ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

25 листопада 2023 року, 13 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

13:05:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, займаємо місця.

Слава Україні! Шановні народні депутати України, я прошу вас зайняти свої місця.

Шановні колеги, я маю честь повідомити вам, що у пленарному засіданні будуть брати участь високі гості і друзі України. Прошу привітати. Голова Сенату Королівства Бельгії Стефані Д'Оз. (Оплески) Я прошу привітати голову Сенату Чеської Республіки  Мілоша Вистрчіла. (Оплески) Я прошу привітати голову Палати депутатів Чеської Республіки Маркету Пекарову Адамову. (Оплески) Я прошу привітати спікера парламенту Фінляндської Республіки Юссі Халла-ахо. (Оплески) Я прошу привітати спікера Сенату Республіки Ірландія Джеррі Баттімера. (Оплески) Я прошу привітати президента Парламентської Асамблеї НАТО Міхала Щербу. (Оплески) Я прошу вас привітати голову Комісії парламенту Естонської Республіки у закордонних справах Марко Міхкельсона. (Оплески) Я вас прошу привітати голову Комітету Сейму Республіки Польща у закордонних справах Павела Коваля. (Оплески) Я прошу привітати Надзвичайного і Поважного Посла Ісландії в Україні  Ханнеса Хейміссона. (Оплески) Прошу привітати наших друзів. (Оплески)

Шановні колеги, давайте ще раз подякуємо нашим гостям за те, що вони з нами у такий важкий, але важливий  для нашої держави, день. (Оплески)

Шановні колеги, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради  України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, я звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого нами рішення.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні, ми маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією я пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Слава Україні! – Героям слава!

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКО О.С.

 

13:10:28

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Прошу сідати. До слова запрошується Голова Верховної Ради України Руслан Олексійович Стефанчук.

 

13:10:40

СТЕФАНЧУК Р.О.

Шановні пані спікерки, панове спікери, шановні народні депутати України, шановні учасники нашого сьогоднішнього зібрання!

"Вже половіє жито,

В нього ж сторчма волосся:

Адже до хліба дожити

Не багатьом вдалося.

Ночі, пекельні ночі!

Він не засне до ранку.

Потім приходить мати

І промовляє з болем:

- Сину, пора вставати.

Сонце зійшло над полем.

Нам не лежиться в могилі,

Мертвим не до спочинку,

Хто ж колоски милі

В полі догляне, синку!"

Шановні друзі, цими болючими рядками з вірша "Хрест" українського письменника і правозахисника, і засновника Української Гельсінської Групи Миколи Руденка відображаються знімки очевидця, австрійського інженера Александра Вінербергера, який залишається основним і найдетальнішим фотосвідченням Голодомору.

Цими рядками я хочу сьогодні розпочати і своє звернення з нагоди 90-х роковин однієї з найбільших трагедій в історії українського народу і людства, саме Голодомору і геноциду 1932-1933 років.

Так, 90 років відділяє нас від цього свідомого і спланованого сталінським режимом масового вбивства українців. Але жодна хвилина не відділяє нас від болю наших співвітчизників, які зазнали лютої смерті від штучного голоду і репресій, які були заподіяні безжальною і злочинною комуністичною машиною.

Шановні друзі, я прошу, щоб ми хвилиною мовчання вшанували пам'ять про всі українські жертви, які забрав організований тодішнім радянським режимом голод, а також всі українські жертви, які забрала розв'язана сьогоднішнім тоталітарним режимом Росії – агресія і війна.

(Хвилина мовчання)

Шановні колеги, насправді у ХХ сторіччі Україна пережила не один Голодомор, а три голодомори – це 1921-1923 років, 1932-1933 років і 1946-1947 років. Але, безумовно, найстрашнішим і найжорстокішим був голод, чий холодний подих Україна відчуває і через 90 років. І жертвами злочину проти України і українського народу, який насправді став один з найтяжчих злочинів імперської Росії і її спадкоємця Радянського Союзу, і сучасної диктаторської Росії Путіна, стали мільйони українців.

Трагедія полягає ще і в тому, що до цих пір ми достеменно не знаємо точну цифру осіб, які тоді загинули від цього страшного голоду, чи це 3,9, чи 4,7, чи 7, чи 10 мільйонів. Але не знаємо, бо радянський перепис 1937 року оголошений, до речі, згодом шкідницьким, він зафіксував аномальне скорочення населення.

Згідно з безглуздим планом перепис мав зафіксувати кількість населення близько 180 мільйонів на теренах тодішнього Радянського Союзу, але насправді нарахував 162 мільйони. Це страшні цифри, Україна недорахувалася мільйонів своїх людей. Організаторів перепису 1937 року було страчено. І усі три Голодомори, пекло, організоване комуністичною тиранією у виправно-трудових, а, по суті, концентраційних таборах були цілеспрямованою і добре організованою кампанією, щоб увігнати в землю і в забуття будь-які спроби чи навіть наміри українського народу до волі, свободи, самостійного життя.

Друзі, вам це нічого не нагадує? Тому що мені здається, що за 90 років нічого не змінилося. І сьогодні ми можемо чітко сказати, що непокараність держави-злочинця і виконання її злочинної волі, і виконавців злочинної волі за злочини Голодомору і репресій, вона визначила подальший перебіг подій трагічних і небезпечних для України, Європи і світу вже сьогодні.

Виріс монстр, який і сьогодні жорстоко і без жалю втілює кроваву політику Сталіна – Путіна. Якщо Сталін морив українців голодом, мордував у Холмогорах, Архангельську, на Соловках, на Сандармоху, русифікував, ламаючи хребет нашої національної ідеї, то Путін сьогодні здійснив інфільтрацію Росії в практично усі сфери життя незалежної України, прагнув заблокувати наш вступ до Європейського Союзу і НАТО, за допомогою своїх маріонеток намагався жорстоко придушити Майдан Гідності, анексував у 2014 році Крим, окупував частини Донецької, Луганської областей, здійснив повномасштабне вторгнення у 2022 році, і щодня вбиває, викрадає дітей, нищить критичну інфраструктуру, блокує морські коридори для вивезення українського збіжжя.

Але є ще одна, і, мені здається, найбільш страшна паралель між цими подіями. Як нам належить відновити усі до одного імена тих, кого забрав сталінський голод, ми маємо вшановувати усі відомі і поки невідомі українські імена, які забрала путінська війна, окупація і терор. І саме тому Україна послідовно наполягає не лише на важливості належної правової, суспільної, моральної міжнародної оцінки подій 90-річної давнини, що нерозривно пов'язані з подіями, які ми переживаємо сьогодні, але й на глибинному усвідомленні того, що непокараність злочинів обов'язково породжує нові злочини, що відповідальність Росії поширюється і на злочини Радянського Союзу, які вона ніколи не засудила і за які вона ні перед ким не вибачилася.

І навіть сьогодні, на день нашої скорботи і пам'яті, коли ми вшановуємо наші жертви, українці, і кияни зокрема, зарубіжні лідери і гості опинилися під масованою атакою ворожих ракет і дронів. По Україні було випущено 75 ворожих дронів.

Шановні учасники зібрання, попри невимовний біль і гіркоту втрат, сьогодні наші серця сповнені і вдячністю тим народам, чиї парламенти і уряди визнали голодомори 1932-1933 років геноцидом українського народу. І цей процес не зупиниться. (Оплески)

 Шановні колеги, прості цифри. Дуже важливо, що коло наших партнерів, які визнали Голодомор саме як геноцид впродовж останній двох років – 2022 і 2023 років, зросло більш ніж удвічі у порівнянні  з періодом з 1991 по 2021 рік. І цифри говорять самі за себе. З моменту проголошення незалежності України і протягом наступних 30-и років Голодомор було визнано і засуджено в 15-и країнах світу. Водночас лише впродовж останніх двох років Голодомор було визнано як явище геноциду українського народу 17-а національними парламентами, а також Парламентською Асамблеєю Ради Європи і Європейським парламентом.(Оплески)

Шановні колеги, високі представники багатьох з цих парламентів сьогодні знаходяться в цій залі, тому давайте ще раз подякуємо їм за ту високу солідарність з Україною, яку вони продемонстрували. (Оплески)

Дорогі друзі, сьогодні ми дуже часто згадуємо томи історії, яка, як усі ми добре знаємо, має властивість повторюватися. І дуже важливо завжди зробити вибір: чи ти по бік добра чи ти по бік зла? І я завжди пишатимусь, що український народ, наші славетні Збройні  Сили, Сили захисту й оборони, Президент України, Верховна Рада України, кожен з вас, уряд України, а також присутні сьогодні і не присутні сьогодні серед нас шановні зарубіжні гості, які представляють величезну міжнародну спільноту, зробили єдино правильний історичний вибір – стати на захист Батьківщини, змінювати життя України на краще, назавжди повернутися до кола цивілізованих європейських і світових націй. Що може бути більш правильним чи більш почесним? А ті, що сіють смерть і горе, повірте мені, завжди опиняються за смітнику історії. Так було, є і так буде.

Дякую за увагу. І слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава! (Оплески)

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

13:23:04

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Шановні гості! Шановні народні депутати України, шановні гості Верховної Ради України! Королівство Бельгія на парламентському рівні визнало Голодомор в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу 9 березня 2023 року. Я маю честь запросити до слова вельмишановну Голову Сенату Королівства Бельгії пані Стефані Д’Оз. Я хочу особисто подякувати Стефані Д'Оз за прийняте вчора рішення Сенату, що засуджує депортацію українських дітей.  (Оплески)

 

13:23:47

СТЕФАНІ Д'ОЗ. (Синхронний переклад)

Пане Голово, шановний пане Руслане, шановні голови парламентів, члени парламентів, дорогі друзі! Немає слів, бракує слів на те, щоб змалювати те, як глибоко я вас шаную, як я на вас рівняюся, рівняюся на вас і на всіх сміливих українських героїв, що нащодень б'ються за свою країну, за свою землю перед лицем надзвичайного, грубого зла, що намагається не просто зруйнувати країну, але також і все, за що ви… до чого ви змагаєтесь, до чого змагається Європа. І ви боронитеся, а ми будемо завжди вам зобов'язані.

Я хочу, пане Руслане, вам подякувати за нагоду звернутися до вас безпосередньо. Сьогодні день споминів, сьогодні день також і натхнення і сподіваємося, що він дасть нам надію на будучину. Майже століття тому Кремль намагався згладити вас зі світу через геноцид проти українського народу. Світ тепер каже – більше такого не буде. Сьогодні, тепер, коли Кремль знову намагається згладити Україну зі світу, ми дотримуємося своїх обіцянок. Скажемо: не буде цього. Ми поруч із вами пліч-о-пліч. І коли вбивства припиняться через перемогу, вийдете з тієї перемоги сильніше, ніж дотепер. І ми всі розуміємо, що ми всі маємо відповідальність за те, щоб підтримувати цінності миру, демократії, свободи.

І коли я вперше бачила образи смерті 2022 року, лютневі картини – вбивство, руїни – що я могла робити в своїй маленькій далекій Бельгії? Я бачила чоловіків і жінок, що підтримували ваших вояків, щоб країна трималася, допомагали пораненим, і просто дехто прокидався вранці і йшов знову на свою працю, щоб підтримати країну. Перед лицем потужного зла одна людина може не вистояти, але разом, гуртом можна завалити цілу імперію.

Є речі, що мене засмучують до глибини душі. Ось Дмитро, 15 років було, 2 роки тому його всиновили. Росіяни забрали і сказали батькам, що на кілька тижнів везуть його до відпочинкового табору, відпочинок від того жаху, що вони самі почали. Батьки намагалися перешкодити цьому, але не мали на те ради і ніколи не впоралися з цим, і досі не знають, де він.

Богдан депортований рік тому, а того тижня у нього були народини, але святкувати не вдалося, тому що замість святкового торту, вечірки він дістав листа від російського уряду – йому 18 і він тепер мусить іти до московського війська. І найімовірніше, його знову вирядять до України, не додому, а битися із своїми рідними вірними своїми земляками. Це цілковите викривлення правди, істини.

Богдан не єдиний такий. Понад 20 тисяч українських дітей загрожені. Вони їх можуть покласти на вівтар путінських замірів. І вже ми знаємо за мільйони, що зникли під час  Голодомору. Запитую себе, що можу зробити, чим зарадити? Отже, наша робоча група міжпарламентська працює, а я вважаю, що моя роль полягає в тому, щоб повернути дітей, цих саме дітей додому. Від самого початку навали ми думаємо про те, що ніхто не може мовчати, не змога мовчати, всі в Європі, в світі мають підтримати вас. Якщо є якісь добрі серця в цьому світі, а їх чимало, то ми всі маємо зробити, що змога, ми маємо повернути цих дітей додому. І коли ми їх повернемо, ми маємо дати їм мир, добробут, безпеку, ми маємо дати їм світ без війни, світ без Путіна. (Оплески)

Дякую вам. Дорогі мої друзі, учора, от учора саме бельгійський Сенат проголосував за ухвалу, щоб повернути цих дітей додому. Але це просто постанова, сама собі постанова, сама собі постанова недостатня, ми з країною нашою зробимо більше. Ви маєте нашу незаперечну підтримку, нашу дружбу, вічну нашу допомогу. Я хочу вам подати цю постанову. Сподіваюся, що це наблизить іще на один ступінь мирну добу і ми сподіваємося, що це поверне ваших дітей додому. Слава Україні! (Оплески) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дякуємо, Ваша Високоповажносте!

Дякуємо за цей чудовий виступ, за прийняті вами постанови на підтримку України.

Шановні народні депутати України, шановні гості Верховної Ради  України, Сенат Чеської Республіки своїм рішенням визнав Голодомор в Україні  1932-1933 років геноцидом українського народу 14 грудня 2022 року. Я маю честь запросити до слова вельмишановного голову Сенату Чеської Республіки Мілоша Вистрчіла. (Оплески)

 

13:31:18

МІЛОШ ВИСТРЧІЛ. (Синхронний переклад)

Шановні пані та панове! Я говоритиму чеською, бо це в мене іде від серця. Вперше я тут стояв у серпні 2021 року з нагоди інавгурації… інавгураційного саміту Кримської платформи. І ми тут були представниками Чеської Республіки для того, щоб вас підтримати у боротьбі проти окупації Росії, у боротьбі проти російської окупації Криму. Ми домовилися про те, що ми маємо підтримувати вас, і це є нашим інтересом.

По-друге, я стояв тут у квітні 2022 року. (Оплески)

Тоді минуло менше як два місяці після продовження російської інвазії вторгнення в Україну. Я бачив Бородянку, побував в Ірпені, я бачив Бучу. Зі мною був сенатор Їржі Ружічка, а також сьогодні тут є заступниця Голови Сенату Їтка Сеітлова. Я бачив той жах, який коїть російський агресор, а також бачив надзвичайну гордість і відвагу українських людей.

І я тоді дозволив собі від імені чеського Сенату Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, моєму другові, передати найвищу нагороду чеського Сенату – це срібну медаль. Сьогодні я бачу, що цього мало. Я знаю, що ви заслуговуєте на золоту медаль, ви заслуговуєте на нашу шану за вашу відвагу, за вашу завзятість, за вашу боротьбу за свободу і демократію. Не лише воюєте за Україну, а за всю Європу і цілий світ. Я дуже вам дякую. (Оплески)

 Сьогодні я тут втретє для того, щоб пригадати, що продовження російського вторгнення в лютому 22-го року – це не було зовсім першим злочином щодо України, цих злочинів було набагато більше. Сьогодні ми вшановуємо Голодомор, який сталінський режим приготував для українського народу, щоб його знищити.

В грудні 2022, дванадцять місяців тому, ми прийняли рішення, де точно назвали Голодомор – геноцидом українського народу.

Ми думали як ми можемо вам максимально допомогти, що ми як сенатори, Чеська Республіка, можемо зробити. Ви у нас маєте величезну підтримку, але я знаю, що вам необхідна зброя. Але зброю сюди в парламент я вам принести не міг. Але я приніс хоч це. Не бійтеся, це не граната. Я вам приніс свічку. Ці свічки роблять молоді чехи і люди похилого віку, сеньйори, такі свічки роблять волонтерські організації, це свічки, які ми використовували в Другій світовій війні. Такої свічки достатньо, щоб було тепло в одній кімнаті, і можете навіть собі на ній підігріти час. Ці свічки принесуть вам світло і тепло. Україні необхідно зараз багато тепла і багато світла. (Оплески)

Таке світло і тепло я вам сьогодні привіз з Чехії – це символ, це просто свічка, але повірте мені, що світла і тепла для вас в наших серцях набагато більше. Ми думаємо весь час про вас. Ви герої, ви воюєте не тільки за себе, але і за всіх нас, за Європу. Це не тільки я думаю так. Я хочу символічно зараз передати цю свічку Руслану. Руслане, будь ласка, підійти до мене. Я хочу передати це від імені всієї Чеської Республіки і Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дорогий Мілош, і дякую, Ваша Високоповажносте.

Шановні народні депутати! (Не чути) … 6 квітня  2022 року.

Я маю честь запросити до слова вельмишановну Голову Палати депутатів Чеської Республіки пані Маркету Пекарову Адамову, будь ласка. (Оплески)

 

13:38:55

МАРКЕТА ПЕКАРОВА АДАМОВА. (Не чути) (Синхронний переклад)

Ми в історичному місті, у місті, де Україна оголосила незалежність, і у місті ми також будемо голосувати за членство, як ми сподіваємося, у Євросоюзі і в НАТО, я в цьому переконана. (Оплески)

Для мене велика честь і я зворушена можливістю звертатися до вас з нагоди 90 річниці Голодомору – одного з найбільших трагедій в історії людства під жорстоким режимом сталінським, до 7 мільйонів українців померли від голодної смерті. Україні, яку називали житницею Європи.

Чому це важливо сьогодні? Чому важливо те, що сталося більше 90 років тому? Це надзвичайно важливе насправді питання, тому що Владимир  Путін намагається повернути, власне, так звану славну історію Радянського Союзу і Російської імперії у джерело своєї легітимності. І минуле стало одним із найважливіших фронтів поточної війни. І ми повинні виграти на цьому фронті, тому що правда на нашому боці. І не було нічого славного в тому, що відбувалося в Україні під час зими 1932 року. Це була спроба знищити українську націю. Це був не перший раз і не останній раз у історії, коли Росія намагалася отримати цю цинічну мету. І я пишаюся, що обидві палати Чеського парламенту чітко і відкрито назвали Голодомор тим, чим він був насправді, це був акт геноциду проти української нації.

Ми не можемо дозволити Путіну фальсифікувати історію і ми повинні виграти війну за минуле. І водночас ми повинні зробити все, що в наших силах для того, щоби виграти війну за майбутнє. Війна, яка зараз точиться, коли ми з вами говоримо, це ще одна спроба знищити українську націю. Але це також спроба зламати дух усієї спільноти демократичних країн, усіх нас, представлених тут, і націй, які ми представляємо. Усі ми готові виділити належні ресурси для забезпечення перемоги, тому що альтернатива - це перемога диктаторства, це руйнування і ненависть.

У цьому контексті я би хотіла висловити своє захоплення сміливими українцями, ви несете тягар відповідальності за майбутнє Європи. І ми вдячні вам, і ми вас не підведемо.

І дозвольте мені додати, Мілош Вистрчіл приніс свічку, а я думаю, що ми повинні принести вам більше і зброї також. І я можу вам пообіцяти, що ми і надалі це робитимемо.

Дякую. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ваша Високоповажносте! (Не чути)… і особливо хочу відмітити, ми в цьому році блискуче завдяки Маркеті провели Другий Парламентський саміт Кримської платформи. І це був блискучий майданчик для того, щоб питання України завжди були на порядку денному. Тому ще раз дякую, Ваша Високоповажносте! (Оплески)

Шановні народні депутати України, шановні гості Верховної Ради України! Більшість членів парламенту Фінляндської Республіки поставили свої підписи під заявою про визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу. І тому я сьогодні маю честь запросити до слова вельмишановного спікера парламенту Фінляндської Республіки Юссі Халла-ахо. (Оплески)

 

13:44:29

ЮССІ ХАЛЛА-АХО.

Шановний пане спікере, народні депутати України! (Оплески) 30 листопада 1939 року моя країна Фінляндія стала жертвою російських імперіалістичних амбіцій.

Події 24 лютого минулого року: неспровоковане вторгнення і бомбардування українських міст – пробудили у нас болючі спогади нашого власного історичного досвіду з нашим східним сусідом. Великим розчаруванням було те, що, попри весь наївний оптимізм, після холодної війни ментальність та характер російської держави не змінилися. Як тоді, так і  сьогодні вона не поважає ні міжнародного права, ні своїх зобов'язань. Вона не цінує життя ні своїх ні чужих. Вона вважає, що має право вето на вибори своїх сусідів, право вето навіть на їх існування.

Росія поважає і розуміє силу. На російський імперіалізм треба відповісти силою. На початку у перші дні війни мало хто в Заході вірив, що Україна здатна протистояти російському наступу. Своєю героїчною боротьбою українці не тільки заслужили повагу всього цивілізованого світу, а також дали нам сміливість діяти. (Оплески)

Рішення про допомогу приймаються надто повільно, але вони приймаються. Станом на сьогодні Фінляндія надіслала до України 20 пакетів військової допомоги і ми… (Оплески) і ми будемо вас підтримувати так довго як треба.  (Оплески)

 Шановні депутати, жертвами тих самих імперіалістичних амбіцій були також ті мільйони, які втратили своє життя під час Голодомору 1932-1933 років. Наш парламент, на відміну від багатьох інших, ніколи не видавав декларації про історичні події. У нас навіть немає процедури для цього. Але на минулому тижні глави всіх дев'яти парламентських фракцій разом з переважною більшістю депутатів підписали спільну заяву, в якій констатується, що Голодомор, є підстави вважати Голодомор геноцидом українського народу, скоєним радянською владою, і його слід називати таким, тобто геноцидом. (Оплески) Я передав цей документ спікеру Верховної Ради пану Стефанчуку вчора.

Пані і панове, для мене величезна честь стояти тут перед вами сьогодні. Нехай час загоїть рани, життя переможе. Слава Україні!  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу просто нагадати, що це був спікер парламенту Фінляндської Республіки Юссі Халла-ахо.

Дякую, дорогий друже, за блискучу українську мову! Блискучу! Дякую, Юссі.

Шановні народні депутати України, шановні гості Верховної Ради України, Сенат Республіки Ірландія своїм рішенням визнав Голодомор в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу 24 листопада 2022 року.

Я маю честь запросити до слова вельмишановного спікера Сенату Республіки Ірландія Джеррі Баттімера.

 

13:51:22

ДЖЕРРІ БАТТІМЕР. (Синхронний переклад)

Добрий день! Я дуже радий бути з вами.

Шановні колеги, дорогі друзі, пане Голово, дякую вам за честь, за те, що запросили розділити цю церемонію з вами. Весь світ дивиться на вас, дивиться на те, як ви, українські депутати виявляєте хоробрість, мужність, ваше передовицтво.

90 років тому ваша країна мала біду, що спіткала її і вирвала серце, зламала дух, але народ непереможний, бо сьогодні ми маємо незаконний наїзд на вашу країну. І це теж велике випробування, але ми віримо в те, що здолаємо і це.

Шановні друзі, я дуже радий сказати вам, що торік у листопаді ми ухвалили постанову, підтримуючи ваш народ, стаючи з вами пліч-о-пліч. Пане Голово, ваш провід в усьому світі демонструє пристрасть і снагу українського народу і ми схиляємось, і складаємо пошанівок вашій мужності. Нам легко, виступаючи від інших парламентів, бути тут присутніми, виступати. Просто переїзд потягом – це ніщо проти того, що доводиться переживати вам через цю навалу. І ось ми приїхали, ми приїхали, щоб згадати тих мужніх оборонців України, що тепер воюють у складі ваших сил безпеки і оборони. (Оплески) І ми вітаємо тих, хто заплатив своїм життям і тих, хто зазнав поранення. Ми з вами подумки, ви в наших серцях!

Шановні друзі, ми сьогодні відзначаємо подію, як ірландець я знаю, що це таке. Ми пережили Голодомор у нашій країні, коли народ був розтрощений, країну захопили, і тепер ми святкуємо 25 років миру Страсної п'ятниці. І ми вітаємо мир у наших родинах і дякуємо тим, хто спричинився до того, щоб ірландці жили. Не треба плутатися нам, парламентарям, не треба бути спантеличеними, ми засуджуємо навалу, агресію Російської Федерації, ми при всякій нагоді маємо засуджувати її.

Я хотів би звернутися до всіх присутніх. Ми маємо також відхиляти ту думку, що напад на Газу – це те саме, що і на Україну. Це не так. Але як гордий європеєць я хочу привітати Європейський Союз за те, що вони ухвалили дати Україні, швидку дорогу прокласти до членства в цьому союзі. І я вітаю Україну з практичним виконання рекомендацій Європейського Союзу. Отже, я хотів би привітати тут деяких друзів, я бачу, із Парламентської асамблеї, із… за те, що вони так далеко їхали і вони також виступають від своїх народів.

Ми живемо у світі, що палає, ми маємо тяжкі злигодні, продовольство, енергетика – все обертається на зброю від Російської Федерації, але це неморально і незаконно. Колись житниця всього світу Україна  переживає тяжкі часи, є труднощі з продовольством. І тепер є і в усьому світі,  непевність з приводу того, чи стане  всім харчів. І Президент Зеленський ухвалив відповідну постанову, і я хочу привітати зернову програму українську і його постанову.

Шановні друзі, завершуючи свій виступ, я хотів би сказати, що я почуваюся дуже скромно тут. Ви стільки робите для свого народу, народ вас так потребує. Вам іноді здається, що вас не чують, що до вас не дослухається світ. Але це не так, запевняю вас. Ви нам потрібні, як ніколи, дотепер. І я хочу вам подякувати за те, що …(нерозбірливо) український прапор, за те, що повідомили про свою історію світові і, найважливіше, за те, що ви прийшли як парламентарі служити своєму народові.

Я думаю, коли ви обиралися, ви не думали, що може статися те, що сталося, і від щирого серця хочу вам подякувати.

Дозвольте завершити своє коротке слово тим, що наш посол зробила дуже багато. Я хочу подякувати пані Ґілі за те, що вона виконує так чудово обов'язки посла, за те, що робить Ірландія тут через посольство.

І слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ваша Високоповажносте! Дорогий Джеррі, ще раз дуже дякую вам за цей блискучий виступ.

Шановні народні депутати України, шановні гості Верховної Ради України! Я маю честь запросити до слова вельмишановного Президента Парламентської Асамблеї НАТО Міхала Щербу. Будь ласка. Вітаю! (Оплески)

 

13:58:42

МІХАЛ ЩЕРБА. (Синхронний переклад)

Пане Голово, дорогий Руслане, шановні спікери парламентів, Ваші Високоповажності, шановні колеги, пані та панове! Ми зібралися тут сьогодні, щоб згадати про жертв геноциду. 90 років тому  радянський режим виморив голодом українців. Моя країна, Польща, була серед перших, яка визнала Голодомор геноцидом. Відтоді чимало країн приєдналося до нас, і я сподіваюся, ще більше приєднається. Я заохочую їх до цього на Парламентській Асамблеї НАТО, тому що історія має значення, правда має значення і справедливість має значення. Ми згадуємо жертв Голодомору і жахливо, власне, бачити повернення російського зла, яке розпочалося 90 років тому. І знову ж таки воно присутнє сьогодні – агресія, проти якої Україна так сміливо захищається.

Сьогодні українці також б'ються і за нашу демократію і нашу свободу. За цю боротьбу зараз та будемо вдячні завжди. (Оплески)

Я би хотів також висловити пошану, як вже зробили мої колеги, висловити свою шану полеглим героям України, усім чоловікам і жінкам у формі, які б'ються з російською агресією. Слава Україні! Героям слава!  (Оплески)

 Колеги, кожного разу, коли ми забуваємо про злочини минулого, ми відкриваємо шлях до більшої кількості злочинів і геноцидів. Радянський Голодомор і російський терор, вони, власне, нагадують про те, як криваве зло повертається, якщо його не зупинити і не покарати. Те, що намагався зробити Сталін з українцями і йому не вдалося, сьогодні Путін повторює цю спробу і ми не можемо дозволити йому досягти успіху. Як Президент Парламентської Асамблеї НАТО я хочу чітко наголосити, що якщо ми не мобілізуємо достатньо ресурсів, щоб допомогти Україні відбитися від агресора сьогодні, члени НАТО заплатять набагато  вищу ціну завтра. Росія – це імперіалістська держава-вигнанець  і вона уже веде всесвітню гібридну війну проти НАТО, вона атакує Європу. Ми повинні прокинутися у цій реальності. Не може бути затримку у цьому.

Колеги, Росія думала, що може знищити Україну як незалежну державу. Їй це не вдалося і тепер наша відповідальність допомогти Україні не тільки вижити, але також процвітати як країні. У Парламентській Асамблеї НАТО і також в Польщі у нас є готовність відновлено допомагати Україні на шляху до процвітання. Ми повинні запропонувати нашу повну підтримку при Формулі миру Президента Зеленського і підтвердити, що не може нічого вирішуватися про України без України. Ми повинні збільшити і прискорити військову підтримку. Цього року ми власне повинні були б засвоїти уроки і яка ціна за те, що ми постачаємо замало і запізно. Ми також повинні забезпечити більше фінансування для відновлення України. Цього року ми повинні розпочати ці заходи і відновлювати економіку, підтримувати інновацію. Українці вже довели, які вони інноваційні люди і, звичайно, фінансова ціна висока, але за це повинна заплатити Росія, Путін і його прибічники. Я заохочую колег у Парламентській асамблеї створити юридичні рамки, щоб дозволити використання заморожених активів Росії якнайшвидше. (Оплески)

І також пам'ятаємо те, чого найбільше боїться Путін – успіху України як демократії. Ми повинні працювати разом для того, щоб демократія була міцною, була міцна армія, міцна економіка, міцна демократія і перемога України. (Оплески)

Шановні колеги, ті, хто зчинили Голодомор, їх ніколи не покарали і не можуть злочини Росії залишатися непокараними. З першого дня ми підтримували створення спеціального трибуналу для того, щоб притягнути Росію за відповідальність, за загарбницьку війну і всі злочини, злочини проти людяності, злочини проти народу і геноцид, в тому числі жахливу депортацію українських дітей, а також на критичну інфраструктуру, на довкілля, на ядерні об'єкти. І Росія під поточним режимом є терористичною країною, і атакуючи зернову інфраструктуру, російський режим так само як радянський використовує голод як зброю і його потрібно притягнути до відповідальності, а Україна заслуговує справедливості.

Шановні колеги, останні опитування NDI Ukraine показали, що 89 відсотків українців хотіли би приєднатися до НАТО. Як президент Парламентської Асамблеї НАТО я особисто зобов'язуюся допомогти вам щоби це сталося. (Оплески)

Я знаю, я знаю, що шлях до НАТО є складним і що є 227 днів до Саміту НАТО у Вашингтоні, залишилося 227 днів і ми повинні зробити все, що в наших силах за цей час. І я обіцяю вам, що я мобілізую Парламентську Асамблею НАТО і подвою зусилля для того, щоби підтримувати членство України в НАТО. (Оплески)

Україна є нашим союзником. Україна належить, має місце, зайняти місце в сім'ї НАТО. Друзі, союзники, наша підтримка України не може закінчитися, демократія і свобода переможуть, справедливість переможе, Україна переможе. Дякую. Слава Україні! (Оплески)

І останнє, останнє, що хочу сказати, мені дуже подобається, що я бачу ось тут ці два прапори. І третій, третій прапор також би тут пасував. Руслане, цей прапор для тебе. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Дякую, дорогий Міхал. Цей прапор дуже пасує до тих двох, які вже тут знаходяться. Тому дякую, і сподіваюся, що на наших столах незабаром з'явиться три прапори. Дякую. І це наша спільна робота. Спасибі. (Оплески)

 Вельмишановні колеги, наші гості ще побудуть, тому що в нас будуть виступи від фракцій і груп, вони теж хочуть послухати. Але сьогодні день народження у нашого колеги народного депутата України Олега Івановича Кулініча, фракція "Довіра". Давайте привітаємо іменника і побажаємо йому міцного здоров'я, плідної роботи, якнайшвидшої перемоги України. (Оплески)

 Шановні народні депутати, на Погоджувальній раді ми домовилися у цей день надати час до 3 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій і груп. Я прошу представників фракцій і груп записатися на виступи. Будь ласка, шановні колеги, записуємося на виступи.

Будь ласка, Княжицький Микола Леонідович, фракція політичної партії "Європейська солідарність". Хто буде? Петро Олексійович, будь ласка, Порошенко.

 

14:08:56

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановні колеги! Мої дорогі друзі, дорогий Марек, дорогий Міхал, дорогий Павло, усі ви, дуже дякую за солідарність з нами. …прийде до вподоби.

Я хочу наголосити, що сьогодні, поки деякі думають розколоти суспільство, я повертався з фронту. Це була найбільша партія оборонної техніки, яка була доставлена цієї ночі. Коли я заїхав в Київ, ми почули повітряну тривогу, ми почули звуки шахедів, ми почули роботу зеніток і нашої ППО, яку ми створили в 2014-му, яка зараз 10 років захищає Київ і Україну. Я думаю, що це був спеціальний  подарунок від Росії на честь 90-ї річниці Голодомору. Не змиряться.

Так само символічним стало і знесення пам'яток в окупованій Херсонщині, пам'яток жертвам Голодомору. І хочу наголосити, що перед вторгненням на кордонах України була сконцентрована не лише військова техніка, були сконцентровані зерновози для з перших годин вивезення українського збіжжя.

Хочу твердо сказати, чому 90 років нам все ще важливо притягнути до відповідальності тих, хто влаштував Голодомор та їх нащадків, і тих, хто продовжує це зараз?  Непокаране зло повернеться. Уявіть собі, що лише 17 років тому в цій залі було проголосовано наше рішення про визнання Голодомору геноцидом і це пройшло лише з вдома голосами запасу.  Яку відстань ми пройшли з того часу!

Росіянам не потрібні наші території: ні Донбас, ні Крим, ні Запоріжжя, ні Херсон. Росіянам потрібні життя українців. І чим зараз ми відрізняємось від трьох етапів Голодомору? Тим, що ми вміємо захищатися, ми створили Збройні  Сили разом з нашим партнерами.  І я хочу висловити їм слова подяки.

Дякую закордонним гостям! Дякую Збройним Силам! Дякую українському народу! Ми переможемо! Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Гузю Ігорю Володимировичу, депутатська група "Партія "За майбутнє".

 

14:12:04

ГУЗЬ І.В. Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГУЗЬ І.В. Ви знаєте, друзі, Голодомор – це маркер для української нації. Але є одна відповідь, яку, на жаль, не кожен може дати. Хто все-таки є організатором Голодомору? Хтось скаже, що це Сталін. Хтось скаже, що це радянська імперія. Хтось скаже, що це  Комуністична партія, але насправді ми всі повинні розуміти, що організатором Голодомору є Росія. Росія, яка знищувала, знищує і хоче знищити в зародку українську націю. Тому кожен в Україні, кожен в світі, кожен з наших партнерів має пам'ятати і знати, що саме Росія сотнями років фізично знищує українців: нашу мову, культуру, нашу ідентичність.

Ви знаєте, ми, парламентарі, у великому боргу перед мільйонами тих, хто загинули, хто померли від Голодомору. Знаєте, чому? А тому що одним з ключових організаторів Голодомору був Петровський, а ми сьогодні маємо Дніпропетровську область і це наш виклик, що ми 30 років не змогли перейменувати цю область. Так, ми перейменували місто, але не область. Я глибоко переконаний, що або цей парламент, або наступний… відразу після перемоги над Російською Федерацією ми виправимо цю нікчемну історію, адже людина, яка вбивала мільйони українців, сьогодні в назві однієї з ключових областей нашої країни.

Тому, шановні друзі, я глибоко переконаний, що, і опитування теж показують останні, нація повністю консолідована, більше 90 відсотків розуміють, що організатором Голодомору була Росія, і вони розуміють, що таке Голодомор. Лишається лише позбавити впливу Росію в Україні у різних аспектах. Я сподіваюся, що наш парламент разом зі Збройними Силами України, разом з нашими партнерами на міжнародному напрямку зможе це зробити найближчим часом.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава. Дякую.

Слово надається народному депутату Юрченку Олександру Миколайовичу, депутатська група "Відновлення України".

 

14:14:49

ЮРЧЕНКО О.М.

Шановна президія, колеги і вельмишановні гості! Сьогодні, коли ми вшановуємо 90 років, роковин Голодомору розуміння жаху цих нелюдських подій лише збільшується. Російська Федерація у війні проти України вдається до системного терору та прагне будь-якою ціною повторити голод знову, використовуючи голод як зброю з метою знищення української нації, так як це було і тоді, і так як це відбувається і сьогодні.

Голодомор 1932-1933 років став частиною систематичної політики злочинного Кремля, спрямованої на придушення української свідомості. Ця політика включала в себе конфіскацію хліба, іншого продовольства та експорт до останньої зернини з України за кордон.

Радянський режим спровокував геноцид, що був виразником його тотальної аморальності та жорстокості. Москва безжально загубила мільйони людських життів, тих, хто помер від голоду, і тих, хто не народився.

Важливо завжди пам'ятати, що Голодомор 1932-1933 років не був природною катастрофою або якимось чинником суб'єктивним. Це була рукотворна трагедія, яка мала на меті лише одне – знищити українську націю, яка, як і тоді, і сотні років, і сьогодні робила опір московії та її представникам, які весь час всю історію нашої держави займалися лише одним – хотіли знищити, фізично вбити, заморити голодом і знищити просто українську націю, яка завжди давала опір.

Хочу висловити вдячність усім державам світу, які приєдналися до визнання Голодомору як саме геноциду української нації. Варто відзначити, що саме сучасна російська агресія і посилила рух з поширення правди про Голодомор 30-х років. Пам'ять про Голодомор 1932-1933 років має служити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Павленку Юрію Олексійовичу, депутатська група "Платформа за життя і мир".

 

14:18:09

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Високоповажні гості українського парламенту, шановний пане Голово, шановні колеги, шановне українське суспільство! Так, сьогодні ми вшановуємо мільйони українських громадян, які стали жертвами Голодомору як геноциду проти нашої нації. Сьогодні ми згадуємо кожного і робимо все, аби це не повторилося. За сотні років проти нашої нації було безліч вигадано і застосовано способів геноциду, один доповнював інший. Але Голодомор найжахливіший з точки зору повільного катування людини і доводить відсутність будь-яких ознак людяності у катів, у катів, які знищували нашу націю 90 років, 150 років, 300 років і знищують сьогодні, намагаються знищити сьогодні нашу українську націю. Російська імперія, Радянський Союз, як би вона не називалася, але, на жаль, наш північний сусід завжди хотів нас знищити. Зараз через 90 років після тих трагічних подій відбувається чи ненайкривавіший геноцид проти української нації. Але на відміну від наших 90 років тому назад ми маємо можливість боротися, ми маємо можливість захищатися, ми маємо свою державність, ми маємо органи влади, ми маємо Збройні Сили, ми маємо підтримку світу, якої не було ніколи за 350 років боротьби з російською імперією. І це нам дає надію і впевненість у нашій перемозі. Єдність українського суспільства, потужність і спроможність українських Збройних Сил, підтримка світу, яку, зокрема, демонструють і сьогодні гості українського парламенту, доводять, що Україна  переможе. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці Третьяковій Галині Миколаївна, фракція "Слуга народу".

Мережко, так? Будь ласка, Мережко Олександр Олександрович, фракція "Слуга народу".

 

14:20:56

МЕРЕЖКО О.О.

Шановні друзі, в міжнародному праві геноцид називають злочином злочинів, тому що це найбільш тяжкий злочин: йдеться про вбивство цілого народу.

Голодомор початку 30-х років був справжнім жахливим геноцидом, скоєним тоталітарним російським комуністичним режимом проти українського народу з метою знищення нашого народу. У той час, на жаль, світ не зупинив цей злочин. Сьогодні Росія, ця тоталітарна  геноцидна імперія, продовжує політику геноциду проти українського народу. Злочини Росії зараз є геноцидом, у цьому немає жодного сумніву. І в цьому є жахлива символіка, коли Росія у 90-ті роковини Голодомору – геноциду навмисно обстрілює ракетами і дронами українські міста.

Чи винесло людство урок з кривавого ХХ століття? Стаття 1 Конвенції 1948 року про попередження злочину геноциду говорить про те, що обов'язком кожної держави є попередження геноциду, оскільки цей злочин є злочином проти всього людства, проти кожної країни, проти кожної людини. Не можна бути нейтральним перед лицем такого злочину, як геноцид. Країни, які вдають із себе нейтральні держави, тим самим потурають вчиненню цього злочину. Допомагаючи Україні як жертві геноциду, як жертві агресії, держави світу виконують свій обов'язок за міжнародним правом і свій моральний обов'язок перед українським народом і світом. І якщо людство винесло важливий урок з кривавого минулого, держави світу зроблять все, щоб зупинити злочин геноциду, який російська імперія вчиняє зараз, і покарає агресора. Тільки тоді ми зможемо говорити, що у людства є майбутнє. яке базується на справедливості і праві.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Соболєву, фракція "Батьківщина". Будь ласка, Сергію Владиславовичу.

 

14:23:21

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні керівники парламентів, шановні дипломати, шановне керівництво Світового Конгресу Українців, шановні колеги! (Оплески)

 Мільйони вбитих голодом, знищені тисячі і тисячі фермерів потужних селянських господарств, вивезене зерно, яке призвело ще до більш страшного голоду в 33-му році, – це все наслідки чіткої російської кампанії по геноциду української нації. Це дуже легко довести, бо цей геноцид був не лише на ісконних територіях України. Подивіться данні по Кубані, Білгородщині, Курську, де так само знищувались українські фермери і селяни, де вони складали значну, а в окремих регіонах і більшість на цих територіях.

Ми не маємо права це все забути! До тих пір, поки ми не встановимо ім'я кожного дорослого або дитини, які лежать зараз в землі, ми не маємо право забути про цю страшну трагедію! Але ми не маємо права забути про неї і сьогодні, коли нащадки Сталіна – Путін і його банда чітко знають, що роблять, пробуючи знищити голодом Україну, Африку, Азію і весь світ. Вони розуміють, що вони роблять. І ми всі разом, наші гості, парламенти світу, уряду, які розуміють це, повинні чесно собі сказати так само, як країни НАТО не побоялися прийняти в свій склад Фінляндію, дати зелене світло для Швеції, так само вони повинні не побоятися прийняти Україну в НАТО і  в Європейський Союз. Я думаю, це буде достойна відповідь всім тим, хто сподівається нас розколоти і зробити все можливе, щоб ми ніколи не були об'єднані.

Я особливо хочу звернутись до представників Світового Конгресу Українців, вони як ніхто знають як в пам'яті  їх близьких і рідних, тих, хто тікали від Голодомору, вони носії того, що далі розповсюдилось по всьому світу: українське селянство, українські винахідники, українські інженери. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Бакунцю Павлу Андрійовичу, група "Довіра".

 

14:26:32

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановний пане Голово, шановні пані і панове спікери, представники міжнародних партнерів, шановні дипломати, особливо керівництво Світового Конгресу Українців, шановні народні обранці, дорогий український народе. В цей особливо скорботний день, день 90-х роковин цього нелюдського акту проти українського народу – Голодомору, звертаючись до вас, я закликаю зрозуміти, а чим же відрізняється ситуація 1933 і 2023 років.

На цих же наших землях колись жили наші прадіди, які так само любили свободу, демократію, любили працю, любили рідну землю, любили рідну культуру, хотіли молитися у своїй церкві. По ту ж сторону східного кордону такий самий тоталітарний кремлівський режим, який хотів вбивати кожного українця, наших прапрадідів лише за те, що вони українці. Але чому ж у 1933 році українці, на жаль, помирали голодною смертю? Бо світ не почув нас.

Сьогодні ж у 2023 році українці змогли побудувати державу, побудувати військо, озброїтися завдяки міжнародним партнерам і показати світові, що ми готові боротися, і показати світові справжнє лице кремлівського агресора. Відкрити очі всьому світу, те, чого на жаль не змогли зробити тоді в 33-у наші прапрадіди. І сьогодні не може й бути мови про те, що міжнародна спільнота підтримує нас, підтримує особливо найкращих українців, ті, які сьогодні на різних фронтах виборюють цю перемогу, підтримує ресурсами, зброєю. І ми віримо, що в скорому часі Україна ліквідує це зло, яке загрожує міжнародній демократії і міжнародному миру.

Вічна пам'ять усім жертвам Голодомору, усім невинно убієнним жертвам тоталітарного режиму, який протягом століть бореться проти нашого народу. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям Слава!

Слово надається народній депутатці Клименко Юлії Леонідівні, фракція "Голос".

Будь ласка, передає, я так розумію, слово, да. Прошу.

 

14:29:53

ШАРАСЬКІН А.А.

Слава Ісусу Христу! Дай боже здоров'я, шановні українці, неукраїнці, дипломати, гості, запрошені. Сьогодні ми говоримо про болючі пам'ятні дати і тут варто було б зупинитися на тому: а в чому ж пам'ять наша має виражатися. Що ж таке пам'ятати? Ну, це як мінімум не повторювати своїх помилок, а їх було скоєно багато, це як мінімум розуміти про наслідки, які будуть, якщо раптом українці перестануть опиратися чи, правильніше сказати, боротися за своє виживання і існування української нації.

Я хотів би щоб ми чітко пам'ятали, що голодомори, починаючи з 1920-х років відбувалися не просто так. Внаслідок проголошення Української Народної Республіки холодноярці, які залишилися на цих теренах, інші змушені були виїхати. І ми мали уряд в екзилі УНР, де в 1994 році уже Плав'юк передав клейноди першому Президенту нової України Кравчуку. Але це правонаступництво ми не потвердили поки що.

Сто років українській державі і зараз я направду радий вітати ще тих нащадків першої хвилі міграції, які несуть це знання і вітати в цьому залі Український Світовий Конгрес – Конгрес українців на чолі з президентом теперішнім Павлом Ґродом. (Оплески)

Я би хотів нагадати, що якраз витворення в 1929 році Організації українських націоналістів так нажахало, що почали масово боятися того, а раптом українці знову візьмуться за зброю. По другій світовій війні, ми самі знаємо, ще більше ніж десятиріччя точилась національна боротьба. І знову-таки нас карали голодом.

Я хочу сказати, що голод відбувається після того, як у нас відбирають зброю. Наступного засідання ми маємо голосувати за Закон про цивільну зброю. Я дуже вас прошу зробити правильні висновки, тому що, якщо ми не зможемо оборонятися і захищати себе, то нас заморять голодом. Слава Україні! (Оплески)

 

14:32:58

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, давайте ще раз подякуємо нашим вельмишановним гостям за участь у пленарному засіданні та за непохитну і беззаперечну підтримку українського народу, а саме: Голові Сенату Королівства Бельгії Стефані Д’Оз, Голові Сенату Чеської Республіки Мілошу Вистрчілу, Голові Палати депутатів Чеської Республіки Маркеті Пекаровій Адамовій, спікеру парламенту Фінляндської Республіки Юссі Халла-ахо, спікеру Сенату Республіки Ірландія Джеррі Баттімеру, Президенту Парламентської Асамблеї НАТО Міхалу Щербі, голові Комісії парламенту Естонської Республіки у закордонних справах Марку Міхкельсону, голові Комітету Сейму Республіки Польща у закордонних справах Павелу Ковалю, а також Надзвичайному і Повноважному Послу Ісландії в Україні Ханнес Хейміссон.

Дякуємо вам, друзі! Дякуємо вам за цей день! (Оплески)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКО О.С.

 

14:34:18

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте ще раз подякуємо всім гостям, представникам Світового Конгресу Українців, шановним спікерам, пані спікерам. (Оплески)

Шановні колеги, в нас є кілька питань порядку денного. Я думаю, ми їх зараз оперативно розглянемо. Погоджувальна рада затвердила невеликий порядок денний –  3 питання.  Нагадую, що відповідно до частини 9 статті 48 Регламенту такі питання розглядаються по скороченій процедурі.

Тому переходимо до розгляду першого питання. Це питання проект Постанови за реєстраційний номером 10016-д-П, проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради від 09.11.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок (реєстраційний номер  10016-д від 16.10.2023)

Будь ласка, доповідач Микиша від доповідачів є? Будь ласка, на трибуну, будь ласка, Дмитро Сергійович.

На Погоджувальній раді фракції і групи висловили бажання розглянути в повному режимі ці  постанови. Тобто по скороченій процедурі зараз два – за, два – проти, як належить із виступами доповідачів, від комітету, я думаю, Сергій Віталійович при  потребі висловить позицію.

Будь ласка, Дмитро Сергійович Микиша.

 

14:36:12

МИКИША Д.С.

Дякую, Олександр Сергійович.

Колеги, нагадаю про що цей законопроект, на який зараз зроблена блокуюча постанова. Це повернення перевірок, податкових перевірок в першу чергу для наших підприємців, для нашого вітчизняного національного бізнесу. Нагадаю знову, можливо, ми сьогодні про це говоримо, говоримо про Голодомор, давайте не забувати, що йде ще і війна у нас, повномасштабна війна, вторгнення Російської Федерації. Вітчизняний національний бізнес – це один із тих, хто став на захист і допомогу    Збройним   Силам  України в боротьбі, в боротьбі проти цього лиха – Російської Федерації як агресора, Російської Федерації як передвісника голодомору.

І що ми як держава робимо? Ми знову повертаємо податкові перевірки. Ну багатьом же з вас повідомили, я переконаний, в неформальній розмові повідомили, бізнес наш вітчизняний, що їм вже сказали: що, скільки і куди. Я переконаний, що ви про це вже знаєте.

Що ми натомість робимо? Ми натомість вводимо перевірки, повертаємо. Це так необхідно зараз? Це так ми дякуємо бізнесу за те, що він стояв на варті і допомагав Збройним Силам України на початку повномасштабного вторгнення? Це наша дяка, колеги? Цей законопроект також був прийнятий з порушеннями Регламенту і законів України, тому ця блокуюча постанова зареєстрована для того, щоб ми відмінили останнє рішення, переглянули, знову повернулися до розгляду до повторного в другому читанні і прийняли нарешті правильно, все прослухали, зауважили всі правки і прийняли правильне рішення.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запишіться… Дякуємо.

Запишіться, будь ласка, два – за, два – проти. Артур Володимирович. Рішення комітету зрозуміле по цій постанові якби. Хто? Демченко не член комітету цього.

Будь ласка, "Слуга народу", Костюк Дмитро Сергійович, будь ласка.

 

14:38:40

КОСТЮК Д.С.

Підтримуємо бізнес, підтримую постанову Микиши. Буду голосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Один "за" є.

Будь ласка, далі "Європейська солідарність". Хто буде? Олексій Олексійович, будь ласка. Гончаренко Олексій Олексійович, будь ласка.

 

14:39:08

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко. Друзі, ми розглядаємо з вами важливу постанову. Вона говорить про те, щоби не допустити повернення податкових перевірок і знову рекету бізнесу. А, на жаль…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Олексій Олексійович, у нас повітряна тривога. Я пропоную, щоб Олексій Олексійович закінчив, ми одну постанову проголосуємо  і далі розійдемося.

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. Дякую дуже.

Друзі, навіть повітряна тривога не зупинить нас і не зупинить мене, щоб сказати, що не треба рекетувати український бізнес. Бо сьогодні для українського бізнесу не… на жаль, не менше ніж "шахеди", і "калібри", і "іскандери", нищать український бізнес Державна податкова служба, Бюро економічної безпеки, всі інші силові органи, на жаль, і наше СБУ, не ті, хто борються за державу, а ті, хто намагаються набити свої кишені, і тому не можна допустити, щоб знову повернулися перевірки.

Друзі, я звертаюся до вас – проголосуйте. Звичайно, в Раді зараз як завжди мало людей, але ми все одно маємо ставити ці питання. Іноді, коли ми об'єднуємося, ми таки добиваємося важливих рішень. Вчора Ставка Верховного Головнокомандувача оголосила нарешті про демобілізацію строковиків. Це те, за що ми рік боролися. Це означає, що чогось можна добиватися. Нарешті прозвучало слово "демобілізація". Це те, за що вже довгий час я борюся. Значить, ми можемо чогось добиватися.

Друзі, давайте доб'ємося і того, щоб наш бізнес не рекетували, щоб ми допомагали бізнесу. Так, ми сьогодні не маємо можливість дати бізнесу гроші, але хоча б не шкодити бізнесу ми ж можемо, хоча б не нападати на тих підприємців, відігнати на пушечний постріл від них цю свору, яка весь час намагається їх відрекетувати.

Тож, друзі, в день Голодомору не допустимо голодомору і геноциду, повернемося обличчям до підприємців...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому законопроект за реєстраційним номером 10016-д-П. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 09.11.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок (реєстраційний номер 10016-д від 16.10.2023). Прошу голосувати.

 

14:41:53

За-53

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я оголошую перерву на час повітряної тривоги. Після її закінчення ми повідомимо про подальші плани Верховної Ради на підставі рішень Погоджувальної ради.

Дякую.

В єдності наша сила! Разом переможемо! Слава Україні!

 

(Після перерви)


15:18:16

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради  України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" продовжую наше пленарне засідання, яке переривалося на повітряну тривогу.

Отже, в нас є ще два питання порядку денного. Переходимо до розгляду питання 1016-д-П1. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 09.11.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок (реєстраційний номер 10016-д від 16.10.2023)

Від доповідачів?  Немає Разумкова. Микиша, а ви там співавтор?

 (Шум у залі)

Ні, ну, в нас же обговорення. Тоді запишіться: два – за, два – проти. Доповідача немає, будь ласка, два – за, два – проти. Може, вам хтось із "слуги" передасть слово.

Максим Васильович, у вас є шанс дати виступити Микиші.

 

15:19:38

ПАВЛЮК М.В.

Прошу переходити до голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, добре.

Михайло Михайлович Цимбалюк, будь ласка, "Батьківщина".

 

15:19:49

ЦИМБАЛЮК М.М.

Шановні колеги, у постанові чітко вказана мотивація, є рішення комітету, прошу переходити до голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Артур Володимирович Герасимов, будь ласка, "Європейська солідарність", до трибуни. З трибуни, будь ласка.

Парламентаризм буяє в нашій залі,  квітне.

 

15:20:03

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Олександр Сергійович, шановні колеги, шановні українці! В залі парламенту зараз присутні 22 народні депутати. Тобто я просто хочу підкреслити, що, чесно кажучи, це як мінімум морально неправильно проводити зараз засідання, на якому ми це розглядаємо.

Але, тим не менш, ми зараз говоримо про законопроект, яким хочуть повернути перевірки і ще збільшити "кошмарення" бізнесу. Тобто замість підтримки його "кошмарять". Чесно кажучи, я хочу сказати вам, що соціальна відповідальність бізнесу з початку повномасштабного вторгнення набагато більша, ніж соціальна відповідальність влади центральної під час повномасштабного вторгнення. Ми всі бачимо публікації журналістів-розслідувачів.

Наступне. Але, здається, що це така, знаєте, політика цілеспрямована центральної влади. Тобто вони забирають гроші в місцевих громад, чим вбивають децентралізацію, вони забирають гроші у армії, як це не дивно, бо 30 тисяч повернули то не всім, а з цієї "тридцятки", ті, хто не знають, багато солдат купували собі оснащення для своїх же військових частин, вони забезпечували свої частини, зараз у них такої можливості нема. Забрали військовий ПДФО, але ж за рахунок цього якраз дуже швидко наші військові частини отримували велику підтримку від місцевої влади. Зараз вирішили забрати гроші у бізнесу. Але не розуміють, що не перевірки зараз для бізнесу треба робити, треба піклуватися про тих, хто хоч якось створює чи утримує робочі місця для людей. От що має бути в пріоритеті у влади. І чесно кажучи, права на помилку у політиків немає і в тому, що стосується бізнесу, і в тому, що стосується армії.

А в тому, що стосується армії, скажу от тільки одне: політики не мають права звільняти бойових генералів без згоди військового керівництва.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до голосування.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому Постанову з реєстраційним номером 10016-д-П1. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 09.11.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок (реєстраційний номер 10016-д від 16.10.2023 року). Прошу голосувати.

 

15:23:06

За-12

Рішення не прийнято. Постанова відхилена.

Наступна Постанова з реєстраційним номером 8313-П. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 22.11.2023 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань (реєстраційний номер 8313 від 27.12.2022 року).

До слова запрошується від авторів народний депутат України Георгій Георгійович Мазурашу. Будь ласка.

 

15:23:43

МАЗУРАШУ Г.Г.

Георгій Мазурашу, "Слуга народу", Комітет з питань молоді та спорту. Про що йде мова? В ухваленому законопроекті 8313 держава ніби сказала, що і трішечки байдуже на спорт і спортсменів, і питання спортивних відпусток передано від того, що порядок і умови вирішувались, встановлювались Кабінетом Міністрів України на роботодавців, на колективні трудові договори. В принципі, наскільки я зрозумів, це сталося помилково, тому що під час розгляду законопроекту з цієї трибуни було озвучено, що головний комітет вирішив залишити ці норми в чинній редакції, коли це питання встановлюється на рівні Кабінету Міністрів   України. Але так сталося, що ті поправки, які я ставив від нашого Комітету профільного молоді і спорту, не отримали підтримки в залі, можливо, в тому числі тому, що колеги, почувши, що нібито інформацію від комітету, що вони вирішили залишити їх в чинній редакції, можливо, уже і вважали там однаково чи голосувати, чи ні за ті правки від нашого комітету. І так сталося, що ухвалене рішення передало ці норми, повноваження від центрального рівня на рівень роботодавців.

Ми не раз тут в залі щедро аплодували Харлан, Беленюку, іншим нашим зірковим спортсменам і розуміємо, що успіхи наших спортсменів – це є важливий елемент нашої міжнародної дипломатії. То я вам хочу сказати як представник "помаранчевої команди", давайте не словом, а ділом, давайте виправимо це. Сьогодні ми не можемо, а просто можемо привести у відповідність цей закон ухвалений до того, що було сказано з трибуни, або…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Георгію Георгійовичу.

Два – за, два – проти, запишіться, будь ласка.

Сергій Віталійович, будь ласка, Кальченко.

 

15:26:13

КАЛЬЧЕНКО С.В.

Шановні народні депутати, пропоную переходити до голосування і визначатися шляхом голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Саме таке рішення у висновку комітету, да, традиційно.

Так, "Батьківщина", будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк.

 

15:26:29

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую, шановний пане головуючий. Цим законопроектом ми унормовуємо багато речей стосовно відпусток військовослужбовців, які демобілізувалися і будуть демобілізовані після нашої перемоги. Більше того, ми всім мобілізованим передбачаємо компенсацію за невикористану відпустку і багато тих речей, які сьогодні очікує українське суспільство. Прошу переходити до голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Артур Володимирович Герасимов, "Європейська солідарність". З місця, да, на цей раз.

 

15:26:59

ГЕРАСИМОВ А.В. 

Шановний Олександр Сергійович, шановні колеги, зараз, як ніколи, дуже важливо нам тримати єдність і єдність тримати не на словах, а на справі. І один з напрямків, де ми цю єдність маємо тримати, – це наша міжнародна діяльність. Саме тому тут всі розуміють, що коли ми за кордоном, ми – "ван войс", без різниці, влада це чи опозиція. Саме тому я хотів би звернутися персонально до президії, до української влади зрозуміти це, що сьогодні зайвих зусиль на міжнародному треку немає. Кожен, хто може працювати за кордоном, кожен, хто сьогодні може зберегти підтримку України від падіння, кожен, хто сьогодні може працювати на користь Україні, має це робити, а не випрошувати це право працювати на Україну в української влади.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Артур Володимирович.

Хочу зазначити, що представники опозиції активно приймають участь у міжнародній діяльності. Я особисто бачив новини одного з провідних телеканалів, який називається "Прямий", про дуже активну роботу Петра Олексійовича Порошенка – керівника вашої політичної сили, на безпековому форумі у Галіфаксі – це Канада, нагадую. Я думаю, що такий досвід нам потрібно обов'язково розповсюджувати далі. Дякую.

Переходимо до голосування. Ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому проект Постанови за реєстраційним номером 8313-П,  про скасування рішення Верховної Ради України від 22.11.2023 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань (реєстраційний номер 8313 від 27.12.2023 року). Прошу голосувати.

 

15:29:16

За-6

Рішення не прийнято. Постанова відхилена.

Розгляд...

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

15:29:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, розгляд питань на сьогодні завершено.

Дякую всім за участь в пленарному засіданні. (Шум у залі)

 Мотовиловець проведе Погоджувальну раду обов'язково колись.

Зараз я оголошую перерву. Про час і місце продовження пленарного засідання вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

В єдності, Артур Володимирович Герасимов, наша сила! Разом переможемо! Слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку