ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

21 листопада 2023 року, 12 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:03:44

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слава Україні!

Шановні народні депутати України, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги,  у разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні, і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією я пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.      

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати! Триває 636 день, як наше героїчне військо і весь український народ гідно дає відсіч повномасштабній збройній агресії рашистських окупантів. Нині Україна відзначає День Гідності та Свободи, встановлений з метою утвердження ідеалів свободи та демократії, на пам'ять про доленосні для України події початку ХХI століття, коли громадяни восени 2004 року та в листопаді 2013 року, в лютому 2014 року відважно повстали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина та європейського вибору України. Саме в цей день 10 років тому розпочалася Революція Гідності, коли український народ твердо і рішуче заявив, що не відступить від свого одвічного прагнення жити в сім'ї європейських народів. Упродовж цих 10 років, попри численні перепони ворогів, попри збройну агресію держави-терориста, Україна продовжує цілеспрямований рух у напрямку інтеграції до ЄС та НАТО та доводить усьому світу, що є гідною і відданою ідеалам свободи і демократії, щодня захищаючи її кров'ю своїх громадян, ціною життів своїх найкращих захисників і захисниць.

Шановні колеги, я прошу вшанувати хвилиною мовчання світлу пам'ять усіх героїв, які віддали життя за незалежну європейську процвітаючу Україну, усіх мирних громадян, які загинули внаслідок агресії Російської Федерації.

(Хвилина мовчання)

Шановні народні депутати, сьогодні професійне свято відзначають десантно-штурмові війська Збройних Сил України. (Оплески) Відважні та незламні десантники виконують надскладні та надважливі бойові завдання, нещадно нищать окупантів та проводять успішні наступальні операції. Їхній безсмертний подвиг назавжди закарбований в історії славетного українського війська.

Від Верховної Ради прийміть найщирішу вдячність за вашу щоденну звитягу, за сумлінне служіння народу і державі. Зичимо вам міцного здоров'я, витримки, успіхів у виконанні бойових завдань та якнайшвидшої перемоги України. Слава українським воїнам! Пам'ятаємо всіх, хто віддав життя за Україну. І прошу ще раз оплесками привітати славетних воїнів десантно-штурмових військ Збройних Сил України. (Оплески)

Шановні колеги, 15-17 листопада у стінах Верховної Ради України відбулася 62-а Генеральна Асамблея ПАЧЕС. Одним із важливих результатів роботи асамблеї стало прийняття декларації, в якій вона рішуче засудила агресію РФ проти України, розпочату у 2014 році і розширену до повномасштабної військової агресії та вторгнення у 2022 році. Цим документом також було висловлено солідарність і підтримку Україні у світлі неспровокованої, невиправданої широкомасштабної агресії РФ проти України, яка підірвала саму суть Чорноморського економічного співробітництва.

Я хочу висловити вдячність нашій постійній делегації у ПАЧЕС, яку очолює народна депутатка Анна Анатоліївна Пуртова, за результативну роботу, а також колегам-парламентарям інших держав за прийняття важливих для України рішень. (Оплески)  

Шановні народні депутати, 13 листопада 2023 року відзначав 80-річний ювілей наш колега, народний депутат України семи скликань, лідер кримськотатарського народу, правозахисник Мустафа Джемілєв. (Оплески)

 У цей день за визначний особистий внесок у встановлення і розбудову незалежної української держави, мужність і самовідданість у відстоюванні прав кримськотатарського народу, багаторічну плідну політичну та громадську діяльність Президент України Володимир Зеленський своїм указом присвоїв Мустафі Джемілєву звання Герой України. (Оплески)

 Зичимо ювіляру міцного здоров'я, наснаги і якнайшвидшого звільнення Криму та інших окупованих територій України від рашистських загарбників. І прошу оплесками ще раз привітати нашого шановного колегу з ювілеєм та присвоєнням найвищої державної нагороди України. (Оплески)

Шановні народні депутати, сьогодні день народження у нашого колеги, народного депутата України Михайла Михайловича Цимбалюка, фракція "Батьківщина". Давайте привітаємо іменинника і побажаємо йому міцного здоров'я, плідної роботи та нових здобутків в ім'я України. Михайло Михайлович, вітаємо вас! (Оплески)

 Шановні народні депутати, на Погоджувальній раді ми домовилися перед початком розгляду питань порядку денного надати час до 3 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських та груп. Шановні колеги, я прошу представників фракцій і груп записатися на виступи.

Будь ласка, слово надається народному депутату Заремському Максиму Валентиновичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:13:33

ЗАРЕМСЬКИЙ М.В.

Прохання передати Леонову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Леонов Олексій…

 

12:13:45

ЛЕОНОВ О.О.

Шановні колеги, сьогодні Україна шанує десяту річницю Євромайдану та Революції Гідності. Це події, які викликали доленосні зміни, бо вони були заряджені гідністю та жагою до свободи. За десять років Україна остаточно ствердилась у своєму цивілізованому виборі. Сьогодні ми маємо суспільство, яке безпрецедентно об'єднано навколо ідеї європейської та євроатлантичної інтеграції.

Ми маємо державу, яка здійснила справжній прорив на міжнародній арені. Україна стала символом свободи, завдяки формулі миру Президента Зеленського наша держава є лідером у боротьбі за новий справедливий та безпечний світовий устрій. Ми маємо Збройні Сили, які здатні захистити незалежність України та вже розглядаються як головний елемент майбутньої системи європейської безпеки, а отже, є найкращими агітаторами за прийняття України до НАТО.

Ми маємо потужну та ефективну владу, владу, яка спромоглась за півтора року під час повномасштабної війни провести Україну шляхом реформ до початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу. Через десять років після Революції Гідності критерієм успішності державної політики стала відповідність європейським нормам. Нарешті ми маємо велику підтримку з боку наших партнерів. Самовіддана боротьба українців за свободу та власну ідентичність переконала їх у тому, що Україна – це невіддільна складова демократичного світу, причому складова, яка об'єднує цей світ та робить його більш міцним та потужним.

Це визначний шлях за рух, яким Україна заплатила та продовжує сплачувати надзвичайну ціну. Ми схиляємо голову, шануючи кожного нашого героя, який віддав життя за вільну європейську Україну. Це той державний борг, який ми маємо сплачувати щоденно в повному обсязі. Як постійно наголошує наш Президент, Україна має бути гідною своїх героїв.

Ми вдячні всім нашим друзям, хто підтримував та продовжує підтримувати нас у важкі часи, хто вірив в Україну та допомагав нам рухатися вперед. Але перш за все ми маємо бути свідомими тієї величезної відповідальності, що сьогодні лежить саме на нас. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти надбання Революції Гідності та захистити Україну.

Колеги, Президент поставив чітке завдання щодо підготовки нашої держави до засідання Європейської ради. Ми маємо відпрацювати так, щоб отримати безумовне рішення про початок переговорів, зокрема через прийняття нової національної програми адаптації законодавства України до права Європейського Союзу.

Гідність та свобода – цінності, які об'єднують українців в боротьбі за незалежну європейську Україну. День Гідності та Свободи – це символ нашої національної стійкості та непереможності. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Героям слава!

Будь ласка, слово надається Морозу Володимиру Вікторовичу, але він передає слово, я так розумію. Будь ласка, Артем Дмитрук.

 

12:16:55

ДМИТРУК А.Г.

Шановні колеги, шановний пане Голово, шановні українці! Сьогодні минає 10 років з того моменту, коли громадяни України чітко заявили про бажання рухатися до Європейського Союзу. Ці події увійшли в історію як Революція Гідності. Люди вийшли проти диктатури, порушення прав і свобод. І люди на Майдані, як і сьогодні в окопах, нікого не ділили за мовними чи релігійними ознаками, в усіх була одна ціль – європейська демократична вільна Україна.

Сьогодні наша мета – перемога у війні. Але чи можемо ми сьогодні говорити про демократичну Україну? Однозначно – ні. Але чи можемо ми сьогодні говорити про свободу слова, віросповідання? Однозначно – ні. Цькування людей за їх мову, варварське відношення до віруючих по всій країні, рейдерське захоплення храмів, побиття жінок, людей похилого віку та священників – це відбувається кожного дня у нашій державі. Чи за таку Україну стояв Майдан? Чи за таку Україну гинуть кращі сини нашої країни?  Тому я закликаю усіх боротися і стояти проти одного ворога, а не шукати ворогів серед своїх громадян.

Сьогодні перед нами стоїть питання підвищення ефективності роботи НАБУ, НАЗК та усієї правоохоронної системи. Судова гілка влади потребує реформування і нам про це не раз вказували в Європейській комісії. Дехто вже почав жити ідеєю виборів, наша група переконана, що потрібно віддавати всі сили, як фізичні, так і моральні, на допомогу силам оборони України. Депутатська група "Відновлення України" переконана, що наша післявоєнна відбудова має відбуватися крізь призму нашого повного членства у Європейському Союзі. Разом з тим наш шлях у ЄС має далі більше переходити з площини гасел у щоденну працю. Саме такий підхід дасть найкращий результат.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народній депутатці Білозір Ларисі Миколаївні, депутатська група "Довіра". Будь ласка.

 

12:19:17

БІЛОЗІР Л.М.

Дорогі українці, дорогі колеги, шановний пане Голово! Сьогодні Україна відзначає День Гідності та Свободи. Ми заплатили високу ціну за свій європейський вибір на Майдані, і сьогодні Україна продовжує платити цю високу ціну у широкомасштабній війні з російським агресором. Небесна Сотня прагнула та мріяла про гідне європейське майбутнє і зараз, незважаючи на повномасштабне вторгнення, ми маємо виняткову можливість реалізувати цю мрію. Україна на старті переговорів до вступу до ЄС. Тільки це вже не переговори в сенсі цього слова, не буде тут уже перемовин з нашими умовами, тут чіткі вимоги, які ми або виконуємо і вступаємо в ЄС, або ні. І не забуваємо, наші захисники виборюють сьогодні наш суверенітет, щоб частину його віддати наднаціональному утворенню Європейського Союзу.

Але давайте говорити правду, на жаль, український політикум багато років та і суспільство попередні роки довго визначалося з європейським пріоритетом на відміну від наших східних партнерів. Але під час Революції Гідності суспільство змогло захистити ідею євроінтеграції. Тільки тоді, коли Росія пішла війною проти України, ми зрозуміли, що НАТО – це для життя і це про життя, а ЄС – про краще життя. Хочу пояснити на прикладі багаторічної епопеї прийняття Закону про адмінпроцедуру, чому ми за 33 роки… на 33-му році ще до сих пір не в НАТО і в ЄС.

Адміністративна процедура – це той закон, який наше скликання і наш Президент спромоглися прийняти і підписати в 2021 році. Всі решта скликань з 2004 року не приймали цей законопроект і провалювали. На сьогодні адмінпроцедура – це про цивілізовані правила між державою, бізнесом, між людьми, де людина мають пояснити на будь-якому рівні, на рівні  ОМС чи на рівні міністерства, чи на рівні Нацбанку, чи податкової, чому йому відмовили, обґрунтувати, пояснити, розглянути до суду.

І насправді цей закон є умовою отримання макрофіну, умовою отримання 50 мільярдів євро від ЄС і умовою вступу до ЄС. І сьогодні ми маємо спроби певних відомств вийти з-під дії цього законопроекту. І сьогодні цей хороший законопроект на порядку денному, де знову одна з структур така, як Нацбанк, хочуть вийти з-під дії цього законопроекту. Це вплине негативно на наші переговори і може також позбавити нас частини макрофіну. Так що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Гузю Ігорю Володимировичу, депутатська група "Партія "За майбутнє".

 

12:22:30

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні!

Шановні друзі, мені особисто як учаснику Майдану не віриться, що пройшло вже десять років з цього часу. Згадую свою історію, коли довелося посидіти під домашнім арештом з електронним браслетом, мати три кримінальні справи і не тільки. Але, без сумніву, кожен з нас у цьому залі і вся країна повинна в першу чергу згадати тих, хто віддав своє життя за гідність, за свободу і за майбутнє нашої держави. Ці люди насправді, жертвуючи своїм життям, зробили так, що ми мали шанс у ці роки, ці 8-9 років підготуватися до великої війни з Російською Федерацією. Тому що, якби ми тоді не скинули Януковича, не відомо, в якій ситуації сьогодні опинилась би наша держава.

Я глибоко переконаний, ми давно були би в окупації під москалями. Тому ці люди не просто жертовники, ці люди не просто герої –  ці люди змінили хід історії нашої держави. І наше завдання – гідно їх вшанувати. І без сумніву, я переконаний, після нашої перемоги у війні, ми все-таки маємо добудувати музей Майдану, щоб вшанувати кожного, хто боровся і хто віддав своє життя.

Ще одна важлива історія. Ви знаєте, я багато чую сьогодні від колег і навіть від побратимів по Майдану: ми розчарувалися. Друзі, я хочу до всіх звернутися, чи можна розчаруватися в боротьбі за свободу? Аж ніяк! Чи можна розчаруватися в боротьбі за гідність, бо це була Революція Гідності? Да не можна! Чи можна нам розчаруватися в тому, що ми боролися за свободу і євроатлантичне майбутнє нашої держави? Ні, не можна!

Тому я закликаю відкидати оці розмови, дискусії, якийсь песимізм внутрішній. Майдан – це була величезна перемога України над темними силами і фактично тоді над Москвою. Тому це та перемога, яку ми маємо пам'ятати, нести в серці протягом десятиліть і сторіч. Тому, ще раз, шана кожному, хто віддав своє життя за українську державу під час Майдану і всім тим, хто не боявся тоді, боровся і відстоював гідність та свободу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Джемілєву Мустафі. Будь ласка.

 

12:25:26

ДЖЕМІЛЄВ М.

Шановний Голово, дорогі друзі, дорогі колеги! 

Я щиро дякую за ваші привітання і добрі слова на мою адресу. Відверто кажучи, я не очікував, що проживу так довго та ще й буду удостоен  столь високих нагород незалежної України. Тому що ті, хто якось виступали проти радянської влади, зазвичай довго не жили. І не очень-то я і сподівався на те, що при своєму житі я побачу розпад радянської імперії і повернусь на свою Батьківщину. Завдяки Всевышнему все це сталось.

Але 10 років тому всі здобутки життя були перекреслені. Крим знову був окупований Росією і знову вигнання зі своєї Батьківщини. Але на відміну минулих радянських табірних років я зараз сповнений оптимізмом. Я впевнений, що окупант буде розгромлений (Оплески) і що я побачу розпад путінського режиму, побачу євроатлантичну інтеграцію незалежної України і обов'язково повернусь на свою Батьківщину, і зможу бути похований на землі своїх предків.  (Оплески)

 Я дуже вдячний Верховній Раді, всім вам колегам і особливо нашим Збройним Силам за все, що вони роблять в цьому напрямку. Вічна слава павшим нашим героям! Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці України Олександрі Юріївні Устіновій, фракція "Голос".

 

12:28:24

УСТІНОВА О.Ю.

Доброго дня, шановні колеги. Ви знаєте, коли ми говоримо слово "Майдан", що ми стояли на Майдані, що ми стояли за гідність, за свободу, я розумію, що тоді тільки почався довгий шлях. І мені насправді дуже приємно бачити сьогодні в залі людей, які тоді стояли, мерзли на вулиці, які повзали під кулями, які витягали поранених з Дому профспілок. Я думаю, що тоді 10 років тому почався наш найстрашніший і найкривавіший шлях. Ми тоді перший раз вдягли шоломи. Я пам'ятаю, що це були шоломи від бордів і для катання на лижах, які потім, на жаль, стали справжніми шоломами, які вдягли наші воїни.  Я пам'ятаю перші кулі, які свистіли над головою, і коли я  перший раз зрозуміла, наскільки важкий куленепробивний жилет, тому що завжди здавалося у фільмах, що воно по-іншому.

Я пам'ятаю, що тоді ми пережили перший страх, тому що,  скажу чесно, я перший раз у своєму свідомому дорослому житті плакала, коли нас була меншість, а чорної орди, яка тоді… Беркут нас окружав перший раз, коли вони в грудні намагалися взяти Майдан, було набагато більше. Але я пам'ятаю ранок, коли з усіх куточків Києва почали стікатися люди, і ми зрозуміли, що ми вистояли. І, мабуть, тоді я зрозуміла, що ми вистоїмо як країна, ми вистоїмо як люди, які борються за свою свободу.

Але я також сьогодні хочу згадати наших героїв, і ми цих героїв маємо знати поіменно, кожного, хто загинув тоді, кожного з нашої Небесної Сотні. Ми маємо виправити помилки в законодавстві, щоб люди, яких тоді вбивали, таки були покарані. 

Я хочу згадати тих героїв, які з Майдану пішли на війну. Я хочу згадати нашого героя "Да Вінчі", який все своє життя провів в боротьбі за Україну. (Оплески) Який ще юнаком пішов на Майдан, який простояв там, який з Майдану пішов на фронт і який звідти, на жаль, не повернувся. Це людина, яка все своє життя поклала для того, щоб наша країна була вільною, а ми жили в гідності.

І я дуже хочу закликати вас, колеги, що ми маємо тут тримати цей фронт гідності, ми маємо думати про справедливість, ми маємо думати про тих, хто нас сьогодні захищає на передку, про тих, хто кожен день віддає своє життя. А не про "рєшалово",  і якісь, як ми говоримо, геополітичні і глобальні проблеми. Наша одна глобальна проблема зараз – захистити і підтримати наших захисників, щоб ми могли вижити як країна.

І я дуже хочу нагадати вам одну річ: непокаране зло повертається. Якщо ми не доведемо справи Майдану, то повернеться те зло, яке розстрілювало людей. Так само якщо ми сьогодні не переможемо Росію, а будемо займатися чварами, то воно завжди повернеться. Тому закликаю вас всіх до єдності, тому що саме в цій єдності ми здобудемо і свободу, і гідність.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Папієву Михайлу Миколайовичу, депутатська група "Платформа за життя і мир".

 

12:31:33

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановні громадяни України! На сьогодні Україна проходить найскладнішу точку в період з початку війни і зараз, як ніколи, треба нам об'єднатися і підтримати єдність наших громадян.

Що я маю на увазі? Я маю на увазі в першу чергу, що єдність громадян підтримується залученням їх до управління державою. Ви знаєте, той складний законопроект, який ми прийняли, і наша депутатська група голосувала за його підтримку, коли всі кошти з місцевих бюджетів, з державного бюджету спрямовані на Збройні Сили України, спрямовані на нашу перемогу. І в цей час треба, щоб місцеві "князьки" вони не підбурювали людей, а щоб Верховна Рада України, уряд України взяли ситуацію під свій контроль. Що я маю на увазі? Нам необхідно сьогодні звернутися до наших громадян, які представляють територіальні громади, з тим, з ініціативою підтримки локальних проектів, локальних проектів, які б підсилили спроможність регіонів збирати кошти для вирішення соціально-економічних завдань.

Я свого часу запроваджував із Світовим банком проект "Фонд соціальних інвестицій". Його сутність полягає в тому, що кошти Світового банку надавалися тим територіальним громадам, які на реалізацію якогось проекту змогли зібрати 10 відсотків від  вартості цього проекту. Тобто в такий спосіб підтримувалася ініціатива громад.

Крім того, нам необхідно сьогодні ще і напрацювати програму порятунку країни, маючи на увазі і період післявоєнний відбудови нашої економіки. От дивіться, у нас сьогодні є прекрасна програма "Дія", якої, безперечно, немає в інших країнах. Ми ж можемо залучити протягом місяця сотні тисяч, а то і мільйони наших громадян з тим, щоб вони надали свої пропозиції, щоб вони відчували, що в цій програмі безпосередньо брав участь весь народ України. А вже зобов'язання Верховної Ради і уряду України – напрацювати ті стратегічні адженди по галузях, по регіонах, взагалі по країні, з тим, щоб ми дивилися, як і де ми будемо відновлювати промисловість України, а нам її треба буде відновлювати, як ми будемо створювати нові робочі місця, і багато інших соціально важливих проблем, які ми зможемо вирішити. І нам необхідно це починати робити вже, щоб ми не упускали час. Я впевнений в тому, що Верховна Рада України, так само, як і наші славні Збройні Сили України, має в цьому бути прикладом об'єднання країни, об'єднання наших громадян.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Юлії Володимирівні Тимошенко, фракція  "Батьківщина".  

Соболєв, будь ласка.

 

12:34:46

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні друзі, шановні громадяни! Десять років назад, це був не просто вибір цивілізації, це був вибір, коли в цій залі, в тому кутку, сиділи ті, хто руками голосував за знищення української держави. Коли в цій залі ми всі були в абсолютній меншості:  "Батьківщина", об'єднана опозиція, "УДАР" і "Свобода". Я хотів би, щоб ми не забували ці моменти, тому що кожен цей момент –  це шлях вперед. А, можливо, нас відкинуть назад ті, хто сьогодні співають пісні про європейську солідарність, ті, хто сьогодні співають пісні про європейське майбутнє України, але тоді на антимайданах вони нищили український народ.

Для мене ці 10 років –  це 10 років, коли країна повинна була накінець-то визначитись. І вона визначилась, що буде далі. Але не розробивши аналіз того, що було, ми ніколи не рушимо вперед, бо шлях вперед – це перш за вже очищення. І коли кремлівський сатрап Янукович отримав команду кинути у в'язницю всю опозицію, і Тимошенко, і десятки інших патріотів у цей час перебували у в'язниці, а він вже чудово знав, що ніякого європейського вибору не буде, саме молодь, недосвідчена молодь вийшла на перший Майдан з гаслом "Ніякої політики і політиків". Але дуже швидко всі зрозуміли, що без політики тут не буде. І коли партії, які були в парламенті, вийшли разом з громадськими активістами на акції протесту, це не могло закінчитись нічим іншим ніж перемогою. Тільки ця перемога принесла нам страшні жертви, перші жертви Небесної Сотні, а далі тисячі і тисячі тих, кого Москва вбиває сьогодні на фронтах.

Тому для кожного із нас Майдан – це перш за все в серці. І як би хто не кривив душею, ми повинні чітко розуміти, що далі вороття не буде, у нас єдиний шлях – це НАТО і Європейський Союз. Тільки цей шлях дозволить нам достойно бути представленими в світі і побороти диктатуру і азійське нещастя, яке принесла і несе нам Росія.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, час для виступів вичерпаний. Переходимо тепер до нашої роботи. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Шановні колеги, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань пропоную провести сигнальне голосування. Я нагадаю, що необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я прошу вас взяти участь у сигнальному голосуванні. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:38:41

За-214

Проти – 2, утримались – 1, не голосували... Ну все, як завжди.

Шановні колеги, йдемо далі. Я ще раз звертаюсь до всіх вас із закликом неухильно дотримуватися безпекових правил у Верховній Раді України, не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні народні депутати, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано, тому переходимо до його розгляду. І так, перше питання – це проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з десятою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності (реєстраційний номер 10269).

Шановні колеги, будь ласка, приготуйтеся, я прошу вас включити до порядку денного сесії зазначений проект постанови. Будь ласка, прошу народних депутатів голосувати.

 

12:39:56

За-261

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію розглянути за скороченою процедурою. Але ми домовилися, що скорочена процедура в цьому випадку означає, що кожна фракція і група буде мати 2 хвилини виступу по цій постанові. Будь ласка, прошу голосувати.

 

12:40:24

За-237

Рішення прийнято.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

12:40:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, для доповіді від авторів запрошується Голова Верховної Ради України Руслан Олексійович Стефанчук.  

12:40:44

СТЕФАНЧУК Р.О.

Шановні колеги, вашій увазі пропонується для розгляду проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з десятою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності.

Шановні колеги, події Революції Гідності стали поворотним, доленосним пунктом у цивілізаційному русі України, які заклали фундамент сучасних демократичних та волелюбних смислів, якими керується держава Україна та українське суспільство. Причому це не на пустому місці, це наша історична пришлість, це те, що було притаманно українському народу впродовж всієї історії нашого державотворення. Саме свобода і гідність. А ще право на волю вибору. І це право, за яке сьогодні кладуть своє життя найкращі сини і доньки нашої держави. Герої Небесної Сотні поклали своє життя, захищаючи свободу під час подій Революції Гідності, і водночас захисники і захисниці України, захищаючи Україну від російської неспровокованої та несправедливої збройної агресії, щодня віддають життя в ім'я ідеалів демократії і свободи та європейського майбутнього України.

І Верховна Рада України стояла і стоїть на захисті цих принципів. І я дякую кожному з вас за те, що весь цей час ми пліч-о-пліч також боронимо ці фундаментальні цінності, які характеризують нас як український народ.

Шановні колеги, я звертаюся до вас з проханням підтримати цей проект постанови. І ще раз хочу підкреслити, що членство України в Європейському Союзі і НАТО стане гідною даниною пам'яті учасникам Революції Гідності і обов'язком кожного з нас.

Дякую. І слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Для співдоповіді запрошується перша заступниця голови комітету, голова підкомітету Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Мирославівна Констанкевич. Будь ласка.

 

12:43:01

КОНСТАНКЕВИЧ І.М.

Шановні народні депутати, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні 20 листопада 23-го року (протокол номер 131) розглянув проект Постанови про Заяву Верховної Ради у зв'язку з десятою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності, внесений народним депутатом України Русланом Стефанчуком та іншими народними депутатами України (реєстраційний номер 10269).

Постанова має на меті схвалити заяву, в якій Верховна Рада України висловлює свою позицію щодо подій Євромайдану та Революції Гідності з нагоди 10-ї річниці від їх початку.

За результатами розгляду на своєму засіданні комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з десятою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності (реєстраційний номер 10269) включити до порядку денного десятої сесії Верховної Ради дев'ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти цю постанову за основу і в цілому.

Тому прошу підтримати цю заяву. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

12:44:20

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ірина Мирославівна.

Шановні колеги представники фракцій і груп, я прошу записатися на виступи щодо цієї заяви. Прошу фракції і групи записатися на виступи.

Будь ласка, Іван Іванович Крулько, фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

12:44:57

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Сьогодні ми відзначаємо десяту річницю події, яка ознаменувалася в українській державності як День гідності, як початок Революції Гідності. І якщо ми його поєднуємо з тим, що ця революція починалася за те, щоби було для України європейське майбутнє, то насправді ця революція була проти того, щоб ми були васалом Москви, про це був Євромайдан і про це була Революція Гідності. Для того, щоб ми як незалежна держава могли стати членом Європейського Союзу, членом НАТО, щоб ми назавжди відрізалися від московського іга  і поневолення – за це вийшли сотні тисяч українців на Майдан Незалежності і на майдани по всій Україні.

Ми сьогодні також вшановуємо пам'ять Героїв Небесної Сотні – тих відважних людей, які поклали своє життя за те, щоб Україна збереглася як демократична європейська країна. Сьогодні ми повинні також пам'ятати, що тільки коли єдність громадського сектору, громадських організацій і політичних партій, коли вони разом виступають, тоді можна сподіватися на успіх.

Я представляю фракцію "Батьківщина", яка тоді була серед парламентських фракцій меншості основою Революції Гідності, і для мене честь належати до цієї політичної сили, яка від першого дня і до останнього дня Революції Гідності була разом з українським народом. Я хотів би сьогодні закликати до такої ж єдності усіх нас. Тільки коли ми не будемо ділитися на тих…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається Ірині Фріз, я так розумію, передає Андрію. Будь ласка, Андрій Парубій.

 

12:47:22

ПАРУБІЙ А.В.

Шановні колеги, на моє глибоке переконання, Революція Гідності була важливим етапом боротьби за незалежність нашої країни, боротьби, яка точиться і сьогодні. Десять років тому в цей день ми вийшли на бій, на Майдан, нас було не так багато і ми не знали, чим закінчиться наша боротьба, перед нами був потужний авторитарний режим Януковича з силовими структурами і з повною підтримкою Кремля. Вони намагалися нас розігнати, намагалися нас розколоти і знищити.

Але чому переміг Майдан? Тому що ми розуміли важливість єдності, тому що ми були стійкі і ми мали непереборну волю до незалежності і до перемоги. І такі самі виклики стоять перед нами сьогодні. Сьогодні ми маємо усвідомлювати, що єдність є запорукою нашої перемоги –   справжня, недекларативна, відкинути політичні інтриги, атаки на ЗСУ, атаки на українську опозицію, а об'єднатись, бо тільки так можливо перемогти. Сьогодні ми маємо проявляти стійкість і наші Збройні Сили України цю стійкість показують кожного дня на фронті. Ми маємо відповідати висоті поставлених завдань. На Майдані ми говорили – стоїмо до перемоги, сьогодні ми кажемо – боремось до перемоги, тому що наша справа – це справа наших дідів і прадідів і ця боротьба заради наших дітей і внуків. Наша справа священна і, я впевнений, ми переможемо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава! Андрій Володимирович, дякую.

Слово надається народному депутату України Кулінічу Олегу Івановичу, але я розумію, що передає, будь ласка, Павлу Андрійовичу Бакунцю.

 

12:49:28

БАКУНЕЦЬ П.А.

Дякую. Дорогий український народе, особливо родини героїв Небесної Сотні, родини героїв України! В цей День Гідності і Свободи маю за велику честь сказати усьому нашому народу, що серце, європейське серце України б'ється з кожним роком, з кожним днем все більше і більше. Рівно 10 років тому український народ, а починаючи з української молоді, власне, висловили своє проєвропейське майбутнє. І ті люди, котрі, на жаль, першими втратили своє життя тут, на Майдані в Києві, а потім ті люди, котрі, на жаль, втратили своє життя в АТО/ООС, на різних фронтах. І ці люди, котрі втрачають своє життя в ці секунди сьогоднішнього Дня Гідності, всі вони однаковою мірою любили і люблять, і любитимуть нашу країну.

Тому сьогодні я закликаю уряд, вас, державу, суспільство, що ми маємо рівнозначно цінувати і рівнозначно поважати і дякувати родинам наших героям, тим, які віддали своє життя в різних роках цієї важкої вже десятилітньої війни. І ми маємо цінувати і родини, і дітей наших героїв рівнозначно, незважаючи в якому році вони віддали найдорожче – життя.

Тому вічна слава усім, хто віддав життя! Слава Богу! Слава нашим Захисникам! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату... мав Заремський, я так розумію, Веніславський, правильно? Федоре Володимировичу, будь ласка.

 

12:51:44

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Сьогодні ми з вами відмічаємо десять років з того моменту, коли громадяни України вийшли на Майдан у Києві, вийшли на майдани по всій Україні для того, щоб відстояти прості і для всіх знайомі слова: демократія, свобода, гідність, права людини.

 Чи є ці слова якимись унікальними для нашої держави? З одного боку, ці слова закріплені в конституціях переважної більшості країн. Але чи можемо ми сказати, що ці слова для громадян країнки-агресора, в якій також записані ці лозунги, є важливими? Безперечно – ні! Тому що схвалення тієї агресивної, терористичної війни, яку веде Росія проти України, в тому числі як помста за ті дії, які наші громадяни вчинили в дні Революції Гідності, це є віддзеркаленням тої реальної цінності свободи, демократії, прав людини і гідності, яку вона має для різних народів країн світу. Громадяни України підтвердили своїми рішучими діями, що для нас ці слова є беззаперечними цінностями і є тим цивілізаційним вибором, який ми обрали і який ми на сьогоднішній день продовжуємо відстоювати, відвойовувати у війні, яку Росія веде проти України, проти української нації і проти української державності. Наші громадяни зі зброєю в руках сьогодні відстоюють ті самі цінності, а оскільки весь український народ згуртувався навколо нашої свободи, нашої демократії, нашої територіальної цілісності, жоден ворог у світі нас не здолає. Слава Збройним Силам України! Слава Україні! І слава нації!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Шановні колеги!  (Шум у залі) Шановні колеги! Шановні колеги, ви знаєте, яке найчастіше питання мені задають у фейсбуці: чому такий бардак у Верховній Раді?

Шановні колеги, давайте ми домовимося, сьогодні День Свободи і Гідності, і я дуже прошу, гідність полягає в тому, щоб з повагою ставитися один до одного. Всі, хто має нагальні питання, які він хоче вирішити один з одним, для цього існують кулуари. Будь ласка, тоді покинули зал, вийшли в кулуари, обговорили і вернулися сюди. Давайте ми домовимося з вами, що відсьогодні і назавжди у Верховній Раді України буде панувати робоча обстановка і ми повинні поважати один одного, і принаймні чути. Ви мене вибачте, я в навушник не чую, про що говорить доповідач за трибуною. Ви мене вибачте, це вже просто накипіло. Давайте перед тим, як вимагати чогось від інших, почнемо ставити вимоги до себе. Домовились, колеги? Дякую.

Шановні колеги, залишився у нас Лозинський Роман Михайлович і після цього Олена Костівна, і будемо голосувати за цю… А, ще… бачу.

Будь ласка, тоді спочатку Лозинський. Прошу.

Бобровська, правильно, Софія. 

 

12:55:23

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Бобровській. Так, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

12:55:33

БОБРОВСЬКА С.А.

Соломія Бобровська, фракція "Голос". Пане спікер, ви абсолютно праві. Бо ані гідність, ані свобода не даруються. Гідність здобувається і нею піклуються. А за свободу борються, здобувають в крові, в поту, в сльозах і в дуже важкій боротьбі.

Я сьогодні хотіла подякувати тим людям, які вийшли вперше на Майдан 20-го ввечері, 21-го ввечері, а потім тримали цей Майдан три місяці. Я хочу подякувати близькому товаришу пластуну Роману Орищенку, який перший привіз колонку, а сьогодні є військовослужбовцем 72 бригади Чорних Запорожців, і один з тих, хто здобуває сьогодні те… ваш галдеж, власне, в цій залі.

Я хочу подякувати тим депутатам Верховної Ради сьомого скликання, хто тримав той бій і це пекло, яке було тут, ганебне на весь світ. Я хочу подякувати з трибуні Лесі Оробець, яка разом з нашою ініціативою Євромайдан SOS витягала людей з госпіталів, лікарень, тюрем і судів, всім тих, хто брав майданівців на поруки і не давав беркутівцям.

Мені направду прикро, коли в 2019 році, отримавши мандат і зайшовши в цю залу, я побачила наступних людей: Опанащенка Михайла, Фельдмана Олександра, Шенцева Дмитра, Шуфрича, Дунаєва, Пономарьова Олександра, який жив, до речі, до лютого місяця чи до січня на окупованій території і все продавав дуже довго пальне для наших Збройних Сил України. Іоффе Юлію і решті ворогів нашої держави, які чекали окупації, які, власне, і привели сюди цю окупацію.

Іще би хотілося звернутися до тих, хто доповідає Президенту про Майдан-3. Не паплюжте, будь ласка, ані імені, ані духу, ані (нерозбірливо) Майдану, який є в Україні. Тому що Майдан – це унікальне явище.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Михайло Михайлович. І після цього Олена Костівна, і після цього переходимо до голосування. Будь ласка, приготуйтеся до голосування.

Будь ласка.

 

12:57:41

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні колеги, наша депутатська група обговорювала цей проект постанови сьогодні, і було прийнято рішення підтримати проект постанови. І поясню, чому.

Ви знаєте, легко бути сміливими, коли ти в тренді. А я вам просто назву мовою фактів. Листопад 2013 рік. Я як голова обласної державної адміністрації всупереч Офісу Президента і Президенту провів Буковинське віче в листопаді за європейський вибір. І це факт. І, до речі, коли Янукович заборонив показувати це Буковинське віче, я звернувся до Петра Олексійовича з проханням, щоб телевізійні канали показали. І я вдячний йому, що якраз показали, що Буковина провела Буковинське віче за європейський вибір. Тому не треба вішати ярлики. Я при тій владі доказав, що європейський вибір для мене є визначальний, так, як і більшість нашої депутатської групи, яка є сьогодні в залі, яка лишилася на території України, яка сьогодні сприяє перемозі України. Я буду голосувати постанову цю, бо я її ментально і емоційно підтримую.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, слово надається Олені Костівні Кондратюк, і після цього переходимо до голосування.

 

12:59:02

КОНДРАТЮК О.К.

Шановні колеги, можна трошки все-таки тихіше в залі. Особливо після попереднього виступаючого якось хочеться всіх запросити тих сюди, хто доклав максимально зусиль, щоб ми сьогодні могли бути в цій залі.

Гідність, повага і свобода – це не просто слова і не просто слова про цінності, це те, чим ми повинні жити кожен день. Хочу вам всім нагадати, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в кожному своєму виступі, коли звертається до нас, вона згадує саме про Євромайдан, про Революцію Гідності, яка дала нам можливість працювати задля людей.

Я хотіла би навести лише одну цитату одного з наймолодших, хто загинув на Революції Гідності, – Устима Голоднюка. Він сказав наступне: "Жити не задля нагород, достатньо любити і вірити в те, що робиш. Слова підтверджувати справами". Це було його життєве кредо. Але найбільше він запам'ятався всім нам, коли він сказав свої останні слова: "Небо падає".

Я хочу, щоб ви зараз всі хвилиною мовчання  згадали всіх тих, хто своїми справами, а не тільки словами, поклав своє життя за те, щоб ми могли жити, працювати і насолоджуватися життям. Хвилина мовчання всім Героям Небесної Сотні.

(Хвилина мовчання)

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олена Костівна.

Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, приготуйтеся до прийняття рішення.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з десятою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності (реєстраційний номер проекту постанови 10269).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:02:00

За-327

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях, будь ласка. Дякую.

Шановні колеги, йдемо до наступного питання, ми домовилися без обговорення.  0232 – це проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України у програмі Союзу "Механізм "Сполучення Європи". Тому я одразу ставлю пропозицію прийняти за основу і в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками цей проект закону (реєстраційний номер 0232). Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:02:51

За-332

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Шановні колеги, наступний законопроект – це 10230. Це проект Постанови про призначення Коваля В.С. на посаду Голови Фонду державного майна України.

Ми домовились на Погоджувальній раді два – за, два – проти і голосуємо. Тому  я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою.

Прошу голосувати.

  

13:03:28

За-290

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить призначення за поданням Прем'єр-міністра України Голови Фонду державного майна України.

8 листопада 2023 року Прем'єр-міністр України Денис Анатолійович Шмигаль вніс до Верховної Ради подання про призначення Коваля Віталія Станіславовича Головою Фонду державного майна України.

Шановні колеги, прошу представників депутатських фракцій та груп записатися на виступи: два – за, два – проти.

Будь ласка, Фріз Ірина Василівна, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:04:35

ФРІЗ І.В.

Прошу передати слово Ніні Петрівні Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Ніна Петрівна Южаніна.

 

13:04:59

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, мені здається, що сьогодні, зараз ми розглядаємо дуже серйозне питання, тому що це не просте кадрове призначення, це кадрове призначення після пана Умєрова, який був призначений міністром оборони і який розпочав велику реформу у Фонді державного майна України.

Звісно, я не можу задати  питання кандидату, він дуже зайнятий і він не має можливості відповісти на питання, які зараз виникають: у чому він розбирається у Фонді держмайна, який взагалі в нього профіль, як він може зараз продовжувати ту реформу, яку починав пан Рустем.

Мені абсолютно хотілося б почути від нього, чи буде все-таки перелік стратегічних підприємств та інших об'єктів, які не підлягають або які заборонені до приватизації. Чи бачить він корупційні складові у приватизації, яка зараз широко крокує країною? А взагалі чи ви знаєте, що саме в його області, яку він очолював, щодо приватизації величезна кількість корупційних скандалів і питань?

Я хотіла би, пане Коваль, до вас звернутися і задати вам питання щодо такого собі підприємства ДП "Рівнеторф", яке нещодавно було продано. Чи знаєте ви пана Сергієнка, а в мене є інформація, що ви з директором цим спілкувалися, що ви саме довели це підприємство через заниження цін продажів з підприємства на комерційні структури  до банкрутства. Чи знаєте ви такого собі керівника регіонального відділення Фонду держмайна в Рівненській та Житомирській областях Бережного Кирила Михайловича, який є, на мій погляд, з інформації, яка є в інтернеті, корупціонером? І ви, будучи в цій області керівником, все робили для того, підтримували всі ці приватизації, які там відбувалися.

Я не хочу називати навіть перелік підприємств, щоб ви відповіли, а що сталося з ними, де люди, чи є робочі місця після тієї приватизації, що ви проводили? Мені здається,  що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату України Дмитруку Артему Геннадійовичу, депутатська група "Відновлення України". Будь ласка.

 

13:07:13

ДМИТРУК А.Г.

Прошу передати слово Бурмічу Анатолію Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Анатолій Петрович Бурміч.

 

13:07:20

БУРМІЧ А.П.

Шановні колеги, шановний Голово! Анатолій Бурміч, група "Відновлення України". Шановні колеги, ми вже бачили в цій залі і призначення, і потім звільнення, перехід на іншу роботу двох голів Фонду держмайна. Не мали вони ніякого відношення, звичайно, до приватизації і нічим таким видатним, щоб показувало їх корисну роботу на інтереси держави.

Шановний кандидат на посаду пане Коваль, ви теж не дуже приймали участь і якийсь маєте досвід в сфері приватизації, наскільки я знаю. Хотілося б, звичайно, побачити якісь зрушення на новій вашій посаді, а також хотілося б побачити, що ви при першому звіті, коли будемо заслуховувати уряд і вас, щоб ви розказали всьому народу України і нам – депутатам скільки компаній і яких не виконали свої приватизаційні обов'язки перед державою. Чому? Тому що на сьогоднішній день держава виконує всі свої зобов'язання, навіть більше, а от ті, хто отримав у користування державні компанії, не виконують, не виплачують, не сплачують і це все сходить з рук. А тому до вас велике побажання: здійснити аналіз і показати державі, депутатам і народу України які є недобросовісні у нас компанії і особи, які не виконують перед бюджетом свої зобов'язання.

Група "Відновлення України" сподівається, що ви будете працювати так, як ми хочемо це бачити, буде підтримувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Володимиру Вікторовичу Кабаченку, фракція політичної партії "Батьківщина".

Іван Іванович Крулько, будь ласка.

 

13:09:33

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Ми зараз розглядаємо питання надзвичайно важливого державного органу – Фонду державного майна. І на цю посаду претендує Віталій Станіславович Коваль, який має добрий досвід управлінської роботи і може справитися, безумовно, із цією нелегкою задачею, хоча бере на себе дуже велику відповідальність. Питання тільки полягає в тому, як Фонд державного майна буде діяти в ситуації з стратегічною власністю України.

Позиція фракції "Батьківщина" полягає в тому, що основною функцією Фонду державного майна має стати ефективним управлінцем стратегічної української власності, і не розпродувати її з молотка. Якщо є підприємства, які не працюють, які є банкрутами, безумовно, туди потрібно залучати капітал приватних структур. Але те, що надає державі прибуток, те, що може для держави забезпечувати її національну безпеку і оборону, у різних сферах: економічній, енергетичній, в якій завгодно, – це мусить залишатися в державній власності.

І ми сподіваємося, що ви, Віталій Станіславович, під час своєї роботи на цій посаді будете стояти на державницьких позиціях, захищаючи українську власність, а не роблячи з Фонду державного майна просто таку контору, яка розпродує все, що погано або дуже добре лежить. Ми вам бажаємо успіху як фракція "Батьківщина" в цій нелегкій роботі, і тримати завжди державницький підхід.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Цабалю Володимиру Володимировичу, фракція "Голос". Після цього ще буде Мовчан. І голосуємо. Будь ласка.

 

13:11:34

ЦАБАЛЬ В.В.

Шановні колеги, які пріоритети бачить наша фракція перед новим керівництвом Фонду держмайна? В першу чергу, це продовження приватизації, незважаючи на воєнний стан, приватизації підприємств, збиткових в основному підприємств, які можуть дати гроші державі від надходжень від приватизації, замість того щоб ці гроші йшли на компенсацію їх збитків, щоб ми могли профінансувати наші Збройні Сили.

Друге – це ліквідація великої кількості підприємств, які в стадії ліквідації і банкрутства, які лежать величезним тягарем вже роками. Цю роботу було розпочато в тому числі завдяки одному з законопроектів, які ми минулого року прийняли.

Третє – це управління пріоритетними активами, професійне управління, налагодження роботи, щоб підприємства професійно управлялись, а не жили самі по собі, з незалежними наглядовими радами в тому числі.

Четверте –  це земля. Нагадаю, що ми прийняли законопроект 9588, який дає великі повноваження Фонду держмайна по управлінню державною землею, щоб держава могла заробляти і здавати цю землю в оренду.

І останнє – це створення Фонду національного багатства. Це те, про що вже роками багато говорять, ту роботу, яку запустив попередній керівник і яку потрібно наступні декілька років закінчити. Ми надіємося, що новий Голова Фонду держмайна зможе справитись з цими задачами і що ми побачимо ефективну роботу. Чи віримо ми в це на сто відсотків, не знаю, але це ті пріоритети, які, ми сподіваємося, будуть адресовані.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Мовчан. Шановні колеги, і після цього ми голосуємо. Будь ласка, займіть свої місця. Будь ласка, народний депутат Мовчан.

 

13:13:33

МОВЧАН О.В.

Олексій Мовчан, фракція "Слуга народу". Шановні колеги, це вже п'ятий, буде п'ятий Голова Фонду державного майна за період нашого з вами скликання. Я думаю, що ні для кого не секрет, що ми з вами багато зробили корисного і важливого для того, щоб у кожного із голів Фонду держмайна вийшло. Вийшло провести приватизацію прозору, відкриту конкурентну. Вийшло проводити прозору і конкурентну оренду, продаж санкційного майна, ліквідацію збиткових державних підприємств, банкрутство підприємств, управління Земельним банком, ефективне управління інституцією Фонду державного майна.

Насправді ми з вами вже побудували велику інфраструктуру для того, щоб у пана Коваля все вийшло. Я вірю, що в нього вийде. Ми, фракція "Слуга народу" і Верховна Рада завжди підставимо плече, якщо потрібна допомога, але ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, обговорення питання завершено. Переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, займіть свої місця. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця.

Шановні колеги, відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України, частини першої статті 7 Закону України "Про Фонд державного майна України" я ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Постанови (реєстраційний номер 10230) про призначення Коваля Віталія Станіславовича на посаду Голови Фонду державного майна України. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:15:52

За-279

Рішення прийнято.

Вітаю з призначенням на відповідальну посаду. Бажаю вам успіхів. Дякую.

Шановні колеги, рухаємося далі. Наступний законопроект – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України (реєстраційний номер 10203) і альтернативні до нього 10203-1, 10203-2.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії названі законопроекти. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:16:50

За-309

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути ці питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:17:09

За-262

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти чи з доповідями? Два – за, два – проти. Будь ласка, я прошу народних депутатів записатися, фракції і групи, для обговорення цих законопроектів. Прошу записатися.

Будь ласка, слово надається народному депутату України Цимбалюку Михайлу Михайловичу, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Я так розумію, Власенко буде, так?

 

13:17:47

ЦИМБАЛЮК М.М.

Прошу передати Власенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Володимирович, будь ласка.

 

13:18:03

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово.

Ви знаєте, вчергове ми маємо історію, коли закон дуже гарно називається, але закон абсолютно про інше. Посилення інституційних здатностей, посилення інституційних можливостей, воно, ви знаєте, полягає не у внутрішніх трансформаціях, не в якихось збільшеннях кількості людей чи в чомусь іншому. Насправді посилення інституційної спроможності полягає в тому, що правоохоронні органи перестають писати повідомлення про підозру, які зазвичай звучать так: "В невідомому місці в невідомий час з невідомими спільниками людина зробила то-то".

Для того щоб посилити інституційну спроможність, треба припинити писати такі повідомлення про підозру, треба професійно займатися тою роботою, для якої ці органи створювались. Нам потрібні не фотографії, знаєте, не під кінокамери міри запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, нам необхідні абсолютно інші речі. Нам необхідно перекриття і припинення топкорупції, корупції найвищого рівня, яка, на жаль, в Україні за останні роки лише збільшилась. Нам необхідно припиняти корупцію, а не постійно займатися реформуванням антикорупційної системи, яка, на жаль, ні до якого результату не призводить.

Назвіть мені, будь ласка, хоч один, хоч один системний фінансовий потік, який припинений завдяки спільній діяльності так званої антикорупційної інфраструктури, покажіть мені цей результат. А хапати суддів за тисячу гривень, за тисячу доларів навіть хабаря, ви знаєте, цим раніше займались дільничні інспектори Національної поліції. Тому треба реально створювати правоохоронну…     

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці України Климпуш-Цинцадзе Іванні Орестівні, фракція "Європейська солідарність". Будь ласка.

 

13:20:30

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Шановні колеги, ми з вами розуміємо, що ми з вами ухвалюємо один із законопроектів, маємо ухвалити, який рекомендувала Європейська комісія для того, щоб ми завершили, принаймні частково завершили виконання пункту, який стосується антикорупції в тих семи умовах, які ми отримали при наданні кандидатського статусу.

І це добре, що ми з вами досить оперативно демонструємо готовність вирішити це питання. Так, це буде коштувати великих коштів державі, приблизно мільярд 700 мільйонів на рік, це серйозні кошти. Я сподіваюся, що ми знайдемо їх для того, щоб забезпечити цю зміну.

Але одночасно я б хотіла звернути увагу на інше. Колеги, я би вас просила присвятити окремі кілька годин для того, щоб прочитати всі 150 сторінок висновку Європейської комісії по України і зрозуміти, що справа стосується не тільки чотирьох підпунктів, які зараз треба терміново виконувати для того, щоб відкрити перемовини про членство. Всі 150 сторінок говорять про ту роботу, яку нам треба буде далі виконувати. Це великий і великий шмат спільної роботи.  І нам потрібно з вами розуміти, що нам не треба чекати, поки нам пальчиком вкажуть конкретні законопроекти чи конкретні зміни до тих чи інших законопроектів чи законів, які ми маємо реалізувати, а мусимо виконувати те, що написано великими і жирними шрифтами про те, що маємо повернути спроможність парламенту бути реально законодавчим органом, маємо повернути плюралізм в медіа, маємо повернутися до демократичних засад функціонування. Це основи функціонування Європейського Союзу.

І я дуже хочу вірити, що нам з вами небайдуже, як нас будуть далі сприймати. І давайте не чекати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Морозу Володимиру Вікторовичу, депутатська група "Відновлення України". Шановні колеги, після цього Бужанський і після цього голосуємо. Будь ласка.

Бурміч. А, ви ще будете? Добре. Будь ласка, Бурміч Анатолій Петрович.

 

13:22:53

БУРМІЧ А.П.

Шановний Голово, шановні колеги, не буду повторювати про те, що у нас сьогодні основні дві біди – це війна і корупція. І, звичайно, той рівень боротьби з корупцією, який сьогодні є, він не задовольняє нікого – ні державу, ні людей, нікого, і нас з вами тут теж.

Про що йдеться в цьому законопроекті? У цьому законопроекті йде про поступове збільшення кількості працівників Національного антикорупційного бюро. Сьогодні в нас на комітеті розглядався цей законопроект і були дуже гарячі дискусії, були присутні представники НАБУ, і ми побачили, що бажання збільшити кількість не якесь там, що… чи начальників, чи якихось там інших, а саме тих, хто працює – детективів. Це важливо. І збільшення буде поступово. Там з врахуванням того, що навантаження в один рік фінансове буде поступове і це не такі великі гроші.

Хотілося б побажати Національному антикорупційному бюро не просто там збільшувати свою кількість, а стати головним органом по боротьбі з корупцією в Україні, саме який організовує і аналізує, і ефективно проводить свою роботу. Чому? Тому що, наприклад, відсторонення тієї ж Служби безпеки, військової контррозвідки, ми побачили результати на корупції, яка є в армії. А тому я бажаю Національному антикорупційному бюро бути об'єднаним органом, об'єднаною силою, яка організовує роботу всіх правоохоронних органів в плані боротьби з корупцією. Група "Відновлення України" підтримує законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Бужанський Максим Аркадійович, "Слуга народу". І після цього, я розумію, що Юрчишин буде, так? Юрчишин і після цього голосуємо.

Будь ласка, Максим Аркадійович.   

 

13:25:01

БУЖАНСЬКИЙ М.А.

Шановні колеги, перш за все я хочу нагадати вам, що успішна ефективна робота НАБУ відбувається завдяки вам, завдяки тим законопроектам, які ви прийняли в цій залі, завдяки тій антикорупційній системі, яку ви побудували, завдяки прозорому конкурсу по призначенню Директора НАБУ, який також відбувся завдяки вам. Якщо виникає питання стосовно того, що потрібно збільшити штат, то я тут жодних складнощів не бачу.

Коротко хотів би сказати: давайте не перетворювати технічне питання в політичне. Тому я пропоную не тільки підтримати цей законопроект, а і підтримати його за основу та в цілому і закрити це питання. Пропоную підтримати таким чином.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юрчишин Ярослав Романович, фракція "Голос" і після цього будемо ставити на голосування, і визначимося як ми голосуємо.

Будь ласка, Ярослав Романович.

 

13:26:03

ЮРЧИШИН Я.Р.

Не можу не погодитись з попереднім виступаючим. На жаль, частина наших колег дуже допомагає збільшувати статистику НАБУ. Це неприйнятно, але це точно не впливає на даний законопроект.

Даний законопроект синхронізовано, я сподіваюся, з тим, що ми приймемо по Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, бо найбільша проблема не в тому, щоб збільшити кількість, а збільшення кількості призвело до кількості не лише справ, а і вироків. Тому тут треба підтримувати за основу і в цілому. Давайте голосувати і рухатись далі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, рішення комітету було за основу і в цілому. Водночас я знаю, що на Погоджувальній раді були заперечення проти такого рішення, тому ми поставимо за основу і я пропоную скоротити строки. Добре, шановні колеги? Тому, шановні колеги, будь ласка, приготуйтеся до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України (реєстраційний номер 10203-1).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:27:49

За-323

Рішення прийнято.

Шановні колеги, покажіть по фракціях. Дякую.

Були деякі фракції, які висловилися проти. (Шум у залі)

Шановні колеги! Шановні колеги, я ставлю… (Шум у залі) Є фракція, яка проти.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання щодо щойно прийнятого в першому читанні за основу проекту закону. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:28:49

За-294

Рішення прийнято.

З процедури, будь ласка, Власенко. З процедури. Це після голосування вже, будь ласка, воно не впливає на результат.

 

13:28:57

ВЛАСЕНКО С.В.

Да, абсолютно не впливає. Але рішення не голосувати в цілому було прийнято Погоджувальною радою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, йдемо далі. 10262 наш наступний законопроект. Одну секундочку, по ньому окреме ведення.

Шановні народні депутати, відповідно до статей 50, 96, 101 Регламенту Верховної Ради України до мене з листом звернулися керівники депутатських фракцій і груп щодо необхідності невідкладного розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо  приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської Комісії щодо України (реєстраційний номер 10262) та незаперечення щодо застосування процедури ad hoc.

Комітет з питань антикорупційної політики за результатами розгляду законопроекту (протокол номер 149) також запропонував визначити його невідкладним. Про необхідність невідкладного розгляду цього питання було ухвалено відповідне рішення Погоджувальною радою депутатських фракцій і груп.

Тому  переходимо до прийняття рішень.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 10262) про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської  Комісії щодо України.

Я прошу народних депутатів голосувати. Це включення до порядку денного, будь ласка,  прошу голосувати.

 

13:30:38

За-304

Рішення прийнято. 

Я ставлю пропозицію на голосування про визначення невідкладним законопроекту про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської Комісії щодо України (реєстраційний номер 10262), скорочення строків внесення альтернативних законопроектів до початку розгляду питання та його розгляд сьогодні на засіданні. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:31:21

За-291

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, я ставлю пропозицію на голосування про обговорення цього питання за скороченою процедурою. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:31:47

За-254

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, два – за, два – проти і голосуємо. Я прошу фракції і групи записатися: два – за, два – проти для обговорення цього законопроекту.

Слово надається народній депутатці Гринчук Оксані Анатоліївні, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

13:32:25

ГРИНЧУК О.А.

Прошу передати слово Анастасії Радіній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анастасія Олегівна Радіна, будь ласка.

 

13:32:41

РАДІНА А.О.

Доброго дня, шановні колеги! Комітет з питань антикорупційної політики цей законопроект розглянув, підтримав і рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу і в цілому.

Чому? Колеги, в законопроекті тільки дві норми. У нас… Пропозиція законопроекту повернутися до того режиму перевірки декларацій, які ми всі з вами вже пройшли, до зрозумілого механізму, в якому у нас всіх є досвід. По цьому законопроекту ми маємо дуже-дуже чітку рекомендацію Європейської комісії, що конкретно треба зробити, дуже чітку, дуже однозначну, і до другого читання цього законопроекту рекомендація Європейської комісії не зміниться.

Тому, колеги, я дуже прошу підтримати цей законопроект і не заходити по ньому в довгі дискусії. Адже, ще раз, колеги, всі дискусії ми з вами провели ще два місяці тому, коли відновлювали декларування.

Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Євтушку. Він передає Власенку. Я правильно розумію, да?

Будь ласка, Сергій Володимирович.

 

13:33:47

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Фракція "Батьківщина" системно виступає за відкрите  прозоре і чесне декларування топчиновниками всіх статків, які вони набули. Але ми завжди говорили про те, що це декларування повинно бути коректним, повинно бути зрозумілим для декларанта. І я хочу нагадати, що мова йде не лише про 450 народних депутатів, мова йде про 800 тисяч декларантів, а включаючи членів їх родин, то це близько 2,5 мільйонів людей, які в той чи інший спосіб включаються в режим декларування.

Насправді мене дивує одна проста історія. Дійсно, дві технічних норми скасовують оцим законом.

Перше. Скасовується те, що все майно, яке набуто декларантом до політики, не повинно перевірятися, бо воно не містить корупційних ризиків. Бо воно дійсно не містить корупційних ризиків, бо набуто до заступу на посаду.

І друга норма, яка скасовується. Скасовується норма про те, що ті перевірки, які провело НАЗК, у нас була норма, що вони не можуть повторно перевіряти одне і те саме майно, нам зараз пропонують це скасувати.

Дійсно, це вимога Європейської комісії, але мене дуже дивує, як ці вимоги з'являються. Тому що представники депутатських фракцій і груп уже після прийняття закону в попередній редакції мали достатньо ґрунтовну зустріч із Європейським комісаром Олівером Вархелі, який відповідає саме за  розширення Європейського Союзу. Так-от жодних претензій  до цих норм не було, жодних претензій на цій розмові до цих норм не було, були претензії  до інших норм.

Тому в мене питання: як ці всі рекомендації з'являються, чому вони з'являються? Я розумію, коли критикують, ну, такі корупційно ризиковані  норми. Але ці норми абсолютно технічні, абсолютно зрозумілі і абсолютно  розумні. Тому в мене є питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Павленку Ростиславу Миколайовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

13:35:56

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую. Прошу передати слово Вікторії Сюмар.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

13:36:05

СЮМАР В.П.

Шановні колеги, фракція "Європейська солідарність" послідовно підтримує всі ті законопроекти, які необхідні для європейської інтеграції, ми це робили і будемо робити. Звичайно, це стосується і законопроекту про декларування, який був прийнятий, нагадую, ще в 2016 році.  І ми постійно говорили про те, що повертати декларування саме треба в форматі 2016 року, і  ось зараз ми, в принципі, до цього доходимо.

Я абсолютно погоджуюся з попереднім виступаючим, виникає одне  запитання: чому відразу оці дві позиції, які стосуються декларування майна щодо, власне кажучи, членів родини, набуті до того, як декларант став декларантом, і ось ця друга позиція про повторні  перевірки, чому вони відразу не були в проекті Закону про відновлення  декларування? І це викликає багато запитань у зв'язку із цим щодо якості переговорників поміж Україною і Європейським Союзом і серйозні занепокоєння викликає в першу чергу.

Тому давайте робити так, щоб ми потім... щоб ми приймали тут закони, які потім не потребують якогось виправлення, які потім не потребують якихось мільйонів уточнень, це буде правильно. Зараз ми голосуємо за.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Юрчишину Ярославу Романовичу, фракція "Голос". Шановні колеги, і після цього будемо голосувати за законопроект.

Будь ласка, Ярослав Романович.

 

13:37:30

ЮРЧИШИН Я.Р.

Кілька речей, які вже прозвучали. Ну, єврокомісар з питань розширення – угорець, і він не має проблем з нашою корупцією, він має проблеми з Законом про меншини і тому подібне. Тому не дивно, що неекспертно, він в принципі не міг гостро говорити про якісь аспекти.

Друге. Ті зміни, які ми зараз поправляємо, одна з них на комітеті була проголосована в тому вигляді, в якому ми її повертаємо зараз, і лише зал змінив. Тому немає можливості говорити, що вона була погоджена з нашими європейськими партнерами. Ми насправді повертаємо той текст, який погоджений.

З чим я погоджуюся з попередніми виступаючими, є велика різниця між тим, що ми приймаємо і як це реалізовується. І ці питання ставилися до НАЗК, тим, що НАЗК періодично намагається зловживати, зокрема і перевірками по нововиявленим обставинам. І справді я думаю, що нам до цього треба буде повернутися. Але давайте зараз дамо можливість працювати системі, не будемо маніпулювати тим, що хтось погоджував, а хтось не погоджував. Є вимога, її треба втілювати. І далі налагоджуватимемо систему під контролем.

Дуже сподіваюся, що зі зміною керівництва НАЗК, яке відбудеться, відчуття те, що це теж сервісний орган, а не каральний, що його функція – допомагати, в першу чергу чиновникам, адекватно працювати з деклараціями, а не доганяти невідомо кого, ключова історія – це велика риба, ті, хто приховує, а не ті, хто зробили незначну помилку, над цим, я погоджуюсь, нам всім ще треба працювати в межах парламентського контролю. І комітет це буде робити. Зараз голосуємо – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово ще надається Бакунцю Павлу Андрійовичу. І після цього, шановні колеги, голосуємо.

Будь ласка.

 

13:39:21

БАКУНЕЦЬ П.А.

Дякую, шановний пане Голово.

Народні депутати, однозначно, що в цей особливий День Гідності і Свободи, тоді, коли найкращі, кращі за всіх нас тут виборюють нам ці великі проєвропейські цінності і шлях туди на різних фронтах, ми разом з вами також маємо якось жити, за якими правилами гідності. І раз вже ми обрали цей шлях до Європи, до європейських країн, то однозначно і за їхніми правилами слід буде жити. Жити буде не лише за цими правилами слід усім громадянам, але й тим людям, котрі займають різні "теплі" кабінети. І ці правила є демократичними, прозорими, відритими, і нічого нікому не заважатиме, якщо ваше майно перевірять ще раз. Якщо ви попросилися в суспільства йти працювати в політику, тобто служити народу, то й нічого страшного, що перевірять те, як ви дійшли до цього етапу.

Тому ми рухаємося в Європейський Союз…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Шановні колеги, ще раз, пропозиція комітету була за основу і в цілому, водночас ми ставимо тільки за основу зі скороченням строків. Та сама причина.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону (реєстраційний номер 10262) про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції” щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської Комісії щодо України. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:41:24

За-287

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій, поправок для підготовки до другого читання. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:41:56

За-232

Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Йдемо далі. Наступний законопроект 10060 – це проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. І альтернативні до нього 10060-1, 10060-2.

Я ставлю пропозицію включити до порядку денного усі зазначені законопроекти, до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:42:44

За-291

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути ці питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:43:05

За-249

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти? Прошу записатися: два – за, два – проти для обговорення цих законопроектів.

Слово надається народному депутату України Маслову Денису Вячеславовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

13:43:42

МАСЛОВ Д.В.

Із задоволенням передаю слово своєму колезі Сергію Іонушасу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Костянтинович Іонушас, будь ласка.

 

13:44:03

ІОНУШАС С.К.

Шановні колеги, Комітет з питань правоохоронної діяльності на своєму засіданні 17 листопада 23-го року розглянув проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та альтернативні до нього законопроекти за реєстраційним номером 10060-1, 10060-2.

Основний законопроект внесений Кабінетом Міністрів на виконання зобов'язань України, взятих згідно з Листом про наміри уряду України до Міжнародного валютного фонду. Метою основного законопроекту є удосконалення правових засад діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зокрема в частині посилення її самостійності та організаційної належності.

Шановні колеги, комітет розглянув основний законопроект і вирішив рекомендувати: а) включити всі три законопроекти до порядку денного, основний законопроект за реєстраційним номером 10060 прийняти за основу, альтернативні законопроекти 10060-1, 10060-2 відхилити. Шановні колеги, прошу підтримати.

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, слово надається народному депутату Цабалю Володимиру Володимировичу, фракція "Голос".

 

13:45:07

ЦАБАЛЬ В.В.

Прошу передати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Юріївна, будь ласка.

 

13:45:17

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, ви знаєте, я дуже радію, що ми сьогодні в річницю Революції Гідності голосуємо ті законопроекти, за які частково і стояв Майдан, тому що ми стояли за справедливість і за гідність, ми стояли за боротьбу з корупцією. І я вам хочу сказати як одна з людей тої команди, які створювали ці антикорупційні органи –  НАБУ, САП, Антикорупційний суд. Я пам'ятаю, коли ми робили статистику перед створенням цих органів. Знаєте, скільки в нас людей сиділи з топкорупціонерів категорії "А" чиновників? Чотири. З них половина, як Юлія Володимирівна, як Луценко, це сиділи люди з політичних мотивів, які не мали нічого спільного з корупцією. Тому до створення цих органів ми собі не могли уявити, що таке, коли в нас арештовують, на жаль, народних депутатів, і мені соромно зараз за цих колег, коли в нас арештовують топових суддів і садять їх за грати. Але ми маємо дати зараз можливість антикорупційним органам працювати незалежно. І саме про це ці законопроекти і про НАБУ, і про САП, які ми сьогодні голосуємо.

Тому я дуже прошу підтримати, це є вимогою наших міжнародних партнерів, це є вимогою Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу, американців. Всі розуміють, що це зараз те, що допоможе побороти корупцію в Україні, щоб питання про корупцію більше до нас не стояло. І єдине питання, на яке ми відповідали: скільки зброї нам ще потрібно, щоб перемогти Росію?

Тому я дуже прошу підтримати цей законопроект і підтримати його в другому читанні, тому що без нього нам досить важко буде пояснювати партнерам, що ми насправді боремося з корупцією, а не займаємося демагогією.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Але ми сьогодні тільки за основу голосуємо, Олександра Юріївна.

Будь ласка, слово надається народному депутату, я так розумію, Сергію Володимировичу Власенку, фракція "Батьківщина".

 

13:46:59

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Я би хотів просто зазначити, що ці органи створював парламент попереднього скликання, я там деяких депутатів не бачу, які говорять, що вони там щось створювали. Так-от, насправді я ще раз кажу, знаєте, мені деколи боротьба українців з корупцією і парламенту з корупцією нагадує філософію самурая. Знаєте, для самурая не важлива мета, для самурая важливий шлях. Тобто ми зараз... ми десять років уже йдемо цим шляхом, а результатів у нас насправді... результат полягає в тому, що корупція не знищена, а корупція лише збільшується. Тому, може, треба, як казав український класик Михайло Жванецький, може, в филармонии что-то, в консерватории что-то поправить. Може, зрозуміти, що ми не туди дивимось. Ми міняємо ці ліжка, ми пересуваємо ці ліжка, ми віддаляємо САП від Генеральної прокуратури.

А скажіть, будь ласка, а чим Генеральний прокурор заважає САП працювати? Поясніть мені, будь ласка, навіщо оця незалежність від незалежності, залежність від залежності, давайте ми тут зменшимо людей, тут збільшимо людей. Послухайте, ви проголосували в першому читанні збільшення співробітників НАБУ на 30 відсотків. Так давайте їм зарплату на 30 відсотків зменшимо, ну, їх же стало більше, а робота та сама.

Нічого не міняється, все відбувається, як було. Одні пишуть повідомлення про підозру в невідомий час у невідомому місці, значить, там щось вкрав. Другі як процесуальні керівники це погоджують, передають в суд, суд заплющує на це очі і підписує якісь папірці, саджає людей у в'язницю по мірі запобіжного заходу, а через півроку справа розсмоктується в повітрі. Нікого нема, відповідальності нема. Жоден фінансовий потік не ліквідований. Жодна схема не ліквідована. Нам кажуть про топсуддів. Це був одиничний хабар. А де 13 суддів Великої Палати, по яким НАБУ заявило, що в них є підозри, що вони приймали в цьому участь? А ніде, все знову розсмокталося в повітрі. Давайте робити реальні реформи, а не забалакувати їх.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народній депутатці Геращенко Ірині Володимирівні, фракція "Європейська солідарність".

Гончаренку, я правильно розумію, передає. Будь ласка, Гончаренко Олексій Олексійович.

 

13:49:21

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Друзі, сьогодні урожайний день, давайте вже назвемо це і скажемо: сьогодні одному народному депутату вручена підозра, ще в двох відбуваються обшуки прямо зараз, може вже закінчилися. Я не знаю, чому це все в один день. Можливо, це нам антикорупційні органи хочу показати свою ефективність, можливо, до річниці Революції Гідності, можливо, тому що зараз багато європейських гостей, які приїхали. Але в будь-якому випадку, коли боротьба з корупцією відбувається – це добре, і збільшувати автономію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури треба, і, безумовно, все це треба робити. Але якщо наші антикорупційні органи не знають адресу, куди завітати, то хочу їм сказати: вулиця Банкова, там сьогодні день народження святкує Андрій Єрмак, може до нього завітати НАБУ, привітати його. Там є з чим привітати, там є кого привітати, там є про що поговорити, там нам сьогодні говорять і про біткоїни, і про інше, думаю, там можна поговорити про все.

Тому, шановна САП, шановне НАБУ, підказую вам адресу, куди можна завітати і куди треба завітати, якщо ми реально хочемо боротися з корупцією, викорінювати, саме викорінювати, тобто братися за корінь, корінь, який проріс на вулиці Банковій. І це є правда, тому що без цього не було б цього всього бардака, який сьогодні відбувається в державі, не було б безкінечних цих справ, які не зупиняються і які люди обурюються, дивлячись на те, що відбувається. Тому що коли ми говоримо про корупцію не в час війни, то це одна ще історія, а коли ми говоримо про корупцію під час війни, коли ми бачимо підозри на мільярди в Міноборони, ну, так це ж просто неймовірно, це питання виживання держави.

Тож беріться за реальне коріння, годі по вершках бігати, беріться за коріння, виривайте його з коренем, і тоді буде результат.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, я прошу народних депутатів приготуватися до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (реєстраційний номер законопроекту 10060).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.    

 

13:52:14

За-286

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію скоротити вдвічі скоротити строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання по щойно прийнятому законопроекту. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:52:44

За-251

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Йдемо далі. Наступний законопроект 9656-д: проект Закону про внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків. Це друге читання, шановні колеги.

На Погоджувальній раді ми домовилися, що буде 15 поправок на врахування від фракції "ЄС" і потім дві на підтвердження. Також буде ще одна поправка по дронах і 10 хвилин виступ Юлії Володимирівни Тимошенко. Все вірно, шановні колеги?

Тоді переходимо до поправок на врахування від фракції "ЄС". Хто буде виступати? Ніна Петрівна, я вас попрошу називайте номер поправки і тоді по ній доповідайте, щоб я встиг її знайти.

Будь ласка, Ніна Южаніна.

 

13:53:38

ЮЖАНІНА Н.П.

Пане Голово, я хотіла попросити вас, я збиралася на врахування поставити вісім поправок, дати мені 5 хвилин, і тільки одну поправку на врахування. Поправка 8, 9, 15, 85, 86, 87, 88 і 97, з них проголосувати  97-у і 5 хвилин для виступу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 5 хвилин дайте Ніні Петрівні, і потім голосуємо 97 поправку.

 

13:54:09

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, цей проект закону готувався до другого читання з урахуванням частини першої статті 116 Регламенту. Я хочу зазначити, що 90 відсотків проектів, які готуються у віданні нашого комітету, якраз готуються із застосуванням 116 статті. Що це означає? Що кожного разу в ці проекти попадають інші норми, які не стосуються піднятих в основному законі в першому читанні статей, і таким чином "новорічна ялинка" майже в кожному проекті закону, чим, до речі, нам дорікали, що ми під новий рік приймали такі проекти законів. Тепер кожний день таке.

Що стосується моїх поправок, чому я вимушена використовувати статтю 116. Тому що насправді був попередньо прийнятий Закон про повернення документальних планових і позапланових перевірок. Я туди подавала якраз ті поправки, які стосувалися дієвої роботи між платником податків і податковою для того, щоб в більш прозорий спосіб можна було висвітлювати  можливості платника приймати участь в розгляді скарг, які однозначно будуть на ППР, які зараз підуть масово після проведення перевірок. І звичайна норма внесення змін в Податковий кодекс для того, щоб платника податку інформували про розгляд скарги, бо він зараз має право на таке залучення  до розгляду скарги, це є норма в Податковому кодексі, але немає норми щодо зворотного повідомлення платнику. Цю норму я прописала, її комітет не врахував. Не знаю, про що думали і чому таке ставлення.

А от щодо блокування податкових накладних, то в Податковому кодексі взагалі немає норми, яка би передбачала участь платника податку в розгляді скарги вже коли вона відбувається комісією на центральному рівні. Теж ця поправка не врахована в даному проекті закону.

Звісно, ці поправки не стосуються особливостей оподаткування банків. Звісно, сама дискусія навколо тих ставок, які запропоновані цим проектом, це 50 відсотків за результатами за 23-й рік і 25 відсотків, починаючи з результатів за 24-й рік –  дискусійні норми, але зараз я не хочу говорити про них. Я все ж таки про відношення в комітеті до поправок, які надають можливості, додаткові можливості платникам податків і чомусь вони не приймаються.

Я дуже з великим здивуванням почула на комітеті, що навіть не будуть підтримані ті норми, які стосуються такої зараз величезної проблеми тих громадян, які знаходяться в населених пунктах у територіальних громадах, щодо яких прийнято рішення про обов'язкову евакуацію населення. Ви уявляєте, обов'язкова евакуація населення, а податок на землю виставляється для цих громадян, для юридичних осіб, які не можуть там працювати і здійснювати свою діяльність. Абсолютно нормальну норму, виписану спільно з представниками в тому числі і податкової, знову ж таки не було прийнято на комітеті, сказали, іншим разом.

Тому таких поправок в мене насправді було дуже багато. Я сподіваюся, що ті, хто звертаються до мене, все ж таки сподіваються, що я зможу відстояти певні норми для бізнесу і для громадян України, не розчаруються до кінця в рішеннях, які приймаються цією Верховною Радою. Я розумію, що всім зараз важко, я розумію, що всі думають про наповнення бюджету. Але коли чуєш про цю корупцію, коли чуєш про чергові 62 мільйони втрат в ДССЗЗІ, ну послухайте, тоді ви взагалі відірвані від життя. Не почути прохання людей і бізнесу з цих територій, це означає просто нехтувати їх проблемами. Нам же тут добре, правда, ми всі можемо працювати, а вони ні.

Нарешті я хотіла б звернути увагу і поставити на врахування поправку 97. Це якась пошесть у влади, вони в кожному законі приймають рішення, щоб нормативно-правові акти, що приймаються на виконання, в тому числі і цього закону, не застосовувалися до них вимоги Закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". Тобто щоб не проходити всі етапи обговорення, висвітлення і щоб всі… це знову ж, як кіт в мішку, висувають якісь вимоги, про які не знають учасники ринку. Наскільки мені відомо, це була одна з вимог Європейського Союзу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ніна Петрівна.

Будь ласка, позиція комітету і після цього голосуємо 97 поправку.

 

13:59:23

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, поправка 97 стосується того, щоб знести норму, яка дозволяє при прийнятті підзаконних нормативних актів не дотримуватися регуляторних процедур саме щодо цього конкретного закону.

Це нормальна абсолютно практика, тоді, коли ми приймаємо закон в такі стислі строки, тому прошу підтримати цю поправку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, підтримати цю поправку чи підтримати відхилення? Відхилити, залишити відхилено. Бо теж  я щось не дуже зрозумів.

Шановні колеги, ще раз, 97 поправка. Ніна Петрівна Южаніна – автор цієї поправки, вона комітетом відхилена. Ніна Петрівна просить поставити на врахування цю поправку. Позиція комітету: залишити відхиленою.

Тому, шановні колеги, я ставлю на голосування 97 поправку авторства Южаніної. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:00:28

За-76

Рішення не прийнято.

Дякую, Ніна Петрівна, у вас все, так? Дякую.

Будь ласка, далі у нас Юлія Володимирівна – до 10 хвилин, будь ласка. Юлія Володимирівна Тимошенко – до 10 хвилин виступ. І після виступу Юлії Володимирівни ми голосуємо за цей законопроект в цілому.

Будь ласка,  Юлія Володимирівна.

 

14:00:49

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, мова йде про дуже складний законопроект. Я просто хотіла, щоб ви звернули увагу на те, що мова йде про роботу національної банківської системи, про комерційні банки, про державні банки, які, ви знаєте,  як важко виходили з минулого 2022 року, з величезними збитками і 2023 рік банки, національна банківська система трохи поправила свій фінансовий стан і почала більш-менш ефективно працювати.

Те, що зараз пропонується, пропонується заднім числом, з 1 січня 2023 року. Це практично рік назад ввести дуже високий податок на прибуток банків – 50 відсотків. Шановні друзі, мало того, що вводиться 50 відсотків на  прибуток в цьому році, в 23-му, на наступний рік теж вводяться достатньо драконівські неадекватні податки на комерційні банки України.

Це не все, тому що для обрахування прибутку, який буде оподатковуватися, не будуть враховуватися збитки. Тобто прибуток, який буде оподатковуватися 50 відсотками податку, починаючи з 1 січня 2023 року, не будуть враховуватися балансові збитки. Це означає, що це абсолютно штучна річ, яка у банківської системи забере достатньо великі фінансові ресурси.

Але всі банки також неоднаково мають систему діяльності. Є банки, які масово працюють з облігаціями внутрішньої державної позики або з депозитними сертифікатами Національного банку і які мають надприбутки. Ну такі блатні банки, які повністю, власне кажучи, в цей бізнес включені. Ну, якщо треба оподатковувати прибутки, які банки отримали по надмірним ставкам по ОВДП або по надмірним ставкам по депозитним сертифікат, так їх і оподатковуйте. А є банки, які сумлінно працювали в традиційних банківських системах, давали кредити малому, середньому бізнесу, ці кредити потім важко повертав цей бізнес, банки достатньо важко працювали. Їм теж 50 відсотків податку на прибуток заднім числом? Ну це абсурдні речі.

І тому треба, по-перше, розділити банки, які мали надприбутки, а з іншого боку, треба ті банки, які нормально працюють і мають дохід від надання кредитів в економіку, там мусить бути зовсім інший підхід.

Мова навіть зараз іде не стільки про банківську систему, як про наслідки введення такого драконівського оподаткування для українських банків, які кредитували економіку України, а не бюджет і Національний банк. Саме тому ми звертаємо увагу, що якщо буде започатковано і прийнята цим законом така податкова система заднім числом із абсолютно екзотичним обрахунком прибутку, який буде оподатковуватися, то це може вдарити по українським комерційним банкам настільки сильно, що вони можуть перетворитися в банкрутів. А це буде означати, що втратять гроші люди, які там тримають депозити, які брали кредити і надавали в заставу своє майно, по суті, це буде ще один великий удар, може бути, по середньому класу.

У нас уже був перший етап ліквідації української банківської системи при попередній владі, коли було знищено більше сотні банків українських, причому нормально працюючих в тому числі, і після того мільйони людей залишилися без депозитів, без своїх рахунків, без своїх грошей, а бізнес – практично без можливості далі продовжувати свою діяльність. Тоді це був ядерний практично вибух для української банківської системи. Зараз цей закон, він не такі великі гроші залучить в бюджет, але це буде ще один нанесений нищівний удар по банківській системі України і по всім людям, які... українцям, які співпрацюють з цими банками.

Саме тому ми пропонуємо, навіть якщо бюджету дуже потрібні гроші, якщо потрібні гроші – зупиніть неефективні видатки із бюджету, припиніть абсолютно глобальну українську корупцію на бюджетних грошах і тоді вам не треба буде вводити такі екзотичні заходи для банківської системи України.

Саме тому наша команда зараз закликає всіх депутатів, які розуміють про що цей закон і розуміють наслідки прийняття цього закону, не голосувати за цей закон, не підтримувати цей закон і, власне кажучи, знайти фінансові ресурси там, де зараз їх набагато легше взяти, наприклад, не списувати з енергетичних компаній податки, по яким вони заборгували. Чому списувати? Хай вони заплатять податки, небідні компанії, і таким чином наповнять бюджет.

Але не вводити екзотичні податки, які руйнують і стандартні системи оподаткування банківської системи, і саму українську банківську систему, яка знаходиться з тієї сторони, яка не задіяна в корупційних обігах.

Дякую за увагу. Я не наполягаю на постановці поправок на голосування, тому що в цьому немає ніякого сенсу, в цьому залі ніхто за них голосувати не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, коротко позиція комітету. Але перед тим, як Данило Олександрович почне в коректній манері відповідати, шановні колеги, я прошу, запросіть народних депутатів зайняти свої місця, тому що одразу після цього ми голосуємо за цей законопроект і наступний законопроект, по якому теж ніхто не буде ставити поправки відповідно до рішення Погоджувальної ради.

Шановні колеги, будь ласка, запросіть народних депутатів. А я даю слово Данилу Олександровичу, щоб відповісти на ті питання, які підняла Юлія Володимирівна. Будь ласка.

 

14:08:05

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, я в певній мірі можу погодитися з попереднім доповідачем щодо того, що, дійсно, ті рішення, які ми приймаємо у військовий час, вони не завжди є ідеальними і не завжди є бездоганними. Водночас у війну відбуваються такі речі, які можна назвати певними економічними або фінансовими аномаліями, коли галузь – а ми зараз говоримо про банківську галузь, – у війну, попри війну і попри ту ситуацію, яка склалася в економіці, отримує надприбутки. І ці надприбутки – це ті прибутки, які базуються на депозитних сертифікатах, що розміщуються Національним банком України; цінних паперах, які є абсолютно безризиковими; цінних паперах, які є високодохідними. І, власне, вкладання грошей в ці цінні папери приносить ці надприбутки. Тому саме в цей час їх необхідно вилучити та спрямувати на фронт, на армію, на перемогу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Данило Олександрович.

Шановні колеги, ми пройшли весь законопроект. Прошу народних депутатів зайняти свої місця. Я прошу приготуватися до голосування, тому що зараз я поставлю пропозицію.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування банків (реєстраційний номер цього законопроекту 9656-д). Готові голосувати?

Шановні колеги, я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:10:25

За-229

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Шановні колеги, наступний законопроект пов'язаний з ним. Ми домовилися без поправок, одразу голосуємо. Я ставлю пропозицію, будь ласка, приготуйтеся, прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо врегулювання окремих питань розпорядження товарами, які потребуватимуть… які перебувають, перепрошую, під митним контролем. Ще раз, проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо врегулювання окремих питань розпорядження товарами, які перебувають під митним контролем (реєстраційний номер 9307). Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:11:23

За-271

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Вітаю, колеги.

Наступний законопроект 10168 та альтернативні до нього: 10168-1, 10168-2, 10168-3. Це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів.

Я ставлю пропозицію включити ці законопроекти до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:12:08

За-237

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

14:12:31

За-221

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти і голосуємо, так? Будь ласка, я прошу, шановні колеги, записатися від фракцій і груп: два – за, два – проти і після цього переходимо до голосування.

Будь ласка, Веніславський Федір Володимирович, фракція "Слуга народу".

 

14:13:08

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Прошу передати слово Данилу Гетманцеву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Данило Олександрович.

 

14:13:17

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, в нашій країні діє достатньо тривалий час дуже брудна і дуже погана схема з ухилення від оподаткування і з ухилення від повернення валютної виручки – це вивезення "чорного" зерна за кордон. Люди скупають за готівку це "чорне" зерно, оформлюють на фіктивні компанії, вантажать на кораблі чи вантажівки і везуть за кордон на ім'я такої ж фіктивної компанії. Потім зерно зникає і десь там з'являється, а держава не отримує ані грошей в бюджет, ані валютної виручки.

Цю схему необхідно подолати і, власне, закон, про який ми зараз говоримо, він спрямований на те, аби за межі митної території України зерно могли експортувати тільки ті компанії, які є реальними і які можуть довести походження цього зерна по документах і сплату відповідно податків з цього зерна. Це платники ПДВ і це ті платники ПДВ, які мають відповідно вхідний ПДВ при придбанні відповідного зерна та інших товарів, всього там 12 кодів, які вивозяться за межі митної території України. Цей механізм дозволить просто, прозоро і чітко проконтролювати весь той товар, який експортується за межі митної території України. Ми, безперечно, зацікавлені у збільшенні експорту, ми, безперечно, зацікавлені в тому, аби наші аграрії розвивалися. Але поряд з цим ми точно не допустимо, особливо у війну, аби шахраї, не сплачуючи жодної копійки до державного бюджету і не повертаючи виручку на територію України валютну, вивозили зерно, яке виростили наші люди тут. Тому прошу підтримати цей законопроект зеленою кнопкою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Івченко Вадим Євгенович, фракція "Батьківщина". Я так розумію, Іван Григорович. Будь ласка, Іван Григорович.

 

14:15:29

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні колеги, наша фракція підтримує цей законопроект, але в другому читанні. До першого читання у нас є дуже серйозні зауваження. По-перше, ми не голосували за цей закон, коли він приймався, ми попереджали, що саме так і буде, і ми єдина фракція, яка його не підтримала, бо ми говорили, що тут будуть зловживання, бо розмиті норми, які в цьому законі були прописані. Зараз повертаємося, виправляємо, але півтора року наплодили дуже багато негативу і дуже багато цього негативу поклали на головну дієву особу на селі – на фермера. Ми самі створили умови такі для того, щоб вони змушені були зловживати. Друзі, це наша робота. Замість того, щоб лікувати хворобу і підтримувати фермерство, ми лікуємо ампутацією як, вибачте, в анекдоті болить зуб, треба відтяти голову. Це те саме ми робимо.

Друзі, в усьому світі обробляються 2 мільярди гектарів земель, обробляють 550 мільйонів фермерських господарств, із них 500 мільйонів сімейна ферма, 5 гектарів. В усьому світі підтримують, ми знищуємо. В цьому законі платники четвертої групи прибираються, вони змушені будуть продавати знову-таки по бросовым цінам внутрішнім крупним експортерам. Кого підтримуємо? За кого боремось?

Наступне, що нас не влаштовує. Міністерство аграрної політики буде визначати мінімальну експорту ціну. Та ніколи воно це не визначало, аграрна політика  ж не визначається експортними цінами. Друзі, це не його функція. Знову будемо мати дуже сумнівні, сумнівні на виході речі.

Третє, що нас не влаштовує. Ми грубо втручаємося в Угоду про асоціацію України з ЄС, бо запроваджуємо митну вартість і мінімальну експортну ціну. Угода про асоціацію забороняє поняття мінімальної митної вартості. Друзі, приїде знову Єврокомісія, знову нам буде тикати, що ви робите.

Крім того, всі товари, зазначені в проекті, є біржовими. Друзі, що таке біржова ціна? Щодня міняється. В умовах війни ми запроваджуємо якісь розмиті критерії. До другого читання виправимо – проголосуємо. Поки що ні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Цабалю Володимиру Володимировичу, фракція "Голос".

Железняк, будь ласка. Железняк з місця включіть, він не хоче виходити до трибуни.

 

14:17:49

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Колеги, я десь розділяю ті зауваження, які тільки що сказав мій колега Іван Григорович. Але, на жаль, у нас вибору голосувати чи ні цей законопроект, не дуже то багато і є. Зараз вже є кабмінівські обмеження, вони достатньо дискреційні. Я не знаю, як у вас, но в мене достатньо багато звернень від різних бізнес-асоціацій, які вказують, що в конкретній області, в Одеській, вже достатньо сильно лютують всі без виключення правоохоронні органи, які так чи інакше штовхають наших аграріїв на, скажемо так, не дуже правомірні матеріальні вигоди.

Проблема з неповерненням валютної виручки існує, як і з "чорним" зерном. При обмежених експортних можливостях той "чорний" підприємець, а вони є, і, на жаль, який вивозить це зерно без податків і не повертає валютну виручку, він займає місце того фермера, який сплатив податки і поверне валютну виручку. І це теж факт.

Ми можемо погоджуватися 12 мільярдів чи 8 мільярдів доларів, але в будь-якому разі це багато. Тому пропозиція, на якій стоїть наш комітет. вона дуже проста: ми подаємо цей законопроект у першому читанні, він погоджений міністром аграрної політики. Ми бачимо можливість його доопрацювати так, щоб не було дискреції, і законом врегулювати цю ситуацію. Так, це додаткове обмеження. Але, повірте, для бізнесу набагато краще, якщо ми врегулюємо це законом, чим залишимо їх один на один з нашою правоохоронною системою, яка за рік роботи меморандуму між БЕБ, митницею і податковою, м'яко говорячи, не показала результат. Тому ми підтримуємо цей законопроект в першому читанні і прошу долучатися до його доопрацювання до другого.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Бондарю Михайлу Леонтійовичу, фракція політичної партії "Європейська солідарність".

 

14:19:57

БОНДАР М.Л.

Будь ласка, передайте слово Ніні Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна. Шановні колеги, і після цього ми будемо голосувати. Запросіть народних депутатів до зали.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

14:20:13

ЮЖАНІНА Н.П.

На жаль, колеги, я не розділяю той спокій, який зараз є в залі при розгляді цих двох проектів законів. Ви всі чули про блокування податкових накладних, ви всі чули про блокування діяльності підприємства через віднесення його до ризикових, ви чули, що 50 відсотків підприємств блокуються за цими двома критеріями, ви всі чули, що таке СМКОР? Так-от тепер це буде стосуватися напряму регулювання неповернення валютної виручки. Аграрії в шоці від того, що пан Сольський, щодо якого тільки що сказали, що він погодився на комітеті, він виявився слабшим чим пан голова комітету. І він, звісно, незважаючи на те, що уряд запровадив експеримент по наповненню системи, яка би давала повну інформацію щодо "білих" і "чорних" виробників, так-от не її використовувати при випуску продукції на експорт, а використовувати саме податкову систему СМКОР. Слухайте, якщо в країні всі питання галузеві вирішувати через СМКОР, то в нас головним поліцейським буде в країні - наш голова комітету. Ви цього хочете? Він всіх переконує, він на вас як удав діє, ви всі зразу погоджуєтеся, що все треба приймати. Ну, майте хоча би якусь силу протистояти цьому нездоровому підходу до аграріїв. Ну, насправді тепер експорт перетворюється в прямий терор.

В нашому комітеті дуже багато аграріїв і вони голосують  за цей проект закону. Що з вами? Ви про кого зараз дбаєте? Ну думайте ж про всю країну. Не всі можуть домовитися з нинішньою владою. Ви знаєте, що блокування ризиковості діяльності, це взагалі дуже легко робиться. Нічого непотрібно. От захоче людина і зробила. А це означає, що такий експортер не зможе фізично відгрузити, бо його митниця не пропустить без зареєстрованої податкової накладної. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення. Переходимо до прийняття рішення.

Будь ласка, народні депутати, займіть свої місця. У нас чотири законопроекти. Я просто от хочу підкреслити, що давайте ми підтримаємо перший, інакше нам треба буде пройтися по всіх. Шановні колеги, будь ласка.

Я ставлю пропозицію… Будь ласка, займіть свої місця, шановні колеги. Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів (реєстраційний номер законопроекту 10168-2).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів проголосувати.

 

14:23:43

За-231

Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях, будь ласка.

Шановні колеги, наступний законопроект, я так розумію, пов'язаний з цим, це законопроект 10169 і альтернативні до нього. Це проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів.

Я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії законопроект 10169 і усі альтернативні до нього законопроекти. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:24:28

За-234

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми домовились… А, я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

14:24:48

За-219

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти записуємося, будь ласка. Запишіться фракції: два – за, два – проти.

Будь ласка, слово надається народному депутату України Козирю Сергію В'ячеславовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

Я так розумію Гетманцеву.

 

14:25:27

КОЗИР С.В.

Прошу передати слово Данилу Гетманцеву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Данило Олександрович.

 

14:25:39

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, деякі питання в нашому житті повинні бути без політики або з мінімальною політикою. Це спільна проблема для всіх нас. "Чорне" зерно – це спільна проблема для країни, це спільна проблема для аграріїв, які для того, аби сплатити податки, спочатку вимушені за готівку, "чорну", брудну готівку продавати зерно, а потім оприбутковувати ці гроші на рахунку аби сплатити податки. І вони скаржаться, вони просять нас вирішити цю проблему.

Давайте не розводити політику там, де їй немає місця. Давайте вирішувати ті проблеми, які стоять перед країною, які стоять перед аграріями, які стоять перед фінансуванням армії, бо ми втрачаємо… ми втрачаємо 5-6 мільярдів доларів виручки, валютної виручки. Ми втрачаємо мільярди податків щороку від того, що шахраї не сплачують ці податки. І, безперечно, ця ситуація деструктивно впливає на аграрний ринок, бо ти для того, аби бути прибутковим,  маєш вийти в тінь, маєш працювати в готівці, маєш ховатися, бо інакше в тебе не вистачить маржинальності. Що ж це таке, що ж ми робимо? І навіщо ми з вами зараз намагаємося якимось чином щось один одному довести.

Абсолютно нормальний, компромісний та правильний закон, який я пропоную підтримати зеленою. Я пропоную до другого читання безперечно його доопрацювати, в тому числі і спільно з бізнесом, спільно з аграрними асоціаціями. Але точно ми повинні з вами покласти край цьому безладу, коли шахраї у війну заробляють додаткові надприбутки, які повинні йти виключно на армію. Прошу підтримати зеленою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Рущишин Ярослав Іванович, фракція "Голос", будь ласка.

 

14:27:39

РУЩИШИН Я.І.

Прошу передати Железняку Ярославові.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, хто, я не почув?

Ярослав Железняк, будь ласка.

 

14:27:45

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Колеги, напевно, одна із найбільш потужних, в тому числі і в плані просування своїх позицій галузей в Україні,  – це, безперечно, аграрна галузь. У них є щонайменше декілька потужних бізнес-асоціацій, вони входять всі у невеликі асоціації, які присутні в Україні. Якщо ви зайдете в соціальні мережі або на їх сайти, ви не побачите позицію проти цього законопроекту. Це ж достатньо дуже показово, правда, коли аграрні асоціації не виступають проти цього законопроекту. Ще раз, там є зауваження, десь на них наголошувала моя колега в попередньому виступі. Є більше зауважень, в тому числі і в мене, є пропозиції від асоціацій. Але так чи інакше ситуація складається так…

Роман Костенко, ви мені закриваєте камеру.

Ситуація складається так, що ті "чорні" експортери, які експортують "чорне" зерно, ви займають місце на кораблі тих, хто заплатив податки і повернув валютну виручку, – це факт. І саме тому ми дуже довго обговорювали ці ініціативи з бізнесом і будемо обговорювати.

Ніхто не переламував пана Сольського. Я думаю, що після Закону про ринок землі, ми знаємо, наскільки пан міністр не піддається гнучкості і переламуванню. Але є нормальний діалог між Мінфіном, податковою, Міністерством аграрної політики, Міністерством економіки і Нацбанком, і комітетом. Дайте можливість доопрацювати цей законопроект до другого читання.

Ще раз, не виглядає так, що бізнес, який зараз деякі із вас намагаються апелювати, ви ступає проти цього закону, напевно, це теж показово.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  завершальний виступ, народний депутат Величкович Микола Романович, фракція політичної партії "Європейська солідарність", і після цього виступу, шановні колеги, ми будемо голосувати за законопроект.

Я так розумію, передає Ніні Петрівні, так?

 

14:29:57

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Прошу передати, так, Ніні Петрівні Южаніній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ніна Петрівна.

 

14:30:10

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги,  ви всі почули фразу, що "чорні" експортери попали на кораблі. А ви знаєте про зерновий коридор морським шляхом? Всі "чорні" експортери заплатили 5 відсотків від оціночної вартості партії і попали таким чином на корабель. Куди заплатили? В карман декому. Хто розслідує ці випадки? ТСК. Бажаю ТСК все ж таки знайти тих крадіїв, які замість державного бюджету і  замість Збройних Сил України забрали 5 відсотків від 300 компаній "чорних" експортерів зерна. Вам не соромно зараз взагалі ці речі говорити тут в залі?

А тепер і "чорні", і "білі" будуть всіх під одну гребінку пускати. Якщо ти "білий" експортер і якщо у тебе немає взагалі питань по поверненню валютної виручки, вона завжди була вчасно, але для тебе виключень немає. Податкова  заблокувала твого контрагента по ризиковості, бо у  нас зараз говорять, що всі східні і південні регіони – це ризикові аграрії. Заблокували. Не маючи на руках податкової накладної зареєструвати, митники не проводять митні процедури, ти не можеш фізично поставити по законтрактованому контракту, ти випадаєш взагалі із можливості далі співпрацювати з такими покупцями, яких ти добивався, до яких ти шукав шляхи.

Ви говорите, що підтримують асоціації? Можливо, великі підтримують. Ви не знаєте про середніх, ви не знаєте про маленьких,    вони ніколи не скористаються, бо їх задавлять тут. Не дивіться, будь ласка, тільки в одну сторону, враховуйте думку всіх.

Тому, коли ми говоримо зараз про Митний кодекс, який передбачає новий черговий терор, а він буде заключатися в тому, що якщо тебе заблокували, то йди, будь ласка, в комісію і доказуй, що тебе заблокували неправомірно. А якщо не хочеш іти доказувати або в тебе немає часу, заплати 10 відсотків від вартості відповідно до показників міжнародних біржових котирувань, про що говорили колеги. Ви уявляєте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще одну хвилину просить Мамка Григорій Миколайович.

Шановні колеги, і після цього голосуємо. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

 

14:32:28

МАМКА Г.М.

Шановні народні депутати, я дуже розумію, що є проблематика. Я розумію, що нею займаються всі, в тому числі і комітети. Але хочу звернути увагу, от я згадую класичні слова чи класика слова: "Яких вам ще реформ не хватає?" Згадайте, два роки назад, на протязі останніх двох років всі правоохоронні органи трублять: зернові схеми, затримуємо, доставляємо, вилучаємо, перевіряємо. На виході через два роки: давайте ми врегулюємо цю історію законом. Ну, слухайте, можна врегулювати все, але відсотки, проміжки, підприємства, хто саме  врегулювати нереально. Чи визначимо знову якісь правильні підприємства, які будуть експортувати вірно, а щось невірно?

Шановні колеги, я б все-таки звертав би увагу до комплексного підходу і роботи правоохоронних органів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Я хочу нагадати, він пов'язаний з тим, який ми тільки що підтримали. Тому я прошу народних депутатів повернутися на свої місця і переходимо до прийняття рішень.

Шановні колеги, шановні народні депутати України я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України  проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів  (реєстраційний номер законопроекту 10169-2).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:34:45

За-253

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

Ідемо далі. Наступний законопроект 9450. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві. Шановні колеги, ми можемо без обговорення цей проголосувати, так? Шановні колеги, будь ласка, я ставлю пропозицію прийняти... Без обговорення. Дякую 

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві (реєстраційний номер законопроекту 9450). Прошу народних депутатів голосувати. 

 

14:36:00

За-292

Рішення прийнято.

Шановні колеги, є пропозиція, давайте ми тоді скоротимо вдвічі подання поправок. Тому я сталю пропозицію скоротити строк подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання щойно проголосованого законопроекту 9450. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:36:33

За-244

Рішення прийнято.

Дякую, колеги.

Йдемо далі. Наступний законопроект 10140 і альтернативні до нього. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри.

Я ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії законопроект 10140, а також всі альтернативні до нього законопроекти. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:37:13

За-252

Рішення прийнято.

Я ставлю пропозицію розглянути їх за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

14:37:32

За-228

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти, будь ласка. Я прошу записатися фракції: два – за, два – проти.

Будь ласка, слово надається народній депутатці Гринчук Оксані Анатоліївні, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

14:38:06

ГРИНЧУК О.А.

Прошу передати слово Денису Маслову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Денис Вячеславович Маслов, будь ласка.

 

14:38:20

МАСЛОВ Д.В.

Дякую, колеги. Дякую, Руслан Олексійович.

Шановні колеги, не буду довго займати ваш час. Всім вам відома ситуація з критичною нехваткою суддів в судовій системі. Навіть за оцінками CEPEJ, яке було зроблено навесні цього року, в Україні на 100 тисяч населення приходиться 11 суддів, в той же час в Європі цей показник – 22 судді на 100 тисяч населення. У нас, може, це когось здивує, але суддів вдвічі менше, ніж в Європейському Союзі. При цьому навантаження на них є надзвичайне. У нас катастрофічний брак суддівських кадрів. Ми з вами зробили до цього важливий крок, важливі кроки, змінили Вищу кваліфікаційну комісію, принципи добору Вищої раду правосуддя, обрали туди нових членів за відкритими процедурами.

І зараз у нас залишилось важливе питання: оптимізувати процедури добору на посади суддів, щоб ці процедури були швидкими, щоб ці процедури не були занадто витратними для держави і щоб ми мали можливість заповнити вільні посади доброчесними високопрофесійними суддівськими кадрами.

Для цього нашим Комітетом з питань правової політики було розроблено відповідний законопроект комітетський на базі основного й альтернативного. І тому я закликаю кожного з вас підтримати законопроект 10140-д, це комітетський законопроект, зеленою кнопкою.

Окремо хочу нагадати, що прийняття цього законопроекту і оптимізація процедур добору – це є частиною нашого меморандуму макрофіну з Європейським Союзом. Ціна питання – це черговий транш, це півтора мільярда євро.

Тому, колеги, прошу підтримати з усією відповідальністю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Кубіву Степану Івановичу, фракція "Європейська солідарність".

 

14:40:31

КУБІВ С.І.

Шановний пане Голово, прошу слово передати Михайлу Бондарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бондар Михайло Леонтійович.

 

14:40:44

БОНДАР М.Л.

Шановні колеги! Бондар Михайло, "Європейська солідарність". Попередній виступаючий говорив про оптимізацію. Оптимізація в цьому законопроекті виглядає у формі фактично ліквідації Громадської ради доброчесності.

Після Революції Гідності, річниця якої сьогодні, виникла якраз потреба в цій раді. Тому що ті одіозні судді, які судили майданівців, які порушували і фабрикували справи, треба було з ними розбиратися. Я постійно був на судах, і ходжу по, наприклад, справі Шеремета, де садили Яну Дугарь і Юлю Кузьменко, Riffmaster Антоненка. Я зараз ходжу по судах Червінського, я чую і бачу, які рішення приймають ці судді. Я бачу процес аргументації, наприклад, захисників і як судді не слухають і приймають незаконні, злочинні рішення. Тому за цей закон, який знищує фактично Громадську раду доброчесності, голосувати не можна і "Європейська солідарність" так і буде поступати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цимбалюк Михайло Михайлович, я розумію, передає Власенку Сергію Володимировичу. Будь ласка.

 

14:42:14

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово.

Нам в черговий раз замість результату пропонують шлях. Шлях, який безкінечний, який триває з Майдану і до сьогоднішнього дня. І чим більше реформують судову систему, тим гірше вона працює. Чим більше вноситься законопроектів про те, що треба всіх старих вигнати, набрати нових, тим гірше і гірше працює судова система, тим більше нарікань на суддів, починаючи від суддів першої інстанції, до Верховного Суду України, про що ми поговоримо, обговорюючи наступний законопроект.

Але насправді, насправді нам потрібне глибоке і серйозне реформування судової системи. От голова комітету, шанований мною, виступав і говорив, що в нас велика нестача суддів. Це абсолютна правда, але давайте скажемо, чому. Тому що монобільшість в цьому парламенті прийняла закон і чотири роки ми не могли сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів, яка не проводила конкурси на посади суддів, і у нас сьогодні нестача в суддівському корпусі близько 3 тисяч, 3 тисяч суддів із 7 тисяч у нас не вистачає.

Тому я ще раз… Але, на жаль, нам знову-таки, нам пропонують неконцептуальну зміну підходів, нам пропонують несистемні реформи, нам пропонують чергові зміни процедур, які ні до чого нормального не призведуть, які призведуть до чергового переставлення ліжок, ви самі знаєте, де. Результату не буде. Внаслідок прийняття цього закону громадяни України не отримають доступ до суду і якісний швидкий, не швидкий, а в розумні строки розгляд їхніх справ, отримають абсолютно інше. Треба робити принципово інші речі, треба уніфіковувати судову практику, треба реформувати велику скомпроментовану Палату Верховного Суду, треба міняти процесуальні кодекси, треба забезпечити добір суддів, а не змінювати якісь процедури, які ні до чого доброго не приведуть.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще одна хвилина – Устінова Олександра Юріївна і голосуємо. Будь ласка, народні депутати, займіть свої місця. Будь ласка, Олександра Юріївна.

 

14:44:30

УСТІНОВА О.Ю.

Шановні колеги, так, закон не є ідеальним, але його точно можна поправити до другого читання. Я особисто буду подавати правки, які точно збережуть незалежність ГРД в тому стані, яка вона є зараз, тобто Громадська рада доброчесності. Але я дуже прошу всіх підтримати цей законопроект, тому що це є вимогою для макрофіну для надання нам фінансової допомоги з боку Європейського Союзу. Якщо ми його не проголосуємо зараз в першому читанні і до кінця цього року в другому, то, на жаль, ми не зможемо отримати допомогу від Європейського Союзу. Тому я дуже прошу підтримати це. І ми точно зможемо його поправити до другого читання, там немає таких критичних зауважень.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви почули всі аргументи сторін. Будь ласка, переходимо до прийняття рішень. Шановні колеги, займіть свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри (реєстраційний номер законопроекту 10140-д).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:46:11

За-246

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію скоротити наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки до другого читання цього законопроекту. Прошу народних депутатів голосувати.   

 

14:46:38

За-220

Рішення не прийнято.

Ну, будемо тоді стільки, скільки є.

Ідемо далі, шановні колеги. Наступний законопроект 9451, це друге читання. Ми домовилися, там буде 3 хвилини виступ Власенка, 3 хвилини виступ Соболєва і голосуємо. Можемо одразу, да? А, спочатку – Соболєва, а потім – Власенка. Добре.

Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення дотримання прав і свобод засуджених громадян України, переданих в Україну для відбування покарання, а також щодо яких компетентним органом іноземної держави було прийнято рішення про їх видачу в Україну (екстрадицію) для притягнення до відповідальності або виконання вироку.

Будь ласка, слово надається, 3 хвилини, Соболєву Сергію Владиславовичу, потім Власенко і потім голосуємо.

 

14:47:30

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, по суті законопроект визначає, яким чином будуть відбувати покарання без порушення нормативів, які встановлені безпосередньо до місць відбування покарань, ті особи, які будуть екстрадовані в Україну. Фактично закон виходить із того, що оскільки ми не можемо забезпечити нормальне перебування тих осіб, які відбувають покарання, в тих ракурсах, які визначені стандартами, і те, що постійно від нас вимагає Рада Європи. Подивіться всі останні застереження, які Ради Європи вносить щодо перебування і відбування місць покарання особами в Україні.  Я не хочу сказати, що це виняткова ситуація лише для України. Ви знаєте, що така ж ситуація в багатьох інших країнах, але це ті вимоги, які є обов'язковими.

Автори законопроекту вирішили піти по процедурі встановлення цих міжнародно визнаних нормативів виключно тільки для тих, хто буде екстрадований в Україну. Для цього і встановлюються окремі місця позбавлення волі, де вони будуть відбувати це покарання. Фактично ми отримаємо ситуацію, коли в одних камерах буде переповнено, а в інших для тих, хто екстрадований в Україну, будуть фактично дотримані ті нормативи, які є. З одного боку, ми розуміємо абсолютно чітко, що не виконавши ці нормативи, ми ніколи не зможемо отримати цих людей через процедуру екстрадиції. Але, з іншого боку, треба встановлювати цю процедуру для всіх осіб, які відбувають покарання. Тому я не ставлю поправки на голосування. Я хотів лише застерегти до того, що ми не можемо робити людей двох сортів для тих, хто відбуває покарання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Сергій Володимирович Власенко. І після цього, шановні колеги, я прошу запросити народних депутатів до зали, ми голосуємо за цей законопроект.

Будь ласка, Сергій Володимирович.

 

14:49:50

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Цим законом пропонується, щоб Міністерство юстиції визначало, які тюрми і слідчі ізолятори відповідають європейським умовам тримання. Тобто це означає, що інші наші тюрми і ізолятори не відповідають і це визнає українська влада. Це перша історія, але не головна. Є значно більш важливіша історія. Давайте чесно скажемо, що умови тримання і безпека, так, це є підставою для відмови в екстрадиції, але здебільшого нам в екстрадиції відмовляють з абсолютно інших причин. Перше. Перша причина – це невміння правоохоронної системи України складати процесуальні документи. До тих пір, поки в повідомленнях про підозру буде написано: в невідомий час, в невідомому місці, з невідомими спільниками скоїв злочин, жодна європейська інституція цього не прийме, не прийме. Це може приймати тут ручний ВАКС, який заплющує очі на все, а жоден європейський нормальний суд незалежний не прийме цього.

Друге. Насправді ми повинні позбутися оцієї нашої звички, коли злочинцем називають людину до суду, причому називають найвищі посадовці органів прокуратури і правоохоронної системи. Давайте візьмемо дві найбільш гучні за останній час відмови в екстрадиції. Франція, в незалежності суду якої ніхто не буде сумніватися, відмовила в екстрадиції Жеваго не тому що тут погані умови тримання, а тому що, як написано в рішенні суду, українська сторона не довела, що Жеваго будуть судити незалежним судом і що йому буде забезпечено право на захист. Оце вирок всім реформам так званим судовим, які тривають в Україні вже десятки років. Оце є вирок, коли незалежний французький суд пише: ви не довели, що в Україні є незалежний суд, і тому, саме тому ми не передаємо на екстрадицію відповідну людину.

Друга екстрадиція найбільш гучна, в якій відмовлено,  – це  Наумов. Де було зазначено, що порушені базові принципи презумпції невинуватості, що  вже високопосадовці його звинуватили в тому, що він злочинець. Так, можливо, він вчинив дії, які підлягають кримінально караній відповідальності.  Але в нормальному європейському суспільстві не можуть посадовці Генеральної прокуратури або ще хтось вище називати людину злочинцем до вироку суду. От в цьому ключова проблема. Поки не навчаться українці правоохоронні органи працювати професійно, не будуть видавати на екстрадицію нам навіть тих людей, які очевидно вчиняли кримінальні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, коротко позиція комітету, і переходимо до голосування.

 

14:53:00

ФРІС І.П.

Дякую. Дякую, пане Голово.

Дійсно, законопроект потрібний. Дійсно, потрібно вирішувати питання щодо утримання вказаної категорії осіб і надання можливості відповідному органу державної влади, який встановлює і регулює державну політику у сфері відбуття покарання, надавати можливість встановлювати відповідні категорії місць позбавлення волі відбуття покарання, але це саме відбувається в тому числі для осіб, по яким вже прийнято рішення про їх екстрадицію.

Тому комітет просить в своєму висновку підтримати вказаний законопроект в другому читанні та в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця і приготуватися до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні і в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення дотримання прав і свобод засуджених громадян України, переданих в Україну для відбування покарання, а також щодо яких компетентним органом іноземної держави було прийнято рішення про їх видачу в Україну (екстрадицію) для притягнення до відповідальності або виконання вироку (реєстраційний номер законопроекту 9451).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

14:54:49

За-276

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Вітаю, колеги. Йдемо далі.

Наступний законопроект – це проект Закону 5456-д про внесення змін до розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв’язку з Рішенням Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року № 2-р/2020 щодо забезпечення безперервності здійснення правосуддя найвищим судом у системі судоустрою України. Це друге читання. Ми домовились так: буде 3 хвилини – Геращенко, 3 хвилини – Власенко і будуть ще поправки від Демченка, декілька, коротко, і голосуємо. Будь ласка, займіть своє місце.

Будь ласка, почнемо, Геращенко Ірина Володимирівна, 3 хвилини.

 

14:55:39

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую, шановні колеги. Безумовно, незалежний Конституційний Суд є однією з обов'язкових умов для демократичної європейської держави. І невипадково саме незалежність Конституційного Суду є однією із семи передумов для початку перемовин офіційних щодо вступу України до ЄС вже цього року.

Я нагадаю, що тричі переголосовували Закон про Конституційний Суд, тому що намагалися туди внести партійність і створення Дорадчої ради експертів із запропонованими кандидатами саме від "слуг народу". І ми хотіли звернути вашу увагу, що коли Верховна Рада України на минулому пленарному засіданні голосувала саме за Дорадчу раду експертів, за вже конкретних її представників, двоє депутатів від "Слуги народу" заявили про конфлікт інтересів. Чесно кажучи, це дуже символічний знак. І це означає, що "Слуга народу", окрім пані, яку вже ви висунули від своєї фракції представником в Конституційний Суд, збираєтеся ще наповнити цей важливий суд саме партійними кандидатами, що унеможливить апріорі незалежність Конституційного Суду.

Ми закликаємо колег від "Слуги народу" утриматися від формування Конституційного Суду за партійним принципом. Очевидно, що судді Конституційного Суду мають бути: а) професійними; б) позапартійними; в) незалежними. І це відповідає вимогам Європейського Союзу і, в принципі, демократичним правилам. Ви вже делегували з порушеннями, до речі, закону пані Совгирю до Конституційного Суду і зараз ще двоє депутатів від "Слуги народу", як ми знаємо, претендують на посади суддів Конституційного Суду.

І в мене конкретне запитання від нашої фракції до доповідача. Чи означає той факт, що двоє депутатів "Слуги народу" під час обрання представників Дорадчої ради експертів до Конституційного Суду від "Слуги народу" заявили про конфлікт інтересів, що вони будуть кандидувати в судді Конституційного Суду, а фракція буде їх підтримувати? Це перше.

І друге. Я хочу нагадати позицію "Європейської солідарності". Ми з колегами, зокрема Іванною Климпуш-Цинцадзе, Марією Іоновою, Іриною Фріз, відразу пропонували, аби Дорадча рада експертів складалася з восьми представників, з яких мали бути обов'язково частина – це міжнародні представники. Саме так формується та експертна структура, яка добирає кандидатів до суддів антикорупційного суду і вона довела свою ефективність, незалежність, транспарентність. На жаль, нашої позиції не дослухалися, коли приймали Закон "Про Конституційний Суд України", я прошу відповідь.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дивіться, я ще раз прошу всіх, давайте, коли ми беремо слово, ми будемо доповідати по законопроекту. Попри те, що в назві законопроекту є Конституційний Суд, цей законопроект не про Конституційний Суд. Це про Верховний Суд і Верховний Суд України. Шановні колеги,  будь ласка,  давайте будемо більш професійнішими в цьому питанні. Але якщо комітет хоче, будь ласка,  відреагуйте.

 

14:59:09

ПАВЛІШ П.В.

Шановні колеги, це дійсно законопроект направлений на врегулювання рішення Конституційного Суду і він стосується не Конституційного Суду, а Верховного Суду, Верховного суду України, вищих спеціалізованих судів і працівників, які працюють в цих  судах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, шановні колеги. Попри те, що одна назва – суди різні.

Будь ласка,  Сергій Володимирович, 3 хвилини.

 

14:59:32

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Починаючи з 2016 року, нам розповідали історію про те, що це одна із найвидатніших реформ, коли створили, "створили" (в лапках) новий Верховний  Суд без України, коли просто зробили те, до чого не додумався навіть Янукович. Коли просто розігнали старий Верховний Суд України, просто знищили його і потім обрали нових людей  і сказали, що це тепер новий Верховний Суд.

Нам розповідали, що це видатна реформа сучасності. Розповідали, розповідали, розповідали, аж до того моменту, поки, як було справедливо зазначено, незалежний і справедливий Конституційний Суд України не сказав, що це все неконституційно, що ця реформа так звана взагалі суперечить базовим засадам української Конституції, що, виявляється, вісім років в Україні існує два Верховних Суди – один  Верховний Суд України, а другий Верховний Суд без України. Ми, напевно, єдина країна в світі, де така історія.

Нам розповідали, що створення Великої Палати – це велика перемога, що це найкраща судова реформа і так далі, там вішали собі ордени на груди і кричали, що це досягнення величезне. А потім НАБУ робило заяви про те, що 13 суддів Великої Палати під підозрою в отриманні хабарів, Голова Верховного Суду сидить зараз у СІЗО за підозрою в отриманні хабара величезного. Але знову-таки нам продовжують говорити, що це найкраща реформа.

Я ще раз закликаю нас всіх перестати займатися профанацією, розігнати старих і набрати нових або запросити іноземців, які нам розкажуть, як треба будувати судову систему, або запросити якихось активістів, які нам розкажуть, як будувати судову систему. Це шлях в нікуди. Дев'ять або вже десять років нам про це говорять, а результат все той же. Судова система працює все гірше і гірше, і гірше, і з кожним днем все більше негативу накопичується в судовій системі.

Замість цього нам треба говорити про системні речі. Нам треба говорити про те, що неприпустимим є те, що майже 200 вишів в Україні випускають юристів і в рік виходить близько 14 тисяч юристів, і це абсолютно неприпустима кількість людей. Бо потім саме ці люди низької кваліфікації йдуть у судді, йдуть у прокурори, йдуть в НАБУ, йдуть в слідчі і саме вони потім генерують оці повідомлення про підозру, які абсолютно не відповідають жодним європейським критеріям і відкидаються європейськими критеріями. Саме ці люди йдуть потім в суди, потім ми дивуємося, чому вироки і рішення судові такої низької якості.

Саме тому я ще раз говорю, давайте говорити про професійну реформу, а не забалакувати це гаслами, говорячи про інші речі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, якщо хочете, можете відреагувати. Ні. Тоді я розумію, що Демченко буде ставити спочатку свої поправки на врахування. Так, Сергій?

Дайте слово Сергію Демченку. Які поправки ви хочете?

 

15:02:50

ДЕМЧЕНКО С.О.

8 поправка спочатку, а потім – 38, 39. Це на врахування, а потім на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Ви не можете поставити на врахування 8 поправку. Секундочку. А, це екстрадиція. Я перепрошую, я не той закон взяв, може й можете, зараз я подивлюся.

 

15:03:18

ДЕМЧЕНКО С.О.

Фізично можу, юридично теж, впевнений.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да-да, бо я просто не той законопроект зараз я. Перепрошую, я візьму.

8 поправка, Демченко.  8-а і яка ще?

 

ДЕМЧЕНКО С.О. 38, 39.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 38, 39. Будь ласка, ви будете доповідати по них?

 

ДЕМЧЕНКО С.О. Так, я коротко доповім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій.

 

ДЕМЧЕНКО С.О. Можна спочатку час.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, спочатку час поставте.

 

15:03:34

ДЕМЧЕНКО С.О.

Колеги, нарешті, ми добралися до питання, яке вже в цьому парламенті з самого початку, і попередній мав би вирішити давно.

Правка номер 8 стосується того наслідку, який виник через неправомірні дії відповідних посадових осіб, коли замість перейменування Верховного Суду України на Верховний Суд був утворений новий Верховний Суд. Внаслідок цього безліч суддів залишилися з Верховного Суду України без роботи, і весь цей час вони сидять, очікують коли їх допустять до робочого місця.

Відповідна правка номер 8 дозволяє вирішити цю проблему у відповідності до рішення ЄСПЛ, яке, на жаль, на сьогоднішній день вже існує, яке чітко вказало, що ці судді мають продовжувати здійснювати правосуддя з моменту перейменування Верховного Суду України на Верховний Суд. Саме про це ця правка.

Прошу її підтримати для того, щоб цей закон відповідав цій нормі рішенню ЄСПЛ "Гуменюк та інші проти України".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету щодо поправки номер 8?

 

15:04:40

ПАВЛІШ П.В.

Шановні колеги, комітетом дану поправку відхилено. На жаль, до цього часу машина часу ще не винайдена, тому повернути можливість здійснювати правосуддя з моменту, коли було перейменовано Верховний Суд, немає такої фізичної можливості. Тому прошу відхилити, комітетом вона відхилена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 8 поправка авторства Демченка, комітетом відхилена. Аргументи сторін ви почули. Автор просить поставити її на врахування. Ставлю 8 поправку, прошу голосувати.

 

15:05:25

За-82

Рішення не прийнято.

Сергій, наступна 38-а, так?

 

15:05:29

ДЕМЧЕНКО С.О.

Так. Дякую. Дякую, колеги, за підтримку, повірте, вам не буде соромно, хто підтримав попередню правку.

Правка 38 і послідуюча  39, вона пов'язана саме з бажанням вирішити проблему існування двох Верховних Судів. На жаль, якщо в цій редакції ми проголосуємо законопроект, то ця проблема буде не вирішена і в нас продовжать існувати два Верховні Суди: Верховний Суд і Верховний Суд України. Це ганьба і дуже прикро для іміджу нашої країни.

Я впевнений, якщо ми цим законопроектом це питання не вирішимо зараз і не проголосуємо ці правки, які я ставлю на врахування, то відповідне питання в нас виникне пізніше, коли нам скажуть, що ми вас не беремо до ЄС внаслідок того, що ви не вирішили головну з проблем, а саме ту біду, яку натворили: створили два верховних суди.

Правка номер 38 спрямована саме на те, щоб вирішити цю проблему. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету коротко, і голосуємо.

 

15:06:28

ПАВЛІШ П.В.

Комітетом дана правка відхилена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 38 поправка авторства Демченка. Комітетом відхилена. Я ставлю її на врахування. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:06:52

За-68

Рішення не прийнято.

І завершальна поправка, 39-а. Будь ласка, Сергій.

 

15:06:59

ДЕМЧЕНКО С.О.

39 поправка пов'язана з 38-ю, тому її ставити немає сенсу, оскільки 38-у не підтримали. У мене залишилося тільки дві правки на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви ще будете поправки на підтвердження ставити?

 

ДЕМЧЕНКО С.О. Так, на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Номери скажіть тоді спочатку.

 

15:07:19

ДЕМЧЕНКО С.О.

Правка номер 9 і номер 16.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 9 і 16. Будь ласка.

 

ДЕМЧЕНКО С.О. Поправка номер 9, на жаль, на сьогоднішній день цих працівників, які залишилися поза бортом і які мають повернутися до Верховного Суду, порушує їх права. Вона визначає про те, що їх доля буде невідома, коли ми зараз проголосуємо закон, і що з ними робити в подальшому.

На цю правку, на цю проблему звернуло Головне юридичне управління. Воно зазначило, що пункт 4.2 містить ознаки юридичної невизначеності, оскільки в ньому не зазначено, що робити працівникам у випадку відсутності рівнозначних вакантних посад, що не сприятиме дотриманню вимог статті 8 Конституції України щодо дії принципу верховенства права.

Колеги, ті, хто підтримує статтю 8 Конституції України, і ті, хто вважає, що права працівників, звичайних працівників Верховного Суду України немає необхідності… взагалі не повинно бути порушено, той має цю правку не підтримати.

Правка номер 9. Прошу поставити на підтримання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На підтвердження. Будь ласка, позиція комітету.

 

15:08:23

ПАВЛІШ П.В.

Комітет дану правку номер 9 врахував. І якраз правка номер 9 забезпечує права на працю і на переведення працівників Верховного Суду України, де говориться, що вони переводяться до Верховного Суду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, зараз зверніть увагу, шановні народні депутати, займіть свої місця. Колеги в ложі віп-гостей, ваші місця в залі.

Шановні колеги, 9 поправка, вона комітетом врахована, водночас народний депутат Демченко просить поставити на підтвердження таке рішення. 9 поправка авторства Маслова, голови комітету. Аргументи сторін ви почули. Я ставлю 9 поправку на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:09:32

За-235

Рішення прийнято. По фракціях покажіть, будь ласка.

І наступна 16-а. Може, одразу ставити, Сергій Демченко? Будь ласка, Демченко, включіть.

 

15:09:44

ДЕМЧЕНКО С.О.

Колеги, 16 правка також, на мою думку, не має бути підтверджена, оскільки є позиція Головного юридичного управління, яке зазначає, що відповідна правка використовує термін першочергова, який не враховує принципи юридичної визначеності, є суб'єктивним.

У нас все відбувається першочергово: у нас набираються кандидати до суду першочергово, у нас звільняються судді першочергово. При цьому Вища кваліфкомісія суддів не знає, що робити з цим терміном, він на сьогоднішній день першочергово всіх ставить один за другим, порушуючи відповідні норми і невизначеності, на що вказує Головне юридичне управління.

Прошу не підтримувати дану правку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка.

 

15:10:33

ПАВЛІШ П.В.

Комітет дану правку врахував. У нас Вища кваліфікаційна комісія проводить кваліфікаційне оцінювання не тільки щодо суддів Верховного Суду України відповідно після того, як ми приймемо цей закон, а ще й до інших суддів. Тому ця правка важлива для того, щоб можливо було здійснити якраз першочергове проведення кваліфікаційного оцінювання.

Прошу врахувати і підтвердити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви почули. 16 поправка авторства народного депутата Маслова, голови комітету, вона комітетом врахована. Народний депутат Демченко, він просить поставити на підтвердження це рішення комітету. Я ставлю 16 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

15:11:30

За-231

По фракціях.

Шановні колеги, ми завершили розгляд цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв’язку з Рішенням Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року № 2-р/2020 щодо забезпечення безперервності здійснення правосуддя найвищим судом у системі судоустрою України. Реєстраційний номер законопроекту 5456-д. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:12:34

За-251

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Вітаю, колеги. Помилка виправлена.

Ідемо далі, 9591, це друге читання. У нас така домовленість була на Погоджувальній раді, що "ЄС" будуть п'ять поправок : дві – від В'ятровича, дві – від Павленка, одна – від Сюмар, одна хвилина – виступ Крулька і одна поправка від "Голосу". Все правильно, колеги?

Це 9591: проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Шановні колеги, будь ласка, В'ятрович, називайте одразу номер поправки.

 

15:13:23

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Шановні колеги, поправка номер 23. По-перше, дякую комітету за підготовку законопроекту до другого читання і врахування більшості моїх правок і пропозицій, але, на жаль, чомусь не врахована саме правка номер 23, яка була внесена великою групою депутатів. Її суть в тому, що не можуть результати навчання людей з окупованих територій оцінювати установи, розташовані на окупованій території або на території, яка була окупована п'ять і більше років, бо ідея цього закону, щоб люди з окупації інтегрувалися в українське середовище. А якщо не врахувати цю поправку, виникає ризик, що одразу після звільнення якоїсь території працівники відновленого там українського закладу визнаватимуть результати навчання одні одних чи власних студентів, і це буде небезпечна профанація. Тому прошу підтримати правку номер 23.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету.

 

15:14:16

ГРИЩУК Р.П.

Позиція комітету відхилити цю правку. Перше. Зараз на окупованих територіях немає українських закладів освіти, всі заклади вищої освіти переміщені. Після деокупації порядок, і ті університети, які зможуть проводити визнання цих знань, він буде прийнятий Кабінетом Міністрів. Я думаю, що Кабінет Міністрів дослухається до цієї пропозиції, яка була в правці. Позиція комітету не підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ви почули позицію по 23 поправці авторства В’ятровича і колег. Вона комітетом відхилена, водночас автор просить поставити на врахування. Будь ласка, ставлю 23 поправку на врахування.

 

15:15:09

За-72

Рішення не прийнято.

Будь ласка, В’ятрович, який наступний номер?

 

15:15:18

В’ЯТРОВИЧ В.М.

48 наступна правка. Шкода, на жаль, не розумію, навіщо ми віддаємо це Кабміну, коли ми можемо вирішити тут зараз в якості закону. Отже, поправка 48 передбачає, що до переліку спеціальностей результати навчання, які в окупаційних закладах освіти не можуть визнаватися, обов'язково включаються спеціальності в галузях воєнних наук, національної безпеки, публічного управління і адміністрування, педагогіки, права, історії, політології, російської філології. Думаю, ні в кого немає сумніву, що навчання за цими спеціальностями в окупаційних закладах визнавати не можна, тому важливо на рівні закону встановити цей запобіжник. Тому прошу підтримати цю поправку, знову-таки не лишати це на рівень Кабміну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету.

 

15:16:03

ГРИЩУК Р.П.

Я як співавтор цієї правки її абсолютно розумію. Більше того, ми комітетом якраз і підтримуємо той підхід.  І, пане Володимире, ті, які ви назвали спеціальності, воно абсолютно логічно, що ми не маємо визнавати. Просто у нас позиція, що це має Кабінет Міністрів прийняти. Позиція пана Володимира, щоб це ми на рівні закону закріпили, щоб там право і різні воєнні спеціальності, нацбезпека не визнавали. Позиція комітету – віддати Кабміну. Позиція Володимира, ну, зрозуміла.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 48 поправка авторства В'ятровича і колег. Вона комітетом відхилена. Аргументацію ви обох сторін почули. Тому я ставлю на врахування 48 поправку. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:17:02

За-88

Рішення не прийнято. Дякую.

Будь ласка, далі дві поправки у нас, ми говорили Павленко Ростислав. А, спочатку Сюмар. Будь ласка, одна поправка Сюмар. Номер тільки називайте.

 

15:17:18

СЮМАР В.П.

Номер 34. По-перше, дякую Роману Грищуку і комітету за адекватну комунікацію. Ми, в принципі, багато речей прояснили.

Я скажу, звідки взялася ця квота 25 відсотків. Вона взялася якраз із норм про інформальну освіту насправді. Тому що якщо ми звідти беремо, там такий принцип закладаємо, то не зрозуміло, чому ми тут закладаємо інший принцип. Але оскільки в цій комунікації ми дійшли згоди, що це не буде стосуватися гуманітарних предметів.  Я, по-перше, хочу підтвердити все-таки від доповідача, що це не буде стосуватися, наприклад, права. Це такий проблемний момент, тому що тоді було б дивним мати 75 відсотків.

І я буду просити після цих пояснень все-таки підтримати на голосуванні поправку мого колеги Ростислава Павленка про 50 відсотків.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ви не наполягаєте на цій? Дякую.

 

СЮМАР В.П. Ні, на голосування не наполягаю. Якщо можна, відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету.

 

15:18:17

ГРИЩУК Р.П.

Шановні колеги, це ключова норма цього закону. І, дійсно, там є логіка з приводу інформальної освіти. Але ми маємо визначитися, для чого ми приймаємо цей закон. А цей закон ми приймаємо для того, щоб дати потужний сигнал на окупованій території, що, дивіться, Україна повернеться, що ми хочемо, щоб ви виїжджали з окупованих територій, якщо у вас є така змога, незважаючи на те, що ви перебували під час окупації там, приїжджайте сюди і ми максимально спростимо вам можливість працювати тут і визнати знання. Ми ніколи не будемо визнавати свідоцтва про освіту, отримані на окупованих територіях, але ми можемо визнати знання. Якщо людина підтверджує свої знання на якомусь максимальному рівні, ми їх визнаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Павленко Ростислав Миколайович.

 

15:19:05

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую, шановний Руслан Олексійович.

Поправки 43 і 49. Щодо поправки 43. Дякую, моя колега Вікторія Сюмар уже сказала про що, власне, йдеться. Просто на комітеті у нас справді було дуже суттєво доопрацьовано цей законопроект, значно підвищилась його якість і змістова, і юридично-технічна. Але нам з колегами видається, що, зважаючи якраз по змісту освіти, по тому з чим, власне, виходять учні і студенти із закладів освіти на окупованих територіях, було би більш логічно визнавати половину з того, що вони там почули, 50 відсотків. З цією позицією згодні багато експертів, в тому числі, які працюють з Міністерством освіти і науки. І тому пропозиція, шановні колеги, підтримати якраз компромісну позицію щодо визнання не трьох четвертей всього того, що понавчалися в окупаційних закладах, а половини, що стосувалася…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка.

 

15:20:14

ГРИЩУК Р.П.

Позиція комітету: 75 відсотків. Це дуже дискусійна історія була і ми з МОН в тому числі говорили. Умовно, якщо людина здобула… Ну, ми не визнаємо, але якщо має знання на рівні магістра, ми максимум можемо визначити його на три роки навчання, четвертий рік, і в тому числі завдяки вашим правкам про те, що четвертий рік має бути насичений гуманітарними складовими: українською мовою, історією України, розуміючи те, що під окупацією навряд чи навіть на рівні вищої освіти зміг здобути ті знання. Тому позиція комітету все ж таки 75 відсотків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 43 поправка, авторства Павленка. Комітетом вона відхилена. Аргументи ви почули. Я ставлю на врахування 43 поправку. Прошу голосувати.

 

15:21:10

За-67

Рішення не прийнято.

І, будь ласка,  49-а.

Пане Ростислав, будь ласка.

 

15:21:19

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую. Дякую, пане Руслане.

49 поправка теж стосується тих змістових обмежень, які ми з колегами вважаємо доцільним записати на рівні закону. Щоб Кабінет Міністрів України, визначаючи остаточний перелік тих спеціальностей, які не підлягатимуть визнанню, відразу розумів, що такі позиції, як освіта і педагогіка, право, міжнародні відносини, міжнародне право, історія, філософія, політологія, соціологія, журналістика, громадське здоров'я, воєнні науки, колеги, національну безпеку, безпеку державного кордону, правоохоронна діяльність і публічне управління на рівні закону виставити обмеження для, власне, визнання кваліфікації. Уявіть собі, чого в цих спеціальностях могли навчитися діти на окупованих територіях. Відразу, якщо вони хочуть після звільнення йти цим шляхом, вони спокійно можуть переслухати відповідні курси в Україні.

Прошу підтримати, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, позиція комітету.

 

15:22:23

ГРИЩУК Р.П.

Да, це та ж сама правка, яка була у В'ятровича. Ми абсолютно погоджуємося з тим переліком, який ви назвали. Дійсно, ми не маємо це визнавати. Але ми за те, щоб це Кабмін приймав, можливо, він розшириться, щоб був більш гнучкий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте, щоб поставити цю  поправку, чи ми за неї вже голосували? Ми голосували, да? Дякую. Дякую. Тоді можемо переходити до закону в цілому.

А, голосуємо, да? Я перепрошую. Я пам'ятаю, пам'ятаю. Ще "Голос" є у нас.

Будь ласка, 49 поправка, я перепрошую, авторства Павленка, вона відхилена. Тому позицію ви почули. Тому я ставлю 49 поправку на врахування.

 

15:23:17

За-146

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, будь ласка, у мене ще така інформація. У нас одна поправка від "Голосу" і одна хвилина – Крулько, і після цього голосуємо.

Будь ласка, хто від "Голосу"? Піпа Наталія Романівна, тільки номер поправки одразу називайте.

 

15:23:37

ПІПА Н.Р.

Доброго дня, шановні колеги. 44 правка, нам на ній дуже залежить, ми пропонуємо змінити квоту, що 25 відсотків можна визнавати, 75 – треба уточнити.

Нагадаємо насправді, як багато хто ще здобував з нас освіту в радянський час, як навіть у фізику чи математику була включена пропаганда. Ми переконані, що і зараз на східних територіях цієї русифікації державою це відбувається. Відповідно також нагадаємо про те, що державний, наприклад, університет 10 років тому евакуйовував всі документи для того, щоб перейти на територію України. Тобто дуже багато людей, які є визначені, вже є давно з нами. І відповідно до тих, власне, хто кажуть, що з нами, перевірку, ми вважаємо, що треба робити більшу ніж 75 відсотків цих спеціальностей приймати. Для нас ця правка є ключовою, якщо вона не буде прийнята, ми не зможемо підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка, по 44 поправці.

 

15:24:48

ГРИЩУК Р.П.

Шановні колеги, я вам так скажу. Ми, коли кажемо, що Крим – це Україна, що Донбас – це Україна, ми ж розуміємо, що це наші території і на тих наших територіях живуть наші люди, люди, які живуть під окупацією. Ми не можемо казати, що всі, хто живуть під окупацією, вони попали під вплив російської пропаганди чи що вони всі колаборанти. Ні, це наші громадяни, які живуть зараз в окупації і вимушені там здобувати знання. 

Коли ми говоримо про кількість дітей, які з Криму виїхали і вступили до закладів вищої освіти України, знаєте, який це відсоток? Чотири відсотки з 14-го року по минулий рік. Тільки 4 відсотки, це тому, що, можливо, у нас недосконала політика, можливо, ми нечітко пояснюємо. Там набагато більше людей проукраїнських, які б обирали Україну. Цим законом, якраз цією нормою ми їм даємо сигнал. Якщо ви знаєте, ми визнаємо 75 відсотків максимум, якщо ви все знаєте – 75 відсотків. А те, що ви сказали – пропаганду, український компонент ви маєте здобути обов'язково.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 44 поправка авторства Піпи Наталії Романівни, вона комітетом відхилена. Ви наполягаєте на тому, щоб проголосувати її, так?

Шановні колеги, ставлю на голосування 44 поправку. Прошу голосувати.

 

15:26:17

За-85

Рішення не прийнято.

Будь ласка, одна хвилина – Крулько і після цього голосуємо. І я прошу народних депутатів зайняти свої місця.

Іван Іванович, одна хвилина.

 

15:26:27

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". "Батьківщина" буде голосувати за цей законопроект – за. І я хотів би відзначити, що нашою фракцією подано до законопроекту 24 поправки, з них 22 повністю комітет врахував до законопроекту. Я дякую комітету за цю роботу, достатньо професійну і виважену.

І в той же час дуже важливо, щоб ми не забували про людей, які живуть на окупованих територіях, особливо це молодь. Це ті люди, які мають пов'язувати своє майбутнє з незалежною українською державою і, безумовно, повернутися в майбутньому на свої деокуповані території, маючи добру освіту, для того, щоб піднімати і відновлювати Україну. Тому очевидно цим людям треба дати шанс і створити відповідні умови, про що цей законопроект і є.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього дуже важливого законопроекту. Переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України (реєстраційний номер законопроекту 9591). Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:28:14

За-264

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Вітаю, колеги.

Шановні колеги, ми домовилися наступний законопроект без обговорення, але одну хвилину з процедури просить Іван Григорович Кириленко, і одразу голосуємо.

З процедури, Іван Григорович, будь ласка.

 

15:28:29

КИРИЛЕНКО І.Г.

Дякую, пане Голово. Справді, з процедури питання виглядає так. Ми на комітеті дуже детально обговорили цей законопроект, і Сергій Віталійович, голова комітету, повинен з трибуни сказати, що, да, в цьому законі прибирається вже на рівні першого читання прикінцеві і перехідні положення, де скасовується заочна і вечірня форма освіти. Я не буду коментувати в цьому залі, цей закон вже приймався і коментувалося все. Я прошу, щоб Сергій Віталійович просто підтвердив це, щоб це зайшло в протокольне рішення Верховної Ради.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Віталійович Бабак. Будь ласка,  підтвердіть цю позицію, і переходимо до голосування.

 

15:29:11

БАБАК С.В.

Доброго дня, колеги! Да, Іван Григорович, я абсолютно повністю підтверджую, що ми рішенням комітету до першого читання прибрали згадку про заочну і вечірню форми навчання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Можемо переходити до цього законопроекту.

Тому я  одразу ставлю пропозицію включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті (реєстраційний номер 10177). 

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

15:29:59

За-268

Рішення прийнято. 

Я ставлю пропозицію прийняти за основу з урахуванням пропозицій комітету проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті (реєстраційний номер 10177).

Готові голосувати?  Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:30:36

За-266

Рішення прийнято.

Йдемо далі, шановні колеги. Наступний законопроект 9024-д. Це   проект Закону про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Це друге читання. Ми домовились таким чином: 3 хвилини – виступ Кучеренка, 2 хвилини – виступ Совсун, і ми голосуємо. Правильно, колеги?

Будь ласка, 3 хвилини – Кучеренко Олексій Юрійович.

 

15:31:05

КУЧЕРЕНКО О.Ю.

Дякую. Олексій Кучеренко, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, це дійсно дуже важливий законопроект, бо він дозволяє створити стабільну ситуацію на ринку нафтопродуктів і унеможливити якісь перебої у випадку ракетних та дронових атак на об'єкти критичної інфраструктури.

Я можу сказати, що я вдячний лідеру фракції Юлії Тимошенко і колегам із фракції, що всі аргументи були дослухані і фракція буде підтримувати цей правильний законопроект. Це плюс. Безумовно, ми доопрацювали, і я вдячний комітету, і колегам з комітету за те, що на друге читання ми максимально доопрацювали цей законопроект. І єдине, що я хочу зосередити вашу увагу у своєму виступі на один ключовий момент –  це момент часу саме, це терміни прийняття таких законопроектів.

Колеги, дослухайтеся, 635 день війни повномасштабної йде, і ми тільки зараз приймаємо такий законопроект, який мав би бути прийнятий півтора року тому, за тиждень, за два після початку ракетних атак на об'єкти інфраструктури. На превеликий жаль, самокритично хочу звернутися і до колег з комітету, до колег з Верховної Ради, нам терміново потрібно приймати ключові законопроекти, які б спрацювали сьогодні на енергетичну безпеку. Це законопроекти про об'єднання енергетичних ринків, це законопроекти, які дійсно про ринкове ціноутворення на ринку газу могли б створити, щоб ми не оперували якимись там міфічними імпортними паритетами і так далі.

Тому фракція "Батьківщина" підтримує цей законопроект. Але звертається до колег з комітету і до керівництва Верховної Ради: нам негайно треба наздоганяти і виконувати ті та інші законопроекти, про які я сказав. На кону, на порядку денному енергетична безпека країни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, 2 хвилини – Совсун Інна Романівна.

 

15:33:27

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Нечасто в цьому парламенті представники фракції "Батьківщина" та "Голос" погоджуються, але я дуже хочу погодитися і підтримати колегу по комітету з приводу того, що нам необхідно прискорюватися в напрямку євроінтеграції, в тому числі в сфері енергетики.

Законопроект, який ми зараз голосуємо, вже рік висить як невиконане зобов'язання для України в сфері енергетики. І таких зобов'язань буде ставати більше, якщо ми будемо працювати в такому темпі, в якому ми працювали до цього. Тому треба розуміти, що перед нами є багато зобов'язань, багато з них, особливо в сфері енергетики, не будуть простими і не будуть популярними. І дуже важливо щоб всі були свідомими того, що це передбачатиме в тому числі складні і непопулярні рішення, в тому числі рішення, які стосуватимуться тарифів, друзі. Але це рішення, які передбачені нашим євроінтеграційним процесом і нам необхідно буде цим займатися.

Але так само важливо щоби свою роботу робив уряд. Більше місяця тому я звернулася під час "години запитань до Уряду", єдиної "години запитань до Уряду" з початку відновлення... з початку повномасштабного вторгнення, з питання про призначення нових членів НКРЕКП, це до питання про незалежність Регулятора, що теж є євроінтеграційною вимогою.

Станом на сьогодні свої зобов'язання з приводу забезпечення діяльності НКРЕКП уряд продовжує не виконувати. Тому давайте парламент буде працювати, але так само уряд, користуючись з нагоди з присутності Міненерго тут, нагадаю про те, що нам в тому числі необхідна діяльність уряду із забезпечення незалежності Регулятора і дуже сподіваюся, що ці питання так само будуть вирішені.

Дякую за увагу. Законопроект варто підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ще 3 хвилини  Гончаренку і голосуємо. Будь ласка, вже не розходьтеся, займайте місця, тому що після цього голосуємо.

Олексій Гончаренко.

 

15:35:20

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі, важливий законопроект, я хочу подякувати комітету, який врахував ті правки, в тому числі які я подавав, які передбачали обмеження, знаєте, такої норми неправильної, яка була, яка дискримінувала такі країни, наприклад, як Литва, яка є нашим союзником і партнером, тому що там мова йшла тільки про країни-сусіди, до яких особливе відношення. Тобто це, наприклад, Польща – наш сусід, а Литва – ні. Це прибрано шляхом того, що там зроблено: сусіди та сусіди сусідів. Тобто ми показали нормальне своє відношення і підтримку до наших країн-партнерів.

Сьогодні це є надзвичайно важливо, тому що ми всі бачимо, наскільки складна ситуація міжнародна складається. І для нас дуже важливо підтримувати ті країни, які стоять за Україну, як-то кажуть, горою. І такі країни, як Литва, і інші країни, от Східної Європи, вони до таких країн відносяться. І наше завдання – бути з ними поруч, тому що вони наші найбільші адвокати сьогодні і в Європейському Союзі, і в НАТО. Тому ми маємо теж відповідно до них таким же чином відноситись.

Тому дуже важливо, що ця правка є підтриманою, в цілому, хочу звернути увагу, що, безумовно, для нас дуже важливо. Ми зараз входимо в осінньо-зимовий період. Цей період є дуже тяжким, зрозуміло, зі зрозумілих причин, тому наше з вами завдання – максимально допомогти нашим енергетикам. Наше з вами завдання – всі рішення прийняти, які дозволять їм впоратися з тими викликами, які будуть, на жаль, впевнений, з боку держави-агресора. Наше завдання, друзі, продовжувати працювати на міжнародному фронті. І тут дуже важливо, щоб ми реально тут всі працювали, не було цих обмежень, коли в тому числі наші колеги, як знову ми побачили, Володимир Ар'єв не зміг виїхати, прийняти участь в конференції ЄВРОНЕСТ, а це принципово важливі речі. Ми бачимо обмеження для Ірини Геращенко. І це все неприйнятно, друзі.

Нам сьогодні треба максимально сконцентруватися, працювати з усіма нашими партнерами. Ситуація складна, в цій ситуації ми маємо кожен на своєму місці з парламентами різних країн добиватися результату, добиватися підтримки України, враховувати це тут, зараз, в наших голосуваннях, враховувати це в організації міжпарламентської роботи. Це є надзвичайно все важливо.

Тому, звичайно, друзі, закликаю прийняти цей законопроект. І ще раз звертаюся: будь ласка, давайте працювати так, щоб міжнародна підтримка України збільшувалася сьогодні, а не зменшувалася, в тих надзвичайно складних умовах, які складаються особливо в світлі подій на Близькому Сході, які дуже сильно відтіснили ситуацію в Україні на другий план.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів приготуватися до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів (реєстраційний номер 9024-д). Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:39:06

За-258

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

З процедури, да? Будь ласка, Бондар – з процедури.

 

15:39:21

БОНДАР М.Л.

Шановні колеги, дякую всім також від фракції за підтримку цього законопроекту. І хочу звернутися до президії, пане Руслан, у нас дійсно є ще багато законів по енергетичній безпеці, які дійсно вкрай треба прийняти. І один з них – це є 10086, це продовження мораторію на банкрутство вугледобувних підприємств.

Я дуже прошу, там фактично ми ще раз на рік продовжуємо мораторій на банкрутство. Якщо можна, поставити його в порядок денний, тому що комітет підтримав тільки за основу, і відповідно щоб хоча б до… або в перші тижні наступного року, щоб ми все-таки прийняли його вже в цілому і продовжили можливість працювати шахтарям на державних вугледобувних підприємствах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Леонтійович.

Я думаю, що тоді я прошу членів Погоджувальної ради, є така пропозиція, давайте розглянемо можливість включення в один з найближчим порядків денних. Якщо ви підтримаєте, я абсолютно не проти. Дякую, колеги, йдемо далі.

Наступний законопроект 5629 – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству. Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

15:41:00

За-225

Рішення прийнято.

Будь ласка, два – за, два – проти, колеги? Будь ласка, давайте: два – за, два – проти. Запишіться, хто хоче обговорювати. І, будь ласка, не втрачаємо потенціал, колеги, не втрачаємо. Нам ще попрацювати треба. Будь ласка, записуйтесь.

Будь ласка, Кубів Степан Іванович, фракція "Європейська солідарність".

 

15:41:38

КУБІВ С.І.

Шановний пане Голово, Олексію Гончаренку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олексій Гончаренко.

 

15:41:49

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Ми зараз розглядаємо дуже важливий законопроект. Безумовно, боротися з насильством в родинах, домашнім насильством – це надзвичайно важлива справа, але не тільки справами, не тільки батогом з цим можна боротися, а треба створювати умови, при яких цього не станеться. Одна з них – це, безумовно, підтримка психологічного здоров'я. Одна з них – це підтримка здоров'я в родинах  і сьогодні це є дуже важливим для нас, тому що є сьогодні сотні тисяч родин, яким найважче – це родини військовослужбовців. І ми маємо розуміти, що коли ми даємо і голосуємо з вами нарешті Закон про відпустку, повірте мені, стільки, скільки подяк було від військових за цей закон, який і так, слава богу, вдалося вас вмовити, був проголосований, це неймовірно, вони побачили одне одного, вони повернулися додому, це дуже потрібно.

Але є дуже важливе наступне питання – це питання заміни, заміни тих, хто сьогодні на передовій, питання демобілізації. Не треба цього питання боятися, є сотні тисяч людей, які тоді в лютому, березні, квітні минулого року врятували країну. Вони пішли добровольцями або були мобілізовані, але нікуди не ховалися, підставили плече країні і врятували її.

Сьогодні вони потребують нашої підтримки, тому що не може бути так, що вхід у Збройні Сили є, а виходу немає. Люди мають право знати термін служби, щоб рано чи пізно вони розуміли, коли ж вони повернуться додому. У Верховній Раді є мій законопроект про 18 місяців, дати право на демобілізацію. Сьогодні по всій країні виходять жінки, дружини військовослужбовців, сестри, мами, які кажуть підтримайте, проголосуйте. І це не третій Майдан, вони ніякі не агенти, не треба розповідати це, це люди, які просто хочуть, щоб їх почули, що їхні рідні боронять країну, але їм також потрібна підтримка. Заміна військовослужбовцям.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату України Ковальчуку Олександру Володимировичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

15:43:59

КОВАЛЬЧУК О.В.

Прошу передати слово Іонушасу Сергію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Костянтинович Іонушас, будь ласка.

 

15:44:11

ІОНУШАС С.К.

Шановний пане Голово, шановні колеги, Комітет з питань правоохоронної діяльності розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству (реєстраційний номер 5629), який поданий нашими колегами, народним депутатом Бакумовим та іншими членами комітету.

 Законопроект розроблено з метою врегулювання питання застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству в частині електронних засобів контролю, які відстежують виконання кривдником вимог обмежувальних приписів та обмежувальних заходів і стосуються заборони наближатися до потерпілої особи. Це надважливо в такі досить складні часи для досягнення вказаної мети. У законопроекті пропонується передбачити заборону наближатися на визначену відстань до особи, яка постраждала від домашнього насильства, а в якості обмежувального заходу, що застосовується до особи, яка вчинила домашнє насильство, пропонується обмежувальний припис.

Крім того, я хотів би зазначити, що даним законопроектом вносяться зміни і доповнюється Кримінально-виконавчий кодекс України, згідно з якого формується порядок виконання обмежувального заходу, що застосовується до осіб, які вчинили домашнє насильство.

Шановні колеги, Комітет з питань правоохоронної діяльності ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні і прийняти за основу. Шановні колеги, домашнє насильство, на жаль, зараз набуває досить серйозної актуальності, виходячи з тієї ситуації, яка у нашій країні. Прошу  підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, ще в нас Євтушок є. Я ж не можу без Сергія Миколайовича. Будь ласка, Сергій Миколайович Євтушок, фракція "Батьківщина".

 

15:45:48

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Дякую, Руслане Олексійовичу.

Коли керівництво фракції каже, що потрібно голосувати, то я лише зазначаю, що "Батьківщина" в першому читанні буде підтримувати даний законопроект. Насправді домашнього насильства вистачає. І наші правозахисники подекуди навіть по покликанню надають фахову допомогу в ті сім'ї, де це відбувається. Зараз ці електронні обмежувальні заходи потрібні. І ми до другого читання надамо всі правки. Тому теж закликаємо голосувати в першому читанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, і ще завершальний виступ від Інни Романівни Совсун. Будь ласка. Шановні колеги, і після цього ми голосуємо.

Будь ласка, Інно Романівно.

 

15:46:40

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Шановні колеги, я дуже втішена, що ми дійшли до розгляду цього законопроекту. Попри те, що ми багато важливих законопроектів розглядаємо, але дуже часто питання, які стосуються домашнього насильства, вони залишаються осторонь, тому що багато хто думає, що вони не на часі. Але, на превеликий жаль, вони на часі. На превеликий жаль, статистика домашнього насильства є страшною і вона стає гіршою з кожним місяцем війни. Кількість агресії, яка є в суспільстві, збільшується. І дуже часто від цього страждають люди, які спільно проживають вдома, жінки, діти, подекуди чоловіки, старші люди. На превеликий жаль, дуже часто це насильство вчиняється повторно.

За даними поліції близько 12,6 відсотка актів домашнього насильства вчиняються повторно. І це тільки те, що вдалось довести до справ, які розслідуються поліцією. Тому, звичайно, що необхідно реагувати на це, необхідно захищати тих, хто потребує підтримки з боку держави. Тому законопроект важливий. Я дуже попрошу колег зібратись і все-таки знайти голоси на нього для того, аби ми пам'ятали, що боротьба з домашнім насильством вона є на часі, навіть якщо ми цього часто не помічаємо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, я прошу зайняти свої місця. Ми переходимо до прийняття рішення по цьому надзвичайно важливому законопроекту. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця з тих місць, де вони зараз скупчилися. Будь ласка, займіть свої місця.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству (реєстраційний номер законопроекту 5629).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

15:49:01

За-238

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступний 8329. Ми можемо його без обговорення? Тоді я ставлю пропозицію розглянути його за скороченою процедурою. Прошу голосувати, 8329.  Прошу голосувати.

 

15:49:34

За-201

Рішення прийнято.

Шановні колеги, два – за, два – проти, запишіться ті фракції, які бажають виступити. Я прошу народних депутатів, не розходьтесь, робочий день ще не завершився.

Будь ласка, Кубів Степан Іванович, фракція "Європейська солідарність".

 

15:50:00

КУБІВ С.І.

Пане Голово, прошу передати слово Марії Іоновій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Марія Миколаївна Іонова. З місця, будь ласка, включіть.

 

15:50:19

ІОНОВА М.М.

Дуже дякую, шановний пане Голово. Шановні колеги, я від імені теж МФО "Рівні можливості" і дякую за цей законопроект всім народним депутатам, які над цим законопроектом працювали, і також громадським організаціям, нашій громадській раді при МФО. І ви знаєте, що наша фракція "Європейської солідарності", ми тішимось… і коли ми удосконалюємо законодавство, що стосується домашнього насилля, і даний законопроект він дійсно спрямований на унеможливлення та захист від випадків сексуальних домагань та інших проявів насильства за ознакою статі. І дуже важливо, що цей законопроект він не суперечить Конституції і він не суперечив би принципу забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок. Ми вітаємо, що в 2022 році Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію. Але даний законопроект, він якраз направлений на приведення норм Кодексу України про адміністративні порушення та закону України у відповідність до положень Стамбульської конвенції.

І тому дуже важливі тут норми, які дієві, які оперативні, які якраз будуть відповідати результату. Тому що там зобов'язуються суди під час розгляду справ про адміністративні порушення, які пов'язані з домашнім насиллям, тобто в обов'язковому порядку вирішувати питання про направлення осіб на проходження програм для кривдників. Тобто конкретні речі, які будуть унеможливлювати і зменшувати домашнє насилля. Тим більше, дійсно, як говорили мої колеги, зараз, коли під час війни, ми бачимо, як ускладнюється ситуація в родинах, і дуже важливо, щоб всі державні інституції, правоохоронні органи, медичні заклади, вони були готові відповідати і належним чином захистити чоловіка чи жінку, і покарати кривдника в належному порядку. Тому тут про адміністративну відповідальність, так само і посадових осіб, які не повідомляють…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Козир Сергій В'ячеславович. Я так розумію передає Михайлюк Галині Олегівні, правильно?

Будь ласка, Галина Олегівна.

 

15:52:35

МИХАЙЛЮК Г.О.

Шановні колеги, як показує практика, чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення дійсно потребує щонайшвидшого оновлення у частині притягнення до відповідальності винних за домашнє насильство, за насильство за гендерною ознакою чи ознакою статі та інших пов'язаних правопорушень.

Довгострокове прийняття рішення нашим парламентом щодо прийняття таких змін лише загострює проблеми з уникнення відповідальності неналежного юридичного захисту прав та інтересів осіб, а також збільшення недовіри до судової та правоохоронної систем, і негативно впливає на імідж України як демократичної держави.

Тож законопроект 8329 спрямований на вирішення основних проблемних питань чинного КУпАП і одночасно підпадає під предмет регулювання Стамбульської конвенції, а з іншого є вимогою поточної практики.  Зокрема, необхідність забезпечення ефективних санкцій і процедур притягнення до відповідальності кривдників за домашнє насильство, осіб, які вчинили домашнє насильство за гендерною ознакою, ознакою статі, та дотримання ним умов термінового заборонного припису.

Також ми пропонуємо цим законопроектом переглянути строки адміністративного затримання та судового розгляду у відповідних справах. Ми пропонуємо реальне, а не номінальне запровадження адміністративної відповідальності за насильство за гендерною ознакою, ознакою статі, які є самостійним складом злочину, відмінним від домашнього насильства.

Також запровадити адміністративну відповідальність за сексуальне домагання не у побутовому рівні, а саме в розумінні конвенції, яка не відносить такі домагання до різновидів сексуального насильства і жодним чином не впливає на сферу  здорових відносин у комунікації між чоловіком і жінкою.

Водночас також важливо зазначити, що результатами напрацювання даного законопроекту Комітетом з питань правоохоронної діяльності, ГНЕУ, міжнародними експертами  та громадськими організаціями були висловлені окремі слушні зауваження та пропозиції. Зокрема, пропонується положення законопроекту щодо адміністративної відповідальності за сексуальні домагання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович, фракція "Батьківщина".

 

15:54:53

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, пане Голово. Цей законопроект, ви знаєте, це черговий яскравий приклад невідповідності назви і змісту. Я відкрию зараз великий секрет сесійній залі, я розумію, що кожен там зараз займається своїми питаннями, але цей закон, він не відповідає Стамбульській конвенції, а якраз навпаки, протирічить їй. І саме тому фракція "Батьківщина" його підтримає. Цей закон пов'язаний із регламентуванням різних питань відповідальності за домашнє насильство. І ми в "Батьківщині" завжди говорили, що національне законодавство значно краще захищає жертву домашнього насильства ніж міжнародні конвенції. Я ще раз підкреслюю, Стамбульська конвенція – це не лише про домашнє насильство, це трішки про інше, це про ідеологію гендеру, яку роблять спробу запровадити всупереч в тому числі і українській Конституції.

Але я ще раз підкреслюю, цей закон до гендеру не має ніякого відношення, цей закон вирішує питання притягнення до відповідальності за домашнє насильство в традиційній сім'ї, в традиційному змісті цього поняття. І я ще раз підкреслю, саме тому, що цей закон не відповідає Стамбульській конвенції, фракція "Батьківщина" буде його підтримувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрчишин Ярослав Романович, фракція "Голос".

 

15:56:24

ЮРЧИШИН Я.Р.

Прошу передати Інні Совсун.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Совсун Інна Романівна.

 

15:56:31

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, фракція "Голос". Шановні колеги, я дуже рада, що ми дійшли до розгляду питань домашнього насильства. Я дуже засмучена кількістю депутатів, які зараз перебувають в залі. Мені видається, що питання, які стосуються щонайменше 51 відсотка населення, мали б збирати більшу кількість людей в парламенті.

Тому я би дуже хотіла, щоб ми все-таки уважніше ставилися до цих питань, щоб ми пам'ятали про те, що це проблеми, які стосуються кожного і кожної, що це проблеми багатьох українських родин. І я би дуже попросила зараз всіх сконцентруватися на тому, аби ми сьогодні не провалили цей законопроект. Тому я би дуже попросила зараз з цієї трибуни спікера провести сигнальне голосування для того, аби зрозуміти, чи є потенціал з підтримки цього законопроекту. Якщо немає, то я би попросила перенести розгляд цього законопроекту чи продовжити розгляд тоді, коли буде достатня кількість людей в залі. Тому що зараз відсутність депутатів в залі може стати перепоною того, аби ми прийняли законопроект, який нам є терміново необхідним для того, аби подолати епідемію домашнього насильства в Україні. Дуже прошу спікера врахувати це прохання. 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, будь ласка,  я прошу зараз народних депутатів зайняти свої місця. Я прошу всіх народних депутатів зайняти свої місця. 

Користуючись правом, наданим мені 28 статтею Регламенту, давайте ми справді проведемо перед прийняттям кінцевого рішення сигнальне голосування з цього питання.

Шановні колеги, я дуже прошу, будь ласка, я ставлю на сигнальне голосування це рішення. Я прошу зараз, давайте проведемо сигнальне голосування в цьому залі. Я прошу голосувати.

 

15:58:45

За-220

Потенціалу немає.

Тому, шановні колеги, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, ми, на жаль, не встигли пройти. Але дякую всім за плідну роботу.

Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

Разом переможемо. І слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку