ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

16 січня 2024 року, 12 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:11:42

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати України, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, я звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитись до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні народні депутати, я прошу зайняти місця. Прошу, будь ласка, займіть місця. У пленарному засіданні бере участь делегація Латвійської Республіки, яку очолює спікер Саейми  Латвійської Республіки пані Дайга Міеріня. Давайте оплесками привітаємо шановну латвійську делегацію.  (Оплески)

 Шановні колеги, за парламентською традицією пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

 (Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, триває 692-й день широкомасштабної загарбницької агресії Російської Федерації проти українського народу. Слава українським воїнам, які зараз у найскладніших умовах стримують та відбивають постійні атаки підступного ворога.

У ці дні ми згадуємо героїчні подвиги українських кіборгів, захисників Донецького аеропорту, які ціною надзусиль, ціною власного життя, зробивши із летовища незламну фортецю, мужньо обороняли територію України та відважно боролися з ворогом. Подвиги наших воїнів назавжди викарбувані у вічності.

У ці дні ми також згадуємо наших колег справжніх патріотів України: Міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, його першого заступника Євгенія Єніна, Юрія Лубковича, який у свій час працював з нами у Верховній Раді, та інших наших громадян, які трагічно загинули в авіакатастрофі 18 січня 2023 року.

Шановні колеги, я прошу вшанувати хвилиною мовчання світлу пам'ять усіх наших захисників і захисниць, які віддали своє життя за Україну та її перемогу, наших колег-патріотів, яких вже немає з нами, а також усіх мирних громадян, загиблих від рук російських окупантів. 

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Шановні колеги народні депутати, сьогодні маємо честь вперше приймати в українському парламенті пані спікера Саейми Латвійської Республіки Дайгу Міеріню – вірного друга і надійного союзника України. (Оплески)

Вельмишановна пані спікер, глибока вдячність за  неоціненну політичну підтримку, яку Саейма Латвії послідовно надає нашій державі. Я хочу щиро подякувати за це вам і вашим попередникам, присутній у цій залі Інарі Мурнієце і ще одному великому другові України Едвардсу Смілтенсу.

Латвійський парламент один з перших засудив повномасштабне вторгнення Російської Федерації, визнав злочини Російської Федерації в Україні  геноцидом, проголосив Росію державою, яка підтримує тероризм, закликав притягнути до відповідальності винних у воєнних злочинах та злочинах проти людяності в Україні, а також звернувся до світової спільноти із закликом забезпечити повернення в Україну незаконно переміщених до Росії та Білорусі українських дітей. (Оплески)

Ми вдячні Латвії за надання гуманітарної  допомоги,  за прийом наших співвітчизників, за підтримку української енергетичної інфраструктури в умовах постійних російських обстрілів. Україна високо цінує послідовну підтримку Латвії у членстві України в ЄС і НАТО, а також лобістську роботу вашої держави  серед партнерів. Україна вдячна за все. (Оплески) 

Шановні народні депутати, я маю велику честь і приємність запросити до трибуни і до слова спікера Саейми Латвійської Республіки Дайгу Міеріню.

     

12:19:19

ДАЙГА МІЕРІНЯ. (Синхронний переклад)

Шановний пане Голово Верховної Ради України! (Оплески) Шановні депутати, дорогі друзі українці та українки! (Оплески)

 Дуже перепрошую, далі я буду говорити латвійською мовою, але я дуже переживаю, не буду навіть цього приховувати. Сьогодні разом із делегацією я перебуваю тут для того, щоб висловити солідарність із героїчним народом України та підтвердити рішучу і непохитну підтримку суверенітету України. Моє серце крається, усвідомлюючи ваші жахливі втрати найближчих, сльози та біль українських матерів та дружин. Цими слізьми нині пишеться історія бойового духу і любові до Батьківщини героїчного українського народу та водночас кривавої жорстокості Росії. Це будуть надзвичайно сумні сторінки історії, які змусять наших дітей, внуків та правнуків поважати і схиляти голови перед українським народом, а також усвідомлювати справжнє обличчя Росії.

Народ Латвії відчуває міцний зв'язок із героїчною боротьбою українського народу за свою свободу. Нам відома жорстока агресія Росії, тому що латвійський народ історично також пережив звірства Росії на своїй території. Тортури, зґвалтування, винищення, примусова депортація мирного населення – це все було. Ми бачимо, розуміємо і відчуваємо український народ усім серцем, усією душею.

Російський імперіалізм і досі живий, знищуючи, викорінюючи та вбиваючи невинних громадян, які люблять свою рідну землю – Україну. Росія намагається зруйнувати існуючий та оснований на праві міжнародний порядок та повернутися до моделі поділу світу великими державами, де панувала б не сила права, а право жорстокої та брутальної сили. Злочинною агресією, звірствами та жорстокістю Росія хоче заперечити свободу українського народу, позбавити українців рідної землі.

Сила боротьби України на полі бою та ваша робота тут у парламенті є доказом стійкості та незламності української держави перед боягузливою  російською агресією.

Латвія є і буде з Україною, поки російська агресія не буде викорінена з усієї території України. (Оплески)

Ми чітко усвідомлюємо, що перемога України – це єдиний шлях до відновлення безпеки в Європі. Загальна підтримка України Латвією за два роки від початку повномасштабного російського вторгнення перевищує 600 мільйонів євро. Кілька днів тому під час візиту Президента Володимира Зеленського до Латвії ми анонсували ще одну партію військової підтримки, яка включає 155-міліметрові артилерійські боєприпаси, гаубиці, протитанкову зброю, зенітні ракети та безпілотники. Ми продовжуватимемо проводити навчання для ваших військових.

Ми визнаємо, що разом ми повинні бути в змозі реалізувати ще більш швидкі поставки військової допомоги на фронт. Не поступово нарощувати військові поставки, нібито шукаючи переломний момент з найменшими інвестиціями, а, не зволікаючи, забезпечити захисників України всім необхідним для швидшої перемоги. (Оплески) 

У рамках рамштайнського формату Латвія взяла на себе зобов'язання очолити коаліцію дронів, де у співпраці з Україною та союзниками ми хочемо  значно збільшити загальну потужність виробництва безпілотників, водночас максимально використовуючи попередній військовий досвід України для підвищення ефективності дронів. Ми продовжуватимемо нашу військову підтримку, щоб сприяти швидшій перемозі України. Ми ніколи не втомимося, тому що… (Оплески)   

Так само ми бачимо швидке приєднання України до родини вільних європейських країн. Рішення Європейської ради щодо розпочатку переговорів щодо вступу з Україною є не просто символічним кроком, це рішення, яке змінить Україну і  змінить Європу. Потужна хвиля вашого героїзму лунає далеко за межами України та змусила всіх нас переоцінити, що свободу та демократію потрібно захищати щодня, кожної миті і кожну годину.

Так само потужна хвиля відновлення України після війни ще більше зміцнить Європу у військовому та економічному відношенні. Ми будемо поруч із вами на цьому шляху. На додаток до всієї допомоги, яку Латвія вже надала і продовжує надавати, цього року Саейма запустить нову програму навчання та передачі досвіду, призначену спеціально для Апарату Верховної Ради України.

 У ваших переговорах щодо вступу, як свого часу як і в переговорному процесі Латвії та інших країн, не бракуватиме труднощів і перешкод, наша мета – зменшити їх та допомогти вам. Наші амбіції: зробити ваш шлях до переговорів простішим, простішим ніж він був у нас.

У післявоєнній європейській архітектурі безпеки одним із найважливіших елементів безпеки України і також безпека всієї Європи є членство України в НАТО. Тільки так можна гарантувати довгострокову безпеку України та суттєво посилити стримування та обороноздатність Європи. Україна більше не залишиться в сірій зоні безпеки. Оскільки загроза російської агресії не закінчиться поразкою Росії в Україні, агонія розпаду російської імперії може тривати ще довго, вона може бути руйнівною і кривавою, тому нам потрібен комплексний довгостроковий підхід до побудови безпеки вільного світу від російського зла та звірств.

Політика стримування російської агресії починається з визнання того, що сьогодні будь-який вплив російських інструментів працює як зброя агресії в наших країнах: чи-то кібератаки на нашу інфраструктуру, чи-то агресивна пропаганда та дезінформація, чи-то "не поєднуйте спорт із політикою", а саме участь країни-агресора в міжнародних спортивних змаганнях, або просто криваві російські гроші.

Ваш героїзм допоміг розвіяти туман ілюзій і в нашій країні. Здається, що за останні два роки ми зробили в країні більше для того, щоб позбутися від радянської спадщини та імперського впливу, ніж ми зробили за часи незалежності. Минулого тижня Сейм конфіскував один із символів такого впливу в самому центрі Риги – Будинок Москви. (Оплески)

Росія, звичайно, вже пообіцяла відповідь, Росії не подобається така дія. Подібні кроки вживаються і в інших країнах Європи та світу. Російські активи вже виявлені, їх конфіскують, конфісковані. І ми надалі будемо працювати з союзниками над тим, щоб вони були використані для відбудови України.

Російська зброя агресії може мати лише два шляхи в майбутньому. Це йти за домом Москви, або ж вслід за "русским военным кораблем". (Оплески)

Дорогі колеги, відповідальність Росії не обмежується перенаправленням російських активів на відновлення інфраструктури України.

Ми продовжуватимемо невтомно працювати над документуванням і розслідуванням військових злочинів, скоєних Росією в жахливих масштабах. Особливу увагу приділимо питанню поверненню незаконно викрадених українських дітей. (Оплески)

Проте, щоб не створювати ані найменшої ілюзії майбутнім потенційним диктаторам щодо можливості повторення історії, необхідно забезпечити повну відповідальність вищого керівництва за скоєні злочини та агресію. Це не питання помсти, а абсолютно необхідний крок для створення потужного стримування майбутньої агресії через повну оцінку всіх злочинів та реалізацію притягнення винних до відповідальності.

Шановні колеги, ми будемо підтримувати Україну військово, щоб сприяти швидшій перемозі України, ми підтримуватимемо Україну політично, щоб сприяти швидшій і тіснішій інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО. Ми є і будемо з Україною як нація і як союзник для зміцнення бойового духу українців.

Бажаю українському народу, щоб ці жахіття, які виникли через непрощенну агресію Росії, вже завтра стали історією, – історією, від якої український народ зможе відштовхнутися на шляху до світлого майбутнього своєї Батьківщини.

Гімн Латвії містить відомі кожному латишу близькі серцю слова любові до Батьківщини: "Боже, благослови Латвію, тому що ми щиро любимо свою Батьківщину і заради неї готові на все". Знаю, що в українського народу також є теж така непохитна сила і любов до своєї Батьківщини, яка принесе вам безсумнівно перемогу. Тож нехай слова: "Боже, благослови Україну", не лише примножать силу українського народу, а й принесуть мир на цю прекрасну землю і до кожної української оселі.

За вашу і нашу перемогу. Слава Україні!  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановні народні депутати, давайте ще раз подякуємо вельмишановній пані спікеру і латвійській делегації за участь у пленарному засіданні Верховної Ради України та потужну і беззаперечну підтримку України.

Дякуємо.  (Оплески)

 Олександр Сергійович, я попрошу вас продовжить.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

12:33:52

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Шановні колеги, прохання повернутися із селфі-дипломатії до робочих місць.

Шановні колеги, на Погоджувальній раді ми домовилися надати по три хвилини для виступів уповноважених представників фракцій і груп. Прошу представників депутатських фракцій і груп записатися на виступ.

Будь ласка, "Слуга народу", Веніславський. Хто буде? Пушкаренко?

Будь ласка, Пушкаренко Арсеній.

 

12:35:21

ПУШКАРЕНКО А.М.

Шановна президія, шановні колеги, дорогі українці! Власне, початок цього року виявився досить динамічним і результативним на міжнародній арені для України. Я хотів би вже сказати перші, навіть не проміжні, а конкретні результати кількох тижнів нового 2024 року. Власне, наше Міністерство закордонних справ звернулося до країн-членів ООН з офіційним зверненням у питанні того, що Росія нелегітимно перебуває у ООН та в Радбезі ООН. Про що саме ідеться мова? 24 грудня 91-го року представник Росії в Радбезі зачитав лист Бориса Єльцина, тодішнього Президента Росії, про те, що Росія оголошує себе правонаступником СРСР в ООН. Але це абсолютно є порушення процедури, адже згідно 4 статті Статуту ООН є процедура, згідно якої країна повинна пройти... бути миролюбивою, бути рекомендована Радбезом і проголосована Генасамблеєю для того, щоб набути повноцінне членство в ООН. Росія це не пройшла.

Я хочу зазначити, що ми будемо добиватися, весь наш дипломатичний корпус, позбавлення Росії членства ООН та проходження процедури, адже  досі в Статуті ООН немає Росії, є СРСР. Більше того, у нас є прецедент 1971 року, коли Китайська Республіка поступилась Китайській Народній Республіці місцем в Радбезі. Тому я переконаний, що ми доб'ємося, доб'ємося того, щоб Росія була позбавлена права голосу в ООН і пройшла цю процедуру.

Далі, я хотів би наголосити на потужному візиті Ріші Сунака, Прем'єра Британії, днями до нашої столиці, до Києва. І перша держава, яка в рамках G7 згідно домовленостей на Вільнюському саміті НАТО минулорічному підписала гарантії безпеки, я наголошую, гарантії безпеки з нашою державою. І, власне, це перша держава, я переконаний, що і наступні держави, які взяли на себе зобов'язання, і те не тільки G7, будуть підписувати з нами ці гарантії безпеки, які є змістовними, конкретними, і коли держава бачить свою роль і місце надання цих безпекових гарантій. Але я наголошую, що ці безпекові гарантії є виключно до нашого членства повноцінного в Альянсі, над чим сьогодні ми також працюємо.

І звичайно, новина про те, що Швейцарія прийме Глобальний саміт миру, це надважливо, адже безпекові виклики сьогодні і в Україні, де ми сьогодні стоїмо за всю архітектуру безпеки Європи, і на Близькому Сході, і безпекові виклики, пов'язані з Тайванем, в Південній Америці. Сьогодні мобілізують світ до проведення Глобального саміту миру, і, власне, Україна його ініціює за нашою українською формулою миру.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Будь ласка, депутатська група "Довіра", Павло Андрійович Бакунець, будь ласка.

 

12:38:32

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Звичайно, що в ці дні, коли в суспільстві є величезний запит на справедливість, хочеться ще раз і ще раз з цієї трибуни підкреслити, що в центрі усіх державних процесів, в центрі, власне, взаємодії держави і кожного громадянина повинна бути справедливість і повинна бути взаємна повага. І звичайно, що в центрі взаємодії найважливіших у цій державі на сьогоднішній день наших Збройних Сил України, насамперед їхніх ТЦК і військовозобов'язаних, і органів місцевого самоврядування ми повинні на перше місце ставити людину, людину і справедливу взаємодію, і говорити людям правду.

І звичайно, що найважливіше, що насамперед кожна людина, кожна родина живуть по громадах. І перший зв'язок у них  з управлінцями є, власне, з місцевим самоврядуванням. І місцеве самоврядування, яке, я хочу підкреслити, багато долучилося до того, аби і в перші дні повномасштабного вторгнення, і сьогодні допомагати українським Збройним Силам, і допомагає щодо реєстру обліку військовозобов'язаних. Все ж таки через ще такі меседжі, що місцеве самоврядування повинно закуповувати РЕБ-системи і дрони. Напевно, потрібно бути відвертими, кошти в місцевому самоврядуванні з цього року з податків з наших найвідважніших українців, військовослужбовців, є забрані до державного бюджету і, власне, з державного бюджету обіцяно, що будуть виготовлятися дрони, РЕБ-системи і нове все необхідне для нашого українського воїна. І знову, власне, це спихати на місцеве самоврядування, не даючи в той самий час можливості нам тут в залі проголосувати в другому читанні закон, який би дозволив робити це тим органам місцевого самоврядування, які все ж таки ще знайшли на це кошти, хоча першим завданням їх є, звичайно, забезпечити нормальне життя і благоустрій на територіях, а другим завданням - однозначно допомогти українському народу в цій боротьбі. То все ж таки я закликаю і керівництво, і вас в залі прийняти рішення і законопроект, який дозволить органам місцевого самоврядування закупляти необхідні для армії речі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, "Відновлення", Бурміч? Будь ласка, Бурміч, "Відновлення України".

 

12:41:51

БУРМІЧ А.П.

Шановна президія, шановні колеги, хотів би кілька слів сказати про таке гостре питання, яке сьогодні стоїть у суспільстві – це питання мобілізації. Звичайно, захист країни, захист нашої держави – це священний обов'язок кожного громадянина України, який хоче, щоб Україна була, який хоче, щоб Україна перемогла. Ті закони, які сьогодні є, звичайно, по мобілізації, а також Закон про воєнний стан, я думав, як і ви думали, що цього достатньо для того, щоб наші громадяни йшли і захищали Батьківщину. Але що ми бачимо? Ми бачимо багато ухилянтів, ми бачимо багато виїхали за кордон, ми бачимо, що не дуже хочуть іти в армію. Тому і виникло питання, що потрібен новий закон.

Попередній розгляд цього закону викликав дуже неоднозначні відповіді у суспільстві і реакцію. Тільки наш, наприклад, Комітет по боротьбі з корупцією визнав його такий, що містить в собі дуже багато порушень Конституції, а також корупційні ризики. Чому це так? Відповідь одна: немає мотивації. Що в цьому законі відсутнє, навіть коли його зараз виправлять трошки, там підправлять, поприбирають якісь гострі питання? Немає мотивації. А що ми робимо, що держава робить для того, щоб була ця мотивація? Може, це те, що ми читаємо про те, що ті, хто поставляв яйця по 17 гривень, сьогодні чотири готелі купили десь там за кордоном? Чи ті особи, які крадуть на снарядах по півтора мільярда? Чи, може, ті, хто амуніцію, продукти харчування і все інше теж мільярдами крадуть? Чому такий стан в армії?  Чи це мотивує наших людей і солдатів? Звичайно, що ні.

У мене питання просте виникало і виникає. Чому сьогодні немає ще військової прокуратури, куди б міг би солдат звернутися і реагувати на ці всі  порушення? Чому Службі безпеки забороняли боротися з корупцією? А це  90 відсотків було б всіх питань знято. Чому сьогодні розкрадання у армії ми не прирівняли ще до зради? Це треба робити. Чому сьогодні у високопоставлених чиновників діти знаходяться за кордоном призивного віку?  Треба, або вони пішли, або вернулись діти і були тут. Треба мотивація.  Чи ті питання релігійні і мовні, вони підвищують мотивацію? Ні. Сьогодні, як ніколи, нам треба…

Будь ласка, "Платформа за життя і мир" Юрій Павленко.

 

12:45:08

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний український народе, шановний пане Голово, шановні колеги! Переконаний, в цій залі немає жодної людини, жодного народного депутата, який не розуміє, що ключовим пріоритетом нашої діяльності є посилення обороноздатності нашої країни, підтримка, максимальна підтримка Збройних Сил України. Кожен, переконаний, кожен має відчувати власну особисту відповідальність за солдата і офіцера, який або тільки-но сьогодні прибув на пункт служби, або який зараз боронить країну в бойових... на фронті, або ж який повернувся з фронту.

Ми повинні відчувати відповідальність перед кожним із них. Наші рішення мають бути швидкими, професійними, такими, що створюють довіру громадян, суспільства до всіх процесів, пов'язаних з діяльністю Збройних Сил України, зокрема і з процесами, пов'язаними з мобілізацією. Ми як команда підтримували кожне рішення, яке було внесене Президентом України, урядом, народними депутатами України, які спрямовані на підтримку обороноздатності країни, захисту і підтримку солдатів, офіцерів, членів їх родин.  І це наша послідовна позиція. На жаль, протягом останніх тижнів дискусія розгорілася навколо мобілізації. На жаль, законопроект, внесений Кабінетом Міністрів, посилив недовіру і дискредитацію щодо процесів мобілізації посеред наших громадян. Завдяки професійній позиції народних депутатів уряд забрав назад відповідний законопроект, але готує новий проект, який буде найближчими тижнями внесений.

Ми звертаємося до Кабінету Міністрів  і вимагаємо, щоб в наступному проекті, який стосується мобілізації, були обов'язково враховані наші вимоги, щоб була рівність перед законом  кожного громадянина незалежно від того, це народний депутат, студент, міністр, чи працівник підприємства чи сільського господарства. Норми закону мають бути справедливими, зрозумілими людям, як відбувається мобілізація, і саме головне, як відбувається демобілізація.

Проект повинен містити не лише пропозиції примусу і покарань по старій радянській системі, але в першу чергу мати мотивацію, заохочення і  захист кожного, хто або добровільно, або відповідно обов'язку став на захист своєї держави. Неприйнятним є будь-які норми, що порушують Конституцію, порушують…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Герасимов "Європейська солідарність".

Ірина Володимирівна Геращенко, будь ласка, "Європейська солідарність".

               

12:48:27

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ми наближаємося до других роковин повномасштабного вторгнення. Троє народних депутатів попередніх скликань (це Олег Барна, Сергій Слабенко, Олександр Марченко) загинули, захищаючи Україну, довівши свою високу відповідність високому статусу народного депутата. Наш колега Денис Монастирський загинув при виконанні службових обов'язків. І ми наполягаємо на вшануванні пам'яті наших колег в стінах Верховної Ради України. І це має бути зроблено, відповідна постанова   зареєстрована.

Так само, як принциповим є обов'язкове відзначення десятків тисяч загиблих героїв, солдатів і офіцерів, родини і побратими яких запитують, чому ті, хто загинули як герої, не мають ордена і медалі, в той час, коли бійці гумористичного фронту з 95 кварталу всі в орденах. Це ненормально.

Ненормально те, що ми не можемо задати це запитання нашим урядовцям, тому що  "година запитань до Уряду" остання в парламенті була у вересні минулого року. Вибачте, два роки тому було провалено підготовку до війни, так ми зараз провалюємо оборону і фортифікаційні споруди. І нам немає кому задати запитання: а де 42 мільярди на 200 тисяч дронів, де армія дронів. Ми вимагаємо повернення  "години запитань до Уряду",  парламент має працювати відповідально.

І сьогодні насправді ми маємо дати відповідь на питання отримання УБД. "Європейська солідарність" наполягала на автоматичному статусі УБД. І саме так, як компроміс, народився законопроект 162, який окрім УБД, який виписано там неідеально, має ще і норми щодо Єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних. Потрібна норма. Але цей реєстр має бути зрозумілим, дуже важливо, захищеним і вичищеним від надмірного втручання в приватне життя українців. Це є очевидне, тому працюємо по поправкам. І дуже важливо, щоб такі чутливі закони, як Закон про мобілізацію, як Закон про електронний реєстр обговорювався публічно.

Ми звертаємося до голови профільного Комітету з питань свободи слова з наступним. Колеги, потрібно повертати журналістів в сесійну залу, потрібно повертати трансляцію, включати виключені телеканали, марафон треба навпаки припиняти. І негайно провести спільне засідання антикорупційного комітету і зі свободи слова з тим, що відбувається з каналом "Рада". 250 мільйонів за два роки війни на розробку якогось там контенту? Та у нас Олексій Гончаренко безкоштовно розробив контент і в тіктоці показує трансляції Верховної Ради, розумієте. А ви просто витрачаєте дурно кошти платників податків невідомо на що…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:51:41

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається М'ялику Віктору Ничипоровичу.

Тарас Іванович Батенко.

 

12:51:48

БАТЕНКО Т.І.

Шановні колеги, ми днями мали важливі і принципові зустрічі на рівні керівництва парламенту фракцій і груп з Головнокомандуванням Збройних Сил України генералом Залужним, міністром оборони паном Умєровим, начальником Генерального штабу стосовно законопроекту щодо мобілізації. Я хочу сказати, що, по-перше, ці зустрічі були, як ви знаєте, за закритими дверима, ми багато чого не можемо розголошувати. Але це були важливі для розуміння стану справ на фронті бесіди, які, я вважаю, що дали зрозуміння керівникам фракцій і груп, як треба читати і як треба приймати законопроекти, щоб не нашкодити країні і щоб не загострилась далі ситуація на фронті. Тому що ситуація достатньо складна. Ми розуміємо настрої воїнів, які є сьогодні на передовій, ми знаємо, в який спосіб ведуться зараз наступальні з боку ворога атаки і яким ресурсом ми їх стримуємо. Тому, очевидно, для цього треба чимось відповідати і кимось відповідати.

Тому, очевидно, ми не можемо просто так сказати, що Закону про мобілізацію не може бути, бо ми розуміємо, що ми захищаємо і кого ми захищаємо. І в цьому контексті ми домовилися про те, що ми цей законопроект, стару версію його, надсилаємо на доопрацювання Кабінету Міністрів України. Знімаємо певні гострі кути, які суперечать Конституції України, правам та свободам громадянина. Доопрацьовуємо і далі продовжуємо плідну дискусію в залі.

Рівно ж ми  вважаємо, що парламент має відкинути популізм, тому що цей популізм сьогодні нам ніколи ніхто не пробачить, надто багато у нас було цього популізму в цьому залі і залишається до сьогоднішнього часу. Ми дуже серйозно налаштовані до законопроекту, і вище керівництво держави, і військове командування, це законопроект 10062, який передбачає запровадження електронних кабінетів військовозобов'язаних, військових сертифікатів воїна. Ми повинні розуміти той мобілізаційний ресурс, який є в країні, яка вже 10 років воює і яка  знаходиться… проходить другий рік повномасштабного вторгнення в країну.

Я вважаю, що цей законопроект потрібен. Ми повинні докласти зусилля, щоб він з'явився. Ми, безумовно, хотіли б бачити, щоб цей законопроект… цей електронний кабінет був на добровільній основі і без кримінальної відповідальності. І я думаю, що той компроміс сьогодні в залі буде знайдемо і буде проголосований, щоб країна розуміла, яким ресурсом ми воюємо, і будемо стримувати, і перемагати ворога.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

12:55:00

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Батьківщина", будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко.

Запросіть депутатів до зали, це крайній виступ буде.

 

12:55:20

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, у мене лише одне питання. Скажіть, будь ласка, коли вже в країні закінчиться хаос, безлад, некомпетенція, абсолютна відсутність поточного управління країною? Коли завершаться ті критичні проблеми, які можна вирішувати швидко? І одна з них – це на сьогоднішній день більше ніж два місяці заборгованість перед шахтарями по заробітній платі, яка складає майже мільярд гривень.

Скажіть, будь ласка, ви всі в цьому залі пішли Новий рік святкувати із заробітною платою? Я не сумніваюсь, що так. А чому ви допустили, щоби шахтарі пішли святкувати Новий рік без заробітної плати, коли їм нема за що родині купити навіть будь-які елементарні продукти харчування? А чому вони пішли без заробітної плати? Тому що в цьому парламенті не внесли на порядок денний законопроект 10086, який розблоковує сьогодні роботу всіх державних вуглевидобувних підприємств. Скажіть, будь ласка, як так сталося, що і сьогодні після того, як ми вчора на Погоджувальній раді домовилися, що цей Закон 10086, який розблоковує оплату заробітної плати шахтарям, знову не включений в порядок денний?

Наша команда "Батьківщина" для того, щоб пришвидшити цей процес зняли всі правки до цього законопроекту до єдиної, всі, і попросили: поставте сьогодні. Але ж, ні. Поставили про легалізацію наркоти. Да, прекрасно, закон стоїть. Постанова для того, щоб розблокувати легалізацію наркоти. Багато лобістських законів стоїть, але не стоїть закон про розблокування заробітної плати шахтарям.

І тому я наполягаю зараз, щоб ми негайно внесли в порядок денний, проголосували за це, законопроект 10086, і дали можливість хоча би на цьому тижні розблокувати заробітну плату шахтарям. Якщо ви зараз не поставите це, на три тижні парламент уходить – і знову люди залишаться без заробітної плати, за два місяці борг.

І тому я прошу зараз Голову Верховної Ради поставити на голосування 10086, на включення до порядку денного сьогодні, і проголосувати в цілому. А також прошу комітет негайно включитися і теж добитися сьогодні цього рішення.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:58:25

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, всі фракції… А, будь ласка, ще від фракції "Голос". Юлія Леонідівна, будь ласка.

 

12:58:37

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Шановні колеги, Клименко, фракція "Голос". Я вам хочу сказати, ми розуміємо всі, що війна буде довгою і буде складною. Для того, щоб воювати і мати ресурси і можливість воювати, потрібно мати сильну економіку і розуміти, куди ми всі рухаємося, в тому числі економічно.

Що у нас зараз відбувається? У нас відбувається блокування практично всіх наших кордонів перевізниками і аграріями різних країн. В результаті страждає наш експорт, в результаті страждає наш імпорт, в результаті страждає наша гуманітарна допомога, в результаті страждають наші, в тому числі військово-промислове виробництво, тому що запасні частини не можуть доїхати до України вчасно.

Тому, шановні колеги, в цей час уряд, в повноваження яких це входить і які зобов'язані були жити в Варшаві і в інших країнах для того, щоб розблокувати кордони, не робить рівно нічого, нічого. Ми вже бачимо, що два дні тому навіть румунські аграрії оголосили про блокування кордонів. Що ми отримаємо в результаті?  Заблоковані повністю кордони, відсутність експорту і відсутність імпорту. До чого ми йдемо? Ми йдемо до економічної катастрофи.

Тому, шановні колеги, велике прохання якось в тому числі і до уряду, і до правлячої партії, звернути на це питання увагу і, будь ласка, зробити максимально зусилля, щоб розблокувати кордони і дати можливість, пустити можливість експорту, імпорту вільного для наших компаній. Інакше нам не буде чим фінансувати наші військові витрати і заробітну плату для наших військових.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Ми починаємо нашу роботу.

Єдине, я от хочу поінформувати вас, вельмишановні колеги, що вперше у Верховній Раді представлені унікальні історичні документи із фондів Центрального державного архіву вищих органів влади. Це чотири універсали Центральної Ради та Універсал Директорії Української Народної Республіки про злуку із Західноукраїнською Народною Республікою. На документах оригінальні підписи Грушевського, Винниченка, Петлюри та інших. Будь ласка, ви можете ознайомитися з ними.

Шановні колеги, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань я пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадую, необхідно… Шановні колеги, я нагадую, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" і утримати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я запрошую вас взяти участь у сигнальному голосуванні. Будь ласка, шановні колеги, сигнальне голосування. Прошу голосувати.

 

13:03:22

За-254

Проти – 7, утрималися – 7, не голосували – 66.

Дякую, колеги, зараз переходимо до розгляду…

Шановні колеги, ще раз звертаюся до всіх колег із закликом неухильно дотримуватися безпекових правил у Верховній Раді України і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні народні депутати, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано і ми переходимо до його розгляду. Але я хочу нагадати, що ми знаходимося в розгляді питання 10062 – це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану.

Шановні колеги, я хочу нагадати, що ми пройшли всі поправки, які були на врахування, і пройшли деякі поправки на підтвердження. За результатами  зустрічі на Погоджувальній раді я хочу поінформувати вас про таке. Зараз деякі фракції і окремі народні депутати будуть ставити деякі поправки на підтвердження. Я попрошу представника комітету зайняти своє місце. Федієнко, будь ласка, Олександр Павлович. Олександр Павлович Федієнко, займайте своє місце.

Шановні колеги, ще раз хочу нагадати: це будуть поправки на підтвердження, тобто буде необхідно підтвердити рішення комітету або не підтвердити. Значить, починаємо з правок "ЄС", у них 6 поправок, потім  Разумков, 9 поправок і потім фракція "Батьківщина".

Будь ласка, "ЄС", поправка 156. Хто доповідає від вас, шановні колеги? По всіх поправках хто? Гончаренко, будь ласка. Олексій Олексійович, 156 поправка. 

 

13:05:35

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую. Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність".

Перша правка номер 156. Це правка про те, що в реєстрі військовозобов'язаних збирати відомості про проходження програм підвищення кваліфікації, перепідготовки. Друзі, в цілому я хочу пояснити, що відбувається. Значить, був законопроект, я, до речі, є його співавтором, як і цілий ряд колег з "Європейської солідарності", де ми взагалі ініціювали питання щодо надання автоматичного статусу, автоматичного надання статусу учасника бойових дій військовим, бо сьогодні з цим повна ганьба і люди не можуть багато місяців отримати. І ми в першому читанні його так і прийняли, до другого читання він перетворився в якогось просто монстра, величезний закон про все, про реєстри і в тому числі хоче збирати дані про перепідготовку і всі курси. Ну, нащо це? Це переобтяжує. І взагалі нащо це в цьому реєстрі? Тому ставлю цю поправку на підтвердження, а далі буду пояснювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є необхідність пояснити? Будь ласка, від комітету, якщо можна, коротко.

 

13:06:44

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі, я думаю, що всі присутні тут обурюються тими відео, які відбуваються, коли представники ТЦК вручають паперові повістки на вулиці. Я думаю, що багато хто з вас, хто проходив ВЛК, я нещодавно проходив ВЛК, актуалізувався в ТЦК, стикались з військово-обліковими спеціальностями. Вони вже застаріли і не працюють. Ця правка в першу чергу каже про те, що якщо інформація додаткова про військового зобов'язана буде у відповідному реєстрі, тоді йому будуть запропоновані інші військові посади. Тому прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 156 поправка. Будь ласка, займіть свої місця, приготуйтесь до голосування, тому що вона комітетом врахована, це авторства Завітневича і колег. Водночас народний депутат Гончаренко просить поставити це рішення комітету на підтвердження.

Я ставлю 156 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:07:56

За-231

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Наступна 179-а. Гончаренко, будь ласка.

 

13:08:03

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую. Шановні друзі, я пояснюю далі. Дивіться, по-перше, щодо цього, нам говорять: це потрібно. Ну, зрозуміло, якщо людина отримала кваліфікацію "оператор дронів", то це потрібно знати для військовозобов'язання. А якщо людина пройшла курси по давньогрецькій літературі, нащо це відображати? Ще раз: все це має бути чітко прописано в законі, а не так розмито, як ви це зробили зараз.

І наступний пункт такий самий. Включити в цей реєстр всі відомості про виконавчі провадження. Я вибачаюся, нащо? Нащо знати про всі виконавчі провадження щодо людини, якщо ми говоримо про військовозобов'язаного? Виглядає так, що весь цей реєстр і всі ці дані персональні, тут надмірний збір цих даних, хочуть зібрати для цілей в тому числі виборчих, в тому числі, щоб отримати дані, про людину знати все для того, щоб далі  можливо було, наприклад, впливати на результати голосування.

Не треба за це голосувати. Не підтримуйте це!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 179 поправці.

 

13:09:11

ФЕДІЄНКО О.П.

Комітет врахував цю правку редакційно. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 179 поправка, авторства Третьякової і колег. Комітет врахував її редакційно. Народний депутат Гончаренко ставить таке рішення на підтвердження.

Я ставлю 179 поправку в редакції, яка врахована комітетом. Прошу народних депутатів  голосувати.

 

13:09:48

За-223

Рішення не прийнято.

Дякую. Йдемо далі. Наступна поправка 286. Гончаренко.

 

13:09:56

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую, колеги, хоч щось ми збили.

Дивіться, я, по-перше, хочу пояснити: чим більше реєстр, чим більше в ньому даних, тим складніше він і в збереженні, і в опрацюванні. Це не треба робити, нащо це все переобтяжувати речами, хто яку музику слухає, хто якого, не знаю, художника любить або книжки читає. Ну, ідіотизм.

Далі. 286-а про електронний кабінет, який має бути, значить, зареєстрований військовозобов'язаним. Абсолютно незрозуміло, як це прив'язано, яким чином це буде співпрацювати з іншими частинами реєстру, просто декларативна якась норма.

Друзі, давайте замість цього приймемо Закон про демобілізацію військових, визначимо термін служби, 18 місяців я пропоную, уряд говорить 36, давайте дискутувати, приймати короткий і зрозумілий закон. Прийняти закон про звільнення вже строковиків нарешті, а не вигадувати декларативні норми і робити якісь незрозумілі реєстри.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 286 поправка. Позиція комітету, будь ласка.

Будь ласка, слухайте аргументи, бо це важливо для прийняття рішень.

Будь ласка.    

 

13:11:10

ФЕДІЄНКО О.П.

Шановні колеги, правка врахована і прошу підтримати. Але звертаю вашу увагу, що мова йде про електронний кабінет військовозобов'язаного,  тобто це основа основ. Якщо ми кажемо про УБД, як він буде проходити електронне УБД, якщо не буде військового кабінету, друзі мої? Тому я прошу підтримати цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 286 поправка, вона комітетом врахована. Народний депутат Гончаренко ставить цю поправку на підтвердження. Ви почули аргументи сторін про важливість цієї правки. Я ставлю 286 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:12:01

За-237

Рішення прийнято.

По фракціях.

Наступна поправка 290. Будь ласка.

 

13:12:08

ГОНЧАРЕНКО О.О.

290 правка. Дивіться, тут мова йде про те, щоб додати слова "а також отримання інших послуг з призовником, військовозобов'язаним, резервістом". Тобто взагалі ми відкриваємо, що можливо там можна робити. Це вже протирічить закону. Все має бути чітко прописано в законі. Ніяких "та інших". Тому що далі може що завгодно туди запхати в цей реєстр і будь-які дані збирати. Друзі, ну, це буде big brother is watching you – большой брат за тобою спостерігає. Ну, це треба зупиняти. Не треба робити такі закони, мета яких незрозуміла. Це вже не для того, щоб полегшити облік військовозобов'язаних. Це для того, щоб знати про людину все, все. Навіщо це робити? Давайте зупинимося і зробимо те, що дійсно необхідно, а не будемо робити те, що абсолютно немає жодного значення.

Повторюю ще раз, наше гасло зараз має бути: демобілізація, заміна військових. Оцим ми маємо займатися, а не такими правками.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Позиція комітету по 290 поправці, будь ласка.

 

13:13:17

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, ми багато кажемо про те, що нам потрібно оцифрувати питання наших військовозобов'язаних. Ми створюємо для цього відповідні умови. Далі Міністерство оборони буде виконувати ці речі. Це довгий шлях, ми повинні його запропонувати.

Те, про що було сказано, це в першу чергу послуга, це не обов'язок.  Тому комітет врахував її редакційно. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

290 поправка авторства Рєпіної. Вона врахована редакційно. Аргументи сторін ви почули. Народний депутат Гончаренко вимагає поставити це рішення на підтвердження.

Я ставлю на підтвердження 290 поправку, яка врахована редакційно в редакції, яка була врахована комітетом. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:14:14

За-230

Рішення...  

По фракціях покажіть, будь ласка.

Наступна 291-а.

 

13:14:22

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Друзі, ну, дивіться, все це витягується голосами тих, кого давно треба було викинути з Верховної Ради України. Постанова про те, щоб викинути все ОПЗЖ з Верховної Ради давним-давно лежить у спікера, вже більше року не виносяться на голосування, і зараз ми бачимо чому. Для того, щоб завдяки їхнім голосам протягувати все це, те, що зараз протягується. Ганьба!

Тепер правка 291. Порядок електронної ідентифікації в електронному кабінеті і далі там перелік, все, визначається порядком  ведення реєстру, затвердженим Кабміном. Друзі, це вже неправильно. Закон вимагає, щоб все, що було в таких реєстрах, було обов'язково визначено законом. Тому що сьогодні Кабмін, ми всі бачили, як Кабмін дав тридцятку, забрав тридцятку, сказав одне, подав нам один закон забирати інвалідів, потім відкликав закон, сказав одне, потім друге. Так не може бути. Це все має бути, законом визначатись. Друзі, не принижуйте Верховну Раду...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, будь ласка, позиція комітету.

 

13:15:31

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, ми всі з вами вже багато разів проходили цифрову ідентифікацію. Ми всі оцифровані і маємо так звану цифрову ідентичність, і все це є відповідними розпорядженнями тих, хто розробляє ці нормативно-правові документи, ці цифрові реєстри, ці цифрові платформи. Тому це нормально, коли ми пропонуємо Кабінету Міністрів встановити відповідні правила щодо ідентифікації військовозобов'язаного в майбутньому такому реєстрі. Тому прошу підтримати. Правка врахована.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 291 поправка авторства Завітневича і колег. Вона комітетом врахована. Народний депутат Гончаренко ставить це рішення на врахування.

Шановні колеги, аргументи сторін почули. Я ставлю 291 поправку на врахування. Ой, перепрошую, на підтвердження, на підтвердження. Це рішення щодо врахування ставлю на підтвердження. 291 поправка, вона врахована, ставлю це рішення на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:16:42

За-230

Рішення прийнято. По фракціях.

Завершальна поправка "Європейської солідарності" 297, яку будете ставити на підтвердження. Будь ласка.

 

13:16:52

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Друзі, як ви бачили, знову витягнули голосами ОПЗЖ. Я не знаю, це говорить про все. От реально сьогодні коаліція, якою вона є у Верховній Раді України.  

297 правка про електронний кабінет підприємства. Скажіть, будь ласка, нам ще цього не вистачало? Наші нещасні ці підприємці, які ще жевріють якось, мало того, що їх тут штурмують і влаштували гетьманщину проти них, мало того, що закручують гайки, податки, хабарі, давайте ще їх зобов'яжемо мати ці електронні кабінети, окремо вести на кожного. Ну це, друзі, ну це зайва вся абсолютно історія. Ну нащо ви взяли хорошу ідею, хороший закон і напхали туди ну всього підряд, що тепер це все виглядає вже, ну знаєте, не так, як воно мало би бути.

Друзі, не підтримуйте це, ну давайте хоч покращимо цей закон,  не голосуйте в одному екстазі з ОПЗЖ. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка.

 

13:17:59

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, я хочу всім вам нагадати, що згідно діючого законодавства, всі підприємства повинні вести військовий облік та звітуватися в ТЦК. Ми навпаки спрощуємо цю процедуру, тобто запроваджуючи такі цифрові механізми, ми відмінимо ту величезну купу паперів, яку вони повинні робити, збирати, де є, до речі, корупційна схема. І таким чином, запроваджувати цифровий кабінет для  підприємства, ми приберемо не тільки корупційну схему, а й ту бюрократію, яка є зараз. Тому комітет врахував цю правку і прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 297 поправка авторства Завітневича і колег, вона комітетом врахована. Народний депутат Гончаренко ставить  це рішення на підтвердження.

Шановні колеги, я ставлю 297 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.      

 

13:19:01

За-224

Рішення не прийнято.  По фракціях.

"Європейська солідарність" завершила. Дякую.

Далі ми говорили, Разумков, будь ласка, 67 поправка.     

 

13:19:16

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович, почну з 78-ї.

Шановні колеги, будь ласка, хвилинку уваги. Десять років тому в цій залі, 16 січня, приймалися диктаторські закони, закони Януковича, які порушували Конституцію і забирали права у наших співгромадян. Сьогодні законопроект 10062 дуже наближений до нього. Не можна прикриватися війною, не можна прикриватися недолугими рішеннями щодо ТЦК, щоб зараз забирати права наших громадян, щоб всіх оцифровувати і потім ця інформація, як через Київстар, поллється до Росії. Ви не забувайте, що у нас велика кількість людей сьогодні знаходиться на тимчасово окупованих територіях, українців, громадян України, інформація про яких може попасти до ворога. Не приймайте рішення, після яких вам доведеться їхати до Ростова, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 78 поправці саме.

 

ФЕДІЄНКО О.П. 67-й?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, по 78-й, він переміняв на 78-у.

 

ФЕДІЄНКО О.П. Хвилиночку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 78, да.

 

13:20:24

ФЕДІЄНКО О.П.

Да, бачу. Друзі мої, правка врахована комітетом. Тут є відповідний перелік, який вноситься до реєстру і обробляється. Тому прошу підтримати цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 78 поправка авторства Завітневича і колег. 78-а, вона комітетом врахована, Разумков ставить це рішення на підтвердження.

Прошу, шановні колеги, ставлю на голосування 78 поправку. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:21:22

За-232

Рішення прийнято. По фракціях.

Наступна поправка 111. Правильно?

 

РАЗУМКОВ Д.О. 67-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 67-а. Будь ласка, Разумков.

 

13:21:29

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, фактично ця норма нівелює принципи правової визначеності, адже незрозуміло, яким буде порядок обробки інформації та її захист, що з огляду на величезну кількість чутливої інформації в реєстрі може зазначити і мати великий ризик для наших з вами громадян. Тобто ці закони дають змогу використовувати реєстри куди завгодно.

Ми зверталися до комітету із своїми пропозиціями від "Розумної політики", щоб не давати цю інформацію ЦВК, щоб не давати інформацію жодним іншим структурам, які не пов'язані з мобілізацією або демобілізацією. Ці правки були відхилені, так само вони не голосувалися в залі на минулому засіданні. Поясність, чому. Якщо це виключно під мобілізацію ви хочете зібрати всю інформацію, чи відповідає Дія тій інформації, що частина цієї інформації знаходиться у Російській Федерації? Дайте, будь ласка, дані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 67 поправці.

 

13:22:37

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі, звертаю увагу на 67 правку, це суто порядок обробки та захисту відомостей про призовників, військовозобов'язаних. Це стандартна процедура у нас є відповідні порядки щодо в інформаційно-комунікаційних системах. Тобто якщо установа розробляє відповідний цифровий реєстр, цей реєстр повинен відповідати діючим нормам інформаційної безпеки, або то СУІБ, або то КСЗІ, або то ще щось, ризик-орієнтований менеджмент. Тому прошу підтримати цю правку. Щодо Дії, я не володію такою інформацією.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 67 поправка авторства Завітневича і колег. Вона комітетом врахована. Разумков просить поставить це рішення на підтвердження. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:23:34

За-239

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Наступна поправка 111. Разумков.

 

13:23:41

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, а поясніть мені, будь ласка, пропонується до реєстру вносити відомості про третіх осіб без їх згоди. Тобто відомості про членів сім'ї, дати народження, серія та номер паспорта, дати його видачі. Це навіщо вам така інформація потрібна:про дітей, про дружин, про близьких родичів? Ви створюєте реєстр чи вводите цифрову диктатуру в державі? Поясність, будь ласка, шановний представник комітету. Це дає змогу вирішувати питання про використання цих даних, що посвідчує іншу особу, без згоди чи надання відповідного дозволу нею. Це порушує низку законів, в тому числі й Конституцію нашої держави. Навіщо вам дані про дітей, про дружин, про батьків військовозобов'язаних? Дайте, будь ласка, цю відповідь, шановний представник комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету по 111 поправці.

 

13:24:41

ФЕДІЄНКО О.П.

Звертаю увагу, що це за згодою. Дійсно, бувають такі речі, коли гинуть військовослужбовці і потрібно потім збирати купу інформації. Є ті військові керівники, які, коли до них приходять військовозобов'язані, наші військові, записують... записують інформацію про них. Тут чітко вказано: за згодою військовозобов'язаного.

Комітет врахував цю правку, вона врахована, тому прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 111 поправка авторства Завітневича і колег, вона комітетом врахована. Позицію комітету ви почули. Ця 111 правка і рішення комітету щодо неї ставиться на підтвердження народним депутатом Разумковим.

Ставлю 111 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:25:46

За-200

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 113. Будь ласка, Разумков.

 

13:25:51

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановний представник комітету, вибачте, але ви брешете. Згода лише військовослужбовця, а не його рідних. Тому, будь ласка, не вводьте зал в оману, це не відповідає дійсності.

Ця правка 313-а пропонує до відомостей реєстру включити інформацію про наявність, відсутність та реквізити закордонних паспортів. З огляду на те, що право виїзду за кордон не обмежується поза воєнним станом, постанова... така наявність інформації в реєстрі є надмірною та втручанням в інформацію про людей: коли, куди вони виїжджали, вони вам такого дозволу не надавали. Ця інформація має знаходитися лише в прикордонній службі, не більше.

Тому, будь ласка, давайте не створювати контроль на кордоні, там, де його не має бути. І давайте не давати іншим структурам, в тому числі правоохоронним, завідома надлишкову інформацію, на яку вони не заслуговують, тим більше, що вони дуже часто її використовують не за призначенням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 113 поправці, будь ласка.

 

13:26:59

ФЕДІЄНКО О.П.

Комітетом 113 правка врахована, тому, друзі мої, прошу підтримати. І хочу вам нагадати, що якщо ми хочемо прибрати з вулиць той безлад, який там є, коли повістки роздають, коли наших майбутніх військовозобов'язаних забирають в автобуси, давайте ми все ж таки це питання оцифруємо, зробимо відповідну смарт-мобілізацію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 113 поправка авторства Завітневича і колег, вона комітетом врахована. Народний депутат Разумков ставить це рішення на підтвердження.

Я ставлю 113 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:27:45

За-201

Рішення не прийнято.

Наступна поправка – 135-а. Разумков.

 

13:27:53

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, йдеться про… Для того, щоб прибрати безлад з вулиці, треба мати стратегію, розуміння і навести лад з ТЦК. Це ваша зона відповідальності, не перекладайте її, будь ласка, на Верховну Раду. Це зона відповідальності Ставки Президента…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоп! Одну секунду, Дмитро Олександрович. Одну секундочку. В мене вона відмічена як така, що була проголосована минулого засідання. 135-а. Секундочку, вона була проголосована минулого засідання. Вона ставилася. Перепрошую, тоді я її знімаю.

 

13:28:33

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 142-а. Зараз я подивлюся її, секундочку. 142-а була проголосована минулого засідання.

220-а, будь ласка. Зараз я подивлюся, Дмитро Олександрович, одну секундочку. Я подивлюся, в мене все відмічено. 220-а. Ні, не була голосована. Будь ласка, 220-а.

 

13:28:44

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович.

Шановний представник комітету, не перекладайте, ще раз, з хворої голови на здорову. Це зона відповідальності Главкома, Верховного Головнокомандувача, Ставки. ТЦК в тій зоні відповідальності, а не Верховної Ради. Тому, якщо ви хочете прибрати безлад, наведіть його в своїх рядах, а не робіть винними інших народних депутатів.

Щодо 220 правки. Вона зобов'язує Центральну виборчу комісію та податкову службу передавати відомості в реєстр. Це навіщо? Це як повпливає на ТЦК? Яку інформацію ви хочете з податкової передавати? Так, як і рахунки блокувати? Ні, давайте так, шановні колеги, голови фракцій Герасимов, Тимошенко, Клименко, Кулініч, Батенко, Бойко, Шевченко, будь ласка, шановні колеги, Арахамія, давайте підходити до цього виважено. Голови фракцій, не давайте голоси, будь ласка, за ці правки, це порушення Конституції.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 220 поправці.

 

13:29:53

ФЕДІЄНКО О.П.

220 правка врахована комітетом. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в тому числі голови фракцій, будь ласка, приготуйтеся. 220 поправка авторства Завітневича і колег, вона врахована комітетом. Разумков ставить це рішення на підтвердження.

Я ставлю 220 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:30:36

За-207

Рішення не прийнято.

Наступна 296 поправка.

 

13:30:43

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, і дякую тим головам фракцій та груп, які не проголосувати за ці правки. Так само і сподіваюсь, в наступних буде.

Ви або брешете, або ця правка не потрібна. Ви пообіцяли, що не буде електронних повісток. Ця правка стосується про створення військово-облікового документа в електронній формі. Вона вам навіщо? Ви відкликали ганебний закон уряду, погоджений з Офісом Президента про 10378. Ви пообіцяли людям з усіх каналів, у тому числі керівник фракції "Слуга народу", що не буде електронних повісток. Якщо не буде електронних повісток, навіщо вам потрібні електронні кабінети, поясніть мені, будь ласка? Ви яку інформацію там маєте збирати, ви яким чином їх будете створювати, знову напишете, що люди з інвалідністю, без рук, без зору не зможуть їх створити і ви їх будете притягати до відповідальності?!

Шановні колеги, давайте не голосувати за відверте знущання над Конституцією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 296 поправці.

 

13:31:51

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, ще раз хочу наголосити, що якщо ми створюємо відповідний цифровий механізм майбутнього призову наших майбутніх військовослужбовців, ми повинні про цього військовослужбовця знати все. Тому це, звісно, нормально, коли створюється відповідний сертифікат військовозобов'язаного, де буде перелічена його військово-облікова спеціальність, його відповідні навички, можливо, він за багато років отримав якісь інші навички, і інша, інша інформація, яка дозволить відповідно ефективно його в майбутньому застосувати у Збройних Силах України.

Дякую. Комітет врахував. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 296 поправка. Вона комітетом врахована. Народний депутат Разумков просить поставити це рішення на підтвердження.

Шановні колеги, я ставлю 296 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:32:58

За-218

Рішення не прийнято.

І завершальна, наскільки я розумію, 397-а. Разумков, будь ласка.

 

13:33:06

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, будь ласка, вслухайтесь, тут не про політику. Ця правка стосується створення окремого реєстру військовослужбовців, до якого фактично пропонується внести необмежений перелік даних, інші персональні дані, які дозволяють ідентифікувати військовослужбовця Збройних Сил України та військовослужбовця Державної служби спеціального транспорту, перелік яких визначається порядком ведення реєстру військовослужбовців. Тобто будь-яку інформацію і не лише про наших з вами захисників, про кожного громадянина України, в тому числі і медичну інформацію, медицинську інформацію про кожного. Це захист, який гарантується Конституцією кожному громадянину. І не прикривайтеся Законом про воєнний стан, він не давав вам такі обмеження, не давав вам таку можливість нехтувати Конституцією і виносити всю інформацію про людей собі в кишеню.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 397 поправці.

 

13:34:11

ФЕДІЄНКО О.П.

Зараз, одну хвилиночку. Так, друзі, комітет цю правку врахував, вона, дійсно, велика, але прошу звернути увагу, що для того, щоб знову ж таки відповідний сертифікат захисника ефективно працював, нам потрібно максимально зібрати відповідно валідну інформацію про тих майбутніх військовозобов'язаних, які ми можемо ефективно використовувати в Збройних Силах України. Тому прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 397 поправка. Вона комітетом врахована, народний депутат Разумков просить поставити її, це рішення, на підтвердження. Будь ласка, приготуйтеся, я ставлю 397 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:35:08

За-218

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, завершив народний депутат Разумков. Хто ще буде наполягати на своїх поправках? Юлія Володимирівна від "Батьківщини", будь ласка. Ідемо по списку, так? 35 поправка, будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

13:35:39

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Не я, не я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто? Хто буде? Тарута, будь ласка. Правильно? Соболєв, 35 поправка.

 

13:35:53

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, ця правка передбачає створення нового уповноваженого органу в складі Міністерства оборони України. Якщо вже ви ідете на те, щоб в такий спосіб регулювати це питання, навіщо ще додаткові органи, які будуть створюватись в Міністерстві оборони? Це видатки, які так чи інакше ідуть на Міністерство оборони. Тому наша пропозиція є прибрати цю правку. І якщо ви хочете врегулювати це питання, врегулюйте його в рамках тих штатних одиниць, які є в Міністерстві оборони. Зрозуміло було, якби додавалися штатні одиниці саме бойового порядку, а в даному випадку це фактично є розбазарювання коштів Міністерства оборони.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, позиція комітету коротко.

 

13:36:50

ФЕДІЄНКО О.П.

Комітет врахував цю правку. Колеги мої, прошу теж її підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 35 поправка, авторства Завітневича і колег. Вона комітетом врахована. Народний депутат Соболєв ставить таке рішення на підтвердження. Прошу голосувати за 35 поправку.

 

13:37:18

За-231

Рішення прийнято.

45 поправка. Будь ласка, хто? Теж Соболєв. Будь ласка.

 

13:37:26

СОБОЛЄВ С.В.

Це правка про те, хто буде держателем цієї інформації. На наш погляд, передача цієї інформації будь-кому, крім Міністерства оборони, є неприпустимим. Ця інформація повинна мати особливий доступ. Ця інформація повинна бути абсолютно засекречена. І коли ви дозволяєте цією правкою фактично розпоряджатися цією інформацією будь-кому, а не Міністерству оборони, це є пряме порушення прав людини. І нести відповідальність повинно Міністерство оборони. Не дай боже, така інформація десь потрапить. Тому ми виступаємо категорично проти цієї правки. Я прошу її не підтримувати. Залиште це в Міністерстві оборони.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету.

 

13:38:22

ФЕДІЄНКО О.П.

Якщо я читаю, то розпорядник реєстру відповідно до закону, якщо ми кажемо про закон, то в законі вказано, що це Міністерство оборони організовує функціонування цього реєстру. Питання безпеки ми вже попереднє проговорили, це регулюється діючими нормативно-правовими актами: Закон про захист інформації, про публічний доступ до інформації.

Комітет врахував цю правку. Тому, друзі мої, прошу також підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 45 поправка, авторства Завітневича і колег. Комітетом вона врахована. Народний депутат Соболєв просить поставити таке рішення на підтвердження.

Я ставлю 45 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:39:12

За-233

Рішення прийнято.

Наступна поправка 96.

Будь ласка, хто? Кабаченко, я правильно бачу? Будь ласка.

 

13:39:25

КАБАЧЕНКО В.В.

Володимир Кабаченко, фракція "Батьківщина". Чудовий законопроект за єдиним виключенням, що його основоположні положення повністю і в повній мірі спотворені до другого читання. Не дивлячись на те, що під час першого читання фракція "Батьківщина" в повному розмірі підтримала абсолютно всі статті і розділи цього законопроекту, зараз ми це зробити не можемо. Не можемо з однієї дуже простої причини, тому що ми собі поставили питання: а які дані на сьогодні представляють найбільший інтерес для нашого ворога. І тут відповідь, вона очевидна, вона дуже проста: це персональні дані наших військових, персональні дані наших військових, які подаються в електронний реєстр у всеосяжному обсязі. І якщо хтось із вас, шановні колеги, може на сьогодні гарантувати, що цей реєстр не зазнає в майбутньому кібератаки, то, будь ласка, надайте свої аргументи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету по 96 поправці.

 

13:40:33

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, звертаю вашу увагу, що зранку було багато написано щодо того, що начебто реєстр, де знаходиться перелік наших військовозобов'язаних, може вийти за територію України. Комітет наполягав саме на тому, що він не вийде за межі території України, буде знаходитись на наших технологічних майданчиках і захищатись відповідно нашими структурами, державними установами.

Тому комітет врахував правку номер 96, і я також вас закликаю врахувати, вона стосується зміни прізвища і не відноситься до питання захисту інформації.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви почули аргументи сторін по 96 поправці, вона комітетом врахована. Народний депутат Кабаченко просить поставити це рішення на підтвердження. Я ставлю 96 поправку на підтвердження. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:41:38

За-239

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть.

Будь ласка, наступна 98 поправка. Хто? Кабаченко 

 

13:41:48

КАБАЧЕНКО В.В.

Шановний пане доповідач, навіть після появи у проекті додаткових норм щодо конфіденційності  захисту відомостей залишаються високі ризики несанкціонованого розповсюдження персональних та службових даних, зазначених в цьому реєстрі. Щодня, і це офіційна статистика, і я відправляв звернення, і отримав на це звернення відповідь, щодня Україна зазначає значних кібератак. Останній випадок, який ми з вами побачили, це була компанія "Київстар". Тому ще раз, у мене, на жаль, немає жодної впевненості в тому, що ці дані, які представляють, ще раз, найбільший інтерес для ворога, вони можуть знаходитись у безпечному місці.

Друга норма абсолютно скандальна і неприйнятна нами, це те, що цим законом визначено, що згода призовників військовозобов'язаних та резервістів на обробку їх персональних даних для цілей реєстру непотрібна. Тобто …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 98 поправці.

 

13:42:56

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, ще раз звертаю вашу увагу, що комітет підтримав мою пропозицію, що все, що стосується інформації про призовників, інформації про їх рідних, залишаються суто в державних інформаційних реєстрах, які захищаються державою. Вони не виходять за межі України і будуть захищатися, я впевнений, надійно.

Хочу наголосити, що жоден державний інформаційний реєстр за останні три роки не був скомпроментований, бо Україна значно якісно підвищила свої питання кібербезпеки. Я не кажу про приватні компанії.  Це технічна правка стосується знову ж таки зміни ім'я. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви почули, 98 поправка, авторства Завітневича і колег. Комітетом вона врахована. Народний депутат Кабаченко просить поставити це рішення комітету  на підтвердження.

Я ставлю 98 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:44:03

За-237

Рішення прийнято. По фракціях.

Наступна поправка 122. Правильно я розумію? Хто буде?

122-а. Зараз я перевірю в себе її. 122-а, хто буде? Ніхто.

124-а. Ніхто.

125-а. Я не бачу.

Шановні колеги, руку підніміть. Прошу? Шановні колеги, я не бачу, що мені говорять. Будь ласка, відійдіть.

122-а, Тимошенко, будь ласка.

 

13:44:47

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я думаю, що абсолютно правий був Володимир Кабаченко, що у нас не захищені абсолютно персональні дані. А те, що стосується військових, це смертельно небезпечно для країни. І тому збирати зараз в реєстрах зайві дані, які абсолютно нікому не потрібні, для військового обліку, це є не просто легковажно, а це є злочинно.

Правка 122 говорить про те, що в цей сертифікат мусять бути внесені відомості про стаж роботи. І я хочу вам сказати, що яка різниця, який стаж роботи, якщо ви робите облікову картку призовника. Навіщо стаж роботи? Тим паче, що ці інформаційні дані є в інших реєстрах країни.  І якщо комусь потрібно це отримати, завжди можна це зробити. І тому я прошу не голосуйте...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 122 поправці.

 

13:45:56

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, я хочу ще раз звернути вашу увагу, що Україна піднялася за останні три роки з 22-ї сходинки на 3-ю сходинку з питань кіберзахисту державних інформаційних ресурсів. Тому будь-яка інформація, що наші державні інформаційні ресурси не захищені, не відповідає дійсності. Ми створюємо сертифікат захисника. Звісно, в цьому сертифікаті повинна бути інформація про стаж роботи і про місце роботи, і це нормально. Комітет врахував цю правку. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 122 поправка  авторства Завітневича і колег, вона комітетом врахована. Народна депутатка Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження. Я ставлю 122 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.  

 

13:46:52

За-227

Рішення прийнято.  По фракціях.

Наступна поправка 124-а. Будь ласка, хто? Тимошенко.

 

13:47:05

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі друзі, ми далі йдемо по переліку даних, які хочуть збирати от в цю спеціальну облікову картку для людини, яка є військовозобов'язаною. Так-от, саме цією правкою 124 вводиться ще одна вимога: внести в цю облікову картку відомості (просто послухайте, за що ви голосуєте), відомості про переміщення особи на тимчасово окуповану територію України. Ну, по-перше, жоден реєстр таких даних не веде, жодна структура, крім, можливо, розвідки, не знає нічого подібного. І якщо людина це не напише або якщо не  будуть такі дані, то тоді це буде незаповнена облікова картка.

Я не розумію, навіщо вам ці дані. Ви хочете призвати людину на фронт, так призивайте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, позиція комітету, будь ласка.

 

13:48:15

ФЕДІЄНКО О.П.

Знову ж таки, це правка, яка стосується наповнення відповідного реєстру захисника. Правка врахована комітетом. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, це 124 поправка, так? Вона комітетом врахована, 124 поправка комітетом врахована. Тимошенко хоче поставити це рішення на підтвердження. Я ставлю 124 на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:48:59

За-232

Рішення прийнято. 

Наступна поправка. По фракціях. 125-а. Будь ласка, хто буде?

Тимошенко.

 

13:49:11

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, знову ж мова йде, це вся серія правок, про надмірні дані, які збираються в цих реєстрах, в цій обліковій картці. І просто дуже дивно, навіщо це все робити.

Так-от, правка 125, вона про те, щоб не вимагати в цій обліковій картці пункт 16. Це серія, номер, дата видачі, заклад освіти, що видав, рівень освіти, професія, галузь знань, спеціальність. Я просто хочу запитати, навіщо, якщо ви людину призиваєте, навіщо ви лізете в її інші персональні дані? Я пропоную скасувати цю вимогу, щоб її в облікову картку вносили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету по 125 поправці.

 

13:50:05

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, я думаю, що багато з вас тут мають ще військово-облікові спеціальності за радянських часів. Але ви вже отримали і другу, і третю, і четверту освіту, ви маєте інші навички. Тому, звісно, треба розуміти, куди, можливо, після каденції вас мобілізувати для того, щоб ви були корисними. Тому це нормально, ми вважаємо, тому прошу підтримати цю правку, комітет це врахував.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 125 поправка авторства Завітневича і колег, ця поправка комітетом врахована. Народна депутатка Тимошенко ставить це рішення на підтвердження.

Я ставлю 125 поправку на підтвердження. Я прошу голосувати.

 

13:50:54

За-213

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 127. Хто? Тимошенко.

 

13:51:03

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, 127 правка, це продовження збору даних в облікову картку. Тобто вже, я не знаю, можливо, будуть тут вже писати, які підгузники там в дитинстві використовували або, я не знаю, якої якості хімічного складу материнське молоко було, яким харчувалися ці діти колись. Ну, просто вже майте совість, у вас… не дублюйте реєстри.

127 правка, це вони вимагати будуть дані про навчання здобувачів позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, післядипломної та вищої освіти. Тобто тут взагалі якесь роздвоєння, якась непрофесійність взагалі постановки питання. Ну, давайте десь зупинимося в кінці кінців на зборі даних про людину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 127 поправці.

 

13:52:03

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі, я думаю, що багато хто з присутніх стикався з тими випадками, коли до вас звертались військовозобов'язані, яких призивали кулеметниками, водіями, але вони були чудовими айтівцями, чудовими фахівцями з питань радіоелектронної боротьби тощо. Тому, звісно, для того, щоб ефективно використовувати таку людину, саме ефективну, підкреслюю, потрібно максимально про неї зібрати відповідну фахову інформацію все ж таки, враховуючи її останній досвід,  навчальні навички тощо. Тому не бачу тут нічого такого, комітет підтримав цю правку, прошу також вас підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 127 поправка авторства Завітневича і колег, комітетом врахована. Водночас народна депутатка Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження.

Будь ласка, приготуйтеся, я ставлю 127 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:53:08

За-230

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

128-а. Хто буде? Кабаченко. Будь ласка.

 

13:53:19

КАБАЧЕНКО В.В.

Законопроектом встановлюється, що присвоєння статусу учасника бойових дій повністю опирається на своєчасність і повноту та коректність внесених уповноваженими особами відомостей, а в іншому випадку остаточне рішення приймається комісіями. Отже, можливо, зволікання або зловживання через саботаж чи корупційні чинники серед членів цієї комісії. Разом з цим у законі не передбачено жодної відповідальності за недотримання вимог закону щодо своєчасного подання необхідних відомостей. Тобто замість того, щоб у самому законопроекті прописати чіткий порядок утримання статусу УБД, ми залишаємо цю норму на відкуп Кабінету Міністрів України, який своїми актами буде регулювати цю діяльність. І тому ми вважаємо, що цей порядок має міститися виключно в цьому проекті закону.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка.

 

13:54:26

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, це, знову ж таки про досвід роботи, де він працював, майбутній військовий захисник. Тобто, дивіться, в нього була одна військова облікова спеціальність, друге навчання, але досвід роботи у нього, можливо, є інший. І тому, звісно, для того, щоб потім таку людину, такого військовозобов'язаного ефективно застосувати у Збройних Силах України, і збирається така інформацію. Тому знову ж таки це нормально, друзі мої, комітет це підтримує. І я прошу вас підтримати.

 Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановні колеги, 128 поправка авторства Завітневича і колег, комітет цю поправку врахував. Народний депутат Кабаченко просить поставити таке рішення на підтвердження. Я ставлю 128 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:55:23

За-227

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть. По фракціях.

Наступна поправка 139. Хто буде? Я не бачу. 139-а, буде хтось? Не буде.

143-я. Не буде.

Хто? Ну, я ж запитую, Юлія Володимирівна, ви будете, 139-а?

Будь ласка, Кучеренко, 139-а тоді.

 

13:55:57

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Дякую. Правка 143. Дякую.

Цією правкою пропонується доповнити пунктом 21 такого змісту...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, 143-я голосована вже була.

 

КУЧЕРЕНКО О.Ю. Ні-ні,  ви щось переплутали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Будь ласка, шановні колеги, 143-я в мене викреслена як голосована минулого разу.

 

КУЧЕРЕНКО О.Ю. Вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Тоді 214-а наступна. 214-а. Зараз я перевірю її, секундочку. 214-а, одну секундочку. 214-а не голосувалася. Будь ласка, хто буде?

Бачу, Іван Григорович Кириленко. Будь ласка. Включіть, будь ласка, Івану Григоровичу.

 

13:56:37

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний пане Голово, шановні колеги, це дуже тяжка правка, дуже. Я прошу уважно її послухати.

Передача службових даних призовника, військовозобов'язаного та резервіста – це мільйони людей, – державним органам, держателям-розпорядникам, адміністраторам інформаційно-комунікаційних систем, реєстрів, в тому числі і публічних, баз даних здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Друзі, що ми робимо? Жорсткий закон – і ми робимо відсилочну норму. Нам Київстару досвід нічого не говорить? Оскільки інформація, яка буде міститися в реєстрі призовника, військовозобов'язаного та резервіста є дуже об'ємна, містить багато особистих відомостей про особу, та явно буде ціллю ворога України, то законом має бути заборонена будь-яка передача даних з цього реєстру іншим особам, крім держателя-розпорядника цього реєстру. Все, крапка. Не підтримуйте цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, яка позиція комітету?

 

13:57:48

ФЕДІЄНКО О.П.

Комітет врахував цю правку. Але хочу звернути вашу увагу, друзі мої, що в Україні знаходиться приблизно понад 300 цифрових реєстрів. Всі вони якось повинні між собою обмінюватися. Для того, щоб вони обмінювалися між собою, ми повинні прийняти закон, а далі приймається нормативно-правовий акт. Є такий термін: "інтероперабельність". Це коли один реєстр спілкується з іншим реєстром. Це правка саме про те, щоб дозволити цьому реєстру в подальшому спілкуватися з іншим реєстром в рамках безпекових питань з урахуванням національних інтересів безпеки.

Друзі мої, ще раз хочу нагадати, за останні принаймні три роки, коли ми в парламенті, жодного витоку інформації з державних реєстрів не було. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 214-а, в мене немає інформації, що ми її голосували. (Шум у залі)

 Ні, я ж сказав, що попередня була проголосована, ми її зняли, 143-ю. Далі 156-а була проголосована залом. Вже ми зараз 214-у. Сергій Володимирович, все, всі ходи записані.

214 поправка, шановні колеги, авторства Завітневича, вона комітетом врахована. 

Шановні колеги, я ставлю 214 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:59:23

За-213

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 275. Що-що? 220-а – голосували ми. 275-а. 275-а, хто буде? Бачу-бачу-бачу.

Наливайченко. Я перепрошу, я вже просто… по-перше, зір поганий, по-друге, вже з голови вилітає все. Будь ласка, Валентине Олександровичу.

 

13:59:51

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Пане Голово, все нормально.

Шановні колеги, ставимо цю поправку і пояснюю, чому просимо вас не підтримувати її. Перше і найголовніше: захистіть захисника, захистіть членів сімей наших захисників! Не дозволяйте, щоб в Міністерство оборони, в держателя і розпорядника цього реєстру лізли будь-які інші особи, установи і так далі.

Тому що ви знаєте, як і ми, народні депутати в "Батьківщині", скільки скарг від дружин, дітей, коли на телефони, електронні адреси наших захисників, які зараз на фронті, шахраї "розводять", звертаються, викрадають із банківських карток зарплатню військовослужбовця, який на фронті. Зупиніть це, захистіть захисника і не  підтримуйте цю поправку. Тоді хоча б Міністерство оборони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка.

 

14:01:00

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, саме для того, щоб і захистити наших захисників, ми залишили інформацію про наших захисників на території України і будемо захищати з урахуванням наших безпекових норм.

Але хочу звернути знову ж таки, що це правка про обмін інформацією між реєстрами, і цей обмін повинен відповідати діючому Закону "Про захист персональних даних", "ПППро публічні електронні реєстри", "Про розвідку", "Про Службу безпеки України". Тобто це все діючі закони, які забезпечують безпеку обміну цією інформацією і захистять наших захисників.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 275 поправка, вона комітетом врахована, авторства Завітневича і колег. Водночас народний депутат Наливайченко просить поставити це рішення на підтвердження.

Шановні колеги, я ставлю на підтвердження 275 поправку. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:02:03

За-219

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 331. Наливайченко. 291, 296, 297-а голосувалися сьогодні, шановні колеги. 286 теж голосувалася. Вони ж в мене вже викреслені.

331-а. Будь ласка. Тимошенко.

 

14:02:35

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я є одним з авторів цього законопроекту і цей законопроект подавався як спрощення отримання нашими військовими статусу учасника бойових дій (УБД). Але цей закон категорично після другого читання не вирішує цю проблему і тому перше, що я зараз публічно заявляю, що я відкликаю свій підпис з цього законопроекту, тому що цей законопроект абсолютно діаметрально протилежний тому, що в ньому закладалося на перше читання.

І тут якраз правка 331, де ми просили, щоби статус учасника бойових дій надавався автоматично тому, хто є на фронті, і по кому подані дані. А тут вони передбачають правку, що знову теж надавати учасника бойових дій у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Це знову наші військові не отримають цей статус. Не підтримуйте це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 331 поправка. Позиція комітету, будь ласка.

 

14:03:45

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі, для того, щоб наші військові отримали статус учасника бойових дій, потрібно розробити якийсь порядок для того, щоб зрозуміти, це був, дійсно, учасник бойовий дій чи це все ж таки не учасник бойових дій. Тому комітет підтримує цю правку і я прошу вас підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 331 поправка. Комітетом врахована, авторства Завітневича. Народна депутатка Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження.

Я ставлю 331 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

14:04:32

За-222

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, наступна поправка 339, 339. Хто буде? Тимошенко, будь ласка.

 

14:04:49

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, це знову про статус учасника бойових дій. Дивіться, хто цією правкою позбавляється прав на отримання статусу учасника бойових дій в автоматичному режимі. Це люди, які перебувають на стаціонарному лікуванні, які захоплені у полон або які є заручниками. Незважаючи на те, що вони воювали, їх будуть, по суті, позбавляти права отримувати в автоматичному режимі учасника бойових дій. Ну, хіба це справедливо? Це нечесно до такої ступені і я не розумію, чого ви таке робите. Люди там, на фронті, віддають життя за вас, а ви тут не можете їм навіть в автоматичному режимі за довідкою командира, за переданими документами дати статус учасника бойових дій. І саме головне – кого ви зараз принижуєте? Тих, хто в стаціонарі лікується, тих, кого в полон забрали, і тих, хто є заручниками. Просто якась унікальна тупість.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету.

 

14:05:57

ФЕДІЄНКО О.П.

Комітетом ця правка врахована, але ще раз хочу звернутись, друзі мої, до... звернутись до вас. Для того, щоб було отримано учасник бойових дій, потрібно не тільки посвідчення від командира, що, дійсно, ця людина, цей військовозобов'язаний, цей військовий був долучений до захисту нашої України, брав участь у бойових діях, а і відповідний порядок, по яким це буде далі в державних інституціях проходити. Тому комітетом це враховано. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 339 поправка, вона комітетом врахована, авторства Третьякової і колеги. Народна депутатка Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження.

Я ставлю 339 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

14:06:54

За-221

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 341, правильно? Хто буде? Тимошенко.

 

14:07:05

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, якщо можна, у мене дві правки залишилися – 341-а і 343-я, об'єднати ці в дві хвилини і поставити їх на підтвердження. Справа в тому...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, Юліє Володимирівно, давайте по одній.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Окей. 341 правка вона абсолютно того ж самого стосується. Тобто це трошки інша редакція, вона тут врахована частково, і вона стосується саме того, щоб позбавити права автоматично отримувати учасника бойових дій для людей, які перебувають на стаціонарному лікуванні, які захоплені у полон або є заручниками. Там три правки однакові, вони тільки доповнюють одна одну. Якщо ви зараз не поставите правки 341 і 343 і їх не підтвердите, то залишиться стара редакція, де всі абсолютно ці перераховані категорії, вони отримають так само статус учасника бойових дій, як і ті, хто служать на фронті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 341-а спочатку. Будь ласка, позиція комітету по 341-й.

 

14:08:15

ФЕДІЄНКО О.П.

Друзі мої, ще раз звертаюся до вас, якщо ми дійсно хочемо, щоб наші хлопці могли автоматично отримати статус учасника бойових дій, нам потрібно проголосувати цей законопроект, хочемо ми цього чи не хочемо, але ці правила повинні встановлюватися Кабміном. Правка врахована, тому прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 341 поправка, авторства Третьякової і колег. Комітетом вона врахована. Тимошенко ставить це рішення на підтвердження.

Ставлю 341 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

14:09:03

За-217

Рішення не прийнято.

І 343-я завершальна у Юлії Володимирівни.

 

14:09:10

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я дуже дякую, що ви не позбавили прав отримувати учасника бойових дій людям, військовим, які перебувають на стаціонарному лікуванні, які захоплені в полон або які є заручниками. 343 правка, це ті, хто не підтверджував дві попередні, це про те ж саме один в один, просто не підтримуйте це.

Але, враховуючи, що це моя остання правка, я хотіла би звернутися зараз до зали, дорогі друзі, призначення цього законопроекту було одним єдиним – це автоматичне отримання статусу учасника бойових дій. Вони вихолостили тут все, не будуть наші військові знову отримувати автоматично статус УБД. І в цьому законі знову бюрократична процедура, знову затягування, знову вибірковість, тому голосувати за цей закон не можна. А, крім того, сюди додали електронний кабінет, сюди додали все насилля, яке було проти наших…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це 343 поправка. Позиція комітету, будь ласка.

 

14:10:20

ФЕДІЄНКО О.П.

Шановні колеги, ще раз звертаюсь до вас, якщо ми кажемо, що ми хочемо автоматизувати отримання статусу учасника бойових дій, нам потрібно проголосувати цей законопроект, бо інакше, якщо він не буде проголосований, то автоматично наші хлопці не будуть отримувати статус учасника бойових дій. На жаль, відбувається деяка маніпуляція, але прошу вас все ж таки підтримати пропозицію комітету, ця правка врахована. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 343 поправка, вона комітетом врахована, авторства Третьякової і колег, але народна депутатка Тимошенко ставить це рішення на підтвердження.

Я ставлю 343 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

14:11:17

За-226

Рішення прийнято. Поправка…

Так, по фракціях покажіть.

Шановні колеги, ми завершили поправки? А що ще у вас? Зараз, одну секундочку, ще фракція... Ви ж ніби завершили, Дмитро Олександрович. Зараз, одну секундочку, тоді завершимо з фракцією "Батьківщина".

Будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк, у вас що? Яка?

 

14:11:43

ЦИМБАЛЮК М.М.

346-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 346-а. Будь ласка, Михайло Михайлович.

        

ЦИМБАЛЮК М.М. Шановні колеги, давайте згадаємо, як все починалось. Робоча група, до якої входили представники всіх фракцій, напрацювали цей законопроект. Я так зрозумів, що після цього ця робоча група померла. Але що сталося до другого читання, шановні колеги, це вже не те.

Правка 346. Ідея була яка? День, годину під бееркою – бойовим розпорядженням, командир подає до єдиного реєстру учасника бойових дій повідомлення, протягом п'яти днів він вже має цей статус учасника бойових дій. А ця правка каже, увага, не командир, а уповноважена особа. Не в реєстрі учасників УБД, а якийсь реєстр новостворений у Міністерстві оборони. І якщо протягом п'яти днів не присвоїли статус, де відповідальність? Яка відповідь?

Шановні колеги, закон першопочатковий був не про те. Ми підтримуємо цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 346-й. І це завершальна поправка від фракції "Батьківщина". Будь ласка.

 

14:12:54

ФЕДІЄНКО О.П.

Шановні колеги, 346 правка врахована комітетом. Ми багато з вами кажемо про те, що ми маємо паперову армію, давайте оцифровувати. На фронті, де ми часто буваємо з колегами, військові скаржаться на те, що дійсно потрібно купу заповнити якоїсь паперової макулатури, документації, вони звертаються до нас з проханням, дайте нам відповідні цифрові інструменти, куди ми можемо додавати цю інформацію.

Тому, друзі мої, ця правка врахована. Прошу вас теж її підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 346 поправка, авторства Завітневича і колег. Вона комітетом врахована. Народний депутат Цимбалюк просить поставити це рішення на підтвердження.

Я ставлю 346 поправку на підтвердження. Будь ласка, прошу голосувати.

 

14:13:53

За-218

Рішення не прийнято.

Будь ласка, Арахамія Давид Георгійович, потім Разумков ще. Ще поправки є деякі.

Будь ласка, Арахамія.

 

14:14:04

АРАХАМІЯ Д.Г.

Колеги, доповідають, що зараз буде хтось ставити на поправки питання щодо зберігання систем, якими зараз оперують ЗСУ та Міністерство оборони, у хмарах. Я пояснюю, ми мали широку дискусію по цьому питанню...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він говорить по 349 поправці.

 

АРАХАМІЯ Д.Г. Всі системи ми виносимо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давид Георгійович, одну секунду. Стоп! Давид Георгійович... (Шум у залі)  Я розберуся сам якось.

Давид Георгійович, ви маєте на увазі, що ви хочете виступити по 348 поправці і не ставити її на підтвердження. Я правильно зрозумів виступ ваш?

Будь ласка, Арахамія.

 

14:14:45

АРАХАМІЯ Д.Г.

Абсолютно вірно. Дмитро Олександрович, не тільки ви читали Регламент, а ще є люди в цій залі, які читали. Тому я прошу, коли будуть зараз розбалансовувати системи, якими вже оперує ЗСУ та Міністерство оборони, не вестись на ці провокації та маніпуляції, а підтримувати рішення комітету, які мали і представників СБУ, ДССЗЗІ і всі інші спеціалісти з кібербезпеки, а не ті, які в тіктоках зараз про це розповідають.

Дякую.

 

   ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви не наполягаєте, щоб ставити цю поправку на підтвердження? Дякую.

Хтось ще буде? Разумков, будь ласка. Який номер? Хоча ви сказали, що ніби завершили.

 

14:15:22

РАЗУМКОВ Д.О.

Я не сказав, що я завершив. Я можу пройтись по всім правкам, які залишились, якщо хочете.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, який номер поправки?

 

РАЗУМКОВ Д.О. Спочатку дайте час. 401-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, то скажіть спочатку 401-а. Будь ласка, Разумков, спочатку час.

 

14:15:38

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую. Шановні колеги, давайте послухаємо тих, хто дійсно воює, наприклад, пана Костенка Романа, який три години тому написав пост, на жаль, його сьогодні немає в залі, щодо 401 правки. Не ті, хто тут в залі розповідає, як треба Батьківщину любити, що не можна зберігати дані про наших захисників за кордоном. Почитайте фейсбук, у всіх вони є. І нічого не говориться про те, щоб ці дані після війни повернути назад, і інші члени комітету про це підняли  питання.  

Тому визначайтесь і робіть висновок самостійно, не виходячи з того, що кому потелефонували і сказали з президії, коли їх попередили, що ця правка буде ставитись, інакше більше такого не буде, одразу будете отримувати такі правки.

І я хотів би знатоків Регламенту зразу попросити, що після голосування за цей закон дали з процедури, щоб в новий не заскочили, як зазвичай.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 401 поправка. Я правильно зрозумів, це от все от було  з приводу неї? 401 поправка авторства Завітневича і колег, вона комітетом врахована. Яка позиція комітету? Будь ласка.

 

14:16:57

ФЕДІЄНКО О.П.

Так, друзі, це була моя пропозиція, моя правка, хочу звернути вашу увагу, в якій чітко виписане наступне. Перше. Ще раз звертаю вашу увагу, що будь-яка маніпуляція щодо того, що інформація про наших захисників, їх родин тощо може бути вивезена за територію країни в інформаційному просторі не відповідає дійсності, це брехня, друзі мої. І не ведіться на цю дешеву провокацію. Пан Роман Костенко, якого дуже я поважаю, не написав про 401 правку, він написав суто про системи  і платформи. Я  хочу вам нагадати, друзі мої, що ми воюємо не самі, а з партнерами, з  їх інформаційними системами, і є питання, по яким нам треба співпрацювати з ними, друзі мої. Тому ця правка стосується саме цього питання.

Але при цьому в цій правці, Дмитро Олександрович, є інша історія. А саме наступна, що ця правка, якщо інформаційна  система стосується саме питання взаємодії всередині інформаційної системи Міністерства оборони і інших, вона повинна бути в рамках нашого законодавства діючого.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 401 поправка авторства Завітневича і колег, вона комітетом врахована. Разумков ставить це рішення на підтвердження.

Шановні колеги, я ставлю 401 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:18:34

За-228

Рішення прийнято. 

По фракціях покажіть, будь ласка.

Шановні колеги, ми завершили розгляд цього питання. Ще одна поправка. Демченко, будь ласка.

407-а, я правильно розумію? І після цього голосуємо.

 

14:18:47

ДЕМЧЕНКО С.О.

Дякую, пане Голово. Колеги, 407 правка. Звертаю увагу, в ній зазначено, що Кабінету Міністрів України забезпечити розробку та затвердження у встановленому порядку переліку вимог до обробки інформації, що містить державну таємницю та зберігається на хмарних ресурсах в центрах обробки даних, що розміщені за кордоном. Відповідна правка суперечить тому, що сказав зараз спікер щодо нашого законопроекту, що інформація не буде зберігатися за кордоном.

Ця правка є такою, що підлягає неврахуванню, непідтвердженню, на це звернуло увагу і Головне юридичне управління. Вона існувала саме до тієї ідеї, яка була первісною, яку, як сказав спікер, виключили. Жодна інформація за кордоном зберігатися не буде. Тому цю правку треба провалити, не підтримати.

Дякую, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка позиція комітету по 407 поправці?

 

14:19:46

ФЕДІЄНКО О.П.

Ця правка врахована комітетом. Але ще раз хочу наголосити, друзі мої, що мова йде про системи та платформи, які не мають ознаки зберігання, обробки інформації, персональних даних, тобто про наших військовозобов'язаних, про їх членів сімей або будь-яку іншу інформацію чутливу. Мова йде суто про бойові системи, з якими ми працюємо з нашими партнерами. Тому прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на постановці на підтвердження, так?

Шановні колеги, 407 поправка авторства Завітневича і колег, це завершальна сьогодні поправка, вона комітетом врахована. Знову ж таки позицію сторін ви почули, народний депутат Демченко просить поставити це рішення на підтвердження.

Я ставлю 407 поправку на підтвердження. І прошу народних депутатів голосувати.

 

14:20:50

За-216

Рішення не прийнято.

Переходимо до голосування за законопроект в цілому.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану (реєстраційний номер 10062).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:21:44

За-249

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Покажіть по фракціях, будь ласка. Дякую.

Шановні колеги, дякую. Переходимо далі. Зараз, секундочку, Разумков просив ще попередньо з процедури і тоді Гетманцев  з процедури.

Будь ласка, Разумков.

 

14:22:03

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги, згідно статті 50 Регламенту Верховної Ради України прошу Голову Верховної Ради України поставити на голосування пропозицію про невідкладний розгляд і включення питання 10391 щодо відклику Мар'яни Безуглої з позиції заступника голови Комітету з питань національної безпеки, оборони на розвідки,. Невідкладно зараз, він готовий до розгляду. Тому прошу підтримати цю пропозицію, сподіваюся, що всі фракції за це проголосують.

Руслан Олексійович, будь ласка, поставте це на голосування. Дякую, вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам спочатку дам відповідь. Тому що, коли читати статтю 50, не обмежуватися частиною першою цієї статті, а прочитати дуже уважно далі, то в частині третій, от я вам просто процитую, вельмишановний доповідач: "Що з питань законодавчої процедури прийняття рішень про одноразове відхилення (ad hoc) від процедур, передбачених цим Регламентом, допускається лише щодо перенесення розгляду законопроекту, невключення його до порядку денного. Далі, щодо продовження чи скорочення строків, пропозицій та поправок до законопроектів, скорочення строків надання законопроектів народним депутатам та строків розгляду законопроекту у комітетах". Це виключний перелік,який може розглядатися по законопроектній роботі за статтею 50. Дякую. Йдемо далі.

Будь ласка, Гетманцев.

 

14:23:32

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, у нас сьогодні у порядку денному є технічний, але дуже важливий законопроект номер 10321-1. Я обговорив з усіма представниками всіх депутатських груп і фракцій про зміну порядку розгляду питань порядку денного та розгляд цього законопроекту зараз. Якщо можна, прийняти цю пропозицію. Дякую. За основу та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ну давайте тоді проголосуємо пропозицію. Тому що тут питань немає, тут чітка стаття, яка передбачена частиною третьою 50-ї, це зміна розкладу. Тобто якщо воно є в порядку денному на сьогоднішнє засідання, будь ласка, питань немає.

Давайте ми проголосуємо спочатку, чи як? (Шум у залі) Давайте не керуйте, ще раз кажу. Добре? Дякую.

Я ставлю пропозицію Гетманцева: відповідно до 50-ї змінити порядок розгляду питань, які включені в сьогоднішній порядок денний Погоджувальною радою, і перейти зараз до розгляду законопроекту...

 

ГЕРАСИМОВ А.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секундочку. Секундочку. Що у вас з процедури? Була пропозиція з процедури. Хорошо, Герасимов, що у вас?

 

14:24:56

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, це один я пам'ятаю, як в цій залі неодноразово під процедуру ad hoc включали в порядок денний законопроекти і потім їх голосували прямо ж в ці хвилини. Не один раз, не два і навіть не десять.

Тому, Руслан Олексійович, велике прохання, от завжди ми сподівалися, що в цій президії подвійних стандартів не буде. Якщо зараз починаються подвійні стандарти, то ви так чесно, відверто і скажіть, що ви стали не з тієї ноги, саме тому сьогодні стаття 3 в нас працює, а наступного засідання стаття 3 виключається, тому що ви встали з правої ноги. От скажіть відносно цього відверто і чесно, бо я ці речі пам'ятаю. І хочу вам нагадати: стенограма залишається навічно. Саме тому ці рішення дуже легко довести, що ad hoc по включенню робили не один раз.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги...  Я можу дати відповідь, чи вас пече щось і постійно? Не пече? Ну, слава богу. Я можу дати відповідь?

Всі питання, які ми погоджували по ad hoc процедурі, вони всі мали підтримку рішення Погоджувальної ради і забезпечувались відповідними листами. Відтепер, як і завжди, всі рішення, які в нас включені до порядку денного, - це результат роботи Погоджувальної ради. Дякую.

Будь ласка, Власенко, потім… Я можу Власенку дати, а тоді вам. Якщо можна. Я можу спочатку фракціям і групам, а потім міжфракційним об'єднанням. Дякую.

Будь ласка, фракція "Батьківщина", Власенко.

 

14:26:31

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний Руслане Олексійовичу. У нас немає принципового заперечення проти пропозицій Данила Олександровича, але у нас була домовленість, наскільки я пам'ятаю, підняти цей законопроект після законопроекту 10202. Тобто у нас зараз короткий буде розгляд по 10195, потім 10242 – без обговорення, 10202 – без обговорення, і після цього поставити 10321-1. Така була домовленість на Погоджувальній раді, і така домовленість була з Данилом Олександровичем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Абсолютно підтверджую це.

Давайте ще "Голос" скаже. Будь ласка, Юлія Леонідівна, з приводу цієї пропозиції.

 

14:27:15

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Шановні колеги, пропозиція проста. На Погоджувальній раді ми домовилися, що ми проходимо всі закони, включаючи 7457-П. Після цього, будь ласка, давайте включимо ті, які просить Данило Олександрович. Ми не заперечуємо, ми будемо голосувати за, але після законів 10195, 10242, 10202 і 7457-П.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так він там і стоїть. Данило Олександрович просить підняти його на один. Ну, ви не голосуйте. Ми тоді запропонуємо.

Разумков давайте, щоб вже завершити цей… (Шум у залі)

 

14:27:53

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую. Руслан Олексійович, я, готуючись до цього засідання, коли писав заяву на порушення Головою Верховної Ради Регламенту і інших законів України в ДБР, непогано ще раз перелистав Регламент Верховної Ради. 83 стаття вас зобов'язувала включити це питання в наступне пленарне засідання Верховної Ради, тобто ще в минулу середу. Ви цього не зробили, хоча мали б це зробити. Це не питання Погоджувальної, це питання виключно ваші.

По-третє, 50 стаття говорить про перенесення. Мова не йде, куди. Тобто в цьому пленарному засіданні питання 10391 мало стояти.  Те, що ви його не поставили, це ваше порушення закону, про що я й звернувся до відповідних правоохоронних органів із заявою про злочин.

Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вітаю вас, молодець.

Шановні колеги, безперечно, це право народного депутата звертатися в будь-які правоохоронні органи. Але я дуже би просив, що давайте все-таки, коли ви звертаєтесь, читайте Регламент повністю, включаючи частину третю 50-ї, включаючи повноваження Погоджувальної ради. І я думаю, що у відповідних органах ми проведемо гарну дискусію з вами. Дякую.

Тому я ставлю пропозицію Данила Олександровича, але якщо можна, в редакції Сергія Володимировича, бо саме така домовленість, наскільки я поінформований, була на Погоджувальній, щоб змінити порядок розгляду питань. І питання 10321 і 10321-1 як альтернативний поставити перед 7457-П. Нормально?

Шановні колеги, я ставлю цю пропозицію на голосування. Я прошу голосувати.

 

14:29:54

За-248

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тому переходимо далі. Наступний законопроект у нас 10195. Ми домовилися таким чином, що буде одна поправка Олексія Гончаренка, буде, тут підійшов ще до мене, одна поправка Кривошеєва. 2 хвилини виступ і 2 хвилини виступ Кучеренка, і голосуємо. Будь ласка, займіть місце.

Гончаренко. Номер поправки.

 

14:30:24

ГОНЧАРЕНКО О.О.

83. Олексій Гончаренко, моя правка номер 83.

Шановні колеги, я звертаю вашу увагу, моя правка дуже проста. Цей закон буде про те, щоби ввести штрафи за порушення комендантської години. Дуже жорсткий закон із жорсткими нормами. Я запропонував просту правку: дія цієї статті не поширюється на осіб, які прямують до або з укриттів під час повітряної тривоги, супроводжують поранених, важкохворих людей або тварин, здійснюють заходи з евакуації населення або рятування майна, надають медичну, домедичну допомогу, потребують кваліфікованої та спеціалізованої медичної допомоги, прямують до вузлів громадського транспорту, що підтверджується проїзним документом, є перевізниками-волонтерами, що здійснюють доставку гуманітарних вантажів та допомоги військовим підрозділам або супроводжують такі вантажі, перебувають в стані крайньої необхідності. Друзі, це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій Олексійович, одну секундочку, я зараз знайду цей законопроект, бо десь випав він у нас. Одну секундочку. Я перепрошую. Я прошу Апарат десь знайти його в цих папках і стосах. Олексій Олексійович, я перепрошую, ще раз номер поправки, бо я не почув. Гончаренко.

 

14:31:55

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Да. Пане Голово, поправка номер 83. Вона про виключення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зрозумів. Я зрозумів. Все, я тільки номер запитав. Дякую.

Позиція комітету.

 

14:32:06

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, фактично дана правка дублює ту правку, яка врахована комітетом, а саме, зачитаю, комітетом враховано, що положення частини першої, другої не застосовуються у випадках прямування осіб до укриттів, захисної споруди цивільного захисту в зв'язку з повітряною тривогою, надання медичної, домедичної допомоги або супроводження поранених або тяжкохворих людей, здійснення заходів з евакуації населення або рятування майна та в інших випадках, пов'язаних з загрозою життю, здоров'ю громадян. Дана правка погоджена і з нашими військовими, і з Міністерством внутрішніх справ, і з поліцією саме в такій редакції як підтримана комітетом. Тому, шановні колеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 83 поправка авторства Гончаренка, вона врахована частково. Ви наполягаєте на повному врахуванні цієї поправки. Позицію комітету ви почули.

Я ставлю 83 поправку на врахування. Прошу голосувати.

 

14:33:11

За-80

Рішення не прийнято.

Далі у мене прохання від Кривошеєва замість поправок 6, 26, 48, 58, 60, 62, 70, 71, 88, 90, 92 дати дві хвилини виступу і одну поправку ви поставите. Будь ласка, слово надається Ігорю Сергійовичу.

 

14:33:28

КРИВОШЕЄВ І.С.

Шановні колеги, у випадку прийняття даного законопроекту в такому вигляді, яким він є, буде реалізована масштабна корупційна схема, це треба розуміти. На даний момент всі засоби для покарання осіб, які порушують комендантську годину, у поліції є. То що зміниться, якщо ми введемо величезні штрафи для звичайних громадян під час комендантської години? Просто з'являться нічні тарифні плани для нічних патрулів, які буде їм виставляти їхнє начальство. Це абсолютно зрозуміло. Якщо ви думаєте, що ці плани будуть виконувати мажори із Boho, яких будуть штрафувати, я вас розчарую, мажори із Boho пересуваються на авто зі спецперепустками, вони ці штрафи платити не будуть, ці штрафи будуть витягуватися зі звичайних громадян, а точніше, навіть не штрафи, навіть просто план буде закриватися.

Тож, колеги, дуже сильно подумайте, чи можна це голосувати. У мене є правка номер 6, яка виключає з даного законопроекту відповідальність для звичайних громадян, залишається відповідальність для суб'єктів господарювання, що цілком нормально. Але для громадян відповідальність вводити не можна. Прошу поставити правку номер 6 на врахування. Якщо вона не буде врахована, даний законопроект голосувати пропоную жовтою кнопкою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка.

 

14:34:49

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, скажу так, від наших військових, від військового командування, від Міністерства внутрішніх справ є наполегливе прохання прийняти в тій редакції, в якій саме підготовлено комітетом стосовно фізичних осіб. Шановні колеги, у нас є одна із основних заборон, пов'язаних з комендантською годиною, це розповсюджується у тому числі на фізичних осіб. Величезні штрафи, про які казав колега, - це всего лишь 1 тисяча 700 гривень. Тому я буду дуже вас просити підтримати редакцію, підготовлену комітетом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 6 поправка Кривошеєва, комітетом відхилена, аргументи сторін почули, прошу голосувати.

 

14:35:43

За-111

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, будь ласка, секундочку, 2 хвилини, ми домовлялися, Олексій Юрійович. Будь ласка, Кучеренко.

 

14:35:54

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Дякую. Олексій Кучеренко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, шановний голово комітету, ми розуміємо, що настрій в суспільстві такий, що, дійсно, дратують оці всі мажори, які в ресторанах по ночах там гасають, їздять. Це зрозуміло все. Але мені дуже шкода, що в цьому очікуваному і суспільством, і військовим командуванням законопроекті ви, шановний пане голово, разом із своїми колегами припускаєте дуже суттєвої помилки стосовно підприємств, бо не треба все концентрувати на цих мажорах, розумієте, які дратують усіх. Треба виховувати дітей.   Але ви примудрилися...

Пане Іонушас, я дуже прошу, послухайте мене, будь ласка! А можна попросити відійти від нього. Дякую.

Послухайте, будь ласка. Ви в купу всі підприємства: у вас і ресторани нічні, і бари, і об'єкти, ті підприємства, які працюють на об'єктах критичної інфраструктури, які мають дуже важливе значення для економіки територій, у вас всі вони підпадають під один список і, власне кажучи, всі несуть однакові обмеження. Це перша суттєва вада в цьому законопроекті.

І друге. Дуже серйозний момент так само стосується того, що військове командування воно діє в рамках своєї логіки. Але є логіка економіки, є логіки роботодавців, є логіка платників податків, є логіка тих, хто утримує сьогодні своїми податками, своєю роботою це військове командування. І на превеликий жаль, там лишаються критерії дуже суб'єктивні, які, на жаль, створюють корупційні ризики для того, щоб когось заборонили, комусь не заборонили. І це друге суттєве зауваження до цього законопроекту. Вибачте за відвертість.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка, по поправках.

 

14:38:03

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, я хочу подякувати колезі, що він зазначив про деякі підприємства, які негарно виглядають у нашому суспільстві.

Стосовно іншого я хочу зазначити, що цим законопроектом зазначений захід не застосовується щодо суб'єктів господарювання, що визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період згідно з порядком і критеріями визначення.

Тому мається на увазі тільки ті підприємства, які не є критично важливими, вони можуть бути притягнені до відповідальності. Ще раз, колеги, даний законопроект – це прохання наших військових, нашого військового керівництва, Міністерства оборони і Міністерства внутрішніх справ. Якщо є заборона пересування в комендантську годину, то повинна бути відповідальність.

Стосовно підприємств. Накладення штрафів буде у судовій процедурі, і всі підприємства зможуть необхідним чином довести, чи відносяться вони до критичних, чи не відносяться.

Дякую і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ні, не ставляться тут поправки, просто виступ був замість поправки. Дякую. Дякую.

Шановні колеги, одна секундочка, у нас просив Герус замість всіх своїх поправок 2 хвилини. Я потім буду давати, добре.

Будь ласка, Герус, 2 хвилини.

 

14:39:19

ГЕРУС А.М.

Шановні колеги, я хочу, щоб ми добре розібралися, що ми голосуємо, які наслідки цього. Якщо можна, я опишу одну гіпотетичну ситуацію і попрошу голову комітету прокоментувати.

Допустимо, сім'я (тато, мама і двоє дітей) їдуть в поїзді в місто Київ і поїзд запізнюється на годину, і вони приїжджають не о 23:00, а о 24:00. Вони йдуть у припаркований автомобіль, сідають в нього, їдуть додому, їх зупиняють, і їх четверо осіб, і кожному з них виписують штраф 1 800 гривень. Чи можете ви або підтвердити, або спростувати, що це так воно буде працювати? Тому що, очевидно, що можуть бути якісь запізнення, очевидно, що можуть бути якісь обставини і чи правильно в такій ситуації людей штрафувати з першої хвилини після 12-ї години?

Дякую.

 

14:40:11

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, ми розуміємо, що за умов війни можуть бути різні обставини. Саме тому в нас є примітка, яка враховує в тому числі такі випадки, які навів колега пан Герус, і такі особи не будуть притягатися до відповідальності.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Не наполягаєте. 

Я так розумію, що ще будуть поправки все-таки, на яких будуть наполягати колеги. Тому я прошу всіх, хто буде доповідати свою поправку, спочатку називайте номер і потім доповідайте по ній.

Будь ласка, Разумков.

 

14:40:40

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович.

Там спочатку буде 5-а, 22-а, 31-а, 40-а і 121 правки, а потім 119-а буде Мокана і далі ще буде декілька моїх. Будь ласка, дайте мені замість п'яти правок 3 хвилини спочатку. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 3 хвилини. 

 

14:40:58

РАЗУМКОВ Д.О. Шановні колеги, сьогодні в залі, коли розглядався 10062, декілька разів пролунала страшна фраза: человеческий ресурс. Це не людський ресурс, це наші з вами громадяни, українці, частина яких воює на фронті, а інша частина, і якась з них хоче додому, а інша частина, яка забезпечує роботу тут, яка забезпечує існування нашої держави, хтось зі зброєю, хтось в тилу, хтось втік. Як в тому числі Кабмін, який заносив 10378, Кабмін, якого 24 лютого тут не було. Кабмін, який додумався внести закон, в якому написали, що мобілізація 500 тисяч людей не потребує додаткових видатків. Підійміть закон, подивіться, 10378. І після цього виступає міністр фінансів і розповідає про те, що грошей на таку мобілізацію у нас немає. Кабмін відкликав свій законопроект і всі сказали, в тому числі представники "Слуги народу", я хотів би подякувати колегам, які адекватно до цього підходять, говорять про те, що не буде після цього електронних повісток. І ви в 10068 приймаєте електронні кабінети. Знову повертаєтесь до того, що людей робите цифровими рабами.

Це дуже гарно розповідати гаслами про те, що це потрібно, так треба, так важливо. Але будь-які керівники діляться на два варіанти. Варіант – вперед і варіант – за мною. На жаль, поки що ми бачимо лише тих, хто відправляє вперед, а не сам веде свою армію в наступ. Я зараз не про військову армію, я про державу, про країну, яка рухається вперед, яка бореться за своє виживання, яка бореться за те, щоб називатися Україною, а громадяни цієї держави, щоб залишалися українцями.

Але ті, хто воює сьогодні на фронті, вони воюють не лише за свою землю, своїх дітей, свої родини, свій бізнес, вони воюють за те, щоб тут не було Росії. Росії з її відсутністю демократії, верховенства права, свободи слова, диктатури, анархії, бідності, знищення людей і всього того, чого не має бути в нашій державі. Ми повинні підтримувати народ і армію, а не безглузді рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Миколайович Мамка попросив замість своїх всіх правок 2 хвилини виступу. Хто ще буде наполягати на своїх? Мазурашу. Бачу, все. Добре.

 

14:44:22

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України, це одне дійсно з непопулярних  рішень, яке сьогодні буде приймати Верховна Рада, і хотів би звернути увагу. Уявіть собі, ВЦА приймає обмеження на визначеній території щодо пересування, категорій осіб пересування, роботи підприємств критичної інфраструктури і обмежує в часі, тобто з 5-ї години ранку до 12-ї години ночі все працює, з 12-ї ночі до 5-ї години ранку заборонено громадянам чи підприємствам працювати. Чи є такі рішення? Да, вони є по всій території України, по всім областям, крім однієї на території України. Чи повинна за порушення обмежень бути відповідальність? Це обов'язок відповідати за порушення. Ну, слухайте, якщо до цього часу в Україні немає за порушення комендантської години відповідальності, тут деякі депутати кажуть – все внормовано. Нічого не внормовано, затримують за п'янки, дрібне хуліганство, що попало. Але якщо заборонено пересуватися, то це повинна бути заборона, про яку повинна  бути відповідальність. У цьому законі прописано дуже чіткі критерії, якщо порушення вимог без поважних причин –  відповідальність, поважні причини всі зафіксовані. Давайте не створювати колотнечу, а все-таки прийняти рішення: якщо під час війни встановлена заборона, то і за порушення повинна бути конкретна відповідальність.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, хто ще буде виступати по своїх поправках? Будь ласка, Мокан, Мазурашу – хто перший? Мокан. Номер поправки.

 

МОКАН В.І. 119-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 119-а. Будь ласка.

 

14:46:31

МОКАН В.І.

Колеги, поправка пропонує скасувати, виключити такі заходи, як адміністративне затримання для осіб, які порушили комендантську годину. Тому що адміністративне затримання – це найсуворіший запобіжник у випадку вчинення особою адмінпорушення. І якщо у законопроекті уже не пропонується диференціація по регіонах, тобто для всіх створюються одинакові умови і відповідальність.

Якщо законопроект до кінця все-таки не передбачає всіх життєвих обставин, за яких особа, можливо, вимушено порушує комендантську годину, так законопроект пропонує можливість до 3 годин адміністративного затримання. А тепер вдумайтеся, у нас комендантська година з 12-ї ночі до  5-ї ранку. Затримують людину о першій ночі, а відпускають…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте,  Василь Іванович, да?

Будь ласка, я ставлю пропозицію... А, позиція комітету, будь ласка. 

 

14:47:47

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, коли ми готували цей законопроект в комітеті разом з Міністерством внутрішніх справ, з нашими військовими, ми завжди пам'ятали, що в нас дійсно ситуація по регіонах різна. І тому оті заборони, про які каже колега, вони диференційовані по відношенню до тих регіонів. Якщо, наприклад, в Закарпатті немає такого, то і відповідальності  взагалі не буде жодної. Тому, шановні колеги, комітет і відхилив цю поправку, ми не можемо в законі по всіх областях прописати конкретний режим. Це перше.

Друге. Ми розуміємо і пам'ятаємо, як змінюються обставини щоденно, тому і полягаємось на   військові адміністрації, які вводять ті чи інші режими для тієї чи іншої території.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Василь Іванович, ставимо, да?

Я ставлю 119 поправку авторства Мокана і колег, вона комітетом відхилена, автор наполягає на врахуванні. Ставлю 119 поправку. Прошу голосувати.

 

14:48:54

За-74

Рішення не прийнято.

Будь ласка, хто ще? Мазурашу, будь ласка. Номер поправки одразу.

 

14:49:00

МАЗУРАШУ Г.Г.

У мене багато поправок. Дайте мені, будь ласка, 3 хвилини, а 17-у я буду ставити на врахування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 3 хвилини Мазурашу. 17-а буде на врахування. Будь ласка.

 

14:49:12

МАЗУРАШУ Г.Г.

Георгій Мазурашу, "Слуга народу", 203-й округ. Я цю законодавчу ініціативу навіть підтримував підписом на старті. І ми говорили про те, що варто було би підійти диференційовано до встановлення цих покарань штрафних за ті чи інші порушення, за порушення комендантської години. Але це не було враховано і, власне, поправку, яку будете ставити на врахування, стосується якраз диференційованого підходу для різних областей, для областей, які перебувають в зоні бойових дій, для сусідніх з областями і регіонами, які перебувають в зоні бойових дій, і для інших.

Але я хотів би звернути увагу на те, що ми тут, монобільшість, представляємо команду Президента Володимира Зеленського. І я тішуся з того, що Володимир Олександрович не раз акцентовано говорить про те, що важливо, віддаючи шану нашим головним героям, там захисникам, які тримають фронт, важливо і тримати фронт економічний. Акцентую увагу на тому, що важливо, щоб люди працювали в тилу, що якщо там хтось з якихось причин, там з різних може бути, не на фронті або там немає тих якостей, які дозволяли би захищати Вітчизну із зброєю в руках, чи важливо, щоб вони працювали на економіку, тому що економіка – це про податки, це про фінансування тієї ж армії. Але у парламенті я, на жаль, не бачу підтримки цих тез від Володимира Олександровича. Таке враження, що ми не його команда, а працюємо проти нього. Тобто він одне заявляє на всю країну і люди підтримують, а ми тут лише обговорюємо, як змусити заборонити, забрати, притиснути той бізнес, там додаткові якісь перевірки, додатковий тиск і на бізнес, і на громадян. Це, я не розумію, для чого ми це робимо, тому що нам треба якраз єднатися зараз, а єднання –  це коли всі роблять свою роботу, захисники найважчу, найважливішу на фронті, а інші мають працювати на економіку. А ми що робимо? Ми намагаємося всіляко тиснути на тих же громадян для того, щоб, ніби кажемо їм: та ми не будемо вас чути, не будемо вас слухати, уїжджайте кудись там за кордон і краще не вертайтеся. І це відображено в інших законодавчих ініціативах. Тобто ми діємо максимально алогічно, і це дуже незрозуміло мені як представнику команди Президента "Слуга народу". Нащо ми це робимо? Ми ж діємо проти всіх, всієї логіки і проти нашої країни у цій ситуації.

А поправку 17 прошу ставити на врахування. Вона стосується того, щоб диференційований підхід був до штрафів у різних регіонах залежно, чи в зоні бойових дій, чи в сусідній, чи іншій області.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Коротко позиція комітету. Голосуємо за цю поправку.

 

14:52:20

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, нами врахована необхідність диференціації, але вона зроблена трошки по-іншому. Голова ВЦА визначає певні заборони, які від регіону до регіону змінюються, змінюються щоденно, і відповідальність буде наступати в тому випадку, якщо є такі порушення. Такі умови режиму воєнного стану погоджуються з військовим керівництвом, тому диференціація в даному випадку існує. Наш колега пропонує прямо в штрафах запровадити цю диференціацію, ми це зробили іншим чином.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 17 поправка Мазурашу, вона комітетом відхилена. Аргументи сторін ви почули. Прошу голосувати.

 

14:53:17

За-53

Рішення не прийнято.

Будь ласка, Вацак ще в мене записаний. Так? Будь ласка, номер поправки одразу.

 

14:53:25

ВАЦАК Г.А.

Прошу 4 правку на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секундочку. Вона врахована.

Зараз, секундочку, по підтвердженню ми, якщо будуть... Хтось ще свої поправки на врахування буде ставити? Разумков, будь ласка, на врахування.

 

14:53:44

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, 122, 123, 124, 125, 132, 138, 141-а. Дайте мені, будь ласка, 4 хвилини спочатку, якщо можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 4 хвилини, будь ласка.

 

14:53:59

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую. Шановні колеги, дійсно, закон правильний, з одного боку, тому що відповідальність за порушення комендантського часу важлива, а, з іншого боку, – це знову буде механізм для обилечивания.

Правки, які подавала "Розумна політика" щодо того, щоб несли відповідальність не лише ті, хто порушує правила комендантського часу, а й ті, хто є владою на цих місцях, було відхилено і не було враховано. А чому? Чому ВА не повинні понести за це відповідальність? Чому правоохоронні органи, які мають за цим стежити, не понесуть відповідальність? Це ж не вчора в нас нічні клуби почали працювати? Не вчора. У нас навіть в місті Києві є військова адміністрація, і в районах, і в центрі, і в самому Києві, призначається Президентом, Кабміном. Чому вони не несуть за це відповідальність? У нас взагалі дуже люблять перекладати відповідальність.

У нас не пускають журналістів до стін Верховної Ради, розповідаючи, що це ж не наша відповідальність не голосувати за постанову Разумкова, постанову Мокана, щоб журналісти з'явилися в стінах Верховної Ради, це нам СБУ написало. А для кого в цій державі є секретом: коли будуть засідання Верховної Ради України? Ні для кого. Да і зараз іде трансляція. Ну ми перетворюємо роботу Верховної Ради в цирк. Коли виділяється 105 мільйонів гривень на компанію "КіноКіт", яку журналісти пов'язують із заступником керівника Офісу Президента, ексзаступником керівника Офісу Президента, дві третини бюджету державної телерадіокомпанії. Це навіщо це роблять? Це відмивають так кошти?

Коли ми пропонували прибрати фінансування партій, хто в цьому залі за це проголосував? Більшість українців хочуть бачити, як засідає Рада, тому що на вас вішають всіх собак, шановні колеги. Офіс на вас їх вішає, Кабмін. Всі не люблять депутатів, тому що не бачать вашої роботи. Іноді, дійсно, треба бути чесними, роботу деяких депутатів взагалі не хочеться бачити, і депутатами їх не хочеться бачити. Але в тому числі є правильні речі, які приймаються в цій залі.

Якщо ми говоримо про підходи і про піар, то в нас все, що не робиться владою, – це піар. "Велике будівництво" - Президента, мільярд дерев – Президента. Зараз у нас мільйон дронів. То мільярд дерев – тепер мільйон дронів. Давайте хоча б іншими якимись цифрами оперувати, тому що це виглядає смішно. Коли ти спілкуєшся з захисниками, вони кажуть: "Ми б сто тисяч хоча б побачили!"

А де ваша армія дронів? От всі ж їздять по фронту, або розповідають, що їздять по фронту. Хто цю армію дронів бачив? Вже збирати почали, запропонували збирати вдома за власний кошт. А куди поділи 34 мільярди гривень, які виділили на нібито армію дронів? Федоров це рекомендує: вдома збирати, за власні гроші? Так а, може, ви покажете, куди ви їх витратили? 34 мільярди гривень – це понад 2 мільйони дронів. Куди ви їх направили? Навіть 105 мільйонів, які відправляєте ви на "Раду". Пане Голово, шановний Апарат відправляють ці гроші просто на "Раду", а це, на хвилинку, 5 тисяч дронів, FPV, які б точно підійшли для фронту і для наших захисників. Але ваш медійний фронт і головне з мистецтв для вас – кіно – важливіше, аніж обороноздатність нашої держави, життя наших захисників, інтереси фронту і країни. І головне, це для вас набагато важливіше, аніж перемога українського народу. Це сором і ганьба! І за це треба буде відповідати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили всі поправки на врахування. Є ще пропозиція, не ставлячи поправку на підтвердження, 4 поправка, Вацак.

Будь ласка, і після цього голосуємо. Запросіть народних депутатів до зали.

Будь ласка, Вацак.

 

14:58:19

ВАЦАК Г.А.

Геннадій Вацак, депутатська група "Довіра". Битви виграє армія, а війну – економіка. Під час війни бізнес повинен працювати. Сьогодні весь бізнес виживає, але разом з тим допомагає здобувати перемогу. А що робимо ми? Впроваджуємо штрафи на рівні з відповідальністю за кримінальні злочини. Сам факти перебування на вулиці в комендантську годину прирівнюється до злочину. Не всім видаються та можуть бути видані перепустки.

Суспільство не розуміє, чому в регіонах не можна розвозити продукцію, не можна добиратися у відрядження чи з відрядження. Це все перешкоджає бізнесу. Бізнес не розуміє, як тепер організувати завантаження та перевезення товарів. Невже для безпеки країни краще, якщо водії будуть спати в машинах та при дорозі?

Депутатська група "Довіра" не буде голосувати за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви не наполягаєте?

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Ми переходимо до прийняття рішення. Шановні колеги, займіть, будь ласка, свої місця, запросіть народних депутатів до зали зайняти свої місця.

Шановні колеги, шановні колеги, готові голосувати? Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану (реєстраційний номер законопроекту 10195).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

15:00:40

За-214

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, є пропозиція відправити на повторне друге читання.

Шановні колеги, є пропозиція відправити цей законопроект на повторне друге читання. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:01:12

За-226

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми домовлялися на Погоджувальній раді, наступних три законопроекти пройти без обговорення одразу. Тому я зразу прошу… Що?

Шановні колеги, є пропозиція, значить, законопроект 10242. Це проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за несанкціоноване втручання, збут або розповсюдження інформації, що оброблюється в публічних електронних реєстрах та посилення кримінальної відповідальності під час дії воєнного стану за кримінальні правопорушення у сфері використання інформаційно-комунікаційних систем. Я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:02:13

За-264

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти цей законопроект за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:02:34

За-265

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до… А, я перепрошую, бо в мене тут… За основу тільки, за основу, говорять, що проти.

Добре, ідемо далі, наступний 10202, теж ми домовилися без обговорення, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва. Я ставлю пропозицію прийняти цей законопроект за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:03:22

За-237

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти цей законопроект в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Що? В цілому? Шановні колеги, є хто проти в цілому? Добре, зрозуміло, значить, в цілому немає.

Наступний 10321, теж домовились без обговорення. Це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення деяких норм у відповідність із Законом України "Про Митний тариф України" та іншими законами України, а також альтернативний до нього 10321-1. Я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:04:19

За-253

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти цей законопроект за... Я ставлю пропозицію прийняти за основу законопроект, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення деяких норм у відповідність із Законом України "Про Митний тариф України" та уточнення окремих положень (реєстраційний номер 10321-1). Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:04:55

За-252

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення деяких норм у відповідність із Законом України "Про Митний тариф України" та уточнення окремих положень (реєстраційний номер 10321-1). Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:05:28

За-247

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

З процедури – Кривошеєв,    будь ласка. У чому питання?

 

15:05:40

КРИВОШЕЄВ І.С.

Руслане Олексійовичу, я хочу процитувати рішення регламентного комітету. Регламентний комітет рекомендував позачергово і без голосування включити до порядку денного проект Постанови № 10391. Отож, я прошу поставити на голосування рекомендацію Голові Верховної Ради виконати рішення регламентного комітету щодо Постанови № 10391 та включити до порядку денного і розглянути проект Постанови № 10391.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ваша пропозиція зрозуміла. Ще раз говорю: порядок денний формується шляхом Погоджувальної ради. Шановні колеги...

Будь ласка, Бужанський з процедури. Включіть мікрофон Бужанському.

 

15:06:47

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Шановні колеги! В першу чергу, будь ласка, пані Мар'яно, відійдіть від мене. В другу чергу, я обов'язково обома руками підтримаю її звільнення. Але, будь ласка, давайте поважати український народ. І якщо немає згоди на те, щоб ставити в порядок денний цю постанову зараз, не повторювати цю спробу кожного разу. Ми обов'язково повернемося до цього питання тоді, коли в нас буде вільний час, а зараз є набагато більш важливі закони, які ми маємо приймати.

Вибачте, я проїхав 500 кілометрів, залишив всю свою сім'ю за 160 кілометрів від наступаючих російських військ не задля того, щоб її звільнити. Я зроблю це в інший раз разом з усіма вами. Давайте не будемо повторювати це раз за разом. Це вже фарс у відповідь на фарс.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, з процедури Артур Володимирович.

 

15:07:48

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, я все ж таки хотів би звернутися до Руслана Олексійовича і 10242, зміни до Кримінального кодексу, зараз проголосувати і в цілому. Звертаюся до президії парламенту і звертаюся до всіх народних депутатів підтримати це в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми ж домовлялись, я, наскільки розумію, Дмитро Олександрович був проти цього. Да. Хтось був проти, я не пам'ятаю. Будь ласка, Разумков – з процедури. Ми домовлялися, хтось проти, ми не ставимо це.

Будь ласка, Разумков. З процедури у вас?

 

15:08:20

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович.

Шановні колеги, чи є підтримка, чи немає підтримки, не може визначити ні Голова Верховної Ради, ні хтось… окремий народний депутат, може визначити лише Верховна Рада. Це відбувається дуже просто. Ставиться на голосування пропозиція пана Кривошеєва, нашого колеги, і голосується. Повірте мені… Не треба до мене підходити, я тут в цьому підтримую Бужанського.

Шановні колеги, 500 кілометрів того варті. Ви мене закрили, вас багато в залі, бачите. І є пропозиція все ж таки поставити по Мар'яні Безуглій пропозицію Кривошеєва на голосування і визначитись, не буде 226, питання знято, які проблеми, а буде – треба буде виконувати. Я думаю, що це справедливо, тут немає політики, про це казали всі фракції, всі депутатські групи.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще раз говорю, що все, що відбувається в залі, відбувалося, відбувається і буде відбуватися відповідно до Регламенту. Погоджувальна рада зробить це – буде воно в залі, а оці побажання різні давайте співвідносити з Регламентом.

Я заходжу в питання 7457-П, це проект Постанови про скасування… (Шум у залі) Що? Ви вже всі виступили. Ні, от стоїть фракція, говорить, ні. Все. Ваша фракція вже стільки раз…

Будь ласка, Ар'єв – з процедури. В чому питання?

 

15:09:56

АР’ЄВ В.І.

Шановний Голово Верховної Ради, відкриваємо Регламент, стаття 51 пункт 2: "На пленарному засіданні народний депутат не повинен перешкоджати викладенню або сприйняттю виступу". Зараз в даному разі одна колега тут кожного разу, коли виникає питання про 10391, ходить, підходить і намагається перешкоджати. Зробіть, будь ласка, зауваження і змусьте колегу нашу, яка тут ходить по залу, дотримуватись  Регламенту і не перешкоджати іншим народним депутатам виступати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу жодних народних депутатів не перешкоджати жодним народним депутатам, в тому числі і шляхом блокування президії, трибуни і всього іншого. Давайте діяти в межах Регламенту, шановні колеги.

А тепер ми переходимо в проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни" (реєстраційний номер 7457, від 10.06.2022), номер Постанови 7457-П.

Шановні колеги, є необхідність обговорювати цю… Є. Будь ласка, тоді я запрошую… Відповідно до Регламенту це розглядається за скороченою процедурою, ви знаєте. Я запрошую до слова ініціаторів постанови. Хто буде?

Євтушок Сергій Миколайович, будь ласка.

 

15:11:36

ЄВТУШОК С.М.

Дякую, пане Голово.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, я зараз спробую викласти аргументи фракції "Батьківщина", чому саме з'явився проект постанови, який блокує від підписання цього законопроекту Головою Верховної Ради та Президентом України. Насамперед хочу сказати, що в порушення Регламенту Верховної Ради України в пустій сесійні залі або з декількома депутатами розглядались всі правки даного законопроекту, що  дає нам можливість негайно внести цю блокуючу постанову. А в подальшому звернутись до Конституційного Суду, що "Батьківщина" зробить, як тільки буде підписаний цей законопроект.

І ще є декілька дуже кричущих аргументів. По-перше, ми чітко і категорично засудили переробку даного канабісу шляхом вирощення  конопель в Україні. І це не говорить про те, що фракція "Батьківщина" проти медичного канабісу. Ні. Як використовується морфіни за рецептами лікарів, внісши в постанову Кабінету Міністрів окремі препарати на основі канабісу, це можна було і треба було робити. І саме головне, коли ми дискутували з міністром охорони здоров'я, ми у нього чітко запитали: скажіть, пане міністре, будь ласка, як тільки ми сьогодні голосуємо цей законопроект, коли з'являться ліки в Україні, які стануть доступними для наших військових і тих хворих? Відповідь міністра була дуже шокуюча: це мінімум 3-4 роки.

Тому фракція "Батьківщина" з огляду на всі ці аргументи, засуджуючи переробку цих речей, конопель в Україні і виготовлення ліків на основі канабісу, внесли цю постанову і просить зал проголосувати. Зупинимо наркомафію в Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається голові Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергію Віталійовичу Кальченку. Будь ласка, Сергій Віталійович.

 

15:13:52

КАЛЬЧЕНКО С.В.

Шановна президія, шановні народні депутати, регламентний комітет розглянув проект Постанови 7457-П. За підсумками  розгляду цього питання регламентний комітет ухвалив висновок і рекомендує парламенту визначатися шляхом голосування щодо прийняття або відхилення цього проекту постанови.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ми завершили представлення цієї постанови, переходимо до обговорення. Я прошу записатись: два – за, два – проти для обговорення цієї постанови, прошу.

Будь ласка, Юрчишин Ярослав Романович, фракція "Голос".

 

15:14:45

ЮРЧИШИН Я.Р.

Просимо не підтримувати дану постанову і дати нарешті доступ до ліків потребуючим.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається Кальченку Сергію Віталійовичу, фракція "Слуга народу".

 

15:15:00

КАЛЬЧЕНКО С.В.

Дякую. Прошу передати слово Михайлу Борисовичу Радуцькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, передайте.

 

15:15:10

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Дякую, колеги. Вважаю, що ця постанова внесена тільки маніпулятивно для того, щоб ще на довгий термін залишити наших пацієнтів, наших громадян без медичної допомоги. А колегам з такої поважної фракції я хотів би, краще розібратися, якими літаками сьогодні бомблять Україну і хто їх і за які борги віддав, а не перейматися виробництвом медичного канабісу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається замість Євтушка Власенку Сергію Володимировичу, фракція  "Батьківщина". Будь ласка.    

 

15:15:47

ВЛАСЕНКО С.В.

Шановні колеги, давайте скажемо чесно, ніякий це не Закон про медичний канабіс, не треба брехати, шановний пане голово комітету. Бо регламентація використання медичного канабісу здійснюється постановами  Кабінету Міністрів, такі постанови діють і дають можливість  закуповувати ліки на базі канабіноїдів.  Але, на жаль, уряд цього не робить, уряд просто не витрачає ці кошти  і не забезпечує українських, тих, кому це потрібно, це дійсно потрібно людям, це дійсно потрібно сьогодні, але уряд  цього, на жаль, не робить зовсім, від слова зовсім, не закуповує ліки.

Замість цього нам запропонували законопроект про вирощування канабісу в Україні. Так скажіть про це чесно, що це закон про вирощування канабісу в Україні. І тоді давайте із суспільством комунікувати саме так: це не закон, який дасть сьогодні або завтра нашому  військовому необхідні ліки. Як правильно сказав колега Євтушок, міністр охорони здоров'я чітко сказав, що якщо цей закон буде виконуватись, то українські ліки з канабіноїдів з'являться лише через 3-4 роки, а вирощувати ви будете вже завтра.

До речі, фракція  "Батьківщина" в своїх поправках зазначила наступне. Ми сказали, що якщо уже Верховна Рада приймає рішення про вирощування, то це має робити виключно держава, під контролем держави, з монополією держави, з розповсюдженням з боку держави і так далі. Ніяких приватних комерційних структур, ніяких приватних комерційних розповсюджень, це повинна бути державна монополія. Ось в цьому полягає позиція фракції  Батьківщина".

 Я ще раз закликаю, не маніпулювати навколо цього законопроекту, чесно скажіть,  що це закон про вирощування, що всі, хто потребує ліків,  отримають їх лише через 4 роки, а не зараз. Замість цього треба примусити Кабмін закупити необхідні ліки для наших військових уже сьогодні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Геращенко Ірина Володимирівна, фракція "Європейська солідарність". Будь ласка.   

 

15:18:03

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні українці, очевидно, що онкохворі, паліативні хворі, хворі на важкі хвороби наші воїни, які мають посттравматичний синдром, повинні вже сьогодні, а не через рік чи через три, отримувати відповідні ліки, в тому числі на основі медичного канабісу. І чесно кажучи, ми не розуміємо, чому в цій залі вже два роки немає уряду, який мав би відповісти на питання, так а чому вони не переглянуть ці протоколи, ці відповідні підзаконні акти, якими мають розширити перелік ліків, доступними їх зробити і забрати корупційну складову щодо закупівлі цих ліків.

"Європейська солідарність" в першому читанні, як ви знаєте, голосувала за законопроект про медичний канабіс для того, аби розблокувати цю проблему на законодавчому рівні. І ми внесли, це може підтвердити і голова профільного комітету, лише кілька десяток конструктивних, професійних, фахових поправок для того, аби унеможливити перетворення законопроекту з медичного канабісу на виробництво канабісу в промислових масштабах. На жаль, як і часто трапляється в цій залі, жодної поправки "Європейської солідарності" не було враховано. І для нас це показова історія, коли нехтуються поправки, які працюють на вдосконалення законопроекту. Це перше.

Друге. На жаль, в цьому законопроекті є взаємовиключні норми, одні з них насправді створюють корупційні ризики для того, аби правоохоронні органи продовжували кошмарити за можливість там використання медичного канабісу, і цей законопроект не є вичищеним.

Третє і ключове. Це ще одне створюється тут лобістське поле широке для своїх фірм і фірмочок для виробництва канабісу в промислових масштабах. На жаль, цей законопроект не про медичний канабіс і це треба визнати. Шкода.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення, фракції і групи більше не хочуть виступити. Тоді переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розглядів, отриманих внаслідок війни (реєстраційний номер 7457 від 10.06.2022 року). Реєстраційний номер проекту цієї Постанови 7457-П. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:21:00

За-25

Рішення не прийнято. Постанова не прийнята.

Олександр Сергійович, зачитайте, будь ласка.

 

15:21:09

КОРНІЄНКО О.С.

Відповідно до статті 60 прим. 1 Регламенту Верховна Рада України повідомляє про створення у Верховній Раді України дев'ятого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Ініціатива трьох морів –  Україна". Головою цього об'єднання обрано народного депутата України Камельчука Юрія Олександровича. Вітаємо.

 

15:21:25

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вітаємо. Дякую.

Шановні народні депутати, розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено.

Дякую всім за плідну роботу. Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадаю про необхідність непоширення інформації щодо його початку. Разом переможемо. Слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку