ЗАСІДАННЯ  СОРОК СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

9 грудня  2008 року, 16:00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України О.В.ЛАВРИНОВИЧ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть, будь ласка, систему „Рада”. Прошу реєструватися.

16:01:39

В залі зареєстровано 419 народних депутатів України. Вечірнє пленарне засідання оголошую відкритим.

Шановні колеги, ми сьогодні відповідно до Регламенту мали б починати ранкове пленарне засідання з 30 хвилин для виступів уповноважених представників від фракцій. Але за пропозицією фракцій ми проголосували  про перерву до вечірнього засідання. У зв’язку з цим  ми можемо скористатися цим часом під час  вечірнього засідання, так як пропозиції про це  внесені керівниками  депутатських фракцій.

Я прошу, щоб тепер сесійний зал визначився щодо цієї пропозиції, щоб ми  зараз розпочали нашу роботу з 30 хвилин виступів уповноважених представників  фракцій.

Прошу, будь ласка, систему „Рада” включити.

 

16:02:48

За-249

Рішення прийнято.

Я прошу, будь ласка, записуємося уповноважені представники фракцій для виступів. Народний депутат Коновалюк, будь ласка.

 

16:03:31

КОНОВАЛЮК В.І.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги,  уважаемые представители  средств массовой информации. Я хотел бы высказаться не только  по поводу последних событий, но и все-таки довести до вашего сведения, что, несмотря на все противодействие, которое с первого дня создания временной следственной комиссии, расследующей факты поставок вооружений, боеприпасов, боевой техники в Грузию, которая оказывала нынешняя власть, нам все-таки удалось вчера зарегистрировать проект постановления и отчет, предварительный отчет нашей следственной комиссии.

Вы знаете, расследование, которое мы вели, оно было крайне сложным и непростым, потому что Украина оказывалась неоднократно в эпицентре оружейных скандалов. Но эти события, которые показали истинное лицо нынешней власти, показали какой ценой эти поставки осуществлялись в Грузию. Ценой колоссального ущерба обороноспособности нашей страны; колоссальных последствий для Государственного бюджета Украины, который недосчитался  сотен миллионов долларов; колоссальных проблем, которые касались национальной безопасности государства. Мы собрали необходимые материалы и документы тогда, когда действия высших должностных лиц делали указания лишь только для того, чтобы нам помешать и не предоставить необходимую информацию. Я об этом скажу в своих отчетах. Я вышел на эту трибуну заявить лишь о том, что мы, расследуя обстоятельства незаконных действий отдельных должностных лиц в коррупции столкнулись с колоссальными проблемами, в которых оказалось  все наше украинское общество. Проблемами тотальной цензуры, проблемами провокаций и действий спецслужб, которые исключительно направлены для того, чтобы спрятать те… преступления  этой власти, этого режима для того, чтобы они избежали ответственности.  Вдумайтесь только, на заседании комиссии  неоднократно приглашался министр обороны Ехануров и глава… исполняющий обязанности председателя Службы безопасности Наливайченко. Ни один раз  они не явились на заседание. Нам не предоставили никакой информации, которая касалась наших конкретных запросов по той теме, которая  волнует сегодня  не только  Верховную Раду, но украинской народ.

Вы знаете, когда в пятницу мы, внеся эти документы в  Верховную Раду, были предприняты попытки полной дискредитации расследования комиссии  и моей лично. Вот вдумайтесь, до какого цинизма, низости необходимо дойти, чтобы тем решением, которое принял министр обороны Ехануров, понизить меня в офицерском звании – офицера запаса. Среди присутствующих в зале много людей, которые закончили и имеют военное образование, которые также являются офицерами запаса. Вы знаете, эта власть показала свою низменность, не только передо мной, потому что я смогу защитить не только свою офицерскую честь, но и честь миллионов граждан Украины, которые сегодня доведены этой властью до отчаяния.

Поэтому я бы хотел сказал одно: вам не удастся спрятать все преступления, которые вы совершили за эти 4 года, вам не удастся запугать оппозицию, запугать всех нас, лишь для того, чтобы, сохраняя власть, вы избежали ответственности. Я уверен, что сегодняшние проблемы армии украинской, которая деморализована, которая развалена и разграблена этими людьми, они достаточно серьезны. И, поверьте мне, что наше расследование проходило успешно лишь по той причине, что, как в Службе безопасности Украины, в Совете безопасности обороны, в других правоохранительных органах – Министерстве обороны – есть честные офицеры, которые предоставляли нам информацию, предоставляли те данные, которые помогали нам вскрыть всю преступную сущность этого режима.

Вы знаете, вы унизили не меня, поверьте мне. Вы унизили сегодня десятки тысяч кадровых офицеров, десятки тысяч офицеров, которые сегодня с той нищенской заработной платой выполняют свой долг перед страной. И я убежден, что наступило время говорить правду, наступил момент, когда мы должны осознать всю опасность, в которую нас втягивают, наше государство эти люди. Они не остановятся ни перед чем. Они направляют незаконные решение. Вдумайтесь: Наливайченко дает телеграмму МВД Грузии, чтобы за комиссией, которая прибыла в Цхинвал, установили слежку.

Сегодня оперативная группа грузинская приехала сюда разбираться, для того чтобы узнать, где мы проходили границу и какие есть в этом плане подтверждения, компромат.

Я хотел бы закончить эту тему и сказать только одно. Сегодня для нас, действительно, для всех православных трагический день: Великий Патриарх, Святейший Патриарх Алексий Второй, который всей своей жизнью показал, как надо укреплять единство, который объединил мировое православие, которую уберег Украинскую Православную Церковь от раскола, сегодня похоронен. Я хотел бы, чтобы мы все, а не только те, которые выпустили 50 серебряников со своим барельефом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КОНОВАЛЮК В.І. ... помянули светлую память этого человека, осознали, на сколько он дал возможность и право нам возродить духовность и веру, веру в себя, в честь и в достоинство свое.

Поэтому, уважаемые коллеги, я  просил бы вас всех почтить светлую память Алексия ІІ. Спасибо огромное.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат Гриневецький, будь ласка.

 

16:09:17

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Шановні колеги, шановні виборці, події останніх місяців поставили в порядок денний переосмислення головних викликів державному суверенітету України та необхідність пошуків гідних відповідей на них. Напівлегітимність влади, а звідси непрофесіоналізм, слабка банківська система, енергетична залежність, критичний стан агропромислового комплексу завдають державі, суспільству, окремій людині не менш дошкульних ударів, ніж збройний конфлікт.

Намагання влади стабілізувати дестабілізацію у спосіб, як робилось до сьогодні викликає у людей соціальний невроз, депресію і породжує смуток. Дехто починає шукати вихід у диктатурі. Відома істина, що будь-яка диктатура починається із спрощення понять. Ми вже так все спростили, що скоро екстерном будемо долати світову фінансову кризу. А, насправді, влада і держава опинилися перед клубком проблем і протиріч, усунути і розвязати, які звичайними заходами не вдається. Всі поверхи, вузли влади вражені чварами, корупцією і не підлягають виправленню. Інтереси впливових посадовців розходяться з інтересами держави і  народу. Освідчена верхівка і народні маси бачать благо держави в різному.

Загальне падіння моралі не дає змоги вищим  чиновникам обстоювати благо народу і держави. Натомість спрямовує і штовхає їх до продажності і егоїзму. Через некомпетентність і свавілля влади народ опинився на межі руйнування, розпачу, зростають  крадіжки. Організація Обєднаних Націй визнала народ України вимираючим з 2007 року. Тому потрібно радикальне лікування паралічу бюрократичної влади, навести елементарний порядок замість хаосу і встановити справедливість замість свавілля. Наші зустрічі з виборцями, керівниками підприємств, господарств, підприємцями ще раз доводять очевидне: люди вимагають прозорості  і передбачуваності в діях влади, особливо Національного банку.

Даючи оцінку діяльності банківської системи, одна мудра людина мені сказала: „Все, що продається, перестає бути національним, а стає проданим”. Вдумайтеся: все, що продається перестає бути національним, а стає проданим, точніше не скажеш. Тому від імені наших виборців ми пропонуємо в частині заходів, направлених на зменшення попиту на іноземну валюту, Національному банку України внести відповідні зміни в нормативні документи та дозволити нарахування та сплату відсотків по валютних кредитах в гривні по курсу Національного банку на дату нарахування, розробити порядок конвертації заборгованості по кредитах в іноземній валюті в національну валюту за курсом Національного банку, ввести мораторій на збільшення відсоткових  ставок по кредитам в іноземній валюті для юридичних та фізичних осіб.

Друге, в частині заходів, направлених на соціальний захист позичальників – фізичних осіб: ввести мораторій на стягнення  банками заборгованості шляхом реалізації майна фізичних осіб, мається на увазі житлової нерухомості, заборонити підвищення відсоткових ставок по кредитах, наданих фізичним особам на придбання житлової нерухомості. Цілком очевидно, що це можливо  тільки за умови адекватних дій керівництва Національного банку України.

А тепер про коаліцію. Зрозуміло, що коаліція – це шлюб, в якому ревнощі сильніші за кохання. Не буде порозуміння у будь-якій  коаліції, якщо не буде визначена спільна мета. На жаль, в українському вимірі спільною метою до сьогоднішнього дня визначається спільний ворог. Фракція Блок Литвина відкидає всі ревнощі  вкотре пропонує структурно і функціонально збалансувати систему державної влади, оперативно реагувати на виклики і загрози політичної, економічної, фінансової, соціальної і психологічної кризи в Україні.

З метою утримання країни на межі прірви нами одноголосно прийнято рішення щодо участі у створенні коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шмельова Світлана Олександрівна. Петро Миколайович Симоненко, будь ласка.

 

16:13:58

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні виборці, завершується 2008 рік. Вважаю, що ми з вами повинні відверто відповісти на такі запитання. Чому Україну повністю поглинув хаос в управлінні? Чому в 2009 рік ми входимо без Держбюджету? Хто повинен нести кримінальну відповідальність за злочинну та мафіозну діяльність у банківській сфері?

Відповіді на ці запитання на поверхні. Тому, що Президент та його „любі друзі” мільярдери переймаються лише збереженням своїх капіталів та свідомо виступають організаторами хаосу в державному управлінні. Адже у такому безладі їм простіше домовлятися між собою за ласі шматки, дурити народ і залишатися при цьому безкарними. Тому, що такий стан справ сьогодні вигідний Президенту, бо саме він підписав акт капітуляції перед СОТ у лютому цього року, наполягав на виконанні вимог Міжнародного валютного фонду при ухваленні так званого Закону про антикризові заходи, які зводяться до скорочення соціальних виплат і замороження мінімальної зарплати. Тому, що в умовах хаосу простіше встановити нову диктатуру –  диктатуру, яка спирається на націоналістично-олігархічний капітал та діє кримінальними методами.

Що я маю на увазі? Це коли в умовах кризи Президент в інтересах олігархів та своєї сім’ї дає вказівку приватизувати за безцінь стратегічні об’єкти, коли він визначає кому, скільки і через які банки надавати мільярдні кредити, а потім спекулювати на валютному ринку. Президент і його подільники обкрадають державу, фактично за безцінь постачаючи зброю не тільки в Грузію, а і в інші гарячі точки, де вирішуються інтереси Сполучених Штатів.

Я уже не кажу про газовий ринок і вимоги Ющенка за рахунок громадян розраховуватися з близькою до президентської сім’ї і сумно відомої посередницької структури „Росукренерго”. Дійшло уже до того, що викликає керівника НАК і вимагає продати сховища, в якому знаходиться газ, по 110 доларів за тисячу кубічних метрів, газ, який купували по 179 доларів за тисячу кубічних метрів.

А у цей час щодня зупиняються підприємства. Людей просто викидають на вулицю. Пенсійний фонд щодня недоотримує сотні мільйонів грошей. Значно скоротилися надходження до державної казни, а це, в свою чергу, виключає здійснення будь-якої інвестиційної політики, підтримки селян, освітян, медиків і звичайно пенсіонерів. Останнє. Найбільше постраждають вже в лютому місяці наступного року, коли не буде чим платити пенсії.

Шановні колеги, я звертаюся саме до вас, бо саме ви є власниками підприємств, банків, страхових компаній, я звертаюся до олігархів, які сидять в Секретаріаті Президента та уряді, почніть здійснювати антикризові програми з того, що перестаньте звільняти робітників і зупиняти „прихватизовані” вами підприємства. Перестаньте спекулювати на фінансовому ринку, віддайте людям гроші, які вони вам довірили, а сьогодні не можуть повернути.

Шановні виборці, за роки самостійності, використовуючи банки, олігархи формували фінансові та трастові піраміди, через які грабували людей та знекровлювали вітчизняну економіку. А сьогоднішні банківські афери стали ще зухвалішими. Мільйони наших громадян доведені до відчаю, тому ми, комуністи, вимагаємо, щоб валютні споживчі кредити перераховувалися і сплачувалися відповідно курсу Нацбанку на момент підписання кредитної угоди. Ми вимагаємо відновити право вкладників забирати в банках свої депозити. Ми вимагаємо від Нацбанку забезпечити повернення в українську економіку капіталів, які олігархи переховують у закордонних банках та офшорних зонах. Ми пропонуємо проводити жорстку політику щодо видачі кредитів на підтримку підприємств та розміру кредитних ставок банків. Для підприємств вітчизняної промисловості, сільського господарства, а також приватних підприємств вона не повинна перевищувати трьох, максимум п’яти відсотків. Ми наполягаємо на негайному скасуванні ПДВ і суттєвому зменшенні податкового тиску на людей і економіку.

Шановні виборці, Компартія України має програму виходу з кризи, знає, що треба робити. Справа в тому, як примусити помаранчеву владу, Ющенка та олігархів, які засідають у парламенті, попрацювати на Україну і в інтересах її народу. Для них можливі три варіанти розвитку подій. Перший. Це укласти новий союз олігархів і створити коаліцію. Другий. Залишити все як є. Спровокувати соціальний вибух, внаслідок якого при владі можуть опинитися ультрареакційні сили, аж до встановлення диктатури фашистського типу.

Саме до цього готує країну нинішня помаранчева правляча верхівка на чолі з Президентом.

Третій. Вибори, при чому як парламентські, так і президентські. Але жоден з цих варіантів не вирішує головного питання, більшості громадян, як вижити і прогодувати власну родини в умовах кризи. Досвід підказує, що за свої права треба боротися, тому я закликаю громадян, по-перше, створювати комітети по захисту своїх підприємств і  робочих місць в цьому вам доможуть місцеві осередки Компанії.

По-друге, через такі комітети, через оновлені профспілки, через об'єднання громадян на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

СИМОНЕНКО П.М. По-друге, через такі комітети, через оновлені профспілки, через об'єднання громадян почати формувати народні структури самоврядування.

І третє. Підтримати ініціативу комуністів та від розрізнених акцій протесту перейти до масового громадянського опору задля повернення справжнього народовладдя в Україні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Томенко Микола Володимирович.

 

16:19:47

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Я думаю, що останні кілька тижнів переговорного процесу дали можливість зробити нам кілька серйозних висновків.

Перший серйозний висновок в цій сесійній залі сидять представники п’яти фракцій, які однаково переживають за цю країну і які спільно, щонайменше, в дискусіях, переговорах і консультаціях говорять про те, що треба почати спільно працювати для того, щоб рятувати цю країну від кризи.

Я думаю, нам треба зупинити в Україні йти вперед з повернутою назад головою. Бо коли якісь політичні сили говорять про те, що вони ніколи, ні за яких  умов не будуть говорити, зустрічатися з представниками однієї чи з іншої фракції, це погана  риторика. Тому що,  як з’ясувалося що ми протягом останніх кількох тижнів всі з усіма зустрічалися. І найцікавіше, що всі пропозиції, які звучали були дуже близькими один до одного. Тому наша позиція навчитися домовлятися і в сесійній залі. Тому що в цій країні більше немає кому домовлятися.

Якщо ми матимемо терпіння, ми почнемо працювати і будемо вирішувати питання, які стоять перед країною, тому що  у мене складається враження, що ще не всі зрозуміли, що в Україні криза. Ви знаєте, що в Київській міській адміністрації виникла трагедія, київський міський голова хотів купити дорогу машину, купив тільки за 1 мільйон доларів, криза почалася. Тому я думаю, якщо не всі зрозуміли, що криза почалася, то нам треба показати цей приклад, що ми переживаємо за людей, а я вам дослідження останні київські. 17 відсотків киян говорять, що почалися звільнення у зв’язку з скороченням по штату, 9 відсотків людей говорять про те, що вони перейшли на неповний день і 13 відсотків, що їх відправляють у вимушені відпустки, це в Києві, де фантастична кількість робочих місць, а що відбувається в Україні.

Тому я хочу від нашої політичної сили сказати наступне, ми виступали, виступаємо за те, що для нас ідеально, що весь сесійний зал захищав Україну від кризи і забув про ідеологічні, і політичні суперечки. Для нас ідеально, щоб ми працювали щоденно в сесійному режимі чи в комітетах і приймали рішення. Для нас надзвичайно принципово, щоб ми не поверталися до дискусії, нам зранку починати говорити про НАТО чи про ЄЕП. Я просив би своїх друзів і соратників і з правого, і з лівого боку, не треба гратися в ситуації, коли ця гра може закінчиться втратою країною. Бо коли мені сьогодні кажуть, що давайте почнемо офіційні переговори, бо до цього ми два роки неофіційно домовлялися. Друзі!? А що коли ми офіційно закінчимо переговори, що з цією країною залишиться?

Позиція нашої фракції. Ми сьогодні в цій сесійній залі повинні завершити формування керівництва Верховної Ради, обрати Голову Верховної Ради і спланувати голосування по плану антикризових заходів. Ми в цій сесійній залі повинні забути про ідеологічну тріскотню і вузькопартійні інтереси, а в цій сесійній залі повинні звучати слова „захист українського громадянина”, „захист національної економіки”, „захист України”. Якщо ми сьогодні не оберемо Голову Верховної Ради, не проголосимо коаліцію, не почнемо працювати, тоді якщо ми не маємо терпіння, повинні мати мужність, а мужність полягає в тому, що ми повинні всі зібратися і сказати: йдемо на одночасні парламентські і президентські

Фрг__01709*001*010<16:23:30><ПузійЛ.Г.>

Фрг__01709*001*010<16:23:30><ПузійЛ.Г.>

вибори, бо ми нездатні захищати цю країну і хай інший Президент, і інший парламент буде захищати цю країну інших шляхів немає.

Тому, друзі, обираємо Голову Верховної Ради, формуємо коаліцію і працюємо. Ні – йдемо геть, і хай інший парламент захистить цю державу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Куликов Кирило Борисович, будь ласка.

 

16:24:01

КУЛИКОВ К.Б.

Шановні колеги! Шановні громадяни України! Я хочу вас проінформувати, що фракція "Наша Україна – Народна Самооборона" прийняла рішення розпочати переговори про створення коаліції з "Блок Юлії Тимошенко" та "Блоком Литвина". Я вважаю, що найближчим часом ми зможемо підписати, а це днями, коаліційну угоду і дати можливість уряду, парламенту працювати над питаннями, які є найбільш важливими сьогодні для держави – над питаннями боротьби з кризою, над питаннями рятування країни від руїни.

Я вважаю, що ми повинні почати це робити сьогодні. У нас є рішення переважної більшості фракції, що ми повинні створити такий блок.

Я дуже дякую вам. І сподіваюся на плідну роботу сьогодні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!

На вимогу двох фракцій, "Блоку Юлії Тимошенко" та "Блоку Литвина", оголошується перерва до 16.55 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕВИ

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Прошу займати місця в залі, час, відведений  для перерви завершився.

Перерва оголошувалася на вимогу двох фракцій: „Блоку Юлії Тимошенко” і „Блоку Литвина”. Хто  з цих фракцій буде виступати від імені    двох фракцій, які  скористалися правом на перерву.

Включіть мікрофон Івану Григоровичу Кириленку, будь ласка.

 

16:57:43

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Олександре Володимировичу, шановні колеги! Ми, на даний момент, на даний момент, ну, можливо, ще декілька хвилин для того, щоб оголосити те, що треба було оголосити. Можливо ще декілька хвилин. Якщо є можливість така, щоб іще нам трошки дати перерву, для того, щоб можна було оголосити все. Залом проголосувати ще 30 хвилин перерви, якщо це можливо. Якщо це можливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від „Блоку Литвина” є бажаючі висловитися? Олег Зарубінський, будь ласка.

 

16:58:33

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую! Шановний Олександре Володимировичу, шановні колеги! Зараз відбулася абсолютно конструктивна робота над текстом документів необхідних для того, щоб парламент запрацював, в принципі, вже є більшість домовленостей.

І прошу, шановний пане головуючий, у зв’язку із останніми, як-то кажуть, відпрацюваннями нюансів, оголосити перерву, враховуючи те, що перерва вже була оголошена, прошу поставити на голосування перерву ще до    17 години 30 хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  записуємося з мотивів.

Єфремов Олександр Сергійович, будь ласка.

 

16:59:39

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Александр Владимирович, уважаемые коллеги! Думаю, что всем понятно, если что-то делается в спешке, то вряд ли это будет сделано качественно. Мы сегодня, когда проводили Согласительный совет, было понятно, что есть еще ряд вопросов, которые надо доработать. Мы бы с удовольствием наших коллег поздравили сегодня с созданием коалиции и с избранием спикера от коалиции. Но если этот вопрос не решается в данный момент,  то было совершенно разумное предложение, перенести работу на завтра до десяти часов утра. Как всем известно, что утро вечера мудренее. Давайте быть мудрыми и не гнать в спешке никуда. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Александровська Алла Олександрівна, будь ласка.

 

17:00:34

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Уважаемый Александр Владимирович, уважаемые коллеги, я считаю, что нужно дать еще тридцать минут, они очень долго мучались, мучаются, всех нас мучают, пусть помучаются еще тридцать минут, может быть, у них что-то получится.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Камчатний Валерій Григорович.

 

17:00:59

КАМЧАТНИЙ В.Г.

Камчатний, „Блок Юлії Тимошенко”, Харківська область.

Пролунали конструктивні пропозиції від усіх колег по фракції, підтримати думку про те, що тридцять хвилин треба ще зробити перерву. Дійсно, парламент набагато більше чекав і не працював, і я думаю, що ці тридцять хвилин вони можуть мати вирішальне значення. Пропоную підтримати пропозицію про тридцятихвилинну перерву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Камчатний Валерій Григорович, вибачте, Ващук Катерина Тимофіївна.

 

17:01:33

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, мені хочеться звернутися сьогодні до кожного з вас, я думаю, що критична маса народних депутатів більше так жити не може. Не можна дивитися в очі людям на вулиці, не можна дивитись в очі дітям дома, сім’ї щось пояснювати чому ми не працюємо. І коли відкладається на два дні, на дві неділі, коли уже рік Верховна Рада, як слід, не працює, то чому такий принцип за 30 хвилин, якщо є шанс довести всі ті важкі, складні переговорні процеси до логічного кінця, то обов’язково це треба зробити, використати той шанс, аби запрацював український парламент. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кармазін Юрій Анатолійович.

 

17:02:38

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна – Народна Самооборона".

Шановні народні депутати! Шановні виборці! В цій країні обридло, що відбувається в парламенті і всі чекають серйозного рішення. Це рішення може бути сьогодні і з огляду на те, що стоїть задача взяти відповідальність за економічний курс держави в умовах світової кризи про прийняття законодавства, яке буде визначати долю розвитку суспільства набагато років, ми сьогодні говоримо про те чи відкладати питання ці чи не відкладати.

Очевидно, що треба сьогодні проводити подальше засідання Верховної Ради і очевидно те, що суспільство чекає рішень, в тому числі цих невеликих процедурних рішень, про те, хто буде Голова Верховної Ради, від якого блоку, від якої партії, хто візьме на себе відповідальність. Тому набагато краще зробити перерву на півгодини ніж робити її дозавтра надовго.

Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ландік Володимир Іванович.

 

17:03:45

ЛАНДІК В.І.

Дорогие коллеги, ну я понимаю, что цена вопроса очень высока, портфелей не так много, а желающих очень много. И  впопыхах, вот так быстро вы можете кого-то забыть и потом начнутся опять распри, опять начнет парламент весь трусить. Поэтому давайте лучше до утра, чтобы вы все сторговались, друг другу все заплатили, за все ответили и уже завтра утро вечера мудренее. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Білорус Олег Григорович.

 

17:04:20

БІЛОРУС О.Г.

Шановний головуючий, шановні колеги! Природнє право двох фракцій закінчить переговори, півгодини було мало. Я думаю, що у нас єдина можливість – дать 30 хвилин і використать їх продуктивно, і закінчить сьогодні вечірнє засідання так, як вимагають цього від нас громадяни України. Відкладать в довгий ящик і до нових віників такі рішення не можна. Громадяни цього нам не простять. Дякую. Дайте 30 хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вечерко Володимир Миколайович. Немає. Таким чином, час на виступи завершено. Я ставлю на голосування висловлену пропозицію про надання можливості фракціям завершити свої переговори і з тим, щоб ми продовжили роботу о 17 годині 35 хвилин. Прошу визначатись.

 

17:05:51

За-252

Рішення прийнято. Ми продовжим свою роботу о 17 годині 36 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  час для перерви завершено.

Відповідно до попередніх пропозицій, які узгоджувалися з керівниками парламентських фракцій, ми сьогодні мали розпочати з першого питання обрання Голови Верховної Ради і розглянути низку проектів законів. У зв’язку з ситуацією, яку ми мали протягом дня, очевидно, що сьогодні розглядати ці проектів законів ми уже не зможемо. І є така пропозиція, щоб ми зараз включили до сьогоднішнього розкладу засідання тільки одне питання – обрання Голови Верховної Ради України.

Хто підтримує цю пропозицію, прошу голосувати.

 

17:37:38

За-247

Рішення прийнято.

Переходимо до  обрання Голови Верховної Ради України.

Шановні колеги,  обрання Голови Верховної Ради України проводиться у відповідності до глави 15 Регламенту Верховної Ради України з урахуванням того, що ми з вами в цьому залі прийняли Постанову „Про визначення виду і способу голосування про відкликання та обранні Голови Верховної Ради України”. 12 листопада ми таку постанову ухвалили в сесійній залі. Тобто, відкритим поіменним голосуванням ми будемо обирати Голову Верховної Ради без заслуховування доповіді кандидатів  на цю посаду та обговорення їх кандидатур пленарному засіданні.

Регламент Верховної Ради України передбачає, що кандидатури на посаду Голови Верховної Ради України вносять парламентські фракції і  народні депутати України.

У нас була практика того, що пропонували проекти постанов до оголошення питання до розгляду, але Регламентом Верховної Ради України це непередбачено.

Тому відповідно до Регламенту я ставлю питання спочатку до парламентських фракцій. Які будуть пропозиції щодо кандидатур на посаду Голови Верховної Ради України?  

Будь ласка, запишіться від представників фракцій, хто буде вносити кандидатури.

Шановні колеги, я бачу, не всі почули, я сказав, що внесення попередніх проектів постанов з цього питання  не передбачено  Регламентом Верховної Ради України. Але немає жодних проблем з тим, щоб ці кандидатури були внесені зараз у сесійному залі чи від фракції, чи від народних депутатів України.

Будь ласка,  Кармазін Юрій Анатолійович. 

 

17:39:52

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую.  Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, „Наша Україна – Народна Самооборона”.

Шановні народні депутати, шановний перший заступник Голови Верховної Ради! Я хочу вам сказати, що ще 12 листопада 2008 року за номером 3362 зареєстрований проект народного депутата Омельченка Олександра Олександровича, який передбачає внесення пропозицій про обрання Головою Верховної Ради України Литвина Володимира Михайловича. Цей проект постанови розглянутий, до нього немає ніяких  зауважень комітету. Є подання  комітету від 12 листопада 2008 року.  Тому я… Він роздавався народним депутатам.

Я думаю, що оскільки це єдина постанова, яка на даний час  зареєстрована, легітимно внесена, при чому не сьогодні, при чому не нашвидкуруч, а вже вона вилежалась, пройшла час, пройшла  громадське обговорення, я переконаний, що ми маємо підтримати цю кандидатуру, тим більше, що ми бачили діяльність Володимира Михайловича Литвина у попередній каденції і бачили, що він успішно справлявся, толерантно вів себе як головуючий, як Голова Верховної Ради України.

Тому я просив би вас  постанову 3362 і саме ставити на голосування, а не чекати якоїсь нової постанови.  Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сухий Ярослав Михайлович, будь ласка.

 

17:41:34

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Прошу слово передати Єфремову Олександру Сергійович.

 

17:41:41

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Александр Владимирович, уважаемые коллеги, согласно выступления первого выступающего, во-первых, это не единственная кандидатура, не единственное постановление, которое зарегистрировано. Посмотрите, пожалуйста, почту Верховной Рады и вы   увидите, что  там есть еще другие кандидатуры, постановления по которым подготовлены.  В частности, Партия регионов  подавала кандидатуру Лавриновича Александра Владимировича,   мы считаем, что  он тоже, как и Владимир Михайлович, может эффективно  справляться с работой парламента. Но, как  мне кажется,  что мы  не о том говорим. И справляется на сегодняшний день Александр Владимирович.

Мы не о том говорим. Мы пытаемся  сегодня не решить проблему, а  пытаемся заниматься последствиями. Если мы  опережающими темпами   изберем сегодня спикера, а завтра у нас возникнет  проблема по формированию  коалиции в Верховной Раде, то  мы придем к тому, от чего уходили  несколько месяцев, и это будет  действительно тогда трагедия для работы Верховной Рады.

Поэтому, с нашей точки зрения, мы принципиально придерживаемся данной позиции, что вначале необходимо сказать, есть ли коалиция,  которая  возьмет на себя ответственность за те процессы, которые будут происходить в государстве, а затем уже  эта коалиция выдвигает свою кандидатуру на спикера  парламента. Тогда будет все понятно, и  мы с удовольствием поддержим такую коалицию, мы поздравим ее создание  и избрание спикера от этой коалиции, и нам будет понятно, кто возьмет на себя ответственность  за вывод ситуации из  того положения, куда  ныне действующее правительство и власть ввергло   наше государство прежде всего.

Но мы довели эту ситуацию до абсурда. Вообще-то всегда  избрание спикера – это  была торжественная процедура, когда присутствует  и правительство, желательно, чтобы присутствовал и руководитель государства – Президент. Сегодня один находится в командировке,  вторых тоже нет. А здесь в кулуарах  что-то происходит для решения  каких-то не понятных проблем, не имея решения по созданию коалиции.

Естественно, что  Партия регионов в таком формате поддерживать даже голосование, не имея ничего против Владимира Михайловича, это действительно хорошая кандидатура, но мы не можем принимать участие в самой процедуре постановки  вопроса  таким  образом. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Губський Богдан Володимирович, будь ласка.

 

17:44:16

ГУБСЬКИЙ Б.В. Івану Григоровичу Кириленку слово передаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кириленко Іван Григорович.

 

17:44:24

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний  Олександре Володимировичу! Шановні колеги! Уже всім абсолютно зрозуміло як дорого обходиться країні бездіяльність найвищого законодавчого органу. 80 відсотків рішень, які треба приймати по врятуванню країни і економіки суспільства людей повинні вирішуватись тільки  прийняттям законодавчих актів. Ні указом, ні постановою. Місяць нічого не зміг зробити ні Президент, ні уряд. Обеззброєна країна. Надто велику ціну платить і суспільство, і нація, і наша економіка. Негайно треба ставити на голосування, Олександре Володимировичу, щоб ми не протягнули так до 18-ої години розмови, а потім закрили засідання, сьогодні завершити процедуру обрання Голови Верховної Ради. Це найперше.

Друге. Фракція підтримує пропозицію, яка висловлена у відповідному проекті постанови Олександра Олександровича Мороза, і ми голосуємо…

 (Ш у м  у  з а л і)

 Вибачаюсь! Боже мій! Олександра Олександровича Мо… Омельченка. Я вибачаюсь.

Мі підтримуємо цю пропозицію і просимо поставити  її на голосування. Ми за!  154  голоси у нас буде за цю кандидатуру. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати України! відповідно до Регламенту, я звертаюся до всіх депутатів, чи є народні депутати, які хочуть висунути ще інші кандидатури? Таких немає, тому я хочу подякувати фракції Партії регіонів, я свою кандидатуру з участі у цьому голосуванні знімаю. У нас залишається одна кандидатура, яка внесена народним депутатом  Кармазіним Юрієм Анатолійовичем і фракцією "Блоку Юлії Тимошенко".

Відповідно до постанови, яку ми з вами ухвалили 12  листопада у цьому залі, я ставлю на голосування пропозицію про обрання  Головою Верховної Ради України Литвина Володимира Михайловича.

Прошу визначатися.            

 

17:46:37

За-244

Рішення прийнято. Я вітаю Володимира Михайловича Литвина з обранням Головою Верховної Ради України і прошу його продовжити ведення пленарного засідання. (О п л е с к и)

Будь ласка, покажіть по фракціях.

Партія регіонів – 3, „Блок  Юлії Тимошенко” – 154, „Наша Україна – Народна Самооборона” – 40, фракція комуністів – 27, „Блок Литвина” – 20.

 

Далі засідання веде Голова Верховної Ради України В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, шановні колеги, щиру складаю подяку вам за підтримку. Я, насамперед, хотів би подякувати тим, хто прийняв це рішення, а також колегам, які не голосували. Я все розумію. Своє призначення я бачу, щоб нам зорганізувати роботу   колективу, колективу Верховної Ради України для того, щобу нас була злагоджена робота, а головне, щоб був результат. У звязку із цим я хотів би  зробити і повідомлення, повідомлення про утворення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді   України.

Керуючись Конституцією України, стаття  83, депутатські фракції у Верховній Раді України: "Блок  Юлії Тимошенко",  „Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона", „Блок Литвина” утворили коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Витяги із протоколу необхідні є (о п л е с к и) трьох фракцій. Залишається оприлюднити ці  матеріали, оприлюднити відповідний документ про угоду. Зрозуміло, що це рішення приймалося в доволі не простій….(О п л е с к и) 

Дякую, шановні колеги. Це рішення приймалося в доволі непростій ситуації. Я переконаний, що воно буде матеріалізовано в практичній діяльності.

Шановні колеги, нам належить порадитися, у звязку з тим, що у нас не передбачався цей тиждень як пленарний, було проведення рішення про те, щоб завтра у 10 годині ранку в сесійній залі були проведені парламентські слухання. Питання, яке пропонується розглянути на парламентських слуханнях: про стан дотримання конституційних гарантій трудових прав громадян. І ми передбачали ці парламентські слухання, щоб надати їм вагу і звучання. А тим більше, 10 грудня, ви знаєте, це день по суті захисту прав людини, коли була прийнята відповідна декларація.

Тому нам треба прийняти рішення: або проголосувати і перенести парламентські слухання в інше приміщення, або завтра провести парламентські слухання тут, в сесійній залі і водночас провести в цей період засідання погоджувальної ради для того, щоб нам визначити пакет рішень, які ми маємо прийняти в наступні дні.

Тому, шановні колеги, оскільки рішення було прийнято, я просив би підтвердження у Верховній  Раді України такого алгоритму дій: завтра  о 10-й годині тут, в сесійній залі ми проводимо парламентські слухання. Водночас визначаємо перелік рішень, які нам належить прийняти на наступний період, і з четверга працюємо у пленарному режимі над прийняттям необхідних антикризових законів, пакет яких уже напрацьований комітетами Верховної  Ради України. Немає заперечень?

Тому на цьому вечірнє …

Справа у тому, нам треба зараз, от підказує Олександр Володимирович, проголосувати нам, у нас було два рішення прийнято і вони суперечать одне одному. Тому прошу уваги, вноситься пропозиція така, щоб завтра засідання Верховної  Ради України було використано для проведення парламентських слухань з наступним продовженням нашої роботи у пленарному режимі у четвер. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати.

 

17:52:50

За-376

Шановні колеги, тут до мене підходять і говорять, що не спрацювали картки при голосуванні за обрання Голови Верховної  Ради України. Я думаю, можна відповідні заяви, як того, вимагає Регламент, ми долучимо до протоколу.

На цьому засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра о 10-ій годині парламентські слухання. Засідання у пленарному режимі ми продовжимо у четвер о 10-й годині.

Ще раз дякую за підтримку.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку