ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

23 лютого 2024 року, 10 година

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКО О.С.

 

10:07:13

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати, прохання займати свої місця. У засіданні Верховної Ради України бере участь Перший віцепрем'єр України – міністр економіки України Юлія Анатоліївна Свириденко та члени уряду. Прошу привітати.  (Оплески)

Інформую, що Прем'єр-міністр України Денис Анатолійович Шмигаль та частина членів уряду відсутні у зв'язку з робочою поїздкою.

Шановні колеги, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально ставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

У разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття.

Шановні колеги, за парламентською традицією, та шановні члени уряду, пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні колеги, триває 730 доба повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти української держави. Весь наш народ самовіддано протистоїть нахабній рашистській навалі. Держава-окупант цілеспрямовано та безперервно використовує тактику терору, завдає ракетних авіаційних ударів, атакує дронами та артилерією не тільки по військових, а і по цивільних об'єктах нашої держави. Наголошуємо, що всі вині в злочинах проти української державності, українського народу будуть знайдені та притягнуті до відповідальності.

Вічна шана і слава нашим воїнам, які відважно відбивають атаки ворога, мужньо б'ються за Україну і героїчно відстоюють її незалежність та територіальну цілісність.

Дякуємо усім, хто невтомно працює і робить все можливе для перемоги.

Прошу хвилиною мовчання вшанувати пам'ять захисників та захисниць, які віддали своє життя за Україну, за її вільне європейське майбутнє, а також всіх жертв агресії російської держави-терориста.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження у нашої колеги Ганни Вячеславівни Бондар, "Слуга народу". Привітаємо колегу. Бажаємо успіхів, плідної роботи та нових здобутків. (Оплески)

 Також сьогодні 70-річний ювілей відзначає третій Президент України Віктор Андрійович Ющенко. Висловлюємо найщиріші вітання. Бажаємо Віктору Андрійовичу міцного здоров'я, довгих років життя, мирного неба і якнайшвидшої перемоги України.

Переходимо до роботи. Згідно з ухваленим Погоджувальною радою депутатських фракцій і груп рішенням сьогодні проводиться година запитань до Уряду. На засіданні Погоджувальної ради була визначена тематика години запитань до Уряду. За пропозицією депутатських фракцій і груп члени Кабінету Міністрів України сьогодні будуть відповідати на запитання про стан обороноздатності держави.

Шановні народні депутати, Регламентом Верховної Ради визначена процедура проведення години запитань до Уряду, а саме стаття 229. Передбачено запитання до членів Кабінету Міністрів  України від депутатських фракцій і груп та відповіді на них до 30 хвилин, запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів України та відповіді на них до 30 хвилин. Відводиться до однієї хвилини на кожне усне запитання та до двох хвилин для відповіді на нього.

Шановні колеги,  я би просив під час, особливо коли члени Кабінету Міністрів  будуть давати відповідь, не займати простір перед ними, тому що їх просто не буде видно в телетрансляції. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до години запитань до Уряду. Прошу представників депутатських фракцій і груп записатися на запитання до членів Кабінету Міністрів України з визначеної теми. Нагадую, одна хвилина на питання та дві хвилини на відповідь. Прошу записатися.

Будь ласка, "Батьківщина", Іван Григорович Кириленко. Юлія Володимирівна Тимошенко, будь ласка.

 

10:13:53

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Тимошенко, "Батьківщина". Я звертаюся зараз до віце-прем'єр-міністра, до міністра оборони, до міністра охорони здоров'я і моє запитання дуже просте. Ви знаєте, що я очолюю тимчасову слідчу комісію по забезпеченню лікування поранених. І ви знаєте, що у нас є досить фундаментальне питання по харчуванню поранених в комунальних лікарнях. Ви знаєте, наскільки це чутливе питання, не можуть наші герої, наші поранені, наші героїні поранені, харчуватися на 39 гривень на добу – це абсолютна приниза і ганьба.

Ми відпрацювали з вами механізм, як зробити так, щоб вони харчувалися по стандартам НАТО і це є правильно, у нас в госпіталях, які підпорядковані Міністерству оборони і іншим силовим структурам,  саме так. Скажіть, будь ласка, коли ми приймемо постанову і розпорядження…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Юлія Анатоліївна.

 

10:15:03

СВИРИДЕНКО Ю.А. Доброго дня. Наталія Фернандівна Калмикова, будь ласка, заступник міністра оборони.

 

10:15:06

КАЛМИКОВА Н.Ф.

Доброго дня. Інформація, економічні, фінансово-економічні розрахунки направлені на Міністерство фінансів. Після того, як буде узгоджено з Міністерством фінансів, ми зможемо вносити зміни в Постанову і приймати підходи по харчуванню в цивільних лікарнях такі, які відбуваються в військових госпіталях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я би просив ще в залі вссіх зайняти  свої місця, тому що не буде видно відповідаючих просто, не буде зорового контакту, я думаю, що для колег важливо, щоб він був.

Будь ласка, фракція Партії "Голос", Роман Костенко. Роман Васильович.      

 

10:15:52

КОСТЕНКО Р.В.

Прошу передати, Ярослав Железняк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Железняк. Будь ласка, Ярослав Іванович.

 

10:15:58

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Доброго ранку, шановні урядовці! Нарешті ми хоч вас побачили. Сьогодні у нас місяць, як було рішення РНБО про захист бізнесу, Президента, я просто перерахую пункти і доповім статус.

Мораторій на перевірки не діє, вже порушення. Внести зміни в КПК, не внесені, ну те, що вніс Мін'юст – це, пробачте, жах.

БЕБ не погоджений, ані з бізнес-асоціаціями, ані з міжнародниками. Перегляд і аудит  справ, ну так і не зроблений.

Єдине, що зробили – це закон, який вчора прийняли і то, це був закон Мотовиловця.

У мене дуже   просте питання, а за що отримує зарплату економічний блок   уряду.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:16:54

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Доброго дня ще раз. Ярослав Іванович, мораторій на захист, на перевірку бізнесу діє. Законопроект про БЕБ урядовий внесений і пропонується сьогодні для голосування депутатами. Він погоджений з всіма G7 послами і він погоджений з більшістю бізнес-асоціацій, де є домовленість з ними, щоб по тим неузгодженим пунктам, а саме перезапуск впродовж першого року після призначення директора, це доопрацювання буде зроблено якраз між першим і другим читанням.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, депутатська група партія "За майбутнє", Молоток.

 

10:17:40

МОЛОТОК І.Ф.

Передайте слово Тарасу Івановичу Батенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Іванович Батенко, будь ласка.

 

10:17:47

БАТЕНКО Т.І.

Шановна Юлія Анатоліївна, питання щодо нашої євроінтеграції і законодавчої імплементації нашого подальшого етапу євроінтеграції. Ми ж розуміємо, що наш парламент фактично виконав головні домашні завдання, які ставилися перед нами з боку Європейської комісії. Одне з головних – це сьогоднішнє прийняття чи розгляд законопроекту щодо лобізму. У нас ці питання неодноразово піднімаються на погоджувальних радах.

Юлія Анатоліївна, які подальші кроки ви бачите стосовно подальших зусиль імплементації європейського законодавства в українське? Тому так виглядає, що ми все-таки випереджуємо багато з того, що нас просять і з огляду порівняльних характеристик з іншими кандидатами в Європейський Союз, скажімо, з Грузією там чи Молдавією, які фактично стали кандидатами в Європейський Союз на наших плечах. Які подальші кроки імплементації, щоб ми розуміли на що ми можемо розраховувати в плані пришвидшення євроінтеграції?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:18:55

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Ви абсолютно праві в тому, що сьогодні на порядку денному якраз стоїть законопроект про лобізм, який є важливим кроком для нашої євроінтеграції. Далі у нас по плану це, звичайно, пов'язані питання з скринінгом законодавства, що стосується сільгосппродукції, це, я б сказала, наступним можливим кроком.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Відновлення України", Славицька Антоніна Керимівна.

 

10:19:23

СЛАВИЦЬКА А.К.

Прошу Юрченко, передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрченко Олександр, будь ласка.

 

10:19:30

ЮРЧЕНКО О.М.

Юлія Анатоліївна, пане Рустеме! Великий резонанс в ЗМІ викликала новина про скасування аукціону на будівництво фортифікаційних  споруд на Запоріжжі на суму 88,5 мільйона гривень, через те, що начебто Кабмін не виділив кошти. Поясніть, будь ласка, ситуацію чи дійсно це так і в чому причина? І також загалом скільки виділено на будівництво фортифікаційних споруд? Ми вважаємо, що завчасне підготовлення лінії оборони бетонними спорудами збереже найважливіше, життя наших людей.

Також скажіть, будь ласка, територія України зараз становить 174 тисячі квадратних кілометрів замінувань, тобто це третина всієї території нашої держави. Розмінування територій, це фактично нульовий етап відновлення України, що саме зроблено в цьому напрямку та міжнародному контексті аби почати розмінування українських земель? 

Дякую.

 

10:20:35

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Дякую за запитання. Мінекономіки підготовлено та урядом прийняте розпорядження Кабінету Міністрів №37, яким виділено з резервного фонду державного бюджету якраз 17 мільярдів 447 мільйонів гривень для здійснення заходів пов'язаних з фортифікацією. Зокрема, і обласній військовій адміністрації Запорізькій було виділено 763 мільйони. Тому всі необхідні процедури з виділення коштів на фортифікацію урядом забезпечені.

Відносно вашого питання по розмінуванню. Ви абсолютно праві, що це  нульовий рівень відновлення країни і це топ-5 пріоритетів уряду на цей рік. 18 тисяч кілометрів квадратних в минулому році було повернуто в обіг. На сьогоднішній день розроблена стратегія по розмінуванню в якій передбачається пріоритизація і розподілення функцій держави. Так державні оператори, а саме служба ДСНС і ДССТ будуть сфокусовані на розмінуванні критичної інфраструктури, а сертифіковані оператори приватні будуть сфокусовані більше на розмінуванні сільгоспземель для того, щоб пришвидшити їх темпи.

Коли  почалася велика масштабна війна, у нас було нуль важких машин для розмінування, на сьогоднішній день їх більше 55. На сьогоднішній день 3 тисячі 500 саперів є у підпорядкуванні державних структур. Наша задача – наростити кількість саперів, а також збільшити кількість машин, важких машин для розмінування для того, щоб пришвидшити ці темпи.

На сьогоднішній день я хочу сказати, що у нас в Україні вже є два аналоги українських машин для розмінування. Наша задача – локалізація виробництва цих машин і масштабування цього виробництва для пришвидшення темпів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Довіра", Бакунець Павло Андрійович.

 

10:22:24

БАКУНЕЦЬ П.А.

Дякую. Шановний пане головуючий, шановна пані Віце-прем'єр-міністр! Звичайно, що ми з вами всі розуміємо, що війна – це і фронт, і фортифікаційні споруди, але війна – це і тил. Це ті підприємці, підприємства, які залишилися, які працюють офіційно, які сплачують зарплати людям, які сплачують високі податки. І, власне, моє питання до вас, чи будуть змінюватися правила, критерії бронювання для цих підприємств критичної інфраструктури?

 

10:23:11

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Дякую. По-перше, ми зараз з нашими колегами з Мінцифри займаємося тим, щоб діджиталізувати повністю процес бронювання, зробити його швидким. І ми дійсно, розглядаємо і спілкуємося з бізнес-асоціаціями з приводу того, яким чином поліпшити систему бронювання і забезпечити, щоб всі критичні підприємства, які виконують критичні функції для держави, їх критичні працівники були заброньовані для того, щоб (ви абсолютно праві) був забезпечений тил. Тому що, хочу ще раз нагадати, всі кошти, які на сьогоднішній день спрямовують наші міжнародні партнери, не можуть бути направлені на покриття видатків, пов'язаних з обороною. Виключно доходи… Виключно експортна виручка, дивіденди державних підприємство, і податки, сплачені українським бізнесом забезпечують сьогодні обороноздатність. Ми працюємо над удосконаленням системи згідно Постанови № 76.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Платформа за життя та мир", Колтунович Олександр Сергійович.

 

10:24:11

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Дякую. У мене буде запитання до Першого віце-прем'єр-міністра України, зважаючи, що економічний контекст якраз є ваш профільний, і, власне, запитання буде стосуватися зовнішньоекономічних викликів, які на сьогоднішній день є, а саме, запровадження п'ятьма країнами Європейського Союзу по відношенню до України ембарго на імпорт сільськогосподарської продукції, мова іде про Польщу, про Словаччину, Румунію, Болгарію і Угорщину. Ми бачили заяви відповідні зі Словаччини, що вони будуть блокувати торгівельну лібералізацію для України, а значить, повернення квоти мит на імпорт на сільськогосподарську продукцію з України. Яким чином ви будете реагувати на ці виклики, які є, в тому числі і по транспортній блокаді?

Друге питання. Воно десь частково пов'язане, буде стосуватися зовнішньоекономічної діяльності і надходжень до бюджету. Адже ми бачимо, що у січні місяці у нас в десятеро зменшився обсяг надходжень кредитних позик, які ідуть в бюджет, а у нас в бюджеті з 3,3 трильйона 2,2 трильйона гривень запозичення. Як будете виконувати дохідну частину бюджету?

Дякую.

 

10:25:19

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Дякую. Наша стратегічна мета є продовження безмитної торгівлі з Європейським Союзом. Тому у нас є позитивні новини від Єврокомісії. Було засідання на рівні послів Європейського Союзу, де було одноголосно прийнято на рівні послів членів продовження митної торгівлі. Далі ми проходимо процедуру, чекаємо відповідне рішення в парламенті Європейського Союзу.

Тому наша задача – це продовжити лібералізацію і дати українському бізнесу передбачувані правила торгівлі з Європейським Союзом, розуміючи, що насправді які преференції надало українському бізнесу можливість безбар'єрно торгувати з Європейським Союзом, зараз над цим працюємо.

Звичайно, також паралельно працюємо над тим, щоб мати альтернативні коридори транспортування нашої продукції, включаючи розвиток контейнерних перевезень.

Щодо державного боргу і можливості виконувати наші міжнародні зобов'язання, я прошу заступника міністра фінансів Єрмоличева Романа відповісти.

Дякую.

 

10:26:30

ЄРМОЛИЧЕВ Р.В.

Дякую. Шановні народні депутати, ми розуміємо виклики, які є у нас в фінансовій частині. Але ви також, мабуть, слідкуєте за новинами, які є в публічній мережі, в нас плідно іде співпраця з міжнародними партнерами. В нас є вже домовленість в І кварталі додатково отримати від Японії 1,8 мільярда доларів і буквально сьогодні домовлено з Міжнародним валютним фондом, що ми успішно пройшли комунікацію з ними і в цьому кварталі також отримаємо додатково 900 мільйонів євро.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Європейська солідарність", Софія Федина.

 

10:27:05

ФЕДИНА С.Р.

Дуже шкода, що немає міністра оборони тут. Але три питання. Перше: коли нарешті буде звіт за 40 мільярдів гривень, які Верховна Рада проголосувала на закупівлю безпосередньо дронів? Тому що досі немає ані дронів, ані звіту, а з бригад звітують, що переважна більшість дронів це є волонтерські. Тим паче, мільйон дронів, за які розповідається, ті, що передають і військові адміністрації, це так само волонтерські дрони, які під гаслом ВЦА передаються на фронт.

Друге питання: отримання УБД, посвідчення учасника бойових дій. Насправді, більшість військовослужбовців до сих пір його не мають і процедура надзвичайно ускладнена. Звітують з передової про українську паперову армію, яка просто гробить усі нормальні процеси.

І третє: коли буде вирішено питання з виведеними поза штат пораненими військовослужбовцями? Тому що станом на вчора вони до сих пір отримують 600-700 гривень в місяць і це є абсолютно неприпустимі речі. Верховна Рада проголосувала все, що було потрібно. Коли буде унормовано це питання?

Дякую. 

 

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Дякую вам. Давайте Калмикова Наталія Фернандівна, а потім Мінцифри.

 

10:28:15

КАЛМИКОВА Н.Ф.

Я розпочну з відповіді в тому, що стосується отримання статусу учасника бойових дій. Щодо статусу учасника бойових дій. В кожному підрозділі зараз виділена відповідальна особа, яка сприяє збору документів для отримання. Ми щомісяця звітуємо про кількість наданих статусів учасників бойових дій, передаємо ці дані в Міністерство у справах ветеранів для внесення в реєстр ветеранів.

Щодо того, що має ця процедура бути прискорена. Однозначно ми погоджуємось і ми вдячні парламенту за те, що було проголосовано законопроект 10062, в якому ще спрощується і дається можливість зробити такий процес автоматичним одразу після того, як людина виходить на бойові і паралельно з тим, як людина отримує виплати 100 тисяч гривень.

Щодо виведених поза штат поранених. Станом на зараз триває зміна командування в Генеральному штабі і в усіх підпорядкованих структурах Генерального штабу. І, дійсно, в нас є ці умови для того, щоб людей або призначити на посади, або звільнити за станом здоров'я. Щодо призначення на посади, зараз дуже активно працює Генеральний штаб, ми знаємо кількість людей, які, на жаль, поки що ще є виведеними поза штат. У випадку, якщо ви маєте такі кейси, по 600 гривень де люди отримують, ми будемо вдячні за таку інформацію, тому що це питання внормоване і вони отримують 20 тисяч 100 гривень, коли вони виведені поза штат.

Дякую. І Олексій Вискуб, будь ласка, по дронах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте ще час.

 

10:30:01

ВИСКУБ О.А.

Доброго дня, шановні народні депутати. Щодо питання другого про 1 мільйон дронів, то в минулому році парламентом та урядом було вжито ряд заходів щодо стимулювання вітчизняного ринку. Це стосується і скасування ПДВ, це і збільшення прибутку, і ліквідації ряду бюрократичних норм, різних експертиз, які заважали розвитку ринку. На сьогодні можу вас запевнити, що спроможність вітчизняного ринку значно переважає заявлену цифру, а в рамках доступного бюджету Міноборони і Держспецзв'язку зазначена цифра буде точно виконана і вже активно виконується.

Що стосується звіту за 40 мільярдів, то він неодноразово був наданий і публічно, і в рамках презентації на комітетах. Крім того, хочу вас поінформувати, що наразі Міноборони і Мінцифри спільно запроваджується система SAP, яка веде облік і логістику. Це що стосується зауваження, чи надходять дрони на передову. То там є чіткі цифри, і ці цифри на щотижневій нараді розглядаються. І кількість дронів, які передаються на фронт, вони дійсно збільшуються щомісяця і щотижня. Ну, це не зовсім публічна інформація повністю, тому я вас запевняю, що по 40 мільярдів, якщо у вас є особисті питання, ми можемо ще раз проінформувати, надати звіт, але він неодноразово був наданий.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І "Слуга народу", будь ласка, Швачко.

 

10:31:29

ШВАЧКО А.О.

Прошу передати слово  Андрію Жупанину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Жупанин, будь ласка.

 

10:31:37

ЖУПАНИН А.В.

Добрий день. Дякую гарно. Питання в продовження по дронах до Мінцифри та до Міністерства оборони.

Отже, Президентом поставлена задача виробництва 1 мільйона дронів. А в мене запитання: на якій стадії відбувається сьогодні виконання цього завдання? Тому що два місяці року пройшло, чи є якісь законтрактовані вже обсяги закупівель? Спілкуючись із виробниками дронів, я чую, що відбуваються зустрічі в Мінцифри, йдуть гучні обіцянки, але якихось конкретних домовленостей щодо закупки, щодо виробництва дронів немає. Тому, перше: стосується виробництва і стан виконання задачі Президента.

А друге питання стосовно наявності плану розподілу дронів між бригадами. Тому що спілкуючись з бригадами, наприклад, з Авдіївського напрямку, я чув, що вони не мають якогось зрозумілого плану постачання їх дронами від держави. Тому вони паралельного сподіваються на волонтерів і щось від держави може впасти, а буває, нічого їм і не передається. Тому чи є якийсь зрозумілий план розподілу дронів на наступний рік?

 

СВИРИДЕНКО Ю.А. Дякую.

Олексій Анатолійович Вискуб.

 

10:32:48

ВИСКУБ О.А.

Дякую за запитання. Ще раз тоді підкреслю, тобто що стосується виконання цифри 1 мільйон, то як я сказав під час відповіді на минуле питання, вона буде виконана.

Щодо статусу його виконання, я можу назвати конкретну цифру, але скажемо так, на сьогодні стосовно контрактування, це більше 50 відсотків точно, це станом вже на сьогодні. Тому не лише зустрічі відбуваються, а контрактування йде за планом і навіть з випередженням. Як я сказав, спроможність ринку, вона в 2-3 рази більше, і ми сподіваємося, що завдяки створенню коаліції дронів, завдяки можливості спрямувати міжнародні ресурси в український ринок, ми зараз активно ведемо ці переговори, зазначена цифра в 1 мільйон, вона буде набагато перевиконана. І ще раз підкреслю, що ми можемо особисто вам надати дані про стан контрактування і кількість до одиниці законтрактовано.

Що стосується розподілу, дійсно дуже складне питання, яке вже неодноразово піднімалося. І SAP тут дуже допоможе, бо насправді раніше не завжди навіть Генштаб розумів, як розподіляються дрони, коли і куди вони надходять. Зараз автоматизація логістики і обліку, вона дозволяє до бригади чітко прослідкувати термін надання і конкретних типів дронів і у нас буквально вчора була чергова зустріч з новим заступником Генштабу Вадимом Сухаревським, який буде відповідати за це питання. Ми дуже чітко з ним проговорили, яким чином має відбуватися цей розподіл, щоб він був прозором. Я впевнений, що ситуація найближчими тижнями буде змінена щодо якості розподілу, ефективності.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запишіться ще раз на друге коло питань, 10 хвилин всього, але, може, кілька фракцій і груп встигнуть.  Запитання від фракцій і груп так само.

Будь ласка, "Європейська солідарність". Ніна Петрівна? Олексій Олексійович  Гончаренко, будь ласка, звичайно.

 

10:35:12

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую. По-перше, хочу сказати, що дуже радий нарешті побачити наш уряд, бо ми вас не бачимо, другий раз всього за два роки війни повномасштабної ви до нас приходите. Я сподіваюсь, хочу, перше, почути відповідь, на жаль, немає прем'єра, від першої заступниці, що ви будете приходити до нас кожного тижня сесійного. Хочу від вас почути це запевнення публічно при всіх, тому що ми скучили за вами, а вже нашого прем'єра іноді путаємо з Шарлем Мішелем. Це неправильно, тому ми маємо вас бачити частіше.

Тепер питання в мене наступне. На жаль, я хочу сказати, що є проблема з виведеними поза штат. І ми вирішили для тих, хто обмежено придатний по захисту батьківщини, це важлива категорія, але є інші виведені поза штат. Я звертаюсь до Міністерства оборони в першу чергу, виведені поза штат по хворобі, виведені поза штат, якщо не мають статусу "обмежено придатний", ці люди отримують 700-800 гривень на місяць, це є абсолютно неприпустимо. Прошу вирішити це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Міноборони, напевно?

 

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Наталія Фернандівна.

 

10:36:22

КАЛМИКОВА Н.Ф.

Дякую за запитання, пане Олексію. Да, ми обговорювали це питання з вами. Кількість тих людей, які виведені поза штат не за станом здоров'я, вона незначна і для них шукають інші посади. Це іноді займає час, тому що знайти відповідну посаду…  

І так я буду вдячна за прізвища конкретних кейсів для того, щоб ми їх вирішували і на підставі цих рішень унормовували внутрішні процеси і процедури.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Юліє, до вас теж було питання.

 

10:36:56

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Ми з вами будемо бачити кожен тиждень. Обіцяю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прекрасно!

Будь ласка, "Слуга народу", Кицак Богдан Вікторович.

 

10:37:04

КИЦАК Б.В.

Юліє Анатоліївно, до вас питання. У нас зараз дуже складна ситуація із напрацюванням взагалі стратегії з питань ветеранської політики і взагалі поводження до ветеранів. І хотілось би розглянути такий момент, як економічна площина. Які є зараз напрацювання в рамках Міністерства економіки для того, щоб надавати можливості для ветеранського бізнесу або для так званого економічної інтеграції ветеранів в українське суспільство для того, щоб вони ставали більш продуктивними громадянами держави, а не забутими і покинутими?

 

10:37:41

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Дякую. Напевно, я почну, а далі передам слово Міністерству ветеранів.

Ветеранська політика – це кроссекторальна політика і, звичайно, в ній економічна складова дуже важлива. Якщо ми кажемо про перехід ветеранів з військового в цивільне життя, очевидно, що задача працевлаштування, перенавчання і можливості створення робочих місць – це наші головні задачі, які ми перед собою ставимо.

Щодо створення бізнесу. Є діюча програма, яку ми розпочали в минулому році, – це гранти для ветеранів та для їх подружжя, де вони мають можливість через дуже простий і зрозумілий flow, через портал Дія отримати відповідні кошти, до мільйона гривень, для започаткування власної справи.

Другий аспект. Ми навчаємо і перенавчаємо ветеранів сьогодні в наших центрах професійно-технічної освіти на безкоштовній основі, це наш обов'язок як держави. І коли у нас з вами на ринку ми спостерігаємо структурне безробіття, єдиний шлях, як його подолати, – це навчати, перенавчати, додавати нових кваліфікацій ветеранам.

Третій аспект – це житло. На сьогоднішній день діє програма єОселя. Вже більше 7 тисяч сімей скористалися цією державною програмою, і там є звичайна компонента для ветеранів і наших захисників. Я вам дуже вдячна всім депутатам, у вас вчора був надзвичайно продуктивний день. Дуже вам вдячна і за проголосовану реформу корпоративного управління, а також за те, що ви дали вчора можливість нам з'єднати дві програми: єВідновлення і єОселя. І для тих українців, які мають сертифікат за зруйноване житло, використовувати його саме для програми іпотеки. І якщо можна, тоді слово ще Міністерству ветеранів, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте час ще.

 

10:39:31

ПОРХУН О.В.

Доброго дня, шановні народні депутати, Порхун Олександр, Міністерство ветеранів.

В Міністерстві ветеранів в 2022 році був створений український ветеранський фонд, який також займається підтримкою ветеранського підприємництва, а саме: було розроблено програми по наданню фінансової підтримки, безпосередньо воно ділиться за двома напрямками.

Перший напрямок – це надання грошової допомоги в розмірі 20 тисяч  на розвиток особової справи безпосередньо фізичній особи.

І був зроблений другий крок – це безпосередньо надання фінансової підтримки в розмірі від пів мільйона до півтора мільйона гривень на розвиток ветеранського підприємництва громадським організаціям. За 2023 рік було надано 353 такі фінансові допомоги. І безпосередньо на цей рік закладені також кошти в розмірі 200 мільйонів на таку фінансову підтримку. Також Міністерство у справах ветеранів за 2023 рік відкрило центри ветеранського розвитку на базі вищих навчальних закладів, був затверджений спільний наказ з Міністерством освіти. І це дає змогу перенавчати ветеранів за тими напрямками діяльності вищого вузу. На цьому ми не зупиняємось. Також на цей рік закладено безпосередньо подальше відкриття центрів ветеранського розвитку. І в бюджеті міністерства закладені кошти на їхнє перенавчання в розмірі 71 мільйон гривень.

Щодо до забезпечення житлом. В Міністерстві ветеранів працює три бюджетні, державні бюджетні програми – це субвенція з державного бюджету на органи, на місцеві бюджети. За 2023 рік було надано коштів в розмірі 5,7 мільярда гривень, що дало змогу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Платформа за життя і мир", Колтунович Олександр Сергійович.

 

10:41:45

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Прошу передати слово Мамці Григорію Миколайовичу.

 

10:41:51

МАМКА Г.М.

Шановні присутні, шановний виконуючий обов'язки Прем'єр-міністра, так як ви представляєте тут уряд, хочу вам задати таке дуже просте запитання. Скажіть, будь ласка, наразі нагальною проблемою у нас в державі стала реформа Бюро економічної безпеки. У мене у зв'язку з цим є нові ініціативи, нові підходи щодо зміни реформування того органу, який по суті два роки діяв, діяв і когось щось не влаштовує як він діє. Перше питання: чому до цього часу немає керівника Бюро економічної безпеки? І друге питання: яка різниця для Кабміну як для органу влади між Бюро економічної безпеки і НАЗК? Чому в Бюро економічної безпеки не проводиться конкурс і там немає керівника, а в НАЗК проводиться, яка різниця, можете пояснити? Дякую. Особисто, будь ласка.

 

10:42:55

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Різниця в тому, що по БЕБ прийнято рішення і ви знаєте про це, у нас зустріч з бізнес-спільнотою відносно перезавантаження Бюро економічної безпеки.  І напрацьований відповідний урядовий законопроект, який сьогодні пропонується вам до розгляду і голосування. Тому план наступний. Це перезавантаження БЕБ, відповідно вибір директора і далі перезавантаження вже самого складу органу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Миколайович, зараз буде можливість записатися від депутатів і у вас буде можливість продовжити цю дискусію плідну.

Будь ласка, колеги, тоді давайте запишемося на запитання від народних депутатів. Кому дати слово, Малюсьці? Будь ласка, Денис Леонтійович. Давайте ще одна хвилина Малюська і тоді запишемося від депутатів.

Будь ласка, одна хвилина, міністр юстиції. 

 

10:44:05

МАЛЮСЬКА Д.Л.

Дякую, пане депутате. У нас дійсно, якщо пам'ятаєте історію з Рахунковою палатою, де G7 дуже була негативно зреагувала на призначення членів Рахункової палати до того, як процедура обрання членів була реформована. Ми просто не хочемо повторювати цю помилку, з огляду на сенситивність питання, важливість БЕБ для бізнес-клімату, уваги на цю реформу з G7, щоб зараз призначати директора БЕБ і  нівелювати по суті ті законодавчі ініціативи, які зараз розглядаються парламентом.

Як тільки парламент прийме закон, який встановить нову процедуру  обрання директора БЕБ, директор БЕБ буде одразу ж, в максимально швидкій процедурі, за повного сприяння уряду, буде призначений – це важливо,  це ключове.

Але ми також розуміємо, що такий директор БЕБ має одразу мати високий ступінь довіри від бізнес-спільноти, від експертів, від медіа і від народних депутатів. Якщо Кабмін зараз призначить керівника БЕБ за процедурою, яка зараз прописана в законі, ми отримаємо просто величезну кількість звинувачень, що ми знову ставимо якогось кишенькового керівника.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А тепер давайте, питання від народних депутатів. Ірина Фріз, "Європейська солідарність". Будь ласка, Ірина Василівна.

 

10:45:20

ФРІЗ І.В.

Дякую дуже. В мене питання до представників Міністерства  оборони щодо реформи ТЦК, СП. Чи розглядаєте ви взагалі можливість  виведення не лише від підпорядкування  Сухопутних військ, а взагалі з підпорядкування Міністерства оборони ТЦК, СП? Адже ми знаємо, що чим далі, тим більше скандалів супроводжує діяльність представників ТЦК, СП і є нагальна потреба в реальній реформі цього напрямку і те, в який спосіб вони впроваджують свою діяльність.

Дякую.

 

СВИРИДЕНКО Ю.А. 

Наталія Фернандівна.

 

10:45:58

КАЛМИКОВА Н.Ф.

Дякую за запитання. Дійсно, питання ТЦК та СП є максимально гострим, воно крім цього всього, крім тих операційних проблем, які дійсно існують, дуже розгяняється російським ІПСО.

Зараз, знову таки, нова команда Генерального штабу разом з Міністерством оборони, ми працюємо над тим, щоб унормувати всі процедури, були внесені зміни в постанови щодо часу роботи. Дивимось зараз, яким  чином частину послуг, які проводяться в ТЦК та СП, можна винести, наприклад в Центри надання адміністративних послуг.

Ми думаємо, що найближчими тижнями буде рішення, яке спростить життя всім громадянам України, які взаємодіють з ТЦК та СП в процесі свого життя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Європейська солідарність"  Бондар Михайло Леонідович.

 

10:46:56

БОНДАР М.Л.

Дякую. Будь ласка, передайте слово Ніні Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніна Петрівна Южаніна, будь ласка.

 

10:47:04

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановна пані Юлія, до вас питання, тому що, мені здається, ви сконцентрували всю свою увагу, навіть відповідаючи на питання щодо підтримки ветеранської діяльності, на підтримки грошима підприємницької діяльності, в цьому є ваша помилка. Не всі можуть стати підприємцями, зрозумійте, будь ласка, особливо зараз в такий турбулентний час, що коли ми говоримо про фіскальну політику, переважна більшість навпаки йдуть в тінь, а ви говорите, ми вам даємо гроші, починайте працювати. Да ні, переважна більшість людей цієї категорії не будуть вести власну справу і я вже багато про це говорю, і пишу. Ви все, що вважаєте, допомагаєте бізнесу через допомогу для ведення власної діяльності. Такого не буде в країні, не всі стануть підприємцями.

Тому, будь ласка, подивіться всі останні опитування і очікування бізнесу, вони все погіршуються і погіршують, значить концентруєтеся не на тих питаннях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юлія Анатоліївна. Питання не було, здається, да, ваша реакція, напевно.

 

10:48:11

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Ми концентруємося, дякую за запитання, не тільки на грошову підтримку для започаткування власної справи, а як я вже і сказала попередньо, на надання можливості отримати і навики, і додаткову кваліфікацію для того, щоб людина могла бути працевлаштована в ситуацію, коли ринок праці суттєво змінився впродовж останніх двох років.

Будемо також вдячні за надання пропозицій, які ми зможемо врахувати в наших нормативних документах задля того, щоб ще ширше охопити захист ветеранів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Європейська солідарність" Олексій Олексійович Гончаренко, будь ласка.

 

10:48:59

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую. Пані Юлія, буду дуже радий з вами зустрічатися кожного тижня, місце зустрічі змінити зустрічі змінити не можна у Верховній Раді це дуже добре, слава богу, будемо спілкуватися. Чому нам потрібне спілкування з урядом? Бо дуже багато питань стратегічних, ми почули,  знову, що у нас немає плану Б, знову в черговий раз від урядовців. У нас має бути план Б, що будемо робити, якщо не буде американської фінансової допомоги? Це дуже серйозний буде виклик для всіх для нас. Єдина відповідь, це, власна економіка і підприємці, але ми бачимо, що підприємців штормят, ми бачимо податковий терор, знову ми бачимо наїзди. Що ви плануєте з цим робити, безпосередньо ви відповідаєте за економіку в уряді, який ваш план Б, як ви плануєте рухатися в цьому напрямку?

І друге питання, по грошовому забезпеченню військовослужбовців. Ми почули від Президента, він на фракції "Слуга народу" сказав 200 тисяч. Хотілось би почути, чи пораховано це вже, буде 200 тисяч, чи ні? Що у нас з тридцяткою, яка була і відмінена вже рік? Це дуже важливі питання, які  плани по збільшенню?

Дякую.

 

10:50:05

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Дякую. Я, напевно, почну з того, що ми всі розуміємо, що наш пріоритет і глобальна задача, це  стати більш самозарадними, як державі. І, звичайно, зменшувати залежність від макродопомоги, але, звичайно, що на сьогоднішній день це є неможливим. Але ми маємо до цього прагнути і всіляко, як ви абсолютно праві, підтримати українських підприємців, український бізнес. Саме тому держава реалізовує низку програм для підтримки українського підприємництва, яка включає в собі вже добре  відому програму "5-7-9", надання кредитів сумою до 150 мільйонів гривень, в першу чергу з акцентом на переробку. Для того, щоб ми розвивали не сировинний експорт і не сировинне виробництво, а розвивали виробництво товарів з доданою вартістю.

Наша задача, це надання вже вказаних мною грантів в рамках програми єРобота, до 250  тисяч гривень для мікропідприємництва і до 8 мільйонів на умовах співфінансування з бізнесом для розвитку переробки, в тому числі.

Наша задача – це розширити експортні можливості, забезпечити страхування військових ризиків і, звичайно, це все це передумова для повернення українців  і для розвитку економіки.

Роман Володимирович, слово вам.

 

10:51:25

ЄРМОЛИЧЕВ Р.В.

Ми розуміємо, і те, що сказала Юлія... Чути?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ближче мікрофон.

 

ЄРМОЛИЧЕВ Р.В. Ми розуміємо виклики, які у нас є  пов'язані із макроекономічною стабільністю, і уряд чудово це розуміє. І ми не очікуємо на якусь допомогу із Заходу, ми самі намагаємося вирішити внутрішнє питання.

Створена міжвідомча робоча група під очільництвом міністра фінансів щодо залучення додаткових доходів до державного бюджету. Є поступові кроки, є плани заходів щодо збільшення надходжень до державного бюджету. Ми надіємося про те, що всі наші зобов'язання і в першу чергу по обороні будуть виконані.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кицак Богдан Вікторович, "Слуга народу".

 

10:52:10

КИЦАК Б.В.

Наталія Фернандівна, питання до Міністерства оборони. У нас дуже багато колег постійно їздять на фронт, спілкуються з військовими, з різними військовими підрозділами, і одне із часто таких озвучених питань це є процедура списання втраченого або пошкодженого майна. Ми дякуємо вам за те, що розробили спрощену процедуру, але до мільйона (якщо я не помиляюсь) чи до двох  мільйонів гривень, якщо вартість цього майна. Однак, якщо техніка або зброя вище цієї цифри, то і відповідно спрощена процедура до них не застосовується. Стосується це, наприклад, от я їздив до 26 артилерійської бригади, там є установки Krab вартістю одного – 330 мільйонів. І за весь період жодного Kraba не списано, хоча їх фізично немає.

Тому, будь ласка, скажіть, які є напрацювання в напрямку того, щоб для більш дороговартісного озброєння зробити спрощену процедуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:53:17

КАЛМИКОВА Н.Ф.

Дякую за запитання, дякую за те, що відзначили те, що дійсно, на виконання закону, коли були внесені зміни щодо списання майна, ми внесли зміни до постанови, і уряд оперативно погодив. Наразі ми працюємо в тому числі з народними депутатами щодо внесення додаткових змін до Закону України для того, щоб охопити всі види техніки в залежності від їх вартості, ми розробляємо таку методику, яка дозволить спростити списання більш дороговартісної техніки. Ми будемо раді, якщо ви долучитесь також до цієї робити, тому що це питання має вирішуватися комплексно.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Дмитро Олександрович Разумков – позафракційний.

 

10:54:04

РАЗУМКОВ О.С.

Дякую, Олександр Сергійович.

Два запитання: одне – до Свириденко, інше – до Малюськи.

Перше. Немає прем'єра, але прем'єр, коли повертали податки і перевірки для бізнесу пообіцяв, що до кінця війни податки збільшуватися для українського бізнесу не будуть. Чи піде уряд у відставку, якщо він занесе закон, який буде повертати або збільшувати податки для українських громадян і українського бізнесу?

Питання до Малюськи. Скажіть, будь ласка, чи підтверджуєте ви те, що ви сказали на Комітеті з питань фінансової політики, що бронювання дасть можливість міністерствам очиститися від частини людей, які там працюють. Тобто ви повиганяєте тих, хто вам незручний? А ті, хто підтримує ваші схеми і підтримує БЕБ, і підтримує все інше, що сьогодні твориться в міністерствах, ви їх позалишаєте? Позалишаєте зручних, а інших відправите на фронт, чи так, чи ні? І там, і там, будь ласка, от... Я не завершив. І там, і там, будь ласка, одну відповідь: так чи ні.

 

10:55:14

СВИРИДЕНКО Ю.А.

Ще раз хочу повторити і нагадати, політика уряду направлена на забезпечення самозарадності і забезпечення розвитку українського підприємництва, саме на це будуть сфокусовані всі наші зусилля і на розвиток тих державних програм, які фасілітують розвиток українського підприємництва і локалізацію українського виробництва.

Дякую.

 

10:55:40

МАЛЮСЬКА Д.Л.

Відповідаючи...

 

РАЗУМКОВ Д.О. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Неклюдов, будь ласка, "Слуга народу".

 

МАЛЮСЬКА Д.Л.

Можна? Там було ще...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, Малюська чи хто?

 

МАЛЮСЬКА Д.Л. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Денис Леонтійович.

 

10:55:47

МАЛЮСЬКА Д.Л.

Дякую. В контексті: так чи ні? То ні. А що означає це "ні", поясню, справа в тому, що бронювання державних службовців окремих категорій дозволяється лише 50 відсотків. Оцінюючи кого бронювати, кого ні, цих 50 відсотків, перший критерій – це подання заяв самими військовозобов'язаними. Другий критерій, якщо кількість поданих заяв і документів перевищує можливості бронювання, безумовно, керівники державної служби будуть ініціювати бронювання тих, хто більш критично необхідний для забезпечення роботи органів державної влади. Як тільки буде бронювання 100 відсотків, якщо таке трапиться, таких критеріїв і необхідності ділити персонал не буде, але працюємо як маємо.

Повторюю, відповідь: ні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Неклюдов Владлен Михайлович, "Слуга народу".

 

10:56:29

НЕКЛЮДОВ В.М.

Дякую, Олександр Сергійович.

У мене питання до міністра освіти Оксена Васильовича і потім до Дениса Леонтійовича. Я хочу запитати, ми вже направляли на вас звернення: чому цей бал піднято для вступу для студентів на ті спеціальності, які користуються попитом? Це і право, і медицина, й інші спеціальності, які дуже важливі. Ви для дітей встановили бал, підвищили навпаки під час війни замість того, щоб сказати, що це діти війни, що вони постраждали, що процес перерваний, що вони не мають змоги навчатися, сидять у підвалі. Ви піднімаєте ці бали, в тому числі там і діти внутрішньо переміщених осіб. Як вони будуть поступати? Чи є у вас можливість це змінити?

І питання до Дениса Леонтійовича. Якщо це вже рішення прийнято, чи готові ви не затверджувати це зі свого боку? Я дуже прошу розібратись. Видно, що ви в хорошій формі, щоб ви розібралися з цим питанням. 

Дякую.

 

СВИРИДЕНКО Ю.А. Оксен Васильович, будь ласка.

 

10:57:36

ЛІСОВИЙ О.В.

Дякую за запитання. Ми піднімаємо бал на кон'юнктурні спеціальності. Ми сьогодні бачимо кількість вступників, ми сьогодні розуміємо, яке держзамовлення ми маємо, ми сьогодні розуміємо, яку кількість можемо запропонувати місць в університеті і піднімаємо бал, виходячи з об'єктивних даних. Це стосується якраз і права, і медицини. Я думаю, що і міністр охорони здоров'я також підтвердить цю тезу.

 

10:58:12

МАЛЮСЬКА Д.Л.

Дякую за запитання. Процедура державної реєстрації нормативних актів інших органів влади передбачає перевірку їх на відповідність законам і Конституції. Ми не втручаємось у формування політики в межах повноважень того чи іншого органу влади. Тому… (Шум у залі)

Можемо і не реєструємо. Робимо свої зауваження, але проведемо ретельно перевірку, скоординуємось, опрацюємо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Колеги, давайте в межах і спосіб, встановлений Регламентом це робити.

"Довіра", будь ласка. Арешонков.  

 

10:58:43

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановні колеги, у мене питання до пані міністерки з соціальної політики Оксани Жолнович. Пані Оксано, я представляю виборчий округ, де більше 80 відсотків населення мають статус постраждалих від аварії на Чорнобильській атомній станції. У мене до вас прохання спільно з комітетом профільним Верховної Ради спланувати на найближчий час проведення робочої наради, де ми маємо обговорити весь комплекс чорнобильських питань. Річ у тім, що з 1 січня запрацювала норма, яка стосується зменшення соціальних доплат чорнобильцям. Є цілий комплекс неврегульованих питань, які стосуються і доплат, і ще різного роду пільг. Давайте це обговоримо, приймемо якісь спільні рішення і над ними будемо працювати.

Я вам дякую.

 

10:59:49

ЖОЛНОВИЧ О.І.

Дякую за запитання. Це справді дуже важлива тема. Ми напрацьовуємо комплекс допомоги тим, хто є ліквідаторами Чорнобильської АЕС, для того щоб не нівелювати їхній внесок, який вони зробили. І я думаю, що дуже швидко представимо і пенсійне забезпечення, покращення, і інші пільги, і переваги, які їм надаються. Разом з тим, ви абсолютно праві, нам треба впорядкувати той, на жаль, хаос, який сьогодні виник, тому що за маркою постраждалих від Чорнобильської АЕС дуже багато різних людей, які реєструються зараз, виходячи на пенсію, і так далі, і розтягують кошти, які можуть бути спрямовані для тих, хто справді постраждав, або тих, хто справді ліквідатори. Я думаю, ми організуємо таку робочу групу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цимбалюк Михайло Михайлович замість Кириленка.

 

11:00:40

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую. Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Запитання до міністра освіти.

Пане міністре, в мене… Пане міністре освіти, я до вас запитання. Три коротких, прошу коротких відповідей.

Перше. Чи підтримуєте ви відстрочку для викладачів вищих навчальних закладів без вченого ступеня і звання, які працюють на більше ніж 0,75 ставки? Перше питання.

Друге. Питання, що стосується аспірантів на платній формі навчання. Чи підтримуєте ви відстрочку їм, адже Міністерство освіти давало ліцензійні вимоги чи кількість вищим навчальним закладам і має розділити відповідальність?

І третє питання. Що з реформуванням вищих навчальних закладів, коли ви завершите об'єднання. Це надзвичайно болюча тема, я думаю, що ви фахового підійдете до її вирішення. Коли ви плануєте, в якому році завершити це об'єднання?

Дякую.

 

11:01:45

ЛІСОВИЙ О.В.

Дякую, дякую. Перше питання – так. Достатньо?

Друге питання. Певною мірою ми усвідомлюємо, що такий підхід дещо дискримінує, дещо дискримінує громадян України. І це сьогодні ми з депутатами дискутуємо це питання, і я думаю, що воно буде вирішено позитивно.

Третє питання. Сьогодні ми йдемо за сценарієм, який передбачає консультації і діалог з керівниками закладів вищої освіти і з органами місцевого самоврядування, також з бізнесом локальним. І виходячи з цих консультацій і буде залежати темп, з яким ми будемо йти по шляху оптимізації мережі закладів вищої освіти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микиша Дмитро Сергійович, будь ласка.

 

11:02:46

МИКИША Д.С.

Прошу передати слово Разумкову Дмитру Олександровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександрович Разумков.

 

11:02:51

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую. В мене запитання до Дениса Малюськи.

Скажіть, будь ласка, ви представляли на комітеті Закон про БЕБ, який виносите сьогодні в зал, який по команді Офісу і безпосередньо Президента, тому що на нараді, наскільки мені відомо, це обговорювалось, ви будете йти проти позиції наших партнерів, які сьогодні дають вам гроші, в тому числі і на ваші зарплати.

Скажіть, будь ласка, чи є у вас лист від G7, від інших, позиція інших міжнародних інституцій, фінансових донорів України, які категорично проти виступають того закону, про який ви говорите? Чи знаєте ви позицію українського бізнесу, який проти того, щоб перезавантаження БЕБ відбулося лише після війни? Тоді, коли вже це буде непотрібно, тому що не буде ні українського бізнесу, ні українського бюджету, ні, думаю, що багатьох з тих чиновників і урядовців, які сидять сьогодні на трибуні.

Будь ласка, дайте відповідь, є у вас така інформація, чи ні? І якщо є, то як ви це пхаєте в зал?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Денис Леонтійович.

 

11:03:56

МАЛЮСЬКА Д.Л.

Дякую, пане Дмитре, за запитання.

Ми дуже тісно спілкуємося з послами G7, з міжнародними  організаціями, які дійсно підтримують наш бюджет. Я з ними проводжу особисто набагато більше часу, ніж зі своєю сім'єю чи, на жаль, народними депутатами. Тому ми повністю синхронізовані, у нас дійсно є лист від послів G7, де вони вказали всі їхні рекомендації до тексту законопроекту. Вони не сфокусовані на тому, який це має бути законопроект, номери законопроектів вони взагалі не згадали, вони не критикують жоден законопроект, не говорять, який законопроект вони підтримують, вони просто хочуть бачити окремі ініціативи, що були імплементовані в закон. Такі ініціативи будуть імплементовані в закон, ми таке зобов'язання дали, маємо підтримку профільного комітету парламентського, тому наші зобов'язання перед партнерами будуть виконані. Це раз.

Друге. Так само я хотів би нагадати нашу позицію. Ми все-таки є суверенною державою, тому ми не маємо сліпо слідувати тому, що нам говорять, а також враховувати наші державні інтереси. Нам тут пощастило, що зараз державні інтереси наші повністю співпадають з нашими міжнародними партнерами і ми точно розуміємо, як у другому читанні буде виглядати законопроект. Законопроекти альтернативні до урядового так само повністю на сто відсотків не відповідають нашим домовленостям з міжнародними партнерами. Тому, оскільки базою для перемовин є урядовий законопроект, ми дійсно будемо просити парламент підтримати урядові законопроекти щодо реформування БЕБ у першому читанні і провести тісні консультації з партнерами для підготовки законопроекту до другого читання. Інвестиційний клімат є пріоритет для уряду і ми дійсно зробимо все можливе, щоб обмежити незаконний тиск правоохоронних органів на бізнес.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Івченко, будь ласка, Вадим Євгенович. Івченко? Власенко Сергій. Ні? А хто? Івченко, у вас зараз... ви можете питання задати уряду або не задати.

 

11:05:57

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, "Батьківщина". Шановні колеги, у мене питання до Міністерства оборони. Складна ситуація сьогодні на фронті з огляду на забезпечення безпосередньо передових наших бригад боєкомплектами. Це перше.

Друге питання. Мені здається, що варто подивитися на поставщиків дронів. Якщо ми говоримо про ProZorro, то це виключно для тих, хто виробляє дрони в Україні, щоб вони конкурували ціною. Але повірте мені, ви залишите армію без дронів, якщо ви будете працювати через ProZorro з поставщиками, які по політичним мотивам так чи інакше можуть або не можуть вивезти дрони з Китаю. Не всі постачальники цих дронів можуть вивозити аутели, мавіки і так далі, але всі можуть зайти на ProZorro і дати відповідну ціну. Такою політикою ви залишите сьогодні армію без дронів. Будь ласка, перегляньте це.

Дякую.

 

11:07:17

ГАВРИЛЮК І.Ю.

Я вам дякую за запитання. Над цим питанням ми працюємо. І згідно змін, які внесені в 345 Постанову, це все передбачено, і міні та мікродрони взагалі закупаються без будь-якої процедури,  відкрито, через ProZorro, без ProZorro, просто військовими частинами без проведення будь-якої процедури. На сьогоднішній день заплановані і виділені кошти  Міністерству оборони і Мінцифрі разом на закупівлю, якщо взяти FPV класу, більше як на мільйон 200 тисяч.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитрієва.

 

11:07:42

ДМИТРІЄВА О.О.

Прошу передати слово Разумкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександрович Разумков.

 

11:07:49

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую. Це добре, що міністр юстиції згадав про національні інтереси, але в мене у світі цього ще є позиція. Скажіть, будь ласка, чому у нас досі не працює реєстр олігархів, про який ви тут у залі волали в 21-му році в жовтні? Ви ж там сказали, що буквально день, два, три... два-три тижні, як у Арестовича, і все буде працювати. Де реєстр?

Чому не працює Закон про боротьбу з олігархами? Друге питання.

Третє. Ми почули про те, що ви там в якісь комунікації знаходитесь з міжнародними партнерами. Скажіть, будь ласка, якщо голосування сьогодні за БЕБ призведе до негативних економічних наслідків для наповнення українського бюджету, хто буде нести персональну відповідальність? Знову на депутатів будете перекладати, чи, може, цього разу вистачить совісті сказати, що це ви налажали. Вибачте за сленг, але це ефективне пояснення діяльності діючого уряду.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перш ніж Денис Леонтійович буде відповідати, керівники фракцій і груп підійдіть, будь ласка, в президію.

 

11:09:01

МАЛЮСЬКА Д.Л.

Дякую, пане Дмитре.

Відповідаючи на ваше запитання. Реєстр олігархів працює. Він працює настільки ефективно, що вплив олігархів в нашій державі істотно зменшено. І це констатують усі експерти, в тому числі наші європейські партнери. Працює він тим, що він наявний. Для того, щоб зменшити вплив олігархів, достатньо було набрання чинності законом та формування софту для того, щоб такий реєстр міг працювати потенційно. Це як рушниця, яка висить на стіні, яка спрацювала.

Другий аспект важливий. Відкладення імплементації закону, тобто пауза у внесення олігархів до реєстру пов'язана з нашими євроінтеграційними зобов'язаннями. Євросоюз разом з Радою Європи надало висновок про те, що потрібно відкласти імплементацію цього закону, і ми з ними домовилися про те, що ми проведемо перемовини по закінченню війни. Тому що під час війни на переконання наших західних партнерів ризик від діяльності олігархів істотно зменшений в порівнянні з тим, який він був у мирний час. По завершенню війни ми проведемо додаткові перемовини з Радою Європи з тим, щоб з'ясувати, який статус-кво в країні. Наскільки великою є небезпекою олігархів, щоб потім змоделювати, внести потенційні зміни в закон з тим, щоб вони відповідали європейським стандартам та реаліям України.

Тому цей закон поставлено на паузу. Імплементація закону поставлена на паузу. Це є частина наших євроінтеграційних зобов'язань. По закінченню воєнного стану ми проведемо перемовини.

І щодо того, хто нестиме відповідальність, якщо хтось налажає. Відповідальність несемо перед народом усі ми, і уряд і парламент. Народ не бачить різниці між депутатами і урядовцями. Ми всі як влада єдині, ми всі несемо відповідальність перед нашим народом. І ми усі повинні забезпечити те, щоб ніхто в ці країні ніде і ніколи не налажав, щоб ми забезпечили наше суспільство усім необхідним, і щоб ми перемогли у війні. Наша відповідальність є спільною.

Дякую, пане Дмитре.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

11:11:02

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Будь ласка, слово надається народному депутату Гончаренку Олексію Олексійовичу, фракція "Європейська солідарність" для питання. Будь ласка.

 

11:11:06

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую.

У мене наступне питання до пані Свириденко і пані Верещук. Прошу вашої уваги, пані Верещук, особливо вашої. Мова йде про внутрішньо переміщених осіб. Друзі, це надзвичайно важлива і дуже вразлива категорія. На жаль, із-за останніх рішень уряду частина з цієї категорії вже сидить на валізах і збирається стати біженцями, бо стоїть мова про те, щоб забирати виплати у ВПО. Більше того, хочуть направити на окреме переподання навіть жінок з дітьми до трьох років, матерів до трьох років. Прошу виправити це в постанові про матерів до трьох років, раз.

Друге, прошу продовжити виплати ВПО всім, абсолютно всім, хто відноситься до цієї категорії.

І третє питання в мене. Конкретно хочу почути, які плани уряду по забезпеченню ВПО житлом, бо це є питання номер один? Саме головне, щоб ми не втратили цих людей, бо ці люди втратили свої домівки.

Дякую. Чекаю на відповіді. 

 

11:12:16

ВЕРЕЩУК І.А.

Пане Олексію, я вам дуже дякую за таке глибоке питання, це показує те, що ви точно володієте ситуацією, ви в темі, працюєте з тематикою ВПО. Я дуже хочу і дуже прошу вас долучатися до наших щотижневих нарад. В парламенті є МФО ВПО. Так, я дуже дякую депутатам, які роблять це на системному рівні. А ми засідаємо щоп'ятниці, на 13-у ми вас запрошуємо. Усі пропозиції, які ви зараз озвучили, ми готові розглянути і я записала щодо матерів до трьох років і дійсно така постанова потребує внесення змін. І ми будемо вдячні, щоб ми на системному рівні і щодо житла ВПО, і щодо інших питань, які потребують вирішення, з вами разом працювали. Нарада по житлу ВПО – понеділок, щопонеділка, нарада штабу по всіх питання ВПО щоп'ятниці  на 13-у. Буду вдячна, якщо будете долучатись.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, там ще було до когось... Чи всі питання вичерпано, так.

Будь ласка, слово надається Павленку Ростиславу Миколайовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність". 

 

11:13:24

ПАВЛЕНКО Р.М.

Передайте Гончаренку, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олексій Гончаренко.

 

11:13:29

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую дуже. Дякую, пані Верещук, за ґрунтовну і конструктивну відповідь. Безумовно, долучусь, тим більше як президент Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань міграції біженців та переміщених осіб. Це надзвичайно важлива тематика. Буду долучатися і вам максимально допомагати. І якщо є відповідне бажання в уряду це робити, це дуже добре, це дуже  важливо.

Хочу звернутися ще раз, на одне з моїх питань щодо грошового забезпечення військовослужбовців, я, на жаль, не почув відповіді. І я знову звертаюся до Міністерства оборони, ми почули всі, що  Президент сказав фракції "Слуга народу", що є бажання збільшити виплати до 200 тисяч гривень тим, хто служить вже  2 роки і є на нулі, але треба, щоб   повернувся  прем'єр і порахував. Чи порахували ви, коли це буде?

 І щодо тридцятки, які є взагалі плани по збільшенню грошового забезпечення військовослужбовців? Це дуже нагальне питання.  Дякую.

 

11:14:38

КАЛМИКОВА Н.Ф.

Дякую за питання, я можу відповісти в тій частині, яка стосується Міністерства оборони.

Власне у нас зараз працює робоча група з фахівців фінансистів Міністерства оборони, Генерального штабу, фахівців з Департаменту соціального забезпечення, фахівців зі служби  персоналу для того, щоб визначити ті категорії і динаміку тих категорій, які отримують різні види доплат і запропонувати новий оптимізований механізм щодо  доплаті за бойові. Тому що внесення змін до Постанови уряду торкнеться  не лише доплат для військовослужбовців Збройних Сил, а для доплат усіх підрозділів сектору безпеки і оборони, які захищають Україну.  Будемо інформувати, за результатами пропозицій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили запитання, "година запитань до Уряду", шановні колеги, завершена. Давайте подякуємо Першій віце-прем'єр-міністерці України, міністру економіки та членам уряду,  за участь у пленарному засіданні Верховної Ради України. Дякую, колеги.

Вельмишановні колеги, а тепер я прошу, уряд залишає залу, а народні депутати залишаються в залі. Дивіться, не переплутайте.

Шановні колеги народні депутати, ми продовжуємо працювати. Шановні колеги народні депутати, я прошу зайняти  свої місця. Шановні колеги народні депутати, займаємо свої місця. Всі народні депутати  замають свої місця. Дякую.

Шановні колеги, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань, прошу провести сигнальне голосування. Нагадую, необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" і утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні. Прошу голосувати.

 

11:17:12

За-193

Проти – 4. Утрималося – 1. Не голосувало – 121.

Шановні колеги, запросіть народних депутатів до зали, будь ласка. Запросіть народних депутатів до зали.

А поки ви збираєтеся, звертаюся ще раз до колег із закликом неухильно дотримуватися безпекових правил у Верховній Раді України і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні колеги, я нагадую, що перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано. Зараз будемо переходити до його розгляду.

Шановні колеги, займіть, будь ласка, свої місця. Тому що у нас одразу почнеться блок законів, які ми на Погоджувальній раді домовилися без обговорення, тобто ми одразу будемо голосувати щодо цих законопроектів, будь ласка. Це законопроекти 10094, 10394, 11038, 10428, 10265, 0247, 0241, 10202 і все, а далі буде вже з обговоренням.

Будь ласка, займіть свої місця. Шановні колеги, займайте свої місця, займайте.

Микола Миколайович, ви особливо займайте свої місця, особисте запрошення.

Шановні колеги, будь ласка, займіть своїх місця. Шановні колеги, будь ласка, давайте ще раз, займіть... Шановні колеги, давайте ще раз спробуємо провести сигнальне голосування. Я прошу народних депутатів, давайте ще раз зорієнтуємося по наявності потенціалу в залі. Будь ласка, займіть свої місця.

Шановні колеги, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань я пропоную провести ще раз сигнальне голосування. Я нагадую, що необхідно утримуючи сенсорну кнопку натиснути зелену кнопку за, та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні. Я прошу голосувати.

 

11:21:02

За-242

Проти – 7. 5 – утрималось. Все, як завжди.

Шановні колеги, переходимо до порядку денного. Ще раз підкреслюю, що на Погоджувальній раді всі фракції і групи затвердили порядок денний. І ми переходимо одразу до голосування без обговорення за наступні законопроекти.

І так, шановні колеги, перший законопроект без обговорення (10094) – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення спроможності наглядових рад закладів охорони здоров'я та продовження спрощеного періоду реорганізації в державні некомерційні підприємства (реєстраційний номер 10094).

Я ставлю пропозицію прийняти цей законопроект за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

Готові голосувати?

Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:22:11

За-251

Рішення прийнято.

Наступний законопроект (10394) – це проект Постанови про попередній звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги (реєстраційний номер 10394). Він також запропонований без обговорення.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками законопроект 10394.

 

11:23:12

За-281

Рішення прийнято.

Йдемо далі, колеги, наступний законопроект (11038) – це проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу та оцінки ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в місті Києві – столиці України під час воєнного стану".

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови 11038.

Готові голосувати?

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:24:02

За-253

Рішення прийнято.

Наступний проект Постанови, який ми також без обговорення, – це проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями", (це реєстраційний №10428).

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому  з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови 10428. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:25:00

За-273

Рішення прийнято.

Наступний проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу – це проект Закону реєстраційний №10265. Я ставлю пропозицію прийняти цей законопроект за основу. Шановні колеги, прошу голосувати.

 

11:25:39

За-290

Рішення прийнято. 

Наступний законопроект 0247 – проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Литовської Республіки про технічне та фінансове співробітництво.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу і в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону реєстраційний №0247. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:26:17

За-285

Рішення прийнято.

Наступний законопроект 0241 – це проект Закону про ратифікацію Протоколу про Правила визначення країни походження товарів до Угоди про створення зони вільної торгівлі між державами – учасницями ГУУАМ. Також без обговорення. Я пропоную прийняти за основу і в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону реєстраційний номер 0241. Прошу народних депутатів голосувати. 

 

11:26:59

За-284

Рішення прийнято.

Наступний законопроект 10202 – проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва. Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону реєстраційний номер 10202. Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати. 

 

11:27:41

За-260

Рішення прийнято.

Шановні колеги, завершилися законопроекти "без обговорення". Зараз, одну секундочку. Шановні колеги, одна хвилиночка, зараз перейдемо…

З процедури Разумков, будь ласка.  

 

11:28:17

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, це останній раз, коли по листу щось буде проходити. Або вносьте в Регламент, або перестаньте користуватися тим, що наробили "папєрєднікі", тому що дуже зручно постійно використовувати те, що мали б ви доопрацювати за ці два роки. Або внесіть зміни до Регламенту, або не порушуйте його, тому що, коли у нас немає розглянутих альтернативних на комітеті, коли їх не реєструють, тому що вам сказали так зробити, це ненормально.     

Єдине, що вас рятує, що це питання наших захисників і тих, кого ви тримаєте в строковиках вже стільки років. Це крайній раз, коли я і мої колеги з "Розумної політики" не будемо вам в цьому заважати. Але наш альтернативний законопроект я доповім з трибуни. І я дуже сподіваюся, що ті норми, корисні норми, які там закладені, будуть враховані під час Закону про демобілізацію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься проект Закону про внесення змін до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби (реєстраційний номер 11035) та альтернативний до нього законопроект за реєстраційним номером 11035-1.

Відповідно до статей 50, 96, 101 Регламенту Верховної Ради України до мене з листом звернулися уповноважені представники усіх депутатських фракцій і груп щодо необхідності невідкладного розгляду проекту Закону про внесення змін до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби (реєстраційний номер 11035).

Уповноважені представники депутатських фракцій і груп у листі зазначили щодо необхідності прийняття рішення ad hoc стосовно розгляду зазначеного законопроекту. Президентом України було визначено цей законопроект як невідкладний. Погоджувальною радою депутатських фракцій і груп також ухвалене відповідне рішення про невідкладний розгляд цього питання.

Тому переходимо до прийняття рішення. Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проект Закону реєстраційний номер 11035 про внесення змін до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби та альтернативного до нього законопроекту за реєстраційним номером 11035-1. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:30:55

За-296

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про скорочення строків внесення альтернативних законопроектів та початку розгляду питання та розгляд сьогодні на засіданні законопроекту про внесення змін до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби (реєстраційний номер 11035) та альтернативного до нього законопроекту з реєстраційним номером 11035-1. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:31:38

За-283

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію про обговорення питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:32:07

За-239

Рішення прийнято.

Шановні колеги, будь ласка, переходимо до розгляду питання, так. До слова…

Шановні колеги, можемо перейди: два – за, два – проти? З доповіддю? Давайте тоді, да, ми домовлялися. По альтернативному, будь ласка, Гончаренко, після цього Разумков, після цього два – за, два – проти. Будь ласка.

 

11:32:54

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко. Так як нема кому доповідати урядовий і президентський, друзі, доповідаю вам. Нарешті питання строковиків вирішується! Знаєте, це те, до чого ми йшли рік. Рік тому я подав законопроект про демобілізацію строковиків. Мені казали: ні, це неможливо, цього не буде.

Друзі, хто такі строковики? Це молоді хлопці, які служать вже четвертий рік. Не рік, не два, не третій рік – четвертий рік. І їх тримали просто як кріпаків, це неможливо було. Після того, як відмінили тридцятку, вони з 1 лютого минулого року отримували 500 гривень на місяць – на місяць! Вони не мали жодного дня відпустки. Минулого року вдалося добитися законопроектів, яких я добивався в цьому залі. Відпустка строковикам 30 днів на рік, слава богу, з'явилася. Доплату, яку ми з вами проголосували, наш з вами законопроект, який запрацював з 30 червня, плюс 6 тисяч гривень строковикам, щоб хоча б щось вони отримували, нарешті теж з боями, уряд довго не виконував, але з осені почали виконувати. Але головне питання так і не вирішилось – відпустити їх вже додому. Ну скільки можна їх було тримати? І нарешті є зараз, ми з вами маємо унікальну можливість хоч щось хороше зробити нашою з вами Верховною Радою – відпустити цих хлопців, які свій борг перед державою віддали, додому.

В моєму альтернативному законопроекті на відміну від президентського немає...  в президентському не було жодного слова про відстрочку, а це ключове, бо який сенс відпустити їх, а зразу після того забрати і відправити на нуль. Ні, вони заслужили відстрочку. В моєму альтернативному законопроекті 12 місяців відстрочки і Комітет з нацбезпеки підтримав.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Разумков Дмитро Олександрович. Після цього співдоповідь Олександра Михайловича Завітневича.

 

11:35:08

РАЗУМКОВ Д.О.

Коли мені і нашій команді "Розумної політики" розповідали про те, що ми не відпустимо строковиків, і це казала влада, яка сьогодні вносить цей законопроект, ми все рівно за це билися. Ми повернули нормальне, гідне забезпечення, ми дали можливість не підписувати контракт, а мобілізуватись тим, хто хотів би це зробити. І сьогодні, дійсно, розглядається важливий закон, нарешті, дуже пізно, але розглядається в стінах Верховної Ради. Але так боїться влада розумних думок і ідей, що навіть не зареєстрували наш законопроект, законопроект, який дозволяв би людям після чотирьох років несення служби хоча б пів року відстрочки до мобілізації. Президентський закон дозволяє завтра, після демобілізації, знову забрати хлопців до лав Збройних Сил України. Це неправильно, це навіть не 36 місяців, які в урядовому про демобілізацію або мобілізацію. Це про 48. У вас під час Другої світової війни діди менше воювали, аніж наші строковики. А ви за це голосуєте. Я не буду блокувати, хоча в мене є всі правові норми не допустити цього. Але я буду сподіватися, що обіцянка, що це доопрацюється в Законі про мобілізацію, буде виконана. І люди, які на це заслуговують, наші хлопці це отримають.

А сьогодні ми знову бачимо свавілля, коли за командою Офісу альтернативні розумні закони не вносяться я в зал, блокуються, ще й не дуже хочуть, щоб інші депутати виступали. Якщо б могли, вони б взагалі закрили Раду і повісили амбарний замок, щоб у нас не було ні демократії, ні свободи, ні верховенства права, ні захисту прав наших захисників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, до слова, до співдоповіді запрошується голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Михайлович Завітневич. Будь ласка.

 

11:37:22

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Відповідно до доручення Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні 23 лютого 2024 року ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні.

Перше. Включити законопроекти (реєстраційний номер 11035 та 11035-1) до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Друге. Відповідно до частини четвертої статті 102, пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за результатами розгляду законопроекту (реєстраційний номер 11035) в першому читанні прийняти його за основу та в цілому з урахуванням пропозицій комітету.

Третє. Запропонувати Верховній Раді України у разі прийняття законопроекту 11035 в цілому доручити комітету під час підготовки тексту прийнятого закону для підпису Голови Верховної Ради України здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України його техніко-юридичне доопрацювання.

Четверте. Альтернативний законопроект (реєстраційний номер 11035-1) відхилити.

Шановні колеги, у пропозиціях комітету зазначена відстрочка від мобілізації на 12 місяців після демобілізації строковиків.

Дякую. Прошу підтримати основний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ви зрозуміли. Так буде голосуватись основний з пропозиціями комітету, де один рік, не шість місяців, а саме 12 місяців. Правильно?

Шановні колеги, я прошу представників депутатських фракцій і груп записатися на виступи: два – за, два – проти.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКО О.С.

 

11:39:20

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Батьківщина", Бондарєв.

 

11:39:25

БОНДАРЄВ К.А. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кожем'якін. Михайло Михайлович Цимбалюк. Будь ласка, Цимбалюк.

 

11:39:42

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, нарешті буде справедливість, справедливість, за яку боролися, в тому числі і наша фракція. Ми про це говорили і в робочій групі. І Юлія Тимошенко як лідер, і я дякую усім представникам всіх фракцій, які були членами робочої групи. Ми чітко казали про строковиків, негайно їх демобілізувати. Це ті хлопці, які прослужили, переслужили, хто два, а хто і три роки. Це люди різних професій. Вони були на утриманні держави – 6 тисяч гривень і інші матеріально-технічні забезпечення. Вони благали і благають: демобілізуйте нас і ми будемо займатися цивільним життям, ми будемо працювати і платити податки, дайте нам рік можливості відновитись. Але велика частина з них хоче зразу же мобілізуватися на загальних підставах, підписати контракт, і маючи вже військовий досвід продовжити захищати державу.

Цим законом ми ставимо крапку, що дальше держава переходить на іншу форму військової служби – відсутність строковиків, це ті люди, які просто рік-півтора, і ми знаємо, що не все було так гаразд в строковій службі. Важливо, що нам вдалося відстояти цей рік, 12 місяців, бо були різні пропозиції. Я дякую представникам Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки, бо це була їхня принципова позиція. Залишилося просити Верховного Головнокомандувача підписати указ після ухвалення нашого закону, щоб ці люди були негайно демобілізовані. Слава Україні!

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Героям слава!

Будь ласка, Степан Іванович Кубів, фракція "Європейська солідарність".

 

11:41:49

КУБІВ С.І.

Шановний пане Голово, прошу слово передати Ірині Фріз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Ірина Фріз.

 

11:42:02

ФРІЗ І.В.

Шановні колеги, дійсно, цей закон про справедливість і дуже добре треба вітати і ініціативу Президента, і ініціативу авторів альтернативних законопроектів щодо виокремлення саме цієї норми і внесення її як окремий законопроект до Верховної Ради не очікуючи поки буде розглядатися такий загальний законопроект, який присвячений мобілізації, змінам до Закону до мобілізації. Насправді ми маємо ситуацію, коли так сталося, але після зустрічі фракції "Слуга народу" з Президентом України відбулося внесення зазначеної ініціативи. Можливо, це ви вплинули на Головнокомандувача Верховного і я можу вас з цим вітати. Разом з тим внесений законопроект як і все, що було до того внесено і розроблено Міністерством оборони, потребувало доопрацювання. І я дякую членам  Комітету з нацбезпеки, розвідки і оборони за те, що дійсно була принципова позиція щодо необхідності в рішення комітету внести відстрочку для строковиків, які можуть бути звільнені указом Президента. Тепер дійсно вся відповідальність за звільнення строковиків цим законом буде покладатись на Верховного Головнокомандувача, на Президента Зеленського, і від його благої волі тепер буде залежати, коли саме будуть звільнені строковики. Разом з тим законопроект є таким, що потребує нашого ухвалення і я вітаю з цим парламент. Впевнена, що він не забариться за підписанням, а отже строковики та їхні родини будуть мати можливість побачити своїх близьких вже незабаром вдома.

Дякую.

      

11:43:44

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Слово надається народному депутату України Рахманіну Сергію Івановичу, фракція Політичної Партії "Голос".

 

11:43:46

РАХМАНІН С.І.

Прошу передати слово Роману Костенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Роман Костенко.

 

11:43:54

КОСТЕНКО Р.В.

Доброго дня, шановні колеги. Дійсно, важливий законопроект, мабуть прийшов час популярних рішень, як кажуть. Тому що цей законопроект ми знаємо, і ця норма напрацьовувалася в законопроекті про  мобілізацію, але вчора ми побачили, що було прийнято рішення дати його раніше.  

Після цього ми також говорили про, вчора на комітеті, про те, чому він  так швидко цей законопроект був виділений. Головне, щоб він дійшов до самого кінця і його не спіткала доля законопроекту про 25 років, який також дуже необхідний зараз для того, щоб і Верховна Рада ми з вами це прийняли.

Але також ми маємо розуміти, з якими труднощами ми спіткнемося – це те, що хлопці будуть демобілізовані, коли буде рішення Президента. А після цього ми маємо, Міністерство оборони знайти рішення, де взяти ще більше ніж 15 тисяч  людей, які прийдуть їм на заміну – це після того, як наша мобілізація була провалена. І це також складне рішення і від цього буде  залежати, коли ці хлопці отримають свою демобілізацію, а їм ми встановлюємо  строки  12 місяців.

І зараз важливо зробити те, що ми з вами зробили до цього, встановити порядок  мотивації військовослужбовців, що ці хлопці, які зараз демобілізуються, вони повинні мати мотивацію, щоб не рік сидіти вдома, а приходити і захищати країну. Для цього потрібно, щоб пропрацьовувалася і ветеранська політика і політика фінансового забезпечення, яку ми з вами прописали в законопроекті 11012, яка дає змогу нормально працювати і отримувати хороше грошове забезпечення і соціальні пільги.

Тому я прошу зал, коли буде цей законопроект його підтримувати, так  ми скоріше наберемо той мобілізаційний ресурс професійний, який нам потрібен, а не просто  мобілізація заради мобілізації.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Федір Володимирович Веніславський, фракція  "Слуга народу".

Шановні колеги, і це буде завершальний виступ і потім будемо голосувати за основу і в цілому з рекомендаціями комітету.

Будь ласка, Федір Володимирович.    

 

11:46:06

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, сьогоднішній законопроект, який ми розглядаємо, без перебільшення, є дуже важливим і соціально затребуваним, і соціально очікуваним сім'ями і самими військовослужбовцями строкової служби.

На превеликий жаль, війна, яку розв'язала Російська Федерація, агресивна терористична війна, вона внесла корективи в тому числі і в строки проходження строкової військової служби. Тому що законодавство про правовий режим воєнного стану, про військову службу передбачає, що під час дії правового режиму воєнного стану звільнення із строкової військової служби не відбувається до завершення цього правового режиму.

Фактично військовослужбовці строкової служби, які за рішенням Верховного Головнокомандувача, Головнокомандувача Збройних Сил не застосовувалися у збройних діях, у військових діях, вони стали свого роду заручниками і виконували свої службові обов'язки, при цьому не маючи можливості бути звільненими. Частково цю проблему ми з вами вирішили, дозволивши строковикам укладати контракти і частина строковиків уклала контракти на проходження військової служби, і на сьогоднішній день вони є в складі Сил безпеки і оборони, які виконують бойові завдання.

Цим законопроектом, спільно ініційованим Президентом України, спільно з напрацьованим Міністерством оборони, Комітетом з питань національної безпеки, оборони і розвідки, ми доопрацювали і запропонували у фінальному варіанті, щоб військовослужбовці строкової служби, які будуть звільнені, мали можливість отримати відпустку терміном 12 місяців. Тому питання соціальної справедливості вирішено в цьому законопроекті. Я переконаний, що весь зал має згуртуватися і підтримати цей законопроект. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям Слава!

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Я прошу приготуватися до прийняття рішення. Шановні колеги, я прошу приготуватися до прийняття рішення.

Будь ласка, приготуємося до голосування. Обговорення питання завершено. Переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, шановні народні депутати, включаючи шановних народних депутатів, які ще не готові до голосування. Шановні колеги, я ставлю на голосування для прийняття за основу проект Закону (реєстраційний номер 11035) про внесення змін до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий  обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби.

Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:49:16

За-317

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, я ставлю на голосування... Це за основу тільки, почекайте. Я ставлю на голосування для прийняття в цілому з врахуванням пропозицій комітету та необхідним техніко-юридичним доопрацюванням проекту Закону (реєстраційний номер 11035) про внесення змін до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:50:05

За-319

Рішення прийнято. 

Вітаю, колеги, йдемо далі. По фракціях покажіть, будь ласка. Дякую, шановні колеги, оце єдність!

Шановні колеги, наступний законопроект 10344 – це проект Постанови про визнання права інгуського народу на створення незалежної суверенної національної держави, засудження злочинів Росії проти інгушів та відновлення територіальної цілісності Інгушетії. Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою.

Прошу голосувати.

 

11:50:55

За-233

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, ми домовлялися: два – за, два – проти. Я прошу фракції записатися: два – за, два – проти щодо цього законопроекту.  

Будь ласка, Олексій Гончаренко, фракція "Європейська солідарність".

 

11:51:26

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Прошу передати слово Володимиру В'ятровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович В'ятрович, будь ласка.

 

11:51:43

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Шановні колеги! Саме сьогодні, 23 лютого, виповнюється рівно 80 років з дня початку депортації сталінським комуністичним режимом чеченського та інгуського народів. І дуже символічно, що після ухвалення Постанови про засудження геноциду чеченського народу і визнання Чечні окупованою Росією територією, ми сьогодні розглядаємо Постанову про засудження злочинів Росії проти інгуського народу і підтримку боротьби інгушів за свою свободу.

Інгуських народ, як мінімум, тричі зазнавав жорстоких репресій від Російської імперії, і перебував на межі знищення: у XIX столітті, коли росіяни завоювали Північний Кавказ; у 1944-му, коли Сталін влаштував депортації, і в 1992-му, коли тисячі інгушів були вбиті російськими військами під час придушення їхнього руху за свободу і незалежність.

Сьогодні Інгушетія перебуває під жорстокою російською окупацією, нищаться ключові державні інституції цього народу: посада Президента і його всенародне обрання, муфтіят, Рада тейпів, нищиться національна ідентичність інгушів, розгортаються жорстокі репресії проти діячів цього національного руху.

Тому дуже важливо, щоб Україна сьогодні на весь світ заявила про підтримку боротьби інгуського народу. Наша боротьба базується, наша постанова (перепрошую) базується на Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, та інших документах ООН про права інгуського народу на самовизначення. Цим документом ми визнаємо право інгуського народу на створення незалежної національної держави. Ухвалення цієї постанови має стати черговим актом підтримки поневолених народів Російською Федерацією, гасло Українських повстанців "Воля народам! Воля людині!" сьогодні актуальне як ніколи, бо від того наскільки ми зможемо підтримувати і активізувати боротьбу поневолених народів Росією залежить і наша перемога,  і наша національна безпека.

Закликаю всіх проголосувати за цю постанову і впевнений, що ми повинні виходити вже на державну політику в підтримці поневолених народів. І тимчасова спеціальна комісія...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую, Володимир Михайлович.

Слово надається, Ігор Гузь, будь ласка, група "За майбутнє".

 

11:53:58

ГУЗЬ І.В.

Шановні друзі! В цьому залі багато з вас з нерозумінням поставилися до цієї постанови: де ми, де Інгушетія і так далі. Але я хочу сказати кожному з тут присутніх і українському народу, наше завдання зробити все можливе аби підтримати поневолені Російською Федерацією народи. Тому що наша війна має вестися не на Донбасі, не на півдні, не на сході України, але наша війна разом з поневоленими народами має вестися, зокрема, і на Кавказі.

Ми маємо зробити все можливе аби полум'я боротьби тривало і, зокрема, там. Ви знаєте скільки Ічкерія поклала своїй синів і дочок аби стати незалежною. Тому питання Дагестану, Карачаєво-Черкесії, Калмикії, Інгушетії, багатьох інших територій, зокрема, Татарстану – це наш національний інтерес. Тому з точки зору юридичної ми робимо дуже правильну, адекватну дію.

Я хочу подякувати Ярославу Юрчишину, який очолював декілька місяців комісію, Тимчасову слідчу комісію з цього приводу. І я переконаний, що це тільки початок. Ми маємо, ще раз скажу, зробити все можливе аби полум'я боротьби було на Кавказі. І наше завдання - об'єднати максимальну кількість всіх, хто зацікавлений в цьому контексті. Тому я переконаний, що рано чи пізно імперія зла – російська імперія розпадеться і на Кавказі будуть незалежні держави, які будуть підтримувати українську державу – це Інгушетія, Дагестан, Ічкерія і багато інших.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

 Слово надається народному депутату Цимбалюку Михайлу Михайловичу, фракція "Батьківщина". Після цього ще буде Веніславський, одна хвилина і будемо переходити до голосування.

Я розумію, передає Валентину Наливайченку.

Будь ласка, пане Валентин.

 

11:56:14

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановний пане Голово, пані та панове, дорогі наші захисники! Саме тому, що ви б'єтеся за свободу України, ми підтримуємо свободу усіх  народів по цьому світу. По всьому світу! Особливо для тих, хто прагне і точно вийде з "тюрми народів", яка зветься Російська Федерація. Ми підтримуємо боротьбу інгуського народу і знаємо, і шануємо, скільки страждав інгуський народ від катівень, від депортації Сталіна, від того, що навіть з фронту на Другій світовій інгушів забирали разом із сім'ями і виселяли аж туди - в Азію. І робив це все сталінський режим, спадкоємцем якого став путінський режим.

Фракція "Батьківщина" безумовно розуміє і підтримує боротьбу за самовизначеність, незалежність, волю інгуського народу, як і інших народів, які поділяють нашу боротьбу за свободу, за незалежність, за право жити вільно на рідній землі. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Будь ласка, завершальне слово Веніславський Федір Володимирович. І після цього… А, вас двох, да? Будь ласка.

 

11:57:37

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні народні депутати, постанова, яку ми зараз розглядаємо, вона має дуже важливе, принципове значення, оскільки демонструє наше з вами ставлення до визволення поневолених народів імперії зла, якою є Російська Федерація. Росія завжди на протязі всієї своєї історії поневолювала будь-які народи, які мали тягу, почуття волі, дух свободи. І Інгушетія – це один із дуже яскравих прикладів.

В 1944 році мала місце депортація інгуського народу, в 1990 році народ Інгушетії проголосив Декларацію про державний суверенітет і в 1992 році Росія збройними силами придушувала це. Тому за свободу Інгушетії, за свободу всіх поневолених народів Росії!

 

11:58:31

МЕЗЕНЦЕВА М.С.

Дякую всім членам ТСК, всім професіоналам, які працюють щоденно над деколонізацією імперії зла – Російської Федерації, яка до сьогодні чинить геноцид…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Шановні колеги, готуємося, будь ласка, до голосування. Будь ласка, приготуйтесь до голосування, шановні колеги. Будь ласка, підготуйтесь до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про визнання права інгуського народу на створення незалежної суверенної національної держави, засудження злочинів Росії проти інгушів та відновлення територіальної цілісності Інгушетії (реєстраційний номер проекту Постанови 10344). Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:59:52

За-248

Рішення прийнято. Дякую.

По фракціях покажіть. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКО О.С.

 

12:00:11

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, переходимо до наступного питання пункту порядку денного. Ми розглядаємо проект Постанови за реєстраційним номером 11019: проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв'язку з другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну та десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації.

Пропоную включити це питання до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

12:00:50

За-264

Рішення прийнято.

Пропоную розглянути це питання за скороченою процедурою.

 

12:01:09

За-226

Рішення прийнято.

Для доповіді від авторів запрошуються народний депутат України Голова Верховної Ради України Руслан Олексійович Стефанчук. (Оплески)

 

12:01:29

СТЕФАНЧУК Р.О.

Шановні друзі, я насамперед хочу подякувати великій кількості співавторів, які долучилися до підписання цього проекту постанови. І справді парламентська реакція на другий рік повномасштабного вторгнення, вона має бути дуже жорсткою і однозначною. І саме тому ми разом з вами внесли цей проект Постанови, в якому ми звертаємося до парламентів, урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв’язку з другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації та десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації.

Шановні колеги, саме у проекті постанови ми просимо закликали уряди і парламенти іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей взяти активну участь у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського, консолідувати зусилля всіх партнерів щодо збільшення військової допомоги силам безпеки і оборони України, посилити політико-дипломатичний тиск на російське керівництво для невідкладного виведення російських окупаційних військ, посилити санкційний тиск та забезпечити безумовне дотримання санкцій проти Російської Федерації та розробити і вдосконалити, і впровадити правові механізми конфіскації та використання заморожених російських активів.

Шановні колеги, з цієї трибуни я ще раз хочу сказати, що я дуже добре пам'ятаю те, що відбувалося 2 роки тому у цій залі, і хочу подякувати кожному з вас за ту вашу позицію, яку ви тримаєте в своєму серці впродовж оцих двох років. І я переконаний, що ця постанова стане черговим актом, яким парламент продемонструє свою єдність, а також свою однозначну позицію щодо агресора.

Разом переможемо і слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Для співдоповіді від комітету запрошується голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Олександрович Мережко, будь ласка.

 

12:03:36

МЕРЕЖКО О.О.

Шановні колеги, сьогодні ми розглядаємо проект Постанови Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв’язку з другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну та десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації.

Метою проекту цієї постанови є прийняття звернення Верховної Ради України до міжнародної спільноти з метою закликати уряди і парламенти іноземних держав, міжнародні організації та парламентські асамблеї взяти активну участь у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського, збільшити військову допомогу силам безпеки та оборони України, посилити політико-дипломатичний тиск на російське керівництво для невідкладного виведення російських окупаційних військ, інших збройних формувань та злочинних організацій, підконтрольних Російській Федерації, з усієї території України в межах її міжнародно визнаного державного кордону, посилити санкційний тиск та забезпечити безумовне дотримування санкцій проти Російської Федерації, прискорити розроблення і впровадження правових механізмів конфіскації та використання заморожених російських активів тощо. 

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України включити згаданий проект постанови до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, прийняти його за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок та із запропонованими комітетом змінами та доповненнями.

Тож, шановні колеги, прошу підтримати рішення Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та прийняти згаданий проект постанови за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок та із запропонованими комітетом змінами та доповненнями.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:05:39

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Дякую, Олександр Олександрович.

Шановні колеги, будь ласка, я прошу записатися фракції і групи: два – за, два – проти, для обговорення цієї постанови і будемо голосувати.

Слово надається народному депутату Задорожньому Миколі Миколайовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:06:05

ЗАДОРОЖНІЙ М.М.

Прошу передати слово Марії Мезенцевій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Марія Мезенцева, будь ласка.

 

12:06:18

МЕЗЕНЦЕВА М.С.

Шановний спікере! Шановні колеги! Сьогодні, будучи в цих стінах, ми завдячуємо нашим неймовірним силам оборони. І кожен пункт плану миру Президента Зеленського, який адресований і парламентським асамблеям, і парламентам світу і їх урядам, націлений на єдине – на справедливий мир, але першочергово – на перемогу, перемогу кожної сім'ї, яка зможе отримати репарації і компенсації; перемогу кожної матері, дружини, українки, українця, які чекають з полону своїх родичів; кожної дитини, яка повернеться додому з незаконної масової депортації на територію Білорусі і ерефії. Кожен сьогодні в Україні розуміє необхідність спецтрибуналу за злочин агресії для того, щоб наступні агресії ніколи не повторилися у світі.

Ми бачимо, що диктатор не зупиняється і він іде на наступний термін. Але вуаля – він нелегітимний, і це визнало 46 парламентів Ради Європи і доєднуються інші парламенти світу. Друзі, ми чекаємо на підтримку наших друзів зі Сполучених Штатів Америки, тому що вони розуміють, це вклад в їхній виробничо-промисловий комплекс, кожен долар залишається вдома, в США, це вклад у робочі місця і в платників податків.

Сьогодні ми також говоримо і про невідомий донині своєю масовістю і жорстокістю злочин екоциду. Наші річки отруєні, в які падають іранські дрони Герань-2. Їх отруюють після влучання в об'єкти критичної інфраструктури.

Друзі, номер один потреба, і ми продовжуємо це рухати на парламентському рівні, це робить Президент і це робить уряд, – ППО, більше систем  РЕБ. Ми виходимо на новий рівень захисту стосовно дронів-розвідників...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Клименко Юлія Леонідівна, фракція "Голос". Будь ласка.

 

12:08:30

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Прошу передати слово Соломії Бобровській.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соломія  Анатоліївна Бобровська, будь ласка.

 

12:08:42

БОБРОВСЬКА С.А.

Соломія Бобровська, фракція "Голос". Ви знаєте, дуже добре пам'ятаю 23 число, вечір, голосування правового режиму надзвичайного стану, як всі були розслаблені, ніхто не вірив, не готувався, а можливо готувався і знав. Точно готувалися ті люди в залі, які сьогодні чекали окупації і чекають напевно. Мені дуже прикро, що за два роки парламент неспроможний прийняти рішення щодо виключення і складання мандатів таких людей, які знаходяться в нашому залі. Це перше.

Друге. Я хочу подякувати не лише силам безпеки і оборони. Тому що мені видається, що це кожен українець, українка і українець, які чинили спротив, і які розвіяли міф наших партнерів, які ніяк не могли вивчити за стільки часу українське суспільство і українців. Те, що кожна жінка від Конотопу до Волині, від Харківської області до Одещини стане на захист своєї країни. Те, що кожен чоловік не буде тікати, а стане і захистить. Саме тому  і Україна вистояла.

Дякую кожному солдату, сержанту, офіцеру і тим, хто надягнув форму, і тим, хто сьогодні сидить в залі, але працює активно і служить в рядах сил безпеки і оборони, за те, що ми сьогодні як інституція витримали і працюємо. Мені дуже прикро, що парламент не втримує темпу Президента України, який задав величезну, велику швидкість і інший зразок якості в міжнародній політиці. І те, що ми сьогодні звертаємося і продукуємо чергові папери, це звичайно важливо. Але це доволі слабко і виглядає доволі десь нікчемно на фоні того як працює Президент, а ми як парламентарі сидимо в Україні, в Києві і свої бульбашці намагаємося до когось звернутися.

У мене прохання до президії Верховної Ради, до спікера, все ж таки врешті пояснити виконавчій владі, де її місце, яка не може забороняти законодавчій владі виїжджати за межі і працювати згідно Конституції. Для цього ми і воюємо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Миколі Івановичу Кучеру, депутатська група "Довіра. Будь ласка. 

Павло Андрійович Бакунець, будь ласка.

 

12:10:46

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, звичайно, що сьогодні ми підтримуємо це звернення до міжнародної спільноти, до парламентів і урядів різних країн. Однозначно, з самого початку потрібно сказати, що цю велику пухлину, котра розростається з Кремля, стримують найвідважніші воїни в цілому світі – це Збройні Сили України. І це коштує, на жаль, життів, багатьох життів. І однозначно, що українська армія і надалі стримуватиме агресора, одначе ми потребуємо і міжнародної підтримки. Тому сьогодні в переддень другої річниці повномасштабного вторгнення, в 10-й рік великої війни ми звертаємося до наших міжнародних партнерів про те, щоб надали нам як і фінансову, так і матеріально-технічну допомогу для українського воїна, для українського війська для того, аби ми могли здолати ворога, ворога, який загрожує не лише Україні, але і цілому демократичному світу. Тому хочеться вірити, що в скорому часі міжнародні партнери нададуть нам кошти, однозначно допоможуть зброєю, боєприпасами, однозначно допоможуть з логістикою на кордоні. А в іншому випадку, на жаль, дорогі сусіди, дорогі наші партнери може статися так, що ці відважні польські фермери, які кидаються під українське зерно, змушені будуть кидатися під російські танки. Тому ми звертаємося про допомогу, а відтак здобудемо перемогу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олексій Гончаренко, фракція "Європейська солідарність", після цього ще Юрій Павленко і голосуємо.

 

12:12:45

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко. Друзі, сьогодні на 11-му році війни і  сьогодні закінчується другий рік повномасштабного вторгнення ми приймаємо це рішення – це звернення до світу. А ще сьогодні День защитника отечества у орків, їхнього оркського отечества. І найкраще їх привітали з цим святом Збройні Сили України. Я хочу зачитати це привітання – це зведення Генерального штабу України: орієнтовні втрати противника за ці два роки – 408 тисяч знищених окупантів, 339 знищених літаків, 325 знищених гелікоптерів, 6 тисяч 526 знищених танків, 7 тисяч 628 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 12 тисяч 400 знищених бойових броньованих машин, 1900 знищених крилатих ракет, 9 тисяч 916 знищених артилерійських систем, 25 кораблів, 1 підводний човен, 999 РСЗВ. Друзі, оце є найкраще привітання від Збройних Сил України!

Рівно 2 роки тому, в ці хвилини, з цієї трибуни, я, звертаючись до окупантів сказав: добро пожаловать в ад, якщо ви сюди зайдете, ви звідси ніколи не вийдете! І як кажу вам ще раз: якщо ви не зупините цю війну і не заберетеся геть з нашої землі, через рік буде нове зведення і ще сотні тисяч  вас будуть лежати в землі! Добро пожаловать в ад!

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Юрію Олексійовичу Павленку,  "Платформа за життя та мир". Будь ласка.

 

12:14:48

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні колеги, шановний український народе, ми підтримуємо це Звернення Верховної Ради України до парламентів світу, до урядів світу, щодо продовження  тиску на агресора, російського агресора і підтримку України. Підтримка світу, підтримка міжнародних організацій, те, що багато країн сьогодні  об'єдналися навколо України – це є одним із ключових факторів, запорукою нашої перемоги, це те, що нам дає сьогодні, можливо  вперше за 300 років, перемогти російського агресора.

Але  не менш важливим є єдність українського суспільства, відсутність політиканства, відсутність ситуації, коли той чи інший ставить свої інтереси, чи своєї  політичної сили, вище інтересів Української держави. Сьогодні всі маємо об'єднатися навколо оборони країни, навколо нашої перемоги, навколо підтримки      сил оборони, кожна гривня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення. А, ще Соболєв 1 хвилина.      

А я прошу народних депутатів зайняти свої місця, тому що після цього ми будемо голосувати.

Будь ласка, Сергій Владиславович Соболєв.

 

12:16:08

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, два роки відкритої агресії Російської Федерації і десять років війни – це не все, це фактично 300 років війни за незалежність України. Але ця війна має і свої особливості. Фактично путінський режим повністю повторює злочини нацистського, фашистського і гітлерівського режиму. Подивіться на останні заяви і дії цього ката Путіна, і його, так званої, армії. Це повністю копіювання Другої світової війни, коли гітлерівська армія йшла по трупах і робила ті злочини, які потім були засуджені міжнародною спільнотою.

Для нас тепер найважливіше, щоб ми зробили висновки і не лише ми, бо це звернення до міжнародної спільноти. Зброя без будь-яких обмежень, але дуже важливо і санкції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Переходимо до прийняття рішень. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Будь ласка, шановні колеги, займіть місця, переходимо до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв'язку з другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну та десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації (реєстраційний номер проекту Постанови 11019).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:18:26

За-309

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, за – 309. Рішення прийнято. Все нормально? По фракціях покажіть ще, будь ласка. Дякую.

Шановні колеги, наступний законопроект 9662 – це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства. Це друге читання, ми домовлялись таким чином на Погоджувальній раді, дві хвилини виступ Гончаренка, до 10 хвилин виступ Южаніної, одна поправка буде ставитися "Голосом" на підтвердження і одна поправка Кривошеєвим на підтвердження. Так, шановні колеги? І Власенко, ще буде виступ від  "Батьківщини". Добре, буде виступ від  "Батьківщини".

Шановні колеги, почнемо, 2 хвилини Гончаренко, будь ласка, чи Разумков буде, да? Добре, будь ласка.

 

12:19:25

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую, дякую Руслан Олексійович. Друзі, ми зараз з вами розглядаємо важливий законопроект, мова йде про внесення змін у Податковий кодекс онлайн комунікація і так далі. Але я хочу повідомити, от буквально остання новина. НАЗК, до  речі, за заявою нашого колеги Ярослава Железняка, я так розумію, склало протокол про адміністративне правопорушення стосовно Ростислава Шурми, заступника Керівника Офісу Президента, в зв'язку з порушенням ним вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Пан Шурма, він організував комітет при Офісі Президента по електроенергетиці і головував в ньому. Далі каже НАЗК, що рішення, які там приймалися вони мали вплив на задоволення приватного інтересу високопосадовця. Приватного інтересу Ростислава Шурми, а саме створення умов для успішності бізнесу його брата за рахунок прийняття необхідних рішень дотичними до ринку електричної енергії державними органами і компаніями, складено протокол НАЗК.

Друзі, ми можемо з вами  прийняти будь-який закон, ми можемо з вами тут прийняти будь-яке звернення, але, якщо наші високопосадовці будуть приймати рішення тільки у своїх інтересах та своїх родин, якщо вони будуть порушувати закон, займатись корупцією, якщо буде продовжуватися податковий терор підприємств, якщо буде продовжуватися все те, що відбувається на митниці, якщо буде продовжуватися терор по відношенню до тих підприємств, які ще працюють, то жодного сенсу в цьому не буде. Тому що наші закони – це просто будуть папірці, які можна друкувати в рулонах і на м'якій бумазі, бо це буде більш зручно їх використовувати. Тому, друзі, треба боротися з корупцією і зловживаннями – це саме головне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, далі 10 хвилин – Южаніна. Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

12:21:33

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, цей проект насправді тільки  починався з того, що він називався: про вдосконалення онлайн комунікацій. На зараз це проект – така собі новорічна ялинка, яка повторюється майже в кожному проекті  закону, де є 116 стаття.

Я просто хотіла би вам нагадати, що ви весь час апелювали до минулих скликань, я хочу, щоби все суспільство знало, що  це скликання відрізняється тим, що кожен проект закону до другого читання – це збірка змін з усіх питань і в тому числі до багатьох інших законів.

Тепер звертаюсь до вас, пане Голово Верховної Ради. Мене дуже непокоїть те, що, наприклад, не враховано моїх 24 поправки, 10 з них я тільки що перерахувала, враховані частково на 90 – на 99 відсотків. Але проти моєї поправки стоїть: відхилено, тому що така  практика зараз вами формування таблиць до другого читання. Я з цим не погоджуюся, ви зовсім не даєте мені можливості проявляти ініціативу і працювати в законодавчому полі, бо мої ініціативи нібито вважаються відхиленими. Я дякую, що їх враховують в комітетських поправках, але хотіла би, щоби зазначалося, що це моя поправка врахована.

Наступне, якщо говорити про онлайн комунікації і все, що вдалося зробити, справді, з одного речення...

Якщо можна, присядьте, будь ласка, оцей в зеленому светрі колега. Я хочу бачити  Стефанчука і його реакцію.

Просто зверніть на це увагу, щоби поправками, ну, я не знаю, там збивають, не збивають, але це свідомо вбиває мою ініціативу  працювати далі.

Щодо поправок. Якщо взяти онлайн комунікації, то справді комітет добре попрацював, тому що врахували більшість можливостей, де платник податку може спілкуватися з податковим органом через відеоконференції, через запрошення до онлайн-розгляду різних питань. Насправді вже ми виросли до того, що переважно зустрічей чи врегулювання питань так і відбувається, але це ще додатково буде закріплено в усіх статтях Податкового кодексу.

Що дуже хвилює? Те, що ми так системно і не підішли до питань врегулювання, а як наша держава реагує і допомагає всім, хто постраждав під час війни. Я не хочу зараз наводити приклади нашого ворога, але зрозумійте, ми дуже багато говоримо про мобілізацію і весь час говоримо тільки про покарання від неї, про притягнення до відповідальності тих, хто ухиляється, і зовсім не говоримо, а з чим далі зустрічаються люди, їх родини, що відбувається з цивільним населенням під час авіаударів і які далі є можливості виживати в родин, які постраждали або які втрачають годувальника чи годувальницю.

Тому мені вдалося, я дякую взагалі, що знайшли в цьому питанні порозуміння, і вдалося провести в цьому законі, запропонувати вам до розгляду декілька норм. Ми сьогодні чули на "годині запитань до Уряду" складність отримання посвідчення учасника бойових дій. А у нас вся допомога, що вона не оподатковується при отриманні саме учасниками  бойових дій або родинами загиблих учасників бойових дій, вся прив'язана до того, що ці родини і учасники мають мати таке посвідчення. А більше 80 відсотків досі наших героїв не мають їх. Я думаю, що щось буде рухатися. 

Тому я дякую за те, що ми змогли провести додатково один пункт, що стосується військовослужбовців, просто  військовослужбовців, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, або на користь членів сімей таких військовослужбовців. Якщо допомога надається благодійними фондами для лікування, для підтримання таких родин, то вона не буде оподатковуватися податком на доходи фізичних осіб. Це перше.

Друге. Що було дуже важливо? Я не могла зрозуміти, коли нам з регіонів, де відбулася обов'язкова евакуація населення, уявляєте, таким людям за 2022-й, і бізнесу і за 2022-й, і 2023 рік нарахували всі місцеві податки: і плати за землю, і податок на нерухомість. Як? Як, виявляється, наша країна може дозволити? І, справді, це питання органів місцевого самоврядування, здавалось би, але ніхто нічого не приймає, ніяких рішень. І коли людям прийшли пепеерки і почалася нараховуватися, рахуватися заборгованість по платі за землю і плату на нерухомість, то вони вже почали звати всіх депутатів на допомогу: щось робіть.

Знайшли компромісне рішення. Щоб не втручатися все ж таки в роль і значимість місцевого самоврядування, внесли норму про обов'язкову пільгу або зменшення до нуля цих податків, обов'язкове рішення, яке мають прийняти місцеві органи для того, щоб люди, які не можуть користуватися ні землею, ні нерухомістю, бо це держава сказала, що "ви звідти обов'язково виїжджайте", і продовжує звідти евакуювати людей, не платили ці податки.

Наступне. Дуже болюче питання – це все ж таки, а що… Ми прийняли рішення, що якщо знищене майно перебуває, зареєстроване в реєстрі оцієї житлової чи нежитлової нерухомості, яка постраждала чи знищена внаслідок бойових дій, не платиться податок на нерухоме майно. А, виявляється, а податок на землю під таким нерухомим майно платиться. Тому довелося зараз знову ж унормувати це положення і дозволити не сплачувати податок на землю з певними обмеженнями, але цей компроміс також погоджений з Міністерством фінансів.

Що дуже важливо було б врегулювати? І я зараз звертаюсь до вас, це велика поправка, яка не підтримана. І от сьогодні, коли у нас на засіданнях комітету весь час голова комітету звертається до Мінфіну, підтримуєте чи ні, у Мінфіну завжди – ні, не підтримуємо. Ніхто не хоче розбиратися по суті, довго чи вникати в питання. Тому, на жаль, не підтримана наступна поправка.

Ви знаєте, що на сьогоднішній день у нас в Україні 20 тисяч громадян померло, саме у свідоцтві про смерть зазначено: загибель внаслідок артобстрілу. Це громадяни цивільні, які не є військовими, це годувальники, які не можуть тепер утримувати свої сім'ї. Я просто запропонувала поправку, щоби юридичні особи, де ці люди були штатними працівниками, за рахунок прибутку після оподаткування, могли виплачувати допомогу таким родинам, чим би стимулювали родини залишатися в Україні. Ви уявляєте, якщо родина попала в таку ситуацію і втратила годувальника чи одного з членів сім'ї, який просто заробляв гроші, як вони можуть далі виживати?

Законами в Україні не передбачено жодної підтримки таким родинам. А мені Мінфін говорить: допомагайте, скільки хочете, тільки хай платять 19,5 відсотка з цієї допомоги. Хіба це чесно? 20 тисяч загиблих мають таке зазначене в посвідці про смерть, і ніхто не хоче за рахунок прибутку вже після оподаткування, щоби юридична особа допомагала. Скільки ще можна товктися навколо цього питання? Ми говоримо зараз про страшну ситуацію коли от зараз, коли відбуваються там важкі бої на фронті, вже дуже багато людей продовжують виїжджати з України.

Ми маємо застосувати зараз, не рахувати дві копійки, які нібито не заплатить родина, яка отримає допомогу від юридичної особи.

І, до речі, я знову повертаюсь до практики нашого агресора, вони це роблять, а ми це не хочемо робити. А як ми, як ми тоді говоримо людям, якщо ви загинули? Наприклад, ви говорите, що все-все стабільно в Києві, у Львові.  Скільки зараз страждає і скільки попадає під ці артобстріли? 20 тисяч, цифра така колосальна. Я дуже прошу, щоб ми звернули увагу, повернулися до розгляду запропонованої поправки і все-таки вирішили питання, яке дуже нагальне на сьогоднішній день. А в цілому за проект ми будемо голосувати, незважаючи на вади часткові, які в ньому є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, Ніна Петрівна.

Будь ласка, далі у нас виступ від "Батьківщини". Хто, Сергій Володимирович, буде?  Крулько Іван Іванович, скільки? Чотири хвилини, будь ласка. Чи три? Три. Три хвилини, да, Іван Іванович? Будь ласка, три хвилини.

 

12:31:54

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Ми розглядаємо законопроект, який називається про внесення змін до Податкового кодексу щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства. Насправді первісно цей законопроект якраз і був спрямований на те, щоб вдосконалити комунікацію з платниками податків зокрема через можливості онлайн комунікації. Безумовно, що ми як фракція "Батьківщина" за те, щоб було максимально легко і зручно для платників податків комунікувати з контролюючими органами.

Ми, безперечно, не можемо підтримати ситуацію, коли платникам податків доводиться проходити ряд зайвих перевірок, бюрократичних перевірок, які впливають на ведення бізнесу особливо зараз, в умовах ведення війни. Але в той же час, якщо ми подивимося на цей законопроект, то він містить не тільки питання, які стосуються онлайн комунікації, він передбачає внесення до зовсім інших законодавчих актів, і в тому числі до Податкового кодексу, який абсолютно не відноситься до питання здійснення комунікації з органами державної влади, зокрема з Державною податковою службою.

Ну от зокрема, законопроектом передбачається встановити, що положення абзацу першого підпункту 140.5.9 статті 140 Податкового кодексу, яке передбачає збільшення фінансового результату дооподаткування на суму коштів або використання вартості товарів, наданих послуг, безоплатно перерахованих протягом звітного року неприбутковим організаціям робіт, що перевищує 4 відсотки оподаткованого прибутку попереднього звітного року, не застосовується до операцій з безоплатної передачі суб'єктами господарювання державного сектору економіки і так далі.

Безумовно, ми розуміємо, що це є вирішення накопичених проблем при створенні нематеріальних активів, наприклад, Дії, а саме: коригування фінансового результату. Але яке воно відношення має до полегшення комунікацій платників податків з податковими органами. Або передбачається затвердження Кабміном норм втрат і виходу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, тютюнової сировини і рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального для встановлення акцизів. Фактично формується схема для ухилення від оподаткування, але зовсім не полегшення для спілкування бізнесу з податковими органами.

Крім того, почитайте висновок Головного юридичного управління до другого читання, де ряд норм вводяться в дію з 3 вересня 2023 року. Тобто знову ми маємо приклад, коли закон має зворотну дію в часі. Безумовно, що за таких умов фракція "Батьківщина" цей законопроект підтримати не може.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Далі ще виступ Дмитра Олександровича Разумкова. Чи ви поправки будете? Скажіть, бо я не чую. Включіть Разумкову.

 

12:35:08

РАЗУМКОВ Д.О.

Правки, правки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас поправки будуть, да?

 

РАЗУМКОВ Д.О. У мене буде на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На підтвердження. Добре. Давайте поки... Ще виступи і більше ніхто не виступає. Чи є...

Тоді коротка репліка від комітету, враховуючи це, потім підемо по поправках. Будь ласка.

 

12:35:25

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, я хочу подякувати всім, хто працював над цим законопроектом. Дійсно, в першому читанні комітетом Верховної Ради було прийнято рішення про доопрацювання законопроекту відповідно до статті 116 Регламенту Верховної Ради. І дійсно, ті поправки, про які говорили тільки що щойно колеги, Ніна Петрівна, вони внесені до другого читання і не відповідають першому, редакції першого читання. Але, але це дуже важливі поправки. І я вдячний за те, що ці поправки внесені, підтримані і Міністерством фінансів, підтримані і комітетом. Бо питання звільнення від оподаткування податків на землю тих територій, де евакуйоване населення. Ну дивіться, чи треба нам вести через два читання? Безперечно, що ця норма вона є слушною і треба її підтримувати як і інші норми, які є в цьому законопроекті.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, давайте так, виступити завершилися, позиція комітету завершилася. Ще раз запитую, чи є особи, які наполягатимуть на врахуванні своїх поправок, на врахування своїх? Дмитро Олександрович, ви на своїх, чи ні?  Не на своїх. Тоді добре. На своїх ніхто не буде.

Далі на підтвердження. У мене поки інформація, одна поправка фракція "Голос", одна поправка Кривошеєв і поправки Разумкова.

Будь ласка, я надаю… "Голос", яку поправку ви ставите? Одну секундочку. Ви ще будете ставити на поправку? Добре. Я бачу. І Василевська-Смаглюк. Плюс Василевська-Смаглюк. Давайте в такому порядку як я оголосив. "Голос", будь ласка, Железняк, називайте номер поправки.

 

12:37:19

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Я прошу передати слово Дмитру Разумкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Дмитро Разумков.

 

12:37:25

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович.

Шановні колеги, поки ми себе не будемо самі поважати, нас не буде ніхто поважати. Вчора зал відхилив пропозицію про шалені зарплати для комісії про п'ятдесятикратні виплати. Так само зал вчора відхилив пропозицію, щоб призначати ближчих родичів на посади в підконтрольних, підзвітних інституціях. Дружина керівника комісії отримала 5,5 мільйона гривень за минулий рік в IСU і це не зарплата прибиральниці. Шановні колеги, це корупція або можлива корупція, і точно конфлікт інтересів. Ми не маємо допустити, щоб ця правка пройшла в цьому законі. Я вас дуже прошу її не підтримувати. Не створюйте корупційні ризики і будемо будувати державу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це який номер? 160 яка?

 

12:38:32

РАЗУМКОВ Д.О.

163 правка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну секундочку, зараз я подивлюся. Позиція комітету, будь ласка.

 

12:38:41

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, ми дійсно з вами прийняли мудре рішення вчора щодо заробітних плат національної комісії, не тільки керівництва, а всієї національної комісії. Сьогодні це рішення скориговано, ці заробітні плати, оклади будуть в межах будь-якої національної комісії середніх... від будь-якої національної комісії, яка  діє сьогодні в Україні. Це нормально, люди повинні щось заробляти. А як ви хотіли?

Щодо конфлікту інтересів також абсолютно нормальна компромісна правка. Дивіться, мова йде не про керівництво комісії, мова йде про тих держслужбовців, 500 людей, які працюють в комісії щодня. І обмежувати їх надто, робити такий справжній геноцид ми не маємо з вами права, ми вихолостимо цю структуру і потім будемо нарікати на те, що вона не працює, на те, що в нас немає фондового ринку. Давайте будемо розумними хлопці і дівчата.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Займіть, будь ласка, свої місця. Займіть свої місця, будь ласка. Ви почули, 163 поправка авторства Данила Олександровича Гетманцева. Народним депутатом Разумковим ставиться на підтвердження, тому що вона врахована комітетом. Вона комітетом врахована. Ставиться 163 поправка на підтвердження. Думки сторін ви почули всіх.

Шановні колеги, я ставлю 163 поправку на підтвердження, прошу голосувати.

 

12:40:44

За-222

Рішення не прийнято.

Ідемо далі, шановні колеги.

Наступна, Кривошеєв, 161-а. Правильно я розумію? Будь ласка, Кривошеєв.

 

12:40:58

КРИВОШЕЄВ І.С.

Так, правка номер 161.

Шановні колеги, по-перше, ця правка – це черговий приклад того, як під час другого читання до законопроекту вплітається правка, яка не має відношення ні до цілей, ні до мети, ні до назви законопроекту.

По-друге, це чергова палка в колесо легального бізнесу, тому що проти цієї правки виступили численні  громадські організації, зокрема Європейська бізнес-асоціація. Я думаю, що ні для кого не секрет, що це просто звичайний тиск на бізнес, який хочуть здійснити нашими руками.

Шановні колеги, я закликаю дану правку провалити, тому, будь ласка, голосуємо.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка позиція комітету по 161 поправці?

  

12:41:44

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

161 поправка внесена до тексту законопроекту за наполяганням Служби безпеки та Бюро економічної безпеки, які вважають, що без прийняття цієї правки протидія нелегальному ринку тютюну буде значно ускладнена.

Але я погоджуюся з доповідачем, дійсно, бізнес виступив проти цієї правки саме білий бізнес, тому я пропоную залі визначатися з своєю позицією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 161 поправка авторства Гетманцева, вона комітетом врахована, водночас народний депутат Кривошеєв просить таке рішення поставити на підтвердження. Позицію сторін ви почули, прошу голосувати за 161 поправку.

 

12:42:42

За-95

Рішення не прийнято. Поправка відхилена. 

Шановні колеги, Василевська-Смаглюк ще хотіла, чи вже ні? Все. 

Шановні колеги, ми завершили розгляд цього законопроекту, переходимо до голосування, прийняття рішення. Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства (реєстраційний номер 9662). Готові голосувати?  

Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:43:36

За-269

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Вітаю, колеги.

Шановні колеги, наступний законопроект, прошу не розходитися нікуди, 8219.

З процедури? Давайте цей, а тоді… Дивіться, ми домовилися, що тільки три хвилини виступає Власенко і голосуємо, правильно. Я прошу бути на своїх місцях.

Сергій Володимирович Власенко і Разумков ще буде, да, добре.

8219. Будь ласка, Сергій Володимирович, три хвилини.

 

12:44:02

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую. Шановний Руслане Олексійовичу, цей законопроект про запровадження окремих модулів, так званого, ЄСІТС – Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в кримінальному процесі. Ми вдячні комітету за те, що комітет почув позицію, в тому числі фракції "Батьківщина", і виключив обов'язкове включення до електронних кабінетів, і системи ЄСІТС, і фізичних осіб підприємців, і юридичних осіб.

Позиція фракції "Батьківщина", бо взагалі по ЄСІТС, по всьому і в кримінальному процесі, і в цивільному, і в господарському, і в адміністративному полягає в тому, що ЄСІТС повинен бути обов'язковим лише для органів державної влади, і органів місцевого самоврядування, всі інші повинні отримувати право реєструватися в ЄСІТС, якщо вони бажають цього, і у кожній справі надсилати суду свою згоду на комунікацію судом по ЄСІТС. Це позиція фракції "Батьківщини". На жаль, така позиція не знайшла свого відображення в законопроекті в цілому. В законопроекті зазначається, що адвокати і нотаріуси зобов'язані зареєструватися в ЄСІТС у випадку, якщо вони представляють осіб, а вони представляють осіб у кримінальному провадженні. Ми це, на жаль, підтримати не можемо. Я ще раз підкреслюю, наша позиція лише органи державної влади, лише органи місцевого самоврядування.

Нам було також важливо, щоб в цьому законопроекті не було обов'язкових повісток, які надсилаються в електронних кабінетах, тому що ми знаємо, що достатньо часто відбувається зловживання електронним повідомленням осіб в різних формах провадження і в тому числі в кримінальному провадженні. Обов'язкових електронних повісток немає, але остаточно ця загроза не зникла, на наш погляд, тому позиція фракції  "Батьківщина" буде зазначена під час голосування за цей закон.

Я ще раз хочу подякувати комітету за те, що виключили фізичних осіб-підприємців і юридичних осіб від обов'язку реєструватися в ЄСІТС.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Разумков, які поправки ваші?

 

12:46:33

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, 31-а, 42-а, 49-а, вони враховані. Я прошу дві хвилини виступу, я не буду на них наполягати, щоб не розбалансовувати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  дайте 2 хвилини.       

 

12:46:46

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, дійсно цей закон трохи доопрацьований в порівнянні з тим, що було на початку, але мені, з одного боку ми всі за прогрес, для того, щоб було більше зручно нам жити, а з іншого боку дуже не хотілося, щоб ми перетворювали державу в цифрову буцегарню.

Тому що все, що зараз нас переходить формування якихось 228 реєстрів, які, спочатку нам розповідають, що не будуть використовуватись для мобілізації, а потім знову повертають в Закон про мобілізацію.

Потім з'являються законопроекти, якими хочуть поводити відео-нагляд  великого брата, про який ще в 2019 році казав пан Арахамія, що буде спочатку над депутатами спостерігати, а зараз вони хочуть проводити це по відношенню до всієї держави. Я не розумію навіщо? Я не розумію навіщо такі повноваження сьогодні ми віддаємо владі довіра до якої, на жаль, сьогодні не така висока, як їм би хотілося. Все має  знаходитись в розумних межах, все має відповідати тим викликам, які стоять. Якщо б ми приймали все те, що пропонує уряд, пропонує влада, то ми б наприймали такого, що у нас би вже по вулиці не можна було ходити.

І, на жаль, цей законопроект ще містить дуже багато норм, які є проблемними. Важко сказати чому його не допрацювали, але підтримувати його в такому форматі не варто, його б варто було все ж таки зробити зручним для системи, для людей, а не зручним для використання владою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, коротко, позиція комітету, і голосуємо.

Шановні колеги, будь ласка,  займіть свої місця, будемо голосувати за цей законопроект.

Будь ласка, Сергій Костянтинович.

 

12:48:42

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, шановні представники фракцій і груп! Я хочу подякувати вам за те, що кожен з вас, кожна фракція попрацювала над цим законопроектом, подаючи відповідні правки. Ми збалансували цей законопроект таким чином, щоб дотримати, і права людини, і в той же час надати можливість на справедливість, на притягнення воєнних злочинців до відповідальності. Цього вимагає від нас суспільство, цього вимагає народ.

Дяку за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію, будь ласка, займіть свої місця, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (реєстраційний номер 8219).

Шановні колеги, готові голосувати?

Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:50:02

За-254

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Дякую, колеги.

Будь ласка, Давид Георгійович Арахамія, з процедури.

 

12:50:10

АРАХАМІЯ Д.Г.

Я прошу підняти в порядку денному питання перезавантаження Бюро економічної безпеки, законопроект 10439.

Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я правильно розумію, ви пропонуєте змінити черговість розгляду питань порядку денного і зараз перейти до розгляду питання 100439, і альтернативних до нього законопроектів.

Шановні колеги, ставлю пропозицію Арахамії на голосування. Прошу голосувати.

 

12:50:52

За-221

Рішення не пройшло.

Давид Георгійович... Ще є якісь пропозиції? Будь ласка, Мотовиловець.

 

12:51:09

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Я прошу змінити порядок розгляду законопроектів і перейти до голосування до законопроектів: 10439-1, 10439-2 і 10439. Прошу поставити це питання на голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, мабуть, ви ще разом із законопроектом 10440 і альтернативні до нього? Тому що по цьому Рада прийняла рішення. (Шум у залі)

Одну секундочку. Я попрошу... Я прошу, по-перше, всіх залишатися на місцях, не розходьтеся. Керівники фракцій і груп, на одну секундочку підійдіть сюди.

Будь ласка, Мотовиловець. Яка у вас пропозиція?

 

12:54:19

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Друзі, на жаль, не пройшло голосування по 10439. Я пропоную іншу пропозицію: я прошу поставити на голосування – змінити порядок розгляду законів і перейти до законів 10439 і 10440. Саме цю пропозицію я прошу поставити на голосування, як тільки закінчиться нарада з керівництвом фракцій.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Прошу це питання поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Ввійшла пропозиція від народного депутата Мотовиловця, вона відмінна від попередньої. Він просить, оскільки пов'язані два законопроекти про БЕБ 439-й і 440-й, змінити черговість порядку денного і перейти до їх розгляду.

Тобто я ставлю пропозицію: змінити черговість порядку денного і перейти зараз до розгляду законопроектів 10439 з альтернативними до нього і 10440 з альтернативними до нього. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:55:44

За-226

Дякую, колеги.

Переходимо до законопроекту 10439. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Бюро економічної безпеки України" щодо удосконалення роботи Бюро.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити… Сядьте, будь ласка, нам треба включити це до порядку денного ще спочатку! Шановні колеги… (Шум у залі) Ми в питання зайшли вже 10349… 10439. (Шум у залі) Секундочку, його ми зараз маємо включити до порядку денного сесії. Будь ласка, сядьте.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Бюро економічної безпеки України" щодо удосконалення роботи Бюро (10439) і альтернативні до нього 10439-1 і 10439-2. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:57:19

За-236

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути ці питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:57:39

За-230

Рішення прийнято.

Будь ласка, я запрошую… Два – за, два – проти? Чи з доповідями, шановні колеги? З доповідями.

Будь ласка, автори першого законопроекту. Перший заступник міністра юстиції Горовець Євген Миколайович, будь ласка. Потім Разумков Дмитро Олександрович. Потім народний депутат України Железняк Ярослав Іванович. Будь ласка.

 

12:58:08

ГОРОВЕЦЬ Є.М.

Доброго дня, шановні народні депутати. Обговорюваний законопроект передбачає удосконалення діяльності Бюро економічної безпеки, розроблений, зокрема, на виконання наших зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом. Він передбачає обрання керівництва Бюро економічної безпеки авторитетною конкурсною комісією. З цією метою законопроект передбачає порядок формування такої комісії, зокрема щодо входження до її складу авторитетних осіб з бездоганною репутацією, в тому числі запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, а також визначає процедуру діяльності такої конкурсної комісії.

Крім того, він запроваджує обов'язковість проходження так званого психофізіологічного опитування з використанням поліграфа, а також передбачає удосконалення процедури незалежної оцінки аудиту Бюро економічної безпеки.

В підсумку ми переконані, що цей законопроект забезпечить збільшення інституційної спроможності Бюро економічної безпеки, забезпечить призначення компетентного та доброчесного керівництва цього органу, а також оновлення кадрового складу, заповнення його фаховими та компетентними працівниками.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласа, автор альтернативного законопроекту Разумков Дмитро Олександрович, будь ласка. Підготуватися Железняку Ярославу Івановичу.

 

12:59:50

РАЗУМКОВ Д.О.

Колеги, такої брехні в залі, мабуть, давненько не було, як сьогодні розповідав міністр юстиції. Спочатку на комітетах, сьогодні в залі, розповідаючи вам, що це погоджено з міжнародниками. Не погоджено. Знаєте, в них: тут бачу, тут не бачу, тут рибу загортаю – це про них. Коли їм треба, то міжнародники попросили, щоб Закон про олігархів не працював. Коли їм не треба, то: ні, ми – національна горда держава, ми самі знаємо, як рухатись. Якщо знаєте, то, по-перше, варто сюди прийти і доповісти, де ви будете брати гроші на всі ті забаганки, які ви собі намалювали.

По-друге, треба підходити з тих позицій, які просить бізнес, бізнес, який на рівні з армією врятував державу на початку повномасштабного вторгнення, який наповнював бюджет, поки Міністерство юстиції  да і весь Кабмін сиділи в "закарпатському котлі", а бізнес працював тут, в Харкові, в Дніпрі, в Одесі, в Миколаєві. І не було тут БЕБ, вони всі також повтікали і сиділи на кордоні, щоб дуже швидко його перейти. І треба перезавантажити цей БЕБ. Коли хтось каже ви за це проголосували, голосували, але це помилка, її треба виправляти. І це дуже зручно, давайте залишимо все до кінця війни. А чому це так? Ми відкрили всі реєстри, ми повернули РЕР, ми повернули декларації, що нам заважає сьогодні перезавантажити БЕБ, який не працює? І історія доопрацюємо до другого читання – це обіцянка-цяцянка і ви це знаєте, ви всі дорослі люди в цій залі. Нічого ніхто не доопрацює, потім, перед другим читання, прийдуть скажуть треба приймати, а таке приймати не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Железняку Ярославу Івановичу, автору альтернативного законопроекту. Будь ласка.

 

13:02:02

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Друзі, напевно, ніхто так часто в цьому залі не говорить слово БЕБ як я. Ми в родині жартуємо, що якщо перше слово моєї дитини і буде, то це не тато або мама, це буде слово БЕБ. І я щиро хочу, щоб всі податкові міліціонери, есбеушники, прокурорські і всі ті, хто довели до того, що Президент приймає рішення про заборону тиску на бізнес, були звільнені з цієї інституції. І, повірте мені, я як ніхто доклався до того, щоб це перезавантаження відбулось.

Вам говорять, що Кабінет Міністрів вніс правильний законопроект, відкрийте його, вони звільняють всіх цих людей, навіть відправляють на переатестацію за рік після закінчення війни. Тобто весь цей час вони будуть там. Вам говорять, що підтримали бізнес-асоціації, жодної підтримки від жодної бізнес-асоціації немає. Ось листи підтримки: 10 бізнес-асоціацій, 20 організацій економічних, лист G7, який говорить, що ні, законопроект в такому вигляді приймати не можна. І є багато інших від різних колег, які якраз вирішують проблему. Вам говорять, що цей законопроект підтриманий послами G7. Це брехня! І якщо ви зараз відкриєте твітер, або Х, послів G7, то я думаю, скоро побачите підтвердження цих слів.

Шановні колеги, я не закликаю голосувати за мій законопроект. Я закликаю голосувати за законопроекти ваших колег: Гетманцева, Смаглюк, Разумкова, Галини Янченко, будь-кого, Анастасії Радіної. Но те, що зараз пропонується, це ми харкаємо в обличчя українського бізнесу. Вам говорять неправду – немає тут підтримки бізнесу по цьому законопроекту, ніхто його не буде доопрацьовувати до другого читання. Це буде черговий кидок, за який виграє тільки Татаров, а всі ви понесете в тому числі політичну відповідальність. Тому я прошу відхилити кабмінівський законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, я прошу фракції і групи записатися на обговорення цього законопроекту: два – за, два – проти. І прошу вже потрошку запрошувати народних депутатів, тому що після цього ми голосуємо. Будь ласка, записуємося: два – за, два – проти.

Будь ласка, Сюмар Вікторія Петрівна, фракція "Європейська солідарність".

 

13:04:37

СЮМАР В.П.

Прошу передати слово Ніні Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

13:04:53

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, а я хотіла би знизити градус напруги і спочатку звернутися до авторів цього проекту закону якраз. Взагалі чи усвідомлювали ви, шановні автори проекту Закону про створення БЕБ, що норми закону не передбачають превентивної функції цього органу. Чи розуміли ви, що відсутність концептуального бачення шляхів імплементації ризик-орієнтованого підходу буде головною проблемою і цей орган буде боротися не упереджувати злочини, а лише буде боротися уже із скоєними злочинами. Я хотіла б, щоб ви звернули увагу зараз на результати роботи цього органу і спільно з тими, хто там працював, відшкодували всі гроші до державного бюджету, які витрачені на утриманні цього безславно створеного органу. Ви в тому числі винуваті в цьому.

А тепер щодо перезавантаження. Новий підхід до формування конкурсної комісії і термінове проведення конкурсу – це лише малесенька частинка, бо справді риба гниє з голови. А далі що? Далі як рухатися? Треба приймати кардинальні зміни. І подумайте, хто призвів до цього. Я хотіла би запитати у вас, а ця конкурсна комісія, яка обирала першого голову, ви не хочете дізнатися, хто це був? Це був Мілованов – голова комісії і делегований РНБО. Це був Литвиненко, Свириденко Юлія також делеговані РНБО. Це був Кубраков, Любченко, Марченко, це ті люди, які обрали, обрали отой непотріб, який зараз керував і працював. Мені здається, що не з того боку підходите. Але якщо вже вирішили і донесли, що перезавантаження – це перше, що треба зробити, я з цим погоджуюся. І нові підходи до конкурсної комісії, я з цим погоджуюся. Але чи це прийнятно взагалі для нашої країни, що конкурсна комісія якраз обере професійну людину…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юлія Леонідівна Клименко.

 

13:07:02

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Железняку, будь ласка.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передає Железняку Ярославу Івановичу. Будь ласка.

 

13:07:11

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, кожен з нас, коли закінчиться це скликання, піде в різні сфери. Але так чи інакше ці сфери будуть стикатися з економічною діяльністю. І кожен із нас в своїх програмах обіцяв, що бізнес не буде приходити і молотками вибивати двері… До бізнесу не будуть приходити і молотками вибивати двері правоохоронці. Що робить цей БЕБ, який Кабмін пропонує залишити? Кожен з вас обіцяв, що будуть розмовляти з бізнесом та і з людьми мовою цифр, а не автоматів, що зараз якраз і робить БЕБ, коли з автоматами заходять в обшуки, в тому числі і ресторанів.

І останнє. Кожен із нас обіцяв нашим громадянам стабільність. Я вам зачитаю лист G7, який вам, я впевнений, Давид Арахамія або хтось інший не показував. Вони розповідають, що міністр юстиції погодив, що не є так. Прийняття будь-яких законопроектів, які не відповідають критеріям, а кабмінівський законопроект не відповідає критеріям, несе пряму загрозу для фінансування України з точки зору як МВФ, так і євроінтеграції.

Колеги, ще раз, давайте ми раз зробили помилку, раз вже створили БЕБ і раз замість нормальної людини туди призначили голову податкової міліції. Другий раз не наступаємо на ці граблі. Я вас ще раз закликаю, давайте справді перезавантажимо БЕБ, давайте побудуємо нормальний орган, давайте почуємо бізнес: Американську торговельну плату, Європейську бізнес-асоціацію, Торгово-промислову палату, Українську Раду Бізнесу; економічні організації – Центр економічної стратегії, CASE, RISE, я не знаю, кого я можу ще перерахувати, хто не підтримав наш альтернативний законопроект і хто хоч один підтримав урядовий.  Я вас дуже прошу – це велика помилка, велика геополітична помилка. Не голосуйте за урядову фігню.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Іванович Кулініч. Арешонков Володимир Юрійович, будь ласка.

 

13:09:15

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановний пане Голово, шановні колеги. Те, що в залі з'явились законопроекти, які пов'язані з організацією діяльності Бюро економічної безпеки, свідчать мінімум про дві речі. Перша –  про те, що і Кабінет Міністрів, і Верховна Рада усвідомлює, що в державі має бути така ефективна інституція правоохоронна або превентивно правоохоронна, яка візьме на себе і зосередиться на реальній і справжній боротьбі з економічними злочинами. Це вже добре і над цим потрібно працювати.

Друге, шановні колеги, потрібно завершувати вже ці дискусії стосовно того, має бути БЕБ, як він має виглядати. Ми ж з вами прийняли рішення про це ще рік назад, тому сьогодні завдання тільки одне – створити умови для ефективної роботи цього органу. Власне, законопроекти, які внесені, це і створюють. Якщо мова йде про конкурсну комісію, ми залишаємося, наша група "Довіра" залишається на позиції, що потрібно поважати себе і свою державу. І при всій повазі до міжнародних експертів має бути паритет при визначені кандидатур і при відборі керівника і таке інше – це перше.

Друге. Стосовно переатестації кадрів. Безперечно, її можна і потрібно робити. Але знову, не можна з першого дня вивести з ладу ще й той штат, який є, а я нагадаю, він сьогодні сформований не на 100 відсотків далеко. Тому давайте робити все це  поетапно, послідовно, щоби забезпечити роботу цього органу.

Депутатська група "Довіра" вважає, що потрібно підтримати урядовий законопроект, далі його доопрацьовувати в цілому, ми маємо створити для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ще попросили виступ Дмитрук, Мамка і Арахамія по 1 хвилині голосуємо. Я перепрошую, зараз Цимбалюк, будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк. Після нього Дмитрук, Мамка, Арахамія по 1 хвилині і голосуємо.

Прошу народних депутатів займати свої місця.   

 

13:11:41

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк,  "Батьківщина".

Шановний пане Голово, шановні колеги, а чи ви забули, півтора року назад, коли ухвалювали цей законопроект, як тоді  "Батьківщина" чітко сказала свою позицію, що ми за реформу, але проти того, що було створено і сьогодні ми маємо результат. І ті, хто нині критикує роботу БЕБ, ви гляньте, як хто голосував тоді – це ж майже не автори, а співвідповідальні за те, що було проголосовано в цій сесійній залі.

Нам казали, що це сервісна служба для бізнесу? Досервісувалися до того, що перший лідер держави, Верховний Головнокомандувач, під час воєнного стану нараду проводить з представниками бізнесу, бо неможна більше терпіти того, що витворяє ця структура, яку створили ви, хто голосував. Підніміть сьогодні списки, хто голосував і хвалив.

Через те, колеги, насправді, потрібно робити реформи і прораховувати їхні наслідки. Перезавантаження? Вибачте, ми вже переатестацію, я в своєму житті багато проходив правоохоронних органів. Що міняти одних на других чи місцями, чи, вибачте, ще щось інше робити.

Колеги, сьогодні треба створити структуру, яка буде захищати бізнес, який працює, і виявляти тих, хто не працює або працює в тіні. Чи запропонована така ідея цими законопроектами є велике питання.

І зрештою, шановні колеги, Україна – суверенна держава, якщо нас обрав народ, а ми призначили уряд, то він має нести відповідальність за те, яке рішення ухвалює.

Дякую. І визначайтеся під час голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Дмитруку Артему Геннадійовичу, депутатська група "Відновлення України".

 

13:13:51

ДМИТРУК А.Г.

Шановні колеги, шановний пане Голово, Бюро економічної безпеки за свій короткий термін існування стало синонімом знущання над бізнесом. Десятки звернень від підприємців стосовно того, що Бюро економічної безпеки просто знищує чесний бізнес. Ми хотіли звільнити бізнес від рейдерських організацій, а зробили БЕБ, який кошмарить бізнес кожного дня. Нам потрібна повна реорганізація БЕБ, звільнити і набрати порядних кваліфікованих людей. Ми – народні депутати вимагаємо від Бюро економічної безпеки працювати на народ України, а не проти.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мамка Григорій Миколайович, група "Платформа за життя і мир" і потім Арахамія Давид Георгійович, і потім голосуємо. Мамка, потім Арахамія. Будь ласка.

 

13:14:44

МАМКА Г.М.

Шановні колеги, хочу все-таки звернутися і нагадати ті події, які відбулися, коли в цьому залі прийняли рішення і замінили табличку, і створили новий орган. І всі, хто кричать і зараз хочуть піти на другий шанс, я його так називаю, у вигляді нових законопроектів, тобто альтернативних, забувають тільки одне – робити і відповідати потрібно кожному з нас, в тому числі і народному депутату.

Хочу звернутися до вас і нагадати, що Кабінет Міністрів ставить підпис і затверджує керівника Бюро економічної безпеки. Ви всі чули мої сьогодні запитання до виконуючого обов'язки Прем'єр-міністра. Відповіді катастрофічно не в ту користь і не по суті. Але, якщо вони вдруге беруть на себе відповідальність створити конкурс, запустити, обрати керівника, то все-таки, я б все-таки вважав би підтримати урядовий, між першим і другим читанням доопрацювати, якщо ми хочемо щось змінити і прийняти рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

І завершальний виступ – Давид Георгійович Арахамія, фракція "Слуга народу", і після цього голосуємо. Я прошу запросити народних депутатів до зали.

Будь ласка,  Давид Георгійович.

 

13:15:57

АРАХАМІЯ Д.Г.

Колеги, я трошки розповім історію, як цей законопроект народився. Спочатку урядовий законопроект в самому тілі дійсно містить ті речі, які треба змінювати, з цим ніхто не сперечається. Станом три дні назад дійсно більшість асоціацій не підтримували законопроект. Буквально вчора були зустрічі з послами G7, з усіма асоціаціями і вони погодились, що їм все одно. У мене є листи, я показував ці листи, зараз кину у нас до чату, якщо є питання. Що їм  байдуже, який законопроект буде проголосований, головне не номер законопроекту, а головне, що трапиться між першим та другим читанням.

І є зараз пан Малюська, який від імені уряду, не якийсь один депутат, а пан Малюська, Міністр юстиції, від імені уряду, від імені Прем'єр-міністра України написав публічний пост, яким чином зміниться цей законопроект між першим та другим читанням. Я вас всіх закликаю підтримати перше читання, але не підтримувати друге читання ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, все, переходимо до голосування. Шановні колеги, будь ласка,  приготуйтесь до голосування. Шановні колеги, приготуйтесь до голосування.  Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Бюро   економічної безпеки України" щодо вдосконалення роботи Бюро, (реєстраційний номер 10439).

Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:18:00

За-222

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, тоді я ставлю пропозицію відправити на повторне перше читання.

 Шановні колеги, я ставлю пропозицію… (Шум у залі) Ні, ми ставимо, по одному проходимо… Що значить? По одному проходимо, якщо ні, далій йдемо по іншому.

Я ставлю пропозицію відправити законопроект про внесення змін до Закону України "Про Бюро економічної безпеки" щодо удосконалення роботи Бюро (реєстраційний номер 10439) на повторне перше читання.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:18:50

За-232

Рішення прийнято.

Законопроект відправлений на повторне перше читання.

Шановні колеги, давайте я ще поставлю пропозицію скоротити строки підготовки до повторного першого.

Ставлю пропозицію скоротити строки для підготовки до повторного першого читання. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:19:21

За-226

Рішення прийнято.

Шановні колеги, дивіться, зараз… Можна я сформулюю пропозицію, я теж народний депутат, я можу сформулювати? Дякую.

Шановні колеги, я бачу, що потенціал згасає.

Шановні колеги, я вас попрошу одну річ, давайте ми зараз з вами… Буде хтось ставити поправки до Закону про лобізм? Будуть?

Я просто хотів внести пропозицію зараз перейти до Закону про лобізм і виконати наші зобов'язання перед Європейським Союзом.

Будь ласка, Железняк, що ви хочете сказати.

 

13:20:03

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Пане Голово, ви знаєте, я дуже уважно чув лідера коаліції, він далеко не правду сказав, але сказав, що треба закон для захисту бізнесу.

Я пропоную зараз поставити, як і було домовлено на Погоджувальній раді, законопроект, який справді робить перезавантаження БЕБ, підписаний головою Комітету з фінансів паном Данилом Гетманцевим, і підтриманий одноголосно нашим комітетом. Я пропоную сьогодні пропоную сьогодні прийняти цей законопроект за основу і якраз він повністю виконує ті завдання, якщо справді у когось було бажання допомогти бізнесу. Не бачу жодної проблеми його розглянути. Я - автор основного законопроекту, але я підтримую пана Гетманцева з його альтернативним законопроектом...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це який номер?

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. ...і рішення комітету. Прошу поставити це питання на...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це який номер?

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

10088-1. Не наполягаю на виступах по цьому законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Але давайте будемо в черговості, спочатку я поставлю свою пропозицію, потім - вашу. Ще в кого була пропозиція? Немає більше.

Якщо можна, шановні колеги, я сформулюю свою пропозицію. Мені здається, що зараз вкрай необхідним є нам виконати наші обов'язки перед Європейським Союзом, тому я ставлю пропозицію змінити черговість розгляду питань порядку денного і перейти зараз до двох законопроектів: 10337 – це проект Закону про доброчесне лобіювання і після нього 10373, який пов'язаний з ним.

Шановні колеги, я прошу підтримати цю пропозицію і мінімум обговорення для максимальної консолідації в залі. Будь ласка, я ставлю таку пропозицію. Прошу голосувати.

 

13:21:53

За-231

Дякую. 231 – за.

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте переходимо до законопроекту, пов'язаного з лобізмом – проект Закону про доброчесне лобіювання (10337).

Я запрошую на трибуну голову Комітету правової політики Дениса Вячеславовича Маслова. І в нас була така домовленість, буде виступ Власенка, сім – вісім хвилин. Буде виступ Цимбалюка, п'ять хвилин. Три хвилини, Климпуш-Цинцадзе. Три поправки, В'ятрович. Дві хвилини, Славицька. І короткий виступ Мамки. Правильно, колеги? І Разумков ще буде. Да?

Шановні колеги, добре. Я дам ще, дам. Шановні колеги, я дуже попрошу не розходьтеся, це мегаважливий законопроект, щоб ми могли відкрити переговорну рамку. Але треба виступити колегам, тому я запрошую до слова народного депутата Власенка... Чи Цимбалюк? Спочатку Цимбалюк Михайло Михайлович, до п'яти хвилин, будь ласка.

 

13:23:02

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина".

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановний доповідачу, насправді, фракція "Батьківщина" не проти Закону про лобізм. До речі, ми пропонували версію аналогу Закону про лобізм в Сполучених Штатах. Нас не почули і цю ідею не підтримали, і те, що запропонував уряд, на нашу думку, не є вирішенням проблеми. Більше того, неможливо в цьому плані навіть вивчити європейський досвід, бо аналогічних законопроектів немає. Там національне законодавство по-іншому регулює ці питання.

Насправді, я дякую комітету, відбулася дискусія, я подавав правки, їх не підтримали. Але, як на мене, те, що я хотів би сьогодні висловити, що в разі ухвалення цього законопроекту органи місцевої влади і місцевого самоврядування будуть в дуже складному становищі. Приводжу приклад. Звертається іноземний інвестор щодо відкриття бізнесу до представника органу місцевої влади. Керівник органу місцевої влади запрошує всіх представників дозвільних структур і дає доручення: є звернення, сприяйте, щоб інвестор створив бізнес на території України. А це вже, виявляється, за цим законом лобізм. Як бути тоді? Як залучати інвестора і як буде працювати Закон про інвестиційні няні після схвалення законопроекту 10337? Насправді, буде проблема, бо все те, на нашу думку, підлягатиме під дію цього закону.

Тут важливо, що потрібно створити однозначно повноцінний ринок послуг з лобіювання, надати лобістам широкі права та можливості зробити привабливим, щоб з часом всі віддавали саме такому способу комунікації. Якщо ми хочемо створити  нормальне законодавство по діяльності лобістів, то вони мають йти до реєстру не через страх бути покараним, а через можливості, які для них відкриє цей статус.

І взагалі про саму систему реєстрації НАЗК тих суб'єктів, які є лобістами, і притягнення їх до відповідальності в разі порушення. Складний процес, тому що цим законом ми унеможливлюємо контакт представників підприємств, бізнесу з представниками органів влади, держави. Як тоді комунікувати? Як вирішувати нагальні питання? І чи ми цим законом не призупинимо і так тяжку ситуацію у створенні нових робочих місць, залучення інвестицій, як іноземних, так і внутрішнього бізнесу?

Через те дуже прикро, ще раз повторюю, що пропозиції "Батьківщини" щодо ухвалення законопроекту, який носив аспекти американських правил гри на ринку лобізму, не підтримали.

Я не знаю, чи цей законопроект в разі ухвалення закону щось допоможе нам на рівні спілкування з нашими європейськими партнерами. Я переживаю, щоб це не стало кроком для просто однієї ще графи виконання наших зобов'язань, але не наблизить нас до створення європейських умов ведення цивілізованого бізнесу на території нашої держави. В цей непростий час режиму воєнного стану чи зможе цей законопроект дати можливість щодо створення спільних підприємств на території нашої держави з внесенням іноземного капіталу у вигляді інвестицій?

Я не буду ставити поправки на підтвердження, тому що дам можливість нашим колегам ще висловити свою позицію, а депутатам, вважаю, слід визначатися шляхом голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, я надаю 7 хвилин Сергію Володимировичу Власенку. Будь ласка.

 

13:28:15

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Ви знаєте, свій виступ на комітеті я почав з епіграфа, я дозволю собі повторити цю традицію. Епіграф: хто згадав старе, тому треба вибити око, а хто забув, тому треба вибити два.

Ви знаєте, розмову про Закон про лобізм треба розпочати з того, що фракція "Батьківщина", Юлія Тимошенко і я внесли цей законопроект про лобізм три роки назад, три роки назад. Бо ми розуміли, наскільки важливим є регламентація питання лобізму, тому що, на жаль, в Україні за останні роки створився цілий прошарок тих, хто називає себе громадськими активістами, які займалися відвертим лобізмом, отримуючи за це гроші. Але вони себе чогось називали експертами, громадськими активістами, представниками громадянського суспільства – ким завгодно, аніж  лобістами.

Законопроект, який ми внесли з Юлією Володимирівною, і про це вже сказав Михайло Михайлович Цимбалюк, я цього не соромлюсь, – це була пряма калька з американського закону, пряма калька з американського закону. Коли Європейський Союз запропонував Україні як один із маяків прийняти Закон про лобізм, то тоді в Європейському Союзі зазначили, що в Європейському Союзі нема практики лобізму, регламентації лобізму. В Україні, в європейських країнах майже в жодній країні нема законів про лобізм. У них немає нічого,  що б регламентувало лобізм.

Найкраща практика регламентації лобізму в Сполучених Штатах Америки. І тому ми думали в "Батьківщині", що американський закон є, напевно, найкращий в цій частині. Але тоді три роки назад тодішня голова підкомітету з конституційного права, яка сьогодні є суддею Конституційного Суду, така собі Ольга Совгиря зібрала, як я їх називаю, реєстрових лобістів, які себе називають громадськими активістами, які тоді вимагали від підкомітету, і підкомітет тоді виніс рішення, що Закон про лобізм порушує Конституцію. Слава богу, тепер Совгирі немає в парламенті, слава богу, сьогодні комітет це питання розглядає і уже питання конституційності не піднімається, бо для всіх очевидно, що лобізм треба регулювати.

Але, на жаль, знову, вибачте, лобі із записних лобістів сьогодні сильніша ніж здоровий глузд, ніж українська Конституція, ніж найкращі світові практики. І тому в сьогоднішньому законі, який пропонується нам для голосування, громадські організації здебільшого прибрані з цього закону, не повністю, але майже прибрані з цього закону, сфера лобізму звужена максимально і залишився лише так званий комерційний лобізм. Тобто якщо ви лобіюєте за або проти табачних поправок, то ви лобіст, але якщо ви лобіюєте за одностатеві шлюби, то ви не лобіст. Якщо ви лобіюєте вирощування коноплі, то ви не лобіст і так далі, і так далі, і так далі. Тобто все, що в світі цивілізованому вважається лобізмом, за цим законом лобізмом не є.

Я не буду торкатися тих нестиковок, я так м'яко скажу, напевно, мої колеги якісь, які будуть виступати в подальшому, застосують більш жорстві слова, такі як нісенітниця, абсурд, можливо, навіть використають слово шизофренія, яке неодноразово звучало під час обговорення цього законопроекту в комітеті. Я не буду використовувати цих слів, я скажу, що це неузгодженості, але цих неузгодженостей стільки, що цей напівобрізаний закон, прошу не сприймати це як антисемітське висловлювання, а цей напівобрізаний закон не буде працювати. Те, що... Цей закон сформований в такий спосіб, що ті, хто є лобістами, не будуть реєструватися як лобісти, вони далі будуть ходити і розповідати всім нам, що вони громадянські активісти, вони не будуть нести жодної відповідальності за свою діяльність, вони не будуть жодним чином прозорі. Тобто ті люди, які кричать, що всі повинні бути прозорі, самі не хочуть бути прозорими, вони не хочуть потрапляти під моніторинг, вони не хочуть звітувати суспільству, звідки у них гроші на ті ідеї, які вони роблять спробу пропхати через органи державної влади України. Вони про це не звітують.

До речі, сама Європейська Комісія, яка говорить нам про те, що ми не повинні регулювати діяльність громадських організацій, сама Європейська Комісія діє прямо протилежно. Місяць назад Європейська Комісія зробила офіційну заяву про те, що Європейська Комісія розробляє директиву по контролю за грошима, які отримують некомерційні організації із-за меж Європейського Союзу. І це не тільки із Росії, а із-за меж Європейського Союзу. Тобто вони роблять одне, а нам пропонують робити інше.

Ми завжди говоримо за те, що ми повинні бути відкритими до порад. Але ми як держава повинні робити не те, що нам радять, а ми повинні робити те, що роблять країни Європейського Союзу. І тоді, на жаль, цей законопроект не повинен бути підтриманий, бо Європейський Союз робить прямо протилежні речі. Європейський Союз робить більш жорстким законодавство по роботі неурядових організацій, по контролю за неурядовими організаціями, по моніторингу за неурядовими організаціями, а нам пропонують цих хлопців і дівчат відпустити і не моніторити їх, дати їм можливість і далі розповідати, що вони представляють весь народ України, все громадянське суспільство і будь-кого.

Тому, на жаль, фракція "Батьківщина" пропонувала і продовжує пропонувати цьому парламенту прийняти найпрогресивнішу американську модель регулювання лобізму, де всі, хто лобіює, в незалежності від того статусу, який ти маєш, але повинен зареєструватися. Тому цей закон ми, на жаль, у такому вигляді підтримати не зможемо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, одна хвилина... три хвилини, перепрошую, виступ Климпуш-Цинцадзе. Будь ласка, Іванно Орестівно.

 

13:35:23

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Дякую, колеги.

Ми всі розуміємо з вами, що дійсно законопроект важливий для поступу в європейській інтеграції, останнє з наших зобов'язань в рамках кандидатського статусу нагадаю, до речі. І мені прикро, що ми не спромоглися вийти все-таки на розуміння такого законопроекту, який би справді повністю і цілковито відповідав рекомендаціям Європейської комісії. На жаль, законопроект звужує взагалі поле лобізму до лобізму, який стосується виключно нормативно-правових актів, хоча мало би йтися про програми, про призначення, про рішення державних підприємств і таке інше. І насправді законопроект хоча і суттєво доопрацьований, і я хочу подякувати тут голові комітету за те, що він працював різними стейкхолдерами, в тому числі і з громадськими організаціями, з бізнес-асоціаціями, і намагався знайти правильні формулювання, на жаль, все ще в проекті є частина формулювань, які свідчать про правову невизначеність. А ми з вами знаємо, що, на жаль, в українській системі непрацюючого верховенства права правова невизначеність завжди призводить до того, що знаходяться ті, хто хоче використовувати цю правову невизначеність для тиску на тих чи інших гравців. На жаль, вважаю, що це теж може бути частиною результату ухваленого цього законопроекту, який ми сьогодні мали би ухвалити.

І тому, колеги, я сподіваюся, що насправді робота над цим проектом закону не завершиться. І що, навіть якщо він буде сьогодні підтриманий Верховною Радою України, ми зможемо далі продовжувати роботу над тим, щоб вдосконалити його до того формулювання, яке би давало дійсно відповіді на запит необхідності врегулювання питання лобізму, але також не дозволяло використовувати цей інструмент як тиск на ті чи інші частини українського суспільства.

І ще одне, колеги, мені би хотілося, щоб ми припинили цю практику постійно, як студент перед іспитом в ніч ухвалювати законопроекти в останній момент тоді, коли нам потрібно знову це зробити до якого дедлайну. Якщо ми будемо системно працювати і повернемося до того, що Верховна Рада буде збиратися на пленарні засідання згідно з розкладом, а не буде проводити пленарні засідання раз чи двічі на місяць по два дні, якщо ми будемо планувати заздалегідь свою діяльність, то ми точно зможемо приймати якісніші законопроекти...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Разумков – 5 хвилин, потім Микиша – 3 хвилини і потім до поправок переходимо.

 

13:38:37

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, 5 хвилин з трибуни, але, я думаю, що давайте в кінці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микиша – 3 хвилини, будь ласка. Що маєте на увазі в кінці, Дмитро Олександрович?

 

РАЗУМКОВ Д.О. Ще раз, я не почув.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що ви маєте на увазі в кінці, я не зрозумів.

 

РАЗУМКОВ Д.О.

Або по поправкам зараз я пройдусь, потім виступ з трибуни і потім Дмитро Сергійович, або зараз по правкам, потім Дмитро Сергійович, потім я з трибуни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ну, ми ж домовлялися виступ. Давайте виступ.

 

РАЗУМКОВ Д.О.

Ні, ми домовлялися, Руслан Олексійович, 5 хвилин, 10 правок окремо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, ми спочатку говоримо, потім правки.

 

РАЗУМКОВ Д.О.

Тоді, будь ласка, я з трибуни, якщо ви не заперечуєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Якщо Денис Вячеславович не заперечує. Це його місце зараз. Будь ласка. Да, 5 хвилин. Потім, Микиша, приготуйтесь – 3 хвилини і потім підемо по поправках. Я ще спитаю: Славицька, 2 хвилини будете чи вже ні? Не будете. А далі підемо по поправках. Буде дві поправки В'ятровича і близько десяти поправок Разумкова і голосуємо. Будь ласка.

 

 13:39:45

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую. Шановні колеги, я пригадую 21-й рік, коли я сьогодні запитував в пана міністра Малюськи: "Так що з реєстром олігархів?". Тут по стелі бігав і Офіс Президент, тут по стелі бігав Малюська, розповідаючи, що нам не варто чого чекати, нам не треба висновків Венеційської комісії, ми зараз все швидко зробимо. Як Арестович завещал – два-три тижні і всіх олігархів знищимо, заживемо в гарній державі.

Сьогодні пройшло два з половиною роки, не працює реєстр олігархів. Вже кажуть, не треба нічого змінювати, нас все влаштовує, ми знищили медіа, ми знищили бізнес,  ми знищили всіх і вже не варто нічого міняти.

Але коли із цієї трибуни я в 2021 році пропонував вам використати нормальні механізми, за якими живе весь цивілізований світ, ви обрали той механізм, по якому живе Росія, на жаль. Ви почали просто знищувати все навколо і забирати медіа, що свого часу робив Путін в 1999 році, а не піти тим шляхом, який був запропонований мною і нашою командою "Розумної політики", на той момент просто командою однодумців, хоча насправді, людей, які підтримували  ці ініціативи, в залі було набагато  більше. Мова йшла про декілька абсолютно прозорих адекватних речей.

Перше – це антитрастове, антимонопольне законодавство. Не Антимонопольний  комітет в якому сидять родичі  Президента або друзі по під'їзду, а комітет, який буде дійсно незалежним органом, вибудовувати відносини між владою та бізнесом і контролювати, щоб не виникало монополій, які будуть шкодити країні.

Друге. Ми пропонували закон про лобізм, але не той Закон, який  сьогодні розглядаєте ви. Ви сьогодні в залі розглядаєте закон для галочки і за великим рахунком – це ніхто не соромиться навіть говорити. Урядовці прямим текстом говорять, що нам він не потрібен, ми це робимо виключно тому, що сказав Європейський Союз. Тому що Венеційська комісія в  яку я відправляв Закон про олігархів, рознесла його в пух і прах і розповіла, що це закон, який написаний під Президента для того, щоб він мав можливість політичного тиску, для того, щоб він мав можливість закривати медіа, які йому незручні, в принципі все те, що ми сьогодні з вами бачимо.

Але Закон про лобізм – це інституціональна історія, яка повинна працювати на користь гілок влади, на користь бізнесу і тих чесних, прозорих інституцій міжнародних, приватних, громадських, які це будуть забезпечувати. В цьому законі ви не заклали жодних пропозицій щодо звітності. Ми дуже любимо порівнювати себе з Сполученими Штатами Америки, на яких ми рівняємося в цьому плані. Так там всі звітують, там є FARA і, якщо у вас є зносини з бізнесом і з іноземними партнерами, ви зобов'язані туди внести цю інформацію, якщо ви цього не зробите, ви сядете. Можете в Манафорта запитати, от вам конкретний приклад. Є інші механізми, які роблять цей процес прозорим. А ви сьогодні, якщо проголосуєте, сподіваюся, що цього не відбудеться, проголосуєте за фільчину грамоту. З цієї зали виходило багато фільчиних грамот, але точно треба вже завершувати і переходити до якісних законів, за які нам не було з вами соромно.

Так само ми з вами говорили про речі, які б дозволили дійсно боротися з олігархами. Це антикорупційна історія, яка б будувалася в країні, а не в яку б ми всі потрапляли. Тому що те, що відбувається сьогодні із закупівлями, з корупцією, з закупівлями снарядів, форми, в першу чергу це відбувається щодо війни і щодо наших з вами захисників. Це теж елемент боротьби з впливом на владу, впливом влади на саму себе. Тому якщо ви проголосуєте за цей закон, ви проголосуєте за повітря, тут немає нічого, щоб допомогло державі боротися з олігархами, будувати бізнес і розвиватися.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, займайте.

Микиша три хвилини, будь ласка.

 

13:44:50

МИКИША Д.С.

Дуже дякую. Колеги, дійсно сумно, що дуже абсолютно правильних, необхідних і дуже важливих речей, які необхідні для нашої держави навіть зараз у воєнний стан, вони висуваються, пропонуються, реєструються, а потім потрапляють до зали Верховної Ради і ми маємо за це голосувати. Хоча насправді зсередини цих законодавчих ініціатив зовсім інше, написано одне, декларується одне, а всередині зовсім про інше. І в даному законопроекті також, як то кажуть, диявол криється в деталях. І тут дуже багато моментів, які, на жаль, дискредитують взагалі саму ідею, правильну ідею лобізму і, яка необхідна також нашій країні, але все зовсім по-іншому.

Якщо ми навіть подивимося на перелік, скажемо так, характеристик хто може бути суб'єктом лобізму, ви там не знайдете, до прикладу, фізичних осіб, які засуджені за державну зраду, колабораціонізм, посягання на цілісність території нашої держави, на суверенітет, цих застережень немає. Немає таких застережень до юридичних осіб, ті хто здійснюють, допомагають здійсненню збройної агресії, взагалі агресії до нашої держави. Цих запобіжників немає. І це, до речі, дуже великі виклики і не тільки в цьому законопроекті про лобізм, а і в багатьох інших проектах. Ми обов'язково згадуємо про корупцію, що люди, які мають відповідні рішення суду щодо корупції, вони не мають права не подавати, не брати участь взагалі ніяк не торкатися діяльності всередині нашої держави. Але це не стосується якраз державної зради всіх тих хто працюють проти України.

До речі, і тут написані тільки кримінальні справи щодо корупції, а адміністративні правопорушення щодо корупції, чому це не вноситься? Людина не здійснює відповідні дії корупційні, чому це також не  враховано?

Знаєте, одне найголовніше, що законопроект має бути настільки чітко проговореним, чітко пророблений, щоб до нього була довіра, це найголовніше.

І, коли навіть ми говоримо про лобіювання і в першу чергу доброчесне лобіювання, як каже Головне науково-експертне управління, цієї дефініції в цьому законопроекті про чесне лобіювання немає взагалі. Тоді питання, а що має вирішувати, що має лобіювати цей законопроект згідно його норм? Хто ці люди, хто ці юридичні особи, які мають лобіювати, і як вони це будуть здійснювати?

Колеги, ідея правильна, виконання погане. Не підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, всі виступили, хто мав?

Якщо можна, коротко позиція комітету по цих зауваженнях і дальше переходимо до поправок.

 

13:48:11

МАСЛОВ Д.В.

Дякую. Скажу дуже коротко по останньому, виступаючий посилався на висновок ГНЕУ. Висновок ГНЕУ дається до законопроекту до першого читання. У законопроекті у другому читанні і про адміністративні правопорушення корупційні – те, що ви сказали, що немає, і про кримінальні, все це є, можете подивитися 151 рядок таблички справа.

Тому до другого читання потрібно вже читати висновок юридичного управління або саму табличку, насправді.

Колеги, це не такий простий законопроект, чесно кажучи, декілька скликань Верховної Ради намагалося врегулювати це питання, і сьогодні ми маємо з вами можливість, і виконати, дійсно, Рекомендації Європейської комісії, що надзвичайно важливо, і також закласти основи, дійсно, правового регулювання цієї діяльності в Україні, тому прошу підтримати зрештою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, ми завершили ці виступи. Тепер переходимо до поправок. Буде так: дві поправки В'ятровича і близько десяти поправок Разумкова, і голосуємо.

Будь ласка.

Іще на підтвердження?

І ваша, я пам'ятаю, Магера. Да, я пам'ятаю.

Будь ласка, В'ятрович, почнемо з В'ятровича.

 

13:49:49

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Руслан Олексійович, у мене три поправки, просто дві з них однакові, тому прошу на перший виступ дати дві хвилини, а далі ще одну хвилину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, дві хвилини, і номер спочатку почніть.

 

13:49:59

В’ЯТРОВИЧ В.М.

226 і 230 – вони ідентичні. Ключова проблема цього законопроекту в тому, що він, на мою думку, надто широко трактує вплив на рішення органів влади, як лобізм.

Хоча насправді вплив людей на прийняття рішень, державних рішень називається іншим словом, і це слово звучить, як демократія. Цей проект перевертає все з ніг на голову, і замість контролю  суспільства над владою встановлює контроль влади над суспільством. Кожного, хто пропонує щось, що владі не сподобається, можна оголосити недоброчесним лобістом, дискредитувати і застосувати проти нього різні санкції. На те, що проект загрожує демократії, неодноразово звертали увагу і Європейська комісія, і українське громадянське суспільство. Хоча до другого читання частину проблем знято, головна все ж залишається.

Поправки 226 і 230 передбачають, що дія закону не поширюється на здійснення та захист громадянами своїх індивідуальних та групових прав і свобод, гарантованих Конституцією України. Здавалося б, аксіома – ця фраза, але комітет відхилив обидві поправки, які є найважливішими для правозахисних організацій і всіх, хто не хоче перетворення цього закону на інструмент сваволі і переслідування громадян.

Я прошу підтримати ці поправки і поставити їх на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, поправка 226. Правильно, В'ятровича? Вона відхилена комітетом. Прошу голосувати.

 

13:51:45

За-89

Рішення не прийнято.

І поправка 230, теж В'ятровича і колег. Вона комітетом відхилена. Прошу голосувати. 

 

13:52:08

За-72

Рішення не прийнято.

Третя поправка, номер…

 

13:52:13

В’ЯТРОВИЧ В.М.

269це принципова поправка не лише для трьох десятків депутатів, які підписали разом зі мною, але і для громадянського суспільства. Вона передбачає, що цей закон не пошириться на діяльність громадських організацій. Комітет врахував її частково, передбачивши, що закон не пошириться на таку діяльність, не пов'язану з комерційним інтересом. Але комерційний інтерес у законопроекті виписаний знову-таки надто широко, що під нього можна підвести будь-що завгодно.

Пропонує якась організація, до прикладу, рішення на підтримку українського книговидання або навіть просто на будівництво метро на Троєщину. Будь-яке нормальне рішення влади, вигідне бізнесу, от вам і є вже комерційний інтерес. Де тут правова визначеність? Де реальний захист громадських об'єднань від тиску з боку влади?

Прошу поставити на голосування і підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 279-а поправка, вона врахована частково комітетом. Народний депутат В'ятрович просить врахувати в повному обсязі… 269? Я перепрошую. 269-а тоді, я перепрошую.

269-а. Ну, вона теж врахована частково, авторства В'ятровича. Він просить поставити на повне врахування. Я ставлю 269-у на повне врахування. Прошу голосувати.

 

13:53:48

За-65

Рішення не прийнято.

Дякую, колеги.

Будь ласка, Магера. Яка у вас поправка? Номер називайте. 

 

13:53:58

МАГЕРА С.В.

Дякую. Руслане Олексійовичу. 17-а, 58-а, 166-а, 2008-а і 1195-а – всього п'ять.  Ви хочете всі їх чи хочете тільки якийсь виступ?

 

13:54:49

МАГЕРА С.В.

Ні, я хочу п'ять поставити на врахування, якщо можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 17-а, 58-а, 168-а…

 

МАГЕРА С.В. Ні, 166-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 166-а, 2008-а і…

 

МАГЕРА С.В. Ні, 208 і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. То 208 – це 208-а.

 

МАГЕРА С.В. 208 і 1195.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1195. Ви будете доповідати чи можемо одразу ставити?

 

МАГЕРА С.В. Ну, якщо можна, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А давайте я дам дві хвилини по всіх поправках вам, ви доповісти – і поставимо?

 

МАГЕРА С.В. Ну давайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дві хвилини.

 

МАГЕРА С.В. Я прошу в першій поправці, 17-й, прохання повернутися до терміна "адвокація". Проект каже про лобіювання як професійно оплачувану діяльність, але є і інша комунікація, якщо вона здійснюється не за винагороду і не в приватних інтересах, а, наприклад, в інтересах суспільної громадськості.

По-друге, я хочу повернутися до джерел фінансування, бо до обов'язків суб'єктів лобіювання віднесено подавати відомості про реєстри і про джерела фінансування. Але пропоную все-таки повернути в закон визначення джерел фінансування, бо суб'єкт лобіювання не повинен здогадуватися, які це джерела, чи вони чимось обмежені.

По-четверте, пропоную пов'язати набуття статусу лобіста з моменту внесення відомостей про нього до Єдиного реєстру суб'єктів лобіювання, а також визначити, що лобіст діє на підставі договору. Так ми зможемо відсіяти комунікацію іншого характеру: запити, звернення, обговорення і так далі.

Ну, і в 1195 про період воєнного стану. Ввести цей законопроект на другий день після скасування воєнного стану.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, поправки народного депутата Магери будемо ставити почергово.

17 поправка. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:56:45

За-56

Рішення не прийнято.

58 поправка авторства Магери. Прошу голосувати.

 

13:57:06

За-51

Рішення не прийнято.

166 поправка авторства Магери. Прошу голосувати. Вона відхилена комітетом.

 

13:57:27

За-45

Рішення не прийнято.

208 поправка авторства Магери, комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:57:47

За-45

Рішення не прийнято.

І 1195 поправка авторства Магери. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:58:08

За-45

Рішення не прийнято.

Будь ласка, Разумков сказав, що близько десяти поправок. Номери можна, Дмитро Олександрович?

 

13:58:20

РАЗУМКОВ Д.О.

Я буду по черзі йти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

РАЗУМКОВ Д.О. 121-а. Але єдине прохання до голови комітету давати пояснення, якщо можна.

Правка 121: правка передбачає створення об'єднань суб'єктів лобіювання, тому що у вашій редакції закону за це відповідає Кабінет Міністрів. Тобто ми фактично створюємо бджоли проти меду. Можливо, краще, щоб за такий напрямок відповідали все ж таки саморегулівні організації, це було б коректно, зрозуміло і не створювало б корупційну складову для цього Кабміну. Ну, для цього Кабміну вже не страшно, там далі немає куди йти, але тим не менше це було б точно правильно для наступників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 121 поправка Разумкова і колег.

Що? Відповідь комітету, будь ласка, коротко.

 

13:59:14

МАСЛОВ Д.В.

Дякую.

Колеги, саморегулівна організація, я думаю, що для лобістів має бути створена, але вона створена має бути тоді, коли лобісти з'являться. Звичайно, коли з'явиться ринок лобістів, буде зареєстрована в реєстрі хоч якась кількість лобістів, після того, як вони почнуть, напрацюють свою практику, після того лише в консультаціях з цією професійною спільнотою можна створити саморегулівну організацію, об'єднання. Так відбувалось і з Національною асоціацією арбітражних керуючих, так відбувалось і з виконавцями приватними і так далі, і тому подібне. Тому комітет вирішив відхилити цю пропозицію на тепер саме з тих мотивів, які я вам навів. Тому прошу так само її залишити відхиленою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 121 поправка Разумкова і колег. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

14:00:25

За-40

Рішення не прийнято.

Наступна поправка.

 

14:00:29

РАЗУМКОВ Д.О.

Наступна правка 135. Шановні колеги, виходячи з сьогоднішньої конфігурації влади, з цього закону можна було б депутатів прибрати, тому що, на жаль, ми практично не впливаємо на процеси, які відбуваються в країні, але сюди точно варто було б додати представників Офісу Президента, радників, помічників, помічників помічників, прибиральниць, про яких уже згадували, згадати всіх інших, хто прямо чи дотично має відношення до центру прийняття рішень, сьогодні їм є Офіс Президента.

Тому я вважаю, що було б коректно додати їх до Закону про лобіювання, щоб вони звітувалися про те, які рішення вони пропонують, на які рішення вони впливають. Якщо серйозно, дійсно, у нас величезна кількість радників поза штатом Керівника Офісу Президента держави, які приймають участь і в міжнародних перемовинах, і їздять за державний кошт, було б непогано, щоб вони прозвітувались про свою діяльність.

Дякую. Позиція комітету, якщо можна, почути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Коротко позиція комітету.

 

14:01:37

МАСЛОВ Д.В.

Якщо зовсім коротко, то правка відхилена. Якщо трішечки довше, то в цій правці передбачається, що здійснюється лобіювання через будь-яких працівників. Отут якраз і приклад з прибиральником чи з будь-якою іншою особою так само можна навести. Ну, не може лобізм здійснюватися через будь-якого працівника. Саме з цих мотивів комітет і відхилив цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 135 поправка Разумкова і колег комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

14:02:21

За-42

Рішення не прийнято.

Наступний номер поправка.

 

14:02:25

РАЗУМКОВ Д.О.

451-а – пропускаю.

515-а. Ця правка передбачає створення об'єднань суб'єктів лобіювання... А, ну, хоча відповів представник комітету, не буду наполягати.

Правка номер... З початку дайте час, будь ласка. 677-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте час з початку. 677-а.

 

14:02:46

РАЗУМКОВ Д.О.

Правка унеможливлює участь у лобіюванні фірм, які ведуть бізнес у державах, внесених до чорного списку FATF. Це логічний підхід. Я не зовсім розумію, чому колеги не підтримали цю правку. Я дуже сподіваюся, що вони не підтримують компанії, які знаходяться в такому списку, в тому числі і країни-агресора. Тому хотілося б почути вашу позицію, чому вона не підтримана.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка, по 677 поправці.

 

14:03:19

МАСЛОВ Д.В.

Тому що ми своїм законопроектом передбачили, що неможливо здійснювати лобіювання, як через компанії, які пов'язані з країною-агресором. Також передбачено, що неможливо здійснювати лобіювання за кошти компаній, які пов'язані з країною-агресором. Виключно з цих причин ця правка відхилена. Всі обмеження, які були необхідні, ми встановили.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 677 поправка, вона комітетом відхилена, авторства Разумкова і колег. Прошу голосувати.

 

14:04:07

За-53

Рішення не прийнято.

Наступна поправка номер?

 

14:04:11

РАЗУМКОВ Д.О. Наступна поправка 821. Правка визначає, що виключення з реєстру лобістів здійснюється за рішенням суду, а не за рішенням НАЗК. У нас будь-які рішення і їх правомірність буде приймати суд, по будь-якому іншому питанню так само. Тому було б логічно, щоб це була їх зона відповідальності, а все ж таки не НАЗК. І я хотів би почути, чому не включили цю правку?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція по 821 поправці, будь ласка.

 

14:04:39

МАСЛОВ Д.В.

Комітетом відповідна правка відхилена. Відхилена вона тому, що в запропонованому законопроекті передбачається припинення статусу лобіста як за рішенням суду, про що ваша правка, так і за рішенням Національного агентства запобігання корупції. Чому? Тому що є різні підстави для припинення, в залежності від цих підстав в одних є сенс звертатися до суду, в інших сенсу звертатися до суду немає. Більше того, ми навіть поклали обов'язок припиняти здійснення лобіювання, якщо встановлюються факти, що, наприклад, лобіювання здійснюється за кошти країни-агресора. Хто це має робити, суд чи НАЗК? Оскільки НАЗК здійснює контроль, то цілком логічно, що в цьому випадку припинення має здійснювати НАЗК. А особа, якщо з цим не погоджується, звичайно, зможе оскаржити до суду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Марія Мезенцева, на секундочку підійдіть сюди.

Дякую. Дякую.

Шановні колеги, 821 поправка Разумкова. Будь ласка, прошу  голосувати.

 

14:06:17

За-45

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, Дмитро Олександрович, скільки ще у вас?

 

14:06:23

РАЗУМКОВ Д.О.

Ще є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Номер?

 

РАЗУМКОВ Д.О.

Я ж не Мезенцева, я бачите, я вас слухаю, в залі знаходжусь, Руслан Олексійович. Продовжуємо по поправкам.

Наступна правка. Декілька з них пропущу. Спочатку дайте мені... 1100. Спочатку час дайте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1100-а, будь ласка, спочатку.

 

14:06:45

РАЗУМКОВ Д.О.

Правка передбачає, що суб'єкт лобіювання у разі отримання грантів, інших коштів із держбюджету чи місцевого бюджету повинен звітувати про таку бюджетну підтримку. Я думаю, що це було б корисно і для прозорості, ми самі всі звітуємося. І всі ті організації: non-governmental, місцеві, міжнародні, які працюють тут, отримують фінансування з боку держави, мали б звітуватись. Я сподіваюсь, що це логічно, правильно і що зал за це проголосує.

Шановні колеги, в першу чергу з монобільшості, вам же, м'яко кажучи, не подобається, коли хтось отримує гранти і за них не звітує. Давайте за це проголосуємо. Або витрачаються кошти державного бюджету.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету.

 

14:07:39

МАСЛОВ Д.В.

Відповідна пропозиція відхилена, відхилена вона з огляду на те, що здійснення лобіювання за кошти як державного так і місцевого бюджету просто-напросто законом заборонені. Тому про що звітувати, якщо це заборонено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1100 поправка авторства Разумкова. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

14:08:11

За-54

Рішення не прийнято. Дякую.

Наступна, Разумков, яка?

 

14:08:17

РАЗУМКОВ Д.О.

Я вам поясню як ви в одній правці нібито заборонили...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Номер скажіть, будь ласка.

 

РАЗУМКОВ Д.О. 

1253. А в іншій дозволили.

Ця правка передбачає, що всі матеріали будуть публікуватися і долучатися до справи законопроекту. Пропонується не обмежувати тільки суб'єктами лобіювання, щоб це не створювали лазівок, а також давала можливість відходити від цього процесу. Тому що на них будуть писати – це просто аналітичні матеріали, а фактично це буде призводити до того ж самого лобіювання. Я розумію, що ви її також зараз не підтримуєте, але, на жаль, цей законопроект, про що я казав у своєму виступі, передбачає дуже багато речей, які, м'яко кажучи, не відповідають здоровому глузду і інтересам  держави. Можна її не коментувати, просто поставте на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  1253-я, авторства Разумкова і колег. Прошу голосувати.  

 

14:09:32

За-51

Наступна поправка.

 

14:09:36

РАЗУМКОВ Д.О.

Я розумію, що зайнятість з заступницею Голови, в неї важлива зустріч міжнародна, давайте переходити до правок на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви завершили свої правки на врахування?

 

14:10:00

РАЗУМКОВ Д.О.

На підтвердження я поставив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секундочку, я запитав на врахування спочатку. Ніхто не наполягає більше на поправках на врахування?

Я прошу народних депутатів зайняти свої місця, ми переходимо на поправки для підтвердження. Скільки їх буде,  Дмитро Олександрович?

 

РАЗУМОКВ Д.О.

Багато. Думаю, що не дуже багато.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Будь ласка, займіть свої місця. Шановні колеги, займіть  свої місця.

Починайте з номера поправки, Дмитро Олександрович.

 

14:10:17

РАЗУМКОВ Д.О.

620-а. Правка передбачає, що юридичні особи суб'єкти лобіювання, які є громадськими об'єднаннями… Послухайте, будь ласка, колеги! Інші неприбуткові підприємства, установи та організації, можуть здійснювати лобіювання в комерційних інтересах бенефіціара, без укладання відповідного договору, якщо інше не передбачено їх установчими документами. Наведені положення дозволяють застосовувати окремі привілейовані процедури до таких організацій.

Прошу таку правку не підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 620 поправка. Яка позиція комітету по 620 поправці?

   

14:10:58

МАСЛОВ Д.В.

Позиція комітету, ця правка у нас врахована, тому я дуже прошу її підтримати тут в залі.

Насправді, це було внесено на  прохання бізнес-асоціацій якраз. Тому що вони, коли здійснюють, Європейська бізнес-асоціація, Американська бізнес-асоціація, інші бізнес-асоціації, вони здійснюють представництво їх членів, а це сотні компаній можуть бути, без укладення окремого договору, у них  фінансування відбувається за рахунок членських внесків. Тому якщо  ця правка провалиться, фактично  бізнес-асоціаціям стане, м'яко кажучи, дуже складно працювати. Тому прошу її підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Будь ласка, займіть місця.

620 поправка, вона комітетом врахована, автор її Маслов Денис Вячеславович. Народний депутат Разумков просить поставити таке рішення на підтвердження. Ви розумієте, так. Комітет наполягає на тому, щоб поправка залишилася врахованою, аргументи ви почули.

Я ставлю 620 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

14:12:24

За-230

Рішення прийнято. Поправка залишається врахованою.

Яка наступна поправка, Дмитро Олександрович?

 

14:12:30

РАЗУМКОВ Д.О.

621-а. Правка дозволяє надавати одні і ті ж самі послуги оплатно, і безоплатно. Таким чином ми просто створюємо виделку, де можна буде одним виставляти одну ціну, а іншим другу ціну, таким чином просто уникати оподаткування своїх послуг в якості лобіста. Тому також така правка не є логічною, я прошу її не підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, яка позиція комітету, будь ласка, по цій поправці?

 

14:13:01

МАСЛОВ Д.В.

621 правка врахована редакційно. Ця правка стосується регулювання договору лобіювання взагалі-то. Якщо вона не буде підтримана в залі, то відповідне положення про договір лобіювання розлетяться з цього законопроекту, ось і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви зрозуміли, 621 поправка, вона врахована редакційно, авторства Маслова. Народний депутат Разумков просить поставити на підтвердження цю поправку в редакції, в якій вона врахована комітетом, аргументи сторін ви почули. Комітет наполягає на тому, щоб залишилося враховано редакційно як воно і було.

Я ставлю 621 поправку, 621 поправку в редакції, в якій вона врахована комітетом. Прошу голосувати.

 

14:13:59

За-231

Рішення прийнято.

Будь ласка.

 

14:14:05

РАЗУМКОВ Д.О.

Правка 295. Правка дуже розширює випадки на які не поширюється дія закону, таким чином обійти цей закон стане дуже просто. І, наприклад, можна на лобістських матеріалах писати, що вони надіслані в межах Закону "Про звернення громадян" і все. Формально ти не лобіст, ти не маєш звітуватися, ти не маєш потрапляти до реєстру, ти не маєш сплачувати податки і не маєш  зобов'язання створювати відповідні договори.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  295-а, я правильно зрозумів?

Якщо можна коротко. І давайте, Олена Костівна, і давайте після цього голосуємо, якщо можна. Будь ласка, 295-а, поясніть, голосуємо цю поправку і голосуємо закон в цілому.

 

14:14:44

МАСЛОВ Д.В.

Колеги, дивіться, це комітетська правка вона врахована, вона дійсно встановлює у випадки, що не є лобіюванням. Просто можете послухати. Реалізація права на мирні зібрання, реалізація Закону "Про звернення громадян" –  це не є і не може бути лобізмом.

Далі. Замовлення, проведення громадської антикорупційної експертизи регулюються іншим законом. Звичайно, це не є лобізмом, тому комітет її вніс, вона врахована і вона обов'язково має залишитись такою врахованою, тож прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, поправка 295 авторства Маслова, вона комітетом врахована, аргументи ви почули. Разумков хоче поставити таке рішення на підтвердження. 

Я ставлю 295 поправку на підтвердження. Прошу підтримати. Шановні колеги, я прошу після цього перейти до  голосування.

Прошу голосувати.

 

14:15:55

За-237

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому... Я вам дам потім, вам все рівно з мотивів сказати. Хорошо, Демченко, що ви хочете сказати, будь ласка. Будь ласка, Демченко, одна  хвилина. Дві хвилини замість поправок і після цього голосуємо.

Будь ласка.  

 

14:16:19

ДЕМЧЕНКО С.О.

Дякую. Колеги, я хотів звернути увагу, що зараз ми голосуємо законопроект, який має дуже велике значення для країни. Але значення він матиме не в тій редакції, яка зараз запропонована, на жаль. 

Оскільки ця редакція на сьогоднішній день вона охоплює досить вузьку сферу суспільних відносин, стосується лише проектів нормативно-правових актів, і лише у разі, коли спроба впливу на суб'єкта правотворчої діяльності буде пов'язана з комерційним інтересом. Я зараз цитую висновок юридичного управління на редакцію, яка до другого читання, а не до першого читання. Відповідно до цього висновку юридичне управління каже, що це не відповідає тій вимозі, яку поставили перед нами європейські партнери.

Відповідно до обмежень, які в цьому законопроекті, колеги, законопроект стосується впливу… не стосується впливу на суб'єктів владних повноважень та їхні адміністративні акти, на суб'єктів правотворчої діяльності, та їхні правотворчі акти, не пов'язані з господарською діяльністю осіб, які лобіюють ці питання.

Тобто, а в даному випадку необхідно нагадати: Венеційська комісія сказала, що під лобіюванням розуміються не тільки комерційні інтереси, але й вплив на політику, на адміністративні рішення і так далі.

Крім того, колеги, звертаю увагу, що відповідний законопроект передбачає, що регулює питання лобізму виключно суб'єктів господарювання під час здійснення господарської діяльності. Якщо це не господарська діяльність, то лобіюйте, будь ласка, як захочете, це не підпадає під законопроект.

І останнє. Колеги, передбачає можливість даний законопроект сплачувати кошти за лобізм не безпосередньо лобісту, а третій особі, якою може бути будь-яка партія, тобто пролобіювали законопроект і оплатили тій чи іншій партії кошти. Ганьба!

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми переходимо до голосування. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про доброчесне лобіювання (реєстраційний номер 10337).

Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:18:56

За-236

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Шановні колеги, і наступний ми одразу без обговорення домовилися. Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання (реєстраційний номер 10373), це пов'язані законопроекти. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:19:33

За-227

Рішення прийнято.

Дякую, колеги.

Шановні колеги, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, ми майже пройшли. Дякую всім за плідну роботу.

Зараз я оголошую перерву у нашому пленарному засіданні, про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Наголошую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

Разом до перемоги! І Слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку