ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

10 січня 2024 року, 12 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:03:34

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати, я попрошу, займіть свої місця. Відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, я звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні.

Я прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі оголошення повітряної тривоги буде оголошено перерву у пленарному засіданні, і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією я пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, минає 686-й день героїчного протистояння українського народу злочинній збройній агресії Російській Федерації. Ворог щодня завдає по Україні ракетні та авіаційні удари, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню, знищує житлові будинки, пам'ятники культури, спадщини, об'єкти інфраструктури, вбиває наших людей, у тому числі дітей. Запевняємо, що всіх причетних до ухвалення і виконання пропаганди злочинних рішень проти українського народу буде знайдено та притягнуто до кримінальної відповідальності. Наші героїчні Збройні Сили оборони та безпеки відбивають численні атаки ворога, дають йому гідну відсіч у повітрі, на суші та на морі, знищують рашистську техніку і живу силу.

Шановні колеги, я прошу вшанувати пам'ять захисників та захисниць України, які віддали життя за наше мирне демократичне європейське майбутнє. Вшануймо також пам'ять усіх громадян, безвинно загиблих внаслідок агресії російської держави-терориста.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Шановні колеги, перед тим я прошу займати свої місця, перед тим, як ми перейдемо, тому що у нас одразу буде голосування. Але перед цим надійшла заява від двох фракцій, "ЄС" і "Батьківщина", так? Перерва із заміною на виступ, до 3 хвилин. Будь ласка, хто? Гончаренко, будь ласка.

 

12:10:52

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі, от тут стоїть прапор Європейського Союзу. Ми говоримо: ми хочемо в Європу. Покажіть мені, будь ласка, одну країну Європейського Союзу, де Голова Антимонопольного комітету, де Голова Рахункової палати є родичкою родини Президента. Одну! Я прошу показати мені одну країну члена Євросоюзу чи Сполучені Штати Америки, чи Канада, де таке бачили? А в Україні – будь ласка. Пані Піщанську, яку не вдалося проштовхнути у передноворічне засідання, тепер проштовхують у післяноворічне засідання.

Ви розумієте, не треба ображатися, казати, як так можна робити, де ж кінець епохи кумівства, де? Розумієте, чому вас не призначають? Ну, тому що ви не сусіди Президента, не друзі, не родичі, ваша сестра не є власницею фірми, на яку оформлена вілла родини Зеленських. Ну, не пощастило вам, розумієте. А пані Піщанській пощастило! То не треба заздрити, та хай собі вже займає всі посади, які є в державі. А можна об'єднати одразу, щоб і Антимонопольний разом, і Фонд держмайна, і Рахункову палату, бо це ж буде зручно, це буде класно.

Скажіть, як можна до такого докотитись? Нагадаю, всі посли Великої сімки звернулись до парламенту, сказали: не призначайте нових членів Рахункової палати, не призначайте Голову Рахункової палати до реформи цього органу. І що робите ви? Наплювали, витерли ноги, призначаємо, нам плювати. А завтра скажуть: як же так, де підтримка, де міжнародна підтримка, чого нас не підтримують, а чого нам гроші не дають? Да тому що ми живемо за їхній рахунок, і вони говорять: ми хочемо бачити, як Рахункова палата контролює, що ви не вкрадете це все. А відповідь, яка українського парламенту? Яка відповідь більшості? Родичку подруги Зеленських – на посаду. Повний контроль. Ну, це ж ганьба!

Пані Піщанська, якщо у вас є гідність і розуміння, ви маєте зараз взяти самовідвід, прямо тут і зараз. Не ганьбити Україну, це бути мати наслідки для України. Зупиніться, ми в надзвичайно важкій ситуації. Нам треба молитися на підтримку. Нам треба пояснювати і показувати свою стовідсоткову прозорість. Маємо бути як джерело, як джерельна вода, чисті. А замість цього знову прилаштовують родичів і близьких людей на ті місця, які мають контролювати, щоб не вкрали. Бо ви хочете вкрасти, а це не можна робити. Зупиніться поки не пізно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу нагадати, що відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України... Я прошу сідайте за свої місця. Ми зараз проведемо сигнальне голосування і одразу переходимо до результативного голосування.   Будь ласка, займіть свої місця.

Відповідно статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань порядку денного я пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадую, необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" і утримувати ці дві кнопки одночасно  до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні. Прошу голосувати.

 

12:14:53

За-251

251. Тут сигнальне голосування, які фракції. Покажіть по фракціях, якщо бажаєте, будь ласка. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до розгляду питань порядку денного. Перелік питань був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам роздано. Але я хочу нагадати, що нами обговорено, але не завершено розгляд питання про призначення члена Рахункової палати Піщанської Ольги Станіславівни Головою Рахункової палати. Тому переходимо до прийняття рішення. Шановні колеги, займіть свої місця, ми переходимо до прийняття рішення.

Відповідно до пункту 16 частини першої статті 85 Конституції України, статті 208 зі значком 2 Регламенту Верховної Ради України, статті 20 Закону України "Про Рахункову палату" ставлю на голосування пропозицію призначити члена Рахункової палати Піщанську Ольгу Станіславівну Головою Рахункової палати. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:16:27

За-252

Рішення прийнято.

Давайте привітаємо Ольгу Станіславівну Піщанську (по фракціях покажіть) з призначенням на відповідальну посаду Голови Рахункової палати. Побажаємо успіхів, наснаги та професійних звершень в ім'я України.

Дякую, шановні колеги. Вітаємо з призначенням.

Йдемо далі, шановні колеги, у нас порядок денний затверджений.

Перепрошую. Я перепрошую, я прошу головний комітет разом з Апаратом оформити це відповідною постановою наше рішення, яке ми тільки що прийняли.

Йдемо далі. Шановні колеги, я ще раз…  Разумков з процедури? Будь ласка, з процедури.

 

12:17:19

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, з порядку денного зник важливий законопроект 10313. Оскільки у нас засідання Погоджувальної ради в закритому режимі, я особисто від вас добитися протоколу засідання Погоджувальної ради не можу. А цей законопроект стосується соціальних пільг наших захисників, в тому числі питань демобілізації, і сьогодні його немає в порядку денному. Я розумію, що це рішення було прийнято на Погоджувальній раді. Зазначте, будь ласка, які фракції виступили за те, щоб зняти це питання з порядку денного.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дмитре Олександровичу, я не можу вам сказати, тому що було декілька голосувань. Але якщо його нема в порядку денному, таке рішення Погоджувальної ради.

Добре, шановні колеги, йдемо далі. Переходимо до розгляду питання.

Перед тим, як перейти до розгляду наступного питання, я ще раз звертаюсь до всіх колег із закликом неухильно дотримуватись безпекових правил у Верховній Раді і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи. Тому, шановні колеги,  продовжуємо розгляд питань порядку денного.

Наступний, це законопроект... Що? (Шум у залі)

Шановні колеги, я перепрошую, бо я не був на всьому засіданні Погоджувальної ради, і колеги підтверджують, що було прийнято рішення по 3 хвилини від фракцій і груп після голосування по Піщанській.

Будь ласка, прошу фракції і групи записатися для виступів, і далі переходимо до порядку денного.

Будь ласка, слово надається Заремському Максиму Валентиновичу, фракція політичної партії "Слуга народу". 

 

12:20:08

ЗАРЕМСЬКИЙ М.В.

Прохання передати слово Арахамії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арахамія Давид Георгійович, фракція "Слуга народу".

 

12:20:27

АРАХАМІЯ Д.Г.

Доброго ранку, колеги! Сьогодні всіх турбує тільки одне питання – мобілізація, в принципі, номер один тема в країні, яким чином вона буде відбуватися, які будуть правила.

Я хочу всіх заспокоїти і сказати про те, що мобілізацію ми будемо розглядати завтра. Це два законопроекти. Один – це 10062 і інший, який  безпосередньо мобілізація. Один направлений на те, щоб ми всі розуміли і оперували однаковими цифрами стосовно людей: скільки людей в Україні, скільки за кордоном, скільки з них мобілізаційного віку, скільки призовного віку. Це об'єднання реєстрів для того, щоб система, яка працює в Міністерстві оборони під назвою: "Оберіг", могла автоматично працювати без втручання людей для того, щоб пізніше зробити так звану смарт-мобілізацію, коли ми, базуючись на потенціалі та на навичках людини, пропонували їй ті військові посади, які потрібно пропонувати.

А другий – безпосередньо наступна хвиля мобілізації, де є багато речей, які треба доопрацьовувати та покращувати. Ми на комітеті працюємо вже п'ятий день над цим питанням, дуже багато речей треба виправляти. Тому ми хочемо запропонувати на завтра рішення для того, щоб не втрачати два тижні, ми всі розуміємо, що мобілізацію все одно треба робити, просто її треба, так звано, покращувати саму процедуру. Тому ми запропонуємо перше читання, але з урахуванням пропозицій комітету. Пропозиції комітету напрацьовуються і будуть завтра представлені в цій залі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Давид Георгійович.

Будь ласка, Папієв, я правильно розумію, "Патформа за життя та мир". Будь ласка, Михайло Миколайович.

 

12:22:24

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановні громадяни України! Ви знаєте, без перебільшення, зараз найбільш складні часи розвитку України в умовах незалежності. І нам необхідно зараз перш за все об'єднувати націю з тим, щоб перемогти нашого ворога, з тим, щоб запрацювала економіка України, з тим, щоб наповнювався бюджет і щоб соціальні гарантії, які несе держава перед своїми громадянами, щоб вони виконувалися в повному обсязі.

І ви знаєте, от в цей час я зараз, якщо проаналізувати наші соціальні мережі, то повилазили різного роду, на кшталт політичних бомжів, які починають розхитувати нашу країну, розхитувати суспільство. Це дуже небезпечне явище. І нам треба сьогодні прийняти рішення на рівні парламенту, на рівні держави з тим, щоби ми об'єднували націю, об'єднували країну, з тим, щоби ми підтримували один одного, а політикою давайте займемося після завершення війни…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А я перепрошую, а що сталося з таймером в нас? Мені здається, що не обнулили час, дайте тоді... Да, просто ви пішли по іншому цьому. Дві хвилини додайте, бо він тільки одну хвилину говорив, будь ласка. І слідкуйте, будь ласка, завершив попередній – обнуляйте таймер.

Прошу, ще 2 хвилини.

 

12:23:47

ПАПІЄВ М.М.

Дякую, шановні колеги. Бо надали одну хвилину як для репліки, у мене є 3 хвилини. І от я продовжу свій якраз заклик до всіх присутніх з тим, щоби ми об'єднувалися, з тим, щоби ми сьогодні були як єдине ціле, щоби нас не роз'єднували різні політичні погляди, і це дуже важливо.

А от стосовно тих ініціаторів, які сьогодні закидають в суспільство різного роду провокації, то я би тут запропонував, щоб ми, може, навіть і на рівні закону провели імплементацію святого рішення, це шосте правило Другого Вселенського Собору. Яке полягає в тому, що кожен заявник має право на розгляд своєї скарги, але тільки при умові, якщо він дає зобов'язання понести таке ж саме покарання, як і та особа, на яку він скаржиться, в разі, якщо його твердження виявляться наклепом. Це дуже було би важливо, і я думаю, що це би якось приземлило оці різного роду провокаторів, які сьогодні у нас існують.

І ще раз, шановні колеги, нам необхідно об'єднуватися. І от я зараз приїхав з Чернівецької області і мав розмови з нашими ветеранами. Ви знаєте, нам треба дуже серйозно подумати про долю, про подальшу долю і наповнення змістом Міністерства у справах ветеранів. І це дуже важливо. На що зараз скаржаться ветерани? На те, що вони не можуть отримати статус, отримати довідки. Може, є зміст зараз розглянути питання про те, щоб створити національну агенцію у справах ветеранів і перевести її в Міністерство оборони України, тобто щоб ця агенція була у складі того міністерства, де отримують ветерани необхідні всі документи для набуття свого статусу – або учасника бойових дій, або людини, яка отримала увіччя…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату України Кожем'якіну Андрію Анатолійовичу, фракція політичної партії "Батьківщина". 

 

12:26:23

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Доброго дня. Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Андрій Кожем'якін, фракція "Батьківщина". Останнім часом до мене як до народного депутата та заступника одного із добровольчих формувань міста Києва, генерал-лейтенанта запасу Служби безпеки України звертаються патріотично налаштовані громадяни України, які у перші дні війни об'єдналися у добровольчі формування для захисту України. Зокрема це пенсіонери силових структур, студенти, науковці, судді та інші громадяни, які не підлягали призову по мобілізації та увійшли у рух національного спротиву як добровольці. Разом з Збройними Силами України вони першими зупиняли ворога в Ізюмі, Балаклії, Бучі, Гостомелі, організовували оборону Сум і Чернігова, а також на підступах до столиці. В цей момент ніхто не з'ясовував, чи це військовослужбовець, чи доброволець, всі ми билися за одне – за Україну.

Проте сьогодні, очевидно, є тенденція до повної ліквідації добровольчого руху як складової національного спротиву. І мені дуже хочеться вірити (дуже хочеться вірити!), що до цього непричетне політичне керівництво держави. Хочу наголосити, що рішення про ліквідацію добровольчих формувань наразі ухвалюється приховано від місцевих громад,  без аналізу діяльності конкретних формувань, реального вкладу у виконання завдань територіальної оборони. Дивує, коли за рішенням окремих командирів військових частин ТрО розформовуються підконтрольні їм боєздатні ДФТГ, які сьогодні збивають ворожі шахеди. Такий підхід є відвертим підривом обороноздатності держави шляхом цілеспрямованого знищення добровольчого руху в Україні.

Отже, в мене як в колишнього співробітника Служби безпеки України виникає закономірне питання до СБУ: а чи немає в діях ініціаторів цих процесів ознак злочину, передбаченого статтею 111 Кримінального кодексу? Командири військових частин сил ТрО повинні сприймати добровольчі формування як одну із складових систем територіальної оборони. Саме такі добровольці створили умови для того, щоб військовослужбовці ЗСУ виконували свої завдання на передовій, а вони безоплатно замість них несуть цілодобові бойові чергування на стаціонарних та мобільних постах ППО, охороняють об'єкти критичної інфраструктури. Не розформовувати потрібно добровольчі формування, при цьому принижуючи їх бійців сьогодні.

Тому існує неписане правило: не знаєш, як поступати, поступай по закону. Прошу поступати по закону.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Морозу Володимиру Вікторовичу, депутатська група "Відновлення України".

 

12:29:32

МОРОЗ В.В.

Передайте, будь ласка, Гнатенку слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гнатенко.

 

12:29:46

ГНАТЕНКО В.С.

Шановні колеги, вітаю всіх вас та весь український народ з початком 2024 року. Вже майже 2 роки наша держава гідно дає відсіч повномасштабній агресії. Вдячність кожному українському захиснику і захисниці, хто боронить нашу землю від окупації. Україна йде вперед, семимильними кроками рухаючись вперед до повноправного членства в Європейському Союзі. У 2024 році ми маємо тримати такий темп. Сьогодні ми робимо все, аби підтримка наших ключових партнерів, зокрема у Конгресі США та у Європейській Раді, була на найвищому рівні. Партнери мають бачити нашу потужну боротьбу з корупцією.

У минулому році місцеві бюджети збільшили свої доходи майже до 442 мільярдів гривень, додавши 44 мільярди гривень плюсом. Ми стали свідками, куди витрачались ці кошти. Зловживання в цій сфері продовжують своє існування. Місцеві адміністрації на прифронтових, а в деяких випадках і тимчасово окупованих територіях виділяли кошти на придбання якоїсь незрозумілої техніки, проводили не першочергові ремонтні роботи та виплачували собі заробітну плату з 200 відсотками преміальних, фактично не виконуючи ніякої роботи. В той час, коли ми всі стоїмо майже на колінах перед нашими партнерами, благаючи надати нам вкрай необхідні фінанси для боротьби, твориться таке лихо. Невже це не бачать контролюючі та правоохоронні органи? Ми повторюємо одні й ті ж помилки, які вже допустили в Міністерстві оборони на закупівлях.

Безкарність у цих питаннях породжує корупцію і замість допомоги своїм громадянам та тимчасово переміщеним особам, та військовим почали ховати кошти на депозитних рахунках. Нам терміново необхідно провести ревізію всіх місцевих бюджетів і показати приклади недбалості їх і нецільового використання. Я думаю, що такі випадки необхідно кваліфікувати як державна зрада.

Колеги, наша держава потребує подальших реформ, швидких та системних. Передусім необхідно дослухатись до всіх рекомендацій Європейської комісії в найближчі місяці, це гарантуватиме позитивний висновок Єврокомісії щодо України вже в березні поточного року. Згаданий документ стане фундаментом рішення Європейської Ради щодо конкретних переговорних рамок на шляху до повноправного членства України в Європейському Союзі.

Шановні колеги, нам усім і надалі треба працювати над посиленням обороноздатності нашої держави і європейським майбутнім, посиленням соціального захисту населення та укріпленням економіки. І депутатська група "Відновлення України" буде робити необхідне все для цього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Бакунцю Павлу Андрійовичу, група "Довіра".

Будь ласка, Павло Андрійович.

 

12:33:00

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановний пане Голово, колеги, дорогі українці! Надворі 2024 рік, ми з вами пройшли період Різдвяних свят усі разом з західним світом вперше. Ми з вами знаходимося в незалежному українському парламенті, ми з вами знаходимося у вільному українському Києві і все це завдяки нашим найвідважнішим серцям, нашим захисникам і захисницям, які насправді за цей період зробили неймовірні речі. Вони зберегли Україну, вони зберегли українців, вони зберегли нас з вами. І при тому, що багато хто з них, звичайно, що, на жаль, втратив найдорожче – життя заради нашої держави.

Це великий подвиг і ми сьогодні маємо в своїй роботі, звичайно, що, працюючи, розуміти, що ми живемо в середовищі, де є і родини наших героїв, і родини зниклих безвісти, і родини полонених, і з ними спілкуватися. І, звичайно, що продовжувати євроінтеграційні процеси ефективно в цьому році – це робота українського парламенту. І, звичайно, найважливіше, підтримати українського воїна – це дуже важливо.

І однозначно, що слово "мобілізація", слово "військова підготовка", допомога армії – це ті важливі речі, які торкаються кожного українця і українки. І я би хотів тут звернути вашу увагу, власне, на військову підготовку, адже головне – це є підготувати добре молоду людину, нового мобілізованого, оскільки більша частина українців зараз психологічно не готові і їх потрібно як фізично навчити, так морально, психологічно підготувати, так і ефективно забезпечити, і це вкрай важливі речі, вкрай важливі речі.

І другий важливий обов'язково момент, що, власне, створюючи в цих днях цей новий, всі надіються, справедливий підхід до забезпечення українського війська для кожного українця, нам потрібно не допустити того, щоб скинути всі ці завдання мобілізації на плечі місцевого самоврядування. Ну, не може староста в селі приводити людей до армії! Староста і мер повинні займатися господаркою, каналізацією, світлом, сніг відкидати, а військові повинні дбати про те, аби збільшувати, покращувати підготовку наших захисників. А ми з вами з вірою, звичайно, що в наших людей, у наші Збройні Сили України повинні робити найсправедливіший підхід, найвиваженіший підхід...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народній депутатці Совсун Інні Романівні, фракція "Голос".

 

12:36:13

СОВСУН І.Р.

Прошу передати Лозинському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лозинський Роман Михайлович, будь ласка.

 

12:36:23

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні українці, колеги, зараз вся країна говорить про мобілізацію, але про мобілізацію людей, замість того, щоб почати нарешті говорити про мобілізацію ресурсів. Тому що гривень у бюджетах вистачає, але дронів, автомобілів і всього необхідного для того, щоб берегти життя людей на фронті, не вистачає. Ці слова не популізм, ці слова – необхідність, необхідність прийняти в цьому залі законопроект, який лежить з серпня 2023 року. Сором! Ганьба нашій Верховній Раді!

9559-д, комітетський законопроект, який дає право, можливість і зобов'язує місцеве самоврядування у межах своїх рішень фінансувати безпеку і оборону, закуповувати дрони і не ходити потів до прокуратури і пояснювати, чому вони це робили без відповідних повноважень, закуповувати автомобілі пікапи замість бруківки і барабанів в укриття.

І ми маємо цей законопроект, але його досі не розглянув парламент. Чому? Хтось боїться, що ще хтось буде підтримувати ЗСУ? Може, тоді волонтерство треба заборонити, якщо ви хочете заборонити органам місцевого самоврядування підтримувати сили безпеки і оборони?

Шановні колеги, я з цієї трибуни всіх закликаю відкрити зараз перед своїми очима 9559-д, законопроект, який Комітет з питань місцевого самоврядування вирішив підтримати за основу і в цілому в серпні 2023 року,  зараз січень 24-го року, пів року минуло. І досі кожна місцева рада, кожна громада, яка вирішила не бруківку, а вирішила дрони закуповувати, ходить або буде ходити в силові органи, в прокуратуру, в суди і пояснювати, чому вони це робили. Тому що відповідно до закону чинного, я, може, вас когось здивую, вони цього не мають права робити, навіть ті, хто вже роблять.

Шановні колеги, це наш обов'язок, це не політичні лозунги, це не популізм, це наш обов'язок, це наша робота. Пане Голово, Погоджувальна рада, всі голови фракцій, ви сидите і ви формуєте порядок денний. Хто забрав з порядку денного 9559-д? Хто готовий взяти на себе відповідальність? Озвучте, хто.

Голова фракції, озвучте і вийдіть з політичним виступом і скажіть, чому ви забороняєте органам місцевого самоврядування виділяти кошти на сили безпеки і оборони. Хто? Прізвище. Нехай вся країна почує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці Скороход Анні Костянтинівні, депутатська група "Партія "За  майбутнє".  

 

12:39:30

СКОРОХОД А.К.

Шановні колеги, мобілізація не почалася сьогодні і точно не почалася з реєстрації законопроекту, який наробив так багато галасу в суспільстві. І питання її успіху не лежить в площині збільшення санкцій чи покарань. Вона залежить від рівня забезпеченості у суспільстві запиту на справедливість, у питаннях участі всіх верств населення незалежно від приналежності до влади, кількості фінансових статків та можливостей. Всі, хто зараз захищає на фронті, лютує від несправедливості, від несправедливості в тім, що так звані керівники країни, місцевої влади, державні службовці, великі бізнесмени, які наживаються на закупівлях в Міністерстві оборони, вони всі не захищають країну. І наше завдання задовольнити саме цей запит – запит на справедливість.

Всі добровольці, шановні колеги, вже давно на фронті або під прапорами, тому на часі визначитися всім іншим, чи дійсно вони є елітою держави, та подати приклад всім іншим стати на захист нашої України. Саме еліта суспільства має своєю участю у вигляді мобілізації своїх дітей, а не ховання їх за кордоном у західних партнерів, у вигляді власної мобілізації за прикладом Ізраїлю створити другий ривок для єднання нації та протистояння України російській агресії, інакше мобілізація не спрацює.

Також ми маємо розуміти, що успіх нашої країни в боротьбі з ворогом полягає у якості і у домінуванні якості над кількістю. Ми маємо змінити свої підходи до підготовки людей, а також забезпечити їм елементарну захищеність на фронті, в тому числі від своїх командирів. Ми маємо всі разом стати на воєнні рельсы та залучити до оборони країни всі можливі ресурси.

Звичайно, Закон про мобілізацію має бути прийнятий з багатьма змінами і з суттєвими доопрацюваннями до другого читання, з врахуванням пропозицій, як Комітету оборонного, так і всіх фракцій і груп. Ми маємо прибрати всі норми, які порушують Конституцію України. Ми маємо забрати корупційні норми, які делегують місцевому самоврядуванню функції ТЦК та СП. Ми маємо прибрати маніпулятивні норм щодо депутатів та інші норми і захистити інвалідів. Але головні зміни, які мають відбутися, мають відбутися в еліті, яка власним прикладом має запустити другий...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Климпуш-Цинцадзе Іванні Орестівні, фракція "Європейська солідарність".

Будь ласка, передає, я так розумію, Порошенку Петру Олексійовичу.

 

12:42:48

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, дорогий український народе. Вже немає сумніву, що третій рік війни буде складнішим за попередні два. І це гірка правда життя, якою треба навчитися розмовляти з власним народом. І вона далека від солодкої брехні телемарафону на кшталт кави в Ялті і влітку завершення війни. Солодка брехня повністю демотивує український народ і перешкоджає мобілізації.

Я хочу наголосити, що керівництво парламенту має негайно скасувати заборону на трансляцію засідань Верховної Ради, заборону на трансляцію засідань Погоджувальної ради і запустити журналістів у фойє. Кого ви боїтеся – українського народу?  Ні, ви боїтеся правди.

Керівництво парламенту має скасувати огидні і незаконні розпорядження про блокування виїзду депутатів і формування делегацій постійних міжпарламентських об'єднань, тому що це кримінальний злочин – перешкоджання міжпарламентської дипломатії. А самодурство ніколи не переможе дипломатію. Дипломатія переможе.

Позиція нашої фракції: не повторювати помилки, які ви робили перед війною, коли ви пів року не ставили на голосування наші законопроекти по укріпленню обороноздатності і збільшення фінансування армії. Зараз ми вимагаємо негайно поставити і розглянути, перше, законопроект про п'яту колону Росії – московську церкву.

Друге. Треба негайно припинити спробу зіткнути військове і військово-політичне керівництво держави і для цього розглянути законопроект про погодження з Головнокомандувачем призначення та звільнення командувачів. Він несе за  це відповідальність, а можливості впливу немає ніякого.

Ми вимагаємо спростити процедуру надання УБД. Ми вимагаємо 30 відсотків ПДФО бригад повернути на рахунки бригад. Ми вимагаємо створити ТСК про фортифікаційні споруди, бо небудівництво є злочин. Ми вимагаємо, щоб російську Думу не порівнювати з Верховною Радою України.

Весь перелік поставте на голосування. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили виступи, переходимо до розгляду питань порядку денного.

Разумков –  з процедури, будь ласка.

 

12:46:03

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, я хотів би повернутися до запитання законопроекту 10313. Колеги, які були присутні на Погоджувальній, зазначили, що саме ви попросили зняти його з порядку денного. Це законопроект, який регулює питання соціального захисту наших з вами захисників і поліціантів, плюс регулює питання демобілізації.

Виходячи з цього, оскільки цей законопроект підготовлений до розгляду, я звертаюся до вас поставити, як ви ставили пропозиції і інших народних депутатів, на голосування пропозицію про включення сьогодні до порядку денного законопроекту 10313 і розгляд його в рамках сьогоднішнього пленарного засідання. Я сподіваюся, подвійні стандарти не будуть існувати в цій залі, тому що пропозиції "Слуги народу" ви так ставите і, сподіваюся, мою також поставити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Дмитре Олександровичу.

Колеги, м'яко кажучи, говорять і неправду вам. Тому що ви чудово знаєте, що я як Голова Верховної Ради не маю права ні голосувати, ні формувати порядок денний, це роблять лідери фракцій і груп.

Я ставлю пропозицію Разумкова. Прошу голосувати.

 

12:47:35

За-210

Рішення не прийнято.

Дякую. Рухаємося по тому порядку денному, який є.

Ірина Володимирівна, у вас була можливість висловити на Погоджувальній раді, якщо це по порядку денному. У вас з процедури? Будь ласка,  Геращенко.

 

12:47:50

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, як ви знаєте, і Комітет з питань нацбезпеки, і регламентний комітет розглянули постанову членів Комітету нацбезпеки з питання відкликання Мар'яни Безуглої з посади заступниці голови Комітету нацбезпеки. Ми вважаємо, це питання є принциповим, тим більше цей проект постанови підписали представники всіх фракцій, які входять до Комітету нацбезпеки, де, до речі, більшість складає фракція "Слуга народу".

І ми просимо зараз поставити на голосування внесення в порядок денний Постанови про відкликання пані Безуглої для початку з посади заступниці голови Комітету нацбезпеки.

І, до речі, це голосування так само стосується Збройних Сил України, адже пані Мар'яна щодня просто плюндрує і принижує Збройні Сили України, керівництво  Збройних Сил України і Генерального штабу, і це тест так само дуже цікавий на суб'єктність парламенту.

Зараз прошу поставити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, на відміну від Дмитра Олександровича, ви сьогодні присутні були на Погоджувальній раді і жодного разу не піднімали це питання. Дмитро Олександрович не мав можливість це зробити, тому він зробив тут. Я перепрошую, давайте будемо йти далі.

Ми переходимо до законопроекту 10037... (Шум у залі) Шановні колеги, ми не будемо по одному питанню включати до порядку денного. Я оголосив, ми зайшли в розгляд питання.

10337, 10337-1, 10337-2, це проект Закону про доброчесне лобіювання і альтернативні до нього. Шановні колеги, секундочку.  

   Шановні колеги, на Погоджувальній раді ми домовились сьогодні почати саме з цих питань, які є євроінтеграційними. Є пропозиція включити до порядку денного сесії законопроекти: 10337, 10337-1, 10337-2 і 3059. 

Прошу народних депутатів голосувати за включення до порядку денного цих євроінтеграційних законопроектів.

 

12:50:38

За-296

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми домовлялися об'єднати обговорення цих питань і розглянути їх за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:51:03

За-266

Рішення прийнято.

Два – за, два – проти, чи з доповідями? З доповідями.

Я запрошую до доповіді Міністра Кабінету Міністрів України Немчінова Олега Миколайовича.

Будь ласка, Олег Миколайович.

 

12:51:30

НЕМЧІНОВ  О.М.

Шановні народні депутати, проект Закону України про доброчесне лобіювання має євроінтеграційний характер. Він при своїй розробці спирався на засади врегулювання лобіювання, визначені у резолюціях Парламентської асамблеї та Рекомендаціях Комітету Міністрів Ради Європи, Десяти принципів прозорості та доброчесності лобіювання, схвалених ОЕСР, Міжвідомчої угоди від 20 травня 21-го року між Європейським парламентом, Радою Європейського Союзу та Європейською комісією про обов'язковий реєстр прозорості.

Крім того, необхідно зазначити, що перша версія законопроекту розроблена Національною агенцією із запобігання корупції надсилалася для проведення аналізу до Європейської комісії, і урядовий законопроект враховує ті зауваження і пропозиції, які були надані за результатами цієї оцінки, а також широкого обговорення з громадськістю. Крім того, необхідність законодавчого регулювання лобіювання на сьогодні визначена проблемою, що потребує вирішення у низці нормативно-правових актів, а також рекомендація міжнародними організаціями.

Зокрема, необхідність прийняття Закону про лобіювання передбачається Законом України "Про правотворчу діяльність", Антикорупційною стратегію на 2021-2025 роки та Державною антикорпрограмою та з її реалізації, Планом заходів щодо запобігання зловживання надмірним впливом, Рекомендацією дев'ятого проміжного звіту щодо виконання рекомендацій, наданих в рамках 4-ї оцінки GRECO, запобігання корупції серед народних депутатів, суддів та прокурорів від 24 березня 2023 року.

Урядовим проектом законопроекту передбачається визначити правові  засади лобіювання в Україні відповідно до міжнародних практик. Зокрема, законопроект передбачає предмет лобіювання як... нормативно-правові акти як предмет лобіювання. Також передбачається, що суб'єктами лобіювання є фізичні та юридичні особи, які здійснюють лобіювання в інтересах клієнта на підставі договору про надання послуг з лобіювання...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Слово надається авторці альтернативного законопроекту народній депутатці України Буймістер Людмилі Анатоліївні. Немає.

Слово надається автору альтернативного законопроекту народному депутату України Власенку Сергію Володимировичу. Немає.

Слово надається, шановні колеги, автору об'єднаного законопроекту народній депутатці України Тимошенко Юлії Володимирівні, це авторка законопроекту 3059.

Після цього доповідає комітет, потім: два – за, два – проти.

 

12:54:30

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, мова йде про цілий перелік законопроектів, які стосуються, по суті, контролю лобізму в Україні. Насправді наш законопроект, який підписали різні представники різних фракцій, він поданий ще чотири роки тому. І він присвячений тому, щоби кожен лобіст, де б він не працював: в громадських організаціях, в лобістських групах, щоби він мав дуже чітку звітність, щоб цей лобіст чітко говорив, звідки він отримує кошти, щоб цей лобіст точно сказав, що він вимагає від органів влади, і це було поставлено під фундаментальний контроль.

Чотири роки цей закон не розглядається. Чому не розглядається? Хіба прозорість руху коштів за лобізм, хіба прозорість роботи в тому числі і громадських організацій не є теж складовою загальної антикорупційної діяльності і загального контролю недопущення шкідливого лобізму для держави? Є. А тоді питання: а чому це блокувалося чотири роки? Чому чотири роки ніхто не дав можливість це розглянути? І до речі, наш закон зроблений на основі найкращих стандартів, перекладений і адаптований до українських реалій американський законопроект про лобізм, де є всі складові контролю звітності, відповідальності й інших складових. Але це не розглядається. А розглядається урядовий, беззубий, абсолютно непридатний для того, щоб здійснювати реальний контроль.

І тому я прошу підтримати наш законопроект 3059 і зробити справжній контроль за лобізмом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, ми завершили представлення законопроектів. Переходимо до висновків комітету. Слово надається голові підкомітету Комітету з питань правової політики Миколі Олексійовичу Стефанчуку. Будь ласка.

 

12:56:56

СТЕФАНЧУК М.О.

Шановні колеги, за дорученням Голови Верховної Ради України Комітет з питань правової політики розглянув на своєму засіданні ряд законопроектів за реєстраційними номерами 10337, 10337-1, 10337-2 та 3059. За результатами обговорення Комітет з питань правової політики вирішив рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного усі зазначені законопроекти і рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу законопроект  за реєстровим номером 10337, поданий Кабінетом Міністрів України, а всі інші відхилити.

Також хотів би зазначити, що комітет рекомендує звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією відповідно до частини першої 116-ї Регламенту Верховної Ради України під час розгляду на пленарному засіданні проекту Закону про доброчесне лобіювання, поданого Кабміном, 10337, оголосити про необхідність внесення пропозицій, поправок до цього законопроекту, виправлення, уточнення, усунення помилок та/або суперечностей в тексті зазначеного законопроекту, інших структурних частин, які не були предметом розгляду в першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроектом. Це дасть можливість доопрацювати законопроект повною мірою та отримати ефективний і якісний закон за результатами голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Олексійович.

Шановні колеги, ми домовлялися і проголосували за те, що в нас буде одне обговорення на два законопроекти. Тому я прошу фракції і групи записатися два – за, два – проти для обговорення сумісно цих законопроектів. Прошу записатись.

Будь ласка, Воронько Олег Євгенійович, депутатська група "Відновлення України".

 

12:59:12

ВОРОНЬКО О.Є.

Доброго дня, пане Голово. Прошу передати слово Антоніні Славицькій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Антоніна Славицька.

 

12:59:20

СЛАВИЦЬКА А.К.

Доброго дня, колеги! Дійсно, необхідність ухвалення вказаного законопроекту визначена нашою антикорстратегією, але також була зазначена у вимогах Європейської комісії стосовно нашої євроінтеграції. І саме з цих міркувань ми будемо підтримувати ухвалення цього законопроекту за основу.

Попри те, що спроби ухвалити подібного змісту законопроект були і в цьому скликанні, і в попередніх, у нас є зауваження до тієї редакції, яку нам представив Кабмін. Вона, на наш погляд, не дуже відповідає реаліям, тому ми будемо подавати правки. Є багато дискусійних питань. Зокрема, ми погоджуємося з тим, що громадські організації, які не отримують прибуток, вони не мають бути суб'єктами лобіювання. В той же час ті організації, які отримують іноземне фінансування, все ж таки на нашу думку, мають підпадати під певні категорії суб'єктів лобіювання. І саме Рада Європи, Європейська комісія також взяла курс на прозорість і підзвітність від іноземного фінансування.

Тому з урахуванням викладеного, ми будемо підтримувати за основу і подавати відповідні пропозиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Літвінову Олександру Миколайовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

13:00:47

ЛІТВІНОВ О.М.

Прошу передати слово Маслову Денису.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Денис Вячеславович Маслов, будь ласка.

 

13:00:54

МАСЛОВ Д.В.

Колеги, хочу звернути увагу, що прийняття цього законопроекту є в звіті Європейської комісії щодо початку перемовного процесу. Окрім того, це є в рекомендаціях групи GRECO, яка в минулому році приймала відповідне рішення по Україні.

Тому надзвичайно важливо підтримати цей законопроект. Я не говорю, що він є ідеальним, ми його доопрацюємо до другого читання, це точно. І що важливо: цим законопроектом ми тільки закладаємо основи правового регулювання лобізму в Україні, цієї діяльності. Зробимо так, щоби слово лобізм не асоціювалося з негативом, а асоціювалося з прозорістю і з тим, що ті, хто хочуть впливати на процеси прийняття рішень, процеси прийняття нормативно-правових актів, могли робити це, але робити виключно в прозорий і законний спосіб. Більше того, є тенденції в Європейському Союзі на посилення процедур лобізму, ми за цим будемо стежити і йти в ногу з Європейським Союзом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається Рущишину Ярославу Івановичу, фракція політичної партії "Голос".

Олександра Юріївна, будь ласка, Устінова.

 

13:02:22

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, я дуже прошу звернути вашу особисту увагу на цей законопроект про лобізм, тому що він стосується кожного з вас. Бо ви всі будете суб'єктами лобізму і ваші родичі. Почитайте, відкрийте законопроект, який нам пропонує уряд. Ви будете в реєстрі, ваші родичі, ваші знайомі. І знаєте, що найкраще? Знаєте, хто буде вести цей реєстр? НАЗК. І вони будуть не лише вести цей реєстр, вони, я вам цитую дослівно, як прописано в законопроекті: "НАЗК надаються повноваження рекомендаційних роз'яснень". Що це означає? Що НАЗК як захоче нам рекомендувати, з ким ми можемо зустрічатися, а з ким ні, і наші родичі, так ми і змушені будемо робити. А якщо ні, то читаю вам іншу частину закону: "НАЗК має право вносити приписи про порушення вимог законодавства з питань лобіювання та інших питань, передбачених цим законом". Тобто якщо ви зустрінетесь з тим, хто не сподобається НАЗК, то вам випишуть адмінпротокол, ви станете знову корупціонерами і те, що ви бачили про те, що ви не задекларували квартиру, за яку платить держава, це будуть лише квіточки в порівнянні з тим, що нас чекає.

На жаль, цей законопроект потрібно відправляти на доопрацювання і робити абсолютно нормальним, таким як це вимагають міжнародні стандарти. І коли нам зараз розказують, що це є вимога Європейського Союзу, в Європі немає законів про лобізм, він є лише в Сполучених Штатах Америки. Тому мені дуже цікаво насправді, чия це є вимога і хай нам покажуть, на які норми ми маємо спиратися.

Ми також не будемо підтримувати другий законопроект, тому що по другому законопроекту всі міжнародні донори України і USAID, і NDI, і ERI – всі, хто зараз дають гроші і матеріально-технічну допомогу, стануть лобістами, закриють свої офіси і підуть з України.

Тому в мене величезне прохання зараз не підтримувати жоден з цих законопроектів, а виписати нормальний законопроект спільно з партнерами, спільно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Григорію Миколайовичу Мамці, група "Платформа за життя і мир".

 

13:04:40

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, громадяни України, дійсно, на мою думку, ці позиції, ці правовідносини держава має право і зобов'язана їх врегульовувати. Але хочу звернути увагу, що все, що допомагається державними службовцями, фірмами, громадянами України, на жаль, у нас в Україні розглядається як питання пособництва, що передбачено кримінальною відповідальністю. Потім в ці правовідносини щодо пособництва вони врегульовані. Держава повинна надати механізм допомоги лобіювання через визначенні реєстри, через державні органи, якими наділяються повноваження щодо перевірки цього органу. На жаль, у нас НАЗК визначено по цьому законопроекту основним органом, але згадайте питання щодо відновлення декларування. Коли НАЗК сказало, що ми фізично і технічно можемо перевіряти пару тисяч декларацій щодо повної перевірки за рік. Питання: а чи витримає НАЗК цей процес робочий? Яким чином працювати і робити цю роботу? Яким чином вводити обмеження? Яким чином притягати до відповідальності і виявляти ті порушення? Хто їх буде складати? Цього, на жаль, невідомо.

І ще, найголовніше в цьому законопроекті – яким чином буде реєстрація і що держава хоче звідси отримати по процесу лобіювання, кого саме, які кошти, з яких правовідносин нормування фінансів буде отримувати бюджет? Цього немає. Це таке, початок є, кінця не видно.

Дякую вам велике.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Крулько Іване Іванович, фракція "Батьківщина".

 

13:06:41

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

От знаєте, колеги, про що цей законопроект? Цей законопроект насправді про те, щоб нарешті у нас ті, хто вимагають від нас відкритості, від чиновників, від депутатів, самі стали відкритими. Щоб показували, скільки вони заробляють, хто їм платить, чи платять вони податки зі своїх заробітних плат – про це ці законопроекти.

Тому я хочу сказати, що треба голосувати за кожен із цих законопроектів. І я прошу уряд як ініціатора першого законопроекту, якщо він пройде за основу, візьміть просто норми, які прописані в законопроекті Власенка і законопроекті Юлії Тимошенко, де просто взята американська модель, і ми мусимо, і весь народ має знати у відкритому реєстрі, хто є лобістом, скільки отримує, задекларував чи не задекларував і чи сплатив податки, тоді буде в країні порядок. А поки лобісти будуть від нас вимагати бути відкритими, а самі будуть закритими, цього порядку не буде. Ми будемо голосувати за ці законопроекти.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, висловилися всі. А, я перепрошую, да-да, Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна, будь ласка.

Будь ласка, Іванна Орестівна.

 

13:08:04

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Шановні колеги, дійсно, закон про.... законопроект про лобізм є частиною вимог Європейської комісії і Європейської ради до нас і ми маємо його ухвалити якомога швидше, бажано до березня місяця. Але хочу звернути вашу увагу, що в законопроекті, який поданий Кабінетом Міністрів України, саме поняття, сам термін "лобіювання", на жаль, не повністю відповідає європейським стандартам, а відповідно нарощується далі проблематика в цьому законопроекті, він потребує серйозного, серйозного доопрацювання. І дуже сподіваюся, що і Кабінет Міністрів, і комітет будуть готові прислухатися до зауважень. Також ми наполягаємо, щоб зареєстрований законопроект був надісланий до Європейської комісії і до Венеційської комісії, і тільки після отримання їхніх висновків ми могли би перейти до ухвалення його в другому читанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту в першому читанні. Я прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про доброчесне лобіювання (реєстраційний номер 10337).

Готові голосувати? Шановні колеги, я прошу народних депутатів голосувати.  

 

13:10:01

За-309

Рішення прийнято.

Шановні колеги, дякую вам за це рішення.

Оскільки прийнятий перший законопроект, немає сенсу голосувати за другий законопроект, так, колеги? Чи ви хочете поставити?

Шановні колеги, давайте тоді, я ставлю, рішення комітету було. Я ставлю так, як рішення комітету: відхилити законопроект, проект Закону про державну реєстрацію суб'єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні (реєстраційний номер 3059). Рішення – відхилити. Тому прошу голосувати.

 

13:10:52

За-227

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

Дмитрієва, так, я бачу правильно? Будь ласка. З процедури, пані...

 

13:11:05

ДМИТРІЄВА О.О.

Дякую, Руслане Олексійовичу.

Дивіться, я також є автором Закону 10313. Я дуже би хотіла, щоб ми все ж таки поставили його сьогодні в порядок денний і розглянули невідкладно, тобто зараз. У мене дуже багато листів дружин та матерів наших військових. Цей закон дуже важливий законопроект, він стосується соціальних гарантій, він стосується демобілізації. Я вважаю, що і до вас приходить дуже багато листів від дружин наших військових. Тому дуже прошу розглянути його зараз невідкладно.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Рішення з цього питання вже приймалося, шановні колеги.

Йдемо далі. 10343. Проект... (Шум у залі) Ще раз: по цьому питанню –  включити до порядку денного – рішення приймалося. Дивіться, у нас не буде, що кожен буде весь порядок денний називати.

10343. Проект Закону про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил України. Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:12:27

За-324

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:12:49

За-267

Рішення прийнято.

Будь ласка, слово надається народній депутатці Совсун Інні Романівні як авторці законопроекту, будь ласка.

 

13:13:12

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Шановні колеги, шановні українці. Я думаю, що більшість з вас чули влітку заклики від волонтерських організацій: "На фронті не вистачає турнікетів. На фронті є дуже багато китайських турнікетів. Наші військові не отримують аптечок, які можуть зберегти їхнє життя у випадку, якщо вони знадобляться". І власне кажучи, для вирішення цих проблем на основі робочої групи, яка працювала в парламенті, було напрацьовано цей законопроект. Цей законопроект каже, якщо ми як країна задекларували, що ми рухаємося в НАТО, то цей рух в НАТО має передбачати, в тому числі наближення наших стандартів надання медичної допомоги українським військовим в сфері військової медицини. Військова медицина українська має бути такою самою, якою є військова медицина в арміях НАТО.

І, власне кажучи, про це цей законопроект. Він говорить про те, що Україна повинна приймати клінічні протоколи, настанови, лікування наших військових на догоспітальному та госпітальному етапі ті самі, які працюють в НАТО. У випадку, якщо НАТО як організація не має відповідних стандартів, відповідних протоколів, то в такому випадку можна використовувати стандарти, протоколи окремих країн НАТО. І тут насправді в України є великий прогрес у співпраці, в тому числі з американською армією по наближенню стандартів українських до стандартів лікування Сполучених Штатів. Те саме стосуватиметься медичного забезпечення. Україна може використовувати ті турнікети, які забезпечують ту саму якість, гарантують той самий захист для військових, як в американській армії. Я думаю, що це абсолютно зрозуміла прозора ідея, і нам необхідно підтримувати цей законопроект, аби знати, що ми зробили все можливе для того, щоб українські військові отримували максимально хороший рівень медичної допомоги на полі бою та поза ним. Сподіваюся на вашу підтримку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, до слова запрошується від комітету Мар'яна Володимирівна Безугла, будь ласка. Немає.

Тоді два – за, два – проти, шановні колеги, запишіться.

Слово надається Ковальчуку Олександру Володимировичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

13:16:02

КОВАЛЬЧУК О.В.

Прошу передати слово Федору Веніславському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Федір Володимирович Веніславський, будь ласка.

 

13:16:14

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, про що цей законопроект, який ми зараз з вами розглядаємо? Насправді сутність цього законопроекту можна звести до двох простих слів – це життя і це здоров'я наших військовослужбовців. Медична допомога, яку надають у сфері військової медицини, має відповідати сучасним міжнародним стандартам надання відповідних медичних послуг, надання відповідного лікування, і це має бути закріплено на рівні законів. Тому що у нас є багато підзаконних нормативно-правових актів, якими визначаються протоколи надання медичної допомоги. Але має бути розроблено стандарти, технічні вимоги і протоколи на законодавчому рівні як до протоколів лікування, до механізму надання медичних послуг, так і до лікарських засобів та інших засобів, які забезпечують збереження життя і здоров'я наших військовослужбовців.

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні розглянув цей законопроект і рекомендував Верховній Раді України його розглянути. Я думаю, що заперечень проти такого важливого законопроекту не має бути і не може.

Тому я всіх закликаю підтримати цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату України Ар'єву Володимиру Ігоровичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:17:31

АР’ЄВ В.І.

Прошу передати слово Геращенко Ірині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Геращенко Ірина Володимирівна, будь ласка.

 

13:17:40

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, насправді це найважливіше голосування сьогоднішнього пленарного дня. Про що йде мова?  Дійсно, про домедичний рівень надання допомоги, коли парамедики на полі бою можуть врятувати військовослужбовця тільки за однієї умови: якщо поряд якісний спеціальний медичний рюкзак, спеціальна медична аптечка і якісні турнікети. І це безумство, що тільки на другому році повномасштабного вторгнення ми підходимо до необхідності унормувати ці протоколи клінічні і ці підходи до стандартів НАТО.

По-перше, ми хочемо подякувати від нашої фракції Інні Совсун як автору цього законопроекту, і для нас честь бути співавторами із Іриною Фріз, з Марією Іоновою, з Іванною Климпуш-Цинцадзе, співавторами цього законопроекту. Тому що щомісяця ми буваємо не лише на лінії фронту і у військових підрозділах, а і в  госпіталях, і знаємо, наскільки там важливо для парамедиків, коли вони їдуть на евакуацію мати і відповідну логістику, але і якісні турнікети.

І от в цьому контексті, друзі, для нас важливо сьогодні прийняти цей законопроект не лише за основу, а в цілому, там немає що змінювати поправками. Він написаний абсолютно чітко: стандарти НАТО, швидкість надання першої послуги, допомогти лікарю врятувати військовослужбовця на полі бою і нести відповідальність за тим, хто поставляє  неякісні аптечки.

І в цьому насправді контексті ще важливе питання, так, а хто ж два роки закуповував за державні кошти оці  неякісні турнікети? Чому сьогодні, коли говорять про розкрадання в Міноборони не розповідають прізвища, а хто це робив і  коли буде відповідальність? Закликаємо проголосувати цей закон в цілому сьогодні і дати можливість нашим парамедикам рятувати військових за стандартами НАТО.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово надається Кабаченку Володимиру, я так розумію, передає Юлії Володимирівні Тимошенко. Будь ласка,  фракція  "Батьківщина".

 

13:19:50

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, це якраз закон, який дає нам, відкриває не просто законодавче право, а законодавчий обов'язок лікувати наших поранених, наших військових реабілітовувати на рівні стандартів НАТО.

Ви знаєте, що у нас уже декілька місяців працює тимчасова слідча комісія, наша спільна, про те, як лікуються наші поранені і як покращити. Я можу вам сказати, що стандарти НАТО і те, що отримують наші військові в якості медичної допомоги, це, на жаль, небо і земля. І це не тому, що медики щось роблять не так, наші медики святі люди, а тому, що цей напрямок недофінансовий, організаційно незабезпечений, практично не знаходиться в пріоритетах у держави.

І я дуже дякую членам тимчасової слідчої комісії за те, що всі ці негаразди зараз систематизовані і ми крок за кроком разом з вами рухаємося до того, щоб це впорядкувати. І в тому числі зверніть увагу, навіть харчування, харчування багаторазово нижче фінансується ніж за стандартами НАТО наших поранених. Як так може бути? І навіть у госпіталях в декілька разів вищі видатки на харчування поранених, ніж у звичайних цивільних лікарнях. Таких проблем, таких негараздів, такої недостойної поведінки держави бути не може по відношенню до наших героїв і героїнь, поранених на полі бою.

І тому цей закон він фундаментальний, він мусить носити зобов'язуючий характер і він мусить бути не декларативним, він мусить бути хвилина у хвилину після прийняття виконаним. Ми є авторами, співавторами цього законопроекту, прошу голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги!

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця, ми переходимо до голосування за законопроект.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил України (реєстраційний №10343). Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:22:52

За-326

Рішення прийнято.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. В цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "В цілому", підійшли, сказали, що комітету... Що "в цілому"? Комітет говорить, що є над чим працювати.

Тому я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання. Прошу народних депутатів голосувати.

Ще раз кажу, є люди, комітет говорить, що там є над чим працювати.

 

13:23:26

За-297

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

З процедури хто? Устінова, будь ласка, Олександра Юріївна.

 

13:23:36

УСТІНОВА О.Ю.

Шановний пане Голово, я перепрошую, в нас наступне засідання через три тижні, навіщо ми зараз скорочуємо на тиждень подання правок, які зараз всі знову в авралі будуть писати, якщо ми все одно їх не будемо розглядати найближчих три? Ну, навіщо ми постійно наступаємо на одні і ті самі граблі?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам відповім на ваш емоційний спіч. Тому що таке рішення комітету. Я як головуючий зобов'язаний поставити його. Ще раз кажу, в мене написано те, що ми погодили.

Шановні колеги, воно... Ви же ж могли не голосувати. Яка вам різниця? Треба... В цілому – ні, підійшов голова комітету, говорить: ні – в цілому, тому що є над цим працювати. Все, крапка.

Будь ласка, Юлія Володимирівна, з процедури.

 

13:24:28

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, цей законопроект неймовірно важливий, але він потребує дуже глибокого доопрацювання, щоб там були закладені механізми втілення, щоб не було це декларативно, щоб там були зобов'язуючі норми. І тому я дуже прошу: не скорочуйте термін. Якщо через три тижні… Дайте можливість попрацювати з госпіталями, з МОЗ, з Міністерством оборони, дайте можливість відпрацювати дійсно якісний документ. Давайте скасуємо попереднє голосування, я вас дуже про це прошу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, Юлія Володимирівна, секундочку.

Разумков Дмитро Олександрович.

 

13:25:09

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслане Олексійовичу. Ну, при всій повазі, ні голова комітету, ні Голова Верховної Ради не є крайньою інстанцією в цій залі. Є парламент України, який приймає рішення. Якщо є пропозиція постати в цілому, ви маєте її виконати. Не набереться голосів, тоді буде друге читання, скорочене, не скорчене, але тим не менше пропозиція зали пролунала. Не буде 226, значить не буде – таке правило, так приймаються рішення у Верховній Раді, а не головою комітету або Головою Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександровичу, ви, мабуть, вже трошки підзабули Регламент. У нас завжди домовленість була, що в цілому, навіть якщо один проти, ми ніколи не ставимо. Розумієте?

 

РАЗУМКОВ Д.О. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Совсун. Теж з цього питання? Будь ласка.

 

13:25:55

СОВСУН І.Р.

Шановні колеги, по-перше, я хочу подякувати за підтримку цього законопроекту, тим паче такою підтримкою, яку він отримав. Колеги, давайте зараз не сперечатися, ми побачили, що є велика підтримка, є дрібні термінологічні зауваження, в тому числі Міністерство охорони здоров'я попросило додати одне коротке визначення. Я думаю, що ми з комітетом профільним дуже швидко доопрацюємо і я впевнена, що на наступному засіданні парламенту ми проголосуємо. Тому давайте зараз не сваритися там, де цього можна уникнути. Я дуже сподіваюся, що цей законопроект як об'єднав залу, так і продовжуватиме її об'єднувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Інно Романівно, за конструктив.

З процедури Кривошеєв, будь ласка.

 

13:26:40

КРИВОШЕЄВ І.С.

Дякую. Шановний Руслане Олексійовичу, ми зараз будемо розглядати постанови регламентного комітету. Я прошу вас поставити на голосування питання, яке регламентний комітет рекомендував Верховній Раді розглянути позачергово: це постанова номер 10391 щодо відкликання пані Безуглої з посади. Українське суспільство вимагає, щоб Верховна Рада визначилася з цього питання – за, проти, утримався, вийняв карту, пішов в ліс. Це особисте питання кожного народного депутата.          

Але я прошу поставити на голосування питання включення до порядку денного Постанови № 10391, як і рекомендував регламентний комітет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я просто хочу нагадати, що ви представляєте фракцію "Слуга народу", і сьогодні це питання не піднімалося на фракції, на Погоджувальній раді.

Шановні колеги, переходимо… Будь ласка, Геращенко. Ще, будь ласка.

 

13:27:34

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, на жаль, зараз Погоджувальна рада відбувається без телеканалу "Рада". І інформую вас, що Голова Верховної Ради запізнився на Погоджувальну раду. Можливо, він був з ОПЗЖ на пам'ятниках в цей час і не чув, що там піднімалося питання необхідності поставити Постанову № 10391 щодо відкликання пані Безуглої з посади заступниці голови Комітету нацбезпеки і оборони.

Нагадаємо, що перші підписи на цій постанові – також представники фракції "Слуга народу". І тому ми в рамках єдності парламентської вимагаємо від Голови Верховної Ради поставити зараз на пленарне засідання Постанову про відкликання пані Безуглої з заступника голови Комітету нацбезпеки і оборони.

І прошу вас, пане Голово, не дискредитувати фракцію "Європейська солідарність", давати точну інформацію. Ми піднімали це питання на Погоджувальній в понеділок, особисто Артур Герасимов. Просимо зараз винести це питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дам Олександру Сергійовичу, оскільки він тоді головував. Але хочу нагадати, що Погоджувальна рада – це у нас не те, що проводиться онлайн, а те, що проводиться перед засіданням.

Будь ласка, Олександр Сергійович.

 

13:28:50

КОРНІЄНКО О.С.

Ірина Володимирівна, по-перше, Голова може бути відсутній на Погоджувальній, це не є якийсь злочин. А, по-друге, підняття питань – це ж не є голосування потім на Погоджувальній. Було прийнято інше рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. (Шум у залі)    

 

КОРНІЄНКО О.С. Я вам коментую, нагадую, що таке рішення не приймалося на Погоджувальній раді, щодо цієї постанови. Ви це прекрасно знаєте.

 

13:29:14

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Дмитро Олександрович, ви знову щось…? Будь ласка, Дмитро Олександрович Разумков. І потім Олександра Юріївна Устінова, і переходимо до питань.

Будь ласка.

 

13:29:25

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслане Олексійовичу.

Ну, по-перше, домовились і написано в Законі про Регламент – це різні речі. Я розумію, що для багатьох це одне і те саме. Але закон і домовлянки – це різні речі. Перше.

Друге. Народні депутати, які входять в будь-яку фракцію, вони там не раби, вони самостійно приймають ті чи інші рішення. Оскільки я не входжу в цю фракцію, я прошу поставити на голосування пропозицію шановного народного депутата Кривошеєва і розглянути це питання невідкладно на сьогоднішньому засіданні щодо пані Безуглої і постанови, яка її стосується. Зараз цим питанням продовжити роботу пленарного засідання.

Дякую. Прошу поставити мою пропозицію на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Слово надається Олександрі Юріївні, будь ласка.

 

13:30:15

УСТІНОВА О.Ю.

Ви ж знаєте, не можу не підтримати колег пана Кривошеєва і пана Разумкова. І прошу так само поставити на голосування Постанову щодо відкликання пані Безуглої з посади заступника голови комітету. Ви завжди посилаєтесь на рішення комітету, пане Голово. У вас є рішення профільного комітету про те, щоб відкликати пані Безуглу з посади  заступника голови. Так давайте ми все ж таки поставимо і зал визначиться чи буде підтримувати рішення комітету, чи ні. Я прошу не порушувати Регламент і так само прошу поставити на голосування це питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Артур Володимирович.

Зараз вислухаємо всіх. Давайте, будь ласка, Артур Володимирович.

 

13:30:54

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, згідно з Регламентом Верховної Ради України статті 82, 83 і 84, де йдеться мова про відкликання людей з керівних посад: голова комітету, заступник, перший заступник, секретар після того, як прийнято рішення, ви зобов'язані поставити це рішення на наступному після комітету засіданні Верховної Ради України для прийняття рішення. І саме це засідання тут і відбувається зараз. Тому велике прохання – не порушуйте закон України, Закон про Регламент, статті 82, 83, 84. Будь ласка, терміново 10391 поставте на голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається, хто ще? Кабаченко, будь ласка. Кабаченко, після цього Арахамія.

 

13:31:46

КАБАЧЕНКО В.В.

Колеги, дякую за надане слово. Фракція "Батьківщина" абсолютно повністю і в повній мірі підтримує голосування за постанову. Юридичний факт, що ця постанова, вона зареєстрована, вона знаходиться на сьогодні в парламенті і виключно парламент самостійно вирішує більшістю голосів про те, чи надати силу цій постанові чи ні. Тому просимо поставити голосування щодо цього питання наступним питанням.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Арахамія Давид Георгійович.

 

13:32:17

АРАХАМІЯ Д.Г.

Колеги, я прошу не маніпулювати. У нас сьогодні була Погоджувальна рада. На Погоджувальній раді ми виявили порядок денний. Жодна з фракцій це питання сьогодні не порушувала. Я розумію, що ви тут "мєждусобойчиком" щось домовились і хочете провести, але цього не буде, тому що це питання вирішує Погоджувальна рада. Такого голосування не було.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. (Шум у залі)

Шановні колеги, шановні колеги, наступний законопроект 10362 – проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання".

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:33:31

За-229

Рішення прийнято. По фракціях покажіть.

Будь ласка, я запрошую народного депутата Мотовиловця Андрія Вікторовича. Ні, без обговорення.

Кальченко. Автор постанови. Два – за, два – проти, будь ласка. Шановні колеги, прошу записатися: два – за, два – проти.

Будь ласка, Веніславський Федір Володимирович, фракція "Слуга народу".

 

13:34:25

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Пане Голово, прошу передати слово народному депутату Гетманцеву Данилу Олександровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Данило Олександрович Гетманцев.

 

13:34:39

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, це Постанова про призначення Василевської-Смаглюк Ольги Михайлівни на посаду заступника голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Ольга Михайлівна з першого дня в комітеті, працює дуже якісно, дуже професійно, підтримує всі реформи, які проходять через наш комітет і, власне, справою довела, що вона гідна цієї посади. Тому я прошу підтримати це рішення зеленою кнопкою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Хлапуку Максиму Миколайовичу. Я так розумію, Железняк Ярослав Іванович, будь ласка.

 

13:35:15

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Мені здається, що буквально єдиний народний депутат, який так щиро, незважаючи на всю критику, захищає фінансовий моніторинг, точно заслуговує на посаду в нашому комітеті. Тому, звичайно, Ольгу Михайлівну ми підтримаємо і будемо голосувати.

Але  я звертаюся до нашої президії, все ж таки пролунала від п'яти народних депутатів пропозиція поставити іншу зміну в порядок денний щодо заступників іншого Комітету з питань оборони. Ви можете мати будь-яку тут позицію, але така ідея була озвучена і така пропозиція має отримати голосування. Тому одразу як тільки Ольгу Михайлівну ми зараз призначимо заступником нашого комітету, я все ж таки прошу, щоби питання, яке подав інший Комітет з питань оборони, який ми поважаємо, любимо і вважаємо, що вони точно мають право на таку ініціативу, було поставлено в порядок денний. А далі нехай зала визначається згідно Регламенту. Ще раз підкреслюю те, що за Ольгу Михайлівну ми обов'язково проголосуємо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату Величковичу Миколі Романовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:36:27

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Прошу передати слово Олексію Гончаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гончаренко Олексій Олексійович.

 

13:36:41

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Друзі, один плюс один – ти не один. Знаєте, що таке love is? Love is – це коли друг в СІЗО, замінити його на посаді заступника голови комітету фінансового – оце справжня дружба, друзі.

Ви знаєте, поки Ігор Валерійович в СІЗО Коломойський, але я бачу, що дело его живет, його питомцы продовжують посідати провідні місця. А як же без них! Це ж головне питання, яке сьогодні є у Верховній Раді. Питання про демобілізацію військових – та ні, нема на це часу. Питання про повернення тридцятки військовим. Друзі, нема на це часу. Мінус 20 на вулиці, хай сидять у траншеях. А от призначити нового заступника голови фінансового комітету від групи "один плюс один", як це можна, це ж просто якесь, знаєте, спадкове місце групи "один плюс один" мати свого заступника в цьому комітеті. Тому раз Дубінський якось випав в СІЗО, то тоді беремо Василевську-Смаглюк і її ставимо на це місце.

Друзі, ну це ганьба! Ну, чим ви займаєтесь! І подивіться, ви тому і не хочете, щоб люди бачили, що тут відбувається. Тому ви ночами показуєте Верховну Раду, бо думаєте, що це, може, хоч менше людей це побачить. Тому що ви плювати хотіли на Регламент.

Тільки що питання. Справа не в Мар'яні Безуглій, справа в тому, є рішення Комітету з нацбезпеки, він щось пропонує, давайте розглядати. Ні, це нам не треба. Але питання призначити ще свою людинку. Вже призначили свою людинку на Рахункову, тепер ще треба свою людинку призначити на заступника голови фінансового комітету. Ну, це святе, без цього ж ніяк! Це головне питання в країні. Перший раз зібралась Верховна Рада в цьому році. Подивіться, якою ганьбою ви займаєтесь!

Тому припиняйте все це, не голосуйте зараз за це рішення, а виносьте питання військових.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Цимбалюку Михайлу Михайловичу. фракція політичної партії "Батьківщина".

 

13:38:49

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, сьогодні в порядку денному є дуже багато важливих питань, в тому числі, що стосується забезпечення військових і теми сектора оборони.

Проект постанови говорить конкретно щодо призначення нашої колеги на посади заступника голови комітету. Ми почули позицію голови комітету. Зрештою це квота фракції "Слуга народу", вони ухвалили таке рішення. Давайте не будемо політизувати, затримувати це питання. Проголосуємо і рухаємося дальше. Шановні колеги, голосуємо "за" і вперед по порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу зайняти місця, переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання" (реєстраційний номер 10362). Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.  

 

13:40:26

За-252

Рішення прийнято. Покажіть по фракціях.

Наступний, Максим Аркадійович, з процедури. Будь ласка, Бужанський.

 

13:40:39

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Я вітаю пані Ольгу з цим призначенням, я за нього голосував, і певен, що вона ніколи не буде ховатися за спиною фракції. Якщо фракція припинить її підтримку і якщо хтось внесе постанову про її звільнення, то вона буде не проти, а сама запропонує поставити її на голосування так як личить народному депутату України, який несе відповідальність, не буде ховатись, як ми зараз бачимо в залі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наступний проект Постанови 10396.  Це проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання". Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:41:38

За-256

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти, прошу записатися.

Будь ласка, слово надається народному депутату Немирі Григорію Михайловичу, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Будь ласка, я так розумію, Сергію Миколайовичу Євтушку. Будь ласка, Євтушок Сергій Миколайович.

 

13:42:27

ЄВТУШОК С.М.

Дякую, пане Голово. Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, насправді дивно, адже всі такі подібні проекти постанов ми з вами голосували без обговорення, зараз ми втрачаємо час. Наші колеги, котрі прийняли присягу ось нещодавно, не мають можливості працювати в тих чи інших комітетах. Зараз профільний Комітет з питань Регламенту, депутатської етики на своєму засіданні розглянув пропозиції і вніс до сесійної зали. І наша з вами задача дати можливість своїм колегам, котрі ще не мають місця робочого в комітетах, дати таку можливість, аби вони професійно займалися розробкою, супроводжуванням тих чи інших законопроектів, в яких вони дуже глибоко розбираються.

Наш колега по фракції Михайло Соколов виявив бажання працювати в Комітеті з питань державного будівництва та органів місцевого самоврядування. Фракція "Батьківщина" за підписом лідера Тимошенко надала Голові Верховної Ради таке подання і ми просимо Верховну Раду України зараз ухвалити рішення, і дати можливість нашим колегам працювати в комітетах. Голосуємо – за і не гаємо часу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається Мисягіну Юрію Михайловичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

13:43:55

МИСЯГІН Ю.М.

Прошу надати слово моєму колезі Юрію Камельчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Камельчук.

 

13:44:10

КАМЕЛЬЧУК Ю.О.

Шановні колеги, я знаю, що Комітет з питань міжнародного співробітництва є дуже важливим в нашій роботі. Адже він підсилює не тільки Міністерство закордонних справ, але фактично є тим першим дипломатичним воїном, який їде в країни, які потребують розуміння, що відбувається в Україні. І впевнений, що саме ці кандидатури зараз, які вже добре проявили себе в парламенті за час свого призначення, зможуть підсилити Комітет з міжнародного співробітництва і зовнішньої політики для того, щоб Україну у світі знали ще з сильнішої сторони, для того, щоб розуміли, що Україна здатна, може і переможе Росію у цій війні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Слово надається Герасимову Артуру Володимировичу, фракція "Європейська солідарність". Геращенко Ірина Володимирівна.

Шановні колеги, після цього голосуємо, будь ласка.

 

13:45:01

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Як чинять державницькі політичні сили? Вони завжди голосують по закону. Для "Європейської солідарності" не важливо прізвища в цій постанові і з яких вони фракцій. Тому що кожен депутат має право працювати в комітеті. І попри те, що тут є "Слуга народу", яка є родичкою там знову чергової секретарки Президента, ми підтримаємо цю постанову. Але і вам, колеги, рекомендуємо діяти, як народі депутати України, а не зелені кнопочки. Є постанова, зареєстрована представниками фракції "Слуга народу" про відкликання абсолютно безвідповідальної людини, яка щодня дискредитує Збройні Сили України, яка принижувала наших загиблих партійців. І ми вимагаємо відразу після цього голосування поставити в порядок денний Постанову про відкликання пані Безуглої з посади заступниці голови Комітету нацбезпеки і оборони.

Тому що Безугла, це антонім захисту нацбезпеки. Ви знаєте, що таке антонім, це не синонім, це антонім. І дуже важливо ще зробити наступне, друзі, це буде тільки перший крок, відкликати антонім з посади заступника голови комітету, далі її треба відкликати з самого комітету.

І ми тут підтримуємо голову комітету, шановного пана Завітневича, який представляє шановну фракцію "Слуга народу" і робить правильний висновок, що антонімам не місце в безпеці і обороні, вони мають бути, де завгодно, а наступний крок буде, що її відкличуть із посади депутата. І це зроблять жителі Оболонського району, які не розуміють, що зараз відбувається.

І насправді зараз був тест, що ви не самостійні. Тому що, коли Голова Верховної Ради і голова фракції "Слуга народу" не ставлять рішення проголосоване паном Кальченком, а це ж регламентний комітет, це ж комітет, який очолює "Слуга народу" на порядок денний, це означає, що ви не незалежні. Ви представники Офісу Президента не ганьбіться, не знищуйте парламентаризм, а антонім геть з комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, ще одна хвилина надається Колтуновичу. Після цього переходимо до голосування, будь ласка, займіть свої місця.

Будь ласка, Колтунович Олександр Сергійович.

 

13:47:15

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Зважаючи на те, що ми посилюємо інституційну спроможність Комітету саме з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва, колеги про це казали, необхідно звернути увагу і на ті виклики, які сьогодні є на зовнішньополітичній арені. Комітету прийдеться працювати з Сеймом Республіки Польща щодо врегулювання тієї транспортної блокади, яка є по відношенню до вітчизняного вантажного автомобільного транспорту. Це раз.

Друге. Проти нас же діє ембарго з країн Європейського Союзу окремих країн ЄС – це Словаччина, Угорщина, Польща на експорт сільськогосподарської сировини. Це також прийдеться врегульовувати вам, вашому Комітету з питань міжпарламентського співробітництва з іншими парламентами країн сусідів. Тому це два головні виклики, які є на сьогоднішній на 2024 рік саме у вашому комітеті, тому ми, власне, і будемо підтримувати даний проект постанови, тому що, повторюсь, за цими політичними у нас ідуть економічні ризики.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Я прошу народних депутатів приготуватися до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання" (реєстраційний номер 10396).

Готові голосувати?

Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:49:02

За-300

Рішення прийнято.

Наступний законопроект (по фракціях) 9662 – це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн… (Ну, вже в питання ввійшли!) онлайн комунікацій з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

13:49:44

За-264

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях.

Шановні колеги, ми домовилися це питання з обговоренням. Данило Олександрович. Чи можемо одразу: два – за, два – проти? Давайте: два – за, два – проти. Прошу записатися.

Шановні колеги, одну секундочку, перед тим як два – за, два – проти, давайте проголосуємо скорочену процедуру.

Я прошу... Ні, ні, ми не увійшли. Прошу проголосувати... Заберіть це "за". Я ставлю розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:50:40

За-212

Рішення прийнято.

Будь ласка, Артур Володимирович, да.

 

13:50:48

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович! Сьогодні день в парламенті просто б'є всі рекорди по беспределу, коли пропозиції одних депутатів ставляться на голосування, майже такі пропозиції інших депутатів не ставляться – відбувається сегрегація, коли виймають гарні закони з порядку денного і не з хочуть повертати, коли в порушення Регламенту не ставлять Постанову про відкликання пані Безуглої з Комітету питань нацбезпеки.

І от зараз ще одне порушення, тому що ми, і це відображено в стенограмі, ми зайшли в розгляд питання по повній процедурі і це сказано там. Навіщо повертатися і навіщо робити порушення за порушенням? Давайте припинимо сьогодні реально беспредел в Регламенті, прошу іти по повній процедурі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Артуре Володимировичу.

Я хочу нагадати, що саме скорочена процедура була погоджена на Погоджувальній раді, але коли ішов запит... Секундочку, дайте я завершу, Артур Володимирович. Коли ішов запис, я його своєчасно зупинив, не було ніяких інших дій, і я повернувся до скороченої процедури. Будь ласка… (Шум у залі)

Ну, тоді ми повинні були оголосити доповідь спочатку. Шановні колеги, зал висловився за скорочену процедуру. Тепер прошу записатися: два – за, два – проти. Будь ласка, запишіться: два – за, два – проти.

Будь ласка, слово надається народній депутатці Лис Олені Георгіївні, фракція "Слуга народу". Будь ласка.

 

13:52:35

ЛИС О.Г.

Прошу передати слово Гетманцеву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Данило Олександрович Гетманцев, будь ласка.  

 

13:52:46

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, дякую. Є пропозиція перейти від цих політичних баталій до дійсно важливих питань, які необхідні для нашої перемоги, необхідні для того, аби ми встояли і проявили фінансову стійкість. До таких питань зокрема належить цей законопроект, який ми зараз з вами розглядаємо. Він невеликий. Невеликий, але дуже важливий. І в ньому є декілька норм. Перша норма – це надання можливості нашим платникам податків брати участь у всіх процедурах, які відбуваються в Державній податковій службі, по відео-зв'язку, тобто віддалено. Ми готові до цього, готова до цього держава, готова Державна податкова служба, і це значно спростить для них всі процедури і всі механізми.

Також дуже важливі пункти цього законопроекту стосуються деяких питань, пов'язаних з врегулюванням передачі майна, оподаткування, вірніше, передачі майна від державних підприємств до інших органів і відповідно звільнення таких актів від оподаткування.

Крім цього дуже важливі положення законопроекту стосуються упередження (упередження!) тих схем, які попри війну діють на деяких ринках підакцизних товарів, щодо виробництва цих підакцизних товарів. І саме на упередження цих схем також спрямовані норми цього законопроекту.

 Законопроект є важливим. Я не можу сказати, що він технічний, він є дуже важливим і він призведе до збільшення надходжень до державного бюджету.

Тому прошу підтримати за основу відповідно до рішення комітету зеленою кнопкою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається Ірині Петрівні Никорак, фракція політичної партії "Європейська солідарність". Будь ласка.

 

13:54:33

НИКОРАК І.П.  

Прошу передати слово Ніні Петрівні Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Южаніна Ніна Петрівна.

 

13:54:42

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, шановні українці, поясню дві норми з п'яти, які запропоновані цим проектом закону.

Щодо можливості взаємодіяти в режимі відеоконференції, ця норма буде стосуватися лише оскарження звичайних ППР. Найбільшою проблемою в країні є оскарження зупинення реєстрації податкових накладних, блокування податкових накладних. Двічі подаю ці поправки, щоб платник міг приймати участь в розгляді скарги на рішення регіональної комісії на центральному рівні – ніхто їх не приймає. Тому це все взагалі якась профанація, а не норма.

Друге, на що треба звернути увагу, і найстрашніше. Це насправді надання права контролюючим органам у разі виявлення під час виконання своїх функцій ознак правопорушень. Це податківець буде визначати ознаку правопорушення. Я не знаю, де знаходиться зараз Комітет правоохоронної діяльності. Якщо ви зараз не відреагуєте на цей проізвол, який закладений в цьому проекті закону, то ми так далеко підем. Тому що це означає, що БЕБ, СБУ, Нацпол, ДБР відповідно до статті 214 Кримінально-процесуального кодексу, у них з'явиться обґрунтована підстава для порушення протягом 24 годин кримінальної справи за такими повідомленнями. А, як наслідок, йде перевірка. Хочеш, щоб податківець не подав таку інформацію, відкупись. І це буде найбільшим проізволом, який зараз є в країні. Якщо ви хочете боротися із тіньовим ринком підакцизної продукції, це точно не той шлях. І ви знаєте, як треба боротися. Ви самі пособники являєтеся, деякі члени комітету, в цьому питанні. І хватить прикриватися! Бо ви для всіх робите норми: для тих платників, які найбільше будуть страждати, нате вам ще відповідальності, а всіх інших так і будете продовжувати покривати.

Не можна голосувати, треба доопрацьовувати цей проект закону і залишати тільки три пункти із п'яти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Железняк Ярослав Іванович, фракція "Голос".

 

13:56:52

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

По-перше, шановні представники президії, Руслан Олексійович, я до входження до цього питання, просив дати мені виступ з процедури. Зайшли в питання, після нього прошу надати слово.

Тепер щодо законопроекту. Колеги, законопроект важливий, десь технічний, а десь справді містить норми, які дозволять значно збільшити бюджет. Я поясню на одному прикладі, який розслідувала в тому числі й наша шановна ТСК з питань економічної безпеки.

Є виробники тютюну, які завозять, умовно, 100 тонн сировини і пишуть, що в них на одну цигарку йде в 100, а іноді й в 500 разів більше цієї сировини, ніж в інших виробників міжнародних. Як це відбувається на практиці? Вони цю сировину списують на ліві незадекларовані, без ліцензій нелегальні фабрики, де виробляється купа цигарок, які йдуть у тому числі й український ринок. Сума втрат державного бюджету за рік 23,5 мільярда гривень – корупційних грошей, які йдуть потім на підкупи різних чиновників і різних злочинних угруповань.

Цей законопроект говорить про те, що Кабінет Міністрів визначає, скільки ви можете робити цих втрат, для того, щоб таку схему, яка дуже популярна десь західніше Львова, можна було раз і назавжди прикрити. Ось про що цей законопроект у тому числі. І там багато технічних інших питань, про які говорив голова комітету, не буду на них зупинятися.

Тому прошу цей законопроект підтримати, він справді важливий. І нагадую про слово після голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається… А, всі виступили, так, шановні колеги? Хто ще?

Юлія Володимирівна? Будь ласка, 1 хвилина ще, "Батьківщина". Шановні колеги, займіть місця, після цього голосуємо. Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

13:59:02

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я просто думаю, що у силових структур, у Служби безпеки України, у БЕБ, та у всіх практично, і у податкової сьогодні достатньо репресивних інструментів, щоб припинити будь-який злочин. Не можемо ми далі і далі закручувати репресивні гайки навколо бізнесу, який і так ледве‑ледве дихає у зв'язку з війною. Ми не можемо перетворювати вільну демократичну Україну, по суті, в територію безкінечних репресій проти всіх, включаючи бізнес.

А цей закон, на жаль, він жорстко передбачає введення нових репресивних інструментів проти учасників економічних всіх процесів в Україні.

Я прошу вас – не підтримуйте це, тому що це завершиться падінням економіки і тим, що привабливість інвестиційна України буде на нулі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Шановні колеги, будь ласка, готуємося до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства, реєстраційний № 9662. Готові голосувати?

Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:01:03

За-252

Рішення прийнято.

Будь ласка, Железняк Ярослав Іванович, з процедури.

 

14:01:12

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, я вважаю одним із здобутків справді нашого скликання в тому, що ми не зважаючи від різних політичних ситуацій дотримувалися Регламенту і правил. Правила дуже прості: якщо парламент більшістю голосів, 226 +, вважає, що якесь питання має бути розглянуте, вони мають щонайменше право поставити таке голосування. До цього пан Кривошеєв, пан Герасимов, Ірина Геращенко, пан Разумков, пан Кабаченко і моя колега Олександра Устінова просили поставити питання про включення в порядок денний процедури по Постанові 10391. Я вважаю, що немає іншого варіанта як не поставити таке питання на голосування. Ви можете не голосувати, це ваше право, але точно таке голосування має відбутися і це прецедент, який ми не можемо не допустити ні по цьому питанню, ні по будь-якому іншому. Тому, пане Голово, прошу дотримуватись процедури, яка закладена нашим...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ярослав Іванович, ще раз підкреслю, що у нас порядок денний формується не просто так із-залу, а Погоджувальною радою. Для цього готується цілий ряд отаких документів по кожному питанню. Тому коли питання готується, у мене принаймні повинна бути вся папка, пов'язана з цим. Я не проти, нехай тоді на наступній Погоджувальній раді, яка буде далеко незабаром, я не можу анонсувати коли, нехай приймуть це рішення і це питання буде тут, в папці. Дякую, шановні колеги.

Все, шановні колеги, 5399. Слово... Проект Закону про  внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на ринку електричної енергії. Яка репліка? А вас що, що вас образило, Дмитро Олександрович? Звернення за прізвищем?

Шановні колеги, будь ласка, я переходжу.... Слухайте, переставайте в оці ігри і маніпуляції грати, це просто не дуже гарно, Артур Володимирович. Переходимо, значить, в розгляд питання. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на ринку електричної енергії (реєстраційний номер 5399). Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

14:03:47

За-224

Рішення прийнято.

Будь ласка, доповідач – Камельчук Юрій Олександрович. Будь ласка, Юрій Олександрович.

 

14:03:59

КАМЕЛЬЧУК Ю.О.

Шановні колеги, ми чекали цього законопроекту багато років насправді, я не жартую, тому що починали ми розглядати ще, напевно, в 2019-му, може, і 2020-му, але так склалося, що дійшли до нього зараз. Я дуже коротко, не буду займати багато вашого часу, але поясню, чому він є важливим. Тому що він направлений на заходи, що спрямовані на погашення заборгованості, що утворилися на оптовому ринку електричної енергії.

Законом передбачено впровадження комплексно необхідних заходів, які мають на меті остаточне врегулювання кредиторської та дебіторської заборгованості на оптовому ринку. Сьогодні в межах чинного законодавства реалізація цих механізмів є дещо, скажемо так, пригальмована, тому ми ці зміни вносимо.

З метою створення умов для реалізації цих механізмів та недопущення додаткового податкового навантаження на учасників процедури погашення заборгованості цей проект був зареєстрований, розглянутий і на даний момент, враховуючи цю всю необхідність, фактично вже навіть не враховуючи попередні осінньо-зимові періоди тих років, на які ми спиралися раніше, надзвичайну логіку для того, щоб повернути нормальну працездатність даних підприємств, розібратися з цим питанням раз і назавжди, цей проект винесений нарешті в зал. Тому я прошу його підтримати, проголосувати, він є важливим для того, щоб ринок далі нормально, стабільно працював особливо в складних економічних умовах, які ми маємо зараз під час війни з Росією.

І користуючись нагодою, я ще раз хочу подякувати всім захисникам і захисницям, які дозволяють так, щоб взагалі економіка України працювала і щоб був цей ринок електроенергії, і цей тил працював повністю на те, щоб захисники України мали можливість розуміти, що їхні сім'ї знаходяться в безпеці.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається від комітету Гетманцеву Данилу Олександровичу. Будь ласка.

 

14:06:10

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, про що цей законопроект? Ми  прийняли з вами ще до війни відповідний законопроект про погашення заборгованості на оптовому ринку електричної енергії. Відповідно це погашення заборгованості може бути здійснено лише, якщо воно буде забезпечено нормами податкового права щодо звільнення цієї операції від оподаткування. Тому законопроектом передбачені особливості оподаткування операцій, які спрямовані на погашення відповідної заборгованості. Крім цього, пролонгація до 26-го року норм щодо застосування касового методу для податку на додану вартість для учасників ринку електроенергії і тимчасово до 26-го року застосування касового методу для сплати податку на прибуток виробникам електроенергії з альтернативних джерел у частині обсягів електричної енергії, що не була оплачена Державним підприємством "Гарантований покупець".

Насправді законопроект, як ви бачите за номером, він вже давнішній, він вже достатньо довго лежить в комітеті і з цим пов'язано те, що до другого читання, безперечно, його треба доопрацьовувати. Тому комітет прийняв рішення рекомендувати його за основу, і я прошу таке рішення підтримати в залі сьогодні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу записатися: два – за, два – проти щодо обговорення цього питання. Прошу.

Будь ласка, Никорак Ірина Петрівна, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

14:07:59

НИКОРАК І.П.

Прошу передати слово Ніні Петрівні Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

14:08:15

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, цьому проекту закону два з половиною року і, можливо, в липні 2021 року ми могли б з вами про щось тут говорити, а сьогодні мені просто жаль всіх військовослужбовців, які зараз хочуть почути правду, що тут твориться. Тут зараз знову протягується лобістський проект закону, тому що про те, що говорив голова комітету, насправді касовий метод до 26-го року по ПДВ вже визначений Законом 1914 від 30 листопада 2021 року, по прибутку, по "зеленій" енергетиці норма закінчилася 1 січня, але її можна продовжити любим іншим законом.

Тут абсолютно мова йде про інше. Ви подивіться, на скільки сторінок виписано зауважень до цього проекту закону ще тоді і ніхто не відреагував. Ще тоді не можна було ставити цей проект закону, бо він спотворює взагалі, взагалі сплату податків всіма учасниками ринку. Тому що тут пропонується зменшувати об'єкт оподаткування на суму нарахованого резерву сумнівних боргів, постає питання щодо нарахування резерву сумнівних боргів, і як це буде відбуватися, і вже після цього багато чого змінилося. Чи доцільно корегування фінансового результату до оподаткування на податкові  зобов'язання і податковий кредит, теж  багато вже чого змінилося.

Чи потрібно відображати в доходах і оподатковувати доходи від непогашеної заборгованості за електричну енергію на окупованих територіях. Слухайте, куди ви заходите? Нам гроші потрібні, чи ви будете зараз роздавати такі лобістські пільги для того, щоб когось задовольнити, щоб цей хтось із його групою голосував за весь непотріб, який сьогодні тут розглядається. Дивно мені.

І, на жаль, я просто не знаю, як ви далі будете дивитися всім нашим військовим в очі після прийняття таких проектів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кучеренко Олексій, фракція  "Батьківщина".

 

14:10:24

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Олексій Кучеренко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, я прошу послухайте, щоб нагадати вам новітню історію, модернізації, реформ українського енергоринку.

З 1 липня 2019 року, це вже ваша каденція, ваша відповідальність шановні "Слуги народу", запрацював новий енергоринок. До того, немовби погана оця модель Пула вона закумулювала 30 мільярдів боргів. Я розумію, перше, що треба було вам зробити, це дійсно розібратися з цими боргами, це треба було зробити в перший місяць роботи Верховної Ради. Натомість тільки 17.06.2020 року, тобто майже рік пройшов, з'явився Закон  про заходи спрямовані на погашення заборгованості, а ще через рік в 2021 році з'явився оцей законопроект сумнівний під назвою "Про стабілізацію ситуації на енергоринку". Ще пройшло майже 3 роки і ми зараз розглядаємо це в залі, коли ситуація на енергоринку катастрофічна. Обсяги боргів нових 70 мільярдів і старих 30 вже, і ніхто в уряді і в Верховній Раді не знає сьогодні, що робити з цими боргами. І цей законопроект, на жаль, нічого системно не вирішує. Дійсно, там є певні позитивні моменти, я погоджуюсь з паном Гетманцевим, про касовий метод та про інші речі, там йде мова про списання боргів, але ніде нема верифікації цієї суми.

Тому, друзі, ну я констатую повний тупик в енергетиці, я думаю, що і уряд це розуміє, і нам треба комплексно, а не оцим окремим законопроектом, вирішувати цю проблему. Ми не підтримуємо цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, Колтунович Олександр Сергійович, і після цього голосуємо за цей законопроект.

 

14:12:35

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Дякую, шановний пане Голово. Шановні колеги, зважаючи, що прозвучали дві системні доповіді щойно переді мною, щоб не дублюватися, я хотів би звернути увагу на те, що, ініціюючи питання списання всього податкового боргу для виробників електроенергії, на кого покладаються спеціальні обов'язки, ми маємо розглянути й інші дзеркальні речі, про що ми казали, починаючи з 2019 року. Ми ж тут вже більше чотирьох років знаходимося у парламенті. Ми казали про те, що а давайте будемо списувати заборгованість за електричну енергію для найбільш незахищених верств населення.

Що у нас робить Кабінет Міністрів? Після 24 лютого вони приймають постанову, якою вони зупиняють нарахування пені за електричні комунальні послуги, в тому числі за електричну енергію для населення. Ми бачимо, кілька днів назад ця постанова скасовується. У нас не закінчився воєнний стан, у нас продовжуються активні бойові дії на півдні, сході, але у нас завершується термін дії цієї постанови і у нас ідуть нарахування пені й інших похідних речей за житлово-комунальні послуги.

Другий момент. Ми з чого починали? Ми, коли сюди приходили, був тариф на електричну енергію 90 копійок за кіловат. Потім ми його скасували, не ми, а уряд. Потім ми звернулись до того, що у нас був 1 гривня 68, 1 гривня 44, зараз 2 гривні 64 копійки за кіловат. Ми з 90 копійок вийшли на 2,64.

Тому, пропонуючи такі ініціативи, на мій погляд, доцільно також запропонувати дієві  механізми чи інструменти для того, щоб, наприклад, для внутрішньо переміщених осіб, яких на сьогодні понад 3 мільйони, рахує профільне міністерство, також застосувати механізм по списанню заборгованості за окремі види житлово-комунальних послуг. Тому з цієї точки зору, незважаючи на те, що при всіх мінусах цього закону, будь ласка, застосуйте і інші речі для пересічних громадян України.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на ринку електричної енергії (реєстраційний номер 5399).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:15:25

За-230

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

Шановні колеги, зараз, ми домовилися, у нас три питання без обговорення. Ми проголосуємо – тоді перейдемо з процедури.

Дмитро Олександрович, що у вас з процедури? Будь ласка.

 

14:15:40

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович.

Я прошу застосувати статтю 50 Регламенту про одноразове відхилення від процедури, передбачене цим Регламентом. Воно говорить, що може бути застосована процедура ad hoc про одноразове відхилення від процедур, передбачених цим Регламентом. Таке рішення приймається без обговорення шляхом голосування, яке проводиться без внесення відповідної пропозиції і заноситься до протоколу пленарного засідання. Стосується постанови по пані Безуглій. Це не підпадає під повноваження Погоджувальної ради, і ви не маєте права не поставити цю пропозицію на голосування зали.

Паралельно з цим вкрай на негативному, зневажливому сприйнятті хочу згадати колег по парламенту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виключіть, будь ласка, мікрофон, тому що оце просто як якесь дитяче, незрозуміле бажання використати норми Регламенту. Крапка.

Шановні колеги, ми домовилися наступні питання без обговорення. Тому я одразу прошу зайняти місця.

Шановні колеги, законопроект 9667 і 9667-1 – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо вдосконалення діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Шановні колеги...

Шановні колеги... Шановні колеги, будь ласка... Шановні колеги, ми зайшли в питання. Займіть свої місця, будь ласка. Ставте, будь ласка, питання.

Шановні колеги, ми в законопроекті 9667-1 – це проект закону і альтернативний до нього.

Будь ласка, шановні колеги, займіть, будь ласка, місця. Ще раз, займіть, будь ласка, місця. Будь ласка, шановні колеги, займіть, будь ласка, місця.

(Шум у залі)

Шановні колеги! Шановні колеги! (Шум у залі)

Шановні колеги, я бачу, конструктиву немає. Тому я думаю, що треба оголосити про те, що на сьогодні розгляд питань порядку денного буде завершено.

Я оголошую перерву в нашому засіданні. Про час і місце продовження буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності не поширювати  інформацію щодо його початку. Працюємо далі на перемогу. Слава Україні!

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку