ПОЗАЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ

Зал засідань Верховної Ради України

27 квітня 2021 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України РАЗУМКОВ Д.О.

 

15:59:52

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні колеги! У зв'язку з вимогою 154 народних депутатів України та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради України ми сьогодні проводимо позачергове пленарне засідання Верховної Ради України для розгляду проекту Постанови (реєстраційний номер 5299) про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади у сфері протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та забезпечення неухильного виконання рішень Верховної Ради України, прийнятих у цій сфері.

Шановні колеги, будь ласка, підготуйтеся до реєстрації. Паралельно, поки заходять народні депутати, нагадую, що чергове позачергове засідання Верховної Ради України розпочнеться одразу після цього.

І ще одне. На вимогу ваших же колег звертаюся до всіх народних депутатів, особливо тих, хто використовує айкос. У кулуарах немає таблички "IQOS free" або "Friendly zone". Будь ласка, щоб ми потім це відео не демонстрували шановним журналістам, не було прикладів того, як народні депутати самостійно порушують закон. Домовилися? Дякую.

Будь ласка, готові реєструватися? Прошу реєструватися. Нагадую: реєстрацію відбувається шляхом натискання зеленої кнопки, першої зліва. Власенко далі знає.

Прошу реєструватися.

 

16:01:52

У залі зареєстровано 201 народний депутат України.

Надійшла заява про перерву із заміною на виступ. Петро Олексійович Порошенко.

 

16:02:15

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, хочу розпочати з позитиву. За добу кількість українців, які вакциновані і отримали дві дози вакцини, як це і передбачає медичний протокол, подвоїлася. Ще вчора їх було 5 осіб, а сьогодні вже 9. В той же час загальна кількість вакцинацій складає трохи більше 11 тисяч, і у нас все ще зберігається відстань 5 років до колективного імунітету, і лише 539 тисяч отримали першу ін'єкцію і це менше ніж 1,5 відсотка. Втім, відсоток провакцинованих, я вже не говорю про Європейський Союз, бо там середня цифра перевищує 10 відсотків. Ми на сьогоднішній день відстаємо від Анголи, Бангладеш, Екваторіальної Гвінеї, Зімбабве та багатьох інших країн третього світу.

Вакцинація – це наріжний камінь добре відомого антиковідного плану "Європейської солідарності", він головний в проекті постанови Верховної Ради. І я дуже дякую всім фракціям, які підписали підписні листи, і ми зібрали 154 підписи. На жаль, з монобільшості ми не маємо жодного підпису і тим самим є ризик, що вони стануть безвідповідальними співучасниками злочинної бездіяльності діючої влади. Зараз вони цапом-відбувайлом хочуть зробити міністра Степанова. Туди йому і дорога! Але я хочу наголосити, що зрив програми тестування – це відповідальність Зеленського! Зрив введення нових ліжок в лікарнях, обладнаних киснем - це відповідальність Зеленського! Захист лікарів – це відповідальність Зеленського! І несвоєчасне укладання контрактів на вакцинування – це відповідальність Зеленського!

Отже, ми внесли проект постанови, яким передбачається забезпечення рівного доступу населення до безпечних і якісних вакцин. Визнати незалежним і незадовільним виконання Постанови Верховної Ради про заходи протидії поширенню коронавірусу. Відповідальність за фактичний зрив вакцинації, передбачений дорожньою картою, передбачити діючу владу. І якщо треба, ми готові взяти участь у засіданні РНБО, і разом об'єднавшись, зупинити пандемію. Закликаю проголосувати за постанову.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рудик Сергій Ярославович. Також перерва з заміною на виступ.

 

16:05:31

РУДИК С.Я.

Шановні українці, в моїх руках порядок денний цієї десятої по ліку на цій сесії позачергової сесії, яка ініційована провладною партією "Слуга народу". В ньому є 13 пунктів порядку денного: про металобрухт, про те, щоб зняти з параолімпійського спорту 600 мільйонів гривень і передати його на суддів апеляційних судів місцевих. Тут є про наукові парки, про рекламу і ще багато чого. При всі повазі перед авторами цих законопроектів, я вважаю, що є проблеми, які сьогодні хвилюють наших громадян набагато більше. І перша проблема – це війна на сході. Вчора Путін своїм указом ввів навчання для всіх резервістів. І щоб там не заявляв Шойгу, мова іде про відведення їхнього збройного контингенту  тільки на 10 тисяч людей з Криму. Всі решта стоять далі на українсько-російському кордоні. Але ми не обговорюємо цих питань. За ці 10 сесій, позачергових пленарних засідань, перепрошую, ми тільки два рази торкалися питання оборони. І сьогодні в ньому немає про денонсацію Угоди з Російською Федерацією про спільне використання Азовського моря і Керченської протоки. Я на власні очі бачив в суботу феесбешний корабель охорони Російської Федерації на відстані 5 миль від Маріуполя і фахівці кажуть, що таких кораблів по всьому периметру є безліч. А ми не звертаємо навіть на це увагу.

В цьому порядку денному досі немає питання створення територіальної оборони, не тієї, де кожен голова ОТГ чи міста хоче, чи не хоче нею займається чи не займається, а тією справжньою, про яку говорило РНБО ще в минулому році, і обіцялись і клялися про те, що до кінця року минулого  Президент Зеленський внесе його на розгляд Верховної Ради.

Врешті тут навіть немає питання військових капеланів – це священиків, які впродовж 7 років на передовій спасають душі наших військових, які змушені боротися з агресором.

Товариство, навіть ті законопроекти і проекти постанов, які висуває опозиція, не знаходять підтримки в цьому залі, як було на минулому пленарному тижні, де ми пропонували, депутатська група "Партія "За майбутнє", відтермінувати на рік підвищення тарифів на електроенергію, воно набрало менше 200 голосів.

У нас є ще три робочих дні, у нас є можливість скоригувати порядок денний і внести те, що хвилює наших співгромадян…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Вам запропонований до розгляду проект Постанови про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади у сфері протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19…

Вам роздана для роботи, ми ж не голосуємо ще. Нестор Іванович, ви не хочете виступати? Взяли і відвернулися.

…гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та забезпечення неухильного виконання рішень Верховної Ради України, прийнятих у цій сфері (реєстраційний номер 5299).

Нам необхідно прийняти рішення про включення цього питання до порядку денного сесії. Готові голосувати? Прошу підтримати  та проголосувати.

 

16:09:56

За-272

Рішення прийнято.

Пропонується розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу підтримати та проголосувати.

 

16:10:22

За-233

Рішення прийнято.

До слова запрошується народний депутат України Геращенко Ірина  Володимирівна.

 

16:10:42

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні українці, безумовно є теми, навколо яких мають об'єднуватися політичні еліти, і до таких проблем належать безпека держави і пандемія. Саме тому "Європейська солідарність", як державницька політична сила, запропонувала прийняти постанову, в якій визнати пріоритетами державної політики у сфері охорони здоров'я на цей рік забезпечення рівного доступу населення до вакцин, проведення масової вакцинації. Я думаю, що не буде жодної людини в цій залі, яка не погодиться з тим, що вакцинація сьогодні – це є питання національної безпеки. І ми ще раз дякуємо всім, без виключення, не провладним фракціям, які підтримали цю постанову.

Шановні колеги, власне, дуже дивує позиція профільного комітету, який на своєму засіданні проголосував проти, по суті, українських лікарів, українських хворих. Тому що в цій постанові є правда, що повну відповідальність за бездіяльність, за некомпетентність, за корупцію в медицині, за брехню несе чемпіон світу з боротьби з коронавірусом пан Зеленський і його "молодая команда". Власне, Зеленський пан Степанову орден вручити, що сьогодні той взяв на себе весь негатив цієї команди, хоча провали всі належать всій цій команді.

Зеленський обіцяв країні, шановні колеги, повернути всіх українців додому тільки не сказав, що це буде безвиїзд через не вакцинацію. Він обіцяв лікарям зарплати 20 тисяч гривень, ми з Порошенком повернулися з Черкас, зарплати медиків 5-6 тисяч гривень, а ваш губернатор Скічко ще забороняє лікарям спілкуватися з опозицією.

Власне, ми пропонуємо зараз в цій сесійній залі підтримати кожного медика, підтримати право українців конституційне на життя, а значить на вакцину, тут не може бути одних і других, тих хто отримає її і ні. І це не правильно 6,5…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується голова підкомітету Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Кузьміних Сергій Володимирович.

 

16:13:11

КУЗЬМІНИХ С.В.

Доброго дня, шановний Голово, шановні колеги! Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув   представлений вашій увазі проект Постанови (реєстраційний номер 5299) про вжиття невідкладних заходів спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади у сфері протидії поширенню гострої респіраторної хвороби  COVID-19, спричиненої коронавірусом, та забезпечення неухильного виконання рішень Верховної Ради прийняті у цій сфері.

Автори проекту постанови пропонують парламенту надати оцінку роботи уряду та особисто Президента України, спираючись на стан виконання Постанови Верховної Ради №937 від 20 жовтня 2020 року про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз, без звітування уряду про стан її виконання.

Водночас парламентом комплексно не розглядався стан виконання цієї постанови за виключенням фрагментарного звіту Прем'єр-міністра про хід і виконання через два тижні після її прийняття, що вочевидь не дає можливості зробити об'єктивні висновки.

Тому обговоривши положення даного проекту Постанови комітетом ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови (реєстраційний номер 5299) відхилити.

Також інформую, що комітетом вже підготовлено звернення до Голови Верховної Ради до всіх депутатських фракцій та груп з проханням ініціювати розгляд звіту Прем'єр-міністра України про стан і забезпечення Кабінетом Міністрів України, виконання Постанови Верховної Ради України від 20.10.20 року номер 937 та під час проведення однієї з найближчих "годин запитань до Уряду".

Щиро дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, запишіться: два – за, два – проти на виступи від депутатських фракцій та груп.

Лаба Дмитро Володимирович. Дмитро Валерійович Лаба.

 

16:15:18

ЛАБА М.М.

Прошу передати Радуцькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Радуцький Михайло Борисович.

 

16:15:27

РАДУЦЬКИЙ М.Б.

Шановні колеги, на засіданні комітету сьогодні ми дійсно розглядали постанову і в цій постанові дійсно є деякі речі дуже корисні. Але, шановні колеги, як ми можемо оцінювати невиконання урядом дії постанови, яка була прийнята Верховною Радою більшістю голосів в жовтні місяці, якщо не було рішення... якщо звіту уряду по виконанню постанови за жовтень не було?

Тому комітет сьогодні на своєму рішенні прийняв... на своєму засіданні прийняв два рішення. Перше рішення – відхилити цю постанову, а друге – звернутися до всіх фракцій депутатських і груп з вимогою звіту Прем'єр-міністра України Шмигаля по виконанню постанови за жовтень, а після того вже приймати постанову, яка буде оцінювати дії уряду.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лозинський Роман Михайлович.

 

16:16:23

ЛОЗИНСЬКИЙ Р.М.

Прошу передати Стефанишиній Ользі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стефанишина Ольга Анатоліївна.

 

16:16:38

СТЕФАНИШИНА О.А.

Шановні колеги, 7 травня ми будемо з вами святкувати річницю як ми ухвалили Закон про підготовку лікарень і оснащення до другої, третьої хвилі і тимчасових шпиталів.  Я думаю, що кожен із вас сьогодні в залі розуміє як Міністерство охорони здоров'я виконує наші закони і постанови. Я думаю, що кожен із вас стикнувся уже з реальним горем від COVID-19, коли помирають вже найближчі знайомі і навіть родичі.

Чому так відбувається? Тому що в нас нездатний міністр. І що б ми сьогодні не ухвалювали, а ми підтримаємо постанову, яку ви винесли в парламент, але, на превеликий жаль, виконання цьому не буде, бо всі наші зусилля ідуть в пісок.

Скоро вже буде півроку, як країни світу вакцинують своїх громадян. Нещодавно вакциновано мільярд людей від COVID-19 в світі. У нас вакцинована мізерна кількість, а це означає, що люди просто помирають без вакцин. Ми будемо ще 10 років вакцинувати наших громадян такими темпами. А ми з вами, напевно, вже ніколи в Євросоюз не потрапимо, бо у нас просто не буде паспорта вакцинації або він буде пустий.

Колеги, є вихід. Ми вже півроку збираємо підписи за відставку Максима Степанова. У мене тут документ, є вже 130 підписів. Нам всього 20 підписів ваших не вистачає, щоб нарешті парламент поставив на порядок денний сьогодні питання, чи заслуговує цей міністр бути на своїй посаді. Я точно знаю, що ні і я точно знаю, що в цьому залі є люди, які теж так вважають.

Будь ласка, я знаходжусь там, збираю ці підписи. Ми реально можемо за кілька днів звільнити людину від цього окупанта Міністерства охорони здоров'я, який кожного дня вбиває по 500 людей на день. Будь ласка, підходьте.

Дякую.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соболєв Сергій Владиславович.

 

16:18:56

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, наша фракція готова підписатись під кожним пунктом цієї постанови, але є один маленький нюанс. Коли ми чуємо від профільного комітету, що виявляється немає достатніх доказів для того, щоб чітко оцінити роботу Кабінету Міністрів, це по меншій мірі дивує.

Ви знаєте, ми зараз по старинці продовжуємо дивитися кількість тих, хто захворів, вилікувався, страшні цифри тих, хто помер. Але весь світ вже дивиться на інші цифри. Вже з'явився сайт, де є чітка інформація про те, скільки в щоденному режимі вакциновано людей в світі. І ці цифри вражають, ці цифри прямо протилежні, які є в першому звіті і в другому – кількість хворих і кількість вакцинованих. Я думаю, навіть у найбільших скептиків тепер не виникне ніяких аргументів проти вакцинації.

Але ще є одне питання. Це не просто темпи вакцинації, це питання, яке стосується, що далі відбувається, як відслідковуються ці процеси. Якщо Ізраїль вже розробив програму другої вакцинації через півроку всіх, включаючи дітей, вдумайтесь у це, ми не можемо забезпечити навіть елементарні речі, які прямо покладаються на уряд, і це є пряма відповідальність.

Саме тому ми пропонуємо не шукати цапа-відбувайла, а ми пропонуємо чітко взяти постанову, за яку ми голосували всі разом з вами, пройтись по кожному пункту цієї постанови і визначити: так уряд відповідальний чи ні? І коли ми це визначимо – без сумніву, відповідальний – і треба ухвалювати відповідні рішення.

Наша фракція за це і буде голосувати за цей текст постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колтунович Олександр Сергійович.

 

16:21:09

КОЛТУНОВИЧ О.С.

Дякую, вельмишановний пане Голово. Прошу передати слово народному депутату України Нестору Івановичу Шуфричу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нестор Іванович Шуфрич.

 

16:21:21

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Пане Голово, шановні колеги, ми ще раз демонструємо готовність об'єднуватися навколо питань, які є важливими для життя наших громадян. У прямому сенсі для життя наших громадян, тому що вони зараз залишились один на один із COVID, і лікарі, які зараз віддають своє здоров'я і життя заради українців. Не влада сьогодні турбується за українців, а українці самі за себе.

Ми сьогодні зібралися на позачергове засідання з питань подолання кризи по COVID. Наступне позачергове засідання, воно не враховує бачення опозиції щодо порядку денного. Тому ми в знак протесту його залишимо.

Зараз я хочу привести декілька прикладів. Угорщина на цьому тижні пройде екватор – більше половини угорців буде провакциновано. Сербія, мені говорили, Угорщина – це Євросоюз, Сербія не є країною Євросоюзу, у них сьогодні теж біля половини буде провакциновано, 8,5 населення, більше ніж 3 мільйони вакцинацій зроблено. І вони сьогодні організовують так званий туризм по вакцинації. У них є Pfizer, "Супутник", CoviShield, китайські вакцини, будь ласка, можна за гроші вже вакцинуватися. У нас 550 тисяч. Після цього стоїть питання, кого відправляти у відставку – усю владу геть, починаючи зі Шмигаля!

Ми сьогодні уважно стежимо за ситуацією навколо міністра охорони здоров'я. Я підписав постанову щодо відставки, але не заради протягнутого різними "голосятами" Ляшка, який в першу чергу має на лаві підсудних відповідати за те, що відбувається сьогодні з ситуацією навколо коронавірусу. Тому сьогодні ми вимагаємо відповідальності Президента, Прем’єр-міністра, усієї влади в цілому. А людям треба допомагати. Ця постанова має бути виконана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З мотивів Гончаренко. 2 хвилини і переходимо до голосування. Запросіть народних депутатів до зали.

Олексій Олексійович Гончаренко.

 

16:23:44

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую.

Олексій Гончаренко, "Європейська солідарність". Шановні друзі, подивіться, дві позачергові сесії. Одна, яку збирає опозиція, з ініціативи "Європейської солідарності"  по COVID і єдина фракція, яка не підписалася за цю позачергову сесію – це "Слуга народу". А інша, яку збирають "слуги народу", про що завгодно: фінансові компанії, металобрухт, що хочете ви там знайдете, COVID там немає.

Так чи є проблема в державі COVID, чи немає? Може, ми тут в Ізраїлі знаходимося, де після того як вони вакцинували своє населення, жодна людина не помирає від COVID? А в Україні кожен день 200, 300, 400 людей. Україна кров'ю платить за безвідповідальність, безпорадність, бардак у цій владі. Зімбабве – 47 тисяч повністю вакцинованих людей. В Україні – 5. П'ять людей на більш ніж 40 мільйонну країну. Зупиніться. Негайно владу у відставку. Головний відповідальний Зеленський.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поляков Антон Едуардович. Після цього голосуємо.

 

16:25:02

ПОЛЯКОВ А.Е.

Антон Поляков, Чернігівщина. Шановні колеги, пропоную підтримати цю чітку постанову, адже вона нарешті закликає до чітких зрозумілих дій та до відповідальності. Це не ці постанови, за які ми голосували раніше. Адже, що у нас по факту є? У нас нема ліжок. У нас нема вакцини. У нас не відновлена СЕС. Вакцини, що були, в мізерних розмірах закуповуються через фірми прокладки і мільярди гривень розворовуються. Мільярди гривень розворовувалися через ковідний фонд. І, що ми за це все маємо? Відповідальність несе за все це Президент Зеленський і вся його команда.

І мені сумно, дуже сумно згадувати як два роки тому він казав Порошенко на стадіоні: "Я ваш приговор". Я впевнений, що Зеленський буде першим Президентом України, який отримає тюремний строк та вирок. І вся його команда, весь оцей "95 квартал".

 Дякую за увагу.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Готові голосувати?

Рішення комітету було відхилити. Але ставиться на голосування, як завжди ставиться пропозиція прийняти постанову в цілому. Готові голосувати?

Ставлю на голосування пропозицію про прийняття в цілому проекту Постанови про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади у сфері протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та забезпечення неухильного виконання рішень Верховної Ради України, прийнятих у цій сфері (реєстраційний номер 5299).

Готові голосувати? Прошу визначатись та голосувати.

 

16:27:19

За-115

Рішення не прийнято.

Постанова відхилена. Покажіть по фракціям.

Позачергове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку