ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

08 грудня 2023 року, 12 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:06:49

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати України, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, я звертаю вашу увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні, і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного із вас.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією я пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, сьогодні триває 653-й день героїчного опору українського народу у повномасштабній збройній агресії російської держави-терориста. Я  наголошую, що всі, причетні до ракетних ударів, атак дронами по території нашої країни, в тому числі здійснених сьогодні, повинні понести і понесуть юридичну відповідальність.

Наші воїни щодня проливають кров, захищаючи суверенітет, незалежність, територіальну цілісність України, демократичні цінності та європейські прагнення українського народу. Я прошу хвилиною мовчання вшанувати світлу  пам'ять всіх захисників і захисниць, які віддали своє життя заради України, всіх невинних жертв злочинних  дій Російської Федерації.

(Хвилина мовчання)

Шановні народні депутати, 6 грудня ми відзначали державне свято –  День Збройних Сил України. Наші Збройні Сили довели всьому світові, що українське військо вміє воювати за свою землю, державність і культуру, може опановувати будь-яку зброю, щоб захистити незалежність і територіальну цілісність держави, та здатні щодня нещадно нищити ворога. Сьогодні кожен українець щоденно дякує нашим Збройним Силам за те, що може жити, виховувати дітей і працювати задля зміцнення і відновлення держави. Саме ви пишете історію сучасної України, в якій обов'язково будуть сторінки про нашу перемогу, про наш подвиг, героїзм і відвагу.

Шановні колеги, давайте привітаємо ще раз оплесками наших героїв з їхнім професійним святом. (Оплески)

Шановні колеги, вчора ми відзначали День місцевого самоврядування. Користуючись нагодою, вітаємо всіх представників органів місцевого самоврядування зі святом. Дякуємо всім, хто у надскладний період на місцевому рівні звитяжно працює на перемогу України та розвиток громад.

Шановні народні депутати, дозвольте поінформувати коротко вас про важливі міжнародні заходи, які відбулися впродовж декількох останніх днів. І розпочнемо з Брюсселя. Тому що 28 листопада відбулися зустрічі з президенткою Європейського парламенту Робертою Мецолою та лідерами парламентських фракцій Європейського парламенту, які підтримали початок переговорів України про вступ до ЄС. А також підписано амбітного Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою і Європейським парламентом.

7 грудня у бельгійській столиці також  було проведено окремі зустрічі і переговори з Головою Європейської Ради Шарлем Мішелем та Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Підтримка України у боротьбі з російською агресією залишається непохитною.

Після Брюсселя було перебування у Вашингтоні, де було  відпрацьовано важливий парламентський сегмент, який склали зустрічі з новим спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном, членами українських кокусів у Палаті представників та сенаті, керівниками комітетів із закордонних справ, розвідки та збройних сил, двох палат Конгресу США. Також була ціла низка інших зустрічей з нашими колегами.

Ми продовжуємо всі разом працювати над тим, аби в Сенаті було невідкладно розглянуто бюджетний запит адміністрації Президента США про фінансування додаткових видатків на допомогу Україні, які життєво необхідні для  визволення України від російських загарбників.

Шановні народні депутати, на Погоджувальній раді ми домовилися перед початком розгляду питань порядку денного надати час по 3 хвилини для виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп. Я прошу представників депутатських фракцій і груп записатися на виступи. Будь ласка, колеги, записуємося.

Будь ласка, слово надається народному депутату Скорику Миколі Леонідовичу, депутатська група "Платформа за життя і мир". Будь ласка.

 

12:14:59

СКОРИК М.Л.

Шановна президія, шановні колеги, шановні громадяни України! Буквально декілька тижнів залишається до закінчення поточного 2023 року, саме час, мабуть, починати підводити підсумки цього року, вибудовувати плани на майбутнє.

Я можу сказати від імені нашої депутатської групи "За життя та мир", що депутати нашої групи на протязі всього року підтримували ініціативи Президента і уряду, спрямовані на підтримку нашої обороноздатності, на захист, соціальний захист наших громадян, на підтримку нашої економіки в цей складний час. І ми плануємо, наша група планує роботи це і надалі, тому що саме такі пріоритети є надважливішими в тій ситуації, в якій на сьогоднішній день опинилася наша держава Україна.

Це в першу чергу стосується і бюджету і на 2023, і на 2024 рік. Під час підготовки до голосування бюджету на 2024 рік ми висловлювали, наша група висловлювала занепокоєння з приводу того, що громади залишаються без ПДФО. Це важливий був захист з точки зору наповнення державного бюджету, але ми вже тоді говорили, що для багатьох громад цей дохід може стати фатальним. Тому що, ну от я наведу приклад моєї рідної Одеської області: загальні втрати місцевих бюджетів від цього кроку на наступний рік будуть становити 4,8 мільярда гривень в цілому по області, з яких безпосередньо обласний бюджет втратить 1 мільярд. І якщо говорити про великі громади, ну, моє рідне місто Одесу, скажімо, Київ, Дніпропетровськ, інші міста, то, мабуть, цим містам буде, чим замінити цей дохід. А якщо говорити про маленькі і середні громади, то це абсолютно фатально для багатьох, і втрати цих громад з точки зору доходів першої корзини будуть становити від 30 до 40 відсотків.

Ви добре розумієте, я думаю, фінансисти добре розуміють, що це напряму загрожує фінансуванню захищених видатків. В цьому контексті мені б хотілося звернутися до уряду: повернутися до цього питання, дуже уважно його моніторити на протязі буквально перших тижнів наступного року з точки зору того, щоб відповідними міжбюджетними трансфертами вирівнювати ситуацію, тому що це загрожує напряму фінансуванню охорони здоров'я, освіті. Це саме ті видатки, які найважливіші для місцевих бюджетів і для наших громадян. Нефінансування таких видатків…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайлюк Галина Олегівна, фракція "Слуга народу".

 

12:18:09

МИХАЙЛЮК Г.О.

Прошу передати слово Марії Мезенцевій.

 

12:18:22

МЕЗЕНЦЕВА М.С.

Дякую, шановна Галино. Вітаю, шановні колеги! Хочемо відзвітувати щодо потужних днів парламентської дипломатії, яка пройшла, в принципі, по всьому світу: від Європи до Сполучених Штатів Америки.

Ви добре знаєте, що нещодавно в різні штати Сполучених Штатів Америки напередодні голосування важливого пакету підтримки не тільки для України, але і для Ізраїлю, Тихоокеанського регіону, і України, звісно, були відряджені делегації. Це не стандартні штати, це не тільки Вашингтон – поїздка, в якій брав участь спікер парламенту,  – але це були і Каліфорнія, Аризона, Техас, Мічиган і інші штати, в яких в тому числі проживає велика кількість українців нашої діаспори.

Перед вами два прапори, які ми плануємо передати Верховному Головнокомандувачу Зеленському і Головнокомандувачу Залужному, які підписали члени, діючі військові Нацгвардії Каліфорнії, Нацгвардії Аризони, підписали американці, лідери релігійних організацій різних конфесій, діаспоряни, лідери бізнес-кіл і також виробничих потужностей Сполучених Штатів.

Друзі, зараз історичне питання, зараз світова демократія проходить величезний тест. Сьогодні для американського платника податків це всього півтора долара в день, щоб підтримати демократію у світі. Так, через океан, але це є прямим національним інтересом Сполучених Штатів, безпеки не тільки в Україні, але й в Тихоокеанському регіоні, відбиття потенційної загрози стосовно Тайваню, вирішення питання на Близькому Сході і протидії ескалації агресії Росії саме в Україні.

Ми спілкувалися з багатьма американцями, вони підтримують Україну, є двопартійна підтримка. Так, дійсно питання безпеки кордону стоїть сьогодні гостро, кількість нелегального перетину перевищила історичні показники. Але ми впевнені, що нещодавні підвищення асигнувань дають нам змогу з упевненістю сказати: підтримку ми отримаємо, дуже чекаємо цього голосування, і саме головне, розтлумачувати і далі наші меседжі треба як для Сполучених Штатів Америки, так і для європейських народів, оскільки саме 15 грудня наступного тижня відбудеться також історичний процес – потенційне відкриття перемовин щодо членства України і Молдови в ЄС. Дуже чекаємо цього голосування і підтримки Європейської Ради, а також підтримки пакета для стабілізації української економіки, соціальних виплат і підтримка армії в рамках 50 мільярдів євро. Безпрецедентне рішення.

Слава українській дипломатії, слава Збройним Силам України!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Слово надається Соболєву Сергію Владиславовичу, фракція "Батьківщина".

 

12:21:42

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я думаю, що грудень цього року це буде реально історичний момент не лише для української державності, це буде історичний момент для всього демократичного світу. Ті ключові події, від яких далі буде залежати, чи в світі буде панувати демократія, чи в світі будуть панувати авторитарні, диктаторські режими, фактично будуть мати свій вихід і логічне завершення саме в грудні.

Саме грудень повинен стати вирішальним місяцем, коли, я сподіваюся, і мої колеги по фракції, партії абсолютно переконані в тому, коли ми отримаємо ту необхідну допомогу від Конгресу Сполучених Штатів Америки. Саме грудень повинен стати тим переломним моментом, коли Європейський Союз все-таки повинен ухвалити рішення, і ми почнемо реальний поступ до членства в Європейському Союзі. Саме цей місяць стане вирішальним для 50-мільярдної допомоги, яку повинен надати Європейський Союз протягом наступних років, і це буде відповідь Європейського Союзу на ті всі ключові виклики, які є сьогодні.

Але все це можливо тільки за одних умов. Все це можливо за умови реальних потужних Збройних Сил України і єдності всередині країни. Саме єдність – це те, що дає можливість і наснагу об'єднати всі можливі зусилля, а це єдність між військовим і політичним керівництвом, це єдність всередині парламенту, це єдність, коли голови фракцій будуть приймати участь безпосередньо разом з Президентом у виробленні політики нашого майбутнього членства в НАТО. І я думаю, всі ці виклики ми повинні пройти спільно. Для нас є єдина можливість – це саме в цій сесійній залі це продемонструвати. І ті виклики, які є у нас, – це виклики, які стосуються не лише ключових речей, які будуть в майбутньому, це виклики, які стосуються сьогодення. І саме тому фракція "Батьківщина" буде робити все можливе для того, щоб ці питання вирішити.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України  Вороньку Олегу Євгенійовичу,  депутатська група "Відновлення України". Будь ласка. Передає слово Дмитруку Артему.

 

12:24:52

ДМИТРУК А.Г.

Шановні колеги, шановний пане Голово! Ми усі розуміємо, що маємо двох ворогів – внутрішнього та зовнішнього. Зовнішній ворог нам усім зрозумілий, але внутрішній ворог найгірший, він працює під прикриттям і знищує нашу країну зсередини. Це корупція, це шахрайські кол-центри, які знущаються над українцями, навіть які виїхали за кордон, втікаючи від жахливих наслідків війни, втративши свою домівку. Шахраї забирають у них останнє.

Ще одна сторона – це організовані злочинні групи, які розвалюють чесний бізнес на території України, стратегічно важливий бізнес в нашій країні. Одна з таких злочинних груп працює на території Одеської області з 91-го року. Направленість даної злочинної групи полягає в скоєнні замовних вбивств та тиску та бізнес. Злочинна група встановила тісні взаємовідносини з органами влади та управління на півдні Одеського регіону, а саме у містах Ізмаїл та Рені, а також Адміністрацією річкових портів і окремими депутатами місцевого самоврядування. Керівником даної злочинної групи є громадянин України Попеско Олег Євгенович за прізвиськом "Румун", який перебуває у розшуку з 2001 року. Перебуваючи за кордоном у розшуку,  він продовжує свій злочинний вплив, кримінальний вплив на діяльність в Одеському регіоні.

Я передаю у форматі звернення розгорнуту інформацію щодо діяльності цієї організованої злочинної групи з конкретними особами, злочинами та вже відкритими кримінальними справами. Прошу звернути увагу міністра внутрішніх справ та Голову Служби безпеки України на цю ганебну ситуацію та відповідно відреагувати. Ми сильна та незалежна країна, в якій не місце шахраям та бандитам.

Сьогодні в цій залі ми розглянемо низку важливих законопроектів щодо посилення роботи правоохоронних органів, це серйозно укріпить боротьбу з корупцією. Також нагадую, що йдеться про виконання рекомендацій Єврокомісії. Ці кроки наблизять нас до старту переговорів про вступ України в ЄС. Водночас боротьба з корупцією та іншою злочинністю такою, як організовані злочинні групи та шахрайські кол-центри, це потрібно нам, а не комусь в Брюсселі чи Вашингтоні. Ми відстоюємо українську перспективу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Стефанишина, вона... А, вона не передає нікому. Ольга Анатоліївна, фракція політичної партії "Голос". Будь ласка.

 

12:27:57

СТЕФАНИШИНА О.А.

Шановні колеги, ми голосуємо з вами дуже багато важливих законів і не голосуємо один дуже важливий для людей, для хворих людей, які постійно терплять болі, як фізичні, так і психологічні, я зараз говорю про Закон про медичний канабіс. Він заблокований сьогодні в парламенті, і ми не можемо його винести в залу, тому що деякі фракції збираються змушувати нас сидіти по кілька днів і слухати поправочний спам.

Я хочу нагадати, що п'ять років тому пацієнтські організації зареєстрували петицію на сайті Верховної Ради, яка набрала 25 тисяч голосів. І, власне, ми маємо виконати те, що просять сьогодні від нас люди. Вони чекають п'ять років, це 1725 днів болю і страждань. Маленька Софійка, напевно, ви пам'ятаєте, з епілепсією, яка кілька років тому під Верховною Радою просила нас ухвалити цей закон, сьогодні живе в Польщі і там вона вживає ці ліки. І, ви знаєте, їй там краще, на превеликий жаль, тому що сьогодні Україна не може їй такі ліки надати.

Я дякую дуже сильно тим депутатам, які подали поправки і які ми врахували. Їх більше ста, і вони нам допомогли зробити цей закон кращим. Але є понад 400 поправок, які є спамочними. І ви прекрасно знаєте, що це означає. Це коли з тексту законопроекту пропонується вилучити один абзац, потім одне речення цього абзацу, потім два слова, потім кому, потім крапку і так далі. Я думаю, що ми всі не хочемо з вами сидіти два дні і слухати про наркокартелі і все інше і розуміємо, що Україна Колумбією ніколи не стане, бо ми з вами розуміємо це прекрасно. 

Тому є велика пропозиція до вас. По-перше, підписати підписні листи. У нас зараз є 125 підписів, потрібно 150, а потім проголосувати в залі за спеціальну процедуру розгляду Закону про медичний канабіс. Таким чином ми дамо можливість не тільки нашим пацієнтам з онкологією та іншими  хворобами отримати ліки, а й нашим воїнам. Оскільки відповідно до тих останніх досліджень, які ми читаємо, американське дослідження каже про те, що ті пацієнти, які мали ПТСР і вживали медичний канабіс, мали набагато легший перебіг, до 60 відсотків зниження тривожності, болю і хвилювання. Тому, я думаю, що ми це маємо зробити для людей, для військових, для ветеранів і для пацієнтів.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Лабазюку Сергію Петровичу, депутатська група "Партія "За майбутнє".

Тарас Іванович, будь ласка, Батенко. Будь ласка.

 

12:31:16

БАТЕНКО Т.І.

Шановні колеги, ми зараз переживаємо, живемо з вами в доволі критичний час, коли у нашому суспільстві відбувається перелом настроїв з огляду на звістки з фронту, з огляду на звістки з Вашингтону, з деяких європейських країн-партнерів, Україна бореться з останніх зусиль, не втрачаючи при тім оптимізму. Ми хочемо, щоб Україна не опинилась у темряві песимізму, щоб ми не блукали у пошуках одвічної української зради, як це було в 1918 році і в інших роках нашої історії, які завершилися втратою української державності. Щоб ми не лише мріяли про перемогу, а кожен себе щодня питав, що він для цієї перемоги зробив конкретно. Цей іспит рано чи пізно доведеться тримати кожному із нас. Якщо доля тих українських громадян, які прагнуть залишитися за кордоном, збільшується, як ми бачимо, вдвічі, і та чисельність тих, хто хоче повернутися в Україну, падає, - це ще один виклик  для української держави, хоч і поки ще відтермінований у часі. Треба думати, як вберегти наших людей, насамперед воїнів, які на передовій. Вберегти, нарощуючи дрони, виробництво дронів, власну військову технологію, самостійно нарощуючи те, що критично необхідне сьогодні на фронті і що ми можемо самостійно виготовляти. 

Друзі, люди мусять бачити надію і перспективу. Тому ми починаємо один з фінішних розглядів сьогодні євроінтеграційних проектів перед початком дебатів послів Європейського Союзу щодо переговорів про членство України в ЄС. До таких належить розгляд питання про національні меншини і спільноти, які ми розглядаємо в першому читанні. На відміну від основного проекту, внесеного урядом, даний законопроект, який доопрацьований всіма депутатськими фракціями і групами за підтримки Першого заступника Голови Верховної Ради, реально пропонує крок назустріч мовам національних меншин, які є основними мовами Європейського Союзу. Ми вихолощуємо з нього будь-яке зросійщення, яке мало місце в нашому минулому. Ми бачили в урядовій версії лазівки, який доопрацьований депутатським корпусом законопроект дозволив уникнути і забрати. У цьому проекті усунуто можливість обходу заборони на масове поширення друкованих видань мовою держави-агресора і так далі. У нас немає поняття так званої великої національної меншини, мова якої є мова держави-агресора, а є лише численні представники різноманітних національних меншин, яких було русифіковано радянською імперією, те які заслуговують тепер на розвиток своїх рідних мов, а не мови,  нав'язаної окупантом.

Колеги, парламент по суті приймає все, що нам каже Європейська комісія. Тепер ми хочемо почути головну звістку з Брюсселя, яка дасть не тільки примарну, але й чітку і конкретну перспективу України на вступ до Європейського Союзу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Павленку Ростиславу Миколайовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

   

12:34:26

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую. Прошу передати слово Петру Олексійовичу Порошенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Петро Порошенко.

 

12:34:43

ПОРОШЕНКО П.О.

Дорогі українці, шановні народні депутати! Я хочу подякувати за ті численні слова підтримки, які я почув від вас протягом останнього тижня. 

І хотів би звернутися  до чоловічої частини президії, бо я дуже добре знаю всіх голів Верховної Ради за 32 роки нашої незалежності. Ніхто, як ви, не множив на нуль парламентаризм, і слід спину тримати рівно, навіть коли ви дозволяєте кричати на себе Офісу Президента.

Кримський міст, БАМ, ліквідація колаборантів – це слова вдячності сміливим офіцерам СБУ. Але ж соромно, коли службу перетворюють на телеграм-канал Банкової, яка вимушена тричі міняти версію скасування моєї поїздки і поїздки депутатів "Європейської солідарності" щодо міжнародного відрядження, втручання служби в політику і дипломатію.

Хотіли вдарити по мені, а вдарили по Україні, і за це треба буде відповідати. І замість закордону 65-й раз за 650 днів ми поїхали на фронт. І їздимо не селфі робити, а кожен раз від 5 до 20 мільйонів гривень передаємо в підтримку Збройним Силам, загалом на 4 мільярди. І більш ніж снарядний голод, говорять бійці зараз про необхідність єдності, єдності між Україною і партнерами, єдності між політичним і військовим керівництвом країни, єдності між владою і опозицією. І найлегше, не намагайтеся, до речі, списувати проблеми на російське ІПСО, треба вирішувати проблеми.

14 грудня Президент має бути в Брюсселі, так, як я це робив, і вирішувати будь-які складні питання там, – завдання для Президента. Перспектива отримати 50 мільярдів макрофіну є цілком реальна і оптимістична, а от з рішенням про початок переговорів про вступ треба працювати.

Зараз ми маємо проголосувати закони про НАБУ, САП, нацменшини. І єдність – це не слова, а дії. Людина, яка дискредитує ЗСУ, має бути позбавлена мандата або як мінімум відкликана з комітету. А ви звільняєте Веніславського. І я наголошую, треба об'єднатися, провести зустріч лідерів фракцій з Президентом, і перемагати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Бакунцю Павлу Андрійовичу, депутатська група "Довіра".

Будь ласка, Павло Андрійович.

 

12:37:57

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановний пане Голово, шановні народні обранці, убогі народні обранці. Бо ви убогі є на довіру від того народу, який вас сюди прислав, ви убогі є на спілкування з тим народом, який вас сюди делегував. Ми всі, напевно, є убогі на цю підтримку від тих людей, котрі, власне, послали сюди кожного із вас в різний спосіб, аби працювати. І, звичайно, що цим таким дуже особливим словом "убогий на довіру", власне, я хотів би закликати вас, аби почати працювати на єднання. На єднання, можливо, вже не в цьому залі –  на єднання між усіма верствами населення, на єднання між найкращими українцями, нашими Збройними Силами України, між політичним керівництвом нашої країни, в громадах. На єднання для того, аби пройти цей важкий етап цієї війни.

І ми, звичайно, що віримо, що наші міжнародні партнери, особливо стратегічні партнери у Вашингтоні, об'єднаються і в Сенаті, і в Конгресі і проголосують нам допомогу для того, аби підтримати найвідважніших, відважніших серед вас, які в цьому залі, підтримати зброєю тих, хто виборюють цю перемогу.

Ми віримо і в рішення Європейської ради щодо відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу. І попереду щодо цієї євроінтеграції України, через яку вже дуже багато точиться дискусій, нам потрібно приймати ще багато законів. Віримо, що і в сьогоднішні дні, і в наступні тижні і місяці ми приймемо багато євроінтеграційних, антикорупційних законів. Збільшимо чисельність НАБУ, відкриємо нарешті декларації всіх чиновників, нас разом із вами, усіх чиновників всіх рівнів для українського суспільства, для українського воїна, аби він побачив, аби, власне, не було цього великого розколу і цієї великої зради, а лише об'єднання.

І ми віримо, що, власне, саме так ми зможемо хоча б покроково об'єднати наше суспільство в цій нелегкій боротьбі з вірою в те, що Збройні Сили України зроблять найкращу роботу і виборють для нас перемогу з вірою в Бога, людей і перемогу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава!

Шановні колеги, ми завершили обговорення. Я попрошу запросити народних депутатів до залу. Але перед тим, я пам'ятаю, минулий раз там у зв'язку із повітряною тривогою 2 хвилини Дмитро Олександрович, і потім переходимо до  розгляду питань порядку денного.

Будь ласка,  включіть мікрофон Разумкову.

 

12:41:14

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович. Дійсно, на минулому пленарному засіданні ви не підтримали, шановні колеги, постанови, які б заблокували і знесли закони 10016. І вже сьогодні ми чуємо від голови профільного комітету, від Кабміну, що якщо до кінця року ми не отримаємо допомогу від наших міжнародних партнерів, то нема буде чим платити стипендії, пенсії, зарплати вчителям, медикам тощо.

Я хотів би нагадати, шановна голово комітету, що на цій трибуні ви стояли і казали, що все прораховано, всі запобіжники закладені, а інші народні депутати вам говорили про те, що такий бюджет приймати не можна. Бюджет, в якому ви закладаєте збільшення зарплат для БЕБ, законопроект 10038, в якому ви закладали 1,4 мільярда на Міністерство закордонних справ на проект "Вулики мінних полів", на 214 мільйонів збільшили фінансування Кабінету Міністрів України замість соціальної сфери, на якій ви плануєте економити в наступному році. Все це не можна було робити, тому що ви далі продовжуєте знищувати український бізнес.

Президент, на жаль, підписав 8401 і 10016-д. Це законопроекти, які повернули податки для українського бізнесу, які мають наповнювати бюджет, з якого йдуть виплати нашим захисникам, нашим Збройним Силам України. Він підписав ці закони і фактично дав додаткову можливість тиснути український бізнес. Бізнес, який не повтікав, який працює на державу, який сплачує податки, але який так довго не витримає. Тому дуже вам "дякую за таку роботу" (в лапках). 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили всі обговорення. Час для виступів вичерпано. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань порядку денного я пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадую, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, готові? Я прошу народних депутатів взяти участь у сигнальному голосуванні. Прошу голосувати.

 

12:44:07

За-235

Проти – 5, утримались – 3.

Олександр Сергійович, оголошення, будь ласка.

 

12:44:15

КОРНІЄНКО О.С.

Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України, а також згідно з протоколом зборів депутатської групи "Відновлення України" у Верховній Раді України дев'ятого скликання від 7 грудня 2023 року повідомляю про обрання співголовою депутатської групи "Відновлення України" у Верховній Раді України дев'ятого скликання народного депутата України Славицьку Антоніну Керимівну. Вітаємо.

 

12:44:41

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Сергійович.

Шановні колеги, я ще раз звертаюсь до всіх колег із закликом неухильно дотримуватися безпекових правил у Верховній Раді України і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні народні депутати, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано, переходимо до його розгляду.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься законопроект 10203-1 – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України.

Шановні колеги, ми домовилися так, що там буде: 3 хвилини – виступ Порошенка, 3 хвилини – виступ Власенка, 3 хвилини – виступ Мамки і 7-а, і 11-а поправки – Олена Костівна. І після цього голосуємо. Тому я прошу не розходитися далеко.

Будь ласка, Порошенко.

Я прошу людину, яка доповідає, Анастасія Олегівна, займіть своє місце за трибуною.

 

12:45:47

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, я хочу наголосити, що фракція "Європейської солідарності", безумовно, буде підтримувати зазначений законопроект, оскільки він повертає до побудови незалежної, підкреслюю, ключове слово – незалежної антикорупційної інфраструктури, яка була створена в  2014-2019 роках нашою командою. Я хочу наголосити, що треба нарешті припинити практику, коли забирають найгучніші корупційні справи СБУ, БЕБ, ДБР з однією метою: поховати їх. І мова йдеться не лише про чисельність антикорупційної інфраструктури, мова йдеться про забезпечення реальної незалежності, мова йдеться про забезпечення реального контролю громадськості, і мова йдеться про забезпечення ефективності. Хочу наголосити, що і НАБУ, і Спеціалізована антикорупційна прокуратура з відповідним забезпеченням законодавчим, і Вищий антикорупційний суд, де під призначенням суддів стоїть мій підпис, є ключовими елементами нашої європейської інтеграції.

І хочу ще раз наголосити, що від нас наші партнери вимагають не чисельності НАБУ, наші партнери вимагають не змін законодавства – наші партнери вимагають, щоб Україна боролася і перемагала (ключове слово - перемагала) корупцію. Я не маю жодного сумніву, що сьогодні закон буде проголосований, і це буде ще один аргумент надання нам початку переговорів про вступ.

Разом з тим, хочу наголосити, що "Європейська солідарність" вимагає поставити на голосування наш проект Постанови про єдність, саме наш, а не той, хто у нас був переписаний. Тому що це є символом, а не тільки змістом, єдності щодо європейської інтеграції.

Наша фракція вимагає поставити на голосування закон про церкву країни-агресора, і немає в президії жодних аргументів для того, щоб далі відтягати голосування сьогодні доленосного законопроекту.

Наша фракція вимагає поставити законопроект, який врегулює питання волонтерів і добровольців, які допомагають армії і які з 1 грудня пов'язані руками і ногами. І наша фракція вимагає відсторонення одного депутата, який критикує ЗСУ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Власенку. Будь ласка, до 3 хвилин, Сергій Володимирович.

 

12:48:59

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Насправді європейські партнери чекають від нас не побудови чергових антикорупційних органів, антикорупційних дитячих садків, антикорупційних шкіл і так далі, від нас чекають подолання корупції і зменшення корупції.

На жаль, створення нових антикорупційних органів подало нам абсолютно протилежний ефект. Корупція не лише не зменшилася, вона збільшилася в рази, вона охопила нові ділянки, корупція з'явилася там, де її раніше не було і так далі. І коли ми говоримо про інституційну спроможність Національного антикорупційного бюро, повірте, вона не полягає в кількості особового складу цього бюро. Вона полягає в тому, що до сих пір ми отримуємо повідомлення про підозри, я маю на увазі, суспільство бачить ці повідомлення про підозри, де записано: чиновник такий-то в невідомий час в невідомому місці з невідомими людьми щось зробив. І оце, оце показник інституційної неспроможності Національного антикорупційного бюро і всієї так званої антикорупційної інфраструктури!

Нам треба говорити не лише про кількість тих людей, які працюють у цих органах. Нам у першу чергу треба говорити про якість тих людей, які працюють в цих органах. Останнє гучне: невидача людини за запитом на екстрадицію. Французький суд написав, що Україна не довела, що працюють в Україні незалежні судові і правоохоронні органи, і що людина, яка запитувалась на видачу, не отримає право на захист. Оце індикація інституційної неспроможності правоохоронної системи в цілому і антикорупційних так званих нових реформованих органів працювати за європейськими зразками. Давайте скажемо чесно, да нічим не відрізняється НАБУ від ДБР, від всіх інших правоохоронних органів. На жаль, на превеликий жаль, вони всі однакові. На превеликий жаль, вони всі мають недоліки абсолютно очевидні. На жаль, вони всі нехтують базовими правами людини під час своїх проваджень, жодної ефективності у них немає.

Тому треба говорити про системну інституційну спроможність цих органів, яка точно не полягає в кількості людей. Треба цих людей навчати, треба цих людей тренувати, треба від цих людей вимагати жорсткого дотримання Кримінального і Кримінального процесуального кодексу і тоді у нас будуть інституційно спроможні незалежні антикорупційні органи, які зменшать рівень корупції в нашій країні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, до трьох хвилин виступ Мамки Григорія Миколайовича з приводу цього законопроекту. Будь ласка.

 

12:52:08

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, в чому різниця кожного по професії виконувати свою функцію, опцію, професійні здібності до тієї чи іншої проблеми, для вирішення проблеми? В тому, щоб кожен займався своєю справою.

Хочу звернути, що цей законопроект не має ніякого відношення ні до незалежності, абсолютно ні до чого, а він тільки збільшує кількість співробітників НАБУ. Ми будемо підтримувати, тому що цей законопроект стоїть як одна з ключових умов щодо початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу, але хотів би звернути увагу на спеціалістів, які пишуть закони, спеціалістів, які їх потім виконують, а потім отримують неочікувані результати.

Цей законопроект збільшує на 300 одиниць кількість співробітників НАБУ, тобто їх буде в наявності тисяча по закону, але по факту добавляють кожен раз по 100, кожного року: з наступного року 100, потім також на протязі трьох років. Але цей закон має чіткий вплив на Закон про САП і про кількість співробітників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. І якщо ми кажемо, що в теорії по закону у нас тисяча, а по факту 800 буде в наступному році, то ми в автоматі від тисячі збільшимо кількість співробітників САП. Це вірно чи ні? А де ж те фінансування? Паралельно, чи готовий Мінфін задати ці чи інші фінансові потреби щодо роботи того чи іншого правоохоронного органу? Цього немає.

Хочу зазначити також, що кількість не завжди якість, повноваження тільки щодо незалежності повинні бути виписані окремим законом. На даний час співробітник чи детектив НАБУ без підпису або погодження, або затвердження процесуального керівника Спеціалізованої антикорупційної  прокуратури нічого не зможе зробити. Ці критерії, які я назвав, вони повинні розглядатися комплексно, тоді вони будуть розуміти один одного, приймати відповідні рішення і хоча б незалежність в кримінальному процесі можуть мати.

Шановні колеги, я все-таки рекомендував би комітету комплексно підійти і іншим законопроектом внормувати ці дії, хоча б пояснити суспільству, чому так, а не так, а не використовувати такі приводи там, де неможливо відмовити, щодо голосувань народних депутатів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми домовлялися, ще дві поправки Олени Костівни,  це 7-а і 11-а. І після цього, шановні колеги, ми будемо голосувати цей дуже важливий законопроект.

Олена Костівна, будь ласка.

 

12:55:29

КОНДРАТЮК О.К.

Дякую. Шановні колеги, отже, продовжуючи про важливість, а ще й інституційну спроможність НАБУ, я би хотіла зосередитися на моїй поправці номер 7, яка покликана звернути вашу увагу на гендерний баланс, який повинен бути особливо в сучасних органах і спеціальних органах, які забезпечують антикорупційну діяльність. Мені дуже прикро, я би хотіла задати окреме запитання до голови комітету. Чому таку просту поправку, яка якраз покликана забезпечити гендерний баланс і можливість  мати  не лише представництво жінок в антикорупційних органах, а я хочу наголосити, що саме міжнародні експерти визначили гендерну політику в Україні як одну із самих успішних, і всі наші, Європейська комісія, всі решта, політичні представники різних країн Європейського Союзу звертали завжди увагу на те, що саме в гендерній частині збалансованості в нас є найбільші успіхи, і ніхто ніяких не давав нам окремих зауважень. Тому для мене дуже дивно, чому саме в цій частині в поправці номер 7, яка забезпечує гендерний баланс... Будь ласка, послухайте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, сядьте на свої місця.

Будь ласка, Олена Костівна.

 

КОНДРАТЮК О.К. Мені дуже дивно, чому ця поправка була відхилена. Вона абсолютно така сама, як і є в нас в Законі про гендерний баланс і забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок у всіх органах державної влади. Тому я би хотіла зрозуміти, чому саме ця поправка була відхилена і не збалансувала таку важливу тему, як представництво жінок в антикорупційних органах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, позиція комітету.

 

12:57:26

РАДІНА А.О.

Шановні колеги, комітет цю поправку відхилив, тому що більш комплексне регулювання потрібне для того, щоб ця норма справді запрацювала.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 7 поправка авторства Олени Костівни Кондратюк. Вона комітетом відхилена. Водночас автор наполягає на врахуванні цієї поправки. Шановні колеги, я прошу голосувати.

 

12:58:07

За-219

Рішення не прийнято.

 

12:58:23

КОНДРАТЮК О.К.

Шановні народні депутатки, ви бачите, скільки в нас роботи попереду ще є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, і... Яка ще, Олено Костівно?

 

КОНДРАТЮК О.К. Я продовжую, просто в мене ще 11 поправка, з вашого дозволу, Руслане Олексійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КОНДРАТЮК О.К. Я дякую всім, хто підтримав цю поправку.

11 поправка, в принципі, теж говорить про те, що... і, на жаль, вона була відхилена комітетом. Але вона спрямована на забезпечення гендерного балансу в НАБУ і передбачає вжиття Директором НАБУ, ми пам'ятаємо, що в нього окрема є процедура обрання у нас Директора НАБУ, що позитивних дій, які забезпечують мінімум 40 відсотків однієї статі при прийнятті на вакантні посади НАБУ у 2024-2026 роках. Причому це поступово набрання, в тому числі осіб з однієї статі, а ми розуміємо, що жінок, для того щоб був забезпечений хоча би якийсь баланс.

Я вам хочу сказати, що на Українському жіночому конгресі, який ми проводили лише недавно, я дякую всім представникам політичних сил, партій і груп, які були представлені на ньому, була заступниця голови НАБУ пані Поліна Лисенко, і вона сказала, що, на жаль, в НАБУ немає достатньої кількості в тому числі інспекторів жінок, лише менше 10 відсотків. Тому якраз ця поправка якраз і є, щоб збалансувати прогалину цю, яка є. Поступово до 2026 року кожен рік можна обирати певне представництво жінок на антикорупційні органи влади.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Позиція комітету, будь ласка.

 

12:59:45

РАДІНА А.О.

Аналогічно комітет цю поправку відхилив, тому що запропонованого в поправці регулювання недостатньо для того, щоб ця норма запрацювала.

Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Шановні колеги, і так, поправка номер 11 авторства народної депутатки Кондратюк Олени Костівни. Вона комітетом відхилена. Позицію сторін ви почули. Прошу голосувати.

 

13:00:24

За-212

Рішення не прийнято.

На жаль. Шановні колеги, на жаль.

Переходимо до прийняття рішення, колеги. Переходимо до прийняття рішення. Я ставлю пропозицію… Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України (реєстраційний номер законопроекту 10203-1).

Готові голосувати? Шановні колеги, я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:01:28

За-332

Рішення прийнято.

Закон прийнятий в цілому. Дякую.

Наступний законопроект у нас 10262 – це проект Закону про внесення змін до деяких… перепрошую, про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської Комісії щодо України.

Анастасія Олегівна, ви залишаєтесь за трибуною. Формат обговорення в другому читанні такий, ми домовились з колегами: буде дві поправки від групи "Відновлення". Правильно? Не буде? Буде, так, дві поправки від групи "Відновлення".  Три хвилини – Власенко, 3 хвилини – Мамка. 

Будь ласка, мабуть, почнемо з поправок. І одна хвилина з процедури –  Геращенко.

Що-що? У вас поправки є теж, да? Добре. І Дмитро Олександрович Разумков.

Почнемо тоді. Будь ласка, хто буде? Славицька, так? Називайте спочатку номер поправки. 

 

13:02:37

СЛАВИЦЬКА А.К.

Так, доброго дня, колеги. Перший номер поправки – номер 2. Суть поправки зводиться до того, що пропонується, щоб Національне агентство із запобігання корупції перевіряло не все майно особи, яке було нею набуте до того, як вона стала державним службовцем, а тільки обсяг готівкових коштів. Ця поправка обумовлюється тією логікою, що міністр юстиції Малюська, коли представляв цей законопроект десь в соціальних мережах, писав, що існує ризик того, що людина, умовно кажучи, до того, як вона стала державним службовцем, потім прийде на державну службу, задекларує мільйон доларів готівки і в рамках цього обсягу буде брати умовні хабарі. Тому появилась така конструкція. Я хочу просто почути аргументи голови комітету, чи є логіка в моїй поправці і чому вона була відхилена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету. 

 

13:03:39

РАДІНА А.О.

Колеги, комітет цю поправку відхилив, тому що ця норма з точки зору можливості перевірити активи  робить ще гірше, ніж зараз було. По цій нормі наприклад, неможливо перевірити фіктивні фінансові зобов'язання, неможливо перевірити фіктивні угоди. Я дуже прошу не підтримувати  цю поправку, бо вона буде суперечити рекомендаціям, які дав нам Європейський Союз. Європейський Союз нам чорним по білому написав: прибрати обмеження на перевірки. Не додати, не переформулювати, а прибрати. Якщо ми хочемо ще раз переголосовувати цей закон, ну, колеги, це звичайно ваше право, але я дуже прошу цього не робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, поправка номер 2 авторства Славицької і колеги. Комітетом ця поправка відхилена, аргументи сторін ви почули. І я ставлю на врахування поправку  номер 2. Прошу голосувати.

 

13:04:45

За-54

Рішення не прийнято. 

Будь ласка, Славицька, наступна. Номер поправки.

 

13:04:51

СЛАВИЦЬКА А.К.

Не обов'язково її ставити на голосування, але все рівно хотілося б почути аргументи голови комітету. Ця поправка стосується того, стосовно можливості повторних перевірок декларації особи, декларація якої вже перевірялася. Пропозиція була звузити, що підставою повторної перевірки там не будь-яка заява чи звернення, чи щось, а якщо, наприклад, в рамках кримінального провадження, де особі було повідомлено про підозру, виявилися нові факти стосовно цієї особи і ці факти можуть бути підставою для здійснення повторної перевірки, якщо вона вже перевірялася.

Тому хочу почути аргументи голови комітету.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Перед тим, як я запитаю Анастасію Олегівну, мова йде про 16 поправку, правильно я розумію? 16-а. Будь ласка, називайте спочатку номер для того, щоб я міг зорієнтуватися.

Анастасія Олегівна, будь ласка.

 

13:05:47

РАДІНА А.О.

Колеги, комітет цю поправку відхилив аналогічно, тому що рекомендація Європейської комісії була прибрати обмеження  на перевірки, не додати додаткові обмеження, а прибрати їх. Відповідно ця поправка суперечить рекомендації, задля виконання якої ми, в принципі, і розглядаємо зараз цей закон.

Дякую. Прошу цю поправку не підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 16 поправка, авторства Славицької і колеги, вона комітетом була відхилена, автор наполягає на її врахуванні. Ставлю 16 поправку на голосування. Прошу голосувати.

 

13:06:32

За-46

Рішення не прийнято.

Дякую, колеги.

Будь ласка, Разумков Дмитро Олександрович, десь був. Він говорив, що в нього поправки є. Не наполягає, вийшов.

Будь ласка, 3 хвилини, Власенко.

 

13:07:00

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Фракція "Батьківщина" завжди виступала за прозоре декларування майна чиновниками всіх рівнів, в тому числі і народними депутатами. Можу сказати, що я заповнював декларацію з 2001 року, навіть не перебуваючи в політиці, а працюючи, як раніше говорили, в народному господарстві. Тому що я вважаю, що кожна людина повинна бути прозорою для суспільства з точки зору своїх доходів, видатків і сплачених податків. Але це декларування повинно бути логічним і зрозумілим, абсолютно зрозумілим, з одного боку, для перевіряючих органів, але це декларування також повинно бути зрозумілим для тих, хто цю декларацію заповнює.

Я хочу сказати, що мова йде не про 400 народних депутатів і навіть не про тисячу чи 2 тисячі топчиновників, мова йде про 800 тисяч декларантів, саме стільки є декларантів в Україні. А якщо врахувати членів їх родин, то це більше 2 мільйонів людей, які зав'язані на декларування. І сьогодні нам пропонують скасувати абсолютно дві логічні речі.

Перше. Скасувати те, що майно, набуте до зайняття політикою, не повинно перевірятися з точки зору декларування, бо воно не є корупціогенним.

І друге. Нам пропонують зняти відповідальність з Національної агенції із запобігання корупції. Тому що нам кажуть, що те, що вони проводили перевірки, це нічого не означає, вони по 10 разів можуть перевіряти одне і те саме майно.

Я знаю, що ця вимога – це один із маркерів Європейського Союзу. Але в мене просте питання: як цей маркер з'явився? Ми зустрічались, представники депутатських фракцій одразу після прийняття змін до Закону про боротьбу з корупцією зустрічалися з єврокомісаром, який за це відповідає, жодного слова про ці дві позиції не було. Він задавав інші питання по цьому закону, але жодного слова про ці два абсолютно  технічних правильних питання він не задавав. Потім хтось добіг, хтось сів на вуха, хтось із уряду не провів нормальні перемовини, не відстояв абсолютно логічну позицію, і ми сьогодні маємо голосувати оцю, вибачте, трошки нісенітницю, при всій повазі до Європейської комісії, яка це зазначила в своїх висновках.

Я ще раз підкреслюю, треба переговорникам з Європейською комісією нормально захищати позицію України, не боятися говорити ні, пояснювати, доводити логіку і говорити про якісь технічні моменти, які треба прибирати із декларування не тому, щоб їх приховати, а тому, що вони неправильні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, шановні колеги, у нас ще 3 хвилини – виступ Мамки Григорія Миколайовича. Не буде, так? Дякую.

Разумков Дмитро Олександрович. Я так зрозумів, декілька хвилин –  виступ і одна поправка ставите. Скільки хвилин, скільки у вас… замість кількох поправок. Будь ласка,  Дмитро Олександрович.

 

13:10:22

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, дякую. У мене буде одна правка ставитись на врахування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Номер можете сказати.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Правка номер 22, і потім 5 хвилин дасте мені, будь ласка, виступу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Замість всіх ваших поправок?

 

РАЗУМКОВ Д.О. Да, замість всіх інших.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи, може, давайте спочатку виступ, потім голосування?

 

РАЗУМКОВ Д.О. Ні, одну правку, я зараз, а потім 5 хвилин додатково поміняємо на виступ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре. Давайте, 22 поправка.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Спочатку час дайте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спочатку, будь ласка.  22 поправка, Разумков.

 

13:10:49

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, запропонована правка, мова йде про 22 правку,  вона не дає жодного… вона фактично виставляє контроль за діяльністю НАЗК в частині повторної перевірки, що може призвести частини першої статті 61 Конституції. Тому що до повторного притягнення за відповідальність, ну такого немає ні в Україні, ні поза межами нашої держави.

Що пропонується? Я розумію, що ситуації бувають різні. Бувають ситуації, коли десь щось було сфальшовано, десь потребують додаткового опрацювання. Ця правка пропонує дозволити НАЗК проводити повторні перевірки, але за рішенням ВАКСу. Це та ж сама вертикаль влади антикорупційної, яка відноситься до НАБУ, САП, ВАКС і НАЗК. Тому є пропозиція, щоб це не було повальним явищем, дати можливість суду визначати, чи є дійсно такі підстави.

Дякую. Прошу підтримати правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 22 поправці.

 

13:11:57

РАДІНА А.О.

Колеги, комітет відхилив 22 поправку, тому що насправді, пане Дмитре, я змушена сказати, що ви зараз говорите залу неправду. В цій правці немає словосполучення "Вищий антикорупційний суд". Ця поправка говорить, що якийсь невідомий суд в невідомій процедурі має невідомо що, як і в які строки розглядати. Це не може працювати. Я тому, колеги, прошу цю правку відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, 22 поправка авторства Разумкова і колег, вона комітетом відхилена. Аргументи сторін ви почули, тому прошу голосувати, шановні колеги.

 

13:12:43

За-57

Рішення не прийнято.

Дмитро Олександрович, 5 хвилин – ви, потім 1 хвилина з процедури –  Ірина Володимирівна, і після цього… Геращенко Ірина Володимирівна. І після цього ми переходимо до голосування.  П'ять хвилин – Разумков, 1 хвилина – Геращенко, і після цього голосуємо.

Будь ласка.

 

13:13:01

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслане Олексійовичу, наскільки я знаю, що буде Микиша виступати Дмитро Сергійович, тому я думаю, що ще додатково треба йому слово дати.

Шановні колеги, ми дійсно з командою "Розумної політики" підтримуємо боротьбу з корупцією, яка сьогодні конче потрібна державі, щоб у нас не крали на дронах,  щоб в нас не крали на яйцях, щоб в нас не крали на картоплі, на снарядах, мінах, все це пов'язано з Міністерством оборони або з дотичними до влади міністерствами. І, дійсно, це сьогодні та проблема, яка турбує військових навіть більше, ніж війна. Всі, хто їздять фронт, я впевнений, що тут багато колег в залі, які спілкуються з військовими, їздять, допомагають, вони чують про це.

По-перше, коли ми пропонували виділяти гроші не на БЕБ, який знищує український бізнес, ні на Кабінет Міністрів по 214 мільйонів гривень, ні на "вулики мінних полів", а на антикорупційні органи, чомусь ви за це не готові були голосувати. Ви повертаєтесь до питань боротьби з корупцією виключно тоді, коли виникає вимога наших міжнародних партнерів, але паралельно із цим ніхто не дивиться за що голосує. Ми фактично даємо надповноваження для Національного агентства із запобігання корупції. Я впевнений, що там багато фахових людей. Я вдячний цій інституції за те, що вони сьогодні проводять ту реформу, і голові агентства за те, що вони проводять ту реформу, яка дозволяє покращити роботу цієї агенції. Але на жаль, агенція – це не люди, а все ж таки це інституція, ми маємо закладати ті умови, щоб вона працювала і сьогодні, і завтра, і після того, як повноваження і цього голови, і цієї Верховної Ради завершаться.

Тому дуже хотілося би, щоб ми підходили виважено. І якщо ми пропонуємо поставити запобіжники, абсолютно адекватні запобіжники, а комітет це не підтримує, тому що він взагалі нічого не підтримує окрім того, що отримує в якості команд з окремо взятих кабінетів, то, ну давайте тоді правду казати: ви не підтримуєте жодної правки, тому що на це немає волі наших міжнародних партнерів. Тоді про це просто скажіть, це теж має право на існування, але хоча б ви будете тоді чесними зі своїми колегами по парламенту. І багато інших речей, які відбуваються сьогодні в залі, виключно завдяки вимогам.

Так само, як ви знищуєте український бізнес. 10016-д, 8401, які повністю нівелюють всі пільги для українського бізнесу, які дають абсолютно шалений вплив різних органів, на кшталт податкової, БЕБ, на український бізнес. Ви повернули повністю перевірки. Ви не думаєте про те, що завтра не буде того бізнесу, який наповнює український бюджет податками і який допомагає, на відміну від деяких політиків, українській армії. Він точно не заробляє на снарядах, він точно не заробляє на закупівлі зимових курток, нібито зимових курток, які потім, як з'ясовується, є літніми, і багато інших речей.

До речі, хотілося б, щоб ви всім питанням дали оцінку – я думаю, що це було б коректно, – які відбуваються сьогодні по вертикалі влади, а не вибірково підходили до цих процесів. Я дуже сподіваюся, що все ж таки в цьому залі буде панувати здоровий глузд, розум, державницькі підходи, а не лише голосування за все те, що сказали зробити згори.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, одна хвилина Геращенко.

 

13:17:26

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую, шановні колеги.

Дійсно, зараз ми нашими голосуваннями приводимо законодавство щодо боротьби з корупцією у відповідність ту, як це в 2015-2016 роках наша команда створила антикорупційну інфраструктуру. Але чому виникли ці питання і в наших партнерів як обов'язкова вимога щодо вступу України до ЄС і в самому суспільстві? Тому що 80 відсотків українців говорять, що боротьба з корупцією є для них на другому місці після безпекового питання. Тобто настільки сьогодні вже накралися, що самі українці вимагають посилити боротьбу з корупцією.

І, звичайно, в цьому контексті дуже важливо, аби боротьба з корупцією не перетворилася тільки в боротьбу з помилками в деклараціях чи деклараціями, а для того, щоби боротьба з корупцією була системною, ловилася велика риба, ті, хто на державному бюджеті сьогодні, стають новими Курченками, новими Арбузовими…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської Комісії щодо України (реєстраційний номер 10262).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:19:25

За-308

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Вітаю, колеги.

Шановні колеги, наступний законопроект 10288, 10288-1. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах та альтернативний до нього відповідно 10288-1, щодо якого якраз є рішення комітету.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити ці законопроекти – і основний, і альтернативний – до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:20:25

За-306

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію визначити ці законопроекти невідкладними та скоротити строк внесення альтернативних законопроектів до початку розгляду питання. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:20:53

За-306

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:21:12

За-251

Ми домовлялися, одна хвилина з процедури і далі підемо: два – за, два – проти.

Будь ласка, Геращенко.

 

13:21:21

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую, шановні колеги.

По-перше, ми хочемо подякувати депутатам всім, які підтримали пропозицію і позицію "Європейської солідарності", що захист прав національних меншин, виконання рекомендацій Венеційської комісії не може відбуватися за ризику повторної нової русифікації України. І дуже важливо, що зараз до сесійної зали вноситься угоджений з депутатськими групами і фракціями законопроект, який ставить на паузу, говорить рішуче "ні" русифікації, і при цьому всі лазівки в Законі "Про освіту" і в Законі "Про медіа", і в Законі про нацменшини тут закриваються.

Але я хочу нагадати, що і Голова Верховної Ради, і уряд дозволили собі емоційні і безпідставні звинувачення "Європейської солідарності", яка захищала українську мову, захищала наш простір, в той же час виконуючи рішення Венеційської комісії, і ми чекаємо публічного визнання і вибачення щодо цього факту, в тому числі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, записуємося: два – за, два – проти щодо обговорення цього законопроекту.

Будь ласка, Слово надається Фріз Ірині, секундочку, Фріз Ірині Василівні, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:22:59

ФРІЗ І.В.

Прошу передати слово колезі Володимиру В'ятровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, В'ятрович Володимир Михайлович.

 

13:23:14

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Шановні колеги, цей законопроект став прикладом якісної і спільної роботи представників всіх фракцій, громадянського суспільства та уряду заради національних інтересів європейського майбутнього України. Як учасник цієї спільної роботи і співавтор законопроекту я, безумовно, підтримую рішення профільного комітету і нашого гуманітарного комітету про його ухвалення. Але шкода, що ця робота почалася лише після того, як розроблений без належної взаємодії з парламентом і громадянським суспільством урядовий проект був поспішно зареєстрований і викликав масове громадянське обурення, що вилилося у громадську кампанію "Євроінтеграція без русифікації!".

 І дуже дивно виглядали звинувачення деяких очільників парламенту та уряду в тому числі на мою персональну адресу, тому що і громадськість, і депутати "Європейської солідарності", і представники інших фракцій, які піддали критиці урядовий проект, чітко вказували на неприйнятні норми в цьому проекті і надали конкретні пропозиції, як вдосконалити цей текст. Добре, що уряд і колеги по парламенту почули ці пропозиції. Ми напрацювали альтернативний законопроект і погодили його текст з консенсусом представників  всіх фракцій, уряду, громадських організацій, що брали участь в роботі. Ми зберегли і покращили всі закладені у первісній версії урядового проекту зміни, спрямовані на захист прав національних меншин. Але ми вичистили з нього всі норми, які відкривали шлюзи для русифікації в медіа, освіті, книговиданні і книгорозповсюдженні. Відтак "Європейська солідарність" підтримує ухвалення цього законопроекту. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Ковальчуку Олександру Володимировичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

 

13:24:52

КОВАЛЬЧУК О.В.

Прошу передати слово Потураєву Микиті Руслановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микита Русланович Потураєв, будь ласка.

 

13:25:03

ПОТУРАЄВ М.Р.

Шановні колеги, я хочу мій виступ присвятити в першу чергу словам подяки президії Верховної Ради, спікеру, першому віцеспікеру, віцеспікерці. Всі вони активно брали участь в підготовці цього законопроекту депутатського, модерували процес знаходження спільного розуміння. Я хочу подякувати всім представникам всіх без виключення депутатських фракцій і груп у Верховній Раді, які долучилися до розробки цього тексту. Дякую. Я хочу подякувати всім депутатам, які брали в цьому участь, а також всім дотичним комітетам і головам цих комітетів. Ще раз дякую.

Я хочу сказати, що цей процес, як би ми його зараз, можливо, там не піддавали деякі колеги критиці, є прикладом діалогу між урядом, між парламентом і громадянським суспільством. І прикладом вдалим, колеги. Давайте все ж таки говорити про те, що це була рівноправна дискусія і плодотворний діалог, який призвів нас до хорошого результату. Тому я дякую уряду. Дякую громадянському суспільству.

Я хочу сказати також, що нам буде треба вирішити обов'язково питання підсилення спроможності інституційної офісу нашого омбудсмена, тому що там у них з'явиться більше роботи, і ми маємо допомогти цю роботу виконувати, але це вже буде наступний крок.

На цьому, колеги, я вважаю, що нам з вами вдалося просто взірцевий текст зробити. Прошу його голосувати за основу і в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Кабаченку Володимиру Вікторовичу, фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Михайло Михайлович Цимбалюк, будь ласка.

 

13:27:12

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане Голово, шановна президія, шановні колеги! Я продовжу виступи попередніх сьогодні моїх колег. Що стосується цього законопроекту, він насправді є надзвичайно важливим і зробить нас ще на крок ближче до вступу в європейську спільноту. З іншого боку, фракція "Батьківщина" погодила текст. І дякую всім членам робочої групи, які напрацювали альтернативний до урядового законопроект, і він є, як кажуть, альтернативним до основного.

Важливі фактори, які залишилися основою цього законопроекту, це збереження розвитку української мови як державної. Це є надзвичайно важливо. Крім того, наступний елемент, що мова агресора виключена взагалі з тіла законопроекту і немає терміну давності щодо її поновлення як мови національних меншин.

Наступне. В цьому законопроекті враховано все те, що рекомендували нам наші європейські партнери. Є пропозиція підтримати цей законопроект за основу і проголосувати його в цілому. І це буде ще один крок, і сьогоднішній день насправді буде визначальним в нашій європейській перспективі. Фракція "Батьківщина" в повному складі підтримує законопроект і за основу, і в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Слово надається народному депутату Бакунцю Павлу Андрійовичу, депутатська група "Довіра".

Будь ласка, Білозір Лариса Миколаївна. Шановні колеги, і після цього виступу ми голосуємо за цей дуже важливий законопроект. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Будь ласка, пані Лариса. 

 

13:29:12

БІЛОЗІР Л.М.

Шановні українці, шановний пане Голово, шановні колеги, ну нарешті єднання, консенсус. Насправді дуже правильний був проведений такий інклюзивний процес. Ми всі розуміємо, що саме ці законопроекти, які ми зараз голосуємо на початку засідання, – це ті, заради яких ми зібралися. Тому що вже за шість днів ми матимемо саміт лідерів ЄС, і всі розуміють, що ці закони на виконання тих критеріїв, на повне виконання тих семи критеріїв, які є умовою початку вступу України, початку переговорів вступу до ЄС.

Ну, насправді хочу сказати, що ми вже переглядали цей закон і все ж таки прийшли до того, що потрібно виконувати всі вимоги Венеційської комісії. Ми всі розуміємо, що не потрібно вигадувати велосипед, досягнений консенсус, тут чітке виключення мови агресора з закону. Мова агресора виокремлена від інших мов ЄС. Ми розуміємо, що цей законопроект є критичним для євроінтеграції.

Тому хочу сказати, що проведені і також діалоги високого рівня в Раді Європи під головуванням нашого першого віцеспікера пана Корнієнка. І тоді ще, я пам'ятаю, в листопаді нас попереджали: не делегуйте так багато повноважень Кабміну, має бути правова визначеність. І в цьому законі ми прописуємо дуже чітко і чіткі умови, тут є правова визначеність. Нарешті ми розуміємо і визначилися з європейськими устремліннями, з європейським пріоритетом. І я думаю, ми всі розуміємо, що НАТО – це для життя, а Європейський Союз – для кращого життя. Тому закликаю підтримати такий потрібний цей законопроект про нацменшини, про спільноти нацменшин.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ще попросились колеги з "Голосу". Будь ласка, Піпа, народна депутатка, і потім Олександр Сергійович Корнієнко, і голосуємо.

Прошу, пані Піпа.

 

13:31:24

ПІПА Н.Р.

Дорогі українці, шановні колеги, цей законопроект найправильніше назвати: євроінтеграція без русифікації. До цього законопроекту є ряд запитань. І перший мій заклик також до країн Європейського Союзу, де давно перебувають українці, відкривати так само школи для українців, як ми відкриваємо для угорців, поляків, румунів. Цих шкіл зараз за кордоном є дуже мало, бо те, що відбувається, теж не відбувається мовою, яка стане мовою Європейського Союзу – українською. І це також законопроект, про який ми зараз говоримо, і коли ми говоримо про питання нацменшин і освіти, їхні мовленнєві навики і пізніше їхня здача ЗНО, і можливість вступу в українські університети, теж буде дуже залежати від того, як буде в них вивчатися, а тут ми вже будемо мати правову визначеність: українська мова, українська література, історія України, захист…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, ще Олександр Сергійович як головний ідеолог цих законодавчих змін, будь ласка, і після цього голосуємо.

 

13:32:39

КОРНІЄНКО О.С.

Дякую, Руслан Олексійович. Шановні колеги, якраз поки ми збираємося. Більше року я особисто цим займався і десятки годин провів в консультаціях з Венеційською комісією, з Радою Європи, з Єврокомісією, з меншинами українськими, спільнотами, з активістами захисту української мови зокрема. І я хочу сказати, що цей закон і цей процес – це один з прикладів того, що євроінтеграція – це не просто можливо, а це ще можливо із максимальним врахуванням українського національного інтересу.

І я хотів би нам всім побажати  наступні роки, які ми будемо проходити перемовини з Євросоюзом, ставитися до всіх реформ так само, як ми з вами поставилися разом до реформи в сфері національних меншин. Тоді ми будемо членами Євросоюзу, гідними, успішними і будемо показувати приклад всьому ЄС.

Дякую всім за це закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до голосування, прошу народних депутатів зайняти свої місця. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця, це дуже важливе голосування. Я буду ставити почергово: за основу, потім запропоную, як і комітет, в цілому.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врахування  експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах (реєстраційний номер законопроекту 10288-1).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:34:50

За-310

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, комітет  пропонує в цілому.  Я ставлю… По фракціях? (Шум у залі) З мотивів ми не можемо, з процедури тільки. Ну тільки з процедури, шановні колеги. Будь ласка, хто? Порошенко.

 

13:35:11

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги, принциповим для нас була позиція по забороні русифікації і руйнації тих мовних законів, які були прийняті в 2018-2019 роках. Саме тому ми наполягали попередньо, що ми не будемо голосувати в цілому, якщо не будуть враховані наші правки. Зараз я маю констатувати, що правки, пропозиції "Європейської солідарності" враховані в зазначеному законопроекті, і це дає нам можливість зняти наше застереження, і зараз голосувати за законопроект в цілому.

Дякую. І слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ставлю пропозицію… З процедури?  (Шум у залі)

Коля, а можна, ми проголосуємо? Микола Миколайович, давайте ми проголосуємо, це важливий закон, повірте.

Давайте з процедури, тільки з процедури. Тищенко. Шановні колеги, одну секундочку, бо…

Прошу, Тищенко.

 

13:36:21

ТИЩЕНКО М.М.

Можна? Незалежний народний депутат, голова Тимчасової слідчої комісії "Нацресурс" Микола Тищенко. Дякую.

Вважаю, що даний законопроект саме демократичний, за нього треба проголосувати. Тому що, як сказав голова фракції "Європейської солідарності", враховані всі правки, а найголовніше, враховані правки народу України. Демократія, парламентаризм має бути в Україні. Прошу проголосувати "за".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, все. Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах (реєстраційний номер законопроекту 10288-1). Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:37:59

За-317

Рішення прийнято.  Закон прийнятий в цілому.

Я прошу покажіть по фракціях, шановні колеги.

Шановні колеги, я дуже прошу, щоб такі результати єдності побачили ті, хто будуть приймати рішення 14-го і 15-го числа саме в Брюсселі щодо України. Я дякую всім за єдність, я дякую всім за високу відповідальність при голосуванні за такі важливі закони.

Олександр Сергійович, будь ласка, ще вам.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

13:38:33

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, і зацементувати це ми пропонуємо тим, щоб вони якомога швидше були підписані, тому Погоджувальна рада ухвалила рішення в разі прийняття в цілому доручити Голові Верховної Ради невідкладно підписати та негайно направити Президентові України на підпис закони за реєстраційними номерами: 10203-1 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України, 10262 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської комісії щодо України і 10288-1 –  проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах.

Ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

 

13:39:32

За-313

Рішення прийнято. 

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

13:39:37

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Сергійович. Я прошу за результатами цього голосування, цього доручення Апарату підготувати дані законопроекти для невідкладного підписання і направлення на підпис Президенту України.

Йдемо далі, шановні колеги. Наступний законопроект 10289. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища.

Я ставлю пропозицію  включити цей законопроект до порядку денного... Ми ще не включили. До порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:40:24

За-293

Рішення прийнято.

Ставлю пропозицію визнати законопроект невідкладним та скоротити строки внесення альтернативних законопроектів до початку розгляду питання, мова йде про законопроект 10289. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:40:51

За-282

Я ставлю пропозицію розглянути цей законопроект за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:41:11

За-260

Рішення прийнято.

Одна хвилина з процедури –  Ірина Володимирівна. З процедури тільки, будь ласка.

 

13:41:19

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, як ви знаєте, в травні Верховна Рада України прийняла закон уже 321 голосом народних депутатів про створення Національного меморіального кладовища у Биківні. Цей закон не був підписаний Президентом Зеленським, і зараз, вносячи в порядок денний новий законопроект про створення Національного кладовища в новому місці, ми створюємо дуже небезпечний прецедент. Коли є закон, він вважається таким, що вступ в силу, він не заветований Президентом Зеленським, але голосується новий законопроект. Саме тому наша фракція вважає, що це є неправильно, і ми закликає негайно повернути "Годину запитань до уряду", заслухати міністра ветеранів, яка була безпосередньо причетна до прийняття цього закону. Після громадських слухань заслухати виконуючого обов'язки міністра культури, тому що Міністерство культури і тодішній міністр культури ратували за створення кладовища у Биківні. І відповідальних за цей безлад…  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, я прошу записатись: два – за, два – проти, як ми говорили на Погоджувальній раді. Прошу записатися фракції і групи для обговорення цього законопроекту.

Будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк, фракція "Батьківщина".

 

13:43:09

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, це є надзвичайно чутлива тема – тема виділення землі під меморіальне кладовище для наших героїв. І нині родичі, громадські організації запитують: чому так довго влада України не може визначитися щодо цього питання. І не забуваємо, що з цього приводу Верховна Рада ухвалила рішення і ми проголосували законопроект щодо виділення землі. Дуже шкода і прикро, що тут немає пояснення уряду, як так сталося, що, виявляється, проголосований законопроект в першому, другому читанні і в цілому передбачає виділення землі в Биківні, де немає її достатньо. А хто вивчав питання перед тим, ніж вносити в сесійну залу? Де відповідальність від уряду? Де прізвище тієї людини, яка зганьбила сесійну залу і тисячі тих родин, які сьогодні чекають, де поховати героїв? Це є обличчя влади і в цілому держави.

Можна розпинатися, розказувати, як ми поважаємо військових, як ми відстоюємо їх інтереси і членів родин, а можна просто поставити в глухий кут чи голосувати закон, який заперечить попередній, а хтось колись оскаржить в Конституційний Суд. І де є гарантія, що цей проект вирішить всі проблеми? Де уряд і де прізвище того, хто винен в цій ситуації? Я чекаю колег, і давайте визначатися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Дирдіну Максиму Євгеновичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

 

13:45:21

ДИРДІН М.Є.

Прошу слово передати Анні Пуртовій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пуртова Анна.

 

13:45:32

ПУРТОВА А.А.

Шановні колеги, зовсім скоро буде 10 років від початку війни, розв'язаної Росією проти України. Вона вже забрала дуже багато життів, на жаль, і зараз на фронті гинуть наші захисники і захисниці. Пам'ять наших героїв всіх, кому ми зобов'язані життям, має бути вшанована належним чином. Питання про це та гідне місце поховання на сьогодні дуже гостро стоїть у суспільстві, та особливо серед родин загиблих воїнів. Україна має забезпечити належний церемоніал, як це відбувається в інших країнах світу. Законопроект, який я представляю, дозволить нам нарешті розпочати будівництво Національного меморіального військового кладовища.

Хочу подякувати голові та членам аграрного комітету за роботу над проектом закону, окремо всім фракціям за дуже важливі питання по реалізації задуманого проекту. Також хочу подякувати Міністерству агрополітики, Міністерству у справах ветеранів та іншим органам влади за готовність діяти спільно в цьому питанні.

Зараз ми докладаємо максимум зусиль, щоб реалізувати проект меморіалу якнайшвидше. Разом з тим, маємо обмеження, які передбачені законодавством. Тому законопроект направлений на скорочення бюрократичної процедури будівництва кладовища.

Після доопрацювання в комітеті були проведені додаткові консультації з експертами та з родинами загиблих, а в документ внесено відповідні зміни, а саме: одне з важливих питань було щодо можливості перепоховання осіб, урна з прахом яких похована в колумбарії на інших кладовищах.

Крім того, були озвучені наступні вимоги родин загиблих, виконання яких ми як законодавча влада повинні проконтролювати, а виконавча влада – втілити всі вимоги родин. Це забезпечити зручний трансфер для відвідувачів; забезпечити розгляд петиції, що набрала 25 тисяч голосів, щодо створення меморіалу в центральній частині міста; ініціювати та реалізувати можливість подальшого безкоштовного зберігання урн з прахом загиблих захисників до завершення першої черги будівництва; зробити координаційну раду при Мінветі, в яку долучити як народних депутатів, так і представників громадських організацій родин загиблих.

Сьогодні прошу кожного депутата та всі фракції підтримати проект, тому що головне зараз не гаяти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Анна Анатоліївна.

Будь ласка, далі слово надається Геращенко Ірині Володимирівні, фракція "Європейська солідарність".

 

13:47:45

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Прошу передати слово пану В'ятровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Михайлович В'ятрович.

 

13:47:55

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Шановні колеги, на жаль, ми бачимо чергову спробу протягнути законопроект про меморіальне кладовище поверх давно ухваленого нами закону, бо ухвалений закон з травня не підписує Президент. Питання не тільки в тому… не тільки в Биківні: чи в Биківні має бути кладовище, чи у Фастівському районі, хоча це важливо. Питання, чому відбувається знущання з родичів загиблих героїв, яких ви не хочете чути, чому відбувається топтання Конституції? Чому Міністерство культури і Міністерство ветеранів та інші відомства, які активно агітували за Биківню, тепер так само активно виступають проти? Коли вони казали правду, тоді чи тепер? Яка ціна їхніх заяв, чому ми маємо їм вірити саме тепер?

Навіть якщо справді треба змінити місце Биківню на інше, це треба робити у правовий спосіб. Відповідно до 94 статті Конституції ухвалений нами у травні документ уже є законом, який, цитую: вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений. І потім у цей закон можна внести відповідні зміни, що давно ми могли би з вами зробити замість того, щоб догоджати Банковій. Бо ця сваволя, на жаль, множиться.

Два місяці Президент не підписує Закон про спрощення списання військового майна. І я тут, користуючись нагодою, негативно висловлююсь на адресу Романа Костенка і кажу, що це свинство. Понад 30 законів місяцями і роками не підписує Президент, десятки з них є ви як автори тих авторів… як автори цих законопроектів, це зневага і до вас персонально, і до парламенту, і до Конституції. Тому, очевидно, ми не будемо підтримувати цю зневагу і утримуємося в голосуванні за цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я, дивіться, я, звичайно, дам право на репліку, тому що я дуже добре знаю положення Регламенту. Але я просто не можу зрозуміти, для чого це робити, якщо ви просто можете підняти руку, я вам дам просто 1 хвилину вашій фракції для того, щоб ви могли виступити. Кому потрібні ці шахер-махери отут в депутатському залі? Ми ж довіряємо один одному.

Будь ласка, Костенко, звичайно, Роман. Будь ласка.

Право на репліку – Костенко.

 

13:50:23

КОСТЕНКО Р.В.

Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, тут не можна не погодитися. Я хотів би освітити загальну проблему про те, що відбувається, і кожен із нас, народний депутат, має в першу чергу поважати себе, тому що він вибраний українським народом, і поважати те місце, яке він тут займає, і не давати нікому в цій країні робити так, щоб десуб'єктизувати Верховну Раду своїми діями.

Те, що зараз відбувається вже неодноразово – це питання непідписання законів, які ми з вами приймаємо в цій залі, і це стосується Закону про списання майна: 302 голоси, 42 автори зробили цей закон для наших захисників і ніхто його не підписує, тим самим порушуючи їх права на те, щоб нормально воювати і не думати про те, що це потрібно робити лишній раз. Тому, колеги, давайте будемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Морозу Володимиру Вікторовичу, "Відновлення України". Передає Дмитруку Артему. Будь ласка.

 

13:51:37

ДМИТРУК А.Г.

Шановні колеги, шановний пане Голово, створення військового меморіального кладовища необхідне для гідного вшанування полеглих українських захисників. Одним з прикладів такого кладовища є всесвітньо відомий національний цвинтар у США, де поховані учасники війн та визначні діячі. Без перебільшення, це місце зв'язку поколінь. Маю надію, що даний законопроект та його прийняття приберуть перепони для побудови цього надважливого об'єкту.

Депутатська група "Відновлення України" підтримує законопроект щодо Національного військового меморіального кладовища. Вічна пам'ять загиблим героям, які стояли на захисті нашого народу та нашої незалежності. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, ми завершили обговорення… Бобровська, да? Одна хвилина від "Голосу", будь ласка, ще. Соломія Бобровська.

Соломія Анатоліївна Бобровська. Це я тягну час, поки ви йдете. Все нормально. Будь ласка, прошу.

І після цього голосуємо, шановні колеги.

 

13:52:59

БОБРОВСЬКА С.А.

Шановні колеги, насправді Національне меморіальне кладовище – це далеко не місце для спекуляцій і дуже далеке повинно бути, і, я надіюсь, для більшості з вас, є від політики. І найбільш прикро, і найболючіше, що наша помилка в травні місяці або помилка тих людей, які форсували це питання, коштує тепер нервів і часу родинам загиблих, до яких призводить вся ця катавасія, яка триває вже шість місяців. Тому що Володимир був правий, спочатку ми пушили одну історію без пояснень, тепер, напевно, можливо, друга вийде з другого разу. Я би дуже просила такі речі сенситивні і болючі, підходити до них виважено, мудро і грамотно, не спішіть з рішеннями, щоб потім не коверкать законодавство, тому що вирішення закону стане питанням до Президента, і приймати такі болючі моменти спільно, консолідовано і не спішачи, тому що ця помилка дуже дорого коштує.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту і переходимо до прийняття рішення. Шановні колеги, це дуже важливе рішення, тому прошу зайняти свої місця, приготуватися до голосування. Будь ласка, займіть свої місця і приготуйтесь до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища (реєстраційний номер 10289).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати. 

 

13:54:58

За-294

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання щойно прийнятого за основу законопроекту. Прошу голосувати. Стоп! Секундочку. Стоп! Зупиніть голосування.   

Можемо в цілому голосувати, шановні колеги? Заперечень не буде? Дякую. Просто в мене стояло скорочення строків. Я дякую, що ви просигналізували.

Тоді я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища (реєстраційний номер 10289).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:56:06

За-303

Рішення прийнято.

Закон прийнятий в цілому. Вітаю, колеги!

З процедури – Власенко, будь ласка.

 

13:56:17

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Оскільки є консенсусне рішення представників фракцій, я просив би підняти і перейти зараз до розгляду законопроектів 10317 і 10290.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, зрозуміла позиція змінити розгляд питань порядку денного зараз, черговість розгляду питань і перейти... Я назвав два тільки. Я розумію, що по двох тільки є домовленість, по двох. Тому я пропоную пропозицію Власенка про те, щоб перейти зараз до розгляду питання 10317 і після нього 10290. (Шум у залі)

Кому? Пропозиція два і по цій пропозиції є консенсус. Давайте проголосуємо її, якщо у вас буде інша... Будь ласка, я так розумію, по іншій консенсусу немає, тому я ставлю те, що сказав Сергій Володимирович. Будь ласка.

Шановні колеги, давайте я поставлю спочатку пропозицію Сергія Володимировича, а потім ми її уточнимо, якщо в цьому буде потреба.

Я ставлю пропозицію Сергія Володимировича, ще раз її уточняю. Змінити розгляд... порядок черговості розгляду питань порядку денного і перейти зараз до розгляду питань 10317, 10290. Я вірно сформулював, Сергій Володимирович?

Прошу голосувати. 10317, 10290. Будь ласка, прошу голосувати.

 

13:58:28

За-304

Шановні колеги, ми можемо без обговорення? Будь ласка, ще народна депутатка Гриб. Давайте послухаємо її. Будь ласка, народна депутатка Гриб. І зараз ми приймемо мудре рішення. Якщо ми зараз піднімемо ще одного депутата, ми візьмемо одне обговорення на трьох і проголосуємо. Нормально буде?

Будь ласка, Гриб.

 

13:59:01

ГРИБ В.О.

Руслане Олексійовичу, ви абсолютно правильно зрозуміли, що я хочу сказати. Я вам за це дуже дякую.

Я дуже прошу зараз підняти також Постанову про складення повноважень пана Шпенова. Там є особисті причини. В нього зараз проблеми в родині. Тому дуже прошу поставити також сьогодні на голосування. Дуже прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, зрозуміла пропозиція. Після вже проголосованого питання 10290 додати  питання 10318. Правильно, колеги?

Я прошу голосувати.

 

13:59:52

За-308

Рішення прийнято.

Шановні колеги, дивіться, є така пропозиція, ми її обговорювали на Погоджувальній раді, якщо дозволите. Шановні народні депутати, до Верховної Ради України надійшли заяви від народних депутатів України про складення ними депутатських повноважень відповідно пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України, а саме: Єфімова Максима Вікторовича від 01.12.2023 року, Данілова Віталія Богдановича від 22.11.2023 року  і Шпенова Дмитра Юрійовича від 30.11.2023 року.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України розглянув зазначені заяви. З цього приводу у Верховній Раді України зареєстровано відповідні проекти постанов, реєстраційні номери 10317, 10290, 10318, які йдуть підряд зараз. 

На Погоджувальній раді відповідно до пункту 2 частини першої статті 28 Регламенту Верховної Ради ми домовилися про об'єднання обговорення законодавчих проектів постанов та їх розгляд за скороченою процедурою.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про об'єднання обговорення і розгляд за скороченою процедурою проектів постанов, реєстраційний номер 10317, 10290, 10318. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:01:17

За-307

Рішення прийнято.

Шановні колеги, зрозуміло, ми даємо просто два – за, два – проти по всіх трьох постановах і голосуємо. Тому, будь ласка, запишіться: два – за, два – проти, по цих постановах.

Ми, Сергію, не будемо давати вам слово, ми бачили рішення комітету. Запишіться: два – за, два – проти,  хто бажає. Якщо ніхто не бажає, не записуйтесь. Нікого немає ніби. Є.

Шановні колеги, тільки два доповідачі, будь ласка, не розходьтеся.

Герус Андрій Михайлович, "Слуга народу".

 

14:01:56

ГЕРУС А.М.

Колеги, давайте не розходитися, а швиденько проголосуємо важливий законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Блискуча промова. Дякуємо.

Будь ласка, Володимир Михайлович В'ятрович і після  цього… Гончаренко.

 

14:02:07

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Прошу передати Гончаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І після виступу Гончаренка голосуємо, шановні колеги, будь ласка.

 

14:02:19

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі, я хочу говорити зараз про парламент, про парламентаризм. Подивіться, до чого ми з вами дійшли. Да від нас тікають люди. Вже, вибачте, скоро пачками будемо тут голосувати, як люди вже звідси йдуть. Що тут робити? В принципі, я їх розумію. До нас не ходить уряд, да ми державний бюджет приймаємо – до нас Прем'єр-міністр не приходить. То що тут робити?  Де "година запитань до Уряду"?  Де, я питаю? За 600 днів один раз, один раз ми мали тут пана Шмигаля. Да ми забули, як він виглядає, плутаємо його з Шарлем Мішелем. Поверніть нам його, будь ласка, щоб ми хоч згадали, як він виглядає.

Подивіться, що відбувається з цими відрядженнями, ну це взагалі повна ганьба: пустили, не пустили, тих пустили, тих не пустили. І оце безкінечна якась історія, ноги  витирають об  статус парламенту. А далі, коли припекло, цілий десант їде в Сполучені Штати Америки, і туди давайте, і сюди. Та це треба було півтора роки робити, не знущатися, а  їхати і говорити.  А зараз зробили однопартійну делегацію, ще половинку іншої партію пару людей, які там на прикормі, і ходять, і кажуть, тепер, подивіться.

Де постанова, Павленка ми подали, щоб на голову Комітету з питань свободи слова, чому ми тільки бачимо одне прізвище? Де постанова про першого заступника  в нацбезпеці, якого ми давно подали, ми нічого цього не визначаємо? Ну скільки це все буде тривати? Парламент знищений. Можна, знаєте, перейменувати нас з Верховної Ради України (ВРУ)  на  ВЄУ – верховний Єрмак України. Він один може  бути за нас тут з вами, бо він  один в нас працює, я дивлюсь. Він у нас і міністр закордонних справ, він і Президент, він і  Прем'єр-міністр, він  все. А ми з вами? Ну це ганьба!

Давайте піднімемо просто прапор парламенту, бо інакше об нас будуть витирати ноги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питань звершилося, переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, займіть свої місця.

Відповідно до пункту 1 частини другої та  частини четвертої статті 81 Конституції України ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Постанови реєстраційний номер 10317 про дострокове припинення повноважень народного депутата України Єфімова Максима Вікторовича. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:05:05

За-283

Рішення прийнято. 

Відповідно до пункту 1 частини другої та частини четвертої статті 81 Конституції України ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Постанови реєстраційний номер 10290 про дострокове припинення повноважень народного депутата України Данілова Віталія Богдановича. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:05:41

За-291

Рішення прийнято.

І я відповідно до пункту 1 частини другої та частини четвертої статті 81 Конституції України ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Постанови реєстраційний номер 10318 про дострокове припинення повноважень народного депутата України Шпенова Дмитра Юрійовича. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:06:15

За-289

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступний законопроект 10060. Це проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (реєстраційний номер 10060). Будь ласка, я прошу Сергія Костянтиновича зайняти своє місце.

У нас була така домовленість, дві поправки – група "Відновлення". Наполягаєте, так? Наполягаєте? Дві, так? Добре, я потім вам дам слово.

3 хвилини – виступ Власенка, 2 хвилини –  виступ Устінової і Григорій Миколайович Мамка не наполягає. Чи наполягає, я не бачу. 5 хвилин –  Мамка.

Давайте почнемо з Мамки –  5 хвилин. Я ж сказав, Устінова, буде ще одна поправка. Добре. Давайте, я вже дав слово Мамці – 5 хвилин.

 

14:07:28

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, я хочу звернути вашу увагу, що дійсно зміни Кримінального процесуального кодексу можна вносити і дуже часто, але чим частіше ми їх вносимо, тим маємо більшу розбалансованість того процесу, по якому ми намагаємося притягнути чи не притягнути, чи дослідити той чи інший факт.

Цей законопроект дуже простий. Всі розказують про якусь самостійність Спеціалізованої прокуратури. Але хочу  зазначити про те, що цим законом в порушення Регламенту ми надаємо нові повноваження щодо термінів розслідування кримінальних проваджень. Хочу звернути увагу про те, що на даний час в кримінальному процесуальному законі вивчається дві форми розслідування кримінальних проваджень. Всі кримінальні провадження вносяться по спрощеній процедурі, тобто написали заяву, внесли відомості в ЄРДР, і це є факт, факт, який досліджується. І маються терміни про те, що нічого не повинно бути вічним і кожен громадянин, звернувшись із заявою, повинен розуміти, скільки  правоохоронний орган бере часу від держави на розслідування факту і сказати, є склад злочину чи немає.

Ми цим законом змінюємо цей підхід і отримуємо, що всі злочини, тобто факти вносяться до Єдиного реєстру досудового розслідування і мають вічний термін їх розслідування. Але, якщо ми вже йдемо на цей крок, то ми повинні сказати, що за неналежне розслідування буде відповідальність. Відкрию секрет, що її не існує. І от всі вчені борються за такі речі, вічні механізми, але ми його створюємо раніше своїм голосуванням.

Необхідно все-таки зазначити про те, що цим законом вносяться і відомості щодо проведення аудиту, аудит відносно діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Але він зроблений на аналог аудиту національного НАБУ. А питання: за час весь діяльності Національного антикорупційного бюро аудиту не було. Чи це вірно? На мою думку, ні. Ці новели стосуються щодо вирішення спорів про підслідність розслідування кримінальних проваджень.

От на даний час у нас існує лінійка: загальнокримінальні органи розслідування і Генеральний прокурор; НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Це дві сторони. І от уявіть собі, ми даємо повноваження Генеральному прокурору або керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Тобто якщо відсутній Генеральний прокурор, виконуючий обов'язки, зовсім ми забули, то у нас одна з сторін вирішує спір. Слухайте, я розумію, може комусь потрібні ці речі, але вони працювати не будуть. Вони не будуть працювати між учасниками процесу. Ми не вислухали сторону адвокатури з приводу цих аспектів і свої позиції щодо того, що ми приймаємо.

Але на відміну від… Можна закрити очі на все, але нам необхідно сказати про проблему, яка існує до цього в Кримінально-процесуальному кодексі: що ж таке розумні строки. Розумні строки – це не визначення в законі, їх не існує в Кримінально-процесуальному кодексі. Ми хочемо цим збільшити ще і забрати терміни щодо розслідування по фактах кримінальних проваджень.

Що стосується кричалок з приводу "правок Лозового". Зверніть увагу, кричать за терміни, кричать за інші підходи і кричать: якісь "правки Лозового". Зверніть увагу, це не "правки Лозового" – це зміни, це рішення більшості Верховної Ради щодо внесення змін. Але чогось оскарження про підозру забули, які були вмонтовані "правками Лозового".

Тут існують ще перехідні положення, які напоминають, нагадують один в один, які раніше приймались з "правок Лозового". Давайте не дурити, ні правоохоронні органи, ні громадян України і не робити терміни вічні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Григорій Миколайович. Це ми завершили по всіх ваших поправках.  Дякую.

Будь ласка, Сергій Володимирович Власенко, як ми говорили, будь ласка, до 3 хвилин.

 

14:12:44

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний пане головуючий. Я ще раз підкреслюю, що ефективність і інституційна спроможність, і посилення самостійності, воно полягає не в якихось механічних незрозумілих речах. Це по-перше.

По-друге, що стосується строків досудового розслідування. Ви знаєте, напевно, колеги в парламенті більш нові, нові обличчя не пам'ятають, а я пам'ятаю, коли у нас не було строків досудового розслідування до пред'явлення  повідомлення про підозру. Тобто у нас створювалися штучні фактові справи, хоча вони були очевидно не фактові, вони тривали невідомо скільки, вони продовжували всі слідчі дії. Слідство нічого не могло довести, людина висіла на гачку, тому що справа тривала проти цієї... фактично проти цієї людини.

Мені говорять про те, що там в інших країнах нема обмеження  строків. Ви знаєте, в інших країнах по-іншому працює судова система. До тих пір, поки більше 90 відсотків у нас будуть складати обвинувальні вироки, коли у нас буде суд, по суті, копіпастити оці недолугі повідомлення про підозру, дуже часто необґрунтовані, часто незрозуміло ким і коли написані – на жаль, у нас буде не боротьба із злочинністю, а буде продовжуватися свавілля.

Я просто ще раз підкреслюю, я хочу нагадати, що це призвело до хоча би якогось більш-менш нормального порядку в роботі правоохоронних органів, те, що вони чітко розуміли скільки у них є часу для того, щоб зібрати необхідні докази винуватості.

Якщо ви за два роки не можете зібрати докази винуватості – закривайте справу, закривайте справу, не треба розповідати, що вона фактова і може тривати вічно. Треба призвичаїти правоохоронні органи вибачатися перед людьми. Бо гучно затримують під телекамери, гучно обирають міру запобіжного заходу, через два роки справа закривається, ніхто ні перед ким не вибачається, ніхто нікому не каже "вибачте, ми тут трішки помилилися", розумієте, а всі роблять вигляд, що це нормально. Це абсолютно ненормально.

Так, ми можемо дискутувати, якими повинні бути ці строки досудового розслідування. Можливо, їх треба трішечки збільшити, можливо, їх треба залишити такими, якими є, але ця дискусія необхідна. І знову ми повертаємося до питання слабкості українських перемовників і з Європейським Союзом, і з Міжнародним валютним фондом, які не можуть нормально, фахово і якісно відстояти свою позицію і пояснити, чому український парламент приймав ті рішення, які він приймав. Але, я ще раз підкреслюю, ми розуміємо значущість цього закону і будемо визначатись.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Володимирович.

Будь ласка, 3 хвилини Неклюдов замість всіх своїх поправок.

 

14:15:59

НЕКЛЮДОВ В.М.

Дякую, Руслан Олексійович. Владлен Неклюдов, фракція "Слуга народу".

Сьогодні важливий день в історії розвитку антикорупційних органів, зміцнення САП, на яке є величезний запит. Але треба розуміти і враховувати не тільки свій багатий історичний досвід на цьому напрямку, але і досвід ведучих європейських і світових країн, адже це забезпечить і гармонію, і синхронність розвитку як антикорупційних, так і всіх правоохоронних органів і органів правосуддя. Якщо ми додаємо повноваження САП, то ми маємо і підвищувати рівень відповідальності. Бо почуття безкарності від абсолютної влади досить небезпечно для всього суспільства, для всієї держави, і для всієї САП. Ми в цьому надаємо повноваження САП, надаємо статус юридичної особи, це, в свою чергу, надає САП свою бухгалтерію, свою канцелярію, своє казначейське обслуговування, режимно-секретну роботу, підрозділ. Створюємо відділ внутрішнього контролю (КДКП), що тепер жоден працівник САП не зможе бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності КДКП без висновку цього підрозділу – відділу внутрішнього контролю. Ми розширюємо повноваження керівника САП, надаємо йому право вносити апеляційні і касаційні подання. Це сприймається. Але хочу зазначити, що ми втрачаємо суб'єктність Верховної Ради, бо з семи представників у комісії по добору на керівника САП ми не маємо жодного представника. Ми не маємо жодного представника Верховної Ради у комісії по оцінці зовнішнього аудиту ефективності роботи САП. І як в такому, як за таких умов, коли все під міжнародниками, коли і внутрішній контроль під ними, то як так громадянину сподіватись, що він може оскаржити рішення, і представник САП у випадку порушення закону може бути притягнутий до відповідальності?

І з цього приводу хочу зазначити, треба врахувати досвід Румунії. Пам'ятаєте, в 13-му році було створено в них аналог САП, де була Лаура Ковеші. Вона людина харизматична і почала свою працю, але ми пам'ятаємо, що майже всі топпосадовці були, пішли в СІЗО і в тюрми. Тоді вони задумались, а чи не загрожує це колапсом влади, і потім прийняли свої заходи, свої міри, і в 2018-му вона пішла з посади. Наразі нема в нас повідомлень про гучні посадки  в Румунії.

І тому, якщо робити це збалансовано, підходити до антикорупційних органів, то ми можемо все зробити по-іншому: мати представників Верховної Ради і в комісії по добору керівника САП, мати вплив і на роботу САП, а зараз цього нема. Тому прошу це врахувати і збалансовано підійти до голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, виступ Устінової, до 2 хвилин. Будь ласка, Олександра Юріївна.

 

14:19:07

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, ми мали скасувати "правки Лозового". Ми скасували правки "Ло", а "зового" не скасували. Але тим не менше цей законопроект потрібно підтримувати і голосувати.

Про що йде мова, що таке "правки Лозового" простими словами? В нас зараз обмеження йдуть по розслідуваннях кримінальних злочинів на 18 місяців до підозри. Тобто якщо за 18 місяців ти не висуваєш підозру, то цю справу можна закрити в суді. Проблема в тому, що в нас іноді експертизи займають не те, що місяці, а роки, так само запити міжнародні, які ти відсилаєш і які 6 місяці, 10 місяців на них можна чекати відповідь.

На жаль, це, м'яко кажучи, загальмовує розслідування кримінальних проваджень і якщо ми це скасували свого часу для всіх військових злочинів, то зараз ми так само це маємо зробити для кримінальних. Ніде в усьому світі немає таких обмежень: ні в Сполучених Штатах, ні в Великобританії, ні в Норвегії, ні в Латвії, ні в інших європейських країнах. Є обмеження після підозри, і це ми залишаємо, щоб люди не сиділи роками в СІЗО в той час, коли прокурор щось там собі вирішує. Тобто тут ви можете бути спокійні, ми це залишили.

Що ми, на жаль, не прибрали? Це можливість надалі скасовувати і закривати справи по рішенню… в суді через те, що спливли терміни. На жаль, ця правка не була підтримана в комітеті, але ми все одно зараз маємо підтримати цей законопроект і проголосувати, щоб спокійно могли працювати наші антикорупційні органи.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я так розумію, що особи… Секундочку. Я спитаю. Я так розумію, що особи, які хотіли замість всіх своїх поправок просто виступ, вже всі скористалися своїм правом. Далі будуть ті народні депутати, які хочуть поставити деякі свої поправки на врахування.

А, з процедури хвилина. Будь ласка, Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна.

 

14:21:21

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Дякую, колеги. Я просто бачу, що якось ми тихенько мовчимо, що цей законопроект також потрібний для того, щоби ми виконали всі ті умови, які нам були надані в рамках семи умов до кандидатства. Але ми з вами як студенти-двієчники сьогодні там демонструємо надзусилля стосовно того, що ми сьогодні ухвалюємо неймовірну кількість євроінтеграційних законопроектів і робимо це в останній день, ми так весь час робимо, то перед рішенням про кандидатство, то перед проміжним звітом, то перед тепер рішенням про відкриття перемовин. Тому я просила би Голову Верховної Ради України зосередитися на виконанні своїх прямих обов'язків і, власне, забезпечити систематичне планування роботи Верховної Ради України, і зокрема ухвалення системного, системної роботи євроінтеграційних законопроектів. Це точно буде говорити більше про нас ніж будь-які гасла, і інституційна зрілість і спроможність – це є ключове.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, висловилися всі, зараз я буду надавати слово депутатам, які будуть ставити свої поправки. Серед таких депутатів, ще раз я уточню, дві поправки від групи "Відновлення", так, буде? Одна поправка, да?

Славицька, будь ласка. Номер поправки називайте.

 

14:22:48

СЛАВИЦЬКА А.К.

Поправка номер 12, це підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, секундочку, ми поки не про підтвердження, ми на врахування.

 

СЛАВИЦЬКА А.К. У мене одна на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я запитував спочатку на врахування. Тоді я вам пізніше надам слово.

Разумков, будь ласка, Дмитро Олександрович. Номер поправки кажіть.

 

14:23:11

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, у мене багато правок. Дайте мені 3 хвилини, замість правок я виступлю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Дмитро Олександрович. Обнуліть, з нуля і, будь ласка, 3 хвилини.

 

14:23:22

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую. Руслан Олексійович, шановні колеги, я не хочу повторюватись, дійсно, важливий законопроект, він має правильну назву, в якій ви говорите про підсилення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Але насправді цей законопроект дає шалені повноваження ручним для Офісу Президента ДБР, БЕБ і іншим структурам, які сьогодні себе почувають ну дуже вольготно в сьогоднішніх українських реаліях.

Якщо ми хочемо отримати антикорупційну систему, ефективну антикорупційну систему, я погоджуюсь, давайте розширювати повноваження САП, повноваження НАБУ і інших структур, які за це відповідають. Але я не розумію, як в державі, в якій сьогодні процвітає корупція і вплив однієї з гілок влади на правоохоронні органи, тотальний вплив, ми сьогодні даємо можливість впливати на все, що відбувається в державі. І вам як парламентарям, і всім іншим має бути зрозуміло, що ми, дійсно, маємо рухатись вперед, ми маємо з вами робити все для того, щоб боротися з корупцією. Але, на жаль, так, як сьогодні виписаний закон, те, про що сьогодні говорили, це буде стосуватися не лише САП, це буде стосуватися всіх злочинів, які відбуваються в державі. Правильно? Правильно.

І дивлячись на те, що за останні місяці відбувається в стінах Верховної Ради, я розумію, що боротися з цим дуже важко, тому що приходить на розум одне просте прислів'я, яке було давно-давно ще зазначено в нашому дитинстві, коли хлопчик, який вмів читати думки, програв дівчинці, яка не вміла думати. Так от те, що приймається сьогодні в Раді, дуже часто нагадує саме цю дівчинку. Те, що відбувається сьогодні в державі, так само нагадує цю дівчинку. І дуже страшне, що в нас дві паралельні реальності: одна для держави, в якій живуть люди, які борються за свою незалежність і за своє майбутнє, а з іншого боку печерські пагорби, які живуть за абсолютно незрозумілою логікою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні колеги, в мене ще двоє народних депутатів, які хотіли поставити поправки. Я просто уточню: це на врахування поправка? Тоді, будь ласка, Хлапук, потім Радіна, а потім ми повернемося до Славицької, яка поставить 12 поправку на підтвердження. І голосуємо після цього закону в цілому.

Будь ласка, Максим Хлапук. Номер?

 

14:26:24

ХЛАПУК М.М.

Шановні колеги, правоохоронний комітет...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Номер поправки?

 

ХЛАПУК М.М. Номер поправки 6. Шоста.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ХЛАПУК М.М. Правоохоронний комітет вирішив скасувати так звані "поправки Лозового" лише частково, тоді як посли G7 вимагали повного скасування, оскільки часткове скасування лише імітує вирішення проблеми. Тому найближчі місяці ми і далі будемо спостерігати новини в медіа про закриття справ топкорупції через "поправки Лозового", і це далі буде бити по репутації країни.

Моя пропозиція передбачає скасування ключової підстави для закриття справ – пункту 10 частини першої статті 284 КПК. Саме з посиланням на цей пункт вже закрили справи "Роттердам плюс", збитки у 20 мільярдів, і другий епізод на 19 мільярдів також скоро буде закритий, і справу Альперіна зі збитками на 63,8 мільйона гривень, контрабандиста. Лише справ НАБУ і САП може бути закрито на щонайменше 40 мільярдів гривень. Я дуже прошу виправити цю помилку і підтримати мою поправку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається голові комітету. Яка позиція комітету по 6 поправці Хлапука?

 

14:27:31

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, Комітет з питань правоохоронної діяльності на своєму засіданні відхилив поправку номер 6. Хочу зазначити, що колега посилався на лист G7. У мене перед очима цей лист G7, і Комітет з питань правоохоронної діяльності, що стосується строків, повністю врахував, що вказано в цьому листі, а саме пропонується скасувати в Кримінальному процесуальному кодексі обмеження. Тому, шановні колеги, тут йдеться трошки більше ніж наші партнери просять, виходячи з того листа, який у нас є. Комітет відхилив.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

6 поправка Хлапука, комітетом відхилена, позиції сторін ви почули. Ставлю 6 поправку на врахування. Прошу голосувати.

 

14:28:26

За-50

Рішення не прийнято.

Будь ласка, Радіна Анастасія Олегівна.

 

14:28:30

РАДІНА А.О.

Шановні колеги, я прошу підтримати поправку номер 20. Це право керівника САП самостійно звертатися із запитами на екстрадицію. Про важливість цієї норми нам неодноразово казали, писали і говорили партнери. Прошу цю поправку підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, яка позиція комітету по 20 поправці авторства Радіної?

 

14:29:03

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, у мене перед очима Офіс Генерального прокурора, підписаний Генеральним прокурором. Він зазначає по цій поправці, що він категорично проти позбавлення Генерального прокурора права вирішувати питання про екстрадицію. Зміни до статті 575. Комітет цю правку відхилив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я ставлю 20 поправку авторства народної депутатки Радіної, яка відхилена комітетом, на врахування. Позицію сторін ви почули. Прошу голосувати.

 

14:29:49

За-61

Рішення не прийнято. Поправка залишається відхиленою.

Шановні колеги, є ще хтось, хто хоче поставити… А, у вас ще одна буде, да?

Підійдіть, будь ласка, поки Анастасія Олегівна буде наступну, підійдіть до Сергія Костянтиновича, у нього щось не працює кнопка, він говорить.

Анастасія Олегівна, номер поправки і, будь ласка, аргументація.

 

14:30:16

РАДІНА А.О.

Колеги, я дуже прошу підтримати поправку під номером 20, вона технічна з точки зору КПК.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 20 була вже.

 

РАДІНА А.О. Перепрошую, 21, колеги. Я перепрошую, 21. Вона технічна з точки зору КПК, але вона дуже-дуже важлива з точки зору справедливості. Нам треба з вами, колеги, дуже чітко зафіксувати, що якщо справа кримінальна була закрита незаконно і потім це рішення про незаконне закриття було скасовано, то цей період між закриттям справи і її повторним відкриттям не враховуються в строки. Це відповідає здоровому глузду. Але, на жаль, зараз цього правила в кодексі немає, і деякі суди ухвалюють неправосудні рішення, якими зараховують в справи, перепрошую, заднім числом додаткові строки і просто закривають справи. Нам треба від цього відійти і запровадити чітке правило від здорового глузду, що строки між закриттям і повторним відкриттям не зараховуються у справу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 21 поправці, будь ласка.

 

14:31:24

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, Комітет з питань правоохоронної діяльності на своєму засіданні відхилив вказану поправку. Дана поправка змінює принципи обрахунку строків. Дійсно, це може бути предметом обговорення в окремому законопроекті, але в даному випадку це недоречно, тому комітет відхилив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 21 поправка авторства Радіної. Аргументи сторін ви почули, вона ставиться на врахування. Ставлю на врахування 21 поправку. Прошу голосувати.

 

14:32:09

За-88

Рішення не прийнято.

Анастасія Олегівна, все у вас, так? Дякую.

Шановні колеги, чи є ще хтось, хто хоче поставити свої поправки на врахування? Немає. Дякую.

Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Зараз буде одна поправка на підтвердження і голосуємо за закон в цілому.

Будь ласка, Славицька пані Антоніна.

 

14:32:32

СЛАВИЦЬКА А.К.

Так, шановні колеги, я все ж таки хочу продовжити цю дискусію. В першу чергу хочу зазначити, що ми підтримували, попри деяку неконституційність, ухвалення цього законопроекту в першому читанні.  Але в порушення 116 статті Регламенту, попри рішення комітету, яке було ухвалене спочатку, з'явилися норми про так звані строки досудового розслідування, хтось називає це "правки Лозового", тут звучало, що вони обмежують строк здійснення досудового  розслідування,  а насправді там є механізми їх продовження. Також звучав аргумент, що ніде такого немає в світі. Але ніде такого немає в світі, що у нас правоохоронні органи контролюють іноземці, відбирають голів правоохоронних органів правоохоронних органів іноземці, у нас  також багато свого ноу-хау, якого немає ніде у світі.

Але все ж таки у мене перед очима є висновок юруправління, яке каже, що це дуже погана історія. Наявність строків досудового розслідування, а  також  можливість їх продовження у провадженнях, де немає підозрюваного, наразі  є одним із елементів контролю...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка, по 12 поправці.

 

14:33:43

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, це комітетська поправка, яка відповідає нашим міжнародно-правовим зобов'язанням. Міністр юстиції  на нашому засіданні підтвердив, що законопроект, підготовлений до другого читання, повністю відповідає нашим міжнародно-правовим зобов'язанням. Хочу зазначити, що про цю поправку прямо йде в листі G7, який ви  всі бачили. Будь-яких порушень прав на цьому етапі не буде, виходячи з того, що немає підозрюваної особи.

Шановні колеги, я буду голосувати "за". Це наша допомога з боку G7, всіх закликаю проголосувати "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, зрозуміла ситуація, так? 12  поправка, вона у нас  авторства, перепрошую, Іонушаса… А, це комітетська поправка. Вона врахована комітетом. Водночас народна депутатка Славицька просить підтвердити таке рішення. Підтвердити таке рішення.

І я ставлю 12 поправку на підтвердження. Прошу підтримати і голосувати. Прошу голосувати.

 

14:34:56

За-270

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього закону у другому читанні. Переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (реєстраційний номер 10060).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:35:42

За-298

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Олександр Сергійович. Колеги…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

14:35:51

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я пропоную цей законопроект теж  доручити невідкладно підписати Голові Верховної Ради

Ставлю на голосування пропозицію доручити невідкладно підписати та спрямувати на підпис Президентові законопроект за реєстраційним номером 10060 проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врахування… Ой, не те, сорі, він по-іншому називається. Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (10060). Прошу голосувати.

 

14:36:37

За-295

Рішення прийнято. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

14:36:45

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Наступний законопроект 10140-д. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про  судоустрій і статус суддів" та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри. Ми розглядаємо це питання в другому читанні. Я просто поінформую, про що ми домовилися на Погоджувальній раді.

2 хвилини – виступ Мамки, 2 хвилини – виступ Власенка, після цього 5 хвилин – виступ Геращенко, 30 хвилин – виступ Гончаренко. І потім одна правка на врахування, і три на підтвердження від групи "Відновлення України". Більше ніхто не наполягатиме на цьому? Ніхто. Дякую, народні депутати. А, ще буде одна поправка Дирдіна, да, я перепрошую. Дві хвилини і поправка Дирдіна буде, так?

Почнемо, давайте, з 2 хвилини –  Мамка, як ми почали. Будь ласка, Григорій Миколайович –  2 хвилини.

 

14:37:37

МАМКА Г.М.

Ні, ні, я не буду виступати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не будете. Дякую.

Будь ласка,  Сергій Володимирович Власенко – 3 хвилини.

 

14:37:49

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний пане Голово. Шановні колеги, давайте чесно один одному скажемо, чим більше ми так звану реформуємо судову систему, тим  гірше вона працює. Це по-перше.

По-друге, скільки можна "реформувати" (в лапках) судову систему клаптиками. Давайте, покажіть країні, покажіть країні комплексне бачення судової реформи. Чому ми не торкаємося питання уніфікації судової практики? Чому ми не торкаємося питання суду присяжних? Чому ми  не торкаємося питання зміни процедур, передбачених кодексами? Чому ми не торкаємося інших важливих питань? Ми займаємося абсолютно беззмістовною історією, ми займаємося тим, що ми робимо спробу, як каже Лукашенко, перетрахать суддівський корпус, більше нічого ми не робимо з цим. Розумієте? Ми шокуємо суддівський корпус, ми примушуємо їх бути невпевненими, а відтак це збільшує корупцію, що є абсолютно очевидним.

Замість того, щоб прибирати корупційні елементи із судової системи, оцими всіма невизначеними історіями: повторними конкурсами, які проходять в абсолютно ручному режимі, якимись абсолютно незрозумілими процедурами призначення, коли жодна порядна людина не захоче піти на суддівську роботу, системами контролю, які не є системами контролю, а є системами корупції – оцим всім ми лише продовжуємо руйнування судової системи, замість того, щоб створювати реальний механізм незалежної суддівської гілки влади. Треба про це забувати, треба виходити з реальними пропозиціями щодо   реального реформування судової системи. Тому плюс, я вже не говорю про набившу оскомину всім участь іноземців у формуванні української судової системи, будь-який конкурс за участі іноземців, будь-які співбесіди за участі іноземців, і так далі, і так далі.

Зараз, до речі, в закон про англійську мову написали, що, виявляється, прокурорам і суддям треба знати англійську мову. Я думаю, що їм треба знати процесуальні кодекси в належний спосіб, а англійську мову знати трошки менше, і якщо хочуть, то самі вивчать, а не писати в закони, що одним із критеріїв є англійська мова.

Критерій доброчесності, який прописаний в цьому законі, написаний так, що будь-яку людину можна визнати недоброчесною, і це означає, що цей критерій буде використовуватися в ручному режимі. Все це свідчить про одне єдине: до судової реформи це не має ніякого відношення, до покращення роботи судової системи це не має ніякого відношення, це не зробить суд доступним, ближчим до людей і таким, що приймає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Сергій Володимирович.

Так, це у нас був, значить, Мамка, Власенко і далі у нас. Далі у нас 5 хвилин – Геращенко Ірина Володимирівна.

 

14:41:11

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, дійсно, надзвичайно важливо не тільки буква, а і дух закону. Ми можемо скільки завгодно реформувати судову систему України. Але остання інформація, останні новини з судів, вони є лякаючими і шокуючими.

Нещодавно на черговому хабарі було зловлено чергових суддів. Хто ж ці судді? Саме ті, які свавільно сьогодні ведуть справу героя українського Романа Червінського, якого абсолютно незаконно вже пів року утримують в СІЗО тільки за надуманими політичними справами, і, очевидно, що він несе таку от жертовність свою тільки за те, що не подобається Офісу Президента.

Так само ми бачимо, що Верховна Рада от і сьогодні прийняла низку законів для посилення покарання за топкорупцію для того, щоб скасувати терміни розслідування до вручення підозри топкорупціонерам і інше. Але в цей час Голова Верховного Суду, його ніхто не підкинув Офісу Президента, це вже нова команда призначала цього пана, він залишається в СІЗО, але щоразу йому зменшують і зменшують заставу, і є таке відчуття, що скоро, ну, ще й пробачення в нього попросять за те, що перебував за корупційні діяння в СІЗО.

Ми бачимо, що судова сьогодні гілка влади, Портнов десь втік, якось виїхав він з країни разом з іншими любителями "русского мира", але портновщина залишається в судовій гілці влади, оце ручне управління, ручне керування суддями і судами, коли за вказівкою з Офісу Президента, а там залишаються люди, які ще з часів Януковича свого часу придушували Майдан, а тепер вони придушують суду, штампуючи справи проти опозиції. І от судді виконують ось ці їх вказівки.

І в цьому контексті наша команда задає одне питання. Чи усвідомлюємо ми, що для початку перемовин України про вступ до Європейського Союзу важливо не лише виконати  сім  передумов, серед яких є і незалежність Конституційного Суду, і посилення  боротьби з корупцією, реальна боротьба з корупцією, а не фасадна боротьба в деклараціях там з помилками, що тут потрібно виконувати і іншу частину рекомендацій Звіту Європейської комісії, де дуже чітко вказана незалежність судової  гілки влади, незалежність в першу чергу від Офісу Президента, який сьогодні керує і урядом, і Верховною Радою України, складаючи чорні списки депутатів, які мають право здійснювати міжпарламентську діяльність, яким  це заборонено, який в нас керує свободою слова, вірніше, політичною цензурою. І тепер і судами вони у нас керують.

І тому наша команда підтримує законопроект про те, що судді мають навчатися, перекваліфіковуватися, відповідати критеріям доброчесності, бути професійними. Але абсолютно очевидно, що можна знати 105 мов, європейські мови, але забувати про букву закону  і займатися тими речами, замовним правосуддям, яким  сьогодні грішить, на жаль, судова гілка влади.

Ну і хочу звернути увагу, що наша команда звернулася до суду: і Верховного Суду, і апеляційного суду - щодо свавілля керівництва парламенту і Кабінету Міністрів, який має бути в парламентсько-президентській республіці підконтрольним, підзвітним Верховній Раді України. Але ми тут уряду не бачимо роками, та й уряд сам у нас не керує країною, а це робить Офіс Президента.

І ось постанова є уряду, яка забороняє депутаткам місцевих органів влади, жінкам, які не отримують ані копійки з державного бюджету, навіть з волонтерською місією виїжджати за кордон тільки тому, що так вирішив уряд. І так само уряд у нас тепер разом з СБУ вирішують, як, знаєте, в 37-му році, там, чи в часи Радянського Союзу, хто має право з депутатів здійснювати міжпарламентську діяльність - а списки ці затверджуються в Офісі Президента, - а хто не має права. І Голова Верховної Ради пан Стефанчук, він зараз не слухає мій виступ, бо, ну, про нього ж йдеться, і його перший заступник…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дуже уважно вас слухаю!

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Не перебивайте, будь ласка! Вони ведуть статистику, розумієте, статистику в Excel, як голова колгоспу, а не Голова Верховної Ради, хто має, а хто не має права з депутатів здійснювати міжпарламентську діяльність.

Так от, насправді ми звернулися до Верховного Суду, до апеляційного суду, до Львівського адміністративного суду щодо цього свавілля керівництва парламенту, уряду і указу, абсолютно незаконного, Президента Зеленського, який намагається таким чином обмежити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви завершили, Ірина Володимирівна? Завершили? Ви завершили. Я вам дуже дякую. Спасибі. Слава богу!

30 хвилин від Гончаренка. Будь ласка, Олексій Олексійович.

 

14:46:34

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Так, друзі, починаємо. Вітаю всіх ще раз! В нас важливий зараз закон – це про суд, це про те, яким чином… От чому ми зараз, до речі, його розглядаємо? Він є у вимогах МВФ, тому це питання важливе, і голосувати за нього треба буде. Але я хочу поговорити про те, що є самим важливим в нашій державі. Ще раз, самим важливим у нашій державі. Це є військо, це є армія, це є війна. І от сьогодні, у нас сьогодні, друзі, з вами, це ж у нас перший раз ми зібралися в грудні місяці. Ми в грудні місяці ще не збиралися, у нас сьогодні 8 число, і от ми перший раз з вами зібралися, Верховна Рада.

Друзі, оце порядок денний, оце порядок денний. Покажіть мені питання військових. Покажіть мені одне питання про військових! Ще раз, одне! НАБУ – важливо, САП – важливо, все важливо, суди – важливо. Де військо, де ЗСУ, де Збройні Сили, де Нацгвардія, де прикордонники, де? Покажіть мені, де ці питання?

На початку цього засідання знов сказали: від 6 грудня в нас День Збройних Сил, слава Україні, героям слава! Та, може б, тоді хоча б до Дня Збройних Сил. Перше засідання після Дня Збройних Сил, перше засідання в грудні – одне питання про ЗСУ можна було сюди поставити, одне? Наприклад, про демобілізацію, демобілізацію після 18 місяців служби. Подивіться, виходять люди по всій країні вже, мами, дружини, доньки, сестри і говорять: наші чоловіки не ховалися, наші сини пішли добровільно, вони врятували країну тоді, вони рятують її зараз, але чому ви не даєте навіть відповіді на просте питання, а коли вони повернуться додому? Чому навіть в ув'язненого, Господи прости, він знає свій термін ув'язнення, а військовий не знає, скільки йому служити. Це ж нечесно і несправедливо до цих людей, вони ж заслужили на те, щоб хоча би розуміти, скільки, скільки часу.

Чому війна в нас вийшла справою одних і тих самих людей? А для  інших це якась інша історія, вони на інших фронтах. Чому? Це ж неправильно, це нечесно. Коли щось таке нечесне відбувається, воно нищить собою все: довіру в суспільстві, довіру людей до влади, до країни, бо вони не знають відповіді на це питання і це ганебно, що вони не знають відповіді на це питання.

У Верховній Раді України з березня лежить мій законопроект, з березня місяця, який говорить просту річ – дати право тим, хто були мобілізовані, звільнитися після 18 місяців служби, право. Ті, хто хочуть служити – честь, хвала, подяка, ті, хто мають на це сили – подяка, ті, хто виснажилися, ті, хто втомилися, мають отримати право повернутися додому до своїх родин. І це питання нагальне.

Я звертаюся до Голови Верховної Ради, я прошу вас, Комітет з нацбезпеки, оборони восьмий місяць не розглядає цей законопроект. Чому? Чим вони так зайняті? Восьмий. Я звертався безпосередньо до керівника, я писав листи – нічого не відбувається. Можна розглянути це питання, цей законопроект? Пішли якісь розмови зараз, а давайте… нарешті хоч почали говорити останнім часом, але звучить якась історія божевільна, а давайте замість демобілізації тим, хто відслужив там 18 місяців дамо, з них 12 на "нулі", дамо три місяці відпустки. А якщо 11 місяців на "нулі", не треба давати відпустку? А десять? А дев'ять? Це божевільні ідеї. При чому тут відпустка? Замініть цих людей, замініть їх! Вони мають на це право. І це очевидна абсолютно річ. Конституція каже – захист держави обов'язок кожного, а не тільки цих поіменно людей, цього мільйона, який сьогодні там, трішки менше.

Отак, так не має бути і тому оцей законопроект має бути. Ті, хто говорять – це знищить боєздатність війська – брехня, брехня. Я переподав цей законопроект ще один, будь ласка, тому що тоді, коли я його подавав в березні, якщо прийняли, то було шість місяців замінити. Зараз, враховуючи, що до сих пір не прийняли... Да, не має бути так, що прийняли законопроект і одразу десятки тисяч людей пішли з війська, ми не можемо обвалити боєздатність. Тому там простий запобіжник я вставив, що людина подає заяву, рапорт на звільнення і далі в ЗСУ є три місяці людину відпустити, тобто ЗСУ знає: тут іде гранатометник, тут іде водій. Будь ласка, готуйте заміну і міняйте, і міняйте людей.

І так, законопроект номер один  - демобілізація і він має бути в цьому порядку денному, а не оце все.  Я, ще раз, я за всі ці закони, я за те, що нам треба рухатись в Європу. У мене, до речі, одне питання: чого ми так затягнули з цими законами, що зараз терміново давайте доручимо спікеру швидко підписати? Ми знали всі ці умови з літа минулого року. Чим ми займалися? Чому ми стільки часу не могли виконати ці умови? Чому ми дочекалися? Я хотів би подивитися минулого року, коли росіяни бігли від нас в Харківській області, в Херсоні, як Орбан щось казав про Україну. Да всі були готові на все  тоді для України, а ми тут собі щось телились, не могли прийняти ці закони, дотягнули до останнього моменту, за тиждень до засідання Європейської ради терміново приймаємо. Це, до речі, про наше планування і про організацію роботи. Чим завгодно до того займалися, Куала-Лумпурськими якимись деклараціями, лобізмом якимось безкінечним, а євроінтеграцією зайнялись тільки коли вже питух клюнув в одне місце. Дай боже, щоб все було добре. І ще раз, я за ці закони, але все одно, крім цих законів, і так, перший закон – демобілізація.

Закон номер два для Збройних Сил України, про які ви казали, 6 грудня, героям слава! Та вони би подякували всім нам, якщо б ми з вами прийняли один простий Закон про ротацію, про ротацію. Чому сьогодні є підрозділи, які на нулі 21 місяць, а є ті, які більше, ті, які були на Донбасі і кого війна, вірніше, повномасштабне вторгнення заскочило там. Вони вже більше двох років на нулі, вони живі люди, людина не може витримати це. Чому навіть всередині війська воюють одні і ті самі? Де ротація? Чому її немає?

Якщо це не в змозі зробити наше військове керівництво, Міністерство оборони, давайте тоді робити ми. Я подав у Верховну Раду простий зрозумілий законопроект: три місяці на нулі, далі зобов'язані ротувати підрозділ, хоча б на один місяць дати людям передихнути, відновитися. Хоча б на один! Просте правило: три місяці був на нулі підрозділ, дайте хоча б один місяць, хоча б, передишки. Бажано стільки, скільки були на нулі. Три місяці були, значить три місяці. Ну, хоча б один! Я розумію, що складно. Я розумію, що ворог наступає. Все розумію. Але не можна. Ми зробили систему повністю абсурдну, систему, в якій воюють одні ті самі, а на нулі серед них ще одні ті самі. Так не може бути. Мають бути ротації. Має бути заміна.

І так, законопроект номер один – демобілізація. Законопроект номер два – ротація, простий і треба робити. Законопроект номер три... Ну, ми повернемося обличчям до наших військових.

Десятого  квітня цього року (квітня, вісім місяців тому) в цій сесійній залі був проголосований закон про повернення "тридцятки" всім. З тих пір він висить заблокований постановою Цабаля. Багато хто з людей вже думає навіть, що це не прізвище, а що це якесь слово, щось інше означає. Так не може бути – вісім місяців і просто висить цей закон. Його можна давно вже розблокувати, підписати і платити людям. Знову почалася проблема з виплатами і доплатами. Знову водіям – ні, логістиці – ні, в госпіталях – ви не там стоїте, артилеристи – ви не звідти вистрілили, ППО – ви не там ловили того "шахеда". І знов все це почалось. Ну, скільки це буде тривати? Проста і зрозуміла система була. І Президент пообіцяв, він сказав: до кінця війни буде "тридцятка". Війна не закінчилась – "тридцятка" закінчилась. Припиніть прикриватися, як фіговим листком, цією постановою, бо під нею негарне. Негарне, срам під нею. Те, що ми просто не виконуємо Конституцію, плюємо на Регламент Верховної Ради і придумали собі історію, що є у нас така постанова, якою ми прикриємося. Ганебно це. Треба повертати людям ці гроші.

До сих пір у війську є люди, яких виводять поза штат, які отримають сьогодні 700-800 гривень на місяць. Мені соромно про це казати. Мені соромно. Мені пишуть ці люди безкінечно. Мені соромно. Я не знаю, як їм дивитись в очі. Я не знаю, як дивитись цим людям в очі, які віддали своє здоров'я за державу, а сьогодні отримають 700-800 гривень на місяць, і їх не відпускають з війська, тому що першого закону про демобілізацію немає. Немає. І їх не відпускають, і гроші їм не платять. Ну в нас же має бути якась совість, ну якась мінімальна совість. Ну так не може бути.

Ідемте далі. І так, закон номер один. Я нагадую, що це нескладно все. Я вам кажу, яким має бути порядок денний, за який всі військові нам скажуть дякуємо, нарешті ви зробили свою роботу. Ми робимо свою роботу – рятуємо країну, нарешті ви зробили свою роботу – допомогли нам. Демобілізація, заміна – раз. Ротація – два. Повернення "тридцятки" – три.

Наступне питання – УБД. Ми з вами проголосували вже першому читанні. Коли ми будемо голосувати остаточно? Щоб людина могла отримати статус учасника бойових дій без всіх цих знущань, без всіх цих поневірянь, чекань, якихось запитів, листів, які безкінечно, безкінечно тягнуться, і люди роками не можуть отримати статус УБД. І це вже навіть вже не  про гроші, про елементарну повагу. Елементарну. Та винесіть ви вже врешті-решт цей закон на голосування. Перше читання проголосовано – голосуємо друге читання. Все, поставили крапку. Скільки можна про це просити? Скільки треба про це говорити? Скільки?

Далі. Наступна важлива тема, надзвичайно важлива тема – це тема наших полонених, тема інвалідів, тема демобілізації окремих груп не по термінах служби, а якщо ти попав в певну групу. У нас є військові, які були в полоні. І ми з вами розуміємо, які не самі туди здалися, яких взяли в полон. І ми з вами розуміємо, наскільки це колосальний виклик пройти і пережити цей полон. Ми знаємо з вами, вчора Уповноважений з питань прав людини Верховної Ради сказав: найбільший і найстрашніший випадок під час полону: військовослужбовець втратив 70 кілограмів ваги, 70. Це страшно, що з цими людьми зробили. Вони повернулись, ми їх, слава богу, обміняли, кого змогли. І окрема тема обмінів, люди постійно пишуть. Я розумію, що росіяни не хочуть обмінювати. Я розумію, що в них навіть більше наших полонених ніж у нас їхніх, але все одно тут треба робити все, що можемо, але це не від нас залежить.

Але що залежить від нас? Тих, кого обміняли, відпустити їх. Да, серед тих, хто були в полоні, є ті, які готові служити далі – подяка, але іншим треба дати право звільнитися. Це чесно. Інваліди І і ІІ групи у війську, і ІІІ групи теж. Інваліди, які є у війську – І, ІІ, ІІІ група, треба дати їм право звільнитися. У нас сьогодні з вами в законі сказано, закон говорить: якщо в тебе теща інвалід І, ІІ групи або ІІІ, якщо є довідка, що вона потребує постійного догляду, то ти можеш звільнитися, а якщо ти сам інвалід І, ІІ, ІІІ групи, то дулю. Це ідіотизм, абсурд, але це наш закон.

Коли ми це будемо виправляти? Коли ми відпустимо цих людей? Навіщо тримати у війську силоміць інвалідів І, ІІ і ІІІ групи? Да, можливо, є офіцер, інвалід ІІ групи, він в штабі, він хоче служити – дай боже, хай служить. Але ті, хто у війську безпосередньо, ті, хто не можуть служити, інваліди І, ІІ, і ІІІ групи, да ми можемо їх врешті-решт відпустити.  В Раді є законопроекти про це давно, ну давайте їх проголосуємо. Нарешті почали про це говорити після пів року,  як ми б'ємо тут в усі дзвони. Але говорити мало, треба голосувати, і оце би нам сказали дякую.

Далі. Строковики. Це взагалі вже, це слово стало синонімом якогось. Я вже це слово, мені здається, що я знаю там більшість строковиків особисто в цій державі. Тому що, вибачте, це нещасні люди, які просто потрапили як в рабство якесь. Четвертий рік, з лютого були на зарплаті 400 гривень. Слава богу, ми прийняли цей закон, якого, я виступав, просив, ви підтримали, ми разом прийняли, хоча б вони отримали 6 тисяч гривень цієї доплати, хоч ті нещасні 6 тисяч гривень, бо вони взагалі 400 отримували.

По закону моєму вони отримали 30 днів відпустки, бо в них  був нуль днів відпустки. Хоч щось. Але давайте вже їх відпустимо додому. Ну це, чесно, люди служать четвертий рік, четвертий.   

Нарешті, два тижні тому на ставці Верховного Головнокомандувача було обговорено це питання. Вийшов Секретар Ради нацбезпеки і оборони Данілов і сказав: Президент почув, звернувся, військові підтримали, будемо відпускати строковиків. Всі: урааа, нарешті! І? І?

Ну третій тиждень іде. Так ви ж сказали, будете відпускати, так відпустіть же нарешті. Ну що ви знущаєтесь?  Ну вже ж сказали, то зробіть. Ну сказано вже навіть, то відпустіть вже їх. І відпустіть їх не так, щоб  їх завтра  забрали, а дайте людям відстрочку після цього, щоб вони реально повернулися додому до своїх родин, щоб вони хоч якийсь час там точно змогли провести. Ну скільки це можна чекати і скільки треба чекати?

Всі закони, які я говорю, покажіть мені, хто буде проти них в цій Верховній Раді? Покажіть мені. Ладно, про "тридцятку", потрібні гроші, з грошима погано, нам гроші зараз не дають. Правда, все одно при цьому знаходяться гроші на серіали, на дурню якусь знаходяться, на телемарафони знаходяться гроші.

А те, що я сказав, ротація не потребує жодної копійки. Жодної. Відпустити строковиків, відпустити інвалідів, відпустити тих, хто були в полоні. Прийнятий Закон про термін служби, про заміну військовослужбовців. Це не потребує грошей, це потребує просто роботи і поваги до військових, поваги. Прийнятий нами з вами Закон про списання майна два місяці тому. Колега Роман Костенко був першим автором, я мав честь бути співавтором. Ми з вами всі проголосували. І він просто ігнорується, він просто не підписується третій місяць Президентом. І наші військові, щоб списати якусь там каску, щоб списати той дрон, який їм там, дай боже, якщо подарували волонтери, бо держава ніяк не може забезпечити, мають такі стоси паперів, отакі заповнити. Сидять люди, які тільки й тим займаються… Люди кажуть, у нас УПА, тільки не героїчна Українська повстанська армія, а бюрократична – українська паперова армія. Та якщо це прийняти, да ми звільнимо людей, то може когось можна звільнити зі служби, а когось можна зняти, щоб людина не сиділа з цими паперами, а йшла безпосередньо воювала. Може нам взагалі потрібно менше людей у війську, але таких, які реально воюють, а не заповнюють папери. У нас же все перекручено, яка там величезна армія, скільки воює, скільки на першій, другій лінії,. Ну так не може бути, неправильно. Два місяці у Президента на підписі законопроект. Він просто не підписує, вже третій місяць іде. Що ми чекаємо? Що ми чекаємо?

Це я перелічив питання тільки по військових. Там є ще питання опікунів, теж там відпустити, я кожну категорію зараз не назву, але там багато питань, які нам треба раз – і прийняти ці рішення. Але це не робиться. І знову порядок денний, і знову в порядку денному жодного питання про військових. Скажіть, будь ласка, скільки це буде тривати? Це ж ми самі себе, пиляємо той сук, на якому сидимо. Ми знищуємо державу.

Друзі, це все, що я зараз говорю, да, депутатів зараз в залі стало суттєво менше, бо у всіх одразу виявились справи, як вони дізнались, що буде великий виступ,  то порозходилась частина, потім повернеться. Розумію, що дуже важливе обговорення йде, в тому числі в президії, там і враховуючи персональний склад важливо обговорюється якась константа, там, це цілком можливо.

Друзі, така історія, розумієте, як тільки питання військових –  нецікаво, розійшлись, не чуємо, не займаємось, далі обговорюємо свої справи і все добре, і як би і всі, і все. Просто хочу, от подивіться, поки я далі виступаю, подивіться, хочу, щоб подивились на президію.

Я звертаюсь до нас до всіх, якщо ми зараз з вами це не зрозуміємо, на кого ми маємо з вами працювати реально, а не на словах, у нас будуть величезні проблеми. Нас врятує з вами, друзі, знаєте, кажуть, от США –  саме головне, три букви – США. Ні, інші кажуть, ЄС, дві букви –  ЄС, чи три букви МВФ – МВФ. Ні, наші три букви, які нас рятують – це ЗСУ, це НГУ, це ДПСУ і далі ССО, ТрО і так далі. От ті літери, на які ми маємо працювати.  Дивіться, бачте, там вже і константа в президії, і все, тут не до нас з нашими розмовами.

Але я не можу не сказати зараз декілька теж важливих речей, бо люди теж пишуть. Якщо ви хочете, щоб озвучено було ваше питання, то пишіть, я спробую його підняти.

Ще одне питання – дитячі виплати. На сайті Президента я зареєстрував петицію, яка передбачає, яка звертається до Президента, щонайменше вдвічі, вдвічі збільшити виплати дитячі. По 860 гривень –  це ніщо.  Тобто перші наші питання, які ми маємо зробити, - це військо, для війська. Друге питання, щоб у нас це військо було в майбутньому, щоб була та мама, яка народить того воїна, який буде нас захищати, цю неньку Україну через 18, 20, 30 років. Хто це буде? Коли ми цій мамі сьогодні даємо 860 гривень на місяць. Що вона з ними може зробити? Ну давайте ми це зробимо, це наш із вами прямий обов'язок.

Питання пенсій інвалідам, питання виплати інвалідам. Це все колосальні питання, які ми з вами не вирішуємо.

До речі, питання важливе про Збройні Сили, коли я казав, це питання пільгового розмитнення на автівки для наших воїнів. Бо багато хто з них буде потребувати, бо, не дай бог, будуть з інвалідністю, і їм треба це буде. Багато хто сьогодні намагається купити, щоб завести, щоб там, на передку, працювати. Так давайте дамо їм таку можливість, і це є у Верховній Раді.

Все, що я перелічив, всі ці закони у Верховній Раді України є. А чого нема? А нема бажання займатися роботою. Нема бажання займатися своїм справжнім, тим, чим ми маємо зайнятися, і це є величезна, друзі, величезна проблема.

Я хочу вам сказати, що ці проблеми розуміють, ці проблеми краще ніж ми з вами, мені здається, розуміють за кордоном. Я тільки що повернувся з-за кордону, де в тому числі, як багато хто зараз там були в Сполучених Штатах Америки, переконували, підтримка України, гроші і все, і все, все. Але там ставлять питання: а що у вас з демобілізацією? А чого одні й ті самі на фронті? А чому дружини мають виходити на вулиці, щоб хтось почув про їхніх чоловіків? А цього абсолютно немає. Просто цього немає. Тобто в США краще розуміють проблематику  ніж тут, у Верховній Раді України. Ну це ж божевілля, так же не має бути. А, на жаль, у нас все продовжується все те  саме.

Я ще раз звертаю вашу увагу, я перелічив конкретні пункти, як має виглядати правильне засідання Верховної Ради України. Я пропоную зробити засідання Верховної Ради, присвячене тільки цим пунктам, тільки ці закони. Ніякого лобізму, ніяких декларацій, ніяких заяв чергових, нікому непотрібних.

Заміна, демобілізація – раз, ротація – два, грошові виплати – три, повернення "тридцятки" в тому числі – три, звільнення, дати право на звільнення тим, хто пройшов полон, інвалідам, обмежено придатним, розмитнення вирішити, демобілізація строковиків. Зібратися і за годину, бо тут не буде навіть дискусії, тут не буде дебатів, тут все всім зрозуміло, прийняти ці рішення, я вимагаю цього.

Якщо ви думаєте, що ця тема сама собою розсмокчеться, якщо ви думаєте, що там, ну, по-перше, що я колись закрию рота – я рота не закрию, як би там до мене не приходили в помешкання наші есбеушники встановлювати прослуховуючу апаратуру. Чим займаються? Є СБУ герої, які сьогодні, як ми бачимо, зрадниками займаються, привіт Киві, є герої, яким ми маємо подякувати. А є працівники СБУ, які займаються з тим, щоб закрити рота представникам, тим депутатам, політикам, які підіймають питання незручні. Та хоч встановіть мені всю апаратуру, хоч обвішайте мене як ялинку, мені байдуже це все, я буду далі говорити. Що ви сподіваєтесь, що це закриється тема? Не закриється і все одно доведеться вам, як довелося відпустки приймати, довелося, не змогли обійти це, довелося хоч щось дати строковикам, хоч щось – курсантам, хоч щось, правда через одне місце – інструкторам, бо там зробили знущання, тисячу паперів треба, але все одно довелося, довелося хоч якісь частині виведених поза штат, ті, хто непридатні, обмежено придатні по захисту батьківщини, довелося.

Доведеться і демобілізацією, і заміною займатися, доведеться і строковиків відпускати, доведеться. Але чим раніше ми це зробимо, тим скоріше ці люди, вони скажуть: да, нас бачать, нас чують, це є держава, яка нас поважає, це є держава, за яку несоромно воювати, а не: це є держава, яка витирає о нас ноги, яка плювати хотіла на нас, на наше життя і просто використовує нас як м'ясо.  Оце страшні слова, страшні! Просто страшні слова! А їх я чую кожен день. Бо, на відміну, я так розумію, від вас, які мені тут радили, щоб дешевші памперси купляли люди, я розумію цю проблематику, я спілкуюся з цими людьми кожен день, кожен день. І вони стукаються, вони шукають, вони шукають, вони шукають, хто їх почує, тому що їх, на жаль, ніхто не хоче чути.

І зараз це все продовжується, міждусобойчик в президії продовжується. В президії все добре, напевно, ліси обговорюють, чи кол-центри, чи константи, чи ще щось, а ми тим часом, друзі, маємо колосальну проблему.

Я завершую. Найбільший виклик нашої держави…  Да-да, подивіться, трибуна наша, президія, все… О, спікер почав слухати! Дякую! Нарешті!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас завжди чую! Навіть якщо ви не бачите і не чуєте, я вас завжди чую, Олексію Олексійовичу.

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. Супер! Сподіваюся, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут така штучка є – навушник. Не завжди це цікаво, але я завжди чую.

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. Сподіваюся, що вони після того, як до мене зайшли якоби чинить інтернет, есбеушники, повесить микрофон, що ви тепер мене завжди чуєте.

Але я хочу сказати вам одне: найбільша проблема держави, яка є, - це не те, що в нас проблеми в США, це не те, що в нас проблеми в Євросоюзі, це навіть не корупція. Це, да, божевільний наш сусід-агресор і це той бардак, бардак і відсутність системного мислення, яке є на чолі держави. Оце є найбільша проблема, бо це нищить все, і це підриває довіру. Бо найбільший наш актив, актив України сьогодні найбільший – це не чорноземи, це не газ, це не нафта, це Збройні Сили України, це сили оборони. І цей актив нас витягне і в НАТО, я вірю, і в ЄС, бо їм вони потрібні. І мені здається, що вони їм потрібні більше, ніж українським політикам. І це ганьба! ЗСУ, демобілізація, заміна, ротація, строковики – оце має бути наше гасло. Слава…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олексій Олексійович.

Дякуємо, всі вас дуже уважно слухали, спасибі.

Далі у нас мала йти Славицька, але ви кажете, що ви знімаєте всі свої поправки і на врахування, і на підтвердження. Дякую вам.

Будь ласка, Маслов. Якщо не помиляюсь, 189 поправка. Будь ласка, Маслов. З трибуни. Він за трибуною, включіть трибуну, будь ласка.

 

15:16:59

МАСЛОВ Д.В.

Дякую, колеги. Ця правка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні-ні, це, мабуть, не сто вісімдесят… А який номер, скажіть.

 

15:17:15

МАСЛОВ Д.В.

189-а, все вірно, Руслан Олексійович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все вірно.

 

15:17:24

МАСЛОВ Д.В.

Ця правка комітетом не врахована. Я є автором цієї правки, вона не врахована комітетом. Ми домовились, що я її поставлю на голосування, але я поважаю рішення комітету і тому буду голосувати за цю правку, якою автором є я, жовтою, тому що комітет зробив, мені здається, все вірно.

Так що, колеги, окремо хочу зазначити, що цей законопроект, який ми з вами розглядаємо, він надзвичайно важливий. Я не буду довго говорити, чому, думаю, що скажу про це, можливо, трошки пізніше. Але зауважте, що максимальна має бути мобілізація, коли ми його будемо голосувати. Це потрібно нам, державі і це, зокрема, умова макрофіну з Європейським Союзом для чергового траншу в півтора мільярда євро. Повірте, комітет відпрацював дуже уважно з цим законопроектом. Я дякую членам комітету. Цей законопроект достойний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

189 поправка авторства Маслова, вона комітетом відхилена. Автор просить поставити її на врахування, хоча сам сказав, що буде голосувати жовтою. Прошу 189 поправку голосувати.

 

15:18:55

За-20

Рішення не прийнято. На жаль.

Шановні колеги, крім Дирдіна ще хтось бажає поставити? Давайте тоді, давайте тоді, я думаю, що розгляд питань порядку денного на сьогодні, на жаль, не завершений, але ми продовжимо наступного разу. Дякую всім за плідну роботу.

Зараз я оголошую перерву у нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку. Продовжуємо докладати всіх зусиль для перемоги. І почнемо тоді з поправки Дирдіна, і будемо голосувати на наступний раз за законопроект в цілому.

Дякую. І слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку