ЗАСІДАННЯ ВОСЬМЕ

Зал засідань Верховної Ради України

24 лютого 2022 року, 8 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКО О.С.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, займіть, будь ласка, свої місця, приготуйтесь до реєстрації. Ми очікуємо матеріали від Апарату, щоб правильно зачитати все там.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

08:01:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, ще одну секундочку. Зараз мені принесуть текстовку вже кінцеву, яка узгоджена з усіма, і ми почнемо.

Шановні народні депутати, відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить затвердження протягом двох днів з моменту звернення Президента  України Указу про введення воєнного стану в Україні  або в окремих її місцевостях.

Згідно з пунктом 20 частини першої статті 106 Конституції України Президент України приймає, відповідно до закону, рішення про введення воєнного стану в Україні  або в окремих її місцевостях у разі загрози нападу, небезпеки державної незалежності України.

Згідно із пунктом 31 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, статті 5 Закону України про правовий режим воєнного стану Президент України сьогодні вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону про затвердження Указу Президента про введення воєнного стану в Україні.

Відповідно до статті 189 Регламенту Верховної Ради України питання про затвердження Указу Президента  України про введення воєнного стану в Україні  або в окремих її місцевостях розглядається Верховною Радою без голосування щодо включення його до порядку денного за процедурою першого читання та прийняття в цілому.

Шановні колеги, це така загальна інформація. Я попрошу зараз ми проведемо реєстрацію.

Шановні колеги, підготуйтесь до реєстрації. Будь ласка, вставте картки, підготуйтеся до реєстрації.

Шановні колеги, нагадую, що… Секундочку. Шановні колеги, прошу приготуватись… Шановні колеги, прошу вставте картки, зараз проведемо реєстрацію натисканням зеленої кнопки. Готові?

Шановні колеги, прошу народних депутатів реєструватися.

 

08:03:55

В залі зареєстровано 282 народних депутати. Позачергове пленарне засідання оголошую відкритим.

Шановні колеги, ще раз давайте, щоб я зачитав. Відповідно до 31 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить затвердження протягом двох днів з моменту звернення Президента України Указу про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Згідно з пунктом 20 частини першої статті 106 Конституції України Президент України приймає відповідно до закону рішення про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях у разі загрози нападу, небезпеки державної незалежності України.

Згідно з пунктом 31 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, статті 5 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" Президент України сьогодні 24 лютого вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону про затвердження Указу Президента про введення воєнного стану в Україні. Відповідно до статті 189 Регламенту Верховної Ради України питання про затвердження Указу Президента про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях розглядається Верховною Радою без голосування щодо включення його до порядку денного та без комітету, за процедурою першого читання прийняття закону в цілому.

Шановні колеги, пропонується, щоб був виступ Секретаря РНБО. Після цього без ніяких обговорень ми перейшли до прийняття рішення. Підтримуєте? Немає заперечень?

Шановні колеги, слово для доповіді надається Секретарю Ради національної безпеки і оборони Олексію Мячеславовичу Данілову.

Будь ласка.

 

08:05:35

ДАНІЛОВ О.М. Шановні депутати, шановні громадяни нашої країни! (Шум у залі)

 Сьогодні о п'ятій годині ранку Російська Федерація фактично оголосила війну нашій незалежній країни.

Російські війська сьогодні атакували наші мирні міста і села. Сьогодні о 5 годині ранку розпочалися бої на кордонах нашої країни.

Сьогодні о 5:30 ранку Президент України зібрав засідання Ради нацбезпеки і оборони України, на якому терміново було прийнято рішення про введення військового стану в нашій країні.

Я вас дуже прошу підтримати це рішення, цей Указ Президента, нам це конче необхідно. Наші військові зараз ведуть бої, ведуть сьогодні оборону, всі знаходяться на своїх місцях, ми свою країну  нікому не віддамо. Це наша країна і ми її будемо захищати. (Оплески)

Я хочу звернутися до всіх громадян нашої країни: зберігати спокій, не треба панікувати. Ми свідомі того, що треба робити. На сьогоднішній день зранку Президент мав розмову з Президентом Сполучених Штатів Джоном Байденом, мав розмову з Великобританією, з Францією, з усіма провідними країнами. Ми не одні в цій боротьбі. Ми розуміємо, що нам треба робити.

Головне: на сьогоднішній день, шановні друзі, сектор безпеки і оборони планує свої завдання згідно чинного законодавства.

Дякую за увагу.

 

08:08:38

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, відповідно до пункту 31 частини першої статті 85 Конституції України, статтей 189, 190 Регламенту Верховної Ради України, статті 5 Закону "Про правовий режим воєнного стану" ставлю на голосування для прийняття в цілому проект Закону України (реєстраційний номер 7111) про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні"

Шановні колеги, прошу народних депутатів голосувати.

 

08:08:27

За-300

Рішення прийнято.

По кажіть по фракціях, будь ласка. Дякую.

Шановні народні депутати… (Шум у залі) Героям Слава!

Шановні народні депутати! Одну секундочку.

Шановні народні депутати, ми маємо проголосувати ще одне процедурне рішення, я пропоную продовжити це пленарне засідання, не закривати його зараз. Надати право мені як головуючому визначати час, місце проведення і спосіб голосування в подальшому на пленарному засіданні Верховної Ради України. (Оплески)

Шановні колеги... (Шум у залі)  Що, що?

Мені або Першому заступнику чи заступниці Верховної Ради України. (Оплески)

Сприймається таке рішення, шановні колеги? Прошу вас проголосувати за таку пропозицію.

 

08:09:42

За-299

Рішення прийнято.

Даю доручення Апарату Верховної Ради України  за результатами прийнятого парламентом рішення оформити текст відповідної постанови та подати на підпис.

Шановні колеги, відповідно до цього, це розуміється, що я під час цих засідань можу оголошувати і подальші перерви. Ви розумієте це.

Шановні колеги, я вас прошу, всі народні депутати залишаються в Києві. (Шум у залі)

 Шановні колеги, всі народні депутати залишаються в Києві. Я вас дуже прошу, за необхідності ми маємо бути готові негайно зібратися у визначеному місці у визначений час і працювати задля української держави. Хто поїхав – той зрадник.

Шановні колеги! Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

08:09:48

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я збираю голів фракцій.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

КОНДРАТЮК О.К.

 

ГОЛОВУЮЧА. Оголошення: в Ірини Геращенко не спрацювала картка, вона проголосувала "за".

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку