ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

6 лютого 2024 року, 12 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:04:32

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги у пленарному засіданні ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас. І при цьому буде оголошено перерву в пленарному засіданні.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Шановні колеги, шановні колеги, не намагайтесь перекричати мене. Займіть свої місця.

Шановні народні депутати України, сьогодні у пленарному засіданні Верховної Ради України бере участь президентка Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі вельмишановна пані Піа Каума. Я прошу привітати. (Оплески)

Шановні народні депутати, за парламентською традицією я пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, майже два роки український народ відважно бореться, звільняє окуповані території та стримує повномасштабну збройну агресію Російської Федерації проти нашої держави. Героїзм – це завжди про людей, які ризикують собою заради когось, про людей, які віддають все заради високої мети. Такими героями є наші воїни, які щоденно жертвують своїм життям, здоров'ям задля захисту суверенітету, незалежності України. Вічна їм шана і слава. Від імені Верховної Ради України висловлюю глибоке співчуття усім рідним та близьким воїнів, загиблих у боротьбі з агресором, і бажаю якнайшвидшого одужання усім пораненим.

Шановні колеги, я прошу вшанувати хвилиною мовчання світлу пам'ять усіх захисників і захисниць, полеглих за Україну, а також усіх мирних громадян, які стали жертвами агресії російської держави-окупанта.

 (Хвилина мовчання)

 Дякую. Прошу сідати.

Шановна пані президентко, для нас велика честь приймати в українському парламенті справжнього друга України. Ваша особиста позиція є рушієм тих рішень, що приймає Парламентська асамблея ОБСЄ у відповідь на неспровоковану та невиправдану загарбницьку війну, що Росія веде проти України та її народу. Ці рішення містять чіткі і недвозначні визначення злочину Росії в Україні та встановлюють беззаперечну провину російського режиму за її ганебні злочини. Я переконаний, що настав час і асамблеї вдатися до наступного кроку та зробити свій внесок в міжнародну ізоляцію кремлівського режиму. Я вірю, що робота спеціального комітету асамблеї з підтримки України, засідання якого відбулося вчора в стінах Верховної Ради, сприятиме досягненню цих практичних цілей.

Шановні народні депутати України, до слова запрошується президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ пані Піа Каума. Прошу привітати.  (Оплески)

 

12:11:24

ПІА КАУМА. (Синхронний переклад)

Пані та панове, шановні депутати Верховної Ради! Я сьогодні  виступаю перед вами, справді, зворушена і вражена тим, що я вже пережила під час цих відвідин Києва. Я сюди приїхала разом із делегацією, що представляє кілька країн: Сів Мосслет з Норвегії, Марк Демесмейкер з Бельгії, Луїш Граса з Португалії і наш Генеральний секретар Роберто Монтелла склали мені компанію.

Ми тут не просто зі звичайним дипломатичним візитом. Наші відвідини – це мандри через сувору реальність конфлікту та страждання, які щодня переживає Україна. Коли ми озираємося навколо, просто неможливо закрити очі на ті руйнування, які Росія спричинила у цій країні, руйнування, які ми, люди ззовні, часто вважаємо складно осягнути. У Ірпені, у Бучі, у Гостомелі ми стали свідками катастрофічних наслідків цієї загарбницької війни. Ми можемо засвідчити про ті звірства, скоєні російськими військами. Коли прокидаєшся від повітряних тривог, не висипаєшся, але ми відчули це глибоке відчуття солідарності з українським народом, що стикається з цією щоденною загрозою. Усюди, де ми були, нас вітали стійкі та навіть інноваційні люди і дух української нації. Я хочу передати свою щиру подяку усім, хто щиро виділив свій час, щоб зустрітись з нами під час нашого візиту. Ваша біль відгукується у нас і вона не  втрачена. Втім серед цих викликів ми знаходимо натхнення у тому оптимізмі, який переважає у вас.

Шановні парламентарі колеги, наша мета тут чітка: ми тут, щоб послухати, зрозуміти і підсилити ваші голоси. З 2014 року ми звертали увагу на кожне  порушення Росією основних безпекових зобов'язань та зобов'язань щодо захисту прав людини.

Але ми не хочемо відігравати лише символічну  роль, ми хочемо, щоб Російська Федерація понесла відповідальність. Ми хочемо заповнити цю прогалину між політичними деклараціями та конкретними діями. Ми хочемо, щоб наші зобов'язання були не лише словами. І саме це маючи на увазі, на нашій останній щорічній сесії ми зорганізували команду парламентської підтримки України, що допомогло Парламентській асамблеї ОБСЄ повністю використати свої спроможності, щоб прискорити інноваційний обмін інформацією щодо того, як парламенти та уряди в усьому світі можуть ефективно підтримати Україну. Я рада, що наш візит відбувся після того, як ЄС погодився виділити 50 мільярдів євро підтримки Україні. Я, справді, чекаю на ще позитивні новини з Вашингтона (округ Колумбія).

Чи ми координуємо ресурси для України, чи підтримуємо ваші зусилля, щоби повернути викрадених дітей назад у їхні родини, чи створюємо стратегії для цільових санкцій проти злочинців з Росії – у будь-якому випадку ми хочемо мати значення і щось змінити. Ваша делегація у Парламентській асамблеї ОБСЄ відіграла вирішальну роль, і ми досягли цієї точки. І я хочу подякувати їм за тривале задіяння в усіх наших видах діяльності.

Шановні депутати і депутатки, дозвольте також виразити мою подяку українському народові за ваш непохитний демократичний голос та стійкість, що ви продемонстрували перед обличчям ворога. Ваша солідарність в усіх партіях надсилає потужний посил вашим міжнародним партнерам, вона демонструє і показує, що демократичний дух України не перемогти.

Я була дуже розчулена, коли вчора ми віддавали належне депутатам і представникам колективу цього парламенту, які загинули від російських куль: Олександру Марченку, Олегу Барні, Сергію Слабенку, Петру Торшину. Для нас усіх це болісно нагадало нам, що  ви та ваші найближчі, ваші кохані платять жахливу жертву. Що ми можемо зробити, це переконатися, щоб це не було згаяно.

Постійна підтримка України відгукується у будь-яку мить, чи коли б не збиралася Парламентська асамблея ОБСЄ. Наша асамблея дуже добре знає, що небезпека, яку складає агресія Росії, заходить далеко за кордони України, вона впливає на нас усіх, у Європі і далі. І саме тому разом ми маємо продовжувати і відстоювати Україну.

Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте ще раз подякуємо вельмишановній пані президентці Парламентської асамблеї ОБСЄ та делегації за участь у пленарному засіданні Верховної Ради України. (Оплески)

Продовжуємо нашу роботу і переходимо, шановні народні депутати, до оголошення депутатських запитів. Я передаю слово Олександру Сергійовичу, будь ласка. 

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

12:17:48

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, до оголошення на пленарному засіданні внесено 97 депутатських запитів. З них 11 – до Президента України, тому прохання сконцентруватися. Нагадую, що кожен запит нам потрібно двічі проголосувати. Перший раз потрібно 150 голосів, другий раз – 226 голосів.  

Отже, запит Ірини Фріз до Президента України щодо нагородження відзнакою Президента України "За оборону України" Олійника Дмитра Віталійовича.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:18:43

За-221

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:19:11

За-225

Рішення не прийнято.

Запит Ростислава Тістика до Президента України щодо дерадянізації та дерусифікації назв українських судів.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про передню підтримку депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати. 

 

12:19:48

За-224

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України.

 

12:20:14

За-228

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів (Михайла Лаби, Ірини Констанкевич та інших. Всього 20 депутатів) до Президента України про присвоєння звання Герой України військовослужбовцю Збройних Сил України Свириді Владиславу Станіславовичу (посмертно).

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:20:57

За-242

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України.

 

12:21:27

За-249

Рішення прийнято.

Запит групи народних депутатів (Михайла Лаби, Ірини Констанкевич та інших. Всього 20 депутатів) до Президента України про присвоєння звання Герой України військовослужбовцю Збройних Сил України Зубрицькому Василю Васильовичу (посмертно).

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України, ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:22:08

За-251

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України, ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:22:33

За-246

Рішення прийнято.

Запит Сергія Рудика до Президента України щодо ініціювання переговорів із групами офіційних кредиторів України для списання частини державного боргу України.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України.

 

12:23:11

За-207

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України, ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:23:37

За-200

Рішення не прийнято.

Ростислава Тістика до Президента України щодо передачі Митрополичих садів на Святоюрській горі у місті Львові та колишньої бібліотеки Митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії Української греко-католицької церкви.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України. 

 

12:24:20

За-212

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати. 

 

12:24:45

За-225

Рішення не прийнято.

Групи народних депутатів (Мустафи Джемілєва, Ірини Геращенко та інших, всього 13 депутатів) до Президента України щодо пропозицій застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:25:25

За-209

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати. 

 

12:25:51

За-203

Рішення не прийнято.

Групи народних депутатів (Олександра Пасічного, Анни Колісник та інших, всього 10 депутатів) до Президента України про присвоєння звання Герой України військовослужбовцю Збройних Сил України Ободенку Володимиру Володимировичу (посмертно).

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:26:29

За-253

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:26:55

За-256

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів (Олександри Устінової, Ярослава Юрчишина та інших. Всього 7 депутатів) до Президента України щодо невідкладного підписання Президентом України прийнятого Верховною Радою України законопроекту номер 10039.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:27:38

За-219

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:28:04

За-229

Рішення прийнято.

Запит Романа Грищука до Президента України щодо присвоєння посмертно звання Герой України Кротову Богдану Сергійовичу.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:28:38

За-270

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:29:03

За-270

Рішення прийнято.

І завершальний запит до Президента групи народних депутатів (Івана Крулька, Валерія Гнатенка та інших. Всього 16 депутатів) до Президента України щодо присвоєння звання Герой України (посмертно) Пінчуку Едуарду Івановичу.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попередню підтримку депутатського запиту до Президента України.

 

12:29:43

За-278

Рішення прийнято.

Відповідно до пункту 34 статті 85 Конституції України, статті 225 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про направлення депутатського запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

12:30:09

За-276

Рішення прийнято.

Дякую, колеги. Далі запити до органів Верховної Ради, Кабінету Міністрів, керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності.

Отже, запит Богдана Торохтія до міністра аграрної політики та продовольства України щодо окремих питань бронювання військовозобов’язаних працівників.

Олександра Ткаченка до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора щодо неналежного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Олександра Ткаченка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів для збереження майна стратегічного підприємства.

Ірини Фріз до міністра оборони України щодо надання повної інформації про актуальну структуру апарату Міністерства оборони України.

Ірини Фріз до Начальника Генерального штабу Збройних Сил України, Кабінету Міністрів України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо надання інформації про загальний обсяг закуплених (законтрактованих) безпілотних розвідувальних авіаційних комплексів різних видів та комплектації протягом січня-жовтня 2023року.

Ігоря Кривошеєва до Міністра закордонних справ України щодо кількості виданих дипломатичних паспортів України представникам державних органів.

Максима Єфімова та Валерія Гнатенка до Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку про надання інформації щодо вжиття операторами електронних комунікацій заходів для забезпечення безперебійності надання послуг зв’язку під час можливих вимкнень електроенергії.

Дмитра Разумкова до Голови Служби безпеки України щодо звернення громадської організації "Сильна українська мама" стосовно вчинення державної зради співробітниками Служби безпеки України та відсутності належного реагування на такі факти.

Богдана Торохтія до Голови Національного банку України щодо вжиття відповідних заходів реагування та контролю з метою недопущення порушення прав та законних інтересів кредиторів та акціонерів Акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Конкорд".

Євгенія Шевченка до Генерального прокурора, міністра захисту довкілля та природних ресурсів України щодо безпідставного тиску на суб’єкти господарювання в стратегічній галузі рибного господарства з боку державних органів.

Сергія Гривка до міністра соціальної політики України щодо фактів порушення прав дітей-сиріт на сім’ю та особисте життя.

Богдана Торохтія до Директора - розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо вжиття заходів реагування та контролю з метою недопущення порушення прав та законних інтересів кредиторів та акціонерів Акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Конкорд".

Олександра Юрченка до міністра охорони здоров'я України щодо реалізації положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами" №3238 дев'ятого скликання від 13 липня 2023 року.

Групи народних депутатів (Анатолія Костюха, Анни Скороход та інших. Всього 4 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо ситуації з покладанням спеціальних обов'язків.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення виконання судового рішення.

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації та копій документів стосовно компенсації за об’єкти нерухомого майна, розміщені на території Уманської міської територіальної громади, пошкоджені та знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України.

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації стосовно використання коштів місцевого бюджету Уманської міської територіальної громади на потреби територіальної оборони.

Групи народних депутатів (Валерія Гнатенка, Володимира Мороза, Анатолія Бурміча) до Прем'єр-міністра України щодо розгляду можливості скасування для цивільного населення заборони на ввезення та торгівлю алкогольними напоями на частині територій Донецької області, які підконтрольні Україні.

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації стосовно перерозподілу видатків загального та спеціального фондів бюджету Уманської міської територіальної громади відповідно до прийнятого на 61-й (позачерговій) сесії Уманської міської ради восьмого скликання рішення Уманської міської ради №5-61/8 від 24 листопада 2023 року.

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації та копій документів стосовно земельної ділянки та об’єктів нерухомості, що розташовані за адресою: вулиця Гонти, 3, місто Умань, Уманський район, Черкаська область, індекс 20302.

Ірини Геращенко та Марії Іонової до міністра оборони України, міністра охорони здоров'я України, міністра соціальної політики України щодо сприяння в організації протезування військовослужбовця Збройних Сил України Кириченка Сергія Олексійовича.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Генерального прокурора щодо неналежного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Володимира Крейденка до Голови Державної служби з питань безпеки на транспорті щодо надання інформації про кількість ініційованих Департаментом державного нагляду (контролю) заходів державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства на автомобільному транспорті та інших питань щодо заходів державного нагляду (контролю) за дев'ять місяців 2023 року.

Ростислава Тістика до Прем'єр-міністра України щодо передачі Митрополичих садів на Святоюрській горі у місті Львові та колишньої бібліотеки Митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви.

Групи народних депутатів (Ірини Геращенко, Іванни Климпуш-Цинцадзе та інших. Всього 4 депутати.) до Голови Верховної Ради України cтосовно надання офіційної інформації щодо формування та фінансування перебування делегації Верховної Ради України у Сполучених Штатах Америки на початку грудня 2023 року.

Олексія Гончаренка до Голови Верховної Ради щодо надання інформації про відрядження за кордон народних депутатів.

Павла Мельника до начальника Токмацької міської військової адміністрації Пологівського району Запорізької області щодо обсягів заробітної плати, виплаченої працівникам Токмацької міської військової адміністрації Пологівського району Запорізької області з 01.05.2023 року.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Прем'єр-міністра України стосовно вжиття компетентними органами державної влади заходів для захисту прав дітей.

Володимира Мороза до міністра юстиції України про надання офіційного роз’яснення щодо алгоритму дій постраждалих громадян України для отримання ними компенсацій за знищені об’єкти нерухомого майна у разі відсутності (втрати, знищення) документів, що підтверджують право власності на об’єкт нерухомого майна.

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації та копій документів.

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання копій штатних розписів, а також типових штатних розписів (із зазначенням надбавок і доплат, а також вакантних посад) усіх виконавчих органів, структурних підрозділів та комунальних підприємств Уманської міської ради, затверджених на: 2020, 2021, 2022, 2023 роки та 2024 рік (за наявності).

Антона Яценка до Уманського міського голови щодо надання інформації та копій документів стосовно призначення на одну з посад в Уманській міській раді Данченка Євгенія Михайловича.

Антона Яценка до секретаря виконавчого комітету Уманської міської ради щодо надання інформації стосовно підстав та обґрунтованості призначення на одну з посад в Уманській міській раді Данченка Євгенія Михайловича.

Олександра Качури до Головнокомандувача Збройних Сил України, міністра внутрішніх справ України, Прем'єр-міністра України, міністра оборони України щодо підвищення обороноздатності Сумської області та здійснення укріплення державного кордону з Російською Федерацією.

Олександра Качури до міністра соціальної політики щодо монетизації коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю, з метою більш ефективного отримання допомоги.

Антона Яценка до виконувача обов'язків Голови Державної митної служби України щодо надання інформації та копій документів стосовно ввезення на територію України гуманітарної допомоги у вигляді автомобільного транспорту окремими благодійними та громадськими організаціями.

Володимира Мороза до міністра охорони здоров'я України щодо реалізації конституційних прав на охорону здоров’я шляхом зміни умов проведення планових госпіталізацій та операцій.

Артема Чорноморова до Голови Національної поліції України, Генерального прокурора щодо самовільного захоплення посади секретаря Южноукраїнської міської ради.

Групи народних депутатів (Ірини Геращенко, Марії Іонової, Іванни Климпуш-Цинцадзе) до Голови Верховної Ради стосовно надання офіційної інформації про правові підстави відмови в оформленні відряджень членів депутатської фракції "Європейська Солідарність" до Сполучених Штатів Америки (3-8 грудня 2023 року)

Ірини Геращенко до Голови Верховної Ради України cтосовно надання офіційної інформації про правові підстави відмови в оформленні відряджень за кордон народному депутатові України Геращенко Ірині Володимирівні за період з вересня 2023 року.

Марії Іонової до Голови Верховної Ради стосовно надання офіційної інформації про правові підстави відмови в оформленні відряджень за кордон народному депутатові України Іоновій Марії Миколаївні за період з вересня 2023 року.

Володимира Крейденка до Голови Київської міської державної адміністрації щодо надання інформації про автостанції, що розташовані на території міста Києва.

Володимира Крейденка до Голови Київської обласної державної адміністрації щодо надання інформації про автостанції, що розташовані на території Київської області.

Дмитра Кисилевського до директора Комунального підприємства Очаківської міської ради "Очаків-сервіс", Генерального директора Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" про надання інформації та документів щодо придбаних транспортних засобів.

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Міністра закордонних справ України, Голови Національної соціальної сервісної служби України стосовно вжиття компетентними органами державної влади заходів для захисту прав дітей.

Олександра Ткаченка до Прем'єр-міністра України щодо неналежного надання житлово-комунальних послуг.

Олександра Юрченка до Київського міського голови щодо встановлення на станціях метрополітену міста Києва пандусів, підйомників та платформ для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Групи народних депутатів (Валерія Гнатенка, Володимира Мороза та інших. Всього 4 депутати) до Прем'єр-міністра України щодо встановлення строків внесення змін до порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги "єВідновлення" та відповідно реалізації права суб’єктів управління багатоквартирними будинками на отримання компенсації за пошкодження майна загального користування багатоквартирного будинку.

Олександра Юрченка до віце-прем’єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністра цифрової трансформації України щодо відображення у порталі "Дія" інформації про отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката України.

Антона Яценка до начальника Уманського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо надання інформації стосовно обсягу коштів, використаних на спорудження меморіалу "Герої України славою повиті".

Олександра Ткаченка та Антоніни Славицької до Голови Служби безпеки України стосовно вжиття дієвих заходів реагування для пошуку військовослужбовця Гліба Ємельянова.

Олександри Устінової до Голови Верховної Ради України щодо надання інформації про службові відрядження за кордон деяких народних депутатів України.

Володимира Мороза до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України з метою забезпечення права громадян на неоплату вартості житлово-комунальних послуг у разі їх невикористання.

Володимира Мороза до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до нормативно-правових актів стосовно проектування, будівництва, встановлення, утримання, експлуатації та обліку швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту модульного типу.

Володимира Мороза до міністра юстиції України щодо реалізації права на отримання компенсації за пошкодження нерухомого майна внаслідок бойових дій, відомості про яке відсутні в Державному реєстру речових прав на нерухоме майно.

Ніни Южаніної до Керівника Апарату Верховної Ради України щодо надання інформації про діяльність Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Дмитра Разумкова до Голови Верховної Ради України щодо витрат на відрядження народних депутатів України, посадових осіб Верховної Ради, працівників Апарату Верховної Ради України.

Дмитра Разумкова до Керівника Апарату Верховної Ради України щодо закупівлі послуг зі створення аудіовізуальних творів для забезпечення цілодобового інформаційного марафону "Єдині новини #UAразом" Державним підприємством "Парламентський телеканал "Рада".

Бориса Приходька до виконуючого обов’язки Бобровицького міського голови щодо надання матеріалів пленарного засідання 31 сесії Бобровицької міської ради VІІІ скликання Ніжинського району Чернігівської області.

Групи народних депутатів (Марії Іонової, Ірини Геращенко та інших. Всього 12 депутатів) до Керівника Апарату Верховної Ради України щодо надання інформації в рамках розробки творчої концепції для забезпечення цілодобового інформаційного марафону "Єдині новини #UAразом".

Групи народних депутатів (Марії Іонової, Михайла Бондаря та інших. Всього 12 депутатів) до виконуючого обов'язки директора Державного підприємства "Парламентський телеканал "Рада" щодо надання інформації в рамках розробки творчої концепції для забезпечення цілодобового інформаційного марафону "Єдині новини #UAразом".

Групи народних депутатів (Анатолія Костюха, Вікторії Гриб, Михайла Лаби) до Прем'єр-міністра України щодо Постанови Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2023 року №1292.

Анатолія Костюха до тимчасово виконуючого обов’язки міністра молоді та спорту України щодо питання фінансування збірних України з гандболу.

Групи народних депутатів (Валерія Гнатенка, Володимира Мороза, Євгена Яковенка) до Голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України щодо надання інформації про суми використаних у 2023 році коштів, виділених з фонду ліквідації наслідків збройної агресії на реалізацію експериментального проекту щодо відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Олександра Юрченка до міністра соціальної політики України щодо додержання прав повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена в умовах правового режиму воєнного стану.

Олександра Юрченка до тимчасово виконуючого обов’язки Голови Державної судової адміністрації України щодо забезпечення доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень судів.

Ігоря Кривошеєва до Керівника Офісу Президента України щодо надання інформації про гендерне співвідношення серед працівників Офісу Президента України.

Богдана Торохтія до Голови Національного агентства України з питань державної служби щодо надання інформації.

Групи народних депутатів (Павла Мельника, Олександра Кабанова, Геннадія Касая) до міністра соціальної політики України щодо здійснення перевірки законності отримання допомоги як внутрішньо переміщеною особою головою Токмацької міської військової адміністрації Чубом Олександром Олександровичем.

Групи народних депутатів (Павла Мельника, Олександра Кабанова, Геннадія Касая) до начальника Токмацької міської військової адміністрації Пологівського району Запорізької області щодо обсягів заробітної плати, виплаченої працівникам Токмацької міської військової адміністрації Пологівського району Запорізької області з 01.05.2023 року.

Групи народних депутатів (Павла Мельника, Олександра Кабанова,  Геннадія Касая) до Генерального прокурора щодо активізації досудових розслідувань та здійснення процесуального керівництва в кримінальних провадженнях.

Групи народних депутатів (Павла Мельника, Олександра Кабанова,   Геннадія Касая) до Голови Державної аудиторської служби України щодо  проведення заходів державного фінансового контролю питань фінансово-господарської діяльності виконкому Токмацької міської ради та Токмацької міської військової адміністрації за період з 12 травня 2022 року по 31 січня 2023 року.

Олександра Бакумова до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення належного медичного обслуговування населення в місті Харкові та Харківській області.

Володимира Крейденка до начальника  Управління державної охорони України щодо надання інформації про нарахування додаткових виплат і отримання службового житла керівництвом та керівниками структурних підрозділів Управління державної охорони України, а також надання  копій документів, що стали підставою для отримання службового житла та зміни статусу службового житла шляхом приватизації та (або) набуття  права власності.

Запити десятої сесії закінчились.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:44:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Давайте подякуємо Олександру Сергійовичу.

 

ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(одинадцята сесія)

Зал засідань Верховної Ради України

06 лютого 2024 року, 12 година 45 хвилин

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу займати свої місця. І, шановні народні депутати, у засіданні Верховної Ради беруть участь Прем'єр-міністр України  Денис Анатолійович Шмигаль, а також члени Кабінету Міністрів України. Давайте привітаємо. (Оплески)

Шановні народні депутати України, будь ласка, займіть свої місця. Відповідно до Конституції України, Регламенту Верховної Ради України, Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану", сьогодні завершується робота десятої сесії та розпочинається робота одинадцятої сесії Верховної Ради  України дев'ятого скликання.

Відповідно до частини першої статті 26 Регламенту Верховної Ради перед відкриттям пленарного засідання одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання нам потрібно здійснити реєстрацію за допомогою електронної системи.

Будь ласка, народні депутати, займіть свої місця. Займіть місця, будь ласка, народні депутати. Шановні колеги, займіть, будь ласка, місця. Я прошу народних депутатів підготуватись до реєстрації. І нагадую, що після початку реєстрації необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути на зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до кінця реєстрації. 

Готові, шановні колеги? Я прошу народних депутатів зареєструватися.

 

12:46:31

У залі 280 народних депутатів зареєструвалося. Дякую, шановні колеги.

Шановні народні депутати, відповідно до Конституції України, Регламенту Верховної Ради України, Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" десяту сесію Верховної Ради України дев'ятого скликання та її пленарне засідання Верховної Ради України оголошую закритим. І одночасно відповідно до статті 83 Конституції України одинадцяту сесію Верховної Ради України дев'ятого скликання та її пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, запрошую всіх до виконання Державного Гімну України, але вже в новій сесії.

(Лунає Державний Гімн України)    

Шановні народні депутати, давайте подякуємо Прем'єр-міністру України Денису Анатолійовичу Шмигалю та членам Кабінету Міністрів за участь у пленарному засіданні Верховної Ради України і у відкритті цієї сесії. Дякую, Денис Анатолійович. (Оплески)

Ще раз звертаюся до всіх колег із закликом неухильно дотримуватися безпекових правил у Верховній Раді України і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні колеги, будь ласка, я прошу всіх залишатися в залі, ми зараз маємо проголосувати процедурні рішення і запустити процедурними рішеннями нову сесію.  Будь ласка, поверніться всі до зали.

Перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам даний, переходимо до його розгляду. І починаємо з проекту Постанови про План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік.

Шановні народні депутати, до вашого розгляду пропонується проект Постанови (реєстраційний номер 10465) про План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік. Відповідно до вимог статті 19 зі значком прим. Регламенту Верховної Ради України щорічно на початку чергової сесії, яка починається першого вівторка лютого, Верховна Рада затверджує план законопроектної роботи Верховної Ради, узгоджений Погоджувальною радою з урахуванням узагальнених Апаратом пропозицій комітетів.

Згідно з частиною четвертою статті 20 Регламенту Верховної Ради України це питання включається до порядку денної сесії позачергово без голосування. На Погоджувальні раді депутатських фракцій і груп було узгоджено План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік. Відповідно до частини першої статті 19 зі значком прим. Регламенту вношу план законопроектної роботи на затвердження Верховної Ради України.

Шановні колеги, вноситься пропозиція розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:50:59

За-232

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти. Будь ласка, які фракції бажають обговорити, прошу записатися.

Будь ласка, Павлюк Максим Васильович, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:51:30

ПАВЛЮК М.В.

Доброго дня, шановні колеги! Я прошу підтримати даний проект та перейти до голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна, фракція "Європейська солідарність".

Геращенко Ірина Володимирівна, будь ласка.

 

12:51:51

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, востаннє уряд ми бачили з вами у вересні минулого року. І зараз бачимо, що Голова Верховної Ради заощаджує на хорі імені Верьовки, цю ритуальну функцію тепер виконує Шмигаль і Ко, які з'являються в парламенті тільки для виконання спільного гімну. Ми забули, що таке "година запитань до Уряду". Стефанчук і Ко вбили контролюючу функцію парламенту. Стефанчук і Ко вбили свободу слова в парламенті.

І я прошу мій зараз виступ як депутатський запит оформити, тому що я хочу заявити про політичний тиск і політичну сегрегацію на фракцію "Європейська солідарність" і на мене як співголову фракції з боку Голови Верховної Ради Стефанчука і Ко, які вже дев'ять місяців блокують міжпарламентську діяльність мою як співголови фракції "Європейська солідарність" і представниці фракції "Європейська солідарність" в Парламентській асамблеї ОБСЄ, а також моїх колег, яким заблоковано фактично можливість міжпарламентського спілкування в рамкам ЕРР. І ми бачимо найгірші практики часів Януковича. На жаль, Стефанчука і Ко тичуть носом в те, що відбувається в парламенті вже з Брюсселя. Це план Ukraine Facility, 5 стаття говорить про те, що передумовою для видання Україні… надання нам допомоги 50 мільярдів євро є демократія, є парламентська багатопартійність.

Ми подаруємо, звичайно, зараз цей важливий документ Стефанчуку і Ко, аби вони з ним ознайомилися, і вважаємо, що перетворювати парламент на придаток Банкової, вбивати демократію, вбивати парламентаризм – це найгірше, що можна робити для нашої майбутньої перемоги. Ми боремося з тоталітарною державою і ми не повинні перетворюватись на авторитарний режим, вбиваючи демократію і парламентаризм. Ми категорично проти цього.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, наступним запрошую до слова Євтушка Сергія Миколайовича, фракція "Батьківщина".

 

12:53:57

ЄВТУШОК С.М.

Прошу передати слово Івану Крульку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Крулько Іван Іванович.

 

12:54:11

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги народні депутати, я хотів би зазначити, що наша фракція системно виступала і виступає за те, щоб законопроекти, які розглядаються в сесійній залі, розглядалися від усіх фракцій, в тому числі від тих, які не входять до більшості. Ми подаємо як фракція "Батьківщина" важливі соціальні законопроекти, які вирішують питання звичайних українців. Ми вважаємо, що ці законопроекти мають бути на розгляді у Верховній Раді.

У той же час системно ми це бачимо, що наші законопроекти не ставлять до порядку денного. Зокрема пропонується не включати до порядку денного законопроекти, які, на нашу думку, є важливими і які мали б бути в порядку денному, зокрема тому, який зараз буде затверджуватися, законопроект Юлії Тимошенко 2028 стосовно Основ законодавства про охорону здоров'я щодо пільг та підвищення оплати праці для медичних та фармацевтичних працівників. 3027 – проект Закону про захист населення від інфекційних хвороб також авторства Юлії Тимошенко. Законопроекти, які стосуються основ національної безпеки: це законопроект, зокрема, Андрія Анатолійовича Кожем'якіна (10076) про основи національного спротиву щодо вдосконалення та функціонування засад функціонування добровольчих формувань територіальних громад, 10077 – законопроект про основи національного спротиву щодо вдосконалення засад організації та ведення руху опору. Це тільки окремі законопроекти, які від нашої фракції не включені.

Крім того, ми вважаємо, що до порядку денного треба було як невідкладний включити законопроект 9559 щодо амністії для органів місцевого самоврядування, які перераховували кошти на потреби Збройних Сил України і в яких накопичилися серйозні борги. Але цей законопроект також не вноситься до Верховної Ради України на розгляд парламенту.

Тому ми вважаємо, що в такому вигляді фракція "Батьківщина" буде утримуватися щодо голосування стосовно законопроектів до порядку денного Верховної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Іван Іванович, єдине, що ми зараз розглядаємо, питання плану законопроектних ініціатив. Порядок денний – наступне питання.

Дякую, шановні колеги. Будь ласка, ще раз я поінформую, що як у план законопроектних ініціатив, так і в план порядку денного сесії будуть включені всі законопроекти без виключення, які подавалися нашими комітетами. Це фактично об'єднання того, що ви проговорили на комітетах.

Шановні колеги, шановні народні депутати, обговорення питання завершено, переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, займіть свої місця, будь ласка, займіть свої місця, шановні колеги. Шановні народні депутати, будь ласка, ми зараз голосуємо план законопроектних робіт, займіть свої місця.

Шановні колеги, будь ласка, приготуйтеся до голосування. Я ставлю пропозицію, ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Постанови (реєстраційний номер 10465) – проект Постанови про План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік.

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів проголосувати.

 

12:58:03

За-262

Рішення прийнято. 

Дякую, шановні колеги.

Переходимо до наступного питання. Шановні колеги, це план роботи нашої сесії. Погоджувальною радою депутатських фракцій і груп було обговорено і схвалено проект порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання. Відповідно до частини першої статті 21 та частини першої статті 22 Регламенту Верховної Ради України вношу проект порядку денного одинадцятої сесії на затвердження Верховної Ради України. Це проект Постанови реєстраційний номер 10446. На Погоджувальній раді ми ухвалили пропозицію про обговорення цього питання за скороченою процедурою, оскільки відповідно до положень статті 22 дане питання обговорюється саме в такому порядку.

Шановні народні депутати, я прошу представників депутатських фракцій та груп записатися на виступи: два – за, два – проти. Будь ласка, запишіться ті фракції, які хочуть обговорювати.

Будь ласка, слово надається Павлюку Максиму Васильовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:59:22

ПАВЛЮК М.В.

Шановні колеги, прошу підтримати та перейти до голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Максим Васильович. Блискуче.

Слово надається народному депутату Ар'єву Володимиру Ігоровичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність"

 

12:59:35

АР’ЄВ В.І.

Прошу передати слово Олексію Гончаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гончаренко Олексій Олексійович, будь ласка.

 

12:59:50

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Такий порядок денний нам не потрібен. Чому? Та тому що там немає ключових питань. Я подавав ще минулого року: демобілізація після 18 місяців служби. Де цей законопроект? Скільки можна чекати? Нам подає уряд, який, до речі, втік, до нас прийшов уряд тільки заспівати гімн, до побачення Верховній Раді, хор Верьовки своє заспівав, ми пішли. Де уряд? Чого його немає? Вносить нам законопроект про мобілізацію, демобілізацію, де навіть термін служби в 36 місяців, і те реально прибирає, а допоки барин не дозволить піти додому, ще має бути окреме рішення ставки. Де законопроект про демобілізацію? Немає. Де законопроект про демобілізацію обмежено придатних? Немає. Де законопроект про демобілізацію інвалідів? Немає. Де законопроекти, які потрібні сьогодні війську? Де мій законопроект про ротацію? Ну, не може такого бути, що люди, деякі військовослужбовці більше двох років сьогодні на нулі, більше, тому що були підрозділи, які воювали на Донбасі ще до 24 лютого, і їх жодного разу не відвели. Де законопроект про ротацію? Немає. Де всі важливі законопроекти?

Замість цього чергові затвердження ратифікацій, заяв, звернень, бла-бла-бла, бла-бла-бла. Де повернення тридцятки? Скоро рік, як ми тут проголосували, до сих пір. Де питання постанови Цабаля ганебної, якою заблокували тоді повернення тридцятки і з тих пір, з квітня місяця,  людям не виплачують? Де всі ті закони, які потрібні сьогодні? Де підняття дитячих, які ганебні, і так далі?

Друзі, така Верховна Рада з таким порядком денним українському народу не потрібна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Євтушку Сергію Миколайовичу, фракція "Батьківщина". Будь ласка.

Шановні колеги, і після цього голосуємо за порядок денний сесії. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Будь ласка, Сергій Миколайович.

 

13:02:05

ЄВТУШОК С.М.

Дякую, Руслан Олексійович. Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, я свій виступ розіб'ю на декілька блоків.

Перше, до чого хочу привернути вашу увагу, що у Верховній Раді України працює монобільшість, яка цю монобільшість трансформувала у більшість у комітетах, де приймаються рішення і подаються на Погоджувальну раду в президію до керівників фракцій і голів комітетів. І виключно пропозиції комітетів формують порядок денний. Зараз, шановні колеги, кожен із нас як суб'єкт законодавчої ініціативи не може, крім реєстрації, добитися, щоб наші ініціативи були предметом розгляду в сесійній залі серед пріоритетних законопроектів.

Фракція "Батьківщина" напрацювала в контексті Тимчасової слідчої комісії по забезпеченню медичними заходами і засобами військовослужбовців, яку очолює Юлія Тимошенко, ряд ініціатив, які є пріоритетними станом на сьогодні. На жаль, ми не можемо добитися, щоб ці законопроекти, напрацьовані цією ТСК спільно, були внесені і розглянуті в сесійній залі.

Другий блок, про який я хотів би говорити. Шановні колеги, основи національного спротиву. Мій колега по фракції, досвідчений генерал Кожем'якін, з експертами напрацювали ряд законопроектів, які стосуються національного спротиву наших добровольчих формувань, які можуть привнести в оборону країни ще дуже багато цікавого, не вносяться до сесійної зали.

І третій блок, про який я хочу сказати, – це органи місцевого самоврядування. Комітетський законопроект 9559 дає амністію тим міським територіальним і сільським територіальним громадам, які на 90 мільярдів з початку повномасштабного вторгнення надали допомоги...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Ми зараз будемо голосувати питання порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання. Будь ласка, займіть свої місця. Запросіть всіх народних депутатів до зали. Обговорення питання завершено. Переходимо до прийняття рішення. Шановні колеги, будь ласка, приготуйтеся. Будь ласка, приготуйтеся.

Шановні колеги, я ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Постанови реєстраційний номер 10466, про порядок денний одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання. Готові голосувати? Будь ласка, народні депутати приготуйтеся до голосування. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:05:29

За-269

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

Йдемо далі. Наступний законопроект – це… Відповідно до… Це питання 10456: продовження строку дії воєнного стану.

Відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить затвердження Указу Президента про введення воєнного стану в Україні. Згідно із пунктом 31 частини першої статті 85, пунктом 20 частини першої статті 106 Конституції України, статті 5 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" Президент України вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону України (реєстраційний номер 10456) про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні". Відповідні матеріали вам було надано.

Відповідно до статті 189 Регламенту Верховної Ради України питання розглядається Верховною Радою без голосування щодо включення його до порядку денного за процедурою: перше читання та прийняття закону в цілому. На Погоджувальній раді ми домовились про розгляд цього питання за скороченою процедурою з наданням слова: два – за, два – проти.

Я ставлю на голосування пропозицію про те, щоб розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:06:58

За-281

Рішення прийнято.

Будь ласка, я прошу записатися: два – за, два – проти ті фракції, які хочуть обговорити, а народних депутатів прошу не розходитись, це, нагадую, питання щодо продовження строку дії воєнного стану в Україні. Будь ласка, прошу записатися на виступи.

Будь ласка, слово надається народному депутату Юрчишину Ярославу Романовичу, фракція політичної партії "Голос".

 

13:07:34

ЮРЧИШИН Я.Р.

Прошу передати слово Роману Костенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Роман Костенко, будь ласка.

 

13:07:46

КОСТЕНКО Р.В.

Шановні колеги, шановний пане Голово, знаєте, ми… це дуже важливий законопроект в тих умовах, які зараз є. І Верховна Рада із самого початку, коли почалось повномасштабне вторгнення, без обговорень практично приймала ці… затверджувала укази Президента для того, щоб країна могла вільно вести бойові дії і країна могла протистояти такому ворогу, як Російська Федерація. Але ми з вами тут маємо звернути увагу ось на що. Я впевнений, що ми сьогодні проголосуємо і всі підтримають це, але звертаюсь до вас до кожного як до депутата Верховної Ради.

Останнім часом ці укази і цей стан воєнний, він використовується для того, щоб: а) узурпувати владу в країні, і це дуже неправильно. Ми маємо бути тим балансом, який безпосередньо має комунікувати між суспільством і між владою. І інше, це десуб'єктизація Верховної Ради. Коли Верховна Рада практично не займає ніякої позиції, а просто є виконавцем рішень, які затверджуються в Офісі Президента.

Тому ще раз, ми розуміємо наслідки, ми голосуємо, але всі тут, ми маємо робити все для того, щоб Рада була тим суб'єктом, яка не допустить зниження демократії в Україні.

Дякую, колеги. Ми будемо підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Березіну Максиму Юрійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

 

13:09:25

БЕРЕЗІН М.Ю.

Прошу передати слово голові Комітету з нацбезпеки, оборони і розвідки Завітневичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Завітневич Олександр Михайлович.

 

13:09:37

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Відповідно до доручення Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні 6 лютого 2024 року розглянув проект Закону України про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" (реєстраційний номер 10456 від 5 лютого 2024 року), поданий Президентом України.

Комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу і в цілому як закон, затвердивши рішення Президента України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається Геращенко Ірині Володимирівні, фракція "Європейська Солідарність".

 

13:10:20

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Прошу передати слово Петру Олексійовичу Порошенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Порошенко.

 

13:10:31

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, команда "Європейської солідарності" вдев'яте одноголосно підтримає рішення про продовження воєнного стану і мобілізації як проекти, які подані Верховним Головнокомандувачем відповідно до Конституції України. Бо саме глава держави, це його конституційний обов'язок по 106 статті, має подавати і вносити закони і поправки до мобілізаційного законодавства. Ми готові працювати зі змінами, які запропонує Президент, а не з тим мотлохом, який нашкрябала одіозна депутатка за завданням Офісу Президента, і потім соромно дивитися в очі і військовим, і цивільним. Лише захист парламенту від подібного тиску,  відновлення авторитету парламенту сьогодні може захистити демократію.

І тому ми вимагаємо, по-перше, повернути журналістів в кулуари Верховної Ради.

По-друге, відновити пряму трансляцію засідань. Немає чого ховатися. У нас під небезпекою знаходиться весь народ і тільки депутати захищені відсутністю трансляції, і ніхто вже в це не вірить.

По-третє, повернути "годину запитань до Уряду". Чому вони приходять сюди лише на демонстрацію замість того, щоб парламент реалізовував парламентський контроль?

По-четверте, ухвалити законопроекти про українську церкву, про захист суб'єктів господарювання після величезного скандалу з бізнесом, про захист журналістів, про захист громадських діячів і припинити слідкування не лише за журналістами, а і за опозиційними депутатами. Вистачить.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату  Кириленку Івану Григоровичу, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, після цього ще буде Павленко з групи "За життя і мир", і після цього голосуємо. Будь ласка, запрошуйте народних депутатів.

 

13:12:49

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановні пані та панове, дорогі наші захисники!

Валентин Наливайченко, фракція  "Батьківщина".

Ми безумовно і на сто відсотків підтримаємо продовження воєнного стану в країні. Ми безумовно і на сто відсотків розуміємо, що треба робити під час воєнного стану  і заради  чого ми його подовжуємо.

Завдання номер один, і воно найголовніше: все робити для Збройних Сил України, підтримуючи кожного захисника, відновити підтримку парламенту, і ми вас закликаємо на це, добровольчим формуванням, руху спротиву, руху захисту нашої країни. Не може бути байдужості, ви не можете утримуватися від цих питань, не можете не включати в порядок денний, тому що це Україна і це захист нашої країни.

Друге. Ми всіляко підтримуємо і пропонуємо залу підтримати наших капеланів. Ми ухвалили закон. Він діє. Так, але не вистачає людей, не вистачає підтримки в Міністерстві оборони для того, щоб кожен підрозділ, кожна бригада, батальйон, рота українських захисників мали духовного наставника там, на передовій. Мали з собою Біблію, Коран, Тору, яка б надихала, захищала і допомагала захищати рідну землю.

З такими позиціями, з такою роботою ми закликаємо парламент перестати бути байдужими до цих питань, вирішувати їх тут і зараз.

Разом переможемо! Слава Україні!           

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям Слава!

Будь ласка, Павленко, дайте, будь ласка, слово. Юрій Павленко.

Шановні колеги, після цього голосуємо, я прошу народних депутатів зайняти  свої місця.  Будь ласка.  

 

13:14:38

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, український народе, ми вчергове одноголосно підтримуємо рішення парламенту, внесене  Президентом України, про продовження воєнного стану.

Два, майже два роки війни. Але, на жаль, в багатьох сферах пріоритети спрямування політики і діяльності на підтримку армії, солдата і обороноздатності країни ми не бачимо. Тому ми наполягаємо, щоби порядок денний Верховної Ради України був  спрямований на підтримку армії. Ми вимагаємо від уряду чітких зрозумілих рішень на підтримку фінансову українського солдата і офіцера, соціальну підтримку, підтримку з лікування і реабілітації, виробництво техніки і озброєння – все те, що допоможе нам перемогти в цій війні. Ми голосуємо – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, будь ласка,  підготуйтесь до голосування.

Відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України, статей 189, 190 Регламенту Верховної Ради України, статті 5 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" я ставлю на голосування для прийняття в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону України (реєстраційний номер 10456) про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні".

Я прошу народних депутатів голосувати. Будь ласка, прошу голосувати.   

 

13:16:24

За-335

Рішення прийнято. 

Дякую, колеги.

Наступне питання, шановні народні депутати, відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію".

Згідно із пунктом 31 частини першої статті 85 пунктом 20 частини першої статті 106 Конституції України, Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Президент України вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону (реєстраційний номер 10457)  про затвердження Указу Президента "Про продовження строку проведення загальної мобілізації". Відповідні матеріали вам було надано.

Відповідно до статті 189 Регламенту Верховної Ради України питання розглядається Верховною Радою без голосування щодо включення його до порядку денного за процедурою першого читання та прийняття закону в цілому.

Шановні народні депутати, на Погоджувальній раді ми домовились про розгляд цього питання за скороченою процедурою з наданням слова: два – за, два – проти.

Ставлю на голосування пропозицію про обговорення цього питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:17:34

За-283

Рішення прийнято. 

Я прошу представників депутатських фракцій і груп записатися на виступи: два – за, два – проти. Будь ласка.

Слово надається народному депутату Люботі Дмитру Валерійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

13:18:03

ЛЮБОТА Д.В.

Завітневичу, будь ласка, передайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Завітневич.

 

13:18:21

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Відповідно до доручення Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні 6 лютого 2024 року розглянув проект Закону України про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" (реєстраційний номер 10457 від 5 лютого 2024 року), поданий Президентом України. Комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу і в цілому як закон, затвердивши рішення Президента України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександре Михайловичу.

Будь ласка, Крулько Іван Іванович, фракція "Батьківщина".

 

13:19:02

КРУЛЬКО І.І.

Прошу передати слово Кожем'якіну Андрію Анатолійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Анатолійович Кожем'якін, будь ласка.

 

13:19:12

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Доброго дня, колеги! Я хочу сказати, що фракція "Батьківщина" підтримує продовження загальної мобілізації, як завжди, і буде робити це стільки, скільки ми будемо тут, у Верховній Раді, і скільки буде сьогодні вестися війна з нашим клятим ворогом. Але є ще декілька питань, які я хотів би зараз швиденько оголосити.

Сьогодні патріотично налаштовані громадяни, які підлягають призову до ЗСУ чи інших військових формувань по мобілізації та увійшли у рух національного спротиву як добровольці, їх дуже багато і немало в нашій країні. Проте сьогодні, очевидно, є тенденція до повної ліквідації добровольчого руху як складової національного спротиву. На жаль. При цьому рішення про ліквідацію добровольчих формувань ухвалюється приховано від місцевих громад без аналізу діяльності ДФТГ. Дивує, коли за рішенням командирів військових частин ТрО ЗСУ розформовуються боєздатний особовий склад ДФТГ, які мають практичний досвід бойової роботи, в тому числі і в Києві, в Київській області по знищенню ворожих БПЛА, таких як "Шахед" і "Герань". Командири військових частин вбачають в формуваннях добровольчих тільки легкодоступний мобілізаційний ресурс для вирішення своїх власних проблем, забуваючи про те, що там всього-на-всього 80 відсотків тих, хто може сьогодні бути мобілізованим.

Приведу вам простий приклад. Дивіться, вони хочуть мобілізувати сьогодні в ЗСУ людей для того, щоб вони стали на пости, на яких стоять зараз добровольці безплатно. А вони це хочуть робити мобілізувати і платити 30 тисяч - 40, розумієте. І так по всій Україні. Це неправильно, це ганьба, я вважаю, це треба виправляти.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Павленку Юрію Олексійовичу, група "Платформа за життя і мир". Будь ласка.

Після цього Геращенко Ірина Володимирівна. І голосуємо, шановні колеги. А, і буде ще... Добре, одна хвилина буде.

 

13:21:25

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановний український народе! Ми вчергове будемо підтримувати рішення Верховної Ради про подовження мобілізації. Власне, завтра нас чекає непроста дискусія щодо зміни правил мобілізації, зміни підходів до мобілізації.

Наша вимога залишається простою і зрозумілою: мобілізація має відбуватися справедливо і по відношенню до тих, хто буде завтра мобілізований, і по відношенню до тих, хто сьогодні виконує свій військовий обов'язок, знаходиться на передовій.

Голосуючи за такі рішення, ми тут, в цьому залі, повинні в першу чергу думати про того солдата і офіцера, який зараз в цю хвилину знаходиться в зоні бойових дій, виконує бойові завдання в непростих погодних і військових умовах. Ми повинні думати про те, як дати йому можливість: перше – бути максимально забезпеченим і захищеним, як дати йому можливість повноцінного відновлення своїх сил, дати можливість ротації, дати можливість, знову ж таки, демобілізації. Наші відповіді повинні бути чесними і зрозумілими.

Натомість іде дискусія, яка, на жаль, призводить до непорозумінь і до невизначеностей.Є підрозділи, які роками чи рік знаходяться на відновленнях, є підрозділи, яким дають два місяці або 10 днів відновитися і знову в бій. Це несправедливо по відношенню до солдата.

Тому, підтримуючи сьогодні це рішення, ми будемо вимагати і в Законі про мобілізацію, і в вимогах до уряду робити всі дії, направлені на захист і підтримку українського солдата, чесними, зрозумілими і справедливими.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Володимирівна Геращенко, фракція "Європейська солідарність". Після цього ще Костенко і Арешонков, і голосуємо. Будь ласка, Гончар..., боже, Геращенко І.В. 

 

13:23:27

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Будь ласка, Олексію Гончаренку передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гончаренко.

 

13:23:42

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі! Ми продовжуємо термін мобілізації. Очевидно, війна проводжується, тут все зрозуміло. Безумовно, будемо підтримувати. Питання: а де демобілізація? Не може бути мобілізації без демобілізації. Обов'язково маємо приймати це рішення. Ну ми не можемо витягнути війну на плечах 1 мільйона родин, які віддали своє найцінніше – своїх чоловіків, батьків, братів, синів, для того щоб воювати за країну. Ну так не може бути, що тільки ці люди і все. Так нечесно і несправедливо.

Сьогодні по країні виходять мами, сестри, дружини. Ці люди мають право бути заміненими. Для цього маємо прийняти закон про термін служби нарешті, якомога швидше. Не може бути так, що вхід на військову службу є, а виходу немає, а вихід тільки, не дай господи, двохсотим чи важким трьохсотим. Так нечесно і несправедливо. Також не має бути системи, при якій незрозуміло, що з ротаціями, що з підготовкою, бо все це демотивує людей. І коли ми хочемо мобілізацію, це не тільки кнут, це має бути і система, проста і зрозуміла, коли людина чітко розуміє: пішов, 18 місяців відслужив, були ротації, тебе відводили, до тебе ставились як до людини, а не як до худоби. Після цього пішов з повагою, тобі платили гроші. Так має бути. Ми маємо таку систему збудувати.

Окрема розмова, скільки людей має бути. Бо нам не потрібно набирати людей просто для кількості, коли їх нема чим озброїти. Це не середньовіччя, де просто людьми воюємо. Тож бережемо людський ресурс і демобілізація!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, до слова запрошується Костенко Роман Васильович, після цього Арешонков Володимир Юрійович і після цього голосуємо. Будь ласка.

 

13:25:53

КОСТЕНКО Р.В.

Ще раз доброго дня, шановні колеги. Так, це також один із найважливіших і, мабуть, найсенситивніших законів, які ми приймаємо кожного місяця, і відповідальність, яку ми на себе в тому числі беремо. Але ми маємо говорити ще про те, що коли ми говоримо про мобілізацію вже два роки і зараз подаємо законопроект, який ми будемо обговорювати, в цих законопроектах якраз немає основного. Є примус, є там забезпечення, є якісь звинувачення, в тому числі і коли ми говоримо із суспільством, і в бік влади. Але немає мотивації, і ця мотивація має іти від нас, яку ми маємо давати людям, які, знаючи, що пішовши в армію, вони будуть забезпечені і в першу чергу зможуть робити все для захисту держави.

Тому ми тут про мотивацію й інше, це вибудова довіри в першу чергу до наших військових інституцій. А останнім часом те, що відбувається, це повна їх дискредитація і це не підвищує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Арешонков Володимир Юрійович, група "Довіра". Шановні колеги, після цього голосуємо, займіть свої місця.

 

13:27:05

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановний пане Голово, шановні колеги, безперечно, потрібно і будемо голосувати за підтримку мобілізації. Але я хотів би звернути увагу, що сама по собі тема, яка пов'язана з призовом, з мобілізацією, набирає просто шалених обертів. І зараз це має бути в полі зору Верховної Ради як питання номер один.

Депутатська група "Довіра" підкреслює: наш альтернативний законопроект по мобілізації якраз говорить про створення центрів підготовки навчальних, тренувальних. І в цьому контексті я підтримую нашого колегу генерала Кожем'якіна. Дивіться, добровільні формування територіальних громад мають виступити в тому числі як основа по підготовці кадрів для призиву, для мобілізації. Тому доопрацьовуємо і приймаємо відповідні державні рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, підготуйтеся до голосування. Шановні колеги, голосувати зараз будемо.

Відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України, статей 189, 190 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування для прийняття в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону України, реєстраційний номер 10457, про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації". Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:28:54

За-323

Рішення прийнято.

Шановні колеги, далі у нас усунення неузгодженостей, прошу, не розходьтеся, в нас підряд шість голосувань, вони будуть одразу без обговорення.

Шановні народні депутати, до мене звернувся Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки з пропозицією усунути неузгодженості в тексті прийнятого Верховною Радою України 16 січня 2024 року Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану (реєстраційний номер 10062). Під час підготовки тексту прийнятого закону на підпис виявлено неузгодженості в окремих його положеннях. У зв'язку з цим на розгляд Верховної Ради відповідно до статті 131 Регламенту Верховної Ради України, а також на підставі подання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки (рішення комітету від 29 січня 2024 року) вносяться пропозиції щодо усунення у цьому законі неузгодженостей. Відповідні матеріали вам було надано. Згідно з частиною четвертою статті 131 Регламенту Верховної Ради України обговорення питання не проводиться.

Шановні колеги, переходимо до голосування пропозицій. Зараз я буду ставити на голосування почергово кожну пропозицію окремо.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція номер один щодо усунення неузгодженостей. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:30:22

За-268

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція номер два щодо усунення неузгодженостей. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:30:43

За-258

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція номер три. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:31:02

За-259

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування пропозиція номер чотири. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:31:21

За-256

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування процедура... Ставиться на голосування, я перепрошую, пропозиція номер п'ять. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:31:42

За-255

Рішення прийнято.

І ставиться на голосування пропозиція номер шість. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:32:00

За-264

Рішення прийнято. Розгляд питання завершено.

Шановні колеги, далі, з вашого дозволу, я передаю головування Олександру Сергійовичу, я мушу піти зустріти болгарську делегацію, і сьогодні ще буде виступ спікера Болгарії тут. Дякую.

Олександр Сергійович, будь ласка, передаю слово вам.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

13:32:15

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Олексійович.

Наступне питання порядку денного – це скорочення термінів на надання альтернативних законопроектів. Законопроект за реєстраційним номером 10449: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. А також альтернативні до нього за реєстраційними номерами: 10449-1, 10449-2, 10449-3.

Чи є необхідність обговорення питання про включення законопроекту до порядку денного сесії? Тоді за скороченою процедурою воно відповідно до положень статті 22 Регламенту Верховної Ради України. Прошу записати на обговорення: два – за, два – проти, будь ласка.

Будь ласка, "Голос", Клименко. Костенко?

Соломія Бобровська, будь ласка.

 

13:33:39

БОБРОВСЬКА С.А.

Соломія Бобровська, фракція "Голос". Ви знаєте, хочу нагадати вам, що попередній законопроект про мобілізацію, насправді це був талмуд змін у ряд законів, дивно і підступно зареєстрували на саме Різдво, 25 грудня. І для мене дуже дивно, коли комітет обговорював його близько п'яти днів, бо це була махина тексту і махина... зміна сенсів і підходів і так далі, ми сьогодні в черговий раз ще одні зміни в ряд законів, які сягають більше 200 сторінок, просто скорочуємо єдиним чином терміни підготовки альтернативних законопроектів. Чомусь, тому що  вже час виходить буквально через три дні, і мені видається, що, напевно, зібрати залу сесійну було швидше і простіше, ніж самим собі обрізати можливості адекватного і нормального обговорення цього законопроекту, який турбує абсолютно всіх, який виявився зовсім інший, ніж той навіть, коли ми говорили з комітетом і подавали правки, де в тому числі вимагали градацію щодо демобілізації, а не видумувати нову історію про 36 місяців плюс рішення Ставки. Таких речей точно на комітеті, наприклад, ми не обговорювали. Це перше.

І друге. Прохання до комітету і прохання, зокрема, до керівництва, до спікера і до президії парламенту не ставити завтра комітет у незручне положення і не обговорювати в годину часу величезний законопроект, який чомусь хтось вирішив, що має бути проголосований лише завтра. Чому не зібрати парламент у четвер, у п'ятницю або через тиждень –  для мене це величезне питання.

Воно потребує абсолютно глибокого обговорення і зовсім іншого підходу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Слуга народу", Максим Аркадійович Бужанський.

 

13:35:17

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Прошу передати слово Олександру Завітневичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Завітневич Олександр Михайлович.

 

13:35:29

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Відповідно до пункту 2 статті 16 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", частини третьої статті 93 Регламенту Верховної Ради України Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні 6 лютого 2024 року попередньо розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстраційний номер 10449 від 30 січня 2024 року), поданий Кабінетом Міністром України, та альтернативні до нього законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, враховуючи здоровий глузд та реальні перспективи зміцнення обороноздатності, збереження громадян і країни (реєстраційний номер 10449-1 від 2 лютого 2024 року), поданий народним депутатом України Мазурашу; про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації, військового обліку (реєстраційний номер 10449-2 від 5 лютого 2024 року), поданий народним депутатом України Дмитром Разумковим та іншими; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстраційний номер 10449-3), поданий народним депутатом України Гончаренком.

За результатами обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України.

Перше. Включити законопроекти реєстраційні номери 10449, 10449-1, 10449-2, 10449-3 до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.     

Друге. Відповідно до статті 101 Регламенту Верховної Ради України визначити проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

"Європейська солідарність", Южаніна.

 

13:37:40

ЮЖАНІНА Н.П.

Прошу передати слово Ірині Фріз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ірина Фріз, будь ласка.

 

13:37:56

ФРІЗ І.В.

Шановні колеги, "Європейська солідарність" послідовно підтримувала всі ініціативи Президента щодо продовження термінів мобілізації. Тому що ми вважаємо, що відповідальна політична сила сьогодні має продемонструвати і єдність для того, щоб стати надійною опорою для наших Збройних Сил України. Але ми наголошуємо на тому, що питання мобілізації потребує змін не в контексті, знаєте, технічних змін, які напрацьовані були урядом, а в контексті змін, які бачить безпосередньо Верховний Головнокомандувач. Я впевнена, що якби ці зміни, системні зміни вносив Президент, підтримка залу була б значно більшою.

Разом з тим, я хочу наголосити, що питання мобілізації, системне питання зміни мобілізації, підходів потребують в першу чергу фахового відношення до цього сенситивного питання. Цей законопроект не може містити порушення Конституції. Цей законопроект не має права містити корупційні ризики. Цей законопроект не може обмежувати права громадян. Разом з тим, попередній законопроект нам вдалося протягом трьох днів на комітеті переконати Кабмін відкликати. Сьогодні ми маємо доопрацьовану версію, яка також потребує ретельного обговорення, а не турборежиму. Хочу нагадати вам, колеги, що всі законопроекти, які ухвалювались в турборежимі, потім були хибними і потребували наших змін.

Шановні колеги, вже станом на зараз до законопроекту, який пропонується внести зі скороченими термінами, є рішення нашого антикорупційного комітету, який зазначає, що цей законопроект містить корупційні ризики. Крім того, є звернення до нас парламентарів від Європейської бізнес-асоціації, що ця редакція законопроекту потребує доопрацювання і не може бути ухвалена в такому вигляді.

Пропоную утримуватись від турборежиму зараз і підходити до питання зміни системи мобілізації фахово, а не в турборежимі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, запросіть депутатів до зали. У нас крайній виступ, пані Славицька, "Відновлення України".

 

13:40:04

СЛАВИЦЬКА А.К.

Прошу Бурмічу Анатолію Петровичу передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бурміч Анатолій Петрович. З місця?

 

13:40:13

БУРМІЧ А.П.

Шановні колеги, сьогодні тільки німий чи глухий не обговорює Закон про мобілізацію. Звичайно, тут чому? Тому що він зачіпає всі верстви сьогоднішнього населення України.

Вчора на антикорупційному комітеті  ми визнали такий закон, що містить в собі багато корупційних ризиків, не відповідає Конституції по багатьом статтям. Чи повинен він такий бути і чому він такий є? Він більше демотивує ніж мотивує. А чому? Я вбачаю перш за все це те, що відбувається дуже велика корупція у нас у військовій сфері. Сьогодні тільки, якщо ви читали, то той, хто украв 1,5 мільярда гривень на снарядах, йому дали домашній арешт. А запитував хтось, з якою метою він украв – підірвати обороноздатність чи просто нажитися? А тому я вважаю, що розкрадання ресурсів під час війни у Міністерства оборони – це є зрада, і необхідно внести ці поправки. Необхідно посилити роботу Служби безпеки України по виявленню корупційних дій і порушувати кримінальні справи.

Солдатам немає кому жалітися на ті моменти, які негативні бувають в армії. Необхідно відновити роботу військової прокуратури в обов'язковому порядку. І ці зміни повинно внести керівництво держави, показати приклад. Сьогодні в тилу треба об'єднувати людей, а не роз'єднувати ні по   релігійному напрямку, ні по мовному, ні по іншому. Не можна під час війни піднімати тарифи, не можна погіршувати життя людей. Треба навпаки, об'єднувати тил і передок, тоді ми тільки переможемо і закон буде мотивуючим.

Разом до перемоги! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Цимбалюк Михайло Михайлович.

 

13:42:23

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане головуючий, шановні народні депутати. "Батьківщина" постійно системно виступає за удосконалення мобілізації, і це ваша принципова позиція. Але те, що запропонували зараз в другій версії, воно категорично не  співпадає з тим, з чим депутати пропонували під час того, як уряд  подав першу версію. І якби були враховані всі ті пропозиції всіх комітетів і народних депутатів, то закон про удосконалення мобілізації можна було б голосувати в сесійній залі  і за основу, і в цілому.

Через те фундаментальні речі, з якими ми не погоджуємося, все-таки електронні повістки в електронному кабінеті неприпустимо, бо не всім громадянам це доступно. Обмеження прав людей через суд, але все рівно це недосконало.

Давайте все-таки, колеги, врахуємо всі пропозиції народних депутатів, і тоді можна буде підтримувати цей законопроект. Зараз ми не можемо голосувати – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі фракції і групи висловилися?

Разумков – з процедури, будь ласка, одна хвилина, і будемо голосувати. Запросіть депутатів до зали. 

 

13:43:34

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександре Сергійовичу.

Шановні колеги, я вас закликаю не скорочувати строки, тому що є подані альтернативні законопроекти. Але вчора Комітет з питань антикорупційної діяльності визнав цей закон потенційно корупційним. Тому треба буде вносити додаткові зміни і подавати ще альтернативні для того, щоб прибрати корупційну складову, відверту корупційну складову, яку заклав уряд, коли  готував цей законопроект. Тому я до вас звертаюся не голосувати за скорочення строків і поки що не включати цей законопроект в порядок денний. Давайте не працювати, як сказали, давайте працювати так, щоб це було якісно.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до прийняття рішення.

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону за реєстраційним номером 10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку та альтернативних до нього. Прошу голосувати.   

 

13:45:02

За-237

Рішення прийнято. 

По фракціях покажіть, будь ласка.

Ставлю на голосування пропозицію про визначення невідкладним проект Закону за реєстраційним номером 10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку та скорочення строків внесення альтернативних законопроектів до нього наполовину. Прошу голосувати.

 

13:45:43

За-238

Рішення прийнято. 

По фракціям покажіть, будь ласка.

Шановні колеги, у нас може виникнути необхідність, наприклад, в інший день, щоб Комітет з питань безпеки і оборони працював над цим законопроектом паралельно з нашим засіданням, тому у мене є пропозиція дати їм цей дозвіл. Відповідно до частини четвертої статті 9 Регламенту Верховної Ради України комітети можуть проводити своє засідання одночасно з пленарним засіданням Верховної Ради лише за процедурним рішенням Верховної Ради.

Ставлю на голосування процедурне рішення надати можливість на цьому тижні проводити засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки під час проведення пленарних засідань для розгляду законопроекту (реєстраційний номер 10449) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку та альтернативних до нього, та інших нагальних питань порядку денного. Прошу голосувати. Це процедурне рішення.

 

13:46:52

За-244

Рішення прийнято.  Дякую.

Переходимо до  наступного пункту... Перерва, вибачте. Будь ласка,  перерва із заміною на виступ, Ярослав Юрчишин, фракції "Голос" та "Слуга народу".

Будь ласка,  пане Ярославе, 3 хвилини.

 

13:47:18

ЮРЧИШИН Я.Р.

Шановні колеги, я вас прошу принюхатися, от просто принюхатися. Вам не здається, що у нас в країні почало пахнути пізнім кучмізмом?  29 січня ми би мали святкувати 23 роки з вироку вбивці Георгія Гонгадзе.  Натомість ми з вами відзначаємо, що тиск на журналістів відновлюється. Нагадаю коротко сюжет. Тоді представники правоохоронних органів вбили незалежного журналіста, а потім намагалися звинуватити його в тому, що це зробили наркомани, шукаючи в нього наркотики. Ніщо не нагадує?

Ми маємо кричущий факт того, що на одну з найефективніших розслідувальних редакцій було здійснено безпрецедентний тиск, до чого було задіяно так званий департамент за даними, які виявлені цими журналістами, захисту національної державності. Таке враження, що захисту національної державності від журналістів. Так-от, яка має бути адекватна реакція Служби безпеки України? Оперативно провести внутрішнє розслідування і відсторонити принаймні на його час всіх, хто міг бути в цьому задіяний.

Яка має бути реакція Офісу Генерального прокурора? Витребувати цю справу у СБУ, оскільки в них конфлікт інтересів, не може один департамент розслідувати діяння іншого департаменту, і передати за підслідністю до іншої структури, згідно Кримінального процесуального кодексу вони мають ці повноваження.

Яке має бути рішення парламенту? Взяти під парламентський контроль і справу "бігусів", і справу Ніколова, і неодноразові напади на Михайла Ткача, і атаки на журналістів в регіонах. Для цього дуже було б добре створити тимчасову слідчу комісію і не чекати, щоб це вирішувало суспільство, як зі справою Гонгадзе, викликати представників правоохоронних органів, очільників і заслухати їх. Але не реагувати ми не можемо. Свобода слова – понад усе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Ярославе.

Будь ласка, переходимо до розгляду наступного пункту питань порядку денного. Законопроект за реєстраційним номером... (Шум у залі) З процедури?

Железняк спочатку, процедура.

 

13:50:23

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, я думаю, що в будь-якому суспільстві, яке називає себе демократією, недопустимо прослуховування журналістів, особливо спецслужбами, особливо під час повномасштабної війни. Тому, користуючись Регламентом статтею 6 пункт 3, я виношу на процедурне голосування виклик Голови Служби безпеки (СБУ) пана Малюка з доповіддю в український парламент щодо цієї ситуації. Прошу зараз негайно винести це на голосування.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  У вас схожа пропозиція чи інша? Схожа і інша. Якщо схожа, ми просто можемо їх об'єднати, згрупувати і так далі. Якщо інша, то треба спочатку за цю проголосувати. Голосуємо, а потім ваша, да? Добре, колеги.

Ставлю на голосування, відповідно до статті 6 пункт 3 пропозицію народного депутата Железняка запросити на пленарне засідання Верховної Ради України Голову Служби безпеки України. Правильно я розумію? Добре.

Будь ласка, прошу голосувати.

 

13:51:59

За-159

Рішення прийнято.  Це процедурне рішення, воно вимагає 150 голосів.

По фракціях. Дякую.

Будь ласка, Ірина Геращенко – з процедури.

 

13:52:18

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Колеги, дякую всім, хто голосував "за". Ми маємо разом захищати свободу слова, це засадничі принципи. І я хочу нагадати головуючому на засіданні, що зараз має стояти в порядку денному кадрове рішення. На Погоджувальній раді, в якій брали участь і голова фракції монобільшості пан Арахамія, і Юлія Клименко, і Сергій Власенко, було прийнято наступне рішення, що після голосування блоку так званих воєнних законів, в тому числі і про мобілізацію, буде винесено питання – постанова про відкликання пані Безуглої з посади заступниці голови Комітету з нацбезпеки. Просимо дотримуватися домовленостей і рішень Погоджувальної ради і зараз поставити цю постанову. І також потім ми будемо вимагати ще постанови про призначення наших колег на посади заступниць голови Комітету боротьби з корупцією і нацбезпеки і оборони. А зараз по Мар'яні.

Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Згідно з рішенням Погоджувальної ради це питання під іншим номером. Зараз інше питання, будь ласка.

Входимо все-таки в наступне питання, переходимо, у нас ще багато питань порядку денного. Розглядаємо законопроект за реєстраційним номером 9627 – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України (друге читання). У нас тут є низка виступів і правок. З кого почнемо, будь ласка? Ви по цьому закону, Юліє? Ні-ні, давайте ми по цьому закону, а потім решту питань. Ні, ну попереднє… Вже ми в розгляді питання, вибачте.

Іван Іванович Крулько, ви готові доповідати? (Шум у залі)

Будь ласка, Ірино Володимирівно. Це ваше право святе, парламентське право. Ми ж маємо розвивати багатопартійну демократію, як нам порадили старші товариші.

Іван Іванович Крулько, 10 хвилин. Чи п'ять?

 

13:54:19

КРУЛЬКО І.І.

П'ять.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. П'ять хвилин, будь ласка.

 

13:54:45

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

На друге читання винесений законопроект стосовно внесення змін до законодавчих актів щодо залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України. Назва законопроекту дуже оптимістична і дуже правильно, тому що безумовно, що Україну треба відбудовувати, особливо в умовах значних руйнацій, які нам нанесла Російська Федерація після повномасштабного вторгнення на нашу територію.

Але в той же час якщо ми б відійшли від назви і подивилися на законопроект по суті, то він не вирішує основної своєї мети – створення умов для швидкої відбудови України. Цей законопроект спрямований лише на спрощення зміни цільового призначення земельних ділянок. Запропонованими змінами пропонується дозволити на час воєнного стану і протягом 5 років з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідній місцевості зміну цільового призначення земельних ділянок для розміщення, зокрема, промислових складів, комплексних промислових споруд без урахування виду функціонального призначення територій, без урахування класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок. Це в свою чергу призведе до неконтрольованої забудови, негативно позначиться на екологічному стані, сприятиме зменшенню частини земельних ділянок як основних засобів, знизить можливості забезпечення продовольчої безпеки країни.

Давайте будемо відверті, шановні колеги, що коли йде мова про зміну цільового призначення землі, особливо неконтрольованого, це призводить, безумовно, до серйозних корупційних ризиків. Коли землі просто, змінюється цільове призначення і потім там будується не те, що передбачено на меті первісно, а йде просто масова забудова неконтрольована, і це, безумовно, значно впливає на стан проживання українців на цих відповідних територіях.

Допускається передача земельних ділянок і земель державної і комунальної власності у власність фізичним, юридичним особам для містобудівних потреб без будь-якої містобудівної документації, без комплексного плану, без генерального плану населеного пункту, без плану зонування територій. Це призведе до свавілля забудовників, зростання корупції, неконтрольованої забудови, і як наслідок – порушення прав жителів міст.

Законопроект на постійній основі дозволяє зміну цільового призначення особливо цінних земель і земель лісових ділянок з метою їх використання для цілей енергетики. Запропоновані зміни призведуть до значного погіршення екологічного стану, внаслідок можливості зміни особливо цінних земель лісового фонду. Не передбачено обмеження розмірів земельних ділянок, щодо яких можливе застосування спрощеного порядку змін цільового призначення. Таким чином за час дії спрощень можуть бути втрачені значні обсяги особливо цінних земель.

Значні корупційні ризики при наданні земельних сервітутів для розміщення об'єктів рекреаційної інфраструктури, об'єктів вольєрного господарства, центрів реабілітації диких тварин внаслідок відсутності чіткого визначення таких понять.

Крім того, висока ймовірність нанесення значної шкоди унікальним природоохоронним територіям. Створення та забезпечення функціонування реєстру територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету. Унеможливлення розробки та реалізації єдиної державної політики в сфері водного господарства внаслідок скасування обов'язковості рішень центрального органу виконавчої влади про доцільність будівництва та розширення портів. Можливе спрямування обмеження коштів місцевих бюджетів на фінансування робіт з розроблення детальних планів територій, навіть якщо там будуть розміщуватися приватні енергетичні об'єкти, що породжує додаткові корупційні ризики та обмежує обсяг коштів для виконання соціально значущих програм місцевих громад.

Передбачається виключення обмежень щодо виконавців робіт із землеустрою, які мають право складати документацію із землеустрою, у разі земельні ділянки належать виконавцю, родинні зв'язки з виконавцями робіт, замовником робіт є засновник або учасник виконавця тощо.

Зазначені зміни, на наше переконання, породжують значні корупційні ризики і, безумовно що, ми як фракція "Батьківщина" не можемо підтримувати такий законопроект. Я пропоную, шановні колеги, щоб ми підходили до вирішення питань, які стосуються відбудови України після повномасштабного вторгнення, щоб це були комплексні законопроекти, які, залучаючи інвестиції, передбачають, дійсно, виконання всіх законодавчих вимог діючих і дозволів, особливо якщо це стосується цінних і особливо цінних земель. Тільки в такому випадку цей документ, цей законопроект буде збалансованим і забезпечить права українських громадян, які проживають на тих чи інших територіях. Ми виступаємо саме за комплексний підхід, а не за породження додаткових корупційних чинників.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка. Так, як ми далі домовлялися? У нас виступ "Європейська солідарність" Ірина Володимирівна?  Будь ласка. Скільки часу?

П'ять хвилин, будь ласка, Геращенко.

 

14:00:13

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, мені дуже прикро, що погоджувальні ради, так само як і засідання парламенту, сьогодні відбуваються непублічно, що не лише українці, а і самі депутати навіть не здогадуються, про які домовленості в рамках Погоджувальної ідеться. І я би хотіла звернути увагу головуючого на те, що відбувається зараз у залі. Дивіться, я бачу перед собою спини колег з монобільшості, я не бачу трибуни, я говорю зі спинами. Будь ласка, скажіть, щоб люди сіли і було видно зараз виступаючу від "Європейської солідарності", пане Олександре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, займіть, будь ласка, свої місця і дайте можливість, щоб було видно виступаючу від "Європейської солідарності". 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я звертаюсь до українських виборців, зверніть, будь ласка, увагу, що відбувається зараз в сесійній залі. Люди стоять, говорять, спілкуються, головуючого все це абсолютно влаштовує, нікому абсолютно не цікаво, що обговорюється, які законопроекти. І це стало практикою роботи нинішнього парламенту, хоча президія Верховної Ради це не керівники парламенту, це такі ж самі народні депутати, в обов'язок яких входить лише організувати роботу парламенту. Що ми бачимо натомість?

Перше. Робота парламенту непублічна, хоч ми вимагаємо, аби і погоджувальні, і пленарні засідання відбувалися у відкритому режимі, аби українці розуміли, які питання розглядаються, які позиції мають політичні фракції, які рішення приймаються. Дивіться, переді мною ходить Мар'яна, її місце не в нашому секторі, і ми вимагаємо, аби було дотримано домовленостей, домовлених на засіданні Погоджувальної щодо відкликання пані Безуглої з посади заступниці голови Комітету з нацбезпеки. Це постанова 10391. І важливо, аби   цієї домовленості дотримувалися.

Тепер щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України.

Шановні українці, зверніть увагу, що відбувається знову перед сектором "Європейської солідарності". Такого бардака ніколи не було в парламенті з першого по дев'яте скликання. Тільки зараз можна собі дозволити абсолютно безвідповідально ставитися до обговорення законопроектів і поправок. І головне, що у самого головуючого до цього немає претензій. І пан Стефанчук, і пан Корнієнко звертають увагу виключно на сектор "Європейської солідарності", тут вони ніколи не оминуть можливістю тюкнути, зробити зауваження. А коли мова йде про "слуг народу", то ще раз, будь ласка, подивіться залу.

От мій колега в ТікТоці показує це зараз, пан Гончаренко, тому що канал "Рада" не демонструє ці засідання. Хтось стоїть, хтось бродить, хтось говорить, когось немає в залі. Це нікому не цікаво. Хоч я нагадаю, що зараз пленарні засідання відбуваються виключно раз на місяць, на більше "слуги" не спроможні потенціал зібрати для голосування за важливі законопроекти, в тому числі і законопроект про залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України.

Законопроект важливий. Серед тих норм, які підтримує "Європейська солідарність", є важливі новели щодо розмінування гуманітарного, зокрема особливої уваги для розмінування земель сільськогосподарського призначення. Але серед тих поправок, які напхали сюди до другого читання, десятки корупційних поправок, які дозволяють без генерального плану, без плану розвитку територій, без екологічного плану просто передавати землі сільськогосподарського призначення під інші цілі, переводити це без відповідного обговорення. І все це робиться з метою начебто в умовах воєнного стану.

У нас сьогодні  все можна списати на умови воєнного стану: слідкування за журналістами, політичну цензуру, блокування роботи опозиції, дерибан землі, дуже дивні дії, які відбуваються з приватизацією. Все можна списати на умови воєнного стану. Але виникає питання, чому це відбувається в непрозорих умовах.

І позиція "Європейської солідарності" була одна. Коли голосується такий важливий законопроект, який стосується землі, який стосується територій, який стосується передачі землі сільськогосподарського призначення, це має відбуватися в прозорих умовах, а не в бардаку, який зараз триває під час роботи парламенту. І ми звертаємося до головуючого з проханням, аби ви навели лад в парламенті, звернули увагу на те, що відбувається в сесійній залі, і допомогли своїм колегам, знаєте, якось згадати, що вони є народні депутати України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Ірина Володимирівна.

Дійсно, в дев'ятому скликанні немає багатьох проблем, які були в попередніх скликаннях, таких як неособисте голосування, наприклад. Через це парламентська зала завжди повна і люди тут по-різному себе поводять, дійсно.

У нас є правки на підтвердження, їх буде ставити фракція "Голос". Будь ласка, запросіть депутатів до зали, бо зараз будуть правки на… Немає на врахування правок, тільки підтвердження буде? Тоді запросіть депутатів до зали, будь ласка.

"Голос", Рущишин, у вас 5 хвилин, да? Одна правка? У Клименко. А у вас? І у вас одна, і у Клименко одна. Юлія Леонідівна, може, ви почніть говорити, поки люди підходять, да?

Будь ласка, 5 хвилин – Клименко. Запросіть депутатів до зали.

 

14:06:21

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Мені так багато не треба, я можу сказати все за одну хвилину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Нам треба.

 

КЛИМЕНКО Ю.Л. Добре. Тоді правка номер 40. В цілому хочу сказати, що законопроект, який повинен був направлений бути на відбудову, викликає багато питань. Оскільки чомусь в тіло цього законопроекту прокралися дуже багато аспектів відбудови: як то без документів… абсолютно без документів і без дозволів відведення землі на річках, як винищення лісів і розміщення там різного роду рекреаційних комплексів і багато всього іншого.

Колеги, зрозуміло, що в нас іде війна, що нам треба робити швидку відбудову, але чомусь наша відбудова відбудовується не там, де вона потрібна, не там, де люди втратили житло, не там, де їм потрібні комунальні послуги, не там, де їм треба газові труби і все інше. Вони у нас відбуваються, не знаю, в лісах, на річках, на озерах. І ця тема постійно мусолиться і мусолиться, протягується абсолютно в різних законопроектах для того, щоб під великим і красивим таким, знаєте, наративом відбудови протягнути все, що тільки можна протягнути для того, щоб потім, увага, це не тільки на воєнний стан, а це протягом багатьох років після була можливість забудовувати рекреаційні зони, річки, озера  незрозумілими об'єктами і називати це все відбудовою.

Колеги, ми за швидку відбудову країни. Ми за дерегуляцію. Ми за  полегшення процедур, які дійсно в Україні є складними, бюрократичними і корупційними. Але, шановні колеги, почніть із себе, із вашого уряду і почніть, будь ласка, знищувати корупцію в лісах, на воді, в повітрі і в багато всього іншого, і на всіх ресурсах. Почніть із себе. Перестаньте тягнути в законопроектах абсолютно протизаконні, протиекологічні, протиєвропейські норми.

Тому велике прохання, будь ласка, поставити на голосування правку номер 40, яка говорить про те, що у нас тепер річки, а в тому числі і Дунай, буде забудовуватися по скороченій процедурі. Це гарна і прекрасна мета, нам дійсно потрібно розвивати річку Дунай разом із нашими румунськими колегами. Але є одне але. До того, щоб добратися до річки Дунай, треба побудувати спочатку дорогу між Одесою і Рені. Для цього треба зробити нормальні екологічні норми, відстійники, збор, фільтрація і дотримуватись всіх екологічних норм. Замість цього ми маємо річку Дунай, фактично на якій експлуатуються державні підприємства приватними компаніями, за які платять наші платники податків без всяких інвестицій, нормальних інвестицій і без того, щоб там розвивалася нормальна інфраструктура і там було дійсно майбутнє на цій річці Дунай. Не хаотична забудова Шанхая, в якій неможливо нічого ні знайти, ні під'їхати, ні перебувати, а дійсно європейська річка Дунай, яка є у наших сусідів, які насправді дуже пишаються річками і річковим логістичним транспортом, який є дешевим і який є перспективним.

Тому, шановні колеги, ставимо правку номер 40 на підтвердження.

Також хочу сказати, шановний пане голова комітету аграрного, так не робиться, не тягнуться профільні зміни, базові зміни, наприклад, в забудову річки Дунай втихаря через агрокомітет. Такі повинні проходити через транспортний комітет, через Комітет державного будівництва, там, де дійсно люди розуміють, про що це говориться. Замість цього правками намагаються фактично поміняти всю  забудову на річках.

Шановні колеги, прошу поставити на голосування і провалити цю правку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, колеги, займіть, будь ласка, свої місця, будемо голосувати.

Народна депутатка Клименко ставить на підтвердження правку номер 40 народного депутата Гайду. Вона врахована редакційно. Саме в такій редакції я ставлю її на підтвердження. Прошу голосувати, правка 40.

 

14:11:14

За-190

Правка не підтверджена.

Наступна правка... Тепер по одній хвилині, да, Юлія Леонідівна? Чи можемо просто відразу, да? Номер правки.

 

14:11:30

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Номер правки 256. Мені не потрібно 2 хвилини, я можу все сказати і за одну хвилину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, одна хвилина, 256 правка.

 

КЛИМЕНКО Ю.Л. Шановні колеги, правка стосується, те ж саме, яка з'явилася в законопроекті, увага, аграрного комітету. І ця правка говорить, що Міністерство інфраструктури, або як воно буде називатися, міністерство, яке відповідає за розвиток транспорту, інфраструктури, тепер без будь-яких погоджень з місцевими органами влади і інших погоджень,  екологічних, містобудівних, буде виділяти землю в портах Дунаю.

Я, звичайно, все розумію і розумію благу мету розвитку швидкого Дунаю, абсолютно це підтримую, але, колеги, точно не в такий спосіб. Приходьте до нас на комітет, будь ласка, з конкретними пропозиціями і  законопроектами, і ми безумовно це підтримаємо, і дамо цьому хід. Перестаньте сунути в законопроекти різні корупційні схеми.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ставлю на підтвердження правку номер 256 народних депутатів Костюка, Чернявського, Чайківського. Вона врахована частково. Саме в такій редакції я ставлю на підтвердження. Прошу голосувати.

 

14:13:01

За-193

Рішення не прийнято. Правка не підтверджена.

Будь ласка, Юлія Леонідівна. Все? 

Рущишин, будь ласка. Скільки у вас правок? Одна? Номер. Мікрофон включіть Рущишину. Рущишин. Це не Юрчишин.

Будь ласка. 

 

14:13:20

РУЩИШИН Я.І.

Рущишин. Галицьке прізвище. Дякую.

18 поправка. Я хочу звернути вашу увагу, що я один зі співавторів цього законопроекту, і тому дуже важко було втриматися для того, щоб пройти при дерегуляції чи спрощенні дозвільних процедур для бізнесу і щоб не налипло туди всіляких побажань людей, не надто чистих на руку.

Нам  вдалося ніби пройти, хоча не бездоганно, і в першому читанні законопроект виглядав досить пристойно. Однак ці люди, які мають певні свої, напевно ,побажання, таки вступають в силу вже не на правозастосовчій сфері або етапі, а в другому читанні. І додалася поправка, в тому числі і про які говорила Юлія, поправка, яка не стосується предмету цього, ми говорили про промисловість і ми говорили про енергетику.

Тому я би просив вас, це можна зробити в іншому законопроекті, з найкращими побажаннями. Прошу вас проголосувати проти цієї поправки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є позиція комітету якась можливо, пане Гайду?  

 

14:14:30

ГАЙДУ О.В.

Колеги, ми цю правку обговорювали декількома міністерствами і між комітетами екології та нашим комітетом. На нашу думку, ця правка дає можливість в даному випадку перевести в легальну площину договори оренди, які будуть укладатися на сервітути. Тому комітет прийняв цю правку, і я прошу голосувати за неї "за".

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Рущишина поставити на підтвердження правку номер 18 народного депутата Мотовиловця. Комітетом вона врахована. Прошу голосувати.

 

14:15:37

За-200

Рішення не прийнято.

Більше немає правок на підтвердження. Правильно?

Демченко Сергій, будь ласка. Який номер?

 

14:15:59

ДЕМЧЕНКО С.О.

Правка 262.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

ДЕМЧЕНКО С.О. Колеги, законопроект стосується нібито інвестування в нашу країну, нібито відновлення нашої країни, але до цього законопроекту під час другого читання з'явилася така пропозиція, щоб прибрати, що виконавці робіт землеустрою не мають права складати документацію землеустрою в разі, якщо об'єктом землеустрою є земельні ділянки, що належать виконавцю робіт із землеустрою, або особам, які працюють у його складі, особи, які працюють у складі виконавця робіт із землеустрою і мають родинні зв'язки із замовником робіт із землеустрою, або юридичній особі, керівництво якої має родинні зв'язки, і так далі. Тобто пропонується виключити той існуючий запобіжник щодо виникнення корупційних ризиків у сфері землеустрою.

Я не вважаю, що це є правильним і ніяк ніж ганьбою назвати не можна, в законопроекті про інвестування закладати відповідні корупційні ризики. Тому я прошу цю правку не підтримувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Демченка правку номер 262 підтвердити. Правка народного депутата Гайду врахована редакційно. Саме в такій редакції, в якій врахував комітет, я ставлю на голосування цю пропозицію.  Прошу голосувати.

 

14:17:32

За-205

Рішення не прийнято. Правка не підтверджена.

Можемо переходити до голосування. Колеги, займіть, будь ласка, свої місця.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками законопроект за реєстраційним номером 29627: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України. Прошу голосувати.

 

14:18:21

За-234

Рішення прийнято. Закон ухвалено в цілому.

Будь ласка, Лозинський – з процедури.

 

14:18:31

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги, я прошу декілька секунд вашої уваги. У нас в порядку денному сьогоднішнього засідання надзвичайно важливий для органів місцевого самоврядування законопроект 6401. Це законопроект, який зараз буде розглянутий в другому читанні, і я прошу головуючого нашого засідання пана Корнієнка змінити розгляд… порядок денний, черговість законопроектів і поставити зараз на голосування мою пропозицію. Пропозицію підняти 6401 порядку денного, змінити черговість. І прошу народних депутатів, колег підтримати це рішення. Наш комітет удосконалив цей законопроект до другого читання, у нас є консенсус по всіх змістовних правках. Це дасть можливість зробити органи місцевого самоврядування ще дієвішими, ефективнішими і зрозумілішими для людей.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександрович Разумков, будь ласка, з процедури.

 

14:19:38

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександре Сергійовичу.

Я підтримую позицію колеги. Але паралельно із цим в нас в порядку денному стоїть важливий Закон 10313. Це Закон, який стосується соціального забезпечення наших захисників – армії і поліції. Я також просив би підняти його, змінити черговість розгляду питань порядку денного для того, щоб розглянути одразу після пропозицій пана Лозинського, для того щоб не відкладати в довгий ящик. Тому що я дуже сумніваюся, що швидко і якісно пройде Закон 10449, який сьогодні були скорочені строки, а питання демобілізації і питання захисту інтересів наших захисників, вони важливі.

До мене, як і до багатьох із вас, звернулися багато жінок, дружин, сестер, матерів щодо демобілізації. Тому я прошу підтримати мою пропозицію і після пропозиції пана Лозинського розглянути законопроект 10313 і альтернативний до нього.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Герус Андрій Михайлович, будь ласка. З процедури? Будь ласка, з процедури. Герус зараз. Можливо, ви про одне і те саме, я думаю, да?

Будь ласка.

 

14:20:44

ГЕРУС А.М.

Шановні колеги, ну, у нас так само важливий законопроект є 10086, це про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств. Це теж закон, від якого залежить, чи будуть вчасно шахтарі отримувати заробітну плату. Тому давайте, або ми йдемо по порядку денному, або ми зараз кожен, хто який закон вважає важливішим, будемо їх пробувати пересовувати, і це невідомо чим закінчиться.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас пропозиція не голосувати, не ставити? Ви просто висловилися, пропозиції нема. Окей.

Ірина Володимирівна Геращенко, будь ласка, з процедури.

 

14:21:23

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, "Європейська солідарність" не проти підтримати пропозицію пана Лозинського і вище підняти законопроект про місцеве самоврядування.

Також я прошу і звертаюся тут до колег керівників фракцій монобільшості дотримуватися домовленостей, узгоджених на Погоджувальній раді, і підняти зараз Постанову 10391 про відкликання пані Безуглої з комітету… з посади заступниці голови Комітету нацбезпеки. Я нагадаю, що таке рішення було прийнято на Погоджувальній раді, і зараз я прошу поставити цю постанову (пане Олександр, її номер 10391) на голосування, аби Верховна Рада України вище її підняла і ми прийняли рішення з цього питання. Я апелюю до пана Арахамії і пана Мотовиловця згадати про ваші домовленості на Погоджувальній раді, інакше ми змушені будемо йти по…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Гриб, у вас з процедури?

 

14:22:33

ГРИБ В.О.

Так. Я все ж таки хотіла попросити, пане Олександр, щоб ми підняли і Закон про шахтарів, про мораторій на банкрутство державних шахт.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1086.

 

ГРИБ В.О. 10086.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

ГРИБ В.О. Буду вам дуже дякувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, у нас є чотири пропозиції. В порядку надходження я буду їх ставити на голосування. Перша пропозиція народного депутата Лозинського перейти до розгляду законопроекту за реєстраційним номером 6401. Прошу голосувати. 

 

14:23:16

За-206

Рішення не прийнято.

Далі пропозиція народного депутата Разумкова Дмитра Олександровича перейти до розгляду законопроекту за реєстраційним номером 10313. Вона була після 6401, але так як ми не прийняли 6401, то безпосередньо до 10313. Прошу голосувати.

 

14:23:47

За-141

Рішення не прийнято.

Далі пропозиція народної депутатки Геращенко Ірини Володимирівни перейти до розгляду постанови за реєстраційним номером 10391. Прошу голосувати. 

 

14:24:14

За-136

Рішення не прийнято.

І пропозиція народної депутатки Гриб Вікторії перейти до законопроекту за реєстраційним номером 10086. Прошу голосувати.

 

14:24:38

За-158

Рішення не прийнято.

Жодна з процедурних пропозицій не набрала 226, отже, ми продовжуємо йти по затвердженому Погоджувальною радою порядку денному.

Ірина Володимирівна Геращенко, з процедури, будь ласка.

 

14:24:53

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, мені прикро, що опозиція захищає права більшості, в тому числі депутатів від "слуг", абсолютно безправних знати, про що домовлялися на Погоджувальній. Там було досягнуто компромісу, що "Європейська солідарність" не буде ставити всі поправки на підтвердження по других читаннях, якщо після Закону про мобілізацію буде стояти постанова про відкликання пані Безуглої з Комітету нацбезпеки, оборони. Мені соромно зараз констатувати, що керівники вашої фракції не спроможності тримати слово, як і керівництво парламенту.

Отже, шановний пане головуючий, шановний пане Арахамія, шановний пане Мотовиловець, шановні колеги, ми змушені, єдина фракція, захищати парламентаризм, захищати право депутатів на законотворчу роботу, на міжпарламентську діяльність. На те, аби в порядку денному стояли ті законопроекти, які було узгоджено на Погоджувальній раді, а отже, ми всі наступні законопроекти, всі другі читання ми ставимо всі поправки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Ірина Володимирівна. Це не зовсім про процедуру, але дякуємо за вашу позицію.

Дмитро Олександрович Разумков, процедура.

 

14:26:08

РАЗУМКОВ Д.О.

По-перше, я хотів би подякувати Олександру Сергійовичу Корнієнку за те, що на відміну від Стефанчука він дотримується Регламенту, і на прохання фракцій і народних депутатів ставить на голосування пропозиції від народних депутатів. Це дійсно заслуговує поваги і вдячності.

По-друге, шановні колеги, є позиція комітету, який звернувся до вас з проханням прибрати Безуглу із заступниці голови комітету. Я знаю, що багато хто з вас в кулуарах розповідає про те, скільки має в лапках позитиву від виборців, коли таке рішення не ставилося на голосування Головою Верховної Ради. Будь ласка, давайте поставимо цю постанову, не набере – зніметься з порядку денного. Це чесно. А ховатися і не поважати колег, в тому числі з комітету, це неправильно.

Тому, Олександр Сергійович, прошу ще раз поставити цю пропозицію на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яку саме, Дмитро Олександрович? Перейти до розгляду Постанови за реєстраційним номером 10391, да, чи як вона там? Відома постанова вже. Який точно номер по Безуглій? 10391? Добре.

Ставлю на голосування пропозицію Дмитра Олександровича Разумкова перейти до розгляду Постанови за реєстраційним номером 10391. Будь ласка, прошу голосувати.

 

14:28:05

За-190

Рішення все також не прийнято.

Будь ласка, Бакумов Олександр, з процедури. Далі Гетманцев – з процедури. Ні, Бакумов сначала.

 

14:28:17

БАКУМОВ О.С.

Шановні колеги, раз у нас немає того питання, навколо якого ми можемо об'єднатися, можливо, нас об'єднають діти сьогодні. В порядку денному є законопроект 9390 авторства народного депутата Красова. Можливо, ми його розглянемо. Там він рекомендований комітетом за основу і в цілому.

Суть його те, що на сьогоднішній день не передбачена відповідальність батьків і відповідно законних представників щодо невиконання функцій з батьківська, з виховання дітей, які не досягли 14-річного віку, тобто з моменту народження до 14 років, коли батьки не виконують своїх обов'язків, немає відповідальності. Давайте його ухвалимо за основу і в цілому і це буде красивим прикладом роботи, об'єднання парламенту навколо наших дітей.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр, ще раз номер скажіть. 93... 9390.

Шановні колеги, є пропозиція народного депутата Бакумова перейти до розгляду законопроекту в першому читанні за реєстраційним номером 9390. Прошу голосувати.

 

14:30:02

За-251

Чудово, пропозиція набрала 226, тому переходимо до розгляду цього питання. Зараз я знайду його.

Отже, розглядаємо законопроект за реєстраційним номером  9390: проект Закону про внесення змін до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо усунення законодавчого недоліку (прогалини) відносно адміністративної відповідальності батьків або осіб, які їх замінюють, за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання малолітніх дітей.

Пропоную розглянути це питання за скороченою процедурою.

 

14:30:58

За-225

Рішення прийнято.

Давайте від комітету все-таки хтось. Іонушас буде? Будь ласка, від комітету Іонушас і від авторів. Дайте 4 хвилини. І далі: два – за, два – проти.

 

14:31:17

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, не буду займати багато часу, метою законопроекту є врегулювання питання адмінвідповідальності за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання малолітніх дітей. Чинна редакція передбачає можливість притягнення відповідальності тільки стосовно неповнолітніх людей, проте адміністративна відповідальність за такі дії  відносно малолітніх, тим, яким не виповнилося 14 років, відсутня. Тому комітет підтримав цей законопроект нашого шановного колеги пана Красова. І я буду просити підтримати і вас за основу, колеги.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергію Костянтиновичу.

Записуємося: два – за, два – проти.

Будь ласка, Чорний, "Слуга народу".

 

14:32:26

ЧОРНИЙ Д.С.

Бакумову прошу передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бакумов Олександр.

 

14:32:36

БАКУМОВ О.С.

Шановні колеги, я прошу підтримати вас цей законопроект, він є дійсно на часі, він є важливий. В чому його зміст? В тому, що, на превеликий жаль, на сьогоднішній день немає відповідальності у батьків та законних представників за невиконання батьківських, відповідно своїх функцій з виховання, з навчання дітей, увага, з моменту народження і до 14 років. Тобто відповідальність на сьогоднішній день за КУпАП є тільки з 14 до 18 років, коли особа є неповнолітньою. Статус неповнолітньої визначається в Сімейному кодексі. І звідти сюди черпають інформацію, коли кваліфікують дії правопорушників. А тому фактично у нас випадає відповідальність батьків і законних представників за невиконання відповідних своїх функцій з моменту народження до 14 років. Я прошу вас всіх підтримайте, цей законопроект дійсно направлений для того, щоб захистити права та законні інтереси наших дітей, наших дітей України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  "Довіра", Вацак.

"Європейська солідарність", будь ласка, Ірина Володимирівна Геращенко.

 

14:34:11

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Прошу передати слово Сергію Алєксєєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Алєксєєв.

 

14:34:19

АЛЄКСЄЄВ С.О.

Шановні колеги, фракція "Європейська солідарність" буде підтримувати цей законопроект за основу і в цілому, адже наразі через існуючі прогалини в законодавстві судова система стикається з труднощами у притягненні до відповідальності осіб, які ігнорують свої обов'язки перед малолітніми дітьми щодо їх виховання, годування та інше. Це створює неприпустиму ситуацію, коли діти залишаються без належної опіки та підтримки, особливо це зараз буде стосуватись, коли є воєнний стан, і після закінчення війни також, багато усиновлених дітей та інше. Законопроект 9390 не просто виправляє формально невідповідність у законодавстві, але і спрямований на захист найбільше вразливої категорії нашого суспільства – дітей, які ще не досягли 14-річного віку. Прошу підтримати цей законопроект за основу і в цілому.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павленко Юрій, "Платформа за життя та мир". 

 

14:35:14

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні колеги, ми підтримуємо даний законопроект. Звичайно, питання підвищення відповідальності батьків за долю дітей, за їх виховання – це надзвичайно важливе, але більш важливим сьогодні ставити питання –   відповідальність держави, відповідних міністерств і відомств за захист і забезпечення прав дитини, виконання Конвенції ООН про права дитини, виконання діючого законодавства по відношенню до дітей, які потребують сьогодні підтримки і захисту, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, діти, які постраждали від війни. На жаль, ми маємо констатувати, що тут повний провал з боку профільного Міністерства соціальної політики, уряду в цілому, і тут треба ставити відповідальність, питання про відповідальність цих посадових осіб, які провалили дитячу політику в країні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є ще бажаючі виступити від фракцій і груп? Немає. Тоді переходимо до голосування. Сергій Костянтинович, можете ви зайняти місце в залі, на першому читанні не передбачена така можливість, на жаль.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу законопроект за реєстраційним номером 9390: проект Закону про внесення змін до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо усунення законодавчого недоліку (прогалини) відносно адміністративної відповідальності батьків або осіб, які їх замінюють, за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання малолітніх дітей. Прошу голосувати.

 

14:37:29

За-280

Рішення прийнято. Законопроект ухвалено за основу.

Пропонується скоротити термін на підготовку вдвічі скоротити термін на підготовку  пропозицій і поправок для підготовки до другого читання.  Прошу голосувати.

 

14:37:57

За-268

Рішення прийнято. Термін скорочено.

Шановні колеги, надійшла заява від двох фракцій про реальну перерву до 30 хвилин. Але ми просимо не розходитись, бо у нас, я думаю, протягом 15-20 хвилин буде виступ шанованого гостя – спікера болгарського парламенту, тому далеко, як то кажуть, не розходьтесь. Ми додатково повідомимо вас про закінчення цієї перерви і продовження роботи. Це може бути раніше ніж 30 хвилин. Фракції: депутатська група "Довіра", депутатська група "Партія "За майбутнє". (Шум у залі) Я щойно це зробив, пане Володимире.

 

(Після перерви)

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

14:56:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вельмишановні колеги, я прошу займайте, будь ласка, свої місця. Шановні колеги, будь ласка, щоб я бачив заповненість залу. Шановні колеги, будь ласка.

Шановні колеги, займайте місця, будь ласка. Шановні колеги, будь ласка, займайте місця.  

Шановні колеги, займаєте, будь ласка, місця.  

Шановні колеги, я прошу розсістися в залі. Шановні колеги! Шановні народні депутати, я прошу зайняти свої місця в залі!

Шановні колеги, сьогодні маємо честь вітати високого гостя з дружної Республіки Болгарія, який прибув з візитом в Україну, демонструючи підтримку нашої держави в цей складний час.

У пленарному засіданні бере участь Голова Народних Зборів Республіки Болгарія Росен Желязков і члени його делегації. Прошу його привітати. (Оплески)

Вельмишановний пане Голово Народних Зборів, Болгарія є другом і союзником, і партнером України і підтримує усі міжнародні ініціативи щодо посилення допомоги Україні. Україна і Болгарія розвивають активний політичний діалог, стаючи все ближчими. Ми підтримуємо давні історичні традиції дружби між нашими народами. Народні Збори Болгарії у 2023 році ухвалили низку дуже важливих рішень на підтримку України, серед яких  п'ять про виділення траншів військово-технічної допомоги. Болгарський парламент підтримав рішення про вступ України в НАТО і визнав Голодомор в Україні 32-33-го року геноцидом українського народу. (Оплески)

 Пане Голово, ми добре пам'ятаємо і ніколи не забудемо, як 14 вересня 2023 року  Болгарія скасувала заборону на імпорт української аграрної продукції. І протягом майже двох років широкомасштабної російської агресії проти України понад 150 тисяч українських громадян знайшли притулок у Болгарії, переважно жінки, діти та пенсіонери. Ми цінуємо допомогу болгарського народу, яка надавалась і надається нашими співвітчизниками. Україна вдячна за це, і щиро сподіваємося на продовження такої підтримки.

Шановні народні депутати, я маю велику честь і приємність запросити до слова Голову Народних Зборів Республіки Болгарія пана Росена Желязкова. (Оплески)

 

15:03:53

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ.

Шановний пане Стефанчук! Шановні представники гордого та героїчного українського народу! Дорогі друзі! Для мене велика честь виступати у Верховній Раді України. (Оплески) Ця трибуна призначена для того, щоб з неї лунав голос українського народу, звучав голосами, вашими голосами, голосами її представників. Тож коли представник вільної нації запрошений виступити в парламенті іншої вільної нації – це не просто протокольний жест, і ми глибоко зворушені з колегами тим, що це передусім вираз довіри, дружби між вдома народами. Дякуємо за теплу гостинність. Я дякую вам від імені болгарського народу, який відчуває вас близькими не лише географічно та історично, але і серцем.

В кінці другого року і на початку третього року жорсткої агресії Росії проти України я сьогодні тут з вами, щоб висловити своє захоплення безприкладним героїзмом українців, безприкладним героїзмом усіх вас і заявити про безумовну підтримку і долученість моєї країни до боротьби України.

В довгому списку злочинів проти людства має знайти місце і злочин викрадення майбутнього, тому що втрати від російської військової агресії проти України вже мають жахливий вплив на кілька поколінь: тисячі загиблих і поранених, зруйнована житлова, цивільна, промислова інфраструктура, мільйони переселенців, непоправна шкода екології та неприпустимі спроби зазіхання на культурну спадщину. Але найжахливіше – це втрата молодих життів.

"Я поверну собі своє життя. Обіцяю!" Це слова з фронту, які облетіли світ. Це слова Максима Кривцова, який загинув незабаром після того, як вийшла перша збірка його віршів. Йому було лише 33 роки.

Ці його слова лунали в ефірі болгарського телебачення, і він став символом, його ім'я стало символом для нас. Він герой самопожертви і трагедії українського народу.

Сьогодні Україна платить болюче високу ціну за захист цінностей свободи та демократії. Ми добре усвідомлюємо, що зазіхання на українців загрожує долі всього демократичного вільного світу. А зазіхання на долю кожного українця – це зазіхання на долю кожного з нас. Тому ми не перестанемо повторювати: майбутнє вільного демократичного світу неможливе без свободи українського народу. (Оплески)    

Болгарія не визнає незаконної анексії Криму і буде підтримувати невизнання це. Болгарія засуджує безпрецедентні дії Росії в Чорному морі і мілітаризацію Кримського півострова. Забезпечення безпеки та стабільності в Чорному морі абсолютно необхідне для спільної євроатлантичної безпеки. Ми категорично засуджуємо намір Росії провести нелегітимні президентські вибори в 2024 році в незаконно анексованому Криму та на тимчасово окупованих територіях України. (Оплески) 

Тут, в домі української демократії, я хочу ще раз підтримати непохитну підтримку Болгарією незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи територіальні води. 

Від самого початку цієї війни Болгарія надає Україні допомогу в усіх сферах: воєнній, фінансовій, економічній. І ми будемо продовжувати це робити.

Болгарська допомога, – прийнято рішення нашого парламенту, принаймні 7 постанов, – вона передбачає безоплатне надання українській стороні бронетехніки, зенітно-ракетних комплексів, боєприпаси, автоматичну стрілецьку зброю, участь військовослужбовців Збройних сил Республіки Болгарія у місії військової допомоги ЄС Україні.

В центрі уваги рішення болгарського парламенту також передбачена підтримка у відновленні економіки, інфраструктури, енергетики, зміцнення енергетичного співробітництва та гуманітарна допомога. Болгарія – одна з найпалкіших і найактивніших прихильників європейської інтеграції та євроатлантичної перспективи України. Довгострокові зобов'язання Європейського Союзу перед Україною – найкраща гарантія вільного та безпечного майбутнього вашої країни. Процес розширення ЄС має величезну трансформаційну силу, це ключовий елемент нашого інструментарію для забезпечення миру, безпеки, демократії. Така політика має ще більше значення на тлі нового контексту безпеки в Європі після агресивної війни Росії проти України. Незалежна та суверенна Україна – це ключ до євроатлантичної безпеки.

В Болгарії серйозно обговорюють критично важливу тему післявоєнної відбудови України. Ми й надалі будемо максимально сприяти повному відновленню енергетичної інфраструктури України. Ми визначили близько 100 болгарських компаній, які мають великий досвід у виконанні таких видів діяльності, як ремонт і будівництво атомних і теплових електростанцій, високовольтних мереж і газової інфраструктури. Величезна шкода, завдана російською військовою агресією транспортній інфраструктурі України, також привертає нашу посилену увагу. Ми поділяємо думку, що проведення цілеспрямованої політики щодо відновлення транспортного сполучення України в контексті розвитку пан'європейської транспортної мережі, в тому числі за міжнародної підтримки, дасть потужний позитивний синергетичний ефект.

Болгарія готова брати участь у процесі відновлення критичної транспортної інфраструктури. Ми готові надати методичну та експертну допомогу в розробці політики для відновлення української економіки та включення в цей процес екологічного цифрового переходу.

Болгарія готова надати підтримку і у сфері вищої освіти. Надзвичайно важливо збільшити ресурси для забезпечення довгострокової демократичної стійкості України. Болгарія дуже б хотіла зробити свій внесок в цьому напрямку.

Шановні українські друзі, дозвольте привітати український народ і Верховну Раду з рішенням Європейської ради відкрити переговори щодо вступу України до ЄС. Україна посідає гідне місце в родині Європейського Союзу. Вступ України до Європейського Союзу є геополітичним вибором, який повністю підтримує Болгарія.

Буквально кілька днів тому ми також почули важливі новини з позачергового саміту в Брюсселі, новину, яка надсилає українцям сильний сигнал. Європейський Союз надасть Україні фінансову допомогу в розмірі 50 мільярдів євро і таким чином забезпечить стабільне довгострокове та прогнозоване фінансування. Це чіткий сигнал нашої єдності та підтримки України. Ми повністю віддані сильній та єдиній… і ще зробимо все можливе, щоб гарантувати, що наступні покоління ніколи не стануть свідками таких звірств у сьогоднішньому вільному і демократичному світі, і закінчу я так: поки Україна не поверне своє життя.

Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, давайте ще раз подякуємо вельмишановному пану Голові Народних Зборів Болгарії за участь у пленарному засіданні Верховної Ради України та за беззаперечну підтримку України.  Дякуємо. (Оплески)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

15:16:30

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено. Дякую усім за результативну роботу. Оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

В єдності наша сила. Разом переможемо. Слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку