете ставити правки, скажіть номери. Просто виступ.

Будь ласка, 3 хвилини, Кучеренко.

 

13:58:09

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Дякую. Олексій Кучеренко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, шановні українці, стосовно цього закону, то дійсно хочу висловити і свою фахову позицію, і позицію фракції "Батьківщина". Ми, по-перше, підтримували його однозначно в першому читанні, це абсолютно правильний простий законопроект, який, по суті, дозволяє і відкриває можливість нашим виробникам біометану, а це переважною більшістю аграрні виробництва, які мають відповідну ресурсну базу, дозволяє стабільно виходити на європейський ринок і гарантувати збут своєї продукції, що є дуже важливим з точки зору залучення інвестицій.

Я хочу нагадати, що потенційно ринок біометану дуже великі перспективи має в Україні. Це може бути, мова йти про мільярди кубів газу, до 5-7 мільярдів реально, якого сьогодні, на жаль, не вистачає в Україні. І більш того, останнім часом в Україні ми бачимо падіння видобутку газу природного із-за абсолютно бездарних дій, на жаль, уряду і відповідних геонадр та інших організацій.

Тепер стосовно другого читання. Пане Даниле, ми розуміємо дійсно, що на друге читання тут до абсолютно простого законопроекту з'явилися певні правки. Ми сподіваємося, що вони не погіршать ситуацію. І в цій ситуації ми для себе прийняли рішення підтримати і зреагувати на звернення асоціацій профільних, аграрних асоціацій, всіх виробників і розробників, технічного персоналу, які працюють у сфері альтернативного біопалива, підтримати цей важливий законопроект для того, щоб ми отримали додаткову дуже серйозну можливість для експорту.

Дякую. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будете відповідати, Данило Олександрович?

 

14:00:26

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Дякую за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

На врахування більше немає правок, я так розумію. На підтвердження. Данило Олександрович, ви зверталися з листом, три правки.

 

14:00:40

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Так, дійсно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи ви всі хочете їх ставити, чи якусь?

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. 51 правку я хочу поставити на підтвердження. Це правка, яка стосується конфлікту інтересів. Багато членів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, ми з вами практично з усіма обговорювали цю поправку. Ця поправка є вкрай важлива, без цієї поправки у нас заблоковано підписання законопроекту, який необхідний нам для розкриття фінансування у розмірі 1,5 мільярда доларів від Світового банку.

Дуже всіх прошу підтримати цю поправку зеленою кнопкою. Вона дуже важлива. Особисто звертаюся з таким проханням. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Гетманцев просить підтвердити враховану правку номер 51 авторства народного депутата Гетманцева. Комітетом вона врахована. Прошу голосувати.

 

14:01:45

За-202

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

Наступні будете? 52, 45-а? Данило Олександрович.

 

14:01:56

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

52 правка стосується заробітної плати членів національної комісії. Будь ласка, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування правку номер 52 народного депутата Гетманцева. Комітетом вона врахована. Народний депутат Гетманцев просить підтвердити таке рішення. Прошу голосувати.

52-а.

 

14:02:37

За-203

Рішення не прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

Тоді переходимо до голосування за законопроект в цілому. Ставлю на голосування пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками законопроект за реєстраційним номером 9456: проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану. Прошу голосувати.

 

14:03:23

За-297

Рішення прийнято. Закон ухвалено в цілому.

З процедури – Разумков, будь ласка.

 

14:03:34

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександр Сергійович. Шановні колеги, і вам дякую, кожному, хто в першу чергу думає не про комісії, а про національну безпеку, про наших захисників і про те, щоб парламент залишався парламентом. Не можна одягати на голову третій раз чиюсь забаганку. Дякую всім, хто не проголосував за 51-у, 52 правку.

Дякую. І сподіваюся, що розумних рішень в стінах парламенту буде більше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тільки це не з процедури, а з мотивів, напевно.

Колеги, на вимогу двох депутатських фракцій, "Європейська солідарність" і "Голос", оголошується реальна перерва в засіданні на 30 хвилин. Що? Після бавовни? Колеги, не розходьтеся, є пропозиція проголосувати законопроект про бавовну, він дуже важливий і стратегічний, а потім, після того, удалимося на перерву.

Будь ласка, колеги, переходимо до розгляду питання наступного, 1042... Там низка голосувань, Артур Володимирович. 

Переходимо до розгляду законопроекту з реєстраційним номером 10427 та альтернативний до нього проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обігу насіння сортів бавовника в Україні.

Пропоную включати ці питання до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

14:05:22

За-290

Рішення прийнято.

Пропоную розглянути це питання за скороченою процедурою.

 

14:05:40

За-240

Рішення прийнято.

Без обговорення, може, Артуре Володимировичу? Тоді пропоную перейти до голосування.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу законопроект з реєстраційним номером 10427-1 з врахуванням пропозицій... Чекайте. В першому читанні за основу 10427-1, про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні. Прошу голосувати.

 

14:06:23

За-287

Рішення прийнято.

Пропоную прийняти в цілому. Немає заперечень? (Шум у залі) Демченко заперечує, ми не можемо прийняти в цілому.

Пропоную скоротити термін розгляду правок і пропозицій до другого читання. Прошу голосувати. Вдвічі скоротити.

 

14:06:55

За-279

Рішення прийнято. Дякую.

Оголошується реальна перерва на 30 хвилин. Керівників фракцій і груп прошу зібратися у мене в кабінеті, напевно. Да, давайте у мене в кабінеті.

 

(Після перерви)

 

15:12:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, продовжуємо нашу роботу. На Погоджувальній раді, яка відбулась після перерви, було прийнято рішення змінити зараз порядок розгляду питань і перейти до питання… Я скликав Погоджувальну раду, Дмитро Олександрович, відповідно до Постанови про особливості діяльності нашого безперервного засідання там і так далі. Єдине, що ми домовились зараз провести сигнальне голосування. Якщо вистачає голосів, перейти до розгляду запитів, тому що є запити до Президента, які треба голосувати.

Тому відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України пропоную провести сигнальне голосування. Прошу зайняти свої місця. Прошу голосувати зеленою кнопкою "За", сигнальне голосування.

 

15:14:08

За-233

233. По фракціях покажіть, будь ласка. Дякую.

Шановні колеги, тоді переходимо до питання депутатських запитів. Олена Костівна, будь ласка.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

КОНДРАТЮК О.К.

 

15:14:22

ГОЛОВУЮЧА. Дякую. Дякую, Олександр Сергійович.

Шановні народні депутати, для оголошення на пленарному засіданні Верховної Ради України внесено 55 депутатських запитів. З них: до Президента України – 6, до Верховної Ради – 0, до Кабінету Міністрів – 14, до керівників інших державних органів влади та органів місцевого самоврядування – 34, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України незалежно від їх підпорядкування і форм власності – 1.

Отже, ми зараз проголосуємо шість запитів до Президента України.

Ставлю на голосування пропозиції про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України від Павла Сушка щодо присвоєння звання Герой України Кротову Богдану Сергійовичу (посмертно). Прошу голосувати.

 

15:15:29

За-259

Ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Будь ласка.

 

15:15:53

За-250

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України від Павла Сушка щодо присвоєння звання Герой України командиру десантно-штурмової роти 505-го батальйону 37-ї окремої бригади морської піхоти Задерею Денису Руслановичу (посмертно). Прошу голосувати.

 

15:16:36

За-259

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

15:17:00

За-256

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України від Оксани Савчук щодо присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно) Чепілю Андрію - за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявленні героїзму і самопожертви в боротьбі за державний суверенітет та незалежність України. Прошу голосувати.

 

15:17:43

За-254

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту  до  Президента України. Голосуємо.

 

15:18:06

За-258

Рішення прийнято. 

Ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України від Оксани Савчук щодо присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно) Назарію Лугарєву - за  незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявленні героїзму і самопожертви в боротьбі за державний суверенітет та незалежність України. Голосуємо.

 

15:18:48

За-259

Рішення прийнято. 

Ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Будь ласка, голосуємо.

 

15:19:10

За-253

Рішення прийнято.  

Ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до  Президента України  від групи народних депутатів (Максима Павлюка, В'ячеслава Медяника та інших. Всього 132 депутати) до Президента України про присвоєння звання Герой України та інших державних нагород (посмертно). Прошу голосувати. 

 

15:19:49

За-252

Рішення прийнято. 

Ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до  Президента України. Прошу голосувати. 

 

15:20:12

За-256

Рішення прийнято. 

Ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України від групи народних депутатів (Ростислава Тістика, Оксани Савчук та інших. Всього 6 народних депутатів) щодо передачі костелу Святого Миколая у місті Київ релігійній громаді. Прошу голосувати.

 

15:20:48

За-214

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

15:21:14

За-205

Рішення не прийнято.

Це всі запити до Президента України.

Наступні запити.

Від Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації та копій документів стосовно внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб, які перебувають на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради та проживають (в тому числі на постійній основі) в Соціальному готелі – Центрі інтегрованих соціальних послуг за адресою: вулиця Петропавлівська, 59а, село Дмитрушки – 2, Уманський район, Черкаська область.

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації та копій документів стосовно будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць і доріг комунальної власності Уманської міської територіальної громади протягом 2022-2023 років.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення належної діяльності неприбуткової самоврядної організації.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Генерального прокурора щодо неналежного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Валерія Гнатенка до Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку про надання інформації щодо вжиття операторами електронних комунікацій заходів для забезпечення безперебійності надання послуг зв’язку під час можливих вимкнень електроенергії.

Антона Яценка до Голови Державної служби України з безпеки на транспорті щодо надання інформації стосовно осіб, внесених до системи "Шлях" за  період з 01 січня 2023 року до  31 грудня 2023 року по Черкаській області.

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації та копій документів стосовно виданих Управлінням містобудування, землекористування, комунального майна та будівельного контролю Уманської міської ради громадянам дозвіл на встановлення стаціонарних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Уманської міської територіальної громади Черкаської області за період з 07 вересня 2023 року по сьогоднішній день.

Валерія Гнатенка до начальника Київської обласної військової адміністрації щодо надання інформації про суми використаних коштів в 2023 році, виділених з рахунка "Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури".

Олени Криворучкіної до директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім "Н'ю-Лайн" щодо надання інформації.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Генерального прокурора щодо порушення розумних строків здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Антона Яценка до Прокурора Уманської окружної прокуратури щодо надання інформації та копій документів стосовно обґрунтованості набуття активів під час воєнного стану.

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації та копій підтверджуючих документів стосовно надходжень до місцевого бюджету Уманської міської територіальної громади.

Групи народних депутатів (Ростислава Тістика та Оксани Савчук, та інших. Всього 6 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо передачі костелу Святого Миколая у місті Київ релігійній громаді.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Прем'єр-міністра України щодо проведення дієвих заходів фінансового контролю.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення медичним обладнанням Білгород-Дністровської міської багатопрофільної лікарні.

Олександра Качури до Міністра енергетики України щодо оперативного відновлення електромереж у громадах Сумської області.

Антона Яценка до начальника Новоархангельського відділу Голованівської окружної прокуратури Кіровоградської області щодо надання інформації та копій документів стосовно обґрунтованості набуття активів під час воєнного стану.

Софії Федини до Кабінету Міністрів України, Міністерства цифрової трансформації України, Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо результату освоєння коштів, виділених на виробництво безпілотних літальних апаратів

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації та копій документів.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Прем'єр-міністра України стосовно вжиття дієвих заходів для забезпечення дотримання екологічного законодавства.

Антона Яценка до Уманського міського голови, начальника Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації щодо надання інформації та копій документів стосовно меж історичного ареалу міста Умань Черкаської області.

Олександра Качури до міністра оборони України щодо ініціювання подання про присвоєння звання Герой України військовослужбовцю Збройних Сил України Третяку Сергію Ігоровичу (посмертно).

Михайла Цимбалюка до Прем'єр-міністра України щодо продажу Державного комерційного підприємства "Київське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство" та стану протезної галузі в Україні.

Михайла Цимбалюка до Прем'єр-міністра України щодо права на отримання безоплатного протезування та/або ортезування кінцівки виробами підвищеної функціональності.

Олександра Качури до голови Сумської обласної державної адміністрації – начальника Сумської обласної військової адміністрації щодо забезпечення жителів населених пунктів Сумської області міжміським та приміським автобусним сполученням.

Олександра Ковальова до Прем'єр-міністра України щодо продовження виплати соціальної допомоги деяким категоріям внутрішньо переміщеним особам до кінця дії воєнного стану в Україні та внесення відповідних змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №332.

Олександра Качури до міністра освіти і науки України, голови Полтавської обласної державної адміністрації – начальника Полтавської обласної військової адміністрації, Заводського міського голови Миргородського району Полтавської області, Освітнього омбудсмена України щодо дотримання прав учасників освітнього процесу Бодаквянської гімназії;

Олександра Качури до Прем'єр-міністра України, голови Сумської обласної державної адміністрації – начальника Сумської обласної військової адміністрації, Конотопського міського голови Сумської області щодо недопущення скорочення педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів міста Конотоп;

Олександра Гайду до Голови Фонду державного майна України щодо питань діяльності Фонду державного майна України;

Олександра Гайду до Голови Фонду державного майна України щодо надання інформації;

Степана Чернявського до Голови Фонду державного майна України щодо затвердженої і прогнозованої рентабельності аграрних державних підприємств, які в управлінні Фонду державного майна України;

Сергія Литвиненка до Голови Фонду державного майна України стосовно окремих питань діяльності Фонду державного майна України;

Богдана Торохтія до Голови Фонду державного майна України стосовно окремих питань діяльності Фонду державного майна України;

Богдана Торохтія до Голови Фонду державного майна України щодо питань діяльності Фонду державного майна України;

Богдана Торохтія до Голови Фонду державного майна України стосовно забезпечення прав працівників аграрних підприємств, які в управлінні Фонду державного майна України;

Богдана Торохтія до Голови Фонду державного майна України щодо надання інформації;

Богдана Торохтія до Голови Фонду державного майна України щодо питань діяльності Фонду державного майна України у сфері приватизації державного майна;

Богдана Торохтія до Голови Фонду державного майна України щодо здійснених заходів контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу державного майна;

Богдана Торохтія до Голови Фонду державного майна України щодо окремих питань сплати земельного податку за ділянки, вилучені у аграрних державних підприємств, які в управлінні Фонду державного майна України, та іншого;

Артема Чорноморова до Голови Фонду державного майна України щодо затвердження стратегічних та фінансових планів аграрних державних підприємств, які в управлінні Фонду державного майна України;

Артема Чорноморова до Голови Фонду державного майна України щодо питань реалізації положень Закону України №3272-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки".

Олександр Сергійович, всі запити.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

15:30:33

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Олена Костівна.

Оголошення. Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України дев'ятого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Національна спортивна платформа". Головою цього об'єднання обрано народного депутата України Прощука Едуарда Петровича.

А ми переходимо до розгляду наступного питання пункту порядку денного, це законопроект за реєстраційним номером 10373. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення законодавства в сфері здійснення лобіювання. Друге читання.

Представники комітету, можна на трибуні якось щоб хтось опинився? Сергій Костянтинович? Чи делегуйте комусь. Григорію Миколайовичу можна відразу делегувати.

Добре, колеги, як ми підемо, по таблиці? Дмитро Олександрович, ні? У нас є "Європейська солідарність", хотіла повиступати, Дмитро Олександрович, є правки, Григорій Миколайович, "Батьківщина". Давайте ми так тоді по залу підемо. Почнемо з "Європейської солідарності", далі Разумков, потім "Батьківщина", і потім на закуску Григорій Миколайович для нас буде. Ні, наоборот не працює.

Будь ласка, Артур Володимирович, чи хто буде від вас? "Європейська солідарність". Артур Володимирович, я вже вам… Не ви? Іонова?

Марія Іонова, будь ласка. (Шум у залі)

 А, Ірина Володимирівна Геращенко. Вибачте, не впізнав. Будь ласка, Ірина Володимирівна. 5 хвилин, да?

 

15:32:28

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, мова йде про наші спільні з Марією Іоновою поправки: 56, 257, 309, 412 і 495. Закон про лобізм є маркером, необхідним для початку вже офіційних перемовин щодо вступу України до Європейського Союзу. Як ви знаєте, цей закон Верховна Рада України прийняла перед грудневим самітом, який мав позитивний сигнал для України.

У той же час наша команда "Європейська солідарність", зокрема і голова профільного Комітету з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе звертала увагу колег, що в європейському законодавстві не в усіх країнах є врегульованим питання лобізму. В той же час ми маємо цим законом відповідати світовим практикам щодо в першу чергу уникнення конфлікту інтересів і чіткої фіксації саме конфлікту інтересів у законопроекті, в Законі вже про лобізм для того, аби він вважався таким, що відповідає європейським нормам.

На жаль, традиційно не було почуто нашу позицію і прийнято законопроект, законом який став, до якого є справедливі абсолютно критичні зауваження європейської сторони. Також цей закон викликав критичні зауваження і неурядового громадського сектору, тому що намагалися через цей законопроект замість того, аби обмежити конфлікт інтересів чиновників, депутатів, політиків, прив'язати тут до цього законопроекту, до закону громадські організації і тих активістів, які займаються виборюванням інтересів України в тій чи іншій сфері.

Саме тому ми внесли кілька поправок, ще раз наголошую, це 5 поправок, які стосуються врегулювання в першу чергу конфлікту інтересів і приведення цього закону до тих зауважень, врахування тих зауважень, які висловлюють наші європейські партнери. В першу чергу сьогодні європейські партнери, вони висловлюють зауваження і критичні позиції щодо можливості лобіювання державними чиновниками, позаштатними радниками Офісу Президента, які дуже часто стоять за тими чи іншими лобістськими схемами і не є в цих реєстрах лобістів, не заявляють про свій конфлікт інтересів і свою увагу до тих чи інших схем. І тому ми просимо підтримати поправки 56, 257, 309, 412 і 495.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це ви їх хочете ставити на врахування, правильно розумію? Давайте по черзі будемо ставити їх, Ірина Володимирівна. Перша яка?

 

15:35:35

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Зафіксуйте, будь ласка: 56, 257, 309, 412 і 495. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз я їх буду відкривати, дивитися, щоб вони були ваші. 56-а, так, це ваша правка. Народний депутат Геращенко просить врахувати правку номер 56 свого авторства та колеги Іонової. Комітетом вона відхилена. Прошу голосувати.

 

15:36:31

За-21

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

Наступна правка номер 257 народного депутата Геращенко і Іонової. Комітетом вона відхилена. Прошу голосувати. Геращенко просить її врахувати. Прошу голосувати.

 

15:37:08

За-18

Правка не врахована.

309 правка народних депутатів Геращенко, Іонової. Комітетом вона відхилена. Народний депутат Геращенко просить її врахувати. Прошу голосувати. 309.

 

15:37:40

За-23

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

412 правка народних депутатів Геращенко, Іонової. Комітетом вона відхилена. Народний депутат Геращенко просить її врахувати. Прошу голосувати.

 

15:38:10

За-18

Рішення не прийнято.

І 495 правка народних депутатів Геращенко, Іонової. Комітетом вона врахована, до речі, Ірина Володимирівна, 495 правка. А, ви чотири ставили? Окей. Добре. Добре. Дякую.

"Європейська солідарність"... Добре. Дмитро Олександрович Разумков, яка у вас концепція?

 

15:38:40

РАЗУМКОВ Д.О.

Олександр Сергійович, я планував ставити правки на підтвердження, але...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це завтра, завтра ми будемо.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Почекайте, я пропоную тоді, щоб ми їх не голосували, п'ять правок: 1, 17, 22, 71 і 72 правки. Я по ним виступлю, 3 хвилини дайте мені, я не буду наполягати, щоб вони ставилися на голосування, якщо не заперечуєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Дайте Разумкову з початку 3 хвилини, будь ласка.

 

15:39:07

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую. Шановні колеги, якщо чесно, трохи, не трохи, сильно соромно за те, що зараз відбувається в залі, в залі близько 30 народних депутатів. Ми змогли попрацювати аж три з половиною години, пів години на виступи, десь хвилин 40 була повітряна тривога, десь годину було засідання фракцій. Якщо це все прибрати, то Верховна Рада працювала десь півтори години. Півтори години на місяць. Я не беру 14 число, коли зібралися, не було голосів і змогли проголосувати лише одну постанову, а я говорю про те, що Верховна Рада крайній раз збиралася 22, 23, 24 лютого. 6, 7, 8 березня засідання скасували, бо треба було дуже прозвітуватися перед Конгресом, і народні депутати поїхали на фронт продемонструвати, як вони опікуються українською армією. Українською армією варто опікуватися не для того, щоб прозвітуватися перед Конгресом, а для того, що це вимога і позиція кожного українця.

Я хотів би у зв'язку з тим, що було скасовано засідання, колеги, які це ініціювали, в тому числі і керівництво фракції "Слуга народу", виступили і перед нашим теж парламентом, прозвітувалися, що вони зробили. Ми з командою "Розумної політики" написали листа на Стефанчука, щоб сьогодні відбулося все ж засідання. Я розумію, що це позиція і інших народних депутатів. І я дякую всім тим, хто був сьогодні і працював у стінах Верховної Ради, але це ганьба, коли Верховна Рада працює на місяць лише один день.

Дуже хотілося б зрозуміти, а де Голова парламенту, на яких він фронтах знаходиться. Чи він не повернувся ще з відрядження з-під Авдіївки? Чи де він знаходиться, чи на Оріхівському напрямку, чи Бахмутському, де? Тому що в нас відбувається бардак.

Всі бачили розслідування Bihus по тому, що списуються гроші Верховної Ради на підконтрольні до наближених до Офісу Президента осіб. Списуються! Чверть мільйона з телеканалу "Рада" пішла то Міндічу, то Тимошенку, якого знову призначили на посаду в Міністерство оборони. Ви взагалі людей за людей не тримаєте? Це просто знущання якесь!  То в нас Шмигаль розповідає про те, що в нас транзит газу в нас буде залишатися і ми будемо фінансувати таким чином Російську Федерацію, яка буде закуповувати снаряди, закуповувати танки і вбивати наших з вами людей і дітей. Це уряд якої держави? Він на кого працює на Україну, чи на ворога? І взагалі те, що останнім часом відбувається у стінах владних кабінетів, викликає сором, ганьбу і нерозуміння, чи це ідіотизм, чи це саботаж, чи це просто зрада.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Далі "Батьківщина", будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк. Ви по поправкам чи просто виступ? Виступ. П'ять хвилин.

 

15:42:22

ЦИМБАЛЮК М.М.

Ні, мені вистачить три хвилини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Три хвилини, будь ласка, Цимбалюк.

 

15:42:30

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую. І я тоді правки не буду ставити голосування. Михайло Цимбалюк, "Батьківщина".

Шановний пане головуючий, шановні колеги, взагалі, я звертаюсь до голови комітету, взагалі мого б виступу сьогодні не було, якби чи секретаріати, чи члени комітету не порушували Регламент. Якби мене як автора правок запросили на засідання комітету, то мені, здається, ми б мали більш принципову розмову на засіданні, а не так, що я таблицю побачив і офіційно ніде запрошення не було.

Взагалі, що по суті цього законопроекту, фракція "Батьківщина" не голосувала Закон про лобіювання, хоча вважаємо, що він вкрай потрібен. Але те, що пропонує законопроект 10373, воно взагалі виникає багато юридичних питань.

По-перше, взагалі в законопроекті було частково враховано зауваження науково-експертного управління, і це говорить про те, що він частково став досконалий. Але незрозуміло, чому запропоновано перенести нові статті про порушення лобіювання у главу XV адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління? Теж незрозуміло. Думаємо, на засіданні комітету нам би вдалося це вияснити. І взагалі яким чином НАЗК буде вести цей реєстр прозорості і чим буде керуватися по доводах в суді, які правопорушення чи порушення здійснила особа? Незрозуміло. Законопроект це не розкриває. А яким чином ви це пропонуєте взагалі узаконити?

Якщо говорити про санкції, які пропонується накладати штраф 34 тисячі гривень, то вибачте мені, мені видається, що він не відповідає самому рівню суспільної небезпеки, коли за деякі кримінальні правопорушення є штраф значно менший.

Також пропонувалось раніше в попередній версії першого читання, що закон вступить в силу через рік після того,  коли буде діяти основний закон. А ви вирішили, що зразу же закон вступає в дію не пізніше 1 січня 2025 року як і Закон про лобіювання. Чи встигне НАЗК підготувати всю базу і підготувати порядок, є велике питання. Мені видається, що вся ця історія як вчергове закінчиться тим, що ми змушені будемо відтермінувати, потім переголосовувати його вступ до дії.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олена Костівна Кондратюк, 172 правка.

 

15:45:43

КОНДРАТЮК О.К.

Дякую. Я хочу доєднатися, до речі, до слів мого колеги, пана Михайла Цимбалюка, стосовно роботи комітету. Тому що якби, дійсно, було попереджено заздалегідь про засідання комітету, а я хочу на цьому наголосити, то, напевно, не було би... я зараз теж не ставила такої правки 172, тому що, я думаю, що до неї би дослухалися принаймні на засіданні комітету. Стосується вона в першу чергу про більш чітке окреслення кола суб'єктів, на яких пошириться дія цієї відповідної статті кодексу. Перша частина уточнює поняття лобіювання для цілей Кодексу України про адмінправопорушення. І логіка в тому, що прийнятий новий Закон про лобіювання, він просто є дуже рамковий, і форми, і методи лобіювання не визначено настільки широко і невиразно, що це, очевидно, призведе до ризиків зловживання.

Я також пропоную не застосовувати адміністративну відповідальність щодо фізичних осіб, які не є по суті лобістами, а виключно працюють за трудовим договором. І звертаю увагу, що це йдеться виключно про роботодавців, які не є суб'єктами лобіювання в розумінні профільного закону. Тому прошу долучитися до підтримки цієї правки. Шкода тільки, що такий зал, такий потужний сьогодні має таке представництво.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Олени Костівни Кондратюк врахувати правку номер 172 її авторства. Комітетом вона відхилена. Прошу голосувати.

 

15:47:21

За-33

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

Григорій Миколайович Мамка, будь ласка, який  у вас формат?

 

15:47:32

МАМКА Г.М.

Шановний головуючий, прошу мені дати 10 хвилин щодо виступу, тому що в зв'язку з тим, що у нас в залі тут більше 35, до 40 депутатів, і толку немає ставити правки на їх голосування,  40 – це набагато менше, чим 226. Прошу 10 хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, з початку 10 хвилин, тільки ви мікрофончик до себе нахиліть, Григорій Миколайович, бо погано вас чутно, вашу палку промову. З початку 10 хвилин, Мамка, будь ласка.

 

15:48:00

МАМКА Г.М.

Зараз виправлюсь. Шановні народні депутати, хочу все-таки зазначити, що оце є прикладом в Україні вислову "яких вам ще реформи не вистачає". Зараз попробую розширити цю тезу і сказати звичайними простими словами.

Перший законопроект про основні форми і засади лобізму, він підписаний уже, проголосований і підписаний  Президентом, і каже про те, що в державі Україна буде колись  існувати процедура лобізму, що нею будуть займатися суб'єкти, які отримують дозволи, які отримують інформацію і реєструються в реєстрі, який буде вести НАЗК, але форму економічну, формулу, що будуть сплачуватися податки і яким чином будуть питання щодо цифр визначення грошових оцінок того чи іншого питання лобізму, це забули сказати.

Про що це каже? Що по факту ФОП, який має фіксовану ставку в місяць на сплату податку, може здійснювати діяльність щодо лобізму. І не визначено питання,  а з приводу якої ставки він повинен сплачувати податок? Згідно Закону про лобізм десятину? Не існує такої процедури. Хто визначає цю цифру, яким чином будуть перевищувати, чи недопрацьовувати ті чи інші органи?

Інше в основному законопроекті сказано: не дано юридичної оцінки. А представник юридичної особи чи адвокат, чи юрист, який отримав доручення на представлення інтересів, він є лобістом чи представником? Цього не існує. От тому і яких реформ не вистачає, і вводиться в дію у 2025 році. Але ми пішли далі.

Цей законопроект, який ми розглядаємо, я вже як зазначив, невизначеність процедури самих механізмів, ми кажемо про те, що нам необхідно ще відповідальність ввести. Вводимо ми адмінвідповідальність. Законопроект дуже простий і вводить нове за порушення, зверніть увагу, порядку лобіювання, про які я сказав недоліки перед цим. Якщо не визначений порядок, повинен хтось визначити його порушення, які призвели до адмінвідповідальності.

Зверніть увагу про те, що ці повноваження лягають на Національне агентство запобігання корупції. НАЗК у нас по суті отримує біля мільйона декларацій, тисячу їх в рік тільки проводить фізично, може в рік тисячу, повних перевірок, крапка. Але ми добавляємо цієї роботи. Окей, НАЗК повинно мати якийсь механізм, щоб, перше, зафіксувати, отримати інформацію, провести перевірку щодо: а)порушення порядку зайняття лобіювання. І другий критерій, який ми адмініструємо, незаконне заняття лобізмом.

Питання, в рамках яких механізмів, коли починаються перевірки з даного приводу чи порушення порядку, чи заняття, незаконне заняття лобіювання, цього не встановлено в законі. Чим більше невизначеності, тим більше зловживань. Позиція, яка дійсно… тут члени народні депутати фіксували такі речі, що на комітеті не прийняли участі в обговоренні.

Шановні народні депутати, я прийняв обговорення, я задав ці питання і НАЗК, і представникам, і авторам законопроекту, відповіді були колосальні –  нуль цілих нуль десятих. Але це потрібно. І коли в неіснуючий механізм НАЗК склало матеріали у вигляді протоколу, скерувало до суду, у нас появляється новий учасник в судовому засіданні –  прокурор. Не НАЗК, а прокурор. Який сном і духом не знав про те, що йде якесь розслідування чи дослідження, яке виявляється у вигляді протоколу про адмінправопорушення. Питання, а якщо прокурор не в курсі і в нього точка  інша зору, що він вимушений казати в суді? Відмовитись? Ні. НАЗК не існує, то що робити людині? І коли людина, яка не вчинила порушення, але отримала протокол, пішла до суду, то в засобах масової інформації вона: а) корупціонер. І про те, що вони отримали рішення суду про скасування цього протоколу, це вже нікому не потрібно буде.

Шановні народні депутати, все можна приймати, але, коли суспільство вимагає, коли ми бачимо на часі цей законопроект і врегулювання відносин, хоча не всі правовідносини врегулюванні щодо відповідальності, закон повинен працювати, виявити недоліки, а потім тільки держава у вигляді закону може або адміністративну відповідальність, або кримінальну. Не всі правові відносини врегульовані відповідальністю.

Тут нам необхідно, законопроект не вступив в законну силу чи буде вступати через декілька років, нам необхідна ці історія, адміністративна відповідальність. Хочу зазначити, про те, що строк дії цього закону після вступу в дію першого закону основного, а той закон вступає, коли реєстри створять, але не пізніше такої-то дати. Хочу зафіксувати для історії. Як практика показує, що під кінець терміну запуску або вступу закону в законну силу чи ця Верховна Рада, чи наступна продовжить років на два, на три строк дії цього закону.          

А в мене питання, а кому це потрібно, для чого, унормувати які невизначені правові відносини. І на цих таких законопроектах от реформ багато, кількості багато, але ми до цього часу не зрозуміємо, що кількість не зовсім правильно оцінює і врегульовує, які правовідносини, які на користь людей, а доки не буде якості, люди не будуть розуміти, яким чином цей закон буде діяти. І, по суті, тут в залі мало хто розуміє, як він буде діяти. Чому? Тому що, наприклад, от перед цим ми говорили от щодо освіти, реформування освіти і всього іншого, я все-таки категорично наполягав би про те, що надати кожному громадянину України за рахунок держави стати юристом, тому що таку масу законопроектів, які випливають в законах, що правоохоронні органи, що громадяни України не те, що не розуміють, як вони будуть діяти, а не розуміють, про що вони, ну слухайте, тут необхідно мати профільну якусь освіту.

Все-таки звертаю увагу на штрафи. Як можна було врегулювати, що порушення порядку, зайняття лобіювання – це одні штрафи, а незаконне лобіювання – зовсім маленький штраф. Тоді якщо я хочу неофіційно отримати кошти, не сплатити податки згідно Закону щодо лобіювання, цифра яких невизначена, мені простіше задокументувати самому собі, що я незаконно здійснював лобіювання, заплатити мінімальний штраф, який менший за порушення порядку без реєстрації, і закриється питання, особа ж не може бути двічі притягнута до відповідальності згідно Конституції України.

І основне, цей законопроект, він є базовим. Але не визначено, які підзаконні акти і коли саме Кабмін визначить ту процедуру проведення конкурсів, створення бази. Це буде окрема база чи не окрема, чи в рамках загального сайту НАЗК і без термінів, а якщо Кабмін не визначить, то яка роль цього закону. Оце моя... я хочу вернутися до початку свого виступу, що яких реформ ще не вистачає. Необхідно все-таки від кількості перейти до якості і щоб закони були фінансово забезпечені, і все-таки врегульовували ті правовідносини, які необхідні під час війни, які необхідні для нашого українського народу для того, щоб вони: а)поліпшували життя, внормовували діяльність і були якісь правила гри у вигляді закону.

А цей закон працювати не буде. Цей закон буде чекати свого вступу в законну силу і все інше. І ми не розуміємо, для чого до кінця необхідний він зараз. Дякую.

 

15:58:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Григорій Миколайович.

Правки на врахування закінчилися. Тому, шановні колеги, дякую всім, хто дійшов до цього моменту. Дякуємо, Сергій Костянтинович.

Розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено. Дякую всім за результативну роботу. Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде...

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А голосувати не будемо?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завтра, завтра будемо голосувати. А, може, і післязавтра, я не знаю, як Погоджувальна вирішить. Григорій Миколайович, Погоджувальна як вирішить, так і будемо працювати.

Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку. Продовжуємо працювати на перемогу. Слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку