ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

22 листопада 2023 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

10:12:31

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати України, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Прошу всіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитись до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні, і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні колеги, за парламентською традицією я пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, минає вже 21 місяць, як Україна чинить рішучий опір повномасштабній неспровокованій агресії Російській Федерації. Від імені українського парламенту висловлюємо слова щирої вдячності всім, хто боронить зі зброєю в руках нашу державу, всім, хто невпинно працює та наближає нашу перемогу.

Шановні колеги, я прошу вшанувати хвилиною мовчання пам'ять наших захисників і захисниць, полеглих за свободу, незалежність, територіальну цілісність української держави, усіх жертв агресії держави-терориста.

(Хвилина мовчання)

Шановні народні депутати, сьогодні день народження у нашого колеги народного депутата України Сергія Валерійовича Колебошина, фракція "Слуга народу". Давайте привітаємо Сергія. (Оплески) Бажаємо міцного здоров'я, наснаги та якнайшвидшої перемоги України.

Шановні колеги, відповідно до статті 27, будь ласка, давайте ми подивимось, зробимо сигнальне голосування перед тим, як розпочати нашу роботу.

Відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадую, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні.

 

10:17:53

За-194

Як завжди: 194, 6, 1  і  так далі.

Шановні колеги, я перепрошую, надійшла заява від двох фракцій із проханням про реальну перерву. Прохання, давайте через 25-30 хвилин ми почнемо. І я дуже прошу, ми одразу починаємо з голосування. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця через цей час.

Фракція політичної партії "Слуга народу" і "Партія "За майбутнє".

 

(Після перерви)

 

КОРНІЄНКО О.С. Прошу займати місця, зараз будемо повертатися до активної і продуктивної роботи. 

 

10:42:52

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу займати свої місця. Перерва завершилася. Шановні колеги…

Я прошу запросити народних депутатів до залу, ми продовжуємо наше засідання, шановні колеги.

Шановні народні депутати, будь ласка, займіть свої місця.

Вельмишановні колеги, я ще раз звертаюсь до всіх колег із закликом неухильно дотримуватись безпекових правил у Верховній Раді України  і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні друзі, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам наданий. Але ми знаходимося в розгляді питання, я хотів би нагадати вам, це законопроект 8329.

Я запрошу Галину Олегівну сюди, за трибуну. І ми завершили на тому, що всі фракції виступили. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця, щоб я бачив кількість людей, які знаходяться зараз. Тому що ще раз підкреслюю, ми одразу переходимо до голосування. Будь ласка,  займіть свої місця.

Всі фракції і групи виступили. Єдине, що минулий раз ще просився Григорій Миколайович Мамка одну хвилину виступити, і голосуємо одразу за законопроект.

Будь ласка, Григорій Миколайович, ви є? Народний депутат Мамка. Народний депутат Мамка є в залі? Добре.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця, ми переходимо до голосування. Тоді переходимо до голосування.

Шановні колеги! Шановні колеги, будь ласка, приготуйтесь до голосування. Шановні колеги, швидше готуємося до голосування.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція). Реєстраційний номер законопроекту 8329.

Готові голосувати? Шановні колеги, я прошу народних депутатів голосувати.

 

10:49:46

За-271

Рішення прийнято.

Шановні колеги, є пропозиція комітету не скоротити, а навпаки, продовжити наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання. Я ставлю цю пропозицію продовжити наполовину строки, прошу народних депутатів голосувати за цю пропозицію.

 

10:50:23

За-256

Рішення прийнято. 

Дякую, колеги.

Наступний законопроект 10275. Це проект Постанови Верховної Ради України про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

10:50:59

За-285

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:51:19

За-248

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми сьогодні на Погоджувальній раді домовилися, що погоджуємо, це кожна фракція по 2 хвилини виступить з питань Голодомору.

Будь ласка, Олександр Сергійович.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

10:51:31

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, для доповіді від авторів запрошується Голова Верховної Ради України Руслан Олексійович Стефанчук. 

 

10:51:44

СТЕФАНЧУК Р.О.

Шановні колеги, сьогодні ми знаходимося напередодні дуже страшної річниці, яка насувається на Україну. Тому що рівно 90 років тому сталінський режим зробив все для того, щоб винищити і здійснити геноцид українського народу. І цей Голодомор був свідомим актом геноциду, і здійснений проти нашого народу. І жертвами цього злочину стали мільйони українців, і це була одна із найбільших людських катастроф ХХ сторіччя.

Але Голодомор не просто трагедія для України, а це злочин проти нашого народу, це також попередження про те, що станеться, якщо ми втратимо свободу. І сьогодні Росія демонструє те саме ставлення, вона намагається використовувати голод як зброю у війні.

Шановні колеги, багато країн визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу і цей процес триває. І я хочу подякувати сьогодні тим парламентам, а саме: Австралії, Бельгії, Болгарії, Еквадору, Естонії, Грузії, Ірландії, Ісландії, Канаді, Колумбії, Латвії, Литві, Люксембургу, Мексиці, Молдові, Нідерландам, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, Словаччині, Словенії, США, Угорщині, Німеччині, Франції, Хорватії, Чехії, а також Балтійській асамблеї Європейського парламенту і Парламентській асамблеї Ради Європи. Дякуємо їм за ці рішення. Дякую за солідарність. І я вважаю, що ми повинні сьогодні прийняти цю постанову, щоб увесь світ знав, що такий злочин має бути покараний, що геноцид українського народу – це жахлива історія людства.

Тому я прошу підтримати цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Для співдоповіді запрошується заступниця голови комітету, голова підкомітету Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Михайлівна Кравчук. Будь ласка.

 

10:54:07

КРАВЧУК Є.М.

Шановні колеги, у 1932-1933 роках в Україні комуністичний тоталітарний режим спланував та реалізував величезний жахливий злочин – геноцид українського народу, внаслідок чого мільйони українців загинули повільною і болісною смертю. Про такі події прийнято казати "ніколи знову", але Росія хоче це повторити прямо зараз. Вони хочуть грати в ці голодні ігри з усім світом, вони хочуть знищити українську національну ідентичність, вони таргетують спеціально і крадуть наше зерно зараз, в ХХІ столітті.

Саме тому дуже важливо дати чіткий сигнал усім державам і режимам, які хочуть вдатися до нових актів геноциду, що у сучасному світі цього ніхто не буде більше толерувати.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні 22 листопада 2023 року розглянув проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років (№10275). За результатами розгляду на своєму засіданні комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови №10275 прийняти за основу та в цілому.

І давайте дійсно подякуємо усім парламентам, усім міжнародним організаціям, які визнали Голодомор 32-33-го років геноцидом українського народу.

Дякую, колеги. Прошу підтримати.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми домовилися: кожна фракція і група – 2 хвилини виступ. Тому прошу представників фракцій і груп записатися на виступи, будь ласка.

Будь ласка, Степан Іванович Кубів, фракція "Європейська солідарність".

 

10:56:15

КУБІВ С.І.

Шановний пане Голово, слово прошу передати Володимиру В'ятровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович В'ятрович, будь ласка.

 

10:56:35

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Шановні колеги, вбивство голодом мільйонів українців було лише частиною геноцидного плану Росії. Іншими складовими було витерти пам'ять, цей злочин з пам'яті українців, і зробити так, щоб світ ніколи не дізнався про нього. Ті часи не провалились.

Українці зберегли пам'ять спочатку в діаспорі, потім про Голодомор почали говорити і в Україні, і саме правда про злочин стала однією з причин, яка розвалила злочинний комуністичний тоталітарний режим. Пам'ять про Голодомор робить нас сильними. Дитячі руки, які двадцять років тому стискали свічку пам'яті, сьогодні стискають автомат, щоб "ніколи знову". Росія розуміє, ця пам'ять робить нас українцями, тому докладала і докладає максимум зусиль для того, щоб спинити поширення правди про Голодомор в Україні. Тут вона зазнала цілковитої поразки, і спинити поширення правди про Голодомор у світі – тут наша боротьба триває.

Нині Голодомор визнали геноцидом 34 країни, з них половина, 17 зробили це після початку повномасштабного вторгнення у 22-му році. Нинішні злочини Росії допомагають зрозуміти її злочинні дії у минулому і навпаки, злочини минулого показують коріння нинішньої геноцидної політики російського імперіалізму. Росія нині вбиває нас ракетами і кулями, тому що знову не може застосувати голод як зброю проти нас, тому що проти неї нині не розрізнені вияви протесту, як це було в 1930-ті роки, проти неї нині потужні Збройні Сили України.

Ми переможемо, тому що пам'ятаємо про Голодомор, пам'ятаємо – ми сильні. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Будь ласка, Арешонков Володимир Юрійович, група "Довіра". Я так розумію, Павлу Андрійовичу передає.

Бакунець Павло Андрійович, будь ласка.

 

10:58:26

БАКУНЕЦЬ П.А.

"Населення вимирає голодовою смертю, бо побудована на обмані людоїдна система більшовиків доводить недавно багатий край до повної руїни. Україна в передсмертних судорогах",  – саме такі слова написав голос великої України до всього світу праведний Митрополит Андрей Шептицький, висловлюючи реальну ситуацію, яка відбувається в нашій країні влітку 1933 року. Саме тоді лише завдяки небагатьом свідченням і можливостям передати всьому світу справжню інформацію люди в інших теренах дізнавалися про цей найстрашніший злочин, який совєти намагалися всіляко приховати, адже вони використовували цей метод розправи найжорстокіший – вбивство людини через голод, для того, аби упокорити нескорені серця наших з вами прадідів, прапрадідів, які хотіли мати свою українську державу на своїх історичних теренах.

Саме це ми спостерігаємо і сьогодні, коли живемо в 90-ті роковини від, власне, Голодомору – великого геноциду українського народу, коли цей кремлівський режим і надалі через, власне, різні методи, методи недопущення експорту зерна, знищення нашого українського врожаю хоче повпливати на нескорені серця українців мати свою незалежну, вільну проєвропейську...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Павленку Юрію Олексійовичу, група "Платформа за життя і мир". Будь ласка.

 

11:00:42

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановний український народе! Сьогодні напередодні 90-ї річниці Голодомору як геноциду проти українського народу ми вшановуємо в першу чергу пам'ять мільйонів українців, які стали жертвою штучного голоду, створеного сталінським, радянським, російським режимом проти української нації, з тим, аби знищити, не дати можливість створитися повноцінній українській державі, щоб знищити народ, народ, який ще сто років тому назад чітко заявив про свою державність, про своє право мати самостійну незалежну європейську державу. Дев'яносто років намагалися знищити пам'ять з українців. Іще недавно в цій залі тривали дискусії так був Голодомор геноцидом чи не був геноцидом проти українського народу.

 Сьогодні немає жодної дискусії в українському суспільстві стосовно того, хто, для чого, з якою метою вчиняв штучний голод, Голодомор і здійснював геноцид проти нашої нації. 24 лютого вчергове підтвердило намагання російського злочинного режиму знищити, не дати можливість розвиватися нашій українській нації. Сьогодні як ніколи ми, пам'ятаючи ті страшні події 90-ї річниці, повинні згуртуватися, об'єднатися, не дати змоги росіянам знову знищити нашу державу, нашу націю, дати відсіч, перемогти, створити успішну європейську незалежну українську державу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Аліксійчуку Олександру Васильовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

11:02:55

АЛІКСІЙЧУК О.В.

Колеги, сьогодні ми маємо 90-ті роковини Голодомору українського народу, злочину російської імперії – московської орди, яка через силу, через зброю, через вбивство, через знищення самоідентичності нашої нації уже впродовж кількох поколінь українців намагається знищити її.

Сьогодні ми як ніколи єдині. Сьогодні ми як ніколи розуміємо, що не просто відбити і вистояти, а знищити нашого ворога, знищити ту недодержаву, яка утворилася на сході європейського континенту, – це завдання номер один. І сьогодні ми бачимо, що світ стоїть пліч-о-пліч разом з нами, і ми віримо в нашу перемогу. Тому ми повинні сьогодні згадувати всіх тих мільйони українців, які були знищені російською ордою.

І ми повинні пам'ятати, що Москва, чи біла, чи червона – це ворог все одно для нас, і вона має бути знищена незалежно від того, як про неї хто думає, в тому числі, на жаль, і в цьому залі, приховуючи своє істинне обличчя, приховуючи свої істинні наміри і ховаючись за патріотизмом. Тому пам'ятаємо про наших предків, пам'ятаємо про тих українців, які були знищені, закатовані і вбиті російською імперією – московською ордою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Юрчишину Ярославу Романовичу, фракція політичної партії "Голос".

Піпа Ніна Романівна, будь ласка.

 

11:04:50

ПІПА Н.Р.

Доброго дня, дорогі українці, шановні колеги! Коли ми говоримо про Голодомор, ми думаємо про біль. А я перш за все хочу сказати про силу, про силу відродитися після цього геноциду, про силу давати відсіч тим, хто робив цей Голодомор, про силу, яка нас заставила боротися в часи Другої світової війни і наймасовіше покласти свої життя за свободу в світі. Маючи такого сусіда, ми знову це мусимо проживати і знаходити в собі сили відвоювати. Те, що сьогодні ще не всі країни визнали Голодомор геноцидом, мені в голові не вкладається, коли ми стільки вже знаємо про масове знищення саме українського населення. І сьогодні 90-ті роковини.

Нашу постанову однозначно підтримуємо із закликом і прошу кожного, і українську діаспору, і вас, коли ви їздите в міжнародні відрядження, надавати цьому важливого значення. Бо той, хто може аж після 90 років принаймні визнати Голодомор геноцидом, зможе допомагати нам цього ж самого ворога – Росію привести до Міжнародного військового трибуналу, на який вони давно заслуговують, з часу цього ж Голодомору. Тому, коли ми проговорюємо про ці речі і наскільки ми є сьогодні фронтиром і захистом Європи і світу, нам необхідно, щоб в кожній країні був визнаний Голодомор геноцидом. Бо, на жаль, ще далеко не в кожній країні це відбувається, навіть в сусідніх країнах Європи.

Тому сили кожному із нас, перемоги цієї, передмоги, як ми… країна, яка має найбільшу кількість чорноземів у світі, мусила голодувати, хотіла працювати, але не могла користуватися з того, що виробила. То щоб ці в нас були зміни, кожному з нас і української діаспори, і кожному українцю, і кожному депутату Верховної Ради потрібно ще дуже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Наливайченку Валентину Олександровичу, фракція "Батьківщина". Будь ласка.

 

11:07:08

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановні пані та панове, дорогий український народе! Немає української сім'ї, яка не знає і не пам'ятає про геноцид –  Голодомор в кожній українській сім'ї, на нашій українській землі. 90 років – це ми говоримо тільки вже про безпосередній злочин злочинів геноциду, а до цього знищили українських священників. І в розсекречених архівах, які ми оприлюднили і оцифрували, знаєте, що знаходилось в протоколах обшуку українських священників?  Єдине, що знаходили енкаведисти, – це хрестик білого металу. Це те, з чим українці виживали і вижили. Але ми перші засудили злочин геноциду на нашій землі, і це сталося тут, в Україні, в січні 2009 року. Ми як держава-член ООН застосували на нашій території Конвенцію ООН про злочини геноциду і про незастосування строків давності до цього злочину.

Після цього час говорити, що зараз, під час російської агресії, настав час звернутися до кожної люди на планеті. Україна закликає кожну націю підтримати нас і застосувати, і створити міжнародний трибунал над злочинами геноциду Російської Федерації. Тому що насильницьке вивезення і викрадення дітей – це геноцид. Тортури в херсонських катівнях – це геноцид. В харківських, в ізюмських і так далі, що влаштували спецслужби Росії і російські війська від Бучі до Харкова і Херсона, – це теж геноцид тут і зараз на нашій землі.

Ми переможемо. Людство переможе. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава!

Будь ласка, слово надається Приходько Наталії Ігорівні, депутатська група "Відновлення України".

 

11:09:07

ПРИХОДЬКО Н.І.

Прошу передати слово Дмитруку Артему.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Артем Дмитрук.

 

11:09:14

ДМИТРУК А.Г.

Шановні колеги, шановний пане Голово! Український народ за останні 100 років пережив не один Голодомор – 1921-1923 роки, 32-й, 33-й, 46-й,   47-й роки. Найгірше у цій ситуації, що голод використовується як зброя, як спосіб знищення української нації. Чим далі історики отримують доступ до архівних документів, тим жахливіше вимальовується картина. Один Голодомор  32-33-х років забрав життя мільйонів жителів України.  Сьогодні нинішня Росія, як і тодішня радянська влада, робить все, аби на повну використати голод як зброю. Атаки на українську продовольчу інфраструктуру, грабунок українського зерна та сільгосптехніки, мінування українських територій, підрив Каховської ГЕС, знущання над українськими полоненими – все це елементи одного пазла.

Ми вдячні численним країнам, які продовжують визнавати Голодомор 1932-1933 років злочином геноциду українського народу. Водночас ми закликаємо взяти уроки історії та не замовчувати правду щодо тих подій, які відбуваються просто зараз.

Депутатська група "Відновлення України" підтримує відповідний проект Заяви Верховної Ради України у зв'язку із роковинами Голодомору. Україна переможе!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу зайняти свої місця. Усі фракції і групи виступили, ніхто не наполягає ще на своєму слові? Я прошу зайняти свої місця, і ми переходимо до голосування.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в цілому із необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні. Реєстраційний номер Постанови 10275. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:11:45

За-310

Рішення прийнято. Вітаю, колеги.

Шановні колеги, не розходьтеся, тому що цей день – це тільки початок цих роковин, а в нас будуть ще засідання, які будуть присвячені ним. Тому вноситься пропозиція щодо запрошення гостей іноземних держав, в тому числі і керівників парламентів, з наданням їм слова для виступів на наступній частині продовження триваючого пленарного засідання Верховної Ради України.

Відповідно до частини третьої статті 6, частини другої статті 34 Регламенту Верховної Ради України я ставлю на голосування пропозицію про запрошення гостей іноземних держав, в тому числі керівників парламентів, з наданням їм слова для виступів на наступній частині продовження триваючого пленарного засідання Верховної Ради України. Прошу проголосувати за це рішення.

 

11:12:47

За-299

Рішення прийнято.

Наступне питання без обговорення, шановні колеги. Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів запропонував усунути редакційні неточності у тексті прийнятого Верховною Радою України 8 листопада 2023 року Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо ввезення, обліку, розподілу гуманітарної допомоги, особливостей  оподаткування відповідних операцій та подання звітності" (реєстраційний номер 9111). Під час підготовки тексту прийнятого закону на підпис виявилися редакційні неточності в окремих його положеннях.  Рішенням комітету (протокол №168) пропозиція щодо усунення редакційних неточностей була підтримана.

У зв'язку із цим на розгляд Верховної Ради України відповідно до статті 131 Регламенту Верховної Ради України вноситься пропозиція щодо усунення в цьому законі редакційних неточностей, відповідні матеріали вам було надано. Згідно із частиною четвертою статті 131 Регламенту Верховної Ради обговорення питання не проводиться. Тому переходимо до голосування.

Відповідно до статті 131 Регламенту Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію щодо усунення редакційних неточностей у тексті прийнятого Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо ввезення, обліку, розподілу гуманітарної допомоги, особливостей оподаткування відповідних операцій та подання звітності". Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:14:22

За-295

Рішення прийнято. Розгляд питання завершено.

Наступне питання, шановні колеги, це законопроект номер 10271. Це проект Постанови про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 листопада 2023 року "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Російської Федерації та Республіки Білорусь в оборонно-промисловій сфері".

Я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:15:09

За-300

Рішення прийнято. 

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:15:29

За-266

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, я прошу записатись, ми домовились на Погоджувальній раді: два – за, два – проти, і переходимо потім до голосування. Два – за, два – проти, прошу записатись.

Слово надається народному депутату Костюху Анатолію Вячеславовичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Будь ласка.

      

11:16:02

КОСТЮХ А.В.

Прошу передати слово Завітневичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Завітневич Олександр Михайлович.

 

11:16:09

ЗАВІТНЕВИЧ О.М.

Шановні колеги, шановна президія! Відповідно до доручення Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні 21 листопада 2023 року розглянув поданий Президентом України проект Постанови "Про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 листопада 2023 року про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Російської Федерації та Республіки Білорусь в оборонно-промисловій сфері" (реєстраційний номер 10271).

За результатами обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови реєстраційний номер 10271 до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та за результатами розгляду прийняти постанову в цілому.

Колеги, санкції вводяться на 50 років. Прошу підтримати.

Слава Україні! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава! Дякую.

Слово надається народному депутату України Наливайченку Валентину Олександровичу, фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання  "Батьківщина", будь ласка.

 

11:17:33

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановні пані та панове, дорогі наші захисники! Фракція "Батьківщина" обов'язково підтримає цю постанову і ці санкції. Ми вважаємо, що ці санкції захищають насамперед наші Збройні Сили. Ці санкції захищають насамперед наших пілотів, які зараз опановують F-16, і для того, щоб захищати українське небо. Ці санкції захищають унікальні українські розробки – ракети, які, ми сподіваємося, найближчим часом посилять Збройні Сили України, посилять нас і будуть наближати нашу перемогу.

Так само ми фахово звертаємося до РНБО і до шановного комітету Верховної Ради, що такі ж секторальні санкції настав час запровадити до всіх посіпак російського агресора. Окрім самої Росії та Білорусі, країни ОДКБ, безумовно, мають бути під секторальними санкціями України. Країни, які виготовляють "шахеди", які запускають в голови українців, теж мають бути під такими секторальними санкціями, тому що наші ракетні розробки українські, на жаль, потрапляли, і в Російську Федерацію, і в Іран, і в інші країни. Настав час, щоб більше такого ніколи не сталося. І все, що можна і треба зробити тут і зараз,  спрямувати в оборонку українську –  сили, засоби і найкращі ресурси. І разом з міжнародними партнерами відродити, посилити оборонно-промисловий комплекс України. Це наш шлях і це шлях до перемоги. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям Слава!

Слово надається народній депутатці Южаніній Ніні Петрівні. Шановні колеги, і після цього ми будемо голосувати за ці санкції.

Будь ласка, Фріз Ірина Василівна. Правильно я розумію? Будь ласка.

 

11:19:39

ФРІЗ І.В.

Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, фракція "Європейської солідарності", безумовно, буде підтримувати проект Постанови щодо введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про введення секторальних економічних санкцій. Разом із тим, ми з вами кожний на своєму рівні, кожний через свої контакти завжди піднімаємо питання необхідності збільшення та розширення санкцій з нашими міжнародними партнерами. Я впевнена, що жодна міжнародна дискусія не обходиться без того, що ми апелюємо до наших друзів, до наших стратегічних партнерів щодо необхідності збільшення санкцій, адже наразі, на жаль, сьогодні ми маємо підтвердження того, що в обхід санкцій Російська Федерація має можливість отримувати комплектуючі для виготовлення зброї, якою завдає ударів по наших Збройних Силах України, по наших територіях.

Саме тому ми вважаємо, що мати аргументи і виступати якісно з питання розширення санкцій до наших міжнародних партнерів, ми маємо бути в фарватері цього процесу і вводити секторальні санкції не лише протягом там півтора року після початку широкомасштабного вторгнення, бажано б було ввести їх набагато раніше на 50 років, а, можливо, і збільшити цей термін, а також необхідно збільшити персональні санкції щодо представників країни-агресора, щодо представників сателітів країни-агресора, в даному випадку – Республіки Білорусь.

"Європейська солідарність" підтримує цю постанову і закликає зал підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання, я прошу зайняти ваші місця, ми переходимо до прийняття рішення, будь ласка, займіть місця. Це санкції проти Росії і Білорусі.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з не обхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 листопада 2023 року "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Російської Федерації та Республіки Білорусь в оборонно-промисловій сфері" (реєстраційний номер цього проекту 10271). Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:22:19

За-304

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступне рішення без обговорення – це проект Постанови про передачу окремого майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради України до сфери управління Міністерства оборони України (реєстраційний номер 10276).  Я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного.

 

11:22:50

За-286

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про передачу окремого майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради України, до сфери управління Міністерства оборони України (реєстраційний номер 10276). Прошу голосувати.

 

11:23:22

За-290

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми щойно прийняли дуже важливу постанову, якою передали Міністерству оборони України автомобілі, а також запасні частини та інші матеріальні цінності до них. Тому дякую за підтримку.

І хочу зазначити, що від початку повномасштабного вторгнення фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради України здійснюється із забезпеченням максимальної економії бюджетних коштів. Так, у 2023 році Верховна Рада зекономила 30 мільйонів гривень, і ці кошти ми спрямували на національну безпеку і оборону та на здійснення заходів правового режиму воєнного стану. Більше того, станом на зараз за підсумками роботи економія становить понад 40 мільйонів гривень, і Апарат направив листа до Міністерства фінансів України, і пропонує так само спрямувати ці кошти на потреби Збройних Сил України, які щодня мужньо боронять українську землю і стримують ворога. Тому дякую за підтримку цієї постанови.

Йдемо далі. Наступний проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до новообраних Сейму і Сенату Республіки Польща щодо продовження плідної подальшої співпраці між народами Польщі та України (реєстраційний номер 10243).

Я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

11:24:48

За-276

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:25:08

За-237

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова Тараса Івановича Батенка, від авторів, будь ласка, Тарас Іванович. І потім: два – за, два – проти і голосуємо. Будь ласка, Тарас Іванович.

 

11:25:25

БАТЕНКО Т.І.

Доброго дня, колеги. Від імені всіх авторів представників фракцій, депутатських груп, які писали цей проект звернення – звернення нашого українського парламенту до новообраних парламентарів членів Сейму і Сенату Республіки Польща. Ми глибоко і щиро вдячні Республіці Польща і польському народові, які першими прийшли на допомогу Україні після початку повномасштабного збройного вторгнення Російської Федерації в Україну 24 лютого 22-го року. Ми вдячні за значний внесок у протидію України віроломному російському вторгненню.

Ми висловлюємо вдячність Республіці Польща, яка не вагаючись прибрала всі законодавчі та бюрократичні перепони для організації прихистку українських дітей та жінок, ставши на захист майбутнього України. Ми наголошуємо на життєвій важливості для України підтримання добросусідства у відносинах України та Республіки Польща в умовах надскладної соціально-економічної ситуації, яка є в нашій державі.

Ми розраховуємо на сприяння Республіки Польща в стабільному функціонуванні державного кордону між нашими країнами та всебічну двопалатну підтримку парламенту Республіки Польща у вирішенні ситуації, яка, як ви знаєте, склалася на українсько-польському кордоні.

Тому ми вчергове висловлюємо вдячність польському народу за неоціненну допомогу в нашій боротьбі і спільній боротьбі за свободу і демократію, а також висловлюємо впевненість, що Республіка Польща та польський народ солідарні з українським народом і в подальшому продовжуватимуть активно підтримувати Україну в її боротьбі за відношення суверенітету і територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах за мир і стабільність в Європі. Ми висловлюємо впевненість також у продовженні підтримки з боку Сейму та Сенату Республіки Польща, наближення України до повноправного членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору, просування ініціатив України на всіх міжнародних майданчиках.

Просимо підтримати це звернення до парламентарів Республіки Польща. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Тарас Іванович.

Шановні колеги, будь ласка, я прошу записатися фракції, які хочуть виступити, два – за, два – проти з цього питання, і голосуємо.

Слово надається народному депутату Ковальчуку Олександру Володимировичу, фракція політичної партії "Слуга народу", будь ласка.

 

11:27:56

КОВАЛЬЧУК О.В.

Прошу передати слово Олександру Мережку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Олександрович Мережко.

 

11:28:08

МЕРЕЖКО О.О.

Шановні колеги, сьогодні на засіданні Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ми розглянули проект цього звернення і просимо підтримати його з відповідними техніко-юридичними поправками.

Відносини між українським, польським народом, відносини між нашими країнами витримали перевірку часом і довели, що дружба між нашими країнами є міцною. В цьому зверненні український парламент висловлює глибоку вдячність польському народу за допомогу під час повномасштабної агресії. Ми також висловлюємо переконання, що взаємна довіра і повага між нашими народами, між нашими країнами є основою продуктивної співпраці на користь українського та польського народів. Ми також висловлюємо впевненість у тому, що Україна докладатиме всіх можливих зусиль, щоби надалі бути гідним партнером Республіки Польща.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Бондарю Михайлу Леонтійовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

11:29:28

БОНДАР М.Л.

Прошу передати слово колезі Микола Княжицькому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Княжицький.

 

11:29:41

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Колеги, ми проголосуємо за це, бо маємо все робити, щоб розблокувати дороги, але замисліться, що ми робимо. Ми звертаємося до новообраного Сенату і Сейму, який не має свого прем'єра. Прем'єр Моравецький, Президент Дуда –  вони керують урядом, вони відповідальні за блокування доріг, вони нічого не роблять для того, щоб це розблокувати, а ми покладаємо відповідальність на новообраний Сейм і Сенат, майбутнім прем'єром буде Туск, і, очевидно, це буде сприйнято як наш недружній крок по відношенню до Польщі. Так, ми маємо це робити, бо вони мають діяти. Так, ми сподіваємося, що коли всередині грудня зміниться уряд, то вони все зроблять для того, щоб допомогти нам розблокувати дороги і взагалі розблокувати наше співробітництво.

Але давайте діяти мудро, давайте не чинити так, як ми чинимо, давайте не втручатися у внутрішні польські розбірки. В Польщі досі згадують візит пана Голови  Стефанчука і пані віцеголови Польщі, які спілкувались там із владою,  з опозицією. Ми спілкувалися лише з владою. Опозиція прийшла до влади, хоче нам допомогти, а ми своїми руками хочемо перетворити їх на ворогів. Нам мало ворогів у Словаччині і Угорщині? Нащо ми робимо ці провокації?

Так, ми не можемо за це не голосувати, бо це наша біль. Але так, як готувалася ця постанова, і так, як вона сформована, очевидно, вона сформована так, що нанесе шкоду нашим стосункам і нам потім доведеться це виправляти, щоб спільно з новообраним польським урядом розблокувати дороги, зняти проблеми з  сільського господарства і нашої європейської інтеграції.

Дякую. Будемо голосувати, але прикро.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, Соболєв Сергій Владиславович, фракція "Батьківщина".

 

11:31:37

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, шановні громадяни України, я думаю, що це як ніколи своєчасне звернення Верховної Ради України. І найстрашніше, якщо ми будемо втручатися у внутрішні питання Польщі, підтримуючи і підігруючи одній або іншій партії. В Польщі є одна партія, яка є "п'ятою колоною" Путіна, і ви чудово знаєте назву цієї партії – це конфедерація, яка якраз і організовує ті блокади і відкрито виступає за блокаду України, виступає проти підтримки України. У нас унікальна ситуація, у нас не лише двопалатна підтримка Польщі – Сейму і нижньої палати. У нас крім того… І Сенату, вибачте. У нас крім того ще й двопартійна підтримка.

Якби не було такої підтримки нині правлячої партії, якби не було такої підтримки нинішнього Президента, якби такої підтримки не було опозиції, яка так само заявила, що ми зробимо все можливе для того, щоб ця підтримка продовжувалась, важко сказати, як би ті мільйони громадян, які сьогодні знаходяться в Польщі, ті мільйони громадян, які пройшли через Польщу, а ви всі мали можливість побачити, наскільки організований народ у Польщі в підтримці України. І тому я думаю, це наш обов'язок сьогодні зробити все можливе, щоб і двопалатна, і двопартійна підтримка і більшості, і опозиції в даному випадку зробила все можливе для того, щоб наші відносини з Польщею залишалися найтепліші, щоб ці відносини були відверті, щоб ми могли один одному сказати всю правду і не соромитись.

 Тому наша фракція підтримує цей проект постанови і буде за нього голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Бакунцю Павлу Андрійовичу. І це завершальний виступ. І після цього, шановні колеги, голосуємо. Я прошу запросити депутатів зайняти свої місця.

 

11:33:58

БАКУНЕЦЬ П.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Уявіть собі лише кожен з вас, якби вам довелося як українському водію простояти понад 300 годин, понад 14 діб, понад два тижні в черзі для того, аби потрапити додому, в кілометровій, в 30-кілометровій черзі. Звичайно, що нам потрібно увійти в ситуацію кожного водія, які є насправді заручниками абсолютно таких самих впливів, які є і в нашій країні, на жаль, в країні, яка нас завжди підтримує, яка є нашим надійним партнером, яка є нашим добрим сусідом в країні Польщі. Там також діють кремлівські корені, там також діє проросійська колона, яка, власне, організовує це, що зараз відбувається на нашому кордоні разом із добрим сусідом – з Польщею. Там блокадою займаються далеко не ті перевізники, які живуть від кордону України і аж до Варшави. Там абсолютно інші корені цієї нездорової ситуації.

Тому сьогодні, приймаючи цю постанову-звернення до, власне, парламенту, Сейму Польщі, вітаючи наших друзів, дякуючи за те, що вони, як завжди, і в перші дні війни, і до цього допомагали, підставляли і підставляють плече, допомагають нам збільшувати нашу військову міць, ми все ж таки маємо всі разом засісти, урядовці, і негайно вирішити цю проблему, аби надалі наші країни переживали в доброму сусідстві і в доброму партнерстві на славу Європі, на славу Польщі, на славу Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми обговорили це питання. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів, в тому числі тих, які скупчилися біля отієї колони, зайняти свої місця, тому що ми переходимо до прийняття рішення. Я не знаю, які вони за рахунком колони, але вони біля колони зібралися.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету та з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до новообраних Сейму і Сенату Республіки Польща щодо продовження плідної подальшої співпраці між народами Польщі та України. Ставлю пропозицію цю на голосування. Прошу голосувати.

 

11:37:18

За-284

Рішення прийнято.

Наступний без обговорення. Це проект Постанови про здійснення начальником Наталинської сільської військової адміністрації Красноградського району Харківської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" (реєстраційний номер 10223).

Я ставлю пропозицію включити це питання до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

11:37:55

За-273

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про здійснення начальником Наталинської сільської військової адміністрації Красноградського району Харківської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" (реєстраційний номер 10223). Прошу голосувати.

 

11:38:30

За-264

Рішення прийнято.

Дякую, колеги.

Наступний законопроект, це президентський законопроект з альтернативним до нього. Це проект Закону про застосування англійської мови в Україні (реєстраційний номер 9432 і альтернативний 9432-1).

Я ставлю  пропозицію розглянути їх за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:39:05

За-236

Рішення прийнято.

Шановні колеги, до слова запрошується Представник Президента України у Верховній Раді України Веніславський Федір Володимирович.

 

11:39:21

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, вашій увазі пропонується внесений Президентом України Володимиром Зеленським і визначений як невідкладний проект Закону (за реєстраційним номером 9432) про застосування англійської мови в Україні. Ініціатива глави держави була озвучена і презентована широкому загалу під час звернення Президента України до парламенту, українського народу під час святкування Дня Конституції України 28 червня 2023 року. Президент наголосив у своєму виступі, що в сучасному світі англійська мова є мовою глобальної співпраці, мовою глобального бізнесу, глобальної науки та глобального спілкування. І відповідно Україна в майбутньому потребує трансформації, поглиблення застосування англійської мови, щоб українські інтереси поширювалися світом, а наші люди здобували глобальні можливості для себе і для країни.

Отже, метою законопроекту є сприяння забезпеченню використання англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування на всій території України в публічних сферах суспільного життя. Проектом, зокрема, пропонується встановити, що держава сприяє вивченню англійської мови громадянами України, обов'язок використання в освітньому процесі, вивчення англійської мови в закладах дошкільної освіти, обов'язкове вивчення в закладах загальної середньої, професійної, фахової передвищої і вищої освіти, надання грошової допомоги громадянам для вивчення мови у межах здобуття освіти для дорослих тощо. Визначається перелік посад органів державної влади, органів місцевого самоврядування, в яких необхідно знати англійську мову. Передбачається, що володіння англійською мовою може встановлюватись суб'єктом призначення для кандидатів на посаду тощо.

Президент України рекомендує, щоб мова англійська стала мовою, якою може вільно володіти  кожен громадянин України. Прошу підтримати ініціативу Президента. 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці України Совсун Інні Романівні, авторці альтернативного законопроекту. Будь ласка.

 

11:41:42

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Шановні колеги, безперечно, знання англійської мови є вкрай важливим для нашого майбутнього, особливо важливо для того, аби наша молодь, наші діти  знали англійську мову. Діти, які вільно розуміють англійську мову, не будуть дивитися "Маша и медведь" на ютубі та купу іншого контенту, який продовжує використовуватися сьогодні і доступ до якого, на жаль, мають українські діти в тому числі. Звичайно, це потрібно розвивати і, звичайно, що необхідно підтримувати цю ініціативу.

Разом з тим, дуже важливо пам'ятати про захист української мови.  Ви пам'ятаєте, яку бурхливу дискусію викликала пропозиція про прибирання україномовного дубляжу з показу кінофільмів в кінотеатрах. Звичайно, що перегляд фільмів англійською мовою – це корисно, я це точно знаю сама по собі, по своєму синові, але так само важливим є і український дубляж. В багатьох містах на сході, на півдні України люди ніде в публічному просторі не можуть почути українську мову, окрім як в кінотеатрах. І, звичайно, що це необхідно зберігати, і я дуже сподіваюся, що до другого читання ці вимоги будуть змінені для того, аби вдосконалити цей законопроект і залишити україномовний простір, в тому числі в кінотеатрах. Але це не єдині відмінності мого законопроекту від законопроекту, запропонованого Президентом.

Мабуть, більшість з вас не знає, але особливо для представників правоохоронного комітету хочу повідомити, що законопроектом пропонується встановити обов'язковість знання англійської мови для прокурорів. Навіщо це кожному рядовому прокурору, мені незрозуміло, але ця норма там є. Натомість, і це для колег з освітнього комітету, які вже про це точно знають, немає вимоги про обов'язковість знання англійської мови для ректорів університетів і для університетських викладачів. Власне, це те, що я пропоную змінити, і це те, чим відрізняється мій законопроект від поданого президентського.

Я дуже сподіваюся, що у підготовці до другого читання ці пропозиції знайдуть своє відображення і зрештою ми встановимо вимоги для тих, де це є доцільно і раціонально, і приберемо там, де це вочевидь не буде працювати і буде профануватися.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу записатися: два – за, два – проти.

Давайте, комітет ще.  Будь ласка, Кравчук Євгенія Михайлівна від комітету.

 

11:44:05

КРАВЧУК Є.М.

Шановні колеги, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні розглянув зазначені проекти законів. Метою обох є підвищення конкурентоспроможності України, зростання інвестиційної, туристичної привабливості, розширення і застосування англійської мови в публічних сферах суспільного життя та створення сприятливих умов для її опанування громадянами України.

Законопроектами передбачається офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Комітет поділяє позицію щодо важливості створення сприятливих умов для опанування громадянами України англійської мови як мови міжнародного спілкування в Україні.

За підсумками обговорення на засіданні члени комітету водночас висловили пропозицію щодо необхідних змін до законопроекту №9432, враховуючи які комітет пропонує рекомендувати прийняти його за основу з наступним доопрацювання його до розгляду в другому читанні.

Так, зокрема, комітет пропонує виключити з тексту законопроекту №9432 частину четверту статті 9 законопроекту пункт 2 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення, підпункт 3 пункту 4 розділу ІІ зміни до Закону України "Про кінематографію", абзац дванадцятий підпункту 18 пункту 4 розділу ІІ зміни до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", підпункт 20 пункту 4 розділу ІІ законопроекту, яким вносяться зміни до Закону України "Про медіа".

Отже, за результатами розгляду законопроектів в першому читанні комітет рекомендує Верховній Раді схвалити законопроект Президента Володимира Зеленського про застосування англійської мови в Україні (реєстраційний номер 9432) за основу з урахуванням пропозицій Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики і відхилити альтернативний законопроект 9432-1.

Прохання підтримати відповідні проекти постанов, підготовлені комітетом.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Євгенія Михайлівна.

Шановні колеги, прошу записатися: два – за, два – проти, для виступу  з приводу цих законопроектів, і після цього будемо голосувати. Будь ласка,  прошу фракції і групи записатися.

Будь ласка, слово надається народному депутату Швачку Антону Олексійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

    

11:46:28

ШВАЧКО А.О.

Прошу передати слово Жені Кравчук.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Євгенія Кравчук, будь ласка.

 

11:46:44

КРАВЧУК Є.М.

Шановні колеги, зараз ми будемо приймати один із найбільш прогресивних законопроектів, які розглядала Верховна Рада з усіх скликань. Я вас прошу підтримати законопроект Президента України Володимира Зеленського, бо він про можливості для українців, про нашу залученість до міжнародного контексту, про інвестицію в себе і в наших дітей.

На підтримку законопроекту Мінцифри вже запустили програму Future Perfect, її мета популяризувати вивчення англійської і надати можливість усім абсолютно українцям опанувати англійську мову – від дитячого садка до абсолютно дорослого зрілого віку. І на це є запит: 93 відсотки батьків підтримують вивчення дітьми англійської мови, понад 50 відсотків українців бажають удосконалити знання англійської. Так, чиновники навіть у регіонах мають знати англійську мову, бо коли до них приїде інвестор, треба спілкуватися напряму. І власники бізнесів, які працюють не в англомовних країнах, зазначили, що знання англійської мови важливо для їхнього бізнесу.

Цей законопроект – це квиток у майбутнє в Україні, наша можливість  говорити однією мовою з демократичним світом. Тому інвестуйте в себе, інвестуйте в своїх дітей, і будемо разом з усім світом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, В'ятрович Володимир Михайлович, фракція "Європейська солідарність".

 

11:48:18

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Шановні колеги, чи потрібно нам краще вивчати і більше застосовувати англійську мову? Безперечно, так. Чи потрібний для того спеціальний Закон про англійську мову? Не певен. Запитаймо себе, чому такі закони діють здебільшого у британських колоніях Азії і Африки, чому нема таких законів у європейських державах. Я впевнений, що у європейській правовій політиці йдеться про інші мови, які є європейськими мовами, які використовуються у Європейському Союзі. У нашій Конституції сказано, що держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування, і слово "мов" недаремно вжито тут саме в множині.

Щодо конкретного законопроекту. Найбільшої уваги і найбільшого обурення в суспільстві викликали його норми про заборони показу в кінотеатрах англомовних фільмів, дубльованих українською мовою. І, звичайно, не можна було б навіть у першому читанні голосувати за проект з такими небезпечними антиконституційними і, на жаль, русифікаційними нормами.

І я дякую гуманітарному комітету, який одноголосно ухвалив оптимальне рішення: проголосувати проект за основу з вилучення цих норм. Це зняло б напругу в суспільстві і відкрило б шлях до безконфліктного ухвалення закону в першому читанні. Ми підтримуємо рішення комітету і будемо за нього голосувати. Але до другого читання варто вдосконалити цей проект, зокрема з цих міркувань: чи не створимо ми якийсь додатковий бар'єр потрапляння на державну службу військовослужбовців, які зараз служать у війську і які, очевидно, заслужили чи не найбільше представляти українську державу, далеко не всі з них знають англійську мову.

Тому я впевнений, що ми маємо далі допрацьовувати, можливо, трансформувати цей закон про сприяння вивченню та застосуванню європейських мов, що, на мою думку, було б правильним і з правої, і з дипломатичної, і з практичної точки зору.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Приходьку Борису Вікторовичу, депутатська група "Довіра".

 

11:50:07

ПРИХОДЬКО Б.В.

Прошу передати слово колежанці Савчук Оксані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Оксана Савчук.

 

11:50:19

САВЧУК О.В.

Колеги, щодо даного законопроекту, давайте ми будемо реалістами і не будемо думати, що ми живемо в іншому вимірі, ми справді живемо в Україні в цей військовий час. І стан того, що в нас сьогодні, які виклики, дуже добре говорить про те, що саме українську мову, ми знаходимося на тій стадії, яку ми маємо активно популяризувати і активно вивчати.

Ви справді думаєте, що всі майбутні держслужбовці, які після всіх тих законопроектів, які ми прийняли, це будуть люди, які ще плюс будуть намагатися вивчати англійську мову і для цього в них у військовий час є рік, два? Ну, ми – реалісти чи ми – мрійники, які ще більше і ще більше перешкод ставимо для того, щоби в цій країні, коли стане питання для військового чи він захоче і матиме можливість залишатися в Україні, і просто тут служити, бо він потрібний, ми йому скажемо: ні, без англійської мови ти нам не зовсім потрібний, іди, будь ласка, її вивчи?

Повірте, чи мають знати ті люди, які прагнуть знати англійську? Так, мають. Чи потрібно зараз нав'язувати це законом і вимагати? Ні, не потрібно. Є дуже велика кількість категорій держслужбовців, правоохоронців, яким у побутовій діяльності не потрібна англійська мова як обов'язкова. Тому що ті, хто має це за своїми посадовими обов'язками – вони і так її вивчають і зобов'язані її знати. Тому перш ніж такі радикальні законопроекти приймати по англійській мов, ми маємо дуже добре зважити. І як на те пішло, кожен з нас знає прекрасно, що для того, щоби дитина дуже добре знала англійську мову в школі, то без репетитора це не обійдеться і без інших мовних курсів і живого спілкування.

Тому давайте ми будемо реалістами в цій ситуації, зробити те, щоб ті закони, які ми приймаємо, в першу чергу допомагали всім тим українцям, які тут живуть, працюють і воюють.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Власенку Сергію Володимировичу, фракція "Батьківщина".

Іван Іванович Крулько, будь ласка.

 

11:52:34

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Фракція "Батьківщина" підтримуватиме цей законопроект лише за основу з умовою його дійсно серйозного доопрацювання до другого читання.

Безперечно, що ми всі чудово розуміємо, що країна, яка прагне інтегруватися до Європейського Союзу, до НАТО, повинна створювати всі умови для того, щоб максимальна кількість українських громадян володіли не тільки українською мовою, але і іноземною мовою, зокрема англійською. Це є, дійсно, справжня європейська інтеграція.

Що стосується вимог при прийнятті на роботу на різні посади, очевидно, є певні категорії посад, які вимагають знання англійської мови. А по тих категоріях посад, де можуть працювати фахівці, і, скажімо, вони англійську мову не опанували, це не мусить бути підставою для неприйняття їх на роботу. Давайте, дійсно, будемо реально дивитися на всі ці речі. Але от що треба робити, треба відправляти наших вчителів англійської мови загальноосвітніх шкіл на курси за кордон, для того щоб вони в школах викладали англійську мову на високому рівні, і щоб діти зі школи виходили із знанням англійської мови, а не мусили її потім ще додатково вивчати, для того щоб мати можливість здати хоча би тести для вступу до іноземних навчальних закладів.

І, крім того, хотів би сказати ще одну важливу річ. Англійська мова – це добре, але давайте будемо чесними: в Україні до повномасштабного вторгнення Росії саме українська мова була упослідженою. Нам нав'язували стереотипи про те, що когось там десь ущемляють, а натомість українську мову виводили із життя, намагалися її обмежувати, і, більше того, робили все можливе, щоб її просто не вчили. І це і призвело до того, що Росія пішла туди в першу чергу, де було менше української мови, а більше російської.

Тому давайте думати про державну мову, бо там, де буде українська, там буде українська держава.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу займати місця. Ми переходимо до прийняття рішення. Шановні колеги, будь ласка, я прошу займати місця. Шановні колеги, в тому числі які стоять у проході і думають про майбутнє України, займайте місця.

Шановні колеги, будь ласка, приготуйтеся до голосування. Перед тим, як ви готуєтеся, декілька слів. Це справді дуже важливий світоглядний законопроект, тому що ми бачимо з вами дуже добре, безперечно, українська мова – це серцевина нашої душі. І мені приємно, що українська мова сьогодні популяризується в світі, і все більше людей в світі точно знають, як вимовляти: слава Україні – героям слава! Це дуже важлива річ.

Але сьогодні ми з вами розуміємо, що без досконалого знання мови міжнародного спілкування, якою є англійська, сьогодні дуже складно вибивати наше майбутнє в глобальному світі. І мені здається, що цей законопроект – це шанс для кожного з нас і для майбутнього України імплементуватися саме в європейський цивілізаційний простір. Ми прожили, історія нашої країні більше 70 років, коли ми були інтегровані в інший простір – у російськомовний. І ми, безперечно, бачимо результати цієї імплементації, що через такий тривалий час нам треба робити докорінні зміни, щоб кожен українець видушував із себе оцю русифікацію по краплині.

Мені здається, що наш погляд очевидний, і цей погляд обумовлений майбутнім нашої країни. І повірте мені, що всі, про кого ви говорили, категорії громадян,  – я розумію, що вчити іноземну мову складно, але ми повинні зрозуміти, що це такий самий інструментарій, як і володіння сучасними технологіями, як і володіння абсолютно новими світоглядними  баченнями,  – це реальність, яка настала. І давайте ми будемо гідні цієї реальності. Тому я також запрошую вас підтримати законопроект, який зараз ставиться на голосування.

Готові, шановні колеги? Я ставлю пропозицію прийняти за основу з урахуванням пропозицій комітету проект Закону про застосування англійської мови в Україні (реєстраційний номер 9432). Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:57:47

За-278

Рішення прийнято.

Шановні колеги, рухаємося далі. Це добре, що ми вже переходимо від London is a capital of Great Britain трошки далі в своєму розумінні знання англійської мови.

Шановні колеги, наступний… Шановні колеги, я можу спілкуватися англійською, але для цього мені треба запросити перекладача і тим, хто не володіє, вдягнути навушники і отримати згоду Верховної Ради, тому, шановні колеги, Регламент…

Шановні колеги, рухаємося далі. Ви хочете продовжити спілкування? Зараз почнемо другий закон, приходьте. Я продовжу з задоволенням з вами спілкування. 8313 – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань.

Ми домовилися таким чином, що буде три хвилини виступ Цимбалюка, дві поправки В'ятровича і буде поправка Євгенії Кравчук і Мазурашу. Може, у вас однакові поправки. А? І дві – від комітету, так, так. Шановні… Кравчук, Сушко по одній розіб'ються або хтось дві задасть. Шановні колеги, давайте почнемо тоді.

Будь ласка, Михайло Михайлович. Михайло Михайлович, ми хотіли вчора це проголосувати, коли у вас було день народження. Але дуже сподіваємося, що люди візьмуть цю вину на себе, що вчора не встигли проголосувати цей законопроект. Тому переходимо.

Давайте почнемо з Михайла Михайловича – 3 хвилини  і тоді перейдемо до поправок.

 

11:59:54

ЦИМБАЛЮК М.М.

Я менше. Дякую. Вельмишановний пане Голово, шановні народні депутати! Я хотів би, щоб ми уважно віднеслись до голосування за цей законопроект. Він непросто народжувався, і до другого читання Верховна Рада його, вірніше, Комітет соціальної політики і захисту прав ветеранів розглянув ще в травні місяці і рекомендував ухвалити в цілому і за основу. Але що головне? Підкреслюю і наголошую: ми всім військовослужбовцям Збройних Сил України і інших військових формувань цим законопроектом гарантуємо 60 днів відпочинку після демобілізації.

І коли в засіданнях робочих груп брали участь представники ветеранських організацій, вони з травня місяця телефонують і питають, чому ті, які демобілізувалися після травня місяця за різними причинами, за станом здоров'я, за досягненням граничного віку служби, не мають права цих 60 днів? Це була їхня ідея. Через те, шановні колеги, деякі правки, які буде сьогодні вносити голова комітету, вони є актуальними, тому що відпала необхідність їх враховувати, була раніше. Через те просив би не розходитися, я не маю більше що добавити до цього законопроекту.

Хочу сказати, що робочі групи більше 10 засідань ми проводили, були учасниками представники і профспілок, і інших громадських організацій, де були жорсткі дискусії, але всі зійшлися на одному. Перше і головне – військовослужбовці. Друге головне – ті, які сьогодні працюють і створюють робочі місця, це сектор оборони і безпеки, та інші питання, які порушені в цьому законопроекті. Просив би підтримати його в другому читанні і в цілому, і це буде ще один крок для соціального захисту військовослужбовців всіх і Збройних Сил, і всіх інших військових формувань.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Тепер переходимо до поправок. Ще раз, будуть ставитися поправки: Кравчук, 29-а і  121-а спочатку;  потім В'ятрович, 120-а; потім Сушко, 28-а і потім ви скажете, яка. І потім ще Княжицький.

Галино Миколаївно, ви ще поставите від комітету дві поправки 175-а... Давайте в порядку черговості тоді. Добре?

Кравчук, 29-а. Я назвав її першою, Кравчук, будь ласка, 29-а.

 

12:02:41

КРАВЧУК Є.М.

Шановні колеги, я попрошу дуже уважно послухати, повернутись на місця і проголосувати цю поправку. Вона стосується творчих відпусток для закінчення дисертацій, написання підручників. Навіть юридичне управління зазначає, що фактичне скасування творчих відпусток – це пряме порушення Конституції і принципів правової визначеності.

Ми хочемо повернути найрозумніших, ми хочемо повернути людей, які зараз можуть перебувати в творчій відпустці, потім в Україну. Будь ласка, не руйнуйте творчі відпустки. Прошу підтримати, проголосувати зеленою кнопкою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Голосуємо, 28 поправка, шановні колеги, авторства Потураєва, Княжицького, Кравчук і інших. Вона комітетом відхилена.

Перепрошую, 29 поправка. 29 поправка авторства Кравчук, Скрипка, Констанкевич, вона комітетом відхилена. Водночас автор Кравчук просить поставити її на врахування. Я ставлю 29 поправку на врахування. Прошу голосувати.

 

12:04:06

За-237

Поправка врахована залишається.

Шановні колеги... Ще одна? 121-а, так? Будь ласка, Євгенія Михайлівна.

 

12:04:16

КРАВЧУК Є.М.

Колеги, ця також стосується поправка творчих відпусток, і вона внесена членами гуманітарного комітету і підтримується всім комітетом. Вона передбачає залишити в чинній редакції статтю 16 Закону "Про відпустки", щоб творчі відпустки і надалі регулювались Кабміном, а не трудовими договорами. Якщо ця поправка не буде врахована, я прошу її врахувати, це означатиме пряме порушення Конституції і принципу правової визначеності. Давайте тепер повністю врятуємо творчі відпустки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 121 поправка авторства Кравчук. 121 поправка, вона врахована частково, врахована частково. Водночас автори просять врахувати повністю цю поправку. Я ставлю 121 поправку на голосування. Прошу голосувати.

 

12:05:24

За-243

Рішення прийнято.

Шановні колеги, якщо всі поправки прийняті, ви ж не наполягаєте на решті, ні? Все. Дякую.

Галина Миколаївна, ваша поправка. Секундочку. Галина Миколаївна, в мене таке: ви будете ставити 175-у і потім 176-у. Я правильно…

Да, будь ласка, Галина Миколаївна.

 

12:05:44

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Дякую. 175-а і 176-а, вони стосуються оплати Національної служби посередництва і примирення. Ми дійсно голосували цей законопроект в комітеті в травні, але ми щойно прийняли Бюджетний кодекс, де зробили грейди для всіх державних установ, зокрема для національної служби, яка працює як структура президента. Тому там проблема, яку ми вирішували про оплату цієї структури, вирішена прийняттям бюджету на наступний рік. Тому 175-а, вона відхилена в комітеті, прохання її врахувати. Це правка Івченка.

І друга правка, я зразу не буду брати другу хвилину, 176 правка, правка Цимбалюка, вона врахована, її потрібно відхилити.

Таким чином прошу поставити на голосування, відхилену правку скасувати, не проголосувати її жовтим і відповідно враховану зараз відхилити, не набрати голосів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 175 поправка, вона відхилена, правильно?

Я ставлю її на врахування, 175 поправку.

Шановні колеги, прошу голосувати. 175 поправка.

 

12:07:13

За-224

Шановні колеги, скажіть мені, будь ласка, що таке важливе відбувається в залі, що нам не вистачило два голоси? Ви розумієте, що ви провалюєте дуже важливі ініціативи? Наступний раз, шановні колеги, будуть так само робити по ваших законопроектах. Кому воно потрібно? Все. Ні. Ми один  раз голосуємо.

Наступна 176-а. Отут треба не набрати. Це ми вміємо, да. Це ми вміємо.

176 поправка авторства Цимбалюка. Вона комітетом врахована. Ставиться на підтвердження. Будь ласка, прошу голосувати.

 

12:08:09

За-44

Рішення не прийнято.

І, будь ласка, ще… (Шум у залі)

Друзі… Шановні колеги, йдемо далі. Галина Миколаївна, давайте ми припинимо, ми вже це проголосували. Рішення зали по цій поправці є. (Шум у залі)

 Дивіться, давайте, якщо так, ми зараз будемо…

Будь ласка, Мазурашу, яка у вас поправка, говоріть. Номери спочатку скажіть.

 

12:08:56

МАЗУРАШУ Г.Г.

Дайте 2 хвилини, і я дві поправки –  33-ю і 127-у буду ставити на врахування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще раз, 33-ю?

 

12:09:10

МАЗУРАШУ Г.Г.

33-ю і 127-у.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І 127-у. Будь ласка.

 

МАЗУРАШУ Г.Г. Дві хвилини. Дві хвилини прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дві хвилини дайте.

 

МАЗУРАШУ Г.Г. Георгій Мазурашу, "Слуга народу". Я зараз говорю про поправки, які ми подавали разом з колегами з Комітету з питань молоді та спорту, куди входять, нагадаю, і олімпійський чемпіон Жан Венсанович Беленюк, і призерка Олімпійських ігор Ольга Валеріївна Саладуха, зокрема. І йдеться в цих поправках про спортивні відпустки.

Друзі, дуже прошу почути. В залі є багато ще президентів, представників керівництва різних національних федерацій з різних видів спорту, друзі, почуйте. Йде мова про те, що якщо ми не врахуємо ці поправки, то ми від імені держави понизимо статус спортсменів. В чинному законодавстві є можливість і право… і обов'язок роботодавців надавати спортивні відпустки у разі включення спортсменів відповідного рівня для участі у навчально-тренувальних зборах і змаганнях, якщо є відповідні запрошення, і таких відпусток можна надавати за рік  до 40 днів. Якщо ми не врахуємо ці поправки, то цей обов'язок переходить у можливість і право роботодавця. Тобто ми опускаємо статус до того, що роботодавець сам буде вирішувати, чи відпускати, умовно, Беленюка, Саладуху чи інших на міжнародні змагання, чи ні. Нагадаю, що спорт, спортивні успіхи – це є важлива складова міжнародної нашої дипломатії. Тому прошу вас підтримати ці поправки і залишити спортсменів в тому статусі високому, в якому вони є зараз в нашій державі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я одразу ставлю 33 поправку... Позиція комітету викладена: відхилено. Якщо автор бажає, якщо представник…

 

12:11:32

ЦИМБАЛЮК М.М.

Шановні колеги, на засіданні комітету були дуже палкі дискусії стосовно цього, і ми залишаємо в діючій редакції, тобто як і сьогодні, що стосується міжнародного рівня та загальноукраїнського рівня змагань,  все відбувається так, як є зараз, все залишаємо в силі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, всі почули, так?

І так 33 поправка авторства колеги Мазурашу і інших колег, вона комітетом відхилена. Комітет наполягає, щоб вона так і залишилася відхилена. Прошу голосувати.

 

12:12:26

За-106

Рішення не прийнято.

І 127 поправка теж авторства Мазурашу і колег, вона відхилена комітетом. Ви почули аргумент сторін. Комітет наполягає, щоб вона залишилася відхиленою. Я прошу голосувати.

 

12:12:51

За-101

Рішення прийнято… Не прийнято, перепрошую.

Шановні колеги, ми пройшли цей законопроект, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Я прошу народних депутатів зайняти місця.

І я ставлю пропозицію... Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань (реєстраційний номер 8313). Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:13:52

За-273

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Вітаю, колеги.

Наступний законопроект 8395. Ми домовилися тільки до 5 хвилин – Михайло Михайлович Цимбалюк, і голосуємо.

Будь ласка, Михайло Михайлович, ваш виступ, і після цього голосуємо. Це друге читання.

Михайло Михайлович Цимбалюк, до 3 хвилин, так?

 

12:14:19

ЦИМБАЛЮК М.М.

Шановні колеги, Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Прошу не розходитись, я не буду забирати дорогоцінного часу.

Насправді законопроект потрібен, але фракція  "Батьківщина" має декілька зауважень, що стосується соціальних гарантій. Ми вважаємо, що цим законопроектом порушується право на соціально-культурні послуги, що стосується безоплатності. Ми проводили багато дискусій в цьому плані і дійшли висновку, що, в принципі, держава має гарантувати надання безоплатно за державні кошти послуг освітніх, культурних, і це особливо стосується місцевих громад. Ми розуміємо, що йде процес децентралізації і що велика кількість повноважень, а також коштів, переходить на місцеві громади, але ми вважаємо, що все-таки державні соціальні стандарти не повинні порушуватись і там має бути алгоритм щодо гарантій держави. Як це зробити, чи насправді воно синхронізується з умовами децентралізації, де є різні форми фінансування, – це є велике питання.

Тільки із-за цього... А інше, звичайно, є позитивні норми, а тільки із-за цього фракція  "Батьківщина" не може підтримати ці ініціативи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, Михайло Михайлович.

Шановні колеги, я прошу народних депутатів зайняти свої місця, голосуємо за законопроект в цілому.     

Шановні колеги, я попрошу народних депутатів України зайняти свої місця, ми зараз голосуємо дуже важливий законопроект реєстраційний номер 8395, це друге читання. Це означає, що в нього вкладена робота багатьох народних депутатів, комітету, секретаріату, і вони сподіваються, що зараз він буде підтриманий тут в залі. Я дуже прошу, давайте все-таки з повагою відноситися до роботи наших колег, і щоб ми оце не добігали останню стометрівку, і потім в розпачі не хапали себе за голову, що не вдалося проголосувати.  Я попрошу, запросіть усіх народних депутатів, тому що я зараз ставлю цей законопроект на голосування.

Я ставлю пропозицію, шановні колеги, прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" щодо соціальних нормативів у сфері культури (реєстраційний номер законопроекту 8395).

Шановні колеги, ще раз, дуже прошу підтримати цей законопроект. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:18:34

За-264

Рішення прийнято.

Вітаю, колеги.

Йдемо далі. Наступний законопроект, ми домовилися: 3 хвилини – виступ Цимбалюка, 3 хвилини… І все, 3 хвилини – Цимбалюк. Якщо не хочете, не виступайте, зразу  голосуємо, Михайле Михайловичу.

Хвилина. Секундочку, колеги, одна хвилина – Цимбалюк Михайло Михайлович, і голосуємо одразу.  8011. Будь ласка.

 

12:19:03

ЦИМБАЛЮК М.М.

8011. Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, законопроект також є дуже важливим. Ми в Комітеті соціальної політики та захисту прав ветеранів його довго обговорювали з участю Міністерства оборони, представників інших правоохоронних структур і Міністерства охорони здоров'я.

Я хочу насамперед подякувати основному автору пані Дмитрієвій, яка насправді спільно з іншими виписали дуже серйозний і важливий законопроект. Він поширюється на всіх військових, в тому числі на поліцейських. І ми гарантуємо в період дії воєнного стану або надзвичайного стану всі ці особи, які виконують бойові завдання, отримають гарантії щодо права на участь в комплексі заходів, які реалізуються державою з метою забезпечення права на біологічне посттравматичне батьківство або материнство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Михайлович.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство, тире... дріб, перепрошую, материнство, законопроект реєстраційний №8011. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:20:55

За-271

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Наступний законопроект 9015. Можемо... Да, Артур, значить, ми домовилися: три хвилини – виступ Гончаренка і голосуємо? А, і Ніна Петрівна – три хвилини, да? Три хвилини – Гончаренко, три – Ніна Петрівна Южаніна і голосуємо.

Будь ласка, Олексій Гончаренко.

 

12:21:21

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі! Ми розглядаємо зараз законопроект: експортні агенції, там, значить, гарантії інвестицій і всього інше. Це все звучить дуже добре, але я хочу звернути вашу увагу на висновок бюджетного комітету, який говорить, що це може мати вплив на бюджет. І тоді в мене питання: а куди ми збираємось витрачати кошти? Наше завдання що зробити? При всій повазі, якісь гарантії комусь якихось інвестицій? Та єдина гарантія усіх інвестицій сьогодні в нашій державі називається трьома буквами: ЗСУ! Ніяких інших гарантій немає. Немає ніяких інших гарантій. Все, що завгодно, можна розповісти, закласти гроші, але це беззмістовно.

Тому давайте закладати гроші на ЗСУ. Давайте витрачати гроші на ЗСУ. Давайте це робити. Ще є букви - НГУ, на які можна і треба витрачати, ДПСУ, які можна і треба, і так далі. Але все інше непотрібно.

Тому сьогодні в нас величезна проблема, бо є наказ міністра оборони номер 566 від 28 вересня про новий порядок виплат. До цього наказу довгий час, майже 2 місяці, не затверджувався наказ про перелік бойових завдань. Нарешті начебто цей порядок затверджений. Начебто, тому що це ДСК, під грифом. Друзі, ну, не треба ховати виплати під грифами. Що там такого таємного?

І я вже чую, зараз до мене звертаються військовослужбовці з усіх частин України, які говорять, що їм вже доводять, що "ви не отримаєте тридцятку", навіть ті, хто отримував. Я нагадаю, була тридцятка всім, і Президент Зеленський обіцяв, що тридцятка буде, поки війна не закінчиться. Війна не закінчилася, а тридцятка закінчилась. І навіть, незважаючи на те, що ми в цій залі з вами 10 квітня проголосували закон, щоб повернути тридцятку, це так і не відбулось. Законопроект так і заблокований, закон, вже проголосований, заблокований, не підписаний, не працює. А тепер вже пішла розмова, що навіть ті, хто мали тридцятку, в них забрати. Пішла розмова, що хто отримував 100, деякі категорії, отримують 30. Та зупиніться вже! Та що ви робите?! Це абсолютно неправильний шлях. Всі гроші, які є в державі, на ці три літери: ЗСУ! Туди все треба віддати. І для того, щоб заплатити нашим героям те, на що вони заслуговують, і те, що ми з вами їм обіцяли, починаючи від Президента і закінчуючи кожним народним депутатом.

Тож, друзі, я закликаю, я вимагаю, щоб ми саме це мали в пріоритеті. Я вимагаю, щоби пройшла "година запитань до Уряду", щоб прийшов міністр оборони і ми всі питання по виплатах поставили. Нам треба захистити військових!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, єдине що, це ж друге читання, Данило Олександрович Гетманцев. Гетманцев, взагалі ви тут маєте стояти. Я теж здивувався, я думав, може, Гончаренко доповідає цей законопроект. Добре, але нічого, все вже, я не хотів перебивати ваш спіч.

Будь ласка, Ніна Петрівна, до 3 хвилин.

 

12:24:57

ЮЖАНІНА Н.П.

Як завжди відносно… Шановні колеги, я знову і знову наголошую те ж саме, що всі розуміють, що грошей немає, і людина, яка стоїть на трибуні, весь час про це говорить, але як треба, знайдуться для окремих так званих програм.

Цей проект закону довго не виносився до другого читання в зал, тому що в нас тривала дискусія з Міністерством економіки і з представниками – з народними депутатами, які готували до другого читання цей проект закону. Дискусія про те, що страхування та перестрахування від воєнних або політичних ризиків окремих кредитів окремим українським суб'єктам без пріоритетів з розмитими визначеннями, навіть в яких не можуть розібратися і зрозуміти чітко, що народні депутати, що Міністерство економіки, – призведе до того, що це буде чергова лазівка для тих, хто наближений до влади, для тих, хто може домовитися.

Ви зрозумійте, будь ласка, а як же тоді рівні умови для бізнесу, а як же тоді ті, хто беруть кредити або взяли вже кредити? Слухайте, та ви для початку поверніть норму, щоби могли розрахуватися по відсотках за кредитами, зареєстрованими в Національному банку, ті інвестори, які працюють в Україні. Тобто для інших ви говорите: ми для вас припинили все, бо у нас війна, воєнний стан, почекайте. І будемо чекати нові інвестиції. Які нові інвестиції? Про що ми говоримо? Ви подивіться, як працюють в інших країнах агентства, які навіть страхують від ризиків роботи в Україні свої компанії, вони для нас іноземні компанії, абсолютно з чіткими пріоритетами, з розумінням, що це дає для економіки, з галузями, які потрібно підтримати, і де насправді потрібні зараз вкладення.

Тому, коли ми говоримо, я, обговорюючи ці питання з представниками Міністерства економіки, говорю, що у вас абсолютно немає розуміння, що ви і для кого ви готуєте цей проект закону, і давайте виправимо для того, щоб хоча би це стосувалося майбутніх експортерів, бо це Експортно-кредитне агентство, яке має діяти в рамках, як діють подібні в усіх країнах. Вони довго думали і вирішили – не будемо виправляти.

Я думаю, що ці норми ніколи не запрацюють, тому ми вирішили не ставити на підтвердження свої 200 поправок. Голосуйте, ви робите це як завжди. Мене одне радує, що 60 відсотків законів, які були прийняті тут, не запрацювали, тому що по ним немає підзаконних актів, тому що по ним виписані погано механізми. На жаль, деякими нормами можуть користуватися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету і після цього голосуємо. Запросіть народних депутатів зайняти свої місця.

 

12:28:07

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, я розумію, чому опозиція так не любить нас. Але не любити нас настільки, щоб три місяці блокувати надважливе рішення для бізнесу, рішення, яке дає можливість страхувати військово-політичні ризики для наших товаровиробників, не для іноземців, щодо яких страхування здійснюється іноземними компаніями і міжнародними фінансовими організаціями, а для нашого рідного бізнесу, блокувати це три місяці, а потім в залі розповідати тут казки… ніякого зв'язку, нічого не мають з реальністю. Майте ж совість хоч трошки.

Дивіться, законопроект дуже простий. Ми вводимо механізм страхування військово-політичних ризиків для нашого вітчизняного інвестора – будь-якої компанії, яка звернеться до Експортно-кредитного агентства. Будь ласка, підтримайте, це дуже класний законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до голосування, переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, займіть свої місця. Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків.

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:29:56

За-242

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Покажіть по фракціях, будь ласка. Дякую.

Шановні колеги, йдемо далі. Наступна. А, я перепрошую, з процедури, будь ласка, Мотовиловець Андрій Вікторович. Мотовиловець, будь ласка. Андрій Вікторович, говоріть. А чому, а чому...  Будь ласка, включіть Мотовиловцю. Не дають слово Мотовиловцю, дайте слово Мотовиловцю. Ні-ні, давайте Мотовиловцю, я вас прошу. А ви подивіться, це ваша карточка взагалі. Мікрофон горить, да. Давайте з трибуни, Андрій Вікторович, ще таку пропозицію з трибуни ніхто не висловлював. Будь ласка.  

 

12:31:03

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Друзі, я прошу поставити на голосування зміну порядку денного сесії, перейти до Закону 9422, важливий закон для Національного банку України. Ми дякуємо всім групам і фракціям за підтримку і за можливість проголосувати за законопроект. Будь ласка, поставте цей закон на голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, всі зрозуміли. Там справді технічна проблема, мені сказали. Андрій Вікторович запропонував змінити розгляд питань сьогоднішнього порядку денного і перейти зараз до розгляду законопроекту 9422. І наскільки я розумію, проголосувати його без обговорення... (Шум у залі) Добре, не без обговорення.

Шановні колеги, є пропозиція зараз перейти до законопроекту 9422. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:32:32

За-238

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми переходимо до розгляду законопроекту 9422, це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг.

Ольга Михайлівна ви на місці, прекрасно. Зараз я знайду цей законопроект.

Шановні колеги, хто буде ставити поправки? Секундочку. Фракція "Батьківщина" буде. Цимбалюк, три хвилини. Крулько, три хвилини. Три хвилини Гончаренко. Три хвилини Южаніна. І голосуємо. І одна правка від вас буде, да? Давайте тоді вже перед голосуванням будемо ставити вашу поправку. Давайте дамо людям висловитися.

Будь ласка, Цимбалюк, до 3 хвилин, будь ласка.

 

12:33:39

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, якщо аналізувати цей законопроект, а ми це зробили на засіданні фракції, експертної ради, яка постійно працює в команді "Батьківщина", то закон багато речей врегульовує і справді створює позитивний клімат на ринку мікрокредитування. Але є речі, які не дозволяють нашій команді підтримати, на жаль, цей законопроект в другому читанні, тому що наші правки не були концептуально враховані. Ми не можемо погодитись, що цим законопроектом пропонується суттєво збільшити штрафні санкції, що застосовуються за правопорушення, вчинені на ринку фінансових послуг та запровадити нові санкції. Зокрема пропонується в десять раз збільшити розмір штрафу за непроведення оцінки кредитоспроможності споживача, якщо є обов'язкове проведення, передбачене законодавством.

Виведення регуляторних актів Нацбанку зі сфери регулювання Закону про засади державної регуляторної політики не сприятиме, на нашу думку і експертів, з якими ми радилися, реалізації таких принципів здійснення державної регуляторної політики як доцільність, збалансованість, передбачуваність, прозорість та врахування громадської думки, а також реалізація таких напрямків, здійснення державної регуляторної політики як встановлення єдиного підходу до підготовки аналізу регуляторного впливу та до здійснення відстежень результативності регуляторних актів, систематизація регуляторних актів тощо. Ми вважаємо, що надання НБУ права встановлювати додаткові вимоги до складових розрахунку денної процентної ставки може призвести до недобросовісних практик розрахунку денної процентної ставки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, далі три хвилини Крулько Іван… А, я перепрошую, коротко позиція комітету. 

 

12:35:49

ВАСИЛЕВСЬКА-СМАГЛЮК О.М.

Дякую. Шановний Михайле Михайловичу, можу з вами погодитись в тому, що цей законопроект налаштований на людей для того, щоб зробити ставки за споживчими кредитами такими, які би дозволили людям позичати гроші і повертати їх.

Що стосується штрафних санкцій, то тут не можу, на жаль, з вами погодитись, оскільки штрафні санкції настільки великі для того, щоб фінансові компанії не могли зловживати, заплативши 10 гривень за штраф, це не є штрафом, це вони закладають у суму тих відсотків за кредит.

Що стосується виведення Нацбанку з-під "регуляторки", то тут ми пропонуємо механізм, який буде діяти так само як і "регуляторка", але дозволить уникнути зайвої бюрократії.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, далі Крулько Іван Іванович.

 

12:36:36

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Ми на фракції уважно проаналізували цей законопроект, і я хотів би сказати наступні речі. Мені здається, що нам треба в залі хоч деколи читати уважно висновки, які нам дає наш Апарат, зокрема Головне юридичне управління і науково-експертне управління. Відповідно до їхнього висновку, який підготовлений до другого читання, цей законопроект у ряді норм просто суперечить Конституції України. Абсолютно суперечить Конституції України. Ну хоча би я вам назву одну норму. У нас зараз буде поділ в цьому законопроекті юридичних осіб на дві категорії. Одна категорія – тих, які будуть підпадати під регулювання Нацбанку, а друга категорія – які не будуть підпадати під регулювання Нацбанку. Так у нас закон один для всіх чи у нас є якісь винятки з цього закону?

Ну, а якщо справді говорити про те, що потрібно робити для мікрокредитування, безумовно, що ми маємо створювати належні умови для наших громадян для того, щоб вони могли отримувати наступні кредити. І саме через це фракція "Батьківщина" подала законопроект ще 2 березня 2021 року за №5184 про захист прав позичальників в межах договорів мікрокредитування та мікропозики. Цей законопроект прийнятий за основу. Але до цього часу вже більше як два роки цей законопроект не виноситься на голосування в зал. І саме цей законопроект нашої фракції якраз і був спрямований на те, щоб вирішити проблему, ту біду, в яку потрапила величезна кількість найбідніших людей країни, які взяли мікрокредити, щоб поправити фінансовий стан своїх родин, і потрапили в боргову пастку, з якої вони не можуть вибратися.

Тому я пропоную, щоб ми дійсно розглядали ті законопроекти, які подаються фракціями не залежно від того, чи це фракції більшості чи це фракції меншості, і дійсно підходили з державницького підходу стосовно того, яким чином потрібно регулювати питання у сфері банківської діяльності. В першу чергу ми маємо все-таки, приймаючи закони, пам'ятати, що в нас є Конституція України  і закони мають відповідати Конституції України. Зайве і додаткове розбалансування і створення суперечностей між Конституцією і законами дійсно створює правовий хаос, в якому живе українська держава, в якому живуть українські громадяни, коли один і той же законопроект може містити в собі навіть суперечності, я вже не кажу про колізії між різними законопроектами.

Тому позиція фракції з приводу цього законопроекту наступна. Ми будемо голосувати – утрималися, і будемо просити керівництво парламенту винести наш законопроект на розгляд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, далі 3 хвилини – Гончаренко, потім 3 хвилини – Южаніна, потім одна поправка Демченка, і голосуємо за законопроект в цілому.

Будь ласка, Гончаренко.

 

12:39:49

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую. Шановні друзі, сама ідея законопроекту є дуже правильною.  Що сьогодні відбувається? Сьогодні є, на жаль, ситуація, коли всі ці мікрокредити даються людям під реальні тисячі відсотків річних, реально під 5 тисяч відсотків річних. І це величезна проблема. Є багато людей, які не читають кредитні договори.

До речі, я звертаюсь зараз до всіх українців, які чують, почують це, хоч і вночі покаже це національний телемарафон, але, можливо, хоч щось покаже, і люди побачать цю трансляцію. Будь ласка, читайте кредитні договори, читайте, що ви підписуєте, це дуже важливо. На жаль, багато людей цього не роблять і потрапляють в пастку, коли їм нараховують відсоток на відсоток, відсоток на відсоток, і все це стає якісь тисячі відсотків. Чи треба з цим боротися? Однозначно, треба, бо це є зловживання, це є проти людей, це треба нам зробити.

Звичайно, окрема історія, що нам треба взагалі, якщо ми вже говоримо про це, в наших шкільних програмах вводити курси фінансової грамотності. От в "Гончаренко Центр" по всій країні, в найбільшій мережі недержавних освітньо-культурних центрах, таке є, ми пояснюємо людям, розказуємо. Це важливо робити. Це треба, щоб в кожній школі люди теж могли почути, дізнатися, що і як, як це все працює, щоб вони не ставали жертвами таких шахрайських де-факто дій. Тому обмежувати треба.   

Є багато питань до того, як це нам запропоновано зробити. Але враховуючи, що ми тут хоча б рухаємося в правильному напрямку, то давайте це робити, і тому це дійсно треба.

Що ще мені дуже цікаво, дуже цікаво було б почути позицію заступника голови Комітету з питань фінансів пана Дубінського. Нам СБУ говорить, що він "Буратіно", агент, там, російський. До речі, нагадаю це "Слуга народу", якого обрали сюди "Слуга народу", їхній очільник Київської обласної організації партії. Але він у нас ще й заступник голови фінансового комітету в парламенті. Так ви там визначтеся, він "Буратіно" чи заступник голови фінансового комітету у Верховній Раді, бо це якось разом не складається. Як на мене, це дивна історія. Хто "Папа Карло", хто там "Мальвіна", хто "Арлекін", хто як його проводив до влади, нам зараз кажуть, що це "Буратіно", оце хотілося б почути. А це людина, яка відповідає безпосередньо за цей законопроект в тому числі, який ми зараз з вами розглядаємо. Тож хотілося б нам, щоб ми якось визначилися і наші колеги зі "Слуги народу" теж визначилися, і не робили вигляд, що вони до цього "Буратіно", як вони його тепер називають, не мають жодного відношення. Ні, друзі, це ви – "Папа Карло", який цього "Буратіно" створив, якщо він правда "Буратіно", і провели його у Верховну Раду. Тож давайте теж про це не забувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, далі 3 хвилини – Южаніна Ніна Петрівна, і після цього…

Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

12:42:58

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, по цьому законопроекту я подавала альтернативний проект закону саме з тим, щоб у нас була в комітеті на робочих групах при підготовці до другого читання дискусія. Але хотіла вам всім нагадати і щоб ви ще раз подумали над тими нормами, які зараз приймаються за ініціативи Національного банку і там голови підкомітету, профільного комітету. "Спліт" реформа, яка вже більше трьох років працює, мала наблизити роботу небанківських фінансових установ до європейських стандартів, але обернулася для них неприйнятними змінами. Мені здається, що по причині того, що специфіку діяльності і стан ринку, очевидно, дуже важко сприймає або навіть не знає Національний банк України. І зараз, коли всі ці проекти, які пропонуються для розгляду, пояснюються тим, що воєнний стан або ж оцей дуже болючий проект закону, пояснюється тим, що ми маємо захистити людей,  які у безвиході беруть миттєві кредити. Це споживчі кредити, які беруться там, тому що, наприклад, у банківській системі вони не можуть отримати такого кредиту навіть по своїй картці в межах ліміту. Це в певній мірі відчай людей. І цифри про це говорять самі за себе: 4 мільйони за 9 місяців громадян України скористалися оцими миттєвими кредитами під височенні ставки. Вони справді не читають, не думають, як будуть віддавати і чим це їм обернеться.

Що відбулося при доопрацюванні. Але ця методика, коли пропонується відразу там жорсткі підходи, які призводять прямо до знищення окремих напрямків небанківського сектору економіки, вони переглядаються в сторону пом'якшення. Якщо дивитися на цей проект закону, то насправді для мікрокредитування відстрочено поступово через введення поетапного обмеження відсотків  на 9 місяців. Мені здається, якщо все вдасться Збройним Силам України і в нас буде покращуватися безпекова ситуація, то ці норми точно будуть переглядатися.

Але дуже багато незадоволених залишаються щодо цього проекту. І доповідач, яка є зараз на трибуні, має звернути увагу, ціла галузь, наприклад, страховиків говорять, що ви нас не почули, вони ставили свої поправки і свої норми на засіданні комітету, їх включали на одну секунду, ними зневажають, а це люди, які надають робочі місця, які забезпечують певні сфери діяльності небанківських фінансових установ. Зверніть на них увагу.

І я думаю, що ми найшвидшим часом маємо відрегулювати питання,  які їх напружують і не дають ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  позиція комітету і далі переходимо до поправок. Будь ласка.

 

12:46:10

ВАСИЛЕВСЬКА-СМАГЛЮК О.М.

Дякую. Шановна Ніна Петрівна, я завдячую вам за те, що ви своїми правками і участю в робочих групах поліпшили цей законопроект набагато. Ви  пам'ятаєте, що робочі груп  по цьому законопроекту тривали сумарно більше 25 годин і ми почули кожного. Втім є певні механізми, які ми відстоюємо. Перше. Це доступність кредитів, які зараз вимушені брати люди не під 365 відсотків, як ми хочемо врегулювати цим законом, а під 3 тисячі 600 відсотків. Так, дійсно, поступово буде знижуватися рівень ставки для того, щоб фінкомпанії могли перебудувати свій бізнес.

Що стосується позиції Нацбанку, то це є вимога Міжнародного валютного фонду. Ми регуляторку залишили, спеціальну процедуру обговорення залишили, учасників ринку регулятор буде змушений чути.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо далі до поправок.

Андрій Вікторович Мотовиловець. Аж пересів у друге місце. Потім я дам далі.

Будь ласка, Андрій Вікторович. Номер поправки.

 

12:47:24

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Номер поправки 62. 62 поправка не прийнята комітетом. Але під час публікації закону до другого читання проведені консультації з Національним банком. Правка стосується українських платників податків, які мають рахунки в рублях, які заблоковані. Ми дозволяємо єдиноразово їх продати, отримати гривні і направити ці гроші на господарську діяльність, на сплату податків. Я прошу поставити правку 62 на підтвердження. Я прошу проголосувати та підтримати її.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дивіться… Андрій Вікторович, це вже якісь такі, неправильні речі. Автори поправки – Магомедов, Мовчан, Приходько, Шевченко, тільки ці автори можуть поставити її на врахування. Я запитую, автори підтверджують? Магомедов, ви просите про це? Давайте все-таки будемо дотримуватися порядку. Добре?

Магомедов, ви наполягаєте. Правильно?

Шановні колеги, 62 поправка авторства Магомедова і колег. Вона комітетом відхилена. Водночас автор просить поставити її на врахування.

Я ставлю 62 поправку на врахування. Будь ласка, прошу голосувати.

 

12:48:58

За-242

Рішення прийнято.

Яка наступна поправка буде? Хто буде ставити? Будь ласка, Демченко, тоді Івченко. Номер поправки тільки називайте одразу. Це ви ставите на врахування чи на підтвердження?

 

12:49:10

ДЕМЧЕНКО С.О.

На врахування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Номер поправки.

 

ДЕМЧЕНКО С.О. Поправка номер 264.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ДЕМЧЕНКО С.О. Будь ласка, спочатку час поставте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поставте час спочатку.

 

12:49:25

ДЕМЧЕНКО С.О.

Колеги, прошу вашої уваги. В країні війна, війна розпочата не нами, наслідки цієї війни – це страждання людей, задля яких ми сьогодні з вами тут знаходимося і задля яких наші Збройні Сили України вибудовують перемогу.

Відповідний законопроект, на жаль, закриває очі на те, що в нашій країні війна, і повертає можливість стягнення штрафних санкцій з наших громадян за несвоєчасне повернення споживчих кредитів. Чи це своєчасно на сьогоднішній день? Ні. Чи є на сьогоднішній день спроможність громадян сплачувати крім процентів по кредиту ще штрафні санкції? Ні. Чи ми вирішили всі проблеми з тимчасово переміщеними особами?

Ганьба, якщо ми проголосуємо цей законопроект, не врахувавши дану правку. Прошу врахувати для наших громадян.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка позиція комітету, будь ласка?

 

12:50:31

ВАСИЛЕВСЬКА-СМАГЛЮК О.М.

Дякую. Шановний Сергію Олексійовичу, ми з вами зустрічалися на робочих групах і обговорювали цей момент. Для діючих кредитів за діючими відсотковими ставками штрафи і пені нараховуватися не будуть, утім коли відсоткова ставка впаде в сотню разів – ми змушені застосовувати штрафи і пені саме для таких кредитів, де будуть лайтові ставки. Інакше ми просто "покладемо" ринок мікрокредитування і люди змушені будуть по закоулках десь у когось позичати гроші, але вже під зовсім інші нецивільні умови. Тому не підтримуйте, будь ласка, цю правку, бо ми "покладемо" весь ринок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 264 поправка, авторства Демченка. Вона комітетом відхилена. Аргументи сторін ви почули, він ставить її на врахування.

Я ставлю 264 поправку на врахування. Прошу голосувати.

 

12:51:33

За-117

Рішення не прийнято.

Всі правки на врахування завершились? Є поправка на підтвердження одна, правильно, Івченка?

Будь ласка, Івченко, одна поправка, і голосуємо закон. Вадим Євгенович, номер поправки.

 

12:51:45

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, 381-а. Вадим Івченко, "Батьківщина". Шановні колеги, хочеться кому чи не хочеться, але ми будемо як Україна в Європейському Союзі. Ми будемо в НАТО. І сьогодні наші хлопці, які боронять від російської агресії, вони навіть пришвидшують процес. І останнє рішення Європейської комісії, воно говорить про вже розпочати переговори з Україною бути в Європейському Союзі. Але дана правка, колеги, ми втрачаємо довіру наших партнерів. Ми виводимо із Закону про адмінпроцедуру певні органи. За Нацбанком піде екоінспекція, піде митниця і так далі, і так далі.

Хочу нагадати, ми з вами цим скликанням прийняли цей закон, він вступив в силу в грудні місяці. Давайте дотримуватися тих норм, які ми з вами разом проголосували, і не робити виключень, в тому числі для Нацбанку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, шановні колеги.

 

12:52:53

ВАСИЛЕВСЬКА-СМАГЛЮК О.М.

Шановний пане Вадиме, розумію вашу стурбованість, але читайте, будь ласка, уважно ту правку, яку ви ставите на підтвердження. Ми не виводимо Національний банк з-під Закону про адмінпроцедуру. Ми вводимо Нацбанк в дію цього закону, але на час воєнного стану, коли потрібно терміново приймати постанову щодо санкцій, коли потрібно терміново регулювати інші речі, які стосуються війни, стосуються наших валютних резервів, стосуються курсу. Ми не можемо зараз, під час війни, вводити Нацбанк в цю процедуру. Національний банк випише свою процедуру так, що він буде відповідати тому закону, про який ви згадали в своєму виступі.

Дякую. Будь ласка, голосуйте за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Вадим Євгенович, може, ви не будете ставити на підтвердження? Не будете. Дякую. (Шум у залі) Ставите?

Шановні колеги, тоді 381 поправка. Це важлива поправка, вона комітетом врахована, авторства Василевської-Смаглюк й інших колег. Івченко просить поставити це рішення на підтвердження.

Шановні колеги, ще раз, аргументи сторін ви почули. Комітет просить, щоб ця поправка залишилася врахованою. Зрозуміли, так? Я ставлю 381 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати і підтримати.

 

12:54:33

За-204

Рішення не прийнято.

Мусимо голосувати, шановні колеги. Прикро, прикро. Ідемо далі, тоді голосуємо.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг (реєстраційний номер 9422).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:55:30

За-255

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Дякую, колеги.

Ідемо далі. Наступний законопроект ми домовилися без обговорення, це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв'язок" (щодо врегулювання питання випуску цифрової марки) (реєстраційний номер 8280).

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв'язок" (щодо врегулювання питання випуску цифрової марки) (реєстраційний номер 8280). Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:56:17

За-251

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Наступний законопроект 8423 – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв'язок". Теж можемо, там дві хвилини Гончаренко і голосуємо. Шановні колеги, дві хвилини – Гончаренко і голосуємо. Будь ласка, не розходьтеся, теж пов'язаний важливий законопроект.

Будь ласка, Олексій Гончаренко.

 

12:56:38

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую. Шановні друзі, дійсно, важливий законопроект. Я хотів би звернути вашу увагу, що сьогодні насправді Україна бачить нову якість поштового зв'язку і в тому числі робота Нової пошти. І це і в тому числі соціальна відповідальність, яку ми бачимо з боку цієї компанії. Ми бачили всі трагедію в Харкові, коли був удар ракетою агресора, і ми бачимо як… що таке соціальна відповідальність, що таке соціально відповідальний бізнес, коли прийнято рішення компанією допомагати всім, хто постраждав і саме от там те, що на мене справило серйозне враження – це рішення надати грант 12,5 тисячі доларів дітям тих, хто постраждав внаслідок цієї атаки, на навчання в будь-якому університеті світу. Оце правильний підхід.

Я звертаю увагу бізнесу всієї країни, сьогодні момент, коли нам треба єднатися всім і немає тут сьогодні власників, топменеджерів, як кажуть, рядових співробітників, ні, сьогодні ми всі разом в одному човні і ми маємо один одному допомогти, і ми маємо один одного страхувати. І це гасло: один за всіх і всі за одного – це сьогодні наше з вами, друзі, гасло.

Тож закликаю всіх підтримати цей закон, підтримати такий соціально відповідальний підхід бізнесу і весь бізнес, який сьогодні працює в Україні, закликаю працювати саме так. А нас з вами закликаю працювати так, щоб цей бізнес не жалівся, що ми рекетуємо його, що ми створили систему, при якій держава заходить до кожного бізнесу, вимагає гроші, обилечивает – це слово сьогодні звучить в усіх усюдах, на жаль, тому що сьогодні саме так знову працюють наші податківці і всі інші. Цей рекет державний треба припиняти і треба допомагати відповідальному соціально бізнесу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів приготуватися до голосування. Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв'язок" (реєстраційний номер 8423).

Готові голосувати? Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:59:15

За-264

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому, так? Так.

Шановні колеги, наступний законопроект 9463. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень законодавства у сфері електронних комунікацій.

Я ставлю пропозицію розглянути цей законопроект за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:59:50

За-218

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти, чи можемо одразу голосувати? Два – за, два – проти.  Данило Олександрович, я побачив ваш порив, але, будь ласка, запишіться: два – за, два – проти.

Будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк, фракція "Батьківщина".

 

13:00:34

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Прошу передати слово колезі по фракції    Кабаченко Володимир.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Кабаченко.

 

13:00:43

КАБАЧЕНКО В.В.

Дякую за надане слово.

Володимир Кабаченко, фракція "Батьківщина". Колеги, 9463 є логічним продовженням закону України, який ми вже з вами розглянули декілька місяців тому, і цей Закон мав назву "Про електронні комунікації". На цьому етапі і під час розгляду того законопроекту фракція "Батьківщина" надавала суттєві коментарі щодо поліпшення цього законопроекту, але коментарі не були враховані. І тому цей законопроект, він по суті є заплатою до того законопроекту, який ми прийняли "Про електронні комунікації" декілька місяців тому. Безперечно, цей законопроект відрізняється від попереднього в кращу сторону.

Два основні позитивні моменти, які містяться в цьому законопроекті. По-перше, він запроваджує практику зворотного зв'язку постачальника електронних послуг із споживачем, яка дозволяє підвищити якість надання послуг. І по-друге, цей законопроект кодифікує послугу національного роумінгу, яка дозволить забезпечити зв'язком споживачів навіть у важкодоступних місцях.

Але в цьому законопроекті є досить суттєве зауваження, яке не дозволяє нам підтримати його в першому читанні. Тому позиція, фракція "Батьківщина" буде утримуватись. Це зауваження полягає в наступному. До статті 18 частини третьої Закону України "Про електронні комунікації" вводиться норма, за якою РНБО власним рішенням може блокувати будь-які інформаційні ресурси знову ж таки на свій власний розсуд. Під час воєнного стану ця норма вважається абсолютно правильною, але ж після війни ми вважаємо неправильно надавати можливість РНБО власноруч закривати будь-який інформаційний ресурс без якихось пояснень або критеріїв причини закриття цього ресурсу.

Дякуємо за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Штепа Сергій Сергійович, фракція "Слуга народу". Будь ласка.

 

13:02:51

ШТЕПА С.С.

Шановні колеги, доброго дня! Метою цього законопроекту є покращення якості мобільного зв'язку в Україні як у воєнний час, так і в період післявоєнного відновлення нашої держави.

Даним законопроектом запроваджуються одразу три дуже-дуже важливих інструменти. Перший з них –  це, власне, національний роумінг, який діє зараз, який буде діяти також і в післявоєнний час.  Другий – це тестування якості мобільного зв'язку. І третій – це моніторинг швидкості мобільного інтернету, який будуть здійснювати безпосередньо кінцеві споживачі цих послуг.

Я хочу нагадати, що національний роумінг був запроваджений за ініціативи Міністерства цифрової трансформації від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації і надав багатьом українським споживачам можливість користуватися мобільним зв'язком там, де було дуже погане покриття.

Ми знаємо, що в Україні й досі є населені пункти, зокрема села, де, наприклад, один з найкрупніших мобільних операторів взагалі не має покриття, інший  має покриття лише на околицях села і дуже погане, а в третього оператора, наприклад, якість зв'язку є задовільною. Національний роумінг дозволяє кожному користувачу абсолютно безкоштовно приєднатись до мережі іншого мобільного оператора для того, щоб мати зв'язок в цій місцевості. І цим законопроектом ми пропонуємо розповсюдити цю можливість користуватись національним роумінгом і в післявоєнний час для всіх населених пунктів, де це буде потрібно, зокрема в селах, в яких якість зв'язку, на жаль, ще досі є не дуже прийнятною. Це дозволить і, власне, покращити якість голосового зв'язку і передачі даних, а також покрити мобільним зв'язком сільську місцевість і території, які будуть відновлюватися після деокупації.

Дуже дякую. Прошу прийняти цей законопроект за основу і ми потім його доопрацюємо відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович. Шановні колеги, це завершальний виступ, після цього голосуємо за цей законопроект. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

А передаю слово Артуру Володимировичу. Будь ласка.

 

13:04:50

ГЕРАСИМОВ А.В.

Руслан Олексійович, прошу передати слово Володимиру Ар'єву.

 

13:04:59

АР’ЄВ В.І.

Законопроект цілком логічний і правильний, коли він стосується мобільного зв'язку і покращення його якості. Я абсолютно підтримую колег із комітету щодо тих норм, які стосуються питань національного роумінгу, контролю над мобільним інтернетом і так далі.  Але в цій бочці меду є величезна ложка дьогтю, і ця величезна ложка дьогтю може призвести до встановлення цифрової цензури в Україні. Я зачитаю вам зараз лише один із абзаців, який не дозволяє фракції "Європейська солідарність" підтримати цей законопроект. "На підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України, яке набрало чинності в установленому законом порядку, здійснювати обмеження або припинення надання електронних комунікаційних послуг і використання електронних комунікаційних мереж блокувати доступ до визначеного (ідентифікованого) інформаційного ресурсу (сервісу) в електронних комунікаційних мережах та інших санкцій у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра, що відповідають принципам їх застосування".

Я розумію, що нам треба припиняти російську ворожу пропаганду, але жодним чином не виписані в цьому законопроекті критерії, за яким регулятор може вдаватися до таких заходів на підставі рішень Ради національної безпеки і оборони. Якщо ми не обмежуємо це питанням протидії російській пропаганді, то тоді це є підставою для політичної цензури в Україні, яка може бути впроваджена в цифрових мережах.

Отже, ми плануємо утриматися зараз. І якщо цей законопроект буде ухвалений в першому читанні, ми будемо наполягати на тому, щоб антиєвропейська норма, яка закладена в цьому законопроекті, була вилучена під час другого читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, Цабаль –  одна хвилина ще, і після цього голосуємо. Будь ласка, народні депутати, зайдіть до зали.

 

13:07:09

ЦАБАЛЬ В.В.

Шановні колеги, дуже прогресивний закон, який дозволить розвиватись нашим телекомунікаціям мобільним значно швидше і ефективніше, буде значно менше подвійних інвестицій, подвійної інфраструктури, відповідно це пришвидшить розвиток телекомунікаційних систем і також він збільшить конкуренцію на ринку. Як ми знаємо, наші мобільні оператори, наш цей сектор – один із найбільш прибуткових в країні, відповідно додаткова конкуренція, вона, скажемо так, не завадить і підштовхнути операторів до швидшого розвитку, і підштовхнути, скажемо так, клієнтів, щоб вони мали кращий рівень послуг.

Тому, колеги, давайте підтримаємо до другого, як сказав попередній виступаючий, всі зауваження можна доопрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займіть місця, ми переходимо до прийняття рішення щодо цього законопроекту.

Шановні народні депутати, я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень законодавства у сфері електронних комунікацій (реєстраційний номер 9463).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:09:02

За-209

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію відправити цей законопроект на повторне перше читання. Я прошу, давайте підтримаємо цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

13:09:27

За-218

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, є ще одна пропозиція цей законопроект відправити автору законодавчої ініціативи на доопрацювання, хай ще попрацює.

Шановні колеги, давайте відправимо на доопрацювання. Прошу голосувати.

 

13:10:00

За-222

Дякуємо, колеги. Я побачив, хто не прийшов.

Шановні колеги, закон вважається відхиленим, на жаль. Андрій Вікторович...

Шановні колеги, розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено. Дякую усім за результативну роботу.

Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

Працюємо далі на перемогу. І слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку