ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

12 січня 2024 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

16:03:01

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні колеги, я прошу зайняти місця. Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця.

Шановні колеги, я прошу швидше займаємо свої місця, шановні колеги.

Шановні народні депутати, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, я звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не провинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитись до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривогу буде оголошено перерву у пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні народні депутати України у засіданні Верховної Ради України беруть участь Президент України Володимир Олександрович Зеленський. (Оплески) А також Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Ріші Сунак. Я прошу привітати. (Оплески)

Шановні колеги, також у засіданні Верховної Ради України беруть участь Прем'єр-міністр України Денис Анатолійович Шмигаль та члени Кабінету Міністрів України. Також прошу привітати. (Оплески)

Шановні колеги, за парламентською традицією я пропоную розпочати продовження засідання з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, сьогодні 688 доба героїчного спротиву української держави повномасштабній загарбницькій навалі Російської Федерації. Наші захисники і захисниці продовжують самовіддано відстоювати суверенітет, демократію, територіальну цілісність України. У кожному серці, яке б'ється за Україну, живе їхня незламність і відвага.

Я прошу хвилиною мовчання вшанувати пам'ять тих, хто пролив кров і віддав найцінніше – своє життя  заради майбутнього України, її незалежності і свободи. Давайте вшануємо також пам'ять усіх безневинних жертв російської агресії.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Шановний пане Президент, шановний пане Прем'єр-міністр, шановні народні депутати, шановні присутні! Сьогодні ми маємо велику честь вперше приймати в українському парламенті високоповажного гостя, надійного союзника та справжнього  друга України  пана Прем'єр-міністра Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Ріші Сунака. (Оплески)

 Вельмишановний пане Прем'єр-міністре, країна, яку ви представляєте, і народ, який ви представляєте, є нашим надійним партнером впродовж усіх років незалежності України, а з перших днів повномасштабної російської агресії  саме ви проявили справжнє лідерство і беззаперечно підтримуєте нас у боротьбі із загарбником.

Попри жахливі сценарії та прогнози, Україна жива, її серце б'ється, українці мужньо тримають оборону і продовжують виборювати свою незалежність, територіальну цілісність і право на існування. Це відбувається в тому числі завдяки допомозі народу Великої Британії, який продовжує стояти пліч-о-пліч з українським народом.

Вельмишановний пане Прем'єр-міністре, від імені Верховної Ради України я висловлюю слова глибокої вдячності народу Сполученого Королівства, британському парламенту та уряду, який ви очолюєте, за непохитну солідарність з Україною.

І ваш візит сьогодні, а також підписання історичного документа, і виступ в цих стінах є ознакою віри в перемогу України, яку ми наближаємо спільними зусиллями. Наші народи єдині у боротьбі за свободу, демократію, верховенство права та людське життя як найвищу цінність. Ця війна є без перебільшення визначальною для майбутнього усього світу, і ми раді, що Велика Британія усвідомлює це, і цінуємо, що в цій боротьбі маємо такого надійного і відданого союзника.

Шановні колеги, я маю велику честь і приємність запросити до трибуни Прем'єр-міністра Сполученого Королівства пана Ріші Сунака.

Пане Прем'єре, вам слово. (Оплески)

 

16:11:37

РІШІ СУНАК. (Синхронний переклад)

Дякую. Дякую. Пане Президенте, пане Прем'єр-міністре, пане Голово, шановні народні депутати! Я прибув із найстарішого парламенту світу, щоб звернутися до найсміливішого, і це велика честь для мене. Кожний парламентар, який працює в демократично обраному парламенті, дорожить ідеалом свободи. Ваша мужність полягає в тому, що ви захищаєте цей ідеал, навіть коли ворог відійшов на відстань 20 кілометрів до цієї будівлі. Чимало з вас особисто були під прицілом, але ви не дали себе залякати, ви продовжували проводити засідання і виконувати свій обов'язок, як ви це робите протягом всієї цієї війни, тому що саме тут ви уособлюєте суверенітет і незалежність, заради яких ваш народ готовий пожертвувати всім. Саме тут ви підтримуєте справу демократії живою всупереч найбільшій загрозі, з якою ми зіткнулися в цьому столітті. Отже, від імені Британії та всіх ваших союзників дякуємо. (Оплески)

Пане Президенте Зеленський, ви є натхненням, і я пишаюся, Володимире, тим, що можу називати вас другом. Президент  Джон Ф.Кеннеді сказав про великого Вінстона Черчилля, що він  мобілізував англійську мову і відправив її у бій. Володимире, ви зробили те саме, англійська навіть не ваша рідна мова. Жоден лідер цього століття не зробив більше для об'єднання ліберальних демократій на захист наших цінностей. Тому дозвольте від імені усіх  нас сказати вам дякую. (Оплески)

Але в першу чергу дозвольте мені віддати шану народу України. Вперше я приїхав в Україну 10 років тому, у рік протестів на Майдані. Я пам'ятаю відчуття нервової надії, коли Україна дивилася в майбутнє як суверенна європейська демократія. І під час кожного мого візиту, відколи почалася ця  війна, навіть серед завалів і руїн люди, яких я зустрічав, як ніколи, сповнені рішучості щоб здійснити цю  мрію. Солдати, які навіть зараз борються до останнього подиху за кожен сантиметр землі, пілоти, які наносять приголомшливі удари по Чорноморському флоту Росії, зенітники, які долають неймовірні труднощі, щоб захистити ваше небо, інженери, які перемогли темряву під час найважчої зими у вашій історії, і простий народ України, який переживе більше ніж будь-хто міг би витримати. Ракети і бомби цілеспрямовано націлені на будинки і лікарні, притулки і школи, катування, зґвалтування, викрадення дітей. Ви зустріли ці нещастя з відвагою і  непокорою, з вашим унікальним незламним українським духом, і всі ми у вільному світі віддаємо вам шану.

Сьогодні ми зустрічаємось у складний момент у боротьбі за свободу України, і, як завжди, під час конфлікту будуть невдачі, але ми повинні готуватись до того, що це буде довга війна. Але я вірю, що в нас є надія у відлуннях історії Великої Британії. Якщо сороковий рік був нашим зоряним часом, а в Україні це було 2 роки тому, коли ви протистояли російському вторгненню, то, можливо, сьогоднішній день більше схожий на 1942 рік. Це був момент посередині тієї війни, коли поступ на полі бою був тяжким, оборонна промисловість перебувала під серйозним навантаженням, а населення ставало втомленим. Мабуть, тоді важко було побачити світло попереду, але вони стояли твердо, і хоча вони тоді цього не знали, за всі невдачі та труднощі, які ще чекають на них попереду, це був момент, коли хвиля почала повертатись до них і перемога стала невідворотною.          

Я вірю, що так само буде і з цим моментом. Зрештою історія свідчить, що демократії, які витримують, завжди переможуть. Путін не може  цього зрозуміти, що хоча коли вбиваєш людей і руйнуєш будівлі, то жодна  армія ніколи не зможе перемогти волю вільного народу, і саме тому Україна переможе. (Оплески)      

Подумайте, чого ви вже досягли. Путін вважав, що зможе підкорити Україну силою за лічені тижні. Натомість з кожною ракетою, яку він випускає, український народ стає ще більш рішучим і їхнє почуття національної приналежності стає дедалі сильнішим. Російські військові значно переважають за чисельністю українські сили, але ви вже повернули собі половину окупованої території. Ви утримали Схід, відновили життєво важливі судноплавні шляхи, щоб допомогти прогодувати світ, і дедалі більше перетворити Крим на вразливе місце для Росії, а не на їхню сильну сторону. Ці перемоги показують: Росію можна перемогти в її загарбницькій війні, вона вже втратила майже пів мільйона чоловіків. Путін зіткнувся зі спробою державного перевороту і був звинувачений як міжнародний військовий злочинець. Він очолює економіку, сильно ослаблену санкціями, і йому вдалося переконати країни по всій Європі, щоб значно збільшити свої оборонні витрати. Зараза він змушений випрошувати зброю в Ірану і Північної Кореї, відчайдушно жертвуючи сотнями тисяч чоловіків в надії, що Україна поступиться або що її друзі підуть геть. 

Що ж, Україна не здасться і Сполучене Королівство ніколи не відступить. (Оплески)  

Від самого початку британці спонтанно піднімали українські прапори. І я хочу сказати вам, що цей прапор майорить і досі. Вони відчули зворушення від того, що провели солідарність з людьми, яких вони не зустрічали в країні, яку б не відвідували через нашу   спільну віру в справедливість, в свободу та демократію. Ми прийняли українських біженців з відкритими серцями. Ми підготували десятки тисяч українських товаришів по зброї, ми сталі лідерами в наданні вертольотів, кораблів, танків, бронетехніки, систем протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби, літаки з протитанковими ракетами, такими як NLAW, Javelin, ракети Storm Shadow, щоб проникнути в тил ворога і захистити від агресії в Чорному морі. Гуманітарна та економічна підтримка, і найсильніший набір санкцій, який коли-небудь виснажував російську економіку.

Я пишаюся тим, що на сьогодні ми надали понад 9 мільярдів фунтів стерлінгів підтримки, але я хочу піти ще далі. Сьогодні ми з Президентом Зеленським домовилися про нове партнерство між нашими країнами, яке розраховано на 100 і ще більше років. Наше партнерство стосується оборони та безпеки. Мова йде про унікальні зв'язки між нашими народами та культурами. Йдеться про відбудову нової і кращої України, залучити нові інвестиції в робочі місця, в житло, фінансувати навчання англійської мови для українців у міру того, як ви робите англійську мовою бізнесу та дипломатії. І також йдеться про притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини, тому що Росія повинна заплатити, щоб відновити те, що вона зруйнувала. Можливо, більш за все це допоможе Україні завершити історичний шлях, який ви обрали: стати вільною, незалежною демократією в центрі Європи. І наш союз є непорушним.

По-перше, ми допоможемо вам перемогти у війні. Росія думає, що вони нас перечекають, що наша рішучість похитнулася. Це не так, за останні два роки ми відправили вам 2,3 мільярда фунтів стерлінгів військової допомоги. Цього року ми збираємося збільшити цей показник з найбільшим оборонним пакетом на сьогодні вартістю 2,5 мільярда фунтів стерлінгів. (Оплески)

Цей пакет включатиме більше засобів протиповітряної оборони, більше протитанкового озброєння, більше ракет дальнього радіуса дії, тисячі набоїв та артилерійських снарядів і навчання для тисяч солдатів. Загалом Велика Британія надасть Україні майже 12 мільярдів фунтів стерлінгів допомоги. Отже, не сумнівайтеся, ми нікуди не відвертаємося, а Путін ніколи нас не перечекає. Ми тут заради України стільки, скільки буде потрібно. (Оплески)

Але найкращий спосіб забезпечити Україну необхідною зброєю – це допомогти Україні виробляти цю зброю самостійно. Тож наша друга дія – працювати з вами над масовим істотним збільшенням оборонно-промислового виробництва. Я вірю, що це стане джерелом величезної економічної міцності для України у майбутньому. Отже, навіть коли виникне питання надавати більше обладнання, ми допоможемо вам стати зброярнею вільного світу. Британські компанії, такі як BAE Systems, IMS, вже надають підтримку вашим Збройним Силам з території України, і ми підемо далі, починаючи з сьогоднішнього дня з 200 мільйонів фунтів стерлінгів на виробництво тисяч нових безпілотників як тут в Україні, так і в Сполученому Королівстві. Це найбільший пакет безпілотників, наданий Україні будь-якою країною. (Оплески)

По-третє, сьогоднішня угода підтримує ваш історичний вибір щодо вступу в НАТО. Я вважаю, що законне місце України в НАТО. Але справа не лише в тому, яку користь НАТО принесе Україні, це також йдеться про те, яку Україна принесе користь НАТО. Ваше розуміння сучасної війни приходить не з підручника, а з поля бою, ваші Збройні Сили є досвідченими інноваційними та хоробрими. Україна належить до НАТО і НАТО буде сильнішим з вами.

Минулорічний Вільнюський саміт зробив важливі кроки на шляху до членства, але я хочу, щоб ми були ще більш амбітними на Вашингтонському саміті в червні цього року. Ми дали вам урочисту обіцянку разом із 30-ма іншими країнами надати нові двосторонні гарантії безпеки. Сьогодні Великобританія першою виконала цю обіцянку. Ми з Президентом Зеленським щойно підписали нову угоду про безпеку. Якщо Росія коли-небудь знову вторгнеться в Україну, Велика Британія прийде вам на допомогу, надаючи швидку і постійну допомогу в сфері безпеки. Ми надамо сучасне обладнання на суші, морі та в небі, санкції проти російської економіки і будемо тісно співпрацювати з союзниками над цим. Вам не доведеться просити, вам не доведеться доводити, що вам це потрібно. Сполучене Королівство буде з вами від першого і до останнього моменту.  (Оплески)

Я вважаю, що це найкращий момент в історії наших відносин з безпрецедентними гарантіями безпеки. Цей момент визначає наше майбутнє як союзників, які працюють разом заради безпеки Європи і сидять пліч-о-пліч серед вільних країн світу. За словами великого українського поета Тараса Шевченка, ви порвали кайдани і приєдналися до сім'ї вільних народів, тому що зрештою ідеться більше ніж про безпеку, ідеться про право України як незалежної держави визначати своє власне майбутнє, ідеться про право усіх націй, закріплене у Статуті ООН, визначати своє власне майбутнє. 

Як казав Черчилль, є два види націоналізму: захоплення верховним пануванням шляхом ваги або сили, яке він назвав небезпекою і пороком, або націоналізм, який походить від любові до Батьківщини і готовності померти за свою країну, любові до традицій, культури і поступової розбудови соціального суб'єкта, який гідний національності. Він назвав це першою із чеснот.

Я не можу придумати кращого опису для двох сторін цієї війни або кращого опису битви, яка визначить нашу епоху, тому що ця війна, можливо, і почалася в оманливому розумі людини, яка потрапила в полон міражу давно померлої імперії, якщо Путін переможе в Україні, він на цьому не зупиниться. Ось чому Президент Байден, ЄС, союзники по НАТО, "Велика сімка" і не тільки побачили визначальну важливість цієї боротьби, яка визначає століття, і вони об'єдналися за вас. І ми не можемо, і не будемо зупинятися зараз, тому що допомога Україні – це інвестиція в нашу власну колективну безпеку. Лише перемога України стримає Путіна від нападу на інші країни в майбутньому і доведе, що наші вороги помиляються, коли кажуть, що демократії не мають ані терпіння, ані ресурсів для тривалих воїн.

Це вибір, який стоїть перед нами. Це ставки. Якщо ми похитнемося зараз, ми підбадьоримо не лише Путіна, але і його союзників у Північній Кореї, Ірані та інших країнах. Або ми станемо на бік України і будемо захищати нашу спільну справу – перемоги демократії над диктатурою, свободи над тиранією, верховенства права над анархією. Ось за що ви боретеся. І повторюючи Черчилля, ми повинні дати вам інструменти, і я знаю, що ви закінчите роботу. (Оплески)

 Дозвольте завершити цією думкою. В один із перших днів вторгнення, у темряві, перед світанком, тоді коли російські бомби падали на Київ, Президент Зеленський стояв під Будинком із химерами і надіслав світу просте сміливе послання: "Ми тут!". Сьогодні світ запитує: чи захитаються ваші союзники, чи ослабне наша рішучість, чи похитнеться наша віра у ваш успіх? Моя відповідь така сама: "Ми тут!". (Оплески)

І як символ нашого незламного Альянсу я приніс вам сьогодні прапор Сполученого Королівства, підписаний усім урядом нашої країни, щоб він стояв тут до дня вашої перемоги і після цього, як знак світові, що ми тут і що ми завжди будемо з вами. (Оплески)

 

16:34:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте подякуємо Президенту України Володимиру Олександровичу Зеленському, Прем'єр-міністру Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Ріші Сунаку, Прем'єр-міністру України та членам уряду за участь у пленарному засіданні Верховної Ради України. (Оплески)

 Шановні народні депутати, зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Я нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку. Продовжуємо працювати на перемогу. І слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку