ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

09 грудня 2023 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

10:12:58

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати України, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю вашу увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні, і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією пропоную розпочати роботу виконанням Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, триває 22-й місяць, як Україна відважно протистоїть повномасштабній збройній агресії Російської Федерації. Сьогодні виповнюється 75 років з часу прийняття Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Конвенції про геноцид. Також 9 грудня відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН проголошено Міжнародним днем вшанування пам'яті та гідності жертв злочину геноциду та запобігання цим злочинам. На жаль, навіть у ХХІ столітті сучасний світ продовжує стикатися з цілеспрямованою політикою геноциду. Як у ХХ столітті, так і зараз держава-терорист продовжує здійснювати геноцид українського народу, вбиває українців, чинить спроби знищити українську націю, культуру, мову і спадщину. На всі ці спроби ми даємо рішучу відповідь, український народ ніколи не зламати, Україна була, є і буде.

Шановні колеги, я прошу хвилиною мовчання вшанувати пам'ять наших воїнів, полеглих у боротьбі за Україну і її майбутнє, усіх безневинних жертв злочинів держави-терориста.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідайте.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань порядку денного пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадую, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я прошу вас взяти участь у сигнальному голосуванні.

Одну секундочку, зупиніть голосування. Шановні колеги, ми зараз вже заходимо в сигнальне голосування, після сигнального голосування у нас одразу буде голосування за одну поправку і голосування за закон в цілому. Я дуже попрошу всіх народних депутатів зайняти свої місця і приготуватися до цих почергових голосувань, тому що від цього залежить в тому числі не тільки прийняття ще одного важливого для України закону, але і дуже багато речей, пов'язаних з нашою міжнародною підтримкою. Тому я прошу народних депутатів, зайдіть, будь ласка, до зали і займіть свої місця.

Я оголошую сигнальне голосування. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:19:13

За-218

Проти – 3, утримались – 1, не голосували… Все, як завжди.

Шановні колеги, ще раз звертаюся до всіх колег із закликом неухильно дотримуватись безпекових правил у Верховній Раді України і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні колеги, перелік питань порядку денного вам був розданий, який попередньо узгоджений Погоджувальною радою, переходимо до його розгляду. Я нагадую, що ми знаходимось в розгляді питання 10140-д, це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри.

Ми завершили на тому, що ми пройшли усі правки, усі виступи. Єдине, що у нас залишилася одна поправка Максима Дирдіна, якщо я не помиляюсь. Будь ласка, Максиме Євгеновичу, номер поправки і доповідайте по ній. А народних депутатів ще раз прошу запросити зайняти свої робочі місця.

Будь ласка, Максим Євгенович.

 

10:20:15

ДИРДІН М.Є.

Правка номер 61, поправка.

Колеги, прошу послухати стосовно поправки номер 61. Про що ця правка? Ця правка про відкритість та прозорість ВККС України. Я пропоную, щоби доповнити словами норму "перелік питань тестування", тобто щоб ВККС публікувала перелік тестувань для кандидатів, які  будуть брати  участь у конкурсі.

Чому це важливо? На комітеті була дискусія з цього приводу, голоси розділилися 7 на 7. Я вважаю, що ця правка має бути в законі, її підтримують ВРП, Рада суддів і  частково ВККС, але в них є свої аргументації, чому вони мають робити це самостійно. Я вважаю, що це має бути прописано в законі.

Прошу підтримати правку, тому що в цьому є логіка. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Питання, чи є в цьому логіка, давайте передамо в комітет. Будь ласка.

 

10:21:26

МАСЛОВ Д.В.

Дякую. Шановні колеги, дійсно, у нас голоси розділилися на комітеті порівну абсолютно за цю пропозицію. Дійсно, представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів сказали, що їм ніщо не заважає і так публікувати тестові завдання і вони, в принципі, не заперечують проти того, щоб це було включено в текст законопроекту. Ми виходили, що чим більше ми переобтяжуємо законопроект відповідними зобов'язаннями ВККС, тим складніше буде їх робота.

Але це принципово на конкурсні процедури не впливає, тут єдине питання в тому, що коли вивішуються  не тільки тематики, за якими будуть перевірятися знання, як пропонуються в законі, а і тестові завдання, ну дехто буде просто працювати на запам'ятовування відповідей. Але особисто я ще раз говорю, що це не впливає і готовий підтримати її тут, цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 61 поправка авторства народного  депутата Дирдіна, вона комітетом відхилена, водночас автор наполягає на врахуванні цієї  поправки. Шановні колеги, аргументи сторін ви почули, я прошу народних депутатів голосувати за 61 поправку.     

Прошу голосувати.

 

10:23:06

За-234

Рішення прийнято. Поправка підтримана.

Шановні колеги, ми пройшли весь цей законопроект і переходимо до прийняття рішень.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри (реєстраційний номер закону 10140-д). Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:23:56

За-244

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Вітаю, колеги. Зараз, секундочку. У нас буде виступ від фракцій. Я не чую, що…  По фракціях, будь ласка, я зрозумів, по фракціях. Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, надійшла заява від двох фракцій і груп –  перерву із заміною на виступ. Три хвилини виступу і йдемо далі.

Я запрошую до слова народних депутатів Ткаченка і Вельможного. Будь ласка, у вас 3 хвилини, колеги. І після цього йдемо далі, у нас дуже насичений порядок денний. Будь ласка.

 

10:24:45

ТКАЧЕНКО М.М.

Шановні колеги, вітаємо ще раз усіх в залі і ми знову звітуємо від нашого міжфракційного депутатського об'єднання "ВПО України". Хочемо анонсувати створення нової Тимчасової спеціальної комісії по аудиту всього можливого житла для внутрішньо переміщених осіб, Павло Фролов – майбутній голова цієї тимчасової спеціальної комісії. Я прошу всіх підтримати створення цієї комісії. 20 грудня, Андрій Мотовиловець зараз пообіцяв, що це буде в порядку денному.

І хочу зазначити, щоб всі ми розуміли про те, що на сьогодні по останнім цифрам, ми були на Черкащині, і останні цифри, які нам Міністерство реінтеграції, Мінсоцполітики дало по розміщенню внутрішньо переміщених осіб. Ми як держава усі разом змогли розселити людей менш ніж один відсоток. Що ми хочемо від Польщі, від Чехії, від Германії, від інших країн, якщо ми як країна не можемо розселити своїх людей? Люди рік жили в школах, садочках, ніхто не хоче нічим займатись. Зараз анонсована постанова про те, що з 2,5 мільйона людей, які отримують допомогу від держави 2-3 тисячі гривень, з 1 лютого хочуть залишити 170-200 тисяч. Друзі, повірте, якщо даже хтось із вас, а я впевнений, що в цьому залі усі депутати, які знають, що таке ВПО і опікуються ними, повірте, до вас до всіх прийдуть люди, не тільки до мене або до членів міжфракційного депутатського об'єднання. 170 тисяч людей залишать з цими виплатами мінімальними.

Пані Роксолана, пані Галина, колеги наші, давайте шукати, де оптимізувати бюджети, гроші, але точно не на наших людях на цих. Або ми хочемо, щоб вони повернулись в окупацію, або поїхали за кордон, так давайте про це говорити тоді так.

 

10:26:54

ВЕЛЬМОЖНИЙ С.А.

Дійсно, сподіватися на фінансову допомогу від держави не варто, але держава зобов'язана створити умови для розвитку працездатних громадян, створити нові робочі місця, доступні житлові програми, а в ідеалі –  виробничі комплекси з житлом.

Непрацездатним особам взагалі не можна скорочувати виплати. Це злочин. Купила людина хатинку собі за 200 тисяч, мабуть, накопичувала все життя і витратила всі заощадження. Невже це є підставою для відмовлення їй в допомозі? Має бути персоніфікований підхід, а соціально незахищеним верствам населення і людям похилого віку навпаки необхідно збільшувати підтримку. Прошу підтримати.  

Дякую.

 

ФРОЛОВ П.В. Шановні колеги, на жаль, внутрішньо переміщені особи...   (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Бондар, яка ваша пропозиція? Я знаю, що у вас є пропозиція внести зміни.

Включіть, будь ласка, мікрофон. Народний депутат Бондар.

 

10:28:06

БОНДАР М.Л.

Дякую, пане Руслане. Дивним чином зник з порядку денного законопроект 10086, це мораторій на банкрутство державних, наголошую, вугледобувних підприємств. Це ми кожний фактично рік продовжуємо цей мораторій, ну не в час війни якраз не голосувати за продовження мораторію. Будь ласка, поставте включення в порядок денний Закону 10086. І це фактично секунда діла, і прошу всіх колег проголосувати. Це не Бондаря закон особистий, це державні вугледобувні підприємства, це безпека енергетична нашої країни.

Пане Руслане, будь ласка, поставте цей закон для включення в порядок денний.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Шановні колеги, я ще раз... Одну секундочку. Ще раз от хочу підкреслити, що сьогодні на Погоджувальні раді саме таке рішення було прийнято, яке ви бачите. Єдине, я розумію, що є пропозиція додати сьогодні до порядку денного законопроект 10086. Правильно? 10086.

Я ставлю пропозицію народного депутата Бондаря щодо включення сьогодні до порядку денного сьогоднішнього засідання цього законопроекту. Прошу голосувати.

 

10:29:37

За-232

Він доданий сьогодні в порядок денний.

Шановні колеги… Разумков, будь ласка, яке питання у вас?

 

10:29:47

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслане Олексійовичу. У мене процедурне запитання, тому що нас зібрали на три робочі дні: п'ятниця, субота, неділя. А зараз виходить так, що в нас ми працюємо менше ніж планувалось. Я розумію, що це відбувається у зв'язку з тим, що у нас багато відряджень, там колеги катаються, правда, після цих успішних відряджень ми грошей не отримаємо від міжнародних партнерів. Але або давайте працювати, або якось по-інакшому планувати роботу Верховної Ради. Тому що це дивно, коли порядок денний налічує там п'ять-шість десятків законів, а ми розглядаємо потім по десять в день.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ідемо далі, шановні колеги, наступні законопроекти, які ми затвердили на Погоджувальній раді, це законопроекти 10315, 10316. Ми їх маємо спочатку включити до порядку денного, після цього була пропозиція об'єднати їх: один розгляд і одне голосування. Якщо набирає перший проект, то другий тоді не голосується. Домовились, колеги?

Тому я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії законопроекти 10315 і 10316. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

10:31:13

За-260

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію про об'єднання цих законопроектів щодо обговорення і розгляд за скороченою процедурою, тобто щоб об'єднати обговорення цих законопроектів і розглянути їх за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

10:31:43

За-262

Рішення прийнято.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

10:31:51

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, від доповідачів до слова запрошується Голова Верховної Ради України Руслан Олексійович Стефанчук. 

 

10:32:02

СТЕФАНЧУК Р.О.

Шановні колеги! Як швидко плине час, буквально нещодавно до цієї зали Верховної Ради під наші оплески було занесено прапор Європейського Союзу, який знаходиться тут. Тому що саме так парламент підтримав і відреагував на рішення щодо статусу України як кандидата до Європейського Союзу.

Сьогодні за цією трибуною я хочу подякувати кожному з вас за цей час, який ми провели, працюючи над цими рекомендаціями, і навіть більше. Тому що ті закони, які ми прийняли учора, це наш заділ на майбутнє. Верховна Рада продемонструвала, що ми і далі як парламент готові йти в наших рішеннях щодо підтримки європейського курсу. Я дякую кожному з вас за цю підтримку.

Крім цього, безперечно, проведена ціла низка великої дипломатичної роботи, яку ми здійснили всі разом, для того щоб 14-15 грудня у Брюсселі було прийнято дуже правильне і вікопомне рішення щодо відкриття перемовин про повноцінне членство України в Європейському Союзі. Я думаю, що від парламенту сьогодні дуже  необхідно прийняти рішення політичне і закликати всі країни-члени і всі інституції Європейського Союзу до того, щоб вони прийняли в ці дні єдино правильне рішення, яким би вони відмітили високу повагу до спротиву, який здійснює український народ, до натхнення і звитяги українських Збройних Сил і до прагнення усієї єдиної влади України до нашого майбутнього  європейського.

Тому я дуже прошу підтримати цю постанову і я вірю, що нам це вдасться. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава!

Будь ласка, від комітету… А, від авторів – Петро Олексійович. Далі від комітету Іванна Орестівна буде? Іванна Орестівна.

Добре, Петро Олексійович Порошенко, будь ласка, від авторів.

 

10:34:16

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, дорогі українці! Десять років тому дуже недалеко звідси сотні тисяч, якщо не мільйон українців, стояли тут для того, щоб захистити  європейську перспективу України. Зараз вона є набагато ближче ніж тоді, 10 років тому, але на серці так само тривожно. Звісно, ми оптимісти і, звісно, я переконаний, що ми получимо рішення про 50 мільярдів, але, на жаль, омріяне нами і вистраждане нашими воїнами рішення ще далеко не в кишені. За нього ці п'ять днів, що залишились, нам треба не просто боротись, а битись, і це завдання для дипломатів, це завдання для парламентарів, це завдання для активістів. Бо коли від Прем'єра Естонії до Президента Франції, від Президента Єврокомісії до Президента Євроради – всі займаються тими скептичними країнами, які можуть зупинити, українці мають бути попереду.

Я особисто хочу звернутися до лідерів країн. Не дивлячись  на інколи справедливі оцінки щодо прав опозиції, свободи слова, демократії, корупції, це подарунок не владі чи опозиції, це рішення багатостраждальному українському народу, який 10 років проходить можливо найважчий шлях до членства в Європейському Союзі і НАТО. Я закликаю нашою одностайною підтримкою проголосувати звернення, яке було ініційовано саме нами, опозицією, для того щоб продемонструвати єдність парламенту і всіх політичних сил…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

10:36:27

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція обговорити цих два проекти постанов. А, перепрошую. Так, від комітету Климпуш-Цинцадзе. Будь ласка, Іванно Орестівно. Просто на Погоджувальній раді ми говорили, що два виступити, потім два – за, два – проти, але, звичайно, рішення комітету, безперечно.  

 

10:36:51

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Дякую, шановний пане Голово, шановні колеги. Комітет розглянув обидва проекти постанови на своєму засіданні буквально вчора і попри те, що була пропозиція об'єднати два проекти постанови, на жаль, рішення було ухвалено про те, щоб пропонувати залі проголосувати за основу і в цілому обидва проекти рішень: і 10315, і 10316. Ми наголошуємо на тому, що рішення комітету полягало в тому, що ми голосуємо обидва проекти постанови, якими пропонується закликати національні парламенти, уряди держав-членів Європейського Союзу та інституції Європейського Союзу продовжити стояти пліч-о-пліч з українським народом у його боротьбі як за свій суверенітет та відновлення територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах, так і за загальноєвропейські цінності, демократію, плюралізм та основоположні свободи, і продовжити тиск на Російську Федерацію шляхом прийняття 12-го пакету обмежувальних заходів, максимально розширивши його дію на політичне і економічне життя політичних лідерів Російської Федерації; підтримати макрофінансову стабільність України під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, ну і, власне кажучи, підтримати рішення про відкриття перемовин про членство з Україною вже під час засідання Європейської Ради 15 грудня 2023 року. Я сподіваюся, що зала підтримає обидва проекти постанов.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу записатися два – за, два – проти. Обговорення цих двох постанов. Будь ласка, прошу записатися два – за, два – проти.

Будь ласка, Бардіна Марина Олегівна, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

10:39:09

БАРДІНА М.О.

Галайчук, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Вадиму Сергійовичу Галайчуку.

Вадим Сергійович, краще з трибуни. Давайте все-таки призвичаюватись до парламентської культури централізації думки доповідача. Будь ласка, Вадим Сергійович.

 

10:39:26

ГАЛАЙЧУК В.С.

Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, як на мене, оцей черговий, дуже хороший приклад змагальності такої політичної і одночасно єдності в підтримці питання євроінтеграції ще раз демонструє, що насправді дуже ефективним є саме такий підхід, коли ми, разом напрацювавши, маючи деколи в чомусь відмінні погляди, але спільну мету добиваємося всі разом, аби ті рішення, які приймаються в Європейському Союзі, базувалися саме на українському інтересі.

Тому в даному випадку ми розуміємо історичність моменту, ми розуміємо необхідність об'єднання, необхідність об'єднання нас тут в Україні, необхідність об'єднання всіх тих здорових політичних сил, які вже разом будуть у тому числі і скептиків, про яких сьогодні говорилося, в Європейському Союзі  переконувати, що без України подальше розширення Європейського Союзу просто не буде ефективним.

Тому дуже сподіваюсь, що наші з вами звернення будуть почуті, дуже сподіваюся, що відповідні рішення буде прийнято. І впевнений в тому, що Україна, вже даючи оцей от поштовх величезний розвитку Європейського Союзу, стане такою основою в розширеному дуже амбітному геополітичному проекті "Європейський Союз".

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, замість М'ялика слово надається народному депутату Гузю Ігорю. Будь ласка.

 

10:41:06

ГУЗЬ І.В.

Шановні друзі! Слава Україні! Здається, проста заява, яка, очевидно, об'єднає зал, об'єднає весь український народ, це показують опитування, це зрозуміло.

Але є важливі речі, важливі посили, які мають лунати з цієї трибуни, в першу чергу до наших європейських партнерів і до тих, які ще до цього часу скептично ставляться до ймовірного вступу України до Європейського Союзу, зокрема до окремих наших сусідів. Дехто не розуміє про те, що ми сьогодні – це той крайній європейський вал, який вберігає спокійну Європу від варварів. І це насправді так, і не тільки українське військо, але в цілому українська нація.

Тому дуже важливо на кожному рівні достукатися до тих недалеких європейських політиків, які сьогодні граються в співпрацю в лапках з Кремлем, з цими варварами і не розуміють, що це в їхніх інтересах пришвидшити вступ України до Європейського Союзу.

І є другий момент дуже важливий, що дуже багато хто в нашій державі не розуміє, що вступ в ЄС – це не тільки питання Верховної Ради, уряду. Це питання цілого народу, тому що ми повинні трансформуватися: від маленького села до міста і до кожного українця.

Тому, друзі, я переконаний, ця ідея доєднання до європейської сім'ї – це те, що нас сьогодні, одне з тих ключових питань, яке нас сьогодні об'єднує без будь-яких заперечень. Тому ідемо до Європи. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Кабаченку Володимиру Вікторовичу, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

10:43:07

КАБАЧЕНКО В.В.

Прохання надати слово пану Наливайченку. Дякую.

 

10:43:17

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Дякую. Шановний пане Голово, пані та панове, дорогі наші захисники! Наливайченко Валентин, фракція "Батьківщина". Сьогодні цієї постановою ми не просто ухвалюємо рішення, і ми не просто звертаємося до Європейського Союзу, ми висловлюємо волю всієї української нації, ми висловлюємо волю і дію наших захисників на фронті, наших людей в тилу і кожного українця, який тимчасово, повторюю, тимчасово опинився через російську агресію поза своїми рідними домівками. На нашій рідній землі ми хочемо вільні медіа, ми хочемо вільний ринок, ми хочемо вільних українців і заради цього інтегруємося в Європейський Союз.

Фракція "Батьківщина" і виконувала, і буде виконувати всі регламенти, директиви Європейського Союзу, щоб Європейський Союз на українській землі відбувся тут і зараз. Ми дякуємо справжнім ініціаторам цієї постанови, і ми наголошуємо, що членство в Європейському Союзі для нас так само важливо як і членство в НАТО. Ми залишаємося на позиціях національних безпекових інтересів. Україні, нашим Збройним Силам місце в країнах-членах НАТО, в альянсі оборони всієї Європи.

Сьогодні засвідчуємо і говоримо, ми – українці, ми – європейці, ми вступимо в Європейський Союз і мозаїка Європи буде з Україною повною, красивою і така, що надихає на майбутнє. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Вороньку Олегу Євгенійовичу, депутатська група "Відновлення". Після цього ще попросила одну хвилину група… перепрошую, фракція "Європейська солідарність", і ми голосуємо. Прошу народних депутатів вже займати свої місця.

І я надаю слово Олегу Євгенійовичу Вороньку.

 

10:45:18

ВОРОНЬКО О.Є.

Добрий ранок, колеги. Пане Голово, прошу передати слово Гнатенку Валерію Сергійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, передайте.

 

10:45:29

ГНАТЕНКО В.С.

Доброго дня, шановні колеги. Нинішнє скликання Верховної Ради вже увійшло в історію як парламент, який зробив і робить все для швидкої інтеграції до Європейського Союзу. Тим не менше, ми не маємо зупинятись і ми не зупиняємося в цьому напрямку. Буквально вчора ми в цілому підтримали дві європейські інтеграційні ініціативи та прийняли за основу ще одну. Це саме ті питання, на які вказували в Європейській комісії. Україна є невід'ємною частиною сім'ї європейських народів та отримаємо на це, дійсно, юридичне право бути повноправним членом Європейського Союзу. Це стає можливим завдяки потужній консолідації всіх гілок влади та міцної політичної волі парламенту. Україна надійний партнер і ми це неодноразово доводили до всього світу.

Водночас справедливо очікувати такої ж єдності і серед наших європейських партнерів. Запропонована заява Верховної Ради вкотре підкреслює рішучість до подальших змін. Ми закликаємо саміт Європейської Ради дослухатись порад Європейської комісії. Україна – це Європа.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іванна Орестівна, будь ласка, Климпуш-Цинцадзе. Дайте пройти, будь ласка.

 

10:47:02

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Колеги, ми сьогодні стоїмо чи не перед найбільшими викликами з часу початку повномасштабного вторгнення. Ми бачимо, як активізуються наші опоненти всередині Європейського Союзу, як намагаються навіть зробити нас заручниками своїх внутрішньополітичних дій і дискусій. І тому ми як "Європейська солідарність" ініціювали першими постанову про те, що нам треба спільно звернутися до європейських інституцій і  підтримати критично важливе рішення для того, щоб  Україні були відкриті перемовини про членство. І незважаючи на дрібність оцих маніпуляцій і реєстрацію нашвидкуруч постанови з правильними прізвищами, ми, очевидно, як акт єдності підтримаємо і першу постанову, якщо ви не хочете ставити на голосування нашу зініційовану заяву. Я переконана, що єдність – це шлях до виживання і єдність – це двосторонній рух. Вона може...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, приготуйтеся, зараз переходимо до голосування. Переходимо до голосування.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до держав – членів Європейського Союзу та інституцій Європейського Союзу щодо підтримки відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Реєстраційний номер цієї Постанови 10315.

Шановні колеги, я прошу голосувати.

 

10:49:12

За-292

Рішення прийнято. Постанова прийнята в цілому.

Покажіть по фракціях, будь ласка.

Дякую, шановні колеги.

Наступний законопроект 5420. Це проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів. Це друге читання.

Ми на Погоджувальній раді домовилися про такий порядок обговорення: 5 хвилин – народна депутатка Южаніна, 3 хвилини – Олексій Гончаренко, далі "Батьківщина" –  виступ Соболєва, Цимбалюка, Бондарєва і Кабаченка по 3 хвилини, 10 хвилин – народний депутат Мамка і 3 хвилини – народний депутат Бакумов, і голосуємо.

Будь ласка, слово надається… Інших немає. Дякую.

Слово надається Южаніній Ніні Петрівні, 5 хвилин для виступу.

 

10:50:11

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, дуже складне питання ми зараз будемо розглядати, я думаю, ви всі це розумієте. І я розпочну із висновків дослідження Генерального директорату з внутрішніх політик Європарламенту, який вивчав питання в 24-х країнах Європейського Союзу щодо наслідків по криміналізації контрабанди. Так-от у багатьох випадках термін "кримінальна санкція" означає лише те, що відповідне покарання встановлюється судом, а не рішенням митного органу і фактично у вітчизняному розумінні може бути адміністративним штрафом.

Я не знаю, як вели перемовники далі бесіди чи зустрічі з МВФ, коли зараз говорять мені, що це також вимога МВФ, я хочу вас попередити, що без вивчення досвіду декриміналізації контрабанди в 2011 році – це рух в нікуди. Ви мали би проаналізувати, з чим це було пов'язано і як ситуація була доведена до тупика, з якого ми вийшли, тому що не для нашого законодавства кримінальна відповідальність, не для наших реальностей, бо ці всі кримінальні злочини розслідувалися до 2011 року роками і після знищення доказів закривалися. Тобто для держави ніякого економічного змісту в цьому не було.

До речі, Україна єдина держава в Європі і у Всесвітній митній організації, митні органи якої не наділені функціями досудового розслідування. І що ми бачимо на сьогодні? Навіть зважаючи на те, що комітет доопрацьовував і піднімав рівень відповідальності при вчиненні кримінальних правопорушень по товарній контрабанді, це нічого не дає, тому що не в рівні порушення взагалі суть. Коли ми говоримо про самі норми, які встановлені у класифікацію кримінальних правопорушень, ми бачимо, що мета одна єдина – це негласні слідчі дії. Відразу починаються негласні слідчі дії. Я взагалі не розумію, як ви можете погоджуватися з різними переробленими навіть конструкціями, якщо перед цим весь час говорили, що на митниці в зонах митного оформлення не мають знаходитися правоохоронні органи. І коли контрабанда, це була справді, наркотичних засобів, все, що пов'язано з безпекою держави, і там часто знаходилися СБУ, які, по суті, давали вказівки митникам, які управляли ними, і ми весь час були незадоволені: а де ж ефективна робота митниці. І говорили, для того щоб вона була, нам потрібно прибрати звідти всі ці підрозділи правоохоронних органів і надати митниці право слідства, як це в усіх країнах.

Ви пішли знову через інший шлях, абсолютно неприйнятний для демократичної країни. І, уявляєте собі, до кінця цього року ця стаття 201-а знаходиться в підслідності СБУ. СБУ ніякої довіри від бізнесу не має, бізнес весь час жаліється на дії СБУ. Але з 1 січня 2024 року ця стаття в підслідності БЕБ. Ви що собі придумали? БЕБ, який ви кожного дня згадуєте як самий неефективний правоохоронний орган, який точно не буде зараз переформатований, оновлений, взагалі його треба ліквідовувати і створювати новий правомочний орган по розслідуванню і упередженню економічних злочинів, ви зараз з 1 січня приймаєте цей закон для БЕБ.

Мені дуже сумно спостерігати за діями цієї Верховної Ради. Я впевнена, що згодом ми будемо переглядати повністю кримінальну відповідальність по товарній контрабанді. Можна було залишити, лише тільки контрабандою вважати те, що переміщується за межами митних постів. Ви ж зробили все до точності навпаки.

Іще хотіла авторів попередити. Примітки, які ви виписали до статті 201-1, абсолютно неправильно і конструкція побудована таким чином, що навіть незрозуміло, що вони стосуються, ці примітки, до всіх статей… до всіх підстатей статті 201. Тому, до речі, дуже важка неправильна конструкція і застосування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Хто в нас наступний? Гончаренко Олексій Олексійович, будь ласка. Скільки, 5 хвилин, 3? 3 хвилини.

 

10:55:23

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую. 3 хвилини.  Олексій Гончаренко.

Друзі шановні, звертаюся зараз до вас. Ми зараз розглядаємо питання криміналізації контрабанди. Питання важливе, контрабанда – серйозна проблема, ніхто не буде з цим сперечатися. Я хочу, щоби ми взагалі більш широко на це подивилися і хочу нагадати всім нам, що сьогодні Міжнародний день боротьби з корупцією. Ще раз, Міжнародний день боротьби з корупцією. Колеги, вітаю всіх. Це  ж свято має бути сьогодні тут для нас.

А я хочу спитати, як так відбувається, і, може, колеги візьмуть слово і щось скажуть, знаєте це знамените прислів'я вже: ввечері  в буфеті –  зранку в газеті. У нас сьогодні так народні депутати, ще вчора в СІЗО – сьогодні вже тут, в сесійній залі. Друзі, шановні депутати Гунько, Одарченко, будь ласка, беріть слово, скажіть нам, що відбувається. Як так відбувається, що вчора ще, ну і всі країна дивиться, там пакети, якісь хабарі НАБУ, там біткоїни, там ще щось, а зранку приходиш в Верховну Раду – а вони тут как тут, вони всі на місці, і Гунько, і Одарченко, все у них нормально, вони з нами, ходять по Верховній Раді  і  разом з нами святкують Міжнародний день боротьби із корупцією.

Друзі, ну ми можемо з вами криміналізовувати що завгодно, декриміналізовувати, ще раз криміналізовувати, а толку з цього, якщо наша боротьба з корупцією виглядає як якась спортивна рибалка: впіймав – відпустив, впіймав – відпустив.

Друзі, це неправильно, і я звертаюся до                                                      всіх до нас, ми  вчора прийняли закон посилити НАБУ, посилити САП, так ми хочемо бачити результат, це все колосальні кошти, які вкладають сьогодні під час війни українські платники податків, віддають останнє, щоб зупинити корупцію. Бо, да, корупція забирає набагато більше. Але, коли це відбувається так, що депутати, які були, знаєте, якось кордони СІЗО і Верховної Ради вже змішалися, вже незрозуміло, де СІЗО, а де Верховна Рада. Це якась дивна історія. У мене питання те саме: що відбувається по заступникам голови Офісу Президента, по яких вже міжнародна преса пише. Що там по нашому пану Шурмі, що по іншим панам, Татаров і всі інші?

То, друзі, сьогодні, ще раз, Міжнародний день боротьби з корупцією. То я закликаю не гасло про  боротьбу з корупцією, не розмов про боротьбу з корупцією, не бла-бла-бла про корупцію, а боротьби. Хотілося б почути колег, які тільки вчора були в СІЗО, а сьогодні в залі.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Соболєву Сергію Владиславовичу – 3 хвилини, будь ласка, від фракції "Батьківщина".

 

10:58:33

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги, я думаю, що цей законопроект – це одне свідчення того, хто веде переговори з міжнародними організаціями від імені України. Це питання не до Європейського Союзу, це питання не до МВФ – це питання саме до тих, хто веде ці переговори.

Велике питання виникає вже з самого початку. Як з початку на вимогу Міжнародної організації торгівлі ми декриміналізували контрабанду декілька років назад, а тепер ми фактично попадаємо в ситуацію, коли криміналізація контрабанди, а якщо ще подивитися редакцію першого читання, це фактично повне свавілля, яке передбачалося в редакції закону.

Я хотів би нагадати, що змінилося до другого читання. Але чи покращило це законопроект до такого рівня, що його можна ухвалювати?

Далі. Невизначеність ситуації з митними органами, які так і не набувають, згідно з вимогами європейських декларацій безпосередньо того органу, який повинен відслідковувати такі процеси.

Друге питання. Да, збільшили значно, майже в  п'ять разів, мінімальну межу, від якої наступає кримінальна відповідальність. Але що це змінює по суті, якщо незмінною залишається ситуація з тим, хто буде розглядати ці питання?

Наступне. Да, на вимогу бізнес-асоціацій прибрали норму закону, яка передбачала, уявіть собі, кримінальну відповідальність за помилку в митній декларації. Хоча б це прибрали. Але в цілому цей законопроект залишається незмінним по своїм концептуальним підходам.

Наша фракція утримується і не буде за це голосувати. Ми вважаємо, що нам треба змінити склад учасників переговорів, і це дасть можливість доносити позицію і України, і не лише України. Бо, на жаль, це прямо протирічить цілому ряду актів Міжнародної організації торгівлі. Це не дозволяє комплексно розглянути це питання. І я думаю, що нам треба буде знову до нього повертатися, тим більше, що цей закон в плані кримінальної відповідальності вступить в силу лише через пів року. У нас буде ці пів року для того, щоб виправити цю помилку. Але зараз за це голосувати як  "Батьківщина" не будемо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Цимбалюк Михайло Михайлович – 3 хвилини.

 

11:01:36

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк,  "Батьківщина". Шановний пане Голово, шановна президія, шановні народні депутати і громадяни України! Насправді ми за боротьбу з контрабандою, це однозначно. Більше того, ми вважаємо і підтримуємо бажання влади збільшити платежі митні. І однозначно в цій структурі, яка є воротами в державу, потрібно наводити лад. Це однозначно і беззаперечно. Бо свідчить статистика,  що все-таки не всі кошти приходять з митниці в державний бюджет. Тобто ми за посилення боротьби з контрабандою. Але є велике питання, чи цей законопроект зможе виконати основну суть і його завдання? Є великий сумнів.

Колеги, які виступали перед тим, говорили про основні проблеми цього законопроекту. Насправді ми знову на митницю повернемо всі правоохоронні органи, проти яких позиція була, що вони не повинні знаходитися в зоні митного контролю. Цей законопроект заводить туди ще одну структуру, яка, до речі, несформована, це так званий БЕБ – Бюро економічної безпеки. Чи виконають вони роль, чи додатково будуть поступати платежі в державний бюджет, митні платежі? Є великий сумнів.

І насправді до другого читання, якщо бути об'єктивними, законопроект дещо став удосконаленим, були забрані основні протиріччя. Але насправді ми вже мали в історії незалежної України, коли була криміналізація контрабанди, до чого це приводило. А приводило до того, що накладався арешт на перевезений товар чи той, який перевозився, і була спроба його незаконно перемістити через кордон, роками розслідувались кримінальні справи, а потім цей товар або затриманий товар щезав якимось чином, і кошти не поступали в бюджет, і люди роками ходили під кримінальними справами. Досвід європейських держав все-таки свідчить про те, що ці статті декриміналізовані, і це дає можливість збільшувати дохідну частину бюджету, митні і інші платежі.

У такій редакції фракція "Батьківщина" не готова, на жаль, підтримати цей законопроект. Хоча, ще раз кажу, ми за боротьбу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бондарєв, фракція "Батьківщина".    

 

11:04:47

БОНДАРЄВ К.А.

Шановні друзі, я зараз згадую той час, коли в цьому ж залі йшла дискусія про декриміналізацію цієї статті. В мене дежавю, уряд в той час виступав саме з пропозицією про декриміналізацію цієї статті саме з приводу того, що наші іноземні партнери насамперед з Європейського Союзу, а також зі Сполучних Штатів вимагають прийняти закон про декриміналізацію цієї статті. Це було, коли Янукович ще йшов у Євросоюз і у Європу, це було в 2011 році. І які тези тоді приводили? Тези з приводу того, що треба зменшити корупційну складову, тому що коли виникає кримінальна справа, то це є ціла низка посадових осіб, які приймають участь у вирішенні питання щодо взяття цих коштів до державного бюджету. І пропонувалося саме декриміналізувати цю статтю для того, щоби спростити механізм попадання цих коштів у власність держави, у державний бюджет.

Сьогодні нам кажуть точно на сто відсотків в зворотному напрямку, що нам треба криміналізувати цю статтю. Що сьогодні відбувається? Якщо виявляється контрабанда, то забираються ці речі або гроші у державний бюджет, а потім вже людина іде до суду і пробує повернути ці цінності собі у власність. Нам пропонують в зворотному напрямку рухатися, тобто спочатку доводити, що це є злочин, потім стягувати через роки ці речі до державного бюджету. І до чого це призведе? Це призведе до того, що бюджет України втратить, втратить під час війни, а знов-таки складову корупційну ми підвищуємо. Чому? Тому що шалена кількість правоохоронців будуть зайняті криміналізацією цього процесу, я так вважаю.

Тому фракція "Батьківщина" точно в цьому приймати участь не буде. Треба не підтримувати цей закон...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається  народному депутату Кабаченку.

 

11:07:59

КАБАЧЕНКО В.В.

Володимир Кабаченко, фракція "Батьківщина".

Колеги, давайте повернемось до історії, коли  цей проект закону був поданий як невідкладний Президентом України ще в 2021 році. Так-от ця невідкладність, по суті, йшла три роки, і саме зараз ми чомусь повертаємось до цієї  проблематики  і до обговорення цього питання.

Контрабандою  на сьогодні по діючому законодавству  вважається тільки незаконне переміщення культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів, частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. Це діюча норма станом на грудень 2023 року.

Законопроектом передбачається криміналізація абсолютно всієї групи товарів і всіх товарних груп. Чи ми справді впевнені з вами на сьогодні, що поточний  стан митниці дозволяє нам прийняти цей законопроект у даній редакції? Чи ми впевнені з вами, шановні колеги, що Бюро економічної безпеки, на яке ми навіть не хочемо виділяти додатковий бюджет на наступний рік, -  справді це той орган, який зможе  займатись проблематикою криміналізації контрабанди?      

Я більш ніж впевнений, що ні перший елемент, тобто митниця, ні другий елемент – Бюро економічної безпеки – на сьогодні не спроможні займатися цим питанням. Нам всім треба розуміти, що криміналізація контрабанди станом на сьогодні по суті – це корупціоналізація митниці і дотичних до неї органів.

Звісно, що до другого читання в цьому законопроекті були прийняті декілька позитивних моментів. Я не буду їх повторювати, тому що колеги по фракції вже зазначили, що саме, які саме були ці позитивні моменти. Але враховуючи той негатив і той дисбаланс, який лишається в цьому законопроекті, враховуючи те, що ані митниця, ані Бюро економічної безпеки на сьогодні не готові до цієї норми, фракція "Батьківщина" прийняла рішення утриматись від голосування за цей законопроект у другому читанні.

Дуже дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам.

Шановні колеги, слово надається народному депутату Мамці, до 10 хвилин. Після цього три хвилин Бакумов і після цього голосуємо. Тому прошу народних депутатів вже займатися свої місця. Мамка до 10 хвилин.

Григорію Миколайовичу, будь ласка.

 

11:11:01

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, хочу звернути вашу увагу щодо ініціатив, які приймаються Верховною Радою, і звернути увагу всіх народних депутатів, що закон повинен бути зрозумілим як правоохоронним органам, які будуть його виконувати і притягати за його порушення, точно так і особам, які здійснюють той чи інший вид своєї діяльності.

Хочу зазначити, що раніше контрабанда товарна, вона існувала і Європейський Союз Україні рекомендував щодо прибирання контрабанди товарної, зверніть увагу, і перехід на іншу схему ухилення від сплати митних платежів щодо відповідальності згідно Митного кодексу. Напрацювали таким чином, що питання постало також від закордонних партнерів про криміналізацію товарної контрабанди. Хто буде за це відповідати, за ті дії, коли не збиралися ті кошти, ті взноси, ті митні платежі, когось щось не влаштовує. Але всі керівники митниці, вони всі на місці, зверніть увагу, їх добросовісно приймають на хабарах, а вони вперто не виконують свою діяльність. Хочу зазначити про те, що законом стягувати кошти до бюджету от точно неможливо.

Вчора ми прийняли ряд важливих законопроектів. Хтось, рахує, важливі, хтось кричить про те, що юридично вони неграмотні. Але хочу зазначити про те, що криміналізація контрабанди з урахуванням вчорашніх законів буде розслідуватися вічно, зверніть увагу, вічно. Всі факти, які вносяться до Єдиного реєстру, вони факти. Після цього, коли ми вносимо за фактом отриманої інформації, зверніть увагу, будуть розслідуватися вічно, будуть здійснюватися перевірки вічно, огляди товарів вічно. А що це означає А це означає про те, що відсутність термінів розмитнення товарів і всього іншого.

Що було зазначено законопроектом в першому читанні і яка різниця між першим читанням і те, що дійшло в зал, що ми на даний час розглядаємо? Це абсолютно різні речі, але правова невизначеність в цьому законопроекті, який ми зараз розглядаємо, вона збільшилася в чотири, п'ять, десять, в сто разів.

Про що ми говоримо? Про правову невизначеність. От зверніть, в диспозиції статті існує слово "товар". Чи повинно бути в Кримінальному кодексі, що закон передбачає під визначенням "товар", що туди відноситься? Його не існує. А хто це буде трактувати: слідчий БЕБ, детектив БЕБ? Хто? Яка уповноважена особа буде давати визначення. Нема такої уповноваженої особи. Якщо немає визначення, є правова невизначеність, і будуть використовувати даний закон у тому, щоб тільки зловживати.

З приводу листів Міністерства фінансів. Шановні народні депутати, у нас Кабінет Міністрів на "годину запитань до Уряду" не витягнеш сюди у Верховну Раду, але зате Міністерство фінансів керує Комітетом по правоохоронній діяльності, Верховною Радою України. І коли ви подивитесь аналогію, всі зміни приймаються по рекомендації Міністерства фінансів, визначення визначаються листами Міністерства фінансів, збирається комітет і приймають рішення.

Питання до членів комітетів і також до виступаючого з трибуни дати відповідь, чого 1,3 мільйона було раніше – критерій, межа щодо перетинання товару, визначення якого не існує в законі, через митний кордон держави? Збирали комітет і знову той злощасний лист Мінфіну з приводу збільшення меж, а чого 5 мільйонів? Може хто дати відповідь, чому?

Кричуща історія з приводу цього законопроекту стала, а що буде до на даний час 5 мільйонів, яка відповідальність? Кажуть одні, адміністративна, але в адміністративному Кодексі вона не зазначена. З приводу таможні, ухилення від сплати митних платежів, зверніть увагу, це інше нарахування й інше ухилення, яке контролює держава. Його не існує, відповідальності до 6 мільйонів гривень.

Шановні народні депутати, в зв'язку з тим, що хтось когось хоче надурити, чи прийняти правову невизначеність і відзвітувати, це тільки наводить на думки: а яким чином ми будемо боротися і з чим ми хочемо боротися, з контрабандою до 6-и і розбивання тих перетинань кордону? Да, можливо, але це знову дірка – дірка з приводу ухилення від сплати, ненадходжень до бюджету і все інше. Чому? Тому що по рекомендаціям Мінфіну Верховна Рада знову повинна станцювати і прийняти строк дії… вступу закону, якщо він так терміново конче потрібен державі, з наступного року акцизна контрабанда, а з 01.07 наступного року введення відповідальності до товарної контрабанди.

А що мішає ввести терміни і невідкладно вводити його в дію? А тільки ми затягуємо процес. Хочу звернути увагу про те, що буде сказано 01.07 щодо продовження дії вступу закону в дію. Таким чином ми кажемо, що ми не хочемо боротися з контрабандою, ми не хочемо стягувати і фіксувати ухилення від сплати митних платежів. Ми кажемо про те, що ми не розуміємо, що нам робити. Ми кажемо про те, що ми не здатні створити механізм, тобто правила держави щодо перетинання кордону товарів і послуг. Ми не можемо це зробити, а придумуємо, що попало.

Я все-таки б звернув увагу на доопрацювання, на роботу правоохоронних органів з даного приводу і виконання чи невиконання цього законопроекту. Але жодної офіційної відповіді про цей механізм, що він ідеальний, зрозумілий для всіх, її не існує.

І тут я хотів би звернутися до народних депутатів про те, що оце після мого виступу всі задумайтеся як один сучасний класик казав: "Оце і є ваша суб'єктність: що написали, те і голосуємо". Але такий принципі, такі підходи до таких законопроектів і криміналізації – це ж відповідальність, це судьбы людей і все інше, він не дасть нікому плюса і позитиву, а буде створювати невизначеність, хаос, збільшення корупції і збільшення тих людей, які не повинні створювати і притягувати до відповідальності по цим механізмам.

Хочу все-таки звернутися до того органу, кому ж наділяємо підслідність. Ви зверніть увагу, Бюро економічної безпеки, в залі сидять люди, які лобіювали, які з трибуни кричали, що це буде ідеальний орган і ми йому довіряємо. Надовірялися два роки, як зайшло при нулю, так і виходить також при нулю. Але питання стоїть в альтернативній підслідності. Ви уявляєте підслідність БЕБ щодо товарів, визначеність яких не існує? А таможня, митники, правоохоронці – це підслідність ДБР. І знову ми отримаємо конфлікти між БЕБ і ДБР. Так хто ж буде його, дійсно, розслідувати? І оця заплутаність каже про те, що в складі організованих груп повинно розслідувати по суб'єктам ДБР, а з приводу товарів – Бюро економічної безпеки.

Так хто ж буде відповідати, якщо у нас два органи? І зверніть увагу, чим більше людей наділяться повноваженнями, тим більше можливості не запитати про виконання тих чи інших завдань. На мою думку, це працювати не буде, це буде створювати більшу корупцію, невизначеність. І необхідно все-таки відкрито говорити і приймати вірні механізми, а не...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Григорій Миколайович.

Шановні  народні депутати, я прошу вас, я прошу вас займати свої місця. Зараз, як ми домовлялися, 3 хвилини ще замість своїх поправок буде доповідати народний депутат Бакумов. Більше, як ми говорили, ніхто не буде ставити свої поправки і ми будемо голосувати за цей законопроект в другому читанні і в цілому. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. І я надаю слово Олександру Сергійовичу Бакумову. Будь ласка.

 

11:21:42

БАКУМОВ О.С.

Дякую. Дякую, шановний головуючий.

Шановні колеги, шлях опрацювання цього законопроекту почався ще два з половиною роки назад, ще коли головою нашого комітету був Денис Анатолійович Монастирський. Ми провели десятки робочих груп, ми опрацьовували цей законопроект з Мінфіном, Державною митною службою, з представниками всіх депутатських фракцій і груп, і я не погоджуюся із тією тезою, що ми з вами як парламент не можемо напрацювати нормальний ефективний механізм для боротьби з контрабандою. Для цього нам точно потрібно зробити важливий крок – спочатку криміналізувати її. Ми можемо задати питання: як? Профільний комітет разом з усіма зацікавленими сторонами подав цю пропозицію.

Я погоджуюся з тим і з тим, що Міністерство фінансів тричі за останній тиждень подавало пропозиції, і комітет раз за разом збирався і переглядав свою позицію. Але чому це було? Тому що саме уряд проводить міжнародні переговори щодо тих, хто фінансує і допомагає фінансувати нашу економіку. А ми як позичальник маємо все ж таки враховувати їх думку і передбачати в поточному законодавстві. Для того, щоб не йти врозріз із цією державною міжнародною політикою, профільний комітет дійсно враховував позицію Міністерства фінансів.

На додаток я можу сказати, ми пішли на зустріч бізнесу, передбачивши в контрабанді такий термін як "умисел", хоча його там не потрібно і передбачати, тому що це є злочином із формальним складом, а тому бажання є невід'ємним складником самого діяння і окремого доказування в кримінальному провадженні і процесі не потребує. Однак знов-таки, враховуючи позицію бізнес-спільнот, профільний комітет пішов на зустріч і трошки відійшов від академічного тлумачення і розуміння Кримінального кодексу, і таким чином намагався задовольнити всіх.

Пороги кримінальної відповідальності підняті: по товарній контрабанді, якщо порівнювати з першим читанням, – у 50 разів (50 разів!) з 6 мільйонів 710 тисяч гривень; по підакцизних товарах – у тридцять три і три з половиною разів.

Тому, шановні колеги, якщо ми дійсно хочемо боротися з тіньовою економікою, не треба говорити і відводити теми на корупцію і на погану діяльність органів виконавчої влади, треба нам з вами як законодавчому органу влади, єдиному законодавчому, ухвалити рішення і сказати, що це діяння є кримінально караним і за нього будуть нести відповідальність.

Прошу вас підтримати вказаний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Сергійович.

Шановні колеги, я прошу вас усіх зайняти свої місця. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця, тому що зараз ми переходимо до голосування за цей проект закону. Шановні колеги, будь ласка, приготуйтеся.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів (реєстраційний номер законопроекту 5420). Шановні колеги, готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:26:03

За-248

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

По фракціях, так? Що, Дмитро Олександрович?

Будь ласка, Разумков.

 

11:26:16

РАЗУМКОВ Д.О.

З процедури.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, з процедури.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Руслан Олексійович, добрий день, ще раз. Скажіть, будь ласка, у нас в порядку денному стоїть законопроект 10324. Законопроект стоїть в розділі про включення до порядку денного і прийняття рішення. Вчора він лише був зареєстрований, як він потрапив сьогодні до порядку денного? Згідно Регламенту це неможливо. Ви як Голова Верховної Ради маєте наглядати за тим, щоб Регламент був дотриманий в стінах Верховної Ради. Я розумію, що це комусь вигідно в цьому залі, тому так швидко його зареєстрували і винесли в порядок денний, але це не відповідає закону і я вас прошу зняти його з порядку денного, тому що, скоріш за все, ми будемо подавати альтернативні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  доповідаю з приводу цього. У нас на Погоджувальній раді було прийнято попереднє рішення щодо цього питання. Але…  Секунду, я завершу. Але ми домовилися, що якщо буде, як завжди, лист від всіх фракцій і груп, від всіх фракцій і груп, тоді це питання… А я так розумію, листа немає, фракції і групи не підписують, тому він буде розглядатися тоді, коли він буде розглядатися. Дякую.

Дмитро Олександрович, у нас з вами не батл по Регламенту, я пояснив: не буде листа – його немає. Все, листа немає. Йдемо далі. Наступні законопроекти.

Порошенко – з процедури, будь ласка.

 

11:27:37

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, я і фракція "Європейська солідарність" в більшості проголосувала проти криміналізації контрабанди. І я хотів би, щоб ми одне слово почули, чому цей закон непрацюючий. Тому що вже зараз без прикриття влади, СБУ, прокуратури і  корупції в митниці не пройде ні один вантаж. Проста людина ніякої контрабанди не провезе. І це сьогодні закон для того, щоб підвищити тиск на бізнес і захистити корупціонерів, які кришують контрабанду.

Дякую. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Олексійович, а що тут з процедури з того, що ви сказали?  Що тут з процедури з того, що ви сказали?

 

ПОРОШЕНКО П.О. Я казав, з мотивів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, з мотивів дається перед голосуванням, а  не після. Дякую.

Будь ласка, шановні колеги, будь ласка, ми переходимо до наступних законопроектів.

Шановні колеги, на ваш розгляд виносяться проекти постанов про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших голів, заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання" за реєстраційним номером 10296, а також про внесення змін до Постанови Верховної Ради України  "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання" за реєстраційним номером 10306.

На Погоджувальній раді відповідно до пункту 2 частини першої статті 28 Регламенту Верховної Ради України ми домовились про об'єднання обговорення зазначених законопроектів, постанов та їх розгляд за скороченою процедурою.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про об'єднання за обговорення та розгляд за скороченою процедурою проектів постанов реєстраційний номер 10296 і 10306. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:29:44

За-285

Рішення прийнято. 

Ми домовлялися так: доповіді від доповідачів і після цього два – за,  два – проти, і голосуємо, за умови, що приймається перша постанова, а друга не голосується, тому що вакантна посада буде зайнята.

Будь ласка, я запрошую до слова народну депутатку Устінову Олександру Юріївну для доповіді по першому проекту постанови.

Будь ласка, Олександра Юріївна. 

 

11:30:25

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, дуже дякую. Я як автор постанови дуже прошу вас її сьогодні підтримати, про призначення Ярослава Юрчишина на голову Комітету свободи слова та інформації.

Я знаю Яріка більше 10 років, можу сказати, що це дуже порядна людина і дуже професійна. У нього точно немає конфлікту інтересів і своїх телеканалів, тому ви можете бути спокійні, що ця людина точно буде на своєму місці і не буде захищати чиїсь інтереси. Я думаю, що щодо порядності колишнього голови Transparency International в Україні теж не має бути питань. Тому не буду затримувати час, дуже прошу підтримати кандидатуру Юрчишина, я думаю, що ніхто про це не пожалкує, і він точно буде той, хто буде займатися захистом прав журналістів і свободи слова, а не своїми власними інтересами.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Олександра Юріївна.

Слово надається авторці другого проекту постанови Ірині Володимирівні Геращенко. Будь ласка.

 

11:31:29

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, зараз дискусія не тільки про прізвища, а й про принципи. Навіть в умовах воєнного стану не повинно бути політичної цензури. Навіть в умовах воєнного стану дуже важливо захищати право журналістів на професію, в тому числі і право бути на цій трибуні, а тут немає зараз багатьох журналістів. Навіть в умовах воєнного стану дуже важливо дбати про визволення журналістів. А парламентський журналіст УНІАН Дмитро Хлевнюк вже два роки в полоні і жодного разу його прізвище ні від кого, окрім нашої фракції, не звучало з цієї трибуни.

Ви знаєте, дуже важливо, щоб Комітет свободи слова належав опозиційній фракції, яка не бігає в Офіс Президента, яка не формулює списки депутатів разом із Єрмаком їздити в Сполучені Штати, яка не поводиться на Погоджувальній раді так, що вона тут підголосок голосу… підголосок, а не голос. Ось про що важливо говорити.

І дуже важливо, що Ростислав Павленко – це людина, яка закінчувала Києво-Могилянську академію, яка бореться за свободу слова, яка бореться за те, щоб насправді не виділяли на марафон 2 мільярди гривень, на олігархічні телеканали, а щоб ці 2 мільярди гривень пішли на Збройні Сили України, пішли на дрони, яка не голосувала за те, щоб телеканалу "Рада" видати 170 мільйонів, а цей телеканал "Рада" не показує сьогодні нікого, окрім "слуг народу", і тих, хто з ними разом в одній компашці.

Тому це голосування за Комітет свободи слова, за журналістику, проти політичної цензури, за повернення правди в цю залу. І ми просимо підтримати дійсно опозиційну фракцію і Ростислава Павленка, який є авторитетним, гідним, незалежним, в якого немає конфлікту інтересів, але який знає, що як треба боротися за те, щоб комітет знову повернув свою повагу. І я пишаюся…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

(Шум у залі) Секундочку. Шановні колеги, право на репліку надається, в тому числі коли згадана назва фракції, тому, будь ласка. І тут точно була образа.

Будь ласка, хто від фракції "Голос" буде? Будь ласка, Устінова.

 

11:33:54

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, хочу нагадати, що фракція "Голос" – єдина в парламенті, в якої немає жодного голови комітету, тому не треба тут розказувати, хто справжня опозиція, а хто ні.

І хочу сказати, що якщо ви вважаєте, що навчання в Києво-Могилянській академії є одним із ключових принципів призначення на голову комітету, то хочу вам сказати, що Ярослав Юрчишин – випускник Києво-Могилянської академії. Тому якщо ви по таким критеріям оцінюєте, прошу вас також його підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Класно.

Шановні колеги, а я викладав у Києво-Могилянській академії, будучи професором кафедри. Шановні колеги, але не про Києво-Могилянську і не про цей шанований заклад, але йдемо далі.

Шановні колеги, давайте запишемося: два – за, два – проти.  Шановні колеги, репліка на репліку не надається. Репліка на репліку не надається. Йдемо далі.

Шановні колеги, йдемо далі. Прошу записатися: два – за, два – проти. Шановні колеги, запишіться. Я перепрошую, просто деякі колеги заповнюють ефір собою настільки...

Будь ласка,  слово надається Бужанському Максиму Аркадійовичу.

 

11:35:36

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Шановні колеги, як казав класик, не можна зупинити призначення, час якого настав. І це він казав саме про пана Юрчишина. Більш того, подейкують, Богдан Хмельницький казав Виговському: я волів бачити  Юрчишина за писаря Війська Запорізького,  але є тільки ти. Могила заснував Києво-Могилянську академію саме задля того, щоб, закінчивши її, Юрчишин міг працювати хоч десь в якості голови Комітету зі свободи слова. То давайте здійснимо цю історичну мету та реалізуємо його право бути головою комітету. Давайте продемонструємо всій планеті, що ми погоджуємося з тим, що саме він заслуговує на право працювати головою Комітету зі свободи слова. Він вдячний нам, і тільки так ми можемо якось вгамувати цього полум'яного розбишаку.

Голосуємо – за, даємо 300 голосів.

Якщо буде замало, додамо після ще 200. Всі –  за. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Шевченку Євгенію Володимировичу, депутатська група "Відновлення України".

 

11:37:08

ШЕВЧЕНКО Є.В.

Доброго дня, шановні колеги! Дуже гарний виступ, такий смішний, а зараз про серйозно. От ви тут смієтесь всі, да, а народ вас, нас всіх ненавидить. Тому що вони не бачать, що тут здійснюється, що тут твориться, яка свобода слова. І мені було дивно чути, коли змагаються за посаду голови Комітету зі свободи слова з точки зору хто більш опозиційний до "слуг", а вони тут хлопають тим, хто кажуть про це.

І в мене питання ще, у нас є такий Юрченко депутат, наш колега, про якого канал "Прямий" казав, що він крав пиво. Він виграв у каналу "Прямий" суд. У мене питання: коли виплатять гроші йому за це? Це за свободу слова чи за що цей йде? (Оплески) Ну, людину опорочили на всю країну, сказали, що він такий-сякий, а він суд виграв. Я наголошую, він суд виграв. Тобто ви оббрехали його. Будь ласка, виплатіть гроші, а потім претендуйте на комітет.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату Кабаченку Володимиру Вікторовичу, фракція політичної партії "Батьківщина".

 

11:38:24

КАБАЧЕНКО В.В.

Прошу надати слово представнику справжньої опозиції з фракції "Батьківщина" пану Сергію Соболєву.  Дякую.

 

11:38:36

СОБОЛЄВ С.В.

Можна? Шановний голово, шановні колеги! Ви знаєте, мені так подобається пафос обговорення цього питання, тільки давайте повернемося до першоджерел. А чим, власне, займається Комітет з питань свободи слова? Вам не соромно, що ви зараз розпочали дискусію стосовно повноважень комітету, в якому питань свободи слова немає. Ви забули? Що під час першої сесії, коли розподіляли повноваження комітетів, ці питання передали іншому комітету. Ну  що ми тут обговорюємо? Яка свобода слова? Про що ви взагалі кажете?

Тому, можливо, треба повернутися до першого питання, розподілити повноваження комітетів, повернути ці повноваження Комітету з питань свободи слова. Ну не можна ж дурити журналістів, народ України красивою назвою комітету, і нічого не вносячи в суть цього комітету.

Чого ви всі мовчите? Так ви за те, щоб далі продовжувалося так, як і є? А, ми призначимо і далі цей комітет буде займатися чим завгодно, тільки не свободою слова. Так за що ж воюєте? За що йде така боротьба? Ми внесемо постанову, чи ви, більшість, внесете цю постанову і далі припините той цинізм і те знущання над свободою слова, яке відбувається?

Наша фракція прийняла рішення: ми не хочемо бути суддями серед цих двох осіб, ми підтримуємо обох, і нехай зал визначиться хто буде кращий.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, замість народного депутата Кота – Бакунець, будь ласка, Павло Андрійович.

Далі ще, секундочку, ще після цього попросили по одній хвилин –  Мамка, Лозинський. Правильно? І хто ще буде? І хто буде від вас? У вас п'ять рук, бачу, добре. І Сюмар.

Будь ласка, Бакунець.

 

11:40:55

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановний пане Голово, шановні народні обранці! Звичайно, що в цьому палкому обговоренні принаймні ми можемо сказати українцям, що Комітет свободи слова і совісті хоча б очистився від державних зрадників. І такий комітет не може очолювати будь-хто із нас, тому що в часи війни це велика відповідальність за свободу кожної людини і потрібно бути чистим насамперед сам перед собою для того, аби очолювати такий відповідальний комітет.

Ось, власне, Митрополит Шептицький говорив, що в огні цієї страшної війни виковується свобода і краща доля для українського народу. Власне, читаючи ці слова, сповнюєшся якоюсь більшої надії, що поки ті найкращі українці виборюють для нас перемогу на фронтах, поки вони гинуть, як мій сусід яворівчанин Сергій Гаврилюк, то на кожному з нас, на кожному комітеті, особливо на Комітеті свободи слова і совісті, є велика відповідальність. І людина, яка присягала на вірність Богу і народу, яка є пластуном, людина, яка є порядним, одним з найпорядніших серед нас, це пан Юрчишин, власне, заслуговує на те, аби в час війни очолити цей комітет і боротись за справедливість для кожного українця.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мамка Григорій Миколайович, "Платформа за життя і мир". Після цього ще два виступи по хвилині і голосуємо. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

 

11:42:42

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати,  от в залі тривають дискусії з двох питань. Перше, опозиція, яка вірна, яка чесніше, дивіться, доки не буде Закону про опозицію, нічого і говорити. Теж саме, що коаліційна угода, яку ніхто в очі не бачив, ну влада є. Це перше питання.

Друге питання. Я думаю, що в нас питання назріло щодо конкурсного відбору керівників комітетів. Давайте все-таки піднімати це питання за участі експертів для  того, щоб нам посовітували, пройшли тести і тоді не будемо ми будемо визначати і робити батли з трибуни Верховної Ради. Дякую вам велике.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Григорію Миколайовичу.

Будь ласка, слово надається народній депутатці Сюмар Вікторії Петрівні, фракція політичної партії "Європейська  Солідарність".

 

11:43:42

СЮМАР В.П.

Ви знаєте, таке бурхливе обговорення, давно такого не було. Ми скучили за свободою слова, бо її немає насамперед. Її немає в країні, країна за нею скучила, колеги. І оце, напевно, головна проблема. В нас є Єдиний марафон, який втратив свої рейтинги і втратив довіру. В нас є мільйон проблем, зате в нас є анонімні телеграм-канали, які вам кожному розказують фейки про те, ким ви є насправді.  В нас немає  медіаграмотності, у нас насправді відключені опозиційні телеканали, відключені від жодного пояснення, без жодних причин. У нас журналістів не пускають в зону бойових дій і навіть в стіни цього парламенту. У нас мільйон проблем і у нас є комітет, в якому три чи чотири людини, в якого взагалі немає повноважень.    

Тут один виступаючий правильно казав: Комітет з питань свободи слова і совісті. Так от, я вам хочу сказати: ні свободи слова в країні нема, ні совісті тут нема.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Лозинському Роману Михайловичу, фракція "Голос". Будь ласка.

 

11:44:47

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Шановні колеги, я думаю, чесно буде сказати з зали цього парламенту, що ця трибуна і цей зал неодноразово за це скликання були дискредитовані. Дискредитовані окремими народними депутатами і їхніми негідними вчинками. І тому так важливо говорити про мудрість в цьому парламенті, про виваженість в цьому парламенті і про цінності тих депутатів, які за чотири роки діяльності не дали жодних сумнівів щодо їхньої діяльності, чесності й ефективності.

Шановні колеги, ці аплодисменти, які звучали в залі, коли представляли кандидатуру Ярослава Юрчишина, звучали не тій, хто його представляла, а йому як кандидату, якого представляли. Тому що цей кандидат за чотири роки своєї діяльності показав своїми кроками, вчинками, законопроектами, що це рішення, яке зараз може бути прийняте, може стати одним з найкращих рішень кадрових нашого парламенту.

Просимо підтримати кандидатуру Ярослава Юрчишина. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Романе Михайловичу.

Шановні колеги, ну що ж, обговорення питань завершено, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

А, Юрчишин, будь ласка. Юрчишин – 30 секунд, про заявлення конфлікту інтересів. Так нормально буде? Будь ласка, Юрчишин.

 

11:46:12

ЮРЧИШИН Я.Р.

Друзі, колеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоп! Одну секундочку. Я не можу одночасно включити два мікрофони. У нас перша постанова з Юрчишиним, я надаю йому. А потім я надам Павленку, якщо він підніме руку. (Шум у залі) Я це дуже добре знаю, тому я і даю. Але перша постанова Юрчишина, друга Павленка, одночасно два мікрофони я включити не можу.  

Юрчишин про заявлення конфлікту інтересів, потім Павленко про заявлення конфлікту інтересів. Будь ласка.

 

11:46:49

ЮРЧИШИН Я.Р.

Шановні колеги, як спеціаліст з антикорупції я зараз можу сказати, що коли депутат здійснює свої повноваження і голосує, конфлікту інтересів немає. Але оскільки у нас склалася така традиція, я не буду брати участь у цьому голосуванні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народному депутату Павленку Ростиславу. Будь ласка, пане Ростислав.

 

11:47:11

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую. Ну, враховуючи парламентську традицію, так само не братиму участі в цьому голосуванні. Прошу всіх проголосувати за свободу слова.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, було прекрасно… Євген, у вас теж конфлікт інтересів, чи чому ви піднімаєте руку? (Шум у залі) З процедури у вас щось? Що у вас з процедури?

Все, шановні колеги, слухайте, наведіть порядок в своїх процедурах, тоді будемо… Шановні колеги, все.

Ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Постанови реєстраційний номер 10296 про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання". Це там, де пропонується кандидатура пана Юрчишина. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:48:23

За-247

Рішення прийнято.

Як ми і домовлялися на Погоджувальній раді, друга постанова не ставиться. По фракціях покажіть.

Давайте привітаємо пана Юрчишина з обранням на таку відповідальну посаду. Бажаємо вам успіхів і дотримуватися принципів свободи слова. Удачі вам!

Йдемо далі. Наступна. Шановні колеги, йдемо далі. А, Фріс з процедури. Будь ласка, Фріс Ігор Павлович.

 

11:49:07

ФРІС І.П.

Дякую, пане Голово. Колеги, чотири засідання нашої Ради ми не можемо розглянути законопроект 9226. Це законопроект, який чекають мами діток наших полеглих героїв щодо виплат дітям, які були зачаті до моменту їх смерті і народжені після. Це той законопроект, який дозволяє військовому надати особисте розпорядження на виплату в разі його загибелі.

Я прошу проголосувати і підняти його, і зараз розглянути цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я правильно зрозумів, ви пропонуєте змінити черговість розгляду питань порядку денного і зараз перейти до розгляду законопроекту 9226, все вірно?

Шановні колеги, я ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:50:14

За-269

Рішення прийнято.

Тому ми зараз переходимо до розгляду питання 9226 – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання правовідносин, пов'язаних з призначенням, отриманням одноразової грошової допомоги та наданням пільг деяким категоріям осіб. Ми зараз розглядаємо це питання в другому читанні.

На Погоджувальній раді ми домовилися таким чином, що буде 5 хвилин виступу від народного депутата Гончаренка і до 3 хвилин виступу народного депутата Цимбалюка, і голосуємо цей закон в цілому. Тому прошу, десь до 8 хвилин у нас буде обговорення і голосування.

Я передаю слово, до 5 хвилин Гончаренку Олексію Олексійовичу.

 

11:50:56

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую. Олексій Гончаренко.

Друзі, дуже важливий законопроект. Перш за все я хочу попросити всіх підтримати цей законопроект, нам давно треба було це зробити. Це виправляє величезну несправедливість, яка сьогодні є, а саме: коли трапляється трагедія і коли гине військовослужбовець, і в нього в цей час уже є дитина, Господь Бог уже її дав, але вона ще не народилася, вона ще в утробі мами. Але далі ця дитина фактично не має права сьогодні, така є прогалина в законодавстві, на отримання компенсації, якщо, не дай боже, її тато загинув. Нам треба це виправити, це дуже правильно, це дуже важливий законопроект.

Але я… коли ми під час його розгляду, і я ще раз закликаю всіх його підтримати, я хотів би звернути вашу увагу, ми знову з вами, друзі, я виступав вчора, я буду це казати на кожному засіданні парламенту, крім одного, крім того дня, коли весь наш порядок денний буде про військових. Я звертаюсь до вас, чому в нас сьогодні знову, як вчора, був порядок денний і в ньому не було жодного питання військових? Сьогодні це перше питання, подивіться, які пристрасті були, обирають голову комітету, всі ожили, всі… тут така боротьба. Друзі, а де питання про військових? Де питання демобілізації, заміни військових, тих, хто відслужив 18 місяців? Де питання демобілізації строковиків? Де це питання? Яким вже пообіцяли це з усіх трибун, включно зі Ставки Верховного Головнокомандувача. Де законопроект про ротацію? Суперпотрібний, супернеобхідний, бо є підрозділи, які не змінюються там вже 20 місяців, а є, які два роки, ті, які ще до повномасштабного вторгнення на Донбасі стояли на гарячих дільницях фронту, і вони і зараз сьогодні там стоять, і це вже відбувається два роки. Де всі ці закони?

Я закликаю негайно, негайно це все розглянути. Я закликаю, я закликаю шановного пана Голову Верховної Ради, Погоджувальну раду, будь ласка, сформуйте порядок денний наступних засідань так, щоб обов'язково в день засідання в нас було щонайменше декілька питань про військових, тому що там безліч питань.

Я звертаюся до Голови Верховної Ради звернутися до Президента щодо підписання Закону про списання військового майна, який ми проголосували тут на початку жовтня, третій місяць іде, Президент його не підписав. Це дуже важливий закон, який полегшує життя військовим і зменшує бюрократію у війську. Я закликаю поставити на голосування і дати доручення Комітету з нацбезпеки нарешті, шановний пане Завітневич, голова Комітету з питань національної безпеки і оборони, будь ласка, нарешті вісім місяців у вас лежить в комітеті законопроект про демобілізацію військових після 18 місяців служби. Про ротацію вже лежить давно, законопроект про звільнення інвалідів І і ІІ групи, законопроект – дати право звільнитися тим, хто пройшов полон. Це все є, ці всі законопроекти в Раді, давайте розглядати.

Сьогодні це перше питання, яке стосується військових, це трагічне питання, але, на жаль, да, це теж є і ми маємо його вирішити. Але ж це перше сьогодні питання і останнє в порядку денному, і воно стосується невеликої категорії. Ще раз, важливий закон, але невеликої категорії. А коли ми будемо розглядати поруч з ним, поряд з ним закони, які стосуються сотень тисяч людей? Реально, вони пішли захищати всіх нас, так давайте ми тут захистимо їх, їхні права. Сьогодні сама обмежена в своїх правах категорія в державі, сама ображена категорія –військовослужбовці. Це божевілля, люди зі зброєю в руках, про яких ми кожен день говоримо, а в них найменше прав, найменше прав в нашій державі в них, найменше. У них прав менше, ніж в ув'язнених у в'язниці. Уявіть собі, ті хоча б знають свій термін, коли вони знаходяться.

Тому я закликаю, будь ласка, в порядок денний про військових включіть ці питання. Шановний пане Голово, доручіть, будь ласка, Комітету з нацбезпеки і оборони розглянути законопроекти, які стосуються, розглянути. У них більше 100 законопроектів лежить, вони з них розглянули 14. Це неправильно, так не можна працювати. Чи треба їхати... Хай в Часів Яр поїдуть проведуть засідання, все стане на свої місця. ЗСУ! Слава Збройним Силам України!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цимбалюк Михайло Михайлович – до 3 хвилин.

 

11:56:06

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую. Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Насамперед я хочу подякувати Голові Верховної Ради і Погоджувальній раді, що законопроект за номером 9226 потрапив у порядок денний. Це дуже важливий законопроект, якого очікували і очікують наші громадяни. Він стосується всіх військовослужбовців, а також   особам рядового і начальницького складу служб цивільного захисту, працівників об'єктів критичної інфраструктури, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та поліцейських, робити особисте розпорядження (заповіт) щодо виплати одноразової грошової допомоги на випадок його загибелі (смерті).

І насправді хотів би ще подякувати основному автору, пану Фрісу Ігорю за те, що цей законопроект був написаний ним на багаточисленні звернення громадян, які вважають несправедливо так, як існує сьогодні розподіл цієї грошової виплати.

Також цим законопроектом врегульовуються і інші питання, що стосуються розширення кола осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги внаслідок загибелі, які можуть отримувати її у зв'язку із загибеллю інші члени родин.

Цим заповітом (розпорядженням), що передбачається цим законопроектом, ставляться крапки над "і" і чіткий й перелік тих осіб, які мають право на таку виплату. Більше того, цим законопроектом врегулюється позбавлення осіб на отримання одноразової грошової допомоги у певних випадках, гарантування права щодо отримання допомоги малолітніми, неповнолітніми, а також повнолітніми працездатними дітьми шляхом заборони відмови від їх імені від цієї одноразової грошової допомоги.

Шановні колеги, прохання підтримати цей законопроект, ухвалити його в цілому. І насправді, як сказав колега Гончаренко, це один із багатьох законопроектів, який очікують голосування в сесійній залі і розв'язання багатьох проблем, які сьогодні існують в питаннях демобілізації, в питаннях удосконалення мобілізації, захисту прав наших військовослужбовців і представників інших сил оборони.

Голосуємо – за. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили всі питання, пов'язані з обговоренням цього законопроекту. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Я ставлю пропозицію… Шановні колеги, будь ласка, це дуже важливий законопроект, дуже. Тому я дуже прошу всіх підготуватися до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання правовідносин, пов'язаних з призначенням, отриманням одноразової грошової допомоги та наданням пільг деяким категоріям осіб (реєстраційний номер законопроекту 9226).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:00:38

За-274

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Дякую, колеги.

Йдемо далі. Наступний законопроект… Я перепрошую, в нас була заява від двох фракцій з заміною на виступ, правильно я розумію? Від фракції "Голос" і групи "За майбутнє" слово надається Рудик Кірі Олександрівні, 3 хвилини і через 3 хвилини йдемо далі, шановні колеги.

 

12:01:05

РУДИК К.О.

Дякую. Шановні колеги, зараз, коли фінансові потреби нашої країни тільки зростають, а можливості наших партнерів зменшуються та сповільнюються, все більш критичним стає питання конфіскації заморожених російських активів, які зберігаються за кордоном. Якщо ви подумаєте про цифри, то Жозеп Боррель, який відвідував Київ нещодавно, сказав, що сума всієї допомоги, яку ми отримали від Європейського Союзу, становила 25 мільярдів євро. Так-от зараз у світі у 20 разів більше коштів заморожених російських активів, які зберігаються в країнах наших союзників. Ще півтора роки тому ніхто насправді не вірив в те, що конфіскація цих активів можлива, не було ні юридичних можливостей, ні політичної волі для того, щоб це зробити. І наразі я дуже щаслива повідомити вам, що прогрес відбувається і він є щоденним. І ми сподіваємося, що вже в наступному році перший долар з конфіскованих російських грошей надійде до України.

Перш за все я вдячна 50 народним депутатам, які підписали звернення до Прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо щодо підтримки законопроекту пані Ратни Омідвар щодо конфіскації активів. І ми вдячні Прем'єр-міністру Бельгії Александеру Де Кроо, який прийняв історичне рішення щодо передачі відсотків, які накопичилися на російських активах. Це немаленька сума, вона становить близько 2 мільярдів євро. І ці кошти будуть використані спочатку в Бельгії, а потім будуть передані Україні.

Це надзвичайно важливо, тому що гроші, які нам зараз конче необхідні, будуть не витягатися з карманів людей, які справді щиро підтримують Україну і нашу боротьбу, а ми змусимо Путіна та його посібників заплатити не тільки за те, щоб відбудовувати нашу країну, а і заплатити за те, щоб допомогти нам перемогти. Наразі боротьба ведеться з юридичними неточностями в таких країнах, як Естонія, і ми сподіваємося, що скоро вони приймуть вірне рішення. Є законопроект в Великобританії,  в Сполучених Штатах, знову ж законопроект, який внесений до Канади. Ми очікуємо, що так чи інакше наші союзники зможуть прийняти вірне рішення.

І для цього потрібно, щоб всі, хто займається міжнародною діяльністю, всі, хто мають можливість впливати на наших союзників, використовували цей аргумент і працювали кожен зі свого боку. Тому що давайте дивитися правді в очі, найкращий спосіб для нас отримати підтримку – це отримати те, що є справедливим, те, що є чесним і вірним, гроші агресора, гроші загарбника, які зараз зберігаються в країнах наших союзників.

Дякую. І Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям Слава!  Дякуємо.

Шановні колеги, переходимо далі. Наступний законопроект 10208. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із забороною відчуження об’єктів нерухомого майна, придбаних (у тому числі проінвестованих/профінансованих) з використанням житлового сертифіката на придбання об’єкта житлової нерухомості.

Я ставлю пропозицію включити цей законопроект до порядку денного. Шановні колеги, включення законопроекту до порядку денного, прошу народних депутатів голосувати. До порядку денного сесії, перепрошую.

 

12:04:48

За-236

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.   

 

12:05:08

За-207

Рішення прийнято.

Шановні колеги, з обговоренням, так? Хтось бажає обговорювати цей закон? Бажають. Тоді запишіться: два – за,  два – проти, друзі.  Будь ласка, запишіться ті фракції, які бажають обговорити. Будь ласка.         

Будь ласка, Шевченко Євген Володимирович, група "Відновлення України".

 

12:05:47

ШЕВЧЕНКО Є.В.

Передайте, будь ласка, слово Володимиру Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Володимирович Мороз, будь ласка.  

 

12:05:53

МОРОЗ В.В.

Доброго дня, шановні колеги! Програма єВідновлення набирає обертів, виплати за нею вже перевищили 3 мільярди гривень. Лише за останніми підрахунками понад 167 тисяч житлових будинків, із яких 19 тисяч багатоповерхових будівель, було пошкоджено або зруйновано. Запропонована ініціатива дозволить придбати житло не лише за суму, передбачену в житловому сертифікаті, а і взяти на різницю іпотеку. Тобто якщо вона, квартира чи будинок, дорожчі за компенсацію, громадяни все рівно зможуть використати сертифікат, це значно збільшить можливість для наших громадян у виборі осель, де б вони хотіли жити.

Разом з тим, держава має прийняти серйозне рішення стосовно програми єВідновлення. Зокрема, потрібно забезпечити компенсацію тим, хто втратив житло в зоні бойових дій та на тимчасово окупованих землях. Також потрібно надати компенсацію тим, хто втратив житло внаслідок бойових дій із самого початку російської агресії, тобто з лютого 2014 року. Це буде справедливо. Цей законопроект депутатська група "Відновлення України" підтримає, наша позиція незмінна, потрібно якнайшвидше вирішити житлове питання постраждалих від війни.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, слово надається народному депутату Дануці Олександру Анатолійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:07:35

ДАНУЦА О.А.

Прошу передати слово Олені Шуляк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олена Олексіївна.

Включіть, будь ласка, Олені Олексіївні Шуляк. Будь ласка, працює. Не працює? Працює, але ми нічого не чуємо.

Олена Олексіївна, давайте на трибуну, все-таки ми зараз з трибуни намагаємося виступати, коли це від фракцій і груп. У вас щось з мікрофоном, до речі. Будь ласка, служба Апарату, подивіться, що з мікрофоном у народної депутатки Шуляк.

 

12:07:53

ШУЛЯК О.О.

Шановні колеги, з весни цього року держава активно розпочала виплачувати компенсації тим громадянам, хто мають зруйноване і пошкоджене житло. Станом на сьогодні ми бачимо, через систему Дія подано 560 тисяч інформаційних повідомлень, які стосуються тих громадян, які мають проблеми зі своїм житлом. Найбільш постраждалі області – це Донецька, Харківська і Київська, стосується більше ніж 40 мільйонів квадратних метрів пошкодженого і зруйнованого житла. 

І я нагадаю, що станом на сьогодні вже більше ніж 40 тисяч заяв на компенсацію на невеликі ремонти до 200 тисяч вже задовільнено. Розпочинається активна програма стосовно видачі житлових сертифікатів тим громадянам, у яких зруйноване житло. Як пілотний проект обрано місто Мелітополь для того, щоб компенсувати людям зруйноване житло, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях.

І я хочу нагадати, що держава не обмежує людей в компенсації, вони самостійно обирають населений пункт, де вони хочуть мати нове житло. Люди самостійно обирають, який це буде тим житла, чи це буде вторинне житло, чи це буде інвестування в первинну  нерухомість. І саме цим законопроектом ми даємо можливість людям, які за зруйноване житло отримали житлові сертифікати, активно їх використовувати в державних іпотечних програмах, наприклад, тій же програмі єОселя, якою сьогодні скористалися за пільговими умовами більше ніж 5 тисяч наших громадян.

Я прошу всіх підтримати цей законопроект, тому що  на сьогодні наші всі українці бажають, три основні бажання. Це перемога якнайшвидше, друге –  це заробітна плата гідна з умовами роботи і працевлаштування і третє – це відповідні гідні житлові умови. І цим законопроектом ми надаємо можливість обирати самостійно, як використовувати житловий сертифікат, який наданий як компенсація.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Геращенко Ірина Володимирівна, фракція "Європейська солідарність".

Гончаренко Олексій Олексійович.

 

12:10:37

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі, важливий законопроект. Я хочу сказати, що це взагалі суперважлива тема сьогодні, бо дійсно, на жаль, є десятки тисяч родин, а, може, і сотні тисяч родин, а правильніше казати саме про сотні тисяч родин, чиє житло пошкоджене або зруйноване внаслідок російської агресії. Ця тема є дуже важливою, дуже болючою.

Сьогодні у державі почався процес виплати компенсацій тим, чиє житло пошкоджено або знищено, але поки що тільки там, де територія сьогодні контролюється Україною. На жаль, є колосальна проблема, місто Маріуполь, наприклад, ми розуміємо всі, і, на жаль, Сєвєродонецьк і інші міста –  там, де сьогодні територія не контролюється. Програма зараз стартує тільки тестова по Мелітополю, але нам треба, безумовно, що найшвидше рушити далі, і щоб люди, які втратили житло в Маріуполі, в Сєвєродонецьку, в Бердянську, вони мали можливість отримати цю компенсацію, бо сьогодні вони живуть, поневіряються по хатах, по чужих хатах, десь їх там приймають, десь вони платять, орендують житло, що дуже дорого, що їм дуже важко. Це треба вирішувати, це дуже важливо. Цей закон це частково вирішує деякі проблеми в цьому напрямку, тому це треба робити, і сам підхід правильний.

Також я звертаюсь до того, щоб ми розширювали програму іпотеки для військовослужбовців. Колосальна проблема сьогодні з військовослужбовцями, в яких також немає житла, які чекають роками, десятиліттями, особливо ті військовослужбовці, чиї пункти постійної дислокації були на тимчасово тепер окупованій території. Нам все це треба вирішувати. Це важливий напрямок. Закликаю голосувати, закликаю підтримати фактично внутрішньо переміщених осіб.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Кабаченку Володимиру Вікторовичу. Я так розумію, що він Сергію Миколайовичу передає. Так?

Євтушок Сергій Миколайович, будь ласка.

 

12:12:50

ЄВТУШОК С.М.

Дякую, пане голово. Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, ми з вами зовсім нещодавно проголосували дуже прекрасний закон, яким дали можливість тим громадянам України, чиє житло було пошкоджено внаслідок терористичних атак або якихось інших воєнних дій рашистської федерації отримати сертифікат і отримати відповідно з ним за своє пошкоджене житло або відремонтувати його або придбати нове.

Цей законопроект передбачає, що, якщо фактична вартість сертифіката не достатня для придбання нового житла, то людина, громадянин України, який має цей сертифікат, має право звернутися до фінансових установ, отримати кредит і взяти те житло, яке йому подобається, і дійсно в будь-якому місті нашої країни.  

Але, разом з тим, ми сьогодні розуміємо, що економічна ситуація і благополуччя тих і так знедолених людей, чиє житло вже було зруйновано внаслідок терористичних атак, перебувають на грані психологічного зриву і не в нормальних соціальних умовах. І зараз заганяти їх в той механізм, де наші нотаріуси будуть мати можливість знімати обмеження при придбанні із сертифікатом житла, мені здається недоречним.

Шановні колеги, кажіть одразу: ми міняємо правила. Тоді ми ще будемо думати чи підтримувати цей законопроект. А так ми дивимося на Закон "Про іпотеку", вибачте, будь ласка, в якому чітко прописано, що іпотека не може бути надана, якщо можливість іпотеки є предметом іпотеки, дивіться на цей закон.

Тому фракція "Батьківщина", на жаль, з цих об'єктивних обставин не може підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Я прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Переходимо до прийняття рішення, будь ласка, займіть свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із забороною відчуження об'єктів нерухомого майна, придбаних (у тому числі проінвестованих/профінансованих) з використанням житлового сертифіката на придбання об'єкта житлової нерухомості (реєстраційний номер законопроекту 10208).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:16:01

За-240

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, у нас залишилося, якщо я не помиляюся, чотири законопроекти і, наскільки я розумію, що є можливість до компромісу без обговорення по них пойти. Да? Дякую.

Тоді, з вашого дозволу...  Прошу? Будь ласка, Ірино Володимирівно, ви щось хотіли сказати. 

Разумков – з процедури, будь ласка.

 

12:16:37

РАЗУМКОВ Д.О.

Я так розумію, Руслане Олексійовичу, що все ж таки буде знятий законопроект 10324, і я не намагаюсь влаштовувати регламентний батл з вами, ми в різних вагових категоріях: ви академік, в мене таких заслуг перед державою немає. Але я хотів би нагадати про лист. Лист – це наміри, згідно Регламенту такої норми немає, якщо будь-який народний депутат буде виступати проти цього підходу, то виносити це на розгляд Верховної Ради всупереч Регламенту неможливо.

Тому я одразу до вас звертаюсь як до Голови Верховної Ради, що я буду вступати проти, навіть якщо такий лист з’явиться. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитре Олександровичу, такого листа немає, тому цей законопроект сьогодні не розглядається.  

Сергій Володимирович, будь ласка. Власенко, перепрошую, Сергій Володимирович.

 

12:17:29

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово.  З процедури, ми підтримуємо три законопроекти без обговорення, але ми би просили законопроект про шахтарів,  все-таки дати можливість буквально коротенько висловитись. Ми підтримуємо цей законопроект, але нам треба висловитись.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, ще Ірина Володимирівна, і переходимо до…

Будь ласка, Ірина Володимирівна Геращенко.

 

12:17:48

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Ми якраз підтримуємо без обговорення шахтарів і одну хвилину просимо по Нацбанку. Ми не будемо проти, якщо колеги візьмуть слово для обговорення по законопроекту по шахтарям, і просимо нам дати хвилину по Нацбанку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Шановні колеги, тоді фіналізуючи. Ми законопроект 10195 голосуємо зараз без обговорення, далі 10023 по Національному банку одна хвилина – Геращенко Ірина Володимирівна, 10324 не голосуємо, 10303 голосуємо  без обговорення і шахтарі – одна хвилина, 2 хвилини, я бачу, для Кучеренка.    

 (Шум у залі) Дивіться, тоді, фіналізуючи, ще раз, шановні колеги. 10195, який зараз… Без обговорення давайте його проголосуємо. Я пропоную, перше, включити до порядку денного сесії законопроект 10195, це проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану. А також альтернативний до нього 10195-1.

Я ставлю пропозицію включити їх до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:19:55

За-243

Рішення прийнято.

Як ми домовилися, без обговорення. Тому я одразу ставлю рішення: прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану (реєстраційний номер 10195). Прошу народних депутатів голосувати. 

      

12:20:33

За-233

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій і  поправок для підготовки до другого читання. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:20:55

За-220

Рішення не прийнято. Тому строки не скорочуються.

Ідемо далі. Наступний законопроект 10023. З того, що я зрозумів, одна хвилина дається Южаніній і голосуємо. Правильно? Будь ласка, 10023. Одну секундочку, ми маємо включити його до порядку денного. 

Проект Закону про внесення зміни до розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про Національний банк України".

Я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії цей законопроект. Прошу голосувати.

 

12:21:35

За-257

Ставлю пропозицію розглянути за скороченою процедурою, в розумінні одна хвилина для Южаніної. Будь ласка, прошу голосувати.

 

12:21:55

За-230

Одна хвилина – Ніна Петрівна. І після цього голосуємо закон. Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

12:21:59

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, насправді спочатку був дуже простий проект закону і вкрай необхідний для Національного банку і Міністерства оборони щодо передачі майна. Але було переглянуто рішення комітету і додана ще одна норма. 

Я хотіла просто проінформувати, що відповідно до Закону "Про адміністративну процедуру" Нацбанк здійснює функцію публічної адміністрації. Що це таке? Це внутрішня апеляційна процедура досудового адміністративного оскарження для всіх державних органів. І згідно статті 100 подання скарги зупиняє виконання заходів впливу до завершення її розгляду. Зараз цим проектом Національний банк виводить себе з цієї процедури на 1 рік, до 1 січня 2025 року.

Насправді на комітеті ми обговорювали, але я думаю, що це крайній захід, і ми даємо насправді зараз… Ми підтримаємо теж цей проект закону, але це останній крок довіри до Національного банку, тому що все-таки треба захищати і банки, і небанківські фінансові установи, і давати їм можливість користатися європейськими нормами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення зміни до розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про Національний банк України" (реєстраційний номер 10023). Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:23:36

За-255

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення зміни до розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про Національний банк України" (реєстраційний номер 10023). Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:24:09

За-253

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Наступний законопроект 10324 ми не розглядаємо за зрозумілих причин. Далі, 10303.

З процедури? Геращенко, будь ласка, з процедури.

 

12:24:25

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, у зв'язку з тим, що Верховна Рада зараз збирається там по два дні на два тижні, ми просимо керівництво парламенту після того, як буде завершено сьогодні порядок денний, оголосити запити народних депутатів. Ми просимо це підтримати, тому що знаємо, що накопичилося достатньо багато запитів, це важливий так само інструмент нашого з вами впливу, парламентського контролю.

І це ми просимо сьогодні їх оголосити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Білозір, я бачу, да, Лариса Миколаївна? Будь ласка, Лариса Білозір.

 

12:25:01

БІЛОЗІР Л.М.

Я хотіла просто, щоб ми зрозуміли, що ми проголосували: один з маяків по отриманню макрофіну від ЄС, і вписано в звіт Єврокомісії про те, щоб припинити вихід з адмінпроцедури. Ми знову, Нацбанк, ми його провалили минулого разу, зараз знову ми, вніс Нацбанк цей "хороший" законопроект. І, будь ласка, цей маяк не виконаний і певна сума не буде отримана макрофіну і не виконана як би, скажімо, в звіті Європейського Союзу перед нашим зараз отриманням статусу. І ми виглядаємо як шулери.

Я хочу вам довести вам до вашої уваги. Тому що от Нацбанк хоче вийти з цієї процедури. Потім митниця вийде, потім усі вийдуть, всі хочуть жити під європейським прапором, а не своїми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лариса Миколаївна, а що тут з процедури? А що тут з процедури? Адмінпроцедура? Крім Закону про адмінпроцедуру, що тут ще з процедури? Добре, дякую.

З процедури хто ще хотів? Гетманцев – з процедури і Власенко – ні вже.

Будь ласка, Гетманцев – з процедури.

 

12:26:02

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Дякую. Я відповім, що ця редакція повністю узгоджена з Єврокомісією і з вами також це обговорювалося. Я не знаю, чому, власне, це питання зараз виникає вже після голосування. Тому абсолютно правильне рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, дивіться, закон проголосований, що ви махаєте вслід потягу, який поїхав. Перестаньте вже.

Давайте, йдемо далі. 10303 – це проект Постанови про звіт тимчасової слідчої комісії. Можемо без обговорення, шановні колеги? 

Тоді, шановні колеги, я ставлю пропозицію, заходимо в розгляд питання 10303. Це проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж про виконану роботу. Тоді давайте проголосуємо розгляд за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:27:17

За-212

Давайте так, є необхідність у фракції "ЄС" обговорити. Більше ні в кого немає? Від фракції "ЄС" Гончаренко – 2 хвилини, і голосуємо одразу.

Будь ласка, Гончаренко – 2 хвилини.

 

12:27:46

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Шановні колеги, ми  зараз з вами розглядаємо звіт тимчасової слідчої комісії. Верховна Рада наплодила їх якусь неймовірну кількість. В нас є тимчасова слідча комісія одна, друга, третя, п'ята, десята, є кол-центри, є все це, безкінечна історія. Після цього ходять рекетують тут наші колеги. Де колега Тищенко? Може, скаже нам тут про "константу" і про все інше? А потім іде звіт тимчасової слідчої комісії, говорять, а що тут обговорювати – без обговорення, раз, два – полетіли.

А нащо ми створюємо ці тимчасові слідчі комісії, поясніть мені. Щоб ми… навіть коли звіт, то ми не хочемо слухати, про що там. Тобто ми просто створюємо інструмент рекету, вимагання, щоб хтось заробив собі грошенят, а далі звітувати нема про що, я так розумію? Нащо тоді це, поясніть мені. Тому має бути, якщо звіт ТСК, то має виходити людина, говорити, є голова ТСК, які результати, нащо ми створювали, чого ми добилися. Інакше нащо це все потрібно? Поясніть. Щоб далі була ТСК, як у Гунька, де на цю ТСК приносять сумками гроші? Потім в СІЗО, украл, выпил – в тюрьму. У нас інше: ТСК – СІЗО – Рада, ТСК – СІЗО – Рада. У нас інший якийсь цей... Ну, це можна, далі скільки це буде продовжуватися?

Далі, наступне питання. Голова цієї ТСК шановний пан колега   Куницький. У мене питання. З'явилось журналістське розслідування, що він поїхав у відрядження, це все продовжується, історія з відрядженнями. Бо тут не можеш поїхати представляти Україну а ПАРЄ, де це твоя робота – представляти Україну. Тут ми чуємо черговий раз "Слуга народу", депутат, Маямі. Якщо не Таїланд, то Маямі, не Мальдиви, то ще щось. Так у мене питання: так був колега наш в Маямі чи ні? Хочеться почути відповідь. І хто його туди відрядив і як?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Секунду, є репліка, була названа фракція "Слуга народу". Я даю право на репліку, а далі ми розберемося. Добре, Олександра Юріївна?

 

12:30:02

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Шановні колеги, ми створюємо ТСК не задля того, щоб обговорювати її діяльність, а задля того, щоб подолати проблему, подолати ганебне явище. Там стільки неповнолітніх працюють, ви навіть не уявляєте. Я особисто прошу кожного з вас, це моє прохання особисто до вас, ще ніхто не дорікнув мені, що я вкрав якісь гроші, і моїм колегам також, підтримати діяльність ТСК, дати нам можливість на наступному засіданні комітету нарешті проголосувати закон про заборону діяльності незаконних кол-центрів, законопроект Павлюка та Бакумова, і покласти край цьому явищу. Це особисто моє прохання для кожного з вас голосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олександра Юріївна, що у вас? Устінова.

 

12:30:47

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, мені прикро, що наші колеги деякі вважають, що не потрібно читати звіти ТСК. Я вам дуже раджу прочитати, тому що це стосується діяльності незаконних кол-центрів, які зараз обирають найбільш... обдирають найбільш незахищені версти населення. Я особисто знаю бабусь, які сотнями тисяч гривень позичали і відносили в ці кол-центри. Нам потрібно продовжити діяльність цієї ТСК. Проголосувати закон, який заборонить це. І мені прикро чути, що нам говорять, що це чергове ТСК і чого ми маємо звіт обговорювати. Ви його почитайте спочатку, подивіться, що людям треба.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я думаю, треба голосувати. Треба голосувати.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в цілому проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконної діяльності у сфері фінансових послуг та ринків фінансових послуг, які здійснюються з використанням інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем та електронних комунікаційних мереж про виконану роботу. Реєстраційний номер проекту Постанови 10303.

Шановні колеги, я прошу підтримати цей звіт, тому що ми маємо в тому числі і підтримувати звіти тих комісій, яким ми надали повноваження. Прошу голосувати.

 

12:32:26

За-215

Рішення не прийнято, шановні колеги.

Ідемо далі, шановні колеги. Шановні колеги, наступний законопроект 10086. Це проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств" щодо продовження терміну дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств.

Я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії законопроект 10086. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:33:24

За-231

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути за скороченою процедурою. Але ми домовлялися одна хвилина, дві хвилини для Кучеренка Олексія Юрійовича. Прошу голосувати за скорочену процедуру.

 

12:33:48

За-209

Рішення прийнято.

Будь ласка, 2 хвилини – Олексій Юрійович, і голосуємо за цей закон в цілому. За основу, перепрошую, за основу.

Будь ласка, Олексій Юрійович.

 

12:34:03

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Олексій Кучеренко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, я би дуже хотів, щоб ви зараз послухали мене, 2 хвилини ми працюємо і все, особливо керівники фракцій. Зрозуміло, що за цей закон, він недолугий, але за нього треба голосувати, бо знов ми на рік продовжуємо агонію, рятуємо шахти державні від банкрутства, ця платівка, вже 20 років вона триває. Я звертаю вашу увагу на інші принципові речі.

По-перше, послухайте професіоналів і зрозумійте, будь ласка, що вугіль у найближчі 20 років буде для нас ключовим видом палива. Всі ці байки про те, що можна замінити швидко на сонце, на вітер – це, вибачте, непрофесійна маячня. Це все має бути відображено в стратегії енергетичній, фаховій, яка має бути прийнята як документ. Я, до речі, звертаю увагу на Польщу, якщо хтось мені не вірить, то подивіться як Польща використовує своє вугілля до сих пір, бо вони без нього жити не можуть. І ми не будемо… змоги жити без вугілля в найближчі 20 років.

Звертаю увагу, прийнято якусь стратегію уряду до 35-го, здається, року. Її ніхто не бачив в очі, її просто заховали, її прийняли. Йдуть якісь презентації в Лугано, де там вони ще, в Лондоні, у Варшаві, витрачається куча грошей,  емоцій на повну маячню, яка не має ніякого відношення до реалій енергетичного сектору.

Тепер опускаємося на землю. Ключовою компанією для державних шахт є державна енергетична компанія "Центренерго". Саме вона має спалити це вугілля для того, щоб у нас не було дефіциту електроенергії. Держаудитслужба провела аудит цієї компанії: 5 мільярдів порушень, непроведення ремонтів, фантастичні зловживання в державній компанії. Як ви думали, оприлюднив Держаудит цей звіт? Ні, не оприлюднив. І на мої запити не оприлюднив. Чому? Тому що одразу ДБР, НАБУ, поліція закриває їх під кримінальним провадженням.  Це системна криза.

І я звертаюся до колег, цей законопроект треба підтримувати, але енергетика на межі. Почнемо ми рятувати шахтарів через державну компанію "Центренерго".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів приготуватися.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств" щодо продовження терміну дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств (реєстраційний номер 10086). Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:37:32

За-227

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію скоротити строки підготовки до другого читання, строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання  по щойно прийнятому законопроекту.  Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:38:00

За-223

Рішення не прийнято.  Я старався.

Шановні колеги, я вам щиро дякую. Розгляд питань порядку денного, які були заплановані на сьогодні, завершено. Дякую усім за результативну роботу.

Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження буде вам повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку. Працюємо далі на перемогу. І слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку