ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

18 жовтня 2023 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

10:04:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати України, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю вашу увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою всі присутні на пленарному засіданні  не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Прошу всіх колег неухильно дотримуватися прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави.

Шановні колеги, у разі повітряної тривоги у пленарному засіданні буде оголошено перерву і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні народні депутати, за парламентською традицією пропоную розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

(Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати, сьогодні Україна переживає 602-й день широкомасштабної агресії Російської Федерації. Щодня українські міста і села потерпають від масових ракетних ударів та атак безпілотників російської армії. Сьогодні вночі окупанти завдали численних ракетних ударів по місту Запоріжжю, поцілили в житловий багатоповерховий будинок у центральній частині міста. На жаль, є загиблі і поранені українці. Висловлюємо щирі співчуття всім рідним та близьким невинно вбитих співвітчизників та бажаємо якнайшвидшого одужання пораненим.

Я наголошую, що всіх причетних до цього та інших злочинів проти українського народу буде знайдено та притягнуто до відповідальності. Зло неодмінно буде покарано.

Шановні колеги, я прошу хвилиною мовчання вшанувати світлу пам'ять усіх воїнів, полеглих за Україну, усіх мирних громадян, жертв російської агресії.

(Хвилина мовчання)

Шановні народні депутати, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань пропоную провести сигнальне голосування. Нагадую... Пропоную провести сигнальне голосування відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань пропоную провести сигнальне голосування. Нагадаю, необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення голосування, тобто до появи результатів на табло.

Шановні колеги, я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні.

 

10:09:59

За-98

За – 98, проти – 6, утримались – 0. Все, як завжди, шановні колеги. Дякую.

Шановні колеги, сьогодні день народження у наших колег народних депутатів України Олени Володимирівни Криворучкіної, фракція "Слуга народу". (Оплески) Сергія Костянтиновича Іонушаса, фракція "Слуга народу". (Оплески) І Романа Васильовича Сохи, позафракційний. (Оплески) Давайте привітаємо іменинників і побажаємо їм міцного здоров'я, плідної роботи та нових здобутків на благо України.

  Шановні колеги, ще раз звертаюсь до всіх вас із закликом неухильно дотримуватись безпекових правил у Верховній Раді і не поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень ніж через годину після завершення нашої роботи.

Шановні народні депутати, перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано. Але перед тим як перейти до розгляду цих питань, у мене є дві заяви від фракцій з перервою з заміною на виступ. Від фракції "Батьківщина" і "ЄС" – Геращенко. І після цього від групи "Довіра" і фракції "Слуга народу" Леонов буде. 

Будь ласка, Геращенко.

 

10:11:17

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякуємо.

Шановні колеги, Комітет з питань гуманітарної політики одноголосно підтримав Постанову "Європейської солідарності" щодо вшанування пам'яті наших загиблих колег народних депутатів України, нашого дорого побратима пана Барни, "свободівця" Олександра Марченка і нашого українця Сергія Слабенка. Це дуже важливе рішення, ми всі з вами бували в парламентах різних країн світу і бачили, що і в Сполучених Штатах, і в Канаді, і в багатьох інших парламентах є музеї, є стели, є меморіальні дошки, присвячені саме тим парламентарям, членам секретаріатів, які загинули у війнах. І ми маємо цей трагічний список трьох депутатів, які віддали найдорожче за наші з вами принципи.

Я дякую всім депутатам, які є членами Комітету з питань гуманітарної політики, а це представники всіх фракцій, які одноголосно підтримали це важливе рішення. І від "Європейської солідарності" ми звертаємося до Голови Верховної Ради з проханням, щоб після розгляду бюджету, ми поставили в порядок денний саме цю постанову. І вже найближчим часом у Верховній Раді з'явилася табличка з іменами наших найкращих депутатів.

Є ще одна дуже важлива новина, яка стосується пам'яті Олега Барни. Він виграв суд в брехливого журналіста каналу "1+1" пана Колтунова, який оббріхував нашого Олега. І пів року тому було прийнято це рішення суду. В ухвалі сказано, що задовольнити позов Олега Барни в повному обсязі щодо захисту честі і гідності. Пройшло пів року, жодного вибачення ані від каналу "1+1" в марафоні. А, до речі, марафон фінансується сьогодні з державного бюджету. Це олігархічний телеканал, який належить Медведчукам, іншим олігархам. Він фінансується з коштів платників податків. Жодного вибачення там не було, як і не вибачився перед родиною загиблого героя сам цей журналіст Колтунов. Більше того, з'ясувалося, що цей пан сьогодні є депутатом на Київщині від партії "Слуга народу".

Колеги, мені здається, ми маємо з вами об'єднатися навколо гасла, заявленого з цієї трибуни Президентом Зеленським, що Україна має бути  країною героїв, а не покидьків. І покидьки мають вибачатися перед героями. Ми звертаємося до каналу "1+1" з вимогою принести вибачення перед пам'яттю Олега Барни, перед його родиною. Ми звертаємося до партії "Слуга народу" з проханням, щоб ваш колега, ваш покидьок вибачився перед пам'яттю героя України Олега Барни. І до Голови Верховної Ради ми звертаємося з проханням, щоб відразу після голосування за бюджет на 2024 рік стояла постанова підтримана всіма народними депутатами, представниками всіх фракцій. І ми тут дякуємо "Слузі народу", які складають більшість в Комітеті з питань гуманітарної політики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, далі слово надається народному депутату Леонову. Будь ласка.

 

10:14:35

ЛЕОНОВ О.О.

Дякую.

Шановні колеги, одним із важливих напрямків відновлення України, які були проголошені Президентом Зеленським, є нова  політика сусідства. Кожна країна, яка допомагає нам в цей важкий час, заслуговує на нову якість відносин.

Серед цих країн одним із справжніх лідерів у допомозі та підтримці нашої держави є Румунія. З перших днів широкомасштабної агресії румунський народ став пліч-о-пліч з українцями. Румунія надала притулок майже 100 тисячам українців, через її кордони змогли виїхати у безпечне місце понад 3,5 мільйона наших співгромадян. Вже понад півтора року на україно-румунському кордоні потужно пульсує справжня артерія життя. Україна має можливість вивозити свою продукцію на експорт і поповнювати свій бюджет. Завдяки підтримці Румунії на повну потужність працюють порти Дністровського кластеру, постійно збільшується пропускна спроможність зернового коридору, тоді як з румунського боку надходять озброєння, гуманітарна допомога, продукти, інші потрібні нам товари. Румунія є нашим надійним партнером на міжнародній арені.

На початку червня цього року Президент України Володимир Зеленський та Президент Румунії Клаус Йоханніс підписали декларацію, в якій говориться про однозначну підтримку Румунії вступу України до НАТО. Не менш однозначною є підтримка нашої інтеграції до Євросоюзу.

Нещодавній візит нашого Президента до Румунії продемонстрував нові ознаки того, що співпраця між нашими державами виходить на новий рівень – рівень стратегічного партнерства, про що зокрема  свідчить спільна заява, яку за підсумками перемовин підписали глави наших держав. В цьому документі відображені ключові напрямки посилення нашої взаємодії, безпекове питання, підтримка Формули миру, розширення економічних та логістичних зв'язків.

Окрема і щира подяка нашим румунським партнерам за посилення допомоги у військовій сфері та готовність взяти участь у відновленні України. 

Отже, наш Президент своїм особистим прикладом демонструє як треба досягати нової якості відносин з сусідами, що допомагають Україні. Вважаю, що український парламент не має права стояти осторонь та має підтримати зусилля глави держави. Завдяки Першому заступнику Голови Верховної Ради України Олександру Корнієнку, депутатській групі Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Румунією та голові  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Молдова, ми ініціюємо початок роботи над створенням Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України з Палатою  депутатів Румунії та Парламентом  Республіки Молдова. Переконаний, саме зараз на часі розпочати практичну реалізацію цієї ініціативи.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ми завершили, більше не буде пропозицій зробити виступи з перервою з заміною на виступ? Не  буде.

Дякую.

Тоді, шановні колеги, йдемо, переходимо до розгляду питань порядку денного і сьогодні у нас бюджет, бюджет на 2024 рік.

Шановні народні депутати, переходимо до розгляду проекту Закону України про Державний бюджет України на 2024 рік (реєстраційний номер 10000) у першому читанні, який було представлено на пленарному засіданні 20 вересня 2023 року.

Відповідно до статті 157 Регламенту Верховної Ради України  розгляд питань проводиться за процедурою повного обговорення. Відповідно до положень Регламенту, пропозицій комітету, пропонується наступна процедура розгляду цього питання.

Доповідь голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету –  до 5 хвилин, відповідь голови комітету на запитання – до 9 хвилин, виступ міністра фінансів України – до 5 хвилин, виступ тимчасово виконуючого повноваження Голови Рахункової палати – до 5 хвилин, виступи представників депутатських фракцій і груп – до 24 хвилин (по 3 хвилини на виступ), виступи народних депутатів – до 6 хвилин, прийняття рішення, всього для обговорення – до 55 хвилин.

Будь ласка, Артур Володимирович, з процедури, що у вас? 

 

10:18:49

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, процедура повного обговорення з особливостями, які викладені, якщо я не помиляюся, в статті 157 Регламенту Верховної Ради України, єдине, декілька моментів.

Хочу вас повідомити і наскільки я знаю, вам вже пішов лист на цю тему, що з окремою думкою також може виступити представник головного комітету, згідно процедури повного обговорення,  стаття  30 і від нас це буде робити Олексій Гончаренко – член бюджетного комітету.

Другий момент. Велике прохання  також поставити 9 хвилин питань до Міністра фінансів України. Тому що є 9 хвилин питань до представника комітету, але немає 9 хвилин питань до Міністра фінансів.

І останнє, дуже важливе, тільки 6 хвилин – на виступи народних депутатів, прохання дати 15 хвилин на виступи народних депутатів.

Таким чином резюмую: 15 хвилин – виступи народних депутатів, 9 хвилин додати на запитання Міністру фінансів. І інформую про виступ з окремою думкою –  3 хвилини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Артур Володимирович. Відповідаю на всі ваші питання. Все вірно сказано, що розглядається по статті 157 з тими особливостями, які передбачені, але в процедурі повного розгляду. Отих двох інших питань, про які ви говорите, додаткові питання і виступи, його немає в 157-й і тому я думаю, що це не правильним було б порушувати...

І, що стосується виступу народного депутата Гончаренка. Справді частина третя пункт 3 частини першої статті 30 Регламенту говорить про те, що допускаються виступи народних депутатів, членів головного комітету з оголошенням та обґрунтуванням окремої думки, якщо вона не була надана народним депутатам разом з висновком відповідного комітету.

Я доповідаю вам, що окрема думка була подана тільки сьогодні зранку і тому вона не могла бути подана, вона не заслуховувалася на комітеті, по ній не було жодних питань і тому я думаю, що ми будемо переходити до розгляду...

Будь ласка,  Артур Володимирович, що у вас з процедури?  

 

10:20:57

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, в Регламенті Верховної Ради України немає жодного слова, коли подається ця окрема думка, жодного. Є тільки те, чи вона роздана чи не роздана народним депутатам. Крапка.

Тому велике прохання виконувати Регламент і надати виступ 3 хвилини з окремою думкою відносно цього бюджету. Щиро вам дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще раз, повертаю вас до статті 30, де передбачена повна процедура, яка звучить таким чином: "якщо вона не була надана народним депутатам разом з висновком відповідного комітету". Коли надавався висновок комітету її просто фізично не було. Тому, шановні колеги, будемо рухатися цією процедурою. Переходимо до розгляду питання.

Ще раз? Її не було на момент, вона не могла фізично бути надана. Окрема думка – це окрема думка, яка опосередковується окремим актом, окремим актом народного депутата. Цей акт на момент розгляду, на момент прийняття рішення, не міг бути прийнятий, тому на цьому крапка, шановні колеги.

Йдемо далі. Переходимо до розгляду питання. Для доповіді щодо висновків і пропозицій та результатів розгляду проекту Державного бюджету запрошується голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Роксолана Андріївна Підласа. Будь ласка, до 5 хвилин, Роксолана Андріївна.

 

10:22:20

ПІДЛАСА Р.А.

Доброго дня, шановні народні депутати, шановні члени президії! Сьогодні ми з вами розглядаємо проект Державного бюджету на 2024 рік до першого читання. Всього до бюджету було подано 1 тисячу 620 поправок. Два дні у бюджетному комітеті тривало засідання робочої групи, під час якої ми разом з авторами та Міністерством фінансів обговорювали та  шукали можливості врахувати усі слушні пропозиції, які надали шановні народні депутати. Але за нашою оцінкою для врахування поданих пропозицій необхідно загалом додатково майже дванадцять з половиною трильйонів гривень. Врахувати всі ці ідеї та побажання на практиці неможливо, тому що всі можливі надходження України, дохід від розміщення облігації внутрішньої державної позики і допомога партнерів,  складають максимум 3 трильйони 960 мільярдів гривень на рік, і вони вже розподілені Міністерством фінансів на різні видатки в проекті бюджету.

Тому в комітеті бюджету ми сконцентрували свої зусилля на перерозподілі видатків зменш важливих напрямів на ті, які є абсолютно необхідні для функціонування та виживання української держави.

Бюджет 2024 року залишається бюджетом воюючої країни, в якої є один чіткий пріоритет – оборона. Кошти на безпеку й оборону в проекті зафіксовані на рівні 1 трильйон 690 мільярдів гривень або 21,6 відсоток від ВВП.

Другим пріоритетом видаткової частини бюджету традиційно є соціальна сфера. Близько 469 мільярдів гривень пропонується спрямувати на підтримку українців, які потрапили в різні складні життєві обставини або досягли пенсійного віку.

На наступний рік передбачено підвищення державних соціальних  стандартів, насамперед збільшується мінімальна заробітна плата з 1 січня до 7 тисяч 100  гривень та з 1 квітня до 8 тисяч гривень. Це означає, що держава встановлює правило: жодна установа чи бізнес не можуть платити українцю менше за 8 тисяч гривень на місяць, тому що реальна вартість життя значно зросла з 2022 року, коли востаннє була переглянута мінімальна  зарплата.

Значно збільшуються видатки на підтримку ветеранів, зокрема, на реалізацію програм і заходів ветеранської політики, на які передбачено видатки у сумі 14,3 мільярда гривень, що в два рази більше видатків поточного року. З цих коштів 2,6 мільярда гривень будуть спрямовані на фізичну  та  психологічну реабілітацію ветеранів.

В нас з'явиться новий проект щодо зубного протезування воїнів, які отримали  такі поранення на фронті. Водночас комітет пропонує уряду скоротити видатки на будівництво, ремонти і  закупівлі майна в різних державних органах майже на 1,3 мільярда гривень і переспрямувати ці кошти на протезування українських воїнів та зарплати вчителям. Ми вважаємо, що гідне  життя українців важливе і важливіше, ніж красиві фасади в державних органах.

Одне з вважливих рішень комітету – це також підвищення доходів Державного бюджету на 10 мільярдів гривень. Цього тижня Верховна Рада голосуватиме проект Закону 9656-д, щоб запровадити додатковий податок на оподаткування банків. Банки мають платити вдвічі вищій податок на прибуток, 36 відсотків для того, щоб їхні надприбутки були спрямовані на фінансування потреб оборони. Водночас комітет надав Кабінету Міністрів 61 доручення для опрацювання окремих питань до другого читання. Але у цьому році виконання значної частини Державного бюджету, так само як і в наступному році, буде залежати від міжнародної фінансової допомоги. Тому нам потрібно якнайшвидше прийняти проект Закону про Державний бюджет, щоб уряд міг розпочати перемовини  з міжнародними партнерами щодо узгодження джерел фінансування.

Висновок комітету можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Дайте висновок комітету оголосити.

 

10:27:32

ПІДЛАСА Р.А.

Отже, Комітет з питань бюджету рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому підготовлений комітетом проект Постанови 10000/П щодо висновків та пропозицій до законопроекту про Державний бюджет на 2024 рік. Урахування такого рішення дасть можливість уряду підготувати законопроект до другого читання з урахуванням бюджетних висновків Верховної Ради.

Дякую. Працюємо разом. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Героям слава!

Шановні народні депутати, я прошу записатися на запитання до доповідача. Будь ласка, колеги, записуємося на запитання.

Будь ласка, Загородній Юрій Іванович, депутатська група "Платформа за життя та мир".

 

10:28:39

ЗАГОРОДНІЙ Ю.І.

Дякую, Руслане Олексійовичу. Прошу вас передати слово народному депутату Колтуновичу Олександру Сергійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Колтунович Олександр Сергійович.

 

10:28:48

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Дякую.

Шановна пані голово комітету, у мене буде питання до вас щодо розрахунків мінімальних, показника прожиткового мінімуму зокрема. І я хотів би звернути увагу на те, що, от яким чином ви прогнозували даний параметр, зважаючи на той факт, що у вас, наприклад, у цьому році зростає тариф на електричну енергію, він уже зріс з 1 гривні 44 до 2 гривень 64 копійки. Як це відобразилося на динаміці і темпах зростання прожиткового мінімуму, відповідно там мінімальних пенсій та інших показників. Це раз.

Друге: щодо впливу також даних інфляційно-девальваційних процесів, як ви також розраховували даний параметр, на скільки він зріс? І ця динаміка не відповідає темпам росту прожиткового мінімуму і прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

І не можу вас не запитати щодо прогнозних параметрів. У нас є заборгованість по виплаті заробітної плати, а також заборгованість за житлово-комунальні послуги, яку рахують там у 140 мільярдів гривень. Які цифри планують у вас за підсумками цього року по?..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Роксолана Андріївна.

 

10:29:58

ПІДЛАСА Р.А.

Відповідаючи на ваше перше питання, я хочу сказати, що прожитковий мінімум закладений у державному бюджеті на рівні 3 тисячі 28 гривень. Але тут і для всіх народних депутатів, і для тих українців, які будуть нас дивитися онлайн чи по телебаченню, потрібно сказати, що прожитковий мінімум – це розрахункова категорія. Вона закладається в державний бюджет для того, щоб обраховувати різноманітні виплати і заробітні плати чиновників.

Ми давно говоримо про те, що потрібно реформувати систему соціальних виплат і відв'язатися від розрахунків, які засновані на прожитковому мінімумі. Тому що, коли ми взагалі оперуємо категорією прожитковий мінімум у державному бюджеті, ми, на жаль, і для наших громадян це звучить так, ніби держава очікує, що хтось в Україні може прожити на 3 тисячі гривень. Це абсолютно не так. Міністерство соціальної політики щомісяця обраховує реальний прожитковий мінімум, який зараз перевищує 6 тисяч гривень. Це мінімум, який потрібен людині для того, щоби вижити сьогодні в Україні.

Тому я пропоную і ми проводимо цю роботу з Комітетом соціальної політики, що всі соціальні виплати в майбутніх бюджетних періодах повинні бути відв'язані від такої наразі абстрактної категорії, як прожитковий мінімум.

Що стосується інших макроекономічних показників, які закладені в державних бюджет, то уряд зробив макрофінансовий, макроекономічний прогноз, який до другого читання буде оновлюватись. І якщо зараз у нас, наприклад, закладено зростання внутрішнього валового продукту на рівні 5 відсотків, то в...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Папієв Михайло Миколайович.

 

10:32:05

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Прошу передати слово народному депутату Скорику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скорик Микола, будь ласка.

 

10:32:13

СКОРИК М.Л.

Шановна Роксолана Андріївна, запитання наступне. Наша група подавала комплекс правок, це соціальні правки. Крім того, там йшла мова про обмеження заробітних плат не тільки державних службовців, але і топменеджерів державних компаній.  Чи знайшлося відображення в тих правках в бюджеті, які ви врахували? Крім того, коли був час уряду, я задавав питання Прем'єр-міністру пану Шмигалю стосовно допомоги нашим аграріям в умовах того, що, на жаль, цього року восени ми спостерігаємо ґрунтову посуху на землях, якщо говорити, мені добре відомо про Одеську область, чи передбачені ці кошти в державному бюджеті на наступний рік?

Дякую за відповідь.

 

10:33:08

ПІДЛАСА Р.А.

Давайте почнемо з аграріїв. Так, дійсно, передбачені кошти для підтримки агропромислового сектору, зокрема, наприклад, будуть діяти дві програми для сільського господарства. Це давно вже відома в Україні програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки для українського виробництва, яку будуть купувати українські фермери. Близько 1 мільярда гривень закладено на цю  програму. Також держава пропонує компенсувати видатки українського сільського господарства і українських фермерів на розмінування полів. Це зараз надзвичайно важлива і велика проблема, тому що велика частина посівних площ є замінованою.

Що стосується Міністерства аграрної політики, то воно теж має значний бюджет на підтримку сільського господарства, близько 30 мільярдів гривень на різних програмах загалом виділено на підтримку бізнесу в 2023 році. 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Колтунович Олександр Сергійович, група "Платформа за життя і мир".

 

10:34:21

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Дякую. Шановна пані голово комітету, в продовження мого попереднього запитання, дивіться, ви не відповіли на запитання, мене цікавили дві конкретні цифри. Борг за житлово-комунальні послуги, прогнозується зменшення його, яким чином, при нинішній тарифній субсидіарній політиці він буде зменшуватися і там повернення заборгованості по виплаті заробітної плати, це дві конкретні цифри.

Потім, дивіться, я погоджуюся з вами за показник прожиткового мінімуму, але я також і формулював запитання, і питання мінімальної пенсії. Мінімальна пенсія 2 тисячі 361 гривня, за даними Пенсійного фонду, значна частка громадян України отримує саме мінімальну пенсію. І ми отримуємо ці звернення, я, наприклад, в електронний кабінет, де надходять електронні звернення, ми бачимо ці цифри. Коли задаються питання, що, наприклад,  вартість комунальних послуг перевищує розмір мінімальної пенсії. Тому, якщо можна, уточніть це питання.

А другий момент також, він максимально прикладний, він стосується демографії, допомога на дитину – 41280, при цьому 860 гривень на місяць допомога на дитину. Як планується збільшення цього показника?

Дякую.

 

10:35:28

ПІДЛАСА Р.А.

Ви абсолютно маєте рацію про те, що мінімальна пенсія зараз не дозволяє прожити навіть одного місяця з врахуванням не тільки комунальних послуг, але й видатків на ліки, наприклад. Тому, наскільки мені відомо, уряд планує здійснення пенсійної реформи не тільки, так званої, накопичувальної системи, але й реформи солідарної системи, в якій мова йде про те, що великі пенсії, які отримують судді, прокурори та різні інші колишні чиновники, мають зменшитися, тоді як найменші пенсії, які отримують найбідніші українці сьогодні, мають збільшитися. Це реформа солідарної системи. І я впевнена, що парламент в наступному році підтримає це і виділить додаткове фінансування на таку пенсійну реформу.

Що стосується оплати комунальних послуг, усі громадяни, які потребують допомоги в оплаті соціальних послуг, будуть отримувати, як і раніше, субсидію на таку оплату. Якщо комусь з народних депутатів відомо, що якійсь малозабезпеченій родині відмовили в оплаті їхньої комуналки, відмовили в оплаті субсидій, будь ласка, повідомляйте мене, повідомляйте Комітет соціальної політики, ми будемо оперативно вирішувати це питання.

Що стосується зменшення заборгованості по житлово-комунальним послугам, які закладені в державний бюджет, то тут дуже проста арифметика. На щастя, ми бачимо тенденцію до збільшення  дисциплінованості українців по оплаті житлово-комунальних послуг. Борги зменшуються, тому що наші з вами співвітчизники оплачують ці борги, і ми їм шалено вдячні за це, тому що вони забезпечують стабільність енергетичної системи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще можна задати одне питання, я так розумію. Фролов замість Ковальчука, правильно? Будь ласка, Фролов.

 

10:37:36

ФРОЛОВ П.В.

Дякую, пане Голово.

Пані Роксолано, я хотів би подякувати вам за абсолютно відкриту, прозору організацію процесу по обговоренню поправок до бюджету в першому читанні. Дякую, що ви запросили всіх депутатів, незалежно від членства до бюджетного комітету, які змогли відстояти свої поправки. Але, на жаль, політика повертається до цієї зали. Ми бачимо, що загальна сума поправок була на 12 трильйонів гривень, і вчора ми, на жаль, провалили, не змогли прийняти в цілому Закон про ПДФО, про те, щоб спрямувати додаткові 25 мільярдів гривень на потреби Збройних Сил.

У мене питання: як тепер буде з тим, що ми не зможемо надати снаряди і гроші на снаряди та на дрони відповідно Збройним Силам, яким чином ми далі будемо йти і як ми вирішимо це питання? Тому що ми маємо підтримати армію зараз.

Дякую.

 

10:38:42

ПІДЛАСА Р.А.

Дякую, Павле Валерійовичу.

Дійсно, ми після голосування законопроекту 10037 вчора мали спрямувати 8 мільярдів гривень на закупівлю дронів і 8 мільярдів гривень на закупівлю артилерійських систем для Збройних Сил України. На жаль, народні депутати відмовили нашим силам оборони у такій можливості. Але бюджетний комітет, керівництво Ради і фракція "Слуга народу" будуть наполягати на переголосуванні законопроекту 10037 на початку листопада, тому що ми займаємо відповідальну позицію перед нашими військовослужбовцями. І коли до нас надходить запит від Генерального штабу і від Міністерства оборони, ми не можемо його не виконати. Тому я закликаю до відповідальності і совісті присутніх народних депутатів і прошу всіх дати голоси за законопроект 10037 на повторному другому читанні. Без нього велика кількість матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України в 23-му і в 24-му році будуть просто неможливими.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили перший блок, пов'язаний з виступом доповідачки і запитань до неї. Будь ласка, Роксолана Андріївна, займайте своє місце.

Слово для виступу надається міністру фінансів України Сергію Михайловичу Марченку. Будь ласка, Сергій Михайлович.

 

10:40:28

МАРЧЕНКО С.М.

Доброго ранку, шановні народні депутати. З великою вдячністю до вас звертаюся, тому що проведена була досить конструктивна робота в бюджетному комітеті парламенту, були пройдені по всім правкам, дискусія була досить непростою, як завжди, бюджет – це предмет для компромісу, і подані були правки, 1600 правок було подано народними депутатами на суму 12,5 трильйона гривень. Дещо враховано. Ви дали нам змогу покращити цей бюджет. Я сподіваюсь, що спільно ми зможемо цей бюджет доопрацювати і вийти на конструктивне рішення найближчим часом. Ми в свою чергу після того як ви проголосуєте, я сподіваюсь, що це рішення, ви підтримаєте висновки і проголосуєте, це дуже важливо, щоб далі уряд його доопрацював.

Чому це зараз актуальне питання? Тому що, на жаль, зараз ми відбуваємося в ситуації, коли фокус України в світі зміщується, ми не є вже на порядку денному світових ЗМІ і країн світу, які нам допомагають. На це треба зважати. І тому мені дуже прикро, що деякі рішення які спрямовані на збалансування бюджету, на вирішення нагальних проблем сектору безпеки і оборони ви не підтримали. Зокрема, вчора не був підтриманий законопроект, який передбачав переспрямування податку з доходів фізичних осіб. Хочу нагадати, що у нас з вами одна єдина задача, один пріоритет. Більше пріоритетів у нас немає. Цей пріоритет – це сектор безпеки і оборони. Не будуть інші країни світу нам допомагати, якщо ми самі цього робити не будемо. Я зараз, можливо не говорю в менш емоційному тоні як я говорив попереднього разу, до мене були зауваження, я зробив певні висновки. Але все рівно той градус напруги який залишився, я хочу, щоб ви розуміли, що ситуація є досить складною. Країни наші партнери суттєво нарощують власні військові бюджети. При цьому військові бюджети вони нарощують не тільки в частині допомоги власному війську. Вони нарощують власні мілітарні індустрії. Це досить шалені обсяги коштів, які зараз спрямовуються в усьому світі на сектор військово-промислового комплексу. Тому я сподіваюсь, що при перегляді в другому читанні, ще повторному другому читанні в законопроекті про внесення змін до Бюджетного кодексу ви врахуєте сьогоднішні тренди і сьогоднішні нерви, і ситуацію, тому що в майбутньому в Україні маємо бути залежні самі від своїх власних сил, в тому числі від власної економіки, в тому числі від власного оборонно-промислового комплексу. Це дуже важливі меседжі, які я вам хотів донести.  Я тільки-но повернувся з щорічних зборів МВФ, Світового банку. Рівень підтримки залишається стабільно високим, але нам з кожним разом важче і важче переконувати наших партнерів шукати підтримку всередині власних країн, якщо вони бачать, що у нас всередині країни є дискусія, і вони цієї дискусії, на жаль, не розуміють. Тому ці меседжі я вам доніс. Я вважаю, що  ми маємо робити спільну роботу. Бюджет на 24-й рік, він надзвичайно складний, він передбачає досить непопулярні заходи. Не всі будуть задоволені, але, вибачте мене, не має бути ніхто задоволеним, коли країна воює. Єдиний сектор, який потребує забезпечення – це сектор безпеки і оборони, всі інші сектори будуть фінансуватися по залишковому принципу. Якщо у нас коштів міжнародної допомоги буде менше, ми будемо звертатися до вас з пропозицією про зменшення видатків і про, можливо, збільшення податків, про можливе переспрямування рішень, які були прийняті раніше, про обмеження видатків місцевих бюджетів і про інші непопулярні заходи. Я вас не лякаю, я просто попереджаю, що ситуація досить різко змінюється і не на користь, на жаль, тому, щоб довго дискутувати і приймати рішення, які обумовлені політичним контекстом. Політичний контекст має бути спільний – це забезпечити так власну армію, щоб ми могли перемогти у цій  війні.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, слово для виступу надається тимчасово виконуючому повноваження Голови Рахункової палати Андрію Васильовичу Майснеру, будь ласка.

 

10:45:43

МАЙСНЕР А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати України, члени уряду. Рахункова палата здійснила експертизу проекту Державного бюджету на 2024 рік і направила Верховній Раді України відповідні висновки. Ми активно працювали з бюджетним комітетом  на всіх етапах підготовки проекту Державного бюджету на наступний рік.

Понад 600 днів Україна живе в умовах широкомасштабної війни. На ключовий пріоритет – національну безпеку і оборону України уряд пропонує спрямувати 1,7 трильйона гривень або більше половини всіх видатків держбюджету в наступному році. Проте, шановні народні депутати, цього може виявитись замало, якщо цей показник  співставити з щомісячним обсягом фактичних видатків за дев'ять місяців поточного року. На тлі обмеженості бюджетного ресурсу в умовах війни та можливості спрямовувати на оборону лише надходження з внутрішніх джерел, нагальною є необхідність тимчасової централізації бюджетних коштів для спрямування їх на обороноздатність держави. І це не руйнує досягнення реформи децентралізації, а забезпечує фінансову спроможність боронити державу і громадян в війну. Зарахування до держбюджету ПДФО з грошового забезпечення захисників і захисниць України та коштів Дорожнього фонду – це  додаткова спроможність Збройних Сил України  і кошти з бруківки та асфальту мають піти саме на перемогу.

Заслуговує на увагу позиція народних депутатів України щодо збільшення видатків на оборону і захист держави та забезпечення наших військових за рахунок скорочення не пріоритетних в умовах війни видатків держбюджету. Зокрема, 574 мільйони гривень перенаправлено на протезування окремих категорій осіб, які захищали і захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

До речі, шановні народні депутати, Рахункова палата завершила наразі системний аудит ефективності по протезуванню, в межах всієї України. Це наразі величезна проблема для України, наш біль і запит на якісно іншу, ефективну державну політику в цій сфері.     

У 2024 році, від зовнішніх кредиторів, пропонується отримати 45 відсотків усіх надходжень, насамперед від Уряду Сполучених Штатів Америки. Ми маємо через підзвітність, прозорість і ефективність використання цих коштів  зберегти і зміцнити довіру наших міжнародних партнерів.

Звісно, зворотною стороною цієї медалі стане зростання на 77 відсотків державного гарантованого боргу, який на кінець 2024 року перевищить ВВП. Вже у грудні цього року Рахункова палата завершить два надважливі аудити прямої бюджетної підтримки України від США, для забезпечення життєвоважливих потреб населення України і стресостійкості української системи медичних послуг.

У 2024 році ми проведемо повністю, за міжнародними стандартами, координований з німецькими колегами аудит ефективності використання коштів на забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, українських родин з тимчасово окупований  територій, які мусили інтегруватися в інших областях  України – це питання соціальних гарантій і знову таки  ефективності державної політики в умовах війни.

Це також корелюється з другим, соціально-гуманітарним пріоритетом в  проекті держбюджету, видатки на забезпечення конституційних гарантій для громадян України. Зокрема йдеться про охорону здоров'я, видатки на яку зростуть на  14 відсотків.

Про освіту, наприклад, на 1 мільярд гривень або в 2,7 разу зростуть видатки на облаштування укриттів для закладів освіти, з метою збереження життя і здоров'я учасників освітнього процесу та поліпшення якості самої освіти в форматі офлайн. Всі інші видатки, в умовах війни, в проекті держбюджету зведені до обґрунтованого мінімуму.

Рахункова палата швидко реагує на виклики і перевела свою роботу також на воєнні рейки. Ми провели аудит ефективності використання коштів держбюджету спрямованих на реалізацію заходів з психологічної реабілітації та реадаптації наших героїв і членів їх родин. Як встановлено аудитом значна частина наших захисників і захисниць не отримували належних послуг. Для забезпечення законних інтересів кожного захисника і захисниці України необхідне значне збільшення відповідних видатків держбюджету в наступному році.  І саме це враховано в проекті бюджету.

На 2024 рік для реабілітації військових пропонуються видатки в сумі 2,6 мільярда гривень, що в 4,8 разу більше ніж затверджено на 2023 рік, а також запровадження нової субвенції на підтримку осіб в сумі 3,8 мільярда гривень. Знову мусимо з вами наголосити, це не ідеальний, але виважений бюджет воєнного часу. 

Рахункова палата через аудиторську експертизу проконтролює, щоб кошти українських та іноземних платників податків були використані урядом України ефективно для перемоги та збереження нашої держави.

Дякую вам за увагу, шановні народні депутати.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Шановні народні депутати,  я прошу записатися на виступи від депутатських фракцій і груп, це 3 хвилини на виступ, я нагадую вам. Будь ласка, шановні колеги,  записуємося  на виступи від фракцій і груп.

Будь ласка, Гончаренко Олексій Олексійович, фракція "Європейська солідарність".

 

10:51:31

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі, ми зараз розглядаємо надзвичайно важливе питання. Мова йде про Державний бюджет на наступний рік. Ми розуміємо з вами, сьогодні саме головне в нашій державі – це є війна. Але війна це є ресурси і фінансовий ресурс – це те, що є одним з ключових ресурсів, які зараз ми з вами розмовляємо про те, яким чином його розподілити. Ну, от і зараз, друзі, це реально є надзвичайно важлива тема, правда, судячи з присутності народних депутатів, вони так не вважають. У сесійні залі знов знаходиться, далеко нема навіть 226 народних депутатів, ну в депутатів якісь інші справи, знову вони чимось дуже зайняті, а не державним бюджетом. А це питання, друзі, номер один сьогодні. І ми маємо з вами розглянути бюджет, і, дійсно зробити, виконати дуже складне завдання, як побудувати бюджет, щоб він одночасно дав гроші на війну, на армію, на військо, бо це має бути бюджет перемоги, бо це має бути бюджет війни, вибачте, а не херні, яку ми бачили, ці барабани, серіали, безкінечний якийсь абсурд, який нам підсовують і кажуть, оце має бути в державному бюджеті. Ні – бюджет війни. Але при цьому ми маємо думати про державу не тільки на один місяць наперед, не тільки на рік наперед, а ми маємо думати про майбутнє. І, якщо ми думаємо про майбутнє, ми не можемо платити на дитину 860 гривень на місяць. 860 гривень на місяць. Як можна утримати дитину до трьох років за 860 гривень на місяць? Або у нас є, ну такі речі взагалі неймовірні, коли доплата інваліду самотньому на догляд 50 гривень на місяць, 50! Скажіть мені, що таке сьогодні 50 гривень на місяць? Або, коли мова йде про пораненого, виведеного поза штат, ми говоримо про військо і ці люди отримують 600, 700 гривень на місяць. Тож ми маємо зробити і виконати важливе завдання: маємо, з одного боку, дати гроші на армію, але, з іншого боку, ми маємо обов'язково хоча б дати вижити цим людям, бо неможливо вижити на  600 гривень, неможливо вижити на 800 гривень на місяць. Це просто неможливо! І все це має бути підкріплено економічною політикою, яка направлена на головне – на робоче місце. А що ми бачимо? Ми бачимо як податкова все підряд знищує. І ми не бачимо жодної сьогодні економічної політики від уряду. Де Прем'єр-міністр на представленні бюджету? Він має тут стояти і доповідати, ми його не бачимо.

Друзі, нам пропонують бюджет знову, в якому є неправильні речі, давайте зараз його виправимо, щоб це...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народній депутатці України Приходько Наталії Ігорівні, депутатська група "Відновлення України".

 

10:54:46

ПРИХОДЬКО Н.І.

Гнатенку передайте, будь ласка, слово. Гнатенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гнатенку.

 

10:54:54

ГНАТЕНКО В.С.

Доброго дня! Доброго дня, шановні колеги! Без сумніву, змінювати з нуля проект бюджету, який нам передав уряд у вересні, ми не маємо змоги. Обставини та реалії воєнного стану диктують нам пріоритети і напрями, що вимагають найбільшої нашої уваги.

Однозначно народні депутати ґрунтовно опрацювали поданий проект бюджету. Маю відзначити, що ми знайшли можливості зекономити майже 1,5 мільярда гривень Держбюджету на недоречні напрямки по будівництву та закупівлі майна в різних органах влади. Також ми розуміємо наскільки важливо сьогодні надати ресурс на підтримку наших військових. Додатково пів мільярда гривень буде направлено на протезування українських захисників і це можливість для багатьох наших героїв повернутися до більш-менш нормального життя та повноцінного.

Окремо є необхідність в приділенні додаткової уваги нашій освіті та підростаючому поколінню. Саме тому парламент рекомендує уряду збільшити видатки на освітню субвенцію на майже 400 мільйонів гривень.

Завдання парламенту та уряду – підтримати наших партнерів у світі, забезпечити працюючий та збалансований бюджет. Ми працюємо на сектор безпеки в першу чергу та оборони і надавати достатню соціальну допомогу, відновлюватися економіка та здійснюватися необхідна відбудова нашої держави вже буде потім.

Депутатська група "Відновлення України" підтримує проект Держбюджету в першому читанні і має надію, що уряд врахує пропозиції парламенту про опрацювання документа до другого читання.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово надається народному депутату Івану Івановичу Крульку, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Будь ласка.

 

10:56:57

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Ми зараз розглядаємо, дійсно, головний документ, який визначатиме, як буде жити українська держава наступний, 2024 рік. Держава, яка вже майже два роки перебуває в повномасштабній війні, у війні проти Російської Федерації, яка анексувала Крим, Донбас з 2014 року. І, безумовно, що ми повинні для себе чітко розуміти, що цей бюджет в принципі не може бути простим і легким.

Я не хочу зараз аналізувати ситуацію з соціальними виплатами, тому що там, в принципі, немає чого аналізувати. Рівень життя в Україні падає, і це треба констатувати як факт.

Я не хотів би торкатися питання прожиткового мінімуму, який навіть не дотягує до фактичного розміру прожиткового мінімуму до половини. 38 відсотків – це 2900, - який закладений прожитковий мінімум, а фактичний розмір прожиткового мінімуму має бути 8500, враховуючи інфляцію і рівень споживчих цін.

Але я хотів би, в той же час, сказати про ті речі, які в комітеті за наполяганням фракції "Батьківщина" все-таки вдалося забезпечити. Ви знаєте, що парламент створив Тимчасову слідчу комісію, завдання якої є вирішення питань із збільшенням фінансування на лікування наших поранених – тих наших хлопців і дівчат, які пішли на війну захищати українську державу, отримали поранення і потребують лікування, для того щоб повернутися до нормального, наскільки це можливо, життя. І тут наш обов'язок, всієї країни, дати необхідні ліки, дуже високовартісні, дати необхідне обладнання, але найголовніше – кошти на їхнє лікування і на харчування, щоб вони могли в цих лікарнях отримати необхідну допомогу.

Цю Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради очолює лідер нашої фракції Юлія Тимошенко, яка об'їхала схід, південь, всі лікарні, які знаходяться на передовій, і побачила реальну картину із забезпеченням тих лікарень і з тим, що потрібно конкретно, щоб ефективно мати можливість лікувати наших поранених.

І я хотів би сказати, що в бюджеті на 24-й рік все-таки та поправка, яку подала фракція "Батьківщина", врахована і дано доручення Кабінет Міністрів до другого читання врахувати необхідні 18 мільярдів для того, щоб підвищити пакети для лікування поранених втричі. Втричі потрібно збільшувати пакети по хірургії, по мінно-вибухових, по опіках, по контузіях – це всі ті основні пакети, по яких наші хворі там перебувають, наші військовослужбовці.

Я сподіваюсь, що до другого читання і харчування, і лікування поранених буде збільшено в бюджеті, і "Батьківщина" буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іван Іванович.

Будь ласка, слово надається народному депутату Штепі Сергію Сергійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу". Ви передаєте, так? Будь ласка.

Задорожній, будь ласка.

 

11:00:20

ЗАДОРОЖНІЙ М.М.

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці, шановна президія. Микола Задорожній, 162 виборчий округ, фракція "Слуга народу". Ми зараз з вами в розгляді, мабуть, найважливішого документа на 2024 рік, це проект бюджету. В процесі обговорення, в процесі подання, в процесі спілкування з Міністерством фінансів, з урядом було дуже багато пропозицій, було багато конструктиву, було і досить багато негативу.

Я хотів би звернути увагу на те, що дуже часто опозиційні депутати за великим півнячим криком дуже часто втрачають конструктив, а він є. Я хотів би подякувати деяким колегам, які показували, де можна знайти ресурс для того, щоб збільшити доходну частину бюджету. Уряд його буде опрацьовувати. Хочу подякувати колегам, які подавали пропозиції, які знайшли певний консенсус у тому, що треба обмежити видатки.

Даний проект бюджету буде складним до виконання. Але те, що подав уряд і те, що опрацьовано в Комітеті з питань бюджету, воно реальне до виконання і над цим треба далі працювати. Хотів би звернути увагу на те, що в даному проекті вирішується частково питання державної служби, вирівнюються заробітні плати держслужбовців, на яких дуже велике навантаження в першу чергу  прифронтових, прикордонних областях, громадах, районах.

Далі, видатки, капітальні видатки в першу чергу обрізані для всіх центральних органів виконавчої влади. Те, що я бачу в цьому бюджеті, – це видатки на підтримку бізнесу, тому що хочу нагадати всім, що ми воюємо за власні надходження. І, дякуючи міжнародним партнерам, ми закриваємо більшу частину соціальних видатків, а воювати ми маємо за свої. Тому  близько 19 мільярдів гривень на підтримку бізнесу в усіх сферах, підтримка індустріальних парків і  підтримка великих інвестицій – це те, що, дійсно, потрібно нашій країні. Капітальні видатки на укриття, їх, дійсно, треба збільшувати. За останні пів року я дуже багато роботи провів у всіх прикордонних, прифронтових областях і потреба надзвичайно висока. І дякую за те, що врахували, і дано доручення уряду опрацювати збільшення фінансування саме укриттів в закладах середньої освіти. Колеги, досить збалансоване і досить компромісне рішення сьогодні пропонується. Прошу його підтримати.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Слово надається народному депутату Скорику Миколі Леонідовичу, депутатська група "Платформа за життя та мир".

 

11:03:26

СКОРИК М.Л.

Народний депутат Скорик, депутатська група "За життя та мир". Шановна президія, шановні колеги, шановні громадяни України! Виступаючи з цієї трибуни під час презентації цього проекту державного бюджету за дорученням групи, я вже говорив про те, що ми прийняли рішення підтримувати цей проект державного бюджету. Ми розуміємо всі проблеми, які є в цьому проекті. Говорити про... розглядати окремо макропоказники, я вважаю, що немає ніякого змісту. Головна проблема цього бюджету і не тільки цього, я думаю, набагато років вперед це проблема боргового зобов'язання, яке кладеться на державу Україна. Але те, що робить на сьогоднішній день Міністерство фінансів, я вважаю, досить професійно вони виходять із цієї ситуації.

Наша фракція, наша група, перепрошую, подала проект, збалансований проект правок до державного бюджету, ми все ж таки сподіваємося, що вони будуть хоча б частково враховані, вони стосуються і соціальних питань виплат багатодітним сім'ям, виплат на дітей. Ми подали правку щодо збільшення фінансування міністерства, я перепрошую, Академії медичних наук. Ми вважаємо, що в проекті бюджету ми мали б чітко поставити стелю не тільки для зарплат державних службовців, а і для менеджерів великих державних корпорацій, це було б нормально сприйнято в суспільстві. Тому що ті багатомільйонні   заробітні плати під час війни, які вони отримують, це сприймається людьми справедливо, абсолютно негативно.

Про що хотілося б ще сказати, це проект неприйнятого Закону 10037. Я вважаю, що все ж таки є багато ризиків в прийнятті цього закону, я розумію, що він буде проголосований Верховною Радою до прийняття державного бюджету. Але, звертаючись до Кабінету Міністрів, це покладає дуже велику відповідальність на Міністерство фінансів в частині надання міжбюджетних трансфертів нашим громадам. Тому що ПДФО для багатьох громад і ПДФО військове – це єдиний основний бюджетоутворюючий податок і замінити його нема чим. Це доходи першого кошику і під них закладені видатки, захищені видатки на охорону здоров'я, на освіту. І вони ні в якому разі не можуть бути скорочені, і не може бути під час війни боргів по заробітних платах врачам, лікарям, перепрошую, і вчителям.

Тому, звертаючись до керівництва Міністерства фінансів, дуже уважно поставитися до надання міжбюджетних трансфертів і, можливо, замінити їх вилученням.

Будь ласка, Клименко Юлія Леонідівна, фракція "Голос".

 

11:06:50

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Клименко, "Голос". Шановні колеги, ми маємо бюджет, який ми маємо, тому що у нас іде війна, і наш бюджет не може бути на 24-й рік ніяким іншим, крім військового бюджету. Всі наші гроші, ми повинні всі розуміти, що всі наші гроші, які заробляє наша економіка, які заробляє наша країна через податки, через інші платежі підуть виключно на оборону і безпеку, підуть на армію, підуть на зброю, підуть на те, щоб ми отримали перемогу як можна скоріше. Сподіваюся, вона буде в 24-му році, і бюджет 25-го року ми з вами можемо тут... будемо обговорювати програми розвитку, програми економічні, куди нам інвестувати гроші. Але для того, щоб ми мали шанс у 25-му році обговорювати всі ці програми, ми повинні з вами в 24-му році перемогти. Для цього нам потрібній війська, для цього нам потрібна наша зброя виробництва, для цього нам потрібно направити всі наші зусилля і гроші на оборону і безпеку. Тому цей бюджет, власне кажучи, складається... він дуже простий, він складається виключно з цих витрат плюс соціальні платежі, плюс пенсійні платежі, всі інші видатки фактично не передбачаються в цьому бюджеті. Тому всі повинні зрозуміти, що життя на широку ногу не буде.

І вчора ми мали дискусії в нашому комітеті з приводу великої кількості державних органів, які привикли жити на широку ногу. Так от всі ці державні органи, всі абсолютно повинні зрозуміти, що в 24-му році на широку ногу жити ніхто не буде. Всі видатки будуть зменшені, всі державні органи повинні зрозуміти і зменшити свої видатки і перестати заробляти, скажемо так, під час війни.

Тому, шановні колеги, не бачу іншого варіанту, як проголосувати за бюджет 24-го року, військовий бюджет, для того, щоб в 25-му році у нас точилися дебати з приводу бюджету економічного розвитку і розквіту України.

Дякую, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, Бакунець Павло Андрійович. І це, я так розумію, буде завершальний виступ, і після цього ще будуть запитання від депутатів, і потім будемо голосувати. Я попрошу вже депутатів займати свої місця.

Будь ласка, Павло Андрійович, група "Довіра", Бакунець.

 

11:09:19

БАКУНЕЦЬ П.А.

Дякую.

Шановний пане Голово, шановний профільний міністре, заступники, котрі тут присутні, шановні депутати, однозначно, що при розгляді цього найважливішого документа, за яким житиме вся наша країна в наступному році, в році війни, і ми віримо, в році нашої української перемоги, ми хочемо насамперед, перебуваючи в його розгляді, сказати, що, незважаючи на те, що ми маємо повномасштабну війну, і далеко не перший рік, в нашій країні все ж таки соціальні виплати відбуваються. І ми дякуємо, і розуміємо, що це не проста справа профільного міністерства, аби звести до купи в цей час, коли йде війна, всі доходи, аби зуміти поговорити з міжнародними партнерами, власне, які допомагають нам і надають кошти на ці соціальні виплати, але базовими речами якби, на яких стоїть держава і на яких ґрунтується бюджет, окрім доходів, є видатки. Це номер один в час війни – видатки на оборону і вони є найбільшими в цьому бюджеті. Це, звичайно що, видатки на те, за що воюємо – це видатки на нашу українську освіту, це видатки на нашу медицину і соціальну сферу. І якщо на освіту, медицину і соціальну сферу ми робимо видатки завдяки міжнародним донорам, то зрозуміло, що на оборону ми спрямовуємо видатки від наших українських платників податків. І в цей час, коли ми також знаходимося в розгляді цього бюджету, ми вимушені зробити цей крок, аби почати процес перевірок для українських підприємств, щось, напевно, стимулюватиме збільшення доходів, доходів до державного бюджету, також доходів до місцевих бюджетів, а відповідно це, можливо, збільшити якийсь розмір освітньої субвенції для наших вчителів на наступний рік. Це, можливо забезпечить повністю фінансування усіх медичних пакетів для того, аби українці мали можливість лікуватися, і найважливіше, для ветеранів на реабілітацію. Адже ми розуміємо, що ці люди заслуговують найбільшої уваги і найбільшої опіки. І тому реабілітація повинна бути також включеною і видатки на неї в бюджеті наступного року –  року великої оборони українського народу, року великої перемоги. Тому віримо, що пройдемо з гордістю цей бюджетний період, і в наступному році вже розглядатимемо різні інші статті – статті розвитку інфраструктури, розвитку громад. А сьогодні віримо в Збройні Сили, в Бога і в перемогу.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Шановні колеги, всі фракції і групи, які хотіли виступити виступили, так? Я запитую. Немає більше нікого хто не виступив і не мав би на це бажання. Дякую.

Тоді переходимо. Шановні колеги, прошу записатися на виступи від народних депутатів. Це займе у нас шість хвилин. Тому я от прошу зараз перейти до запису. Але, шановні колеги, я прошу вже всіх народних депутатів займати свої місця, тому що після цього ми будемо голосувати відповідну постанову. Необхідно нам набрати 226 голосів.

Будь ласка, шановні колеги, В'ятрович Володимир Михайлович, фракція "Європейська солідарність".

Будь ласка, Володимир Михайлович.

 

11:13:08

В’ЯТРОВИЧ В.М.

Прошу передати Южаніній Ніні Петрівні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніна Петрівна Южаніна, будь ласка. Включіть мікрофон Ніні Петрівні Южаніній.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

11:13:26

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я тут чула і від міністра фінансів, і від виступаючих дуже багато слів про те, що це важкий бюджет, бюджет воюючої країни, бюджет, який спрямований виключно на сектор безпеки і оборони. Насправді це не відповідає дійсності. І я не хочу, щоб ви помилялися. Чим більше ви говорите неправди самі собі, тим більше ми породжуємо несправедливого підходу, нераціонального витрачання коштів, якими можемо оперувати. Насправді всі власні надходження будуть спрямовані на сектор безпеки і оборони. Всі інші видатки будуть виплачуватися за рахунок допомоги  наших країн-донорів і за рахунок того, що ще зможе домовитися наша влада і особисто міністр фінансів, який до цього, звичайно, докладає багато зусиль. І він правильно сказав, що буде один момент в час, коли країни формують свої військові бюджети, в нас не буде необхідної кількості грошей для того, щоб проводити всі ті видатки, про які ви щойно говорили. Це повністю бюджетна сфера, це повністю соціальні видатки і частина пенсійного забезпечення. Тому абсолютно очевидно, що до цього бюджету, вже другого бюджету під час війни, пане міністре, ви мали би відноситися як насправді до бюджету критичного року в історії України, ні в якому разі не підвищувати розпорядникам фонд оплати праці порівняно з 2023 роком плюс індекс інфляції, ні в якому разі не дозволяти знову видатки розвитку. Ви говорите, що ми будемо говорити про розвиток підприємництва після перемоги, так от розвиток підприємництва для окремих осіб закладений тут.  І коли я була на робочій групі в комітеті, я говорила про те, що не пораховані всі можливі надходження, не скасовані ті видатки, без яких точно розпорядники можуть обійтися. Це мене обурює, я не хочу жити в країні, яка бреше сама собі, яка бреше партнерам, яка ховає в рядках цифри для того, щоб дерибан продовжувався. Я проти вашої фрази, коли ви сказали, взяли на себе навіщо цю відповідальність за всіх крадіїв, що наразі немає корупції в країні. Як вам не соромно, коли ми чуємо один за одним повідомлення, що відбувається на центральному рівні. Ви зараз говорите про асфальт і бруківку, а що  відбувається тут. Я не хочу говорити про всі закупівлі, які моніторяться щодня, які приводять у відчай людей, які цим цікавляться. І всі соцмережі закинуті тим, що ви не відчуваєте, що йде війна. Тому дослухайтесь, будь ласка, прийміть зміни, про які ми зараз будемо говорити в ході представлення своїх поправок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павленко Ростислав Миколайович. Я так розумію, теж Ніні  Петрівні передасте, чи? А, Ірина Володимирівна, будь ласка, Геращенко.

 

11:16:46

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ми дійсно маємо надзвичайно важкий, глибоко дефіцитний бюджет воюючої країни, наполовину, на 50 відсотків залежний від допомоги наших міжнародних партнерів. Які сьогодні по суті підтримують і спонсорують всю нашу соціальну сферу, наших вчителів, лікарів, пенсіонерів.

І, власне, щоби підтримувати цю допомогу, ми з вами маємо зосередитися на ключовому, справжньою, а не фасадною боротьбою з корупцією. Тому що всі кошти, які вкрадені покидьками, вони вкрадені в української армії, адже всі наші податки, які зібрані всередині країни, ідуть виключно на сектор оборони.

На жаль, в цьому бюджеті, попри те, що заявлено, що це бюджет воюючої країни, не все так просто. Там написано дуже чітко, що сектор безпеки і оборони, безпеки і оборони і в оце слово "безпеки" закладається підвищення видатків на репресивні органи.

От, мабуть всі ви отримали отаку дуже цікаву есемеску, що ми розпочинаємо боротьбу з корупцією, корупція важлива складова перемоги, від  ДБР. У ДБР є гроші на розсилку оцих есемес? Так, ДБР, почніть, будь ласка, з ваших представників у Львові, які весілля за 1 мільйон доларів влаштовують, цей пир під час чуми, почніть з себе. І саме на оцей ДБР, на те, щоб вони есемески розсилали, ви закладаєте в бюджеті на 2024 рік кошти.  А в той час, як в Збройних Силах України на 6 відсотків зменшується фінансування в 2024 році – це є неприпустимим.

Я хочу нагадати, що Президент Зеленський свою кар'єру президентську почав з важливої обіцянки боротьби з олігархами. Що ви закладаєте в другий вже бюджет воюючої країни? Фінансування олігархічних каналів, 2 мільярди гривень ідуть на марафон, марафон в якому сьогодні залишаються "1+1", який  належить родині Медведчуків і іншим олігархам, інші канали, які належать олігархам. В олігархів гроші закінчилися? В той час, коли ви закладаєте їм бюджет зменшення плати сьогодні за ренту і інші видатки. Тому наші  поправки, на яких "Європейська солідарність" буде наполягати, це перенаправити 2 мільярди гривень з марафону, нікому непотрібного, з олігархічних каналів на Збройні Сили України.

Ви закладаєте 170 мільйонів на канал "Рада", який не показує парламент. Ви знаєте, що зарплата директора телеканалу "Рада" більша ніж в депутатів і спікера, вона складає 94 тисячі гривень на місяць, зарплата директора телеканалу "Рада". І за це ви зараз будете голосувати. Це, вибачте, будь ласка,  більше ніж у солдатів на передовій, це не нормально. Тому наша команда вимагає зменшити ці кошти, забрати кошти у каналу "Рада", який не показує парламент і ви за це...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення в першому читанні проекту Закону України про Державний бюджет на 2024 рік завершено. Шановні друзі, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Будь ласка, займіть свої місця, готуємося до голосування. Шановні колеги, Державний бюджет – це святий  обов'язок Верховної Ради України. Тому давайте зробимо все для того, щоб ми його пройшли з гідністю і країна отримала кошторис на наступний рік.

Будь ласка,  шановні народні депутати, займіть свої місця! Займіть свої місця, Галина Миколаївна, займіть свої місця.

Шановні колеги, відповідно до статті 157 Регламенту Верховної Ради ставлю на голосування для прийняття за основу підготовлений Комітетом з питань бюджету проект Постанови (реєстраційний номер 10000/П) про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2024 рік.

Шановні колеги, готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.      

 

11:21:32

За-254

Рішення прийнято.

По фракціях покажіть, будь ласка.

Шановні колеги, чи будуть наполягання народних депутатів на голосуванні пропозицій, чи можемо одразу?.. Будуть? Да. Ну є народні депутати, які мають право… Шановні колеги, сидимо, тому що наша задача зробити цей бюджет найдосконалішим.

Тому, шановні колеги, будемо йти так, як ми завжди з вами йдемо.

Будь ласка, шановні колеги, починаємо.

Тимошенко, перша поправка. Наполягає?

Шановні колеги, я не бачу… Відійдіть, будь ласка, я не бачу народних депутатів. Не наполягає. Дякую.

Разумков, друга поправка. Будь ласка, Разумков Дмитро Олександрович з колегами.

 

11:22:32

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович. Поки не сидимо, поки працюємо, але там різне буває. Йдемо далі.

Щодо Закону "Про Державний бюджет". Я дивлюся, що народні депутати знову розходяться, їм це нецікаво, це якраз на фоні того, що всі тільки що розповідали, що це бюджет воюючої країни. Я сподіваюсь телеканал "Рада" це покаже. Покаже, як хто голосує, щоб потім об 10 годині вечора вони знову не писали про те, що вони попрацювали 11 годин.

А щодо 11 годин, я хотів би, і до комітету, і до Голови Верховної Ради звернутись тут було дуже багато запитань, щоб ми попрацювали 11 годин поспіль, бо 10038 ви відправили на Офіс Президента лише через 5 днів.  Якщо так було терміново, то, що вам це заважало зробити?

А друга правка стосується того, щоб збільшити і надходження, і видатки, які були пораховані Асоціацією міст, сподіваюсь ви її підтримаєте. Вона розумна, правильна як і все, що…  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка, коротко.

 

11:23:44

ПІДЛАСА Р.А.

Пропонується відхилити цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

2 поправка Разумкова і колег. Вона комітетом відхилена. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:24:04

За-73

Рішення не прийнято.

Дякую.

Будь ласка, ідемо далі.

Фріс Ігор Павлович. Не наполягає. 3 поправка.

4 поправка, Пуртова. Не наполягає.

5 поправка, Гончаренко. Будь ласка, Гончаренко.

 

11:24:23

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко. Друзі, що відбувається у Верховній Раді? Чому ніхто нікого не слухає? Чому нікому нецікавий державний бюджет України? Подивіться, друзі, їм просто нецікаво, колегам. Вони вже в своєму якомусь житті, кожен говорить про своє, за своє. Мені здається, тільки пан Голова мене слухає, ну, тоді от... і пані заступниця Голови, ну, добре, тоді спілкуюся з президією.

Шановні друзі! Я прошу вас проголосувати це, це важлива правка, яка дозволить нам підняти питання по соціальних виплатах. Бо цей бюджет сьогодні передбачає заморожування соціальних виплат де факто: 860 гривень на дитину, пенсія в дві тисячі – дві тисячі 200 гривень. Як на ці кошти може прожити людина? Ну, байдуже колегам, які тут ходять, але на ці гроші прожити неможливо. Тому нам треба переглянути цей бюджет і знайти резерви і ресурси, щоби...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 5 поправка Гончаренка. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

11:25:47

За-64

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 6, Бужанський з колегами. Не наполягає.

7 поправка, Крулько. Не наполягає.

8 поправка, Тістик. Не наполягає.

9 поправка, Гриб. Не наполягає.

10 поправка, Прощук. Не наполягає.

11 поправка, Бабенко. Не наполягає.

12 поправка, Фріс Ігор Павлович. Не наполягає.

13 поправка, Пуртова. Не наполягає.

14-а, Гончаренко. Будь ласка, Олексій Олексійович.

 

11:26:19

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко. Я продовжу, колегам трішки розповідати про те, що відбувається. Це ще і, на жаль, мало того, що це великою мірою бюджет не війни, а фігні, тому що ми бачимо там знову марафони, барабани, серіали і все інше, то це ще і бюджет шулерства, шулерства.

Друзі, я конкретний приклад наводжу. Стаття 8 проекту закону передбачає, нагадаю, що в нас мінімальна зарплата зростає до 7100 гривень з 1 січня і 8000 гривень з 1 квітня. І тут же, в цьому ж абзаці, сказано, що для розрахунку величини обчислення виплат за рішенням судів – а це важливо, наприклад, для чорнобильців, для деяких інших категорій,  – враховувати не 8000, а 1600 гривень, тобто штучно в п'ять разів занижуємо виплати, наприклад, чорнобильцям. Що про це думає голова житомирської обласної організації "Слуги народу" Пушкаренко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пушкаренко, право на репліку. І потім ми проголосуємо.

 

11:27:38

ПУШКАРЕНКО А.М.

Шановні колеги, дійсно, 8 стаття бюджету передбачає те, що в нас в наступному році вдвічі збільшується мінімальна зарплата: з 1 січня – 7100, з 1 квітня – 8000. І це прекрасно, що уряд знайшов можливість і заклав. Я думаю, що ми це підтримаємо. Але, дійсно, є така ситуація, що в цій 8 статті бюджету, яка це передбачає, є абзац четвертий, де при розрахунку за судовими рішеннями йде 1600.

До мене сьогодні звертаються громадяни, чорнобильські організації, міські ради про те, що, дійсно, це створює соціальну напругу в прикордонних областях, в прикордонних громадах, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Тому я закликаю сьогодні, колеги, щоб ми виправили цю помилку окремих горе-чиновників і захистили соціальні права наших громадян, наших чорнобильців, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Позиція комітету по 14-ій – все-таки відхилити, правильно, Роксолана Андріївна?

 

11:28:47

ПІДЛАСА Р.А.

Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

14 поправка Гончаренка. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

11:29:04

За-67

Рішення не прийнято.

Далі, 15-а, Бужанський. Не наполягає.

16-а, Крулько. Не наполягає ні на одній своїй поправці.

Тістик. Не наполягає ні на одній своїй поправці. Так, я правильно зрозумів? Дякую.

Гриб. Не наполягає ні на одній своїй поправці. Так? Так, дякую.

19 поправка, Прощук. Не наполягає.

20-а, Бабенко. Не наполягає.

21-а. Гончаренко, будь ласка.

 

11:29:31

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую. Шановні друзі, я продовжую. На жаль, я бачу, депутатам нецікаво, але я продовжу розповідати вам про реальне життя в державі. Не те вигадане ваше, в якому ви там собі зараз живете, отримуючи свою константу десь, маючи в планах відпочинок де там, на яких чергових островах чи ще десь, а реальне життя.

А реальне життя таке. Ми говоримо: це бюджет має бути воюючої країни, військо в пріоритеті. А тепер розкажу вам про реальність нашого війська. А вона така: людина віддає своє здоров'я за державу, стає непридатним, наприклад, до ДШВ чи інших таких серйозних військ. Людину виводять поза штат і людина починає отримувати 600, 700, 800 гривень на місяць! Не на день, не на одну каву – ні, на місяць. Ну, це ж ганьба, змініть це!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 21 поправка Гончаренка, комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

11:30:53

За-52

Рішення не прийнято.

22-а, Тістик. Не наполягає.

23-я, Бужанський з колегами не наполягає.

24-а, Крулько. Не наполягає.

25-а, Гриб. Не наполягає.

26-а, Прощук. Не наполягає.

27-а, Бабенко. Не наполягає.

28-а, Комітет з питань… не наполягає. Вона відхилена.

29-а, Железняк. Не наполягає.

30-а, Крулько. Не наполягає.

31-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

32 поправка. Комітет з питань економічного розвитку не наполягає.

33-я. 33-я, Євтушок. Будь ласка, 1 хвилина. Євтушок.

 

11:31:33

ЄВТУШОК С.М.

Дякую, пане Голово.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Я в своїй поправці просив виключити статтю 8, в якій ідеться у третьому абзаці, що... В уряді чомусь вирішили замість нормальної цифри, яку передбачає уряд на цей рік в розмірі мінімальної заробітної плати 7100, ставить тим категоріям пенсіонерів, які проживають в Чорнобильській зоні і вже отримали рішення судів про такі виплати, обмежити в сумі 1 тисяча 600 гривень. Це порушення 22 статті Конституції України. Уряду в першу чергу потрібно було спочатку провести чіткий моніторинг і аналіз, чи хворіють більше в цих зонах, третя зона, друга зона, перша зона, люди на онкозахворювання, а лише потім думати про скорочення видатків. Тому, шановні колеги, давайте підтримаємо мою пропозицію, статтю 8 даного закону вилучимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 33 поправка колеги Євтушка з його колегами. Вона комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

11:32:58

За-53

Рішення не прийнято.

Ідемо далі, шановні колеги. 34-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

35-а, Третьякова. Не наполягає.

36-а, Єфімов. Не наполягає.

37-а, Тимошенко. Не наполягає. Я перепрошую, 37-а, ми домовлялися, Михайло Михайлович Цимбалюк 5 хвилин замість всіх поправок, які в співавторстві ідуть.

Будь ласка, Михайло Михайлович.

 

11:33:25

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане Голово, президія, шановні колеги! Справді тема бюджету сьогодні є основним викликом для Верховної Ради і для влади в цілому. Якщо говорити об'єктивно, то це бюджет воюючої держави уже другий і сектор оборони і безпеки на першому місці і в пріоритеті, це звичайно ми підтримуємо. На другому місці соціальна політика. Якщо казати загальні цифри, збільшилися майже на 50 мільярдів, це є позитивно, але, коли ми говоримо про конкретну, дозвольте зупинитися на декількох зауваженнях.

Перше, це ветеранська політика. Коли ми кажемо про ветеранську політику, я думаю, завтра в сесійній залі ми будемо мати можливість поспілкуватися з міністром цього напрямку, є багато зауважень.

Перше. Виділяються проектом бюджету кошти на ветеранську службу або службу помічників ветеранів. Але навіть в Комітеті соціальної політики не було презентовано моделі, як бачить міністерство створення цієї служби надзвичайно важливої, її очікують на місцях.

Наступна річ, ми хочемо чітко розуміти, як будуть використані кошти, які виділяються для придбання для сімей військових, для їхніх родин житла, це  теж надзвичайно важливе питання. Наступна річ, вже говорив колега по фракції Іван Крулько, додатково вже виділяються кошти на лікування важкопоранених для протезування, це теж позитивна річ. І навіть те, що вже зараз в бюджетному комітеті додатково виділяються кошти для протезування військових і цивільних осіб, які отримали травми внаслідок війни, це теж позитивна річ. Але прожитковий мінімум, він, звичайно, це макропоказник, який закладається в проекті бюджету, він не витримує жодної  критики, бо тих майже 3 тисячі гривень, воно лягає основною статистикою цифрою, як виплачується більше 20 соціальних допомог і виплат. Тобто неприпустимо, щоб в проекті бюджету була така занижена сума, яка навіть половину не покриває реального прожиткового мінімуму і потрібно уряду переглянути цю цифру.

Наступне, ми пропонували виділити в бюджеті на наступний рік 150 мільйонів на лікування дітей, які позбавлені батьківського піклування, дітей-сиріт, яких оздоровлювали щорічно на території західної частини нашої держави, де є прекрасні умови. На жаль, вже вкотре, а це вже другий рік, уряд відійшов від цієї теми. І виникає питання: а де ж все-таки оздоровлювати тих дітей східних територій, східних областей, які постраждали внаслідок війни? Це непрофесійний підхід, це не по-державницьки, і ми вимагаємо все-таки врахувати в доопрацюванні бюджету цю статтю щодо оздоровлення дітей різних категорій.

Шановні колеги, коли ми кажемо про проект бюджету, то є ще, однозначно, велика кількість поправок, які стосуються не тільки соціальної сфери. Коли ми кажемо про медицину, то нині не може молодший медичний склад працювати за таку мізерну зарплату, за прожитковий мінімум. А з відрахуваннями сьогодні медсестри в лікарнях отримують в середньому 4,5-5 тисяч гривень, як кажуть у народі, на руки. Чи може родина прожити за таку суму? Звичайно, ні. І цих фахівців вже катастрофічно не вистачає в лікувальних закладах нашої держави. Зважаючи на війну, професія медика в цілому має бути більш високооплачувана. Те саме стосується санітарних працівників, які сьогодні задіяні при допомозі, при лікуванні наших хворих.

Через те, шановні колеги, я звертаюся до представників бюджетного комітету, дуже прикро, що не врахували велику кількість і наших поправок. Дякую за те, що врахували. Очікуємо на...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайле Михайловичу. Я так розумію, поправок ми більше не ставимо. Дякую.

38-а, Демченко. Будь ласка.

 

11:38:38

ДЕМЧЕНКО С.О.

Дякую.

Я звертаюся до Міністерства фінансів, пане Марченко, пане Єрмоличев, депутат Демченко. І я розумію, і ви розумієте, що депутати висловилися своєю позицією, що віддають все на відкуп уряду, на відкуп Міністерства фінансів, а саме ті норми, які вони пропозиції надали, комітет сказав, щоб Міністерство фінансів їх розглянуло і подивилося на можливість врахування. Я хотів звернутись, що норма, про яку зараз йдеться в правці, це намагання виправити порушення, можливі порушення Конституції та інших норм законів щодо намагання встановити окремий вид прожиткового мінімуму для окремих груп громадян, що не передбачено Конституцією. Відповідно я хотів би послатися на те, що є вже безліч рішень Верховного Суду, які визначили такий підхід, не відповідаючи нормам Конституції, і відповідні особи стягують відповідні кошти додатково з держави. Тому, будь ласка, Міністерство фінансів, зверніть увагу, щоб ви не порушували закон…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на цій поправці? Не наполягаєте. Дякую.

Йдемо далі. Наступна поправка 39-а, Підласа. Не наполягає?

 

ПІДЛАСА Р.А. Ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

40-а, Тимошенко з колегами виступили.

41-а, Івченко. Не наполягає.

42-а, Рудик Сергій Ярославович. Не наполягає.

43-я, Мамка Григорій Миколайович. Не наполягає.

44-а, Тимошенко. Не наполягає.

45-а, Разумков. Наполягаєте? Будь ласка, Разумков.

 

11:40:11

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, дайте мені: 45-а, 49-а, 93-я, 94-а, 95-а і три хвилини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз, якщо можна, 45-а, 49-а…

 

РАЗУМКОВ Д.О.

45-а, 49-а, 93-я, 94-а і 98 правки. П'ять правок, дайте три хвилини, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Три хвилини, будь ласка.

 

11:40:35

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую.

Шановні колеги, я взагалі не розумію, що зараз відбувається в залі, тому що називати це розглядом бюджету 24-го року – це профанація. Я хочу, щоб про це знали люди. Я думаю, що про це має підтвердити голова комітету. Я думаю, що має про це сказати і Голова Верховної Ради, оскільки вчора парламент не проголосував Закон 10037, доходи від якого закладені в якості доходів і видатків бюджету на 24-й рік. Тобто сьогодні взагалі заходити в цей закон не можна було.

Про що Закон 10037? Це забрати  будь-які ресурси у місцевої влади не для того, щоб збільшити бюджет держави, а для того, щоб узурпувати владу на центральному рівні, знищити реформу децентралізації. Таким чином зацементувавши діяльність монобільшості. Давайте називати своїми словами те, що відбувається сьогодні в парламенті і не лише в парламенті.

Тому, Роксолана Андріївна, поясніть мені, якими доходами ви зараз апелюєте якщо не проголосований бюджет  10037? Це перше.

По-друге. Руслан Олексійович, не кажіть їй, щоб вона не відповідала. Вона фаховий спеціаліст, вона знає що сказати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я сам розберуся, Дмитро Олександрович, що мені казати. Дякую. Продовжуйте.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Але не треба мене перебивати. У вас буде можливість взяти репліку як і будь-якому іншому народному депутату. Ви це добре знаєте. Ви ж рівний серед рівних, якщо я не помиляюсь.

Але, Роксолана Андріївна, повертаючись до запитання. Дайте, будь ласка, таку відповідь, тому що ви відхили вищезазначені правки, які, наприклад, додають надходження до бюджету з Національного банку, збільшення інших видатків соціального направлення тощо. Якщо сьогодні у нас необґрунтовані надходження бюджету на 2024 рік, яким чином ми сьогодні розглядаємо цей бюджет?

Ну, і на щастя, сьогодні трохи більше, поки що трохи більше аніж 30  народних депутатів в залі як це було під час нашого з вами розгляду законопроекту 10038, який, ще раз нагадую, тут багато хто волав і в соцмережах і в залі про те, що дуже важко працювати. А насправді і комітет і керівництво Верховної Ради спромоглося відправити на Офіс Президента лише через п'ять днів. Скажіть, будь ласка, що так заважало це зробити швидше, оскільки ви жодної адекватної нормальної правки і від нашої команди "Розумної політики", від інших фракцій не врахували? Чому це зайняло так багато часу? І ви таким чином затримали додаткове фінансування Збройних Сил України. Не дивлячись на те, що не врахували 11 додаткових мільярдів, про які казав я і мої колеги з команди "Розумної політики".

Дякую заздалегідь за відповідь фахову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по цих поправках.

 

11:43:42

ПІДЛАСА Р.А.

В правці 45 пропонується збільшити видатки державного бюджету на 562 мільярди гривень. Джерела покриття цих видатків не зазначені, тому комітет пропонує відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Тепер я відповім, Дмитро Олександрович, якщо можна, з приводу я сам розберусь, про що я буду говорити з колегою. Ви навіть не знаєте, про що ми говоримо, але ви вже собі формуєте таке своє бачення, це ваше право. Що стосується підпису законопроекту, я думаю, що ви дуже добре знаєте, що є два дні, робочих дні для того, щоб хтось з народних депутатів міг подати блокуючу поправку. Саме цих два дні було витримано і після цього документ був підписаний, відповідно до Регламенту  направлений Президенту.

Дякую.

Там робочі дні, Дмитро Олександрович, а у нас були субота і неділя, які не рахуються як робочі дні. Дякую, Дмитро Олександрович.

Тому голосувати за ці поправки? 45 поправка Разумкова і колег. Вона відхилена комітетом. Прошу голосувати.

 

11:44:51

За-38

Рішення не прийнято.

49 поправка Разумкова і колег. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

11:45:12

За-39

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 93. Не потрібно, да. Добре, дякую. Не будемо далі голосувати за ці поправки. Ідемо далі.

46-а, Шпак. Не наполягає.

47-а, Тимошенко. Вже висловилися.

48-а, Єфімов. Не наполягає.

49-а, Разумков. Він вже проголосував.

50-а, Арешонков. Арешонков, будь ласка, 50-а.

 

11:45:40

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановний пане Голово, шановні колеги, безперечно, ми можемо погодитися з тим, що при формуванні бюджету уряд шукає любі можливості для того, щоб зекономити, закумулювати кошти і спрямувати їх на потреби армії, на потреби для функціонування повноцінно країни в таких важких умовах. Водночас ми не можемо погодитись з тим, що це має відбуватись за рахунок суттєвого скорочення соціальних стандартів, які стосуються громадян.

І я прошу проголосувати за поправку, де уряд пропонує в статті 8 встановити розмір прожиткового мінімуму, розмір мінімальної зарплати на рівні 1600 гривень при виплатах за рішенням суду. Це норма антиконституційна, ГНЕУ дало абсолютно негативний висновок, тому я прошу поставити на голосування дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Позиція комітету коротко.

 

11:46:48

ПІДЛАСА Р.А.

Комітет пропонує відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 50 поправка Арешонкова, комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

11:47:07

За-57

Рішення не прийнято.

Наступна, 51-а, Василевська-Смаглюк. Наполягаєте? Не наполягає. 

52-а. Мамка. Не наполягає. 

53-я. Івченко. Не наполягає. 

54-а, Рудик. Не наполягає. 

55-а, Тимошенко. Вже висловилася.

56-а, Тимошенко з колегами. Вже висловилися.

57-а, Цабаль. Не наполягає. Наполягає, да? Будь ласка, Цабаль, 57 поправка.   

  

11:47:34

ЦАБАЛЬ В.В.

А дайте, будь ласка, 3 хвилини і я  тоді наступні 10 правок своїх не буду наполягати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте 3 хвилини Цабалю, замість наступних його10 поправок. Прошу.

 

11:47:45

ЦАБАЛЬ В.В.

Шановні колеги, щодо цього проекту бюджету, точніше бюджетних висновків, які ми підготували в комітеті, ми цього року намагалися бути максимально об'єктивними і максимально  зваженими. Я думаю, що кожен член комітету підтвердить, що ці бюджетні висновки є абсолютно продуманими, в них немає жодної, я підкреслюю, жодного "шкурняка", як це в нас люблять казати.

І всі питання, які ми включили до пропозицій  Кабінету Міністрів – це реально потрібні для держави питання. Це питання збільшення доходів на 10 мільярдів для того, щоб зменшити державний борг. Це питання збільшення фінансування медичного напрямку. Це питання зменшення капітальних видатків, тобто ми  вертаємося до 2022 року, коли ми суттєво зменшили капітальні видатки, тепер ми менше будемо бачити стадіонів, бруківки, доріг. Тобто це ті питання, які реально всі фракції, я впевнений, підтримують.

Але про що я хотів сказати. Дійсно цей проект бюджету передбачає те, що 200 мільярдів на фінансування безпеки і оборони буде фінансуватися за рахунок, скажемо так, ліквідації Дорожнього фонду на 2024 рік. Тобто ми тепер не будемо будувати дороги, а будемо ці гроші направляти на армію. І за рахунок того, що ми військове ПДФО, тобто податки військових, які вони самі платять теж направимо на армію, це 200 мільярдів, колеги. Це фінансування армії більш ніж на півтора місяця.

І  я користуючись нагодою просто хочу звернутись до всіх, без цих 200 мільярдів грошей на армію хватить на півтора місяця менше. Тому давайте підтримаємо ці бюджетні висновки, але розуміючи, що через два тижні нам доведеться підтримати законопроект 10037, який додатково виділяє на армію, там не треба розказувати, що це в державний бюджет, да, державний бюджет, бо армія фінансується з державного бюджету. Оці додатково 200 мільярдів на армію потрібні, без них бюджет не буде працювати, без них на півтора місяці армія не буде одержувати фінансування.

Давайте відкинемо тут всі наші якісь політичні думки і так далі і проголосуємо за 37 закон, без нього цей проект не буде працювати, без нього армія не буде мати грошей.

Колеги, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Володимир Володимирович.

59 поправка, Рудик. Не наполягає.

60-а, Мамка. Не наполягає.

61-а, Івченко. Не наполягає.

62-а, Тимошенко. Вже висловилися.

64-а, Комітет з організації державної влади. Не наполягає.

65-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

66-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

67-а, Забуранна. Не наполягає.

68-а, Ковальов. Не наполягає.

69-а, Мовчан. Не наполягає.

72-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

74-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

75-а, Тимошенко. Вже висловились.

77-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

78-а, Цабаль уже висловився.

79-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

80-а, Цабаль висловився.

81-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

82-а, 83-я, Цабаль висловився.

84-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

85-а, Комітет з економічного розвитку. Не наполягає.

86-а, Забуранна. Не наполягає.

87 поправка, Ковальов. Не наполягає.

88 поправка, Мовчан. Не наполягає.

Перепрошую, 90-а, Єфімов. Не наполягає.

91-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

92-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

Так, 93-я, Разумков вже висловився по цій поправці і 94-й.

95-а, Молоток. Не наполягає.

96-а, Цабаль, вже висловився.

97-а, Магера. Не наполягає.

98-а, Разумков, вже висловився.

99-а, Шпак. Не наполягає.

100-а, Цабаль, висловився.

101-а, Василевська-Смаглюк. Не наполягає.

102-а, Крулько. Не наполягає.

104-а, Цабаль, вже висловився.

105-а, Мазурашу. До мене підходив Георгій Георгійович і сказав, що замість 105-ї, 108-ї, 111-ї, 112-ї, 114-ї і 240-ї просить дати 3 хвилини і поставити на голосування тільки 240. Я все вірно?

Будь ласка, Мазурашу.

 

11:52:35

МАЗУРАШУ Г.Г.

Георгій Мазурашу, "Слуга народу", 203 округ. Я хочу сконцентрувати увагу на тій поправці 240, яка передбачає обмеження максимальних зарплат у держсекторі на час воєнного стану десятьма "мінімалками".

Хочу звернути увагу колег, що таке обмеження вже було запроваджено, так само через Закон про Держбюджет у 2020 році за пропозиціями уряду і тоді Конституційний Суд визнав ці обмеження неконституційними. Але, там написано в рішенні, що вони вважають неконституційними обмеження під час COVID, але можливими в умовах воєнного і надзвичайного стану. І ось я пропоную, на час воєнного стану обмежити максимальні зарплаті у держсекторі десятьма "мінімалками". Розумієте, у нас зараз якийсь треш, тобто, з одного боку, в суспільстві активно обговорюють якісь нафантазовані там зарплати нардепів, то 200 тисяч, то 240 і так далі. А в цей же час ми не хочемо чомусь обмежити реально максимальну зарплату в держсекторі для тих, які реально в умовах воєнного стану отримують сотні тисяч, а хтось мільйон і більше. І, звісно, мова не про тих держслужбовців, які отримують там маленькі зарплати і їх це не стосується – абсолютна більшість, тому що у нас в держсекторі, яка кажуть, як казали в анекдоті: держава робить вигляд, що платить, а люди роблять вигляд, що працюють іноді, а про тих, які отримують, навіть в умовах воєнного стану сотні тисяч і мільйон, і більше – Нафтогаз і так далі. Такого не має бути у воюючій країні. У воюючій країні найбільше мають заробляти військові на передовій, військові на передовій, навіть не в штабах, а на передовій. Тому я уже прошу вас, колеги, підтримати цю поправку 240, яку буду ставити на врахування.

І ще нагадаю про те, що військовий з передової, з Костянтинівки, з інших там населених пунктів, де бував останнім часом, просять нас бути відвертими, відвертими із суспільством, просять щоб ми відверто говорили, спілкувалися із суспільством. Якщо у нас обмежуються конституційні права громадян, які не можна обмежувати навіть в умовах воєнного стану, це стосується, наприклад, там обмеження на виїзд громадян чоловічої статі під час війни за кордон і так далі, то так і треба казати відверто, і казати уряду, що ви порушуєте, не можна це робити навіть в умовах воєнного стану, це важливо.

А ця поправка, яку, повторюю, 240-а, яку я буду ставити на врахування, це про справедливість. Тому що ми говоримо, що в умовах воєнного стану маємо затягнути паски, а в цей же час хтось отримує в держсекторі сотні тисяч і мільйон, і більше. Такого не має бути, лише військові можуть отримувати у воєнний... під час воєнного стану більше 10 "мінімалок".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я так розумію, що ми ставимо 240-у, правильно? Я ставлю 240 поправку авторства Мазурашу. Комітетом вона відхилена. Прошу голосувати.

 

11:56:03

За-45

Рішення не прийнято.

105-а, Мазурашу. Пройшли.

106-а, Крулько. Не наполягає він вже.

Тимошенко, 107-а. Виступили.

109-а, Крулько. Виступив.

110-а, Тимошенко. Виступили.

111-а, Мазурашу. Виступив.

112-а, Мазурашу. Виступив.

113-а, Крулько. Не наполягає.

114-а, Мазурашу. Виступив.

115-а, Цабаль. Виступив.

116-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

117-а, Крулько. Не наполягає.

118-а, Цабаль. Вже виступив.

119-а, Железняк Ярослав Іванович. Не наполягає.

120-а, Хлапук Максим. Не наполягає.

121-а, Жупанин. Не наполягає.

122-а, Герус. Не наполягає.

123-я, Красов. Не наполягає.

124-а, Крулько. Не наполягає.

125-а, Цабаль. Вже виступив.

126-а, Железняк. Не наполягає.

127-а, Хлапук. Не наполягає.

128-а, Жупанин. Не наполягає.

129-а, Герус. Не наполягає.

130-а, Красов. Не наполягає.

131-а, Крулько. Не наполягає.

132-а, Разумков. Разумков, 132-а, будь ласка.

 

11:57:21

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович.

132 правка, вона достатньо важлива. Згідно з абзацом другим статті 20 проекту: "Господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій яких належать господарюючим товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня…"

Ну, я не встигну все зачитати. Важлива правка, вона дасть можливість збільшити надходження до державного бюджету, дасть можливість більш прозоро працювати, зменшити і корупційні ризики. На жаль, профільний комітет її не підтримав. Сподіваюся, що зал проголосує, але, бачачи той потенціал, який є, розумію, що, скоріш за все, не буде.

Роксолана Андріївна, якщо можна, дайте пояснення, чому комітет її не підтримав, чим вона не зайшла комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 132 правці Разумкова з колегами.

 

11:58:27

ПІДЛАСА Р.А.

Норма в чинному законі говорить, що якщо державне підприємство не ухвалило рішення про перерахунок дивідендів, то ці дивіденди, з них вилучаються фактично примусово. Якщо ми скасуємо ці норми, то це призведе до недонадходження державного бюджету, наших внутрішніх ресурсів на багато мільярдів гривень. Ми цього не можемо дозволити, тому що з дивідендів державних підприємств у тому числі фінансується оборона.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на цій поправці, ставите, да? 132 поправка Разумкова і колег. Вона комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

11:59:29

За-37

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 134, Железняк. Не наполягає.

135-а, Хлапук. Не наполягає. Перепрошую, вона врахована частково, але він...

136-а, Жупанин. Не наполягає.

137-а, Герус. Не наполягає.

138-а, Красов. Не наполягає.

139-а, Крулько. Не наполягає.

140-а, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики. Не наполягає.

141-а, Жмеренецький. Не наполягає.

132-а, Єфімов. Не наполягає. Перепрошую, 142-а.

Зараз 143-я, Василевська-Смаглюк. Не наполягає.

144-а, Васильченко. Не наполягає.

145-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

146-а, Крулько. Не наполягає.

148-а, Цабаль. Не наполягає.

149-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

150-а, Молоток. Не наполягає.

151-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

153-я, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

154-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

155-а, той самий комітет. Не наполягає.

156-а, Фролов. Не наполягає.

157-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

158-а, Цабаль. Не наполягає.

159-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

160-а, Третьякова. Не наполягає.

161-а, Микиша. Не наполягає.

163-я…

А, наполягає? Перепрошую, будь ласка, Микиша.

 

12:00:53

МИКИША Д.С.

Дякую, Руслан Олексійович. Роксолана Андріївна, тут правка 161, вона каже, це чисто технічна правка. Ми просто вводимо додатковий абзац, який допоможе будівництву – нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт об'єктів дослідницької інфраструктури з урахуванням необхідності створення умов для доступу вчених до передових дослідницьких інфраструктур в Європейському Союзі. Не розумію, чому така в першу чергу важлива для і того ж Національного фонду досліджень, і для інших, Фонду інновацій технічна можливість робити відповідні речі? Чому його не внести, не розумію. Вона ж не ресурсна, вона не вимагає додаткових грошей, вона не вимагає додаткових ресурсів. Просто ми фактично в тексті дозволяємо це в перспективі робити. Чому вона відхилена, мені не зрозуміло. Якщо можна, дайте, будь ласка, пояснення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Коротко позиція комітету, будь ласка.

 

12:01:51

ПІДЛАСА Р.А.

Поправку пропонується відхилити, тому що вона розширює перелік напрямів використання коштів у фонді ліквідації наслідків збройної агресії притому, що в наступному році у нас не буде стабільних надходжень цього фонду. У нас будуть надходження від продажу конфіскованих російських активів, але це велике питання, наскільки Фонд держмайна зможе їх продати. Крім того, в бюджеті 24-го року закладений загальний принцип скорочення капітальних видатків та спрямування усіх можливих коштів на потреби оборони та реабілітації військовослужбовців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на цій поправці? 161 поправка Микиші. Вона комітетом відхилена, автор наполягає на врахуванні. Ставлю 161 поправку. Прошу голосувати.

 

12:02:48

За-37

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 163, перепрошую, Тарасенко з колегами. Не наполягає.

165-а, Фролов. Не наполягає.

166-а, Задорожній. Не наполягає.

168-а, Задорожній. Не наполягає.

169-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

171-а, Єфімов. Не наполягає, з колегами.

173-я, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

174-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

175-а, Цабаль. Не наполягає.

176-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

177-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

178-а, Мокан Василь Іванович не наполягає.

179-а, Третьякова Галина Миколаївна. Не наполягає.

181-а, Тимошенко з колегами виступали.

181-а. 180-а, Тимошенко з колегами виступали.

181-а, Дубнов. Не наполягає.

182-а, Третьякова. Не наполягає.

183-я, Комісія з питань організації державної влади. Не наполягає. Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

185-а, Тимошенко з колегами. Не наполягає.

186-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

Далі. 188-а, Цабаль. Не наполягає.

191-а, Мовчан, відхилено. Не наполягає.

192-а, Ковальов. Не наполягає.

193-я, Забуранна. Не наполягає.

Далі. 197-а, Марусяк з колегами. Не наполягає.

198-а, Рудик. Не наполягає.

199-а, Мамка з колегами. Не наполягає.

200-а, Тимошенко з колегами висловилися.

201-а, Івченко. Не наполягає.

202-а, Третьякова. Не наполягає.

203-я, Марусяк з колегами. Не наполягає.

204-а, Цабаль. Не наполягає.

Володимир Володимирович, ви взагалі не будете наполягати чи ще будете потім, да? Добре, я тоді пізніше дам, бо цю вже пропустили.

205-а, Рудик. Не наполягає.

206-а, Мамка з колегами. Не наполягає.

207-а, Тимошенко з колегами висловилися.

208-а, Івченко Вадим. Не наполягає.

209-а, Тимошенко з колегами висловилися.

210-а, Третьякова. Не наполягає.

211-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

213-а, Тимошенко з колегами висловилися.

215-а, Пивоваров. Не наполягає.

216-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

217-а, Шуляк. Не наполягає.

218-а, Негулевський. Не наполягає.

220-а, перепрошую, Гончаренко. Наполягаєте?

Гончаренко, будь ласка.

 

12:05:41

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Шановні друзі, я хочу далі повідомити вам про цифри, на які реально живуть люди. Бо я розумію, тут, можливо, знаєте, ми ж дивимося там весілля у Львові з тортом за 100 тисяч гривень заввишки в два метри, де весілля, молодята – це експрокурор та ексспівробітник ДБР. То ми розуміємо, що в них інше розуміння, що таке є гроші і які гроші потрібні. Тут, до речі, дуже цікаве питання, як вони так напрацювали в прокуратурі і в ДБР, щоб таке весілля робити. Ну, люди шоковані цим. І про це треба говорити, і цим треба займатися і давати відповіді, бо так не може бути, що хтось... нагадаю, медсестра сьогодні, яка рятує життя, живе на 4-5 тисяч гривень на місяць, це їй два роки на один торт треба заробляти. Вихователь у дитячому садку – те саме. Працівники Укрзалізниці, які возять наших поранених, які рятують кожен день, там жалюгідних декілька тисяч гривень у провідника. Ну, це ж ганьба...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету по 220 поправці Гончаренка.

 

12:06:50

ПІДЛАСА Р.А.

Цією поправкою автор пропонує списати заборгованість місцевих бюджетів перед державним бюджетом на суму понад 10 мільярдів гривень. Тобто державний бюджет дав кредит замість того, щоб заплатити одиноким мамам чи військовим, чи на підтримку бізнесу дати, він дав кредит місцевим бюджетам, щоб вони переклали бруківку. Ну точніше, там були на багато більш благородні цілі, але використали вони їх, як завжди, на будівництво. І тепер ряд авторів пропонують цю заборгованість пробачити. Бюджетний комітет не підтримує таке.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, ви почули позицію колег. 220 поправка Гончаренка комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

12:07:52

За-28

Рішення не прийнято. Поправка залишається відхиленою.

221-а, Гриб. Відхилена. Не наполягає.

222-а, Прощук. Не наполягає.

223-я, Бужанський. А, вона врахована частково.

224-а, Крулько. Не наполягає.

225-а, Бабенко. Не наполягає.

227-а. Тимошенко з колегами виступили вже.

229-а, Саламаха. Не наполягає.

230-а, Богданець. Не наполягає.

231-а, Єфімов. Не наполягає.

232-а, Кунаєв. Не наполягає.

233-я, Кунаєв. Не наполягає.

234-а, Кунаєв. Не наполягає.

235-а, Пасічний. Не наполягає.

236-а, Пасічний. Не наполягає.

237-а, Комітет з питань освіти, науки та інновацій. Не наполягає.

238-а, Бабак. Не наполягає.

239-а, Мамка. Не наполягає з колегами.

241-а, Дубінський. Не наполягає.

242-а, Богданець. Не наполягає.

243-а, Аліксійчук з колегами. Не наполягає.

244-а, Фролов Павло. Не наполягає.

245-а, Задорожній. Не наполягає.

246-а, Шуляк. Не наполягає.

247-а, Микиша. Наполягає. Будь ласка, Дмитро.

 

12:09:13

МИКИША Д.С.

Дякую.

247 правка, вона про Державний фонд регіонального розвитку. Дивіться, я пропоную, що зробити цією правкою. Що частина коштів – це 50 відсотків, рівними частинами між Автономною Республікою Крим, областями та містами Київ, Севастополь, а 50 відсотків коштів - додатково рівними частинами між областями, які зазнали найбільше, скажімо так, руйнувань і загалом впливу агресії Російської Федерації щодо цих областей. Вважаю, що це справедливо і саме так має працювати Державний фонд саме регіонального розвитку, бо про регіони ми в даному контексті і говоримо. Тому ця правка, вважаю, повинна бути прийнята саме в такій редакції, в якій я запропонував. Колеги, прошу підтримати і проголосувати за цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 247-а, Микиша. Відхилена комітетом. Прошу голосувати.

 

12:10:28

За-26

Рішення не прийнято.

248-а, Микиша. Будь ласка, будете? Будь ласка.

 

12:10:33

МИКИША Д.С.

Да. Дивіться, колеги, дуже прошу вас звернути увагу, про що саме ця правка. Ця правка про Державний фонд регіонального розвитку, але про їх регіональні комісії. Давайте, це вже в мене, напевно, третій або четвертий підхід в залі, щоб ми нарешті знесли цю корупційну ланку – регіональні комісії. Давайте вже приберемо і насправді цей фонд почне працювати нормально, визначати саме на конкурсній основі чесно та справедливо ті проекти, які дійсно потрібні для регіонального розвитку.  І уж точно не на місцях, точно не в ручному режимі, і точно не під певні зобов'язання, домовленості і інші-інші умови. Давайте насправді ліквідуємо цю корупційну ланку раз і назавжди. І будемо чесно визначати переможців, і дійсно працювати ефективно на регіональний розвиток.

Колеги, прошу підтримати нарешті цю правку і знести регіональні комісії ДФРР.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

248-а, Микиша. Вона комітетом відхилена.

Прошу голосувати.

 

12:11:58

За-42

Рішення не прийнято.

Йдемо далі. 249-а, Комітет з питань економічного розвитку. Відхилено. Не наполягає.

250-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

251-а, Разумков. Наполягає.

Будь ласка, Разумков Дмитро Олександрович.

 

12:12:18

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, 251-а, 359-а, 375-а, 386-а, 403-я, 421, 433-я і 444-а, це вісім правок, поміняйте мені на п'ять хвилин, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, п'ять хвилин.

 

12:12:38

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую.

Шановні колеги, тут в залі знову йдуть розмови про те, що це вимушений крок, що у нас не вистачає… Цей бюджет – це вимушений крок, що у нас не вистачає грошей на забезпечення армії, тому що власні надходження йдуть виключно на сектор безпеки і оборони. І це логічно і правильно, якщо б не одне велике "але". Це не є правдою. Чому це не є правдою, ви про це знаєте, або вам про це забули сказати на фракції ваші очільники. Але в цьому бюджеті закладені видатки знову на зняття серіалів. Знову для того, щоб зробити програми для "добрих руських". В цьому бюджеті закладені знову кошти на Міністерство закордонних справ. Я хотів би вам всім нагадати, що два тижні тому ви проголосували за 1,4 додаткових мільярда на Міністерство закордонних справ. Після цього вся країна побачила новий проект, тому що я навіть не знаю як це назвати, назвемо це проект – це мед мінних полів. Скажіть мені, будь ласка, це дійсно те, чим має займатися Міністерство закордонних справ воюючої держави? Це їх ключове завдання – бджоли і мед чи міжнародна політика, чи стратегічне вибудовування партнерства, налагодження зносин з різними державами, забезпечення візитів голови держави, наприклад, такого, який не відбувся зараз в Ізраїль?  Це якраз їх прорахунки. Це їх непрофесіоналізм, це їх провал. І ви знову закладаєте додаткові ресурси на них. Ви закладаєте гроші на додаткове фінансування РНБО замість того, щоб, наприклад, це відправити на сектор безпеки і оборони. Та РНБО, яка витрачала гроші на реєстр олігархів, нібито олігархів, які зараз всі вийшли і сказали, нам не потрібно далі боротися з олігархами. РНБО таку позицію зайняла. Малюська, який з штанців випригував і розповідав про те, що це немає буквально жодної хвилини в 21-му році, щоб не запустити цей процес. Зараз я хотів би нагадати міністру фінансів, у нас 23-й рік. Пройшло два роки, реєстру олігархів немає. Фактично ми можемо говорити про те, що керівництво Міністерства юстиції як і багатьох інших відомств, які були залучені до цього процесу, працює на олігархів замість того, щоб дійсно проводити реформи, на які нам прямо показують наші міжнародні партнери.

Так само в цьому бюджеті закладені видатки на абсолютно незрозумілі речі, наприклад, ідеї наші, які пропонувалися щодо того, щоб виділити кошти дорожнього фонду виключно на сектор безпеки і оборони, профільний комітет не підтримав, не підтримала монобільшість, тому що знову хочуть розпиляти його на "Великому будівництві" замість того, щоб направити  безпосередньо в фонд 50 відсотків якого буде йти на, 100 відсотків всього фонду треба відправити на сектор безпеки і оборони, на ЗСУ, 50 відсотків якого буде йти на забезпечення виплат зарплат, премій, тощо нашим з вами захисникам і 50 відсотків на закупівлю озброєння, техніки і боєприпасів.

Тому що ті, хто їздять по фронту добре знають, що ключовим запитанням у кожної бригади, у кожного командира, у кожного бійця, дайте снаряди, дайте міни. Причому, ще радянського зразка, тому що ми, на жаль, за 2 роки своє виробництво не налагодили і знову я не бачу відповіді, а хто за це несе відповідальність. А ніхто, потім розводять ручками і відправляють  їх до Міністерства закордонних справ в якості послів, тому що інакшого місця в державі їм знайти не можуть.

І таких прикладів, на  жаль, багато в цьому бюджеті, тобто знову ми бачимо гарні лозунги, гарні гасла про те, що ми все робимо для перемоги, все для фронту, все для перемоги, а по факту, для багатьох – це різний фронт.  Фронт на Сході і Півдні один, а фронт в Києві абсолютно інший, з якого можна закуповувати яйця по 17, куртки літні замість зимових, яблука по 52, снаряди в Польщі, які до нас не приїздять. Отакі в нас фронти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні цих всіх поправок, ні? Дякую.

Йдемо далі тоді.

252-а, Крулько. Не наполягає. 

253-я, Тимошенко з колегами. Вже виступили.

254-а, Комітет з питань правової політики. Не наполягає. 

255-а, Герус. Не наполягає. 

256-а. Герус. Не наполягає. 

257-а. Герус. Не наполягає. 

258-а, Герус. Не наполягає. 

259-а, Герус. Не наполягає. 

260-а. Герус. Не наполягає. 

261-а. Герус. Не наполягає.

262-а. Герус. Не наполягає.  

Ідем далі.

266-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

267-а, Комітет з питань цифрової трансформації. Не наполягає. 

268-а. Демченко. Будь ласка, Сергій.  

 

12:18:30

ДЕМЧЕНКО С.О.

Дякую. Шановні представники Міністерства фінансів! Закон про Державний бюджет як правовий акт має особливий предмет регулювання відмінний від інших законів України. Він стосується виключно встановлення доходів і видатків держави на загальносуспільні потреби. Тому цим законом не можуть вноситися зміни, зупинятися дія чинних законів України, а також встановлюватися інше додаткове правове регулювання відносин, що є предметом інших законів.

Ви намагаєтесь або уряд намагається відповідним проектом закону порушити безліч рішень Конституційного Суду з цього приводу, починаючи з 2007 року по сьогоднішній день. Це стосується в тому числі і Закону "Про судоустрій       і статус суддів".

Правка 268 вам в поміч, в допомогу з мого боку і підтримана відповідним профільним комітетом, щоб ви її розглянули. Щоб ви вирішили цю проблему, щоб ви не порушували Конституцію. Будь ласка, чекаємо другого читання з врахуванням цієї правки в проект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій, ви наполягаєте? Не наполягаєте. Дякую. Йдемо далі.

269-а, Мокан Василь Іванович. Не наполягає.

270-а, Яценко. Не наполягає.

271-а, Арешонков. Не наполягає.

272-а, Ляшенко. Не наполягає.

273-я, Цабаль. Не наполягає.

274-а, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної. Не наполягає.

276-а, Єфімов. Не наполягає.

277-а, Третьякова. Не наполягає. Вона врахована.

278-а, Железняк. Не наполягає Железняк? Дякую.

279-а, Магера. Не наполягає.

280-а, Микиша. Будь ласка.

 

12:20:19

МИКИША Д.С.

Дякую. Ця правка вона, можна сказати, знаменита, бо говорить про 30 тисяч військовослужбовцям, які знаходяться в 30-кілометровій зоні, бо ми розуміємо... 30-кілометрова зона біля бойових дій. Ми ж розуміємо, що це дійсно небезпечна зона в якій відбуваються і обстріли, і артилерією, і РСЗВ, і інше. Але, на жаль, більшість військовослужбовців, скажемо так, не мала частина, і не отримують навіть цієї 30-ки. Вони отримують голу зарплату, подекуди якісь додаткові ще  виплати. Тому ця правка якраз пропонує додати 30 тисяч гривень на місяць військовослужбовцям, що знаходяться у 30-кілометрів зоні до лінії зіткнення, з розрахунку на кожний день знаходження у відповідній зоні, вважається справедливим відносно тих військовослужбовців, ДСНС, поліцейських і інших, які знаходяться там. І тому прошу всіх, колег, підтримати відповідну правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 280 поправка Микиші комітетом відхилена, прошу голосувати.

 

12:21:42

За-30

Рішення не прийнято.

281-а, Молоток. Не наполягає.

282-а, Тимошенко з колегами, вже висловилися.

283-я, Дубінський. Не наполягає.

284-а, Демченко.

Будь ласка, Сергію.

 

12:21:55

ДЕМЧЕНКО С.О.

Шановна пані Роксолано, звертаюся до вас, відповідною правкою я пропоную усунути питання корупційного ризику, який закладає уряд в цьому законопроекті на 24-й рік. Насамперед уряд підходить нерівно до різних органів влади, одним обмежуючи заробітну плату відповідним розміром прожиткового мінімуму, іншим не обмежуючи цей розмір заробітної плати. Правка стосується насамперед органів таких як НАЗК, НАБУ та решти інших, чому вони є такими, що мають пріоритетність перед іншими працівниками в нашій країні, чому вони не мають обмежень, якими здається уряду логічним є обмежити усіх відповідних працівників, відповідних сфер? Будь ласка, поясність це. Із свого боку публічно заявляю, якщо буде проголосована відповідна норма в другому читанні, буде зареєстровано кримінальне провадження за моєю ініціативою щодо дій уряду, який містить корупційний характер.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, яка позиція комітету по 284 поправці?

Ви наполягає, Сергій?

Да, будь ласка, Роксолано.

 

12:23:07

ПІДЛАСА Р.А.

Якщо виключити це положення, то оплати праці у відповідних працівників ДБР у 2024 році зменшиться. Якщо ви хочете, щоби оплата праці в працівників ДБР збільшилася, то це положення виключати не треба.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте, Сергій, на цій? Не наполягаєте.

Дякую.

Далі, наступна 286-а, Радіна. Не наполягає.

287-а, Радіна. Не наполягає.

288-а, Тарасенко з колегами. Не наполягає.

289-а, Фролов. Не наполягає.

290-а. Ляшенко. Не наполягає.

291-а, Яценко. Не наполягає.

292-а, Арешонков. Не наполягає.

293-я, Єфімов з колегами. Не наполягає.

294-а, Тимошенко з колегами. Вже висловилися.

295-а, Рудик. Не наполягає.

296-а, Івченко. Не наполягає.

297-а, Рудик. Не наполягає.

298-а, Івченко. Не наполягає.

299-а, Безгін. Не наполягає.

301-а, Корнієнко. Не наполягаєте, Олександр Сергійович? Не наполягає.

304-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

305-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

306-а, Третьякова. Не наполягає.

307-а, Молоток. Не наполягає.

308-а, Тимошенко з колегами. Виступила.

309-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

310-а, Дубнов. Не наполягає.

311-а, Корнієнко. Олександр Сергійович. Не наполягаєте.

 

КОРНІЄНКО О.С. Отримав вичерпну відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отримали вичерпну собі відповідь від комітету – це прекрасно.

313-а, Демченко. Будь ласка.

 

12:25:12

ДЕМЧЕНКО С.О.

Шановні представники Міністерства фінансів, шановний пан Єрмоличев, шановний пан Улютін! Я звертаюся до вас, що ця правка вам надасть шанс до другого читання прибрати можливу маніпуляцію з гредами, з типами і так далі, з порядком новим заробітних плат для працівників центральних органів влади. Напевно, оскільки це центральні органи влади, не виконавчої влади, то Кабмін не звернув на них увагу. Я прошу звернути на них увагу, це представники судової влади, також центральної, вони мають відноситися до цієї першої категорії, яка розповсюджується на всю країну.

Тому ця правка для вас, для того, щоб ви не порушували норми Конституції та закону. Будь ласка, її врахуйте, підготовлюючи проект бюджету до другого читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Не наполягаєте, Сергій, так? Дякую.

314-а, Дубнов. Не наполягає.

315-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

316-а, Герус. Не наполягає.  

317-а, Дубнов. Не наполягає.

318-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

319-а, Дубнов. Не наполягає.

320-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

321-а, Цабаль. Не наполягає.

322-а, Дубнов. Не наполягає.

323-я, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

325-а, Герман. Не наполягає.

326-а, Железняк. Не наполягає.

328-а, Фролов. Не наполягає.

329-а, Задорожній. Не наполягає.

330-а, Шуляк. Не наполягає.

331-а, Чорноморов. Не наполягає.

332-а, Фролов. Не наполягає.

333-я, Задорожній. Не наполягає.

334-а, Шуляк. Не наполягає.

336-а, Рудик. Не наполягає.

337-а, Івченко. Не наполягає.

338-а, Тимошенко. Не наполягає.

339-а, Мамка. Не наполягає.

340-а, Тимошенко. Не наполягає.

341-а, Комітет з питань освіти, науки та інновацій. Не наполягає.

342-а, Тимошенко з колегами. Виступили.

343-я, Тимошенко з колегами. Виступили.

Те саме по  344-ій.

345-а, Тимошенко з колегами. Виступили.

346-а, Тимошенко з колегами. Виступили.

347-а, Тимошенко з колегами. Виступили.

348-а, Волинець. Не наполягає.

349-а, Тимошенко з колегами. Виступили.

350-а, Івченко. Не наполягає.

351-а, Рудик. Не наполягає.

353-я, Тимошенко з колегами. Виступили.

354-а, Южаніна Ніна Петрівна. Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

12:27:54

ЮЖАНІНА Н.П.

Пане Руслане, чотири поправки, три хвилини, і одну тільки на підтвердження. До трьох хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А номери можете одразу сказати?

 

12:28:17

ЮЖАНІНА Н.П.

354, 382, 383 і 384.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, три хвилини Южаніній замість цих чотирьох поправок.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, всі ви добре знаєте, що при видобутку природного газу справляється рента за ставками, встановленими Податковим кодексом. І такі ставки мають як фіскальний, так і стимулюючий характер. От якраз базова ставка ренти за видобуток газу складає 29 відсотків, а для покладів газу, які розташовані понад 5 тисяч метрів – 14. Одночасно для стимулювання власного газовидобутку позбавлення залежності від природного газу в Податковому кодексі є така норма, що запроваджені ставки ренти для нових свердловин становлять 12 замість 29-и, і 6 ставка відсотків замість 14-и.

Проте неповне врегулювання питання віднесення свердловин до нових останнім часом призвело до того, що ми маємо значні втрати бюджету. У нас зараз кожна скважина, із 5-и 4 скважини виходять, як добуваються на нові, а насправді вони б'ються на старих родовищах і буряться виключно для підтримки дебету видобутку. І абсолютно очевидно, що тут через адміністрування податку і відомостей щодо буріння скважин можна привести у відповідність  норми для того, щоб не відбувалось маніпуляцій і ухилення від оподаткування.

І ще, ви тут пам'ятаєте, коли себе в груди били і приймати норми щодо  оренди на газ, для того, щоб забрати надприбутки у компаній, коли ціна на газ була в 10 разів вища, чим зараз. Мені здається, що не переглядаючи норми, можна впорядкувати, і ми це зробили зі спеціалістами і запропонували додатковий ресурс надходжень в бюджет 15 мільярдів гривень. Якщо ви не будете зважати саме на такі пропозиції, а будете говорити лише там про 1 трильйон якихось доданих в поправках видатків, мені здається, тоді тут всі глухі і не чують те, що потрібно зробити.

Я звертаюся ще раз до заступника міністра фінансів. Будь ласка, якщо ми один одного розуміємо, якщо ми все ж таки тут не граємося у війну, а справді робимо все задля нашої перемоги, давайте знайдемо до другого читання консенсус зі спеціалістами податкової, нашого комітету профільного і обов'язково звернемо увагу. Так не може бути, що вдвічі зменшились надходження в бюджет, вдвічі менші планові надходження на 24 рік, чим на 23-й. Це ж явно ваша помилка, давайте її врегульовувати і брати з надприбутків ренту, яка допоможе нашим Збройним Силам. Тому відмовлятися я не бачу тут змісту. Давайте рухатися разом. Це непросто вже політичні заяви, я вас закликаю до спільної роботи. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніна Петрівна, а які ви поправки хотіли поставити?

 

ЮЖАНІНА Н.П. 384-у, базова поправка по збільшенню доходів бюджету на 15 мільярдів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, вона врахована частково, Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. 384-а?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 384-а, Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Ви в доручення?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, вона в дорученні, да.

 

 ЮЖАНІНА Н.П. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді ніякої, да?

 

ЮЖАНІНА Н.П. Ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, ідемо далі. 355-а, Фріс. Не наполягає.

356-а, Пуртова. Не наполягає.

357-а, Бужанський. Не наполягає.

358-а, Крулько. Не наполягає.

360-а, Шпак. Не наполягає.

361-а, Тістик. Не наполягає.

362-а, Васильченко з колегами. Не наполягає.

363-я, Гончаренко. Будь ласка. Наполягаєте, Олексій?

 

12:32:00

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олексій Гончаренко.

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. Олексій Гончаренко. Друзі, взяв спеціально наглядно, щоб всі побачили і зрозуміли наші пріоритети. Ще раз, значить, ми говоримо про те, що сьогодні в нашій державі отримує зарплату людина, яку вивела поза штат військовий, 600-700 гривень на місяць, на місяць. В нас отримують люди, які працюють на Укрзалізниці, провідник може отримувати 3, 4, 5 тисяч гривень на місяць, машиніст – 8-10 тисяч гривень на місяць. В той же час ми бачимо весілля у Львові з тортом за 100 тисяч гривень. Так не може бути в державі, так не може бути. Ми маємо терміново це виправляти. Так, це має бути бюджет війни, але це також має бути бюджет справедливості. Тому, друзі, прошу, щоб у нас такий був бюджет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 363 поправка Гончаренка. Комітетом відхилена. Ви наполягаєте? Ні? Не наполягаєте. Дякую.

364-а, Гриб. Не наполягає.

365-а, Прощук. Не наполягає.

366-а, Бабенко. Не наполягає.

368-а, Железняк. Не наполягає.  

369-а, Железняк. Не наполягає

370-а, Железняк. Не наполягає.

371-а, Пуртова. Не наполягає.

372-а, Бужанський. Не наполягає.

373-я, Крулько. Не наполягає.

374-а, Гончаренко, будь ласка.

 

12:33:39

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко. Друзі, продовжую про пріоритети. І так, я сказав про військові зарплати, якраз дописую, Укрзалізниця і так далі. А тепер давайте ми продовжимо, це торт у нас 100 тисяч гривень на весіллі прокурора і працівниці ДБР. Та як там у нас з фінансуванням ДБР в цьому бюджеті? У мене є проблеми з цим і є питання, як воно насправді має бути, тому продовжуємо. Що у нас отримує сьогодні медсестра? Медсестра – 4-5 тисяч гривень на місяць, на місяць. Екстрена медична допомога – це ті люди, які виїжджають безпосередньо на всі прильоти, на все і рятують там, тут може бути цифра 8, 9, 10 тисяч гривень на місяць. Тобто їм треба рік працювати, щоб купити собі торт, як прокурор і дебеерівець.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 374-а, Гончаренко.

Ви не наполягаєте на ній? Не наполягаєте. Дякую.

Йдемо далі. 376-а, Шпак. Не наполягає.

377-а, Васильченко з колегами. Не наполягає.

378-а, Гриб. Не наполягає.

379-а, Тістик. Не наполягає.

380-а, Прощук. Не наполягає.

381-а, Бабенко. Не наполягає.

385-а, Пуртова. Не наполягає.

387-а, Шпак. Не наполягає.

388-а, Бужанський. Не наполягає.

389-а, Крулько. Не наполягає.

390-а. Гончаренко, будь ласка.

 

12:35:23

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Шановні друзі, це були важливі цифри, мені здається, для всіх. Але я продовжую, я продовжую і хочу, щоб і далі ви побачили ці цифри. Я вже сказав, 600-700 гривень це військовий, виведений поза штат, це тисячі таких. Це Укрзалізниця, це машиніст Укрзалізниці, це медсестра, це екстрена медична допомога, а це пенсія, друзі, 2-2100, 2000-2100. І так за один весільний торт дебеерівця і прокурора можна: це треба 50 місяців пенсію отримувати, збирати, це треба 20 місяців працювати медсестрою, це треба рік працювати на екстреній медичній допомозі, рятувати людей, це треба військовому поза штатом (Це, господі, це скільки?) це десять років. Десять років! Це називається бюджет справедливості?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягаєте на 390-й? Дякую. Йдемо далі тоді.

391-а, Гриб. Не наполягає.

392-а, Васильченко з колегами. Не наполягає.

393-я, Прощук. Не наполягає.

394-а, Бабенко. Не наполягає.

395-а, Тістик. Не наполягає.

396-а, Гетманцев. Не наполягає.

397-а, Гетманцев. Не наполягає.

398-а, Железняк. Не наполягає.

399-а, Железняк. Не наполягає.

400-а, Железняк. Не наполягає.

401-а, Гетманцев. Не наполягає.

402-а, Гончаренко. Прошу.

 

12:37:04

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Гончаренко наполягає. Ще раз: ми говоримо, що це має бюджет війни, а не фігні, вибачте. Бо ми бачимо, як там ті серіали, барабани, далі цей телемарафон нікому не потрібний, на це гроші є. А на кого ж грошей нема? Я продовжую і ще раз показую – військові.

А наші інші військові, наші курсанти? Ну, от зараз буде там доплата починають отримувати. Ще, до речі, четвертий місяць не можуть почати їм сплачувати. Але навіть коли почнуть доплачувати, 2350, молоді офіцери майбутні, 2354 гривень на місяць. Це чотири роки стипендії, щоб весільний торт зі свадьби прокурора і працівника ДБР. Чотири роки! Друзі, що це відбувається в нашій країні! Чи такі мають бути пріоритети? Чи такі мають бути пріоритети, друзі? Абсолютно ні. Тому цей бюджет треба змінювати і змінювати терміново.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на 402-й, щоб голосувати? Ні. Дякую.

404-а, Шпак. Не наполягає.

405-а, Бужанський. Не наполягає.

406-а, Крулько. Не наполягає.

407-а, Васильченко. Не наполягає.

408-а, Гриб. Не наполягає.

409-а, Прощук. Не наполягає.

410-а, Бабенко. Не наполягає.

411-а, Тістик. Не наполягає.

412-а, Пуртова. Не наполягає.

413-а, Саламаха. Не наполягає.

414-а, Гетманцев. Не наполягає.

415-а, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

416-а, Пуртова. Не наполягає.

417-а, Кисилевський. Не наполягає.

418-а, Гончаренко. Будь ласка.

 

12:38:45

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Будь ласка, продовжую про бюджет справедливості і бюджет несправедливості. Це бюджет несправедливості, на жаль, тому що оце в нас курсант, майбутній офіцер, я вже сказав, 2000-2100, а давайте… а що в нас… а, яка зарплата вихователя в дитячому садку? Це, чесно кажучи, соромно говорити, але вихователь у нас сьогодні може отримувати і 4 тисячі теж, і 4 тисячі теж. Це фактично, це фактично менше мінімальної зарплати, але таке є і такого, друзі, на жаль, багато. І це означає, що вихователю в дитячому садку треба, може, бути два роки, два роки, щоб набрати грошей на те, щоб купити собі торт, який собі замовляє працівник прокуратури і ДБР сьогодні під час війни в нашій державі і святкує це гучно, і на це дивиться вся країна. Так не може бути. Давайте терміново виправляти це.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягаєте на голосуванні?

Олексій Олексійович, єдине, ви підніміть мікрофон, бо дошка, мабуть, заважає, вас погано чути, відверто. Да. Будь ласка.

Далі йдемо. 419-а, Тістик. Не наполягає.

420-а, Васильченко з колегами. Не наполягає.

422-а, Шпак. Не наполягає.

423-я, Бужанський. Не наполягає.

424-а, Крулько. Не наполягає.

425-а, Гриб. Не наполягає.

426-а, Прощук. Не наполягає.

427-а, Бабенко. Не наполягає.

428-а, Пуртова. Не наполягає.

429-а, Саламаха. Не наполягає.

431-а, Бужанський. Не наполягає.

432-а, Крулько. Не наполягає.

443-я… Перепрошую, 434-а, Шпак. Не наполягає.

435-а, Васильченко. Не наполягає.

436-а, Гончаренко, будь ласка.

 

12:40:39

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую.

Друзі, я продовжу говорити про бюджет справедливості і бюджет несправедливості. На жаль, ми маємо перед нами бюджет несправедливості. Ще раз, очевидно, війна,  очевидно, на це мають йти всі наші зусилля. Але, друзі, в той же час знаходяться більше, ну, майже 2 мільярди гривень на марафон, на Офіс Президента з безкінечними радниками, які невідомо абсолютно, що роблять, значить, теж там є сотні мільйонів гривень і на це теж гроші знаходяться. Але коли доходить до роботи, я не знаю, чим займаються ці люди в Офісі Президента. Бо у нас з вами вже з 30 червня діє Закон України про доплати військовослужбовцям, з 30 червня. На цю хвилину ЗСУ, строковики, курсанти, обмежено придатні після поранення і виведені поза штат, інструктори не отримали доплат. Скоро чотири місяці як це працює. Навіть оцих жалюгідних, які я тут пишу, за що ми платимо Офісу Президента?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягаєте. Дякую, Олексій Олексійович.

437-а, Тістик. Не наполягає.

438-а, Гриб. Не наполягає.

439-а, Прощук. Не наполягає.

440-а, Бабенко. Не наполягає.

441-а, Саламаха. Не наполягає.

443-я, Васильченко. Не наполягає.

444-а, Шпак. Не наполягає.

445-а, Бужанський. Не наполягає.

446-а, Крулько. Не наполягає.

447-а, Гончаренко, будь ласка.

 

12:42:25

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Гончаренко наполягає. На жаль, мало людей в сесійній залі і я це розповідаю, вночі та десь покажуть, можливо, наше засідання, бо ми ж не такі цікаві і не такі важливі. Але я хочу сказати головне. От дивіться, от я виписав всі ці цифри: військовий – 600-700 гривень на місяць, виведений поза штат; працівник Укрзалізниці, провідник – 3, 4, 5; 8-10 тисяч – машиність; медсестра – 4-5 тисяч; екстрена допомога – 8, 9, 10 тисяч гривень; курсант навіть з доплатою, яка буде, 2350; пенсія – 2 тисячі, 2200 тисяч гривень на місяць. Будь ласка, це все є. І торт – 100 тисяч гривень, який собі купує безпосередньо прокурор і  працівник ДБР. Що це означає? Це означає, що в нас бюджет не справедливий і не правильний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягаєте, так, Олексію? Не наполягаєте на цій поправці? Не наполягає.

Йдемо далі.

448-а, Тістик. Не наполягає. 

449-а, Гриб. Не наполягає. 

450-а, Прощук. Не наполягає. 

451-а, Бабенко. Не наполягає. 

452-а, Рудик. Не наполягає. 

453-я, Герасимов Артур Володимирович. Будь ласка, Артур Володимирович. 453-я. 

 

12:43:52

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, шановні колеги, я прошу дуже уважно  послухати. У мене зараз п'ять правок, я маю на увазі не зараз, а сьогодні я буду ставити і кожну з них, я буду щиро просити кожного в цій залі підтримати і проголосувати.

Ця правка стосується того, щоб створити додаткову бюджетну програму. Назва, от тепер уважно  послухайте, "Виплата одноразової грошової допомоги у разі загибелі, смерті, інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні та спеціальні  збори чи для проходження служби у військовому резерві".

Цю програму в розмірі створити 5,3 мільярда гривень. За рахунок чого? За рахунок грошей ДБР, за рахунок грошей прокурорських і за рахунок підвищення кваліфікації працівників органів прокуратури і так далі і так далі. Тобто гроші забрати з правоохоронних органів частково і видати на військових.

Щиро прошу всіх проголосувати зараз за цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 453 поправка Герасимова, комітетом…   453-я, я ж сказав. 453-я поправка Герасимова Артура Володимировича, комітетом відхилена. Прошу голосувати. 

 

12:45:20

За-37

Рішення не прийнято. 

454-а, Тимошенко. Відхилена, виступили вже колеги.

457-а, Дубінський. Не наполягає. 

458-а, Комітет з питань Регламенту. Відхилена поправка. Не наполягає.      

459-а, Комітет з питань Регламенту. Не наполягає. 

460-а, Бондар. Не наполягає. 

461-а, Дубінський. Не наполягає. 

462-а, Дмитрієва. Не наполягає. 

464-а, Южаніна. Замість Южаніної, Федина, будь ласка.

 

12:46:01

ФЕДИНА С.Р.

464 поправка, я буду наполягати на голосуванні, хоча тут в залі майже пустка, немає кому голосувати. Правка передбачає зменшити на 52,2 мільйона фінансування апарату Державного управління справами, а, якщо бути точнішими, на інформаційне забезпечення Офісу Президента.

Я перепрошую, у нас в Офісі Президента 58 якихось напівлегальний, напівнелегальних радників, які не декларуються. У нас там купа людей, які впливають на різні процеси, які живуть не знати як, мають купу грошей і їм ще треба якісь інформаційні додаткові матеріали? У нас не вистачає грошей на військовослужбовців, у нас не вистачає грошей на соціальні сфери, на соціальні послуги. Тому давайте тут зменшимо на 52,2 мільйона фінансування і зрештою ці гроші перенаправимо на ті речі, які є критично потрібні, а не просто задоволення якихось "хотєлок", Офісу Президента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 464 правка, авторства Федини і колег. Вона комітетом відхилена.

Прошу голосувати.

 

12:47:20

За-36

Рішення не прийнято.

465-а, Бондар. Не наполягає.

467-а, Дмитрієва. Не наполягає.

468-а, Корнієнко. Не наполягає.

469-а, Мотовиловець. Не наполягає.

470-а, Бондар. Не наполягає.

471-а, Бондар. Не наполягає.

472-а, Дубінський. Не наполягає.

473-я, Геращенко. Будь ласка.

 

12:47:50

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, по-перше, згідно Конституції і українського законодавства до повноважень Голови Верховної Ради належить не блокувати роботу міжпарламентську народних депутатів України, згідно з своїх симпатій, антипатій, давати чи не давати їм відрядження, як, наприклад, мені заблокували відрядження офіційне до Польщі, бути спостерігачем на виборах від Парламентської асамблеї ОБСЄ, а вживати заходів щодо забезпечення присутності народних депутатів на пленарних засіданнях. Я прошу Голову Верховної Ради виконати свої обов'язки і вжити заходи зараз, щоб тут було не 50, а 410 народних депутатів, тому що моя поправка є надзвичайно важливою. Ми пропонуємо перерозподілити 370 мільйонів гривень, як забезпечення апарату Кабінету Міністрів України, які втекли минулого року в тил, в той час як Збройні Сили України захищали Україну і Київ, і ці кошти ми пропонуємо перерозподілити на ЗСУ. Пані голово…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оскільки згадали мене, я теж дуже рекомендую ознайомитися з статтею 88 Конституції України, де чітко зазначено, що саме Голова Верховної Ради представляє Верховну Раду у зносинах з іншими органами державної влади України та органами державної влади інших держав. А все інше він делегує, делегує в межах Закону "Про статус народного депутата" та Регламенту Верховної Ради, чим я і займаюся.

Тепер, що стосується мого обов'язку, я закликаю народних депутатів долучитися до питання обговорення бюджету, яке відбувається в цій залі. Я виконав свій обов'язок і закликав народних депутатів виконувати їхні посадові обов'язки.

Дякую.

Йдемо далі. 473-я, голосуємо. Так. Будь ласка, 473-я авторства Геращенко і колег, вона відхилена, прошу голосувати.

 

12:49:54

За-35

Рішення не прийнято.

Покажіть по фракціях? Шкода навіть не вся ваша фракція підтримала вашу поправку, да.

Дякую.

Йдемо далі.

474-а, Цабаль. Не наполягає.

475-а, Южаніна.

Ніна Петрівна, будь ласка.

Кому?

Геращенко, будь ласка. А кому? Федина, боже, якщо можна, будь ласка. Федина.

 

12:50:20

ФЕДИНА С.Р.

475 поправка передбачає зменшення фінансування Секретаріату Кабміну на тридцять сім з половиною мільйонів гривень. Перш за все наголошу, що не можна піднімати державним чиновникам неконтрольовано зарплати, особливо в той самий час, коли військовим зменшують виплати, або військові отримують по 600, 800 гривень оплати за місяць. Ми пропонуємо обмежити зростання зарплат рівнем 2023 року помножений на індекс інфляції 10,8 відсотка і це має бути закріплено до того моменту, поки ми виграємо війну і економіка стабілізується. А фінансування Кабміну, який не є ще й крім того самостійним органом, а, по суті, є підручним засобом Офісу Президента, збільшення фінансування, ну, це, чесно кажучи, є маразматично.

Тому ми пропонуємо ці тридцять сім з половиною мільйонів забрати в Кабміну і перерозподілити на потреби Збройних Сил України, зокрема, родин загиблих і поранених. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 475 поправка, авторства Федини і колег. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

12:51:41

За-35

Рішення не прийнято.

476-а, Бондар. Не наполягає.

477-а, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

478-а, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

479-а, Цабаль. Не наполягає.

480-а. Ніна Петрівна чи теж Федині? Федина Софія Романівна, будь ласка.

 

12:52:02

ФЕДИНА С.Р.

480 правка. Товариство, ви собі просто уявіть, на виплати родинам загиблих коштів немає, але раптово з'являється 572 мільйони гривень збільшити видатки на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів. На фронт немає поставити нормальні сухпайки, волонтери роблять це все своїми силами, а в нас на якусь службу – додаткових пів мільярда гривень.

Я розумію, що там, напевно, зараз розширюють штат за рахунок тих всіх, хто хоче ухилитися від служби в армії і захисту держави, але давайте будемо чесні. Є зарплата, яка зараз є, множимо її на індекс 10,(кома)8 інфляції і забезпечуємо на тому рівні, якому воно має бути. Всі зарплати будемо підвищувати після того, як ми виграємо війну, зараз треба забезпечити Збройні Сили України. Прошу підтримати пів мільярда гривень на...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 480 поправка, авторства Федини і колег. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

12:53:25

За-29

Рішення не прийнято.

Наступна поправка. 481-а, Гетманцев. Не наполягає.

Далі. 483-я, Цабаль. Не наполягає.

484-а, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики. Не наполягає.

485-а, Цабаль. Не наполягає.

486-а, Цабаль. Не наполягає.

487-а, Бондар. Не наполягає.

488-а, Геращенко. Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

12:53:50

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую.

Шановні колеги, до повноважень Голови Верховної Ради України належить, безумовно, не виховувати депутатів від опозиції і демонструвати огидні подвійні стандарти, а забезпечувати дотримання календарного плану роботи сесії та порядку денного пленарних засідань.

Сьогодні наш календарний план роботи, цілого парламенту, прив'язаний до відряджень і "хотєлок" Голови Верховної Ради. От коли він надумає проводити засідання, тоді вони і тривають. І дуже погано, тому що зараз важливо, щоб тут були всі депутати і підтримали мою поправку, якою ми пропонуємо в Державної служби статистики України скоротити їх видатки на 637 мільйонів і перенаправити ці кошти на Збройні Сили України, яким не вистачає сьогодні на дрони, на тепловізори, на машини, на забезпечення. До речі, Голова Верховної Ради мав би хоч раз публічно поцікавитися, чому не виконують закони, прийняті Верховною Радою, зокрема щодо виплат…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перед тим, як я дам відповідь, я теж традиційно відповім вам.

Ви знаєте, що стосується календарного плану, я просто хочу нагадати, що з початку війни ми декілька разів голосували постанову, відповідно до якої регламентували порядок перебігу нашої сесії, яка є неперервною. І це рішення приймає Погоджувальна рада, а не Голова Верховної Ради. Мені подекуди навіть дивно, як з таким поверхневим знанням законодавства ви так ефективно минулого скликання були в президії Верховної Ради. Але це, мабуть, також до якості роботи вашої попередньої.

Але 488 поправка. Вона комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

12:55:50

За-25

Рішення не прийнято.

179-а, Цабаль. Так, не наполягає.

190-а, Южаніна.

Будь ласка, Федина.

 

12:56:07

ФЕДИНА С.Р.

Це 490 правка, а не 190-а, як ви сказали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перепрошую, 490-а. Я перепрошую, да.

 

ФЕДИНА С.Р.

Друзі, в цьому бюджеті пропонується підвищити видатки на Державну службу статистики на 388 мільйонів. Я би дуже хотіла, щоби тут були представники Державної служби статистики, які би перевірили, скільки нардепів є в залі, скільки з них, скільки голосує, скільки взагалі обговорює державний бюджет. Тому що це маразматично, коли всі депутати отримують однакову зарплату, але більшості з них у залі немає.

Державна служби статистики також мала би добре розуміти, я думаю, що працівники якраз нормально розуміють, що зараз треба всі можливі ресурси віддати на Збройні Сили України. Бо, не дай бог, наші захисники не справляться, не буде ні Державної служби статистики, ні Верховної Ради, ні монобільшості як такої взагалі.

Тому 490 правка пропонує забрати 388 мільйонів додаткових видатків на Держслужбу статистики і передати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 490 поправка авторства Федини і колег, комітетом відхилена. Прошу голосувати. 490-а, ще раз, будь ласка.

 

12:57:32

За-26

Рішення не прийнято.

491-а, Гетманцев. Не наполягає.

492-а, Цабаль. Не наполягає.

493-я, Бондар. Не наполягає.

495-а, Бондар. Не наполягає.

496-а, Железняк. Не наполягає. Железняк наполягає. Будь ласка, да, будь ласка, Ярослав Іванович.

 

12:57:51

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І.

Ви ж закликали включитися в процес. Пане Голово, далі всі правки я знімаю, можете навіть не називати. І я дуже коротко по бюджету скажу.

Дивіться, до кожного бюджету можна дати тисячу п'ятсот зауважень. Цей бюджет не виключення, у мене там теж є, напевно, такі. Але як людина, яка бачила всі бюджети з 2015 року включно це найкращий бюджет. Він поганий тим, що ми не витрачаємо зараз на "капіталку", хоча бажано це було б робити, але під час війни це єдиний бюджет, до якого у мене найменша кількість зауважень. Тому я знімаю свої правки, висновки комітету я підтримую. Бажано  серіали до кінця скоротити, але, дай бог, щоб це було найбільше зауваження до бюджету воюючої країни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Не наполягаєте, щоб поставити, да? Не наполягаєте. І всі решта знімаєте. Я вже не буду називати ні вас, ні Хлапука. Дякую.

497-а, я вас не називаю. Відхилена.

498-а, теж ваша, не називаю.

499-а, Єфімов з колегами. Не наполягають.

500-а, Потураєв з колегами. Не наполягають.

501-а, Бондар. Не наполягає.

503-я, Цабаль. Не наполягає.

504-а, Бондар. Не наполягає.

505, Єфімов з колегами. Не наполягає.

506, Мокан Василь Іванович. Будь ласка, Василь Іванович.

 

12:59:18

МОКАН В.І.

Колеги, коли готувався проект бюджету на наступний рік, там була закладена безпрецедентно висока сума на кінематограф – 600 мільйонів гривень, втричі більша сума, аніж у бюджеті на цей рік. Суть правки полягає в тому, що частину цих коштів пропоную перевести на фінансування важливої для нашої держави сфери, а саме підтримки нашої української молоді і надання можливості фінансування  державної програми по кредитуванню будівництва чи реконструкції житла. Тому що соціологія показує, що однією із проблем, яку найбільше турбує молодь, яка хоче жити і працювати, і створювати сім'ї, є, окрім безпекової ситуації, відсутність для них житла. І держава, на жаль, зараз ці програми фактично не фінансує. Ми говоримо про пріоритетність державних витрат і, чесно кажучи, зараз спрямовувати такі величезні суми на кінематограф недоцільно. Прошу підтримати цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, не наполягаєте чи наполягаєте? Наполягаєте, да? 506 поправка Мокана. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:00:42

За-25 

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 508-а.

Геращенко, будь ласка.

 

13:00:53

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Голова Верховної Ради веде засідання Верховної Ради з дотриманням вимог Регламенту, а не демонструє особливу симпатію до опозиції і окремих її представниць, тримайте себе в руках і будьте до всіх рівним.

І прошу вас поставити на голосування поправку, яка забирає видатки в Державної судової адміністрації, де відбуваються судилища, а не суди. От зараз в ці хвилини судять офіцера Романа Червінського, який розкрив цю групу "вагнерівців" і йому мстять за це. Йому стало зле в залі суду і, ви знаєте, його тримають під вартою тільки тому, що він ворог нинішньої влади. От на ці речі, на такі судилища у вас кошти є, а ми пропонуємо кошти від Державної судової адміністрації перенаправити на Збройні Сили України.

І, до речі, я прошу коментарів Головуючого і пані Роксолани відносно того, чому ви так не любите Збройні Сили України, що навіть …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 508 поправка, авторства Геращенко і колег, комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:02:16

За-16

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 510.

Я так розумію, Федина буде. Будь ласка, Софія Романівна.

 

13:02:24

ФЕДИНА С.Р.

Товариство! Апарат Державної судової адміністрації, йому Верховна Рада пропонує додати 422 мільйони гривень. Це та адміністрація, яка переслідувала генерала Марченка, генерала Павловського, Сашка Погребиського, Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко, мене і Марусю Звіробій. Це та судова адміністрація, яка понад 20 годин вчора тримала Романа Червінського без їжі, без води, без адвокатів під час судового засідання, без можливості доступу до лікарів. Це та судова адміністрація, яка сьогодні спричинила те, що у Романа Червінського віднялися руки і ноги, і йому навіть не можуть забезпечити нормального медичного догляду. Та совість треба мати таким судовим адміністраціям в час війни, додавати 422 мільйони гривень. Колеги, я вас дуже прошу, включіть мізки і передайте ці 422 мільйони на потреби Збройних Сил України, і перестаньте переслідувати наших захисників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція комітету, будь ласка.

 

13:03:32

ПІДЛАСА Р.А.

Пропозиція включити мізки дуже слушна. Державна судова адміністрація нікого не переслідує, вона взагалі не має відношення до судочинства. Всі суди в 7 додатку бюджету. Подивіться туди, будь ласочка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 510 поправка вона авторства Федини і колег, вона комітетом відхилена. Вони наполягають на врахуванні. Ставлю 510 поправку на врахування. Прошу.

 

13:04:15

За-17

Рішення не прийнято.

Наступна 512-а, Бондар. Не наполягає.

513-а, Железняк. Зняв.

514-а, Железняк. Зняв.

515-а. Зняв Железняк.

Те саме 516, 517, 518 поправки.

519-а, Геращенко.

 

13:04:37

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, це дуже важлива поправка. Справа в тому, що в цьому бюджеті "слуги народу" додають мільйони і десятки, і сотні мільйонів Генеральній прокуратурі. Нагадаю, що у них уже третій свій на 300 відсотків Генпрокурор, який чинить оце кривосуддя, коли і досі по абсолютно замовним політичним, огидним справам таким, як генерал Марченко, генерал Павловський, Маруся Звіробій, які воюють, які захищають Україну, оці судилища тривають, і за це Генеральна прокуратура отримує щедре фінансування з бюджету. Так ось ми пропонуємо, щоб ці кошти було негайно перенаправлено на Збройні Сили України.

І до речі, всі пам'ятають, як ми розглядали тут законопроект 10038. І пані Роксолана була оголошена незламною героїнею, бо вона ж вісім годин працювала. І нам кричали, що ви блокуєте цей закон. Так а де підпис Президента? Зверніться негайно до Президента, він уже  десять днів не підписує Закон 10038.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 519 Геращенко і колег. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:06:02

За-18

Я не можу зрозуміти, ви, то просите не коментувати, то просите коментувати. Це ви до кого зараз звертаєтесь? (Шум у залі)

 Ні, бо я ж запитаю, я не можу зрозуміти. Просять не коментувати, потім просять коментувати.

520-а, Бондар. 520-а, Бондар. Відхилена. Не наполягає.

522-а, Железняк. Не наполягає.

523-я, Железняк. Не наполягає.

524-а, Железняк. Не наполягає.

525-а, Бондар. Не наполягає.

526-а, Бакунець з колегами. Не наполягає.

527-а, Бондар. Не наполягає.

528-а, Бондар. Не наполягає.

529-а, Комітет з питань національної безпеки. Не наполягає.

530-а, Бондар. Не наполягає.

531-а, Железняк. Не наполягає.

532-а, Железняк. Не наполягає.

533-я, Железняк. Не наполягає.

534-а, Бондар. Не наполягає.

535-а, Герасимов Артур Володимирович. Будь ласка. 

 

13:07:01

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, прошу ще раз і Роксолану, і Руслана Олексійовича, і кожного в цій залі послухати. Ця поправка, вона про те, щоб збільшити видатки на забезпечення виконання завдань та функцій ДПСУ, наших прикордонників, збільшити ці видатки на 5 мільярдів гривень. Шановні колеги, там чітко по правці написано звідки ці гроші. Але я вважаю, що цю поправку, не дивлячись на те, що в залі депутатів недостатньо, кожен свідомий народний депутат, який зараз тут знаходиться, обов'язково має підтримати, бо це гроші знімаються зі статей, які не наближають перемогу і перекидаються конкретно на діяльність наших прикордонників. Прошу кожного в цій залі зараз цю поправку підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

535 поправка Герасимова. Комітетом відхилена. Прошу голосувати. А, перепрошую, комітет.

 

ПІДЛАСА Р.А. Який номер?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 535-а, Герасимов.

 

13:08:21

ПІДЛАСА Р.А.

Дивіться, показники видатків на національну безпеку і оборону визначено у відповідному рішенні Ради національної безпеки і оборони, яке введено в дію указом Президента. Правка потребуватиме, ваша правка потребуватиме додатково 5 мільярдів гривень. І у вас відсутні обґрунтування і пояснення щодо зменшення видатків за іншими головними розпорядниками, так само як і відсутні відповідні розрахунки. На жаль, ця правка подана не відповідно до законодавства, тому ми її не можемо врахувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

535 поправка, Герасимов. Комітетом відхилена.

Прошу голосувати.

 

13:09:17

За-39

Рішення не прийнято.

536-а, Железняк. Не наполягає.

537-а, Железняк.  Не наполягає.

538-а, Железняк. Не наполягає.

539-а, Бондар. Не наполягає.

Ну, я мушу все це сказати, тому щоб потім ніхто не казав, що я не повертався до цих поправок.

540-а, Железняк. Не наполягає.

541-а, Железняк. Висловився.

542-а. Аналогічно.

543-я, Бондар. Не наполягає.

544-а, Бондар. Не наполягає.

545-а, Разумков.

Будь ласка.

 

13:09:47

РАЗУМКОВ Д.О.

Руслан Олексійович, там правка стосується того, щоб виділити додатково 100 мільйонів гривень для Державної прикордонної служби для реалізації проекту з закупівлі безпілотних авіаційних систем та засобів моніторингу державного кордону. Якщо б таке було зроблено до 24.02 можливо б і держава була більш якісно підготовлена до повномасштабного вторгнення, можливо б ми не мали таких колосальних втрат в Ірпені, Бучі, Ізюмі, Гостомелі і в інших містах, які були зненацька рашистами окуповані. Тому є пропозиція, це невеликі кошти, виділити їх прикордонникам для того, щоб таких безглуздостей і непідготовленості ми більше не бачили в системі державної оборони.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 545, будь ласка, поправка. Позиція комітету яка?

 

13:10:51

ПІДЛАСА Р.А.

Уряд ухвалив рішення, що безпілотні літальні апарати та антидронові системи закуповує та налагоджує виробництво в Україні Державна служба спеціального зв'язку, а потім безоплатно передає їх усім силам оброни. Ми заклали відповідне фінансування у розмірі 40 мільярдів гривень для Державної служби спеціального зв'язку, але народні депутати, на жаль, не…

Помовчіть, будь ласка. Помовчіть, будь ласка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Софія Романівна, будь ласка, давайте ми все-таки якусь культуру будемо елементарно проявляти в цьому залі. Є, ще раз кажу, є культура послухати відповідь на питання, а потім кричати. Я ще раз кажу, по-перше, це поправка Разумкова і відповідь іде на поправку…

 

ПІДЛАСА Р.А. А можна мені поновити час?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, обнуліть час. А дайте відповідь.

 

13:11:48

ПІДЛАСА Р.А.

На жаль, народні депутати дуже мало знають про роботу наших міністерств і про роботу уряду, і про закупівлі безпілотних літальних апаратів. І зокрема вони не розуміють, що для того,  щоб розгортати виробництво, потрібні кошти. Фактично 40 мільярдів гривень на закупівлю і виробництво дронів для того, щоб вони були на фронті. І зараз ми чуємо як народні депутати кричать у сесійній залі, хоча вчора вони відмовились виділити ці гроші і провалили законопроект 10037. Мені здається, в таких депутатів немає ні совісті, ні відповідальності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

545, да, поправка Разумкова і колег. Ви наполягаєте, Дмитро Олександрович? Ставлю цю поправку на голосування. Прошу голосувати.

 

13:12:55

За-25

Рішення не прийнято.

Олександр Сергійович.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКО О.С.

 

13:13:01

ГОЛОВУЮЧИЙ.

546-а, Шпак Любов. Не наполягає. Добре.

547-а, Бондар. Не наполягає.

548, Комітет з нацбезпеки. Не наполягає.

549, Железняк. Не наполягає. 

550, Железняк. Не наполягає. 

551, Железняк. Не наполягає. 

552, Бондар. Не наполягає. 

553, Бондар. Не наполягає. 

554, Бондар. Не наполягає. 

555, Прощук. Не наполягає. 

556, Бондар. Не наполягає.   

557, Бондар. Не наполягає. 

558, Бондар. Не наполягає. 

559, Железняк. Не наполягає.  (Шум у залі)

У вас же є таблиця, Олексій Олексійович.

560, Железняк. Не наполягає. 

561, Железняк. Не наполягає. 

562, комітет не  наполягає.

563, Бондаренко. Не наполягає. 

564, Бондар. Не наполягає. 

565, Железняк. Не наполягає. 

566, Железняк. Не наполягає. 

567, Железняк. Не наполягає. 

568, Бондар. Не наполягає. 

569, комітет не наполягає.

570, Кисилевський, Наталуха. Не наполягають.

571, Дмитро Олександрович Разумков. Будь ласка.

 

13:14:09

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Олександр Сергійович. Але давайте декілька правок візьмемо і об'єднаємо. 571-а, 584-а, 596-а, 604-а, 610-а. 3 хвилини дайте мені, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Давайте ще раз,  584-а, 596-а, 604-а і 610-а. Правильно?

 

РАЗУМКОВ Д.О. Ні. 571-а, 584-а, 596-а, 604-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І 610-а.

 

РАЗУМКОВ  Д.О. 610-а, да, все правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Разумков 3 хвилини, з початку.

 

13:14:44

РАЗУМКОВ Д.О.

Роксолано Андріївно, ви зараз згадали про якусь програму, яку ви дронів запускаєте на другий рік війни, намагаєтеся зараз сказати, що щось там вчора не проголосували депутати. 2 роки, ви  що робили? Я вже мовчу про те, що війта триває з 2014  року. Це перше запитання.

Запитання номер два. Ви кому це віддали? Наступного разу давайте так, ми поїдемо у відрядження, я вас з нами запрошую, ми проїдемося по всім бригадам, де ми були за це й проміжок  часу, я і мої колеги з "Розумної політики". У всіх запитуємо, з "Армії дронів" бачили хоч один дрон? Знаєте відповідь? Ні. Ні. Хочете, відео вам запишу, якщо ви не готові поїхати. Жодного дрона ніхто не бачив, ніхто всі дрони, всі "мавіки", що приїздить, приїздить завдяки волонтерам, завдяки громадським організаціям, завдяки, в тому числі,  і вашим колегам депутатам, які туди щось привозять. Але від Держспецзв'язку, який взагалі незрозуміло чим займається і чому це він цим займається, де такі прописані у них повноваження, покажіть, будь ласка.

Ви зараз дуже легко влаштувались, коли ви хочете просто забрати у місцевої влади і заткнути ті дірки, які натворив ваш уряд і ваша більшість, яка голосувала за бюджет на 2023 рік.  Тобто в лютому, вибачте, в листопаді 2022 року ви не знали, що будуть потрібні дрони? Ви на них гроші не заклали? Нащо ви приймали такий бюджет, коли майже в листопаді 2023, через рік, ви говорите: ой, а у нас немає на це грошей. Вам повинно бути соромно, ви людина відповідальна, на відміну від  багатьох. Ви знаєте, як це працює, ви знаєте, що за ці гроші не можна буде нічого вже купити в цьому році. Тому що поки ви проведете свої тендери, поки  ви поділите гроші між своїми, то ресурс ви отримаєте для виконання цих тендерів в грудні місяці, в кращому випадку. Нічого не закупите, розведете руками і скажете, ой, знову не вийшло.

Ви зараз можете казати про 2024 рік, але чомусь мені підказує здоровий глузд і не погана пам'ять, що в листопаді 2024, ви стоячи, якщо буде така можливість, стоячи на цій самій трибуні будете казати те саме. Я розумію, що у вас дуже не вдячна сьогодні робота стояти за всіх віддуватися, але це так. І ви це знаєте, якщо не вірите, поїхали разом перевірите, як голова бюджетного комітету, будете більш фахово в цьому розбиратися, більш глибоко і з перших вуст.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  ми щось ставити будемо з  того, Дмитро Олександрович? Ні. Добре.

Я хотів би просто для протоколу сказати, що теж відвідую бригади, і я бачив з Армії дронів дрони. Я не можу розголошувати, на жаль, де я був. Що? Я не можу сказати, чесно, я вам скажу особисто Дмитро Олександрович, чесно.

Ірина Володимирівна, я ж вирішую сам, що мені можна казати, а, що не можна в житті. Правда?

Дякую.

Так, 572. Не наполягають.

573. Бакунець. Не наполягає.

574. Бондар. Не наполягає.

575. Цабаль. Не наполягає.

576. Южаніна. Не наполягає.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, sorry. Вибачте.

Будь ласка, Ніна Петрівна, ви одну чи по одній. Добре.

 

13:18:52

ЮЖАНІНА Н.П.

Одну. Шановні колеги, ми намагалися розібратися на робочій групі в комітеті. Адже ще 11 червня 21-го року Шмигаль анонсував реформу оплати праці в державних органах, а потім у серпні 23-го року, проводячи засідання Кабінету Міністрів, він вирішив поспішити для того, щоб у 24-му році виконати свою обіцянку. Я задавала вам питання, ви до сих пір… От ви мали би, пане Денисе, на сьогодні подати зведені дані, як ви проводите цю реформу? Реформа має проводитися в межах фонду оплати праці 21-го року плюс індекс інфляції, за рахунок скорочення і вирівнювання заробітних плат, про які ви дуже правильно говорите, але ж ви так не робите. Ви збільшуєте бездушно. І от ви говорите, зараз я, у моїй поправці це Міністерство економіки, ви пояснювали, щоб це урівняти зарплати працівників, які там працюють. Але це 208 мільйонів гривень. Невже ви думає, що сьогодні час проводити вирівнювання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будете ставити на голосування?

Ставити?

Да, будь ласка.

Ніна Петрівна Южаніна пропонує врахувати правку номер 576. Комітетом вона відхилена.

Прошу голосувати.

 

13:20:24

За-30

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

577. Бондар. Не наполягає.

578. Гетманцев. Не наполягає.

579. Бондар. Не наполягає.

580. Кисилевський. Не наполягає.

581, Комітет. Не наполягає.

582, Бондар. Не наполягає.

583, Комітет. Не наполягає.

584, Разумков. Не наполягає.

585, Шпак. Не наполягає.

586, Тимошенко. Не наполягає.

587, Бондар. Не наполягає.

580, це врахована вона.

 

ЮЖАНІНА Н.П. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Ви хочете на повне врахування поставити? Будь ласка, 588 правка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

13:21:04

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, знову ж, виходячи з робочої групи і що ви мені там сказали про те, що це економія по Фонду безробіття як частини єдиного соціального внеску, я звертаюся все ж таки до голови профільного комітету.

Пані Галино, невже ви вважаєте, що ЄСВ, який сплачується кожним, виходячи із оплати праці, яку він отримує, і має бути спрямовано частково в Пенсійний фонд, частково в Фонд безробіття для того, щоби працівник, якого звільнять, міг отримувати заробітну плату, середню заробітну плату протягом року, ці правила ви змінили на час воєнного стану, від цього отримали, кинули людей, по суті, кинули.

Як ви хочете накопичувальну систему пенсійну проводити? Ви ж обманули людей навіть в цьому відношенні. Звільнений не може отримати те, що за нього заплатив роботодавець. І зараз ці гроші давайте "розтиримо" по карманам, тому оце, починаючи з першого мільйону, п'ять програм... Я звертаюсь до команди "Голосу". Ви куди дивитесь? Ви з чим погоджуєтесь? Десятки мільярдів...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Ставлю на повне врахування правку номер 588 народного депутата Южаніної. Комітетом вона врахована частково. Прошу голосувати.

 

13:22:33

За-23

Рішення не прийнято. Правка лишається врахована частково, як її врахував комітет.

589, Тимошенко.

590, Бондар.

591, Кисилевський. Не наполягає.

592, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

593, Комітет аграрної політики. Не наполягає.

594, Бондар. Не наполягають.

Гетманцев, 595. Не наполягають.

Разумков, 596. Не наполягають.

Микиша Дмитро Сергійович, будь ласка, 597.

 

13:23:01

МИКИША Д.С.

Дякую.

Колеги, це надважлива правка, ми пропонуємо додати кошти, 630 мільйонів, на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Всі ми знаємо, що наша країна зараз, сотні тисяч квадратних кілометрів заміновані. І величезний процент цих земель саме є сільськогосподарського призначення.

Ми розуміємо, що це якраз аграрна промисловість – це один зі стовпів нашої економіки. І якщо ці землі будуть заміновані, то, звичайно, вони не будуть використовуватись в економіці і не будуть використовуватись для того, щоб нагодувати наших людей, людей України, і не тільки людей України, і Європи, і Африки, і всіх інших.

Тому ці землі надважливі в структурі нашої економіки. Для того, щоб вони працювали, їх в першу чергу треба розмінувати. І ми якраз цією правкою додатково надаємо 630 мільйонів для цієї діяльності.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування правку номер 597, народного депутата Микиші. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:24:26

За-26

Рішення не прийнято.

598. Ніна Петрівна, будь ласка.

 

13:24:33

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, звісно, бути легко бути у владі, коли там тебе чують. Дуже важко, коли ти опонуєш і доводиш свою точку зору. 3 мільярди гривень. Колеги з "Голосу", ви тільки що говорили про те, що все на оборону. Так от, 3 мільярди гривень – це на так звані "інвестняні". Крім того, що зробили їм пільги: 10 років не платять податок на прибуток, не платять ПДВ і мито при ввезенні обладнання, - так ще в воюючій країні 3 мільярди виділити живими грошима, щоб розтирили по трьох проектах? Як вам не соромно?

Будь ласка, приберіть ці речі. Коли говориш про це з військовими, ну, вони просто не знають, що з нами зробити, або що зроблять, коли прийдуть сюди після перемоги. Будь ласка, вжийте заходи, дайте доручення все ж таки, або розгляньте на засіданні уряду ці питання. Недоречно зараз витрачати мільярдами на такі речі, де йде сплошний дерибан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування правку номер 598 народного депутата Южаніної та колег. Комітетом вона відхилена. Прошу голосувати.

 

13:25:56

За-27

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

Далі 599-а, Тимошенко. Не наполягає.

600-а, Бондар. Не наполягає.

601-а, Ірина Володимирівна Геращенко. 5 хвилин, будь ласка, і там низка правок буде потім ставитися на врахування. Будь ласка, 5 хвилин, Геращенко.

 

13:26:14

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую.

Шановні колеги, ви знаєте, я абсолютно шокована тим, що голова бюджетного комітету і керівництво парламенту зараз таку відверту неправду говорять, що начебто Збройні Сили України забезпечені безпілотниками і тепловізорами.

Пані Роксолана, в п'ятницю ми з колежанками їдемо на фронт, ми щодва тижні буваємо в різних підрозділах на донецькому, херсонському, харківському, куп'янському, запорізькому напрямку. Ми беремо вас із собою, щоби ви переконалися в тому, що, на жаль, підрозділи на цих найгарячіших напрямках не забезпечені безпілотниками, тепловізорами й іншим.

Ми так само були не менше шоковані цими такими бравурними заявами керівника уряду, який заявив, що 40 мільярдів гривень було виділено на закупівлю 190 тисяч БПЛА. І дійсно хочеться дізнатися, де вони? Тому що 110 бригада, яка півтора року на авдіївському напрямку, зараз збирає на ці важливі безпілотники й інше.

І тому, що пропонуємо ми нашими поправками? Це з бюджету воюючої країни забрати всі другорядні видатки і перенаправити їх на Збройні Сили України. І ми би хотіла, на жаль, зараз послухати, пані Роксолана, ваш коментар, тому що мова йде про дуже важливі речі. А ми бачимо, що пані Роксолана пішла і Голова Верховної Ради, коли мова заходить про Збройні Сили України, вони пішли, вони не хочуть давати відповіді на ці запитання.

Але ми хочемо послухати наступні коментарі, як в бюджеті воюючої країни можна залишати мільярди гривень на Верховну Раду України? Зокрема, ви тільки вдумайтесь, 170 мільйонів іде на телеканал "Рада", керівник телеканалу "Рада" щомісяця отримує зарплату 95 тисяч гривень. За що? За політичну цензуру, за те, що Рада не показується в прямому ефірі, там немає опозиції, там немає представлення зараз дебатів по бюджету і українці не знають, як витрачаються їх кошти. Тому ми просимо 170 мільйонів з телеканалу "Рада" перенаправити на дрони. До речі, шановна пані Роксолана, пан Стефанчук, можливо, ви будете знати, що це десь 650 хороших дронів, які дуже потрібні Збройним Силам України.

Далі, поправка 1222, вона стосується перенаправлення 1,5 мільярда гривень з марафону, який ніхто не дивиться, окрім Офісу Президента, тому що в цьому марафоні тільки радники і порадники Офісу Президента, а їх 80 там працює радників і пес Патрон, там немає армії, там немає наших героїв. Але на оце "г", вибачте, іде 2 майже мільярди гривень, 2 мільярди гривень платників податків. І, більше того, вони платяться на олігархічні телеканали. Уявіть собі, "1+1" і досі 25 відсотків цього каналу належать Медведчуку, інші відсотки належать пану Коломойському. Вони не арештовані, ці відсотки і ці акції, навпаки, фінансуються з коштів платників податків. Мабуть, правильно 2 мільярди гривень перенаправити зараз на Збройні Сили України.

Далі, БЕБ, структура, яка "кошмарить" бізнес, цей малий і середній бізнес, які ще шевеляться в країні, які створюють робочі місця, сплачують податки, сплачують зарплати людям, які в них працюють, до них щодня приходять з обшуками, з якимось там виїмками і мало, розумієте, мало тиснуть бізнес. Тому наш зараз Комітет з питань бюджету, міністр з питань фінансів і ви всі дали БЕБ збільшене фінансування. Ми говоримо нашою поправкою 1242 про те, щоб перенаправити кошти з БЕБ на Збройні Сили України. Ми маємо об'єднатись не навколо прізвищ, ми маємо об'єднатись не навколо структур зараз, а навколо єдиного – Збройних Сил України. І вибачте, будь ласка, залишати в бюджеті воюючої країни мільярди на марафон, мільярди на канал "Рада", який перетворився на найогидніше пропагандистське дійство, на репресивні   органи, на прокуратуру, це просто ганьба.

Тут дуже багато звучить зараз, знаєте, прикладів до Ізраїлю. Так покажіть мені, а де в Ізраїлі марафон, де в Ізраїлі єдиний марафон і хтось на олігархічні канали там з бюджету виділяє кошти, можливо, давайте виправляйте ваші помилки. Чи вам не соромно було солдатам і офіцерам дивитися в очі?

І, найголовніше, ми не почули від голови бюджетного комітету і Голови Верховної Ради, так чому не виконуються закони України? У червні ми проголосували про збільшення виплат пораненим, які дійсно отримують сьогодні 600 гривень. Цей закон досі не виконується урядом, може прийшов час задати уряду питання, може собі вони зарплату день в день виплачують і БЕБ, і прокуратурі, а пораненим, інструкторам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, ви всі хочете п'ять ставити на врахування, да? Да, я перевірив, там єдине, що ви написали 1122, то не ваша, а 1222 ваша, це технічна помилка, ми можемо її врахувати, врахувати не правку, а помилку цю. Добре. Тоді ставлю на голосування почергово наступні правки.

601 правка народних депутатів Геращенко і колег, комітетом відхилена. Прошу голосувати. 601.

 

13:32:08

За-29

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

1140. П'ять правок зараз.

1140, народного депутата Геращенко і колег, комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:32:35

За-26

Правка не врахована.

1156. 1156, Геращенко та колег, комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:32:59

За-28

Правка не врахована.

1222. Комітетом відхилена. Прошу голосувати. Геращенко та колеги.

 

13:33:23

За-29

Правка не врахована.

І 1242. Комітетом відхилена. Народний депутат Геращенко та колеги. Прошу голосувати.

 

13:33:50

За-27

Правка не врахована.

1242. Для довідок: це був БЕБ все-таки, а не марафон. Марафон – 1222. Я, бачите, розібрався у ваших правках вже, Ірино Володимирівно. (Шум у залі) Але я і не голосував проти, якщо ви звернули увагу. Я утримався. Це є така позиція, це – демократія. Рухаємось далі.

602-а. Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

13:34:21

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, тут майже півтора мільярда гривень стосується такого собі товариства акціонерного "Українська фінансова житлова компанія". На робочій групі пояснили, що це більш як технічна операція. Але все ж таки, пане Улютін, ви говорили про те, що ви збираєтесь відновити діяльність цієї компанії, при тому що її очолює людина Мецгер Євген Володимирович, який спалився у своєму хамовитому відношенні і неефективності як менеджера, і ви зараз говорите, що під час війни ви хочете відновити діяльність цієї компанії.

Мені здається, що, ну, шкода, що не чують всі народні депутати і не можуть прийняти рішення у такі відповідальні дні, коли приймається насправді бюджет на наступний рік.

Я прошу розібратися з цим питанням. І по можливості врахуйте, або якщо це тільки прогонка, то да. Але використовувати кошти під таким керівництвом, я категорично проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правка... Не треба. Добре.

604, Дмитро Олександрович. Ми вже її відпрацювали.

605, Герасимов Артур Володимирович. Будь ласка.

 

13:35:33

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Олександр Сергійович.

Шановні колеги, от теж попрошу уваги в кожного депутата, хто зараз присутній в залі. Цією поправкою ми збільшуємо видатки на 2 мільярди гривень на гуманітарне розмінування в Україні. І для пані Роксолани, де ми ці гроші знімаємо, бо в кожній моїй поправці це обов'язково вказано, тому не треба з трибуни казати речі, які не відповідають дійсності. Ми знімаємо з таких рядків: здійснення прокурорської діяльності; підготовка та підвищення кваліфікації прокурорів; забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань; виробництво та трансляція телерадіопрограм; збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції; фінансова підтримка системи державного іномовлення. Грубо кажучи, знімаємо з напівкорупційних статей, віддаємо на гуманітарне розмінування. Прошу всіх підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правка номер 605 народного депутата Герасимова. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:36:55

За-29

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

Микиша, будь ласка, Дмитро Сергійович, 606 правка.

 

13:37:02

МИКИША Д.С.

Дякую, Олександр Сергійович.

Правка також про гуманітарне розмінування. Я хотів би звернути увагу на ті проблеми, які наразі існують в цій галузі. В першу чергу це шалена просто чисельність квадратних кілометрів, це сотні тисяч квадратних кілометрів, які необхідно розмінувати, і для цього в нас є не дуже багато компаній і західних, і вітчизняних, які можуть це робити. А відділи сертифікації і ліцензування, на жаль, цей процес трішечки заторможують, скажемо так, пригальмовують і не видають відповідних. Але найголовніша проблема – це якраз відділи, які потім приймають ці роботи. Насправді цих людей всього до двадцяти на всю Україну. Ми ж розуміємо, що в таких умовах ці сотні тисяч кілометрів не будуть взагалі прийняті як розміновані. І тому правка направлена якраз виділити додаткові кошти на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення,  в тому числі і на відповідні роботи. Тому, колеги, дуже прошу, це надважливо, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування правку номер 606, народного депутата Микиші. Комітетом вона відхилена.

Прошу голосувати.

 

13:38:26

За-32

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

608.

Ніна Петрівна, будь ласка.

 

13:38:33

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я ще раз наголошую, це не чесно по відношенню до людей, це не по-державницькі. І зараз наша держава виглядає як країна, в якій ніколи не можна отримати відраховані тобою внески.

Про що ви говорите? Ці п'ять програм, які ви вирішили запустити за рахунок 10 мільярдів забраних у людей реально… Вони могли скористатися, втративши свою роботу, отримуючи середню заробітну плату. Це було би допомогою конкретно для людей. Так ні. Давайте зараз зробимо нову програму "Підтримка внутрішнього попиту на вітчизняні товари". Питають мене, а ви що, не підтримуєте попит на вітчизняні товари? Так я як економіст задаю вам питання. Що підтримує попит на вітчизняні товари?  Спроможність людей. Віддайте так як це передбачено було всі роки Бюджетним кодексом. І не роздавайте за оці голоси, які тут в залі є абсолютно безразлічних людей 10…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будете ставити? Окей.

609, Тимошенко. Не наполягає.

610, Разумков. Вже була.

611. Будь ласка, Микиша.

 

13:39:54

МИКИША Д.С.

Дякую.

Відповідна правка вона спрямована якраз на допомогу нашому вітчизняному підприємництву, в першу чергу сільськогосподарського призначення. Я просто зачитаю, які цифри, 2,9 мільярда на що ми розподіляємо. 2 мільярди на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. 630 мільйонів надання грантів для створення або розвитку бізнесу. Це надважливо. 200 мільйонів на страхування, перестрахування та гарантії експортерам через Експортно-кредитне  агентство.

Ми ж розуміємо, які ризики є і з чим стикаються наші в першу чергу аграрії. І 100 тисяч залишаємо на стимулювання попиту вітчизняних товарів. Тобто ми розуміємо, що це якраз 2,9 мільярда, вони в першу чергу направлені на розвиток нашого підприємництва, підтримку і забезпечення, і надання гарантій від держави на розвиток відповідного напрямку. Тому, колеги, це надважливо, бо економіка якраз головна опора нашої армії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставити? 611 правка народного депутата Микиші. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:41:20

За-31

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

612, Бондар. Не наполягає.

613, Бондар. Не наполягає.

614, Тимошенко. Не наполягає.

615, Железняк. Не наполягає.

616, Ніна Петрівна Южаніна, будь ласка.

 

13:41:33

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я періодично читаю телеграм-канали аграріїв. І поцікавилася всіма програмами Міністерства економіки, якими передбачається підтримка нашого українського бізнесу. Я була вражена. Якщо ви думаєте, що ми уже обрали вектори як буде розвиватися економіка в післявоєнний період, ви помиляєтеся, у нас робиться все як було. А, аграрії, давайте все віддамо аграріям. Так от, щоб ви знали, фонд підтримки підприємництва 18 мільярдів, 18 мільярдів, більше половини – це виключно підтримка аграріям. Яким аграріям? Я попросила зараз інформацію від Міністерства економіки. Це маленькі, можливо, фермери? Ні, це великі підприємства, великі. Ви наступаєте на граблі і не думаєте зараз про те, що насправді треба робити воєнний бюджет. Не робіть цього, давайте перемогу здобудемо, а потім через пів року після перемоги будемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будете ставити?   Добре.

617, Железняк.

618, Железняк.

619, Гетманцев. Не наполягає.

620, Бакунець. Не наполягає.

621, Бондар.

622, Гетманцев.

623, Бондар.

624, Цабаль.

625, Гетманцев.

626, Бондар. Бондар, Бондар.

629, Завітневич. Не наполягає. 

630, Магера. Не наполягає. 

631, Бондар.

632, Бондар.

633, Шпак.

634, Железняк.

635, Железняк.

636, Железняк.

637, Бондар.

638.

639. Дмитро Олександрович!

 

13:43:31

РАЗУМКОВ Д.О.

Олександр Сергійович, 639, 648, 673, 682, 775, 888, 910-а, 919-а, 933-я і 993-я – це десять правок,  дайте мені 7 хвилин, будь ласка. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, ще раз повторіть їх, будь ласка, бо я не встиг за вами.

 

РАЗУМКОВ Д.О. 639-а, 648-а, 673-я, 682-а, 775-а, 888-а, 910-а, 919-а, 933-я і 993-я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, 8 хвилин, з  початку, дайте, будь ласка.

 

13:44:20

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую.

Шановні колеги, я не буду навіть ставити ці правки на врахування,  тому що в залі зараз знаходиться знову близько 30, може  40 колег і це не має сенсу, сьогодні багато про це говорили, в тому числі і мої колеги з "Розумної політики", тільки що про це говорив і пан Микиша і інші. Про те, що питання, які,  дійсно, мають бути в цьому бюджеті – це має бути першочерговим питання Сил безпеки  і оборони.

Але, дійсно, питання Сил безпеки і оборони і їх забезпечення, а не  забезпечення корупційних схем, які, на жаль, процвітають вже другий рік поспіль повномасштабного вторгнення з боку Російської Федерації на Україну. Для когось це війна, знаєте, як в прислів'ї, для когось війна, а для когось мать родна і хтось дуже сильно на цьому заробляє. Про це говорять не лише  в державі, не лише в Києві, саме страшне, що про це говорять і наші закордонні партнери і  найгірше, що про це говорять на фронті. Говорять наші з вами захисники, вони дуже добре розуміють, що відбувається, вони розуміють, куди йдуть гроші замість того куди вони мали б піти: на забезпечення української армії, на забезпечення виплат, на забезпечення боєкомплектом, на закупівлю озброєння, чого сьогодні дуже не вистачає, а хтось собі дозволяє набивати кишені в літніх, не зимових куртках, наприклад.

Друге, важливе питання, яке також відображене було в наших правках і його не врахували, я не  розумію чому, це підтримка українського бізнесу. Я мовчу, що паралельно з бюджетом ви розглядаєте закони, які його знищують. Це, наприклад, 8401, який був прийнятий і зараз у мене на руках відповіді від голови Офісу Президента, пана Єрмака, відповідь від Міністерства фінансів, які фактично, вас, шановні колеги  народні депутати звинувачують в тому, що ви прийняли не той законопроект, який треба було для МВФ, 8401. Така відповідь, що Офіс Президента каже, ми в цьому не приймали участь взагалі, а Мінфін каже, ну проголосували ж народні депутати. Саме страшне, що велика частина тих хто за це проголосував, цей закон взагалі не читали і повірили просто на слово, що цього вистачить для МВФ. Натисли зелену, коли я і мої колеги казали, що цього робити не можна.

Роксолана Андріївна, тут зараз дуже весело, але буде потім дуже не весело, коли ви не зможете забезпечити бюджет. І минулого разу, коли ми приймали 10038 персонально брали на себе відповідальність, як голова комітету, що цих грошей вистачить, я хотів би вам про це нагадати.

То повертаючись до бізнесу. Зараз у вас, паралельно з бюджетом на розгляді Закон 10016, який створює величезну прірву можливостей для корумпованих чиновників, "кошмарить", вибачте за сленг, бізнес, а паралельно ви всім розповідаєте, що ми наскільки, на 93 чи на 97 відсотків лише закриваємо потреби армії власними надходженнями до бюджету. Якщо ми так далі будемо ставитись до українського бізнесу, ми скоро будемо закривати 70, потім 60, а потім взагалі нічого закривати не будемо, тому що бізнесу не буде. Не буде робочих місць, не буде податків, не буде надходжень, не буде зарплат військовим, не буде снарядів і не буде перемоги. Завдяки такому ганебному і неефективному підходу.

Ви також, мабуть, забули, тому що цього недостатньо, в бюджеті який приймається, про тих людей, які є вимушено переміщеними по території нашої держави, повтікали від війни і залишились там, де їх доля застала, і це теж відповідальність держави. Тому що держава, готуючись або не готуючись до 24.02 нічого не зробила для того, щоб підготувати базу для таких людей, забезпечити їх житлом, можливим житлом, якщо дійсно влада знала, що все так буде погано 24-го, забезпечити їх робочими місцями, забезпечити релокацію підприємств, на яких вони будуть працювати, забезпечити можливість повернутися назад в державу з країн, до яких вони виїхали на початку війни. А не виходять міністри, віцепрем'єри і кажуть, ви не повертайтесь в державу, нам це не треба, нам вас ще годувати. Як так, не треба? Холодно у нас і світла немає, краще залишайтеся у Польщі, там живіть, там сплачуйте податки, там розбудовуйте їх економіку.

Норвегія знаходить для наших співгромадян можливість їх залучити, виплатити ресурси і забезпечити роботою і житлом, а Україна не хоче цим займатися, тому що набагато легше міністру вийти і сказати, ви, не повертайтеся, буде дуже холодно, буде темно, і все. А потім виступити по тим чоловікам, які виїхали за кордон по справкам, довідкам, які їм продали в ТЦК. Я хотів би нагадати, що ТЦК – це також є частина влади, за яку ви безпосередньо несете відповідальність. Потім їм вийти і сказати, ви знаєте, ви, коли будете повертатися, ми вас посадимо на 12 років або ви маєте заплатити 13 мільйонів. Ну, якась це дивна державна політика, всі держави роблять так, щоб люди поверталися до своєї країни...

Я прошу вибачення, Ростислав Миколайович, не видно цілого доповідача. Дякую.

 Всі держави роблять так, щоб поверталися їх громадяни і допомагали відновлювати економіку і захищати державу. От, наприклад, вам Ізраїль, скільки людей повернулося туди, коли їх закликали боронити державу. Ніхто їм не казав, що ви виїхали, то коли будете повертатися – вам треба буде 13 мільйонів шекелів заплатити і ще ми вас на 12 років посадимо. Ви там сидіть, тому що, коли ракети летять, тут може не бути світла. Розумієте? Оце є різниця в підходах, відсутність державної стратегії. А відсутність, знаєте, половина результату – це правильно поставлена мета.

На жаль, в цьому законопроекті про Державний бюджет на 2024 рік мета гарно звучить, але абсолютно не прописано як її досягнути. Ви сюди також позакладали серіали, я розумію, що це вам команда така прийшла, але, ну, у вас же є совість. Ви ж – люди, ви ж в цій же країні живете, ви з цими ж захисниками спілкуєтесь, по вам також взимку прилітають ракету, ну, ви тут же сидите, у вас також немає світла, як і у людей у всіх інших. Ми ж не лише на печерських пагорбах живемо, правда? Ми всі повинні жити однією проблемою – проблемою як наблизити нашу перемогу. А дивлячись на деяких колег в цьому залі, здається, що в них абсолютно інша проблема, а не наближення нашої перемоги.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Рухаємося далі. Да?

Так, 640, Шпак. Не наполягає.

641, комітет. Не наполягає.

642, комітет. Не наполягає.

643, комітет. Не наполягає.

644, комітет. Не наполягає.

645, Бондар. Не наполягає.

646, Гетманцев. Не наполягає.

647, Магера. Не наполягає.

648, Разумков.

649, Шпак. Не наполягає.

650, Єфімов. Не наполягає.

651, Мокан Василь Іванович. Будь ласка. Не наполягає.

652, Железняк.

653, Железняк.

654, Железняк.

655, комітет.

656, Гетманцев.

657, Бондар.

658, Єфімов.

659, комітет.

660, Бондар.

661, Бондар.

662, Бакунець.

663. Ірина Володимирівна… А, це Ірина Фріз буде. Добре. Будь ласка, Фріз Ірина.

 

13:53:27

ФРІЗ І.В.

Дякую дуже.

Під час доповіді міністр фінансів наголосив на тому, що це вкрай важкий бюджет для нашої держави буде, і ситуація буде далека від того, щоб розглядати її як, знаєте, такою хепіендівською.

Ця правка, 663, говорить про необхідність збільшення фінансування Міністерства оборони, зокрема спрямувавши 16 мільярдів з програми за кодом 210000, збільшивши фінансування Міністерства оборони.

Я хочу наголосити, що рішенням Комітету з питань нацбезпеки та розвідки було спрямовано листа до Комітету бюджетного щодо необхідності збільшення фінансування сектору безпеки і оборони у вісім разів. Вдумайтесь, будь ласка: у вісім разів більше потребуватиме сектор безпеки і оборони, ніж йому було виділено.

Тому, дійсно, давайте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Їх ставити, пані Ірино, Ірино Василівно? (Шум у залі)

 Тоді ставлю на голосування правку номер 663 народних депутатів Геращенко, Фріз і колег. Комітетом вона відхилена. Прошу голосувати.

 

13:55:00

За-25

Рішення не прийнято. Правка відхилена.

664. Гончаренко Олексій Олексійович, будь ласка.

 

13:55:07

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Так, друзі, продовжую вам розповідати про бюджет несправедливості. І ще дуже важлива цифра: дитина – 860 гривень на місяць. Друзі, 860 гривень на місяць на дитину. У порівнянні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій Олексійович, так не потрапляє в камеру. Трошки ближче до вас, давайте.

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. Отак потрапляє? Отлично, дякую вам, пане Олександре.

860 гривень на місяць. Я звертаю увагу, камери і на всі інші тут цифри, вони всі важливі. Тобто на весільний торт, на весільний торт нашого прокурора та дебеерівця можна це, десять років треба збирати кошти. 100 тисяч гривень – це десять років треба збирати кошти на дитину, або одразу три народити, щоб можна було на торт зібрати хоча б за три роки. От це реальність – 860 гривень на дитину.

Друзі, це бюджет несправедливості, і це бюджет не війни, а якихось інших пріоритетів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це правка номер 664, комітетом відхилена… Не ставимо, добре, важливіше роз'яснення тут.

665, комітетом відхилено.

666, Железняк. Відхилено.

667. Відхилено.

668, Железняк. Не наполягає.

669, Крейденко. Не наполягає.

670, Бондар. Не наполягає.

671, Івченко. Не наполягає.

672, Магера. Не наполягає.

673. Відпрацювали.

Микиша Дмитро Сергійович. 674, будь ласка.

 

13:56:46

МИКИША Д.С.

Дякую.

Колеги, кожного дня спілкуюсь з військовими, вони мені телефонують, особливо в останні дні, і говорять про те, що навіть зараз уже продовжують обмежувати їх в заробітній платні, а саме: в ДГВ, додаткова грошова винагорода. Постійно в кожному підрозділі з кожним місяцем все менше виплачують. По деяких взагалі, скажемо так, скасовують ці ДГВ, і вони отримують абсолютно голу ставку. Це якраз ті підрозділи, які воюють, безпосередньо беруть участь у відсічі. І штурмові підрозділи, і територіальна оборона, яка якраз боронить не десь там в тилу, а вона саме боронить нашу державу на лінії зіткнення. І якраз в цих всіх підрозділах скасовується додаткова грошова винагорода, і передбачають, що це... Ми розуміємо, що в наступному році в бюджеті, який ми зараз розглядаємо, буде ще гірше. Тому якраз ми пропонуємо збільшити видатки на заробітну платню всім військовослужбовцям.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування правку номер 674 народного депутата Микиші. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:58:11

За-26

Рішення не прийнято. Правка не врахована.

675-а, Ірина Василівна, будь ласка.

 

13:58:23

ФРІЗ І.В.

Дякую дуже.

Насправді ця правка в черговий раз спрямована на те, щоб збільшити фінансування наших Збройних Сил України. Зокрема, ця правка пропонує 120 мільйонів спрямувати за програмою забезпечення підготовки кадрів наших військових. Я вважаю, що якщо ми сьогодні, дійсно, не перейдемо на бюджет війни, який має бути бюджет 2024 року, то ми можемо опинитися з бюджетом поразки, адже всі статті видатків, які не спрямовані і не підсилюють наш сектор безпеки і оборони, насправді сьогодні будуть спрямовувати нас до поразки. Ми маємо переорієнтувати наші видатки і збільшити у вісім разів фінансування сектору безпеки і оборони, як того вони вимагають.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування правку номер 675 народних депутатів Геращенко, Фріз, колег. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

13:59:36

За-19

Правка не врахована.

Будь ласка, Руслан Олексійович.

Далі, 676-а, 677-а, 78-а, Железняк, Цабаль. Відхилені. Вони не наполягають.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

13:59:45

ГОЛОВУЮЧИЙ.

679-а. 679-а, Железняк. Не наполягає.

680-а, Бондар. Не наполягає.

681-а, Яцик. Не наполягає.

683-я, Івченко. Не наполягає.

684-а, Магера. Не наполягає.

685-а. Герасимов Артур Володимирович.

Будь ласка, Артур Володимирович.

 

14:00:15

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Руслан Олексійович. Це 685-а, правильно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все вірно.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Можу сказати, що тут, колеги, я прошу виділити додаткові гроші, тобто збільшити видатки на програму з кодом 2101150. Ви запам'ятайте цю програму і уважно мене послухайте. Це "Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання". Знімаємо гроші традиційно: прокуратура, ДБР, телемарафон і далі видатки розвитку, наприклад, різних установ, які називаються "ні про що".

Тому, колеги, прошу зараз підтримати цю правку, бо в ній йдеться про те, щоб зняти гроші, давайте бути відвертими, з полукорупційних статей і перекинути їх на створення озброєння. Прошу всіх в цій залі підтримати цю правку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

685 поправка Герасимова, вона комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

14:01:37

За-26

Рішення не прийнято.

Дмитро Олександрович Разумков замість всіх поправок, 10 хвилин виступ. Будь ласка, Дмитро Олександрович.

 

14:01:48

РАЗУМКОВ Д.О.

Дякую, Руслан Олексійович. Ми багато говорили. Я не бачу, на жаль, бажання у депутатів фахово підходити до законопроекту. Я розумію, що завтра знову будуть розповідати про те, що тримали там п'ять, шість, сім годин депутатів, вони вимушені були попрацювати в залі, за щось проголосувати. Але я не бачу потенціалу для того, щоб зробити цей законопроект краще. Я розумію, що знову потім монобільшості і іншим депутатам будуть розповідати, що ви маєте за це проголосувати, тому що треба забезпечити армію. Сто відсотків – армію треба забезпечити. Треба забезпечити ГУР. Треба забезпечити навіть СБУ, тому що вони по деяким напрямкам роблять гарну роботу. Треба забезпечити прикордонників, треба забезпечити поліцію. Але я не розумію, чому ми маємо забезпечувати Секретаріат Кабміну, який так підготував цей законопроект, вніс.

Чому сьогодні при представлені бюджету, при обговорені важливих правок (це, колеги, в першу чергу до вас, представників монобільшості) ми не бачимо в залі Прем'єр-міністра? Йому все рівно на бюджет? Йому все рівно, чи будуть у нього гроші для того, щоб забезпечити армію і наближати перемогу? У нього є більш важливі питання? Це один із ключових законів і ключових питань, по яким буде жити держава наступного року. Треба віддати належне Мінфіну, є їх представники. Але, на жаль, немає тих, для кого це має бути важливим, – Прем'єра. Я не розумію, чому немає міністра оборони. Тут його ключові запитання, тут його ключові аспекти, які треба буде впровадити в бюджеті на 24-й рік. Їх немає. Немає 70, 80, 90 відсотків монобільшості.

Ми ж зараз непогані правки говоримо, це ж важко назвати спамом, коли ми пропонуємо зняти гроші з окремих напрямків і направити на армію так, як і пропонували в 10038, додатково 11 мільярдів. Це погано? Ні. Скільки не їздили по фронту, скільки не спілкувалися з нашими колегами, всі це підтримують.

Коли ми з вами скасовували мито, повернення безмитного ввозу автівок до країни, я хотів би нагадати всім, що ми обіцяли військовим, що їм зробимо пільги. Але цього знову немає. Лежать два законопроекти нашої команди, команди "Розумної політики", які дозволяють безмитне ввезення автівок для наших захисників і для того, щоб забезпечити їх і їх родини можливістю їх використання, тому що дійсно повинні дати можливість використовувати такі автівки, тому що це проблема для них, тому що є люди, які отримали поранення, є люди, які самостійно не зможуть керувати цими машинами. І в цьому плані наш закон повністю відповідає тому, що просять захисники.

Я, Руслан Олексійович, до вас звертаюсь як до Голови Верховної Ради, я розумію, що формує порядок денний Погоджувальна рада, але прошу в цьому плані вашої підтримки і підтримки першого заступника, Олександра Сергійовича. Це важливі закони, вони ж не про політику. Хочете, давайте відкличемо, внесемо спільний закон? Але треба забезпечити армію додатковими пільгами, тим більше, що все це ми обіцяли. Ви, коли скасовували безмитне ввезення автівок, ви це обіцяли. Але ми не зробили, ви не зробили, ви не даєте це занести в зал.

Друге важливе питання, яке підіймають наші захисники під час кожної поїздки на фронт – це те, що до 24-го… Просто вдумайтесь в цю проблему. До 24 лютого 22-го року, поки в нас тривало АТО, а потім ООС, зараховувався місяць за три. Знаєте, яка сьогодні ситуація? Зараховують один до одного. Скажіть, будь ласка, як ви вважаєте, коли їм важче воювати сьогодні чи до 24-го? Всі ж добре це розуміють, ви знаєте про цю проблему? Сподіваюся, так. Так само лежить наш законопроект, який допомагає вирішити цю проблему. Ніхто його не пускає до зали. Чому? Тому що це зареєстрував Разумков і команда "Розумної політики"? Окей. Давайте зареєструємо від будь-кого - нам же не "шашечки", нам їхати. Давайте голосувати. Ні. Так само як і багато інших питань. Ви  розповідаєте, що у нас багато що не на часі. Критикувати за корупцію не на часі. Виступати з правдою не на часі. Говорити на чорне – чорне, на біле – біле не на часі. Треба, щоб все у нас було рожеве. Все треба дуже-дуже хвалити. Ви ж самі закликаєте, щоб було поменше політики. А весь час говорите лише про вибори починаючи з минулого вересня, потім весни, потім зараз, зараз вже наступна весна пішла. То визначтеся, ви про що, ви про державу, чи про політику? І скажіть чесно людям, щоб вони розуміли, хто про що. Ви говорите, що Верховна Рада щось не дала, коли не проголосувала за законопроект 10037. А ви ж самі ці правила задали, а потім  їх почали змінювати. Ви ж не говорите, як ви будете забезпечувати міста, які сьогодні живуть виключно за рахунок цих субвенцій. Вибачте, військове ПДФО. Як вони живуть, а лише за рахунок того, що можуть забезпечити себе таким чином. Як вони допомагають армії, як вони облаштовують ППД, як вони закуповують окольними шляхами дрони, машини, броніки, казки. Як вони з першого дня війни допомагали військовим, яких дуже часто профільні структури полишили напризволяще і повтікали на Західну Україну. Ну, це ж правда, і ви це добре знаєте, і ми це добре знаємо. А головне, це добре знають люди. Вони, да, вони дійсно дуже часто мовчать. Але рано чи пізно цей терпець урветься. І за це треба буде нести відповідальність, політичну відповідальність, фізичну відповідальність, моральну відповідальність різного характеру. Ну, давайте ж будемо якось відповідально ставитись до того, чим ми займаємось. Так само як наші захисники відповідально ставляться до того, що боронять нашу державу і наближають нашу з вами перемогу. Ну, не буває так, що підрозділ в 410 людей, 410 осіб свого складу, а на позиціях залишилось, ну, скільки тут, ну, 30-40. Вам має бути просто соромно перед захисниками, відверто. Тим більше, що ми взагалі навіть і по правкам не можемо голосувати зараз. Ми не можемо… Не лякайтесь, Роксолана Андріївна, поки що зарано, відверто.  Це не смішно, колеги. Коли в залі залишається 30 людей, я не розумію. Потім ви натискаєте… От як вчора, ви натискаєте за PEP, а потім в своїх же чатах і у фейсбуці починаєте писати, як це погано, посипаючи голову попелом. Це як? Я розумію, що вам дуже зручно зафіксувати лише себе у владі, щоб більше ніхто туди не прийшов, щоб більше там не було нікого, щоб були лише ви, тому що ви вже пожиттєві PEP і більше нікого не треба туди підтягувати. Але, ні, є люди більш фахові за вас, більш розумні, більш ефективні, більш досвідчені. Так завжди в житті буває, це не тому, що ви погані або хороші. Це завжди так: на зміну вам прийдуть, я сподіваюсь, кращі, більш розумніші, більш ефективніші, і більше людей, які ретельно будуть ставитися до своїх обов'язків, до того, на що їх сюди відправила працювати держава, відправили працювати люди, за що вони отримують зарплату. Я розумію, що не всі на неї живуть, але отримують з бюджету. Тому давайте бюджет приймемо такий, щоб він допомагав народу, а не Офісу Президента, депутатам і Кабміну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Олександрович, ви всі свої поправки зняли. Дякую.

Наступна 686-а, Южаніна. Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

14:12:00

ЮЖАНІНА Н.П.

Коли ми з вами говорили про збільшення дохідної частини на 15 мільярдів за рахунок ренти на видобуток газу, то якраз 686 поправка спрямовує всі ці кошти, 15 мільярдів 45 мільйонів, по бюджетній програмі 2101150 "Розвиток, закупівля, модернізація та  ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання".

Я сподіваюся, що доручення, яке дано уряду, все ж таки не буде формальним, ми розберемося і потім спрямуємо кошти на наші Збройні Сили.

Прошу не ставити на  голосування цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

687-а, Южаніна. Будь ласка. Наполягаєте? 687, Ніна Петрівна! Не наполягаєте, так?

688-а, Гетманцев. Не наполягає. 

689-а, Железняк. Не наполягає.      

690-а, Железняк. Не наполягає. 

691-а, Железняк. Не наполягає. 

692-а, Цабаль. Не наполягає. 

693-я, Цабаль. Не наполягає. 

694-а, Цабаль. Не наполягає. 

695-а, Фріз. Будь ласка.

 

14:13:17

ФРІЗ І.В.

Дякую, пане Голово.

Напевно я зараз буду звертатися до глядачів, тому що сподіваюся, що все ж таки відео цього засідання побачать українці і зможуть дати оцінку діяльності  парламенту.

"Європейська солідарність" вимагає, вимагає і наголошує на необхідності збільшення фінансування сектору безпеки і оборони у  8 разів. Ми маємо всі затягнути пояси, ми маємо викреслити всі статті видатків, які спрямовані, не зрозуміло навіщо в таких  обсягах, під час війни.

Ми пропонуємо цією правкою з програми "Державна підтримка кінематографії" спрямувати 528 мільйонів за програмою  "Розвиток, закупівля, модернізація і ремонт озброєння та військової техніки".  Це зараз важливіше ніж, при всій моїй повазі, програма по кінематографії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наполягаєте.

 

ФРІЗ І.В. Ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Дякую.

696-а, Фріз. Будь ласка   

 

14:14:27

ФРІЗ І.В.

Дякую, пане Голово.

Чергова правка, яка спрямована на необхідність збільшення бюджетного фінансування за програмою "Розвиток, закупівля, модернізація і ремонт озброєння та військової техніки". Це те, що сьогодні потребують Збройні Сили України,  це те, що сьогодні потребує Національна гвардія в тому числі і Державна прикордонна служба.

Я наголошую, що "Європейська солідарність" закликає монобільшість, схаменіться і спрямуйте необхідне фінансування на сектор безпеки і оборони. Є рішення Комітету  нацбезпеки правкою, яка пропонує збільшити це фінансування у вісім разів, а не те, що було закладено під час формування цього бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не наполягаєте, так? Дякую. Йдемо далі.

697-а, Дубнов. Не наполягає.

698-а, Бондар. Не наполягає.

699-а, Івченко. Не наполягає.

700-а, Бондар. Не наполягає.

701-а, Комітет з питань національної  безпеки. Не наполягає.

702-а, Цабаль. Не наполягає.

703-я, Железняк. Не наполягає.

704-а, Железняк. Не наполягає.

705-а, Железняк. Не наполягає.

706-а, Рудик. Не наполягає.

707-а, Івченко. Не наполягає.

708-а, Кузбит. Вона врахована частково, перепрошую.

709-а, Кузбит і колеги. Не наполягає.

710-а, Мамка. Не наполягає.

711-а, Бакунець. Не наполягає.

712-а, Тимошенко з колегами. Вже висловились.

713-а, те саме.

714-а, Гетманцев. Не наполягає.

715-а, Лабазюк. Не наполягає.

717-а, Комітет з питань освіти, науки та інновацій. Не наполягає.

718-а, Крулько. Не наполягає.

720-а, Железняк. Не наполягає.

721-а, Железняк. Не наполягає.

722-а, Железняк. Не наполягає.

723-я, Комітет з питань освіти, науки та інновацій. Не наполягає.

725-а, Крулько. Не наполягає.

729-а. Комітет з питань освіти. Не наполягає.

730-а, Крулько. Не наполягає.

731-а, Тимошенко з колегами. Вже висловилися.

732-а, Цабаль. Не наполягає.

733-я, Южаніна. Будь ласка,  Ніна Петрівна.

 

14:16:40

ЮЖАНІНА Н.П.

Якщо можна 733, далі: 1018, 1029, 1111 і 1112,  п'ять поправок три хвилини і без підтвердження, врахування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте 3 хвилини.

 

14:16:57

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я просто думаю, не знаю, як звертатися до вас, пані Роксолано, до вас, пане Денис, але, коли ви говорите, що ми не маємо в цьому бюджеті видатків розвитку, ви ж обманюєте. Насправді, коли на це йдуть мільярди і ми не знаємо   наскільки ефективні і потрібні для Збройних Сил ці програми, але ми протестуємо, це ж законно. От подивіться, перша програма – пів мільярда. Здавалось би, дуже добра цільФонд розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти. Розбираюся з членами комітету, а тут і ремонти приміщень, а тут і асфальтні доріжки, і все, що потрібно мажоритарникам, які будуть однозначно голосувати за ці поправки.

Наступне, це взагалі уже цікаво, проведення земельної реформи – бюджетна програма 2803020. Довго запитувала себе, а що ще потрібно, куди ще 81 мільйон гривень треба витратити? А тут виявляється, уряд видав від 13 жовтня цього року Постанову 1078, якою передбачає реалізацію пілотного проекту щодо проведення масової оцінки земель протягом 11 місяців наступного року. Вас не шокує це? Про який пілотний проект, землі повністю заміновані, не маємо навіть уяви собі, коли ми їх розмінуємо. І це ж стосується східних і південних регіонів також. Ну навіщо так нераціонально ми підходимо?

Тому, звісно, коли я проходжу по всім цим видаткам, самим великим сумам, де збираються мільярди, мені здається, що це, ну просто ви не виконуєте свою функцію. Це ганьба! Мені незручно сидіти в цьому парламенті і навіть бути присутньою при розгляді такої ганьби. Я не розумію.

Будь ласка, передивіться це все, я просто вас прошу, ви ж теж співпрацюєте із нами, тому що коли ми говоримо зараз про те, що… І я пропустила 687 поправку, я вчергове, дуже важко по кожному розпоряднику відбирала нестандартні витрати або завищені видатки для того, щоб донести до вашого відома, де є ще економія. На жаль, якщо хтось не розуміє, не хоче чути, ну ви дві людини: голова комітету, заступник міністра фінансів почуйте мене, ви нас самі примушує сидіти годинами і розбиратися з цими видатками, не даючи нам повної інформації і не реагуючи на наші звернення.

Тому я вас прошу переглянути ці видатки і подати офіційно на "Європейську солідарність" пояснення, куди видатки розвитку будуть спрямовані в таких   величезних сумах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

734, Тимошенко з  колегами. Вже висловилися.

735, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

736. Врахована.

737, Кулько. Не наполягає.

738, Комітет з питань освіти, науки та інновацій. Не наполягає.

740, Гришина. Не наполягає.

742, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

744, Гришина. Не наполягає.

745, Цабаль. Не наполягає.

746, Цабаль. Не наполягає.

747, Бондар. Не наполягає.

748, Микиша. Не наполягає. Наполягаєте, да? Будь ласка, Микиша.

 

14:20:29

МИКИША Д.С.

Дякую. Колеги, всі ми говоримо про те, що  безпілотники дуже потрібні для нашої армії – погоджуюсь. Всі ми говоримо про те, що  їх не вистачає, їх треба закуповувати – погоджуюсь двічі. А ще краще, коли є виробництво наших безпілотників – тричі моя підтримка. Але найголовніше – щоб щось  своє виробляти і щоб своє потім поставляти на фронт, треба в першу чергу щоб були свої розробки.

Так от, правка про те, щоб Національний фонд досліджень, який підтримує наукові дослідження, науково-технічні експериментальні розробки, надаючи гранти відповідні, міг самостійно функціонувати. Вони фактично існують вже як самостійний орган, в них є все і бухгалтерія, все, все самостійно, а от гроші чомусь ідуть через Міністерство освіти. Ми ж розуміємо, коли гроші не безпосередньо у тебе, то ти також залежиш. Давайте вже просто, технічна правка, просто виведемо окремою строчкою, щоб Національний фонд досліджень мав свої гроші і ефективно працював.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ви наполягаєте?

 

МИКИША Д.С. Да, да, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 748 поправка Микиші. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

14:21:55

За-18

Рішення не прийнято.

Ідемо далі. 749, Шуляк. Не наполягає.

750, Бондар. Не наполягає.

751, Бондар. Не наполягає.

753, Тимошенко з  колегами. Висловилися.

754, Бондар. Не наполягає.

755, Железняк. Не наполягає.

756, Железняк. Не наполягає.

757, Железняк. Не наполягає.

758, Железняк. Не наполягає.

759, Железняк. Не наполягає.

Те саме 760 поправка, 761, 762, 763-я.

764-а, Бондар. Не наполягає.

765-а, Железняк. Не наполягає.

Той самий автор із колегою 766-а. Не наполягає.

767-а, Железняк. Не наполягає.

768-а, Бондар. Не наполягає.

769-а, Бондар. Не наполягає.

770-а, Цабаль. Не наполягає.

771-а, Цабаль. Не наполягає.

772-а, Івченко. Не наполягає.

773-я, Мамка. Не наполягає.

774-а, Бондар. Не наполягає.

776-а, Шпак. Не наполягає. (Шум у залі)

Наполягає Шпак? Перепрошую, будь ласка. Зараз вам включать мікрофон, я не чую вас. Кажіть. Три хвилини замість всіх ваших поправок?

 

14:23:05

ШПАК Л.О.

Три хвилини, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шпак, три хвилини.

 

14:23:13

ШПАК Л.О.

Хочеться все-таки, щоб депутати не піарились на бюджеті, тому що це бюджет, на який країна буде жити цілий рік. Тому що порівняння з тортами там якимись, ще з чимось… Давайте говорити про конструктив завжди.

От прожитковий мінімум. Як він вираховується, напевно, потрібно розказати всім, да? Тому що прожитковий мінімум на сьогоднішній день, який закладений, 2920 гривень, у мене пропозиція була 8000 гривень. Чому саме так? А тому що кожний рік я даю пропозиції, і дивимося більш до реальної ситуації щодо прожиткового мінімуму. Але цей розрив у нас уже кожний рік зростає. І сьогодні ми маємо розрив, почуйте: 2920 гривень і 8000 гривень. Чому? Тому що існує: перше – прожитковий мінімум гарантує Конституція нашої країни, також прожитковий мінімум регулюється законодавчо. Законодавчо вираховується, ми знаємо, звичайно, там смішні показники: одне пальто там на 7 років, один кілограм печива на сім'ю з трьох осіб і так далі, - але, враховуючи навіть ці показники, прожитковий мінімум вираховується саме Міністерством соцполітики. Якщо подивитися на сайт Міністерства соцполітики, відповідно прожитковий мінімум ще в лютому 2024-го, реальний, який він має бути, він був 7554. Тому саме запропонована ця цифра 8000 гривень відповідає реальності.

Тобто ми розуміємо, що чим далі ми будемо затягувати, тим більше буде в нас розрив. І відповідно до цього аналізуючи, ми розуміємо, як зараз виживати нашим пенсіонерам. Ми знаємо, наскільки піднялись у нас, яка інфляція була, наскільки піднялися ціни, комунальні платежі. Вони елементарно ліки собі не можуть купувати. Ви розумієте, що за такі гроші вижити неможливо. Хто не має якоїсь сторонньої допомоги, на сьогоднішній день, я не знаю, вмирати їм чи що?

Тобто, але все ж таки хочу зауважити, що порівнювати пенсії, там соціальні виплати з тортами або ще щось – якось це не дуже гарно. Давайте завжди говорити про конструктив, говорити про цифри реальні, які вони існують. І я думаю, саме це на сьогоднішній день є задача парламенту – відстоювати інтереси наших громадян, а в першу чергу соціально незахищених. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ідемо далі. Наступна поправка 777, Мамка. Не наполягає.

778-а, Бакунець. Не наполягає.

779-а, Яценко. Не наполягає.

780-а, Арешонков. Не наполягає.

781-а. Ляшенко. Не наполягає.

782-а, Рудик. Не наполягає.

783-я, Івченко. Не наполягає.

784-а, Єфімов. Не наполягає.

785-а, Бондар. Не наполягає.

786-а, Гнатенко. Не наполягає.

787-а, Гетманцев. Не наполягає.

788-а, Бондар. Не наполягає.

790-а, Бондар. Не наполягає.

Який? Але вона врахована частково. То що ви хочете? А, ви повне врахування хочете? Добре.

Будь ласка, Микиша тоді, будь ласка. 789-а, будь ласка.

 

14:26:39

МИКИША Д.С.

Дякую, Руслан Олексійович.

Правка врахована частково. Зараз поясню, що тут саме. Дійсно у нас вже більше півтора року повномасштабне вторгнення, і війна забирає максимально уваги на себе. Але все ж таки є, до цього був COVID, який забирав на себе максимально уваги.

Але в нашій країні є біда, яка така національного масштабу – це онкологічні захворювання. І ця правка саме про це, бо ми додатково намагаємося виділити 337 мільйонів. Правка врахована частково, тобто ми даємо таким чином, щоб уряд сам шукав ці гроші в майбутньому. Але ми пропонуємо, щоб 100 відсотків ці гроші закласти, бо ми розуміємо, що онкологічні хвороби – це чума нашого часу. І якщо ми не будемо приділяти достатню увагу... а фінансовий ресурс – це в першу чергу увага, яка повинна бути приділена цій  проблемі. Тому вона буде розвиватися і поширюватись. Дуже прошу, колеги, підтримайте, бо інституту раку в першу чергу необхідні ці кошти.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 789 поправка. Вона врахована частково. Водночас один з співавторів вимагає повного врахування. Ставлю пропозиція співавтора на голосування. Прошу голосувати.

 

14:28:05

За-26

Рішення не прийнято. Правка залишається врахованою частково в тій редакцій, як це визначив комітет.

Наступна поправка 792, Дмитрієва. Не наполягає.

793-я, Дмитрієва. Не наполягає.

794-а, Цабаль. Не наполягає.

795-а, Бондар. Не наполягає.

796-а, Бондар. Не наполягає.

797-а, Гетманцев. Не наполягає.

799-а, Дмитрієва. Не наполягає.

800-а,  Пуртова. Не наполягає.

803-я, Железняк. Не наполягає.

804-а, Железняк. Не наполягає.

805-а, Железняк. Не наполягає.

806-а, Цабаль. Не наполягає.

807-а, Комітет з питань...  Перебили. 807-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

808-а, Тимошенко з колегами. Висловилася.

810-а, Васильченко з колегами. Не наполягає.

812-а, Бужанський. Не наполягає.

813-а, Крулько. Не наполягає.

814-а, Гончаренко. Будь ласка, Олексій Олексійович.

 

14:29:07

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Шановний Руслан Олексійович, в мене залишились правки, зараз перерахую їх, їх дев'ять. Я прошу вас надати мені слово - 6 хвилин і все. Правки зачитати номери?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні-ні, у мене є. Давайте я тоді уточню, мова іде: 814-а, 1412-а, 1483-я, 1504-а, 1527-а, 1556-а, 1572-а, 1582-а, 1594-а. Все вірно?

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. 

Да, будь ласка, тоді надайте 6 хвилин. Будь ласка.

 

14:29:44

ГОНЧАРЕНКО О.О.

6 хвилин, будь ласка. Дякую.

Шановні друзі, у нас пуста зала Верховної Ради, сенсу щось там доводити комусь немає, за правки ці все одно ніхто не проголосує. І я хочу звернутися зараз до громадян України, тому що саме важливе, це все робиться для громадян, за рахунок платників податків України цей бюджет формується. І звертаю вашу увагу, що, на жаль, Верховна Рада втратила свою функцію прийняття рішень, просто голосує за те, що приносять і, власне, все таке ж відношення  мають народні депутати до своєї роботи, ну от просто зараз всі розійшлися.

От ви мені скажіть, якщо б вчитель пішов зі своєї  роботи? Деякі колеги залишилися, це не стосується тих, хто є, якраз ті, хто є це сумлінні народні депутати, їх тут десь близько може 40, 50 максимум, інших немає. І от скажіть мені, якщо б вчитель пішов зі своєї роботи, як би було, що було б? Напевно, такого вчителя б вигнали з роботи. Це при тому, що вчитель отримує в рази менше народного депутата, зарплата народного депутата 35 тисяч гривень. Якщо лікар просто піде зі своєї роботи, просто прийшов і пішов, що б це було? Напевно, вигнали б такого лікаря з роботи, але депутати вдалі. Уявіть собі, на Укрзалізниці машиніст не прийшов, потяг не поїхав, все, вигнали б. Сьогодні машиніст отримує в декілька разів,  надзвичайно важка, складна робота, в декілька разів менше народного депутата, а народні депутати не приходять, нема часу, зайняті. На дитину –  860 гривень, пенсія – 2-2500, які багато хто отримує, на які неможливо прожити. Зарплата медсестри дуже часто 4-5 тисяч гривень, зарплата виховательки у дитячому садку 4-5 тисяч гривень. Екстрена медична допомога, яка їде на прильоти, все, що завгодно, рятує людей, вивозить поранених, нічого і так далі, і так далі, і так далі. У нас є речі, які просто взагалі божевільні, це поранені, які віддали своє здоров'я за Батьківщину, виводять їх поза штат чи люди захворіли, коли служили, вивели поза штат їх і платять по 500, 700 гривень, зі служби не відпускають, грошей не платять, просто знущаються з людей.

Це називається бюджет? Друзі, ну, невже це називається бюджет? Невже це називається справедливий якийсь перерахунок, справедливий перерозподіл якихось коштів, які в державі є? Ну, в чому тут справедливість? Де вона? Ну, її немає, в принципі, близько. Це катастрофа, а не бюджет те, що нам сьогодні пропонують.

Я розумію, що все складно, що економіка понівечена, зовнішні запозичення беруться все складніше і складніше. Але ж тоді виникають інші питання: а чому ж у бюджеті знаходяться гроші на цей телемарафон, які можна забрати, на іншу дурню, на серіали якісь зйомки. Ну, нащо це все потрібно? Чому в бюджеті знаходяться гроші на ДБР, прокуратуру, чиї представники святкують весілля так, що вся країна... ну, це можна порівняти тільки з шейхами арабськими таке святкування. І нічого не відбувається, все нормально, все, ніхто не говорить, ніяких питань нема, танцюємо, співаємо. Так не може бути, це викликає обурення в людей.

Я перелічив багато професій. Сама головна сьогодні професія – військовий. А що було б, якщо б військові встали і пішли, як встали і пішли сьогодні народні депутати. Ц,е наша позиція тут, це ми маємо тримати цю позицію. Ми її не тримаємо, депутати розійшлися, вони чимось дуже зайняті. Чим, я не знаю. Я не знаю, чим. І це ганебно, і це неправильно.

І тому, друзі, давайте терміново міняти наші підходи. Давайте терміново ставити пріоритети правильно. Саме головне – військові. Саме головне – військо. Не може бути так, що у людини у війську 700-800 гривень зарплата на місяць. Це знущання, не може такого бути. Не може такого бути, щоб у майбутнього офіцера, ну, от дай боже, зараз буде вже там трішки більше 2 тисяч гривень. Але не може такого бути, не буде цих майбутніх офіцерів. Не може бути на дитину 860 гривень. Бо це наш найголовніший ресурс – люди. Нам можуть дати зброю із-за кордону, і, слава богу, дають. Нам можуть дати фінансову підтримку, і, слава богу, дають. Людей нам давати ніхто не збирається. Людей нам ніхто не дасть. Тому це самий головний ресурс, який сьогодні є в Україні і ми не знаємо скільки буде тривати війна. Да, можливо, бойові дії десь закінчаться, а потім поновляться. Вона вже триває, скоро 10 років, коли де-факто триває війна і скоро 2 роки як повномасштабне вторгнення. Скільки ще? Наше завдання зберегти людей. Наше завдання, щоб ці люди народжувалися. Наше завдання, щоб люди повернулися. Це наше завдання. А значить, забирати гроші з марафонів, нікому не потрібних, з політиканства, з Бюро економічної безпеки, яке тільки "кошмарить" бізнес, який ще дає робочі місця, затискати прокурорів і інших так, щоб вони не могли собі торти за 100 тисяч гривень на весілля купувати і таке весілля робити, що всім соромно в країні. І все це віддавати тим, хто має сьогодні вижити: мамі, щоб вона народила і військовому, щоб він нас захистив. Оце правильний бюджет, за такий бюджет можна голосувати. Ще не пізно так і зробити. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій Олексійович, ваші всі правки ви завершили. Дякую.

Шановні колеги, я розумію так… Ніна Петрівна, ви хочете поставити чотири своїх поправки зараз, да? Прошу.

 

14:36:04

ЮЖАНІНА Н.П.

Замість чотирьох – дві хвилини і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, замість чотирьох – дві хвилини і все. Будь ласка, Ніна Петрівна, дві хвилини.

 

14:36:11

ЮЖАНІНА Н.П.

Я дякую за розуміння, тому що трошки погано, сьогодні після прививок.

Скажіть, будь ласка, я хочу попросити і пані Роксолану, і знову пана Дениса, щоб надали повне роз'яснення так, яку ж все-таки, яке вирівнювання, яку ви проводите реформу оплати праці в державних органах? Якраз ми підійшли до поправок, от 1225. Видатки на оплату праці більше за базові, тобто 23-го року плюс 10,8 відсотка на більше чим пів мільярда гривень. Скажіть, будь ласка, поясніть мені чому ДБР ви так шануєте, а коли пан Железняк із "Голосу" був на робочих групах по БЕБ, ви зняли 171 мільйон, хоча я пропонувала 244? Це також правоохоронний орган. До них мають бути однакові підходи. Будь ласка, ми ж все-таки маємо системно вирішувати питання, а не підігравати там особистим війнам, які зараз ведуться там головою комітету, заступником комітету з БЕБ. А ДБР тоді як? Ну, де цей єдиний підхід? Не піддавайтеся на провокації. У нас має бути виважений підхід до всіх розпорядників щодо зростання Фонду оплати праці. Я сподіваюся, що ви мені надасте повну інформацію щодо того, що відбувається з Фондом оплати праці, щоб я могла пояснити і своїм колегам і сказати, що ви зробили для того, щоб уникнути оцих питань, які ми щойно озвучували.

Дякую. І очікую на відповідь від вас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ніна Петрівна.

Йдемо далі, шановні колеги.

815-а, Тістик. Не наполягає.

816-а, Гриб. Не наполягає.

817-а, Прощук. Не наполягає.

818-а, Бабенко. Не наполягає.

820-а, Рудик. Не наполягає.

821-а, Івченко. Не наполягає.

822-а, Тимошенко з колегами. Виступили.

823-я, Волинець. Не наполягає.

824-а, Рудик. Не наполягає.

825-а, Івченко. Не наполягає.

826-а, Тимошенко з колегами. Виступили.

827-а, Волинець. Не наполягає.

828-а, Тимошенко. Не наполягає.

829-а, Волинець. Не наполягає.

830-а, Волинець. Не наполягає.

831-а, Волинець. Не наполягає.

832-а, Бакунець з колегами. Не наполягають.

833-я, Бондар сам. Не наполягає.

834-а, Бондар. Не наполягає.

835-а, Бондар. Не наполягає.

836-а, Фролов. Не наполягає.

837-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

838-а, Бондар. Не наполягає.

839-а, Бондар. Не наполягає.

840-а, Волинець. Не наполягає.

841-а, Бондар. Не наполягає.

842-а, Волинець. Не наполягає.

843-я, Бондар. Не наполягає.

844-а, Бондар. Не наполягає.

845-а, Гриб з колегами. Не наполягають.

846-а, Рудик. Не наполягає.

847-а, Івченко. Не наполягає.

848-а, Бондар. Не наполягає.

849-а, Волинець. Не наполягає.

850-а, Бондар. Не наполягає.

851-а, Кучеренко з колегами. Не наполягають.

852-а, Яценко. Не наполягає.

853-я, Ляшенко. Не наполягає.

854-а, Єфімов з колегами. Не наполягають.

855-а, Єфімов з колегами. Не наполягають.

857-а, Бондар. Не наполягає.

858-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

859-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

860-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

861-а, той самий комітет. Не наполягає.

862-а, Бондар. Не наполягає.

863-я, Железняк. Не наполягає.

864-а, Железняк. Не наполягає.

865-а, Железняк. Не наполягає.

866-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

867-а, Цабаль. Не наполягає.

868-а, Бондар. Не наполягає.

869-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

870-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

872-а, Цабаль. Не наполягає.

873-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

874-а, Сушко. Не наполягає.

845-а, Бондар. Не наполягає. 875-а, Бондар. Не наполягає.

876-а, Бондар. Не наполягає.

878-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

879-а, Бондар. Не наполягає.

880-а, Цимбалюк. Не наполягає.

881-а, Величкович. Не наполягає.

882-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

883-я, Дубінський. Не наполягає.

884-а, Сушко. Не наполягає.

885-а, Гетманцев. Не наполягає.

886-а, Ляшенко. Не наполягає.

887-а, Яценко. Не наполягає.

889-а, Шпак. Вже висловилася.

890-а, Арешонков. Не наполягає.

891-а, Ляшенко. Не наполягає.

892-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

893-я, Магера. Не наполягає.

894-а, Гетманцев. Не наполягає.

895-а, Бондар. Не наполягає.

896-а, Бондар. Не наполягає.

897-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

898-а, Тимошенко з колегами. Вже висловилися.

899-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

900-а, Третьякова. Не наполягає.

901-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

902-а, Ляшенко. Не наполягає.

903-я, Яценко. Не наполягає.

904-а, Арешонков. Не наполягає.

905-а, Третьякова. Не наполягає.

906-а, Третьякова. Не наполягає.

907-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

908-а, той самий комітет. Не наполягає.

909-а, Третьякова. Не наполягає.

911-а, Шпак. Не наполягає.

912-а, Бондар. Не наполягає.

913-а, Бондар. Не наполягає.

914-а, Ляшенко. Не наполягає.

915-а, Яценко. Не наполягає.

916-а, Арешонков. Не наполягає.

917-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

918-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

919-а, Разумков вже висловився.

920-а, Шпак. Не наполягає. 

921-а, Бондар. Не наполягає. 

922-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

923-я, Гетманцев. Не наполягає. 

925-а, Комітет соціальної політики. Не наполягає.

926-а, Рудик. Не наполягає. 

927-а, Івченко. Не наполягає. 

928-а, Бакунець з колегами. Не  наполягають.

929-а, Бондар. Не наполягає.

930-а, Бондар. Не наполягає. 

931-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

932-а, Івченко.  Не наполягає.

934-а, Шпак. Не наполягає. 

935-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

936-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

937-а, Железняк з колегою. Не наполягають.

Те саме 938 поправка.

Те саме 939-а.

940-а, Фролов з колегою. Не наполягають. 

941-а, Бакунець з колегами. Не наполягає.

942-а, Бондар  не наполягає.

943-я, Железняк. Не наполягає. 

944-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.  

945-а, ті самі автори. Не наполягають.

946-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

947-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає.

948-а, Магера. Не наполягає.       

949-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає.

950-а, Цабаль. Не наполягає. 

951-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає. 

952-а, Прощук. Не наполягає. 

953-я, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає. 

954-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає. 

956-а, Прощук. Не наполягає. 

957-а, Прощук. Не наполягає. 

958-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає. 

959-а, Цабаль. Не наполягає.

960-а, Гетманцев. Не наполягає. 

961-а, Комітет з питань екологічної політики.

962-а, Цабаль. Не наполягає. 

963-я, Гетманцев. Не наполягає. 

964-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає. 

965-а, Цабаль. Не наполягає. 

966-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає. 

967-а,  Прощук. Не наполягає. 

968-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає. 

969-а, Бондар. Не наполягає. 

970-а, Чорноморов. Не наполягає. 

971-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає. 

973-я, Марусяк. Не наполягає. 

974-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає. 

975-а, Магера. Не наполягає. 

976-а, Комітет з питань екологічної політики та природокористування. Не наполягає. 

977-а, Комітет з питань екологічної  політики. Не наполягає. 

978-а, Бондар. Не наполягає. 

979-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає.

981-а, Рудик. Не наполягає.

982-а, Івченко. Не наполягає.

983-я, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає.

984-а, Бондар. Не наполягає.

985-а, Комітет з питань екологічної політики. Не наполягає.

987-а, Бакунець. Не наполягає.

988-а, Комітет з питань аграрної та земельної політики. Не наполягає.

989-а, Гетманцев. Не наполягає.

990-а, Мейдич. Не наполягає.

991-а, Тимошенко з колегами, висловилися вже. Не наполягає.

992-а, Івченко. Не наполягає.

994-а, Шпак. Не наполягає.

995-а, Івченко. Не наполягає.

996-а, Івченко. Не наполягає.

997-а, Железняк з колегою. Не наполягає.

Те саме 998-а, не наполягає.

999-а, Мейдич, Кириленко. Не наполягають.

1000 поправка. Тимошенко з колегами. Не наполягають.

1001-а, Комітет аграрної та земельної політики. Не наполягає.

1002-а, Мейдич. Не наполягає з колегою.

1003-я, Тимошенко з колегами. Висловилися.

1004-а, Мейдич з колегою. Не наполягає.

1005-а, Мейдич з колегою. Не наполягає.

1006-а, Мейдич з колегою. Не наполягає.

1007-а, Богданець з колегами. Не наполягає.

1008-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

1009-а, Мейдич з колегами. Не наполягає.

1010-а, Мейдич з колегою. Не наполягає.

1011-а, Комітет з питань аграрної та земельної політики. Не наполягає.

1012-а, Комітет з питань аграрної та земельної політики. Не наполягає. 

1013-а, Цабаль. Не наполягає.

1014-а, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1015-а, Комітет з питань аграрної та земельної політики. Не наполягає.

1016-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягає.

1017-а, ті самі автори. Не наполягають.

1019-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1020-а, Комітет з аграрної та земельної політики. Не наполягає.

1021-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1022-а, ті самі автори. Не наполягають.

1023-я, ті самі автори. Не наполягають.

1024-а, Цабаль. Не наполягає.

1025-а, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1026-а, Комітет з питань аграрної та земельної політики. Не наполягає.

1027-а, Комітет з питань аграрної та земельної політики. Не наполягає.

1028-а, Цабаль. Не наполягає.

1030-а, Гетманцев. Не наполягає з колегами.

1031-а, Тимошенко з колегами. Висловилися.

1032-а, Южаніна. Федина буде, правильно? Будь ласка, Софія Романівна Федина.

 

14:46:48

ФЕДИНА С.Р.

Користаючись нагодою правки 1032, я хотіла би наголосити що, як в лютому місяці цього року так і зараз пані Підласа категорично не хоче чути, яка є реальність із дронами. І говорилося, що я тут якусь неправду говорю про 40 мільярдів використання. Так от, я маю лист від Держспецзв'язку від 27.09, в якому чітко розписано скільки і що на 40 мільярдів зроблено. Не вдаючись в деталі наголошу, що на трошки більше ніж наполовину суми укладено контракти, а на решту планується укласти контракти. Поставок майже немає.

Тому ця правка передбачає, що півтора мільярда, які хочуть виділити Фонду розвитку інновацій ефемерному, зараз треба забирати і передавати безпосередньо на Збройні Сили України, щоб була пряма закупівля дронів, не через Держспецзв'язок, а через агентство закупівель, яке при Міністерстві оборони, яке відповідає стандартам НАТО.

І я прошу вивчати реальну ситуацію, скористайтеся запрошенням моїх колежанок поїхати на фронт і взнати, що є як?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставите цю поправку на голосування?

Поправка 1032 авторства Федини і колег. Вона комітетом відхилена.

Прошу голосувати.

 

14:48:16

За-20

Рішення не прийнято.

1033-я, Железняк з колегами. Не наполягає.

1034-а, Железняк з колегою. Не наполягає.

1035-а ті ж самі автори. Не наполягають.

1036-а, Цабаль. Не наполягає.

1037-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

1038-а, Цабаль. Не наполягає.

1039-а. Федина, будь ласка.

 

14:48:37

ФЕДИНА С.Р.

1039 правка передбачає забрати 300 мільйонів гривень, які виділяються незрозумілій національній програмі інформатизації і знову ж таки, передати на потреби Збройних Сил України.

Мені от дуже цікаві ці всі програми, якісь розвитку інформатизації, цифровізації, які чомусь вилазять боком зазвичай волонтерам і тим, хто надає допомогу Збройним Силам України. Зараз якийсь дурдом відбувається з інноваціями, який повністю блокує надання гуманітарної та волонтерської допомоги. Ми не маємо можливості проводити нормальні закупівлі на фронт, жодна з цих програм не допомогла вичислити, а хто з "комуниздрив" 36 мільярдів гривень, які Міністерство оборони переказало за невідомо які, пустопорожні контракти, на які немає жодних поставок.

Тому все-таки треба було включати мізки тим, хто пише цей законопроект чи проект бюджету, а не те, що ви тут претензії пред'являєте і передавати кошти там, де вони можуть бути найефективнішими для Збройних Сил України, бо інакше це все диверсія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на цій поправці голосувати?

 

ФЕДИНА С.Р. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, поправка 1039, авторства Федини і колег. Вона комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

14:50:02

За-22

Рішення не прийнято.

1040, Забуранна. Не наполягає.

1041, Мовчан. Не наполягає.

1042, Ковальов. Не наполягає.

1043, Негулевський. Не наполягає.

1044, Бакунець. Не наполягає.

1045, Шпак. Не наполягає.

1046, Разумков. Зняв свої поправки.

1048, Негулевський. Не наполягає.

1049, Негулевський. Не наполягає.

1050, Бондар. Не наполягає.

1051, Бондар. Не наполягає.

1052, Шуляк. Не наполягає.

1053, Негулевський. Не наполягає.

1054, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1055, Бондар. Не наполягає.

1056, Гетманцев. Не наполягає.

1057, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1058, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1059, Бондар. Не наполягає.

1060, Цабаль. Не наполягає.

Далі, 1062, Шуляк. Не наполягає.

1063, Шуляк. Не наполягає.

1064, Негулевський. Не наполягає.

1065, Цабаль. Не наполягає.

1066, Шуляк. Не наполягає.

1067, Комітет з питань гуманітарної, інформаційної. Не наполягає.

1068, Шуляк. Не наполягає.

1069 поправка, Гетманцев. Не наполягає.

1070-а, Цабаль. Не наполягає.

1071-а, Шуляк. Не наполягає.

1072-а, Негулевський. Не наполягає.

1073-я, Крейденко. Не наполягає.

1074-а, Саламаха. Не наполягає.

1075-а, Саламаха. Не наполягає.

1076-а, Саламаха. Не наполягає.

1077-а, Саламаха. Не наполягає.

1078-а, Саламаха. Не наполягає.

1079-а, той самий автор. Не наполягає.

1080-а, Саламаха. Не наполягає.

1081-а, Бондар. Не наполягає.

1082-а, Бондар. Не наполягає.

1083-я, Саламаха. Не наполягає.

1084-а, Саламаха. Не наполягає.

1085-а, Бондар. Не наполягає.

1086-а, Фролов. Не наполягає.

1087-а, Задорожній. Не наполягає.

1088-а, Шуляк. Не наполягає.

1089-а, Аліксійчук з колегами. Не наполягає.

1090-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1091-а, Бакунець з колегами. Не наполягає.

1092-а, Комітет з питань молоді і спорту. Не наполягає.

1093-я, Санченко з Борзовою. Не наполягають.

Далі – 1095-а, Крулько. Не наполягає.

1096-а, Комітет з питань молоді і спорту. Не наполягає.

1097-а, Бондар. Не наполягає.

1098-а, Бондар Не наполягає.

1099-а, Цабаль. Не наполягає.

1100-а, Железняк. Не наполягає.

1101-а, Железняк. Не наполягає.

1102-а, Железняк з колегами. Не наполягає.

1103-я, Рудик. Не наполягає.

1104-а, Івченко. Не наполягає.

1105-а, Крулько. Не наполягає.

1106-а, Крулько. Не наполягає.

1107-а, Рудик. Не наполягає.

1108-а, Івченко. Не наполягає.

1109-а, Комітет з питань молоді і спорту. Не наполягає.

1110-а, Бондар. Не наполягає.

1113-а, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1114-а, Бондар. Не наполягає.

1116-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

1117-а, Цимбалюк. Не наполягає.

1118-а, Яценко. Не наполягає.

1119-а, Шуляк. Не наполягає.

1120-а, Шинкаренко. Не наполягає.

1121-а, Гетманцев. Не наполягає.

1123-я, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

1124-а, Цабаль. Не наполягає.

1126-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

1127-а, Бондар. Не наполягає.

1128-а, Цабаль. Не наполягає.

1129-а, Гетманцев. Не наполягає.

1130-а, Мамка з колегами. Не наполягають.

1132-а, Южаніна з колегами. Не наполягає.

Герасимов, да, я правильно розумію? 1132-а. Почекайте, а вас тут немає в співавторах. Секундочку. А, є, перепрошую, перепрошую. Артур Володимирович, вибачте. Просто багато співавторів. Я побачив вас, да. Будь ласка, Артур Володимирович.

 

14:53:42

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, значить, що стосується 1132 правки, то велике прохання. От дивіться, цією правкою на видатки розвитку – здогадайтеся з одного разу всі, хто в цій залі, куди це, - на Держфінмоніторинг виділяється 108 мільйонів гривень. Скажіть мені, будь ласка, йде широкомасштабне вторгнення, кожна копійка на рахунку, і тут на ефемерну якусь статтю, видатки якогось там розвитку Держфінмоніторингу, згадайте Закон про PEP ті, хто в цій залі, виділяється 108 мільйонів гривень.

Тому я щиро прошу проголосувати всіх, хто в залі, за цю поправку, і не дати виділяти ці 108 мільйонів гривень видатків розвитку на Держфінмоніторинг. Не заслуговують під час війни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Артур Володимирович.

1132 поправка авторства Герасимова і колег. Вона відхилена комітетом. Прошу голосувати.

 

14:55:14

За-48

Рішення не прийнято.

Ідемо далі. Наступна – 1133-я, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1134-а, Негулевський. Не наполягає.

1135-а, Шуляк. Не наполягає.

1136-а, Цабаль. Не наполягає.

1137-а, Тимошенко з колегами. Вже висловилися.

1138-а… вона по правилах математики, 1224 йде після 1138-ої. А я вам скажу, я вам скажу, зараз дійдемо, швиденько вже, я так… зараз…

1124-а? Вибачте, ні, 1124-а – це Цабаль. 1224-а, Артур Володимирович? Я ж кажу, вона йде після 1138-ої, по якій ми зараз розглядаємо.

1138-а, Южаніна. Не наполягає.

1139-а, Геращенко. Не наполягає.

1141, Бакунець. Не наполягає.

1142, Шпак. Не наполягає.

1143, Цабаль. Не наполягає.

1143, Гетманцев. Не наполягає.

1145, Разумков. Не наполягає.

1146, Шпак. Не наполягає.

1147, Бондар. Не наполягає.

1148, Цабаль. Не наполягає.

1149, Гетманцев. Не наполягає з колегами.

1150, Рудик. Не наполягає.

1151, Івченко. Не наполягає.

1152, Рудик. Не наполягає.

1153, Івченко. Не наполягає.

1154, Бакунець із колегами. Не наполягає.

1155, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1157, Бондар. Не наполягає.

1158, Разумков з колегами. Не наполягає.

1159, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики. Не наполягає.

1161, Потураєв, Кравчук. Не наполягає.

1162, Бондар. Не наполягає.

1163, Цабаль. Не наполягає.

1164, Тимошенко з колегами. Висловилися.

1166, Цабаль. Не наполягає.

1167, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики. Не наполягає. 

1168, Потураєв. Не наполягає.

1169, Бондар. Не наполягає.

1170, Гетманцев. Не наполягає з колегами.

1171, Магомедов. Не наполягає.

1172, Рудик. Не наполягає.

1173, Івченко. Не наполягає.

1174, Бондар. Не наполягає.

1175, Кравчук. Не наполягає.

1176, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1177, Бондар. Не наполягає.

1178, Бондар. Не наполягає.

1179, Бондар. Не наполягає.

1180, Бондар. Не наполягає.

1181, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1182, Комітет з питань цифрової трансформації. Не наполягає.

1183, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1184, Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Не наполягає.

1185, Разумков з колегами. Не наполягають.

1186. Герасимов. Артур Володимирович, 1186. Не наполягає.

11... Ви  сказали 1224-а. А, це також. І ще 1186. Артур Володимирович, будь ласка.

 

14:58:22

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний Руслан Олексійович, шановні колеги! Про що ця правка, 1186-а? Вона про те, щоб збільшити видатки, зверніть увагу, за кодом 5961010. А тепер увага - це збільшити видатки на нашу розвідувальну діяльність у сфері оборони. Де зняти ці 200 мільйонів, я вам поясню. З видатків розвитку ДБР, з видатків розвитку прокуратури і так далі, і так далі, і так далі.

Тому я вважаю, що сьогодні під час повномасштабного вторгнення будь-які гроші, які виділяються на видатки незрозумілого корупційного розвитку правоохоронних органів, обов'язково мають бути перекинуті на Збройні Сили України, у цьому випадку конкретно на розвідувальну діяльність у сфері оборони.

Дякую. Прошу підтримати поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, поправка 1186 Герасимова. Відхилена. Прошу голосувати.

 

14:59:39

За-17

Рішення не прийнято.

1187-а, Шевченко. Будь ласка, 1187-а, Шевченко попросив. Шевченко попросив, але Шевченка нема. Добре. Не наполягає значить.

1188-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

1189-а, Железняк з Хлапуком. Не напялягають.

1190-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1191-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1192-а, Шевченко. Знову також просив надати йому слово.

Шевченко є? Не наполягає значить.

1193-я, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

1195-а, Южаніна. Вже висловилася.

1196-а, Єфімов. Не наполягає.

1197-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

1198-а, Бондар. Не наполягає.

1199-а, Железняк. Не наполягає.

1200-а, Железняк з колегою. Не наполягають.

1201-а, Железняк з колегою. Не наполягають.

1203-я, Бондар. Не наполягає.

1204-а, Южаніна з колегами. Не наполягають.   

Далі. 1205-а, Железняк з колегою. Не наполягають.

1206-а, Железняк з колегою. Не наполягають.

1207-а, Железняк з колегою. Не наполягають.

1208-а, Бондар. Не наполягає.

1209-а, Бондар. Не наполягає.

1210-а, Мамка з колегами. Не наполягають.

1211-а, Комітет з питань національної безпеки. Не наполягає.

1212-а, Рудик. Не наполягає.

1213-а, Крулько. Не наполягає.

1214-а, Цабаль. Не наполягає.

1215-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

1216-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

1218-а, Цабаль. Не наполягає.

1219-а, Железняк. Не наполягає.

А перед тим 1218-а, Цабаль. Не наполягає.

1219-а, Железняк. Не наполягає з Хлапуком.

1220-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1221-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1223-я, Цабаль. Не наполягає.

1224-а. Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович.

 

15:01:47

ГЕРАСИМОВ А.В.

Дякую, Руслан Олексійович. Шановні колеги, про що ця правка, от просто до вашої уваги, щоб ви розуміли, на видатки розвитку ДБР виділено 335 мільйонів. Замість того, щоб спрямувати ці гроші на Збройні Сили України, замість того, щоб спрямувати ці гроші на створення і закупівлю новітніх озброєнь, замість того, щоб спрямувати ці гроші на допомогу пораненим, сім'ям загиблих, їх спрямовують на корупційні так звані видатки розвитку Державного (в лапках) бюро розслідувань. Ми всі пам'ятаємо, що сталося з цим бюро розслідувань в перші дні війни і де було його керівництво? І сюди ви хочете виділити 335 додаткових мільйонів? Саме тому ми і підкреслюємо своїми виступами, які речі в цьому бюджеті є категорично невірними і неправильними.

Тому прошу підтримати правку, забрати ці гроші у ДБР і спрямувати на Збройні Сили України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1224 поправка авторства Герасимова з колегами. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

15:03:13

За-16

Рішення не прийнято. За – 16.

1227-а, Бондар. Не наполягає.

1228-а, Железняк з колегами. Не наполягають.

1229-а, Гетманцев з колегами. Не наполягають.

1230-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1231-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1232-а, Бондар. Не наполягає.

1233-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1235-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

1236-а, ті самі автори. Не наполягають.

1237-а, ті самі автори. Не наполягають.

1238-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1239-а. Вона врахована частково.

1240-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1241-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1243-я, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1244-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1245-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1247-а, Южаніна. Не наполягає.

1248-а, Цабаль. Не наполягає.

1249-а, Єфімов з колегами. Не наполягають.

1250-а, Мамка з колегами. Не наполягають.

1252-а, Бондар. Не наполягає.

1253-я, Бондар. Не наполягає.

1254-а, Комітет з питань національної безпеки і оборони. Не наполягає.

1255-а, Разумков з колегами. Не наполягає.

1256-а, Бондар. Не наполягає.

1257-а, Железняк. Не наполягає.

1258-а, Железняк, Хлапук. Не наполягає.

1259-а, Железняк, Хлапук. Не наполягає.

1260-а, Бондар. Не наполягає.

1261 поправка, Задорожній. Не наполягає.

1263-я, Задорожній. Не наполягає.

1264-а, Бондар. Не наполягає.

1265-а, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

1267-а, Тимошенко з колегами висловилися.

1268-а, Мамка з колегами не наполягає.

1269-а, Цабаль. Не наполягає.

1270-а, Шуляк. Не наполягає.

1271-а, Бондар. Не наполягає.

1272-а, Бондар. Не наполягає.

1273-я, Железняк. Не наполягає.

1274-а, Железняк не наполягає з Хлапуком.

1275-а, Цабаль. Не наполягає.

1276-а, Железняк, Хлапук. Не наполягає.

1277-а, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

1278-а, Тимошенко з колегами висловилися.

1279-а, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

1280-а, Тимошенко з колегами висловилися.

1281-а, Бондар. Не наполягає.

1282-а, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

1283-я, Тимошенко з колегами не наполягає.

1284-а, Мамка. Не наполягає.

1285-а, Тимошенко з колегами не наполягають. 

1286-а, Тимошенко з колегами не наполягають.  

1287-а, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

1288-а, Бондар. Не наполягає.

1289-а, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

1290-а, Копанчук. Не наполягає.

1291-а, Ляшенко. Не наполягає.

1292-а, Дубнов. Не наполягає.

1293-я, Цабаль. Не наполягає.

1294-а, Цабаль. Не наполягає.

1295-а, Бондар. Не наполягає.

1296-а, Гетманцев з колегами. Не наполягає.

1297-а, Бондар. Не наполягає.

1298-а, Бондар. Не наполягає.

1299-а, Тимошенко з колегами висловилися.

1300-а, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

1301-а, Забуранна. Не наполягає.

1302-а, Тимошенко з колегами висловилися.

1303-я, Марчук. Не наполягає.

1304-а, Комітет з питань аграрної… Не наполягає.

1305-а, Забуранна. Не наполягає.

1306-а, Комітет з питань освіти. Не наполягає.

1307-а, Тимошенко з колегами висловилися.

1308-а, Комітет з питань економічного розвитку. Не наполягає.

1309-а, Цабаль. Не наполягає.

1310-а, Бондар. Не наполягає.

1311-а, Бондар. Не наполягає.

1312-а, Комітет з питань національної безпеки. Не наполягає.

1313-а, Разумков з колегами. Не наполягають.

1314-а, Бондар. Не наполягає.

1316-а, Южаніна. Не наполягає.

1317-а, Бондар. Не наполягає.

1318-а, Комітет з питань національної безпеки. Не наполягає.

1319-а, Разумков з колегами. Не наполягають.

1320-а, Бондар. Не наполягає.

1321-а, Железняк з Хлапуком. Не наполягають.

Те саме 1322-а, те саме 1323-я, це Железняк з Хлапуком.

1324-а, Бондар. Не наполягає.

1325-а, Комітет з питань національної безпеки. Не наполягає.

1326-а, Разумков. Не наполягає.

1327-а, Бондар. Не наполягає.

1328-а, Бондар. Не наполягає.

1329-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1330-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1331-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1332-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1333-я, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1334-а, Железняк, Хлапук. Не наполягають.

1335-а, Бондар. Не наполягає.

1336-а, Бондар. Не наполягає.

1337-а, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1338-а, Цабаль. Не наполягає.

1339-а, Бондар. Не наполягає.

1340-а, Цабаль. Не наполягає.

1341-а, Бондар. Не наполягає.

1342-а, Цабаль. Не наполягає.

1343-я, Бондар. Не наполягає.

1344-а, Цабаль. Не наполягає.

1345-а, Бондар. Не наполягає.

1346-а, Цабаль. Не наполягає.

1347-а, Бондар. Не наполягає.

1348-а, Цабаль. Не наполягає.

1349-а, Бондар. Не наполягає.

1350-а, Цабаль. Не наполягає.

1351-а, Бондар. Не наполягає.

1352-а, Цабаль. Не наполягає.

1353-я, Бондар. Не наполягає.

1354-а, Цабаль. Не наполягає.

1355-а, Бондар. Не наполягає.

1356-а, Цабаль. Не наполягає.

1357-а, Бондар. Не наполягає.

1358-а, Бондар. Не наполягає.

1359-а, Цабаль. Не наполягає.

1360-а, Бондар. Не наполягає.

1361-а, Цабаль. Не наполягає.

1362-а, Бондар. Не наполягає.

1363-я, Цабаль. Не наполягає.

1364-а, Бондар. Не наполягає.

1365-а, Цабаль. Не наполягає.

1366-а, Бондар. Не наполягає.

1367-а, Цабаль. Не наполягає.

1368-а, Бондар. Не наполягає.

1369-а, Цабаль. Не наполягає.

1370-а, Бондар. Не наполягає.

1371-а, Цабаль. Не наполягає.

1372-а, Бондар. Не наполягає.

1373-я, Цабаль. Не наполягає.

1374-а, Бондар. Не наполягає.

1375-а, Бондар. Не наполягає.

1376-а, Цабаль. Не наполягає.

1377-а, Бондар. Не наполягає.

1378-а, Бондар. Не наполягає.

1379-а, Бондар. Не наполягає.

1380-а, Цабаль. Не наполягає.

1381-а, Бондар. Не наполягає.

1382-а, Бондар. Не наполягає.

1383-я, Тимошенко з колегами висловилися.

1384-а, Мейдич, Кириленко. Не наполягають.

1385-а, Тимошенко з колегами висловились.

1386-а, Шпак. Не наполягає.

1387-а, Разумков з колегами. Не наполягають.

1388-а, Комітет з питань молоді і спорту. Не наполягає.

1389-а, Мокан. Не наполягає.

1390-а, Колебошин. Не наполягає.

1391-а, Разумков з колегами. Не наполягає.

1392-а, Шпак. Не наполягає.

1393-я, Бондар. Не наполягає.

1394-а, Бондар. Не наполягає.

1395-а, Саламаха. Не наполягає.

1396-а, Шпак. Не наполягає.

1397-а, Разумков з колегами. Не наполягають.

Секундочку, переходимо до наступного тому.

1398, Магера. Не наполягає.

1399, Василевська-Смаглюк. Не наполягає.

1400-а, Батенко. Не наполягає.

1401-а, Батенко. Не наполягає.

1402-а, Батенко. Не наполягає.

1403-я, Батенко. Не наполягає.

1404-а, Батенко. Не наполягає.

1405-а, Батенко. Не наполягає.

1406-а, Батенко. Не наполягає.

1407-а, Батенко. Не наполягає.

1408-а, Батенко. Не наполягає.

Зараз, колеги, велика поправка.

1409-а, Комітет з питань організації державної влади і місцевого самоврядування.  Не наполягає.  

1410-а,  Разумков з колегами. Не наполягають. 

1411-а, Разумков з колегами. Не наполягають.

1412-а, Гончаренко. Не наполягає. 

1413-а, Гриб. Не наполягає. 

1414-а, Прощук. Не наполягає. 

1415-а, Бабенко. Не наполягає. 

1416-а, Тістик. Не наполягає. 

1417-а, Васильченко з колегами. Не наполягають.

1418-а, Шпак. Не наполягає. 

1419-а, Бужанський. Не наполягає. 

1420-а, Крулько. Не наполягає. 

1421-а, Тимошенко з колегами. Не наполягають. 

1422-а, Гришина.  Не наполягає. 

1423-я, Железняк з колегами. Не наполягають. 

1424-а, Железняк з колегами. Не наполягають.   

1425-а, Железняк з колегами. Не наполягають.

1426-а, Бондар. Не наполягає. 

1427-а, Разумков з колегами. Не наполягають.

1428-а, Штепа. Не наполягає. 

1429-а, Шпак. Не наполягає.

1432-а, Березін. Не наполягає. 

1434-а, Бондар. Не наполягає. 

1435-а, Бондар. Не наполягає. 

1436-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає. 

1437-а, Бондар. Не наполягає.      

1438-а, Комітет з питань соціальної політики не наполягає.

1439-а, Комітет… Магера, перепрошую. Не наполягає.  

1440-а, Горбенко, Ткаченко, Козир. Не наполягає. 

1441-а, Бондар. Не наполягає. 

1442-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає. 

1443-я, Бондар. Не наполягає. 

1444-а, Шпак. Не наполягає. 

1445-а, Мокан. Не наполягає. 

1446-а, Бондар. Не наполягає. 

1447-а, Лабазюк. Не наполягає. 

1449-а, Магера. Не наполягає. 

1450-а, Гришина. Не наполягає. 

1451-а, Бондар. Не наполягає. 

1453-я, Струневич. Не наполягає. 

1454-а, Струневич. Не наполягає. 

1455-а, Кузбит. Не наполягає. 

1456-а, Струневич. Не наполягає.

1457-а, Струневич. Не наполягає.

1458-а, Кузбит. Не наполягає.

1459-а, Струневич. Не наполягає.

1460-а, Струневич. Не наполягає.

1461-а, Кузбит. Не наполягає.

1462-а, Струневич. Не наполягає.

1463-я, Струневич. Не наполягає.

1464-а, Тістик. Не наполягає.

1465-а, Тістик. Не наполягає.

1466-а, Тістик. Не наполягає.   

1468-а, Тістик. Не наполягає.

1469-а, Тістик. Не наполягає.

1470-а, Задорожній. Не наполягає.

1472-а, Фролов. Не наполягає.

1473-я, Задорожній. Не наполягає.

1474-а, Шуляк. Не наполягає.

1475-а, Бондар. Не наполягає.

1476-а, Сушко. Не наполягає.

1477-а, Єфімов з колегами. Не наполягає.

1478-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

1479-а, Бондар. Не наполягає.

1480-а, Комітет з питань соціальної політики. Не наполягає.

1481-а, Бондар. Не наполягає.

1482-а, Корнієнко. Не наполягає? Ні? 1482-а? А, врахували. Дякую.

1482-а, Конрієнко. Не наполягає.

1483-я, Гончаренко. Не наполягає.

1484-а, Тістик. Не наполягає.

1485-а, Шпак. Не наполягає.

1486-а, Бужанський. Не наполягає.

1487-а, Крулько. Не наполягає.

1488, Васильченко. Не наполягає.

1489, Гриб. Не наполягає.

1490, Прощук. Не наполягає.

1491, Бабенко. Не наполягає.

1492, Фролов. Не наполягає.

1493, Задорожній. Не наполягає.

1494, Шуляк. Не наполягає.

1495, Комітет з питань організації держаної влади. Не наполягає.

1496, Тимошенко з колегами, висловилася.

1497, Тимошенко з колегами, висловились.

1498, Комітет з питань молоді і спорту. Не наполягає.

1499, Єфімов. Не наполягає.

1500, Бондар.  Не наполягає.

Одну секундочку, вип'ю.

1501, Єфімов з колегами. Не наполягає.

1502, Кисилевський, Бужанський. Не наполягає.

1503, Бондар. Не наполягає.  

1504, Гончаренко. Не наполягає.

1505, Тістик. Не наполягає.

1506, Гриб. Не наполягає.

1507, Прощук. Не наполягає.

1508, Бабенко. Не наполягає.

1509,Шпак. Не наполягає.

1510, Бужанський і Кисилевський. Не наполягають.

1511, Крулько. Не наполягає.

1512, Тістик. Не наполягає.

1513, Тістик. Не наполягає.

1514, Фріс. Не наполягає.

1515, Васильченко з колегами. Не наполягають.

1516, Тимошенко з колегами, висловилися.

1517, Тимошенко з колегами, висловилися.

1518, Тимошенко з колегами, висловилися.

1519, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1520, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1521, той самий комітет. Не наполягає.

1522, Кисилевський, Бужанський. Не наполягають.

1523, Єфімов. Не наполягає.

1524, Саламаха. Не наполягає.

1525, Чорноморов. Не наполягає.

1526, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1527, Гончаренко. Не наполягає.

1528, Гриб. Не наполягає.

1529, Прощук. Не наполягає.

1530, Бабенко. Не наполягає.

1531, Тістик. Не наполягає.

1532, Василенко з колегами. Не наполягають.

1533, Пуртова. Не наполягає.

1534, Шпак. Не наполягає.

1535, Бужанський, Кисилевський. Не наполягають.

1536, Крулько. Не наполягає.

1537, Тимошенко з колегами висловилися.

1538, Тимошенко з колегами висловилися.

1539, Пивоваров. Не наполягає.

1540, Разумков з колегами. Не наполягає.

1541, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1542, Васильченко з колегами. Не наполягає.

1543, Бакунець з колегами. Не наполягає.

1544, Бакунець з колегами. Не наполягає.

1545, Васильченко з колегами. Не наполягає.

1546, Безгін. Не наполягає.

1548, Лис. Не наполягає. 154…Це 47-а, Лис, перепрошую, не наполягає.

1547, Лис. Не наполягає.

1548, Пивоваров. Не наполягає.

1549. Задорожній. Не наполягає.

1552, Шпак. Не наполягає.

1554, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1555, Разумков з колегами. Не наполягає.

1556, Гончаренко. Не наполягає.

1557, Гриб. Не наполягає.

1558, Прощук. Не наполягає.

1559, Васильченко з колегами. Не наполягає.

1560, Бабенко. Не наполягає.

1561, Тістик. Не наполягає.

1562, Шпак. Не наполягає.

1563, Бужанський, Кисилевський. Не наполягають.

1564, Крулько. Не наполягає.

1565, Тимошенко з колегами. Виступили.

1566, Тимошенко з колегами. Не наполягають, виступили.

1567, Єфімов з колегами. Не наполягає.

1568, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1569, Гриб. Не наполягає.

1570, Прощук. Не наполягає.

1571, Бабенко. Не наполягає.

1572, Гончаренко. Не наполягає.

1573, Тістик. Не наполягає.

1574, Васильченко з колегами. Не наполягають.

1575, Шпак. Не наполягає.

1576, Бужанський і Кисилевський. Не наполягають.

1577, Крулько. Не наполягає.

1578, Тимошенко з колегами. Вже висловилися, не наполягають.

1579, Тимошенко з колегами. Не наполягають.

1580, Разумков з колегами. Не наполягають.

1581, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1582, Гончаренко. Не наполягає.

1583, Гриб. Не наполягає.

1584, Тістик. Мені сказали, що ви хочете цю поправку поставити. 1584, Тістик. Ви хочете цю поправку поставити? Мені сказали, що да. Ні, помилилися. Так?

 

15:20:43

ТІСТИК Р.Я. (Не чути)

 

15:21:46

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Добре.

1584. Не наполягаєте, так, Ростислав Ярославович?

1585, Прощук. Не наполягає.

1586, Бабенко. Не наполягає.

1587, Васильченко з колегами. Не наполягає.

1588, Шпак. Не наполягає.

1589, Бужанський і Кисилевський. Не наполягають.

1590, Крулько. Не наполягає.

1591, Тимошенко з колегами. Вже висловилися, не наполягають.

1900...1592, перепрошую, Тимошенко з колегами. Вже висловилися, не наполягають.

1593, Комітет з питань організації державної влади. Не наполягає.

1593, Гончаренко... 1594, Гончаренко. Не наполягає.

1595 поправка, Гриб. Не наполягає.

1596-а, Прощук. Не наполягає.

1597-а, Бабенко. Не наполягає.

1598-а, Тістик. Не наполягає.

1599-а, Васильченко. Не наполягає.

1600-а, Шпак. Не наполягає.

1601-а, Бужанський. Не наполягає.

1602-а,  Крулько. Не наполягає.

1603-а,  Тимошенко з колегами висловились. Не наполягають.

1604-а,  Тимошенко з колегами. Не наполягають.

1605-а,  Васильченко з колегами. Не наполягають.

1606-а, Мамка з колегами. Не наполягають. 

1607-а, Разумков з колегами. Не наполягають.

1608-а, Шпак. Не наполягає.

1609-а, Бондар. Не наполягає.

1610-а, Чорний. Не наполягає.

1611-а, Рудик. Не наполягає.

1612-а, Івченко. Не наполягає.

1614-а, Тістик. Не наполягає.

1615-а, Тістик. Не наполягає.

1617-а, Разумков з колегами. Не наполягає.

Я перепрошую, 1617. А ви там теж співавтор. Микиша, будь ласка. 

 

15:22:47

МИКИША Д.С.

Дякую. 1617-а правка, одна з останніх правок. Дякую всім колегам, що залишились. Вона говорить про місцеве самоврядування, бо ми ж розуміємо, що військове ПДФО  і в  23-му році, скоріше за все, піде і в 24-му році взагалі не передбачається для бюджетів місцевих, А що ж передбачається? Передбачаються певні субвенції та дотації. які будуть іти через військові адміністрації. Ну це не зовсім добре, бо це буде в ручному режимі. Ми ж передбачаємо, що передбачити окремі субвенції і на укриття, і окремі субвенції щодо надання соціальних послуг на територіях, де ведуться бойові дії, і  на різницю в тарифах, бо ми розуміємо, що 64 відсотки, ті 4 відсотки ПДФО, які передбачались, вони закрили всього там 30-40 відсотків необхідної потреби. Ми просимо, щоб ще додаткова субвенція якраз була виділена на різницю в тарифах. Тобто тут перелік субвенцій, які необхідно надати безпосередньо місцевому самоврядуванню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на 1617-й? Дмитре, голосувати її?

1617-а поправка авторства Микиші і колег комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

15:24:15

За-31

Рішення не прийнято.

Покажіть по фракціях, будь ласка.

Ой, як неудобно. Тільки 2.

Добре, йдемо далі. Йдемо далі, шановні колеги.

Ще лишилося 3 поправки. Просто вони дуже розлогі. Зараз я їх знайду, шановні колеги.

(Шум у залі)

Ну, я думаю, що у всіх є. Одну секундочку, там ще 3 поправки. 552-а сторінка, так? А, в мене зшито просто.

А, вони всі враховані. 1618-а, 1619-а, 1620-а, вони враховані частково.

Вельмишановні колеги! Скажіть, будь ласка, ми пройшли всі поправки, які колеги пропонували на врахування. Так, шановні колеги? Але враховуючи ці всі наші обставини, розгляд питань порядку денного на сьогодні, на жаль, не завершено.

Дякую всім за роботу. Зараз я оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую про необхідність непоширення інформації щодо його початку. Продовжуємо працювати на повну перемогу України. Слава Україні!      

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку