ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

26 липня 2023 року, 12 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКО О.С.

 

12:05:42

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Слава Україні! Шановні колеги! Відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання під час проведення дев'ятої сесії в умовах воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Юлія Володимирівна, ми все-таки гімн давайте проспіваємо, а потім будемо продовжувати.

Звертаю вашу увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою, всі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та  прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви у пленарному засіданні. Прошу всіх колег: поважати прийняте українським парламентом рішення та відповідально поставитися до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої  держави.

У разі оголошення повітряної тривоги буде оголошено перерву в пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на робочому місці кожного з вас.

Шановні колеги, шановні народні депутати, за парламентською традицією пропоную розпочати  роботу з виконання Державного Гімну України.    

(Лунає Державний Гімн України)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛИ. Слава Україні! Героям слава!

 

12:08:20

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Триває повномасштабна, збройна агресія Російської Федерації проти України. Сьогодні 518 день повномасштабної збройної агресії. Держава-терорист продовжує нещадно нищити наші мирні міста і села, воювати з усім українським народом. Важко підібрати слова, щоби описати наслідки нещодавніх варварських атак на нашу рідну Одесу. Ворог намагається знищити українську націю та нашу ідентичність, робить все  можливе, щоб стерти з  лиця землі пам'ятки нашої культурної спадщини.

Так само держава-агресор підриває світову продовольчу безпеку, цілеспрямовано атакує наші термінали, портову інфраструктури, знищує життєдайне українське зерно.

Вся міжнародна спільнота має усвідомити, зупинення рашистського зла – спільна справа всіх відповідальних держав. Перемога України – це перемога справедливості, демократичних цінностей, відновлення фундаментальних засад міжнародного права та глобальної архітектури безпеки.

Давайте вшануємо хвилиною мовчання світлу пам'ять наших  захисників і захисниць, які поклали своє життя заради України та її перемогу, а також всіх мирних громадян, які загинули від рук російських загарбників.

(Хвилина мовчання)

Дякуємо, колеги.

Хочу повідомити, що сьогодні, крім днів народження народних депутатів, ще святкує день народження командувач сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник, Герой України Олександр Станіславович Сирський. (Оплески) Від імені Верховної Ради бажаємо йому міцного здоров'я, витримки, наснаги, успіхів на полі бою у визволенні наших територій від окупантів. Віримо в наші героїчні Збройні Сили! (Оплески) Привітаємо нашого командувача!

Дякую.

Також сьогодні день народження нашого колеги народного депутата України Тараса Петровича Тарасенка. Привітаємо колегу! (Оплески) Побажаємо міцного здоров'я, плідної праці та перемоги України!

Переходимо до того, з чого ми... де ми завершили. Пан Пузійчук.

Ми ж питали, Юлія Володимирівна, процедура яка може бути? Ви були проти давати в питанні з процедури.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так ми в питанні, яке може бути сигнальне голосування? Яка процедура?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Ми в питанні.

Пане Андрій Пузійчук, будь ласка, ви далі продовжуєте?

 

12:12:08

ПУЗІЙЧУК А.В.

Пане головуючий, ми після перерви продовжуємо наше засідання неперервне і ми зобов'язані, відповідно до Регламенту, провести реєстрацію народних депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Де це написано в Регламенті? Покажіть мені, будь ласка. У нас реєстрація відбулася в перший вівторок лютого, ми зареєструвалися. В нас неперервне засідання, ми на ньому зареєстровані. (Шум у залі) В лютому, перший вівторок, я дату не пам'ятаю, вибачте.

 

ПУЗІЙЧУК А.В.

Пане головуючий...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, з процедури, будь ласка.

 

ПУЗІЙЧУК А.В. Пане головуючий, дозвольте?

 

12:12:45

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я хотіла би дати довідочку про те, що, ну, перед тим, як вести засідання Верховної Ради, треба знайомитися з рішеннями Конституційного Суду. Два рішення Конституційного Суду виписали норму, що Верховна Рада України правомочна приймати закони. Це я цитую конкретне рішення Конституційного Суду.  І  реалізовувати інші конституційно визначені повноваження за умови присутності на її пленарних засіданнях на момент голосування не менше 226 депутатів. Тому ми вимагаємо зараз поставити на реєстрацію кількість депутатів, присутніх в залі, тому що без реєстрації і без наявності 226-и і двома рішеннями Конституційного Суду засідання Верховної Ради не є правомочним і буде визнано таким, що не відповідає Конституції. Ставте на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Юліє Володимирівно.

Андрію Вікторовичу, будете продовжувати? Будь ласка.

 

12:13:57

ПУЗІЙЧУК А.В.

Шановний головуючий, ви задали запитання, на підставі якої статті Регламенту. Регламент Верховної Ради, стаття 27. Обов’язки головуючого на пленарному засіданні Верховної Ради, пункт перший. Головуючий на пленарному засіданні Верховної Ради, перше, дотримується норм Конституції України та цього Регламенту і вживає заходів щодо їх дотримання всіма присутніми на пленарному засіданні.

 Олександре Сергійовичу,  пункт другий статті 27, підпункт другий, повідомляє про результати реєстрації народних депутатів та про кількість народних депутатів, відсутніх на пленарному засіданні з поважних причин. Є пряма вимога Регламенту, 27 стаття, пункт один, частина друга, що ви повинні провести реєстрацію і показати кількість присутніх депутатів. Я зачитую вам статтю Регламенту. Будь ласка, поставте на реєстрацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви будете правку ставити на голосування, Андрію, пане Андрію? Андрій Вікторович, ви ставите правку на голосування? 261 чи яка? 261, правильно?

Ставлю на голосування правку народного депутата Пузійчука 261. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

12:15:43

За-47

Рішення не прийнято. Правка відхилена.

Пузійчук далі буде.

 

12:15:53

ПУЗІЙЧУК А.В.

Олександре Сергійовичу, ми з вами бачимо, що на даний час в залі відсутні 226 депутатів. Відсутній кворум. Є вимога Регламенту, що головуючий зобов'язаний, це ваш обов'язок, повідомити про результати реєстрації народних депутатів. Зараз фактично першим голосуванням відбулася реєстрація народних депутатів і ми бачимо, що зараз відсутні 226 депутатів.

Пане головуючий, звертаюся до вас, поставте, будь ласка, на голосування реєстрацію народних депутатів. Народні депутати зобов'язані зареєструватися на початку пленарного засідання і підтвердити кворум. У разі відсутності кворуму це засідання є нелегітимним. Ми не маємо права зараз розглядати цей законопроект.

 (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрію Вікторовичу, будете ставити правку якусь?

Яку, 262-у?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми в пустому залі не будемо ставити.

Ми не відмовляємося від правок. Ми будемо ставити тоді, коли 226 в залі. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 271 правка.

Пузійчук.

 

12:24:15

ПУЗІЙЧУК А.В. Пане головуючий я в чергове звертаюся до вас, проведіть, будь ласка, реєстрацію народних депутатів відповідно до Регламенту. Це обов'язок головуючого на пленарному засіданні провести реєстрацію народних депутатів.  Попереднє голосування показало, що в залі відсутній кворум, немає 226 депутатів. Тому Рада не повноважна зараз проводити засідання. Рада не повноважна ставити поправки на голосування.

Тому, пане головуючий, давайте зараз визначимось, якщо є 226 депутатів в залі, будемо працювати і будемо розглядати, якщо немає, тоді нам потрібно почекати, коли зберуться інші народні депутати. Буде 226  і будемо працювати з вами.

Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дорогі друзі, це не конституційно! Це не конституційно! Ви  не маєте права це робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 271 правка. Ставимо на голосування.

Комітетом відхилено. Прошу голосувати.

(Шум у залі)

 

12:25:51

За-26

Рішення не прийнято.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 280-а, Пузійчук, 280.

 

12:26:09

ПУЗІЙЧУК А.В.

Пане головуючий, ми з вами бачимо, що на даний час в залі за результатами голосування присутні 90 депутатів. Олександр Сергійович, ми ж бачимо, що немає сьогодні кворуму, що Рада не повноважна зараз проводити засідання. Давайте почекаємо інших наших колег, запросіть колег до зали і, коли буде 226 депутатів, давайте зберемося і попрацюємо над цим важливим законопроектом. А на даний час, ще раз я повторююся, Олександр Сергійович, поставте, будь ласка, реєстрацію, проведіть реєстрацію народних депутатів, яку завжди ви робили. То есть кожне пленарне засідання починалося з реєстрації народних депутатів. Проведіть відповідно до 27 статті реєстрацію. Прохання, це ж ваш обов'язок.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Вікторович, ви будете якусь правку на голосування ставити?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, я не чую, що каже депутат ваш.

 

12:27:28

ПУЗІЙЧУК А.В.

Олександр Сергійович, я буду наполягати на врахуванні всіх своїх поправок, на розгляді всіх своїх поправок, але за умови легітимності і кворуму Верховної Ради. То есть на даний час відсутні 226. Я для стенограми, для відеозапису заявляю про те, що я не відмовляюся від своїх поправок і я буду наполягати на врахуванні всіх свої поправок, коли Верховна Рада буде мати кворум, коли в залі будуть присутні 226 і Рада буде повноважна розглядати законопроект, в тому числі розглядати і голосувати по всіх поправках.

Олександре Сергійовичу, відповідаю на ваше питання: буду наполягати на всіх поправках за наявності кворуму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз не будете, коли кворум – будете, правильно я розумію? Ну з вашої точки зору. Зараз ви не наполягаєте на врахуванні, правильно? (Шум у залі)

В кого ще є правки на врахування?

Пузійчук не наполягає на своїх правках.

Гунько, будь ласка. (Шум у залі)

Які номери правок? Або дайте лист чи таблицю. (Шум у залі) Ви не будете. Депутат Гунько хоче читати. Ми ж не проти. (Шум у залі)

Анатолію Григоровичу, яка правка, номер?

 

12:29:12

ГУНЬКО А.Г. Шановний головуючий! Анатолій Гунько, 208 округ, Чернігівщина, "Слуга народу". Я не відношусь до активних спікерів, але зараз наполягаю на правках, які в мене були відхилені. Маю 144 невраховані правки. Я наполягатиму на їх врахуванні. Чому? Тому що я представляю своїх виборців, які зараз воюють і боронять нашу землю. Військові, ветерани і сім'ї наших героїв, які поклали життя за нашу землю, звертаються до мене як до народного депутата та до місцевих органів влади з питаннями отримання землі. Що мені говорити? Що парламент … (нерозбірливо) ці землі? Верховна Рада правомочна приймати закони, реалізовувати свої інші визначені Конституцією повноваження за умови присутності на її пленарних засіданнях не менше як 226 народних депутатів. Наразі сьогодні в залі немає необхідної кількості парламентарів, тому я наполягатиму на  них, коли буде кворум.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А зараз є якась правка, на якій ви наполягаєте? Я вам дав слово для правки, а не з процедури.

 

ГУНЬКО А.Г. В мене є правки, але в парламенті зараз відсутня необхідна кількість депутатів для прийняття рішень.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто ще наполягає на своїх правках, на врахуванні? (Шум у залі)

Пузійчук не вимагає, Гунько не вимагає.

(Шум у залі)

А є Сергій Віталійович Кальченко? Можна підійти сюди? Голова регламентного комітету, підійдіть сюди, будь ласка, до нас теж. (Шум у залі)

Відповідно до статті 78 Регламенту України, пункт 11, я вживаю заходів щодо забезпечення присутності народних депутатів на засіданні і прошу всіх народних депутатів, які не присутні на засіданні, тимчасово прибути на засідання, за мірою можливості, з урахуванням безпекових факторів. Дякую.

Я вжив заходів щодо присутності депутатів на пленарному засіданні.

Звертаюсь до депутатів фракцій "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Батьківщина", "Голос", депутатських груп "Платформа за життя та мир", "Відновлення України", "Довіра", "За майбутнє", я першим назвав цю  групу, партію велику монобільшість. Окремо до кожної фракції, групи, а також до позафракційних народних депутатів, з вимогою терміново вжити заходів щодо присутності на пленарному засіданні з врахуванням поточної ситуації та безпекових факторів.

Дякую.

Чи будуть  ще правки на врахування?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка номер?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Неконституційна. В залі немає 226 голосів. Ми вимагаємо сигнальне голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 2-га, правка 2, Дирдін. Відхилено.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Це не відповідає законам України, рішенням Конституційного Суду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Дирдін. Одна хвилина.

 

12:41:07

ДИРДІН М.Є.

Дякую. Дякую, що дали можливість виступити в парламенті щодо даного законопроекту. Я прошу поставити на голосування правку номер 2, стосується... щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення організаційно-правової форми використання земель сільськогосподарського призначення суб'єктами державного сектору економіки. Назва законопроекту не відповідає його змісту, оскільки охоплює не всі моменти. Тому я прошу цю правку поставити на голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування правку номер 2 народного депутата Дирдіна. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

12:42:07

За-44

Рішення не прийнято.

З процедури Гетманцев.

 

12:42:25

ГЕТМАНЦЕВ Д.О.

Шановні колеги, я звертаюсь до всіх присутніх в залі, дивіться, що відбувається. У нас чітко на табло ми бачимо кількість присутніх депутатів – 308. Замість цього одна фракція намагається зірвати розгляд законопроекту, постійно вимагаючи ставлення на голосування якихось процедурних рішень.

Я вимагаю від першого віцеспікера продовжити розгляд цього законопроекту. Якщо фракція не хоче ставити свої поправки, нехай не ставить і ми тоді перейдемо до результативного голосування за законопроект в цілому. Будь ласка, припиніть ці маніпуляції у війну в країні, яка потребує прийняття важливих рішень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді  ідемо по правкам.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми фіксуємо зараз для суду те, що зал пустий. Ми робимо відеофіксацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не чую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми будемо подавати в суд про кримінальний злочин. В пустому залі …(Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правка № 1. Грищенко не наполягає?

№ 2 Дирдін, вже проголосували.

З процедури Геращенко, будь ласка.   

 

12:43:38

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні українці, рівно  чотири роки тому було обрано цю Верховну Раду України і всі пам’ятають, як нам обіцяли нові обличчя, нові правила, нові принципи. Бачимо, що зараз в сесійній залі немає більше ста депутатів і в основному немає депутатів фракції монобільшості. Абсолютно справедлива регламентна вимога не просто закликати депутатів монобільшості повернутись з Мальдів, а зараз зареєструватись в сесійній залі. Тому  я прошу, доєднуючись до інших фракцій опозиції, поставити зараз реєстрацію в залі, тому що, шановний  пане Гетманцев ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, щоб ми з реєстрацією вирішили вже це питання остаточно, я запросив результати реєстрації. Реєстрація відбулась 07.02.2023 року в перший день засідання дев’ятої сесії. Було зареєстровано 310 народних депутатів. Тому пропоную далі цим питанням не маніпулювати, в нас триває безперервне засідання і 310 депутатів були зареєстровані в перший його день. Дякую.

Щодо сигнального голосування, тепер наступне, щоб ми теж не маніпулювали. Згідно з Регламентом, 28 статті, це право головуючого. Якщо ви хочете в європейській країні, яка вступає в ЄС, спонукати мене скористатись правом, то давайте про це поговоримо в іншій якійсь атмосфері. Своїми правами я буду користуватись так, як вважаю за потрібне і так, як вважаю умісно. Зараз я не вважаю, що треба цим правом користуватись. Дякую.

 (Шум у залі)

З процедури Крулько, будь ласка.

 

12:45:37

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановний головуючий і шановні колеги! Я хотів би звернути увагу на один факт, який закріплений не одним рішенням Конституційного Суду. Він передбачає, що під час кожного голосування в залі має знаходитися депутатів не менше, ніж кількість депутатів, яка необхідна для прийняття рішення. Тобто 226 депутатів.

Що вимагає фракція "Батьківщина"? Фракція "Батьківщина" вимагає, щоб відбулася процедура реєстрації депутатів у вигляді  сигнального голосування, для того щоб встановити, чи є для прийняття рішення по поправках 226 депутатів у залі, які будуть  голосувати "за", "утримався" або "проти". Ось чітка вимога. І це передбачено рішеннями Конституційного Суду. Тому оскільки у нас безперервне засідання, але воно проводиться в різні тижні, в різні дні і в різний час і навіть у вихідні, тому ми вважаємо, що на кожному засіданні ми маємо…  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ну принаймні ми можемо запросити трактування регламентного комітету, що таке безперервне засідання, як воно там відбувається і так далі. Бо це постанова, ми її з вами прийняли, ми по ній працюємо. Тому в ній не написано, що треба реєстрацію проводити щоразу. І ми один раз вже зареєструвались.

Вже було з процедури, Ірино Володимирівно.

(Шум у залі)

 3-я правка. Гунько.

(Шум у залі)

 Правка номер 6. Плачкова. Відхилено. А Плачкової вже немає. Так.

Гунько, 8-а правка. Відхилено. Будь ласка.

(Шум у залі)

 Ми вже всі висловилися  по процедурі.

 

12:47:35

ГУНЬКО А.Г.

Олександре Сергійовичу,  я ж сказав, що оскільки відсутній кворум у залі Верховної Ради, я правки не знімаю, але  зачитувати їх не буду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну ми зараз розглядаємо питання. Наступного разу у вас не буде можливості їх поставити. Якщо ви зараз не ставите, вона, далі ми її не будемо двічі ставити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Без мікрофону) Це не ви визначаєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це я визначаю, я головуючий.

(Без мікрофону) Правку номер 8 я не ставлю. Змініть головуючого.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Без мікрофону) Головуючому не надано право порушувати Конституцію України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юліє Володимирівно!

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Без мікрофону) Ви не маєте на це право.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви можете мене зняти.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Без мікрофону) Це не ваша лавочка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можете мене усунути.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Без мікрофону) Це парламент України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є регламентні норми.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Без мікрофону) І тому, будь ласка, зробіть сигнальне голосування. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви ставите 8-у чи ні? Ні, не ставите 8-у. Добре.

Далі.

Климпуш-Цинцадзе з процедури.

 

12:48:25

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Шановний пане головуючий, шановний пане Олександре! Ми з вами знаємо про те, що Україна рухається до Європейського Союзу і європейські практики точно не передбачають таке коментування позицій різних депутатів головуючим. Тому я просила би вас від цього утриматися. Це перше.

А друге, я хотіла би звернути увагу на те, що щоразу, коли ми продовжуємо наше безперервне засідання, головуючий на сесії весь час проводить реєстрацію. Ми навіть пам'ятаємо, як красиво це оформлює Голова Верховної Ради України, розказує, якою кнопочкою – зеленою чи якою – треба голосувати. То я не можу зрозуміти, чому сьогодні ми припускаємося подвійних стандартів, і прошу вас провести це голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо ви звернули увагу, я коментую тільки з посиланням на статті Регламенту. Можу ще раз послатися на 28 статтю пункт 11, що проводити рейтингове сигнальне голосування для прогнозування результатів голосування, до речі, а не для реєстрації депутатів, питання порядку денного пленарного засідання Верховної Ради – це право головуючого на пленарному засіданні.

7-а, 8-а. (Шум у залі)

10-у Гайду відхилено. Гайду, не наполягаєте?

(Шум у залі)

 13-а, Чорноморов, відхилена. Наполягає Чорноморов?

(Шум у залі)

 Не наполягає.

(Шум у залі)

 Воронько, 17 правка. Наполягаєте? Не наполягаєте.

20-а, Павліш, наполягаєте?

(Шум у залі)

25, Чорноморов.

26, Торохтій.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. В залі немає 226 голосів.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. 27, Богданець.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу вести стенограму, для того щоб ми могли звернутися до суду.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. 28, Івченко. Стенограма завжди ведеться, Юлія Володимирівна.

Павліш, 29.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Всі абсолютно правки, які зараз ставляться на голосування, ставляться нелегітимно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павліш, 30.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми наполягаємо, щоб наші 270 правок ставилися в повному залі, коли є 226 голосів. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зуєв, 33. Відхилена. Не наполягає.

Бунін, 34-а. Відхилена. Бунін не наполягає.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Зараз в залі немає 226 голосів. Правки ставляться нелегітимно. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Івченко Вадим Євгенович, наполягаєте? 35-а. (Шум у залі)

37, Зуєв. Відхилена. (Шум у залі)

38, Бунін.

39, Пузійчук. Вже ставили. (Шум у залі)

40, Зуєв.

41, Бунін.

42, Пузійчук. Вже ставили.

Зуєв, 43.

44, Бунін.

45, Пузійчук. Вже ставили. (Шум у залі)

46, Зуєв.

47, Бунін.

48, Пузійчук. 48, Пузійчук. Ви не ставили минулого разу її. Будете ставити правку? Будь ласка, Пузійчук, 1 хвилина. (Шум у залі)

 

12:52:12

ПУЗІЙЧУК А.В.

Дякую, шановний головуючий.

Олександре Сергійовичу, ще раз, для стенограми: я наполягаю на всіх своїх поправках. Для стенограми: я буду наполягати на всіх своїх поправках.

І, шановні колеги, Верховна Рада має право, ми повноважні, маємо право проводити голосування, зокрема щодо кожної пропозиції та поправки суб'єкта законодавчої ініціативи лише за умови присутності на відповідному пленарному засіданні на момент голосування народних депутатів у кількості не менше, ніж необхідно для прийняття відповідного рішення. Тобто Рада повноважна приймати рішення, коли є присутні 226 народних депутатів. На даний час в залі відсутні 226 депутатів, тому ми не повноважні проводити розгляд цього законопроекту і приймати рішення.

А на поправках я наполягаю на всіх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи значить це, що цю поправку треба теж поставити на голосування? Ну якщо ви на ній наполягаєте. Інших можливостей не буде поставити. Ми зараз її проходимо, а далі вже буде врахування, а потім підтвердження буде.(Шум у залі)

Ви не ставите зараз правку, правильно? Не ставите. Ставите? Добре.

Правка номер 48 Пузійчука, ставлю на голосування на врахування правку. Комітетом відхилена. Прошу голосувати.

 

12:54:01

За-32

Рішення не прийнято. Правка не підтримана.

(Шум у залі)

49-а, Зуєв. Відхилена.

50-а, Бунін. (Шум у залі)

51-а, Пузійчук. А, минулого разу ми її голосували.

52-а, Зуєв.

53-я, Бунін.

54-а, Пузійчук. Голосували.

55-а, Зуєв. (Шум у залі)

56-а, Бунін.

57-а, Пузійчук. Голосували.

58-а, Зуєв.

59-а, Бунін. (Шум у залі)

60-а, Пузійчук. Голосували.

61-а, Зуєв.

62-а, Бунін.

63-я, Пузійчук. Голосували. (Шум у залі)

64-а, Зуєв.

65-а, Бунін.

66-а, Пузійчук. Голосували.

67, Зуєв.

68, Бунін. (Шум у залі)

69, Пузійчук. Голосували.

70, Зуєв.

71, Бунін.

72, Пузійчук. Голосували.

73, Зуєв. (Шум у залі)

74, Бунін.

75, Пузійчук. Голосували.

76, Зуєв.

77, Бунін.

78, Пузійчук. Голосували.

79, Зуєв.

80, Бунін.

81, Пузійчук. Голосували. (Шум у залі)

82, Зуєв.

83, Бунін.

84, Гунько. Будете наполягати, Анатолій Григорович? Десь зник уже. Добре. Не наполягає.

85, Юлія Володимирівна, тут є ваша правка 85 з Пузійчуком разом. Андрій Вікторович, ви будете ставити правку? Ви її не ставили.

Андрій Вікторович Пузійчук, 85 правка.

 

12:56:41

ПУЗІЙЧУК А.В.

Шановний головуючий, фракція "Батьківщина" і я особисто наполягаємо на всіх наших поправках, але, на жаль, на даний час в залі відсутній кворум. Рада неповноважна проводити розгляд цього законопроекту. І, пане головуючий, ще раз, то есть Верховна Рада має проводити голосування, зокрема щодо кожної поправки і пропозиції суб'єкта права законодавчої ініціативи лише за умови присутності на відповідному пленарному засіданні на момент голосування народних депутатів України у кількості не менше ніж необхідно для прийняття відповідного рішення.

І, шановний головуючий, якщо я буду зараз розглядати поправки, я буду порушувати Регламент. Ми не можемо цього допустити і ви як головуючий повинні будете припинити порушення мною Регламенту. Тому, пане головуючий, давайте дочекаємося…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Ви не ставите її на голосування. Правильно?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ви не маєте права ставити на голосування, тому що в залі немає 226 депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Не ставимо.

86, Бунін.

87, Холодов. (Шум у залі)

88, Люшняк. Не наполягає.

89, Марусяк. Не наполягає.

90, Марусяк. Не наполягає.

91, Шол. Не наполягає. (Шум у залі)

92, Шол. Не наполягає.

93 – Мамка Григорій Миколайович. Не наполягаєте, я сподіваюся? Є Мамка? Немає.

Гунько Анатолій Григорович. Немає. 94.

95, Гайду. Не наполягає.

96, Гайду. Не наполягає.

97, Гунько. Не наполягає.

98, Чорноморов. Не наполягає.

Далі, Плачкова. Не...

100, Гунько. Не наполягає.

101, Мамка. Не наполягає.

102, Чорноморов.

104,  Гунько. Не наполягає.

105, Гайду. Не наполягає.

106, Гунько. Не наполягає.

107, Чорноморов.

108, Гунько. (Шум у залі)

 109, Гунько.

110, Гунько.

111, Гайду. А вона врахована, вибачте.

113, Торохтій.

114. Марусяк. (Шум у залі)

115, Шол.

117, Гунько.

118, Мамка.

119, Бунін.

120, Зуєв. (Шум у залі)

121, Грищенко.

122, Гунько.

123, Тимошенко, Пузійчук.

124, Батенко.

125, Люшняк. (Шум у залі)

127, Плачкова.

128, Пузійчук. Вставили її.

129, Гунько.

130, Зуєв.

131, Бунін. (Шум у залі)

132, Грищенко.

134, Тимошенко, Пузійчук. Голосували її.

136, Холодов. Не наполягає.

138, Люшняк. Не наполягає.

139, Івченко. Івченко, 139. Не наполягає.

Марусяк, 141. Не наполягає.

142, Шол. Не наполягає.

143, Шол. Не наполягає.

144, Пузійчук. Вже голосували.

146, Гунько. Не наполягає.

147, Мошенець. Не наполягає.

148, Зуєв.

149, Дубінський. Не наполягає.

150, Бунін.

151. Голосували.

152, Люшняк. Не наполягає.

153. Голосували.

154, Грищенко. Не наполягає.

155, Гунько. Не наполягає.

156, Тимошенко, Пузійчук. Голосували.

157, Холодов. Не наполягає.

158, Люшняк. Не наполягає.

159, Марусяк. Не наполягає.

160, Шол. Не наполягає.

161, Пузійчук. Голосували.

162, Гунько. Не наполягає.

163, Зуєв. Не наполягає.

164, Бунін. Не наполягає.

165, Грищенко. Не наполягає.

166. Голосували.

167, Бунін. Не наполягає.

168, Люшняк. Не наполягає.

169, Марусяк. Не наполягає.

170, Шол. Не наполягає.

171. Голосували.

172, Гунько. Не наполягає.

173, Мошенець. Не наполягає.

174, Зуєв. Не наполягає.

175,  Бунін. Не наполягає.

176, Грищенко. Не наполягає.

177, Гунько. Не наполягає.

178. Голосували.

179, Холодов. Не наполягає.

180, Бунін. Не наполягає.

182, Марусяк. Не наполягає.

183, Шол. Не наполягає.

184, Пузійчук. Голосували.

185, Гунько. Не наполягає.

186, Зуєв. Не наполягає. 

187, Бунін. Не наполягає.

189, Зуєв, Не наполягає. 

190, Гайду. Не наполягає. 

191, Зуєв. Не наполягає. 

194, Бунін. Не наполягає. 

195. Не наполягає Чорноморов.

196, Торохтій. Не наполягає. 

197, Івченко. Не наполягає. 

198. Голосували.

199, Гунько. Не наполягає. 

200, Мамка. Не наполягає. 

201, Бунін. Не наполягає. 

203, Грищенко. Не наполягає. 

204, Гунько. Не наполягає. 

205, Тимошенко. Голосували вчора, минулого разу.

206, Бунін. Не наполягає.

208, Люшняк. Не наполягає. 

209, Плачкова. Не можливо.

210, Марусяк. Не наполягає. 

211, Шол. Не наполягає. 

212. Голосували.

213, Гунько. Не наполягає. 

214, Бунін. Не наполягає.

215, Івченко. Не наполягає. 

216, Гунько. Не наполягає. 

217. Голосували.

218. Голосували.

219, Зуєв. Не наполягає. 

220, Люшняк. Не наполягає. 

221, Пузійчук. Голосували.

224, Торохтій. Не наполягає. 

225, Богданець. Не наполягає. 

226, Марусяк. Не наполягає. 

227, Шол. Не наполягає. 

229, Грищенко. Не наполягає. 

230, Дирдін. Не наполягає. 

231, Гунько. Не наполягає. 

232. Голосували.

234, Бунін. Не наполягає. 

235, Люшняк. Не наполягає. 

236, Бурміч. Не наполягає. 

237, Шол. Не наполягає. 

238. Голосували.

239, Гунько. Не наполягає. 

240, Мамка. Не наполягає. 

241, Дубінський. Не наполягає. 

242, Бунін. Не наполягає. 

243, Гунько. Не наполягає.

244, Мошенець. Не наполягає. 

245, Івченко. Не наполягає. 

248, Чорноморов. Не наполягає. 

249, Торохтій. Не наполягає.              

250. Мамка. Не наполягає.

Дубінський, 251. Не наполягає.

Бунін, 252. Не наполягає.

254, Зуєв. Не наполягає.

256, Зуєв. Не наполягає.

257. Голосували.

258, Люшняк. Не наполягає.

259, Марусяк. Не наполягає.

260. Шол. Не наполягає.

261. Пузійчук. Наполягаєте, да? Будь ласка, Пузійчук. Одна хвилина. Правка номер 261.

 

13:05:52

ПУЗІЙЧУК А.В.

Шановний головуючий, 261 моя поправка, на якій я наполягаю. Але  Олександр Сергійович, вчергове зазначаємо про те, що Верховна Рада не може зараз розглядати ми не правомочні, ми не маємо права розглядати законопроект, коли відсутньо 226 депутатів.

Я вам дякую, що ви намагаєтесь вжити всіх заходів для того, щоб  депутати були присутні. І,  Олександр Сергійович, оголосіть перерву, давайте почекаємо наших колег, коли прийдуть всі до зали і будемо з вами при повноважній Верховній Раді, при наявності кворуму у 226 депутатів розглядати цей законопроект. Тобто на даний час ми не можемо його розглядати.

Але я наполягаю на всіх своїх поправках і наполягаю на їх врахуванні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, Андрій Вікторович, тільки єдине, що ми цю правку вже проголосували з вами зранку, 261-у, тому можу запропонувати 271-у, наприклад, поставити, якщо ми її не голосували.

Ставлю на голосування правку 271. Комітетом відхилена.

Прошу голосувати.

271-у, теж голосували, я вибачаюсь. Тоді поставимо наступну Пузійчука, 278-у, наприклад. 278-у, да. Правка 278.

Прошу голосувати.

  

13:07:56

За-27

Рішення не прийнято.

Будь ласка, пане Гайду, можете звільнити трибуну?

Юлія Володимирівна Тимошенко, 10 хвилин, будь ласка, з трибуни.

 

13:08:52

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Я хочу вам нагадати, що ми будемо от на днях святкувати День державності. Знаєте, що таке державність? Державність – коли при владі відповідальні люди, для яких верховенство права, сила права, Конституція, процедури взагалі чогось в житті варті. Державність – це коли її не руйнують свідомо, нахабно, цинічно, прикриваючись просто беспределом.

І коли ви будете через декілька днів святкувати державність, то згадайте, що при жодній владі, якою би вона не була до того, ніколи в житті так смачно не плювали на Конституцію, як сьогодні плюєте ви, так жорстко і цинічно не попирали закон, Конституцію, а як наслідок не руйнували державу так, як ви це робите.

Я хочу просто зараз не тільки для суду, но і для історії накануне голосування, по суті, за закон, про який я скажу через декілька хвилин показати просто зал. Подивіться, пустий зал, де ледве-ледве набирається 100 людей, де немає уряду, немає нікого. Я хочу сказати, що в цій ситуації в пустому залі прямо заборонена Конституція України рішеннями Конституційного Суду приймати будь-які рішення, голосувати по будь-яким питанням, якщо не проведено зараз сигнальне голосування і не підтверджена наявність 226 голосів. Немає в залі 226.

Все, що буде зараз прийматись, воно не є законним, легітимним, але саме головне не це, саме головне те, що Конституція, права, процедури, регламенти з приходом вашої команди до влади більше не мають в країні значення. Це означає, що ви руйнівники держави, ви її підриваєте з тилу, ви підриваєте фундамент існування України, тому що це говорить про те, що в пустому залі можна прийняти будь-яке рішення без волі народу, так як це робиться зараз. І тому я закликаю зараз головуючого, пана Корнієнка, припиніть цей фарс. Це фарс, який нічого спільного з парламентаризмом не має. Цей фарс вбиває надію українців на правову державу, вбиває віру в цей парламент і в цю владу. Хіба ви не знаєте, що українці сьогодні проклинають цей парламент, тому що кожне рішення, яке ви приймаєте, воно без волі народу, проти національних інтересів, проти прав і свобод людей. Ви нищите державу і кожен з вас є співучасником.

Так ось хочу зараз сказати, чому в пустому залі іде незаконне голосування зараз. Це незаконне голосування іде по закону, який передбачає, що в українців забирають державну землю,  до мільйону гектарів, які є оцим незнижуваним запасом, який  забезпечує продовольчу безпеку держави. Ви знаєте, як зараз у вас, українців, у всіх нас забирають цю землю.  Вони міняють назву - "державне підприємство" на "акціонерне товариство" і забирають землю у науки, у освіти, у наших підприємств державних, навіть у пенітенціарної системи, де вирощують оці скудні продукти харчування для ув'язнених, і то забирають. Забирають сільськогосподарську землю зараз у армії. Уявляєте, до чого докотилася  ця свора? І вони все це роблять в пустому залі, так як вони вночі (вночі!) без волі народу голосували право продавати землі без будь-яких порядків, правил і обмежень сільськогосподарські, так зараз в пустому залі вони забирають останній мільйон гектарів як страховий фонд продовольчої безпеки у держави. Після цього у нас, коли наука і освіта будуть без землі, в аграрних вузах без землі, в аграрних середніх технічних закладах без землі, Європейський Союз згідно своїх конвенцій не визнає таку освіту аграрну, яка проводилася в освітніх закладах  без землі, без практики, без розуміння студентів, як взагалі  вести аграрне підприємництво і аграрну справу.

Ви знаєте, що всі ректори вузів аграрних (або де є аграрні факультети) звернулися до парламенту, до уряду, звернулися до кожного депутата з проханням не голосувати цей закон. Ніхто цього не почув, тому що воля народу в цьому залі, на жаль, з моментом приходу вашого до влади не варта нічого. Проти волі народу ви легалізуєте не медичний канабіс, а максимально масштабне вирощування марихуани на території України приватними наркоструктурами, а потім переробка цими наркоструктурами і ще і продаж без обмежень. А ще і приватні лабораторії, які можуть розробляти наркоту. Це все ви робите проти волі народу.

І подивіться, як вони гарно скомпонували, вони Закон про практично початок наркобізнесу в Україні, який вони скромно прикрили назвою "Легалізація медичної марихуани", це не відповідає дійсності, вони приймають разом з пакетом закони, які у вас, у українців, у всіх нас забирає майже мільйон гектарів державної землі. Я так думаю, для того, щоб потім наркоту ж вирощувати. А інакше навіщо вона їм потрібна, ця земля? 

І тому, руйнуючи зараз всі основи існування держави, волю народу, Конституцію, Регламент, рішення Конституційного Суду, для того щоб подерибанити мільйон гектарів землі, подерибанити, вони зараз антиконституційно проводять ці голосування.

У нас, у нашої команди, більше 200 правок. Зрозуміло, що ці правки про те, щоб залишити землі сільськогосподарські, безцінні, найкращі, які є в Україні, залишити для освіти наших аграріїв, залишити для того, щоб робити правильну, реально сильну аграрну науку, для того щоб тримати ці землі недоторканними, щоб захистити нашу продовольчу безпеку, особливо під час війни. Тому що коли ви будете роздавати останні краплі землі державної наркомафії, у нас не буде, де виростити навіть зерно, ви залишитеся в наркоплантації всередині Європи і народ буде залежати від поставок продовольства по імпорту. От що ви робите.   

Що буде наша команда робити? Зараз, безумовно, ми знімаємо свої правки, тому що вже достатньо реєстраційних матеріалів для того, щоб в Конституційному Суді, коли він буде звільнений від цього терору репресій і "іга" цієї влади, в Конституційному Суді все це буде скасовано однозначно, тому що всі рішення, які приймалися в парламенті з порушенням процедури, Конституційним Судом були скасовані. І цей закон буде скасований, я в цьому переконана. Ми маємо зараз всі відеодокази злочину, який творився в цій Верховній Раді. При цьому головуванні і при пустому залі. І ми будемо подавати також заяву про злочин, тому що це є свідоме зловживання законодавством, коли, знаючи, головуючий, знаючи, що він порушує Конституцію і закон, продовжував ведення засідання Верховної Ради. Це безпрецедентні речі.

Тому хотіла би звернутися зараз до тих нещасних там 100 депутатів, які в залі. Я вас прошу, коли будуть ставити завтра цей закон на голосування, знайдіть в собі хоча б краплю совісті, краплю, краплю, тому що з цієї трибуни ви обіцяли не чіпати державну землю. І не голосуйте за цей закон, проголосуйте проти. А наша команда буде в усіх судах боротися проти вашого бєспрєдєлу, який ви робите під прикриттям війни всупереч волі, в тому числі, військових, і робите за зачиненими дверима, без журналістів, без прямої трансляції, прикриваючись війною, забираєте в українського народу все. Вам український народ з часом цього не пробачить. Слава Україні!

 

13:19:39

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава, Юлія Володимирівна.

Добре. В кого ще є правки на врахування, колеги? Більше немає бажаючих ставити правки на врахування, правильно я розумію? Ви відмовились, решта теж відмовились.

За домовленістю, яка на Погоджувальній раді, зараз ми переходимо до запитів, а потім будемо переривати.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На підтвердження.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. На підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завтра. Завтра, завтра, така домовленість була. (Шум у залі)

 Добре, без запитів, окей. Без проблем, це ж ваша вимога була, про запити. Один день почекають, ми ж не проти. (Шум у залі) Ні, Юлія Володимирівна.

На сьогодні розгляд питань порядку денного завершено. Дякую всім за роботу. Оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку. Разом переможемо. Слава Україні!

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку