ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

10 листопада 2023 року, 10 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

КОРНІЄНКО О.С.

 

10:05:21

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Слава Україні!

Відповідно до прийнятної нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Звертаю вашу увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його перебігу, початку та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

У разі повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні, і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з нас.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією я пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Триває 21-й місяць повномасштабної загарбницької агресії Російської Федерації проти України. Наші воїни міцно тримають оборону, здійснюють постійні атаки на ворожі позиції, нещадно знищують військову техніку, особливо кораблі і особовий склад рашистів. Завдячуючи... (Оплески)  Давайте привітаємо успіхи наших воїнів сьогодні.  Завдячуючи захисникам та захисницям, ми продовжуємо цілеспрямований рух у напрямі інтеграції до Європейського Союзу та НАТО.

Давайте вшануємо хвилиною мовчання світлу пам'ять всіх, хто віддав своє життя за Україну та її майбутнє, а також всіх безневинних громадян, загиблих від рук російських окупантів.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Шановні колеги, перелік порядку денного вам наданий. Переходимо до розгляду питань порядку денного. У нас є постанови про скасування рішень. Нагадую, що відповідно до частини дев'ятої статті 48 Регламенту їх обговорення проводиться завжди за скороченою процедурою, тому нам не потрібно приймати ці рішення процедурні.

Отже, переходимо до питання 10037-П. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради від 08.11.2023 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України  (реєстраційний номер 10037 від 12.09.2023 року).

Для доповіді запрошується автор постанови Гончаренко Олексій Олексійович. Будь ласка, 2 хвилини.

 

10:10:52

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі, ми з вами на цьому тижні замість того, щоб прийняти ті питання, яких очікує від нас суспільство, розглянути питання демобілізації і заміни наших героїв, розглянути питання і нарешті все-таки добитися повернення "тридцятки" всім нашим військовим, розглянути питання збільшення виплат на дитину, замість всього цього ми з вами зробили одну річ, ну як, ви зробили: пограбували місцеві громади, та ще й заднім числом. І це є, безумовно, свідчення того, якими є реальні пріоритети. Реальні пріоритети  є такі, що все що можна було роздерибанити на горі, вже зроблено, давайте забирати знизу і звідти теж дерибанити.

Друзі, ми пропонували, ви кажете, це для війська, ми пропонували багато правок, які передбачають, що всі кошти, всі кошти місцевого самоврядування мають іти не на бруківку, не на парки, стадіони, а саме на військо. Але всі ці правки були відхилені, тому що це був просто привід, і тому, що хочу нагадати, що саме центральна влада надала приклад, коли почала витрачати гроші на барабани, серіали, і продовжує це робити. У вчорашньому бюджеті знову є серіали, знову кіно, знову силовики, знову все що завгодно там є, замість того, що дійсно потрібно.

Тому, звичайно, що, знаєте, я звик боротися до кінця. Зрозуміло, що у нас в залі, я так розумію, немає навіть 226, буде цікаво дуже подивитись на голосування. Депутати знову втомилися і вже сьогодні велика частина не поприходили. Але боротися завжди треба до кінця.

Тому цією постановою блокуємо ганебне рішення по 10037. Закликаю вас всіх, може, ви зараз схаменетеся, хочеться вірити в диво, і ми відмінимо цю постанову. А ні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Запишіться, будь ласка,  два – за, два – проти, від фракцій і груп.

Будь ласка, "Слуга народу", Козир.

Веніславський Федір Володимирович, будь ласка.

 

10:13:45

ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Ф.В.

Шановна президія, шановні колеги, що мене спонукало вийти сьогодні на цю трибуну і сказати декілька слів. Я вам поясню. В своєму допарламентському житті я був доцентом кафедри конституційного права і читав студентам лекції про парламентаризм. І я їм читав, що таке парламентаризм: це рівень демократії насамперед в державі, це рівень свободи і це можливість різних політичних сил висловити свою точку зору. Але я акцентував увагу на тому, на чому я зараз хочу сказати і вам. Парламентаризм – це насамперед відповідальність, відповідальність за свої слова, відповідальність за зміст і за те, як і кому ви їх адресуєте.

Чому я про це говорю? Я уважно слухав заперечення проти Закону 10037 протягом кількох… багатьох пленарних засідань. Противники цього закону апелювали до того, що нібито Верховна Рада, ухваливши цей закон, порушує Конституцію. Так-от, я хочу сказати, що якраз противники цього закону грубо порушують Конституцію і закликають до порушення Конституції.

У чому це полягає, шановні? Стаття 7 Конституції  України говорить про те, що в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування. Стаття 142 Конституції України говорить про те, що місцеве самоврядування ґрунтується на доходах місцевих бюджетів. Але стаття 92 Конституції України говорить про те, що виключно законами України  визначається бюджетна система, система оподаткування.

Якщо ми закликаємо через закони спонукати органи місцевого самоврядування витрачати ті ПДФО, які вони отримали сьогодні на потреби військових, то це пряме втручання в гарантування місцевого самоврядування, і це є заклики до грубого порушення Конституції.

Тому в жодному випадку не можна блокувати рішення, це рішення спрямоване на підтримання нашої безпеки і оборони. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям Слава!

"Європейська солідарність", будь ласка. Княжицький? А хто буде, Синютка?

Гончаренко, будь ласка.

 

10:16:01

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Друзі, які я фантастичні слова почув: відповідальність. Треба, кажуть, нести відповідальність за свої слова.

Ну, по-перше, шановний колего, про відповідальність. А де відповідальність за слова, коли  Президент сказав, що "тридцятка" буде до кінця війни? Війна не закінчилась, "тридцятка" закінчилась. Де відповідальність? Де мільярд дерев? Де багато чого іншого, що обіцялося і говорилося, де все це? Де корупція прирівняна до державної зради і багато чого наговорено? Бо в нас така історія, щось говори, як водичка тече, а далі все і попідзабули. Де відповідальність за це?

А ще я почув тільки що фантастичну тезу. Виявляється, примусити і обмежити місцеве самоврядування витратами саме на армію, такий дати напрямок – це порушення закону і Конституції, а забрати в них всі гроші – ні. Тобто, бачите, це отака логіка є. Тобто сказати їм, що ні, не можна на бруківку, ні, не можна на  стадіони, але треба на військо – це порушення. А забрати все на нагору в Київ і звідси давати і на стадіони, і на тротуари, і на серіали – ну, це нормально.

Друзі, це абсолютно просто лицемірно, дивіться, ну це ж і кожна людина бачить, розуміє. Тому я закликаю вас, зараз буде голосування, показати себе. Коли прийде ця зима, і не дай боже, як вже зараз лякають,  говорять, найстрашніша буде зима, і не дай боже, так воно буде, хто буде людей сьогодні гріти, хто буде займатися питанням людей, це все буде в громадах. І якщо ви це сьогодні позабирали, таку можливість у громад, то ви завтра маєте нести за це нести відповідальність, от слово "відповідальність", от тоді вона і буде.

Тож я закликаю вас схаменутися і дослухатися до того, що це треба зупиняти.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

 "Батьківщина", будь ласка,  Євтушок.

 

10:18:16

ЄВТУШОК С.М.

Дякую, Олександр Сергійович. Сергій Євтушок, фракція  "Батьківщина", Рівненщина.

Шановні колеги, що ми чуємо  нині з трибуни Верховної Ради України, що органи місцевого самоврядування не повинні фінансувати Збройні Сили  України. Що органи місцевого самоврядування не повинні здійснювати якісь певні роботи у системі ЖКГ або ще десь. Що органи місцевого самоврядування не повинні отримувати базовий податок на доходи фізичних осіб, який, в принципі, створює саму філософію децентралізації.

Вибачте, будь ласка, тоді скажіть мені, от поясніть, де військовим частинам брати ту допомогу, яку надали органи місцевого самоврядування з першого дня повномасштабного вторгнення? Я нагадаю, це 30 мільярдів прямої допомоги на рахунки військових частин і 50 мільярдів у вигляді закупівлі дронів, машин, техніки і квадрокоптерів  тощо. Де брати ці всі речі? Ви скажете, в державному бюджеті. А ви впевнені, що завтра, розуміючи рівень корупції на центральному рівні, вони зможуть отримати ці всі речі?

Вилучення  військового ПДФО, по-перше, призведе до того, що місцеві бюджети недоотримають і не зможуть фінансувати освіту, медицину в низовних управлінських ланках, а також не зможуть, саме основне, допомагати тим військовим частинам, які перебувають у пункті постійної дислокації у тих громадах, в яких  розташовані. Це значить, що військовий, солдат повинен буде за свої гроші піти купити той амортизатор, якщо у нього в машині завтра виїзд, а йому потрібно це зробити. Це треба поміняти термостат, різну рідину, мастила і все інше за свої кошти, кошти з заробітної плати того солдата, тому що в центральному бюджеті взяти це неможливо буде.

Тому, шановні колеги, недобре наше рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Відновлення України", Бурміч Анатолій Петрович.

 

10:20:28

БУРМІЧ А.П.

Шановні колеги, група "Відновлення України" підтримувала Закон 10037 з причин того, що ми дуже добре знаємо, які є зловживання на місцях з цими коштами. Якби їх не було, ми виступали про це не один раз, і я думаю, ще сьогодні наші колеги, які саме із Донеччини, які бачать на місцях, що відбувається з цими коштами.

Ми вчора прийняли бюджет. Ви дуже добре знаєте, які там діри в цьому бюджеті, і дуже добре знаєте, і хочемо ми всі, і ви, щоб ці діри були наповнені грошима, а вдасться це нашому уряду це зробити чи ні –  дай боже, щоб вдалося.

Вчора колеги, які сьогодні виставляють ці блокуючі постанови, говорили і не один раз говорили, що в цей час, коли йде війна, бюджет у нас повинен, перше –  армія, безпека,  і друге – соціалка. Сьогодні вони говорять зовсім інше. Я розумію, якби вони говорили про те, що державні підприємства, в яких є сьогодні різноманітні ці наглядові ради і де вони собі виписують бюджети і зарплати мільйонні на місяць, якби вони казали, давайте заберемо і дамо чи в армію, чи на соціалку, чи на відбудову, ми б зрозуміли. А те, що сьогодні під час війни йде розкрадання великих коштів, ми, звичайно, з цим погоджуватися не можемо, і ці блокуючі постави ми підтримувати не будемо. А мої колеги ще сьогодні, я думаю, виступлять і більш детально розкажуть, які зловживання на місцях.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до голосування.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому законопроект за реєстраційним номером 10037-П, проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради від  08.11.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу (реєстраційний номер 10037 від 12.09.2023 року). Прошу голосувати.

 

10:23:10

За-42

Рішення не прийнято.

Наступний пункт питання порядку денного – Постанова з реєстраційним номером 10037-П1. Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 08.11.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України (реєстраційний номер 10037 від 12.09.2023 року). Від авторів доповідає Мокан Василь Іванович. Будь ласка.

 

10:23:46

МОКАН В.І.

Шановні народні депутати! Протягом кількох тижнів активних обговорень цієї законодавчої ініціативи було, тут звучало десятки, якщо не сотні аргументів, чому не можна ухвалювати цей закон. Замість того, щоб до повторного другого читання шукати компроміс, шукати розумний збалансований підхід до перерозподілу наявних коштів, пішли шляхом повного вихолощення коштів місцевих громад, повної централізації і шляхом того, що немає на сьогоднішній день жодної гарантії, що ці кошти можуть бути ефективно витрачені.

Насправді аргумент у тому, що ми створюємо дуже нехороший прецедент, коли закон має зворотну дію в часі в порушення 58 статті Конституції. Ми створюємо прецедент, коли порушується принцип бюджетної децентралізації, до речі, реформа, яку дуже високо оцінювали наші західні партнери, яка була кроком у напрямку євроінтеграції України, а саме головне, що від цих дискусій має вигравати наша українська армія, наша українська обороноздатність, і, повторюся, гарантії щодо цього після прийнятої цієї законодавчої ініціативи нема жодної.

Я розумію, що, зважаючи на кворум у залі, шансів на ухвалення блокуючої постанови досить небагато. Тому хочу сказати, що після того, як будуть кошти у такий нехороший спосіб централізовані, наше спільне завдання не просто слідкувати за максимально цільовим використанням цих коштів, а й слідкувати, який буде від цього результат, які конкретні військовослужбовці отримають конкретні озброєння, і контролювати цей процес на всі сто відсотків.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запишіться, будь ласка, два – за, два – проти, від фракцій і груп. З процедури?

Дмитро Олександрович Разумков – з процедури, поки йде запис.

 

10:26:12

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександр Сергійович.

А скажіть, будь ласка, а в нас тепер завжди буде, я так розумію, що ми по принципу прецеденту ми кожну постанову будемо обговорювати як окрему? Тобто, коли в нас буде 100 постанов, ми так само будемо їх окремо обговорювати? Просто я для розуміння, для себе. Я вже переговорив з паном Мотовиловцем, він підтримує цю ініціативу.

Дякую вам за такий конструктивний підхід. Я думаю, що і колеги в Раді вам також за це подякують.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександрович, поки Погоджувальна рада або зал не прийме іншу процедуру, ну, будемо в цій процедурі. Шість постанов, я думаю, це небагато. Всі хочуть виступити, висловитись. Ну, будемо обговорювати.

Швачко, "Слуга народу", будь ласка.

 

10:27:02

ШВАЧКО А.О.

Дякую. Прошу передати слово Сергію Штепі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Штепа, будь ласка.

 

10:27:10

ШТЕПА С.С.

Доброго дня, шановні колеги. Цей законопроект дає вибір і нам, і суспільству. Це вибір між бруківкою і асфальтом і обороноздатністю нашої держави. Це вибір між можливістю далі заробляти кошти на благоустрої, на бруківці, на дорогах, на ремонті фасадів і життями наших захисників, які ми будемо зберігати завдяки додатковим БПЛА, додатковим снарядам, ракетам і так далі.

Я, чесно кажучи, сподіваюся, що ми більше не побачимо такого цинічного ставлення до армії, до бюджету, коли чиновники під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації ремонтують статуї равликів за 470 тисяч гривень. Схаменіться і робіть все для того, щоб ми перемогли в цій війні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Батьківщина", буде хтось? Михайло Михайлович Цимбалюк, будь ласка.

 

10:28:06

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане головуючий, президія, шановні колеги, прикро, що нині не відбувається "година запитань до Уряду", і вчора Прем’єр-міністр не був на схваленні основного документа, за яким буде жити держава наступного року, але нехай це буде на його совісті.

Чому дуже важливо сьогодні було провести цю "годину запитань до Уряду"? Ми мали розглядати важливе питання ветеранської політики і чи є ветеранська політика, яку мав презентувати уряд насамперед в Комітеті соціальної політики, захисту прав ветеранів і тут. І насправді нині ветеранські організації вимагають, щоб в уряді на рівні віцепрем'єра була людина, яка буде координувати діяльність всіх міністерств і відомств, органів місцевої виконавчої влади щодо виконання ветеранської політики. Через те це ще один докір уряду, який ігнорує законодавчий орган, шановні колеги. Міністр у справах ветеранів мала звітувати – не прийшли.

Я хочу подякувати всім депутатам, які вступили до міжфракційного об'єднання підтримки волонтерського руху, шановні колеги. Ветерани – це вже сьогодні соціальний клас, який захищає нашу державу і є на допомозі наших військових. І я до уряду хотів запитати, яким чином народилася постанова, яка з 1 грудня блокує волонтерство. Але ми схвалили з вами  законопроект, який, я впевнений, стане законом, який скасує цю постанову і заставить справді створити умови для діяльності волонтерського руху.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, країна-агресор не дає нам спрямувати гроші на армію, тому повітряна тривога – маємо пройти у відповідні... Проголосуємо? Добре, добре. Це конструктивне рішення.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради від 08.11.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України (реєстраційний номер 10037 від 12.09.2023). Постанова реєстраційний номер 10037-П1. Прошу голосувати.

 

10:31:21

За-49

Рішення не прийнято. Постанова не ухвалена.

Всі решту голосуємо? Там є автори, вони проти.

Разумков – з процедури, дайте.

 

10:31:39

РАЗУМКОВ Д.О.

Олександр Сергійович, є пропозиція, все рівно довго летять, автори, щоб виступили, і проголосувати постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте від авторів тоді і будемо голосувати.

(Шум у залі)  Що ні? А по вашій повне обговорення?

Будь ласка, Разумков по 10037-П2.

 

10:32:23

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, я розумію, що дуже лячно, але послухайте, це важливі речі. Ви знаєте, я не буду про постанову тут багато говорити, ви все рівно за неї не проголосуєте, але скажіть мені, будь ласка, вам не набридло, що влада відноситься не лише до бойових генералів, як до сміття, а й до вас? Чому я кажу влада, тому що влади в цій залі немає. До вас вчора на голосування по бюджету не прийшов Прем'єр і уряд. До вас сьогодні на "годину запитань до Уряду" не з'явився жодний міністр. Жодний. І ви мені будете казати, що тут є влада? Тут є монобільшість, але влади немає в цій залі. Це ганьба! Ганьба до всіх, хто це підтримують, всіх, хто це толерує. Вони що, перевтомилися, чи п'ятниця перестала бути робочим днем для уряду? Де вони всі? А ви й далі будете тиснути зеленою і голосувати за все, за що вони скажуть? Да? Да, я бачу, що ви будете, да, да. Да, ви посміхаєтеся, до вас потім прийдуть взимку люди і запитають, де їх опалення, тепло, де їх вода і каналізація, і будете потім ходити і посміхатися. Я бачу, що ви нічого не використовуєте, іноді навіть і мізки.

Шановні колеги, в мене до вас велике прохання. Ви, будь ласка, давайте працювати так, щоб вам не було соромно за це, за цей уряд, за цих міністрів, за те, що ви приймаєте, за те, за що ви голосуєте. Будь ласка, працюйте так, як має працювати Рада, і поважати тих, хто вас сюди відправив.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Можемо переходити до голосування по 10037-П2? Переходимо до голосування.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 08.11.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України (реєстраційний номер 10037 від 12.09.2023) Прошу голосувати 10037-П2.

 

10:34:51

За-45

Рішення не прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

10037-П3. Микиша Дмитро Сергійович, будь ласка.

Тут теж такий самий принцип: від автора і далі голосуємо.

 

10:35:10

МИКИША Д.С.

Дякую, колеги.

Ви знаєте, дійсно, гроші рятують здоров'я. Бо як тільки почали ми говорити про 26 мільярдів в 23-му році і про більше ніж 100 мільярдів у 24-му, так одразу всі прозріли, всі побачили бруківку, асфальт. А чому ми не бачили це, майже вже два роки скоро буде, раніше?

Я вам поясню, чому ви цього не бачили. Бо 590 Постанова Кабінету Міністрів говорить про те, що там є чіткий перелік, як саме мають кошти казначейської служби використовуватися. І в першу чергу – це армія, друге – соціалка і третє – все інше. То чому в 22-му році це чудово використовувалося, в постанові жодної зміни, а в 23-му це не працює? Бо, може, мабуть, тоді була команда, щоб так і зробили, щоб близько двох десятків злодійкуватих мерів скористались цим, потім це підсвітили, показали, а потім забрати кошти у 1469 громад, які існують по всій Україні. Дуже добре, так?

Колеги, а чого ви переживаєте? Ви ж у бюджеті вчора проголосували за те, що на наступний рік все це буде забрано, забрано військове ПДФО. То, може, хоча б давайте залишимо на 23-й, і громади нарешті передадуть ті кошти, які обіцяли військовим підрозділам, бо домовленості з багатьма є, з багатьма, і сотні, не десятки, а сотні мільйонів мають бути повернуті.

І наостанок. Ми приймали це рішення з порушенням Конституції і Регламенту. Постанова блокуюча якраз для того і подається, що коли порушуються закони, має бути це рішення скасоване. Тоді давайте скасуємо це рішення, повернемося на повторне друге читання і правильно прослухаємо всі правки, і приймемо відповідне рішення.

У мене все. Дякую. Колеги, підтримайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Переходимо до голосування. Ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому Постанову з реєстраційним номером 10037-П3 про скасування рішення Верховної Ради України від 08.11.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України (реєстраційний номер 10037 від 12.09.2023). Прошу голосувати.

 

10:37:49

За-45

Рішення не прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

І 10037-П4, і 10037-П5 у нас наступна процедура: автори і потім одна людина від Євросолідарності, і голосуємо.

Прошу від авторів Артур Володимирович Герасимов. 10037-П4: проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 08.11.2023 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України" (10037 від 12.09.2023 року).

Прошу, Герасимов, 2 хвилини.

 

10:38:24

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую. Шановні народні депутати, шановні українці, за цей закон категорично не можна було голосувати, тому прошу всіх підтримати цю постанову через дві ключові причини.

Перше. Гроші реально не підуть на армію – реально, і значно зменшиться швидкість отримання армією допомога, яка зараз існує через місцеві громади.

І друге. Там не вирішено питання прифронтових і фронтових громад, які знаходяться на лінії фронту. Ви забрали у них ПДФО, і чесно кажучи, зараз люди там, я не знаю, як переживуть зиму.

Але окрім цього, я б хотів сказати про те, що ви знаєте, 8 числа пішли перші рішення про відкриття перемовин України з Європейським Союзом.  І у звіті Єврокомісії була частина з оцінки роботи парламенту. І ви знаєте, що Європейська комісія визнала, що незважаючи на надзвичайні умови російської агресії, Верховна Рада України продовжує систематично виконувати законодавчі функції, зокрема в частині безпеки, оборони та інтеграції до ЄС. Це, чесно кажучи, позитивна оцінка всім нам з вами.

Але, разом з тим, у звіті міститься низка зафіксованих проблем та пропозицій до подальших дій, на які українській стороні і владі варто звернути увагу. Зокрема, обмежена прозорість роботи парламенту, в тому числі відсутність прямої трансляції засідань на телеканалі "Рада", недопуск журналістів до пленарних засідань, відсутність на вебсайті парламенту інформації про парламентські та депутатські запити.

Друге. Це необхідність посилення законодавчого нагляду за роботою виконавчої влади, включаючи моніторинг і виконання законів. Нам вже Європа напряму говорить: де ваш уряд, чому ви його не контролюєте.

Окрім цього, звертається увага на продовження підготовки оновленого Закону України про політичні партії з урахуванням спільних висновків БДІПЛ та рекомендацій Венеційської комісії.

Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Артур Володимирович.

І хто від вас, друга людина по цій постанові? Павленко.

Будь ласка, Ростислав Павленко. З місця.

 

10:40:39

ПАВЛЕНКО Р.М.

Шановні колеги, продовжу те, що говорив Артур Герасимов. Знаєте, у нас місяць, навіть уже менше,  на виконання дуже чітких, дуже конкретних і дуже зрозумілих вимог для того, щоб в грудні ми не шукали причину, чому раптом Європейська рада не підтримує, не дай боже, рішення Єврокомісії про початок переговорів з Україною.

  Артур говорив про парламентські питання, але там є ще інші дуже важливі речі, які нам всім треба взяти до уваги. І чи не найперша там річ стосується якраз місцевих громад і стосується якраз того, що станом на зараз питання децентралізації вважається однією з найсильніших позицій України. Якщо цей закон, який вчора було проголосовано, набере чинності, це перестане бути нашою перевагою, ми озброїмо наших опонентів і ми будемо чути і читати дуже багато про те, що в неконституційний позазаконний спосіб у громад відбираються гроші.

І останнє, про що я теж хочу наголосити. Ми не маємо забувати, що питання свободи слова є абсолютно необхідним для нашої європейської інтеграції. В звіті, там 152 сторінки, але кожен в цій залі має прочитати цей звіт, чітко сказано, що відключення незалежних від влади каналів є порушенням в питанні європейської інтеграції. Є речі, які доведеться зробити, доведеться включити канали, доведеться повернути парламенту суб'єктність і доведеться шанувати місцеві громади, хочете ви цього чи ні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до голосування. Дякуємо вам.

Ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому  проект Постанови за реєстраційним номером 10037-П4 про скасування рішення Верховної Ради України від 08.11.2023  року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення  підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України" (№10037 від 12.09.2023 року). Прошу голосувати. 

 

10:43:01

За-35

Рішення не прийнято. 

По фракціях покажіть, будь ласка.

І завершальна Постанова 10037-П5. Від авторів Синютка, я так розумію. Да, Олег Михайлович?  Княжицький.

Будь ласка, Микола  Леонідович Княжицький, проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради…

А, зараз Синютка Олег Михайлович, будь ласка, від авторів. Про скасування рішення Верховної Ради від 08.11.2023 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону… щодо Закону "Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки  обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України" (№10037 від 12.09.2023 року).

Будь ласка, Олег Михайлович, 2 хвилини.

 

10:43:43

СИНЮТКА О.М.

Шановні народні депутати, чому потрібно переглянути рішення Верховної Ради і зупинити дію? Все дуже просто. Я хотів би запитати у тих, які під час повторного другого читання голосували за рішення Верховної Ради. Що трапилося за два  тижні і хто чинив який тиск на вас, що за два тижні ви змінили своє  рішення?

Так чому потрібно відмінити це рішення Верховної Ради? Тому що ми фактично забираємо в українських військових можливість отримувати кошти з місцевих бюджетів і все те, що військові називають розхідним матеріалом,  дрони, автомобілі не буде поступати  до них.

Чому ілюзія і обман, що військові отримують кошти на свої рахунки? Тому що, по-перше, якщо це станеться, то це станеться нешвидко, а, по-друге, військові  пострягнуть в бюрократичних перешкодах і теж не зможуть закупити собі на ці кошти відповідні засоби.

Мені видається, що якщо хтось думає, що буде подолана корупція стадіонів і дронів, то це ілюзія. Для того, щоб це зробити, достатньо було б прийняти рішення казначейства про зупинку відповідних платежів. Але, напевно, освіти, яка була отримана в трускавецьких університетах, занадто замало, щоб прийняти такі прості рішення. А зате корупцію отримають на вищих ешелонах влади.  

Тому, шановні колеги,  я пропоную проголосувати за цю постанову, зупинити рішення, і ми тоді отримаємо дрони, а не стадіони. І тоді будуть мати можливість наші військові отримувати кошти з територіальних громад, швидко, дешево і те, що їм потрібно.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І від… в обговоренні Микола Леонідович Княжицький, і переходимо до голосування.

 

10:45:48

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні колеги! Я не знаю, чи були ви у Львові і чи відвідували центр Unbroken, це центр для реабілітації військовослужбовців фантастичний, туди вкладалися кошти місцевого бюджету. 

Я був у Харкові, на Харківщині з гуманітарною допомогою і бачив прожектори, якими підсвічують дрони, щоб їх збивати, вони куплені коштами місцевого бюджету.

А на Рівненщині з литовськими депутатами ми відвідували чудові і прекрасні укриття  і розположення  Сил  територіальної оборони, які боронять українсько-білоруський кордон, які збудовані коштом місцевого бюджету.

Зараз всі ці гроші хочуть забрати. Забирають не тільки ті кошти, які почали сплачувати новостворені ТрО, а й кошти, які сплачували і інші силові органи – поліція, СБУ, навіть в маленьких містечках, де і так був  величезний      дефіцит коштів місцевого бюджету. І куди ці кошти йдуть – на оборону? Ні. Якби вони йшли в Міністерство оборони, то в цьому була б хоча б якась  логіка. Вони йдуть в Держспецзв'язок.

Вчора тут виступала колега Піпа і розповідала, як Держспецзв'язок хоче забрати Митрополичі сади Андрея Шептицького в місті Львові, і львівська преса пише, що вони там хочуть будувати дачні будиночки. Ви точно переконані, що ми маємо забрати гроші з прожекторів, укріплень і з реабілітації військовослужбовців, щоб будувати в садах Митрополита Шептицького дачні будиночки? Я переконаний, що так не має бути. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до голосування.

Ставлю на голосування проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 08.11.2023 року про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України (реєстраційний номер 10037 від 12.09.2023 року). Постанова за реєстраційним номером 10037-П5. Прошу голосувати.

 

10:48:04

За-34

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Шановні народні депутати, розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено. Дякуємо всім за плідну роботу.

Оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку. Продовжуємо працювати для перемоги України. Слава Україні!

Повернутись до публікацій

Версія для друку