ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

14 березня 2024 року, 12 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:04:51

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати, я прошу займати свої місця. Відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою всі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви в пленарному засіданні. Прошу всіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитись до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву у пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття.

Шановні народні депутати, на початку повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти нашої держави у Верховній Раді України сформувалась парламентська традиція починати роботу у залі засідань з виконання Державного Гімну України. І сьогодні, шановні колеги, ми в сотий раз збираємося в цьому історичному залі, щоб вкотре виконати Державний Гімн України та прийняти важливі державницькі рішення. Хочу наголосити, що з 24 лютого 2022 року до сьогодні нами прийнято в цілому 651 закон та більш ніж 800 постанов. З 23 червня 2022 року після набуття Україною статусу кандидата на членство в Європейському Союзі український парламент прийняв 70 законів у сфері європейської інтеграції. Я дякую кожному з вас, шановні колеги.

Шановні друзі, ми продовжуємо цілеспрямований рух уперед у напрямку забезпечення інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО і зробімо все від нас необхідне для пришвидшення нашої перемоги.

Отже, шановні колеги, розпочнемо за традицією нашу роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн)

Шановні народні депутати, триває 750-й день з початку підступного повномасштабного вторгнення Російської Федерації в нашу державу. Нині Україна переживає найжорстокіші випробовування за час своєї незалежності. Держава-терорист не може змиритися з існуванням сильного і вільного українського народу, вона не тільки викрадає, але й вбиває наших дітей, цивільних  громадян, застосовуючи дрони, ракети та інші доступні агресору засоби, послідовно чинить терор на окупованих територіях, має на меті знищити нашу державу, наш народ і наше майбутнє. Запевняємо, що за варварські атаки на Одесу, Кривий Ріг, Харків, Суми та інші наші міста і села обов'язково настане справедлива відплата і всі причетні до злочинів проти України понесуть кримінальну відповідальність.

Український народ, наші героїчні воїни мужньо стоять на заваді геноцидним планам Російської Федерації.

І сьогодні ми відзначаємо День українського добровольця. Це люди, які за покликом серця, добровільно взяли в руки зброю і, не вагаючись, пішли захищати нашу державу. (Оплески)  І ми пишаємося кожним, хто самовіддано відстоює незалежність і суверенітет України, від усього серця бажаємо нашим захисникам і захисницям міцного здоров'я, витримки та успіхів при виконанні бойових завдань.

Шановні колеги, давайте в той же час вшануймо хвилиною мовчання мужність та героїзм добровольців України, усіх воїнів, хто пав на полі бою, захищаючи Україну в цій довготривалій боротьбі з рашистським агресором. Вшануймо також пам'ять усіх безневинних жертв, які загинули внаслідок злочинних дій російської держави-окупанта.

(Хвилина мовчання) 

Дякую. Прошу, сідайте.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження у нашого колеги народного депутата України Юрія Анатолійовича Шаповалова, група "За майбутнє". Давайте привітаємо іменинника, побажаємо міцного здоров'я, плідної роботи та якнайшвидшої перемоги України.  (Оплески)

Шановні народні депутати, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань я пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадую, необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні. Прошу голосувати.

 

12:11:59

За-189

Проти – 6, утрималися…

Шановні колеги… Що? Одну секундочку. Давайте, шановні колеги, я прошу, давайте ми ще раз візьмемо участь у сигнальному голосуванні, тому що ми заходимо в перше питання і нам треба 226 за включення до порядку денного. Я прошу всіх зайняти свої місця. (Шум у залі) Зараз, потім я дам з процедури, да.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Ще раз давайте візьмемо участь у сигнальному голосуванні. Будь ласка… Секундочку. Я прошу швидше, шановні колеги.

Я прошу ще раз взяти участь у сигнальному голосуванні і прошу народних депутатів… Секундочку, у нас… Будь ласка, займіть свої місця. Я прошу взяти участь ще раз у сигнальному голосуванні всіх присутніх народних депутатів в залі. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:13:17

За-204

Проти – 6, утримались – 9.

В принципі... З процедури, одна хвилина –  "Європейська солідарність", одна хвилина... А, Железняк – одна хвилина, потім "Європейська солідарність". Хто буде? Ірина Геращенко, з процедури. Секундочку, я візьму навушничок.

 

12:13:36

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Пане Голово, враховуючи те, що ми двічі тільки що на табло побачили, скажемо, не найкращу явку українського парламенту, я би хотів, щоб ви зараз публічно оголосили, а скільки у нас народних депутатів офіційно перебуває у відрядженнях. І, якщо можна, то оголосити їх по конкретним фракціям, для того щоб ми розуміли, яке у нас представництво від кожної фракції.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, ми підготуємо цю інформацію, я вам передам її, добре? Тому що у мене зараз…  Добре, будь ласка.

Будь ласка,  Ірина Володимирівна.

 

12:14:14

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ми підтримуємо вимогу дружньої фракції "Голос", що потрібно не просто оголосити кількість депутатів у відрядженнях, а й по фракціях, щоби ми розуміли, які фракції у нас рівні, а хто є рівніше, хто має такий привілей, а для кого це є непереборна сьогодні перепона.

Колеги, як ви знаєте, згідно Регламенту Верховної Ради України, а у нас кожна фракція має виступи від фракцій кожного пленарного тижня, також у нас має бути "година запитань від Уряду", у нас має бути рубрика "Різне". І давно цього, вже два роки, немає в парламенті через те, що ми не маємо нормальної роботи пленарних тижнів.

Ми просимо Голову Верховної Ради пояснити, чому 6 і 7 березня, коли мали відбутися пленарні засідання, вони були скасовані в дуже дивний спосіб, без проводження Погоджувальної ради, якусь там есемеску депутати отримали в незрозумілий спосіб. І ми вимагаємо, аби сьогодні, так як не було минулого у нас пленарного тижня, фракції отримали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до переліку питань… (Шум у залі) Ще раз, я дам потім відповідь на ті питання, які у вас є. Ми переходимо до переліку питань, які попередньо узгоджені Погоджувальною радою. Переходимо до його розгляду.  

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. На ваш розгляд вноситься проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв'язку з проведенням російською федерацією "президентських виборів" на тимчасово окупованій території України. Реєстраційний номер Постанови 11078.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Ми зараз будемо голосувати за включення цього питання до порядку денного сесії. Всі фотомоделі, займіть свої місця. Ми зараз будемо голосувати за включення проекту Постанови 11078 до порядку денної сесії.

Шановні колеги, готові голосувати? Секундочку.

Шановні колеги, готові голосувати? Я прошу проголосувати за включення до порядку денного сесії проекту Постанови реєстраційний номер 11078. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:17:06

За-256

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми домовилися на Погоджувальній раді розглянути це питання за скороченою процедурою, але з наданням слова до 3 хвилин представникам всіх депутатських фракцій і груп.

Я прошу проголосувати розглянути це питання за скороченою процедурою у форматі, який ухвалений Погоджувальною радою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:17:40

За-214

Рішення прийнято.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

12:17:48

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, для доповіді від авторів запрошується Голова Верховної Ради України Руслан Олексійович Стефанчук. 

 

12:17:59

СТЕФАНЧУК Р.О.

Шановні колеги, дорогі друзі! Вашій увазі пропонується для розгляду проект Постанови реєстраційний номер 11078. Ви всі чудово знаєте, що 15-17 березня Російська Федерація планує вчергове знехтувати загальними нормами і принципами міжнародного права і провести так звані вибори президента на тимчасово окупованих територіях України, що порушує ключові міжнародні документи, рішення і резолюції міжнародних організацій.

У цих умовах Верховна Рада України заявляє, що проведення Російською Федерацією так званих президентських виборів на тимчасово окупованій території України не буде легітимним. Результати таких виборів не матимуть жодних юридичних наслідків та дадуть підстави для невизнання обраного у такий спосіб президента Російської Федерації, у тому числі з боку його правосуб'єктності у міжнародних відносинах.

З цією постановою Верховна Рада України звертається до міжнародних партнерів із закликом засудити проведення державою-агресором незаконних так званих президентських виборів на тимчасово окупованій території України, протидіяти способам Російської Федерації залучити міжнародних спостерігачів для легітимізації цих так званих виборів, посилити усі види санкційного тиску на Російську Федерацію, консолідувати зусилля всіх партнерів України для збільшення допомоги силам безпеки та оборони України і взяти активну участь у реалізації Формули миру, яка запропонована Президентом України Володимиром Зеленським.

З огляду на це, шановні колеги, я прошу підтримати цю резолюцію і проголосувати її. Я прошу підтримати цю постанову.

Шановні друзі, ми не маємо права допустити, щоб ці "вибори" бодай кимось визнавалися легітимними. Це наша позиція як українського парламенту, це наша позиція як громадян України.

Дякую. Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Для співдоповіді запрошується голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Олександрович Мережко. Будь ласка.

 

12:20:04

МЕРЕЖКО О.О.

Шановні колеги, Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на своєму засіданні 13 березня 2024 року розглянув внесений народним депутатом України Русланом Олексійовичем Стефанчуком та іншими проект Постанови Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв'язку з проведенням російською федерацією "президентських виборів" на тимчасово окупованій території України.

Метою проекту постанови є звернення Верховної Ради України до міжнародних партнерів із закликом засудити проведення державою-агресором незаконних так званих президентських виборів на тимчасово окупованій території України, протидіяти спробам Російської Федерації залучити міжнародних спостерігачів для легітимізації цих виборів, посилити усі види санкційного тиску на Російську Федерацію, консолідувати зусилля всіх партнерів України для збільшення допомоги силам безпеки та оборони України, взяти активну участь у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського тощо.

За результатами розгляду на своєму засіданні Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ухвалив рішення прийняти згаданий проект постанови за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок та пропозицій комітету, а саме абзац 22 проекту звернення викласти в такій редакції, цитую: "Узяти активну участь у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського, української Формули миру, та в інавгураційному глобальному Саміті миру для досягнення всеохоплюючого, справедливого і сталого миру в Україні".

Тож, шановні колеги, прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:21:56

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, Олександр Олександрович.

Шановні колеги, я прошу записатися від фракцій і груп, але, як ми і домовлялися, записуються всі фракції і групи, і кожна з них отримає по 3 хвилини виступу з цієї постанови. Прошу записатись.

Будь ласка, народний депутат Папієв.

 

12:22:43

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановні колеги! Перш за все я вдячний за те, що Верховна Рада України зібралася сьогодні, бо юридично ми мали і маємо висловити свою жорстку позицію на рахунок незаконних виборів, які проводить Росія на окупованих територіях.

Шановні колеги, і друге. Я уважно прочитав Звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав і хочу подякувати Апарату Верховної Ради України і автору за цей достатньо серйозно напрацьований документ з викладенням усіх юридичних міжнародних норм, і також де зроблені серйозні акценти на рахунок аргументів України, які сьогодні є незаперечними.

Шановні колеги, я от звертаюся до людей, які здраво можуть мислити. Скажіть, будь ласка, на яких підставах може приймати рішення Центральна виборча комісія Росії, що на виборах незаконних президента Російської Федерації на окупованих територіях люди можуть голосувати по паспортах України? Я хочу нагадати, якщо хтось не звертав уваги, якщо ви відкриєте паспорт громадянина України, то там написано, що паспорт є власністю України, навіть не громадянина, а паспорт є власністю України. Це вже аргумент, який чітко і ясно говорить і який абсолютно зрозумілий людям. Тобто не можна з попиранням усіх норм проводити ці незаконні вибори.

Шановні колеги, і я хочу привернути вашу увагу ще до одного факту. Ви знаєте, 1 березня 2018 року Верховна Рада України вже зверталася до урядів інших країн, до парламентів інших країн на рахунок незаконності проведення виборів в Російській Федерації в 2018 році на окупованих територіях Донецької, Луганської областей і Автономної Республіки Крим. Там було в цьому зверненні 7 пунктів, у тому числі пункт, де звертаються, щоб обмежили спілкування і контакти з незаконно обраним президентом Російської Федерації. І я от сьогодні хотів би, щоби в цьому Зверненні Верховної Ради України від 2024 року, щоб ми привернули увагу до того, що ми вже зверталися в 18-му році і тут абсолютно аргументовано ми писали, чому не можна проводити вибори, і просили реакції адекватної, відповідної реакції європейських країн, світових країн. Але ми її не отримали, тому я хотів би, щоби в цьому зверненні нашому ми чітко, ясно записали, що, шановні колеги, ми до вас зверталися в 18-му році, ви адекватно не відреагували на це і це в тому числі стало наслідком збройної агресії Російської Федерації. Тому ми дуже просимо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Михайлович.

Слово надається народному депутату Вороньку Олегу Євгенійовичу, депутатська група "Відновлення України"у Верховній Раді. Будь ласка.

 

12:25:55

ВОРОНЬКО О.Є.

Добрий день, пане Голово. Прошу передати слово пану Юрченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Юрченко.

 

12:26:10

ЮРЧЕНКО О.М.

Шановна президія, колеги, добровольчий рух – це ядро сил оборони України. Шана, повага всім добровольцям нашої держави.

Українська визвольна війна проти Російської Федерації, проти агресора триває. Сини, доньки української землі чинять опір загарбникам. Кремлівський режим хоче знищити нашу ідентичність, цивілізований і демократичний вибір.

Нацисти сучасності, які сьогодні знаходяться в Москві, для посилення своєї влади проводять чергову трагікомедію під назвою "вибори". Насправді ми бачимо як готується п'ятий термін Путіна – просто фізична розправа і ліквідація опозиції: вбивство Навального, зняття з перемовин Надєждіна. Незгоду з Путіним росіяни повинні вбити в своїй голові, бо вже і на кухні, і на вулицях вони цього робити не можуть, просто діє 37-й рік. І це на користь українській державі. Кремль використовує ці псевдовибори для легітимізації своєї диктаторської нікчемної влади, а це означає легітимність вже вчинених і майбутніх злочинів проти людства. Російська ЦВК нахабно і зухвало реєструє до списків виборців понад 3 мільйони українців. Для Кремля люди – це раби, кріпаки, які передаються разом із князівськими угіддями. Але переваги Росії тільки у хворій голові Путіна. На Україні живуть українці.

Ще гірший жах відбувається на територіях окупованих, де наших громадян змушують отримувати російські паспорти і під дулами автоматів брати участь у виборах. Російський паспорт... Неслухняних відправляють на підвали, на жаль, не всі цього витримують. Без сумніву, всілякі псевдовибори на окупованих територіях є цілком і тотально нікчемними, вони не мають визнаватися жодною цивілізованою державою у світі, жодною міжнародною організацією.

Хочу нагадати резолюцію ПАРЄ, вона однозначно ідентифікувала ці так звані вибори як остаточне формування диктатури в Росії. Але весь світ не повинен боятися. Вибори президента РФ є нелегітимними, Путін має стати світовим вигнанцем із чорною міткою і закінчити якнайлегше трибуналом. А Україна переможе. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Гузю Ігорю Володимировичу, депутатська група  "Партія "За  майбутнє". Будь ласка.

 

12:29:04

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Ігор Гузь, депутатська група "За майбутнє".

Ви знаєте, друзі, в чому ключова різниця, очевидно, між Росією і Україною? В тому, що українці завжди прагнуть свободи, а свобода – це і, зокрема, свобода вибору, свобода вибирати свою владу. І ми, українці, останні 30 років це показуємо, тому що два майдани і готовність відстоювати цю свободу вибору, зокрема, і в окопі, і на полі бою – це відрізняє українців як вільну націю, націю не рабів, націю вільних людей від росіян. У Росії немає виборів, Путін фактично зараз перепризначує себе на посаду президента Російської Федерації. І так було всі останні майже 25 років.  

Що стосується виборів на окупованих територіях, тут питань і дискусій жодних немає. Я переконаний, що світова спільнота, всі міжнародні інституції, ніхто не визнає вибори президента Росії на окупованих територіях.

Але, разом з тим, я хотів би з цієї трибуни звернутися до тих українських громадян, які фактично беруть участь в організації цих виборів на окупованих територіях. Ці люди думають, що українська держава, армія, українські спецслужби їх не дістануть. Я глибоко переконаний, що списки тих (в лапках) "громадян України", тому що це не громадяни, які брали і беруть участь в підготовці до виборів, так званих виборів президента Російської Федерації на окупованих територіях, ці люди рано чи пізно в той чи інший спосіб будуть притягнуті до відповідальності.

Тому я хочу закликати усіх, хто думає десь там допомагати чи вже допомагає, відмовитись від цього процесу, тому що українська держава поверне території, забезпечить там свободу вибору, електорального вибору, зокрема, і повинна дістати кожного, хто сприяє сьогодні окупанту.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Слово надається Дмитру Сергійовичу. Я так розумію, передає Максиму Аркадійовичу Бужанському. Будь ласка, фракція "Слуга народу".

 

12:31:46

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Шановні колеги, шановна президія, шановні українці! У нас немає білого прапору. Що б там не казав Папа Римський, у нас немає білого прапору, наш прапор жовто-блакитний, і ми продовжуємо боротьбу. Ми не визнаємо анексій. Ми не визнаємо окупацій. Ми не визнаємо так звану окупаційну владу на захоплених тимчасово територіях України. І ми не визнаємо жодних виборів там. Ми зараз демонструємо всьому світові, що ми готові продовжувати нашу боротьбу, що ми не погоджуємося ні на які перемовини, які хоч якось допускають визнання окупації. Кожен, хто буде допомагати провести вибори, так звані вибори президента Російської Федерації на окупованих територіях України, буде відповідати за нашим законодавством і рано чи пізно буде покараний як колаборант та державний зрадник, або вбитий. Такі приклади також є.

Разом і до кінця. Жодних виборів. Я сподіваюсь, в цьому весь світ буде з нами. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Сергію Володимировичу Власенку, фракція "Батьківщина". Будь ласка.

 

12:33:18

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний пане Голово. Кожна країна може проводити вибори, і тут немає жодних питань, але кожна країна зобов'язана проводити ці вибори лише на своїй території. Тому в українському Криму, в українському Севастополі, в українському Донецьку, в українському Луганську, в усіх інших територіях, які сьогодні незаконно окуповані Російською Федерацією, вибори може проводити лише Україна. Але питання для Путіна іще гірше, іще гірше.

Шановні колеги, найавторитетніший і експертний конституційний орган Європи Венеційська комісія проаналізувала зміни до Конституції Російської Федерації, які дозволяють Путіну нібито балотуватися на цих виборах і визнала ці зміни  до Конституції нелегітимними, тобто такими, що внесені в Конституцію неправильно, незаконно, в некоректний спосіб. А це означає, що Путін за будь-яких умов не має права балотуватися на цих виборах на окупованих територіях, це очевидно, але на інших територіях Російської Федерації. І тому, якщо скоріш за все Путіна буде "обрано" (в лапках) президентом Російської Федерації, то ця людина не буде мати легітимного статусу.

І тому сьогодні українська держава повинна скерувати всю міць української дипломатії на донесення саме цього меседжу. Саме тому Парламентська асамблея Ради Європи в своїй резолюції чітко зазначила, що після цих виборів, за умови, якщо Путіна буде обрано, не грає ролі якими голосами, не грає ролі на яких територіях, він стає нелегітимним, він не отримає легітимності, а відтак він не може приймати юридично значущі дії в міжнародно-правовій площині. На це треба звертати увагу, про це треба говорити. Зараз треба вимагати або просити наших міжнародних партнерів, щоб вони це визнали, щоб вони зробили такі заяви.

І абсолютно очевидно, не може бути президентом демократичної цивілізованої країни людина, яка обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину. Я хочу нагадати, що цей кандидат в президенти Російської Федерації має ордер Міжнародного кримінального суду на арешт. Все це говорить про одне  єдине: вибори в Російській Федерації нелегітимні не лише на окупованих територіях, а на всій території Російської Федерації. І про це треба говорити.

Дякую, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка Іонова Марія... Порошенко Петро Олексійович, фракція "Європейська солідарність".

 

12:36:31

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги! Дорогий український народе! Безумовно, звичайно, важливо дати оцінку передвиборчому і виборчому фарсу, який відбувається на території країни-агресора і, без сумніву, що ці псевдовибори навпаки сприяють делегітимізації злочинця, ворога, агресора Путіна і цього варіанту російської держави. Але парламент – це не лише для заяв і парламент не лише трибуна для виступів спікерів і представників наших партнерів. Парламент має свою законодавчу, контрольну і дипломатичну функцію.

Сьогодні ранком оприлюднено повідомлення Інституту вивчення війни, авторитетної міжнародної організації, він попереджає про ризики, що з'явилися, раптового прориву росіян на фоні дефіциту боєприпасів і неготовності фортифікаційних  споруд. Отже, питання фортифікації для нас – це питання життя і смерті.

Декілька місяців керівництво Верховної Ради не ставить на голосування комісію тимчасову слідчу по фортифікаційним спорудам і мінним полям. Всі фракції парламенту, крім монобільшості, дали своїх представників в комісію. І мені це дуже нагадує ситуацію за 4-5 місяців до повномасштабного вторгнення, коли з такими ж ухмилками ви не ставили на голосування зміни до бюджету про посилення фінансування Збройних Сил.

І ми не будемо сидіти мовчки, бо ми, коли немає боєприпасів, лише вчора закупили і передаємо в Збройні Сили 2 тисячі FPV-дронів. І ми передаємо більше 20 екскаваторів, бульдозерів, декілька "Фоденів"  для  того, щоб будувати фортифікаційні споруди.

Найдіть в собі сили хоча би проголосувати ТСК. Поставте на голосування Закон про церкву. Поставте на голосування захист про… бізнес-клімат. Поставте на голосування Закон про мобілізацію з нашими поправками, коли силовики замість того, щоби тиснути на бізнес, мають іти на фронт.

І я впевнений в тому, що днями ми очікуємо анонсований владою початок вступних переговорів з ЄС. І Верховна Рада не має права нехтувати постановою Європарламенту, так само, як і спікер. Не прапором в президії і не наліпками на рукаві опрацьовується перспектива євроінтеграції для українського…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Совсун Інні Романівні, фракція  "Голос". Будь ласка.

 

12:39:41

СОВСУН І.Р.

Прошу передати слово Соломії Бобровській.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соломія Анатоліївна, будь ласка.

Будь ласка, Соломія Бобровська.

 

12:39:56

БОБРОВСЬКА С.А.

Соломія Бобровська, фракція "Голос". Шановні колеги, ви знаєте, мені здається, що немає сенсу в принципі коментувати так звані російські так звані вибори не лише на тимчасово окупованих територіях України, але і на території Російської Федерації. Але хочу нагадати тим, хто не знає, що насправді виборчий процес на тимчасово окупованій території України почався ще з кінця лютого. 28-29 лютого в одній частині Херсонської області, тобто люди вже пішли на голосування, так зване голосування, 1-3 березня в другій частині Херсонщини, 11-го і 15-го на Запоріжжі та Луганщині і, очевидно, напевно, на Донеччині.

Але в мене питання в іншому. Мені дуже прикро, що ми насправді дуже мало мали позицій, зокрема і офіційних державних осіб, з приводу таких голосувань і відповідальності для тих українців, які умисно і намірено займаються агітацією і допомагають в організації виборів. Хочу нагадати, що за це світить стаття і за це світить кримінальна відповідальність, і, очевидно, українські наші спецслужби точно до них доберуться.

Але я хочу сказати і про інші речі. Ці вибори є безпрецедентними в плані жорстокості. Тому що ті міри фільтрації, перевірки, тортур, безглуздих судів, викрадення цивільних осіб, військових осіб, вони є просто у надзвичайно великих масштабах, і, очевидно, цей страх перед українцями, який лишився там зі сторони московитів, він зашкалює.

Я би хотіла, щоб насправді сьогодні в цій залі ми вперше подякували всім представникам сил спротиву, руху опору, ті, які займаються щоденно кінетичними, некінетичними діями, підривом, наведенням на колони і знищенням певних осіб і цілей, тих, хто щодня виходить і клеїть листівки, тих, хто клеїть жовту стрічку, тих, хто ведуть, дівчатам і жінкам, які ведуть, зокрема телеграм-канал "Злі мавки", хто не підписаний, будь ласка, підпишіться, це про жіночий спротив на території.

Я би хотіла звернутися до Президента, щоб нарешті він підписав законопроект 7180, який лежить на підписі в нього з 2 квітня 2022 року. Це про соціальний захист сімей тих осіб, які сьогодні є залученими і є в русі опору. Це ті люди і невидимий фронт, які дають вам можливість щодня прокидатися і бачити, яка робота була виконана ГУР чи ССО, чи "Альфою", чи іншими нашими військовослужбовцями. Подякуйте їм і не забувайте, що вони не менші герої  ніж ті, хто сьогодні служить на іншій стороні фронту.

Дякую вам. Рух опору.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, у мене прохання, я знаю, група "Довіра", але зараз оголошена  повітряна тривога. Я прошу, давайте ми проголосуємо, оголосимо перерву, а потім будемо рухатися далі, якщо не проти. Група "Довіра", ви не проти? Повітряна тривога –  ми маємо зробити перерву, якщо можна, давайте, щоб ми проголосували, а потім ми...  Шановні колеги, дякую, дякую за розуміння шановній групі "Довіра".

Шановні колеги, займіть свої місця. Я ставлю пропозицію, прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до  урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв'язку з проведенням російською федерацією "президентських виборів" на тимчасово  окупованій території України (реєстраційний номер 11078).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:43:53

За-282

Рішення прийнято. 

Покажіть по фракціях.

Шановні колеги, зараз я оголошую перерву у зв'язку з повітряною тривогою, прошу після завершення всіх перейти в укриття, які вказані у вас. А також я прошу після завершення повітряної тривоги через 15 хвилин ми продовжимо нашу роботу, прошу повернутися до зали. Дякую.

 

(Після перерви)

 

13:53:24

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, завершилася повітряна тривога. Відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, будь ласка, я прошу народних депутатів зайняти свої місця, тому що для продовження роботи нам треба буде голосувати включення законопроектів до порядку денного, а для цього нам потрібно 226 голосів. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця.

Вельмишановні друзі, дивіться, ми прийняли вже рішення щодо попереднього питання, але у нас… Ми прийняли рішення, що 3 хвилини виступ все-таки "Батьківщини", але повітряна тривога перервала нас. Пані Ларисо, якщо ви не проти, ми надамо 3 хвилини вам для виступу зараз і перейдемо до наступного питання.

Слово надається народній депутатці Ларисі Білозір, фракція "Довіра". Росіяни перервали ваш виступ, але не перервали рішення. Пані Ларисо, будь ласка.

 

13:55:06

БІЛОЗІР Л.М.

Дякую. Дякую, пане Голово.

Шановний український народе! Шановні народні депутати, шановні міжнародні партнери! Агресія проти України є страшним прикладом того, як авторитарний лідер, який 24 роки перебуває при владі, і збирається, як Сталін, на п'ятий термін бути 31 рік вождем імперії.

Путін у ХХI столітті зазіхає на території своїх сусідів, порушуючи всі можливі міжнародні гуманітарні норми та Статут ООН, дестабілізуючи увесь світ. Консолідація влади в руках Путіна, відсутність суттєвих стримувань і противаг, умиротворення авторитарного режиму, закриття очей світової спільноти на окупацію Чечні, Молдови, Грузії, України перетворили Росію на диктатуру. Україна сповна відчуває, що означає жити з таким озвірілим сусідом. Більше того, нині Росія за допомогою цих псевдовиборів намагається легалізувати свою присутність на наших територіях, змушує українців під дулами автоматів, фактично під дулами автоматів йти та брати участь в цьому фарсі.

Сьогодні 750 днів повномасштабної війни з Росією, вони вбивають, калічать, викрадають, ґвалтують, знищують мирне населення України. Росія не збирається завершувати цю війну проти нашої держави. Більше того, вони мають намір продовжувати загарбницьку імперську політику щодо наших сусідів. І кожен голос за Путіна стане голосом росіян за продовження війни, це фактично референдум за війну.

На нашу думку, український парламент обов'язково ще мав би і звернеться до... не тільки до міжнародної спільноти про те, що не потрібно визнавати президентські вибори на тимчасово окупованих територіях України, а в цілому ми маємо визнати псевдовибори Путіна незаконними, п'ятий і шостий термін є незаконним. Бо Президент України Володимир Зеленський неодноразово також закликав Захід не визнавати легітимність Путіна після цих псевдовиборів.

Як член української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи мушу нагадати, що 13 жовтня минулого року навіть Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно ухвалила рішення із закликом до 46 держав-членів організації визнати Путіна нелегітимним після завершення його нинішнього президентського терміну та припинити всі контакти, за винятком гуманітарних та з метою досягнення миру. Це єдина поки організація в світі, яка наважилася на таке рішення. Нам потрібно працювати, щоб таких рішень було більше, щоб було більше зброї для наших воїнів, бо наша перемога та звільнення нашої землі підірве легітимність Путіна всередині Росії та в світі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, тепер я попрошу займіть місця, я хочу подивитися, чи відновився потенціал Ради після цієї повітряної тривоги. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Я прошу усіх народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед поновленням фактично після повітряної тривоги розгляду питань порядку денного я пропоную провести сигнальне голосування. Єдине, я прошу, натисніть всі зелену кнопку, щоб ми побачили потенціал в Раді.

Шановні колеги, я нагадую, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" і утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, готові взяти участь в сигнальному голосуванні? Я прошу народних депутатів голосувати в сигнальному голосуванні. Прошу голосувати.

 

13:59:33

За-201

Шановні колеги, давайте ще раз. Будь ласка, займіть, всі народні депутати, свої місця, ми зміряємо потенціал у Верховній Раді.

Давид Георгійович, зміряйте ваш потенціал, бо він може перевершити багато що, займіть своє місце.

Шановні колеги, я ще раз відповідно до статті 28 Регламенту оголошую сигнальне голосування. Я прошу усіх взяти участь у сигнальному голосуванні. Прошу голосувати.

 

14:00:18

За-203

Шановні колеги, на превеликий жаль, повітряна тривога зруйнувала поки діяльність парламенту. Тому розгляд питань порядку денного завершено. Дякую всім за роботу.

Зараз я оголошую перерву у нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

В єдності наша сила! Разом переможемо! І слава Україні!

Повернутись до публікацій

Версія для друку