ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

16 березня 2018 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:04:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку! Прошу всіх заходити в зал і приготуватись до реєстрації, будь ласка. Я прошу запросити в зал народних депутатів і прошу приготуватись до реєстрації.

Отже, прошу народних депутатів зареєструватись і прошу взяти участь в реєстрації, будь ласка.

 

10:05:56

Зареєстровано 343 народних депутати.

Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження наших колег: у Валерія Миколайовича Давиденка, привітаємо, і в Олексія Миколайовича Кириченка, привітаємо з днем народження! Кириченко.

В пленарному засідання Верховної Ради України беруть участь члени уряду на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Борисовичем Гройсманом. Привітаємо Прем'єр-міністра (Оплески).

І ми переходимо до "години запитань до Уряду". Сьогодні виступ перед народними депутатами буде мати міністр соціальної політики Андрій Олексійович Рева до 20 хвилин, потім 20 хвилин запитання від фракцій і 20 хвилин запитання від народних депутатів.

Андрій Олексійович, будь ласка, до доповіді. Прошу уваги в залі.

 

10:07:18

РЕВА А.О.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, шановні присутні! Дозвольте доповісти вам важливі рішення уряду, які було прийнято у минулу середу, які спрямовані на посилення ефективності в реалізації державних програм соціального захисту людей з інвалідністю.

З перших днів роботи уряду, тобто з квітня 2016 року, ми провели інвентаризацію існуючих програм і виявили, що окремі з них не досягають своєї мети, оскільки люди не повною мірою можуть реалізувати свої потреби. Соціальна ефективність таких програм є низькою. Завершуючи минулорічний бюджетний рік, ми підвели підсумки та одночасно підготували необхідні зміни до умов реалізації програм соціального захисту людей з інвалідністю. Ці рішення були розроблені спільно з громадськістю, уповноваженими уряду та Президента України з прав осіб з інвалідністю Раїсою Василівною Панасюк та Валерієм Михайловичем Сушкевичем. І те, що ми вам презентуємо, це результат нашої спільної 14-місячної роботи.

Першою програмою, яка потребувала модернізації, є програма забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації. Це дуже важлива програма, від реалізації якої залежить якість життя людей з інвалідністю. Особливо це відчули молоді люди, які були травмовані внаслідок військових дій на сході країни, військовослужбовці, волонтери, цивільні громадяни.

Результатом їх реабілітації має бути відновлення здатності працювати, навчатись, займатись спортом і бути активним в житті. На жаль, ми отримуємо численні скарги людей щодо якості виробів та послуг при забезпеченні такими виробами. Чому так відбувається? Протезно-ортопедичні вироби, крісла колісні та інші засоби реабілітації в Україні виробляють або постачають 91 підприємство, 13 з яких є державними або казенними. Лише 58 підприємств виготовляють протези і лише 6 із них виготовляють високофункціональні протези, яких потребують постраждалі учасники антитерористичної операції.

Кількість підприємств порівняно з зарубіжними країнами досить незначна, щоб говорити про конкурентне середовище у цій галузі. Для прикладу, в Німеччині лише підприємств, що виготовляють протези, близько 500, хоча людині надано право обирати виріб, але повної інформації про перелік таких виробів та виробників не надається.  Маючи узагальнені органами соціального захисту заявки від людей, Міністерство соціальної політики здійснює розподіл коштів між цими підприємствами централізовано. Після проведення фінансування підприємства постачають вироби людям. Тобто йде процес освоєння коштів, а не оплати виробу, яким забезпечена людина чи надано їй послуги. При цьому майже повністю відсутній контроль та супровід людини з інвалідністю з боку місцевих органів соціального захисту за місцем проживання.

Незважаючи на те, що майже весь обсяг продукції закуповується за бюджетні кошти, досвід зарубіжних країн свідчить, що питання покращення якості послуг лежить в класичній конкуренції, в основі якого повинен бути принцип: людина обирає вирів кращої якості. Кращі фінансові показники матимуть при цій системі ті підприємства, які краще задовольняють людей.

Тому основним механізмом розвитку національного ринку протезно-ортопедичних виробів та інших засобів реабілітації є забезпечення вільного вибору людиною таких виробів. І як результат рівного доступу підприємств до отримання замовлення, а не так, як у нас сьогодні складається: клуб для своїх, куди чужі не можуть зайти. Як ми бачимо дорожню карту заходів щодо зміни системи забезпечення осіб з інвалідністю протезно-ортопедичними виробами.

Перший крок на цьому шляху, з чого ми почали рух, - це ліквідація черг і забезпечення засобами реабілітації. Справді, в передбаченому Державному бюджеті України на 2017 рік були заплановані кошти в сумі 977 мільйонів 600 тисяч гривень, що становило лише 60 відсотків від заявленої потреби і утворювала майже річну черговість на отримання таких виробів. Уряд вишукав резерв фінансування і обсяг програми було збільшено на 652 мільйона гривень за рахунок внутрішнього перерозподілу коштів між програмами Міністерства соціальної  політики України.

З цієї трибуни я хотів би сьогодні подякувати народним депутатам, членам бюджетного комітету і особисто його голові Павелку Андрію Васильовичу за те, що вони зробили можливим прийняття такого рішення. Саме завдяки цьому рішенню в 2017 році вперше в повному обсязі було забезпечено осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації. Було видано більше 400 тисяч одиниць технічних виробів, з них 13 тисяч 800 крісел колісних, 73,4 тисяч протезно-ортопедичних виробів і більше 36,5 тисяч засобів реабілітації.

У 2018 році на реалізацію програми передбачено на 150 мільйонів гривень більше ніж в бюджеті 17-го року. Саме вирішення проблем з фінансуванням дало нам змогу розробити нову модель забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації, яку ми сьогодні презентуємо і яка побудована  на принципі адресності та прозорості.

Другий крок, передбачений постановою уряду, - перехід від фінансування підприємств-виробників до оплати фактично наданої послуги, яку обирає людина. Тобто головним інструментом удосконалення програми є запровадження принципу "Гроші ходять за людиною". В цілому це було системним напрямом роботи для міністерства  протягом  останніх двох років. Майже всі програми соціального захисту було переведено на цей принцип. Але найбільший ефект ми очікуємо саме при переході, впровадженні "принципу ходять за  людиною" під час забезпечення осіб з інвалідністю протезно-ортопедичними виробами.

Третій  крок. Для реалізації можливості вибору технічного засобу реабілітації, нашим, вітчизняним, українським Науково-дослідним інститутом протезування, протезобудування та відновлення працездатності, який знаходиться в місті Харкові, розроблено електронний каталог технічних та інших засобів реабілітації. Ця система розроблена на  основі методології Всесвітньої організації охорони здоров'я. наявність і використання електронного каталогу дасть можливість людині зробити свідомий і обґрунтований вибір, розвивати в подальшому електронні сервіси. Для підприємств – це можливість мати рівний доступ до розміщення  замовлень.

Шановні колеги народні депутати, ви  можете прямо зараз зайти на сайт міністерства, побачити цей каталог і подивитися, як він практично діє. Він сьогодні доступний для кожного громадянина України, в тому числі і  в першу чергу, для людей  з інвалідністю.

Четвертий крок. Ми вводимо нову соціальну гарантію, надання реабілітаційної послуги з підбору адаптації та підготовки до застосування засобів реабілітації. Ця послуга зокрема буде надаватися всім людям, яким встановлено первинну інвалідність і покращить завдяки роботі мультидисциплінарної команди фахівців, якість вибору такого засобу, який найбільше підходить людині для компенсації функціональних обмежень.

І, нарешті, п'ятий крок. Надання послуги здійснюється на основі укладання тристороннього договору між людиною, підприємством і органом соціального захисту населення, з чіткими зобов'язаннями  щодо своєчасності і якості надання людині такої послуги. На сьогоднішній день таких договорів немає індивідуальних, є загальний договір в якому практично кожна людина, кожен виріб, який надається такій людині,  губиться. І проконтролювати його якість, терміни виконання, фізично неможливо. При цьому, місцеві органи соціального захисту населення здійснюватимуть постійний супровід при наданні послуг щодо забезпечення осіб з інвалідністю засобами реабілітації, починаючи із  встановлення інвалідності, надаючи необхідну допомогу і не чекаючи офіційного звернення в різні установи. Людина з інвалідністю, її потреби будуть у центрі нової системи забезпечення технічними засобами  реабілітації, а не розподіл коштів серед підприємств. 

Додатково ми розширюємо  можливості в забезпеченні виробами постраждалих учасників антитерористичної операції, запроваджуємо також  для окремих засобів реабілітації,  які продаються у  торгівельних мережах, виплату компенсації за  самостійно придбані вироби для  скорочення адміністративних процедур та часу на забезпечення ними.

Наступною програмою, яка потребує осучаснення, є реалізація заходів з реабілітації дітей-інвалідів, що затверджені  Постановою Кабінет Міністрів України ще  20 червня 2012 року номер 572.

Гранична вартість реабілітаційних заходів не переглядалася з  2012 року. Ми збільшуємо цей фінансовий норматив для однієї дитини з інвалідністю другого та третього ступеня обмеження з  9 тисяч гривень на сьогоднішній день до 17 та 25 тисяч гривень відповідно. Для дітей-сиріт з інвалідністю та  дітей з  інвалідністю, позбавлених батьківського піклування, гранична    вартість  послуг збільшується на 50 відсотків. Що це дає? Якщо сьогодні практично органи соціального захисту нав'язують той реабілітаційний заклад, в якому необхідно проходити реабілітацію, а в батьків дітей з  інвалідністю є інші бажання, щоб відправити в інший заклад, то в них сьогодні  є лише один вибір: або за власні кошти купляти путівку в такий заклад, або обирати той, який  йому рекомендують органи соціального захисту. Тепер при збільшенні обсягу фінансування вони одночасно  отримують право вибору такого закладу, і, таким чином, ми повністю  профінансуємо таку потребу.

Ще однією ініціативою щодо запровадження нової програми - стимулювання територіальних громад до створення перевезень людей з інвалідністю. Ця програма є  вкрай важливою для усунення бар'єрів у життєдіяльності  людей з інвалідністю, у реалізації їх прав та  транспортної  доступності, особливо для  людей на візках. На слайді продемонстровано організацію роботи служб перевезень, яка вже працює в деяких містах України, зокрема в місті Харкові, де в минулому році додатково придбано ще два нових автомобіля для перевезення людей на візках.

За ініціативи уповноваженого Уряду з прав осіб з інвалідністю Раїси Василівни Панасюк на придбання спеціально обладнаних автомобілів для створення служб перевезень людей з інвалідністю в Державному бюджеті України на 2018 рік саме завдяки тим депутатам, які голосували за цей бюджет, передбачено кошти в сумі 30 мільйонів гривень. Це фактично пілотний  проект з придбання автомобілів та передачі територіальним громадам, в тому числі, об'єднаним за результатами проведеного конкурсу.

Основним критерієм вибору громад є прийняте рішення органу місцевого самоврядування про створення служби перевезень та виділення коштів місцевого бюджету на її утримання. Таким громадам ми будемо передавати такі автомобілі, і таким чином ми будемо стимулювати їх до створення системи транспортного обслуговування для людей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

Також урядом прийнято Постанову про затвердження порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для фінансової підтримки громадських об'єднань інвалідів. Завдяки цій підтримці реалізується система заходів, які передбачають залучення громадян з інвалідністю до активного суспільного життя. Фактично ми поєднуємо державні програми, зусилля органів місцевого самоврядування та активну діяльність громадських організацій в напрямі посилення соціальної підтримки та турботи про людей з інвалідністю. Ми зобов'язані крок за кроком наближатися до міжнародних стандартів європейської системи дотримання прав людини, де кожна людина, незалежно від обставин, що склалися, буде інтегрована в життєдіяльність суспільства та матиме доступ до всіх суспільних благ та послуг. І я переконаний, що спільними зусиллями уряду, Президента і народних депутатів ми обов'язково досягнемо цієї мети.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, спочатку прошу провести запит на запитання від фракцій і груп до Кабінету Міністрів. Прошу провести запис і прошу взяти участь в записі.

Від фракції "Самопоміч" – Лаврик. Так і є… Ага, вибачте, в мене не той запис. Шахов Сергій Володимирович, "Воля народу". Будь ласка.

 

10:21:36

ЛАВРИК М.І.

У мене питання до шановного Прем'єр-міністра України. Володимир Борисович, Володимир Борисович. Не чує.

У мене звернення до шановного Прем'єр-міністра України. Володимир Борисович, знаю, що ваше слово і діло не розходиться. Тому я прошу взяти на контроль особисто відновлення єдиного автошляху із Сумської і Чернігівської області дороги Н-07, яка сьогодні абсолютно не є проїзною. Призначте комісію, хай вони виїдуть на місце, проїдуть усю дорогу і включать негайно у відновлення її, це велике прохання до вас як до Прем'єр-міністра України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Прем'єр-міністр.

 

10:22:55

ГРОЙСМАН В.Б.

Вельмишановний пане голово Верховної Ради, шановні колеги народні депутати! Дякую, Микола Іванович, за ваше запитання. Я обов'язково опрацюю можливість технічну і фінансову проведення цих робіт і вас обов'язково проінформую.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Тепер, будь ласка, Шахов. Включіть мікрофон від трибуни. Будь ласка, Сергій Володимирович.

 

10:23:13

ШАХОВ С.В.

Луганщина, 114-й округ, політична сила "Наш край".

Володимире Борисовичу, скажіть, будь ласка...

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

ШАХОВ С.В. Ляшко, поверніть 180 мільйонів гривень Луганщині і Сєвєродонецьку.

Володимир Борисович, будь ласка...

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

10:23:26

ШАХОВ С.В.

Володимир Борисович, до вас питання. Скажіть, будь ласка, на Луганщині ями, як могили, повністю транспорт, який їде, відвалюються колеса. На сьогоднішній день прийнято рішення Кабінетом Міністрів по монетизації пільг для соціального проїзду. За підрахунками наших спеціалістів, якщо на сьогоднішній день 300 тисяч ще переселенців є на Луганщині, то з кожного міста треба буде дати по 100 мільйонів гривень. Особливо це Лисичанськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк. Таких грошей там немає. Прошу звернути на це увагу і вирішити це питання саме для тих територій, які сьогодні знаходяться  під вогнем. Практично люди сьогодні жебракують і будуть їздити за свої кошти, ті люди, які 40 років працювали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ШАХОВ С.В. Прошу на це звернути увагу і допомогти Луганській та Донецькій областям з пільгами на транспорт.

Дякую.

 

10:24:50

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Ви знаєте, ви говорите про те, що розвалені і розбиті дороги. Так вони були розбиті не вчора і не позавчора. На превеликий жаль… на превеликий жаль, багато років дорожньому господарству не приділялась жодна увага.

Як ви бачите, ми зараз… вже декілька років поспіль переходимо до системного ремонту і відновлення українських доріг, і це означає тільки єдине, що за 3-5 років ми приведемо дороги до належного стану.

Що стосується пільгових перевезень, то хочу підкреслити, що  ми прийняли рішення про монетизацію. Треба зробити верифікацію цих пільг, пільговики мають отримувати можливості для безкоштовного проїзду. Більше того, функціонування муніципального транспорту, а він належить весь  муніципалітетам, це в компетенції і повноваження місцевих органів влади, і законодавство сьогодні передбачає, в тому числі й фінансування місцевими бюджетами  цих пільг.

Але що потрібно зробити? Щоби не списували кошти на пільговиків, треба верифікувати, і, саме головне, якщо мова йде про монетизацію, щоб люди отримали коштами  ті ресурси, які їм визначені.

Дякую.

А що стосується Луганської області, то тільки на Луганську область  від Державного фонду регіонального розвитку держава додатково направляє  майже півмільярда гривень.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Шурма Ігор.

 

10:26:27

ШУРМА І.М.

Володимир Борисович, добрий день. У мене запитання до вас. Ви підписали 27 липня 2016 року розпорядження про тимчасове покладання обов'язків міністра охорони здоров'я на Супрун. Відповідь з Міграційної служби засвідчує про те, що вона по сьогоднішній день не вийшла з іноземного громадянства. Я не питаю, чому взяли людину без освіти, без диплома про вищу освіти, без указу Президента про надання громадянства.

У мене є інакше. Відповідно до податкової системи США одним з головних трьох податків, це є індивідуальний прибуток. Чи відомо вам, чи сплачує Уляна-Надія Супрун податки, зокрема індивідуальний прибуток на соціальне страхування, визначені Федеральною податковою системою США? Щоб пізніше так не вийшло, що ця людина не сплачує там податків, являється порушником законодавства Сполучених Штатів Америки і працює в уряді. Ви напевне сьогодні мусите нести відповідальність, оскільки не вносите ні її на затвердження міністра і не даєте конкретної відповіді. Дякую.

 

10:27:36

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання, дякую за ваше запитання. Відповідь наступна: уряд України ухвалив відповідне рішення про покладання обов'язків у зв'язку з тим, що є відсутність міністра охорони здоров'я. Консультацій щодо кандидатури внесення і вирішення кадрових питань ведуться в рамках коаліції. Як тільки буде вирішено питання, ми одразу виконаємо все, що необхідно.

Що стосується сплати податків, то мені важко сказати. Я вважаю, що ви можете звернутись до Державної фіскальної служби і отримати офіційну відповідь з точки зору сплати податків будь-якого члена уряду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Партії "Відродження" Кулініч Олег Іванович.

 

10:28:18

КУЛІНІЧ О.І.

Питання до міністра соціальної політики Андрія Реви. Наша депутатська група складається виключно з мажоритарників. Ми постійно отримуємо величезну кількість звернень від наших виборців, які стосуються перерахунку пенсій. Люди абсолютно не розуміють, за яким принципом проводиться перерахунок, чому хтось отримує додатково двісті гривень, а в когось пенсія збільшилася вдвічі, і це при тому, що в обох випадках стаж може бути ідентичним. Я особисто звертався до вас, шановний пане міністр, але отримав звичайну відписку. Тому поясніть, будь ласка, за яким принципом проводиться перерахунок? Які його базові показники і де пенсіонери можуть ознайомитись з цією інформацією?

Дякую.

 

10:29:05

РЕВА А.О. Дякую за запитання.

Одразу відповім. Пенсія всім розраховується за єдиною формулою, складовими якої є три елементи.

Перший загальний для всіх – це розмір середньої заробітної плати за останні три роки в Україні.

Другий показник – це індивідуальний коефіцієнт заробітку.

І третій показник – це коефіцієнт страхового стажу.

У разі рівності показників коефіцієнту страхового стажу, як у вашому випадку, різний розмір перерахунку, очевидно, визначається різним індивідуальним коефіцієнтом заробітку. Тому що люди можуть мати навіть однаковий стаж, але різний заробіток, який вони отримували, коли вони працювали.

В цілому формула є абсолютно прозорою і єдиною для всіх. Її системні проблеми, які висвітлені після проведення першого етапу, неодноразовою мною озвучувалися і вони заключаються в тому, що нова система нарахування і перерахунку пенсій віддзеркалила ту соціальну несправедливість, яка мала місце тоді, коли люди працювали в Радянському Союзі.

Маючи великий стаж роботи, а таких людей, які вийшли на пенсію до 2000 року, ми оцінюємо в 3 мільйони осіб, серед них 2,5 мільйони громадян – це чоловічої статі… жіночої статі і приблизно півмільйона чоловічої, що говорить ще й про ґендерну нерівність, призвело до того, що люди, працюючи тривалий час в колгоспах, молодшим медичним персоналом в лікарнях, нянечками в дитячих садочках і ряду інших установ, маючи низьку заробітну плату, мають низький коефіцієнт відповідно заробітку.

Тому на наступному етапі пенсійної реформи уряд має намір зробити таким чином, щоб для цих людей їхня роль у нарахуванні пенсій тривалого стажу була більшою, ніж розмір їхньої заробітної плати, враховуючи ті соціальні перекоси, які мали місце в попередніх часах.

Ми працюємо над цим питанням, і я думаю, що ми зуміємо його розв'язати, оскільки принцип справедливості в пенсійному забезпеченні на думку уряду є головним, до чого ми повинні прагнути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від Радикальної партії України слово до запитання має Ляшко Олег Валерійович. Будь ласка.

 

10:31:41

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановний пане Прем'єр-міністре, у вівторок команда Радикальної партії вчергове звернулась до вас із вимогою про звільнення з посади виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Я стверджую, що рішення уряду про призначення Уляни Супурун міністром охорони здоров'я незаконне, оскільки протирічить Закону "Про Кабінет Міністрів України". Крім того, всупереч вимогам Закону "Про громадянство" пані Супрун не вийшла з американського громадянства, отримавши українське громадянство. Крім того, і найголовніше – діяльність Супрун на посаді керівника Міністерства охорони здоров'я призвела до того… епідемії масові. Перші місця в світі Україна посідає по туберкульозу, по СНІДу, по серцево-судинних захворюваннях, по онкології.

Тому я вимагаю від вас, пане Прем'єр-міністре, скасувати рішення уряду про призначення Супрун керівником Міністерства охорони здоров'я і внести до парламенту подання на призначення міністра охорони здоров'я. Внесіть…

 

10:32:58

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую. Шановний Олегу Валерійовичу, шановні колеги з фракції Радикальної партії, ви знаєте, що завжди з великою повагою ставлюся до народних депутатів, до тих питань, які ви ставите. Я думаю, що ваші оцінки стосовно ситуації в охороні здоров'я є об'єктивними, і я це визнаю, як і мільйони українців. Але сказати про те, що це відбулось тільки тому, що в цьому винна одна особа, я думаю, було б дуже і дуже несправедливо. У нас є системні проблеми, які роками накопичувались в охороні здоров'я. Команда Міністерства охорони здоров'я спільно з урядом напрацювала проект змін, проведення яких дасть абсолютно чіткий позитивний результат і вплине на профілактику і здоров'я українців.

За один день це зробити неможливо. І, якщо я сьогодні чую в засобах масової інформації, що говорять про те, що реформу провели, а це нічого не дало, то це, як мінімум, неправда, яка лунає з вуст інших людей, я не говорю сьогодні про вас, про те. що ми тільки відкрили можливості проведення охорони… реформи охорони здоров'я і змін, нам треба об'єднатись навколо цього, щоб кожне рішення на цьому етапі стало позитивним по відношенню до українських громадян. Я вболіваю за те, що у нас низька довготривалість життя, я вболіваю за дитячі хвороби, я вболіваю за епідемії, в мене душа болить за людей і це є очевидний факт. Але я не став відвертати голову від охорони здоров'я так, як це робили десятиріччями з моменту незалежності нашої держави. І я готовий боротись за те. щоб ця система була адекватною. І я хотів би звернутись і до виконуючого обов'язки міністра, будь ласка, зустріньтесь з фракцією, дайте відповіді на запитання, які мають сьогодні колеги. А вас, колеги, я просто запрошую, давайте разом змінювати систему охорони здоров'я, бо ми всі з вами відповідальні за стан справ в країні, кожен своєю мірою, але ми всі з вами і маємо можливості змінити цю ситуацію.

І, нарешті, як тільки коаліція визначиться щодо форматування позиції по Міністерству охорони здоров'я обов'язково це рішення буде на розгляді українського парламенту.

Дякую. І я візьму до уваги ваш виступ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І заключне запитання від фракцій Бондар Михайло Леонтійович, фракція "Народний фронт".

 

10:35:18

БОНДАР М.Л.

Дякую. Бондар Михайло, 119-й виборчий округ. У мене запитання до Ігоря Степановича. Ігор Степанович, нікому не секрет, що перед тим, як якісь просити результати від підприємства, треба в нього вложити. Я хочу запитати по мільярду, який планується вкласти у модернізацію вугледобувних підприємств. Чи є якийсь результат по державних гарантіях? Чи будуть ті кошти виділені на модернізацію? На якій стадії зараз розгляду це питання? Дякую.

 

10:35:56

НАСАЛИК І.С.

Дякую, шановний Михайло Леонтійович, дякую, що ви постійно відстежуєте роботу вугільної галузі. Я повністю погоджуюся з вами, без вкладення коштів в модернізацію шахт, які знімають не тільки безпеку забезпечують шахтарів, а суттєво змінюють видобуток українського вугілля змін не буде.

В минулому бюджеті за 2017 рік депутати передбачили фінансування в мільярд. Але, на жаль, робота з Мінфіном була повністю провалена і ці кошти були неотриманні. Вже півтора місяця ми проводили загальні наради. І вчора під головуванням Прем'єр-міністра України, в присутності профільного Віце-прем'єра Володимира Євсевійовича Кістіона і міністра фінансів ми найшли алгоритм. Цей алгоритм заключається в слідуючому.

Позиція перша. До кінця березня Мінфін пообіцяв, що виділить мільярд гарантій для вугільної галузі.

Позиція друга. Вугільна галузь мінімум 70 відсотків продукції буде направляти на заробітну плату.

І позиція третя. Якщо цей мільярд буде використаний ефективно, кошти найдуться в державі, щоб модернізувати інші шахти. Більше того, я повинен сказати, якщо програма вугільної галузі буде виконана, Україна не буде потребувати імпортного  вугілля.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І, будь ласка, Прем'єр-міністр України.

 

10:37:25

ГРОЙСМАН В.Б.

Я хочу тільки додати, що дійсно, вчора я проводив таку нараду спільно з міністром паливної енергетики спільно, з віце-прем'єр міністром і міністром фінансів, і насправді, в чому була затримка. Затримка тільки єдина. Ми сьогодні вважаємо, що треба інвестувати туди, де ніхто нічого не вкраде, а ми закладемо нові можливості і збільшимо добичу власного вугілля. В цьому, врешті, і полягала позиція самого Міністерства фінансів. І я цю позицію підтримую.

Тому ми вчора, дійсно, знайшли алгоритм виділення мільярда гарантій для того, щоб почали закладатися нові потужності. І далі ми будемо відслідковувати, наскільки ефективно цей ресурс використовуються задля того, щоб збільшити добичу власного вугілля. Нам треба зменшувати імпорт вугілля в Україну. І ми над цим сьогодні серйозно працюємо. І в цьому ми знайшли розуміння і визначили, що до кінця березня ми знайдемо алгоритм, яким чином досягти цієї мети. І тут є спільна позиція, в тому числі і Міністерства фінансів. Тому вчора ми, дійсно, знайшли розуміння ефективності використання цих ресурсів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Тепер 20 хвилин запитань від народних депутатів. І, колеги, хто хоче дати запитання представникам уряду, прошу провести запис для участі в обговоренні. Отже, записуємось. Прошу записатись.

Різаненко Павло Олександрович.

 

10:39:09

РІЗАНЕНКО П.О.

Солов'ю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соловей. Добре.

 

10:39:14

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89-й виборчий округ, Гуцульщина і Покуття. Шановний Володимире Борисовичу! Я хочу сказати, що українські Карпати і українські  гірські території можуть бути колосальною точкою росту для розвитку нашої держави. І це не тільки туризм, це і деревообробка, це і екологічно чисті продукти. І в першу чергу – це і хороша логістика.

Зважаючи на те, Володимир Борисович, що ви часто виїжджаєте в регіони і спілкуєтесь  з людьми, я хочу попросити вас, протягом 2018 року, запланувати виїзне засідання  уряду в гірських населених пунктах для того, щоб розробити комплексну стратегію розвитку саме гірських територій, які об'єднують Івано-Франківську, Львівську, Чернівецьку і Закарпатські області. Повірте, одне таке виїзне засідання з конкретними рішеннями, якого не було за часи незалежності, дасть можливість дуже серйозно розвинути українські гірські території…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка. А ви завершили? Так?

 

10:40:25

ГРОЙСМАН В.Б.

Завершили, я почув народного депутата.

Дякую вам, я з вами згоден і згоден з вашими оцінками, що насправді ці території потребують особливої уваги, але вони також мають і особливі можливості, які нам потрібно підсилити. І я думаю, що ваша ідея проведення такої наради робочої, я думаю, що це було би добре,  і я буду це планувати. В рамках, чи це буде в рамках виїзного засідання уряду або це буде в рамках робочої наради на виїзді, ми це вирішимо. Але саме головне – не провести нараду, саме головне – прийняти рішення, оце мій життєвий принцип. Тому я включаю це у свій план, протягом 2018 року ми з вами це зробимо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується Острікова Тетяна Георгіївна. Будь ласка.

 

10:41:07

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні урядовці! Хочу зазначити, що Мінфін, дійсно, багато чого провалює, зокрема роботу митниці. Але вчора було провалено і поховано парламентом роботу слідства в  Україні. Судово-правоохоронний колапс. Відсьогодні всі слідчі з клопотаннями про  арешт майна, про запобіжні  заходи, про інші питання, про експертизу, про надання дозволу на обшук, повинні будуть звертатися в  обласні суди, точніше,  в суди в 25 обласних центрах.

Тому я прошу зараз вас, пане Прем'єр-міністре, висловити вашу позицію відносного того, як готові правоохоронні органи, як готові суди.

Прошу представника поліції чи Міністерство внутрішніх справ розказати, як будуть розглядатися… забезпечені ефективні, розумні строки досудового слідства, як будуть вирішуватися питання з побутовими  смертями і похованнями людей. Чи готові правоохоронні органи ввійти в цей  колапс, який на сьогоднішній день стоять черги із слідчих із розглядом їх клопотань? Що буде з судовими експертизами?

 

10:42:22

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання.

Вчора, наскільки я розумію, це питання розглядалось: корегування в рамках… в стінах українського парламенту. І не було прийнято жодного рішення. Я розумію так, що на наступному тижні парламент має виправити цю ситуацію, яка, напевно, має місце, тільки сьогодні це вступило в законну силу, наскільки я розумію. Ми буквально швидко побачимо, чи є там негативні впливи, чи немає. Але все те, що потребує врегулюванняЮ я думаю, що має бути врегульовано беззаперечно в стінах українського парламенту.

Наступний тиждень є  пленарний. Ми як уряд повністю підтримуємо ліквідацію будь-яких проблем, які гальмують взагалі і ефективне розслідування і так далі. Але оцінку, будь ласка, в  рамках комітету надайте,  і ми це сприймемо.

Єдине, що я хочу вас попросити. Ми прийняли прекрасний Закон "маски-шоу – стоп". Цей закон реально захищає бізнес. І я чув про те, що якісь там  точкові зміни хочуть внести в цей  закон. Я прошу, будь ласка,  народних депутатів України ні в якому  разі цього не допустити, а залишити в дії Закон "маски-шоу – стоп". Тільки-тільки зараз бізнес починає так би мовити вільно дихати, що  їх ніхто  не кладе лицем в підлогу, а зараз я вже чую, що є такі намагання, значить, цю ситуацію знищити. 

Тому я дуже би вас просив до цього привести… до цього приділити  особливу увагу. А все, що потрібно виправити, будь ласка, ми готові підтримати, готові направити в комітет, в Міністерство юстиції, в Міністерство внутрішніх справ для визначення своєї позиції.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, від "Блоку Петра Порошенка" Севрюков Владислав Володимирович, будь ласка.

 

10:44:21

СЕВРЮКОВ В.В.

Доброго дня! Я прошу передати слово пані Олі Черваковій.

 

10:44:32

ЧЕРВАКОВА О.В.

Доброго дня, шановні колеги! В мене питання до Міністерства юстиції. Пані Наталія, я тут! Доброго дня!

Я буду говорити про вічне, тобто про бардак у Коцюбинському: минулого тижня там знову самопроголосився селищним головою якийсь незрозумілий  чоловік. Не було сесії, її не скликала голова, не було двох третин. Тим не менше Міністерство юстиції, точніше, реєстратор ірпінський з незрозумілих причин вніс в реєстр якусь незрозумілу самопроголошену особу.

Ми весь тиждень до вас зверталися, до міністра, до заступників: скасуйте незаконну реєстраційну дію. Щоб ви знали, коцюбинці вже готують намети для того, щоб жити під Міністерством юстиції, тому що це – бардак! У них у селищі скоро бродячих собак будуть самопроголошувати селищним головою, а Міністерство  юстиції буде говорити, що воно нічого не може вдіяти, що це – децентралізація і дерегуляція.

Володимире Борисовичу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, але менш емоційно.

 

ЧЕРВАКОВА О.В. Володимир Борисович! Володимир Борисович! Володимир Борисович,  я дуже вітаю реформу децентралізації, я знаю, що ви її підтримуєте, але я прошу вас взяти це питання на контроль. У Коцюбинському – це пекло для порядної людини, особливо в умовах непрацюючих правоохоронних органів і в умовах, коли так діє Міністерство  юстиції. Я прошу вас дуже врегулювати це питання. Наведіть, будь ласка, порядок. Я дуже на це сподіваюсь і на це сподівається населення 20-тисячного населеного пункту.

Дякую.

 

10:46:08

БЕРНАЦЬКА Н.І.

Дякую за запитання, пані Оля.

Насправді, дійсно, в рамках реформи реєстраційної служби Міністерство юстиції більше не має реєстраторів, це або представники місцевої влади, або нотаріуси. І якщо вчиняється якась незаконна реєстраційна дія, ми маємо інструмент – комісію з розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Дійсно, з цього питання до нас надійшла вже скарга до Міністерства юстиції. Після останнього зустрічі ми перевірили, вона відповідає вимогам. На наступному тижні буде прийнято рішення про її допуск або недопуск до розгляду і після цього вона буде розглянута по суті. І я впевнена, що якщо було порушення, то комісія скасує дане реєстраційну дію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Васюник Ігор Васильович, будь ласка.

 

10:46:50

ВАСЮНИК І.В.

Дякую, Андрій Володимирович,

В мене запитання до Прем'єр-міністра України. Шановний Володимир Борисович! Володимир Борисович, в мене запитання від представників ОСББ Львівщини та від управлінських компаній міста Львова. Питання полягає в тому, що заборгованість управлінських компаній за відшкодування пільг та субсидій з листопада місяця 17-го року, а по ОСББ – з січня цього року. Це питання дуже добре ви володієте і знаєте. Я розраховую на швидку і державницьку вашу позицію щодо вирішення цієї проблеми. Бо ми хочемо замінити ніби надання послуг і передати від радянських ЖЕКів до сучасних управлінських компаній. А борги, які зараз створюються, ведуть до банкротства цих управлінських компаній.

Дякую.

 

10:47:43

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую. Дякую вам за запитання.

Насправді такі проблеми були. Ми зараз ухвалили нову Постанову уряду 256 і вона... Вже процес врегулювання розпочався, тобто я думаю, що у 18 році ми взагалі все виведемо на нуль, принаймні такі плани і завдання перед міністерством і стоять.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Кишкар передає Кривенкові. Будь ласка.

 

10:48:06

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, Народний рух України. Шановний Прем'єр-міністре, до вас декілька запитань.

Перше. Ви відповідали по вугільній галузі. Так от, можливо, не треба давати держгарантії державним підприємствам, бо правильно каже Мінфін, є питання з контролем і питання з розкраданням практично на всіх держаних підприємствах. І є шахта "Любельська", а два роки оббиває пороги всіх ваших заступників, віце-прем'єрів, яка готові повністю документи і яка закриє той імпорт вугілля для металургійних підприємств от з Росії, який зараз відбувається, які теж просять державні гарантії, які готові пускати в капітал. І я просив би, щоб ви провели нараду і розібралися в цьому питанні. Це на Львівщині створення тисяч робочих місць.

Друге питання. За дорученням  Гопко Ганни Миколаївни.  У нас  іде 75-і роковини  Голодомору. До сих пір оргкомітет нікого не запросив на осінь на ці заходи. На річницю трагедії Бабиного Яру за півтора року запрошували. Прохання взяти на контроль це питання, є відповідь МЗС, яке говорить, що нікого  ще не запросили.

І останнє, дуже коротко. Охорони здоров'я вводить третю стать: чоловіча, жіноча і немає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.  Завершити. Будь ласка.

 

10:49:28

КРИВЕНКО В.М.

Да, 30 секунд. Тобто зараз в документах Міністерства охорони здоров'я вводиться фактично третя стать, у нас не ратифіковано це в законодавстві. "Народний Рух" завжди виступав за збереження традиційних сімейних цінностей і вводити в анкетах стать "немає статі"… Яке ваше особисто до цього ставлення? По трьом питання, будь ласка,  дайте відповідь.

 

10:49:43

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за запитання. 

Ну, по шахті ви… по шахті зараз вам дасть відповідь міністр енергетики і вугільної промисловості.

З третього питання розпочну. Я вже і навіть з трибуни парламенту говорив про те, що я абсолютно традиційних поглядів, і для мене іншого просто немає. А сімейні цінності для мене є найвищими  цінностями, одні з категорій найвищих цінностей. І я вважаю, що тут мене змінити вже неможливо. Я взагалі вважаю, що ми маємо  зміцнювати  сімейні цінності, ми маємо робити все для того, щоби діти росли в щасливих родинах. Нам ще багато тут потрібно робити для того, щоби досягти цієї мети.

Що стосується роковин Голодомору. Я не один раз висловлював свою позицію щодо вшанування пам'яті жертв голодоморів. І я вважаю, що  великий злочин був по відношенню до історії і до всіх тих, хто невинно загинув, коли  в 2010 році взагалі  припинили будь-яку роботу: і дослідницьку, і роботу по вшануванню пам'яті. От все так, як було до  2010 року зроблено відновлення історичної справедливості, так це все було і залишене на узбіччі. Я з цим миритися на збираюся, я вважаю, що ми маємо цю трагедію зробити відомою для всіх в усьому світі. Тому що це була жахлива трагедія, в якій загинули мільйони-мільйони українців і мільйони дітей.

І тому уряд вніс пропозицію, дякую народним депутатам, що ви це підтримали, завершити будівництво другої черги "Меморіалу пам'яті жертв Голодомору. І ми фактично завершили вже і проектно-кошторисну документацію, створений організаційний комітет, і ми завершимо це. Я хочу, щоби всі знали і пам'ятали про ті трагічні віхи історії нашої держави, нашого народу, і це є принципово важливо. І в цьому році ми маємо розпочати цю роботи.

І що стосується організаційних питань. Я провів оргкомітет, є відповідні доручення міністерствам, віце-прем'єрам, в тому числі і щодо залучення чи запрошення іноземних гостей для участі в цих заходах. І така робота проводиться, її корують два віце-прем'єри. І тут я переконаний у тому, що ніяких прогалин не буде.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Насалик, будь ласка.

 

10:52:26

НАСАЛИК І.С.

І шановному народному депутату з Народного Руху України хочу повідомити, що шахта "Любельська" – це приватна шахта і, на жаль, до державних шахт вона не відноситься. Коли, якщо говориться про кредитування шахти "Любельська", то це порядка півтора мільярда доларів, які необхідно. Звичайно, в першу чергу ми будемо розглядати – і от дивлюся зараз на пана Гузя, – що в першу чергу будемо розглядати завершення 10-ї шахти, на яку, на жаль, виділено тільки 10 мільйонів гривень у цьому році. І тільки після завершення 10-ї шахти ми будемо розглядати можливість фінансування з державного бюджету приватних шахт.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз двоє народних депутатів об'єднують своє запитання. Це Шипко Андрій Федорович і Остапчук Віктор передають слово для запитання народному депутату Кіссе. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

10:53:24

КІССЕ А.І.

Дякую. Шановний Володимир Борисович, я прошу уваги! Володимир Борисович, ви чуєте, Володимир Борисович?

Шановні друзі, є Тарутинський район, Одеська область. Володимир Борисович, в двох селах цього району уже чотири доби немає можливості довезти хліб людям, немає ніякого проїзду. Я звертаюсь до вас особисто, втрутитись в це, в рішення цього питання. Бо "Укравтодор", регіональні структури, які працюють, не мають ні бажання, з їх слів, не мають можливості, щоб зробити проїзд. Я дуже вас прошу, вирішіть це питання терміново. Це по-перше.

По-друге, ця дорога має вже кошторисну документацію. Вже пройшов тендер. Я дуже прошу, щоб в цьому році була можливість почати реконструювати і капітальний ремонт цієї дороги. Прошу останній час надати Володимиру Михайловичу Литвину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хтось буде говорить?

 

10:55:05

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, Антон Іванович, за ваше запитання.

Я перепрошую за затримку, це якраз я розмовляв з керівником Державної служби по надзвичайним ситуаціям. Я зараз йому доручив, щоб він розібрався з блокуванням дороги і вжив заходів щодо розчищення цієї дороги і відкриття можливості доставки. І зараз у мене буде зв'язок з головою адміністрації Одеської області, я йому розкажу, що таке чотири дні без можливості купити хліб людям. Тому доручення я вже дав і зараз вони почнуть цим питанням займатись.

Що стосується дороги. Якщо тендер проведений, дорога буде робитись, якщо вона включена в план. Я так розумію, що включена.

І я хотів вас проінформувати по попередньому вашому питанню, яке ми постійно обговорювали. Це питання нашого проекту по добудові Одеса-Рені. Ми теж його включили і вже погодили добудову Одеса-Рені в рамках митного експерименту, від якого кошти надійдуть до Одеської області. Тобто ця дорога теж стоїть в плані. І я думаю, що є всі високі шанси в цьому році її завершити будівництво. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тетерук Андрій, включіть мікрофон, з місця.

 

10:56:17

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний Прем'єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман, в мене питання щодо діяльності нашого Космічного агентства. Всі вважають, що наша країна є космічною державою, але, на жаль, ми жодного супутника на орбіті стаціонарній не маємо, успішних проектів нових також не маємо. Безвідповідальна кадрова політика призвела до того, що у нас завалені всі космічні програми, які реалізовувались за бюджетний кошт - це і "Циклон – 4", і "Либідь", - немає сенсу перераховувати.

Разом з тим, діяльність Космічної агенції регламентується затвердженням Закону України "Про загальнодержавну цільову науково-технічну космічну програму", яка затверджується на 5 років. Минула програма закінчила свою діяльність в 2017 році. Чому Космічна наша агенція не формує програму діяльності на наступні 5 років? Чому ця безвідповідальність продовжується? І скільки будуть тягнути з прийняттям відповідних кадрових рішень, тому що це втрати іміджеві, втрати державного бюджету і ми втрачаємо цілу галузь?

Дякую.

 

10:57:57

ГРОЙСМАН В.Б.

Я перепрошую, я щойно говорив з головою Одеської адміністрації по Тарутинському району, він теж отримав доручення врегулювати цю проблему.

Що стосується Космічного агентства. Буквально в січні місяці я проводив закриту нараду з всіма зацікавленими сторонами, вони зараз готують відповідно нову програму і будуть її доповідати, я думаю, що найближчими тижнями, її затвердження і далі продовжать свою роботу. Насправді, ми космічна країна, це правда, ми маємо ряд міжнародних проектів, ми… я визначив 3 завдання для Космічного агентства, по яким вони сьогодні працюють, в тому числі ефективність взаємодії по міжнародним проектам. Все те, що ми робимо для внутрішніх потреб, я не хочу заглиблюватись у цьому питанні зараз, але… ну, є питання, про які я не можу говорити. І ми чекаємо зараз від них відповіді, ця робота ведеться і буде презентована, і буде розглянута урядом у закритому режимі і прийняті відповідні рішення.

Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І, колеги, фактично можливо бути ще тільки два запитання. Сисоєнко і Литвин.

Перше, будь ласка, Сисоєнко Ірина Володимирівна. Передає Романовій. Будь ласка.

 

10:59:17

РОМАНОВА А.А.

У мене запитання до Лілії Гриневич і, власне, до Володимира Гройсмана також. Депутати при голосуванні за бюджет неодноразово звертали увагу на те, що якщо ми передамо зараз вищу професійну освіту і взагалі настільки потрібну Україні професійну освіту на місця, то зрештою ми отримаємо ситуацію закриття настільки потрібних ліцеїв, професійних училищ, які зараз готували б молодь.

Зараз критична ситуація склалася у місті Чернігові, коли там місцева влада планує так зване об'єднання дуже потрібного ліцею побуту, який готує швачок для всієї країни, для Чернігова, які настільки необхідні, з іншим професійним училищем перукарів. Але по факту хочуть забрати приміщення, яке обладнане італійською технікою, зроблені ремонти.

Скажіть, будь ласка, як будемо вирішувати цю ситуацію, яка склалася не лише в Чернігові, а по всій країні?

 

ГРОЙСМАН Б.В.

Дуже дякую за ваше запитання. Лілія Михайлівна спочатку, а потім я додам. Прошу.

 

11:00:33

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Дякую за запитання. Перша за все я хочу повідомити народних депутатів про те, що процес передачі майна професійно-технічних навчальних закладів є насправді дуже складний. І для того, щоб ми передали майно, його потрібно оформити, відвести землю. І ми надзвичайно пильно до цього ставимося. Будь-які закриття професійно-технічних навчальних закладів сьогодні мають супроводжуватися додатковою підтримкою міністерства. Ми не давали такого погодження і пильно будемо розглядати кожну-кожну ситуацію, тому що нам важливо зберегти цю систему. І ми націлюємо регіональну владу на те, щоб зберегти забезпечення робітничих кадрів на ринку праці. Вони повинні дати дуже чітке будь-яке обґрунтування.

Тому ми прискіпливо поставимося і до цієї ситуації, як і ставимося до інших також. Ми не допустимо неконтрольованого закриття професійно-технічних навчальних закладів. Більше того, всі рішення місцевих рад про отримання на їхній баланс цих приміщень має чітке положення про те, що вони не мають права використовувати їх навіть в разі будь-якого перепрофілювання з професійно-технічної освіти не для освітніх цілей – виключно для системи  освіти.

 

11:02:14

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую.

Я тільки хотів би додати. По-перше, Україні потрібні кваліфіковані робітничі кадри. І питання професійно-технічної освіти має надзвичайно важливе значення і є в пріоритетах уряду. Більше того, сьогодні вже пілотуються нові можливості щодо надання дуальної так званої освіти для цих кадрів. Ми тільки розпочинаємо цей процес. Те, що професійно-технічна освіта, теж не секрет, як і охорона здоров'я, була занедбана, що призвела сьогодні до дефіциту кваліфікованих кадрів, до неякісної підготовки кадрів, які готуються сьогодні за мільярди державних коштів, але готуються на старих технологіях.

Тому ми прийняли рішення по модернізації ряду програм підготовки таких кваліфікованих кадрів. Ми закладаємо туди підтримку в рамках, по-моєму,  50 мільйонів на модернізацію обладнання і так далі, і ми все будемо робити для того, щоб створити сучасну і необхідну ефективну мережу в країні рівня цієї освіти, що є дуже важливим, і будемо це підтримувати.

Тепер що стосується децентралізації. Подивіться документ, який прийняв уряд, коли я був Віце-прем'єр-міністром, а Прем'єр-міністр був Арсеній Петрович Яценюк. Ми ухвалили стратегію розвитку місцевого самоврядування 1 квітня 14-го року за номером 333. Там є ряд базових позицій, які сьогодні ми з вами виконуємо. І об'єднання територіальних громад, і фінансова спроможність, і передача повноважень на місця, і в тому числі, передача на місця податків. Це дало можливість сьогодні з центрального бюджету на місцевий передати за ці роки більше, ніж 100 мільярдів ресурсу. І там також написано в цій стратегії, ще 2014 року. Там написано, що саме  цей рівень освіти буде переданий з центрального рівня на місцевий – це збалансовані єдині системні рішення.

І наше завдання сьогодні – не закривати ці заклади, а робити їх сучасними,  підвищувати відповідальність  місцевої влади за управління цими процесами, за підготовку кадрів для регіонального ринку праці, для державного ринку праці. А ми, як держава, маємо замовляти підготовку тих кадрів, які конче необхідні економіці. Не просто юристів, бухгалтерів, а тих, хто безпосередньо потрібен сьогодні  реальному сектору економіки. Тобто нам треба зробити з вами таким чином, щоби ринок праці врешті-решт зустрівся з системою підготовки кваліфікованих кадрів. От на це і направлена ця робота.

І ще раз хочу наголосити, питання не в кількості закладів, а питання в якості підготовки цими закладами фахівців. І це  ж стосується і вищої освіти. І я вже запропонував, і дав доручення Міністерству освіти. Давайте зробимо таким чином, виділимо, наприклад, топ-10 вищих вузів країни, які готують якісні кадри,  в яких найвищий бал підготовки, і в яких найвищий бал, найвищі рейтинги і найвищий бал працевлаштування їхніх випускників. І давайте цих 10 вузів просто абсолютно звільнимо від   сплати податків, нехай вони все те, що закумулюють, реінвестують, і  стануть ще кращими. Це буде ще один економічний стимул розвитку, але це треба йти вперед і робити нові абсолютно рішення. Тому ми нікому нічого не даємо закривати, ми всіх змушуємо бути сучасними і рухатись вперед, в ногу з часом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І заключне запитання - Литвин Володимир Михайлович. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:05:44

ЛИТВИН В.М.

В мене перше запитання до Степана Івановича Кубіва, Першого віце-прем'єра. На попередній "годині запитань до Уряду" я порушував проблему компенсації пільг "Теплокомуненерго". Справді закрили, у лютому   місяці закрили за грудень місяць. Зараз, скажімо, у місті Новоград-Волинському, а  це  місто військових, така заборгованість складає 12 мільйонів.  Степан Іванович, я просив би вжити відповідні заходи, оскільки там  напружена соціальна обстановка.

І друге питання - до Прем'єр-міністра України. Поясніть, будь ласка, за  що  покарали людей 200 тисяч людей, не виділивши субвенцію на соціально-економічний розвиток? Це чотири райони і низка міст Житомирської області, всі отримали, а ці не отримали.  Для мене причина очевидна, але ви поясніть, будь ласка, людям чому так сталося.

 

11:06:51

КУБІВ С.І.

Шановний  Володимире Михайловичу, хочу сказати, що те, що  я обіцяв минулого разу, я зробив. Я провів відповідну нараду з відповідними міністерствами. І вчора ми мали з вами розмову, що станом на 13.03 перераховано субвенцію  на оплату пільг та житлових субсидій населенню, в тому числі погашена заборгованість, яка була на 1 січня 2018 року. Хочу сказати, що в межах розпису асигнувань на суму 19 мільярдів 994 мільйони обласному бюджету в Житомирській області перераховано 625 мільйонів. На електричну енергію – 39,6, природній  газ – 402 мільйони, теплопостачання – 130, водопостачання і водовідведення  – 20, квартира, одна  плата – 33.

Другу частину,  яку ви сьогодні задали, я знову розберусь буквально за  три-чотири дні, я вам доповім.

А по іншому питанню я передаю  слово міністру фінансів Данилюку. По субвенціях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І, будь ласка, заключне слово…

Будь ласка, заключне слово вже. Хто не  відповів?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Данилюк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Данилюк. Пан Олександр, народні депутати  вам дають  запитання. Ви, будь ласка, зберіться з  думками і дайте відповідь. Будь ласка.

 

11:08:34

ДАНИЛЮК О.О.

Я вибачаюсь, просто мене відволікли. Я... давайте я сприйму це як запит і відповім формально тоді, офіційно протягом 3 днів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це ґрунтовна відповідь.

До заключного слова запрошується Прем'єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман. Будь ласка.

 

11:08:50

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую, пане Голово Верховної Ради України.

Шановні колеги народні депутати, дякую вам за ваші запитання. Ті запитання, які ви надали щодо конкретних питань, будуть опрацьовані урядом і ви отримаєте відповідь. А в цілому хочу ще раз вам подякувати за прийняття дуже важливих, напрацювання і прийняття важливих законів і щодо європейської інтеграції, які були прийняті на цьому тижні, і також із того нашого спільного пакету 35 законів вже розглянуто, прийнято.

Взагалі-то я вважаю, шановні колеги, нам треба з вами зробити якийсь новий механізм проходження законів, які впливають на економічний розвиток і на економічне зростання. Бо якщо я подивлюсь, що нам потрібно прийняти там 35 законів і це може... на це може відійти 2-3 роки, на прийняття цих законів. А економіка не чекає, люди хочуть жити краще, ми маємо більше виробляти продукції, у нас є багато завдань щодо погашення зовнішніх боргів і так далі. Тому нам треба все ж таки працювати над тим, щоби створити якісь механізми швидкого прийняття необхідних економічних законів, які впливають безпосередньо на економічний ріст і на благополуччя життя людей.

Ще раз хочу подякувати вам за співпрацю і ще раз наголосити, що уряд готовий до подальшої взаємодії.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

"Година запитань до Уряду" завершена. (Оплески) Давайте подякуємо уряду і Прем'єр-міністру за участь в нашому засіданні.

Дякуємо, пане Володимир.

І я нагадую, що згідно Регламенту ми маємо в п'ятницю час для зачитання і оголошення депутатських запитів.

І я передаю слово для зачитання запитів Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко. Будь ласка, пані Ірина.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:10:41

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні наші колеги міністри, поки ви ще не розійшлися, дозвольте мені зробити одне оголошення. Сьогодні на знак солідарності з кримськими татарами, з кримчанами, українцями, які залишаються в окупації в Криму, в українському парламенті проходить День кримськотатарської кухні. І в усіх буфетах сьогодні  парламенту презентується кримськотатарська кухня.

Дорогі міністри, зайдіть в буфети парламентські зараз, підтримайте також цю хорошу ініціативу. І давайте разом докладати, звичайно, всіх зусиль  не тільки для таких важливих акцій солідарності в українському парламенті, а на підтримку кримських татар, українців і  звільнення Криму.

А тепер ми переходимо до оголошення депутатських запитів і маємо на сьогодні  246 запитів від народних депутатів України.  Серед цих запитів є і запит до Президента України, і як ви знаєте,  це потребує голосування.  Тому я зараз звертаюся до колег не розходитися.

І запит до Президента України від народних депутатів (Сташука, Диріва та інших – групи з 10 колег) щодо припинення необґрунтованого тиску на Товариство "ПОНТЕМ.УА" з боку окремих посадових осіб Київської міської державної адміністрації.

Колеги, я прошу проголосувати підтримку щодо направлення  цього  запиту. Будь ласка.

 

11:12:32

За-58

 

11:12:38

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Не набирає необхідної кількості. Тому я переходжу до інших запитів колег до інших органів влади.

Юлії Тимошенко до Кабінету Міністрів щодо вжиття невідкладних заходів з метою подолання кризових явищ у діяльності державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" та захисту трудових прав працівників Смолінської, Інгульської і Новокостянтинівської шахт.

Віктора Развадовського до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення Миропільської об'єднаної територіальної громади Романівського району Житомирської області автомобілем швидкої допомоги.

Віктора Развадовського до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів для оперативного втручання з приводу заміни кульшового суглобу Скидану Леоніду Петровичу, мешканцю села Станишівки Житомирського району Житомирської області. Вибачте.

Анатолія Денисенка до міністра соціальної політики України щодо реформування Державної служби зайнятості.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо розробки сучасної Методики лікування дітей с діагнозом ДЦП на державному рівні.

Юрія Левченка до голови Національної поліції України, Генерального прокурора України щодо необ'єктивного проведення досудового розслідування Шевченківським управлінням поліції ГУНП у місті Києві та неналежного реагування на це органів прокуратури.

Михайла Бондаря до міністра енергетики та вугільної промисловості України, Генерального директора ДТЕК Енерго, директора державного підприємства "Держвуглепостач" щодо порушення договірних умов Бурштинською та Добротвірською ТЕС ПАС ДТЕК "Західенерго".

Михайла Бондаря до т.в.о. директора Департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв'язку Львівської обласної державної адміністрації, начальника Служби автомобільних доріг у Львівській області щодо ремонту дороги місцевого значення С140844-Новий Став – Честині (Львів-Луцьк).

Сергія Лабазюка до Міністерства охорони здоров'я України, Хмельницької обласної держадміністрації щодо впровадження медичної реформи в Україні.

Сергія Лабазюка до прокуратури Хмельницької області, Хмельницької обласної державної адміністрації щодо роботи оперативного штабу із реагування на рейдерські захоплення підприємств у Хмельницькій області.

Владислава Бухарєва до голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Прем'єр-міністра України щодо виділення з Державного бюджету України на 2018 рік коштів для капітального ремонту дороги Лебедин-Чупахівка-Охтирка, що проходить територією Лебединського та Охтирського районів Сумської області.

Владислава Бухарєва до голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Прем'єр-міністра щодо виділення з Державного бюджету на 2018 рік коштів для капітального ремонту дороги Лебедин-Липова Долина, що проходить територією Лебединського та Липоводолинського районів Сумської області.

Ігоря Шурми до міністра освіти і науки, виконуючого обов'язки голови Державної фіскальної служби України щодо незаконності фінансування Державної організації "Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки "Медицина" і "Фармація".

Ігоря Шурми до Голови Національної поліції України, Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо притягнення до відповідальності працівників МОЗ, винних у закупівлі протермінованих лікарських засобів та з коротким терміном придатності, що призвело до їх псування та знищення.

Сергія Рибалки до Прем'єр-міністра, міністра оборони щодо виділення з державного бюджету 128 мільйонів гривень на необхідний ремонт Дніпровського військового госпіталю.

Валерія Писаренка до Голови СБУ щодо перевірки фактів стосовно можливого порушення законодавства посадовими особами Управління СБУ в Харківській області в рамках кримінального провадження за фактом експорту продукції Інституту монокристалів Національної академії наук України.

Валерія Писаренка до Прем'єр-міністра щодо належного фінансового забезпечення осіб, на вихованні яких знаходяться усиновленні діти.

Ігоря Гузя до Прем'єр-міністра щодо необхідності невідкладного дофінансування освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату заробітної плати педагогічним працівникам.

Ігоря Гузя до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо питання передачі частини приміщення Волинського обласного лабораторного центру у користування Державній прикордонній службі України.

Оксани Продан до виконуючого обов'язки голови Державної фіскальної служби України щодо питання переоформлення ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами у зв'язку із змінами РРО.

Олега Барни до міністра екології та природних ресурсів України щодо реорганізації Державного агентства водних ресурсів та створення Дністровського басейнового управління.

Олега Барни до міністра екології та природних ресурсів щодо можливого виконання незаконного видобутку корисних копалин, а саме гравію, піску в межах національного природного парку "Дністровський каньйон" та іхтіологічного заказника "Городоцько-Добрівлянський".

Групи народних депутатів (Курила, Кудлаєнка, всього 14-и) до голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації щодо фінансування проектних робіт будівництва нової залізниці для з'єднання залізничних шляхів півночі Луганської області з залізничними шляхами всієї України на основі проходження залізничних ділянок Сватове - Білокуракине.

Наталії Веселової до міністра освіти і науки України щодо закриття ліцею № 142 у Солом’янському районі міста Києва.

Наталії Веселової до Генерального прокурора України щодо закриття та можливого рейдерського захоплення ліцею № 142 у Солом’янському районі міста Києва.

Ігоря Котвіцького до голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо надання інформації з питань протидії кібератакам.

Олександра Абдулліна до Прем'єр-міністра щодо небажання влади бачити реальні проблеми радіаційно забруднених внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції районів Рівненщини та відсутність належного соціального захисту їх мешканців.

Тараса Батенка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення будівництва заводу по переробці твердих побутових відходів на території Роздільського державного гірничо-хімічного підприємства "Сірка", яке розташоване в Миколаївському районі Львівської області та проведення незалежної експертизи даної території.

Олега Мусія до Генпрокурора України щодо необхідності активізації досудового розслідування кримінального провадження та з інших питань.

Олега Мусія до Голови Конституційного суду України з приводу конституційного подання від 26 червня 17-го року щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень пункту 5 розділу Ш "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких з законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" від 2 березня 15-го року № 213-УШ в частині скасування з 1 червня 15-го року норм щодо призначення щомісячного довічного грошового утримання державних службовців та статті 90 Закону України "Про державну службу" від 10.12.2015 року № 889-VIII. Так, то було 213-VIII теж.

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра України щодо фінансування державних житлових програм молодих сімей та внутрішньо переміщених осіб.

Групи нардепів (Юрика, Дехтярчука та інших; всього 4 колег) до Генпрокурора України щодо належного забезпечення прав потерпілих у кримінальному провадженні № 12015140090000525.

Ірини Сисоєнко до міністра фінансів України щодо надання роз'яснення стосовно фінансування закладів охорони здоров'я – комунальних некомерційних підприємств за рахунок коштів Державного бюджету.

Олександра Марченка до Прем'єр-міністра щодо забезпечення фінансування освітньої галузі міста Біла Церква.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра щодо оформлення державної соціальної допомоги, закордонних паспортів, групи інвалідності, пенсій та інших документів.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра щодо відновлення в повній мірі права платників податків на отримання податкової знижки.

Віталія Курила до Прем'єр-міністра щодо відновлення прямого залізничного пасажирського сполучення між столицею України та Луганською областю.

Сергія Дунаєва до Голови Національного агентства з питань запобігання корупції щодо вчинення Лисичанським міським головою Шиліним Сергієм Івановичем правопорушення, пов'язаного із корупцією, і притягнення його до відповідальності згідно із законом.

Сергія Дунаєва до Генерального прокурора України щодо досудового розслідування дій Лисичанського міського голови Шиліна Сергія Івановича за ознаками злочину, передбаченого статтею 351 Кримінального кодексу України.

Руслана Демчака до міністра освіти і науки України щодо порядку проведення конкурсу на обрання керівників комунальних закладів загальної середньої освіти.

Руслана Демчака до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства щодо загальнодержавної цільової програми "Питна вода України".

Віталія Гудзенка до начальника Служби автомобільних доріг у Київській області щодо капітального ремонту місцевої обласної автомобільної дороги О 100205 / Київ-Фастів-Біла Церква-Тараща-Звенигородка /-Поправка-Черкас-Озерна Білоцерківського району Київської області.

Віталія Гудзенка до голови Київської обласної державної адміністрації щодо дієвого фінансування у 2018 році на будівництво та капітальний ремонт доріг загального користування в Білоцерківському та Таращанському районах Київської області.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Рівненської обласної державної адміністрації щодо необхідності розширення переліку лікарських засобів, що підлягають відшкодуванню за програмою "Доступні ліки".

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки України, міністра соціальної політики України, Голови Антимонопольного комітету України, голови Рівненської обласної державної адміністрації щодо вирішення питання організації безоплатного харчування учнів у школах Дубровицького району Рівненської області.

Олексія Рябчина до Голови Національної поліції України, тимчасово виконуючого обов'язки Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів України щодо перевірки законності вирубки лісових насаджень на території Міловського району Луганської області та припинення порушень лісового законодавства.

Ірини Констанкевич до міністра екології та природних ресурсів України щодо проведення реорганізації Любешівського управління водного господарства.

Любомира Зубача до Прем'єр-міністра України щодо вирішення питання компенсації коштів з перевезення пасажирів пільгових категорій у громадському транспорті.

Групи народних депутатів (Червакової, Ричкової, Павленка) до голови Київської обласної державної адміністрації про порушення житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та забезпечення права дитини бути усиновленою.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо непрозорого використання позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку для реалізації проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України".

Ірини Констанкевич до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо вирішення проблеми закупівель препаратів, які необхідні для хворих, але не внесені до Національного переліку основних лікарських засобів.

Дмитра Шенцева до Прем'єр-міністра України щодо неврегульованості питання списання з балансу вищих навчальних закладів державної форми власності багатоквартирних будинків.

Олександра Марченка до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку щодо приватизації гуртожитку УТОС.

Юрія Бублика до міністра інфраструктури України, Виконуючого обов'язки генерального директора ПАТ "Укрпошта" щодо виникнення соціальної напруги серед громадян, пов'язаної із закриттям поштових відділень та створенням перешкод в отриманні послуг.

Павла Різаненка до  Голови Наглядової ради Публічного акціонерного товариства "Укрнафта", голови Правління Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" щодо надання річної, фінансової звітності та аудиторських звітів ПАТ "Укрнафта" у відповідності до Міжнародних стандартів фінансової звітності.

Павла Різаненка до  Голови Державної служби України з питань праці щодо вжиття належних заходів реагування, спрямованих на погашення заборгованості по заробітній платі перед працівниками ДП "ЗАВОД ПОРОШКОВОЇ МЕТАЛУРГІЇ".

Едуарда Матвійчука до Пенсійного фонду України, Міністерства соціальної політики України щодо об'єктивного розгляду звернення Запольської Лариси Володимирівни та Салової Ніни Миколаївни щодо необхідності уточнення розміру пенсійних виплат та надання іншої всебічної допомоги.

Андрія Кота до міністра екології та природних ресурсів України щодо виділення коштів на першочергові заходи по відновленню берегоукріплення правого берега річки Свіча і запобігання виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру по захисту сіл Мельнич, Лютинка Жидачівського району Львівської області від підтоплення повеневими та паводковими водами річки Свіча.

Руслана Сольвара до Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики України, голови Київської обласної державної адміністрації щодо надання допомоги жительці села Малополовецьке Фастівського району Швець Валентині Павлівні, яка постраждала внаслідок пожежі.

Руслана Сольвара до Прем'єр-міністра, Міністра інфраструктури, виконуючого обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України, начальника Служби автомобільних доріг у Київській області, голови Київської обласної державної адміністрації щодо ремонту доріг Фастівського, Сквирського, Макарівського та Києво-Святошинського районів Київської області.

Андрія Лопушанського до міністра культури, голови Львівської обласної ради, голови Львівської облдержадміністрації щодо облаштування меморіалу стрільцям Української Галицької Армії у місті Самборі Львівської області до 100-річчя утворення Західноукраїнської Народної Республіки у листопаді 2018 року.

Андрія Лопушанського до Віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ, голови Державної прикордонної  служби, міністра інфраструктури щодо внесення змін у Державну програму розвитку транскордонного співробітництва на 2016-2020 роки та Державну цільову правоохоронну програму "Облаштування та реконструкція державного кордону" до 2020 року стосовно створення нових пунктів пропуску через державний кордон України та розбудову інфраструктури прикордоння.

Дмитра Колєснікова до міністра інфраструктури України, виконуючого обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо критичного стану дороги Н23 на ділянці Кропивницький-Кривий Ріг.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо державного боргу та міжнародних кредитів.

Олександра Кодоли до міністра інфраструктури  щодо неприпустимості скорочення відділень поштового зв'язку ПАТ "Укрпошта" в сільських населених пунктах Чернігівської області.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра, Віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра соціальної політики  щодо врегулювання відшкодування пільг та субсидій населення за спожиту електричну енергію юридичним особам - "транзитерам". 

Максима Бурбака та Миколи Федорука до міністра освіти і науки України щодо фінансування ремонтно-реставраційних робіт приміщень Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Максима Бурбака до Прем'єр-міністра  щодо збільшення фінансування у галузі садівництва, виноградарства та виноробства у 2018 році.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів України щодо підвищення (перерахунку) пенсій колишніх державних службовців районних державних адміністрацій.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів щодо збереження Університету державної фіскальної служби статусу національного.

 Дмитра Добродомова до голови Житомирської обласної ради,  Житомирської обласної державної адміністрації, начальника Головного управління Національної поліції в Житомирській області, начальника Державної екологічної інспекції в Житомирській області щодо забруднення навколишнього природного середовища у селі Іванівка Житомирського району Житомирської області.

Дмитра Добродомова до міністра аграрної політики та продовольства України, голови Державного агентства рибного господарства України, голови Херсонської обласної державної адміністрації, начальника Державної екологічної інспекції в Херсонській області щодо невідкладного запуску рибоохоронного патруля на Херсонщині в контексті реформування рибної галузі України.

Сергія Мельника до міністра оборони України щодо процедури отримання посвідчення учасника бойових дій.

Сергія Мельника до Першого віце-прем'єр-міністра України – міністра     економічного розвитку і торгівлі щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій при торгівлі окремими видами годинників.

Олександра Нечаєва до виконуючого обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо невідкладного вирішення питання впорядкування руху автотранспорту у місті Суми Сумської області.

Олександра Нечаєва до тимчасово виконуючої обов'язки Міністра охорони здоров'я України щодо невідкладного вирішення питання про забезпечення медичним обладнанням Шосткинського міжрайонного протитуберкульозного диспансеру у Сумській області.

Юрія Левченка до міністра освіти і науки України щодо недопущення  знищення фасаду споруди Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації на вулиці Антоновича, 180 у місті Києві, побудованої у 1971 році за проектом архітекторів Льва Новикова та Флоріана Юр'єва у стилі модернізму.

Олександра Кірша до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо поновлення газопостачання у житловому будинку по вулиці Кричевського, 33 в місті Харкові.

Романа Мацоли до міністра оборони України, заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора щодо досудового розслідування кримінального провадження за фактом смерті військовослужбовця учасника АТО – Коваля Максима Олександровича.

  Романа Мацоли до голови Хмельницької обласної державної адміністрації щодо вирішення питання про фінансування ремонту автомобільної дороги місцевого значення Шепетівка-Пліщин.

  Володимира Гусака до міністра молоді та спорту України щодо використання коштів бюджетної програми "Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/реконструкцію палаців спорту".

  Олександра Гереги та Андрія Шиньковича до Міністра освіти і науки України щодо врахування особливостей сільської школи та забезпечення належних умов для навчання майбутніх першокласників.

  Олександра Гереги та Андрія Шиньковича до міністра фінансів України щодо зміни порядку проведення розрахунків органами Державного казначейства.

  Олександра Опанасенка до міністра внутрішніх справ України щодо здійснення незаконної вирубки дерев на території сіл Здрягівка, Слобода, Бутівка Чернівецької області.

  Миколи Паламарчука до прокурора Херсонської області, начальника Головного управління Національної поліції у Херсонській області щодо надання інформації з питань законності видобутку піску, вилову живих біоресурсів та вирубування лісу, а також ведення заборонених видів ігрового бізнесу, обігу наркотичних речовин та протиправного заволодіння чужим врожаєм, сільськогосподарською технікою та земельними ділянками сільськогосподарського та іншого призначення на території Херсонської області в 16-18 роках.

  Миколи Паламарчука до голови Херсонської обласної державної адміністрації, голови Херсонської обласної ради щодо надання інформації з питань законності видобутку піску, вилову живих біоресурсів та вирубування лісів на території Херсонської області за 17-18 роки.

  Сергія Власенка до керуючих директорів товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Інвестиційний Капітал України" щодо купівлі найбільшої частки акцій російського ресторану швидкого харчування інвестиційним банкіром Президента України.

Сергія Власенка до голови Адміністрації Президента України щодо призначення Президентом України Петром Порошенком суддею Конституційного Суду України Сергія Головатого, який сприяв узурпації влади Віктором Януковичем.

Олега Кулініча до Міністерства фінансів України щодо необхідності перегляду розміру реверсної дотації для Миргородської РДА.

Юлія Іоффе до Голови Верховної Ради України щодо необхідності захисту конституційних прав громадян, врегулювання питання щодо призначення та проведення перших виборів в Гірській міській об'єднаній територіальній громаді Попаснянського району Луганської області.

Юлія Іоффе до Прем'єр-міністра України щодо необхідності надання державної підтримки для будівництва залізничної лінії Бахмутівка - Сєвєродонецьк в Луганській області.

Михайла Головка  до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки України, міністра фінансів  щодо незаконного позбавлення надбавки вчителів Шумського району Тернопільської області.

Михайла Головка  до Прем'єр-міністра України, голови Державної аудиторської служби України, голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо розслідування антиукраїнської діяльності НАК "Нафтогаз України", ДК "Укргазвидобування" та "Укртрансгазу".

Групи нардепутатів (Романової, Петренка та інших – всього 8 наших колег) до міністра освіти і науки України щодо недопущення скорочення Чернігівського професійного ліцею побуту та об'єднання його з іншим навчальним закладом.

Групи народних депутатів (Силантьєва, Шурми та інших – всього 20 народних депутатів) до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України про відповідальність керівництва Міністерства молоді та спорту за неналежну підготовку національної збірної команди України до чемпіонату світу з легкої атлетики у приміщенні та зневагу до національної символіки України.

Олександра Бригинця до голови Антимонопольного комітету України, начальника Головного Управління Держпродспоживслужби в місті Києві щодо імовірної картельної змови, зловживання монопольним становищем тощо, які призводять до щорічного необґрунтованого підвищення цін на ринку зрізаних квітів у період сезонного зростання попиту на квіти у середині лютого і на початку березня.

Олександра Бригинця до віце-прем'єр-міністра України В’ячеслава Кириленка, міністра культури України, голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, начальника Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві щодо імовірного порушення Законів України "Про рекламу" і "Про авторське право і суміжні права" на музичні твори провідними ЧМ (ФМ) радіостанціями України, дискримінації у часі трансляції і нерівномірний розподіл україномовних музичних творів.

Ярослава Москаленка до міністра внутрішніх справ України, міністра юстиції України, Генерального прокурора України щодо порушення демократичних цінностей та захоплення влади групою місцевих депутатів у селищі міського типу Коцюбинське Київської області і протиправних дій державного реєстратора.

Ігоря Попова до Першого віце-прем'єр-міністра України – міністра економічного розвитку і торгівлі, голови Антимонопольного комітету України щодо забезпечення безперебійного харчування школярів.

Сергія Лещенка до голови Національної поліції України щодо нападу на активісток маршу за права жінок 8 березня в місті Ужгороді.

Сергія Лещенка до міністра внутрішніх справ України щодо невиконання Ухвали Печерського суду по оплаті експертизи за зруйноване в зоні АТО житло.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо виділення коштів для відшкодування вартості препаратів інсуліну по Вижницькому району.

Сергія Рудика до міністра юстиції України щодо вирішення проблемного питання складання іспиту із спадкового права посадовими особами органів місцевого самоврядування Кам'янського, Смілянського та Черкаського районів Черкаської області, уповноваженими на вчинення нотаріальних дій (оформлення спадщини).

Сергія Рудика до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, міністра фінансів України щодо вирішення проблемного питання забезпечення виплати заробітної плати медичним працівникам міста Сміла Черкаської області у 2018 році.

Андрія Іллєнка до виконуючого обов'язки директора комунального підприємства "Київміськсвітло" щодо встановлення зовнішнього енергозберігаючого LED-освітлення на основних магістралях в Деснянському та Дніпровському районах міста Києва.

Андрія Іллєнка до голови Київської міської державної адміністрації щодо приведення до належного стану території біля станції Київського метрополітену "Лісова" та недопущення будівництва торгівельно-розважального комплексу на частині території парку "Кіото".

Олександра Супруненка до Київського міського голови щодо неналежного фінансування заходів з капітального ремонту міжквартальних проїздів та асфальтового покриття прибудинкових територій у місті Києві.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра України, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо інформації стосовно державних закупівель медикаментів за 2016-2017 рр.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі, міністра освіти і науки, міністра соціальної політики щодо внесення професії "асистент дитини з особливими освітніми потребами" до Класифікатора професій ДК 003:2010 з метою запобігання порушення конституційних прав на освіту дітей з особливими освітніми потребами та на виконання положень Закону України "Про дошкільну освіту".

Віктора Кривенка до заступника голови Національної поліції України – начальника Головного управління Національної поліції у місті Києві щодо надання інформації про наявність кримінального провадження.

Олександра Домбровського до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення лікування важкохворої дитини.

Олександра Домбровського до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення лікування важкохворої дитини Гайсинського району Вінницької області.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України, Глави Адміністрації Президента України, Голови Національного агентства України з питань запобігання корупції, Директора Національного антикорупційного бюро України, Ради національної безпеки і оборони України, Генерального прокурора України щодо відновлення права на житло інваліду армії 2 групи.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів для погашення заборгованості з пільг та субсидій за комунальні послуги для   комунальних підприємств Житомирської області.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України, директора Національного антикорупційного бюро України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України, голови Київської міської державної адміністрації щодо відновлення прав людей на гідне, придатне для проживання житло.

Івана Мельничука до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Жмеринської районної державної адміністрації, голови Вінницької обласної державної адміністрації щодо вжиття невідкладних заходів стосовно реалізації права осіб з інвалідністю (стомованих хворих) на належне і своєчасне забезпечення засобами медичного догляду та реабілітації.

Юрія Тимошенка до міністра юстиції України щодо забезпечення виконання судового рішення з приводу соціального захисту ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС.

Юрія Тимошенка до Коломийського міського голови Івано-Франківської області щодо надання інформації та вжиття заходів до дотримання житлових прав внутрішньо переміщених осіб в  Коломиї.

Олексія Гончаренка до міністра оборони України, Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів для встановлення і дослідження обставин і фактів, що призвели до пожежі на загальновійськовому полігоні "Широкий лан", внаслідок чого загинув один та постраждали семеро військовослужбовців Збройних Сил України. В тому числі взяття під особистий контроль в межах компетенції: проведення перевірки інформації, оприлюдненої у багатьох ЗМІ України, про наявність ознак розкрадання державних коштів під час здійснення будівництва бригадного табору на полігоні "Широкий лан", загальний кошторис якого складає близько 370 мільйонів гривень;  проведення досудового розслідування в рамках двох кримінальних проваджень, відритих за частиною другої статті 412 Кримінального кодексу України "Необережне знищення або пошкодження військового майна, що призвело до тяжких наслідків" та за частиною третьою статті 425 Кримінального кодексу України "Недбале ставлення до військової служби".

Романа Семенухи до Прем'єр-міністра України щодо усунення порушень обумовлених перерахунком субсидій на оплату послуг з централізованого опалення громадянам у квартирах та на вводах у багатоквартирні будинки яких були відсутні засоби обліку теплової енергії в опалювальний сезон 2016/17 років.

Романа Семенухи до голови Харківської обласної державної адміністрації, Чугуївського міського голови щодо передачі в комунальну власність гуртожитку за адресою місто Чугуїв, вулиця Злобіна 64-б.

Юрія Берези до Голови Державної служби України з питань праці щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам Державного підприємства водних шляхів "УКРВОДШЛЯХ" (місто Дніпро).

Юрія Солов'я до Прем'єр-міністра України щодо будівництва мостового переходу у місті Косів на км 77 + 397 автомобільної дороги Р-24 Татарів - Кам'янець – Подільський.

Юрія Солов'я до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення земельними ділянками учасників АТО.

Володимира Парасюка до міністра соціальної політики України щодо фінансування пільгових перевезень пенсіонерів у міському та приміському громадському транспорті.

Володимира Парасюка до міністра закордонних справ України, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо відновлення спільної програми лікування у Республіці Куба українських дітей, що постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Андрія Шиньковича та Олександра Гереги до голови Хмельницької обласної ради щодо спрямування з обласного бюджету видатків на капітальний ремонт Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня Білогірського району Хмельницької області.

Андрія Шиньковича та Олександра Гереги до голови Хмельницької обласної ради щодо спрямування з обласного бюджету видатків на капітальний ремонт будівлі (термомодернізацію) Ізяславського НВК "ЗОШ І ступеня дитячий ясла-садок комбінованого типу № 6", міста Ізяслав Хмельницької області.

  Борислава Берези до голови Київської міської державної адміністрації щодо невиконання Рішення Київської міської ради № 29/1932 від                         24 вересня 2015 року.

Борислава Берези… це… З вами все добре? (Шум у залі) Мені ще довго читати, тому не відволікайте!

Борислава Берези до голови Київської міської державної адміністрації щодо будівництва дошкільних закладів в селищі Биківня.

  Дмитра Шенцева до голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України щодо відновлення проводового  радіомовлення в населених пунктах Дворічанського району Харківської області.

Василя Гуляєва до міністра внутрішніх справ України щодо затягування розслідування підпалів автомобілів депутатів Чорноморської міської ради.

Василя Гуляєва до Генерального прокурора України щодо систематичного тиску посадовцями фіскальної служби на ТОВ "Колос".

Юрія Бублика до Прем'єр-міністра України щодо припинення порушень прав громадян, яким гарантується безкоштовний проїзд у громадському транспорті, надання фінансової допомоги органам місцевого самоврядування на компенсацію витрат з пільгового перевезення деяких категорій громадян та недопущення зловживання службовим становищем при розпорядженні бюджетними коштами. (Шум у залі)

Ярослава Маркевича до Генерального прокурора України щодо діяльності Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Ярослава Маркевича до Рахункової палати щодо перевірки діяльності та фінансування Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Оксани Білозір до Голови Служби безпеки України, міністра оборони України, Генерального прокурора України щодо вжиття заходів щодо захисту прав військовослужбовців Сил Спеціальних Операцій України.

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України щодо урегулювання питань вивезення з України харчових продуктів тваринного погодження для жителів прикордонних районів.

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України щодо введення в дію місцевого пункту пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення «Височанське – Троїцьке».

Павла Кишкаря до Публічного акціонерного товариства "Укртрансгаз", Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо формування сумнівної та безнадійної заборгованості операторів ГРМ-учасників РГК.

Павла Кишкаря та Віктора Кривенка до Прем'єр-міністра України щодо санації Відкритого акціонерного товариства "Херсонський бавовняний комбінат".

Юрія Дерев'янка до Тимчасово виконуючого обов'язки Голови Державної екологічної інспекції України щодо здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища Бурштинською тепловою електричною станцією ПАТ "ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО", що знаходиться в місті Бурштин Івано-Франківської області.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів України щодо необхідності вжиття заходів з метою недопущення зменшення надходжень до місцевих бюджетів від плати за землю за земельні ділянки, які надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин.

Віктора Галасюка та Віктора Вовка до Кабінету Міністрів України, Національна академії наук України щодо організаційного, інституційного та фінансового забезпечення об'єктивного оцінювання ефективності діяльності наукових установ в Україні.

Павла Дзюблика до міністра внутрішніх справ України щодо незаконних лісозаготівель.

Ірини Суслової до міністра закордонних справ України щодо захисту прав громадян України, які утримуються в пенітенціарних закладах Грецької Республіки за вчинення злочинів, пов'язаних з нелегальним перевезенням мігрантів.

Олександра Ревеги до Прем'єр-міністра, міністра екології та природних ресурсів, міністра фінансів України щодо вжиття заходів щодо продовження будівництва очисних споруд та мережі водовідведення у місті Бердичів Житомирської області.

Олександра Ревеги до міністра внутрішніх справ України, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, Генерального прокурора України щодо вжиття заходів щодо активізації розслідування у кримінальному провадженні та притягнення до відповідальності осіб, винних у приховуванні злочину.

Групи народних депутатів (Сташука, Диріва та інших; всього 10 наших колег) до Київського міського голови щодо припинення необґрунтованого тиску на ТОВ "ПОНТЕМ.УА" з боку окремих посадових осіб Київської міської державної адміністрації.

Групи народних депутатів (Горвата, Лунченка та інших; всього 4-х  колег) до міністра інфраструктури України щодо забезпечення прозорого механізму розподілу, обліку та використання дозволів на міжнародні автомобільні перевезення.

Ігоря Луценка до Голови Ради суддів України щодо систематичного порушення законності шляхом ненадання Радою суддів України у встановлені чинним законодавством терміни офіційної відповіді на депутатські звернення.

Ігоря Луценка до Начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України в місті Києві щодо вжиття заходів для державної реєстрації права на об'єкт культурної спадщини - будівлю-пам'ятку архітектури "Гостинний двір".

Юрія Бабія до міністра освіти і науки України щодо виділення автобуса для Кривопільського НВК.

Едуарда Матвійчука  до Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України щодо необхідності розгляду звернення Диденка Віталія В'ячеславовича та Диденко Зої Юріївни, мешканців міста Одеса та Одеської області, щодо узгодження норм законодавства у сфері охорони здоров'я та забезпечення конституційного права дітей на освіту.

Шановні колеги! Я завершила оголошення запитів депутатських народних депутатів України.

Я зараз оголошую перерву України до 12-ї… Вибачте. Я зараз оголошую перерву в роботі Верховної Ради України до 12:30, і потім ми  матимемо  півтори години для виступів у рубриці "Різне".

Нагадую всім шановним колегам, що за ініціативою наших кримськотатарських організацій зараз проходить у Верховній Раді України День  кримськотатарської кухні, і бажаю вам у перерві скоштувати ці  страви у буфетах Верховної Ради України. 

 

Після перерви)

 

12:32:57

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу повертатися всіх до сесійної зали. Закінчується перерва. Ми чекаємо. Будь ласка, колеги, повертайтеся до сесійної зали, тому що буквально за одну хвилину відбудеться запис.

Шановний пане голово фракції, ми чекаємо інших колег, можливо, менш спортивних, які добігають зараз до сесійної зали. (Оплески)

Шановні колеги, я прошу повертатися до сесійної зали, тому що зараз у нас відбудеться запис бажаючих колег, які хотіли би використати цей час і шанс, аби записатися і виступити в рубриці "різне".

Я так розумію, що всі бажаючі вже зібралися. Шановні колеги, я прошу записатися тих народних депутатів, які прагнуть зараз, у п'ятницю, в нашій традиційній рубриці виступів "Різне" виступити. Прошу записатися.

Так, я хочу порадитися, шановні колеги, з вами, що ми працюємо рівно півтори години. Всі, хто зараз присутній у залі і бажають можливість виступити, я дам такий шанс, і пан Паламарчук там теж буде. Правильно це буде? Правильно.

Будь ласка, шановний Ігорю Шурма, ви перший в нашому листі на виступи сьогодні. Я  прошу вас до трибуни, будь ласка.

 

12:34:56

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". На цю трибуну мене сьогодні змусила вийти відсутність інформації з боку Прем'єр-міністра України пана Гройсмана, і я прошу пані головуючу рахувати мій виступ офіційним запитом.

В чому суть справи і чому не було відповіді? На офіційному порталі Державної фінансової служби України зазначено, що у Федеральній податковій системі Сполучених Штатів Америки головне місце посідають 3 податки: індивідуальний прибуток, на соціальне страхування і на прибуток корпорацій. Федеральний індивідуальний прибутковий податок стягується з усього працездатного населення, незалежно від місця проживання і місця праці. Другим по значенню із федеральних податків є податок на соціальне страхування, що стягується лише з доходів від заробітної плати в тому числі.

Хочу нагадати, що в 2016 році 27 липня Прем'єр-міністр України підписав Розпорядження про тимчасове покладання виконання обов'язків міністра охорони здоров'я України на пані Уляну Супрун. Два роки підряд нам говорять про те, що ідуть консультації стосовно пропозицій кандидатури на посаду міністра. Прем'єр-міністр України або просто кидає камінь в сторону Верховної Ради, показуючи, що немає коаліції. Якщо є коаліція, значить, є кандидатура. Ну, не можна 2 роки розглядати кандидатуру, її або вносять в зал, або не вносять. А тим часом прийшов час і відповідно до міграційного законодавства, пані Уляна Супрун повинна була би визначитися: вона є громадянка України чи вона залишає... чи вона організовує свій вихід з громадянства Сполучених Штатів Америки, наприклад. На превеликий жаль, указу Президента про надання громадянства на сьогоднішній день нема на офіційному сайті і мені не зрозуміло які були критерії при працевлаштуванні цієї людини у Кабінет Міністрів. Немає так само і диплома, але це питання інше. І я, зрештою, не хочу цих питань підіймати, вони вже звучать доволі таки часто.

Я хочу тільки одного: аби наш Кабінет Міністрів не став посміховиськом на цілий світ. Пані Уляна повинна сплачувати податки, зокрема, індивідуальний прибуток і прибуток на соціальне страхування, визначені Федеральною податковою системою США. Вона сплачує ті податки у Федеральній службі Сполучених Штатів Америки чи ні? Аби не виявилося із часом так, що, працюючи тут, отримуючи заробітну плату, ми будемо свідками, що в цьому Кабінеті Міністрів працює людина, яка є порушником податкового законодавства Сполучених Штатів Америки. Тому прошу мій виступ вважати депутатським запитом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, далі у нас уже пішли там  об'єднання нашого листа виступів, і 6 хвилин зараз надається пану Лозовому, якому передають слово його колеги Лінько і Чижмарь. Я прошу їх викреслити зі списку виступів.

 

12:38:20

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. "Поки брехня обійде півсвіту, правда одягає штани," – писав великий британський прем’єр Уїнстон Черчилль.

Шановні громадяни, всі ви були свідками абсолютно брудної, цинічної і огидної медіа-кампанії, яка почалася з відверто проплачених публікацій і  сюжетів, яку, на жаль, в силу своєї необізнаності або навмисно підхопило багато людей, які просто не розібралися, брудно, цинічно і огидно, щоб дискредитувати мене, щоб вичорнити нашу команду, тому що вони нас  бояться, розказували, мовляв, через правку Лозового не можна буде  поховати людину з 15 березня. 15 березня вже пройшло. І що, багато хто вибачився?

Я дякую тим людям,  які знайшли… які визнали, що не праві    і знайшли можливість вибачитися. Я дякую тим журналістам чесним, які  допомагають доносити до людей правду. Дякую адвокатському середовищу і правозахисникам, які розповідають громадськості, а в чому ж причина такої брудної,  огидної, цинічної кампанії. Знаєте, я товстошкірий, і я звик до постійних публічних нападок за багато років. Менше з тим, мені дуже  шкода людей. Хто подумає  про нещасну бабушку чи дєдушку, які почули чи побачили, чи від когось дізналися про цю брехню і щиро переживали.

Ті, хто робив цю брудну кампанію, ці продажні змії, які належить олігарху Коломойському і  міському голові Львова Андрію Садовому, які почали цю хвилю, вони не подумали про людей. Мені в цій ситуації щиро шкоди тих нещасних наших співгромадян, які переживали, почувши цю брехню.

А нашим політичним опонентам… вони в бажанні вичорнити нашу "залізну" команду Радикальної партії Олега Ляшка опустилися до того, що вже розказують такі дурниці, залякують людей. Про що це говорить?  Про те, що їм наплювати на людей, про те, що вони бояться нас настільки, вони настільки бояться народного гніву, настільки бояться правди, що готові переходити будь-які моральні межі.

Чому, крім бажання вичорнити нас, виникла ця брудна огидна брехлива кампанія? Виключно через те, що моя правка, якою я щиро горджуся і щиро знаю про те, що багато людей, які її критикують, її не читали і не розібралися в ній, – це найбільш антикорупційна правка в історії сучасного українського законодавства. Сотні тисяч українців за роки незалежності постраждали через безпрєдєл силових структур на місцях, сотні тисяч українців чи втратили бізнес, чи втратили частину життя.

Мені дзвонив адвокат, в чернігівському СІЗО сидить без вироку людина 12 років. Наш колега Ігор Мосійчук по справі васильківських терористів два з половиною роки разом із Сергієм Бевзом і Володимиром Шпарою відсиділи за ґратами без вироку. В країні абсолютно чітко продукувався всіма владами, які були за двадцять сім років, безпрєдєл силових структур. Сьогодні ми всі бачили, як підприємців на місцях, прокурор, чи мент, чи есбеушник відкриває справу, щоб, вибачте, подоїти або щоб віджати бізнес. (Оплески)  

Коли по безпрєдєлу тримають людей в СІЗО. Є історія, яку багато хто з вас знає, історія Люби Кушинської. 20 років 5 місяців і 4 дні ця жінка просиділа в тюрмі без вироку тільки через те, що не могли, вибачте, що про чуже-особисте, не могли з іншою жінкою поділити чоловіка, інша жінка тодішній міністр юстиції Сюзанна Станік закрила її за ґрати. Люба просиділа більше 20 років в СІЗО без вироку. Завдяки зусиллям тих людей небайдужих, журналістів, таких як Євген Кисельов, адвокатів Андрія Федура, Зої Ярош, нашої однопартійки Валентини Руденко, багатьох інших достойних людей, Люба сьогодні на волі, а сиділа би досі. І таких прикладів безліч.

І чому… Ви, шановні громадяни, зверніть увагу, який колосальний спротив іде зі сторони абсолютно всіх силових структур. Вони одноголосно всі об'єдналися проти нашої реальної реформи, проти моєї правки, яка ламає корупційні схеми, яка ламає на місцях багатомільйонні кормушки. Коли кожен місяць прокурор, слідчий, есбеушник забирає у людей нажите ними за все життя чесно майно, коли в людей, коли в підприємців забирають їхній бізнес, забираючи таким чином і робочі місця і в людей.

І коли сьогодні, що тільки не вигадують – зверніть, будь ласка, увагу, шановні громадяни! – щоб дискредитувати мою правку, щоб вичорнити. Вони розказували півроку тому, Горбатюк, який за 4 роки як начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури завалив всі справи по Майдану, пройшло 4 роки – не сидить ніхто. Відповідальності не несе ніхто. А тепер він розказує… розказував, мовляв, що справи Майдану заваляться через мою правку.

Знаєте, тут, вибачте, згадується анекдот про те, що заважає поганому танцору, ви всі знаєте. А що заважає поганому прокурору? Поганому прокурору заважає правка Лозового. Вони завалили всі справи по Майдану, розказували, мовляв, вони нічого не можуть зробити тепер через мою правку. Зверніть увагу, як цинічно і огидно вони брешуть. Зараз вони залякують людей, сіють паніку, розповідаючи, мовляв, що будуть проблеми з похоронами. Всі громадяни вже переконалися, що це брехня.

Шановні співвітчизники, робіть висновки і не вірте брехунам, таким як "1+1" олігарха Коломойського, який вкрав 6 мільярдів доларів у українців, таким як канал "24", який належить Садовому. Садовий – 12 років міський голова Львова і довів одне з красивіших міст світу до сміттєвого колапсу. 12 років не будувався сміттєоброблюваний завод, загинули люди, – він навіть не вибачився за це! Вірте правді і знайте, вони бояться нас, вони бояться вас, людей, вони бояться того, що ви нас підтримаєте.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз 6 хвилин надається народному депутату пану Кривенку, якому ще також передає слово його колега Кишкар Павло.

Дякую.

 

12:44:42

КРИВЕНКО В.М.

Дякую, пані головуюча!

Шановні колеги! Віктор Кривенко, Народний Рух України. Вчора був у нас важкий і напружений день. Я хотів би все-таки, щоб ми проговорили ще питання по Нацбанку. Я голосував червоною, тобто голосував проти призначення Якова Смолія на цю посаду. При тому, що за всією інформацією це людина фахова, людина розумна. Але він, на жаль, збирається продовжувати ту справу пані Гонтаревої, яка, на моє глибоке переконання, є фантастичним злочином проти української держави, є недотриманням Закону "Про Національний банк". І вчора багато моїх колег по парламенту з різних фракцій, на мою думку, абсолютно слушно розповідали про те, скільки всього Національний банк не зробив і що мав би зробити. І ми теж бачимо ці сотні тисяч людей, які втратили свої вклади, тому що, з одного боку, ми закриваємо банк, його активи потрапляють у Фонд гарантування вкладів, а потім вся Україна бачить, як по 5 мільйонів доларів хабарі дають за те, щоб якесь майно вивезти, за те, щоб вкрасти якусь частину, а вкладники, прості люди, хто про них думає.

Тому я дуже сподіваюся, що пан Смолій, начебто він уже перестав робити цю аферу з депозитними сертифікатами, коли весь бізнес без грошей, без кредитів, а Нацбанк бере у приватних банків депозити і платить їм нормальний відсоток. Навіщо банкам шукати клієнтів, нести якісь ризики, взяв депозит, а кредит віддав на депозитні сертифікати Нацбанку. І десятки-десятки злочинів, які були скоєні. Понад 2 роки ми вимагали відставки пані Гонтаревою, майже 3 роки. Я підписався під цією постановою ще влітку 15-го року. І нарешті це завершилося. Але я дуже боюся, що як керувався Нацбанк з Банкової, так і далі буде це продовжуватися, і ніяких змін ми не побачимо. Дуже хочу помилитися. Якщо пан Смолій займе політику на підтримку українського бізнесу, політику правильну, я перший, хто буде його підтримувати.

Далі. Сьогодні зранку я звертався до нашого Прем'єр-міністра, і одне з питань було, що досить роздавати гарантії держпідприємствам, досить терпіти таку організаційно-правову форму як державні підприємства. Чим ліві відрізняються від правих? Соціалісти, ліваки вони кажуть: все в держвласність, все має бути безкоштовно. Праві кажуть: дайте приватну ініціативу, дайте можливість. Держава має стати партнером, держава має стати таким гувернером, який допомагає бізнесу стати на ноги. У кожній сім'ї до 18 років ми допомагаємо своїм дітям, до 16 років, а потім ми стаємо партнерами. Хто намагається у 40 років своїм дітям розказувати, у того є проблема з цими дітьми. Вони неповносправні і з них нічого нормального не виросте.

Ми бачимо 3 тисячі держпідприємств. Так, серед них є дуже маленький відсоток чесних директорів підприємств таких як Лихоліт Микола, КБ "Арсенал", Користильов Олег, КБ "Луч" – одиниці. Але і нічого поганого не було, якби навіть в цих підприємствах 10-20 відсотків належало підприємствам з Штатів. Якби в моєму рідному "Южмаші" 10 відсотків належало б "Боїнгу", наприклад, в "Антонова", під жорсткі інвестиційні угоди і головне, які інвестиції принесуть, які технології, вони принесуть, скільки робочих місць створять, які ринки вони принесуть. "Боїнг" робиться в 160 країнах світу вони вміють продавати. На жаль, в нас з цим є проблеми, а ми хочемо зберігати далі цю монополію "червоних" директорів  і далі їм роздавати державні гарантії.

Я можу вам навести простий приклад державна гарантія, яку отримало КБ "Південне". 29 листопада 2004 року на їхній рахунок заходить 150 мільйонів доларів. 30-го – це Помаранчева революція – вони лягають в їхній же банк під 6 відсотків річних, коли нічні були по 140 під час революції. Держава заплатила 150 мільйонів доларів це на створення "Циклону", наш бразильський спільний проект. І що далі? Заплатили в 2014 році ці всі гроші. Проекту немає, кінці в воду, покриваються навіть не відправили людей на закриття цього проекту, щоб хоч щось повернути для України.

Державне підприємство. Ось, для прикладу, як займаються приватні компанії. Оце техніко-економічне обґрунтування по 9 шахтам, яке дозволить не імпортувати з Росії вугілля. В минулому році 13,6 мільйона тонн завезли з Росії коксівного вугілля, ми з ними воюємо. І нам далі хочеться тримати цю монополію держпідприємств. А може треба, давайте залишимо контрольний пакет в державі і покличемо інвесторів. Українцям краще від того, що залізниця знаходиться на 100 відсотків в державній власності. А якби хоча б 20 відсотків було у власності французької залізничної компанії, німецької, американської. Вже була б дискусія в середині, вже б не могли б так красти як крадуть. І, на жаль, ми бачимо, що проста, коли треба просто підтримка від держави, готові фінансувати китайці проект, який я озвучував, шахта "Любельська" на Львівщині  тисячі робочих місць, українське виробництво, не возимо з Росії імпорт, навіть підтримки немає, листа не можемо отримати про підтримку. А далі хочемо давати шахтам. На жаль, я бачу величезні проблеми в нашій  політиці і в сфері енергетики також.

Наостанок я хотів попросити журналістів. У нас іде сумна дата - 25 березня, 19-й рік як вбили В'ячеслава Максимовича Чорновола, я хотів просити і центральні канали і місцеві канали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ви 6 хвилин мали. Дякую.

Наступний виступ пана Галасюка. Шановний колега, великий є виступ, ви 6 хвилин мали.

Дякую. Дякую. Будь ласка. Я дуже дякую. Треба вкладатися в  регламент.

Будь ласка, я прошу вас, пане Галасюк.

 

12:51:16

ГАЛАСЮК В.В.

Віктор Галасюк, Радикальна партія Олега Ляшка. Шановні українці, ті, хто віддають замовлення замість українським заводам, віддають їх за кордон іноземним заводам, вони крадуть робочі місця наші з вами українців, вони крадуть податки з українського бюджету і по суті крадуть перспективу нашої з вами держави. Треба обмежити вимивання коштів платників податків, яке відбувається через державні закупівлі імпортної продукції за кордон. Тієї продукції, яку Україна виробляє сама або здатна виробляти сама. Для того, щоб київська афера з закупівлею імпортних трамваїв, коли 2 мільярди гривень віддали польському заводу, замість того щоб віддати Львівському "Електрону", замість того щоб віддати Дніпровському, Одеському "Татра-Юг", Запорізьким виробникам віддали в Польщу. Для того, щоб це ніколи не повторилося треба негайно прийняти Закон "Купуй українське, плати українцям".  (Оплески)

 Про це в своєму інтерв'ю в газеті "Голос України" наголошує президент концерну "Електрон" Юрій Григорович Бубес. Концерн "Електрон" – це прикраса української промисловості, це прикраса міста Львова, це потужний машинобудівний холдинг, який виріс з невеличкої майстерні, а сьогодні є величезним успішним українським підприємством. Я прошу показати слайди.

Це підприємство має, вдумайтесь, 23 тисячі акціонерів, 23 тисячі акціонерів. На цьому підприємстві заробітна платня від 12 до 14 тисяч гривень. Подивіться, яку чудову продукцію вони виробляють.

Наступний слайд, будь ласка.

Окрім трамваїв вони виробляють електроавтобуси, автомобільну спеціальну техніку, вони виробляють електроніку, побутову техніку, військову апаратуру, все це - українське сучасне виробництво.

Наступний слайд, будь ласка.   

От оцих талановитих молодих людей, влада, яка віддає замовлення за кордон і ті грантожери, які виступають проти "Купуй українське", вони у них крадуть робочі місця. Тому безробіття серед молоді в Україні майже 30 відсотків. Тому мільйони талановитих українців емігрують за кордон.

Ми покладемо цьому край. І для мене абсолютно очевидно, коли українські виробники, платники податків, роботодавці, виступають за "Купуй українське, плати  українцям". А окремі урядовці і грантожери, псевдо економічні експерти, виступають проти, то мені абсолютно очевидно, до кого потрібно дослухатися. Побудуємо міцну українську промисловість і економіку - буде успіх і демократія в українській державі. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступний виступ. Шановний колега Медуниця, будь ласка. Олег Медуниця, прошу вас до слова.

 

12:54:36

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, "Народний фронт", місто Суми. Шановні колеги, шановні українці, шановні сумчани! Ви знаєте, мене дуже часто мої виборці жителі міста Суми просять, щоби я виступив саме по проблемам  мого округу, по проблемам Сум. Одна із проблем міста Суми – це влада в місті Суми. Та місцева влада, яка прийшла на хвилі популізму, яка обклеїла все місто біг-бордами, обіцяючи справедливі тарифи, яка приймала звернення до урядів, які були в цьому залі і вимагала зниження тарифів. І що ми зараз маємо у місті Суми? Один з найбільших тарифів на теплопостачання, одні з найбільших тарифів на електроенергію, але, слава Богу, ми RAB-тарифи відтермінували, коли група  народних депутатів звернулася до уряду і до  НКРЕКП. Нещодавно був збільшений  тариф на проїзд у маршрутках. Ви знаєте, як у Сумах називають маршрутки? Відра з гайками. Бо сумчани часто фотографують ті транспортні засоби, в яких вони проїжджають по місту, в яких відпадають колеса, двері, яких заносить  снігом під час руху і з цим тарифом, який  зараз є   підвищений місцевою владою, яка обіцяла справедливі тарифи. От такий місцевий громадський транспорт. Замість розвитку свого комунального транспорту і всі є можливості після  децентралізації зробити це, розвивають знову приватний бізнес маршрутчиків, люди з передмість у вечірній час не мають до центру чим доїхати, масові скарги на те, що  після 21 години нічого не їздить, а мав би там  їздити комунальний транспорт.

Подивимося на Сумську ТЕЦ, яка зараз постачає тепло в місто Суми бюджетним організаціям, фізичним особам, яка орендована. У Сумах метр  снігу, а там, де труби йдуть  земля і грязь, бо  вони неізольовані, бо тепло, а сумчани зараз отримують платіжки з тризначними цифрами, уходить у повітря. Замість того, щоб зайнятися цією проблемою, бо обіцяли  справедливі тарифи і забрати в монополіста мережі, бо вони в комунальній власності насправді, ізолювати їх як треба, модернізувати їх як треба зробити так,  щоб сумчани платили за тепло менше. Міська влада, що робить? Вона  приходить на НКРЕКП – та сама влада, яка обіцяла справедливі тарифи і каже так, ми представники "Батьківщини" погоджуємося на те, що в Сумах був самий більший в Україні тариф. Для чого це я кажу?  Я кажу для того, щоб всі жителі нашої країни і сумчани, зокрема, знали, що коли вам популісти обіцяють зробити країну дешевшою, то вони зроблять її такою, якою влада в місті Суми робить…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, дякуємо.

Будь ласка, народний депутат  Ревега до слова запрошується.

 

12:57:55

РЕВЕГА О.В.

63 виборчий округ, Житомирська область, місто Бердичів. Я сьогодні хочу вкотре вже звернутися до Прем'єр-міністра України Володимир Борисович Гройсмана, міністра оборони: три роки поспіль Кабінетом Міністрів виділяються кошти на будівництво 60-квартирного будинку на Червоній Горі  місто Бердичів для військовослужбовців – практично, нічого не робиться! Я вимагаю втрутитися в ситуацію, і щоб було вже завершене будівництво і щоб я міг дивитися своїм виборцям в очі, тому що мені стидно дивитися людям, які сьогодні на Сході захищають нашу державу.

Слідуюче болюче питання в місті Бердичів, яке, напевно, перейде вже в екологічну  катастрофу, - це очисні споруди, які з 1990 року не можуть побудуватися в місті Бердичеві. Місто готове співфінансувати очисні споруди, але таку велику суму коштів, яка сьогодні потребує для будівництва цих споруд, місто не може виділити з місцевого бюджету.

Тому я звертаюсь до Кабінету Міністрів виділити кошти для будівництва очисних споруд, тому що сьогодні забруднюється не тільки місто, сьогодні забруднюється Бердичівський район. Стоки йдуть в річки, де знаходиться багато сіл. І сьогодні люди з сіл приїжджають і звертаються з великою проблемою. Річка йде через місто Житомир. І тому я вимагаю також знайти кошти, і щоб сьогодні були побудовані очисні споруди. Сьогодні місто свої нечистоти віддає приватній структурі, яка не має можливості переробити ці нечистоти, і сьогодні забруднюється все в місті, біля міста і також в Бердичівському районі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка, Ганна Гопко запрошується до слова. Просимо вас, пані Ганно.

 

12:59:58

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, дорогі українці! Хотіла би сказати, що в парламенті працює документально-публіцистична виставка "Нас вбивали, бо ми – українці" до 85-х роковин відзначення Голодомору як геноциду української нації. І хотіла б відразу сказати, що ми дуже розраховуємо, що вже наступного тижня терміново Міністерство культури, а також Міністерство закордонних справ нарешті затвердять список запланованих заходів в Україні та за кордоном із конкретними датами проведення, а також список запрошених високоповажних представників іноземних держав, щоб можна було уже надсилати запрошення, а не робити це восени напередодні вшанування 85-х роковин. Тому величезне прохання до організаційного комітету під керівництво пана Райніна сприяти тому, що Міністерство закордонних справ та Міністерство культури нарешті затвердять ці важливі документи.

Також, колеги, я б хотіла б в своєму виступі сказати, що на наступному пленарному тижні ми дуже сподіваємося, що нарешті ми ухвалимо важливий Закон про дипломатичну службу, оскільки за основу взято кращій досвід Європейського Союзу і США. І я також сподіваюся, що дипломатична служба як держслужба особливого характеру, тому в цьому новому законі, за яким ми, я сподіваюсь, проголосуємо наступного тижня, ми побачимо більші вимоги до дипломатів, ніж до інших держслужбовців. Але тим не менше нам дуже важливо, щоб ця реформа, яка необхідна для переходу від пострадянської моделі до дипслужби європейського зразка, нарешті відбулася.

Також наступний тиждень має стати для нас важливим, оскілки після того, як дуже багато було ейфорії щодо включення України до групи країн-аспірантів НАТО, але насправді ми маємо виконати свої зобов'язання і важливим є ухвалення Закону про національну безпеку. І разом з тим ми бачимо перші такі зауваження щодо цього закону. Оскільки в проекті зареєстрованому Президентом, там не... він не передбачає парламентського контролю за діяльністю Служби безпеки України. Саме контроль за діяльністю СБУ розглядався як одна з фундаментальних цілей та вимог до проекту Закону про національну безпеку, який впродовж 18 місяців наші міжнародні партнери розробляли із Адміністрацією Президента, РНБО, але потім чомусь цього не побачили в зареєстрованому тексті законопроекту. Тому я дуже сподіваюсь, що ми в парламенті зможемо виправити ці послаблення.

Також, колеги, я хотіла б сказати, що нам дуже важливо, щоб було оновлення Центральної виборчої комісії і ми проголосували за склад.

Також я сподіваюсь, що центральні телеканали до 25 березня, коли 19 років з вбивства В'ячеслава Чорновола, зроблять репортажі і ми нарешті повзнаємо, і буде розслідування і висновки, хто ж замовляв це вбивство.

І також я хотіла б запросити Генерального прокурора не з трибуни парламенту, а прийти на засідання комітету, а не направляти туди якихось представників невідомих, щоб дати відповіді, які дії зробила Генеральна прокуратура, щоб повернути майно Сергія Клюєва з Австрії, які провадження щодо Іванющенка. Тому чекаємо генпрокурора  на комітеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, до слова запрошується Іван Спориш.

Просимо вас, пане Іване.

 

13:03:08

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, Вінниччина, 15-й округ. Шановна головуюча! Шановні народні депутати! Звичайно, я хотів би трошки оптимізму, тому що мені як Комітету сім'ї, молоді, спорту, туризму дуже приємно все-таки  за нашу  паралімпійську збірну, яка сьогодні, на щастя, вже має 6 золотих, 6 срібних, 7 бронзових медалей. (Оплески) І дуже приємно за них.

Я думаю, якби ми брали участь, наша паралімпійська збірна, у всіх видах спорту, ми були б першими. Ну немає різниці, ми будемо третіми, ми будемо четвертими, головне – щоб приїхали наші паралімпійці і, звичайно, держава за них не забула, щоб вони отримали ці виплати своєчасно, які вони повинні за золоті медалі, за срібні, за бронзові отримати. Це дуже великий був би плюс.

І сьогодні ми чули, як виступав міністр наш Рева і сказав, що все-таки особам з інвалідністю… за 2017 рік вони забезпечені необхідними колясками, інвентарем і інше. І я думаю, що дав би Бог, щоб все-таки держава  звернула на таких людей…

Я б хотів би ще інше сказати. Ми повинні виховувати  молодь для того, щоб мати і хороших олімпійців, спортсменів, але, на жаль, у вівторок дуже б хотілося повернутися до постанови 7218 за присудження  премій, за присудження премій нашій молоді, тому що, ви знаєте, от, казалось би, така дрібничка, але 10 чоловік, 10 молодих людей… ми не змогли  проголосувати за премію  нашої Верховної Ради.  І це… ну, казалось би, на них мали б дивитися сотні, тисячі, мільйони молоді і, разом з тим, вони дивляться на нас, що ми не змоглися цьому проголосувати.

Я також хотів би декілька слів сказати від імені наших аграрників. Все-таки хотілося б, щоб ми повернулися до законопроекту і повернення ПДВ на сою, ріпак, соняшник, аграрники цього чекають. Особливо, якщо ми не будемо сіяти сої, це буде великий мінус, і це прекрасно розуміють всі. Але, на жаль, це невеликі, можливо, були б виплати, але ми можемо просто скоротити посіви сої, скоротити посіви інших сільськогосподарських культур, де не буде повернення. І це буде… і я розумію прекрасно, що кошти, які закладені в нас в бюджет на капітальний ремонт, на будівництво ферм, вони нас радують, але разом з тим в кінці хотілося б дуже зробити аналіз, хто їх отримує і скільки. І насамперед хотілося б, щоб ми забрали весь бюрократизм при оформленні документів для того, щоб ці фермерські господарства отримували ці кошти.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, наступний виступ. Юрія Мірошниченка запрошуємо до слова.

 

13:06:17

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги! Юрій Мірошниченко, "Опозиційний блок". Я хотів би використати ці кілька хвилин, продовживши тему пенітенціарної системи, яка була затронута вже сьогодні. І говорили про те, що люди, які потрапляють, на жаль, до пенітенціарних закладів, дуже часто не виправляються, а опиняються в умовах, коли вийти і поліпшити своє життя вже неможливо.

Це і протягом багатьох років і порушення прав людини, це і протягом багатьох років неможливість оскаржити ті чи інші рішення, які ухвалюються керівництвом пенітенціарних закладів, і цілий ряд речей, які Міжнародна  комісія по запобіганню тортурам кваліфікує як тортури. І в цьому сенсі перед Україною стоїть надзвичайно великий виклик – виклик реформувати пенітенціарну систему, перетворити її з каральної, з системи, яка мститься людині за ту, за ту помилку, яку вона скоїла в житті, до того, щоб вона виправилась, усвідомила свою помилку і повернулась до нормального життя. На жаль, ми в спадок отримали таку систему, яка цього не дозволяє.

Саме тому в Комітеті з питань правового забезпечення правоохоронної діяльності, в Міністерстві юстиції утворена за допомогою і міжнародних, і українських експертів-правозахисників потужна команда, яка напрацювала цілий ряд законодавчих ініціатив, які дозволять в першу чергу захистити права людини в пенітенціарних закладах і зробити саму систему такою, яка допоможе людині і на етапі слідства, і під час відбування покарання, і на етапі реабілітації вже після повернутися в суспільство.

Утворено цілий ряд важливих інституцій. Зокрема, хочу відмітити профілактичні заходи, які пропонуються. Створені закони. І от зараз, я думаю, парламент має приділити, і я звертаюсь, користуючись нагодою, до керівництва парламенту, щоб ми приділили один пленарний день і ухвалили той пакет законів, за який нам будуть вдячні ті люди, які не лише перебувають в пенітенціарних закладах, але ті, які є їхніми членами родин, до яких повертаються ці люди. Які співчувають і переживають тим проблемам, з якими стикнулись їх родичі.

Я закликаю всіх українців і всіх експертів, правозахисників…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Виступ, дійсно, актуальний. І дуже дякуємо.

І, будь ласка, наступний виступ від народного депутата пана Лінька, просимо вас до слова.

 

13:09:37

ЛІНЬКО Д.В.

Дмитро Лінько, Радикальна партія Олега Ляшка. Шановні українці! Хотів би привернути увагу до проблеми, яка стосується кожного українця і болить кожному українцю, – до проблеми тарифів і проблеми високої ціни на газ. Кричуща ситуація, яка склалась з вчорашнього дня в моєму рідному місті Кропивницькому. Я звертався з цього приводу вже офіційно до Прем'єр-міністра і звертаюсь сьогодні публічно.

Пів міста Кропивницького залишилось без тепла, а це більше 100 багатоповерхових будинків, дитячі садки та школи, через те, що "Кіровоградгаз" через борги відключив постачання газу до котелень і до теплокомуненерго. Через борги, які держава не заплатила ті субсидії, які має заплатити, хоча є вже договір про реструктуризацію боргів, сьогодні керівник "Кіровоградгазу" Олександр Гладкий взяв фактично в заручники півміста. І півміста сидить в холоді у той час, коли до нас іде сніг, похолодання, діти сидять в холодних дитячих садках, в холодних школах.

Я звертаюся до Прем'єр-міністра негайно втрутитись в ситуацію і вирішити цю проблему. З огляду на ці проблеми, про які ми говоримо, що… І таких проблем багато по іншим містам. Сьогодні МВФ вимагає ще більше підвищити ціну на газ, щоб ще більше загнати в борги, щоб українці просто мерзли у своїх будинках і щоб не мали за що платити.

Станом на 13 березня 2018 року борги за газ складають 37 мільярдів гривень. Якщо уряд піде на ті вимоги, які пропонує МВФ, лише підвищувати ціну на газ, будуть ще більші борги українців. Не буде більше надходжень, буде лише більше боргів. Тому ми пропонуємо, Радикальна партія Олега Ляшка пропонує альтернативну політику щодо енергетичної сфери: ми пропонуємо збільшувати видобуток українського газу. За нашою ініціативою була зменшена рента на нові газові свердловини. Давайте будемо видобувати більше українського газу і продавати для українців за ціною, якою видобувається, це 2 тисячі гривень максимум, а не по 9 тисяч гривень, як сьогодні платять українці.

76 мільярдів у цьому році виділено на субсидії, з них лише 1 мільярд гривень на енергомодернізацію. Я днями зустрічався з керівниками черкаських ОСББ. І вони говорять: ми готові енергомодернізувати наші будинки, ми готові вкладатися, але дайте нам державну підтримку для того, щоб менше ми споживали газу, для того, щоб менші були платіжки для людей. Немає державної підтримки. 1 мільярд гривень на енергомодернізацію – це ніщо. Україна сьогодні в Європі споживає найбільше електроенергії, найбільше газу, і це стосується і промисловості, і житлово-комунального господарства.

Тому програма Радикальної партії – це зменшення використання газу, це енергомодернізація, це кошти не на субсидії, які вимиваються з бюджету до кишень олігархів, а на енергомодернізацію, і кошти… Дайте людям нормальні зарплати, дайте роботу і вони будуть платити. А не заганяти їх у борги, а потім виключати їм тепло взимку, коли холодно, коли сніг на вулиці, щоб люди замерзали. Тому я пропоную, я вимагаю, щоб моє звернення було до Прем'єр-міністра і вирішити питання про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Дякуємо.

І, будь ласка, наступний виступ від народного депутата Юрія Солов'я. Прошу вас.

 

13:12:55

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 79 виборчий округ, Гуцульщина і Покуття. Ви знаєте, шановні колеги, шановний український народе, мені здається, що ми в парламенті розглядаємо дуже багато питань, але, на жаль, ми не можемо чітко розуміти поточні пріоритети, і ці питання носять другорядний характер. Тому що, на жаль, ми так і не обговорюємо ключові, системні, соціально-економічні реформи, які сьогодні потребує українське суспільство і український народ. Це для прикладу накопичувальна пенсійна система, це для прикладу податок на виведений капітал, це для прикладу ринок землі чи страхова медицина, чи приватизація державного сектору. На жаль, ми обговорюємо дуже багато інших питань, які не стимулюють економічний розвиток і не роблять українських громадян багатшими. Бо на моє глибоке переконання саме економіка, саме залучення інвестицій, самі масштабні реформи в ці галузі дозволять Україні вже в найближчий час розвиватися вперед.

Якщо ми говоримо про економіку, то одним, до речі, з таких предметних прикладів як це може працювати на практиці є відновлення доріг і будівництво інфраструктури. Я можу на прикладі свого округу сказати, що відновлена дорога в межах Снятинського району Івано-Франківськ-Чернівці. Чи відновлена дорога Косів-Верховина. Чи відновлена дорога Косів-Кути чи Кути-Тюдів, чи Верхній Ясенів-Устеріки. Це ті конкретні заходи, які дозволили розвинутись в економічному плані, в першу чергу одному з найблагодатнішийх країв – це Гуцульщини і Покуття. Проте, незважаючи на це, залишається ряд невирішених питань, які вже в найближчий час потребують вирішення.

І я би в першу чергу хотів зупинитися на проблемі відновлення інфраструктур в частині відновлення мостів, які так і перебувають в аварійному і тимчасовому стані ще з часів повені 2008 року. В минулому році нам вдалося відновити міст в селі Криворівня, але, на жаль, ключовий стратегічний об'єкт міст в місті Косові залишається невідновленим, залишається в тимчасовому, а можна сказати, і в аварійному стані.

Саме тому я з цієї високої трибуни звертаюся до міністра інфраструктури вже в найближчий час передбачити даний об'єкт як об'єкт, який потребує негайного ремонту. Передбачити необхідні кошти на вирішення цієї проблеми а негайно розпочати ремонт цього об'єкту. Прошу другу частину мого звернення оформити у вигляді депутатського звернення до міністра інфраструктури України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колего.

І, будь ласка, запрошується до виступу народний депутат Яриніч. Просимо вас колего.

 

13:15:47

ЯРИНІЧ К.В.

Шановна Ірина Володимирівна! Шановні народні депутати! Шановні земляки! Я дуже хочу продовжити ту тему, яку підняв мій колега Дмитро Лінько і виступити з цієї високої трибуни мене змушує надзвичайна ситуація, яка штучно створена в обласному центрі Кіровоградської області.

Спочатку опалювального сезону місцевий газовий монополіст ВАТ "Кіровоградгаз" в черговий раз вдається до неприпустимих, а фактично злочинних, на моє переконання, діянь, які полягають у відключенні котелень міста від газопостачання.

Наприкінці листопада минулого року проблему відсутності подачі тепла в домівки людей і на об'єкти соціальної інфраструктури вдалося оперативно вирішити завдяки особистому невідкладному втручанню разом з мером міста та головою обласної державної адміністрації. Спільними зусиллями нам вдалося фактично не допустити зриву опалювального сезону.

В результаті чергового газового шантажу, який відбувся в грудні минулого року я вже не мав іншого вибору, як направити депутатські запити до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури та Національної поліції України з проханням провести перевірку законності дій газового монополіста, що в результаті обернулося для нього відкриттям двох кримінальних справ за ознаками зловживання службовими повноваженнями.

Однак, на жаль, позавчора підприємство-монополіст знову вдалося до шантажу з відключенням котелень міста від газопостачання. Як наслідок, без тепла були залишені 137 житлових будинків, 6 дитячих садочків, 3 школи, 2 ПТУ, 1 заклад охорони здоров'я.

Як представник громади нашого міста в Верховній Раді, я публічно  звертаюсь до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана втрутитись в ситуацію, яка сталася і  взяти її під особистий контроль. Вважаю політику шантажу, до якої вже не вперше вдається ВАТ "Кіровоградгаз", неприпустимою. А залишити людей без тепла напередодні різкого похолодання, на мій погляд, є не тільки злочином перед міською громадою, а й ціленаправленою, підривною діяльністю державної політики в енергетичному секторі.

Я прошу належним чином відреагувати на дану інформацію та дати доручення невідкладно припинити протиправні діяння та притягнути винних осіб до встановленої законом відповідальності.        

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, наступний виступ, народний депутат пані Юзькова. Запрошуємо вас до слова.

 

13:18:53

ЮЗЬКОВА Т.Л.

Дякую.

З великою шаною до головуючої, до своїх колег, які сьогодні залишились в залі. Але я сьогодні хочу звернутися до нашого народу, до шановних наших українців.

Я з радістю побачила, що вже навіть засоби масової інформації стали спростовувати відверту брехню, яка розповсюджувалася протягом останніх чотирьох днів, що буде змінений і в часі збільшений порядок і можливість отримання дозволу на поховання людей, які померли після 16 березня цього року. Про що, в дійсності, іде мова? Мова іде про те, що в Кримінально процесуальний  закон були внесені зміни, згідно з якими  для правоохоронних органів були встановлені чіткі строки, початок їх перебігання і порядок їх збільшення. Для того, щоби скасувати зазначені  строки, на жаль, була спроба налякати український народ, викликати фактично паніку, начебто вони не зможуть поховати близьких людей, які померли.

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка завжди стояла на захисті  прав людини, в тому числі в кримінальному процесі. Мова йде не тільки про  захист людей, які  підозрюються у вчиненні  злочину, а й захист людей, які потерпіли від  цього злочину. Якщо б терміни досудового  розслідування: терміни їх початку і публічність продовження цих термінів були застосовані раніше, то правоохоронні органи мали б звітувати. Чому до цього часу не розслідувані у повному обсязі не передані до суду і не притягнені до відповідальності, особи, які вчинили злочини на Майдані, терористичні акти, які відбувалися останнім часом у місті Києві і таке інше?

Тому ми наполягаємо, що   не дозволимо у подальшому змінити зазначені зміни, оскільки вони йдуть  на користь усьому  українському народу. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за цю інформацію.

І наступний виступ. Будь ласка, народний депутат Вовк запрошую вас до слова.

 

13:21:47

ВОВК В.І.

Віктор Вовк, фракція Радикальної партії Олега Ляшка.  Шановні  громадяни, цієї середи через неявку багатьох депутатів на свою роботу Верховна Рада  не змогла розглянути надзвичайно важливий проект Постанови про  комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Росії за збройну агресію проти України. 

Справедливо очікуючи підтримки з боку міжнародної спільноти, зокрема  санкцій проти Росії, Україна має виконати власне домашнє завдання: сформувати консолідовану претензію до держави-агресора.  Нагадаю, що Радянський  Союз почав готувати консолідовану  претензію до  Німеччини ще  в 1942 році,  задовго до перемоги, тож  відповідний проект постанови був внесений Олегом Ляшком та мною ще у 2016 році, але й досі не ухвалений. В Законі про деокупацію Донбасу вдалося провести  загальну норму про консолідовану претензію, тепер слід без зволікання перейти до її практичної  реалізації.

Наша постанова передбачає невідкладне утворення міжвідомчого координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави та  підготовки консолідованої претензії України до Росії. Самотужки реалізувати це надзавдання не зможе жоден існуючий орган влади, тож зволікати із створенням такого міжвідомчого органу неприпустимо.

Постанова також доручає уряду розробити методику визначення шкоди та обсягів збитків, завданих Україні російською агресією, адже без встановлення розміру шкоди неможливо пред'явити претензію агресору та задіяти механізм міжнародно-правової відповідальності.

Абсолютно ненормально, що на п'ятому році війни українська держава й досі не розпочала системної роботи з обрахунку загального обсягу нанесених збитків. Реалізація цих заходів повністю відповідає міжнародній практиці та суттєво посилить позицію України на міжнародній арені, в тому числі, посилить переговорні позиції України з фінансовими інститутами і кредиторами, зокрема, Міжнародним валютним фондом.

Ми також передбачаємо створення єдиної бази даних доказів агресії Росії проти України, скоєних воєнних злочинів та злочинів проти людяності та доручаємо Службі безпеки та Міноборони посилити співпрацю з Генеральною прокуратурою щодо надання Міжнародному кримінальному суду в Гаазі всіх необхідних документів, необхідних для проведення розслідування злочинів, скоєних вищим керівництвом Росії та окупаційною адміністрацією на Донбасі і в Криму.

Радикальна партія Олега Ляшка переконана, "добро має бути з кулаками", в тому числі, міжнародно-правовими. Росія зрештою буде притягнута до відповідальності. Закликаємо Верховну Раду невідкладно розглянути та ухвалити нашу постанову.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо за ваш виступ.

Будь ласка, до слова запрошується народний депутат Бондар. Просимо вас, шановний колего.

 

13:24:56

БОНДАР М.Л.

Дякую.

Бондар Михайло, 119 виборчий округ, Бродівщина, Камінеччина, Радехівщина. Шановні колеги, як ми знаємо, з 1 січня в Україні почав працювати дорожній фонд, відповідно до Закону про джерела фінансування дорожнього господарства України щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі, який ми з вами ухвалили. На дороги у 18 році має бути виділено близько 47 мільярдів гривень. Вперше автошляхова галузь отримає гарантоване державою фінансування, цього року це майже 33 мільярда гривень, плюс окреме додаткове фінансування низки ключових магістралей – близько 14 мільярдів гривень. Місцева мережа доріг, яка нараховує близько 120 тисяч кілометрів доріг, перейде у сферу управління місцевих органів влади. З 1 січня 18 року саме голови ОДА, голови районних та селищних рад вирішують як дороги, хто і як ремонтуватиме. Фінансування буде виділено з новоутвореного дорожнього фонду, 35 процентів від усього наповнення буде у розпорядженні саме місцевих органів влади та їх доріг.

Майже на кожному прийомі громадяни в окрузі, люди скаржаться на поганий стан доріг, неможливість доїхати до районного центру чи до іншого села. Така ситуація в кожному із районів мого 119-го виборчого округу. Так як в Законі про державний фонд чітко визначено, що кошти Державного дорожнього фонду спрямовуються, в тому числі на субвенцію з державного бюджету України місцевим бюджетам, на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, а також вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, яка розподіляється між місцевими бюджетами, залежно від протяжності автомобільних доріг загального користування місцевого значення, відповідно адміністративно-територіальній одиниці. Прошу звернути на це увагу очільників Львівської області і забезпечити чітке виконання даного закону та справедливий розподіл коштів фонду між місяцевими бюджетами, залежно від протяжності автомобільних доріг, стану доріг, а не в залежності від інтересів окремих депутатів чи політичних сил.

Тому прошу мій виступ рахувати як депутатське звернення і, дійсно, щоб в подальшому ці кошти були розподілені чесно згідно протяжності доріг, а не по якимось окремим домовленостям.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується  народний депутат Ляшко. Він матиме 6 хвилин, тому що там також є зміни по нашому листу.

 

13:27:52

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я сподіваюся, що Прем’єр-міністр і Президент України  помітили оприлюднені пресою результати чергового опитування, де 80 відсотків працюючих людей в Україні не задоволені рівнем своєї зарплати. А ще раніше були опитування, в результаті яких ми, вся країна побачила, що 55 відсотків молоді хоче емігрувати з України з двох причин: не бачать можливості реалізації себе в рідній країні і низька заробітна плата. Для порівняння, у Польщі мінімальна заробітна плата – 500 євро, а в Україні – 120 євро. І сьогодні Польща знову прийняла рішення про спрощення  процедури  найму на роботу українських заробітчан. І Польща, яка за економічним потенціалом  в 90-ті була в чотири рази менший, ніж український потенціал, сьогодні випереджає нас за рахунок наших мігрантів трудових, за рахунок нашої робочої сили. Мільйони українців працюють по всіх світах – від Польщі до Америки, до Канади – тому що там платять нормальні зарплати, тому що молоді хлопці і дівчата, які отримали знання, мають  можливість себе реалізувати скрізь у світі, крім рідної країни. І ключове для подолання  бідності це підвищення доходів громадян.

Коли нам влада розказує про те, що немає коштів для того, щоб піднімати доходи, це  не відповідає дійсності. Тому що коли в парламенті голосуються рішення і прокурорам, і суддям, і так званим антикорупціонерам по 300 тисяч зарплати в місяць призначають замість того, щоб дати хоча б  30 тисяч  зарплати в місяць вчителю, лікарю, іншим категоріям  бюджетників, просто робітникам, їм кажуть: "Не можна піднімати зарплати, бо буде інфляція". А по 300  тисяч прокурорам і суддям – ніякої інфляції не буде. Їм можна платити такі космічні зарплати, потім вони виходять на пенсію і отримують космічні  пенсії. Замість колгоспників, які все життя пропрацювали  за трудодні в селі, прогорбатились - і сьогодні півтори тисячі  гривень мають пенсії.

Тому я звертаюся з вимогою до уряду, до Прем’єр-міністра виконати ту обіцянку, яку ви давали нам публічно в цьому парламенті: за результатами І кварталу нинішнього року підняти мінімальну заробітну плату. Більше двох мільйонів українців живуть на мінімальну зарплату. В одному відомому фільмі казали: "Не дай, Бог, тобі жити на одну зарплату". Так от мільйони українців живуть на одну зарплату, і навіть не середню, а мінімальну, і в них немає можливості за мінімальну зарплату прогодувати свою сім'ю.

Тому ми вимагаємо негайно наступного пленарного тижня внести до парламенту подання: зміни до державного бюджету, збільшення заробітної плати. За нашими оцінками мінімальна заробітна плата сьогодні, зважаючи на рівень цін на комуналку, на вартість ліків, продуктів харчування повинна бути не менше п'яти з половиною тисяч гривень на місяць. (Оплески) Те саме стосується мінімальної пенсії. Сьогодні мільйони людей отримують мінімальну пенсію півтори тисячі гривень. Наші підрахунки встановлюють, що мінімальна пенсія повинна бути 3 тисячі гривень на місяць, і для цього є всі можливості. Завдяки нашій боротьбі за підвищення мінімальних зарплат до бюджету минулого року надійшло майже п'ятдесят мільярдів гривень. Тому є можливості для перерахунку пенсій, для військових пенсіонерів, для чорнобильців, для колишніх колгоспників, і встановити їм заробітну плату, пенсію не нижче трьох тисяч гривень на місяць. Те саме стосується заробітної плати. Підвищення заробітних плат – це реальна детінізація економіки, це в майбутньому більша пенсія для людей, а не ті копійчані, які вони сьогодні отримують.

Я сподіваюся, що і Президент, і уряд мене почують, а якщо не почують, ми зробимо все, щоб ви почули мільйони українців, які вимагають підвищення зарплат, підвищення пенсій, покращення соціального захисту, доступні ліки, доступна медицина, яка неможлива при нинішній керівниці Міністерства охорони здоров'я – "доктор-смерть" Уляна Супрун.

Тому наша команда вчергове вимагає від уряду внести подання на призначення міністра охорони здоров'я. І беріть на себе відповідальність за так звану медичну реформу. Тому що мета реформи – це якість послуг, це доступність послуг, а ми бачимо абсолютно протилежне: мільйони українців, особливо з малозабезпечених сімей, позбавлені можливості отримувати належну медичну допомогу. Це вкрай важливі питання для кожної працюючої людини в Україні. І влада замість того, щоб займатись дерибаном посад, розкрадати, що залишилось ще, за копійки продають 4G-частоти. Отака вам чесна приватизація, яку вони будуть проводити. Дерибанять між собою у цьому печерському трикутнику, у цьому гнилому, затхлому болоті, замість того, щоб піти до людей і почути, чим вони живуть.

Натомість вони пічкають людей фейками, брехнею. Сидять два олігархи: один – Коломойський на женевському озері, другий – Садовий у Львові і брешуть із своїх каналів: Садовий із "24"-го, Коломойський із "плюсів". Що начебто в результаті поправки Лозового зміняться умови поховання людей. Уже всі сьогодні спростували це: і прокуратура, і суди, і так далі. Сказали, що нічого не зміниться. А вони три дні жартували так, людей лякали, що зміняться умови поховання.

Конечно, вони собі місця уже покупляли на кладбищах за кордоном. А українців казками лякають. Чому вони це роблять? З однієї причини – тому що Радикальна партія добилась реальної антикорупційної боротьби! Ми забрали можливості у слідства фальсифікувати кримінальні справи проти українців! Ми захищаємо людей. А вони хочуть вас грабувати. Ми – на вашому захисті і не дамо їм цього зробить! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Олег Березюк.

Пане Олеже, просимо вас. Я також прошу все-таки епітетів таких неприємних уникати колег під час виступів до відсутніх тут наших колег з уряду.

Дякую.

 

13:34:18

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове! Влада в Україні, беззастережно, є олігархічною. Влада, яка працює виключно в своїх власних інтересах, використовуючи ресурс як і людини, так і бюджету. Це очевидна річ і цьому є багато доказів. Влада не терпить тих, хто думає інакше. Ситуація, яка сьогодні широко обговорюється, це щодо поховань, це є ситуація, яка сталась не вчора.  (Шум у залі) Це ситуація, яка склалась під час прийому кодексів, які ніхто в цьому залі не читав… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане Олегу, одну хвилиночку, я дуже… Я зараз дам пану Олегу 3 хвилини. Я дуже прошу, ви висловили вашу позицію під час виступів, ніхто не перебивав. Ну, давайте ми будемо один до одного коректні. 3 хвилини. І я прошу виступ ваш продовжити.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, пане Андрію, я теж вмію кричати. А ми будемо говорити тут спокійно.

Дякую.

 

13:35:23

БЕРЕЗЮК О.Р.

Це ситуація, яка склалася не через одну чи через дві людини, це ситуація, яка є системною, бо прийняття гамузом кодексів, які ніхто не читав у цьому залі, і є причиною цієї ситуації. Тому що ці кодекси – це був дизайн, який служив виключно олігархічній владі знищення самого процесу розслідування і судочинства. Ці кодекси – це є насправді знищення ефективності НАБУ. І ми це маємо знати. А те, що сталося з похованнями, – це рикошет, можливо навіть і випадок.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути, шум у залі)

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шановні колеги, я вас попрошу…

Шановні колеги, наступне. Вчора відбувся день, який був дуже сумним, вчора відбулося порушення балансів, які би не мали бути порушеними. На превеликий жаль, вчора ми обрали омбудсмена, який залежний від політичної сили. Сьогодні МВС, Міністерство юстиції знаходяться в руках однієї політичної сили. Але сьогодні і омбудсмен, яка нібито і вийшла з цієї сили, але чи сила вийшла з неї, залишається там, і невідомо як буде працювати з людьми, які в дільничних відділках поліції чи у в'язницях будуть порушені їхні права. Це серйозне порушення балансів побудови правового суспільства. І це сумна подія.

Вчора також була сумна подія. Екс-голова Національного банку України майже з апломбом розказувала про перемоги, зокрема про перемоги націоналізації "ПриватБанку", сказавши про це, що це забрало 7 відсотків валового продукту України. 7 відсотків, коли на медицину і освіту витрачають, можливо, на 1 відсоток більше. Та, якщо б ці гроші не віддати олігархові, який обкрадав банк протягом років і ніхто цього не бачив, а віддати на медицину, я думаю, це було б значно краще. Але політичні сили, які протистоять олігархату, переслідуються і оббріхуються. Ніхто сьогодні не пише і не говорить, що в Харкові депутат міської ради Харкова від "Самопомочі" Наталка Коваленко переслідується і їй погрожують, і ніхто за неї не захищається. А автомобіль керівника обласного осередку одеської організації "Самопомочі" спалений тільки тому, що ці люди відстоюють інтереси людей і захищають бюджети їх локальних громад. Немає влади, яка відстоює людей і є влада, яка або відстоює власні інтереси, або інтереси їхніх олігархів і власників. Боротьба попереду. А справжнім політикам, я вважаю, треба …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, Мустафа Найєм до слова запрошується. Мустафа Найєм до слова запрошується. Він був у залі. Добре. Ми потім повернемось. Будь ласка, Микола Паламарчук. Я прошу, Микола Паламарчук. Так, далі. Будь ласка, Арешонков народний депутат до слова запрошується.

 

13:39:02

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановні колеги! Шановна пані  головуюча! Минулого разу я завершив свій виступ, згадуючи про те, що керівництво держави сьогодні проголосило політику, посилення співпраці, зв'язків з сусідньою нашою Республікою Білорусь.

Дійсно, не секрет, що в останні роки, особливо прикордонні території такі, скажімо, як північ Житомирської області, де традиційно були дуже тісні економічні, культурні, духовні зв'язки з сусідньою державою, ну, скажем так, відбулось певною мірою охолодження в силу різних причин. Тому, безперечно, це рішення правильне. Але я ставив питання, а по якій же дорозі, по яким трасам ми будемо проводити спілкування? І, на жаль,  дійсно, в жахливому абсолютно стані перебуває на сьогодні траса з Хмельницького через Житомир, Коростень, Овруч і через Виступовичі далі на Гомель. І я звертаюся сьогодні до уряду, до  Міністерства інфраструктури з тим, щоб звернули увагу, переглянули державну програму. Тому що, дійсно, це сором що міждержавні дороги перебувають в такому стані. Але я хочу звернути увагу, що не тільки такі траси.

Подивіться, ми оголосили про серйозні реформи. Реформа освітянська, яка передбачає створення освітніх округів, і в минулому році була оголошена програма "зробимо дороги до так званих опорних шкіл". Сьогодні ми говоримо про медичну реформу і говоримо про те, що для того, щоб середньому медичну персоналу, лікарям, дістатись до віддалених населених пунктів, сіл, особливо в наших заліснених сільських районах таким, скажімо, як Овруцьке, Олевське, у мене на окрузі, потрібна дорога в першу чергу якої немає, потрібна техніка, автомобілі, яких теж немає. Сьогодні я вже не говорю про те, що зв'язку, не будемо говорити 4G, немає елементарного Інтернет-зв'язку в багатьох віддалених сільських районах.

Тому сьогодні я хотів би звертаючись до уряду просив би, наполягаю переглянути виділення коштів саме по цим державним програмам для  придбання необхідної техніки, для забезпечення сучасного зв'язку,  для того щоб змогли запрацювати педагоги, для того щоб могли медики запрацювати і саме головне, щоб у нас були дороги, автомагістралі по яким ми зможемо добиратися у віддалені населені пункти. Це є надзвичайно важливо, і державною програмою. Це питання національної безпеки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Михайлович Литвин.

Будь ласка, вас до слова. Це буде… Ні, зараз буде Володимир Михайлович Литвин, а ті хто запізнилися будуть чекати тепер своєї черги.

Дякую. Прошу.

 

13:42:30

ЛИТВИН В.М.

Шановні народні депутати! Найстрашніший ворог для кожної людини – це недовговічність природи кожної людини. І при цьому наші люди визнані одними з найнещасливіших людей у світі. Правда, влада каже, до в них, для щастя є все, а людям каже, що ви будьте щасливими тим, що у вас є. І в людей відбирають останнє.

Ще в жовтні місяці я звернувся із запитами до Президента, до  Президента зі зверненням, із запитами до Прем'єр-міністра, Генеральної прокуратури, НАБУ і такі інше структури. Про те, що в Житомирській області, в місті Новоград-Волинському забирають в людей останнє, не розділені землі спільної власності, незапитані паї. І робить це виключно своїм підписом голова районної державної адміністрації. Робить це виключно і зухвало, приховуючи документи, бо він є представником правильної партії, найбільшої. Дізналися про це лише тоді, коли в сільську раду приїхали молодики на відповідному транспорті з вимогою зареєструвати ці документи. Минуло майже 5 місяців, реакції нуль. Я розумію, чому. Бо прикривають зверху, як розповідають голови районних адміністрацій, вони отримали установку акумулювати землі і переписати на тих, кому їм буде сказано. І при цьому, зверніть увагу, що хто працює місцевий на землі, він повинен платити 8 відсотків від вартості  земельного паю, а цим – 3. І при цьому, ці фірми ніхто не знає.

Обласна державна адміністрація вирішили спустити ситуацію на гальма. І зробили, що? Утворили робочу комісію, яка жодного разу не зібралася. Але туди чинно, благородно, записали представників місцевих громад.

Я звертаюсь до людей, я не звертаюсь тут до порожньої зали,  але дякую тим, хто слухає в цій сесійній залі. Так далі жити не можна! Колись Кутузов в 1812 році сказав: "Щоб врятувати Росію, треба  спалити Москву". Я не закликаю до цього. Але давайте будемо  разом  думати, як нам врятувати Україну? Депутатський запити – це голос волаючого у пустелі. "Година запитань до Уряду" – це профанація, можуть тоді не відповісти на  запитання. Такого нехлюйського ставлення до депутатів ніколи не було. Але до нас ставлять так, як ми того заслуговуємо. Виявляється, що хвіст крутить собакою і на жодне запитання  відповіді не отримаєш – відписка від десятого  заступника. Я вимагаю вжити необхідних заходів і притягнути цього  негідника, я перепрошую, за  слово до відповідальності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за виступ.

Шановні колеги, я хочу підтримати  тільки від  Президії Верховної Ради позицію народних депутатів України, що… і звернутися до уряду, що  ми все-таки очікуємо від уряду більш такої комплексної системної співпраці і з парламентом і  з комітетами  Верховної Ради,  і до всіх гілок влади з вимогою   давати інформативну, об'єктивну і професійну відповідь на запити народних депутатів України. І також  під час наступної "години запитань до Уряду" ми піднімемо це питання відносно компетентності відповідей  на запити народних депутатів.

Будь ласка, до  слова запрошується  народний депутат Найєм. Зараз ви є в залі, прошу вас.

 

13:46:28

НАЙЄМ М. .

Доброго дня шановні колеги, я б хотів все ж таки звернутися… повернутися до  тих правок до Кримінально-процесуального  кодексу, які вступили сьогодні в силу. Тільки що я розмовляв з двома прокурорами слідчими, які  вже зараз мають проблему з цими правками. І виступаючі, які переді мною  виступали з Радикальної партії, яка може взяти репліку з цього приводу,  забувають одну просту  річ, яку вам не розповідають, дійсно, це може не впливати на похорони, дійсно, це може  не впливати на якісь речі трагічні. Але що  вони хочуть зробити? Після консультації у комітеті, коли ми хотіли змінити цю правку, нам сказали, ви знаєте, все нормально, нас нічого не хвилює окрім III розділів Кримінального кодексу – спеціальної частини. Так от, що туди входить, я просто скажу.

Перше. "Стаття 196. Шахрайство". Це фракція, яка хоче  вивести шахраїв.

Друге. Привласнення розтрати майна – це те саме, що хочуть зробити ці люди.

Далі. Злочин у сфері господарської діяльності, контрабанда. Це що в нас – бабулі? Можливо, корів вони так захищають? Підроблення грошей, гральний бізнес – це те, що знайомо лідеру цієї фракції, рейдерство, ухилення від сплати податків, помилки  при заповненні декларації, перевищення влади – це 17 розділ спеціальної частини Кримінального кодексу, злочини проти правосуддя. Вони хотіли всі ці речі вивести з-під дії цієї поправки. Тобто все інше – будь ласка, що хочете, там робіть, а ось це, будь ласка, не чіпайте.

І зрештою, немає проблем і питань до цієї фракції. Я знаю багатьох людей цієї фракції, це дуже професійні  люди, політики, яких поважаю. Питання ж не до них, питання до пана Ріната Ахметова, керівник заводу якого очолив виконком  цієї партії. Рінат Леонідович Ахметов, я звертаюсь сьогодні до вас, перестаньте через своїх сателітів, як Російська Федерація робить на Донбасі, тут у парламенті захищати далі шахраїв, контрабандистів, корупціонерів, яких ви у владу привели, які привели до того, що сталось у нас три роки назад, а зараз ви руками тих самих людей захищаєте шахраїв тут.

І завершуючи свій виступ, я б хотів сказати про людські проблеми. Позавчора в Києві ліцей номер 142 був закритий на аварійний нібито ремонт, хоча будівля працює. Я хочу зараз звернутися до пана Кличка, до Міністерства освіти та до Солом'янської райадміністрації: будь ласка, поновіть роботу цього ліцею. Там вчаться діти, які зараз немає… в них немає зараз, де вчитися взагалі, їх забрали звідти і сказали, що вони хочуть якось реконструювати. Що реконструювати – невідомо, гроші – невідомо. Звісно, що вони хочуть забрати землю.

І я звертаюся зараз до всіх цих людей: будь ласка, поновіть роботу ліцею, дайте відповідь, що сталося з цією будівлею.

Дякую дуже. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліки в кінці всіх виступів, ми завжди так робимо, step by step. 

Будь ласка, наступний виступ – Ірина Володимирівна, в кінці всіх виступів… (Шум у залі) Не перебивайте мене!

Будь ласка, народний депутат Сотник. Будь ласка, народний депутат Сотник.

 

13:49:54

СОТНИК О.С.

Змушена продовжити тематику змін до Кримінально-процесуального кодексу. Не одразу, звичайно, не на наступний ранок 15 чи 16 березня люди відчують як ви їм покращили кримінальний процес, не одразу всі зрозуміють, що фактично ви заблокували систему, правоохоронну систему і рівень злочинності, який зараз, покажеться квіточками за 2-3 місяці завдяки вашим прекрасним правкам.

Поясню дуже прості речі. Наші колеги народні депутати зробили так, що слідчі, наприклад, мають сьогодні їхати за 300 кілометрів із Сум до Харкова для того, щоб фактично отримати дозвіл на елементарні речі, наприклад, проведення експертизи дактилоскопічної, якщо є крадіжка, тобто експертизи відбитків пальців. Або, повертаючись до поховання, скажу статистику, бо ці народні депутати навряд чи її перевіряли. (Шум в залі) Так от, будь-які ознаки того, що людина померла не своєю смертю, тобто ознаки насильницької смерті, вони є необхідними тепер для того, щоб була проведена медична експертиза. Таких експертиз тільки по місту Києву буде більше 2 тисяч за один місяць, це означає, що ми навантажуємо суди і замість того, щоб розглядати кримінальні справи, а розгляд вже сьогодні їх триває по 2-3 роки, вони будуть розглядати ці клопотання по експертизам і багато-багато інших речей.

Ці зміни були прийняті невипадково, непомилково і не через безграмотність, це було прийнято чітко і продумано. Ці кодекси голосувалися одночасно для того, щоб протягнути для олігархічних кланів конкретні зміни, щоб вони могли закрити свої питання по корупційним злочинам і по економічним злочинам. Тому що сьогодні з цими змінами я вам відповідально заявляю, я вже розмовляла не з одним слідчим, жоден слідчий не зможе довести ці справи до кінця, тому що ні експертизи не будуть проведені, ні слідчі дії не будуть проведені, нічого не буде відбуватися по  реальним злочинах.  І не думаю, що   люди вам за це  подякують.

Але знову ж таки  повертаюся до  простої речі. Насправді,  депутат, який подав ці правки, він подав них, і за ним стоять дуже конкретні люди, які хочуть закрити свої кримінальні справи. (Шум у залі) Тому коли ви посилаєтесь на те, що вас хтось там дискредитує, то це є абсолютно безпідставно, тому що той, у кого немає репутації, немає за що його дискредитувати. (Шум у залі) І я думаю, що люди ще в майбутньому вам скажуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, от я хочу до однієї фракції звернутися. У нас парламент – місце для дискусій. Якщо так трапилося, що сьогодні в п'ятницю іде дискусія  відповідно змін до Кримінального кодексу,  всі бажаючі мають можливість висловитися. І виступали колись з захистом поправок до цього кодексу автори цих поправок, ніхто ж не перебивав. Ну так не можна взагалі, щоб одна фракція просто не шанувала інших, навіть якщо позиція не співпадає. Ну що це відбувається взагалі?   Виступає ваша колежанка… (Шум у залі)

Так. Шановний пане Олеже, я звернусь до регламентного комітету. Так теж не можна всіх колег принижувати. Я вас прошу з повагою ставитися до колег в  сесійній залі, тим більше які дожили до п'ятниці і годину вас слухали. Це теж непросто,  повірте мені.

Будь ласка, виступ наступний від народного депутата Іллєнка. Я перепрошую, що затримала ваш виступ своїм спічем.

 

13:54:07

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Шановні українці! Я думаю, багато хто з вас  бачив або читав про ті події, які нещодавно сталися в Великій Британії, коли  відбувся замах на  колишніх… на колишнього шпигуна та його родичів, і британська влада негайно провела розслідування, особисто Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей на засіданні парламенту офіційно сказала, що до цього причетна  Російська   Федерація і спецслужби, фактично  мова йде про застосування хімічної зброї на території Об'єднаного  Королівства.

Реакція була негайною. 22, якщо я не помиляюся, російських дипломати були негайно вислані з території Об'єднаного Королівства. Зараз стоїть питання про посилення санкцій проти Росії. І фактично мова йде про дуже жорстку реакцію з боку Великої Британії на цей акт беззаконня і агресії.

Що ж ми бачимо в Україні? Вже чотири роки іде відкрита неприхована московська агресія проти України. Тисячі, десятки тисяч людей українських громадян, в тому числі мирних громадян загинули, мільйони стали біженцями. На сьогоднішній день тимчасово окуповані території нашої держави Російською Федерацією. І в нас досі дипломатичні стосунки з Російською Федерацією, у нас досі ніхто не висилає так званих російських дипломатів, насправді шпигунів і диверсантів. Ніхто не веде ніякої боротьби з промосковською п'ятою колоною, яка в тому числі сидить в парламенті, і нинішня влада з нею прекрасно домовляється про голосуванні.

І ми розуміємо, що настав ще один дуже критичний момент, це так звані вибори Президента Російської Федерації, які мають відбутися цієї неділі, 18 числа. Абсолютний пропагандистський фарс, тому що ми розуміємо, що це ніякі не вибори. По-перше, вони відбуваються на території, зокрема окупованого Росією Криму, що є просто абсолютним порушенням міжнародного права і замахом на нашу країну. Плюс ми розуміємо, що по суті своїй це ніякі не вибори, а просто перепризначення Путіна на посаду "царя Московії". І ми розуміємо, що абсолютний маразм, коли на території підконтрольній Україні будуть відбуватися ці вибори. В чотирьох містах в дипломатичних представництвах Російської Федерації: в Києві, у Львові, в Харкові і в Одесі. І коли "Свобода", "Національний корпус", "Правий сектор", інші сили, які підписали Національний маніфест, говорять, що вони будуть проводити акції в ці дні під цими представництвами країни-агресора, щоб не допустити цю ганьбу і легітимацію цього псевдопропагандистського процесу, то що заявляє Національна поліція? Вона каже: "Ми будемо посилювати охорону дипломатичних представництв". Ми не будемо висилати геть російських дипломатів з України, як це зробила Великобританія за одного чи за двох своїх громадян, а ми будемо їх охороняти посилено, тому що це ж для нас величезна важливість, щоб на території України Путін отримав голоси.

Тому ми обов'язково будемо проводити ці акції, і закликаємо всіх українців робити висновки із таких ситуацій. Слава Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, наступний виступ. Народний депутат Заружко, прошу вас.

 

13:57:27

ЗАРУЖКО В.Л.

Валерія Заружко, Радикальна партія Олега Ляшка. Шановні українці, я хочу звернутися сьогодні до всіх вас! Хочу звернутися і привернути вашу увагу до таких надважливих суспільних питань, як українська сім'я та трудова міграція української молоді. На жаль, сьогодні ми всі спостерігаємо гостру кризу української родини. Статистика розлучень насправді лякає. Середній показник з 2014 року складає 130 тисяч розлучень на рік! Це 130 тисяч зруйнованих сімей та тисячі покинутих дітей.

Сьогодні, на жаль, в Україні набирає обертів також таке жахливе явище як соціальне сирітство. Соціальне сирітство – це діти, у яких є батьки, які, на жаль, перебувають в інтернатних закладах. Ми маємо 92 відсотки, вдумайтесь, 92… таких дітей.

Необхідно також сказати про таке явище як новітнє соціальне сирітство, коли йдеться про дітей, чиї батьки виїхали на заробітки за кордон. Для цілих регіонів країни це має масовий характер. Бо більшість дітей належать саме до категорії тих, хто бачить свою рідну маму тільки по скайпу.

Швидко зростають в суспільстві сильні емігрантські настрої серед молоді, серед освіченої молоді, яка, на жаль, не бачить сьогодні перспектив у власній країні. 55 відсотків українців до 30 років готові покинути країну. Серед 30-річних цей показник сягає 47 відсотків. Це все наслідки роботи, достойної зарплати та можливості отримати власне житло.

Команда Радикальної партії пропонує низку законодавчих ініціатив, направлених на вирішення проблем, які мають зупинити ці негативні тенденції. Наша команда наполегливо і поступово виборює забезпечення молодих людей пільговим кредитуванням для придбання житла та кредитування власного бізнесу. Це той самий фінансовий інструмент, який дозволить молоді закласти основу для нормального життя у власній країні.

Минулого тижня ми з колегами по фракції Радикальної партії внесли законопроект, який дозволить збільшити видатки на програму "Доступне житло" та мільярд гривень та програму пільгового кредитування на 857 мільйонів гривень.

Крім того, в цьому законопроекті ми пропонуємо розширити пільгові категорії учасників і додати до переліку переселенців, воїнів АТО та сім'ї загиблих воїнів АТО.

Також ми пропонуємо комплексну стратегію молодіжної політики, якої сьогодні, на жаль, немає. До неї ми включимо не тільки демократичні цінності поваги до особистостей і права на освіту, але і потужне економічне підґрунтя, право на працю, достойну зарплату, гідний життєвий рівень, доступне житло для родин та доступні кредити на початок власної справи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу продовжити засідання на 10 хвилин. І слово зараз надається народному депутату Хлань. Немає.

Будь ласка, наступний Соболєв Єгор.

Заліщук Світлана. Це останній виступ у нас буде. Будь ласка, пані Світлана.

 

14:00:57

ЗАЛІЩУК С.П.

Шановні колеги! Шановні українці! Я хочу говорити про нещодавно зареєстрований у Верховній Раді Президентом законопроект про національну безпеку та оборону.

Насправді, це надзвичайно важливий  закон, який мав би нас повноцінно інтегрувати до НАТО. Але, проаналізувавши цей законопроект ми бачимо, що влада хоче інтегруватися до НАТО за принципом "тут играем, а тут не играем". Я зараз говорю конкретно про СБУ.

На жаль, цей закон не містить тих важливих положень, які стосуються цивільного нагляду, демократичного нагляду за Службою безпеки України, яка має бути надана Верховній Раді України, якою має користуватися омбудсмен, яким мають користуватися профільні комітети у Верховній Раді, яким має користуватися Рахункова палата України. Саме відсутність цього цивільного нагляду призводить до того, що щодня я, інші мої колеги отримують скарги, що Служба безпеки України використовує свої повноваження для репресій українського бізнесу. Подивіться, будь ласка, на останню статистику щодо зростання скарг від українських бізнесменів з усієї України. За останній квартал 2017 року він зріс у 4 рази. І бізнес-омбудсмен, до якого надходять ці скарги, депутати, на жаль, не спроможні допомогти українським підприємцям.

Вже на сьогоднішній день абсолютно зрозуміло, що НАТО не підтримає такий законопроект, якщо ми з вами не внесемо зміни до нього і не зможемо надати, власне, самим собі контроль демократичний за Службою безпеки України. Я хочу підтвердити, що насправді демократичний і цивільний контроль є одним з фундаментальних принципів інтеграції до Північноатлантичного альянсу. І без нього Україна не зможе прийти до тих стандартів, які ми пообіцяли до 2020 року. Ми можемо не сподіватися на ту підтримку, яка була задекларована нашими партнерами, якщо самі не будемо виконувати домашню свою роботу.

На жаль, Президента хоче зберегти в своїх руках одноосібний контроль за Службою безпеки України як за репресивним органом для того, щоб переслідувати тих чи інших і політичних діячів, і бізнес. Ми вже пам'ятаємо  історію з Медведчуком, якого відбілювали, якому давали абсолютні привілеї у торгівлі скрапленого газу. Ми бачимо в інших історіях, ми прослідковуємо зв'язок, коли СБУ підтримує медведчуківські бізнесові інтереси в тих чи інших галузях, тим часом репресуючи всіх інших конкурентів українського бізнесу. Тому я закликаю всіх українських парламентів з великою увагою поставитися до цього законопроекту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я змушена ще раз зробити зауваження. Я змушена як головуючий зробити ще раз наступне зауваження. Спокійно виступити сьогодні змогли тільки представники однієї фракції. Я хочу звернутись до журналістів також і до глядачів, які нас зараз дивляться, це не є пристойним, коли перекрикуються і закрикуються всі інші виступаючі. Всі депутати рівні, всі депутати рівні з усіх фракцій. Мені це неприємно третій раз сьогодні повторювати.

Зараз право на реплік, хоча, чесно кажучи, я не хочу його давати. Але у мене немає вибору. Да, у мене немає вибору, я мушу по Регламенту його дати. Але у вас, колеги, є вибір: залишатись людьми чи хамами. Дякую.

Право на репліку Радикальній партії. Всій,у повному складі.

 

14:04:48

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко Радикальна партія. Я просив би віце-головиху не читати нам мораль. Ви закличте депутатів своєї фракції "БПП" до залу, щоб працювали так, як наша команда працює у п'ятницю. Ваші депутати не ходять, отримуючи космічні зарплати, і мораль читайте їм, а не нам.

А тепер я хотів би звернутися до громадян України. Зверніть увагу, кого захищають опоненти наших змін до законодавства – прокурорів і суддів. Ви не почули ні одного слова про захист простих українців, проти яких фальсифікують кримінальні справи, роками імітують їхнє розслідування, вимагають хабарі щомісяця і щотижня, малий і середній бізнес, і роботяги повинні носити хабарі. І коли ми перекрили цю корупційну кормушку, обмежили термін і проведення розслідувань, вони всі стали на вуха. Чому? Тому що ми забрали можливості займатися корупцією. Тому що на відміну від Президента Порошенка, який імітує боротьбу з корупцією, ми прийняли зміни які реально боряться з корупцією в правоохоронній системі. Тому вони і вищать усі, бо ми не даємо…  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за виступ.

Шановні колеги, я хочу звернутися зараз до МФО "Рівні можливості" з проханням надіслати від МФО "Рівні можливості" і жінок-депутаток офіційне звернення до лідера Радикальної партії Ляшка, який сьогодні тільки протягом години присутніх жінок-депутаток назвав "віце-головиха", "актриса" і іншими принизливими абсолютно речами. Це сексизм. Це сексизм, який ви собі  не дозволяєте до ваших колег.

І я звертаюся до українських жінок, звернути увагу на те, як дехто з чоловіків-політиків дозволяє принижувати жінок в політиці. Я вам не віце-головиха. Я – заступник перший Голови Верховної Ради України. І не принижуйте український парламент.

А тепер, шановні колеги, дозвольте нагадати всім вам, що 18 березня відбудуться фейкові вибори в Криму Президента Путіна. Я хочу зараз звернути увагу всіх присутніх тут народних депутатів і всіх українців, що лідери кримськотатарського народу звернулися до кримських татар і до українців, які залишилися в окупованому Криму, з проханням блокувати ці вибори, не йти на фейкові вибори. І я сподіваюся, що всі присутні тут колеги з різних фракцій зараз, в цьому хоча б, серйозному питанні, підтримають цей заклик.

І хочу також нагадати, що українська влада цього тижня зробила дуже багато так само зусиль для того, щоби ще раз і ще раз нагадати всьому світові те, що відбувається з правами людини, з порушенням прав людини в окупованому Криму і на Донбасі. Цього тижня відбулися відповідні слухання в Радбезі ООН, де також були надані всі ці кричущі факти. Цього тижня відбулася презентація фільму "Кіборги" в Конгресі Сполучених Штатів Америки, а також сьогодні відбудеться в Нідерландах, в Гаазі.

Шановні колеги, я хочу, щоб ми з вами закінчили цей важкий і непростий тиждень в першу чергу словами солідарності до українців, які залишаються в окупованому Криму, до кримських татар. І сказати, що ми і надалі будемо робити все для того, щоби повернути Крим офіційно, повернути його фактично до складу України.

Дякую всім, хто брав участь в сьогоднішньому засіданні.

Шановні колеги, я хочу сказати, що тут у нас присутні не актриси і не актори, а політики все-таки. І нагадати про те, що у нас коротка перерва, лише тільки кілька  днів. І чергове пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок 20 березня 2018 року о 10-й годині.

А сьогодні ранкове засідання Верховної Ради України я оголошую закритим. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку