ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

7 лютого 2024 року, 10 година 20 хвилин

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

10:28:21

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вельмишановні колеги, будь ласка, я прошу, займіть свої місця і сядьте на свої місця. Будь ласка, сядьте на свої місця, щоб ми були готові до зустрічі високого гостя.

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця.

Шановні колеги, будь ласка, прошу зайняти вкотре свої місця. Свої місця.

Шановні колеги! Сергію, будь ласка, покличте шановних колег. Шановні колеги, займайте свої місця, будь ласка.

Шановні колеги, слава Україні!

Шановні народні депутати, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою  постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитись до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву у пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно схеми укриття, яка знаходиться біля ваших місць.

Сьогодні ми маємо можливість слухати великого гостя, тому, будь ласка, займіть свої місця. Шановні народні депутати, сьогодні ми маємо честь вперше вітати у залі засідань Верховної Ради України високого представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки пана Жозепа Борреля, прошу привітати, і його делегацію. (Оплески)

Вельмишановні народні депутати, гості, за парламентською традицією я пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Слава Україні! Героям слава!

 

10:32:51

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, сьогодні триває вже 714-й день повномасштабної варварської збройної агресії Російської Федерації проти України. Ворог продовжує безперервно обстрілювати мирні міста і села нашої держави, активно застосовуючи в тому числі і балістичне озброєння. На всі ці підступні атаки окупантів у нас чітка відповідь: дух українського народу не зламати.

Щодня ми платимо надвисоку ціну за захист нашої свободи і демократії від загарбників. Велика шана і вдячність всім, хто зараз зі зброєю в руках боронить суверенітет і незалежність України, всім, хто звитяжно працює для фронту і нашої перемоги.

Схилімо голови у хвилині мовчання перед нашими воїнами, які поклали найцінніше – своє життя за мирне європейське майбутнє України. Вшануймо також світлу пам'ять всіх мирних громадян, які загинули внаслідок злочинних дій російської держави-терориста.

 (Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Шановний пане високий представник, шановні члени делегації! Дозвольте від імені Верховної Ради України висловити слова глибокої вдячності Європейському Союзу і особисто вам за солідарність, а також непохитну і дієву підтримку України у протистоянні російській збройній агресії. Ви один із перших, ще в квітні 2022 року, відвідали нашу країну з візитом і з того моменту невпинно підтримуєте її, постійно проводячи ґрунтовну адвокаційну роботу на різних рівнях. Ми дуже високо цінуємо всі види підтримки з боку наших європейських друзів – від політичної та дипломатичної до військової та економічної.

За ці майже два роки повномасштабної агресії Україна подолала значну  відстань на шляху до членства нашої держави в Європейському Союзі.  Рішення  Європейської ради про початок переговорів щодо вступу України до ЄС є доказом того, що ми обрали вірний курс і добре працюємо задля досягнення цієї мети, ми робили це з чітким розумінням, що в першу чергу цього потребує український народ.

Ми надзвичайно вдячні всім лідерам держав-членів Європейського Союзу за консенсусне рішення про ухвалення пакету підтримки України у 50 мільярдів євро. Це потрібна і довгоочікувана фінансова підтримка нашої країни, яка допоможе нам у боротьбі. Я також хочу наголосити, що безумовним пріоритетом для України є забезпечення сил оборони та їх здатності протистояти ворогу, і ми вдячні Європейському Союзу та його державам-членам за надання Україні військової допомоги. Практична реалізація спільного плану ЄС та прискорення поставок артилерійських боєприпасів в Україну – це те, що допоможе  досягти справедливого миру, забезпечить територіальну цілісність України та, зрештою, безпеку на всьому європейському континенті. Дякуємо, що ви послідовно проводите необхідну роботу задля нашої спільної мети та перемоги як в державах-членах ЄС, так і в європейських інституціях.

Шановні колеги народні депутати, маю честь і велику приємність запросити до трибуни високого представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки пана Жозепа Борреля. Прошу привітати. (Оплески)

 

10:37:24

ЖОЗЕП БОРРЕЛЬ. (Синхронний переклад)

Пане Голово, шановні члени Верховної Ради, пані та панове! Для мене велика честь бути тут з вами ще раз. І дякую, що тут з'явився ще й прапор Європейського Союзу.

Я знову приїхав до Києва, це вже мій шостий візит і четвертий візит від початку повномасштабної війни. Це місто, яке протягом останніх 10 років, воно більше усвідомлювало свою європейську приналежність ніж інші столиці континенту. Як Юрій Андрухович написав, а його книги зараз перекладаються багатьма європейськими мовами, так-от він написав, що Київ виграв кастинг на сценарій найкращої з усіх революцій –  революції Києву, Революції Гідності. Ми щойно відзначили десяту річницю цієї революції – Революцію Гідності, гідність у вашій мові.

Я чудово розумію, що для цієї революції, за цю революцію ви заплатили велику ціну і продовжуєте платити велику ціну. Бо велика кількість героїв цієї революції пізніше загинули на фронті, боронячи вашу свободу від російських окупантів. Наприклад, Роман Ратушний, активіст по боротьбі з корупцією, також загинув, йому не виповнилося і 25 років.

Деякі з ваших солдатів б'ються на передовій вже приблизно два роки. Путін сподівався, що це не триватиме і тижня, але через два роки вони все ще там. Це герої битви за Київ, коли Росію зупинили за 8 кілометрів від цієї будівлі. Це герої Харкова. І, власне, всі вже знають про це в Європі. Ви це зробили, маючи в розпорядженні лише стару радянську техніку, тому що не було західної допомоги, ви діяли за рахунок мотивації ваших людей, ви звільнили половину території, яку Росія окупувала, і ви розблокували Чорне море.

Але я знаю, що в кожному звільненому місті ваші люди, ваші солдати, їх вітали і з радістю. І та радість була такою ж сильною, як і  страждання, яких ви зазнали. Така сама ситуація була в Бучі, я це бачив. Вони бачили смерть, бачили руйнування, бачили неприкриті масові поховання. Війна забрала чимало людей. Але дозвольте мені кількох згадати.

Одна з них була Вікторія Амеліна. Це фіналіст, власне, і лауреат премії ЄС з літератури. Вона працювала і долучалася до розслідування воєнних злочинів. Замість того, щоб шукати десь безпеки, вона поїхала на схід для того, щоб навіки закарбувати історію людей, які жили за умов окупації. Але російська ракета так само, як і ті ракети, які сьогодні летіли на Київ, вбили її, коли вона вечеряла у популярній піцерії. Вона не була воєнною ціллю, їй було лише 37 років. Знаєте, вона пішла від нас занадто рано, як вона сама писала. Я не можу згадати всіх. Всіх тих жертв, всіх тих героїв цієї війни, бо було забагато трагедій, трагедій на зразок Вікторії Амеліної, і вони нагадують, за що борються українські люди.

Українські солдати, вони знають, за що вони боронять, вони боронять свою землю, вони боронять свободу, але Росія не знає, за що вони борються. Вони борються заради своїх… заради існування, заради коханих, заради дітей, свободи та культури, щоб українська мова не замовкла, щоб книжки, от на зразок книжок Вікторії, не залишались недописаними.

Ви знаєте, де реальний кордон проходить? Це от кордон між Україною та Росією, це така передова. Це не тільки поле бою, це і політична передова між світом, який керується законом, і світом, де потужні люди нав'язують свою волю всередині суспільства. Це передова між демократією та авторитаризмом.

Україна, яка отримає перевагу в цій війні на знищення, це буде значний і важливий спектр для Європи. Я знаю, що ми завдячуємо вам у цій боротьбі, завдячуємо вам, оскільки це дуже важливо для безпеки Європи. Це не просто, знаєте, якесь риторичне твердження, це реальність, бо безпека України – це величезний внесок у безпеку Європи загалом. І найкраще, що ми можемо зробити для України, так це зробити Україну частиною Європейського Союзу. (Оплески)

Давайте нагадаємо що таке Європейський Союз. Це не військовий альянс, Європейський Союз було побудовано навколо економіки, навколо вирішення конфліктів шляхом перемовин та компромісів. І він працював після двох жахливих світових війн минулого століття, у Європі панував мир, принаймні 80 років. І вже зникли імперії, кордони перетворилися на щось таке невидиме. І саме тому, можливо, деякі європейці забули, що світ може бути жахливим, де сила має якісь переваги.

Втім важливо розуміти, що геополітичні аспекти у світі, вони продовжують з'являтися, що Росія не забула свої імперіалістичні ілюзії. Саме тому ваша війна стала таким моментом, після якого Європа прокинулася і вона прокинулася 24 лютого 2022 року. І для багатьох із нас мова йшла... мова йде про докорінну зміну наших думок, мислення. Це був такий момент, коли ми всі прокинулися і зрозуміли, наскільки жахливим, наскільки насильницьким наш є світ. І це змінило наші думки. Тепер нам необхідно змінити інституційно Європейський Союз для того, щоб адаптуватися до нової геостратегічної реальності. Бо необхідно постати перед тими викликами, які в нас є.

Два роки тому я був на Донбасі, це було 6 січня, і тоді Росія вже накопичувала свої війська на кордоні. Я тоді зустрівся з Прем'єр-міністром, і він запитав мене: коли вони вторгнуться до України, тому що вони вторгнуться до України, – чи ви нас підтримаєте? Ми тоді розмовляли в його кабінеті. Чи ви дасте нам все, що необхідно для того, щоб ми себе захистили? Я ніколи не забуду це питання, я не забуду той момент у нашому житті. І він питав: ви нам будете допомагати? І на той момент я не зміг йому дати чіткої відповіді, тому що Європейський Союз ніколи раніше не надавав військової допомоги країні у стані війни. Але коли розпочалося вторгнення, ми відповіли, ми відповіли у безпрецедентний спосіб. І на даний момент ми залишаємося єдиними, і ми надали – це реальність, а не обіцянки – 28 мільярдів євро у вигляді військової допомоги і заразом 90 мільярдів допомоги.

Минулого тижня країни-члени Європейського Союзу погодили ще пакет 50 мільярдів європейської допомоги для того, щоб ви мали можливість отримати прогнозоване фінансування, щоб ви виплачували зарплатню, виплачували пенсії. Тому що вам треба виграти і війну, і мир одночасно. (Оплески)

Дозвольте мені також сказати, що президент Єврокомісії фон дер Ляєн і Шарль Мішель також заслуговують на слова вдячності, бо вони дуже сильно попрацювали для того, щоб рішення було ухвалено країнами-членами. Тепер рішення має бути прийнято парламентом, має бути погодження Європейської комісії і це все відбудеться до кінця цього місяця, я вас в цьому запевняю.

Але я знаю, що більше все ж таки необхідно. Це, як я сказав вже, шостий мій візит до України. Нам необхідно змінити парадигму від надання підтримки Україні стільки, скільки цього буде необхідно, до іншої парадигми – надавати Україні все, що необхідно. Не стільки, скільки необхідно, а все, що необхідно Україні. (Оплески)

Питання тут не в тривалості. Я б сказав, чим швидше, тим краще. А для того, щоб це було швидше, це має бути значніше – все, що необхідно Україні для перемоги. Нам необхідно спростувати ті виклики, ті твердження, що Україна не може перемогти. Дехто каже, а чому продовжувати підтримувати Україну, якщо Україна не може перемогти? Це неправда. Росія програла багато війн у своїй історії.

І тим людям, які кажуть, що західна підтримка не триватиме довго, і я от дуже зараз зважую свої слова, стоячи тут перед представниками українського народу, і я хочу сказати, що ті, хто кажуть, що необхідно якось примирюватися з Путіним, вони неправі. Вони були неправі у 22-му році, вони залишаються неправими і сьогодні. Тому що, власне, сам Путін задекларував, що ми хочемо завершити цей конфлікт якомога швидше, але на наших умовах. А які ж то є умови? Денацифікація, демілітаризація, знищення чи руйнування. Бачите, це такий є путінський рецепт для України. А це що означатиме? Це означає одне слово – здаватися. І він постійно демонстрував, що він не буде вдаватися до перемовин з доброї волі та ще й не дотримується тих угод. Він чітко сказав, що ця війна ведеться проти усього Заходу. Тож замість того, щоб примирюватися, нам треба згадати ті уроки, які ми вивчили з 22-го року, нам треба уникнути повторення помилок і збільшення ефективності в тих напрямках, де ми побачили успіх.

Давайте подивимося на реальність. Росія не досягла жодного прогресу на полі бою в 23-му році. Сухопутні війська, ваші війська успішно підірвали домінування Росії у повітрі. Ви припинили блокаду Чорного моря, ви змусили Росію вивести переважну більшість свого флоту з окупованого Криму, ви відновили експорт зернових. Ця блокада зернових, вона була припинена не через домовленість, а через те, що ви досягли зробити. Крім того, досягли за рахунок шляхів солідарності. І ваші люди, вони продовжують боронити, продовжують битися, демонструючи величезну винахідливість.

Два роки тому в Україні було сім заводів будівництва дронів –  сьогодні цих заводів вже сотні. Я відвідав два з цих заводів вчора, те, що я побачив, є революційне, не тому, що хтось мені це сказав, а тому що я це побачив на свої очі. Я бачив, як молоді люди виявляють величезну винахідливість, як вони використовують свої технічні навички, як вони перетворюють заводи на високотехнологічні об'єкти. Наприклад, той же дрон, який коштуватиме 300 євро, він може знищити танк. Українська винахідливість, вона є неймовірною, коли ви... от я, коли бачу оці заводи, які працюють, і люди, які працюють там на них, ці молоді інженери, які створюють нові інструменти, нові засоби, коли ця війна завершиться, Україна буде серед лідерів виробництва дронів. То ж я хочу привітати вас, що ви маєте таку молодь.

У той же час Росія, дозвольте мені так сказати, канібалізує своє власне майбутнє. Путін мобілізував усю економіку, суспільство і політичну систему заради війни. Талановиті люди, якщо вони можуть, вони залишають країну, і демографічна ситуація продовжує погіршуватися. Однак ми маємо відзначити, що вони пристосувалися до війни і їх економіка виявилася більш стійкою, ніж ми очікували. Нам треба дивитися реаліям в очі. Так, санкції впливають на російську економіку та на їхні військові зусилля, вони поширюються на 2 тисячі суб'єктів та осіб. Ми, наприклад, більше не маємо енергозалежності від Росії. Тепер ми боремося проти обходу цих санкцій. Це складний процес. Ми бачимо, що він поступово, але ефективно працює. Ми зосереджуємося на, власне, блокуванні реекспорту товарів, які можуть використовуватися на полі бою. Це щоденна робота. Але нам треба також і швидко відновити європейську оборонну промисловість.

Я знаю, що ви очікуєте від нас більше військової підтримки, більше боєприпасів, більше усього. Але протягом останніх двох років переважна більшість військової підтримки надходила з існуючих запасів, які в нас були на складах. Тож поповнення цих складів і продовження постачання вам зброї та боєприпасів становить значний виклик для нашої оборонної промисловості, яка скорочувалася або зменшувалася протягом мирних часів. Але ми вже змінили цю тенденцію, і потужність виробнича нашої оборонної промисловості вже збільшилася на 40 відсотків від початку цієї війни, і зараз ми виходимо на виробництво 1,4 мільйона боєприпасів на рік.

Я чудово розумію, що ваші потреби в боєприпасах є більшими. Я спілкувався з вашими військовими, я знаю, що вам потрібно більше, але ми тяжко працюємо, і ми вже… і ми забезпечимо передачу 1 мільйона снарядів до кінця року. Це на додачу до тих боєприпасів, які продають вам в Україну. Тому що є два шляхи постачання, ми говоримо лише про передачу, це безкоштовно, але окрім цього наша промисловість виготовляє для вас таку саму кількість боєприпасів. Я не можу сказати вам точну назву, тому що ми живемо зараз в часи війни, але тут варто враховувати не тільки от те, що передається у вигляді підтримки, але і те, що передається у вигляді експорту. І зараз ми віддаємо пріоритет, ми кажемо нашим Збройним силам, що ви можете зачекати, ми кажемо, клієнтам в третіх країнах кажемо, що ви також можете зачекати, що пріоритет зараз за Україною. Тож треба, якщо враховувати, да, то сумувати кількість те, що передається в якості допомоги, і те, що передається в якості експорту.

Ми вийшли на важливий показник військової допомоги, це 28 мільярдів євро, і на цей рік країни-члени планують понад 20 мільярдів євро військової допомоги у вигляді або двостороннього співробітництва, або через Європейський Союз. Ви знаєте ці цифри, але я хочу ще раз вам нагадати, щоб і громадськість також знала про нашу допомогу. Але ще є одна битва, це битва наративів, битва таких розумів. Треба боротися, знаєте,  не тільки на полі бою, але і серед розумів. І я, знаєте, очолюю цю битву, тому що уявлення про цю війну врешті світу воно матиме вирішальне значення для ізоляції Путіна для того, щоб наші санкції працювали. Бо люди на південному сході Азії, в Африці, в інших частинах світу, вони мають зрозуміти першопричину цієї війни, чому вона ведеться, чому ви бороните себе. Тому що для решти світу визначальним історичним досвідом був колоніалізм. Колоніалізм, він панував у деяких частинах світу. Ми були колоніальними країнами.

Але, знаєте, виявляється такий парадокс, що чомусь Росію не вбачають імперіалістичною та колоніальною державою, тоді, як вони є такими. Ми маємо протидіяти російському наративу. Ця війна не війна Заходу проти решти країн, це не Захід проти решти воює – це війна за суверенітет і територіальну цілісність України, це війна про захист принципів Статуту ООН. Бо світ, який стає більш таким операційним, коли є такі універсальні принципи, вони є дуже важливими. Їх необхідно захищати, їх необхідно розуміти, щоб і лідери розуміли, і громадськість розуміла. Саме тому формула миру України сьогодні є єдиним комплексним механізмом забезпечення справедливого та тривалого миру. (Оплески) Тому що так вона і є. Тому що вона готується на тих же самих принципах, принципах суверенітету та територіальної цілісності.

Так-от для того, щоб протидіяти російській протизахідній пропаганді, нам необхідно бути відповідними своїм принципам. І така сама відповідність принципам має бути у світі, щоб не було подвійних стандартів. І відверто кажучи, я не впевнений, що ми завжди були відданими. І саме тому ми в Європейському Союзі, і я особисто так багато долучаємо зусиль для того, щоб покласти кінець трагедії, цим стражданням цивільного населення в Газі для того, щоб забезпечити звільнення заручників ХАМАСу, і знову ж таки для того, щоб попрацювати над рішенням між двома сторонами, над яким працює міжнародна спільнота.

І Європейський Союз хоче, щоб не сила визначала, хто правий, хто ні, щоб потужні країни не розглядали менш потужні країни за здобич. Тому що стратегія Путіна не повинна бути успішною, бо якщо вона буде успішною, то в такому випадку Росія та інші автократичні режими можуть щось подібне спланувати проти їх сусідів. Росія – це остання колоніальна імперія в Європі, це такий анахронізм. І російський письменник Михайло Шишкін писав у листі до невідомого українця: "Моя країна – це країна, що випала з часу".

Росія залишається імперіалістичною владою, яка не спроможна виокремити себе від колоніального бачення своєї самобутності. І поки оце питання російської самобутності не буде вирішено, воно залишатиметься загрозою для усіх сусідів та Європи. І, власне, Вацлав Гавел одного разу сказав, що Росія не знає, де вона починається і де вона завершується. А якщо країна не знає, де вона закінчується, а де вона починається, це створює величезні виклики для  своїх сусідів. А от нещодавно Путін підтвердив це і він сказав там у пропаганді під наступні вибори, він сказав, що російські кордони не завершуються, немає кінця російським кордонам.

І от допоки Росія не вирішить це питання, допоки її політична система залишатиметься такою, якою вона є, вона залишатиметься авторитарною, націоналістичною і, на жаль, насильницькою. І ніхто не знає це краще за вас, українців, тому що протягом століть ви опинялися на вістрі цього російського імперіалізму, вас називали там малоросами, отак як колоніальні держави як сказали, вас морили голодом під час Голодомору або депортували до Сибіру. І російський імперіалізм залишається жорстокою реалією, Путін одержимий своїми фантазіями про історичні російські землі.

Ви, шановний пане спікер, продемонстрували мені карти ще 1660-го, XVII століття, де чітко можна побачити українську територію. Ми бачимо репресії мови, утискання, ми бачимо також примусове усиновлення тисяч українських дітей для того, щоб русифікувати і щоб вони забули про своє  коріння українське, про своїх батьків та родини. Але ви вже не васал імперії, ви не об'єкт – ви суб'єкт, українці господарі своєї долі, і ви багато разів це демонстрували протягом історії, історії, в якій новий розділ ми будемо писати разом.

І от тепер я хотів би перейти до України як до члена Європейського Союзу. Шановні депутати, ми приймали рішення, що ваше майбутнє у Європейському Союзі, цього ви прагнете, щодо цього лідери Європейського Союзу погодилися минулого грудня. (Оплески) І тепер необхідно реалізувати це рішення. Це не мають бути лише слова, мова йде про  потужні рішення, які необхідно реалізувати. Але і ви маєте виконати свою частину, ви також маєте попрацювати. Ви робили вибір на користь Європи багато разів. Я чудово розумію, я, коли був ще молодим іспанцем, тоді була диктатура і Європа для мене була якимось таким маяком демократії, процвітання економіки, і я це побачив на Майдані десять років тому. Там було море жовто-блакитних прапорів, жовто-блакитних прапорів України, які віяли посеред європейських прапорів. І сьогодні я бачу цей європейський вибір політичних сил, громадянського суспільства і підприємців. Але цей вибір треба зберегти, треба зберегти єдність і консенсус, оскільки вони будуть дуже важливими на вашому шляху до членства. Треба багато буде попрацювати, потрібно буде багато компромісів з вашого боку, з боку Ради, з боку уряду, з боку громадян, промисловості, громадського суспільства знадобиться потужна та комплексна модернізація вашого врядування, вашої економіки та вашого суспільства. З Україною Європейський Союз буде інший і Україна буде іншою, але це потребуватиме певних зусиль. Звичайно, ми будемо підтримувати вас на цьому шляху, але ви так само, як і будь-яка інші країна-кандидат, ви маєте впроваджувати всі правила Європейського Союзу.

Дозвольте мені відверто сказати, що протягом багатьох років корупція залишалася таким слабким місцем українського суспільства. Це призвело до значних прогалин у вашому розвитку протягом 30 років. І Президент Зеленський був обраний з мандатом боротися з корупцією. І нещодавній прогрес у сфері права, у сфері правоохоронної діяльності, він вже очевидний, тому що є, власне, покращення в індексі сприйняття корупції Transparency International, і це дійсно свідчить про те, що ситуація з корупцією покращується, це має вас заохочувати. Але треба ще працювати, бо корупція підриває ефективність воєнних дій, ефективність відбудови. Так само, як вона підриває підтримку, яку ви отримуєте від країн-членів Європейського Союзу.

Цей процес вступу, він має супроводжуватися наступними роками із потужними заходами відбудови. І ці процеси мають відбуватись паралельно. Коли ви будете відбудовувати ваші дома, ваші дороги, ваші мости, порти, вони мають бути відбудовані відповідно до європейських стандартів, зокрема стандартів енергоефективності. Але ще є один важливий елемент інфраструктури –  це той елемент інфраструктури, який, може, навіть і більш важливий, але він є невидимим. Це така, знаєте, невидима інфраструктура, яка тримає демократію, - це верховенство права, плюралізм, інклюзивне врядування. (Оплески)  Воно має бути очевидним, так, це не є якийсь меседж партій, воно має бути очевидним для всього, що відокремлення влади, повага до прав людини, соціальна злагодженість та рівність, це така невидима інфраструктура, яка робить єдність, це основа демократичного суспільства. Її дуже важко побувати, важче будувати і підтримувати ніж будівництво доріг чи міст, чи портів. Втім я чудово розумію, що це дуже складно, ще складніше зробити під час війни. Саме тому я сказав, що вам треба отримати перемогу одночасно у всіх напрямках. Її треба робити паралельно.

Звичайно, є така, знаєте, спокуса централізувати владу і обмежити свободу слова. Так, у час війни система стримувань та противаг є більш важливою ніж колись. Але повага до верховенства права та сприяння демократичному діалогу між урядом та опозицією збільшить вашу стійкість і спроможність дістати перемогу в цій війні (Оплески).

Шановні парламентарі, знову ж таки, знаєте, якщо говорити про демократичне та інклюзивне суспільство, - оце ваша найбільша перевага відносно диктатури Путіна, тому що ви протистоїте диктатурі, ви маєте демонструвати, що ви є плюралістичне, демократичне суспільство.

От є така знаєте популярна приказка в Україні, що на кожних двох українців приходиться три гетьмани. В Іспанії ми кажемо, що на кожних чотирьох іспанців ми заснуємо п'ять політичних партій. Тому ми чудово розуміємо, знаєте, що плюралізм, він іноді створює такі організації, якими важко керувати. Але плюралізм – це те, що дуже властиве європейському суспільству, це наша сильна сторона ,і це те, що Путін ніколи не зрозуміє. Він ніколи не зрозуміє, що, власне, це і створює відмінність між демократичним і автократичним режимом. І, знаєте, я був Президентом Європейського парламенту, тож я знаю, що то є таке парламент. Це має бути форум, де існує цей плюралізм, де ця сила використовується. Це має бути форум для обговорення реформ, він має бути прозорим, він має гарантувати представництво усіх груп суспільства. От так само, коли б ви погодилися, коли та за яких обставин проводити вибори після завершення воєнного стану. Це був дуже важливим сигналом для країни і для всього світу.

Я вже завершую, панове депутати. І перед прибуттям до України вчора я перевірив кількість тривог, які лунали в Україні від початку російського повномасштабного вторгнення. Я нарахував понад сорок тисяч тривог. Сорок тисяч тривог, коли українські люди мали бігти до сховищ, як ми сьогодні бігли зранку. Сорок тисяч разів родини мали бігти до сховища. Сорок тисяч разів, коли діти читали в тому сховищі. Це 55 тривог на день у таких чудових містах, як Харків, Дніпро та Львів.

Ми приїздимо з-за кордону, приїздимо і потім їдемо до дому, а ви залишаєтеся, ви залишаєтесь в умовах такого тиску. І наступного року після європейських виборів вже нове покоління європейських лідерів буде сідати на потяги. І ці потяги, до речі, ніколи не запізнюються, незважаючи на бомбардування, вони безпечно доправили мене до Києва. І ці потяги будуть продовжувати везти до вас відвідувачів. Але я впевнений, що це нове покоління, воно залишатиметься з вами протягом усього вашого процесу, протягом усієї подорожі до Європейського Союзу. І це такий дуже важливий меседж, який я хотів би надіслати.

Ми чудово знаємо, що наша власна безпека обороняється вами на ваших східних кордонах. І ми, коли кажемо, що за нашу свободу і за вашу свободу –  це означає, що ми вам завдячуємо. Ми вам завдячуємо, оскільки ви вже мали велику кількість жертв. Тут мова йде не про втому в цій війні. Єдиний, хто теоретично міг втомитися в цій війні, – це ви. Але це не відбувається. Війну виграють за рахунок мотивації людей, Скільки війн можна виграти, якщо немає бажання, якщо немає мотивації? Війни вигравали, тому що люди знали, за що вони воюють. Подивіться, що відбувається в різних країнах світу від Афганістану до там війни в Іспанії проти Наполеона. Там була важливою мотивація, там було важливо розуміти, за що ви воюєте. І допоки ви не втомлюєтеся, і нам немає місця для втоми. (Оплески)

Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, давайте ще раз подякуємо вельмишановному пану високому представнику Європейського Союзу та його делегації за участь у пленарному засідання Верховної Ради України та за беззаперечну підтримку нашої країни. Дякуємо. (Оплески)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

11:18:06

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте подякуємо нашим шановним гостям і подякуємо Європейському Союзу за підтримку України. (Оплески)

А ми переходимо до практичних вправ по зміцненню плюралізму. І на Погоджувальній раді ми домовлялись про виступи від фракцій і груп сьогодні. Тому прошу представників фракцій і груп записатися для демократичного плюралістичного обговорення політичних питань.

Будь ласка, "Слуга народу", Михайлюк.  Зуб?

 

11:19:10

МИХАЙЛЮК Г.О.

Прошу передати слово народній депутатці Марії Мезенцевій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Марія Мезенцева.

 

11:19:21

МЕЗЕНЦЕВА М.С.

Щиро вітаю, шановні колеги. Черговий недобрий ранок для багатьох міст України. Поки ми знаходимося в цій залі, деякі з поранених вже перейшли, на жаль, в статус загиблих. Але це означає одне, що парламентська дипломатія на міжнародному рівні повинна і далі продовжувати свою щоденну, щохвилинну роботу.

І я запрошую до цієї трибуни представників парламентських асамблей Ради Європи, НАТО, ОБСЄ, міжнародної… МПС в тому числі, і, звісно, всіх тих, хто працює над євроінтеграцією, обороноздатністю нашої країни щодня.

Ми продовжуємо просити партнерів закрити наше небо, і це питання надання нам систем ППО. Ми почули від високого представника пана Борреля про 20 мільярдів євро тільки від країн ЄС на двосторонніх засадах. Очікуємо більшу підтримку від також країн наших партнерів і Сполучених Штатів. Мир повинен бути тільки на засадах мирного плану Президента Зеленського. Всі країни можуть до нього долучитися.

Сьогодні надважливим є повернення кожного громадянина, кожної дитини, кожного цивільного і кожного військового. Вітаємо коаліцію Канади і України щодо повернення незаконно депортованих українських дітей. Трибунал для Путіна і його посіпак. Конференція в Лондоні, конференція в Ризі – всі наші зусилля сьогодні направлені на відстоювання справедливості для нашої держави.

Шановні колеги, я також хочу зазначити, що сьогодні не всі зараз на цій трибуні, але щоденно парламентська дипломатія працює над тим і працювала над тим, щоб в тому числі забезпечувати сталість підтримки нашої економіки, виплати зарплат і пенсій. Безумовно, ми вітаємо пакет допомоги в 50 мільярдів євро від Європейського Союзу. Дуже чекаємо на об'єднання позицій Конгресу по підтримці 61,4 мільярда доларів на підтримку обороноздатності нашої держави, щоб найкращі доньки і сини мали чим стріляти, мали чим захищатися, адже сьогодні це екзистенційна війна для всього світу. Також хочу передати слово щодо закордонної поїздки до сполучених Штатів Америки і Молитовного сніданку колезі Лесі Забуранній.

 

11:21:54

ЗАБУРАННА Л.В.

Вітаю усіх. Дійсно, у нас була дуже потужна делегація, до якої, окрім парламентарів, доєдналися наші героїчні військові, наші капелани, а також діти, яких вдалось визволити від депортації. Ми мали велику кількість продуктивних зустрічей, в тому числі з кокусом Конгресу Сполучених Штатів, і в черговий раз наголошували на необхідності надання такої важливої військової і прямої фінансової...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Дякуємо нашим делегаціям на всіх платформах.

Будь ласка, "Європейська солідарність" Петро Олексійович  Порошенко.

 

11:22:48

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні народні депутати, розпочалася нова сесія Верховної Ради і в порядку денному ми знову не побачили життєво необхідних для нашої держави законопроектів. Ми вимагаємо включити до порядку денного низку питань, які стосуються безпосередньо обороноздатності держави, бо саме про це проект наших законодавчих ініціатив, які позбавляють тилових пацюків можливостей тероризувати українське підприємницьке середовище. І це питання набагато ширше, ніж про бізнес-клімат. Це питання стосується всіх і кожного, бо ідеться про робочі місця, про сплату податків, за рахунок яких, цих податків, саме і фінансуються Збройні Сили України.

Так само про оборону і Закон про заборону московської церкви. Через два роки після вторгнення, через десять років після початку війни, через п'ять років після отримання Томосу у нас все ще існує лобі російської православної церкви, в тому числі і в цьому залі, яке перешкоджає після успіху в першому читанні розглянути і прийняти як закон це важливе рішення – ліквідація цієї ефесбешної структури.

І ще одне. Я хотів би підтримати ініціативу Зеленського – ініціативу про перезавантаження влади. І тут мова точно не йде про Лапутіну, бо за два тижні десята річниця розстрілу Небесної Сотні. І ради пам'яті перших жертв російської агресії слід очистити всі державні установи, в першу чергу Офіс Президента, від недолюстрованих недобитків команди Януковича, ставлеників Портнова. Мене аж тремтить про те, що нас будуть вітати з річницею Небесної Сотні от такі, які зараз ще й голос насмілюються подавати.

Перестановки необхідні і в Кабміні аж до заміни його на технократичний уряд. І я дуже сподіваюся, що це буде здійснено шляхом формування уряду національної єдності. А Зеленському зараз у цих критичних умовах варто запросити лідерів парламентських фракцій для того, щоб обговорити рішучі дії для укріплення обороноздатності держави.

І ще одне. Почніть із себе...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "За майбутнє", Констанкевич Ірина Мирославівна.

 

11:26:11

КОНСТАНКЕВИЧ І.М.

Шановні колеги, останні два дні для нас визначальні тим, що тут у цій залі з вуст високих гостей ми чуємо про перемогу України і перемогу… про те, що нам треба виграли не лише перемогу, нам потрібно виграти і мир.

Як виграти мир? Мир ми зможемо виграти тільки тоді, коли ми чітко візуалізуємо для себе ту роботу, яку ми маємо зробити після війни. Тобто це не лише відбудова інфраструктури, це насамперед відбудова того культурного, гуманітарного ландшафту, який продемонструє світу потугу української нації. І тут я би хотіла наголосити на таких важливих факторах, про які ми останній час мало говоримо, хоча ми є свідками величезних втрат, я маю на увазі освіту, я маю на увазі культуру, я маю на увазі гуманітаристику. Тому що війну виграють не лише зброєю, війну виграють інтелектом, війну виграють розумом. І сьогодні оті успіхи, які продемонструвала українська армія, – це результат тієї великої роботи, яку здійснювали наші вчителі, наші науковці, багато-багато інших патріотичних людей.

Що нам потрібно робити сьогодні, завтра і найближчим часом? Нещодавно з'явилася Хартія європейських університетів, які проголосили, що всі університети Європи мають будуватися на засадах без стін, це має бути відкритий університетський простір. Якщо ми хочемо бути в Європі, нам потрібно показати, що наша вища освіта, наша наука, наша молодь є на європейському рівні. Що ми сьогодні робимо? Окрім того, що ми аспірантам закриваємо дорогу в аспірантуру, ми більше нічого не робимо. Що ми робимо для шкіл? Крім поліцейських безпеки в школах з зарплатою 36-50 тисяч, які вище за зарплату директора, ми теж нічого не робимо. Ми чекаємо наших підручників, ми чекаємо укриттів і багато всього іншого.

Тому я закликаю народних депутатів, профільні комітети, які відповідають за гуманітарну роботу, за освітню роботу, все-таки звернути увагу на те, як ми повинні виграти не лише війну, а виграти і мир.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Відновлення України", Бурміч. Будь ласка. 

Бурміч Анатолій Петрович.

 

11:29:02

БУРМІЧ А.П.

Шановна президія, шановні колеги, тільки вчора ми прийняли дві постанови Президента про продовження військового стану та продовження мобілізації. Але сьогодні ми вже будемо вносити зміни до Закону про мобілізацію, тому що, виявляється, те, що було, у нас не працює. Ми бачимо, що відбувається на вулицях, як хватають людей, як порушують їхні права і все таке інше.

Чому це відбувається? Тому що люди не бачать справедливості. Тому що люди втратили мотивацію, тому що люди бачать ту корупцію, яка є у військах на сьогоднішній день. Сьогодні до копійки, секунда в секунду, із казначейства перераховуються гроші до армії, а солдати вчасно не отримають ні зарплату, ні інші моменти, ні премії і все таке інше. Ми бачимо ту корупцію, яка є там по всіх напрямках. Он тільки печатають про те, що той, хто вкрав 1,5 мільярда на снарядах, йому надили всього-на-всього домашній арешт. А я вважаю, що це зрада. З якою метою він наносив збитки обороноздатності – просто так чи ні? А тому корупція у військах – це зрада. А влада сьогодні нічого не робить, щоб з цим боротися. А необхідно посилювати цю боротьбу. Необхідно створювати прокуратуру військову. Необхідно створювати умови, щоб Служба безпеки посилювала цю боротьбу.

Що робиться в тилу на сьогоднішній день, щоб підвищувати мотивацію захищати Батьківщину? Ми бачимо сьогодні, підвищуються тарифи, щоб компанії гарно жили, і державні теж, тому що є наглядові ради іноземні, вони повинні отримувати високі зарплати. Залякують людей, коли у нас по статистиці 14 мільйонів знаходяться за межею бідності. У нас сьогодні в тилу ніхто не об'єднує людей, а навпаки, зіштовхують лобами на релігійній основі, на мовній основі.

І другим питанням. Наші багато патріотів, дуже багато, у яких діти охороняють їхні гроші за кордоном, а вони  розповідають, що треба захищати. Покажіть, будь ласка, приклад особистий. Не хочуть. Тому що краще награбовані гроші, щоб зберігалися там. Це зрада, я вважаю. І такі чиновники, у яких діти за кордоном, повинні покинути свої посади і не закликати до чогось того, що тільки знижує мотивацію захищати Батьківщину.

(Шум у залі)

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

11:32:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я попрошу тишу в залі. Я закликав би все-таки намагатися зберігати єдність, яка існує тут. Усім. Усім зберігати єдність.

Слово надається народній депутатці Васильченко Галині Іванівні, фракція політичної партії "Голос".

 

11:32:30

ВАСИЛЬЧЕНКО Г.І.

Прошу передати слово моєму колезі Юрчишину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрчишин Ярослав Романович.

 

11:32:44

ЮРЧИШИН Я.Р.

Шановні друзі, є давня традиція: той, хто об'єднується з ворогами, в кінцевому варіанті програє. Тому якщо закликаємо до єдності, давайте об'єднуватися всі на базі українського інтересу. А ті, хто діє, діяв чи хоче діяти на базі інтересу російського, в принципі, мають бути там, де їхній попередній очільник, пан Медведчук, якомога далі. Але я не про це, я про свободу слова.

На жаль, у нас зараз є дуже багато фактів, які викликають максимально оперативної реакції. Перше, представники медіаспільноти, медіаруху  заявили про системний тиск на медіа. Якщо буквально до післявчора ми не мали фактів, які би могли це стовідсотково підтвердити, зараз ми такі факти маємо. Дуже дякую, що вчора весь зал, всі фракції, особливо дякую "Слузі народу", яка дала перерву на це, на мій виступ, в результаті якого ми прийняли рішення про запрошення  пана Василя Малюка до зали. Але дуже би хотілося почути, коли ми його таки почуємо. Поки що такої інформації немає. Ми маємо присікати накорню будь-який тиск на медіа.

Ми маємо величезний запит щодо більшої прозорості роботи Верховної Ради, хоча, знову ж таки наголошу, маю і успіхи в цьому напрямку, бо сайт Верховної Ради – один з найпопулярніших сайтів в усьому світі за матеріалами руху "Чесно". В той же час ми маємо знайти механізм, як забезпечити присутність журналістів в тих приміщеннях Верховної Ради, де дозволяють питання безпеки, і дати відповідь на питання: якщо ми здійснюємо як депутати трансляцію прямо з зали Верховної Ради, чому ми не допускаємо журналістів до цього.

Хотів би подякувати керівництву парламенту і керівництву Апарату Верховної Ради, ми шукаємо шляхи, як можна і безпеково, і змістовно вирішити це питання, це питання не стоїть заблокованим.

І є питання вже не лише у нас щодо ефективності єдиного марафону в "Репортери без кордонів", ми маємо відповісти на це питання. Ми маємо супроводжувати питання каналів, які вимкнені від ефірного мовлення, бо ми – демократична країна. Друзі, свобода слова – це без винятків. Маємо за неї боротися.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, слово надається народному депутату Бойку Юрію Анатолійовичу, депутатська група "Платформа за життя та мир". Після цього Бакунець Павло Андрійович, і ми завершимо цей блок. І я  оголошу невеличку перерву, і прошу членів Погоджувальної ради зібратися, і потім ми продовжимо наше…

Секундочку. Будь ласка, Скорик.

 

11:35:54

СКОРИК М.Л.

Народний депутат Скорик, депутатська група "Платформа за життя та мир". Шановна президія, шановні колеги, шановні громадяни України! Вчора закінчила свою роботу десята і розпочала роботу одинадцята сесія нашого парламенту поточного скликання.   

Останні два роки парламент працює в надзвичайному режимі, і я можу сказати, що депутатська група "За життя та мир" під керівництвом Юрія Анатолійовича Бойка чітко та послідовно весь цей час підтримувала і підтримує всі кроки, спрямовані на відновлення в Україні миру і територіальної цілісності, на підвищення нашої обороноздатності, на підтримання соціального захисту наших громадян, на підтримання в цей складний час нашої економіки. Я можу чітко сказати, що ми плануємо і надалі вчинювати саме таким чином.

Про що хотілося б сказати в контексті того, що зараз розглядається суспільством. Може, це не таке резонансне питання, як, скажімо, Закон про мобілізацію чи кадрові перестановки в ЗСУ, але від того вони не менш болючі і важливі для наших громадян. Що я маю на увазі? Коли ми з вами приймали бюджет на 2024 рік, то ми прийняли закон, яким прибрали податок на доходи фізичних осіб з місцевих громад. От я можу сказати, я поцікавився статистикою, от структуру… скільки була питома вага в цілому і є питома вага в цілому по ПДФО в структурі доходів дуже великої кількості місцевих громад моєї рідної Одеської області. Це десь біля 50 відсотків займає ПДФО і відповідно військове ПДФО в них займав біля 60 відсотків. Тобто, я думаю, що фінансисти добре розуміють, що замістити втрату цих доходів, так скажімо м'яко, дуже і дуже важко, а точніше неможливо.

На сьогоднішній день в цілій низці громад, я можу сказати про Одеську область, але, я думаю, що така ситуація, аналогічна ситуація, по всій країні, є недовиконання бюджетів і є дійсно реальна загроза невиплати заробітних плат по захищеним статтям бюджету таким як охорона здоров'я, таким як освіта. Це ті статті бюджету, які захищені Конституцією. Тобто це конституційне право на охорону здоров'я, конституційне право на освіту. І коли я чую від деяких колег, що ми маємо прибрати ще якісь доходи у місцевих громад, це взагалі за гранню розуму. Я розумію всі проблеми з бюджетом, я розумію проблеми з міжнародною фінансовою допомогою, але ми маємо всі разом і уряд, і...

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

11:39:05

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  "Довіра", Бакунець Павло Андрійович.

 

11:39:06

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановний пане Голово, колеги, дорогі українці! На жаль, ми знову цього ранку прокинулись через тривогу, російські ракети атакують українські міста, житлові будинки, загинули, на жаль, люди, на фронті тривають важкі бої. Ми можемо, кожен із вас, задуматися про кожного воїна, у них умови сьогодні далеко гірші, аніж за ті, в яких ми тут перебуваємо в теплі. І, звичайно, що саме тому ми повинні підсилити наші міцні сторони і змінити те, що було втрачено, на краще. Я зараз говорю про навчання, навчання, напевно, всієї країни військовій справі. Це навчання базовій військовій підготовці в наших школах, у вузах, на підприємствах, у кожній громаді, адже до цього йдемо, і так мусить бути.

І, звичайно, що в ці дні кожна українська родина обговорює все ж таки цей проект Закону про мобілізацію. І нам разом із вами слід бути відвертими і сказати, що все ж таки люди очікують від цього закону справедливості, щоб був баланс, щоб ми не зруйнували повністю життя в тилу і щоб ми забезпечили, власне, наш фронт, саме з балансом ми зможемо здобути перемогу.

І тут я хотів би окреслити кілька норм, чітких норм. Насамперед терміни. Кожен військовий повинен розуміти, коли буде ротація, демобілізація. Кожен, хто хоче йти до війська захищати нашу країну, також повинен розуміти, які терміни, скільки налаштувати свій організм фізично, психологічно, щоб перебувати на фронті. Терміни – це номер один.

Також родини інвалідів, вони повинні побачити якісь чіткі норми щодо них, щодо їхніх прав. Я маю на увазі право на відтермінування, на відстрочку тим, хто доглядає за родичами-інвалідами.

Ще один важливий момент – це наші науковці. Слід дати можливість нашим аспірантам, власне, однозначно здобувати і покращувати науку в Україні, адже за наукою наше майбутнє.

Повірте, як мажоритарник з Яворівщини, я чітко розумію і знаю, що таке навчання наших військових. Тому я закликаю вас, уряд, додавати коштів,  допомагати навчальним центрам, аби вони добре, довго, якісно і професійно як фізично, так і психологічно навчали тих українців, які захищають і хочуть захищати нашу країну.

Тому між першим і другим читанням у нас із вами багато роботи, аби доопрацювати. В інакшому випадку його не слід голосувати в цілому. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

11:42:11

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, завершальний виступ Юлія Володимирівна Тимошенко. Після цього я оголошу коротку перерву… Репліка? А вас що, назвали десь?

Добре, Юлія Володимирівна. Потім розберемося. Будь ласка.

 

11:42:31

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, сьогодні буде розглядатися в залі Верховної Ради найрезонансніший законопроект про мобілізацію. Враховуючи, що його вирішили розглядати за скороченою процедурою, без серйозного глибокого обговорення, я хотіла зараз саме про це поговорити. Немає ніяких сумнівів, що країні мобілізація потрібна, і ніхто не оспорює це, нам треба захищати свою рідну країну. Але є різні концепції підходу до проведення мобілізації. Є правильний підхід, який міг уряд запропонувати парламенту, це коли  висока мотивація для майбутніх військових буде задіяна на повну потужність. Коли наші виснажені хлопці, які сьогодні на передовій, і дівчата, які сьогодні майже два роки на передовій, зможуть не через 36 місяців, як в цьому законі передбачено, а через 18  піти додому.

І саме головне, хто замінить на фронті тих військових, які сьогодні мотивовано, професійно, віддано захищають Україну? Мусять замінити такі самі мотивовані, професійні, віддані люди, які прийдуть і будуть здатні боронити нашу державу, а не випадкові люди, яких схопили на вулиці, яких кидають на передову майже непідготовленими. Ви вважаєте, що це дасть можливість захистити нашу рідну державу? Да ні. І тому закон мусив бути повністю мотиваційний. А нам внесли зараз репресивний, антиконституційний закон, який розбалансує суспільство і не дасть жодної сили нашому фронту.

Як можна було внести закон, в якому примусові електронні кабінети, коли у половини людей немає абсолютно гаджетів? Як можна було електронні повістки передбачити, якщо частина людей не користується цими електронними пристроями? Як можна було зараз в цьому законі після того, як парламент повернув, ввести всю систему насилля: від блокування рахунків до, вибачте, тюрми? Не можна такого робити. А як можна було знову переглядати І, ІІ, ІІІ групу інвалідності? А як можна самотніх батьків, матерів кидати на фронт, якщо другий не відмовився від дитини офіційно? Що ви собі думаєте?

І тому нам не можна сьогодні підтримувати такий закон, все в руках парламенту. Давайте зберемо робочу групу і зробимо нормальний мотиваційний  гідний Україні закон. Слава Україні!

 

11:45:37

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили виступи від фракцій і груп.

Я не можу зрозуміти, будь ласка, Геращенко. З якого приводу ви піднімаєте руку? Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

11:45:44

ГЕРАЩЕНКО І.В.

З процедури і порядку ведення. "Європейська солідарність" висловлює рішучий протест президії з приводу того, що тільки що з трибуни Верховної Ради опезежист Бурміч розколював країну, заявивши, що в Україні начебто є розкол за мовною і релігійною ознакою. Це абсолютні наративи Кремля, а не свобода слова і плюралізм. Плюралізм і свобода слова мають базуватися на дискусії щодо розвитку країни, на дискусії щодо підтримки Збройних Сил України і демократії.

І ви знаєте, пане Голово, ви мали би виключити мікрофон у день, коли в Києві щонайменше двоє загиблих і 25 постраждалих. Єдиною загрозою і розколом для нас є російські ракети. З трибуни Верховної Ради колишній представник КДБ продовжує просувати наративи КДБ про те, що в нас розкол за мовною і релігійною ознакою, а ви йому не зробили жодного зауваження.

Ми вважаємо, що ви зробили зараз послугу пану Бурмічу, я тричі повторюю його…

 

11:47:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз, для того, щоб припинити цю брехню і маніпуляцію в залі, я одразу після цього сказав, що я закликаю всіх до єдності, до єдності в цьому залі. І так буде завжди. Брехня не має прізвищ, брехня має просто підлу ницість. Це стосується всіх. Давайте говорити правду!

І на цьому я оголошую невелику перерву. Я прошу лідерів фракцій і груп зібратися на Погоджувальній раді. Будь ласка.

 

(Після перерви)

 

12:18:23

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, завершилася перерва. Я прошу займати місця, ми переходимо до розгляду питань порядку денного, який ми тільки що переузгодили Погоджувальною радою.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Займіть свої місця, будь ласка, колеги.

Дякую. Будь ласка, шановні колеги, займіть свої місця.

Шановні колеги, будь ласка, я прошу, займіть свої місця, щоб я бачив орієнтовну кількість учасників сьогоднішнього парламентського процесу.

Тому, вельмишановні колеги, переходимо до першого питання. Шановні народні депутати, це питання 10327.

Відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить звільнення з посад членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України. Президент України вніс до Верховної Ради України подання про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Буглака Юрія Олександровича у зв'язку з особистою заявою про складення повноважень. Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув зазначене подання Президента України та за наслідками розгляду народні депутати України члени комітету внесли на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови за реєстраційним номером 10327 про звільнення Буглака Юрія Олександровича з посади члена Центральної виборчої комісії.

Шановні народні депутати, на Погоджувальній раді ми домовилися  про розгляд цього питання за скороченою процедурою. Я прошу зайняти свої місця. Я ставлю пропозицію розглянути про обговорення питання цього за скороченою процедурою. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:20:52

За-218

Рішення прийнято.

Шановні колеги, будь ласка, слово надається Представнику Президента України у Верховній Раді України Галині Олегівні Михайлюк, 2 хвилини.

 

12:21:05

МИХАЙЛЮК Г.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Сьогодні як Представник Президента України у Верховній Раді України я уповноважена представити вам подання про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Буглака Юрія Олександровича, внесене Президентом України.

Відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України призначення на посади та звільнення з посад членів Центральної виборчої комісії здійснюється Верховною Радою України за поданням Президента України. Частиною дев'ятою статті 30 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" при виникненні підстав, які передбачають дострокове припинення повноважень члена ЦВК, Президент України у тридцятиденний термін вносить до Верховної Ради України подання про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення з посади члена ЦВК.

Так 25 серпня 23-го року до Верховної Ради України надійшла особиста заява Юрія Буглака про складення ним повноважень члена ЦВК. 20 жовтня 23-го року профільний комітет розглянув заяву Юрія Буглака про складення повноважень члена ЦВК і прийняв рішення скасувати  разом з супровідними документами до Президента України. Саме тому Президент України, керуючись нормами Конституції України, у відповідності до Закону України про "Центральну виборчу комісію", у визначений законом строк вніс до Верховної Ради України подання про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення з посади члена ЦВК Буглака Юрія Олександровича у зв'язку з особистою заявою про складення ним повноважень.

З урахуванням викладеного від імені Президента України прошу підтримати дане подання і прийняти за основу та в цілому проект Постанови Верховної Ради України реєстраційний номер 10327.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, Галина Олегівна.

Шановні народні депутати, до слова запрошується заступниця голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Леонідівна Загоруйко. Будь ласка, Аліно Леонідівно.

 

12:23:19

ЗАГОРУЙКО А.Л.

Шановний Голово, шановні народні депутати! До Верховної Ради України 23 листопада 2023 року надійшло вже згадане подання Президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії Буглака Юрія Олександровича у зв'язку з особистою заявою про складення повноважень.

Відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 30 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" особиста заява про складення повноважень є підставою для дострокового припинення повноважень члена комісії.

Комітет наш профільний з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на своєму засіданні 8 грудня 2023 року розглянув зазначене подання Президента і в результаті всебічного обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України та вже згаданих мною положень Закону України "Про Центральну виборчу комісію" звільнити з посади члена Центральної виборчої комісії Буглака Юрія Олександровича у зв'язку з особистою заявою про складення повноважень, достроково припинивши його повноваження.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, шановні колеги, прошу представників депутатських фракцій та груп записатися на виступи: два – за, два – проти.

Слово надається народному депутата Цимбалюку Михайлу Михайловичу, фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Будь ласка.

 

12:25:24

ЦИМБАЛЮК М.М.

Прошу передати слово Сергію Власенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Володимирович Власенко, будь ласка.

 

12:25:42

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний Руслан Олексійович.

Колеги, давайте не робити вигляд, що ми нормально… звільняємо нормального члена ЦВК. Давайте не робити вигляд. Давайте не робити вигляд, що це просто заява написана. Людина перебуває за межами України під час збройної агресії Російської Федерації, знаходиться, наскільки мені відомо, в місті Маямі в Сполучених Штатах Америки, отримує заробітну плату, нормально там перебуває. При цьому, до речі, я хочу нагадати, що він заяву написав після того, як скандал почався з цього. Це ж не просто так все. Давайте ми не будемо робити вигляд, що це нормальна процедура.

Давайте ми попросимо, можливо, я не знаю, чи є для цього підстави, але давайте попросимо правоохоронні органи розібратися, чому людина, перебуваючи за межами України в період воєнного стану, отримувала заробітну плату з Державного бюджету України. А чи виконувала вона повноваження члена ЦВК? А давайте розберемося, хто туди її делегував, у цей ЦВК. А давайте подивимося, що взагалі відбувається з цим.

Тому в мене величезне прохання, колеги, от два виступаючих від комітету і від… представниця Президента (до речі, вітаю з першим виступом як представниці Президента з трибуни Верховної Ради), давайте відверто говорити про те, що відбувається. Бо суспільству чомусь говорять, що депутати всі, вибачте, якісь не такі, але всі депутати сиділи тут, весь цей час працювали, в найскладніші часи, Верховна Рада збиралася. В той момент, коли всі, і включаючи правоохоронців, я вже не кажу про ЦВК і інших, повтікали з  Києва, Верховна Рада збиралася і працювала, отримуючи зовсім не такі зарплати, як отримують члени ЦВК. Вибачте. Тому, колеги, давайте про це все говорити, а не робити вигляд, що все добре.

Фракція "Батьківщина" беззастережно підтримає подання Президента. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Дануці Олександру Анатолійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:27:51

ДАНУЦА О.А.

Колеги, пропоную переходити до голосування і підтримати подання Президента однозначно одноголосним голосуванням. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається Южаніній Ніні Петрівні, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

Геращенко Ірина Володимирівна.

 

12:28:15

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, відразу після виходу журналістського розслідування я і Артур Герасимов як співголови "Європейської солідарності" подали відповідне подання до Верховної Ради України і закликали Президента негайно відреагувати на цей ганебний факт і звільнити пана Буглака.

Я хочу нагадати, що правильно тут зазначили виступаючі, які представляють Президента, що відповідне подання до Верховної Ради було подано в серпні. І це дійсно ганьба, що зараз лютий, а ми тільки перейшли до цього питання. Так само ганьба в тому, що коли дійсно депутати "Європейської солідарності", інших фракцій з 24 лютого 22-го року залишалися в Києві, ДБР, уряд дружними рядами десь виїхали з лижними палками ходити там по схилах Карпат, а деякі депутати і зараз в Штатах перебувають. Давайте подивимося уважно зараз на наші ряди. Не всі ж тут, правда? І зарплату отримують, і депутатські повноваження отримують, і таке інше.

Тому ми за те, щоб депутати були на робочому місці. За те, щоб наші засідання тривали не два дні на місяць, а щоб у нас були пленарні тижні, робота в округах, щоб у нас була робота в регіонах. А всі ті, хто невідомо де знаходиться, дійсно, ми за те, щоб правоохоронні органи дали відповідь, як наприклад, полковник Арестович виїхав з країни, радник Президента, і де він на Маямі там зараз перебуває. Це дуже правильні питання.

Тому зараз голосуємо за цю відставку. Дуже погано, що ми тільки зараз дійшли до цієї відставки, а не в серпні. І хотілось би почути так само і від Голови Верховної Ради, а де ті депутати, в тому числі із фракції "Батьківщина", ми кілька людей не бачили тут вже два роки, які не з'являються в парламенті, але, я так розумію, рахуються депутатами. Народний депутат України має бути народним депутатом України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Батьківщина, репліка. Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович.

 

12:30:23

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний пане Голово.

Я би радив всім, хто звертає увагу на інші фракції, в першу чергу подивитися в дзеркало, подивитися на власну фракцію, подивитися, хто займається бізнесом з Російською Федерацією і займався весь цей час, подивитися на всі інші історії. (Оплески) Я ще раз підкреслюю, хто рекомендував цього члена ЦВК, щось так також сором'язливо промовчали про це, хто за це повинен нести політичну відповідальність і так далі. Тому я кажу ще раз: кожному воздастся по грехах його.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки з процедури. Будь ласка, Бужанський – з процедури. В чому питання?

 

12:31:06

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Шановні колеги, питання в тому, що я би нагадав шановній Ірині Володимирівні, що ми би в серпні дійсно проголосували це, якби і фракція не затягувала штучно кожне засідання нашої Ради, ми би мали час багато речей проголосувати ще в серпні, ще у вересні, ще в жовтні, але гаємо час на порожні політичні заяви чомусь.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, переходимо голосування. Обговорення питання завершено, переходимо до прийняття рішень. Я прошу підготуватись всіх до голосування, будь ласка. Будь ласка, підготуйтесь до голосування.

Відповідно до пункту 21 частини першої статті 85 Конституції України ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Постанови (реєстраційний номер 10327) про звільнення Буглака Юрія Олександровича з посади члена Центральної виборчої комісії. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:32:21

За-300

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях. Дякую.

Шановні колеги, йдемо далі. Наступне питання про відставку члена Кабінету Міністрів у справах ветеранів України. Це, шановні народні депутати, відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить вирішення питання про відставку членів Кабінету Міністрів України.

5 лютого 2024 року згідно з частиною першою статті 18 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" Лапутіна Юлія Анатоліївна подала до Верховної Ради України заяву з проханням  прийняти її відставку з посади міністра у справах ветеранів України.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув зазначену заяву та за наслідками розгляду народні депутати України члени комітету внесли на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови за реєстраційним номером 10464 про відставку Міністра у справах ветеранів України Лапутіної Юлії Анатоліївни. Відповідні матеріали вам надано.

Згідно із частиною четвертою статті 20 Регламенту Верховної Ради України питання включається до порядку денного сесії позачергово без голосування.

Шановні народні депутати, на Погоджувальній раді ми домовилися про розгляд цього питання за скороченою процедурою. Тому я ставлю на голосування пропозицію про обговорення питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:34:10

За-251

Рішення прийнято. 

Переходимо до розгляду питання. Я запрошую до слова голову Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галину Миколаївну Третьякову.

Будь ласка, Галино Миколаївно.  

 

12:34:29

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Вітаю, шановні колеги. Я виступаю від комітету, а від фракції у нас буде пані Василевська-Смаглюк.

Вчора, 6 лютого, ми на комітеті розглянули і прийняли, одноголосно підтримали відставку міністра у справах ветеранів України Юлії Лапутіної. На незадовільну роботу міністерки ми звертали увагу комітетом декілька разів, у нас відбувалося декілька слухань в комітеті, але ми робили це разом із громадянським суспільством, яке теж звертало увагу впродовж всього і 2023, і 2022 року на незадовільну роботу міністерства. Належних якісних змін, які би призвели до напрацювання та реалізації потужної ветеранської політики  в Україні так і не відбулося, Міністерство ветеранів не взяло на себе ані координуючу, ані лідируючу роль в Кабміні щодо реалізації ветеранської політики, до якої дотичні майже всі міністерства Кабінету Міністрів. Комітет констатує відсутність системного підходу в Кабінету  Міністрів і міністерства до підготовки політики і законопроектів у ветеранській політиці. Викликає стурбованість кадрова політика міністерства і якість підготовленої нормативних і нормотворчих документів. Це стосується як постанов Кабінету Міністрів, так і проектів законів, з яких ми розглянули в залі лише один, якість інших законів надзвичайно низька.

Без відповіді довгий час залишається питання щодо реалізації проекту відновлення Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення. А також ми всі з вами знаємо, без належного вирішення відбулося і функціонування Національного військового меморіального кладовища. Комітет неодноразово про це вказував, і таким чином вчора ми прийняли таке рішення одноголосно.

Водночас на сьогодні невідкладним і невирішеним залишається питання вироблення та затвердження єдиної наскрізної державної ветеранської політики, вивчення потреб ветеранів та адресне задоволення потреб. Для реалізації такого проекту потрібен амбітний і вкрай відповідний цим завданням потужний менеджер.

Тож ми пропонуємо комітетом одноголосно прийняти відставку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Галино Миколаївно. Дякую.

Шановні народні депутати, прошу депутатські фракції і групи записатися на виступи: два – за, два – проти.

Слово надається народному депутату В'ятровичу Володимиру Михайловичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність". Будь ласка.

 

12:37:23

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Після початку війни з Росією, у 2014 році, поняття "ветеран" набуло зовсім іншого значення для нас. Це вже не старенькі дідусі - учасники Другої світової війни, це молоді хлопці і дівчата, які взялися за захист України. Саме тому у 2018 році дозріла правильна ідея створити Міністерство у справах ветеранів. Це міністерство, яке займатиметься тими людьми, які стали на захист України. До становлення цього міністерства причетна наша колега Ірина Фріз, яка справді багато зробила, щоб запустити роботу цього міністерства у 2018 році. Але далі був 2019 рік, далі почалася просто кадрова чехарда.

Станом на тепер ми говоримо про… звільняємо третю міністерку. Ви пам'ятаєте прізвище перших двох? Впевнений, що ні. Тому що ми не бачили їх тут ніколи у Верховній Раді, навіть коли їх звільняли. Ми не бачили від них жодних законопроектів. На жаль, минуло вже більше як два роки,  відколи на посаді була пані Лапутіна, і ми так само не бачили її в цій залі. Ми так само не бачили від неї якихось законодавчих ініціатив. Попри те, що зараз мова йде вже про сотні тисяч тих людей, які стали на захист України і які мають статус ветерана учасника бойових дій, і це питання стає одним із головним насправді у соціальній політиці країни – жодних ініціатив з її боку не було.

Я особисто перетинався з пані міністеркою в одному дуже конкретному питанні, яке показало, як не треба, як не може працювати міністр. Питання Національного військового кладовища, постійне перенесення місця цього кладовища, повна зневага до родин загиблих героїв. Це приклад того, як не має працювати міністерство, як не має працювати влада в таких чутливих питаннях.

Дуже добре, що ми звільняємо пані Лапутіну. Але у мене питання, а є той, кого ми будемо незабаром вже обирати на цю посаду? Це питання неймовірно важливе, ми не маємо права знову залишати в.о. на посаді міністра ветеранів. Надзвичайно важливо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Юрчишину Ярославу Романовичу, фракція політичної партії "Голос".        

 

12:39:37

ЮРЧИШИН Я.Р.

Прошу передати слово Лозинському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Лозинський, будь ласка.

 

12:39:46

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

У мене дуже просте питання. А що зараз взагалі відбувається? Де міністерка? Ви бачите міністерку ветеранів в ложі уряду? Що це у нас відбувається? Це парламентсько-президентська республіка така у нас? Це так парламент є суб'єктом української політики? Який є сенс зараз щось  обговорювати тут, якщо в залі немає міністерки? Відправити її у відставку, ось так парламент це робить? Хто буде  обговорювати результати, хто буде обговорювати, що зроблено, хто буде обговорювати, що не зроблено? Хто буде передавати білі, зелені й інші книги? Що це в нас за такий парламентаризм? Вам не соромно? Монобільшість, ви відповідаєте в першу чергу за це. І ми тут партнери з вами, тому що ми всі один парламент. Де міністерка?

2019-й… 2020 рік. Сюди не прийшла інша міністерка, яку відправляли у відставку. Тоді парламент сказав, що таких прецедентів більше не буде, і наш комітет, пане Голово, зареєстрував законопроекту 3195. Чотири роки законопроект не голосується. Чотири роки його не вносять в зал, щоб зобов'язати міністрів сидіти тут і звітувати під час звільнення, передавати що вони зробили, відповідати що вони не зробили. Це парламентсько-президентська республіка. А не просто тиснути кнопки.

Давайте ми припинимо просто тиснути кнопки! Це не парламент! Яка суб'єктність? Яка відповідальність? Міністерство ветеранів – одне з ключових міністерств у нашій країні. Міністерки немає.  Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Кабаченку Володимиру. Будь ласка, передає Цимбалюку Михайлу Михайловичу, фракція "Батьківщина".

 

12:41:58

ЦИМБАЛЮК М.М.

Шановний Голово, президія, шановні колеги! Я з повагою відношуся до попередніх заслуг міністра Лапутіної Юлії як до генерала, бойового генерала Служби безпеки, єдиної жінки, в Службі безпеці, генерала, яка справді проявила себе позитивно по захисту нашої держави. Але посада міністра у справах ветеранів –  це все-таки більше менеджерські здібності і здатність керувати міністерською структурою. Насправді, тут би мала бути, я погоджуюсь з колегами на звіті, і міністр, вона, до речі, і в комітет не з'явилася, але мав би бути і Прем'єр-міністр, тому що ветеранська політика - це політика всього уряду. Нині Міністерство у справах  ветеранів не стало, на жаль, тим рупором і об'єднавчим сегментом. Бо сьогодні ветеран – це і контакт з Міністерством охорони здоров'я, це і з Міністерством економіки, до якої належить сфера центру зайнятості. Сьогодні Міністерство у справах ветеранів – це інші аспекти діяльності і контакту з місцевою владою і самоврядуванням, бо саме туди повертається ветеран. Тридцять відсотків некомплекту штату сьогодні, вакансії штату міністерства. Про що це каже? А скільки  ветеранів достойних могли би зайняти ці посади. І, нарешті, відсутність контакту з громадськістю. Громадська рада вимагає від нас звільнити міністра, бо... а там є  представники ветеранського руху. Через те потрібно думати про майбутнє: хто очолить це міністерство і чи зможе воно стати рупором об'єднання всіх...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Камельчук, я так розумію, Василевській-Смаглюк передає. Будь ласка, Василевська-Смаглюк, фракція "Слуга народу".  Після цього ще Павленко Юрій, і переходимо до голосування.

 

12:44:18

ВАСИЛЕВСЬКА-СМАГЛЮК О.М.

Я виступаю тут не тільки як народний депутат, який щодня отримує сотні звернень від ветеранів, від родичів, матерів загиблих, які  тримають у вазах попіл своїх воїнів і досі не можуть їх поховати через те, що Міністерство ветеранів не спромоглося організувати створення Національного меморіального кладовища. Тисячі тіл наших захисників лежать в холодильниках, у вазах через те, що міністерка, мені соромно про це  говорити, не змогла зробити елементарного, але такого важливого під час війни. Під час війни ми маємо фіаско лідерства ветеранської політики, вона повністю відсутня. І мені надзвичайно соромно не тільки як народному депутату, а як дружині військовослужбовця через те, що чотири роки нам  потрібно було для  усвідомлення повної безпомічності цього міністерства під керівництвом Лапутіної. Це і витік кадрів, це і зміна держсекретарів, це і відсутність Національного меморіального кладовища, це й безпорадне розпорядження державними коштами, це і провал президентського проекту по Бородянському центру реабілітації військовослужбовців, який мав бути зданий 1 грудня, і я сьогодні проїжджала Бородянкою, він досі будується.

Насправді соромно і сумно під час війни говорити про провал. Зараз ми маємо говорити з вами про те, щоби пані Лапутіна дійсно провела аудит у міністерстві після свого звільнення і передала всі справи справжньому лідеру ветеранів, якому буде вірити парламент, якому будуть вірити ті, хто споживає ці послуги, наші герої.

Слава Україні! Я думаю, що звільнення і ганьба цій людині – це те, що вона заслужила.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, я запрошую до слова Павленка Юрія Олексійовича, група "Платформа за життя та мир". Шановні колеги, і після цього голосуємо. Будь ласка, прошу народних депутатів зайняти свої місця.

 

12:46:34

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні колеги, на жаль, незважаючи на пріоритетність, незважаючи на серйозний виклик і необхідність сьогодні підтримки і формування цілісної політики в державі по захисту ветеранів, Міністерство у справах ветеранів так і не стало суб'єктним. Не змогло сформуватися кадрово за цей час, не змогли сформувати чітку програму дій, не змогли сформувати дорожню карту комплексного підходу і допомоги кожному конкретному ветерану, кожному, хто потребує цієї співпраці і допомоги з боку держави.

Але це робота не лише Міністерства ветеранів, це робота всього уряду, і разом з тим і Міністерства соціальної політики. Тому разом з Лапутіною ми мали би сьогодні звільняти і міністра соціальної політики, бо це їхнє недоопрацювання, їхня відсутність системної роботи по підтримці ветерана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу зайняти місця. Обговорення завершено, переходимо до прийняття рішення.

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України, частини першої статті 18 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" я ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Постанови (реєстраційний номер 10464) про відставку Міністра у справах ветеранів України Лапутіної Юлії Анатоліївни.

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:48:23

За-302

Рішення прийнято. 

Дякую, колеги. Йдемо далі. Так, я перепрошую, в мене є лист від двох фракцій, перерва із заміною на виступ. Я запрошую народного депутата Кота і після цього… Потім з процедури я дам. І після цього ми переходимо до питання.

Будь ласка, народний депутат Кіт.

 

12:48:53

КІТ А.Б.

Шановний пане Голово, дорогі українці, один із священників православної церкви любить повторювати, що найбільшою перемогою ворога над нами може бути, коли зробити нас подібними до себе. Кабмінівський законопроект про мобілізацію фактично повторює в багатьох своїх аспектах московський проект про мобілізацію і де-факто порушує конституційні права наших громадян. Я не розумію, в чому винні мільйони українців, які на початку війни не були захищені державою Україна та були змушені заради захисту своїх сімей та дітей покинути Україну і стати біженцями. В чому їхня вина?

Блаженніший Любомир Гузар вчив нас, що найбільшою цінністю в Україні є людина, є українець. Кількість населення в Україні скоротилася зараз до 29 мільйонів чоловік приблизно за різними оцінками. Якщо нічого не змінювати, то скоро нікому буде створювати ВВП країни і нікому буде воювати за Україну. Система мобілізації в Україні повинна бути, з однієї сторони, збудована так, щоби забезпечити ЗСУ військовими, а з другої сторони, щоби не зупинити економіку і ринок праці в Україні взагалі як такий.

Що фактично зараз відбувається? Військовозобов'язані уникають призову і ховаються, ховаються і не працюють. В результаті невже вони всі бояться іти воювати? Та ні, вони просто через потік брехні втратили довіру до держави Україна, а відсутність гарантованих законом прав військовослужбовців, які зараз воюють, не спонукають їх іти воювати. Ми в альтернативному законопроекті, який ми пропонували в попередній раз, запропонували дуже простий принцип: працюй або воюй. Я не розумію зараз, звідки, тут, до речі, Прем'єр-міністра немає, звідки мають братися зараз кошти державного бюджету для того, щоб проводити додаткову мобілізацію, і хто за це, і звідки має платити.

Ми пропонували дуже простий принцип призову з переходом від ТЦК до навчально-тренувальних центрів підготовки, де здійснюється військова підготовка безпосередньо військовими підрозділами ЗСУ за сприянням місцевих органів влади. Це ми гарантуємо право людям на те, що вони не будуть мобілізовані, не будучи навченими. Таких навчальних центрів в Україні, з нашої точки зору, треба створити тисячі. Ми маємо дуже добрий приклад 3-ї штурмової бригади, де це фактично в Україні вже працює. Китайський філософ Конфуцій писав: "Посилати людей на війну ненавченими –  означає зраджувати їх".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Будь ласка, там з процедури були в кого? Да, я бачу, Лозинський, а потім ще хто? І Железняк – з процедури.

Будь ласка, Лозинський спочатку.

 

12:52:15

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги, нам чесно і терміново потрібно перезавантажувати роботу нашого парламенту, нам треба його реставрувати, тільки реставрувати не фасад, а реставрувати зміст діяльності. І це реальна справа, яку ми зараз повинні зробити. Коли планувалося чергове засідання Верховної Ради, у наших календарях було чотири дні для голосувань – мізер, але чотири дні. Сьогодні нам приходить інформація, що буде два дні. Сьогодні   писали 43 законопроекти в порядку денного, залишилось 12. Це не може так бути. У нас надзвичайно важливі законопроекти, які ми просто не встигаємо розглянути. Ми не можемо скорочувати роботу парламенту, тому що тільки ми є законодавчим органом і нас не можуть переобрати під час воєнного стану. Нам необхідна "година запитань до Уряду", бо міністри вже навіть сюди не приходять під час своєї відставки. Нам необхідні тут журналісти, щоб показувати, що тут відбувається, а не в тіктоках...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

А що тут з процедури було, Романе? (Шум у залі) Я зрозумів.

Будь ласка, Железняк і потім Геращенко. З процедури тільки, шановні колеги, будь ласка.

 

12:53:29

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Питання з процедури. Пане Голово, вчора ми на засіданні проголосували мою пропозицію викликати терміново Голову СБУ для заслуховування по питанню прослуховуванню незаконному журналістів.

Я би хотів би дізнатися, яка доля цього рішення. Тому що український парламент проголосував (не буду зараз повторювати ті правильні слова, які сказав мій колега Роман Лозинський про парламентаризм), але чомусь на трибуні ми Голову СБУ не бачимо. Що там відбувається і скажіть, яка доля цього рішення і коли нарешті ми побачимо його і почуємо відповіді, що як так сталося, що 30 там чи скільки людей займалися всім чим завгодно, але точно не національною безпекою і захистом держави?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вчора, як тільки це рішення було проголосоване, мною одразу воно було направлене, спрямоване до Голови Служби безпеки України і повідомлено про те... Ну, ми будемо тоді визначатися на Погоджувальній раді день і дату, коли ми запросимо його. Я думаю, що це питання ми вирішимо Погоджувальною радою. Дякую.

Будь ласка, Ірина Володимирівна. І після цього, шановні колеги, переходимо до розгляду наступного законопроекту. Будь ласка, Геращенко.

 

12:54:53

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую, шановний пане Голово. Питання з процедури. Представники монобільшості зазначили, що з серпня місяця вони хотіли б проголосувати набагато більше законів, аніж це трапилося за ці сім місяців. Нагадаю, що саме монобільшість по суті формує порядок денний. І на жаль, дійсно, у нас сьогодні є один або два пленарних дні на тиждень.

"Європейська солідарність" пропонує з процедури повернутися до нормального календарного плану роботи Верховної Ради України – два пленарних тижні на місяць. Ми пропонуємо повернути "годину запитань до Уряду". Бо вже, коли "слуги", які самі ж обирали і пропонували міністерку з питань ветеранів, такі полум'яні спічі говорять, що вона була не на своєму місці, задаємо питання: хто її призначав і чому в нас немає "години запитань до Уряду". І ми пропонуємо завтра, у четвер, провести "годину запитань до Уряду", запросити пана Шмигаля, який, може, він нам прозвітує за роботу Міністерства ветеранів, якщо пропустили пані Лапутіну без такого звіту, це повага до парламенту, і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до наступного законопроекту. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо… Шановні колеги, я прошу зайняти свої місця, ми зараз будемо голосувати. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (10449), а також альтернативні до нього 10449-1, 10449-2, 10449-3.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію розглянути ці питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:56:52

За-225

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я запрошую до слова доповідача за першим законопроектом міністра оборони України Рустема Енверовича Умєрова. Будь ласка.

 

12:57:12

УМЄРОВ Р.Е.

Шановний Голово Верховної Ради України, шановна президія, шановні народні депутати України, в цьому місяці маємо і десяту річницю війни за незалежність України, і другу річницю, відколи ми стримуємо повномасштабне вторгнення Росії. Те, що ви і я приїхали сьогодні в Раду не під артилерійську канонаду, яку було добре чути в лютому-березні 22-го року, – це результат  спільної роботи і результат щоденної роботи сотень тисяч захисників і захисниць в лавах нашого війська. Те, що ми з вами не чули сьогодні звуки приходів артилерії, ще не означає, що їх не чули у Кураховому, Куп'янську чи в Бориславі. Нам є що і кого захищати. Нам є що звільняти від ворожої окупації. Хочу зацитувати вам Героя України: "Найкраща зброя у війні з Росією – це вмотивований, добре підготовлений, дисциплінований солдат, а його найкращий помічник – новітня надійна техніка". Це були слова підполковника Дениса Прокопенка з бригади "Азов".

Війську потрібні воїни. Водночас ті, хто стали до лав в перші дні повномасштабного вторгнення, мають отримати право на відпочинок. Цей законопроект пропонує прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобов'язаних. Законопроект визначає термін служби на період воєнного стану, збільшує кількість гарантованих днів відпустки військовослужбовців. Люди з інвалідністю всіх груп, звільнені від військової служби. Добровольці…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Рустем Енверович.

Шановні колеги, я надаю слово автору альтернативного законопроекту народному депутату України Мазурашу Георгію Георгійовичу.  Будь ласка.

 

12:59:39

МАЗУРАШУ Г.Г.

Шановні друзі, урядовий законопроект не про мобілізацію і не про підтримку військовослужбовців, а законопроект про підтримку і розвиток рабовласницької філософії в Україні. Хоча один з нардепів попередніх скликань генерал Віктор Король назвав цей законопроект про кріпацтво. І це теж відповідає суті.

Так, нам потрібна боєздатна армія, нам потрібна міцна обороноздатність України. Але це те, про що говорив один з наших колег кілька хвилин перед цим, що нам треба об'єднувати націю. Люди мають розділитися, працездатні принаймні, на тих, які мають дух, готові фізично і морально і захищають Вітчизну, і на тих, які працюють на економіку, звідки фінансується наша армія. Без цього теж неможлива обороноздатність.  Нам треба це розуміти і припинити полювати на українців, заганяючи їх в підпілля, коли вони замість того, щоб працювати на економіку, мусять ховатися від безбашених тецекашників, які думають, що ніби ми не розуміємо, що загнані погрозами і примусом не можуть бути корисними в армії, а рівно навпаки.

Навіть наш високий гість Жозеп Боррель сьогодні сказав, що війни виграються мотивацією. І мій законопроект про те, щоб змінити  полювання на українців на мотивацію для тих, які здатні захищати Вітчизну.  Послухайте своїх виборців і не голосуйте за ганебний урядовий законопроект, бо це диверсія проти України і українського  народу. Прошу вас бути мудрими у прийнятті цього рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається автору альтернативного законопроекту народному депутату України Разумкову Дмитру Олександровичу.

 

13:01:54

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, у нас, знаєте, як народ вже каже, що це війна не до останнього українця за одну державу, а війна за владу одного. Шановні, я хотів би вам просто нагадати: "Все виглядає іронічно і комічно, бо вони вже думали, що 2-3 тижні і все буде вирішено, але сьогодні тільки гірше: їм заборонили виїжджати, брати кредити, відкривати бізнес, керувати авто, тобто перетворили на повноцінних рабів". Це сказав Подоляк в квітні 2023 року щодо електронної мобілізації в Росії. Нічого не пригадуєте?

Я в залі не бачу Главкома Валерія Федоровича Залужного, Президент  казав, що це закон військових. Давайте не брехати,  це закон не військових, це закон не уряду – це закон Президента і Офісу Президента. А для суспільства винуваті будете ви, тому що ви будете за це голосувати, народні депутати сьогодні винні у всьому, що відбувається в цій державі. Тут немає демобілізації. Тому що 36 місяців, те, що запропоновано в цьому законі, за рішенням Ставки  Верховного Головнокомандувача – це ні про що, це брехня. Напишіть тоді в законі, що не буде жодної демобілізації до кінця війни. Не брешіть захисникам.

Правду сказав Кулеба, коли сказав, що це найкраща сдєлка в світі для держав, які не втрачають своїх людей. А наших хлопців і дівчат йому не шкода, тому що вони жили в режимі шашликів, 2-3 тижнів, кави в Ялті або підготовки до відпочинку. Замість того, щоб не брехати людям і казати, що війна буде довга і важка, вони  розповідали про те, що це буде дуже швидко і лагідно і скоро будемо знімати серіали.

Не голосуйте за це лайно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається автору альтернативного законопроекту народному депутату України Гончаренку Олексію Олексійовичу. Потім від комітету, потім два – за,  два – проти і голосуємо.

Будь ласка, Олексій  Гончаренко.    

 

13:04:16

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі, не можна брехати нашим героям. От ми починаємо кожен ранок тут: Слава Україні! Героям Слава! А, може, хоча б почнемо говорити правду, може, повагу проявимо до наших героїв, бо все починається  з поваги. І тут в цьому законопроекті урядовому брехня, він став ще гіршим, ніж був минулий законопроект, тому що ключовою нормою є норма про термін служби, нарешті визначити його. Я за це борюся вже майже рік. І за цей рік я чув: ні-ні-ні, ні-ні-ні, не можна, ніколи. Потім сказали, ну, ладно, 36 місяців. А тепер дописали 36 місяців, але звільнення за окремим рішенням Ставки, яке можна чекати роками, як чекають вже ті нещасні строковики, яких також обманюють в цьому законопроекті. Це законопроект брехні. Не можна голосувати за брехню. Треба голосувати за реальні речі. Треба голосувати за повагу до військових і демонструвати її. Треба встановлювати термін служби. Треба дати право на демобілізацію тим, хто врятував країну два роки тому. Треба встановити правила ротації. Все це є в моєму альтернативному законопроекті.

Я закликаю вас, знаєте, навіть з політичної точки зору для влади було би правильніше сказати: ми голосуємо, дивіться, опозиція має пропозиції, ми підтримуємо, давайте. Але ні, хочуть знову брехати, не хочуть дати термін служби, хочуть просто намахать. Так не можна робити! Це неповага до військових! Це треба припиняти! Маємо встановити справедливі правила. Вісімнадцять місяців служби, ротація, відпустка. Але це для всіх. І ніяких ухилянтів. От так має бути, і це буде чесно. Голосуйте за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, слово надається голові Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Завітневичу Олександру Михайловичу. Будь ласка, Олександр Михайлович.

 

13:06:39

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Вітаю, колеги. Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні 7 лютого 2024 року розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстраційний номер 10449 від 30 січня 2024 року), поданий Кабінетом Міністрів України, та альтернативні до нього законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, враховуючи здоровий глузд та реальні перспективи зміцнення обороноздатності, збереження громадян і країни (реєстраційний номер 10499-1); від змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації, військового обліку (реєстраційний номер 10449-2 від 5 лютого 2024 року), поданий народним депутатом України Дмитром Разумковим та іншими; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстраційний номер 10449-3 від 5 лютого 2024 року), поданий народним депутатом України Гончаренком.

За результатами обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні:

Перше. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстраційний номер 10449), поданий Кабінетом Міністрів України,  прийняти за основу, доручивши комітету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб'єктів   права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Друге. Альтернативні законопроекти реєстраційні номери 10449-1, 10449-2 та тире 3  відхилити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. І так, прошу записатися: два – за, два – проти для обговорення цього законопроекту.

Слово надається народному депутату Бакунцю Павлу Андрійовичу, група "Довіра".

 

13:09:21

БАКУНЕЦЬ П.А.

Пане Голово, прошу передати слово Володимиру Арешонкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Юрійович Арешонков, будь ласка.

 

13:09:36

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановний пане Голово, шановні колеги, безперечно, питання надзвичайно важливе. Депутатська група  "Довіра" заявляє про свою активну проукраїнську громадянську, державницьку позицію в тому числі по питанням, які  пов'язані з організацією призову, мобілізації, демобілізації, всіх тих питань, які повинні сьогодні сприяти зміцненню нашого українського війська і пришвидшити нашу перемогу. Водночас ми глибоко стурбовані змістом окремих питань, які покладені в основу урядового законопроекту.

Перше питання, яке ми задаємо собі і яке задають нам люди. А чи є необхідні фінансові ресурси для того, щоб реалізувати ті норми, які закладені в даний законопроект? Якщо вірити думці керівника бюджетного комітету, на жаль, на сьогоднішній день у нас абсолютно не передбачено достатньо коштів для того, щоб реалізувати даний законопроект. Відповідно у нас питання, а для чого тоді починати той процес, який не буде завершений або буде зроблений неякісно?

Наступне питання. Чи ми добиваємося соціальної справедливості, коли ті, хто знаходиться сьогодні за кордоном не після того, як розпочалися військові дії, а знаходяться вже багато років, ставимо на одну планку з тими, хто дійсно ухиляється від призову?

Ще цілий ряд питань, які потребують врегулювання. Давайте над цим попрацюємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Герус Андрій Михайлович, фракція "Слуга народу".

 

13:11:44

ГЕРУС А.М.

Прошу передати слово Олександру Бакумову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Бакумов.

 

13:11:53

БАКУМОВ О.С.

 

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати, доволі складне рішення і складний законопроект. Це питання про нашу з вами відповідальність. Це питання про можливість і здатність, зрілість нас як політиків, як представників різних депутатських фракцій і груп брати на себе відповідальність і нести цю відповідальність.

Законопроект має дуже величезну низку неточностей, які потребують виправлення. Це стосується і аспірантів, не можна дискредитувати форми, за якими учаться аспіранти – бюджетну чи контрактну. Це стосується електронних банківських рахунків, електронного кабінету та терміну служби, осіб з інвалідністю. Однак в будь-якому разі, шановні колеги, ми з вами розуміємо, що ті механізми і інструменти мобілізації, які на сьогодні діють в державі, є неефективними, вони потребують удосконалення. І без українського парламенту шляху до цього удосконалення немає. Це наш з вами обов'язок напрацювати ті справедливі механізми, за допомогою яких ми мобілізуємо державу і мобілізуємо народ, і зробимо так, щоб наша перемога настала найскоріше з мінімальними втратами, але з ефективною мобілізацією.

Тому, шановні колеги, я закликаю всіх до консолідації. Я закликаю всіх до відповідальності разом. Ми маємо все ж таки підтримати законопроект в першому читанні, а до другого читання зробити його справедливим і без дискредитації.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Слово надається народній депутатці Приходько Наталії Ігорівні, депутатська група "Відновлення України". Будь ласка.

 

13:13:59

ПРИХОДЬКО Н.І.

Прошу передати слово Бурмічу Анатолю Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Анатолій Петрович Бурміч.

 

13:14:05

БУРМІЧ А.П.

Шановний Голово, шановні депутати, війна триває і, звичайно, країну захищати треба. Ми уже дуже багато обговорювали цей законопроект. В ньому дійсно дуже багато таких моментів, які викликають занепокоєння у суспільстві, це і питання порушення норм Конституції, інші питання і корупційні питання, і багато інших. Я вважаю, що до другого читання ми повинні активно попрацювати. Тому група "Відновлення України" буде підтримувати цей законопроект у першому читанні, а ми повинні подати правки максимально, щоб виправити його і зробити таким, який відповідає і Конституції, і справедливості.

Крім цього, я хотів би закликати і нас, і керівництво Верховної Ради, і держави, що ми повинні тут і в тилу робити все, щоб не погіршувати життя наших громадян. Я вважаю, що треба поставити питання підвищення тарифів і погіршення життя наших людей на паузу до кінця війни. Не провинні люди страждати, а компанії отримувати надприбутки і ділитися між керівництвом. А ми, політики, все повинні робити, щоб консолідувати суспільство тут, в тилу, як наші захисники консолідують це на передовій. У них немає питань, у них є одне питання: захист Батьківщини.

Тому підтримуємо в першому читанні, до другого, і об'єднуймося заради перемоги! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Юлії Володимирівні Тимошенко, фракція "Батьківщина". Після цього – Ірина Фріз, після цього – Юрій Павленко, і після цього, шановні колеги, будемо голосувати. Прошу народних депутатів займати свої місця. Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

13:16:03

ТИМОШЕНКО Ю.В.

І головне, що я хочу сказати про цей законопроект про мобілізацію. Ви пам'ятаєте, що всі абсолютно керівники держави, депутати висловились про те, що цей закон мусить бути справедливим. Справедливим – це означає, він мусить стосуватися всіх. А цей закон наше суспільство ділить на тих, хто, знаєте, в білих краватках, в білих сорочках, які можуть сидіти по своїх кабінетах, і вводять броню або відстрочку для всіх силовиків, для всіх чиновників, для всіх депутатів, ну, для всіх, вибачте, блатних. А інших людей абсолютно жорстоко з пониженням віку мобілізації, з наругою над інвалідами, з перекриттям шляху для розвитку для студентів, які отримують другу освіту, і для аспірантів, які вчаться на комерційній основі; з серйозним ударом по людях, які потребують опіки, піклування, в тому числі по дітях, у яких будуть забирати батьків, навіть якщо одна мама і тато, якщо другий не відмовився. Так от цей закон суспільство ділить навпіл.

І тому я звертаюся до кожного депутата в цьому залі не голосувати за цей закон, проголосувати проти, так, як це зробить "Батьківщина". А кожен депутат призовного віку, який сидить в цьому парламенті і натисне на кнопку за цей несправедливий закон, просто зобов'язаний після голосування в першому читанні самостійно піти на фронт і показати приклад. Якщо ви зараз голосуєте за репресивний примусовий закон для інших, спочатку випробуйте на собі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, далі, будь ласка, Фріз Ірина Василівна, фракція політичної партії "Європейська солідарність". Потім буде Павленко і Бобровська  і голосуємо.

Будь ласка, Ірина Василівна.

 

13:18:24

ФРІЗ І.В.

Шановні колеги, майже всі виступаючі говорили про справедливість. Зараз ви будете ухвалювати рішення по законопроекту, який нічого спільного не має зі словом "справедливість". Це закон про примус і якщо мобілізація – це єдність і консолідація всіх ресурсів держави, то цей закон спрямований виключно на примус людського ресурсу для змушування його здійснювати свої обов'язки.

Держава встановлює обов'язки і не дає механізмів використання своїх прав, держава намагається знову ж таки затягнути зашморг на військовослужбовцях без можливості демобілізації, не встановлюючи алгоритми. Якщо б суб'єктом подання був Президент, то другий блин комом би не вийшов у Кабміну, який подав антиконституційний, корупційний і закон, який обмежує права громадян.

Я закликаю від "Європейської солідарності" не підтримувати в першому читанні цей зміст законопроекту, тому що він потребує або відкликання, або доопрацювання, але 100 відсотків не підтримки залу. Він є корупційний, антиконституційний і проти прав…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Павленку Юрію Олексійовичу, депутатська група "Платформа за життя і мир".

 

13:19:38

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний український народе, колеги, Голово Верховної Ради! Норми даного законопроекту про мобілізацію мають бути в першу чергу об'єднуючими, такими, що об'єднують суспільство, є зрозумілими і справедливими для людей, для людей, як відбувається мобілізація, як відбувається демобілізація. В першу чергу ми повинні цим законом дати відповідь солдату і офіцеру, який в цю хвилину знаходиться на передовій, який своїм життям і здоров'ям захищає наше право тут сьогодні працювати. Давайте допоможемо їм піти на ротацію, на відновлення, чесно і вчасно демобілізуватися. Разом з тим не можна закликати людей і запрошувати виконувати конституційний обов'язок всупереч Конституції, з порушенням Конституції. Я не знаю, в уряді закінчилися люди, які вміють читати Конституцію? Тому ми вимагаємо від уряду комплексної програми, комплексної програми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, завершальне слово Бобровська Соломія Анатоліївна. І після цього, шановні колеги, голосуємо. Будь ласка, Соломія Бобровська.

 

13:20:52

БОБРОВСЬКА С.А.

Соломія Бобровська, фракція "Голос". Ви знаєте, дуже довго не коментувала цей законопроект, я чекала колег, особливо чоловічої статі, щоб побачити ці коментарі принаймні публічно, бо вважаю, в принципі, вважаю, що цей законопроект, мабуть, єдиний за два роки, який не може бути політичний, він має бути чесним, справедливим і державницьким.

По-перше, мені дуже прикро, що сьогодні на комітеті ми не побачили ані міністра оборони, якого запрошували, ані Головнокомандувача, якого запрошували на цей комітет. Відповідно на всі критичні питання, які ставились, не мали, не отримали відповіді. Але те, що стосується абсолютно всіх, і те, що неможливо для пояснення для військовослужбовців, якими ви опікуєтесь,  це питання терміну служби. Тому що 36 місяців і жодної обіцянки про виконання градації тих, хто має беерки, плюс рішення Ставки, яка фактично не відбудеться доти,  доки не відбудеться  указу Президента. А це означає безкінечна кількість і несправедливість до тих, хто сьогодні служить уже 22 місяці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту, складного, непростого, але переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію відповідно до рішення комітету прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстраційний номер законопроекту 10449).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:23:02

За-243

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях, будь ласка.

Ідемо далі, шановні колеги. Прошу не розходитися, наступних два законопроекти без обговорення.

Шановні народні депутати, наступний законопроект 10454. Шановні народні депутати, відповідно до статей 50, 96, 101 Регламенту Верховної Ради до мене з листом звернулися уповноважені представники усіх депутатських фракцій і груп щодо необхідності невідкладного розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних...  (Шум у залі)

 Шановні колеги, давайте ми проголосуємо і я тоді дам вам виступ. Юліє Володимирівно, я, чесно, забув. Давайте зараз проголосуємо два голосування і я дам одразу виступ. Просто два голосування.

Уповноважені представники депутатських фракцій і груп у листі зазначили щодо необхідності прийняття рішення ad hoc стосовно розгляду зазначеного законопроекту (реєстраційний номер 10454). Погоджувальною радою депутатських фракцій і груп було ухвалене відповідне рішення про невідкладний розгляд цього питання та без обговорення. Тому переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проект Закону реєстраційний номер 10454. Про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:24:39

За-306

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію про визначення невідкладним законопроект про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану (реєстраційний номер 10454), скорочення строків внесення альтернативних законопроектів до початку розгляду питання та його розгляд сьогодні на засіданні. Прошу народних депутатів голосувати. 

 

13:25:14

За-308

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію… Переходимо до прийняття рішення. Ставлю на голосування для прийняття за основу проект Закону, реєстраційний номер 10454, про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:25:49

За-317

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію про скорочення наполовину строків подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання проекту Закону, реєстраційний номер 10454, про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо удосконалення правового регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану. Шановні колеги, прошу голосувати.

 

13:26:27

За-283

Рішення прийнято.

І другий ми теж без обговорення, і тоді даю слово Юлії Володимирівні, тому що є заява з перервою на виступ. Ще одне голосування зробимо.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про зміни у складі Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки проекту основних засад державної політики України щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації (реєстраційний номер 10352). Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:27:09

За-304

Рішення прийнято.

Шановні колеги, надійшла заява в президію про перерву з заміною на виступ, 3 хвилини – Юлія Володимирівна Тимошенко. Будь ласка.

 

13:27:29

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, зал все ж таки проголосував 243 голоси за цей неконституційний, репресивний, принизливий для України законопроект про мобілізацію, який, на жаль, не дасть можливості нашим військовим, які більше ніж півтора року воюють на фронті, повернутися додому, тому що 36 місяців їх цим законом приговорили на три роки бути на передовій, які не звільняють негайно наших строковиків, які позбавляють навіть наших героїв, які отримали поранення, спеціальних статусів, в тому числі це обмежена придатність до участі у військових діях. Цей закон проти військових. Саме тому що і на передову не зможуть потрапити якраз силовики, які цим законом надали бронь або відстрочку. Це спішно навіть. І тому на фронті не буде вистачати професійних військових. І крім того, цей закон повністю започаткував терор проти українців, де їх будуть гнобити, закривати рахунки, позбавляти права водити машину, керувати машиною, будуть позбавляти їх будь-яких прав, якщо у них із собою немає військового квитка. Будуть просто перетворювати Україну в територію несвободи і заганяти непідготовлених, абсолютно нездатних воювати людей на фронт в той час, коли пів мільйона силовиків буде під бронню разом з чиновниками, депутатами і всіма іншими. І саме тому, розуміючи, що цей закон б'є і по дітям, і по інвалідам, він б'є і по батькам, та по всім, по кому тільки можна вдарити.

Я вас дуже прошу зараз, якщо ви вже проголосували за цей принизливий для України, для нашої гідності, гордості національної закон, який говорить про те, що українці не здатні добровільно іти на фронт і захищати свою країну, то я наполягаю на тому, щоб була створена спеціальна робоча група з усіх фракцій, і не на базі комітету, там, де будуть також приймати участь керівники фракцій і груп, для того, щоб зняти в цьому законі після першого читання все те, що є для України неприйнятним. І я прошу вас всіх, якщо ви вже зробили такий крок проти народу України, проти України і проголосували за цей закон, то тепер наберіться мудрості, мужності до другого читання привести його до такого стану, щоб Україні за нього не було соромно і щоб він не був калькою з такого ж самого закону, який...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми рухаємося далі.

Будь ласка, я прошу запросити народних депутатів до зали, бо далі по законопроектах одразу треба приймати процедурні рішення.

Наступний законопроект 10448 – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду Українського народу.

Шановні колеги, будь ласка, приготуйтесь до голосування. Шановні колеги, я ставлю пропозицію... Будь ласка, займіть місця. Ми домовились, що 10448 з обговоренням, 10450 ми без обговорення одразу проголосуємо, але нам спочатку треба визначити їх невідкладними. Тому, будь ласка, це процедурні рішення.

Я ставлю пропозицію визначити законопроект невідкладним та скоротити строк внесення альтернативних законопроектів до початку розгляду питання. Це стосується проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду Українського народу (реєстраційний номер 10448). Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:32:07

За-261

Рішення прийнято. Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:32:29

За-226

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, я запрошую до слова авторку законопроекту Дмитрієву Оксану Олександрівну, фракція "Слуга народу". Будь ласка.  

 

13:32:48

ДМИТРІЄВА О.О.

Добрий день, колеги. Сьогодні ми розглядаємо два законопроекти, які взаємопов'язані та повинні йти разом на голосування, – це законопроект  10448  та  10450.

Як ви вже, мабуть, чули, соцмережі сколихнула інформація про те, що репродуктивні клітини наших захисників та захисниць можуть бути утилізовані у разі їх  загибелі. Таке обмеження обурює суспільство і є запит на те, щоб це питання ми врегулювали, адже закон, над яким ми працювали більше року і в який  була внесена ця правка про утилізацію, мав на меті лише дати соціальну гарантію нашим захисникам та захисницям на забір та збереження їх репродуктивних клітин.

Ми з колегами, і я дуже дякую всім, хто долучився до роботи над даним законопроектом, підготували законодавчі зміни, які дають можливість врегулювати це питання використання клітин у разі смерті. Ми пропонуємо врегулювати дане питання зараз в частині наступних змін.

Законопроектом 10448 пропонується прибрати норму щодо утилізації у разі смерті військового. Натомість ми пропонуємо у разі загибелі військового ще три роки зберігати його клітини за рахунок держави.

Також законопроектом 10450 ми пропонуємо внести зміни до 281 статті Цивільного кодексу і дати можливість людині самостійно розпоряджатися своїми репродуктивними клітинами на випадок смерті. А саме, ми чітко прописуємо, що особа має право скласти заповіт щодо власних репродуктивних клітин і там вказати, що з ними робити, у випадку їх смерті.

Також, що важливо, ми врегульовуємо питання із тими волевиявленнями, які були здійснені до набрання чинності даним законом. Якщо волевиявлення було нотаріально посвідченим, воно є основою для застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Колеги, я прошу підтримати за основу та в цілому дані законопроекти. Вони потрібні сім'ям наших військових, бо наші воїни достойні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьяковій Галині Миколаївні. Будь ласка, Галина Миколаївна.

 

13:35:02

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Дякую. Дякую головуючому, дякую шановним народним депутатам. Я зразу скажу, що комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому. Але я від імені комітету  хочу сказати, що в засобах масової інформації дуже часто казали, що це помилка. Я б сказала, що це помилка у лапках. І хотіла б у своєму виступі від комітету навести аргументацію, чому саме це не було помилкою під час прийняття оригінального законопроекту.

Оригінальний законопроект, його метою було, і це визначено у порівняльній записці, створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції. Власне, із назви самого законопроекту вже звучало лише поранення.

Водночас я хочу сказати те, що питання прийнятого вже законопроекту 8011 врегульовував цивільні відносини щодо репродуктивного матеріалу лише точково. І відповідно на рівні закону у нас, хоча стаття 290 Цивільного кодексу і встановлює можливість донорства і взяття у людини не тільки анатомічних матеріалів, але й репродуктивних клітин, водночас на рівні закону питання донорства встановлено лише на рівні одного нашого закону, і воно стосується лише крові і її компонентів, назва закону – "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові". Питання відбору біологічного матеріалу регламентується законом. Водночас єдиним нормативно-правовим актом щодо механізму реалізації права бути донором репродуктивних клітин є наказ МОЗ. І та ситуація, яка була описана в Законі 8011, не могла бути описана повністю в законопроекті, який наразі прийнятий, тому помилки не було. Водночас для того, щоб прийняти зараз комплексно закон, ми залучили правовий комітет, без якого встановлення цивільних відносин не є можливим...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Галино Миколаївно.

Шановні колеги, я прошу записатися колег: два – за, два – проти, для обговорення цього законопроекту. Будь ласка, прошу записатися: два – за, два – проти.

Будь ласка, Галина Миколаївна, "Слуга народу", Третьякова Галина Миколаївна.

 

13:37:39

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Дякую. Я продовжу свій виступ. Ми так і розраховували, що єдиним нормативно-правовим актом, який визначає механізм реалізації права бути донором, є наказ МОЗ. Я хочу нагадати Верховній Раді, що ми провалили законопроект про допоміжні репродуктивні технології, який складався теж з двох складових: основного закону і другого Кримінального кодексу, де була встановлена відповідальність за злочинне використання репродуктивного матеріалу. Але все це стосується саме донорства.

Законопроект 8011 не мав на меті використовувати репродуктивні клітини наших захисників як донорів. Мова йшла про те, щоб ми зберігали клітини на час поранення, а тепер ми розширюємо це право, причому ми досі ще не врегулювали право на приватне життя.

Правовий комітет, з яким ми дуже потужно два тижні працювали, можна сказати і вдень, і вночі, я дуже вдячна Ігорю Фрісу, вдячна Івану Калауру, Денису Маслову, Сергію Власенку, які напрацювали складову, яка є невід'ємною до цього закону, ці два закони вони є пов'язаними. Хоча ми сьогодні і не зможемо прийняти, я так розумію, по Погоджувальній раді ми не зможемо прийняти другий  закон, водночас Закон про гарантії для наших військових має бути чітко пов'язаний із змінами до Цивільного кодексу і встановлення правового механізму, яким чином може бути заповіт чи не заповіт, чи розпорядження, чи окремий вид цивільного договору між подружжям, яке може встановлювати і давати розпорядження про використання репродуктивних клітин у майбутньому в який спосіб. Держава зі свого боку має встановити контрольні механізми за тим, щоб воля людини, яка здала такий репродуктивний матеріал, була повністю виконана.

Вдячна за роботу колегам. Але це тільки верхівка айсбергу і вся основна робота ще попереду щодо основного закону.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Костенко Роман Васильович, фракція політичної партії "Голос".

 

13:39:48

КОСТЕНКО Р.В.

Прошу передати слово Соломії Бобровській.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломія Анатоліївна Бобровська, та ж фракція "Голос".

 

13:40:00

БОБРОВСЬКА С.А.

Соломія Бобровська, фракція "Голос". Ми зареєстрували один із законопроектів, який стосується забезпечення прав військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство, який теж класно говорить про те, про забезпечення таких прав внаслідок загибелі або смерті, яка була спричинена внаслідок захисту Батьківщини. Але один із найважливіших моментів попри те, що рядок бюджету у нас стосується лише з 25-го року, я би дуже хотіла, щоб МОЗ, зокрема, прокумунікував таку свою помилку, якщо це не помилка Верховної Ради, з тим, як це буде працювати в цьому 24-му році. Вийшов з цим на  публічну комунікацію для того, щоб не було більше жодних різночитань юристів, адвокатів, жінок, чоловіків, які хочуть отримати таку послугу.

Хочу вам нагадати, що, наш сором, в країні-окупанта така послуга діє, і вона діяла до повномасштабної їхньої так званої цієї довбаної операції. А ми сколихнули суспільство і не показали можливості, що це все працює і в 2024 році воно буде можливим для реалізації. Я би дуже просила, щоб Міністерство охорони здоров'я в парламенті або поза ним, профільні комітети прокумунікували це, що в 24-му році, не чекаючи 25-го, збереження буде за кошти держави. Це базова річ, яка також є вимогою наших громадян і базовою для військовослужбовців – жінок і чоловіків.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Геращенко Ірина Володимирівна, фракція "Європейська Солідарність".

 

13:41:28

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Прошу передати слово Марії Іоновій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іонова.

 

13:41:38

ІОНОВА М.М.

Дякую. Шановні колеги, цей законопроект дійсно спрямований на усунення серйозної прогалини, яка виникла в правовому регулюванні забезпечення права військовослужбовців на біологічне батьківство, і це сталося 22 листопада, тому важливо виправити цю помилку. І ця прогалина якраз про законопроект 10448 і 10450.

Але я би звернула увагу все ж таки на системне рішення, яке  ми маємо з вами напрацювати. Тому що важливо підійти до такої теми, як демографія, це має стати державною політикою нашої країни і складовою національної безпеки. Тому що, ну, не варто сприймати людей як рабів і заручників, це теж стосується, до речі, Закону про мобілізацію, а нам треба створювати стимули. А стимули – це комплексне питання, це, знаєте, не шматками вирішувати, а все ж таки відповідально і не боятися говорити і про допоміжні репродуктивні технології, і про замінне материнство. Ви хочете це, не хочете, прийнято воно, не прийнято – ми маємо вирішувати ці важкі питання. Тому що доросла політика – це не популізм, це не картинки, це відповідальні важкі системні комплексні рішення. Тому так само важливо закріпити це і фінансово комплексно, залучити експертів, фахівців, репродуктологів. Тобто залучити тих людей, які знаються в цьому питанні, звичайно, разом з урядом і з профільними комітетами.

Дякую і до рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Михайло Михайлович Цимбалюк, фракція "Батьківщина".

 

13:43:19

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане Голово, шановні колеги, попередні виступаючі говорили про необхідність ухвалення цих двох пов'язаних між собою законопроектів, які говорять про соціальний захист наших військовослужбовців і держава має гарантувати право на збереження репродуктивних клітин.

Насправді були дискусії, але я доєднуюсь до слів подяки всім авторам, пані Оксано, вам і за ініціативу, всім тим, хто долучилися, і Олені Кондратюк. Бо ми... це справді, це була не помилка, це була складність ухвалення законопроекту за номером 8111, який мав на меті соціальний захист наших військовослужбовців. Вийшло складніше, ми залучили Міністерство охорони здоров'я і сьогодні маємо механізм, як фінансувати збереження цих клітин. Але попереду рішення і ухвалення законопроектів правового комітету щодо зміни чи внесення змін до кодексів, щоби ми чітко знали, що ці закони, які вже будуть три, будуть працювати на соціальний захист. І ті воїни будуть мати право, що їхні репродуктивні клітини будуть слугувати для відновлення майбутнього генофонду нашої нації.

Голосуємо в першому читанні за основу і в цілому і ухвалюємо ці законопроекти. Дякую всім ще раз, і голосуємо "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Я прошу зайняти місця, переходимо до прийняття рішення. Я буду почергово ставити спочатку за основу, потім пропозицію в цілому з урахуванням рекомендацій комітету.

Тому, шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду Українського народу (реєстраційний номер 10448).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:45:53

За-257

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду Українського народу (реєстраційний номер 10448).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:46:28

За-264

Рішення прийнято.

Шановні колеги, одразу ми домовилися без обговорення наступний законопроект, який пов'язаний з цим. Тому я одразу ставлю почергово.

Перше. Я ставлю пропозицію визначити законопроект невідкладним та скоротити строк внесення альтернативних законопроектів до початку розгляду питання. Це стосується законопроекту 10450, це проект Закону про внесення змін до статті 281 Цивільного кодексу України щодо збереження генофонду Українського народу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:47:08

За-258

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до статті 281 Цивільного кодексу України щодо збереження генофонду Українського народу (реєстраційний номер 10450). Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:47:36

За-264

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій, поправок для підготовки до другого читання щодо проекту Закону про внесення змін до статті 281 Цивільного кодексу України щодо збереження генофонду Українського народу (реєстраційний номер 10450). Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:48:07

За-258

Рішення прийнято.

Дякую, колеги.

Йдемо далі. Наступний законопроект – це проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану (реєстраційний номер 9456). Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:48:39

За-222

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти прошу записатися.

Будь ласка, народний депутат Наливайченко Валентин Олександрович, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Кириленко Іван Григорович, будь ласка.

 

13:49:18

КИРИЛЕНКО І.Г.

Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, зважаючи на те, що є певні сумніви у підтримці цього дуже важливого закону, хочу привернути вашу увагу на такі аргументи на користь його ухвалення.

Головне, всі ви свідки драматичного стану в ключовій галузі нашої економіки – аграрній. Селяни знову порадували державу 80-мільйонним урожаєм, але на все про все нам треба в десять разів менше. Все інше, крім експорту, дівати нікуди. Експорт, на жаль, постійно блокується, збитки аграріїв шалені, понад 100 мільярдів гривень, стосунки з сусідами і союзниками  напружились до критичної межі і позитиву на майбутнє не проглядається. Кардинальний і один з дуже перспективних виходів дає саме цей закон. Дивіться, диверсифікувавши аграрне виробництво – раз. Прибравши з нашої землі вбивчу монополію і монокультури – два. Запровадивши нарешті оздоровчі науково-обґрунтовані сівозміни – три.

Ми вироблятимемо не лише зерно і соняшник, а це сировина, а готову продукцію з високою доданою вартістю –  біометан. Справа в тому, що Європа в доброму розумінні цього слова буквально помішана на екологізації свого життя, економіки, довкілля, води, лісів, повітря і, безумовно, чистих видів палива, одним з яких і є біометан. Їм його треба не менше 100 мільярдів кубів на рік, а реальні можливості менше 10, а ми можемо дуже швидко наростити своє виробництво до 10 мільярдів і більше. Ціна питання така, що окупність цього бізнесу два, максимум три роки плюс тисячі нових робочих місць, плюс переробка відходів і звалищ, плюс валютні надходження, плюс завантаження нашої унікальної ГТС, плюс податки, плюс енергонезалежність. Уже і цього досить, щоб сказати "так" цьому закону і проголосувати "за". Друзі, голосуємо "за".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  слово надається народному депутату Ковальчуку Олександру Володимировичу.

 

13:51:21

КОВАЛЬЧУК О.В.

Прошу передати слово Гетманцеву Данилу Олександровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Данило Олександрович Гетманцев.

 

13:51:30

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, цей законопроект про підтримку нової перспективної галузі народного господарства нашої економіки по виробництву біометану. Насправді у нас є певний недолік в законодавстві, відповідно до якого немає процедури оформлення цього продукту для його експорту за кордон. Ми цим законопроектом цей недолік усуваємо. Але, з іншого боку, я погоджуюсь з критиками цього законопроекту щодо того, що оскільки процедура ця є такою самою, як оформлення природного газу, то виникають проблеми при експорті біометану, аби не було маніпуляцій і природний газ не експортувався як біометан у зв'язку з тим, що у нас на сьогодні обмежений експорт природного газу.

З огляду на це ми провели дискусії достатньо такі тривалі та плідні в комітеті до другого читання і у висновку комітету відобразили рекомендації до другого читання, які ми подамо правками і передбачимо спеціальну процедуру обліку біометану, яка не дозволить видавати цей продукт, вірніше, природний газ видавати за біометан і таким чином обходити заборону уряду щодо експорту природного газу і відповідно негативно впливати на баланс газу в Україні. Таким чином ми просимо як комітет підтримати цей законопроект за основу з подальшим доопрацюванням до другого читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається Совсун Інні Романівні, фракція "Голос". Будь ласка.

 

13:53:09

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Скажу, мабуть, від членів Комітету енергетики, який теж розглядав цей законопроект і пропонував підтримати його так само в першому читанні. Чому? Тому що для української енергетики біометан – це насправді перспективний ринок, це та ситуація, де є win-win для обох сторін, де в рамках загального європейського тренду на "зелене" виробництво ми хочемо заробляти так само.

Україна має великий аграрний ринок. Україна відповідно може продавати цю продукцію на захід, отримуючи премію на європейських ринках, у першу чергу на німецькому ринкові. І тут я точно знаю, що є зацікавленість з боку європейської сторони так само інвестувати в розвиток цієї галузі в Україні і відповідно купувати український біометан. Тобто Україна може заробляти, Європа може отримувати біометан, який  їй потрібен в рамках "зеленого" переходу. Це один із небагатьох випадків, де ми не просимо в Європи грошей, а просимо просто можливості заробляти в межах тих процесів, які вже зараз відбуваються в Європейському Союзі. Тому я дуже сподіваюся, що цей перший крок він відкриє подальший ринок у цьому напрямку, і зрештою ми зможемо отримати вигоду від "зеленого" переходу в Європейському Союзі і зрештою в Україні так само.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається Ніні Петрівні Южаніній і після цього виступу ми голосуємо. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

13:54:46

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я трошки зупиню ваш оптимізм, хоча дуже його розділяю. 21 жовтня 2021 року ми прийняли з вами Закон 1820 щодо сприяння розвитку виробництва біометану в Україні, яким передбачили: віднесення біометану до альтернативних видів палива, створення реєстру біометану і запровадження гарантій походження біометану. Знаєте, хто був відповідальний за створення цього реєстру? Державне агентство енергоефективності. Створений цей реєстр? Да, звісно, ні. Все, що ви тут приймаєте, воно залишається на папері. Тому все, що ви тільки що говорили, для того, щоб рухатись далі і митниця могла оформлювати біогаз як невикопний газ, для цього треба ще багато виконати етапів по прийнятих раніше законах.

Тому, мені здається, що ще основною проблемою, яка є на сьогодні, послухайте, шановні колеги, українські гарантії походження біометану досі не мають визнання в країнах ЄС. Про що ви зараз говорите? Про який експорт біометану? Про що зараз іде мова? Перш за все треба виконати дві умови: створити реєстр, наповнити його, зробити аудит кожного добувника такого газу, виробника такого газу і потім отримати ще сертифікацію визнання в країнах ЄС нашого біометану, а потім будемо рухатись далі.

Ми підтримаємо в першому читанні насправді, але в нас робота дуже велика тут має пройти. Якщо ми не підштовхнемо інші наші державні інституції, то нічого з цього не вийде. От і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо, будь ласка, до голосування. Прошу зайняти свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану. Шановні колеги, прошу народних депутатів голосувати.

 

13:57:20

За-253

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги. Йдемо далі. Наступний законопроект 10343, це друге читання. Ми домовлялися, там буде короткий виступ від "ЄС", короткий виступ від "Батьківщини" і голосуємо.

Будь ласка, 2 хвилини – "ЄС". Хто виступати буде? Будь ласка, Геращенко Ірина Володимирівна, а потім короткий виступ від "Батьківщини" і голосуємо. Прошу не розходитись.

Будь ласка, Геращенко.

 

13:57:46

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую, шановні колеги. Це об'єднуючий законопроект так само співавторства депутатів всіх фракцій, дякуємо за ініціативу пані Совсун, який стосується введення натівських стандартів в парамедицину, в те, аби військові госпіталі і парамедики отримували і рюкзаки, і, що дуже важливо, турнікети, не якісь там пальоні, вибачте, а за натівськими стандартами. Ми знаємо, скільки сьогодні на полі бою, коли евакуюють поранених, триває оця боротьба кілька хвилин за стабілізацію здоров'я і життя пораненого, які ці хвилини бувають критичними. Якщо з медиком неправильно сформована аптечка, це катастрофа, це не порятунок життя військовослужбовця, а може бути летальний результат.

І в цьому контексті, колеги, дуже важливо, що ми сьогодні підтримуємо цей законопроект. Ми з Марією Іоновою, з багатьма колежанками буваємо часто у військових госпіталях, знаємо потреби саме в кваліфікованих за натівськими стандартами медикаментах і медичному обладнанні, важливо, щоб ми це підтримали. Але я хочу нагадати, що ми давно не бачили в цій залі уряду, з яким є про що поговорити щодо тилового забезпечення і медичного забезпечення Збройних Сил України. Ми в рамках парламентського контролю маємо ставити питання, в тому числі і забезпечення аптечками, турнікетами, необхідним обладнанням медичним, рюкзаками відповідними наших парамедиків. І так само дуже важливо, аби ми ввели цифровізацію процесів щодо військових госпіталів,  їх статистики. Тому що дуже багато сьогодні проблем з паперовою роботою, коли медики мають зосередитися на медицині. Тому давайте ми ще з вами врегулюємо цифровізацію процесів у військових госпіталях.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 2 хвилини від фракції "Батьківщина". Я не бачу хто. Шановні колеги, ви закриваєте доповідача. Юлія Володимирівна...  Хто буде?

Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

14:00:23

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Юлія Тимошенко, фракція "Батьківщина". Шановні друзі, я хочу закликати підтримати вас цей закон. Чому підтримати? Тому що цей  закон неймовірно важливий, в тому числі для створення додаткової мотивації для наших військових з повною відданістю захищати Україну.

Що в цьому законі? Тут говориться лише про те, що лікувати наших поранених ми будемо за стандартами НАТО. Це є дуже великий крок вперед, тому що сьогодні у нас нерівне лікування, нерівне харчування, нерівна реабілітація, просто поки що не вписується в стандарти НАТО. Для того, щоб нам розпочати перегляд всіх цих важливих основ для лікування і реабілітації   наших поранених, нам дуже потрібно, щоб цей закон був прийнятий, і тоді буде започаткована зовсім інша процедура як будуть затверджуватися протоколи лікування, як буде проходити процес лікування і реабілітації. Ми по суті, приймаючи цей закон, входимо по всім документам в найвищі стандарти надання медичної допомоги. І я прошу вас підтримати цей законопроект. Це вже друге читання, але він невідкладно  потрібен.

Ви знаєте, що у нас працює Тимчасова слідча комісія по рівню лікування поранених, в цю комісію входять представники всіх фракцій, я її очолюю. І я можу сказати, що якщо цей закон стане реальністю, ми всі разом –  тимчасова слідча комісія, парламент, уряд – все зробимо так, як потрібно, для того, щоби наші поранені військові, наші герої одужали і могли повернутися до мирного нормального життя.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили  обговорення цього законопроекту. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів підготуватися до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому  з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил України (реєстраційний номер 10343). Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:03:12

За-264

Рішення прийнято.  Закон прийнятий в цілому.

Шановні колеги, наступний ми домовились без обговорення. Це проект Закону  про внесення змін до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств"... 

Шановні колеги, добре, 2 хвилини – Кучеренко,  потім голосуємо. Я перепрошую, в нього там поправки.

 

14:03:38

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Олексій Кучеренко, фракція  "Батьківщина". Дякую, пане Голово, за розуміння. Я попросив виступити 2 хвилини саме для того, щоб…

Можна тихіше?! Колеги з "Голосу"! Колеги з "Голосу", можна тихіше? Дякую.

Я попросив декілька хвилин, щоб акцентувати увагу вашу і всього залу,і всього суспільства на деяких принципових моментах.

Перше. Однозначно цей законопроект ми будемо підтримувати, бо він вирішує, з одного боку, дуже нагальну проблему заборгованості по шахтарським зарплатням, і тут не може бути двох думок однозначно. Шахтарі, які працюють, виробляють продукцію, мають отримувати своєчасно абсолютно адекватну заробітну платню, тут весь зал єдиний. Але, з іншого боку, звертаю увагу всього залу і шахтарів, і керівників галузі на те, що, на превеликий жаль, державні вугільні підприємства управляються урядом, на жаль, дуже неефективно. Про це свідчать результати Держаудиту останнього, і я дякую новому керівнику пані Піщанській за принципову позицію, яка за 2,5 роки перевірила ефективність використання бюджетних коштів по вугільним програмах, вкрай неефективна, по суті всі гроші йдуть на зарплатню. І постає питання: а як в ринкових умовах у нас до сих пір збиткові шахти, збиткове вугілля. Ціни на електроенергію зросли, прайс-кепи зросли.  І тому ми наполягаємо, я дякую комітетові за підтримку моїх правок, про доручення уряду негайно розробити програму відновлення платоспроможності вугільної галузі і доручити Рахунковій палаті постійно перевіряти, як витрачаються бюджетні кошти.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, приготуйтеся до голосування. Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств" щодо продовження терміну дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств (реєстраційний номер 10086).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:06:29

За-243

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Шановні колеги, наступний законопроект – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про музеї та музейну справу" щодо діяльності Національного музею Голодомору-геноциду (реєстраційний номер 10361).

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

14:07:03

За-214

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, може, ми без обговорення його проголосуємо? Можемо? З обговоренням? Тоді два – за, два – проти. Просто боюсь, що можна поговорити і потім не проголосувати, на жаль.

Будь ласка,  запишіться: два – за, два – проти. Запишіться ті фракції, які бажають, шановні колеги. Бажаючих багато.

Железняк Ярослав Іванович, фракція "Голос". Будь ласка.

 

14:07:38

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Просто повідомляю, що ми голосуємо "за" за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прекрасно, Ярослав Іванович, блискучий приклад майстерності риторичної.

Будь ласка, Бужанський Максим Аркадійович, фракція "Слуга народу".

 

14:07:49

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Пропоную негайно перейти до голосування "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Максим Аркадійович.

Шановні колеги, будь ласка,  Геращенко Ірина Володимирівна, фракція "Європейська солідарність".

 

14:08:00

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Передаю слово Княжицькому, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Княжицький, будь ласка.

 

14:08:14

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

По-перше, колеги, це насправді важливе питання. Ви знаєте, що ми заморозили музей Голодомору, зараз є змога його відновити, для того щоб всі зарубіжні гості, які приходили сюди, бачили і знали нашу справжню історію, так само, як наші діти і школярі. Так само, як відновити необхідно і музей Шухевича у Львові, який знищив ворожий дрон, і інші невідновлені пам'ятки.  Це теж частина нашої війни і шлях до нашої перемоги.

Щодо цього проекту. Законопроектом вводяться наглядові і експертні    ради у музеї Голодомору. Загалом це очевидно позитивно, але є деякі речі, які незрозумілі до кінця. Законопроект пропонує, щоб в експертній раді було на одну особу більше з-поза меж України і експертна рада отримує двох осіб в наглядовій раді, механізм формування якої непрозорий. Це викликає багато запитань і у представників українських церков і української громадськості.

Тому, рекомендуючи прийняти цей законопроект до першого читання,  очевидно, маємо попрацювати над ним до другого читання для того, щоб формування наглядової ради і експертної ради було прозорим, зрозумілим і правдимо відновлювало нашу історію. У першому читанні голосуємо "за".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Морозу Володимиру Вікторовичу, депутатська група "Відновлення України".

 

14:09:36

МОРОЗ В.В.

Я предлагаю проголосовать этот закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А можна українською, я перепрошую.

 

МОРОЗ В.В. Так, я ж і кажу українською мовою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

 

МОРОЗ В.В. Проголосувати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оце вже українською. Дякую.

 

МОРОЗ В.В. І я вам теж дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.

Шановні колеги, це блискучі риторичні наші доповіді, переходимо до основного –  до голосування. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про музеї та музейну справу" щодо діяльності Національного музею Голодомору геноциду (реєстраційний номер 10361). Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:10:41

За-230

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання законопроекту 10361. Прошу голосувати.

 

14:11:06

За-217

Рішення не прийнято. Ну, будемо не по скорочених строках.

Шановні колеги, надійшла заява від двох фракцій оголосити перерву із заміною на виступ. Слово надається народному депутату України  Пушкаренку. Будь ласка.

Шановні колеги, і після цього ми будемо оголошувати перерву.

 

14:11:28

ПУШКАРЕНКО А.М.

Дякую,. Руслане Олексійовичу. Шановні колеги, дорогі українці! Цього понеділка в Житомирі відбувся Третій форум з відновлення Житомирщини. І, власне, я радий, що кожний із форумів несе результат сьогодні конкретний для відбудови України, зокрема Житомирської області.

Власне, в своєму вступному слові, відкриваючи Третій форум з відновлення Житомирщини, наш перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко зазначив, що структура форуму, який відбувся, побудована по структурі майбутньої української конференції з відбудови в Берліні URC. І важливо, що сьогодні ми дуже підходимо до цього питання багаторівнево, адже важливо сьогодні вести дискусію і на політичній панелі, і у питаннях економіки, і ролі місцевого самоврядування, де саме на територіях і буде відбуватися відновлення, ну, і звичайно, роль неурядових організацій.

Також я хочу зазначити, що окремо обговорювалося питання освіти, оскільки і Естонська Республіка, яка однією із перших відгукнулася на заклик Президента Володимира Зеленського, щоб визначитися по формулі: іноземна держава відновлює конкретну область, місто, визначилася із Житомирською областю. І сьогодні ми вже маємо два об'єкти. Це новий дитячий садочок в прикордонному Овручі і відновлений міст завдяки Естонії, допомозі Естонії, у Малині, який був зруйнований російською ракетою. І Португалія, яка приєдналася цього понеділка до Естонської Республіки у відновленні Житомирщини, також взяла на себе вже навіть письмові зобов'язання у відновленні 25-го ліцею в місті Житомирі – одного з найбільших навчальних закладів нашого регіону.

І на цій конференції також на освітній панелі наш міністр освіти, португальський міністр освіти, представники Естонії говорили про наповнення, не тільки ми говоримо про відбудову стін, але і наповнення освітніх закладів як і майбутньої школи відбудованої в Житомирі, так і вже відбудованого дитячого садочка в Овручі. Важливе наповнення, адже освіта і технології будуть рушійною силою відновлення.

Я хочу зазначити і подякувати нашому Міністерству закордонних справ, яке докладає колосальних зусиль у підготовці URC, і спільно з Міністерством економіки, з Міністерством інфраструктури сьогодні працює для того, щоб ми дійсно змогли комплексно і повноцінно відновити. Дякую і пану Банькову, і пані Єніній, нашому посольству в Португалії пані Михайленко, які доклали зусиль, щоб Португалія приєдналася.

І, звичайно, лейтмотивом цієї конференції і головного завдання, мабуть, для нас усіх у питанні відновлення є відновлення економіки. Адже, як показує повоєнних досвід Хорватії, Боснії, Герцеговини, без відновлення економіки ми не повернемо сьогодні людей і повноцінно не відновимо Україну.

Дякую. Слава Україні!

 

14:14:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено. Дякую всім за плідну роботу. Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

Продовжуємо працювати на перемогу. І слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку