ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

21 грудня 2023 року, 12 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:05:57

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати України, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" ми сьогодні продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю вашу увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Прошу всіх колег неухильно  дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні, і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні народні депутати, за нашою парламентською традицією пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, минає 22-й місяць широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Сили безпеки і оборони України продовжують героїчну боротьбу з російськими загарбниками, щодня демонструючи приклади відваги, військової звитяги та самопожертви. Велика шана і вдячність всім захисникам і захисницям України за сумлінне виконання військового обов'язку, патріотизм та безмежну самовідданість.

Шановні колеги, я прошу хвилиною мовчання вшанувати пам'ять воїнів, які віддали життя за Україну, а також усіх безвинно загиблих жертв російської агресії.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу, сідайте.

Шановні народні депутати України, наприкінці кожного року, перед Різдвом, українські пластуни передають до Верховної Ради України Вифлеємський вогонь миру, який символізує мир, тепло, надію і покликаний нагадати про важливість добра, любові та єднання. Серед шановних пластунів є і багато наших колег. На Погоджувальній раді ми ухвалили, що запросимо сьогодні народних депутатів - пластунів символічно передати Верховній Раді Вифлеємський вогонь миру. А також надамо слово для короткого виступу, до 2 хвилин, народному депутату України – пластуну Роману Лозинському.

Не буде заперечень, шановні колеги? Немає. Дякую.

Тоді прошу наших колег – пластунів передати Вифлеємський вогонь миру Верховній Раді України.

До слова запрошується народний депутат України Роман Лозинський.

 

12:11:17

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги! Слава Україні! Вогонь, який ви бачите, горить в цій лампадці – це Вифлеємський вогонь миру. Цей вогонь символізує мир, злагоду і спокій, якого дуже сильно бракує нашій країні впродовж останніх 10 років агресії, війни Російської Федерації проти нашої країни. Впродовж 32 років цей вогонь з місця народження Ісуса Христа скаути в світі поширюють по всіх без виключення країнах. Весь цей час в Україні Вифлеємський вогонь миру поширюють пластуни – українська національна скаутська організація. Саме та організація, яка підготувала десятки, сотні тисяч українців з молодого віку до служіння нашій країні, до боротьби за нашу країну.

Цей вогонь ми поширюємо в церкви, лікарні, сиротинці, громади міст. І мета такої естафети – передати частинку тепла з місця народження Ісуса тим, хто цього найбільше потребує. На жаль, з 2014 року також велика потреба поширювати вогонь миру і добра є і по лінії фронту, який з 2022 року після повномасштабної агресії Російської Федерації налічує майже півтори тисячі кілометрів.

Ми з друзями, колегами - пластунами, друзями Пласту, абсолютно усі проукраїнські фракції нашого парламенту хочемо передати сьогодні цей Вифлеємський вогонь в стінах нашого парламенту. І нехай кожного дня в кожному голосуванні, в кожній законодавчій ініціативі наш парламент і кожен із нас, зокрема, буде робити все для нашої перемоги. Тому що це має бути те, що нас об'єднує. І нехай цей вогонь символізує це єднання, єднання всіх нас в наших діях заради перемоги. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте подякуємо народним депутатам за принесений Вифлеємський вогонь миру і за збереження таких світлих, добрих та важливих передріздвяних традицій. Дякуємо вам.

Олександр Сергійович, будь ласка.

 

12:14:07

КОРНІЄНКО О.С.

Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про входження народного депутата України Гунька Анатолія Григоровича до складу депутатської групи "Відновлення України" у Верховній Раді України дев'ятого скликання.

 

12:14:27

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадую, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні.

 

12:15:03

За-234

Рішення прийнято. Проти – 6, утримались – 6. Все, як завжди.

Шановні колеги, ще раз звертаюся до всіх колег із закликом неухильно дотримуватись безпекових правил у Верховній Раді України і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні народні депутати, перелік питань, який попередньо був узгоджений   Погоджувальною радою, вам надано, і ми переходимо до його розгляду. Але я нагадую, що ми знаходимося в розгляді законопроекту за реєстраційним номером 7457.

Шановні колеги, вчора ми пройшли майже всі поправки. У нас залишилися… Не будуть ставитися більше поправки на врахування, так? Поправки не будуть ставитися? Будуть, ще одна поправка Ігоря Фріса, якщо я не помиляюся. Ігор Фріс, ще одна поправка на врахування, шановні колеги, а після цього переходимо до поправок на підтвердження і голосування за закон в цілому.

Я прошу, Михайло Борисович, займіть своє місце. Займіть своє місце, шановні колеги, на місцях.

Ігор Фріс, будь ласка, ваша поправка 712, якщо я не помиляюся.

 

12:16:21

ФРІС І.П.

Дякую, пане Голово. Відповідно до частини третьої статті 120 Регламенту Верховної Ради України прошу поправку номер 712 врахувати в частині доповнення статті 26 новою частиною такого змісту, озвучу це під стенограму. А саме слова: "Перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, а також конопель для медичних цілей на території України, передбачене частиною першою цієї  статті, здійснюється із обов'язковим залученням суб'єкта провадженні охоронної діяльності державної форми  власності".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ігор Петрович.

Позиція комітету по цій частині 712 правки.

 

12:17:01

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Шановний Руслане Олексійовичу, шановний пане Фріс, комітет повністю підтримує таку редакцію вашої поправки. І прошу колег підтримати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми зрозуміли, так? Поправку номер 712 народного депутата Фріса Ігоря Павловича я пропоную врахувати в частині, яка озвучена автором. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:17:41

За-280

Рішення прийнято. 

Дякую, шановні колеги.

Далі у нас… Всі завершили свої поправки на врахування? Дякую. Переходимо до поправок на підтвердження.

Ми домовилися так, що… (Шум у залі)

Я перепрошую, Юлія Володимирівна, да, там ще були поправки Княжицького, він їх знімає, просить 2 хвилини.

Будь ласка, 2 хвилини – Княжицький, і потім переходимо до поправок на підтвердження. Будь ласка, Микола.

 

12:18:16

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Шановні колеги, наша фракція наполегливо працювала над цим законопроектом. Ви чудово знаєте, що він викликає контраверсійні думки в суспільстві. Церковні релігійні організації звернулися з проханням не підтримувати його. Сьогодні Тарас Ратушний – батько Героя Романа Ратушного, який служить в Збройних Силах і є лідером однієї з громадських організацій, яка підтримує використання канабісу, звернувся до депутатів з вимогою, оскільки цей закон не є досконалим, відправити його на повторне друге читання.

Жодна з наших поправок комітетом, на жаль, врахована не була. Зокрема, ті поправки, які я пропонував, стосувалися того, що в законопроекті є різночитання. Оскільки в одному місці дозволяється використовувати канабіс і ліки з канабісу як лікарські засоби в іншій нормі це забороняється. Ці різночитання в 21 статті. На жаль, це комітетом підтримано не було, і нам було запропоновано, що це буде підтримано в іншому законі.

Але з юридичної точки зору, поки цей закон буде не підписано, голосувати будь-які правки в інших законах, Президентом, я маю на увазі, фактично неможливо. Через те, підтримуючи використання канабісу в медичних цілях, намагаючись зробити це незалежно, відповідаючи на заклики і релігійних організацій, і громадських активістів, які підтримують використання канабісу в медичних цілях.

Наша фракція буде утримуватися при голосуванні за закон і буде вимагати повторного другого читання, де ми будемо наполягати на тому, щоб привести цей закон, забрати з нього всі суперечності, зробити його ефективним і нарешті допомогти нашим пацієнтам, а не імітувати допомогу пацієнтам в законі, який насправді про бізнес з вирощування коноплі. В цьому теж немає нічого поганого, якщо це допомагає пацієнтам. Але, якщо шкодить, очевидно, фракція за це голосувати не буде.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ще раз підкреслюю, всі поправки на врахування пройдені, ніхто більше не наполягає. Переходимо до поправок на підтвердження.

Ми домовилися, що є, по-моєму, 15 поправок, які вони підтверджені комітетом.

Юлія Володимирівна Тимошенко буде ставити їх всі на врахування і просить до 10 хвилин виступ, і потім поставить ці всі правки на врахування. Після цього, шановні колеги, ми будемо голосувати за законопроект в цілому.

Будь ласка,  слово надається Юлії Володимирівні Тимошенко.

 

12:20:51

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, у мене сумнівів, чесно кажучи, немає, що цей зал і за це проголосує, немає сумнівів. Тому що цей зал вже проголосував за стільки законів, які прямо протирічать національним інтересам України, правам і свободам людей, здоров'ю людей, що, в принципі, одним законом більше, одним менше, нічого, в принципі, як би то в цьому залі не зміниться. Но я хочу вам сказати, що як мінімум наша команда в цьому залі бачила багато героїв, вони як-то приходять, вспихують, щось тут понаприймають, якоїсь херні, а потім кудись зникають. Розумієте, я хочу сказати вам, що така сама доля, вона може чекати і вас. І тому, коли ви підете у свій шлях, то я сподіваюсь, що наступне скликання парламенту буде абсолютно адекватним, буде абсолютно проукраїнським і повідміняє все те, що ви тут понаприймали, що руйнує країну і її засади, засади її існування.

Дорогі друзі, ви прекрасно знаєте, що це закон не про медичну марихуану, і тому доводити вам це зайвий раз – це просто дарма втрачати кожну хвилину мого виступу. Ви всі добре знаєте, що з 2021 року з прийняттям постанови Шмигаля на базі існуючого фундаментального Закону про наркотичні засоби, прекурсори, психотропні речовини, які використовуються для медичних цілей, до цього закону прийнята постанова Шмигаля в 2021 році, де легалізовані всього два препарати існуючих у світі на базі марихуани. І якщо би вони так конче потрібні були нашим пораненим, якщо б вони так конче потрібні були онкохворим, то давно би ці препарати вже  закупили, і в цьому немає ніяких сумнівів.

На всяк випадок я вам покажу, ось постанова Шмигаля, можете її почитати. Ця Постанова № 324 від 7 квітня 21-го року, і там прямо два препарати легалізовані.

Ви можете мені дати відповідь на питання: чому з 21-го року не закуплена жодна пачечка цих препаратів, якими ви хочете рятувати світ. Я вам поясню чому, тому що нікому ці препарати непотрібні. Вам говорять, що вони коштують 900 доларів за одну упаковочку. Ні. Ми зв'язалися з цими виробниками, у світі всього три виробники, і запитали у них комерційну пропозицію. 25 доларів коштує упаковка, і, крім того, вони вільно їх продають, але Україна до них не зверталася просто.

Це означає, що не в лікуванні справа, а справа в тому, що завеликі, я переконана, неймовірні хабарі, в Україну запускаються трильйонні бізнеси, наркобізнеси з наркомафіями. І потім, навіть якщо будуть такі закони в Україні відмінятися, я можу вам сказати, дуже важко в українських реаліях, де силові структури є частиною наркобізнесу і суди є їх дахом, дуже важко буде з України виживати всі ці метастази. І можу також сказати, що Сполучені Штати на рівні федерального уряду заборонили використання медичних препаратів з канабісу, тому що немає доказової бази для їх використання.

Крім того, вчора я поклала вам на ваші столи звернення до українців, яку зробили американці вчені, називається: "Дорога Україно, будь обережна з канабісом". Прочитайте цю статтю, в ній є дві цікаві речі, крім того, що тут написано, що доказової бази, що це допомагає хворим, немає. Я вам процитую дві речі у цій статті, у цьому зверненні, і ви зрозумієте, що вас зараз просто мають тут за шісток, які будуть обслуговувати наркобізнес, який сюди зайде, ну, повірте мені, за лічені тижні.

Так-от, найкраще, що можна процитувати з цієї статті, це політика Департаменту у справах ветеранів США. Увага, будь ласка, послухайте. Департамент ветеранів США не рекомендує використовувати канабіс для лікування ПТСР. Чому? Тому що тут пояснювали, що причина в тому, що ці препарати не легалізовані на рівні  федерального уряду. Так, не легалізовані, але Державний департамент  ветеранів Сполучних Штатів, він дав пояснення, чому вони не використовують препарати з медичного канабісу. Це цитата Державного департаменту у справах  ветеранів: "Нині дослідження не  підтверджують, що канабіс є ефективним засобом лікування ПТСР, а деякі дослідження навіть доводять, що канабіс може бути шкідливим, зважаючи на те, що він викликає важкі форми шизофренії і дуже високі, вагомі розлади психіки".

Так само військові лікарі в Сполучених Штатах, які перебувають на дійсній службі в госпіталі Волтера Ріда (один із найвідоміших американських військових медичних центрів у Вашингтоні), стверджують, що нині сукупність доказів не підтверджує ефективності використання канабісу або канабіноїдів для лікування болю чи ПТСР у військовослужбовців або ветеранів.

Я думаю, що перед тим, як голосувати це "дєрмєцо", було б непогано вам почитати заключення Департаменту ветеранів Сполучених Штатів і найвідомішого в світі госпіталю військових, який називається "госпіталь Волтера Ріда", які дали офіційні заключення.

Дорогі друзі, я просто хотіла би звернутися зараз до справжніх депутатів, які тут не тому, що їм треба на доручення адміністрації Президента натиснути зелену кнопку, а тому що вони відповідально ставляться до своєї країни, до своєї ролі сьогодні в Україні. І коли сьогодні люди, справжні патріоти України на фронті, гинуть за Україну, ви тут заводите за хабарі мафію, наркомафію, яка буде мати згідно цього закону в Україні право вирощувати марихуану, причому наркотичну, переробляти її, в лабораторіях виробляти нові наркотичні засоби, а також через аптеки продавати те, що вони тут навирощують, в Україні. А, крім того, їм дається право імпорту і експорту. Тобто відкривається потужний наркотрафік через Україну.

Те, що пропонує наша команда. Якщо ви вже хочете якісь ліки на базі канабісу робити в Україні, всі наші правки стосуються того, що віддайте це унітарному державному підприємству, хай вони в лабораторних умовах вирощують рівно стільки, скільки потрібно для мінімуму хворих в нашій країні, яким, можливо, це допомагає. Це епілепсія, можливо, зниження болю для онкохворих. І віддавайте пацієнтам безкоштовно. Ну, ви ж цим законом запускаєте без будь-яких правил на відкуп Кабінету Міністрів, запускаєте потужні світові вертикально інтегровані наркокорпорації. Що ви робите з країною? Вам люди довірили цю країну. Як ви думаєте, чого сьогодні депутатів України, Верховної Ради, ненавидять на фронті, в аграрному комплексі, в будь-якій оселі українській? Чого вас ненавидять? Тому що ви дієте проти інтересів людей і проти національних інтересів країни.

І тому, не знаю, скільки в цьому залі людей, у яких ще залишилася крихта совісті, але я закликаю вас не голосувати за цей закон, не голосувати, тому що це великий кримінальний пласт проблем, які будуть в Україні, і це велика проблема для дітей-підлітків. І для людей, які сьогодні знаходяться у важкому психологічному стані із-за війни, оцей закон є пряма небезпека.

І коли міністр охорони здоров'я говорить, що цих препаратів будуть потребувати 6 мільйонів українців, я можу сказати, що такого безглуздя ніде в світі немає. Зупиніть це! В ваших силах зробити це.

Наша команда не просто буде голосувати "проти". Враховуючи, що вчора в пустому залі голосувались правки, ми будемо звертатися до Конституційного Суду і коли прийде нормальний Конституційний Суд і нормальна влад, сподіваюсь, Україна все це сміття скасує.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення всіх поправок. Я прошу зайняти ваші місця. Але я зараз почергово поставлю всі 15 поправок, про які просила Юлія Володимирівна, які враховані комітетом, але я буду ставити їх на підтвердження залу.

Будь ласка, я прошу, з Апарату підійдіть, подивіться, чомусь не працює пульт головного нашого Михайла Борисовича, голови комітету, скажемо так. Так, да. Будь ласка, підійдіть, подивіться.

Я прошу народних депутатів, займіть свої місця, я прошу, сядьте на свої місця, друзі, якщо можна. Тому що зараз ми приймаємо справді дуже важливе рішення, і я би хотів, щоб ми прийняли його з дотриманням усіх стандартів демократії, парламентаризму, які існують. Тому що буде так, як вирішить більшість. Шановні колеги, я прошу зайняти місця.

І так, правка номер 1 авторства Михайла Радуцького і колег. Вона комітетом врахована. Народна депутатка Тимошенко ставить її на підтвердження. На підтвердження – це значить, що вона повинна набрати 226 голосів і більше. Шановні колеги, так, перша поправка. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:32:37

За-243

Рішення прийнято. Поправка залишається врахованою.

Поправка номер 9 авторства Радуцького і колег. Вона також комітетом врахована. Народна депутатка Тимошенко просить поставити таке рішення на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:33:04

За-239

Рішення прийнято.

Поправка номер 36. Вона також комітетом врахована, авторства Радуцького і колег. Народна депутатка Тимошенко ставить це рішення на підтвердження. Я ставлю 36 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:33:34

За-234

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

Наступна 140 поправка авторства Радуцького і колег. Вона також комітетом врахована. Народна депутатка Тимошенко просить поставити її на підтвердження. Ставлю 140 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:34:05

За-233

Рішення прийнято.

Наступна поправка 208 авторства Радуцького і колег. Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження. Ставлю 208 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:34:34

За-230

Рішення прийнято.

Шановні колеги, будь ласка, 227 поправка, та сама ситуація, той самий автор. Прошу, шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця, 227 поправка, ставлю на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:35:12

За-229

Рішення прийнято.

Шановні колеги, у всіх працюють пульти? Бо якось по одному ми втрачаємо людей.

Будь ласка, йдемо далі. 301 поправка. 301 поправка. Вона врахована комітетом. Також Юлія Володимирівна ставить це рішення на підтвердження. Прошу голосувати.

Стоп, зупиніть голосування. В чому проблема? Що сталося? Друзі, давайте по єрунді...  Я ставлю ще раз 301 поправку на підтвердження. Прошу голосувати. 

 

12:36:15

За-227

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть. По фракціях показуйте, будь ласка. Да, дякую.

Ідемо далі. Наступна поправка 383 авторства Радуцького. Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати, 383 поправка.

 

12:36:59

За-235

Рішення прийнято.

Наступна поправка 625, шановні колеги, також авторства колеги Радуцького з його колегами. Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження. 625 поправка. Прошу голосувати.

 

12:37:32

За-237

Рішення прийнято.

672 поправка. Вона також комітетом врахована, авторства Радуцького.  Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження. Я ставлю  672 поправку. Прошу голосувати.

 

12:37:59

За-236

Рішення прийнято.

690 поправка, вона врахована комітетом, авторства Радуцького і колег. Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження.

Ставлю 690 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:38:26

За-235

Рішення прийнято. Поправка залишається врахованою.

764 поправка теж авторства Радуцького і колег. Комітет просить... Я перепрошую, Юлія Тимошенко просить поставити таке рішення щодо врахування цієї поправки на підтвердження.

Ставлю 764 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:39:00

За-236

Рішення прийнято.

Наступна поправка 774, вона комітетом врахована, авторства Радуцького і колег. Просить поставити Тимошенко на підтвердження таке рішення.

774 поправка. Ставлю на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:39:29

За-238

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка, покажіть.

786 поправка також авторства Радуцького і колег. Вона комітетом врахована. Тимошенко просить поставити це рішення на підтвердження.

Ставлю 786 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:40:03

За-236

Рішення прийнято.

І завершальна поправка, яку ставимо ми на підтвердження, – це 795 поправка авторства Радуцького і колег. Тимошенко просить…

З процедури? Будь ласка, Юлія Володимирівна з процедури. Тільки з процедури, Юлія Володимирівна, без закликів. З процедури.

 

12:40:21

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я хочу просто звернутися до зали. Ви сьогодні зранку на молитовному сніданку помолилися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Виключіть мікрофон. Дякую.

Шановні колеги, це не з процедури. Юлія Володимирівна, це намагання з мотивів.

795 поправка, вона… Це завершальна поправка, яка врахована комітетом, авторства Радуцького і колег. Тому, вельмишановні колеги, я ставлю цю поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:41:03

За-234

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ставлю… Переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни (реєстраційний номер законопроекту 7457). Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:42:02

За-248

Рішення прийнято. Закон прийнято в цілому.

По фракціях покажіть, будь ласка. Дякую. Шановні колеги, дякую.

Йдемо далі. З процедури хто? Юлія Володимирівна? Давайте Разумков, він перший підняв, а потім Юлія Володимирівна. Разумков, потім Юлія Володимирівна.

 

12:42:25

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович. Шановні колеги, два запитання.

Запитання номер один. Зняли з порядку денного законопроект 10313 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист.

У мене прохання, давайте, оскільки ми завтра не працюємо, всі перевтомилися, давайте ми сьогодні тоді проведемо комітет, підготуємо і  розглянемо ці закони в першому читанні.

Друге питання. Руслан Олексійович, я прошу поставити його на голосування, мою пропозицію. І друге питання. Як ми сьогодні можемо розглядати призначення членів Рахункової палати, якщо Велика сімка заявила, що не підтримує такі рішення до того, як не будуть ухвалені відповідні закони. Ми якось так, однією ногою йдемо в Євросоюз, а іншою незрозуміло куди. Давайте знімати це питання з порядку денного.

Прошу обидві пропозиції поставити на голосування – щодо підготовки і розгляду законопроекту 10313 і Рахункової палати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі законопроекти, які стоять в порядку денному, сьогодні були погоджені Погоджувальною радою, Дмитро Олександрович.

Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

12:43:38

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я все-таки хочу сказати, що сьогодні зранку був молитовний сніданок. Всі фракції виходили молилися, зверталися до Бога. Потім, коли помолилися, прийшли до Верховної Ради і проголосували за легалізацію наркоти для країни. Знаєте, це той випадок, коли існує старе таке народне прислів'я, що або хрест зніміть, або штани вдягніть. Знаєте, і така аморальщина, яка сьогодні панує в цьому залі, вона вже перебирає всі межі.

Чому ви радієте, що наші діти будуть курити з наших полів марихуану замість того, щоб вчитися, замість того, щоб мати прекрасне майбутнє? Чому ви радієте, аплодуєте? Таке збочення в цьому парламенті в цій більшості, що я думаю, що довго ще країна буде оговтуватися від такого безбожжя, бездуховності...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я все-таки буду просити всіх, хто бере з процедури, давайте з процедури.

Артур Володимирович, і після цього заходимо в наступне питання. Будь ласка, Артур Володимирович.

 

12:44:52

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, я б хотів нагадати, що сьогодні під час засідання Погоджувальної ради "Європейська солідарність" заявила свою категоричну негативну позицію відносно розгляду сьогодні питання Рахункової палати. Слухайте, нам допомагає весь світ, нам допомагають партнери. Вони звертаються до нас з проханням: проведіть ці голосування, оберіть нових членів Рахункової палати тільки після того, як будуть прийняті нові закони і на базі цих законів буде проведено прозорий чесний конкурс. Вибачте, дійсно, ми просимо допомоги у партнерів і, грубо кажучи, посилаємо їх, коли вони до нас звертаються з проханням, щоб ми прозоро і чесно щось робили.

Тому хотів би ще раз підкреслити і звернутися до вас зняти питання Рахункової палати з порядку денного, і ще раз наголосити, під час Погоджувальної ради ми це заперечували, були категорично проти. Просимо поставити це на голосування в залі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Артур Володимирович, ще раз, ви ж знаєте, ми знаємо, що ви були проти, це було зрозуміле питання, але це рішення Погоджувальної ради.

Шановні колеги, давайте тоді зробимо так. Є пропозиція Разумкова і… Дмитро Олександрович, я чую, я сформулюю зараз. Пропозиція зняти зараз питання, пов'язане з Рахунковою палатою. Правильно? Я ставлю цю пропозицію на голосування.

В чому проблема? Шановні колеги, будь ласка, зупиніться. Ще раз, займіть місця. Є пропозиція знати питання Рахункової палати зараз з розгляду питань порядку денного. Є така пропозиція від двох народних депутатів. Прошу голосувати за це. Ще раз підкреслюю, що Погоджувальна рада погодилася на розгляд цього питання. Прошу голосувати.

 

12:47:06

За-80

Рішення не прийнято.

Тому, шановні колеги народні депутати… По фракціях.

Відповідно до пункту 16 частини першої статті 85 Конституції України, статті 20 Закону України "Про Рахункову палату", статті 208 зі значком 2 Регламенту Верховної Ради України Верховна Рада призначає на посади членів Рахункової палати. Комітетом з питань бюджету проведено повторний конкурс на заняття чотирьох вакантних посад членів Рахункової палати. 

Згідно з частиною четвертою статті 20 Регламенту Верховної Ради України питання включається до порядку денного  сесії позачергово без голосування. Відповідно до Регламенту Верховної Ради  пропозицій профільного комітету, узгодженого рішення Погоджувальної ради пропонується наступний порядок розгляду цього питання. Доповідь від  Комітету з питань бюджету – до 4 хвилин; виступи від фракцій і  груп – до 16 хвилин; виступи народних депутатів – до 4 хвилин; проведення рейтингового голосування з допомогою електронної системи в алфавітному порядку по кожному кандидату окремо; визначення чотирьох кандидатів з найбільшою кількістю голосів; прийняття рішення списком; визначеним за підсумками рейтингового голосування.

Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович.

 

12:48:20

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, я би просив виступи від фракцій збільшити до 3 хвилин  від кожної фракції і групи.

І окрім цього, колеги, хотів би звернути вашу увагу, уважно послухайте. Ви бачите зараз в залі тих людей, за кого ви збираєтеся голосувати? Чи роздані кожному зараз матеріали на робоче місце відносно людей, за кого ви хочете голосувати? Як можна голосувати за людей, які будуть контролювати відновлення України, не бачачи їх в очі, не маючи  про них інформації,  не маючи документів?

Тому прохання запросити цих людей в залу. Дозволити, щоб кожен з них виступив, окреслив свою позицію. І тільки після того приймати рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Артур Володимирович. Всі документи, які пов'язані з особистостями і що пов'язують їхній професійний  рівень, вони роздані всім і направлені по СЕДО. Є така штука в СЕДО, входите, для цього не треба портити ліс, Артур Володимирович. Входьте в  комп'ютер, кнопочка "включити", зайдіть в СЕДО і подивіться, все є. Дякую, шановні колеги. (Шум у залі)

 Регламент не передбачає доповіді цих людей. І ви це знаєте, я вам сьогодні показував чітко частину восьму статті 205 Регламенту і 208 зі значком 2 Регламенту, ми  сьогодні вивчили його вздовж  і впоперек.

Переходимо до обговорення питання. Шановні колеги, до слова для доповіді запрошується голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Ігор Федорович Молоток. Будь ласка.

 

12:50:04

МОЛОТОК І.Ф.

Шановний Руслане Олексійовичу, шановні колеги депутати, запрошені! Відповідно до законодавчих вимог Комітет з питань бюджету 15 вересня оголосив повторний конкурс на зайняття вакантних посад членів Рахункової палати, йдеться мова про чотири посади.

До комітету подали документи 27 кандидатів, матеріали щодо кандидатів 23 жовтня розміщені на сайтах Верховної Ради та комітету. Всі кандидати пройшли спеціальну перевірку. Відповідно до частини третьої статті 208 прим. 2 Регламенту Верховної Ради в рамках обговорення кандидатів в комітеті 13, 14 та 15 грудня проведені співбесіди з кандидатами. При цьому вперше з метою прозорості заходів конкурсу забезпечено пряму трансляцію співбесід на ютуб-каналі Комітету з питань бюджету. Це дало змогу і депутатам, і суспільству подивитися кандидатів,і визначатися.

В співбесідах взяли участь 25 кандидатів, а два кандидати, Бояркіна і Нетреба, не з'явилися на такі співбесіди. Тому неможливо порівняти і перевірити відповідність зазначених кандидатів окремим вимогам до члена Рахункової палати. Окрім того, під час співбесід дев'ять кандидатів не підтвердили знання однієї з офіційних мов Ради Європи.

За результатами проведених заходів конкурсу Комітетом з питань бюджету затверджено висновки щодо кожного з 27 кандидатів на зайняття вакантних посад члена Рахункової палати, відповідно до яких всі кандидати пройшли спеціальну перевірку. При цьому під час співбесід дев'ять кандидатів не підтвердили знання однієї з офіційних мов Ради Європи, два кандидати не з'явилися на співбесіди, відтак неможливо перевірити відповідність зазначених кандидатів окремим вимогам для члена Рахункової палати.

Рішення комітету з детальною інформацією щодо проведених заходів конкурсу та з висновками щодо кандидатів надано народним депутатам.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Ігорю Федоровичу.

Шановні колеги, я прошу записатися на виступи від депутатських фракцій та груп. Будь ласка, запишіться на виступи від депутатських фракцій та груп.

Будь ласка, записалися тільки три групи. Шановні колеги,  решта немає бажання виступити?

Будь ласка, Фріз Ірина Василівна, "Європейська солідарність".

Порошенко Петро Олексійович.

 

12:53:20

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, незважаючи на те, що ви провалили голосування в спробі зняти цей законопроект, я ще раз дуже переконливо хочу, щоб ви послухали, хочу до вас звернутися.

Які проблеми в першу чергу зараз вирішує Україна? Це є оборона, це є збереження фінансування для існування держави і це є євроінтеграція. Повірте мені, що цей проект призначення членів Рахункової палати всупереч пропозицій G7 Європейського Союзу б'є і по першому, і по другому, і по третьому.

Хочу нагадати вам, що були сформульовані минулого року сім кроків, які Європейська Рада вважала, що ми зможемо подолати за два місяці. Ми до початку переговорів з урахуванням березня 2024 року йдемо два роки, це неприпустимо, ми не можемо собі цього дозволити.

А з чим же пов'язана атака на Рахункову палату і спроба зняти або дестабілізувати її роботу? Рахункова палата вскрила корупцію в Міністерстві оборони, Рахункова палата знайшла і підтвердила яйця по 17, 40 мільярдів дебіторки. Рахункова палата вскрила корупцію з телесеріалами,  Рахункова палата вскриває і вскриває, і на сьогоднішній день цим голосуванням їм хотять закрити рота.

Друзі, не повторюйте помилку, коли ви хотіли обдурити Європейський Союз з голосуваннями по незалежності САП, по ВККС, по Конституційному Суду, все рівно потім доведеться перероблювати. Голосуйте проти. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Железняку Ярославу Івановичу, фракція "Голос".

Шановні колеги, зараз Железняк, потім  Шевченко, і після цього у нас ще виступи народних депутатів – до 4 хвилин, і переходимо до голосування, тому що інші фракції не записалися. Тому я прошу народних депутатів повернутися на свої робочі місця, тому що буквально там за 5-7 хвилин ми переходимо до голосування.

Слово надається Володимиру Володимировичу Цабалю. Я правильно розумію, да? Будь ласка. 

 

12:55:44

ЦАБАЛЬ В.В.

Шановні колеги, я хочу звернутись до всіх голів комітетів, до всіх членів уряду і інших людей, які причетні до проведення будь-яких конкурсів. Я вважаю, що цього разу ми як бюджетний комітет зробили максимум, щоб забезпечити максимально прозорий і відкритий конкурс. Дійсно, є питання, чи варто зараз призначати членів Рахункової палати, але це вже інше питання, це політичне питання, на якому я не хочу зараз зосереджуватись.

Але я хочу зосередитись на тому, що ми вперше, незважаючи на те, що немає вимоги Регламенту, немає вимоги закону, ми зробили публічний відкритий конкурс. Раджу всім зайти в ютуб на ютуб-канал бюджетного комітету, де є змога подивитись інтерв'ю всіх 25 кандидатів, які прийшли.  Ми зробили незалежну оцінку всієї комісією, яка проводила цей конкурс, хто з кандидатів яке місце зайняв. І я надіюсь, в разі голосування, що будуть, народні депутати дослухаються до цієї оцінки. Ми також вперше маємо шанс призначити, якщо вони будуть призначені, членів Рахункової палати, які є не політичними призначенцями, а які дійсно об'єктивно зайняли перші місця на конкурсі.

У той же час я хочу погодитись з тим, що саму процедуру треба суттєво удосконалювати. Існуюча процедура, навіть незважаючи на ту прозорість, вона недосконала, її треба покращувати, і ми маємо перезапустити Рахункову палату, як це від нас вимагають наші партнери. І я думаю, що ми це досить швидко в комітеті зробимо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається Бурмічу. А не Шевченку. Бурміч. А ви записалися теж?

 

12:57:56

БУРМІЧ А.П.

Шановний Голово, шановні колеги депутати! Ми добре дуже знаємо, яка у нас сьогодні ситуація з корупцією, з іншими порушеннями щодо бюджетної сфери. Так-от, Рахункова палата, так само, як і Аудиторська палата, вона повинна робити все на упередження, щоб цих негативних моментів розкрадання бюджету, нецільового використання не було.

Я думаю, в цьому залі ще є депутати і люди, які пам'ятають, як колись працювала КРУ або Рахункова палата. Вона попереджала, більшу частину злочинів попереджала. Я неодноразово ставив як член антикорупційного комітету перед керівництвом комітету заслухати Рахункову палату, Аудиторську палату. Тому що треба вносити корективи в саму роботу їх, треба збільшувати їх чисельність для того, щоб ми потім по хвостах не били про те, що там украли, там не туди направили гроші і таке все інше. Але відсутність взагалі голови навіть в таких умовах це ще більше негативно впливає.

А тому, звичайно, група "Відновлення України" буде підтримувати кандидатуру і паралельно будемо напрацьовувати пропозиції на те, щоб покращити роботу не тільки Рахункової палати, а і аудиторської теж.

 Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Крулько.

Шановні представники фракції і груп, ще бажають якісь фракції і групи виступити? Більше ніхто.

Тоді Крулько...  А, ще Мамка буде, да? Крулько, Мамка і після цього ми будемо ще 4 хвилини – депутати, і тоді переходимо до рейтингового голосування. Тобто фактично через 6-7 хвилин ми потенційно можемо перейти до рейтингового голосування. Прошу зауважити на це.

Будь ласка, Іван Іванович Крулько.

 

13:00:03

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні народні депутати, от коли ми розглядаємо питання складу Рахункової палати, ми повинні пам'ятати одну ключову істину: про те, що Рахункова палата є саме парламентським органом, який покликаний здійснювати зовнішній фінансовий контроль.

Рахункова палата – це інструмент в руках народних депутатів і всього парламенту за контролем діяльності уряду, виконавчої гілки влади, у питаннях розпорядження бюджетними коштами. І саме виходячи з цієї конституційної норми, про те, що Рахункова палата відповідальна перед Верховною Радою, ми і повинні виходити, коли у нас є різні думки, а як же ж має формуватися Рахункова палата. Вона мусить формуватися тут, у парламенті, і конкурс має відбуватися в парламенті. І жодні інші суб'єкти, незалежні, позапарламентські, не можуть диктувати, хто має бути членами Рахункової палати, окрім самої Верховної Ради, тому що це є наш інструмент. І я би хотів, щоб ми тут наш суверенітет зберігали. Це пункт номер один.

Наступне. Мене дивує взагалі питання, а чи потрібно формувати Рахункову палату і доукомплектовувати членів Рахункової палати, якщо її склад не повний. Безумовно, що це треба робити, тому що Рахункова палата мусить виконувати свою головну функцію. А ми результатами діяльності маємо керуватися.

Безперечно, що треба вдосконалювати Рахункову палату. Я би дуже хотів, щоб Рахункова палата мала функцію контролювати використання бюджетних коштів, які надходять з міжнародної фінансової допомоги. Ось цю функцію треба Рахунковій палаті додати. І ми маємо отримувати інформацію, яким чином ці кошти використовуються.

А сьогоднішнє питання треба розглянути у Верховній Раді, прийняти необхідні рішення і працювати над розробкою і доопрацюванням діючого Закону "Про Рахункову палату".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мамка Григорій Миколайович. Якщо фракції більше не бажатимуть виступати, тоді перейдемо до народних депутатів, після виступу Мамки.

Григорій Миколайович Мамка.

 

13:02:16

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, хочу звернути вашу увагу, що це є така здєлка, як купити кота в мішку. Отак ми і працюємо, отак ми і голосуємо за кожного кандидата.

Я хотів би задати питання всім народним депутатам: а по яких критеріях ви будете визначатися щодо рейтингового голосування за того чи іншого кандидата, які професійні навики? Чи є діючі члени Рахункової палати, скільки їх? Я все-таки говорив би, і тут правильно піднімали питання щодо зміни механізму щодо представництва в Рахунковій палаті. Це той орган, який голосує, обирає Верховна Рада на підставі критеріїв, але якщо ми голосуємо за кожного члена Рахункової палати окремо, то ми б хотіли і почути кожного члена Рахункової палати з його окремою думкою, що ж він буде там робити. Тому що, крім того, що державних органів, все інше, вони мають ще пряме відношення щодо перевірки бюджетних коштів і давати свої висновки.

Але висновки можна дати і вони не будуть діяти без правового механізму, щоб вимагати від правоохоронних органів зворотної реакції, зворотної реакції, яке рішення прийнято, скільки людей притягнуто до відповідальності, чи підтверджуються вони, чи не підтверджуються. І тут все-таки необхідно зв'язуватись з Державною аудиторською службою, якої вже залишки на руїнах залишились. Необхідно все-таки визначатися по кількісному, а саме основне, по якісному і змінювати механізм щодо відбору членів Рахункової палати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення фракцій.

З процедури. Артур Володимирович, будь ласка, з процедури, і потім переходимо до обговорення народних депутатів. Будь ласка.

 

13:04:19

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, я зі здивуванням знайшов фальсифікацію в порядку денному на сьогодні. Я був присутній на Погоджувальній раді, я бачив, приймав участь у голосування, утримався. Я бачив, які позиції, ви їх озвучували перед цим, їх озвучували не тільки ви. І чомусь з'явився 9387 щодо Фонду державного майна. А звідки він взявся? Він не озвучувався, за нього Погоджувальна не голосувала. Чому він зараз у порядку денному тут?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Артур Володимирович, давайте ми… Артур Володимирович, ми зараз в питанні, вийдемо з питання і розберемося. Я попрошу підготувати мені інформацію з приводу цього, будь ласка.

Шановні колеги, шановні колеги, будь ласка, переходимо зараз… Прошу записатися на виступи народних депутатів України.

Так, будь ласка, слово надається народному депутату Железняку Ярославу Івановичу, фракція політичної партії "Голос". Будь ласка, Ярослав Іванович.

 

13:05:40

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, є "добра" (в лапках) українська політична традиція – це бігати по граблях. От зараз та дія, яка відбудеться, ми не просто бігаємо по граблях, ми беремо граблі за черенок і самі себе лупимо залізною штукою в лоб декілька разів. Я думаю, що дуже швидко ми побачимо результат, на жаль, в тому числі і в фінансовому плані. В  мене немає що сказати по цій процедурі більше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Ар'єв Володимир Ігорович, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:06:23

АР’ЄВ В.І.

Прошу передати слово Южаніній Ніні Петрівні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

13:06:33

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, зараз, щоби говорити конкретно по цьому питанню, кожному з вас би радила бути присутнім хоча би на одному засіданні Рахункової палати, щоб ви розуміли як кожен член Рахункової палати має мати ґрунтовні знання щодо фінансових всіх законів, починаючи від елементарного Закону про бухгалтерський облік і фінансову звітність і решти всіх законів в Україні.

Тому зараз, коли ви намагаєтеся протягувати людей, які будуть пособниками фальсифікації висновків, я дуже здивована. І насамперед ви зараз дуже багато говорили, треба доукомплектовувати, скажіть, будь ласка, поки не будуть змінені критерії до членів Рахункової палати щодо їх професійних навичок, щодо їх добропорядності. Не можна цього робити. І саме цього вимагають від нас партнери.

Я погоджуюсь, що саме Верховна Рада має вплив на формування Рахункової палати. Але погодьтесь, коли Рахункова палата зараз має перевіряти використання допомоги, то, вибачте, саме думка партнерів мала би бути сьогодні врахована. Дуже жаль, що ви насправді не думаєте на один крок наперед. Дуже жаль, що вас ніколи не цікавили звіти Рахункової палати хоча би резонансні. Ви ні разу не запросили тут доповісти члена Рахункової палати про звіт і запитати у міністрів: а що це робиться у ваших міністерствах?

Тому, звісно, це призначення, яке буде наступним по голові, у мене викликає тільки одне – прикрити все нецільове використання, сховати всі хвости, які зараз є щодо розтрачання державних коштів, і навіть спрямувати всі свої зусилля на майбутнє приховування від реальної картини, яка є в державі. Це дуже поганий шлях і ми закінчимо також погано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці Геращенко Ірині Володимирівні, фракція "Європейська солідарність".

 

13:08:36

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Я передаю слово Олексію Гончаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гончаренко Олексій Олексійович.

 

13:08:47

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Колеги, схаменіться! Ну, що ви робите? Зараз до нас звернулися посли "Великої сімки". Да, може подобатись, не подобатись, але ж ми їх просимо за гроші. Ми ж до них ідемо і кажемо: Сполучені Штати Америки, дайте нам грошей, Канада, дайте нам грошей, Великобританія, Франція, Японія, дайте нам грошей, а далі, Німеччина, дайте нам грошей. А далі? А далі вони звертаються до нас, позавчора всі посли, це спільна позиція, говорять не призначайте нових членів Рахункової палати до прийняття нового закону, тому що вони хочуть знати, що їхні гроші порахують. Вони відповідають перед платником податків з США, з Франції, з Німеччини, щоб нам віддати їхні кошти, щоб ми тут відбудовувалися, збереглися. А ми що говоримо –  нам наплевать? Да ви що робите взагалі! Нащо це робити?

А далі ми вийдемо і скажемо: а ви знаєте, у нас проблеми в Сполучених Штатах, ай-яй-яй, як виходить, а ви знаєте, у нас проблеми в Євросоюзі, ай-яй-яй які. Так це ж ганьба якась! Далі буде виходити Президент і казати: я не тряпка. Нащо це все?  Чому ви просто нехтуєте тими людьми, кого ми ж і просимо? Все одно ви йдете як людина і кажете: допоможіть мені. Вам говорять: добре, ми допоможемо, але ми хочемо бачити, як ти витрачаєш ці кошти. А ти кажеш: да пошли вы! Да це що ж взагалі таке!

Друзі, схаменіться, не робіть цього! Не протягуйте просто, щоб зробити Головою Рахункової палати цю Піщанську, наближену до родини Зеленських, на її сестру оформлена вілла родини... Нащо це все робити? Буде чергова ганьба. Зупиніться!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення. Будь ласка, займіть свої місяця.

За регламентними вимогами зараз ми переходимо до рейтингового голосування в алфавітному порядку по кожному кандидату окремо. Шановні колеги, ще раз: я буду називати прізвище, ім'я і по батькові кандидата на посаду, а ви визначаєтесь щодо його підтримки. Будь ласка, займіть свої місця.

І так, перший кандидат… кандидатка, перепрошую. Бояркіна Олена Анатоліївна. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:11:48

За-16

Дякую.

Наступний кандидат Васильєв Олександр Володимирович. Прошу голосувати.

 

13:12:12

За-21

Наступний кандидат Володін Артем Вікторович. Прошу голосувати.

 

13:12:34

За-25

Наступна кандидатка Ганущак Вікторія Юріївна. Прошу голосувати.

 

13:12:56

За-38

Наступна кандидатка Горбач Маргарита Леонідівна. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:13:20

За-27

Наступна кандидатка Дегтярьова Наталія Михайлівна. Прошу голосувати.

 

13:13:42

За-17

Наступна кандидатка, кандидат, перепрошую, Дмитренко Геннадій Васильович. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:14:07

За-21

Наступний кандидат Клименко Кирило Олегович. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:14:30

За-238

Наступний кандидат Ключка Сергій Сергійович. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:14:55

За-231

Наступний кандидат Лепак Роман Іванович. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:15:18

За-32

Наступна кандидатка Ломанова Вікторія Валеріївна. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:15:40

За-40

Наступна кандидатка Нетреба Наталія Петрівна. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:16:02

За-38

Наступний кандидат Паламарчук Валерій Олександрович. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:16:25

За-35

Наступна кандидатка Піщанська Ольга Станіславівна. Прошу голосувати.

 

13:16:48

За-235

Наступний кандидат Погорелов Юрій Сергійович. Прошу голосувати.

 

13:17:10

За-21

Наступний кандидат. Кандидатка, перепрошую. Пушко-Цибуляк Єлизавета Михайлівна. Прошу голосувати.

 

13:17:34

За-235

Наступний кандидат Радіонов Юрій Денисович. Прошу голосувати.

 

13:17:56

За-29

Наступна кандидатка Рафальська Уляна Олександрівна. Прошу голосувати.

 

13:18:16

За-31

Наступний кандидат Рябикін Олексій Володимирович. Прошу голосувати.

 

13:18:35

За-35

Наступна кандидатка Ставська Лілія Станіславівна. Прошу голосувати.

 

13:18:56

За-23

Наступний кандидат Толстанов Михайло Костянтинович. Прошу голосувати.

 

13:19:18

За-38

Наступний Уліцький Андрій Григорович. Прошу голосувати.

 

13:19:41

За-79

Наступний Хмельков Андрій Володимирович. Прошу голосувати.

 

13:20:00

За-23

Наступний Ходаковський Вадим Володимирович. Прошу голосувати. 

 

13:20:22

За-31

Наступний Хорошко Олег Владиславович. Прошу голосувати. 

 

13:20:42

За-26

Наступний Чайка Василь Володимирович. Прошу голосувати. 

 

13:21:02

За-25

І завершальний кандидат у цьому списку рейтингового голосування Янковський Петро Миколайович. Прошу голосувати.  

 

13:21:26

За-44

Отже, за підсумками рейтингового голосування такі чотири кандидатури набрали найбільшу кількість голосів, я в алфавітному порядку, якщо дозволите: Клименко Кирило Олегович, Ключка Сергій Сергійович, Піщанська Ольга Станіславівна та Пушко-Цибуляк Єлизавета Михайлівна.

Зараз переходимо до остаточного голосування списком. Відповідно до частини п'ятої статті 208 зі значком 2 Регламенту Верховної Ради України ставиться на голосування список з чотирьох кандидатів, які набрали за підсумками рейтингового голосування найбільшу кількість голосів.

Відповідно до пункту 16 частини першої статті 85 Конституції України, статті 20 Закону України "Про Рахункову палату", статті 208 зі значком 2 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" ставлю на голосування пропозицію про призначення членами Рахункової палати Клименка Кирила Олеговича, Ключка Сергія Сергійовича, Піщанську Ольгу Станіславівну та Пушко-Цибуляк Єлизавету Михайлівну.

Шановні колеги, прошу народних депутатів голосувати за список цей. Прошу голосувати.

 

13:23:04

За-247

Покажіть по фракціях.

Прошу головний комітет разом із Апаратом оформити постанову за наслідками прийнятого нами рішення. Я зазначаю, що відповідно до частини другої статті 138 Регламенту Верховної Ради України постанови Верховної Ради, прийняті з метою здійснення установчих функцій, зокрема, з кадрових питань, набирають чинності з дня їх прийняття.

Шановні колеги, згідно з пунктом 16 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради належить призначення на посади Голови та інших членів Рахункової палати.

Відповідно до частини сьомої статті 208 зі значком 2 Регламенту Верховної Ради України, частини третьої статті 20 Закону України "Про Рахункову палату" Голова Верховної Ради вносить на розгляд Верховної Ради подання про призначення на посаду Голови Рахункової палати одного з членів Рахункової палати.

Згідно вимог законодавства я вношу в подання про призначення на посаду Голови Рахункової палати  члена Рахункової палати Піщанську Ольгу Станіславівну.

Шановні народні депутати, відповідно до частини четвертої статті 9 Регламенту Верховної Ради України комітети можуть проводити свої засідання одночасно з пленарними засіданнями лише за процедурним рішенням Верховної Ради. Тому ставлю на голосування процедурне рішення про проведення сьогодні засідання Комітету з питань бюджету для невідкладного розгляду питання про призначення на посаду Голови Рахункової палати.  Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:24:55

За-237

Рішення прийнято. 

Покажіть по фракціях, будь ласка.

Шановні колеги, я прошу тоді комітет невідкладно зібратися, а ми продовжимо йти по порядку денному. Шановні колеги, рухаємося далі.

Далі, шановні колеги, ми на Погоджувальній раді погодили законопроект без обговорення.

А, я перепрошую, так, шановні колеги,  звернулись до мене дві фракції із заміною на виступ у пленарному засіданні проголосити перерву, із заміною на виступ. Будь ласка, слово надається народній депутатці… Фракції які, я бачу, "Відродження" і "За майбутнє". "Відновлення", перепрошую.

Шановні колеги, будь ласка, слово надається Скороход Анні Костянтинівні.

 

13:25:49

СКОРОХОД А.К.

Шановні колеги, я хочу поділитися з вами досвідом і принципами, яких мене навчили військовослужбовці в ході роботи і очолювання тимчасової слідчої комісії по захисту їхніх законних прав і інтересів.

Шановні колеги, ми маємо зрозуміти, що на сьогоднішній день ті проблеми, які ми маємо, це результат того, що ми неякісно підходимо до всіх наших процесів, які зараз відбуваються. Адже немає проблеми з мобілізацією, у нас не стало менше людей, які хочуть воювати і захищати Україну. Є проблема з питанням справедливості, запит на який має суспільство. У нас немає справедливості у владі, як наслідок, немає справедливості серед громадян і, як наслідок, немає справедливості у Збройних Силах України. Ми маємо зрозуміти, що кількісних підхід більше не працює. Ми маємо якісно  підходити до управлінських рішень, ми маємо якісно  робити свою роботу. І в першу чергу, якщо ми якісно будемо робити те, що маємо робити, ми будемо мати якісну армію і будемо мати на фронті інші результати, ми будемо мати якісне суспільство, яке просто зможе по-інакшому реагувати на ті виклики, які ми на сьогодні маємо.

Колеги, ми маємо зрозуміти, що війна виграється не кількістю. Згадайте історію, коли 300 спартанців знищували тисячі, один український воїн вартий тисячі російських загарбників. Але ми маємо змінити цей підхід, ми маємо показати людям і задовольнити їх запит на справедливість тим, що ми прийматимемо якісні управлінські рішення. І на сьогодні ми маємо зрозуміти, що народ – це воїни, а ми, влада, на жаль, не відповідаємо цим воїнам, і ми маємо це змінити.

Колеги, у нас зараз є історичний шанс, коли ми можемо знову підняти оту хвилю єднання і на цій хвилі єднання і підходу якості ми можемо змінити все, що відбувається у нашому суспільстві. Адже проблема стоїть саме в неякісних управлінських рішеннях, і, як наслідок, ми маємо не той результат, який хочемо мати.

Тому, колеги, я вас закликаю змінити наш підхід до роботи і стати якісними, тому що саме в цьому заключається наша перемога.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я, будь ласка, прошу народних депутатів, тому що далі у нас будуть деякі питання без обговорення, ми домовилися. Тому я прошу народних депутатів…

Шановні колеги, одну секундочку, бо у нас тут нові законопроекти "падають" у президію. Секундочку.

Шановні колеги, поки ви збираєтеся, я попрошу лідерів фракцій і груп на одну хвилину підійти до мене, тут по одному законопроекту питання є.

Підійдіть голови фракцій і груп на одну хвилину, а, шановні колеги, займайте свої місця.

 

КОРНІЄНКО О.С. А можна Шуляк чи когось від комітету? Віталій, підійдіть, будь ласка.

 

13:32:49

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу, займайте місця. Я прошу  вас, займіть місця, шановні колеги.

Тільки що до мене надійшла заява, підписана усіма лідерами фракцій і груп. Я читаю її: "Просимо вас включити до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України 21 грудня 2023 року проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва (реєстраційний номер 10202 від 31.10.2023 року) без обговорення та прийняти його в першому читанні за основу і в цілому в редакції комітету.

Разумков, будь ласка.

 

13:33:32

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, згідно якої норми Регламенту ви це будете зараз ставити? Хоча, наприклад, я не заперечую, але хотілося б зрозуміти, відсилку до якої статті Регламенту Верховної Ради України ви зробите.

А друге питання, скажіть, будь ласка, ви так і не поставили на голосування мою пропозицію про включення сьогодні, підготовку і включення сьогодні на пленарне засідання законопроекту 10313, в альтернативних до якого зазначається мобілізація для наших з вами захисників, тому що завтра не буде засідання Верховної Ради. Щоб не відкладати це питання знову в довгий ящик, будь ласка, виконайте моє прохання до вас як до головуючого, і згідно Регламенту ви маєте це зробити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Давайте я відповім перший і останній раз, на підставі чого я це роблю. Я це роблю на підставі загального консенсусу. (Шум у залі)

 Що? На підставі якої статті Регламенту? На підставі тієї, яку використовували ви, будучи Головою Верховної Ради, 21.01.2021 року, розглядаючи за такою самою процедурою. Парламентські традиції, Дмитро Олександрович. Дякую.

Йдемо далі. Рухаємося далі, шановні колеги. (Шум у залі) Ну, по-моєму, конкретніше вже нема куди.

Йдемо далі, шановні колеги. Тому, будь ласка, приготуйтеся до голосування. Ми зараз повинні провести процедурні рішення щодо цього питання. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця.

Я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії проект Закону 10202 про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва. Ще раз, реєстраційний номер 10202.

Будь ласка, приготуйтесь до голосування. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:35:51

За-230

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію включити до сьогоднішнього порядку денного засідання цей законопроект, реєстраційний номер 10202. Будь ласка, прошу народних депутатів голосувати.

 

13:36:21

За-217

Шановні колеги, бачите, не включили до порядку денного сьогоднішнього засідання. Ідемо далі, шановні колеги. Вибачте, все по Регламенту, все по Регламенту, дякую. А можна по фракціях останнє голосування показати, щоб просто всі зорієнтувалися? Дякую. Ідемо далі.

Шановні колеги, наступний законопроект, який включений до порядку денного сесії, ми домовилися без обговорення, це 9573 – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування механізму передачі в державну власність приватних підводних гідротехнічних споруд, розташованих в межах акваторій морських портів.

Ми домовилися без обговорення, тому я ставлю пропозицію прийняти законопроект 9573 за основу. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:37:31

За-234

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками… А? А перший, я перепрошую, в мене стоїть тоді, я перепрошую, у мене стоїть тоді… Я перепрошую, треба скорочувати строки, колеги? Не треба. Все, тоді завершили. Дякую. Я вибачаюся, просто в мене стоїть те, що рекомендував комітет. Тоді мінус. Вибачте. Це говорить про те, що наші депутати слідкують за тим, що є. Дякую. Дякую вам.

Наступні дві ратифікації. Ми домовилися на Погоджувальній раді, що ми будемо робити одне обговорення і після цього голосування за ці ратифікації. Перепрошую, не дві, три ратифікації. Це 0214, 0230 і 0235.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію розглянути за скороченою процедурою з одним обговоренням щодо проектів законів, реєстраційні номери: 0214, 0230 і 0235. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:38:52

За-237

Рішення прийнято.

Шановні колеги, будь ласка: два – за, два – проти. Будь ласка, давайте запишемося для обговорення всіх трьох проектів законів по цих ратифікаціях.

Слово надається народному депутату В'ятровичу Володимиру Михайловичу, фракція "Європейської солідарності".

 

13:39:30

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Прошу передати Геращенко Ірині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна Геращенко, будь ласка.

 

13:39:41

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ми переходимо до міжнародного блоку порядку денного нинішнього пленарного дня і, звичайно, дуже важливо ратифікувати всі пропоновані угоди. "Європейська солідарність" буде голосувати – за. В той же час, якщо ми говоримо про Азію, очевидно, що з країнами Глобального Півдня ми маємо сьогодні працювати активніше, в тому числі і тому, що, на жаль, країна-агресор Російська Федерація зуміла переналаштувати свою економіку на військові рейки і, на жаль, вона дуже вдало сьогодні шукає і знаходить нові ринки заміщення в тому числі товарів подвійного призначення. Треба відзначити, що, на жаль, до санкційного режиму проти Російської Федерації приєдналися тільки країни НАТО, країни ЄС, G7, але Глобальний Південь, дуже багато сьогодні країн не доєдналися до санкцій проти Російської Федерації. І саме в цьому контексті має бути зосереджена і робота наших дипломатів, і міжпарламентська дипломатія.

І, очевидно, що команда "Європейської солідарності" на всіх міжнародних зустрічах активно піднімає питання санкцій, посилення контролю нашими партнерами щодо блокування експортної діяльності Російської Федерації і імпорту до Російської Федерації товарів подвійного призначення. І дуже прикро, що наша міжпарламентська діяльність блокується, що представники "Європейської солідарності", які точно назовні працюють під одним прапором українським, на жаль, не можуть в повній мірі використовувати наші контакти, наші зв'язки, нашу професійність, наші можливості, аби разом робити все для того, аби посилити відповідальність Російської Федерації не завтра, а сьогодні. Голосуємо за ці ратифікації і посилюємо міжпарламентську дипломатію, це дуже важливо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Герезі Олександру Володимировичу, депутатська група "Партія "За майбутнє". Олександр Володимирович, будь ласка.

 

13:41:49

ГЕРЕГА О.В.

Це ви щось переплутали, хочу Батенку передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передаємо. Батенко Тарас Іванович, будь ласка.

 

13:42:08

БАТЕНКО Т.І.

Пропоную переходити до голосування. Наша депутатська група підтримує дане питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Колтуновичу Олександру Сергійовичу, група "Платформа за життя і мир". Будь ласка.

 

13:42:30

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Дякую.  Шановні колеги, я хотів би зробити акценти на економічних двох постановах. Ну, от 0230 щодо Міжнародної організації права розвитку в Україні, також підтримуємо, хоча там більше стосується співпраці міжнародних установ.

Найголовніше – це 0235, де у нас іде ратифікація Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку і співробітництва. У даній угоді, безумовно, є ряд моментів, які там ідуть, формальних щодо підтримки офісу всередині України, щодо багатьох інших похідних речей, але важливо, щоб під час реалізації кредитних програм всередині країни ми локалізували виробництво всередині України. Ви згадайте, у нас була нещодавно ратифікація угоди з Францією, і тоді 80 відсотків локалізацій це були іноземні комплектуючі, точніше французькі, їхні товари і так далі. Тому з цієї точки зору важливо, щоб все-таки під час реалізації даної кредитної програми виконали локалізацію всередині України за українські товари, за українські послуги, за українську сировину.

Наступний момент. Ще одна постанова, проект постанови чи точніше проект Закону про Договір про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії. Взагалі країни Південно-Східній Азії мають найвищі темпи економічного росту в світі, найвищі темпи зростання валового внутрішнього продукту, це найбільш динамічно розвиваючий регіон чи субрегіон у світі в економічному аспекті, і тому економічна поглиблена інтеграція з цими країнами вона, безумовно, є актуальною. І особливо це актуально на фоні того, що ми маємо продовжене ембарго з окремих країн Європейського Союзу на експорт сільськогосподарської сировини з України до ЄС, ми маємо транзитну блокаду з трьома країнами до країн Європейського Союзу. І тому з цієї точки зору диверсифікувати до країн Південно-Східній Азії наші ринки збуту це, безумовно, правильно.

Дякую. І прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається Кириленку Івану Григоровичу, фракція "Батьківщина". А, будь ласка, слово передається Григорію Немирі. Будь ласка, Григорій Михайлович.

 

13:44:44

НЕМИРЯ Г.М.

Фракція "Батьківщина" буде підтримувати всі три ратифікації, особливо ті, які стосуються приєднання України до Договору про АСЕАН, Угоду з Південною Кореєю. Третя менш важлива щодо представництва Міжнародної організації права розвитку, але це також важливо в умовах особливо післявоєнної відбудови.

Хочу сказати, що, можливо, ми вже і запізнилися з приєднанням до подібних угод, як АСЕАН, оскільки вже більше 50 країн є членами цієї угоди, зокрема і наші союзники, наші партнери, такі як Франція, Німеччина, Велика Британія, Сполучені Штати, дійшла черга і до України.

Разом з тим, пане Голово, я хотів би звернути увагу, ще раз говорячи, що фракція "Батьківщина" підтримає беззастережно ратифікацію цих трьох угод, на той прикрий факт, що станом на кінець цього року в нас практично зупинився процес денонсації двосторонніх, багатосторонніх угод з Російською Федерацією і в рамках СНД. Я хочу нагадати, що таких угод з Російською Федерацією, включаючи двосторонні міжвідомчі угоди, є близько 300: СНД – 200 і з Білоруссю – 100.

Я хочу зрозуміти, чому Міністерство закордонних справ, уряд, Кабінет Міністрів на ваші два листа, відповідаючи, що, так, ми це зробимо, станом на кінець цього року не зробив. Скільки ще років знадобиться МЗС для того, щоб підготувати пакет, щоб Україна вийшла з договорів з Російською Федерацією в рамках СНД?

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цих трьох питань і переходимо до голосування. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця, це важливі міжнародні ратифікації, приєднання. Тому, будь ласка, я прошу…

Олександр Сергійович, будь ласка.

 

13:47:16

КОРНІЄНКО О.С.

Колеги, поки ми збираємось, я буквально ще одну хвилину хотів би додати про важливість, особливо ратифікації Договору щодо Південно-Східної Азії. Ми там були парламентською делегацією, і це дійсно один із майданчиків, де Україна може бути не просто представленою, а й достатньо успішною. У нас дуже серйозні торговельні стосунки з цими країнами, із В'єтнамом, із Таїландом, дуже багато чого з Індонезією відбувається корисного. І, звичайно, багато з нас знає про Сінгапур як про взірець як реформувати країну. І, до речі, представники саме Сінгапуру готові щедро ділитися цим досвідом і на рівні міжпарламентської діяльності також.

Тому я всіх закликаю підтримати цю ратифікацію і долучатися до наших міжпарламентських стосунків з країнами Південно-Східної Азії, з країнами АСЕАН. Створюються групи дружби. Не з усіма країнами вони ще є, тобто є ще потенціал для створення груп дружби. І дійсно долучатися до роботи з цим дуже цікавим, далеким, але цікавим для України, і важливим регіоном, де буде вирішуватись в наступному геополітичні такі долі світу.

Дякую.

 

13:48:34

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Я бачу, ще не виступала фракція "Голос". Будь ласка, Железняк –  одна хвилина, оскільки ви не записалися. І після цього переходимо до голосування, шановні колеги.

 

13:48:43

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

П'яти секунд вистачить. Я просто почув про важливість Таїланду, бачу, що наш колега Тищенко не встигає на голосування. Прошу окремо його запросити, щоб була повністю підтримка цієї постанови.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця.

Шановні колеги, я ставлю почергово, почергово, я ставлю пропозицію прийняти за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії (реєстраційний номер 0214). Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:49:45

За-270

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу і в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Міжнародною організацією права розвитку про заснування представництва Міжнародної організації права розвитку в Україні  (реєстраційний номер 0230). Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:50:23

За-271

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Покажіть по фракціях.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу і в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку і співробітництва (реєстраційний номер 0235). Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:51:02

За-275

Рішення прийнято.

Шановні колеги, далі наступних два законопроекти ми домовились без обговорення. Тому я одразу ставлю пропозицію, перше, включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки…

Без обговорення, Артур, ми домовилися так. Я спочатку ставлю включення до порядку денного, якщо можна, добре? Якщо ви не заперечуєте.

Я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності (реєстраційний номер 10307).  Я прошу народних депутатів  голосувати. 10307. Прошу голосувати.

 

13:52:05

За-257

Рішення прийнято. Що тоді, з обговоренням?

Шановні колеги, я ставлю пропозицію розглянути за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:52:30

За-223

Рішення прийнято. 

Два – за,  два – проти, будь ласка, запишіться, шановні колеги. Ті фракції, які бажають виступити, тільки я прошу, шановні колеги.

Слово надається народній депутатці Гринчук Оксані Анатоліївні, фракція політичної партії "Слуга народу".  

 

13:53:02

ГРИНЧУК О.А.

Прошу передати слово Сергію Бабаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Бабак, будь ласка, Сергій Віталійович.

 

13:53:12

БАБАК С.В.

Доброго дня, шановні колеги. Це дуже важливий проект закону, він нам потрібен всім, він потрібен країні, він потрібен науковцям. Тому що в разі його неприйняття в нас припинять дію пріоритетні напрямки науки і техніки, а це означає, що з 1 січня припиниться будь-яке державне фінансування наукових  розробок. Це дуже важливий проект закону, у нас консенсус зі всіма фракціями. Єдине що, ми додаємо дуже важливий пріоритет до тих пріоритетів, які затверджені Верховною Радою, – це сектор національної безпеки і оборони.

Тому, колеги, я дуже прошу підтримати цей дуже важливий закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народній депутатці Никорак Ірині Петрівні, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:53:51

НИКОРАК І.П.

Прошу передати слово Олексію Гончаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олексій Гончаренко. 

 

13:54:02

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко "Європейська солідарність".

Дуже важливий закон, всіх закликаю голосувати. Безумовно, нам треба визначити пріоритетні напрямки, розвивати науку, інновації. І, безумовно, головним напрямком сьогодні для України є що – наше військо, значить, наш оборонний комплекс, значить, сектор безпеки і оборони.

Але в мене питання, дуже добре, що ми вставляємо в пріоритетні напрямки, заявляємо – це все дуже добре. Дуже добре, я зараз в черговий  раз чую: 2024 рік, точно звільнимо Крим. Господи, дай боже, молюся, як вся Україна, кожен день. Але ми вже це чули в 2023 році.

Але може ми з вами почнемо кроки  робити конкретні? Чому до сих пір… що сьогодні найбільша інновація на полі бою? FPV дрони. В нас нема до цих пір посади у війську оператора  FPV дрона. У ворога нашого є –  у нас нема.     І знову командири десь знаходять, щоби лазівки. Ну, скільки це буде тривати? Ну, невже це складно?

Я звертаюся до Міністерства оборони України, терміново прийняти рішення, ввести штатну посаду FРV дронний оператор – вчити людей. Нам говорить Президент: мільйон дронів. Але мільйон дронів не зробиш по гаражах, мільйон дронів… нам потрібне промислове виробництво, дійсно реальні інновації. Да, дуже добре, що сьогодні Мінволонтер України працює, в гаражах збирають FРV дрони. В Гончаренко центрах на 3D принтерах друкують деталі, вчать, де можуть, операторів дронів, кожен де може, і ми в Гончаренко центрах теж. Але це не робота громадянського суспільства, це має зробити держава. І я закликаю, щоб це негайно було зроблено, бо це шлях до нашої перемоги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Вороньку Олегу Євгеновичу, депутатська група "Відновлення України".

 

13:56:08

ВОРОНЬКО О.Є.

Пане Голово, прошу передати слово Бурмічу Анатолію Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Петрович Бурміч, будь ласка.

 

13:56:15

БУРМІЧ А.П.

Шановний Голово, шановні колеги, звичайно, цей закон дуже простий і він дуже потрібний. Звичайно, що сьогодні йде війна інновацій, науки, ми бачимо інженерів, високотехнічних кадрів  офіцерів, звичайно, по-іншому ніяк. Але в мене до нього два питання до цього всього.

Чому саме зараз, а не раніше, хіба ми не бачили ще на початку війни, якими темпами і якими методами йде війна? Звичайно, це потрібно було зробити раніше. Але хоч добре, що зараз.

І друге питання. Чому на час війни? А що, після війни нам непотрібні будуть інновації і наука? Нам непотрібні сіялки, віялки, комбайни, трактори, сільськогосподарська авіатехніка, кораблі не повинні нам перевозити продукцію і таке інше? А тому я вважаю, що до другого читання потрібно буде дати поправку, що відкинути питання на час військового стану. Це пріоритет науки і інновацій потрібно застосовувати на весь час, на весь час розвитку існування нашої держави.

Дякую. Група "Відновлення України" буде підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Кириленко Іван Григорович, фракція "Батьківщина". Після цього Колтунович Олександр Сергійович, і голосуємо за цей законопроект.

Будь ласка,  спочатку Кириленко Іван Григорович.  

 

13:57:45

КИРИЛЕНКО І.Г.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги! На одному з відомих інтернет-ресурсів є матеріал відомого блогера, політика, воїна, письменника, нашого колеги, депутата одного з попередніх скликань Ігоря Луценка з промовистою назвою "Крик душі". Раджу всім прочитати, там цінні думки людини з гущі подій, з передової. Я ж приведу лише заключні слова, дослівно: "Волаю всесвіт, як та сирена, допоможіть, допоможіть розробкою нових технологій і зразків та подальшим масштабуванням виробництва. У світі вже немає готових технологій, котрі нас порятують. Нас порятують лише розроблені нами або для нас".

Оце про такі кричущі речі повинен бути цей закон. Але він таким лише є частково. Лише уряд згідно діючого законодавства повинен щорічно вносити до Верховної Ради пріоритетні напрямки розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності. Воююча країна, в якої вже п'ятий рік поспіль таких пропозицій немає. І сьогодні  урядова ложа теж пустує. Для кого це? Ми вирішили всупереч діючому законодавству від депутатів подати законопроект лише з одною метою, як сказав голова комітету, порятувати багаточисельні колективи наукових установ, які можуть з нового року формально залишитись без фінансування.

Тому, рятуючи сьогодні наукову і науково-технічну діяльність цих установ, ми ще раз і ще раз закликаємо, воююча країна, з передової люди  криком кричать, допоможіть новітніми розробками.

Шановний уряде, чекаємо реальних пропозицій, а не порятунку ситуації, яка йде від парламенту, від народу і депутатів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Колтунович Олександр Сергійович –  одна хвилина. Після цього Піпа Наталія Романівна – одна хвилина. І після цього голосуємо цей законопроект, дальше ще один законопроект без обговорення одразу.

 

13:59:59

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги! Ну, насправді, в законодавство про пріоритетні напрями інноваційної діяльності ми додаємо лише одну норму, це стосується технологічного оновлення та розвитку сфери національної безпеки оборони. Інші шість чи, точніше, сім залишаються минулі пріоритети. Але я вам хочу сказати, що ці пріоритети розроблялися і багато років тому. На мій погляд, на сьогоднішній день ці пріоритети потребують суттєвого осучаснення, вони мають бути видозмінені. У нас виклики,  які є економічного, технологічного характеру, з урахуванням штучного інтелекту і так далі, вони зовсім інші. Тому, підтримуючи цей документ, нам необхідно, щоб уряд подав принципово фундаментально інший документ інноваційного і технологічного розвитку. Це має бути технологічна доктрина України, там поствоєнного чи повоєнного відновлення України.

Тому, підтримуючи цей документ, все-таки від уряду чекаємо новий і реальний перелік. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Піпа Наталія Романівна, і після цього голосуємо. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

 

14:01:08

ПІПА Н.Р.

Дорогі українці, шановні колеги! Цей законопроект фракція "Голос" буде підтримувати. Але я дуже погоджуюсь з тим, що було сказано попередніми доповідачами, що, нарешті, ми включили безпеку та оборону в пріоритетні галузі науки, бо, справді, з 1 січня інакше наука не була би фінансована в Україні взагалі. Ясно, що ми зробили це недостатньо швидко, це мало би вже бути ще раніше. І так нам буде треба розглядати пріоритетні напрямки науки і техніки, і нам треба буде тоді до наступного голосування в залі з вами, колеги, єдність, щоб туди кожний не запихав свої "хотєлки", а щоб там справді, були ті речі, які зможуть підняти економіку України.

І звертаюсь до науковців, які далі працюють і не виїхали з цієї країни, а працюють для неї. Ми дуже чекаємо ваші розробки, особливо у сфері безпеки та охорони.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього важливого законопроекту. Прошу народних депутатів зайняти свої місця. Будь ласка, шановні народні депутати, займіть свої місця, ми переходимо до голосування. (Шум у залі) Я знаю, в цілому, я поставлю і за основу, і в цілому.

Будь ласка, займіть свої місця, шановні колеги.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності (реєстраційний номер 10307). Шановні колеги, я прошу голосувати.

 

14:02:58

За-270

Шановні колеги, я можу поставити в цілому. Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності (реєстраційний номер 10307). Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:03:35

За-275

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Вітаю.

Шановні колеги, наступне без обговорення у нас. Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України (реєстраційний номер 10213). Прошу народних депутатів голосувати, рішення прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками. Прошу голосувати.

 

14:04:26

За-273

Рішення прийнято.

З процедури –  В'ятрович, будь ласка.

 

14:04:36

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Шановні колеги, вже багато років, 10 років Верховна Рада ухвалює в кінці року на наступний рік постанови з ювілейними датами. Таку постанову наш Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики напрацював, вона була в порядку денному 10291. Прошу включити її в порядок денний і таки розглянути. Насправді пророблена велика робота, понад тисячу дат, які будуть відзначатися на державному рівні. Просимо включити ще раз в порядок денний без обговорення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дивіться, тільки за умови, що всі підтвердять, що це буде без обговорення. Без обговорення, так?

Шановні колеги, будь ласка, всі не заперечують? Ви з процедури теж? Микиша з процедури. Які питання?

 

14:05:37

МИКИША Д.С.

Руслан Олексійович, дуже прошу, нагальний законопроект 9559-д, який необхідний для того, щоб місцеве самоврядування могло матеріально допомагати Збройним Силам України. Прошу його винести, поставити в порядок денний, проголосувати. Якщо так, і потім підняти його в черзі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, давайте все-таки почергово. По датах, я розумію, що це безконфліктний проект постанови. По цьому ми переговоримо після того, як ми пройдемо ще трішки далі.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію, яка прозвучала від народного депутата В'ятровича: включити зараз до порядку денного цього засідання проект Постанови про… А ні, перепрошую, його спочатку треба включити в порядок денний сесії.

Ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії проект Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках (реєстраційний номер 10291). Прошу голосувати.

 

14:06:50

За-246

Рішення прийнято.

Я можу поставити пропозицію включити сьогодні до порядку денного і прийняти одразу за основу і в цілому? Можу?

Тому я ставлю пропозицію включити до порядку денного сьогоднішнього засідання, а також прийняти за основу і в цілому, проект Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках (реєстраційний номер законопроекту 10291). Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:07:37

За-253

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, переходимо далі до наступного питання. Шановні колеги, згідно з пунктом 16 частиною першою статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посади Голови та інших членів Рахункової палати.

Комітет з питань бюджету на своєму засіданні розглянув подання про призначення Піщанської Ольги Станіславівни на посаду Голови Рахункової палати, внесене відповідно до вимог частини сьомої статті 208 зі значком 2 Регламенту Верховної Ради України, частини третьої статті 200 Закону України "Про Рахункову палату".

Шановні колеги, чи є необхідність обговорення… зараз ми поставимо скорочену процедуру спочатку. Будь ласка, з процедури хто буде?

Ірина Володимирівна Геращенко, будь ласка.

 

14:08:26

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, як ви всі бачили, у нас не було перерви в засіданні Верховної Ради України. Під час засідання Верховної Ради України комітети збиратися не можуть, і навіть Голова Верховної Ради України не може там своїми рішеннями ламати такі графіки.

Тому ми не можемо зрозуміти, як же зараз під час голосування таких важливих законопроектів міг збиратися бюджетний комітет так оперативно і розглядати кандидатуру пані Піщанської. Ми вважаємо, що цим порушується Регламент, це перше.

Друге. Україна критично залежить сьогодні від допомоги наших партнерів. Посли країн G7 дуже чітко заявили, що звертаються до влади утриматися від будь-яких нових призначень в Рахункову палату до реформи цього органу. І ми не можемо зрозуміти, як так після тижня, після історичного для України саміту Європейської Ради в Брюсселі, коли ми так б'ємося зараз за надання фінансової допомоги нам і Європейським Союзом, і США, ми приймаємо такі скороспілі рішення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ірина Володимирівна, я не знаю, де ви були під час того, що відбувалося в залі. Голосування номера 48 сьогодні, яке відбулося о 13:24, голосами 237 проголосило доручення комітету зібратися під час засідання і провести своє засідання.

Вони виконали це рішення Верховної Ради і повернулися в зал, і знаходяться вже в залі, і готові рухатися далі. Дякую, шановні колеги.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про обговорення цього питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:10:14

За-221

Рішення прийнято.

З процедури? Будь ласка, Дмитро Олександрович, що у вас з процедури?

 

14:10:21

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, хотілося би почути підтвердження від голови комітету, що засідання комітету відбулося, тому що більша частина членів комітету знаходилася в залі і голосувала. І під стенограму хочу це почути, якщо ви не заперечуєте.

Друге питання. Хотілося би все ж таки зрозуміти, що тільки зараз з'явилася кандидат на цю посаду, заслухати її і щодо її попередньої роботи, і щодо її зв'язків з представниками влади, в тому числі і неофіційних.

Тому, якщо можна, по повній все ж таки процедурі для того, щоб зрозуміти позицію і навіщо вона туди йде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. І ще раз повторюю, в мене не завершився час, ще раз повторюю, що G7 і всі посли абсолютно публічно, не дипломатично висловились щодо того, що такі питання до прийняття іншого закону, нового Закону "Про Рахункову палату" не можуть бути розглянуті в стінах Верховної Ради.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Почну з першого, Дмитро Олександрович. Перше питання було чи є засідання комітету, чи було засідання комітету? В мене є рішення комітету, яке я зачитав. Воно є також вже в СЕДО, ви можете з ним ознайомитися.

З приводу того, за якою процедурою. Я хочу нагадати, буквально перед цим була проголосована скорочена процедура, інших процедур Регламент Верховної Ради України як закон, який регулює нашу діяльність, не передбачає. Саме тому ми переходимо в цьому порядку і у вас буде можливість послухати всіх наших колег.

Тому, шановні колеги, для співдоповіді запрошується голова Комітету… Для доповіді запрошується голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Роксолана Андріївна Підласа. Будь ласка, Роксолана Андріївна.

 

14:12:12

ПІДЛАСА Р.А.

Шановні колеги, під час… за дорученням Верховної Ради Комітет з питань бюджету провів засідання комітету і рекомендував Верховній Раді України призначити на посаду Голови Рахункової палати члена Рахункової палати Піщанську Ольгу Станіславівну. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу представників депутатських фракцій і груп записатися на виступи: два – за, два – проти. Будь ласка, запишіться. Шановні колеги, прошу не розходитися, після цього ми будемо голосувати.

Будь ласка, слово надається Фріз Ірині Василівні, фракція "Європейська солідарність".

 

14:12:56

ФРІЗ І.В.

Прошу передати слово Олексію Гончаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гончаренко Олексій Олексійович.

 

14:13:04

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко. Ну що, друзі, кінець епохи кумівства настав. Вітаю всіх вас. Дивіться, якщо в житті так сталося, що ви є сусідами родини Зеленських, то у вас далі в житті буде все добре. Питають мене, чому саме Піщанська? Чому вона? Я скажу вам, напевно, може, ви б стали Президентом, ви б своїх сусідів призначали, а став Володимир Олександрович, він призначає своїх. До речі, з нами є сьогодні Ольга Піщанська, може, вона в своєму виступі пояснить. Це дуже цікаво, дивіться, її сестра Світлана Піщанська директорка  фірми, на яку оформлена вілла родини Зеленських в Італії. Я все розумію, але ви вже були Головою Антимонопольного комітету, тепер Голова Рахункової палати, ну, незамінна людина. Може, все-таки пошукати серед інших сусідів, не можна ж впертися в одну сусідку, в одну родину. Це якось, мені здається, навіть і незрозуміло, інші сусіди можуть і образитись, все-таки теж жили десь поруч, а ви якось їх весь час обходите.

Друзі, це треба припиняти, цю дурню, це дурня. Це Рахункова палата України, це палата, яка має рахувати наші гроші, ваші гроші, тих, хто зараз нас дивляться, а ще гроші тих людей з прапорцем Європейського Союзу, з прапором Сполучених Штатів Америки, вони хочуть знати, як порахують їх гроші. А в нас, будь ласочка, у нас є людина, вона відпрацювала своє в Антимонопольному, тепер вам порахує гроші, все нормально. Так не має бути, це ніхто у світі не зрозуміє. Я розумію, що Президент говорить на пресконференції: є в мене 4-5 менеджерів. То ми тепер розуміємо, це 4-5 сусідів чи 4-5 друзів, і вони будуть по шахматке ходить, сьогодні один, завтра інший, може, вони в лотерею, де переходять з посади на посаду. Друзі, це треба припиняти!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Підласа Роксолана Андріївна, фракція "Слуга народу".

 

14:15:10

ПІДЛАСА Р.А.

Шановні колеги, прошу підтримати це рішення. І не розходьтеся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Железняк Ярослав Іванович, фракція "Голос".

 

14:15:38

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Шановні колеги, я попереджав всіх про наслідки цього рішення.

Ольго Станіславівно, я дуже уважно подивився ваше інтерв'ю, чи як це, був відбір. До речі, дякую комітету, він справді був прозорий. Пробачте, ви по закону не відповідаєте цій посаді – ви не знаєте англійську мову, що достатньо було чітко видно на цьому інтерв'ю.

Але я знаю вас як достатньо мудру і професійну людину. Ваше зараз призначення буде дорого коштувати країні, дуже дорого. Тому, якщо ви насправді любите країну, напевно, найкраще, що ви зараз можете зробити, це взяти самовідвід. Все інше потягне дуже великі наслідки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, слово надається народному депутату Батенку Тарасу Івановичу. Я прошу далі зайняти свої місця.

Будь ласка, Молоток, да? Будь ласка.

 

14:16:46

МОЛОТОК І.Ф.

Шановні колеги, мені довелося проводити в якості головуючого співбесіди, можу сказати, що Піщанська Ольга Станіславівна знає англійську мову і так, як потрібно, і доволі відверто відповідала на всі запитання, які ми задавали.

Наша група "За майбутнє" буде голосувати і підтримувати Ольгу Станіславівну на цій посаді. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Я, використовуючи право головуючого, керуючись статтею 28 Регламенту Верховної Ради України, прошу зараз провести сигнальне голосування щодо кінцевого… 28 стаття Регламенту. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця.

Шановні колеги, я ставлю сигнальне голосування щодо рішення про призначення на посаду Голови члена Рахункової палати. Я прошу народних депутатів провести сигнальне голосування. Прошу сигнальне голосування.

 

14:18:37

За-232

По фракціях покажіть, будь ласка.

Шановні колеги… Шановні колеги, на жаль, ми не встигли розглянути всі питання порядку денного. Дякую всім за плідну роботу. Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку. Працюємо далі на перемогу. Слава Україні! 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку