ЗАСІДАННЯ ЧОТИРНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 березня 2018 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:01:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Прошу заходити в зал і приготуватись до реєстрації  для участі у вечірньому засіданні. Я прошу усіх народних депутатів запросити в зал.

Колеги, я хочу нагадати, що ми до обіду пройшли два закони блоку питань інтелектуальної власності, зараз у нас буде ще один закон. Як ви звернули увагу, ці закони не викликають конфліктів в залі, і тому я буду просити, щоб ми наступний закон підтримали пропозицію пройти його за скороченою процедурою. 

Оскільки у нас потім йдуть важливі питання реабілітації жертв політичних репресій. Це два закони:  6574 (друге читання) і 3815, і 3815-д. І, колеги, для того, щоб ми змогли розглянути надважливі питання реабілітації жертв політичних репресій, я просив би працювати ефективно і підтримувати пропозицію розгляду за скороченою процедурою.

Тому я прошу усіх зайти в зал, щоб ми шляхом голосування змогли підтримати цю пропозицію. І прошу приготуватись до реєстрації. Прошу  секретаріат запросити депутатів в зал. 

Отже, готові реєструватися? Прошу народних депутатів України зареєструватися для участі у вечірньому засіданні. Прошу провести реєстрацію.

 

16:04:13

Зареєстровано 357 народних депутатів.

Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Як я і говорив, ми переходимо до наступного питання порядку денного. Це є проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних"(4571).

І, колеги, я прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою. І я справді прошу всіх підтримати цю пропозицію, також враховуючи те, що наступні законопроекти це законопроекти різних фракцій з парламенту і щоб ми змогли встигнути до них дійти, давайте підтримаємо цю пропозицію. Готові, можемо голосувати?

Отже, я ставлю на голосування пропозицію, щоб проект Закону 4571 ми розглянули за скороченою процедурою. Прошу проголосувати і прошу підтримати, голосуємо, прошу підтримати.

 

16:05:35

За-98

Для мене немає проблеми, ми можемо увійти в годинне обговорення, тільки чи зробить це нас сильнішими, чи зробить це сильнішим український парламент, чи нам буде правильніше, щоб ми пройшли ще чотири-п'ять законів.

Колеги, я прошу всіх зайти в зал і хочу нагадати, наступний стоїть блок питань реабілітації жертв політичних репресій, надзвичайно важливі питання. Ряд депутатів, зокрема, пан Юрій Шухевич протягом довшого часу готувались і чекали прийняття цього закону. Нам для того, щоб ми змогли дійти до цього блоку, важливо підтримати розгляд за скороченою процедурою. Тим більше даний законопроект не викликає дискусій в залі і всіма підтримується.

Я, до речі, хочу нагадати, а наступний стоїть 3815, де співавтором є Королевська, і напевно теж зацікавлені в тому, щоб ми дійшли до нього. Тому, колеги, давайте об'єднаємося, згуртуємося і підтримаємо пропозицію розгляду за скороченою процедурою.

Прошу зайняти робочі місця і приготуватись до голосування. Я прошу всіх взяти участь в голосуванні… Отже, всі перейнялись відповідальністю і прошу підтримати пропозицію розгляду проекту закону блоку питань інтелектуальної власності 4571 за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати, голосуємо.    

 

16:07:30

За-120

120 – мало. Я ще раз поставлю, якщо не буде голосів зайдемо в повну процедуру. Я по фракціям покажу: "Блок Петра Порошенка" – 55, "Народний фронт" – 39, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 5, Радикальна партія – 11,  "Батьківщина" – 5, "Воля народу" – 2, "Партія "Відродження" – 0.

Колеги, мені здається, я навів достатньо аргументів і вагомих, і важливих аргументів, законопроект не є дискусійний. І ми, фактично, втратимо дорогоцінний час  роботи парламенту. Я прошу, колеги, я ще раз останній раз, третій раз на голосування, якщо не буде голосів ми перейдемо до повного читання. Прошу зайняти робочі місця і я ставлю пропозицію, щоб проект Закону 4571 ми розглянули за скороченою процедурою. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо.

 

16:08:51

За-136

Є велика політична воля залу, щоб розглядати за повною… я ставлю однаково по три рази кожний законопроект. Колеги, я не нянька збирати  в зал по 10-15 хвилин – це завдання фракції, це завдання дисципліни у фракціях. 

Ми  переходимо до  розгляду проекту Закону 4571 за повною процедурою, і запрошую до доповіді заступника міністра економічного розвитку і  торгівлі Тітарчука Михайла Івановича.

Будь ласка, у вас по  регламенту до  10 хвилин. Будь ласка.

 

16:09:37

ТІТАРЧУК М.І.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Представленим  законопроектом передбачається удосконалення  процесу  маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз  даних.  За час дії цього закону на практиці виявилося проблемне питання, пов'язане з реалізацією його правових норм. Існують випадки, коли шахраї незаконно отримують контрольні марки, зокрема, з використання фіктивних ліцензійних угод.

Крім того, захисні елементи марки, незважаючи на досить великий  рівень захисту, є недосконалими, а тому порушується… порушникам  вдається змінювати первісні позначення і такими підробленими голографічними елементами  маркувати контрафактну продукцію. Ми  пропонуємо  простий механізм протидії цим  явищам, за якого правовласники додатково зможуть контролювати процес видачі марок і вчасно протидіяти незаконному використанню цих захисних елементів. Законопроектом передбачено,  що Мінекономрозвитку  протягом  трьох робочих днів з дня видачі контрольних марок оприлюднює на  офіційному веб-сайті.

Перше. Це перелік найменувань примірників аудіовізуальних творів, фонограм,  відеограм, комп'ютерних програм, баз даних і зазначених творів, зафіксованих в цих примірниках дані про заявника щодо якого  прийнято рішення  про видачу контрольних марок, дату видачу  контрольних марок і кількість виданих контрольних марок. Законопроект спрямовано на створення додаткового механізму боротьби з піратством та порушення прав суб'єктів  авторського права та суміжних прав при розповсюдженні їх творів.

Очікуваний результат від прийняття даного законопроекту – це покращання інвестиційного  клімату та іміджу України і створення більш  сприятливих умов для ведення бізнесу.

Прошу підтримати законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський  Олександр Володимирович.

 

16:11:41

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Комітет Верховної Ради  України з питань науки і освіти на своєму засіданні 13 липня 2016 року – підкреслюю: тобто фактично півтора роки тому – розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 5 Закону України про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних і зазначає наступне, що проектом Закону пропонується уточнити порядок подання заяви для одержання контрольних марок, а також ввести норму про обов'язкове оприлюднення на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, інформації про заявників та відповідні примірники аудіовізуальної продукції щодо прийнятого рішення про видачу контрольних марок, їх кількості та дати видачі марок.

Я хочу зазначити, що під час розгляду законопроекту комітет зазначив, що за останні 10 років контрольований випуск, а відповідно обіг примірників творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних скоротився у тридцять три  рази. Фактично, весь контент перемістився в мережу Інтернет. Тому зміна умов приводить до того, що нам необхідно, просто необхідно прийняти закон, який би врегулював ці речі.

Тому, враховуючи, що запропоновані Кабінетом Міністрів України норми є ще одним кроком до побудови прозорої системи прийняття рішень та подолання таким чином проблеми піратства в Україні, Комітет з питань науки і освіти пропонує підтримати законодавчу ініціативу та рекомендує Верховній Раді  України  проект Закону України про внесення змін до статті 5 Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних" (реєстраційний номер 4571) (від 04.05.2016 року) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому. Це дуже короткий законопроект, який тільки має два абзаци. Прошу підтримати і вирішити це питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, питання, запитання. Будь ласка, 3 хвилини на запитання до співдоповідача.

Павло Кишкар, будь ласка, передає слово для запитання Пташник. Включить мікрофон.

 

16:14:11

ПТАШНИК В.Ю.

Дякую.

Шановні колеги, звісно, хотілося би задати питання доповідачу представнику Міністерства економіки, адже до них як до профільного міністерства в сфері інтелектуальної власності є набагато більше питань. Але я хочу звернути увагу на пропозиції ГНЕУ щодо цього законопроекту і зачитати вам. ГНЕУ говорить, що сумнівно виглядає актуальність прийняття поданих пропозицій і говорить про те, що технологічний розвиток в інформаційній сфері обумовив об'єктивне скорочення використання носії інформації, на які, відповідно до закону, наклеюється контрольні марки в зв'язку із розміщенням об'єктів авторського права, суміжних прав в цифровому форматі в мережі Інтернет. Я думаю, що для цього не потрібно бути спеціалістами, адже ми це розуміємо.

У мене питання до Міністерства економіки. Коли нарешті парламент отримає глобальні системні законопроекти для того, щоб змінити сферу захисту інтелектуальної власності і ми не будемо витрачати на проекти, які не є актуальними, час?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Олександр.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Михайло Іванович, це запитання до...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Ви можете з місця відповідати.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Михайло Іванович, це... Михайло Іванович, запитання до вас було. Коли ви системний закон підготуєте?

 

16:15:34

ТІТАРЧУК М.І.

Добрий день! Пані Пташник, я хотів би вам доповісти, що стосується неактуальності. Насправді у нас ринок "Петровка" ще існує, да, і на заправках ми бачимо продаж дисків, да, лазерних дисків. Тому я вважаю, що на даний час воно є актуальним. Можливо, з послідуючим етапом ми від цього все ж таки, ну, пройдемо, щоб бути в Європі вже без даних марок. Але на сьогоднішній це нагальне питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Євтушок передає слово для запитання Кривенкові. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:16:11

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, Народний Рух України. Шановний пане Тітарчук, у нас до вас є повага там по деяким вашим вчинкам як заступника міністра, і тому, що воювали ви, але є велике запитання до Міністерства економіки.

Є така компанія "ABBYY, AВВYY Україна", Acrobat Reader і інші продукти. Це фактично єдина компанія, яка з величезним дисконтом. По-моєму, там до 80 відсотків, пішла і легалізувала програмне забезпечення для сканерів, для інших, які стоять в органах державної влади. І їй ті її кошти – це було ще в 13-му, в 14-му роках, – ті її кошти вже втричі обезцінилися. Це компанія світова, яку надурили просто. І мені обіцяли, віце-прем'єр-міністр перший, обіцяв міністр фінансів це питання вирішити, щоб ми не ганьбилися.

Скажіть, будь ласка, це всього-на-всього 200 тисяч доларів по цьому курсу. Люди вже загубили, люди вже не вірять. Як ми далі хочемо якісь закони приймати, як голосувати і людям розповідати, що ми хочемо реформуватися, коли ми просто дуримо їх і не виконуємо свої зобов'язання?

Дякую вам.

 

16:17:20

ТІТАРЧУК М.І.

Дякую за запитання.

Насправді, якщо ми з історії, да, це була Державна служба інтелектуальної власності, де було надане дане програмне забезпечення. Ми зустрічалися з вашими колегами. Я на сьогоднішній день хочу сказати, що ми це питання реально вивчаємо. Суть заключається в тому, що, так як служба в стадії ліквідації, то ми маємо це передбачити додатково в бюджеті. Тому ми не відмовились, просто нам треба знайти бюджетування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І наступне запитання – Михайло Бондар. Будь ласка, це останнє запитання. Включіть мікрофон.

 

16:18:01

БОНДАР М.Л.

Михайло Бондар, 119 виборчий округ. Будь ласка, передайте слово Тарасу Кременю.

 

16:18:11

КРЕМІНЬ Т.Д.

Тарас Кремінь, "Народний фронт". У мене запитання до заступника міністра.

Михайло Іванович, з одного боку, ми прекрасно розуміємо, що повинна тривати постійна, системна робота із піратством. І це пов'язано не тільки з тими величезними викликами і попередженнями з боку світового співтовариства, але тими викликами, які має українська держава.

У мене запитання до вас два, вони досить прості і зрозумілі. Що робити із тим, коли в подальшому буде зменшуватися кількість носіїв інформації, і ми будемо мати з хмарними технологіями? З іншого боку, які ви бачите механізми захистити українську інтелектуальну власність, особливо коли ми маємо величезний відтік спеціалістів у галузі суднобудування? Наприклад, з Миколаєва їдуть корабелі до Китаю, і вони не несуть з собою флешки, вони приїжджають і продають фактично напрацьоване десятиліттями українських корабелів обладнання, досягнення, розробки і, по суті, дозволяють іншим державам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

16:19:17

ТІТАРЧУК М.І.

Дякую за запитання.

Дивіться, я не можу давати коментар від імені уряду. Я можу сказати як суб'єктивне бачення – да? – що стосується хмарних технологій і що стосується взагалі інтелектуальної власності. По-перше, ми маємо відновити повагу до інтелектуальної власності, підсилити захист і відповідальність. Ці факти є, ви все правильно сказали.

Що стосується піратства, на сьогоднішній день є кіберполіція, да. Проводяться певні заходи, але ці заходи, вони, не вважаю на сьогоднішній день, що вони сто відсотків відповідають дійсності. Ми створили на сьогоднішній день Національну раду інтелектуальної власності, де всі ці питання виносимо. А взагалі що стосується хмарних, я думаю, що це майбутнє, і ми маємо вже зараз про це думати і створювати законодавче підґрунтя.

Тому ще раз хотів би зазначити, що те, що дані законопроекти зараз є історично в Раді, вони якраз і підсилюють інтелектуальну власність. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, час для запитань вичерпаний. І зараз ми переходимо до наступного розділу, це виступи від фракцій по 3 хвилини. І я прошу представників фракцій, які мають бажання взяти участь в обговоренні, провести запис. Будь ласка.

Від "Самопомочі" Сидорович Руслан. З місця, так? Включіть мікрофон.

 

16:20:59

СИДОРОВИЧ Р.М.

Руслан Сидорович, "Об'єднання "Самопоміч". Питання врегулювання проблем, пов'язаних з інтелектуальною власністю, носить надзвичайно серйозну актуальність, оскільки імідж України як держави, яка не шанує авторського права, в якій інтелектуальна власність не захищена, вона псує і інвестиційний клімат, і імідж України в цілому.

Разом з тим, ми можемо констатувати, що даний законопроект в запропонованій редакції тільки частково вирішує ті питання, які на сьогоднішній день потрібно вирішувати. З одного боку, дійсно, вже давно застаріло питання подання більш глобальнішого законопроекту, який на системному рівні вирішить ті питання, які пов'язані з захистом авторського права. З іншого боку, ми так само повинні чітко розуміти, що коли ми говоримо про процедури реєстрації, вони повинні бути достатньо швидкими, достатньо оперативними. Тому що той час, який затрачається на сьогоднішній день для реєстрації права на авторський твір, він абсолютно неспіврозмірний з тими часовими рамками, які необхідні для сьогоднішнього часу.

Тому, виходячи з того законопроекту, який поданий на сьогоднішній день, пропозиція і позиція фракції "Об'єднання "Самопоміч", ми підтримуємо його за основу. До другого читання доопрацьовуємо ті речі, які ми можемо доопрацювати в рамках запропонованого законопроекту. І чекаємо від Кабінету Міністрів, зокрема Міністерства економічного розвитку і торгівлі, системного законопроекту, який на глобальному рівні вирішить проблему, пов'язану з піратством і захистом авторського права.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

16:23:07

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз слово надається народному депутату Урбанському. Прошу увімкнути мікрофон.

 

16:23:12

УРБАНСЬКИЙ О.І.

Шановні колеги, я хотів би зауважити щодо недоліків, які є в цих законопроектах, які ми сьогодні вже прийняли і який ми зараз розглядаємо. Я вважаю, що це все не настільки суттєво, щоб ми не мали можливість цього справити до другого читання. І я хотів би наголосити, наскільки це важливі законопроекти для нашої держави, для мешканців нашої держави. І, по-перше, це дуже важливо для нашої держави, для її іміджу на міжнародній арені. Тому я дуже прошу весь зал об'єднатися, проголосувати, підтримати наших колег в Кабміні. І я вважаю, що ми можемо підставити їм плече і доопрацювати ці законопроекти до другого читання, ще й приймаючи на увазі, що у нас такий фаховий є комітет, який є головним у цьому законопроекті. Тому ще раз прошу підтримати ці законопроекти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я зараз прошу записатись на обговорення законопроекту від депутатів. Прошу депутатів записатися.

Будь ласка, народний депутат Юринець.

 

16:24:51

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Прошу передати слово Вікторії Пташник.

 

16:24:59

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги, я би хотіла сьогодні звернути увагу на те, що цей проект привабливо називається щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату. Все ж таки я розумію необхідність підтримання його і голосування напевно у першому читанні, але я хочу звернути увагу, що це однозначно не є системною роботою профільного Міністерства економіки. І все ж таки хотілося б бачити системні речі, які дійсно будуть сприяти подоланню піратства і поліпшення інвестиційного клімату. На сьогоднішній день я змушена інформувати вас, що замість того, щоб створювати системні речі щодо захисту прав наших авторів, фактично у Міністерстві економіки розроблена Постанова по підвищенню реєстраційних зборів за реєстрацію всіх прав у сфері інтелектуальної власності, які підвищуються в двічі або навіть у вісім разів.

Це отакий захист нам пропонує фактично Міністерство економіки, захист інтелектуальних здібностей авторів, митців, винахідників і так далі.

На жаль, я змушена також повідомити, що Асоціація правників України отримала і звернулася до мене, бо отримала листа від Міністерства економіки і пана Тітарчука щодо призупинення, власне, обговорення і просування даної постанови по підвищенню реєстраційних зборів.

Однак, після того, як дану постанову отримала Асоціація юристів України буквально через два дні зібрався урядовий комітет в Міністерстві економіки для того, щоб далі її просувати, для того, щоб далі підтвердити необхідність суттєвого підвищення реєстраційних зборів і подальше винесення його на… даної постанови на рішення Кабінету Міністрів.

Я вважаю, що такі речі є абсолютно неприпустимими адже Міністерство економіки, як профільний орган, має забезпечити основу для захисту прав всіх власників інтелектуальної власності. Це автори, винахідники, це розробники комп'ютерних баз даних, це ті, хто вкладають багато коштів в розвиток своїх брендів, це айтішники і так далі, і так далі. І тільки після цього можна говорити про підвищення якихось зборів.

Ситуація. Коли окремі збори підвищуються з 3 тисяч гривень, увага, до 30 тисяч гривень, говорить тільки про те, що хтось, на жаль, хоче збирати багато, але не готовий до того, щоб створювати належне підґрунтя і, власне, сприяти цьому інвестиційному клімату в Україні.

Тому я ще раз публічно хочу звернути увагу Міністерства економіки на цей ганебний проект постанови, який стосується реєстраційних зборів і відмовитися від цієї ганебної ідеї. Я сподіваюся, що нарешті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла позиція. Дякуємо вам, шановна колего.

Будь ласка, пан Кривошея, вам слово.

 

16:28:07

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Дякую.

Доброго дня. Геннадій Кривошея, фракція "Народного фронту". Шановні колеги, ми всі досить часто між собою і взагалі в колективах звертаємо увагу на те, що дуже багато наших спеціалістів, зокрема, і ті, про яких, до речі, тільки що говорила колега, досить багато і досить часто виїжджають за кордон. І так стається досить прикро, що ми втрачаємо не просто спеціалістів, ми втрачаємо в дійсності серйозних людей, які могли б розвивати відповідні сфери у нас, тут, в Україні.

І я хотів би зважити на даний законопроект, можливо він не до кінця буде звертати саме увагу на це, але він все-таки пов'язаний з тим, що ми хочемо  захистити права відповідних наших спеціалістів в даній сфері. І тому я вважаю, що даний  законопроект необхідно підтримати. Разом з тим, я б хотів би подякувати, звичайно, міністерству економіки. Хоч кажуть, що це і не їхні там до кінця повноваження, але так, чи інакше, це   говорить про економічний в тому числі розвиток нашої країни.

На сьогоднішній день є ще до речі певна проблема. Я хотів би просто, щоб ми звернули увагу на ті зауваження, які зробило наше Науково-експертне управління. Ми досить рідко до них звертаємо увагу, але є там певні моменти. Якщо сьогодні, я надіюсь, законопроект буде проголосований щонайменше за основу. І якщо він буде проголосований в цілому, хотілося б, щоб ми врахували  ті зауваження, які є запропоновані Науково-експертним управлінням.

Дякую.

Я думаю, що вся наша фракція буде голосувати за даний законопроект. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат  Кривенко. Будь ласка, вам слово. Так, будь ласка.

 

16:29:37

КРИВЕНКО В.М.

Доброго дня! Віктор Кривенко, Народний Рух України. Я дякую за відповідь на запитання. Просто я нагадаю, що ми двічі пропонували Міністерству економіки під час формування  Закону про Державний бюджет ці кошти передбачити і не бачив ініціативи від Мінекономіки. А ще одне, що у Мінекономіки "згоріли" кошти, були невикористані. І пропонувалися проекти рішень, які були навіть погоджені окремими міністерствами. І я дуже прошу вас зараз знову взяти і довести це. Там потрібен, якщо десь, перерозподіл коштів, то я впевнений, що підтримає це товариство бюджетного комітету тому що ми це питання розглядали і всі разом розуміємо, що неможна ганьбитися перед партнерами.

Тепер у мене ще до Міністерства економіки є ряд запитань. Щойно на брифінгу ми з моїм колегою по партії Валерієм Рибусом членом Економічної ради, говорили про те, що вчора він був  на зустрічі у  Президента, де обіцяли внести  Закон про податок на виведений  капітал. І я б дуже хотів би, щоб Міністерство економіки врешті-решт зайняло суб'єктну позицію. Чомусь в  приватній компанії друга людина на підприємстві завжди той, хто займається розвитком, хто займається стратегією, хто займається тим, куди плисти компанії. І планує він не на один рік, а на 5, на 10, на 15. В усіх держпідприємствах, на жаль, другою людиною є начфін або главбух, тому що грошей не вистачає і вони щоранку з директором ставлять галочку, кому платити. Так і у нас сталося: Міністерство фінансів у 90-х роках перемогло Міністерство економіки, і це фундаментальна проблема, фундаментальна проблема. Вони підняли собі вдвічі, втричі зарплати. Я з великою повагою ставлюся до багатьох працівників Міністерства фінансів і справді там багато фахових людей, але вони мислять лише одним роком, вони мислять бюджетом, вони не мислять стратегією економічного розвитку. І зараз Міністерство фінансів виступає проти податку на виведений капітал.

Я все-таки просив би, щоб Міністерство економіки або зайняло позицію і виступало за стратегічні речі, або ми будемо вносити пропозиції про його ліквідацію. Міністерство економіки, яке не займається стратегією, в Україні не потрібне. Спеціально ми підтримували, щоб був Перший віце-прем'єр-міністр, міністр економіки, ми позитивно ставимося до багатьох ініціатив пана Кубіва. Але те, що є запитання по виконанню коаліційної угоди, чому не знищені держпідприємства, як організаційно-правова форма? Скажіть, будь ласка, чому не виконується пункт коаліційної угоди? Ми тоді говорили з одним міністром першим, який був, потім був другий міністр, говоримо, що зробіть з них акціонерні товариства, нехай будуть ревізійні комісії на підприємствах, нехай будуть наглядові ради. Не треба командувати по-старому держпідприємствами, не потрібно нам 3 тисячі держпідприємств, нічого в цьому не зроблено. Де індустріальні парки? Де реально працююче Експертно-кредитне агентство, вже березень? Навіть ті мізерні кошти, які нам вдалося вибити, 200 мільйонів гривень…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, у вас було тільки Кишкар вам передав, а ви не записалися потім. Ні, у вас 30 секунд. Було Кишкар і він вам передав, ви ж не записалися. Я перепрошую.

 

КРИВЕНКО В.М. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, звичайно. А ви ж не були записані просто. Все, дві хвилини.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пані головуюча.

Тому ми хотіли побачити позицію Міністерства економіки по питанню податку на виведений капітал, який вимагає весь бізнес. І розрахунки Міністерства фінансів треба їх перевіряти, і дивитися не на один рік, що є дірка, а на ті прибутки і ту перспективу, яку дає нашій економіці введення цього податку і послаблення податкової нашої.

Наступне питання. Ми не бачимо позицію Міністерства економіки стосовно мінімізації податків, який відбувається через наших фізичних осіб підприємців. Ми бачимо рв'яний захист окремими депутатами, окремими лобістами, сьогодні правильно говорила пані Кужель, що лобізм, коли він для галузі для конкретної групи людей, що нічого в цьому поганого не має. Але коли сьогодні дві третіх фізичних  осіб-підприємців використовуються у фіктивних схемах. Коли на сьогодні ті, що працюють на ринку, ті що створили там 3-5 робочих місць – це меншість серед тих фізичних осіб-підприємців, які використовуються великими корпораціями для уникнення оподаткування.

Простий приклад ми сьогодні наводили, один бізнес існує в Києві:  150 магазинів елітного одягу, 7 мільярдів гривень річний оборот, 540 фізичних осіб підприємців працює на одного власника. Тому що це дозволяє втричі зменшити податкове навантаження. Контрабандою заїхало на територію України, податки не сплачені і далі митники, податківці покривають це все до кінцевого споживача.

Тому ми очікуємо від Міністерства економіки реальної позиції, що робити, як уберегти і не чіпати наших спрощенців. Можливо треба зменшити на них податкове навантаження, але перестати давати можливість великим фінансово-промисловим групам, олігархам нашим використовувати це для свого збагачення.

Наступне питання стоїть дуже просте, будь ласка,  скажіть купуй українське – плати українцям. Як Міністерство економіки воно єдине в цій позиції, яку висловлює один із заступників, щоб його не підтримувати? Чи воно все-таки підтримує, що треба копіювати найкращий світовий досвід?

Тих же ж наших партнерів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую.

Шановні колеги! Це останній законопроект з блоку законів, що стосуються інтелектуальної власності. Тому дуже прошу повертатися всіх до сесійної зали тому що зараз ми будемо переходити до  обговорення у нас відбулися вже  виступи. Я зараз прошу доповідача взяти  одну хвилину для… Шановний пане заступник міністра! Шановний пане заступник міністра, я прошу вас одну хвилину згідно Регламенту підсумувати обговорення і будемо переходити до голосування.

 

16:36:19

ТІТАРЧУК М.І.

Дякую, шановні народні депутати, за запитання. Я хотів би знову ж таки повернутися до теми інтелектуальної власності і особливо, це, що   стосувалося від  пані Пташник. Значить, до вашого відома дана постанова повернута на доопрацювання до Мінекономрозвитку. Ми вас офіційно запрошуємо до Національної ради інтелектуальної власності, щоб вас  включити і там те, що  стосується тарифікації я думаю, що ми можемо обговорити, а саме збільшення йшло по темі "Фармацевтика". Це вам до відома.

Те, що стосується також, пан Кривенко, я думаю, що в цьому році да ми буде знаходити шляхи вирішення питання – те, що стосується по погашенню боргу. І що стосується інших питань я думаю, що в робочому порядку ми зможемо це все обговорити, тому що в принципі у нас все. Я думаю, проблем не буде в цьому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за роз'яснення.

Колеги, я  ще раз прошу повертатися до сесійної зали. І насправді у нас  в цьому блоці ще наступне – це буде внесення змін до Митного кодексу України  щодо захисту прав інтелектуальної власності. Тобто ми закінчуємо зараз голосування по законопроектах у першому читанні і потім зміни до Митного кодексу. Просимо  повертатися  до ваших робочих місць і зараз буде голосування за 30 секунд. 

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:39:11

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення. Я прошу усіх зайняти робочі місця.

Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення, і я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних" (№ 4571) за основу, колеги.

Я прошу покинути ложі, і урядову, і гостьову, і приготуватися до прийняття рішення.

Колеги, ви встигаєте проголосувати? Встигаєте, так? Готові?

Отже, 4571 за основу. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо.

 

16:40:46

За-211

Я бачу, що не встигли.

Я кілька раз наголошував і попереджав, щоб зайшли в зал і залишили свої місця в ложі, це безвідповідально – не брати участь в голосуванні. Ви чуєте? Я Попову натякаю. Та нє, я Попову говорю. Треба більш відповідально голосувати і бути уважними під час голосування.

Отже, колеги, прошу зайняти робочі місця і я ставлю на голосування пропозицію повернутися до голосування за проект Закону 4571. Отже, прошу проголосувати, прошу підтримати пропозицію повернутися і прошу кожного взяти участь в голосуванні. Чекаємо зараз пана Юрія 10 секунд, пан Юрій займе своє місце. Все, голосуємо, прошу підтримати повернення до 4571, прошу голосувати, прошу підтримати, голосуємо.

 

16:42:14

За-217

Я ще раз поставлю, тільки руками мені не махайте, а депутатів збирайте. Розумієте, депутатів збирайте.

Отже, колеги, я не буду ставити безкінечно. Як по будь-якому законопроекту я поставлю всього три рази. Зараз я прошу вас запросити, кого нема в залі, і взяти участь в голосуванні. Будь ласка, прошу зайти і зайняти робочі місця. Готові, можемо голосувати?

Отже, я ставлю ще раз на голосування пропозицію повернутися до голосування за проект Закону 4571. Я прошу усіх уважно взяти участь в голосуванні і проголосувати, і прошу підтримати. Голосуємо за повернення. Прошу проголосувати, прошу підтримати, Колеги, уважно кожен голос. Прошу підтримати, голосуємо.

Михайло!

 

16:43:33

За-232

Повернулись.

І тепер ставлю на голосування проект Закону 4571 за основу. Прошу проголосувати. І прошу усіх підтримати. За основу. Голосуємо уважно і відповідально. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

16:44:04

За-238

Рішення прийняте. Я вітаю комітет з добре підготовленим пакетом законів.

Комітет попросив наступний проект закону перенести, і ми поділяємо позицію комітету і уряду. Тим більше нам це дає змогу перейти до надзвичайно важливого питання наступного – питання, до якого ми довго йшли, але, я впевнений, сьогодні нарешті ми знайшли компроміс і зможемо по ньому прийняти позитивне рішення – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років (6574). Закон, який дозволяє нам повернути справедливість історичну до наших героїв, які були репресовані. Цей закон вже в другому читанні. І я оголошую перехід до його розгляду. І запрошую до доповіді голову Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій Третьякова Олександра Юрійовича.

Авторів правок я прошу приготуватись до роботи. Правок небагато, відхилених всього 15 правок. Я думаю, протягом 10-15 хвилин ми зможемо провести обговорення.

Отже, переходимо до розгляду. Олександр Юрійович, будь ласка.

 

16:45:32

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Шановні колеги, сьогодні реабілітація та відновлення доброго імені жертв комуністичних репресій 1917 – 1991 років є моральний обов'язок нашої держави. Саме на це спрямований законопроект 6574, яким передбачено:

Перше. Встановити, що підстави для реабілітації без будь-яких додаткових вимог є факт застосування до особи репресії у позасудовому порядку, так званої трійки – особливої наради НКВС.

Друге. Реабілітація осіб, засуджених за діяння, які згідно резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи 1096 не вважаються злочинами у цивільному суспільстві.

Третє. Покласти повноваження щодо прийняття рішення про визначення осіб реабілітованими на Національну комісію з реабілітації, яка буде створена при Українському інституті національної пам'яті. Це буде колегіальний орган без статусу центрального органу виконавчої влади.

Четверте. Покласти повноваження приймати заяви про визнання осіб реабілітованими на регіональні комісії з реабілітації, які будуть створені обласними державними адміністраціями.

Головним юридичним управлінням надано зауваження щодо законопроекту: пропонується реабілітовувати тих осіб, які під час боротьби з радянською владою вчиняли диверсії і терористичні акти. Так, ці слова звучать страшно, але це терміни, за якими радянська влада звинувачувала борців за незалежність України. Якщо вилучити цю норму, то ми нічого не змінимо, і ті, хто боролися за незалежність, і надалі будуть залишатися злочинцями в очах держави, і за незалежність і суверенітет, який вони боролися.

Наголошую, що законопроект не передбачає перегляду кримінальних справ. Його мета – призупинити і по новому процесу визнати осіб реабілітованими, враховуючи нові відкриті архівні документи. Рішення по кожній людині буде прийматися виважено. До складу комісії обов'язково будуть включені представники Генпрокуратури, МВС, Уповноваженого з прав людини.

Варто також зазначити, що метою даного законопроекту перш за все є розширення кола осіб, яких держава реабілітує, а не зміна існуючої системи пільг для реабілітації осіб.

Питання пільг ми будемо розглядати іншим законопроектом 1197 народного депутата Шухевича.

Для розгляду законопроекту у другому читанні надійшло 68 пропозицій,  з яких 45 враховано, 16 відхилено, 7 враховано по суті. Рішення комітету: прийняти законопроект 6574 в цілому як закон.

Дякую. Прошу підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я прошу приготуватись авторів правок. Я буду називати ті правки, які відхилені. Хто захоче поставити на підтвердження – шляхом підняття руки.

1-а. Не наполягає.

4-а. Не наполягає.

5-а. Не наполягає.

9-а. Не наполягає.

14-а. Не наполягає автор.

16-а. Не наполягає.

17-а.

9-а? Ну, я ж називав її, треба бути уважним. Будь ласка, 9-а, Єгор Соболєв.

 

16:49:20

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, прошу звернути увагу. Насправді ми всіх людей, які боролися за незалежність України, визнали. Але при цьому за українським законодавством багато з них залишаються злочинцями. І роками триває процес скасування тих сфабрикованих сталінською машиною репресій вироків. Ця правка пропонує рішення, яке підказали самі родичі тих репресованих людей. Всі, хто визнані борцями за незалежність України, є невинуватими перед Україною. Вони не робили ніяких диверсій, вони боролися за незалежність нашої держави.

Прохання підтримати це рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Тоді, будь ласка, пан Олександр, прокоментуйте.

 

16:50:14

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Цією правкою пропонується всіх осіб, які Законом "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті", визнати борцями за незалежність реабілітованими. Незалежно від того, чи були вони піддані репресіям чи не були вони піддані репресіям.

Комітет відхилив цю правку, так як законопроект визначає реабілітацію осіб, тільки яких було піддано репресіям.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я ставлю на голосування правку номер 9 народного депутата Соболєва, комітет її відхилив.

Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати.

 

16:51:03

За-115

Рішення не прийнято.

17 правка. Ви наполягаєте? Єгор, 17-а теж ваша правка. На 17-й ви наполягаєте чи ні? Тоді, будь ласка, включіть мікрофон. 17 правка, Єгор Соболєв.

 

16:51:15

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, я ще раз прошу, щоб ви зрозуміли людей, чиї родичі у часи сталінського терору, ризикуючи життям, здоров'я, свободою, боролися за нашу незалежність, давали нам приклад, давали енергію, яка в результаті призвела до того, що ми цю незалежність маємо. На жаль, з тих часів, і Україна у новітній час не виправила цієї помилки, багато з цих борців за незалежність формально є кримінальними злочинцями. І історія їхньої реабілітації продовжується роками. Прохання одним рішенням покласти цьому край. Всі, хто боровся за українську незалежність, мають бути реабілітовані нашим рішенням. Вони не мають більше вважатися кримінальними злочинцями, їхні родичі не мають принижуватися перед нинішньою прокуратурою. Тим більше, що, ви пам'ятаєте, як ці справи фабрикувалися, що там можна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прокоментуйте.

 

16:52:29

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Єгор, цей закон писався майже рік. Було дуже багато фахівців з Інституту національної пам'яті. Кожну букву і кожну запятую у цьому законі було вичитано юристами-международниками и с Генпрокуратуры, и юристами-волонтерами. Якщо таке рішення є комітету відхилити, воно дуже взвешено. Ми можемо казати тільки юридичним язиком. Казати, що корабли бороздят просторы и от все це робимо, це гарно звучить. Але ми можемо казати виключно юридичним язиком, тому ця правка не включена, відхилена.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я ставлю на голосування правку номер 17. Хто підтримує дану правку, прошу голосувати. Комітет її відхилив.

 

16:53:25

За-111

111.

Рішення не прийняте.

Наступна – 24-а. Будь ласка, Рябчин, включіть мікрофон.

 

16:53:34

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, фракція "Батьківщина", Донеччина. Цей законопроект передбачає створення комісій з реабілітації, які прийматимуть рішення про осіб реабілітованими або потерпілими від репресій. Такі комісії будуть постійно діючими колегіальними органами при міських державних адміністраціях. Законопроектом передбачено, що такі комісії мають право утворювати робочі органи, правління, секретаріат, комітети, підкомісії, робочі та експертні групи.

Підтримуючи цілком концепцію законопроекту та ідею залучення до складу таких робочих органів науковців та істориків, однак, мені незрозуміло навіщо створювати таку розгалужену організаційну структуру комісій: секретаріати, комітети, підкомітети. Це потребуватиме в тому числі матеріально-технічного забезпечення.

Пропоную замінити цей перелік словом "робочі групи" або прошу пояснення голови комітету наскільки нагальним є саме така передбачена у законопроекті структура комісій? Чи можна обмежитися робочими групами?

Дякую. Прошу поставити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, пан Олександр. 

 

16:54:31

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

А якщо буде називатися не робоча група, а експертна група? Це якось впливає на щось? Нехай сама комісія визначає свою назву. Навіщо ми будемо їх заганяти, що тільки так і ніяк інакше.

Тому комітет відхилив цю правку. Нехай самі визначаються.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Хоч, я думаю, це питання непринципове, воно стосується організації роботи. І справді є логіка в тому, що головне суть, а ніж назва. Але, тим не менше, я поставлю на голосування вашу правку. І я ставлю на голосування правку 24, комітет її відхилив. Хто підтримує, я прошу проголосувати.

 

16:55:20

За-97

97 – за. Рішення не прийняте.

31-а. Не наполягає.

34-а. Будь ласка, Рябчин.

 

16:55:37

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, фракція "Батьківщина", Донеччина. Правка про наступне.

Комісія з реабілітації розглядає обставини, пов'язані зі здійсненням репресій проти конкретної особи. При цьому, вона досліджує наявні речові та письмові докази, інші документи та матеріали. Я пропоную, щоб при цьому могли досліджуватись також відомості, що містяться у відкритому доступі. Наразі, дуже багато є інформації в Інтернеті, є електронні бази даних, оцифровані матеріли – все, що завгодно. Це великий обсяг інформації, який  також може  містити необхідні дані і їх неможна ігнорувати.

До мене дуже часто звертались науковці з Донеччини, з Бахмуту, які займаються створенням музею політичних репресій у Донецькій області. Вони використовують у своїй діяльності не тільки архівні дані, які є кодифіковані, а також будь-які доступні джерела. І я знаю, що корисна інформація є і у відкритому доступі також.

Прошу не обмежувати тільки тими матеріалами, які записані в вашому законопроекті і підтримати мою правку.

Дякую.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будете коментувати? Чи ставити на голосування відразу?

Я ставлю відразу на голосування поправку 34 народного депутата Рябчина. Комітет її відхилив. Хто її підтримує? Прошу проголосувати.

 

16:57:03

За-89

Рішення не прийняте.

38-а. Не наполягає.

39-а. Не наполягає. 

40-а. Не наполягає. 

57-а. Не наполягає. 

58-а. Не наполягає. 

63-я. Не наполягає. 

Колеги, таким чином, ми завершили обговорення усіх правок, можемо переходити до прийняття рішення. І я зараз дуже наполегливо прошу усіх голів фракцій запросити депутатів в зал. Це питання і історичної справедливості, і гідності тих, хто потерпів від репресій сталінських і комуністичних. Напевно багато в кого в родині є родичі, які були в Сибірі. Моя сім'я 10 років провела в Сибірі. І з поваги до тих  людей, я  прошу зараз максимально змобілізувати зал і приготуватись до голосування.

Я надаю можливість для заключного слова Олександру Третьякову 1 хвилину. За цей час, я прошу усіх запросити в зал і приготуватись до голосування.  

Будь ласка, пан Олександр.

 

16:58:17

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Цей закон опрацьовувався майже рік. Основи цього закону писались в Інституті національної пам'яті. Тому весь текст, який там є, те, що вносилося від депутатів нашого комітету, по суті це були правки Інституту національної пам'яті. Також була велика група з прокуратури, була велика група з МВД, була велика група з СБУ, тому цей закон дуже виважений і я прошу його підтримати, це наш обов'язок реабілітувати тих, хто боровся за Україну.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Я бачу по залу не всі є в залі. Зараз я прошу через  SMS, через дзвінки запросити всіх народних депутатів в зал. Я впевнений, у кожного будуть спостерігати, хто як голосував по цьому закону. Тому я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця, це знаково важливе голосування. І я прошу приготуватися до прийняття рішення.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років (№ 6574) в другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги, уважно кожен голос, прошу підтримати, голосуємо, прошу проголосувати.

 

17:00:19

За-220

Не встигли, я бачу. Будь ласка, зайдіть в зал і займіть робочі місця. Під час голосування прошу припиняти будь-які дискусії. Колеги, це не прийнятний такий результат. Я прошу всіх приготуватися до голосування, я поставлю на повернення і прошу кожного зайняти робоче місце і під час голосування за цей закон не ходити по залу, а голосувати.

Отже, прошу всіх приготуватись, я ставлю на голосування пропозицію повернутись до голосування за проект Закону 6574 і прошу всіх проголосувати і підтримати дану пропозицію. Отже, прошу підтримати повернення до проекту Закону 6574. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:01:37

За-232

232 – за. Ми повернулись.

І тепер я ставлю проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури реабілітації жертв комуністичного тоталітарного режиму з 1917-1991 років (6574) в другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, уважно, кожен голос.

 

17:02:17

За-237

237 – за. Рішення прийнято. Закон прийнятий.

Пане Юрій вітаю і вас, я знаю, багато зусиль Юрій Шухевич доклав до написання цього закону і щоб він став нарешті законом. І тому я вас і вітаю, і дякую за вашу наполегливість, і за вашу професійність. І у великій мірі завдяки вам цей закон став законом.

Дякуємо, пане Юрій, подякуємо пану Шухевичу. (Оплески)

І ми переходимо до наступного питання порядку денного – це є проект Закону про внесення змін до Закону України "Про жертви нацистських переслідувань" щодо відновлення пільг (3815 і  3815-д). 

І я прошу підтримати пропозицію розгляду його за скороченою процедурою.

Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:03:28

За-173

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Королевську Наталію Юріївну. 

 

17:03:49

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, звісно, відновлення відібраних пільг – питання честі для кожного, хто вважає себе дійсно народним депутатом України.

Я хочу нагадати вам, що 1 січня 2015 року пільги відібрали у людей, які мають статус жертв нацистських переслідувань, які  перебували під час Великої Вітчизняної війни в німецьких концтаборах, в'язницях, проживали у гетто або були примусово направлені на роботи до фашистської Німеччини.

Також відібрали тоді пільги і у ветеранів Великої Вітчизняної  війни, у ветеранів праці, людей з особливими потребами, у  дітей у дитячих будинків сімейного типу, у родин, які всиновили дітей. Тобто цілого ряду людей соціально незахищених  категорій відібрали  з 1 січня 2015 року ряд пільг та  компенсацій.

Сьогодні у нас є можливість прийняти законопроект, який допоможе відновити для жертв нацизму хоча б деяку частину відібраних у них за останні 4 роки соціальних гарантій і пільг. А значить, хоч трошечки  встановити сьогодні соціальну справедливість по відношенню до  цих людей. Також буде абсолютно справедливо прийняти рішення та відновити  пільги усім, кого свого часу позбавили, це буде чесно і справедливо. Тому  ми звертаємося до вас не чекати рішення  Конституційного Суду, а об'єднатись та провести окремо рішення щодо відновлення пільг та компенсацій людям, тих, у кого за чотири останніх роки в антиконституційний засіб відібрали останні копійки.

Дякую вас.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

17:06:02

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово для доповіді альтернативного законопроекту надається голові Комітету з питань ветеранів, учасників бойових дій та АТО Олександру Третьякову.

Будь ласка, пане Олександре, представте нам позицію відносно альтернативного законопроекту і від комітету позицію щодо цих двох законопроектів.

 

17:06:26

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Шановні колеги, хочу, до речі, відмітити, що ініціатором того закону, який ми прийняли перед цим, і цей Закон 3815, ініціатором цих двох законопроектів був пан Юрій Шухевич, і це закони його закону його по  праву. Я їх доповідаю виключно  за посадою як керівник комітету.

Зараз по закону. Розглянувши законопроект 3815, члени Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю подали всій законопроект – 3815-д.

Законопроект 3815-д за своєю суттю уперше показує, що українська держава однаково визнає жертв політичних репресій і жертв нацистських переслідувань, однаково засуджує ці події минулого і надає потерпілим однакові пільги.

Ми пропонуємо малолітніх і неповнолітніх в'язнів концтаборів у період Другої світової війни, тобто жертв нацистських переслідувань і реабілітованих жертв політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму на території України від 1917-1991 років, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі або примусового переміщення до лікувальних установ прирівняти в пільгах до інвалідів війни і учасників бойових дій. Це стосується пільг на безкоштовних проїзд у громадянському транспорті, а також права на пільги у комунальних послугах без урахування доходу сім'ї.

На сьогодні таких жертв нацистських переслідувань залишається близько всього 600 осіб і вказаних жертв політичних репресій біля… політичних репресій біля 6 тисяч. Видатки держбюджету будуть становити близько 6 мільйонів гривень на рік. Законопроект погоджений з Мінфіном. Головне науково-експертне управління підтримує законопроект.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект 3815 за основу і в цілому. Враховуючи зміни, які...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, завершити.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Враховуючи зміни, які відбулися за період після подання законопроекту, прошу доручити комітету спільно з Головним юридичним управлінням внести техніко-юридичні правки.

Перше. Змінити слова "інвалід" на слова "особа з інвалідністю".

Набрання чинності законом з дня наступного за днем опублікування.

Третє. Вилучити в абзаці третьому пункту 2 законопроекту слів "стаття 1". Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми чули тільки що позицію Олександра Третьякова. Зараз, хвилиночку. Ми чули позицію Олександра Третьякова, який презентував законопроект альтернативний 3815-д і вніс поправки до цього законопроекту під стенограму.

Я зараз даю вам 2 хвилини як голові комітету. Ви, будь ласка, як голова комітету тепер і закінчите, 2 хвилини, будь ласка, і закінчите поправки до цього законопроекту, і висловите позицію комітету. Прошу.

 

17:09:39

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Але до комітету, до мене як до голови комітету звернулися багато депутатів, які хочуть внести правки між першим і другим читанням, зокрема, Віктор Пинзеник та інші поважні люди. Прошу проголосувати за цей законопроект тільки в першому читанні, а до другого читання по скороченій процедурі ми быстро його приймемо із зауваженнями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую за представлення законопроекту і позицію комітету.

Колеги, я прошу записатися на обговорення цього законопроекту. Пане Олександре, ви можете іти за ваше робоче місце, на ваше робоче місце, тому що немає запитань, згідно скороченої процедури.

Прошу записатися. Будь ласка, пан Скуратовський. Будь ласка, Олегу Ляшку передає слово. Прошу.

 

17:10:44

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Наша команда підтримує законопроекти, спрямовані на державну підтримку жертв нацистських переслідувань. Хто забув, українці 10 мільйонів життів віддали за те, щоб звільнити Україну від "коричневої чуми". І перемогли у війні, спровокованій змовою Гітлера і Сталіна – двох тиранів, "червоного" і "коричневого" тиранів. За цю змову десятки мільйонів життів людей по всьому світу заплатили, щоб звільнити світ від "коричневої чуми".

Нещодавно вся Україна відзначала 75-і роковини Корюківської трагедії, найбільшої трагедії часів Другої світової війни, коли майже 7 тисяч людей фашисти разом із посібниками - мадярами спалили, розстріляли на моїй рідній Чернігівщині.

І таких знищених населених пунктів по всій України більше 300. І коли ми сьогодні бачимо акти вандалізму: то заливають цементом Вічний вогонь, то збивають пам'ятні написи, присвячені перемозі над фашизмом, - хтось говорить про декомунізацію. Це не декомунізація – це дебілізація, тому що весь світ шанує героїв, які боролись проти фашизму, шанує полеглих, шанує живих. І ми, українці, теж повинні це робити. Хто не пам'ятає свого минулого, той не матиме достойного майбутнього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступний виступ від "Опозиційного блоку", від фракції. Пані Королевська буде з місця виступати. Я прошу мікрофон увімкнути.

 

17:12:35

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, "Опозиційний блок" підтримає обидва законопроекти. І сьогодні немає значення, хто автор. Сьогодні найважливіше – об'єднати зусилля та встановити ті конституційні гарантії та пільги, яких були незаконно позбавлені ці люди.

Але ж я також хочу нагадати, що за останні 4 роки у цієї категорії людей разом з ветеранами Великої Вітчизняної війни уряд ганебно відібрав більшість соціальних пільг і гарантій. І сьогодні треба нам також об'єднати зусилля, щоб повернути ті конституційні пільги та компенсації людям, які їх заслуговують.

У нас у квітні місяці чергова роковина аварії на Чорнобильщині. І також ми з вами вже багато заборгували цим людям, тим, хто врятував увесь світ від Чорнобильської катастрофи. Тому ми звертаємося до головуючих, до представників усіх фракцій: нам треба об'єднати зусилля та повернути людям ті пільги, які чотири роки в неконституційний засіб були відібрані у людей. І ми просимо поставити на розгляд законопроекти "Опозиційного блоку", де ми звертаємося до всіх по компенсації пільг ветеранів Великої Вітчизняної, дітям-сиротам, малозабезпеченим родинам та родинам, які всиновили дітей. І також переглянути рівень забезпечення прожиткового мінімуму для дітей, для багатодітних родин, які сьогодні потребують соціального захисту з боку держави.

Зараз ми голосуємо за оба законопроекти.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олексій Порошенко передає слово, я так розумію, передає слово Івану Споришу. Будь ласка, пане Іван. Я бачу.

 

17:14:46

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, Вінниччина, "Блок Петра Порошенка". Звичайно дані законопроекти уже давно повинні, як кажуть, мати дорогу в життя. Тим більше, як вже було сказано виступаючими, доповідачем, що всього-на-всього ці пільги отримає близько шістсот осіб. Це комунальні пільги, це безкоштовний проїзд. Я думаю, якщо комунальні пільги ще прийдеться даним особам отримувати, то, мабуть, безкоштовний проїзд тут, можливо, там одиниці ним можуть скористатися.

Тому слід також відмітити, що в усіх законопроектах, де є інвалід і заміна "особа з інвалідністю" ми також повинні в даному законопроекті прийняти, тому що це сьогодні також повинні в кожному законопроекті ми це вносимо, і так воно й повинно бути. Тому що слово "інвалід", воно вже повинно бути забуте нами.

Тому я, "Блок Петра Порошенка" буде голосувати за законопроект 3815-д, і прошу всіх прийняти участь в голосуванні.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:16:04

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, обговорення завершено. Я прошу запросити всіх народних депутатів в зал. Ми переходимо до прийняття рішення. Прошу голів фракцій запросити депутатів в зал. Прошу секретаріат повідомити, що ми переходимо до прийняття рішення.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про жертви нацистських переслідувань" щодо відновлення пільг за пропозицією комітету (3815-д) спочатку за основу. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, за основу.

 

17:17:15

За-216

Потенціал високий. Але треба перебувати на робочих місцях. І я прошу всіх зайняти робочі місця. Зараз я поставлю пропозицію повернутись. Але мені в цілому прикро, що доводиться повертатись. Бо я повідомляю наперед, коли буде голосування. І на той момент всі мали би бути в залі. Будь ласка, займіть…

Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернутись до голосування за пропозицією комітету, проект Закону 3815-д. Прошу проголосувати за повернення. Уважно, кожен голос.

Прошу підтримати. Голосуємо уважно. Мустафа, прошу проголосувати. Кожен голос, колеги. Голосуємо!

 

17:18:34

За-244

243.

І тепер я ставлю проект Закону внесення змін до Закону України "Про жертви нацистських переслідувань" щодо відновлення пільг (3815-д) за пропозицією комітету за основу і в цілому. (Шум у залі) Тільки за основу. Все, тільки за основу.

Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати.

 

17:19:17

За-247

246 – за. Рішення прийнято за основу.

Колеги, наступне у нас в порядку денному є питання ратифікації. Але, колеги, з вашого дозволу, щоб не ставити під ризик ратифікацію, я поставлю її на рейтингове голосування. Я прошу всіх уважно взяти участь в голосуванні. Я ставлю… Прошу. Скорочена до другого читання?

 Колеги, є пропозиція від голови комітету, щоб ми проголосували за скорочену процедуру підготовку до другого читання 3815-д. Давайте підтримаємо комітет. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

17:20:15

За-188

Нічого страшного. Я думаю, що ми зможемо підготувати по повній процедурі. Все нормально.

Отже, колеги, наступна – ратифікація. Поки ми в неї не увійшли, я поставлю рейтингове голосування, щоб ми не поставили її під ризик. Я прошу всіх уважно взяти участь в рейтинговому голосуванні з приводу підтримки проекту Закону про ратифікацію Гарантійної угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Рейтингове голосування. Я прошу взяти участь і прошу підтримати. Голосуємо! Я прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:21:04

За-199

Голова комітету, порадьте мені. Я по фракціям: 76 – "Блок Петра Порошенка", 54, "Самопоміч" – 21, "Воля народу" – 1, "Партія Відродження" – 3.

Колеги, входимо? Ми змобілізуємо людей, скажіть мені, голови фракцій? Ми входимо чи ні? Змобілізуємо чи ні? Не ризикувати? Давайте я ще раз поставлю на рейтингове? Давайте ще раз, колеги. Будь ласка, займіть робочі місця, великої ваги міжнародний документ, який ми не маємо права завалити. Якщо рейтингове голосування покаже позитивний результат, ми ввійдемо в нього, але я дуже прошу усіх взяти участь в голосуванні. Пане Юрій, я дуже прошу, підтримайте нас. Колеги, ну, не можна виходити з залу під час таких голосувань.

Отже, я ще раз ставлю рейтингове голосування на предмет підтримки проекту Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (0163). Прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні і прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати. Голосуємо. 

 

17:22:31

За-210

Заходимо, колеги. Прошу. Я не чую, що ви голосуєте. Заходимо!

Отже, колеги, я прошу зараз голів фракцій протягом 10 хвилин поки буде йти обговорення змобілізувати максимально народних депутатів, ми не маємо права поставити під ризик цю ратифікацію. (Шум у залі)

Отже, колеги, після консультацій, для того, щоб не ставити під ризик ратифікацію, комітет просить перенести розгляд ратифікації. І я думаю це буде коректна позиція, це надто великої ваги законопроекти.

Тепер, увага!  Наступний у нас блок другого читання. Вони дуже короткі  ці законопроекти, дуже короткі. Ми цілковито  можемо розглянути всі три: і 6149, і 1174, і 2216а. Але я буду перед кожним ставити на рейтингове голосування. Будь ласка, уважно! Очевидно фракції мають позиції і я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні.

Перше. Хто підтримує, щоб ми зайшли в розгляд наступного питання порядку денного. Це проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції (6149). Прошу проголосувати. Прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Прошу підтримати. Голосуємо.   

 

17:24:24

За-202

Наступний ставлю. Хто за те, щоб ввійшли в  розгляд проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за злочини проти військовослужбовців Державної прикордонної служби, Збройних Сил, Національної гвардії і Служби безпеки (№ 1174). Прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:25:04

За-197

Ставлю наступний на рейтингове голосування. Отже, хто підтримує пропозицію, щоб ми зараз ввійшли в наступний  закон по порядку денному 2216а. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності технологічних парків.

Колеги, прошу змобілізуватись і прошу підтримати 2216а. Друге читання. Недовгий закон. Ми зможемо його розглянути. Прошу проголосувати, прошу підтримати рейтингове голосування, прошу голосувати, прошу підтримати, голосуємо.

 

17:25:54

За-187

І, колеги, наступна моя пропозиція, я переконаний, що це буде об'єднуючий законопроект наступний, який є в порядку денному, це проект  Постанови про присудження у 2017 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (7218). Хто підтримує даний проект постанови рейтингове голосування, прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

17:26:39

За-214

Я думаю, ми можемо входити.

Отже, ми переходимо до проекту Постанови 7218, і я прошу підтримати пропозицію розгляду його за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати, прошу підтримати.

 

17:27:08

За-184

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Палатного Артура Леонідовича. Пане Артур, будь ласка. Будь ласка, з трибуни, включіть мікрофон.

 

17:27:39

ПАЛАТНИЙ А.Л.

З трибуни так з трибуни. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, комітет щороку здійснює відбір у кількості десяти кандидатур, поданих від обласних рад та всеукраїнських молодіжних громадських організацій на присудження Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування. Рішення щодо визначення кандидатур приймається на засіданні комітету його членами. Премія присуджується громадянам України віком до 35 років, молодіжним та дитячим громадським організаціям. Комітет вважає, що подані кандидатури, серед яких є учасники бойових дій, молодіжні лідери, правозахисники, гідні Премії Верховної Ради України. Всі вони здійснили вагомі внески у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування у відповідних регіонах України.

Частина кандидатів безпосередньо брала участь у підготовці законопроектів, що в подальшому стали законами в залі Верховної Ради України.  Інша частина кандидатів реалізувала проекти, що спрямовані на захист прав молодих працівників і підприємців, студентів, дітей, пенсіонерів, внутрішньо переміщених осіб.

Шановні колеги! дуже прошу підійти до цього питання професійно та підтримати найкращих представників нашої молоді. Дякую за увагу і слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Прошу провести запис: два – за, два – проти. Будь ласка,  Данченко Олександр, включіть мікрофон від "Самопомочі".

 

17:29:25

ДАНЧЕНКО О.І.

Прошу передати слово Романовій Анні.

 

17:29:32

РОМАНОВА А.А.

Шановні колеги! Ми дуже багато з цієї трибуни кажемо про молодь, про її підтримки, але дуже хочеться, щоб підтримка вона виражалася не лише в гучних промовах, палких, а і в реальних діях. Ось ці премії нехай вони по грошах особливо з нинішнім курсом долара невеличкі, але це реальна матеріальна підтримка нашої здібної молоді, нашої талановитої молоді. Це сигнал того, що депутати, Верховна Рада вони хоча б щось реальне роблять для наступного покоління, для талановитих учнів, дітей, тих, які вкладають внесок у розвиток нашої держави і в майбутнє. Дякую. І я закликаю всіх проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від Радикальної партії Заружко Валерія Леонідівна. Будь ласка,  передає слово для виступу Силантьєву, будь ласка.

 

17:30:27

СИЛАНТЬЄВ Д.О.

Денис Силантьєв, фракція Радикальної партії Ляшка. Ми постійно скаржимося на те, що наша молодь виїжджає за кордон   чи то працювати, чи то вчитися, чи то взагалі мігрує. Але що ми зробили для  того, щоб створити умови, щоб наша молодь залишилася в Україні, щоб вона бачила своє майбутнє в цій державі? Ми можемо багато говорити  лозунгів, але  краще за все говорять вчинки.

 Фракція Радикальної партії ініціює законопроекти і  стоїть на захисті прав людей і прав молоді в першу чергу, що стосується її здоров'я і її соціального  захисту. Тому ця постанова це також великий шанс нашої молоді тим хто розвиває самоврядування, парламентаризм тим лідерам, які  сьогодні є приклад для наслідування, щоб ми хоч якось їх мотивували для того, щоб  вони далі працювали на благо нашої України, на благо нашої держави.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від "Народного фронту" Унгурян Павло Якимович. Будь ласка, пане Павло.

 

17:31:39

УНГУРЯН П.Я.

Слава Ісусу Христу! Шановні  колеги, я думаю, що це  найменше, що  ми можемо  зробити для талановитої молоді це  проголосувати  Постанову  про   присудження премій. Але я думаю, що всі ми свідомі  того, який  страшний кадровий відтік сьогодні йде з України й передусім це інтелектуально й високоактивна молодь, яка займається передовими технологіями, яка займається медичними технологіями, IT й іншими проривними галузями. І я думаю, що  нам потрібно терміново… терміново розпочати дискусію по тому, що ми як парламент і уряд маємо  зробити для того, щоб талановита  молодь залишалась в Україні  і працювала на благо України. Я закликаю профільний комітет з  освіти разом  з Комітет з питань молоді, сім'ї, разом з комітет, можливо, інформатизації давайте зробимо міжкомітетські слухання на тему підтримки молодих вчених по різних галузях для того, щоб  вони на залишали територію України, а  працювали в українських наукових  установах.

В цьому році завдяки позиції Міністерства освіти і особисто міністра Лілії Гриневич нам вдалося вперше поставити бюджетне фінансування Державний фонд досліджень з достатньо суттєвим державним бюджетом, але нам потрібно цю роботу збільшити.

Я прошу внести пропозицію до протоколу по голосуванню за дану постанову. Фракція буде  голосувати "за", але давайте терміново опрацюємо питання, щоби українські вчені, молодь залишалися в Україні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від "Блоку Петра Порошенка" Спориш Іван Дмитрович, будь ласка.

 

17:33:43

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, "Блок Петра Порошенка", Вінниччина. Шановні народні депутати, шановна президія! Як ми знаємо, кожний рік ми присуджуємо нашій молоді у розвитку парламентаризму, ми присуджуємо премії. І за 2016 рік присудили, за 2017 рік, уже березень місяць – ми ще ніяк не можемо присудити.

Я думаю, що сьогодні даний закон, законопроект, він нас об'єднає, тому що… ми повинні, як ми вже чули, виступав голова комітету, що все-таки це всього-на-всього 10 кандидатур, таких, які подані обласними радами з усієї України. І кожен рік, коли отримують премії дані кандидатури, на них дивиться вся молодь України. І старається кожен попасти у ці списки, і це досить приємно, і вони беруть приклад з них. Тому я думаю, що це не так багато – всього-на-всього 10 молодих людей получить дані премії і серед них є учасники бойових дій.

Тому, я думаю, ми повинні підтримати даний закон, і тому дану постанову, і давай… нехай … дуже хотілось би, щоб вона нас об'єднала, і всі одноголосно прийняли. Адже це невеличкий такий вклад нашої Верховної Ради  у нашу молодь України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від фракції "Батьківщина" Сергій Євтушок. Будь ласка, 2 хвилини.

 

17:35:29

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І я перепрошую! Колеги, це – заключний виступ. Відповідно, через 2-3 хвилини відбудеться голосування. Я прошу всіх народних депутатів запросити в зал, через 2-3 хвилини ми переходимо до прийняття рішення.

Будь ласка, пане Сергій.

 

ЄВТУШОК С.М. Дякую, пане Голово.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Ну, справді постанова стосується преміювання за 17-й рік цих видатних молодих людей, яких ми бачимо в переліку, і відповідно, звичайно, "Батьківщина" буде підтримувати дану постанову аби хоч якось стимулювати нашу молодь.

Я скажу про те, що маю такий приклад, що ми повинні не тільки в стінах парламенту шукати ті стимули, ми повинні звертатися від центральних органів влади, від комітету, від сесійної зали до місцевого самоврядування, до тих керівників новоутворених об'єднаних територіальних громад аби їхні клуби, їхні заклади культури не стояли зачинені. А це потрібно давати можливість ентузіастам, тим людям, які хочу це робити безкоштовно, давати можливість для проведення різних заходів, тренувань в цих закладах, про які я зараз говорю. І, звичайно, що дуже прикро, коли мені телефонують і кажуть, ходили до сільського голови, клуб стоїть зачинений і не дає голова сільський можливості навчати діточок тому чи іншому напрямку чи то фізичної культури, чи то, можливо, якихось інших гуртків. І мова стосується не тільки там дошкільної освіти і маленьких дітей, а мова стосується і позашкільних... позашкільної освіти. Нам потрібно зробити так, аби забрати в наших дітей будь-яку думку про виїзд за кордон. Нам потрібно зробити так, щоби ми стимулювали наш... нашу молодь до того, щоб вони могли розвиватися, проявлятися і уже тоді в соціумі бути на належному рівні.

Дякую за увагу. "Батьківщина" підтримує дану постанову. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, ми переходимо до прийняття рішення. Я прошу зайняти місця...

Дякую.

Отже, переходимо до прийняття рішення. Я прошу усіх приготуватися до голосування. Я ставлю на голосування проект Постанови про присудження у 2017 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (7218) за пропозицією комітету за основу і в цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:38:32

За-215

Бачу, що не встигли. Будь ласка, запросіть в зал. Займіть робочі місця. Зараз я поставлю на повернення, але я вас переконливо прошу повернутись на робочі місця. Покажіть по фракціях.

Колеги, будь ласка, запросіть в зал народних депутатів. Я зараз поставлю на повернення.

І я ставлю на голосування пропозицію повернутись до проекту Постанови 7218. Прошу проголосувати за повернення до 7218. Прошу підтримати.

 

17:39:27

За-213

Я ще раз поставлю. Якщо не буде голосів, постанова буде провалена, на жаль, колеги. Тому я прошу допомогти зібрати депутатів. І якщо зараз не буде голосів, постанова буде провалена.

Отже, я ще раз ставлю на голосування пропозицію, щоб проект Постанови 7218 – повернутись до її розгляду. Якщо не буде голосів, вона буде вважатись відхиленою. Прошу підтримати.

 

17:40:12

За-215

На жаль, Постанова 7218 відхилена, відхилена.

Колеги, тепер у мене є до вас пропозиція. Колеги, увага, послухайте мене уважно!

Є велике прохання від комітету. Питання, які дуже давно стоять на порядку денному, це проекти постанови про перейменування ряду населених пунктів. Колеги, це питання, яке вирішено місцевими громадами. Це село Черепівка Недригайлівського району, це село Велятин Хустського району, це село Глибока Богородчанського району, це село Сірники Перемишлянського району. Громади чекають від нас рішення. Давайте проведемо рейтингове голосування, колеги, давайте об'єднаємося. Я сподіваюсь, що якщо всі будуть голосувати, ми знайдемо голоси. Я звертаюсь до усіх. Колеги, тут є представлені майже всі області. Громади цих селищ просять нас зробити це перейменування. Це технічні голосування. Ми весь час до них не доходимо, сьогодні може бути наш шанс це зробити.

І я прошу спочатку рейтинговим голосуванням провести. І нагадаю, це є 8 перейменувань з різних регіонів України, які громади просять нас перейменувати. Я прошу провести рейтингове голосування на підтримку, щоб ми змогли ці законопроекти, які є в нас у порядку денному, зараз розглянути. Давайте відкинемо політичні чвари, давайте об'єднаємося навколо цих питань.

Я прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати, голосуємо. Перейменування населених пунктів за проханням громад. Прошу проголосувати і підтримати, голосуємо.

 

17:42:18

За-209

Я ще раз поставлю. Можливо, не всі зорієнтувалися. Це не є процес декомунізації, це процес, коли місцеві громади просять перейменувати свої населені пункти з різних куточків України: Сумської області, Закарпатської області, Львівської області, Житомирської області. Давайте підтримаємо громади, у нас є голоси зараз в залі. Давайте об'єднаємося, колеги. Я прошу всіх зайняти робочі місця. Я прошу всіх зараз взяти участь у голосуванні.

І я ще раз ставлю рейтингове голосування на підтримку переходу до розгляду цих питань. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Голосуємо. Не виходьте з залу, колеги, підтримайте. Прошу проголосувати. Рейтингове голосування.

 

17:43:19

За-214

Покажіть по фракціям.

Колеги, давайте ще раз, Андрій Володимирович, Андрій Володимирович, я переконливо прошу, поверніться. Це 5 хвилин роботи парламенту. І це вирішення великої проблеми для громад. Невже, колеги, із-за нашої неорганізованості громади повинні так довго очікувати. Це неправильно і несправедливо. Я прошу всіх повернутись на місця, я прошу всіх взяти участь в голосуванні. Колеги, я прошу всіх зараз зайти в зал. Я ще раз ставлю рейтингове голосування на предмет підтримки переходу до питань перейменування. І я прошу всіх підтримати.

Отже, рейтингове голосування. Прошу всіх підтримати, колеги, прошу проголосувати. Підтримуєм, прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:44:28

За-227

Отже, колеги, це є відповідальність наша. Хай кожен перед тим, як захоче вийти з залу, добре подумає про ці місцеві громади. Хай всі будуть на місцях. Я буду по одній постанові ставити на голосування. Отже, перша Постанова 6552, проект Постанови про перейменування села Черепівка Недригайлівського району Сумської області (№ 6552).

Прошу підтримати. Прошу… (Шум у залі)

 Добре. Будь ласка, 1 хвилина, Федорук. 1 хвилина, Федорук.

 

17:45:08

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні колеги, це питання надзвичайно важливе для тих мешканців, які проживають у цих населених пунктах. Спікер сказав, що це не пов'язано з декомунізацією. Це є прохання громади з тим, щоб вони могли оформити правильно спадщину, власність і так далі, і так далі.

Пропонується село Черепівка Недригайлівського району Сумської області перейменувати на село Мала Черепівка. Воно ініційоване жителями цього села. Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, це технічне, не політичне рішення. Не виходіть із залу, колеги. Не виходіть із залу, я буду називати прізвища, хто виходить, колеги. Підтримаємо громаду. Не виходіть із залу. Я дуже прошу повернутись, колеги.

Я ставлю на голосування проект Постанови 6552 в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги! Прошу підтримати. Підтримаємо місцеві громади. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо!

 

17:46:24

За-225

Один голос, нічого… Займіть місце, будь ласка.

Отже, колеги, зараз ми повернемося і проголосуємо. Ми почекаємо, поки зараз дадуть карточку Логвинському в секретаріаті. І прошу, колеги, зараз всіх взяти участь у голосуванні.

Отже, перша пропозиція – повернутись до Постанови 6552. Прошу всіх уважно проголосувати. Кожен голос має вагу. Прошу проголосувати, прошу підтримати за повернення. Голосуємо. Кожен голос. Голосуємо.

Я прошу всіх взяти участь в голосуванні.

 

17:47:07

За-234

Повернулись. 6552 за основу і в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу проголосувати. Кожен голос. Голосуємо.

 

17:47:27

За-236

236. Постанова прийнята.

Наступна. Проект Постанови про перейменування села Велятин Хустського району Закарпатської області. Треба пояснення?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Ні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо. 6618. Прошу підтримати, прошу проголосувати 6618 за основу і в цілому. Голосуємо. Прошу підтримати. Уважно!

 

17:47:59

За-216

В чому застереження, колеги? Є застереження? Давайте я поставлю повернутись. Андрій Володимирович, будь ласка. Андрій! Я прошу… Я прошу займатись тією роботою, яку нам довірили громадяни України в робочий час. Прошу всіх переконливо працювати.

Отже, будь ласка, Крулько, 30 секунд. 30 секунд, будь ласка.

 

17:48:33

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, це технічне питання. Це повернення історичної назви, коли до села Велятин буде додана буква о і воно буде називатися Велятино, як називалося історично.

Давайте підтримаємо громаду, яка вже роками цього чекає виправлення такої недоречності і помилки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, ставлю на голосування пропозицію повернутись до проекту Постанови 6618. І прошу усіх підтримати. Прошу проголосувати.

 

17:49:18

За-218

Наступна 6619. Перейменування села Глибока Богородчанського району Івано-Франківської області. 6619, нема застережень? Голосуємо?  Отже 6619 за основу і в цілому. Прошу проголосувати і прошу підтримати 6619. Прошу підтримати, колеги. Підтримаємо один одного. Прошу голосувати.

 

17:49:52

За-223

Три голоси. Зараз повернемось. Будь ласка, колеги, давайте  підтримаємо один одного. Не виходьте з залу. Я буду називати прізвища, хто виходить з залу. 

Я ставлю ще раз. Не виходьте з залу. Поверніться  в зал. Я ставлю 6619 за основу і в цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо. Три голоси не вистачило. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо. Кожен голос. Прошу підтримати.    

 

17:50:34

За-220

Наступна – 7096. Проект Постанови про перейменування села Сірники Перемишлянського району Львівської області. Прошу проголосувати.

Прошу проголосувати, прошу підтримати 7096, прошу проголосувати, прошу підтримати, голосуємо.

 

17:51:15

За-230

Рішення прийняте.

Наступне – 7096. Проект Постанови про перейменування села Дібрівка Брусилівського району Житомирської області. Прошу проголосувати, прошу підтримати Житомир – 7096 за основу і в цілому, 7097. Прошу проголосувати, прошу підтримати, голосуємо, прошу підтримати.

 

17:51:53

За-230

Рішення прийняте.

Наступний проект Постанови про перейменування села Падалки Полтавського району Полтавської області (7099). Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги, 7099 за основу і в цілому, прошу підтримати, голосуємо.

 

17:52:26

За-226

Рішення прийняте.

Наступне – 7100. Проект Постанови про перейменування села Чубівка Смілянського району Черкаської області. Колеги, підтримаємо козацьке село – 7100. Прошу підтримати за основу і в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, голосуємо.

 

17:53:03

За-231

231 – за. Рішення прийняте.

Колеги, вертаємося до Закарпаття? Давайте об'єднаємося, не обговорюємо, втратимо голоси, давайте сядемо на місця і голосуємо.

Отже, ми… Ставлю ще раз на голосування проект Постанови про перейменування села Велятин Хустського району Закарпатського області. І давайте всі згуртуємося і підтримаємо, в залі є голоси. Давайте зробимо колеги.

Отже, 6618 за основу і в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Кожен голос, будь ласка,  голос до  голосу.

 

17:53:56

За-222

Чотири голоси, я ще раз поставлю, проведіть консультації, чому не голосують? Проведіть консультації. Я поставлю зараз на повернення, колеги, будь ласка,  займіть робоче місце, народний депутат Тетяна Острікова.

Колеги, поверніться, будь ласка,  два голоси не вистачає. Отже я поставлю ще раз, я нагадую, до постанов не треба повертатись голосуванням, я їх просто ще раз ставлю – це дозволено і передбачено Регламентом.

Отже, два голоси і я ставлю на голосування проект Постанови 6618 за основу і в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:55:02

За-242

Рішення прийнято.

Колеги,  і остання Постанова 6619 про перейменування села Глибока Богородчанського району Івано-Франківської області.

Колеги, зайдіть у зал і я ставлю… а ми щойно 18-у прийняли.  19 постанова. Отже 6619 проект Постанову за основу і в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати Богородчанський  район.  Підтримуємо. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:55:55

За-229

Рішення прийнято.

Колеги… Три хвилин, колеги, ми не встигнемо. (Шум у залі)

Отже, остання постанова.

Колеги, мене просять, щоб ми проголосували зараз межі Бережан, але я просто не вірю, що зараз ми на це знайдемо голоси, колеги. Не пройде зараз. (Шум у залі)

Колеги, секундочку! Прошу зайняти робочі місця. Отже, остання Постанова про перейменування села Латівка Біляївського району Одеської області (6551).

Хто підтримує, прошу проголосувати.

 

17:58:13

За-204

Вже немає голосів.

Ми провели дуже бурхливий, емоційний, але дуже продуктивний день. Дуже важливо, що ми окрім важливих законів змогли і закрити наш борг перед місцевими громадами. Я хочу подякувати всім народним депутатам і за розуміння, і за активну і плідну роботу сьогодні.

Завтра о 10 годині ранку ми продовжимо нашу роботу, і в нас буде важливий блок і ратифікації. 

І я тому прошу всіх вчасно прибути в зал для продовження нашої роботи.

А зараз вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Дякую. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку