ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

20 грудня 2023 року, 12 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:04:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати України, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради  України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою  України постановою всі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви в пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву у пленарному засіданні і ми маємо всі перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного із вас.

Шановні народні депутати, за доброю парламентською традицією пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, триває 665 доба звитяжної боротьби українського народу проти злочинної широкомасштабної збройної навали Російської Федерації. Ворог постійно чинить спроби атакувати наші позиції, продовжуючи цинічно тероризувати мирні міста і села нашої держави, цілодобово завдаючи по них численних ударів і в тому числі балістичними ракетами та дронами-камікадзе. Попри все, наші герої відбивають атаки ворога, самовіддано боронять рідну землю на найзапекліших ділянках фронту, системно знищують техніку та живу силу російської армії. Дякую кожному і кожній, хто воює і працює заради перемоги нашої держави.

Шановні друзі, схилімо голови у хвилині мовчання та вшануймо пам'ять усіх захисників та захисниць, які віддали своє життя за вільну, суверенну, демократичну Україну, а також усіх мирних громадян, жертв злочинних дій держави-агресора.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

З процедури, будь ласка, Власенко.

 

12:09:05

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги, вчора сталася дуже сумна подія, відійшов в інший світ видатний український вчений, правник Петро Мойсейович Рабінович, доктор юридичних наук, професор, академік. Кожен український студент-юрист знає це прізвище, бо ми всі вчилися по підручниках Петра Мойсейовича, і десятки тисяч українських студентів вчилися у нього безпосередньо. Це вчитель, це глиба юридичної школи. При всій повазі до молодих вчених, але таких, як Петро Мойсейович, на жаль, вже не виробляють. І ми ще не можемо зрозуміти ту величезну втрату, яку понесла українська юридична наука і Львівська юридична школа.

Колеги, я ніколи цього не робив за 16 років в парламенті, але я прошу вас хвилиною мовчання вшанувати пам'ять видатного українського правника, професора, доктора юридичних наук  Петра Мойсейовича Рабіновича.

 (Хвилина мовчання)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Володимирович.

Шановні народні депутати, за останні півтора року ми провели складні глибокі, але потрібні державі реформи у сферах верховенства права, забезпечення прав людини та боротьби з корупцією. Це була важлива робота на виконання рекомендацій Європейської комісії, і вона була належно оцінена спочатку у доповіді комісії, а згодом і лідерами Європейського Союзу, які ухвалили політичне рішення про відкриття перемовин з Україною.

Шановні колеги, я хочу подякувати кожному з вас за вашу відданість  тим завданням, які поставило перед нами суспільство. Наша наступна мета – це визначення рамок переговорів. І на цьому шляху Верховна Рада також досягла поступу, виконавши три з чотирьох кроків, окреслених стороною Європейського Союзу. Я переконаний, що ми з вами пройдемо цей шлях і вкотре продемонструємо, що ми можемо працювати швидко і ефективно.

Членство України в Євросоюзі потребуватиме від України значних змін. Це колосальний об'єм роботи, і ми маємо бути готові до цих трансформацій. Я глибоко переконаний, що саме ці трансформації є головною цінністю євроінтеграційного шляху. Цих змін потребує наша країна і наші громадяни. Набуття членства в ЄС лише є кінцевою точкою цих змін. Тому, колеги, ще раз дякую вам всім.

 Шановні колеги, інформую вас, що указом Президента України від 20 грудня 2023 року Представником Президента України у Верховній Раді України було призначено народну депутатку України Михайлюк Галину Олегівну. Бажаємо успіхів на відповідальній посаді.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження у наших колег народних депутатів України. Соломії Анатоліївни Бобровської, "Голос". Вітаємо! (Оплески) А також Олега Валерійовича Семінського, "Слуга народу". Вітаємо! (Оплески) Давайте привітаємо і побажаємо їм міцного здоров'я, плідної роботи та нових здобутків на благо України.

Олександр Сергійович, будь ласка, а потім складення присяги.

 

12:12:46

КОРНІЄНКО О.С.

Шановні колеги, у нас є зміни в складі групи "За майбутнє". Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про входження народного депутата України Торохтія Богдана Григоровича до складу депутатської групи "Партія "За майбутнє".

І водночас відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Балоги Віктора Івановича  зі складу депутатської групи "Партія "За майбутнє" у Верховній Раді дев'ятого скликання.

Дякую.

 

12:13:28

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Сергійович.

Шановні колеги, шановні народні депутати, 19 грудня 2023 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Соколова Михайла Володимировича, включеного до виборчого списку політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Відповідно до  статті 79 Конституції України перед вступом на посаду народні депутати України складають присягу перед Верховною Радою України. До складення присяги на трибуну запрошується народний депутат України Соколов Михайло Володимирович.

Будь ласка, Михайло Володимирович.

 

СОКОЛОВ М.В.  Дякую.

Присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюся усіма своїми діями боронити суверенітет та незалежність України, дбати про благо Вітчизни і  добробут Українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України, законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників.

Слава Україні!    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям Слава! Вітаю вас.

Шановні колеги, на Погоджувальній раді ми домовились, перед початком розгляду питань порядку денного надати час по 3 хвилини для виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп. Я прошу представників депутатських фракцій і груп  записатися на виступи. Будь ласка, колеги, записуємося.   

Будь ласка, народний депутат Федір Володимирович Веніславський, фракція "Слуга народу". 

 

12:15:54

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Слово народному депутату Яременку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яременко Богдан Васильович, будь ласка.

 

12:16:06

ЯРЕМЕНКО Б.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, вельмишановні українці! Трохи більше тижня відділяють рішення Європейської Ради розпочати переговори про вступ України до ЄС і традиційне вшанування 22 грудня Дня співробітників дипломатичної служби України. День українських дипломатів має своїм витоком рішення уряду Української Народної Республіки про створення першого в історії України зовнішньополітичного відомства. Але історія української дипломатії має тисячолітню глибину та традиції.

Цивілізаційний вибір великого київського князя Володимира Святославовича прийняти християнство візантійського обряду як державну релігію Київської держави на тисячоліття наперед визначив не лише духовну, але і культурну та геополітичну орієнтацію України. Нинішнім поколінням українців, українських дипломатів, політиків та урядовців належить повернути Україну на визначений природний шлях, до омріяної іншим великим українцем Кобзарем сім'ї великої, сім'ї вольної, нової. Ця сім'я – членство в Європейському Союзі та НАТО.

Символічний став момент, коли прапор Європейського Союзу отримав законне місце в цьому залі, в залі українського парламенту. Проте цілеспрямованість та професійні рішення Верховної Ради України, Президента України Володимира Зеленського та Кабінету Міністрів України дозволили нашій державі здолати наступний важливий рубіж – початок переговорів про членство України у Європейському Союзі. Здобуття членства в ЄС тепер стало не мрією, а реалістичним конкретним планом з досяжною метою.

Цей успіх зовнішньої політики України, безперечно, є заслугою українського солдата, українського народу, які не лише нагадали всьому світові, що таке військова звитяга і честь, але й показали, що воля, свобода і право на власний вибір – це безцінні ідеали та ідеї, за які треба стояти до кінця. Незламність і героїзм Збройних Сил України і єдність українського народу є єдиною запорукою того, що ніщо про Україну без України не вирішиться. Ми також сповнені довіри, що наші дипломати забезпечать Україні спершу всю необхідну для перемоги міжнародну підтримку, а пізніше максимально сприятливі умови миру.

Попри всі фінансові скрути воєнного часу, бюджет МЗС збільшено на наступний рік на рекордні за весь період незалежності 8,2 відсотка. Це наш парламентський спосіб виявити довіру і повагу українським дипломатам, людям, котрі обрали своєю життєвою місією служіння під сформульованим Геннадієм Удовенком гаслом: "Професійність, порядність, патріотизм".

Слава українській дипломатії! Слава Збройним Силам України! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям  слава! Дякую.

Будь ласка, Бакунець Павло Андрійович, група "Довіра".

 

12:19:12

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановний пане Голово, шановні народні обранці! Власне, доводжу до вашого відома, що вчора я повернувся з польсько-українського кордону, де вже 31-й раз, 31-й рік є доброю традицією, коли представники скаутів європейських, представники органів місцевого самоврядування з Польщі, представники різних органів управління, різних рівнів Польщі, також з членами Сейму  передають цей особливий жест –  Вифлеємський вогонь, такий жест миру. Але він є дуже потужним, тому що це такий символ, який говорить про десятиліття партнерства, про десятиліття дружби на нашому і польському, власне, пограниччі. І, звичайно, що вчора ми разом із представниками різних рівнів влад Польщі пригадали про те, що маємо гарну звістку, що Європейський Союз відкриває двері, починається процес входження нашої України до Європейського Союзу. Поляки пригадали, як це було на початку тисячоліття у них, і, звичайно, що і їм, і нам потрібно багато компромісів, і поляки пішли на багато компромісів, але свою національну ідентичність зуміли добре зберегти. Ми попросили у них допомоги, аби і при нашому входженні, а вони є нашими адвокатами вже багато років в Європейському Союзі, ми також змогли, йдучи на розумні компроміси з Європою і з нашими сусідами, зберегти наші національні інтереси і нашу національну українську економіку.

І, звичайно, що ми обговорили питання цієї ганебної блокади наших українських водіїв на кордоні з польської сторони. Ми зауважили, попросили в різних представників влади Польщі, щоби вони не допустили того, що маленька  група поляків-маргіналів, власне, можуть сплюндрувати усі ці багаторічні напрацювання між нашими двома народами. І на їхньому обличчі я бачив такий сором, я бачив те, що вони готові будуть і зробити і чаю, і готові будуть донести до різних рівнів влад про те, що потрібно вирішувати цю проблему.

Я ж сьогодні тут з цієї трибуни закликаю вас, хто може, закликаю наш уряд, керівництво держави про те, що потрібно, власне, це єднання, потрібно спілкування, потрібно негайно сідати за стіл перемовин і вирішувати цю проблему, аби українські водії і польські водії ці Різдвяні свята, які разом вперше святкуємо, святкували вдома.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається Батенку Тарасу Івановичу, група "Партія "За майбутнє". Будь ласка.

 

12:22:30

БАТЕНКО Т.І.

Шановний пане Голово, шановні колеги народні депутати, шановні наші громадяни! Україна у світі складної політичної боротьби в стані  наших міжнародних партнерів стоїть на порозі серйозних викликів. Ми бачимо, що весь цивілізований світ і далі демонструє підтримку Україні, і готовий нам допомагати далі. Проте затримка з фінансовою допомогою та постачанням зброї змушують Україну шукати одні з головних джерел фінансування серед внутрішніх українських запозичень. На якомусь етапі це, безумовно, загрожувати нам макрофінансовою стабільністю, згортанням усіх соціальних програм, більшості з них, та гіперінфляцією. На фоні загострення ситуації на фронті це недопустимо.

З огляду на це ми вважаємо за необхідне невідкладно отримати інформацію від уряду України щодо того, які дії планується вжити в якості плану Б, так званого плану Б, для покриття розривів між надходженнями міжнародної підтримки у бюджеті. Нам треба чітке розуміння фінансової політики виживання України не лише на наступний рік, але й на 2024-2026 роки з огляду на заяви агресора про фінансові трати на війну до 26-го року.

Як вбачається, одним із таких заходів може стати активізація зусиль України на дипломатичному фронті  щодо прискорення прогресу стосовно так званих заморожених суверенних активів Російської Федерації – держави-агресора. Ми вітаємо те, що на даний момент необхідність такого кроку вже не викликає сумніву в провідних держав цивілізованого світу. Сподіваємось, що країни Великої сімки якомога швидше розроблять механізми надходження в Україну відсотків від прибутків із заморожених активів. І ми вітаємо інформацію зі Сполучних Штатів про те, що вони пропонують передати Україні заморожені активи Центробанку Росії в якості авансу компенсації за шкоду, заподіяну у війні. Нагадаємо, що з боку Сполучених Штатів заморожено майже 100 мільярдів доларів Центробанку РФ.

Очікуємо швидкої імплементації такого рішення, а також аналогічних рішень наших європейських партнерів. Конфіскуйте ці кошти і передавайте на обороноздатність України, яка своєю кров'ю захищає не тільки свою безпеку, але й безпеку Європи, і всі демократичні цінності, за які ми стоїмо. Для нас є очевидним, що світова демократія зрозуміла: настав той момент, коли передати заарештовані російські активи є найоптимальнішим шляхом для фінансової підтримки України у цій боротьбі.

Колеги, країна бідності і злиденності нікому не потрібна в Європі. І це може відкинути нашу перспективу до вступу в Європейський Союз, ми це розуміємо прекрасно. Тому давайте разом і далі, відкинувши усі політичні амбіції в цьому залі і поза ним, працювати над запобіганням тим викликам, які насуваються на Україну вже і негайно.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Порошенко Петро Олексійович, фракція "Європейська солідарність".

 

12:25:40

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, дорогий український народе! Сьогодні під ранок я повернувся з фронту. І сказати про те, що там не вистачає снарядів, – нічого не сказати, це те, що кажуть наші бійці. Сказати, що не вистачає протиповітряної оборони – нічого не сказати. І ми маємо зробити все можливе для того, щоби прискорити надання від наших партнерів цієї допомоги, і держава має налагодити серійне виробництво всередині країни.

Але є речі, які ми в парламенті і у виконавчій владі можемо зробити прямо зараз. Перша позиція – це FPV дрони. Вчора ми відвезли сотні дронів, а, виявляється, і я прошу перевірити цю інформацію, запросивши керівника ДССЗЗІ, десятки тисяч FPV дронів зараз на складах ДССЗЗІ. Це є злочин, який має бути покараний. А ми маємо зробити все для того, щоб збільшити виробництво FPV і доставити це в кожний батальйон.

Друге. Треба налагодити виробництво РЕБ. І я нагадую, що моя команда інвестувала 150 мільйонів гривень в розробку нової технології, яка вже зараз садить "орлани" і "суперками".

Третя позиція. Це прискорення будівництва глибокоешелонованих фортифікаційних споруд. Хочу нагадати, що в 2014-2015 роках кожен губернатор був відповідальний за свою ділянку фронту, і в повному обсязі було профінансовано з державного бюджету будівництво. 3 мільйони за кожний опорний пункт, і була перша, друга і третя лінія. І зараз це має бути питання державної ваги. За 2-3 місяці ми маємо завершити цей процес.

Четверте. Ми маємо засіяти там всю територію мінами, щоб не кров'ю українських воїнів зупиняти російський наступ.

І друга позиція.  Це є єдність, єдність навколо Збройних Сил України. І нам потрібно, щоб не словом, а діями Верховна Рада підтримала цю єдність.

Перше. Треба поставити на голосування законопроект, який вимагав би погодження з Головнокомандувачем призначення командуючих, бо це про відповідальність.

Друге. Поставити на голосування проект Постанови Веніславського про очищення Комітету з нацбезпеки від неадекватної особи, яка паплюжить Збройні Сили України.

І дуже важливо поставити законопроект про церкву, бо це теж про нацбезпеку, коли у нас керує церква країни-агресора.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, замість група "Платформа за життя і мир", будь ласка, Павленко. Так, я правильно? Будь ласка, Павленко.

 

12:28:53

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановний український народе! Два роки повномасштабної війни в Україні. На жаль, основні проблеми, основні виклики в системі захисту і забезпечення прав дитини не те, що не зменшились, а навпаки зростають. Більше 500 тисяч українських дітей знаходиться на окупованих територіях, близько 4 мільйонів є переміщеними з місць постійного проживання, 2 мільйони переміщені за кордон України. Значна кількість дітей, які втратили близьких родичів і не виявлені до сьогодні місцевими органами, не введені в єдиний державний облік і державний захист. Велика кількість дітей, які розлучені з родинами, що залишились на окупованих територіях або перебувають в заручниках у полоні країни-агресора.

Ці та багато інших обставин вже би змусили нас переглянути систему захисту прав дитини, перевести її на військові рейки. На жаль, до сьогодні система залишається і працює за стандартами мирного часу. Що ми зробили? Та надзвичайно мало, і перша проблема – немає єдиного центру ухвалення рішень. Щодо захисту прав конкретної дитини: декілька центрів тут, у Верховній Раді, декілька в уряді, декілька в офісі, величезна кількість координаційних дорадчих органів, які продукують різноманітні рішення, часто суперечливі між собою. А результат: розбалансованість політики, погіршення стану найбільш уразливих категорій дітей, нові й нові ініціативи, нічим не підкріплені, і гучні заяви посадовців про те, як вони люблять діточок, підміняють реальну системну щоденну політику по захисту і допомозі конкретній дитині.

15 тисяч сьогодні наших дітей за кордоном вже позбавлені судами європейськими своїх супроводжуючих осіб. Незважаючи на війну, кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, чомусь зростає, бо Мінсоцполітики повністю провалило роботу по виявленню і обліку таких дітей. Понад 300 –  зменшення кількості сімей прийомних і багато-багато інших проблем, які виникають кожен день. Нас очікує і відновлення дитячої безпритульності, тільки на відміну 90-х років це буде озброєна безпритульність.

Саме тому ми звертаємося до Президента України підтримати ініціативу Верховної Ради України, яка більш як рік ухвалила Закон 7087, який дає відповідь як зробити системну державну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Совсун Інна Романівна, фракція "Голос".

 

12:32:13

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Шановні колеги, шановні громадяни України, сьогодні з цієї трибуни я дуже хочу привітати вас з рішенням Європейської ради, котра погодилася з тим, що Україна заслуговує на те, аби бути членом Європейського Союзу. Це рішення, на яке ми дуже довго чекали і яке прийшло дуже вчасно.

Коли я читала цю новину, я пригадувала події десятилітньої давнини. Ми тоді всі стояли на Майдані, на Майдані було дуже холодно, пронизливо холодно і подекуди страшно, але було відчуття єдності і відчуття розуміння того, заради чого ми це робимо.

І ось минуло десять болючих років, і за ці десять років ми змогли отримати результат. Я щиро радію, бо цей результат означає, що мій син, що наші з вами діти зможуть бути громадянами України та громадянами Європейського Союзу. Але разом з тим я розумію, що цей результат, він проміжний, у нас попереду ще дуже багато роботи і є дуже багато сумнівів щодо того чи парламент, чи політична еліта в тому стані, в якому вона перебуває сьогодні, спроможна виконати цю роботу.

Друзі, нам треба прийняти безліч законів, чи зможе це зробити парламент, який збирається чотири дні на місяць? Нам потрібно буде працювати спільно, нам потрібна буде єдність для того, аби долати ці суперечки і чвари, якими переповнені українські медіа і соціальні мережі. Ці чвари та суперечності треба переносити на потім, коли Україна переможе, буде в НАТО, буде в Європейському Союзі.

На жаль, ми живемо в історичні часи, і тому поводитись треба відповідно. Нашим дітям, нашим майбутнім поколінням всі ці суперечки, перетягування ковдри, перетягування медалей будуть непотрібні. Ми повинні бути достойними того моменту, в якому ми перебуваємо сьогодні. Давайте зробимо так, щоб пожертва наших військових, щоб пожертва тих, хто стояв на Майдані, хто подекуди втратив віру в те, що це майбутнє станеться, що все це було недаремним. Ми можемо це зробити, ми знаємо, як це зробити.

Але, на превеликий жаль, надто часто і в цьому залі, і в соціальних мережах, і в медіа замість того, аби працювати спільно, ми боремося один із одним. Виграє від цього тільки одна людина – його ім'я Володимир Путін. Він виграє, він використовує ті наші суперечки. Давайте пам'ятати про це, давайте пам'ятати, що історичний шанс Україні дається дуже тяжко і тяжче кожного разу. Давайте пригадаємо: Помаранчева революція, Революція Гідності і зараз повномасштабна війна. Зараз ставки максимально високі, наступного шансу може не бути. Давайте будемо достойні цього історичного моменту для того, аби прагнення українців, які ми зафіксували 10 років тому на Майдані, зрештою зреалізувались.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрченко Олександр Миколайович, фракція, група "Відновлення України". Після цього Тимошенко Юлія Володимирівна, фракція "Батьківщина".

 

12:35:14

ЮРЧЕНКО О.М.

Шановна президія, дорогі колеги! Україна здобула надважливу стратегічну перемогу, рішення Євроради розпочати перемовини з нашою державою про вступ до ЄС – це насправді історична перемога. Звичайно, цієї події не відбулося би, якби у лютому 22-го року Президент, Голова парламенту та Прем'єр не подали би заявки. Верховна Рада відіграла визначальну роль у цьому процесі, було прийнято багато євроінтеграційних законів. Але найбільшим рушієм цього став героїзм сил оборони України і незламності всього українського народу.   Ми боремося за свою свободу на своїй, Богом даній, землі. І це побачив весь світ.

Зроблено багато, але необхідно ще більше. Ми повинні створити всі необхідні умови для роботи волонтерського руху, бо саме вони стали тими, хто частково забезпечує військо автомобілями, дронами, медикаментами та всім необхідним. Ми повинні не заважати їм незрозумілими бюрократичними процедурами, а навпаки, створити всі умови для їхньої роботи. Треба спростити систему документального підтвердження поранень військовослужбовців. Бо, з одного боку, ми намагаємося убезпечити державу від зловживань, а, з іншого, тисячі наших захисників, які ризикують своїм життям, стають жертвами цього і в результаті недоотримують кошти, які їм забезпечує держава. Треба фундаментально змінити мобілізаційну роботу, щоб представники ТЦК не бігали за військовозобов'язаними, а навпаки… тішачи своєю поведінкою користувачів соціальних мереж і навіть агресора, а навпаки, створити всі умови, щоб служити державі ми мали за честь.

Не менш важливим питанням є забезпечення військовослужбовців гідними пенсіями на рівні закону, який ми врешті-решт маємо з вами прийняти, а не черговою постановою Кабінету Міністрів.

Шановні колеги, вірю, що ми зможемо зберегти і посилити темп роботи. Це потрібно нашим воїнам на передовій, це потрібно всьому українському народу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тимошенко Юлія Володимирівна, фракція "Батьківщина". Будь ласка.

Я перепрошую, Тимошенко Юлія Володимирівна і фракція "Батьківщина". Будь ласка.  

 

12:38:23

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, ви всі знаєте, що до війни в Україні був прийнятий закон про продаж сільськогосподарської землі без референдуму, без поради із суспільством, всупереч волі народу. Цей законопроект мав два етапи введення в дію. Перший етап. Це на два роки віддавалося право купувати фізичним особам 10… 100 гектарів землі для того, щоб розвивати фермерські господарства. На два роки дали можливість фермерам освоїтись, купити землю, розвинути фермерське господарство. Два роки.  Ну, в інших країнах це по 20 років цей процес ішов. Але на ці два роки випала війна. Війна, коли наші аграрії не можуть продати врожай, коли 70 відсотків селян пішли на фронт. Вже в селах могил нема кому копати, тому що там одні жінки залишилися.

І саме зараз, з 1 січня 2024 року, мусить входити по закону, який ви прийняли, другий етап реформи, це коли вже юридичним особам по 10 тисяч гектарів землі можна купувати в одні руки. Ви розумієте, що в світі ніде не існує такого порядку. Максимум, що є, це 500 гектарів в одні руки. Але тут 10 тисяч. Ви прекрасно розумієте, що у наших аграріїв не те, що немає копійки купити навіть 100 гектарів, у них немає сьогодні життя, тому що вони його віддають за Україну. І в цей час з 1 січня 2024 року почнеться вакханалія спекуляції із землею, тому що тільки спекулянти, корупціонери, вори, ті, хто нажився на війні, зможуть купувати цю землю, а селяни будуть життя віддавати.

Фермери, аграрії виступили категорично проти цього. Вони з петицією звернулися до Президента, зібрали більше 25 тисяч підписів, і вони просять відстрочити до завершення війни, плюс два роки, щоб стати на ноги. Їх послали. Послали грубо і сказали, що їх інтереси нікому нецікаві. В цей час фермери сказали, що їм залишили два метри землі в окопі і півтора метри землі на кладовищі. І якщо цей закон увійде в силу з 1 січня, вони почнуть діяти вже по-дорослому, а не просто просити на колінах у продажної влади жити в їх інтересах. Тому наша команда наполягає на тому, щоб ми негайно сьогодні поставили законопроект 8295 і мораторій ввели на продаж 10 тисяч гектарів землі. І зараз ми просимо 30 хвилин перерву, щоб це оголосити.

Дякую.

 

12:41:31

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, справді надійшла заява, підписана двома фракціями.  "Батьківщина" і хто ще? І "За майбутнє", да.  Оголосити реальну перерву. Тому я оголошую перерву на 20-30 хвилин, давайте. І давайте, щоб о 13-й ми всі були в залі.  Будь ласка, прошу керівників фракцій і груп зібратися у мене в кабінеті.

 

(Після перерви)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

13:12:57

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запросіть депутатів до зали, будь ласка.

Шановні колеги, згідно  з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про входження народного депутата України Соколова Михайла Володимировича до складу депутатської фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді дев'ятого скликання. Вітаємо колег.

Шановні колеги, відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України  дев'ятого скликання  міжфракційного депутатського об'єднання "За звільнення в'язнів Кремля". Голова цього об'єднання Олександр Олександрович Мережко. Вітаємо. Успіхів в звільненні в'язнів Кремля.

За результатами  наради, будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко, одна хвилина.  

 

13:13:48

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, ми зараз із керівництвом парламенту і з керівниками фракцій обговорили питання, щоби перенести на деякий час продаж 10 тисяч гектарів на не фізичну, а юридичну особу. І ми домовилися про те, що вранці ми зустрічаємося з Прем'єром і в тому числі обговорюємо це питання, формуємо законопроект, який може бути компромісним. Компромісним – це залишити юрлица, але трошки, там наприклад, там до 500 гектарів зменшити обсяг продажу. І взяти дуже детальне пояснення від аграрних асоціацій, спробувати провести комітет і зразу після нового року повернутися до цього питання і спробувати знайти компроміс з аграріями. Це мудре рішення, і я вважаю, що нам треба в цьому напрямку рухатися.

Дякую за увагу. Слава Україні!

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

13:14:55

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Шановні народні депутати, ми завершили всі наші вже регламенті речі. Тому відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань пропоную провести сигнальне голосування.

Я нагадую, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену  кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки  одночасно до завершення голосування, тобто  до появи результатів на табло. Я прошу народних депутатів взяти участь у сигнальному голосуванні. Прошу голосувати.

 

13:15:44

За-236

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ще раз звертаюся до всіх вас із закликом неухильно дотримуватись безпекових правил у Верховній Раді, не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Також, шановні народні депутати, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано. Переходимо до його розгляду, шановні колеги.

Переходимо до законопроекту 10161. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з прийняттям Закону України "Про адміністративну  процедуру".

Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Я прошу народних депутатів підтримати таку пропозицію і включити цей законопроект до порядку денного сесії. І прошу голосувати.

 

13:16:51

За-284

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою і прошу голосувати.

 

13:17:13

За-237

Рішення прийнято.

Шановні колеги, з доповідачами чи одразу два – за, два – проти? З доповідачами.

Я запрошую до слова заступника міністра юстиції України Орлова Сергія Геннадійовича. Будь ласка, пане заступник.

Будь ласка, говоріть. Ви вже 7 секунд втратили.

 

13:17:38

ОРЛОВ С.Г.

Вітаю. Висловлюю вдячність всім присутнім за надану можливість представити внесений урядом України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з прийняттям Закону України про адмінпроцедуру.

Адаптація національного законодавства до системи права ЄС – це перший етап тривалого процесу наближення до національної системи права, яким стало прийняття 17 лютого 2022 року Закону України про адмінпроцедуру, набрав чинності 15 грудня 2023 року.

Другим етапом є приведення законодавства України у відповідність до Закону України про адмінпроцедуру, що, власне, передбачено "Прикінцевими і перехідними положеннями" вказаного закону. З цією метою розроблено законопроект номер 10161, який передбачає зміни до 123 законодавчих актів і повинен забезпечити імплементацію Закону України про адмінпроцедуру шляхом приведення законодавчих актів, які регулюють адмінправовідносини, до вимог цього закону.

У звіті Європейської комісії щодо оцінки прогресу України на її  шляху до Євросоюзу від 8 листопада 2023 року наголошено, що ключовою подією у сфері надання послуг стало прийняття в 2022 році Закону України про адмінпроцедуру. Згідно цього звіту Україною в наступному році має бути забезпечено своєчасне приведення чинного законодавства у відповідність із Законом про адмінпроцедуру у всіх секторах, охоплених його сферою застосування, утримуючись при цьому від практики виведення правовідносин з-під дії закону.

Законопроект розроблений на підставі узгоджених позицій заінтересованих органів та з урахуванням пропозицій робочої експертної групи, до складу якої входять представники державних органів та органів місцевого самоврядування, а також представники наукового середовища, Ради бізнес-омбудсмена, вітчизняні і міжнародні експерти.

Крім того, прийняття законопроекту дозволить виконати умови меморандуму про взаєморозуміння між Україною  як позичальником і ЄС як кредитором, підписаним 16 січня 2023 року, який містить узгоджені сторонами умови щодо отримання Україною макрофінансової допомоги в сумі 18 мільярдів євро.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Білозір Ларисі Миколаївні.

 

13:19:57

БІЛОЗІР Л.М.

Шановний пане Голово, шановні українці, шановні колеги! Я думаю, варто послухати, наскільки величезну роль наше скликання, саме ви, відіграли в прийнятті Закону про адмінпроцедуру.

Насправді, ця епопея у 23 роки, шість скликань провалювало цей законопроект. І от ми на виконання звіту Європейської комісії, на виконання наших європейських устремлінь виконали умову і прийняли Закон "Про адміністративну процедуру", а 10161 – це закон про те, щоб внести на виконання Закону про адмінпроцедуру  внести зміни до більше чим 200 законів у різних галузях. Це про державу, яка привітна і гарна до осіб юридичних і фізичних.

Отже, представляючи позицію Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, інформую. За результатами розгляду комітет ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді законопроект реєстраційний номер 10161 за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу. Врахувати при підготовці законопроекту до другого читання відповідно до частини… статті 116 Регламенту Верховної Ради України пропозиції і поправки щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та суперечностей у тексті законопроекту або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні, та відповідають предмету правового регулювання законопроекту, висловлених у висновку Комітету Верховної Ради України з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування від 15 листопада 2023 року.

Прошу підтримати і дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до обговорення цього законопроекту. Я прошу фракції і групи записатися: два – за, два – проти для обговорення цього законопроекту.

Будь ласка, слово надається народному депутату України Задорожному Андрію Вікторовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

13:22:26

ЗАДОРОЖНИЙ А.В.

Доброго дня! Прошу передати слово депутату Аліксійчуку Олександру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Аліксійчук.

 

13:22:38

АЛІКСІЙЧУК О.В.

Доброго дня, колеги!  Справді, я підтримую позицію комітету. І Лариса Миколаївна дуже багато сказала про цей законопроект в частині того, що дуже велика кількість часу була приділена розробці цього законопроекту кількома скликаннями, і лише нашому скликанню вдалося це зробити.

Зараз ми його доводимо до логічного завершення не в останню чергу завдяки нашим партнерам, які підказують нам де все-таки треба виправити ці речі для того, щоби в нас в країні в адміністративному праві працювала презумпція невинуватості. Тому що важливо довести те, що спочатку потрібно довести правопорушення і тільки тоді, якщо воно доведено, потрібно його спростовувати. Тому величезне прохання всіх підтримати  і завершити справу нашого скликання і наших попередніх колег.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна, фракція "Європейська солідарність".

 

13:23:48

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Прошу передати слово Ростиславу Павленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ростислав Павленко.

 

13:24:00

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую, Руслан Олексійович.

Ростислав Павленко, "Європейська солідарність". Шановні колеги, важливий законопроект, справді, це один із... одне із базових рішень в цій сфері. Але ми маємо завжди пам'ятати, що диявол в дрібницях. Тому тут потрібно  не  забувати, що має бути увага дуже прискіплива до всіх норм, щоб не ви йшло так, що, проводячи абсолютно правильне в цілому рішення, ми не створимо, наприклад, корупційних ризиків так, як є, наприклад, в можливості для центрального органу в системі органів по геологічному контролю приймати рішення: чи призупиняти дію дозвільного документа, чи давати можливість ви правити недоліки, чи що з цим робити, на яких умовах. Тим більше, ми не можемо допустити, щоби були розмиті ті норми, які так довго і так ретельно проговорювалися в цьому залі щодо підтримки українського книгодрукування, щодо підтримки книговидання і щодо обмеження тут  тих можливостей, які має Російська Федерація. Тому що ті норми, які зараз прописані, на жаль, створюють таку небезпеку.

Тому до другого читання будемо доопрацьовувати. Всіх закликаю дуже уважно поставитися і до цього законопроекту, і взагалі до тих, які мають настільки системні питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Бурмічу Анатолію Петровичу, депутатська група "Відновлення України".

 

13:25:38

БУРМІЧ А.П.

Шановний Голово, шановні колеги, ну, ми знаємо, вже говорили про те, що Закон "Про адміністративну процедуру" набрав чинності і вже працює. Це питання дуже важливе, цей закон регулює відносини між владою, між місцевою владою, громадянами та бізнесом. Питання стосуються самого широкого спектру. Це і пенсії, і земля, і екологія, і безпека, і багато інших, і право вносити пропозиції і оскаржувати. Однак є цілий ряд неузгодженостей, і саме цей Закон 10161 прибирає ці неузгодженості, і завдяки чому основний закон буде працювати нормально і полегшить взаємовідносини на місцевому рівні.

Група "Відновлення України" підтримує цей законопроект і закликає всіх підтримати його теж. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передає Власенку Кабаченко. Сергій Володимирович.

 

13:26:55

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Партія "Батьківщина" завжди підтримувала законопроекти, які скеровані на уніфікацію законодавства України з законодавством Європейського Союзу, і ті закони, які рекомендує нам прийняти Європейський Союз і які не зазіхають на державний суверенітет України.

Насправді питання адміністративної процедури є дуже важливим, дуже європейським, до речі. Це один із випадків, коли нам рекомендують зробити так, як це працює в Європейському Союзі. Але при цьому давайте подивимося на цей законопроект критично, з точки зору незачіпання питань і проблем місцевого самоврядування. Дійсно низка норм викликає, низка норм у діючому законопроекті викликає занепокоєння, що вона впливає на розмір повноважень, на обсяг повноважень органів місцевого самоврядування і може обмежувати місцеве самоврядування.

Я розумію, що деякі колеги із цього скликання вважають, що все створено саме цим скликанням парламенту, але я хочу нагадати, що децентралізація – це заслуга попереднього скликання парламенту, і ми не віддамо децентралізацію на відкуп нікому, навіть у період війни.

Тому фракція "Батьківщини" буде дуже уважно стежити за тими поправками, які будуть вноситися між першим і другим читанням. Ми вносимо поправки, які точно унеможливлять обмеження функцій місцевого самоврядування, навіть в адміністративній процедурі. І будемо робити все, щоб адміністративна процедура використовувалась на користь децентралізації, а не проти децентралізації, як це може тлумачитись у певних нормах.

Ще раз підкреслю, "Батьківщина" – європейська політична сила і ми підтримуємо Закон "Про адміністративну процедуру". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сергій Володимирович! Сергій Володимирович, після цього десь посміхнулися депутати першого і другого скликання, які прийняли Акт незалежності і Конституцію України.

Будь ласка, від "За майбутнє", 1 хвилина, Білозір, будь ласка. Ой, "Довіра", перепрошую, "Довіра".

 

13:29:12

БІЛОЗІР Л.М.

Шановні колеги, хочу сказати, що це, знову ж таки український закон дуже сучасний, який відповідає всім сучасним правилам ЄС. Це нова філософія, це така тиха революція в реформі державного управління, коли ми виконуємо 41 статтю Хартію про основоположні права людини, що громадянин, особа, має право бути вислуханим, має право на справедливий неупереджений розгляд своєї справи.

Отже, це про прозорі правила взаємодії держави і громадянина. Президент підписав його саме перед отриманням кандидатства і вступив він у дію, якраз коли ми отримали початок переговорів з ЄС. Так що давайте голосувати за цей законопроект і припинити практику виходу з-під дії цього закону, тому що ми вже маємо такі негативні випадки, зокрема останній закон на минулому засіданні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення, я прошу народних депутатів зайняти місця. Переходимо до прийняття рішення.

Шановні друзі, я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України "Про адміністративну процедуру" (реєстраційний номер 10161). Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:31:10

За-318

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях, будь ласка. Блискуче.

Наступний законопроект, шановні колеги, секундочку, там окреме ведення. Шановні народні депутати, відповідно до статей 50, 96, 101 Регламенту Верховної Ради України до мене з листом звернулися керівники депутатських фракцій і груп щодо необхідності невідкладного розгляду проекту Закону про внесення змін до пункту 32 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони (реєстраційний номер 10341) та незаперечення щодо застосування при його розгляді процедури ad hoc.

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні 19 грудня 2023 року, протокол №158, також запропонував визначити зазначений законопроект невідкладним. Про необхідність невідкладного розгляду було питання ухвалено рішенням Погоджувальної ради депутатських фракцій і груп.

Тому переходимо до прийняття рішень. Перше, я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону, реєстраційний номер 10341, про внесення змін до пункту 32 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:32:49

За-321

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка. Дякую.

Ставлю на голосування пропозицію про визначення невідкладним проекту Закону про внесення змін до пункту 32 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони (реєстраційний номер 10341), скорочення строків внесення альтернативних законопроектів до початку розгляду питання та його розгляд сьогодні на засіданні. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:33:37

За-316

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію про обговорення питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:33:59

За-270

Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду питання. З доповіддю чи... З доповіддю.

До слова запрошується голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат України Данило Олександрович Гетманцев. Оскільки від авторів і від комітету – до 4 хвилин. Будь ласка, Данило Олександрович.

 

13:34:20

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, до розгляду пропонується законопроект про розширення пільг при ввезенні на митну територію України радіолокаційних приладів, які використовуються нашими Збройними Силами. Річ в тім, що в процесі виконання Збройними Силами своїх обов'язків і в процесі роботи нашої оборонної промисловості з'ясовуються певні додаткові необхідні для розбудови нашого ВПК і Збройних Сил коди і товари, які необхідно звільнити від оподаткування. У зв'язку з тим, що вони всі стосуються оборонно-промислового комплексу, ми просимо цей дуже невеликий законопроект,  який, мені здається, і нема чого обговорювати, бо все і так зрозуміло, прийняти за основу і в цілому.

Ще раз, він доповнює Податковий кодекс, пільгу, яка міститься в Податковому кодексі, лише одним кодом – 8526100090 "Радіолокаційні прилади".

Дякую. Прошу підтримати за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Даниле Олександровичу.

Я прошу представників депутатських фракцій та груп записатися на виступи: два – за, два – проти.

Будь ласка, слово надається Кабаченку. Будь ласка, Сергій Власенко. Ні. Кабаченко тоді, будь ласка. Не Кабаченко, хто? Бачу, Цимбалюк Михайло Михайлович. Будь ласка.

 

13:36:03

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Насправді підтримуємо позицію голови комітету, що вкрай необхідний законопроект для підтримки сил оборони, він стосується саме приладів, радіолокаційних приладів. Потрібно проголосувати і за основу, і в цілому, бо його очікують всі сили оборони. І чіткий перелік є: це Міністерство оборони, Збройні Сили України, Міністерство внутрішніх справ, інші підрозділи, в тому числі і територіальних громад, військові формування, які створені на основі чинного законодавства.

Мова йде про те, що ці прилади вкрай необхідні для того, щоб підтримати і українських вітчизняних виробників. Голосуємо за, таким чином ми підтримуємо Збройні Сили України і інші сили оборони.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Лабазюк Сергій Петрович, група "Партія "За майбутнє".

 

13:37:11

ЛАБАЗЮК С.П.

Прошу передати Рудику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Рудик.

 

13:37:21

РУДИК С.Я.

Шановні колеги, в грудні-січні минулого року працював командиром групи СпП в Бахмуті. В моїй групі було два види безпілотників, які нанесли певну шкоду нашим супостатам. Якби мені тоді хтось сказав, що через рік парламент буде голосувати за спрощення ввезення в Україну і внесення змін до Податкового кодексу засобів радіолокаційної боротьби, я би, м'яко кажучи, перехрестився. Це рішення перезріло як мінімум на 22 місяці. Вдумайтесь, як парламент ставиться до найважливіших законопроектів в частині ввезення і розмитнення. В лютому 23-го року парламент приймає рішення про безмитне ввезення безпілотників. В квітні цього року парламент приймає рішення про ввезення пороху і речовин, які стосуються боєприпасів, їх виробництва. В липні –  про звільнення від оподаткування тепловізорів. І тільки наприкінці 23-го року ми ставимо питання як невідкладне  ввезення і розмитнення, і зменшення оподаткування засобів радіоелектронної боротьби.

Що це таке? Я думаю, сьогодні знає кожен українець. Це те, що не дає можливість підтримувати зв'язок між екраном і безпілотником, який щодня летить на кожен клаптик української землі, який прилітає в мирний донедавна Львів, Чернівці, Закарпаття, я не кажу вже зону ЛБЗ, де їх щодня валить і валить противник. І тільки засобами РЕБ ми можемо зменшити їх кількість у рази.

Голосуємо, звичайно, "за". І робимо все можливе, ті, хто не воюють, в цьому залі, щоб такі закони приймалися раз і назавжди по відношенню до всіх видів важливого обладнання для оборони.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Кальченку Сергію Віталійовичу, фракція "Слуга народу".

 

13:39:21

КАЛЬЧЕНКО С.В.

Прошу передати слово депутату Федору Веніславському. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Веніславський Федір Володимирович.

 

13:39:35

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, я думаю, що до всіх народних депутатів України, які переймаються проблемами посилення спроможностей нашого сектору безпеки і оборони, надходили численні звернення від військовослужбовців різних рівнів, різних посад про те, що насамперед необхідно сектору безпеки і оборони для того, щоб ефективно протистояти російській агресивній війні. Засоби радіолокації – це один із тих пріоритетів, який озвучується практично завжди  і всіма.

Тому Верховна Рада України, безперечно, має підтримати цей законопроект і за основу, і в цілому, і дозволити без зайвих бюрократичних митних процедур, без зайвих сплат митних платежів забезпечувати наші Збройні Сили і інші складові сектору безпеки і оборони цими вкрай необхідними засобами.

Але, користуючись нагодою, я хотів би звернутися до Міністерства оборони України, до Міністерства стратегічних галузей промисловості, щоб вони провели аналіз і одним законодавчим полем врегулювали всі проблемні питання, які пов'язані з ввезенням на митну територію України будь-яких виробів, будь-яких комплектуючих до виробів, які посилюють нашу з вами оборону. Тому, якщо такі запити надійдуть до нашого Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки, я думаю, ми всі їх підтримуємо і зал також їх підтримує.

А цей законопроект голосує наша політична сила за основу і в цілому. І прошу всіх народних депутатів підтримати цю ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту… Ой, боже, Артур Володимирович, я чогось… у мене вже перескочило. Геращенко Ірина Володимирівна, але передає… Я бачу, Ніна Петрівна. Ніна Петрівна, я перепрошую, у мене автоматично вже вас перекинуло вниз і я не побачив.

Будь ласка, Ніна Петрівна. Ніна Петрівна Южаніна.

 

13:41:24

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я вимушена пояснити трошки ширше, бо чомусь не донесли основну думку. Мені здається, ви маєте звернути увагу, що вносяться зміни в перехідні положення, це тимчасова норма Податкового кодексу, по-перше.

По-друге, вона стосується звільнення від сплати податку на додану вартість не тільки ввезених радіолокаційних приладів, а і тих, які будуть вироблятися в Україні, тому що постачання на митній території також звільняється від ПДВ. Саме яких: які будуть ввозитися і вироблятися по державному оборонному замовленню; і друге – якщо вони будуть ввозитися любим суб'єктом, але кінцевим отримувачем цих товарів є відповідно до сертифікату кінцевого споживача всі підрозділи, які зараз захищають Україну. Це дуже важливо.

Звісно, якщо треба, то ми дуже швидко розглядаємо проекти законів. Ви знаєте, що цей проект зареєстрований 13.07, сьогодні ми вже голосуємо за нього в залі. Але я хотіла би наголосити на ряді інших норм, де було доручено Кабінету Міністрів розробити підзаконні нормативні акти, які не виконуються вже протягом двох років. Коли ми тут у Верховній Раді звернемо на це увагу? І коли вчора Президент сказав, що він задоволений роботою уряду, ну тоді він підтримує їх бездіяльність. Я не можу з цим погодитися. І ми зараз маємо переглянути всі норми щодо яких Кабінетом Міністрів  не прийнято підзаконні акти. Інакше вони не працюють.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще Гнатенко від групи "За життя і мир", будь ласка.

 

13:43:14

ГНАТЕНКО В.С.

"Відновлення України".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, "Відновлення України". Я перепрошую.

 

ГНАТЕНКО В.С. Шановні колеги, сьогодні завдання парламенту забезпечити надійний тил та умови постачання необхідного устаткування для сил оборони України. Вже не вперше Верховна Рада займається змінами законодавства, щоб стабілізувати поставку необхідного для українських захисників.

Конкретика даної ініціативи – збільшити кількість сучасних радіолокаційних станцій у використанні наших воїнів. Що таке РЛС? Це фактично очі військових, які дозволяють зазирнути за горизонт на різну відстань. Ми не можемо сьогодні говорити про захист української критичної інфраструктури, про безпеку наших громад та дієву роботу на фронті без радіолокації. Вона є одним із необхідних компонентів активної оборони наших Збройних Сил України.

Також ми маємо бути реалістичними. Російська армія пішла далеко вперед у питанні РЛС. Це таке саме актуальне питання для наших військ, як і дрони, яких…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, обговорення питання завершено, переходимо з вами до прийняття рішення. Приймаємо рішення, шановні колеги.

Я ставлю на голосування  для прийняття за основу  проект  Закону (реєстраційний номер  10341) про внесення змін до пункту 32 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони.

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:45:11

За-320

Рішення прийнято. 

По фракціях покажіть.

Шановні колеги, скажіть, будь ласка, комітет і в цілому, нема заперечень? Немає.

Тоді я ставлю на голосування для прийняття в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону (реєстраційний номер 10341) про внесення змін до пункту 32 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:45:57

За-323

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

По фракціях покажіть.

323, так. Я перепрошую, 323 – рішення прийнято конституційною більшістю. Будь ласка, покажіть по фракціях. Дякую.

Переходимо до наступного законопроекту 10342.   

Відповідно до статей 50, 96 і 101 Регламенту Верховної Ради України до мене з листом звернулися керівники депутатських фракцій і груп щодо необхідності невідкладного розгляду проекту Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом окремих товарів оборонного призначення (реєстраційний номер 10342) та незаперечення щодо застосування при його розгляді  процедури ad hoc.

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні 19 грудня цього  року (протокол № 158) також запропонував визначити зазначений законопроект невідкладним. Про необхідність невідкладного розгляду цього питання було ухвалено відповідне рішення Погоджувальною радою депутатських фракцій і груп сьогодні. Тому переходимо до прийняття рішення.

Перше. Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 10342) про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом окремих товарів оборонного призначення. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:47:32

За-315

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію про визначення невідкладним проекту Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом окремих товарів оборонного призначення (реєстраційний номер 10342), скорочення строків внесення альтернативних законопроектів до початку розгляду питання та його розгляд сьогодні на засіданні. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:48:09

За-320

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію про обговорення питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:48:32

За-261

Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду питання. Доповідь чи одразу два – за, два – проти? Доповідь, будь ласка.

Слово для доповіді, а також співдоповіді від комітету надається голові Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики народному депутату України Данилу Олександровичу Гетманцеву.

Будь ласка, Данило Олександрович.

 

13:48:54

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Дякую. Шановні колеги, цей законопроект є парним, він пов'язаний із попереднім законопроектом і також присвячений звільненню від оподаткування, тепер вже митними зборами, радіолокаційних приладів. Але, крім цього, ми також запропонували в цьому законопроекті звільнити від оподаткування митом товарів за відповідними кодами, що виготовляються з полімерних листів. Мова йде про плити для бронежилетів. Плити для бронежилетів.

Ми обговорювали перелік цих кодів і внаслідок обговорення на комітеті ми прийняли рішення щодо виключення коду 3926200000 з пункту 2 розділу І законопроекту, виклавши його в такій редакції. Це є пропозиції комітету, які я прошу підтримати разом із текстом законопроекту.

"Пункт 2. У частині восьмій статті 287 слова та цифри "3926909790 (крім виготовлених з листів товарів), (кома) 3926906000 (в дужках) (захисні прозорі лицьові щитки, (в дужках) (екрани), (кома) не виготовлені з листів) (дужку закрили)" замінити словами "3926909790, 3926906000".

Прошу підтримати запропоновану комітетом редакцію законопроекту з урахуванням тих положень, які я щойно озвучив під стенограму, з урахуванням техніко-юридичних правок за основу і в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Данило Олександрович.

Я прошу представників депутатських фракцій та груп записатися на виступ: два – за, два – проти. Будь ласка, записуйтесь, колеги.

Будь ласка, слово надається Синютці Олегу Михайловичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:50:49

СИНЮТКА О.М.

Прошу передати слово Ніні Петрівні Южанініній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Ніна Петрівна Южаніна.

 

13:51:07

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, дозвольте мені використати цей виступ для того, щоби  наголосити те, що я мала сказати в попередньому.

Я хочу звернути вашу увагу, що ми дуже багато приймаємо змін в Податковий кодекс і щодо звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб, наприклад, учасників бойових дій, в тому числі тих, які зазнали поранення, контузії, ушкодження здоров'я, загинули, померли, а також на користь членів сімей таких учасників бойових дій. Я думаю, що ви всі звернули увагу, зараз в соцсетях дуже багато благодійників пишуть про те, що зробіть, будь ласка, перелік товарів, який сформував Кабінет Міністрів, таким, щоб він відповідав сьогоднішнім реаліям. Там все можна знайти – від пеньюарів, які знаходяться в групі білизни, до сковорідок і каструль, а саме необхідне відсутнє.

Моя пропозиція, я звертаюсь до всіх колег хто може, чия законодавча ініціатива так швидко може пройти, як і дана ініціатива, для того, щоби ми внесли зміни, і все, що стосується надання допомоги людям, які постраждали зараз, сім'ям загиблих, щоб всі ці процедури проходили за виключенням. Перелік, створений був Кабінетом Міністрів, виключав, які товари можна придбавати, а не створював п'ять листків переліку, які абсолютно не відповідають сьогоденним потребам людей. Таких норм багато. А якщо візьмемо, наприклад, коли благодійник - юридична особа надає підтримку дитині воїна, який загинув, і в нас знову ми стикаємося з нормою, яка обмежує можливості надання цієї допомоги тільки в розмірі 3 тисячі 700 гривень. Невже ви думаєте, що ми маємо обмежувати в отриманні коштів дітей загиблих воїнів?

Ці дві норми потребують швидкого реагування депутатів у залі. Я прошу врахувати і доєднатися до тих…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Качному Олександру Сталіноленовичу, депутатська група "Платформа за життя і мир". Народний депутат Качний. Не наполягає. Дякую.

Будь ласка, Цимбалюк Михайло Михайлович, фракція "Батьківщина".

Сергій Володимирович Власенко, будь ласка.

 

13:53:43

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую. Шановний пане Голово, фракція "Батьківщина", як і завжди, беззаперечно, підтримує законопроекти, які скеровані на допомогу нашим Збройним Силам.  Тим більше, що комітет виправив очевидну помилку, яка була в цьому законопроекті, виключив коди, пов'язані з абсолютно незрозумілою позицією, невідомо як з'явившеюся  в цьому законопроекті.

Але я би хотів говорити трошки про інше. Колеги, на другому році відкритої фази збройної агресії Російської Федерації ми до сих пір не отримали від нашого уряду будь-якого стратегічного бачення перебудови української економіки на військові рейки. Так, ми якось вибірково, якимись частинками приймаємо якісь законопроекти, які деколи один з одним не стикуються, деколи один одному протирічать, деколи, як казала одна із попередніх виступаючих, містять інформацію, яка взагалі непотрібна нашим військовим, і так далі.

Тому, звичайно, ми би в "Батьківщині" хотіли вимагати від уряду подання до Верховної Ради комплексних законопроектів, які комплексно розв'язують економічну ситуацію в державі, які б дійсно створювали для бізнесу умови, сприятливі для перебудови економіки на військові рейки, а також для нормального функціонування військової економіки під час збройної агресії Російської Федерації.

На жаль, уряд не виконує сьогодні цієї основної базової задачі, натомість ми отримуємо від депутатів, я ще раз підкреслюю, такі лоскутні законопроекти, які ми змушені підтримувати, тому що вони скеровані на покращення ситуації зі Збройними Силами. Ще раз підкреслюю, фракція "Батьківщина" підтримує цей законопроект і за основу, і в цілому.

Дякую, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Кальченко Сергій Віталійович, фракція "Суга народу".

 

13:55:45

КАЛЬЧЕНКО С.В.

Прошу передати мікрофон Веніславському Федору Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не знаю, чи передам мікрофон, але слово передам.

Будь ласка.

 

13:55:57

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановні колеги, як сказали вже виступаючі, більшість, як сказав доповідач, цей законопроект фактично є продовженням і дуже тісно пов'язаний з тим законопроектом, яким ми щойно проголосували.

Наш Комітет з питань національної безпеки, оборони і розвідки на своїх засіданнях у відкритому і закритому режимах постійно моніторить проблеми, пов'язані із забезпеченням наших Збройних Сил, інших складових сектору безпеки і оборони всім необхідним. І буквально вчора на засіданні комітету ми розглядали питання, пов'язані з тим, що Кабінет Міністрів України своїми підзаконними нормативно-правовими актами про неоднозначність застосування норм Податкового кодексу створює певні колізії. Тому, безперечно, на рівні законодавчого регулювання ми з вами маємо підійти системно до питання оподаткування і зняти будь-які неточності і неузгодженості, і колізії в право... між підзаконними нормативно-правовими актами і відповідно до Податкового кодексу вирішувати питання без будь-яких проблемних моментів.

Тому наша політична сила, політична партія "Слуга народу", безперечно, підтримує цей законопроект. Я думаю, що його треба голосувати і за основу, і в цілому. Підтримаємо наші Збройні Сили! Слава Україні! Слава Збройним Силам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Слово надається народному депутату України Костенку від "Голосу", одна хвилина. І, я розумію, після цього… І ви будете, да? І після цього Рудик буде.

Будь ласка, Костенко.

 

13:57:21

КОСТЕНКО Р.В.

Шановні колеги, ми, звичайно, будемо підтримувати цей законопроект. Але хотілось би ще раз звернути увагу, що коли ми голосуємо ці законопроекти, дуже хотілось би, щоб вони і підписувались в Офісі Президента. І це стосується в першу чергу законопроекту, який ми з вами декілька місяців тому назад проголосували, про списання військового майна. Так я хочу нагадати, що ця проблема до сих пір у військах є, ніхто її не вирішив. А те, що ми бачимо у відповідь тільки, не підписуючи ці законопроекти, це зневажливе ставлення в тому числі до парламенту і порушення Конституції. Якщо ми поважаємо самі себе, ми маємо вимагати підписання законопроектів, і щоб те, що ми тут голосуємо, має підписуватись. А вчорашня конференція ще раз показала, яке ставлення у Президента до парламенту. Ми маємо це міняти, колеги, і поважати самі себе.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Рудик від "За майбутнє". Сергій Ярославович.

 

13:58:36

РУДИК С.Я.

Шановні колеги, не буду повторювати про нагальність прийняття цього законопроекту, достатньо сказав про це в попередньому виступі. Хотів би сказати про інше: про те, наскільки мало військових законопроектів перебуває в порядку денному цієї і всіх інших пленарних засідань. 50 пунктів в порядку денному, з них 6 стосуються прямо чи опосередковано військової тематики. І це тільки після мого звернення до всіх голів фракцій і депутатських груп, і до індивідуального звернення майже до 100 народних депутатів.

Я прошу вас, шановні колеги, першу сесію наступного року присвятіть повністю війні, захисту соціальних службовців, військових, їх родин. Вони потребують величезної кількості нашої уваги і підтримки. Зробіть те, чого від вас чекають ті, хто сьогодні воюють на передку, і не тільки на передку. Прошу, підіть назустріч.

За цей законопроект депутатська група, звичайно, буде голосувати за, і я особисто.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

І я ставлю на голосування для прийняття за основу проект Закону (реєстраційний номер 10342) про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом окремих товарів оборонного призначення.

Готові голосувати? Я прошу народний депутатів голосувати.

 

14:00:28

За-320

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть.

Шановні колеги, була пропозиція прийняти в цілому. Не буде заперечень? Немає.

Тоді я ставлю на голосування для прийняття в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону (реєстраційний номер 10342) про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом окремих товарів оборонного призначення.

Готові голосувати, шановні колеги? Прошу народний депутатів голосувати.

 

14:01:14

За-323

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Вітаю, колеги.

Ідемо далі. Наступних два законопроекти – це проекти Постанови про присудження Премії Верховної Ради. Ми домовлялися на Погоджувальній раді… два, да. А, три. Ми домовлялися, я перепрошую, одне обговорення і три голосування.

Тому, шановні колеги, я ставлю пропозицію розглянути за скороченою процедурою з одним обговоренням на три постанови проекти постанов: 10309, 10310 і 10012… 112, 10112 – остання.

Готові проголосувати за це? Прошу народний депутатів голосувати.

 

14:02:16

За-305

Рішення прийнято.

Дякую, колеги.

Тоді я пропоную одразу записатися: два – за, два – проти, по фракціях і групах. Запишіться, будь ласка. І після цього будемо голосувати за ці три постанови підряд. Будь ласка, запишіться.

Будь ласка, слово надається народному депутату Гончаренку Олексію Олексійовичу, фракція "Європейська солідарність".

 

14:03:08

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Звичайно, треба підтримувати молодих вчених, це треба робити, але кого в нашій державі треба підтримувати найбільше? Тих, про кого в цьому порядку денному знову ні слова. Для вас 2024 рік, дня них – третій. Для вас Мальдіви, Таїланд, Маямі, для них – Бахмут, Авдіївка, Мар'їнка. Для вас "константа", для них – Констаха. Для вас останній "мерс", для них – останній снаряд. Для вас гроші в біткоїнах та пакетах, для них – урізані доплати та відмінена "тридцятка". Для вас життя на всі сто, для них – на 200 та 300.

Вимагаю демобілізацію, ротацію, звільнення строковиків, інвалідів, полонених, повернення обіцяних доплат, наведення порядку в армії. Тільки так переможемо! З новим роком та Різдвом, безсовісні. Сподіваюся, хоч трішки зіпсував вам різдвяний настрій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Колебошину Сергію Валерійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

14:04:41

КОЛЕБОШИН С.В.

Шановні колеги, підтримка освіти, науки, молоді – це запорука розвитку держави, це запорука перемоги. Підтримувати можна в різний спосіб. Дуже знаково, що сьогодні відкрився в Україні Офіс проекту "Горизонт  Європа", це допомога, суттєва допомога молодим вченим. І сьогодні ми голосуємо три постанови з підтримки молодих вчених, з підтримки вчителів, тих, хто працює в дошкіллі та позашкіллі, з підтримки молоді. І дуже знаково, що саме це скликання парламенту суттєво збільшило цю підтримку, на сьогодні вона становить 60 прожиткових мінімумів, тобто біля 160 тисяч гривень. Також дуже знаковим є той факт, що представники кожної області, кожного регіону України є в тому переліку, який, я дуже сподіваюсь, буде затверджений результативним голосуванням. Власне, до цього я всіх вас і закликаю.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кириленко Іван Григорович, фракція "Батьківщина".

 

14:05:52

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний пане Голово, колеги! Ці постанови, що ми сьогодні ухвалимо, дуже важливий сигнал в цей критичний для нашої долі час всьому суспільству про те, що держава, її найвищий законодавчий орган дбає про майбутнє України. Ми свято і твердо віримо в нашу неминучу перемогу в священній визвольній війні українського народу, в стрімке відродження нашої вітчизни, в оновлену країну, яку будуватимуть молоді покоління. Ми цінуємо талановитих молодих патріотів, які безумовно і однозначно забезпечать державу такими розробками і винаходами, які точно забезпечать так необхідні нам технологічні прориви, без яких нам не бути сильними і незалежними. І саме такими ми потрібні об'єднаній європейській сім'ї, а не бідними прохачами. Особлива честь нам голосувати за внесок молоді у розвиток парламентаризму і місцевого самоврядування, де майже кожен лауреат є фронтовиком. "Батьківщина" однозначно "за".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народній депутатці Стефанишиній Ользі Анатоліївні. Я так розумію, що вона передає Совсун Інні Романівні. Будь ласка, Інна Романівна.

 

14:07:18

СОВСУН І.Р.

Почекайте, а що тут... Перезапустіть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кого? А ще не включилося. Будь ласка.

 

14:07:23

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Звичайно, що фракція "Голос" буде підтримувати цю постанову. Це правильно відзначати найкращих, це правильно відзначати тих, хто дає результат. Але разом з тим я би хотіла, щоб ця зала пам'ятала, що, на превеликий жаль, результати дають не всі. На превеликий жаль, на сьогодні в українській освіті є велетенські проблеми, і ігнорувати їх, це прирікати цю освіту на ще більше поглиблення тих проблем, які накопичилися в системі.

На жаль, у цьому залі не знайшлося місце для обговорення результатів найбільшого міжнародного порівняльного дослідження у сфері освіти – дослідження PISA. То ж давайте я зачитаю для колег, які катастрофічні результати навчання українських 15-літніх підлітків зафіксувала PISA.

Тільки 58 відсотків українських підлітків досягають базового рівня компетентності з математики. Друзі, 42 відсотки 15-літніх українців базового рівня компетентності не мають. 41 відсоток не має базового рівня читацьких компетентностей. Не на багато краща є ситуація з природничими дисциплінами.

Україна очікувано втратила в навчальних результатах за останні два роки. Ми знали, що це буде відбуватися. Ми знали, що дані будуть гіршими, ніж ми мали два роки тому, але масштаб катастрофи ми теж повинні визнати. Ми не повинні вішати собі медальки за те, що ми відзначили найкращих вчителів. Фантастично, що вони є і вони продовжують працювати в українській освіті. Але, друзі, наше молоде покоління, наші діти не отримують тієї освіти, яка зробить їх достойними громадянами України та Європейського Союзу. Давайте говорити не тільки про відзначення найкращих, давайте говорити про складні і подекуди непопулярні рішення, які призведуть до того, що наші діти будуть отримувати кращу освіту не в десятка-двох найкращих вчителів, а в кожній школі, у міській, сільській, київській, якій завгодно. Давайте над цим в першу чергу працювати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цих поставно. Я тепер почергово ставлю їх на голосування. Будь ласка, займіть свої місця.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік (реєстраційний номер проекту Постанови 10309). Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:10:20

За-292

Рішення прийнято.

Наступний. Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти (реєстраційний номер 10310). Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:11:02

За-299

Рішення прийнято.

Будь ласка, я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про присудження у 2023 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (реєстраційний номер 10112). Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:11:43

За-298

Рішення прийнято. Постанова прийнята в цілому.

 

14:11:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, що ж, цей час настав. Переходимо в розгляд питання – проект Закону про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни (реєстраційний номер 7457). Це розгляд у другому читанні.

Ми з колегами домовилися йти почергово, спочатку поставивши поправки на врахування, а потім…  Яке слово Стефанишиній, для чого? З процедури – Стефанишина, да?

Будь ласка, Стефанишина – з процедури.

 

14:12:48

СТЕФАНИШИНА О.А.

Доброго дня, колеги. Можливо, ми почнемо з фракцій, так, щоб спочатку "Батьківщина", потім "Європейська солідарність", бо ми там ще зараз маємо обговорити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, одна секундочка. У мене тут є інформація, що перші поправки одразу, які ми йдемо, там будуть виступи від фракції "Батьківщина" Юлії Володимирівни і Івана Григоровича. Тобто буде люфт десь там 17 хвилин, де ви зможете проговорити всі інші речі. Але, чому ми не можемо стрибати по поправках, для того, щоб фракції як би… За цей час домовтесь. Домовились?

І так, шановні колеги, будь ласка, з процедури – Сергій Володимирович Власенко.

 

14:13:36

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний Руслан Олексійович.

Ви знаєте, на столах у народних депутатів лежать якісь матеріали абсолютно незрозумілого походження, без вихідних даних, в незрозумілій кількості роздруковані. У мене величезне прохання до керівництва Верховної Ради в наступний раз, коли хтось буде роздавати якісь свої рекламні незрозумілі листівки, хоча б писати, хто їх друкує, в якій кількості і за які гроші взагалі це друкується, хто фінансує таку рекламну кампанію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, все. Будь ласка. Ви – це той, хто розклав. Я правильно розумію, да?

Будь ласка, Устінова Олександра Юріївна.

 

14:14:18

УСТІНОВА О.Ю.

Я дуже хочу звернути увагу поважних колег, що треба читати всі роздатки, а не просто їх отак-от розглядати. Це не рекламний буклетик. Це серйозний документ. Тому там внизу написано, які саме організації готували ці, як ви кажете, роздатки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дивіться, давайте домовимося таким чином. Шановні колеги, я розумію, вже градус починає підвищуватись, це нормально. Але я хочу попросити, давайте будь-які речі все-таки відповідно до Регламенту, які вносяться до зали Верховної Ради України, повинні відповідати відповідно порядку внесення цих матеріалів.

Ідемо далі, шановні колеги. Будь ласка, поправка 1 врахована.

Поправка 2, Геращенко Ірина Володимирівна.

Будь ласка, хто буде? Іонова, будь ласка.

 

14:15:13

ІОНОВА М.М.

Вітаю. 2 поправка стосується, ми просимо викласти назву проекту закону в такій редакції, що "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних та наукових цілях для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування". Тому що, на жаль, поки що текст даного законопроекту, він більше говорить про виробництво і про абсолютно нелікування пацієнтів. Я би просила врахувати і працювати… і відповідати, щоб зміст відповідав назві.

Будь ласка, прошу звернути увагу і поставити на врахування цю правку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету по поправці номер 2.

 

14:16:05

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Поправка відхилена у зв'язку з тим, що вона врахована редакційно в консолідованій поправці комітету… Я вам не заважав, пані Іонова.  В консолідованій поправці комітету номер 1. Там уточнено, що для врегулювання питання обігу конопель для медичних цілей вносяться зміни до деяких законів, назву законопроекту приведено у відповідність до його змісту та структури.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І так, шановні колеги… Ви наполягаєте на голосуванні цієї поправки?

2 поправка авторства Геращенко, Іонової і Климпуш-Цинцадзе, вона відхилена комітетом. Позицію сторін ви почули. Вони просять поставити на врахування її. Я ставлю 2 поправку на врахування. Прошу голосувати.

 

14:17:00

За-70

Рішення не прийнято. 

3 поправка, Герасимов Артур Володимирович.

 

14:17:08

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Руслан Олексійович.

Шановні колеги, ця поправка  стосується  так само назви закону, тому що, на жаль, те, як зараз сформульований цей закон, це не говорить про розширення  доступу пацієнтів до необхідного лікування, тому що в нас були зустрічі з відповідними фахівцями, в тому числі і сьогодні вранці, і вони підтвердили, що в найближчі 2-3 роки цього не станеться.

І ми зараз говоримо, давайте бути відвертими, про відкриття виробництва. Бо ніхто не проти медичного канабісу – це надважливо, але перетворювати Україну на державу, де будуть скрізь вирощуватися наркотичні речовини, це, мені здається, не дуже правильно. Саме тому прошу цю поставити поправку на голосування на врахування і колег врахувати.

Також ми будемо піднімати зараз всі інші поправки. І одразу хочу сказати, що ми передали частину поправок в комітет для того, щоб вони зараз були розглянуті і було прийнято відповідне рішення по доопрацюванню цього  законопроекту.

Дякую.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

3 поправка Герасимова з колегами, вона комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

14:18:30

За-55

Рішення не прийнято. 

4 поправка, Кириленко. Не наполягає. 

5-а Мазурашу. Будете? Будь ласка, Мазурашу, 5 поправка.

 

14:18:43

МАЗУРАШУ Г.Г.

Я не буду ставити цю поправку на врахування. Просто зверну увагу на те, що, на мою думку і на думку помічників, з якими ми працювали над тим законопроектом до другого читання, він не зовсім про те, про що, як називається, як кажуть, і не відповідає по суті. Точно я розумію, ми розуміємо, що важливо використовувати медичний канабіс в медичних цілях і, зокрема, і для військових. Але ці завдання можна вирішувати, на моє переконання, і навіть  на рівні  виконавчої влади, а не через такі законодавчі зміни. Тому особисто я не буду голосувати за цей законопроект у другому читанні, а колеги будуть визначатися, хто як вважає за потрібне, і потім відповідати перед виборцями за своє це рішення.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, йдемо далі.

Будь ласка, ви не наполягаєте, так? Не наполягаєте.

6 поправка, Юлія Володимирівна Тимошенко.

Але в мене тут, що замість наступних ваших 15 поправок 10 хвилин виступ. Правильно, Юлія Володимирівна?

10 хвилин виступ. 10 хвилин, Юлія Володимирівна, замість своїх поправок 15.

 

14:20:13

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я спробую системно вам розповісти про цю проблему, спираючись на документи, які прийняті Сполученими Штатами Америки, і ми з вами дуже предметно про це за 10 хвилин поговоримо.

Але розпочати я хочу з того, що закон, який називається про легалізацію медичного канабісу, не є законом про легалізацію медичного канабісу. Це є закон про дозвіл приватним структурам, які за корупцію отримають дозвіл в уряді, вирощувати наркотичну речовину, переробляти, відкривати лабораторію і робити нові наркотики з цього, а крім того, ще через аптечну мережу України виготовляти з сировини препарати. Ну, це не все, дозволяється також імпорт і експорт сировини і препаратів.

Дорогі друзі, це називається вертикально інтегровані наркокомпанії з абсолютно легалізованим наркотрафіком, і такої ситуації, щоб все це збиралося в одних руках, немає в жодній країні світу, крім Колумбії. Колумбія має такі порядки, інші країни дуже чітко це розмежовують. І не може бути такого закону, як зараз приймається, просто ніде. Ми відкриваємо в Україні, якщо цей закон, не дай бог, буде прийнятий, по суті потужну наркобізнес-систему, яку ніхто не зможе утримати під контролем, запам'ятайте це, ніхто.

Сьогодні, за даними уряду, 60 відсотків підакцизних товарів – тютюн, алкоголь – знаходяться в тіньовому обігу. І ніхто не може з цим впоратись, тому що не хочуть, тому що силові структури є частиною цього тіньового ринку. А ви хочете зараз легалізувати величезний наркобізнес в Україні і утримати його під контролем. Та тільки порадіють силові структури, що сьогодні можна це легалізувати, і те, що вони сьогодні практично очолюють і кришують в тіні, це буде сьогодні практично по всій країні України.

А тапер питання дуже просте. А чи легалізований в Україні канабіс як медичний препарат, тобто медичне використання канабісу? Я вам абсолютно авторитетно стверджую: сьогодні в Україні з 2021 року легалізовані препарати з канабісу, які можливо і якщо є доказова медицина, потрібно використовувати для медичних цілей.

Я хочу зараз чітко наголосити, що  "Батьківщина", наша команда, ми не безмозгі, не безумні, не ідіоти, ми не можемо бути проти використання доказово медично-доказових препаратів в медицині. З часів Радянського Союзу використовуються наркотичні засоби, прекурсори, психотропні речовини для лікування захворювань, певних захворювань і синдрому болю, якщо це доведено відповідними дослідженнями. Але сьогодні я можу твердо сказати, що в Україні з 2021 року, у мене в руках, зверніть увагу, шановні депутати, у мене постанова, підписана Прем'єр-міністром Шмигалем, який дозволяє з 2021 року використання двох існуючих у світі препаратів на базі марихуани, це набілон і набіксімолс. Ці два препарати легалізовані і їх можна було з 21-го року згідно постанови Шмигаля нормально закуповувати. Але з 21-го року не закуплено жодного препарату з канабісу для лікування болю, для лікування важких онкохворих і так далі. Чому? Тому що наплювати на біль, на хворих, на наших військових, вони не закуповували ці препарати, тому що не препарати для них важливі, а для них важливо насправді це легалізувати наркобізнес в Україні.

Це глибоко лобістський закон. Він не просто буде руйнувати країну, він прямо б'є по молоді, він б'є по здоров'ю нації, він б'є взагалі по існуванню самої української нації. Для того, щоб це підтвердити, я хочу вам процитувати Всесвітню доповідь Організації Об'єднаних Націй про наркотики, яка зроблена в 23-му році. Я дуже прошу, відкрийте сайт Організації Об'єднаних Націй, і ви прочитаєте, що всього по чотирьом наркотикам, групам наркотиків, зроблений цей звіт, особливо небезпечних, і один з них –  це канабіс.

Дорогі друзі, що тут написано, що на канабіс припадає значна частка шкоди, заподіяної наркотиками в усьому світі всіма видами наркотиків. 41 відсоток наркологічних розладів в усьому світі від всіх наркотиків становлять розлади, пов'язані з вживанням канабісу. Це офіційний звіт Організації Об'єднаних Націй. Крім того, 46 відсотків країн повідомили, що з канабісом пов'язано найбільш наркологічних розладів, а 34 відсотки, що він є основною причиною звернення за наркологічною допомогою. Це катастрофічні цифри.  І в світі кожен рік зростає залежність людей саме від канабіноїдів, саме від марихуани. Відкрийте почитайте звіт перед тим, як голосувати.

Американська академія педіатрії зробила фундаментальне дослідження того, як впливає легалізація медичної марихуани на стан справ із здоров'ям підлітків. Я прошу вас відкрийте це свіже абсолютно дослідження, том 135-й і дослідження номер 3, називається "Американська академія педіатрії". У мене в руках, читаю їх висновки.

Перше. Ризики для здоров'я, пов'язані із вживанням марихуани, повинні бути найважливішими критеріями для визначення того, легалізується марихуана чи ні. Враховуючи дані, що підтверджують негативний вплив марихуани на здоров'я та розвиток мозку дітей і підлітків віком від 0 до 21 року, враховуючи це, Академія педіатрії Америки виступає проти легалізації марихуани.

Дорогі друзі, ну читайте матеріали і документи, і все стане абсолютно зрозумілим. Тут в цьому аналізі приводяться дані про тяжкі наслідки для мозку молодої людини. І тут прямо написано, я можу вам процитувати, що вживання марихуани призводить до... Зараз, хвилиночку, вам просто процитую: призводить до того, що підлітки, які так чи інакше вживали в тому числі медичну марихуану, не можуть, згідно їх когнітивних можливостей, закінчити середню школу та отримати будь-який науковий ступень, а також регіструється реальне збільшення спроб самогубства. Це тяжкі наслідки і ми не можемо допустити, щоб це було в нашій країні.

І останнє, про що я хочу сказати, останнє, дорогі друзі, у вас на партах, на ваших партах лежить остання стаття науковців Сполучних Штатів, де вони говорять страшні речі. Вам, коли нав'язують цей закон, говорять про те, що це для лікування психологічних розладів у військових, вам говорять, що це буде лікувати наших військових від болю і психічних навантажень. У мене в руках, прочитайте, я вам роздала це, документ, в якому говориться наступне.

Так, хвилиночку, зараз я вам продиктую. Найкраще, що може запропонувати Америка в цьому питанні, – це політика Департаменту у справах ветеранів США. Цей департамент не рекомендує використовувати канабіс для лікування ПТСР. Нині дослідження не підтверджують, що канабіс є ефективним засобом лікування ПТСР, а деякі навіть припускають, що канабіс може бути шкідливим і викликати незворотні наслідки у військових, які мають ПТСР.

Крім того, ключовий госпіталь Сполучених Штатів – це госпіталь Волтера Ріда, – він сказав, що категорично не можна використовувати для військових лікування ПТСР ці препарати.

Дорогі друзі, не штовхайте Україну в прірву! Проголосуйте проти цього закону, захистіть підлітків, Україну і наших військових від наркомафії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З процедури? Євтушок.

 

14:30:25

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, і я особливо звертаюсь до Голови Верховної Ради, Руслане Олексійовичу, до вас. Ну, вже достатньо випадків, коли люди, народ України, дивлячись на те, що відбувається в парламенті, робить висновки. І, звісно, від таких висновків і падає і рівень підтримки парламенту і парламентаризму.

Зараз тут, в цій сесійній залі, я розумію, дуже багато людей, не обтяжених інтелектом, які під час виступу своїх же колег тицяють телефон під час виступу прямо в обличчя. Я звертаюсь до вас, шановний Руслане Олексійовичу, відповідно до Регламенту наводьте порядок в сесійній залі одразу, як тільки відбуваються будь-які такі речі. Тому що, ще раз повторюю, я розумію, що в цій сесійній залі в цьому скликанні безліч людей, які не зовсім дружать з головою, вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я закликаю усіх до засад депутатської етики. Будь ласка, давайте дотримуватися Регламенту. Дякую.

Йдемо далі. Далі у нас поправка 8. Кириленко Іван Григорович теж замість своїх наступних десяти поправок, я наскільки розумію, бере до 7 хвилин замість наступних 12.

Будь ласка, Іван Григорович.

 

14:31:53

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Руслане Олексійовичу, шановні колеги, буду апелювати до Голови Верховної Ради. Руслане Олексійовичу, після мене можете взяти репліку, якщо ви на щось образитесь. Руслане Олексійовичу, авторитет парламенту, питання номер один: приймаються, ухвалюються такі рішення доленосні, ви часто за це говорите. Але, Руслане Олексійовичу, використовують найвищий законодавчий орган країни, підставляють.

Руслане Олексійовичу, законопроект, який розглядається зараз, це не предмет Верховної Ради. Ми пересварили людей в залі, ми накалили ситуацію в суспільстві, ми підняли температуру обговорення питання, яке виключно в компетенції уряду. Руслане Олексійовичу, а де уряд при розгляді цього резонанснішого питання, де уряд, якому виконувати це все, робити це все?! Чому нас так принижують, чому нас так ображають, а потім опускають, вибачте, нижче плінтуса?

Руслане Олексійовичу, неправильно при розгляді такого питання – урядова ложа пуста, і знову ми сваримося в залі, знову одні – проти, другі – за. Та не проти "Батьківщина" медичного застосування медичних препаратів відповідного призначення, не проти. Ми проти такого закону, який не є предметом розгляду парламенту, нам є чим займатися у воєнний час!

Руслане Олексійовичу, знову говорю, друге. Руслане Олексійовичу, канабіс легалізований, це вже сказано десять разів. Постанова уряду прийнята в 2021 році? Прийнята. Хоч хтось десь шумів, блокував, кричав? Ні. Уряд прийняв рішення, яке йому дозволено Конституцією. Прийшов до нас міністр на засідання фракції переконати, що треба щось робити. Питаємо: а чому не виконується постанова? Відповідь нас вразила: а ми не можемо завезти ці препарати, не можемо. Бізнес не може завезти.

Так тоді ж почекайте, друзі, чого ж тоді шум-гам-тарарам, що кругом у світі все супер ґуд? А виявляється, … (нерозбірливо). Чому? Та тому, що це не ринковий товар, це предмет жесточайшего державного регулювання в кожній країні, яка б вона не була демократична і ліберальна. Не може бізнес завезти, небізнесовий товар, предмет чіткого однозначно регулювання, знаючи його наслідки.

Чому тоді в зал це питання заноситься? Для чого нас підставляють? На якій підставі? Нам немає чим займатися? У вас не виконується постанова, приймайте наступну постанову, друзі. Легалізовано? Легалізовано. Приймайте. Зберіть на рівні віцепрем'єра п'ять чоловік, не більше, на пів години: один вам скаже потребу, враховуючи ситуацію, другий скаже, скільки сировини для цього потрібно, третій фахівець скаже, хто переробить, четвертий скаже як довезти перероблене до пацієнта, якими напрямками. Приймайте закриту постанову, закриту постанову, бо це питання дуже чутливе, і все, і виконуйте.

Руслане Олексійовичу, знову звертаюся. Повірте мені, питання закритої наради в уряді на пів години і після того постанова, і на цьому все закінчилося. Ні, вкидають в зал. Найдіть в цих статтях предмет законодавчого регулювання. У вас землі немає, ви її конфіскували навіть у вищих навчальних закладів, 100 гектарів залишили, по плакатах зараз будуть студентів навчати механізації, зоотехнії, ветеринарії, по плакатах. Земля забрана. Є державна земля? Є. Підприємства там, які були, залишилися, є? Є. В постанові чітко визначайте державні структури, які цим будуть займатися: структура, яка буде вирощувати, закритий чи відкритий ґрунт, структура, яка буде переробляти, державна теж, структура державна, яка буде реалізовувати до пацієнта. Все під контролем. Які питання? При чому тут законодавче регулювання? При чому тут парламент?

Руслане Олексійовичу, ще одне. Я хочу все-таки, щоб вам не заважали. І саме головне, Руслане Олексійовичу, піднята така температура, що зараз ви собі не уявляєте, який бум в Україні буде вирощування технічної коноплі. Що таке технічна конопля? Виявляється, Євросоюз забороняє використання пластику як упаковочного матеріалу, це ніхто не знав.

Буде тільки екологічно чиста упаковка. З чого вона робиться? З деревини, а деревина – це ліс, це екологія. Стоп, ліс треба берегти. Виявляється, сама краща упаковка з коноплі. Друзі, нас очікує конопляний бум, я вже це відчуваю і бачу, я вже спілкуюсь з людьми. Це сотні тисяч гектарів технічної коноплі на технічні цілі. У мене немає сумніву, якось не хочеться підозрювати, що там будуть якісь зловживання, але ж на сотнях тисяч гектарів. Десь трошки, кілька соток, вона ж однаково цвіте, десь кілька соток приховати іншої коноплі, мабуть, великого труда, як кажуть, не  составит.

Руслан Олексійович, відкриваємо ящик, як той казав, пандори. Не треба виносити це питання в зал, не треба нагнітати ситуацію і так непросту в суспільстві. Закрита постанова уряду, чітко державні виконавці під розпис конкретно, ніяких конкурсів, ліцензій, квот, це все от лукавого. В Європі, де є  законодавче... законослухняність, де є практика, де уставлена вже десятиліттями законослухняність, у нас трошки поки по-іншому, давайте зважати на українські реалії, що у нас може бути. Після того, як ми це все відкриємо, може бути дуже непроста річ, яку потім дуже важко буде розгрібати.

Дякую. Прислухайтесь, будь ласка. Уряд хай прийме рішення. Крапка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іван Григорович. Якщо можна, я не по суті, але відреагую, бо ви попросили відреагувати. З великою повагою, знаєте, завжди до вас ставлюся. Єдине, чи це предмет окремого закону, чи ні, 92 стаття Конституції говорить, що всі речі, які регламентують права і основні обов'язки громадян, регулюються законами. Тому з цієї формальної ознаки, звичайно, це є сфера дії законодавчого акта.

Що стосується змісту, тут вже, я думаю, я абсолютно з чим з вами погоджуюсь – треба провести велику дискусію. І я сподіваюсь, що вона була проведена на рівні комітету.

Михайло Борисович, якщо ви хочете, відреагуйте коротко на ті поправки, які піднімались.

 

14:38:54

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Дуже коротко, Руслан Олексійович. Дякую. Це буде навіть не по поправках.

Що стосується держава закрита. Це ви зараз про що – про те, як у нас державні компанії Ту-95 в Росію віддали, да, які  сьогодні нас бомблять, чи про ракети Х-59 українські, які зараз знаходяться в Росії і по нам летять? Це ви про цю ефективність державних компаній мені зараз розповідаєте? Це перше.

Друге. Що стосується закритих постанов уряду, вибачте, я не хочу жити в країні, де є закриті постанови уряду. У нас для того є парламент і у нас для того є парламентсько-президентська республіка, вибачте, а не урядово-президентська і не урядово-парламентська. Да, постанові два роки, але, вибачте, за ці два роки скільки ви в бюджеті знайшли б грошей за одну упаковку, яка коштує 900 доларів? Сьогодні в світі немає інших. Давайте, розкажіть військовим, що їм, щоб сьогодні лікувати ПТСР, держава не може виділити 900 доларів на одну упаковку. А ми розуміємо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайле Борисовичу, дякую.

Шановні колеги, давайте зберігати якийсь такий тон поваги один до одного.

Ідемо далі, шановні колеги. Ідемо далі.

Наступна поправка. 10 поправка. Радуцький, не наполягаєте? Не наполягаєте.

11-а, Герасимов.

Будь ласка, 11-а, Павленко. Прошу.

 

14:40:27

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую, Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги, це справді серйозна дискусію на дуже серйозне питання. Я не думаю, що тут у залі є хтось, хто буде заперечувати проти легалізації медичного канабісу. Я не знаю, чи є хтось взагалі в країні, до кого ще не доведена думка про необхідність нормального, цивілізованого обігу, в тому числі і препаратів з канабісу. Я не знаю, що ще треба, яких ще аргументів треба вжити для того, щоб ми тут у залі шукали спільних позицій.

Там буде поспіль три правки,  12-а і 13-а, ще продовжимо цю розмову. Але, колеги, є правки різні. Є правки, які стосуються найважливішого в цьому законі – це контролю за виробництвом. І є правки, які стосуються кращої юридичної техніки. Поки що прошу проголосувати за правку 11, вона от із цієї другої категорії, і далі продовжимо по суті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Не наполягаєте, да, на голосуванні?

Наполягаєте, да?

Тоді 11 поправка. Комітетом відхилена. Ставлю на голосування.

 

14:41:57

За-39

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 12, Герасимов.

Теж, будь ласка, Павленко, 12-а.

 

14:42:08

ПАВЛЕНКО Р.М.

Я, мабуть, і 12-у, і 13-у доповім, а тоді вже далі буде колега Артур Герасимов.

Шановні колеги, продовжуючи тему про змістовні правки. Найважливішим тут питанням змістовим є, звичайно, легалізація канабісу медичного. Але друге за важливістю тут є питання, щоб ми не відкрили скриньку пандори і під абсолютно правильним гаслом допомоги пораненим і допомоги тим, хто потребує, не відкрили безконтрольного виробництва. Бо чим хибує цей проект? Це те, що в одні руки віддано виробництво, контроль, нагляд і подібні речі.

Тому, шановні колеги, необхідно зараз… От я бачу, що дуже активні йдуть консультації, сподіваюсь, що вони прийдуть до того, що ми вийдемо на ту формулу, яка влаштовуватиме всіх,  у нас буде і забезпечення медичного канабісу, і нормальний цивілізований контроль за виробництвом, щоб у нас тут Афганістану не було в країні. Правку прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 12 поправка авторства Павленка і колег. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

14:43:30

За-38

Рішення не прийнято.

13 поправка, теж Павленко, я правильно розумію? Будь ласка, Павленко.

 

14:43:36

ПАВЛЕНКО Р.М.

Шановні колеги, нам зараз треба знайти спільну позицію, я знаю, що комітет працював, шукав, але, очевидно, та редакція, яка нам представлена, не враховує дуже важливі речі, які стосуються контролю над виробництвом. Тому закликаю всіх знайти тут спільну позицію, згадати, що ми маємо працювати в дусі єдності і прийняти законопроект, який об'єднає зал, а не якесь рішення, під яке будуть збиратися голоси, в тому числі голоси від заборонених партій, голоси тих, хто не читав законопроекти, і потім хизуватися таким рішенням.

Поправка 13, вона, до речі, теж стосується змістовних речей. Вона стосується прав і свобод людини. От пан голова нагадав, що такі речі визначаються законом України, то прошу цю правку підтримати. Прошу голосувати за правку 13.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 13 поправка авторства Павленка і колег. Комітетом відхилена. Прошу визначатися.

 

14:44:54

За-34

Рішення не прийнято.

14-а, Радуцький. Не наполягає?

15-а, Павленко.

Герасимов, будь ласка, 15-а.

 

14:45:03

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, зараз дійсно йде робота в комітеті, ми дуже дякуємо. Там вісім поправок, які дійсно підсилять контроль за виробництвом і ліквідують певні розбіжності, які зараз існують. І одну з них я от хотів би, якщо чесно, почути зараз відповідь керівника комітету.

Ми говорили з експертами, і вони нам сказали, що наразі, наразі в цьому законопроекті відфіксована нульова квота на ввезення  і є проблеми з введенням електронної системи. А це ставить під сумнів досягнення головної заявленої мети законопроекту, тобто забезпечення доступу хворих до наявних медичних можливостей. Чи це так, чи ні? От я би хотів від пана Михайла відповідь почути і на базі цього приймати рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету з приводу цієї поправки.

 

14:45:56

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Я вибачаюсь, ще раз номер поправки. 15-а? Дивіться, пояснюю. Дивіться, по-перше, там один з ваших авторів наполягає. Ми давали в Міністерство охорони здоров'я шість місяців на розробку підзаконки, фракція наполягає на 12. Окей, ми приймаємо 12 місяців до першого виходу. Ну це ваша поправка, яку ми готові сьогодні розглядати.

Що стосується, чому заборона, я вам поясню. Заборона включається на третій рік. Перші три роки немає квоти, можна ввозити, скільки треба задовольнити потребу українцям. А через 3 роки, коли наша промисловість зможе в повному обсязі це виробляти, тоді вводиться заборона.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ідемо далі.  Не наполягаєте. Не наполягаєте.

16 поправка, Рєпіна. Не наполягає.

17-а, Алєксєєв. Не наполягає.

18-а, Мазурашу. Не наполягає.

19-а, Третьякова. Не наполягає.

Далі, 22-а, Івченко. Не наполягає.

23-я, Рєпіна. Не наполягає.

24-а, Геращенко. Будь ласка, хто буде? Геращенко, да. Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

14:47:19

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, ми обговорюємо зараз надзвичайно чутливий і важливий для суспільства законопроект саме про медичний канабіс. Як ви знаєте, позиція нашої фракції є однозначною. Очевидно, що онкохворі, паліативні хворі, наші військові, які мають посттравматичний синдром, повинні мати право на достатнє лікування і медпрепарати з використанням канабісу. І насправді уряд давним-давно мав би це зробити своїми підзаконними актами. Але краще закон, аніж його відсутність.

У той же час ми наполягаємо, і це принципово для нашої фракції, аби це був закон про медичний канабіс з жорстким регулюванням держави за його виробництвом і використанням. І, на жаль, ось саме ці наші поправки не були прийняті профільним комітетом. І тому я прошу підтримати і 24 поправку, і наші наступні поправки для того, аби  ми могли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету.

 

14:48:31

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Ірина Володимирівна, дякую. Ви дійсно… і ми з вами розмовляли. Там, дійсно, у вас є дуже слушні поправки, але там є дубляж цих поправок. Там зараз те, про що казав Артур, зараз дивляться на інші поправки, які враховують те саме. Але ваші поправки слушні, ми від своїх слів не відмовляємося. Вони просто… Там інші поправки, в Артура Володимировича там є це.  Нумерації ви подивіться, вони такі самі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте? Не наполягаєте? Наполягаєте. Будь ласка, 24 поправка Геращенко і колег, прошу голосувати.

 

14:49:18

За-38

Рішення не прийнято. 

Наступна 25 поправка.  Герасимов, будь ласка. 

 

14:49:28

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Руслан Олексійович.

Я дуже дякую керівнику комітету за відповідь. Але єдине, ще одне уточнення, от я хотів би з ним проговорити, і це, між іншим, буде дуже корисно. Тому що і українці, і народні депутати зараз почують дуже багато речей, які, можливо, їм полегшать прийняття рішення щодо підтримки/непідтримки цього законопроекту.

Дивіться, ви сказали, що на 3 роки буде діяти заборона. Окей. Але… На 3 роки? А, через 3 роки вона  включиться ця заборона. А скажіть, будь ласка, як на це відреагує Світова організація торгівлі, членом якої є Україна. Це важливий момент.

І друга історія. Дивіться, серед речей, які визивають, ну скажемо так, не до кінця розуміння, дві я хочу одразу, одну, точніше, зараз назву, а другу під час наступної поправки. Ви хочете маркувати електронним кодом кожну рослину конопель для медичних цілей. А як ви це збираєтеся робити на практиці, от щиро і відверто, як ви це збираєтесь робити?  

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка.

 

14:50:32

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Позиція комітету. Правка 25 відхилена тому, що вона є технічна правка, яка підтверджує 26 поправку. Тому не було сенсу в 25 поправці.

А що стосується ваших запитань. Артур Володимирович, ми не заборонимо ввіз готового… кінцевого продукту, да? Якщо це ліки з канабіноїду, вони можуть від всіх членів Всесвітньої організації торгівлі, вони можуть заїжджати. Але сировину, ми хочемо захистити свій ринок  в першу чергу.

Вчора на пресконференції Президент дуже слушно сказав, що він  Президент  України,  ми з вами парламентарі України і в першу чергу ми маємо захищати українців, щоб вони могли це заробляти і могли це виробляти. Що стосується готових вже ліків, вони будуть, там не може бути обмеження.

І друге ваше запитання: як ми будемо маркувати. Дуже просто, це  робиться у всіх країнах, де легалізований медичний канабіс. Кожен кущ маркується: шишка, соцветие,  вибачте, українською щоб неправильно не казати, сказав шишка. Соцветие каннабиноида, де є ТГК…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Суцвіття – українською, суцвіття. Да, дякую, шановні колеги.

25 поправка наступна. Не ставимо. Дякую.

26-а, Герасимов.

 

14:51:54

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую. Ви знаєте, мені дуже подобається ця дискусія, тому що вона дійсно дуже корисна для розуміння. Одразу, членство у Світовій організації торгівлі допомагає Україні. І от в мене дуже просте питання. Чи рахували ви це, навіть коли хочете вводити заборону на ввезення напівфабрикатів, а не кінцевого продукту? Це дуже важливо, щоб не сталося ситуації, коли ми головою в бетонну стіну.

Друге питання. От ви сказали про маркування. А скільки часу це займе? І друге питання дуже важливе. А коли пацієнти отримають ці ліки? Це дуже важливо. Тому що всі думають, що от сьогодні проголосували закон і завтра все, пішли в аптеку купувати.

І наостанок. Що визиває дуже велику тривогу в цьому законопроекті? Що ми зобов'язуємо інші органи державної влади в прикінцевих положеннях багатьом речам, без яких цей законопроект не запрацює. Але ж це носить рекомендаційний характер. От як це буде вирішувати? От три таких моменти.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка.

 

14:53:01

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

"Що? Де? Коли?" колись було, бліц, да.

Перше питання. Що стосується завозити вже виготовлену за фармакопеєю канабідіол, можна з завтрашнього дня, як тільки закон підпише Президент і МОЗ розробить підзаконні акти. Але, якщо ми завтра все ж таки приймемо поправку, на якій наполягають ваші колеги, і ми їх готові прийняти, то там ми давали МОЗ на це 6 місяців,  один з ваших колег попросив 12. МОЗ готовий на це піти.

На друге питання я відповів.

І на третє питання. Прораховували ми з європейськими бізнес-асоціаціями, з американськими виробниками, з усіма розмовляли, вони кажуть, так, всі країни роблять це нормально, 3 роки, а потім відкривайте свої підприємства тут в Україні і теж виробляйте. Це так, як в Сполучених Штатах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягаєте, так, пояснили. Дякую. Йдемо далі.

Наступна 27-а, Третьякова. Не наполягає.

28-а, Радуцький. Не наполягає.

29-а Третьякова. Не наполягає.

30-а, Радуцький. Не наполягає.

31-а, Третьякова. Не наполягає.

32-а, Маріковський. Не наполягає.

33-я, Устінова. Не наполягає.

34-а, Медяник. Не наполягає.

35-а, Герасимов. Будь ласка, Артур Володимирович.

 

14:54:23

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дивіться, і що стосується ще одного моменту надважливого, який ми сьогодні проговорювали, і теж хочеться отримати дуже фахову відповідь від керівника комітету. Наразі, що стається? Стається те, що медичний канабіс у нас у списках 2 і у списках 4, ви розумієте, про що я зараз кажу. Тобто, шановні українці, щоб ви розуміли, він в одному списку заборонений, в іншому списку не заборонений. Цей як ми говорили з експертами, що вони нам пояснюють. Що це дає? А це дає будь-якому правоохоронному органу право оцю аптеку "обилетить", тому що вони там, скажемо так, не побачать список 2, а побачать список 4, а в інший аптеці, скажемо так, їх закрити, тому що вони побачать навпаки четвертий, а не другий.

От я хотів би почути, як це вирішено в законопроекті і як нам прокоментувати експертам, з якими ви спілкувалися, цю думку? Дякую.     

 

14:55:23

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Артур Володимирович, це яка поправка у вас?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це 35 поправка.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. 35-а. Поясню. У цьому законі введена нова таблиця, під канабідіоли буде нова…  Там є перша, друга, третя, четверта, під канабідіоли введи окрему таблицю, тому його більше там не знаходиться. А те, що це препарат спільної, як правильно сказати, дуже щільної звітності і цей препарат можна відпускати тільки по рецепту лікаря і тільки по електронному рецепту, так, це залишається. Єдине, його прибрали з першої таблиці. І зроблена четверта таблиця повністю нова, це рекомендація, до речі, ООН.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Йдемо далі. Не наполягаєте, йдемо далі.

Наступна поправка, зараз секундочку, це у нас була 35-а. Далі 37-а,  Медяник. Відхилена. Не наполягає.

39-а, Радуцький. Не наполягає.

40-а, Радуцький. Не наполягає.

41-а, Медяник. Не наполягає.

43-я, Герасимов. Будь ласка.

 

14:56:28

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Руслан Олексійович. Дивіться, ще один момент. У законопроекті немає жодного слова, і оце теж дуже важливо зараз отримати пояснення, жодного слова про таку річ, як дозволи на використання приміщень для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобі. Це важлива історія чому? Тому що зараз таких дозволів нібито немає, але представники правоохоронних органів, щоб "покошмарити" бізнес, вони заходять і починають це вимагати. Але питання в тому, чи є вони зараз в законі, чи ні; чи є якась документація, чи ні; чи є відповідні листи, чи ні. От я би хотів від керівника комітету зараз почути цю позицію, якщо треба отримати ці листи, щоб мати, як то кажуть, письмові підтвердження того, що тих, хто цим займеться, займеться цим продажем, правоохоронці не будуть "кошмарити", використовуючи цей законопроект.

Дякую.

 

14:57:28

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Артуре Володимировичу, дякую, дуже гарне запитання. Що стосується 43 поправки, це технічна поправка, пов'язана зі 128 поправкою, тому немає сенсу в цих двох, там 128 є поправка. Те, що ви запитуєте, дивіться, дозвільна система, те, про що ви кажете, вимоги до приміщення, це ліцензійні умови МОЗУ. І в МОЗУ на ці аптеки вже давним-давно розроблені ці вимоги. Бо в нас є сьогодні в Україні аптеки, яким дозволено продавати наркотичні засоби, психотропні засоби або прекурсори, і ці умови, вони є в МОЗ. Якщо ви як підприємець виконали ці умови, то вам не треба більше ніякого дозволу і ні одна силова структура не може у вас його вимагати. Але, ще раз, відповідь дозвільної служби, там МОЗ готує, щоб ви побачили. Я хотів би нагадати, це урядовий законопроект, це не депутатський законопроект, але МОЗ на це звертав увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Не наполягаєте, да? Дякую, Артур Володимирович.

Йдемо далі. 45-а, Мазурашу. Не наполягає.

46-а, Медяник. Не наполягає.

48-а, Герасимов.

Будь ласка, Артур Володимирович.

 

14:58:35

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Руслан Олексійович. Дивіться, наступне питання, воно теж дуже важливе для тих наших слухачів, які зараз слухають трансляцію, які вночі побачать трансляцію  Верховної Ради. От зараз у законопроекті пропонується створити електронну систему обліку за обігом наркотичних препаратів – без питань, це потрібно робити, це правильна історія. Але є важливий момент, і ми сьогодні обговорювали це з міністром охорони здоров'я, але я б хотів почути позицію керівника комітету. Витрати на створення такої електронної системи в держбюджет на 2024 рік не закладені. Ми знаємо, які труднощі зараз з бюджетом. Яким чином це питання буде вирішено? І, з моєї точки зору, це буде серйозна затримка з введенням цієї системи, а таким чином з отриманням пацієнтами препаратів, які їм необхідні. Яким чином це питання збираються вирішувати?

Дякую.

 

14:59:35

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Ну, дивіться, по-перше, там же в нас буде реєстр Міністерства агрополітики, якщо там по закону, ви ж бачите, да, це, до речі, наполягало МВС  на цій поправці, і ми в законі це виправили.

Що стосується, міністр повністю прав, в бюджеті саме під це гроші не закладені, але, дякуючи богу і дякуючи, до речі, уряду, який був до 2019 року, який прийняв такі питання, як "Електронне здоров'я", цілу систему ми запустили eHealth, де є різні модулі, і там один з модулів можна буде використовувати і для цього так само. Тим більше, в нас зараз МОЗ по євроінтеграції розробляє нову систему регуляторну для ліків, це так звана UMA, як в Європі EMA. І я думаю, що саме в цьому блоці і МОЗ зробить електронну реєстрацію, так що все буде  нормально.

Ще раз дякую, 2018 рік, коли була прийнята  система eHealth.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Не наполягаєте, да, після таких комплементарів. Так, ідемо далі.

Наступна 51-а. А, ні, перепрошую, 50-а, Радуцький. Не наполягає.

51-а, Медяник. Не наполягає.

53-я, Герасимов. Будь ласка, Артур Володимирович.

 

15:00:45

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую. Ви розумієте, я чому зараз ці питання задаю, тому що це залишиться в трансляції і ці відповіді, і наше обговорення залишиться тепер в архівах. Я дуже переживаю, що через те, що гроші в бюджет не закладені, через те, що в нас це питання зараз не вирішено напряму, в умовах дійсно дефіциту державного бюджету в нас може скластися ситуація, що саме через це в нас буде серйозна затримка для пацієнтів з отриманням цих ліків.

Саме тому, пане Михайло, питання дуже просте. Чи розглядали ви на комітеті варіант Б, давайте бути відвертими, дій держави, якщо, наприклад, ця система не буде зараз запроваджена через затримку бюджетного фінансування? Яким чином ви зможете це реалізувати? І що ви будете робити, щоб система все-таки запустилася вчасно?

Дякую.

 

15:01:46

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Дякую, Артур Володимирович.

Дійсно, ми всі з вами розуміємо, що в нас всі гроші мають в першу чергу йти сьогодні на питання захисту країни в цілому. А у зв'язку з тим, що цей законопроект підтримують практично всі міжнародні партнери України, всі донори, починаючи з USAID, закінчуючи Всесвітньою організацією охорони здоров'я, то я думаю, що, ну, як самий поганий випадок – вони нас підтримають і допоможуть з цим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Не наполягаєте на голосуванні? Дякую.

Йдемо далі. 54-а, Мамка. Не наполягає.

55-а, Мамка. Не наполягає.

56-а, Радуцький. Не наполягає.

57-а, Медяник. Не наполягає.

58-а, Княжицький. Будь ласка.

 

15:02:27

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Насправді в цього законопроекту є один плюс: він в "Перехідних положеннях" рекомендує Кабміну, щоб ліки на основі канабісу були дозволеними. Кабмін міг давно абсолютно легко це зробити, без жодних проблем і без жодних законів, для того щоб допомогти пацієнтам. Але закон не для допомоги пацієнтам, а для виробництва канабісу.

Тут, що, можливо, допоможе пацієнтам через 3 чи 5 років, має три ключові недоліки. Перше – це суперечливі норми щодо можливості використання канабісу в лікувальних цілях у зв'язку з введенням його до нового списку 4. Одні норми це дозволяють робити, інші норми – забороняють. Друге – це запровадження дозволу на використання приміщень для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, який відсутній в переліку дозвільних документів. Через таку відсутність цей дозвіл за одним законом є обов'язковим, за другим – не обов'язковим. І третє – це глибинна прив'язка обігу канабісу до електронної системи обігу, без якої обіг неможливий. 6 місяців дається на це, коштів в бюджеті на це немає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте? Не наполягаєте. Дякую.

59-а, Совсун. Не наполягає.

61-а, Мамка. Не наполягає.

62-а, Устінова. Не наполягає.

64-а, Івченко. Не наполягає.

65-а. Що, я щось пропустив, чи що? Неклюдов, ви з приводу якої? 65-а?

 

15:03:59

НЕКЛЮДОВ В.М.

Чи там нові…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так чекайте, я розумію, але я до неї не дійшов, зараз.

65-а, Неклюдов, будь ласка.

 

15:04:08

НЕКЛЮДОВ В.М.

Шановні колеги, в мене правка, яка стосується правовизначення, це стосується термінів. Тетрагідроканнабінол, який визначений вже Постановою 770, з метою правильного застосування норм закону, оскільки, щоб не було помилок у термінології. Вона з першого погляду виглядає як технічна, а з іншого, я думаю, це важлива річ, це для того, щоб запобігти будь-яким помилкам і допомогти користувачам, тим, хто буде користуватись, інструкціями, там нормативними актами для того, щоб не було такого подвійного тлумачення. І це допоможе запобігти помилкам, які будуть шкодити населенню, да.

Дякую.

 

15:05:05

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Дякую, шановні колеги. Ця правка врахована в консолідованій правці комітету, 36-а. Це була технічна історія, вони, почитайте зараз 36 поправку, вона там, все враховано.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Не наполягаєте, так? Ідемо далі тоді.

66-а, Мамка. Не наполягає.

60… перепрошую, 70-а, Мазурашу. Не наполягає.

71-а, Неклюдов. Не наполягає більше, дякую.

72-а, Медяник. Не наполягає.

73-я, Мамка. Не наполягає.

75-а, Бабак. Не наполягає.

76-а, Грищук. Не наполягає.

78-а, Радуцький. Не наполягає.

79-а, Радуцький. Не наполягає.

80-а, Медяник. Не наполягає.

82-а, Устінова. Не наполягає.

83-я, Радуцький. Не наполягає.

84-а, Радуцький. Не наполягає.

85-а, Медяник. Не наполягає.

87-а, Устінова. Не наполягає.

88-а, Устінова. Не наполягає.

89-а, Геращенко… Я знаю, я її ще не встиг оголосити.

89-а, Климпуш-Цинцадзе. Правильно я бачу? Будь ласка, Іванна Орестівна.

 

15:06:10

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Дякую, колеги.

Ми цією правкою якраз пропонуємо, власне, визначити кількість… визначити… змінити визначення від 0,3 відсотка до 0,2 відсотка ознаку діючої речовини у цих лікувальних препаратах.

Але я хотіла би звернути увагу зовсім на інше. Я хотіла би, щоб, дійсно, комітет максимально був готовий пропрацювати з колегами ті застереження, які ми маємо стосовно необхідності реального контролю за обігом цих речовин, які будуть використовуватися для виробництва медичних препаратів з канабісу. І для нас це принципова позиція. І ми хотіли би, щоб нас комітет все-таки почув, а не ігнорував будь-які поправки, які пропонуються в тому числі і нашою фракцією, оскільки ми працюємо саме для того, щоб вдосконалити реальну систему…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте, Іванна Орестівна? Не наполягаєте. Дякую.

Ідемо далі. 90-а, Медяник. Не наполягає.

91-а, Павлюк. Не наполягає.

93-я, Кириленко Іван Григорович. Не наполягає.

94-а, Радуцький. Не наполягає.

95-а, Алєксєєв. Не наполягає.

96-а, Геращенко. Не наполягає. Наполягаєте?

Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

15:07:42

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дуже дякую, шановні колеги.

Нас, без сумніву, дуже дивує той факт, що зараз, як і завжди під час обговорення таких важливих резонансних законопроектів, це відбувається в порожній залі. І це яскраве свідчення незацікавленості народних депутатів України багатьох розібратися, про що йдеться в законопроекті і які саме позиції відстоює зокрема "Європейська солідарність".

Для нас важливо чути голову профільного комітету, що наші поправки були професійними, конструктивними, направленими на те, аби запрацювало використання канабісу в медичних цілях, але при цьому ми поставили запобіжники для знову-таки незаконного обігу наркотиків, вирощення коноплі там, знаєте, для всіх цілей, можливих і неможливих. Тоді ми тільки не розуміємо, чому наші професійні, фахові, правильні поправки комітет не врахував, і будемо наполягати на тому, аби такі запобіжники щодо дуже серйозного...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

15:08:52

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Шановна Ірина Володимирівна, ще раз підтверджую, що більшість поправок від вашої фракції були дійсно фахові. Більшість всіх поправок, які були відхилені, були враховані, ви це знаєте, в узагальнюючих поправках комітету, а по деяким ще йде дискусія, але я думаю, що ми теж їх врахуємо. Ми відхиляли всі. Дивіться, там моїх відхилено навіть більше, ніж ваших, Ірина Володимирівна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Не наполягаєте, Ірина Володимирівна? Наполягаєте? Тоді 96 поправка авторства Геращенко і колег, вона комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

15:09:35

За-32

Рішення не прийнято.

Наступна 97-а, Горбенко. Не наполягає.

98-а, Неклюдов. Не наполягає.

99-а, Рєпіна. Не наполягає.

100-а, Медяник. Не наполягає.

101-а, Касай. Не наполягає.

102-а, Разумков. Дмитро Олександрович, ми говорили, що ви заміните свої поправки на виступ до... і одну поправку поставите потім на це. Скільки хвилин ми домовлялися? До 7 хвилин і одну поправку в кінці. Добре. Окремо. Добре. 102-а і всі решта поправок, крім однієї. Будь ласка.

 

15:10:06

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан...  Включіть, будь ласка.

 

15:10:21

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович. Шановні колеги, тут згадали всує пресконференцію Президента, я перш за все хотів би нагадати монобільшості, ви дуже любите говорити, що ви команда Президента. Вчора Президент достатньо чітко під час своєї ітогової пресконференції зазначив кількість своєї команди – шість, пять-шість людей. Тому у вас трохи одностороннє кохання і я думаю, що воно не досить пов'язано з тим, кого Президент дійсно вважає своєю командою. Я думаю, що фракції "Слуга народу" там немає, як і в цій залі тих, кого він дійсно вважає частиною своєї команди. Дивлячись на те, що говорять і роблять деякі колеги і в стінах парламенту, і в ефірі, і в цілому. Складається враження, що в Україні вже легалізований канабіс і не лише медицинський, коли ми з вами чуємо про мобілізацію жінок, коли ми з вами чуємо про конфіскацію громадянства, коли ми з вами чуємо про відпустки замість мобілізації, коли наші хлопці і дівчата фактично два роки воюють на фронті, і вони не сидять в теплих кабінетах, вони не сидять у стінах Верховної Ради. Я розумію, що кожен має працювати на своєму напрямку, але всі мають поважати один одного. На жаль, цього в нашій державі сьогодні не спостерігається.

Коли я говорю про роблять абсолютно безглузді речі, то я говорю про повернення перевірок, я говорю про виділення додаткових коштів на Міністерство зовнішніх справ, 1,4 мільярда, котрі потім мають піти на "Мед мінних полів", і багато інших речей, які просто не налазять на здорову голову, або, може, її просто і немає.

Голова комітету тут згадував про те, що ми втратили ракети, ми втратили літаки на початку нашої незалежності. Це правда, я не буду з ним сперечатись. Але давайте не так далеко заходити в історію і звертатися до тих, кого в цій залі, на жаль, немає, а може і на щастя немає. Давайте краще згадаємо тих, хто в цій залі є, і хто купував яйця по 17, хто покривав купівлю курток літніх по ціні зимових, хто закуповував на початку війни снаряди втридорога, хто закуповував міни, які не приходили до держави, яка бореться за своє існування. До тих давайте звернемось! Давайте не бігти на початок нашої історії. Я думаю, що спочатку треба починати з себе.

Давайте пригадаємо про те, як обманули і збрехали бізнесу, якому казали про те, що податки будуть зменшені до кінця війни, щонайменше плюс один рік після нашої перемоги, не буде перевірок. І коли про це казав Президент, я щиро його підтримував, але, на жаль, він не дотримався своєї обіцянки. І коли вчора на пресконференції він каже, що не буде мобілізації жінок, у мене єдине велике бажання, щоб з його обіцянкою про те, що він не підпише цей закон, не сталося так само, як сталося з поверненням податків і перевірок для українського бізнесу. Просто треба відповідати за свої слова і за свої дії. Вчора про це також багато говорили, у нас взагалі люблять багато про це говорити –  робити це не люблять.

Коли ми з вами говоримо безпосередньо про Закон про медичний канабіс, от він в стінах парламенту знаходиться вже багато місяців, і коли наша команда, інші народні депутати в цій залі говорили і зверталися до Міністерства охорони здоров'я з проханням про те, що, а давайте-ка ви підпишете, зміните просто свою постанову і дасте можливість людям отримувати ліки. Ще тоді тут всі бігали по стелі, розповідали, ні, це не можна зробити. Це не можна зробити, тому що ми тоді не зможемо відкрити ринок. А просто поміняти постанову, перенести з однієї таблиці до іншої і дозволити привозити сюди медикаменти, просто не захотіли. Просто це закон тоді не про ліки, не про піклування про наших захисників, діток, яким дійсно вони потрібні, які хворіють на різні важкі хвороби, а це питання про гроші, про виробництво і про те, що хтось в цій залі хоче на цьому заробити.

Причому, дивіться, зараз в залі всіх тих радетелей, більшу частину тих радетелей за цей закон просто немає. А де вони всі? Вони ж так хотіли поговорити, так хотіли обговорити правки, так їх не влаштовувало, що цей закон довго розглядається. Хай просто зараз знову покажуть, скільки людей в залі. І це перший день, коли працює Верховна Рада, перший, навіть не другий і не третій. В залі, я думаю, що так на прикид десь 50 народних депутатів, не більше. І щось жодного великого борця за прийняття цього закону я тут не бачу. Якщо бачу, то підніміть, будь ласка, руки.  Немає.

Якщо ми з вами далі будемо говорити про те, що буде відбуватися з нашою державою, ну з такими темпами ми її просто втратимо. Втратимо, не дивлячись на те, що сьогодні наші хлопці і дівчата на фронті роблять все для того, щоб вона збереглась, щоб вона залишилась державою Україна, а не стала частиною Росії. Але я не впевнений, що багатьом в цій залі дійсно це потрібно.

І ще один важливий момент. Ми сьогодні розглядаємо багато всяких абсолютно незрозумілих і непотрібних на фронті речей. Замість того, щоб розглядати Закон про демобілізацію, щоб розглядати закони, які зменшать вартість палива, зменшать вартість генераторів і багато інших речей, які сьогодні потрібні державі. Тому знову повертаючись до пресконференції Президента, складається враження, що, може, дійсно було б варто провести вибори. Але просто поки що без вас не можуть.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, йдемо далі. Будь ласка, наступна поправка 103. Павлюк. Не наполягає.

104-а. Дмитрієва. Не наполягає.

105-а. Княжицький. Не наполягає. Наполягає? Хто там буде?

 

15:17:38

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

В'ятрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, В'ятрович, перепрошую. В'ятрович. Ви другий автор цієї поправки.

 

15:17:46

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Доброго дня, шановні колеги! Я підтримую легалізацію канабісу у використанні його в медичних цілях, тому, власне, голосував за цей законопроект в першому читанні, і розчарований тим, яким він став до другого читання. На жаль, дуже багато наших важливих конструктивних правок не враховані, і одна з них – це 105-а, яка передбачає створення для канабісу нового списку номер 4 таблиці 1.

Поправка 105 спрямована на виключення цього списку. Якщо йдеться про легалізацію медичного використання канабісу, то він повинен бути перенесений до таблиці 2. Це повинен зробити уряд шляхом внесення змін до власної постанови з цими таблицями. З невідомих причин уряд цього не робить, і ми сьогодні не отримали про це відповідь і в міністра охорони здоров'я. Замість цього сам уряд подав цей законопроект. В перехідних положеннях він просить, щоб Верховна Рада зобов'язала його самого перенести канабіс з таблиці 1 до  таблиці 2. Але залишення канабісу в переліку 1 тягне за собою ризики для лікарів, які застосовуватимуть хворим ліки на основі канабісу, адже в таблиці 1 засоби, які заборонені для всього, в тому числі медичного застосування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка позиція комітету по 105 поправці?

 

15:18:56

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Позиція комітету. Правка відхилена, вона не відповідає концепції законопроекту щодо внесення медичних конопель до списку номер 4 таблиці 1 переліку. Вона відхилена, тому що там трошки інша концепція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович, ставити на голосування?

Тоді я ставлю 105 поправку на голосування, вона комітетом відхилена, авторства В'ятровича і колег. Прошу голосувати.

 

15:19:34

За-28

Рішення не прийнято.

Дмитро Олександрович, да, ми домовлялися, ви одну поправку поставите. Я перепрошую. Будь ласка, Разумков. Номер поправки?

 

15:19:43

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, 800 правка і декілька схожих правок. Але я лише на одній зупинюсь, так, як ми і домовлялися.

Правка стосується того, що закон набирає чинності через шість місяців з дня, наступного за днем його опублікування. Але ця правка говорить про те, щоб через два дні після набрання чинності доручити Кабміну внести зміни до відповідних таблиць переліку наркотичних засобів, дозволивши використання ліків на основі канабісу. Щоб знову не гратися про те, що поки будуть щось  розробляти, щоб ми дійсно дали змогу нашим громадянам, які потребують ліків на основі медичного канабісу, їх швидко отримати. Не відкладати це на пів року, так, як запропоновано в цьому законопроекті. Тому я дуже сподіваюся, вірніше, не сподіваюся, в залі 50 народних депутатів, але мені б дуже хотілося, щоб такі правильні правки приймалися. Не розумію, чому комітет їх відхилив.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А зараз ми дізнаємося. Позиція комітету.

 

15:20:47

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Дмитро Олександрович, ви дуже праві цією правкою. Але просто я вас прошу, почитайте 795 поправку, яка внесена в консолідовану поправку комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 800 поправка авторства Разумкова і колег. Я ставлю…

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Вона є в комітетській…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Борисович, я ставлю цю поправку, так як просить Дмитро Олександрович. Ви пройшли всі свої поправки, як ми домовлялися, останню просто ставимо на врахування.

Я ставлю 800 поправку на врахування  авторства  народного депутата Разумкова і колег. Прошу голосувати.

 

15:21:31

За-37

Рішення не прийнято. 

106-а, Совсун. Не наполягає. 

108-а, Устінова. Не наполягає. 

110-а, Мазурашу. Не наполягає.

111-а, Неклюдов. Не наполягає. 

112-а, Медяник. Не наполягає. 

113-а, Касай. Не наполягає. 

114-а, Павловський. Не наполягає. 

116-а, Кириленко Іван Григорович. Не наполягає. 

117-а, Маріковський. Не наполягає. 

Далі, 118-а. Не наполягає.       

119-а. Не наполягають.

120-а, Івченко. Не наполягає. 

121-а, Івченко. Не наполягає. 

122-а. Не наполягає. 

123-я. Не наполягає.

124-а. Не наполягає. 

125-а, Герасимов.

Хто буде? Павленко, будь ласка.

 

15:22:35

ПАВЛЕНКО Р.М.

Будь ласка, давайте 125-а, 126-а, 127-а і 128-а – це чотири, вони просто стосуються одного предмету. Я не ставитиму їх на голосування, але 3 хвилини дайте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте 3 хвилини замість ваших поправок, до 128-ї.

 

15:22:50

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую. Шановні колеги, зараз дуже важливі питання розглядаються, і я хотів би, щоби наші глядачі, які будуть дивитися нас вночі, чи коли там буде трансляція каналу "Рада", звернули увагу про ті речі, на яких наголошують колеги, виступаючи з цього законопроекту. Бо говориться про те, що вам не розкажуть, просто описуючи, як гарно легалізувати канабіс в нашій країні, бо канабіс як ліки – це абсолютно важливе і необхідне.

Але ми ж маємо пам'ятати, що суть питання залежить від того, як саме його буде врегульовано: коли набирає чинності, про це колеги трохи говорили, як буде забезпечено постачання цих препаратів, коли, власне, ми зможемо отримати ці всі препарати. У відповіді на запитання колег ми чули, що, в принципі, всі налаштовані дуже оптимістично. Ви знаєте, критерій істини – завжди практика. І тому, якщо зараз цей законопроект не буде змінений, я дуже боюся, що ті прогнози, які ми чуємо щодо того, як легко буде доступ до препаратів для тих, хто їх справді потребує, як поранені зможуть вчасно отримувати там необхідну терапію, як онкохворі зможуть отримувати полегшення їхнього стану і таке інше, ну щоб не сталося так, що все залишиться прогнозами, як ми вже бачили багато разів, тут наводилися приклади ігорного бізнесу, тут наводилися інші приклади того, що не так стається, як гадається.

Тому те, що мало б відбуватися зараз в залі, це погодження тих правок, які справді зняли би головні ризики того законопроекту, який є, які дозволили би бути впевненими в тому, що буде під контролем виробництво, те, що, з іншого боку, буде доступні для хворих, для поранених ці ліки і що ми точно не згадуватимемо цей день як день обіцянок, які давалися, як день оптимізму, який висловлювався, і потім як день, знаєте, таких інформаційних матеріалів, які за все хороше і проти всього поганого, а потім цього би  не ставалося.

І ще таке прохання до голови комітету, вже не до цього законопроекту, а на майбутнє. Якщо правки по суті враховані, то я думаю, що можна писати там "враховані редакційно", правда, набагато пришвидшило би роботу.

Дякую. Можна не ставити.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Не ставимо, добре.

Це була 128-а. Сьома, сьома.

До 128-ї було, да.

129-а. Не наполягають.

130-а. Не наполягають.

131-а. Не наполягають.

132-а. Не наполягають.

129-а? Будь ласка,  Артур Володимирович Герасимов.

 

15:26:11

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Олександр Сергійович. Продовжимо нашу дискусію з керівником комітету, тому що архіви не горять, як то кажуть, тому ми залишимо в анналах історії це спілкування.

Дивіться, одне зауваження, яке реально було, те, що термін "рекреаційне вживання" містить недостатньо точне формування і, грубо кажучи, от наприклад, скільки разів передбачає термін "часто" і так далі, і так далі, і так далі. І от через це можуть бути, скажемо так, різні трактування цього терміну з боку правоохоронних органів, і саме це може бути використано проти тих, хто буде займатися цією індустрією.

От я хотів би від пана Михайла почути, рекреаційне вживання, формулювання, яке ви застосували в законі, наскільки воно вивірене і яким чином ви, скажемо так, вже програмували чи обговорювали вирішення тих проблем… до яких проблем це може привести.

Дякую.

 

15:27:17

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Дякую. Шановний, Артур Володимирович, у нас визначення  тільки одне:  рекреаційне вживання канабісу в Україні заборонено,  і цим законом це ще раз доведено. Один раз, десять раз, все, що не за рецептом лікаря, все заборонено. Крапка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не наполягаєте, Артур Володимирович?

130. Не наполягають.

131. Не наполягають.

132. Не наполягають.     

133. Не наполягають.

134. Не наполягають.

135. Не наполягають.

136. Не наполягають.

137. Не наполягають.

138. Івченко, Кабаченко. Немає.

139, Іонушас. Не наполягає.

140.

Да, да, Юлія Володимирівна, я ж маю їх всі озвучити.

141-а. Медяник. Не наполягає.

142-а. Дмитрієва. Не наполягає.

Юлія Володимирівна, будь ласка, 143-я і там далі. 10 хвилин.

Михайло Борисович, здійсніть санітарні заходи, будь ласка, саме санітарні.

10 хвилин, Тимошенко.

 

15:28:09

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, я хочу нагадати Верховній Раді, що у нас в країні, в принципі, існує Конституція. За Конституцією ми не маємо права розглядати будь-яке питання в цьому залі, якщо в залі не присутні 226 плюс депутатів.

Я стверджую, що ми щойно з нашою командою порахували всіх депутатів, які зараз знаходяться у цьому залі, і нарахували аж 71 депутата, і кожні 5-7 хвилин їх стає на 10 депутатів менше. Зараз ми практично от з трибуни знімаємо разом з моїми словами цей зал. У залі не існує кількості депутатів конституційної, яка відповідає вимогам Конституції для того, щоб ставити правки.

На всяк випадок, я відповідь знаю, дорогі друзі, і ви її знаєте, ну я на всяк випадок звернуся до Олександра Сергійовича і попрошу просто зробити одну чесну справедливу банальненьку процедуру: поставити зараз на голосування, хто в залі присутній, і порахувати людей, просто зараз перевірити присутність. І я дуже прошу зробити це, якщо ми реально  парламент, якщо ми чесно парламентська команда і якщо ми не вводимо в оману український народ.

Олександр Сергійович, прошу поставте на підтвердження, скільки в залі людей знаходиться зараз. Це треба просто як реєстрацію провести. Будь ласочка, можна, я вам питання задаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, це право головуючого, не обов'язок, ми це вже проходили кілька разів.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Прекрасно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому на даний момент цим правом я не скористаюсь, але скористаюсь іншим правом головуючого, і обов'язком, і закликаю народних депутатів терміново прибувати до залу і здійснювати свій конституційний обов'язок, і збільшувати нашу дійсно таку кількість, я не впевнений, чи 70, не знаю, але повернутися до виконання своїх депутатських обов'язків. Дякую.

Юлії Володимирівні додайте ще хвилину, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я абсолютно, дорогі друзі, впевнена, що зараз вже не 71 людина, тому що поки ми розмовляли, ще з десяточок вийшло депутатів. Тобто насправді пустий залі. І те, що ми зараз знімаємо відео, ми докладемо до подання в Конституційний Суд про недійсність взагалі голосувань за ці правки і про недійсність потім як наслідок прийняття Закону про так званий (в лапках) "медичний канабіс".

І абсолютно зрозуміла я Олександра Сергійовича, що він не поставив зараз на підтвердження реєстрацію депутатів на голосування, абсолютно розумію, тому що у нього перед очима пустий зал, і якщо він зараз поставить на голосування присутність депутатів в залі, то йому треба зробити наступний крок – це припинити цей балаган, тому що це не зібрання Верховної Ради і це не пленарне засідання, і оголосити, що в залі немає депутатів і далі правки голосувати не можна. Но враховуючи, що Олександр Сергійович цього не зробив, це означає, що далі будь-які, будь-які голосування в цьому залі є неконституційними.

Саме тому я зараз спробую просто оголосити нашу позицію, як ми бачимо сьогодні використання медичного канабіса в Україні. А після того, наша фракція, розуміючи, що те, що зараз відбувається в залі, це не голосування, це обман країни, це профанація, ми, безумовно, зал покинемо. Но в той же час я хотіла би оголосити нашу позицію.

Ну, по-перше, саме головне, нам як парламенту треба вимагати від уряду, якщо дійсно препарати з канабіса, медичний канабіс є ефективними, як доводять деякі фракції, то негайно, згідно постанови, яку підписав Шмигаль в 2021 році, закупіть, будь ласка, препарати, якщо ви реально хочете лікувати хворих, яким потрібні ці медичні препарати з канабіса.

Дорогі друзі, хочу також поінформувати вас, що наша команда зв'язалася з трьома виробниками цих препаратів в світі, їх всього три, препаратів легалізованих всього два в світі, ми зв'язалися з цими виробниками. По-перше, брехня абсолютна, що ці препарати коштують 900 доларів, вони оптом будуть коштувати в залежності від назви препарату від 20 до 25 доларів одна упаковочка. Тобто не купують цей препарат, тому що вони не планують лікувати онкохворих з больовим синдромом, або, можливо, військових з больовим синдромом, не планують лікувати. І скажіть мені, будь ласка, як з цієї трибуни будь-який бюрократ, чиновник, депутат може сказати, що в бюджеті недостатньо коштів, щоб купити препарати лікувати наших поранених або онкохворих? Ну, це ж абсурд, правильно? Не хочуть вони купувати.

І закон цей тільки про наркомафію, про її панування в Україні, про легалізацію наркомафії, про мільярдні доходи, і не в гривнях, і про те, кому заплачено за межами цього залу і в цьому залі, кому заплачено за те, що перетворюють Україну в наркоплощадку для того, щоб, по суті, як каже міністр охорони здоров'я, що 6 мільйонів українців потребують марихуани. Це у нас на засіданні фракції він сказав. Дорогі друзі, а Великобританія за рік консиліумом лікарів виписує від 100 до 150 рецептів на рік. А у нас 6 мільйонів планують нагодувати марихуаною. Скажіть, будь ласка, де мізки, блін, де, можна їх пощупати? І у кого вони є в цій країні?

Дорогі друзі, ми запропонували дуже чітку і ясну концепцію. Перше: потрібні доказові препарати – закупіть їх негайно. Для цього у вас є постанова і два препарати з марихуани легалізовані. Друге, що важливо дуже: якщо ви хочете для наших хворих виготовити якісь препарати на базі канабісу - нема проблем, створюйте державне підприємство, закрите, підконтрольне, рівно порахуйте, скільки потрібно виробити ліків з марихуани рівно для хворих в Україні, і тільки цю кількість під контролем держави можете в лабораторних умовах виростити, в лабораторних умовах зробити препарат, і безкоштовно, під повним контролем держави віддати хворим безкоштовно, які це потребують. Але ж ні, наші ж правки, які зараз от будуть ставити на голосування, вони ж не прийняли. Тому що їм не медичні препарати з канабісу потрібні, а їм потрібно дати можливість уряду за хабарі продати ліцензії наркомафії, а наркомафії на цьому заробити мільярди разом з нашими силовиками. І як наслідок зробити в Україні дикий ринок препаратів з марихуани: самокруток, покурити, десь там поковтати. І просто нашу українську націю під час війни довести до стану колапсу, от що у них є.

І ще вони там передбачили, що в аптеках можна буде виготовляти. Просто можна сировину звантажувати в аптеки, в аптеках виготовляти, що? – самокрутки і потім роздавати людям, щастя таке прийшло в Україну.

Дорогі друзі, я хочу нагадати вам, що парламент, цей парламент в Україні ненавидять. Ви знаєте, що депутатів цього парламенту в країні проклинають, що говорять, що коли повернуться з фронту, розстріляють тут усіх поголовно? Говорять про те, що вони ненавидять кожного депутата цього скликання. Знаєте, чому? Тому що ви приймаєте закони проти людей, проти свободи. Ви приймаєте закони проти демократії, ви приймаєте закони, які руйнують суверенітет нашого народу, ви приймаєте закони, які руйнують здоров'я нації, ви забираєте бізнес у людей, ви виконуєте замовлення по знищенню України. І тому цей парламент в країні ненавидять лютою ненавистю.

Я знаю, що сьогодні, от зараз уже, можливо, 25 людей залишилося в цьому залі. І те, що я говорю, не почують, в принципі, ті 300, які за кошти, за відкати або за залякування з Адміністрації Президента будуть голосувати за цей жахливий закон про перетворення країни в наркотериторію. Да, цих немає, вони потім прийдуть, тупо безмозко натиснуть кнопку і дадуть країні ще один інструмент знищення нашої нації. Але ті, хто усвідомлюють, ті, хто знають, ті, хто рахують, не дайте жодного голосу за цей злочин. Слава Україні!

 

15:38:33

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Шановні колеги, у нас повітряна тривога відбувається в Києві, тому я оголошую перерву в засіданні до завершення тривоги. Окремо повідомляю для народних депутатів, які хвилюються, коли далі буде засідання, воно буде по завершенню повітряної тривоги. Тому до нових зустрічей. Будемо продовжувати. Дякую.

 

(Після перерви)

 

16:14:37

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запросіть, будь ласка, депутатів до зали.

Це не всі, тут самі надійні. Прикметно, що дві голови комітету, бачте, так би мовити, подають приклад. Один євроінтеграційний, євроатлантичний. І Мотовиловець.

Продовжуємо наше пленарне засідання, яке було перервано віроломно повітряною тривогою. Значить, ми зупинилися... 

Так, 144. Не наполягає.

145. Не наполягає.

146. Не наполягає.

147. Не наполягає.

148. Не наполягає.

149. Не наполягає.

150. Не наполягає.

151. Не наполягає. Алєксєєв.

152, Медяник. Не наполягає.

Максим Вікторович, 153-я. Васильович, вибачте. Добре.

Совсун. Не наполягає.

Тимошенко була.

Артур Володимирович, 156-а. Будь ласка.

 

16:16:21

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Олександр Сергійович.

Шановна пані Оля, я хотів би продовжити дискусію з комітетом. Дивіться, один з моментів, який теж визиває тривогу у багатьох людей відносно цього законопроекту, тут реально передбачається, що організація та засади посіву, вирощування, переробки, це ключова історія в цьому законі, мають визначатися окремим поки що невідомим законом. Яким чином пропонують  організувати цю процедуру? Чи готовий вже цей закон? Чи він розробляється, чи...  В якому комітеті він буде розглядатися    в вашому чи в Комітеті з питань аграрної політики?  І взагалі яка зараз його судьба?

Дякую.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте відповідь.

 

16:17:05

СТЕФАНИШИНА О.А.

Дивіться, по 154-й…  

Так, 156 поправка, вона аналогічна поправці 151, якою пропонується не вносити зміни до визначення таблиці І, але за концепцією проекту закону ми доповнюємо перелік тих лікарських засобів, які можуть використовуватися в медичній практиці, новим списком 4.

Чому ми це робимо? Для того, щоб врегулювати можливість використання лікарських засобів на основі медичного канабісу, проте все-таки обмежити можливість використання саме рослин у медичній практиці. Тому що ми хотіли б, щоб з рослин все-таки лікарські засоби виготовлялись, а не, як кажуть у нас, курився він, косячки. Тому, власне, от така конструкція вона саме тому була придумана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви будете ставити на голосування? Не будете. Добре.

157 відхилена. Не наполягають.

158. Не наполягають.

159. Мазурашу Георгій Георгійович, не наполягаєте?

160. Разумков не наполягає.

161. Павлюк не наполягає

162. Дмитрієва не наполягає.

164. Дмитрієва не наполягає.

165. Дмитрієва не наполягає.

166. Совсун не наполягає.

167. Тимошенко була.

168. Не наполягає.

169. Не наполягає.

170. Не наполягає.

171. Не наполягає.

172. Не наполягає.

173. Не наполягає.

174. Не наполягає.

175. Не наполягає.

176. Не наполягає.

177. Не наполягає.

178. Не наполягає.

179. Не наполягає.

180. Не наполягає.

181. Було.

182. Не наполягає.

183. Було.

184. Не наполягає.

185. Не наполягає.

186. Не наполягає.

187. Не наполягає.

188. Не наполягає.

189. Не наполягає.

190. Не наполягає.

191. Не наполягає.

192. Не наполягає.

193. Не наполягає.

194. Не наполягає.

195. Не наполягає.

196. Не наполягає.

Не наполягає.

198. Не наполягає.

199. Не наполягає.

200. Не наполягає.

201. Не наполягає.

202. Не наполягає.

203. Не наполягає.

204. Не наполягає.

205. Не наполягає.

206. Не наполягає.

207. Не наполягає.

209. Не наполягає.

209, будь ласка, Фріз, да, Ірина. Чи Артур Володимирович? Хто? Артур Володимирович, будь ласка.

 

16:20:01

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Олександр Сергійович.

Пані Оля, дивіться, я дякую за ваше пояснення по цій правці, але там питання в цілому було по закону, я б хотів його повторити. Що, дивіться, в тому, що стосується організації та засад посіву, вирощування, переробки саме рослин, воно має визначатися окремим законом, поки що невідомим. Скажіть, будь ласка, чи є вже напрацювання по цьому закону і куди він потрапить у ваш комітет, у Комітет з питань аграрної політики чи, можливо, правоохоронний, ми просто не знаємо? Чи є якісь вже думки з цього приводу і чи це питання розглядалося на комітеті під час обговорення цього закону?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

16:20:41

СТЕФАНИШИНА О.А.

Дивіться, я не до кінця зрозуміла, чому ви вважаєте, що тут не врегульовані ці питання. Насправді в цьому тексті ми враховували, власне, всі процеси, які стосуватимуться як посіву, так і вирощування, виробництва і вже реалізацію лікарських засобів в аптеках. Тому в законі ці вже питання врегульовані або я не до кінця зрозуміла ваше питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви не ставите, да? Ні. Добре.

Так, 210. Не наполягають.

211. Будь ласка, Фріз Ірина Василівна, 211-а.

 

16:21:23

ФРІЗ І.В.

Дякую дуже, пане голово.

З 211-ї по 231- у прошу замінити на трихвилинний виступ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 3 хвилини, Фріз. Спочатку. 

 

16:21:35

ФРІЗ І.В.

Щиро дякую. Перш за все я хотіла також наголосити, що фракція "Європейська солідарність" послідовно виступала за необхідність впровадження чітких та зрозумілих правил для суспільства щодо необхідності введення в обігу медичного канабісу. Ще раз наголошую, "Європейська солідарність" – за правила для регулювання медичного канабісу. Але ми наголошуємо на тому, що в тому вигляді, в якому зараз представлений законопроект, жодної правки, яку вносили представники "Європейської солідарності", не було враховано. Я вважаю, що це таке, знаєте, своєрідне ноу-хау, яке було вигадано за часів цієї каденції, коли представників від опозиційної фракції, їхні законодавчі ініціативи або їхні правки взагалі не враховуються в законопроектах.

Тому всі наші пропозиції, які були спрямовані на покращення законопроекту, який ми мали ухваленим після першого читання, вважаю такими, що були все ж таки переглянуті комітетом і взяті до уваги, особливо ті, що стосуються: перше – обігу, друге – контролю, третє – прозорих і зрозумілих, доступних для всіх правил, які будуть функціонувати і які впроваджує держава.

Окрім цього, ми вважаємо, що певна зарегульованість і неузгодженість статей в зазначеній редакції містять правову невизначеність, що може в свою чергу нести корупційні ризики. Ми не можемо з вами йти на ризик, коли ухвалюватимемо законопроект в такій достатньо чутливій і достатньо актуальній і вагомій для всіх, хто 100 відсотків очікує якісних змін від парламенту, законопроект, що не буде містити… що буде не виправдовувати очікування як хворих, так і членів їх родин, і гравців на цьому ринку.

З огляду на це, ми звертаємось до профільного комітету з пропозицією повернутися до перегляду тих правок, які були актуальними і які містять змістовні і концептуальні зміни до зазначеної редакції для того, щоб вони  були враховані і ухвалені в остаточному розгляді цього законопроекту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Ірина Василівна.

Будь ласка, ми рухаємось далі. Це була у нас 219-а по 231-у.

220-а. Не наполягає.

221-а. Не наполягає.

222-а. Не наполягає.

223-я. Не наполягає.

224-а. Не наполягає.

225-а. Не наполягає.

228-а. Не наполягає.

226-а. Не наполягає.

228-а. Не наполягає.

230-а. Не наполягає.

231-а. Не наполягає.

232-а. Не наполягає.

233-я. Не наполягає.

234-а. Не наполягає.

235-а. Не наполягає.

236-а…

237-а. Не наполягає.

238-а. Не наполягає.

239-а. Не наполягає.

240-а, Мамка. Не наполягає. 

241-а, Медяник. Не наполягає.

242-а. Не наполягає.

243-я. Не наполягає.

244-а. Не наполягає.

245-а. Не наполягає.

246-а. Не наполягає.

247-а. Не наполягає.

248-а. Не наполягає.

249-а. Не наполягає.

250-а. Не наполягає.

251-а. Не наполягає.

252-а. Артур Володимирович, будь ласка.

 

16:25:38

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Олександр Сергійович.

Дивіться, що стосується цього законопроекту є ще один надважливий момент, який я б хотів, щоб українці сьогодні знали. Чесно кажучи, ключова мета яка? Ключова мета для того, щоб ліки на основі канабісу поширювалися, грубо кажучи, як звичайні лікарські засоби з наркотичним вмістом, типу морфінів, і їх використання і продаж були спрощені. Оце ключова історія, щоб стало це більш доступно для пацієнтів. Але для цього, чесно кажучи, закон не потрібен. Це можна було вирішити на підставі рішень Кабінету Міністрів України. І, чесно кажучи, у мене складається таке враження, що Кабмін просто перекинув це на Верховну Раду, щоб перекласти відповідальність. І я б хотів почути реакцію профільного комітету саме на цей момент: чи можна було це вирішити на рівні Кабміну, чи дійсно було необхідно саме прийняття закону України Верховною Радою?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

16:26:46

СТЕФАНИШИНА О.А.

Я, по-перше, хочу сказати, що я дуже дякую всім депутатам, які подавали поправки. Тому що насправді і до попереднього спічу хочу зазначити, що частина з тих поправок, які піднімали, була частково врахована в консолідованій поправці комітету. Тобто ми зібрали всі конструкції, які були прийнятними для цього законопроекту, і врахували їх в комітетській поправці, в тому числі це і поправки "Європейської солідарності".

Більше 200 поправок було враховано або частково, або повністю, тому не можна сказати, що жодна поправка не врахована. Багато  депутатів цей законопроект робили кращим, і ми насправді дуже дякуємо за це, і досі працюємо над тим, щоби частину поправок ухвалити, тому це важливо дуже розуміти.

Щодо постанови, ще раз хочу наголосити, що майже там два роки тому постанова Кабміну вже була прийнята, яка дозволила використання лише кількох  лікарських засобів, і навіть ті лікарські засоби, які дозволив  Кабінет Міністрів, вони не зайшли досі в Україну. Чому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 253-я. Не наполягає. 

254-а. Не наполягає. 

255-а. Не наполягає. 

256-а. Не наполягає. 

257-а. Не наполягає. 

258-а. Не наполягає. 

259-а. Не наполягає.        

260-а. Не наполягає. 

261-а. Не наполягає. 

262-а. Не наполягає. 

263-я. Не наполягає. 

264-а. Не наполягає. 

265-а. Не наполягає. 

266-а. Не наполягає.

267-а. Не наполягає. 

268-а. Не наполягає. 

269-а  Не наполягає. 

270-а. Не наполягає. 

271-а, Шкрум. Не наполягає. 

272-а, Шкрум. Не наполягає. 

273-я. Не наполягає. 

276-а. Не наполягає.

277-а. Не наполягає. 

278-а. Не наполягає. 

279-а. Не наполягає. 

280-а. Не наполягає. 

281-а. Не наполягає. 

282-а. Не наполягає. 

283-я. Не наполягає. 

284-а. Не наполягає. 

285-а. Не наполягає. 

286-а. Не наполягає. 

287-а. Не наполягає. 

289-а. Не наполягає. 

290-а. Не наполягає.

291-а. Не наполягає. 

292-а. Не наполягає. 

293-я. Не наполягає. 

294-а. Не наполягає. 

295-а. Не наполягає. 

296-а. Не наполягає. 

297-а. Не наполягає. 

298-а. Не наполягає. 

299-а. Не наполягає.  

300. Не наполягає.

301. Не наполягає.  301 врахована. (Шум у залі) Це добре.

Чим менше мене чутно, тим менше у нас всіх потім проблем.

302-а. Не наполягає.

303-я. Не наполягає.

304-а. Не наполягає.

306-а. Не наполягає.

307-а. Не наполягає.

308-а. Не наполягає.

309-а. Не наполягає.

310-а. Не наполягає.

311-а. Не наполягає.

312-а. Не наполягає.

313-а. Не наполягає.

314-а. Не наполягає.

315. Будь ласка, Іванна Орестівна Климпуш-Цинцадзе. Будете ставити?

 

16:29:55

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

А я могла б взяти 3 хвилини замість 315-ї, 333-ї, 361-ї і 382-ї?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, звичайно, давайте, будь ласка.

 

16:30:05

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Дякую. Дивіться, шановні колеги, насправді ми послідовно, голосуючи в першому читанні за цей законопроект, ми прагнемо знайти той спосіб, як максимально ефективно допомогти всім потребуючим в нашій країні скористатися можливістю мати доступ до тих ліків, які допоможуть їм облегшити їхній фізичний чи психологічний стан. І ми розуміємо, наскільки критичною є необхідність дійсно забезпечити це на рівні держави. Ми також розуміємо, що в тому вигляді, в якому зараз пропонується ухвалити цей законопроект, він, на жаль, не забезпечує реального серйозного державного контролю над використанням медичного канабісу. А ми пропонуємо саме елементи визначеності врегулювання обігу канабісу, і ми пропонуємо поправки, які зменшують сферу розсуду уповноважених органів влади і тієї дискреції, яку сьогодні надає закон різним органам влади.

І тому, очевидно, що ми розраховували б на те, що ми можемо добитися перегляду свого рішення комітетом, профільним комітетом, для того, щоб дійсно вийти на рішення, яке і надасть якомога швидше можливість людям користуватися цими медичними препаратами, і одночасно не створить тих умов для такої вакханалії з використанням цих медичних препаратів в Україні.

Тому сподіваємося і дійсно звертаюся знову ж таки до комітету, я розумію, що ви там пішли якимись таким креативним рішенням, як ви об'єднували поправки, і вважаєте, що і ми маємо погодитися з тим, що, мовляв, наші поправки були  враховані в якихось консолідованих поправках комітету, але не можемо з цим погодитися. Є критичні речі, на яких ми будемо продовжувати наполягати, і сподіваємося, що здоровий глузд дійсно переможе і ми в цій залі, коли нарешті, можливо, збереться потрібна кількість депутатів, зможемо ухвалити рішення, яке так потрібне державі і людям.

Але поза тим ми також стурбовані тією історією, що уряд сьогодні визнає, що навіть за умови ухвалення закону ми не будемо мати своїх медичних препаратів в найближчі як мінімум 3 роки, а це точно не буде вирішенням питання і проблеми, яка потрібна вже сьогодні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви нагадаєте номери, Іванна Орестівна? Там 315...

 

16:33:02

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

315, 333, 361, 382 і 347.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

316. Не наполягають.

317. Було.

318. Не наполягають.

319. Не наполягають.

320. Не наполягають.

321. Не наполягають.

322. Не наполягають.

323. Не наполягають.

324. Не наполягають.

325. Не наполягають.

326. Було.

327. Не наполягають.

328. Не наполягають.

329. Не наполягають.

330. Не наполягають.

331. Не наполягають.

332. Не наполягають.

333. Не наполягають.

334. Не наполягають.

335. Не наполягають.

336. Не наполягають.

337. Не наполягають.

338. Не наполягають.

339. Не наполягають.

340. Не наполягають.

341. Не наполягають.

342. Не наполягають.

343 Не наполягають.

344. Не наполягають.

345. Не наполягають.

346. Не наполягають.

347. Не наполягають.

348. Не наполягають.

349. Не наполягають.

350. Не наполягають.

351. Не наполягають.

352. Не наполягають.

353. Не наполягають.

354. Не наполягають.

355. Було.

356. Не наполягають.

357. Не наполягають.

358. Не наполягають.

359. Не наполягають.

360. Не наполягають.

361. Не наполягають.

362. Не наполягають.

363. Не наполягають.

364. Не наполягають.

366. Не наполягають.

367. Не наполягають.

368. Не наполягають.

369. Не наполягають.

370. Не наполягають.

371. Не наполягають.

372. Не наполягають.

373. Не наполягають.

374. Не наполягають.

375. Не наполягають.

376. Не наполягають..

377. Не наполягають.

378, Не наполягають.

379. Не наполягають.

380. Не наполягають.

381. Не наполягають.

382. Не наполягають.

383. Не наполягають.

384. Не наполягають.

385. Не наполягають.

386. Не наполягають.

387. Не наполягають.

388. Не наполягають.

389. Не наполягають.

390. Не наполягають.

391. Не наполягають.

392. Не наполягають.

393. Не наполягають.

394. Не наполягають.

395. Не наполягають.

396. Не наполягають..

397. Не наполягають.

398. Не наполягають.

399. Не наполягають.

400. Не наполягають.

401. Не наполягають.

402. Не наполягають.

403. Не наполягають.

404. Аратур Володимирович, ваш вихід.

 

16:35:43

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Олександр Сергійович. Дивіться, ще одне питання, пані Олю, по цьому закону. Цього стосувалися поправки, які ми проходили раніше, але тоді пан Михайло був за трибуною, я б хотів ще з вами про це подискутувати.

Ви певним чином застосували термін "препарат", і от в препараті ви там… який містить речовини та/або, та/або, та/або рослини. Але питання в тому, що якщо ви містите, завели у визначення препарату термін "речовини активні" тощо, да, він не може містити рослини, і ми от це в дискусіях з експертами дуже часто обговорювали, що це може призвести до негативних наслідків, знов-таки, коли правоохоронні органи спробують тиснути на тих, хто буде дійсно допомагати пацієнтам. От питання дуже просте: чи правильно, з вашої точки зору, що одночасно визначені препарати називаються і речовини активні, і рослини?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте відповідь на  цей біологічний квест.

 

16:36:53

СТЕФАНИШИНА О.А.

Так, ну, я по-перше, хочу сказати, що цей законопроект три місяці обговорювався з усіма фракціями і також з Кабінетом Міністрів, і з Національною поліцією у нас було, напевно, зустрічей шість для того, щоб зрозумілим чином виписати терміни. Тому ми вважаємо, що так, як прописано в цьому законопроекті, воно дасть можливість використовувати для лікування саме препарати на основі рослин з медичного канабіса, а не самі рослини. Поки що це так прописано в законопроекті.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. (Не чути)

 

СТЕФАНИШИНА О.А. Ні, ні. Якщо дивитися, як ми прописали саме в таблицях, в таблицях, да, то в нас є перелік номер 4, так, це ми говоримо про лікарські засоби. А те, що стосується знаходження рослин в першому переліку, саме з них має вироблятися препарат, і тоді він стає вже медичним препаратом, який ви...  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, да, добре, Артур Володимирович.

Так, 403. Не наполягає.

404. Не наполягає.

405. Не наполягає.

406. Не наполягає.

407. Не наполягає.

408. Не наполягає.

409. Не наполягає.

410. Не наполягає.

411. Не наполягає.

412. Не наполягає.

413. Не наполягає.

414. Не наполягає.

415. Не наполягає.

416. Не наполягає.

417. Не наполягає.

418. Не наполягає.

419. Не наполягає.

420. Не наполягає.

А, 416-а, Неклюдов. Вибачте, будь ласка. Владлен, будь ласка.

 

16:38:33

НЕКЛЮДОВ В.М.

Олександр Сергійович, дуже дякую вам.

У мене там, дивіться, 416, 430, 439, 480, 487, 541, 562, 659, 664, 844, 853. Олександр Сергійович, дайте мені, будь ласка, 3 хвилини, я хочу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А давайте 5 хвилин, да?

 

НЕКЛЮДОВ В.М. Три. Мені три досить, я не буду зволікати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Лаконічність –  сестра таланта, ви ж знаєте.

Будь ласка, 3 хвилини, Неклюдов. Спочатку.

 

НЕКЛЮДОВ В.М. Мені 3 хвилини буде досить, я не буду ганятися там за піаром.

Я хочу сказати, що дійсно цей законопроект мав обговорюватися у суспільстві, оскільки в Європі вже давно про це говорять, і ми були, і колеги, коли відвідують країни, бачать, що там воно вже давно регулюється, дебати ті вже пройшли, і вже на законодавчому рівні все вирішено. У нас це зараз досить сильні дискусійні обговорення.

Хочу погодитись з тим, що якщо Кабінет Міністрів, от шановна доповідач пані Стефанишина доповідала, я думаю, що було б не зайвим, щоб вони тут були присутні і свою позицію теж висловили, оскільки вони ж готують, 770 Постанова, яка і зараз є такою, основною такою книгою, можна так сказати, для кваліфікації, без неї слідчий не може кваліфікувати аніщо, без там тих визначень, без тієї маси, в сухій речовині в перерахунок, яка там знаходиться, і таке інше.

Тому я думаю, що весь той підхід, який в законопроекті описаний, що обіг канабісу регулюється лише в медичній, промисловій і науковій діяльності, вони мали б про це проговорити: які ризики для суспільства, для молоді, як держава має це регулювати.

Звісно, багато запитань, але я думаю, що головне запитання – це та боротьба зі злочинними угрупуваннями, які розповсюджують важкі наркотичні засоби, це основне. А, звісно, якщо тут, от я навіть говорив зі спеціалістами, вони кажуть, що важливий законопроект з точки зору укріплення нашої обороноздатності. Бо я і не знав про те, що канабіс може бути використаний для виробництва пороху.

Тому, звісно, з цієї точки зору я вже по-іншому дивлюся на цей законопроект, і думаю, що саме в промислових цілях і в медичних цілях, про що говориться, воно було б, дійсно, на часі за умови дотримання всіх цих прописаних правил, які встановлені, і за умови, щоб уряд з'явився і розповів нам про те, як вони будуть це впроваджувати. Коли буде багато запитань від населення, як воно буде регулюватися, щоб не було ризиків, щоб під цим законопроектом намагались втюхувати і розповсюджувати канабіс для вживання шляхом паління і таке інше. Тому, я думаю, це необхідно проговорити і на завтра я би просив, щоб теж запросити наш уряд, щоб він розповів депутатам, це важливо з точки зору проходження законопроекту. Ви маєте мене зрозуміти. І тоді буде комунікація підвищена.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Владлен Михайлович.

Так, це яка була, чотириста? Ні, я розумію, а це яка була?

 

16:42:18

НЕКЛЮДОВ В.М.

416-а і всі ті, що я називав, я не буду ставити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Окей, добре.

417-у – відхилено.

418-а. Не наполягає.

419-а. Не наполягає.

420. Не наполягає.

421. Не наполягає.

422. Не наполягає.

423-я. Не наполягає.

424-а. Не наполягає.

425-а. Не наполягає.

426-а. Не наполягає.

427-а. Не наполягає.

428-а. Не наполягає.

429-а. Не наполягає.

430-а. Не наполягає.

431-а. Не наполягає.

432. Не наполягає.

433. Не наполягає.

434. Не наполягає.

435. Не наполягає.

436. Не наполягає.

437. Не наполягає.

438. Не наполягає.

439. Не наполягає.

440. Не наполягає.

441. Не наполягає.

442. Не наполягає.

443. Не наполягає.

444. Не наполягає.

445. Не наполягає.

446. Не наполягає.

447. Не наполягає.

448. Не наполягає.

449. Не наполягає.

450. Не наполягає.

451. Не наполягає.

452. Не наполягає.

453. Не наполягає.

454. Не наполягає.

455. Не наполягає.

456. Не наполягає.

457. Не наполягає.

458. Не наполягає.

459. Не наполягає.

460. Не наполягає.

461. Не наполягає.

462. Не наполягає.

463. Не наполягає.

464. Не наполягає.

465. Не наполягає.

467. Не наполягає.

468. Не наполягає.

469. Не наполягає.

470-а. Не наполягає.

471. Не наполягає.

472. Не наполягає.

473. Не наполягає.

474. Не наполягає.

475. Не наполягає.

476. Не наполягає.

477. Не наполягає.

478. Не наполягає.

479. Не наполягає.

480-а. Не наполягає.

481. Не наполягає.

482. Не наполягає.

483. Не наполягає.

484. Не наполягає.

485. Не наполягає.

486. Не наполягає.

487. Не наполягає.

488. Не наполягає.

489. Не наполягає.

490. Не наполягає.

491. Не наполягає.

492. Не наполягає.

493. Не наполягає.

494. Не наполягає.

495. Не наполягає.

496. Не наполягає.

497. Не наполягає.

498. Не наполягає.

499. Не наполягає.

500. Не наполягає.

501. Не наполягає.

502. Не наполягає.

503. Не наполягає.

504. Не наполягає.

505. Не наполягає.

506. Не наполягає.

507. Не наполягає.

508. Не наполягає.

509. Не наполягає.

510. Не наполягає.

511. Не наполягає.

512. Не наполягає.

513. Не наполягає.

514. Не наполягає.

515. Не наполягає.

516. Не наполягає.

517. Не наполягає.

518. Не наполягає.

519. Не наполягає.

520. Не наполягає.

521. Не наполягає.

522. Не наполягає.

523. Не наполягає.

524. Не наполягає.

525. Не наполягає.

526. Не наполягає.

527. Не наполягає.

528. Не наполягає.

529. Не наполягає.

530. Не наполягає.

531. Не наполягає.

532. Не наполягає.

533. Не наполягає.

534. Не наполягає.

535. Не наполягає.

536. Не наполягає.

537. Не наполягає.

538. Не наполягає.

539. Не наполягає.

540. Не наполягає.

541. Не наполягає.

542. Не наполягає.

543. Не наполягає.

544. Не наполягає.

545. Не наполягає.

546. Не наполягає.

547. Не наполягає.

548. Не наполягає.

549. Не наполягає.

550. Не наполягає.

551. Не наполягає.

552. Не наполягає.

553. Не наполягає.

554. Не наполягає.

555. Не наполягає.

556. Не наполягає.

557. Не наполягає.

558. Не наполягає.

559. Не наполягає.

560. Не наполягає.

561. Не наполягає.

562. Не наполягає.

563. Не наполягає.

564. Не наполягає.

565. Не наполягає.

566. Не наполягає.

567. Не наполягає.

568. Не наполягає.

569. Не наполягає.

570. Не наполягає.

571. Не наполягає.

572. Не наполягає.

573. Не наполягає.

574. Не наполягає.

575. Не наполягає.

576. Не наполягає.

577. Не наполягає.

578. Не наполягає.

579. Не наполягає.

581. Не наполягає.

582. Не наполягає.

583. Не наполягає.

584. Не наполягає.

585. Не наполягає.

586. Не наполягає.

587. Не наполягає.

588. Не наполягає.

589. Не наполягає.

590. Не наполягає.

591. Не наполягає.

592. Не наполягає.

593. Не наполягає.

594. Не наполягає.

595. Не наполягає.

596. Не наполягає.

597. Не наполягає.

598. Не наполягає.

599. Не наполягає.

600. З 600-ї.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

16:47:07

ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі, шановні колеги. 600-а, так, остання була? 600-а. Тимошенко. Не наполягає.

Далі, 601-а. Герасимов. Не наполягає.

602-а, Кириленко. Не наполягає.

603-я, Івченко. Не наполягає.

604-а, Тимошенко. Не наполягає.

605-а, Фріз. Не наполягає.

606-а, Бабак. Не наполягає.

607-а, Грищук. Не наполягає.

608-а, Кириленко. Не наполягає.

609-а, Мазурашу. Не наполягає.

610-а, Дмитрієва. Не наполягає.

611-а, Тимошенко. Не наполягає.

612-а, Мамка. Не наполягає.

613-а, Фріз. Не наполягає.

614-а, Бабак. Не наполягає.

615-а, Грищук. Не наполягає.

616-а, Кириленко. Не наполягає.

617-а, Крулько. Не наполягає.

619-а, Герасимов. Не наполягає.

620-а, Герасимов. Не наполягає.

621-а, Герасимов, Фріз. Не наполягає.

622-а, Герасимов. Не наполягає.

623-я, Герасимов. Не наполягає.

624-а, Герасимов. Не наполягає.

626-а, Герасимов. Не наполягає.

627-а, Княжицький. Не наполягає.

828-а, Радуцький. Не наполягає.

629-а, Радуцький. Не наполягає.

630-а, Алєксєєв. Не наполягає.

631-а, Мазурашу. Не наполягає.

632-а, Івченко. Не наполягає.

634-а, Совсун. Не наполягає.

635-а, Фріс. Не наполягає.

636-а, Герасимов. Не наполягає.

637-а, Батенко. Не наполягає.

638-а, Кондратюк. Не наполягає.

639-а, Кириленко. Не наполягає.

640-а. Герасимов. Не наполягає.

641-а, Герасимов. Не наполягає.

642-а, Герасимов. Не наполягає.

643-я, Кондратюк. Не наполягає.

644-а, Геращенко. Не наполягає.

645-а, Мазурашу. Не наполягає.

646-а, Войцехівський. Не наполягає.

647-а, Тимошенко. Не наполягає.

648-а, Герасимов. Не наполягає.

649-а, Герасимов. Не наполягає.

650-а, Кондратюк. Не наполягає.

651-а, Третьякова. Не наполягає.

652-а, Мамка. Не наполягає.

653-я, Маріковський. Не наполягає.

654-а, Тимошенко. Не наполягає.

655-а, Радуцький. Не наполягає.

656-а, Тимошенко. Не наполягає.

657-а, Герасимов. Не наполягає.

658-а, Войцехівський. Не наполягає.

659-а, Неклюдов. Виступив вже.

660-а, Тимошенко. Не наполягає.

661-а. Герасимов Артур Володимирович, будь ласка.

 

16:50:01

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслане Олексійовичу, шановні колеги, шановна пані Оля! Хотів би вам ще раз нагадати, що наразі йде дійсно конструктивна робота між представниками фракції "Європейська солідарність", профільним комітетом, а також Міністерством охорони здоров'я відносно правок, які дійсно можуть прибрати багато прогалин з цього закону. І я вдячний за цю роботу. Я знаю, що зараз вже по багатьом напрямкам це просунулося.

Окрім цього, ключовий момент, який ми маємо для себе розуміти, цей закон ключовий, він має вирішити питання доступу пацієнтів до ліків, доступу пацієнтів до медичного канабісу, але ніяк не бізнесові питання, але ніяк не питання, скажімо так, обігу незаконного. Тому все, що стосується цих історій, треба з цього закону буде прибирати.

І наостанок ключовий момент, на який би хотів звернути увагу і авторів, і Міністерства охорони здоров'я, що коли цей закон буде запроваджений, то... 

Поставте на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чекайте, ще не всі правки поставили.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, цю 661-у?

Шановні колеги, 661 поправка Артура Володимировича Герасимова і колег, вона комітетом відхилена. Аргументацію ви почули. Шановні колеги, прошу голосувати 661 поправку.

 

16:51:47

За-11

Покажіть по фракціях, будь ласка. Рішення не… Дивіться, Артур Володимирович, "Слуга народу" просто фантастично підтримала вас.

Йдемо далі. Наступна 662-а, Кондратюк. Не наполягає.

663-я, Кириленко. Не наполягає.

664-а, Неклюдов. Не наполягає.

665-а, Тимошенко. Не наполягає.

666-а, Герасимов. Не наполягає.

667-а, Кириленко. Не наполягає.

668-а, Герасимов. Не наполягає.

669-а, Герасимов. Не наполягає.

670-а, Герасимов. Не наполягає.

671-а, Герасимов. Не наполягає.

673-я, Тимошенко. Не наполягає.

674-а, Герасимов. Не наполягає.

675-а, Кириленко. Не наполягає.

676-а, Мазурашу. Не наполягає.

677-а, Тимошенко. Не наполягає.

678-а, Герасимов. Не наполягає.

679-а, Фріс. Не наполягає.

680-а, Кириленко. Не наполягає.

681-а, Кириленко. Не наполягає.

682-а, Кириленко. Не наполягає.

684-а, Герасимов. Не наполягає.

685-а, Радуцький. Не наполягає.

686-а, Войцехівський. Не наполягає.

687-а, Герасимов. Не наполягає.

688-а, Герасимов. Не наполягає.

690-а врахована.

691-а, Радуцький. Не наполягає.

692-а, Совсун. Не наполягає.

693-я, Герасимов. Не наполягає.

694-а, Кириленко. Не наполягає.

695-а, Совсун. Не наполягає.

696-а, Мазурашу. Не наполягає. А, ще одну? Будь ласка, Георгій Георгійович.

Будь ласка, Мазурашу 696-а. Будь ласка.

 

16:53:34

МАЗУРАШУ Г.Г.

Георгій Мазурашу, "Слуга народу", 203 округ. Я вже казав, що, в принципі, не збираюся голосувати за цей законопроект і, в принципі, багато аргументів прозвучало достатньо аргументованих тут в залі, чому, напевно, все-таки не варто було би це робити. Але ця поправка стосується того, щоб ці речовини транспортували державні комунальні суб'єкти господарювання. Тобто, якщо вже цим вирішить парламент там дати можливість займатись, щоб хоча би отримували прибуток, хоча би на етапі перевезення саме дати перевагу державним і комунальним суб'єктам господарювання. Тому буду просити наполягати на голосуванні. Я розумію, що в залі немає потенціалу, але все-таки хоч залишиться слід, хто з присутніх підтримує суб'єктів господарювання державного і комунального секторів економіки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ви наполягаєте поставити її, да?

Будь ласка, тоді 696 поправка авторства Мазурашу. Комітетом відхилена. Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

 

16:54:59

За-7

Рішення не прийнято.

По фракціях покажіть. Бачите.

Так, ідемо далі. Наступна 697-а, Войцехівський. Не наполягає.

698-а, Павловський. Не наполягає.

699-а, Дмитрієва. Не наполягає.

700-а, Тимошенко. Не наполягає.

701-а, Герасимов. Не наполягає.

702-а, Герасимов. Не наполягає.

703-я, Штепа. Не наполягає.

704-а, Кириленко. Не наполягає.

705-а, Маріковський. Не наполягає.

706-а, Мазурашу. Не наполягає.

707-а, Совсун. Не наполягає.

708-а, Тимошенко. Не наполягає.

709-а, Кириленко. Не наполягає.

710-а, Мазурашу. Не наполягає.

711-а, Совсун. Не наполягає.

713-а, Тимошенко. Не наполягає.

714-а, Кириленко. Не наполягає.

715-а, Радуцький. Не наполягає.

716-а, Тимошенко. Не наполягає.

717-а, Герасимов. Не наполягає.

718-а, Тимошенко. Не наполягає.

719-а, Кириленко. Не наполягає.

720-а, Войцехівський. Не наполягає.

721-а, Совсун. Не наполягає.

722-а, Тимошенко. Не наполягає.

723-я, Устінова. Не наполягає.

724-а,. Герасимов. Не наполягає.

725-а, Герасимов. Не наполягає.

726-а, Радуцький. Не наполягає.

727-а, Стефанишина. Не наполягає.

728-а, Кириленко. Не наполягає.

729-а, Маріковський. Не наполягає.

730-а, Тимошенко. Не наполягає.

731-а, Кириленко. Не наполягає.

732-а, Радуцький. Не наполягає.

733-я, Мазурашу. Не наполягає.

734-а, Мамка. Не наполягає.

735-а, Совсун. Не наполягає.

736-а, Тимошенко. Не наполягає.

737-а, Устінова. Не наполягає.

738-а, Герасимов. Не наполягає.

739-а, Герасимов. Не наполягає.

740-а, Герасимов. Не наполягає.

741-а, Герасимов. Не наполягає.

742-а, Герасимов. Не наполягає.

743-а, Герасимов. Не наполягає.

744-а, Стефанишина. Не наполягає.

745-а, Кириленко. Не наполягає.

746-а, Івченко. Не наполягає.

747-а, Тимошенко. Не наполягає.

748-а, Тимошенко. Не наполягає.

749-а, Тимошенко. Не наполягає.

750-а, Тимошенко. Не наполягає.

751-а, Кириленко. Не наполягає.

752-а, Кириленко. Не наполягає.

753-а, Кириленко. Не наполягає.

754-а, Кириленко. Не наполягає.

755-а, Тимошенко. Не наполягає.

756-а, Тимошенко. Не наполягає.

757-а, Тимошенко. Не наполягає.

758-а, Тимошенко. Не наполягає.

759-а, Кириленко. Не наполягає.

760-а, Кириленко. Не наполягає.

761-а, Кириленко. Не наполягає.

762-а, Кондратюк. Не наполягаєте.

763-я, Кондратюк. Не наполягає.

766-а, Герасимов. Не наполягає.

767-а, Кириленко. Не наполягає.

768-а, Герасимов. Не наполягає.

769-а, Геращенко. Не наполягає.

770-а, Фріс. Не наполягає.

771-а, Тимошенко. Не наполягає.

772-а, Герасимов. Не наполягає.

773-а, Кириленко. Не наполягає.

775-а, Княжицький. Не наполягає.

776-а, Павловський. Не наполягає.

777-а, Тимошенко. Не наполягає.

778-а, Герасимов. Не наполягає.

779-а, Рєпіна. Не наполягає.

780-а, Павловський. Не наполягає.

781-а, Герасимов. Не наполягає.

782-а, Фріс. Не наполягає.

783-я, Рєпіна. Не наполягає.

784-а, Лабазюк. Не наполягає.

785-а, Лабазюк. Не наполягає.

787-а, Медяник. Не наполягає.

788-а, Іонушас. Не наполягає.

789-а, Герасимов. Не наполягає.

790-а, Герасимов. Не наполягає.

791-а, Герасимов. Не наполягає.

792-а, Герасимов. Не наполягає.

793-а, Горбенко. Не наполягає.

794-а, Ткаченко. Не наполягає.

796-а, Медяник. Не наполягає.

797-а, Радуцький. Не наполягає.

798-а, Мамка. Не наполягає.

799-а, Медяник. Не наполягає. 

800-а, Разумков вже ставив.

801-а, Мамка. Не наполягає. 

802-а, Тимошенко. Не наполягає. 

803-я, Герасимов. Не наполягає. 

804-а, Радуцький. Не наполягає. 

805-а, Мазурашу. Не наполягає. 

806-а, Геращенко. Не наполягає. 

807-а, Медяник. Не наполягає. 

808-а, Разумков. Не наполягає. 

809-а, Дмитрієва. Не наполягає. 

810-а, Павлюк. Не наполягає.

811-а, Дмитрієва. Не наполягає. 

812-а, Дмитрієва. Не наполягає. 

813-а, Дмитрієва. Не наполягає. 

814-а, Дмитрієва. Не наполягає. 

815-а, Тимошенко. Не наполягає. 

816-а, Лабазюк. Не наполягає. 

817-а, Мамка. Не наполягає. 

818-а, Устінова. Не наполягає. 

819-а, Герасимов. Не наполягає.

820-а, Стефанишина. Не наполягає. 

821-а, Шкрум. Не наполягає. 

822-а, Кириленко. Не наполягає.

823-я, Івченко. Не наполягає. 

824-а, Кондратюк.  Будь ласка. 826-а будете?

Тоді 824-а. Не наполягаєте.

825-а, Шкрум. Не наполягає. 

826-а. Олена Костівна, будь ласка.

 

17:00:10

КОНДРАТЮК О.К.

Дякую. 826 поправка, вона для мене є дуже засадничою, оскільки якраз вона і говорить про те, як можуть отримувати допомогу всі, хто потребує згідно лікарських засобів, вироблених на основі рослинної коноплі (Cannabis). 

І знаєте, що саме основне, я якраз говорю про те, що до 1 січня 28-го року такі ліки, які вже є ліцензовані в таких країнах, є перераховано навіть в яких, в Сполучених Штатах Америки, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади та інших, які є в Європейському Союзі, вони можуть вільно завозитися і зберігатися на території України після їхньої реєстрації і процедури, яка повинна бути не пізніше 45 днів.

Я знаю, що є поправка якась, на яку посилаються, що відхилена є моя поправка, про реєстрацію готових лікарських засобів відповідно до реєстраційних всіх можливостей, які є в Кабінеті Міністрів. Але ми розуміємо, що одне – це відповідно до реєстраційних заходів і лікарських засобів, які будуть десь зареєстровані і тоді тільки вони можуть вводитися в обіг, а інше – коли ми зобов'язуємо оцим законом завозити і вільно використовувати тим, хто їх потребує.

Тому для мене це дуже дивно є, чому ця поправка була відхилена, навіть не врахована частково. А це свідчить тільки про те, що це філософія цього закону є дещо іншою, ніж ту, яку пропонувала б, наприклад, би я і підтримувала би я.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, позиція комітету по 826 поправці. Будь ласка.

 

17:01:44

СТЕФАНИШИНА О.А.

Я насправді дякую, пані Олено, вам. Звучить поправка дуже конструктивно і гарно. Але чому вона була відхилена? Перше. Тому що суть її врахована в поправці 795, тобто ми, в принципі, виступаємо за такий механізм. Але так як вона сформульована саме в цій поправці, вона не узгоджується Законом "Про лікарські засоби", яким не передбачено такої процедури ввезення та реєстрації. Тому Міністерство охорони здоров'я, Кабінет Міністрів, на жаль, не зможе реалізувати таку норму, яка суперечить профільному закону. Це єдина причина. 

А по суті, я з вами згодна, абсолютно притомні рекомендації, але воно так і буде частково працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставимо, да? Добре, немає сенсу, пояснили тоді. Добре.

827-а, Радуцький. Не наполягаєте, Михайле Борисовичу? Михайло Борисович, 827-а, не полягаєте, да.

828-а, Радуцький. Не наполягає.

829-а, Радуцький. Не наполягає.

830-а, Медяник. Не наполягає.

831-а, Разумков. Не наполягає.

832-а, Тимошенко. Не наполягає.

833-я, Герасимов. Не наполягає.

834-а, Кириленко. Не наполягає.

835-а, Радуцький. Не наполягає.

836-а, Совсун. Не наполягає.

837-а, Радуцький. Не наполягає.

838-а, Радуцький. Не наполягає.

839-а, Шкрум. Не наполягає.

840-а, Герасимов. Не наполягає.

841-а, Герасимов. Не наполягає.

842-а, Герасимов. Не наполягає.

843-я, Кириленко. Не наполягає.

844-а, Неклюдов. Не наполягає.

845-а, Медяник. Не наполягає.

846-а, Дмитрієва. Не наполягає.

847-а, Княжицький. Не наполягає.

848-а, Дмитрієва. Не наполягає.

849-а, Дмитрієва. Не наполягає.

850-а, Тимошенко. Не наполягає.

851-а, Герасимов. Не наполягає.

852-а, Іонушас. Не наполягає.

853-я, Неклюдов. Не наполягає.

854-а, Медяник. Не наполягає.

855-а, Разумков. Не наполягає.

856-а, Микиша. Не наполягає.

857-а, Дмитрієва. Не наполягає.

858-а, Мамка. Не наполягає.

859-а, Княжицький. Не наполягає.

860-а, Дмитрієва. Не наполягає.

861-а, Дмитрієва. Не наполягає.

862-а, Совсун. Не наполягає.

863-а, Тимошенко. Не наполягає.

864-а, Кириленко. Не наполягає.

865-а, Іонушас. Не наполягає.

866-а, Микиша. Не наполягає.

867-а, Дмитрієва. Не наполягає.

868-а, Тимошенко. Не наполягає.

869-а, Тимошенко. Не наполягає.

870-а, Тимошенко. Не наполягає.

871-а, Тимошенко. Не наполягає.

872-а, Крулько. Не наполягає.

873-я, Кондратюк. Не наполягає.

874-а, Кириленко. Не наполягає.

875-а, Кириленко. Не наполягає.

876-а, Маріковський. Не наполягає. Наполягаєте? Ні, не наполягає.

877-а, Радуцький. Не наполягає.

878-а, Дмитрієва. Не наполягає.

879-а, Дмитрієва. Не наполягає.

880-а, Дмитрієва. Не наполягає.

881-а, Герасимов. Не наполягає.

882-а, Герасимов. Не наполягає.

883-я, Медяник. Не наполягає.

884-а, Разумков. Не наполягає.

885-а, Герасимов. Не наполягає.

886-а, Герасимов. Не наполягає.

887-а, Мазурашу. Да, будь ласка, Мазурашу, 887-а.

 

17:05:10

МАЗУРАШУ Г.Г.

Георгій Мазурашу, "Слуга народу". Я думаю, що, колеги присутні розібралися, про що ця поправка, і визначились, як будуть голосувати. Але дуже прикро, що ми розглядаємо достатньо резонансний законопроект при напівпорожній сесійній залі, і таким чином виходить, що  ми  як народні депутати фактично демонструємо неповагу до парламентаризму. Хоча що дивуватися, якщо ми, шановні друзі, кожного сесійного дня, кожний сесійний день починаємо з демонстрації неповаги до Закону "Про Державний Гімн України", виконуючи Державний Гімн з відхиленням від офіційного тексту, ви знаєте, що там написано "браття молодії", а ми співаємо "браття українці". Якщо ми вважаємо, що треба так, то давайте змінювати Закон про гімн  і самим демонструвати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не наполягаєте?  Наполягаєте?

887 поправка  авторства... Ставлю, я ж ставлю, я ж кажу,

887-а… А, ви відреагувати. Будь ласка, позиція комітету.

 

17:06:35

СТЕФАНИШИНА О.А.

Я просто хотіла сказати, що ця поправка врахована в консолідованій поправці комітету номер 795. Просто, щоб ви знали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є необхідність, Георгій Георгійович? Ставимо, да? А вдруг пройде.

887 поправка авторства нашого колеги Мазурашу з колегами, я ставлю цю поправку на врахування. Вона відхилена комітетом. 887-а, прошу голосувати.

 

17:07:12

За-12

Рішення не прийнято.

888-а, Разумков. Не наполягає.

889-а, Дмитрієва. Не наполягає.

890-а, Тимошенко. Не наполягає.

891-а, Крулько. Не наполягає.

892-а, Кириленко. Не наполягає.

893-я, Івченко. Не наполягає.

894-а, Радуцький. Не наполягає.

Шановні колеги, на жаль, ми не встигли завершити розгляд питань порядку денного на сьогодні. Дякую всім за роботу.

Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку. Разом до перемоги. І слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку